Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

8 komentářů

Chci si dovést nějakou ojetinu v ceně kolem 7 - 10 k EUR. Líbí se mi Mazda 626 DiTD a Citröen Xantia HDI. Máte li zkušenosti s těmito vozy, poraďte prosím. Hlavně bych ocenil upozornění na choulostivá místa těchto vozů a na co si dát pozor při nákupu.

Děkuji
U 626 je hlavne dolezite, ci bol v intervale 90tkm meneny rozvodovy remen. To je najcitlivejsia cast vsetkych 626tiek. Jo a pozor pri nakupe auta s napr. 80-85tkm, ta prehliadka pri 90tkm (menia skoro vsetko, co sa vymenit da) je dost mastna. Inak rad GF (97-2002) patri k najspolahlivejsim autam vobec. Ten DiTD bude asi hlucnejsi, nez HDi v Xantii, vyvazi to ale nizkou spotrebou a spominanou spolahlivostou.
No hlavně jsou to úplně jiný auta co se jízdy týká. Mazda tvrdý až do sportovna naladěný podvozek, Xantia kočár, pohodlný obývák na kolech, který ale taky velmi dobře drží stopu v zatáčkách (ne ovšem jak mazda). A na co si dát pozor? Tak u Xantie vždycky na odpružení. Jestli byl systém občas pročištěn speciální kapalinou, jestli jsou všechny koule v pořádku (auto by nemělo při krátkém stání klesat, pokud Ti ale klesne zadek při zastavení v kopci, je to normální, to je automatickou regulací světlé výšky, měl by jít zase obratem nahoru, pokud se od nějaké koule ozývá příliš časté cvakání, je na výměnu .................) hodně podrobné info jsou někde na stránkách o Xantiích, včetně rozsáhlého článku, na co si dát pozor při koupi. Co píšu, jsou jen mé vlastní postřehy. Jinak motor neřeš, pokud nebudeš mít vyloženě smůlu, je nesmrtelnej.
Zajímavé postřehy. Xantie se mi líbí, ale nikdy jsem v ní nejel. Mazdu znám lépe a připadne mi dost konfortní. Pokud je Xantie ještě konfortnější není co řešit. Nejsem závodník. Mám raději pohodlí 😉 .
Marku Marku,

prosím nešířit bludy 😄

Od žádné koule se neozývá cvakání! Jediné cvakání, které se může ozývat, je při spínání hydraulického čerpadla. Krátky interval spínání obvykle vypovídá o špatném stavu akumulační koule. Pokud mají koule tlak mimo teleranci (přirozený úbytek tlaku vlivem netěsnosti membrány)nebo vůbec žádný (poškození membrány), projevuje se to vždy malým - nebo vůbec žádným komfortem pérování. Xantia má "zámky" na hydraulickém systému, takže by po vypnutí motoru měla zůstat prakticky ve stejné poloze.

Motor HDI - je poměrně kultivovaný, za jízdy velmi tichý, spotřeba asi málo převyšuje např. TDi motory. Na rozdíl od jiných motorizací je možná náročnější na údržbu a i některé díly jsou dražší než např. na benzíny

Jinak : prodeje ojetých Xantií zaznamenaly v ČR mírný růst. I ostatní a nejen fandové citroenu přišli na to, že Xantia je statisticky nejméně poruchový citroen, nemá problémy s korozí a poskytuje nadměrný prostor a maximální pohodlí.

Pérování bych se vůbec nebál, dotalkování koulí nebo jejich výměna za nové je banální záležitost (fa citroen - koule 1098,- bez DPH)

Petr

Xantia I Break 1,8i 8V 97

Xantia II Break HDi 80kW 00
Našel jsem zajímavé stránky www.xantiaclub.cz Tam je o xantiích snad všechno co si umín představit. Super.... Nevíte někdo o nějaké podobné stránce o Mazdě 626???
Simca: www.mazdaklub.sk Vo fore sa mozes uzivatelov popytat. Je to o tom, comu das prednost... ak komfortu, tak Xantia, ak spolahlivost a bezproblemovost, tak Mazda.
další nejenom o Xantiích je na www.citroeny.cz nebo www.citroeny.cz/forum