Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Toyota Auris 1.2T Active – Downsizing po japonsku

Auris prodělal povinnou modernizaci. V rámci ní dostal optické retuše i zcela nový motor, přeplňovaný zážehový čtyřválec objemu 1,2 litru.
Zpět na článek
10. 8. 2015 10:15
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Ale no tak, tohle si hybridy od toyoty nezaslouzi. Nabizi urcitou alternativu a podle prodeju velmi uspesne a dle meho se ubiraji jedinym moznym smerem, ktery nabizi realnou usporu.
10. 8. 2015 09:40
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Shodou okolností jsem si včera přečetl představení vozu v srpnovém Automobilu a musím říct že tenhle rádoby test je otřesný. Nevyjmenoval prakticky nic z technických novinek - tak jak je tomu u nekoncernových testů zde na serveru zvykem.
Nejsem Toyoťák - i když jednu v rodině máme - ale tenhle vůz si zaslouží (i díky snaze protlačit Hybridní pohony do nižší střední) mnohem detailnější představení.
Za test tedy - palec dole.
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 8. 2015 09:19
Tak sme sa dozvedeli,
co sa autorovi na aute z nejakeho dovodu nepaci, cele mi to pride ako hladanie subjektivnych nedostatkov za kazdu cenu.

K testu ma tento text daleko.
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 14:53
Závěr tvrdí basu
Kdyz Toyota nenabizela downsizingovy 1.2 s turbem, v kazdem srovnani s TSI a dalsimi na to Toyota dojizdela a bylo ji to vytykano. Zastarala koncepce atmosfery, nutnost vytacet a podrazovat, vykon az ve vyssich otackach...

Ted tu je maly oturbeny motor pod kapotou Toyoty. A zaver? Dali bychom prednost atmosfere /ano, te atmosfere, ktera byla ve srovnani s downsizingovymi motory odsuzovana/... Dokaze tohle nekdo pochopit?

Kdyz Toyota downsizingovy turbobenzin nema, je to spatne. A kdyz jej predstavi, tak to novinari opet odsoudi, ze by radeji klasiku, PROTOZE TO K TOYOTE TAK NEJAK PATRI.... Opravdu zvlastni.
10. 8. 2015 20:07
Mé postřehy
Souhlasím s tím, že tento test je dost odfláknutý.
Měl jsem jej v této motorizaci k dispozici asi týden (mé auto je Auris 1.6 před fl), dost se s tím jezdilo a mé poznatky jsou takovéto:
1) Toyota zapracovala na odhlučnění, lepší než před fl zejména aerodynamické, ale i od náprav, to je dle mého lepší, něž Superb 2. Snese srovnání se střední třídou.
2) Převodovka při 130 km tacho točí cca 2600 ot./min. na 6. rychlost, ne 2800.
3) Jak novináři jeli? Já jsem měl s dálnicemi a klima cca 6,1 l/100 km (je o cca 3-4 dl úspornější, než 1.6 Valvematic), motor neměl najeto ani ne 2000 km, nejezdil jsem nijak jako šnek.
4) V motorovém prostoru přibyla izolační vrstva oddělující prostor kabiny.
5) Asi aby konstruktéři nezvýšili hmotnost vozu s nárůstem hmoty izolace, je přední kapota lehčí (poznáte při zvedání).
6) Podvozek je trochu měkčí, celkově komfortnější (viz ad 1).
7) V zatáčkách je nepatrně lepší Auris před fl, rozdíl je ale minimální.
8) Klimatizace je lepší, než v Aurisu před fl (tím neříkám, že je nějaká špatná).
9) Chladič stlačeného vzduchu od turbodmychadla integruje i chlazení oleje.
10) Zpracování materiálů v interiéru je o trošičku lepší, než před fl, a interiér působí trochu hodnotněji.
11) Turboefekt je trochu znát, na rozdíl od 1.2 TSi, není to ale nic dramatického.
12) Až je 6 dlouhá, motor snese relativně dost na 185 Nm, 6 se táhne i tam, kde jsem na 1.6 Valvematic s kratší 6 musel podřazovat.
13) Audio má větší výkon, než před fl, infotainment působí moderněji.
14) Standartní výbava je hlídač tlaku v pneu a asi to má i asistent rozjezdu do kopce, neb při rozjezdu do kopce jsem pozoroval chvíli tlak v brzdové soustavě i po uvolnění pedálu brzdy (nevím jistě, neměl jsem k dispozici manuál).
15) Na víku motoru je označení motoru D4-T.
16) Protože objem 1.2, otáčky pod 1500 zejména na vyšší rychlosti mu nedělá dobře.
17) 5 na 1.2 D4-T odpovídá převodem zhruba 6 na 1.6 Valvematic.
18) Ukazatel doporučeného řazení nechá občas motor se dost dusit na nízké otáčky. Na mé 1.6 tento ukazatel řazení ukazuje lépe (samozřejmě jsem motor nedusil a ukazatel při přeřazování nahoru neposlouchal). Jinak je tento turbomotor na svůj objem celkem pružný, nechá si dost líbit.
19) Převodovka na 1.6 Valvematic má přesnější řazení.
Resumé novinářů: Zřejmě je přesto überauto Škoda Octavia 3 (se kterou jsem měl také možnost jet), která je rozhodně hlučnější (nehodnotím hlučnost motoru) a o dost méně pohodlná a s "trubkou" na zadní nápravě dle novinářů asi miliónkrát lepší. Podle mě ne.
Resumé mé: Pokrok od modelu před fl, akustický komfort Aurisu 1.2 D-4T se vyrovná střední třídě, investice 10 000 Kč navíc od 1.6 Valvematic ekonomicky může řadě řidičů dávat smysl. V kombinaci s bohatou základní výbavou je Auris poměrně výhodná koupě v segmentu C, zvláště v kombinaci s výbavovými pakety o velmi rozumné ceně.
Jinak je to asi tak vše zásadního, co jsem mohl zpozorovat, a co mě teď během chvíle napadlo.
Dronte Mauricijský.
Avatar - fOE
10. 8. 2015 09:30
2800ot
"Opravdu není běžné, aby takto malý motor točil na nejvyšší převod při rychlosti 130 km/h jenom 2800 otáček za minutu. Dokonce i ve 160 km/h je to stále nízkých 3600 otáček. S dlouhými převody se také turbomotor poněkud pomaleji vytáčí."

Opravdu? Podle me posledni kvalt, zvlast u sestistupnove prevodovky (cti u prevodovky ktera ma dostatek kvaltu niz na to aby si hrala na dynamiku) je "natazeni" sestky na takovou uroven kde prave auto jeste utahne cestovni rychlosti, kterou vyrobce predpoklada (muze to byt klidne tech 130km/hod) a to vse pri co nejnizsich otackach, takove naladeni je jedine spravne. Delaji to tak vsichni a ano, ani to ze motor toci 2800ot pri 130km/hod neni divne. Napriklad nissan s 1.2dig-t ma naladeni stejne. Stejny objem, stejny vykon, stejne pouziti, stejne naladeni. Fabie, kdyz zrovna neni "obohacena" oldschoolovym pretikvaltem jak je u koncernu "dobrym" zvykem a ma v 81kw inkarnaci dokonce sestikvalt toci pri 130 dokonce jeste mene, 2750ot.
Jestli jsou u teto toyoty zbytecne dlouhe prvni 4 kvalty, a i zprevodovani tech odpovida zprevodovani osmivalcu, zaslouzi si takove usporadani kritiku protoze to zbytecne motor dynamicky zabiji. Ale kritizovat dlouhou sestku? To mi prijde fakt mimo.
10. 8. 2015 10:05
typicka recenzia...
Opat clanok plny trapneho hladania a vymyslania nedostatkov, kedze sa nejedna o vw koncern... Zrovna hladam nejake nove auto a tak som v poslednom case precital velmi vela recenzii a testov na vela aut, ale auto.cz suverenne vedie v neuveritelnej zaujatosti voci autam, ktore nevyraba vw. Uz tieto recenzie ani neberiem vazne, lebo sa to jednoducho neda.
Avatar - N6600
10. 8. 2015 11:27
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Z prveho zdroja citujem:

"Američtí motoristé, kteří v minulosti vlastnili hybridy, si je už znovu nekupují. Výjimku tvoří podle studie společnosti Polk pouze Toyota Prius – její vlastníci jí zůstávají věrní i tehdy, když si pořizují nový vůz."
10. 8. 2015 10:13
Re: Tak sme sa dozvedeli,
V podstate je to definice Toyoty. Mel jsem ji 6 let (Avensis T25) a pri usednuti zavladne jediny pocit a to jistoty - dovezu te vzdy kam chces, staci jen nastartovat a jet. Defacto to neni spatny pocit, ale to zalezi na danem ridici.
10. 8. 2015 11:35
Re: Tak sme sa dozvedeli,
citujes neco co jsi evidentne ani necetl, pac pises vpodstate opak toho co tam pisou, ty jsi fakt kasparek >:D
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 11:31
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Měl by ses kamaráde naučit lépe číst vlastní odkazy. Zrovna Prius je vyjímkou, kterou si majitelé kupují znovu. A taková drobnost- pokud v USA stojí benzín cca 15kč/litr, je to MÍRNĚ jiná situace než v Evropě.
10. 8. 2015 10:56
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Ze si dalsiho Priuse nekoupi mas odkud ? Prosim o zdroj.
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 10:03
Zpřevodování
Opravdu není běžné, aby takto malý motor točil na nejvyšší převod při rychlosti 130 km/h jenom 2800 otáček za minutu. ...

Z testu Octavie 1.2TSI:
"...při 130 km/h na nejvyšší, šestý převod točí pouhých 2800 min-1..."

VW Golf 1.2 TSI/77 kW
Otáčky na nejvyšší rychlostní stupeň při 130 km/h (ot./min) 2900

Nissan Pulsar 1.2 DIG-T
"...dálniční limit znamená 2600 otáček..."

Má cenu tohle více komentovat :-O 8-s 8-s ?

Já se jen opětovně nechápavě ptám - proč?
10. 8. 2015 09:40
sečteno, podtrženo
zmatená navigace - což jsem viděl u dražších aut - není nad Here ;-)
příliž dlouhé převody - má to půlka autm néli víc
hluk od podvozku - chce to číslo. Ale určitě to nebude v řádech desítek procent horší než ostatní.
Nedostatečná individualizace: mýtus, za dobrý peníze vemeš co je, to jedno procento co remcá za to nestojí ;-)
Design: směr k lepšímu, každému co jest. Každý má na výběr, každý má jiný vkus.
Pro mě auto, které se už nemusí krčit v koutě. Prodeje Golfu nedosáhnou, ale s hybridem a novým lookem půjdou prodeje nahoru.
10. 8. 2015 10:36
Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Hlas ludu AUTO.CZ hlasa : "není moc pěkné ani zvenku a ani v interiéru, malinký oturbený motor taky nenadchne a cena taky není žádným překvapením,popravdě si už nějaký rozumý důvod ani moc neumím představit,za zakladni cenu oproti golfu,pulsaru i mazda 3 temer neprodejne,docela mě mrzí ústup v designu" ..pravda je taka,ze presne toto iste aj mna napada v hlave a mam ten isty nazor,ale potom si vzdy spomeniem na predajne cisla,ktore su fascinujuce nato ,ze Toyota je #1 v predajnosti vo svete kedze firmy ako VW a GM zgrupuju "50" automobiliek dokopy ,aby dosiahli podobne cisla..mozno vo svete zije vela ludi,ktorym zalezi len na jednom a natom najpodstatnejsom a to je : "Nejspíš bude kvalitní, ale to je tak asi vše" ..vyzera to tak,ze KVALITA je VSE!!!
10. 8. 2015 10:22
Re: no nevim..nevim....
A zkusil jsi delsi dobu s nejakym jezdit ? Ano co se tyka spotreby, pak jsou udavane spotreby v podtate nedosazitelne, ale to je problem ourady v Bruselu, automobilky jen plni co jim naridili.
Ja uz pres dva roky drazdim 1.6 EB v SMaxu a jsem naprosto spokojeny. I takto velke auto plne nalozene na rodinou dovolenou nabizi slusnou dynamiku, neztrati se nai na nemecke dalnici, kopcovity teren take nepredstavuje problemy. Zpocatku jsem pristupoval skepticky, ale tenhle motor me presvedcil
Jen tak z legrace jsem zkusil 1.0 EcoBoost 125PS ve Focusu kombi a byl velmi prijemne prekvapeny z dynamiky i z jizdniho projevu motoru - ani se nechtelo verit, ze tomu motoru chybi valec.
Tvuj nazor ti neberu, ale neprameni z realnych zkusenosti - aspon z meho pohledu.
10. 8. 2015 22:08
Víc...
Přál bych si, aby redakce testovala víc "japonců". V těchto testech se člověk dozví plusy i mínusy hned. Když redakce testuje Škodu +zbytek VAG, tak pravdu se dozvím až po testu další generace.
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:42
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Ale to je přece proto, že většina lidí nevnímá auta jako koníček a řízení jako něco příjemného, ale dívá se na auto, asi jako já na pračku. ;-) ... Já chci od auta ale víc než pračku.
Avatar - wakantanka
10. 8. 2015 12:06
Re: Tak sme sa dozvedeli,
čítal si to vôbec? zvlášť u PRIUSOV je návratnosť klientely obrovská a zvlášť PRIUSY lákajú nových zákazníkov. Tuto si sa veľmi netrafil. :no:
Avatar - lamal
10. 8. 2015 09:10
1.2T
Trocha zamrzia tie prevody, hlavne ked to ma M6 sice to nie je zrovna tocive turbo, ale predsa to len pomoze temperamentu... 1.6 valvematic ide nad 4000ot velmi pekne, raz som isiel za sedanom a panko mal velmi tazku nohu, neslo zle ani nad 100km/h do tych 150 co je asi 3ka to bolo na 1,6ku super...
10. 8. 2015 09:29
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Asi tak.

Toyotu jsem ale bral vždy jako takový sňatek z rozumu.
A popravdě si už nějaký rozumý důvod ani moc neumím představit.

(kromě auris hsd.... zajímavé auto v mainstream portfoliu)
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:05
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Za protlačení hybridních pohonů si něco zaslouží? Tohle ale jsou auto stránky a ne kuchyňské roboty. ;-)

Hybridy jsou jen výsledkem pokrouceného trhu deformovaného zdaněním objemu u vozů a eko šílenstvím kolem pár gramů CO2. Drahé a k ničemu.
Avatar - 3_diamanty
10. 8. 2015 12:57
toyota je originalna
a to si moc cenim na nej...... faceliftovany auris uz na cestach zacinam stretavat.... a obzvlast v tmavej farbe posobi auto velmi stylovo a sportovo zaroven.... paci sa mi... doslova vyzera super ( som milo prekvapeny co v reale spravil ten facelift ).... v bielej farbe uz tie male stylove kukadla a maska tak nevyniknu a mozu posobit zvlastne ale mam tu cest kazdy den stretavat tmavomodry az pomaly cierny novy auris ( doma na parkovisku ) a mozem si za nim krk vykrutit.... krasa... proste pecka... klobuk dole.... ani si nepamatam kedy sa mi toyota v tejto triede tak pacila... len si spomenme na predosly auris vajicko .... alebo este nejake posledne generacie corolly hatch pre europu .... toto je neskutocny dizajnovy pokrok.... v tmavej farbe nemam na facelift aurisa ziadne vyhrady.... stylove a originalne auto ( a to plati aj pre interier ) ;-) :yes:
10. 8. 2015 18:28
Re: Auris?
Uz si niektore tie klady mal uvedene vyssie:
- aj hatchback, aj kombi, aj sedan corolla
- vyber motorov: atmosfera, turbo, hybrid, diesel
- na japonca kvalitna antikorozna ochrana aj lak
- spolahlivost
- dalej napr. sirka interieru - v predu si podobne ako v mazde pripadam kralovsky, nie stiesnene ako napr. v civicu, auto ma byt siroke, nie sme 160 cm utli sikmooki...
- dalej napr. nezaujem zlodejov

K 1.2 turbomotoru:
- je to stvorvalec, kultura chodu, vykonove rezervy, co je pre mna v dnesnej dobe litrových trojvalcov u priamych konkurentov velke plus
- ma millerov cyklus, takze by mal byt pri pohodovej jazde usporny ako trojvalec ale so spolahlivostou stvorvalca od toyoty, mozno z toho chvalabohu nevytrieskali max. krutiaci moment a zrychlenie a max. litrovy vykon, ale malo by to byt usporne a spolahlive v casoch, ked tsi je povazovane za neusporne a nespolahlive, tce sa nic moc a ecoboost za spolahlivy ale zravy.

Osobne chapem 2.0t, ale tym 1.2t pre EU ma velmi prekvapili. Ja by som siel do 1.6 + LPG, ale tak aj priaznivci turbomotorov si u toyoty prijdu na svoje.

Aj tak je po tej avizovanej spolupraci s mazdou buducnost u toyoty a mazdy v strednodobom horizonte v skyactive (v kombinacii s hybridom) a nie v 1.2t a podobne a v dlhodobom vo vodiku...
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 09:22
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Spíše co by se mu mělo páčit? To auto není ničím výjimečné - není moc pěkné ani zvenku a ani v interiéru, malinký oturbený motor taky nenadchne a cena taky není žádným překvapením. Nejspíš bude kvalitní, ale to je tak asi vše.
Avatar - Blue Sun
10. 8. 2015 15:26
Re: Závěr tvrdí basu
Kdyby ten test takhle nedopadl, museli by dát o hvězdičku více a napsat, že proti Aurisu vlastně konkurence nemá moc co postavit... Tak se to shodí jinak. Čekáš tady objektivitu? Vždyť polovina (nejméně) z nás sem chodí kvůli diskusím a to, co zmrší v testu, se v nich napraví a dozvíš se pravdu...
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 12:20
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
ruku na srdce, taky určitě víš o spustě hezčích než máš doma. A přesto jsi s tou tvou šťastný. A u auta by každžý měl mít tu NEJ?? ;-)
10. 8. 2015 09:56
Re: no nevim..nevim....
A čeho je tento motor nástupce? Atmo 1,6 je v nabídce pořád.
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 8. 2015 12:34
Re: typicka recenzia...
"Prostě to auto takové je."

Akurat sa, mily pan redaktor, z vasho 'testu' nedozvieme, AKE to auto je.
Avatar - PepaJ
10. 8. 2015 09:24
no nevim..nevim....
za zakladni cenu oproti golfu,pulsaru i mazda 3 temer neprodejne..to same plati..pro vuz s timto motorem a vybavou za pul mice..:(( skoda!!

Proste neni nad to , kdyz motorovy nastupce ..zere stejne nebo vic/ realita pri beznem zatizeni-cesta na vikend s rodinkou/ nez starsi motor..muze byt znacne vice poruchovy /turbo a jine k.rvitka/ ..nez stary motor..narocnejsi na zachazeni /chlazeni turba/ a take na servisni naklady..proste sen..koupit si to muze jen nerozumne smyslejici ovcan.

Jinak designove uz to zvenci i zevnitr zacina vypadak jako evropske auto..a v kombiku s rozumnym benzinovym motorem /ktery ovsem Toytota momentalne nanabizi/..by to dokonce bylo i velmi prodejne..ale japoncum o nas trh nejde a v zamori maji vetsi modely...opet skoda
Avatar - AUDIRS6
10. 8. 2015 10:35
Re: Designérská zpátečka
Kto chce podlahnut Japonskemu dizajnu, podlahne Mazde ;-)
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:08
Re: no nevim..nevim....
Malé oturbené motory jsou jen velký podvod. Přizpůsobené laboratorním testům a délce záruky...
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
10. 8. 2015 10:53
Re: typicka recenzia...
Neví v čem máte pocit, že jsem zaujatý. Opravdu nejsem. Prostě to auto takové je. Jako nelze všem dávat pořád plný počet hvězdiček. I když by si to tady řada diskutujících přála. A zda recenzi berete vážně je už jen Vaše věc.
10. 8. 2015 22:40
Re: Mé postřehy
Palec hore, klobuk dole:D

Taketo detailne postrehy na nete ani v casopisoch clovek nenajde, najprinosnejsi diskusny príspevok, aky som posledných par mesiacov videl, kludne by mohol nahradit clanok...
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 8. 2015 12:26
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Skvele, link na cesky preklad, ktory z kontextu vytrhava anglicky press release o studii, ktora vo svojej podstate nemala ziadnu vypovednu hodnotu, pretoze sa tykala len ludi, ktori si prisli k istym dealerom kupit ine auto.

Inymi slovami, vyskum bol robeny na vzorke ludi, ktori a) kupovali auto v uzko vymedzenom case, b) u konkretnych dealerov, c) si nechceli kupit dalsieho hybrida.

To ako keby si robil prieskum medzi volicmi ODS, kto z nich uz nebude volit Soc-Dem.
10. 8. 2015 11:03
Re: no nevim..nevim....
Ja znam Toyotu Yaris, kteremu umrel atmosfericky litr pri najetych 76tKm, znamena to, ze jsou vsechny toyoty spatne ?
Muj kolega ma Focus 1.0 125PS a jezdi za 6 litru.
Pokud s nim dany pan neumi jezdit, neni problem v aute, ale mezi sedackou a volantem.

P.S. Nasel jsem jeden clanek a jeste na takovem popularnim webu, gratuluju.
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 10:40
Re: no nevim..nevim....
A kde si na to přišel? Ano, TSI byly špatné, zažil jsem si s reklamací řežezu své, ale přeci tu neni jen koncern a navíc se zdá, že problém je vyřešen. Takže jaké větší investice do takového motoru máš? Dej příklad a ne jen koncernové poruchové TSI s řetězem.
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 10:39
Re: no nevim..nevim....
Nevim, jak Amarok, ale tento motor je rozhodně to lepší z dvoulitrů, co můžeš mít, ale Ecoboosty se spotřebou usazují až po více, než 10 tisících km. Neveřil jsem tomu, ale je to tak.

A že zdechne motor na křižovatce? Co zkusit vypnout Start Stop >:D
10. 8. 2015 12:35
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
souhlasím s rohypnolem - celkově moc nechápu dlouholetou kritiku designu aurise, minimálně předek je podle mě celkem originální a docela elegantní a v porovnání s nejprodávanějšími auty v segmentu mi toto auto připadá hezčí, a to už jen proto, že i kdyby se někou líbily škodovky nebo huyndaye víc, díky tomu, že jich jezdí tolik působí hrozně tuctově
10. 8. 2015 11:34
Re: Tak sme sa dozvedeli,
v dobe kdy Toyota s hybridy zacinala se nic z toho co pises nedelo, motor 1.5 byl v te dobe v Japonsku vcelku bezny az nadprumerny motor pro auto velikosti prvnich priusu a CO2 je fakt netrapilo

stejne tak dnes maji nektere hybridy smysl a jsou velice povedene, to jen nekteri neadrtalci v tom vidi ze jim nekdo bere toho kone se sedlem co basti oves a je treba ho napojit po par hodinach v sedle aby nezdechnul
10. 8. 2015 16:13
Re: typicka recenzia...
Cenim si, ze ste sa ozvali. Islo mi napr. o popis navigacie, kde podla mna dvojite potvrdenie trasy nie je ziadny problem. Ja pouzivam len sygic v mobile a aj tam je to tak, ze sa najskor potvrdenim len zobrazi trasa, pripadne viac alternativnych tras a potom sa opatovnym potvrdenim zapne navigacia. Nikde som v recenziach fabie na auto.cz nevidel dokladne skritizovany napr. slavny mirror-link, ktory je mozne pripojit asi tak k trom high-end telefonom na trhu a to je vsetko. To je podla mna ovela vacsia nevyhoda ako chaotickejsie menu navigacie. Otacky motora pri 130 km/h tiez nie su dnes nejake vynimocne pri tomto type motorov. Koncernove tsi ma rovnako nizke otacky a dlhe prevody, tam je to ale vychvalovane. Takisto by som si dovolil pochybovat o tom, ze torquesteer je sposobeny makkym ulozenim ramien napravy. Skor ide o to, ze osi otacania kolies su dost daleko od samotneho stredu kolesa. Co je ale uplne bezne, pokial nejde o specialny typ riadenia, kde stred otacania kolesa je priblizeny co najviac k stredu samotneho kolesa. Kazde bezne auto s vykonnejsim motorom ma zakonite tento jav, ktory ak je potlaceny, tak skor mechanikou posilnovaca, ktore ale potom znecitlivuje riadenie. Toyota sa rozhodla urobit riadenie aspon trochu komunikativne, tak je torquesteer normalny. Taktiez by ste mali pisat kolko ma Vami testovane auto najazdene, pretoze "toporny" rozjazd moze byt uplne normalny pri nezabehnutom motore. Co nie je az take negativum. Ohladom valiveho hluku zase vela zalezi na pneumatikach. Mozno by bolo dobre zistit ake pneumatiky su na aute a aku maju uroven hluku oproti inym. Ale netvrdim, ze auris nema ziadne negativa... len sa z clanku zda ako keby niektore veci boli hodnotene skor subjektivne. Mozno sa aj prilis zameriavam na tieto veci, lebo prakticky vzdy je skoda alebo vw v testoch auto.cz oproti konkurencnym modelom najlepsia. Pricom stale nemozem uverit, ze vw vyraba dokonale auta :-) Osobne by som im vycital diskutabilnu spolahlivost tsi, spotrebu vyrazne zavislu na style jazdy (co je ale prakticky u vsetkych malych turbo motorov), absenciu vykonnejsich neturbo motorov, nudny a opakujuci sa dizajn interierov aj exterierov, vyssie ceny oproti konkurencii... Ale na auto.cz su to vzdy superauta... ;-\
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 10:44
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
No ruku na srdce.. nejhezčí hatchback to rozhodně není >:D
Avatar - lamal
10. 8. 2015 09:51
Re: Spotřeba??? 6,9l
ked nevies ako s tym jazdili ako to mozes tvrdit ? >:D

alebo dalsi žrút tabulkovych srači.ek ?
Avatar - AUDIRS6
10. 8. 2015 10:42
Re: no nevim..nevim....
ako ten "pánko" s takou gramatikou dosiahol na tie auta.... >:D

Ked sa neucil gramatiku, mal sa aspon ucit radit, aby mu Amarok nezdochynal za jazdy >:-[]
a ze mu zdochyna "fokus >:D ".....noooo, neviem...mozno len nevie, ze asi ma zapnuty stop-start system >:D
Avatar - Emel
11. 8. 2015 08:38
Re: Závěr tvrdí basu
Žádná z motorizací u Aurisu nezvládne stovku pod 10s, to je v dnešní době asi nejhorší bilance modelu v evropské kompaktní třídě. Klidně bych ti k tomu nějaká čísla dohledal, pokud bych měl pocit, že chceš taky poslouchat a ne jen trolovat. Ten pocit ale nemám, tak ti nebudu do tvé pravdy šťourat - klidně považuj takové výkony za nadprůměrné.
Avatar - Verny_2013
10. 8. 2015 23:20
Re: 2800ot
MPI to jako myslíš 2,0 MPi? Podmotorovaná varianta TSi 63Kw má opravdu jen 160 Nm ale ta má jen 5 kvalt. Takže pro srovnání je potřeba vzít verze 77 a 81Kw mají 6 kvalt a 175Nm od 1500 ot. na 3 a 4 jedou obě verze jak z praku, na 5 standartně a 6 je použitelná na dálnici, nebo pro defenzivní jízdu na spotřebu. Vybrat si může každý podle situace , nálady a provozu. Kdo chce jezdit s TSi úsporně tj. 5,5-6,0 l může. Stačí při běžné jízdě nepřekračovat 3000ot. Bavíme se samozřejmě o verzích TSi Euro 5 a 6 tj. řemen, výfukové svody integrované do hlavy válců a chlazené vodou. Točivý moment to umožňuje. Kdo chce jezdit s 2,0 MPi úsporně tak má prostě smůlu protože tam se pod 7 l dostaně jen nějaký eko-rallyový virtuoz.
Avatar - lamal
10. 8. 2015 18:20
Re: Auris?
vec vkusu, ake aurisa po FL by som asi bral 500x radsej ako megane a asi aj radsej ako pulsar...to by bolo tazsie rozhodovanie, oproti megymu to je ale jasne toyo sa.mi viac paci a ma lepsi podvozok...s 1,6 atmo jasna volba... skoda ze tam nedavaju 1,8 valvematic 103kw a trocha tuhsim chasis
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 12:21
Re: typicka recenzia...
Třeba v pohledu na motor, zpřevodování. Je pak otázkou, jakou relevanci má v tamovémto vyznění ostatní uvedený popis.
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 11:17
Re: no nevim..nevim....
Hele, chceš mi říct, že s osmiválcem i totálni trotl nedosáhne nikdy obrovské spotřeby a naopak budu jezdit jen za 7-8 litrů? S tim nemusím umět?
Avatar - Verny_2013
10. 8. 2015 10:22
Re: 2800ot
Přesně!! Koncernová TSi 1,2 i 1,4 točí na 6 při 130 2750 ot/min. To je dáno mnohem vyšším točivým momrntem oproti atmosférám. a mimochodem toto je hlavní přínos maloobjemových benzínových turbomotorů. V běžném režimu mnohem komfortnější projev - kultura chodu, větší pružnost a do 3000 ot. tedy i nižší spotřeba než u atmo bez turba s podobným výkonem. Takže ten kdo přejde z turbo dieselu na turbo benzín s těmito motory nemá žádný problém a jezdí kolem reálných 6l. Kdo s tím jezdí jako s benzínovou atmosférou tak se nedostane pod 7. To je celé.
A co se týká samotného testu to je fakt slabota. Doporučoval by autorům si po sobě občas články přečíst, zjistit si co napsal kolega o podobném motoru jiné značky a srovnávat jabka s jabkama a nikoliv s hruškama.
10. 8. 2015 09:59
Re: 2800ot
nielenze 2800 pri 130kmh je bezne, ale dokonca su auta, ktore tocia s malym turbobenzinom aj 2500rpm(308 s 1,2puretech). 2800 sa mi zda, ze tocia aj motory od vw koncernu a to aj 1,2tsi, tam to ale urcite bol precizne stanoveny prevod s nemeckou genialitou.
10. 8. 2015 16:22
Re: Závěr tvrdí basu
ako si napisal, pokial testovali atmosferu, nazvali ju dychavicnou, zastaralou a ze by sa zislo moderne turbo a ked je, tak je lepsia zlata tociva atmosfera.
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 15:05
Re: typicka recenzia...
Pozor! Jen velmi zřídka si zaujatá osoba uvědomuje a už vůbec nikdy nepřipustí, že by mohla být zaujatá. Je to zkrátka psychologický stav. To ovšem neznamená, že to je váš případ. Váš může být ovlivněn i jinými činiteli, jako třeba živobytí... ;-)
Avatar - lamal
10. 8. 2015 10:18
Re: no nevim..nevim....
Nie ze by som si chcel zastavat koncern, ale prave 1,2 TSI sa javi aj z pomedzi vacsich 1,4 1,8 a 2,0 ako najspolahlivejsia aj napriek problemom s rozvodmi v zaciatkoch... urcite nema take problemy s konzumom oleja atd, celkom sa drzia na pocudovanie ;-)
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 11:23
Re: no nevim..nevim....
Ale já v tom jel. Dokonce jsem 3válec od Opelu kdysi měl. I škodovka HTP byla v rodině. Jiné nároky......ne, přiblblý eko terorismus ano. Však o tom svědčí první pokus s těmi Mustangy v Evropě. Problémem je evropské danění / trestání za objem.

Přáním přece je, aby to slušně jelo, slušně žralo a vydrželo. A nároky na opravu nebyly přemrštěné. Jenomže to Evropa deformuje daněma a požadavkama na papírově nízké emise CO2 a palivo. Ty mrňavé turbované motory jsou složité, málo vydrří, vadí jim zátěž, musíš se jim přizpůsobovat a v důsledku na dálnici žerou stejně jako V8. Jenže u nás to spěje k třem válcům v BMW 3er či přetechnizovaným, těžkým hybridům a spol. Toto mě sere.....ale ještě kdyby se tím zachraňoval svět, ale i to je blábol při srovnání s dopravou leteckou, lodní nebo emisemi při spalování tuhých paliv v zimě při vytápění. Nemluvě o velkých podnicích....
Avatar - AUDIRS6
10. 8. 2015 13:30
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Podla toho, na ako dlho tu peknu chces ;-)
Ak na hodinu / dve, na to ani majland netreba >:-[]
Avatar - Uživatel_5340709
10. 8. 2015 17:28
Auris?
Nějak jsem se dnes nechtěl zapojovat do "dvojpólové" debaty nad tímto autem, která tu přesně rozděluje diskutéry na dva tábory. Na fandy co už zažili, nebo zažívají nějakéto toho japonce, a na ty druhé, co jim to auto více méně nic neříká.
Zkusil jsem se vžít do pozice kupujícího nějaký takový HB, a trochu přemítal, jestli by to auris vyhrál, nebo aspoň kandidoval. Vedle jsem postavil golfa, M3, pulsar, megane. Marně hledám, proč brát toyotu, TSI v golfu už bude lepší, atmo v mazdě točivější a steně silné s identickou spotřebou, francouz je v turbech už také dále. Designově mi přijde i pulsar zajímavější, o těch dalších nemluvě. Toyotě tak zůstává klasická japonská spolehlivost, což je celkem silný argument, ale v tomto případě by mě maximálně trochu zviklal u ucelenějšího meganu. Sečteno podtrženo, ač jpn fanda, tady stará japonská škola jaksi neboduje, turbo to asi nezachrání.
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:35
Re: no nevim..nevim....
Budu citovat raději...

"Ján Galbáč Ja mam ford fokus r.2014 1.0 eco bost 3 valce fungujuce na baze nahodnych vibuchov na kazdej krizovatke zdochne motor, priemerna z lahkou nohou okolo 7l/100km na dialnici 9l/100 predajca mi na reklamaciu spotreby povedal ze udaje prezentovane virobcom su dosiahnute v labolatornych podmienkach a v beznom provoze nedosiahnutelne... Druhe auto wv amarok 2.0 biturbo 180 hp, 2500kg, tri krat denne mi to pri pohynani zdochne lebo nevladze. A ten ich papierovy vikon pri niekolkych tisicoch otacok mi je na ch*ja To sa tiez inziniery z NDR nejako prepocitali. Akurat ze priemerna spotreba je okolo 7,5l/100km ale to je vsetko co ten motor dokaze...Tak nazdravie..."

Zdroj (diskuse k článku na Radio Dixie): [odkaz]
10. 8. 2015 09:42
Spotřeba??? 6,9l
6,9l, tak to je to auto hodně rozchlastané.
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:32
Re: Tak sme sa dozvedeli,
To nic nemění na tom, co jsem napsal. A úsporu - konkrétně Prius se zasloužil o to,že většina jeho majitelů už si hybrid nekoupí. Neuspoří tolik, o kolik více stojí (+ zkousnutí designu, Toyoty moc krásy nepobraly, bohužel).
Avatar - rohYpnol
11. 8. 2015 09:52
Re: Závěr tvrdí basu
Je to tak. Auris je vesměs průměrným modelem s bousem hybridu, tím jediným vyniká.

Tím průměrný však nemyslím nic špatného, naopak ve vodách průměrnosti může být lepší volbou než Octava/Golf/Leon. Nicméně i Toyota jde cestou podobnou Pulsaru, kdy toho náročnějšímu zákazníku nemá příliš co nabídnout. Jen n rozdíl od Pulsaru má Auris poněkud "komplikovanější design".

Podle mě je Auris smysluplný především v hybrod touring sport. Nicméně druhou stranou mince je, že jak je průměrný, tak nemá vyloženě špatnou motorizaci a věřím tomu, že i spolehlivost tohoto turbobenzinu bude ok.
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 16:45
Re: Přeplňovaných Toyot
Corolla turbo nebyla, ale Yaris Turbo ano [odkaz]
10. 8. 2015 14:42
Re: no nevim..nevim....
Protože vysoký litrový výkon znamená nízký objem a nízký objem znamená větší potenciál pro nízkou spotřebu při nízké zátěži (když není potřeba, nemusíš ten motor přeplňovat). Automobilkám v tom létají miliardy euro; pokud ti dokáží prodat tříválec místo šestiválce, tak to udělají. A realita EU byla, že poptávka po větších motorech nebyla nějak velká.
10. 8. 2015 12:30
Re: no nevim..nevim....
viacmenej ma pravdu, starucicky sestvalec 2.4-liter v dvojkovej audi A6 u nas jazdi s priemernou spotrebou 10 litrov bez ohladu na hocico, ak pojdes na maximalnu usporu, pod 8 litrov priemernu nespravis ani nahodou, ak pojdes na vykon, nad dvanast sa priemerne dostanes len velmi tazko, a je uplne jedno, ci pouzivas klimu, navigaciu, ci ides po dialnici alebo nie...

Odchylka u toho 6-valca je tych cca. 20 percent nahor a nadol.

Zober si nejaky maloobjemovy motor, nebodaj trojvalec:
Papierovo za 5 litrov, najmensia mozna spotreba okolo 4, najvacsiu vies spravit aj dvojmiestnu. Smerom nadol vies spravit o 20 percent menej, smerom nahol vies spravit aj o 100 percent viac.

Potom si to u toho malého motora spriemeruj - výsledok zavisi od toho, ci pouzivas klimu alebo nie, ci jazdis dialnice alebo nie, ci jazdis dynamicky alebo nie, atd.

V sestvalca mas u/*/e ci mas zapnutu klimu a ci ides po dialnici, s priemernou spotrebou si to nespravi dokopy nic...
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 11:23
Re: no nevim..nevim....
Je to právě naopak, s velkým motorem dokáže být úsporný jen vyježděný a předvídající řidič. Ty malé dokáži tyhle nuance zakrýt daleko lépe... pokud je samozřejmě někdo nepoužívá k atakování maximálky v plně naloženém autě..
Avatar - fOE
10. 8. 2015 10:57
Re: 2800ot
Ajaj, motor 1.2dig-t je preznacena 1.2tce od renaultu, takze 4 valce a turbo. Kompresorova je 1.2dig-s (predpokladam to "s" jako supercharged). To o cem jsem psal byla prave ta 4 valcova turbena verze renaultackeho motoru, tedy primy konkurent one toyoty nahore, i vzhledem k 85kw ani primejsi uz byt nemuze, a jak napsal rohypnol dole v Pulsaru toci dokonce jen 2600ot (V Juke je to nejakych 2750).
Takze mi to stale prijde jako hodnota ne jen zcela logicka, ale i naprosto bezna. ;-)
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:40
Re: Designérská zpátečka
Souhlas a atmosférickým motorům z její dílny.
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 10:35
Re: no nevim..nevim....
Tohle je jen kec. V autech nižší střední třídy jsou takové motory naopak zpestřením, kdy za slušné peníze, kolikrát i spotřebu, dostanu pružný motor, protože sem na to dřív potřeboval 1.8 či dvoulitr a dnes je to v základu a za méně peněz.
10. 8. 2015 10:17
Re: Designérská zpátečka
Presne tak. Minimalne predek byl fajn. Ale nejvic me nastvali s avensisem. To bylo po prvnim fl. vazne pekny auto.
Avatar - Emel
10. 8. 2015 23:12
Re: Závěr tvrdí basu
Mohl bych začít vysvětlovat co že to je ten průměr, pak přejít k automobilové typologii, vypisovat konkurenční pohonné jednotky, rozdělit je na základní a špičkové a ty mezi tím... Ale dneska nemám náladu a dám přednost diskusi s někým, kdo už má nějaký základ... Sorry.
Avatar - Emel
10. 8. 2015 20:17
Re: Závěr tvrdí basu
Na druhou stranu, žádný z těch motorů nenabízí lepší než průměrnou dynamiku...
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 8. 2015 17:40
Re: Závěr tvrdí basu
V tejto triede nikto neponuka model, ktory je k dispozicii ako

hatchback, kombi, s atmosferou, turbom, dieselom, hybridom.
A mozes kombinovat.

Plne funkcny, odskusany a spolahlivy hybrid ti v tejto triede, za tieto peniaze, neponuka nikto.

Problem hodnotenia je, okrem toho, co napisal Rohypnol, ze autor clanku oznacuje motor za zly a to LEN preto, ze ma inu charakteristiku, ako motory inej znacky, ze je skratka inak naladeny.

Ale ina charakteristika motora este neznamena, ze je jeden horsi a druhy lepsi.
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 16:50
Re: Závěr tvrdí basu
Tak teda uveď ty vlastnosti, které jsou na Aurisu tak unikátní, že na ně konkurence nemá jak odpovědět?
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 13:27
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Ale ta moje je nejhezčí! >:D Chápu tě, ale tohle přeci té své nemůžeš říct, že jsou i hezčí, než ona >:D To by dlouho tvoje už nebyla >:D

Můj příspěvek je o tom, že se ti musí alespoň trochu líbit, navíc aut je na trhu o poznání méně, než žen a každý si za svůj obnos peněz může koupit to nejhezčí na co má (takže pokud dám 400 tisíc za Aurise, který neni tak moc krásný, nebo 400 za Leona, nebo MA3, je jedno, mohu mít to hezčí), což u žen do velké míry nelze ( ale jsou výjimky, když máš velký obnos).

Auris se mi zkrátka nelíbí a nevidím ani jeden důvod mu dát přednost před jinou "dámou" ve své třídě :-)
10. 8. 2015 13:01
Re: no nevim..nevim....
Presne tak, ked ide 20-rocna V6 v A6 za 10 litrov alebo v bmw1 do 9 litrov a daju stovku pod 9 sekund, keby sa namiesto tych oturbenych kosaciek investovalo do vyvoja sestvalcov bez turba, napr. priamy vstrek alebo nepriamy DualJet, napr. vypinanie valcov, napríklad mierne zvyseny kompresny pomer, boli by tu benzinove auta, co by dali stovku za cca. 8 sekund a zrali realne do 7.5-8 litra, co je absolutne primerane az vynikajuce aj na dnesnu dobu s nenapodobytelnou kultúrou chodu, vynikajúcou spolahlivostou a dlhou zivotnostou.

Ale nie, namiesto toho su tu benziny, ktore maju litrovy vykon 150 koni a tym ich pozitiva koncia, pricom neviem, ktory idiot vymyslel, ze vysoky litrovy vykon je pozitívum...

V6 nie je primarne o tom, ci das stovku za 7.5 alebo za 9 sekund, je to primarne o zamatovom chode, perfektnom zvuku, dlhodobej spolahlivosti, dostatku vykonu aj v dialnicnych rýchlostiach a v hranicnych situáciách a pod.
10. 8. 2015 11:11
Re: no nevim..nevim....
Tady jsme v Evrope a mame proste jine naroky, jine narizeni, tak prosim nehazejme sem V8, at uz jsou nam vice ci mene sympaticke.
TSi byl pruser, nektere se nedozili ani prvnich narozenin, ale jsou tu i jini vyrobci, kterym se tyto nastvane sekacky povedli lepe a zatim jezdi, takze nehazejme vsechny do jednoho pytle.
To co predvadis je typicke, neznam to, nejel jsem v tom, ale vim ze je to spatne.
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 19:06
Re: Závěr tvrdí basu
Hybrid je jediná hmatatelná výhoda... Ano, jestli někdo trvá na kompaktním hybridu, a má hybrid jako první požadavek v žebříčku hodnot, je Auris pravděpodobně tou nejlepší volbou.

Ale to má být jako všechno?

Kombinovatelnost jednotek neberu jako argument. To bychom pak mohli říct, že Golf prakticky smazává celý zbytek trhu...

S Aurisem jsem najezdil několik set kilometrů a své dojmy bych nejlépe popsal jako... nijaké... to auto přijelo a odjelo, přepravilo mě a nezanechalo jakýkoliv dojem. A věřím, že přesně takhle jej Toyota chtěla postavit. Ovšem právě z těchto důvodů nevidím v Aurisovi nic, čímž by mohl lámat nějaké třídní měřítka a zadupávat konkurenci do země...
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
10. 8. 2015 11:49
Re: 2800ot
Jasně. Problém je, že je dlouhá i ta pětka. :-). Možná jsem měl jet na čtyřku, podle Vás. A na co tam teda ta šestka je? Ono jsou tady dlouhé všechny převody, ne jen ta šestka motor se vytáčí jak kdyby měl setrvačník s tříválce.
10. 8. 2015 17:10
Re: Závěr tvrdí basu
Právě naopak, nyní má konečně i Toyota adekvátní odpověď na různé přeplňované motory 1.0 - 1.2 od konkurence.
Avatar - miromen
10. 8. 2015 11:38
Re: no nevim..nevim....
To co si napsal je pravda ale zdejši osazenstvo bude tvrdit opak. :yes:
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:12
Re: Spotřeba??? 6,9l
Jako většina malých turbo aut. Na papíře to vypadá dobře, reál je však úplně jinde.
26. 8. 2015 09:31
Konečně posun v designu !
U Toyoty mě vždy odrazoval interiér, chyběla mi útulnost. V novém aurisu to vypadá velmi pěkně, hodně evropsky. Palec nahoru, Toyota se pochlapila..
Turbo motor ukáže teprve časem, jesli je dobrý nebo ne, snad to nebude taková ostuda jakou měl v době nedávné VW s motory 1.2 TSI :-)
15. 8. 2015 08:37
Re: Mé postřehy
Ok, omlouvám se, byl jsem trochu unáhlený, nechci být nezdvořilý.
Jinak, co se týká onoho akustického komfortu, zmiňoval jsem hluk od podběhů, hluk náprav při propružení/projetí překážky a aerodynamický hluk. Toto hledisko je pro mě o něco důležitější, než vlastní hlučnost motoru. A stojím si za tím, že v tomto je Auris 2 po fl lepší, než Škoda Octavia 3, minimálně verze bez multilinku, pozorovat to lze zejména při vyšších rychlostech nad 130 km/hod., anebo při projíždění rozbitějšího povrchu. Motory, jak jsem již v postřezích zmiňoval, z hlediska hlučnosti nesrovnávám.
Jinak s Golfem 7 a FF3 jsem nejel, mívám možnost jezdit, krom některých vozů Toyota Auris a Yaris vč. hybridních verzí, spíše vozy Škoda anebo střední třídou (Superb 2, Mondeo 3 po fl, Outback - nejedná/nejednalo se o vozy na konci životnosti, apod.). A ve srovnání s těmito si dovolím tvrdit, že akustický komfort (opět bez hodnocení motoru) onoho Aurise 1.2 D4-T se jim vyrovná.
S tou klimatizací - má lepší/jemnější možnosti nastavení ventilace a taktéž má i SW řídicí recirkulaci, zřejmě hlavně z důvodů úspory paliva, a její ovládací prvky jsou lepší než u Aurise před fl, průduchy po stranách palubky jsou jiné konstrukce s lepší možností nastavení směru a intenzity. Toto je pro mě také parametrem hodnocení klimatizace.
Co se týká otáček, možná se mohou rychlosti zdát delší, ale motor si s tím překvapivě dobře poradí (je pravda, že při větším zatížení člověk cítí limit cca 115 PS). Za mě se nejedná o nějakou nevýhodu.
Hluk motoru proniká do kabiny jen vzdáleně a i spuštění klaksonu je v kabině překvapivě málo slyšitelné, až si jeden může myslet, že klakson nefunguje (dle reakcí kolegy, jemuž jsem to auto zapůjčil).
Jedině mě zarazila nepřesnost převodovky při řazení 5. a 6. rychlosti. Ale vzhledem k tomu, že jste to v redakci nepozorovali (nebo jsem to aspoň nepostřehl), je možné, že toto byl pouze problém onoho konkrétního vozu, jenž jsem měl k dispozici.
Dronte Mauricijský.
11. 8. 2015 19:52
Re: 2800ot
Presne tak 1,2 TSI na to aky je to maly motor, iba 1,2 a 77(81) kW to ide viac ako slusne.
Taka 2-3-ka to ide fakt slusne dokonca aj 4- ka sa da. Ved trojka sa da tocit skoro 150 km/h. Staci ist 40km/h mat 3-ku a to auto zabera od 40-150km/h.
Dokonca upachteny chrochtak 1,9 TDI 77 kW sa na to nechyta, ci uz rozjazd ( sam si z toho robi ta 1,2 srandu ) a ani pri predbiehani to nema navrch staci dobry kvalt na TSI a je o kusok zivsie. Jednoducho benzin je benzin.
Avatar - Cuba66
11. 8. 2015 13:06
Re: Pozdě, ale přece
Jen upřesnění - pokud by ten turbobenzín byl konstrukce Nissan, tak bych neměl problém :-) stejně jako nemám problém s 1,2T v Aurisu. Dokonce bych tenhle motor rád viděl v Corolle, která je, až na zavěšení víka kufru, to nejhezčí, co Toyota nabízí (mimo GT86).
Avatar - Emel
11. 8. 2015 11:13
Re: Pozdě, ale přece
Já v principu nejsem proti atmosférám, jen prostě potřebují dostatečný objem. Mazdí dvoulitr je optikou kompaktu nadstandardní motorizace (prosím nick Me_Myself aby se zdržel komentářů k pojmu nadstandardní) a pro běžné ježdění bych si uměl představit i tu 88kW verzi, která je ve výsledku svými parametry podobná menšímu turbu (1.4TSI 92kW nebo lepší 1.2T).
10. 8. 2015 22:07
Pozdě, ale přece
Nissan pochopil, že bez pořádné nabídky moderních turbobenzínů to je v Evropě marné a mimo jiné i díky této prozíravosti (a spolupráci s Renaultem) se stal v Evropě japonskou jedničkou. Toyota silně zaspala a nyní se vrací do hry.
Avatar - Blue Sun
10. 8. 2015 19:43
Re: Závěr tvrdí basu
Je smutné, že Toyota musí tak hluboce klesnout, aby stála za pohled Evropanům...
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 16:13
Re: no nevim..nevim....
Moje zkušenost je opačná. A navíc nevím, jestli mluvíme o tom samém. ty popisuješ různé styly jízdy (pomalou, normální, sportovní), já reagoval na cherokeeho a psal o tom, kdy někdo umí/neumí jezdit - tedy kdy dva lidé ujedou stejnou trasu se stejným rychlostním průměrem za různé spotřeby..

Když posadíš nezkušeného, nepředvídajícího a nepříliš vnímavého řidiče do auta s velkým motorem, bude mít klidně o 2-3 litry větší spotřebu, než ty. Když ho posadíš do nějaké malorážky, většinou se rozdíl vejde do litru --> větší motor = větší aktuální nárůst spotřeby při nenadálých rozjezdech, akceleracích atd..

No a s tím druhým ovšem taky nesouhlasím. Velký i malý motor budou mít ten rozptyl podobný. Velikost intervalu mnohem více záleží na způsobu plnění, než objemu motoru...
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 15:32
Re: Závěr tvrdí basu
Klídek. Jsme přece na ACZ. ;-)
10. 8. 2015 14:26
Re: 2800ot
Tento problém ovšem konkrétně u spousty turbomotorů odpadá, a tento není výjimkou, tím, že mají velmi plochý vršek. Tzn. ve velmi širokém spektru otáček se pohybuješ (téměř) na maximu a do něj jsi schopen se téměř kdykoliv podřadit. Naprosto ukázková je třeba řada TSi, a to od nejslabších po ty vrcholné.

I zde - ve 4.000 ot. má motor už 77,5kW, ale maximum 85kW má "až" v 5.200. Plochý vršek pak mj. znamená velmi dobrý překryv rychlostí, na rozdíl třeba od "ostrého" průběhu u přeplňované nafty anebo atmosférických benzímů.
10. 8. 2015 14:10
Re: no nevim..nevim....
Šestiválce jsou totiž v EU u Fordu relevantní srovnání. >:-[] ;-)
10. 8. 2015 13:59
Re: Tak sme sa dozvedeli,
To se pohybuješ na podobné úrovni, jako je loajalita zákazníků ke značce (= že si za sebou koupí dva vozy stejné značky).
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 13:38
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
>:-[] :yes:
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 13:35
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Ale notak ..... Na hodinu dve si mužu pujčit i Ferrari... >:D
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 13:16
Re: no nevim..nevim....
Navíc i EB jsou tu už dost dlouho, takže je určitě dost kusů i s tímto nájezdem.
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 13:14
Re: 2800ot
??? konkurence klidně může mít krátce poskládané převody a jen dlouhou šestku. Délka šestky snad příliš neříká, jaké jsou 1-5. Opakuji - může, netvrdím, že má.
Co ti na tom nedává smysl?
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 13:13
Re: no nevim..nevim....
200 000 + km si troufnu říct mne nezajímá u benzínu, na takové nájezdy je diesel. Pokud to vydrží 10 let a takovou tu sumu km, uvidíme. Navíc tu nejsou jen TSI a Ecoboosty...
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 13:01
Re: 2800ot
Všechny převody má Auris příliš dlouhé, a proto na 6-ku Auris točí při 130 kmh stejně jako konkurence při 130 kmh na 6-ku? To myslíte vážně? To mi má dávat smysl?
10. 8. 2015 12:31
Re: no nevim..nevim....
Nezmysel, vid príspevok vyssie, s velkym motorom nespravis velku odchylku od priemernej spotreby, bez ohladu na klimu, dialnice, atd. Jedine, ze by si chodil cely cas na dvojke, tak ale to by bol nejaky masochista, nie vodic...
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 11:50
Re: 2800ot
Mazda. Když je mi 6-ka dlouhá, mám dalších 5 převodů. Což se stane jen s naloženým autem nebo při potřebě většího zrychlení. Zcela běžně šestku řadím i kolem 80kmh.
Avatar - lamal
10. 8. 2015 10:50
Re: Zpřevodování
´Nelze tedy současně zvyšovat (zmenšovat) výkon i kroutící moment a otáčky´

pokial ide krivka Nm hore narastajucimi otackami, tak logicky stupa aj vykon... takze ano ide sucastne zvysovat vykon a krutiaci moment a otacky... az po maxime krutiaceho momentu zacne narastajucimi otackami krutiacik klesat ale napriek tomu este stupa vykon, lebo je nasobeny otackami
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 10:37
Re: no nevim..nevim....
EB 125ps jsem taky jel ve stejném voze jako ty, ale ty tři válce sem tam teda slyšel, jinak souhlas. Dokonce i v BMW třívalci s turbem se ozývá stará známá HTP :D:D

1.6EB je opravdu povedený motor, co se jízdy a výkonů týče, ale to je trochu jiná liga, než základní jednadvojky s turbem :-)
10. 8. 2015 10:28
Re: Zpřevodování
Ford SMax 1.6 EB pri 130 Km/h taky točí cca 2800 ot/min.
Já vím, že je to úplně jiná kategorie, jen že je to běžné i v jiných kategoriích.
11. 8. 2015 10:39
Re: Pozdě, ale přece
U mě je to přesně naopak, díky turbobenzínům je Pulsar jediný Japonec (a teď i tento Auris, ten by ale potřeboval nabídku těch turbomotorů trochu rozšířit) v nižší střední, který stojí za úvahu. Nic proti atmosférickým benzínům, pokud po nich někdo touží tak proč ne, ale mě by dokázaly oslovit v nějakém víceválcovém vysokovýkonném provedení u sportovních aut, u běžných spotřebních plechovek je turbobenzín uživatelsky daleko příjemnější volba a nakonec i ta o trochu nižší spotřeba není k zahození.
Avatar - PepaJ
10. 8. 2015 23:16
Re: Závěr tvrdí basu
Tak k tem motorum 1,6 od toyt...jezdil jsem s nimi a ta starsi byla zivejsi diky lepsimu zprevodovani.. Ta novejsi.. diky zprevodovani docela nudna az ospala na 92kw.. vlastne jako cely auris.. Takova bez emoci.. To ale neznamena.. Ze by byla spatna.. Proste nula emoci z rizeni i uziti si cesty za volantem. I muj stary golfik 1,6 16V 77kw..byl zivejsi:(
10. 8. 2015 16:42
Re: typicka recenzia...
Asi tak nejak, to je porad subjektivni hodnoceni ze se neco nelibi a pak technicke info hapruje, podobne jako info o extra nizkych otackach na 6kvalt pri 130. Tady to nejsou testy, ale zaujate info placenych blogeru ;-)
10. 8. 2015 15:40
Re: no nevim..nevim....
Ja som zakaznik a mne ide o mna, nie o automobilku. Taky americky pristup. Keby sa kazdy spraval takto a neobhajoval tie ekopokusy, mali by sme sa ako vodici omnoho lepsie. V USA zákazníci chcu CD mechaniku? Presadia si ju. Chcu aby boli merania spotreby realne? Presadia si to, chcu trvalo vypnuty start-stop? Presadia si ho.

Stale nerozumiem ako je mozne, ze v USA sa predavaju auta za podstatne menej, kazia sa tiez podstatne menej a automobilky tam maju raj, u nas je to drahe, kazove a automobilky sa iba stazuju...
Avatar - Blue Sun
10. 8. 2015 15:31
Re: Spotřeba??? 6,9l
Jsi fakt tak hloupý, že si vytáhneš jedno číslo a nepřečteš si zbytek odstavce? Nebo si prostě jen tupě potřebuješ kopnout do něčeho, čemu se tvá modla nevyrovná?
10. 8. 2015 14:49
Re: no nevim..nevim....
"2.4-liter v dvojkovej audi A6 u nas jazdi s priemernou spotrebou 10 litrov bez ohladu na hocico"

tak tomu neverim ani omilem >:D A6 avant (C5) 2.4 V6 121kW jsem jezdil prez 8 let (vetsina jizd jen ja a vpodstate prazdne auto) a prumer 10.1-10.2 je tak +- to co se da dosahnout vcelku beznym jezdenim, 8 litru je ultra usporna jizda kdy na dalnici budes moct olizovat zadni SPZ na navesu kamionu, pokud se tomu autu da trosku vic, tak je realnej prumer cca 12 litru

na Mosteckem okruhu si brala bezproblemu 35-40 na 100
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 10:14
Designérská zpátečka
Docela mě mrzí ústup v designu. Tato generace Aurisu byla vše jen ne vyloženě prvoplánovitě krásná. Nicméně pokud oko přivyklo japonským linkám, postupně začalo nacházet skrytou krásu a promyšlenost designu.

FL však podle mě tuto promyšlenost zbořil. Na první pohled nepochybně přijatelnější pro oko Evropana. Ale to japonské kouzlo podle mě zkrátka poněkud vyprchalo ;-\
Avatar - AUDIRS6
10. 8. 2015 13:06
Re: no nevim..nevim....
to by ma zaujimalo, kto ma s tou A6 2.4 taku spotrebu. :-!
2.8 je sice vydarenejsi motor ( vdaka dlhsiemu zdvihu, väcsieho objemu a z neho vyplyvajucemu vyssiemu krutiaku ) som sa s tym motorom ja aj majite bezne dokazal pohybovat mimo mesta svizne pod 8 ! Ked sa islo na spotrebu, tak A6 2.8 Avant quattro tiptronic dokazala papat tesne okolo 7 !
Ano, kombinovana tam je tesne pod 10, ale ta v jeho pripade zahrna cca 50% mesto - a tam ma tazky Avant quattro automat dost tazke podmienky na dosahovanie dobrej spotreby.
dalsia vec je fakt ostra jazda: Mnou myslena ostra jazda znamenala aj na tomto motore 15+. Ale to uz som obiehal vsetko a fakt kedy som chcel a jazdu si uzival. :-)
Jo, a aby som nezabudol - to auto jazdi na LPG. Ked som si uzival na LPG-cku, tak jazda co znamenala 15 benzinu bola za cca 18 LPG. Ale to uz je davnejsie - ked sa este dalo na cestach aj trosku vyblbnut... :-!
Preco to vsetko pisem a co tym chcem povedat ?
Ten, kto jazdi na tej A6 2.4 ( ani neviem ci FWD / AWD, manual / tiptronik, sedan / avant...vybava - a z toho vyplyvajuca hmotnost, obutie - valive odpory...) asi nieje bohviaky sofer, ked ma priemer taky a rozptyl len taky slaby. :-!
Vsetky tieto moje poznatky sa daju ciastocne aplikovat aj na turbo-benziny, len tam s rovnakym vykonom o moc nizsiu spotrebu neurobim, ale vyssiu joooo >:D
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
10. 8. 2015 11:46
Re: 2800ot
Ano je to tak. 1.2dig-t jsou dnes vlastně dva různé motory. Já měl na mysli samozřejmě ten od Nissanu. Ten od Renaultu bych pojmenoval normálně Energy TCe
Avatar - Dzakobo
10. 8. 2015 10:20
Přeplňovaných Toyot
bylo více než Supra a Celica. Určitě bych nezapomínal na kompresorovou Corollu 1,8, která se dala vyhnat až ke 300 koním. Škoda, že motor nenaladili na větší tah odspodu a nedali trochu kratší převody, hned by to bylo o hodně příjemnější auto.

Jinak pouze dotykové ovládání ventilace bych neskousl, takže někteří evropští výrobci (Alfa, Ford, Opel, koncern VW, Volvo, prémie) stále hrají v mých očích prim.

To je zajímavý, Korejci se už naučili, jak má vypadat ergonomický interiér, ale Japka si to stále šmudlají po svém. >:D :no:
10. 8. 2015 12:22
Re: no nevim..nevim....
Ecoboosty:
+ dobre jazdia, to absolutne nikto nespochybnuje
- spotreba je o nicom
+- kratkodoba spolahlivost na rozdiel od TSI super, dlhodoba/200000+ km v porovnani s atmosferou otazna

Skus si pozriet nejaky americky test tych ecoboostov, vsade na to nadavaju, kultura chodu horsia ako u sestvalca a realna spotreba vacsia, no dakujem pekne...

Ford Focus 1.0 ecoboost - videl som zopar testov, malo to realnu spotrebu 7 litrov, no dakujem pekne, to aj s tym starym 1.6 od toyoty das menej, o modernych atmosférach od mazdy ani nehovorim, uz aj Suzuki s obycajnou 1.6 v crossoveroch je uspornejsie.

Maloobjemovy motor je jednoducho zavisli od stylu jazdy a dalsich veci, napr. je rozdiel, ci zapnes klimu v aute s dvojlitrovym alebo jednolitrovym motorom, potom ci si plne nalozeny, ci sa iba vlecies alebo chces dynamiku, atd.
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 10:38
Re: no nevim..nevim....
A po 3 letech výměna motoru v ceně? A to je výhoda mít teď motor menší než lepší sekačky? Já mám i motocykl s objemem 1,7. Objem nenahradíš ;-)

Doporučuji přečíst: [odkaz]
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 11:13
Re: no nevim..nevim....
A to je ono umí/neumí jezdit.....s pořádným motorem je to jedno. Kupovat pidimotor, přizpůsobovat se mu, nesmět ho protáhnout a po dvou x třech letech ho celý vyměnit...k tomu to spěje. Zbytečně složitá technika, která má efekt jen na papíře.
21. 8. 2015 10:22
Re: Mé postřehy
Děkuji za skvělé a reálné postřehy. To mě děsí furt na redaktorech SM, že občas jakoby smetou kvalitní auto s náznakem, že jediné NADAUTO skoda je to pravé, přitom motory 1.2 TSI stále nejsou bez problémů a škoda to neskutešně tutlá stejně jako to dělala u motorů HTP. Co vidím ve firmě je, jak roste vztek a frustrace nás čechů jak škoda nic pro zlepšení nedělá. Když Toyota najde nějakou fatální závádu, hned je svolávačka a často zákazník neplatí nic, to u Škody je vše potichu a v autorizovaním serivise se musíte hádat do "krve", aby vám vůbec chrastění řetězu uznali, jako závadu atd...
Avatar - lamal
13. 8. 2015 07:49
Re: no nevim..nevim....
pozeral som viac V6 okolo 180kg - 200kg mali vsetky, to co som posielal 1,4TSi bola klasicka 90kw tj 122ps prvej generacie, tie novsie s vypinanim valcov su mozno este lahsie... pokial si myslel twinchgarger mohol si aspon jeho vahu uviest, ale je to uplne irelevantny priklad, pretoze VW ho uz prestal vyrabat a nikto iny to nepouziva, 99,99% su klasicke turba takze zostan pri nich radsej :-)

To o tom downgrade je blbost, to si ozaj nevidel z coho vychadzaju tie motory? 1,4TCe je nissanacka 1,4 16V a ziadne upravy bloku, zmeny materialu bloku, 1,4Tjet je taktiez obycajna 1,4 16v od fiatu a podobne, tie motory maju v beznom setupe tak o 30% vyssi vykon ak ratas celok a to fakt nepotrebuje pre robustny motor ziadne extras v zakladnej konstrukcii, ved tie atmosfery natocia 400tisic bez problemu s mechanikou, su bohato dimenzovane aj na nejake navysenie turbom...

´´ jiné pracuješ s vyšším tlakem, nejde jen o větší moment ´´ - s akym vyssim tlakom ? vsak turbomotory maju praveze este nizsi kompresny pomer ako atmosfery, kvoli detonaciam, takze tlaky su bud zhodne alebo nizsie, jedine co je vacsie je podavany vykon, ziadne tlaky... Mazanie moze zabezpecit max vykonnejsie olejove cerpadlo co neprida asi nic na vahe ak si ho niekedy videl tak ide len o velkost a ucinnost ´´lopatiek´´ ak by bolo vykonnejsie o 0,5kg tazsie tak by to bolo vela, inak mazanie ako take je tvorene kanalikmi a vedeniami v motore samotnom s tym nespravia nic co by pridalo na vahe, turbo sa tiez len napaja na tlak oleja v systeme...inak turba tocia vacsinou aj nizsie otacky kde su ucinnejsie, takze ten motor je castejsie este menej v otackach ako pri atmosferickom plneni kde sa musi tocit... porovnaj si viac motorov zistis, ze preplnana 1,4 nebude NIKDY tazsia ako to co nahradza ci 2,0 a o V6 sa radsej ani nebavme
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
12. 8. 2015 15:03
Re: typicka recenzia...
Věřte, že zaujatý fakt nejsem. Prostě to má dlouhé kvalty a tak to je. A že to mají i jiná auta. S tím souhlasím. Budu to psát i u nich. S tím problém nemám. A jaký to auto je? Určitě je lepší než dobré. Proto to hodnocení.
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
12. 8. 2015 14:58
Re: Závěr tvrdí basu
U VVT-i není "i" injection, ale inteligent. Má to znamenat, že se proměnné časování měni plynule, ne pouze ve dvou stupních, daných krajními polohami variátoru. Není to nic světoborného. Tohle má řadu let každá automobilová značka. Valvematic je ale něco jiného. To už každý nemá.
11. 8. 2015 22:22
Re: no nevim..nevim....
To jsou váhy poslední generace a na 1,4 oproti té předchozí ušetřili cca. 25 kg. A to pořád myslím není TC, protože si ze soupisu úspor nepamatuji kompresor, který na TC byl a na žádném provedení poslední generace není.

200+ kg je na šestiválec strašně moc, leda by to byl diesel (i tak by to bylo dost), nebo tam počítají něco navíc. Jak 3,0 TDI, tak 30d mají pod 200 kg, pokud vím. 4,2 V8 v S4 nebo A8 měl snad pod 200 kg, to je celkem obyčejný civilní motor (RS4 má jiný), ani ne nějak nový. Jsou i lehčí V8.

Může dojít také ke změně materiálu, pro přeplňovaný motor můžou například "downgradovat" na litinu místo hliníku. Mimo jiné pracuješ s vyšším tlakem, nejde jen o větší moment. I mazací a chladící systém bude spíš odpovídat tomu většímu motoru, pokud ho dokonce nepřekoná (musíš řešit i mazání a chlazení turbodmychadla).
11. 8. 2015 22:02
Re: sečteno, podtrženo
U Toyoty chodím rovnou do ceníku (PDF), konfigurátor jsem kdysi vyzkoušel a nezaujal; ceníky mají tak jednoduché, že ani není potřeba. I když mám takový pocit, že jsem naposledy měl problém proklikat se k PDF ceníku. Tak ty stránky vylepšují, že je čím dál těžší dostat se k informacím, které člověk chce. :-) Soudím tedy z ceníků z doby uvedení posledních generací Yarise a Aurise.
11. 8. 2015 19:21
Re: Mé postřehy
Zdálo se mi, že když prošlápnu brzdový pedál a povoluji do kopce ručku, že i při uvolněné ručce je ještě po uvolnění brzdového pedálu asi 1-2 s v brzdové soustavě tlak, což pomáhá při rozjezdu. Čili chvíli brzdy drží auto v kopci. Přítomnost tohoto mi potvrdil i kolega, jemuž jsem auto na chvíli půjčil k projetí a jenž mě na toto upozornil. Já osobně jsem asistent rozjezdu do kopce, přiznávám, tolik neřešil, manuál, jak jsem již uvedl, jsem neměl k dispozici.
Jinak spotřeba byla při mé plynulé jízdě rámci/mírně přes rychlostních limitů, často tempomat, nesnažil jsem se však jezdit vyloženě na spotřebu. Používané otáčky 1500-4000. Odhaduji, že při delší jízdě meziměsto spotřeba může klesnout až k 5,5 l/100 km.
11. 8. 2015 16:39
Re: Mé postřehy
Ad. 14, nevíš, jak funguje asistent rozjezdu do kopce? Musíš hodně prošlápnout brzdový pedál, abys ho aktivoval, poté, co jej pustíš, drží auto asi 2 vteřiny, pak jej postupně pouští. Nebo mi vysvětli, jak poznáš, jaký je tlak v brzdové soustavě?
11. 8. 2015 14:45
Re: Mé postřehy
Hehe tyto informace jsou prinosnejsi, presnejsi a obsahlejsi nez cela tato recenze :-! :yes:

Jinak k te spotrebe - ja uz to neresim.
Tady recenzentum na auto.cz zerou auta podobnych motorizaci o 1 - 1,5 litru vic nez kdyz s tim jedu ja. Vzdycky si litrik odpocitam a vim, ze se do toho vejdu ... :) Ale nakonec jsou jejich vysledky mozna bliz realite prumerneho ridice... :)
11. 8. 2015 13:27
Re: 2800ot
Na kolik se auto rozjede na dlouhou 1, dlouhou 2 a dlouhou 3? Je to alespoň 70, 130 a 160, když jsou všechny převody tak dlouhé?
11. 8. 2015 13:24
Re: 2800ot
Auris (atmo 1,6 97 kW) má převody 1 až 5 prakticky stejně dlouhé, jako Corolla ´99 (1,6 81 kW). Na jedničku jede pade, na dvojku kilo. Devadesátka na 5 možná 2800 (Corolla kolem 2900), to mi až tak těžké nepřijde (tohle je sice test 1,2 turbo, ale žalozpěvy o předlouhých převodech jsem četl i na benzinovou 1,6), pravdou ovšem je, že se jí moc nechce do otáček (a taky zpět z otáček), corolla v tomhle byla mnohem údernější. Auris při 130 točí na 6ku (kterou corolla neměla) nějakých 3100, mám-li pocit, že se auto trápí, mám k dispozici dalších 5 převodů prakticky stejně dlouhých jako původní auto.
11. 8. 2015 12:33
Re: no nevim..nevim....
presiel som sa, s 1.2 TSI mas nizsi vykon a vyssiu realnu spotrebu ako 2.0 skyactiv alebo 1.6 Suzuki.

Podla testov sa zda, ze nove 1.0 TSI ako NAHRADA 1.2 TSI nedajboze v octavii alebo golfe bude este vacsia tragedia/buda na nas/ co sa spotreby tyka - pri nizkom zatazeni /brzdna premavky, ecorally/ podje usporne, ale pri normálnom a vysokom bude zrat tolko, ze stara neinovovana 1.6 atmosfera by v konecnom dosledku bola uspornejsia...
11. 8. 2015 12:26
Re: no nevim..nevim....
Mas pravdu, jasne, nevhodna kupa, ale bola ina "kamenna" doba, ludia presadali z felicii do drahych fabii a pod.

Ale takého podmotorizovane auta sa bezne predavaju aj dnes, a neodborníci zákazníci, co je podla mna vacsina, ich podla mna stale vo velkom kupuju - zakladny motor, ci zakladny 1.2 TSI alebo litrovy trojvalec s turbom a velky kufor, idealne kombi. A pri kratkej skusobnej jazde o dvoch bez batoziny to ide velmi fajn - taha vodspodu a vykon nechyba, oficialne udaje o spotrebe su take nizke, predajca to obkeca...

Auto predane, emisie z Bruselu splnene a realna spotreba vyssia ako keby zakaznik kupil silnejsi motor resp. atmosferu, nevidim v tom ziadny realny prinos...

on-topic:
tento turbomotor od toyoty mal napr. na autozurnal.com velmi dobre hodnotenie a tym, ze je stvorvalec, od toyoty a ma millerov cyklus by mohol byt zaroven usporny aj dostatocne vykonny aj spolahlivy, co povazujem za taku malu revoluciu medzi turbomotormi, cas ukaze:D
11. 8. 2015 10:26
Re: Pozdě, ale přece
Tak přímovstřikový turbobenzín není jistě jediná souvislost, další je použití dieselů od Renaultu, to určitě také hodně pomohlo. Prostě Nissan se jako jediná japonská značka plně přizpůsobil v nabízené paletě motorů vkusu Evropanů a na prodejích se to odrazilo.
Avatar - Emel
11. 8. 2015 10:20
Re: sečteno, podtrženo
Schválně zkus na stránkách Toyota cokoli k těm balíčkům najít - v konfigurátoru nejsou a ceník mi zobrazuje prázdnou bílou stránku.
Avatar - lamal
11. 8. 2015 10:09
Re: no nevim..nevim....
HTP klamalo, pri beznom zvezeni to malo ozaj ten High Torque na 1,2 to chodi pekne od spodu a je to pruzne...do tych 80km/h parada... vacsina ludi tak usudila ze to staci bohate, bohuzial nikto nemeral spotrebu v narocnejsich rezimoch... jazdil som F2 s 1,2htp 44kw a aj 47kw v F1 kombajne... na jazdu tak do 110 km/h som si nemohol stazovat co sa vykonu tyka pri beznej jazde, samo nie s postrechu nalozenym autom, skorej sam alebo vo 2 >:D
Avatar - lamal
11. 8. 2015 09:59
Re: no nevim..nevim....
tak podme na to... wiki - The weight of these petrol engines made of die-cast aluminium is only 97 kg for the 1.2 TSI and 106 kg for the 1.4 TSI ... Ford V6 3.5: 449 lbs (203 kg) z wiki... nissan sr20de engine 139kg to je 2,0 16v take nieco nahradzaju 1,4T

snad necakas ze turbo a cooler bude mat 40kg alebo dokonca 100kg oproti v6... chapem ze si myslel, posilnenie bloku alebo klukovky, kvoli zatazeniu, ale to su oproti hladkym verziam tak rady kg... ak vobec, nejaka poctiva 1,4 atmo nema problem s nejakymi 120ps a 200nm cca myslim...
Avatar - Cuba66
11. 8. 2015 09:56
Re: Pozdě, ale přece
No jo, ale právě kvůli turbobenzínu od Renaultu do Pulsaru nepůjdu. Prostě jim ještě nevěřím, kdežto japonec s japonským motorem, to je něco jiného. Ale Pulsar se mi líbí, hlavně místo vzadu je super. S jedinou výhradou a tou je sklon sedáku.
Avatar - rohYpnol
11. 8. 2015 09:43
Re: Pozdě, ale přece
No vždyť. Bylo to tak i s dieselem, jak dlouho japoncům trvalo než pochopili, že bez pořádného dieselu se v Evropě můžou jít klouzat?
11. 8. 2015 09:35
Re: no nevim..nevim....
Taky mi ten chybejici valec ve stredni tride nevoni, ale na druhou stranu, kdyz se podivas ny poskytovany vykon, tak odpovida tomu, co se nabizelo pred erou turbomotoru.
11. 8. 2015 09:20
Re: sečteno, podtrženo
Už jsem se lekl, mně právě systém Toyoty přišel v téhle generaci produktů celkem dobrý. Právě díky těm balíčkům, které dávají jistou flexibilitu a přišly mi celkem dobře zvolené. Navíc do těhle malých aut myslím necpou takové "nesmysly" jako kožené sedačky. :-)
11. 8. 2015 09:13
Re: no nevim..nevim....
Jiný kraj, jiný mrav. USA jsou velký trh a jsou jednotnější než EU, kde máme kolikrát v každém státě jiné ceny, nejen díky daním. Ty jejich ceny bývají bez daně a DPH je pěkná sumička. Typicky se tam bavíme o skladovkách; tu si tu můžeš také koupit a bývá to zohledněno ve slevě. To jen tak na okraj. :-)
11. 8. 2015 08:51
Re: no nevim..nevim....
Přečetl sis tu větu celou? Já se rozhodně neomezoval na šestiválce. Atmosférické motory lze udělat velmi lehké. Hmotnosti není snadné srovnávat, protože hodně záleží, jak moc se snažili, za kolik ten motor mají vyrobit i kolik jich budou vyrábět. A také je otázka, co přesně je v té hmotnosti započítané. Pointa byla, že celý ten mechanismus kolem přeplňování něco váží a některé komponenty budou muset být "silnější". Úspora hmotnosti tak vůbec není garantovaná a ve výsledku ten motor může být i těžší.

Nicméně žádný moderní šestiválec by neměl tak malý výkon. Pokud se nebavíme o hodně malém objemu nebo třeba o plnohodnotném Millerovi, bez kompresoru - to by byl zajímavý motor, pochybuji však, že by ho trh přijal; lidé za své peníze chtějí výkon, to je snadno měřitelná a vyjádřitelná veličina. Proto se v autech neuchytil.
Avatar - Emel
11. 8. 2015 08:42
Re: Pozdě, ale přece
To co píšeš je samo o sobě pravda, ale jak významná je ta souvislost si nejsem jistý. Nissan trefil do černého s Qashqaiem a jeho úspěch se datuje ještě před éru moderních turbobenzínů... pokud si vzpomínám, první generace měla benzínové atmosféry a pak dCi.
Avatar - Emel
11. 8. 2015 08:39
Re: Závěr tvrdí basu
Myslel jsem, že se tak normálně označovaly motory s proměnným časováním ventilů a přímým vstřikem... variable valve timing - injection, nebo tak něco...
Avatar - fOE
11. 8. 2015 08:33
Re: 2800ot
Nejsou. Nissan ma dnes dva ruzne preplnovane motory o objemu 1.2l, ale znaceni ma jine. Jen jeden je znaceny jako dig-t a je to ta 1.2l 4 valcova preznacena 1.2tce. Ta nissanacka vlastni kompresorova a 3 valcova 1.2 je dig-s. ;-)
11. 8. 2015 07:57
Re: sečteno, podtrženo
Přesně tak, vnímání hluku je individuální.
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 22:38
Re: Závěr tvrdí basu
Corolla s tímto motorem se kolem roku 2000 prodávala v Austrálii. Nevím, jestli také v Evropě. Možná že ne.
10. 8. 2015 22:28
Re: Zpřevodování
jo jo kde jsou ty časy kdy jsem v 1,8T od audi "točil" ve 130 cca 3200.......
10. 8. 2015 22:16
Re: no nevim..nevim....
ja si zase nemyslím , že jsou nějak extra složitější...... třeba 1,2 tsi první generace to byl poměrně masivní blok , dva velký ventily, provozní otáčky jak u stabiláku, průměrnej litrovej výkon, kdyby hoši hned na začátku zamakali na rozovodech, tak to mohl být slušný držák, a přitom to byla jen omezená epizoda než uvedli 211
Avatar - lamal
10. 8. 2015 22:13
Re: 2800ot
s tym suhlasim, ale dabata bola o pouzitelnosti medzi 1000-2000ot a dlhych prevodoch... to je cele, ja tak tiez nejazdim, ale ked sa obcas stane ze ti po meste na 3ke spadnu otacky tak staci to zatlacit a ide to... pri takomto malom turbe s dlhymi prevodmi to nepojde... thats all :-)
Avatar - lamal
10. 8. 2015 22:10
Re: 2800ot
Primera s 85kw bola tociva ved max krutiak mala az pri 4000ot ako vacsina 16v motorov a dnes mam tiez 2,0 s max krutiakom pri 5100ot a sprava sa tak isto... ten motor ma pri 1000ot 90nm pri 1500ot 105nm pri 2000ot 110nm... si myslis ze si neporadi pri 1000ot s 90nm ? to ma daka 1,2ka pri 4000ot... mas toho malo odjazdeneho ocividne
Avatar - Emel
10. 8. 2015 21:00
Re: Závěr tvrdí basu
Co, nějaké faux-pas? Ten motor se jmenuje jinak? Přiznávám, že Toyotu moc nesleduju a hledat se mi to nechce.
10. 8. 2015 20:26
Re: 2800ot
Zkus totéž na točivé 16V atmosféře nebo dieselu, který se probudí okolo 1.500 ot. Tyhle motory lapnou dych také zhruba tam, kde ta malá foukačka.
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 20:23
Re: Závěr tvrdí basu
............1.6VVTi v testu už dlouho nebyla...proč asi? ;-)
10. 8. 2015 20:18
Re: 2800ot
Klidně mě polituj a pak mi vysvětli, v čem vidíš NOK tvrzení:

"Pmax 85kW je pořád 85kW, je úplně jedno, z jaké konstrukce a objemu. Jde jen o to, jaký průběh ta křivka výkonu má."

Použitelnost mezi 1.000 - 2.000 u aut, která mi prošly rukama, byla velmi různá a jeden z těchto motorů jel třeba už od volnoběhu na 850 ot.,u jiných to bylo mezi 1.400 - 1.500. Ale mne použitelnost v těchto otáčkách moc nezajímá (sic jí dokážu při jízdě hlavně po městě efektivně využít) , na rozdíl od toho, jak se motor chová při Pmax (mj. proto, že nemám problém se při jízdě do této oblasti podřadit klidně o 4 stupně, když je potřeba). Ale chápu, že většinový řidič má spíš naopak sklon k podtáčení motoru.
Avatar - fOE
10. 8. 2015 20:14
Re: 2800ot
Sestka tu neni od pocitu dynamiky, rozumne pouzit na akceleraci muze jit u aut typu BMW 340i kde i skrze predlouhy sesty kvalt motor jednoduse ma vzdy dost sily na akceleraci. Vicemene vsude niz je ale sestka kvalt na presuny, zvyknu ji radit az uz mam zrychleno a netrapit motor. Jak rikam, pokud je ona toyota, nebo i jakekoliv jine auto zabito prevodovkou v prvnich ctyrech kvaltech kritiku si urcite zaslouzi, dlouha sestka ale ma byt dlouha a klidne i takto dlouha.
Avatar - lamal
10. 8. 2015 18:28
Re: 2800ot
inak este nieco to ber len ako moje spomienky, ked som sa 1x zviezol v primere 2,0 tiez mala 85kw a typek tam mal trojku na sidlisku zatacal pomaly do takej ulicky s celkom prudkym kopcom, nechal tam trojecku otacky mu spadli asi na 1100 stlacil plyn trocha a krasne bez reptania a okamzite jemne zatlacila do sedacky a islo sa... skus to na malej fukacke kym lapne dych budes tam mat skorej 2ku aj so spojkovanim :-) pri tom auto vazilo tiez tak 1250kg a na 3ke si dal 140kmh pri 6.5k otaciek, cize nie uplne lahky prevod
Avatar - lamal
10. 8. 2015 18:11
Re: 2800ot
pisal som, ze vyrazna dynamika a pouzitelnost su dve veci a nepopieraj realnu dynamiku od 1000ot na v8 dieslaku je vyrazna aj medzi 1000-2000ot zvez sa niekedy tie motory ale aj slabsie v6 bezne tocia na 5-6 rychlosti 1200ot...

ak si myslis ze pmax 85kw je vzdy to iste je jedno ci z diezla, benzinu alebo velkeho objemu pripadne malej fukacky tak ta ozaj lutujem. Priebeh krutiaku je klucovy pri zrychleni, nie je jedno ci mas 150nm alebo 300nm nabeh a dlzka resp trvanie maxima....skoda sa o niecom bavit, pritom debata zacala niekde inde.

Nehladiac na grafy v praxi aj tak nedas na papier reakcie motora na plyn, turbolag alebo neochotu... 1,2tce to dobre poznaju tsi su v tom naopak velmi dobre a s tym suvisi aj odovzdavanie vykonu aj pod maximami hodnot krutiaku...jeden priklad za vsetky skus si napr 2.0 8v motor v opel vectra ma 85kw a potom si skus tuto 1.2t s 85kw a zbadas aky rozdiel je v pouzitelnosti medzi 1000 - 2000ot... dovolim si tvrdit, ze to iste bude aj s hociakou atmo 1,8 85kw... zbytocne prechadzat do takychto pripadov asi ti to nedojde
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 18:03
Re: Přeplňovaných Toyot
Do Česka ani do Austrálie se tato věc nedovážela. Škoda. Vyrobilo se jen 600 za rok. :-! Snad budeme mít štěstí s tu oturbenou 1.2, jestli ji do nového Yarise picnou... ;-) Byli by sami proti sobě, kdyby to neudělali... ;-)
Avatar - Emel
10. 8. 2015 17:36
Re: 2800ot
Třeba je to problém v kombinaci s tím, že aby Toyota dosáhla extrémně nízké spotřeby a emisí v měřícím cyklu NEDC, pomohla si k tomu opožděným nástupem plnicího tlaku turbodmychadla. Čtyřválec tak začíná výrazněji táhnout až od zhruba 1700 otáček za minutu.

Obecně taky preferuju delší šestku pro pohodlné cestování, ale je fakt, že delší převody umí pocit subjektivní dynamiky auta pokazit.
Avatar - Emel
10. 8. 2015 17:09
Re: Závěr tvrdí basu
Pokud vím, tak tu 1.6VVTi v testu už dlouho nebyla, poslední testy Aurisu byly s hybridem. Vybavuju si test Corolly a tam byl motor hodnocený dobře.

Jinak je to podle mě otázka cílové skupiny - běžný uživatel ocení spíše pružnost turba, pro sportovnější svezení může být fajn atmosféra... pak ale samozřejmě ideálně v autě velikosti Swiftu.
10. 8. 2015 16:50
Re: 2800ot
Výraznou dynamiku já osobně myslím vzhledem k danému motoru a jeho max. potenciálu. Tudíž pokud tam Auris má třeba 25kW z 85 a Audi 90 z 300, tak relativní dynamika s ohledem na ježdění s daným motorem prostě výrazná není ani u jednoho.

A sorry, poslední odstavec je úplně mimo. Pmax 85kW je pořád 85kW, je úplně jedno, z jaké konstrukce a objemu. Jde jen o to, jaký průběh ta křivka výkonu má. A zde přeplňované turbo s plochým vrškem bude mít mimo jiné o něco navrch proti typickému TDi nebo točivé atmosféře s ostrými vrcholy, kde je pak Pmax dostupný pouze bodově (tzn. při jízdě na maximu a vytáčení motoru se pohybuješ v intervalu Pmax - 10%, zatímco u plochého motoru klidně stále na Pmax

Ten objem totiž nahrazuješ tím přeplňováním. A klidně se koukni na technická data aut, kde najdeš motory různých konstrukcí při shodném výkonu - i technická data budou velmi podobná. Stejně jako u tohoto Aurisu, kdy 1.6 Valvematic dokonce s 97kW a tato 1.2T s 85kW jsou co do výkonů prakticky shodné.
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 16:41
Re: sečteno, podtrženo
A navíc nižší hluk může být kvůli jiné vlnové délce méně příjemný, než ten vyšší....
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 16:30
Re: no nevim..nevim....
Vážně chceš vztahovat zkušenosti ze staré 1.0 12V a HTP na nové trojválcové turbojednotky? 8-s

Opravdu se s tím projeď a nedělej tu ze sebe.. ehm...

Jinak, trojválec v prémiové střední třídě už mi také poněkud vadí, přestože s tím principielně nemám problém, pokud je stále v nabídce něco většího, ale turbo minimotor v plebejském supermini nebo kompaktu? Co je na tom špatně?
10. 8. 2015 16:07
Re: no nevim..nevim....
Suhlas,
ja mam 1,6EB vo Volve V40. Je trosku podladeny oproti Focusu na 88kW,ale max spokojnost. Auto je v zabehu (4000km) a priemerka zatial 6,8l. Uz teraz sa tesim co to spravi s tymto:
:-) [odkaz]
V jari som mal v hladaciku aj Toyotu Auris s tymto motorom alebo HSD,ale ten interier som takisto nevedel nejako preglgnut.
10. 8. 2015 15:54
Re: no nevim..nevim....
Nizky objem = vacsi potencial pre nizku spotrebu pri nízkej zatazi.

Kamarat ma fabiu 1.2 http sedan a chodi za 8 a vravi, ano, potencialne to zerie malo, ale chces nieco previest v kufri, ide nas viacero, chces predbehnut s výkonovou rezernou, ides sviznejsie a...

potencial je v kíbly. A citigo by som chapal, ale dnesne auta nizsej strednej a vyssie nie su ani male, ani lahke, aj chodia po dialniciach, aj na dovolenky sa s nimi chodi, aj nieco prevazadu, ked kazdy chce mat velky kufor...

Jednoducho auto ma fungovat idealne normalne, nie len pri nízkej zatazi...
Avatar - lamal
10. 8. 2015 15:53
Re: no nevim..nevim....
tvrdis ze 1,4TSI TC nie je lahsia ako V6ka ? :-) vtip nie ? asi hociaka V6 ci R6 od 2,5 po 3,8l je tazsia a o moc... TC inak snad neuziva bezne nikto iny, tak to ber priklad obycajne priemerne turba v dobe 3valcov je to polovica motora z V6, jasne turbo aj zlozitejsie riadenie nieco stoji, no tazko tak jednoznacne povedat, ze kvalitna V6ka napr. od nissanu 3,7 24V je na vyrobu lacnejsia ako daka sahnuta 1,4T... asi nie
Avatar - lamal
10. 8. 2015 15:50
Re: no nevim..nevim....
Krajina neobmedzenych moznosti kamo... potom pride kriza.

Tebe ide o teba a ja ti vravim, ze automobilke ide o prachy... tak isto aj zakonodarcom, tak s tym nieco sprav a povedz im, kto je pan.

K veci, mas vobec predstavu kolko zakaznikov v EU chce radsej male turbo ako tocivu a hlucnu atmosferu ? Pripadne mas dovod si mysliet, ze kolko z tych ludie vie co ma pod kapotou okrem druhu paliva a pripadne vyhody/nevyhody ? Auta si vacsina kupuje tak na 5-7 rokov, predpokladam najazd tak 150t km u priemerneho europana...zalezi od velkosti auta stredna trieda ide aj na 200t v nemecku aj 250t... tych 150t sa dozije aj male turbo bez problemu, v amerike su tie cestovatelske pomery trocha ine a hlavne maju inu historiu aj v auto priemysle, vid HEMI, alebo V6ky ako bezne motorizacie...
10. 8. 2015 15:43
Re: no nevim..nevim....
Myslíš si, že jsou přeplňované malorážky nějak zvlášť levné na výrobu? Obzvláště když si vezmeš takový 1,4 TSI TC jako nástupce 2,0 FSI. Zjednodušeně řečeno, jeden litr na kombinované spotřebě má pro automobilku hodnotu zhruba 2200 € na registrovaný kus. Lehčí také nutně nejsou. A co se servisu týče, to je trochu složitější téma.
10. 8. 2015 15:34
Re: no nevim..nevim....
1.6 MPI od VW? To je dost slaby motor aj na stvorvalec a pri vykone to bude zrat.

Co je k neuvereniu na tej 2.4 V6 a priemerke 10 litrov, pritom to nie je ani quattro? Pisete tu aj ze je to vela, aj ze je to malo, ale pod 8 litrov sa to uz velmi neda nazyvat jazdenim, skor ekoposuvanim a pri 140-150 to zerie neviem presne, cca. 11 litrov.

Takze priemerna spotreba je v pohode podla palubaku 9.5, realne hovorim okolo 10 na benzin a ratam aj s jazdou v meste, aj s jazdou na okreske, aj s jazdou na dialnici, jednoducho priemerna spotreba, nebavym sa o "zavodeni", ale o jazde bez obmedzovania sa, o nespomalovani premávky na dialnici, o sviznom predbiehani, ked je treba, o beznom vyuzivani klimy a iných spotrebicov ako navigacie, radia, nabijacky, o nalozeni kufra, o prepravovani viacerých osob, jedine obmedzenie je, ze v meste to chce predvidavu jazdu, tak ale to je snad normalne.

A hlavne hovorim o priemernej spotrebe 10 litrov, ze sa daju chodit prevazne okresky a mat okolo 8 dlhodobo alebo ze sa da chodit iba sportovo za 15 ma netrapi, hovorim o priemernej celorocnej spotrebe pri univerzálnom vyuzivani.

Spravit novu verziu toho motora s par konikmi navyse a priemerkou do 8 litrov a vybavene, naco davat do auta ako napr. mondeo nieco ako 1.0 EB alebo 1.6 EB, ked ani ten druhy spomenuty nebude ani nejak extra usporny, ani spolahlivejsi ani vykonnejsi... Ale normovane meranie spotreby nepusti, co tam po tom, ze realny prinos je otazny...
Avatar - lamal
10. 8. 2015 15:29
Re: 2800ot
s tym sa absolutne neda suhlasit... ´´kde obecně žádnou výraznou dynamiku neposkytuje žádný motor´´ - napr nejaka ropa V8 v audi A8 ponuka aj v tychto otackach vyraznu dynamiku, ale nepatricne priklady bokom

medzi vyraznou dynamikou a praktickou pouzitelnostou od 1000ot hore je este velmi vela a nie bud alebo... ak ma nejaky motor s nastupom u 1700ot dlhe prevody aj na 1 2 3 tak to je utrpenie v meste ci uz len bezny rozjazd alebo pruzne zrychlenie z nizkych otaciek co sa po meste vzdy zide, potreba to hnat zakazdy nad 1700ot, radit spojkovat zatoze motor nereaguje je otrava a vacsina atmo benzinakov rozumnej kubatury ide od volnobehu po 1700ot uplne plocho a suverenne a nutno povedat, ze lepsie ako turba, ktore maju dieru - to neplati pre TSI od koncernu, ale ma s tym problem i napr 1,6 DCI atd je sa zbytocne rozpisovat...

plochy vrsek ktory zmienujes je sice fajn ale 85kw z 1,2t alebo z 1,4t alebo z 1,6d ci 2,0d /yeti 2,0 TDi 81kw/ je to nieco uplne ine tak isto aj z nejakej atmo 1.8 atd, objem nenahradis to plati aj v malych turbach, tym dochadza dych prave vo vyssich rychlostiach, na vyssich stupnoch a zatazi... neber 85kw ako nejaku univerzalnu hodnotu, sama o sebe nic nehovori...
Avatar - Blue Sun
10. 8. 2015 15:28
Re: no nevim..nevim....
Jen aby ti taky vydržel více, než těch pár let...
I když... tady jsou už všichni miliardáři, každý má auto na tři roky a pak ho vyhazuje...
Avatar - praděda7
10. 8. 2015 15:25
Re: Přeplňovaných Toyot
Toyota měla v 80tých létech několik dalších vozů s turbem. Mezi nimi byla 2DR Corona, se kterou jsem měl tu čest se svést. Motor byl z T18, osmnáctistovka. Vozy pouze pro japonský trh. Tovární Corolla turbo? Yaris turbo? Neslyšel jsem. 8-s
Avatar - wakantanka
10. 8. 2015 15:23
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Ja som kdesi inde cital o inych cislach. Mam taky pocit ze tych 40 % ano bolo pri otazke ci by si dany clovek zase kupil nejaky hybrid.
10. 8. 2015 15:11
Re: 2800ot
Problém ovšem máš ve spodním otáčkovém a výkonovém spektru, kde obecně žádnou výraznou dynamiku neposkytuje žádný motor. Tudíž je to jen o tom se s takovým autem naučit jezdit a řadit, to je jediný zásadní dopad toho, že nějaký motor se "sbírá" od 1.500 ot. a druhý od 1.700 ot. Protože pokud potřebuješ výkon a dynamiku, tak se pak stejně pohybuješ v úplně jiných otáčkách (3.000+).

Ale pořád je to motor o výkonu 85kW, který díky plochému vršku, pokud chceš a umíš řadit, získáš prakticky kdykoliv bez ohledu na převodovku.
10. 8. 2015 15:08
Re: sečteno, podtrženo
Vzhledem k tomu, že se pro hluk používá logaritmická stupnice a tři decibely zhruba odpovídají dvojnásobku, tak i jeden jediný decibel znamená zhruba o 26 % více hluku.
10. 8. 2015 15:03
Re: no nevim..nevim....
6 let jezdím mj. V70 R5 2.4i 125kW. Běžné plynulé ježdění + dálnice tempomat 140 km/h - rozptyl spotřeby 7,8 - 8,4 dle ročního období a zatížení, měřeno dle tankování na dlouhých trasách (PC je +/- 0,1). Do 10 litrů v prstem v nose a už celkem prasáckým stylem jízdy, zcela neopovídajícím třídě a pojetí auta.
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 15:01
Re: Toyotaaaaa nudna moja celosvetovo najpredavanejsia...
Ale jiste ze ta tvoje je nejhezci, nejkrasnejsi, nejsikovnejsi a nejuzasnejsi. Ja preci myslim takovou tu povrchni krasu, ktere zeny nerozumi, ve slangu manzelek se tahle krasa obvykle nazyva de.vka ;-P
Avatar - lamal
10. 8. 2015 14:58
Re: Závěr tvrdí basu
je to fakt divne, je sice pravda, ze zmykat nejaku vyspelu tocivu atmo 1,6ku v golfe by bolo daleko neptricnejsie ako v aurise i tak aurisko docela schytal...
10. 8. 2015 14:56
Re: 2800ot
Proč by to mělo dělat problém? Holt pojedu na nižší stupeň. Podstatné je odstupňování (jak těsně jsou u sebe) a jestli délka jedničky nedělá problémy (protože pod ní už nic není).
Avatar - lamal
10. 8. 2015 14:49
Re: no nevim..nevim....
nejak pri tom vsetkom zabudol na vyrobne naklady, hmotnost 6valca a nezanedbatelne servisne naklady co je pre automobilku aj dealerov potrebny business... dalo by sa sice pokracovat, ale na co, kazdy vie o co ide... o prachy nie o zakaznika
10. 8. 2015 14:48
Re: 2800ot
Na to, aby motor při cestovní rychlosti neměl zbytečně vysoké otáčky. Prospěje to spotřebě i hluku.
Avatar - lamal
10. 8. 2015 14:36
Re: 2800ot
ano na turba by to malo byt akceptovatelne, to ale neznaci, ze im to neubera temperament a to hluche pasmo napr u konkretneho toyo 1,2 je napr v meste /podla testu/ problem ak sa do 1700ot +- nic nedeje + dlha prevodovka, tak je to fest neprijemne... TSI idu od spodu plynulejsie a ochotnejsie na 81kw 1.2 vo fabii combi3 to je pohoda aj na 6ke to pri 1500ot ma odozvu... problem je to, ze je to relativne slabsia 1.2ka pri nejakej 1,4t a viac alebo silnejsom dieslaku kde je ten prejav na spodu o kus suverennejsi by to bolo urcite lepsie, no na 4 5 6 a zatazenom aute v narocnejsom useku to je proste udychane a dlha prevodovka to dielo dokonci... nakoniec aj tak dopadnes tak, ze drtis v otackach nejaky dlhy stupen ... samo treba to brat trocha s rezervou, pri beznej jazde to urcite tak strasne nie je, no principialne som to popisoval
Avatar - Ozzman
10. 8. 2015 13:16
Re: no nevim..nevim....
Nevěřim, že takové auto, pokud na to šlapu, pojede kolem 10-12. Pro příklad - Atmosféra 1.6 MPI uměla jezdit od 6,5 - 20 litrů, v závislosti, jak si ji vytáčel, 13/100 nebyl problém, pokud si chtěl jet opravdu svižně. Adekvátní TSI jednadva jezdí o litr méně ve všech režimech a je pružnější. Takže...

S velkoobjemovým motorem nemam moc zkušeností, ale třeba 4,0 V6 JEEP pod 10 nejde ani kdyby ses po..... prumer 15 litrů.

A teď si k té tvé A6 2,4 postav adekvátní turbomotor, jezdí za víc? Jezdí hůř? Co tam dávají? 1.8 TFSI? Nebo až dvoulitr?
Avatar - lamal
10. 8. 2015 13:14
Re: 2800ot
na dlhej prevodovke spadas do problemu, kde je vhodny len jeden stupen tj napr 3ka este moc nejde, ale 2ka je uz mimo a dotocil by si tak poslednych 10-20km/h a 4ka je samo tiez mimo... viem co chces povedat, to plati hlavne na vyssie stupne, pokial su neumerne dlhe 1 + 2 tiez tak si s tym moc nepomozes...
10. 8. 2015 12:45
Re: 2800ot
V případě rozdílného zpřevodování je pak rozdíl v tom, kdy a jak řadím. U delší převodovky sice řadím nižší stupně, ale zase řadím méně co do počtu.

A co se týká vytáčení, tak to je relativní. Tak, jak se budou překrývat jednotlivé rychlostní stupně dvou rozdílných převodovek na pilovém grafu tak obdobně se jednou bude lépe vytáčet delší převodovka, podruhé ta kratší. Ale v průměru budu mít +/- stejný dostupný výkon.

Pro spoustu řidičů je to spíš psychologický problém, řadit třeba ze šestka dolů až na tři, nebo dokonce dva, pokud chci při dané rychlosti plný výkon.
Avatar - lamal
10. 8. 2015 11:57
Re: 2800ot
pripad vsetkych dlhych prevodov nie len 6ky - problem bude v kopcovitej trati, alebo jednoducho pri rychlejsom vozeni, kratsie prevody sa lahsie vytacaju, dlhe prevody naopak tazsie, takze aj ked si vies vzdy podradit budes to musiet hnat moc vysoko/alebo to nepojde... s kratsimi prevodmi to vies rozhybat vzdy lepsie a 6ka moze byt dlha na usporu
Avatar - _Karel_
10. 8. 2015 11:35
Re: 2800ot
Naše M3 bez turba točí při 130 dokonce jen 2600, a problém s tím nemám. Taky tuhle kritiku nechápu.
Avatar - Enthusiastic.driver
10. 8. 2015 11:21
Re: no nevim..nevim....
Raději postneš nicneříkající příspěvek analfabeta, než abys tu učiněnou trojválcovou hrůzu sám yzkoušel, co? ;-)
10. 8. 2015 11:14
Re: 2800ot
Nemůžu úplně souhlasit. Mám přímé porovnání koncernových motorů MI. Točivý moment je prakticky stejný, MPI má 170Nm/2400 ot a TSI má 160Nm/1500až3500 ot. Přechod MPI->TSI a zpět je snadný, člověk si toho skoro ani nevšimne. Rozdíly jsou jen dva. První je mnohem klidnější chod motoru TSI. Druhým je mnohem delší zpřevodování nejvyšší stupně u TSI, což ve výsledku zhoršuje pružnost, hlavně na dálnici. Spotřeba je nižší u TSI až na jednu výjimku a tou je rychlejší jízda po dálnici, zhruba od 150 km/h nahoru. Je ale pravdou, že nová TSI už nepoužívají benzín na chlazení katalyzátoru, takže by asi budou při vyšší rychlosti úspornější.
10. 8. 2015 11:04
Re: no nevim..nevim....
No dobre, na volnobeh to slyset je, ale jinak nema spatny projev, ja cekal daleko hrosi.
Avatar - Dzakobo
10. 8. 2015 10:39
Re: Přeplňovaných Toyot
Jj, Yaris 1,5T byl skutečně velmi vzácný. Dobrá auta, ale moc lidí o nich neví.
10. 8. 2015 10:31
Re: Přeplňovaných Toyot
Ta Corolla to byla TS ? Jeste pamatuji na Yaris 1.5 TS, to musel byt taky zajimave svezeni.
11. 8. 2015 08:57
Re: no nevim..nevim....
Pochybuji, že 1,2 HTP plánovali na cestování s vyšším zatížením (mimo město). To předjíždění s výkonovou rezervou je snad vtip, ne? Že si někdo neumí vybrat motor vhodný pro své potřeby, skutečně není problém automobilky. V nabídce typicky nemají jen jeden. A jsou lidé, kteří z města moc nevyjíždí, jezdí sami, maximálně ve dvou atp.
Avatar - Emel
10. 8. 2015 17:45
Re: sečteno, podtrženo
Za dobré peníze vezmeš co je - no jasně, takže prostě vezmeš auto bez tempomatu, protože samostatně se připlatit nedá a je až v nejvyšší výbavě.

Neříkám že se to někomu nemůže trefit do vkusu, ale obecně mi výbavové stupně u Aurisu přijdou celkem nešťastné.

PS: tady jsou ještě nějaké pakety, ale v konfigurátoru jsem je neobjevil.
Avatar - rohYpnol
10. 8. 2015 14:30
Re: 2800ot
Pokud by Auris mel tezke vsechny prevody, mel by i na 6rs tocit mene nez konkurence. Coz neplati.

Nicmene i pokud by Auris mel teoreticky tezke prevody 1 az 5 a kratkou 6, tak pak problemem ani dukazem nebude 2800 pri 130 kmh. Ta hodnota je totiz na dnesni objem 1.2 zcela bezna a navic i vic nez logicka. Auto je nastaveno na to, aby na dalnici bezel motor na optimalni prevod s ohledem na vykon. A ten u turbobenzinu pri 2800 je, diky ploche krivce.
10. 8. 2015 10:34
Re: Zpřevodování
Asi tak.. je to prostě v kW.

Výkon a kroutící moment jsou dvě odlišné veličiny, mezi kterými však existuje souvislost popsaná vztahem:

Mk – kroutící moment
P – výkon
n – otáčky
pí – Ludolfovo číslo (3,14)

Kroutící moment je síla na obvodu kola, která se zvyšuje při stejném výkonu, snížením jeho otáček a naopak.

Z toho vztahu je patrné a jasné, že potřebujeme-li změnit některý z parametrů, je to vždy na úkor jiného. Nelze tedy současně zvyšovat (zmenšovat) výkon i kroutící moment a otáčky. Každá změna vždy ovlivní opačnou změnu jiného parametru.

Chcete-li rychle akcelerovat, musíte dosáhnout na pohonném kole vysokou sílu na jeho obvodu (kroutící moment), to dosáhnete zvýšeným výkonem a snížením otáček hnacího kola.

Samozřejmě, že s akcelerací (zvyšujícími se otáčkami pohonného kola) klesá kroutící moment na kole, při stejném dodávaném výkonu.Chtěli bychom udržet velikost krotícího momentu, případně jeho zvýšení, při zvyšujících se otáčkách kola, museli bychom hnacímu kolu dodat vyšší výkon.

Nedaří se.

Mk = Výkon "P" děleno 2x Ŕ x Otáčky "n"

Pro zrychlení je důležitý pouze výkon. To je vlastě kroutící moment dodávaný při určitých otáčkách.
10. 8. 2015 10:32
Re: 2800ot
Přesně tak. V podstatě lze říct, že pokud se panu redaktorovi nelíbila dlouhá šestka, tak měl ji neměl řadit a měl po dálnici jezdit na pětku a mohl být spokojen :-)
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
12. 8. 2015 14:55
Re: Mé postřehy
Na rozdíl od Vás nejezdím Aurisem 1.6 Valvematic každý den. Takže moje srovnání je v kontextu s jinými auty této třídy. Jel jste třeba někdy Golfem Mk7 1.2 TSI? nebo Focusem 1.0 EcoBoost? Si to zkuste a uvidíte v čem je rozdíl. Test odfláknutý není. Je standardní. Ano, v minulosti jsem určitě napsal lepší testy a to i jinam, než jen na ACZ. To nepopírám. K těm otáčkám při 130 na 6. Píšu cca. Není to přesně. Tak nakonec je to ještě horší. tedy převod je delší. Upřímně by mě zajímalo, jak posoudíte, je lepší klimatizace. To by mě fakt zajímalo. Upřímně. Tipuju, že klimatizační soustava je až na detaily stejná. A že je Octavia hlučnější? Záleží na verzi. Ano 1.6 TDI je asi hlučnější, než Auris 1.2T. Minimálně motor. A
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
11. 8. 2015 07:20
Re: Závěr tvrdí basu
Skutocne usmevny prispevok. Smutne je len, ze ty to asi myslis vazne.

Asi to bude tym, ze svoje tvrdenia o priemere, spicke, zaklade atd. nevies podporit cislami.
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 8. 2015 22:20
Re: Závěr tvrdí basu
Co je priemerna a co je nadpriemerna dynamika?

Definuj!

Ale uprimne... Na tvojom mieste by som sa ani nepokusal. Pretoze nemas sancu.
10. 8. 2015 16:28
Re: no nevim..nevim....
Najviac podla mna zaplacu majitelia castokrat stocenych JAZDENIEK, kupis auto s deklarovanými 80000 km a realne bude mat 130000 a 2/3 zivotnosti za sebou, v podstate dochodkovy vek. Samozrejme planovana zivotnost 200000 este neznamena, ze nebudu drahe problemy aj pocas nej - vid 1.6 VTI v mini/C4 - rozvody, kvalita paliva, studene starty, 1.2 TSI - rozvody, unikanie oleja atd.

Mimochodom som pozeral nemecky test 1.0 TSI turbotrojvalca v audi a1 - najmenej za 4.2, najviac za 10,3 a v priemere im to vyslo 6.2, pritom je to absolutne neovereny motor postaveny na zelenej luke a len o par rokov uvidíme, ci sa poucili z 1.2 TSI. Mohli radsej zdokonalit ten 1.2 TSI ale vraj sa to neda alebo neoplati... Naco to je dobre? 1.5 Skyactiv alebo Suzuki klasicky 1.6 bude podla mna aj spolahlivejsi, aj menej zravy, aj rovnako zivy ako ten 1.0 TSI a to tu mazdacky/Suzuki motor yvinuli s tym, ze turbomotory su pre nich ako malu automobilku prilis drahe, takze aj o uspore nakladov by sa dalo polemizovat...
10. 8. 2015 12:34
Re: 2800ot
Pokud jsou nižší převody nepřiměřeně dlouhé, tak mi to přijde jako oprávněná výtka.
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
10. 8. 2015 10:50
Re: 2800ot
Zdravím.
k těm převodům Ano mají je dlouhé všichni, ale tady to bylo snad až příliš. A motor Nissan 1.2dig-T má kompresor a ne turbo, navíc je to tříválec, takže má lepší předpoklady mít vyšší točivý moment v nejnižších otáčkách. Upřímně nekritizoval jsem pouze šestku, ale obecně zpřevodování. Musíte si to pořádně přečíst. Tu šestku jsem tam pouze zmínil. Fakt si nepamatuju, kolik to točí na dvojku v padesáti.
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
10. 8. 2015 11:47
Re: 2800ot
Tak srovnávat M3 (BMW M3) s tímto je jaksi trochu mimo mísu. Nebo je to Mazda3? V každém případě ty převody jsou ukrutně dlouhé a je jedno, kdo je má. Až se změní legislativa v roce 2017 ohledně měření spotřeby paliva, tak pak se budou převody dělat zase normální. Doufám.
10. 8. 2015 12:15
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Nějaký článek byl loni/předloni i na tomto serveru a údaje z něj korespondovaly s odkazem o pár příspěvků výše, protože další Prius by si znovu koupilo něco okolo 40% jeho současných vlastníků. Pokud ovšem tohle považuješ za obrovskou návratnost ...
Avatar - CHerokee
10. 8. 2015 11:09
Re: Tak sme sa dozvedeli,
Stačí pogooglit, psalo se o tom před časem všude možně. Četl jsme to ale v papírové podobě.

[odkaz]

[odkaz]