Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Mazda odhaluje technické detaily nového turbodieselu 1.8 SkyActiv-D

V rámci inovace modelu CX-3 přichází Mazda s novým vznětovým motorem 1.8 SkyActiv-D. S oxidy dusíku bojuje mimo jiné nízkou kompresí 14,8:1.
Zpět na článek
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 15:19
Re: Úplně zbytečný motor,
Musíš se na to šílený Fine dívat v globálu. Mazďáckým dieselům se velice zalíbilo v Japonsku, tam prodávají 2/3 SUV a crossoverů v naftě, možná se budeš divit pane ale je to fakt. Takže slepice nesoucí zlatá vejce se nezabíjejí.
Avatar - xxc
25. 9. 2018 16:11
Re: Pytam sa - naco?
A preco diesel nie? Ked daju cenu rovnaku ako benzin, tak nevidim dovod uprednostnovat benzin. Karbonovat to po meste bude rovnako ako priamovstrekove benziny, a spotreba bude o liter nizsia, nizsia produkcia co2 (v niektorych statoch na tom zalezi). Ekologicke to bude +- rovnako. Ked daju este vstrekovac do filtra, aby sa to vedelo normalne vypalit, nevidim dovod odmietat diesel. Iba ak kvoli cene.
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2018 18:44
Re: Pytam sa - naco?
Amící holt taky nedotujou naftu do osobáků >:-[]
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 15:20
Upsizing, z 1,5 na 1,8, bravo !!!
Mazda má zbrusu nové diesely s i-ART technologií, bravo, rovnou 2.
Avatar - Lackey
25. 9. 2018 20:59
Davova psychoza
Ja sa pamaetam ked media strasili s vtačou chripkou, nikdo nežral hydinu maeso....
Potom sa pisalo o BSE u hovadzieho dobytku , nikdo nežral hovaedzinu ....
Prisiel do Europy prasačí mor, nikdo nežral bravčové ...

Dnes už každý žere všetko, hydinu aj hovaedzinu, lebo podla médií su zdrave maeso a bravcova slanina je vraj zdravsia, ako palmovy olej....

Za chvilu kazdy zase bude kupovat diesel auta, lebo media pridu s accugate-om a "odhalia" skutocnost , co dnes kazdy mysliaci tvor vie, ze akumulatory elektro aut a hybridov su ovela vaecsie zlo , ako akesi minulé NOx z dieslov.

Ked vyskusate jazdu s novymi pridusenymi benzin motormi s casticovym filtrom, budete všetci ešte blahorečiť minulé-súčasné točivé diesel motory.
Avatar - KANKUNEN
25. 9. 2018 14:32
Úplně zbytečný motor,
Mazdá má takové benzíny, že kupovat naftu do menších aut není třeba. Největší blbost Mazdy za posledních 6 let.
25. 9. 2018 16:43
Re: Pytam sa - naco?
jak jen v te Americe nebo Cine dokazou zit bez tech naftaku ve velkych kombikach, a je zvlastni ze oni to dokazou casto i prezit ve velkych SUV bez toho naftaku ;-)

nebejt nesmyslneho PR ktere tu VW a nasledne dalsi znacky tlacej od 90 let, tak v Evrope panovalo podobne palivove klima jake panuje vesmes po celem svete a naftak by se nikdy tolik nerozsiril ;-) je to normalni PR spolehajici na hamiznost vetsiny zakazniku ohledne nizsi spotreby a take haktu ze je zarytej jistej pud palivo krast pokud to jde, kamionaci, zemedelci, autobusaci, lidi z dep na zeleznici, vlakvedouci, tam se nafta kradala i na zapade a nejen jak si nekdo mysli u nas, tohle dalo automobilkam v Evrope strasne bludisktaku pro zakazniky a tak jim proste nabidli naftaky s turbem, neb prodeje tehdejsich atmosferickych naftaku byli v osobni doprave vesmes slabe

podobne PR podporene miliardama se da pozorovat v mnoha odvetvich trhu, a vesmes funguje dobre a lidem proda vsechno :-!
25. 9. 2018 16:03
Re: Pytam sa - naco?
Chlapi...nejde o jen auto, ale taky o nájezd a charakter použití.
Každopádně hranice pro smysluplnost nafty se posouvá nahoru, to je fakt.
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 15:17
Re: Pytam sa - naco?
My máme ve firmě ty velké s maximálním výkonem a vybavením, SKY-D 2,2 :-) Jsi milý chlapec že nám to přeješ. >:D
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 15:16
Re: Pytam sa - naco?
Mám statistiku, na Slovensku velmi oblíbené >:D >:D >:D >:D
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2018 15:04
Re: Pytam sa - naco?
tak pockaj pockaj..

Ozzy ma rad velke kombiky.. a tam dizel ma svoje opodstatnenie ... navyse ak jazdi dlhsie trasy... ale v mestskom crosse by podla mna dizel nechcel... takze toto treba rozlisovat... ved ani ja nie som proti dizlu v sorente alebo v L200 ale uz v mestskom crosse je u mna jasna volba nejaky slusnejsi benzin ... :yes:

ale je pravda ze Ada ten by chcel dizel aj v maluchovi ;-) ... ale tak jak sa vravi stareho psa novym kuskom uz nenaucis... sam poznam par znamych starsich ludi z mojho okolia ktori su stale vo svojom svete a darmo im povies ze skoda uz nie je tam kde bola za cias felicii ale oni su stale v tom svojom svete ved to pozname .. a Ada je asi podobny pripad... teda nic v zlom samozrejme ale ma uz to videnie tiez kusok skreslene proste ....

mne osobne dizel dava zmysel v osobaku uz aspon v niecom ako je passat kombi.. mondeo kombi a pod... proste velke dostavniky na dlhe trasy.... ale ani v takom golfe by som ho este urcite nechcel.. to je za mna stale fail... ale nastastie nam dizle uz pomaly z tycho "mensich" segmentov ududaju :yes:
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2018 15:12
Re: Pytam sa - naco?
Nafta má opodstatnění leda tak v největších těžkejch SUV. A i u těch je to problematický = když sou primárně na jízdu ve velkoměstech

Už to tu bylo zmíněný 1000x = první zásadní krok do normálu = je shodná daň z benzínu i nafty. Současný sponzorování nafty = jen dál pokřivuje trh a pohled na realitu rentability provozu

Prostě majitelé benzínů = doslova sponzorujou majitele naftovejch aut. Což je úchylka

Jakmile tohle daňový zvýhodnění zrušíš = lidi i automobilky se začnou chovat jinak. Automobilky to logicky nechtěj = když už tolik investovaly do vývoje naftovejch motorů = chtěj aby se jim ty prachy vrátily. Takže možná nejdřív tak za 10 let?
25. 9. 2018 13:59
Pytam sa - naco?
To aky pacient si uz kupi naftu do mestskeho crossoveru?
26. 9. 2018 08:26
CX-3 a diesel
Registrácie minulý mesiac:
664x benzín
4x diesel
Avatar - Ozzman
26. 9. 2018 06:42
Re: Pytam sa - naco?
Jemu to nevysvětlils, on jezdí kolem komína a my ostatní tudíž musíme taky... Že pak jedna cesta na dovolenou, nebo do Anglie, v benzínu, té nezruinuje, to je pravda, ale když jezdíš častěji dálky. Však ty to chápeš...

Když jsem býval student a jezdil jsem naftovou Lagunou, ke konci už prvním Mondeem, tak jsem párkrát na nějaký výlet měl půjčený bezinak a když sem se na horách třeba otočil za 1000-1200 namísto 600-700 , to jsem sakra pocítil na rozpočtu >:D Jezdil jsem třeba na nějakou školní akci, měl sem 1000kc a tlačil spotřebu taky abych musel natankovat za co nejméně , protože pak zbylo víc na zábavu >:D V tom bylo to kouzlo a třeba ta Laguna zvládala jezdit I za 4,6 na sto...na naftu nám krásně vzpomínky už od brzkého věku >:D Jo a mebprvji auto bylo benzínové...
25. 9. 2018 16:00
Re: Úplně zbytečný motor,
To máš na mysli ty plachťáky co vyřazujou na každý rovince a jezdí maximálně 85km/h? >:D
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2018 14:35
Re: Pytam sa - naco?
Áda, WinDiesel, Ozzy.. :-)
Avatar - twistedTSD
25. 9. 2018 17:33
Re: Pytam sa - naco?
V Americe asi neplatí 33 Kč za litr, že?
Avatar - KANKUNEN
26. 9. 2018 08:24
Re: Pytam sa - naco?
Mi naftu dotuje Hamuna. ;-)
Avatar - honzaHK
25. 9. 2018 21:46
Re: Úplně zbytečný motor,
Poprosil bych odkaz na aktuálnější zdroj, než ten z roku 2012 uvedený ve wikipedii. Čerstvá data nenacházím.
25. 9. 2018 15:49
Otázka na pana redaktora: Jestlipak má i vířivé klapky?
Má snad nový motor Mazdy také vířivé klapky v sacím potrubí, které vedle toho, že jsou obecně technicky nedotažené (poruchové), škrtí u dieselu sací potrubí?
Má-li je, jestlipak je přisávání výfukových a karterových plynů až za nimi, aby je nezanášelo?
Nemá-li je, je snad vedle promyšleného dna pístu docíleno víření také tvarem sacího potrubí, směrem vstřiku nafty, ...? Případně ještě jinak?
Děkuji za odpověď.
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2018 18:45
Re: Úplně zbytečný motor,
Vynechal si to nejpodstatnější = určitej vzestup nafty v Japonsku = je opět jen díky dotaci ;-)
Avatar - twistedTSD
25. 9. 2018 17:47
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Tyhle apokalyptické vize zákazů po celé Evropě mě fakt baví. Jednak zatím ta města s plošně zakázanými diesely nějak nevidím, a jednak stačí, aby voliči v dalším volebním období vypráskali levicovou chátru typu Anne Hidalgo z úřadu a všechno bude jinak.
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 17:23
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Kydy kamaráde, hromada kydů. Ty a tobě podobní už zabíjíte diesely 10 let a *** Vás že se nic moc neděje. A s těmi hybridy se wole taky uklidni, hybridy dostávají diesely také, Renault, Mercedes, Kia/Hyundai, Ford …. jde to rychle to ano ale diesely z toho ani náhodou nejsou a nebudou vyloučeny >:D >:D >:D
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2018 15:16
Re: Pytam sa - naco?
tak ja by som naftu nechcel ani v sportage... neboj.. ale uz v sorente mi dava zmysel..

u beznych osobakov je ale pravda ze ja na osobne ucely by som ani v passate dizel nechcel... ale uz si ho tam viem predstavit na rozdiel od golfu alebo ceedu a pod....

stejne za 10 rokov to bude samy benzinovy hybrid... a ostanu uz len "velke nafty" v nejakom tom vacsom SUV ;-) .. zbytok uz to bude samy hybrid ako RAV-ka niro a pod.. :yes:
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2018 15:13
Re: Úplně zbytečný motor,
suhlas... k comu vyvijali takyto dizel dnes uz asi vedia len oni ... navyse v tomto aute nema vobec opodstatnenie ani nejake relevantne vyhody voci benzinu .... pritom sa mohli uz davnejsie vrhnut na hybridne technologie alebo elektro ked nevedia co s prachmi ... mazda je za mna sikovna automobilka ale toto s tym dizlom mi pride uz ako slepa ulica.. toto je fakt od mazdy divny krok a asi najvacsi preslap za posledne roky aj ked samozrejme nejde o nic zasadne ale toto je fakt slepa ulica ... toto mohli uz odhadnut.. aby nakoniec neboli technologicky pozadu... a karta sa neobratila proti mazde... ved uz aj taka kia ma dnes niekolko hybridov a nejedno elektro :yes:
3. 10. 2018 18:39
Mazda je mazda
Mazda je mazda, přesně tahle se mi velice líbí, třeba v budoucnu... :-)
29. 9. 2018 12:43
Re: Pytam sa - naco?
To tak mají Pražáci. Asi si pak připadají důležitější.
29. 9. 2018 01:18
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Tak nevim ze by cele mesto ci mesta mela zakaz pro vjezd naftaku. Ale vim ze jen nektere čtvrti maji zakaz vjezdu naftaku. A zas ty co tam bydli a maji naftak tak tam mohou vjet, nemaji zakaz. A zas vim ze vsem ostatnim vastem se zhorsi ovzdusi, projede tam o mnoho vice aut. Je to asi jako, vlk se nazral a koza zustala cela.
27. 9. 2018 11:06
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
reagujes asi nea nejaky jini post ne? kde pisu neco o zakazu dieselu v prodejich? diesl bude jen omezovany a proste nebude moct nekam vjet ;-) coz ho ale prodejne odsoudi natolik, ze si to poridi tak malo zakazniku ze ho automobilky sami casem vyskrtnou z prodeju protoze se jim proste nevyplati takovou motorizaci nabizet a jen by na ni prodelavali

vize odborniku z automobilek je, ze do roku 2030 pokledne prodej novych dieselu v Evrope v osobnich a uzitkovych autech k 5%, cos bude znamenat ze to zustane v par modelech vetsich aut kterych se rocne prodavaji desitky tisic na model ;-) realne tak pujde diesel koupit v CR treba v 5 modelech nejakych znacek a predpoklad je ze i tak to bude v te dobe hybrid s baterkou ;-) da se ocekavat ze proste v pristim desetileti si diesel u zhruba poloviny znacek v Evrope jiz nekoupis a ke konci toho desetileti jiz nepujde koupit jinej diesel nez ve spojeni s elektromotorem a baterkou a jen v par vybranych modelech vetsich SUV, dodavek, terenaku a podobnych uzce profilovanych aut
26. 9. 2018 20:11
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Nedostanou tě tam? Tohle ale nejspíš spustí "eko" lavinu po celý Evropě a ty pak dojedeš k nějakým městu a budeš muset nechat auto na kraji a dál pokračovat sockou >:D
26. 9. 2018 16:59
Re: Dělají si srandu?
Hint - Euro 6.2 bez AdBlue
26. 9. 2018 16:06
Re: Úplně zbytečný motor,
Doma v JPN sa im strašne darí s dieslami a nemajú tam od ostatných automobiliek konkurenciu, kedže honda, ani toyota v JPN diesle nepredáva. Takže hlavne preto.
Avatar - twistedTSD
26. 9. 2018 15:58
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Nějaké omezení pro diesely nerovná se zákaz dieselových motorů. Ve Freiburgu ať si zakazují co chtějí, mě do podobných ekofašistických "rájů" nikdo nedostane.
Avatar - honzaHK
26. 9. 2018 12:29
Re: Úplně zbytečný motor,
Ano, to jsou volně dostupná data, ke kterým není problém se dostat. O poznání těžší je ale zjistit podíl motorizací v jednotlivých modelech jednotlivých automobilek. Proto mě zajímá aktuální zdroj, který podpoří Winovo tvrzení o prodejích mazďáckých dieselů v Japonsku.
26. 9. 2018 11:43
Re: Pytam sa - naco?
SUV jsou primárně do velkoměst? Můžeš to nějak rozvést?
Avatar - Allo
26. 9. 2018 11:30
Dělají si srandu?
Dělaj si z nás srandu v Mazdě ne? Nový drahý vývoj složitého motoru 1.8 a má to jen 85kw?? To je k smíchu...
26. 9. 2018 10:28
Re: Úplně zbytečný motor,
statistiky Jato jsou vesmes placene, z prodejnich cisel se da vyvodit podil cca 5% pro diesel v osobnich autech

mimochodem Mazda ma na domacim Japonskem trhu docela malej podil, jen lehce nad 4% trhu, Toyota doma prodava cca 7x vice aut nez Mazda, nejprodavanejsi Mazda v Japonsku Demio (u nas Mazda 1) je za rok 2017 az na 21 miste

prodeje v Japonsku vesmes ovlada Toyota, pak Honda a Nissan, nejprodavanejsim modelem roku 2017 je v Japonsku ....... Prius
[odkaz]
26. 9. 2018 10:09
Re: Úplně zbytečný motor,
Myslím, na foru mazda ty jezdce co se předhání kdo má jakou spotřebu s 2.0 skyactiv.
Avatar - KANKUNEN
26. 9. 2018 10:06
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
No konečně pokles, ale je to jen výsledek konce hloupých malých dieslových aut a ti co najedou málo si umí už taky zvolit správně. Velká prémiová auta fičí správně na naftě dál.
26. 9. 2018 09:52
Re: Úplně zbytečný motor,
tebou tak strasne casto zminovane Japonsko ma s diesely tak uzasne zkusenosti a prodeje, ze v Japonku jeste nikdy neprekrocil podil dieselu na trhu vice nez 5% ;-) naopak hybridu tam maji za rok 2017 na silnicich vice nez 20% ;-) toliko k realite v Japonsku

podobny scenar prorokuji analitici automobiloveho trhu i pro Evropu, tedy ze podil novych dieselu do par let klesne prave k hranici 5% (jsou tam zapocteny i diesel hybrid, kam dnes patri i mildhybridy) a naopak podil hybridu bude rust az k podilu nad 50% ;-) je to odhad pro 3 desetileni, tedy 2020-2029 a to i podle treba lidi z koncernu VW, PSA, BMW, Renault-Nissan a Fordu ;-) nejvetsi poptavku maji mit zpocatku bezne hybridy, a v druhe puli desetileti pak plug-in hybridy
26. 9. 2018 09:43
Re: Pytam sa - naco?
pravdepodobne to budou male rozdily, v cene za litr to bude v radu jednotek korun a rekneme nizkych desitek centu, coz nebude as tak hrat roli jako spise dlouhodobe zaritej nesmysl ze benzinaky desne zerou a diesely jezdi strasne usporne, to lidi ovlivnuje mnohem vic, a to i ty co najezdi par kilometru rocne
Avatar - Ozzman
26. 9. 2018 08:56
Re: Pytam sa - naco?
Já teď na rychlo hledal statistiky prodejů podílu dieslů dle jednotlivých zemí a za ty východnější státy to nějak srovnatelně nemohu dohledat. Zajímal by mne právě ten prodej v závislosti na cenách paliv, respektive v závislosti na tom poměru spotřební daně.
26. 9. 2018 08:55
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
jj kydy ktere jsou jasne patrne na prodejich dieselu v Evrope :yes: za lonsky rok pokles 15% u dieselu a u hybridu naopak podil stoupa o 17%

to ze bude par automobilek a jejich modelu nejakou dobu zkouset diesel hybrid je celkem normalni vyvoj situace ;-)

ja diesel nijak nezabijim, nikdy jsem zadny nevlastnil a nikdy jsem zadny ani nesesrotoval, diesel zabiji zakaznici kteri z neho prechazi na jinej tip pohonu ;-)

kydy o tom jak nektere automobilky oplne odstrihavaji naftu jsou vlastne taky jen kydy, co budes psat za par let az to udela i Mazda ? budou to zase kydy?

kydy tu vypoustis hlavne ty z te tve socialni bubliny ;-)
Avatar - Ozzman
26. 9. 2018 08:55
Re: Pytam sa - naco?
On má trochu hodně zaslepené vidění světa kolem sebe, žije v takové bublině >:D To asi nemá smysl rozebírat :-)
26. 9. 2018 08:50
Re: Pytam sa - naco?
podle udaju co zverejnila minuli rok IMF tak se fosilni paliva dotuji rocne castkou priblizne 6,6 bilionu dolaru, a nafta mezi nima samozrejme je taky ;-)

Ham asi mel namysli nizsi spotrebni dan na naftu, coz je specifikum vetsiny statu Evropy, nektere to tak nedotuji a maji spotrebni dan stejnou, ve dvou statech je tusim dan na naftu vetsi nez na benzin
Avatar - KANKUNEN
26. 9. 2018 08:46
Re: Pytam sa - naco?
Ale on fakt vidí celý problém v koruně padesát ve spotřební dani. Kromě toho mám osobáky benzínové
Avatar - Ozzman
26. 9. 2018 08:33
Re: Pytam sa - naco?
Mě taky, za odměnu mu čoudím pod okny >:-[]
Avatar - Ozzman
26. 9. 2018 08:19
Re: Pytam sa - naco?
V Maďarsku i Rumunsku je nafta dražší než benzín, stejně tam ty nafťáci jezdí :-) a dost..
Avatar - KANKUNEN
26. 9. 2018 07:59
Re: Úplně zbytečný motor,
Moc ti nerozumím. Akorát mám obavy z toho, jak funguje skyactive X, když vyvíjejí malou naftu.
Avatar - Ozzman
25. 9. 2018 21:45
Re: Pytam sa - naco?
Já crossoveama v červené barvicce narozdil od někoho nejezdím >:D
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2018 18:48
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Tak tady jeden kyd [odkaz] :-)
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2018 17:20
Re: Úplně zbytečný motor,
Bývalo tomu tak, ke zlomu došlo se zahájením prodeje CX-5 s 2,2 Sky-D. Japonci se prostě potřebovali přesvědčit že diesely mohou být dobré/japonské.
26. 9. 2018 09:13
Re: povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
to nejsou apokalipticke vize, to je normalni realita, a to ze jsi slepej je ciste tvuj problem

v Nemecku ma nejake omezeni pro diesely jiz vice nez 70 mest, a to ze ty je nevidis je tvoje slepota

po vzoru Freiburgu dokonce dalsich 42 Nemeckych mest zvazuje podobny scenar jaky si pred nekolika lety sami obyvatele odhlasovali v referendu ve ctvrti Vauban, kde si prez 5000 lidi v referendu odhlasovalo (prez 90% bylo pro) aby v dane ctvrti byl zakaz parkovani delsi nez 30 minut, rychlost v cele ctvrti omezena na 30km/h, asi tretina ulic se pro dopravu zavrela uplne a vjezd maji povolene jen vozidla zachranneho sytemu a svoz odpadu, ten maj reseny plug-in hybridnima nakladakama kde v dane ctvrti jezdi jen lokalne bezemisne, MHD tam obstaravaji jen elektrobusy, auta dele nez 30 minut tam smeji parkovat jen v parkovacich domech na okraji ctvrti a parkovaci misto si tam obyvatele museli koupit nebo si ho musi pronajimat, treba pro navstevy ktere tam chteji bejt dele nez tech 30 minut, v dane lokalite se ceny nemovitosti zvedli na vice nez dvojnasobek behem 1 roku po zavedeni a v Badensku je to dnes nejvyhledavanejsi ctvrt kde koupit nebo si pronajmout bydleni je dost rychlovka, zajem je tam enormni ;-) takze lidi si sami rekli ze tam auta nechtej ;-)

volici tam zjevne projevili sami iniciativu auta z ulic vypakovat ;-) a pokud tohle zacinaj na obcanske urovni zacinaji resit v dalsich 42 mestech, tak stezi nekoho takoveho vypraskaji z uradu ;-)
26. 9. 2018 07:55
Re: Pytam sa - naco?
Myslím že naftu nedotuje nikdo na světě
Avatar - speedfred
25. 9. 2018 15:34
Re: Úplně zbytečný motor,
Zaujímavé,neviem prečo som si myslel že v J dízle nejako nejdú a majú tam viac-menej iba belzín. :yes:
25. 9. 2018 16:56
povede to k levnym crosoverum v bazarech za par let
Mazda do toho dla v minulich letech ohromnej financ a potrebujou to jeste prodat, do 5-10 let jim to nikdo rozumnej nekoupi protoze tech zakazu pro diesely bude jiz tolik, ze s tim nepujde skoro nikde vjizdet bez poplatku, rekneme takovej posledni nadech nez to taky za par let zazdej a zjistej ze nema smysl utracet finance do neceho co jim zakaze sam zakaznik, v Japonsku si to muzou prodavat vesele dal, ale Evropa jim brzo rekne NE, staci se podivat na to jak se jim v Evrope vesmes nedari, prodeje jim zde stagnujou a bez hybridu neporostou

tak jako jsem tu pred par lety psal ze hybridy chytej sakra rychlej dech, tak si troufamdnes napsat, ze za par let Mazda diesel v Evrope odpiska uplne, a nasadi hybridy :-! zatim vsechny automobilky co v Evrope diesel odpiskaly maj zvysujici se prodeje, a tam kde to nahrazuji hybridy maj prodeje sakra hodne dobre, viz Toyota