Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

V Praze končí parkovací lístky a karty, platby budou elektronické

26 komentářů

Inferius
masivní sledování a kontrola na každém kroku bude zase o něco větší :-!
fisero
A to víte, že na všech hlavních tazích d👋z Prahy jsou kamery, co čtou RZ a sledují odkud kam to auto jelo? => kudy jezdí tranzitní doprava a kolik je té netranzitní...
Inferius
RZ se nečtou jenom tam; i v některých nákupních centrech, když se odjíždí z garáží, tak na lístku je naskenovaná RZ...
Atila_
Skoro vsechny nakupaky skenuji znacky, aby zabranily opakovanym vjezdum.
Sky for everybody
čím víc toho o tobě víme, tím víc toho na tebe vytáhneme, až budeš chtít změnit něco k lepšímu... Big Brother
Barry Lyndon
což by se dalo využít i ke zpoplatnění a regulaci parkovného.
Vše by se dalo nejrůzněji nastavovat a regulovat podle druhu a typu vozidla, lokality a denní (resp. roční) doby. Umožnilo by to zásadně snížit zdanění PHM a odbourat nesmysly typu silniční daň, knihy jízd, zelená nafta, dotace elektromobilů, nízkoemisní zóny apod....
... to by ovšem zatvrzelí zpátečníci nesměli hulákat BigBrother & BigBrother. Stejně je to nemine, tak co... Čím dříve by se takový systém zavedl, tím lépe. Mimochodem pomocí mobilních telefonů jsou všichni (no spíš většina) sledováni daleko více než by tomu bylo systémem na sledování automobilů (sledoval by automobily, ne řidiče! - řidiče až v další fázi, aby se přestali vymlouvat na osobu blízkou)
Sky for everybody
BigBrother & BigBrother & BigBrother >😁
A co budeš dělat, když tebou popsaný systém náhle zkolabuje? Lidé budou zvyklí býti tupými a bezstarostnými... a najednou něco přestane fungovat. Neblázni HALe.
PS: mimochodem, můj výše zmíněný příspěvek byla citace...
Barry Lyndon
Až takový systém zkolabuje, např. z důvodu obřího a dlouhotrvajícího blackoutu, budou mít člověci úplně jiné starosti než parkovné a mýtné - např. jak nezemřít hladem a zimou nebo jak se nepozabíjet navzájem.
Dokud ale civilizace funguje (a já věřím, že bude i nadále), není důvod se bránit pokroku směrem k vyšší efektivitě státní správy (spočívající v elektronizaci a nahrazování namátkových kontrol (spočívajících často na zlovůli/korupci úředníka) kontrolou permanentní - viz. kontrolní hlášení, EET atd...)
Sky for everybody
Když lidi nebudou závislí na systémech, které při blackoutu způsobí kolaps společnosti, nebudou se muset bát "smrti hladem".
Barry Lyndon
zařídit se na nezávislost na systémech, jež při blackoutu způsobí kolaps společnosti, už člověci prošvili asi tak před 100 lety....
... na druhou stranu je možné, že od teď už se situace může začít velice pomalu zlepšovat (díky částečné decentralizaci energetiky)
Sky for everybody
(čti s pozitivní ironií)
Minimálně já se zbavil ze 70% závislosti na elektrické energii ze sítě... ano, to je řešení.
Důležité systémy k přežití (lednička a mražák >😁 ) přežijí případný výpadek proudu ze sítě tři hodiny na záložních zdrojích, zbytek obstará konstrukce ledničky a mražáku (izolace) a s prvním rozbřeskem zase vyrábím elektřinu...
Ale teď vážně. Já nechci žádný centrální systém. Chci normální existenci. Vždyť jsem soběstačnej, daně platím a po nikom nic nechci.
Neurotic
Mýto všude? Do týdne spadne celá ekonomika, protože půlka lidí nebude mít ani na cestu do práce... protože pochybuju, že se to bude kompenzovat 100x zvýšeným platem >😁
Barry Lyndon
Cena by nemusela být dramaticky vyšší než je aktuálně placeno prostřednictvím spotřební daně z PHM.
Sky for everybody
A proč bych měl nějaké mýto vůbec platit? Vysvětli mi to.
platím😒br />
Daň z příjmu
DPH (přímo i nepřímo)
Spotřební daň
Silniční daň
Daň z nemovitosti
Sociální pojištění (považuji za daň)
Důchodové připojištění si platím taky ( s výnosem 2 - 3% ročně, což často nepokryje ani inflaci)
Dálniční známky

Tyhle daně budou utraceny na vytvoření systému, který mi umožní platit mýto? Jéžiši...
Barry Lyndon
mýto by byla náhrada😒br /> spotřební daně z PHM (teoreticky celé, prakticky nelze jít pod min. sazby EU)
silniční daně
dálniční známky
(na rozdíl těchto paušálních a často i na hlavu postavených poplatků (dál. známka, která zdaňuje auta paušálně bez ohledu na kilometry a nejvíce tam, kde vadí nejméně) by mělo různorodě nastavené mýto mnohem vyšší logiku a spravedlnost.
Sky for everybody
Aha... tak když myslíš, že by to bylo spravedlivé... já si to nemyslím.
Barry Lyndon
např. současná dálniční známka je pro někoho, kdo jede po dálnici párkrát do roka sakra drahá, pro jiného, kdo po ní ujede stovky kilometrů denně, banálně levná. Navíc je úplně nesmyslná (danit víc auta na dálnici než v centrech měst prostě nemá logiku)
Sky for everybody
nesouhlasím. Lidé, kteří denně jezdí po dálnici jsou většinou ti největší a nejzásadnější plátci všech ostatních daní. Naopak mi dálniční známka přijde spravedlivá. Dálnice je důležitý přepravní uzel, ekonomická tepna. Neznám přímé finanční toky vybraných peněz za dálniční známku... ale jestli tedy chceš spravedlnost, ať každý zaplatí za 300 Kč ročně známku za užívání silnic všech kategorií a hotovo...
Barry Lyndon
jen doplním, že smyslem mýta by kromě výběru peněz měla být regulace dopravy (ať už z hlediska druhu, místa nebo času), což v případě mýta na dálnicích (a nemýta všude jinde včetně měst) funguje naprosto kontraproduktivně...
Sky for everybody
S tím samozřejmě souhlasím. Osobně nejsem proti paušálnímu zpoplatnění všech silnic. Ale jsem proti jakémukoliv sledování pohybu osobních vozidel. Nákladní vozidla lze považovat za pracovní nástroj (řidiči kamiónů odpustí), podílejí se na opotřebení cest nejvíce. Ti ať platí mýto klidně podle nějakých tarifů na všech cestách. Téměř všechna nákladní vozidla jsou vybavena telemetrikou, prostřednictvím které lze snadno vysledovat málem i to, kdy si řidič uprdnul, čili i trasu. Není pak složité podle údajů z telemetriky doúčtovat mýtné. Ale budovat nějaký další systém za státní (čili i moje) peníze? Opravdu ne. Osobní vozidla ať platí paušál, klidně v rámci povinného ručení třeba. Být pořád pod dohledem se mi nechce.
Copak ty víš, kdo je na druhé straně? Odjedeš z baráku a až se vrátíš, budeš ho mít vybílenej až na půdu...například...
Neurotic
Ten, kdo jede po dálnici jednou za rok zaplatí na daních mín než ten, kdo po ní ujede každý den 1000km, protože spotřebuje víc paliva a tudíž odvede na daních více dokonce se v tom zohlednuje automaticky i spotřeba takže auto s V12 zaplatí víc než R4. Opravdu netuším jak spravedlivě by jsi to chtěl řešit. Když bude mýto tak ten, kdo jezdí hodně zaplatí víc na mýtu i na daních z PHM takže na tom bude ještě hůř a Pepa na tu dálnici stejně nepojede pokud nebude zadarmo :-!
T.E.S.L.A už na ACZ serie
Ako vážne, v článku popisovaný systém sa mi ani najmenej nepáči. Lístky nebudú, ale byrokracia a buzerácia budú. Taká mizerná Bratislava to má vyriešené ďaleko lepšie - na každej značke Parkovisko je tabuľka s číslami sms - pošleš sms a máš parkovanie zaplatené. Príde ti spätná správa a ďalšia pred uplynutím zaplateného času. Jednoduché a šikovné. Mestský policajt pri kontrole naťuká ŠPZ do "krabičky" a hneď vie, či máš a dokedy zaplatené.
térový papír
mám pro Tebe radu, zůstaň si v Brastislavě...
beibej
a napíšu to znova: NEJSEM ZVYKLEJ PLATIT ZA PARKOVÁNÍ A ZVYKAT SI NA TO NEHODLÁM! Jsem snad jedinej komu se nechce platit za nic? 😒
Atila_
Jak budou duchodci overovat platnost parkovani? Doted to fungovalo tak, ze duchodce sel kolem, videl auto bez karticky a hned provedl teply bonz mestakum. Ted uz nebude vedet zdali auto je ci neni opravnene na danem miste stat.
Sky for everybody
no, to je fakt.... přijdou o poslední smysl života... >😁