Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Škoda Rapid Spaceback 1.4 TSI DSG – Proč chtít Spaceback?

Úplně lehké to Rapid nemá. Octavia se tváří nedostižně, Fabii se v nové generaci velice daří a Rapid se pořád trochu hledá. Viz změna osobnosti z původně cenově zaměřeného modelu na „stylovku“ Spaceback.
Zpět na článek
Proč chtít Spaceback?
Ťažká otázka. Ja som nenašiel ani dôvod, prečo vôbec chcieť Škodu Rapid...
6. 11. 2015 13:21
Smysl
Kupovat RAPID skoro za 600 tis je nesmysl, ale on je to nesmysl i za 300 tis.
V kontextu s cenami nové Astry za 320 tis s klimou je ten RAPID opravdu mimo. On je ale tak od začátku, kdy nahradil Octavii Tour, to se za 250 tis dalo koupit s 1,6 MPI a bylo to kvalitnější, robustnější a prostornější auto s mnohem lepším podvozkem ( i na rozdíl od většiny prodaných O2 měl nezávislé zavěšení zadních kol).

RAPID je konstrukčně lowend na úrovni Peugeot 301 / Citroen Elysse, případně Dacia Logan ( ta už je i v combi, což je konkurenční výhoda) za cenu mainstreamu. Nejvíc bije do očí, že s lepší převodovkou a motorem je dražší než stejně vybavený Golf.
Avatar - fOE
6. 11. 2015 13:20
578 600 Kč
578 600 Kč za lowcost pobavilo
Avatar - MadPete
6. 11. 2015 12:15
Proč chtít Rapid SB?
Já osobně bych důvod nenašel. V testované plné palbě samozřejmě nedává moc smysl, ale to žádné ekonomické auto v "předváděcí" specifikaci. Že by vypadal líp než lift si nemyslím, je takový useklý hrbatý. (Lift na pěkných kolech s křidélkem na kufru je dost pohledné auto). Praktičtější asi taky nebude. Teoreticky ho může někdo vzít jako ekonomickou alternativu k nižší střední, ovšem tam se u nás prodávají hlavně kombíky. A to Rapid není.
A k podvozku- jezdil jsem liftem 1.2 a podvozek mi přišel, že docela nestíhal. Uskákaný, ne moc jistý. I se třemi lidmi na palubě.
6. 11. 2015 14:31
Re: Proč chtít Spaceback?
Tuhle kombinaci totiž vymyslel buď totální kreté-n nebo prostě Škodovka nechce ty 1,4ky prodávat a má je v ceníku jen proto aby to nevypadalo, že mají malou nabídku motorů. Dát do low endovýho auta, kde škudlej na každým knoflíku a kusu plastu drahou automatickou převodovku díky který je to auto pak nekousnutelně drahý, to je fakt nápad na Nobelovku. >:D
Avatar - Atomas
6. 11. 2015 12:15
Celý článek
Úvod
Pamatujete si ještě na studii Mission L z roku 2011? Tehdy se mluvilo o tom, že půjde o ideového nástupce Octavie Tour a že tedy bude nový liftback akcentovat hlavně nízké pořizovací náklady. Což u následně představené sériové verze potvrzoval zejména interiér, kde byla snaha ušetřit nějakou tu korunu až příliš zjevná.

A pak se v roce 2013 představil Rapid ve verzi Spaceback. Tedy hatchback nižší střední třídy, kterému jaksi chyběla zbraň pro Škodovku z nejtypičtějších – obří zavazadlový prostor. Co s takovým Spacebackem? V Mladé Boleslavi si nakonec vybrali skoro neprošlapanou cestičku v podobě stylověji zaměřeného modelu, lákajícího na panoramatickou střechu s plynulým přechodem prosklení do pátých dveří. Hezké, zvláště v některých barevných kombinacích až atraktivní. Ale přece jenom… Není to předem ztracený boj, snažit se low-cost přesunout do stylových vod?

Tak je to ta stylovka, nebo ne?
Pár Rapidů Spaceback jste už na českých silnicích určitě potkali, dovolím si ale předpokládat, že žádný zvláštní estetický zážitek to nebyl. U Monte Carla menší vzplanutí už vyloučit nelze. Jak už jsem napsal, takto přikrášlený Spaceback nějakou tu parádu zvládne udělat. Hlavně tedy při pohledu na zadní partie, protažené okno do pátých dveří je bezesporu efektním doplňkem. Dobře, stylovka je možná příliš silné slovo, pohledný ale Rapid Spaceback být určitě může. Jen musíte vědět, kam sáhnout. S nejrozšířenější verzí Ambition toho moc nevymyslíte, Monte Carlo se však o pozornost postará.
Teď jde o to, jestli se vám bude chtít do parády investovat. Testovaná přeplňovaná čtrnáctistovka se totiž prodává od 419 900 Kč (základem pro tuto motorizaci je specifikace Ambition), Monte Carlo je dražší o 53 000 Kč. A že by se nějak dramaticky lišila výbava těchto variant, to nemohu říct. Tedy z pohledu funkčnosti, jinak Monte Carlo přidává prvky v zásadě imageové nebo stylové, chcete-li (panoramatická střecha, litá kola, zmíněné páté dveře s prodlouženým prosklením nebo sportovní sedačky). Praktickými bonusy jsou tak v podstatě jen mlhovky a zadní loketní opěrka. Móda něco stojí, pánové!
Uvnitř jsem stylové prvky hledal marně, snad kromě sportovních předních sedaček, které atmosféru dokreslují docela slušně. Jinak je vnitřek Rapidu stále spíš fádní, instalace dekorativní lišty po stížnostech zákazníků na příliš jednoduchý interiér sice trochu pomohla, o výrazný posun se však nejedná.
Víc než disproporce mezi atraktivním zevnějškem (vztahuji na testovanou specifikaci Monte Carlo) a unylejším vnitřkem mi vadily chybějící centimetry na šířku. Zatímco ve všech dalších směrech sleduje Rapid Spaceback prostorové trendy v nižší střední třídě velmi svědomitě, na šířku v podstatě kopíruje zvyklosti malých vozů.
Základní objem kufru 415 litrů vypadá na první pohled náramně, do tohoto čísla však Škodovka počítá i prostor pro rezervu. Ten zabere jednatřicet litrů, férovější tedy bude Spacebacku počítat základ 384.

Motorová šafrán
Když už jsme se bavili o procentuálním rozvržení výbav a karosářských verzí, pojďme se podívat i na motory. Jednoznačný prim zde hrají přeplňované zážehové dvanáctistovky (výkonové verze 66 a 81 kW), kterým patří přes osmdesát procent prodejů. Nafta zabírá něco kolem dvanácti procent, testovaná přeplňovaná čtrnáctistovka s výkonem 92 kW (vždy jen v kombinaci s DSG) je pak vyloženou vzácností – tuto pohonnou jednotku si vybralo jen 1,4 % zákazníků. A pozor, jedna velice důležitá informace! Aktuálně koupíte Rapidy už jen s novými motory pro normu Euro 6! U zážehových jednotek tedy jde o řadu EA 211, kde rozvod poháněný problémovým řetězem nahradil řemen (vznětové motorizace pak nesou označení EA 288).

Musím říct, že jednoznačnou dominanci dvanáctistovek chápu. Zvlášť v porovnání se silnější verzí čtyřválce 1.2 TSI/81 kW je dynamický náskok čtrnáctistovky zanedbatelný (zrychlení na stovku za 8,9 s je lepší o osm desetin). I reálná zkušenost potvrzuje, že větší motor je v zásadě zbytečný. První dojem zvládá sice velmi slušně – zátah v nízkých a středních otáčkách je minimálně velice slibný, výš už se ale neděje nic význačného. Hlavně v situacích, kdy je potřeba důraznější zrychlení, neumí motor nabídnout žádnou výraznější nadstavbu. Tedy, že by se z kolonky „slušný zátah“ ve středním pásmu posunul k dynamičtějším zítřkům. Šlápnete na plyn, DSG bleskově podřadí, čtyřválec vyletí do otáček… Kromě citelně zvýšeného hluku se nic podstatného nestane. Zvuk vytočeného motoru je v tuto chvíli navíc až nepříjemný, zarazí o to víc, že v nižších otáčkách je čtrnáctistovka TSI skoro vzorně tichá.
Výhradní spojení se sedmistupňovým automatem funguje při běžné jízdě slušně, rychlé podřazování jsem už chválil. Najde se ale i dost situací, kdy jsem se sladěním dua převodovka/motor zrovna spokojen nebyl. Třeba popojíždění, to už je takový dvouspojkový kolorit. Krom toho však bylo potřeba se velice soustředit prakticky na každé jen o trochu větší popíchnutí plynového pedálu. Stačí ždibíček a Spaceback se s cuknutím rozjede, až se na mně spolucestující obraceli s němou výčitkou, proč s autem tak škubu. Kolem plynového pedálu je zkrátka potřeba chodit po špičkách, jinak se plynulé jízdy nedočkáte.
S velmi slušnou spotřebou počítat můžete v každém případě. S převahou jízd po dálnici a ve městě jsem se dostal na konečný průměr 6,2 litru. Určitě velmi hezké!

Prostě pohoda!
První Rapidy liftback, to byla podvozkově nesmyslná tvrďárna. Pamatuju si na jednu akci Škodovky, kde jsme si v bezpečí polygonu mohli vyzkoušet tehdejší mladoboleslavskou novinku hned ve dvou provedeních – standardní evropský Rapid byl doplněn o verzi s indickým podvozkem. Zatímco s Evropanem jsme se natřásali a poskakovali, indický Rapid byl neskutečně komfortní, nádherně vláčný. Ano, mezi kuželkami se značně nakláněl, podvozek byl však za všech okolností dobře čitelný a předvídatelný. Byla to vlastně docela sranda, vodit slalomem rozkymácený Rapid. Samozřejmě jsem se tehdy ptal, proč evropskou specifikaci tak utáhli. Že prý to tak zákazníci chtějí…
No, asi se jim postupem času změnily priority, protože Spaceback vyrazil s přenastaveným podvozkem, který převzal i lifback. Prioritou byl větší komfort. Zlepšení bylo jednoznačné a velmi citelné. Spaceback, navíc vybaven tužší karoserií (kufrové vrata od stodoly liftbacku jsou pro tuhost karoserie jedno velké zlo), se tak od začátku choval uspokojivě.
A platí to dodnes. I na testovaných šestnáctipalcových litých kolech je Rapid Spaceback víc než dostatečně komfortní, celkově však působí velmi bytelně a stabilně. Odpružení má stále do indického kolébání daleko, je pořád spíš tužší, na rozbité silnici však hatchback nervózně neposkakuje, neodskakuje a nerovnosti eliminuje bez doprovodného bouchání. Ne že byste v liftbacku cítili, jak se karoserie pod náporem zanedbané silnice prohýbá, ze zadní části se ale může občas nějaký ten lomoz opravdu ozvat. Ve Spacebacku věc neznámá, zde ticho po pěšině.
V zatáčkách působí tahle Škodovka sympaticky, oblouk projíždí čistě, ze stopy jen tak neuhne. Za volantem Spacebacku ale vyloženě vytlemení nebudete, jeho jízdní vlastnosti bych označil za v každé situaci spolehlivé. Nic víc.

Závěr
Po týdnu soužití s Rapidem Spaceback jsem přemýšlel, proč bych si ho měl koupit. Na jedné straně Fabia Combi, na druhé Octavia ve verzi liftback, to toho ještě Yeti… Dobře, máme tu velmi slušný vnitřní prostor (až na šířku tedy…), solidní kufr, jistý, stabilní a pohodlný podvozek, hlavně v porovnání s Octavií vyniknou nižší pořizovací náklady. Zejména ty budou nejspíš určující - viz náš případ, Rapid Spaceback 1.4 TSI/92 kW DSG Ambition za 419 900 Kč, Octavia 1.4 TSI/110 kW Ambition za 531 900 Kč. Možná ještě větší váhu bych ale trochu paradoxně přikládal tomu, proč si Rapid Spaceback nekoupit. Ono se toho totiž moc nenajde. Vyjma zmíněného užšího interiéru a v testované konfiguraci ne zrovna ideálního sladění motoru s převodovkou. Druhý problém vyřešíte snadno – jako naprostá většina zákazníků si jednoduše vyberete jinou pohonnou jednotku. První neduh ale zůstane Rapidu Spaceback vždy. Na druhou stranu ale tomuto hatchbacku těžko odpářete, že se celkově jedná o velmi vyvážené a povedené auto. Takže, nejspíš hlavně pro tohle Rapid Spaceback chtít.

Nejlevnější verze modelu 308 900 Kč (1.2 TSI/66 kW Active)
Základ s testovaným motorem 419 900 Kč (1.4 TSI/92 kW DSG Ambition)
Testovaný vůz bez příplatků 472 900 Kč (1.4 TSI/92 kW DSG Monte Carlo)
Testovaný vůz s výbavou 578 600 Kč (1.4 TSI/92 kW DSG Monte Carlo)
(
Plusy
Podélný a prostor nad hlavou
Jistý a pohodlný podvozek
Reálně nízká spotřeba paliva
Celkově praktický a přehledný interiér
Slušný objem kufru
(
Minusy
Úzký interiér
Sladění motoru s převodovkou
Ve vyšších otáčkách hlučnější
Motor, jízdní vlastnosti4/4
6. 11. 2015 13:13
Re: Ha,
V tomto případě bude mít nová Astra nejspíš hodně navrch...
EDIT... ty peníze bych za Rapid opravdu nedal... a škudlil nejsem.
Avatar - Uživatel_5340709
6. 11. 2015 13:01
Ha,
Cena v testované výbavě: 578 600 Kč - trošku to zavání tím včerejším elektrickým prasetem.
Avatar - Individualita
6. 11. 2015 12:04
WTF?!
Test Rapidu koncem roku 2015? Je to snad něco jiného než čistá propagace vozu za účelem zvýšení prodejů? 8-s
6. 11. 2015 12:46
1.4 TSI výhradně s DSG je ztracená šance!
Mizivým prodejům této verze se vůbec nelze divit: 1) Bez manuální převodovky je tato motorizace naprosto zabitá, 2) Ceny Rapidů jsou vše, jen ne lidové. A u vyšších motorizací a výbav to platí dvojnásob! 3) Úzké dlouhé auto na malých kolech nemůže už z principu vypadat opravdu dobře, i kdyby dostalo sebelepší kola a ozdoby...
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 12:15
Re: Proč chtít Spaceback?
:yes: rapid dava zmysel jedine s manualom v nejakej zakladnejsej vybave v cene do 12 tisic ojro ... lebo inak tato lowendova "stylovka" v automate za cenu ceedu GT zmysel veruze nedava...
Avatar - dewill
6. 11. 2015 12:23
Za ty peníze ...
...je to nesmysl, za stejné peníze je Golf kombi s DSG a pádlama, ale se silnějším TSI
6. 11. 2015 12:39
Rapid
on se Rapid jeste vyrabi? on to nekdo kupuje?
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 15:59
Re: WTF?!
Ondro, nechci rýpat, ale tohle je opravdu test po týdenním ježdění? Spíš mi to přijde, že jste ho psal na notebooku bez elektrické zásuvky, a měl strach, kdy dojde šťáva.
Na tuhle informaci, že motory už možná vydrží víc, a krátké jízdní dojmy, by stačila běžná předváděcí jízda 20minut. ;-)
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 12:37
Re: Proč chtít Rapid SB?
fabia kombik uz poziera rapid... je to vidiet ked si pozries dnesny clanok ohladom cz trhu ( kym fabia aj octavia prudko rastu tak rapid je v uz v poklese ) ... inak by ma zaujimala buducnost rapida... dostane vobec nastupcu? s prichodom nielen fabie kombi ale aj novych vacsich modelov v nizsej strednej triede ako astra megane a par dalsich ... to bude mat tento mackopes na pomedzi tried... uz hodne tazke ...
Avatar - Uživatel_5340709
6. 11. 2015 13:51
Re: Ha,
[odkaz]

A ještě stovku ušetříš. Je fakt, že nepřevezeš pračku a ledničku.
6. 11. 2015 13:29
Re: Smysl
Já Škodovce taky velmi fandím, ale Rapid prostě cenově nedává smysl. Přitom vývojové náklady na jeho vývoj musely být minimální - přední náprava Polo/Ibiza, podvozková platforma Roomster, zadní náprava Octavia I - to vše jsou již dávno zaplacené konstrukční celky....
Avatar - Emel
6. 11. 2015 13:18
Re: Za ty peníze ...
Golf co píšeš je i v základu přes 600... ale jinak souhlas, Rapid dává smysl možná v nějaké Fresh 1.2TSI 81kW MT, a ani tím si nejsem úplně jistý.
6. 11. 2015 14:23
Re: Ha,
Za ty prachy co stojí tenhle Rapid už máš i toto: [odkaz]
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 12:25
Re: Za ty peníze ...
ta cena je mimo misu suhlas... ved aj predaje rapidu s dsg su take ake su... mizerne...
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 12:16
Re: Proč chtít Spaceback?
rapid s DSG je neprekusnutelna kombinacia..... o to vacsia skoda ze nema manual... zazdili to uplne nestastne tuto motorizaciu s tym automatom .. skoda .... ono stejne je 1,2 tsi v pripade rapidu jasna predajna volba .. tych 1,4 sa tu uz moc moc nepreda ... mozno tak 5-6 percent z celkovych poctov
Avatar - GM.rja
6. 11. 2015 18:36
Re: Rapid
To je fakt s tou čekací dobou - mají zastavenou linku a tak jim trvá dlouho to rozjet, když seženou aspoň 10 odvážlivců >:-[]
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 14:09
Re: WTF?!
V tom případě mi v článku chybí nějaké srovnání obou variant. v čem se chování zcela nového motoru případně odlišuje a jaký benefit to přináší zákazníkovi. Snad kromě (teoreticky) konečně přijatelné spolehlivosti...
Avatar - Ozzman
6. 11. 2015 12:08
Re: WTF?!
1,4 TSI 92kw v tomto Rapidu je odlišná od té, co se do něj dávala dříve? Umí to už alespoň s manuálem?
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 14:41
Re: Celý článek
Díky, já ten nesmysl proklikávat nebudu. Takhle jsem is to aspoň přečetl ;-)
Avatar - donPedro
6. 11. 2015 18:24
Chcete Rapida?
A obzvláště v provedení Spacebak? Tak pak honem kupujte ;-)

Páč za dveřma už je "novej, mladej, ......., ten se nezakecá"

I když by bylo pravda pořeba faktograficky, a to nejen kvůli genderové vyváženosti, použíti ženského rodu [odkaz]

"Nashledanou"
6. 11. 2015 20:59
Re: Fabii se daří tak pekelně
Jsi trouba, na demagoga nemáš IQ... Po nový Fabii byla od startu taková poptávka, že ŠA musela zavést 3-směnný provoz. Po ukojení první vlny ruší přesně 3 směny... ;-)
6. 11. 2015 13:53
Re: 578 600 Kč
Mne taky ;-) Uz od sameho predstaveni jsem se ptal ""Proc?" V kontextu privatnich prodeju - kdo ma penize na OIII, tak si ji koupi. Kdo nema, koupi FabIII.
A Rapid? Je to indicke VW Vento prepiplane na EU trh. Staci si do toho sednout a vime na cem jsme. Lowcost a uzovka. Dal bych za to maximalne 195 tisic. :-!
Ceed, Leon, ci Astra jsou na tom lip, IMHO.
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 14:02
Rapid nelze posuzovat od stolu
Kdo si neprojel a neprošel nabídkou Škody a bude hodnotit od stolu, smysl Rapida v českých cenových mantinelech najít nemůže.

Kdo ale vozy vyzkoušel, je mu zacílení Rapida jasné. A pochyby o smysluplnosti Rapida? Tak předně - právě díky Rapidu je Fabia taková, jaká je - tedy extrémně vydařená. A vlastně díky Rapidu je i Octavia taková, jaká je. Škoda si jednoduše rozvolnila nabídku, Octavii mohla posunout prostorností o chlup výš než je běžné v nižší střední, Fabii mohla posunout směrem k atraktivitě, a Rapid tu zůstal pro racionálně uvyžující zákazníky hledající maximum v oblastu cena/výkon.

Za mě Rapid představuje jednoznačně rodinně nejpřijatelnější variantu. Není tak drahá jako Octavia, přitom je výrazně prostornější jak Fabia. Ale hlavně - její nabídka je postavená tak, že člověk může přihazovat příplatkovou výbavu, aniž by se cenově dostával do zcela zapovězených vod.

I v téhle kombinaci jde o výtečnou nabídku. Pokud zkrátka trváte na stylových prvcích, např. panoramatické střeše pro děti, a pokud trváte na automatu, kde u konkurence dostanete něco podobného?

Rapid má křišťálově vybroušený charakter. A prodeje to v zásadě potvrzují. Pokud nakupuje rodina, obykle volí u Škody právě Rapida (liftback). Spaceback beru spíše jako docela zajímavou alternativu pro ty, kteří chtějí styl nebo jsou zaměřeni proti zkosené zadní výklopné stěně...

Za mě je Rapid nejsmysluplnější Škodou dnešní výrobní nabídky :-!
Avatar - grifith
7. 11. 2015 07:35
Re: Rapid
Jo ták, takže víš o jednom, kdo na něj prý čeká 5 měsíců a tak už z toho uděláš závěr.... Jen pro upřesnění ti dám "tajnou" informaci, že na Rapida si běžně počkáš u liftbacku 8 a u Spacebacku 14 týdnů. Takže dotyčný ti buď lže nebo jej prodejce tahá za nos.
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 23:03
Re: Proč chtít Rapid SB?
Kdyby se nám všem líbili stejný auta, byla by to hrozná nuda. ;-)
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 19:25
Re: Ha,
Tak trojka se asi dá považovat za užší špičku třídy, což Rapid určitě ne.

Ošklivá- pro tebe možná, ok, ale většinově určitě ne.
Hlučná- slabší místo, ale nic hrozného.
Za ty peníze v holobytu není.Když se budu držet ceníkovek, za 465 máš :bixenony, bezklíčový start, vyhřívané sedadla,tempomat,zadní senzory, mrtvý úhel, asistent rozjezdu do kopce,denní led světla, telefonování,dešťový a světelný senzor,duální klima, dvoulitrový motor.+30t navi a metla.
Takový běžný holobyt? ;-)
Avatar - Auto CZ
6. 11. 2015 18:34
Sodofka ruši tri smeny
pre slaby zaujem zakaznikov sodofka ( smejdi) zrusili tri smeny, zamestnanci nic nepocitia. >:D
Avatar - fOE
6. 11. 2015 13:47
Re: Smysl
Astra je auto na ktere se vnitrkem zezadu diva z dalky i oktavie, nejaky rapid neni vedle nove astry vubec relevantni resit. Pokud je cena u astry vyssi proti cene za rapid je to jen vyusteni postaveni toho kam ty auta spadaji. A vzhledem k tomu ze za 600tis uz astra nebude zadne holatko, ale klidne s 1.4t tak rapid v testovanem provedeni je vazne jen takovy folklor co koupi leda blazen.
A dalsi blazen tomu da 4 hvezdy. >:-[]
6. 11. 2015 13:28
Re: Smysl
Cenová politika kolem Rapidu je vůbec celá nevyvážená... Nejsem nepřítelem Škody (to zdůrazňuji, protože se to tady hemží principiálními neo-odpůrci Škodovky), ale Rapid je z hlediska užitná hodnota versus cena úlet.
Avatar - Barry Lyndon
6. 11. 2015 14:57
to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde naví
za cenu aut nižší střední třídy to vážně nedává smysl...

... za cenu cca Fabie ano, jinak nene...
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 15:18
Re: Rapid nelze posuzovat od stolu
vybroušený charakter je postaven vesměs pohledem cena/výkon. Rapid volí vždy jednodušší řešení vůči Octavii, díky čemuž může nabídnout nižší cenu. A i slušně vybavený Rapid vychází díky tomuto přístupu na zajímavé peníze.

Ani za tuhle cenu není mimo mísu, protože srovnatelná konkurence buď není vůbec, nebo je cenově úplně jinde. Postav si vedle tohoto Rapida Golfa 1.4 TSI DSG se sportovníma sedadlama, panoramatickou střechou a dalšíma srandičkama a jsi cenově úplně jinde jak s Rapidem...

Je přitom ůplně přirozené, že takovýchto zákazníků nikdy zas tak mnoho nebude. Většina vždy raději sklouzne do průměru, oželí atraktivní prvky a vymění je za dotaženější základní železo. Je ale spousta lidí, kterým je úplně jedno, jestli je vzadu víceprvek, jestli xenon je pravým xenonem, jestli má vyhřívání sedadel vpředu dva nebo tři stupně atp. S Rapidem lze mít šik auto za cenu naprostého průměru běžných konkurentů.

Prodeje samozřejmě klesají, nová Fabia je mnohem atraktivněšjí a mnoho mladých dnes sáhne raději po Fabii. Navíc krize mediálně polevila, takže prodeje Rapidu musely jít dolů.

Jestli bude mít nástupce si také netroufám odhadnout, když zřejmě dokázali zaříznout i Roomstera... Ale tohle jde na vrub dieselgate, nikoliv nesmysluplnosti těchto modelů.
6. 11. 2015 12:10
Re: WTF?!
Ano, jedná se o zcela jiný motor s rozvody řemenem a 2 kW navíc. S manuálem ale není. :-)
6. 11. 2015 12:07
Re: WTF?!
Rapidy mají od podzimu jiné motory splňující normu Euro 6.
Avatar - rohYpnol
7. 11. 2015 11:11
Re: Rapid nelze posuzovat od stolu
přesně tak.

Jediným zádrhelem na českém trhu je, že konkurence jde s cenou tolik dolů, že za cenu Rapida může mít právoplatnou nižší střední... Jenže ve veskrze nudné základní výbavě. Zatímco u Rpaidu si může dovolit přihodit pár příplatkových položek, které přihodí jinak nudnému Rapidu na atraktivitě. Typu hezčí kola, sunset, dynamic paket atp.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 23:03
Re: Smysl
Klidně to dejme i veřejně, však přece půjde o kalkulace pro každého, kdo vejde na salon a aspoň trochu se usměje. No ne? Každopádně tu SZ beru.
Ona je ještě jedna možnost, že se někomu nepodařilo proniknout do "tajů" obchodu a vesele prodává do ztráty >:-[]
6. 11. 2015 21:56
Re: Smysl
No ale ne každý Čech je přece "automobilová ovce". Spousta lidí se u nás o auta zajímá a dovede si porovnat a vyhodnotit nabídky jednotlivých značek.
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 21:34
Re: Ha,
Janda je takovej typickej objektivní člověk co se koncernu, a hlavně škodovek týče. >:-[]
Ale řídit umí, to se musí nechat, sedět bych tam vedle něj nechtěl. Jen nám drobně chybí srovnání, jak by tam dopadl s jinými auty.
6. 11. 2015 21:21
Re: Fabii se daří tak pekelně
Ruší se mimořádné směny. To proto, že jsou mimořádné.
6. 11. 2015 20:51
Re: Ha,
Ty a koupit něco novýho? To by přece nebyla obe.chcávačka ;-)
Avatar - grifith
6. 11. 2015 20:30
Re: Ha,
Vidím syrupe, že dnes opravdu perlíš.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 20:17
Re: Ha,
lowend, nižší střední, hrušky, švestky.... však co, je to jedno, hlavně že něco plácáš >:D
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:14
Re: Ha,
Není to nižší střední, je to voračka vokradená jak to šlo, uvnitř naprosto trvdej lowend co to jen de, náklady ořezaný jak jen to šlo navíc od firmy co podvádí kde může (VW) >:D >:D
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 18:58
Re: Ha,
Teda, to je ale názor do pranice......kromě rzi, kde můžeš mít pravdu (nebo taky ne)
Avatar - grifith
6. 11. 2015 18:32
Re: Rapid
Kdepak jsi na tu čekací dobu přišel?
6. 11. 2015 14:22
Re: 578 600 Kč
Ale no tak, ved nikto nekupuje skodovky za katalogove ceny. Sam som bol pri kupe jedneho Rapidu, a predajca zlavil 2000€ este som sa ani nestihol nas*at z toho vysokeho prveho nastrelu. Ja som to aj tak chcel kupujucej vyhovorit, ale ona chcela skodovku a basta (to bola chyba, predajca si to vsimol, a mne sa potom tazko zjednavalo). A co sa modelov tyka, tak Octaviu nechcela lebo "ma prde| ako tucna zenska" a od Fabie usla po 2 sekundach so slovami "fuj, to je ale skarede auto!". Tazko na to argumentovat. Ale kto chce kam...

Mal som potom to auto pozicane na jeden vikend a moje dojmy boli ovela lepsie ako v teste. Pritom to bola podobna verzia (1.4tsi/dsg, akasi akcna jubilejna edicia, ci co). DSG pracovalo praveze velmi dobre, az som bol z toho prekvapeny (a to pritom z principu automaty neuznavam, ani fanusikom koncernu nie som). Velmi dobre fungovalo "plazenie" v kolone, a 92kW s tym autom celkom dobre cvicilo.

Interier bieda, ale spominam si ze tam na pravej strane pristrojovky bola taka vacsia lestena hlinikova lista s gravirovanym napisom. Dost to pomohlo, lebo to "rozbilo" inak nudnu velku plastovu plochu. Zvonku kombinacia biela metaliza a cierna strecha (plus cierne kolesa) tiez vyzerala celkom znesitelne. Nie je to moja srdcovka, ale myslim ze to auto ma svoje miesto na trhu...
6. 11. 2015 13:56
Re: Smysl
Ale ona i ta Astra s 1.4T dává v poměru výbava/cena větší smysl, než Rapid. A konfigurace MT/AT je cenově také přijatelná. A co se týká techniky a jízdních vlastností (podvozku, motoru, citlivosti řízení), v cenové relaci testovaného vozu máš k dispozici mnoho např. mnoho Japonců, kteří Rapid překonají kvalitou i zpracováním
Souhlasím ale, že nejprve bude třeba Astru vyzkoušet. Věřím však např., že pan redaktor Mička si chválu na novou Astru necucá jen tak z prstu.
(Rapidem jsem jezdil při čekání na nový fasung jako náhradním vozem, v silnější 1.2TSI. Ten vůz mi vyloženě vadil - pro jeho uskákanost, necitlivost řízení a přecitlivělý plynový pedál).
7. 11. 2015 09:12
Re: Celý článek
Koukám, že pokaždé, když jsem někdo dá celý článek ( záslužná činnost), vždy dostane cca 7 mínusů. Co si pod tím představit? Počet členů redakce? Pokud ano, tak je to velmi trapné :no:
6. 11. 2015 20:18
Re: Ha,
No, kazdy podle sveho gusta. Zasadni rozdil mezi Rapidem a Mazdou spociva v jizdnich vlastnostech. Co se tyka vybavy... to opravdu nebudu komentovat, mas k dispozici konfigurator. Co se tyka reznuti karoserie... To je argument z pocatku stoleti, cili predsudek... Hluk muzes snizit vhodnym obutim... Motor na sprint staveny neni, ale brzda provozu nejsi ani nahodou. Interier nevrze ani po 50000 denniho jezdeni predevsim po Praze... Prevodovka nevim, mam AT... Rapid: necitlive rizeni, uskakana kacena. Nudne auto bez jakehokoliv pozitku z jizdy, nesmyslne prevody, precitlively pedal plynu, prapodivne brzdy, nejistota v zatackach a odskakovani zadni napravy...
Avatar - Emel
6. 11. 2015 13:11
Re: Rapid
Pro milovníky tabulek soukromé osoby / firmy... bývalo to nejprodávanější auto nefiremním zákazníkům (dneska už to možná je Fabia).
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 12:12
Re: WTF?!
ano uz tu bol o tom kedysi aj clanok... od juna presli rapidy uz na tie "nove" turba s remenom ..
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 21:26
Re: Fabii se daří tak pekelně
Neboj, za chvíli budou rušit i směny na Superb a Oktávku. A to hlavně v čínských závodech, tam jim prodeje solidně padaj a u VW budou rušit směny na americké modely >:D
Re: 578 600 Kč
Není to indické VW Vento prepiplané na EU trh.
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 15:22
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
ale dává. Rapid LB dokáže naplnit potřeby běžné 4-členné rodiny. U běžného HB musíš jít do kombi, což máš hned +30 papírů... Navíc Rapid má zajímavé příplatky, které ti ve zvýhodněních a paktetech nemusí zásadně navýšit cenu. A při dnešních cenách je Rapid smysluplný i v ČR. DOby, kdy Mégane stál solidně vybavený naprosto dumpingových 239 000 nebo kolik to bylo, jsou zkrátka pryč.
Avatar - MadPete
6. 11. 2015 13:23
Re: Proč chtít Rapid SB?
Rapid liftback je podle mě dobrý nápad, protože svou praktičnostní dává všem malým levným sedanům na frak. Dokud se budou prodávat oni je prostor i pro Rapid.
Spaceback je trochu zbytečná varianta, snaží se o líbivý styl, navíc docela neúspěšně, v kategorii, kde styl nikdo nepotřebuje. Možná na západě skutečně funguje jako levná alternativa nižší střední, kdo ví.
A to je k variantám Rapida vše. Kombi nedostane (má ho Fábka), MPV jsou podle Wolfsburgu mrtvá, SUV bude zřejmě samostatný model, říkat slova jako kupé nebo kabrio je už úplně mimo.
6. 11. 2015 18:48
Re: Ha,
Je ta Mazda opravdu takova vyhra? Je oskliva, hlucna, rezne, interier si muze s Rapidem podat ruce... Navic za tyhle penize to bude v holobytu.
Avatar - Emel
6. 11. 2015 12:08
Re: WTF?!
Pokud vím, Rapid tu v testu s 1.4TSI ještě nebyl... ani jako SB, ani jako LB.
6. 11. 2015 23:59
Re: Proč chtít Rapid SB?
Rapid lift na petipaprskovych sedmnactkach je krasne auto. Mit vetsi obvod kol a dalsich 5 cm do sirky, je to jedno z nejhezcich aut na trhu. Co tam mas dal?
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2015 22:35
Re: Proč chtít Rapid SB?
Hrozný design? Podle mě právě Rapid liftback, i Okta a Superb, vypadají skvěle. Krásně vyvážený design...Holt opravdu máme různé chutě.

Jinak já význam Spacebacku vidím - krásně vyplňuje prostor mezi malou Fabií a již dost drahou a velkou Octavií.
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:11
Fabii se daří tak pekelně
že se snižuje aktuálně výroba >:D >:D >:D
Avatar - donPedro
8. 11. 2015 11:17
Re: Chcete Rapida?
:yes: Tož bať >:D Jsem rád, že i zde na tomto fóru jsou znalci děl největšího z Čechů :yes:
7. 11. 2015 22:53
Re: Ha,
Fakt nevim, jeslti ma cenu se s tebou dal bavit. Liftback lze srovnavat se sedanem a kombikem a v pripade Astry i s kabrioletem. To jsou karosarske varianty s prodlouzenym zadnim previsem. Pokud bys srovnaval kombik a hatch, tak by se auta prakticky nedaly radit do trid, protoze Fabie by najednou byla delsi, nez Golf, Variant by byl o tridu vyse, nez hatch... No pekne bys to zamichal.
7. 11. 2015 22:45
Re: Ha,
Ano, neni to chyba Skody a Opelu. Je tvoje chyba, ze srovnavas nesrovnatelne karosarske varianty. V ramci tridy bude kombik vzdy delsi nez hatch, to musi byt jasne kazdemu. To je jako kdybys srovnaval velikost kufru tridverove Astry s Octavii kombi a demonstroval na tom o kolik je Octavia, jakozto model, praktictejsi. Naprosty nesmysl.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 20:48
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Ty si vážně myslíš, že to nedali na "akci ČEZ" a normálně prodávají s 15% slevou? Věř, že "běžný" člověk mě nepřesvědčí, jelikož o tom očividně nic neví.... respektive to vidíš jen z jedné strany bez znalosti komplexního problému a cenotvorby značky. Ale já to chápu, kdyby měl zákazník detailní znalost o možnostech slev atd., bylo by tu něco divného.
7. 11. 2015 16:19
Re: Chcete Rapida?
...poselství přímo z Liptákova >:D >:D
7. 11. 2015 09:16
Re: Fabii se daří tak pekelně
Fajn, že si to Barikovi vysvětli, třeba mu to i dojde. Btw neni to žádný drama ;-)
6. 11. 2015 23:05
Re: Proč Rapid?
Chlapče, i církev má reklamu, takové zvony na kostelech... A tady jsme v zóně VW tak musejí nějak ty své ovečky shánět. ;-\

ps: tohle je taky zajímavé vyjádření:

[odkaz]
Avatar - white label
6. 11. 2015 23:04
Re: Proč chtít Rapid SB?
Rapid liftback vypadá opravdu hrozně, SB je jiná kává, i když má taky trochu malá kola (velikost z Fabie). A Superb II liftback vypadal zezadu taky docela tragicky. ;-)
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2015 22:50
Re: Rapid nelze posuzovat od stolu
Pod ten třetí odstavec se podepisuji! Lze si jej rozumně (!) nakonfigurovat přesně dle svých potřeb a cena stále zůstane na rozumné úrovni. Nyní je mimochodem i ten - podle mě pro spaceback nezbytný - stylový paket s prodlouženým sklem k dispozici jako běžný příplatek. Octavia je často mimo finanční realitu českých domácností, u Fabie ani kombi nezachrání nedostatek prostoru pro posádku.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 22:44
Re: Smysl
Jseš ;-) Ale i ty máš tu možnost nám to dokázat.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 22:42
Re: Smysl
Musím říct jen jedno, lžeš. Nebo jen možná nevíš, o čem píšeš...
6. 11. 2015 21:35
Re: Ha,
Ale ber me s rezervou. Ja Mazdy jezdim 20+ let. Cili podvedome je to "moje" znacka
6. 11. 2015 21:29
Re: Ha,
Po projeti nekolika zatacek cestou na Cervenohorske sedlo mazdovskym stylem jsem pochopil, ze ve volantu vubec auto necitim a kdyz mi neustale blikal asistent, tak jsem hodne znejistel...
Avatar - grifith
6. 11. 2015 21:28
Re: Ha,
Podvozek má prakticky stejný jako 90% zástupců nižší střední a v jednom rozměru, šířce, je pravda, že je na spodní hraně. Stejně jako je Octavia rozměry již na horním pomezí nižší střední.
6. 11. 2015 21:07
Re: Ha,
Myslim, ze pravda bude nekde uprostred mezi mym a tvym komentarem ;-)
Jinak nejisty v zatackach jsi byl ty, nebo podvozek? Janda si na Nordschleife nestezoval...
Avatar - white label
6. 11. 2015 20:37
Re: Ha,
Takže to nemůže být nižší střední, protože je to na nižší střední moc levné... >:D >:-[]
Avatar - grifith
6. 11. 2015 20:22
Re: Ha,
jasné ty syrupe >:D :yes:
Ale nestyď se rozepsat o tom, proč neřadit Rapid do nižší střední.
6. 11. 2015 18:46
Re: 578 600 Kč
Jenomze indicky Rapid a ten nas jsou dve odlisna auta. [odkaz]
Avatar - Pepa_007
6. 11. 2015 17:21
Převodovka?
Nejde s manuálem? Potkávám poslední dobou spoustu aut který jsou pouze s automatem. A jako řešení špatně sladěného motoru s převodovkou je koupit jinej motor? Aha. :-)
Bohužel.
6. 11. 2015 16:23
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Liftback je obycejne tuctove auto, spaceback se mi libi, nicmene napsat o jakekoliv skode, ze ma zajimave priplatky. Mno, zrejme jste fanda znacky :-)
Rapid dava smysl presne okolo tech 300-320 tis. korun, jako alternativa k nizsi stredni pro nenarocneho uzivatele. Za cenu okolo 400 tisic - testovany ulet nechme uplne stranou :-) - je to uz podle meho nerozum.
Zajimalo by me, jestli je tady jeden soukromy zakaznik, ktery dostal bez znamosti na rapid aspon tech 10% dolu, pochybuju...
6. 11. 2015 14:34
Re: Ha,
Za ty prachy je skoro Oktávia RS. Známej ji kupoval za 630 tis >:D
Avatar - Emel
8. 11. 2015 22:33
Re: Ha,
Dneska není nic úplně černobílé, ale Rapidu na kompakt vlastně nic nechybí.

S délkou skoro 4,5m (lift) nemůže být Rapid subkompakt. Typický subkompakt (Clio, Fiesta) je mnohem menší auto.

Vidím ho vedle Fluence, C4, nového Tipa, 301... a nakonec i té i30, proti které byl možná puštěn do světa... to jsou jeho konkurenti, někteří horší a jiní lepší.

Že může reálně konkurovat Fabii - no jasně, jestli vzít menší mainstreamové auto nebo větší lowendové je běžné dilema, něco za něco.
7. 11. 2015 23:10
Re: Ha,
Nikoliv jednostrané ale exaktní. Kdo ví o čem je řeč tak chápe, kdo nikoliv tak se snaži vymýšlet. Jinými slovy kdyź někdo neni schopen vstřebat do jaké kategori spadá, začne si vymýšlet podkategorie v domnění že v tom svou neznalost schová. Bohužel neschová. ;)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 21:55
Re: Nižší střední? Ale tak...
A ty jsi jediný, který má dva zdroje >:D :yes: Popravdě, jestli ti dva stačí, to je mi tě vcelku líto ...
Avatar - grifith
7. 11. 2015 21:31
Re: Nižší střední? Ale tak...
No když myslíš, nemá cenu ti to vymlouvat >:D :yes: Ty máš info a ostatní jsou jen hltači PR a ovce >:-[]
Avatar - grifith
7. 11. 2015 21:28
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ještě jednou specifikuj v čem obém spadá Rapid do malých aut? Délkou a rozvorem? Pokud ano, tak doplň další jeho konkurenty v rámci třídy, ať vidím, s čím srovnáváš.
Rapid s tebou jmenovaných věcí nemá jen tu platformu MQB, ostatní i v rámci nového MR má. Pokud ne, nejspíš nemáš přesné informace.
Kdo určuje prostornost vozu na základě jen jeho šířky, je to pro mě, sorry za ten výraz, neználek, který o autech mnoho neví. A pokud jsi seděl v jedničkové Octavii, která je prostornější než Rapid, tak to asi nebyla Octavia. Ty si opravdu myslíš, že Rapid dnes nabízí HTP a motory TSI s řetězem? Nějak si tu neustále obracíš informace dle tvé potřeby... aktuálně nemá Rapid ani jedno.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 20:51
Re: Nižší střední? Ale tak...
Jestli máš se Škodovkou úzkou vazbu, o to víc mě tvůj "přehled" dokáže fascinovat. ;-) Pokud to bereš jako útok, pak jsi zřejmě velmi slabá povaha pro internetové diskuze...
Avatar - grifith
7. 11. 2015 20:18
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ty perlíš, původ nápravy rozhoduje o rozdělení do tříd. Navíc je velmi pravděpodobné, že Octavii Tour jsi viděl snad jen na fotce, o Rapidu ani nemluvě... :-! Ale jako názor ti to brát nemůžu, každý máme ten svůj ;-)
7. 11. 2015 18:51
socka
Ok chápu skodovka zaměstnává v této republice velmi mnoho lidi ať přímo nebo nepřímo.auto samo osobě asi není spatne (uskakana koza s mizernym podvozkem a mtory od vw),ale taková analni akrobacie je do nebe volající.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 15:21
Re: Nižší střední? Ale tak...
Už jsem to tu psal, Rapid je normálním vozem nižší střední třídy. Ano, je úzký, ale bez problému zvládne přepravu 4 osob a jejich zavazadel. Což se u některých aut nižší střední říct nedá... To, že se "pere" s Fabií combi, je jasně dané cenovým zařazením, není mnoho soukromníků, kteří jsou schopni zafinancovat Octavii. Jako nástupce Tour verzí je Rapid povedený.
7. 11. 2015 09:57
To neni vybava Monte Carlo
Testovany rapid neni vybava Monte Carlo ale normalni Elegance MR2016. Myslim si, ze by to mohl recenzent poznat. Jak mam verit ostatnim faktum, kdyz jsou spatne i ty zakladni... :-O
7. 11. 2015 05:49
Re: Fabii se daří tak pekelně
Demagog musí být primárně chytrej... Takže demagog není ;-)
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 23:27
Re: Fabii se daří tak pekelně
no právě s ním padá VW, které je na číně hodně závislé na rozdíl od ostatních. VW se totiž nedaří ani v USA a po aféře dieselgate dařit nebude a zbývá vachrlatá evropa, protože jižní amerika padá taky >:D
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2015 22:57
Re: Proč chtít Rapid SB?
Hrozný design? Podle mě právě Rapid liftback, i Okta a Superb, vypadají skvěle. Krásně vyvážený design...Holt opravdu máme různé chutě.
Avatar - white label
6. 11. 2015 22:32
Re: Proč Rapid?
A test tady na a.cz ty prodeje Rapidu určitě vytrhne..., nejen Cosworth už určitě rozbíjí pokladničku... >:D
Avatar - white label
6. 11. 2015 22:28
Re: Ha,
Pokud je Rapid na spodní hraně nižší střední, pak je aktuální Octavia naopak na horní hraně nižší střední. To ovšem nic nemění na tom, že jsou obě auty v nižší střední, i když ani jedno ne úplně "typicky". ;-)
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:28
Re: Ha,
Protože je to zemědělský stroj přeci - voračka >:D

A to zejména ve verzi sazomet je to zemedelsky samobyh ze silnikem dehtovym, traktorowym podwodnym >:D
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:20
Re: Ha,
jojo, hrušky, švestky, jablka, to vše zalitý syrupem s umělým sladidlem a z koncentrátu ze shnilejch jablek.

ano, tento kompot je pak dohromady koncern VW >:D >:D

Terfil si to naprosto přesně, máš bod >:D
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 15:46
Re: Proč chtít Rapid SB?
Já jsem o SB uvažoval, lift má pro mě hrozný design (což se v mých očích týká i OIII a SII v LB), automat jsem chtěl, jen je s tímto motorem za nesmyslnou cenu. Jinak bych se SB jako takovým problém neměl.
Avatar - rohYpnol
6. 11. 2015 13:53
Nový autor, starý model?
Členění na kapitoly katastrofa, naštěstí se někdo v diskusi vždy obětuje a ten nesmysl prokliká >:-[] ;-)

Jinak vcelku souhlas s testem a pohledem autora.
Avatar - iudex
6. 11. 2015 13:35
Re: Smysl
Problém Astry (i každého novopredstsaveného auta) je v tom, že cenníková cena bude aj reálnou predajnou cenou, kdežto u Rapida, ktorého sú plné sklady u predajcov, sa realita bude pohybovať o 10-20% pod cenníkom.
Btw. nevieme, ako tá základná Astra vôbec jazdí; v starej bol akýkoľvek motor slabší ako 1,4T bieda. Viem, nová je ľahšia, ale počkal by som so závermi o použiteľnosti 1,4 16v.
Avatar - miromen
6. 11. 2015 18:48
Re: Sodofka ruši tri smeny
Evidentně je IPA nějake tve přibuzenstvo. Škodovka je na tom tak špatně až jim z toho stoupaji zisky a prodeje.
Avatar - Typhoon
7. 11. 2015 21:04
Re: Celý článek
Právě jsem dal osmý mínus. Takový článek na jeden zátah je dlouhej jak tejden. Členění po klikacích kapitrolách je lepší.
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:23
Re: Smysl
Ty ještě nepřišel na to, že koncern VW prodává predražený vergly u kterých navíc načaruje co může aby to vůbec mohl prodat nějaký ovci?

Ale ovce nadšeně hýká, že to jezdí za 5 a je to český >:D >:D
Avatar - iudex
6. 11. 2015 13:31
Re: Za ty peníze ...
Ako píšeš, Rapid dáva zmysel najmä (len?) s 1,2TSI a bez prehnanej výbavy. Tam vie byť cena veľmi zaujímavá a práve takýchto áut je na salónoch najviac, preto aj vieš skladovku kúpiť za dobrý peniaz. Kamarát takto išiel hlavne po cene a Rapida mal ďaleko najvýhodnejšie z "lacnej" konkurencie typu Astra, Ceed atp. Ono ani konkurencia v týchto economy verziách nie je nič moc, buď majú dýchavičné základné atmosféry 1,4, ktoré sa na TSI subjektívne nechytajú, alebo sú pomerne oholené výbavou či technikou (napr. aj koncernoví súrodenci majú v slabých verziách torzku, takže je nanič, že v 1,8TSI by si inde mal multilink). Ako som bol pri predstavení proti Rapidu, tak po predstavení SB a hlavne zreálnení cien je konečne tým, čím mal byť: dostupným rodinným autom.
15. 11. 2015 22:12
Re: WTF?!
Mna by zaujimalo, preco sa v zaverecnej cenove specifikacii auta pise, ze je to Monte Carlo, ked nie je...
11. 11. 2015 19:02
sladění motoru s DSG
Nejak se mi nechce věřit redakci tu obtížnost jízdy v zácpě.Mám jen trochu jiný vůz Seat Ibiza a jen trochu jiný motor 1.4tsi varianta 110kw a v zácpách Prahy trávím cca 2/3 jízdního času a polovinu najetých km (cca12500km ročně) a problém popisovaného druhu jsem nikdy neměl. Podotýkám že jsem invalida s pohybovým problémem.Přesto mi práce s plynem nečiní sebemenší potíže.Asi bych mohl být redaktorem >:D
Avatar - grifith
9. 11. 2015 19:15
Re: Rapid
Řeknu ti takto, korektní obchodník by měl zákazníka vždy o objednávce informovat i v průběhu čekací doby. Nehledě na to, že o výrobním termínu je obchodník informovaný s předstihem... Passat CC je jiná káva, tam jsou čekací doby násobně delší.
9. 11. 2015 19:08
Re: Design zadku
Hezky řečeno, Ale i zde se dá nějaký design dělat. Otázkou je pak ale schopnost to levně vyrobit. Od Škodovky očekávám především mimo jiné i to, že když prásknu dveřma tak se navysype skleněná střecha nebo okno. A to u ojetin co jsem měl zatím nestalo se jak Mistr Yoda pravil by.
9. 11. 2015 13:21
Re: Rapid
No tak zákazník zná důvod asi těžko. Tomu prodejce řekne, že auto prostě ještě není vyrobený, ale plivanec zákazníkovi do tváře to je souhlasím. Jenže se s tím dá těžko něco udělat. Když to auto chceš tak si na něj holt počkáš. Kamarád takhle čeká už od května na Passat CC. Holt musí mít BiTDI, tak čeká.
9. 11. 2015 12:29
Re: Design zadku
Největší průser z hlediska designu je pohled zepředu - zde vynikne použití optického triku jak pocitově zvětšit kabinu, tedy svislé boky které se téměř nesvažují směrem ke střeše. Funknční to je, člověk sedící uvnitř kabiny vnímá především hlavou a očima - které v tomto případě mají pocit vzdušnosti i když reálná prostornost v oblasti pasu tomu neodpovídá. Vyzkoušeno již u superbu II, kde se takto maskovala technika golfu, tady fabie. Ovšem design se s tím pochopitelně dělat nedá, což na druhou stranu u škodovky zas nikdo nečeká.
9. 11. 2015 12:22
Re: Ha,
Rozvor není žádný základní ukazatel, pouze jeden z několika, byť je pravda že relevantnější než třeba samotná délka. Nicméně stále platí to že třída je určená průsečíkem těchto parametrů, nikoliv jednotlivými paramtery.

Opět příklad loganu - 2634 a přitom stále malé auto. ;-)
9. 11. 2015 12:12
Re: Nižší střední? Ale tak...
Samozřejmě že dohledal, trvalo to 5 min na googlu. Akorát opět upozorňuju na nutnost správného časového zařazení - v průběhu výroby se měnila jak cena tak výbava. A i kdybych to dovybavil úplně pintlich na úveň rapidu (jako že to je nedává logiku - řeč byla o normální výbavě, esp má rapid v základu kvůli legislativě, jinak se musí připlácet i za blbou dálku na centrál), tak stále byl tour levnější než rapid.
Avatar - Emel
9. 11. 2015 09:00
Re: Ha,
Základním ukazatelem je rozvor. Namátkou:
Škoda Rapid 2602mm
Citroen C4 2608mm
Volkswagen Golf 2637mm

Škoda Fabia 2470mm
Ford Fiesta 2489mm
Avatar - grifith
9. 11. 2015 06:40
Re: Nižší střední? Ale tak...
Možná by to chtělo přemýšlet. Ty sis to dohledal a výbavu sis našel? Protože píšeš o verzi s dvěma vaky, bez ESP atd. Když to dovybavíš, o tebou psaném rozdílu si můžeš nechat zdát.
Avatar - grifith
9. 11. 2015 06:36
Re: Rapid 90kw
Adolfe, ty jsi opravdový odborník. Tobě už ta nafta zalila i mozek... pokud teda vůbec něco podobného vlastníš. Vidíš ji i tam, kde není.
Avatar - JirkaV8
9. 11. 2015 02:31
Design zadku
Rapid je zacileny dobře, jezdí skoro jak oktavka (taky trojka jen průměr) ale problém rapidu spaceback jsou proporce toho zadku. Copak to nikdo nevidí? Ten zadek je abnormálně neforemny!!! Proto většina lidi voli lift, ne ze je praktictesi, ale protože se na spáče fakt smutné diva. To je jak s*ukat skaredou holku. Možná se 2 premuzete, ale chcete volat do celého sveta NEEE! Přitom rapid není špatně auto a "socka" se z něj dělá neprávem.
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 23:16
Re: Problém je dizajn .....
Naprosto! Nepovedená, až hnusná, pokud se ti nedaří nalézt trefný výraz. >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 23:14
Re: Rapid 90kw
Vidím to podobně ;-) je vidět, že jsi ještě nepochopil, že benzínový motor patří jen do ručního nářadí :-)
8. 11. 2015 23:01
Re: Nižší střední? Ale tak...
Možná by to chtělo lépe číst, a výbavu si dohledej, stačí chvilka na netu. Každopádně rapid v obdobné výbavě vychází o cca 50tis víc. Neříkám co je drahý nebo není, jen uvádím rozdíl.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:52
Re: Nižší střední? Ale tak...
Nakonec teda začínáš na 280 za použitelnou variantu a to ještě nikde nevidím seznam standardní výbavy a příplatků...
8. 11. 2015 22:48
Re: Nižší střední? Ale tak...
Url:[odkaz]
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:40
Re: Nižší střední? Ale tak...
Jasné, hoď sem ceník, ať to podpoříš.
8. 11. 2015 22:39
Re: Nižší střední? Ale tak...
To je sice krásný ale na konci stála už jen 265 tis. vč. paketu s nejběžnější výbavou. ;-)
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:37
Re: Ha,
Emele, snažíš se zbytečně. Myslím, že to pořekadlo o hrachu a múru znáš... Jinak s tebou souhlasím a uváděl jsem to zde několikrát.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:28
Re: Nižší střední? Ale tak...
z testu OII Tour na ACZ :

Základní cena 282.500,- Kč v případě Octavie Tour se splývavou zádí sice vypadá velmi sympaticky, ale zároveň je také velmi nereálná. Právě díky příplatkům za airbagy, ESP, autorádio a klimatizaci se cena vyšplhá daleko nad 300.000,- Kč.

Více na [odkaz]
8. 11. 2015 22:16
Re: Nižší střední? Ale tak...
Je to pouze o cca 50 tis víc za menší auto.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:07
Re: Nižší střední? Ale tak...
Vzhledem k použitým motorům, výbavě a následné ceně si to nemyslím.
8. 11. 2015 22:05
Re: Nižší střední? Ale tak...
"Filozovický nástupce" - to jsi vystihl moc hezky. Bohužel ve skutečnosti je poměr cena/hodnota u Rapidu daleko horší než u té Octavie II Tour... :'-( :no: :no: :no:
Avatar - grifith
8. 11. 2015 22:03
Re: Rapid
Konkrétních případů jsem od června viděl několik desítek... prakticky, nikoliv teoreticky. Důvod prozatimního nedodání by měl znát sám zákazník, případně jeho prodejce. 4 měsíce čekání jsou plivancem zákazníkovi víš kam. Ale když si to někdo nechá líbit, je to jeho boj.
8. 11. 2015 22:01
Re: Problém je dizajn .....
Doporučuji ti co nejdříve navštívit očního lékaře - nebo chceš fakt tvrdit, že současné Clio, Captur nebo nový Talisman a Mégane jsou ošklivá auta? >:D >:D >:D
8. 11. 2015 21:59
Re: Rapid
Ty tady ale meleš v hypotetický rovině, ale já mluvím o konkrétním případu, který existuje. Prostě to auto pořád není. Tak mi to teda vysvětli? To myslíš, že mu ho Škodovka schválně nechce prodat ačkoliv jí už 3 měsíce leží na skladě?
8. 11. 2015 21:50
Re: Ha,
Ale musím když tam máš chyby ;-)
8. 11. 2015 21:49
Re: Ha,
Kličkuješ ty, chápu proč - prostě to porovnání udělat neumíš a nebo umíš ale nechceš protože sis už dal dohromady to že i fabia nabízí víc techniky z MQB než rapid. Ale To je mi celkem jedno, nechápu akorát proč ses do toho potom pouštěl když v tom nedovedeš pokračovat.
A já jsem o sobě nikdy jako o nějakém expertovi nemluvil, to že to na tebe tak působí je pouze tvou neznalostí věci, reálně i ten poslední pucflek u škodovky co viděl někdy rapida jenom zdálky na heveru pozná že to je fabie a né octávka, ty bohužel končíš u toho že je auto pro 4 lidi a má mcpherson že jo ;-) jako pro začátek dobrý no, ale čeká tě dlouhá cesta, a s tvým přístupem bych řekl že i vcelku trnitá :-)
Avatar - grifith
8. 11. 2015 21:46
Re: Rapid
Bohužel chápu, že to některým lidem je těžké vysvětlovat. Ano, pro některé bych auto nechal "vyrábět" i rok, ti normální jej budou mít cca za těch 8 týdnů. Věřit tomu nemusíš, stačí si obeslat pár dealerství a realitu poznáš.
8. 11. 2015 21:41
Re: Rapid
Ne prý. Reálně ho má objednanej už od června a pořád ještě není hotovej. Když si vezmeš skladovku tak ji máš samozřejmě hned, ale pokud si objednáš auto podle svého přání, tak čekáš. 8 týdnů je krásná pohádka. Skoro jako o červený karkulce, ale tak to skutečně není >:D
8. 11. 2015 21:40
Re: Rapid 90kw
Pravda tak napůl... Dynamika stejná rozhodně není, a i dík DSG by tomu v přímém souboji 1.4 ujela. Faktem je že poměr cena/výkon to staví do jiný roviny, byť ten příplatek za 81 verzi taky už je znát.
A spotřeba sice u nových 1.2 oproti starým verzím klesla (ano už si nechladíme svody obohacenou směsí :-) ), ale když jí člověk drží na dálnici pod krkem (jedno jestli proto že si chce hrát na závodníka a nebo proto že je naloženej až po strop) tak to pořád leze do šílenejch čísel. Ale zase ve městě se to obrací, tam to schopný jezdit za výrazně méně než 1,4 tsi, to je pravda.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 21:28
Re: Ha,
Zas a znova kličkuješ a už mě to s tebou nebaví. Odpovědět na otázku neumíš, já už se s tebou babrat nebudu. Naznačuješ co jsi za "technického experta" a zatím tu dokazuješ, že nevíš, vůbec nic nevíš. Prostě jen další diskuzní tlachal. Ale nepropadej panice, takových zoufalců se tu pár ještě najde.... :yes:
S tou nekonkurencí jsi mě dostal,to je myslím na zlatej ventilek >:-[]
8. 11. 2015 21:07
Re: 1.4 TSI výhradně s DSG je ztracená šance!
Ano, přesně tak to je.
Jinak u bodu 1) si myslím, že to mají nařízeno od VW, protože s manuálem by to bylo nejlevnější dynamické auto v rámci koncernu.
8. 11. 2015 20:28
Mucho dinero.
Je to hezký ale drahá škodovka. Motor bych klidně bral ale výbavu Monte Carlo. To už je cenově úplně jinde a tak si člověk jako já bude muset počkat až auto najde v aaa již jako ojeté. Jinak hezkej článek. Bavilo mě ho číst.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 13:03
Re: Ha,
Ano, to máš pravdu, Linea na tom byla podobně. Rapid je takovou economy (entry) variantou nižší střední se všemi důsledky. Značka nemá důvod Rapid posouvat někam výš, od toho je zde "plnotučná" verze v podobě Octavie.
8. 11. 2015 12:56
Re: Ha,
Kdyz uz tu dneska mame hezky clanek o kompaktnich Fiatech, tak treba takova Linea byla svou filosofii Rapidu docela blizka. A i presto, ze vyjela 5 let pred Rapidem (auta tehdy byla obecne mensi) a byla ve vsech ohledech vetsi, nez on, se u ni vedly spory, kam ji zaradit. Kdyz se tato auta srovnaji s pravovernou nizsi stredni, tak jim precijen neco chybi a proti malym autum zase prebyva, takze nejrozumnejsi bude radit je nekam na pomezi trid.
8. 11. 2015 12:33
Re: Chcete Rapida?
No... vůbec bych se nedivil, kdyby se ukázalo, že stál i u zrodu turbodmychadla >:D
Avatar - grifith
8. 11. 2015 12:01
Re: Ha,
Svými rozměry, technikou pohonu (motor i podvozek), bezpečnostními systémy, infotainmentem, prostorem pro 4 cestující a jejich zavazadla.
Tak jsi na řadě, ještě jsi neuvedl ty přímé konkurenty Rapidu z kategorie malých aut, ještě jsi neodpověděl. A přihoď k tomu i ty rozdíly mezi Rapidem a kompakty a už sem netahej šířku podvozku, to jediné jsem ti odsouhlasil.
8. 11. 2015 11:56
Re: Rapid 90kw
V zásadě souhlas, ono si to taky dík ceně jak slušně vybavená ocative skoro nikdo nekupuje...
8. 11. 2015 11:53
Re: Ha,
Kličkovat jsi začal ty když jsi měl porovnat v čem je rapid stejnej s aktuálníma kompaktama. Doteď jsi neodpověděl ;-)
Avatar - adam007
8. 11. 2015 10:59
Re: Rapid 90kw
Pro Adu - ty jsi nepoznal, že píšu o benzínu? Samo, že 1.4tsi. Ano, spotřeba byla podle PC taková. Svižnější rozjezdy po městě byly těch 10-12l. Dálnice cca 8 - a to jsme se neloudali, rozkopaná D1 s kolonami a vedro. Benzín jsem neplatil, takže jsem to neřešil. Ale pro rodinu mi to jako úsporné moc nepřijde. Leda nevyužívat výkon a pružnost.

Co pro mě naopak bylo pro mě příjemné byly sedačky a výbava (když jsem se nepodíval na cenu).
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 10:34
Re: Rapid 90kw
Já ano, ale ty evidentně nikoliv. ;-)
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 10:33
Re: Rapid 90kw
Další důvod, proč nekupovat auto s beznadějně zastaralým benzínovým motorem a automatickou převodovkou 8-s :no:
Avatar - grifith
8. 11. 2015 08:34
Re: Ha,
Kličkuješ jak zajíc, nic víc. Že něco neumíš neznamená, že to nejde.
8. 11. 2015 01:17
Re: Rapid 90kw
Soudě podle slov "s tímto rapidem" asi jezdil s 1,4 TSI a DSG, a tam v případě naložení a dálnice není 10l žádný problém.
8. 11. 2015 01:10
Re: Ha,
Naprostý nesmysl, porovnávat to jde pouze v jeden okamžik, dneska tour neexistuje takže není co porovnávat. Hotová věc. A nikdo nic nemíchá, pakliže ty se v tom nedovedeš zorientovat, tak je chyba u tebe. ;-)
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 00:29
Re: Rapid 90kw
Ten motor nemá 90, ale 85kW. A bohužel pouze 5 stupňovou převodovku. Ale i tak jistě nežere 10, ani 12l na 100km :-!
Avatar - grifith
8. 11. 2015 00:01
Re: Ha,
Už zase to ohýbáš podle sebe. Porovnat to můžeš i dnes. V době uvedení byla navíc nabídka ještě širší právě o HTP. Že však nejsi schopen prezentovat vlastní myšlenky do vět a názvů, to je problém. Stejně jako tvé míchání Octavii Tour první a druhé generace...
7. 11. 2015 23:56
Re: Ha,
No nedovolil bych si ti naznačit že jsi pomalejší v chápání, ale chválím tvou sebekritiku :yes:

Kdybys to zase louskal déle, tak ti trochu pomůžu - je úplně jedno co je dneska a nebo za 10 let, jde o to co bylo v době kdy se to lámalo a dalo porovnat.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:48
Re: Ha,
Pokud se někteří jemně pomalejší neumějí vyjadřovat, pak není chyba u mě. Tak si to dáme ještě jednou:
"motorová nabídka je opět mínus pro rapid - 1.4 s automatem je naprostej exot kterýho se prodá 0,0 nic, 1,6 drahá takže prodeje taky nic moc, a to co se prodává drtivě - tedy donedávna obě 1,2 nijak 1.6 z touru nepřevyšuje, spíše naopak. " - pokud máš ten (nejen technický) přehled tak víš, že už půl roku se jako základ pod označením 1,2 prodává právě TSI EA211.....
Tak přemýšlej než něco napíšeš.
7. 11. 2015 23:44
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ne to skutečně nejsme ;-)
7. 11. 2015 23:43
Re: Ha,
Hele někomu dělá (možná) problém porovnání základních karosářských variant, jinýmu základních variant motorizací (třeba někdo si myslí že 1,2 HTP je lepší než 1,6MPI), ono si nevybereš... :-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:41
Re: Nižší střední? Ale tak...
V posledním se shodneme, technicky si rovni nejsme. Ty jsi king a dnes jsi to dostatečně dokázal. >:D :yes:
7. 11. 2015 23:40
Re: Ha,
No že by jsi zrovna ty něco chápal bych se zrovna dost divil po tom cos tu dneska předvedl ;-)
7. 11. 2015 23:39
Re: Nižší střední? Ale tak...
To jsem velice rád, výrazně to zkrátí čas nám oběma když se nebudeš ptát na věci o kterých stejně nic nevíš, takže sdělená informace ti stejné dík chybějícímu kontextu nic nedá... No mě rovný (co se týče znalostí techniky) skutečně nejsi, v tom se shodneme ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:34
Re: Ha,
Už dávno se říká, že myslet znamená .ovno vědět... Jinak srovnání základních karosářských variant daných modelů je opravdu nepředstavitelné. :-!
7. 11. 2015 23:31
Re: Ha,
Asi jsem te precenil, kdyz jsem si nemyslel, ze ze vsech dostupnych karosarskych variant moji "premisu" vztahnes zrovna na hatch, vid :-!
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:29
Re: Ha,
Pokud se chceš bavit o kombících, musíš to říct. Začal jsi s premisou, že Astra K je delší než Octavie a to je lež. Astra K kombi však může Octavii kombi přerůst a to je rozdíl.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:27
Re: Ha,
Svůj ke svému, to naprosto chápu ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:27
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ano, tuto diskuzi si zapamatuj jako názornou ukázku tvé diskuzní "schopnosti". Úkolovat si můžeš sobě rovné, to já zcela jistě nejsem. Tak žij klidně dál ve svém bludu.
7. 11. 2015 23:24
Re: Ha,
Ale jsem. Kombi je o cca 40 cm delsi. A co jako? Jedine, co se snazim od zacatku rict je, ze pokud je Octavia na vrcholu, tak tam neni sama, jelikoz existuji stejne velka, ba i vetsi auta. Fakt nevim, proc v tom delas zmatek a srovnavas jablka s hruskami.
7. 11. 2015 23:23
Re: Ha,
To víš, každý se rád přiučí a dozví něco nového, taky by sis měl rozšířit obzor ;-)
7. 11. 2015 23:22
Re: Nižší střední? Ale tak...
Taky se směju ;-)

Takže otázky i odpovědi jsi dostal, úkol máš jasný a jediný, tak se na to soustřeď a až to budeš mít, rád to s tebou rozeberu ;-)

Pokud to chceš donekonečna oddalovat a různýma kličkama odvádět téma od své neznalosti (na kterou sis ale sám naběhl, já jsem tě zkoušet z porovnání techniky nechtěl) v domnění že se to ztratí, zklamu tě, ta diskuze tady bude vyset dlouho... :no:
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:22
Re: Ha,
Opravdu není v mých silách vysvětlovat vše dokola. Stačí fakt, že v rámci jedné třídy vozidel nejsi schopen srovnat odlišné typy karoserií. Astra kombi opravdu může být velikostně stejná ba i větší než stejná karosářská verze Octavie. Ale těch variant se nabízí víc.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:19
Re: Ha,
Copak oni ti radí už i kamarádky z hampejzu? >:-[] Tak to se pak není co divit.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:18
Re: Nižší střední? Ale tak...
Smát se může i nadále, přečti si znovu celou diskuzi, zamysli se nad sebou a ty úkoly tu zpracuj, otázek jsi dostal dost a odpovědi jsi nepředvedl. Tak jo, začni od sebe.
7. 11. 2015 23:18
Re: Ha,
Koukam, ze argumenty dosly, takze asi sam vidis, ze proste nemas pravdu. Nevadi, stane se.
7. 11. 2015 23:16
Re: Ha,
Máš pravdu, já i mé druhé já ví o čem je řec, ale můžu ti poslat irenu abys taky věděl o co go ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:15
Re: Ha,
Vidím, že dnes se tu schází opravdový výkvět.
7. 11. 2015 23:13
Re: Nižší střední? Ale tak...
V pohodě, tomu že když ti dojdou fakta a schopnost argumentovat tak přejdeš do osobních invektiv jsem se smál už asi před hodinou. ;-)

Změnit můžeš hodně - začni se o ty věci zajímat, a jako domácí úkol můžeš vypsat to v čem konkrétně je rapid shodný s kompakty a rozdílný od malých aut - po stráce technické.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:10
Re: Nižší střední? Ale tak...
Je to marný, je to marný, je to marný. Tvůj malý rozhled ti za zlé nemám, to tak prostě je a basta. Měnit na tom nic nehodlám.
7. 11. 2015 23:06
Re: Ha,
Klid, nadechni se a jeste jednou se zamysli nad tim, o cem se bavime. Puvodni myslenka byla, ze je Rapid na spodni casti nizsi stredni a Octavia na horni. Rapid jsme opustili a ja jsem podotkl, ze ackoli Octavia patri k vetsim zastupcum, rozhodne neni nejvetsi a podporil jsem to (pravdivym) tvrzenim, ze Astra je jeste vetsi. Zcela logicky jsem nemyslel hatch, protoze ty maji v teto tride kolem 4,3 metru. Jinak samozrejme, muzes srovnavat co chces s cim chces, ale pokud chces radit auta do trid, tak musis srovnavat srovnatelne karosarske varianty. Je jedno, jestli srovnavas kombi a hatch, nebo lift a hatch. Oboji je v tomto pripade nesmysl. Jak rikam, potom by byla Fabia combi, nebo i sedan, ve stejne tride, jako Golf atd.
Jinak jak ses ptal, kdy jsem mluvil o kombiku, hned na zacatku jsem uvedl rozmer 4707, coz je delka nove Astry combi. Ze nedokazes zpracovat informace neni muj problem.
7. 11. 2015 23:06
Re: Nižší střední? Ale tak...
Kdo je mimo si skutečně každý snadno dovtípí. A za to že ty hraješ hru vabank bez karet a pak neumíš na nic konkrétního reagovat a radši utneš debatu, já fakt nemůžu.. :-) A snad mi to nemáš zazlé, ale když sis tak krásně naběhl, to nešlo nereagovat.

Okecáváni ti jde dobrě, konforntace s fakty už hůře, to je pravda.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:05
Re: Ha,
Máš velmi jednostranné vidění světa. To, že neumíš něco rozlišovat sám neznamená, že to reálně rozdělit nejde. Ale to už je pro některé vyšší dívčí...
7. 11. 2015 23:02
Re: Ha,
No a ono je to ve skutečnosti tak že nic jako spodek/prostředek/vrchol tříd neexistuje, je pouze třída a auta v ní buď jsou či nikoliv. Důvod proč to tak je je jednoduchý - auta se neustále vyvíjí, a nedá se tedy nikdy přesně určite kde by byla ta hranice co je prostředek nebo vrchol, protoží zitra přibude nový model a měřítka posune. Proto je rapid malý vůz a octavie normální nižší střední třída.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 23:01
Re: Nižší střední? Ale tak...
Hele jsi mimo, obraz si každý udělá sám. Metoda odpovídání na otázku otázkou je pěkná, ale už mě nebaví. Fakta, to je to, co ti chybí.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:58
Re: Ha,
To myslíš vážně nebo je tvé vidění světa omezeno přesně tak jak píšeš?
Vycházej tedy ze základních karosářských variant daných modelů, tedy u Astry K hatchback a u OIII liftback - ty nejsi schopen si tyto dvě auta porovnat jen proto, že mají odlišnou karoserii? Pokud ano, pak máš nejspíš pravdu, že další diskuze by byla zbytečná.
Abys byl v obraze, nesrovnávám kombi a hatch, ale hatch a lift.... ale to je pro tebe španělská vesnice.
7. 11. 2015 22:56
Re: Nižší střední? Ale tak...
Přesně tak, myslet si že vím je k ničemu, vědět naopak umožňuje myslet.
7. 11. 2015 22:55
Re: Nižší střední? Ale tak...
Nikoliv prakticky, ale absolutně, a to v ničem. ;-) Ale nečekal jsem že bys byl schopen napsat alespoň domněnku v čem, ono je problém to napsat i když tomu člověk rozumí, natož když by sis to měl vymýšlet.

Ano náhradou ve smyslu tržního prostoru to je, to jsem napsal výše, ale už jsem si zvykl tu věci opakovat. Nástupcem nikoliv, tour byla ekonomická verze auta střední třídy, rapid naopak vyšperkovaným malým autem. Pohybovat se ve stejném prostoru není býti totéž.
Avatar - adam007
7. 11. 2015 22:54
Rapid 90kw
Jezdil jsem tímto Rapidem, Monte Carlo s 90kw a nesmyslnou cenou (ano, dali tam úplně vše, vč. větších kol). Ano, s tímto autem jsem trávil krátké trasy po městě i dlouhé mezi Ovou-Prahou-Ovou a vše Rapid zvládl bez problémů. V autě zavazadla, 4 chlapi, klima...vše bez problémů. Pro mě osobně byl i tichý v interiérů. Převodovka byla úplně v pohodě.
Co se mi nelíbilo - automatický dojezd oken jen u řidiče v autě skoro za 600tis? Ale lepší, jak švihadla. Ale nejvíc mě dostala spotřeba. Sám, v klidu jsem jel za cca 7. Ale svižnější přejezdy kolem 10l, dokonce na mě svítilo 12l. Ano, motor byl nový, ale svižná jízda, kor naložená, stála hodně. Za tohle auto bych se určitě nestyděl. Ale ta cena to zabíjí.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:48
Re: Ha,
Čili dle tebe je Škoda mimo veškeré kategorie, s ničím nesrovnatelná, protože v dané třídě prakticky nikdo nenabízí liftback? No ty jsi teda kapr. Ano, kombíky srovnat lze bez problémů, srovnání jiných karosářských variant je očividně již mimo tvé schopnosti vnímání.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:42
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ještě že víš, na které straně stojíš. Jsou lidé, kteří si myslí že ví a ti, kteří opravdu ví.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:41
Re: Nižší střední? Ale tak...
Prakticky ve všem, ale nikomu to neříkej. Golf to samozřejmě není, je to Rapid. Kdo toto do teď nepochopil, s tím je to marné. Rapid je náhradou varianty Octavie Tour, tedy jejím filozofickým nástupcem.
7. 11. 2015 22:37
Re: Nižší střední? Ale tak...
To je pravda, někdo ty vazby má a dostane se k tomu snadno, jiny ani za zlatý prase... Ale svět holt není spravedlivej.
7. 11. 2015 22:35
Re: Nižší střední? Ale tak...
Škoda, těšil jsem se jak si poslechnu v čem má rapid techniku z kompaktů ;-)

Ale jinak proč ne, zákaznící naštěstí vědí že to golf není a nebude, a tebe osobně jsem za cíl přesvědčit neměl.

A náhrada a nástupce je samozrějmě rozdíl. To že Rapid nahrazuje tour je bez debat, je to prostě tržní prostor mezi fabii a octavií. Ale nástupce to není.

:yes:
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:35
Re: Ha,
Samozřejmě, není chybou ani Škody ani Opelu, že nenabízejí tu či onu verzi karoserie. Takže ano, reálně klidně srovnám liftback s hatchbackem. Pokud jsi někde psal o kombi variantách, klidně zde připomeň kde.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:32
Re: Nižší střední? Ale tak...
Některým stačí ke štěstí a znalosti poměrně málo...
7. 11. 2015 22:32
Re: Ha,
Takze ty srovnavas hatchback s liftem... Mhmm... Podivej se na kombiky. S vysokou pravdepodobnosti je i minula generace delsi.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 22:29
Re: Nižší střední? Ale tak...
Víš co, ukončeme to. Pro tebe klidně ať je Rapid malé auto, pro ostatní to bude nižší střední. Že jde o náhradu, či nástupce Touru, na tom tak nic nezměníš, ať na to máš jakýkoliv názor.
7. 11. 2015 22:21
Re: Nižší střední? Ale tak...
Já říkám fakta, jestli ty je nejsi schopen pochopit, za to já nemůžu :-)

Napsal jsem co společného mají - motor. Pokud ty máš pocit že i něco dalšího, a chceš jít na dřeň, máš tu prostor ;-)

A pochopil jsi to evidentně špatně, nic takového jsem nepsal, uváděl jsem rozdíly mezi kompaktama a malejma auta a v rámci vw. Nová fabie toho má z MQB znatelně víc než rapid, a kompakt to z ní přirozeně nedělá.

Teorie haprují tobě - třídy jsou dané, buď do ní spadá nebo nikoliv. Takže žádné vrchol/spodek, 1/3 2/3... Matka opakování moudrosti - nejde o jednotlivé rozměry ale celek. Pakliže chci kompakt, musí to tomu odpovídat celek(pro nematimatiky 3/3). Je to stejné jako kdysi s tou octavií - přestože délkou passat zdánlivě mohlo atakovat, byl to pořád jen natáhlý kompakt. A nejedná se jen o rozměry ale i techniku, tedy i mimo jiné i motory. Tady rapid věrně kopíruje malé vozy, nikoliv kompakty.

Ano u druhého touru tdi chybělo, protože 1,9 nebyla perspektivní vzhledem k euru 5, a 1,6 drahá, čimž se ztráci efekt touru. Rapid na tom reálně nebyl lépe - 1.4 je exot, 1,6 drahá, a o zbývajících 1.2 jsem psal výše.

Ano smajlíky mě baví, protože co jiného by člověk měl dělat když musí podesáté napsat stejnou věc, ale ten druhý je stejně nepochopí a vymyslí jedenáctý důvod proč si myslí že voda teče do kopce. Přitom je to zcela zbytečný - na faktech to nic nemění, a na tom že rapid neni špatný auto se evidentně shodneme.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 21:54
Re: Nižší střední? Ale tak...
Přesná fakta nemáš, pořád jen omíláš teorie a to je o ničem. Že se o zákazníky pere s Fabií jsem ti vysvětlil, ale zjevně jsi to nepochopil.
Pojď na dřeň a specifikuj, co vše má Rapid ve starších verzích, máš možnost. Abych to dobře pochopil, pokud má auto technologie stejné jako Golf, tak ho můžeme řadit do nižší střední? Aby nám pak v té třídě něco zůstalo...
Celek Rapidu, beru-li v potaz tři rozměry, je tedy ze 2/3 nižší střední a z třetiny malým vozem. Nějak ti ta teorie hapruje.
Ano, jako nástupce Touru má (i měl) lepší paletu motorů, včetně HTP, TSi i TDi, které u dvojkové Tourky, jak jistě víš, zcela chyběly.
Zatím se sice snažíš hezky, teorie ti jdou, ale ty fakta chybí, dost chybí. A dostatek smailíků to nezmění.
7. 11. 2015 21:47
Re: Nižší střední? Ale tak...
Průsečík rozměrů - základ z fabie se tím že natáhnu rozvor a tím i délku nestává o třidu větším, konkurencí - o zákazníky se pere s fabii combi a nikoliv golfem nebo octavií.

Rapid nemá nic z kompaktů vw - vše ve starších verzích, vyjma těch motorů. Pokud si myslíš opak, zjisti si to ;-)

Kdo je co pro tebe je tvoje věc, stejně jako je moje věc že pro mě může být neználek kdo posuzuje auto podle délky nebo rozvoru (to jsou totiž jedinné dva parametry ve kterých je Rapid porovnatelný s vozy nižší střední třidy). Vždy je potřeba brát ten celek. ;-)

A asi zapomínáš čím jsi začal - tvrzením že rapid byl nástupcem touru. Tour končil s 1,6, rapid začínal s htp a řetězama ;) To že se tam před čtvrt rokem dostalo nového motoru píšu v předchozím příspěvku, stačí číst, a nic to nemění na tom že ta náhrada byla tenkrát taková jaká byla, že tam dneska je nová 1.2 tsi je fajn, za 10 let bude možná rapid milt lepší techniku než dnešní octavia! ;)

;-) ;-) ;-) ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 20:43
Re: Nižší střední? Ale tak...
Třídy jsou relativně jasně rozděleny a jde zejména o rozměry. Těmi Rapid jasně patří do třídy Golfu. Použitá technika je veskrze velmi podobná. O původ opravdu nejde.
Hádat se s tebou nebudu, o tom projetí bys měl vážně uvažovat. Pokud nepoznáš rozdíl mezi starou atmo 1,6 a 1,2 TSi v Rapidu, o mnohém to vypovídá. Opakovat se dále nehodlám, jelikož je to zbytečné.
7. 11. 2015 20:36
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
ok. Takže to prodali bratrancovi jako normálnímu běžnému občanovi se slevou 15 procent. Aniž by někam na smlouvu, nebo objednávku uváděli já nevím "akce čez" chtěli po něm doložit zaměstnání u čezu nebo jiné privilegované skupiny :-) . Prostě normální prodej občanovi bez výhod. Ale jinak ti rozumím a asi tě nepřesvědčím >:D
7. 11. 2015 20:33
Re: Nižší střední? Ale tak...
Aaa když dojdou argumenty, snažíme se útočit jinak ;-)

Jako v pohodě, tomu se směju, se škodovkou mám docela úzkou vazbu a mám jí rád, takže tohle okopávání kotníků, to patří k internetu. ;-)
7. 11. 2015 20:30
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ty jsi vypích jeden rozměr - pravda jen nejvíc do očí bijící. Třída není definovaná přesně stanovenými parametry, ale průsečíkem všech faktorů a konkurencí. A právě proto že toto rapid nesplňuje, tak není diskuze o tom jestli je plnohodnotným členem nebo jenom nakukuje (nic takového není, opět výmysl PR Škodovky kdy říká že octavie patří na vrchol nižší střední), rapid v ní prostě není. Svého času podobný boj svádělo PR Škodovky s octavii, kdy o ní také rádo říkalo že se s ní člověk nemusí bát postavit vedle passatu, dneska to zkouší s rapidem a golfem. Obojí pouze PR, což zcela chápu, ale když se někde napíše blbost, je potřeba to uvést na pravou míru.

Octavie obou generaci byly větší než rapid, u druhé je rozdíl markantní. Chce to přestat blouznit a svézt se, rapid je prostě malý auto, octavia vždy nižší střední a tedy větší a prostornější. Konstukce, materiály, zpracováni, to vše je ve prospěch octavie tour oproto rapidu. To že si tam můžu objedmat xenon a navigaci je tak nějak jediný významný rozdíl, motorová nabídka je opět mínus pro rapid - 1.4 s automatem je naprostej exot kterýho se prodá 0,0 nic, 1,6 drahá takže prodeje taky nic moc, a to co se prodává drtivě - tedy donedávna obě 1,2 nijak 1.6 z touru nepřevyšuje, spíše naopak.
Proto říkám porovnávej porovnatelné - octavia tour byla ekonomická volba, rapid taky, takže to že si tam můžu nacpat pár prvků výbavy (především té viditelné ale nijak konstrukčné náročné - přesně v duchu fabia za cenu golfu) je fajn, ale nikdo to nedělá.
Takže jediné v čem mohl být rapid lepší (když technika i materiály jsou horší nebo srovnatelné) byl design. A ten se dík tomu optickému nafouknutí kabiny nemohl povést, takže to vypadá jak to vypadá...
Není to špatné auto, má své místo na trhu a prodává se ( i když né tak jak si škodovka kdysi představovala a s tím jak nabíhá nová fabia je to horší a horší), ale nedělejme z ní něco co není - ve výsledku je to vždy špatně pro auto samotné, zbytečně je porovnáváno s něčím na co z podstaty nemá.
20% je 20% procent... O koupi někdy rozhoduje spousta věcí, ale tvrzení že je to nedostupné soukromým zákazníkům prostě pravda není, a potvrzují to i statistiky prodeje.
7. 11. 2015 20:12
Re: Nižší střední? Ale tak...
V zásadě ve všem, rapid je useknutý auto nacpaný na malý podvozek s uměle nataženým rozvorem při původní úzkosti. Octavia je vyvážená, resp. jí neladí akorát ten dlouhej zadek.
A rozvor je nikoliv to navíc, ale to jediné, jinak je rapid menší a právě ta úzkost je příčinou toho že 4 lidi se pohodlněji odvezou v octavii.
A doporučuju ještě jednou přečíst co jsem napsal - výslovně zmiňuju že nejde o konstrukci nápravy, ale její původ! ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 19:44
Re: Nižší střední? Ale tak...
Pokud sám tvrdíš, že při rozdělení do třídy jde o rozměry a vypichuješ jen jeden rozměr, tak je něco špatně. Ano některým hejlům to může být trnem v oku, ale stejně nic nenadělají s tím, že Rapid patří právoplatně do nižší střední. Podívej na ostatní rozměr a klidně sem dej další konkurenty, dle tebe z tříd malých vozů, které se Rapidu přibližují a vynechej kombíky, které jsou jinou karosářskou variantou.
Nesmyslné porovnání? To myslíš vážně? To, že se do Octavie Tour (pro připomenutí pouze první generace) dával 1,9 TDi z ní dělá lepší auto? >:D Ve výsledku byla tato octavie mnohem menším vozem, co se prostoru týká než Rapid, s horší výbavou a možností konfigurace. Když opomeneš to a ono, tak jsou to srovnatelná auta. Tak se na to podívej komplexně, a zde je Rapid více než plnhodnotným nástupcem. Rapid nabídne 5 motorických variant, což je víc než obě generace Touru dohromady. Shodnout se na tom nemusíme, ale je to tak. Klidně můžeš uvést, v čem byly Toury před Rapidem. Ono toho opravdu moc není.
K cenám, podívej se třeba na akční výbavy Fresh a porovnej. 40-50 tisíc bude mezi základem OIII a lepším Rapidem. Těch 20% při ceně 400 tisíc představuje 80 tisíc korun a to velmi často rozhoduje o koupi. Věř mi, pohybuji se v tom dnes a denně.
7. 11. 2015 19:34
Re: Nižší střední? Ale tak...
já teda nevím čem je OII proti rapidu komplexnější po stránce velikosti. Prostě do rapidu si 4 dospělí sednou daleko pohodlněji než do OII. Pět lidí se mačká v tom i v tom. Navíc má rapid i větší rozvor.
edit: a stejnou konstrukci náprav (zřejmě předpotopní) používá kde kdo (auto roku - P308, Hcivic, Rmegane, atd)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 19:30
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Takže ještě jednou, zkuste si tu neplést běžného soukromého zákazníka s členem "privilegovaných" skupin zaměstnanců některých firem a jejich příbuzných. Pak zde nebudou vznikat bludy a dezinformace....
7. 11. 2015 19:25
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
já tam ještě psal, že to dostane i kdokoliv jiný a že jsem byl u toho. stručně popíšu :
muj rodič u čezu, bratranec ne. jdou s mým rodičem pro auto, tam že to koupí rodič na sebe(sleva) a zaplatí bratranec(nemá nárok na slevu). Prodejce tak nějak vytuší o co jde a sám nabídne stejnou slevu bratrancovi, aby to nemuseli dělat tak krkolomně. konfigurovali dvě auta rapid a octu - jestli si dobře pamatuju bylo to R 15 procent a O 16 procent.
Když si vezmu kolik má po republice čez zaměstnanců a kolik oni mají příbuzných, tak to už je velkej risk říkat si, že těch pár prodaných aut zadotujeme......
7. 11. 2015 19:16
Re: Nižší střední? Ale tak...
Nejde o to co komu voní nebo nevoní, ale že podvozek fabie (a s tím související úzkost kterou sám zmiňuješ) rapid do nižší střední nikdy nepustí. Jinými slovy nejde o kostrukci, ale rozměry, přes to nejde vlak. Ale je to krásný příklad toho proč to škodovka dělá - i když reálně na velikost auta to žádný vliv nemá, tak PR obrovskej - lidem s vštěpuje že mají nižší střední a ti tedy mají dojem že jezdí vlastně v golfu, a přitom mají jenom přifouklou fabii. Slovy klasika - rozdíl ve vnímáni minimální, v ceně však značný.

Jinak opět předvádíš to nesmyslně porovnání - octavie tour se vždy prodávaly sice pouze s jednou výbavou, která se taky dala dále šperkovat příplatkovou výbavou (byť samozřejmě omezenou), a dávala se do ní i legendární 1.9TDI. Takže ve výsledku daleko komplexnější auto po stránce velikosti, použitelnosti, zpracování i motorů. U rapida když opomenu vrcholnou konfiguraci a xenony a navigaci, tak se jedná o motorovou paletu z fabie, materiály strašný, výbava obdobná jako u tour octavie. Takže uvádět to jako povedeného nástupce touru to nejde ani omylem.
A k těm cenám - je sice otázka co bude člověk porovnávat, reálně ten rozdíl může být jenom 40-50, ale i kdyby o něco víc, pořád je to při ceně vozidla rozdíl cca 15-20% což zcela odpovídá rozdílu třídy a nejedná se tedy o nějaký obří skok.
7. 11. 2015 19:15
Re: Smysl
Za tisícovku? Pokud si ji chceš podle ceníku koupit, je za 17tis ;-) Jinak je to nic nestojí, jen se vystavují riziku, že se za ty další 3 roky s autem něco stane ...
Avatar - Barrichello
7. 11. 2015 19:07
Re: Fabii se daří tak pekelně
Zato tobě doma říka Gena vid >:D
Avatar - grifith
7. 11. 2015 18:38
Re: Nižší střední? Ale tak...
Ano, některým to vonět nemusí, ale přední McPherson a vzadu klikovka je běžnou kombinací i v nižší střední. To je holý fakt, ten nezměníš.
Octavia Tour byla v první i druhé generaci "oholenou" verzí běžných Octavií. Dvojka mohla mít výhodu v zadním víceprvku, vzhledem k použití slabých atmosfér tam byla jaksi navíc... Nic víc Tour nabídnout nedokázala. Konfigurací, motorizacemi i výbavou je Rapid dál.
Zrovna poměr prodeje soukromník/fleet ukazuje, jaká je realita. Cenový rozdíl podobně vybavených kousků bude startovat na cca 70 tisících korun, což je v českých podmínkách výrazný rozdíl.
7. 11. 2015 18:26
Re: Nižší střední? Ale tak...
Rapid není nižší střední třída, to je pouze zbožné přání škodovky, ale bohužel podvozek z fabie a zadní příčka prapůvodem sice z octavie, ale z roku 1996, nic jiného nedovoluje.
To že třeba v nějaké aplikaci může konkurovat vozům z nižší střední třidy je věc jiná a tu nikdo nezpochybňuje.
Naopak jako nástupce octavie tour je to propadák - octavie byla po všech stránkách lepší, bohužel tak moc že by to dnes nedělalo dobrotu vůči aktuální octavii (m.j. použité materiály v interiéru, zádni víceprvková náprava atd...), rapid je oproti tomu výsměch ve stylu logana, a jediné co ho činí zajimavým je verze spaceback a k tomu ty doplňky, které zase vyženou cenu někam jinam.

A tvrzení že octavie je nedostupná soukromníkům je nesmysl, jednak se stačí podívat na prodeje firemních/soukromých zákazníků, a pak náhled do ceníku mluví také jednoznačně - je to přiměřeně odstupňovaně od fabie i rapidu. Problém bývá spíš s tím že hodně lidí porovnává poměrně vybavené octavie a naopak holé fabie a rapidy.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 18:21
Re: Smysl
Je otázka, na kolik chce kdo prodávat ziskově nebo jen střílet kusy za nulu. Na těch 9% se ještě však dá dostat ;-) Ta záruka za tisícovku je věc dobrá a určitě se vyplatí zakomponovat ji zákazníkům do ceny bez navýšení ... vždy je to o prostoru.
7. 11. 2015 17:59
Re: Smysl
No nevim, ani jsem nemusel moc smlouvat, navic prihodili 5 letou záruku ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 16:18
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Pak je tedy dobré uvést, že pro běžné zákazníky jsou podobné slevy zcela nereálné. Pořád se tu pletou určité "privilegované" skupiny s jakýmkoliv obyčejným soukromníkem.
7. 11. 2015 16:10
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Chápeš to správně.Ale nejen ČEZ.A o tomto je.A těch firem bude přibývat.
Já s ČEZ také nemám nic společného.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 15:28
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Když si to shrneme, pokud tedy jsi zaměstnanec či příbuzný zaměstnance ČEZ, můžeš využít benefitu. Pokud to chápeš správně, slevu jako soukromník bez jakéhokoliv napojení na ČEZ (či jinou firmu, která podobný benefit nabízí) nedostaneš. A o tom to je...
7. 11. 2015 15:22
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Přečti si ještě jednou co psal Jozinec a doplň si tam 25%.
Pro nezaměstnaného to není samozřejmě.Myslím si že takových to nabídek bude jen a jen přibývat.
Věřit nemusíš,to mě je jedno.Co je pro někoho realita,nemusí být pro druhé,to je fakt.
7. 11. 2015 15:07
Re: Fabii se daří tak pekelně
Muze byt vul taky chytrej? 8-s
7. 11. 2015 14:59
Re: 578 600 Kč
"...Do třetice pak existuje ještě čínský Rapid.." Diky za vysvetleni. Tak si dam ten indicky Rapid s hranolkama a ketchup. :-!
Avatar - grifith
7. 11. 2015 14:41
Re: Ha,
Nová Astra K má 4707mm? Tak to mi prosím ukaž, kde jsi na to přišel.
Tady [odkaz] nejspíš neví, co prodávají.
Ne, prostě nemáš pravdu, Octavia III je delší.
7. 11. 2015 14:39
Re: Ha,
To je tak tezky si najit delku obou aut? Octavka ma necelych 4,7 m, Astra ma nejakych 4707. Mluvim o nove generaci.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 14:38
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
U Škody pro běžného soukromníka či drobného živnostníka je to pěkná pohádka..... ale pořád jenom pohádka, jenž s realitou nemá nic společného.
7. 11. 2015 14:24
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Sleva 15-17% je pro kohokoliv. Bývá i 25%. Čili jako do fleetu.Tedy to o čem píše Jozinec.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 14:22
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Ok :yes: Jen mi to vyznělo, že kdokoliv dostane až těch 17%.
7. 11. 2015 14:09
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Ano, toho jsem si vedom. Proto jsem si i v prvnim postu dal zalezet na tom, abych specifikoval soukromeho zakaznika (tedy napr. me).
Avatar - grifith
7. 11. 2015 13:16
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Jasné, sleva 15-17% sleva pro kohokoliv. A pak ještě tu o Šípkové Růžence....
Velké firmy samozřejmě slevy na základě velkých odběrů dostanou, ale s odběrem jednoho kusu soukromníkem to nemá nic společného.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 13:13
Re: Ha,
Nějak nevidím, v čem je tedy Astra větší než Octavia....? Když už teda na to reaguješ.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 13:10
Re: To neni vybava Monte Carlo
Ano, máš pravdu, jen od MR už není Elegance, ale změnil se na Style.
Avatar - grifith
7. 11. 2015 13:08
Re: Smysl
Mezi Fabií (Rapidem) a Octavií rozdíl je. I těch 9% na OIII bude na samé hranici "možného".
Avatar - twistedTSD
7. 11. 2015 12:32
Re: 578 600 Kč
Asi by sis měl prvně udělat pořádek v tom, co je Rapid zač. Jde o zcela samostatný model, technikou nejblíže Roomsteru, v EU prodávaný jako liftback a hatchback. Indický Rapid (sedan), na nějž narážíš, je výhradně lokálním modelem, nemá s evropským Rapidem prakticky nic společného a skutečně jde o rebrandované Polo/Vento.

Do třetice pak existuje ještě čínský Rapid, podobný tomu evropskému, ale v sedanu.
Avatar - aproximus
7. 11. 2015 12:14
rapid
má strop někde na 350k. nad tuto hranici už se dá pořídit skladový golf s 1.2TSI a to je úplně jiné kafe. o ceně čemkoliv nad 400k už ani nemluvě...
7. 11. 2015 11:59
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
Ano, ale to muze byt benefit. Jako kdyz lidi od zamestnancu operatora volaji zadarmo.
Ja narazim na to, ze jako pepa z horni dolni prijdete k prodejci a on vam da (napriklad) 12% slevu na rapida za cenikovych 400 tis. To podle me moc nehrozi, mooozna na nejakou skladovku.
Uprimne, s 15% slevou bych nejen postoj k rapidu ale skode jako takove rychle prehodnotil. Za cenikove ceny minus obvyklych +-5% je to proste drahota a rapid obzvlast.
7. 11. 2015 11:21
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
čez má domluvenou slevu u jednoho nejmenovaného velkého prodejce koncernu na škodovky pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky 15 až 17 procent dle modelu. už jsem to tu psal. tu stejnou slevu daj bez problému komukoliv jinýmu, byl jsem u toho.
7. 11. 2015 10:46
Re: Ha,
Delku jsem nikde nerozporoval. Reagoval jsem na dotaz v cem je Astra vetsi, nez Octavia.
7. 11. 2015 09:20
Re: Smysl
Tak nevim jestli i Fabie čí Rapidu, ale ted jsem si nechal udělat kalkulaci na OIII a hned jsem dostal slevu 9% mezi dveřma (soukromě) ;-)
7. 11. 2015 09:18
Re: to auto není ošklivé, ale vypadá jako 15 let staré (zde
I Lift na 16" kolech se slušnou barvou vypadá dobře, ale souhlasím s tím, že dává smysl kolem 350k Kč ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 07:40
Re: Ha,
Ano, v rozvoru jsem to přehnal o 5 cm. Ale ty délky si radši pořádně překontroluj - SB 4304 a LB 4483 mm. Pokud máš jiný rozměry, tak sem s nima.
7. 11. 2015 01:19
fuj to je smrad od podvodníků
Zhruba 800 tisíc vozů z koncernu Volkswagen podle úterní zprávy podniku vypouští do ovzduší více emisí oxidu uhličitého, než uvádí výrobce, a má rovněž vyšší spotřebu pohonných hmot.
Zdroj: [odkaz] 8-s 8-s,
6. 11. 2015 23:56
Re: Ha,
Naprava z maleho auta bude dimenzovana na male auto.
Ty rozmery mas spatne.
Minimalne v delce. Najdi si to.
6. 11. 2015 23:50
Re: Rapid
Tak známej ho má už od června objednanýho a pořád ještě není hotovej. Poslední info, že bude už konečně v listopadu. To je teda kolik měsíců podle tebe?
6. 11. 2015 22:55
Re: Smysl
Jestli budu mít zitra cas, poslu ti to do SZ. ;-)
Avatar - grifith
6. 11. 2015 22:40
Re: Ha,
Běžný McPherson je zcela typický pro téměř celou automobilovou produkci bez ohledu na kategorii. To se ti nepovedlo. Ano, délka od 4,3 po 4,5 metru a rozvor 2,65 jsou rozměry na spodní hraně... přijde mi, že nejspíš nevíš, o čem píšeš.
Btw. v kterých rozměrech je Astra před Octavií?
6. 11. 2015 22:36
Re: Smysl
8% dostaneš mezi dveřmi za pozdrav, na 12% musíš tvrdě vyjednávat a na 20% musíš znát ty správné lidi. ;-)
6. 11. 2015 22:32
Re: Ha,
Predni naprava z maleho auta neni uplne typicka. A on je na spodni hrane i v delce a rozvoru. Octavka sice patri k vetsim zastupcum, ale treba nova Astra je jeste vetsi.
6. 11. 2015 22:27
Re: Ha,
I kdyby konkurence dopadla o galaxii lepe (coz pochybuji), tak pokud nejake stokonove auto udela BTG za 9:13 v provozu, tak proste musi zvladnout i to Cervenohorske sedlo. Jinak lecos udelaji i gumy. Jestli to bylo na nejakych Nexenech, co montuji z vyroby, tak se neni cemu divit.
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 22:08
Re: Smysl
Slevy u Škody reflektují aktuální zájem. Takže třeba u Oktávky je 20% jen zbožné přání, možná s výjimkou fleetů.
Superb možná 7%.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 21:55
Re: Smysl
Občas se tu vyrojí odborníci na slovo vzatí, zejména co se slev týká... podívej, máš možnost ukázat, jak třeba u Rapidu či Fabie jdeš zcela běžně o 10-20% dolů proti ceníku. Ber to jako každý soukromník jdoucí si do salonu pro jedno auto.
6. 11. 2015 21:51
Re: Smysl
Asi tak. Neviem ako Astra, ale dostat daku zlavu napriklad u Mazdy, to skor presvedcim vegetariana aby ochutnal pravy jahnaci Wiener-schnitzel. U predajcov skody clovek dostava prvu zlavu z ceny este skor, ako o nu vobec poziada. Celkove oproti prvemu nastrelu sa to moze skresat o 10-20% uplne bezne.

Skoda (aspon v nasich koncinach) na tomto "tureckom modeli" postavila svoju psychologiu predaja: pomerne vysoke ceny, aby sa potom kupujuci tesili kolko "usetrili". Druha vec je, ze zakaznik musi tuto hru poznat, musi si to vydupat, odsediet, zabit tam kopec casu. U ineho predajcu ti ukazu cennik, a koniec debaty. Ber alebo nechaj tak. Vybavene rychlo a jednoducho...
6. 11. 2015 21:46
Proč Rapid?
Proč test Rapidu? Tady je důvod.

[odkaz]
6. 11. 2015 21:04
Re: Ha,
Spis je na hrane mezi malymi auty a nizsi stredni. Delka a rozvor dobry, ale sirkou staci sotva na mala auta, podvozkem k nim ma taky blize... Typicky zastupce nizsi stredni je octavka.
Avatar - grifith
6. 11. 2015 20:06
Re: Ha,
Je to nižší střední, jen to některým moc nevoní...
Avatar - white label
6. 11. 2015 20:05
Re: Ha,
Rapid není nižší střední? Dyť je to v podstatě "O2 Tour", akorát má (bohužel) velikost kol z Fabie...
Avatar - _Karel_
6. 11. 2015 19:46
Re: Ha,
Jo, to jo.Já měl vybranej SB Style plus, což už nemají, a s takovou nějakou použitelnou výbavou nijak luxusní asi 380. Ale manželka (která mi samozřejmě do ničeho nekecá a poslouchá mě na slovo >:D ) řekla nelíbí a bylo.
6. 11. 2015 14:18
Re: Smysl
Ano, já jsem špatně četl, že reaguješ na tu atmosféru. Čili se chápeme. Moje chyba.
Avatar - iudex
6. 11. 2015 14:10
Re: Smysl
Aby sme sa chápali, mne sa nová Astra páči a lowendový Rapid nevnímam ako priamu konkurenciu. Len pri badžetových voľbách "už od" sa moc kvality novinky neprejavia, to skôr pri lepších špecifikáciách. V tomto kontexte som zvedavý na rozdiely v kvalite jazdy slabších Astier s jendoduchšou nápravou a tých silnejších s Wattovým priamovodom.
Avatar - iudex
6. 11. 2015 14:07
Re: Smysl
Že Rapid s 1,4TSI je nezmysel o tom sa ani nemusíme baviť. Ja som reagoval na tézu michaela snowa o základnej Astre za 320t, teda s atmo 1,4kou.
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 13:39
Re: Smysl
je to tak ...rapid pritom nie je zle auto a nevyzera zle... paci sa mi viac ako octavka.... ale v cenach nad 12 tisic eur uz vedla astry alebo ceedu prestava davat akykolvek zmysel... ako kusok naslapanejsia a priestrannejsia alternativka k fabii pre mlade rodiny ok... ale to nesmie operovat v cenovych hladinach golfa astry ceedu alebo meganu ... to je uz out.... lebo nikto to za cenu golfa nekupi.. ved aj tie rapidy co stretavam su zvacsa len holatka... biele.. sede.. so zakladnymi tsi... uprimne ani ja by som viac ako 12 tisic za rapid nedal... pritom to nie je zle auto.... ale cenova politika je nastavena hodne nestastne v porovnani s vyspelejsou konkurenciou... a este k tomu vsetkemu ak ma byt rapid skutocne lowend ... tak to uz skoda debat...
8. 11. 2015 22:57
Re: Ha,
Délka nic neříká o třídě (byť může napovídat), a to právě proto že by se pak mohlo stát že dvě karosářské verze jednoho a toho samého modelu by mohly skončit v jiné třídě - což je evidentní nesmysl.

Logan MCV je dokonce delší než rapid lift, a mezi kompakty nespadá. Kdybychom tam taková auta chtělo řadit, pak máme v jedné třídě rozdíly přes 30 cm což je opět nesmysl popírající třídy.

Ano, větší než běžné sedany nebo kombi verze malých aut je, o tom žádná, stejně jako to že do kompaktů mu toho moc nechybí, to mu taky nikdo neupírá. Ale není tam...
8. 11. 2015 21:54
Re: Ha,
Jakápak dizkuse, zatím jsme se nedostali ani k vyjmenování faktů, natož o nich diskutovat... :-(
Avatar - grifith
8. 11. 2015 21:52
Re: Ha,
Ne, s odborníkem tvého formátu nebudu dále diskutovat.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 21:33
Re: Ha,
Opravovat mě nemusíš, ty si doplň co chceš. Co si o tom myslíš pro mě není podstatné.
8. 11. 2015 21:29
Re: Ha,
Chybí ti tam písmenko "k". Celá věta pak zní " Rapid je takovou economy variantou K nižší střední třídě". ;-) Jinak škodovka posouvá svá auta zásadně výše než jsou, a jelikož to jasné zařazení nejde obejít, tak si vymyslela právě ten termín vrchol. Jediný kdy by tohle označení mělo alespoň trochu logiku kdyby existovalo, bylo u první generace superbu - ten v té době sdílel skutečně hodně komponent i s A6.
8. 11. 2015 21:19
Re: Ha,
Snažíš se hezky, ale marně. To že tam nezapadá rozměrama jsme si už napsali dole, ale dotaz zněl o dost sofistikovaněji tzn. porovnat techniku současných kompaktů vw a rapidu. Já jsem napsal svoje tvrzení - společného nemají absolutně nic, vyjma teď těch pár motorů co kvůli euru proniklo i tam, zbytek motorové palety se liší, podvozek absolutně jinej, resp. komplet platforma je jiná, infotaimment tedy taktéž. Zkrátka nic co by rapid spojovalo s technikou používanou vw v této třídě. Takže čekám na tvé porovnání v čem konkrétně využívá rapid techniku kompaktů. Ale napsat že někam patří protože se do něj vejdou 4 lidi mě docela pobavilo, za to máš bod :yes:

Jinak já jsem o žádných přímých konkurentech nemluvil (ti ani nemusí existovat, octavia v době uvedení taky neměla přímou konkurenci), mluvil jsem o tom kdo je konkurence pro zákazníky rapidu, a to je fabia combi nikoliv octavie.
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 21:08
Re: Rapid 90kw
Ne nepoznal. To, že někdo může jezdit v autě se zastaralým benzínovým motorem, mne opravdu nenapadlo. 1,6 TDI je v tomto voze nastavena na 85kW a nechápu, jak si nekdo může koupit jinou motorizaci. Ta 1,6 je v porovnání s celkovou hmotností toho vozu tak akorát.
Avatar - grifith
8. 11. 2015 10:44
Re: Rapid 90kw
pak je vše v pořádku, jen tvá slova dokazují opak >:D :yes:
Avatar - Ada je zase tady
8. 11. 2015 10:36
Re: Problém je dizajn .....
Pokud by byly ty vozy hnusné jak rendlíky, uspokojilo by tě to? 8-s
Avatar - grifith
8. 11. 2015 08:39
Re: Problém je dizajn .....
Máš naprostou pravdu, designová unifikace je velkým problémem. Ty tam jsou časy, kdy bylo na první pohled zřejmé s jakým modelem máš tu čest : Fabia - Octavia - Superb, každý z nich byl svébytný, přesto se dalo poznat, pod jakou značkou se vyrábí.
Ale tento problém vystihuje nejenom domácí značku, ale jde napříč automobilovým světem...
8. 11. 2015 08:34
Jako každé auto VW je Rapid
výbornou zbraní proti IS. Jen nějak přemluvit islamisty, aby si místo Toyot pořizovali Rapidy. [odkaz]
Navíc nechápu ceny např. zadní opěrky. Materiálu je v podstatě stejně (předtím v sedadle díra jistě nebyla) - přečtěte si také ceny další výbavy a budou vám jasné platy ve škodovce.
8. 11. 2015 08:30
Problém je dizajn .....
Sice Škody dnes nevyzerajú zle ... problém je, že sú až neuveriteľne "na jedno kopyto" ... tj. jednotlivé modely nie sú dosť diferencované ... nevyvolávajú žiadne emocie ..... kto Škody nesleduje .. ani nevie na aký model sa vlastne pozerá . .... rovnaké línie .. svetlá ...
7. 11. 2015 22:22
Re: Nižší střední? Ale tak...
Jediný určitě ne, těch lidí ve škodovce jsou tisíce ;-) a pakliže jeden ze zdrojů je přímo sám původce informace, pak skutečně více netřeba.
Avatar - Floyd
7. 11. 2015 21:15
Re: Celý článek
Si spad z jahody, co? :no: Toto nemůžeš myslet vážně! Protože jestli jo, tak pochybuju o tvý příčetnosti.
Avatar - Ada je zase tady
7. 11. 2015 17:08
Rapid Spaceback 1.4 TSI DSG - proč ho nechcete?
Hloupá otázka, jednoduchá odpověď:

1) protože model 1,4 TSI DSG nemá 1,6TDI
2) protože model 1,4 TSI DSG nemá manuální převodovku

:-!
7. 11. 2015 15:16
Nižší střední? Ale tak...
Je zajímavé jak se PR Škodovky povedlo dostat do povědomí lidí a bohužel i redaktorů neopomenutelnou zmínku o tom že je Rapid vlastně nižší střední, i když všichni vědí že není. Ano je sice prostornější než fabia, ale pořád je to jen trochu přifouklá kasle narvaná na malej podvozek, a to je ještě ta prostornost hodně daná optickým trikem známým už ze superbu II - tedy svislé boky. Taky proto se reálně pere o zákazníky s fabii combi (která je celkově vyladěnější), a nikoliv octavii.
7. 11. 2015 15:05
Re: Fabii se daří tak pekelně
".že má česká automobilka problémy?" tak jako ta v Nosovicich? :-! Oh pleeze. :no:
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2015 22:56
Re: Fabii se daří tak pekelně
Vážně jsi takový demagog, nebo ti jen udělalo tak ohromnou radost, že má česká automobilka problémy? Dobře víš, že čínský a ruský trh momentálně padají samy o sobě.
Avatar - Barrichello
6. 11. 2015 20:34
Re: Ha,
Ja wohl. Ich liebe premium qualitat from Helmutland.Ja si koupit novy perlator tak dneska ja perlila mooc dobra. Já bit topra češka, moje grossmutter mit v sudeta lesa a pilu a statek a zly Beneš a komunist je vyhnala. Tak jak z nostalgie kupovat čechiše autos, čechiše joggurt z jedowata milch a pilsner, jaja
6. 11. 2015 19:40
Re: Ha,
Mas pravdu, ze ta vybava neni spatna. Ale Rapid dava smysl do 400 tisic, pokud clovek hodla utratit vic, tak bude nizsi stredni lepsi volbou.
6. 11. 2015 18:51
Re: Proč chtít Rapid SB?
Nestihal... [odkaz] Dalsi zavodnik, co potrebuje minimalne Golf GTI, aby se v tom v zatacce nezabil? Pokud jsi to myslel, jako vytku ke komfortu, tak na tom jiz zapracovali.
Avatar - 3_diamanty
6. 11. 2015 14:42
Re: Rapid nelze posuzovat od stolu
predaje rapidu uz klesaju jak v cz tak v europe... vybruseny charakter u neho nejako nevidim ziadny... nech pozeram jak pozeram... ale samozrejme vsetko je vec nazoru..... ;-) zle auto to isto nebude...

a ani nevyzera zle... ale to nestaci.... rovnako nie som moc prsvedceny ze ci tento model dostane za par rokov nastupcu.... som toho nazoru ze skor nie ako ano.... uvidime .... ved mozno tento krystal bude raz slavny ako veteran ;-)

popravde aj mne dava rapid vacsi zmysel pre mlade rodiny ako obrovska octavia ale v cene do 12 tisic eur .... lebo rapid za 16-17 tisic je ozaj mimo misu....
Avatar - grifith
8. 11. 2015 11:57
Re: Rapid 90kw
Adolfovu přehledu unikla informace, že 1,4 TDi opravdu nemá 85kw...
1,4 TSi je opravdu velmi okrajový motor, s 1,2 TSi 81kw si užiješ velmi podobnou dynamiku při nepoměrně nižším apetitu. Když se člověk rozjede, tak cena, jak je u Škody zvykem, stoupá do nesmyslných výšin.
7. 11. 2015 21:48
Re: Nižší střední? Ale tak...
To opravdu nemá, to že dva zdroje jsou více než jeden je vcelku bez debat ;-) :yes:
7. 11. 2015 21:10
Re: Nižší střední? Ale tak...
No právě proto že ty vazby jsou, tak nejsem odkázán na informace co vypouští PR do medií a mezi prodejce, a co ovečky tak rády hltají, ale dají se zjistit i skutečně důvody nějakých kroků a třeba výsledky interních porovnání.

Naopak, beru to s nadhledem, proto píšu že tomu se směju. ;-)
7. 11. 2015 21:06
Re: Nižší střední? Ale tak...
Třídy jsou dané jednak rozměry, ale nikoliv jednotlivými ale jejich průsečíkem (jinak by třeba kombi verze a hatchback jednoho a samého modelu mohly spadat jinam, protože byla délka a i někdy rozvor byl jiný) a pak konkurencí. V obojím rapid spadá do malých aut.
Technika je od nižší střední odlišná zásadně, zatímco kompakty vw frčí na MQB, nových technologiích, motorech, převodovkách, infotaimentu atd, rapid je secondhandem a nemá dostupné ani všechno co nabizí jiné malé vozy koncernu, takže propast jak macocha. Jediný rozdíl je inovace motorové palety (byť stále omezené na nabídku malých vozů), která ovšem byla vynucená eurem, jinak by tam htp jezdily ještě x let.
Projet se doporučuju, pokud někdo považuje auto úzké jako fabie minulé generace za prostornější než octavii, evidentně něco není v pořádku ;-) A 1,2 htp skutečně nad starou 1.6 nevyniká absolutně v ničem, a tsi v téhle verzi s řetězama akorát lepším zátahem z nižších otáček. Asi tak ;-)
Avatar - grifith
7. 11. 2015 17:19
Re: Rapid Spaceback 1.4 TSI DSG - proč ho nechcete?
To zase bylo duchaplné Adolfe >:-[] :yes:
Avatar - grifith
6. 11. 2015 18:29
Re: WTF?!
Přesně tak, tato motorizace zde testována ještě nebyla, tak nevím, kde je problém...
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2015 22:39
Re: Proč chtít Spaceback?
A to já ho našel a potenciálně může jít o horkého kandidáta na příští vůz do rodiny. Tak akorát prostorný uvnitř (podélně), dostatečný kufr a přitom cena přiměřená. V určitých konfiguracích mu to podle mě taky hrozně sekne...Jen kdyby nebylo té malé šířky...
6. 11. 2015 17:27
Re: Ha,
>:D :yes: Uno problemo - je to FORD, ale jinak je to hezke...
6. 11. 2015 17:18
Re: Ha,
" Je fakt, že nepřevezeš pračku a ledničku." :-! Nechapu, to je vtip? ;-\
6. 11. 2015 16:55
Re: 578 600 Kč
Hm. :-! [odkaz]
In October 2011, Škoda resurrected the Rapid nameplate for its similar version of the Volkswagen Vento made in India, with sales starting in November. The cars are similar, except for the grille, headlights, bumpers, taillights and some interior and exterior trim. The car is produced by Škoda Auto India Private Limited in Pune. [wikipedia]
6. 11. 2015 19:08
Re: Ha,
Nechci, aby to vypadalo, ze mi Rapid za pul milionu dava smysl, ale obecne bych souboj mezi Mazdou 3 a Rapidem nevidel tak jednoznacne. Proste podle cen testovanych aut se nedaji delat relevantni zavery.
6. 11. 2015 14:32
Re: Rapid
Budeš se divit, ale nestíhají to vyrábět. Čekací doba na Rapida je 5-6 měsíců.