Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Subaru Impreza 2.0i Lineartronic – Tohle auto musíte pochopit!

Abyste novou imprezu pochopili, musíte se s ní svést v příhodných podmínkách. A taky jí leccos odpustit.
Zpět na článek
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 19:10
ABCD
Popis auta ok, viem si to zivo predstavit.
Ale co nechapem je
a) Co to je zase za opakovanu blbost, dat tam sestku a merat nejake zrychlenie.
Lineatronic je sprevodovany, aby na vyssie rychlosti moc netocil, pouzit uplne nevhodny rezim a potom sa cudovat ? Neverim, ze niekto na tejto planete takto s tym autom jazdi. Nepovie to nic o prevodovke ani o motore.
b) Tuto "novsiu" CVT vyskusanu nemam, ale jednoducho neverim, ze su tam cukave rozjazdy. Preboha, ved tam je vstavany aj hydromenic.

c) Este stale niekomu robi vyrazky meno Impreza ? Po tolkych (10+ ?) rokoch, co je to auto zamerane inak ? Na toto je uz davno WRX/STI.
d) "subaru i tady používá lehce matoucí „symetrické“ označení čtyřkolky, o distribuci točivého momentu se však třeba na rozdíl od WRX STI stará mezinápravová spojka, taková obdoba haldexu" - neviem, kolkokrat este bude treba zopakovat, ze ta symetrickost sa tyka rozlozenia AWD pohonu pod autom a nie sposobu rozdelovania momentu na 4 kolesa.

e) "Našlo by se i pár takových těch typických subaráckých přešlapů, jako třeba kolébkové spínače vyhřívání předních sedaček." - co je toto za nezmysel ? Co je na tom zle ? Trojpolohove prepinace, co sa v zime daju pekne ovladat aj v rukaviciach ? toto je preslap recenzenta, nie auta.

Co sa tyka CVT - treba tu prevodovku brat so vsetkymi plusmi aj minusmi. Za mna je tych plusov viac. A neviem, preco sa musi nutne trvat na dokonalej emulacii virtualnych stupnoch, tym sa straca vyznam CVT.

To pribrzdovanie v zatacke je napr. na Foresteri rozpoznatelne, ale tiez jemne. Jednoducho to zlahka viac utiahne zatacku. Ale citit to je len pri agresivnejsom prejazde. Predpokladam, ze tu to bude podobne jemne davkovane.
5. 1. 2018 11:34
Převodovka Lineartronic
Před XTčkem jsem měl XV MY 2016 s atmoškou dvoulitrem a manuálem, tedy mezinápr. diferenciálem a viskózní spojkou. Byl jsem moc moc spokojený, leč jsem potřeboval větší kufr. Ač velmi nerad, po roce jsem jej prodal, už teda i proto, že jsem na něm neztratil ani korunu... :-)
Po čtvrtletém usilovném hledání, jsem si dovezl Forestera v XT. Vždycky jsem se bránil "automatu" a měl to tak, že jsem "automat" bral jako věc, která je příjemná co do pohodlí...Neodsuzoval jsem, ale zároveň jsem nechtěl podlehnout. Zkrátka nechtěl jsem se dostat do takového stavu, jako spousta lidi kolem mě, kteří ač třeba dříve i zarytí odpůrci automatů dnes říkají, že by dnes manuál už fakt nechtěli. Prostě, nechtěl jsem podlehnout >:D Ale nakonec jsem podlehnul, a rád. Ale zároveň manuál určitě neodsuzuju a odsuzovat nebudu a klidně bych si auto zase s ním koupil. Otázka je, jak to půjde s časem, až zlenivím ;-D

Ale!!! Musím však zdůraznit, že já bych právě klasické CVT v atmosféře nesnesl. Ten skůtroidní projev bych prostě nedal!!! Ale právě ten moderní Lineartronic, který dokáže i simulovat klasický automat, ten je prostě už někde jinde!!! Pak to jsou totiž (samozřejmě s trochou nadsázky) fakt téměř ty 3 převodovky v jedné. A nejlépe teda s turbomotorem nebo u motoru, který má prostě dost síly. Ve všech opačných případech bych zase jednoznačně volil MT, u atmošky Forestera teda určitě, tam té síly není nazbyt a hlavně, je to prostě skůtr. Do města nej, ale pokud se chce člověk trochu svézt v horách, v zatáčkách, tak mi to prostě rve uši ;) Samozřejmě, můj názor, neodsuzuji, nevnucuji a člověku, který jezdí jen na pohodu to udělá jistě dobrou službu i tak :-) :-)

Jinak současný moderní Lineartronic spolu se silným motorem, fakt :yes: :yes: :yes:
Avatar - Uživatel_5340709
5. 1. 2018 10:06
Re: Pružnost
Že v manuálu automat neřadí je snad přece dobře ne??? Vždyť skoro všechny automaty i ve sport režimu když dojdou k červenému poli, tak zařadí samy, což třeba na výjezdu ze zatáčky nechceš. A stěžovat si na to, že u atmosféry zařadím v 80ti šestku a nejede to, je jako stěžovat si, že když si koupím nanuk, tak že má výbornou chuť, ale je studený. Zajímalo by mě, za kolik by to třeba dala na šestku mazda mx5.
A už jsme opět u problémů s řazením a převodovkama. U Machiho do třetice všeho dobrého. Tohle je přesně to nepochopení, ne v tomto případě tohodle subaru, ale celého problému jak fungují atmosférické motory. Myslím si, že po těch minimálně třech testech kolegy Machiho, kdy si vždycky stěžuje výhradně u atmosfér že netáhnou, můžu říci, že díky svému věku /nebo osobní volbě/ nikdy žádnou atmosféru neměl, nenaučil se s ní jezdit a patří k té generaci, co si myslí, že řízení auta je především o šlapání na plyn. /teď trochu přeháním, ale bohužel je to tak/Taky do toho zapadá stížnost na wow efekt, který subau dle testéra nemá. Levorg ani Impreza nemají ommračující design, ale relativně trvanlivý a propracovaný. To je holt o preferencích.
5. 1. 2018 11:00
Nepochopeni
CVT od Subaru je jedna z nejlepsich prevodovek vubec. Ma vsak 2 nedostatky.
Prvim nedostatkem je snaha priblizit jeji charakter (evropskym) zakaznikum tim, ze simuluje "razeni". Absolutni nesmysl. Vyhoda CVT je prave v tom, ze meni konstantne a odpada ztrata pri razeni.
Druhym nedostatkem je, nepochopeni daneho konceptu ze strany novinaru, kteri se s autem projedou a testuji nesmysly jako zrychleni stejnym stylem jako pri rizeni auta s manualem, ti o neco malo chytrejsi jako pri rizeni s hydraulickym menicem.
5. 1. 2018 15:55
Re: Nepochopeni
Ano, samozřejmě. Přesně jak píšu výše - když chci po motoru maximální výkon a dostávám ho, tak ho sprdnu za to, že mi dodává maximální výkon čili pracuje v otáčkách maximálního výkonu 8-s . Škoda se s mamlasy dohadovat :-!
5. 1. 2018 13:41
Re: Pružnost
Jiste, pozastavovat se nad faktem, ze atmo dvoulitr na sestku z 1500 otacek netahne je tak pro Materidousku, nevim, co tu takovy povzdech v testu vubec dela...

Edit: Navic krasa automatu je v tom, ze to nemusis resit.
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 08:19
Jiná nátura
Auto vypadá docela obstojně po tápání Subaru v minulých letech, zcela jistě bude i jízdně hodně povedené, ale ta cenovka to posílá totálně do říše skalních fanoušků. "Obyčejný" hatchback nižší střední za cenovku HH, nebo kombiku střední třídy s naftovým dvoulitrem ? To je dost sebevědomé :-) Ale svezl bych se rád.

Na druhou stranu, Subaru už zase začíná dostávat tvář :yes:
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 21:10
Re: Jiná nátura
" V obou případech se jedná o "pouhé" připojování pohonu zadní nápravy, kdy primárně má auto poháněnou nápravu předn" - akosi sa vytratila ta najzasadnejsia informacia a to ze pri Subaru rieseni neexistuje nic take, ako pripojovanie zadnej napravy, lebo je pripojena stale. Meni sa v realnom case len pomer.
Avatar - _Karel_
5. 1. 2018 17:50
Re: Jiná nátura
Řeknu to tak: vzal jsem konfigurátor, Oktávka 1,0TSI DSG Style , předokolka, a pokusil jsem se s pomocí ceníku Imprezy dorovnat výbavu. Dostal jsem se na 714 tis.
Cena Imprezy je podle mě v pořádku.
5. 1. 2018 16:20
Re: Pružnost
U samočinných převodovek se normálně pružnost měří v samočinném režimu. Na měření v manuálním režimu má snad patent SM. Podle mne naprostý nesmysl. Ano, někdo by se tak mohl pokusit srovnávat hodnoty naměřené autům se samočinnými a manuálními převodovkami. Ale pořád je to podle mne nesmysl.
5. 1. 2018 15:52
Re: Pružnost
Hlavně, kdo by si koupil samočinnou převodovku, aby s ní pak tohle dělal? Je dobře, když je manuální režim manuální, ale to má specifická využití.
5. 1. 2018 10:59
Re: Pružnost
takže sa išlo z nejakých 2000 otáčok, možno menej - pán Machala tomu hovoríte vytočený motor?
5. 1. 2018 10:50
CVT
Divím se popisovanému cukání při pomalém pojíždění. Domníval jsem se, že právě hladký chod v nízkých rychlostech je doména CVT. Mám Levorga a pokud jezdím pomaličku (při parkování, v kolonách) je to neuvěřitelně pohodlné a hladké (v kolonách také díky EyeSight). V takových rychlostech se turbo vůbec nespíná, takže vlastně jedu s atmosférou 1,6, motorem by to tedy nemělo být. To auto jsem si mimochodem kupoval i kvůli CVT. Pokud chci jet rychleji, přepnu do polohy "S" a auto jede, pokud jedu na spotřebu, nechám "I". Pokud chci okamžitý výkon, přepnu do manuálu. Člověk si musí na to auto zvyknout a přijmout jeho logiku. Nevěřím, že by to bylo u nové Imprezy zásadně jiné.
5. 1. 2018 10:37
Re: Pružnost
Já furt nechápu k čemu je takový měření dobrý?
5. 1. 2018 09:46
Re: Pružnost
I to je špatný výraz pro CVT >:D >:-[]
Avatar - _Karel_
5. 1. 2018 12:17
EyeSight
Takže máme tu oldshoolové auto (v dobrém slova smyslu) se špičkovým podvozkem a čtyřkolkou. Tedy zcela jistě auto postavené primárně pro nadšené řidiče. A to auto má největší slabinu v pohonu. A tu slabinu má jen a jen proto, aby mohlo mít hlídání pruhu, adaptivní tempomat a antikolizní ochranu. To jsou jistě prvky, kterých si kupci těch nejlepších řidičských aut nejvíc cení. 8-s
A jsou to prvky, které má zcela běžně konkurence i ve spojení s manuálem. Možná u Subaru fungují líp, než u konkurence, ale ku.va, hlavně mít lepší hlídání pruhu za cenu absence lepší převodovky v autě s možná nejlepším podvozkem ve třídě?!
Motor se sotva průměrnými parametry to završuje.
Z toho podvozku zbyl jen ten výborný komfort, pro ty "maminy vozící děti do školky".
8. 1. 2018 11:20
Re: Závěrečné shrnutí
Samo, kdyz jinou moznost nemaji...
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 15:01
Re: Nepochopeni
sorry, ale co to meles? copak v CR jezdi jenom auta 700k+?

trolling?
7. 1. 2018 12:43
Si zapiš:)
Hele - jak to tady čtu - pojďme si roztrhat velký techničáky.....A pak si to přeměříme ve školce na záchodcích, komu to jako míň trhá...
Tak úvod máme za sebou a ......
a nic..... žádné flame, nikoho tu natírat nebudu, páč a protože, když je někdo přesvědčen o své pravdě, ani palicí....
Subaru - mám už asi páté - ostatně jako zbytek automobilového mainstreamu, přestalo dělat pořádná auta někdy kolem roku max 2008. Od té doby je to pro mne narvaté spoustou fíčur, které mi nesedí, moc blikají, žijí si vlastním životem, sám se v tom nepovrtáte, a když, tak maximálně sekerou....
Subaru musíte chtít a vědět, co budete řídit, že většinu času budete vozit předraženou mrchu, jejíž vlastnosti splynou v šedi běžných dní s motoristickou většinou a udělali byste líp, kdybyste koupili holoby dvakrát levnější.
Ale prostě se najde pár lidí, kteří ocení určitá specifika v základu - jasně - ono tam moc výbav addonů není a masturbace nad konfigurátorem "bych si tam dal" odpadá - a ti kteří to ocení, ti prostě budou mít auto velmi bezpečné, vybavené systémem prevence, který kupodivu funguje a s pohonem, který vás sice nekatapultuje na první příčky rallye "hele woe jakej sem tvrďák", ale dojedete - svižně a pokud vyloženě nejste ichtyl, tak i bezpečně.
Ad Lineartronic - pro mne pořád tramvaj - v dnešním světě - a co byste prosím chtěli? Devítistupňový - pátnácti - třicetistupňový automat? Ale jistě - neberte Subaru. Nikdo vám ho necpe.
Pokud už jako člověk, co se nehoní, chce dojet a tak vůbec - bude vám stačit. Navíc to není taková hrůza a upřímně nevím, kde se vzalo to popisované trhání - když jsem to zkoušel v předváděcích kusech - nikdy se mi to nestalo. Spíš men, jako staromilce opravdu sra...vadilo mi, to co je popisováno - že prostě nemám ten pocit zvuku motoru a zrychlení.... připadal jsem si mimo - je to o zvyk.
Berme to tak, na svých barikádách - že prostě jsou na světě kupci aut, kteří nepotřebují trhat asfal, nepotřebují desítky jiných - "já bych ne.." a slušný atmosférický dvoulitr s lineartronicem jim vyhovuje. 1.6 tedy nedoporučuji, protože to je pro mne děs a ještě nevozím ta vajíčka v kufru a nedovedu si to představit narvané pěti lidmi s bagáží...
Tím se plavně přenesu k poslední větě - věnované autorovi článku....
Hele Machala, že to šlo rychlejc, že jo?(omlouvám se za hovorovku, cílová skupina mi snad odpustí:-))
Avatar - AnGeor
5. 1. 2018 19:06
Re: Reakce
to jsou mistni "bychari" kteri by vsichni jezdili Imprezou, jen kdyby tam byl manual a turbo ;)
5. 1. 2018 16:28
Re: Pružnost
Tak pružné zrychlení je český pojem. V angličtině mají ekvivalent, pokud vím, ale v zahraničí tyhle hodnoty spíš značí jako zrychlení z X na Y a případně, na jaký převodový stupeň. U manuálních to bývá na daný stupeň (a klidně několik), u samočinných v samočinném režimu. Logika asi je, že u manuální je volba stupně na tobě. Takže ti dávají nějakou představu. U samočinné je pointou to nechat na ní.

Jinak pružnost je vlastnost motoru a tam je pro nějaké srovnávání problémem převodovka. Když jeden motor startuje z řekněme 1400 otáček a druhý z 1900 otáček, tak výsledky nebudou zrovna srovnatelné. Snad jen jelito se nepřizpůsobí převodovce. Z hlediska měření pružnosti nedává smysl trvat na tom, že proběhne na převodu číslo X. Kde mám v jednom autě čtyřku, mohu mít v jiném trojku.
5. 1. 2018 16:07
Re: Pružnost
Jak se to vezme. Ano, chtějí jet rychle; klidně, co to dá. Tedy co dovolí daný pohon. Což nutně není teoretické maximum motoru (když pomineme ztráty). Když motor držíš ve víceméně konstantních otáčkách, frekvenční spektrum vydávaného zvuku se nemění. Je to nezvyklé. Normálně zvuk zrychlujícího motoru koresponduje se zrychlováním auta, což umocňuje ten prožitek zrychlení Ano, motor tak ze sebe může dostat maximum, ale není to ono. A čím je motor slabší, tím víc je to znát, protože ho víc honíš. Víceválec pak bude i lépe znít. HDM dokáže vytvořit podobný efekt. Nesouladu rychlosti motoru a auta.

To se netýká jen požadavku na maximální výkon, CVT by se jinak chovat neměla. Otáčky by se měly měnit jen s požadavkem na výkon. Holt, někdy máme protichůdné požadavky. A daní za kýžený zvukový projev je neoptimální provoz motoru.
5. 1. 2018 15:19
Re: lineartronic?
Nejde o to, že by se tam nevešla kvůli konstrukci motoru. Subaru má specificky řešený pohon přední nápravy. Hřídel dopředu vede spodem, ne po straně (to je jedním z faktorů, které ten pohon dělají symetrickým), a přední nápravový diferenciál je součástí skříně převodovky (je to tedy transaxle, jako u klasického quattra). Jinak Subaru v minulosti HDM automaty mělo (ať už přímo od JATCO, nebo deriváty jejich převodovek). Kdyby chtěli, určitě by něco zvládli udělat. Cizí převodovku by těžko mohli použít, jak je, museli by ji zastavět do vlastní skříně.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 11:25
Re: Auto má jezdit...
ČR +13,42% +133ks, hlavně díky Foresteru
Levorg 154->136
STI 57->59
BRZ 20->47
Forester 300->447
Outback 303->222
XV 105->127
Impreza 0->13
5. 1. 2018 10:10
Re: Pružnost
Hmm, to bude odhadem tolik jako Oktávka s 1.0TSI, ostatné i Nm jsou stejné. Ono v disciplíně "pružné zrychlení bez podřazení" bude atmosféra vždycky dopadat špatně.
5. 1. 2018 10:02
Re: Pružnost
Pane Machala doufám že mě nemáte za nejakého bubáka :-)

Já jen vycházím z informace "...Třeba na šestku jsme se z 80 na 120 km/h dostali za 30 sekund. Půl minuty poslouchat vytočený motor a čekat, až se konečně ručička dotkne stodvacítky!..."

Takže pokud je motor vytočený, tak by auto mělo přece zrychlovat ne ? Vytočený motor dává plný výkon. Kdybste CVT přepnul do automatického módu, tak taky nechá motor vytočit ale auto bude zrychlovat - jak píše iudex trvá to pak kolem 10s.
Já jen nerozumím proč s podobně vytočeným motorem v auto módu zrychluje a v manuálním by mělo jet jako slimák ? Anebo se někde výkon ztrácí a to byla moje otázka na začátku
5. 1. 2018 09:49
Re: Pružnost
Opravuji - nechat na převodovce, aby si dělala, co uzná sama za vhodné ;)
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 11:28
Re: Motory
Octávia 180kw, Impreza 115kw.
Levorq 125kw, Superb 206kw.
Forester 177kw :yes:

Fakt tu nevidím nějaké motorové ponížení Škody.
Leda bys sem chtěl tahat vyloženě sportovní WRX.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 10:26
Re: Motory
Hele, zapoj mozek, pokud to jde. Ta 4,7m dlouhá Oktávka s 1,0TSI začíná, ale nějak zapomínáš na to, kde končí.O Superbu nemluvě. A ten Kodiaq, co ZAČÍNÁ na 1,4TSI má papírovou dynamiku VRCHOLNÉ Imprezy. Řekl bych, že ses střelil do nohy. Pokud ne do hlavy.
Avatar - _Karel_
5. 1. 2018 21:26
Re: Reakce
Nejsi ty tak trochu demagog? Trochu dost? Impreza u veřejnosti vyhrála v kategorii malých aut.Mezi velkými Stinger, malé SUV Karoq.
6. 1. 2018 06:09
Re: Autor
Ty jsi takový geroj! Ty vlastně bojuješ třídně! >:D

Mnoho lidí tu má auta od různých koncernů, Subaru patří do koncernu taky. Nechápu tohle blbečkování a vymezit se proti škodovkářům? Kde je tu vidíš?

Jediný kdo tu něco cpe přes mrtvoly je partička zapšklých subaristů, která se tu snaží obhajovat neobhajitelné. ;-)
5. 1. 2018 17:02
Reakce
Je zajímavé, že v tom autě skoro nikdo nejel, ale většina lidí v diskuzi Imprezu zhazuje.
Zkuste se vyjadřovat jen k tomu s čím máte zkušenost.
Avatar - iudex
5. 1. 2018 16:16
Re: Autor
Obhajuješ neobhájiteľné. Proste to spojenie atmosféra + CVT nefunguje a auto je najmä vďaja CVT podpriemerne dynamické, to neobkecáš rečami o tom, že redaktor s CVT nevie jazdiť či to nepochopil. Zrýchlenie a pružnosť na úrovni litrového TSI a otravný prejav prevodovky, a to všetko za cenu auta strednej triedy. Je to proste fail, nech sa aj tých päť hardcore fanúšikov Subaru postaví na hlavu.
Avatar - iudex
5. 1. 2018 10:20
Re: Auto má jezdit...
Ak sa bavíme o Európe, tak to jednoznačne platí. Subaru malo za r. 2016 najnižší trhový podiel za posledných 15 rokov (2017 ešte nie je k dispozícii, ale podľa predbežných výsledkov sa dá predpokladať, že bude ešte horší). Všetky modely sa potácajú na chvoste jednotlivých segmentov. Takže áno, v Európe má Subaru veľký problém s odbytom. :-!
5. 1. 2018 09:41
Auto má jezdit...
...aspoň tak to mám nastaveno u sebe. Pokud u pseudoHB za 700 mám řešit nedostatečnou dynamiku, kvílení a vysokou spotřebu, pak mi je lahodný podvozek k ničemu.

Btw, Subaru na Imprezu nabízí rubínovou nebo pěknou modrou metalízu. Ovšem dovozce udělá novinářský vůz v temně modré, nezajímavé. Subaru ČR není samo v dělání podobných kopanců a je faktem, že tento nešvar se týká hlavně značek, které mají problém s odbytem. Nepochopím to! :-!

U interiéru je to putna, tam je na výběr černá kůže nebo dvě černé tkaniny...šílenství! :no:
8. 1. 2018 23:25
Re: Si zapiš:)
Ověřenýho nic nemám, ani Subaru nic oficiálně nezveřejnilo. Jen v této zprávě z května 2016 se píše, že nové downsize turbomotory přijdou od roku 2019.

[odkaz]

Možná ale přijde dřív, protože některá evropská zastoupení uváděla už na konci letošního roku. Spekuluje se o upravené 1,6. Pak jsem četl o dodávkách pro nový motor 1,8 s cca 200 koňmi. Čemuž by se dalo dalo i věřit, protože stejný zdroj už dopředu informoval o nové 2,4 ještě než ho Subaru oficiálně představilo v novém Ascentu. A pokud přijde Impreza Sport, jak naznačuje představený koncept, tak to do sebe zapadá.
8. 1. 2018 18:38
Re: Si zapiš:)
S předchozím autem pro radost jsem byl 100% rychlejší v jakékoliv zatáčce a na jakémkoliv běžném povrchu. Zabrousil jsem ale mezi youngtimery a zábava spolu s nějakou tou prací navíc je ještě o řád vyšší. Asi k tomu musí každý řidič dospět sám ;-)
8. 1. 2018 18:26
Re: Si zapiš:)
Myslím si, že autonomní mobilita ještě dlouho nebude fungovat. Legislativa, zabít řidiče nebo chodce a další témata se prostě nedají ošetřit zákony.

Myslel jsem spíš kombinaci motor x převodovka, škoda chybějícího 1,6T a věřím i v klasický pohon AWD. Nic čitelnějšího než Torsen nebo symetrický Subaru pohon neznám ;-)
8. 1. 2018 18:26
Re: Si zapiš:)
nemyslím, že je ten systém méně čitelný. Je méně zábavný pro lidi jezdící na hraně, ale pro běžného uživatele je více "***nfest"... Předpokládám, že jezdíš zadelí a baví tě to. Jenže tu čitelnost u Subaru musíš dost natrénovat a mít pro to cit - jinak ti to spočítá sakra draze....(vlastní zkušenost, ale dopadlo to dobře, na to, jaký jsem byl *....)
8. 1. 2018 10:41
Re: Si zapiš:)
Tak motory ještě přibudou dva. Turbo a hybrid. Pak bude nabídka už dostačující (diesel v této tříde je IMHO nesmysl). Btw. která automobilka přijde se všemi motory hned při uvedení nějakého modelu?

Ten Subarácký "haldex" dle testů pořád funguje líp než klasický "haldex", který pořád není bez chyby. Já se s ním (v Tiguanovi aktuální generace) při testu dostal v kopci do úzkých a to nasněžilo tuto zimu jen jednou >:-[]

Barev nabízí osm, ze kterých si každý vybere. Nepotřebuji vybírat z 50ti odstínů šedi :-)

Takže jediným problémem pro mě zůstavá CVT...
Avatar - speedfred
8. 1. 2018 09:27
Re: Nepochopeni
"Jsi takový tchoř. Objevíš se jednou za čas, zasmradíš a zůstane to hodně dlouho."

>:D >:D >:D >:D >:D >:D
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 21:31
Re: Jiná nátura
Dovolim si zacitovat z fora k ABSu vo VTD verzii: "A možná ještě někomu vrtá hlavou to ABS a VDC. Pokud se aktivuje ABS, tak se tlak zvyšuje a tím se stabilizuje auto, pohon nutí všechny kola se točit stejně, tedy pokud by mělo nějaký tendenci se blokovat, tak ho to táhne s ostatníma. Samozřejmě, pokud se jedná o brzdění v přímce, ne do zatáčky. Tam by to naopak podporovalo vznik smyku. Při aktivaci VDC to závisí, jestli se aktivuje stabilizace nebo proti prokluz. Při aktivaci stabilizace to na rozdíl od ABS spojku plně otevírá, aby systém mohl brzdit jednotlivý kola a tím auto stabilizovat do požadovanýho směru. Pokud se aktivuje protiprokluz, tak to spíš zavírá, aby byly v záběru aspoň 2 kola a zbylý 2 to řeší brzdama." To mi pride logicke.
Inak dobra pripomienka k tym stratam vs Haldex.

Velmi zaujimava vec je, ze tie vzorce na vypocet "svornosti" pri VTD rataju o.i. aj s poddajnostou pneumatik pri zatacani.
7. 1. 2018 20:27
Re: Jiná nátura
Chápeš to správně ale zjednodušil jsi to už moc. Za prvé moment na výstupu převodovky není to stejné jako moment motoru takže se do algoritmu musí zahrnout jeho změna na jednotlivé kvalty i podle míry sešlápnutí plynu

A za druhé moment přenášený třecími plochami sice nezáleží na vzájemné rychlosti, ale hnací strana musí mít větší otáčky než hnaná ale zase ne o moc, jinak by vznikala spousta ztrátového tepla
7. 1. 2018 19:55
Re: Jiná nátura
Samozřejmě že s přerozdělením síly dozadu musí klesat moment vpředu. Ostatně je to logické, spojka přenášející moment dozadu jej odebírá zepředu a z pohledu přední nápravy působí tedy jako brzda snižující její moment
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 19:38
Re: Jiná nátura
Ano, má zbytečně bohatou výbavu.Mazdu si pamatuješ dobře. 560 + hypoteticky 100 za AT+4x4 - a jsme blízko Imprezy.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 16:40
Re: Motory
Ale já tu psal, že jsem do výbavy Imprezy z tohoto testu nakonfiguroval Oct 1,0tsi DSG za 720. To RS za 720 zcela jistě nebude se srovnatelnou výbavou.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 16:38
Re: EyeSight
Nauč se líp číst. Ostatní antikolizní systém nemají? Nebo mají všichni CVT?
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 15:13
Re: EyeSight
jenze ono to auto tu antikolizni ochranu mit musi, protoze NCAP? si predstav kdyby ji nemelo a dostalo * misto *** ?
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 10:34
Re: Motory
To by si Impreza zasloužila :yes: aby dávalo celé auto (a to, jak ho postavili) smysl.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 10:32
Re: Autor
[odkaz]
Toto ma byt nejaka forma primitivneho trolingu, slovickarenia, vtipu, ci pseudointelektualneho cvicenia ?
Aj ten najobmedzenejsi fanusik lubovolnej znacky na autowebe (nie zenskom) vie, co sa mysli pod tym pojmom a preco (a ze to nie je automaticky urazlive) a aj z tvojej prvej reakcie na to je jasne, ze to tak je. Takze vsetko dalej je len zbytocne hranie sa na mudreho.
Co sa tyka toho "startovania" - skus si pozriet svoje reakcie.
Uz sa k tomu nebudem vyjadrovat, strata casu.
Howgh.
7. 1. 2018 09:06
Re: Jiná nátura
Principiálně není rozdíl mezi spojkou v Subaru a Haldexem. Co dokáže jeden, musí dokázat i druhý, mechanické řešení je obdobné pouze s rozdílným řízením. Takže výsledný projev je především otázka konkrétního SW.

Jinak jak už napsal MT, pro přenos síly dozadu a udržení nějakého poměru není rouhodující pouze přítlak spojky (systém musí plynule sledovat i aktuální hnací moment z předovky) ale také okamžité otáčky kol, resp. náprav. Aby výkon mohl jít i dozadu, musí se předek vždy točit aspoň o trošku rychleji než zadek. Což může narušit např. i nevhodná kombinace pneu
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 21:25
Re: Nepochopeni
prosim te, naprosta vetsina vozoveho parku v CR 115kw ani nema >:D
6. 1. 2018 21:15
Re: Jiná nátura
Je to tak, většina aut má nyní Subaru v Lineartronicu řešeno MP-T (aktivní dělič momentu) spojenou s převodovkou se základním rozdělením 60:40, při jízdě se samozřejmě % mění dle potřeby, přičemž spojka nikdy "nerozepne" ve prospěch jedné nápravy. Podobný systém měli i u starších čtyřstupňových automatů, jestli byly stejná procenta už nevím. Jak ses ptal, co určuje základní rozdělení, tak samozřejmě elektronika, která určuje tlak na spojce. Ta je vlastně v neustálém prokluzu, samozřejmě to je uzpůsobené s ohledem na životnost.
Jinak pak u manuálu samozřejmě klasický diferák s viskózou, ten jsem měl v XV. Tam je základ 50:50.
Třetí systém, který teď ještě používají je VTD (proměnná distribuce momentu), ten nevím, zda se u nás vůbec nyní používá. Dříve byl u pětistup. automatů. Nyní u WRX spolu s CVT, to se ale u nás neprodává. Prodává se jen v manuálu a tam je čtvrtý systém, DCCD (řidičem ovládaný centrální diferák). Jak u VTD, tak u DCCD je v automatickém režimu tuším 41:59 ve prospěch zadní nápravy.

Jinak všichni, co benevolentně, zjednodušeně či provokativně píšete, že MP-T je vlastně jen Haldex, věřte, že i tento systém dokáže fakt hodně a Haldexu se o tom může jen zdát. Tím nechci házet na Haldex nějakou špínu, koneckonců poslední generace dle mě už není tak zlá, ale Subaru to má fakt ještě někde jinde.

Jen pro zajímavost, koukněte třeba tady:
[odkaz]

nebo tady:
[odkaz]

Je toho fakt hodně, pokud by to někoho hodně zajímalo, materiály si najde. Nebo zajděte na www.subarufanclub.cz, tam si najdete co budete potřebovat či se zeptáte kluků, kteří tomu rozumí více jako já ;-)
6. 1. 2018 19:37
Re: Pružnost
Vzpomen si na stary TopGear, kde ukazovali pruznost motoru na prikladu Lanceru Evo proti Fiatu Panda. Nebudem se hadat o tom, ktery motor je pruznejsi, ze ne?
Zkratka fakt, ze auto nezrychli na sestku z 80 na 120 pod 30s rika, ze je bud hodne dlouha sestka, nebo hodne nepruzny motor. Pripadne oboji. K tomu jeste musis pridat dalsi vlastnosti auta, treba hmotnost, nebo fakt, ze i v ustroji ctyrkolky se ztrati vic energie, nez u dvoukolky atd... Musis znat dalsi okolnosti, to je duvod, proc ten test o nicem nevypovida.
"Měření zrychlení z dané rychlosti na daný převodový stupeň je však celkem naivní způsob, jak pružnost kvantifikovat." ’ Ano, to je to o cem celou dobu pisu.
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 19:31
Re: Nepochopeni
hmm

[odkaz]

ja, na rozdil od tebe, to CVT mam, preklad nepotrebuji ;)

a zvuk aktualniho WRX je takovy jaky je z toho duvodu, ze Subaru pouziva svody se stejnou delkou, STi a minule WRX mely jinak dlouhe svody na kazde strane, proto ten Subaru rumble zvuk
6. 1. 2018 19:01
Re: Nepochopeni
Aha, uz ti rozumim. Jsi jednim z tech cholerickych magoru, kteri na silnicich zneji pouze plyn na podlaze, predjizdeji na nevhodnych mistech v nevhodny okamzik, pricemz se modli, ze vysoky vykon jejich auta k tomuto manevru staci, popr. predjizdeny pribrzdi.
(ted si rikas, ja se modlit nemusim, moje auto na to ma)
CVT pro tebe opravdu neni. Takova prevodovka nabizi konstantni zaber, zadne drama, zadne klasicke podrazovani, pocit akcelerece je vyrovnany.
CVT se zkratka musi pochopit a hlavne....se jako ridic uvolnit.
6. 1. 2018 16:33
Re: Autor
Řeč byla o slovu koncern...hoď se do klidu ;-)
6. 1. 2018 15:20
Re: Jiná nátura
Ale jak se ten poměr mění. To zkus vysvětlit. :-) Mám takový pocit, že nominál uvádí 55:45 (rozhodně mírná preference předku). Jak je toho docíleno? To bych rád věděl.
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 11:56
Re: Autor
no, asi to po tech letech uz nenajdu, ale udavane zrychleni na 100 bylo stejne.

z jakeho duvodu si myslis ze to je pitomost? Outback ma udavane zrychleni neco pod 10s s CVT, za kolik si myslis ze to jako da s manualem? temer 1700 kg, pernamentni ctyrkolka a 220mm svetle vysky na necelych 130kw?
5. 1. 2018 22:06
Re: Reakce
Nevím, je mi to buřt, ale jako demagog si tedy nepřipadám :-!

Jinak, to, že veřejnost s tím nemá zkušenost je jasné, vo tom žádná. Redaktoři se sklouzli, jistě, ale globálně je nazývat "odbornou porotou".....no, no, no >:D

Tak nic, jednou za rok dondu na tyto stránky a zase se utvrdím, že to nebyl dobrý nápad >:D >:D >:D OK, tak se tu mějte a ať vám to všem jezdí ;-)
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 21:29
Re: CVT
Samozrejme, ze to cukanie je nezmysel. Machala si zabudol dat dole lodicky a nemal cit v nohe :-)
S menicom neexistuje, aby to bolo cukave a dokonca porovnavane s najhorsimi starymi DSG.
"Rozjezdy a manévrování v nízkých rychlostech jsou nepříjemně cukavé a velice připomínají nejhorší časy se suchým DSG. " - skor by som povedal, ze nevie citlivo robit s plynom (nezvykol si na to), lebo ta trakcia pri malej rychlosti je vyrazne ina pri permanentnej stvorkolke. Pre mna to bol tiez zo zaciatku sok pri parkovani, teraz sa na tom mozem akurat bavit :-)
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 21:11
Re: lineartronic?
Vdaka za vyborne vysvetlenie. Teda sice nie mne, ale chystal som sa na to reagovat.
5. 1. 2018 17:20
Re: Jiná nátura
Mnoho kompaktnich aut s pohonem 4x4 (navic stalym) a automatickou prevodovkou konkurence za nizsi cenu nenabizi. Me tedy zadne nenapada. Relativne blizko jsou Leon a Octavia, ale i ti jsou drazsi a navic se u nich nejedna o permanentni pohon vsech kol. Dalsi jejich odlisnosti, ktera leckomu nemusi vyhovovat je dvojspojkova prevodovka.
5. 1. 2018 16:50
Re: CVT
CVT mají pro rozjezdy buď spojku, nebo HDM. Lineartronic má myslím měnič.
5. 1. 2018 16:46
Re: Auto má jezdit...
Když mluví o novinářských autech v ČR, asi těžko bude myslet prodeje v USA.
5. 1. 2018 14:29
Re: Proč to Subaru dělá?
Jen nevím, odkud bereš tu sportovost. Nakonec WRX oddělili od Imprezy snad právě proto, že to obyčejnou Imprezu prodražovalo (musela být patřičně stavěná). Alespoň si takový argument matně vybavuji. Pořád je to typické Subaru s motorem podél, ale nikde není psáno, že musí mít takové ambice. Ani mi nepřijde, že by se Subaru nějak zvlášť tímhle směrem profilovalo. Mají tak to nízké těžiště. Mají dva sportovnější modely. BRZ a WRX.
5. 1. 2018 14:05
Re: EyeSight
zdá se, že rozumná impreza je jen v kombíku :-)
5. 1. 2018 13:39
Re: Pružnost
Myslim, ze by se pruznost mela definovat jako schopnost auta - tedy techniky - zrychlit z X na Y km/h nejlepe, jak to jde. Jestli jde o manual, nebo automat, turbo, nebo NA, to je fuk, styl jizdy je treba prizpusobit te snaze o nejlepsi mozne zrychleni.
Avatar - iudex
5. 1. 2018 13:33
Re: Auto má jezdit...
To by som nesúhlasil, v mojom (krajskom) meste stretávam asi 3 Subaru: Levorg, XV a jedno STi. Počtom je teda asi na úrovni Maserati. Stretnúť Subaru je u nás taká vzácnosť, že sa vždy otočím. A napr. z dvojičiek Toyobaru som BRZ ešte nevidel, vždy len GT86.
Avatar - KANKUNEN
5. 1. 2018 13:26
Jak pan Machi ze sebe dělá odborníka
Vytočený motor na 6ku při pružném zrychlení z 80 na 120 je stejná kravina jako by kuchař připálil olej při 60ti stupních. Kolik kuchařů si myslí, že spálil olej při 60ti stupních - nikdo. A hlavně mít tu drzost narážet v článku do diskutujících, kteří jak to tak vypadá asi měli pravdu. :no: :no: :no:
5. 1. 2018 13:01
Re: Auto má jezdit...
U Subaru je u nás v ČR standardní čekačka půl roku. Chodí to tak, že vždycky začátkem měsíce jednotliví dealeři posílají vedení Subaru ČR seznam požadovaných aut do výroby. A samo, když ty přijdeš k prodejci, že bys chtěl tohle a tohle v té barvě, tak ti to objedná, max. ti řekne, že teď už to má naplněné a objedná to v následujícím měsíci...Ale tím samozřejmě ubývá prostor pro auta objed. tzv. na salón do foroty....
Je mi jasné, že kdyby měli úplně volnou ruku, tak že by to číslo nebylo dvojnásobné, ale při tom, co v porovnání z místním mainstreamem tady prodávají, tak by to jistě nebylo zcela zanedbatelné procentuální vyjádření ;-)
Jinak Subaru tady nebude nikdy prodávat tolik aut co koncerny, ani ty ambice rozhodně nemá. A to je mooooc dobře!!!!! Pravdou však je, že v globálním měřítku jejich fabriky v Japonsku a USA "nestíhají vyrábět" ;-)
5. 1. 2018 11:51
Re: Pružnost
Neda mi to a musim se zeptat - co je na tom CVT efektu tak jineho proti ne-CVT? S Imprezou jsem jel, byt jen kratce a neprisel mi CVT efekt nijak neprijemny oproti klasickemu HDM automatu treba v mem aute.
Pominu fakt, ze moje auto dela neuveritelny kraval uz tak nejak seriove, pripomenu, ze jde o 2,0 turbodiesel 150kW + 4x4 + HDM automat - a projev pri kickdownu je v podstate stejny, jako u CVT = prevodovka po silene prodleve bleskove podradi, otacky vyleti z 1500 na 3000 a pak motor vresti nekde mezi 3600-4500 otackami az dokud nedojde k prerazeni, nebo neuberu plyn.
80-120 timto sebemrskacskym stylem trva cca 7,5s.
Dalsi pan na holeni je TRIVALEC BMW 218iGT, ktery je velice tichy (to cumite, co? Pravy opak toho, co o nem furt hlasate) a po kickdovnu sice vyleti otacky z necelych 2000 na cca 4000 a pak motor tlumene rve az do cca 6100, kdy dosahne 120km/h. Trva to necelych 8s - v sedmimistne boude s aerodynamikou cihly a bez 4x4.
Jinymi slovy: Proc je CVT projev tak kritizovan, kdyz ne-CVT vozy se projevuji v podstate stejne?
Avatar - JDM
5. 1. 2018 11:18
Re: Proč to Subaru dělá?
Jestli se nepletu tak Evropě se říká nejnáročnější trh co se aut týče, lidé se nespokojí jen tak s něčím chtějí co nejvíc muziky a stačí jeden špatnej akord a jdou jinam... Navic Subaru vyrábí v jp. Navíc musí mít linku speciálně pro Evropu, ty auta sem musí dovést to jsou další náklady který se na ceně projeví a o to víc pokud ty prodeje nejsou kdoví jaké, pro automobilku jako Subaru je to dráha sranda. Ale i přes to je tady dost lidí kteří jen všechno nepropocitavaji jak se jim co vyplatí a koupí si to co se jim líbí a baví.
5. 1. 2018 10:35
Re: Pružnost
No možná by nám pomohlo vědět také byly otáčky na tu šestku při 80 kmh a jaké při 120 kmh.

Aniž bych to odstupňvání znal, tipnul bych si že při 80 kmh by mohl točit kolem 3000 ot./min a při 120 kmh zhruba 4500 ot.. Pak by to mohlo korepondovat s dosaženým časem, ale takhle zas nevypadá vytočený motor ... 8-s

EDIT: Emel byl rychlejší, ale já tipuju otáčky trochu výš
Avatar - Emel
5. 1. 2018 10:29
Re: Proč to Subaru dělá?
Ona je v manuálu i ta silnější, ale jen v Revolution... což mi nakonec nevadilo, došel jsem k tomu, že na těch 17" to stejně vypadá blbě >:D

Insi GS.
5. 1. 2018 10:17
Re: Proč to Subaru dělá?
On si nájde spôsob ako to obkecať, napríklad bla bla auto na rozvoz deti do školy a na krúžky, auto do mesta, cvt je lepšie ako dsg (len v európe sú všetci sprostý), spotreba je vlastne dobrá, bal bla je to subaru ostatné sem neťahaj, hnusný európsky trojválec a tak ďalej a tak ďalej. Buď ešte spí, alebo spisuje obhajobu :-! >:-[] >:D
5. 1. 2018 09:17
Re: Jiná nátura
Ono by se i těch 150-200 tczk za AWD připlatit dalo, ale muselo by to být skutečné AWD s diferáky a ne obyčejná spojka, která se váže právě k tomu lineartronicu, to pak tuctové AWD, které všichni konkurenti prodávají za 50-60 tczk je za tyto prachy dost mimo mísu. S dobrým motorem, s normální převodovkou (s kterou by se vázalo AWD postavené na diferácích) by si to auto tuto cenu asi obhájilo, takto je tam moc show-stopperů, které tu cenu a s ní i auto posílají do říše zapomnění.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 09:03
Re: Jiná nátura
No já nesouhlasím, nacpat Imprezu do škatulky "kompaktní HB" a pak se divit, že tam nepasuje, je podle mě špatnej postup. Je potřeba ji brát tak jak je, s 4x4 jako hlavní charakteristikou... a pak se dívat, jestli ti někdo nabídne něco lepšího.
Avatar - JDM
5. 1. 2018 09:02
Re: Proč to Subaru dělá?
Věřím že na západních trzích (USA) a v Japonsku bude cena daleko strizlivejsi, Evropa prostě není cílová destinace. Na druhou stranu je tady Subaru sebevědomé a stojí si za svým. Věřím že spoustě lidí bude vyhovovat ale půjde především o lidi kteří chtějí Subaru a ostatní neřeší.
Avatar - KANKUNEN
5. 1. 2018 08:49
Proč to Subaru dělá?
Vypadá to, že je nejlepší auto ve třídě, pokud se nepočítá motor a převodovka. Mazda umí na dvoulitru o 15 Nm víc a nesnaží se dělat z CVT HDM, protože HDM má. A teď je si třeba položit otázku, fakt potřebuju 4x4 za cenu průměrného motoru a podivného automatu?
Avatar - iudex
9. 1. 2018 09:49
Super CVT?
Všetkým obhajcom "nepochopenej" CVT v Impreze odporúčam test Honzu Koubka. Cit: "I když sa zapřu a budu jezdit jako kříženec mezi usínajícím dúchodcem a zenovým mistrem, převodovka mi stejně vadí."
A kritizuje nielen CVT, ale aj motor samotný: "na 1,6ku rovno zapomeňte... ani dvoulitr není žádný silák... a CVT ho obírá o jakoukoli ostrost... motory Imprezy púsobí unaveně a strápeně" (a to je Koubek majiteľ atmo MX-5, takže s atmosférou asi jazdiť vie).
[odkaz] (motor a prevodovka od 6:20 min)
Avatar - iudex
8. 1. 2018 09:44
Re: Závěrečné shrnutí
>:D >:-[] Good joke. >:D
Avatar - Beefcake
6. 1. 2018 13:33
Re: Autor
No hej, je to tam sama spolupracujuca automobilka, zdielajuca 80% auta... 8-s
Avatar - _Karel_
5. 1. 2018 21:44
Re: Reakce
Já to chápu tak, že Impreza vyhrála hlasování veřejnosti pouze v kategorii "malé auto". A z té veřejnosti s ní téměř nikdo nejel.
Srovnávat hlasování napříč kategoriemi, kde Impreza prohrála, s hlasováním pouze v dané kategorii.......
Redaktoři s Imprezou skušenost mají, a jejich hlasování nevypadá ovlivněné chlebíčky, nebo jo?

P.S. nevím, jak si vyložit větu "napříč kategoriemi vyhrál Karoq", nějak jim to nesedí s tou Imprezou. (nezpochybňuju, že dostala nejvíc diváckých hlasů, jen mi to nedává smysl)

P.S.2 : podle mě je to haluz. Tvůj odkaz je "deník.cz" - nějací ňoumové, co to blbě spytlíkovali. Zdrojem je tisková zpráva SDA:[odkaz]
a ta o počtu hlasů diváků v kategoriích nic neříká.Můžu se plést.
5. 1. 2018 21:07
Re: Reakce
Mluvíš mi z duše ;-) Tady ty stránky jsou fakt velmi zvláštní. A mají až neskutečnou koncentraci zvláštních lidí. K redaktorské práci se raději nebudu vyjadřovat, ona by i byla někdy i na solidní profesionální úrovni, nebýt tak zaujatá.
Ono samo o sobě mluví toto: článek jak kráva, že autem roku je u nás Škoda Karoq, u redaktorů, nenašel jsem však zmínku (a pokud tu je, tak se předem omlouvám, ale když, tak pěkně někde schovaná), že u veřejnosti to byla právě Subaru Impreza :-)

Komické, smutné? Hmm, čert ví, vše podtrhuje místní hlasování, ve kterém je Impreza na posledním pátém místě. Takže zde poslední, jinde první >:D >:D >:D >:D
Avatar - iudex
5. 1. 2018 13:43
Re: Auto má jezdit...
Iudex Ti dal čísla za celú Európu. V celej EU teda predalo Subaru za rok 2017 cca. 35000 áut (odhad, do 11/2017 to bolo 32t) a jeho trhový podiel klesá, cca. 0,2% (pre porovnanie 10 rokov dozadu predalo cez 50t áut a jeho trhový podiel robil 0,37%).
Ak to považuješ za "takové procentuální nárůsty, že by mohli ostatní závidět", prosím, ale zvážil by som zopáknutie matematiky pre prvý stupeň ZŠ. ;-)
Avatar - iudex
5. 1. 2018 13:28
Re: Pružnost
Ale potvrdilo sa tvrdenie redaktora, že z 80-120 na 6ke je to cca. pol minúty (28,3s vo videu). Akurát je otázka, kto by v praxi zrýchľoval v tejto rýchlosti na šestke, keď na trojke to trvá asi 8 sekúnd.
5. 1. 2018 10:30
Re: Auto má jezdit...
Nárůsty v Evropě? Kde prosím?
Re: Pružnost
To se přiznám, že netuším... A kolega iudex má pravdu, v automatickém režimu je výsledek daleko lepší, 80-120 lze zvládnout i za sedm sekund. V tomto případě jen musíte přetrpět ty konstatně vysoké otáčky, tedy třeba pro mě velmi nepříjemný efekt CVT.
Machi
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 10:21
Re: Proč to Subaru dělá?
Já vím... >:D Já osobně chápu, že si tohle auto někdo koupí, ale mrzí mne, že lidi jako on nechápou, že pro někoho ta přidaná hodnota, která tam možná někde je, není tak důležitá, jako jiné plusy jiných konkurentů, jako nižší cena, lepší dynamika, atd..

A s tím trojválcem je to typická argumentace, ale za cenu tohoto Subaru mám plnotučný 4válec turbo a ještě s markantně vyšším výkonem a pak už se misky vah hýbají trochu jinak.
5. 1. 2018 10:06
Re: Auto má jezdit...
Subaru má problém s odbytem? Prozraď, jak jsi na to přišel >:D

Subaru má takové procentuální nárůsty, že by mohli ostatní závidět. Bavil jsem se s nejedním prodejcem a všichni do jednoho si stěžovali na to, že mají jen omezený přísun aut. Že by prodali daleko víc. Tak asi tak ;-)
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 09:36
Re: Proč to Subaru dělá?
To by si taky mohl vzít poslední "ale" všem bojovníkům za atmosféry, díky CVT se mají alespoň na co vymlouvat ;)
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 09:13
Re: Jiná nátura
Mám na to jiný pohled, Impreza je prostě a jednoduše "jen" hatchback velikosti kategorie C segmentu. Byť bude sebelepší, tak mimo AWD nedává nic moc navíc, motor je průměrně dynamický a ve spojení s převodovkou je to ještě horší. Pokud budu brát to, co za své peníze dostanu, je to malé auto za cenu o třídu většího kombíku, nebo stejně velkého auta s lepší dynamikou. Jen namátkově kdo jsou podle mne konkurenti, kterým bych dal radši přednost :

[odkaz]

4x4, kombík

[odkaz]
[odkaz]

"prémiovky"

[odkaz]
[odkaz]

Silnější auta stejné velikosti, Fokus ST už je za cenu testované Imprezy a né nejlevnější, ale ten rozdíl ve výkonu je propastný :-)
Avatar - iudex
5. 1. 2018 09:13
Re: lineartronic?
Jednoducho: lebo ho nemajú (a cudzie HDM automaty sa tam pre konštrukciu boxer nezmestia). Takže CVT je priznaná z núdze cnosť. 8-s
5. 1. 2018 09:05
subaru
...mam rad,ma charakter...a Imprezu nadovsetko ....ale CVT mi nesedi sorry Subaru :-( :no: :y
8. 1. 2018 02:07
Re: Nepochopeni
Jsi takový tchoř. Objevíš se jednou za čas, zasmradíš a zůstane to hodně dlouho. Tvoje trollení vycházející z nevědění je již roky legendou.
Auto s CVT jsem měl ve firemní garáži téměř 4 roky a o fungování jsem za těch pár tisíc km, které jsem najel i já vím velmi dobře.
Porovnávat převodovku s točícím se kolem je nesmysl. Zatímco to se točit musí, převodovka nemusí monotónně a otravně výt v oblasti nejvyššího výkonu.

Víš, ona kdyby CVT opravdu fungovala ve všech směrech perfektně, pak by nebyly žádné virtuální stupně apod, naopak by klasické automaty vyhynuly.
7. 1. 2018 05:55
Re: Autor
viz níže pro Beefcakea. Jestli takhle startujete u každé normání otázky, brzo skončíte u lékaře >:D
7. 1. 2018 05:54
Re: Autor
Opravdu se subarista v této diskuzi = omezenec? ;-) PeteBiggy psal o koncernářích, můj dotaz směřoval k tomu, o jaký koncern se jedná a jestli ví, že i Subaru je součást koncernu. Vychladni :-!
7. 1. 2018 05:51
Re: Nepochopeni
;-) Ne, jen má bohužel pravdu.
6. 1. 2018 14:01
Re: Nepochopeni
"by při potřebě zrychleně nedrželo vysoké otáčky a neznělo jako postřelené prase"

Je potřeba číst celou větu. Tedy v překladu, CVT umí držet vysoké otáčky, ale zároveň řve jako postřelené prase.

To, že je CVT zabíjakem nejem výkonu, ale i zvuku dokládá aktuální WRX.

[odkaz]

Od 5:15 můžeš srovnat sám ;-)
6. 1. 2018 03:26
Lineartronic néé...
Sakra, když už konečně Subaru do Evropy vrátí Imprezu, tak to podělá tím variátorem...
Člověk by jim kvůli těm skvělým jízdním vlastnostem a charismatickému boxeru asi odpustil ladasco (vysokou cenu, velkou spotřebu, mělký kufr, nic moc design), ale přes absenci manuálu v Evropě prostě nejede vlak (v nižší střední třídě). I když je vlastně otázka, jestli toto auto svými rozměry ještě patří do evropského C segmentu? :-O
Avatar - iudex
5. 1. 2018 13:51
Re: EyeSight
Presne vystihnuté, najmä to "A tu slabinu má jen a jen proto, aby mohlo mít hlídání pruhu, adaptivní tempomat a antikolizní ochranu. To jsou jistě prvky, kterých si kupci těch nejlepších řidičských aut nejvíc cení."
7. 1. 2018 11:32
kde je Hammunasakra:))
Je super, že když se napíše, jak DSG škube, tak je špatný DSG. A pokud tu autor napíše, že škube lineartronic tak půlka diskutujících napíše, že s tím autor nejel a druhá, že to nepochopil:DD
Variátor patří do sekačky a v Subaru to byl vždycky nejslabší článek.
6. 1. 2018 06:05
Re: Nepochopeni
Podřadíš a čekáš? To na co si vzpomínáš ty je v zásadě jedno. Při podměrečné hustotě dálniční sítě v ČR a zároveň intenzitě provozu běžně využíváme nárazově i více než v tomto případě udýchaných 115kw.

Zkus si manuál nebo opravdový automat, tobě doporučuji Aisin, ZF by jsi nemusel vydýchat ;-)
6. 1. 2018 06:03
Re: Nepochopeni
Lineartronic není bezestupňová převodovka? Nemá vlastnosti takové převodovky? A musí být naprogramován tak, aby se choval jako klasický automat?

Takže se chová jako ostatní CVT. Výkon není, není motor. Resp je, starý 5° manuál na americkém trhu s ním funguje.

Znovu se ptám, co mě donutí si zvykat z pohledu mnoha lidí do horšího pohonného řetězce, s Haldexem za 700?
Avatar - JohnST
5. 1. 2018 21:57
Subaru ku baru
Auto vypada jak z bazaru a ta prevodovka je uplny, ze des. Na 6 rychlostny stupen z 80-120 za 30 sekund? Smiesne. To auto som jazdil asi 50km a ked som z neho vystupoval tak som bol rad. :-!
5. 1. 2018 16:12
Re: Nepochopeni
Ještě jsem nejel s CVT, které by při potřebě zrychleně nedrželo vysoké otáčky a neznělo jako postřelené prase (vyjma V6 v Lexu). Je to otravné a nechápu proč bych to měl chtít.
Navíc nijak výkonný motor k jekotu ještě velmi neadekvátně akceleruje.
Avatar - feroj
31. 1. 2018 14:01
Re: Pružnost
absolútne k ničomu ... respektíve k potvrdeniu, že holt štvorválcový atmosferický dvojliter s cca 110 KW sa nemôže porovnávať so štvorlitrovým osemválcom cca 400KW, ktorý by aj s 1200ot. na na zaradenú šestku zrýchlil aj s preklzom kolies a jemným ustrelením "zadku" skorigovaným elektronikou a za cca 6-10s by už uháňal skoro 200km/hod. :-!
Avatar - feroj
31. 1. 2018 13:21
Re: Jiná nátura
ešte som sa na novú Imprezu HB naživo pozrieť nebol... ale z môjho pohľadu vyzerá dobre z vonku aj z vnútra(interier aj exterier)... celková dĺžka auta je cca ako Astra G - sedan, teda cca o 20cm kratšia ako Oktávia (liftback)... je širšia ako Astra G, cca ako Oktávia, keďže má o 100l menší kufor, tak je zrejme, že z veľkosti auta ťaží hlavne priestor pre cestujúcich... ta Astra G s 1.6 74KW stála v 1998 680tis., teda skoro toľko ako táto Impreza... tiež som cca 2roky dozadu dával do konfigurátoru Oktáviu, Mazdu 3, Focus... a v podobnej výbave mi vychádzali +- rovnaké ceny pri základných motorizáciách...

A ako tak čítam príspevky v diskusii predokolky s 1.5T Ecoboost a o 100-150kg nižšou pohotovostnou hmotnosťou, s lepším automatom, prípadne manuálom? majú rovnakú spotrebu ako skoro plne vyťažený Levorg s Lineartronicom a AWDv slušnom diaľničnom tempe...
Avatar - iudex
11. 1. 2018 11:17
Re: Super CVT?
Jasne, trošku podpichujem. ;-) Ale moja pointa zostáva rovnaká: prečo Impreza, ktorá nielen ako pozostatok dávnej športovej slávy k športovému vnímaniu zvádza, ale aj aktuálne s parádne vyladeným podvozkom by to športovejšie zvezenie umožnila, zabíja akúkoľvek dynamiku už tak neveľmi silného (resp. v prípade 1,6ky zúfalo slabého) motora tým, že nanúti iba automat, aj to ten najhorší možný.
10. 1. 2018 17:54
Re: Super CVT?
Počkéééj - trošku taháš za chloupky viď? Taky jsem subarista a nemyslím, si, že je ta CVT úplně čupr - abychom to zase neobraceli, jako lívance.....Skalní Subaristi touží po turbíně a pořádném DCCD etc.. Případně s automatem po turbíně s VTD.... Můžeš si vybrat, pokud chceš ESS bohužel s CVT...
9. 1. 2018 21:47
Re: Si zapiš:)
tak čistou mechaniku snad jen špéry na všech třech diffech - a i to v mnoha případech není spása....
Avatar - white label
9. 1. 2018 19:57
Re: Super CVT?
Myslíš ten motor, nebo Honzu Koubka... >:D
Sám osebe by tak unaveně působit nemusel, ale to by u sebe nesměl mít to CVT. >:-[] ;-)
Avatar - Beefcake
9. 1. 2018 19:46
Re: Super CVT?
Ten test som samozrejme uz videl perdtym a by ma zaujimalo, ako dokazal zhodnotit samotny motor a odmysliet si prevodovku, kedze tie spicky skryva. 115kW/200nM, co sa lahko vytacia a vykonove krivky su ake su, nemoze byt sam osebe "unaveny".
Avatar - Beefcake
9. 1. 2018 19:43
Re: Si zapiš:)
Ano, ale ja nehovorim o nich.
Pretoze ked sa povie "mechanika", vela ludi to to mu za svaty gral, ale nie je to take jednoduche.
Avatar - white label
9. 1. 2018 18:30
Re: Nepochopeni
Jenže Impreza nemá silný turbodiesel se slušným krouťákem (jako Qq) a ani v tom Outbacku/Levorgu zřejmě nebyly slabé benzínové atmosféry! ala Impreza.
Avatar - white label
9. 1. 2018 18:27
Re: Super CVT?
Jj:
"...zoufalé vytí, jak se převodovka snaží najít chybějící točivý moment."
"...na D1 v prudším stoupání otáčky vylétly skoro až k omezovači, aby naložené auto tu 130ku udrželo." ;-)
9. 1. 2018 16:04
Re: Si zapiš:)
to ano - ale modely s AT a VTD to daly....
9. 1. 2018 16:02
Re: Si zapiš:)
no kéž by. Ale trochu mne děsí ta novost maloobjemového motoru - 1.6ku mají - jiná kává než atmo.... Nechme se překvapit....
Avatar - Beefcake
9. 1. 2018 11:34
Re: Závěrečné shrnutí
Ako, aj to je argument, co o niecom hovori. Ze sa logika ciastocne prisposobuje je verejne zname tym, ktory sa o to zaujimaju. A nie tym, co zaspali niekde 10rokov dozadu.
Avatar - Beefcake
9. 1. 2018 11:32
Re: Si zapiš:)
Torsen ma aj svoje nevyhody (staci si pozriet tie videa s trakciou len vzadu) , aj ked na normalnejsie jazdenie je to ok a Subaru je symetricke aj s MPT...
No a pri starom mechanickom Subaru stacilo prekrizit kolesa a kedze dost modelov bolo bez LSD (alebo jeho emulacie), tak skoncili.
Avatar - Emel
9. 1. 2018 08:18
Re: Si zapiš:)
No to snad radši ani ne, ta kombinace bílé a žluté v interiéru je na mě trošku moc. Ale tohle bych si nechal líbit
[odkaz]
8. 1. 2018 23:33
Re: Si zapiš:)
Třeba tě v budoucnu potěší tato:

[odkaz]

:-)
Avatar - AnGeor
8. 1. 2018 20:38
Re: Nepochopeni
v Outbacku i Levorgu se to CVT chova presne jak popisujes, proste radi jako HDM automat. Pouze pokud jedes pomalu, po meste a zrychlujes velmi zvolna, tak drzi otacky, obvykle kolem 1800-2000

prave proto se divim, jestli nova Impreza tohle neumi, byl by to krok zpet tak snad v sobotu se svezu a uvidim ;)
Avatar - white label
8. 1. 2018 19:57
Re: Nepochopeni
Pokud narážíš hlavně na poruchovost, tak pravděpodobně ano, i když zrovna webpaja s ní údajně najel hodně km a bez problémů.
Co se projevu týče, velmi podobné problémy jako u (převážně japonské) konkurence.
Jak jsem psal, jen jednou mi CVT v autě nevadilo a byla to předváděčka Nissan Qq s nějakým silnějším turbodieselem. Ale to bylo cíleně naprogramováno tak, že se to chovalo hodně podobně jako hdm, při zrychlování stoupaly otáčky a následně (simulovaně) došlo k "přeřazení/odřazení". V ten samý den jsem jel s předváděčkou Suzuki S-cross (nejsilnější benzín v nabídce + CVT) a naopak "tragédie".
U Audi Multitronic skončil taky proto, že zákazníci měli lepší alternativy automatu, což (nejen) u Subaru bohužel neplatí. Kdyby dali na výběr i povedený hdm, CVT by zřejmě z nabídky také (časem) vypadla.
Avatar - AnGeor
8. 1. 2018 19:09
Re: Nepochopeni
tak to neni moc dobry zastupce tohoto typu prevodovky, to se asi shodnem ;)
8. 1. 2018 18:41
Re: Závěrečné shrnutí
Považuješ silné klasické čtyřkolkové Subaru za posměšek? ;-)
8. 1. 2018 18:34
Re: Si zapiš:)
no jo - jenže to už nová auta nejsou pro nás - proto se držím starého 2.0XT a marně koukám kolem. Když už se juknu do saloounu v takové té předhorečce, tak mne to pak přejde - a to nejsem žádná bůhvíjaký řidič - jen prostě - a to je asi to, co píšeš - když už si zvyknu, že auto nasměruju, tak nečekám, že mi to v půlce manévru okecá nějaký systém . Neskutečný ose.j je to ve služební škodovce s asr, esp etc.., co tě zastaví v prvním kopečku a sněhu, tady než v menu najdeš esp off...............a to je jen malinkatý příkládek....
8. 1. 2018 18:31
Re: Si zapiš:)
Tahle tmavá modrá na testovaném autě je taková, která na šmrncovním HB moc nevyzní. Kde je ta zelinkavá, oranžová (XV), ty by seděly.
8. 1. 2018 18:29
Re: Si zapiš:)
Nesnáším, když něco od auta chci a ono se mi mění pod rukama a zadkem. To co uměl můj starý Allroad nebo Outback je přesně druh AWD, který mám rád.
Přibržďování kol a distribuci kam určí elektronika nemusím ;-)

...k dovětku...věřím >:D
8. 1. 2018 18:23
Re: Si zapiš:)
máš nějaké ověřené info ohledně 1,6 turba? to by bylo už jiné kafe....
8. 1. 2018 18:22
Re: Si zapiš:)
no výběr pohonů myslíš asi MT vs CVT? v dnešní době směřující k autonomním elektromobilům je to prostě krok, který směřuje k hybridům a zřejmě považují implementaci MT za zbytný krok, včetně nákladového hlediska. Nevím, zda je případná MT kompatibilní s EyeSS - mám za to, že ne.
Ad výběr individualizací - asi máš pravdu - ale to jsem v autě nikdy neřešil, takže pro mne - neříkám, že pro ostatní, je to zbytečnost.
8. 1. 2018 18:09
Re: Si zapiš:)
Interiér v černé nebo černé, víc barev by si Impreza taky zasloužila a tenhle pohon rozhodně není ten čitelný systém, který Subaru odděloval od konkurence.

Hater? Nenech se mýlit, jestli mě na Subaru něco kromě tvarů (už pryč) zajímalo byl perfektní podvozek, který uměl skloubit jistotu i pohodlí a čitelné AWD.
Avatar - white label
8. 1. 2018 18:05
Re: Nepochopeni
Pokud vím, tak spíš Multitronic (Audi).
Avatar - Emel
8. 1. 2018 16:01
Re: Závěrečné shrnutí
Máš nějaká čísla? Dealer je v první řadě dealer...
Avatar - Beefcake
8. 1. 2018 16:00
Re: Jiná nátura
Snazim sa k tomu dopatrat na zaklade dostupnych informacii, ktorych moc nie je. A predpokladov, ze asi nezahodia principy, ktore uz maju overene a vyvinute. Dnes si to know how asi viac chrania. Ale som si isty, ze tieto vstupy co kedysi sa pouzivaju stale. Len vysvetlenie algoritmov nam tomu nikto neda.
Tak mi napada, ze skusim pozriet do servisneho manualu vecer.
Je to varenie z vody, to je jasne :-)
Avatar - Beefcake
8. 1. 2018 15:53
Re: Závěrečné shrnutí
Hovorim o tom, kde moznost maju.
Staci sa spytat u dealerov, co je preferencia. Vyrazne v prospech CVT (tam kde je volba, napr. Forester, Outback,XV) to bolo uz pred rokom.
Darmo si tu niektori robia primitivne posmesky.
Avatar - Beefcake
8. 1. 2018 15:53
Re: Závěrečné shrnutí
CVT sa sprava tak, ako sa sprava vodic. Podla prace s plynom bud ako CVT alebo dokaze "radit".
Okrem toho sa casom prisposobuje (uci sa) navykom vodica.
Tazko vysvetlovat tym, co si stale melu svoje.
Avatar - Beefcake
8. 1. 2018 15:50
Re: Si zapiš:)
No to je fakt rozkosne. Tak uz nielen problem s motorom a CVT, ale malo farieb a nieco s interierom ?
To ako tam chyba vodotrysk ? Alebo ma malo odtienov ?
Plus za ten "akoze Haldex" by boli ine automobilky velmi radi.
Hejter ako vysity.
8. 1. 2018 15:32
Re: Autor
Zavlekli to obecně novináři a to jen proto, že to tak znají z prezentací. Nevím, proč podobnou ptákovinu omílat po nich.
Avatar - AnGeor
8. 1. 2018 15:16
Re: EyeSight
jak jsem psal, snad se s ni o vikendu projedu, takze jeste nehodnotim, ale zda se mi podivne aby ji takhle zkazili.

jak se ti to auto libilo, krome CVT?
Avatar - AnGeor
8. 1. 2018 15:13
Re: Motory
litrovým turbem jezdím běžně - to se chlubis nebo si stezujes >:D

sranda ;) me to je taky jedno
Avatar - AnGeor
8. 1. 2018 15:09
Re: Závěrečné shrnutí
kdyz zacali prodavat predposledni model outbacku, tak vsichni testeri breceli, ze to neradi a udrzuje to motor v otackach pri akceleraci. pak v diskuzich, stejne jako tady, se vyrojili bychari, kteri si uz uz sli pro outback, ale kvuli tomu, ze to neradi ho nekoupili. ted to tedy radi pri pozadavku na prudsi akceleraci a to je taky spatne

kdyz vylezlo STI hatch, v diskuzich opet bychari uz uz sli pro STI ale chteli sedan, dneska zase breci, ze chteli hatch...

to si nevyberes a jelikoz Subaru neni soucasti AUTOMOBILOVEHO koncernu, nema takove moznosti jako treba Skoda, ktera de facto jenom tvori design a zbytek sklada z toho, co jim da matka ;)
8. 1. 2018 12:55
Re: Jiná nátura
Jenže ty nevíš, jak to dělají. Psal jsi, jak by to mohlo být, a ne moc detailně. A šlo čistě o nominální dělení, nějaké natočení volantu tu nehraje roli.
Avatar - Emel
8. 1. 2018 12:14
Re: Si zapiš:)
Souhlasím s barvama. Dvě modrý metly, světlá a tmavá, červená metla - to je celkem ok. Že má Octavia šedesát odstínů nejen šedé za celkem rozumné peníze je fajn, ale Subaru je na tom ještě celkem dobře a neměl bych problém si vybrat.

Motory... až budou, tak se můžeme bavit, zatím se pokud vím o tom turbu nic konkrétního neví (objem, výkon apod.). Diesel... nenapsal bych úplně že je diesel nesmysl, jako nesmysl to vidím o třídu níž, kompakty mají ambice zastat občas i roli auta na dálky a taková Octavia jistě prodává v naftě drtivou většinu, a to i přes existenci slušných (dnes už) benzínů. Ale fajn, pokud Subaru diesel moc neumí a umí benzín a hybrid, tak jsem pro, ať dělají co umí raději než si kazit renomé s boxer diesel, reálně hybrid tu roli zastane a lidi si na to snad časem zvyknou.
8. 1. 2018 09:23
Re: kde je Hammunasakra:))
Selektívna slepota v priamom prenose
8. 1. 2018 02:16
Re: Závěrečné shrnutí
Jasně >:D >:D >:D :yes:
8. 1. 2018 02:08
Re: Nepochopeni
To mě těší, já jen, že jsem auto s CVT měl dost dlouho na firmě a sám jsem s ním něco málo najel taky. ;-)
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 21:42
Re: Jiná nátura
No ved to som spominal, ze nieco mozu mat zrejme dane tabulkami a zvysok su realtime premenne. Tie veci, co si spomenul, su pre vypocet uplny zaklad. Dalej to bude na 100% modifikovane natocenim volantu, aktualnym priecnym zrychlenim,senzormi na kolesach, mierou stlacenia brzdy a kadecim inym.
7. 1. 2018 21:15
Re: Jiná nátura
U Haldexu se zadek odpojuje s ubraným plynem i při brzdění brzdami, alespoň u běžných nastavení. Výrobci tvrdí že je to prý kvůli správné funkci ABS. Asi by se o tom dalo diskutovat

Jak to má nastavené Subaru nevím. Obecně by mi přišlo lepší kdyby se pohon neodpojoval

Jinak ještě k tomu rozdílu mezi Haldexem a spojkou v Subaru. Technicky není důvod aby i Haldex byl nastavený na pseudotrvalých 40:60, je tu ale jeden zásadní rozdíl a to je poloha motoru. Zatímco Subaru je podélné, Haldex se dává do aut s motorem napříč, kde má zadní pohon výrazně větší ztráty. Proto se Haldex programuje na co největší odpojování zadku. U motoru podélně to problém nedělá takže může být přenos výkonu dozadu nastavený podstatně výše.
7. 1. 2018 21:09
Re: Jiná nátura
Ano, tak to zřejmě funguje, nyslím že není skoro důvod pochybovat
7. 1. 2018 21:06
Re: Jiná nátura
:yes:

když jsi zmínil to, že hnací strana musí mít vyšší rychlost, napadla mě další otázka. Jestli když brzdím motorem brzdím všemi čtyřmi, nebo jen předkem. Při jízdě na hodně kluzkém povrchu by možná bylo dobrý vědět..
7. 1. 2018 20:58
Re: Jiná nátura
Ano, to si představujeme podobně. Potřebuješ znát výstup motoru a aktuální převod. Potřebné informace by snad auto mělo mít, aby se dala vytvořit odpovídající mapa pro přítlak spojky. Přešel bych i to, kdyby to nebylo nějak extra přesné. V principu by to dělalo, co tvrdí, byť třeba hrubě. Takže to jde, ne, že ne. Ale to je to, co jsem chtěl slyšet, abych uvěřil, že to dělají. Že třeba vychází z polohy škrtící klapky, otáček a převodového poměru (jelikož se tu bavíme o CVT), aby zjistili (zhruba) moment na výstupu převodovky a podle toho nastaví přítlak.
7. 1. 2018 20:31
Re: Jiná nátura
Předpokládám že i mladí nadšenci umí googlit. Tenzometr by neměl být sprosté slovo :-)
7. 1. 2018 20:29
Re: Jiná nátura
tak určitě. Snažil jsem se vyhnout slovu "tenzometr" pro případ, že by nějaký mladší nadšenec dočetl diskusi až sem :D.
7. 1. 2018 20:16
Re: Jiná nátura
Já to chápu tak, že přítlačnou silou na spojku zvětšuji její tření a tím pádem přenášenou sílu, resp. moment, jelikož se to točí. Moment přenášený třecími plochami navíc nezáleží na vzájemné rychlosti, ale jen na síle a koeficientu tření, takže pokud vím, že motor má v nějakých otáčkách 100 Nm, tak nastavím tlak na spojku tak, aby výsledný "třecí moment" byl 40 Nm a tím pádem přenáším v poměru 60:40. pokud se hnou otáčky motoru a nejsme zrovna u motoru který má momentovou křivku tvaru žehlícího prkna, musím upravit přítlak.

Takhle ten zjednodušený model fungování chápu, ale jak říkám, jsem spíš teoretik, takže to možná v praxi bude fungovat trochu jinak >:D
7. 1. 2018 20:14
Re: Jiná nátura
Moment bych měřil pokud možno tenzometry na hnacích hřídelích
7. 1. 2018 20:08
Re: Jiná nátura
No, já myslím, že pokud bys měřil moment na dynamometru, tak ano. Moment by klesal o to, o co by moment na zadní nápravě rostl (pokud neřešíme ztráty). Pokud bys ale měřil moment staticky (třeba siloměrem na rameni), tak by to bylo jinak. Kola by se lehce pootočila v závislosti na deformaci siloměru a pokud bys potom připojil zadní nápravu, žádnou změnu bys nenaměřil.
7. 1. 2018 20:06
Re: Jiná nátura
Jinak poměr momentů dává smysl u diferenciálů. U spojek je to spíš zavádějící. Musí za tím něco být, aby tak fungovala.
7. 1. 2018 20:03
Re: Jiná nátura
Pořád uvažuji situaci, kdy předek a zadek mají naprosto stejnou rychlost, tedy i s otevřenou spojkou. Nepředstavoval bych si ji tedy jako brzdu.

Jde čistě o myšlenkové cvičení, jak se projeví práce spojky. Klidně si to můžeš představit jako dvě paralelní hřídele, spojené na obou koncích (třeba přes ozubená kola), kdy máš na jedné hřídeli spojku (druhá hřídel bez spojky tu představuje vozovku). Pneumatiky mne tedy nezajímají. Ve hře je však elastická deformace hřídelí. To je ostatně to, co bych měřil.
7. 1. 2018 19:51
Re: Jiná nátura
Otázkou však je, co bych naměřil, kdybych měřil moment síly na přední nápravě. Viděl bych pokles, jak budu spojku přitláčet? Cítím, že bych ho měl vidět, ale "seeing is believing." :-)
Avatar - Emel
7. 1. 2018 19:49
Re: EyeSight
Každé auto je nějakým kompromisem, stoprocentně. Ale u spousty si můžeš ten kompromis trošku mixnout dle svého - palivo, výkon, pohon, převodovka, výbava.

Impreza s atmosférou jde mimo mě. Levorg s tou 1.6T by ale mohl být docela blízko... a pokud by jezdil fakt dobře, asi bych byl ochoten i ke kompromisům. Ale potřeboval bych vyhodit CVT a třeba střešní okno z té prostřední výbavy a dostat se někam k 750 ceník / 680 po slevě.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 19:49
Re: Jiná nátura
Prave, ze na to vytiahnutie z priekopy to musis mat spravene poriadne :-)
Pri MPT isto nebude spojka uplne "uzavreta" za normalnych okolnosti, mozno tak pri xmode na snehu ci lade. A hlavne to nefunguje len reaktivne - necaka na preklzy, ale pracuje v realnom case a meni podla mnozstva vstupov zovretie.
Tu su zaujimave postrehy [odkaz] , aj ked pre VTD.
7. 1. 2018 19:31
Re: Jiná nátura
ten rozdíl otáček způsobený nepřesnostmi jsem neuvažoval záměrně. Řešil jsem spíš fyzikální model té situace.
Dlouhodobě udržet tu spojku uzavřenou... psal jsem tady před chvílí že u mazdy nejde ani krátkodobě :D. je to fakt jen "vyprošťovací" záležitost.
To řešení fordu je zajímavý no... otázka je jestli to není tak trochu zbytečnost..
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 19:19
Re: EyeSight
tak subaru proda nizka procenta aut s manualem, a to vcetne BRZ a WRX

myslis si, ze ti zakaznici, kteri chteji automat oceni "horsi radar"? ja ne, jsem za ES rad a CVT mi ani trosku nevadi a to jsem presedlal z mercedesiho HDM

proste to auto je, stejne jako kterekoliv jine, nejakym souborem vlastnosti, jistym kompromisem a v Subaru si asi blahove mysli, ze to co delaji, je dobre, pritom si staci precist diskuzi na auto.cz a hned by prodavali alespon o milion aut vice :-)

navic, i zde plati pravidlo 6 - pokud se ti to nelibi, nekupuj to ;)
7. 1. 2018 19:16
Re: Jiná nátura
Tak pak má asi zbytečně bohatou výbavu. Dříve jsi za tyhle peníze koupil ORS s rozumnou výbavou. Nevím, jaká je dnes situace, ale o moc výš bych nebyl ochoten jít. Každému, co jeho jest. Za kolik je Mazda 3 se silnějším dvoulitrem? 560? A Revolution není slabá výbava (v nižší snad není, ne?). Jo, dnes už je to starší model, ale při uvedení byla ještě o něco levnější. Samozřejmě, je tu pohon všech kol a samočinná převodovka.
7. 1. 2018 18:46
Re: Jiná nátura
Předpokládám že hnací kola při odvalování i bez prokluzu mají přece jen nepatrný "skluz" daný elasticitou pryže. Takže napevno hnaná kola (v našem případě přední) mají tendenci se točit nepatrně rychleji oproti připojované nápravě a to už stačí aby případná sepnutá spojka přenášela moment i dozadu. Pochopitelně je podmínkou aby zadní kola neměla v rámci ojetosti výrazněji větší průměr než přední

Jinak plným sepnutím haldexu nebo spojky u subaru se nerozdělí moment 50:50. Teoreticky by sice mohl, ale v praxi to v reálné jízdě nemá šanci dlouhodobě udržet

Druhé řešení je pak to co má třeba FocusRS, nejde o to GKN ale o převod předek-zadek, který je záměrně několik procent do rychla což při plném sepnutí vyvolá driftovací režim jízdy. V takovém případě rozdělení momentu přesáhne 100%, takže může kolísat klidně kolem hodnoty třeba -20:120 a pod.
7. 1. 2018 18:42
Re: Jiná nátura
Já si fakt myslím, že těch klidových 60:40 je takový údaj do brožury. Myslím že to spíš znamená, že spojka je standardně nastavená tak, aby v případě prokluzu bylo posláno 60 tam a 40 tam. Dokud kola neproklouznou, případně se nemění rychlost jejich otáčení, nemá smysl o dělení momentu mezi nápravy tímto systémem mluvit. Poměr se projeví až při rozdílu otáček na vstupu a výstupu spojky.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 18:31
Re: Jiná nátura
Zaujimavejsie je toto: [odkaz]
1:30 s X-Mode.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 18:21
Re: Jiná nátura
Dobre otazky a logicke uvahy len neviem, kto na ne da presne odpovede :-)
Ak nie je rozdiel v otackach, v adhezii, teda aktualny moment je 50:50. Ako tam zakomponovat tych kludovych-standardnych udavanych 60:40 mi v tejto chvili nenapada.
Co ale viem na 99.99%, tato MPT nikdy nespravi to, ze by zadok uplne odopla (ak samozrejme nedojde k nejakej vaznej chybe).
Ono to teoreticky moze byt tak, ako pises pri Haldexe, len viac utiahnute, ale ked mam pravdu povedat, zda sa mi to prilis jednoduche vysvetlenie.

"Počítal jsem s tím, že něco takového dělají. Dělá se to proto, že spojku chtějí povolit. Na to jsem právě narážel. Že asi budou dělat to, co dělají jiní. A kdo ví, na jaké hodnoty jdou. ". Ze sa trochu povoli, to je jasne, ale prave to bude zaujimave, ze na kolko. V tych algoritmoch bude podla mna zakopany pes, preco im to v medznych situaciach funguje lepsie ako inym, hlavne ked je trakcia velmi velmi zla a na malo kolesach (co uz nie je len o zatacani). Ja si myslim, ze to bude stale vyrazne viac utiahnute ako pri Haldexovych systemoch (teda pardon - BW :-) ).
V kazdom pripade to este skusim nejako dohladat, ale neverim, ze najdem nejake interne detaily, to uz by som na ne asi davno natrafil.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 17:55
Re: EyeSight
Ach jo. Ano, možná je to lepší radar, a stojí ten lepší radar za za horší řidičské auto? Nebyla by lepší volba horší radar+ lepší převodovka?
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 17:50
Re: EyeSight
tak nevim: "proste ES vyzaduje automat, tim padem tam je?"

nikde netvrdim ze to bez automatu nejde, proste ES je trosku vyspelejsi nez ty radary u konkurence?
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 17:31
Re: EyeSight
Tak ještě jednou, když ti nejde číst: "A jsou to prvky, které má zcela běžně konkurence i ve spojení s manuálem. Možná u Subaru fungují líp, než u konkurence, ale ku.va, hlavně mít lepší hlídání pruhu za cenu absence lepší převodovky v autě s možná nejlepším podvozkem ve třídě?!"
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 17:30
Re: Motory
Jak píšu - konfigurovatelnost. To je podobný jak s Mazdou.
7. 1. 2018 17:25
Re: Jiná nátura
Souhlasím s tou hvězdičkou dole. Sice nejsem expert na strojní součásti, ale takhle se třetí spojka chová, pokud si něco z tý školy pamatuju :D. Dokud se kola točí stejně rychle, je jedno jestli je na spojce 100:0 Nebo 50:50 jelikož jak píšeš, jsou zadni kola hnána přes silnici, což tvoří klasický silový obrazec, který jasně ukazuje, že části spojky se musí točit stejně rychle ať je tlak spojky jakýkoli. Když ale tenhle silový obvod (motor-prední kola-silnice-zadni kola) někde rozpojíš, zadní kola se začnou točit jinou rychlostí a spojka vstupuje do hry. A to buď tak, že teprve začíná reagovat z měření otáček kol, nebo tak že je už "předzamčená" a prokluz připojované nápravy nedovolí, dokud rozdíl nedosáhne nastavené hodnoty. V případě 50:50 tedy nepovolí vůbec. Což mě vede na ještě jednu připomínku. Ve strojní praxi jsem se setkal spíš než s dělením poměru na X:X s udáním hodnoty prokluzu, tedy například tolerance 10% rozdílu sil mezi částmi spojky. Údaj X:X je spíš do reklamy
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 17:20
Re: Jiná nátura
ja uz tady minule postoval video od chvaly, outback pri rozjezdu na ledu do kopce okamzite hrabe vsemi koly, passat na stejnem miste nejdrive hrabne predkem, pak pripoji zadek, takze maji to asi nastavene jinak nez haldex, jak to je netusim :-)
Avatar - Emel
7. 1. 2018 17:16
Re: Motory
Problém je, že se to celé dostává moc vysoko. Ano, díky automatu, díky, 4x4, díky výbavě. Takže pokud fakt chceš automat, chceš 4x4 a chceš nějaký EyeSight system, tak je to asi v pořádku.

Pokud ale nepreferuješ CVT před manuálem, pokud je pro tebe 4x4 jen "nice to have" pro pár výletů do Krkonoš za rok, kde s FWD stejně vyjedeš... tak si to tu cenu podle mě obhájit nemůže. Za 700 se dá třebas slušná Insignia 1.5T 122kW (akční ceník, ale slevu dostaneš ještě slušnou).
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 17:10
Re: EyeSight
maji, ale asi trosku jiny, ze? proste ES vyzaduje automat, tim padem tam je?
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 16:55
Re: Motory
Tak tos mě špatně pochopil, litr jde určitě nakonfigurovat daleko dráž, já jsem se ho jen pokusil vybavit na úroveň co nejpodobnější Impreze. Žádný extrém. Takže se dá říct, že Impreza 2,0 4x4 stojí to, co Oct. 1,0TSI předohrab.
Za těch 700 je to u Imprezy až druhá dražší výbava, a i ta první je dobře vybavená. Takže problém je spíš konfigurovatelnost (příliš velká výbava), než to, že je předražená.
7. 1. 2018 16:51
Re: Jiná nátura
Zkušenost mám s mazdou poslední generace, která tak po deseti minutách blbnutí na sněhu napsala ať zastavím, že se "diferrnciál" přehřívá. Když jsem se na to ptal, bylo mi řečeno, že systém je určen k podpoře přední nápravy na limitu, ne pro neustále plné zatížení.

Myslím že v tom bude ten zásadní rozdíl jednotlivých systémů. Někdo to nadimezuje jako náhradu kolemjdoucího co tě vytlačí z příkopu, někdo jako náhradu plnohodnotné 4x4.
Jinak bych řekl že pro tu mezinápravovou spojku by stačilo hlídat moment motoru a tomu upravit přítlak. Jak už někdo psal výše, dokud jedna náprava neproklouzne, je spojka zamknutá a rozdělení nemá smysl řešit. Když ale proklouzne, určí spojka přítlakem kolik síly na ten zadek poslat.
Ještě ale doplním že takhle to chápu já, zabývám se bohužel jinými oblastmi strojařiny.
7. 1. 2018 16:26
Re: Jiná nátura
Je to neobvyklé, protože se s takovou hodnotou nesetkávám. Třeba 50:50 jako nominální není nic překvapivého a dá se pochopit, jak k tomu došli. Ale vem si třeba těch cca. 95:5, co se běžně udává u Haldexu. Dokáži si představit, že je spojka jen lehce přitlačená a prostě není možné, aby přenesla víc než X (*). Problém je, že to máš udané v procentech a procenta jsou relativní. Skutečně se tedy přítlak mění tak, aby její limit korespondoval (alespoň hrubě) s 5 % aktuálního momentu? Nebo to jen pro laickou veřejnost příliš zjednodušili? Ve své podstatě je to stejný problém, jen vyšší hodnota u Subaru značí, že by spojka měla být mnohem víc přitlačena. Což mě právě vede k zatáčkám. U Haldexu je to tak malé číslo, že to nemá moc smysl pitvat. Chovat by se to mělo pořád jako předokolka. A tak malý přítlak by nemusel dělat problémy při zatáčení (při běžné jízdě - nebude to ideální, ale snést by to snad mělo jít).

Počítal jsem s tím, že něco takového dělají. Dělá se to proto, že spojku chtějí povolit. Na to jsem právě narážel. Že asi budou dělat to, co dělají jiní. A kdo ví, na jaké hodnoty jdou. Jak jsem napsal, je tu jedna zajímavá možnost.

Ano, elektronika řídí spojku, a řekněme, že spojka řídí rozdělení. Ale jak, to je ta otázka. Říkáš, že neustále prokluzuje. Normálně, když auto jede rovně, obě nápravy se otáčí stejně rychle (když zanedbáme odlišné opotřebení pneumatik). Pokud jsou otáčky rozdílné, musí to být nějak zajištěno a elektronikou to neuděláš. Chtělo by to označit příčinu, ne důsledek. A pak je tu samotné řízení. Jak určí, jaký přítlak zhruba odpovídá 40 %? Využívají nějakého senzoru, který běžně spojkové systémy nemají? Mají nějakou mapu a odhadují to z běžně dostupných údajů? Jaké by to asi tak mohly být? Představu mám. Jak říkám, jde o to, abych neměl pocit, že čtu jen brožuru a musel si domýšlet, jak by to asi mohlo fungovat, když je vezmu za slovo a budu jim věřit.

(*) Tady je pro mne trochu otázkou, jak se to chová, když tam žádný rozdíl v otáčkách není. Ty dva extrémy je celkem jednoduché si představit. Když je spojka úplně povolená, motor pohání jen předek a zadní diferenciál a kardan jsou poháněny zadními koly, jak se odvalují po silnici. U plně sepnuté by to mělo být 50:50, pokud obě nápravy kladou stejný odpor. Dalo by se tedy čekat, že s rostoucím přítlakem se budeš posouvat od 100:0 k 50:50. Cítím, že by to tak mělo být. Ale tím, že k zadku jsou dvě cesty (přes spojku a přes silnici), že tam není žádný prokluz, překročení limitu na spojce se nijak neprojeví, se mi těžko představuje, co se na té spojce přesně děje. Volá to po experimentu.
7. 1. 2018 16:10
Re: Nepochopeni
Přesněji 0,7. A nejde jen o zrychlení z 0 na 100, ale i o dynamiku a max. rychlost. Další příklad BRZ, rozdíl AT a MT je taky propastný...
7. 1. 2018 16:09
Re: Nepochopeni
Však já to já nijak nevyvracím a psal jsem, že žádné škubání se nekoná.
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 15:20
Re: Motory
tak jiste, lepsi je octavia, s trivalcem za 720 >:D

to uz vsichni vime ;)
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 15:07
Re: Nepochopeni
nevim jeste kde vidis toho zabijaka vykonu, to auto je o 60 kilo tezsi a na 100 zrychli o pul sekundy pozdeji? to je ten zabijak?
Avatar - AnGeor
7. 1. 2018 15:00
Re: Nepochopeni
ok, ktery MY? ja mel 2013 outback a ten neradil, 2015ka uz radi tak, ze nepoznas ze to je CVT, asi to budu muset natocit ;)
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 14:48
Re: Jiná nátura
Preco myslis, ze je 60:40 neobvykle ? Ono to zacalo na 90:10 v defaulte, v pociatkoch Lineartronicu a postupne to upravovali az na dnesnych 60:40.
Som to myslel tak, ze nieco asi maju predpocitane a nieco je realtime. Ale to su len dohady. Zrejme toto je to rozdielove knowhow. Skusim nieco dohladat. S tym momentom mas imho pravdu.
To zohladnovanie otocenia som spomenul ako jednu z veci co sa tam spomina, ked uz si s tym zacal, inak velmi pekny dokument, skoda, ze uz som z tych matematickych veci mimo.
Pokial viem, ina moznost ovplyvnenia "svornosti" tej spojky, ako ten solenoid (je ich tam celkovo tusim 7 aj na ine ucely) tam nie je, takze to bude cele len o tom a o vypocitani toho akuratneho nastavenia/povolenia spojky vzhladom na vsetky vstupne premenne. Ono je to mechanicky celkovo jednoduche, ale podstatny bude SW a logika. Stav AWD solenoidu je citatelny z RJ pocas jazdy (bohuzial nie OBD, ale SSM), na subaru fore chlapi uz toto skusali za jazdy, ako sa meni, z toho by sa to jasne dalo pochopit, ale nepamatam si to uz. Tu sa to kdesi rozoberalo [odkaz]

Ta spojka natvrdo zopnuta isto nebude, resp. istotne dovoluje nejaky preklz. Po dlhsej jazde po klukatej ceste s horsou trakciou do kopca je citit obcas, ako ked sa za nova vypalovali konzervacne sajrajty na motore :-)
A VTD je vyborna kombinacia trvanlivosti a funkcnosti.
Avatar - twistedTSD
7. 1. 2018 14:41
Re: Závěrečné shrnutí
Ale ne, zase kopanec do mě kvůli jedné otázce o čtyřech slovech, kterou sis vyložil jako urážku. >:-[] Já Imprezu nijak nehodnotil a jestli má pod kapotou tříválec nebo ne, je mi docela jedno. ;-)
Avatar - twistedTSD
7. 1. 2018 14:23
Re: Motory
Zajímavé, že můj avatar najednou budí takové vášně. A pak, že prý koncern je nudný.

1.0 T by mě v Impreze nepřekvapilo, Civic taky býval miláčkem všech milovníků starých pořádků. Na druhou stranu, Civic je o něco více na Evropu zaměřený model. Mně je to docela jedno, litrovým turbem jezdím běžně.
7. 1. 2018 14:02
Re: Nepochopeni
Ten odkaz jen potvrzuje, co jsem psal: CVT= zabiják výkonu.

Co se týče zkušeností, tak tě musím taky zklamat. Jezdím oturbeným Subaru s MT + občas atmosférou s CVT. Kombinace CVT + atmo motor je dobrá na pohodovou jízdu, o žádným cukání nemůže být ani řeč. Problém s CVT ale je, když chce člověk trochu víc využít potenciál motoru, tam už to přestává být příjmný...
7. 1. 2018 13:23
Re: Jiná nátura
Nejsem strojař a o spojkách toho zase tolik nevím, ale intuitivně bych čekal, že přítlak bude muset s momentem růst. Není to tedy otázka jedné, pevně nastavené hodnoty. Teoreticky se to dá. Ale jak jsem napsal, rád bych slyšel nějaký popis, abych mohl uvěřit tomu, že to skutečně dělají. Je to Subaru, 60:40 je nezvyklá hodnota, takže jsem ochoten věřit, že dělají něco, co jiní ne, ale stálý prokluz mi k tomu nestačí. Lidé kolikrát nechápou ani fungování základních mechanických prvků v autě (také nevím všechno), takže jim kolikrát nedochází, jaké nesmysly tvrdí. Setkal jsem se s tím u jiných systémů, takže jsem skeptický.

To o zatáčení a rejdu bylo spíš k zamyšlení, protože je to principiální slabina spojek jako takových. Dá se k tomu přistoupit různé, ale těžko říct, co je lepší, protože si vybíráš mezi špatnými řešeními. Teoreticky se můžeš snažit na to pohon dimenzovat, ale musím se ptát, jestli to za to stojí, jestli by nebylo lepší tam ten diferenciál dát. Je tu však jedna možnost a souvisí i s dělením. A čekal bych, že to v té argumentaci zazní.

Věci jako zohledňování úhlu natočení kol nejsou nic nového a neobvyklého. Dělají to snad všechny elektronicky řízené systémy. A řešit to musí právě proto, že spojku nemůžou nechat natvrdo sepnutou. No, mohli by, ale dobré by to nebylo (už jen kvůli reklamacím se tomu budou chtít vyhnout). Algoritmy pro nějaké odvozování povrchu budou asi jedinečnější a celkem by mě zajímalo, jak to funguje. Tohle však nesouvisí se základní otázkou, ani to neosvětlí problematiku zatáčení, protože tam se uvažuje dobrý povrch (to je ta nejhorší situace). U VTD je to o něčem jiném.
7. 1. 2018 12:48
Re: Jiná nátura
Ono je to totiž nežádoucí. Proto systémy s natvrdo připojovanou druhou nápravou nemáš používat, když máš dobrou trakci. V manuálu to bývá jasně napsané. Pohon to zbytečně zatěžuje. Spojky jsou v tomhle mezi kladivem a kovadlinou. Buď povolí a kompromitují schopnost pohánět všechna kola. Nebo nepovolí a budeš si huntovat auto. Jakýmsi řešením je také ti rejd omezit. :-) U spojek typicky volí první strategii. Druhou leda v režimu lock. Tahle situace jasně ukazuje slabinu spojek a proč je diferenciál dobrá věc. U svorného pak pochopitelně záleží, jak je té svornosti dosaženo. Otevřený uzavíraný elektronicky ovládanou spojkou je celkem dobrý systém. To je VTD Subaru.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 12:33
Re: Motory
Som zabudol napisat, ze kto chce auto jazdiace ako Impreza a turbo, ma tu Levorg aspon s tou 1.6T. Kto nechce CVT, ma momentalne smolu :-) (hviezdicky z NCAP sa tiez pocitaju vdaka asist.systemom - EyeSight iba s CVT). Stale je tu dost inych automobiliek, kde moze potom prudit zase s niecim inym :-)
7. 1. 2018 12:31
Re: Jiná nátura
Jak to ale funguje? Chci slyšet detaily. Čím je ten neustálý prokluz zajištěn. Odkud získává informace o aktuálním rozdělení. Abych mohl uvěřit, že neposlouchám jen přežvýkanou produktovou brožuru. Netrávím tím zase tolik času, ale o pohony všech kol se celkem zajímám a tyhle informace nezaznívají.

Přirovnání k Haldexu není o odladění, ale o konstrukci. A je to typicky myšleno abstraktněji, protože ve světě spojkových systémů jsou různá řešení, používají se různé druhy spojek, jsou různě dimenzované. Pořád jsou to však spojky a jako spojky se chovají. Do větších detailů se jde dle potřeby.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 12:28
Re: Motory
No jo, všem se nazavděčí nikdo. :-)
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 12:24
Re: Motory
"Ale k tomu je pak zbytečné se tak dřít se zbytkem auta." - kazdy ma ine preferencie a podvozok je zaklad auta, tuto navyse zdielany s viacero modelmi (samozrejme ladeny individualne), takze sa nenamahali iba kvoli Impreze. Nikde nie je napisane, ze motor bude len tento a nikdy iny. Z dobreho podvozka auto tazi vzdy, bez ohladu na motor.
Daju tam velke turbo, prihodia 100K k cene a potom zase bude problem, ze to auto pre niektorych nebude hodne 800t (teraz je nehodne 700t) :-)
Teraz je to zamerane na nejaku cielovu skupinu. Nic viac, nic menej.
Ja to beriem bohuzial ako specifikum EU trhu, kedze inde su pri rovnakom modeli aj tie motory o inom (a to nielen pri Impreze). Nehovoriac o 3.6L Outbacku v AU aj inde. EU si "vychovala" automobilky a tie nasledne zakaznikov - male turba, papierove spotreby, tah vocpoda, prakticky vyroba nafty.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 12:12
Re: Motory
Hele, k těm legendám - Subaru si dalo práci, a postavilo (zřejmě) fantastický podvozek. Dali do něj kvůli nízkému těžišti boxer. AWD dali přísně symetricky, snad kvůli ideálnímu rozložení váhy. Udělali všechno co mohli, aby to skvěle jezdilo.

A pak do toho dali dvoulitrové slabé atmo a variátor. Má to být auto pro méně náročné řidiče (třeba jako já)? Bezva.
Ale k tomu je pak zbytečné se tak dřít se zbytkem auta.
Avatar - _Karel_
7. 1. 2018 12:05
Re: kde je Hammunasakra:))
Hamuna by samozřejmě souhlasila, že variátor je nejhorší převodovka ever. Ale jen u Audi. Stejně, jako je nejhorší převodovka DSG. Jó, pokud by dvojspojku náhodou postavila Toyota, to by byla jiná.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 12:04
Re: Závěrečné shrnutí
"Bychari" (vsetko ex-pretekari) kupuju zasadne s MT, realni ludia po vyskusani vacsina s CVT.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 12:02
Re: kde je Hammunasakra:))
Nieco ten najslabsi clanok vzdy bude.
No a tuto je najslabsi clanok Machala, kedze sa nevie s autom rozbiehat.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 11:58
Re: Motory
Z akych legend ? Budicek !
Uz je to tu zase ten trojuholnik - motor, CVT, meno Impreza.
Na motore nevidim problem, CVT nemusi sediet kazdemu a meno ?

Auto s menom Impreza sa vyraba v takomto duchu uz 10 rokov, dokonca tam boli aj nefukane 1.5,1.6L a co je pekny hnus, aj dizle. A teraz tu ide X ludi riesit meno Impreza, lebo kazdy z nich ma asi nostalgicke spomienky na svoju mladost, ked mal jednu doma a bol strasne husty, ked s nou jazdil rally. A teraz mu to srdce trha ....

Sportovejsie verzie boli aj v minulosti ako Impreza WRX a potom uz len WRX(STI).
A to plati aj teraz, ked je tu stale uz zvlast rada WRX STI. Takze Impreza WRX (STI) je tu stale ako WRX (STI) a nie ako cista "Impreza", no pre hejterov a "bycharov" je to len dalsi dovod si nezmyselne kopnut len kvoli nalepenemu menu.
To najlepsie, teda podvozok, je tu stale a to este vylepseny.
A cena ? Karel to hore zhodnotil inak.
A trochu sa snaz aj pochpit precitane, lebo nikto tu nepise nic o "uzasnej" kombinacii. Len to jednoducho nie je taky pruser, ako sa tu ludia bez skusenosti snazia tvrdit. Aj Peter Velky uz pisal, ze s turbom mu CVT pride vyrazne lepsia.
7. 1. 2018 11:09
Re: Nepochopeni
Placas nesmysly, Pajo a motas se v tom teda poradne. Kazdym radkem jen poukazujes na fakt, ze nemas poneti o tom, jak vlastne CVT funguje a kde jsou jeji vyhody.
Kritizovat prevodovku za to, ze drzi otacky v optimalni urovni je jako bys kritizoval kola, ze se pri jizde toci.
7. 1. 2018 10:47
Re: Motory
>:D Takže si porovnej kde u svých motorů obecně začíná Škodovka a kde Subaru a porovnej, kde končí Škodovka a Subaru ;-)
A pak se zastřel >:D
7. 1. 2018 10:44
Závěrečné shrnutí
Dovolím si napsat ještě jeden poslední příspěvek a pak už opravdu zmiznu :-)

Jsou tu námitky, že Subarista rovná se omezenec, že zbytečně startujeme, razíme jen Subaru a nic než Subaru.....Hele, uznávám, že někdy pro nezaujatého příchozího to tak možná může i působit! Ale ona je to spíš jen reakce na místní odborníky, kteří píšou absolutní nepravdy a nesmysly a co hlavně, ti lidi očividně jsou jen weboví teoretici, ty auta vůbec neznají, natož aby se s nimi aspoň svezli!!! Ano, tady by přirovnání omezenci asi fakt sedlo jak hrnec na *!
Je to prostě jen reakce na nesmyslné kecy typu, že Subaru ztrácí na prodejích, že přijde Subaru 1,0 (podotýkám reakce od člověka se Škodovkou! Absurdní, a samozřejmě, downsizing bude, jelikož si to žádá Brusel, ale určitě ne na litrový motor, jak je tady zvykem). Reakce na narážky vůči ceně; dovybavte si na stejnou úroveň koncernový vůz a budete přinejmenším na stejné sumě, ne-li výš. A to je na straně Subaru (jelikož vyrábí jen v Japonsku a USA) samozřejmě ještě znevýhodnění 10% za clo. Jsem zvědav, jestli se do těch pár let naplní ona dohoda mezi EU a J, že to clo se postupně vytratí, tak jak se změní poměry prodejů.

Ještě jednou k těm převodovkám. Já mám XTčko krátce, takže zatím s Lineartronicem najeto poměrně málo. A řeknu to takhle, být k mání XT i v manuálu s viskózou a střed. difem za ještě další slevu 50 tis. (já tedy měl slevu v řádech statisíců, no spíš část miliónů, jelikož jsem si auto dovezl zvenku) jak je u Subaru zvykem, neváhal bych a bral! Ale kdyby tam byla cena shodná, bral bych zase tento moderní Lineartronic s MP-T. Zato minulé XVčko (měl jsem MY 2016) bych nebral s Lineartronicem nejen za shodnou cenu, ale ani kdyby ten "automat" byl o 50 tis. levnější!!! Ten skůtroidní projev bych prostě nedával. U současného XV, které už umí sázet kvalty, tam bych už za stejnou cenu váhal (musel si to pořádně porovnat), ale určitě nepřiplácel. Být k dispozici MT, jakože není. Ono u té atmošky prostě tomu trošku chybí ten výkon....Podotýkám pro mě, spoustě lidem to bude stačit. Podívejte se ale, co produkuje Evropa:-)
Za mě teda Lineartronic určitě joo, ale jen ten moderní (pak to jsou fakt téměř s trochou nadsázky ty 3 převodovky v jedné) a nejlépe teda s turbomotorem nebo u motoru, který má prostě dost síly. Ve všech opačných případech bych já osobně zase jednoznačně volil MT.
Jinak, mimochodem nové XV v bílé perle, fakt nádherný vůz dle mého gusta. Ale to byla nicméně i má 2016, se kterou jsem se velmi nerad loučil:-( Jen Škoda, že už nebude MT. Tady bych si ještě dovolil reagovat na jednoho diskutujícího, který psal, že současnou Imprezu zabili tím, že není MT. Podotýkám, že to tak rozhodně není. Bohužel. Zjistěte si poměr prodejů minulého XV s CVT a MT. Jsem přesvědčen, že výsledky vám vyrazí dech!!!! Takže si za to Evropani můžou i tak trochu sami. A znovu opakuji, Evropa je pro Subaru bohužel okrajový trh, navíc ten, kde mu místní zákonodárci hážou ty největší klacky pod nohy!!!! Takže by bylo spíše na místě si stěžovat někde jinde, než u značky samotné:-(

Toť asi tak vše, co mě momentálně napadá, víc už sem psát nebudu, jelikož....už jsem to napsal nahoře ;-) Místní odborníci, je to tu vaše >:D
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 10:38
Re: Motory
Neviem, ci pojde priamo do toho modelu a do EU, ale tie parametre (samozrejme neoverene), co ktosi hodil na web, boli myslim nad sucasnym 2L turbom. Ale stale to bude ta nestastna otazka emisii, ako to zvladnu.
No ale to nic nehovori o tom, ze tam nebude CVT, takze sa vsetkym nezavdacia :-)
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 10:34
Re: Autor
Takze tu doteraz dlhe roky ludia pisali o koncernovych autach, mysleli tim napriklad auta Hyundai, ci Samsung ? Nemam pocit, ze by to niekomu nebolo doteraz jasne.
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 10:13
Re: Motory
Pokial viem, jeden z novych motorov ma byt 1.8T .
Avatar - Beefcake
7. 1. 2018 10:12
Re: Motory
Pre tych, co to zaujima, nie pre hejterov. Alebo sa mylim a nie je to clanok o Impreze ?
Aj z tejto reakcie vidim, ze mas problem pochopit, co a preco tu ludia pisu. Nema to nic s nazorom na auto.
Je len dobre, ze Subaru takto irituje niektorych ludi, aspon to nie je uniforma na ceste...
7. 1. 2018 09:54
Re: Motory
To od člověka, co má v avataru Škodovku, která cpe tyto 1,0 motory do aut o délce 4,7m a 1,4 do auta SUV typu Kodiaq, fakt sedí!!!! >:D >:D >:D >:D
To jsem se zas jednou pobavil :-)
Jinak je to samozřejmě reakce na Evropu, protože Brusel a vy to tady přece chcete, ne?!

Ale bez obav, jsem přesvědčen, že pod 1,4 v turbu Subaru nepůjde ;-) To vy už ale budete na 0,8 >:D Vlastně né, oni teď už vlastně zjistili, že ten daunsajzíng nejde hnát do nekonečna :-)
Avatar - Beefcake
6. 1. 2018 23:32
Motory
[odkaz]
"the firm is developing a selection of downsized turbo engines that are expected to appear in the Impreza hatch within the next 12 to 18 months"
Avatar - Beefcake
6. 1. 2018 23:03
Re: Jiná nátura
Fakt je ten, ze ta spojka je v preklze neustale, udajne je na to dimenzovana. A prenos je podla mna definovany a meneny iba jej pritlakom. Asi maju vyratane, co zodpoveda 40%.

Co sa tyka rejdu, to samozrejme do uvahy beru, lebo minuly rok vysiel napr. pre
Outback, Forester a Imprezu SW fix kvoli tomuto: "Reprogramming file to improve rear wheel traction when turning", takze prenos momentu dozadu je/bol vtedy ciastocne obmedzeny. To sa tykalo najma rozjazdu zo statia na snehu/blate/do prudkeho kopca.

U som to sem daval, ale podla [odkaz] uz v r.2000 brali do uvahy kopec veci, vratane parametrov rozlicnych povrchov. Cista matematika a fyzika. To je imho velmi zaujimave "controller detects road condition". I ked ten dokument hovori o inej prevodovke a o diferenciali, myslim, ze spravanie bude podobne i dnes, hoci realizovane inak. Su tam rozobrate rozlicne pripady, aj "Control according to steering angle". Toto su podla mna tie skusenosti, vdaka comu to maju i dnes vyladene uplne top.

EDIT: pozeram, ze nieco uz napisali dvaja nado mnou.
Avatar - Emel
6. 1. 2018 22:04
Re: Nepochopeni
Zkusil jsem najít něco trošku víc ofiko, ale moc jsem nepochodil... jen jsem se lehce pobavil nad jedním testem CVT a podtitulem "pokud dáváte v tomhle autě přednost automatu, tak si to CVT zasloužíte" :-)
[odkaz]
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 21:30
Re: Jiná nátura
s tim velkym rejdem mas pravdu, jesli jsi jel nekdy trebas s Jimny-m a zapnutym 4wd tak to je peklo vsude jinde nez mimo cesty

v Outbacku ale taky trebas pri parkovani v garazich s plnym rejdem citim jak ho ty zadni kola tlaci prez ty predni, takze nejak jim to funguje
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 21:22
Re: Nepochopeni
u nas se WRX neprodava vubec ;) jenom WRX STI
6. 1. 2018 20:22
Re: Pružnost
Nevzpomenu si. Ale předpokládám, že Lancer moc nadšení neprojevoval, protože se turbo ne a ne probudit k životu. :-) Tím spíš, pokud vzali nějakou 360, nebo 400, které byly v Británii k dostání.

Pokud je pružnost schopnost se sebrat a rozběhnout, tak motor Lanceru asi nebude zářný příklad, že. Na daný výkon, pochopitelně. Je to klasický turbomotor a prodleva se dá dole měřit s pomocí kalendáře. Je to pro tyhle motory typické. Nějaká 3,6 V6 si s ním vytře výfuky a bude mnohem přívětivější. Že je dole letargický a nechce se mu makat (není ze sebe schopen dostat výkon), neznamená, že nemůže být nahoře výkonný a tedy i rychlý. Jen není pružný. Jako řidič to víš a tak se o takové ptákoviny nepokoušíš. Není náhoda, že pružné motory bývají velké.

Toho měření se zastávat nebudu. Pro mne je to o ničem a snad jsem to dal jasně najevo. Psal jsem však o pružnosti jako vlastnosti motoru. A tu prostě má. Je to otázka jak výkonu/ točivého momentu v daných otáčkách, tak toho, jak dlouho mu trvá, než ho ze sebe vůbec vymáčkne. Otázkou je, na jaké otáčky se máš dívat. Kvantifikovat pružnost prostě není triviální, aby to mělo nějaký smysl. Ale existuje.
6. 1. 2018 19:56
Re: Jiná nátura
Přítlakem ovlivníš prokluz. Nejprve se ti však musí chtít nápravy otáčet různou rychlostí, jinak žádný prokluz nebude ani s úplně otevřenou spojkou. Ale co ti tam určuje to nominální dělení? Že na zadku bude právě 40 %? A jak to funguje v zatáčkách, kdy tomu rozdílu v otáčkách bránit nechceš? Když je to tedy jiné než Haldex. Co takhle zatáčení při velkém rejdu?

Tyhle řeči mi typicky u systémů postavených na spojce přijdou jako nesmysly. Spojka je spojka. Diferenciál z ní neuděláš. Na druhou stranu, je nezvyklé uvádět jiný poměr než 50:50 (nominální). Takže si musím říkat, jestli mi něco neuniká. Co by tam tak mohlo určovat poměr 60:40.
6. 1. 2018 19:49
Re: Nepochopeni
Dovolím si jeden malý detail, a sice, u nás se prodává WRX pouze s MT převodovkou >:D ;-)

A za pár měsíců už bude šmytec. Další auto, co zabije Brusel, pak je na řadě XTčko. Koneckonců, i proto jsem si jej pořídil, i když teda původně nebylo v plánu....Jinak k tomu zvuku ti to napsal AnGeor a věř tomu, že napsal kupodivu opět pravdu >:D Ale samozřejmě to jde pořešit aspoň koupí doplňkového laufu se svody....
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 19:33
Re: Autor
jako, ze by treba dali pod kapotu neco od Seika nebo Orientu? :-)
6. 1. 2018 19:19
Re: Pružnost
Tak pružnost je celkem důležitá vlastnost. Obzvláště u manuální převodovky, kde je to na tobě. Se samočinnou je to na ní a záleží jen na tom, jak je nastavená. Jak moc pružnosti využívá, či nevyužívá.

Měření zrychlení z dané rychlosti na daný převodový stupeň je však celkem naivní způsob, jak pružnost kvantifikovat.

Nic neříkající pojem je to možná pro tebe, ale řidiči snad mají běžně představu o tom, jak auto zrychluje bez podřazení z běžných cestovních otáček. To je pružnost. A tedy, jestli bude třeba podřadit a o kolik stupňů.
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 19:18
Re: Nepochopeni
hele, mas moznost osobni zkusenosti, ne "jedna pani povidala"

zitra mam odpoledne cas ;)
Avatar - Beefcake
6. 1. 2018 18:38
Re: Jiná nátura
Pri ustalenej jazde je to pri dnesnych modeloch 60:40 (Levorg,XV,Forester a asi aj Impreza). Je to dane urovnou stlacenia MPT (a teda mierou preklzu) cez solenoid, ktory riadi RJ. MPT sa udajne vie aj uplne zamknut, na rozdiel od viskozy pri manuale.
Ci si vie priamo elektronika povedat, teraz chcem X:Y a nastavit to nejako presne, alebo to ma len nejake urovne, to neviem. Ak narazas na tie pomery, tak jasne, ze to nie je torsen a nie je to torque sensing. Zo vsetkymi vyhodami aj nevyhodami.
Ak sa chce niekto v Lineartronicu vrtat, je to pekne rozpitvane tuto: [odkaz] i ked je to primarne o CVT - AWD spomenute len okrajovo - trosku starsie a minimalne jednej veci tam neverim :-) . Alebo [odkaz] . I toto nie je (o starsej gen) odveci: [odkaz] . Ale aj priamo o MPT by sa naslo nieco isto.
6. 1. 2018 18:20
Re: Nepochopeni
Provocateur to napsal znovu, sešlápneš plyn a CVT vyžene otáčky do oblasti nejvyššího výkonu, kde je udržuje.
6. 1. 2018 17:50
Re: Autor
Viděl jsem to tu už ráno, ale neměl jsem čas a sílu na to reagovat ;-\
A navíc jsem se tak i trochu zařekl, že tady nemá smysl něco řešit.... Ale chtěl bych to uvést na pravou míru, emoce vyprchaly, takže přece jen:

V podstatě ti to už napsal Kovv, dovolím si to však jen poupravit.

Napadla mě přesně ta otázka, pod jaký že automobilový koncern podle tebe teda Subaru patří. Pod Toyotu? Blbost, ta tam má jen malý podíl akcií a to (těch 16,5 určitě bylo, nejsem si jist, zda se to teď trošku neměnilo), ale to neznamená, že spadá do koncernu! Subaru není Scion ani Lexus či Daihatsu. Je to svá suverénní značka. A to, že spolu ve spolupráci vytvořili jedno auto v poslední době přece ještě nic neznamená. Jinak FHI se tuším k 1.4.2017 (nebo někdy loni na jaře) změnilo na Subaru corporation. A to, že vlastník původně dělal do letectví, plus ještě i jiná odvětví v současné době přece neznamená, že to je koncern jako takový resp. jak ty sis myslel. V autech jsou prostě suverénní značka ;-)

PS: Mimochodem i v současné době v Subaru dělají letečtí inženýři, jelikož značka věří, že tito lidé jsou na spoustu věcí prostě nej machři, samozřejmě spolu s jinými inženýry. STI=Subaru Tecnica International!
6. 1. 2018 15:43
Re: Pružnost
A kde mam v jednom aute ctyrku tezkou, tam ji v jinem mohu mit lehkou, proste pruznost motoru je z hlediska ridice nic nerikajici pojem. Ridice zajima pruznost auta, jak jsem psal vyse.
6. 1. 2018 15:15
Re: Pružnost
Ano. I růstu. To koresponduje s tím, co jsem napsal v druhém odstavci.
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 11:52
Re: ABCD
to cukani pri pomale jizde mi taky neni nejak jasne, vzdyt v te prevodovce neni nic, co by ho mohlo zpusobovat? pristi vikend jsem domluveny na predvadecku, tak uvidime :-)
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 11:51
Re: Autor
prosim, soucasti jakeho koncernu je Subaru?

a nez napises Toyota, tak si o tom neco precti ;)
Avatar - AnGeor
6. 1. 2018 11:49
Re: Nepochopeni
kamarade, ja to s nicim porovnavat nechci, mam Mercedes a Jaguar s HDM... jen jsem ti nabidnul rozsireni obzoru... psal jsi totiz, ze jsi jeste nejel s CVT, ktere by nedrzelo vysoke otacky...
Avatar - Beefcake
6. 1. 2018 11:39
Re: Autor
Tak zase nerob sa hlupy, ked sa povie koncern, 10 z 10 ludi vie o co ide :-)
Mne to prave pride naopak, tebe niekto to auto nuti nasilu a hladas dovody, preco nie :-)
Inak zaujimave, ze co tu citam vlastnikov Subaru, vsetci su spokojni, marne tu hladam tych "zapšklých".
Avatar - Emel
5. 1. 2018 22:49
Re: Reakce
Těžko říct, napsaný je to fakt blbě. Každopádně v tomhle hlasování to nebylo všichni proti všem, ale každý hlasující musel vybrat jedno auto v každé ze čtyř kategorií
[odkaz]

Základ je podle mě tisková zpráva a tam hlasy v anketě uvedené nejsou
[odkaz]
5. 1. 2018 22:00
Re: Reakce
Tak jsem ještě něco "pogůůglil" a já to tedy chápu stále tak, že veřejnost zvolila vítěze v jednotlivých kategoriích, přičemž Impreza vyhrála kategorii malých vozů (což je trošku úsměvné, ale budiž) a zároveň získala absolutně nejvíc hlasů. No a pak je finále, které rozhodují novináři a ti zvolil Karoq >:D
5. 1. 2018 21:37
Re: Reakce
"Ve vlastní anketě však hlasovala o české Auto roku 2018 také veřejnost. Nejvíce hlasů přitom dostalo Subaru Impreza. Napříč kategoriemi pak vyhrála například mezi crossovery Škoda Karoq, mezi velkými SUV bodovalo Volvo XC60 a kategorii větších modelů vyhrála Kia Stinger."

Viz: [odkaz]

Je to trochu chaoticky napsané, ale jak bys to tedy pochopil ty, povídej?

Třeba tu je chyba a je to jinak, ale ač už jsem dneska poměrně unaven, tak si myslím....
5. 1. 2018 21:24
Re: Nepochopeni
Aha, takže teď ses vlastně přiznal, že pliveš na něco a ani nevíš na co >:D >:D >:D >:D

"Ještě jsem nejel s CVT, které by při potřebě zrychleně nedrželo vysoké otáčky a neznělo jako postřelené prase (vyjma V6 v Lexu). Je to otravné a nechápu proč bych to měl chtít"

Tak příště zkus napsat, že CVT ti nevyhovuje, protože ti to rve uši a zkrátka ti ta převodovka takhle nevyhovuje. ALE že jsi ještě nejel s novou generací Lineartronicu, který při razantnějším přidání plynu začne sázet přednastavené virtuální stupně, tedy simuluje klasický automat a který má několik možností řazení a přednastavených palivových map, které také mění chování převodovky. A že toto by třeba mohlo být i fajn....Věř, je to zcela o něčem jiném. Ano, je otázka jestli ti bude stačit u této Rezy výkon, ale ve spojení se silnějším motorem to je prostě gut :-)
Dám ti radu, nejdřív vyzkoušej a pak teprve prosím hodnoť ;-)
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 21:23
Re: Auto má jezdit...
100% tam bude slusny narast, minimalne u nas.
Avatar - Beefcake
5. 1. 2018 21:21
Re: Pružnost
Pri istej praci s pedalom sa da dosiahnut aj akceleracia pri klesajucich otackach :-)
5. 1. 2018 21:06
Re: Pružnost
Dej pokoj, člověče. Myslel jsem "normální" atmosféra, ne takový pornomotor ;-)
5. 1. 2018 20:50
Re: Autor
Tak pod to bych se podepsal :yes:
Ať si každý koupí co chce a co mu vyhovuje, napíše zkušenosti a nikomu nic nenutí ;-) Za mě klasické CVT ve slabé atmosféře neee. Ovšem moderní Lineartronic, kde s trochou nadsázky jde říci, že to jsou tři druhy převodovek v jedné a kde jde navíc ještě přepínat tři palivové mapy v souvislosti s chování převodovky....to už je fakt někde jinde a spolu se silným motorem to už uspokojí i řidiče, kteří se chcou i "svézt" a nejen vozit! ;-) Ale zároveň připouštím, že některým řidičům může i ten klasický skůtroidní projev, který je tak fajn do města a terénu, vyhovat prostě pořád. Já bych to však nesnesl a raději si vzal manuál, který mám stále moc rád :-) Jsem motorkář tělem i duší a jelikož už toho teď díky rodině samozřejmě logicky nenajezdím tolik, co dříve, tak se chci svézt aspoň v autě :-)

Přiznám se, že se někdy nechám taky unést a obhajuju Subaru až trošku nezdravě. Ale je to vždy jen reakce na nesmyslně posedlé Škodovkáře a prostě koncernáře vůbec. Jinak se snažím být objektivní. Subaru mi prostě sedlo, a to doslova. Pač když člověk do toho auta sedne, ještě ani nenastartuje, už je to prostě :yes: Vše je tam, kde má být, solidně zpracované, výhled z auta absolutně ukázkový, vidím kapotu, perfektní velká z5ná zrcátka.....pak nastartuje a když vyjede vstříc pěkné okresce, tak to je prostě radost řídit!!! Ale samozřejmě, ne za vše bych je jen chválil, třeba to, že už u některých modelů nejde koupit manuál, to je prostě podle mě špatně. A našlo by se toho víc, ale stejně to je prostě svezení na jiném levelu než v...., a tady na těchto stránkách obvzlášť, absolutně nezdravě propagovaném koncernu. A že to srovnání mám ;-) ;-) ;-)
Takže všem přeji, jezděte v čem chcete, rozhodněte se pro co chcete, ale hlavně ať vám to dělá radost, slouží to a hlavně nadhlavně, napište svou zkušenost, ale necpěte to ostatním přes mrtvoly ;-)
5. 1. 2018 20:15
Re: Auto má jezdit...
Přiznám se, že teď teda nevím, na koho to byla reakce. Já jsem o tom, že prodají jenom desítky tisíc aut ročně, nenapsal ani ň :-O ???
5. 1. 2018 19:34
Re: Reakce
Jo jo. Mně Impreza plně vyhovuje.
Avatar - _Karel_
5. 1. 2018 19:33
Re: Autor
Tak to s těmi stejnými parametry CVT/manuál by stálo za doložení. Podle mě je to naprostá pitomost. Pokud se pletu, rád se omluvím.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 19:21
Re: Auto má jezdit...
Jo, v USA... za 1-11 cca. +6%... to je hezké, ale zase takový skok to není
[odkaz]
Avatar - AnGeor
5. 1. 2018 19:12
Re: Auto má jezdit...
Best. Year. Ever. Subaru breaks yearly and monthly sales records in 2017

proste Evropa neni pro Subaru dulezity trh, sam pises ze prodaji jenom desitky tisic aut rocne, tak co cekat? Uvedom si, ze je to maly, nezavisly vyrobce... ne nejaky koncern, ktery ty auta sklada jako lego...
Avatar - AnGeor
5. 1. 2018 19:05
Re: Autor
sorry, ale to je bs... kdyz jsem kupoval outback, v kanade nabizeli i manual a mel uplne stejne dynamicke parametry jako CVT...

nevim kolik jsi s CVT najezdil, ja uz dost prez 100t a nemenil bych, ale taky bych to nikomu nenutil ;)
Avatar - AnGeor
5. 1. 2018 19:03
Re: Nepochopeni
bydlim Praha vychod, Outback MY2015, napis, svezu te :-!
5. 1. 2018 18:19
Re: Autor
to CVT bude neštastná volba, protože v manualu to má o 1,5 sekundy lepší zrychlení(0-100), bohužel jen mimo evropu..
5. 1. 2018 17:12
Re: Jiná nátura
Jenže u planetového automatu měli mezinápravový (planetový) diferenciál (dělili asymetricky s preferencí zadní nápravy), který byl uzavíraný vícelamelovou spojkou. A ten diferenciál právě u Lineartronicu chybí. Spojka už neuzavírá diferenciál, ale připojuje kardan.
5. 1. 2018 17:00
Re: lineartronic?
Řeč byla o planetových automatech z dílny JATCO.
5. 1. 2018 16:43
Re: Auto má jezdit...
V ČR zase potkávám BRZ. Subaru má prostě nižší cenu. U Toyoty by to museli dohnat větší slevou.
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
5. 1. 2018 16:36
Re: Jiná nátura
Rozdíl mezi Haldexem a Subaru AWD ve spojení se samočinnou převodovkou je v principu velmi malý. V obou případech se jedná o "pouhé" připojování pohonu zadní nápravy, kdy primárně má auto poháněnou nápravu přední. Na druhou systém s lamelovou spojkou má Subaru od nepaměti ve spojení se samočinnou převodovkou. Tuším, že už původní Legacy z roku 1989 to měla takto vyřešeno, byť samozřejmě nepoužívala Lineartronic CVT, ale planetový automat. Rozdíl mezi Haldexem spočívá třeba v mimo jiné v umístění lamelové spojky. U Haldexu se nachází až vzadu před diferenciálem zadní nápravy a tedy v jeho skříni. U Subaru Lineartronic je naopak součástí převodovky. To znamená, že v případě Haldexu je použit samostatný elektrohydraulický ovládací systém s hydraulickou kapalinou a generátorem tlaku. U Lineartronicu využívá lamelová spojka čerpadlo i hydraulickou kapalinu převodovky. Pouze má systém vlastní ovládací solenoid.
5. 1. 2018 16:17
Re: Pružnost
Jen jsou to dvě různé věci. Že mi nepodřadí při plném sešlápnutí akcelerátoru (ignoruje kickdown), neznamená, že mi nepřeřadí u omezovače. Ano, je to dobře. Také to potřebovali. Jinak by tento nesmyslný test provést nemohli. :-)
5. 1. 2018 16:06
Re: Autor
Chceš tím říct, že je CVT od Subaru stejně dobré nebo lepší než třeba poměrně rozšířený HDM Aisin?
5. 1. 2018 15:54
Re: Auto má jezdit...
S každým novým autem vím, že si budu muset na pár věcí zvyknout, to je přirozené. Ale lámat to přes koleno jen kvůli nekritickému fandovství mi přijde falešné vůči sobě samotnému. ;-)
Avatar - iudex
5. 1. 2018 15:49
Re: Auto má jezdit...
Asi tak. Argumenty, že oni predávajú hlavne v Amerike a pre ten trh robia autá, mi je ako zákazníkovi z Európy jazdiaceho po európskych cestách pomerne nanič a keď sa oni neprispôsobia zákazníkovi, tak na nich (európsky) zákazník logicky kašle.
5. 1. 2018 15:38
Re: lineartronic?
Tak hlavně by motor museli dát výš. Aby pod ním bylo místo na hřídel/ diferenciál. Nicméně je možné vzít vnitřnosti hotové převodovky a nacpat je do specifické skříně. Pro výrobce převodovky by to neměl být problém. Přinejhorším by museli udělat nějaké změny, aby se vešli do daného prostoru. Nebo by holt museli změnit tunel.
5. 1. 2018 14:52
Re: Auto má jezdit...
Pokud Subaru na evropské zákazníky kašle, pak tím spíš nevidím jediný důvod si auto od tohoto výrobce kupovat ;-)
5. 1. 2018 14:38
Re: Proč to Subaru dělá?
Vzal jsi ten top dvoulitr?
5. 1. 2018 14:10
Re: Pružnost
Jo, sorry - tu formulaci jsem samozrejme vztahoval jen k automatu :-)
5. 1. 2018 14:09
Re: lineartronic?
Subaru ma motor podelne, Ford, Kia a Mazda - pokud se bavime o HB - maji motory pricne, silne pochybuju, ze by tam byla stejna prevodovka.
Pokud Subaru u sve platformy nema misto na dnes nabizene automaty treba od ZF, nebo Aisinu, tak si musi vyvinout vlastni a co se tyka rozmeru a hmotnosti, sli spravnou cestou.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 14:08
Re: Pružnost
Ok, takže podřadíš i s manuálem... fajn, ono to z té formulace pokud si o to pravou nohou reknu znělo jinak.

Beru beru, to je nejvíc vypovídající údaj... akorát to není pružnost, tak jak se ten pojem běžně chápe.
5. 1. 2018 14:04
Re: Pružnost
Ne, je to furt to same - pokud u manualu musim podradit a jeste protocit motor pres spojku, aby auto lepe zrychlilo, tak prosim, jde mi o co nejlepsi zrychleni.

Hele, je to podobny spor jako u sprintu, kde nekdy redaktori proti sobe postavi auto s manualem a s automatem a reknou, ze aby to bylo vyrovnanejsi, tak u automatu nepouziji launch control. A samozrejme automat prohraje, nebot s manualem podrzi otacky pres spojku a pri startu zaklapnou rucni brzdu (btw.: to je jediny duvou, proc bych v aute bral rucni rucku, na ktery si adorant Arese nikdy ani nevzpomnel kdyz poni brecel >:D ).
Avatar - Emel
5. 1. 2018 13:54
Re: Pružnost
To už ale píšeš něco jiného než předtím... ve vztahu k manuálu.
5. 1. 2018 13:47
Re: Pružnost
V zasade je rozdil mezi pruznosti motoru a auta jako celku.
Jako ridice me zajima schopnost auta zrychlit, pokud si o to pravou nohou reknu - tedy pruznost auta.
5. 1. 2018 13:44
Re: Pružnost
Co treba tahle atmosfera?

[odkaz]

>:D
Avatar - Emel
5. 1. 2018 13:42
Re: Pružnost
No ale to už je pak prostě zrychlení a ne pružnost. Pružnost je právě definována tím, že nechám auto zrychlovat bez podřazení.

Ten původní smysl byl pro auta s manuálem... co se stane, pokud jedu na pětku/šestku a šlápnu na plyn. Tam ten smysl celkem chápu - nechce se mi řadit a nechci, aby mi auto řvalo v otáčkách 6000+.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 13:39
Re: Auto má jezdit...
U nás je to naopak... vzhledem k cenové politice je GT-86 fakticky neprodejná. Loni např. 2ks za rok...
5. 1. 2018 13:36
Re: Jak pan Machi ze sebe dělá odborníka
Ano, vytoceny motor na sestku by tu znamenal rychlost 240+ (coz je s NA dvoulitrem prakticky nedosazitelne).
Avatar - Emel
5. 1. 2018 13:26
Re: Auto má jezdit...
Ono půl roku čekačka je docela běžná, to máš skoro všude. Ateca má 18 měsíců... kolik by jí byli schopní reálně prodat je ve hvězdách.
5. 1. 2018 13:15
Re: Pružnost
No oni si všichni testeři u "CVT efektu" totiž stěžují de facto na to, že agregát dělá přesně to, co po něm požadují - sešlápnou plyn až na podlahu požadujíce tak po motoru maximální možný výkon a okamžitě začnou brblat, že jim motor ten požadovaný maximální výkon skutečně dodává - čili že zůstává v otáčkách maximálního výkonu.
Re: Jiná nátura
Proti haldexu tam nějaký rozdíl je... Teď mi to vysvětloval Tomáš Dusil. Poprosím ho, aby vám odpověděl,
Machi
5. 1. 2018 12:36
Re: Pružnost
Tady to mas ve vsech moznych rezimech, no je to XV, ne Impreza.

[odkaz]

Na sestku to ma cca 1500 otacek, pri 120 pak cca 2000 - tedy o zadnem jeceni vytoceneho motoru nemuze byt samozrejme rec.
5. 1. 2018 12:26
Re: lineartronic?
Mezi motorem a převodovkou je náprava bez ohledu zda je převodovka mechanická, HDM nebo CVT. Jestli je motor postavený na výšku nebo je ležatý je docela putička. Nakonec samotné Subaru je toho důkazem, před CVT používalo HDM automaty a to jak se čtyřválci tak i se šestiválci (Outback, Tribeca, Legacy, XT), byly to převodovky od JATCO a ve stejné době je používal Ford, Kia nebo Mazda k motorům "na stojáka". Já jako jediný důvod použití CVT vidím jenom šetření.
5. 1. 2018 12:15
Re: Jiná nátura
Obecně můžeš mít pravdu, ale nemá to moc smysl řešit. Je to individuální. Někdo prostě pohon všech kol chce, možná i využije. Nijak to nevylučuje, že by mohl chtít hatchback. Subaru těžko loví ve vodách kupců levných FWD.

Mne na téhle kombinaci nejvíc nemrzí samotný lineartronic, ale to, že Subaru upustilo od diferenciálu. Už to není diferenciál uzavíraný spojkou, ale jen spojka. Ano, konkurence nemá nic lepšího, všechno jsou to spojky, i v prémii v nižší střední (i když teď nevím, co používá Mercedes s motory napříč). Takže tam nevidím moc přidané hodnoty (i kdyby to byl ten nejlépe vyladěný systém). Není to úplně racionální záležitost, je to dost o pocitu, že tam máš "poctivý (poctivější)" pohon.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 12:03
Re: Auto má jezdit...
To jsou čísla, hrát si s nimi můžeš dle libosti. Třeba tržní podíl Subaru od 2010 v ČR:

0,72% - 0,53% - 0,51% - 0,50% - 0,42% - 0,44% - 0,38% - 0,41%

Jestli je teda loňských 0,41% úspěch nebo ne, to je otázka... z mého pohledu to není průšvih, ale na šampaňské to asi není.

S těmi auty... když přijdu a objednám si auto, tak mi ho prodají, ne? Jen si třeba chvíli počkám... což u konkurence taky (viz Ateca jako extrémní příklad).
Avatar - Emel
5. 1. 2018 11:39
Re: Auto má jezdit...
Jo, dle SDA za 1-12 2016 / 2017. Trh rostl o 4,58%, Subaru zvýšilo podíl z 0,38% na 0,41%.
5. 1. 2018 11:36
Re: lineartronic?
Ano, za predni napravou je sice vic mista, nez u jinych aut s motorem podelne vpredu - tedy za asi jedinym na EU trhu, kterym je BMW1 - ale mezi motorem a prevodovkou by byla prave ta naprava. Pokud by Subaru dalo motor za predni napravu, mohlo by v klidu pouzit ZF8HP jako to BMW, ale Subaru ma motor pred predni napravou a navic je nizky, a tomu se musi prizpusobit prevodovka.
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 11:35
Re: Auto má jezdit...
Tak procenticky ta Impreza roste raketově, tak se nediv těm ovacím! >:D
5. 1. 2018 11:35
Re: Auto má jezdit...
To jsou čísla mezi 2016 a 2017 v ČR? Takže nárůst o 133 aut?
5. 1. 2018 11:14
Re: Auto má jezdit...
Nevím proč teda píšete Evropa. Ale celosvětově Subaru setsakramentsky roste! Když už teda chcete, tak se bavme o ČR. Popravdě nevím, jestli je konkrétně u nás nárůst nebo propad, ale rozhodně místní salóny nedostávají tolik aut, kolik by chtěli ;-) Aspoň tak mi to bylo podáno od vícero prodejců...Rozhodně to není o tom, že by si dělali špatnou reklamu, jak jste tady psali a divili, že pak nemůžou prodat. Protože co chtějí resp. místní prodejci mají, to prodají. Tož asi tak ;-)
Jinak já jsem si před Vánocemi dovezl nové XTčko Forestera ze severu, a cena byla oproti české zdrcují resp. tedy sleva. Takže tam je možná ten úbytek, to nevím. Ale spíše bych řekl, že Evropa jako taková je pro Subaru prostě vedlejšák, takže tady nemají potřebu posílat tolik aut ;-)
5. 1. 2018 10:59
Re: Proč to Subaru dělá?
Ja tiež viem pochopiť úplne akýkoľvek dôvod pre kúpu tohoto subaru, ale rovnako pochopím kúpu iných v tejto triede. Ono uz ani to suché dsg nie je cukajúce, 7 st edc detto, parkuje a rozbieha sa s nimi v pohode, takže sa stratila jedna z mála výhod cvt (aj keď v tomto prípade sa chlapcom sikmookým skôr nepodarilo zmysluplne odlaďiť motor s prevodovkou)
Avatar - Emel
5. 1. 2018 10:41
Re: Proč to Subaru dělá?
Psal. Znáš. Nejezdím.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 10:40
Re: Pružnost
V dnešní době vícestupňových automatů celkem k ničemu... ale je to prostě metodika, tak se pružnost měří.
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 10:37
Re: Proč to Subaru dělá?
Možná jsi to tady už psal, ale jak tě znám, tak na naftu nejezdíš >:D
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 10:31
Re: Proč to Subaru dělá?
Tak to gratuluju ! :-) Benzín?
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 10:27
Re: Proč to Subaru dělá?
Já jsem myslel, že původně jsi koukal i na slabší 2.0 v 6tce? Ta je MT, pokud vím :-) Chápu jak to myslíš, to auto je jinak zaměřeno, než ho držet pod krkem na okresce >:D

Ty jsi měnil ORS? Co si tedy vybral ?
Avatar - Emel
5. 1. 2018 10:26
Re: Pružnost
Pokud převodovka drží "šestku" a neřadí (ani nemění převodový poměr, abychom drželi CVT terminologii), tak motor musí být při těch 80-120 někde kolem... 2500-3500 otáček, ne? Je to atmo, takže točí třeba 3500 při 130km/h, nebo kolik?
Avatar - iudex
5. 1. 2018 10:07
Re: Proč to Subaru dělá?
Absolútne súhlasím, že nemožno hodnotiť samostatne motor a samostatne prevodovku, je to jeden celok, ktorý musí spolu sedieť. Ale tu si myslím, že tá prevodovka je tak výrazne horšia od motora, že by manuál pomohol výrazne. Samozrejme ani tak by zo 115 kW atmosféry nebol hotheč, ale aspoň by tam mohla byť dynamika a radosť z jazdy blížiaca sa M3, kde nikomu "len" atmosférický dvojliter radosť nekazí.
Ale inak áno, skombinovať manuál s turbom z Levorga, bolo by to zrejme ešte lepšie.
5. 1. 2018 10:00
Re: Proč to Subaru dělá?
To je pravda, v Americe (kde je Subaru velmi úspěšné) je cena +- stejná jako konkurenční "předokolky" typu Jetta nebo Corolla, takže Subaru nabízí něco navíc. V Evropě je ale obchodní politika očividně zcela jiná a spíš jen pro zapálené fanoušky značky, řekl bych.
5. 1. 2018 09:48
Re: Proč to Subaru dělá?
Vypadá to, že dík pohonu jeden z nejhorších. Proč tam není 1,6T???
Avatar - iudex
5. 1. 2018 09:47
Re: Pružnost
Ak myslíš, nechať to na automat, aby si našiel sám vhodný prevodový pomer, potom to trvá podstatne kratšie. Pozeral som nejaké YT video a bolo to +/- rovnaké, ako akcelerácia z 0 na 100, t.j. asi 10s.
Avatar - wakantanka
5. 1. 2018 09:46
Re: Proč to Subaru dělá?
Ja som fakt zvedavy kolko toho Subaru v Europe s tymto pristupom preda. Z okolia poznam dost ludi ktori presli prave od Subaru k premii prave preto.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 09:45
Re: Proč to Subaru dělá?
Já se třeba fakt snažil (i napodruhé) dát šanci 2.0G 121kW v šestce, ale ve finále musím konstatovat, že práce se skvělým manuálem je sice fajn, ale pokud se ve finále prořadíš k maximálně průměrné dynamice, tak se ten pocit uspokojení úplně nedostaví, něco tam chybí. V rodinném kombíku, v Miatě by mi to nejspíš nevadilo. Ale pořád nejsem úplně přesvědčený a mám pocit, že jsem měl přece jen tu Mazdu zkusit... aspoň třeba na operák na dva roky :-) , tak nechci vynášet žádné ultimativní soudy...
5. 1. 2018 09:43
Re: Pružnost
Myslím tím normálně fungovat ;-)
5. 1. 2018 09:37
Re: Pružnost
Díky za odezvu. Nezkoušeli jste, jak by to vypadalo, kdyby jste tu převodovku nechali řadit?
5. 1. 2018 09:29
Re: lineartronic?
Proč by se tam HDM nemělo vejít? Vždyť je to klasická koncepce s motorem podél, který je kompletně vystrčený před přední nápravu a za ní je daleko více místa než u ostatních klasických koncepcí s motorem nad nápravou.
Avatar - Emel
5. 1. 2018 09:27
Re: Proč to Subaru dělá?
Zrovna CVT má ale Levorg taky, jen ho asi dokáže ta foukaná 1.6 lépe přikrýt. Což jsme mimochodem zpět u nedávné diskuse... je hrozně těžké hodnotit převodovku bez ohledu na motor.

Já sice docela věřím těm "kdyby", ale jak by Impreza jela s manuálem a tímhle motorem vlastně nevíme, mohlo by se taky ukázat, že na to ten motor nestačí ani s manuálem...
5. 1. 2018 09:07
Pružnost
Nějak nedovedu pochopit, když 0-100 je za 10s, proč by 80-120 mělo trvat půl minuty. Kam se teda ten výkon ztrácí ?
Avatar - iudex
5. 1. 2018 09:05
Re: Proč to Subaru dělá?
Presne: nepotrebuješ. ;-) Punktum.
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 09:04
Re: Jiná nátura
Start stop znám z Kugy EB a ten motor je ohřátý dost rychle, takže mi to zas tak nevadí....možná proto, že ho také vypínám hned >:D

A když chceš u Fokuse AWD, tak si ho taky koupit můžeš >:D A troufnu si říct, že by si tu spotřebu zdvojnásobil u tohoto modelu >:D Ale zas to stojí za to >:D
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 09:01
Re: Proč to Subaru dělá?
Hamuna bohužel ničím jiným než spotřebou válčit nemůže >:D
Avatar - eLzyx
5. 1. 2018 09:01
lineartronic?
jak jsou na tom teď tyhle CVT převodovky? Pořád platí, že s tím není radno tahat nic těžkého, neužívat razantní jízdy a nejpozději kolem 150t km to poslat do světa? Nechápu, proč tam nedají klasické HDMko,
5. 1. 2018 08:57
Re: Jiná nátura
>:D mna jezdit na spotrebu nebavi...s fiestou 1.0 ecoboost mam dlhodobo 7..
urcite zrovnatelny je automat by som povedal ze je vo Focuse lepsi..
subaru naozaj hlavne kvoli tomu awd...

inak co ma v tom Focuse naozaj stve je start stop ktory mi pride ze sa chova hlupo a je schopny vypnut studeny motor.. ale uz som si nejak zvykol ho vypinat hned po nastartovani..
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 08:53
Re: Jiná nátura
Jistě, však o tom AWD píšu, ale i přes AWD je to pořád jen a jen hatchback nižší střední třídy, který se primárně jako AWD nekupuje, chápu, že je to plus Subaru, ale připlatit si za AWD třeba 200 tisíc nahoru oproti tomu Fokusu... to je docela luxus :-) Kdo chce AWD a chce Subaru, ať si ho koupí, ale není to zrovna volba value/money

Také bych si ho nekoupil, nebo né za tyhle peníze, ale svezl bych se :-) Jezdil jsem imprezou předchozí generace a i přes nehezký vzhled to bylo zajímavé auto :-)
Avatar - Emel
5. 1. 2018 08:49
Re: Jiná nátura
Mhm, nemůžeš ale řešit FWD proti AWD... kdo cíleně nechce AWD, tak asi u Subaru neskončí.

Mně stačilo přečíst kapitolu o motoru a převodovce abych věděl, že tohle nemá smysl.
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 08:46
Re: Jiná nátura
Jojo, děkuji za informace, tak alespoň se nemusím cítit tak hrozně, že neumím s Ecoboostem jezdit šetrně >:D Teď ti tady vlítne Hammunasakra s Aurisem hybrid a bude ti říkat, jak to strašně žere >:D

Na druhou stranu, myslím, že ten Focus s HDM je srovnatelné auto s testovanou Imprezou, až na AWD. Upřímě, i když nepopírám vyspělejší techniku u Subaru, tak pro většinu cílových zákazníků ten Focus bude možná někde na limitu za určitých podmínek lehce horší (sníh, mokro), ale nebude v 99 % situacích pomalejší a navíc bude znatelně levnější. A tak by se dala dát do srovnání i jiná auta této kategorie.
5. 1. 2018 08:31
Re: Jiná nátura
no neviem mna byt ten automat urcite odradil.. :-) .. a to ine auto ako s automatom nechcem ..
mimochodom tebe som myslim slubil spotrebu noveho focusu ...po 1000km mi svieti priemerna spotreba 9.1 :).. ( 1.5 ecoboost s HDM automatom ). jazdim zvacsa Prahu...ale inak spolupraca motor a prevodovka super , zatial ale som neskusal ziadne extra dynamicke jazdenie..
oproti fieste s powershiftom je ten automat samozrejme plynulejsi..
Avatar - iudex
10. 1. 2018 09:12
Re: Super CVT?
Počkaj, veď tu spolu s ostatnými Subaristami presviedčaš, že prevodovka je v cajku. Takže potom je zle motor? ;-)
Proste stále obhajujete neobhájiteľné a nedokážete si priznať, že tá kombo stojí za figu a svojím dielom k tomu prispieva ako motor, tak CVT (aj keď podľa môjho odhadu ten pomer je tak 20:80 a hlavným "páchateľom" je automat). Proste najlepšie automaty dokážu dynamike motora pomôcť oproti manuálu (porov. Golf R, ktorý s manuálom stovku robí za 5,1s a s automatom za 4,7s) a naopak najhoršie automaty (teda hlavne CVT) tú dynamiku ešte viac zabijú.
Ale ja viem, skalní Subaristi túžia po Eye sight a kvôli nemu akceptujú aj povinný variátorový automat. ;-)
8. 1. 2018 18:05
Re: Závěrečné shrnutí
I já měl Outbacka a to ještě z doby, kdy Subaru lahodilo mému oku. Klasika 2,5 s MT, žádná odrbávka. Auto mělo sloužit jen účelově k jednomu výletu, nakonec jsem s ním jezdil po stavbách a byl překvapen komfortem, tichostí a naprostou nenáročností.
Když jsem seděl v poslední generaci Outbacku, tak už mě to neoslovilo (neříkám, že mnoho jiných to nemá obráceně), ale hlavně už tam nebyla ta přitažlivost ;-)
8. 1. 2018 15:31
Re: Autor
Proč by jediný koncern měl být VAG? Startujete zbytečně a nevěřím, že tohle je Impreza, po které fanoušci Subaru toužili.
8. 1. 2018 02:12
Re: Motory
Kromě ORS je tu kvanta další konkurence. Navíc nevypadá jaksi kompromisně a v zásadě jim technicky nechybí nic. ;-)
Avatar - white label
7. 1. 2018 19:59
Re: EyeSight
Většina CVTéček co jsem měl možnost vyzkoušet byla víceméně "průser", v aktuálním Qq sice fungovala překvapivě dobře (pocitově dokonce podobně jako hdm), ale to byla zatím výjimka potvrzující pravidlo, která ovšem ukazuje, že i CVT se dá zřejmě udělat slušně. To ale bohužel není případ CVT u téhle Imprezy. Možná to Subaru (nebo někdo jiný) umí u jiných modelů lépe, ale zatím (z toho co jsem měl možnost osobně vyzkoušet) je to spíš bída.
Samozřejmě, že u jiných typů automatů se to ne vždy povede dobře, např. hdm v nové Insignii (nejsilnější benzín/4x4) zabíjí celkový jízdní dojem z auta.
Avatar - Emel
7. 1. 2018 16:37
Re: Motory
Všichni víme, že za 720 je RS s 2.0TSI 169kW.
7. 1. 2018 05:56
Re: Motory
Prima, proč to sem dáváš? Píšete tu, jak je to úžasná kombinace ;-)

Za 700k jednoduše to auto nestojí. To je oč tu běží.
6. 1. 2018 21:55
Re: Nepochopeni
Odborník Paja doporučuje >:D >:D >:D >:D :yes:
6. 1. 2018 12:20
Re: Autor
Subaru spadá pod Fuji Heavy Industries (ti přímo vyrábí auta Subaru). V Fuji Heavy Industries má minoritní podíl 16.5% Toyota (dříve to byl podíl Nissanu a pak GM). Celé Fuji spadá pod koncern KEIRETSU FUYO pod který mimo jiné spadají značky Fujitsu, Yamaha, Hitachi, Ricoh, Canon, Seiko, Orient, Epson a jiné (cca 3000 firem po celém světě).
Avatar - speedfred
6. 1. 2018 08:55
Re: Auto má jezdit...
Subaru môže zvýšiť predaj o 5% ,ale keď ostatný zvyšujú predaje o 10% tak budú furt na chvoste.
6. 1. 2018 05:52
Re: Nepochopeni
Řekni si jestli chceš porovnávat se ZF nebo HDM od Fordu ;-)
5. 1. 2018 17:03
Re: Nepochopeni
Pokud potrebujes ziskat max vykon s manualem, podradis si a cekas az ti stoupnou otacky, jen abys potom musel preradit na vyssi stupen a znovu na ten vykon cekal. S CVT nic takoveho delat nemusis. Max vykon ziskas skoro hned a zustane tam tak dlouho jak potrebujes. To samozrejmw, pokud neumis ridit a musis se v beznem provozu na max vykon spolehat. Nevzpominam si, kdy jsem musel v beznem provozu seslapnout plynovy pedal k podlaze, jestli vubec nekdy. Takze zadne skuceni se nedeje.
Avatar - Tomas Dusil, auto.cz
5. 1. 2018 16:40
Re: lineartronic?
Převodovka Lineartronic je původně dílem skupiny Schaffler, stejně jako Audi Multitronic. Pokud to má s něčím nějakou podobnost, tak jedině s tím Audi Multitronic. Pro příčnou zástavbu to samozřejmě vypadá úplně jinak.
5. 1. 2018 15:19
Autor
by se měl do těch devadesátek opravdu v čase vrátit, jinak by nepsal takové nesmysly jako píše.
To, že s CVT neumí jezdit nebo spíš má k němu jen podvědomý odpor a z toho pak vše pramení, je druhá věc. Prostě jen opět a zase ukázal, že se musí ještě hodně učit.
Avatar - JDM
5. 1. 2018 11:25
Re: Auto má jezdit...
Zajímavý že subaru jsou čím dál víc vidět, před pár roky na ně člověk nenarazil a dneska jsou na každým parkovišti.
Re: Pružnost
Bohužel nemám zapsáno... Ale myslím, že by to mohlo být zhruba tak, jak píšete, nějakých 2500 až tři tisíce. Každopádně, v osmdesáti nešla zařadit sedmička, tam už mě převodovka nepustila, takže i na tu šestku budou ty otáčky nejspíš dost nízko.
Jestli se u nás impreza ještě objeví, naměříme pružnost i včetně otáček a porovnáme manuální a automatický režim...
Machi
Avatar - iudex
5. 1. 2018 09:50
Re: lineartronic?
Neviem, či tam sú naozaj technické dôvody, alebo len marketingové, ale takto sa to ospravedlňuje. Ostatne to spomína aj autor v teste: "Jasně, vím, kvůli unikátnímu pohonnému řetězci se automaty od subdodavatelů do subaru prý jednoduše nevejdou, na druhou stranu je však Japonci kvůli systému EyeSight potřebují, tak si holt postavili vlastní převodovku. Skladnější a levnější než normální automat."
Re: Pružnost
Dobrý den, zrovna s vámi se pouštět do technických rozborek se mi nechce:) Těch třicet sekund máme klasicky naměřeno s racelogicem, tedy rovinka na letišti v Mnichově Hradišti, šestka v manuálním módu a plný plyn. Impreza sama nepodřazuje, kvalt udržela a na tu šestku z 80 na 120 to bylo těch zmíněných 30 sekund,
Machi
Avatar - Ozzman
5. 1. 2018 09:19
Re: Jiná nátura
Souhlasím, protože jinak si můžu koupit třeba Leona 4x4, dostanu ho v kombiku a ještě levněji....
Avatar - Emel
5. 1. 2018 08:55
Re: Proč to Subaru dělá?
...při spotřebě 9l/100 za 680t... nepotřebuješ. Ale třeba Hamuna jo... ;-)
8. 1. 2018 02:15
Re: Závěrečné shrnutí
Jsme zpátky u toho, CVT to sází kvalty. Tím popírá samotný princip CVT. EU Subaru neháže klacky pod nohy víc než všem ostatním výrobcům, nevšiml jsem si, že by ostatní na tom byli podobně.

Beru, že jsi fanda značky a nejsi tu jediný, ale směřování Subaru je pro spoustu lidí spíš rozmrzelé.
Avatar - Emel
7. 1. 2018 16:51
Re: Motory
Že se u Škodovky dá nakonfigurovat nesmysl není nic nového. Tím se nedá obhájit stejně nesmyslná value/money u někoho jiného.

RS je za 700 v manuálu, bez navigace... ale zase úplné holátko to taky není, máš tam LED světla, keyless, parkovací senzory (které mimochodem Impreza nemůže mít vůbec), 7 bagů, vyhřívané sedačky a tak, neměl bych velký problém koupit RS v základu.

Není to čtyřkolka, to je z mého pohledu nejdůležitější argument... viz diskuse s Ozziem na začátku. Impreza si dokáže tu cenu obhájit pro někoho, kdo nutně chce 4x4 a ideálně i automat. Bez požadavku na 4x4 podle mě smysl nedává... ale to není chyba, prostě se zaměřuje na svoji cílovku.
7. 1. 2018 10:18
Re: Motory
Hater? Co to povídáš? Jen nebudu hýkat u toho, když se z legend stávají průměrná auta.

Jestli je slabý dvoulitr s CVT tím pravým pro subaristu, tak prosím. :-!
6. 1. 2018 18:19
Re: Autor
Proč automobilový koncern, Subaru je součástí strojírenského koncernu.
Avatar - JohnST
6. 1. 2018 13:14
Re: Lineartronic néé...
Arese. Uplne suhlasim. Mat to manual, tak tomu autu vyskoci v europe predaje i tretinu. Nechapem tu politiku, ten pristup. Nieco sa tam kazdopadne deje. Nejaka kriza. Financna? >:-[] >:-[]
5. 1. 2018 14:50
Re: Nepochopeni
Výhoda CVT je ve skučení, držení motoru v případě potřeby zrychlení ve vysokých otáčkách a ztrátách výkonu. ;-) :yes:
5. 1. 2018 11:45
Re: Auto má jezdit...
Díky za info. Takže aspoň argument pro "iudex" a "webpaja", když jsou chlapci tak chytří >:D >:D >:D >:D

Jinak, jak jsem psal, já to myslel hlavně celosvětově a viz to info od našich prodejců, že prostě ani nedostávájí tolik aut, co by sami chtěli ;-)
Avatar - iudex
5. 1. 2018 09:11
Re: Proč to Subaru dělá?
A je to škoda, pretože po vcelku vydarenom Levorgu (motor, dizajn, podvozok) to vyzeralo s novou Imprezou nádejne. Ale Impreza sa javí po Levorgu ako krok späť; ak by som aj prekonal generický dizajn á la 90ties a slabší atmomotor, to nemožné CVT by som neprekúsol nikdy. Je o mne síce známe, že som proti automatom vysadený, ale ak by som i nebol, do športovo ladeného hatchbacku nižšej strednej dať najhorší a najpomalší variátorový automat je proste blbosť.
Btw. nie som ani presvedčený, že Američania to ocenia, aj tam sa už situácia mení a na automaty sú stále prísnejšie merítka, keď je na trhu množstvo špičkových 8 až 10 stupňových HDM automatov, takže ani tam nemôže váhavé a pomalé CVT presvedčiť.
8. 1. 2018 02:20
Re: Si zapiš:)
Trochu střízlivější, ale přesto...

Impreza nemá výběr pohonů a motorů, chybí barvy, o možnosti udělat něco s interiérem ani nemluvím. Máme tu "haldex" awd, nevyýrazný motor a převodovku, kterou i fanoušci Subaru musí obhajovat slovy "není tak špatná".
A přitom je to novinka na trhu.
7. 1. 2018 05:49
Re: Nepochopeni
Milý chlapče, nikde jsem nepsal o plynu pouze na podlaze, ani předjíždění na nevhodných místech. S Imprezou by však nevhodné místo mohlo být každé druhé.

Chápu, že kdo jezdí nebo je vezen jednou za týden za nákupy má nerovnici (hustota a kvalita infrastruktury/dopravní intenzita) na háku

;-)