Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Proč se nevyplatí ignorovat pokutu ze zahraničí: Přijde vás to draho!

25 komentářů

holden2
co nasleduje pokud jsem neridil? co nasleduje pokud je vozidlo z pujcovny? co nasleduje pokud jsem ridil pujcene vozidlo od znameho? co kdyz jsem nedrzel mobil ale holici strojek? tech otazek je moc a odpovedi zadne
Xylo
Pokud je auto z půjčovny, tak ti posílali pokutičku vždycky. Moje osobní zkušenost je s firmou Hertz (Videň). Policajti to poslali na Hertz a ti mi to poslali na domácí adresu s příslušným poplatkem za "administraci". V mém případě následoval výlet do nejbližší rakouské banky (Freistadt) a vložení příslušné částky na účet. Osobně se nikdy nehádám ani s policií v ČR a už vůbec ne venku.
holden2
fajn. auto jsem mel z pujcovny a ridila ho jina osoba ktere jsem ho pujcil ja. takze co dal?
gil54
Půjčovna bude požadovat úhradu od tebe, je jí fuk, kdo řídil, jediný partner jsi pro ní ty, s tebou má smlouvu. S osobou co řídila si to budeš muset vyřídit sám.
_MT_
To je odpovědnost provozovatele, místo řidiče, tak rozšířená? Normálně by museli nejprve zjistit pachatele, půjčovna by jim dala tvé údaje a pak by po tobě šli přímo (a pokud jsi neřídil, poslal bys je dál; asi bys nemusel vypovídat proti přímým příbuzným). Ne, že pokutu napíší na půjčovnu a ta ti to přepošle, nebo ti to naúčtuje a zaplatí za tebe. Takový systém je efektivnější, jen to moc nevoní spravedlností, ale spíš zapáchá výběrem daně (ta poslední verze je alespoň pohodlná i pro tebe, ne jen pro stát).
Xylo
No ony to mají půjčovny většinou posichrované tím, že za dalšího řidiče je poplatek (cca 1000,-Kč), takže pokud ho nezaplatíš a neuvedeš jeho údaje do smlouvy, pak porušuješ smluvní podmínky (pokud auto někomu půjčíš).
_MT_
Já vím. A pak je otázka, jakou hůl na tebe mají nachystanou.
gil54
Na spravedlnost si asi až tak moc nehrají. Nemám však přímou zkušenost. Řeší to tímto způsobem, pro ně nejjednodušším a nejefektivnějším. Nevím, jak by to dopadlo, kdyby měl někdo chuť, čas, peníze a sílu se s nimi pustit do sporu. Asi nic moc naděje, že by se vložené úsilí a prostředky vyplatily.
_MT_
Pokud nemáš připomínky a nehodláš přestupek řešit ve správním řízení, tak to nemá smysl řešit. A jak jsem napsal, je to alespoň pohodlné i pro tebe, když ti to půjčovna naúčtuje na kartu/ vyfakturuje. Přeposílání je pitomost.

Jen mi přijde komické, co to říká o závažnosti přestupku, když se ani nemůžou obtěžovat s řádným řešením.
gil54
Pokud jsi neřídil - zodpovídá za auto majitel, z půjčovny - popsal Xylo, půjčené od známého - zaplatí známý, držel jsi holící strojek - nevěnování se řízení.
_Karel_
Ale tak zase má holden pravdu, že se článek měl zabývat situací "holil jsem se za jízdy el. holícím strojkem". Znám spoustu lidí , co tento problém řeší a čekali na odpovědi. >:-[]
Ted
Pred dvema lety ksem dostal pokutu z litvy. Auto z pujcovny, rychlost, ale problem v tom, ze ja jsem to neridil... Vyplnil jsem papiry, napsal, ze jsem neridil. Prislo mi, ze se mam dostavit na urad ve Vilniusu.... To je super, ne? Nesouhlasis? Kup si letenku, vem si dovolenou zaplat hotel a doraz k nam, projednat pokutu za kterou nemuzes...
Tomu rikam jednostranna vymahatelnost prava. Pokud nekdo chce zavest panevropske pokuty, melo by byt mozne take panevropske projednani prestupku. Prece se nebudes obhajovat s naklady v desetitisicich, kdyz jde o tisice.
Nasledne mi prisla pokuta, ale neprislo to doporucene, takze na ne kaslu...
adam007
Hele, i kdyby přišlo doporučeně, tak co. Tady v ČR pošťačka dá doporučený dopis na adrese tvého bydliště komukoliv (na poště už jen tobě). Takže co, řekl bys, že to sice někdo přebral, ale kdo nevíš, nic se ti do ruky nedostalo, o ničem nevíš a tečka.

Možná by byl problém, pokud bys řekl, že auto řídil někdo jiný (není uveden v protokolu o půjčení vozidla). Na druhou stranu, tobě bylo špatně a řídil někdo cizí, ale toho neznáš a nevíš, kde je. Ty jsi byl marod ;-)

Jinak jak píšeš - absolutní blbost vymahatelnosti spojené s náklady.
kyklop
Mal si v tom čase auto požičané (formálne)ty, alebo niekto iný? Ak si ho mal požičané, tak podľa zmluvy je to tvoj probl
Ted
Byly tam dva ridici oficialne
gil54
Půjčovnu zajímá, kdo si auto půjčil. Některé půjčovny sice požadují, aby vůz řídili jen osoby uvedené ve smlouvě, ale pro tento případ jí zajímá jen nájemce.
kyklop
Tým pádom nie je čo riešiť, snáď to nebude platiť požičovňa ;)
adam007
Mně 3 roky nazpátek při půjčeném autě v Itálii došly pokuty za rychlost. Půjčovna si ztrhla částky. Nicméně dopisy přišly v italštině, ale bez jakékoliv fotky (auto, RZ, obličeje) a se složenkou. To ať se na mě nezlobí, ale těžko pojedu do It platit složenku. Navíc bez důkazu, že jsem to byl já - nepočítám, že napsali, že jsem jel někde rychlostí xx km/h, zaplaťte...
jiras_
Kolega ve Švédsku, stopka policajtem.
P: Jel jste moc rychle, pokuta... (už nevim kolik)
K: Máte nějaký důkaz, fotku z radaru například?
P: Já jsem policista, nepotřebuji důkaz (+nějaký kecy, že do viděl na displayi a to stačí)
K: Bez důkazu nic platit nebudu, to je nesmysl, mohl jste si to vymyslet.
P: Tak pojedete se mnou na stanici a budete zadržen. (+další kecy, že to může brát jako urážku své osoby)

Tam už je socík dotažen k dokonalosti. Takhle to holt chodí, lidi by se usoudili kvůli vlasu v polívce, ale jinak se nechají ubuzerovat systémem.
adam007
8-s Blbé je, když tě chytí na místě a dohaduješ se. Ale divím se, že zrovna ve Švédsku to takhle řeší. Přes poštu to aspoň jde "ztopit". Já teda dosud nic neplatil.
Joab
Tak u nas ti ten policajt taky nic ukazovat nemusi, zejo. A nepochybuju o tom, ze kdyz to bude * a zastavi cizince, taky si ho muze hezky vychutnat..
_Karel_
Vážně? Já mám jednoznačně za to, že pokud se ti nelíbí policajtův výrok, půjdeš do správního řízení a jsou potřeba jasné důkazy o tvé vině. A na rozdíl od ciziny, kde našinci klidně zabaví auto, když nemá na pokutu, tohle asi u nás reálně nehrozí.
Joab
Jasne, ale na miste ti ten policajt nic ukazovat nemusi..
Mig_35
V Rakousku se mi stalo totéž. Naměřili mně, chtěl jsem vidět něco, fotku, přístroj, kde jsem vyfocený, policajti byli dva, řekli mi, že u nich nic takového není potřeba, že si to vzájemně dosvědčí a tím to hasne:)
jozinec
letošek je něco jiného než situace před pár lety. Např. rakušáci ti pošlou dopis na zaplacení 20eur. Nezaplatíš pokuta se navyšuje na 2000 euro. Mají kolem měst a kolem hranic mraky kamer co čtou RZ, systém to prolustruje a dá echo do policejního auta a to když vás pak třeba rok po nezaplacený pokutě takhle cestou na dovolenu zastaví odvedou na nejbližší parkoviště, tam vás z auta vysadí a auto si vezmou místo pokuty....paráda. něco podobnýho teď zavedli i na Slovensku....