Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

2682 komentářů

martinV a speedy.gon: Dík, vidím, že žádné podstatné výtky nejsou, takže si ty kola objednávám. Co jsem se díval, ten pneunet je znatelně nej-levnější.
Na 17" pneu nemám žádné větší výhrady, jen je nutné počítat, že jsou trochu tvrdší oproti 15" a možná i 16". Spotřebu nemůžu porovnat , na zimu mám 15". Ale i spotřeba, hluk a jiné vlastnosti asi souvisí s tím od jaké firmy pneu je. Myslím že testy pneu mohou aspoň trochu pomoci v rozhodování. Na www.e-pneu.cz je u každé penumatiky odkaz na testy.
vsichni co ste to trosku studovali 😃 pry S maxi dotem lze delat i nejake jine veci nez jen (CAS, SPOTREBA, PRUMER, KM na DOJEZD,) pry se tam daji i nejake veci konrolovat atd.. lze tam i mit? propojeni Radia orig. na displej maxi dot NAPISTE VSECHNY FIGLY A MOZNOSTI MAXI DOT (i s popisem a jak to tam zobrazit Diky!
Nevím co (ne)zobrazuje ten malý LCD displej, a tak mohu jen napsat, co se zobrazuje na Maxidotu. Kromě klasiky cos napsal (a co má určitě i ten malý displej) tam můžeš nastavit různé věci (automatické zamykání dveří, nastavování zrcátek apod.). Trochu zklamáním pro mě bylo, že se na Maxidotu sice mohou zobrazovat názvy rozhlasových stanic, ale na úkor informací z PP. TAGy z MP3 se ale nezobrazují vůbec (pouze Track1, Track2 ...). Největším plusem Maxidotu je ovšem jeho skvělá ČITELNOST.
Teď mě napadlo, jak se pozná že má OII sportovní podvozek. Je to napsaný někde v kódu v srevisní knížce? Mám sice 17" kola, ale jelikož jsem auto kupoval jako předváděčku tak jsem po tom ani nějak nepátral.Ale už jenom to, že tam byly Pirelky místo Bridgestonů, tak si nejsem jitý jestli to tam prodejce nedal dodatečně ??
Howard
Poznas to podle kodu:

2UC = sportovni verze (coz jeste mozna nemusis mit)

H6L = tires 225/45 R 17 91with Y tire width restricted to 219mm (je to, co te asi zajima - sportovni kola se snizenym podvozkem)

Pokud by sis chtel rozsifrovat vsechny kody sveho auta, podivej se na

[odkaz]

Jako priklad uvadim moje autiko, coz je paket Dynamic II😒br />
e0a;1d0;5sl;5rq;1kf;6fb;1ac;3fa;

1n3;1nl;h6l;4uf;4r4;3nw;3qt;4x1;

4a3;8l3;j1d;7aa;8gu;6y0;9ak;8rm;

7q0;8aa;8ql;8x1;4k3;b03;g07;qn2;

3l3;9p1;7x1;9w5;bwb;7a0;3ga;

qg1;0gg;l59;7p4;f0a;3s0;2uc;
to Howar😜 Díky za ty stránky s dekódováním. Zajímalo by mě, co to znamená okruh pérovaní L61. Nemáš tušení?
Jo jo ale kdyz klikam na zmeny v maxi dot tak mi tam porad skacou jen (cas,spotreba, atd..) ale jak vyvolam to menu (abych si tam mohla nastavovat jak pises automaticke zamykani, radio aby se mi tam zobrazovalo atd.. pres tu packu (at mackam nahoru dolu porad ty klasicke volby jako bych tam maxi dot nemel) jo jo citelnost je naprosta bomba
Nevíte prosím někdo, zda se dají sundat a zpět nasadit ozdobné lišty v interiéru - myslím ty stříbrné v ambiente??? Už jste to někdo viděl v jiném dekoru? - dřevo???

Ještě jeden dotaz. Mám seznzor děště v zrcátku - lze umístit na přední skolo fólii proti slunci - černou "puntíkatou"? Nemáte někdo zkušenost. Dík

Jinak mám O II. rok a půl a max. spokojenost. Pár much bylo vychytáno. Uvažoval jsem o chipu, ale nakonec jsem to vzdal. 1.9 jezdí víc než slušně. Spotřeba kolem 5 litrů taky není k zahození. Ještě by to mohlo jezdit za 5 i při 150 km/h a byl bych max. spokojený.
KLIMA. S: Kamarat si nalakoval striebornou farbou oblozenie stredovej konzoly. Imitacia dreva mozno bude casom. Hm. Ktovie, ci pribudne aj Laurin & Klement... Ten v O I. mal drevo ci jeho imitaciu.
speedygon79
2 passat: neklikaj...ale podrz dolne tlacidlo...cca.3-4sek a naskoci Ti menu....

2 klima neviem co je cerna puntikata...ale kazdy elegance ma ten tmavy pas na celnom skle, u mna je to so senzorom v pohode....btw.to chces lepit z vonku???ked sa bojis senzoru...ved z vnutra sa da folia obrezat, tak aby si na senzor nesahal...

bittner automat.zatvaranie dveri na maxidote ozaj ide? nebude to ako s nastavenim zrcatka(btw. co tam ako chces nastavit pri maxidote-ci sklapat alebo nie)?ved to nastavujes cudlikom prepnutym na R alebo nie a vtedy Pravy spatak nereaguje....
speedygon79
na Golfe to ide...uz sme to tu raz riesili...link som tu vtedy dal...tak nevidim dovod preco by to na skodovke neslo...aj ked je pravda, ze pri VW nikdy nevies....co vsetko Skodovke zakazu... >😒]
speedygon79
[odkaz]

strana 24...

2bittner

nevidim tam ani spatne zrkadlo ani zamknutie dveri...si si isty ze to maxi dot vie?

zamykanie mi nastavovali v servise, za poplatok, samozrejme...zrkadlo mam s pamatou sedadiel...moj maxidot to nedokaze, manual to nedokaze...tak jedine, ze to tam pre MY 07 dali a manual na strankach neupravili...
Automatické zamykání (a odemykání) dveří na MAXIDOTu rozhodně jde, sám jsem si to nastavoval. Stejně tak lze nastavit, zda se mají zrcátka ovládat obě najednou či každé zvlášť. Ale funguje to jen u aut v modelové řadě 07 (popis byl v dodatku k manuálu). Na dodatečné nastavení automatického sklápění zrcátek se budu muset zeptat v servisu.
speedygon79
tak predsa zmena...VW sa nezda..alebo mal niekto slabsiu chvilku, ked to podpisoval 😉
Jo nove menu se mi zobrazi po podrzeni (ale mam Octavii modelovy rok 2006 (takze je mi to knicemu nic se tam nastavovat neda (teda da se vypnout nejake komfortní blikani (ale nevim co to je asi to ze to blika pokazde dlouho i pri malem zmacknuti , a pak je tam volba nejake zimni pneu ale to co bych potreboval to zamykani tam neni , takze Radio si tam taky nedam pak nejde zase hledet na spotrebu atd.. TAKZE ZUSTAVAM U KLASICKEHO NASTAVENI (cas,datum spotreba atd... Cekal sem teda vetsi moznosti (treba zobrazovani vice informaci radio a ne jen jednu variantu,, Jo jinak TDI 2,0 103kw jede fakt paradne nikdy bych vzivote nemenil za 1.9TDI 77kw a oni sem uvazoval ( a pak chip ale tak tech penez vazne nelituji i kdyz ted tu po novem zakone to vyuzivam takoveho vykonu jen na okrskach a na silnicich kde jsem doma a znam figle CZ policie. Ovsem musim teda rict ze 2.0TDI 125kw bude fakt bomba (ale zas nelituji a nekoupil bych si ho za ty penize (To uz je Vazne moc prehnane cenove za ty penize je 2.0TFSI jasna volba! to uz kdyztak 103kw a chip na 130kw ale ten neuvazuji neni duvod vsude se to rozjede razantne a dech to ztraci az kolem 205km/h (ale mysleno ze neni problem jed 225(odzkouseno nova D1 na kromeriz a to ne jak nekdo tvrdi ze mu to jede (jelikoz jede z kopce ci tak /225jede 103kw teda aspon ta nase bez problemu (samo ze tacho) Jen kdyz presedlam na 1.9TDI 81kw je to vzdy se zatinajicimi zuby a malinkym placem 😄 😜
Howard
to Passat_TDI: Hele nemel jsi nahodou drive nicka Octavian??? Te vitam zpatky! ;o)
Ojoj ! Ze by legenda a folklor tohoto fora ?

To uz je nejakych mozna 5 let, co jsem citaval jeho neuveritelne prispevky, jak napr. jezdil po Zline 180kou apod... Pak se nejak ztratil, ja to tady prestal cist, a ze by jeho navrat ?
a ta 1.9TDI 81kw 5kvalt(s KN filtrem ) jede tacho stabilne 200/210 (je to teda v Passatu a dle tech. prukazu ma maximalku 196 , jinak Octavie ma maximalku 206 ale to se mi nezda Mam dojem ze je to jen marketing jinak si to nedovedu vysvetlit Teda i ja a muj spolujezdec krehkeho pohlavi :roll: sme na to koukali kdyz sme jeli 2.0 103kw tech 225 a zadny extra hluk a stabilita uplne poho (to v Passatu pri 200 to bylo horsi) dokonce sem tak mohl jed s tim dvoulitrem aniz by byl krik ze jedu jak blazen 😃)) ale to bylo pred novym zakonem Ted sem jel z Prahy a na te nove D1 na Kromcl jsou na sloupech same kamery (NEVI NEKDO ZDA JE TO JEN POZOROVANI STAVU SILNICE CI JE TAM I MERIDLO?? :idea:
speedygon79
2 passat komfortne blikanie, je presne to co pises, teda tuk do packy a ono to blikne 4x

ad zamykanie...tak zajdi do servisu, je to 5min zalezitost, a stalo to do 200CZK...a funguje to celkom dobre..po rozbehnuti zamkne, po vytiahnuti klucov odomkne, problem je len u ludi co idu 1,2-krat a vysadzujem ich s tym, ze pokracujem dalej.Nevedia/nevsimnu si, ze to zamkne, a potom som uz par krat skoro videl ako mi ostane klucka v ruke, ako sa snazi otvorit dvere a ono to nejde...musi potiahnut 2x, ale vacsina taha raz a poriadne BRRR... :😉
Diamant
Tak sa hlásim, už som aj ja majiteľom >😁 Zhruba po roku, čo som založil toto fórum.

Zatiaľ panuje maximálna spokojnosť, už je zabehnuté, odskúšané. Na výkon sa nesťažujem, na točivý moment rovnako nie. A dokonca som kúpil aj to predražené Audience >😁 A hlasitosť sa ovláda tým gombíkom dobre, ale ešte lepšie sa ovládajú tie veľké tlačidlá. Na malé rádio vždy dávajú len také prťavé tlačidlá. Mám MR2007, takže to nstavenie na MaxiDOT ozaj je. Ale zrkadlá sa mi nesklápajú, hoci mám el sedačky. Ale ešte to nakódujem a dúfam, že sa sklápať budú. Mala by to riadiť RJ vodičovho sedadla. Preto to v ostatných autách bez el. sedadiel nefunguje. Speedy - mne to komfortne blikne len 3x, ale je to silne návykové.
exup
Diamante,

nějak jsi zapomněl upřesnit, majitelem jakéže OII vlastně jsi, čoveče? Žes spokojený s výkonem a krouťákem.. Jinak už jsme se vrátili z Tater. Bylo tam nádherně. Skoda té spouště po té vichřici... Chtěls znát mé dojmy z vašich silnic. Žádné zvláštní rozdíly co by stály za řeč jsem nezaznamenal. Co mě úplně šokovalo bylo množství billboardů u větších měst (např. Žiliny). To tu teda nemáme. Jedna hrůza! Komunisty na ně..! Dalším zážitkem byla jízda z Čadce směrem na Turzovku. Je tam snad 20 km souvislé zástavby. Obec navazuje na obec! Místy tu chalupa, tam chalupa. Ale pořád 60-kou! Děs! Tu odhadovanou spotřebu do 5,5 l jsem nějak nedosáhl... Skončil jsem asi na 6,4 l. Díky dálnici, kde jsem udržoval trvale vysoké tempo. Nechal jsem za sebou i 3 vládní A8-ky >😁
Diamant
No je to nejaká RS 😁

Ja mám dojem, že u nás sa jazdí rýchlejšie, než u vás. Najmä v obciach.
exup
No to mi mohlo napadnout, že si šéf tohohle téma nepořídí 1,6 MPi a bude muset mít něco extra.. Bodejť bys pak nebyl spokojen s výkonem. Sice jsem už propadl naftě, ale ne, že bych se s ní rád nesvezl. S OI RS jsem už kdysi týden tu čest měl. S výkonem jsem byl taky spokojen. Ne už pak se spotřebou a potřebou tankování po 400 km. Už jsem si zvykl na současných ne néně než 700 km. Takže jsem zvědav na Tvé zasvěcené dojmy. Doufám, že sis ji ale nepořizoval, abys s ní jezdil za 7,5 l... 😁
Diamant
Noddy - L&K už existuje aj u OII.

exup - mno ... ako by som to povedal. Ten TFSI je taká mrcha, že si to človek ani neuvedomí a má tam 5000 otáčok, hoci chcel radiť pri 3000. Ale ide to ako z praku, sakra, musím si založiť fond na pokuty. Myslím si, že idem 100 a ono je tam 160. >😁 Čo sa spotreby týka, tak pri plnej palbe to má skutočne dobrý apetít, ale auto je nové, tak ho ešte na doraz príliš netlačím. Ale zatiaľ mám kombinovanú spotrebu okolo 8 a to je veľmi pekné. Skúšal som aj economy run, ale motor je asi ešte príliš surový, tak som sa dostal len na 6,0. A 1.7. som sa vracal domov z CZ, doprava ako spomalený film, tak som došiel za 6,8. S tou váhou a širokými gumami asi svoj doterajši rekord 5,4 z Fabie 2,0 nepokorím.
to Diamant: Koukám, že po dlouhém váhání si si nakonec udělal radost ... >😁 Gratuluju a ať slouží! Pokud jde o dopravu v CZ, mám od 1.7. stejný pocit. Jako by někdo mávnul kouzelným proutkem. Pomalu si zvykám na rychlostní limity, ale jde to ztuha ... >😒] Pokud jde o body, zatím mám čisté konto, ale nebýt tempomatu, asi už bych měl po papírech. Jediný pozitivní přínos je, že mi o více jak litr klesla průměrná spotřeba, ale to uzná spíš zaměstnavatel, neboť auto je firemní. 😉
speedygon79
2 Diamant: Congrats...co tam mas za sirku pneu??ked sa bojis, ze nedosiahnes 5,4l na 100km... :roll: , s Xtra Eco to snad aj pokoris...ale to uz je dost daleko od urcenia toho auta...

ad sedadla...chvilku to trva, kym to nastavis....ale potom to je na nezaplatenie... 😉
Fakt uz existuje? Zatial som sa s nou nikde nestretol.
speedygon79
ani ja...ani na nete to skodovka zatial neuvadza...ale tak sefo ma asi nejake interne info... 😉
Diamant
tengler - čiastočne to bolo aj vynútené čakanie, keďže už dlho som si robil zálusk na 2,0 TFSI. Už som len čakal na RS-u. Zdalo sa mi nerozumé kúpiť obal k 2,0 TFSI od Audi. Je to dosť drahé a menej praktické. Od VW mi obal tiež nepripadal najvhodnejší. Tak som počkal na RS a kúpil hneď, ako nabehla do výroby mnou vybratá farba - žltá.

Tak krátke info o L&K - v podstate vyšší stupeň ako Elegance. Základom je model E100. Okrem svetlošedých sedadiel v koži (s logom L&K) sú svetlošedé aj dverné výplne (stredy), vonku a na prahoch pribudlo logo L&K a osvetlenie kľučiek (ako Superb), tónované sp. zrkadlá (ako RS), koberčeky. Kolesá sú 17" identické s E100. Vo výbave by malo byť ESP+HHC, GSM1, hlavové airbagy, svetelný + dažďový senzor, zadná roletka (len liftback), schránka za zad. sedadlami (len combi), Xenóny, tempomat, el.sedadlo vodiča, el. zrkadlá s pamäťou. Motorizácia 2,0 FSI 110 kW a 2,0 TDI 103 kW. Možnosť príplatku za automat (FSI top, TDI DSG) alebo 4x4. Začiatok výroby v 09/2006. Laky len metalické. S nábehom MR 2008 sa očakáva ešte pridanie lakovaných bočných líšt a líšt na nárazníkoch. Stačí? 😁
Diamant
Howard - ak je to on, tak sa nejako zlepšil v v pravopise a vyjadrovaní :mrgreen:
DIAMANT: Vybavenie je to paradne, asi uz menej paradna bude cena. Ale zadarmo nie je nic.
Diamant
Omicron - a ešte si zabudol dodať, že tak jazdil v Octavii 1,6 MPI / 55 kW >😁

Noddy - no jasne, zadarmo to teda nebolo :-! Ale zase to stálo menej, než nejaké Audi s rovnakým motorom.
speedygon79
Diamant: nechcel si radsej RS dizla :?: Ten 170konikovy moze byt tiez celkom dobra masinka.... 😉
Diamant
Ja som nepriateľ nafty. Ja mám rád ticho a minimum vibrácií. Tak voľba bola jasná. Dalo by sa povedať, že som si asi pred 1,5 až 2-mi rokmi vyhliadol motor 2,0 TFSI a už som k nemu hľadal len vhodný obal. Tak uznaj, že naftu by som si nekúpil.
speedygon79
s napisom RS na dieslovej OII by som asi problem nemal 😉
speedygon79
ale hlavne je, ze si kupil, to co si chcel, a si s tym spokojny....
speedygon79
ma to v nej uz niekto? ak, tak poradte kde, ako, za kolko...
O tom jsem tedy jeste neslysel, ani v origo vybave, ani nejake prislusenstvi... 😢
speedygon79
jasne, ze nie origo od Skoda Auto(to nejde)...preto otazka kde, ako, za kolko...
Diamant
Skara, vyhodí to error, ale hlavne, že sa to pošle 2x. 😞
Diamant
speedy.gon - jasne, že som spokojný. A veľmi. Akurát ešte budem musieť trochu RS-u vychovať po stránke spotreby. Tam ešte vidím isté rezervy, ale to sa časom poddá. >😁

Už som počul, že chalani kuchajú nejaké optiky z iných reflektorov, resp. použijú ešte nejaké servá a urobia bixenón. Ale nejako tomu neverím. Tajne dúfam, že ak príde facelift, tak že sa objavia aspoň bixenóny (ak už nie natáčacie bixenóny). No a ja prezbrojím na facelift a bude. 😄
speedygon79
ad pneu, skodovka dava stale potenzy :?: ...ako je to s hlucnostou, zlepsili to v Bridgestone oproti tym z 2004 :?:
Diamant
Ak otázka smerovala na mňa, tak ja mám Comtinental SportContact 2. A na hlučnosť Bridgestonov so tiež nadával ešte na Fabii.
Dekuji za privitani >😁 Nejak sem uz zapomel heslo na OCTAVIA a taky by to nebylo nevecne 😃 uz ji nemam i kdyz sem se sni loucil nerad Tak silne auto jako 1.6MPI 55kw je malo ktere 😉 Uzasny zatah odspodu kvalitni pneumatiky Barum Bravura V240km/h se zavodnim plynem Jo jo ale pokrok nejde zastavit noyv vuz musel prijit.

Neni jezdim v Passacu TDI pokrok nejde zasatavit mam modernejsi pneumatiky Barum Bravuris take do V240km/h chtel sem vic rychlejsi ale silnejsi Barum nedela, plnene zavodnim plynem Od te toby co jsem je mel jako jeden z prvnich naplnene, dnes pokrok jde videt to uz plni automaticky ve znackovych servisech. Dynamika sla zas dale ,auto jede max 220(ale to je uz hodne u cerveneho, jinak jak sem psal tech 210v poho, Jo jo pres mesto sem to samozrejme pokoril tech 180 ( jel jsem 190/km/h vic to ale nejde nevyjde rovinka. Pokrok je tu stejne zase Novy system staci pri takove rychlosti fotecka a je po srande kraliku.

:shock:
😁 Samozrejme STALE ALE PATRIM a vzdy verny znacce mame doma i Octavia II 2.0TDI s RS vnitrni vybavou Holt ale ta mi neni skoro vubec pujcovana :😉 ale na dalnicce sem ji byl projed (225 jela v poho na rovinkach, ale presednout pak zpatky do 81kw je utrpeni clovek si pripada ze to nema vubec turbo 😃) a taky se mi stalo ze sem pak mel kritickou situaci v zatacce kde rozdil 15 a 16kola je zanacny sem dostal takzvany plovouci smyk nastesti to Pasik ustal na silnici a ne nekde v kukurice ci repce 😃
Můžete doporučit nějakého "dobrého" prodejce z Prahy a okolí, případně Pardubic nebo HK (nebo i jinde :-! ), který prodá OII se slevou cca 10% oproti ceníku. Díky L.
Howard
To udelej jednoduse - najdi si prodejce z oficialni stranky skodovky a obesli je vsechny mailem s presne specifikovanou konfiguraci auta a sam uvidis (jejich adresy bych na tvem miste dal do skryte kopie, by o sobe nevedeli ;o)

Pokud jim jeste napises, ze nechces zadne dalsi srandicky a hledas pouze nej cenu, urychli to proces tveho hledani...
Howar😜 Díky za tip :-! , už jsem to samozřejmě udělal dříve, teda bylo jich asi 20 vybraných... 😉
Musím s tebou naprosto souhlasit co se týče motoru a podvozku.

Mám tam sedmnáctky a rychlá jízda po uskákané okresce je velkým dobrodružstvím. Měl jsem před tím OI 81kW také v kombíku a to bylo úpně něco jiného. A největší slabinou je pro mne motor v nízkejch otáčkách. U předešlé Octavie jsem se, pokud jsem nespěchal, rozjížděl na volnoběžné otáčky, což je zde neproveditelné. Další mínus bych přisoudil brzdám, které brzo vadnou a mají pomalý nástup. Mám novou Octávku půl roku a jsem z ní čím dál víc rozpačitější. a ještě jednu věc: Na předku se mi sjíždí vnitřky a u "Škodů" s tím nedokážou nic udělat. Jinak podepisuji vše cos napsal, krom xenonů, které nevlastním.
Dnes jsem si všiml malých odprýsknutých ran na laku na přední části vozu. Je to až na plech. Vím že je to od kamínků, ale neměl by lak aspoň neco vydržet?Sakra není to aouto za 2OO tisíc ale za víc jak půl mega. OII máme necelý rok a najeto teprve cca 16 tis. Prohoha jak to bude vypadat za rok a dalších 15 tis. To bude auto samá díra? Potřeboval bych poradit zda se to dá uplatnit jako reklamace a jak případně postupovat. A taky na co přesně se vztahuje záruka na lak. A taky bych se chtěl zeptat zda má někdo zkušenost s reklamací hlavice řadící páky. Chrom je pěkně poškrábaný a to nenosím žádné prsteny a taky se nám sloupává chrom na kličce u dveří u spolujezdce. Dá se toto uplatnit jako reklamace. Rád bych měl nějaké informace aby mě servis neodbyl že je to běžné opotřebení a záruka se na to nevztahuje.
Bohužel to není tank s pancířem. Lak nevydrží všechno, nezávisle na ceně auta.

Těžko se ti bude uplatňovat reklamaci na díry vzniklé viditelně nárazem něčeho do plechu. 😒

Ta řadící páka a kliky, tam už by to podle mě jít mělo, protože to je vzniklé viditelně opotřebováním, což po tak krátké době nepřichází v úvahu. Pokud nenarazíš na extra blbý servis, měli by ti tohle uznat. Ale ty dírky nevím nevím...
No jo no. To já vím že to není tank, ale opravdu nevím co bude s lakem za další rok. Bude to samá díra a dost mě to děsí. Proto bych to rád nějak zkusil řešit, a prpto by mě zajímalo jestli už to někdo zkusil a jak dopadl.

Mám Béžovou Saharu , na první pohled to není vidět, ale co majitelé tmavých laků, tam to musí být vidět hned z dálky. Dělal s tím někdo něco??
spitfire
to TomKQT: Tank má taky lak, možná dokonce míň kvalitní, než osobák >😁

Jinak souhlas. Díry od kamínků půjdou asi reklamovat blbě, pokud by jim člověk neuměl dokázat, že zrovna ten jeho lak nějak ošidili. Já mám na oktávce stříbrnou a ta se zdá být docela odolná. I když se mi v zimě přetrhnul sněhový řetěz a pobil blatník, skrz všechny vrstvy laku se neprobil.
No jak já jsem četl na tom jiném fóru tak ten co mu prý vyměnily auto tak měl taky béžovou Saharu. Že by to byla otázka jenom některé barvy??
spitfire
to martinV: Čert ví, jestli jsou všechny ty barvy stejně odolné. Pamatuju, že se tady kdysi dost diskutovalo o tom. že se modrá metalíza lehko poškrábe. Jestli to v reálu bylo tím, že je fakt měkčí, nebo tím, že je to na ní víc vidět, než třeba na stříbrný, to nevím. Asi by to chtělo ukázat tvoje auto někomu, kdo pozná, jestli je to nalakovaný O.K.
Diamant
Na farbe asi ani nebude záležať, keďže metalízy sú kryté bezfarebným lakom a ten bude u všetkých farieb rovnaký. Dokonca už aj UNI farby sú s krycím lakom (konkrétne moja žltá a biela určite). Biela má v krycom laku aj nejakú UV ochranu.

Ale povedal by som, že na tmavých farbách (čierna, tmavomodrá, tmavozelená) bude viac vidieť škrabance v tom krycom laku, nakoľko na škrabanci sa lomí svetlo a má tendenciu sa lesknúť, teda je svetlejší.
A dává se ten krycí lak taky na fabii a jestli jo, tak odkdy :?: Mám zelenou petrol, po faceliftu.
Diamant
Metalíza musí mať krycí lak už z princípu. Ale Petrol je UNI farba, tak predpokladám, že ty krycí lak asi mať nebudeš. Určite je na UNI lakoch u Octavie. Ale či to zaviedli aj u Fabie a ostaných modelov, to neviem a ak aj áno, tak netuším odkedy. Mal som Červenú Fabiu MR 2002 a tá ešte krycí lak nemala.
Moje Fabie (modra dynamic) taky nemela kryci lak, vyrobeno 12/2002. Mimochodem - hlasim se o titul nejvetsi smolar a nejkurioznejsi nehoda OII. Mam ji objednanou od 7.6. - uz jsem ji davno mel mit. Ale nemam. Nejdriv stala 14 dnu behem celozavodni dovolene na parkovisti v MB a pak ji dotriskali ji pri preprave na prestavbu N1. To je na pos...i. >😒]
Tak to nase.e, to věřim. Podle mě by ti měli dát náhradní vozidlo, když se toto stalo :?:
To zas jo, Skodovka posila nahradni a do te doby jezdim zapujcenou C5 od prodejce. Akorat po par set kilometrech s touhle houpavou parolodi asi budu mit s jinym podvozkem problem-jel jsem ted firemni oktavkou a jako by pres noc nekdo strasne donicil cesty 😁
Diamant
No pokiaľ presiahnu termín dodávky stanovený v zmluve, tak možno aj nejaké penále, pokiaľ bolo stanovené v zmluve. Náhradné vozidlo určite. Známemu dali náhradné auto, lebo čakal na auto o mesiac dlhšie.

Inak ja som úzkostlivo sledoval, kde mám auto, lebo u nás sa neraz stane, že auto sa pri transporte poškodí a nerád by som, aby mi ho hneď niekde lakovali. To už nie je nové auto.

To poznám. Odkedy som začal používať po Fabii jedno vydarené 4x4 s veľkými kolesami, tak som pomaly začal chváliť cestárov, že ani po zime na ceste nie sú veľké jamy ako kedysi. 😁
V tomhle smeru doufam,ze muj prodejce neni az tak krivy, to auto taky slo za 3-4 dny opravit a nejspis bych nic nepoznal. Oni ho ale odmitli ze Skody prevzit a nechali ji vyrobit nove, coz me uklidnuje.

A penale, hm, no podle smlouvy jim muzu naparit cca. 10 tis. Kc, ale ja bych radeji mel sve auto... :?
Já bych jim asi nic nenapařil, protože si je můžeš třeba dost nasr.t a za to deset tisíc nestojí :?
Tommy100
Kvůli deseti klackům to fakt nemá cenu,pokud se k tobě dobře chovají :?
Dobre chovaji...proste nabidli nejlepsi cenu. Vubec je neznam a o kvalite jejich servisu nevim nic. Nahradni auto mi taky nenabidli sami od sebe, musel jsem si rict. A ze to nebude Fabie Junior, tak to vyzadovalo pokec s majitelem 😄 Nicmene s penalizaci bych to hrotil asi jen v pripade, ze bych nedostal nahradni auto. Ona ta C5 je kraaaasnaaaa. Dokonce jsem se pristihl, jak jsem v duchu prohlasil na adresu oktavky, ktera mi skocila pred cumak "Kam se tak cpes, prcku..." >😁
Diamant
Ak by si sedel za volantom kamiónu, to by som pochopil. Vtedy sú všetci "tam dole" a ťahajú za krátky koniec. Dobrý pocit!
[odkaz]

COMANDER

Do městského centra to sice není, ale všude jinde se hranaté monstrum cítí jako doma a kromě toho budí patřičný respekt okolí, což platí i o obávaném gangu neústupných pilotů formule TDI, okupujících levý dálniční pruh.

Toto napsal novinář o 😄 TDI 66kw,81kw no a nyní 103kw ale když to shrnu asi ma i pravdu neni na pilote TDI fakt sem se zasmal tak si to prectete

[odkaz]

GANG OCTAVII 66kw 81kw a ted uz i 103kw 😄 (A4oooo, , 25.08.2006 14:05 ) | reagovat

Gang ridicu TDI (mysleno Octavii)co jedou co to da a kolem 180 porad v levem pruhu, Asi ridici mysli ze nikdo jiny nema na ne. (Jel sem Audi A4 3.0TDI za jednim z nich kdy do stoupani jel na plno a ve 180-190 porad v levem i kdyz druhe auto bylo 300metru pred nama dosla mi trpelivost a zacal sem ho objizdet z prava. Na urovni se na me dival ja se usmal a dupl na to ten mega rozdil a i ten usmev co mu se vysklebil na puse stoji pro ten pocit dat za autko 1,25milionu. viva , prosim vas pochopte ze 81kw je na ekonomickou pohodovou jizdu ze nebrzdite provoz, Ale zanckove vozy VW,Mercedes BMW standartne maji vozy s prumerem kolem 130kw!! a to je vykon kw kde vam konci kone.
Chtěl bych se zeptat majitelů OII jestli jim při nastupování/vystupování nevadí středový sloupek volantu - měřím asi 180 cm a když jsem si v salonu nastavil sedadlo dle potřeby, tak jsem se při vystupování dostal kolenem do toho otvoru mezi co je ve sloupku. Bylo to třeba jenom špatným nastavením volantu a sedadla nebo s tím má problém i někdo jiný?

Dále u liftbaku mi přijde docela málo místa nad hlavou v zádu, být o něco větší tak mám už problém, sednul jsem si i doprostřed a tam je to zase hodně vyvýšené (místa nad hlavou ještě o poznání míň) a poměrně nepohodlné a středová opěrka byla dosti krátká. Když jsem se vyzvednul, tak už na kraji hlavy byly cítit plasty jak končí střecha a začíná zadní okno. Pro většího člověka při nehodě možná problém. Jak se jezdí Vám a nebo Vašim blízkým vzádu a vzádu uprostřed?

Jinak je to poměrně dobře zpracované auto. Neměli vystavený kombík, tam by místo nad hlavou bylo asi lepší.
No já mám 185cm a přes metrák a problém ve předu s volantem nemám. Asi jde o to najít nejlepší pozici. Ze začátku mi trochu vadil široký středový panel, ale bylo to i tím, že v našem starém autě byl o mnoho užší a teď když sednu do něčeho jiného co má uzký panel, nebo mu běží spíš dopředu pod palubku, tak mi spíš chybí opěra.

Když jsem si sedal dozadu (dokonce jsem tam i jel) tak na krajních sedadlech mi nějak nepřišlo že bych se tísnil a to ani do výšky, ale pravda je, že kombi je na tom trochu lépe, s tou výškou. A ten střední sedák je spíš taková nouzovka, ale to má většina aut i mnohem větších než OII. Podle mě je to spíš pro děcka. Oni už tři urostlí dospěláci se tam vedle sebe trochu mačkají. Ale my jezdíme většinou ve dvou, tak nám to nevadí a nakonec i v pěti lidech se to dalo vždycky zvládnout, prostě doprostřed šel ten nejmenší.
Howard
Jen zopakuju otazku, ktera tu uz byla a ktera me zajima: Vi nekdo, jestli jde samostatne bez sedaku domontovat RJ pro sklapeni zrcatek a jestli to nekdo nabizi???
Ad Howard 😒br />
K teto otazce se pripojuji
Diamant
Odpoveď je NIE, nedá sa! Nevyhnutnosťou k sklopeniu zrkadla je RJ el. sedadiel. Ja tento problém intenzívne riešim, nakoľko už mám el. sedadlá a aj napriek tomu, že RJ sedadiel je osadená, funguje ako má, zrkadlo k sklopeniu zatiaľ nedokážem donútiť. Pravdepodobne bude nutná aj zmena zapojenia kabeláže zrkadiel.
To Diamant 😒br />
Asi nedorozumeni, ma (a Howardova) otazka znela, zda-li je mozne sklapeni zrcatek dosahnout instalaci RJ od el. sedadel, a Ty odpovidas "...NIE, nedá sa! Nevyhnutnosťou k sklopeniu zrkadla je RJ el. sedadiel...". To je trochu jako z Kocourkova, ne (nic ve zlem) ? 😁
Moc pěkné autíčko, ale já bych asi bral červenou, nebo možná i tu žlutou... Kdybych kupoval, tak to by bylo velmi dlouhé rozhodování... >😁

A koukám, že ty červené třmeny moc nezáří, ale jsou určitě lepší než zelené, které si patřily více ke škodovce, ale byly máo "agresivní" 😊
Diamant
one-z - mne sa viacej páčili tie zelené, ale keď došlo auto s tými červenými, tak to nebolo také zlé, ako som sa obával. K žltej to sedí. Rovnako aj k červenej. Ale k modrej asi tie červené budú pasovať najmenej. Ale ako si správne poznamenal, tak veľmi nekričia a keď sa zašpinia, tak to temer nebude vidieť.

omicron - sorry, prehliadol som. 8-s Ale na mojej odpovedi sa zatiaľ nič nemení, momentálne je sa to stále NEDÁ. Ani s tou RJ. Prečo, to som ešte nevypátral. Ale pracuje sa na tom. V princípe nič nebráni namontovať tú RJ sedadiel hocikam v aute. Potrebuje len 4 drôty, takže pohoda. Ideálne pod sedadlo, je tam dosť miesta. Možno by šla ukryť aj pod prístrojovku, aby sa nemuselo demontovať sedadlo, celý prah dverí, ťahať káble a dopĺňať piny do konektoru pod sedadlom. Navyše bez prítomného el. sedadla by ani napájanie RJ nemuselo byť tak bohato dimenzované = tenšie kábliky s jednoduchšou manipuláciou. Ale tá RJ je dosť veľká, tak neviem, či by sa niekam zmestila. A druhý problém je, že je pomerne fest drahá. Stojí to niekomu za to sklopenie zrkadla? Len kvoli zrkadlu by som to ja určite nerobil. Ale keď tam tá RJ je kvoli sedadlu, tak sa snažím nájsť spôsob k tomu sklopnému zrkadlu.
Vážení,

prosím o radu - třeba jste se s tím u svých O2 setkali a poradíte mi ....

Specifikace - O2 Combi 1.9TDI DSG Elegance, najeto 9 tis.km

1, při dobržďování cítím od přední nápravy jakési "chroupání", resp. drhnutí .... není to od brzd .... původně jsem myslel, že tam DSG převodovka dává trošku přes zuby nižší rychlost, ale následně jsem vysledoval, že to dělá i při režimu N .... díru jsem žádnou nevymetl, dělá to od nového...ale ne vždy, což je samozřejmě problém při řešení v servisu ..

2, při jízdě v zástavbě (kde se odráží zvuk) a otevřeném okénku slyším při akceleraci jakési cinkání v rychlém tempu ... původně jsem myslel, že to je třeba kamínek v brzdách nebo tak něco ..... ale teď mám spíš podezření na turbo nebo něco takového ....

Dík za radu
Již poněkolikáté se mi stalo, že jsem otevřel řidičovo dveře a na prahu byla kaluž vody. Je možné, že do octaie takto zatéká? Nemáte někdo zkušenost?

Druhý problém - když jedu na 3 a při vyšších otáčkách sešlápnu spojku, slyším jakýsi zvuk jakoby od převodovky nebo spojky - takové vrznutí. Dělá to jen při této konstalaci. Prosím o radu.
Se zatékáním jsem měl osobní zkušenost.(PP dveře)V servisu mě přetěsnili obě přední dveře a od té doby pohoda..dokonce na to vyšel u škody buletin-takových nás je víc..

To Diamant:vidím že se těch zrcátek jen tak nevzdáš 😁
Diamant
Jasne, že sa nevzdám! Ak by som nemal el. sedačky, tak by som to určite vzdal. Ale takto! Akurát je problém, že tie servá nie sú práve lacná záležitosť.
Měl jsem podobný problém, zatékalo mi do auta, ale přes dveře u spolujezdce. Představa, nové auto a hned voda na rohoži. Vysledoval jsem, že jen pod určitým úhlem vozu při parkování a celonočním dešti byla na rohoži kaluž tak 2-3 dcl vody. V servisu to brali, jako nesmysl až jeden technik rukou projel těsnění u spodní části dveří a aniž by tušil závadu odstranil od té doby mám klid, myslím si, že buďto bylo něco špatně usazené nebo ucpané.
Diamant
A ako ti to odstránil?
Pro všechny z vás co máte 1.6 FSI, Škoda vydala nový software. Zde je celej bulletin😒br />
DÍLENSKÁ AKCE 24A1066001

U vozů Octavia II -1,6l/85kW FSI může z důvodu chybného softwarového stavu řídicí jednotky motoru dojít k poškození (klepání) motoru.

Závada se může projevit pokud je do vozu tankován benzín s 91 oktany a v ojedinělých případech - podle způsobu jízdy zákazníka (dálnice, vysoká rychlost) - také při natankování benzínu s 95 oktany.

Možnost vzniku závady odstraníte přeprogramováním řídicí jednotky motoru.

Přeprogramování řídicí jednotky motoru proveďte při jakékoliv návštěvě zákazníka v servisu.

Vzhledem k tomu, že většina vozů má prodloužený servisní interval, doporučujeme zákazníky vyzvat k návštěvě servisu.

Jinak SW upravuje take stabilizaci volnobehu, přechody v režimech a větši rozsahy pro lambda sondu...
No jak to odstranil, jak říkám, rukou projížděl těsnění na té straně dveří, kde zatékalo, jestli si to sedlo, nebo byl někde přehyb nevím, zda bylo někde něco ucpaného rovněž ne. Od této návštěvy mi do auta neteče. Kdyby se to u mně objevilo znovu nechal bych fakt přetěnit znovu dveře.
Tommy100
jak to tady tak sleduju,zdá se mi to nebo je pravda,že octavia II je poruchovější než I??? :shock: 😞
TommyEngelo😒br />
mam zkusenosti s obema, nic takoveho nepozoruji, resp. zatim nemohu takovy zaver delat, obe TDI
Diamant
Takže nové zistenie. K naklápaniu zrkadiel pri cúvaní je okrem pamäte a riadenia naklápania (to obstaráva RJ el. sedadiel) potrebné ešte aj snímanie polohy zrkadiel potenciometrami. To v praxi znamená nové servopohony zrkadiel aj so snímaním polohy zabudovanými potenciometrami a samozrejme doplnenie kabeláže k RJ vo dverách. Neviete niekto niekde nafotiť, ako vyzerajú tie potenciometre?
Nevím jestli to už tady nebylo, ale v konfigurátoru na OII lze nyní nově vybrat paket Safety (Xenony,ostřikovače, hlavové bagy a ESP) za 34kKc a winter (nezávislé topení, maxidot, vyhř. sedadla, vyhř. trysky ostř., ostřik.) za 28.5kKc. Tak kdyby někdo nyní objednával, aby zbytečně neplatil víc, minulý týden jsem si od dealera bral ceník a tam ještě nic takového nebylo.

Silně jsem xenonech uvažoval, ale teď do nich půjdu určitě (pokud nakonec vyberu OII).

Měl bych pár dotazů na majitele😒br />
1. Xenony - chce to ale asi nějaký zámek kapoty, má někdo zkušenost s defend hook? Kolik to stojí?

2. Lze bez „problémů“ namontovat alarm Magicar 9000? Lze originál namontované nezávislé topení pak tímto alarmem ovládat i na dálku?

3. Když si koupím rádio Strem později stačí pouze vsunout a diagnostikou oživit, bude to fungovat i ve spolupráci s maxidotem?

4. Co v sobě schovává položka Příprava pro tažné zařízení za 5kKc? V čem se liší pak tažné zařízení s adaptérem a bez adaptéru? Dodělával jste někdo komplet tažné až později?

5. Škoda i jako následné příslušenství nabízí nezávislé topení (jeden druh pro climatic a jeden druh pro climatronic) u kterých se uvádí, že ohřívají i MOTOR. Je to stejné jako to co je montované již při výrobě? I zde se psalo, že topení z výroby neohřívá motor a je to psané i v manuálu k autu. Není teď třeba od nového MR změna? Že by škodovka nabízela jiné příslušenství pro výrobu a pro dodatečnou montáž…..?

6. Pokud se neobjednají 17“ kola z výroby, ale koupí se dodatečně, má verze ambiente kombi psáno v techničku povolený rozměr ty 17“tky?
Co v sobě schovává položka Příprava pro tažné zařízení za 5kKc? V čem se liší pak tažné zařízení s adaptérem a bez adaptéru?

Já mám tažné už z výroby,ale myslím že příprava zahrnuje kabeláž napojenou na CAN bus,aby si to rozumělo se zbytkem auta.(umí to například i lokalizovat a hlásit prasklou žárovku na vozíku,blokovat couv.sensor atd.)Adaptér je na starší typy zásuvek,které má zatím 90% vozíků.Nová zásuvka má více zdířek a jiný tvar..nejspíš nová evropská norma.Jinak zásuvka se šikovně zaklopí a není poznat že auto má tažné jako např.u Fabie kde je vidět na nárazníku krytka.
Na některých fabií krytka je, ale některé mají vedený závěs pod nárazníkem. Ten pod nárazníkem je asi neoriginální, to nevim, ale už jsem někollik fabií viděl s tím i tím 😉
Diamant
ladis>

1) Jasne, že by bolo fajn kapotu pri Xenónoch nejako dodatočne zaistiť. Uvažoval som nad tým Defend Hookom ale je pridrahý. Existuje aj Pantherlock, nad ktorým uvažujem teraz. Ale je otázne, čo je lepšie. Či si nechať doškrabať kapotu a svetlá ostanú tam, alebo prísť o svetlá a vrámci jednej poistnej udalosti dať opraviť aj tú doškrabanú kapotu a blatník.

2) áno, Magicar 9000 ide namontovať bez problémov (len elektrikár nesmie byť lenivý). Tento alarm má 2 externé výstupy, ktorými ide ovládať čokoľvek, malo by ísť ovládať aj nezávislé kúrenie. Dodatočne montované určite, s tým firemným nemám skúsenosti, tak neviem, ale tiež by to malo ísť.

3) áno, malo by ísť neskôr doplniť aj Maxidot. Rádio je na CAN napojené.

4) Netuším, čo ukrýva príprava pre ťažné zariadenie, hoci som si to kúpil. Komplet ťažné sa pre moju OII neponúka. Preto len príprava. Predpokladám, že to bude len kabeláž do zadnej časti. RJ ťažného v aute nemám, pri diagnostike sa nehlási, ale v poistkovej skrinke sú osadené poistky pre ťažné. A pravdepodobne ak má auto s ťažným dostať väčší chladič alebo niečo podobné, tak už to tam bude. Pod zadným nárazníkom ale nič ohľadom ťažného nevidno. Ten adaptér je myslené medzikus, ktorý sa vkladá do zásuvky tažného na auta, aby si pripojil tie klasické (staršie) koncovky s väčšími pinmi od vozíka.

5) Originálne nezávislé kúrenia ohrievajú len interiér, predpokladám, že to je ich účel. Ale snáď by sa to malo dať aj upraviť. Ale ohriať motor trvá pomerne dlho. Ale inak si mslím, že aj pri verzii s ohrevom interiéru sa po štarte motor skôr ohreje. Kúrenia pre dodatočnú montáž už nezvyknú mať ovládanie cez MaxiDot a pod. Asi by som volil kúrenie z fabriky, ale v mojom prípade sa to vraj nedá ani dodatočne, ani z výroby.

6) S kolesami neporadím, ja som mal 17" už z fabriky.

Bárt - to ma práve zaujímalo, či tam aj niečo naniesolm alebo len zatlačil tesnenie na miesto. Ja asi preventívne prebehnem kraje nosného plechu a basový reproduktor neutrálnym silikónom. U Fabií zvykne zatekať práve cez tieto miesta.

one-z - originálne ťažné sú u Fabie s tou krytkou v nárazníku. Hoci neviem, či aj u kombíkov. Ale u hatchbacku určite. Ale musím povedať, že s tým originálnym pod krytkou sa manipuluje výborne, funguje ak po rokoch nepoužívania a "guľa" pasuje perfektne do vložky v rezerve. Tak ja by som neoriginálne ťažné (hoci je lacnejšie) určite nechcel.
Blasio,Diamant: Diky za info.

A kolik stojí tedy ten defend hook? Na jejich webu jsem to nenašel.

Tažné – asi se vyplatí koupit celé originální, pak by s tím mohli být zřejmě problémy. I když rozdíl bez adaptéru a s adaptérem 2000Kc – na to že to bude asi jenom nejaka umělohmotná redukce s několika mosaznými kolíky to je docela pálka. Na fabii mě tažné (neoriginální BRINK) i s montáží stálo kolem 4tis.

Ovládání přídavného topení přes Magicar 9000 – také si myslím,že by to mělo jít, ale musím to vyzjistit někde přesně, ten samotný časovač co má originál NT není úplně ideální. Ale to NT co má škoda v originálním příslušenství tuším že za 25kKc tak u toho se ohřívá i motor, píšou to tam, tak je mi divné, že z výroby by to bylo jinak.
ladis: kde byl vedený ten závěs, pod nárazníkem nebo skrz (s krytkou) :?:
Howard
to ladis: Mam NT dodatecne montovane prodejcem (originalne neslo objednat dohromady s paketem Dynamic II a DSG) a ovladam jej dalkove pres Magicar bez problemu (stejne jako v lete delam dalkove starty, by klima vychladila auto). Podle mych testu ohriva i motor, i kdyz ne uplne, tzn. ze po rozjezdu rucicka z 90st. klesne na nejakych 60-70, coz je ale porad lepsi, nez kdyby to bylo studene (holt voda se ohreje jen v casti okruhu 😉
Diamant
Howard - a keď auto diaľkovo naštartuješ, odomkne sa zo safe, že? Ja som totiž diaľkový štart nenamontoval práve kvoli tomuto.
Howard
Po dovolene reakce na trosku starsi prispevky😒br />
@Diamant (3.9.) Ne, kdyz auto dalkove nastartuju, zustane samozrejme zamknute vcetne alarmu (dokonce par sekund vubec nejde otevrit), coz povazuju za logicke - kdybych byl u nej, nepotreboval bych ho dalkove startovat (pouzivam hlavne pro ochlazeni interieru klimou, kdyz jsu dal od auta - dosah 2 km).

@ladis (3.9.) Mam Webasto dle papiru Mod.-Typ 89073L, Mod.-Nc. 4F836110 (nejspis Thermo Top E), ktery mne montovali primo u prodejce pri koupi, tudiz cena byla z originalniho prislusenstvi Skoda minus sleva.
exup
Howard,

včera jsem Ti jinde odpovídal, proč jsem si já do OII koupil originální rádio. Neber si to, prosím, nijak osobně, ale teď mi zase nedá nereagovat na to Tvé přiznání k dálkovému startování. Řekni, porozuměl jsem tomu dobře, že když je hic a auto máš rozpálené, v předstihu než k němu přijdeš, si ho na dálku nastartuješ a vychladíš, abys nasedal do příjemné teploty?
Howard
@exup: Presne tak, jine smysluplne pouziti me ani nenapada (na zimu mam zase dalkove ovladane nezavisle topeni, ktere hodlam hojne vyuzivat 😉

Bych rekl pravdu, o dalkovem startovani jsem pri objednavce alarmu ani nevedel, jenom mi bylo "za pusu" v balicku nabidnuto, tak jsem si ho holt nechal namontovat. Cas od casu rad nekoho prekvapim, kdyz se pred nim samo rozne a nastartuje prazdne auto (light asistent), ktere prave okukuje - holt blbinka, ktera technickeho hracicku potesi. Na ochlazeni interieru klimou ho nepouzivam prilis casto, i kdyz funguje prima 😉
jé >😁 aj já bych to chtěl....pozdě.... araver vlčnov nebo UH???
Diamant
Howard, jasne, že auto sa neodomkne, ale predpokladám, že pri štarte zámky 1x cvakú a už ide dvere otvoriť kľučkou zvnútra. Vyskúšaj to prosím.
Howard
@Diamant: Ted to nemuzu vyzkouset, auto si vzala zena. V celku ale nechapu tvoji obavu - i kdyby to tak nakrasne bylo (jakoze predpokladam opak, protoze pri zamknuti alarmem auto zevnitr neotevres, to jsem zkousel), nevim, komu by to melo pomoct a jak by se pripadny zlodej do auta mel dostat (alarm ma pager a ja pri dalkovem startu musim byt v dosahu).

Navic se motor vypne, pokud otevres dvere a do cca 20 s nezasunes klicek do zapalovani - tudiz predstava, ze ja nastartuju dalkove auto a nekdo jiny s nim odjede je licha - odjel by jen par metru a do auta by stejne musel prekonat alarm...
Howard
@Novak: UH ;o)
I když rozdíl bez adaptéru a s adaptérem 2000Kc – na to že to bude asi jenom nejaka umělohmotná redukce ..

Vzhledem k ceně auta bych to asi neřešil,ale můžeš si na svůj vozík namontovat rovnou novou vidlici.Otázka je kolik by stála a taky to že když si od někoho vozík půjčíš si znova postavený před problém jiné zásuvky... :?
6. Pokud se neobjednají 17“ kola z výroby, ale koupí se dodatečně, má verze ambiente kombi psáno v techničku povolený rozměr ty 17“tky?

U 1.9TDI 4x4 Combi (což by měla být Ambiente) mám ve velkým techničáku mj. i 225/45 R17 na ráfku 7J ET tuším 48. V reále mám 225/45 R17 ET 45. Pokud mohu doporučit pokud uvažuješ o 17kách tak si je rovnou kup, originál designy nejsou špatný a cenově to vyjde o mnoho lépe. Navíc něřešíš co s těma původníma kolama.

[odkaz]
one-z: Pod nárazníkem, krytka tam žádná není, hlavice je uchycena na dvou šroubech. Jen jsem řešil jak to oddělávat (příslušník mě párkrát upozorňoval, že bych měl mít odděláno) a ona ta el. zásuvka je přidělána pomocí jednoho z těch šroubů a když bych hlavici oddělal tak by zase nešly napevno utáhnout ty šrouby (aby ten jeden držel tu zásuvku), tak jsem si vysoustružil dvě rozpěrné trubičky, které tam dám místo hlavice. Je to ale padlé na hlavu, neboť tuším že v návodu mám, že by to měla montovat jen oprávněná firma.

Howar😜 Máš Webasto? Jaký typ, na kolik to přišlo i s tou montáží?

Ozi: Původní 15“ gumy bych chtěl od prodejce "vyměnit" ihned za zimní, myslím že na zimu jsou lepší uzší gumy. Dodatečná koupě 17“ Pegasus - lze koupit na někoho kdo je plátcem DPH, gumy se rovněž nechají sehnat laciněji.

Blasio: No jasně 2 litry vzhledem k ceně auta nejsou zas tolik já jen vidím že u fabky stálo v podstatě to samé 4ku a teď bych měl za to dát 14.... 😉
Diamant
ladis - no neviem, ale nebolo to tvoje ťažné u Fabie nejaké drahé? Mňa stálo originálne ťažné na krátku Fabiu 10.000 SKK.
Diamant: No na fabii mě stálo 4000Kc (neoriginál brink) právě proto mi přijde 13900Kc za originál pro OII docela dost, ale asi to tak u těch originálních je, zas to komunikuje s autem, ukazuje prasklé žárovky přívěsu, vypíná couvací senzor....

Nevíte jestli když se koupí multifunkční volant pro paket Dynamic tak jestli je to ten tříramenný s ovládáním? A nebo místo něj dají ten běžný čtyřramenný?

Interiér Achat - je to takové došeda? Mám jenom prospeky, tam jeto jako taková tmavší šedá. Nemá někdo paket Dynamic versus interiér achát? Jaké je čalounění/filc na podlaze?Je "achátové" pouze spodní část palubky a výplně dveří? Celý černý interiér se mi moc nelíbí a v béžové eleganci kde je i světlá řadící páka a světlá podlaha by ty černé sedačky asi moc neseděly......
Diamant
Kedysi som platil za ťažné Galia na Feliciu cca 5000 Sk. Teda polvicu ako za originálne na Fabiu. Ale bolo vidieť, že to originálne u Fabie je také fajnovejšie, guľa sa zamyká (nejde ukradúť), funguje aj po rokoch, až tak nehrdzavie. A samozrejme je to viacej integrované do auta. A zrejme je cena ťažného u OII vyššia aj o RJ, ktorá ešte u Fabie nebola. A neviem presne, ako to je teraz, ale keď som kupoval Fabiu, tak som spolu s ťažným dostal aj väčší chladič a výkonnejší vetrák chladiča. Ono sa to nezdá, ale nazbiera sa to.

Ten multifunkčný volant by mal byť trojramenný, len sa tuším ešte nedodáva. Aby to nedopadlo tak, ako pred časom s malou navigáciou Cruise, ktorá nabehla asi až po roku od pôvodne plánovaného termínu nábehu.
Je to tak,ani není co dodat.Je otázka volby jestli mě to bude otravovat abych utahoval a povoloval tažné klíčem,lezl pod auto nebo jednoduchým pohybem to odemknul a položil do přesně tvarovaného futrálu kde to nebude zavazet.

Pokud je ovšem potřeba zapřáhnout vozík 1xdo roka dá se to postrádat..
Cituji přílohu HN😒br />
Na premiéru se chystají nové elektronické funkce.Při prudkém brždění se samočinně aktivují výstražná světla,u vozů vyb.Maxidot je možno uživatelem nastavit odemčení jen některých dveří,akustický signál při aktivaci alarmu nebo komfortní elektrické ovl.okna ve dveřích řidiče či všech oken.Na přání je také dodáváno el.vyhřívání zadních sedadel.Autorádio Melody končí s kazetami-nahradí je CD,u Stream bude MP3 a Stream i Audience bude mít možnost připojení ext.zdroje (MP3 přehrávač, ipod)

Je toho dost-to blikání při prudkém brždění bych ocenil-myslím že s tím začal Peugeot...,ale přes Vag to asi stačit nebude.. 😢
To Blasio 😒br />
Vetsina uvedenych funkci je jiz davno v prodavanem MR2006 (!), mozna i starsich, nektere dokonce (napr. komfortni ovladani centralu) jiz u O1.

nektere "...chystane nové elektronické funkce..." jsou jiz v nejakou dobu prodavanem provedeni MR2007 (pres Maxidot nastavitelne komf. ovladani centralu a vystrazna svetla pri panice - to jiz melo byt v MR2006 !).

Myslim, ze si to "odborny" novinar z HN dost popletl a pomotal, mozna si z nej nektery z jeho redakcnich kolegu udelal dobrou ***ku >😁

Velmi hodnotna zprava :?
Omicrone-občas by ti neuškodilo kdyby jsi si četl nadpis..tak ještě jednou:MR2007 a že něco z toho už mělo být v MR06 tím si tak jistý nejsi vid?Přes VAG se dá udělat ledacos,ale přes Maxidot až doteď jen velmi málo..občas by to chtělo trochu pokory jinak nic ve zlým.
Blasio - občas by Ti neuškodilo byt trochu v obraze, nebot MR2007 se prodava jiz nekolik mesicu, a informace o tom, co bude noveho v MR2007 byly zverejneny jiz nekolik mesicu jeste predtim (mimochodem i zde >😁 ), takze v konecnem dusledku je tvoje informace (resp. HN) jiz tak 1/2 roku stara, a nepresna, takze si prosim nech sva slova o pokore, a bud vecny.

Nebo jsi mel prosim zminkou o MR2007 na mysli neco jineho ?

Pro Tvou informaci (k Tve otazce o tom zda jsem si jist ci ne) bych Te rad ubezpecil, ze jsem si naprosto jist, ze kdyz jsem porizoval MR2006, by jsem pisemne ubezpecen i tom, ze jsou tam jako novinka mj. i Tebou zminena "panicka vystrazna svetla", a letos se to jako novinka opet objevilo v promu na MR2007 - zaver si udelej sam...

Akusticky signal pri aktivaci alarmu mam nastaven (na MR2006 !) jiz nekolik mesicu >😁 , a jeste bych prosil vysvetlit to "...komfortní elektrické ovl.okna ve dveřích řidiče či všech oken...". Asi jsi tim myslel tzv. automaticke uzamknuti DVERI pri rozjezdu auta, ktere je tez jiz od O1.

Pokud jsi myslel tento vycet onech starych a znamych funkci vztahnout k onomu novemu ovladani MaxiDOTem, tak jsi to spatne formuloval a ja spatne porozumel. I v tom pripade to je ale velmi stara informace. V kazdem pripade jsem mou kritiku smeroval na HN, a pokud jsi to vztahl na sebe, Tvuj problem 😄

Jinak take nic ve zlym :?
"komfortní elektrické ovl.okna ve dveřích řidiče či všech oken"

Asi je tím myšleno zavírání a otvírání oken pomocí dálky.
To jeescz😒br />
V tom případě tato věc funguje i u MR2006, a i u starších O2 (!).

Při delším přidržení zam./odem. tlačítka se buď všechna okna zavřou či otevřou i na dálku.

Ale to zná každý majitel O2 >😁
Budu teda věcný.Novinkou je zap ci vyp těchto funkcí přes Maxidot-of course.Pro mě to nová informace je a myslím i pro mlčící většinu.O aut.fci výstr.světel u OII jsem doposud četl jen v souvislosti s aktivací airbagu-nemám osobní zkušenost >😁 a doufám mít nebudu.

Rád bych se zde něco užitečného dozvěděl(bez strachu co to napíšu; aby otázka byla dostatečně aktuální a na úrovni :roll: )a tak tedy než se zeptám ve škodovce:lze nahrát nový software,který by mě toto vyp/zap funkcí via Maxidot umožnil?
To Blasio😒br />
O techto vecech se zde mozna stokrat jiz psalo, a ma reakce (mozna si to precti jeste jednou) byla smerovana primarne na Tëbou citovane HN, ktere to dle Tebe uvdeli jako "novinku". Ze sis to privlastnil pote sobe, je Tva smula 8-s

Co se tyka upravy starsich MR nez 2007 nejakou jednoduchou upravou firmware, aby uvedene funkce byly aktivovatelne via MaxiDOT - bohuzel to nejde, alepson ZATIM ne, dle jednoznacneho sdeleni spousty servisu. Co ale neni nyni,muze byt mozne nekdy pozdeji, tady jiste bude asi dulezitejsi napr. mozna aktivace kontrolky tempomatu prave nejakou jednoduchou zmenou firmware pristrojove desky... To take zatim nejde.
Omicron:To je škoda že to nejde,ale naděje umírá poslední..

Tu signalizaci tempomatu bych taky uvítal.V novém Passatu to funguje na Maxidot výtečně.
Diamant
Nehádajte sa tu ako malé deti! >😁

To, čo bolo v danej správe HN uvedené je skutočne pravda, ale MR2007 sa u OII predáva už také 3 mesiace.

Niektoré funkcie sú po novom nastaviteľné aj bežným užívateľom cez MaxiDOT a niektoré funkcie sú aktívne už z výroby. Pre bežného zákazníka to určite novinka je. Napríklad to blikanie pri panickom brzdení sa dalo aktivovať cez VAG od MR2006, ale štandardne je to z fabriky zapnuté až od MR2007.
Signalizace tempomatu je u octávie zapnutá od MR 2007.
Diamant
To nie je presné. Do MR2006 totiž nebola a ani nešla zapnúť 😁
Jinak když už jsme u toho ovl.oken-přišlo by mě jako dobrá vychytávka kdyby auto umělo při vytažení klíčku ze zapalování malinko pootevřít jedno okno a po zamknutí auta zavřít.Tím by se zamezilo velké síle potřebné pro zavření posl.dveří.. :idea:
exup
Ja bych uvítal jinou věc. Aby když zamknu dálkou auto, mně automaticky vyjela všechna okna až nahoru. Nikoliv, abych musel po celou dobu jejich pohybu držet tlačítko na DO. Můj předchozí Passat z r. 98 to uměl. Elektronikou nabouchaná OII, s vychytaným softvérem to neumí! A nejde s tím prý ani nic udělat - povídali v mém renomovaném značkovém servisu. Tak to ať mi teda soudruzi softvéráři poserou prsa! Anebo radši těm hochům ze servisu, co se v ně po telefonu nejdřív bili - že jojo, pane, tam jde v tomhle sw OII udělat všechno. A vida - kulový! Zkuste se zaptat na zákaznickým, v MB. Nebo že by to přece jen třeba šlo nastavit na tomhletom, ehm, maxidotu? :roll:
Potřeboval bych poradit před návštěvou servisu, pokud jste se někdo s takovou závadou setkali.Oct II ,po záruce. Cca 5 dnů v týdnu nejde zapnout tempomat, 1 až 2 dny v týdnu funguje. Vždy je to celý den, kdy jede nebo nejede, bez ohledu na to, kolikrát byl ten den vypnutý motor.

Tušíte někdo, co mě čeká?
to Žanek : Měl jsem taky problém s tempomatem. Někdy nešel zapnout, po vypnutí motoru a elektriky opět šel. Pak se vypnul i během jízdy, třeba po zapnutí blinkru. No a pak odešel úplně. V servisu jsem byl ještě když zlobil jenom někdy, ale závadu uznali. Mě se to naštěstí stalo ještě v záruce a tak byl vyměněn.
je to celkem běžná závada O2. V servisu nediskutují a mění se páčka.
To exup:Mne to islo s tymi oknami az potom ak som si dal namontovat alarm zn.Meta system
Diamant
Presne tak, problémy robí staršia páčka tempomatu. Vraj na jar tohoto roku sa už začali montovať vylepšené páčky a tie by už mali byť OK.

Ja mám tiež alarm s DO, takže okná sa mi doťahujú sami.

Ja mám na MaxiDOT-e položku, komfortné ovládanie okien. Dá sa zvoliť len vodičove alebo všetky. Ale netuším, čo táto položka obnáša. V dodatku k návodu píšu, že sa to dá zvoliť, ale nič viac.
Kde se signalizuje zapnutý tempomat?Je na to dioda nebo přes Maxidot?
Je na to kontrolka s ikonou tempomatu.

Na MAxiDOTu to snad umi jen novy Passat, mozna i Jetta. U toho to umi ukazat na MD i nastavenou rychlost.
speedygon79
2 Diamant: podla mna to bude to automaticke stiahnutie/vytiahnutie okna(ien) na max,aj ked len chvilku pridrzis tlacidlo(a) stiahnutia...
To je ale standardni funkce O2 i u predchoz. MR. Nevim jaky by melo smysl to pres MD vypinat ???
Zdravim pani,

mam problemy s O2 2,0 TDI Elegance, tak sa chcem spytat, ci ste este nepoculi o podobnom probleme. Zacalo to tak, ze ked bola zapnuta klima, tak stale tocilo chladiace ventilatory vpredu na motore, povedal som si ok, ale ked tak robilo aj pri 15 st. Celzia a pri studenom motore, uz mi to bolo divne 8-s Teraz sa to este vylepsilo a tocia sa naplno aj pri vypnutej klime 😢 Celkovo sa obas vypnu, zapnu, menia otacky atd... Neviete nahodou, kde moze byt problem? Bojim sa toho, ze v servise si zase nebudu vediet rady, takto by som ich mohol naviest...

Dalsia vec, radio Stream ma strasny prijem signalu, ideme na prehranie FW, uz sa to tu riesilo myslim viackrat. Ide mi o to (tazko to tu budem na fore hladat), ze ci existuje na Streame nejake servisne nastavenie (alebo info), ktore ukaze verziu FW, aby som potom mohol skontrolovat, ci s tym vobec nieco robili 😊
Tommy_O2 : S těmi ventilátory ti neporadím, ale co se týče Streamu, tak když jej vypneš a potom zapneš a hned nato zmačkneš (a chvilku podržíš)ty dvě tlačitka se šipkama co směřují od sebe a jsou hned vedle napravo od otočného (volume) tlačítka, tak ti cca. za 2 sekundy naskočí na displeji výpis verze hardware, software a ještě něco, tak si to opiš a uřcitě by se ti tam pak mělo po přehrání FW na novější objevit jiné (vyšší) číslo verze FW

Já jedu příští týden jen tak ze srandy si vyměnit FW za novější, né že by mi rádio blblo a nemělo signál, ale naposled mi nahrávali FW skoro před rokem, a teď je novej tak ho chci >😁
Marios: Diky moc 😉
exup
Diamant 😒br />
já mám alarm (Jablotron) ovládaný DO v klíčku od auta. Než bych nosil ke klíčku ještě DO na alarm, tak radši budu držet klíček až do úplného vyjetí oken. Nebo jaks to myslel, že máš též alarm s DO a okna Ti vyjíždí sama? I já mám přece alarm s DO. Cvaknu tlačítkem na klíčku, zamkne se mi auto a aktivuje alarm. Je to tedy ve značce alarmu, nebo v druhém, samostatném DO alarmu?
Diamant
No je to myslené presne tak, ako píšeš. Teda že to zavretie zariadi alarm, ktorý ovládam DO. Ale ja ten DO od alarmu mám stále so sebou, lebo je to aj pager. Myslím, že to nie je zase až taký problém, to DO mám zavesené na putku nohavíc a má to takú krátku retiazku. Na tej to visí do vrecka. Tlačidlá ide stláčať aj skrz rifle, tak to ani nevyberám.

Ale inak keď tak rozmýšľam, išlo by spraviť nejaký obvod, ktorý by dotiahol okná aj bez nutnosti mať alarm či ďalšie DO. Stačí predsa sledovať napätie na motorčeku Safe a ak sa zamkne, tak by ten obvod (napr. časovač) na istú dobu zopol zamykací kontakt zámku v dverách vodiča.
speedygon79
2Omicron: asi taky ako vypnut komfortne blikanie smeroviek....vec nazoru a preferencie usera..moznost mas, zmysel nech si najde kazdy sam...
speedy.gon😒br />
O tom bych ale skutecne polemizoval, nebot 3blik smerovek nemusi sktecne kazdemu vyhovovat, a tak ma logiku to vypnout (a jde to pres MaxiDOT i u srasich MR), ale to ze si vypnu moznost pri delsim pridrzeni oteviraciho tlacitka na dalce stazeni ci zavreni vsech oken logiku nema, nebot je bud chci zavrit (resp. otevrit) a dalku pridrzim, a nebo nechci a zamknu klasickym kratkym stiskem dalky >😁

Protoze to vypada tak stupidne, stale si myslim, te tato nova funkce MD v MR2007 bude o necem jinem, nez co zde zminujeme...
speedygon79
2 omicron: ja som dialkove v mojom prispevku vobec neriesil....bavim sa o ovladani okien z kabiny...ale nech prispeje niekto, kto to ma moznost skusit, nech prilis neteorizujeme...
Za normalnich okolnosti me 1.poloha ovladace v kabine okno otevre tak, jak dlouhu podrzim. Na 2.poloze se okno automaticky zavre/otevre cele.

Takze mas na mysli asi funkci, ktera pri tom automat. zavreni/otevreni to udelala pro vsechna okna naraz pri zmacknuti jakehokoliv okenniho ovladace na 2.polohu ? To se zda divne...

Nebo jsem stale nepochopil, osvetli to prosim.
Diamant
Sakra, príspevok sa neodoslal. Tak to napíšem ešte raz (stručnejšie). Na MaxiDOT sú až 3 možnosti😒br />
- Vyp

- Všetky

- Vodič

Ale nech zvolím hocičo, okná vždy dobehnú po zatlačení tlačidla do druhej polohy sami. Nech stláčam tlačidlá na vodičových dverách alebo aj vzadu.
exup
Diamant 😒br />
tuhle jsem Ti v noci psal - reakci na ten Tvůj navrhovaný obvod. Pojednal jsem to zeširoka a psal to tak dlouho, že mě mezitím systém odhlásil. Tak jsem se zase přihlásil, ale celý dlouhý text se mi během přihlašování jaksi ztratil..

Takže krátce k tomu Tebou navrhovanému obvodu. Nepochybuju, že by to fungovalo, ale to mě ani nehne, abych něco takového bastlil do auta a nahrazoval tím šlendrián (nebo záměr?) softvérářů z Česany. Nebo Wolfsburgu? Ani se mi nechce věřit, že by tenhle paskvil vymyslela naše hlava. Která ale, když Passat z r. 98 to uměl. Na každý pád to nechápu a nutnost držení stlačeného tlačítka na klíčku do úplného zavření oken mě otravuje. Tebe ne?
Vůz Škoda Octavia Scout si zákazníci budou moci objednat s jedním ze dvou výkonných čtyřválcových motorů. Benzinový motor 2,0 FSI má výkon 110 kW

(150 k) a největší točivý moment 200 Nm při 3500 min-1; turbodiesel 2,0 TDI PD disponuje 103 kW (140 k) a 320 Nm při 2600 min-1. Oba motory jsou spojeny s šestistupňovou přímo řazenou převodovkou; motor 2,0 TDI je navíc vybaven bezúdržbovým filtrem pevných částic.

viz [odkaz]{DE5519B0-799…
exup
Passat_TDI 😒br />
Máš za to, že Škoda nově uvedenými otáčkami u max. krouťáku v textu o Scoutu, tak nějak mírnyx týrnyx, konstatuje (přiznává), že její dřívější údaje o rozsahu krouťáku motoru 2,0 TDI byly, mírně řečeno, dost optimistické? Nebo že by byl tenhle motor ve Scoutu trochu jinak naladěn?
Thorin
Již delší dobu sleduji tyto stránky jako majitel Octavie II. Rád bych se zeptal jestli někdo neví je-li možné nějakým způsobem aktivovat Bluetooth u vozu vyrobeném v dubnu 2005. Mám z výroby namontovanou úplnou sadu HF+MAXI-DOT. V servisu mě aktivovali tuto funkci přes počítač což prý jde, ale spojení přes BT není možné navázat. Jinak můj telefon Nokia 6230i zasazený v držáku funguje bez problémů. Funkci BT je možné objednávat až od června 2005. Je divné že nedokáže poradit ani servis Škoda.

Octavia II 2,0 TDI Elegance Island metalíza
Diamant
Thorin - na spojazdnenie BT potrebuješ inú RJ telefónu. Je pod sedadlom spolujazdca na podlahe. Posuň sedadlo vzad a opíš z nej číslo dielu (je vo formáte xxx xxx xxx x).

exup - nie, mne to nevadí, lebo okná kľúčom nezatváram. Robí to za mňa alarm pri kazdom zamknutí auta. Mne skôr to ovládanie "kým držím tlačidlo DD - okná sa hýbu" vyhovuje, lebo ak potrebujem okná otvoriť či zavrieť len trochu a už nie je kľúč v zapaľovaní, tak na to použijem DO v kľúči.
exup
Diamant 😒br />
pokud za mě bude (u)zavírat okna alarm, byl bych taky spokojený - jako ty. Anšto mám ale alarm, který to neumí (přitom to snad není žádný šmejd..), a já jsem to od něj ani nečekal (pokud by to uměl, bylo by to jeho plus, samosebou), vyčítám to softvéru auta. Ten za to může v první řadě. Už se mi stalo, že mi moje dcerka nechala po dojezdu k baráku potevřené okno, pač se jí z mé jízdy dělá pravidelně špatně a pomáhá jí přísun čerstvého vzduchu... Protože jsem si toho nevšiml, jak jsem byl po cestě rozcentrovaný z obavy, že mi nablinká za krk, stálo mně auto na ulici do rána s polostaženým oknem. Ráno jsem odsud vyháněl kočky, co se mi tam pářily (no, skoro). Kdyby okna z výroby vyjížděla automaticky, nemusí se tohle stát. Jinak nic proti kočkám, mám je rád. Neumím si ale z mé praxe představit situaci, kdy by mi tahle funkce vadila. A naopak jsem se ještě nikdy nedostal do situace, kdy zamknu auto a chci si úmyslně nechat polostažená okna (okno). Pokud jsem nablízku, nemusím ho zamykat. Pokud ho ztratím z dohledu, nenechávám ho s pootevřenými okny. Psa nevozím, abych ho tam chtěl zamknout a současně nechtěl, aby mi tam pošel horkem - takže mu nechám polostažené okno, bez obav, že by se tam za ním někdo dobýval. Nicméně každému co jeho jest. To mi ale teda vysvětli - skrze Tvoje DO jdou okna i stahovat? To buď soudruzi dále vychytali sw, nebo jsem špatně četl manuál. To fakt jde? A ukoj, prosím, úplně moji zvědavost, bez ironie - v jaké situaci tohohle využíváš? Fakt mě to zajímá, óne sranda. Já jsem na žádnou nepřišel. Což ovšem neznamená, že neexistuje, že..
Diamant
Originálnym DO v kľúči samozreme ide okná rovnako otvoriť, ako aj zatvoriť. Proste chvíľku držím tlačidlo na odomykanie a po chvílke okná začnú schádzať dole. Kým tlačidlo držím, tak idú.

Niektoré alarmy dovretie okien vedia už štandardne (stačí len funkciu povoliť či zakázať) a niektoré nie. K tým ale ide dokúpiť taký obvodík (už hotový), ktorý zamykací impulz predĺži a okná sa budú dovierať. Takže pokiaľ nemáš alarm z výroby, tak by to snáď malo ísť doplniť. Už si presne nepamätám, aký máš alarm?

Kedy potrebujem okná otvoriť? Klasika, niekto je so mnou v aute a kým idem niečo vybaviť, tak ma posádka čaká. Bariem si kľúč, lebo posádka sa obvykle zamkne zvnútra a vynadá mi, keď sa vrátim a ruším ju pri hraní hry na mobile a chcem po nej odomknúť dvere či kufor. Navyše rádio funguje aj bez kľúčov. A tak kľúčom pootvorím všetky okná, nech sa dá v aute dýchať. Keby pršalo, tak okná idú zavrieť aj dlhým držaním zamykacieho tlačidla na stredovom tuneli.

A keď trebárs niečo robím na dvore, tak počúvam rádio v aute. Teda okná mám otvorené (opäť nemusím liezť do auta a zapínať zapaľovanie, iba okná cez DO v kľúči otvorím nadoraz). A keď idem na obed, tak okná len privriem cez DO (aby sa interiér na tom slnku aj trochu vetral). Ale ak by náhodou niekto preskočil cez plot, tak sa do auta nedostane.
exup
No, přiznám se, já četl jen manuál od rádia, takže díky za to trknutí, stran stahování oken přes DO. Prostě jsem to dosud nějak nepotřeboval, tak jsem se nepídil. Hned ráno to naprázdno zkusím. Třeba se to bude někdy hodit. No a ty tvé situace. Každý prostě máme ty posádky a zvyky jiné. A že proti posádkám žádný dyšputát platí víc než kde jinde. Takže ok, beru. Ale stejně jsou to hajzlíci softvérářský..
2 Howar😜 Směl bych vědět, kdepak ti montovali to topení?

Absolvoval jsem před nedávnem takové E-mailo-telefonické kolečko a vypadá to, že dodatečná montáž není zase až tak jednoduchá.

A teď před zimou o ní vážně uvažuji.
Howard
@Radek2: www.araver.cz
riesili ste niekto v ramci zaruky vymenu palivoveho cerpadla? Mne sa pred par tyzdnami objavil neprijemny pazvuk od podvozka (v kabine aj za jazdy pocutelny ako vzdielene "piskanie" monoskopu ked skonci vysielanie v telke) Skoncilo to pred dvomi tyzdnami vymenou palivoveho cerpadla. Bola to moja 6 ta chyba a jubilejna 10ta navsteva servisu s reklamacnou opravou za rok a necelych 5 mesiacov co mam OII 1,6MPI (bolo ich viac ako chyb lebo nie vsetko urobili na prvy krat). Mam najazdene cca 28tis km. Auto je vyrobene 12/04. Snad uz to bude vychytane kedze sa blizi koniec zaruky😄. Zavady boli tie co sa tu spominaju az na to cerpadlo preto sa pytam ci aj to je opakovana chyba
matuS
Řekni, porozuměl jsem tomu dobře, že když je hic a auto máš rozpálené, v předstihu než k němu přijdeš, si ho na dálku nastartuješ a vychladíš, abys nasedal do příjemné teploty?

znie to ako super vec, ale je to najlahsie cesta ako prechladnut a neskorsie si privodit problemy s klbmi.
Diamant
Matus - nemyslím, že je to tak, ako píšeš. Uvedom si, že za tú cca minútku či dve, kým stihneš k autu prísť sa ti interiér teda príliš vychladiť nestihne. Akurát len zbadáš, že už tam nie je tak sakramentsky teplo. Ani nasadanie do 60° interiéru organizmu neprospieva.
matuS
Matus - nemyslím, že je to tak, ako píšeš. Uvedom si, že za tú cca minútku či dve,

to som v diskusii prehliadol, ze sa jedna len o minutu-dve. Som myslel, ze nechate vychladit interier na 20st a potom do neho nasadnete...
Diamant
Ale stačí, že nejaký magor vidí naštartované auto a rozmláti sklo, potiahne vnútornú kľučku a má dvere otvorené. Za tú chvíľku, kým dobehneš ti pohodlne vyberie interiér či kufor. Mám taký dojem, že ak sa zapne zapaľovanie (čo sa pri štarte musí), tak už auto nie je zamknuté na Safe. Proste ak je zapnuté zapaľovanie = kľúč v zapaľovaní = posádka v aute = nebezpečné zamknúť na Safe.
Howard
@Diamant: Tak to by byl blazen nebo sebevrah - proc by mel riskovat honicku se mnou (a beham celkem dobre a byl bych celkem zly 😉 kdyz by si mohl pockat do noci a auto nerusene klasicky vybrat??? Nechapu a neverim, z kdyz nekdo uvidi nastartovane auto, ktere je zamkle, ze by se do nej chtel dobyvat. Kazdemu s IQ nad 50 dojde, ze majtel nebude daleko...
Diamant
Akurát tý feťáci a spol sú na tom s IQ hodne zle. Takže berú všetko. Aj rádio bez panelu a pod. Veď za 500 to už len niekde strelia.
Naprosty souhlas - osobni zkusenost.

Fetakovi je uplne putna, cim a jak to je zabezpecene, staci ukrast ze sedacky napr. kozene rukavice (muj pripad), a udelat tak skodu za mnoha tisic (nemyslim ty rukavice)... 8-s

Sveho casu me z O1 fetaci na P4 ukradli jen drzacek na PDA (za par stovek)), a pritom rozbili okno u ridice a vytrhli drzak i s mrizkou ventilace, nic vic (!)... Take vytrhli napajeci kablik pro radar detektor, visici volne u zp. zrcatka
Howard
@omicron: A proto jsem si poridil alarm s pagerem a otresovym cidlem (pokud by je neodradil houkajici alarm, tak snad pribihajici moje malickost 😉 Nastesti neparkuju v Praze zas az tak casto...
omicron: oni to nemusi byt ani fetaci, kousek od meho bytu bylo sveho casu umisteno v ubytovne par desitek neprizpusobivych rodin s celorocnim opalenim. Fabii mi vykradli 4x za pul roku. Jednou dokonce nevzali nic, jen znicili zamek. Bavil jsem se s kamaradem policajtem a casto to pry dela "dorost" - mladi, kteri se zacvicuji na vykradeni aut. Proste to jen otevrou, vezmou nejake blbosti z interieru a jdou pryc >😒]
To Howard😒br />
Bud si jist, ze jsem v tom mel spickovy alarm i s otresovym cidlem, auto jsem mel pod oknem 3. patra (nepotreboval jsem pager), na docela rusne ulici, a ten fetak to rozbil v prave poledne, auto houkalo, ja sedel u PC a chvilku me nedoslo, ze to je moje auto. Kolem auta chodili lide, z oken cumeli pobavene duchodci, a ja na nej zarval, on pokrcil rameny (dela, jako by mu to patrilo !), urval jeste ten napajeci kabel od AR i s kusem stropniho "tapencirunku", a zvolna v pohode odchazel. To jsem jiz bezel dolu, ale byl jiz v zadku.

Benga me pote rekli, ze jsem dobre udelal, protoze, kdybych ho treba nevyplasil a chytil, a treba mu i jednu prastil, tak bych mozna i sel do lochu, podle urovne zraneni, ktere bych mu potencionalne zpusobil :x

Jinak ten * vzal volne lezici kamen u chodniku, a prastil jednoduse nekolikrat do okna u ridice. Byl docela dusledny, nebot tam byla folie, a jen tak se dovnitr dostat nemohl, mel evidentne drsne snizen pud sebezachovy, asi mel velmi tezky abstak.

Nekolik babek z domu me pote bez skrupuli vypravelo, jak se na to divali, a ze to bylo lepsi nez "Pouta lasky"... Ani je nenapadlo volat nejake poldy, vubec nic, auto preci nebylo jejich. :?
Howard
@matuS: Souhlasim s Diamantem - a pokud jde o tve obavy o klouby, to plati celkove o klime - musi se pouzivat s rozumem (kdyz je venku pres 30, nedavat ji na 20, ale tak 25 apod. a na kratke popojizdky ji vubec nepouzivat 😉

Jak rikal Diamant, to prijemne je sednout do auta, ve kterem je prijatelne a ne pres 60...
blesk: aj mne to menili, tiez mam 1,6 Mpi, vyrobenu 11/04. pri 16 0000 tiez dost velky hluk niekde zozadu od nadrze, takze mi vymenili palivove cerpadlo v ramci zaruky. odvtedy pokoj, ale uz sa tiez desim ze konci zaruka ...
to Omicron: ano "Vase danni davka emoci" je pre nejedneho zivotom unaveneho a niekedy unudeneho dochodcu tym pravym. Lepsie uz su len "Vyhrezle streva na kolejisti" :?
Můžete poradit kde koupit kvalitní potahy na O II? Diky.
pozri si bud www.autopotahy.cz alebo tuto temu, kde sa to riesilo😒br />
[odkaz]
potahy sebelepsi su fuj, ak potrebujes nieco jednorazovo previezt daj si tam igelit ci staru deku, inak to zasadne meni komfort sedenia (kazdy sa viac menej smyka. Chces zachovat pekne sedadla pre svoje deti ci preco?
Diamant
Ja som taktiež odporca poťahov na sedadlá, lebo nikdy už nesedia tak, aby vyzeralo sedadlo ako bez nich (tvarom).

U kožených sedadiel nie je s údržbou žiadny problém, materiál sa dobre čistí a jeho pravidelné čistenie je zároveň aj nevyhnutnosť, nakoľko čistiaci prostriedok je zároveň aj balzam na kožu a chráni ju pred popraskaním. Ale ani údržba látkových poťahov nie je problém, na tento účel som k svojej spokojnosti používal špeciálnu penu, ktorá ozaj dobre čistila a seadadlá boli aj po 3,5 roku ako nové.

Na prepravu špinavých predmetov sa mi mimoriadne osvedčila komôrková fólia. Dostať ju aj v kotúči (šírka asi 120 cm). V kufri mám poskladaný asi 2m dlhý pás tejto fólie a podľa potreby ju rozprestriem v kufri alebo na sedadlách. Odporúčam.
Zima přichází,léto odešlo...Chystám se na desinfekci A/C abych nemusel na jaře až to zase zapnu čmuchat ten nepříjemný smrádek.Máte s tím někdo zkušenost?Myslím že bych to mohl zvládnout sám a nemusel s tím do servisu..
uz som to raz skusal, v podstate to nie je nejako narocne len treba vybrat nejaky dobry desinfekcny prostriedok...mne to zacalo smrdiet tesne pred dovolenkou a preto som kupil co bolo a doteraz neviem ci viac smrdela ta klima alebo desinfekcia >😁 inak jediny problem pre mna bolo najst ten ten spravny otvor v tom boxe co v nom je ulozeny pelovy filter..prvykrat mi to tu penu nafukalo rovno do tvare ale potom som uz na to prisiel >😁 s baterkou a so zrkadlom a bohuzial aj so zalomenym krkom a vyskocenou platnickou...
Díky kvaku,sprej už mám od škodovky-a kde že je ten boxík s otvorem,abych se poučil a nebolelo mě za krkem? 😁
aspon podla navodu sa to ma nafukat do nasavania vzduchu pri pelovom filtri. pelovy filter mas pod palubkou nad nohami spolujazdca- das dolu jeden alebo dva plastove srouby a uvolnis ten sedy polystyren, co kryje pristup k filtru. tam potom posunies smerom do boku plastovy kryt toho boxu v ktorom je pelovy filter, vytiahnes ho, najdes ten spravny otvor a do toho naflakas penu >😁 uzatvoris ten box peloveho filtra, lebo potom budes mat tu penu v ociach, v nose, v usiach a vsade v aute ako ja. uzavries vyduchy a das klimu na max a nechas to nafukat do vsetkych trubiek, a potom nejaky cas posobit. a potom poriadne vyvetrat auto a opat klima na max, aby ten smrad trochu zmizol...mozno je aj nejaky lepsi sposob ako na to, takto som postupoval ja >😁 inak ten navod ako sa dostat k pelovemu filtru najdes aj tu

[odkaz]

je to sice po nemecky, ale su tam fotky. vela zdaru!
Já s tím bojuji už půl roku. Sice nesmrdí ale je to takový nepříjemný "zásmrad" během prvních pár minut . Nechal jsem to čistit už 2x ale nepovedlo se jim to. Takže jakmile budu mít víc času tak jim to tam nechám ať to udělají pořádně...Myslíte že to je závada na záruku? Lehce mě to se...e. V O1 jsem tento problém během 190kkm nezaznamenal..
to kvak😒br />
díky za fotky;je to dost názorné-není třeba té němčiny..stačil tvůj praktický výklad 😉
Díky za ten návod na desinfekci. Měnil jsem po 52tkm pneumatiky. Na zadní nápravě jsou sjeté znatelně víc vnitřní strany-jakoby byly ty kola do A. Nemáte s tím někdo zkušenost? Je to špatná geometrie? Jinak s OII celková spokojenost, jenom spotřeba oleje cca 1l na 10tkm u 2.0TDI.
Také jsem nyní po výměně pneu zaznamenal sjeté vnější strany zadních pneu. Kromě toho mi neustále při každé garančce seřizují komplet geometrii zadku i předku - už mám dojem, že se u Octavie II (v mém případě 4x4) jedná o výrobní vadu ...
Tak jsem si byl nechat natáhnout nový firmware do Audience-trochu mě znepokojuje že v paměti zůstaly všechny naladěné stanice.Pamatujete si někdo jestli po upgradu bylo vše smazáno nebo ne?Mám obavu jestli se na to nevyflákli... :?Hledal jsem tady ale nenašel..jaká že je kombinace tlačítek pro zjištění aktuální verze firmwaru?děkuji..
Při výměně firmware u autoradia Stream zůstaly naladěny taktéž všechny stanice. Předpokládám, že firmware je uložen do jiné části paměti než přednastavené stanice, proto se nepřemazávají. Výměnu mne udělali kvůli vybíjení akumulátoru při odstavení auta. Zatím jezdím takřka denně, takže výsledek nemůžu posoudit.
FW mi přehrávali minulý týden a stanice zůstaly stejné. Podle čísla bych řekl , že je FW přehrán.
Tak to jsem klidnější.Musím přiznat že od doby přehrání firmwaru rádio neluplo a co se týče zlepšení příjmu-zatím zkoumám,ono je to dost subjektivní.Jednou je na stejném místě mlha,jindy jedu v noci tak i ten příjem stanice se mění...podotýkám že nemyslím centrum Prahy,jezdím údolím Berounky.. 😊
speedygon79
Na zadní nápravě jsou sjeté znatelně víc vnitřní strany-jakoby byly ty kola do A. Nemáte s tím někdo zkušenost

pred tyzdnom pri prezuvani na zimne, rovnaky poznatok(rozdiel v zjazdeni aj 1-2mm)..je to vsak pri 71tkm, chodim dlhsie trasy s plne nalozenym kufrom, tak to u mna bude asi aj tym...moc to neprezivam... 😉
Já zase jezdím většinou sám, takže na přetěžování svůj problém svést nemohu. Na dálnici si těď docela často všímám, že třeba nový passat mívá kola také mírně do A. Jo a formule také >😁 Ale těžko říct, asi raději nechám udělat geometrii zadní nápravy.
speedygon79
@Pepa Vasek to s tym A sedi, mam rovnaky postreh....geometriu som daval checkovat pred rokom ako aj tento rok, a nikdy neavizovali problem....ako to dopadlo u Teba...
Lidičky, nevíte náhodou o podobném fíglu jak se dostat do servisního menu, jako to jde u OI (kombinaci několika tlačítek). Konkrétně pro systém Nexus. Díky
Ještě jeden dotaz ohledně připojení externího zařízení do OII. V loketní opěrce je zdířka (AUX) na připojení externího přístroje, např. MP3 playeru. Máte někdo zkušeností jaký typ konektoru je potřeba použít? Případně jaký mp3 přehrávač k tomuto doporučujete - tak aby "tahal i id3tagy apod. Díky za rady.
speedygon79
@ Sh@rk

podrz cca.10sek. ESC....
Díky speedy.

Jakou mapu používáš do navi? Já tam mám verzi 2006/07, ale tam jen ČR a PL.

Podařilo se Vám někomu na tom "rozchodit" mapu jinou než od ŠKODA? Přivítal bych hlavní trasy Evropy + Bratislavu. Díky za tipy
Tak t?ch 10 s funguje jen u rádia, objeví se detailn?jší info o kmito?tech, ale jinak nic 😞
Diamant
Áno, to s tým tla?idlom Climatronicu už mám pár dní urobené a mne to funguje.
Howard
@Diamant: Muzes trochu popsat ono zapojeni? Podle obrazku jsem nepochopil, jestli ma clovek neco "pridelat" ci "oddelat". Diky ;o)
Diamant
Ak myslíš to tla?idlo na Climatronic-u, tak ho sta?í opatrne vypá?i? (vytiahnu? k sebe) a ten zúbok je už na obrázku.
Howard
@Diamant: Takze oddelat zoubek, by se tlacitko dalo stlacit, jestli tomu dobre rozumim...
speedygon79
@Sh@rk: asi tak...
Diamant
Ja sa obvykle delím len so svojimi nápadmi. A toto som len videl, nevymyslel.
Diamant
Kvak - u OII som to ešte nepotreboval riešiť. Ale u Fabie je ten postup presne identický. Ja som na dezinfekciu používal sprej, ktorý som nastriekal do otvoru po peľovom filtri. Ten sprej utvoril bohatú penu. Po krátkom zapnutí ventilácie (a samozrejme zatvorenej príklopke peľového filtra) vzduch penu premiestnil na výmenník klimatizácie a tam som ho nechal stanovenú dobu pôsobiť a potom dokonale vyvetral. Účinok bol výborný, ale samozrejme už to nevydrží čisté tak dlho, ako od nova. Už je to potrebné opakovať zhruba raz ročne.
speedygon79
@ sh@rk

pouzivam CD s CR+Pl, DE alebo celu zapadnu europu(menej detailne ako prve dve)....

...mapy kupis cez net napr. blaupunkte alebo priamo od teleatlasu...viem, ze SR este tak 6mesiacov spat nebolo....vies "nase automobilky" >😒] do toho nezainvestuju tak ako Skodovka, a teda musis este pockat, alebo prejst na stand-alone system a nie nexus od vyrobcu.... 😞
speedygon79
robi to A6..dokonca aj v predu....po 12tkm.... robi to novy Touareg oba podla Autobildu v paperbacku v DE :shock:

robi to aj FoFoII....vzadu...podla auto.cz :shock:

asi to bude "nejaka dohoda" medzi vyrobcami aut a pneu... :shock: 😄

alebo hold vsetko ma svoje pre a proti...za lepsie vlastnosti pri jazde zaplatis skor za novu sadu pneu....
Přesně takhle to dopadá, když se jízdní vlastnosti dohánějí "nastavením/geometrií", místo aby se aplikovala "lepší konstrukční řešení"!
speedygon79
@Mitsi no ono je to podstatne jednoduchsie pohrat sa s geom. ako "lepsi konstrukcni reseni"....a ze Ti to zide pneu o par tkm skor...ked mozes mat lepsi pocit....otazka preferencii...

u mna osobne to nebolo vyslovene skor....pri 71tkm....let👋zima by som rozdelil cca. na 55%/45%...a castejsie dost zatazene....a na dialniciach v DE(dost znacna cast mojich km) to nejak moc nesetrim....to bol problem vacsiny reportov v Autobilde (rychla jazda po dialniciach to nejako urychluje, a na to A6 alebo Touareg celkom seknu)

takze zaver: som rad s nastavenim mojej OII, tak ako je....
Diamant
Ale niečo by na tom mohlo byť, lebo au naša A8 obrúsila vonkajšie hrany letných pneu. Ale len vpredu.
Pro ty co maji Stream bez MP3 a chteji MP3 do rádia tak mrkn?te sem 😒br />
[odkaz]

Cena 990 k?

Co na to ?ikáte? Já myslím, že to je skv?lý nápad.
Diamant
Dos? ve?a ?udí na tieto rádiové veci nadáva. Že zvuk ni? moc.
speedygon79
@All: dobre vediet....este lepsie mat....

[odkaz]

:idea:
Dnes jsme dle návodu zkoušel, ideálním páčidlem je opravdu kreditka jak je napsáno na stránce. Mám však reálnou obavu, že Škoda tohle v MR 2007, který mám já, nějak upravila, aby to něšlo, ve vyndaném talčítku není žádný výstupek ....
Tak beru zpět, funguje to a to i na MR 2007. V návodu jsou fotky z úhlu a to je matoucí. Výběžek je potřeba odříznout, ideální je to udělat nožem na koberce. Btw, všiml jsme si, že pod tlačítkem jsou 2 LEDky jedna zelená jedna oražová, při vypnutí ani zapnutí CLimatronicu ani jedna nesvítí... Skutečně by někdo nedokázal sehnat tlačítko s nápisem OFF z VW ??? že to nejde v UK bych věřil, ale v ČR jde přeci všechno ... nebo alespoň skoro všechno ...
Mal by som na Vas vsetkych otazocku: pri vypnutom climatroniku mi ide z vyduchov teply vzduch. Auto normalne kuri aj ked display nesvieti!!! Je to normalne? ved cez leto to nebude sranda :😉 auto ma 1,5 roka a neviem ci s tym mam ist do servisu vymenit RJ??? Minulu zimu som to "kurenie" nepocitoval :?
Diamant
Mne to na MR2007 funguje.

To tlačidlo OFF by som bral aj ja, ale samostatne neexistuje ako náhradný diel. Takže ho nezoženieš ako v UK, tak ani inde. Jedine ak by sa našla cestička priamo od výrobcu.

Lubeno - sa som s vypnutým vetraním jazdiť ešte neskúšal. Ale ak je to zapnuté a nastavíš teplotu na LO, dáš ECON, tak to fúka aký vzduch?
To Diamant😒br />
Ak nastavim na klime Econ+teplotu na LO = studeny vzduch=klima chladi... Vonkajsia teplota bola na Maxidotu: -4,5 °C 8-s Myslel som ale, ze pri vypnutej klime (display nesvieti) sa uzatvaraju klapky ventilacie, resp. neprudi "teply" vzduch! Ved kludne nech ide do interieru vzduch zvonku cez prachovy filter ale preco je aj ohriaty???
Diamant
Je možné, že pri vypnutí klimatizácie (OFF) ostanú klapky tak, ako sú. A jezdou auta vzniká v mieste nasávania vzduchu pretlak, tak vzduch prúdi, hoci sa ventilátor netočí. Ešte by bolo zaujímavé zapnúť vnútornú klimatizáciu, chvíľku počkať, kým klapka stihne zmeniť polohu a vypnúť to takto.
speedygon79
@ Diamant: este ze si s nami o to podelil....ked uz to par dni mas... 😉

@all ad climatronic a tukajuce klapky v pristrojovke

pri zapnutom zapalovani a vypnutom motore...pridrzat Econ a ofukovanie dole (lave dolne tlacidlo) na par sekund....popocuvat klapky a pockat kym nenaskoci o5 udaj o teplote na displey-i....potom by to malo zase chvilku ist bez toho tukania....
spitfire
Já jsem vyřešil občasné ťukání klapek klimatizace v přístrojovce tím, že jsem to reklamoval. V rámci záruky vyměnili ŘJ klimatizace a bylo to.
speedygon79
@diamant: a este si nieco videl, co by stalo za podelenie? je jedno ci to je z Tvojej alebo inej hlavy....
Vím, že tento příspěvek nepatří pod toto téma, ale jsem docela zoufalý-zatéká mi do auta a nevím co s tím. Jde o Mazdu 323 sedan rv1996. Kape to někde nad spojkovým pedálem. Většinou to není hned po dešti, ale o něco později. Oddělal jsem plast pod stěračem, ale na nic jsem nepřišel. Děkuji moc za jakoukoliv pomoc.
Diamant
Pepa - fakt sa obráť radšej do nejakej Mazda konferencie, lebo ja ani neviem, či tá tvoja mazda má lepené čelné sklo, alebo je vložené v gume, kde to má kúrenie a tak.

speedy - momentálne mi nič nenapadá. Ono je to ale tak, že pre mňa to môže byť normálna vec a pre niekoho by to bola novinka. Tak sa to ťažko posudzuje, čo by stálo za podelenie.

Jediné, čo mi teraz napadá je, že na OII pre čínu je už na strechce plutvička miesto prútu, tak je dosť možné, že už bude existovať aj špeciálne zadné sklo s vývodmi pre anténu.
speedygon79
@ Lubeno: vymen vsetko co ide/co Ti vymenia pred koncom zaruky, potom to uz vacsinou pojde z Tvojho...ako napr. ja posledny tyzden, tolko co mi vymenili senzor tlaku v palivovej sustave, hned po prebrani zo servisu mi svietili xenony 4m pred auto...senzor. uhlu na prednej naprave >😒] ...kedze to uz platim, dufam, ze potom bude dlho klud...

@kramosp na to tlacitko z VW som myslel aj ja...len nejak nie cas tam zajst....alebo je potrebne mat nejakeho insidera v nemenovanej fabrike v CR, kde to robia...a bude to urcite lacnejsie.... :shock: ked rozbehas diody, daj vediet, ako si to zmakol...
speedygon79
co je dostupne ako diel :?: smutne, ze kvoli jednemu tlacitku, kt. sa moze pokojne zlomit, musis kupit cely ovladaci panel klimy...dufam, ze o 10rokov, uz bude cela pristrojovka jeden diel 😜 ...aby sa lepsie tocil biznis
To Diamant: vyskusam to nastavenie na LO... a dam vediet.

Uz som objednany na 4.1.2007 do servisu na "prehratie" firmware do radia Stream-uz mi ho prehravali vo februari, ked som rano nenastartoval... a teraz sa mi opat ozvala "duniva rana" pri startovani-akoby niekto hodil snehovu gulu do auta. Clovek sa normalne zlakne :x

Hned mi mrknu aj climatronic... Musim to dat "riesit" pokial mam este zaruku, len dufam, ze to "servisaci" v Trencine zvladnu!!! :roll:
Marios

: viz. (Pro ty co maji Stream bez MP3 a chteji MP3 do rádia tak mrkněte sem :

[odkaz]

Cena 990 kč

Co na to řikáte? Já myslím, že to je skvělý nápad.

)

ja si myslim ze je to napad uplne spatnej, protoze existuje jisty "udelatko", ktery zapojis mezi orig radio a cd menic s podporou MP3 a ovladas vsechno pres radio. Vyjde to teda na vic nez tohle, ale aspon to nevypada jak poutovej kolotoc, kterej musis mit zapojenej do el. "cigaretovy" zastrcky.

Takze pokud de nekomu o estetiku a kvalitu prenosu, do tohole nikdy nepude 😊
exup
Diamante,

už jsem se tě chtěl dávno zeptat, co máš to ereso. A jak Tobě, boha jeho, svítí ta dálková světla?? Už to soudruzi z Nového jičína v nových modelech nějak líp poladili, než mně, z r. 2005? Nebo v noci moc nejezdíš a tím pádem to ani moc neřešíš? Řekni..
Diamant
A hlavne by som poznamenal, že to "pouťové udělátko" je FM vysielač a zatiaľ som na takýto spôsob prenosu počul len samé nadávky. Ono je to aj logické, lebo auto sa pohybuje, v mestách vznikajú kadejaké odrazy a rušenia, mimo mesta sa frekvencie vysielačov menia, takže treba neustále prelaďovať. A za tú cenu by som nečakal ani nejakú extra kvalitu či stabilitu frekvencie. Odporúčam nekupovať.

exup - k tým svetlám. Jednou vetou by som tie svetlá nazval katastrofou. (asi ti nemusím písať, ako trpím v OII, keď na firemnom mám natáčacie bixenóny) Tlmené sú OK, ale diaľkové? Len paródia. Dal som tam žiarovky Osram Silverstar, u ktorých výrobca deklaruje o 50% väčšiu svietivosť. Isté zlepšenie som zaznamenal, ale od dobrých diaľkových svetiel to má ešte ďaleko. Tak len dúfať, že príde facelift aj s natáčacími bicenónmi a celé to prerobiť (ak to nebude príliš hnusný facelift).

Fotky po výmene žiaroviek nájdeš tu😒br />
[odkaz]
info pro exup. Olej máš připravenej,můžeš si ho vyzvednout.
To Diamant: preco ale do interieru prudi teply vzduch aj ked vonku je chladno, resp. teplota pod nulou? Mam v aute vadnu RJ klimatizacie? Nerad by som sa nechal v servise odpalkovat nejakymi chabymi argumentami... Pri startovani, resp. zhaveni motora pocujem zo stredoveho panela ako tam nieco vrci-nejake motorceky, sekunda, 2... postrehli ste to aj vy? ...robi to aj Vam?
Tak jen co nasněžilo a cestou na mě občas přátelsky zamrkalo ESP už to zase slezlo.A radost z jízdy už je zase fuč.Asi se přestěhuju někam do větších nadm.výšek.. 😄

Pf 2007-ať nám to jezdí!!
Jak muzes mit radost z jizdy v teh prosolenech ***?

Apropo, i kdyby ses prestehoval do vetsich nadmorskych vysek, tak ti to nepomuze, pac mi tady v Jesenikach taky snih nemame a to je jedine DOBRE!!! >😁
Není nadto,když sice musím brzo ráno do práce,ale když je čerstvě nap.prašan a nikdo na cestách tak to se mi moc líbí...prosolené mokré *** jak píšeš to už není zrovna ono..

Neboj ono eště připadne, i když tam u vás na horách to nemáte rádi-při denní realitě romantika bere za své.. 😊

PS:nebavili jsme se o tom asi tak před rokem?Co takhle výměnný pobyt do března? Doplatím.. 😁
Blasio: Jo tak to s tebou souhlasim, cerstve napadany prasan a nejlepe ak kolem pulnoci (kdyz neni skoro zadny provoz) to je PARADA! A nebo jeste kdyz se pak kvuli velkym mrazum ktere jsme tady meli minulou zimu uz ani nesolilo, ale jen pluzilo, tak to bylo snad jeste lepsi jak ten cerstvy prasan. Nadherne rovný ujezdeny snih na silnici, to je extaze. To se potom jezdi jedna radost a uz vicekrat se mi stalo, ze jsem se byl takhle projet jen tak pro zabavu, ale s predpokladanych cca 50 km jsem jezdil skoro celou noc jednou a najezdil pres 200km. proste jsem se toho nemohl nabazit. Jenze o dva dny pozdeji -20°C mrazy ustoupily a silnicari zacli solit jak zblazneni a po krasne ujezdenych cestach zbyla jen hnusna prosolena mokra kase, ktera litala az na strechu auta a podbehy tim byly tak zaflákane, ze se skoro netocily kola. A to uz takova idylka tady u nas na horach neni. Blby je, ze tech prosolenech dnu na silnici je 90% cele zimy, 8% je silnice bud jen mokra a nebo sucha a zmrzla a jen 2% jsou krasne ujezdenej snih, nebo cerstvy prasan...

Ale abych si nestezoval, jinak tu je kraaasne 😁
Jo,máme my to řidiči těžký život v zimě..kdybych si mohl vybrat místo k žití,bylo by to v italském podhůří jižních Dolomit-na hory kousek,k moři kousek..ach jo-tak já se nebudu odchylovat od tématu ať můžete dořešit ty mlhovky.. 😜
Mohol by mi niekto vysvetlit ako sa dostat k hmlovkam na Octavii 2 RS .Kamarat sa ma pytal v robote, neviem co tam ma za hmlovky ,akurat viem ze ma TDI 170 koni.Dik
Diamant
jarod - čo, kamarát prerába OII na RS a ešte nemá tie hmlovky? >😁

Teply vzduch by mohol ist preto, lebo ak to aj predtym hrialo, tak tie klapky mohli ostat tak. Resp. je mozne, ze to ma nejaku svoju logiku a ked sa to vypne, tak sa klapky nastavia do nejakej zakladnej polohy. A tam je to prave na teplo. Chcelo by to hodit na diagnostiku a pozerat, co tie klapky za jazdy robia a hned by bolo jasno.

Co sa tyka slanych ciest s breckou a kamienkami, moja OII je od nich usetrena. Mam firemne auto, tak nech trpi ono.
exup
Diamante,

že budeš na dálková světla svého RSa až takto * jsem tedy vážně nečekal. Nu což, máš ale pravdu. Časem si možná taky zvykneš, jestli soudruzi nepřijdou s těmi natáčecími bi-xenony. A i kdyby jo, tak to bude jistě pěknej ranec, si to nechat vyměnít, počítám, půjde-li to tam vůbec napasovat. Mě pořád čeká napasovat za masku aspoň ty přídavné Helly. Nemít je za celkem nezanedbatelné peníze už dávno v krabici, tak se na to vyprdnu.

Na facelift OII, když už jsi ho zmínil, jsem docela zvědavý. Jestli půjde VW-MB u OII stejnou cestou jako u Fabie, tak s mým příštím autem budu jistě patřit do jiné rubriky..

Moje OII je taky firemní - leč moje. A trpí. Od kamínků má ten nárazník a měněný blatník, stříkané drahým lakem Standox (prý jako z prvovýroby, *..), oklepané na mnoha místech na světlý podklad. Nezbývá, než tu břečku moc neřešit.. Takže to dávno moc neřeším..
exup
Jarode, ja Tvému kamarádovi bohužel nepomůžu, pač to fakt nevím, ale řekni mi - on používá u své OII mlhovky? Já ji mám skoro 2 roky a ještě jsem nepřišel na to, k čemu jsou tam dobré. V mém případě v kombinaci s xenony, t.j. stejně jako u kamarádovy RS. S jinými zkušenost nemám, je to moje první auto s mlhovkami. Kdybych si mohl vybrat, tak i poslední. K té výbavě "elegance" je snad dávají automaticky, mizerové. Faktem je, že chrom jejich parabol a navazujícícho okolí pod sklem tu náladu spodní části nárazníku vcelku (draze) oživí, ale osobně bych i tenhle živější pohled klidně oželel. Stejně jako třeba položku "seřízení mlhových světel" na faktuře, jejímž obsahem bylo lakování nárazníku - poté, co jsem ho kapánek odřel o sloupek nějakého Pražáka.

Pokud ovšem chce kamarád třeba vyměnit celou jednu mlhovku, např. po střetnutí se zvěřinou, a nikoliv jen žárovku, pak jeho snaze o zachování symetrie i rozumím.

Trochu to tu stagnuje, tak se zeptám: je tu někdo, kdo dokáže pozitivně, seriózně a slušně obhájit existenci mlhovek u OII?
Vraj mu nesvieti jedna ziarovka .Z akeho dovodu neviem, mozno svieti s nimi den aj noc, on je toho schopny. :shock:
exup
Ať si kámoš svítí, ale snad není systém nastaven tak, že bude potřeba jet vyměnit blbou žárovku do servisu. Vykonal kamarád aspoň nějkaký pokus o vniknutí do mlhovky, nebo se rovnou ptá? Já bych si lehnul na záda a hledal přístup přirozeně zezadu, jako je tomu u tlumených a dálkových světel. Jistě to bude opruz, s autem stojícím nízko na silnici, ale nějak to přece jít musí. Pokud by to nešlo, tak bych vpředu odvrtal krycí plast. sklo a vnitřní otvor mlhovky vyplnil béžovou montážní PUR pěnou.

P.S. nedalo mi to a nalistoval jsem příslušnou pasáž v manuálu. O výměně žárovek v mlhovkách tam není ani *! Takže v tomto případě asi platí odstavec, že "doporučují provádět výměnu žárovek v servisech Škoda, nebo si v nouzi vyžádat odbornou pomoc". To tedy ale nevím, jestli je tady kamarád Tvými ústy dobře.. Kdyby ovšem potřeboval náhradní H8 z mých mlhovek a já věděl jak je zdemontovat a nelehat si při tom na záda, pak bych mu je s přáním jejich dlouhé výdrže milerád přenechal..
Asi si tu ziarovku pojde vymenit do servisu.On je totiz francuz a francuzi su lavy .On ma problemy vymenit ziarovku v lampe na stoliku takze ten postup podla mna by mu bol * platny.A dakujem Ti za ochotu o tych darovanych ziarovkach.Mimochodom tu je pena svetlo modra ta by sa mu hodila k modrej metle.Navrhnem mu to.Ako napad to nie je zle.
Já si nemyslím že jsou mlhovky až tak špatné,ale do svitu xenonů asi moc nepřidají-u klasických halogenů ten rozdíl v mlze docela pociťuju.Co mě však vadí je signalizace.Na palubce v zorném poli řidiče už se to asi nepodařilo vměstnat.A tak je to jen na spínači světel kde to svítí jasněji než ostatní ikonky.Když se dívám na levou ruku,která přepínač dokonale zakryje to nebyl až tak dobrý nápad.A tak kolikrát svítím mlhovkama aniž bych to věděl.To mám za to, že jsem si tam dal automat světel..
(cit.) "To mám za to, že jsem si tam dal automat světel..."

- Tím to není! Jedná se naopak o klasický příklad šetření na nepravém místě: Jesliže má auto el. rozvod "po sběrnici" (a Oct.02 ho má), není problém udělat spínání mlhovek mžikovým spínačem, což v praxi znamená, že se mlhovky po vypnutí zapalování samy vypnou a po opětovném nastartování už samy (bez opětovného dotyku spínače řidičem) neaktivují.
Hm,to vypadé užitečně.Akorát nejsem takovej technoid,abych si to udělal sám.Co myslíš tím šetřením na nepr.místě?Při dnešních pravidlech stálého svícení je podle mě levnější řešení přeprogr.VaG.Na druhou stranu LA je v sadě se senzorem stěračů a na tudle vymoženost jsem si rychle zvyknul.
A v tom to právě vězí: tohle si sám na CAN-BUS asi stěží naroubuješ, když už to neudělal ani výrobce, který tím pádem něco málo ušetřil.
Aha,to jsme si nerozuměli-jasně 😉
Howard
@Blasio: S mlhovkama spolecne s xenony mas uplne pravdu - za poslednich 5 let jsem predni mlhovky (zadni obcas za mlhy zapnu, bych "nedostal navstevu") pouzil snad dvakrat.

Sice na O I byly sdruzene, tedy s nulovym efektem, ale i na O II jsem se jaksi nedostal do takove kase, bych videl nejake zlepseni zapnutim mlhovek...
Bych ty mlhovky zas tak nepodceňoval, za prosinec 2x jsem jel v hluboké noci OVA-HK horní cestou (přes Šumperk) a podvakrát tam byla místy mlha jak prase (Rýmařov, Klepáčov, Suchák). Jel jsem se zapnutýma mlhovkama, nadával jsem, že se vleču a když jsem se podíval na tachometr tak tam bylo 60-70. Ono to jaksi svití nějak rozplizle do stran a tam jakoby vystoupí okolní terén (krajnice, čára, patníky). Tak podle toho se nějak na tý silnici udržím. Zase na druhou stranu nemám xenony, tak nevím jak se to kouká s nima. Taky bych řekl, že to je znatelně lepší než u OI (kterou jsem jezdil v uplynulých letech).
exup
Ale jo, normálním světlům možná mlhovky pomůžou, to připouštím a nemůžu posoudit, pač mám xenony a s touhle kombinací první a jedinou zkušenost. V tomhle případě jsou tam však mlhovky fakt zbytečný. Xenony mají do šířky tak velký záběr, že k tomu mlhovky nemají co přidat. Jediné, co přisvítí navíc, je prostor cca 5 m před levou polovinou auta, kde teprve začíná (aspoň mně..) hlavní osvit xenonů (ne ale, že by tam byla tma a to světlo tam chybělo..). Tenhle doplňkový efekt nicméně nic neřeší a ničemu nepomůže. Vyzkoušel jsem to i za lautr mlíka. Takže já je vozím zbytečně. Proto mě zarazila potřeba Jarodova kámoše svítit mlhovkami u eresa, kam se xenony dávají standardně.

Co mně vadí, jsou mlhovky neseřízené a šoféři, kteří s nimi svítí i třeba jen za deště, ve tmě, kdy se silnice leskne a ta hradba světla oslňuje i při seřízených světlech. Když na ně pak člověk blikne dálkovými, většinou nic nepochopí, cítí se neprávem osočeni a bliknutí opáčí.

Další kapitolou jsou mlhovky zadní. Když je mlíko, prosím. Spousta lidí je ale zapomíná zapnuté a jet za někým takovým v koloně je za trest - v případě, že se jedná o auto, kterému svítí extrémně intenzivně. Jako třeba u Favoritů. Tam se daly použít jako docela účinný plašič proti sveřepým lepičům na zadek. Jet za ním ale třeba i s odstupem 30 - 40 m, toť pořád fialový hnus.

Mitsi😒br />
já jsem si kdysi do Š 130 sám osobně namontoval takový šikovný cyklovač stěračů. Žádné pevně nastavené intervaly, jako v těhle nabušených OII. Cyklus to mělo takový jakože "adaptivní", určovaný ručně. Pamatovalo si to poslední interval mezi setřeními, které určil strojník pohybem páčky dle své potřeby, vyplývající z intenzity deště či mrholení. Do další ruční změny ho to do umdlení opakovalo. Dobrá myšlenka, což o to, akorát že to nějak celé umdlelo po relativně krátké době. Asi že to dělali hoši v rámci odborné výuky v nějakém učňáku Tesly, či kde, nebo použité polovodičové prvky měly ještě tu bolševickou kvalitu. Mluvím o tom proto, že do téhle akce, stejně jako třeba do instalace přídavných dálkových světel s dodatečnými spínacími relátky, jsem se ještě pustil. Dneska, v OII, jak píšeš, že prý mžikový spínač - tak to já teda ani ťuk. Ty zřejmě jo, děláš do toho, proč ne. Co ale tihle měniči ve značkových servisech, co neudělají mimo fabrické klišé krok stranou? Vždyť už jsi na to odpověděl níže..
To exup 😒br />
"...Ale jo, normálním světlům možná mlhovky pomůžou, to připouštím a nemůžu posoudit, pač mám xenony a s touhle kombinací první a jedinou zkušenost. V tomhle případě jsou tam však mlhovky fakt zbytečný. Xenony mají do šířky tak velký záběr, že k tomu mlhovky nemají co přidat. Jediné, co přisvítí navíc, je prostor cca 5 m před levou polovinou auta, kde teprve začíná (aspoň mně..) hlavní osvit xenonů (ne ale, že by tam byla tma a to světlo tam chybělo..). Tenhle doplňkový efekt nicméně nic neřeší a ničemu nepomůže. ..."

Myslim, ze v tomto nemas pravdu, rozhodne mlhovky i xenonum (mam je take) velmi pomohou, a to ze 2 zasadnich duvodu 😒br />
- mlhovky (pokud jsou urceny pro mlhu, a maji vhodne zarovky) mlhu "podsviti" spodem a stranami, a casto je takto pouziji s uspechem, maji i o neco sirsi rozptyl a sviti "za roh", coz je i dobre pro lepsi orientaci ve ztizenych podminkach (napr. zatacka)

- vzhledem k tomu, ze xenony (nebo i jine HID) maji pomerne dost vysokou barevnou teplotu K5000-6500 (velmi vhodnou pro bezne podminky) nejsou z principu dost vhodne prave naopak pro velmi ztizene povetrnostni podminky (mlha, velmi intenzivni dest a snezeni), zde se naopak dobre uplatnuji svetla s nizsi barevnou teplotou, idealne kolem K3000, napr. ostre zluta (napr. PIAA Ion Crystal), ktera dobre doplni jasne bilou barvu HID (modra se jen zda, ale je to bila), a sviti extremne dole - proto mlhovky.

Jinak si myslim, ze nepouzivat mlhovky napr. v huste mlze je ignorace (bez urazky) bezpecnosti. A to i v pripade, ze mam HID (napr. xenony), ba NAOPAK!

Staci si udelat maly test - kdyz jedu v huste mlze, tak staci sledovat auta v protismeru, z jake vzdalenosti je uvidim, garantuji Ti, ze auta s rozvicenymi mlhovkami uvidis podstatne drive, nez bez nic, zejmena u starsich vozu. O zadni mlhovce snad ani neni treba mluvit.

Ne nadarmo se nyni objevuji ruzne "Corner" funkce (napr. Mercedes, BMW, ale i Skoda Roomster), ktere umi mazane mlhovky vyuzit pri prujezdu ostrou zatackou - nahrada natacecich svetel.

Vyuzije se informaci z ESP, kde je mj. i natoceni volantu, a automaticky to pri prujezdu takovou zatackou rozsviti jinak zhasnutou mlhovku, a zase ji pote zhasne, coz pomuze orientaci v zatacce. Pouziva se i u aut s xenony... 😁
Howard
@omicron: Bez urazky, myslim, ze's napsal prilis mnoho teorie (i kdyz znejici hezky), ktera se mne v praxi jevi jinak. Opravdu nevidim zadny efekt pro jizdu s xenony s a bez mlhovek treba i v huste mlze krome toho, ze se zvisi intenzita svetla par metru pred autem (a tyto me stejne nezajimaji). Zkratka nevidim dal --> nemuzu jet rychleji, coz jsou veci, ktere me zajimaji.

O dulezitosti zadni mlhovky nepochybuju, ovsem ze bych nemel videt protijedouci auta bez mlhovek se mi vazne nezda - ono pokud uz je takove mleko, musim prizpusobit jizdu tak, bych dokazal reagovat na cervene zadni svetlo pred sebou (a i veskere jine treba i nesvitici prekazky), ktere bude vzdycky svitit min nez protijedouci potkavacky...
To Howard 😒br />
"...@omicron: Bez urazky, myslim, ze's napsal prilis mnoho teorie (i kdyz znejici hezky), ktera se mne v praxi jevi jinak. Opravdu nevidim zadny efekt pro jizdu s xenony s a bez mlhovek treba i v huste mlze krome toho, ze se zvisi intenzita svetla par metru pred autem (a tyto me stejne nezajimaji). Zkratka nevidim dal --> nemuzu jet rychleji, coz jsou veci, ktere me zajimaji..."

Ale, ne, zadne teorie, naopak jsem se Ti snazil vysvetlit svou praxi podlozenou tou "teorii", ktera se ti mozna zdala byt prilis teorii, jsou to ale (bez urazky) veci zname jiz ze stredoskolske fyziky. Asi jsi toho v mlze ci extremnim desti ci snehu moc nenajezdil, kdyz tyto veci tak podcenujes, a pritom se zastitujes svou praxi ?

Na konec (nemam chut to nejak dal obhajovat, svit jak chces) jeste poznamka, mlhovky jsou jiste prinosem, ale evidentne ne pro kazdeho, ja a jini potrebujeme jet i mlze dal, bezpecne, a pokud lze i rychle, bez ohrozeni sebe i jinych. Mlhu pred sebou bych "rozsvitil" jen pouzitim dalkovych, a mlhovky me v tom moc pomahaji, tot ma praxe i jinych.

Jen na okraj, zkus v mlze (ve dne) nekdy pouzit polarizovane bryle, v aute jiz jine nepouzivam cca jiz 10 let (skvele Polaroidy). Nejsou sice moc levne. ale velmi ucinne totiz filtruji odrazenou slozku viditelneho svetla, ktere mimoch. zpusobuje "sviceni" mlhy ve dne...
Diamant
Nedá sa, len súhlasiť.

Za hmly, hustého sneženia alebo hustého dažďa ísť 400 km je riadna drina. Ja sa síce snažím svietiť ak to ide aj diaľkovými, lebo tak mám väčšiu šancu, že pred sebou uvidím prípadnú prekážku, ale vždy je to niečo za niečo. Takéto svietenie človeku rapídne uberá z energie a veľmi rýchlo sa zrak unaví. A tie hmlovky za hmly dokážu celkom pomôcť. Zrejme sa to svetlo hmlou nejako inak šíri, alebo čo.
matuS
Jen na okraj, zkus v mlze (ve dne) nekdy pouzit polarizovane bryle, v aute jiz jine nepouzivam cca jiz 10 let (skvele Polaroidy). Nejsou sice moc levne.

ak by niekto potreboval usetrit, tak polarizacne slnecne okuliare sa uz daju kupit aj za par supov tescu.

Jednoduche overenie ci je sklo naozaj polarizacne - zobrat dvojo "polarizacnych okuliarov" dajte ich na seba a otacajte okolo osi jedneho zo skiel (aby skla boli stale nad sebou). Ked sa meni priehladnost, tak su polarizacne, ked sa nemeni, tak je to podfuck
Howard
@omicron:

1. Pokud se ti muj najezd 50-60 tkm rocne zda byt malo, pak by me zajimala tva predstava o "opravdove praxi"...

2. Tva zkusenost podlozena teorii u me jaksi nefunguje (i kdyz fyziku mam i VS), protoze holt ma mlhova svetla nesviti dostatecne daleko.

3. V mlze jezdim celkem svizne, slabsi mlhu si prosvecuju dalkovyma (je to i o ocich, neb zena rika, ze nic nevidi a ja pritom jo 😉 a proto nechapu, jak by mi mela napr. v 80 km/h rychlosti pomoct svetla, ktera osviti max. 10 m pred autem - ja potrebuju videt dal a tam mi mlhovky nepomuzou.

4. Jak uz jsem psal, mlhovky jsem za poslednich par let pouzil opravdu jen v "mliku", kdy nebylo videt na krok a kdy jsem se vicemene plazil - holt jsem s nimi dostkrat laboroval, nez jsem na ne zanevrel (jak uz jsem psal, uzitecnym shledavam u OII s xenony pouze zadni mlhovku).

5. Polarizovane bryle ti svestku pomuzou (to's mel rict driv, ze jezdis v mlze se slunecnimi brylemi, to bych ti ty mlhovky nekomentoval 😄 neb svetlo odrazene od mlhy NENI polarizovane v jedne ose! Ono ty bryle jsou polarizovane v horizontalni rovine, tedy filtruji pouze svetlo odrazene od horizontalnich a polarizujicich ploch (napr. snehu, vody adpod.) Holt se slunecnimi brylemi vidis v mlze min (od silnice se toho zas az tolik neodrazi, oslnuje te odraz od mlhy samotne) a asi proto si prisvecujes mlhovkama, bys mel lepsi pocit ;o)

6. A jeste si neodpustim rypnuti - pokud jsou bryle polarizovane, je uplne jedno, jestli jsou z Makra nebo od Ray-Banu - jednoduche overeni kvality polarity viz matuS, UV filtr ti zase zmeri v kazde optice (i kdyz v aute jej nepotrebujes - hadej proc? 😉 Ale pokud jsi typ podlehajici bezhlave reklame a chces zbytecne vyhazovat penize za znacku, pak prosim, proti gustu...
Diamant
Presne ako píše ozi. Tie hmlovky nie sú zase až tak nepoužiteľné. Skúste si ich niekedy, keď tým nenazbierate body, zapnúť a po pár minútach jazdy ich zase vypnite a uvidíte, ako vám budú chýbať.

Tá kontrolka predných hmloviek je fakt mrzutá, mne ten svietiaci symbol pri prepínači úspešne zakrýva volant, tak sa mi zo začiatku dosť často stávalo, že som si prisvecoval za zhoršených podmienok prednými hmlovkami a zapol som vlastne nevedomky aj tie zadné, lebo až vtedy bola na prístrojovke kontrolka. Pritom ja zadné používam len ak je fakt veľmi malá viditeľnosť a nevlečie sa nikto bezprostredne za mnou. Až keď mi blikali ľudia odzadu, tak mi to došlo, že tá kontrolka je na zadné. Nejako som sa nad tým nezamýšľal, že tá lampa na kontrolke je otočená dozadu.

Marios - jáj, slinty slint..... Ale neprovokuj tu s tou krásnou zimou so snehom a bez soli. Toho sa zrejme tejto zimy nedočkáme a bude zase len slaná kaša miešaná s ostrými kameňmi, ktoré neušetria ano lak, ani sklo.

exup - netreba sa OII príliš báť. Nie je to po stránke elektriky zase až také strašné a obvykle je na každom konci CANu nejaké zariadenie, ktoré tie dáta a signály pre CAN pripravuje. A tam je obvykle spôsob, ako to upraviť. Napríklad tie stierače, dažďový senzor podľa mojich informácií len generuje impulzy a tie potom vyhodnocuje RJ. Ak by sa tieto impulzy neprivádzali zo senzora pod sklom, ale z nejakého iného zariadenie, tak by to mohlo fungovať taktiež. A to zariadenie by kľudne mohlo byť niečo ako pamäťový cyklovač. Pamätám si ten vo Felicii, tam bol náhodou bombový. Doposiaľ som nič lepšie u koncernových vozidiel nezažil. Hoci je pravda, že na rozdiel od dažďových senzorov u koncernu VW, tie od iných značiek fungujú na jednotku. V Golfe IV to stieralo nič extra, u OII si to tiež robí čo chce a u A8 za riadny balík prachov ho pre istotu ani nedali. Pod zrkadlom je len prázdne okienko!

omicron - tá corner funkcia je dosť nanič. Ono to funguje len do rýchlosti 70 km/h. Úplne identicky fungujú aj adaptívne svetlá u našej A8. V hlavnom svetlomete je vedľa bixenónu ešte taká malá šikmo natočená parabolka s halogénkou, ktorá sa plynule rozsvecuje a zhasína presne tak isto, ako corner u Roomsteru. A popravde je to dosť nanič. Teda v porovnaní s natáčacím bixenónom je to slabota! Ja si na svetlá OII asi nikdy nezvyknem, lebo jazdím aj firemákom, a ten ozaj "gúľa" bixenónovými očami do strán. Svieti to až neuveriteľne presne tam, kam to potrebujem. A to aj diaľkovými a to je tá pravá parádička! Klobúk dole!
matuS
- mlhovky (pokud jsou urceny pro mlhu, a maji vhodne zarovky) mlhu "podsviti" spodem a stranami, a casto je takto pouziji s uspechem, maji i o neco sirsi rozptyl a sviti "za roh", coz je i dobre pro lepsi orientaci ve ztizenych podminkach (napr. zatacka)

to je mozne, ale dnesne xenony svietia tak, ze hmlovky tomu nepomozu.

Zrovna min.tyzden sme mali naozaj hustmu hmlu, viac ako 60km/h sa ist nedalo, pustit dialkove znamenalo oslepit sam seba.

Hmlovky nepomohli nicomu.

Raz som skusal metodu - vypnut stretavacky a nechat iba hmovky - nepomohlo to. Je pravda, ze hmlovka pri zemi podsvieti hmlu lepsie ako stretavacka, ale intenzita svetla je slaba, takze nakoniec ajtak nevidis dalej.

Jinak si myslim, ze nepouzivat mlhovky napr. v huste mlze je ignorace (bez urazky) bezpecnosti. A to i v pripade, ze mam HID (napr. xenony), ba NAOPAK!

Staci si udelat maly test - kdyz jedu v huste mlze, tak staci sledovat auta v protismeru, z jake vzdalenosti je uvidim, garantuji Ti, ze auta s rozvicenymi mlhovkami uvidis podstatne drive, nez bez nic, zejmena u starsich vozu. O zadni mlhovce snad ani neni treba mluvit.

tak ja som teraz naposledy presne tento test robil a - garantujem ti, ze normalne auto naozaj skorej neuvidis.

To by skor platilo na tie uplne stare auta so zltymi parabolami, ale kto z nich ma predne hmlovky?

Zadna hmlovka je samozrejme nieco ine, tam je to mimo mesta, resp na dialnici, povinnost.

Ja by som pouzivanie hmloviek v meste zakazal, este som sa v zivote nestretol v meste so situaciou, kedy by boli potrebne.

Ano, so zadnou hmlovkou uvidim v hustej hmle auto na 100 metrov a bez nej na 40, ale pri mestskej jazde je to stale dostacujuca vzdialenost.

Ne nadarmo se nyni objevuji ruzne "Corner" funkce (napr. Mercedes, BMW, ale i Skoda Roomster), ktere umi mazane mlhovky vyuzit pri prujezdu ostrou zatackou - nahrada natacecich svetel. Vyuzije se informaci z ESP, kde je mj. i natoceni volantu, a automaticky to pri prujezdu takovou zatackou rozsviti jinak zhasnutou mlhovku, a zase ji pote zhasne, coz pomuze orientaci v zatacce. Pouziva se i u aut s xenony...

neviem ako ine znacky, ale mercedes toto pouziva iba do rychlosti cca 50km/h, potom uz neprisvecuje, je to zbytocne. Tam ta hmlovka pomoze hlavne ked manevrujes v tme, inak je to zbytocne. Mam to odkusane na A-klasse (ktorej mimochodom xenony svietia velmi dobre)
to matuS😒br />
"...to je mozne, ale dnesne xenony svietia tak, ze hmlovky tomu nepomozu..."

Nevim, zda-li umis ucist, ale pokud uz odpovidas na muj prispevek, tak by jsi si ho mohl skutecne poradne precist 😢 Jasne jsem v nem napsal, ze XENONY MAM take (v O2 !), a ze mlhovky jsou aj tak treba - TO ZNAMENA, ZE ME POMAHAJI (a take Diamantovi >😁 - zdravim ho !)! Takze potom me Tva vyse citovana odpopved pripada jak nekde z Kocourkova >😁

"...Zrovna min.tyzden sme mali naozaj hustmu hmlu, viac ako 60km/h sa ist nedalo, pustit dialkove znamenalo oslepit sam seba. Hmlovky nepomohli nicomu..."

Temer bez komentare, jasne jsem se o dalkovych vyjadril, a jasne napsal, ze mlhovky pomohu. Zacinam mit podezreni, ze "matuS" ma nejake jine auto,nez my (tzn. O2), coz potvrzuje i to, ze dale mluvi o "corner" funkci na svem aute, o cemz u O2 nevim, ze by jiz bylo montovano ?

"...tak ja som teraz naposledy presne tento test robil a - garantujem ti, ze normalne auto naozaj skorej neuvidis..."

Take Ti asi uniklo, ze jsem deklaroval, ze rozvicene mlhovky v huste mlze jsou dulezite nejen abych ja videl, ale hlavne, abych i ja BYL VIDEN ! To je k popukani 😉

"...neviem ako ine znacky, ale mercedes toto pouziva iba do rychlosti cca 50km/h, potom uz neprisvecuje, je to zbytocne. Tam ta hmlovka pomoze hlavne ked manevrujes v tme, inak je to zbytocne..."

Opravdu uz Kocourkov >😁 Napsal jsem o "corner" funkci, ze to je dalsi moznost, jak dale vyuzit mlhovek a jejich extremne sirokeho uhlu vyzarovani svetla, a ty to takto komentujes ? A co jako ? Je to jen dalsi jeji vyuziti. Nerozumim áááá...

"...ak by niekto potreboval usetrit, tak polarizacne slnecne okuliare sa uz daju kupit aj za par supov tescu. Jednoduche overenie ci je sklo naozaj polarizacne - zobrat dvojo "polarizacnych okuliarov" dajte ich na seba a otacajte okolo osi jedneho zo skiel (aby skla boli stale nad sebou). Ked sa meni priehladnost, tak su polarizacne, ked sa nemeni, tak je to podfuck..."

Do Tesca chodime nakupovat jidlo, mineralky a zena menstruacni vlozky, ty jsi tam klidne kupuj i spodni pradlo, kdyz si chci koupit polarizovane bryle, obvykle jdu do specializ. prodejny s optikou, a v tomto pripade si kupuji Polaroidy. U nich si nepotrebuji nic overovat, coz v tom tvem tescu je asi nutnost >😁

U nekterych veci by me nikdy nenapadlo je nakupovat v nejakem tescu, liedlu, na kvalitnich slunecnich brylich, navic polarizovanych se rozhodne setrit nevyplati. O tom je asi ale naprosto zbytecne diskutovat 😁
matuS
ked uz nic ine, aspon si sa naucil formatovat text 😉
matuS
Ja si na svetlá OII asi nikdy nezvyknem, lebo jazdím aj firemákom, a ten ozaj "gúľa" bixenónovými očami do strán. Svieti to až neuveriteľne presne tam, kam to potrebujem. A to aj diaľkovými a to je tá pravá parádička! Klobúk dole!

ano, mam natacanie tiez, a je to navykova vec.

Hlavne teraz, ked bola ta hmla, tak som sustavne videl hlavny luc a v kazdej zatacke bolo uplne vidiet ako si tie svetla behaju 😊
Howard
@exup: Ridice, kteri sviti s mlhovkami porad nebo treba jen za deste, bych strilel - zbytecne oslnuji ostatni a vyslednym efektem je pouze dokazani ostatnim, ze jsou burani...
matuS
Pamatovalo si to poslední interval mezi setřeními, které určil strojník pohybem páčky dle své potřeby, vyplývající z intenzity deště či mrholení. Do další ruční změny ho to do umdlení opakovalo

toto ma aj T700 - genialne riesenie!
Howard
Jeste k te polarizaci - dokonce se delaly testy (videl jsem kdysi davno dokument), kdy svetla aut byla polarizovana myslim prave v horizontalni rovine a celni sklo protijedouciho bylo pokrytou tez polarizacni vrstvou, aby ridic nebyl oslnovan - bylo tam hezke srovnani protijedoucich aut s a bez polarizovanych svetel. Bohuzel se to jaksi nechytilo - nejspis kvuli nakladum. Jinak myslenka je to dobra...
Diamant
matus - na overenie, či sú okuliare polarizačné alebo nie netreba rovno dvojicu okuliarov. Stačí sa pozrieť na nejaký LCD displej (napr. na hodinky) a potom meniť uhol pohľadu. Ak sú polarizačné, tak pri istom uhle nebude displej vidieť vôbec. A funguje to aj na monitore k PC. ALe ja tiež uprednostňujem Polaroidy (myslím značku). To vieš, ja s tými okuliarami výdem aj von z auta.

Omicron - dík za pozdrav

K tomu Tescu. Ja tam zájdem len raz ročne, keď v práci nafasujeme na Vianoce poukážky (pokiaľ ich s niekým nevymením za peniaze). Neznášam Tesco, je to tam samý cigán a živel.

Howard - hmlovky už z princípu nesvietia príliš ďaleko, nakoľko to v hmle akosi nemá zmysel. Ale aj keď sú hmlovky slabším zdrojom svetla, než xenóny, tak celkovo je na vozovke viacej svetla. Ak si mal na VŠ aj fotoniku, optoelektroniku, projektovanie osvetľovacích sústav alebo niečo podobné, tak bi si si to mohol aj spočítať, koľko svetla bude v ktorom mieste vozovky.

Ženy asi vidia v hmle horšie, aj moja to hovorí, že nič nevidí.

Howard - asi nečítaš dobre, lebo tu bola reč o polarizačných okuliaroch cez deň, nie za tmy. Ohľadom UV filtrácie, ak nemáš SunSageGlass, tak tvoje sklá prepustia stále 21% UV žiarenia.
Howard
@Diamant: Okenni tabule ma UV propustnost pod 20% a proto predpokladam, ze u auta to bude podobne. Jinak specializaci na optiku jsem nemel (FE VUT), presto si myslim, ze tebou uvedeny priklad je tezko spocitatelny, neb vetsinu velicin bud odhadujes a zanedbavas nebo bys musel vse presne zmerit a pak uz nemas vlasten co pocitat. Zkratka u spousty fyzikalnich jevu predem netusis, ktery bude mit v praxi nejvetsi vliv na vysledek (proto se veskere spocitane veci overuji ve zkusebnach).
Diamant
Tých 21% som si nevycucal z prsta, ale uvádza to priamo Škodovka!

Bohužiaľ, je to tak. Slnečné okuliare môžu byť bez polarizácie a bez UV filtra (snáď ani dnes to tie najlacnejšie od rákosníkov nemajú). Tie zraku fakt škodia, presne ako tu vysvetlil omicron. UV filter je na ochranu zraku pred UV žiarením a polarizácia preto, aby človeka tak neoslňovali niektoré odrazy. Ja používam polarizačný filter aj pri fotení a dajú sa s tým urobiť celkom divy (napr. vo vode vidno ryby a podklad).
Alessio1
dobře, myslel jsem, že to bude podobné jako u tabulového skla, ale sklo v autě asi už není to staré známé křemičité sklo , že :roll:

Jinak...prosím popiš mi, jak tedy fungují levné brýle, pakliže na nich není polarizační filtr...nedokážu si funkci představit (protože přes polopropustnou folii asi prd uvidíš)
Howard
@Diamant: Neda se nez souhlasit - polarizacni filtr ke staremu fotaku mam mimochodem taky (na hory a krajinky pri slunci z boku bezva - clovek hezky filtruje odlesky a meni kresbu "kroucenim", pod vodou jsem dosud nefotil), bohuzel k digitalu zatim ne (a prijde asi az k novemu a "poradnemu" stroji ;o)

A pokud Skodovka uvadi 21%, pak to asi maji zmerene a nechavam se podat 😉

Co se UV filtru tyka, celkem hezky clanecek je na [odkaz]
To polarizovany Howard😒br />
Souhlasim s Diamantem, a jinak me to ani moc nestoji za to reagovat na ty Tvoje a matuSove zvasty :shock:

Vez, ze mam take VS fyziku za sebou, sice ne optiku ve statnici (asi jako Ty 😉 ), ale Tve "objevy" o polarizovanem svetle jsou pro me min. velmi "zajimave" :shock: . Nepsal jsem nic o polariz. svetle v reflektorech, ani ve tme.

Otazka filtrovani odrazeneho svetla brylemi Polaroid v mlze (i kdyz ne zcela jiste dokonale) je pomerne dost znama, a jiste necekala dodnes na Tve vedecke vyvody.

Pokud si mlhu prosvecujes dalkovyma, tak je me Te lito, tech Tvych 50-60kkm o tom tedy moc tedy nehovori >😁

A asi jsi mj. nikdy nepochopil smysl mlhovek, nejsou urceny pro svit nekam do dalky, ale prave asi tech 10-20 metru.

A kTvemu zaverecnemu rypnuti - opravdu si to precti zpet poradne, a mozna prijdes na to, ze jsem vubec nezacal diskuzi o tom, jak poznat ci nepoznat "opravdove" polariz. bryle, jak je testovat, a zda-li se vyplati ci nevyplati ?

Je me zcela putna, jestli chodis kupovat chleba, rum a Polaroidy treba k rakosnikum, ale pokud nemas zkusenosti s Polaroidy, tak zde prosim hloupě nemel o nejake bezhlave reklame a vyhazovani penez za znacku.

Howgh !
Alessio1
diamant: a já měl za to, že sklo (např. tabulové) UV paprsky nepropouští...něpř. z laborek si pamatuji na Fotoelektrický jev, kdy jsme sklem stínili lampu, aby ten jev přestal :?: .

omicron: Každé sluneční brýle jsou polarizované, pakliže mají být sluneční...nebo ne? zase mi něco ve škole zatajili? :?:

všici: já teda mlhovky v OII zažil jen jednou (jako spolujezdec), ale bylo o něco líp vidět než jen s potkávacíma. někdy jde mlha "prosvítit" dálkovejma, asi záleží na místních podmínkách, pravdou je, že já to několikrát zkusil a narazil jsem na bílou zeď... Taky jen mlhovky byly naprd...opravdu si myslím, že nejlepší kombinace je potkávačky+mlhovky, jde-li to tak dálkové, pomáhá-li to.
to Alessio😒br />
Zdravim >😁 v Novem roce a tesim se na dalsi spolupraci >😁 ... , co se taky tech polar. bryli, tak je to trochu jinak, slunecni bryle v zadnem pripade neznamenaji, ze jsou polarizovane, naopak je to exklusivni klub vybranych vyrobcu, kteri je opravdu umeji dobre, napr. Polaroid.

Slunecni bryle by naopak mely dnes byt VZDY s velmi silnym a kvalitnim UV filtrem, a pokud to tak neni, je to zahravani si se zrakem. Pokud UV filtr nemaji (obvykle od rakosniku), oko ktere se prizpusobi viditelne slozce svetla tak dostane plnou prdu nediditelne UV slozky, kterou by bez bryli neobdrzelo, nebot by oko bylo prirozene primhourene.

A bezne sklo take samozrejme cast UV slozky propousti, pokud neni specialne upravene.
Alessio1
omicron: my jsme nějak spolupracovali? >😁 . Co se týče těch brýlí...opravdu si myslím, že když chceš, aby propouštěly jen zlomek dopadajícího světla, tak je musíš polarizovat...nevím, jak by se to dělalo bez polarizace :?:

UV filtr by v brýlích měl jistě být, ne každé sklo UV zachycuje (ale fakt si myslím, že křemičité sklo např. do oken UV zachycuje (nebo veeelmi velké procento) - jinak by fot.el. jev pokračoval dál.
To Alessio😒br />
"...omicron: my jsme nějak spolupracovali?..."

To byla mylka s "Alesiem", netusil jsem, ze tu jsou dva Alesiove (Allesiove) 😉
Alessio1
ani alesiové ani allesiové ale Alessiové >😁 . Nevím, druhého neznám........tak ho příště pozdravuj. 😉
Howard
I kdyz je to zbytecny flame, proc ne, posluz si...

@omicron: Ja nepsal zvasty, nybrz zkusenosti a divim se, ze nekdo je muze mit stejne (matuS) a nekdo diametralne odlisne (ty a Diamant, pokud jsem dobre pochopil). By me zajimalo, jestli vazne mas xenony a jezdis s nimi v mlze (a jak "rychle"), kdyz za volantem ocividne zazivas neco jineho.

Jinak osobne nepouzivam slunecni bryle (krome vysokohorskych tur a lozeni, na ktere mam specialy), tudiz si je ani nekupuju tam ci onde - nosim trvale bryle dioptricke neztmavovaci. Spis jsem chtel poukazat, ze pokud nekomu jde pouze o polarizaci ci o UV filtr (ktery stejne dneska uz maji vsechny, neb je to velmi levna zalezitost), je jedno, jestli jsou znackove - tyto vlastnosti bryle bud maji nebo ne a da se to lehce overit. Ja osobne mam rad kvalitni veci, ovsem platit jen za znacku ci modni zhovadilost se mi nechce...

Tema fyziky radeji vynecham, mily Watsone ;o)

PS: Tva myslenka, ze svetlo se chova ve tme jinak nez ve dne (ci ze jinak funguji polarizacni bryle je usmevna 😉 - aspon tak jsem pochopil tvoji vetu Nepsal jsem nic o polariz. svetle v reflektorech, ani ve tme.
exup
Opět se potvrdilo, že téma mlhovek je dost citlivé. Mnozí si v jejich světle neodpustí i takové vlídné rýpnutí, do toho druhého. Naštěstí ještě ne rýčem, ale slovem, na úrovni a slušně.

Někdo je může, používá a obhajuje. Proč ne, pokud tím, jako třeba kouřením, neotravuje ty ostatní. Někdo je nemusí, nepoužívá a zatracuje - jako třeba já. Nepouštím se vůči někomu do opozice, pokud je předmětem sporu subjektivní téma, kde proti gustu žádný dišputát (modrá je hezčí než červená..), anebo tam, kde mám o tématu chabé znalosti. Mlhovky nejsou dyšputátní téma. Ale ani téma jednoznačné, typu ano / ne, dobře / špatně. Každý, kdo je vlastní, k němu však může zaujmout vlastní názor. Źádný však nelze zevšobecňovat.

Já je nemusím, protože 😒br />
- mně ke xenonům vážně nic nepřidají. Respektuju níže zmíněné teorie o barvě či teple světla. V daném případě musím ale konstatovat, že voko není *, voko vidí. A mé oči fakt vidí nicotný účinek mlhovek OII. Ať si je pustím za jasné noci, nebo za jízdy slabší mlhou, či oním mlíkem. Ve všech těchto podmínkách jsem je zkoušel. Neodepsal jsem je předem. Prostě zlepšení se odehrává 10 m před autem, kde mě to vůbec nezajímá. Takže 0. Můj 16-ti letý syn s dobrým zrakem je mi svědkem. Dobře je jejich "efekt" vidět, když si je člověk na místě zapne samotné a pak teprve k nim přidá ty xenony. A pak zase mlhovky vypne, zapne atd.. Otrlejším náturám doporučuju si zkusit krátkou (jinou nelze ..) jízdu jen s mlhovkami. Pak, alespoň mě, napadá otázka, k čemu mi je tam vlastně za nemalé peníze vsadili?

Neprůstřelný dyšputát lze v tomto případě vidět v tom, že každý to jejich světlo a účinek prostě vnímáme fyziologicky jinak. Budiž.

- že je auto s rozsvícenými mlhovkami v mlze lépe (dříve) vidět.. Taková moje zkušenost prostě není. Sice ne tolik jako Howard, ale najezdím toho za rok dost (40 t. km). Všemi druhy počasí. Nepřizpůsobuju mu své výjezdy. Když jedu, všímám si okolí. I toho, jestli v mlze uvidím protijedoucí auto z mlhovkami dřív. Nechci říct, že je to na desetinu něčeho stejné, svítí-li na ně či ne. Považuju to za ale za nevýznamné. Toť prostě má zkušenost. Když někdo řekne, že má jinou, budu ji respektovat. Jen bychom se měli vyvarovat na tohle teoreticky aplikovat zdánlivou podobnost s chytákem o parníku plujícím do New Yorku. To neznáte? Takže : jeden parník dopluje z Evropy do New Yorku 14 dní. Za jak dlouho tam dopluje 14 parníků ..? Kolikrát dříve a lépe bude spatřeno auto, které si masku vybaví 4x více reflektory..?

- u zadních mlhovek pro mě převažují negativa v podobě oslňování ostatních při opomenutí strojníka vpředu je vypnout, nad pozitivem v podobě zvýšení bezpečnosti. Jinou funkci asi nemají. Když už někdy, tak používat jen v tom mlíku. Jindy to ty vzadu otravuje. Toť opět moje zkušenost. A patřím k těm, kteří programově ty vpředu dojíždějí, než za nimi jezdívají, či po dojetí za nimi jedou ve spokojeném závěsu, coby za vodičem.. Takže posuzuju a vnímám i situace, kdy můžu přičíst zadní mlhovce body za to, že mi umožnila zaregistrovat auto, ke kterému se blížím zezadu větší rychlostí, dřív, než kdyby svítil jen koncovými. Nutno dodat, že dnešním autům svítí koncová světla o dost víc, než těm starším. Jen těch žárovek, co tam mají.. A co teprve diod.. Některá už oslňují pomalu jen těmi koncovými. Jasně, bude stačit jedna stará Š100 a budu brát svá slova zpět, až se o ní třeba i ve slabší mlze zbrzdím a obě auta zkrátím. Nechť tedy zadní mlhovky používá kdo chce, ale nechť na to myslí! To je bláhové přání, které nelze uhlídat. Každý jednou zapomene, tak jako zapomene puštěná dálková světla. Takže v téhle oblasti se nic nového nevymyslí. Ti, kterým to tak vadí, budou dále hledět se za takovým sklerotikem (nebo taky ignorantem..) dlouho nezdržovat..

Beru to i tak, že nejsou plné silnice jen nás, kteří sem přispívají a kteří jsou, předpokládám, dobří řidiči, někteří i profíci - v pravém slova smyslu, ne jen profesí. Silnice jsou plné i, bez urážky, šedesátníků, sedmdesátníků s pomalejšími reakcemi, dříve unavenějšími, lidí s různými handicapy. U těch pak třeba můžeme děkovat té naší opovrhované, ale rozvícené zadní mlhovce za to, že o nás náhle nezastavili. Ne, že by jeli jako ďáblové, ale protože už toho měli za námi, třeba v koloně prostě plný kecky a naše mlhovka bylo to jediné, co udržovalo jejich pozornost a co nás uchránilo od nárazu. Možná ale taky to, co je otupovalo a otupilo natolik, až nám dalo pocítit ten náraz.

Osobně jsem zadní mlhovku ještě nikdy nezapnul. Dožiju-li se 60-ky, nevylučuju, že své chování změním..
matuS
Každý jednou zapomene, tak jako zapomene puštěná dálková světla. Takže v téhle oblasti se nic nového nevymyslí.

bmw ma nejake nove zariadenie, ktore monitoruje okolie auta pri zapnutych dialkovych svetlach a ked dobiehas nejake auto, alebo nejake ide z protismeru, system automaticky dialkove zhasne. Potom, ked v dosahu opat nikto nieje, tak dialkove automaticky rozsvieti.

Myslim, ze taketo nieco by sa prave na hmlovky dalo velmi dobre vyuzit, a to nielen na predne hmlovky ale aj na zadne.
Howard
@exup: Skoda, ze's nenapsal driv, hezky's cele tema shrnul. Nej nej veta, ktera by se dala tesat: V daném případě musím ale konstatovat, že voko není *, voko vidí.
Replika "Voko není *, voko vidí" není původní, ale nemohu si zaboha vzpomenout odkud je ..... ? Pomozte, jinak neusnu 😄 Jinak moc mě replika v tomto kontextu pobavila....
exup
Souhlasím, tohle jsem samosebou jen použil, nevymyslel. Ani já však neznám jejího původního autora. Slyšel jsem to tak před 26-ti léty od svého bratrance, cestou pěšky na taneční zábavu do sousední vsi. Přiznám se, že tehdy jsem si uměl něco představit jen pod tím vokem. To druhé mi jen libozvučně znělo a chystal jsem se to co nejdřív poznat. Že to nevidí, mně v mých představách vůbec nevadilo. Stačilo mi ji aspoň vidět.. :😉
exup: abys při střetu s nějakou všímavou bílou čepicí nemusel zbytečně utrácet,mysli na to co Ti posílám.

Osobně jsem zadní mlhovku ještě nikdy nezapnul. Dožiju-li se 60-ky, nevylučuju, že své chování změním..

Osvětlení vozidel

§ 32

(4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště.Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.
exup
š.team😒br />
já vím, Ty máš tu vyhlášku nabušenou, ale nezapnu a nezapnu. A své myšlenky já budu věnovat radši nějakým příjemnějším tématům 😉

PS. inu asi to tam tak stojí, ale musel to sepisovat nějaký popleta..
Alessio1
popleta...nebo odborník. U nás se to těžko pozná 😉 PS: ale radši ty zadní zapínej...nerad bych tě "navštívil" 😉
Howard
@Alessio: Jo, jo, za spatne viditelnosti sviti zadni mlhovka krasne, hlavne u Avii nebo starych aut, kde normalni zadni svetlo neni skoro videt.

Na druhou stranu na modernich autech s velkymi zadnimi svetly nevidim pro jeji zapinani vicemene duvod (pokud by nekdo v mlze nevidel "dostatecne brzo" zadni lampy treba prave OII, pak patri k ocnimu a ne na slilnici ;o)
Alessio1
i kdyby to mělo pomoci tomu, že tě uvidím o 0,2s dřív...je dobré jí zapnout (protože za tu dobu ujedu třeba 3 m a ty se při brždění mohou hodit)
Souhlas s Alessiem, kolikrát je taková mlha , že na 50m nevidíš ani ty mlhovky.

Přední mlhovky mají u některých aut spíš funkci, aby bylo auto dřív vidět než, aby pomohlo samotnému řidiči.

Jinak tomu kdo svítí mlhovkama i za dobrý viditelnosti bych bral body.