Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Blanka: Praha převzala odpovědnost za kabely hned po instalaci, říká ČKD Praha DIZ

Situace kolem pražského tunelu Blanka je opět o něco vyhrocenější. Magistrát označil jednání společnosti ČKD Praha DIZ za neseriózní.
Zpět na článek
25. 3. 2015 14:23
26. 3. 2015 15:11
Avatar - KANKUNEN
25. 3. 2015 08:15
Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Představte si kabel, je to jako plastová hadice a klidně může ležet ve vodě a nic se mu nestane. Volně hozené do nějakých výkopů taky nebudou a jsou aspoň v chráničkách. Tak co se tam sakra dějí za podvody. Proč sakra nikdo zodpovědný nehlídá pracovní postupy u státních zakázek.
Rozbalit vlákno
6
25. 3. 2015 08:50
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Protože tyto kabely musí vyhovovat požárně bezpečnostním požadavkům, které jdou trochu proti požadavkům na voděodolnost. Izolace těchto kabelů je jen velice symbolická, jelikož je to velice dobré krmivo pro případné plameny. Možná si pamatuješ, jak v Praze před více než 10 lety blafla telefonní ústředna. A teď si představ ten plamen a kouř v tunelovém komplexu plném lidí. Kabely jsou v tunelu v chráničkách nebo multikanálech, když jim ovšem během povodní nateklo do kabelových šachet, dostaly se pod vodu.
Avatar - KANKUNEN
25. 3. 2015 09:02
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Je to možné, jak to říkáš, ale stejně mi nejde do hlavy, že by samozhášivý izolant musel nutně podléhat účinkům vody. Po šachtách jsou samozhášivé kabely a vedou přes vodu, ale jejich izolace je spíše ještě větší než u běžných kabelů, jsou to ty oranžové.
25. 3. 2015 09:45
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Taky mi to přijde divný. Samozhášivej plast s klasifikací V0 není nic extra vyjímečnýho, takže nevím proč by kabel nemohl být samozhášivej a voděodolnej zároveň.
25. 3. 2015 09:02
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Ještě bych dodal, že problém je pravděpodobně v tom, že ve vodě ležely odkryté konce kabelů (kryty vodotěsných krabic se spoji nebyly vzhledem k probíhající montáži utěsněné, nebo byly přímo odkryté), takže voda těmito konci navzlínala dovnitř. Pokud by bylo dílo hotovo, krabice a průchodky správně utěsněné, tak by se nic nestalo, i kdyby kabely ležely ve vodě.
Vašimi slovy, hadice může ležet ve vodě a ta se tam nedostane, ale jen v případě, že má hadice oba konce uzavřené a to bohužel v tomto případě neplatilo.
Avatar - KANKUNEN
25. 3. 2015 09:15
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
Ano a navíc slaněné vodiče jsou na to ještě horší. Pro převoz se konce kabelů opatří koncovkou. V průmyslu se vlhké konce kabelů vysuší a měří izolační stav nebo se kabel zkrátí a nastaví novým kusem. Kdyby to měl někdo platit ze svého, tak by se řešení našlo, ale protože jsou to prachy nás všech, tak se jen hází špína.
Avatar - speedfred
25. 3. 2015 09:01
Re: Mě zajímá, jak dokáže voda poškodit kabely
tiež mi je z toho zle,ako sa šafári so štatnymi peniazmi.Drobný podnikatel bojuje doslova o každú stokorunu a tu miliony sem,miliony tam.Zmluvy - dalšia kapitola sama o sebe,nikto nemá žiadnu zodpovednosť.
25. 3. 2015 10:09
má smysl vůbec toto komentovat?
Já opravdu nechápu co se tady pořád řeší a co je na tom tak složitého. Zodpovědnost nese ten, kdo bere peníze a kdo ručí za dodávku. Tedy generální dodavatel stavby. Není v moci objednatele, aby obsáhnul technický a technologický dohled. Stavba má být pojištěna. Není? Ať se hádá dodavatel stavby s pojišťovnou a se subdodavateli, proč do toho zatahovat objednatele? Takhle to vypadá, že smlouvy mají jen zástupci dodavatelů a zástupci objednatele ani neví, kde smlouva je?...
Rozbalit vlákno
4
Avatar - Blue Sun
25. 3. 2015 10:44
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
To já naopak velice dobře chápu, co se řeší. S každou novou změnou vedení je nutné převést příslušnou sumičku na příslušná konta, kvůli tomu se vedou takové tahanice...
25. 3. 2015 22:51
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Na těchto tahanicích se přiživují právníci a soudci. Kdo ví jestli je sami nenastartovali.
Avatar - Hittman
25. 3. 2015 11:02
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Jinak sned je i zde záruka 5 let, takže ať se domluví Metrostav s ČKD, kdo za co může (voda natekla - kabely v prd...) a napraví škodu ze svého. Jinde to jde, jen v Práglu se s tím pořád nějak ser..., že už to člověku leze nervem. Ať je magistrát chytne za koule a pořádně si dupne a využite všech právních nástrojá na dosažení otevření tunelu.
25. 3. 2015 12:40
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Blanka nemá generálního dodavatele. Praha zakázku rozdělila na dvě části (stavební Metrostav, technologickou ČKD DIZ). A následně se rozpadl odbor magisgtrátu, který měl na stavbu dohlížet.
Jak to asi mohlo jinak dopadnout?
25. 3. 2015 14:23
A dost !
A dost! Kdo se přidá?

[odkaz]
Rozbalit vlákno
0