Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Jak účinně bojovat s vedrem v autě? Pootevřená okna pomůžou, je v tom ale háček

Auto odstavené na nekrytém parkovišti třeba u pláže se dokáže pořádně rozpálit. Testovali jsme, jak z něj co nejefektivněji učinit opět místo pro život.
Zpět na článek
neregistrovaný "SR20"
5. 8. 2017 08:47
U nás je to je omnoho jednoduchšie.
Na Slovensku, keď mám nejaké zúrivé vedro v aute, stačí otvoriť, vedro vybrať a nechať ho napríklad v garáži.
:-)
Avatar - 3_diamanty
5. 8. 2017 12:57
Re: U nás je to je omnoho jednoduchšie.
a takisto je to aj s kosou u nas ... ked pride v zime kosa.... tak odporucam nechat ju v pivnici a je po probleme... vedro a kosa proste do auta nepatria... ;-)
Avatar - maxi!
5. 8. 2017 15:58
Re: hm...
pekna veta: Aspoň to má každé slušné auto, třeba Octavie ve vyšší výbavě určitě

ale spominas sedacky - ale kazde slusne auto ma vetrane sedacky....

a kazde slusne auto ma aj elektricke zadne dvere - takze mala rada - ked sa blizis k autu, tak uz z dialky si otvor zadne dvere - uniknu litre prehriateho vzduchu, kym sa vobec dostanes k autu!
:-!
Avatar - idam.i
5. 8. 2017 15:22
Re: hm...
A keď mám Octaviu v nižšej výbave.? ;-)
5. 8. 2017 10:03
Re: pokuty za co???
Rozumíš tomu špatně, ale z části máš pravdu (kabrio).

Když si vozidlo přirovnáš ke zbrani, taky by jsi ji nenechal jen tak někde ležet aby si ji nějaký zloděj (který na ni nemá ani papíry) mohl vzít a působit škodu. Převedeno do extrému by do odemčeného auta stojícího z kopce mohlo vlézt dítě a vyřadit.

Další věc je ta, že vždy a vše by mělo být řádně zajištěně, z důvodu možného vzniku dalších přestupků či trestných činů (natankování do odcizeného vozu, ohrožování ostatních účastníků provozu atd.), které se musí v případě vzniku následně řešit.
5. 8. 2017 09:47
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Možno hneď od začiatku to moc logiku nemá - ale inak má. Často to používam.
Proste chladiť chladnejší vzduch stojí menej energie :-) a pri automatickej klíme aj menej fúkania. Pri autách s menším výkonom to človek pocíti aj samotnom výkone motora.
Samozrejme občas treba vypnúť vnútorný okruh, či vyvetrať otvorením okien. Niektoré autá aj samé po čase vypnú vnútorný okruh aj keď bol manuálne zapnutý. Niektoré majú režim aj auto na reguláciu vnútornej cirkulácie, iné to majú iba automatizované so senzorom kvality/znečistenia vzduchu - proste variantov je veľa - záleží od prístupu výrobcu. Preto sa oplatí čítať manuál.

Mne sa osvedčil postup - už pri príchode auta - zároveň s odomknutím stiahnem okienka. Človek získa nejakú minútu navyše. Potom po naštartovaní a zapnutí klímy nechám ešte km a otvorené - následne zavriem a zapnem vnútorný okruh.

To s tým okruhom používam najmä pri extrémnych horúčavách.
5. 8. 2017 14:15
Re: pokuty za co???
A proč ne? Stejně jako zbraň i to vozidlo by mělo být zabezpečeno dostatečně (rozuměj v maximálně možné míře, jak ukládají předpisy) na to, aby bylo pachateli co nejvíce zabráněno v odcizení a následnému zneužití dané věci po dobu tvé nepřítomnosti. U zbraně je to zamčení do sejfu či uzamykatelné skříně, u vozidla je to zavření oken a zamčení. Je na tom něco nepochopitelného?

Normální člověk možná má automat, ale dle tvého úsudku v ČR moc normálních lidí nejspíš není, jelikož se domnívám, že drtivá většina vozidel v ČR je vybavená právě onou manuální převodovkou a to včetně manuální ruční brzdy.
Avatar - Dinar
5. 8. 2017 12:19
Re: pokuty za co???
Mojí generaci se souzi roky snažili vymýt mozky, u drtivé většiny z nás se jim to nepovedlo. Ti dnešní evropští souzi jsou u vás, generace vyrostlé už po revoluci, evidentně mnohem úspěšnější... :-!
6. 8. 2017 07:10
Re: pokuty za co???
Změnit tresty zlodějům by samozřejmě pomohlo. Zloděj dnes nekradou s přesvědčením že je nikdo nechytí, ale vědí že i když je chytí stejně se jim nic moc nestane. Proč asi máme x-násobné recidivisty, kde x je klidně dvoumístné číslo ?
Kdyby takovému usekli ruku, neměl by už čím krást.

Možná by stačilo, kdyby kriminál pro ně neznamenal rekreaci, ale trochu se tam i nadřeli.
5. 8. 2017 20:11
Re: pokuty za co???
To ustanovení (které nic neříká o oknech) jsem vždy chápal tak, že nemám nechávat klíče v autě, aby někdo nemohl prostě nasednout a odjet. I když si matně vybavuji, že nám snad mohli v autoškole říkat něco o tom, že okénka máme nechávat pouze pootevřená (tou škvírou se neprotáhneš). Nikdy mě ale nenapadlo, že bych měl auto zamykat, aby ho snad někdo náhodou neodbrzdil. Ono z kopce/ do kopce bych stejně měl mít kola stočená a zámek řízení znemožní jejich otočení. S elektronickou parkovací brzdou pak nepochodí (nebo si to alespoň myslím; není to něco, co by člověk zkoušel).

Už jsem měl auta, která střechu neměla, respektive její nasazení bylo tak pracné, že jsem se neobtěžoval, případně ji s sebou ani nevozil. U otevřených aut se snad počítá s tím, že bys to mohl nechat stát bez střechy. Vím, že by se schránky měly zamykat s dveřmi. A doufal bych, že z interiéru ani nepůjde otevřít nádrž, zavazadlový nebo motorový prostor, ale nikdy jsem to nezkoušel.

Klidně mohu nechat zbraň ležet v místnosti. Jen musím dodržet požadavky na zabezpečení a nikdo neoprávněný nemůže mít klíče. Volně položené zbraně nejsou ani tak o zlodějích jako o rodině, návštěvách. Zabili se kvůli hloupým chybám i držitelé průkazů. Kvůli zlodějům jsou specifikované požadavky na zabezpečení (síly stěn, třídy dveří, trezorů atp.), které mají zajistit jeho zpomalení.
5. 8. 2017 19:29
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Rozumný človek, kým zapne klímu, tak na chvíľu otvorí okná, aby prehriaty vzduch z auta vyhnal von. Tým pádom už nemusí tak vadiť, že klíma automaticky prepne na vnútorný okruh. Naviac, ak si v meste, nemusíš dýchať smrad z výfukov, síce klimatizácia má filtre, ale zďaleka nezachytia všetko svinstvo z okolitého vzduchu.
Avatar - Dinar
5. 8. 2017 18:29
Re: pokuty za co???
Normální člověk nechápe auto jako zbraň, otevřené auto jako návod ke zločinu, taková argumentace je úchylná. Pamatuju doby, kdy nám dávali za příklad země, kde se auta zamykat nemusejí, jako vzor fungující společnosti. Tomu jsem rozuměl, pokutě za otevřené okýnko ve 40st u vlastního auta s argumentací pomatenců tvého typu nerozumím a rozumět nechci. Pokud mi někdo ukradne nezamknuté auto, může to zajímat max pojišťovnu.
Avatar - Zappa
5. 8. 2017 16:05
Re: Pumpovanie
to aj ja s priatelkou - par krat zamavame dvermi pred nastupenim a hneď je to lepšie!!!
5. 8. 2017 14:40
Re: pokuty za co???
Motocykl má také zamykání, aby se s ním nedalo odjet, jestli sis toho náhodou nevšiml. Děti na motorku nelezou, protože ji vidí ze všech stran a není tam nic k objevování.

A na závěr - kdysi bylo módou házt vajgly do otevřených střešních oken, asi bys nebyl nadšený z propálené sedačky...
Avatar - michal.t
5. 8. 2017 13:32
Re: Pumpovanie
Škoda jen, že i když se Ti tímto způsobem povede ten vzduch vypumpovat, velice rychle (obvykle desítky vteřin) se ten čerstvý vzduch zase ohřeje na téměř původní teplotu – materiály interiéru jsou rozpálené (a mají v sobě akumulováno mnohem víc tepla než ten vzduch)… musel by si pumpovat opravdu dlouho, aby si snížil i teplotu těchto materiálů. To už mi přijde mnohem lepší udělat ten průvan otevřenými okýnky na počátku jízdy - řekl bych, že je to mnohokrát účinnější.
Avatar - Drag-On
5. 8. 2017 12:58
Re: Pumpovanie
Samozrejme že dverami nemlátim >:D .... Držím kľučku otvorenú a dvere nebúcham na doraz.
Avatar - Drag-On
5. 8. 2017 12:17
Pumpovanie
Je zvláštne že tu nebolo spomenuté pumpovanie horúceho vzduchu z auta. Ak zabudnem (nechce sa mi) dať slnečnú clonu na auto, vcelku účinný spôsob je vypumpovanie horúceho vzduchu z auta. A to stiahnete zadné okno na druhej strane vozidla a dverami vypumpujete vzduch z vozidla. Stačí 5 krát prudšie otvroiť zatvoriť dvere. Teplota vo voze za vyrovná približne na vonkajšiu. Na youtube sú aj videá kde takýmto spôsobom rýchlo znížite teplotu trebárz zo 60 na 32°. Potom samozrejme nasleduje zapnutie klimatizácie. Ale v aute sa už aspoň dá sedieť.
5. 8. 2017 09:54
Asi iluzionista??
Driv, nez zacne psat clanky, by se mel pan redaktor zamyslet, pouzit logiku a nejspise nastudovat manualy k pouzitym pristrojum. Ve 32°C venkovni teploty opravdu neni mozne namerit na hlinikove odrazove folii 24°C.
Pro usnadneni patrani doporucuji kapitolu ,,chyby mereni vlivem emisivity materialu". Merit laserovym teplomerem leskly material - to by vola nenapadlo...
Timto pro me ztratil clanek jakoukoliv hodnotu..
5. 8. 2017 17:27
Re: pokuty za co???
Teoreticky by jsi neměl odcházet od rozpitého piva na wc, protože by se za tvé nepřítomnosti mohla strhnout rvačka a tvůj půlitr by někdo mohl použít jako zbraň a protože ty jsi ho nezajistil řetězem k noze stolu, takže by jsi mohl dostat pokutu a kdyby to bylo se zraněním, tak by to mělo jít k soudu.
5. 8. 2017 14:37
Re: pokuty za co???
Ten zákon platil už za bolševika a je běžný i v jiných státech. Každý majetek musí být zabezpečený, přestože je jeho nedotknutelnost chráněna zákonem. Pojišťovna ti nic nedá, když se zjistí, že auto nebylo zabezpečeno minimálně prostředky od výrobce (zamykání volantu, imobilizér, zámky dveří). Policajům akorát takové vemeno, které nechá auto otevřené, jen přidává zbytečnou práci. A jak zde někdo podotkl - zvídavé děti vlezou dovnitř, auto odbrzdí a je zle. Dítě nemá tak vymakané myšlení, aby dokázalo domyslet konec svých činů, chce si hrát a toto je pro něj také hračka...

změnit tresty pro zloděje nikdy nikam nevedlo, zloděj krade s tím, že ho nikdo nechytí. Sekaly se ruce, dávaly se vysoké tresty v tvrdé káznici - a stejně se kradlo, krade a bude krást...
5. 8. 2017 09:37
???
Asi se pan redaktor trochu pripekl a napsal vzdelavaci clanek pro deti skolou povinne.
5. 8. 2017 08:42
pokuty za co???
Nechápu,proč by měl člověk platit pokutu za to,že nechá otevřené okna svého vlastního auta,na které si sám vydělal,peníze tím pádem několikrát zdanil !!
Majitelé kabria a roadsterů musí mít podle nějakého howada taky zavřené okna?
V případě vykradení auta je to pouze vztah řidiče a jeho pojišťovny,nehledě na to,že člověk,který nechá otevřené okna,zcela jistě v autě nic cenného nenechá,narozdíl od mistrů,kteří v zamčeném autě nechají cokoliv,včetně děcek a čoklů..To je fakt debilní doba..navíc dnes mají prakticky všechny auta tu funkci,že zamčené nejdou stejně zevnitř otavřít,proto při prohledání vnitřku auta zlodějem paradoxně škoda nevznikne,narozdíl od rozbití okna,aby se feťák přesvědčil,že ve schránkách nic není.
Soudruzi policisté také chodí a zkouší,jestli jsem při odchodu z domu zamknul dveře,zhasnul na záchodě a zavřel okna??????Nebylo by lepší změnit tresty pro zlodějské mr.dky? Nebylo,protože oni pokuty potřebují,aby měl stát na jejich výplaty..
Fakt ubohé..
5. 8. 2017 10:42
Re: pokuty za co???
Ty máš dost..Jak můžeš srovnávat na chodníku položenou brokovnici,nebo pistoli s autem,které má otevřené okna????? Motorce se dá taky vyřadit rychlost,nehledě na to,že je pro děcko na ní nasednout asi 100 x snazší,než vlezt do auta oknem..navíc normální člověk má automat,takže nevyřadíš nic.. To bys pak nesměl nechat na chodníku ani koloběžku a v restauraci bychom jedli rukama,protože takový steakový nůž,který leží na stole jen tak,je podle Tebe smrtící zbraň hromadného ničení...
Chápeš,že se tady trestají ti lidé,kteří nic neudělali,zatímco takovému zlodějskému hnojovi se nestane nic, jelikož mu není co vzít???? Doma v tom vedru taky spíš za zavřeným oknem a přes den jsou také zavřené ? V Bangkoku si za 20 korun půjčíš ze stojanu kolo a vrátíš ho do jiného,klidně na opačné straně města...nikdo nic neukradne,protože tam se se zlodějema neserou a basa je basa,ve které se bojuje o vzduch..Tady má kdejaký zmetek práva,ale o povinnostech nikdy nic neslyšel,proto se z toho jednou po se re me úplně všichni...a bude to brzy..
11. 6. 2019 17:47
Teplomer a zdravý sedliacky rozum...
Keby si pri tomto elaboráte dali aspoň trošku námahy!
MythBusters to v Kalifornii urobili jednoducho - na plochu postavili dve identické autá.
V čiernom namerali v interiéri vyššiu teplotu o cca 7°C oproti bielemu. - a hotovo! ;-)
Avatar - twistedTSD
6. 8. 2017 19:47
Re: hm...
A stejně tak ovládání oken po vypnutí motoru. Nic, co by nezvládlo kdejaké socka auto před 15+ lety. A dnes...
Avatar - twistedTSD
6. 8. 2017 16:02
Re: hm...
Octavia nevím, u Rapidu a Fabie už to nejde (dříve ano), což je bohužel opravdu k nas*ání. ;-\
6. 8. 2017 12:25
Re: hm...
V horucavach, ale plati to aj v zime, pred prichodom k autu ho nastartujem dialkovo, a klima sa uz postara o prijemnu teplotu v aute pred nastupenim. ak som od auta dalej nez je dosah dialkoveho ovladania, mozem ho nastartovat aj pomocou aplikacie v mobile. Super vec a vsetky jeepy to maju v standarde od strednej vybavy.
5. 8. 2017 23:02
Re: pokuty za co???
Asi tak, pamätám ako dieťa, keď sme boli na návšteve vzdialenej rodiny vo Švajčiarsku ( to už bude aspoň 20 rokov naspäť) a tam sa v garáži bytového domu, v obchoďáku ,alebo v kempe za mestom auto nezamykalo :-) . V reále by to mal byť v prípade krádeže vozidla, alebo súčasti len medzi vodičom a poisťovňou
5. 8. 2017 18:03
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
je to jednoduché, při vnitřním okruhu se chladí jen ta kapka vzduchu uvnitř auta a to se vychladí rychle, kdyby byl zapnutý okruh vnější, tak se ochlazený vzduch odvádí z auta ven a chladí se zase další horký venkovní vzduch. Jednoduše ochlazuje se i okolí auta zbytečně, něco jako kdyby byla otevřená okna (když to přeženu).
5. 8. 2017 17:55
Re: pokuty za co???
Deti na motorku lezu, lebo chcu na nej sediet a tvarit sa ako motorkari. Ved v aute, ked mu ho otvoris a povies, nech sa posadi, vacsinou idu decka za volant. Tie ostatne...
Avatar - Londonbridge
5. 8. 2017 17:36
Re: hm...
V Londyne AC zapinam malo kedy tam je lepsie ked funguju dobre stierace a ohrievanie sedaciek... aj ked tento rok sa AC zislo... na dovolenkach pri mori necham na 5 min zapnuty motor s AC len musim byt pri aute alebo ak je auto za branou tak to je tiez v pohode. Este zvyknem namacknut dialkove otvorenie vsetkych okien a stresneho okna myslim ze vela aut uz ma tuto uzitocnu funkciu...
Avatar - michal.t
5. 8. 2017 14:00
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Někdy ten vnější okruh asi může vycházet o chlup líp, ale není to vždy tak jednoznačné...

Vstup vnějšího vzduchu bývá často umístěn u konce přední kapoty, takže jeho části bývají sluncem velmi dobře prohřáté. Tyhle vstupy sice začnou nasávat chladnější vnější vzduch, ale díky tomu, že je jejich materiál tak zahřátý, zároveň nechtěně fungují jako jeho ohřívač (alespoň ze začátku). Do kabiny či k výparníku klimatizace tak přichází vzduch o znatelně vyšší teplotě než je venku.

Naproti tomu, vstup do vnitřního ventilačního okruhu bývá umístěn někde poměrně nízko v interiéru, kde je teplota vzduchu (i materiálů) přeci jen o něco nižší, než teplota vzduchu např. v úrovni hlavy (která člověka při vstupu do auta pocitově „omráčí“ asi nejvíc). Může se tak stát, že vzduch procházející sacím úsekem vnitřního okruhu bude mít stejnou či dokonce nižší teplotu než vzduch procházející vnějším vstupem.
5. 8. 2017 09:43
Re: U nás je to je omnoho jednoduchšie.
Nejdříve jsem si pomyslel, co to tu ten Slovák trepe
Avatar - KANKUNEN
5. 8. 2017 09:06
Re: U nás je to je omnoho jednoduchšie.
To buď ještě rád, protože se blíží doba, kdy budeš muset umožnit hnedocechovi, aby si z auta vzal co chce.
5. 8. 2017 17:51
Re: pokuty za co???
Ba co horsie, male dieta, ktore prislo do krcmy s mamou na dzus, by sa mohlo napit z toho jeho nedopiteho pollitra, takze by vlastne podal alkohol chranenej osobe, nema na to zivnost, danovy delikt, podnikanie bez opravnenia, keby nezobral peniaze, poskodil by stat na dani...
A ani nechcem domysliet, co by sa stalo, keby si z toho piva odpil turista, ktoreho viera mu to zakazuje. To pokuta nespravi. Myslim, ze pootvorene okno na aute je v porovnani z vyssie uvedenym nevinna dobrocinnost, ved auto, jak je znamo, je Faradayova klietka a tymto sposobom moze nezistne umoznit spoluobcanom ukryt sa pred nahlymi burkami ztepla. CHMU urcite pred nimi varoval >:D >:D >:D
5. 8. 2017 13:40
Re: pokuty za co???
Takže za Vaše generace nechávala odemčená auta? Proč se tedy montovaly zámky na volant, vypínače čerpadel, chránící kolíčky na tyčinku od zámku apod.? Tobě to možná přijde normální, nezamknout auto, nebo nechat otevřená okna, mě ne. Je to stejná samozřejmost, jako že si před rozjezdem dám pás.
Avatar - KANKUNEN
5. 8. 2017 08:34
Jakou logiku má vnitřní okruh???
V autě je padesát, venku 30, ale klima si automaticky hodí vnitřní okruh a chladí ten teplejší vzduch z auta. A to nemluvím o tom, že když si vypnu vnitřní okruh, tak v autě je vzduch čerstvý a příjemnější na dýchání.
3. 7. 2019 01:12
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
1. 7. 2019 19:16
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
1. 7. 2019 10:37
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
15. 6. 2019 01:04
5° rozdíl
Zase ta blbost o rozdílu max. 5°. To v zimě, když je -15° tak si mám v autě topit na -10°?
13. 6. 2019 10:16
Re: pokuty za co???
No, v některých arabských zemích se běžně fyzicky trestá, včetně sekání končetin a bezpečno na ulici tam moc není.
Stejně jako v Thajsku a dalších zemích máš za pašování drog 50 leté vězení či trest smrti a stejně se tam drogy pašují.
Takže vaše teorie o tom, že zloději kradou s vědomím, že když je chytí, tak se jim skoro nic nestane, je jaksi trochu mimo.
13. 6. 2019 09:55
Re: hm...
To vazne moderni auta neumi? 20 let stara Felicie to umi (pokud uz tedy mela elektricka okna), a se zapnutym zapalovanim funguje i automaticky dojezd. V dnesni dobe, kdy potrebny hardware stoji v radech desitek korun je to s podivem, ze se prodavaji auta, co to neumi.
13. 6. 2019 09:46
Re: odvod vzduchu
Kazde auto ma nekde vzadu vetraci otvory. Stare Skodovky mely cerne mrizky na C-sloupku. Favority a Felicie mely mrizky v zadni hrane zadnich dveri. Jina auta maji mrizky na bocich pod zadnim naraznikem
13. 6. 2019 09:44
Re: pokuty za co???
Jak se odemcene auto lehceji ukradne? Dostat se skrz bocni okno neni zadny problem, postaci ostre kladivko. Jindy staci protocit zamek ve dverich pomoci sroubovaku. Proto maji auta jeste zamek spinaci skrinky, zamek volantu a imobilizer. Kdo si dokaze poradit s temito, poradi si i se zavrenymi dvermi.
Takze argumentovat proti otevrenym oknum tim, ze to ulehcuje zneuziti, je mylne.
13. 6. 2019 09:37
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Klimatizace nejen chladi, ale i vysusuje. A v suchem vzduchu se lepe vyparuje pot, tim padem neni potreba tolik chladit pro komfortni teplotu... Je fakt, ze v prvnich fazich by si mela klimatizace pohlidat teplotu vstupniho vzduchu, ale to se srovna behem par minut, rychleji, pokud se interier pred jizdou vyvetra.
Avatar - PHEV
12. 6. 2019 14:50
Re: pokuty za co???
Máte pravdu, pokud nejsou v autě klíče, tak Vám za odmčené auto, nebo otevřená okna nikdo pokutu nedá a když dá tak se to dá napadnout.

viz. kabriolet , motorka, čtyřkolka.
Avatar - wakantanka
12. 6. 2019 10:11
Re: pokuty za co???
nechybí, už som to tu niekde zazrel :D
Avatar - mariov8
12. 6. 2019 09:24
Re: hm...
Je to v rozporu s Evropskou legislativou. Nastartovat auto bez osádky nebo ponechat motor v chodu je špatně, pouze na výjimku nebo pro speciální aplikace. Řeší se to například pro auta integrovaného záchranného systému nebo pracovní vysokozdvižné plošiny.
Avatar - fOE
12. 6. 2019 08:16
Re: hm...
Nakup cerneho vozu je snizeni komfortu predevsim v tom, ze ten vuz vypada ciste presne 30 minut po poslednim myti. Ted, komfort to snizuje hlavne tem, kteri nejezdi radi v aute jako od lesniku. :-)
Avatar - fOE
12. 6. 2019 08:15
Re: hm...
Otazka, jestli to maji nebo "maji". Myslim ze i evropske mondeo treba by to melo umet, ale v evrope neumi neb tomu chybi na klici ten "startovaci cudlik". Kdyby si ale majitel splasil verzi klice z US trhu a nejaka dobra duse mu jej v Evrope nakodovala... ?

PS: Tebe jsem tu nevidel, uff, nejaky ten patek :))
12. 6. 2019 08:02
Re: hm...
Somariny pises: rozdiel v interieri biela vs cierna karoseria je takmer 12 stupnov, co je extremny rozdiel. Tych testov bolo vykonanych viacej. Jeden tu: :-|https://auto.hnonline.sk/…oli-klimatizacii
Popravde pri dnesnych horucich letach je kupa cierneho auta znizenie komforu za priplatok :)
11. 6. 2019 20:33
Re: pokuty za co???
A ještě chybí každoroční článek kudy do Chorvatska ;-)
Avatar - twistedTSD
11. 6. 2019 18:13
Re: odvod vzduchu
Větracími mřížkami vzadu.
Avatar - twistedTSD
11. 6. 2019 18:07
Re: pokuty za co???
Myslím si, že někdo, kdo dovede ukrást auto bez klíčku, už k tomu fakt nemusí mít otevřené okno.
11. 6. 2019 17:53
Re: to sou starosti
Jestli ti v té jiné době, jiném světě ale nehrozí pokuta. Tedy pokud ti při chlazení /topení jede motor. Já mám zkušenost z A kdy jsem v zimě přes aplikaci nastartoval benzínové ;-) auto a byl jsem ještě na sjezdovce. No a když jsem přišel k autu (asi 5 min po dálkovém startu) nějaký rakušan na mě cosi blekotal o ekologii a polici.
11. 6. 2019 16:37
odvod vzduchu
Taka hlupa otazka, ktora ma uz roky zaujima. Kade odchadza vzduch z auta?
11. 6. 2019 15:54
tip proti smradu
niekde som čítal, že stačí vypnúť klimu vždy pár minút pre vypnutím motora a ventilátora a potom nesmrdí, lebo je vyvetraná. Minulý rok som to robil a fungovalo.
11. 6. 2019 15:51
Re: pokuty za co???
keď máš otvorené okno, ľahšie sa auto ukradne. Potom sa samozrejme volá polícia, ktorá za naše prachy musí ten prípad riešiť. A potom sa samozrejme policajtom a poisťovni tvrdí, že všetko bolo pozamykané, aby poisťovňa cálovala. Takže ak je niekto taký frajer, že je mu jedno, že mu ukradnú auto a nechce vyplatiť poistku a polišov zavolá len na kávičku, potom ok, nech si nechá okná otvorené.
11. 6. 2019 15:40
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
musím priznať, že aj mne by automatické nastavenie vnútornej cirkulácie vadilo. Viem, že sa to ochladí ľahšie, ale čerstvý vzduch v aute má predsa význam tiež. Nechcem v aute chládok a smrad.
Avatar - Zetti
11. 6. 2019 15:25
to sou starosti
My zapnem klimu apkou, nebo ji naprogramujeme na urceny cas. Ale to je jina doba, jine stoleti a jiny auta.
Avatar - Beefcake
11. 6. 2019 14:52
Re: pokuty za co???
A v reale tym negenerujes mozno zbytocnu pracu pre policiu ? Pekna starina tento clanok, fajn recyklacia :)
8. 8. 2017 17:00
moje zkušenost
Do rozpálenýho auta vlezu, stáhnu všechna okýnka, pustim klimu, ujedu pár metrů a klima naskočí a zavírám.. sedačky jsou horší věc
6. 8. 2017 19:42
Re: hm...
Jsi si jistý, že to platí i pro verze určené pro EU? V USA by mě to vůbec nepřekvapilo, ale tady ano.
6. 8. 2017 18:54
Re: hm...
Obzvlášť keď to išlo aj na plebejských autách dekádu naspäť ;-\ Pokrok nezastavíme
6. 8. 2017 11:03
Re: Pumpovanie
A funguje to aj s odsuvnými dverami? >:D
Avatar - michal.t
5. 8. 2017 22:54
Re: Pumpovanie
Ale ony i ty otevřené dveře dost pomohou – přece jen je ten teplý vzduch výrazně lehčí, což už samo o sobě způsobí slušné proudění teplého vzduchu ven v horních částech dveřních otvorů a nasávání chladnějšího vzduchu dovnitř spodní částí.
Můžeš si to někdy zkusit vizualizovat např. pomocí cigaretového kouře nebo dýmu zhasnuté svíčky přiložené ke dveřím hned po jejich otevření.
5. 8. 2017 19:39
Re: pokuty za co???
Ak by si pivo uz zaplatil, si zodpovedny, ak by si ho nechal bez dozoru, tak si zodpovedny. O dietati pisem ako o chranenej osobe preto, lebo tak ju definuje trestny zakon. Danovy delikt je nepriznany prijem alebo neoznamenie nepriznaneho prijmu alebo ineho plnenia. Tvoja argumentacia s pootvorenym oknom a moznym trestnym cinom alebo v pripade nizsej hodnoty vozidla iba priestupkom je podla teba v poriadku. Moja s rovnakou interpretaciou len inych paragrafov trestneho zakona a danoveho zakona je podla teba mimo. Hlavne ze si uzil ten pocit z toho :no: .
5. 8. 2017 18:08
Re: pokuty za co???
Jsi úplně mimo. V případě, že by se napilo v mé nepřítomnosti, nepodával bych mu ho já, ale ono samo, potažmo, když je v dané hospodě i rodič, tak si za své dítě zodpovídá sám, nebo v jistých případech provozovatel (kterým já, jak jistě chápeš, nejsem). Tím, že ho neprodávám, nechápu, proč bych měl mít na něj živnost. Jaký prosím daňový delikt? Jaké podnikání bez oprávnění? Tím, že kupříkladu z dobré vůle pomohu někomu na zahrádce nebo babičce s taškama do schodů a nechci za to žádnou odměnu, poškozuji stát na dani? Jak by jsi chtěl vypočítat daň z ničeho? ;-)
5. 8. 2017 18:03
Re: Asi iluzionista??
Keby pouzil zrkadlovu foliu kvoli vyssej odrazivosti slnecnych lucov, tak by nameral mozno 15 stupnov a zaver clanku, ktory som necital, by bol, ze v tychto teplotach treba mat v poriadku kurenie >:D
5. 8. 2017 17:58
Re: pokuty za co???
Zamok na volant som prvy raz videl az niekedy v 1992. Ono pred 1989 tym soudruzi prislusnici boli dost uspesni a tie prava pachatelov sa nebrali tak vazne. Teraz soudruzi pomahaci funguju ako statisticky urad, zapisu a zalozia.
5. 8. 2017 17:54
Re: pokuty za co???
Ty si nosíš do hospody své sklo? 8-s >:D
Avatar - Drag-On
5. 8. 2017 17:03
Re: Pumpovanie
Súhlasím. Je to len dočasné riešenie. Ale bežne vidím ľudí ako majú dvere otvorené a čakajú pri aute kým teplý vzduch odprudi z auta pritom stačí pár sekúnd a do auta je možné nastúpiť.
Avatar - Zappa
5. 8. 2017 16:03
Re: U nás je to je omnoho jednoduchšie.
>:D
5. 8. 2017 14:45
hm...
Moje zkušenost - pokud má auto dálkové zamykání, lze podržením odemykacího tlačítka otevřít všechna čtyři okna (a zase zavřít zamykacím tlačítkem). Aspoň to má každé slušné auto, třeba Octavie ve vyšší výbavě určitě. Stačí při příchodu k autu takto stáhnout okénka, v autě je pak úplně jinak, než když je neotevřu. Pak nastartuji, nechám okna otevřená, ujedu nějaký ten desítek metr dokud nezačne klima foukat studený vzduch a pak teprve okna zavřu. Akorát ta rozpálená sedačka se jaksi neochladí, ale to bych už od Octavie chtěl moc... :-) A pravda je, že bílá barva je bílá barva.
Avatar - white label
6. 8. 2017 19:10
Re: hm...
Bílá barva? Pokud máš bílý/světlý interiér pak ano, ale samotná barva karoserie! má na přehřívání interiéru až překvapivě malý vliv, což bylo prokázáno i praktickými testy, které tento mýtus jasně vyvrátily.
5. 8. 2017 23:06
Re: hm...
Predpokladám, že aj Octavia v nižšiej výbave dokáže otvoriť pomocou DO elektricky ovládané okná ;-)
Avatar - KANKUNEN
5. 8. 2017 18:37
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Proč ochlazovat vzduch z 50 na 40 a pak na 30,když venku je vzduch 30 stupňů hned.
Avatar - KANKUNEN
5. 8. 2017 10:56
Re: Jakou logiku má vnitřní okruh???
Takže závěr je ten, že automatická klimatizace opravdu vyhodnocuje vnitřní okruh špatně. A pokud chci v autě 22 a venku je 25, tak nějaké dušení ve vydýchaném vzduchu je nesmysl .