Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeLimit 50 km/h ve městě platí 20 let. Proč se povolená rychlost tehdy snižovala?
35 komentářů
pirata.della.strada
...ale o schopnostech. Někteří jezdí na 50 radši 40 a stejně jim to nepomůže. Stejně tak SLEPÉ dodržování všech rychlostních předpisů a stupidní ježdění "od cedule k ceduli" vede akorát ke zvýšené agresivitě a větší nehodovosti protože těch pár normálních to už za takovýmto ***m prostě nemůže vydržet. Takže všeho s mírou, i rychlostních limitů.. :-! :yes:
No jo, pro někoho je normální primitivní agresivita, pro někoho civilizované ježdění, kterým nikoho neomezuje ani neohrožuje.
Takže ten, čo limity nedodržuje, je normálny, ten čo dodržuje, tak je ***? Ty si z ktorej višne spadol, chlapče?
...No,ten co je slepě dodržuje bez vlastního rozumu je ***. Ja sem od nikud padat nemusel, nejsem zo Slovenska >😁 :yes: :yes:
az na vyjimky jezdim od cedule k ceduli 60tacho na tempomat a nemam problem. nemusim nic resit, o necem premyslet, sledovat kde je jakej policajt, protoze si me policajti nevsimaj. takhle jsem si na to zvyknul, podobne jako jsem si zvyknul, ze se poutam, kdykoliv vlezu do auta. mozna tim nekomu zvedam krevni tlak, tak proc me ale nepredjede a tahne se za mnou??.
Nonsens
pamätám si 60 v obci, často sa tam práskla 5 a 70 tacho. To už bola pálka, pri ktorej decká a babky lietali jak holubičky. Reálne sa teraz väčšinou jazdí 55/60 tacho a to je ok rýchlosť aj na jazdu aj na bezpečnosť. Včera som v bratislave išiel po dvojprúdovke vpravo a vedľa mňa vľavo plechová dodávka začala spomaľovať až zastavila. Spomalil som s ňou, lebo nebolo jasné, prečo spomaľuje a zastavuje, na smerovku som mu nevidel a mohol tam byť chodec alebo auto, ktorému sa dodávka rozhodla dať prednosť aj keď prechod pre chodcov tam nebol. Samo, keď som zbadal, že len odbočuje vľavo, hneď som išiel, ale to už borec za mnou stihol rozpažiť ručičky, že prečo spomaľujem (on možno videl smerovku na dodávke z jeho pozície a zúrivo ma obehol a pokračoval min. 70 na úseku so 40. Toto je presne ten borec, ktorého reakčný čas v diskusii je stotina sekundy a jeho auto (mejnstrím) zabrzdí na 5 m zo 100, ktorý by pre sekundu strieľal a po takejto ceste mestom musí byť na psychiatra.
No tak nevim nevim. Za prvni mluvis jako kdyby bylo pri povolene 60 naprosto normalni, ze lide srazeli babicky a deti-coz si tak uplne nemyslim.
A na druhou stranu-asi bych na Tebe taky "zamaval", kdyby jsi se bezduvodne rozhodl zastavit a zpomalovat pokazde kdyz zpomali auto vedle. Nezlob se, ale podle Tveho popisu nevidim jediny duvod pro Tve zpomaleni a povazuji to za nebezpecne, zbytek provozu ocividne Tvoji reakci necekal.
A dovolim si navic rypnout - mozna to chce lepe sledovat provoz. Bud jsi mel videt, ze tam nikdo nejede nebo nejde pres prechod nebo videt smerovku auta vedle. Na lidi, kteri zpomaluji a zastavuji "kdyby nahodou" nebo uplne nejlepe ty "hodne", kteri zastavuji na hlavni a poysteji chudaky z vedlejsi (zatimco zastavi a ohrozi 20 aut za sebou), by se mela zamerit policie, jsou pro okoli podobne nebezpecni jako ten blb co te nakonec ve meste predjel 70...
A na druhou stranu-asi bych na Tebe taky "zamaval", kdyby jsi se bezduvodne rozhodl zastavit a zpomalovat pokazde kdyz zpomali auto vedle. Nezlob se, ale podle Tveho popisu nevidim jediny duvod pro Tve zpomaleni a povazuji to za nebezpecne, zbytek provozu ocividne Tvoji reakci necekal.
A dovolim si navic rypnout - mozna to chce lepe sledovat provoz. Bud jsi mel videt, ze tam nikdo nejede nebo nejde pres prechod nebo videt smerovku auta vedle. Na lidi, kteri zpomaluji a zastavuji "kdyby nahodou" nebo uplne nejlepe ty "hodne", kteri zastavuji na hlavni a poysteji chudaky z vedlejsi (zatimco zastavi a ohrozi 20 aut za sebou), by se mela zamerit policie, jsou pro okoli podobne nebezpecni jako ten blb co te nakonec ve meste predjel 70...
nezastavil som bezdôvodne, mal som dôvodnú obavu, že spoza dodávky vylezie chodec, už sa mi to stalo. Zbytok prevádzky nebol ohrozený, aj dodávka aj ja sme spomaľovali primerane, nie tak prudko, aby sme niekoho ohrozili. Radšej zastavím na kdybynáhodou, akoby som raz v živote dal niekoho dole. Ten úsek je na také situácie bohatý, je tam 40, na jednej strane internáty, školy, na druhej zastávky mhd, mekáč, lidl, pumpa. Na hodného sa nehrám, tiež radšej nepustím chodca mimo prechodu, ak hrozí, že niekto iný nemusí môj úmysle pochopiť. Tú fintu ako vidieť smerovku veľkej plechovej dodávky na druhej strane, by si mi mohol prezdradiť.
To není o postoji v diskuzi, v tu chvíli je slušná šance, že je naštvaný a nebezpečný (v hlavě má přítmí a vidí rudě). Snažím se nepřilévat olej do ohně, protože jen ze sledování takové epizody někdy běhá mráz po zádech. Takový člověk by si nejlépe měl dát oraz.
romeus
Ty třicítky co tedˇ všude tlačej dementi ze strany zelenejch, to je na internaci v pakárně. Ještě 40 u škol beru ale ty 30 to je fakt proti zdravýmu rozumu. To je stejně blbý jak 50 na Strakonický, to už fakt je na defenestraci!
Ta padesátka od Branického mostu po Dostihovou je asi fakt demence. Nenapadá mě jiný důvod, proč by tam byla kromě toho, že tam jsou nájezdy, které ale rozhodně nejsou důvod k něčemu takovému. I když místní možná mají jiný názor.
anebo jeste lepe, ze tam kde ridic z 50km/h uz stoji, tam ho ridic z 60km/h srazi rychlosti 43km/h a je cca 40% sance, ze ho zabije
50 jako takovou nezpochybňuji, ale ty 20, 30... za to bych mlátil hadicí od pumpičky přesně tam... však víte kam 😉
To samý reakční doba. 1s? Vážně? To se skoro záčínám bát, průměrný řidič se uvádí 0,3 až 0,5s
z 50km/h to je 9.8metru, z 60km/h 14.2m a to pri intenzivnim brzdeni s dobrym autem za dobrych podminek. pripocti si k tomu drahu ujetou za reakcni dobu a technicky prodlevy brzd.
s horsim autem za horsich podminek to bude jeste horsi, ale rozdil 15 metru za dobrych podminek, to je totalni ulet, nebo mizernej technickej stav, protoze maximalni brzdna draha osobniho auta, ktery musi vyhovovat EHK OSN c.13 a je za standardnich podminek 19.2metru z 50km/h
reakcni dobu 0.3s udelas na pocitaci kdyz ses ve strehu a cekas na podnet, urcite ne v beznym provozu kdyz ti tam najednou nekdo skoci
tohle je fyzika zakladni skoly, to ze ty to nechapes me docela udivuje
[odkaz]
reakcny cas 1sekunda je este velmi pozitivny cas pre vodica.
Chytas se nepodstatneho...
Ale, samozrejme, tá 50 zmysel má, všetko o tých brzdných dráhach písané vyššie samozrejme platí. Akurát niekedy je päťdesiatka aj tam, kde by byť nemusela.
nekdo by to rad videl na 30km/h, jinej by mozna chtel ve meste jezdit neomezenou rychlosti, protoze prece zastavi na miste...
kazdopadne se uvadi, ze pri srazce s autem ma chodec 50% sanci ze zemre pri 50km/h, ale uz 80% pri 60km/h ze zemre, coz je dost podstatny rozdil. a k tomu je potreba pripocitat jeste zraneni, v obou pripadech vetsinou velmi vazna...
Stejná paralela jako u alkoholu. Já si po obědě můžu klidně tád třetinku piva a jet, ovšem pokud jsem na západ nebo jih od našich hranic. Tady jsem pirát silnic a bez papírů ! >😁
Doporučil bych ti nějaký cvičný autodrom, ať si uvědomíš, co je to vlastně ta reakční doba, brzdná dráha,a proč je například doporučován odstup od vozidla jedoucího před tebou minimálně 2 sekundy.
Problém těch dvou vteřin je, že se v praxi dost těžko dodržují, protože ti tam neustále někdo vjíždí. Jo, když jede rychleji a za chvilku zmizí do bezpečné vzdálenosti, tak budiž, ale někdo si tam prostě zaparkuje. Nedávno jsem měl extrémní případ, kdy to ženská píchla z levého asi pět metrů přede mne ve 130 a prostě na té pozici zůstala, snad něco řešila.