Ekonomika
Takže pouze pro Teslu ?
Ne, ale jen pro majitele Tesla káry to bude zdarma.
A kdo ten proud zaplatí? 😉 Nic není zdarma.
u Tesel je to v cene, vpodstate si pocitaj v kupni cene $2500, nebo aspon to tak bylo, u levnejsich Tesel se to dalo za tyhle penize dokoupit, a vzhledm k tomu za kolik maj jako burzovni odberatel elektrinu a ze velkou cast te elektriny vyrabej jejich solarni farmy (i v EU), tak za tech $2500 maj vpodstate predplaceno asi 60000kw elektriny za kazdy prodany auto, u modelu s 85kW baterkou je to asi 700x plne nabiti z nuly, realne tedy tak 1000-1100 beznych nabiti u Superchargeru
tohle ma Musk celkem dobre spocitane a asi na tom nijak netrati
tohle ma Musk celkem dobre spocitane a asi na tom nijak netrati
mam dojem ze se psalo ze by na Superchargerech meli dobudoucna moct dobijet i jine znacky (jednani snad s BMW a Nissanem/Renault), ovsem jen Tesly zadarmo, a asi jen ty drazsi Tesly
i tak ale asi cena za dobijeni nebude nijak ukrutna, ta stava je tusim stoji v prumeru celosvetove okolo 10-20 centu za kW, takze nekdo kdo by tam dobijel rekneme auto s 50kW baterkou, tak kdyby tam nechal treba 10-12 euro, tak by na mem jeste porad asi 2-6 euro vydelali 😄
i tak ale asi cena za dobijeni nebude nijak ukrutna, ta stava je tusim stoji v prumeru celosvetove okolo 10-20 centu za kW, takze nekdo kdo by tam dobijel rekneme auto s 50kW baterkou, tak kdyby tam nechal treba 10-12 euro, tak by na mem jeste porad asi 2-6 euro vydelali 😄
A kolik vyroste vodíkových pump? Vlády světa na to dávají dotace, tak se přece nemohou mýlit. I když Saloth Sar se taky trochu mýlil, tak proč ne oni...
:yes:
ja vim ja vim, ty bezne jezdis do zamku 2 hodky a pak hned po prohlidce razis zpet, a dela to tak zcela jiste drtiva vetsina lidi v EU >😁 tak to ja lituju tebe, pac ja kdys jedu nekam na nejaky zamek/hrad, tak si nato vyhradim vetsinou celej den a ac v aute stravime za ten den treba 4 hodiny, tak dalsich 5-8 hodin to auto nekde stoji a nic nedela
asi nechapes k cemu jsou verejne rychlonabijecky dnes urcene, ale treba jednou vyrostes a pochopis to, treba v te dobe az tu bude elektromobilu spousta 😄
Nevím, proč se obouváš do mě, co se týká osobních věcí....za PC jsi hrdina. Mimochodem ještě jsem nejspíš nebyl, když už o tom mluvíme, na zámku nebo hradu, kde by byla dobíjecí stanice.
A teď mě ještě napadá jedna věc....ok, chcu/musím strávit 30 - 60 minut na čerpačce, ale co když tam už přede mnou někdo bude....u benzínu/nafty, to je otázka minut, ale tady hodin. Jezdit s elektrickým vozem dnes musí být o nervy, neustálý stres...
jaksi tu neni rec o beznem elektromobilu, navic elektromobily jsou na startu, jejich realnej prodej v moderni dobe trva zatim jen cca 5 let (Nissan Leaf), no schvalne kolik myslis ze bylo benzinek 5 let potom co se zacal prodavat Ford T, tedy od prvniho rekneme realneho prodeje aut sirsi verejnosti, a myslim benzinek, ne poulicnich cerpacek s jednim stojanem kde abys natankoval tak si jeste musel tocit kolem od pumpy a stravil jsi tak telocvikem kvuli 100km treba 5 minut tocenim >😁
tohle neni zprava o tom jak je to ted a jak se ma ted majitel elektromobilu, ale zprava otom ze se pomalu zacina rozvijet sit verejnych rychlonabijecek, aby opravdovej boom v prodeji elektromobilu mohl nastat do 5 let (tedy rok 2020 a dal) 😉
Srovnávaš nesrovnatelné. Ford T a další umožnili něco, co tu předtím nebylo - možnost rychlého přesunu na větší vzdálenost. Mnohem pohodlnější než koně. Elektrická auta nic takového nepřináší, dokonce se nevyrovnají ani tomu, co tu už je.
vyhoda baterek je, ze s jejich vyvojem klesa hmotnost a objem a stoupa kapacita, takze to co pred 10 lety stalo $100k a vazilo 1 tunu, tak dnes prijde na $25k a vazi 400kilo, takze jak bude klesat cena a vaha baterek dobudoucna (a ten vyvoj se jiste nezastavi) tak bude klesat i cena a dojezd novych elektromobilu, ono je to vpodstate na zacatku, tam je jeste celkem dost mist kde se da zlepsovat, asi malokdo predpoklada ze elektromobili se zjevej z cista jasna a nahradi spalovaky, je to beh tak na 20-30 letou trat kdy je budou postupne nahrazovat, proste takova 1 nova lidska generace
U obchoďáku jo, ale z pumpy mizím jak jen to je možný, ještě bych pochopil někde u McD
ale jako je jasny ze tvuj cas je natolik drahej ze zdrzeni i 5 minut je pro tebe naprosto nemozne, natoz pak zdrzeni 30-60 minut 😄 nastesti mas volbu a muzes tam jen tankovat po dobu tech cca 5 minut a rychle pric
v CR ja osobne jim pouze u dvou benzinek, v obou pripadech kvalitni restaurace s jidlem ktere zcela bezne dostanes i v restauraci kdekoli jinde
a jestli vam to panove porad nedochazi, tak prave zavadeni dobijeci infrastruktury okolo dalnic nasledne prilaka do tech mist i kvalitni obcerstvovaci retezce, deje se tak v Nemecku a jiste se tak bude dit i kdekoli jinde na svete
u Giegenhausenu bejval jen mekac a KFC, dnes je tam i Subway, BurgerKing (u nej se narozdil od mekace dokazu i najist) a a do 200 metru dalsi 2 normalni restaurace, a na Hamburg stavim u Nossenu kde se novej barec s hotelem a restauraci teprve stavi a pak v nejaky * tesne pred Hamburkem kde vznikl novej resort s restauraci a maji tam desitky ukazkovich rodinnych baraku (nejaka stavebni firma) tam klasicka benzinka neni
ostatne je to take filosofie Tesly, ze Superchargery stavi tam kde jim nekdo poskytne pozemek, takze to delaji hlavne firmy co chtej prilakat zakazniky i na rozjizdejici se busines v danem miste 😉
BK, fuj ho! Zlatej mekáč😊