Technika
Nu, nejdříve bych si ověřil, jestli je moje auto pro e85 vůbec vhodné a výrobcem "certifikované". Jedná se hlavně o různé hadičky, gumová těsnění a jiné serepetičky, které může líh postupně zničit. Například hned na ráně je palivové čerpadlo.
Pokud plánujete přejít na e85 u staršího auta, hodně se to rozmyslete. E85 totiž rozpouští usazeniny v nádrži a celém palivovém vedení. To vypadá sice na jednu stranu pěkně, ale pokud se nějaká nečistota dostane někam vhodně do vstřikování, máte po veškeré úspoře.
Martin Vaculík například e😜erimenty s čistým e85 rozhodně nedoporučuje, s výjimkou flexi fuel aut. Dost často se jezdí na "řezák" 1:1, otázka je, jak velký to má smysl...
Pokud plánujete přejít na e85 u staršího auta, hodně se to rozmyslete. E85 totiž rozpouští usazeniny v nádrži a celém palivovém vedení. To vypadá sice na jednu stranu pěkně, ale pokud se nějaká nečistota dostane někam vhodně do vstřikování, máte po veškeré úspoře.
Martin Vaculík například e😜erimenty s čistým e85 rozhodně nedoporučuje, s výjimkou flexi fuel aut. Dost často se jezdí na "řezák" 1:1, otázka je, jak velký to má smysl...
Společnost ADAC zkoušela do nějakýho Opelu tankovat unií plánovaný benzín E10 (90%benzín, 10 líh) a po několika tisících km odešlo benzínový čerpadlo. Dokonce vydali seznam aut, kam za žádných okolností nelít cokoliv s lihem, u škodovek si pamatuju že se zmínili o Fe, Fa a starších 120, 110 atd
jezdil jsem na E85 s Audi A6 2.4 r.v. 1999 prez 3 roky, v zime 50:50 s N95 aby to topilo, a jedina investice byla vymena palivoveho filtru po prvnich nadrzich na E85, najel jsem tak prez 50 tisic km, do dnesnich modernich motoru kde se setri a ktere na to nejsou uspusobene bych ale E85 nenalil
Chvíli jsem s tím palivem jezdil ve Felicii 1.3 a potom i ve Fabii 1.4, hlavně v létě.
- auto někdy startovalo až na podruhé nebo dokonce napotřetí
- vysoká spotřeba = když stál benzin 36 Kč a ethanol 28 Kč tak náklady na 1 km byly stejné
V současnosti se to vůbec nevyplatí vzhledem k cenám benzinu.
A u Fábie se mi rozsvěcovala kontrolka motoru..
Zkoušel jsem i ředit 1:1, po pár nádržích auto mělo pocitově lepší nárust výkonu. Když jste ale dali jen čistý E85, tak ve vysokých otáčkách auto nemělo dynamiku a vůbec netáhlo, jen žralo.
- auto někdy startovalo až na podruhé nebo dokonce napotřetí
- vysoká spotřeba = když stál benzin 36 Kč a ethanol 28 Kč tak náklady na 1 km byly stejné
V současnosti se to vůbec nevyplatí vzhledem k cenám benzinu.
A u Fábie se mi rozsvěcovala kontrolka motoru..
Zkoušel jsem i ředit 1:1, po pár nádržích auto mělo pocitově lepší nárust výkonu. Když jste ale dali jen čistý E85, tak ve vysokých otáčkách auto nemělo dynamiku a vůbec netáhlo, jen žralo.
Já to zkoušel obráceně. Mám trochu exot motor (Favorit s ecotronicem - nádherná spotřeba, nesmrdí a ještě dnes plní emise z výroby) a na N95 z ONO mi přišel takový uskákaný a kolísal volnoběh. Pak jsem tam zkusil nalít Vervu 100 a od tý doby favorit nic jinýho nepije. Motor se zklidnil, při zátahu si je jistější a volnoběh statečně drží (teda když si ŘJ zrovna nehraje s otáčkama přepínáním mezi 660 a 750 >😁 ). Ptal jsem se na to automechanika a ten že prý se motor co jede na částečný lih více klepe, senzor klepání dává signály ŘJ a ta pak chudák neví co s předstihem.
Ještě k tomu mi Verva vyčistila lehoulinký karbon na škrtících kapkách. Za příplatek těch 2 a něco Kč/litr se mi to teda vyplatí
Ještě k tomu mi Verva vyčistila lehoulinký karbon na škrtících kapkách. Za příplatek těch 2 a něco Kč/litr se mi to teda vyplatí
No, že těch motorů co jdou předělat na LPG ale je.
Přímovstřikové motory nemá smysl předělávat, protože kvůli chlazení beniznových vstřiků musí pravidelně vstřiknout i benzín. Takže úspora jde do ... Je tu sice možnost vstřiku kapalné fáze benzinovymi vstřikovači, ale s kvalitou CZ LPG odchází čerpadla a ani čerpadlo, ani zapečené vstřiky nejsou levná záležitost.
Pak tu je pár posledních nepřímovstřikových motorů.
Japonské motory můžu rovnou vynechat protože mají měkká ventilová sedla. Tedy s vyjímkou Subaru 2,5 do kterého LPG jde.
A co nám zbude,skoro nic. Tohle jsou motory, co jdou předělat, ale část z nich skončila už mezi lety 2013-2015.
1) FCA 1,2 51kw; 1,4 57 kw; 1,4T 88-103 kw; 2,4 129-137 kw; 3,6 v6 208+kw; HEMI V8 270+ kw
2) Opel (GM) 1,4T 85 a 103 kw; 1,8 104kw; 1,6 91kw (RIP 2013); Vortec V8 300+ kw
3) Kia 1,0 cvvt 51kw; 1,4cvvt 73kw
4) Subaru 2,5i 123-129kw
5) Renault (Dacia) 1,2 53kw; 1,6 75kw; 2,0t 125-162kw (RIP 2015)
6) VW 1,4mpi 63kw; 1,6 mpi 75kw
Na víc jsem si nevzpomněl, ale o moc víc jich určitě nebude. Kdyžtak někdo doplňte.
Každopádně když vidím ty možnosti, tak můžu téměř se 100% jistotou říct, že do 10let bude muset naprostá většina LPG čerpaček zavřít, bo nebudou mět komu tankovat.
A pro někoho kdo bral LPG jako ekologičtější alternativu k naftě, které navíc nevadí popojíždění ve městě, už vlastně neexistuje žádná kloudná možnost pořídit si auto střední třídy nebo MPV ve vykonové kategorii řekněme 120+ kw, jako má většina obdobných naftových motorů.
Přímovstřikové motory nemá smysl předělávat, protože kvůli chlazení beniznových vstřiků musí pravidelně vstřiknout i benzín. Takže úspora jde do ... Je tu sice možnost vstřiku kapalné fáze benzinovymi vstřikovači, ale s kvalitou CZ LPG odchází čerpadla a ani čerpadlo, ani zapečené vstřiky nejsou levná záležitost.
Pak tu je pár posledních nepřímovstřikových motorů.
Japonské motory můžu rovnou vynechat protože mají měkká ventilová sedla. Tedy s vyjímkou Subaru 2,5 do kterého LPG jde.
A co nám zbude,skoro nic. Tohle jsou motory, co jdou předělat, ale část z nich skončila už mezi lety 2013-2015.
1) FCA 1,2 51kw; 1,4 57 kw; 1,4T 88-103 kw; 2,4 129-137 kw; 3,6 v6 208+kw; HEMI V8 270+ kw
2) Opel (GM) 1,4T 85 a 103 kw; 1,8 104kw; 1,6 91kw (RIP 2013); Vortec V8 300+ kw
3) Kia 1,0 cvvt 51kw; 1,4cvvt 73kw
4) Subaru 2,5i 123-129kw
5) Renault (Dacia) 1,2 53kw; 1,6 75kw; 2,0t 125-162kw (RIP 2015)
6) VW 1,4mpi 63kw; 1,6 mpi 75kw
Na víc jsem si nevzpomněl, ale o moc víc jich určitě nebude. Kdyžtak někdo doplňte.
Každopádně když vidím ty možnosti, tak můžu téměř se 100% jistotou říct, že do 10let bude muset naprostá většina LPG čerpaček zavřít, bo nebudou mět komu tankovat.
A pro někoho kdo bral LPG jako ekologičtější alternativu k naftě, které navíc nevadí popojíždění ve městě, už vlastně neexistuje žádná kloudná možnost pořídit si auto střední třídy nebo MPV ve vykonové kategorii řekněme 120+ kw, jako má většina obdobných naftových motorů.
cerpacky s LPG zavirat do 10 let opravdu nebudou, v CR je registrovano prez 220 tisic aut se zapsanym pohonem na LPG (pros srovnani CNG ma cca 10 tisic registraci), ma to dve roviny, prvni je ze prumerne stari aut v CR je cca 16 let, takze 10 let je nesmyslna cislovka pro LPG, a druha rovina je ta, ze vyrobci LPG systemu se prizpusobuji a predelavat tak dnes na LPG jdou i motory ktere z pocatku nesli, velkej rozmach LPG ceka i u nakladni dopravy kde jiz nekteri dopravci zaci naji zjistovat ze prestavba starsich tahacu na LPG je navratova i behem 1 roku provozu tahace, zacinaji se objevovat i LPG pro mensi dieselove motory v dodavkach a pickupech, LPG ma tedy rozhodne zatim delsi zivotnost nez jen 10let, bude tu vpodstate mozna i dele nez klasicne jen naftove a nasledne i jen benzinove motorizace
moje soucasne auto porizene pred 2 mesici ceka LPG po 5 letech as zkonci zaruka
moje soucasne auto porizene pred 2 mesici ceka LPG po 5 letech as zkonci zaruka
Jenže za 10 let bude těm LPG autum v průměru min. přes 22 let, protože nové nepřibudou bo nemají z čeho. Tedy pokud se většina těch stávajících udrží v provozu, což nevidím jako pravděpodobné. Navíc průměrné stáří aut na LPG bude jistě vyšší než je celkový průměr, velká část z nich určitě jsou ještě Favority a Felicie.
Přímovstřik se předělávat nevyplatí a těch bez přímeho vstřiku je jak šafránu a bude hůř.
U nákladní dopravy má daleko větší budoucnost CNG, těch pár předělaných starých náklaďáků na přívstřik LPG to nevytrhne. LPG u nás také není bráno jako alternativní palivo (narozdíl od západní evropy).
Navíc většina LPG čerpaček je nádrž někde ve dvoře, kam leckdy kamion ani nezajede. A držet obsluhu na samostatné LPG čerpačce se opravdu nebude vyplácet.
A co chceš dávat za 5 let do LPG, můžu-li se zeptat?
Přímovstřik se předělávat nevyplatí a těch bez přímeho vstřiku je jak šafránu a bude hůř.
U nákladní dopravy má daleko větší budoucnost CNG, těch pár předělaných starých náklaďáků na přívstřik LPG to nevytrhne. LPG u nás také není bráno jako alternativní palivo (narozdíl od západní evropy).
Navíc většina LPG čerpaček je nádrž někde ve dvoře, kam leckdy kamion ani nezajede. A držet obsluhu na samostatné LPG čerpačce se opravdu nebude vyplácet.
A co chceš dávat za 5 let do LPG, můžu-li se zeptat?
Ale přibejvaj, třeba ameriky si lidi na LPG dávaj předělávat pořád, jak zánovní tak i některé staré.
Jistěže přibyvají, ale rozhodně ne takovým tempem jako mizí favority, felicie apod. z 90. let, kdy stačilo "strčit PB lahev do kufru a natahnout hadici do saní".
Takže v celkovém počtu budou ubývat a to čím dál tím rychlejším tempem. I ty ameriky bohužel pomalu přechází na oturbené přímovstřiky.
Ono je to vidět na těch LPG čerpačkách, auta co tam jezdí jsou většinou starší než průměr, co je vidět na silnicích. A nové auto aby tam jeden pohledal, snad s vyjímkou Merivy/Zafiry.
Takže v celkovém počtu budou ubývat a to čím dál tím rychlejším tempem. I ty ameriky bohužel pomalu přechází na oturbené přímovstřiky.
Ono je to vidět na těch LPG čerpačkách, auta co tam jezdí jsou většinou starší než průměr, co je vidět na silnicích. A nové auto aby tam jeden pohledal, snad s vyjímkou Merivy/Zafiry.
na LPG sou pořád ještě i Fiaty, Dacie, Lady si na to lidi taky dávaj.....aut je furt dost.
Však většinu těch motorů jsem nahoře vyjmenoval. Jenže už to není 70% potenciálně předělatelných benzinovych aut jako před 15ti lety, ale třeba 15%.
Podíl prodaných a dovezených Dacii a Fiatu prostě není takový aby mohl konkurovat podílu přímovstřikových motorů, což je u nás majoritní koncern VW a jeho TSI.
Podíl prodaných a dovezených Dacii a Fiatu prostě není takový aby mohl konkurovat podílu přímovstřikových motorů, což je u nás majoritní koncern VW a jeho TSI.
nemas tam nahore vypsano spoustu aut ktere se i dnes predelavaj na LPG, od tech levnejsich jako Dacie, Renaulty, Hyundai a Oply, se predelavaj na LPG treba i nova Mitsubishi, ASX a Lancru na LPG 2016-2017 je i v CR celkem hodne a jsou to "tovarni zastavby" respektive LPG na novych autech, a predelavaj se i drazsi kousky jako Outlander, nebo pak jo draha auta typu Mercedesy AMG nebo nektere modely Porsche
jaksi nepocitas s tim ze rerpadlare zivej hlavne prestavby a ty se budou delat na starsi auta jeste hezkych par let mozna desitek let, neb v dobe "ekologicke" je LPG vnimano jako cistsi palivo, a tak mnohdy ziskava emisni vinety snaze, ma proste nizsi emise
jaksi nepocitas s tim ze rerpadlare zivej hlavne prestavby a ty se budou delat na starsi auta jeste hezkych par let mozna desitek let, neb v dobe "ekologicke" je LPG vnimano jako cistsi palivo, a tak mnohdy ziskava emisni vinety snaze, ma proste nizsi emise
Jelikož jsem tam vypsal motory (na které sem si vzpomněl) a ne auta, tak ty kia, hyundai, opely, dacie a renaulty tam jsou pokryty.
Ta 1,6 a 2,0 od Mitsubishi mi tam chybí, to je fakt. Ale zrovna ty se na LPG moc nehodí, mají měkčí sedla a je potřeba pravidelně kontrolovat vůle ventilů a občas je i seštelovat. A dealer si to nechá řádně zaplatit v rámci pravidlených prohlídek, takže úspora veskrze žádná a nula od nuly pojde.
Porsche a AMG jsou v ČR jen v omezeném počtu, to přestavby na LPG moc neovlivní.
Já naopak počítám v podstatě pouze s individuálníma přestavbama. Fabrickou LPG dělá jen Fiat a Opel. A zrovna Opelu to už taky dlouho nevydrží. S novou Astrou a Insignii přišel přímovstřik (1,4t) a LPG už nenabízí a až skončí Meriva a aktuální generace Zafiry, tak s tím Opel skončí úplně.
Ostatní jsou iniciativy dealerů, ať už jde o Dacii, Hyundai, Mitsubishi, Kia nebo kdysi třeba Subaru. Většinou jde ale o motory na konci životního cyklu (s vyjímkou 0,9TCe a amerických motorů od 3,0l výš), které zanedlouho nahradí nové přímovstřiky, tak jako u ostatních značek.
Samozřejmě nepočítám s tím, že za 10 let zmízí LPG od normálních čerpaček, ale ty čerpačky, které mají jen LPG (typicky oplocená nádrža se stojanem) budou mít velké problémy, protože LPG přestaveb ubude a mít tam obsluhu se prostě nevyplatí.
Ta 1,6 a 2,0 od Mitsubishi mi tam chybí, to je fakt. Ale zrovna ty se na LPG moc nehodí, mají měkčí sedla a je potřeba pravidelně kontrolovat vůle ventilů a občas je i seštelovat. A dealer si to nechá řádně zaplatit v rámci pravidlených prohlídek, takže úspora veskrze žádná a nula od nuly pojde.
Porsche a AMG jsou v ČR jen v omezeném počtu, to přestavby na LPG moc neovlivní.
Já naopak počítám v podstatě pouze s individuálníma přestavbama. Fabrickou LPG dělá jen Fiat a Opel. A zrovna Opelu to už taky dlouho nevydrží. S novou Astrou a Insignii přišel přímovstřik (1,4t) a LPG už nenabízí a až skončí Meriva a aktuální generace Zafiry, tak s tím Opel skončí úplně.
Ostatní jsou iniciativy dealerů, ať už jde o Dacii, Hyundai, Mitsubishi, Kia nebo kdysi třeba Subaru. Většinou jde ale o motory na konci životního cyklu (s vyjímkou 0,9TCe a amerických motorů od 3,0l výš), které zanedlouho nahradí nové přímovstřiky, tak jako u ostatních značek.
Samozřejmě nepočítám s tím, že za 10 let zmízí LPG od normálních čerpaček, ale ty čerpačky, které mají jen LPG (typicky oplocená nádrža se stojanem) budou mít velké problémy, protože LPG přestaveb ubude a mít tam obsluhu se prostě nevyplatí.
zavolej si do nejakeho servisu kde delaji prestavby na LPG nebo CNG, dostane se ti odpovedi ze budes mesic az dva cekat v poradniku, ne o budoucnost LPG v nejblizsich desitkach let se opravdu nebojim >😁
cerpacek kde pordavaj jen LPG moc nezna, vlastne takovou neznam ani jednu >😁 okolo jedne jsem jezdival do Brna, ale ta byla nefunkcni jiz v tech letech 2001-2004 co jsem tama jezdil, kolik asi takovych po cele CR bude, do 10ti kusu? mam takovej dojem ze takove "cerpacky" nemaj sanci prezit ani ted, kdy i velke cerpacky jsou spise zive z prodeje ostatniho zbozi a ne diky prodeji paliv, ostatne velke retezce rerpacek jiz pred par lety kdesi zdelovali ze priblizne 50% zisku na jejich cerpackach pochazi z prodeje obcerstveni a dalsiho zbozi ktere nesouvisi s prodejem paliv
cerpacek kde pordavaj jen LPG moc nezna, vlastne takovou neznam ani jednu >😁 okolo jedne jsem jezdival do Brna, ale ta byla nefunkcni jiz v tech letech 2001-2004 co jsem tama jezdil, kolik asi takovych po cele CR bude, do 10ti kusu? mam takovej dojem ze takove "cerpacky" nemaj sanci prezit ani ted, kdy i velke cerpacky jsou spise zive z prodeje ostatniho zbozi a ne diky prodeji paliv, ostatne velke retezce rerpacek jiz pred par lety kdesi zdelovali ze priblizne 50% zisku na jejich cerpackach pochazi z prodeje obcerstveni a dalsiho zbozi ktere nesouvisi s prodejem paliv
za minulej rok probilo v registrech CR prez 12 tisic zapisu aut na LPG, v drtive vetsine prestavby, jak jsem psal, to ze dnes na nove motory LPG nikdo nedava je jen proto ze vyrobci LPG to jeste neotestovali poradne, ale oni testuji i nove motorizace
ja na LPG dam Hyundai i30
ja na LPG dam Hyundai i30
Neřekl bych, že to neotestovali. Přestavby pro přímý vstřik už jsou tady přes 10 let. Vychytané už je to dostatečně. Jen to už nepřináší takové úspory jako u nepřímovstřikových motorů (v případě přívstřiků) a nebo je to poruchové s ohledem na nekvalitní LPG v ČR (kapalný vstřik). Takže to není o netestovanosti LPG přestaveb ze strany výrobců, ale o nekvalitním palivu a změna by musela přijít z tohoto směru.
Třeba Subaru nabízelo přestavbu na kapalnou fázi ještě v době kdy neměli diesely, tzn. 2007 a už tenkrát to byl vychytaný a spolehlivý systém, jenom to neplatí v ČR.
Třeba Subaru nabízelo přestavbu na kapalnou fázi ještě v době kdy neměli diesely, tzn. 2007 a už tenkrát to byl vychytaný a spolehlivý systém, jenom to neplatí v ČR.
Souhlas a ještě doplním, že přímovstřiky jsou poněkud materiálově ošizené motory, ale na provoz na BA95 to stačí, ovšem při provozu na LPG už ne. To je taky jeden z důvodů, proč nikdo z výrobců u těchto motorů nenabízí origo LPG zástavbu a ještě by si troufl dát plnou záruku na motor. Ono ale všeobecně Asiati i u svých atmosfér více trpí na podpálení ventilů, právě z důvodu vzniku ventilových vůlí a ani Subaru není v tom výjimka a u cca. 160tkm se výměna sedel z tvrdšího materiálu nevyhnula ani mě u mé origo LPG zástavby přesto, že jsem měl elektronický přímaz ventilů, stejně vůle vznikly. Tady zase musím uznat, že staré škodovácké MPi motory jsou při provozu na LPG doslova nezmary. Rozhodně dát ale LPG do novějších motorů od Hyundai považuji za finanční sebevraždu. Dříve, když H. nabízel origo zástavbu LPG namontovanou u smluvního partnera, tak v ceně byl i motor s tvrzenými sedly, ale ani to nebylo bez problémů, protože kvalita použitého materiálu nebyla ani tady zrovna velká. Stačí si nakonec projít různé recenze a fóra.
"ja na LPG dam Hyundai i30" Tak to přeji hodně štěstí 😄 Osobně nemám nic proti jejich vozům, ale bohužel jejich nové motory jsou na LPG doslova velmi riziková záležitost, doporučuji si o tom nejdříve něco zjistit, ať pak nejste zklamaný a naštvaný.
i30 tek v obou benzinech 1.4 a 1.6 tu na LPG jezdi celkem hodne, opravdu jsou vsechny ty auta ryzikova?
Záleží kolik km s tím má člověk v úmyslu najezdit, do těch 90-100tkm bych se toho nebál, více už ale jo. Nicméně jsem zaznamenal i případy, kdy jim to vydrželo pouze 70tkm. Navíc H. už u některých svých motorů nepoužívá ani vyvložkování a některé díly v motoru trpí více na opotřebování než je běžné a to už i bez LPG.
Jenom doplním, že bohužel u Subaru je to stejná "bída" se sedly i u motoru 2.5 SOHC (EJ25) 121 a 127kW, stejně tak u 2.0R DOHC (EJ20) 110 a 121kW. Nejhůře jsou ale na tom motory 2.0i SOHC 101kW a 3.0R DOHC 180kW, kde bych se LPG dát neodvážil vůbec a nedoporučuje to ani výrobce vozu.
Jinak u VW bych doplnil ještě motor 2.0MPi 85kW a u motoru 1.8T je to vesměs dle uživatelů paradoxně taky ok.
Netušíš, jak je na tom starý Renault motor 1,2 16v 55kW, dávaný později i do Dacií? Bohužel neměl hydroštely, aspoň kolem r.v. 2001, ale to třeba starý 1,3MPi 50kW ve Felici neměl taky a zvládal to na výbornou.
Sice jsem fanda do LPG už skoro 12 let, ale když vidím tu nabídku nových motorizací, tak to s LPG vidím taky bídně do budoucna, ale naštěstí je spousta starších vozů, které prodejní síť čerpaček budou držet.
Jinak u VW bych doplnil ještě motor 2.0MPi 85kW a u motoru 1.8T je to vesměs dle uživatelů paradoxně taky ok.
Netušíš, jak je na tom starý Renault motor 1,2 16v 55kW, dávaný později i do Dacií? Bohužel neměl hydroštely, aspoň kolem r.v. 2001, ale to třeba starý 1,3MPi 50kW ve Felici neměl taky a zvládal to na výbornou.
Sice jsem fanda do LPG už skoro 12 let, ale když vidím tu nabídku nových motorizací, tak to s LPG vidím taky bídně do budoucna, ale naštěstí je spousta starších vozů, které prodejní síť čerpaček budou držet.
EJ25 a EJ20 jsou na tom líp než zbytek japonských motorů (ti co přestavěli Vitaru nebo Qashqaie by mohli vypravět), ale samozřejmě že to zdaleka není Fiat,Opel, Renault 2,0t nebo americký motory.
Třeba ty Mitsubishi to je vážně riziko a nechápu, že si to ten dealer vůbec dovolil. Ale lidi sou hloupí, vídí, že budou jezdit za půlku, neověří si fakta a pak se diví že platí drahé servisní prohlídky a ještě dražší štelování ventilů. Z těch co šli do LPG u Mitsu naříkají na minimální úsporu skoro všichni.
Když Subaru začínalo kdysi nabízet LPG, tak německý dealer předělal 3 auťáky od každého motoru (2,0R;2,5SOHC;3,0R) a když se na nějakém z těch motorů vyskytly problémy po nájezdu tušim cca 120kkm, tak šel z kola ven. To byl případ 3,0R. Vsadím se, že Mitsubishi todle vůbec neřešilo, jen prostě zkusili LPG jako vzpruhu na prodeje, však on to zákazník zaplatí. Jestli to LPG testoval KIA/Hyundai by mě taky zajímalo.
Já mám 2,5l a vůle se po 90kkm ani nehly a i servisak Subaru řikal, že je zbytečný je kontrolovat podle toho jak to dealer předepsal (tuším á 30 kkm), že ty motory to celkem statečně snáší. Mám tam teda přívstřik benzinu nad 3000 ot./min a skoro 40% náběhu na dálnici, což je to nejhorší teritorium pro ventilová sedla.
Každopádně soumrak LPG už nastal tak před třemi lety a bude jen hůř. A úplně první ranou pro LPG bylo hromadné opouštění hydroštelů po roce 2000, do té doby to byly zlaté časy. Ale i bez hydroštelů se to dá, když je na to motor dělaný. Opel u těch svých LPG verzí dává tvrdší sedla a ventily, ale třeba fiat ten je bytelný od přírody. Což se dá pochopit, když v Italii LPG tak frčí. Ani bych se nedivil, kdyby to byl i jeden z důvodů, proč tak otálí s přechodem na přímý vstřik.
Rád bych si pořídil tak za 2-3 roky nějaké MPV nebo střední třídu na LPG, ale už není skoro z čeho vybírat. A kdybych si dal podmínku max. 13 kg/kw a automat, tak jsem úplně skončil.
Třeba ty Mitsubishi to je vážně riziko a nechápu, že si to ten dealer vůbec dovolil. Ale lidi sou hloupí, vídí, že budou jezdit za půlku, neověří si fakta a pak se diví že platí drahé servisní prohlídky a ještě dražší štelování ventilů. Z těch co šli do LPG u Mitsu naříkají na minimální úsporu skoro všichni.
Když Subaru začínalo kdysi nabízet LPG, tak německý dealer předělal 3 auťáky od každého motoru (2,0R;2,5SOHC;3,0R) a když se na nějakém z těch motorů vyskytly problémy po nájezdu tušim cca 120kkm, tak šel z kola ven. To byl případ 3,0R. Vsadím se, že Mitsubishi todle vůbec neřešilo, jen prostě zkusili LPG jako vzpruhu na prodeje, však on to zákazník zaplatí. Jestli to LPG testoval KIA/Hyundai by mě taky zajímalo.
Já mám 2,5l a vůle se po 90kkm ani nehly a i servisak Subaru řikal, že je zbytečný je kontrolovat podle toho jak to dealer předepsal (tuším á 30 kkm), že ty motory to celkem statečně snáší. Mám tam teda přívstřik benzinu nad 3000 ot./min a skoro 40% náběhu na dálnici, což je to nejhorší teritorium pro ventilová sedla.
Každopádně soumrak LPG už nastal tak před třemi lety a bude jen hůř. A úplně první ranou pro LPG bylo hromadné opouštění hydroštelů po roce 2000, do té doby to byly zlaté časy. Ale i bez hydroštelů se to dá, když je na to motor dělaný. Opel u těch svých LPG verzí dává tvrdší sedla a ventily, ale třeba fiat ten je bytelný od přírody. Což se dá pochopit, když v Italii LPG tak frčí. Ani bych se nedivil, kdyby to byl i jeden z důvodů, proč tak otálí s přechodem na přímý vstřik.
Rád bych si pořídil tak za 2-3 roky nějaké MPV nebo střední třídu na LPG, ale už není skoro z čeho vybírat. A kdybych si dal podmínku max. 13 kg/kw a automat, tak jsem úplně skončil.
Pokud máš přívstřik benzínu mohlo by ti to vydržet déle, nicméně moc nevěřím tomu, že i tak to zvládne více než 180tkm. Mě to u Subaru Legacy combi, r.v.2007 s AT, motor 2.0R 121kW s origo a jedním ze dvou schválených typů LPG výrobcem vozu (BRC a Vialle), konkrétně s BRC vydrželo do vzniku menší vůle cca. 160tkm a to jsem měl i elektronický přímaz ventilů a ne tu parodii podtlakový přímaz. Přívstřik benzínu jsem sice neměl, protože ta origo BRC řídící jednotka to neumožňuje a navíc bych to asi ani nechtěl, protože ta spotřeba už by nebyla pro mě tak zajímavá, jak jsem u jiných vozů na LPG v rodině zvyklí. Sice oprava stála něco lehce přes 20tkč (výměna ventilových sedel na obou hlavách) za nejtvrdší materiál, jaký lze použít a určitě tvrdší než ten původní. Investici mám ale s mým nájezdem nejpozději do 1,5 roku zpět, takže mě to nevadí a jiné auto nechci, asi víš proč, když sám máš Subaru. Díky za info u toho Mitsubishi, i když je to zklamání, protože jsem si pohrával s myšlenkou pořídit Lancera s origo LPG, jako další auto do rodiny, coby budoucí náhradu za Fabii 2.0 od manželky. Máš pravdu, že u nových vozů není už skoro vůbec z čeho vybírat, ale zase na druhou stranu je stále dost zajímavých ojetin, protože mnoho lidí se jich z vidiny novky zbavuje. Takže sehnat starší MPV nebudeš mít problém a dodělat do něj LPG pak dodatečně, jenom to nebude novka, což mě třeba nevadí, pokud je vůz jinak v super stavu. Starší vozy, které už mají LPG kupuji proto vždy z Itálie a navíc ty auta neznají korozi, takže jim dávám přednost a také u aut bez LPG s vlastní dodělávkou na LPG.
Tak přívstřik mi jede jen nad 3000 ot./min a neni to za tolik asi 0,7l/100km při 130km/h (zdaleka ne tolik jako přívstřik u přímovstřiku).
Dlouhodobou spotřebu mám 10,5l lpg + 1l benzinu. A to mi přijde slušný.
Ono to přimazávání ventilů je dobrá věc, ale má taky jednu nevýhodu o které se moc nemluví a to požární bezpečnost. Je to výborná hořlavina a v připadě nehody, když to vyteče z nádržky, to dost zvyšuje riziko požáru.
No něco vybrat bude těžký, nakonec ta nová Zafira v LPG bude asi nejlepší volba. Leda pak sehnat staršího Freemonta s pentastarem, ale to dost žere ve městě a jako ojetina to bude hodně vzácný.
Dlouhodobou spotřebu mám 10,5l lpg + 1l benzinu. A to mi přijde slušný.
Ono to přimazávání ventilů je dobrá věc, ale má taky jednu nevýhodu o které se moc nemluví a to požární bezpečnost. Je to výborná hořlavina a v připadě nehody, když to vyteče z nádržky, to dost zvyšuje riziko požáru.
No něco vybrat bude těžký, nakonec ta nová Zafira v LPG bude asi nejlepší volba. Leda pak sehnat staršího Freemonta s pentastarem, ale to dost žere ve městě a jako ojetina to bude hodně vzácný.
Předpokládám, že ve svém Subu máš pozdější dodělávku LPG, když už ti podporuje přívstřik benzínu. Jinak tu spotřebu LPG máme na chlup stejnou a to mám automat. Přesně 10,4 - 10,6L/100km dle ročního období. To aditivum na přímaz ventilů totiž vypadá jako olej, tak to mnoho lidí nenapadne, že to dobře hoří, ale většinou tam máš nádržky na 600ml max., tak bych to neviděl jako problém. Ani nevím, že Opel nabízí novou Zafiru s origo LPG, protože mě ty jejich vozy moc neoslovili, tak jsem se po spolehlivosti jejich motorů vs. LPG ani nepídil. Nenarazil jsi náhodou na nějaké info kolem motorů od Hondy vs. LPG? Zvažoval jsem jeden čas pořízení Hondy Jazz, což je ideální malé MPV do města, ale tu jsem v LPG zatím ani neviděl a vůbec Hond je v LPG dosti málo a stejně tak zkušeností s LPG u nich v ČR, pouze samé dohady. Narazil jsem na info kolem vtecu, že na LPG dosti trpí, ale už jsem i dodatečně zplynovaného jetého Civica předposlední generace viděl.
JJ, předělávaný později, u Coubala, co dělal ty Vialle pro dealera. Vialle sami rezolutně nedoporučovali 😄.
Ta fabrická přestavba od Opelu má něco do sebe,mimo jiné i palivoměr ukazuje podle toho na jaké jede palivo. To jsem jinak naposled viděl u Mondea, co jsem kdysi měl dotažené z NL.
S tou Hondou moc nevim, neznám nikoho kdo by to měl. Ale co jsem tak pročítal fóra, tak 2,0 a 2,4 patří asi k těm lepším japonským motorům. Dle různých hondáckých fór je dost předělaných Civiců (1,8 R-series), takže případné problémy se jistě úkážou. Ale zkušenosti někoho kdo by měl najeto 100 000 ještě moc není. S jazzem to bude ještě větší oříšek, bo těch přestaveb tolik neproběhlo. Docela bych se toho bál, protože motory do malých aut bývají projektovány na menší nájezd a to sebou nejspíš ponese i měkčí sedla.
Zkusil bych se optat na nějakém honda fóru, resp. u nějakého profláklejšího plynaře Hondařů.
[odkaz]
[odkaz]
Je prostě hloupé, že nejspolehlivější auta dělají Japonci, atmosférické motory a nepřímý vstřik opouštějí jako poslední, ale na potvoru nedělají tvrdá ventilová sedla. Hned by se pak LPG řešilo líp.
Ta fabrická přestavba od Opelu má něco do sebe,mimo jiné i palivoměr ukazuje podle toho na jaké jede palivo. To jsem jinak naposled viděl u Mondea, co jsem kdysi měl dotažené z NL.
S tou Hondou moc nevim, neznám nikoho kdo by to měl. Ale co jsem tak pročítal fóra, tak 2,0 a 2,4 patří asi k těm lepším japonským motorům. Dle různých hondáckých fór je dost předělaných Civiců (1,8 R-series), takže případné problémy se jistě úkážou. Ale zkušenosti někoho kdo by měl najeto 100 000 ještě moc není. S jazzem to bude ještě větší oříšek, bo těch přestaveb tolik neproběhlo. Docela bych se toho bál, protože motory do malých aut bývají projektovány na menší nájezd a to sebou nejspíš ponese i měkčí sedla.
Zkusil bych se optat na nějakém honda fóru, resp. u nějakého profláklejšího plynaře Hondařů.
[odkaz]
[odkaz]
Je prostě hloupé, že nejspolehlivější auta dělají Japonci, atmosférické motory a nepřímý vstřik opouštějí jako poslední, ale na potvoru nedělají tvrdá ventilová sedla. Hned by se pak LPG řešilo líp.
To se divím, že zrovna Vialle vysloveně nedoporučovali a přesto ho tam montovali a navíc patřilo spolu s BRC mezi odsouhlasené typy pro Subaru. Ani jsem nenarazil na Subaru fórech na někoho, kdo by s tímto systémem LPG měl nějaký jiný problém, kromě standardního problému se sedly při větším km nájezdu, nebo až podpáleným ventilem, protože kašlal na pravidelné kontroly vůlí ventilů co 30tkm.
Ten palivoměr LPG mám dojem, měla ale svého času i tovární přestavba Octavky.
Právě, že kolem vozů od Hondy je strašně málo info, protože jich moc v LPG nejezdí a na prodejních stránkách ojetin jsem narazil za poměrně dlouhou dobu na pár kusů Civica 1.8 r.v. 2006 až 2008 a Hondu Jazz vůbec žádnou a přitom už jsou to stará auta, takže zkušenosti by již měli být. Kamarád má Civica 1.8 r.v. 2006 a taky zvažoval svého času do něj LPG, ale honďácký servis, kde chodí na pravidelné prohlídky ho od toho silně odrazoval. Proto chtě nechtě, to nakonec před Hondou Jazz před časem vyhrála pro manželku Fabia I 2.0MPi s dodatečnou montáží LPG od Landi Renzo, jiného výrobce LPG jsem už nechtěl. Mé oblíbené BRC už bohužel taky není co bývalo a šetření se projevilo i u nich. Polským značkám LPG už nedůvěřuji zcela na základě vlastních zkušeností s kvalitou komponent.
Taky mě to ale štve, že Japonci jsou naprosto bezproblémové vozy, ale s LPG si jejich ventilová sedla při provozu na LPG moc nerozumí a je to celkem běžný problémem při nájezdech nad 120tkm. Ale u Korejců je to dnes ještě horší. Paradoxně třeba staré historické Hyundai motory na tom byly mnohem lépe, obdobně jako MPi motory od koncernu.
Tak to aby sis s tou koupí Oplu pospíšil, než zmizí z výroby i ten a bude nahrazen v lepším případě za něco s CNG, což je třeba pro mě slepá větev pro své převažující negativa.
Jenom pro info, třeba Mazda do svých nových vozů, stejně jako Subaru u nových vozů LPG již vysloveně nedoporučují, takže ti už jsou taky zcela pase.
Díky za odkazy 😉
Ten palivoměr LPG mám dojem, měla ale svého času i tovární přestavba Octavky.
Právě, že kolem vozů od Hondy je strašně málo info, protože jich moc v LPG nejezdí a na prodejních stránkách ojetin jsem narazil za poměrně dlouhou dobu na pár kusů Civica 1.8 r.v. 2006 až 2008 a Hondu Jazz vůbec žádnou a přitom už jsou to stará auta, takže zkušenosti by již měli být. Kamarád má Civica 1.8 r.v. 2006 a taky zvažoval svého času do něj LPG, ale honďácký servis, kde chodí na pravidelné prohlídky ho od toho silně odrazoval. Proto chtě nechtě, to nakonec před Hondou Jazz před časem vyhrála pro manželku Fabia I 2.0MPi s dodatečnou montáží LPG od Landi Renzo, jiného výrobce LPG jsem už nechtěl. Mé oblíbené BRC už bohužel taky není co bývalo a šetření se projevilo i u nich. Polským značkám LPG už nedůvěřuji zcela na základě vlastních zkušeností s kvalitou komponent.
Taky mě to ale štve, že Japonci jsou naprosto bezproblémové vozy, ale s LPG si jejich ventilová sedla při provozu na LPG moc nerozumí a je to celkem běžný problémem při nájezdech nad 120tkm. Ale u Korejců je to dnes ještě horší. Paradoxně třeba staré historické Hyundai motory na tom byly mnohem lépe, obdobně jako MPi motory od koncernu.
Tak to aby sis s tou koupí Oplu pospíšil, než zmizí z výroby i ten a bude nahrazen v lepším případě za něco s CNG, což je třeba pro mě slepá větev pro své převažující negativa.
Jenom pro info, třeba Mazda do svých nových vozů, stejně jako Subaru u nových vozů LPG již vysloveně nedoporučují, takže ti už jsou taky zcela pase.
Díky za odkazy 😉
Subaru ČR dávalo Vialle LPi a u toho kapalného vstřiku odchází čerpadla kvuli českému LPG, takže proto.
Octavia měla palivoměr LPG na Maxidotu, stejně jako levnější verze Fabii II a Roomsteru.
Se nedivím, že mu v Hondě LPG rozmlouvaly, to dělají všechny japonské značky a já bych se na jejich místě choval stejně.
Opel dělá už od začátku 1,4t LPG a 1,6t CNG a po faceliftu jěště tak 4 roky v prodeji vydrží.
Octavia měla palivoměr LPG na Maxidotu, stejně jako levnější verze Fabii II a Roomsteru.
Se nedivím, že mu v Hondě LPG rozmlouvaly, to dělají všechny japonské značky a já bych se na jejich místě choval stejně.
Opel dělá už od začátku 1,4t LPG a 1,6t CNG a po faceliftu jěště tak 4 roky v prodeji vydrží.
V teplých měsících - pokud to jde - dlouhodobě míchám u neupravenýho auta do poměru max 1:1 (spíš víc N95) a nezaznamenal jsem vyšší spotřebu ani nějaký jiný problémy. Auto má trochu hrubší chod, ale taky je živější. Do novějšího motoru bych měl asi trochu strach...
Ideálně se tento mix tankuje na ONO, kde stačí jen položit jednu pistoli a zvednout druhou a zaplatí se naráz.
Ideálně se tento mix tankuje na ONO, kde stačí jen položit jednu pistoli a zvednout druhou a zaplatí se naráz.
V článku je uvedená teze o nemožnosti zajíždět s LPG do podzemních garáží, což už dávno není pravda, chtělo by to poněkud aktualizovat informace když už o něčem píšu 😉
Ve většině garáží to nicméně stále ale platí, takže bych to nepaušalizoval. Jde to sice i jinak a v pohodě bych mohl se svým vozem na LPG jezdit do podzemek, protože nemám nálepku LPG za zadním sklem a není to ani problém při STK a navíc plnění je pod víčkem u benzínové nádrže. Nicméně podzemky nesnáším kvůli smradu z diesel aut a mnohdy je to i zacházka a proto parkuji vždy na povrchu. Chápu ale třeba Pražáky, protože ti moc možností na parkování nemají.
No právě to paušalizování mě vadilo, je to zkrátka zcela na provozovateli garáží.
Nicméně logické opodstatnění nezajíždět s LPG do podzemních garáží to má. Tak proto. Ano zajíždět tam lze, pokud tam není značka. U nás třeba značka je.
Ale mne se treba taky s dieslem lip jezdi.