Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Do roku 2020 vznikne v ČR 1200 stanic pro elektromobily

Do roku 2020 by mělo v Česku vzniknout celkem 1200 napájecích stanic pro elektromobily. Po setkání se zástupci automobilového průmyslu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Zpět na článek
17. 2. 2017 18:28
Re: Marný Sobotka ...
vykup pozemku vetsinou nebude treba, obchodni doby a nektere retezce cerpacich stanic cekaji prave na podobne dpotace aby na svych parkovacich plochach mohli budovat "se slevou" prave nabijeci infrastrukturu a tim si pritahnout zakaznika do obchodu, kuprikladu Benzina to planuje u vsech svych cerpacek, stejne plany ma na svych parkovistich Lidl a Kaufland, takze tech 1200 kousku s dotaci se rozebere pocitam hodne rychle

ostatne Schwarz Gruppe pod ktere Lidl a Kaufland patri, plany na elektrifikaci i jejich logistiky zverejnil davno, chteji zacit vyuzivat i elektrickych nakladaku
17. 2. 2017 18:58
Re: Dobíječky
no a ted si predstav ze polovina domacnosti v CR dnes rozhodne nema na BEV ;-) nesmyslne predstavy o tom ze z cista jasna najednou bude v CR tolik a tolik BEV je nesmysl, ty auta musi nekdo kupovat a zaplatit ;-) v CR se rocne proda asi 200 tisic novejch aut, schvalne umis pocitat? kolik let by bylo potreba aby se v CR doslaiy BEV na 1 milion kusu? lidi zamyslete se nekdy nez napisete ty fantasmagforie >:D opravdu cekas ze energetika v CR se nevyvyji a nerozsiruje a nemodernizuje? nebo tech 5 miliard rocne co se dava pravidelne na modernizaci siti se jako nepocita? nez tu vubec bude 10 tisic BEV tak uplyne jeste hodne let, natoz mozna i dve delesileti nez tu bude vubec 1 milion BEV ;-)
17. 2. 2017 18:33
Re: Dobíječky
muzes sem dat nejaky odkaz kde bude videt ze jsou site v CR v nekterych hodinach urcitych dnu na hrane? protoze CEPS a CEZ hlasaji neco jineho, tak me to zajima kde se da videt ze je to na hrane

podle vseho ma CR jednu z nejlepsich a nerobustnejsich el. rozvodnych siti v Evrope, proto si take CR muze dovolit vyvazet tolik elektriny a bejt transferni zemi elektriny

pokud CEZ i CEPS ve vyrocnich zpravach jiz dva roky uvadi ze ceska rozvodna sit a vyrobni kapacita je pripravena na 1 milion elektromobilu, tak ze by vadilo 1200 nabijecek? no je to ponekut v rozporu s tim co pises ty
17. 2. 2017 18:47
Re: Dobíječky
no a teď si představ, že si každá druhá domácnost pořídí elektromobil. Navíc ta připravenost na těch milion aut nezní moc reálně. :-O
Avatar - WinDiesel
17. 2. 2017 18:08
Marný Sobotka ...
... už neví co by komu nasliboval, jen když to hodí pár hlasů
tradiční česká pomalost vše posune tak o 10 let
je v tom i výkup pozemků, věcná břemena a podobně - jestli to svěří třeba ŘSD tak to do 20 let bude jistě rozpracováno
Avatar - 1975ak
17. 2. 2017 18:31
Dobíječky
Otázkou není kde a za co, otázkou bude zda to sítě utáhnou. Již nyní jsme v některých hodinách dne na hraně aby se přenosová soustava nezhroutila.
18. 2. 2017 12:13
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
vidis, ja mam vetsinu tras pres 250km a presto o BEV uvazuju, kuprikladu Bolt/Ampera-E by me jiz mohla vyhovovat co se dojezdu tyce, a pevne verim ze za tech 5-7 let kdy budu kupovat dalsi auto proste bude k mani nejake MPV s baterkovym dojezdem nad 300km a cenou rekneme okolo 600-700 tisic v zakladu, a pokud bude do te doby, jakoze verim ze bude i nejak zajimava sit rychlonabijecek, tak o to lepe, pak nebudu mit sebemensi problem takove BEV opravdu poridit :-)
18. 2. 2017 10:59
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
pro vetsinu ridicu se nic nezmeni, jen misto 1-2x za mesic k cerpacce proste auto daji kazdy vecer na zasuvku, dobudoucna ani tone, proste jen zaparkuji a indukcne se jim samo nabije, rychlonabijeni je potreba jen na delsi transfery, jinak staci auto nabijet proste v dobe kdy parkuje, sak si sam pro sebe rekni, jak casto sve auto vyuzivas? ja treba muzu rict ze me auto jezdi tak 20 hodin v mesici, zbylich cca 700 hodin nekde parkuje
17. 2. 2017 21:01
Re: Dobíječky
Pokud by si každá druhá domácnost teď pořídila nejlevnější elektromobil na trhu, tak jen na DPH získá stát přes 300 miliard, což jsou 3 Temelíny + ještě zbyde dost miliard na rozvodné sítě.
Faktem ale je, že je v ČR 50 % aut starších 15 let, tzn. i kdyby si teď všichni kupovali jen elektromobily, tak budou ještě po roce 2030 v menšině.
17. 2. 2017 20:11
Re: Dobíječky
v budoucnu hlaven bude nabijeni fungovat podobne jako treba dnes v Norsku, kde jsou na ulici bezne 22kW nabijecky (asi 80 tisic korun vcetne platebniho automatu, bez platebnoho automatu nejakych 15-20 tisic) kde si proste lidi nabiji v dobe kdy auto parkuje, navic vetsina aut BEV ani neumi tech 22KW vyuzit a maj treba jen 3-6kW palubni nabijecku, takze to ve finale nejsou as tak velke odbery, tech co nasledne potrebuji nabijet i pri ceste nebude tolik, protoze delsi cesty jezdi relativne male % ridicu osobaku

uplna budoucnost vzdalena 20-30 let jsou pak OLEV, elektricke silnice kde si auto bere elektrinu primo z vozovky
Avatar - WinDiesel
18. 2. 2017 12:14
Re: Časová shoda s prohlášení škodovky, že začne prodávat hy
Fkoda taky prohlásila že v roce 2025 bude vyrábět 30% v elektro nebo hybridu.
A jak v ČR známo - co řekne Fkoda stává se Písmem Svatým ... :-)
Na druhou stranu opatrné prohlášení - nikdo neví jak to dopadne, 48 V systémy a mild hybridu mohou elektro docela dobře zabít.
Ovšem některé servery se toho zhostily parádně .... "Elektromobily budou tvořit 30% výroby ve Škodě Auto" ... :-) :-) :-)
Srdce Šamana a T.E.S.L.Y zaplesala :-)
Vojín Kotas má dotaz - kam zmizel Kharl Antidiesel ?????
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
Možno potom trochu spomalíme a nebudeme žiť tak hekticky, keď si kvôli "tankovaniu" posedíš polhodku pri káve...
No vida...
...to tu bolo protestov proti elektromobilom, vyťahovanie negatív a potieranie pozitívnych dopadov. A teraz? Už sa to skoro všetkým zdá takmer prirodzené, reálne a žiadúce. Zakrátko začnú sami ľudia elektroautá pýtať a čo spravia automobilky? No budú ich vyrábať. Že by sme konečne dostali rozum?
19. 2. 2017 08:41
Re: Dobíječky
Tak si predstav, ze kdyby se ode dneska prodavaly uz jen elektroauta, zvedlo by to ceskou spotrebu elektriny o cca 1,2% rocne. Toho si prenosova soustava skoro nevsimne. Navic rocne nasi soustavou protece na vyvoz tolik elektriny, ktera by nabila pres 4 miliony osobnich elektroaut. Pri dnesnich prodejich aut by neco takoveho nastalo nejdriv za 16 let. Kdyby se uz neprodal jediny spalovak
18. 2. 2017 20:14
Re: Dobíječky
ono fotovoltaika bude hlavne zlevnovat a za par let bude beznou soucasti rodinnych domu, za 18-24 mesicu konci v EU zlo na levne Cinske panely, takze ikdyby neslevnily dane systemy tak jako slevnuji ted kazdy rok, tak za tech 18-24 mesicu pujde cena skokove dolu asi o 30% :-)

do roku 2021 je dotace na fotovoltaiku podminena prave akumulaci, bud do ohrevu vody, nebo do baterii a v miste se muzi zpotrebovat alespon 70% vyrobene elektriny, na bezny rodiiny dum vpohode postacuje 3-5kWp elektrarna

ja osobne se desne divim lidem co stavej nebo chtej stavet barak a uplne ignoruji zaprve pasivnost domu kde se da ziskat dotace na stavbu az 450 tisic a nebo vytapeni domu pomoci cerpadla kde se da ziskat dotace az 100 tisic a nebo fotovoltaickou elektrarnu kde se da ziskat dotace az 75 tisic, pritom jakakoliv z tech investic se tem lidem do 8-10 let zaplati, pritom barak si porizujem na mnohem delsi dobu :-)
18. 2. 2017 19:08
Re: Dobíječky
Kromě toho si dokážu představit, že ti, kteří by si koupili elektromobil by případně mohli mít i fotovoltanické panely na střeše baráku a dobíjet lokálně z nich. Takže by se omezilo zatížení sítě jak energií z fotovoltaniky, tak tou, kterou se nabíjí auto.
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 10:44
Re: Dobíječky
No, a v Sovětským svazu dosahovali soudruzi dělostřelci za velké vlastenecké války hodnoty sinus dva a půl... a někdy i víc!
Re: Dobíječky
To asi trochu pridaj, tých 20-30 rokov je asi príliš optimistický odhad. Dnes 10 ajviac rokov trvá len rozhodovanie, či sa nejaká cesta postaví, kde sa postaví, kto ju postaví a tak ďalej... Ale budúcnosť to určite je. Len si neviem predstaviť to elektromagnetické pole v mieste takejto cesty a jeho dopady na okolie...
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 10:41
No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
Ale ono to vlastně asi bude dobře... vzhledem k tomu, jak dlouho se dobíjí jedno auto. To není jak tankování benzínu.
:-)
17. 2. 2017 21:20
Re: Dobíječky
37% automobilov predaných v Norsku tvoria dnes elektromobily.
17. 2. 2017 19:10
Re: Dobíječky
podle me to v budoucnu dopadne tak, ze kazda "cerpacka" bude mit vysokokapacitni akumulator, který se bude trvale dobijet +- konstatnim příkonem a samozrejme zejména v době kdy je elektriky prebytek - tedy v noci. a vysoky proud v dobijecich spickach, kdy se bude dobijet vic aut najednou, pujde zejména z akumulatoru.

napr. nejaka stredni "cerpacka" s příkonem 1MW bude moct za den dobit 24MWh, tedy při prumernem dobijeni 50kWh na auto cca 500aut.
když se tam sejde 20 aut najednou a mely by dobit za 15min, znamenalo by to prikon 4MW, tedy tlustsi draty = vyrazne vyssi cena pripojky, narazovy odbery, a na druhy strane v noci, kdy je elektriky dostatek a je levna, odber vpodstete zadny.
když tam bude vysokakapacitni aku, bude odber regulovatelny, za coz bude CEZ tyhle "cerpacky" milovat...

a při jistých omezenich i vpodstate dnesni standardni li-on aku zvladne klidne 10tis cyklu..
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 11:55
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
Ano, může to být úhlem pohledu - způsobem použití.
Jezdím poměrně často delší cesty. Delší myslím přes 100, většinou přes 150km = pro elektromobil nedosažitelné.
A v drtivé většině "krajinou", tedy nikolv po Praze. A Vysočinou, takže často zima, mlha, déšť nebo sníh... vyplatilo si mi i nezávislé topení = elektromobil je pro mě k ničemu.

Už jsem to tady psal víckrát: umím si představit malé, městské, elektrické autíčko. Tak max 2+2, 44kW... na dojížění 13km do práce městem, na rozvoz pizzy a tak, proč ne.

Já potřebuju auto, na které se můžu spolehnout. A večer přijedu, a ráno zase jedu dál... typicky skončím v pátek v práci a jedu 150km do Prahy. Tam jsem tak 3 až 4 hodiny, a jedu jiných 180km domů... přijedu po půlnoci, ráno relativně brzo vstávám a jedu 150 km do jinýho města... a večer pak zpátky domů.

A to všechno tak, abych mohl topit nebo klimatizovat, svítit a často i mlhovkama...

A ano, v neděli pak sedím doma. To pak sedím v křesle, a fascinovaně čtu o budoucnosti elektromobilů... ne, pro mě to budoucnost není.
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 11:01
Časová shoda s prohlášení škodovky, že začne prodávat hybrid
jako že hybrid mi přijde pořád rozumější, než elktroautíčko do nabíječky.
:-)

Je to asi stejný, jako když týden po té, co se objeví informace, že VW asi přestane vyrábět Passata a soustředí se na SUV, vynoří se Passat, ten Passat, etalon dokonalosti!, mezi auty s nejhorším výsledek "losího testu"...

:-)
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 10:58
Re: No teda... tak to bude víc stanic než elektromobilů!
No, to skoro vypadá, že si budeme moct dát grog - a klidně stačíme vystřízlivět!
>:D
18. 2. 2017 10:54
Re: Dobíječky
proto se to testuje a bude jeste par let testovat, ono ale podobne pole mas dnes v kazdem meste kde maj tramvaje nebo trolejbusy, i na elektrifikovane zeleznici nebo na kazdem elektrickem vedeni vznika elektromagneticke pole
18. 2. 2017 10:51
Re: Dobíječky
uplne stejne postupuji staty po celem svete v jinych odvetvich, ohledne tabaku, alkoholu a podobne, ber to proste jako dan za to ze skodis ostatnim, take je to ochrana vlastniho trhu a rozpoctu daneho trhu

kdyby treba nebylo dovoznich cel na fotovoltaicke panely z Ciny, tak by treba 10kWp elektrarna nestala 350 tisic ale jen 200 tisic, razem by mohlo mnohem vic lidi uvazovat o tom si dat na strechu baraku treba 3-5kWp elektrarnicku

ale tak pokud nejsi Nor tak te snad dane a ceny v Norsku trapit nemusj ne? a tady v Babisove mas krasne nizke ceny benzinu i nafty, a vsehovladce Bures aby neprisel o svuj super business s biopalivama, tak bude hazet elektromobilite klacky pdo kola jak jen to pujde, ostatne prozatim se v CR na elektromobilitu dalo na dotacich asi 150 milionu za celou dobu CR, pritom dotace na biopaliva cini rocne temer 6 miliard >:D takze ani ta mozna miliarda co se o ni pise ze by mohla jit castecne i do infrastruktury je porad jak plivnuti do beliku oproti tomu co se na dotacich dava do fosilnich molochu kazdym rokem
Avatar - Ja Prvni 123
18. 2. 2017 10:48
Re: No vida...
komu "všetkým"?

Tohle je Sobotka... ten Sobotka, co plánuje příště vládnout s komunistama, protože nikdo jinej s ním do koalice už asi nepůjde...

Je to pořád stejná blbost. Možná že k posunu došlo - vypadá to jako ještě větší blbost.

Asi jako močovina v dieselech: zeptej se nějakýho servisáka!
Ano, ve výfuku je o trochu míň emisí... ale výfuk měníš po 2 letech, motor jde do háje po pěti letech... umíš si představit ekologickou stopu toho, co bys bez té močoviny nemusel vůbec vyrobit?
18. 2. 2017 10:02
Re: Dobíječky
Správně, stačí na spalováky prásknout 100% daně a jde to samo. Tomu se říká ruka trhu ! :-)