Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

40 komentářů

Zaujimalo by ma nieco na temu "klimatizacie". Nieco co sa tyka udrzby. Ako sa to robi v servise ked si tam dam vydezinfikovat klimu? Da sa to pripadne nejako svojpomocne? Pocul som ze sa len do vyduchov nastrieka nejaky sprej a vypytaju si 1000,- a odchod. Ma zmysel to robit preventivne? To zn. ked necitim ziadny smrad po zapnuti... Len tak kazde 2 roky?
Někdy si nějaký trakt topení/ventilace a klimatizace rozeber a představ si, kudy tam ty hadičky cpou, kam až se s nimi dostanou a jaký prostor dokážou sprejováním obsáhnout. Pak rychle pochopíš, že jde víceméně jen o efekt "navonění průduchů" a zároveň další způsob, jak vytáhnout z kapes zákazníků peníze navíc. Ovšem až to kostruktéři začnou konstruovat tak, aby se "k tomu mohlo" (technologické otvory před a za výpadníkem, omezení tvarové složitosti pouzdra výparníku klimy), pak to třeba bude lepší. Zatím tomu tak ovšem není! Proto je klíčovým faktorem zachování "zdraví klimy i posádky vozu" její správné používání, tj. snažit se osušit výparník ještě před odstavením vozu včasným vypnutím kompresoru klimy a řádným prohnáním větráku ventilace.
Presne tak, abych si to nezaplesnivel, vypinama klimosku vzdycky aspon 2-3 km pred zastavenim. Kdyz nahodou ne, mam pak hezky oroseny celni sklo po ranu zevnitr.
Mění se mikrofiltr (doporučuje se 1x ročně nebo když klima smrdí po vypnutí a nedokonalém vysušení). Při výměně mikrofiltru je možný stříknout do díry pro mikrofiltr desinfekční sprej, kterej se dá občas koupit. Já jsem dal větrák na minimum a vyfuněl sprejem za chodu větráku. Nikomu to ale nedoporučuju dělat, protože nevím, jestli by třeba nemohlo dojít k výbuchu.
Vcera jsem presne tohle delal, k vybuchu nedoslo 😄 Fakt je pakarna dostat se primo k vyparniku, je to prace tak na 1/2dne. Uvidim jak dlouho to vydrzi, zatimje vzduch velmi svezi 😄
Ještě zbývá dodat že klima se má pouštět občas i v zimě a že pokud najednou dojde náplň je lepší zkontrolovat všechny trubky apod. než to dát hned naplnit, protože v 60% případů to dojde tím že to někde uteče...
jezis zadku ja tu nebyl dlouho jak svin a ty jeste zijes? a porat jezdis staryma spolehlivyma pleckama? co se tyce klimy delam to stejne, jinak kdybych ji vypnul az po dojezdu tak se zarosi a hnije / plesnivi / smrdi jak nakopnuty cert.... Servis: pouze kontrola a doplneni kapaliny. Sracky na cisteni: v manualu to neni tak to nepouzivam - cim vetsi bordel, tim vice pak problemu....
Rabukat: Cau, jeste trochu ziju... 😁
Když problém je v tom, že pomalu každé auto to má jinak konstruované. Už jsem se setkal s těmito řešeními (vždy ve směru sání čerstvého vzduchu zvenku)😒br />
- pylový filtr x větrák x výparník x radiátorek topení;

- filt x větrák x radiátorek topení x výparník;

- větrák x filtr x radiátorek topení x výparník;

- větrák x filtr x výparník x rdátorek topení;

- filt x výparník x větrák x radiátorek topení.

A pak se v tom vyznejte. Hlavně, že v servisech při tzv. "čištění klimatice" cpou všem autům jednotně (tj. bez ohledu na konstrukci celé soustavy) šlauchy skrz průduchy ventilace v přístrojovce. Inu, není nad "odborný zásah!
Tak to já jsem byl u jednoho soukromníka a ten sundal pylovej filtr a stříkal tu desinfekci tudy, tzn. po směru proudění vzduchu. To mi teda přišlo lepší.
to mitsi: s tym osusenim vyparnika to znie logicky...

pred vyparnik by si sa mohol bez vecsich problemov dostat ... i ked je pravda ze rozne auta maju VELMI odlisnu koncepciu klimy... ale za vyparnik ..... nieje sanca 😄 ... to mi ver .... (teda este ma napada cez odvod kondenzatu u vecsiny pripadou je urcita sanca ....) ...ale mi konstruktery s tym zatial nepocitame ....

no a ak to niekomu smrdi, tak nech si necha vyparnik vymenit ...ten je vacsinou servisovatelny .....

no ale s tymito pripadmi 😒br />
filt x větrák x radiátorek topení x výparník

filt x výparník x větrák x radiátorek topení

větrák x filtr x radiátorek topení x výparník

to som sa nikdy nestretol..... to by ma zaujimalo ktore auta to tak maju... ale to skor boli ruske jadrove ponorky ..... 😉
To by ses divil! Např. jen Opel Zafira měl dvě provedení: to první (dřívější ročníky) měl větrák - filtr - výměník klimy - radiátorek topení, novější modely pak větrák - filtr - radiátorek - výměník. Tuším, že důvodem "změny pořadí" byla skutečnost, že filtr těsně přiléhající k výměníku prostě "hnil". Teď přiléhá k radiátorku a je v pohodě. Prostě co auto, to unikát.

PS: Osobně mi připadá zcestné už to, že filtr je až za větrákem, tj. bordel zvenku leze přes větrák. Proto kdybych já byl konstruktér a neměl žádná omezení, řešil bych to následovně: filtr - větrák - radiátorek - výparník. Takto to má vyřešené např. zn. Mitsubishi.
no neviem ....

tu klimu by som fakt chcel vidiet ....

koncepcne je vyparnik vzdy pred vymennikom a to jednak z toho dovodu ze je vyparnik vacsi (zhruba dvojnasobne) a teda nema zmysel aby prudiaci prierez vzduchu bol najprv mensi a potom vacsi (smerom od ventilatora)...

a jednak si nedokazem predstavit funkciu defog v zime !(odstranenie orosenia)

pretoze ak sa najprv vzduch ohreje a az potom prejde vyparnikom (ten musi byt zapnuty aby dochadzalo ku kondenzacii vody) tak mas v interiery peknu kosu 😉 ....

akoze mozne to je pretoze vzdy medzi vyparnikom a vymennikom je mixazna klapka ktora mixuje prudiaci vzduch....

...ale ak ma vzduch ist najprv cez maly vymenik a potom sa rozdelit ze pojde bud cez velky vyparnik alebo v pripade ze chces teplo tak vyparnik obyde ..... tak mas klimu o 1/3 vacsiu ....a na to su vyrobcovia aut dost haklivy >😁

a ci je filter pred alebo za vetrakom je do vysokej miery zase zavysle na zastavbovom priestore ..... filter musi byt pomerne velky (aby bola plocha co najvacsia a teda dlhsia zivotnost) a ak v aute nieje miesto .....musi byt schovani niekde v jednotke..... a neboj sa tam sa velke predmety nedotanu pretoze to zberac v aute zachyti .... filter riesy maximalne smrad, prach ... mikroorganizmy .....atd .... listy zo stromov tam nenajdes 😉

ale ak aj napriek tomu je to v zafire ako tvrdis tak mas u mna pivo ....
wana: K těm listům - divil by ses, co se všechno před filtrem u Zafiry dá najít. Listy samozřejmě rovněž. A to bylo auto s najetými 36 tis. km, které je permanentně garážováno. (Není moje, jen jsem byl požádán a výpomoc při výměně onoho filtru.)

A ke zbytku: Holt jsou věci mezi nebem a zemí! Také např. nechápu, proč zapnutá klima na vnitřní recirkulaci intenzivně mlží...

PS: Pro rejpaly, kteří tvrdí, že nemlží - všimněte si, kde máte růžici rozvodu vzduchu. Pokud tam v nějaké formě figuruje symbol čelního skla, tak je téměř určitě vnitřní cirkulace nefunkční, třebaže ji máte permanentně aktivovanou.
Když řešil Mitsi tu Zafiru, učitě by mi poradil, jak je u Zafiry "odvodněn" box s pylovým filtrem. Je-li auto vybaveno klimatizací (jak to s tím souvisí?), box má být prý po každé výměně utěsněn těsnícím tmelem, jinak prý poteče voda spolujezdci na nohy (praví chytrá kniha). Což se stalo mě: auto při těchto lijácích 3 dny stálo čumákem z kopce a u spolujezdce byly poté asi 2 litry vody.

Doplněno 12.7.2005: při dalším lijáku jsem zjistil, že voda teče střechou po pravém A sloupku. To je "výhoda" 2 střešních oken.
U Zafiry je třeba dotěsnit box pylového filtru tmelem jen u jednoho ze dvou provedení klimy: záleží na tom, zda filtr přiléhá k výměníku klimy (třeba těsnit) či k radiátorku topení (tmelu netřeba). V každém případě je problém s tím, že filtr leží prakticky v nejnižším místě celého systému, tudíž problém s kondenzátem z klimy či s dešťovou vodou může po jeho výměně nastat.
matuS
A ke zbytku: Holt jsou věci mezi nebem a zemí! Také např. nechápu, proč zapnutá klima na vnitřní recirkulaci intenzivně mlží...

PS: Pro rejpaly, kteří tvrdí, že nemlží - všimněte si, kde máte růžici rozvodu vzduchu. Pokud tam v nějaké formě figuruje symbol čelního skla, tak je téměř určitě vnitřní cirkulace nefunkční, třebaže ji máte permanentně aktivovanou.

tomuto nerozumiem.

takto - teraz su hrozne tepla a niekde som sa docital, ze ked chcem co najrychlejsie vychladit klimou auto, mam zapnut vnutorny okruh.

takze, sadnem do auta, stiahnem okna, nastartujem, zapnem vnutorny okruh, rozbehnem sa, vytiahnem okna.

a dalej sa nestaram, idem az domov (10km)

samozrejme okna sa mi nezahmlievaju. a ked idem za autobusom, necitim jeho smrad.

takze ako to je teda? 😊

jediny pripad, kedy sa mi pri vnutornom okruhu zahmlievaju okna je vtedy, ak prsi alebo je vlhko a mam v aute viac ako jedneho pasaziera.

a este jedna otazka: auto ma 4 roky. nikdy v nom klima nesmrdela. Zacalo to ale tuto jar. Zaujimave je to, ze je to nepravidelne. Klima mi zasmrdi asi tak 2x za mesiac. Inak je pohoda.

Ako je to mozne?
Já Ti to nevysvětlím, třebaže logiku chápu: ochlazování již částečně ochlazeného vzduchu v kabině by mělo být rychlejší, než ochlazování horkého vzduchu taženého zvenčí. Jenže podle mých čistě subjektivních poznatků snad z většiny aut tomu tak prostě není! Vnitřní recirkulace sice pomůže "nástupu účinku" klimy, ale pokud ji necháte zapnutou, klima chladí citelně méně, než při vypnuté recirkulaci. Auto pak také při zapnutém vnitřním okruhu výrazně méně "čůrá". Proto jediné vysvětlení, které mne napadá, je přeměna vzdušné vlhkosti na vodu, tj. kondenzace, tj. "skupenské teplo", které napomáhá účinku klimy. Tomu by ostatně odpovídal i můj další poznatek, totiž že čím vyšší atmosférická vlhkost, tím větší účinek klimy (majitelé automatických klim to ovšem stěží posoudí...).

Dále jsem si všiml, že si velký podíl řidičů pouští chladný vzduch na čelní sklo, třebaže to právě nepotřebují k odmlžování. Osobně by mě to ani nenapadlo, protože proud chladného vzduchu do oblasti čela a očí je mi krajně nepřijemný, o nesmyslnosti "ochlazování čelního skla" ani nemluvě. A právě tito lidé obvykle navíc jezdí s permanentně zapnutou recirkulací (je to jen pouhá náhoda...?), přičemž tvrdí, že "jim se nemlží". Ano, opravdu nemlží. Jenže z úplně jiného důvodu - většina aut totiž má "pojistku" proti mlžení (či spíše proti lidské blbosti) v tom, že při volbě směru proudu vzduchu na čelní sklo je funkce vnitřní recirkulace automaticky potlačena a u některých aut ani nejde v tomto případě aktivovat! Dále existují vozy, kde je na tlačítku vnitřní recirkulace časový spínač, takže se tato funkce po několika minutách sama deaktivuje.
V autě mám automatickou klimatizaci a v návodu se píše, že se mají boční průduchy namířit na boční okna a střední průduchy směrem nahoru = takhle je účinek chlazení nejlepší => proto asi i ostatní pouští chladný vzduch na přední okno.

V návodu také píší, že se má režim cirkulujícíhoi vzduchu používat pokud chceme auto rychle ochladit (prohřát). Má se však používat pouze krátkodobě - může dojít k zamlžení oken.
(cit.) V autě mám automatickou klimatizaci a v návodu se píše, že se mají boční průduchy namířit na boční okna a střední průduchy směrem nahoru = takhle je účinek chlazení nejlepší => proto asi i ostatní pouští chladný vzduch na přední okno.

- Jenže tohle není totéž, co "pouštět si proud vzduchu na čelní sklo". Je nutno vysvětlovat rozdíl?

PS: Nejvíce horkého vzduchu je přece pod střechou, tj. v prostoru hlav cestujících. Pouštěním vzduchu na čelní sklo sice ochladím sklo zevnitř, ale do prostoru pod střechou přivádím od čelního skla již poměrně ohřátý vzduch, navíc systémem "průvan přes čela" vpředu sedících osob.
Máš pravdu, že to není to samé, ale ...

Myslím si ale, že při foukání na přední sklo vzduch proudí nad hlavami dozadu a dělá obecně příjemné klima. Odpoledne to zkusím 😉

U klimatizace platí to samé jako u jiných technických vymožeností - člověk musí najít nejlepší a nejúčinnější způsob užití.
mě přijde klima použitelná maximálně tak v koloně. Za jízdy mám radši otevřený okýnko, k tomu klimu nepotřebuju
Já jsem teď nedávno měnil auto a jedním z důvodů byla absence klimatizace. Občas jezdívám přes půl republiky cca 300 km a když bylo vedro, byl jsem víc unaven z něj než z dlouhé cesty.

Ve starém autě jsem také stahovával okénko, ale ten randál byl nesnesitelnej. Nakonec jsem větral jen při snížení rychlosti či průjezdu obcí.

Klimatizace má smysl, i když má mnohé odpůrce.
mě otevřené okénko do cca 160km/h nevadí. Protože i když pustím ventilátor na max (ten hluk už taky znát), tak stejně po nějakém čase je vduch v autě takový ztěžklý (asi jako když těsně po dešti začne prát slunce).

navíc mě vadí citelná ztráta výkonu, tech 100kw už tak není žádná sláva
každému vyhovuje něco jiného 😁
matuS
mě otevřené okénko do cca 160km/h nevadí.

a u usneho si uz bol? 😜
To je prece u kazdeho auta jinak. Zalezi jak je designovano, je to jedno z kriterii dobre konstrukce. Nejdulezitejsi je to samozrejme u kabrio... 😉
matuS
od vyrobcov aut fakt necakam, aby doladovali aerodynamiku auta pre ludi, ktori si nekupia klimu 😊
takže, pokud používám v horkých dnech klimatizaci na čtvrtý, tj. max stupeň ventilace, mám ji v předstihu před odstavením vozu😒br />
1. vypnout a zapnout pouze ventilaci na vysušení a odvětrání?

nebo

2. postupně snižovat stupně ventilace (při zapnuté klimě) a až poté ji vypnout a zapnout pouze ventilaci?

???

Díky

----

Fabia, klimatizace Climatic
Vypnout klima a nechat jen ventilaci.
jo,

ale šlo mi o ten detail, zda-li😒br />
vypínat klimu z maxima (stupeň ventilace 4)

nebo

ji vypínat až po postupném snižování , tj. vypínat ji (klimu) ze stupně ventilace 1

Jedná se o klimatizaci ve Fábiích, tj. "poloautomat" Climatic
Pokud to dobře chápu, je třeba klimatizaci vypnout kvůli odvětrání (odvlhčení) = vypnout chlazení a nechat proudit vzduch, který nebyl chlazen kondenzátorem.

Asi i ve Fabii je nějaké tlačítko, kterým se vypne klimatizace (chlazení).
Je třeba vypnout "kompresor" klimy.
jo,

ale šlo mi o ten detail, zda-li😒br />
vypínat klimu z maxima (stupeň ventilace 4)

nebo

ji vypínat až po postupném snižování , tj. vypínat ji (klimu) ze stupně ventilace 1

Jedná se o klimatizaci ve Fábiích, tj. "poloautomat" Climatic

teda treba se pletu, ale kdesi jsem cetl, ze u manualni klimy je uplne jedno, zda jede vetrak na 1, nebo na 4. proste "kompresor" chladi furt stejne (tj. rychlost vetraku nema vliv treba na spotrebu), jen vetraky prochazi bud mene (1), nebo vice (4) vzduchu

(co znamena "poloautomat" u fabie si nejsem jist (dle meho to je proste manual)
kompresor slape stale rovnako .... tz vyparnik chladi stale rovnako .....

-stupen ventilacie je ciste rychlost vetraku

- teplota je regulovana klapkou ktora miesa pomer medzi vyparnikom a vymennikom

je to tak u vsetkych klimatizacii .... teda este u niktorych je to tak ze prechod kvapaliny vymennikom je regulovane skrtiacim ventilom .... ale vyparnik bezi furt naplno .....(ak je klima zapnuta samozrejme 😄 )
Je tedy nutné dát po vypnutí kompresoru klimy max. stupeň ventilace (pro odvětrání klimatizace) nebo stačí nižší stupeň....? Dík
no samozrejme ze cim vyzsie otacky vetraku tym skor sa vysusi vyparnik ..... ak teda nechces hluk v aute tak nizsi stupen dlhsi cas .....

na druhej strane take fajcenie v aute ma ovela vacsi vpliv na smrad z vyparnika ..... (samozrejme v pripade recirkulacie)

PS: Myslim tym tabaku .... ak je to zenska tak to vobec nie ..... to uz je skor o bezpecnosti 😁
Díky...a když už jsme to takto krásně rozebrali - jak dlouho minimálně odvětrávat? 5 min.?
nooooooo zalezi na stupni ventilacie, ze ? >😁 Ak das plny vetrak tak efekt je ten ze "takmer" vsetka skondezovana voda ztecie do "nadrzky" pri odvode kondenzatu a vytecie von ..... a potom povedzme tie 2 min na dosusenie ale to je len hruby odhad ..... pretoze samozrejme u kazdeho auta je to ine ze ..... sirka vyparnika vykon vetraku atd ....

...ale ako som hovoril ovela horsi vplyv ma na smrad fajcenie .... ak fajcis a mas zapnutu klimu v mode recirkulacie a nemas totalne nabuseny filter (CO ASI NEMAS >😁 ) tak sa to svinstvo usadzuje hlavne na vlhkom vyparniku ..... co za chemicke procesi sa tam odohravaju to fakt neviem ale sak mozno to tu niekto rozoberie 😉
Dik.