Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Citroën C-Elysée 1.6 VTi – Prostor za málo peněz

426 komentářů

Tymkoo
Takhle negativní recenzi jsem už dlouho nečetl. Skoro sem myslel, že čtu o Thalii a ne o autu, které konkuruje Rapidu, který je v obdobné výbavě za skoro 400 tisíc.

Takže připlatit nebo nepřiplatit?
chytrak1
No v rapidu jsem jel jen krátce, ale z hlediska jízdních vlastností a hluku (1,2 tsi) to rozhodně low cost nebyl. Naopak velmi mile překvapil. Takže já bych si určitě připlatil. Myslím, že čím dýl jsou obě auta na trhu (c-elysee a rapid) tak tím víc je patrné že to nejsou moc konkurenti. Jeden je absolutní low cost, a druhý je budgetový, ale ne low cost. Se vším co se k tomu váže.
Francuz
A v elysee si isiel ? vies to porovnat z osobnej skusenosti?
hipisko
preco by si si mal priplacat za rapida, ked v tej istej cene mozes mat lepsie?
Emel
Opravdu? Mně to přijde vcelku vyvážené... relativně dynamický motor, horší odhlučnění, slušný komfort, slušný poměr ceny a hodnoty.

Že to je více lowend než Rapid je zřejmé. Nevím jak jsi u Rapidu došel k 400.000... aby ses dostal na takovou částku, musíš u Ambition Fresh 1.2TSI 77kW zaškrtat snad úplně všechno včetně xenonů a navigace.
Will.I.Am
Mě to taky přijde vyvážený.
Tymkoo
No tak to ani náhodou. Výbava Ambition, motor 1,2 TSI 77 kW, metalíza, litá kola a jsem na 383 tisících a to sem z výbavy nezaškrtnul vůbec nic. Ale je to jenom konfigurátor.
Emel
Ambition Fresh: 323.900 za 1.2TSI 77kW. V základu jsou lité 15", s metalízou a 16" jsi na 340. Dynamic, Xenony, malý kožený paket, bluetooth, navi, elektrická okna, winter paket, tempomat - jsi na 395.000. Nebo zůstaneš u bílé a připlatíš si místo toho třeba senzory nebo climatronic.

[odkaz]
Tymkoo
Aháá.. varianty Fresh jsem si nevšiml 😄
Blue Sun
Fresh je stejně jen na Škofin, takže ta cena je irelevantní a zasluhuje leda ignorování.
XTad
Lift jde poridit i za hotove.
Choochoo
Kdyz to vidim, tak se fakt vyplati projizdet skladovky opravdu slusne nizsi stredni. Rapida za 380??? >😒]
jossalito
Ono to auto totiž Rapidu ani tak moc nekonkuruje.

Stačí se podívat, kolik se jich prodalo za minulý rok v Evropě. Rapidů snad necelých 40 tis. a dvojice od PSA tuším 12 tis. I reální kupci tam rozdíly vidí a podle toho vybírají.
Hammunasakra
Víš že reálný kupci v Evropě kupujou víc Citrónů než škodovek? A že to nikdy nebylo jinak? >😒]

[odkaz]
homat1
Jestli to nebude tím, že nejzápadnější evropský trh kde se 301 a C-Elysee prodávají je ČR. Takže to není až tak špatný výsledek. Kdyby se ty dva modely nabízely ve Francii, Německu a Španělsku, tak by se prodeje minimálně vyrovnaly.
grifith
Přijde mi, že jde o vcelku objektivní test, jenž částečně chválí a částečně ukazuje nedostatky Je samozřejmě na preferencích každého zákazníka, čemu bude dávat přednost. Každému lze doporučit návštěvu dealera a tam oba "konkurenty" vyzkoušet... 😉 Ano, Rapid je jako celek o něco dále, to vše za o něco vyšší cenu. A navíc zde máš dalšího konkurenta v podobě Renaultu Fluence.
"Citroën C-Elysée totiž představuje ještě jiný pohled na levný, ale prostorný automobil. Žádná pozlátka, luxusní výbava či snad náznak preciznosti."

Presne toto iste plati o Skode Rapid.

Jediny rozdiel je, ze Skoda si za Rapid pyta ovela viac - aj za holobyt sialenu sumu.

Ano, Rapid sa sa da objednat s pozlatkom (to je inak skvele slovo, pan redaktor, o skutocnom zlate v pripade Rapida naozaj nemoze byt rec). Ale vacsina Rapidov bude sluzit s motorizaciami a vybavami v dolnej skale ponuky - teda na rovnakej uroni ako C-Elysée.

Takze porovnanie je absolutne na mieste - a vysledok je, ze Citroen ponukne PRESNE to iste co co Rapid. Ale za menej.

Vy skratka urobite predpojaty predpoklad hned na uvod a zvysok "testu" venujete usiliu dokazat, ze mate pravdu.
jossalito
Redaktor to napsal přesně tak, jak to s tím autem je. On to opravdu žádný velký konkurent Rapidu totiž není a zjistí to každej, kdo si ty auta projede.

Takže to, co sem píšeš ty, je blábol z neznalosti. A to je celé.
Zajdi si ty auta vyzkoušet. Tomu co uvidíš a zažiješ, snad sám uvěříš. :-!
Ozzman
Oni si teoreticky konkurují, je to pravda. Oba (všechny tři + P301) jsou podobně veliké modely, nabízí podobně výkoné motory a jsou při zamhouření oka i v obdobné cenové hladině. Oba dva vozy jsou lowendově zpracované, interiéry nedosahují zdaleka kvalit nižší střední těchto výrobců. Jak nová 308, tak i Oktávka jsou na tom podstatně lépe, ale také cenově jinde.

Realita je však jiná, Rapid umí udělat větší parádu zvenku a má lépe využitelný zavazadelník (což dost lidí zajímá). I přes mou nevoli k 1.2 TSI bych také volil radši Rapida z této dvojice, je prostě hezčí 😄
jossalito
Rapid je zpracovaný podstatně lépe. Podstatně! Pokud tvrdíš něco jiného, neznáš to auto. 😉
Ozzman
Rapida znám, tohle sem viděl jentak zběžně, nezkoumal sem pořádně. Rapid mne velice zklamal tvrdými plasty (čekal sem něco po vzoru Oktávky II) a jak už sem tvrdil mockrát, takové nové Clio kombi je uvnitř lepší, pokud ti zrovna extra nevadí lakované obložení v barvě karoserie 😄

Interiér jako vzhledově vypadá dobře, ale jen ve vyšších verzí. O tom žádná, tam Elysee/301 ztrácí, ale pokud si seděl v Active plasťáku, tak ten rozdíl při prvním usednutí není až tak markantní 😄 To, že je někde neco očalouněného navíc sem nezkoumal, těmi auty nejezdím 😄
jossalito
Tvrdé plasty, a ještě ve větší míře, najdeš i v tomto autě a navíc přidají lajdácké zpracování. Sedadla a čalounění jsou jen dalším dokladem, že to auto je opravdu levné. S P308 to nemá vůbec nic společného.
Francuz
Sa priznaj ze si nemal na oktafku tak si kupil rapida >😁
jossalito
Po Octavii jsem nikdy ani netoužil a Rapida jsem nekoupil. I když Spaceback ve Stylu vypadá famózně, nevím, k čemu by mi takové auto bylo.
_Karel_
Souhlas, Spacebacj style plus s pár věcma navíc za 380 nevypadá ani nejezdí jako low cost.Fakt se mi líbil.Sedačky moc pěkný a 1,2 bohatě stačí.
Hammunasakra
Ty si asi už hodně dlouho neviděl nějaký famózně vypadající auto viď? >😒]
Klaudius
Povedal by som, že len nechápe význam slova "famózny".
jossalito
Tak pro ty pomalejší, týká se to této "skupiny vozidel. Opravdu to nehodlám srovnávat s LaFerrari. 😉
Hammunasakra
Tvuj přehled v této skupině vozidel oceňujeme ale fakt ti nezávidíme 😉
Hammunasakra
Hele ty seš za tu anticitrónovskou aktivitu seš placenej nebo je to jen soukromá aktivita? >😒]
wakantanka
Neviem načo to vôbec riešiť, francúzske dvojičky sa na nič nehrajú, od počiatku jasne tvrdia že sú lowend, čomu zodpovedajú aj výbava a motorizácie. Zatiaľ cenou veľmi nepadajú, ale keď opadne záujem príde aj to. Rapid minimálne z vonku, ale aj zvnútra vo vyšších výbavách je už trošku inde aj vzhľadom k veľkým možnostiam príplatkov. Myslím, že zákazník nakoniec rozhodne ku ktorej variante sa prikloní a čo potrebuje k svojmu životu. Niekomu padne viac húpavo nastavenie podvozku francúzov, niekoho viac osloví tvrdšie nastavenie Rapida. Ale Spaceback sa fakt podaril, momentálne zvonka najviac príťažlivé auto z produkcie Škody.
grifith
Ono jde o to, že tam kde C-E a P301 cenově končí, Rapid prakticky začíná. A je to na obou vozech poznat. Jestli je to špatně či dobře si musí každý odpovědět sám. 😉
Will.I.Am
>😒] :yes:
Will.I.Am
>😒] :yes:
Hammunasakra
Tak podstatně že to máš dokonce s vykřičníkem? >😁
A já myslel že to je jedno za 18 a druhý bez dvou za 20 a jak bylo který udělaný se pozná tak za 10 let. A možná tě to vyděsí ale existuje možnost že v horšim stavu může bejt i ten Rapid >😒]
hipisko
rapid je pre tych co rozmyslaju totalne nepredajne auto na trhu za tuto cenu.
pozeram cennik,
rapid 1,2 tsi 63kw, 5 st. manual, ambition (manual klima, obyc plastovy volant, el okna vpredu), zaruka 4 roky/80 000km tj v podstate minimalna vybava co za nieco stoji, u nas stoji 14480eur.

napr kia ceed 1,6gdi 99kw, vybava silver, (LEd denne svietenie, 16" kolesa, 6st manual, bluetooth, el. predne okna, manual klima, kozeny multifunkcny volant+paky, tempomat s obmedzovacom rychlosti), zaruka 5/rokov/150000km, tj lepsia vybava ako u rapida.
Ceed stoji 14150eur.
i30 comfort 1,6 88kw stoji 13690eur
leon reference 1,2 tsi 81kw, 6st. 14380eur.

Niekto normalny si tu kupi rapida?
tesnav
A brání někdo někomu normálnímu si toho Rapida koupit třeba někde jinde? V Česku je ta cena v Ambition Fresh asi 11.050 EUR, tzn. o 25% níže ...
Klaudius
A to je podľa teba je normálne ísť kupovať nové auto za hranice? Ešte keby šlo o solídne auto, ale Rapid...?
hipisko
ked uz za hranice do CZ, tak toho leona reference za 13000 eur
dal
Teď už se nedivím, že jsem viděl Leona na Slovensku častěji než u nás.
hipisko
a to je leon u vas este lacnejsi, z googlu😒br />
358 900 Czech koruny =
13 084.6351 Euros
Will.I.Am
A bude valit oči >😒]
tesnav
Rozdíl mezi C-E a Rapidem je zásadní už na první pohled. Rapid na cestě vypadá jako „malá Oktávka“ a s některými doplňky, výbavami a v některých barvách to vizuálně je pěkné auto, Spaceback jednoznačně.

Naopak C-E je už na pohled děsně levné auto, které prostě nezapře především zaměření na „funkčnost“. A dle prodejů i počtu aut na cestě je jasné, že i přes výrazný rozdíl v ceně prostě jen ta nízká cena nestačí. A konkrétně u dua P301/C-E vs. Rapid byly očekávání prodejů asi jiné, a to na každé straně ….
_MT_
Rapid, který tu máme, je určený pro EU a prodává se snad v celé Unii. Kdežto C-Elysée/ 301 není a také se v EU prodává jen v některých státech.
Hammunasakra
Správně, je to auto určený pro zaostalý východní země a jejich silnice nesilnice. A je dost dobře možný že výrobce nekecal a bude to fakt odolný auto co nástrahy skoro polních cest po kterejch tady na východě jezdíme ustojí dokonce líp než mnohý daleko dražší auta
Makovnik
Co sa babe chcelo, to sa babe prisnilo....alebo u vas jazdia iba same Rapidy Elegance a 301/C-E Access a u nas opacne.
jossalito
To víš, chudý Slovač. >😁
_MT_
Já jsem zatím v ČR viděl jen jednoho chudého Rapida - bílý ePartners, nebo jak se to píše. A vypadal vskutku uboze. Většinou okolo projíždím, takže kromě metalízy a kol toho moc nevidím (typicky pěkná metalíza - dost modrých a zelených - a velká kola), ale do pár jsem nahlédl a hole to nevypadalo. Neříkám, že se neprodávají, ale i u Octavie bývají vidět hodně Elegance a L&K. Možná si těch ošklivých jen tolik nevšímám. >😒]
Pacho69
je ovšem otázka, kolik z toho je služebních fleetů za úplně jiné ceny. Potkávám i ty ošklivé a často i to jsou fleety.
_MT_
Dost jsem jich viděl zaparkovaných u domů (vesnice, městys), žádné polepy, takže to na firemní moc nevypadalo. Na druhou stranu, MB je nedaleko, takže to mohly být vozy zaměstnanců.
Pacho69
může být, i nám třeba nabízeli fleety soukromě.
Banjo
Naše firma (ne že by mi patřila, jen tu dělám ajťáka) má taky ve fleetu jenom Škodovky, a to bez polepů.
Makovnik
Posledna veta je spravna >😁
Uz som videl aj Rapida s ciernymi kolesami, nejakymi prahmi alebo co to mal, zatmavene skla a daky cierny indiansky polep. Rozhodne najpohladnejsia verzia.
Je az tazko uveritelne, ako malo tomu autu staci, aby vyzeralo dobre.
No kym to nie je aspon Elegance, tak je to vzdy bieda. A interieru nepomoze vobec nic.
_MT_
Ten bílý ubožák měl myslím také černá kola... plechová. >😒] Jak říkám, viděl jsem (nebo možná vnímal jsem 😉 ) převážně (alespoň z venku) decentní konfigurace, takže dojem byl lepší, než jsem čekal.
Ozzman
Možná je to jen mé zdání, ale dnes už prostě v ČR malé sedany nefrčí. Přijít tyhle modely před 10-15ti lety, kdy se hojně prodávaly Cordoby, Pola sedan, Fabie sedan, potažmo Thalie, byl by to zajisté hit. Dnes spíš lidé sáhnou po kombi, nebo po tom liftbacku od Rapida.

Auto to je určitě zajímavé za ty peníze, nevypadá špatně, ale praktičnost je pro rodinu menší, než u jiných vozů a jiných karoserií 😄
Emel
Myslím, že u nás sedany nefrčely nikdy. Thalia, to byla jen z nouze ctnost, hodně litrů kufru za málo peněz, jinak to auto bylo nepraktické a ošklivé. A Fabia Sedan... kolik jich potkáváš?

Forman a Felicia kombi, teď Rapid... a pokud by byl Rapid kombi, bude se prodávat jak housky na krámě.
Ozzman
Fabií sedan moc ne, ale v té době to byl trend, né snad? Jmenoval sem více aut, vem si staré Cordoby, ty také jezdily ve velkém, jejich kufr byl enormní, sám sem jednu měl (tu poslední generaci) a do kufru si narval víc, než do kabiny ( s nadsázkou 😁). Přijde mi, že se názor čechů na oblíbenost karoserií změnil. Dnes už po sedanech neštěkne pes, dříve byly vidět více... ale jak řikám, možná se mi to zdá 😄
Emel
Myslím, že se ti to zdá. Kdyby to byl trend, pak by se těch Fabií Sedan prodalo víc. Trend byl už tehdy kombík, těch bylo snad víc než krátkých...

Cordoba bylo celkem hezké auto a nebylo drahé. Ale pokud mluvíme o Seatu, pak trefa do černého bylo Toledo... tedy pro ty, co si takové auto mohli dovolit.
Ozzman
To jo, protože přiznejme si to, Fabia sedan byla snad nejošklivější Škodovka co kdy vyrobili >😁

Ano, Toledo bylo super, hlavně druhá generace, ale to už byla jiná cenová. Cordob jezdilo hodně a když vyjedeš někam mimo velká města, tak se ještě objevují, zvláště první generace. Té druhé už zde tolik vidět není.
tesnav
Tak tehdy auta typu Cordoby, Thalie nebo Fabie suplovala „rodinné vozy“, které prostě byly cenově jinde. A třeba Fabia Sedan byla hodnocena i přímo v MB hodně rozpačitě, ne-li rovnou negativně jako šlápnutí vedle, protože její prodeje na úrovni 15 – 25tks ročně byly velmi výrazně i pod očekáváním Škody (35tks/rok).
Emel
Jenže pokud si člověk mohl vybrat z kombíku a sedanu, pak to obvykle končilo dominancí kombíku... ať už to byla Astra, Fabia nebo cokoli jiného.

Pokud například Almera měla pouze krátký hatch a pak větší sedan, bylo to zase jiné... ale podle mého už tehdy lidé tíhli ke kombíkům, pokud ta možnost byla a nestála majlant.
Ozzman
No právě, kombik byl drahý, malých kombi se moc nenabízelo. Byla akorát Fábie kombi, Cordoba i Polo před 10. lety už kombi nenabízeli, renault také ne. Byla tu pouze 206 kombi pokud vím a ta mi už tenkrát přišla uvnitř hodně malá oproti sourozencům od VW 😄
Emel
Přesně... jinými slovy, malý sedan nebyl trend v tom smyslu že by to tehdy lidé chtěli, ale spíše v tom smyslu, že nebyl takový výběr.
Ozzman
Dobře, byl to prodejní trend 😄 Ale myslím, že hodně lidí to kupovalo i proto, že dostali o trochu větší kus auta, než byl základní třeba cli👋Ibiza 😄
tesnav
Tak pokud byla volba třeba jako u Fabie, že kombík a sedan stály (možná úplně) stejně, tak je volba pro drtivou většinou lidí jasná. Nemluvě o subjektivním vnímání designu, který je u FI sedanu nebo Thalie třeba pro mne děsný, zatímco FI kombík byl z celé řady (doposud) nejhezčí.
_MT_
U Fabie navíc sedan vypadal otřesně. Malé, levné sedany nebývají hezká auta.
Hammunasakra
Malej nelevnej audi A3 sedan nevypadá zle 😄
_MT_
Také není tak malý.
Hammunasakra
Záleží s čim srovnáváš žejo 😄
Nicméně mezi sedanama je to prostě malý auto
Emel
Diskuse se odvíjí od Fabie sedan, v kompaktech už je to jiné... mnoho sedanů vypadá jako dospělé auto (Focus, Mazda 3 atd.).
_MT_
Psal jsem o Fabii, ale když to chceš přesněji, pod 4,3 metru.
xjara
Fabie sedan se tu ani nemela prodavat. Byla "vyvinuta" pro cinsky trh.

Otazka je, proc sedany nefrcely/nefrci? Vim jeden jediny argument proc sedan ne a to je pristup do kufru. (a ten me osobne zrovna moc netrapi) A vim spoustu agrumentu proc je zase sedan lepsi.
_MT_
Odpočet DPH byl jeden důvod. O jaké třídě se tu bavíme? Neřekl bych, že by se prodávalo tolik kombi.
jossalito
Jo, před 10-15 lety by vlastnosti toho auta vcelku zapadly do tehdejšího průměru. Cenově by to ovšem byla pořád trefa.
Ale dnes už jsme dále.
Ozzman
Jaké vlastnosti myslíš? Jízdu, nebo vlastnost toho, že je to sedan? Myslim si, že za 220 tisíc u nového auta nehledá kupec extra dobré jízdní vlastnosti a to nehledal ani v roce 2000 😁. Jde spíše o náklady na provoz, praktičnost a výdrž. Tam má očividně (až na ten pro někoho nešťastný sedan) co nabídnou elysee ještě dnes. Cena je určující 😄

Sám se se sedanem žil a občas ještě žiju, není to taková tragédie, ale některé věci se převážejí obtížně, tak proč si radši nekoupit ty kýžené páté dveře od Škodovky zabalené v elegantnějším kabátu že? 😄
jossalito
Zpracování, použité materiály, chyby v ergonomii, jízdní vlastnosti, projev auta celkově.
Ozzman
Já ho nejel, takže nemohu soudit jak jede. Chyby v ergonomii beru vlažně, každý máme rád něco jiného, viz věčný boj pana Vaverky s ovládáním pod volantem >😁 To mě zase naopak přijde jako výhoda.

Ostatní souhlas, ale Thalie na tom nebyla o nic lépe, jedine ten Fluence se nad tohle může s klidem nadřadit, jeho interiér je o třídu jinde 😄 Alespon u nového auta.
jossalito
Tak si ho jdi projet. Jak na tom to auto je, poznáš asi po kilometru. 😉
Ozzman
Radši si projedu 308mičku v kombíku až budu u prodejce >😁 Nejsem potenciální kupec, ale s tou ergonomií si stojím za tím, že je to individuální. Může mi to nevyhovovat, ale nedám na recenze 😄 Nevyhovují mi i některé věci u fauvé, nebo i u svého auta 😉
Hammunasakra
Jako že to auto neodpovídá ceně, že je předražený?
pargi
Tady asi dochází ke špatnému pochopení slova ergonomie. Ovládání rádia pod volantem není ergonomický přešlap, nevhodné ergonomické řešení je to, kdyby ses pokaždé, co nastupuješ do auta fláknul hlavou do A-sloupku nebo něco podobného.
Ozzman
Jenže testéři si ergonomii takto vykládají skoro v každém textu zde. Špatná ergnonomie = malé ovládače hlasitosti rádia (přímo z textu). Možná by někdo mohl vysvětlit, jak je to myšleno 😄
jossalito
Těch přešlapů je v tom autě víc. Udivuje mne, že ty o tom tady tak vypisuješ a přitom jsi to auto ani neviděl.
Není ti to tak trošku... mimo?
Ozzman
Ale ne... já se nebavim o tomto voze, ale o tom, co je to špatná ergonomie, jestli je to jinak umístěné ovládání, nebo to co píše pargi a ptám se, jak to chápou ostatní.

A výše sem ti pouze psal, že nedám na redaktory s tou ergonomií (obecně) a radši se přesvědčím sám co mi bude vyhovovat. Vůbec nezpochybnuji to, že by tohle auto mělo mít chyby, které má, neznám ho, ale píšu v obecné rovině, jelikož u některých aut se nemohu ztotožnit s recenzenty, popřípadě s těmi, kterým vyhovuje pouze to, co dělá VW ( na což je hodně lidí zvyklá). 😄
Emel
Obecně je špatná ergonomie to, že ovládání nějaké funkce je zbytečně komplikované nebo nepříjemné. Pokud tedy například musím pro nastavení nějaké základní funkce jako výhřev sedaček prolézat složité menu, je to špatná ergonomie. Stejně tak pokud mám na středovém panelu 150 stejných tlačítek, je to taky špatná ergonomie. Pokud je tvar řadící páky nepříjemný pro úchop, i to je špatná ergonomie.

Jak vidno, je to do jisté míry subjektivní... některé příklady jsou jasné ihned, volba mezi rádiem na volantu / pod volantem je věcí vkusu.
_MT_
Jednoduše řečeno, špatné z hlediska ergonomie je to, co zhoršuje tvůj výkon. Ne to, na co si musíš zvykat. Cílem je dlouhodobá výkonnost, bere se tedy ohled na pohodlí, dopady na zdraví atd.
jossalito
Tak! :-! :yes:
pargi
Špatná ergonomie zde zlidověla obzvláště ve spojení s ovládáním toho rádia pod volantem 😄 přitom co jsem měl možnost vyzkoušet, tak je to vynikající řešení. Člověk se sice musí nejdřív naučit, co který čudlík ovládá, ale pak je to pohodlnější, než mačkání čudlů na volantu.
Ozzman
S tím naprosto souhlasím, jen pod špatnou ergonomí si vybavím to s tim rádiem, také mi vyhovuje ovládání pod volantem. Jossalito mne špatně pochopil, neřikám, že tohle auto je dobré, neznám ho 😄 Bavili jsme se v obecné rovině 😄
pargi
Třeba zrovna to by se ergonomickým přehmatem nazvat dalo. Nemáš-li ovládání rádia na volantu (pod volantem), šaháš automaticky po větším nebo bližším otočném ovladači. A častěji asi přidáváš a ubíráš decibely, než provádíš mikroladění.
Nene, spatna ergonomie tu na auto.cz zludovala na synonymum "inak ako vo VAG".

Akonahle je to inak ako vo VAG, je to tu vyhlasene za 'spatnou ergonomii'.
jossalito
Blbost. :-! :no:
grifith
Má pravdu, předsedo. Dnes je karoserie sedan poměrně neprávem opomíjena. Určitě je praktičnost z části omezena, na rozdíl od verzí kombi, ovšem proti výchozím HB verzím je velikost kufru větším benefitem pro rodinu než velikost přístupu k němu.
Rozhodně však C-E není důvod přehlížet a stojí určitě za návštěvu dealera a vyzkoušení.
pargi
Tak zkus 100krát naložit a vyložit složený kočárek do dobře přístupného kufru v hb a pak do velikého a hůř přístupného kufru v sedanu.
grifith
Zkoušel jsem to myslím i víckrát a opravdu nechápu, v čem lidi vidí ten problém. Navíc u sedanu zbylo místo ještě na další zavazadla...
pargi
Umístění kočáru do sedanu není tak pohodlné jako u HB a jestli tvrdíš opak nebo to, že to vyjde na stejno, tak jsi nikdy kočár z a do auta nerval.
grifith
Ale já ti netvrdím, že to někde nemůže být pohodlnější, ale u sedanu je to prostě zcela normální úkon. Co tě na tom omezuje, to doopravdy nechápu. Jsem rád, že přesně víš, kdo co do kufru dával, holt jsi odborník od stolu 😉
pargi
Hele, žít se s tím samozřejmě dá, ale když člověk stojí před koupí nového auta a vyzkouší si cvičně naládovat kufr třeba do insignie lift a insignie sedan a pak něco z některé tašky v kufru vytáhnout, pak si kvůli tomuto zaručeně oblíbí lift, to je celé.
grifith
To ano, pokud ten výběr nastavíš takto, pak se nehádám. Beru srovnání HB a sedanu nižší střední, jako příklad Golf-Jetta, Megane-Fluence apod. Zde je velikost kufru HB limitním faktorem, který tě bude omezovat více než menší vstupní otvor. To je celé.
TomDrandic
jo je to super, kamarád kočárek do sedanu rozkládal kolečko po kolečku aby to tam vůbec nacpal...
Anonym
Spacebacky Rapid sou hit, sem po Praze denně a viděl sem dva, ano slovy dva kusy >😁 >😒] >😒]
Ozzman
Ale liftback je už skoro na každym rohu 😉
Anonym
Tak liftbacky jo no. Tuhle sem viděl TSI s automatem, akorát nechápu, jak za to mohl někdo dát 450 litrů >😁
Mino21
To tady v okolí Ostravy vidím Spaceback docela často (řekl bych, že častěji než liftback) a proti liftbacku častěji i ve vyšších výbavách.
_Karel_
To nic nevypovídá. Rozdíl mezi motory 63 a 77kw je 15tis., k tomu silnějšímu je navíc šestikvalt.Za mě- není co řešit, pár korun navíc. Realita- skoro všichni berou chudý liftbeky se slabším motorem.
Flai
Dacia Logan MCV a sedan Logan je taky konkurence těhle 3 aut .
Pacho69
Je to auto na východ a do Afriky. Vozit v kufru mrtvolu je v liftbacku trouchu divný :-!
caddysek
Bohužel auto je primárně určeno na jihovýchod Evropy a s tím je spjat druh karoserie sedan. Myslím, kdyby udělali kombi, že by se to prodávalo i u nás lépe. Škoda. Hluk se dá dnes eliminovat dodatečným instalováním antihlukových fólií, takže je-li někdo zhýčkán tichostí, není problém. Spotřebu bych eliminoval výběrem motoru 1,2 s tím, že bych ho čipnul na nějakých 60 kw. Bohužel pro Citroen/Peugeot rodina při nakládání kočárku a kufru bude vždy preferovat zadní výklopné dveře.

Jinak Rapid je určitě praktičtější, bude mít lepší jízdní vlastnoti, motor je živější, méně žere, lze objednat mnoho výbavy. Ovšem také něco stojí. Jde tedy o preference toho či onoho člověka. Výbava Fresh je již docela dobrá a testovaný vůz není o moc levnější než dovybavená Freshka... V základu je to o něčem jiném...
sarusian
nic netreba chipovat - tu 1,2 mali na autorevue.cz na brzde a namerali mu tusim 57kw a 125Nm, cize cca min. o 10% viac, ako deklaruje vyrobca - uvazoval som na nim, ale nakoniec som odmietol koli zadnym opierkam hlavy, neexistencii piatej opierky a nemoznosti nastavit si bezpecnostny pas
KANKUNEN
spolujezdci budou jen rádi, že nejedou v kostitřasu. Nevím proč pro Evropu neudělají low cost kombík. Napadá mě, že by si francouzi užrali hlavně sami sobě, namísto kombíka běžného by si zákazník koupil raději větší low cost.
jossalito
Já říkám, auto může být tvrdší, na což se dá nějak zvyknout a pokud člověk pojede po slušné cestě, tak to ani vadit moc nebude, ale jak je auto hlučné, tak to unaví a otravuje mnohem víc a nepříjemněji.
wolff
No chtěl sem se tě zeptat, jestli víš, jaký je zásadní rozdíl mezi tímto Citroenem a Rapidem (vynechám- li tvoje pocitové, že je Rapid PODSTATNĚ líp smontovaný)?

Ale myslím, že neodpovíš...
jossalito
Těch rozdílů je tam hodně, každý, kdo ty auta sám vyzkouší, jich vyjmenuje minimálně deset.

Ale pro tebe je zcela zásadní a určující rozdíl, že jedno auto je od koncernu a druhé ne. Z tvého obecného trvalého postoje lze usoudit, čemu ty dáš přednost a na čem postavíš svůj jednoznačně preferovaný závěr. 😉
wolff
Čekal jsem podobnou odpověď, byť v prvním odstavci si nezačal úplně špatně... Zásadní rozdíl asi, jak píšeš vychází z ideologie obou koncernů, nicméně se nedá ani o jedné věci říct, že je obecně lepší a nebo horší a měl by si to rozhodnou každý soudruh sám.

Obě dvě ty auta jsou stejný střep z pohledu moderní doby (i toho zpracování) a toho co se dá dnes koupit. Obě dvě používají na podvozku stejně zastaralou techniku (tvé rozdělení na low-end a budget mne dojalo, ale je vidět, že marketing funguje u určitých jedinců)...

Ten zásadní rozdíl, který tam je, je ten, že Škoda je nastavena primárně na evropské cesty s pocitem sportovna. Má podvozek tvrdý. Na nerovnostech uskakuje úplně stejně jako ten citroen (někdy snad ještě hůř), rány na nerovnostech dělá úplně stejné, jen pocit v zatáčkách a při jízdě na dálnici je právě díky přirozené tuhosti o něco lepší...

Zatímco Citroen, prostě přiznal... Jsem guma gumatá, ale nevytřesu z tebe duši (i když to uslyšíš, tak neucítíš ránu do zad).... To, že to tady bouchá jako v Rapidu je prostě fakt (za ty peníze to nejde jinak, ale občas se na nějaké nerovnosti zhoupnu a nebouchnu jako u Rapidu...

Kdyby měli tito novináři koule, tak to napíšou přesně stejně jako já... a ať si každý zákazník vybere... No... je ale vidět, že marketingově se to dá prezentovat ještě jinak (nějak se ospravedlnit výrazně vyšší cena u podobného auta musí)...

Jo a když už jsem u toho... Dnes mne na idnesu pobavil článek o výhodnosti CNG... Brzy bude asi i tady... není tomu náhoda, že se objevuje právě s avizovaným příchodem Octavie CNG... >😁 ..., tedy 20 let po tom, co jiné značky CNG mají úspěšně ve svých vozech zmáknuté...

Víš co...? Mne je koncern a škodovka fakt u zádele... Jen na některé věci mám prostě alergii... To, že tobě tento způsob prezentace (vč. tohoto článku ve vztahu ke škodovce vyhovuje je tvoje věc), ale prosím nechtěj po mne, abych se tvářil, že je to tak obecně správně.
jossalito
Především, tys nečekal žádnou odpověď. 😉

Nikde jsem o lowendu a budgetu nepsal, to se opět pleteš.
Ano, Rapid bouchá víc, ale má podvozek naladěný o světelné roky moderneji, lépe a bezpečněji.

CNG není LPG, jde o pěměrně mladou technologii (nevím, kde si sehnal těch 20 let, před dvaceti lety tu snad ani nebyla žádná čerpačka na CNG, a dodnes jich moc není).

A rozhodně to není tak, že by u "jiných" značek byla samozřejmostí. Ve větší míře to nabízí pouze Fiat (ano déle) a pak jednoznačně právě koncern VW (ten má modelů suverénně nejvíc). Ostatní přidávají tak jeden, max dva modely (Mercedes, Opel, Volvo, Subaru). Ale ostatní? Bída s nouzí!

A ve finále, velkém finále, opravdu jsi mne nepřekvapil, zachoval ses přesně tak, jak jsem napsal v mé první reakci na tebe. Takže nula od nuly pošla... 😉
wolff
Nemyslím, každý si dohledá co si tady psal....o koncernovém budgetu (či jak si to nazval)...

Stejně tak, každý si dohledá co sem myslel já tím nastaven lépe a co ty... že je něco tvrdé, neznamená to lépe... Ve předu je stejná náprava a vzadu stejná traverza... To, že je Rapid tvrdý jak prkno, neznamená, že je to lépe... (ale může to někomu vyhovovat víc, o tom není sporu), lépe by to bylo, kdyby nebouchal... a sám si nyní přiznal, že bouchá... Bohužel je mi to líto...

Nikdo ti tady nebude kazit tvou přednášku na téma dokonalý interiér Rapidu (u auta za 250 tis. je to podle mne lehce druhořadé a věřím, že je dost lidí, kteří by "veselejší" interiér Citroenu překousli spíše, než jistou unylost Rapidu)...

Já jen reagoval na to co zaznělo v článku a pak co si tady psal ty... Nikde nepíšu, že tvrdší podvozek Rapidu někomu nemusí vyhovovat víc...

Já si jen dovolím nesouhlasit s tím, že je to lepší podvozek, než ten co ten Citroen... Oboje je stejná bída..., každý trochu jinak... Thats all... Ty tvoje ostatní rozumy jsou mi ukradené...

Ještě poznámka... I na Tipcars lze dohledat Mareu z 97 (dělala se např. i Multipla, Panda atd..) s originální zástavbou s CNG, která fungovala a funguje dosud. Není to 20 let, ale 17 let..., takže tak... Opět platí co sem psal já..., že dnes s příchodem Octavie CNG někdo objevil Ameriku, aniž by článek označil P.R.
jossalito
Každý dohledá? Kde? Jak? >😁
Já tohle pravidelně po někom chci, aby dokázal, jak jsem někde údajně něco psal, ale že to reálně neexistuje a najít to nepůjde, to už je věc jaksi druhá. Máš tedy možnost, klidně se ukaž. Pokud to najdeš, klidně se tu veřejně omluvím.

Jak zaznělo v testu, podvozek toho auta je naladěn, pokud se tomu vůbec ladění říkat dá, na pomalou a minimálně zatáčkovitou jízdu. Že tomu zasahuje ESP i v bežných rychlostech, nevypovídá vůbec o tom, že by ten podvozek byl lepší. Spíše je nečitelný a až nebezpečný.

Nikde jsem o dokonalosti interiéru Rapidu nepsal. Takže zase lžeš a pokoušíš se mi podsunout něco, co jsem nikde netvrdil.
Já zde jen tvrdím, že provedení interiéru Rapidu je lepší. A ono prostě je. Tečka.

A ve druhém velkém finále, kde si mne opět lživě vydedukoval své omyly a snažíš se je zlehčovat, tak co? Opět nic, prý máš pravdu ty. Ano máš, opět tu svou, která nekoresponduje s realitou.
O Octavii na CNG jsem nikde nic nepsal, takže vůbec nechápu, proč to sem taháš a proč se sám tímto fackuješ.

PS: Pod čarou a mimo téma.
Koncern nabízí 11 modelů na CNG, Fiat 6, MB a Opel dva a pak po jednom Subaru a Volvo.
To jen tak, aby zde bylo jasné, jak "tedy 20 let po tom, co jiné značky CNG mají úspěšně ve svých vozech zmáknuté..."
Jak jsou na tom ti tví "ostatní".
:-!
wolff
Ono by bylo divný, kdyby VW 5 let po tom, co začal s CNG pracovat měl těch nabízených modelů míň než ten Fiat, když jich už ze zásady má v současné době 3x víc... Šlo mi spíš obecně o mediální masáž, co se tady i v neoznačených článcích P.R. koná. Bylo to připodobnění tohoto článku, neboť je to ve finále zase jen P.R. na Rapid, byť skryté, nevím proč si to vztahuješ osobně ... Já tě jen opravil v tom, že si psal, že se jedná o novou technologii... Nejedná, protože už před 20 lety měl tuto technologii Fiat (ale nejen Fiat, ale třeba i SAAB a další) zvládnutou a běžně ji nabízel na trhu (i u nás). Prezentace této technologie se mění až teď s příchodem Octavie... To je celé...

To, že má Rapid možná lepší interiér ti nikdo nevyvrací (otázka je, ale jestli to stojí u z principu levného auta za to, kolik se za Rapid připlácí), jediné v čem prostě nemáš pravdu,, stejně jako autor tohoto článku je ta definice podvozku. Ale nebudu se opakovat, svoje sem k tomu napsal.
jossalito
V horizontu automobilové produkce je 20 let (tedy přesněji těch 17) okamžik. Mnohem déle tu máme turba, multilinky, přímý vstřik a jiné, dnes pro některé velké novinky.

Mediální PR masáž mne nezajímá, nepsal jsem první nic k CNG, ani ho sem nezatáhl.
Faktem zůstává to, že nabídnutý jeden či dva modely prodej masově nerozšíří. A je nesmyslné spílat někomu za to, že nabízí 11 modelů, kde si člověk konečně může vybrat.

Pro tebe může být lepší podvozek CElyseé, to ti neberu. Já ho považuji pouze za pohodlný, ale už nic dalšího pěkného o něm říci nemohu. Je neschopný rychlejší jízdy, při krizových situacích bude doslova a do písmene nebezpečný. Žádné auto by nemělo mít rychlejší motor než podvozek, či slabé brzdy kontra silný motor apod.

Jestli tobě stačí jen pohodlnost a na ostatní stránky podvozku zcela kapituluješ, ok, tvoje věc.
wolff
No psal to chytrák se nám přiznal... píšete jeden jako druhý, tak za to sorry..., nicméně na podstatě problému to nic nemění...

Mimochodem, měl sem tu čest jednou jet jako spolujezdec Thalii....
Mimochodem... Bylo to hodně špatné, hodně nestabilní..., tam bych byl ochoten připustit ten text co píšete o C-E..., ale i tak se s tím dalo jet rel. svižně.

V případě toho Citroenu je to némlich stejně špatné jako je to v Rapidu (s Golfem to má společné akorát možná pár ovladačů v interiéru), s tím rozdílem, že to Rapid maskuje tou tvrdostí... A to je celé...

Musíme počkat pár let a dozvíme se "novinářskou" pravdu o Rapidu... Ale pár článků o "neschopnostech" Rapidu už vyšlo...
jossalito
Jenže Thalia je o číslo menší auto. Takže nijak velký konkurent. A o jejich vlastnostech jsem psal Ozzmanovi již v 11:08. 😉

Stejné je co? Zpracování? Materiály?
Možná tvrdost plastů, ale u ní to končí. Design je subjektivní. Zpracování má lepší Rapid, což se dočteš v úplně každém testu a ergonomii také.

Moc ti z toho tvého původního elaborátu nezbylo. :-!
wolff
Zbylo všechno...
I tvůj závěr je jasný, jedná se o stejná auta, s jiným naladěním... To, jestli je interiér Rapidu líp poskládaný se nepřu... Je na každém soudruhu, jestli se mu to za nemalý příplatek za taky lowendové auto vyplatí...
jossalito
Důrazně se ohrazuji proti tvým dalším lžím.

Nikde jsem nepsal že: "I tvůj závěr je jasný, jedná se o stejná auta, s jiným naladěním.."

Píšu přesný opak. Jde jen o auta, nikoliv stejná! Nejsou to žádní velcí konkurenti.
PSA nabízí model s vyžilou technologií, do Rapidu si můžeš dopřát jak turbomotory, DSG i třeba panorama střechu.

A ve výsledku je můj či tvůj názor naprosto nicotný, protože o úspěchu modelů rozhoduje cílová skupina a ta rozhodla naprosto jednoznačně, bohužel pro tebe, s tvým názorem se solventní zákazníci ve většinové míře neztotožňují. :-!
Anonym
Jojo, turbo, poprvé uvedeno v roce 1961 v osobním voze bylo pro další novinka i za x let, trochu kyselou příchut (pro tebe) má to, že ty první vozy byly Oldsmobile Jetfire a chevy Corvair.

Multilinky měl v 90. letech kdekdo, pravda ne ovšem německá produkce jistého nejmneovaného koncernu >😁

A další velké novinky typu automatická převodovka (1937 Oldsmobile) , kotouče na obou nápravách (1948 Tucker Torpedo), natáčecí světlomet (1948 Tucker Torpedo) ,klimatizace (1953 Chrysler Imperial) , tempomat (1958 Chrysler Imperial), airbag (1974 Cadillac); palubní počítač (1978 Cadillac) , vypínání válců (1981 Cadillac), noční vidění (2000 Cadillac), headup display (Corvette) atd... zavedly jako první nikoliv evropské značky, ale bohužel pro tebe ty americké a evropa jen kopírovala, čekala a vylepšovala nápady a vynálezy, vytvořené někým jiným

😄))
jossalito
Bariku, o tom to ale fakt nebylo. 😉

Bylo to o tom, jestli je 17 let v pohledu automobilové historie technologií málo nebo hodně.
Anonym
Já vím že nebylo, to bylo jen pro připomenutí, že skoro všechno co máš dneska v autě a co lidi berou jako samozejmost pochází odněkud jinud, tedy ta prvotní myšlenka a první nasazení ve výrobě 😄)

Jinak 17 let je samozřejmě hodně a pokrok za tu dobu je zančný i v automobilovém průmyslu. Před 17ti lety si jezdil s V6 za 13, dneska za to jezdí V8ka. To je jen jeden z pokroků za tu dobu.
_MT_
5 let? Už Golf 4 nabízeli v provedení na CNG. Zajímavostí jsou pak BMW E34/ E36.
_MT_
Nemá jich Volvo více? Asi je nenabízí na všech trzích, ale měli snad více modelů.
jossalito
Co vím, mohu se klidně plést, tak Vovo nabízí v současné době pouze V70. Bavím se jen o osobních vozech.
_MT_
Ano, myslel jsem osobní. Měl jsem pocit, že měli i S80 a možná S60 (ale to byla ještě předchozí generace).
chytrak1
O Budgetu jsem psaljá. Tak kliid, jo. A hlavně si zatím stojím – Rapid byť rozměrově je blízký golfu tak je na něm vidět že nepoužívá žádné z jeho drahých řešení, ale na rozdíl od citroena to je prostě normálně použitelné auto, které mohou například používat i obchoďáci, rodiny s dětma, aniž by ho museli parkovat za dvěma rohy. Citroen je přibližovadlo, které rozumná firma nevezme, protože to už je za hranou. Jen proto aby to bylo levný. Nebo jinak. Citroen má daleko blíž k dacii než rapidu. ( O tom že rapid není konkurencí dacie a dacie nekonkuruje rapidu tady snad nebudeme diskutovat, že?).
Andromeda
Co že je za hranou ??? Kousek od baráku před bytovkou parkuje jeden bílý kousek a nic za hranou na něm není ... A kupodivu v něm i jezdí, jak jsem zpozoroval - normálně jezdí, i když se rád nechám poučit, jak je jízda Rapidem normální a Citroenem nenormální...
Pokud však jde o útok na koncepci karoserie, tak ušetři strojový čas - srovnávat lift či hatch se sedanem z hlediska varialibility je trotlovina, že ...
Vskutku "chytré" to Tvé povídání, přesně ve stylu "objektivních" srovnávaček vozů Škoda a BMW ... Prodáváš je, nebo že by akcie koncernu ???
jossalito
Ano, jeden bílý kousek. JEDEN.

To, že tam parkuje deset Rapouchů, to už je věc druhá... :-!
Hammunasakra
Ty máš zase den :yes: >😁 >😒]
Hammunasakra
Bože to sou zase plky, tebe bych snad chtěl vidět naživo >😁
Hammunasakra
Nepřeháněj a klidně je vyjmenuj. A netrap se když si nevzpomeneš na všechny, stačí třeba jen devět >😒]
Hammunasakra
Jasně, kdo by chtěl jet pohodlnějšim autem když může jet tvrdšim >😒]
Makovnik
Ty tiez riadne otravujes; nezmyslami a DasKoncernliebling prupovidkami.
jossalito
Máš jedinečnou šanci, ty moje "kecy" rozbít na padrť, na prach. Hold k tomu ale potřebuješ nějakou diskuzní munici, leč dvojka od PSA ti ji nenabídne. Smutné, ale fakt. :-!
rimow11
takže podľa testu je toto auto take ako lexus gs300H... to je potom dobre na tom lebo ten lexus je *.
webpaja
Tak tento úsudek jsem nějak nepobral... 😉
Ozzman
Tipl bych si, že Lexus dostal taky 3 hvězdy? Ale nechce se mi tu vysvětlovat, že jako lexus je průměr ve své třídě (3 hvězdy), tak tohle zase ve své >😁
webpaja
...napadlo mě to taky, to snad pobere i žák prvního srupně ZŠ... 😉
rimow11
trieda-netrieda, ja sa ridím podla počtu hviedz 😄
Mino21
No když si vykládáš hvězdy úplně jinak než to, co skutečně znamenají a řídíš se tím, je to jen tvá chyba 😄
Ada je zase tady
Opticky je to nevyvážené (vysoký ponton, malá okna, zadek vypadá příliš velký), ale alespoň to narozdíl od Rapidu má správně čísla na tachometru a otíáčkoměru... Ale zase je to narozdíl od Škodovky auto s francouzskou duší... :no😒br />
Pokud bych však byl donucen lovit v těchto low-endových vodách (cena as low as possible, benzínový motor, průměrný prostor), asi bych se podíval jinam [odkaz]
Deathstar
Lada je něco strašnýho. Jeden člen mé rodiny Grantu měl a je to kus šrotu..

Cena není zase tak extrémně nízká (234 tis) aby odpovídala tomu * co za ní dostaneš. Navíc ti nesleví dolů ani korunu, výběr barev spočívá v tom co zrovna stojí na Showroomu (prodejna Žižkov-centrála)

Zpracování je úděsný, spáry nakřivo,nejen uvnitř ale i na plechách venku, po zimě z toho teče (doslova!!) rez, konzervace je odfláklá,

Motor unylý bez života, řazení "přesné" jak ve Favoritu, kravál a hlavně je to strašně poruchový (ano i jednoduchost se může porouchat).

Za rok a čtvrt se známému porouchaly tyto věci: centrál-opakovaně, elektrická okénka (někdy šla někdy ne), auto odmítalo startovat, servis nedokázal opravit- nakonec zjištěna blbá lambda sonda, brzdy(komplet výměna-zkroucené kotouče po 12 tis kilometrů), nazuté gumy ruské značky skáčou v podélném i přímém směru, ostřikovače atd atd..

Takže v podstatě dostaneš takové autíčko na opravování aby sis doma cvičil skill. Dobré pro automechanika. A jelikož během těch oprav jsem měl možnost poznat i jiné majitele vozů Lada (fóra, diskuse atd..) tak v tom můj rodinný příslušník nebyl rozhodně sám a nejednalo se o smůlu na kus..

Zlatá Dacia..
Anonym
Měl? Granta se prodává loni od podzimu, takže pokud jí měl a už nemá, tak jí asi za půl roku prodal.

Píšeš rok a čtvrt - to asi měl trochu něco jinýho vid >😁 >😁

Budto starou Prioru nebo Kalinu I - obojí už se dávno neprodává ani nevyrábí, je Kalina II, ale ta se sem nevozí a Priora prošla faceliftem, navíc je to už výběhový model.
Deathstar
Pardon máš pravdu, samozřejmě jsem myslel Prioru..
Anonym
No já si to myslel, Priora je vlastně pouze facelift Lady 110 z poč. 90. let.
Tohle nemůžeš srovnávat se současnou produkcí, ano to auto se sice ještě vyrábí, tedka už s jiným interiérem a řadou změn, ale i tak je ten model out, pracuje se na nástupci. To by bylo jako porovnávat 2012 Samaru třeba s Fabií nebo 2013 Hiindustan s Dacií. To takhle nejde brát.

Granta a Kalina II sou už někde jinde. Ty už maj k Daciím velmi blízko.
offf
Ádo a víš, že doporučuješ auto z koncernu Renault ? >😒] >😒] >😒]
_MT_
>😒]
3_diamanty
ale netvrdim ze v nom nie je dost pravdy.... sam som tiez cakal ze auta ako 301 alebo c elysee budem stretavat na kazdom rohu ako thalie felicie fabie..... a kde nic tu nic.... dnes mozem uplne jednoznacne povedat ze rapidov vidim uz hodne ... ale tychto francuzov stretnut je stale dost problem... v com to je? cena je ok.... vzhlad myslim ze neurazi.... motory su poctive atmosfery.... zeby za to mohla karoseria typu sedan? je pravda ze sedany moc u nas neletia ale ako si potom vysvetlit neuveritelny usepch thalie alebo logana? U tychto francuzov mam viac otazok ako odpovedi a stale mi nie je celkom jasne co je pricina ze ani u nas ( sme relativne menej solventny trh ) sa tieto auta akosi neuchytili.... ja som sa bal ze to bude sama 301 a c elysse kde sa len pozriem a ono nic.... mam pocit ze dokonca nova 308 predava u nas lepsie .... zeby sme neboli az tak lowendovo orientovani ako sa tvarime? .... lebo cim dalej tym viac sa u nas dari silnejsim a drahsim autam a ten cenovy rozdiel voci lowendom je niekedy ani nie moc velky to treba uznat.... neviem co konkretne je problemom u tychto sedanov od PSA ale cakal som lepsie predaje to musim priznat....
jossalito
Asi víš, že tvé prognózy v drtivé většině nevychází, takže by ses ani nemusel divit, že nevyšla tato. >😁 :yes:
3_diamanty
mozno je problem v malom cenovom rozdiele .... clovek si dnes uz asi rad priplati tu tisicku dve ( myslene v eurach ) a ma o hodne lepsie auto...... to treba priznat 😉

ked pozeram napriklad na cenovy rozdiel medzi rapidom a golfom tak je tiez jasne .... ze setrit sa tu az tak moc neoplati ... alebo lepsie povedane... tie cenove rozdiely medzi "horsim" a "lepsim" autom su dnes niekedy hodne male .... pritom vysledny kvalitativny a hodnotovy rozdiel je vzdy dost velky .. asi tu treba hladat pricinu neuspechu tychto sedanov. ... ono keby stali 6000 eur to by bolo ine....
jossalito
Problém je hlavně v tom, že PSA chce statisíce za auto, které má projev bazarové ojetiny staré patnáct let. A tohle lidi odrazuje. Nic víc, nic míň. 😉

Mám známého, který sám jezdil P306 v sedanu. Když viděl na reklamu na P301, zaradoval se, že tu má konečně nástupce a že jde pro něj. Jaké bylo jeho zjištění, když si auto vyzkoušel. Konstatoval, že nehodlá utratit čtvrt milionu za to samé auto, jaké jezdí teď. Nekoupil.
Ozzman
Opravdu je to tak strašné? Respektive jinak, jestli to auto znáš, je to horší, než Thalie? Fluence? Než Dacie? 😄

Souhlasím s tím, že to není krásné auto a že si je lepší připlatit, třeba za toho Rapida, jen z toho co popisuješ by to auto nemohlo dostat ani hvězdu v testu 😄
Neber to ve zlém, nechci to auto kupovat, ani si ho projíždět, jen mne to zajímá, pokud ho znáš.

Já si osobně myslím, že prodejní neúspěch je daný tím, že je to sedan a nikterak krásný 😄 To je celé. Protože za pár tisíc navíc se dají koupit kombiky, nebo hezčí vozy. 😄
jossalito
Thalie je katastrofa, Fluence je lepší než CElysee, Dacii této třídy neznám. Osobně jsem onomu známemů doporučil Dustera.

Auto dostalo 3 hvězdy. Milosrdný verdikt. Já bych mu dal tak 2,5. Moc horších totiž už není. V téhle velikostní třídě mne žádný jiný horší konkurent ani nenapadá.
Ozzman
Ok 😄 Fluence mi naopak přijde jako povedené auto, uvnitř prostorný, na pohled i omak vypadá kvalitněji i než Rapid ( jasny, třeba ve sto tisících KM to bude katastrofa, ja viděl jen nové auto). Tam už to zabijí čistě jen ta karoserie sedan a né uplně hezký obrovský znak výrobce na přídi. 😉
jossalito
Fluence svoji levnotu maskuje podstatně lépe a jde o lepší volbu.
Já dříve myslel, že je Fluence sedan od Meganu. Stejně, jak měl Megane dřív verzi sedan. Ale po osobním setkání na salonu, jsem zjistil, že jde o auto poskládané z jiných (starších) součástek, než jsou užity na Meganu. A celkově v jiné filozofii. Když máš ty dvě auta vedle sebe, tak to můžeš srovna, vidíš to a pznáš to. Jízdně není Fluence taky žádná sláva, ale je lepší než CElyseé.
Ozzman
Jo, je to lowend vyráběný v Turecku, stejně jako byl (nebo ještě je?) Mégane generation 😄 Ten taky na první pohled nerozpoznáš od klasickýho megana, škoda, že se neprodává v kombiku, ale jen 5dv 😄
3_diamanty
fluence na mna posobi ako obojzivelne vozidlo ... .. bez srandy a bez urazky....neviem ci je to tymi divnymi rohmi a celkovymi pontonmi karoserie a tvarovanim ale nevyzera to auto moc vabne... velky razvor a milion miesta nad hlavou tiez nie je vsetko... za podobne peniaze ako stoji fluence by som volil urcite inde.... ale je to len moj nazor.... praktickost mu neberiem .... a chapem ze pre mnohych ako limuzina dobre posluzi... ale mne proste to auto nejako na pohlad uz nesedi.... ale je to len moj problem s tymto autom..... s tym nic nenarobim
Ozzman
Ideální pro taxikáře, taky jich v Praze jezdí celkem dost. Velké prostorné auto za dobré peníze, extra nespolehlivý nad průměr snad taky nebývá. Kdo se v tom nevyzná, tak na něj Fluence působí opravdu jako dospělé auto. Nevím kolik stojí teď (nechce se mi to hledat), ale ještě loni, když se tu řešil Rapid jako předražená novinka, byl Fluence v 1.6 levnější volbou i se slušnou výbavou. Škoda, že je to sedan 😄
grifith
On Fluence není ve své třídě tak ošizený, jak zde mnozí naznačují. To, že při výrobě využívá konstrukčně starší komponenty nemusí nutně znamenat chybu. Cenově je i dnes nad konkurenty, v ceně cca 300 tisíc máš plně vybavené auto s výbavou, kterou jinde pěkně přeplácíš. Že jde o sedan bych nepovažoval za nevýhodu, ale s tímto názorem vím, že budu v menšině. Větší problém vidím v nemožnosti volby jiného benzínového motoru, Stačila by implementace klidně i slabší verze TCE, což by rozšířilo spektrum možných zákazníků.
Ozzman
Já neřikám, že je to špatně. Se sedanem umím žít, měl sem ho, máme další v rodině, ale pokud bych měl volit, budu chtít kombik 😄
grifith
U vyšších budgetů to takový problém není, v této cenové už je to zlejší. Tady můžeš skončit jedině u dvojky i30/Ceed.
Hammunasakra
Ty máš v týhle třídě nějakej přehled >😒]
Makovnik
Nic nedokaze byt tak dobre, aby to jossalito nedokazal priserne vykreslit >😁
Toky1
Za mňa skôr Rapid ako Celysee. Dôvody😒br /> 1. Presnosť radenia
2. Spotreba - ak je pravda tých 10 litrov pri francúzovi v meste, to je fakt vela, rapidka s 1,2 tsi sa dá jazdiť za 7l v meste
3. Hlavové opierky vzadu v citrone sú na zlomenie krčnej chrbtice pri náraze zo zadu
4. Liftback voči sedan

A to tie turbomotory od VW nemusím, obávam sa kazivosti ale ten rozdiel v spotrebe je fakt dosť veľa.
Ale čo sa týka imidžu tak mne to príde na rovnakej úrovni, no to je vec názoru.
3_diamanty
na ja si prave myslim ze rapid ma image vyssi ako c- elysse.... podvedome si kazdy nahovara ze rapid je lowend ale popravde to auto je trosku inde ako tieto sedany od psa... kvalita spracovania v rapide je urcite uplne ale uplne inde ako v psa.... o tom ani nemusime debatovat
pargi
Sedany pod psa? 😄
Mino21
Četl jsem test té 1,6ky i na jiném serveru, akorát v 301ce ( [odkaz] ) a tam si naopak spotřebu docela pochvalovali... tak kdo ví, jak s tím jezdili. Na okresce litr rozdílu... Tak si vyber.
bez_prislusnosti
Spotřeba 10 se mi zdá divná, 1.6 115 hp je dobrý motor a i s těžšími vozy jezdí kolem 8l.

Osobně bych si to koupil, kdybych každý den dojížděl do práce, jednou za rok na dovolenou s rodinou.. nájezd 20-25.ooo ročně. Budu mít nový autí, předělám to na plyn za 10 let odepsané, málo starostí a není toho škoda na každodenní ničení.
ozzmozis
mám elysee 1,6 Vti, 1 rok, nabehané 10 000 km, priemerna spotreba za cely cas 6,3. väčšina nabehaná v meste takže 10 L na 100 je chujina ako rampa... celkovo sa mi zdá že ľudia čo sem píšu komentáre to nevideli ani v showroome a už vôbec že by sa v tom zviezli...
jossalito
No s tím se dá souhlasit, Sám to mám otestované na 6,4.

Ale jsou tu fištróni, kteří s tím autem běžně jezdí pod šest a někteří ještě podstatně meněj! >😁
Tak by ses nad sebou měl zamyslet! >😒] 😉
ozzmozis
Iste, mohol by som jazdiť na 5ke maximálne 100 a na južnom slovensku mimo mesto to dám pod 5L na 100 😉 ...ale nevytočiť občas tých 115 koní do 6000/min by bola škoda...
na hmotnosť niečo cez tonu to zrýchľuje ako čert...keď už porovnávame s rapidom 😄
1,4 TSI 0-100 papierovo 9,5s, elysee 1,6 Vti, papierovo 9,4 😄 o cene sa baviť netreba
a teraz do mňa že zrýchlenie z 0-100 je na nič 😜
pokiaľ by mal niekto záujem (čo pri tejto flame war neverím) o reálne skúsenosti s elysee za rok používania, odpoviem na čokoľvek.
MrWebsky
V Polsku v oficialni nabidce Peugeot je 301 z LPG. Dealer pridava instalace BRC ktera ma souhlas PSA a tym padem zustava platna firemni gvarance.
Nonsens
Treba zarátať aj faktor škoda. V cz/sk má škoda vždy pochopiteľný náskok, takže ak ponúkajú vyrovnané modely, väčšinou skončí u škody. Ako je to s predajmi ely/rap v eu?
twistedTSD
Thalia se prodávala prakticky za odvoz, Loganů bych řekl, že zas tolik nejezdí (mimo MCV). Navíc v době příchodu na trh Logan s Thalií prakticky postrádali konkurenci.
Makovnik
ale tychto francuzov stretnut je stale dost problem... v com to je? Len v tom, ze treba otvorit oci.
Stacilo by na tom vymenit logo za Kia a uz by si vypisoval, ze si to videl tu a tam na moldavskej, na watsonovej, na hlinkovej...
Nonsens
Je dobré že sú tu tieto autá. Mnoho ľudí sa celý život vytriasalo na mbtisíckach (to bola iná neistota a hluk) teraz na oktávku nemajú. Elyse je kráľovské auto v porovnaní s tým, na čom celý život jazdili. Chápem každého, kto si ho kúpi. Na cestu do okresného mesta alebo raz za mesiac na výlet s vnúčatami nemá chybu. Na takomto serveri ho všetci znosia pod čiernu zem, ale favoriťák nerieši zadnú torzku. Má novú káru.
grifith
Na dvojici C-E/P301 je nutno nahlížet jako na prakticky nejlevnější volbu v dané třídě a tomu odpovídá i nabídnutá protihodnota.
V nižších cenových patrech je však více štik v rybníce - zde již tolik propíraný (pro mnohé největší) konkurent Rapid a zejména také Fluence. Pro mě z dané trojice jasně nejlepší volbou je právě posledně jmenovaný Renault, který nabízí nejlepší mix vlastností, prostoru, či výbavy v dané cenové relaci. :-! 😉
3_diamanty
ano to je vsetko pravda.... problem asi bude v cene....

1,6 vti c elysse 11 000 eur ...... suzuki SX4 1,6 4WD 12 000 eur ( 2WD 10 000 eur )

pri vsetkej ucte k velkemu kufru a razvoru ..... mi pride cena tychto sedanov moc vysoka.... za 8000 eur by to asi bol fajn kauf ale za 11 000 sa da uz kupit slusne auto uplne inej kvality a hodnoty.... len tak pre zaujimavost dnes uz v akcii sa da kupit ASX 1,6tka ( kufor 488L ) za 14-15 tisic.... tu nejaky lowendovy sedan za 11 tisic skutocne nema sancu
twistedTSD
Ano, ono je to celé zase takové "již od". S 1.6 a důstojnou výbavou se cena povážlivě přibližuje dospělejším vozům.
grifith
Suzuki SX4 je pravda jinou kategorií, kdo přemýšlí nad C-E apod., určitě nebude mít v hledáčku drobka jako SX4, navíc jeho výbava je vcelku osekaná. Tento vůz bych jako konkurenta mnou uvedených vozů neviděl.
Jinak k té tvé zajímavosti, pokud sám vidíš, tak se zde začínáš ohánět vozy s cenou vyšší o 3-4 tisíce EUR, to jsi zase netrefil kategorii... tentokrát cenovou.
3_diamanty
u tychto aut ( od 8 do 12 tisic ) ludia az tak nepremyslaju na kategorii auta ale na cene .... a mnoho ludi si za 10 tisic eur kupi radsej SX4 ako c elysse ... ide im totiz o to aby vobec nejake nove auto mali a nie o to ci to bude sedan kombik 4kolka alebo hatch ....

.... kamarat pokukoval po fabii a skoncil u SX4 4 kolke .... a preco aj nie.... chapem to ... potreboval nove auto.... a nevadilo mu ci je to hatch sedan alebo crossover... mal 12 tisic... chcel nove tak siel tam kde dostal najviac kvality 😉 ... normalka... tak to robi vela ludi v tychto cenovych hladinach .. nespekuluju az tak nad typom karoserie... ale skor sa zaujimaju o hodnoty a kvality auta za danu cenu
grifith
Řeknu ti to takto, zase jen teoretizuješ. Až budeš někdy kupovat auto třeba i v této cenové kategorii, pak uvidíš, že prvním faktorem bude rozhodnutí, jaký druh auta potřebuješ. Chápu, že pro některé je důležité koukání na "ceny od" a podle toho vybírat, ale to jsou hlavně katalogoví kovbojové.
Pokud někdo nemá vyloženě představu co chce, může skončit u ledasčeho. Ale stále platí, že první vybereš kategorii auta podle potřeb. Když chceš auto velikosti Fluence, C-E či Rapidu neskončíš u SX4ky. Fabie je již velikostně plně srovnatelná, či spíše SX4 je ještě větší.
3_diamanty
no my sme pred 3 rokmi kupovali auto a zvazovali sme hodne aut... napriklad aj yeti... a skoncili sme u lancera.... takze neteoretizujem.... z praktickej skusenosti viem co pisem

takze v tomto tvrde klames bez urazky.... a ja klamstvo nemam rad

prezreli sme i20, yeti, soul, auris, fabiu, hondu city a lancer... cena bola limit tych 14 tisic...

v tych casoch este nebol novy ceed ani nova i30 takze faceliftovane starsie generacie tychto korejcov na sklonku zivota sme vylucili...

ja neteoretizujem... ja som si prakticky pobehal showromoy s bratom a sedel vo vsetkych tychto autach ktore som ti tu napisal.... a prakticky sme aj auto kupovali a odjazdili si predvadzacku s misakom ale s 1,8mickou....
grifith
No kdo klame je jasné. Ty jsi opravdu nikdy nové auto nekupoval, to zde víme naprosto všichni. Takže znovu, až si budeš někdy kupovat vlastní vůz, pochopíš jakými kritérii se toto dělá.
A k tomu výběru, pokud někdo přemýšlí nad i20, City či Yetim a skončí u Lanceru, pak je to člověk, který naprosto nemá představu, co chce. Koupí cokoliv jen proto, že to má lepší cenovku. A to bych rozhodně negeneralizoval...
3_diamanty
chceli sme auto pre rodinu .... limit bol 14 tisic... tak sme obehli par znaciek... takto to robi viac ludi.... nie sme zatazeni na hatch ani kombiky ani na crossy ... jednoducho sme kupili to na co mame co sa nam pozdavalo pacilo a co malo klasicku atmosferu .... a zaroven bolo kvalitne a dostojne .....

tvoj nazor na mna ma nezaujima... ty vies o mne velke *** ( chvalabohu )
grifith
Ono stačí vědět to, že teoretizování je u tebe na prvním místě. Víc není třeba.
3_diamanty
hodne si padol v mojich ociach.... prajem pekny den ...
grifith
Čemu v tom, co jsem ti napsal, nerozumíš? Pokud mi něco chceš, nemusím nikam jezdit já, ale musíš jezdit ty.
PS: pokud už mažeš své příspěvky, je to hodně smutné :no:
3_diamanty
ja nic nechcem.... ani nepotrebujem 😉 ....

to ze ty tvrdis nieco co nie je pravda .... mi nestoji za to kazit si den.... tak sa maj 😉
grifith
Příště buď větší hrdina a nemaž své příspevky 😉 To považuji za vrchol zbabělosti. Teoriím zdar.
nalimer
ak sa auto kupuje rozumom, musia sa stanoviť veci😒br /> cenový rozsah, na čo je auto určené, predpokladané využitie auta, pre koľko ľudí, objem batožinového priestoru.
mnoho z hore uvedeného vie napomôcť k tomu, či benzín/nafta, či MPV alebo SUV, aký bude min. výkon.
po vytypovaní si ceny môže nastať matematika ponúk a dolaďovania si minimálnych doplnkov do auta.
cena auta sama o sebe nič nehovorí.
grifith
Naprostý souhlas :yes:
Pacho69
je auto pro rodinu a auto pro rodinu. Jiná je požadavek toho, kdo občas sveze dospělé nebo skoro dospělé děti a jiný toho, kdo má děti malé, tahá sedačky, kočárky a kraviny... A má ty děti třeba tři. Tam jaksi Lancer vypadne celkem hned. A pak když třeba auto nakládáš u obrubníku a záda trpí, prevít se sedačkou váží 10 a více kilo... Není rodinné auto jako rodinné auto. A co si budem povídat, kdo najezdí hodně a daleko, rozhlíží se často jinde, než po atmo benzínu.
Nonsens
Toto ti môžem odsúhlasiť, cena je veľký učiteľ. Je fakt istý stav badžetu, ktorý ruší zabehané postupy a môže ťa doviesť k nečakanému autu. Systém najprv volím druh auta až potom ostatné, funguje, iba ak je v peňaženke rezerva. Ak rezerva nie je, dám na stôl peniaze a ukážte čo si za to môžem kúpiť - a možno kúpim niečo, čo by som nikdy predtým nepovedal.
3_diamanty
ja si napriklad pamatam ze uz dva roky pred tym ..... uz v r 2009 bola vtedy nova i20 takmer za cenu i30 ... ta cena bola vysoka... az potom neskor padla i20 nizsie... vtedy aj sam viem ze i20 u nas moc nesli lebo cena i30 bola len trosku vyssia... co bolo prekvapujuce

i20 mala tvrde dobre sedacky a aj dost miesta...to sme ale este len spekulovali a vyckavali a sporili ..... az neskor o dva roky sme po dalsich roznych porovnaniach kupili misaka... sportbacka za cenu sedanu ... dnes uz je ot tiez fakticky vybehove auto .. kazdopadne spokojnost... jednoduche auto ... postacuje
nalimer
Asi najlepší článok súvisiaci s týmto je toto: [odkaz]
tento model nie je ideálny. Má mnoho ergonomických paradoxov, kde sa na niečom šetrilo.
Naopak, má dobrý pomer cena/čas. Dnes ho kúpim za 9.000€. Za 4 roky najazdím 80.000km a predám za 4-5.000€. A opäť recyklujem za nový voz...
Ročne ma náklady na auto mimo servisu a PHM stoja 100€. A viem, že o 4 roky sa teším na ďalšie nové.
Ale áno, ak chcem kúsok pohodlia, Fluence je z tebou uvedenej 3ky asi najlepšia voľba.
grifith
On rozdíl mezi cenou C-E 1,6 Exclusive a Fluence 1,6 Limited je celých 7 000 Kč, což je myslím vzhledem k mnohem lepší výbavě výhodou Renautu a cenový rozdíl lze tak považovat za marginální. U nižších verzí se výbavy relativně srovnávají, ceny jsou také totožné. Jako výhodu lze brát u Citroenu model "již od". 😉
Makovnik
Ten clanok, co si nalinkoval je uplne ***sky a autor je so svojou teoriou totalne mimo realitu.

Dufam, ze tym jeho blbostiam neveris.
plavean
* Moc nechápu porovnání s Rapidem. Mnohem spíš bych porovnával zda si nepřiplatit za C4, která je plnohodnotná nižší střední a cenový rozdíl není až tak velký jak by se mohlo zdát.
* Je krásné zde dávat příklady z ceníku "Rapid Fresh", nicméně porovnáváte cenu na splátky s cenou za hotové. Z ceníku Rapidu: "Akční nabídka Fresh a StylePLUS je platná pouze s financováním ŠKODA Finance od ŠkoFINu." [odkaz]
Nonsens
u lowendu často nie je z čoho priplatiť a 30 000 czk je ohromná suma (napr. benzín na celý rok)
plavean
No ale Rapid za tu cenu bez leasingu stejně nekoupíš...
Klaudius
A prečo trvať na Rapide...
Blue Sun
To je známá finta, jak manipulovat s cenou. Mě spíš překvapila poněkud jiná škodovácká finta, kterou jsem nikdy nikde jinde neviděl: tažné zařízení za 12000 s poznámkou, že některé součásti jsou dimenzovány na vyšší zátěž. Takže pokud si nekoupím tažné hned z výroby, ale později, už tohle mít nebudu a auto to nemusí vydržet? Taky další oj€bávka koncernu?
jossalito
A co tě to tak vzrušuje?

Stejně o koncernový auto nestojíš, tak se hoď do klidu a ušetříš si nervy. Mimoto, tažné namontované a ošetřené z výroby, je ze své podstaty lepším řešením, než nějaká garážnická dodělávka.
Blue Sun
Jak ty můžeš vědět, o co já stojím? Nebo ses už pasoval na místního všehosoudce a všeznalce? Vlastně jo, to už dávno.
A co třeba dodělávka přímo prodejcem, potažmo jeho autorizovaným servisem, ty garážníku? Po třech letech zjistím, že bych tažné potřeboval, i když jsem ho do té doby neměl a co pak? Budu v háji, protože moje auto to dost dobře neumožní?
jossalito
Aha, takže Míša, který s železnou pravidelností plive síru v diskuzích pod snad každým koncernovým autem, o ně stojí? Ach, to jsou tedy paradoxy. Musím se ti tedy omluvit. Zcela vážně. >😁

Nebudeš v háji, jen si budeš muset zvyknout na jisté specifika z toho vyplývající. Je to tak u všeho, co ti do auta navíc namontují časem, už to nebude jak kdyby to bylo rovnou z výroby. Škoda na ně jen upozornila, nezakázala to. :-!
Blue Sun
Jo, prázdné kecy od tebe mi tu chyběly... Občas i koncernová auta pochválím, akorát z nich nepadám na zadek, zejména ne nekriticky, což se zde samozřejmě netrpí...
Budu v háji, protože třeba nebudu moci využít to zařízení naplno, jako u auta, kde se takovéhle hloupé změny nerealizují pod vlivem toho, jestli kouli mám nebo nemám... Jo, u nosiče kol to třeba nevadí a nemá vliv, u přívěsu už mít může a je to prasárna.
_MT_
Není to starost firmy, která ti ho bude dělat? Ta ti udá jeho parametry. Pokud ti nevyhovují, nemusíš si ho přeci kupovat.
Blue Sun
Není to starost té firmy. Pokud Škoda spolu s instalací tažného zařízení zároveň dává jiné součásti motoru a elektroinstalace, těžko mi dají tyhle parametry dodatečně.
_MT_
Asi se na to každý díváme jinak. Ta firma se snaží prodat nějaký produkt a je na ní, aby fungoval. Starostí automobilky není, aby někdo mohl jejich auta pohodlně upravit a snadněji na tom vydělat. Stejně jako ti neslibují, že je motor vhodný na přestavbu na jiné palivo, tak ti neslibují, že je auto vhodné na přestavbu na tahání přívěsů.

Výsledkem tedy klidně může být, že za rozumné peníze bude mít tažné omezení řekněme na 750 kg.

Někdy jsou součástí příplatků nečekané úpravy. Setkal jsem se například se silnějším alternátorem a baterií, nebo extra výztuhami (u střešních oken). Dodělávání má své nevýhody.
rohYpnol
v tomhle sdílím názor blue.sun, tažné není žádná nestandardní úprava. Dodělání tažného je zcela běžné a pokud Škoda více dimenzuje z výroby některé díly pouze pro vozy s tažným, tak je to přinejmekším podivné. Tedy pokud to tažné od Škody z prvovýroby není nějak vyjímečné váhou možného přívěsu.
jossalito
Rohypnole, nesmysl jsi opět napsal.

Mám zkušenost, že na některé typy modelů, výrobce vůbec nedovoluje montáž tažného.
Ale garážník ti to tam klidně loupne. Tomu jde jen o prachy.

Že MT píše o výztuhách, jiných baterkách, chladičích a alternátorech - má naprostou pravdu. Je tomu tak. :-!
rohYpnol
ale zase tu motáš jabka s hruškama. Pokud výrobce tažné neumožňuje dodělávat, pak zřejmě sám nenabízí originální příslušenství tažného zařízení >😒] :-!
_Karel_
Je to vtipálek zkušený, ten Jossalito. >😁 Pokud výrobce nedovoluje montáž tažnýho, nikdo ho v druhovýrobě nebude vyrábět, páč to nepůjde homologovat. Takže garážník tam jaksi nemá co namontovat.Leda by si to vyrobil z lešenářských trubek.Ale o tom se tu nikdo nebaví.Bavíme se o běžných přestavbách.
jossalito
Víš, ono se může a mnohdy jedná o specifickou verzi modelu. To, že tažné pasuje z toho samého modelu a odlišné například motorizace, ničemu neodporuje. 😉 Ale věř si čemu chceš, ty stejně časem poznáš, že jsem mě pravdu...
Tu se opět šklebíš sám sobě. :-!
_MT_
A na co by Škoda měla auta stavět pro blaho firem montujících tažná zařízení? Na 750 kg? 1500 kg? 3000 kg? Ze své štědrosti by mohli do každého auta dát ESP s programem pro tahání, viď. To dává naprostý smysl. >😒]

Jen jsem si myslel, že s tím lidé počítají, když si nechávají tažné dodělat. Nemusí vše dimenzovat speciálně pro tažné. Vhodný díl můžou mít pro jinou verzi, například silnější motorizaci. Vem si třeba ten alternátor. Můžou mít dva a pro auto bez tažného jim v kalkulaci vyjde, že mají použít jeden, pro auto s tažným jim vyjde, že mají použít druhý. To samé může platit pro navigace, výkonné audio systémy atd. - někde bude hranice, kdy budeš potřebovat silnější.

Třeba u Octavie jsou nebrzděné podle motoru/ převodovky/ karoserie/ pohonu 610-740 a brzděné (12% stoupání) 1000-2000. Což myslím není špatné, ale ani nic světoborného.

Automobilku zajímají její zákazníci. A ti by nebyli nadšení, kdyby platili něco, co nechtějí. Kdyby to chtěli, mohli si to objednat. Jen říkám, že je na firmě, která se ti snaží tažné prodat, aby spočítala, kolik na něm vlastně můžeš tahat. A případně přijít s úpravami, které to vylepší.
rohYpnol
je to stejné, jak kdyby ti Škoda jinak dimenzovala, já nevím, třeba ložiska pro vozy s třeba 18p litými koly a jinak pro základní 15p plecháče. Nebudu přece platit za něco, co nechci, že... A když si neobjednáš origo liťáky z výroby, proč by Škoda podporovala výrobce litých kol... A pokud už ti je někdo nabídne, tak ať si zajistí, že vůz doladí ... 😲

Ber to jako příklad, neříkám, že lité kolo více namáhá ložiska, ale toto uvažování je prostě mimo. Ano, pokud by tažné z prvovýýroby umožňovalo třeba 2000kg, zatímco orig. příslušenství jen 1500kg, neřeknu ani slovo :-!
_MT_
Proč ne. V tomhle směru platí jen to, že si sami sobě nebudou házet klacky pod nohy. Snaží se prodávat kompletní produkt, ne polotovar. Kdyby někdo nabízel kola, která se nesnesou s autem, je to jeho problém. Automobilku to bude zajímat ve chvíli, kdy by to odrazovalo zákazníky. Mezi nimi panuje do určité míry symbióza, ale usnadňování práce výrobcům doplňků nebude mít vysokou prioritu. Pokud nabízí přípravu, bude to mít svůj důvod (může jít o drobnosti, ale i o vážné věci).

Píšeš originální příslušenství, tam by měli technické údaje psát. A ono je použitelné, když nemáš přípravu? Čekal bych, že tohle nabízí právě pro auta s přípravou.
rohYpnol
Pokud se nepletu, tak obvykle bývala jedna položka příparava na tažné a druhá samotné tažné. A vždy šlo dodatečně domontovat obojí.
_MT_
I ten chladič, nebo alternátor můžeš vyměnit později. Příprava by měla usnadnit práci. I kdyby obsahovala jen elektroinstalaci, abys při vlastní instalaci nemusel rozebírat auto.
_MT_
Proč myslíš, že jsou v nabídce přípravy? Pokud ho budeš chtít později a nemáš přípravu, nebudeš si ho moci jednoduše nechat udělat v autorizovaném servisu, ale budeš muset najít firmu, která to bude schopná udělat. Čekal bych, že příprava bude o elektroinstalaci atp., ale klidně to můžou být strukturální úpravy.
Emel
Prospekty mluví o tom, že v přípravě na tažné může být i silnější baterie nebo jinak dimenzované chlazení.
Blue Sun
Já o voze, ty o koze. Mluvím o situaci, kdy s instalací vůbec nepočítám, tedy nemám ani tu přípravu.
_MT_
Já ti rozumím. Jen se tě ptám, na co si myslíš, že ty přípravy nabízí? Pro srandu králíkům? Jde o nějaké úpravy, které mají usnadnit, popřípadě umožnit pozdější montáž tažného zařízení. Když je nemáš, tak je budou muset provést dodatečně. Což není příjemné a je na tobě najít firmu, která ví, co dělá, a montáž zvládne. Při úpravách se nemůžeš prostě spoléhat na to, že na tebe automobilka myslela a byla tak laskavá a ulehčila ti práci.

Pokud dělají úpravy na motoru, nebo elektrickém systému, tak proto, že na to musí dát záruku (když má auto tahat, tak se počítá s vyšší dlouhodobou zátěží motoru, tedy například patřičně upraví chladící systém). Stejně jako tovární přestavby na LPG/ CNG mívají nějaké úpravy na motoru. Lidem to v přestavbách nezabránilo. Maximálně se ukáže, že nějaké auto na takovou přestavbu není vhodné. Problém je, když s továrním tažným odděláš motor, protože tu zátěž nevydrží.
_Karel_
Tak tomu prostě nevěřím- že škoda počítá s větší zátěží a dopředu na to připraví např. chladící systém.
jossalito
Tak tomu věř, buď připraví, nebo to rovnou zakáže.
_Karel_
jestli tovární octa bez spešl úprav nebude umět odvézt normální vozík 750kg, tak je to pro mě šunt. A trvám na tom, že tomu nevěřím. A myslím si, že to i s úpravami není auto na tahání více tunových nákladů.
jossalito
Ale co by neuměla, odveze, ale tady se nabavíme, co utáhne auto, než klekne, ale na co ti dá výrobce záruku, že můžeš tahat vozík třeba 650 kg a klidně ve 40°C vedru a neuvaříš motor, nespálíš brzdy, neodrovnáš spojku.

Dvě odlišné věci, které spolu až tak nesouvisí.
_Karel_
Plácáš. Chceš snad tvrdit,že příprava na tažný spočívá i v lepších brzdách a spojce? Pindy.Připraví elektriku a hotovo.
jossalito
Bohužel pro tebe, těch úprav je tam podstaně víc. Což jsi právě prokázal, že nemáš tucha. 😉
_Karel_
Ne, nemám,.Tak povídej!
jossalito
Jelikož mi, ani MTmu něvěříš, odkáži tě na autorizovaný servis. Zeptej se tam a pak mi přindi říct, co ses dozvěděl a kdo měl pravdu. 😉
_Karel_
Mírně ti to upravím: MT-mu bych obecně docela věřil.Možná jsem špatně četl, ale nepopisoval přesný úpravy octy, spíš co se někdy obecně může připravovat.A já tomu zde konkrétně moc nevěřím.Nic víc,jen nevěřím. A ty pindáš o brzdách a spojce. K smíchu.
jossalito
Jde vidět, že si to vůbec nepochopil. Takže, mohu ti jen říct, buď dobrý a více se vzdělávěj, protože o tom víš velký kulový, což jsem osobně velmi rychle poznal. :-!
_Karel_
Bodejť by to e😜ert jako ty nepoznal.
jossalito
Je jedno jak jsem to poznal, ale poznal. A rychle.
Pro tebe holý a nepříjemný fakt. :-!
Hammunasakra
Čim dál líp :yes: >😁 >😁 >😁
_MT_
Ano, bral jsem to obecně. Je to zkrátka důsledek optimalizací (nejen nákladových). A je naivní si myslet, že se to jinde nedělá. Jinak brzdy a spojka nejsou taková pitomost, jak si asi myslíš.

Neber to tak, že by vyvíjeli motor speciálně pro verzi s tažným. Taková úroveň optimalizace by se, podle mne, nevyplatila. Spíš jen zkontrolují, jestli je všechno v rámci limitů i s dodatečnou zátěží. Když není, tak vymění problematické součásti za vhodnější. Vhodnou komponentu klidně můžou mít v inventáři.
jossalito
Naprostá a čistá pravda! :yes: :-!
Pacho69
Ale to není jen záležitost rapidu. I u jiných značek a modelů, pokud nepočítáš s tažným předem, pak narazíš - nižší hmotnost přívěsu, svislé zatížení na kouli. Je potřeba vědět, že budeš tahat těžkej vozejk, nebo karavan už když kupuješ. Tak to prostě je. Je jen pár aut, kde lze dodělat tažně se stejnými parametry bez přípravy. Na to je třeba dát si pozor i v bazaru... Karavanisté vědí...
twistedTSD
No pozor, tohle platí pouze pro Spaceback, ne liftback, kde Fresh nijak omezen není.
jossalito
A i u Spacebacku jde jen o dočasné omezení. Jakmile poleví zájem, exkluzivita pro Škofin skončí.
Klaudius
Ty vieš všetko... 😲
jossalito
No, ale ty toho moc nevíš, tak s tím něco dělej. 😉
plavean
Aha, tak to se přiznám že mně nenapadlo dívat se na oboje zvlášť.
Horst Fuchs
Fresh u liftu je omezen jen pro fyzické osoby, nelze koupit na IČO.
Vůbec mi srovnání Rapida a Elysee neštymuje, ceny jsou úplně jinde. Rapid je dnes už na úrovni C4, pokud nechcete vysloveně nějaký holobyt. S dieselem bude nejspíš C4 i levnější.
Jinak řečeno - posuzovat levné auto a divit se, že je jednoduše a levně udělané mi připadá být trochu divné.
Je ovšem otázka, zda se s takovým autem smíříte nebo se nepodíváte ke konkurenci. Ale tou rozhodně není Rapid.
Hammunasakra
Myslim žes to vystih :yes:
Emel
Testované auto je za 330 a v ceně není nic tak výjimečného. Rapid Ambition Fresh bude s odpovídající výbavou o 20-30t dražší... jestli to je málo nebo hodně je otázka.
_Karel_
Moc nechápu, že pro někoho je tak malý cenový rozdíl zásadní.Lidi, co kupují levný auta je určitě nekupují na rok.
Nonsens
Ja to chápem. Keď sa šermuje rádovo stotisíckami, tak to tak nevyzerá, ale zober si, že lowenďák má za tú istú sumu na výber: nové auto alebo nové auto + nová chladnička, telka a práčka.
Klaudius
Alebo ešte inak. Keď horko-ťažko naškrabeš 250 tisíc, a rodičia ti zvyšných 16 doložia, si šťastný, že konečne nemusíš kúpiť starú šunku, ale nové auto. Rád oželieš nejaký ten prvok výbavy, ktorý je v konečnom dôsledku aj tak viac-menej zbytočný. V takej situácii je doplatiť ďalších 30 tisíc za lepšie auto absolútne nemožná a nepredstaviteľná vec.
Klaudius
Sýty hladnému neverí.
_Karel_
Zas tak sytý nejsem 😉
Klaudius
Stačí sýtejší. Ale je to fakt. Zistil som to aj na sebe.
Horst Fuchs
Fresh nemůžeš normálně koupit. Vyšel bych tedy z StylePlus a tam bych odhadoval, že bude Rapid dražší o 40-50 tisíc. Ale jak správně říkáš, rozdíl je na tom autě i vidět.
jozinec
pokud půjdu úplně do detajlu a kouknu na motory, tak aby to mělo smysl porovnávat, měl by mít ten citron jejich 1,2 thp či jak to značí. neřeším teď spolehlivost, jízdní projev atd.... jen podobnou výbavu. zajímal by mě příplatek při stejný konfiguraci 1.6 vs 1.2thp. U rencka to je tuším 50tis kč.
počítám že u citroenu to bude stejně ne-li víc.
Arese
S Citroenem C-Elyssee 1.6 jsem měl možnost se svézt a pořádně si ho prohlédnout. Fakt je ten, že tak velký vnitřní prostor a tak výkonný motor za tyto peníze nikdo jiný u nového auta nenabídne.
Šetření je na tom autě vidět na každém centimetru, ale většinou je to jakž takž únosné. To ale neplatí pro zcela nefunkční zadní opěrky hlavy, které při havárii nijak neochrání krční páteř. Jak je možné, že to auto bylo takto v EU homologováno? Další věc, kterou bych nepřekousl, je příšerný zápach z interiérových plastů - musel jsem často větrat a ještě mě z toho pálilo v krku a v nose (a to se nejednalo o zcela nové auto). Nedovedu si vůbec představit, že bych v takové plynové komoře vozil třeba svoje děti... 8-s :no: V testu ale o tomto zásadním nedostatku není ani zmínka.
grifith
Větší prostor a téměř stejně výkonný motor nabídne Renault Fluence.
Arese
Velkým prostorovým problémem Fluence je přehnaně se snižující zadní partie střechy, takže lidi nad zhruba 180 cm si vzadu nemůžou narovnot hlavu. Tento problém C-Ulysse nemá. A v podélném směru je ještě prostornější a jeho motor 1.6 je výrazně živější než u Renaultu. Ale stejně je Fluence mnohem lepší auto (kvalita zpracování, jízdní vlastnosti, bezpečnost, design), o tom není nejmenšího sporu.
grifith
Ano, je pravdou, že při vzpřímené poloze sezení mám se svými 192cm problém s dotykem střechy. Při normálním posezu problém není. U C-E jsem osobně jako velký problém viděl rádoby opěrky hlavy, které dobře masírují krk. Podélný prostor jsem při sedačce nastavené na sebe vnímal velmi podobně. Výhodu u Renaultu spatřuji ve větší vnitřní šířce. Jelikož jsem toto neměřil, ber to jako čistě subjektivní posouzení.
Motor 1,6 je u Peugeotu živější, souhlas, což dle mě jde na vrub nižší pohotovostní hmotnosti a jinak "složeným" převodům 😉
Klaudius
Problém s klesajúcou strechou má viac vozov a zďaleka nie lowendových.
jossalito
Třeba Mercedes CLS! >😁 😉
Ja Prvni 123
Proč myslíš?
Mně Renault Fluence nepřijde lepší. Obě auta mají něco do sebe, ale Citrón je mi prostě sympatickej.
Každopádně ale oba nabízejí vysokou životnost spojenou se služným prostorem... přitom s cenou někde kolem 265tis...
Nejlevnější Rapid má za zády problém s TSI motorem, přitom sebevědomou cenu 345tis Kč!
To je rozdíl 80 tis Kč... to je 30%... to je u auta tohodle typu FAKT hodně.
😒
Ale jsme stádo... no.
rohYpnol
protože ve voze žádný nepřijatelný zápach není, Možná vietnamské gumové koberečky nebo měl prodejce vietnamskou obuv :-!
Ja Prvni 123
no.. jezdil jsem v předváděčce.. a fakt nesmrděla.
rohYpnol
samozřejmě, to zas byl jen takový výlev odborníka...
Flai
logan
rohYpnol
C-Elyseé představuje reálnou volbu pro širší množství Čechů a Moraváků a v zásadě není důvod k tomu modelu něco vytýkat. Český tankodrom zvládne s grácií, olizovače měkčených plastů nemá vůbec ambici zaujmout, navíc i měkčené plasty už nejsou od dob rapidní revoluce povinností.

Kde to PSA přetáhla přes míru přijatelnosti, jsou snad jen dvě věci: Nečalouněné víko kufru a především zadní hlavové opěrky. Tímto se z vozu stalo navzdory výsostné prostornosti pouhé 2+2 a je to o to větší škoda, že jinak, jinak je to jednoduše výborně zkomponované auto. Jednoduché, bytelné, prostě vůz pro každodenní řeholi.

Takto bych ale zřejmě zamířil k Dacii, kde navíc dostanu jako bonus praktické kombi nebo rovnou MPV. No a pak je tu ještě jeden problém - Fluence, který tu nedávno byl za naprosto dumpingové ceny. A reálně je Fluence jednoduše zcela jinde a vůbec se nemusí bát srovnání s vozy nižší střední.

C-Elyseé ale zaslouží pochvalu, avšak s výraznou důtkou :-!
Ja Prvni 123
asi tak.
Rozdíl je v tom, že Elysee je low cost, tváří se jako oow cost, jede jako low cost... a pojede tak ještě dlouho.
Jel jsem v tom. Hluk není tak hroznej, ale jo, motor je slyšet. Mně nevadí ani to víko. Připouštím, že zadní opěrky jsou nízký... ale dá se to akceptovat. bezpečnostní testy to muselo projít, takže jde spíš o spánek na dlouhé cestě - a na to opět tohle auto stvořeno nebylo!
Pan ředitel bude jezdit něčím jiným.
Rapid je low cost, co by rád vypadal jako střední třída.
A navíc má za sebou těžkej faul s motorama... takže sorry - ani za stejnou cenu by nevyhrál. A on je v praxi mnohem dražší!
Takže pro typického kupce tohodle typu auta je C-Elysee lepší volba.
Jenže jsme stádo ovcí a většina šéfů jezdí v práci oktávkou.. tak si kupuijeme domů malou oktávku.. aniž bychom řešili délku záruky a očekávanou délku obecné životnosti a nákladů na provoz.
Co už teď.
adamzprahy
V čem má Rapid faul s motorama? Motor tsi je důvod proč ho mám. Asi takhle, já hledal rozumně velké auto do 300t. Když sem se šel kouknout na Rapida, tak jsem se mu šel spíš zasmát, obzvlášť po naladění na zdejších diskusích. No jenže když sem se tim projel tak sem byl hodně překvapen a dokonce ho koupil. V této diskusi každý srovnává Rapid a C-Elysee, že je Rapid snad horší a dražší. Člověk co tohle řekne těmi auty nemohl jet, C-Elysee je takovej naleštěnej dražší Logan. Nebo jinak, projeďte se touhle C-Elysee 1.6 150km/h po dálnici a pak s Rapidem tsi (klidně slabšim). Kdo tvrdí, že nevidí důvod proč by měl být Rapid dražší je blázen 😄
_Karel_
V čem? motor je příjemnej, mohu potvrdit, a možná pánbů dal a bude i spolehlivej, ale ty ještě nedávný moc spolehlivý nejsou. V posledních letech se koncernu motory stran spolehlivosti nějak nedaří.Čest vyjímkám. Takže - doteď se sypali a škoda se tváří že jako ani moc ne.
jossalito
Píšu to sem docela často. TSI-ček se týdně vyrobilo 10 tis. kusů.
Kolik ty znáš potkaných motorů? Dva? Pět? Nebo třeba tu týdenní produkci? To asi ne, co?
_Karel_
Nedávno proběhl výsledek statistiky nějaký pojišťovny, co pojišťuje tech. stav aut. Není to naprosto dokonale průkazný, ale nevím, co už může reálně být průkaznější.Honda s obřím náskokem první, koncern dole , na chvostu Audi, Jen v motorech. Spolýháš na to, že neexistují statistiky. Já netvrdím, že se vy.sere každej TSi, ani že jich je 30 ze sta. Ale pět se sta je hodně.
jossalito
Reálně jsou to necelý 3 motory ze sta. U starých jednadvojek. 😉
_Karel_
>😁 >😁 >😁
jossalito
Problém zde na diskuzích je ten, že každej zná ty "tři" majitele, kterým se to podělalo, ale nezná už 97 spokojených, kteří jen jezdí. 😉
Hammunasakra
Taková náhoda viď? >😁
rohYpnol
problémem reality je, že když jsi tím jedním ze 3 šťastných výherců, tak tě realtivita asi moc neuklidní :-!

Navíc u TSI EA 111 není otázkou jestli půjde do kopru, ale je to jen otázkou času, kdy půjde do kopru. Ale je pravda, že všasný zásah majitele jej může udržet v kondici.
jossalito
To je zase zjištění. >😁
Do kopru půjde každý motor, který je provozován. Je to jen otázka času. :-!
rohYpnol
Ne, to jsi těžce mimo. Jestli ti říká něco křivka životnosti, pak možná můžeš tušit. Zjednodušeně - při předepsané údržbě normální motor sotvakdy potká KO a dobře udělaný řetězový rozvod vydrží věčnost.
jossalito
Křivka životnosti >😁
Já ti nevím, jestli ses nedávno učil na zkoušku, ale sám bys mohl z jejího grafického znázornění vyčíst jednu (nejen jednu) specifickou vlastnost. A to, že konverguje k nule.

Dále si odporuješ vlastním rčením o pravidelné údržbě. Právě při jejím dodržováním a teď se nebudeme pouštět do polemiky, jestli je to dostatečné či nikoliv, udržís stroj v chodu delší dobu. Křivka bude vypadat jako pilový list se sklonem do prava dolů k nule. Jedno je ale jisté a říká to i ta "tvá" křivka. Že jednou a je jedno, jestli to bude po deseti, tisíci či milionu pracovních hodin, stroj natolik opotřebuje, že už mu nepomůže ani ta pravidelná údržba a prostě skončí. Je to jen stroj. Žádné "perpetum mobile".
rohYpnol
ve své křečovitosti jsi opět poněkud přehlédl podstatný fakt, že ta křivka životnosti KONVERGUJE k té tvé nule. Tzn. že se stále postupně pomalu přibližuje... Náhlé KO motoru ale nemá s konvergencí pranic společného. Tím spíš, že když něco konverguje k nule, tak to nuly nikdy nedosáhne >😒] , pouze tak v limitě :-!
jossalito
Milý Rohypnole,
myslel jsem, že do školy chodíš poslouchat a něco se naučit a ne tam chrápat. No, jak říkám, myslet, znamená guvno vědět, což jsem si opět u tebe ověřil.

Možná, ale to jen v případě, pokud bys byl schopen chápat interpretaci grafů, křivek a rovnic, bys věděl následující.

Graf zmiňované křivky je obecný, tak aby byl schopen popsat obecný děj životnosti. Pokud by křivka životnosti nulu (tedy osu x) opravdu protnula, musel bys tento stav matematicky popsat.
Což je ve své podstatě něco nereálného, protože nemůžeš nikdy vědět, kdy a za jakých okolností se to stane (stroj se pokazí), můžeš se jen teoreticky domnívat s určitou mírou pravděpodobnosti. Ovšem na druhou stranu toto vědět, je vysoce žádoucí. Ale dodnes nikdo nevynalezl kompletní vzorec, pomocí kterého bys pro každý stroj onu křivku přesně spočítal. To by bylo na Nobelovku - přesně vědět, kdy se co pokazí.

K motoru: Pokud bys prováděl pravidelné měření, třeba právě prodloužení (vytahání) rozvodového řetězu, byl bys schopen odhadnout, kdy bude řetěz již tak dlouhý, že ho napínák nedopne a dojde k přeskočení o zub(y) na rozvodovém kole. Tohle změřit samozřejmě jde. A kdybys to dělal pravidelně, nějakému teoretickému výsledku by ses dobral. Takže žádné "náhlé" KO by se nekonalo. Jen by vše opět konvergovalo k bodu, který by představoval maximální možné vytahání řetězu, či únavu některého z materiálů, (záleželo by na typu závady) a závada by nastala.

PS: Pokud chceš šrmovat něčím, co se domníváš, že znáš, ubezpeč se, že tomu tak opravdu je. Ať se tu příště neztrapníš vlastní "zbraní". 😉
Hammunasakra
Na začátku Milý a na konci PS? Kurňa koho mi to jen připomíná >😒]
rohYpnol
Tolik keců a zas o ničem >😒] Víš, když používáš nějaké termíny, tak předpokládám, že znáš jejich obsah. A pokud něco konverguje k nějaké hodnotě, pak to taky znamená, že jí nikdy nedosáhne, pouze v limitě a vykrucovat se z toho můžeš jak chceš.

Přeskočení rozvodového řetězu nemá charakter křivky životnosti, protože vůbec není spojený jen a pouze a výhradně s opotřebením řetězu, ale jde i o napínák, který prostě svoji funkci nezvládá. Takže k přeskočení může dojít teoreticky i s novým řetězem. Tedy pokud máš na mysli TSI. Pokud máš na mysli řetězové rozvody obecně, tak naopak dobře udělaný řetězový rozvod je věčný a nezničitelný, protože ostatní díly mají jednoduše kratší životnost.
jossalito
Myslel jsem si, že jsi chytřejší a že studuješ technickou vysokou školu. Spletl jsem se.

Já dostal ze zkoušky, spolehlivost technických systémů, či jak se to jmenovalo, výbornou.
Takže opravdu vím, o čem diskutuji a vzhledem k tvým hloupým projevům jsem poznal, že ty tomu rozumíš jak koza petrželi.
Asi máš za sebou zkoušky v praváku, kde se snad braly limity, ale zatím jsi nepokročil tak daleko abys pochopil, k popisu čeho jsou v praxi užívány a z jakého důvodu.

Užij si své "znalosti", které jsou mi leda k smíchu a buď dobrý. Nazdar. :-!
_Karel_
Což odpovídá předposlednímu místu v tabulkách [odkaz]
jossalito
Nevím, co jsi měl z matematiky, ale moc dobrá známka to asi nebyla. >😁
_Karel_
? ? ? Jakože u Audi 1 porucha z 27 aut neodpovídá tvým 3 ze sta?
jossalito
Odkdy má Audi pouze motory 1.2 TSI?
To jsi už opravdu tak zoufalý, že to nedovedeš zhodnotit? 8-s :no:
_Karel_
Ne , nejsem.Taky píšu, že motory jim poslední dobou moc nejdou.Je fajn, že uznáváš, že ani nafta.
jossalito
A co ty víš o koncernový naftě? To samý co o tažným? Tedy kulový? To by odpovídalo. >😁 :yes:
_Karel_
Příprava na tažný octa- 5000,-kč. To je bomba- za lepší brzdy,spojku atd. A když objednáváš později náhradní dily, určitě se ptají- máte origo tažný? Protože to má lepší spojku. :-!
jossalito
Speciálně pro tobe, spojka ani brzdy jiné opravdu - konkrétně u Octavie - nejsou.
_Karel_
To je prima, že sis to zjistil.Příště neplácej blbiny a nepiš sem že jsou.
jossalito
No, jestli tvůj autosvět končí u Octavie, tak tě musím spíše politovat. >😁
Hammunasakra
Pravil ten kterej má projetý všechny low-endový auta na trhu >😒]
_Karel_
Vím o ní teba to, že když se nejmíň osm let po konkurenci pustili do CR, za moc to nestálo.Škoda, starý PD byly lepší.
jossalito
Opět víš kulový. První CR motor měl koncern v roce 1999. 😉

První CR diesel měla AR 159 koncem roku 1997. Kde máš těch vosum let matematiku? >😁
_Karel_
No, to je moc hezký.Ale asi ho moc nepoužívali, když dávali všude PD. tedy u čtyřválců.
jossalito
Jo, protože ty první CR stály za starou belu, což asi sám tušíš, když jsi psal, že byly dobrý. >😁
_Karel_
Když přišel 2,0TDi CR, měla ho konkurence dááávno.Přišel, a je považovanej za velmi špatnej motor (103kw).Plácám?
jossalito
A smím vědět, kdo ho "považovanej za velmi špatnej motor (103kw)" ???
Hammunasakra
Většina co ho porovnala s konkurencí? >😁
Ozzman
2.0 TDI PD 103 a 125 kw byly špatné motory, prasakly hlavy válců, odcházely vstřiky a kdoví co ještě.

2.0 TDI CR je prý už lepší, možná ta první generace ( vím jen jeden případ od kamaráda z Passata CC, že i ten CR se mu pořád rozpadal), ale ty nynější už na tom špatně nejsou.
jossalito
Jenže on psal o CR motoru. 😉
grifith
Kurňa ty jsi odborník jak víno..... Alfa 159 v roce 97 >😁
jossalito
No, těm bystřejším došlo, že v roce 1997 tu byla AR156. Pouhý překlep. 😉
grifith
U některých jeden nikdy neví... 😉
jossalito
S tím, že jeden neví, bych zcela souhlasil. 😉
grifith
Oceňuji sebereflexi 😉
jossalito
Nápodobně.
Makovnik
V roku 1999 jedine koncern Fiat >😁

VW koncern pouzil prve common rail naftaky v LeMans Audi v roku 2006, seriovo v beznej produkcii od r. 2009 .

Sekol si sa len o 10rokov, ale pre teba sa sekat je uplne normalne. >😁
jossalito
Nemáš pravdu, dovzdělej se. Opravdu to bylo v roce 1999 (v prodeji r.2000)
V čem máš pravdu, že to bylo u Audi. 😉

PS: Divím se, jak ti někdo za tu lež, může dát palec nahoru. 8-s
V roce 2006 běžela produkce C6 Audi A6, která již dávno měla 3.0 TDI CR a 2.7 TDI CR.

V LeMans Audi drtilo od roku 2000 konkurenci svým benzínovým R8 (5x vítězství). Jakmile bylo dosaženo změny pravidel, nasadili R10 TDI (4x vítěz). Ne proto, že by před tím neměli technologii, ale proto, že s ní mohli začít vyhrávat a tak se taky stalo. A poté R15 a R18 TDI (dalších 5 výher).
Makovnik
Este som nasiel CR nafty od Audi, kde prve umiestnenie CR motora bolo koncom roku 2003, seriovo produkcne od 2004. K nejakej slave vsak nedoslo, vzdy mali aj PD.
Co spominas Audi 2006, uz je dalsi motor s CR.
Ostatne VW/Skoda/Seat pouzivaju CR nafty az od 2009 a teda je jasne, ze ako uplne posledni.

Nic to vsetko nemeni na veci, ze 1999 je len tvoj blud. Vtedy neexistovalo osobne auto od VW s commonrail naftou.
jossalito
Bohužel chlapče existovalo. Tak hledej a pak se mi přijdi omluvit. Počkám. 😉

Už jen to, co jsem napsal, staví ten tvůj rok 2006 do obyčejné tvé lži nebo neznalosti. 😉
Makovnik
No bohuzel chlapce, ty si [odkaz] takze v tvojej hlave urcite 😉
jossalito
Viz dole MT.

Čekám na tu tvoji omluvu. :-!
Makovnik
Jo, pardon.
Zrejme islo o tak "dobry" motor, ze sa k nemu ani VW uz nehlasi, lebo najst o tom daco okrem toho, ze je to nafta je zdlhave.
Kazdopadne su CR nafty bezne tak ci tak od 2009 😉
jossalito
Každopádně tak pro tebe.
Pro ostatní jsou tady již dlouhých 15 let...
_MT_
V8 byla rarita, beru, ale V6 už byl běžný motor. Nenašel jsi ho v Octavii, ale od toho roku 2004 byl v A4, A6, nebo Touaregu.
_MT_
V8 TDI v první A8 (D2) byl CR (konec 1999 až myslím 2002, kdy ho nahradil 4,0 V8 v D3, také CR, který v roce 2005 nahradil 4,2 V8, který máme dnes snad už ve třetí generaci). Následoval V6 TDI (A6 C6, 2004).
grifith
Můžeš prosím poslat nějaké info o tom motoru v A8? Nějak si nemůžu uvědomit, že bych o něm něco slyšel, natož jej viděl. U první A8 co vím byly diesely 2,5 a 3,3 TDi... 😄 Člověk se učí celý život.
_MT_
Byl to 3,3 V8 TDI.
grifith
Pak ano, 3,3 TDi byl do modelu uveden od června 2000. 😉
_MT_
Myslíš v ČR, nebo celosvětově? Já mám myslím psáno Q4/1999 (při faceliftu).
grifith
Myslím celosvětově, dle katalogu byl osazován až od toho června. Možná koncem roku 1999 byla známa kompletní motorová paleta včetně 3,3 TDi, ale dodáván byl od 6/2000. Ať tak či tak, bavíme se zde o margináliích, půl rok sem, půl rok tam 😉
_MT_
Spíš to vypadalo, že 99 začala výroba. Ale kdy začaly dodávky... Jak píšeš, nesejde na tom.
rohYpnol
vědět o tažným kulový je v podstatě uznání >😒] :-!
Hammunasakra
Nevim co s tim má společnýho matematika, předposlední je prostě předposlední >😒]
_Karel_
Popírat všeobecně známý problémy mírně starších TSI může jen...pár fanatiků tady. A to mám pár týdnů doma taky jedno TFSI
Ozzman
Kolik znáš rozvrzanejch Peugeotů... 5 ze 100? A taky tvrdíš že ta kvalita je nic moc...>😒]

Neber to ve zlém, staré TSI je prostě nekvalitně udělanej motor, respektive jeho rozvody, ostatně si to sám u diskuze k 508 napsal 😉 Já neplácám načtené zkušenosti, ale ty ze servisu na vlastní kůži s Oktávií 1.2 TSI. Netvrdím, že v OIII je nová generace TSI už nemůže být podstatně lepší, ale pokud vím, tak v Rapidu je pořád ta původní verze motoru s údajně upraveným (a tentokráte bezproblémovým) rozvodovým ústrojím (stejně tak upraveným, které upravovali na našem TSI a které už je po 25 tisících km opět na výměnu).

Nikdy sem tě neměl za toho fanatika k VW, tak tu prosím nepiš tyhle zbytečně obhaujující nesmysly.... stejně tak můžeš napsal o desítkách "problémových" motorů ču aut u jiných značek, o kterých tu sám píšeš, že jsou nekvalitní, nebo špatné, že si poznal pár kusů z tisíce a na tom základě tvrdíš nespolehlivost. Můžeš napsat, že je obecně známo u FR aut, že nejsou kvalitní, ale stejně tak je obecně známo o TSI to stejné 😄
jossalito
Je mi tě docela líto. Tobě se pokazí, nebo tedy tvé přítelkyni, jeden motor a máš jasno.

Znova ti napíšu, že těch motorů se týdně smontuje 10 tisíc kusů. Víš, jaké je to množství? A co je mezi tím množstvím ten "tvůj" motor? Statistická "chyba". 😉

Ono by se podle zdějších diskuzí dalo dedukovat, že těch potkanejch motorů musí mít ve škodováckých servisech plný dvory, ale kdybys chtěl nějaký sehnat k něčemu za cenu šrotu, no jen si to vyzkoušej...
Hammunasakra
Fakt žiješ v bludech že šlo o jeden motor tejdně? >😁
Ozzman
I škoda servis (Klokočka) to přiznal, že motory mají tyto problémy a jsou kazové ( ano, já to slyšel na vlastní uši a v tichosti v rámci servisního úkonu se snaží vyměnit součástky za "neporuchové" jako balíček oprav při 30 nebo 60 tisících km). Statistická chyba to není a ty to víš 😄 Mě je zase líto tebe, že se tu pořád zastáváš dokola něčeho, co je jasné. Já nesoudím podle jednoho motoru co máme ( tak zabedněný nejsem), ale podle desítek článků a zkušeností co můžeš získat jak z internetu, nebo od majitelů. A k tomu přidávám i svojí zkušenost. Dohromady mi to dává docela ucelený pohled

Pověz mi teda jinou věc, když napíšeš, že Peugeoty po 100 000 jsou zničené, kolik si jich viděl a kolik se jich vyrobí? To není statistická chyba? Netvrdím, že se nekazí, ale je to úplně stejný případ. Ty jsi jediný, kdo se tu starého TSI zastává, já neřikám, že se kazí všechny do jednoho, ale valná část jo, proč by se o tom jinak psalo? Myslíš, že máme doma ojedinělý úkaz? Nemluvím tu o potkanejch motorech, protože se naštěstí na to přišlo včas a lidé se snaží situaci řešit, ale žádná svolávačka nebyla. Jen když majitel přijel do servisu, jelikož se ozývalo rachtání řemene, což u nového auto prostě není uplně obvyklé.

Jossalito, buď prosím chlap a přestaň tu dávat do poměru hrušky a jablka. Suď všechny stejnou měrou.

TSI se porochává jen ojediněle, protože počet vyrobených motorů ku rozbitým je malý.

Peugoty se po 100 000 rozpadají, protože počet vyrobených aut ku rozbitým je totožný, jako u toho TSI (respektive si jich taky více neviděl, že?).

Nebudu tu vytahovat další příklady, protože si už nepamatuji co si kdy konkrétně ty napsal a ty se rád o tohle hájíš, ale z obecného hlediska je to totéž, jako napsat, že třeba prvním Fordím TDCI odcházely vstřiky, protože to tady kdysi nekdo psal, že se mu to stalo a pak to tvrdil ostatním. Jednalo se o jedno či dvě auta, ale pak se to bralo jako obecná pravda.... určitě na tom něco bude a radši se vyhnout, stejně tak si dát pozor na Peugeot, nebo TSI.....

Nepoužívej dvojí metr, jsi dost ingeligentní na to, abys pochopil co ti píšu a že se nezastávám jedné ani druhé značky. 😄
jossalito
Opět motáš několik věcí dohromady.
Já ten motor nemám, takže se ho nijak moc zastávat nepotřebuju, ale jsou tu lidé, kteří ho mají a veřejně se ho tu klidně zastanou. Takže si asi pleteš nicky.
Jen říkám, že ty motory kazovost sice mají, ale není nikterak vysoká, čemuž ovšem neodpovídá zdejší diskuzní "přesvědčení" a to takové, že se posere každej bez výjimky. Což je lež jako věž a blbost na n-tou a proti tomu zde budu vystupovat vždycky.
Moc dobře vím, čím je to způsobeno. Diskuzní prostředí je tu x-let pořád stejné. A to takové, že cokoliv od VW je z principu kazový pekáč, nezaslouží si žádné uznání, redaktoři jsou uplacení a pozitivní výsledky vylhané.
Peugetů měl několik můj tchán, ty auta znám z venku, zevnitř z podzvedáku rozdělané, smontované. Protože ten si tam sám nevyměnil ani žárovku, takže jsem ty auta docela dobře poznal. Taky si pamatuju na neustálé prohlašování, jak už zrovna tento model odstartoval novou éru, že nespolehlivost je minulostí. Ani jednou se tak doposavaď nestalo. Pokrok směrem k lepšímu tam je, ale žádnej velkej obrat to není.

Pořád je to o tom, že když se něco pokazí, naštvanej majitel to řekne deseti lidem, když to funguje jak má, řekne to jednomu. Tady je spousta lidí, co "přesně" ví, jak se TSI kazí, ale nikdy v životě žádný pokažený neviděli. Jen o tom četli nebo slyšeli. Nejlépe tady někde v diskuzích.
Takže ve finále, je úplně jedno, co já budu uznávat nebo nebudu uznávat, protože je tady dost troubů, kteří tady dokolečka rozhlašují, jak se TSI musí zákonitě podělat.
Když to srovnám se slavným THP, který je durchum pajzum stejně problematický, tak diskuze o něm jsou naprosto liduprázdné a nikdo tam nic nenapíše. A všimni si, nepíšu tam ani já.
miromen
Ja se ti divim a zaroveň obdivuji za to "hazeni perel svinim". U některych nicku ktere dokažou jen jedno a to za každou cenu shodit a pozuražet automobilku protože je snad sere jeji uspěch nebo to že umi dobra auta a ty přesto maš ty nervy. :yes:
Ozzman
Jestli tím myslíš mě, tak to seš trochu vedle. Nehážu špínu na celý koncern a pokud čteš diskuze, tak to musíš vědět. Mimojiné se podívej na MACZ na moje recenze a zjistíš, že koncernová auta jezdím a i jezdil dříve (konkrétně VW a SEAT + ta neslavná Oktávka).

Jen mi nepřijde uplně fér jednu automobilku hanit a druhou vyzdvihnout za stejnou věc.

TSI prvních modelů nejsou uplně dobré motory a problémy mají, víte to všichni, stejně jako stovky dalších motorů od ostatních výrobců. Stejně tak THP je na tom obdobně. Proto bych se těmto motorům vyhnul, za to nenávidím automobilku? TDI 1.9 byl geniální motor až na hlučnost, 2.0 TDI PD sem uvažoval, ale po přečtení recenzí jsem zdratil zájem.... každý má něco.

Koupil bych si koncernové auto, vždy když sem kupoval já, nebo i někdo v rodině, tak se koncernové auto dostalo do hledáčku, někdy se koupilo, jindy ne. Ale nevidím smysl v tom nadřazovat je a vyzdvihovat za spolehlivost, kterou už nadprůmerná dávno není.
miromen
O poruchovosti 1.2TSI a podpruměrne spolehlivosti kompletniho koncernu VW raději už psat nebudu to necham ne jen zdejšim "odbornikum" kteři maji až neuvěřitelny přehled....některym tim nemyslim hlavně tebe se musi po tom co napišou minimalně duševně ulevit.
Ozzman
Nemotá nic dohromady.

Nezastávám se jedné automobilky, to je celé.
THP je stejný případ motoru, jako TSI, nekoupil bych nyní. Alespoň né ty problémové roky výroby. Stejně jako bych si nekoupil TDI PD 2.0, nebo znovu starý Renaultí DCi 1.9 (který mne silou vůle vydržel, ale znovu bych do toho nešel).

A ano... logicky naštvaný majitel řekne do světa, že se to po* . Pak je tu druhá skupina, které problémy nepřizná. Já otevřeně vždy přiznal problémy s auty, mam tu koneckonců i recenze a můžeš si je přečíst, že nenadržuji žádné značce. Pochop, že když tu někdo pěje ódy (neřikam že ty) na koncern a ostatní je nespolehliva sra, potom je logické, že ten, který má problém mu to vyvrátí... jde o to, že když se to stane koncernu je to náhoda, když jiné značce, je to normální a značka stojí za..

. Nikdy sem neřekl, že všechny TSI se kazí, ale spolehlivost toho motoru je tragická s porovnáním s klasickými MPI motory od koncernu, které jsou prakticky nesmrtelné. TSI jede dobře, žere míň... ale je tam pořád ten otazník, jestli zvádne ty km. Bavíme se o těch starých. O nových se zatím neví, jak na tom jsou, na to si budem muset rok-dva počkat. Neznamená, že budou dobré, ale taky že budou špatné.

A ano, diskuze je zaujatá a subjektivní... jen se podívejme okolo, kolik topperů slepě uznává a hájí jednu značku, kolik je tu nenávistných fanatiků proti nebo proti VW a co tu občas vyvádí Honda klub či nedejbože GTIho MAKOvé >😁 Dovolím si říct, že ani jeden z nás mezi tyto zájmové skupiny nepatří, proto s tebou diskutuji 😄
jossalito
Jenže opět, motáš vše dohromady a vztahuješ to na sebe. O to tu ale nejde, nešlo a nepůjde. Takžde dokud to nepochopíš, je veškerá další diskuze s tebou zbytečná.

Jestil sám nejsi schopen zaregistrovat zdejší převažující silně antikoncernovou náladu, tak pořád budeš psát blbosti a vynucovat si nějaké hloupé uznání nečeho, co nemá na nic vliv a jen dále prohloubí zdejší antikoncernovou nenávist.

Děkuji, ale já tu takové, jednostranně zaměřené, prostředí nechci. 8-s :no😒br />
PS: K tomu TSI jsem nenapsal nic špatně. Neřekl jsem, že je to vzor spolehlivosti, neřekl jsem ani, že je to kazový šunt. Jen jsem z mi dostupných relevantních informací dovolil napsat, že procento potkaných motorů u staré generace jednadvojek je na úrovni necelých 3%.
Makovnik
"Děkuji, ale já tu takové, jednostranně zaměřené, prostředí nechci. "

Potom preco ho sam vytvaras? >😁 Tvoje boje iba za DasKoncern su vsetkym doverne zname.
jossalito
Ty jsi krásný příklad toho, jak lezeš prakticky do každé diskuze o koncernu, nadáváš na všechny strany a stěžuješ si, jak je koncern protěžovaný. Hlavně že k tomu sám svým chování dáváš redakci důvod. Pak se ještě hodně div. :-!
Makovnik
Ty si predstavitel typickeho exota s halucinaciami, na co ta uz viaceri upozornili a prezentujes to opat a znova.
Neviem, co to je za choroba, ale skus sa poradit s odbornikom. :-!

Uz nehovoriac o tom, ze diskusia je o Citroene, nie koncerne, takze si totalne mimo...typicky Jossajelito. >😁
jossalito
No jo, tak urážky, ty tu ještě chyběly. No nezklamals. 8-s :no😒br />
PS: Já tu to tom "Citrónu" napsal mnohem víc než ty, který to auto viděl leda na obrázku a vypisuje tu neskutečný hlouposti a dojmy. Měl by ses nad sebou zamyslet a nekomentovat věci, o kterých nic nevíš. Ale chápu, máš velký nutkání, který je silnější než tvé znalosti...
Makovnik
Urazky? kde?
Jaj, pan ma halucinace :no: :-!

Hlavne dost povazlive od jedinca, ktory bezne pise "guvno" a mysli si, aky je ultra slusny....no ako sa ti to vravi? Jelito... ano, to si ty. S krivym pohladom na svet.
jossalito
Jestli nevíš kde, tak tě slušně žádám, abys mě nazýval mým nickem. Ano?
Makovnik
Ty ziadas, co si mi este nedavno komolil nick?
Co si uz dostal "Slusnost" v sumivom baleni alebo injekcne?
jossalito
Kde jsem tak činil? Nejsem si toho vědom. A důrazně tě žádám, abys mi tu nelhal.

Ale pokud mi to zde dokážeš linkem, klidně se omluvím.
Já tohleto nízké urážení totiž z podstaty své osobnosti nedělám. Takže vím, že ses opět spletl.
Makovnik
Skomoleniny typu Makovec, Makovce, buchta a podobne, ale bolo to davnejsie a auto.cz nejak neumoznuje hladat stare diskusie.

Pokial sa na to pozrieme vseobecne, tak nizke urazanie je ti srdcu blizke a celkom bezne😒br /> [odkaz]
Az ta diskusni kolegovia musia napominat...
jossalito
Krásně si ukázal, jak se umíš chovat. A ještě si k tomu dal link. :-! :yes😒br />
Oceňuji to, že si se sám přiznal ke své ubohosti a běžnému chování plném osobních nadávek. A jěstě se tak chováš jako první.
Makovnik
Dolezite je, ze demonstruje, ako sa ty "NEumíš" chovat >😒]

"A jěstě se tak chováš jako první. " ,...zase halucinace.... Jossajelito; to je plne vystizne a odraza tvoju diskusnu prax. Mal by si to zmenit v nastaveniach, aby aj novopriselsi vedeli, s kym maju cest..

Ale rozumovo a moralne vyrovnany citatel (ergo nie ty) hned prvym prispevkom linkovanej diskusie zisti, ze zase placas do vetra.
Bez ohladu na tvoju kazdodennu snahu prekrutit realitu. 😉
jossalito
Opět mne tu urážíš, opět si nepochopil, že v oné předmětné diskuzi, jsi první urážel a to několik reakcí za sebou.
V předmětné diskuzi každý uvidí, co jsou lidé ze Slovenska zač, aspoň ti, co tady píšou do diskuzí. Vaše vizitka.

Jestli ani to nevidíš a dále se tak míníš chovat, jsi obyčejný psychotický asociál. :no:
Makovnik
Zase klames >😁

Klamar Jossajelito.

Tvoj prvy prispevok v celej predmetnej diskusii:"Jsi pěkně nechutnej ubožák, ale co čekat od Slováka."
Si prachobycajny klamar a prekrucac a pokrytecka spina a este zo svojich moralnych nedostatkov obvinujes okolie...

Ale ako sam vravis - "chovám naprosto standardně a slušně."
Evidentne ma kazdy nastavene hranice standardu inak. Niektori jelitkovia zial nespravnym smerom :-!

Prvym krokom liecby tvojej nemocnej duse bude uvedomenie, ze prvy VZDY vyryvas ty. Preto su s tebou diskusie dlhe, bezpredmentne a plne urazok.
jossalito
Možná bys zde měl taky odcitovat onu nechutnou reakci, která tomu předcházela a byla hrubě za hranicí základní lidské slušnosti a respektu. Aby bylo krásně poznat, co jsi zač. :-!

Ale co, vybral jsis sám. Asi je smyslem tvého života urážet a nenávidět. O autech toho moc nevíš, ale na osobní útoky a urážky jsi machr. Je to tvá volba. :-!
Makovnik
Nie je podstatne, co tomu predchadzalo; podstatne je, ze si chudak, ktory sa samozvane pasuje do role moralneho arbitra, pricom sam ma maslo na hlave; prostoduchy nedonoseny pokrytec.
Pokial by platilo "chovám naprosto standardně a slušně. ", tak tvoja reakcia mala byt kategoricky ina a nie za hranou, ze ta upozornuje niekolko diskutujucich.

Jednoducho klamar a prekrucac Jossajelito >😁
Ako vravis, "Je to tvá volba" :-!

"Asi je smyslem tvého života urážet a nenávidět. " oujee, zablesk sebareflexie >😒]
jossalito
Makovníku, ty v tom stále pokračuješ, a nepřestal si, ani když jsem tě slušně požádal. A to je podstatný rozdíl. Jako člověk jsi velmi nízká osobnost. 8-s :no:
Makovnik
Jo jo.... len ty si lietadlo.
Ozzman
No... já nejsem psycholog, ale troufnu si tvrdit, že zdejší diskuzní antiVW klima je důsledkem dvou věcí.

Za 1. Léta se (a nemusí to být jen tady, ale i kdekoliv v reálném životě) koncernisti nadřazovali se svými Passaty a Oktávkami nad majitele jiných aut. V té době platilo, že TDI byly opravdu držáky a auta jakbysme. Některé automobilky toto štěstí neměly.

Za 2. Nyní se situace vyrovnává, koncern udělal pár bot a spolehlivost i kvalita už není tak daleko od ostatních automobilek.

A ta radost člověka dříve "šikanovaného" který si může nyní ulevit na úkor těch druhých, těch "bezproblémových a udávaných za vzor" je velká a jentak asi nezmizí 😄
jossalito
1 - Jen tvůj dojem, který nadřazuješ nad napsanou realitu.
2 - Nevím s čím to souvisí.
3 - Ano.
Ozzman
1- Ano, je to můj dojem, tak to taky podávám 😄 . A osobně jsem se setkal sám s hodně lidmi, kteří vidí v koncernu modlu a co neni od fauvé, to je proste na nic a do šrotu a jsi ***, že to kupuješ ( zkus malé město a hospodu, tam je těhle mudrců nejvíce >😁 ). Pak se nedivím, že jim to někdo vrací (někdy až příliš jak si uvedl a to taky neni dobře)... inteligent si ale udělá obrázek o autech sám 😄 A dokáže napsat klady i zápory všech značek (pokud tam jsou) 😉

2 - Souvisí to s tím, že nyní mají upletený bič na pomstu 😊 TSI, 2.0TDI, méně kvalitní materiály některých vozů, torzka v zadu.... atd.. však víš na co si tu nejvíce stěžují 😊

Edit - problém s torzkou se projevil hned podemnou 😁
jossalito
1 - co se říká v hospodě, je mi docela ukradený, já řeším situaci tady a to, co je napsaný, ne to, co si kdo myslí, nebo jaký že má z něčeh👋někoho dojem.
2 - mi jsou třeba ukradené korejské vozejky, nekomentuju, nezajímám se, nepíšu k nim. Tady je furt skupina "diskutérů", kteří nutně musí napsat, jaký je koncern hnůj a že si ho jako nikdy nekoupí. No nekoupí, protože na něj dle svého psaného projevu nikdy mít ani nebudou.
Ozzman
1 - My se ale nebavíme o tobě Jossalito, ale o diskutérech obecně a věř, že zášť a nutnost na něco si plivnout je dost typická lidská vlastnost 😉 To že to neděláš ty je hezké, ale ti ostatní to dělají a dají a řeší ty klepy, pomluvy a kdo si co myslí.

2 - Mě ukradené nejsou, jsou na našem trhu, začínají vypadat někdy i slušně a jsou za slušné ceny, proto bych je určitě bral v úvahu. Ale nemyslím si, že ještě předčí evropskou konkurenci, byť je sleduji a občas zajdu do autosalonu 😄
Makovnik
Nezmysel; problem miestneho fokloru prameni v samotnych clankoch a testoch.

Ked je uplne ocividne, ze tester model neprotezovanej znacky vyslovene hani a druhej nadrziava, je uplne samozrejme, ze citatelia sa ozvu.

Uz len tie bludy s opierkami hlavy v tomto Citroene ludi nastartuju. Alebo si snad redaktor mysli, ze v Citroene naschval spravili opierky, aby sa pri naraze polamali krcne stavce pasazierov? 8-s
Bludy o ergonomii detto; najslavnejsi predstavitel a velitel jedinej pravej ergonomie Vwavwe uz je minulostou, ale zazity folklor este ostava.

Uplny klinec vsetkych moznych nezmyslov su testy a clanky, kde sa auta s traverzou vzadu hodnotili ako nieco pod/priemerne, ale az sa to iste zacalo montovat do milovaneho koncernu, zrazu je to v poriadku a bezny sofer rozdiel nespozna....

To je ocividne pokrytectvo najhrubsieho zrna a samozrejme, ze ludi poburi a ozvu sa.
Ozzman
Já teda v Oktávce s torzkou nejel, ale nenapadlo tě, že to je třeba nakonec docela dobře uděláno? Ona ani ta dvojková s multilinkem není kdovíjakká žehlička nerovností a v zatáčkách taky nesedí jak sporťák. Osobně sem jezdil třeba s Lagunou II s torzkou a nikterak mne neomezovala, možná jen na hodně hrbolaté cestě trochu uskakovala, ale to i ta dvojková Oktávka s multilinkem na tom není co se jízdních vlastností týče o moc lépe. Proč by to mělo u trojky vadit? Ano, jsou auta, které to umí lépe s podvozkem, ale tam to neni jen multilinkem a to taky poznáš i při normální jízdě.

Navíc mi dost lidí (teda je fakt, že to jsou zrovna ti co na VW nedaj dopustit) řeklo, že ta torzka je vlastne výhoda, protože ji vymění levneji, než multilink a na tom taky něco je.
jossalito
Makovníku, ty sem taky vypisuješ pod test Celišky, aniž bys v ní byť jen seděl, natož jel. A dovolil sis napadnout i samotného autora.

Jsi vůbec ochoten připustit, že tady diskutuješ se svými více než nulovými zkušenostmi s člověkem, který to auto poctivě otestoval a v testu zmínil vše, co k tomu autu zjistil?

Ty ses sám shodil, což si ani neuvědomuješ, ale kopat tu budeš kolem sebe dál. 8-s :no:
Makovnik
Je uplne beznou praxou, ze testy obsahuju kopec prekruteni a silne subjektivnych uvah, kde niekde je jedna vec na 20 a druha 25 bez 5, len tych 5 sa velmi dobre ututle a eufemizuje.
Samozrejme ty to vidis pohladom, ktory len a len tebe vyhovuje, takze kopes za jednu jedinu stranu.

A ze ty vravis daco o kopani.... tvoje kriticke hodnotenia protivnikov su minimalne trapne, uz nehovorim, ze pokrytecke....na druhej strane take obvykle.
jossalito
Čekám na tvoji omluvu k těm osobním urážkám. Je na místě.
Ondřej Chamilla
Dobrý den,

Jen se vyjádřím ke dvěma Vámi zmíněným bodům.

Opěrka hlavy vzadu: Když vůbec nezasahuje do výšky temena hlavy běžného dospělého cestujícího, jak může chránit při nárazu?

Ergonomie: Osobně považuji ovládání rádia pod volantem za zdařilé a snadno pochopitelné, ovšem ovládání přímo na palubní desce je problém. Každý, kdo do toho auta kdy sednou a chtěl ztlumit rádio (a že jsem v 301 či C-Elysée jel nesčetněkrát ať už jako řidič či jako spolujezdec) automaticky sáhnul po velikém kolečku, které ovšem slouží k ladění. Já to udělal rovněž.

Co se týče zadní nápravy, tam jde vždy o naladění i další komponenty.

S pozdravem, Ondřej Chamilla
Makovnik
Dobry den,
o tom, ci moze alebo nemoze dokaze rozhodnut iba crash test. Dovtedy su tieto uvahy len v silne hypotetickej rovine a nemozete ich prezentovat, ako to prezentujete.

Velke kolecko ako "Volume" je standardny zvyk zo spotrebnej elektroniky, o tom bez debaty.
V predmentnom prispevku vsak nenarazam na konkretne auto, ale ine vseobecne hodnotenia ergonomie, kde z naslednej diskusie pod clankom je jasne, ze ide o silnej subjektivny dojem podporeny zvykom na nejaky model inej znacky.
Ako uz napr. spominany pan v teste prezentoval, ze sa nieco v aute neda a krizitoval to, pricom nasledne dostal sprsku kritiky, kde mu dokazali, ze sa to da, len si treba precitat aspon manual, ked uz to intuitivne nedokaze.

Co sa tyka naladenia, skutocne si neviem predstavit, co skace viac, ako auto velkosti Fabie s 250-300< tis.km starymi tlmicmi.
Test na autodrome navyse ziadne velke skakanie nepotvrdil.
dal
K tomu rádiu, je to věc zvyku. Takže majitel si rychle zvykne, že se tím kolečkem prostě ladí a hotovo.
Já například nechápu proč dává koncern usb do přihrádky před spolujezdce a např. kamarádovi to vyhovuje, protože tam připojí mobil a má uklizeno.
Ta zadní náprava je jasná lešeňka např. u 301 a OIII špatně u G7, Leona, Megana, 308, Civicu, Astry, Aurisu, C4 dobře.
Hammunasakra
Psát můžeš co chceš a kolikrát chceš, realita je bohužel dost jiná >😒]
Makovnik
Poznam asi 6motorov TSI, vysypali sa 2, jeden mal k tomu blizko, ale auto sa predalo, info konci.
Uz len keby hocikto dalsi poznal rovnake pocty, tak mame 30% poruchovost >😁
jossalito
Jo, věřím, že takhle uvažují a dělají z toho tutové závěry mnozí místní diskutéři.

Praxe je ovšem desetkrát nižší...
Muron
Bytelnost C-E a P301 prověří čas, výraznější slabina se zatám neukázala, jen ten tříválec má potíže s polostudenými starty, zřejmě sotwarově odstranitelné, je to nový motor. Podle mého se tihle dva na našem trhu výrazně neprosadili ze dvou důvodů: 1) marketing a prodejní strategie PSA u nás. Jejich ceníky, slevy akční, slevy při financování, protiúčty a bonusy jsou tak otravně složité, že hodně potenciálních zájemnců odradí. Naopak u Dacie je cenová transparentnost příkladná. 2) Není to úplný low cost jako Dacia, která útočí cenou, přitom je to návrat v čase mnohem větší než u Rapidu nebo Fluence, které méně vybočují z modelových řad (recyklují starší platformy i techniku, ale vše lze najít u stále vyráběných starších modelů).
Ač podle fotek a akčních ceníků bych tuhle dvojku z Viga favorizoval, po osobním seznámení ze všemi zmíněnými konkurenty (nekupuji, ale děti rádi chodí po autosalonech) propadají až za Rapid, Fluence i Dacii.
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Ja Prvni 123
😄
Rádi to vidíme jinak.. ale většina silnic u nás není o mnoho lepších.
Takže to auto je fajn i tady.
Pohodlné.
Trvanlivé.
Hlučnější - ale stejně hlučné bude i za 10 let. Kdy většina "moderních" zázraků s automatickým aprkováním už bude tichá.. smutně tichá... ani nešpitne.
😉
jossalito
No, poukd tě zajímaj desetiletý bazarový vraky, tak šupej pro tu Célišku. >😁 :yes:
Ja Prvni 123
zaber... to pochopíš.
Zas tak složitý to není...
>😒]
jossalito
Díky, ale nepotřebuji. 😉
Ja Prvni 123
Mám to tam za 290 tisíc slušně vybavené, včetně elektronického stabilzačního programu = ASR, MSR, DST, ERM + Hill Holder...
Daleko nejprostornější.

A vyrobeno taky pro turecký silnice.

rohYpnol
:yes:
Makovnik
priblblych kecov a nezmyslov: "Tvary jsou sice trochu strohé a některé detaily zavání asijským stylingem, nejde však o nic, co by uráželo"
tieto zvasty akurat urazaju samotne auto a jeho tvorcov.

Jo, jo...ono to tak neuveritelne skace, az snad redaktorovi vyskocil zdravy rozum na krajnicu:
Někdy až tak moc, že po uskočení zádi musí zasáhnout stabilizace, a to v naprosto běžných rychlostech.
Zazrak, ze sa tito dvaja neuskakali a neulozili mimo drahu: [odkaz]

Co vam to auto spravilo, ze je nutne ho tak zvozit pod zem?
_Karel_
Dost neuvěřitelný test :yes: :yes:
jossalito
A teď se sám zkus zamyslet, jakou rychlost bys ty sám byl schopen s Céliškou dosánout na té autokrosové trati.
Tipuju tě tak na 50 km/h. Zase tak živé to auto není a rovinky tam jsou kratší než minisukně odkvetlé čtyřicítky. 😉
_Karel_
Bavit se s tebou je zabitej čas.Ten test ukázal, že auto je dost bytelný, víc než kdokoliv čekal. Kdyby desetinu toho projelo koncernový auto, už by ses tady bil v prsa. Je tady jen málo horších, než ty.
jossalito
>😁 Tak teď jsi mi to nandal, co mi, celému koncernu! A to je už co říct! >😁 :yes:
_Karel_
Proč celýmu koncernu?Jen jednomu velice objektivnímu ...však ty víš co.
jossalito
Máš možnost, zde napadrť rozprášit, co jsem tu napsal. Ukaž se. 😉
_Karel_
Nemusím. Čtu tady často.Jen málo lidí tak zoufale a zarputile nepřizná žádnou slabost svýho favorita oproti nadávání na ostatní auta.Pro mě je to hodně vypovídající.
jossalito
Zase samý plentání hloupostí.
Opět se tě mohu jen zeptat, co ti k tomu dává podnět, bohužel se opět nic konkrétního nedozvím, opět zbyde u prázdných dojmů, které s napsaným a řečeným, nemá pranic společného.
Dám ti jednu radu, reaguj na to, co je psáno, ne na to, jaký máš dojem, nebo co si myslíš. O tom to totiž není, nebylo a ani nebude. 😉
_Karel_
Kde je psáno, co je obsaženo v přípravě na tažný?Třeba možná plentáš ty. Co říkáš tabulce spolehlivosti motorů? Málo konkrétní?
jossalito
Tabulka neobsahuje data všech motorů, ani všech modelů.
Konkrétní opravdu, a to ani při té nejlepší vůli, bohužel není. 😉
Ja Prvni 123
no, říká se mu "jelito"...
Ale řekl bych, že ví, že C-Elysee je dvojče toho Peugeota.. a je to přesně to, o čem mluvím.
24 hodin na autokrosové trati jsou pro něj rutina.
Zkus to s Rapidem... ale klidně i s Koreou... vlastně s většinou "normálních a moderních aut".
Zaparkujou sama - ale tohle nedají.
Já nevím, jak kdo .. ale já dávám přednost té výdrži. A zaparkovat dokážu vlastnoručně.
😉
Hammunasakra
:yes: >😒]
Ondřej Chamilla
Dobrý den,

doporučuji projet si ulici "Klikatá" v Praze. Tam šlo odskakování cítit nejvíce. Ono opravdu není příjemné, když vám v zatáčce v běžné rychlosti záď auta uskočí o půl metru.

S pozdravem, Ondřej Chamilla
Muron
Tou ulicí jezdím denně a podle mě tam musí odskakovat vše, co nemá vzadu víceprvek. Klikatá není jen klikatá, ale i hrbolatá s vyjetými kolejemi. I když půlmetrový odskok je hodně 😄
Ondřej Chamilla
Já tama rovněž jezdím poměrně často, ale takové odskoky jsem tam nezažil s ničím 😄 a už vůbec ne, aby musela výrazně zasáhnout stabilizace.
Muron
Hm, tak to leccos o podvozku vypovídá, když při náklonech v zatáčce tlumič na vnějším zatíženém kole si sáhne za hranice svých možností. Každopádně je to dobrá testovací trať na zvládání zatáček, příčných i podelných nerovností v jednom.
Hammunasakra
Nejde vo to s ničim ale s čim. Podstatný je jak se na stejnym místě chovaj podobný plečky, teda Dacia, Rapid a já nevim co eště
Ondřej Chamilla
Do toho "s ničím" samozřejmě zahrnuji i Rapid, Fluence či některou z Dacií. A nejde jen o tuto konkrétní cestu 😄
Hammunasakra
Takže podvozkově to nejhorší s kterym ste kdy jel? 😉
Pacho69
Ten průjezd tam je relativní. Umím tam projet 50tjou tak, že běžnou torzku (i od francouzů) ani nenapadne, že by měla uskakovat nebo používat stabilizaci. A stejně tak tam umím v 50tce rozblikat ESP u Focusu.
Těch půl metrů u p. Chamilly beru jako rybářskou míru, možná že zrovna trefil stopu a auto rozhodil. Jezdím tam denně a tam fakt není těžké zapojit elektroniku u čehokoliv.
Hammunasakra
Půl metru? Kurňa já si to auto snad dojdu pujčit >😁
Makovnik
Ale ale....pol metra? urcite? To uz bezny sofer dava vyraznu kontru volantom, ked sa auto snazi uletiet zadkom von.
Alebo ste si to supli v 70ke, ci nadbehli cez obrubnik?

Take skoky si moze dovolit jedine auto s 100tis. a viac km, nie nove.

Navyse tieto skakajuce uvahy vobec nezodpovedaju testu na autokrosovej trati, kde je vsetko nazorne vidiet.
jossalito
Jedna rada: Jdi si to auto vyzkoušet, vystřízlivíš velmi rychle. 😉
petrumr
jossalito
Fabia má oproti Celišce podvozek naprosto špičkový.
Hammunasakra
Koukám že máš tuhle třídu superlevnejch aut fakt zmáknutou :yes: 😄
Ja Prvni 123
já jsem ho zkoušel.. a jede normálně.
Jasně, je to pohodlný auto = chová se jinak, než třeba ten Rapid... ale rozhodně ten podvozek nebyl "zrádnej".
Pokud jedeš rychle po dlažebních kostkách, tak stabilizace bude chrochtat, to je jasný.
Koneckonců - někde nahoře je video z toho rallyecrosového oválu... a i tam je vidět, že to auto je klidný.
😉
Hammunasakra
Tak netestuj auta vožralej blbče >😁
michalpneu
....ale to je bohužel asi tak všechno...auto je po designové stránce moc povedené, mě se citrony moc nelíbí, ale tento je opravdu hezký. Bohužel jsem měl možnost v tom jet a tam už pozitiva končí. Motor jde podle mě dobře, ale přišlo mi to, jak kdybych se vrátil do Berlinga z roku 2002, nicméně více asi čekat nelze za ty peníze si myslím, že je to auto, které by si své majitele mělo najít. Rozhodně si myslím, že je to lepší, než koupit olítanýho pašíka z reichu po důchodci 😄

Já jako nejvíce negativní vidím kufr, to je hrozně omezující. Měl jsem vectru z roku 98 v sedanu a ač to bylo dobrý auto, tak muselo pryč kvůli přístupu do kufru, je to strašně omezující vůči liftu.
grifith
Ten kufr je otázkou každého, někdo má raději skvělý přístup, někdo raději objem. Liftback je v dané třídě kromě českého producenta zcela raritní. Ale je pravdou, že přístup je do něj nejlepší. 😉
michalpneu
počkej jak to myslíš? objem přece HB mají zpravidla vždy menší než lift, ne?
grifith
A kolik že to máme modelů karoserie liftback v nižší střední třídě? Pokud z jakéhokoliv důvodu nechci domácí značku, tak ti jich mnoho nazbývá. Mě aktuálně nenapadá ani jeden další .... Rapid, Octavia a?
Jinak srovnával jsem karoserie typu HB/sedan - modelově řečeno Golf/Jetta, Megane/Fluence apod.
michalpneu
to máš naprostou pravdu...je fakt, že těch liftů tolik není, myslím aut typu octavie nebo rapid.
petrumr
Aladeen
To by ma zaujímalo na akej úrovni je bezpečnosť dvojičiek ... Nikde nič , nikto nič , žiaden bezpečnostný test sa nekonal . Osobne dosť pochybujem , že bezpečnosť dvojičiek je na úrovni konkurencie od VW-Group (Rapid,Toledo) . Preto by som nad kúpou tohoto auta pre účely rodiny určite váhal ...
JirkaV8
Dyť P301/Elysé s 1.6 se testovalo už milionkrát. Motor klasika a rychlejší než podvozek, mírně kačeří jízdní vlastnosti, vylevněno všude od víka kufru, podlážky kufru, stropnice, čalounění dveří atd.

Rapid bych sem netahal, to je vůz na kvalitnější cesty, který má daleko větší grip a handling s výrazně luxusnějším interiérem. Internetově omýlané krytí posunování sedáku v reálu vůbec nevadí. Mít Rapid i pro naše trhy motor 1.6MPI, tak by nebylo co řešit.

Proti P301/Elyse nic nemám, ale je to takový hezčí a prostornější Logan. Je každém co mu víc vyhovuje.
chetoos
Jsme velkým příznivcem vozů s karoserií sedan. Proto beru příchod automobilů C- ellyse a sesterského Peugeotu 301, jako hezké oživení trhu. Mě osobně se toto auto líbí. Vím, že nemůžeme čekat, nejmodernější technologie, nejkvalitnější materiály a nějaké špičkové jízdní vlastnosti. Celkově je ale auto docela hezké, a s motorem 1,6 je s ním docela příjemné svezení. základní motor 1.2 je pro nenáročné motoristy, kteří nepotřebují komunikativní řízení a nějaké sportovní ambice od auta. Moc se mi líbí, že je auto uzpůsobeno na horší cesty a podvozek skvělé žehlí nerovnosti. Na našich českých cestách je to k nezaplacení. Osobně se mi sice více líbí sesterský Peugeot 301, ale neměl bych problém si pořídit tohohle Citroena. Jedná se o dobré auto, které bude nenáročné na údržbu, protože je i docela jednoduché konstrukce a neobsahuje žádné zbytečné elektroniky. Čím méně elektroniky auto má, tím je spolehlivější. A cena je fakt super
Řidič007
Jeho vadou je, že je daleko levnější, lepší a prostornější než škodivka Rapid. Obě dvě auta jsem si vyzkoušel v 8/2014 v Chomutově. Rapid byl proti Citroenu tvrdá a hlučná rachotina s odskakujícím zadkem i na menších nerovnostech. Mě, že Citroen je měkký, vůbec nevadí, spíše naopak. Cesty jsou rozmlácené a zlepšení v nedohlednu, tak proč preferovat kostitřasy. Citroen je také široký jako auto a ne jako v případě Rapidu Harlej. Co to jsou levné materiály? To jako, že je v Citroenu použito méně kvalitní železo, hliník, měď? U plastů (vše je v podstatě více či méně měkčený polyuretan) materiálový cenový rozdíl není významný, "vsjo rovno" a ceny jsou určovány např. jako u ceny lopatky na uhlí za pár korun a nějakého podobného autodílu stejné hmotnosti a podobného rozměru, který je cca 10-15 dražší.