Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Renault Mégane Coupé 1.2 TCe – Parádní stylovka

Kompaktní kupé s dynamickými tvary je nejčastějším snem mladých řidičů. Renault Mégane Coupé GT Style s turbomotorem 1.2 TCe o výkonu 85 kW může být v tomto ohledu zajímavou volbou.
Zpět na článek
Avatar - dal
10. 2. 2014 10:07
hodnocení?
Zase jste tomu hodnocení dali na *. Proč jen 3 hvězdy?
Nízko umístěná palubní deska - Znamená lepší výhled její umístění je OK
Nepřesné řízení- Není nepřesné, je tak nastavené, není pro soutěžáky
Špatný výhled vzad - souhlas ale to je u kupé uplně normální
Vyšší spotřeba paliva - TSi které jste naopak chválili si vezme při vytáčení +-stejně
Ergonomie středové konzoly - To nemyslíte vážně, Megane je ať se to někomu líbí nebo ne je ergonomicky nejlépe udělaný kompakt. Jestli tvrdíte něco jiného, pak nevíte co význam ergonomie znamená.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 10:43
Re: hodnocení?
No když podle tebe Megane i přes jeho stáří má zastaralý interiér, co potom takovej Rapid? Nebo Octavie III v nižší výbavě? Co korejci v této třídě? Megane má interiér naprosto v pořádku a vzhledem k své ceně zpracováním a materiály dotahuje mladší kolegy z třídy.
10. 2. 2014 10:48
Re: hodnocení?
Mégane a Renault můžeš kritizovat za hodně věcí. Pokud však začneš kritizovat spolehlivost, tak se jen zesměšníš a uděláš ze sebe človíčka, který moc dnešním autům nerozumí. na to abych sem dával nějaké odkazy na statistiky a různé ankety spolehlivosti už nemám nervy. Človíčka pro kterého je zdrojem jeho přesvědčení TÜV a MF Dnes bych stejně nepřesvědčil.
Avatar - KANKUNEN
10. 2. 2014 10:01
Už R19 měl ovládání radia pod
volantem, proč by se měly ty panely přehodit. Kromě toho mlžící se okno žádá rychlejší reakci než přepnutí rádia. To je takové hledání much kde nejsou.
10. 2. 2014 11:09
Re: hodnocení?
No a to je právě ono. Nevím, kdy byl digitální přístrojový štít in (narážka na to, co píšeš níže), myslím, že to vždy byla menšinová záležitost. Jedno ale vím jistě - po téměř 100tkm musím konstatovat, že nic lepšího a přehlednějšího jsem v autě nezažil. Už bych nechtěl jinak - absence digitálního rychloměru pro mě bude vždy mínusem - ne nepřekonatelným, ne nějak zásadním, zvykl bych si, ale mínus.
Druhý uživatel našeho vozu, ten krásnější a něžnější, si myslí úplně to samé. Takže už jsme dva. ;-)

Jinak naprostý souhlas se Ceedem - Schreyer se v tomto případě vytáhl. Být takový interiér v autě evropské provenience, pějeme zde na něj ódy.

Ps.: Posaz za volantem testér absolutně nepochopil (tzn. že nižší palubka, něco jako v MPV, je záměr). Ohledně odrazů slunečních paprsků a horší čitelností - tohle si často netroufnu tvrdit, ale v tomto případě musím zodpověďně říci, že autor testu l.. - kecá. Nevím jak to napsat jemněji, neb to je prostě fakt. Nebo jinak - najde se zde uživatel MIII, který by měl s tímto problém?
10. 2. 2014 10:32
Re: hodnocení?
Viděl jsi to auto někdy jinak než ze tří kilometrů? >:D
10. 2. 2014 10:52
Re: hodnocení?
Ovládání klimy kolébkou mně méněcenně nepřipadá. Má příjemně tuhý chod a jde krásně ovládat poslepu. Je to jen jiné řešení než klasický otočný ovladač. Ten pokud je udělán dobře, může taky dobře fungovat. Podle mě však musíš otočný ovláda nastavovat mnohem víc jemněji, aby jsi poslepu věděl o kolik stupňů jsi otočil.
Avatar - Dinar
10. 2. 2014 12:31
Parádní
stylovka??? >:D >:D Po tomto názvu konfrontovaném s opuchlou modrou beruškou z fota záhlaví článku ani nemá smysl dále číst.
Avatar - CHerokee
10. 2. 2014 10:15
Re: hodnocení?
No trochu bych brzdil. Myslím, že 3 hvězdičky sedí. Auto je hezké z venku, ale interiér vypadá jako u aut před 10 lety. Pro moderní kupé se opravdu nehodí, včetně volantu. Motor taky není nic moc - to je spíše motůrek pro městská auta a ne púro kupátko. Podvozkově taky zaostává za vzhledem, odhlučnění interiéru a kvalita materiálů odpovídá francouzské kvalitě - čili spolu s Koreou tomu nejhoršímu, co máme na trhu (teda kromě Dacie) ... podle TÜV (viz MF Dnes).
Avatar - H.Karlik
10. 2. 2014 12:14
Video
Viděl jste proboha někdo to video? :-O
Já jsem už dlouho nic tak vtipný (čti: trapnýho) neviděl! >:D

Ty woe Pat radí Matovi, a uklidňuje ho, že nemá lištičky, ale o to hezčí kolečka? :-O >:D K tomu mundůru chybí už jen červenej šáteček!
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 11:49
Re: Nechci být hnidopich,
"Nikdo přeci nemůže chtít otvor do roviny s podlahou a nízko jako u kombi... "

Jo, tenhle luxus nemaj ani některé kombiky jedné renomované značky >:-[] >:-[]
10. 2. 2014 11:46
Nechci být hnidopich,
ale formulace této věty je dost něsťastná:

"Výrobce sice uvádí, že by neměl maloobjemový turbomotor kombinovaně spotřebovat více než 5,3 l na 100 kilometrů"

Výrobce přeci udává spotřebu podle normovaného cyklu, který je jak každý ví, úplně odtržený od reality, takže výrobce přeci nikde neuvádí, že auto nebude spotřebovávat víc. Navíc spotřeba 7,5 litru při 130km/h mi nepřijde tak špatné, zvlášť když Fabie s 1,2 TSI tu měla spotřebu 7,3 a nikdo se nad tím nepozastavoval, dokonce se mi zdá, že byla chválená...

Jinak vysokou hranu kufru a málo místa bych vůbec neřešil, pokud si vyberu 3 dvéřové "kupé" musím něco oželet, navíc ta vysoká hrana dává těmhle aut šmrc. Nikdo přeci nemůže chtít otvor do roviny s podlahou a nízko jako u kombi...
10. 2. 2014 12:18
Re: hodnocení?
Jel jsi někdy autem s digi štítem ? Protože to, co píšeš, zní na první pohled logicky, ale skutečnost je někde úplně jinde. Odhadovat rychlost se dá rychlost z ručičky až po zaběhání, vynechám ty případy, kdy nějaký blbec namontuje do auta rychloměr s nerovnoměrným odstupňováním. Ale stejně na začátku musíš hledat, počítat čárky nebo číst malá čísílka. Místo toho na tebe svítí číslice velikosti minimálně poloviny celého rychloměru v analogovém podání, to fakt vnímáš i když nechceš...

Graficky nic moc, s tím souhlasím, ale to neznamená špatnou ergonomii, podle mého je to v tomto případě spíše ku prospěchu věci. Pokud výrobce nechce rovnou investovat do kvalitního TFT displaye, tak je toto rozhodně čistější řešení, než se pouštět do nějakých pseudoestetických řešení...
Avatar - Blue Sun
10. 2. 2014 11:35
Re: Zase špatně!
Taky by mohli napsat rovnou, že prostě tam chtějí interiér z Golfu, protože na jiný si zvyknout neumí.
10. 2. 2014 11:12
Re: hodnocení?
Co je na digitálním štítu ergonomicky špatně ? Nebo je to jen zamrzlý pohled na věc ? S Meganem zkušenost nemám, jen se kdysi dávno se starým Tipem, ale digitální rychloměr rozhodně není špatná věc...

P.S: Ocenil bych, kdyby alespoň jeden z těch mínusujících borců nějakým způsobem argumentoval...
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 10:47
Re: hodnocení?
myslim ze je nezmysel sem tahat rapida a ine auta, je problem to priznat ze interier meganu je uz trosku za zenitom? ved hadam mame oci a vidime, nie je jediny kto ma podobny nazor, pisem o tom nizsie, ten interier je uz trosku v rokoch,,, co vsak nie je hanba ani nic zle... jednoducho ma to auto uz technicky nejaky ten rok za sebou vo vyrobe a je to citit, nie je to vada. Interier lancera s ktorym mam skusenosti tiez nie je uz dnes ziadna slava a neposobi moc moderne a high-tec ale nie je to hanba ak ma auto uz nejakych par rokov vo vyrobe, netreba sa hanbit priznat to, auta dnes idu strasne rychlo dopredu a co bolo moderne pred 5 rokmi je dnez uz trosku zastarale.... rychla doba
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 10:59
Re: hodnocení?
Já ale nemluvím o dizajnu ale o materiálech. Nejsem fanoušek Méganu i když mi špatný nepřijde :-) Z pohledu dizajnu se mi nejvíce líbí Rapid, ale když si tam sedneš, tak zaostává v materiálech na většinu konkurence.... O tom mluvím :-)
Lancer je uvnitř taky cely bakelitový i když z venku je to hezké auto pořád.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 12:06
Re: Zase špatně!
Tak to se šeredně mýlíš... jsou věci, které mne v autech koncernu rozčilují a zvykat si opravdu musím. Vadí mi ovládání zrcátek minijoystickem (věčné otáčení kolečkem jaké zrcátko chci otočit) tady u mne vede Ford s kolíbkou, ovládání rádia na volantu je pro mne taky horší, než řešení u Renaultu, kdy mám ovladač pořád při ruce ať je volant jak chce natočený.

Zpátečka s kroužkem je skoro to nejlepší a používá to velké množštví aut mimo VW koncern, ne jen francouzi.... běž vysvetlit třeba mé mámě, jak je lepší to řešení od VW, kdy v našem Seatu pořád házela za 1 a občas s ním poskočila do auta vepředu.... To se ti s kroužkem nestane.

Němužeš řikat že je pro většinu lepší řešení Golfu.. lepší je pro ty, co jezdí VW už delší dobu a tito lidé často odsoudí cokoliv co by bylo jiné.. přitom to někdy může být i lepší... já jezdím jak vozy koncernu, tak i jinými a každý má své pro a proti... stačí být nezaslepen pro lásku k jedné značce.
Avatar - dal
10. 2. 2014 10:52
Re: hodnocení?
Nepsal jsem nic o nejlepším kompaktu ale o ergonomii a v tom je Megane opravdu dobrej.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 10:53
Zase špatně!
Tohle neni opravdu moc kupé, jako třídveřový hatchback, ani to neni závodní auto.. je to takovej kompakt s malým turbomotorem....

Gumové řazení - k tomu sem se vyjadřoval už mockrát, ale fakt mi přijde, že je to od testŕu už určitý předpoklad a proto ho tam hledají. Já sem toto zažil naposledyu Fr. a Korejs. aut před rokem výroby 2000...... Není to špička segmentu, ale gumová převodovka vypadá jinak.

Málo místa na zadních sedadlech.... no tak když je to třídveřák, tak je to snad jasné, že to auto nebude mít vzadu prostor jak Superb ne?
>:D

Tradičně rádio u Renaultu... >:D Za mě nejlepší řešení co sem kdy jezdil, doteď mi to v autě chybí.. ovládání pod volantem a na středový panel nemusíš sahat vyjma výměny CD.

S ostatními věcmi v testu souhlas... interiér mi opravdu katastrofa oproti i novější konkurenci nepřijde, respektive materiály a zpracování. Po přesední ze stejně drahé Škodovky (Rapid, Octavia Active) je to jak o třídu kvalitnější vůz a to bez jakékoliv zášti a fandovství k nějaké značce. Jestli bude hezký i ve 200 tisících Km nemohu posoudit. :-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 10:51
Re: hodnocení?
Asi otázka názoru. Korejci? Ceed je uvnitř jedno z nejhezčích kompaktních aut.

U Meganu je to hlavně ten přístrojový štít, který vypadá jako z éry prvních digitálek... zbytek jsou drobnosti.
Avatar - rohYpnol
10. 2. 2014 19:06
Mizérie
Nejde ale o mizérii Mégane, ale o mizérii hodnocení. Když se podívám na závěrečné shrnutí, pak:
1) Nízko umístěná palubní deska - zcela subjektivní, protože mě třeba vyhovuje a ne každý očekává plastové Alpy jako třeba u Fordů...
2) Nepřesné řazení - absolutní blábol, koneckonců i v testu zaznělo, že vadí gumovější dorazy (což nemá s přesností řazení zhola nic společného...)
3) Špatný výhled vzad - a které kupé/3D HB nemá 8-s
4) Vyšší spotřeba paliva - 1.2 TCe jezdí po dálnici ve 130 kolem 7 litrů a někomu se to zdá mnoho?
5) Ergonomie středové konzoly - zcela subjektivní

Naopak to, kde Mégane opravdu ztrácí body, tj. odladění podvozku, zcela chybí ... 8-s 8-s

V zásadě ani nemám námitek proti 3*, ale celý test je prostě neuvěřitelně odfláklý... Nemá ani hlavu, ani patu, ani myšlenku, ani vtip, zkrátka nic, jen prázdná slova. Osobně bych zřejmě dal 4*, neboť 1.2 TCe je zkrátka skvělý a třeba ProCeed naopak ztrácí zde...

Vzhledově se však Mégane nemá za co se stydět, je to velmi nadčasový model :yes: :yes:
Avatar - Blue Sun
10. 2. 2014 14:25
Re: Zase špatně!
Já si tedy na interiéry ničeho z VW group zvyknout nemůžu. Od ovládání světel, přes rádio až k celkovému hledání pohodlného posezu a zejména výhledu z auta. Na druhou stranu, místní pisálci dávají vždycky dost okatě najevo, že jediná správná ergonomie je ta německá, zejména pak od VW.
10. 2. 2014 12:04
Re: Zase špatně!
Já si na interiér Golfu či Octávky zvykat musím. Neboť jsem zvyklý na ty divné Francouze či asiaty. Např. ovládání světel někde vlevo pod volantem je pro mě naprosto nepochopitelná věc. ;-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 10:55
Re: hodnocení?
Zastaralost se ale projevuje spíš v architektuře... a třeba v těch budících.
10. 2. 2014 12:17
Re: hodnocení?
1.) Zásadně nesouhlasím. Např. v Twingu I byl digitální rychloměr skutečně tragický (obrovská prodleva, špatně čitelný). V MIII jsem rozhodně schopen výrazně rychleji přečíst hodnotu, než ji vyčíst z klasického rychloměru. A nemusel jsem si na to zvykat, už od prvního usednutí do MIII jsem to tak měl.

2.) Nemyslím, podle mě to v reálu vypadá dobře. Je fakt, že bílá čísla na černém podkladu (nové Clio) působí hodnotněji. Grafické provedení je skutečně věc názoru, mě to jako z osmdesátých nepřijde.

3.) Tohle je opravdu individuální. Souhlas s dotykáčem, to je až nebezpečné.

4.) Souhlas - díky ovládání pod volantem skutečně na rádio ani nesáhneš. A vzledem k tomu je z hlediska ergonomie lepší mít klimu nad rádiem.
Avatar - dal
10. 2. 2014 11:26
Re: hodnocení?
V čem konkrétně je ergonomicky špatně digištít a ovládání klimy. Asi nechápeš stejně jako mnoho novinářů co je to ergonomie.
10. 2. 2014 11:12
Re: hodnocení?
Štít ergonomicky špatně není. Jen jinak a to je zásadní rozdíl.
Avatar - nalimer
10. 2. 2014 10:04
Re: Už R19 měl ovládání radia pod
hold, nie je to škoda, tak to redakcia takto vyhodnotila.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 16:23
Re: Nechci být hnidopich,
U Megana neovlivňují, ten má vždycky +2km. S každou otáčkou kola si přeměřuje jeho obvod, takže pozná okamžitě velikost ráfku, profil gumy, zimní kola, sjetá kola etc. a hodnoty si automaticky přepočítává a zobrazuje vždy přesně +2km. >:-[]
10. 2. 2014 15:42
Re: hodnocení?
Nevím Emele, kolik přesně máš najeto s tímto digitálním rychloměrem (nebo ok, s jakýmkoliv jiným), já cca 65 tis. Km. Na analogu samozřejmě ještě min 2x víc. Tedy mohu reálně porovnávat a za sebe říkám, že ergonomicky je lepší digitální rychloměr. Odečet aktuální rychlosti je rychlejší za jakékoliv situace oproti analogu...prostě mrknu a vidím. Grafika je maximálně přehledná. Její "zastaralost" je čistě subjektivní záležitost. Myslím, že výrobce šel cestou přehlednosti a určité ekonomičnosti a né efektu. Výměna CD v rádiu - tam je to problém, ale mnohem častěji si "hraju" s ventilátorm, klimou, teplotou, takže umístění rádia pod ovladačem klimy je u mne v pořádku. Sestra měnila práci a tedy i služebák - z OII (1,6 TDI) do MIII (1,5 dCi) a i když je k tomu autu dosti kritická, tak zrovna digiál říkala, že je super. Co mě zarazilo (a to skoro nikdo nepřízná, už vůbec né český novinář), že sama říkala o lepší ovladatelnosti Meganu, o lepším zatáčení Meganu, Octavia je prý těžkopádnější, což jsem ji samozřejmě dal za pravdu, MIII je v rukách schopného řidiče opravdu v zatáčkách rychlý... ale nebojte koncernisti, nakonec toho "blbýho frantika" sepsula za odkládací prostory, ofuk okna a stěrače - s tím nelze než souhlasit, tady má Megan asi největší nedostatky. Zajímavé, že v žádném testu jsem toto nečetl... čtu jen blbosti o hrozným podvozku a hrozným řízení...což není pravda.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:30
Re: hodnocení?
Kámen úrazu je právě v tom Kylieovsky napsaném slově "PŘESNÝ" čas. Mně nezajímá ani přesný čas, ani přesná rychlost. Stačí mi vidět, jestli je ručička nad 50 nebo pod 50... a to vidím ihned. Jestli ten kousek představuje 3 nebo 4 nebo 5km je fuk. Právě tohle je nejčastější užití tachometru.

Ve Formuli vlastně žádné budíky nejsou... a prioritní informace jsou (samozřejmě) otáčky. Totéž umím pochopit ve sportovním autě... takže v Mazdě jsem s digitálním rychloměrem smířený a nedělá mi to problém.

PS: většinou mi to nedělá problém... teď jsem někde brzdil kvůli policejnímu autu v poli u silnice (nejspíš se tam šli jen vyčůrat) a padající čísla na tachometru opravdu nejsou tak intuitivní jako ručička padající k legálním hodnotám...
10. 2. 2014 13:03
Re: Parádní
To máš pravdu. Vzhľadom na to, že ide vpodstate o bežný trojdverák, je to docela mimo. Štýlovka vyzerá trošku inak [odkaz] ;-)
10. 2. 2014 12:49
Re: zhodnocene hodnoceni
oni me to hodnocenim vysvetlej zdejsi stamgasti :-! kdys pominu ty co davaj palce dolu jiz jen podle avataru a nicku (5-8 jedincu), tak to bude hotovej zavod v palcich dolu >:-[]
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 11:23
Re: Zase špatně!
A kde v příspěvku auto chválim >:D Spíše mi přijde vtipné stejná omílaná klišé některých testérů.. gumové řazení a špatně ovladatelné autorádio :-) Jinak s autorem souhlasím, závodní auto to rozhodně neni..... jenže za ty prachy to asi ani nikdo nečeká :-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:45
Re: hodnocení?
Odečíst z analogu "přesně 50" je přece to nejsnazší. Analog ti ukáže, že jedeš "o něco méně než 50", tedy můžeš jemně zrychlit a zarovnat ručičku s 50. Jestli to předtím bylo 44 nebo 46 je vážně jedno.

Ergonomie je možná exaktní věda, ale důležité je definovat si zadání. A u rychloměru to podle mě není "znát v každou chvíli přesnou rychlost vozidla", ale "umět posoudit aktuální rychlost vozidla vzhledem k rychlostnímu limitu".
10. 2. 2014 12:38
Re: hodnocení?
Za prvé - nesúhlasím. Prečítať číslo a nájsť polohu ručičky na analógu a odčítanie rýchlosti je rovnocenné, niekedy dokonca v nepospech analógu - napríklad v Roomsteri je čitateľnosť prístrojov tragická, to je moja posledná skúsenosť. Nemáš pravdu, analóg nie je lepší ako digitál. V závislosti na dizajne čnáväznej čitateľnosti to kľudne môže byť aj naopak. Poznám ľudí, čo sledujú rýchlosť skôr na GPS ako na rýchlomere, a tiež sa mi to už stalo.

Nie je mi jasné, akú grafiku by si si na digitále predstavoval, hoď niečo porovnateľné z tých 80. rokov a niečo na súčasnej úrovni, ktorá sa Ti zdá lepšia - lebo fakt tomuto Tvojmu pohľadu nerozumiem.

V ovládaní cez dotykáč sa plne zhodneme.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:38
Re: hodnocení?
Jenže ergonomie je EXAKTNÍ věda, přesná, ne to, co ti je milejší. A to co platí v čitelnosti pro sportovní vozy je právě ta ukázka ergonomie, je to rychlejší a přesnější odečet za jednotku času. Pokud já řídím, tak jedu přesně, nepotřebuji jet pod padesát, protože pod padesát je i 40 a řidič jedoucí v obci 40 mě vyloženě irituje, v obci chci jet přesně padesát a chci to vědět rychle a přesně, protože jsem v obci, nebo protože řídím a sleduju provoz, na nějaké kochání se grafikou číslic, které pak nemůžu přečíst, nemám čas. A v tom je tenhle tachometr v Meganu právě ergonomicky a až s najetými kilometry člověk překonává ten prvotní odpor, kdy mu bylo líto stylově nahoru letících ručiček tachometru a oceňuje, že je to uživatelsky výborné, neunavující a pohodlné. Auto je především k ježdění.
Samozřejmě má Megane jiné velké chyby, například naprosto otřesné ostřikovače, ale o tom už se v testech nepíše. Proč? Protože se popisují pocity, přitom auta se dají popsat exaktně...
Avatar - Emel
10. 2. 2014 10:17
Re: hodnocení?
Pár věcí...
1) Kupé tomu možná říká Renault, nicméně kupé to rozhodně není, je to 3dv. hatch.
2) Ergonomie a palubní deska - páčky pod volantem nemám problém, pro mě lepší než tlačítka... a pak ani nevadí pozice rádia. Nastavení klimy přes čudlíky považuju za méněcenné řešení ve srovnání s kolečky. A ten digitální přístrojový štít je dnes jednoznačně out. Není to nic hrozného, ale nejlepší kompakt to není ani omylem.
10. 2. 2014 21:44
Re: digital vs.analog
A ktorá diskusia na ACZ je o niečom? >:D ;-)
10. 2. 2014 21:37
digital vs.analog
Strhla sa tu celkom dlha diskusia skoro o nicom. Sam striedam takmer denne klasiku (x firemnych a jedno sukromne auto) s digitalnymi budikmi (druhe sukromne auto) a so ziadnym z nich nemam problem.
Je uplne jedno ci rozmyslam nad polohou rucicky, alebo kuknem na obr velke digitalne cislo. Spracovanie informacie trva rovnako, takisto ako uvedomenie si ci zrychlujem, alebo spomalujem.

Subjektivne,mne je blizsie digitalne zobrazenie s budikmi v strede, nehladajte v tom pohlad cez vlastnu garaz.
Avatar - rohYpnol
10. 2. 2014 19:50
Re: Parádní
ono vůbec celé to tak trochu praštilo do očí. Nejen stylovka, ale i PARÁDNÍ stylovka... A pak to dostane 3* ... Zřejmě se tak trochu zaměňují slova, nemělo být parádní, ale průměrná. A vlastně to ani neměla být stylovka, ale co už.

Celý ten článek je jedno velké zoufalství sobotního rána po pátečním mejdanu :-!
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:43
Re: hodnocení?
Jenže kousek nad 130 zabere mozku k rozebrání násobně více než přečíst 136. O tom je ergonomie.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:24
Re: hodnocení?
Jenže daleko déle trvá odečíst polohu ručučky než číst. Teda pokud nejsi v mateřské školce a číst čísla se ještě teprve učíš. Jak odešteš rychlost z ručičky, když není zrovinka přesně na 50/90/130?
Avatar - Uživatel_5340709
10. 2. 2014 12:44
Re: Video
Eném esli to celé néni ňáká provokace! :-!
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 11:04
Re: hodnocení?
Potom s tebou souhlasím, dizajn je zastaralý, ale já dám tedy přednost příjemnému posezení :-)
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 10:53
Re: hodnocení?
Já se bavim spíše o materiálech... osobně se mi taky nelíbí digitální rychloměr, to doufám další generace odstraní :-)
10. 2. 2014 20:31
Re: hodnocení?
Ergonómia je v prvom rade veda. Prehľadnosť a čitateľnosť si si splietol s pojmami páči a nepáči.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 15:55
Re: hodnocení?
V F1 jeden "budík" je. Otáčky se zobrazují jako postupně svítící sloupec nebo řada diod a jakmile bliknou poslední, které jsou červené tak se musí řadit, ty červené jsou dvě nebo tři a podle pokynů inženýra pilot vytáčí motor výše (nechá všechny červené) nebo méně. Takže svým způsobem analogový ukazatel otáček.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:26
Re: hodnocení?
Kritiku neznalosti pojmu ergonomie a používání jej jsem tady dělal už před 5 lety, to jsem ještě jezdil Favoritem a dělám ji tady pořád. A pořád marně, protože i ty tento pojem užíváš špatně.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:13
Re: hodnocení?
Tím, že zvýrazníš slovo ergonomicky tučně, tím jeho výklad správným neuděláš. :no:
10. 2. 2014 12:53
Re: Nechci být hnidopich,
2 desetiny na 100, to je rocni vejplata zdejsich "novinaru", tak se pak nemuzeme divit ze ji tak chvalej v pripade Fabie >:D
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 10:54
Re: hodnocení?
ceed je zvnutra skutocne pekny ale je aj podstatne novsi ;-)
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
11. 2. 2014 08:42
Re: Ke spotřebě
Reálně je silnější motor opravdu (nejen) o mnoho úspornější. Taky je živější a má příjemnější charakteristiku, zkrátka se v tom autě netrápí jako "přidušená" verze.
10. 2. 2014 20:43
Re: Zase špatně!
Vidíš, ja zas neviem pochopiť hrubý chod a dlhé dráhy volantových páčiek škodoviek, a podaktorí tu na mňa valia oči, že o čom to hovorím.
Neviem ako to je teraz, ale mám pocit, že na Octavii I mi nešli zapnúť zadné hmlovky bez zapnutia predných, ale celý ten otočno-vyťahovací ovládač nestojí ani za pekné slovo.
No a radenie...spiatočka v podaní VW mi príde úplne antiergonomická, tlačiť páku do podlahy s vystretým predlaktím, to už je len bohovský nápad. Nehovoriac o drsnom zapadí prevodov, to už tie tzv.gumové dorazy mi prídu užívateľsky príjemnejšie.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 20:21
Re: hodnocení?
Řeknu ti svůj pohled na věc. Renault přišel s digitálním přístrojovým štítem, protože měl tehdy pocit, že to bude cool a že se tím odliší. No, cool to moc nebylo ani tehdy a dnes už tuplem ne. Kdyby nebylo Renaultu líto peněz, přišel by s nějakou lepší grafikou v rámci faceliftu, nejspíš něco ve stylu Clia. Nestalo se, tedy se stane s novou generací.

Ano, Renault tam dá co bude chtít... třeba kus kartonu popsaný fixou. Ale pokud bude mít trošku soudnosti, dá tam to, co budou chtít zákazníci. A zákazníci s pravděpodobností hraničící s jistotou nebudou chtít to, co tam je teď.

Můžeš říct, že jsou zákazníci hloupí, protože nechápou krásu exaktní ergonomie... musíš sám posoudit, jestli to nezní trošku falešně.
Avatar - rohYpnol
10. 2. 2014 20:09
Ke spotřebě
Z testu Fabie 1.2 TSI 63 kW:

"... při dálniční stotřicítce si řekne při 3100 otáčkách o 7,1 l na 100 km. ... Spotřeba Fabie 1,2 TSI (63 kW) patří v dané výkonové kategorii k těm nejlepším...".

A tady se zdá někomu 7,5 jako přespříliš... Navíc Mégane bude při 130 kmh na 7 litrech... Koneckonců i u silnějšího TCe 97 kW zaznělo:

"...Nejvyšší převod posílá při 130 km/h otáčky motoru na obvyklou hodnotu 3000 min-1. Výsledkem takové jízdy je průměrná spotřeba 7,2 l na 100 km. ..."

Přitom i papírově je slabší TCe opravdu úspornější...
97 kW 6.7 / 4.6 / 5.6
85 kW 6.4 / 4.6 / 5.3

Zkrátka kritika za každou cenu 8-s 8-s :no:
10. 2. 2014 13:28
Re: hodnocení?
Mě to jde lépe s digitálem, alespoň v případě MIII. Netřeba se přít, tohle je otázka osobních preferencí.

Ps.: Ty Casia jsou super ;-)
Avatar - miromen
10. 2. 2014 12:57
Re: Nechci být hnidopich,
Stači se podivat na spritmonitor. Co se tyče nejen spotřeby je TCE na tom huře.
10. 2. 2014 11:55
Re: Zase špatně!
Hlavně si můžeš tuto karosářskou variantu koupit i jako Mégane GT (TCe 220k, dCi 165k a Mégane RS (265k). To už trocho rychlejší auta asi budou. Od základu však asi nikdo velké závodění čekat nemůže.
Mégane je už zkrátka zralej na výměnu nástupcem,
ale pořád má co nabídnout.
10. 2. 2014 14:22
Re: Nechci být hnidopich,
V testu ukazoval tacháč Golfu skoro o 20 km/h víc. U Mégana o Focuse to bylo celkem v pohodě. Pokud někdo jezdí podle rychlostních limitů a dívá se na tacháč, tak jezdí s golfem pomaleji. Poruchovost renaultu s tebou řešit nebudu. To dnes není u normálních lidí téma k diskusi. A do slabších kopat nebudu. Každá značka má slabší chvilku a věřím, že i koncern se vzpamatuje a vrátí se mezi nejlepší.
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:05
Re: Nechci být hnidopich,
Jasně lidi na spritmonitoru vlastnici koncern jezdi pomaleji než lide ve FR autech. U meho auta je rozdil při 130km/h 6km/h tak tu přestaň psat nesmysly i když u tebe nic noveho. A poruchovost Renaultu je věhlasna s tim nic nenadělaš.
10. 2. 2014 13:49
Re: zhodnocene hodnoceni
Třeba Clio RS tady dostalo 2 hvězdy. To je světovej unikát. Od normálních redaktorů nezávislých autowebů dostává 4-5 hvězd. Tam ale pro změnu zase dávají 2 hvězdy Rapidu.
[odkaz]
[odkaz]
10. 2. 2014 11:51
Re: hodnocení?
To by ma zaujímalo, čím je digitálny prístrouj out. Podľa mňa je to vpohode. Naopak, ak je príliš veľa ručičiek, pôsobí to chaoticky. Možno aj preto mnohí výrobcovia zrušili na prístrojovke teplomer chlad. kvapaliny a nahradili ho kontrolkou, podobne ampérmeter už dávno zmizol.
A to nastavenie klímy - ak sú na prvom mieste kolečká, kam zaradíš ovládanie cez dotykáč?
10. 2. 2014 11:16
Re: hodnocení?
:yes: - a ještě za poslední větu: >:-[] :yes:
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:23
Re: hodnocení?
To je pěkná blbost Emele. čtení dvou číslic nací několik centimetrů velkých je řádově rychlejší než hledání ručičky na rychloměru. Nějaké odtušování rychlosti dle polohy, jak tady popisuje plakátový šofér topper, je hloupost, obzvláš´t na dnešních tachometrech, kde máš rychlost do 260 km/h a potřebuješ přesně odečíst např. 70 km/h. Drtivá většina řidičů, kteří mají v autě maxi dot, jej po velmi kráítké chvíli nastaví na aktuální rychlost, podvědomě mozek dá povel, že je to pro něj přirozenější a rychlejší.
Totéž v praxi funguje pokud si připneš navigaci na čelní okno, po dvaceti minutách odečítáš rychlost tam, ne na tachometru, opět je to pro mozek rychlejší. Obzvlášť potřebuješ-li přesná dat.
Další příklad jsi napsal sám, oba odkazy dole si otevři vedle seme na lištu aniž by ses na ně podíval, to uděláš v mozile nebo Opeře užitím stisku prostředního tlačítka. Vem do ruky stopky a postupně si změř jak rychle odešteš PŘESNÝ čas.
[odkaz]
[odkaz]

Nedávno tady do diskuze přinesl zkušenost např. woody, který testoval GTI Performance a sám uznal, že při rychlé jízdě, kdy musel věnovat velkou míru pozornosti řízení po chvilce stíhal odečítat ryhlost jen z maxi dotu.

Jaké mají tachometry rallye auta? Samozřejmě digitální, stejně tak Formule 1 má tachometr digitální, viděl jsi v nějaké formuli budíky?

Emele, nepleť si ergonomii s tvými neznalostmi, ergonomie nen to, na co jsi zvyklý.
Avatar - Stefič
10. 2. 2014 11:58
Re: Zase špatně!
jenže na interiér Golfu si většina lidí ani nijak moc zvykat nemusí. Ono to všechno tak nějak padne do ruky automaticky. Jenom frantík musí pořád vymýšlet nějaké speciality (otočné ovladače, zpátečka po zvednutí jakéhosi kroužku na klacku a podobně...) za cenu funkčnosti.

Nicméně rádio pod volantem je dobrý nápad. V Renaultu jsem ho používal. Te%d mám na volantu a vždycky raději sáhnu přímo na rádio
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:26
Re: Nechci být hnidopich,
S tebou je to naprosto marne. A na pruměrnosti Renaultu nic nezměniš.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 12:05
Re: hodnocení?
Zkusím jednu odpověď pro všechny:

Za prvé, digitální rychloměr vyžaduje k odečtu rychlosti více pozornosti než ručička, u které lze její polohu třeba vůči červeně vyznačeným limitům (50, 90, 130) určit letmým pohledem bez nutnosti čtení čísla. V tomto je tedy ergonomicky lepší analog. Digitál se dá akceptovat třeba u sportovního auta, kde jsou prioritní otáčky a rychlostní limity se neřeší >:-[]

Za druhé, grafické provedení v Meganu je tragické... opravdu, takhle vypadaly první digitálky v osmdesátých letech. Podle mě je to morálně nejvíce zastaralá věc v celém interiéru.

[odkaz]

Ovládání klimy už je detail, osobně preferuju kolečko, ale žádný stres... ovládání přes dotykáč považuju za nejhorší řešení, tam chybí i zpětná vazba a navíc je nutné to lovit v menu.

Nízko umístěné rádio mi vzhledem k ovládání pod volantem nevadí, ta výměna cédéčka apod. se dá v klidu zvládnout.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 10:54
Re: hodnocení?
Psal jsi doslova "ergonomicky nejlépe udělaný kompakt" a na to jsem také reagoval.

Ergonomicky je špatně digitální přístrojový štít... a pak pár drobností co jsem psal.
12. 2. 2014 12:58
Re: hodnocení?
Proto jsem napsal zhruba. Samozřejmě, že pro přesný objem bude lepší číslo. Pointa je, že ne vždy potřebuješ přesný údaj. A ne vždy jsou data tak složitá, abys potřeboval čísla/ písmena. Dokud je údajů málo, tak na tom tolik nezáleží, protože je zvládneš bez problémů zpracovat. Ale jakmile musíš sledovat hodně dat, tak dojde na lámání chleba.

Když se budeme bavit o řízení, tak do toho taháme i to, jak kdo řídí a jak je celý "kokpit" uspořádaný (včetně provedení konkrétního displaye/ budíku). Vezmu sebe. Řídím citem. Pokud jedu pomalu, tak proto, že si nemyslím, že mohu jet rychleji. Pohledem na přístroje se jen ujišťuji, že nejedu rychleji, než chci. I rychlost udržuji hlavně citem. Přístroje jsou jen kontrola. Přesnou rychlost tedy nepotřebuji. Potřebuji vědět, jestli jsem nad limitem a jak moc. Opět, ne přesně, jen abych mohl zvolit vhodnou reakci. Ani mozek by neměl počítat přesný rozdíl mezi rychlostí, kterou jedeš, a rychlostí, kterou chceš jet, protože by to bylo pomalejší, než ti jen nějak sdělit, jak moc velký rozdíl to zhruba je (tedy, k přesnému výpočtu i může dojít, ale na úrovni, kde k přesnému výsledku nemáš přístup).

Jak už jsem napsal v minulém příspěvku, můj mozek ví, kde je na stupnici 30, kde je 50 atd. Vyznačení konkrétního místa zvedá jistotu a je tedy příjemné. Zajímavou vlastností digitálních displayů je, že mozek dokáže zaznamenat změnu i o jednotku a to i když na něj vidí jen periferně, protože i to je velká změna u relativně malých čísel. Co ale číslům chybí, je očividný rozdíl mezi velkým a malým číslem o stejném počtu číslic. 257 není očividně větší než 783. Ne ve smyslu, v jakém je sklenice ze 3/4 plná plnější než stejná sklenice z 1/4 plná. Je to matematická záležitost, nikoli vizuální.
10. 2. 2014 23:13
Re: hodnocení?
Já ti nevím. Hodně záleží na fontu a segmentové displaye, pokud jsou dobře udělané, považuji za dobře čitelné. Je to něco, co se mozek dokáže naučit číst velmi efektivně. A ta ostrost. Možná to nevypadá moderně, není to tak flexibilní, ale má to svá plus.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 23:00
Re: hodnocení?
49 je méně než 50... to je triviální matematická úloha... přesto pořád úloha. Posoudit polohu ručičky oproti stupnici je jednodušší. Nebavíme se samozřejmě o minutách, ale o zlomcích vteřiny.

U ručičky navíc mozek dokáže kalkulovat i s rychlostí jejího pohybu, třeba při prudkém brzdění... u rychle blikajících čísel je to složitější.

Ano, žít se s tím dá, dokonce to může někomu vyhovovat víc... většina lidí dá ale přednost klasice, čemuž odpovídá i realita na trhu.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 21:52
Re: hodnocení?
Evidentně jsi nebyl v kokpitu letadla, zkus nějaký simulátor. Nepsal bys kraviny.
Pokud je debata o digitálním tachometru tak proč to píšeš mě? Já tady flame na toto téma nezačal. Já jsem pouze reagoval na Emela, když psal, že v F1 není žádný analogový budík.
10. 2. 2014 17:56
Re: Parádní
Přesně to samé mě napadlo.
Podle mého názoru 5dvéřový hatchback i kombík mnohem lépe skrývají tu "opuchlost", respektive vypadají přirozeněji.
Nazval bych to hra na tyslovku.
BTW Dnes jsem viděl Scirocco a taky vypadá strašně opuchle. To už dneska nikdo neumí vyrobit štíhlé auto jako třeba Opel Calibra ?
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 16:05
Re: hodnocení?
Mozek a myšlení je naprosto stejné, rozdíl je v tom, že se zarputile snažíš všechny přesvědčit o něčem, co není pravda. Spousta lidí tady dlouhou dobu věřila, že Zemi drží čtyři bílí sloni.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:41
Re: Nechci být hnidopich,
Já bych teda chvilku s tím spritmonitorem počkal. Máš pravdu, že spotřebou to vychází lépe pro TSI, jenže TSI má v spritmonitoru o hooodně větší zastoupení a motory mají najeto už podstatně více. TCe má zatím málo kousku a většina má sotva zajetý motor, chce to ještě trochu čas. Ale neříká, že není možné, že nakonec bude přecejen TSI o nějaké to deci úspornější, v testech z Německa TSI vždy třeba o 1-2 deci úspornější bylo.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:11
Re: hodnocení?
Ten tam není ;-) . Ani tempomat. Ani automat. A ani.. hm, už jsem zapomněl jak se jmenuje ta geniální přístrojovka v Grandu.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 14:39
Re: Nechci být hnidopich,
Malé Renaulty.

Renault v poslední době působí bezradně ve vyšších třídách. Espace končí, Laguna je ve střední třídě do počtu... totéž Koleos, totéž přeznačkované Samsungy. Největší co je Renault schopen úspěšně prodávat je Grand Scenic. Osobně jsem zvědavý, jestli Renault něco předvede s novou Lagunou, nebo jestli to vzdá.

Dokonce jsem někde zaslechl zvěsti o tom, že by mohl ve stávající podobě skončit i Megane a být nahrazen krosouvrem... na to ale moc nevěřím.
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:36
Re: Nechci být hnidopich,
Hele ja nejsem tabulkovy kovboj narozdil od toho renautfanatika ale pravě ty ukazuji v jeho neprospěch.
No a moje přesnost ukazatele rychlosti je konstatntni stejně jako u 2 kolegu vlastnici koncernove vozy co to sledovali. Navic u nich GPS ukazuje odchylku ještě o 1km/h nižši.Všichni mame auta vyrobene v r 2010 a novějši.
10. 2. 2014 13:36
Re: Nechci být hnidopich,
No nevím, Octavie 1.8 (132 kW) TSI 6,7 litru, 1.4 TSI (103 kW) 6,3 litru, 1.2 TSI (77 kW) 6,4 litru. Vše při konstantní 130. A teď Renault: 7,5 litru. To mi přijde tak o litr víc než je ona úroveň TSI, nezdá se ti?
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:30
Re: hodnocení?
Mně to s Mazdou nejde... ať dělám co dělám, jsem pořád přes ;-)
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 12:23
Re: Nechci být hnidopich,
Ono to neni jen o kolech, ale o čemkoliv.. co je potřeba naložim, nemusim se uskromnit zbytečně, když se to vejde... :-) Nářadí, židle, stul, nábytek jakejkoliv, nebo třeba i šrot, radiátor... co je potřeba :-)
10. 2. 2014 12:13
Re: Nechci být hnidopich,
Schválně jsem se podíval na spotřeby, které tu naměřili na dálnici s 1,2TSI/77kW

Octavia - 6,4 litru (jak nová 2/2013, tak stará verze 4/2010)
Golf - necelých 7 litrů (ještě staré TSI 2/2010)
Leon - 7,8 litrů (ještě staré TSI 05/2011)
Golf - 5,9 litru (nová 63kW verze 12/2012)

Tak já nevím jak to měří, když u starého 77kW TSI naměřili 6,4 u Octavie a 7,8 u Leona a ve všech případech to točilo cca 2800 až 2900 otáček, a ta auta zas aerodynamikou a hmotností nejsou tak odlišná, aby to dalo 1,4 litru nahoru u stejného motoru. Otázkou tedy je, zda se tím dá vůbec řídit.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 12:11
Re: Nechci být hnidopich,
Jako teď, tak i před pár lety v 18ti bych slintal u vedlejšího provedení v kombiku >:D Naco kupé >:D
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 12:10
Re: Nechci být hnidopich,
O spotřebě TCe mluvit nemohu, já sem s tim nikdy nejel.. TSI žere taky kolem 7mi a na dálnici si při 130ti veme i víc.. záleží na profilu trasy...(mluvím tedy o Oktávii).

No vidíš a mne nakládací hrana a podlaha pod ní doslova vadí :-) To je o preferencí.. stejně tak jako mi vadí nemožnost pložit sedačky do roviny s podlahou :-)

Vozím velké věci a od toho používám všechny výhody kombi:)

Spíš sem si tim chtěl rýpnout do jisté skupiny diskutéru >:D
Avatar - Emel
10. 2. 2014 22:00
Re: Zase špatně!
Může být... já znám spíš starší Renaulty a ty to měly tak jak píšu. Svítit jen předníma má smysl pokud není snížená viditelnost, získáš jako bonus osvětlení krajnic více do šířky. Ale to je trošku jiná diskuse.

Mě ta diskuse do kolen neposílá, mám na to vcelku jasný názor, s Hamem nebo _MT_m se shodneme, s Ronaultem nebo tebou ne, to přežiju. Automobilová praxe ukazuje, jakou cestou nejspíš půjde vývoj - pokud nahradí klasické budíky displej, pak to bude klasická obrazovka s možností volby zobrazení klasických budíků, nejspíš včetně možnosti personifikace atd. Většina zůstane u klasiky.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 21:22
Re: hodnocení?
Haleluja, tady je vidět, když o věci píše někdo z oboru. Ale vysvětluj to ekonomovi...
10. 2. 2014 20:29
Re: hodnocení?
GPS čítaš preto, že je to proste rýchlejšie. Jedno mrknutie. Kým odčítaš rýchlosť v spomínanom Roomsteri, prečítam ruský román.

To Volvo, to je Čína jak vyšitá.

No a čo sa tých tých displejov z osemdesiatych rokov týka - tak pokiaľ si schopný prirovnávať tie z odkazu so súčasným Renaultom Megane, tak sorry kamoš, ale musíš byť slepý jak patrón.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 16:24
Re: hodnocení?
Dobře Ronaulte, v sázkách o víno jsem dobrý... pojď se vsadit, že Renault s novým Meganem pojme přístrojový štít jinak - buď bude analog, nebo pokud digitál, pak s výrazně propracovanější, jemnější a barevnější grafikou...
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:08
Re: Nechci být hnidopich,
Právě kola to ovlivňují... respektive jejich celkový obvod. Tachometr nesmí s žádným schváleným obutím ukazovat méně, než to auto ve skutečnosti jede. Pokud tedy máš třeba 5% rozdíly v obvodu jednotlivých kol, pak to nejmenší z nich (což nemusí být nutně to s nejmenším průměrem disku) bude nutně minimálně o těch 5% přeměřovat.
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:55
Re: Nechci být hnidopich,
Ty jsi opravdu marny. Na Spritmonitoru jsou převažně němci. Navic spotřeba se snad počita podle vyjete nadrže a ne podle nějake odchylky.Navic jak jsem psal ty odchylky jsou ne jen z me zkušenosti jine. A testu je vic než dost a ty jasně ukazuji že TCE motory prostě min. co se spotřeby tyče nejsou na tom dobře. Konkurence umi lepši a s tim se smiř.
Avatar - dal
10. 2. 2014 13:44
Re: Nechci být hnidopich,
S těmi TSI jeli na rovině nebo i z kopce s Meganem do kopce. >:D Vypovídající by to bylo aby to zkoušeli na stejném úseku, při stejném zatížení.
Avatar - dal
10. 2. 2014 13:24
Re: Zase špatně!
S tím řazením zpátečky jsi to rozsvítil, to je totiž u Golfu - mačkání dolú po vytahování páky nahoru to nejhorší řešení. Ještě tu začni vychvalovat USB v kastlíku spolujezdce a nevypínatelný start-stop.
10. 2. 2014 12:18
Re: Nechci být hnidopich,
Já jsem to pochopil na koho to mířilo :-)

No třeba sklopené sedačky a ta hrana kufru, to jsou věci kterým vůbec nepřikládám váhu. Ty tu třeba často argumentuješ převážením kol a já kolo bytosně nesnáším >:D na kole jedu jen když je největší nouze. Jinak chodím hodně běhat, takže tenisky se vejdou všude. Pro nás s přítelkyní by takováhle velikost auta byla právě akorát. Lyže se tam po sklopení sedačkek vejdou a objem kufru by nám taky stačil.

Ledničky a pračky každý víkend na chalupu nepřevážím, teď mě tak napadlo, jesli se vždycky nemyslí lednička v pátek na chalupu, a v neděli zase domů >:D Protože když jsem kupoval teď nedávno pračku, dovoz měli zadarmo tak proč se s tím tahat...
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 11:59
Re: Zase špatně!
Nebo Megane RS (pro mě nejlepší HH na trhu momentálně).... :-) Na víkendové vyjíždky bych bral i tohle Tce... proč ne :-) Jen bych to nenazval závodním autem :-)
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 11:14
Re: Zase špatně!
neber to tak vazne, ide o model auta ktore ma uz najlepsie roky za sebou a novsia konkurencia ho samozrejme uz predbieha ale ide o fajn auto, pozri pride novy megane za nejake dva roky a zase bude na spici, taky je kolobeh v automobilovej dzungli ;-)
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 21:21
Re: hodnocení?
Nepiš nesmysly, Emele. Digitální ukazatel rychlosti tady byl dříve než jej v Renaultu začali používat, desetiletí dříve. Taktéž v Meganu (Generation a RS - tam ještě přibývá RS monitor) je i normální rychloměr, takže otázkou financí to nebyl. Zřejmě pro evropský trh Renault chtěl dle svého stylu opět lidem vnutit něco, co je opravdu ergonomické a přínosné, bohužel lid je tupý ve svých zvycích, i když jsou špatné, viz tvůj příklad a neschopnost použít vlastní kapacitu mozku.

Nic falešného na tom není, funguje to jako všude jinde, to, co lidský mozek nechápe nebo nechce pochopit (tvůj případ - bohužel jak říká moje babička - "Horší je, když se ti nechce než když nemůžeš") to ho nikdo bohužel nikdo nepřinutí dělat... a proto to vypadá tak, jak to vypadá. Samozřejmě vždy se najdou takoví, kteří v zájmu zachování starých hodnot budou ostatní přesvědčovat, že 1+1=3.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:16
Re: hodnocení?
Já ne, ty děláš z ergonomie nějakou exaktní vědu místo toho, abys uznal, že jde obecně o uživatelskou přívětivost. Pokud nemáš exaktní zadání, nemůžeš dělat exaktní vědu. A na tom exaktním zadání se neshodneme. Ty tvrdíš, že je to zobrazení rychlosti s přesností na 1km/h. S tím já nesouhlasím a říkám, že je to jinak.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 18:52
Re: Nechci být hnidopich,
A měří Megane ten obvod kola laserem nebo přikládá dřevěné špalíky z boku pneu?
Smiř se s tím, že v každém testu naměří trochu jiné hodnoty u Megana stejně jako u jiných aut. Prostě závislost na ráfku, profilovém čísle pneu, typu vzorku a opotřebení vždy bude existovat a tvé konstantní +2km je utopie.

Stačí se podívat do testu, který tady visí a jsou tam jiná čísla než uvádíš u Golfu
[odkaz]

Logicky, možná jiné ráfky, možná zimní gumy. Prostě auto ani na největších kolech nesmí podměřovat, takže na různých kolech se chyba bude měnit. S tím nic nenadělá ani technika F1 použitá v Meganu. >:-[]
Avatar - miromen
10. 2. 2014 15:16
Re: Nechci být hnidopich,
Samozřejmě auto neni jen o motorech ale zbytek bych raději už vubec nevytahoval. A spotřeba se tu řešila a jak vidět podle celkem schopneho ukazatele je ten rozdil opravdu značny. A proč tu vytahuješ hmotnost ? Nebo jinak co ještě ma ten Megan za negativa ktere mu nehraji do karet ?
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:10
Re: hodnocení?
Tady naprostý souhlas, inu jde vidět, kdo s autem opravdu jezdí.

Digitální tachometr po 13 500 km musím jen chválit a beru to za nejlepší, nejpřehlednější a nejbezpečnější řešení. Nic rychleji čitelného neexistuje, snad jen HUD. A odlesky? Tak od srpna jsem neviděl jediný.
Avatar - Blue Sun
10. 2. 2014 14:27
Re: hodnocení?
Jistě... hlavně hodně barviček, takové pěkné omalovánky... Já radši bezbarevný štít, který bude přehledný a názorný, než krásnou grafiku k ničemu.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:10
Re: hodnocení?
Jenže ty nepotřebuješ rychlost přečíst... stačí ti pohledem zkontrolovat, jestli jsi pod nebo nad limitem... a to jde s analogem lépe.

[odkaz]

;-)
10. 2. 2014 12:46
Re: zhodnocene hodnoceni
Nepíš, že je to tu bulvár, lebo Ti niekto z redaktorov vysvetlí, že nie je, ako mi to servíroval jakub Sochor vedľa v dizajne... ;-)
A to toho chalana poznám už pár rokov. Úplne ho tu skazili...
10. 2. 2014 12:09
zhodnocene hodnoceni
tak jsem se zase dozvedeli za koho auto.cz nekope a ze se z nej stava zvezdivkovej bulvar, no hrom aby do toho blesku prastil jesi to tak neni >:D
nastesti automobilky muzou bejt v klidu, pac zdejsi recenze zajimaj nejen z celosvetovich, ale i ryze ceskych kupujicich tak male procento ze je to vlastne uplne fuk :-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 16:20
Re: hodnocení?
S jakou přesností? Proč ne třeba na tři desetinná místa? Nebo naopak jen v desítkách km/h?
10. 2. 2014 15:01
Re: Nechci být hnidopich,
Diskuse na této úrovni nemá smysl. Stejně tak jako řešit, zda má nějaké auto o 0,5 l větší nebo menší spotřebu. Pokusil jsem ti nastínit, že to není jen o motorech. A to jsme ještě nezačali řešit třeba hmotnost Golfíka a Mégana.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:24
Re: hodnocení?
Pokud čteš rychlost na GPS, pak proto, že je GPS přesnější, ne proto, že by se to tam lépe četlo. GPS navíc umí barevně odlišit rychlost nad limit, takže pak může fungovat i ta kontrola jedním mrknutím.

Na analogu žádnou polohu ručičky nehledáš, tam ji prostě vidíš.

Co se grafiky týče... očekával bych modernější barvy, očekával bych jemnější grafiku. Třeba takhle, když už to musí být:
[odkaz]

Osmdesátá léta třeba
[odkaz]
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 12:16
Re: hodnocení?
s tym digitalom suhlas, pohlad na rucicku a ciachovane budiky mi pride prirodzenejsi a uz od uhla rucicky viem kolko idem a nemusim ani ostrit zrak a sustredovat sa na blikajuce cislice, rucicka je prirodzenejsia a pre oko lepsia :yes:

osobne mam tiez rad kolecko na ovladanie klimy a som s nim spokojny, nevyvakla sa a funguje to spolahlivejsie ako ine systemy, co je asi hlavny dovod preco kolecko ma dnes dost vyrobcov ;-)

najlepdie to ma inak pro ceed GT kde si na volante tlacitkom GT menis panel z analogoveho na digitalny takze kazdy si vyberie co sa mu paci >:D
10. 2. 2014 11:55
Re: Nechci být hnidopich,
Přesně :yes:

A doporučovat v testu tohle auto pro mladé kluky (což obecně považuji za nešťastné - už vidím ty zástupy čerstvě plnoletých, jak stojí před showroomy fronty - to opravdu není česká realita) a zároveň ho doporučovat s dieselem? Podivné...

Jo a ta spotřeba je skutečně na úrovni TSI, tak proč to sakra najednou vadí?
Jen počkejte
až se dostaví dědek-kuchtík se zaťatou pěstí. On to Méganu(Renaultu) vytmaví :-!
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 16:04
Re: hodnocení?
Rychloměr je rychloměr, má ukazovat rychlost v kilometrech za hodinu, to je jeho funkce. Ergonomie určí, co je pro lidské oko a mozek nejrychlejší a nejčitelnější, tam to hasne, další tvé obraty jsou jen slovíčkaření. 0
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:12
Re: Nechci být hnidopich,
Potvrzuji to testy,spritmonitor....jak jinak to chceš zhodnotit takhle od stolu ?Předpokladam že obě auta nevlastniš.
10. 2. 2014 13:58
Re: Nechci být hnidopich,
Protože u Renaultu ukazuje tacháč normálně. U koncernu máš na tacháči 140 a jedeš 120. Pak je spotřeba samozřejmě nižší. Snad to není tak těžké na pochopení. Ale i tak by ta vyšší spotřeba za lepší a spolehlivější motor stála. Už jen pro ten pocit, že se na něm nešetřilo, jako na tom TSI, kde až zákazníci dávají konstruktérům feedback, kam už můžou s tím šetřením zajít.
10. 2. 2014 11:47
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
11. 2. 2014 22:38
Re: hodnocení?
Také jsem nepsal, že s tím máš problém. Nicméně tuhle konkrétní operaci zvládneš na budíku snadněji, než jsi popsal, protože víš, kde ručička má být.

Pokud se nad tím chceš zamyslet, vem si třeba sklenici kapaliny. Řekněme malé pivo. Čirá sklenice, dobré osvětlení, kapalina se slušným kontrastem, pěnu pomineme. Když chceš zjistit, jestli je sklenice zhruba plná, bude rychlejší pohled na ni, nebo na údaj v mililitrech na displayi? Co když sklenic bude deset?

Asi nejsilnější stránkou čísel je přesnost u složitějších údajů. Ale člověk ne vždy potřebuje přesnost.
Avatar - Emel
11. 2. 2014 19:40
Re: Zase špatně!
Ham: životně důležité údaje...jsou vždy analogově. Člověk je v podstatě analogová mašina, nikoliv digitální, takže byť řídící systémy letadla jsou komplet digitalizované, tak klíčové parametry musí člověku převádět do analogové podoby.

_MT_: Plus budíku je, že ti dá velmi rychle orientační údaj. A není problém číst ho i při prudké změně hodnot.

Zejména Hamova formulace je de facto přesným vyjádřením mého názoru na dilema digitál / analog. Pokud s Hamovým názorem souhlasíš a s mým ne, pak si můj klidně škrtni a připiš si mě jako Hamova podporovatele.
11. 2. 2014 17:45
Re: Parádní
Scirocco z 80. let taky mělo blíže k hatchbacku než ke kupé. Při plus minus stejné délce ale bylo výrazně nižší.
GT86 a RCZ jsou sice nízké, ale ty barokní křivky a prolisy se k nim prostě nehodí, protože auto opticky "boubelatí".
Avatar - Emel
11. 2. 2014 09:00
Re: Zase špatně!
Laguna II měla nejdřív předek a pak zadek... na tuty.
Avatar - Emel
11. 2. 2014 08:58
Re: hodnocení?
Já u Windows jednu verzi vynechávám :-) . Byl jsem spokojený s XP a teď mi vyhovují 7. A pak jsou samozřejmě tací, kteří neuznávají nic než příkazovou řádku...
10. 2. 2014 23:35
Re: hodnocení?
Tak nějak. Kolečko má výhodu, když chceš dělat větší změny. Ale kdo dělá větší změny teploty? Odstupňování je důležité, pokud se hodnota mění skokově - musíš cítit, jestli jsi už na další hodnotě, nebo ne. Pokud sebemenší pohyb změní hodnotu, stačí, aby byla vhodně zvolená citlivost.
10. 2. 2014 22:58
Re: hodnocení?
Nevím, co dělá tvůj mozek, ale můj ví, kam se má přesně podívat, a podívám se rovnou na tu 70, řekněme. Není potřeba nic číst, okamžitě vidím, kde je ručička ve vztahu k místu, na které se dívám (nad/ pod, blízko/ daleko/ prakticky přesně). Odečíst přesný údaj, to je něco jiného. Jinak se bavíme obecně o konceptu, ne o čitelnosti/ provedení. Jsou i budíky, které jsou prakticky k ničemu. Osobně proti digitálnímu rychloměru nic nemám, problém jsem s nimi zatím neměl. Je to jeden malý údaj.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 21:46
Re: hodnocení?
Kde já tohle už... á, už vím, Svědkové Jehovovi. Chtějí spasit svět, myslí to upřímně... jen to tupé stádo lidí jim to pořád kazí.

Ano, digitální rychloměr tady byl už dávno... a nikdy se nechytil. Ani v Tipu, ani v Meganu. Pokud bude Renault chtít, může to úplně klidně zkusit i v příštím Meganu.

Osobně nevěřím na to, že by se mělo lidem něco nutit...
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 20:15
Re: hodnocení?
Já nikde netvrdím, že nejde nějaké veličiny zobrazovat digitálně. Ovšem životně důležité veličiny, tedy ty které rozhodují o tom zda letadlo vzlétne, přistane nebo udělá ve vzduchu výkrut, nemluvě o bojových situacích třeba u těch stíhačů kdy musí sledovat zbraňové systémy, protivníka etc. musí prostě být zobrazovány analogově.
Představ si to jednoduše, jsi zavřený v kabině ze které nic nevidíš, nic neslyšíš, nic necítíš vyjma přetížení a rozhoduješ se jen podle přístrojů. Když bych ti udělal kabinu kde budou k dispozici výhradně digitální údaje, které budou zobrazovat vše potřebné (tedy v zásadě stovky čísel z nichž některé se mění každou desetinu sekundy), tak krizovou situaci nezvládneš, protože tvůj mozek to množství digitálních dat prostě nedokáže zpracovat. Abys to zvládl tak ti musí konstruktér nejčastěji sledované údaje, zvláště ty které se rychle mění a jsou kritické pro dynamiku letu, sledování protivníka etc. převést do nějaké podoby analogového zobrazení. A pak cvičený pilot naslepo, jen podle přístrojů klidně sestřelí protivníka a přistane na letadlové lodi. S čistě digitálním zobrazením by se zabil i ten nejlepší pilot ještě před startem na runway. To nijak nevylučuje skutečnost, že si pilot když nemá co dělat a dloube se v nose může řadu údajů zobrazit digitálně a podívat se klidně třeba na průměrnou spotřebu svého stroje za posledních 15 minut. A když sis vybral sledování výšky, tak je jistě k nalezení v digitální podobě, ale pro dynamické situace si můžeš vsadit celé jmění na to, že tento digitální ukazatel nikoho nezajímá. Zajímá ho displej, kde je namalovaný klasický výškoměr kde se otáčí (v tomto případě nakreslená) ručička. A pilot v zásadě sleduje jestli se ručička točí nebo stojí (pak drží výšku) a když se točí tak na jakou stranu (stoupá nebo padá) a jak rychle se točí (rychlost stoupání nebo klesání) protože to jsou životně důležité veličiny, proto aby se nezabil. To že je někde na digitálním ukazateli v nějaké chvíli výška 11023ft je pro něj důležité jako ta vaše diskuze o digitálním rychloměru v Meganu.
10. 2. 2014 20:07
Re: hodnocení?
To záleží. Určitě by se přesná hodnota hodila, kdybys chtěl spočítat dojezd (což za tebe dnes udělá palubní počítač). Ale pro kontrolu "mohu pokračovat" přesné číslo nepotřebuješ.

Co se týče rychlosti. Plus budíku je, že ti dá velmi rychle orientační údaj. A není problém číst ho i při prudké změně hodnot. Otázka je, jak je tohle důležité v praxi. Já totiž orientačně rychlost vím. Ano, řekl bych, že "jsem pod limitem" dokáže budík zodpovědět rychleji, pokud ho máš v oku a nemusíš hledat, kde ten limit na něm vlastně je. Na druhou stranu, u digitálního displaye se bavíme prakticky o dvou číslicích, pokud uvažujeme běžný provoz. Ty mozek zvládne přečíst velmi rychle. A jde o velmi jednoduchý údaj. Spíš vidím slabinu ve sledování rychle se měnících hodnot. Třeba prudké brzdění na určitou rychlost s digitálním nepůjde tak snadno. Ve zmíněných letadlech se na tohle myslí. Je to omezení dané implementací, ne principem.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 19:30
Re: hodnocení?
Ono hodně záleží na tom, jak je to uděláno. KDyby tam asi byly jen tlačítka, tak bych na to v Meganu nadával, ale je tam ten výstupek, do kterého se jen ťukne a teplota jde krásně o půl stupně níže bez nutnosti na to koukat. Otočný ovladač musí jít hodně cvakavě aby se ovládal dobře. Oba řešení se dají udělat dobře i špatně.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:30
Re: hodnocení?
A není u nádrže důležitější, kolik paliva v ní zbývá, než kolik procent? Pokud bys měl sedět v neznámém autě, měl bys radši k dispozici informaci "zbývá 10%" nebo "zbývá 6l"?

Podle mě se Hamova věta na rychlost v autě vztahuje, podle tebe ne... mě to trošku zavání vlastní garáží, ale dobře, žádné shody se nedobereme, asi je na čase toho nechat.

PS: co ta sázka na nového Megana :-)?
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 19:29
Re: hodnocení?
Ale o tom tato diskuze není. Renault tam dá takový tachometr, který bude chtít, ergonomie neergonomie, v automobilovém průmyslu jde hlavně o prodejnost a průměrně "inteligentní" zákazník je prostě zvyklý na ručičky a pojem ergonomie chápe stejně jako ty.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:19
Re: hodnocení?
Sakra to má být nějaký pokus o absurdní diskusi? Já napíšu že souhlasím s Hamem a ty že píše opak toho co já. Tak ti dám citát a ty to zase otočíš jinak...
10. 2. 2014 19:12
Re: hodnocení?
K čemu by ti na tomhle panelu byly? U rádia ti budou také k ničemu. Když nastavuješ frekvenci, nebo v tomhle případě rychlost, směr, výšku, rychlost stoupání pro autopilota, tak potřebuješ přesná čísla a nic jiného. Odhad, kde zhruba se pohybuješ, ti nijak nepomůže. Ale co takhle údaje o motorech? I ve skleněných kokpitech jsou vykreslené zjednodušené stupnice (a vedle nich třeba přesné údaje, pokud je potřeba). Protože přečtení přesné hodnoty trvá déle než kontrola, jestli jsi "v zeleném" a jak moc. Neexistuje nějaká jedna nejlepší reprezentace. Jsou zkrátka údaje, které ti stačí orientačně. V autě také nepotřebuješ znát přesné množství paliva v nádrži, nebo přesnou teplotu chladící kapaliny pro bezproblémovou jízdu. Číslice a písmena jsou celkem složitá forma komunikace a ne každý údaj takovou úroveň vyžaduje.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 18:53
Re: hodnocení?
životně důležité údaje...jsou vždy analogově. Člověk je v podstatě analogová mašina, nikoliv digitální, takže byť řídící systémy letadla jsou komplet digitalizované, tak klíčové parametry musí člověku převádět do analogové podoby.

Pokud máš pocit že to píše naopak než já tak už fakt nevím...
Avatar - Emel
10. 2. 2014 18:52
Re: hodnocení?
Otáčky jsou na otáčkoměru přece také uvedeny nejčastěji jednomístným nebo dvoumístným číslem. Udržovat ručičku na místě je z mého pohledu jednodušší než udržovat číslo... v případě čísla můžeš až reagovat na jeho změnu na nežádoucí hodnotu, zíráním na číslo 50 nejsi schopen poznat, jak rychle auto zpomaluje nebo zrychluje... hlavně při prudkém brzdění je digitální rychloměr fakticky k ničemu.

No nic, tahle diskuse evidentně nikam nevede. Automobilky jistě tráví spoustu času výzkumem této problematiky a je myslím celkem zjevné, k jakému řešení se přiklání většina z nich.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 18:46
Re: hodnocení?
Ham to napsal vyčerpávajícím způsobem, dál už je zbytečné k tomu cokoli dodávat.
Avatar - Ji/Ri
10. 2. 2014 18:09
Video
Čuk a Gek.... >:-[] 8-s a ty kecy ani v kabaretu pro neslyšící.... ostuda.... stejně jako test psaný v duchu: ".urwa chlapi mi se fakt nechce po víkendu ....ještě ráno jsem byl pod obraz.... " .... ale jako flame dobré
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 17:53
Re: hodnocení?
Čísla tam najdeš ve dvacátém podmenu, šedesátého menu obrazovky, když si chceš zobrazit spotřebované palivo za poslední hodinu, průměrnou teplotu v kabině cestujících etc. Životně důležité údaje, které jsou potřeba pro řízení "on-line" jako horizont, tah motorů, nastavení kormidla, klapek, výška jsou vždy analogově (což nemusí znamenat ani budík s ručičkou, ale nejrůznější kříže, barevné sloupečky etc.). Člověk je v podstatě analogová mašina, nikoliv digitální, takže byť řídící systémy letadla jsou komplet digitalizované, tak klíčové parametry musí člověku převádět do analogové podoby. Chtěl bych vidět pilota F15 kterému se budou promítat na průhledový displej digitální údaje o koordinátách cíle, to by ho asi brzy kleplo.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 17:45
Re: hodnocení?
Kravina, v F1 je rychlost pro pilota zcela nezajímavá veličina, kterou si možná prohlédne po závodě u závodního inženýra. Naopak otáčky jsou veličina životně důležitá, kterou sleduje vlastně neustále a potřebuje ji "on-line" pro řízení vozu. V normálním autě je to naopak.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 17:34
Re: hodnocení?
Ano, je to na volantu, ale otáčky jsou zobrazeny analogově, nikoliv digitálně.
Avatar - Ham.
10. 2. 2014 17:31
Re: hodnocení?
No digitální to není ani náhodou, protože nezobrazuje žádné číselné údaje, ale je to prostě proužek, který se natahuje nebo zkracuje, takže dává pilotům informaci o tendenci (přesné číslo jej nezajímá) zda otáčky rostou a jak rychle nebo klesají a jak rychle a zda dosáhly nějakého thresholdu. Prostě spojitě ukazuje nějakou veličinu, analogový=spojitě proměnný, analogový ukazatel nemusí být jenom klasický budík s ručičkou, mohou to být nejrůznější barevné výseče které se posouvají, analogové zobrazení je třeba i monitor osciloskopu s nějakou kontinuálně zobrazovanou křivkou, rtuťový nebo lihový teploměr je také analogový přístroj, průhledový displej stíhačky na který se prostorově zobrazuje kontinuálně cíl je také analogový přístroj. Jakákoliv spojitě zobrazovaná veličina (nikoliv číselně, tedy digitálně) je analogové zobrazení/zobrazovač/přístroj.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 17:05
Re: hodnocení?
Ty ergonomické budíky tam jsou. Jsou vykreslené na obrazovce, což dává větší flexibilitu... ale pořád jsou vykreslené jako ciferníky s ručičkou

[odkaz]

Prohlédni si celou palubku a pak mi řekni, kde je nějaký důležitý údaj prezentovaný pouze číslem.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 16:47
Re: hodnocení?
No ano, pokud budeš mít ručičku vykreslenou na displeji, pak je také digitální, protože její posun po displeji je dán přebliknutím pixelů na obrazovce... Ham mluví spíš o tom, jak to vnímá lidské oko a mysl.
Avatar - dal
10. 2. 2014 16:34
Re: Nechci být hnidopich,
Předpokládáš správně vlastním jen Leon 1,2 TSi ale s Meganem 1,2TCe jsem jezdil 3 měsíce cca 25 tis.km.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:29
Re: Parádní
Taky mě to trochu praštilo do očí... ale pravda, že pro některé může být už jen pojem třídveřové auto stylové, obzvlášť v našich ekonomicko sociálních podmínkách...
Avatar - miromen
10. 2. 2014 15:13
Re: Nechci být hnidopich,
Ale ja přece vim že kola ovlivňuji spotřebu. Jedna věc je že u nas budou ty Megany taky v zakladu na 15" a druha věc je že němci ktere jsem zmiňil budou jezdit s největši pravděpodobnosti pravě na 16".
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 15:11
Re: hodnocení?
Emele, ty vůbec ale vůbec nevíš, co znamená slovo ergonomie. Buď té lásky, nepoužívej ho do doby než pochopíš, co slovo ergonomie znamená. Díky.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 14:40
Re: Nechci být hnidopich,
Laguna 2002 cca. +10% napříč tachometrem...
Avatar - miromen
10. 2. 2014 14:39
Re: Nechci být hnidopich,
1x Golf HB 1x Golf Variant 1x Fabia kombi všechno 1.2TSI.
Avatar - miromen
10. 2. 2014 13:54
Re: Nechci být hnidopich,
Jak už jsem několikrat psal stači se mrknout na spritmonitor. Rozdil propastnych 0.5l. TCE motory prostě usporne nejsou.
Avatar - KANKUNEN
10. 2. 2014 13:45
Re: Nechci být hnidopich,
Víš jak, tachometrových 120, odečteno z palubáku, jednou trochu do kopce a podruhé z kopce a je to.
Avatar - wakantanka
10. 2. 2014 13:23
Re: Zase špatně!
Ten krúžok na spiatočku už mala tuším aj Opel Ascona (ale niesom si až tak celkom istý) a ako píšeš používa to podstatne viac automobiliek ako Renault. Vôbec by som toto riešenie nezatracoval, kto niekedy jazdil na T613-4 určite vie očom hovorím. Tam hodiť spiatočku znamenalo DVIHNÚŤ hore celú páku a až potom zaradiť a aj tak tam občas skočila 4. Ovládanie rádia pod volantom mi viac vyhovuje u Fordu (ale to je asi len sila zvyku) >:D
10. 2. 2014 12:28
Re: Nechci být hnidopich,
No to uskromňování, my jsme zvyklí z cest na motorce, tam přemýšlíš i o lahvi s vodou, jestli vzít jednu, nebo dvě >:D Jinak na takové věci jako šrot, nábytek, dřevo do krbu, to se u nás vozí vždy na vozíku za autem a nebo se půjčila dodávka z firmy. Ale chápu to, když člověk potřebuje převézt kola, že nebude stále montovat nosič, ale jak jsem psal, u mě kolo nehrozí
10. 2. 2014 11:54
Re: Nechci být hnidopich,
Dokonce to je věc kterou ani nepovažuju za důležitou, sám jsem měl tu čest v Espace a nepřišlo mi to vůbec jako podstatná věc. Dokonce když jsem jel s opravdu plným autem, vadilo mi, jak víko kufru jeho obsah jakoby namáčkne...zatímco když tam máš ten práh, narovnáš to k němu a basta...

Spíš ta formulace spotřeby, ono vážně záleží na jízdním stylu, dej mi TSI a taky můžu mít kombinovanou přes 8 litrů, nebude to žádný problém. Zrovna tak si myslím, že při opravdu opatrné jízdě by se člověk na těch 5,3 dostal, samozřejmě s velkým sebezapřením jako u všech dnešních turbobenzínů.
11. 2. 2014 13:18
Re: hodnocení?
s tím zásadně nesouhlasím. Když jsem byl projíždět Fluence techno feel s digitálními budíky, přišlo mi to úplně super. Příjemně se na to koukalo, bylo to přehledné a rychlé.

Teď mám v Rapidu klasické "analogy", dle mého hodně pěkně zpracované, ale stejně za jízdy koukám na rychlost jen na displeji palubního počítače uprostřed. Velká číslice uprostřed, podle mě lepší než zaostřovat zrak na ručičku a koukat u které to je čárečky a číslice.

Je to můj názor a i proto bych se výhybal kritice jednoho či druhého, ač já sám se přikláním k tomu digitálu. Přesně jak tu někdo zmínil, dneska digitální displeje už nejsou to co bylo kdysi v Twingu.. :-)
11. 2. 2014 09:21
Re: Už R19 měl ovládání radia pod
stara fabia tdi dostala 3 a pol hviezdy. megane je horsi ako fabia? mam dost z tychto akoze odbornikov. zene by som nekupil take prditko. toto je stranka skoda auto.
Avatar - Emel
11. 2. 2014 08:59
Re: Zase špatně!
Ale shodli, jen se to nehodí do světa viděného skrz znak Renaultu ;-)
11. 2. 2014 00:05
Re: hodnocení?
Odlesky? Já od 02/2010 také nic... Partnerka to samé (ptal jsem se, pro jistotu).

Tak, k sakru, k čemu ty zdejší testy jsou? S ostřikovači, či např. já se stěrači (nevím jak Ty, možná už změnili dodavatele), ano - tam problém je. Ale tyto výše zmiňované "problémy"? To už jako opravdu testér vaří z vody? A zároveň - což je daleko horší - není schopen odhalit ony zjevné zápory, na které majitelé Meganu permanentně upozorňují?
10. 2. 2014 21:41
Re: Zase špatně!
Nie. Pootočením konca páčky dopredu zapnem predné hmlovky. Je to len na dotyk, vráti sa do pôvodnej polohy. Druhým rovnakým pootočením ich vypnem. Smerom dozadu to rovnako funguje na zadné. Predné a zadné zapínam nezávisle.
Totiž v praxi potrebuješ tie predné skutočne málokedy. Obvykle cez deň nepomôžu nič, iba zbytočne oslňuješ protiidúcich. Zadné používam častejšie, aby ma vodič idúci za mnou registroval prv, ako mi skončí na nárazníku. Preto je super, že ich môžem zapnúť bez zbytočného svietenia prednými. Zapínať samotné predné hmlovky mi v reáli príde scestné.

Ale kľudne môžme skončiť, mám pocit, že tú dnešnú vlnu nesúhlasu s tvojimi názormi prestávaš zvládať a chytáš sa každej blbiny. A že inak mávame dosť často podobné názory...
Avatar - Emel
10. 2. 2014 20:54
Re: Zase špatně!
A jak se zapínají mlhovky u Renaultu? Není to náhodou levá páčka pod volantem: 1x otočit = přední, 2x otočit = přední + zadní? Nevím proč se do toho míchá VW... to to má skončit zas nějakým flame?
10. 2. 2014 20:52
Re: hodnocení?
I u toho letadla ti výšku nebo rychlost ukazuje číslo a neodečítáš údaj dle polohy nějaké ručičky na budíku. Ty ostatní příklady jsou zcela k ničemu. To by jsi mně tady mohl začít vysvětlovat, je lepší se dívat na fotku než na jedničky a nuly. ta debata přitom není o tom, zda analog ne digital, ale o tom zda je lépe čitelný velký digitacháč oproti klasickému budíku.
Avatar - Andromeda
10. 2. 2014 20:08
Re: hodnocení?
Doktore, je to marný, je to marný ... je to marný ... >:D
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 19:22
Re: hodnocení?
Zjednodušil sis jednu větu Hama, která je pravdivá, a uvedl ji na všechny situace jako jediné možné správné řešení... na to, že jsi tak zamyšlený v reále, tak myšlení jsi teď předvedl značně jednoduché. Typ zobrazování jednotlivých ukazatelů bude záležet na zobrazované veličině. Pokud bude směrodatná jedna veličina, čili například rychlost, bude se zobrazovat jinak než například stav paliva v nádrži, tzn. poměr kolik ještě zbývá, tam pro pro zpracování mozku je jednodušší aby viděl poměr, číslo je moc složité, hlavně v situaci, kdy je pokaždé jiná velikost nádrže a jiná spotřeba paliva. Rychlost je vždy u všech aut, okolností, situací stejně vypovídají hodnota.
Tím například Megane má ergonomické mínus, když zobrazuje na pohyblivém "spektru" aktuální spotřebu na úsečce od 0 do 20, což je velmi nepřehledné a nepřesné a nadávám na to často.
Avatar - Andromeda
10. 2. 2014 19:20
Re: Nechci být hnidopich,
Tak teď jsi mu to nandal, majiteli supermainstreamu ... >:-[] ...
Avatar - trapid
10. 2. 2014 18:41
Re: hodnocení?
Čtení této diskuze je velmi zajímavé, ale faktem je, že nejrychleji odečitatelný údaj o rychlosti poskytuje digitální tachas. U analogu je zvlášť ve městě otravné sledovat ručičku a udržovat ji těsně nad 50 (pokud nejedu na tempomat).
Digitál jsem v autě nikdy neměl a vždy jsem byl proti, jenže pak jsem měl možnost se povozit v Xsaře Picasso, starém Kadettu GSi 16V a naposledy v Grand Scéniku a u všech třech mi digitál přišel lepší.
Je to o tom, že při rychlostech (hlavně dvoumístných) je velice rychlé pro mozek podle čísla určit, jestli je to pod nebo nad limit. Třeba otáčkoměr by kvůli čtyřmístnému číslu byl hodně složitý na čtení a rychlé zpracování údaje mozkem, Takže tam je analog nezbytný.
Takže chtě nechtě se musí nechat, že Megane to má hodně chytře řešené.
Problém Emele může být, pokud je digitální číslo malé, či špatně čitelné (tvarem, barvou číslic nebo jinak). To pak může být analog ergonomičtější. :yes:
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 18:22
Re: Neuvěřitelné video
chlapcom chyba herecky talent a prejav, no co uz nemoze byt kazdy taky dokonaly a vyrecny ako mistr pepa [odkaz] , ten je proste neprekonateny klobuk dole pan tester
10. 2. 2014 17:38
Re: hodnocení?
A to je právě ta ergonomie. U otáčkoměru je lepší to udělat analogově a u rychlosti digitálně. Tak to tak udělali. U F1 stejně jako u Mégana. :-)
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 16:11
Re: hodnocení?
On nepíše nikde o ekonomičnosti, rozdíl ve výrobě těchto displayeů bude minimální, hlavně v situaci, kdy tento display bude mít řádově větší výdrž.
Zkus si půjčit najednou Megane a Scénic. Oba mají digitální tachometr, Megane obrovské jednoduché čísla, Scénic má barevný display, krásnou grafiku, ale zkus ujet pár stovek kilometrů a pozoruj jak snadno či nesnadno se ti odečítá rychlost z těch displayů a jasně vede Megane. Co displayi Meganu jde vyčíst je, že to mělo být obráceně, černý display a stejně velkým a stejným designem bílý nápis s regulovatelnou mírou podsvícení, hlavně v noci by to byl ocenitelný prvek. Stejěn tak by to obkruží, které mění barvu při tempomatu vůbec nemuselo na rychloměru být, je to taková zbytečná šaškárna.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:51
Re: hodnocení?
Možná máš jiný mozek. Můj mozek nemusí nic rozebírat... prostě vidí ručičku kousek za 130... a je to.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:49
Re: hodnocení?
Takhle relativizovat lze všechno - grafika navigace není zastaralá, to je subjektivní a je to pouze o "ekonomičnosti" (tj. udělali jsme to tak, aby to moc nestálo). Ok, žádné měřitelné kritérium to není, já osobně si moderní grafiku představuju jinak a jsem přesvědčený, že Renault už dnes taky, jen mu nestojí za to aplikovat modernější řešení i do starých modelů. Troufám si tipnout, že pokud nový Megane nerezignuje na digitál úplně, tak minimálně uvidíme mnohem... hm, modernější grafiku. Na to klidně vsadím flašku vína.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:19
Re: hodnocení?
To jsou dvě věci.

Digitální štít v Meganu je podle mě out z důvodu zastarale působící grafiky. Prostě nevypadá moderně, řečí módního průmyslu je out.

Jestli digitál nebo analog je jiná diskuse... já jsem pro analog, v současném autě mám digitál... pokud je to hezky udělané tak s digitálem zásadní problém nemám, rychlostní limity mě zase tak moc netrápí.
Avatar - dal
10. 2. 2014 14:00
Re: zhodnocene hodnoceni
Mne to nepřekvapuje, angláni nemají potřebu někomu lézt někam, natož němcům. Jejich testy mají vypovídací hodnotu a nezrcadlí sílu inzerenta.
Avatar - dal
10. 2. 2014 13:40
Re: Zase špatně!
Jasně, zvykneš si, já taky jezdím z koncernem(Leon) ale řazení zpátečky byla první věc která mi vadila(tlačítko u i30 nebo kroužek u Meganu je lepší). Jinak souhlas na nic jsem si nemusel dlouho zvykat a např. polohu za volantem jsem našel okamžitě(u i30 za rok a půl ne).
Avatar - dal
10. 2. 2014 13:33
Re: hodnocení?
Určitě ne, já za jedno z nejlepších považuju digitální rychloměr u Civicu a teď do mě.
Verdikt
Verdikt je :no: :no: :no: :no: je to poslední kreatura, se kterou bych chtěl jezdit :no:
10. 2. 2014 23:28
vytacat nad 3500rpm nema zmysel?
To mate pan redaktor nejako overene exaktnym meranim, alebo je to tak "lebo to tak citite" ?
Schvalne si skuste merania 0-100 kedy budete radi pri 200rpm po max vykone, a potom podla vasej "rady" kedy budete radit pri 3500rpm.

Alebo este lepsie, skuste to pi predbiehani kamiona, kedy pojde oproti vam iny kamion!

A prestante sa konecne riadit vasimi pomylenymi pocitmi, pretoze iba zbytocne dezinformujete. Rozbite prasiatko a kupte si gps merac zrychlenia s G senzorom, merac hluku atd. A Hlavne tie vase pocity nechajte bokom, lebo uz vela krat padala cela komunita auto.cz z vasich pocitov na zadok.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 21:12
Re: hodnocení?
Ergonomie je exaktní věda, to je axiom. Ta tvá desetinná čísla, jestli je zobrazovat či ne jsou samozřejmě zájmem ergonomie, jsou na to způsoby měření a vyhodnocování, metrem počínaje, EEG či scintigrafii konče.
Avatar - Andromeda
10. 2. 2014 19:25
Re: Nechci být hnidopich,
Tý jooo, to je bitvwa o 0,5 - až 1,0 litr >:-[] ... Zvláštní je, že nejvíce šermují ti, jež by o kosočtverec neopřeli kolo, neb náskoků je tolik ... >:-[] ...
10. 2. 2014 18:50
Re: hodnocení?
No sice je to naopak než je to v těch tvejch argumentech, ale hlavní je, že jste se shodli.
10. 2. 2014 17:31
Re: hodnocení?
Doufám že radar nebo nebereš taky jako budík. Jinak jsou samozřejmě všechny údaje (které jdou zobrazit) zobrazeny číslem.
[odkaz]
10. 2. 2014 16:59
Re: hodnocení?
Podívej se, jak je to u dnešních moderních letadel. Kam se poděly ty tvoje přehledné a ergonomické budíky? Odpověď je jasná. Tam si nikdo nehraje na nějakou konzervativnost a styl a vše podřízeno funkčnosti. Kdyby jsou rovnou napsal, že se ti ten digitacháč v Méganu nelíbí, tak by se s tebou nikdo nehádal a dalo by se s tím i souhlasit. Ale tahat do toho ergonomii je hodně mimo.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 16:01
Re: hodnocení?
"Svým způsobem analogový" je hodně velký eufemismus, žádná ručička tam není ;-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:32
Re: hodnocení?
Tak vidím, že je třeba kousek nad těmi 130... a nemusím si to v hlavě překládat na 136,5, jako informace mi naprosto vyhovuje "kousek nad 130".
10. 2. 2014 15:19
Re: Nechci být hnidopich,
Já jen, že jsi řešil spotřebu motoru 1.2 TCe.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:53
Re: zhodnocene hodnoceni
Dvě hvězdy pro Clio RS byly hodně zvláštní... ale tři pro Megane Coupe jsou podle mě odpovídající. Tři z pěti, to je o něco málo víc než průměr... a ruku na srdce, v dnešní nabušené kompaktní třídě nemůže Megane ani se slušným motorem pomýšlet na víc.
Avatar - miromen
10. 2. 2014 13:28
Re: Zase špatně!
Tak to je to posledni co bych řešil zda kroužek nebo zamačknuti. Podstatnějši je kvalita samotneho řazeni. Jinak ergonomicky mi auta od koncernu přišly hned pod ruku a to jsem před tim jezdil Fordem. U Megana to pro mě žadna slava nebyla ale ani nic na co by se nedalo zvyknout.
10. 2. 2014 12:25
Re: Nechci být hnidopich,
Osobně myslím že nedá. Co je důležité - tyhle novinářské vozy jsou ještě syrové a zároveň je nikdo od začátku nešetří (tzn. jsou sakra mizerně zajeté). A netýká se to pouze spotřeby - např. převodovka, viz. ony gumové dorazy - jsem si téměř jistý, že do 20tkm to zmizí.
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 10:32
zaujimave auto
takychto trojdverovych dostupnych aut nizsej strednej triedy vhodnych na jazdenie vo dvojici a cez vikend aj na nejaku tu mensiu zabavu nie je az tak vela ako sa zda. Staci pozriet do cennikov a na ponuky jednotlivych vyrobcov a razom zistime kde su este rezervy na nasom trhu. Chapem ze v dnesnej krizou poznacenej dobe sa 3 dveraciky uz velmi nenosia a mnohe znacky od nich upustili ( kedysi sme mali 3 dverove bravo aj stilo, mazdu 323 coupe, 3 dverovu corollu, 3 dverovy civic, 3 dverova xsara aj C4 ..... ) ale na druhej strane je tu aj par prekvapeni ktore sme kedysi v tejto triede nemali a ktore kompenzuju ubytok 3dveracikov : [odkaz] [odkaz]

s tymto 1,2TCe je megane zaujimavym dostupnym trojdverakom a prave asi najvacsi konkureti su pre neho spominana i30 a proceed. Skoda ze nemame v teste porovnanych naraz viac takychto trojdverakov, vcelku by ma zaujimalo ako by dopadol tento megane v porovnani s tymto: [odkaz] ale na to si mozno budeme musiet pockat alebo poobhliadnut sa po zahranicnych testoch.

Mne sa na megane 3dveraku paci ten neokukany vzhlad zozadu, ktory je fajn aj po rokoch a vyzera daleko lepsie ako na klasickom hatchi kde tie zadne svetla su bohuzial aj po facelifte dost nepekne. Nizka palubovka je fajn vec, v lanceri je tiez pekne nizko [odkaz] a clovek ma perfektny vyhlad z auta a nemusi kukat cez palubovku utopeny ako v niektorych nemeckych autach. Nesiel som v megane ale kupatko sa mi paci viac ako 5dverak a verim ze bude co to aj sportovejsie voci 5dveraku. Neviem ci je to len opticky klam alebo okukanost ale interier meganu coupe mi uz pride trosku za zenitom, nepopieram ze bude kvalitny a ze nie je prehladny, vyzera ok, len mozno som po inovacii cakal prave v interieri vacsie zmeny ako v exterieri ktory bol docela v pohode.

Prekvapilo ma hodnotenie 3 hviezd, teda neviem ci je to prekvapujuce alebo uz je to taka francuzska klasika ale myslim ze aspon pol hviezdy navyse by si este zasluzil, mne sa auto paci, avsak netajim sa tym ze ak by som volil nieco taketo bral by som pro ceed GDI ktory je zrejme aj vacsia stylovka a mne osobne sa viac aj paci.
10. 2. 2014 14:53
Re: Nechci být hnidopich,
Je možné, že tehdy měl Renault tacháče na úrovni těch dnešních koncernových. To by docela odpovídalo.
10. 2. 2014 13:51
Re: Nechci být hnidopich,
Navíc, ty koncernové tacháče ukazují o dost víc a jedou tedy pomaleji. Pak je spotřeba samozřejmě nižší.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 15:22
Re: hodnocení?
Jen proto, že máš v Meganu přístrojovku která se mi nelíbí, se nemusíš čertit >:-[]

Ergonomie je uživatelská přívětivost, snadnost ovládání... včetně přehlednosti, čitelnosti apod.
10. 2. 2014 14:43
Re: Nechci být hnidopich,
Prostě místo 130 jezdíš jen 120 a jak už psal kolega ten rozdíl je s vyšší rychlostí ještě větší. Pak si k tomu ještě přidej ještě kola, kde Mégane jezdí většinou na 16 nebo 17, zatímco na Golfu vidíš většinou nějaké 15.
Pokuď jde o toho tabulkového kovboje, tak je to tím, že na vás nic jinýho neplatí. Jen suchá data a čísla. Pohádky si nechávám pro své děti.
Volkswagen Golf 1.2 TSI/77 kW
Odchylka měření při tachometrových 50/90/130 km/h (km/h) - 46/84/121
12. 2. 2014 01:25
Re: hodnocení?
Zvládnu, ale ještě rychleji vstřebám to číslo. Možná jsem v tom trochu atypický, já si obecně s čísly rozumím líp, ale prostě ten údaj je pro mě "vstřebatelnější".

Nemyslím si, že je to vhodný příklad. Hlavně proto, že by bylo důležité, proč chceš koukat na plnost té sklenice, resp. s čím to porovnáváš. Jestli s nějakou představou o plné sklenici, rychlejší bude kouknout se na sklenici, jestli teda je OK. Pokud odměřuješ 300 ml třeba do nějakého receptu, budeš koukat na ten display...

A tady jsme u toho, proč koukáme na rychloměr - abychom to porovnali s nějakou pevnou hodnotou - 30 50 80 110 km/h, ne s nějakou hypotetickou představou a la jedu rychle. A k tomu je lepší sledovat číslo, nemyslím si, že by ručička zaostávala, ale číslo je efektivnější... :-)

Pěkné by bylo, kdyby se propojil výstup ze čtení značek přímo na rychloměr, kde by se osvítila konkrétní hledaná ryska, rysky vyšších rychlostí by naopak potemněly, pak by to bylo něco...
Avatar - Emel
11. 2. 2014 19:44
Re: Nechci být hnidopich,
Možná záleží na kolech, já jezdil 205/55/16. GPS 50 = 54, GPS 130=140 a kousek. S tím tempomatem jsem to viděl už u více aut.
Avatar - rohYpnol
11. 2. 2014 18:03
Re: Ke spotřebě
vcelku by se tomu dalo věřit, kdyby 85 kW byla tou přidušenou verzí. Jenže 85 kW na 1.2 turbo rozhodně není přidušená. Dle uživatelů je spotřeba 6,9 až 7,3 u slabší verze (vcelku bez ohledu na karoserii).
Možná otázka zajetí konkrétního kusu, ale nevěřím tomu, že silnější TCe bude úspornější :-!
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
11. 2. 2014 15:38
Re: Už R19 měl ovládání radia pod
Sice to není úplně fér srovnávat napříč segmenty, ale s tímto názorem bych se ztotožnil.
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 15:24
Re: Nechci být hnidopich,
Laguna II r.v. 2001 měla rozhodně menší odchylku.
Hlavně byl docela zvláštní paradox, tachometr byl méně přesný než tempomat. Při nastaveném tempomatu na 116 km/h ukazoval tachometr 118 km/h a navigace 113-114 km/h. Ve 130 by ta odchylka byla při 10% reálných 117 km/h, což je naprosto mimo. Při 50km/h byl reál dle radarů před obcemi cca 3-4 km/h menší, opět tempomat se blížil realitě více. Po přechodu na Megana mám pocit, že nyní reálná rychlost odpovídá hodnotám Laguny II dle tempomatu, možná krapet přesnější. Nikdy ale nebude u žádného auta přesná, to si žádný výrobce nelízne.
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 15:17
Re: Zase špatně!
Ano, tak to bylo u Laguny II před faceliftem. Megane má však již naštěstí lepší řešení.
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 15:15
Re: Zase špatně!
Neshodli, jsi zaslepej Mazdou, protože jsi fanatik Mazdy a nic než Mazda neexistuje.
Vím, že s tím nebudeš souhlasit, protože vím, že to není až tak úplně pravda, ale používám na tebe totéž, co používáš lživě ty na mne.

Ještě jednou si pozorně přečti.co ham a MT napsali, důkladně s zkus u toho přemýšlet, pokud ti to Mazda, teda, pardon, mozek dovolí a zkus u toho nepoužívat fanatické řešení jedné existující pravdy, ale rozlišovat jednolivá řešení pro jednolivé situace.
Avatar - Ozzman
11. 2. 2014 11:28
Re: Zase špatně!
Ok.. tak už mi pamět neslouží >:D
11. 2. 2014 10:20
Re: hodnocení?
Kdyby se člověk řídil tím, že v autě nemá mít snad o více než 3 stupně nižší teplotu než je venkovní, tak by se hodilo. Když je dobře udělané, tak ho považuji za lepší, ale ne za nutné, protože jeho výhod využiji tak při prvotním nastavení.
Avatar - Emel
11. 2. 2014 09:34
Re: Parádní
Je tu GT-86, například... je tu RCZ... je to spíš o tom, že mainstreamoví výrobci na kupé rezignovali. I to Scirocco je jen 3dv. hatch...
Avatar - Blue Sun
11. 2. 2014 09:26
Re: Parádní
Umí, ale nemůže... všechny ty paskvilní bezpečnostní normy to v podstatě vylučují. Když se podíváš na Calibru, měla úzké boky, to už dnes neprojde.
Avatar - Ozzman
11. 2. 2014 09:11
Re: Zase špatně!
Já sem ji taky měl :-) Jsem si skoro jistej, že to bylo opačně.. Ale to je jedno, nic na tom nemění, že to bylo stejně jako u toho VW, kdy musíš zapnout obojí :-)
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 08:51
Re: Zase špatně!
Ham ani MT se s tebou neshodl, nEmel tady nesmysly, nauč se číst.
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 08:47
Re: hodnocení?
Jak se na tom tak zamýšlím, tak máš pravdu, u automatické klimatizace opravdu žádné velké změny stupňů neprovádím, tam prostě maximálně o stupeň. I v zimě, automatická klimatizace vždy se snaží co nejrychleji vytopit na nastavenou teplotu, ať je tam nastaveno 20 nebo 28, takže nějaké přidávání teploty pro rychlejší nahřátí interiéru nemá smysl. U manuální klimatizace se ale situace mění, tam po startu otočím na max, interiér se ohřeje a pak uberu třeba na polovinu, tam otočné ovladače svůj důvod mají... no a taky kdo kdy viděl manuální klimatizaci ovládanou tlačítky, to už z její podstaty poněkud nejde.
Avatar - Ozzman
11. 2. 2014 07:45
Re: Zase špatně!
Jojo.. Renault to má na té pačce taky tak,(jen u Laguny to bylo že nejdříve zadek a pak předek, což je logické, neb zadní jsou povinné, proto šly první). To třeba ten Ford má dvě tlačítka a mužeš si zapínat co chceš, jestli je to teda pro někoho takovej problém rozsvítit oboje >:D
10. 2. 2014 22:35
Re: hodnocení?
Rychlost snad nemá svůj vyhrazený indikátor. Máš otáčky diodami. Převodový stupeň. A dvojici multifunkčních displayů. Rychlost je zajímavá tak v boxové uličce (pokud bys neměl omezovač). :-)
Avatar - jazva
10. 2. 2014 22:18
Re: Zase špatně!
Zapojím sa do toho aj ja. Jazdil som dva dni na Sceniku a tam sa dá prepínať grafika medzi analog/čísla. Nakoniec som to nechal na tých číslach. Pre také to rodinné jazdenie je to super. Pred pár dňami som bol skúsiť Clio RS a tam boli iba čísla a pri prudkom brzdení to nie celkom stíhalo. Ale nebolo to nič, čo by mi natoľko vadilo, že by som to auto zavrhol ... ;-)
10. 2. 2014 21:58
Re: hodnocení?
I když se výška udává číselně, tak jde o (do určité míry) analogové zobrazení. Ať už se bavíme o starých mechanických přístrojích, nebo skleněných kokpitech. Je řekněme zasazené do nějaké stupnice a rozdělené na řády, které se pohybují podobně, jako se pohybují mechanické "bubny". Nemění se ti zkrátka čísla před očima, což by ztěžovalo jejich odečet, ale posouvají se nahoru, respektive dolu ve virtuálním okénku. To samé platí pro rychlost. Můžou být na jiném místě udané čistě jako čísla. A primární display ti nemusí poskytnout takovou přesnost (třeba výška bývá po dvacítkách).
Avatar - dal
10. 2. 2014 21:14
Re: Neuvěřitelné video
Ti dva se hledali až se našli, pomocná škola hadr!
Avatar - dal
10. 2. 2014 21:04
Re: hodnocení?
Už jsem si připadal, že tady bojuji s větrnými mlýny. Jsem rád, že tady má někdo podobné názory nejen na ergonomii. Nikdo mi alespoň nemůže vyčítat, že obhajuji vlastní garáž, tu mám totiž komplet koncernovou. U mne je to padni komu padni a je mi šumafuk s čím jsem jezdil nebo jezdím. To, že je Megane v mnoha věcech ergonomicky vychytanější než Golf je názor za kterým si stojím.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 20:58
Re: hodnocení?
Je to marný... kráva je posvátná a zpochybňování jejích kvalit je rouhání :-)
Avatar - Emel
10. 2. 2014 20:13
Re: hodnocení?
Pro kontrolu "můžu pokračovat" ale fakticky taky potřebuješ znát litry a ne procenta... a přesto většinový vkus velí řešit to analogovým ukazatelem. Ale já souhlasím se vším co píšeš, takže je zbytečné pokračovat :-) .
Avatar - rohYpnol
10. 2. 2014 19:45
Re: Video
video je odstrašující případ, ale celý test stejně ležel dlouho v šupleti, takže není co řešit. Evidentně se na zpracování videa minimálně po technické stránce zapracovalo a naše připomínky nevyzněly zcela do ztracena. minulý test Leonu ST (?) rozhodně byl lepším...

Takže milá redakce, povytahujte ty kostlivce z šuplíků, ať tu nemusíme číst loňská vydání :-! ;-)
Avatar - jazva
10. 2. 2014 19:36
Re: zaujimave auto
No ako ťa tak poslednú dobu sledujem, nakoniec by si nebral proceed, ale skôr Rapida... >:-[]
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:30
Re: hodnocení?
V tomto případě ano... vidím policejní auto a potřebuju zabrzdit na nějakou společensky přijatelnou hodnotu :-) .
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 19:26
Re: hodnocení?
Ty při prudkém brždění sleduješ tachometr? :-O >:D Tomu sám nevěříš... já při prudkém brždění v krizové situaci řeším, co dělat a jak se vyhnout případné kolizi, ty sleduješ jak rychle zpomaluješ? ;-)

Zrychlní či zpomalení snad poznáš sám, máš v hlavě statokynetické ústrojí. Pokud ne, nebyl by jsi schopen chůze, natož řízení auta.

Automobilky neřeší v drtivě většinu ergonomii za každou cenu, ale prodejnost za každou cenu.

Ergonomie je v této situaci jasná a bez diskuzí. A teď nemluvím o zobrazení všeho číselně za všech situací, ale rychlost ano.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:17
Re: hodnocení?
Jinými slovy, zákazníkům by to nevyhovovalo. A to je přesně to co říkám ;-) . Jaký důležitější důvod bys chtěl :-) ?
Avatar - Emel
10. 2. 2014 19:14
Re: hodnocení?
Přesně, u RX-8 to nevadí... ne že bych si to takhle navrhl, ale otáčkoměr je pro RX-8 zásadní. Ale kdyby to tak bylo udělané u Octavie, tak by to chyba byla.
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 19:12
Re: hodnocení?
S Civicem souhlasím, taky se mi moc jeho řešení líbilo.
Avatar - trapid
10. 2. 2014 19:02
Re: hodnocení?
Problém je v tom, že zrovna RX-8 bere tachometr jen jako bezvýznamný údaj na palubce, který tam být musí.
A tam je to vyloženě ergonomická chyba.
Jinak auto máš (pokud je avatar z tvého vozu) opravdu super. :yes: ;-)
Avatar - wakantanka
10. 2. 2014 17:26
Re: Zase špatně!
Mal som v FF I., ma to otec teraz vo FF II. U prvej gen. zrejme iná možnosť vo výrobe nebola, dosť ma to prekvapilo u druhej, kde na volante už je ovládanie tempomatu, pal. počítača, ale rádio ostalo tam kde predtým. >:D
10. 2. 2014 17:05
Neuvěřitelné video
Tak po shlédnutí toho meganovského videa pořád nevím, jestli to hoši mysleli vážně, nebo jestli to je jen nepovedená parodie? Nebo si fakt myslí, že jsme tady banda idiotů?! Neuvěřitelné! :-O 8-s :no:
Avatar - Emel
10. 2. 2014 16:42
Re: hodnocení?
70 má samozřejmě (na většině budíků) taky svoji čárku, jen není tak snadno viditelná na první pohled. Ale taky 70 není tak častý limit jako 50.

Jestli je ručička nad nebo pod nějakou ryskou je pro můj mozek to nejjednodušší zadání. Stejně tak jako při pohledu na analogové hodiny dokážu na první pohled říct, jestli už bylo půl páté, nebo teprve bude... a zhruba za jak dlouho. Pokud bych potřeboval přesnost na sekundy, bude digitální údaj lepší... ale to já nepotřebuju.

Nechci to přehnaně dramatizovat, žít dokážu s obojím a Megane kritizuju spíš za estetiku než za funkčnost... takže to prosím neber nějak smrtelně vážně, pokud by mé nové auto mělo mít vkusně udělaný digitál, nebyl by to důvod ho jen kvůli tomu zamítnout, jen drobné mínus.
Avatar - petrumr
10. 2. 2014 15:08
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 14:47
Re: Nechci být hnidopich,
Jo, to je možné, nikdy sem to nesrovnával :-) Jen z radarových úseků ve vesnici.
10. 2. 2014 14:46
Re: Nechci být hnidopich,
Ono, benzin vzdy bude zrat okolo 7, moj 1,4 Multiair tiez tak papa, no vela zalezi od profilu a od vetra (dost) a od toho, ci to beries tachometrovo, alebo GPS. Uprimne poviem, ze akekolvek benzinove auto so spotrebou na dialnici pri 130 na urovni 5,9 ako pisu v tom teste mi zanechava usmev na perach. Tym 6,5 som este schopny uverit, aj to uz by bol podla mna usporny motor
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 14:38
Re: Nechci být hnidopich,
Co to je za vozy?

Jinak co si pamatuju dle statických měřičů ve městech tak moje Laguna měla tachometr podobně naddimenzovaný jako VW.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 14:22
Re: hodnocení?
Ten aspoň vypadá moderně. Na můj vkus trošku moc divočina... ale budiž, třeba pro nějaký hotheč si to klidně umím představit.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 13:38
Re: zhodnocene hodnoceni
No dneska se tu dost negativně palcuje ale nikdo z nich ne a ne vstoupit do diskuze >:D
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 13:32
Re: Zase špatně!
U kterého fordu máš ovládání pod volantem? Já mam u Mondea vše na volantu.
Avatar - dal
10. 2. 2014 13:28
Re: Nechci být hnidopich,
Podle těchto údajů jen s Leonem jeli kolem 130.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:12
Re: hodnocení?
Auto s digi rychloměrem mám... nakonec je to vidět i na avataru.

Hodně aut má na rychloměru červeně ocejchované limity... já při pohledu na analogový rychloměr nemusím číst žádná čísla, rychlost prostě vidím na první pohled z polohy ručičky.
Avatar - wakantanka
10. 2. 2014 13:09
Re: hodnocení?
Ja v mojom aute mám nastavovanie klímy tiež tým kolískovým prepínačom. V lete to človek nerieši, nastaví zvolenú teplotu, hodí tam auto a semo tamo jedným ťukom pridá alebo uberie. A Keďže to ovládanie mám na dosah prstov z radiacej páky tak na to nemusím ani pozerať. Naproti tomu ak je kolečko až moc citlivé, tak vyžaduje podstatne viac pozornosti. V zime pri väčších výkyvoch teplôt sa mi javí ako lepšie riešenie s kolečkom, ale aj tak to je hlavne otázka zvyku a osobných preferencií.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 12:45
Re: Nechci být hnidopich,
taky používám vozík za autem, ale jsou věci, které radši vezu uvnitř, nebo když je to na delší vzdálenost, jet 80km/h s vozíkem taky neni nejlepší, jak sem řekl, je to o prioritách:)
Avatar - 3_diamanty
10. 2. 2014 11:00
Re: hodnocení?
z pohladu karoserie ide o kupe [odkaz] aj ked je to samozrejme 3dv hatch ano
Avatar - Ronault.
11. 2. 2014 19:22
Re: hodnocení?
Pokud jde o odlesky, tak mohou v interiéru být, ale ty je vzhledem k nižšímu stupni výbavy mít nemůžeš, při přímém slunci v určitém úhlu otočení volantu se odlesk vytvoří od okrasného chromování spodního ramene volantu, od budíků jsem to nikdy nepozoroval.
11. 2. 2014 14:16
Re: hodnocení?
Já netvrdím, že mám s analogem problémy. Ostatně většinou jezdím plynule, takže ta ručička se ani moc nehýbe. Ale stejně jsem přesvědčen, že digitální zpracování přesné informace je minimálně rovnocenně vstřebatelné, jako ta ručička. U hodinek to mám jednoznačné, na digitály jsem koukl sotva půl vteřiny a věděl jsem. Na ručičkové hodinky které mám už několik let musím chvíli koukat, pokud jsem se nedíval nedávno...
11. 2. 2014 12:54
Re: vytacat nad 3500rpm nema zmysel?
Samozřejmě je to blbost, výkon je výkon. I když se po přeřazení dostaneš na větší točivý moment motoru, těžší převod to zabije a dynamika bude horší (výkon bude nižší). Pokud by byl výkon konstatní a po přeřazení opět spadl do oblasti největšího výkonu, pak by to přeřazení smysl mělo a bylo by zbytečné to rvát do omezovače. Ale tady se prostě zase píšou dojmy, ale ne reálné výsledky.
11. 2. 2014 00:10
Re: hodnocení?
Grafiku opravdu dokážu pochopit - jen mě to nikdy nenapadlo. Možná takhle - tím že jsem vzděláním technik, ocením tento typ designu.
Mám rád Windows8 - ne kvůli tomu, jak ten systém funguje (to je někdy fakt hnus), nýbrž kvůli jeho designovému - technicistnímu - pojetí. Stejně tak, možná ještě raději, mám WP na svém mobilu. Jsem menšina? Asi ano. Je nás dost? Asi ano. ;-)
10. 2. 2014 22:49
Re: hodnocení?
Ked vidis na digi displeji napisane 50, tak mas problem urcit, ci je to nad limitom alebo pod limitom????
potrebujes k tomu nejaku rucicku, ci co tym chces povedat?
Ked tam bude napisane 49, tak budes minutu posudzovat, ci je to pod alebo nad?

Co by si robil, keby si na budiku ziadnu cervenu ciarku nemal?? domalujes si ju?

Ja ju v aute chvalabohu nemam, nehyzdi mi to tachometer.
10. 2. 2014 22:13
Re: hodnocení?
S tou sázkou opatrně, nové modely Renaultu mají rychloměr pořád digitální a pořád s poměrně zastaralou grafikou :-)
Avatar - Ronault.
10. 2. 2014 21:15
Re: hodnocení?
Emel, jestli nejsi úplný idiot, což pevně věřím, protože jsem tě osobně potkal, tak se tady dočteš, že ani já a ani pogo tady neobhajujeme Megana, o pár řádků níže jsem i vyjmenoval co je na něm ERGONOMICKY špatně, tak tady nEmel, Emele. Já na rozdíl od Tebe celý večer nEmelu o Mazdě ;-)
10. 2. 2014 20:46
Re: Nechci být hnidopich,
To je nejakých 12 rokov dozadu, čo to sem ťaháš? Megane III má rok narodenia 2008.
10. 2. 2014 19:12
Re: hodnocení?
Přiklání se k tomu, že většina jejich zákazníků by ten digitál neskousla. Nic víc v tom nehledej.
10. 2. 2014 16:26
Re: hodnocení?
Co to je za auto ? Uznávám, že takhle je to nejspíše naprd, ale tady je to 2x až 3x menší, než v tom Renaultu, to je taky ta ergonomie...

A když máš udržovat rychlost třeba 70 ? Tak budeš odhadovat, jestli je přesně mezi dvěma čárkami ? Promiň, ale tvoje argumentace mi přijde zvláštní, ty prostě vidíš ručičku, ale číslo nevidíš ? Neber to osobně, ale netrpíš dyslexií nebo tak něčím ? Protože vidět ručičku, nějaké čárky a pak porovnat, v jaké jsou vzájemné pozici je pro můj mozek více kroků, než přečíst jedno číslo - a na to tvoje přibližně stačí se podívat, jestli na tom displayi svítí v řádu desítek 6 nebo 7, víc nemusím řešit...
Avatar - Emel
10. 2. 2014 16:03
Re: hodnocení?
Myslím že tam nejsou budíky jakožto komponenta palubní desky, všechno se musí vměstnat na volant. Píšu že otáčky jsou to nejdůležitější, proto se jim dostává největší pozornosti ve formě "pseudoanalogového" zobrazení, zatímco méně důležitá rychlost je řešena pouze digitální číslicí. U běžného osobáku je to naopak, prioritní informace je rychlost... a to zejména její vztah k rychlostnímu limitu.
Avatar - Ozzman
10. 2. 2014 14:30
Re: Nechci být hnidopich,
Věhlasná bylo na přelomu tisíciletí... stejně jako je věhlasná poruchovost VW motorů TSI a TDI 2.0..... Co je lepší?

Nevím co máš za auto, ale mnou měřené koncernové vozy ( Seat Cordoba a VW Jetta) ukazovaly při 130-140 minimálně 10km/h odchylku, čím jedeš rychleji, tak se zvyšuje, Při 180tacho (Jetta) je to asi 162Km/h... atd... U Renaultu sem to nikdy nemeřil, jelikož jsem používal vestavenou navigaci, která tuto funkci neměla ( R.V.2002).
10. 2. 2014 14:04
Re: zhodnocene hodnoceni
Ale jo. Ty tři hvězdy sedí.
10. 2. 2014 23:08
Re: hodnocení?
Pri prudkom brzdeni ti je aj rucickovy rychlomer naprd, ci ty si kontrolujes kontinualne o kolko si prave spomalil?
Skor by som odporucal vtedy sledovat cestu.

Sledovanim rucicky stojacej na hodnote 50 vies, ci auto zrychluje alebo spomaluje?
Asi ne,ze? Zistis to az ked sa hybe. Ked sa menia cisla z 50 na 51-52-54-56... alebo klesaju na 49-48-45-42 tiez vies, ze auto zrychluje alebo spomaluje, ked netrpis nejakou poruchou, co by si vsak nemal ani sadat za volant.

To su vsetko priklady doslova o *, ktorymi chces preukazat vacsi vyznam rucickoveho tachaca.
10. 2. 2014 21:24
Re: hodnocení?
Nejlepší je asi oboje řešení vyzkoušet. Na to ani exaktní vědu nepotřebuješ.
10. 2. 2014 19:04
Re: hodnocení?
Proboha, používej mozek. To, že to ham nějak napíše, ještě neznamená, že to tak je. Právě realita v těch letadlech je opačná.
10. 2. 2014 18:11
Re: hodnocení?
No, zobrazovat třeba horizont by asi šlo těžko. Proto jsem taky psal o tom radaru. Ale člověk, který chce prokázat tu svou pravdu se chytá čehokoliv. Rychlost a výšku odečitáš z čísel. Není tam budík s ručičkou která ti ukazuje aktuální údaje. nemůžeš tedy nic odečíst s polohy ručičky (to je ten argument pro budíky u auta).
Avatar - wakantanka
10. 2. 2014 17:34
Re: Zase špatně!
No tak to sme dvaja asi nemecky neštandardní >:D Netvrdím, že ergonómia je vyslovene zlá, ale nikdy som zo žiadneho koncernového auta nemal pocit, že som jeho súčasťou tak, ako keď som prvý krát sadol do FF I. Ten mi sadol hneď. U druhej generácie už ten pocit nemám.
Avatar - moreczech
10. 2. 2014 15:47
RENAULT toujours !!!
Kdo umí, ten umí ! Stejný krasavec tohle lidové kupátko jako jeho předchůdce RENAULT 17....
10. 2. 2014 15:17
Re: Nechci být hnidopich,
Mégane crossover bude, ale jako další model. Normální Mégane dál zůstává. Nástupce Espace uvidíž ještě letos a Lagunu tady máš do roka taky.
10. 2. 2014 14:45
Re: Nechci být hnidopich,
U nových Renaultů to dělá cca +2 km/hod při 130 km/hod. Navíc ta odchylka neroste jako u koncernu.
V podstatě to potvrzuje i tento test
Renault Mégane 1.2 TCe
Odchylka měření při tachometrových 50/90/130 km/h (km/h) - 48/88/127
Avatar - dal
10. 2. 2014 14:09
Re: Nechci být hnidopich,
0,5 litru rozdíl dle Spritmonitoru nerozhoduje o úspornosti nebo neúspornosti motoru.
10. 2. 2014 16:52
Re: Nechci být hnidopich,
Možná jseš sám sobě k smíchu, ale nevzdávej to a zkus použit mozek a přeber si níže uvedená čísla.
Odchylka měření při tachometrových 50/90/130 km/h (km/h):
Golf - 46/84/121
Mégane - 48/88/127
Pokud jsi na nic nepřišel, tak u Mégana je rozdíl konstantní (+2 km) a u Golfíka se rozdíl s rychlostí zvětšuje.
10. 2. 2014 14:31
Re: Nechci být hnidopich,
Já to měnit nemusím. Já Renaulty nedělám. Zatím, to však vypadá, že se nové Renaulty po uvedení na trh vždy dostanou mezi nejlepší.
Avatar - Emel
10. 2. 2014 13:29
Re: Parádní
Za 350, co bys chtěl... v téhle barvě Megane nezapadne a že mně nebo tobě se kupé moc nezdá nemusí vadit... pokud je cílem vyčlenit se z davu fotrů v Octaviích a Rapidech a ještě k tomu vzbudit nějaké zdání sportovního espritu, pak proč ne... třídveřový Golf za tyhle peníze zdaleka nebude tak zajímavý.