Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Prodej hybridů v Česku se letos zdvojnásobil!

Prodej aut na hybridní pohon kombinující spalovací motor a elektromotor se letos do listopadu meziročně zdvojnásobil na 2590 vozů. Stále tak ale tvoří jen necelé jedno procento celkového trhu s novými vozy. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
Zpět na článek
9. 12. 2017 18:14
Podpora
Hlavně že na sesterském webu E15 je nadpis "Prodeje hybridních aut se v Česku zdvojnásobily i přes minimální podporu státu". Fajn, hybrid má svoje výhody a klidně bych ho bral, byť bych si to představoval trochu jinak než zrovna tojotí HSD. Ale co si pořád kdo myslí, že má mít nějakou podporu od státu? Socialisti fakt vymyli lidem mozek. V Německu Tesla brečí, že se zarazily dotace jejich kupcům. Jako odkdy je normální, že se boháčům skládají ostatní na hračku? A s ekologií to má prd společné, to by se dalo ještě polemizovat u Egolfu nebo Leafu, ne u sporťáku, kterej má jinej pohon. Je to pěkná věc, ok, ale za své děcka, za své.
Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2017 11:33
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Po městě a zvlášť typu Praha, Brno atd. je prostě lepší jezdit hybridem = než nafťákem. To asi víš a připouštíš i ty ne?
Avatar - Uživatel_5340709
9. 12. 2017 10:46
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
A tak na druhé straně, růst prodejů Priusů, nebo Lexusů mě nějak nepobuřuje, spíš naopak jim fandím. ;-)
9. 12. 2017 10:48
Hmm, to asi neni problem...
...ze 2 kusu na 4 a je dvojnasobek >:-[]
Avatar - WinDiesel
9. 12. 2017 10:42
prodeje nedosahují ani 4% ...
to je takové kouzelné číslo, tolik lidí obvykle volí zelené :-), potom tady máme jinou 4% komunitu :-)
takže to 1% je vcelku směšné číslo
jo a v závěru článku je samozřejmě třeba se povozit po dieselech ... :-)
démonizace dieselů je v plném proudu - ovšem měli by si dát pozor na to že to lidem může jít na nervy
a taky by si někdo mohl spočítat že až 50% Toyot se "ztrácí" do eko-uvědomnělého Německa :-)
9. 12. 2017 19:43
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Snadno. Při hoření dochází k chemické reakci s kyslíkem. Vezměme jen ilustrativně rovnici: C + O2 --> CO2
Je tedy třeba započítat i hmotnost spáleného kyslíku. Jasné?
9. 12. 2017 15:45
širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
... podstatu a výhody hybridov.
Jasné, že štatistika predajov je podstatná z ekonomického hľadiska automobiliek.
Ale nemyslím si, že to, čo sa predáva najviac, je to najlepšie (to by z pohľadu ČR a SR boli najsamlepšie autá Oktávky, že ano).
Zajímavé je, že veľký podiel ľudí, kupujúci autá moc o nich nevedia. Poznám niekoľkých ľudí, čo si kúpili dízla, pritom z mesta idú von pár krát ročne. Netušia (a keď poznamenám, tak nechápu a neveria), ako si ničia tie autá zimnými jazdami do supermarketu vzdialeného 1,5 km, čo to je dochladzovanie turba, čo je dvojhmota a prečo by nemohli jazdiť čo najnižšími otáčkami, keď to aj tam dostatočne ťahá... atď. To, že väčšina z vás, čo na tento portál chodí, vie, to nech vás nemýli - my, ľudia, zaujímajúce sa o autá tvoríme prudkú menšinu kupujúcich.
A keď ide o peniaze, väčšinou sa to vyhodnocuje veľmi krátkozrako: za bernú mincu sa vezme nižšia spotreba a nižšia cena nafty, ale zabúda sa na to, že treba zobrať celkové náklady (cena auta, cena údržby, spotreba, zostatková hodnota - to udá celkovú cenu na kilometer jazdy).

Podľa môjho názoru je hybridná technika dobrá cesta. Špeciálne HSD od Toyoty. Pričom nižšia spotreba (vo väčšine jazdných režimov) nie je jediná (a možno ani nie najdôležitejšia) výhoda. Ja si myslím, že dosť podstatné je aj to, že je to mechanicky pomerne jednoduchá, veľmi odolná a blbuvzdorná technika, ktorá poskytuje vysoký komfort a pohodlnú jazdu. Napríklad neexistuje iná, tak hladko pracujúca, tak odolná a jednoduchá prevodovka, ako je geniálny planétový delič momentu HSD. Nie je to na športovú jazdu, to iste. Všetko má svoje plusy a mínusy (len niečo má viac jedného ako druhého) a podstatné je, čo je pre konkrétneho človeka dôležité, aký má rebríček hodnôt. Široké masy potrebujú čas, kým veci pochopia (ak vôbec...) - bez urážky.
Avatar - _Karel_
9. 12. 2017 16:44
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Ano, hybrid může být dobrá volba do města.
Ano, jsou řidiči, co si hloupě kupují do města naftu.
Ale to pořád ještě neznamená, že je potřeba naučit hlupáky kupovat si hybridy od Toyoty.
Bohatě stačí, když si v případě, že většinou nevytáhnou paty z města, pořídí "tu svou oktávku" v benzínu místo naftě.
9. 12. 2017 18:06
Skoda
v CR se prodej hybridu naplno rozjede ve chvili, kdy nasadi hybrid Skoda v nejakem stezejnim modelu, tedy Octavii neboi Fabii, odhadem tedy nekdy 2020-22
Avatar - Ja Prvni 123
9. 12. 2017 16:39
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Já se netajím tím, že mám raději benzin, než diesel... ale stejně:
Průměrný dieselový motor znečistí životní prostředí ročně zhruba 2,3 tuny emisí,

Fakt?

Nechť diesel ujede průměrně 30 tis km ročně.. na to spálí při spotřebě řekněme 6 litrů na sto asi 1800 litrů nafty... to je asi 1,5, max 1,6 tuny paliva... jak z toho udělá 2,3 tuny emisí by mě teda fakt zajímalo.
Avatar - CHerokee
9. 12. 2017 13:39
Re: Hmm, to asi neni problem...
Tak nějak no...
10. 12. 2017 13:29
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Zdá se, že toho netušíš víc. Emise o kterých se mluví je zcela vše, co projde výfukem ven. Ne jen jejich malá část, o které se zmiňuješ ty.
Avatar - Hammunasakra
10. 12. 2017 13:19
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Panamera je normální auto = a tak jako je Auris hybrid super na příměstskej provoz a fakt v reálu zasere ovzduší trochu míň než obdobná nafta nebo tříválcová [odkaz] s turbem je zřejmě super Panamera hyrid = na jízdy mimo město :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
10. 12. 2017 00:45
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Ach jo

K hybridum [odkaz] ;-)
Avatar - Hammunasakra
10. 12. 2017 00:34
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Píšu že v tom nebude v reálu moc rozdíl = a v čem trochu rozdíl je. Minimálně pocitově = teda pocitově víc než spotřebou, i když i tam to trochu udělá

Psal sem abych vysvětlil = asi se moc nepovedlo

Rozhodně v tom mini autě typu Yaris nebo [odkaz] to mírnej smysl má

Z mejch zkušeností výraznej vliv ca od Golfu po A6 = tvou řečí :-)

U velkejch oblud nevim. Tam zatim spíš ne = nevim jestli zatim nebo trvale. Prostě teď ne
Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2017 23:40
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Asi si furt neuvědomuješ jak hybrid funguje. Ta spotřeba určitě = a rozdíl mezi třeba Yarisem hybrid a 1.5 VVT-iE nebude moc motivační. Ale jízda teda spíš poskakovaná po městech, popojíždění jen na elektřinu která se zadarmo vyrobila před chvilkou při brždění = nula z vejfuku = to je to proč je celkově pro města hybrid eště o něco lepší

Čim větší taky neni úplně pravda = proto obludy jako [odkaz] hybridy zatim nejsou. Smysl má že všechny nový A8 sou aspoň mild hybrid

Úplně smysl to dává od Aurisu po GS a asi LS = nemám zkušenost. LC je díky těžišti lepší jako hybrid = ale výkonnější V8 pětilitr.. ;-)

Prostě v extrémech si už nejsem přínosem hybridu zas tak jistej = trochu částečně u toho Yarisu jen do města..
Avatar - 3_diamanty
9. 12. 2017 18:25
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
napriek tomu v reale je stale tych dostupnych hybridov ako safranu..... napriklad novy stonic.... clovek by tam uz cakal aspon jednu hybridnu kombinaciu... miesto toho mas tam opat bud 3 valcovu kosacku so spotreboiu 8L alebo starucku 1,4ku s dynamikou feldy k tomu maximalne plastovu kabinu ako z playstejsnu.... a to sme uz takmer na sklonku druheho desatrocia v novom mileniu.... budme uprimni.. niekto tie hybridy brzdi ale oni raz pridu .. len som cakal ze v takomto case v roku 2017 ich tu bude aspon dvojnasobok sucasneho stavu.... ale snad sa to uz zlomi a miesto dowsizingu ktory dava zmysel jedine na papieri a v tabulkach sa konecne nejaka hybridna vlna uz rozbehne ... hlavne male vozy a nizsia stredna trieda ( ktora sukromnikom predava najviac ) je stale akoby v plienkach.... cas akoby sa tu stale moc "nehybal" ... clovek by cakal ze hybridny yaris uz bude bojovat o kuska kolaca s nelutosnou sirokou konkurenciou a on je stale fakticky bez konkurencue... niekto tu spi... akurat ten spanok vyzera ze nie je uz moc prirodzeny :*)
Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2017 15:54
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
:yes: :yes: :-!
10. 12. 2017 09:20
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Tak Panamera je trošku jiný level než běžná spotřební auta a navíc, podstatná je první věta čtvrtého odstavce z tvého odkazu.

Největší význam má hybrid ve městě, kde pokud to tvoří podstatnou část nájezdu, tak si můžu rovnou koupit nějakou malou svižnou mrchu a nemusím "šetřit" větším a dražším autem.

A pokud se bavíme o normálním kombi provoze, kde má větší auto obvykle opodstatnění, tak tam je na úrovni nižší střední reálná úspora hybridu proti podobně dynamickému benzínu asi tak 0,8 litru. Takže zanedbatelnych 0,25 Kč/km. Při cenovém rozdílu nového auta 25%, konkrétně Auris - 100 litru, Yaris - 80 litru. Ekonomická návratnost záporná.
9. 12. 2017 22:41
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
:yes:
Napsal jsi to velmi pěkně, možná i moc obšírně, ale ok. Snad, v rámci objektivity, by bylo možné ještě doplnit, že hybrid je zatím pro notorické dálniční polykače kilometrů neefektivní a zvýšené investice do něj zatím zbytečné - neekonomické. Nejsem si ale úplně jistý, jestli tebe a nakonec i moje doplnění všichni pochopí. ;-)
Avatar - _Karel_
9. 12. 2017 18:36
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Ale prosímtě - na co zrovna auta velikosti Yarise potřebují hybridní ústrojí. Tyhle autíčka žerou málo i bez něj. Čím větší auto, tím větší to má smysl.
10. 12. 2017 09:19
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Podle normy Euro 6 vypusti naftak cca. 1g emisi na 1km, coz je 30kg za rok, podle Euro 3 cca. 2g emisi, coz je 60kg za rok, benzin totez.

2,3 tuny - netusim, kde se takove cislo vzalo.
15. 12. 2017 07:48
Hybrid
Taky nad ním uvažuji, že pořídím, zatím jen pokukuji, tak snad na jaře to dopadne :-)
Avatar - Hammunasakra
10. 12. 2017 13:23
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Spíš nepochopí [odkaz] :-)
Avatar - _Karel_
10. 12. 2017 00:42
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Je fajn, že já napsal to samý a ty máš přesto potřebu mi to vysvětlit, a pak ještě dodat že jsem to nepochopil.
Avatar - _Karel_
9. 12. 2017 23:53
Re: širokým masám chvíľu trvá, kým pochopia...
Yaris má podobnou spotřebu benzínový i hybridní. Protože pochybuju, že s Yarisem někdo významněji obstarává jiný, než městský provoz, plyne mi z toho, že ve městě vypustí podobné emise (oba malé).
Vzhledem k tomu, že na konci sám píšeš, že si nejseš až tak jistej přínosem hybridu do prcku jako je Yaris, nevím, proč jsi mi to celý psal, když já jsem řekl totéž.
Avatar - Ada je zase tady
9. 12. 2017 13:43
Re: prodeje nedosahují ani 4% ...
Záleží na tom odkud kam a jakým hybridem ;-\