to Paulo M: Myslim si, ze se jedna o dobre auto s velmi dobrym motorem s novou technologii. Sam jsem si koupil novy focus s motorem 2.0 TDCi. Problemy by vsak mohly nastat, pokud by nebyla pouzivana kvalitni nafta. Cerpani spatne nafty u levnych pump muze vest k poskozeni motoru, coz jsem si nedavno potvrdil na pripadu 3 roky stareho Renault Megan Scenic, kde ve 150 000 km doslo k poskozeni vstrikovacu a cerpadla. Oprava stala 100 000 Kc a pry s velkou pravdepodobnosti byla zpusobena dle vyjadreni servisu prave nekvalitni naftou. U auta z Rakouska se asi da predpokladat, ze byla tankovana kvalitni nafta.
        Zrovna tomuto ročníku bych se s ohledem na původce vstřikovacího systému obloukem vyhl.Navíc pokud je s tempomatem a ESP.Řídící jednotka někdy nestíhá.
        Jak se ty problémy s čerpadlem atd. projevujou? Jezdím TDCI 96 kW / 2005 a poslední dobou trochu "cuká" >😁 Nafta od ARAL, Agip a Shell
        Nechcípne Ti to někdy na volnoběh? Tak to by byl řídící ventil čerpadla. Možná by to taky mohlo způsobit turbo, nehoníš to moc rychle a potom třeba zastavíš a tankuješ (typicky dálnice). To by se ti připékal olej a přidíralo turbo. Zdravím.
        Chcípne to jen při rozjezdu, když přidám málo plynu (benzíny mají snad větší moment v malých otáčkách...), samo od sebe nikdy. Na chlazení turba si dávám pozor a i když to někde honim, tak potom stojím chvíli na volnoběhu.
        Díky za zkušenosti. To s tím motorem a nekvalitní naftou už jsem slyšel od několika lidí, naposledy ve Fordu. Nevíte někdo co se s tím motorem konkrétně stane, co se musí vyměnit a jak se to projevuje? Auto, které můžu koupit jsem měl ale možnost projet a žádné závady nejevilo, každopádně ho vezmu do servisu na prohlídku. Mám ještě nabídku na 2.0i 16V, máte někdo zkušenosti? Co je lepší TDCI nebo 2,0i (o spotřebu mi nejde)?
díky
díky
        To Paulo M: na kontrolu nejezdi do servisu Ford, ale do autorizovaného dieselservisu DELPHI, kde mají sadu YDT278 "Sealed Rail Kit" a diagnostiku DIAMAND Delphi. Takové servisy jsou 3: Karel Sobek (Frýdek-Místek), BENECO (Poděbrady) a HALE (Praha7). Tam ti zkontrolují vstřikovací soustavu a hlavně opotřebení vstřikovačů (sleduje se přepad nafty zpět ze vstřikovačů do nádrže, množství musí být totožné. Pokud má jeden ze vstřikovačů zvýšené množsví paliva v přepadu, znamená to, že je vstřikovač opotřebený. Životnost vstřikovačů při používání kvalitní nafty dosáhne bez problémů 500.000 km (totéž platí pro čerpadlo. To RAFI007: plácáš - svinstvo neveme a nevydrží vstřikování žádného výrobce, to u nás vidíme denodenně, zeptej se lidí, co museli kupovat vstřikovače Bosch...
        Asi plácám a Ford do 2.0TDCi dává pořád Delphi - nebo je to jinak?
V každém případě poruchy vstř. systému v tomto ročníku byly.Naftu jezdím Shell,Agip,OMV.
V každém případě poruchy vstř. systému v tomto ročníku byly.Naftu jezdím Shell,Agip,OMV.
        to RAFI007: Tak neplácáš úplně, poruchy tam byly stejně jako poruchy u jánevevím u prvních ročníků ostatních automobilek, Ford tehdy s CommonRailem začínal. Všechny problémy již byly dávno vyřešeny výměnou dílů. Pokud je díl vadný z továrny, odejde ti brzy po zakoupení vozidla a ne po 150 tis. km, tehdy je vše u dieselu právě tak v polovině životnosti. Zdravím.
        Zdravim. Jak zde nekdo zminuje a rikal mi to i znamy, ze kdyz se motor a tim i turbo trochu prozenou je lepsi potom chvili pred vypnutim nechat motor tocit na volnobeh nebo dojizdet na nizsii otacky. Co je na tom pravdy? Diky za informace.
        CHCI SE ZEPTAT JESTLI NEKDO NEMATE ZKUSENOSTI S AUTOMATEM. FORD MONDEO 2.0 TDCi 96kW Durashift 5-tronic. r.v. 05/2004. ZIVOTNOST ATD.Díky :😉
        To Ondra: to je zcela přesné. Když to pokalíš 190 v Německu a budeš chtít natankovat, určitě hned nezhasínej motor... U 5kvaltů je to riziko trošku větší.
        Problém je v tom, že závada se opakovala při plném výkonu do kopce na dálníci 2x v krátkém čase za sebou , takže jde o to, kdy bylo auto tak zatížené a majitel zjistil náklady na opravu.V případě této závady asi nejde o počet kilometrů , ale o bod, kdy dojde k překročení meze tolerance.Muj dojem je, že ve chvíli , kdy dojde k této závadě,se zvyšuje nebezpečí další závady a překalibrování v servise je jen oddálení problému.V prvním případě došlo k dost výraznému zvukovému projevu a další odstavení auta (snížení výkonu na 1/2 a blikání kontrolky žhavení) bylo během pár dnů.Bylo mně zděleno, že je to otázka Delphi a Bosch tak náchylný není.Nahrazení Delphi za Bosch není možné, takže problém se může vyskytnout znovu.Podotýkám, že všeobecně Bosch pro mně není taky záruka kvality.Vcelku jsem v obraze a je mně jasné, že nejlevnější testování technologií je na zákaznících.S padajícími cenami a zvyšující se technologickou úrovní jakéhokoliv výrobku k tomuto dochází ve všech oborech.
        To RAFI007: Nemůžeš porovnávat Bosch s Delphi neb na Mondeu není a nebude !!! Firma FORD se definitivně rozhodla NEPOUŽÍVAT vstřikování od firmy Bosch po špatných zkušenostech s firmou Bosch. Takže používá vstřikování Siemens (1,4 Fiesta a 2,0 Focus), Delphi (1,8 Focus&Connect, 2,0 Mondeo&Transit, 2,2 Mondeo, 2,4 Transit) a Denso (2,2 TDCI). Pokud by toto vstřikování Delphi nebylo v pořádku, již dávno by Ford musel kontrakt s Delphi ukončit. Zdravím.
        To Petr T.: Diky za informaci, jen bych se chtel jeste zeptat jako laik pro upresneni. Turbodmychadlo se toci i pri volnobehu nebo jenom od urcitych otacek a zatizeni motoru? To hvizdani turba je patrne pouze nad 2000 otacek. Zvlastni je, ze turbo hvizda i pri brzdeni motorem. Dale bych se chtel zeptat na provoz klimatizace. Jsou pro to nejaka pravidla? Nekdo rika, ze by se nemel tolik tocit motor s pustenou kllimatizaci, vcas ji vypnout a nechat vyfoukat okolnim vzduchem, atd. Budu vdecny za jakoukoli radu, ktera je uzitecna. Dost me mrzi, ze se takoveto, podle me docela zasadni informace, dozvi clovek az z druhe ruky nikoli od prodejce. Diky
        Ad turbo: Ložiska turba a částečně i turbo jako takové jsou chlazena motorovým olejem. Když vypneš motor ihned po dojetí, přerušíš přísun tlaku i oběh oleje a tzv. tepelný spád, kterému jsi předčasným vypnutím motoru nedal šanci, aby se srovnal, postupem času dorazí turbo i olejovou náplň s možností druhotného poškození dalších choulostivých mechanických částí motoru v důsledku používání "přeškvařeného oleje".
Ad klima: V případě potřeby si ji zapneš a jezdíš bez jakýchkoli omezení. Před ukončením jízdy (či spíše před odstavením auta na více, než řádově pár desítek minut), vypneš min. 5 min před dojetím kompresor klimy (ale nikoli větrák ventilace), aby se osušil výparník klimy. Tím zabráníš tomu, že Ti začne brzy smrdět: na výparníku se vlivem vlhkosti a tepla po odstavení auta pomnoží bakterie a další havěť, což je mj. zdraví nebezpečné.
Často se setkávám s tím, že lidé jezdí s permanentně zaplou klimou a současně aktivovaným okruhem vnitřní cirkulace. Velká chyba! Mít stále zapnutý kompresor (i když to vzhledem k vnějším teplotám není nutné) zbytečně zatěžuje motor, zvyšuje spotřebu a nevypínání kompresoru ještě před dokončením jízdy vede ke smradu a zdravotním rizikům (viz shora). Permanentně zaplá vnitří cirkulace zase způsobuje mlžení skel zevnitř, snížení účinnosti klimování a především eliminaci důležité funkce klimy - totiž vysoušení vzduchu!
Klima je nejúčinnějším prostředkem na odmlžení skel (samozřejmě se nesmí použít vnitřní cirkulace): bez ohledu na vnější teplotu zapneš klimu, v případě potřeby do toho klidně pustíš naplno topení, proud vzduchu nasměruješ na čelní a boční skla a "vysoušecí funkce" klimy pak už vykoná své.
Pokud klimu např. v zimním období nepotřebuješ, ale s utem jezdíš, je třeba alespnoň jednou za čas "promazat kompresor" (je v něm stálá olejová náplň), aby Ti pak při prvním spuštění na jaře neodešel do věčných lovišť. Osobně doporučuji pustit kompresor tak min. na 5 minut týdně, a to buď před vyjetím (pokud parkuješ v garáži, kde nemrzne), nebo v rámci městkých popojížděk, kde je alespoň jakás takás šance, že se klima i za mrazu sepne (jinak je totiž chráněna před "zamrznutím" tím, že prostě pod určitou teplotou (tak kolem plus 4 st. C) nesepne kompresor, třebaže ji aktivuješ. V těchto případech je vhodné, když k PRVNÍMU sepnutí kompresoru nedojde při vytočeném motoru: proto je dobré aktivovat klimu v režimu volnoběhu motoru, nikoli při zimní jízdě stylem "na doraz".
Ad klima: V případě potřeby si ji zapneš a jezdíš bez jakýchkoli omezení. Před ukončením jízdy (či spíše před odstavením auta na více, než řádově pár desítek minut), vypneš min. 5 min před dojetím kompresor klimy (ale nikoli větrák ventilace), aby se osušil výparník klimy. Tím zabráníš tomu, že Ti začne brzy smrdět: na výparníku se vlivem vlhkosti a tepla po odstavení auta pomnoží bakterie a další havěť, což je mj. zdraví nebezpečné.
Často se setkávám s tím, že lidé jezdí s permanentně zaplou klimou a současně aktivovaným okruhem vnitřní cirkulace. Velká chyba! Mít stále zapnutý kompresor (i když to vzhledem k vnějším teplotám není nutné) zbytečně zatěžuje motor, zvyšuje spotřebu a nevypínání kompresoru ještě před dokončením jízdy vede ke smradu a zdravotním rizikům (viz shora). Permanentně zaplá vnitří cirkulace zase způsobuje mlžení skel zevnitř, snížení účinnosti klimování a především eliminaci důležité funkce klimy - totiž vysoušení vzduchu!
Klima je nejúčinnějším prostředkem na odmlžení skel (samozřejmě se nesmí použít vnitřní cirkulace): bez ohledu na vnější teplotu zapneš klimu, v případě potřeby do toho klidně pustíš naplno topení, proud vzduchu nasměruješ na čelní a boční skla a "vysoušecí funkce" klimy pak už vykoná své.
Pokud klimu např. v zimním období nepotřebuješ, ale s utem jezdíš, je třeba alespnoň jednou za čas "promazat kompresor" (je v něm stálá olejová náplň), aby Ti pak při prvním spuštění na jaře neodešel do věčných lovišť. Osobně doporučuji pustit kompresor tak min. na 5 minut týdně, a to buď před vyjetím (pokud parkuješ v garáži, kde nemrzne), nebo v rámci městkých popojížděk, kde je alespoň jakás takás šance, že se klima i za mrazu sepne (jinak je totiž chráněna před "zamrznutím" tím, že prostě pod určitou teplotou (tak kolem plus 4 st. C) nesepne kompresor, třebaže ji aktivuješ. V těchto případech je vhodné, když k PRVNÍMU sepnutí kompresoru nedojde při vytočeném motoru: proto je dobré aktivovat klimu v režimu volnoběhu motoru, nikoli při zimní jízdě stylem "na doraz".
        alebo to spravis tak ako ja, klimu mam zapnutu stale, vobec sa o nu nestaram, len si podla potreby menim teplotu.
smrdiet zacala teraz, po 4 rokoch. vycistenie stoji cca 1000 korun....
zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej...
zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej...
        matuS: (cit.) "alebo to spravis tak ako ja, klimu mam zapnutu stale, vobec sa o nu nestaram, len si podla potreby menim teplotu. 
zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej..."
- Kdybys v reálu viděl, co všechno dokáže "vyrůst" v tvarově velice komplikovaném prostoru výparníku klimy (ta vrstva plísní hrála nádhernými barvami od sněhově bílé až po nachově purpurovou a nešla odstranit ani wapkou!!!), přestal by sis myslet, že nastříkání nějaké dezinfekce do průduchů ventilace za 1000 Kč jednou za 4 roky něco vyřeší...
zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej..."
- Kdybys v reálu viděl, co všechno dokáže "vyrůst" v tvarově velice komplikovaném prostoru výparníku klimy (ta vrstva plísní hrála nádhernými barvami od sněhově bílé až po nachově purpurovou a nešla odstranit ani wapkou!!!), přestal by sis myslet, že nastříkání nějaké dezinfekce do průduchů ventilace za 1000 Kč jednou za 4 roky něco vyřeší...
        Mitsi diky moc. Jeste posledni dotaz. Mam C-MAXe 2.0 TDCi a ten ma servisni intervaly po 20.000. Jaky je tvuj nazor na prvni vymenu oleje, Neni lepsi ho nechat v tech prvnich 20.000km vymenit po 10.000 a pak uz normalne podle servisni knizky? Je lepsi plna syntetika nebo polosyntetika primo od Forda. Znamy rikal ze jsou velmi dobre oleje Q8. Diky.
        Ja mam mondeo tdci rv 2002, najeto 100 000 km ,ale turbo tam vubec nejde slyset....píská ti to při vsech rychlostnich stupnich nad 2000 otacek? me totiz pro zmenu nad 2000 otacek piska prevodovka, ale jen na 5 rychlost..
        To Ondra😱 Podle mne turbo na Mondeu nepíská! Já ho alespoň nikdy neslyším, zatímco třeba VWéčka pískají až hrůza. Pískat by mohlo přidřené, ale nejsem na to odborník...
        Ahoj, ja to turbo taky neslysel nez jsem si stahnul okenko. Uvnitr auta nic slyset neni, ale vne vozu to je slyset. Zvuk je to ale pekny >😁 Ja mam vetsi sunku /C-MAX TDCi/ nez Mondeo, takze nemohu posoudit, ale rekl bych ze motory jsou totozne.
        to Ondra😱No to si me pekne na..al, kdyz si C-maxe nazval "sunkou"!Myslim, ze co do komfortu si C-max s Mondeem rozhodne nezada a jen pro tve info., treba predni kotoucove brzdy C-maxe jsou ze spickoveho Mondea ST 220 :!:
        To Ondra😱 Motory jsou odlišné. Zatímco C-Max používá motory ze spolupráce Ford-Peugeot (za tento motor jsou zodpovědni Francouzi) Mondeo používá zatím pouze motory Ford Duratorq Puma (100% Ford). Teprve s nástupem nástupce Galaxy a nástupce Mondea se tyto "francouzské motory více rozšíří do skupiny Ford. Ford naoplátku dodává (je zodpovědný) motory pro užitková auta (Transit, Ducato, Boxer, Jumper) a motor 2,7HDI/TDCI (šestiválec).
Na konci tohoto roku bude nový motor 2,2HDI/TDCI mít biturbo a 180 koní. (Opět neplést s motorem Ford Puma 2,2TDCI 155 koní)... Zdravím také všechny Belgičany.
Na konci tohoto roku bude nový motor 2,2HDI/TDCI mít biturbo a 180 koní. (Opět neplést s motorem Ford Puma 2,2TDCI 155 koní)... Zdravím také všechny Belgičany.
        to Petr Blaha: Sorry, ja to myslel obrazne, me to auto take vyhovuje. Jestli se tedy mohu zeptat profiku. Proc turbo hvizda i pri brzdeni motorem a toci se i pri volnobehu, jak jsme tay resili, jestli ma volnobeh vliv na vychlazeni turba pred vypnutim motoru po rychlejsi jizde. Diky
        Ondra D.: Jenže on je poněkud rozdíl mezi tím, když se turbo točí naplno (u načipovaných motorů klině až 300 tis.ot./min.!), a když se se "jen tak líně převaluje" při volnoběžných otáčkách motoru. Nezapomeň, že ložiska turba jsou v zásadě fluidní, tzn. že je vytváří tlak kapaliny, v daném případě motorového oleje. A pak je tu ten "tepelný spád", tj. extrémně rozdílné teploty jednotlivých, ovšem k sobě vzájemně těsně přiléhajících (do sebe smontovaných) dílů: představ si, jeké dílo zkázy vyrovná rozdílná tepelná roztažnost těchto dílů, když nevytvoříš podmínky (tím, že je necháš "tepelně a teplotně" alespoň trochu srovnat volnoběhem) pro vyrovnání tepelného spádu.
        Turbinka se točí i na volnoběh, jde velmi lehce a i na volnoběh auto vyrobí nějaký spaliny. Vlivnější plnicí tlak ale turbo udělá až při vyšších otáčkách (jde to poznat nelineárním zvýšením výkonu). Já osobně turbo neslyším ani při staženém okénku ani při otevřené kapotě. Slyším jen, když se začne otvírat přepouštění spalin (tj. když jsou vysoké otáčky a je potřeba snižovat plnící tlak). Vychlazení turba olejem při volnoběhu je veledůležitá věc před každým vypnutím motoru po jízdě. Olej totiž v ložisku zůstává stát po vypnutí motoru (narozdíl od zdvihátek, odkud rychle steče dolů). Nedodržení dochlazení má za následek zhoršování kvality oleje a podobně, jak píše Mitsi.
        Tak nevím, najezdil jsem s různými turbomotory stovky tis. km a motor jsem nikdy běžet ani po rychlé jízdě nenechal...........a nikdy jsem nic nezadřel a původní Octavia 1,8Turbo má dnes 250 tis a žádný problém s turbem neměla. Teoreticky je to dobrá rada, ale přijet k pumpě na dálnici a napřed někde stát pár minut než začnu tankovat.......to opravdu nedělám, a ani jsem to u nikoho neviděl. Zdá se mi to jako velmi teoretický problém........
        DIM: proč pár minut? stačí úplně nechat chvíli pracovat motor bez zátěže. A to se většinou dějě. Když najíždíš na pumpu, tak brzdíš v odbočovacím pruhu motorem, pak pomalu jedeš ke stojanu... a když to necháš ještě 20vt. bublat, tak se ti motor odvděčí a poznáš, že nebudeš vypouštět z motoru totálně černý zasazený olej. Dnešní motory jsou OK a nechaji si hodně líbit. Proč se ale nesnažit, aby byly ještě víc v pohodě?
        Ono také záleží na tom, co kdo chápe pod rychlou jízdou: asi je rozdíl mezi tím, když někdo cestuje "svých pohodových 160 po dálnici" s autem, kterému to nečiní potíže, a jiný stylem "furt co to dá". 
Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák! Začal jsem tak činit poté, co kolega po našem "závodě do kopce" (s atmosférickým benziňákem) ve švýcarských Alpách vyjel na kopec a aby "ulevil motoru", ihned ho chcípnul. Okamžitě se to vyvařilo (přitom venku nebylo víc jak 10 st. C), praskla boční plastová komora chladiče a zkroutila se hlava motoru, přičemž samozřejmě došlo k poškození těsnění pod hlavou. Bylo to (naštěstí pro něj, nikoli pro mne) opravdu velké, ale hlavně hodně drahé poučení: starosti jsem ovšem měl i já, jelikož jsme v 8 lidech zůstali pouze s jedním pojízdným (naštěstí) autem, o zkažené dovolené ani nemluvě...
PS: Znáte ceny odtahů ve Švýcarsku? Raději to ani nechtějte vědět! Odtah jsme samozřejmě museli zaplatit, použitelný chladič sehnali na vrakovišti (vlastnoruční výměna) a s poškozenou hlavou motoru se kupodivu - byť za cenu neustálého dolévání vody v intervalech, které se neustále zkracovaly (v závěru cca každých 50 km: kanyst původně na benzín sloužil jako "zásobárna vody") - dalo dojet až domů. Přeji podobný zážitek všem těm, kteří to považují za "velmi teoretický problém".
Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák! Začal jsem tak činit poté, co kolega po našem "závodě do kopce" (s atmosférickým benziňákem) ve švýcarských Alpách vyjel na kopec a aby "ulevil motoru", ihned ho chcípnul. Okamžitě se to vyvařilo (přitom venku nebylo víc jak 10 st. C), praskla boční plastová komora chladiče a zkroutila se hlava motoru, přičemž samozřejmě došlo k poškození těsnění pod hlavou. Bylo to (naštěstí pro něj, nikoli pro mne) opravdu velké, ale hlavně hodně drahé poučení: starosti jsem ovšem měl i já, jelikož jsme v 8 lidech zůstali pouze s jedním pojízdným (naštěstí) autem, o zkažené dovolené ani nemluvě...
PS: Znáte ceny odtahů ve Švýcarsku? Raději to ani nechtějte vědět! Odtah jsme samozřejmě museli zaplatit, použitelný chladič sehnali na vrakovišti (vlastnoruční výměna) a s poškozenou hlavou motoru se kupodivu - byť za cenu neustálého dolévání vody v intervalech, které se neustále zkracovaly (v závěru cca každých 50 km: kanyst původně na benzín sloužil jako "zásobárna vody") - dalo dojet až domů. Přeji podobný zážitek všem těm, kteří to považují za "velmi teoretický problém".
        Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák!
toto je podla mna hlupost.
a teda nielen podla mna, pretoze s kolegami motorkarmi sme na serveri na tuto temu viedli dlhu debatu (ci po dojazde este nechat motorku vrcat) a kazdy povedal ze nie. lebo to nema zmysel.
motor sa lepsie ochladi ked ides piankou jazdou, nielen ze na neho fuci vietor ale aj vodne cerpadlo ide rychlejsie.
to ze to kolegovi prdlo by sa stalo tak ci onak, zjavne islo o chybu materialu.
ad chladenie turba - to je samozrejme nieco ine.
jinakpochybuji ze by si bral iz treba Ford na triko nejake hromadne poruchy
neviem ako u forda ale citroen, mercedes a skodovka ma v manuali napisane, aby sa vozidla s turbom po ostrejsej jazde nechali vychladit na volnobehu.
takze urcite by som to nezanedbaval.
toto je podla mna hlupost.
a teda nielen podla mna, pretoze s kolegami motorkarmi sme na serveri na tuto temu viedli dlhu debatu (ci po dojazde este nechat motorku vrcat) a kazdy povedal ze nie. lebo to nema zmysel.
motor sa lepsie ochladi ked ides piankou jazdou, nielen ze na neho fuci vietor ale aj vodne cerpadlo ide rychlejsie.
to ze to kolegovi prdlo by sa stalo tak ci onak, zjavne islo o chybu materialu.
ad chladenie turba - to je samozrejme nieco ine.
jinakpochybuji ze by si bral iz treba Ford na triko nejake hromadne poruchy
neviem ako u forda ale citroen, mercedes a skodovka ma v manuali napisane, aby sa vozidla s turbom po ostrejsej jazde nechali vychladit na volnobehu.
takze urcite by som to nezanedbaval.
        To matuS: Samozřejmě to nedělám vždy. Ale vzhledem ke způsobu využívání a používání mého vozu to dost často považuji za potřebné.
PS: Takový záhul totiž v rukách "standardního uživatele" asi žádné auto běžně nedostane... Když už jsi zmínil ty motorky: motorkáři se docela diví, když stojím první na světlech a oni se nacpou vedle mě, že mne jako každého jiného prostě "osolí". A úplně nejvíc se diví, když je to navíc do zatáčky/v křižovatce při odbočování - to pak mají "nějaké problémy s náklonem", resp. potíže vejít se do jízdního pruhu za situace, kdy mne nedokáží "ohulit", nechtějí ubrat a já jim tam jaksi překážím se svým MPV...
PS: Takový záhul totiž v rukách "standardního uživatele" asi žádné auto běžně nedostane... Když už jsi zmínil ty motorky: motorkáři se docela diví, když stojím první na světlech a oni se nacpou vedle mě, že mne jako každého jiného prostě "osolí". A úplně nejvíc se diví, když je to navíc do zatáčky/v křižovatce při odbočování - to pak mají "nějaké problémy s náklonem", resp. potíže vejít se do jízdního pruhu za situace, kdy mne nedokáží "ohulit", nechtějí ubrat a já jim tam jaksi překážím se svým MPV...
        pockaj >😁 
ked sa jedna o odbocovanie v pravouhlej krizovatke, tak OK, tam je to s motorkou narocne.
ale na rovine? keby to osolil, tak by si stihal iba tak max prvu sekundu. skor ten motorkar chce normalne odist z krizovatky a prekvapi ho nejaky ktory si chce nieco dokazovat. ked motorka nieje v otackach, tak to este sekundu-dve trva nez sa tam dostane a potom je prec.
btw je to svinarna ked vytlacis motorku, pretoze ta ta ajtak nikde zdrzovat nebude...ale my sme na to uz v CR a SR zvyknuti 😞
ked sa jedna o odbocovanie v pravouhlej krizovatke, tak OK, tam je to s motorkou narocne.
ale na rovine? keby to osolil, tak by si stihal iba tak max prvu sekundu. skor ten motorkar chce normalne odist z krizovatky a prekvapi ho nejaky ktory si chce nieco dokazovat. ked motorka nieje v otackach, tak to este sekundu-dve trva nez sa tam dostane a potom je prec.
btw je to svinarna ked vytlacis motorku, pretoze ta ta ajtak nikde zdrzovat nebude...ale my sme na to uz v CR a SR zvyknuti 😞
        Já motorky rozhodně nevytlačuji! Naopak se snažím udělat jim místo, zvláště pak za situace, kdy všem ostatním autům za mnou ujedu dobrých 200 m, tudíž mám např. na čtyřproudovce při odbočování vlevo (já stojím v levém pruhu a motorka ještě vlevo vedle mne) k dispozici i pravý pruh. Nemůžu za to, že každý motorkář si myslí, že je rychlejší, než jakékoli auto, a pak to jaksi nemůže vytočit, či spíše "voklopit"!
Dále mne docela , když se nějakému motorkáři sice podaří odpálit na křižovatce (samozřejmě pouze na rovině) rychleji, ale hned v následující zatáčce mne už zdržuje a přitom vůbec nesleduje provoz za sebou: jeden se tak lekl (asi nepočítal s tím, že by ho někdo s autem mohl tak rychle dojet), že málem spadl ze sedla...
Kromě toho mi vyprávěj, kolik motorkářů jezdí "běžně nad ". Rád se poučím!
PS: Ti motorkáři, co na to mají (strojem, který řídí, a uměním, které v praxi prokazují), mi rozhodně nevadí, jelikož nezdržují. Ovšem ty ostatní rádoby "rychlíky" rád přesvědčím o tom, že jsou "pouze řadovými účastníky" silničního provozu (stejně jako já) a že není radno se povyšovat - a pak zdržovat.
Dále mne docela , když se nějakému motorkáři sice podaří odpálit na křižovatce (samozřejmě pouze na rovině) rychleji, ale hned v následující zatáčce mne už zdržuje a přitom vůbec nesleduje provoz za sebou: jeden se tak lekl (asi nepočítal s tím, že by ho někdo s autem mohl tak rychle dojet), že málem spadl ze sedla...
Kromě toho mi vyprávěj, kolik motorkářů jezdí "běžně nad ". Rád se poučím!
PS: Ti motorkáři, co na to mají (strojem, který řídí, a uměním, které v praxi prokazují), mi rozhodně nevadí, jelikož nezdržují. Ovšem ty ostatní rádoby "rychlíky" rád přesvědčím o tom, že jsou "pouze řadovými účastníky" silničního provozu (stejně jako já) a že není radno se povyšovat - a pak zdržovat.
        Mitsi: ake to mas vlastne MPV? Kamarat ma Grand Espace 3.0 V6, taky nenapadny autobus 😉 a tiez nanho kazdy cumi, ked odchadza z krizovatky, lebo ma tiez take Schumacherovske sklony >😁
        JarinoRS: Space Wagon 2,4 GDI s "laděným" motorem (ladilo samo sportovní oddělení MMC), spojkou a brzdami (ty jsem už musel "poladit" sám vzhledem k výraznému nárůstu výkonu), hmotnost 1520 kg, zrychlení na 100 dost pod 10 sec., Vmax (podle GPS) 220. Tzv. "tunery" dost trápím, zvláště když jedu v 7 lidech na palubě a dotyčný tam sedí sám...
        Mitsi, ty technický informace a zkušenosti se od tebe čtou fakt líp než tvoje chlubení, jak jsi rychlej a dobrej řidič. Takže vynecháme to bušení v hruď a rovnou řeknu, že jak s tou klimou (vypínat cca 5-10 min před dojezdem) a "odpočinutím" benzíňáku máš podle mě pravdu. 
Jen k té klimě s vnitřním oběhem: tuto kombinaci já právě využívám velmi často a osvědčila se mi. Ať je venku třeba 40 stupňů a přede mnou třebas Schade 120L s Ávií, dýchám vzduch, který jsem nabral někde před zácpou a vydýchaná a vypocená vlhkost odchází z auta díky klimě jako kondenzát. Nevidím problém. Když je okolo nuly, je problém. Klima nesepne a na vnitřní oběh po chvíli "mlžím".
Samozřejmě to chce ten vnitřní oběh vypnout nejpozději s klimou, těch pár minut před dojezdem a vysušit vnějším vzduchem.
Jen k té klimě s vnitřním oběhem: tuto kombinaci já právě využívám velmi často a osvědčila se mi. Ať je venku třeba 40 stupňů a přede mnou třebas Schade 120L s Ávií, dýchám vzduch, který jsem nabral někde před zácpou a vydýchaná a vypocená vlhkost odchází z auta díky klimě jako kondenzát. Nevidím problém. Když je okolo nuly, je problém. Klima nesepne a na vnitřní oběh po chvíli "mlžím".
Samozřejmě to chce ten vnitřní oběh vypnout nejpozději s klimou, těch pár minut před dojezdem a vysušit vnějším vzduchem.
        Viados: Schválně si někdy všimni, že klima na vnitřní oběh "mlží", třebaže kompresor běží. Z toho vyvozuji, že "nesuší". Současně jsem zaregistroval (u všech aut bez autoklimy, kde jsem měl příležitost to vyzkoušet), že na vnitřní oběh má chlazení sníženou účinnost, někdy dost citelně. Asi to nějak souvisí se "skupenským teplem" při přeměně vzdušné vlhkosti na kondenzát. Proč však klima na vnitřní oběh "nesuší", to se mi dodnes nepodařilo zjistit. Ale už jsem zažil i klimu, která fungovala naopak - jako vyvíječ páry či přímo sauna (topila!)...
        Mitsi: to se asi liší auto od auta, mně právě suší na vnější vzduch i vnitřní oběh (hlavně je to super v podzimních plískanicích) a taky na oba režimy chladí, možná ne zcela stejně, ale to se dá těžko porovnat, když jednou chladí teplý vnější a podruhé už chladnější vnitřní vzduch ... co píšu, to platí u tvé oblíbené značky >😁 Opel - konkrétně AstryG a Zafiry
        to Ondra😱Ja vim, ze si to tak nemyslel 😄 .Ty mas 2,0TDCI to nemohu posoudit, ale muj 1,6TDCI mi nepiska(ani zvenku neni nic slyset, kdyz treba manzelka odjizdi a ja stojim u auta).To chlazeni je znama vec, kdyz ho peru 170 po dalnici, tak kdyz zastavim na tankovani nechavam ho pokazde chvili bezet na volnobeh :!: .Jsem povolanim strojar a tak s tim motorem a hlavne turbem "soucitim".V mem oboru se zabyvam servisovanim velkych turbo-kompresoru a z praxe vim, ze kdyz se "masina" vypne tak minimalne 5minut musi bezet cerpadlo oleje aby se ochladila loziska(kde neni pomocne cerpadlo, tak je spadova nadrz ktera ho nahradi).Pokud se toto nedodrzuje, tak se loziska napekaji a za par cyklu se muzou vyhodit :!:
        hezka diskuze to je pravda....clovek by rekl i poucna...ale nerikejte mi ze vyrobce jak si nepouziva mozek a navrhne motor ktery je nutno po dojeti nechat jeste chvili bezet...a je me jedno jestli par vterin nebo minut...nikde se o tom oficialne nepise...ani v navodu...ani prodejce nic nerekne...a ty motory jedou v poradku i pres 200tisic...neberte to jako nejakou urazku...jen lehce nahozenou otazku...opravdu vyrobci neuvazuji? ze tady davate jednu radu za druhou 😉))
        Z hlediska strojarskeho musim souhlasit s Mitsim a sam to tak delam.Ale z hlediska praxe to co vidim(jezdim 2x za mesic Brusel-CR) to dela jen malokdo.V SRN prave pri tankovani je to videt.Nekdo zastavi a nez si vytahne kartu nebo penize tak to necha bezet, jiny to pere 200, pak sup brzda, vypnout, natankovat a znovu 200.Kazdej at dela jak cemu veri :?
        No právě! Já se nepovažuji za tak bohatého, abych se vlastní hloupostí připravoval o peníze na opravy něčeho, co šlo zachránit prostou prevencí. A prevence je něco, u čeho se jen stěží dokazuje, že to má nějaký smysl. Já na ni ale věřím!!!
        Taky verim , temhle odborne osvicenym vykladum, jen poukazuji, ze to nejspis neni az tak nutne, jinakpochybuji ze by si bral iz treba Ford na triko nejake hromadne poruchy 😄 >😁 nahodou nevite nekdo jak je to s kvalitou benzinu u pump MAKRO? nejak se me zda ze je to nic moc...auto hur jede 😄 vlastni Filcku kombi ...jj chudy student ..jinak doma Mondeo v TDci tak ze proto se pripojuji k diskuzi.,...a hlavne jako fanda Fordu 😄 Focus rulez 😄
        Pokud vyjedeš na kopec s přehřátým autem, tak je to 
přece jenom něco jiného !! Mě se teploměr na Mondeu TDCI nepohnul ani při 37 stupňových vedrech na Corsice, kdy jsme se pohybovali na jedničku terénem dobrou hodinku........Mimochodem, turbo přece není v největší permanenci při ustálené rychlosti , ale v okamžiku kdy se šlápne na plyn.................
přece jenom něco jiného !! Mě se teploměr na Mondeu TDCI nepohnul ani při 37 stupňových vedrech na Corsice, kdy jsme se pohybovali na jedničku terénem dobrou hodinku........Mimochodem, turbo přece není v největší permanenci při ustálené rychlosti , ale v okamžiku kdy se šlápne na plyn.................
        Ve své podstatě je mně jako uživateli úplně jedno co tam cpou.Pouze po výměně mně bylo zděleno, že systém z 7/2006 je poruchový a ten samý mně tam byl namontován a jiný než tento tam nejde použít,takže stejnou závadu mohu očekávat.Dále mně bylo řečeno, že po facelitu je tam BOSCH a ten je OK.Takže nám tu napiš , co tam bylo do facelitu a co po něm a budou všichni v obraze.Dik předem za upřesnění a seznámení s problematikou vstřikovacích systémů.
        to RAFI007:To si se asi spletl vid, stim nadpisem "pro Blahu".Specialista pres vstriky je tu PetrT. :?
        Mě prodejce Fordu před předáním auta důrazně poučoval o nutnosti ochlazení turba po další ostřejší jízdě - dálnice, ...
        to Mitsi:Ze "tuneri" nestihaj, to verim 😄 , ale zivit toho "mysaka" bych nechtel 😉
        petr Blaha: To hodně záleží na stylu jízdy. Např. přes celé Švýcarsko (400 km) vždy řádně podle předpisů/rychl. limitů 7,9. Na hory a zpět (rovněž 400 km) v hnusném počasí (vítr, silné sněžení) se 450 litrovou rakví na střeše a "mým klasickým stylem" 19,6. Po Praze se s tím dá jezdit za 9,5. Můj dlouhodobý průměr je něco přes 11, výrobce deklaruje 9,1...
        Znovu opakuji (Petr laha má pravdu, to je práce pro mne), Bosche už s výjimkou 1,6TDCI ve Fordu nenajdeš. Bosch u Forda skončil, z milosti se díky francouzům dostává do Fordu přes 1,6TDCI.
Tedy:
1,4 TDCI Siemens
1,6 TDCI Bosch
1,8 TDCI Delphi
2,0 TDCI Siemens (PSA-FORD)
2,0 TDCI Delphi (Ford Puma)
2,2 TDCI Delphi
2,2 TDCI Denso (užitkové aplikace)
2,4 TDCI Delphi (užitkové aplikace)
2,7 TDCI Siemens
Tedy:
1,4 TDCI Siemens
1,6 TDCI Bosch
1,8 TDCI Delphi
2,0 TDCI Siemens (PSA-FORD)
2,0 TDCI Delphi (Ford Puma)
2,2 TDCI Delphi
2,2 TDCI Denso (užitkové aplikace)
2,4 TDCI Delphi (užitkové aplikace)
2,7 TDCI Siemens
        Za chybu jména se omlouvám.
Podotýkám, že všechny mé příspěvky jsou vztaženy k prvnímu přídspěvku ve znění😒br />
Ahoj, mám v plánu koupit Mondeo, r.v. 07/2002, 140.000km, motod 2.0 TDCi. Auto je ve výborném stavu, super výbava, pravidelnýá servis + servisní knížka. Mám ale trochu obavu z těch km. Je to dovoz z AT. Máte někdo zkušenosti s TDCi či s novým mondeem obecně? Na co si dát pozor, kdy se mění rozvody a co všechno by se mělo ve 140.000 km měnit?
díky za informace
Mám auto s tímto motorem z daného měsíce.To, jestli po facelitu je výrobce vstříkování X nebo Y je jedno a info o BOSCH jsem dostal v servisu.Nemám čas si takovéto info ověřovat.Jestli tonu v omylu je ve srovnání s kvalitou Mondea z tohoto ročníku prkotina ve srovnání s cenou oprav, blížících se cca 200.000,-.Nyní např. řeším zhnilý konec posledního hrnce výfuku-na vrcholný model Ghia dost ostuda.
Myslím si, že mé informace jsou pro kupujícího ojetiny podstatnější než tabulka nynějších dodavatelů.Na to navrhuji založit rubriku: Kupuji nové Mondeo TDCi
Podotýkám, že všechny mé příspěvky jsou vztaženy k prvnímu přídspěvku ve znění😒br />
Ahoj, mám v plánu koupit Mondeo, r.v. 07/2002, 140.000km, motod 2.0 TDCi. Auto je ve výborném stavu, super výbava, pravidelnýá servis + servisní knížka. Mám ale trochu obavu z těch km. Je to dovoz z AT. Máte někdo zkušenosti s TDCi či s novým mondeem obecně? Na co si dát pozor, kdy se mění rozvody a co všechno by se mělo ve 140.000 km měnit?
díky za informace
Mám auto s tímto motorem z daného měsíce.To, jestli po facelitu je výrobce vstříkování X nebo Y je jedno a info o BOSCH jsem dostal v servisu.Nemám čas si takovéto info ověřovat.Jestli tonu v omylu je ve srovnání s kvalitou Mondea z tohoto ročníku prkotina ve srovnání s cenou oprav, blížících se cca 200.000,-.Nyní např. řeším zhnilý konec posledního hrnce výfuku-na vrcholný model Ghia dost ostuda.
Myslím si, že mé informace jsou pro kupujícího ojetiny podstatnější než tabulka nynějších dodavatelů.Na to navrhuji založit rubriku: Kupuji nové Mondeo TDCi
        Jeden příspěveček do celkové mozaiky o tomhle voze 😒br />
táta ho má, myslím, že to je přesně to, co ty zvažuješ koupit a je to absolutně bez problémů. Nemá to tolik najeto (cca 60 000), ale musím říct, že tento vůz určitě není systémově špatný. Takže určitě neuděláš špatně.
Ahoj
David
táta ho má, myslím, že to je přesně to, co ty zvažuješ koupit a je to absolutně bez problémů. Nemá to tolik najeto (cca 60 000), ale musím říct, že tento vůz určitě není systémově špatný. Takže určitě neuděláš špatně.
Ahoj
David
        Tak dobře RAFI007, shrnu chybky na mém Mondeu 2,0TDCI 130K (5/2003, 6kv)😒br />
20000........EGR, černě kouří...............v rámci garance problém odstraněn
40000........kladka, bručí a skřípe........v rámci garance problém odstraněn
45000........spínač, nesvítí při couvání..v rámci garance problém odstraněn
50000........vrže sedačka řidiče...........v rámci garance problém odstraněn
Toť vše. Nemyslím si že by to byl nějak katastrofální seznam. Jinak samé klady - podvozek, motor, pohodlí, prostor - zcela OK.
Pokud s tím máš problém, kup si novou Toyotu Avensis 110 nebo 130 kW (srpen 2005), už se o ní dost píše.
Vůbec je zajímavé, že se tady neustále píše o závadách evropských automobilů jako Opel, Ford, VW, Škoda, Renault, Peugeot atd, ale japonská auta (i když zvláště o kvalitách Toyoty se ví) si pořád kupuje málokdo. Tak mi to přijde trochu jako schizofrenie, koupit si Evropu (a nadávat na ni), ignorovat Japonce a příště si zase koupit Evropu (a nadávat na ni)......
20000........EGR, černě kouří...............v rámci garance problém odstraněn
40000........kladka, bručí a skřípe........v rámci garance problém odstraněn
45000........spínač, nesvítí při couvání..v rámci garance problém odstraněn
50000........vrže sedačka řidiče...........v rámci garance problém odstraněn
Toť vše. Nemyslím si že by to byl nějak katastrofální seznam. Jinak samé klady - podvozek, motor, pohodlí, prostor - zcela OK.
Pokud s tím máš problém, kup si novou Toyotu Avensis 110 nebo 130 kW (srpen 2005), už se o ní dost píše.
Vůbec je zajímavé, že se tady neustále píše o závadách evropských automobilů jako Opel, Ford, VW, Škoda, Renault, Peugeot atd, ale japonská auta (i když zvláště o kvalitách Toyoty se ví) si pořád kupuje málokdo. Tak mi to přijde trochu jako schizofrenie, koupit si Evropu (a nadávat na ni), ignorovat Japonce a příště si zase koupit Evropu (a nadávat na ni)......
        Hi all,
prave uvazujem o investicii do Mondea kombi 2,0 TDCi 96 kW. Uz dlhsie sledujem tuto diskusiu a vsetky info ohladne Mondea. Predajca sa mi snazi 😄 predat kombi Trend X, vyroba 01/2005, ktore ma na sklade. Na stranke autobild.de som vsak zachytil, ze sa ma v kratkom case na trhu objavit jemne faceliftovana verzia s nejakymi upravami (brzdy, podvozok...). Predajca mi samozrejme tvrdi, ze sa nic menit nebude.
Na web stranke www.ford.de je vsak uz kratka uputavka, ze v kratkom case ma prist upravene Mondeo.
Zachytili ste na tuto temu nejkake info ? Vdaka za kazdy postreh.
prave uvazujem o investicii do Mondea kombi 2,0 TDCi 96 kW. Uz dlhsie sledujem tuto diskusiu a vsetky info ohladne Mondea. Predajca sa mi snazi 😄 predat kombi Trend X, vyroba 01/2005, ktore ma na sklade. Na stranke autobild.de som vsak zachytil, ze sa ma v kratkom case na trhu objavit jemne faceliftovana verzia s nejakymi upravami (brzdy, podvozok...). Predajca mi samozrejme tvrdi, ze sa nic menit nebude.
Na web stranke www.ford.de je vsak uz kratka uputavka, ze v kratkom case ma prist upravene Mondeo.
Zachytili ste na tuto temu nejkake info ? Vdaka za kazdy postreh.
        Tady v B. uz jsem videl plakaty.Ma to cira zadni svetla a jeste nejake drobnosti, ale verim ze vylepsili i ostatni veci.Ja bych si pockal 😉
        Taky vám Mondeo kouří jako Ikarus? Neviděl jsem snad ani jedno, co by nekouřilo...... >😒] >😒] >😒]
        To fangio: Zklidni hormon, chlape. Mondeo kouří asi jako Superb, Octavia a všechny podobné diesely které ještě nemají filtr pevných částic. Pokud opravdu hodně kouří, pak je v háji EGR ventil.
        Taky jsem si nikdy nevšiml že by Mondeo kouřilo nějak mimořádně. Naopak bych řekl že Oktávky a Superby kouří ještě víc. Některá auta ale nekouří téměř vůbec a to i bez filtru pevných částic.
        Taky jsem si nikdy nevšiml že by Mondeo kouřilo nějak mimořádně. Naopak bych řekl že Oktávky a Superby kouří ještě víc. Některá auta ale nekouří téměř vůbec a to i bez filtru pevných částic.
Kazdy diesel bez filtra pevnych castic dymi, ked ho vytocis do vyssich otacok. Ak je cipnuty (a este k tomu zle cipnuty), tak je to este horsie.
Kazdy diesel bez filtra pevnych castic dymi, ked ho vytocis do vyssich otacok. Ak je cipnuty (a este k tomu zle cipnuty), tak je to este horsie.
        No to me teda nekouří vůbec, co jsem si všiml, tak kouří jenom typy TDDI.
        Odešel ventil ovládání EGR. Pokud svůj kouř vidíš v zrcátku (ve dne) a máš dost nové auto, mohl bys mít stejný problém. Řešení - výměna. Pokud vidíš kouř v zrcátku (v noci) neděs, se, zrcátko funguje jako opacimetr (princip kouřoměru). Jinak každé auto se vznětovým motorem si kouřne při razantnějším přidání plynu...
        zdravím všechny a děkuji za spoustu dobrých rad o TDCI motorech. Rád bych ještě získal základní info o 1,8i a 2,0i (v mondeu 2002,2003). Máte někdo zkušenosti, špatné - dobré vlastnosti, porovnání s TDCI, spotřeba apod.? díky
        To Paulo M: Dneska jsem měl auto v servisu, půjčili mi za to benzín 2,0 o jednu generaci starší Mondeo. Já vím že je to trošku mimo mísu ale to auto bylo proti mému TDCI mrtvola. Benzín NO MORE.
        Prechazim z dotazu na novy kombik za 500-750 kKc pres prubeznou favorizaci Mazdy6 sem do Forda. Duvodem jsou zjisteni o cenach a efemerni az imaginarni povaze nekterych inzerovanych slev.
Cenove se vzhledem k bezkonkurencni nabidce Fordu (diky Petru Blahovi a vysilam omluvu, ze jsem se uz neozval, blbe se to seslo) dostanu skoro na stejne prachy jak za novy Focus Clipper, tak Mondeo hatchback (velky kombik nechci).
C-Maxe nechci, je mi v techto autech divne, vsade daleko, a zvykat si asi nechci. Prostor nad hlavou me nezajima (mel by? treba bezpecnost?), zato me prijde dost pitomy siroky, tedy nebezpecny predni sloupek. At si ma uvnitr okynko, je to divny.
Mondeo se mi libi i uvnitr, na rozdil od Mazdy (fuj, ja vim, ze jsem odmitl esteticke meritko zaradit, to ale je fakt fuj od budiku po plasty). Nabizeji mi ho levno. Otazka stoji: vyplati se mi skutecne diesel? Budu hrkat po meste, ne kazdy den a ne daleko. Pak budu mene casto nez Petr, ale prece jen parkrat za rok hrkat Brusel-CR. 😊
Desi me, ze bych mel nekde myslet na chlazeni auta po jizde. Ja vim, ze je to prkotina a da se zvyknout a ze teda asi jen po divoke jizde, ale ta predstava napr. pri zoufalem spechu ven z auta nebo celkem kdykoli jindy...
Mam verit vyrobci, ze ve meste (zacpy na dennim poradku) dvoulitr TDCi sezere o tri litry levnejsiho moku min, nez 1.8 benzin 110 koni? Nebude me ta uspora na palivu stat vic na opravach drazsich dilu nebo neco?
Uz jsem to psal - budu jezdit min, nez cestovni podnikatel, budu se malo starat, protoze malo poznam, ale chci co nejmin starosti a nepredvidanych potizi. Komu neni rady, tomu neni pomoci, ja vim, ze si protirecim. Mondeo nikdo moc nepomlouva, tak teda mam si koupit fakt ten traktor? >😁 (mazdak mi tvrdil, ze vyhody benzinu jsou jen na poli melodie 😄 )
Cenove se vzhledem k bezkonkurencni nabidce Fordu (diky Petru Blahovi a vysilam omluvu, ze jsem se uz neozval, blbe se to seslo) dostanu skoro na stejne prachy jak za novy Focus Clipper, tak Mondeo hatchback (velky kombik nechci).
C-Maxe nechci, je mi v techto autech divne, vsade daleko, a zvykat si asi nechci. Prostor nad hlavou me nezajima (mel by? treba bezpecnost?), zato me prijde dost pitomy siroky, tedy nebezpecny predni sloupek. At si ma uvnitr okynko, je to divny.
Mondeo se mi libi i uvnitr, na rozdil od Mazdy (fuj, ja vim, ze jsem odmitl esteticke meritko zaradit, to ale je fakt fuj od budiku po plasty). Nabizeji mi ho levno. Otazka stoji: vyplati se mi skutecne diesel? Budu hrkat po meste, ne kazdy den a ne daleko. Pak budu mene casto nez Petr, ale prece jen parkrat za rok hrkat Brusel-CR. 😊
Desi me, ze bych mel nekde myslet na chlazeni auta po jizde. Ja vim, ze je to prkotina a da se zvyknout a ze teda asi jen po divoke jizde, ale ta predstava napr. pri zoufalem spechu ven z auta nebo celkem kdykoli jindy...
Mam verit vyrobci, ze ve meste (zacpy na dennim poradku) dvoulitr TDCi sezere o tri litry levnejsiho moku min, nez 1.8 benzin 110 koni? Nebude me ta uspora na palivu stat vic na opravach drazsich dilu nebo neco?
Uz jsem to psal - budu jezdit min, nez cestovni podnikatel, budu se malo starat, protoze malo poznam, ale chci co nejmin starosti a nepredvidanych potizi. Komu neni rady, tomu neni pomoci, ja vim, ze si protirecim. Mondeo nikdo moc nepomlouva, tak teda mam si koupit fakt ten traktor? >😁 (mazdak mi tvrdil, ze vyhody benzinu jsou jen na poli melodie 😄 )
        Odpovím Ti naprosto jednoznačně : jezdil jsem 4 roky s 1,8T a teď s TDCI, a můžu jasně říci , co bych bral jako další : NEVÍM !! 😄 1,8T byla sportovní konfigurace, zátah nad 4 tis otáček, což zase splňuje diesel už od dvou.....a po 3 500 umírá......pro normální jízdu ale je ten krouťák přece jen k dispozici vždy, u benzinu bylo třeba podřadit....ale pak to zase nemělo chybu .....fakt nevím. Jet ještě na dvojku s benzinem 110 bylo fakt dobrý, ale pro cestování je ten diesel zátah dole taky paráda.....
        Já si osobně myslím, že pro bězný provoz je výhodnější alternativa TDCi!!!A TDCi od FORDA je hodně dobrý DIESEL. >😁
        Diky, velevazene panstvo,
vy se vyjadrujete tak, jak ja potrebuju, a ze se odbornici taktne odmlceli, chapu. 😄
Ne ze bych si jejich nazoru nevazil, ale ty pro me dulezite jiste v hloubi fora stokrat k nalezeni jsou.
Tedy TDCi, zni to dobre. Ja si rad podradim, ale ne ve meste, kdyz me obtezuje pan v klobouku vpredu, pan s ksiltem dozadu zezadu nebo autobus odkudkoli. 😄 A moje mila bude take radeji, kdyz bude casto stacit jen plyn a brzda.
vy se vyjadrujete tak, jak ja potrebuju, a ze se odbornici taktne odmlceli, chapu. 😄
Ne ze bych si jejich nazoru nevazil, ale ty pro me dulezite jiste v hloubi fora stokrat k nalezeni jsou.
Tedy TDCi, zni to dobre. Ja si rad podradim, ale ne ve meste, kdyz me obtezuje pan v klobouku vpredu, pan s ksiltem dozadu zezadu nebo autobus odkudkoli. 😄 A moje mila bude take radeji, kdyz bude casto stacit jen plyn a brzda.
        A moje mila bude take radeji, kdyz bude casto stacit jen plyn a brzda - tak na to prave u dieslu zabudni. Pouzitelne otacky su 2000 az 3500, zatial co u benzinu 2000-6000. Ono je to sice krasne, ako ten diesel v spravnych otackach zabera, ale mimo toto pasmo je uplne mrtvy, ovela mrtvejsi ako benzin. A tak s dieslom vo vysledku musis podradit v meste castejsie. Taketo ja mam skusenosti s Vectrou 2.2 v nafte, pod 50km/h je trojka nepouzitelna a je treba podradovat na dvojku. Vysledok je neustale kvedlanie saltpakou v meste.
BTW naftaky maju 6 stupnovu prevodovku, aby mohli byt prevody naukladane husto za sebou a mohol si motor urdzovat v pasme pouzitelnych otacok.
BTW naftaky maju 6 stupnovu prevodovku, aby mohli byt prevody naukladane husto za sebou a mohol si motor urdzovat v pasme pouzitelnych otacok.
        No prosim, ja se omlouvam, ze pisu mozna blbosti, ale s dieselama fakt nemam nejmensi zkusenost.
Vychazi z toho otazka automatu - nejake zkusenosti, rizika, skryta nebezpeci, myty apod.?
Uz jsem o nem uvazoval, i kdyz osobne mi to az tolik blizke neni. Z velke cesty po nekterych Spojenych statech s automatem (8000 km) tusim, ze je to dokonale prave do mesta, v globale ale presvedcenym zastancem nejsem.
Vychazi z toho otazka automatu - nejake zkusenosti, rizika, skryta nebezpeci, myty apod.?
Uz jsem o nem uvazoval, i kdyz osobne mi to az tolik blizke neni. Z velke cesty po nekterych Spojenych statech s automatem (8000 km) tusim, ze je to dokonale prave do mesta, v globale ale presvedcenym zastancem nejsem.
        Tak to máš LUFe špatný auto. S mým Mondeem TDCI jedu 50 v pohodě na 4 (mám 6 kvalt). Nevím nic o tom, že bych neustále přeřazoval. A myslíš, že nějaká dívka/žena/holka bude vytáčet motor do 6000 ot? Ty naivo. Právě proto je diesel super, že máš krouťák mezi 1500 (ty lepší auta) a 3500, a to bohatě stačí, dál to prostě nikdo vytáčet nemusí... Zdravím. :roll:
        to Petr T. - jak si holku naucis jazdit, tak jazdit bude. Za to, ze tyra benzinak v 1500 ot. mozu ich manzelia, bratia, otcovia a co ja viem kto este, ktori ukapnu slzu vzdy, ked motor prekroci 4t otacok 😄 Moja toci s kludnym srdcom az po obmedzovac a ani autu, ani mne a ani jej to nijako nevadi.
To s tym radenim na Vectre je skutocnost zrejme dana dlhou prevodovkou, ono mat pod plynom pri zaradenej 3ke a 50km/h maximalny vykon iba 20kW (mimochodom tolko ma aj 2.0TDCI pri 1300 ot, predpokladam, ze na tu 4ku vtedy asi viacej netocis) je bieda a na zrychlovanie takej kary to nie je. To je uplne porovnatelne s vykonom motoru 1.4 pri 2t otackach (normalne dlha prevodovka pre male auto s 1.4 motorom pri 50km/h). Tak len tolko ku tej pruznosti v nizkych otackach. Ale aby to nevyznelo spatne - ako dialnicne premiestnovadlo je diesel podstatne lepsi, ale mesto nie je zrovna disciplina, kde by som ho ja videl ako vyhodnejsi.
To s tym radenim na Vectre je skutocnost zrejme dana dlhou prevodovkou, ono mat pod plynom pri zaradenej 3ke a 50km/h maximalny vykon iba 20kW (mimochodom tolko ma aj 2.0TDCI pri 1300 ot, predpokladam, ze na tu 4ku vtedy asi viacej netocis) je bieda a na zrychlovanie takej kary to nie je. To je uplne porovnatelne s vykonom motoru 1.4 pri 2t otackach (normalne dlha prevodovka pre male auto s 1.4 motorom pri 50km/h). Tak len tolko ku tej pruznosti v nizkych otackach. Ale aby to nevyznelo spatne - ako dialnicne premiestnovadlo je diesel podstatne lepsi, ale mesto nie je zrovna disciplina, kde by som ho ja videl ako vyhodnejsi.
        Na trojku se po městě jezdí v pohodě, zrychluje a zpomaluje jak má, na čtyřku je to tak mezní spodní rychlost pro nějakou ustálenou jízdu, pod 50 už ale čtyřka nejede. TDCi není nijak zvlášť mrtvé ani přes 3 tis otáček. Ale benzin to není, ten tam většinou ožívá....ale zase tam víc žere. Nicméně zhoupnutí TDCi při nenadálé potřebě zrychlit je při těch otáčkách kolem 2 tis. příjemné, to benzin ( takový ten běžný ) nedokáže........
        To LUF: čtyřka je u TDCI 96kW úžasná věc, můžeš na ni jet ve městě a navíc je to předjížděcí rychlost. Když jedu těch 50 a potřebuji předjet, tak stačí trošku zrychlit, tak na 55 a už je ve svojem a jede jak raketa. Vzhledem k tomu, že než se dostane na 4000 ot., kde už má všechno předjeté, skutečně není vůbec třeba motor vytáčet, pružnost je s benzínem neporovnatelná. Toto je moje první auto, se kterým jsem na německých dálnicích alespoň stačil různým nadupaným MB a BMW tak, že se nemusím bláznivě klidit do středního či pravého pruhu když se ke mně nepozorovatelně přiblíží třeba 220tkou. To, že jsem tam jel většinou 160 až 200 (a potom Belgií, Francií a UK podle předpisů) a měl průměrnou spotřebu 6,2 l/100km, to je hlavní výhoda dieselu. Udělej to s benzínem a máš tam ve srovnatelném autě tak 12, 13 litrů. Ne, ve městě ani na dálnici skutečně nemám problémy (a mám kombi). Zdravím Tě.
        Ale jó, jasně, já mluvil o průměru (Praha - Buckingham a zpět). Na druhé straně, v Anlii jsem jezdil za 5,5 protože tam po Tobě tvrdě jdou a musíš jet max. 120, a to má 6tka ráda. Ovšem rozptyl u benzíňáků je dvojnásobný, místo 5,5 až 7,5 je to 6,5 až 12,5 odhaduji...
        .........no, 1,8T při jízdě i přes 200 v průměru nad 9 litrů nešla.....ale rozdílje jasný. Navíc, 200 není normální cestovní rychlost........
        Prosím, přestaňte si už konečně plést slovo "průměr" se slovním spojením "občas i", "občas až", "občas přes". Je to totiž něco úplně jiného a neporovnatelného! Každý totiž pod tím druhým pojmem chápe něco úplně jiného: např. já bych pod tím chápal "převážně tolik a tolik", zatímco můj kolega, když něco takového říká, už nedodá, že tak za celou několikasetkilometrovou trasu jel pouze jednou, pár km a navíc ještě s kopce...
        to Petr T. - ako vidim, si dalsi z tych, ktori pocitia kopanec turba a uz maju pocit, ze zrychluju. Nebudem ti to brat, ale doprial by som ti, aby si sa raz zviezol v silnom aute a zazil na vlastnej kozi podobnych ako ty. Jazdil som Maximou 3l, ziadny dravec, ale ti cmudiaci zdrzovaci ma nasierali. Ono sice ta Maxima sa tvarila, ze vobec nezrychluje, ale na 5ku na dialnici ma vsetky Pasaty, Oktavky (a asi aj Mondea, ono 130PS na taku kravu je slabota) zdrzovali a musel som za nimi zrcyhlovat na pol plynu, kym sa neuhli z cesty. Keby si sa v nej zviezol na prazdnej dianici, tak vystupis nasrany, ze ten motor vobec netaha. Bez turbo kopanca sa to tak javi, ale skutocnost je ina.
Radsej tym rychlikom v pravom pruhu uhni, zbytocne ich zdrzujes 😄
Radsej tym rychlikom v pravom pruhu uhni, zbytocne ich zdrzujes 😄
        Nevím, s Fordem Mondeo 96kW jsem nejezdil, ale jezdil jsem s Audi A4 1,9 TDI 96 kW (samozřejmě PD) s šestikvaltem a pocity z "nakopnutí" byly opravdu impozantní. Bohužel jen do doby, než jsem stál jako první na světlech ve dvou pruzích a vedle mne nějaké "městské japonské prdítko" s benziňákem max. 1,5. Sice ani jeden z nás nejel "na krev", ale já jsem se mohl uřadit a měl jsem adrenalinové pocity, zatímco on "jen v pohodě akceleroval"... Kromě toho se s tím nešlo rozjet piánko (ten motor je dole úplně mrtvý!) a po náběhu turba se zase nelze rozjet, třebaže (nebo snad právě proto?) je tam protiprokluz, o rozsahu využitelných otáček raději ani nemluvím. Samozřejmě, když pojedu po dálnici se svým velkým benziňákem 2,4, tak mně bude docela vadit, že mi to při stejném tempu s oním turbodieselem vezme min. o třetinu víc...
PS: Stejné pocity "absence adrenalinu" zažívám, když jedu se synovým automatem na motoru 2,2 o pouhých 102 PS. Přestože "necítím vůbec nic", na akceleraci od světel všem ujíždím o pěkných pár desítek metrů!
Prosím neberte to jako kritiku Forda Mondeo s 96kW, ale jako pohled na pocity za volantem benziňáku a turbodieselu. Nechci to Mondeo srovnávat s Opelem Vectrou s turbodieselem (ano, byla to stará 1,7TD...), ale ve městě jsem s ním něco málo najezdil a byla to mnohdy až nebezpečná katastrofa! Přitom na volné silnici mimo město člověk nepozoroval zase až takový rozdíl...
PS: Stejné pocity "absence adrenalinu" zažívám, když jedu se synovým automatem na motoru 2,2 o pouhých 102 PS. Přestože "necítím vůbec nic", na akceleraci od světel všem ujíždím o pěkných pár desítek metrů!
Prosím neberte to jako kritiku Forda Mondeo s 96kW, ale jako pohled na pocity za volantem benziňáku a turbodieselu. Nechci to Mondeo srovnávat s Opelem Vectrou s turbodieselem (ano, byla to stará 1,7TD...), ale ve městě jsem s ním něco málo najezdil a byla to mnohdy až nebezpečná katastrofa! Přitom na volné silnici mimo město člověk nepozoroval zase až takový rozdíl...
        No nevim, jestli to nakopnuti je jen pocit, u meho 2.0TDCi mi 4ka znatelne zrychluje od 55-60 do 130-140 km/h docela slusne. Naposledy jsem zkousel na dalnici, kdyz bylo volno pockat v pravem pruhu pri 120 km/h a po predjeti autem v levem, ktere jelo kolem 160-170km/h jsem pridal z po par vterinach jsem ho mel na levoboku. Akceleroval jsem na 5ku, ktera je v pohode az do 160km/h. Myslim, ze dulezitejsi nez vystrelit od semaforu je, predjet kamion, ktery se vlaci 70-80km/h co nejdrive.
        Vcera sem mel moznost trochu nechtene "pozavodit" s Mondeo Combi s TDCi, jel jsem v Octavce combi 2.O i 85kw .... 
Dojel jsem ho ve vesnici, jel tak cca 50 (tak by spavne mel😊) a asi telefonoval, znacka konec vesnice, slapnul na to a bylo videt, ze jede na krev, protoze se tesne nez radil objevil desnej oblak cernyho koure, to sem si myslel, ze takhle kouri jenom nakladak .....
No ja trochu pospichal, supnul sem tam dvojku (na dvojku muzu ject az 100kmh) a ten frajer co sem ho predjel nestacil valit oci, kdyz radil jak divej a ja ho predjizdel z obouma rukama na volantu, tak ho predjedu , jenze bylo videt ze sem poslapal jeho dieslove ego, trochu sem mu ujel, ale vdalsi vesnici, kdy sem jel cca 50-60 (v meste se snazim dodrzovat predpisy), on to neunesl a v tom meste me predjel, a zacal zrychlovat tak na 100kmh, neudrzel jsem se a vydal se za nim, pak rovinka ,tak si rikam ze ho predjedu, jel sem fakt na krev a on taky, pze mu to neuveritelne (na novy auto) kourilo, za to bych se stydel... Jenze uz sem ho nepredjel pze sem nebyl takovej magor jako on, jeli sme uz nakejch 180 a ja bych se dost pomalu sunul vedle nej, na rychly predjeti to proste uz nebylo, mel sem ho moznost predjet driv jenze jelo auto (auta).....
Trochu me to modeo motoricky zklamalo,myslel sem ze mi ujede ...
Nejsem zadnej zavodnik, ale timhle predjetim v obci na plnou me trochu nastval, holt dieslove ego, sam se ted dumam jakej motor do novyho auta - mel to bejt diesel, ale po tyhle zkusenosti asi ne ....
....
videl sem jak se skoro uradil, ja to sice musel tocit a zralo mi to jak tank, ale furt lepsi vedet ze muzu na 2 ject 100 na 3 treba 140 na 4 pomalu 180 atd.... a zrychluju jako on bez masaze zad v podobe "kopancu".
Z dieselem asi taky tezko ve meste na rovine pojedete na "5"
50km/h s tim, ze se z toho da pomalu zrychlovat ...
Znova rikam, te ten kour byl opradu extrem ... vidim obcas zahulit TDIcko, ktery si tak nak odfoukne trochu cernyho dymu, ale tohle byl des ... musel sem zapnout vnitrni cirkulaci vzduchu ....
Dojel jsem ho ve vesnici, jel tak cca 50 (tak by spavne mel😊) a asi telefonoval, znacka konec vesnice, slapnul na to a bylo videt, ze jede na krev, protoze se tesne nez radil objevil desnej oblak cernyho koure, to sem si myslel, ze takhle kouri jenom nakladak .....
No ja trochu pospichal, supnul sem tam dvojku (na dvojku muzu ject az 100kmh) a ten frajer co sem ho predjel nestacil valit oci, kdyz radil jak divej a ja ho predjizdel z obouma rukama na volantu, tak ho predjedu , jenze bylo videt ze sem poslapal jeho dieslove ego, trochu sem mu ujel, ale vdalsi vesnici, kdy sem jel cca 50-60 (v meste se snazim dodrzovat predpisy), on to neunesl a v tom meste me predjel, a zacal zrychlovat tak na 100kmh, neudrzel jsem se a vydal se za nim, pak rovinka ,tak si rikam ze ho predjedu, jel sem fakt na krev a on taky, pze mu to neuveritelne (na novy auto) kourilo, za to bych se stydel... Jenze uz sem ho nepredjel pze sem nebyl takovej magor jako on, jeli sme uz nakejch 180 a ja bych se dost pomalu sunul vedle nej, na rychly predjeti to proste uz nebylo, mel sem ho moznost predjet driv jenze jelo auto (auta).....
Trochu me to modeo motoricky zklamalo,myslel sem ze mi ujede ...
Nejsem zadnej zavodnik, ale timhle predjetim v obci na plnou me trochu nastval, holt dieslove ego, sam se ted dumam jakej motor do novyho auta - mel to bejt diesel, ale po tyhle zkusenosti asi ne ....
....
videl sem jak se skoro uradil, ja to sice musel tocit a zralo mi to jak tank, ale furt lepsi vedet ze muzu na 2 ject 100 na 3 treba 140 na 4 pomalu 180 atd.... a zrychluju jako on bez masaze zad v podobe "kopancu".
Z dieselem asi taky tezko ve meste na rovine pojedete na "5"
50km/h s tim, ze se z toho da pomalu zrychlovat ...
Znova rikam, te ten kour byl opradu extrem ... vidim obcas zahulit TDIcko, ktery si tak nak odfoukne trochu cernyho dymu, ale tohle byl des ... musel sem zapnout vnitrni cirkulaci vzduchu ....
        Bylo to urcite tdci? Jestli to byl ten novej model, mohlo to mít jen 115 hp..ale zase se mi nezda, ze by tdci tak kourilo, jak tady popisujes..ale mozne to je, mel treba spatnej egr ventil...
        to Coxxi: takže z téhle "závodní" příhody usuzuješ že TDCI od FORDa je špatný, protože netáhne a kouří? Prokrista pána, závodil si s někým kdo natankoval špatnou naftu, nebo se o auto špatně stará, a hned je z toho takovýhle závěr :?: A navíc že se mohl uřadit jako blázen? Co to je? Mám také mondeo, také tdci, také kombi, 115 koní, a nekouří, nemělo doteď poruchu, jezdí svižně a je velice pohodlné. A mám najeto necelých 60 tisíc. Doporučuju ti, zajeď si do půjčovny, půjč si tohle auto a teprve potom dělej nějaké závěry. Bohužel tenhle tvůj závodní test na dálku je úplně k ničemu :?
        Nu tak to mohl byt jedine 85kw....a jet na dvojku s tim starym osmiventilem co je v Ochcavce 100Km/h me prijde uhozene ze to jde..a kdyz tak z duvodu koncepce to v tech otackach nemuze myt zadnou silu....v minulem mondeu jsme meli 2,5l 170 koniku a tenpravda tech 100km/h na 2jku jel......dalsi moznost je ze typek v mondeu tam mel jeste 4 lidi a ty jsi jel sam 😄 pak se mozna chytas jinak ani nahodou....a to jak zacinas prispevek ze si se nechtene zapojil do do zavodeni 😄 nechtene? to jde?😉))chcu zavodim nechcu nezavodim....a s tim kourenim....muze to byt spatny filtr a nebo ventil..toje pravda...normalni zavada....ted mame TDCI 96 kw a nekouri a uz ma 160 tis. najeto.....s tim rozjizdenim a neustalym razenim...jo to je na***...holt co nejrychleji nazaet rychlosti a pak staci uz jedna na vsechno...ale ja radeji benzin...sestivalec a pak je to parada 😄
        Já jsem měl vadné EGR a kouřilo to strašně. Když jsem na to dup tak za mnou nebylo vidět. Ten týpek v Mondeu měl vadný EGR najisto, a protože mohl mít tímto částečně zablokovaný přístup vzduchu (jel hlavně na recirkulované spaliny) mohl mít i snížený výkon. Jinak u Oktavie která je 5 kvalt bude dvojka samozřejmě jinak posazená.
        skutecne octavka i s timhle motorem 2.0i 85 kw 8ventil, kterej je dooost koncepcne starej, proste v poho na to mondeo stacila, to bylo moje velky prekvapeni a hned s tim prislo znechuceni jak mu to hulilo, mel sem chut ho zastavit a rict mu at se nekdy podiva z jinyho auta na to svoje za jizdy, treba by pak zajel do servisu .... nebo tomu tolik nenakladal
- jel sam, stejne jako ja ...
- spis nez hodnoceni konkretniho motoru jsem si sam uvedomil, ze diesel pokud to neni 3.0d od BMW neni nic pro me 😄
- pokud to vyznelo jako kritika motoru od fordu, tak mozna jen na tenhle konkretni priklad ...
- nijak nevychvaluju 2.0i z oktavky ... to je proste jen prumernej motor v prumernym aute ... ale neni to TRAKTOR
... zavodit sem nechtel, to spis on, "podeziram ho" , ze proste cekal ze za znackou na to dupne a zmizi, jenze ja ho misto toho predjel, v pristi vesnici to nevydrzel uz v ni a musel me predjet ...
- a k tomu 100kmh na dvojku ... to je jasny, ze kdyz je to uz skoro na omezovaci , ze to netahne nak extra, tohle je jen dobry na to, ze ti to vyrazne ve vysokecjh otackach nezvadne jako diesel (vetsina - neuvazuju treba 3.0d s 2preplnovanim😊)
- jel sam, stejne jako ja ...
- spis nez hodnoceni konkretniho motoru jsem si sam uvedomil, ze diesel pokud to neni 3.0d od BMW neni nic pro me 😄
- pokud to vyznelo jako kritika motoru od fordu, tak mozna jen na tenhle konkretni priklad ...
- nijak nevychvaluju 2.0i z oktavky ... to je proste jen prumernej motor v prumernym aute ... ale neni to TRAKTOR
... zavodit sem nechtel, to spis on, "podeziram ho" , ze proste cekal ze za znackou na to dupne a zmizi, jenze ja ho misto toho predjel, v pristi vesnici to nevydrzel uz v ni a musel me predjet ...
- a k tomu 100kmh na dvojku ... to je jasny, ze kdyz je to uz skoro na omezovaci , ze to netahne nak extra, tohle je jen dobry na to, ze ti to vyrazne ve vysokecjh otackach nezvadne jako diesel (vetsina - neuvazuju treba 3.0d s 2preplnovanim😊)
        To coxxi: Zaspal jsi dobu, clapče, s výjimkou skupiny VW už diesely dávno (s nástupem CommonRailu) nejsou traktory. Klapavější zvuk uslyšíš pouze v zimě po nastartování motoru. Zdravím.
        Vazim si tvojeho nazoru - ale myslis, ze jsem nikdy s Common Railem nejel ? Je po zvuk strance o dost lepsi nez TDI, vetsinou i lepsi prubeh kroutaku, nejsou to takovy kopance do zad, ale porad je to ve srovnani s benz TRAKTOR .... to je proste muj nazor. 
Kdyz se to vezme kolem a kolem, nic proti dieselum nemam, jen nesnasim ty, co si mysli, ze kdyz maj diesla, ze jsou pani silnic, ze kopanec do zad znamena, ze to je raketa atd ...
Diesel je na pohodovou sviznou jizdu, ne na naky pseudozavodeni ...
Ve meste pokud nemas automat je to s dieslem des.
Kdyz se to vezme kolem a kolem, nic proti dieselum nemam, jen nesnasim ty, co si mysli, ze kdyz maj diesla, ze jsou pani silnic, ze kopanec do zad znamena, ze to je raketa atd ...
Diesel je na pohodovou sviznou jizdu, ne na naky pseudozavodeni ...
Ve meste pokud nemas automat je to s dieslem des.
        Nedá mi to, abych se nevyjádřil . Zkusím to říci strašně jednoduše : jedu si běžnou rychlostí okolo 3 tis otáček, pak musím předjet, šlápnu na plyn a auto okamžitě startuje, při 4 tis ot. už začínám myslet na přeřazení. U benzinu je to tak, že napřed musím počkat , až se otáčky dostanou nad těch cca 4 tis . A nebo na začátku podřadit. Je to samozřejmě o hluku, spotřebě a celkové pohodě.....ale určitě to je sportovnější. A nakonec se zeptám : jak víš, že s tebou chtěl závodit ?? Já když jedu úplně normálně a rozjedu se na semaforech, tak mám za pár sekund pěkný náskok, pak se za chvíli všichni přiženou 😄 Jednou se pak dočkám toho, že někdo napíše : napřed mi ten traktor kousek odskočil, ale pak jsem to vytočil na 6 tis a dojel ho jak nic..........😄 A já už ani nevím, že jsem " závodil ".
        Ja se nechci hadat, muj prispevek mel bejt spis o tom jak mu to TDCicko hulilo, vim parametry toho motoru, vim jak mu to hulilo, vim kolik sme jeli, jak sme jeli atd, proto vim ze zavodil stejne jako ja, bezne asi nejedes po silnici,kde se ma ject 90 skoro 200 .... je to magorina takhle jezdit, ale to je jina stranka, az na tohle jezdim hodne rozumne a nikdo mi v zivote nerek, ze by se bal, kdyz ridim nebo neco podobnyho.
Na to co si napsal by sme se mohli dohadovat do nekonecna...
Ty si myslis, ze benz nejede od 2,000 - 2500 ot ? Kdyz to neni naka 1,4 atd tak ver ze jede, na rozdil od dieslu jede i pod otackama kdy sepne turbo, nenasleduje zadnej kopanec, je to plynulej zatah ... a ja kdyz tam mam 3 tis, tak vim ze mi jeste 3 do omezovace zbejvaj a dieslu rozhodne s prerazenim rychlejsi nebude, ztraci tu dobu co radi a neni v tahu, nez se zase dostane do optim otacek.... o tomhle se myslim fakt nema cenu dohadovat, pze co to je podle tebe "jedu si beznou rychlosti okolo 3 tisic" napr. na dvojku ? kolik na to muzes ject 40kmph? S vyhledem, ze ta kolona co se vlece pred tebou jede 50kmph a ty v 60kmph budes radit na trojku? v pulce predjizdeni? To rikas, ze je fakt lepsi nez ject u benz z dvojky pri 30 klidne do 100kmph porad na dvojku,myslis ze to nepojede destatecne?? Proste treba zrovna tahle situace, kdy jedu za kolonou kera jedu pomalu, kdyz das s dieslem vyssi rychlost je to pod turbem, na nizsi uz ses treba na 4 tis kdy to skoro nejede .... sou proste ruzny situace, ktery nejdou vsechny hodit do jednoho pytle, urcite vymyslis zase jinou ... budem trochu rozumny ne? tohle nema cenu resit ...
O benz to taky nemusi tocit do 6tis, proc? Zrovna tak jako ty tocis treba do 3700ot/min, tak benz treba do 4tis kdy uz to davno jede u prumernejch benz v kubature 2 litry dostatecne..... s tim ze kdyz chces a potrebujes to mas jeste 2 tis v kerejch to pojede jeste lip a neumre to ...
Nehanim diesly, jen proste benz o dostatecnym objemu s dostatecnym vykonem podle me poskytuje prijemnejsi jizdu a nevylucuje obcas naky povyrazeni s motorem vytocenym blizko cervenyho pole a reakce na kazdou zmenu polohy pedalu plynu, to je to co s dieslem de hodne spatne, nebo vubec ... a nedela to cernej oblak ...
Ideal je treba postavit proti sobe stejny auta s pokud mozno stejnejma parametrama ... napr O1 1.9TDI 81kw, O1 2.0i 85kw .... pojedou skoro vedle sebe, ale rozdil je patrnej, zatim co s TDI se uradi s benz to musi vytacet, TDI jede lip od spoda, benz neduni a nehuli, s TDI upadnou usi skoro porad, nebo spis v nizkejch otackach, s benz ve vysokejch ...
Kazdej si zvoli co chce .... samo nadnesene ... pze TDI neni kral mezi dieslama zrovna tak jako ten benz
Na to co si napsal by sme se mohli dohadovat do nekonecna...
Ty si myslis, ze benz nejede od 2,000 - 2500 ot ? Kdyz to neni naka 1,4 atd tak ver ze jede, na rozdil od dieslu jede i pod otackama kdy sepne turbo, nenasleduje zadnej kopanec, je to plynulej zatah ... a ja kdyz tam mam 3 tis, tak vim ze mi jeste 3 do omezovace zbejvaj a dieslu rozhodne s prerazenim rychlejsi nebude, ztraci tu dobu co radi a neni v tahu, nez se zase dostane do optim otacek.... o tomhle se myslim fakt nema cenu dohadovat, pze co to je podle tebe "jedu si beznou rychlosti okolo 3 tisic" napr. na dvojku ? kolik na to muzes ject 40kmph? S vyhledem, ze ta kolona co se vlece pred tebou jede 50kmph a ty v 60kmph budes radit na trojku? v pulce predjizdeni? To rikas, ze je fakt lepsi nez ject u benz z dvojky pri 30 klidne do 100kmph porad na dvojku,myslis ze to nepojede destatecne?? Proste treba zrovna tahle situace, kdy jedu za kolonou kera jedu pomalu, kdyz das s dieslem vyssi rychlost je to pod turbem, na nizsi uz ses treba na 4 tis kdy to skoro nejede .... sou proste ruzny situace, ktery nejdou vsechny hodit do jednoho pytle, urcite vymyslis zase jinou ... budem trochu rozumny ne? tohle nema cenu resit ...
O benz to taky nemusi tocit do 6tis, proc? Zrovna tak jako ty tocis treba do 3700ot/min, tak benz treba do 4tis kdy uz to davno jede u prumernejch benz v kubature 2 litry dostatecne..... s tim ze kdyz chces a potrebujes to mas jeste 2 tis v kerejch to pojede jeste lip a neumre to ...
Nehanim diesly, jen proste benz o dostatecnym objemu s dostatecnym vykonem podle me poskytuje prijemnejsi jizdu a nevylucuje obcas naky povyrazeni s motorem vytocenym blizko cervenyho pole a reakce na kazdou zmenu polohy pedalu plynu, to je to co s dieslem de hodne spatne, nebo vubec ... a nedela to cernej oblak ...
Ideal je treba postavit proti sobe stejny auta s pokud mozno stejnejma parametrama ... napr O1 1.9TDI 81kw, O1 2.0i 85kw .... pojedou skoro vedle sebe, ale rozdil je patrnej, zatim co s TDI se uradi s benz to musi vytacet, TDI jede lip od spoda, benz neduni a nehuli, s TDI upadnou usi skoro porad, nebo spis v nizkejch otackach, s benz ve vysokejch ...
Kazdej si zvoli co chce .... samo nadnesene ... pze TDI neni kral mezi dieslama zrovna tak jako ten benz
        Zkusím to říci strašně jednoduše : jedu si běžnou rychlostí okolo 3 tis otáček, pak musím předjet, šlápnu na plyn a auto okamžitě startuje, při 4 tis ot. už začínám myslet na přeřazení. U benzinu je to tak, že napřed musím počkat , až se otáčky dostanou nad těch cca 4 tis . A nebo na začátku podřadit
ano, je to tak, ale iba vtedy, ak porovnavas 2 litrovy turbodizel s 2 litrovym atmosferickym motorom.
ak das turbo aj tomu benzinaku, tak zasa vyhra benzin - vo vykone. v spotrebe bude o trocha lepsi naftak.
niesom nepriatel nafty, to urcite nie.
ale zhodou okolnosti mam c5 3.0 v6 a sef ma c5 2.2hdi
viem ze doba uz pokrocila dalej (ta 2.2hdi sa robi uz vyse 3 rokov), ale fakt je ten, ze to sefove auto, hoci ma vybavu ako to moje, sa s mojim neda zrovnat. trosku tomu dizlu zazlievam hluk v nizsich rychlostiach, dunenie je vsak dost vyrazne do vyssich rychlosti, ale to najhorsie su vibracie. vzdy vies, ze tam mas dizel, klepe sa tam vsetko. na mojom benzine takmer ani nevies o tom, ze je nastartovane.
nechapem ani cenu - ten dizel je iba o 10.000sk lacnejsi ako 3liter, pricom trojliter ma o 80koni viac.
ano, je to tak, ale iba vtedy, ak porovnavas 2 litrovy turbodizel s 2 litrovym atmosferickym motorom.
ak das turbo aj tomu benzinaku, tak zasa vyhra benzin - vo vykone. v spotrebe bude o trocha lepsi naftak.
niesom nepriatel nafty, to urcite nie.
ale zhodou okolnosti mam c5 3.0 v6 a sef ma c5 2.2hdi
viem ze doba uz pokrocila dalej (ta 2.2hdi sa robi uz vyse 3 rokov), ale fakt je ten, ze to sefove auto, hoci ma vybavu ako to moje, sa s mojim neda zrovnat. trosku tomu dizlu zazlievam hluk v nizsich rychlostiach, dunenie je vsak dost vyrazne do vyssich rychlosti, ale to najhorsie su vibracie. vzdy vies, ze tam mas dizel, klepe sa tam vsetko. na mojom benzine takmer ani nevies o tom, ze je nastartovane.
nechapem ani cenu - ten dizel je iba o 10.000sk lacnejsi ako 3liter, pricom trojliter ma o 80koni viac.
        O to tu prave slo, ze "podelana atmosfericky plnena sunka o obsahu 2 litry" s podobnym vykonem jako TURBOdiesel hraje vyrovnanou partii, a jeste je milejsi charakt motoru. Nema cenu rikat jak by to dopadlo turbodiesel vs preln benz ... to si myslim taky , ze je ideal, napr 1.8 T v tech lepsich variantach neni spatny, 2.0TFSI je dost dobry a BMW chysta taky preplnovanej benz ale nic mensiho nes 3.5i (twinturbo v benz) ....
        Ono všechno je relativní: jeden můj bývalý kolega si stěžoval, že jeho služební Mitsubishi Galant 2.0i nějak málo jede, zato soukromá Felda 1,9 SDI jezdí výborně. Jel jsem s ním jenom jednou a nechtěl bych být "v kůži" onoho Galantu (pro neznalé podotýkám, že má extrémně dlouhé zpřevodování a motor, který sice moc nespolupracuje pod 2000 ot./min., zato se v něm probouzí "druhý motor" nad 4000 a nejspokojenější je v 6000). On ho nikdy nevytočil nad 2000!
Já jsem zase typický "vytáčeč" a limity "vadnutí" turbodieselového motoru vnímám jako velmi omezující. Kromě toho ani s turbodieselem nedokážu jezdit úsporně, protože s ním prostě jezdit neumím: nějaký vnitřní psychický blok mi totiž nedovoluje naložit mu plný kotel pod 2000 ot./min. Ano, prožívám "řadičcký adrenalin" a mám dobrý pocit ze "zatlačení do sedačky", ovšem jen momentu přímého srovnání s vozidly kolem sebe (pozn.: dobrý pocit mám mám i z motoru Fóbie 1.2 HTP 47 kW, bohužel opět jen do momentu srovnání...).
Kromě toho jsou tu ty vibrace (přidávám se tímto k matuS/ovi): někdo má hudební sluch, jiný výtvarné nadání, já mám od přírody silně vyvinuté vnímání vibrací a všech gravitačních sil, což je v daném případě opravdu na škodu. Jak mi potom může nevadit diesel, když i v těch nejlépe odtlumených vozech stále vnímám pro diesel typické vibrace přinejmenším ve volantu, pedálech a řadicí páce? Ano, právě v oblasti turbodieselových motorů je dnes největší a nejrychlejší vývoj (v kontrastu s tím nějak nerozumím tomu, proč téměř zapadly benzínové turbomotory...), ale proboha proč se tedy nedělá více turbodieselů v kombinaci s automaty, které alespoň částečně eliminují nepříjemnou charakteristiku turbodieselů (mrtvo dole, pak ono nakopnutí, uvadlost nahoře, limitovaný rozsah využitelných otáček) a nepříjemné pocity z vibrací při zacházení s řadicí pákou a pedály???!!!
PS: Zatím jediný (čtyřválcový) turbodiesel, který bych asi byl schopen strávit, je v Hondě Accord. Ale i tak bych si ho rozhodně nepořizoval na ježdění po městě... Ale opět: není k němu šestikvalt (třebaže se do Accorda s benz. motorem 2.4 montuje) a není možné ho zkombinovat s automatem (který je k mání i k benz. dvoulitru).
Já jsem zase typický "vytáčeč" a limity "vadnutí" turbodieselového motoru vnímám jako velmi omezující. Kromě toho ani s turbodieselem nedokážu jezdit úsporně, protože s ním prostě jezdit neumím: nějaký vnitřní psychický blok mi totiž nedovoluje naložit mu plný kotel pod 2000 ot./min. Ano, prožívám "řadičcký adrenalin" a mám dobrý pocit ze "zatlačení do sedačky", ovšem jen momentu přímého srovnání s vozidly kolem sebe (pozn.: dobrý pocit mám mám i z motoru Fóbie 1.2 HTP 47 kW, bohužel opět jen do momentu srovnání...).
Kromě toho jsou tu ty vibrace (přidávám se tímto k matuS/ovi): někdo má hudební sluch, jiný výtvarné nadání, já mám od přírody silně vyvinuté vnímání vibrací a všech gravitačních sil, což je v daném případě opravdu na škodu. Jak mi potom může nevadit diesel, když i v těch nejlépe odtlumených vozech stále vnímám pro diesel typické vibrace přinejmenším ve volantu, pedálech a řadicí páce? Ano, právě v oblasti turbodieselových motorů je dnes největší a nejrychlejší vývoj (v kontrastu s tím nějak nerozumím tomu, proč téměř zapadly benzínové turbomotory...), ale proboha proč se tedy nedělá více turbodieselů v kombinaci s automaty, které alespoň částečně eliminují nepříjemnou charakteristiku turbodieselů (mrtvo dole, pak ono nakopnutí, uvadlost nahoře, limitovaný rozsah využitelných otáček) a nepříjemné pocity z vibrací při zacházení s řadicí pákou a pedály???!!!
PS: Zatím jediný (čtyřválcový) turbodiesel, který bych asi byl schopen strávit, je v Hondě Accord. Ale i tak bych si ho rozhodně nepořizoval na ježdění po městě... Ale opět: není k němu šestikvalt (třebaže se do Accorda s benz. motorem 2.4 montuje) a není možné ho zkombinovat s automatem (který je k mání i k benz. dvoulitru).
        TDCi neduní, to je proti TDI velmi výrazná změna.......Accord má opravdu zase o krok lepší melodii. A taky jsem jezdil 4 roky s 1,8T , tak mě nepodezírej, že nevím co je benzín.........Já jsem hned na začátku psal, že opravdu nevím, jestli je lepší zátah dole kdykoliv a nebo nahoře při vytočeném motoru..............
        Řekl bych Coxxi, že jsem 100% najel víc km s benzínem než Ty s dieselem. O tom děsu ve městě prostě plácáš, jinak respektuji Tvůj názor, lépe řečeno Tvoji náklonnost k benzínu. Mnnnno, zdá se že to s těmi traktory nebude tak hrozné, když prodeje dieseových aut překonávají prodeje benzínových. A bude hůř... Asi musí mít ty diesely nějaké klady, jinak by je snad lidi nekupovali, ne?
Mimochodem, míval jsem Almeru 1,5 benzín a krásně se vytáčela a dalo se i zasportovat, ale když jsem jel z Brna do Prahy tak mne brněla hlava a do každého kopce jsem musel podřadit a vytáčet motor...Ale krásně se vytáčel 😜 😜 😜 Můj TDCI ani kopec nezaznamená.
Mimochodem, míval jsem Almeru 1,5 benzín a krásně se vytáčela a dalo se i zasportovat, ale když jsem jel z Brna do Prahy tak mne brněla hlava a do každého kopce jsem musel podřadit a vytáčet motor...Ale krásně se vytáčel 😜 😜 😜 Můj TDCI ani kopec nezaznamená.
        Srovnavej srovnatelny ..... to rozhodne neni Mondeo TDci vs Almera 1.5 benz .... asi kazdej to vidi na prvni pohled...
A k ty prodejnosti, tak treba u VW to je jen proste uprk po proudu s davem a mylna myslenak ze kopanec u TDI je dynamicka jizda, vetsinou ty lidi bud meli slabej benz a ten kopanec u nich vyvola dojem vysoky dynamiky nebo nemeli moznost srovnat s podobnym benz a nebo je to napr fir. auto s vysokym km nabehem (jenze je to relativni, drazsi servis atd)
Bohuzel vyvoj asi bude takovej , ze budou dve skupiny aut na silnici .... normalni (diesly) a sportovni - benz, pro ty co to oceni a zaplati 😊)
Nebo budem chodit pesky - dojde ropa 😊
Nechci se dal nak prit ... nema to cenu, jeden proti davu diesl club 😊
Stejne tak jako pro typka z reklamy je kava Jihlavanka jasna volba ... ja mam benz 😊
A k ty prodejnosti, tak treba u VW to je jen proste uprk po proudu s davem a mylna myslenak ze kopanec u TDI je dynamicka jizda, vetsinou ty lidi bud meli slabej benz a ten kopanec u nich vyvola dojem vysoky dynamiky nebo nemeli moznost srovnat s podobnym benz a nebo je to napr fir. auto s vysokym km nabehem (jenze je to relativni, drazsi servis atd)
Bohuzel vyvoj asi bude takovej , ze budou dve skupiny aut na silnici .... normalni (diesly) a sportovni - benz, pro ty co to oceni a zaplati 😊)
Nebo budem chodit pesky - dojde ropa 😊
Nechci se dal nak prit ... nema to cenu, jeden proti davu diesl club 😊
Stejne tak jako pro typka z reklamy je kava Jihlavanka jasna volba ... ja mam benz 😊
        Ahoj, donedávna bych stebou částečně souhlasil, ale nafta jde hodně rychle dopředu. Pořádnej zátah od 1.100 otáček do 5.200 otáček, dlouhá skříň a 560Nm, protože tvinturbo dělá divy.
        to hej, len kolko si za taky spickovy motor vypytaju penazi...
        No to je to sem tu myslim psal taky ... pro me zacina uvaha o dieslu az u BMW 3.0d 😄 proti 3.5d (dve turba v serii) naprosto nic nemam a odstrani nesvar netahnu pod turbem, kopu s turbem, tohle bude tahnu porad jak velkoobjemovej benz 😊)
Ctyrvalec a diesel asi taky jen 2.0d od BMW , rozhodne dam prednost common railum pred PDckama ...
Ctyrvalec a diesel asi taky jen 2.0d od BMW , rozhodne dam prednost common railum pred PDckama ...
        😜 Na podzim tu pánové máte novou řadu motorů HDI a 2,2 HDI s twin turbem 180k/400 Nm. Toyota začala svůj D4D 177k/400 Nm s jedním turbem prodávat již teď. Volkswagen bude brzy prodávat 172k/340Nm s piezzoelektricky ovládanými PD od Siemensu (to už asi traktor nebude)
Myslím, že soumrak deieselů se nechystá... 😜
Myslím, že soumrak deieselů se nechystá... 😜
        Ste sa riadne rozbehli, toto som fakt nemal v umysle 😄
BTW porovnanie dynamiky 2.0 benzin a 2.0 turbo diesel je u rozumneho vyrobcu (tym myslim takeho, ktory dokaze urobit dobry benzinovy motor) jednoznacne v prospech benzinu. Napr. ponuka motorov Renault Megane - najsilnejsi diesel je porovnatelny s 1.6 benzinom (teraz sa zacina predavat uz aj 96kW a ten uz bude mat jednoznacne navrch). Pocitove ale ta 1.6 vobec nejde 😉
BTW porovnanie dynamiky 2.0 benzin a 2.0 turbo diesel je u rozumneho vyrobcu (tym myslim takeho, ktory dokaze urobit dobry benzinovy motor) jednoznacne v prospech benzinu. Napr. ponuka motorov Renault Megane - najsilnejsi diesel je porovnatelny s 1.6 benzinom (teraz sa zacina predavat uz aj 96kW a ten uz bude mat jednoznacne navrch). Pocitove ale ta 1.6 vobec nejde 😉
        pánové, nechci se tady pouštět do války příznivců benzínu či dieslu, vše sleduji z laického pohledu jako bežný uživatel, který klade spíše důraz na spolehlivost, pohodlí a výbavu než na zrychlení a nějaký ten černý čmoud za autem 😃 Osobně mám tu čest jezdit se služebním Mondeem TDCI, 96 KW a myslím si, že je to naprostá špička mezi diesely ve srovnatelné kategorii. Odjezdil jsem už passata a 406, takže můžu jako běžný ridič srovnávat. Tím, ale nechci nijak schazovat kvality benzínu, sám vsoučasné době zvažuji kopi Mondea 2.0i, 107 kw, ale nemám o tomto motoru žádné informace. Má někdo z vás zkušenosti - zajímá mě především spolehlivost, časté závady,spotřeba apod. 
díky
díky
        Jezdil jsem s tdi(81kw),HDI(80kw) ted mam tdci(114kw)a z benzinu 1,6polo(55KW) a golf 1,6 16v cca110 koni jestli se nepletu, a radove s nimi desetitisice kilometru.Pak jeste spoustu jinych aut ale ne tolik kilometru.Poznatek?Pro me jasny.Nafta je vhodna k svizne,rychle pohodlne, SNADNE a jiste relativne, levne jizde spise na delsi vzdalenosti.Benzin,soudim dle aut viz. vyse,ve me vzdy vice probouzel zavodnicke choutky,jako by me nutil vice tocit motor,radit ,vice si hrat s motorem i autem.Výsledek byl vzdy ten, ze jsem mel vetsi spotrebu a byl jsem po delsi ceste více unaveny, ale stastný a spokojeny >😁 .Je mi jasne ze ty motory myslim benziny versus diesly viz vyse se moc srovnavat nedaji proto nehodnotim casy,rychlosti atd......Takze se to pokusim uzavrit.Obcas touzim po benzinu,ale zatim pri volbe noveho auta vyhrala nafta mondeo kombi 2,2 tdci,i kdyz st 220 kombi prohralo jen o fous a to asi hlavne kvuli vyssi nakupce´a vetsi spotrebe na mych dlouhych cestach.Já vim ,asi to zni dost schizofrenicky ale tak to je ,proste oba dva druhy motoru do sebe neco maj.
PS:motor alfy 156GTA,to je fakt neco.......bajecneho
PS:motor alfy 156GTA,to je fakt neco.......bajecneho
        Společnost Volvo Cars je v současné době jedním z nejrychleji rostoucích hráčů na trhu s automobily se vznětovými motory. Když byla v roce 2001 zahájena výroba prvního z nich vyvinutého přímo společností Volvo Cars, podíl prodaných vozů vybavených vznětovým motorem v Evropě dle údajů společnosti jen o málo překračoval 20 procent. Dnes, o pouhé čtyři roky později, překročilo Volvo 50-procentní hranici.
A co více,vznětové motory se stávají čím dál dynamičtějšími a pohodlnějšími. Proto je možné očekávat v Evropě další růst jejich tržního podílu. Je pravděpodobné, že jimi bude poháněno až 70 procent veškerých nových vozů v Evropě.
Tržní podíl dieselů se mezi jednotlivými trhy značně liší. Na vrcholku pomyslného žebříčku je Rakousko, Belgie, Francie a Lucembursko, přičemž tyto země již dnes patří do „70-procentního klubu”. Španělsko, Itálie, Portugalsko a Německo se nacházejí v rozmezí 60 až 40 procent. Británie je na vzestupu a navzdory vysokým cenám nafty u čerpacích stanic překročila 30-procentní hranici.
A co více,vznětové motory se stávají čím dál dynamičtějšími a pohodlnějšími. Proto je možné očekávat v Evropě další růst jejich tržního podílu. Je pravděpodobné, že jimi bude poháněno až 70 procent veškerých nových vozů v Evropě.
Tržní podíl dieselů se mezi jednotlivými trhy značně liší. Na vrcholku pomyslného žebříčku je Rakousko, Belgie, Francie a Lucembursko, přičemž tyto země již dnes patří do „70-procentního klubu”. Španělsko, Itálie, Portugalsko a Německo se nacházejí v rozmezí 60 až 40 procent. Británie je na vzestupu a navzdory vysokým cenám nafty u čerpacích stanic překročila 30-procentní hranici.
        Moje reakce: 
- Frantíci byli asi první, kdo začal s masovým přechodem na diesely. Proč? Velký rozdíl v ceně paliva, samozřejmě ve prospěch nafty. Kromě toho Francouzi jezdí v průměru hodně a dost často dlouhé trasy. Můj závěr: plné pochopení pro jejich přístup.
- Rakušané si kupují diesely ani ne tak pro nižší cenu nafty (i když i tam to je v její prospěch), ale především proto, že pod "provozními náklady" chápou pouze a výhradně spotřebu paliva. A třebaže toho ročně v průměru mnoho nenajezdí (hlavně ne příliš daleko), klidně si koupí nafťák na ***čky po městě, lépe řečeno o nákupu benzínového motoru ani neuvažují! Můj závěr: nechápu - buď jsem úplně blbý já nebo oni prostě neumějí počítat.
PS: Nezohledňuji poměrně složitou oblast daňového zatížení (důvody zvýhodňování dieselů ze strany státu před masivním zavedením filtru pevných částic mi opravdu zůstávají utajeny...) a vyjadřuji se pouze k tomu, co důvěrně znám - v obou zemích jsem strávil kus svého života.
- Frantíci byli asi první, kdo začal s masovým přechodem na diesely. Proč? Velký rozdíl v ceně paliva, samozřejmě ve prospěch nafty. Kromě toho Francouzi jezdí v průměru hodně a dost často dlouhé trasy. Můj závěr: plné pochopení pro jejich přístup.
- Rakušané si kupují diesely ani ne tak pro nižší cenu nafty (i když i tam to je v její prospěch), ale především proto, že pod "provozními náklady" chápou pouze a výhradně spotřebu paliva. A třebaže toho ročně v průměru mnoho nenajezdí (hlavně ne příliš daleko), klidně si koupí nafťák na ***čky po městě, lépe řečeno o nákupu benzínového motoru ani neuvažují! Můj závěr: nechápu - buď jsem úplně blbý já nebo oni prostě neumějí počítat.
PS: Nezohledňuji poměrně složitou oblast daňového zatížení (důvody zvýhodňování dieselů ze strany státu před masivním zavedením filtru pevných částic mi opravdu zůstávají utajeny...) a vyjadřuji se pouze k tomu, co důvěrně znám - v obou zemích jsem strávil kus svého života.
        Mitsi, zapomínáš že Rakušané neřeší stejné problémy jako Češi. Pro valnou většinu Čechů uvažujících o autech mini a malých je prostě diesel předem vyřazen ze hry (a to může nebo nemusí mít výhody) kvůli nákupní ceně. Rakušané jsou bohatší, toto neřeší, a proto kupují diesely, protože jim prostě sedí víc než benzíny. Valná většina lidí na silnici prostě "nesportuje" ale vozí se. Lidé nemají potřebu vytáčet motory, naopak, nízké otáčky (nízký hluk) a dostatečná síla v nich jim sedí víc než vytáčení (a vyšší spotřeba) dieselů.
Prosím nedělej z Rakušanů blbce, oni jsou svobodnější ve svém výběru a prostě volí diesel.
Prosím nedělej z Rakušanů blbce, oni jsou svobodnější ve svém výběru a prostě volí diesel.
        Taky si myslím, že diesel je pro klidnou jízdu s občasným sprintem vhodný. 
Mám teď Mondeo 2,2 TDCi a zatím jsem z motoru pořád nadšen. Samozřejmě, že pokud je někdo citlivý na vibrace, jako Mitsi, tak zvolí asi spíš benzín, ale provoz je potom o něčem jiném, protože srovnatelné zrychlení zažiješ určitě jenom s atmosférickým motorem s cca 150kW.
Mimochodem u tohohle Forda je elektronicky ztlumena síla motoru (turboefekt) u 1. a 2. stupně a to je velmi šťastný krok. Jízda po městě je pohodlnější, než u 96kW verze, i když tu jde do značné míry o zvyk.
Hluk motoru je nízký, dokonce (k mé radosti) se spolucestující často domnívají, že jde o benzín.
Mám teď Mondeo 2,2 TDCi a zatím jsem z motoru pořád nadšen. Samozřejmě, že pokud je někdo citlivý na vibrace, jako Mitsi, tak zvolí asi spíš benzín, ale provoz je potom o něčem jiném, protože srovnatelné zrychlení zažiješ určitě jenom s atmosférickým motorem s cca 150kW.
Mimochodem u tohohle Forda je elektronicky ztlumena síla motoru (turboefekt) u 1. a 2. stupně a to je velmi šťastný krok. Jízda po městě je pohodlnější, než u 96kW verze, i když tu jde do značné míry o zvyk.
Hluk motoru je nízký, dokonce (k mé radosti) se spolucestující často domnívají, že jde o benzín.
        Jo a ještě jednu poznámku k Mitsimu:¨
měl jsem možnost se svézt Audi A6 diesel 120kW s automatem a bylo to hrozný, zejména po městě. Prostě v nízkých otáčkách, kdy automat prokluzuje a motor netáhne, se nic nedělo a potom, okolo 2000ot seplo turbo a zabrala spojka a auto skočilo dopředu. Předváděcí jízda s mojí manželkou dopadla špatně 😄
měl jsem možnost se svézt Audi A6 diesel 120kW s automatem a bylo to hrozný, zejména po městě. Prostě v nízkých otáčkách, kdy automat prokluzuje a motor netáhne, se nic nedělo a potom, okolo 2000ot seplo turbo a zabrala spojka a auto skočilo dopředu. Předváděcí jízda s mojí manželkou dopadla špatně 😄
        Davidoff: Žádnou praktickou zkušenost s úspěšnou kombinací turbodiesel/automat bohužel nemám. O to více mne mrzí, že to možná ani nejde - viz Tvoje zkušenost.
PS: Ovšem pokud šlo o šestiválec 2,5 TDI od VW, tak ten považuji za extrémně nepříjemný (jezdil jsem s ním v Superbu se šestikvaltem).
PS: Ovšem pokud šlo o šestiválec 2,5 TDI od VW, tak ten považuji za extrémně nepříjemný (jezdil jsem s ním v Superbu se šestikvaltem).
        Davidoff: Žádnou praktickou zkušenost s úspěšnou kombinací turbodiesel/automat bohužel nemám. O to více mne mrzí, že to možná ani nejde - viz Tvoje zkušenost.
opat spomeniem sefovu 2.2hdi, je tam 4st automat (zrejme ten isty ako mam ja, lenze pochopitelne inak sprevodovany)
funguje to viacmenej normalne. radi to plynule, bez trhania, ziadne vykonove skoky ako tu popisujete. po meste to zvacsia chodi na trojke, takze to ma pri 70km/h 2000ot, co je idealne na zrychlenie. ked sa ide cca 75, tak to tam hodi 4rku a vtedy ma tych 1500ot, co pisem Petrovi ze to tam hnusne duni.
takze to je viac menej pohoda.
negativne su 2 veci - 1.rychly rozbeh: to auto trpi pravdepodobne tym istym co ma prevodovka DSG - nepovoli motoru roztocit sa, aby tam bol ten preklz. cize stojis, stlacis plyn, auto sa jemne rozbehne, a za sekundu vyrazi vpred. to je dost blbe, pretoze musim na to na krizovatkach pri davani prednosti mysliet a DOST to spomaluje. moja v6 po stlaceni plynu okamzite vyraza vpred.
2. kickdown - citroen ponuka pri 2.2hdi automaticku prevodovku ako "specialnu" vybavu (podobne ponuka manual pri trojlitri, jednoducho nieje to iba priplatkova vybava, je to nieco uplne extra 😄 ), viem ze sa na to auto extra dlho caka, predava sa ich malo a neviem co este, takze asi nemali cas poriadne doladit software.
K veci: ked das plny kotol, tak niekedy to vyjde presne tak, ze kickdownom sa dostane na hodnotu 500ot pred max. otackami a hned radi spat, takze to vyzera asi takto: skocis na plyn, auto podradi, zahuci, potiahne pol sekundy, preradi a taha...jednoducho to podradenie tam bolo uplne zbytocne.
opat spomeniem sefovu 2.2hdi, je tam 4st automat (zrejme ten isty ako mam ja, lenze pochopitelne inak sprevodovany)
funguje to viacmenej normalne. radi to plynule, bez trhania, ziadne vykonove skoky ako tu popisujete. po meste to zvacsia chodi na trojke, takze to ma pri 70km/h 2000ot, co je idealne na zrychlenie. ked sa ide cca 75, tak to tam hodi 4rku a vtedy ma tych 1500ot, co pisem Petrovi ze to tam hnusne duni.
takze to je viac menej pohoda.
negativne su 2 veci - 1.rychly rozbeh: to auto trpi pravdepodobne tym istym co ma prevodovka DSG - nepovoli motoru roztocit sa, aby tam bol ten preklz. cize stojis, stlacis plyn, auto sa jemne rozbehne, a za sekundu vyrazi vpred. to je dost blbe, pretoze musim na to na krizovatkach pri davani prednosti mysliet a DOST to spomaluje. moja v6 po stlaceni plynu okamzite vyraza vpred.
2. kickdown - citroen ponuka pri 2.2hdi automaticku prevodovku ako "specialnu" vybavu (podobne ponuka manual pri trojlitri, jednoducho nieje to iba priplatkova vybava, je to nieco uplne extra 😄 ), viem ze sa na to auto extra dlho caka, predava sa ich malo a neviem co este, takze asi nemali cas poriadne doladit software.
K veci: ked das plny kotol, tak niekedy to vyjde presne tak, ze kickdownom sa dostane na hodnotu 500ot pred max. otackami a hned radi spat, takze to vyzera asi takto: skocis na plyn, auto podradi, zahuci, potiahne pol sekundy, preradi a taha...jednoducho to podradenie tam bolo uplne zbytocne.
        Petr T.: Ano, Rakušané jsou sice svobodnější ve výběru z hlediska své kupní síly, ale když tam člověk přijde k prodejci kterékoli značky, tak se po benziňáku musí vyloženě ptát, jelikož "standardní" nabídka obsahuje prakticky výhradně verze s diesely. A jako obyvatelé "vyspělejší části Evropy" jsou typickými spotřebiteli: "Beru to, co znám a co je mi nejlépe prezentováno".
PS: Pravidelná prohlídka VW Sharana 1,9 TDI ve 30 tis. km stojí ve Vídni 730 EUR, aniž by v tom bylo "něco navíc". Když se to porovná se Sharanem 2.0 (který se v Rakousku téměř nevyskytuje - tamní policie užívá motory 2,😄, tak z kalkulačky vypadne, že to, co uživatel 1,9 TDI ušetřil na spotřebě, vydal na údržbě...
PS: Pravidelná prohlídka VW Sharana 1,9 TDI ve 30 tis. km stojí ve Vídni 730 EUR, aniž by v tom bylo "něco navíc". Když se to porovná se Sharanem 2.0 (který se v Rakousku téměř nevyskytuje - tamní policie užívá motory 2,😄, tak z kalkulačky vypadne, že to, co uživatel 1,9 TDI ušetřil na spotřebě, vydal na údržbě...
        to davidoff: Rekl bych ze ani u 3 stupne tam nejde plny vykon.Jinak jede fakt dobre,skoda jen tech kratkych rychlosti,krome 6ky,ta je dlouha dost 😄 Najel jsem s nim teprv 14 tis.Jsem zvedav jakej bude az si sedne a zatahne.Pak to bude jeste lepsi s nizsi spotrebou
        Mitsi,nechapu.Prece si nekdo nemuze koupit diesel na kratke trate treba po meste,to je silenstvi a masochismus :!:
        V Česku je stále ještě mnoho lidí, kteří najezdí hrozně málo. Všude na západě najezdí v průměru mnohem víc.
Typicky (Rakousko): můj přítel má barák 70 km od Salzburgu a jezdí denně do práce. Druhý přítel má dům 40 km od Lince a také jezdí denně do práce.
A už to vychází trochu jinak...
Ad Matus: 2,2 HDI je první generace, tak může a má asi mouchy. Moje TDCI ani neduní, ani nevibruje, ve městě ho sotva slyším a na dálnici už vůbec ne. Pokud pojedu na dálnici, budu mít na otáčkoměru mezi 2000 až 2600 ot/min a to se to jede.
Ale opakuji, jezdím 2/3 ve městě a 1/3 mimo (dlouhé služební cesty), a Mondeo 2,0TDCI 96kW je to pravé.
Pouze závidím jen těm, kdo mají 2,2TDCI 115kW.
Typicky (Rakousko): můj přítel má barák 70 km od Salzburgu a jezdí denně do práce. Druhý přítel má dům 40 km od Lince a také jezdí denně do práce.
A už to vychází trochu jinak...
Ad Matus: 2,2 HDI je první generace, tak může a má asi mouchy. Moje TDCI ani neduní, ani nevibruje, ve městě ho sotva slyším a na dálnici už vůbec ne. Pokud pojedu na dálnici, budu mít na otáčkoměru mezi 2000 až 2600 ot/min a to se to jede.
Ale opakuji, jezdím 2/3 ve městě a 1/3 mimo (dlouhé služební cesty), a Mondeo 2,0TDCI 96kW je to pravé.
Pouze závidím jen těm, kdo mají 2,2TDCI 115kW.
        Hi all, sledujem diskusiu uz nejaky cas a velmi sa mi paci - ma to tu grady. Ja sam som Honda positive (asi sa pytate preco som sem zabludil) a jazdim na Civicu 5D 1,6 VTEC s upravenym sanim vzduchu (filter Green twister). Dostal som vsak moznost vybrat si sluzobne auto a po dlhych uvahach (a zhodnoteni mojhu rozpoctu, ktory som dostal) padla volba na Modeou TDCi 96 kW kombi (no dobre, accord tourer sa mi nezmestil do limitu 😉 ). Momentalne je uz objednane a okolo 1.7. by malo prist 😜 (to budu dlhe 2 tyzdne) 😉 
Celkom ma zaujali vase uvahy na temu benzin/diesel. Nakolko som doteraz jazdil vacsinou len na benzine a posledne 3 roky na Honde, tak viem co to je jazdit na 6000 otacok s tym, ze si motor pyta este viac 😊
Sam som riesil tuto dilemu dlhsi cas a nakoniec som sa predsa len rozhodol z pre diesel (kombi je dost tazka krava a tych 330 Nm pri plne nalozenom aute sa mi hodia). Trochu sa bojim toho vednutia vo vyssich otacok, nakolko som zvyknuty to tocit v pripade potreby do cerveneho.
Asi to bude chciet zvyknut si na motor a prisposobit tomu sposob jazdy. Pri predvadzacke sa mi pacil hlavne vykon ktory som mal v strednych otackach k dispozicii a nemal som ani pocit turbodiery a chybajuceho vykonu v nizkych otackach, ale par km po meste a este ked je clovek vyteseny z noveho auta, tak toho az tak velmi nepostrehne.
No, uvidime, dufam ze nebudem lutovat 😉 Kazdopadne vam dam vediet, sam som zvedavy, co napisem por odjazdeni zopar km 😊
P.S. skusal som aj TDI, ale cakal som od neho viac - hluk, v nizsich otackach sa toho vela nedeje a ked som to jemne vytocil, tak predajca zacal vydavat nejake neartikulovane zvuky 😁
Celkom ma zaujali vase uvahy na temu benzin/diesel. Nakolko som doteraz jazdil vacsinou len na benzine a posledne 3 roky na Honde, tak viem co to je jazdit na 6000 otacok s tym, ze si motor pyta este viac 😊
Sam som riesil tuto dilemu dlhsi cas a nakoniec som sa predsa len rozhodol z pre diesel (kombi je dost tazka krava a tych 330 Nm pri plne nalozenom aute sa mi hodia). Trochu sa bojim toho vednutia vo vyssich otacok, nakolko som zvyknuty to tocit v pripade potreby do cerveneho.
Asi to bude chciet zvyknut si na motor a prisposobit tomu sposob jazdy. Pri predvadzacke sa mi pacil hlavne vykon ktory som mal v strednych otackach k dispozicii a nemal som ani pocit turbodiery a chybajuceho vykonu v nizkych otackach, ale par km po meste a este ked je clovek vyteseny z noveho auta, tak toho az tak velmi nepostrehne.
No, uvidime, dufam ze nebudem lutovat 😉 Kazdopadne vam dam vediet, sam som zvedavy, co napisem por odjazdeni zopar km 😊
P.S. skusal som aj TDI, ale cakal som od neho viac - hluk, v nizsich otackach sa toho vela nedeje a ked som to jemne vytocil, tak predajca zacal vydavat nejake neartikulovane zvuky 😁
        Dle meho,se diesel na tak kratkych tratich nestaci ohrat,dostat do provozni teploty,benzin na tom je o neco lip.A diesel jak vis, kdyz je studeny tak je vic hlucnejsi a drsnejsi takze to kazi radost a pohodu pri jizde,nehlede na vetsi opotrebovavani motoru spotrebu a buh vi co jeste.Nebezpeci take je ,myslim ze to nekde psal Mitsi,ze vetsina poruch motoru nastava prave v prvnich kilometrech za studeneho stavu.Myslim tedy ze je prijemnejsi jet se studenym benzinem nez dieslem
        Myslíš jako že studený benzinový motor trpí méně než studený diesel ?? A na to jsi přišel jak ??
        No a za jak dlouho ohřeješ na provozní teplotu benzínový a naftový motor ("provozní teplota" samozřejmě není pouze otázkou "správné polohy" ručičky teploměru chlad. kapaliny na palubce!)? Kromě toho zvláště u moderního turbodieselu máš x krát více vysoce přesných (tisíciny mm) součástek s velmi specifickými nároky na správné mazání, což je problematické zajistit "za studena" - benzínový motor bez turba takové součástky prostě nemá (tedy vyjma hydroštelů). Atd. atd.
        No, já bych to tak nepřeceňoval. Podle zvuku se motor zahřeje na hodnotu, kdy nevibruje, během 0,5 - 2 km. Potom prostě v pohodě jezdím. 
Při vší úctě k Mitsiho znalostem, které jsou očividně nesrovnatelné s mými (nebo spíš naopak), se mi zdá, že skutečný význam městské jízdy na životnost dieselových motorů je Mitsim spíš přeceňován. Zajímalo by mě, o kolik kilometrů zkrátí městský provoz životnost oproti smíšenému. Je jasné, že se to nedá říct přesně, ale řekl bych, že se jedná o jednotky procent, řekněme do 5%. Vzhledem k tomu, že málokdo, kdo si kupuje nové auto ho dojezdí do konce a taky k tomu, že o koupi nového vozu nerozhoduje porucha motoru ale spíš "tiché šílenství" tak bych se tímhle vůbec nevzrušoval.
Mějte se
David
Při vší úctě k Mitsiho znalostem, které jsou očividně nesrovnatelné s mými (nebo spíš naopak), se mi zdá, že skutečný význam městské jízdy na životnost dieselových motorů je Mitsim spíš přeceňován. Zajímalo by mě, o kolik kilometrů zkrátí městský provoz životnost oproti smíšenému. Je jasné, že se to nedá říct přesně, ale řekl bych, že se jedná o jednotky procent, řekněme do 5%. Vzhledem k tomu, že málokdo, kdo si kupuje nové auto ho dojezdí do konce a taky k tomu, že o koupi nového vozu nerozhoduje porucha motoru ale spíš "tiché šílenství" tak bych se tímhle vůbec nevzrušoval.
Mějte se
David
        studene starty motor zabijaju. hovori sa, ze jedna zima je pre motor ako rok prevadzky.
bavili sme sa o tom v inej konfere, pozri hlavne menu.
bavili sme sa o tom v inej konfere, pozri hlavne menu.
        Davidoff: Za 0,5-2 km neohřeješ benziňák ani v létě, natož moderní (to zdůrazňuji - má totiž vysokou účinnost, tudíž malé zbytkové teplo) turbodiesel v zimě. Jelikož výrobci si tento problém stále více uvědomují (asi je pálí víc, než běžnéh👋neinformovaného uživatele), stále častěji vybavují své turbodiesely elektropříhřevem (čímž současně do určité míry řeší problém nízké účinnosti topení).
        Nemyslím, že motor je celý teplý (po 2km) ale určitě se hodně zklidní už po těch 500 m. Podle mě to znamená, že to nejhorší má už za sebou. Elektroohřev je jistě dobrý, ale ty první metry to neřeší, aspoň myslím.
Každopádně nepopírám, že zima a krátký trasy jsou pro auto špatný. Myslím ale, že rozdíl mezi benzínem a dieselem v tomto ohledu není tak propastný, jak jsem vyrozuměl z některých příspěvků.
Navíc v mém případě se jedná o cca dvě jízdy 6-8km denně. Jaký je rozdíl mezi dvěma krátkými a dvěma dlouhými jízdami ? Podle mě jsou pro auto horší dvě dlouhé jízdy než dvě krátké.
Ahoj David
Každopádně nepopírám, že zima a krátký trasy jsou pro auto špatný. Myslím ale, že rozdíl mezi benzínem a dieselem v tomto ohledu není tak propastný, jak jsem vyrozuměl z některých příspěvků.
Navíc v mém případě se jedná o cca dvě jízdy 6-8km denně. Jaký je rozdíl mezi dvěma krátkými a dvěma dlouhými jízdami ? Podle mě jsou pro auto horší dvě dlouhé jízdy než dvě krátké.
Ahoj David
        nevim jestli Mitsi mysli pridavne topeni,to by pak problem castecne resilo,nebot ti motor predehreje pred tim nez do auta vlezes,da se to naprogramovat.Jinak bych vsadil rozhodne na dlouhou cestu ze bude mene zatezujici pro motor/alespon jako pomer opotrebeni na jeden kilometr/
        Možná sice nemám takové znalosti, ale přece jen : které že ty součástky jsou na tisíciny milimetru ???
        Přinejmenším "všechno činné" na vysokotlakém čerpadle, vstřikovačích, a uložení rotoru turbodmychadla.
        Fakt jsi přesvědčen o tom, že např. rotor turba je uložen v tisícinové vůli ?? To by mě zajímalo, jak by si s tím pohnul 😄 Navíc jak bys asi tak dostal jakékoliv mazivo do té tisícinové mezery ?? A jak se asi tak sériově vyrábí uložení DÍRA-HŘÍDEL s tisícinovou tolerancí ?? A v neposlední řadě jak se takové uložení značí ?? A co se týká vstřiků : v piezoelektrických tryskách sytému TDCi je opravdu vstřikovací mezera v mikronech....ale to není mechanická záležitost !! Jedině snad uzavírací "jehla", to nevím, ....ale tam ta teplota je asi na provozní jako první, tady bych opravdu rozdíl mezi dlouhými a krátkými cestami nehledal. Opotřebení motoru díky častým cestám po studenu se projeví tak na mechanických záležitostech typu uložení kliky, ojnic, vaček, ventilů, opotřebení válců, pístů a kroužků...........ale takové věci najdeš v benzínu taky ......
        Já ale přece netvrdím, že díra/hřídel jsou v turbu spasovány s tisícinovou vůlí! To ložisko je samozřejmě v zásadě fluidní, takže o něčem podobném vůbec nemůže být řeč. Já jen tvrdím, že je to vyrobeno s tisícinovou přesností, což je trochu rozdíl. Jenže když tam ta tisícinová přesnost nebude (pro udržení správného tlaku oleje mezi plochami), tak to neudrží dynamické vyvážení rotoru - a pak ty důsledky...
Obdobně vstřikovací čerpadla - jenže tam už jde skutečně o tisícinové spasování, které ovšem maže především samotné palivo, tj. nafta. A když se tam vloudí kapička vody či - nedej bože - dokonce nějaká nečistota, je prostě konec... S něčím podobným se setkáš pouze u přímovstřikových benzínů, kde je navíc problémem to, že benzín sám o sobě nemaže!
Obdobně vstřikovací čerpadla - jenže tam už jde skutečně o tisícinové spasování, které ovšem maže především samotné palivo, tj. nafta. A když se tam vloudí kapička vody či - nedej bože - dokonce nějaká nečistota, je prostě konec... S něčím podobným se setkáš pouze u přímovstřikových benzínů, kde je navíc problémem to, že benzín sám o sobě nemaže!
        Mitsi, pokud chceš něco vyrobit sériově s tisícinovou přesností, musíš napřed zadat výrobní tolerance plus minus. Pokud navíc ten díl zapadá do nějakého jiného dílu, tak musíš počítat i s tolerancemi plus minus toho protikusu......... A pokud bys měl s tisícinovou přesností složit cokoliv, musel bys vyrábět s přesností ještě vyšší. Opravdu znáš technologii , která umí vyrábět s přesností na půl mikronu ?? A to navíc sériově ?? A jak bys asi tak součástky kontroloval ?? Pokud chceš v dnešním světě ISO-DIN něco na výstupní kontrole změřit, musíš mít kalibrované měřidla s přesností minimálně o řád vyšší, v našem případě tedy na desetitisíciny milimetru 😄 To je pouze velmi teoretická a především laboratorní záležitost........V něčem tak brutálním jako je motor, takováto technologie volající po elektronovém mikroskopu místo nemá......O tom jsem přesvědčen.........
        To víš, my, modeláři, my to umíme! Co třeba technologie "lapování"? Tou je vyroben každý malý spalovací motorek na metylalkohol až do objemu cca 20 ccm, tedy pokud nemá pístní kroužek. U RC karburátorů máš tisicinovou přesnost zcela běžně a tolerance Tě vcelku nezajímají, jelikož se každý celek spasovává dohromady s tím, že se finální "začištění" vzájemně se pohybujících dílů dělá rozptýleným cigaretovým popelem v řídkém "nosiči". A jestliže mohu mít doma mechnický (!) setinový úchylkoměr (obdržel jsem darem od bývalého pracovníka Zbrojovky Brno), proč by např. v nástupnickém podniku bývalého Motorpalu Jihlava nemohli mít dnes něco mnohem fajnovějšího v optickém či magnetickém provedení s přesností ještě o několik řádů vyšší?
PS: Např. axiální házivost předních kotoučů považuji na přílišnou po překočení odchylky 0,05 mm ve vzálenosti 140 mm od osy otáčení. Připadá Ti to snad přehnané? Na to, že jde o "něco tak brutálního"...
PS: Např. axiální házivost předních kotoučů považuji na přílišnou po překočení odchylky 0,05 mm ve vzálenosti 140 mm od osy otáčení. Připadá Ti to snad přehnané? Na to, že jde o "něco tak brutálního"...
        Mitsi, jasně standartně můžeš na 0,05 mm vyrábět, na 5 setin se dá dneska už i soustružit, dokonce i do kalených materiálů......ale 5 setin je pořád asi tak padesátkrát 😄 více než tisícina, o které mluvíš........ Jasně že se dá pomocí různých diamantových a jiných lapovacích past ( a nebo třeba popelem , ale jedině z tvrdé Sparty 😄 ) něco došolichat na pomyslnou tisícinu, kterou pak ale stejně nezměříš...........ale dovedeš si představit, že někde ve výrobě automobilových motorů sedí zástupy popelem šolichajících maníků ?? A navíc v přísně klimatizovaných prostorách, protože jakýkoliv pohyb teploty o pár desetin by jejich práci zrušil ??
        ... Motorpal i Zbrojovku znám 😄 Proč by nemohli mít něco fajnovějšího ?? Protože by to k ničemu nebylo ............
        Ty zcela systematicky podlamuješ moji dobrou víru v přesnost dnešní strojírenské výroby "fajnovějších" součástek! A já furt, proč mne ta dnešní auta čím dál tím více se... >😁 
PS: Onehdy jsem kolegovi sháněl v zahraničí jedno kolečko do převodovky. Když jsem ho konečně po měsíci držel v ruce a na krabičce si přečetl "Qualité 1A", myslel jsem, že padnu do mdlob - ta věc vypadala, jako kdyby před sebou měla ještě několik výrobních operací! A to nejsem strojař...
PS: Onehdy jsem kolegovi sháněl v zahraničí jedno kolečko do převodovky. Když jsem ho konečně po měsíci držel v ruce a na krabičce si přečetl "Qualité 1A", myslel jsem, že padnu do mdlob - ta věc vypadala, jako kdyby před sebou měla ještě několik výrobních operací! A to nejsem strojař...
        Hydroštel ,myslis tim motor s hydraulicky rizenym zdvihem ventilu?Takze u nej opatrneji pri jizde za studena?Ma motorka je hydroštel tak abych vedel a byl k ni jeste setrnejsi
        dik za vysvetleni.Ja vedel jen ze to je neco s ventilem a uz vim diky tobe i co to je >😁 .
to Davidoff:Myslim ze za 0,5-2 km se to neohreje, ani jen chladici kapalina,uz jsem chytrejsi >😁 Je to samozrejme ruzne ale toto je fakt malo
to Davidoff:Myslim ze za 0,5-2 km se to neohreje, ani jen chladici kapalina,uz jsem chytrejsi >😁 Je to samozrejme ruzne ale toto je fakt malo
        Zdravim, nevite, kde bych sehnal predradny odpor do Mondea z roku 98 z druhovyroby? Oruginal za 1723 se mi zda uchylne drahy...
Diky
matesakoid@yahoo.com
Diky
matesakoid@yahoo.com
        Aniž bych chtěl pánům trhat diskusi, má někdo zkušenější názor na bombastickou akci Mondeo teď v červnu?
Zjistil jsem, že probíhá nejen zde v Belgii, ale také v ČR a nejspíš i jinde. Slevujou 20%, což přesahuje běžnou míru. Není v tom někde něco divného? Mám se bát, nebo se prostě Fordu jen hromadí auta ve skladech?
Jsem připraven objednávat, ještě váhám mezi benzínem 1.8 a TDCi 2.0 115 koni+sestikvalt. Má někdo názor na benzíny 1.8i 110k, 1.8i 125 k a 1.8 Sci 129k+sestikvalt?
Z celkem významných daňových důvodů bych rád sáhl po nejslabším, nedělám chybu? Je nejspíš vývojově nejstarší, pravda?
Furt jsem taky nevyčet, jestli si na ty městské pojížďky (nejen, ale často) do 2-3 km mám opravdu kupovat to TDCi. Postaví se někdo proti tuším Mitsimu a jeho názoru na diesel vs. benzín, že ušetřené peníze za naftu vyrovná dražší údržba a opravy? Nafta je tady navíc k nižší spotřebě opravdu levnější, asi o dvacet eurocentů, jestli se nepletu.
Zjistil jsem, že probíhá nejen zde v Belgii, ale také v ČR a nejspíš i jinde. Slevujou 20%, což přesahuje běžnou míru. Není v tom někde něco divného? Mám se bát, nebo se prostě Fordu jen hromadí auta ve skladech?
Jsem připraven objednávat, ještě váhám mezi benzínem 1.8 a TDCi 2.0 115 koni+sestikvalt. Má někdo názor na benzíny 1.8i 110k, 1.8i 125 k a 1.8 Sci 129k+sestikvalt?
Z celkem významných daňových důvodů bych rád sáhl po nejslabším, nedělám chybu? Je nejspíš vývojově nejstarší, pravda?
Furt jsem taky nevyčet, jestli si na ty městské pojížďky (nejen, ale často) do 2-3 km mám opravdu kupovat to TDCi. Postaví se někdo proti tuším Mitsimu a jeho názoru na diesel vs. benzín, že ušetřené peníze za naftu vyrovná dražší údržba a opravy? Nafta je tady navíc k nižší spotřebě opravdu levnější, asi o dvacet eurocentů, jestli se nepletu.
        impaler: To je přesně důvod, proč si většina lidí kolem mne pořídila Fordy - prostě neodolali těm cenám!
matuS: Bylo to ve Švýcarsku a kolečko bylo do Fiata...
matuS: Bylo to ve Švýcarsku a kolečko bylo do Fiata...
        No dobře, Mitsi, ale je to dobře, nebo špatně, že si je pořídili? 😊
        Rozdíl v ceně nejlevnějšího benzínu a dieselu 115k je něco pod dva tisíce eur, ale střílím teď od pasu. 
Teď si ověřuju, že ty daňové důvody nebudou až tak horké: dá se ušetřit na jednorázovém poplatku za registraci asi 350 u slabšího benzínu; někdo mi lhal, že to pak je taky výše povinného ručení, teď se dívám, že ne a že to roste méně skokově v desítkách eur.
Prodejci tady tvrdí, že střední třídu prodávají z 90% v dieselu. S tím odprodejem - hodně tady zdá se valí systém leasingu s vysokou zůstatkovou hodnotou, garantovanou na začátku, třeba nějaká třetina ceny auta. Pak si ho člověk buď doplatí a odveze, nebo ho nechá prodejci (garantovaná možnost) a kupuje nové. Netuším zatím, jak moc je to zajímavé - úrok bude předpokládám větší než u půjčky na plnou cenu.
Protože se v tom teď plácám, jestli benzín nebo naftu, zeptám se jinak: co bude příjemnější mé milé, která nemá zatím moc naježděno (žigulík)? Kterému z těch motorů bude v městském provozu příjemnější nezkušený řidič?
Teď si ověřuju, že ty daňové důvody nebudou až tak horké: dá se ušetřit na jednorázovém poplatku za registraci asi 350 u slabšího benzínu; někdo mi lhal, že to pak je taky výše povinného ručení, teď se dívám, že ne a že to roste méně skokově v desítkách eur.
Prodejci tady tvrdí, že střední třídu prodávají z 90% v dieselu. S tím odprodejem - hodně tady zdá se valí systém leasingu s vysokou zůstatkovou hodnotou, garantovanou na začátku, třeba nějaká třetina ceny auta. Pak si ho člověk buď doplatí a odveze, nebo ho nechá prodejci (garantovaná možnost) a kupuje nové. Netuším zatím, jak moc je to zajímavé - úrok bude předpokládám větší než u půjčky na plnou cenu.
Protože se v tom teď plácám, jestli benzín nebo naftu, zeptám se jinak: co bude příjemnější mé milé, která nemá zatím moc naježděno (žigulík)? Kterému z těch motorů bude v městském provozu příjemnější nezkušený řidič?
        Jestli ti můžu poradit, zajdi do ford autosalonu, domluv si tam projižďku s tím autem, které uvažuješ koupit a podle toho se rozhodni. Tady ti nikdo neporadí, aby ses podle toho rozhodl, protože co člověk, to názor. :shock: Mimochodem, mám Mondeo, TDCi 115k v kombíku a jsem s ním maximálně spokojený 😜 
Zdar.
Zdar.
        ked tam bude manual tak pre baby je lepsi dizel, je vacsi problem aby to "zdochlo" pri rozjazde ako benzin a vacsina bab aj tak motory podtaca.
        patrikos: asi mas recht, kazdopadne diky vsem, ze cetli i takto otravne dotazy neznalka.
matuS: no vida, to se mi zacalo prave jevit jako faktor.
S diky koncim, pak nekdy treba pripojim zkusenosti. Muzete se vratit k tisicinam milimetru, i to si budu rad cist dal.
matuS: no vida, to se mi zacalo prave jevit jako faktor.
S diky koncim, pak nekdy treba pripojim zkusenosti. Muzete se vratit k tisicinam milimetru, i to si budu rad cist dal.
        ak si mozes dovolit priplatit, urcite zober automat.
        Žít v Belgii, asi bych také silně zvažoval kombinaci turbodiesel/automat, tedy pokud je alespoň trochu povedená...
PS: S tisícinami jsme už - zdá se - skončili. Tisíciny, netisíciny, jako "auto převážně do města" bych si v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nekupoval diesel!
PS: S tisícinami jsme už - zdá se - skončili. Tisíciny, netisíciny, jako "auto převážně do města" bych si v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nekupoval diesel!
        Jeste k ty presnosti soucastek... . Koukal jsem se do tabulek a tam se jako obvykle ulozeni v soustave ISO uvadi jako jeste ulozeni s vuli (nasunuti bez pouziti vetsi sily, soucasti se daji po namazani jeste posouvat rukou ->vymenna kola, valcova vedeni, staveci krouzy) H7/h6 coz pri rozmeru dira-hridel do 3mm znamena toleranci 0,016mm (pri rozmeru 6-10mm pak T=0,024mm )
        No vida! A hned se pohybujeme v řádu tisícin... A to nejde o žádné "fajnovosti". Díky, andree_cz!
        Mitsi: Ja bych se zas az tak neradoval, protoze DIM ma pravdu, ze vyrobit to neni uplne koser. Chtel jsem tim jenom uvest priklad, ze to "bezne" jde zakotovat a vyrobit, ale naklady se v tabulkach neuvadeji 😄 Jenom pro zajimavost... . Kolik tak stoji nejakej ten moturek do toho modelu?
        ANDREE , zakótovat jde cokoliv, vyrobit už se dá taky leccos (např v mikroelektronice se na čipech různými způsoby pracuje i s nanorozměry, což jsou miliontininy mm ) Dokonce i umělá vlákna jsou v těchto rozměrech vyrobitelná.........jen mě nechtějte přesvědčit, že to někdo dělá na soustruhu a na brusce 😄 A hlavně ne z kusu železa !! 😄
        DIM, neda mi to a musim si jeste trochu zaprudit 😄. Na soustruhu pri obrabeni diamantem muzes udelat az IT 5, coz je T=8mikrometru na ulozeni. Co ja mel tu cest se soustruhem, tak problemy byly spise s geometrickejma tolerancema.
        " Našolichat " se dá leccos, ale sériově ?? Třeba jenom upínání, teploty, vibrace ( třeba i od jiných zdrojů ), opotřebení stroje i nástoje.........z toho všechno vyplývá, že uděláš možná jeden kus na 4 tisíciny, ale ne 4 tisíce kusů na jednu setinu...........A navíc tady je pořád ten problém jak potom takový rozměr protokolárně překontrolovat..........nedejbože každý kus.....
        Nezminoval jsem se o seriove vyrobe, jenom jsem rekl naprostej fakt tykajici se "extremnich" pripadu. Co je zajimave, ze na prednaskach nam bylo receno, ze optimalizace tvaru soucasti pri vyrobnim procesu je pouze determinovana vyspelosti softwaru.
        MITSI 😄 Já už jsem nechtěl ....ale musím !! 0,024 mm znamená taky 24 tisícin, ale taky 2,4 setiny !!! To jsou ovšem už právě dvě setiny, to se dá změřit mikrometrem, který máš v kapse . S touto interpretací je ale i jeden centimetr, pokud ho napíšeš jako 1,0000 cm v řádu tisícin !! Už toho nech, já se v tom trochu pohybuju............ Diesel je pro ženskou podle mě ideální, ženské jak už někdo řekl, spíš podtáčejí. Diesel jim proto půjde za plynem hned...........
        Zdravím Vás lidé dobří....potřeboval bych trošicku poradit. Mam možnost koupit Ford Mondeo TDCi 96kW najeto kolem 50.000 km. R.V. 2003. Je to za hodně dobrou cenu, ale je tam takový problémek.....:autíčko jede na 3 válce. Chci se zeptat jestli je to závada běžného typu nebo nějaká velká komplikace.??? Hlavně by mě zajímalo kolik taková věc může stát a co všechno může být poškozené. Prosím poraď te. Nevím jak se taková věc může přihodit. Je to z toho že nekdo ten motor pěkně huntoval nebo se to může stát běžným rozumným užíváním???? Děkuji Vám za nějakou tu odpověď.....
        Mitsi a jak dlouho takový motorek vydrží ?? .......Motor na tři válce ?? To je jasné, to je svíčkou a nebo rozdělovačem ......😄 Ale jinak by se asi nabízelo jedině to, že se do válce nedostane palivo.......takže asi nějaká chyba vstřiků, což je u tohoto modelu evergreen. Na druhou stranu pokud motor jede a točí, nemělo by být poškozeno nic jiného. Ale moc bych to nezkoušel. Přes vadný vstřik může třeba natéct nafta do válce.......a pokud se nepletu, tak stlačitelnost kapaliny není ve srovnání se vzduchem nic moc 😄
        DIM: Možná by ses divil (já jsem se také divil, když pouhá třiapůlka do autíčka s výkonem 1,8 PS/32 tis.ot./min. už drží pěkných pár let - zatím bylo třeba vyměnit jen gumičky v karburátoru), ale při správném používání a údržbě "hodně modelářských sezón"...
        Asi by se to mělo posuzovat v hodinách.....ale taky to bude o materiálech toho motorku. A když se tak zašolichá sám, tak se dá ještě taky rozebrat a složit ? Nemusíš tam ten pístek dát úplně stejně jako se tam zaleštil ?? Mám pocit, že už bychom měli tuto velmi odbornou debatu utnout, širokou motoristickou veřejnost by to nemuselo zajímat.....😄 To lítá na mix ??
        Rozborka/sborka samozřejmě možná je (a běžně se dělá při "sezonní očistě"), díly tam jinak (v jiné poloze) stejně nenamontuješ. S opravami je problém, neboť díly musíš měnit vždy "v páru", tj. ty, co se vůči sobě třou "bez ložiska" zásadně současně: ovšem koupíš je už zalapované do sebe. 
Jezdí to (dvoutakt) na směs metylalkoholu, ricinového oleje (15-20😖 a obvykle (kvůli výkonu) i nitrometanu (8-16😖. Směs se kupuje už hotová podle účelu použití a typu motorku (u čtyřtaktů jsou mnou uvedené poměry jiné).
Jezdí to (dvoutakt) na směs metylalkoholu, ricinového oleje (15-20😖 a obvykle (kvůli výkonu) i nitrometanu (8-16😖. Směs se kupuje už hotová podle účelu použití a typu motorku (u čtyřtaktů jsou mnou uvedené poměry jiné).
        Hm, braska si vypestoval na tohle palivo PARAAAADNI alergii 8-s 
Ja z mnoha duvodu presel na elektriku - ten nejhlavnejsi je, ze tak nejak nemam prihodny testovaci prostor a na Miraku se straznici ofrnujou i nad vetsima autama na vysilacku... :roll:
Ja z mnoha duvodu presel na elektriku - ten nejhlavnejsi je, ze tak nejak nemam prihodny testovaci prostor a na Miraku se straznici ofrnujou i nad vetsima autama na vysilacku... :roll:
        No kdyby to byla jenom blbost, tak ta cena nebude super, jak pises..Kolik za to teda chcou? Jinak ja bych osobne zajel nekam do servisu a tam si nechal udelat diagnostiku motoru a hlavne vstriku..tam ti uz reknou, kolik by to stalo..muze byt v haji cerpadlo a treba jen jeden vstrik a nebo taky vsechno(pokud je cerpadlo pridrene)....
        Hi all, tak sa mi konecne priblizuje okamzik, kedy si pojdem pre nove Mondeo TDCi 96 kw. Som uz patricne nervozny, ale ved to poznate...
Mam vsak 2 otazky, kde by som potreboval poradit😒br />
1. ako spravne zajazdit TDCi ?
2. je vhodne po par tisic km v zabehu vymenit olej (zopar ludi mi to odporucalo...)
Vdaka za kazdy postreh...
Mam vsak 2 otazky, kde by som potreboval poradit😒br />
1. ako spravne zajazdit TDCi ?
2. je vhodne po par tisic km v zabehu vymenit olej (zopar ludi mi to odporucalo...)
Vdaka za kazdy postreh...
        Ahoj,
mě prodejce řekl toto: prvních 1000 km opatrně, potom po zahřátí motoru jezdit svižně a pestře, nepodtáčet a nepřetáčet, měnit otáčky. Raději delší jízdy.
Toť vše.
Ahoj David
mě prodejce řekl toto: prvních 1000 km opatrně, potom po zahřátí motoru jezdit svižně a pestře, nepodtáčet a nepřetáčet, měnit otáčky. Raději delší jízdy.
Toť vše.
Ahoj David
        Zdravím,
já mám objednáno totéž (výběhový model před faceliftem) a dnes jsem si vyzvedl manuál (překládám pracovně z FR)😒br />
"Pro záběh nejsou stanoveny žádné specifické pokyny. Jednoduše se během prvních 1500 km vyvarujte příliš prudké akcelerace. Měňte často rychlost vozidla a netrapte motor. Tímto způsobem se prvky motoru zaběhnou.
Nové pneumatiky by se měly zabrousit (?) zhruba po 500 km. Během této doby může vozidlo vykazovat nezvyklé jízdní vlastnosti. Během prvních 500 km proto nejezděte příliš rychle.
V mezích možností se během prvních 150 km ve městě a 1500 km na dálnici vyvarujte prudkého brždění.
Po prvních 1500 km můžete postupně vozidlo uvést do běžné cestovní (?) rychlosti a maximálních povolených rychlostí."
Prostě nejdřív trochu opatrně a pak už vesele. 😊
Pán má nový model? Že bychom o sobě mohli vědět a průběžně podiskutovat, jak co drží, eventoš zlobí. I když ty změny jsou hlavně estetické. Nové mondeo se mi moc líbí, ale zase jsem něco uspořil. 😄 Úspora samosebou nepozorovaně mutovala ve vyšší výbavu...
já mám objednáno totéž (výběhový model před faceliftem) a dnes jsem si vyzvedl manuál (překládám pracovně z FR)😒br />
"Pro záběh nejsou stanoveny žádné specifické pokyny. Jednoduše se během prvních 1500 km vyvarujte příliš prudké akcelerace. Měňte často rychlost vozidla a netrapte motor. Tímto způsobem se prvky motoru zaběhnou.
Nové pneumatiky by se měly zabrousit (?) zhruba po 500 km. Během této doby může vozidlo vykazovat nezvyklé jízdní vlastnosti. Během prvních 500 km proto nejezděte příliš rychle.
V mezích možností se během prvních 150 km ve městě a 1500 km na dálnici vyvarujte prudkého brždění.
Po prvních 1500 km můžete postupně vozidlo uvést do běžné cestovní (?) rychlosti a maximálních povolených rychlostí."
Prostě nejdřív trochu opatrně a pak už vesele. 😊
Pán má nový model? Že bychom o sobě mohli vědět a průběžně podiskutovat, jak co drží, eventoš zlobí. I když ty změny jsou hlavně estetické. Nové mondeo se mi moc líbí, ale zase jsem něco uspořil. 😄 Úspora samosebou nepozorovaně mutovala ve vyšší výbavu...
        Zdravim a vdaka za podrobne info. niekde podobne som to videl, len som si nebol isty, ci to plati aj pre diesely. ja som mal doteraz len benzinak.
inac plne suhlasim zostat v kontakte, bude mozno zaujimave porovnavat prve dojmy, skusenosti a neskor poruchovost, alebo radsej neporuchovost 😉
ja este tiez budem mat Mondeo pred faceliftom - presvedcila ma vybava Trend X a 96 kW TDCi na mna tiez urobilo dojem. Podvozok vyborny a hlavne vnutri je to obrovsky nakladak (teda aspon kombi, ktore uz netrpezlivo ocakavam 😄 )
Rozmyslal som, ci dam prednost vyssej vybave alebo si pockam na facelift, ale nakoniec zvitazil "pragmatizmus" a zobral som auto zo skladu - super vybava, fajn cena. Este som od importera po dlhsich tahaniciach dostal parkovaci asistent + zadnu sietovu stenu (moje psi sa uz nevedia dockat 😉 ) Auto by malo prist za 1-2 tyzdne, ale uz teraz ohryzujem ceruzku a neviem sa dockat...
Btw. aku vybavu a motor si zobral ? Podla tvojej odpovede tipujem 😉 TDCi - aku vykonostnu triedu ?
inac plne suhlasim zostat v kontakte, bude mozno zaujimave porovnavat prve dojmy, skusenosti a neskor poruchovost, alebo radsej neporuchovost 😉
ja este tiez budem mat Mondeo pred faceliftom - presvedcila ma vybava Trend X a 96 kW TDCi na mna tiez urobilo dojem. Podvozok vyborny a hlavne vnutri je to obrovsky nakladak (teda aspon kombi, ktore uz netrpezlivo ocakavam 😄 )
Rozmyslal som, ci dam prednost vyssej vybave alebo si pockam na facelift, ale nakoniec zvitazil "pragmatizmus" a zobral som auto zo skladu - super vybava, fajn cena. Este som od importera po dlhsich tahaniciach dostal parkovaci asistent + zadnu sietovu stenu (moje psi sa uz nevedia dockat 😉 ) Auto by malo prist za 1-2 tyzdne, ale uz teraz ohryzujem ceruzku a neviem sa dockat...
Btw. aku vybavu a motor si zobral ? Podla tvojej odpovede tipujem 😉 TDCi - aku vykonostnu triedu ?
        Mám 2,2 TDCi a je to paráda. Jsem sice starej rejpal, ale tohle auto mě pořád ještě baví. Máš se na co těšit, protože i ta 96kW verze je parádní.
David
David
        P.S. V první chvíli jsem se lekl, že okusuješ svojí dcerušku, ale pak mi to došlo. Při čekání na auto člověk dělá různé věci ...
David
David
        😁 tak diakritika a drobne jazykove odchylky mozu byt niekedy celkom zaujimave 😉 
...ale to nic nemeni na veci, ze uz pocitam hodiny a minuty. prave som dostal info, ze auto je uz u dealera nachystane, ale teraz je na tahu leasingovka...takze countdown bezi... >😁
dufam ze za par dni budem moct zakricat "MAAAAAAAAAAAAM" >😁 a poslat prve dojmy z jazdy...
...ale to nic nemeni na veci, ze uz pocitam hodiny a minuty. prave som dostal info, ze auto je uz u dealera nachystane, ale teraz je na tahu leasingovka...takze countdown bezi... >😁
dufam ze za par dni budem moct zakricat "MAAAAAAAAAAAAM" >😁 a poslat prve dojmy z jazdy...
        Ty pokyny z manuálu se tváří obecně, je to na začátku, aniž by se jakkoli mluvilo o konkrétní motorizaci. Ani ten manuál není přímo pro diesel nebo tak něco.
K mému kusu: původně jsem vybíral Trend a k němu jsem chtěl alu kola, možná xenony.
Chtěl jsem auto rychle, ne v září. Mám navíc nárok na super slevu, je to ale strašného papírování tak na měsíc. Takže jsem předposlední den slevové akce na starý model měl na výběr už jen dvě Ghie. Vzal jsem tu, co stála na prodejně😒br />
Hatchback 2.0 TDCi 96 kW
Ghia + pack X (kožené a vepředu i vyhřívané sedačky s el. nastavením, el. sklopná vnější zrcátka, rádio Sony mp3)
Těším se taky ukrutně, jenže to vidím realisticky ve druhé půli července nejdříve.
K mému kusu: původně jsem vybíral Trend a k němu jsem chtěl alu kola, možná xenony.
Chtěl jsem auto rychle, ne v září. Mám navíc nárok na super slevu, je to ale strašného papírování tak na měsíc. Takže jsem předposlední den slevové akce na starý model měl na výběr už jen dvě Ghie. Vzal jsem tu, co stála na prodejně😒br />
Hatchback 2.0 TDCi 96 kW
Ghia + pack X (kožené a vepředu i vyhřívané sedačky s el. nastavením, el. sklopná vnější zrcátka, rádio Sony mp3)
Těším se taky ukrutně, jenže to vidím realisticky ve druhé půli července nejdříve.
        hm, Ghia je Ghia...aj ked v tej verzii Trend X toho dost nabuchali...
ja som este zvazoval Octaviu 2,0 TDI Elegance + doplnky a Vectra 1,9CDTi 110 kW Elegance + doplnky (obe kombi).
Vectra bol velmi horuci kandidat, ale velmi ma sklamal motor - papierovo sice 110 kW a 320 Nm (Mondeo 330 😄 ), ale od spodu ten motor skoro vobec netaha. krivka je posunuta do vyysich otacok a je to aj citit - zrychlenie na 100 kmh pomalsie o takmer 0,5 sekundy...inac interier sa mi pacil, velky vnutorny priestor, dobra vybava (aj ked mi nevysli xenony 😒 )... exterier ok, aj ked o tej prednej casti nie som 100%ne presvedceny... ale inac velmi prijemna jazda, radenie ok...ale ten motor...
Design Octavie sa mi velmi paci, a to zvonku a relativne aj vnutri...ale je to stale nejake uzke a hlavne to klaustrofibicke znizenie stropu uprostred strechy - citil som sa tam strasne stiesnene. Materialy ok, vybava slusna. akurat na octavii jazdi kazdy druhy... co sa tyka motorizacie - TDIcko dost klepe, zatah od spodu slabsi...ale potom sa ukaze a auto ide aklo dive...akceleracie pod 10 sek hovori za vsetko...
no a potom som si sadol do Mondea s vyrazom "co sa mi to tu pokusate predat...". Najprv ma mierne sokovali vybavou Trend X (ESP, xenony, el.klim., vyhrievane sedadla a predne okno, Sony MP3, tempomat atd.) + ponukli park. asistent a deliacu siet...a ked som si tam sadol, tak mi mierne klesla sanka od uzasu, kolko je tam miesta...interier je konzervativny, materialy ok. vedel som o Fordoch, ze vzdy mavali dobre podvozky, ale ked som ho vyskusal spolu s TDCI 96 kW - to auto ma chytilo za srdce. Presne vam neopisem, ako mam dojmy z pruznosti motora a z podvozka, ale viem, ze som v jednom kuse mal problem s kontrolou rychlosti (100 kmh ani neviem ako), v aute bolo prijemne ticho (na rozdiel od Octavie s TDI) a po jazde som tuho rozmyslal, ci sme isli cely cas po cestach bez jam a hrbolov 😉
Ako povedala moja najdrahsia - to auto ponuka viac, ako sa na prvy pohlad zda...bolo to skratka absolutny "fiha" efekt...no a teraz sa uz neviem dockat, kedy ho pojdem vyzdvihnut 😁
ja som este zvazoval Octaviu 2,0 TDI Elegance + doplnky a Vectra 1,9CDTi 110 kW Elegance + doplnky (obe kombi).
Vectra bol velmi horuci kandidat, ale velmi ma sklamal motor - papierovo sice 110 kW a 320 Nm (Mondeo 330 😄 ), ale od spodu ten motor skoro vobec netaha. krivka je posunuta do vyysich otacok a je to aj citit - zrychlenie na 100 kmh pomalsie o takmer 0,5 sekundy...inac interier sa mi pacil, velky vnutorny priestor, dobra vybava (aj ked mi nevysli xenony 😒 )... exterier ok, aj ked o tej prednej casti nie som 100%ne presvedceny... ale inac velmi prijemna jazda, radenie ok...ale ten motor...
Design Octavie sa mi velmi paci, a to zvonku a relativne aj vnutri...ale je to stale nejake uzke a hlavne to klaustrofibicke znizenie stropu uprostred strechy - citil som sa tam strasne stiesnene. Materialy ok, vybava slusna. akurat na octavii jazdi kazdy druhy... co sa tyka motorizacie - TDIcko dost klepe, zatah od spodu slabsi...ale potom sa ukaze a auto ide aklo dive...akceleracie pod 10 sek hovori za vsetko...
no a potom som si sadol do Mondea s vyrazom "co sa mi to tu pokusate predat...". Najprv ma mierne sokovali vybavou Trend X (ESP, xenony, el.klim., vyhrievane sedadla a predne okno, Sony MP3, tempomat atd.) + ponukli park. asistent a deliacu siet...a ked som si tam sadol, tak mi mierne klesla sanka od uzasu, kolko je tam miesta...interier je konzervativny, materialy ok. vedel som o Fordoch, ze vzdy mavali dobre podvozky, ale ked som ho vyskusal spolu s TDCI 96 kW - to auto ma chytilo za srdce. Presne vam neopisem, ako mam dojmy z pruznosti motora a z podvozka, ale viem, ze som v jednom kuse mal problem s kontrolou rychlosti (100 kmh ani neviem ako), v aute bolo prijemne ticho (na rozdiel od Octavie s TDI) a po jazde som tuho rozmyslal, ci sme isli cely cas po cestach bez jam a hrbolov 😉
Ako povedala moja najdrahsia - to auto ponuka viac, ako sa na prvy pohlad zda...bolo to skratka absolutny "fiha" efekt...no a teraz sa uz neviem dockat, kedy ho pojdem vyzdvihnut 😁
        Hm, tak se mi zdá, že máš tu výbavu skoro lepší. 😄 Jinak se to moc dobře čte, já jsem si žádné zkušební jízdy nedal.
Nejsem běžný kupující v této kategorii, hledal jsem NST a Ford mi za stejné peníze jako nového Focuse Clippera nabídl Mondeo. Navíc nemám extra zkušenosti, najel jsem sice pár desítek tisíc km, ale ne stovky a nejezdím denně.
Proč to tady vykládám - naznal jsem, že mnohem větší vypovídací hodnotu pro mě bude mít právě toto fórum a rád bych poděkoval všem, i v jiných větvích tohoto webu. Doufám, že skutečnost bude plus mínus odpovídat zkušenostem ostatních.
No a Mondeo - vyhrávalo se mu snáz právě tím, že jsem si jinak sedal spíš do menších aut. Prověroval jsem pravda ještě C-Maxe, Corollu Verso a Scenika. Naznal jsem, že bych si možná zvykl, ale že se mi nechce. Prostor nad hlavou, co s tím, když je auto stejně relativně krátké a kufr nic extra.
Nějakou dobu byl ve hře Mégane II Grandtour. Dokud jsem si do něj nesedl. Odložím loket na středovou opěrku, ta se pohne. Říkám si hm...na prodejně, to je trochu blbý. Jenže ono se to hýbalo i v dalších modelech, co tam měli. Ergonomie v těch jejich autech úplně debilní, na cestě ke klikám překáží madla apod., divný moderní design pro osmnáctileté holky (můj dojem, samozřejmě).
Mondeo přesně tak, jak říkáš. Střízlivé, elegantní, účelné, všecko na dosah a pocit paráda. Úplně me dostal držák na kafe - ale to je dnes možná běžné řešení.
Nejsem běžný kupující v této kategorii, hledal jsem NST a Ford mi za stejné peníze jako nového Focuse Clippera nabídl Mondeo. Navíc nemám extra zkušenosti, najel jsem sice pár desítek tisíc km, ale ne stovky a nejezdím denně.
Proč to tady vykládám - naznal jsem, že mnohem větší vypovídací hodnotu pro mě bude mít právě toto fórum a rád bych poděkoval všem, i v jiných větvích tohoto webu. Doufám, že skutečnost bude plus mínus odpovídat zkušenostem ostatních.
No a Mondeo - vyhrávalo se mu snáz právě tím, že jsem si jinak sedal spíš do menších aut. Prověroval jsem pravda ještě C-Maxe, Corollu Verso a Scenika. Naznal jsem, že bych si možná zvykl, ale že se mi nechce. Prostor nad hlavou, co s tím, když je auto stejně relativně krátké a kufr nic extra.
Nějakou dobu byl ve hře Mégane II Grandtour. Dokud jsem si do něj nesedl. Odložím loket na středovou opěrku, ta se pohne. Říkám si hm...na prodejně, to je trochu blbý. Jenže ono se to hýbalo i v dalších modelech, co tam měli. Ergonomie v těch jejich autech úplně debilní, na cestě ke klikám překáží madla apod., divný moderní design pro osmnáctileté holky (můj dojem, samozřejmě).
Mondeo přesně tak, jak říkáš. Střízlivé, elegantní, účelné, všecko na dosah a pocit paráda. Úplně me dostal držák na kafe - ale to je dnes možná běžné řešení.
        Nad tou vybavou Trend X taky premyslim. Za ty penize a co to obsahuje je to az neskutecne. Ale podle cenniku je jedinny mozny priplatek jen barva. Je to pravda (ja bych potreboval aspon parkovaci senzory pro priyelkyni)? A z jakeho zakladu je tahle vybava udelana (potahy a palubka) ?
        Kruci ted jsem si precetl Tvuj prispevek jeste jednou a je tam, ze Ti ten parkovaci asistent dali, takze by se snad neco dalo doplnit. Skoda, ze ten benzin co k tomu davaji neni ten 1.8 SCi s 6.st prevodovkou. Chtel jsem se zeptat kde jsi to auto kupoval? V Bratislave Summit Motors Bratislava?
        Zaklad je verzia Trend, ktoru obohatili o dodatocne prislusenstvo. Ide o verziu pre lahkym faceliftom, ktory je uz ohlaseny. To vsak neznamena, ze ide o vybehovy model, ale potrebuju dopredat to, co uz maju vyrobene, preto nas kupujucich tak motivovali vybavou 😉 Vyplyva vsak z toho, ze tato ponuka bude asi casovo limitovana, kym vypredaju zasoby.
Doplnit sa daju aj dalsie veci z cennika, ale predpokladam len tie, ktore sa montuju v servise. Ja som dostal auto, ktore bolo vyrobene tento rok a bolo v centralnom sklade. Parkovaci asistent som dohodol dodatocne, lebo som mal velmi zaujimavu ponuku na Vectru, a bolo to tak 50:50 (aj ked motoricky a podvozkom mi viac sedi Mondeo).
Inac je auto objednavane od SUMMIT MOTORS BA na leasing.
Doplnit sa daju aj dalsie veci z cennika, ale predpokladam len tie, ktore sa montuju v servise. Ja som dostal auto, ktore bolo vyrobene tento rok a bolo v centralnom sklade. Parkovaci asistent som dohodol dodatocne, lebo som mal velmi zaujimavu ponuku na Vectru, a bolo to tak 50:50 (aj ked motoricky a podvozkom mi viac sedi Mondeo).
Inac je auto objednavane od SUMMIT MOTORS BA na leasing.
        Taky doufám, že budeš řvát mááám nadšením..........Tak teď to raději nečti 😄 : Při silných deštích mi někdy proteče voda přes dveře dovnitř . Zdá se, že si najde cestu někde v oblasti kolem zrcátek a pak steče po vnitřní straně dveří dolů a na zem.........Neřešil už to někdo ??
        Měl bych dotaz na výši pojistného v ČR, byť jen informativně. Budu muset registrovat a pojistit v Belgii a pořádně se prohnu. Rád bych to srovnal.
Auto: nové Mondeo 2.0 TDCi 96kW Ghia + pack X, další příslušenství ne.
Hledám kompletní balíček s povinným ručením, havarijním pojištěním, poj. proti krádeži či pokusu o ni, většinou zde za pár desítek euro ročně dávají i asistenční službu, právní podporu k případnému soudu apod.
Šílené je tady bohužel to, že jelikož je to moje první auto, a tedy i pojištění, považují mě za vrcholně rizikového klienta a ty pálky jsou neuvěřitelné. Chápu, že to je drahé auto a pojištění nebude zadarmo, ale přece jen...jenom za ručení chtějí cca 600-1100 euro ročně, u mne tedy spíš u té horní meze. Sakra práce. Mám řidičák 10 let, to je ovšem moc nezajímá, ujeté kilometry bez nehod v cizích autech (rodiče) nemám jak dokazovat.
Je mi jasné, že si to můžu najít sám nebo vyžádat na ČP a dalších. Vás prosím o nějaké krátké konkrétní příklady, bude-li někdo ochoten, případně zkušenosti, co je zbytečné (?) nebo co je únosné riziko. Bydlím tady sice hned vedle policejní služebny, ale chci jezdit i do ČR. 😄 Přece jen je to vysoká výbava (kůže) a nechci usínat opocenej, co ráno (ne)najdu před barákem. Díky eventoš za info.
P.S. Nebo ještě jinak - po kolika letech při takovém plném pojištění a bez pojistných událostí člověk v ČR to auto zaplatí podruhý? Tady to vidím tak na 7-9 let, a to mě fakt děsí.
Auto: nové Mondeo 2.0 TDCi 96kW Ghia + pack X, další příslušenství ne.
Hledám kompletní balíček s povinným ručením, havarijním pojištěním, poj. proti krádeži či pokusu o ni, většinou zde za pár desítek euro ročně dávají i asistenční službu, právní podporu k případnému soudu apod.
Šílené je tady bohužel to, že jelikož je to moje první auto, a tedy i pojištění, považují mě za vrcholně rizikového klienta a ty pálky jsou neuvěřitelné. Chápu, že to je drahé auto a pojištění nebude zadarmo, ale přece jen...jenom za ručení chtějí cca 600-1100 euro ročně, u mne tedy spíš u té horní meze. Sakra práce. Mám řidičák 10 let, to je ovšem moc nezajímá, ujeté kilometry bez nehod v cizích autech (rodiče) nemám jak dokazovat.
Je mi jasné, že si to můžu najít sám nebo vyžádat na ČP a dalších. Vás prosím o nějaké krátké konkrétní příklady, bude-li někdo ochoten, případně zkušenosti, co je zbytečné (?) nebo co je únosné riziko. Bydlím tady sice hned vedle policejní služebny, ale chci jezdit i do ČR. 😄 Přece jen je to vysoká výbava (kůže) a nechci usínat opocenej, co ráno (ne)najdu před barákem. Díky eventoš za info.
P.S. Nebo ještě jinak - po kolika letech při takovém plném pojištění a bez pojistných událostí člověk v ČR to auto zaplatí podruhý? Tady to vidím tak na 7-9 let, a to mě fakt děsí.
        myslím že byses měl v ČR pohybovat okolo 6000 za povinné ručení a cca 18 000 za havarijní pojištění.
David
David
        impaler: Podle platné úmluvy EHK OSN (tuším z r. 1957) musíš při změně trvalého pobytu z jedné smluvní strany (země) do druhé přehlásit auto na místní značky (a tím i pojištění) nejpozději do 3 měsíců. Pokud tak neučiníš, budeš v zemi nového bydliště sankcionován. A to, že jsi tak neučinil, vyjde najevo, jakmile se něco (byť sebemenšího) stane.
PS:
- Pokud jsi to auto koupil jako nové venku (asi bez daně...?), stejně ho nemůžeš přihlásit v ČR, aniž bys nemusel doplatit českou DPH (v případě dovozu z oblasti mimo EU i clo).
- Osobně se mi vždy "venku" podařilo domluvit rovnou nejvyšší možný bonus (50-55😖, třebaže jsem byl "novým" klientem. Samozřejmě to předpokládalo dovalit nějaká potvrzení, podepsat místopřísežná prohlášení a volit nejvyšší možnou spoluúčast. V kumulativní sumě povinné ručení + plné havarijní pojištění + pojištění sedadel, proti živlu a vandalismu jsem se pak dostával na roční pojistné, o kterém se mi v ČR bohužel může jenom zdát...
PS:
- Pokud jsi to auto koupil jako nové venku (asi bez daně...?), stejně ho nemůžeš přihlásit v ČR, aniž bys nemusel doplatit českou DPH (v případě dovozu z oblasti mimo EU i clo).
- Osobně se mi vždy "venku" podařilo domluvit rovnou nejvyšší možný bonus (50-55😖, třebaže jsem byl "novým" klientem. Samozřejmě to předpokládalo dovalit nějaká potvrzení, podepsat místopřísežná prohlášení a volit nejvyšší možnou spoluúčast. V kumulativní sumě povinné ručení + plné havarijní pojištění + pojištění sedadel, proti živlu a vandalismu jsem se pak dostával na roční pojistné, o kterém se mi v ČR bohužel může jenom zdát...
        Davidoff: díky, to mi potvzuje, že ještě s poj. proti krádeži to nebude o tolik míň, než se mi mezitím snad daří předběžně domlouvat zde (cca 1100-1500 ročně all-inclusive i s povinným).
Mitsi: nejedná se mi o žádný šolich. Jsem sice trvale stále hlášen v ČR, ale jinak dlouhodobě jsem v Belgii, pracuju tady, mám tady povolení k pobytu. Proto (však jsem to už psal) budu registrovat na belgické značky, stejně tak i pojištění musí být od subjektu s licencí pro Belgii.
Blbé je to, že kdo se nezajímá pořádně, utrpí belgickým systémem penalizaci prostě za to, že nebyl dříve pojištěn (to jsou ta tvoje potvrzení, která já prostě nemám. Belgický mlaďoch je od začátku jištěn třeba přes rodiče, ale papírově to může dokazovat, až si lajsne svoji první pojistku po pár letech. Se mnou se o tom bavit nechtějí - že jsem neměl jak získat lejstro, když jsem sám pojištění nepotřeboval).
Každopádně se mi to jeví, že když dám ročně něco přes tisícovku za klid na duši včetně krádeže a nějakých zdravotních pojištění pro řidiče a pasažéry (šel bych tak do 1500 max), nebude to o moc dražší, než bych za káru v hodnotě kolem 20 000 eur platil v ČR. Davidoff neuvádí krádež a už jsme přitom na 24 000 Kč. Takže ne o moc níž s tou krádeží asi, co, než mých potenciálních 30 000-45 000 Kč za rok.
Mitsi: nejedná se mi o žádný šolich. Jsem sice trvale stále hlášen v ČR, ale jinak dlouhodobě jsem v Belgii, pracuju tady, mám tady povolení k pobytu. Proto (však jsem to už psal) budu registrovat na belgické značky, stejně tak i pojištění musí být od subjektu s licencí pro Belgii.
Blbé je to, že kdo se nezajímá pořádně, utrpí belgickým systémem penalizaci prostě za to, že nebyl dříve pojištěn (to jsou ta tvoje potvrzení, která já prostě nemám. Belgický mlaďoch je od začátku jištěn třeba přes rodiče, ale papírově to může dokazovat, až si lajsne svoji první pojistku po pár letech. Se mnou se o tom bavit nechtějí - že jsem neměl jak získat lejstro, když jsem sám pojištění nepotřeboval).
Každopádně se mi to jeví, že když dám ročně něco přes tisícovku za klid na duši včetně krádeže a nějakých zdravotních pojištění pro řidiče a pasažéry (šel bych tak do 1500 max), nebude to o moc dražší, než bych za káru v hodnotě kolem 20 000 eur platil v ČR. Davidoff neuvádí krádež a už jsme přitom na 24 000 Kč. Takže ne o moc níž s tou krádeží asi, co, než mých potenciálních 30 000-45 000 Kč za rok.
        Ta krádež v tom je taky, samozřejmě je to obvyklá cena v době krádeže.
Možná v Belgii je to jinak. U nás je možnost dopojistit pojistku proti krádeži nebo totálce (Eurogap).
Ahoj David
Možná v Belgii je to jinak. U nás je možnost dopojistit pojistku proti krádeži nebo totálce (Eurogap).
Ahoj David
        Kdysi jsem měl na jedné ojetině ve Švýcarsku kromě povinného ručení jen živel/krádež/vandalismus za paušálních 140,- CHF ročně. Škoda, nikdo mi tu ojetinu neukradl...
        Jinak by vás mohlo zajímat, co ještě kulišáci belgičtí pochtívají, když je člověk drzej a kupuje si nový auto😒br />
Taxe de mise en circulation (jednorázová daň z registrace): u mne 495 EUR.
Taxe de circulation (každoroční silniční daň): u mne cca 430 EUR.
No a plus povinný ručení těch 500-1000 EUR podle bonus-malus.
Takže jenom aby člověk mohl postavit auto před dům, musí vypláznout patnáct set minimálně, spíš ke dvoum litrům. A pak teda každý rok o pětikilo míň. O pojištění nad povinné jsme se v tomto příspěvku nebavili. 😞
Taxe de mise en circulation (jednorázová daň z registrace): u mne 495 EUR.
Taxe de circulation (každoroční silniční daň): u mne cca 430 EUR.
No a plus povinný ručení těch 500-1000 EUR podle bonus-malus.
Takže jenom aby člověk mohl postavit auto před dům, musí vypláznout patnáct set minimálně, spíš ke dvoum litrům. A pak teda každý rok o pětikilo míň. O pojištění nad povinné jsme se v tomto příspěvku nebavili. 😞
        > Jinak by vás mohlo zajímat, co ještě kulišáci belgičtí pochtívají, když je 
> člověk drzej a kupuje si nový auto😒br />
Co teprve kulisaci holandsky - je pravda, ze uz je to v cene, ale za Mondeo TDCi se plati BPM ve vysi kolem 8000 EUR (45% ciste ceny) + DPH. Krome toho je potreba platit silnicni dan, ktera je kolem 500 EUR rocne pro benzinove a 1000 EUR rocne pro naftove mondeo.
No a plus povinný ručení těch 500-1500 EUR podle bonus-malus, pripadne jeste vic u mladych ridicu (v NL je bonus-malus sleva/priplatek velice vyrazna).
> člověk drzej a kupuje si nový auto😒br />
Co teprve kulisaci holandsky - je pravda, ze uz je to v cene, ale za Mondeo TDCi se plati BPM ve vysi kolem 8000 EUR (45% ciste ceny) + DPH. Krome toho je potreba platit silnicni dan, ktera je kolem 500 EUR rocne pro benzinove a 1000 EUR rocne pro naftove mondeo.
No a plus povinný ručení těch 500-1500 EUR podle bonus-malus, pripadne jeste vic u mladych ridicu (v NL je bonus-malus sleva/priplatek velice vyrazna).
        Davidoff😒br />
Je to jinak, samozřejmě dráž. Má to logiku - auto stojí stejně, ale nikoli zdraví, škody na majetku a práce při nápravách škod.
Rozdíl 24000 vs. 35000 třeba už považuju za únosný. Co bych brblal, taky tady vydělávám víc než doma. Jen se mi zdálo fakt divný, abych dával ročně v přepočtu devadesát tisíc. Už jsem byl připraven vycouvat z celého kšeftu a oželet tisíc euro zálohy. Když jsem halt uvěřil několika prodejcům, že to bude "tak kolem tisícovky". Mohlo by být, ale dá to sakra shánění.
Je to jinak, samozřejmě dráž. Má to logiku - auto stojí stejně, ale nikoli zdraví, škody na majetku a práce při nápravách škod.
Rozdíl 24000 vs. 35000 třeba už považuju za únosný. Co bych brblal, taky tady vydělávám víc než doma. Jen se mi zdálo fakt divný, abych dával ročně v přepočtu devadesát tisíc. Už jsem byl připraven vycouvat z celého kšeftu a oželet tisíc euro zálohy. Když jsem halt uvěřil několika prodejcům, že to bude "tak kolem tisícovky". Mohlo by být, ale dá to sakra shánění.
        A all inclusive znamená náhradu ceny v plné výši nového vozu při krádeži nebo totálce ? (Aspoň po nějakou dobu) Pak by to byl ještě menší rozdíl.
David
David
        Jinak kasko pojisteni v NL je docela drazsi nez jinde, coz je mimo jine dano tim, ze auta jsou tu kvuli jejich vysokemu zdaneni drazsi a tudiz pojistovna musi pri totalce vice zaplatit.
Ne vsechny, ale nektere pojistovny nabizeji zaplaceni ceny noveho auta v plne vysi po prvni rok + velice male snizeni po dalsi 2 roky. Po tech trech letech uz jde samozrejme kryti dolu.
Ne vsechny, ale nektere pojistovny nabizeji zaplaceni ceny noveho auta v plne vysi po prvni rok + velice male snizeni po dalsi 2 roky. Po tech trech letech uz jde samozrejme kryti dolu.
        Dneska jsem jel Plzeň - Praha - Plzeň a moc jsem si to užíval. Ani mi nevadilo, že mi tam občas někdo vjel. Aspoň byl důvod akcelerovat. Tenhle motor se opravdu povedl.
David
David
        Tak, dnes jsme si ho vyzvedli. Projeli jsme se jenom asi 40 km, tedy opravdu syrove lehce kriticke poznatky z jinak fantasticke kary😒br />
1. Neni zarazka pri razeni zpatecky (mam sestikvalt). Stalo se mi na krizovatce pri rozjezdu, ze auticko chtelo dozadu. Bude to na zvyku, poznat to na sile pruziny ci ceho prece jen je docela snadno. Holt prave ta krizovatka, kdyz je clovek prvni v rade, svadi k rychlemu zarazeni... Facelift uz to ma pry vyreseno.
2. Blinkry maji chytrou funkci trikrat na jedno lehke tuknuti do packy ovladani, nejde to vsak rychle zrusit, kdyz se clovek ve zmatku splete a chce jet treba rovne. Proste trikrat blikne.
Jinak samozrejme moc dobry. 😊
1. Neni zarazka pri razeni zpatecky (mam sestikvalt). Stalo se mi na krizovatce pri rozjezdu, ze auticko chtelo dozadu. Bude to na zvyku, poznat to na sile pruziny ci ceho prece jen je docela snadno. Holt prave ta krizovatka, kdyz je clovek prvni v rade, svadi k rychlemu zarazeni... Facelift uz to ma pry vyreseno.
2. Blinkry maji chytrou funkci trikrat na jedno lehke tuknuti do packy ovladani, nejde to vsak rychle zrusit, kdyz se clovek ve zmatku splete a chce jet treba rovne. Proste trikrat blikne.
Jinak samozrejme moc dobry. 😊
        Tu zpátečku měla předváděčka taky bez zarážky, není to nic moc, ale zvyknout se dá - táta to má a nestěžuje si. 
Trojblik zrušíš bliknutím na druhou stranu. Byl jsem z toho taky trochu rozmrzelý, ale už jsem si zvykl a zdá se mi, že výhody převažují.
Trojblik zrušíš bliknutím na druhou stranu. Byl jsem z toho taky trochu rozmrzelý, ale už jsem si zvykl a zdá se mi, že výhody převažují.
        OK, diky. Zpatecka uz me nezlobi, zaciname s autem kamaradit.
Mam radio Sony s mp3 vcetne cudliku "Phone". To je asi pouze priprava pro eventualni handsfree, pravda? V navodu k radiu k tomu neni ani slovo.
Mam radio Sony s mp3 vcetne cudliku "Phone". To je asi pouze priprava pro eventualni handsfree, pravda? V navodu k radiu k tomu neni ani slovo.
        Mame za sebou neco pres 400 km, mesto, okresky i dalnice. Auto jede skvele, a to netocim pres 3000. Stale se ucim, hlavne se sestkou. Kde je pro ni vlastne optimalni rezim? Mela by tocit pres 2000 (tedy zhruba 130 km/h a vic)?
Moje radio ma mp3 zabudovane, vstup ve schrance dle navodu taky (nekontroloval jsem).
Ovsem😒br />
1. Hlavni problem mam ted s tempomatem, neumim ho spustit. 😄 Cetl jsem navod, tam se omezuji na tlacitka ON a OFF na volantu, plus cudliky na obnoveni posledni ulozene rychlosti, nulovani apod.
Nikdy jsem tempomat nevidel a nezkousel, tak se mi to nejak nedari. Zmacknu ON s nohou na plynu (zkousim i podrzet cudlik dele), na rovne dalnici ve sto dvaceti, dam nohu z plynu a otacky jdou dolu, rychlost samozrejme taky.
Udelam totez az po uvolneni vsech pedalu, vysledek tentyz. Kde dela soudruh ridic chybu? Je nekde nejaka pojistka, kterou musim nejdriv uvolnit?
2. Da se tohle auto zamknout zevnitr za jizdy? Ne a ne objevit. Klic v zapalovani s nastartovanym motorem nic nedela. Dvere jsem tedy nezkousel otevirat, ale myslim, ze zamky bych slysel. Nic se nedelo. Na dverich zevnitr zadne ovladani zamku neni, pokud vim.
Diky za vsecky napovedy.
Moje radio ma mp3 zabudovane, vstup ve schrance dle navodu taky (nekontroloval jsem).
Ovsem😒br />
1. Hlavni problem mam ted s tempomatem, neumim ho spustit. 😄 Cetl jsem navod, tam se omezuji na tlacitka ON a OFF na volantu, plus cudliky na obnoveni posledni ulozene rychlosti, nulovani apod.
Nikdy jsem tempomat nevidel a nezkousel, tak se mi to nejak nedari. Zmacknu ON s nohou na plynu (zkousim i podrzet cudlik dele), na rovne dalnici ve sto dvaceti, dam nohu z plynu a otacky jdou dolu, rychlost samozrejme taky.
Udelam totez az po uvolneni vsech pedalu, vysledek tentyz. Kde dela soudruh ridic chybu? Je nekde nejaka pojistka, kterou musim nejdriv uvolnit?
2. Da se tohle auto zamknout zevnitr za jizdy? Ne a ne objevit. Klic v zapalovani s nastartovanym motorem nic nedela. Dvere jsem tedy nezkousel otevirat, ale myslim, ze zamky bych slysel. Nic se nedelo. Na dverich zevnitr zadne ovladani zamku neni, pokud vim.
Diky za vsecky napovedy.
        impaler: zamknut by sa malo az za jazdy a vyskusaj to otvorenim z vonku. Inac tuto funkciu som musel aktovovat.
Tempomat u mna treba zapnut ON a potom aktivovat stacitkol +/- na ovladanie prichlosti cez tempomat. Skus a uvidis
Tempomat u mna treba zapnut ON a potom aktivovat stacitkol +/- na ovladanie prichlosti cez tempomat. Skus a uvidis
        Oběma pánům díky, vyzkouším. Tempomat zní logicky, tento fígl jsem nezkoušel. 
Ovládání zámku jsem hledal, no musím skočit do garáže a prověřit to aspoň nasucho.
Ovládání zámku jsem hledal, no musím skočit do garáže a prověřit to aspoň nasucho.
        Tak mi to nedalo a šel jsem hned. Je to chromovaná kolíbka v HORNÍ části vnitřní kliky, která nevypadá jako kolíbka. Otevřená je rovně, zamyká se překlopením dovnitř. Bez problému v nenastartovaném autě.
Pokud vezmu za vnitřní kliku, auto se odemkne. Na druhé zatažení otevřu dveře.
Pokud vezmu za vnitřní kliku, auto se odemkne. Na druhé zatažení otevřu dveře.
        1000 km za námi, tempomat funguje skvěle. Objevila se ale jiná drobnost😒br />
Od začátku (myslím) nefunguje automatické vytažení oken na levé straně (řidič plus za ním). Tím myslím zavření do krajní polohy na jeden ťuk tlačítkem. Přidržením tlačítka zavírám a otevíram všechno bez potíží.
Otevřít na jeden ťuk i vlevo jde.
Okna vpravo fungují oběma směry a způsoby, a to vlastním tlačítkem i od řidiče.
Možná je třeba to nějak inicializovat (v manuálu je postup po vyndání baterky, tj. nové naprogramování krajních poloh). Reklamovat se mi to moc nechce, zas tak mi to nevadí a rozdělání tapecírunku dle zdejších informací může nadělat víc škody než užitku. Servis u prodejce je teď navíc zavřený kvůli dovolené, jinam se mi s novým autem zatím nechce.
Předpokládám, že motorky jsou v pořádku, když to dělá stejně na dvou místech. Spíš to bude asi naprogramování, pravda?
A když už se rozepisuju: chystám se s tímto ještě syrovým strojem v pátek na cestu Belgie-ČR. Co bych měl eventuálně (nechat) zkontrolovat před touto první větší zátěží? (dosud cesty do 130 km)
Od začátku (myslím) nefunguje automatické vytažení oken na levé straně (řidič plus za ním). Tím myslím zavření do krajní polohy na jeden ťuk tlačítkem. Přidržením tlačítka zavírám a otevíram všechno bez potíží.
Otevřít na jeden ťuk i vlevo jde.
Okna vpravo fungují oběma směry a způsoby, a to vlastním tlačítkem i od řidiče.
Možná je třeba to nějak inicializovat (v manuálu je postup po vyndání baterky, tj. nové naprogramování krajních poloh). Reklamovat se mi to moc nechce, zas tak mi to nevadí a rozdělání tapecírunku dle zdejších informací může nadělat víc škody než užitku. Servis u prodejce je teď navíc zavřený kvůli dovolené, jinam se mi s novým autem zatím nechce.
Předpokládám, že motorky jsou v pořádku, když to dělá stejně na dvou místech. Spíš to bude asi naprogramování, pravda?
A když už se rozepisuju: chystám se s tímto ještě syrovým strojem v pátek na cestu Belgie-ČR. Co bych měl eventuálně (nechat) zkontrolovat před touto první větší zátěží? (dosud cesty do 130 km)
        Zkontrolovat je třeba max. doklady, mít zelenou kartu, možná se hodí reflexní vesta a jinak není co. 1000 km zase není až tak moc ujeto, takže já bych to moc nehnal, protože je to ropák, tak někde do 2,5-3 tis ot a jinak:Šťastnou cestu. Nemuselo by to být přetíženo. 😉
        Díky, v podobnou odpověď jsem doufal. To víte, jako laik tady občas nabudu dojmu, že na ten auťák mám snad i hezky mluvit a ofukovat a ofukovat, abych se pak něčemu nedivil. 😊
Vesty jsou zde povinné pro všech 5 cestujících dle techničáku, jen si jednu dám pod sedadlo, když to prý aspoň v tom Rakousku je povinné (i když nepojedu skrz).
V těch otáčkách se takto zatím snažím a mám to dál v úmyslu nějakou dobu. Ve sto čtyřiceti na šestku myslím točí zhruba 2300.
Pojedeme tři dospělí, tak to je snad taky v normě. 😄 Šťastnou cestu všem ostatním i na kratší vzdálenosti.
Vesty jsou zde povinné pro všech 5 cestujících dle techničáku, jen si jednu dám pod sedadlo, když to prý aspoň v tom Rakousku je povinné (i když nepojedu skrz).
V těch otáčkách se takto zatím snažím a mám to dál v úmyslu nějakou dobu. Ve sto čtyřiceti na šestku myslím točí zhruba 2300.
Pojedeme tři dospělí, tak to je snad taky v normě. 😄 Šťastnou cestu všem ostatním i na kratší vzdálenosti.
        ..udělej ten postup na přeprogramování krajní polohy oken dle návodu. Já jsem to dělal, nic na tom není......
        Odvážil jsem se až později, kdy mohlo auto eventuálně zůstat chvíli i otevřené...😊 Je to tak rychlé a snadné řešení, že jsem si to možná i sám předtím rozhasil. Vše funguje skvěle. Otravná je pouze nutnost točit klíčkem v klidu na parkovišti například - hned nabíhá spousta věcí, které člověk zrovna nechce budit.
Jinak autíčko po návratu jen chválím (stav 5300 km; já vím, že je brzo, a ťukám do stolu). Včera jsem na trase Olomouc-Brusel určitě více než stokrát ocenil dešťový senzor - a to mi to původně přišlo jako opravdu otřesná zhovadilost. Svatý Petr byl včera ale fakt v dobrém rozmaru (nebo špatném?).
Ovládání bederní opěrky je špatně přístupné hlavně vsedě 😊, ale zkoušel jsem to poprvé a nijak moc neřešil - sedí se mi i bez nastavování dobře a po 15 hodinách s hodinou pauzy stejně nejvíc cítím paže a ramena(nesportovec, žádnej squash ani nic...).
Ještě hloupý dotaz na základě diskuse o xenonech v Octavii II tuhle vedle: v Mondeu je nemám, ale co kdyby se mi někdy zachtělo? Lze je namontovat relativně snadno (tím nemyslím svépomocí), nebo je to principiálně problematické a drahé?
Jinak autíčko po návratu jen chválím (stav 5300 km; já vím, že je brzo, a ťukám do stolu). Včera jsem na trase Olomouc-Brusel určitě více než stokrát ocenil dešťový senzor - a to mi to původně přišlo jako opravdu otřesná zhovadilost. Svatý Petr byl včera ale fakt v dobrém rozmaru (nebo špatném?).
Ovládání bederní opěrky je špatně přístupné hlavně vsedě 😊, ale zkoušel jsem to poprvé a nijak moc neřešil - sedí se mi i bez nastavování dobře a po 15 hodinách s hodinou pauzy stejně nejvíc cítím paže a ramena(nesportovec, žádnej squash ani nic...).
Ještě hloupý dotaz na základě diskuse o xenonech v Octavii II tuhle vedle: v Mondeu je nemám, ale co kdyby se mi někdy zachtělo? Lze je namontovat relativně snadno (tím nemyslím svépomocí), nebo je to principiálně problematické a drahé?
        Namontovat xenony dodatečně nejde..........snad i s výměnou centrální řídící jednotky.........to by vyšlo tak na 100 tis ! 😄
        Ten tempomat funguje takto😒br />
On zapne potom smacknout plus nebo minus
kdyz ho chces vypnout tak OFF - vymaze pamet, nebo to tlacitko v pravo nad plus (SET??)ho jen vypne zustane rychlost v pameti do doby nez ho vypnu off nebo klickem😄..
On zapne potom smacknout plus nebo minus
kdyz ho chces vypnout tak OFF - vymaze pamet, nebo to tlacitko v pravo nad plus (SET??)ho jen vypne zustane rychlost v pameti do doby nez ho vypnu off nebo klickem😄..
        Nevite nekdo za kolik se da prodat mondeo 2.0 TDCI 2003 55000 km plna vypava vc automatu??
Nutne potrebuju terenak (prestehoval jsem se)
Nutne potrebuju terenak (prestehoval jsem se)
        No myslím, ze ta cena je dost prehnana....jestli je to automat, jak pisete, tak to tuplem nebude lakat moc lidi....je to rok 2003, takze kolik to ma koni? v tom roce se zacli delat motory 115 hp a 130 hp se 6-ti kvaltem, ale taky se jeste doprodavali 5-kvalty.....ja jsem koupil pred pul rokem mondeo tdci kombi 6/2002,130 hp., se serv. knizkou,,koupeno nove u nas, za 340000....Kdyby to vase auto bylo uz 6-ti kvalt, 130 hp, tak bych tam ja videl konecnou cenu max. nekde kolem 450 000...ale to opravdu pri max. vybave, jak uvadite(ghia v kuzi)...
        Zdravim,
mate nekdo osobni zkusenost z rozdilu mezi 96 a 114kW TDCickama? Stoji za to si priplatit bratru 40tisK? Nebo je lepsi si radsi dokoupit xenony za podobny peniz? 😄
Dik.
Freedom
mate nekdo osobni zkusenost z rozdilu mezi 96 a 114kW TDCickama? Stoji za to si priplatit bratru 40tisK? Nebo je lepsi si radsi dokoupit xenony za podobny peniz? 😄
Dik.
Freedom
        Ahoj. Vím že je tahle diskuse již delší dobu mrtvá, ale přesto zkusím. Budu kupovat tohle auto z německa😒br />
FORD MONDEO 2,0 TDCI GHIA
BŘEZEN 2002, 132 000 KM NAJETO, ČERNÁ METALÍZA, 96 KW, DIESEL
ABS, CENTRÁL S DÁLKOVÝM OVLÁDÁNÍM, IMOBILIZÉR, ALU KOLA 16, VÝHŘEV SEDAČEK, TAŽNÝ ZAŘÍZENÍ, EL. OKNA, KLIMAAUTOMATIK, 4 X AIRBAG, SERVISNÍ KNÍŽKA, SPORTOVNÍ SEDAČKY, RADIO + CD, EL. ZRDCÁTKA, PALUBNÍ POČÍTAČ, VOLANT V KŮŽI, MLHOVKY, COLOROVANÁ SKLA
CENA - S DOVOZEM + MOJÍ PROVIZÍ + PŘIHLÁŠENÍM 281 000 KČ
Auto vypadá výborně, jen mám strach z toho ročníku 2002 - byl tam ten problém se zadíráním čerpadla či čeho. Myslíte že mě to při těhle km ještě může potkat nebo už by to mělo být sedlý?
FORD MONDEO 2,0 TDCI GHIA
BŘEZEN 2002, 132 000 KM NAJETO, ČERNÁ METALÍZA, 96 KW, DIESEL
ABS, CENTRÁL S DÁLKOVÝM OVLÁDÁNÍM, IMOBILIZÉR, ALU KOLA 16, VÝHŘEV SEDAČEK, TAŽNÝ ZAŘÍZENÍ, EL. OKNA, KLIMAAUTOMATIK, 4 X AIRBAG, SERVISNÍ KNÍŽKA, SPORTOVNÍ SEDAČKY, RADIO + CD, EL. ZRDCÁTKA, PALUBNÍ POČÍTAČ, VOLANT V KŮŽI, MLHOVKY, COLOROVANÁ SKLA
CENA - S DOVOZEM + MOJÍ PROVIZÍ + PŘIHLÁŠENÍM 281 000 KČ
Auto vypadá výborně, jen mám strach z toho ročníku 2002 - byl tam ten problém se zadíráním čerpadla či čeho. Myslíte že mě to při těhle km ještě může potkat nebo už by to mělo být sedlý?
        POKUD MÁ NAJETO 130 TISÍC, cokoli by se stalo, bylo by už dávno vyměněno.
Dávej dobrej olej, nešetři na filtru paliva - originál DELPHI nebo FORD, pokud vemeš jinej RISKUJEŠ MOC. Nehoň filtr paliva na maximum - 60 tisíc km. Doporučuji měnit s olejem - mezi 20 a 25 tisíci. Netankuj ***, vyhýbej se malým/neznačkovým pumpám mimo civilizaci, pumpám s malým pohybem zboží. Motor ocení Shell V-power diesel nebo jak se to jmenuje. Jízdy v západním zahraničí motor miluje, do Chorvatska, lovinska si ber aditivum a nešetři na něm. Poměry v Chorvatsku podobné a horší než u nás, asi jako na Slovensku. Zduř.
Dávej dobrej olej, nešetři na filtru paliva - originál DELPHI nebo FORD, pokud vemeš jinej RISKUJEŠ MOC. Nehoň filtr paliva na maximum - 60 tisíc km. Doporučuji měnit s olejem - mezi 20 a 25 tisíci. Netankuj ***, vyhýbej se malým/neznačkovým pumpám mimo civilizaci, pumpám s malým pohybem zboží. Motor ocení Shell V-power diesel nebo jak se to jmenuje. Jízdy v západním zahraničí motor miluje, do Chorvatska, lovinska si ber aditivum a nešetři na něm. Poměry v Chorvatsku podobné a horší než u nás, asi jako na Slovensku. Zduř.
        Díky za radu. S tou kvalitou nafty je to asi hodně důležité. Mám možnost brát naftu bez DPH ještě se slevou. Není to špatná nafta, ale ani špička jako např. ten Shell V Power nebo jak se to jmenuje. Jaké a jak používat aditivum? A kolik?
        ...víceméně nemohu jinak, Petře T, než opět a znovu takovou koupi NEDOPORUČIT v žádném případě. Nerozumím větě, že je to po 130 tis už bez nebezpečí obvyklého problému se vstřiky............?? Ten motor ani celkově to auto z té doby není vychytaný, jezdil jsem s ním 3 roky. Můžeš mít štěstí, ale taky smůlu. Ty opravy pak značně navyšují pořizovací hodnotu...........
        My Mystic Lord!!!
DIM straší jako obvykle ale už je to malililinko únavné... Všechna problémová čerpadla musela z principu odejít do 10000 km. Prostě vnitřní konstrukce nebyla dostatečně robustní. Tehdy byl vyměněn kompletní systém. Pokud se použilo čerpadlo stejného typu (Ford jich měl skladem mraky), problém se opakoval až do úplného vyčerpání skladu vadných čerpadel. Takže se to někomu mohlo stát vícekrát ale do roka byl sklad těchto čerpadel pryč. Takže - pokud má to auto teď najeto 130 tisíc, buď má již všechno vyměněno za robustnější díly anebo tam nikdy ty původní nerobustní díly namontovány ani nebyly - byly namontovány už ty robustnější. Soudím dle svého auta - mouchy (EGR, setrvačník, regulační ventil čerpadla) byly vychytány do 40 tKm a teď už jen jezdím (mám 2,0TDCi 04/2003)
Ach ta nafta - je to lákavé viď - má ta nafty stále stejnou kvalitu? Neobsahuje vodu? Maže dobře? Nevíš - aditivum zvýší mazivost a odstraní nějaká promile vody ale všespásné není. A navíc Tě bude stát asi 1 Kč na 1l nafty (jakkoli se Ti asi 50% vrátí ve snížení spotřeby, zvýšení krouťáku a snížení oprotřebování motorových dílů.
Ano, existuje asi 10 opraven opravujících tato čerpadla - repas vyjde asi na max. 10 tKč. Pokud jsou v háji jenom rolny, může Tě to stát i do 4 tKč. Mám pro Tebe dobrou zprávu: Od září buodu opravitelné i vstřikovače - předpoklad ceny opravy je max do 2900 Kč, pokud by se jen čistily a vyměnily porouchné vnitřnosti vejde se to asi do 1900 Kč. Zdařpuch.
DIM straší jako obvykle ale už je to malililinko únavné... Všechna problémová čerpadla musela z principu odejít do 10000 km. Prostě vnitřní konstrukce nebyla dostatečně robustní. Tehdy byl vyměněn kompletní systém. Pokud se použilo čerpadlo stejného typu (Ford jich měl skladem mraky), problém se opakoval až do úplného vyčerpání skladu vadných čerpadel. Takže se to někomu mohlo stát vícekrát ale do roka byl sklad těchto čerpadel pryč. Takže - pokud má to auto teď najeto 130 tisíc, buď má již všechno vyměněno za robustnější díly anebo tam nikdy ty původní nerobustní díly namontovány ani nebyly - byly namontovány už ty robustnější. Soudím dle svého auta - mouchy (EGR, setrvačník, regulační ventil čerpadla) byly vychytány do 40 tKm a teď už jen jezdím (mám 2,0TDCi 04/2003)
Ach ta nafta - je to lákavé viď - má ta nafty stále stejnou kvalitu? Neobsahuje vodu? Maže dobře? Nevíš - aditivum zvýší mazivost a odstraní nějaká promile vody ale všespásné není. A navíc Tě bude stát asi 1 Kč na 1l nafty (jakkoli se Ti asi 50% vrátí ve snížení spotřeby, zvýšení krouťáku a snížení oprotřebování motorových dílů.
Ano, existuje asi 10 opraven opravujících tato čerpadla - repas vyjde asi na max. 10 tKč. Pokud jsou v háji jenom rolny, může Tě to stát i do 4 tKč. Mám pro Tebe dobrou zprávu: Od září buodu opravitelné i vstřikovače - předpoklad ceny opravy je max do 2900 Kč, pokud by se jen čistily a vyměnily porouchné vnitřnosti vejde se to asi do 1900 Kč. Zdařpuch.
        Ahoj,
myslím, že nemusíš mít obavy, měl jsem mondeo kombi TDCi 85 kw, rok výroby 2002 a kombi TDCI 96 kw také 2002, s oběma jsem najel přes 50.OOO tisíc km bez problému, můžu jen doporučit, když se o ně dobře staráš, pravidelný a kvalitní servis,tak předejdeš spoustě problémů, jasně , můžeš trefit na vadný díl, ale to se může stát u každého auta, nemusí to být jen mondeo. Znám spoustu lidí, co jenom jezdí, servis, výměny filtrů a jiné neřeší, a pak se díví.
Určitě ti schvaluji koupi, to auto bude už mít určitě vychytný mouchy, jen musíš brát ohled, že kupuješ 4 roký starý auto a ne nový.
myslím, že nemusíš mít obavy, měl jsem mondeo kombi TDCi 85 kw, rok výroby 2002 a kombi TDCI 96 kw také 2002, s oběma jsem najel přes 50.OOO tisíc km bez problému, můžu jen doporučit, když se o ně dobře staráš, pravidelný a kvalitní servis,tak předejdeš spoustě problémů, jasně , můžeš trefit na vadný díl, ale to se může stát u každého auta, nemusí to být jen mondeo. Znám spoustu lidí, co jenom jezdí, servis, výměny filtrů a jiné neřeší, a pak se díví.
Určitě ti schvaluji koupi, to auto bude už mít určitě vychytný mouchy, jen musíš brát ohled, že kupuješ 4 roký starý auto a ne nový.
        Díky za rady. Dlouho sem rozvažoval mezi Passatem (rodiče ho mají a mám s tím pár tisíc odježděno), ale Mondeo je pro mě větší srdcovka, takže není co řešit. Riziko je tu vždy to je mi jasné, ale to auto co mám vyhlídlé je sice 4 roky staré, ale vypadá nádherně jako nové, bylo vidět že si ho majitem moc hleděl (zvenka, takže snad i zevnitř).
Ohledně kvalitního servisu jsem již rozhodnut, dposud jsem na servis kašlal (P405, rv1991), ale teť chci auto na delší dobu, takže si dám záležet, věřím že se to fakt vrátí beproblémovostí.
Ohledně kvalitního servisu jsem již rozhodnut, dposud jsem na servis kašlal (P405, rv1991), ale teť chci auto na delší dobu, takže si dám záležet, věřím že se to fakt vrátí beproblémovostí.
        Petr T. : možná únavné, ale z vlastní zkušenosti. Tvoje odpovědi jsou taky jako moje pořád stejné ......... poctivý servis, vyhýbat se pochybným pumpám.....Všechno jsem dělal, a dojel jsem stejně. A ne po 10 tis. km, ale po 70 tis. Proč už to teda nebylo 7x vyměněno ??? Působíš na mě jako propagátor aditiv , ale s těmi já se prostě otravovat nechci. Ano, je to pořád dokola, ale Lordmystic se ptal na názory, a můj je takový jaký je, tak jsem mu ho tady napsal. Přece bys nečekal, že teď otočím. 
Lordmystic : od 06/2003 byly motory s upraveným vstřikováním........
Lordmystic : od 06/2003 byly motory s upraveným vstřikováním........
        Ano DIME, jsem pro aditiva!!!!
Pro ta aditiva, která v naftě mají být ale nejsou z různých důvodů (ředění, manipulace, skladování, pančování)...
Hrozně mne štve, že majitelé aut jou schopni donekonečna auto umývat, leštit a čistit interiér, případně dokupovat tuningové/tuzingové díly pro úpravu zevnějšku... Vždyť to aditivum není vůbec nic jiného než že jednou za čas tomu auto dáš něco navíc, kapišto? Stejně jako když auto umyješ či vyleštíš... Není to nic jiného.
Na vzhled se dá ale to, na co není vidět, na to se se.e!!!!!! Smradlavé ruce od leštěnky být mohou ale nedej bože od aditiva!?!?!
Pro ta aditiva, která v naftě mají být ale nejsou z různých důvodů (ředění, manipulace, skladování, pančování)...
Hrozně mne štve, že majitelé aut jou schopni donekonečna auto umývat, leštit a čistit interiér, případně dokupovat tuningové/tuzingové díly pro úpravu zevnějšku... Vždyť to aditivum není vůbec nic jiného než že jednou za čas tomu auto dáš něco navíc, kapišto? Stejně jako když auto umyješ či vyleštíš... Není to nic jiného.
Na vzhled se dá ale to, na co není vidět, na to se se.e!!!!!! Smradlavé ruce od leštěnky být mohou ale nedej bože od aditiva!?!?!
        Pro mě jsou aditiva jen další snahou různých výrobců, jak se dostat s "něčím" do autoprůmyslu........Pokud si koupím mixer na 220, tak ho prostě dám do zástrčky, kde je 220 . Hotovo. Hotovo. Když si koupím mlíko, má být v té láhvi mlíko, ne abych si do něj kupoval nějaké vylepšení . Když si koupím motorovou naftu do TDCi , má to jezdit a taky hotovo.jó, pokud budu tuningový hračička , tak můžu zkoušet čipovat, přelaďovat, leštit sací potrubí a nebo lít do oleje teflon a do nádrže taky nějakou tu ampulku. Ale já takové ambice nemám !! Nemám křídlo na zadním okně, ani mi nesvítí parkovačky modře , ani mi nesvítí pod auto nějaký modrý polštář , ani nemám v pneumatikách dusík...........dokonce ani tu leštěnku nemažu po karoserii. Já jenom potřebuju aby to jezdilo při normálním zacházení, abych měl spolehlivý dpopravní prostředek, ne vozit s sebou neustále nějaký "verkcajk".
        Jasně díky za info. Ono to auto obecně není špatné, spousty lidí má s ním více pozitivních než negativních zkušeností a holt toto riziko tohoto motoru podstoupím - už jsem se rozhodl. Navíc pokud opravdu bude možnost v průběhu roku toto opravit za levno, je to důvod navíc.
        Myslím že jste trochu odbočili. Každopádně má návštěva německa se blíží, již ve středu... Lze nějak poznat v jakém je stavu motor toho auta? Vydává ta 2.0 TDCi 96kW nějaké pískavé zvuky, či klapot. Nebo to má čistej pravidelnej běh? A co za studena? Budu tam hodně brzy ráno a budu ho zkoušet studenej. Má ten motor po natočení za studena nějaké klapavé zvuky či nepravidelný chod?
Ad aditiva. Přes zimu je také přidávám, ono česká nafta je opravdu * a třeba po západní evropě platí že koupím auto na naftu a jezdím, u nás už to pravda tak úplně není, protože si stále jen furt hrajeme na to že jsme v západní evropě, ale zdaleka to není pravda.
Ad aditiva. Přes zimu je také přidávám, ono česká nafta je opravdu * a třeba po západní evropě platí že koupím auto na naftu a jezdím, u nás už to pravda tak úplně není, protože si stále jen furt hrajeme na to že jsme v západní evropě, ale zdaleka to není pravda.
        Především vnímej případné cukání při jízdě ve velmi malých otáčkách, klepání atd. tam samozřejmě za studena je, každý motor je trochu jiný, to se zobecnit nedá. 2,2 TDCi , kterou mám teď, je oproti tomu staršímu 2,0 téměř úplně bez toho traktoroidního projevu a to i za studena. Taky černý dým ( viditelný hlavně při tůrování na neutrál po zahřátí ) byl u některých aut výrazný.......
Podle mě klepání za studena, pokud tam něco nebude vyloženě třískat, ti o tom autě nic neřekne, když ho neznáš od začátku.....
Podle mě klepání za studena, pokud tam něco nebude vyloženě třískat, ti o tom autě nic neřekne, když ho neznáš od začátku.....
        to PetrT.,DIM a ostatni:Chci se zeptat vas co mate s motory TDCI,TDI,HDI nejeto preci jen vice nez ja a tudiz vice zkusenosti.Mel jsem moznost se svezt s kolegou v jeho Xsare Picaso s motorem 1.6HDI 80KW(stejny motor co mam ja v C-MAXU) a zarazila me jedna vec, ze pri pridavani plynu bylo slyset lehke piskani od motoru-linearne s otackami.Upozornil jsem ho na to, ze muj motor takhle nehvizda, chapu, ze turbo ma vysoke otacky, ale podle me, kdyz je v poradku tak by nemelo bejt vubec slyset.Alespon ja jej u me neslysim.Opovedel mi, ze se mu zda, ze mu to dela od sameho zacatku a proto si mysli, ze je to normalni(ma najeto 38000km a auto je v zaruce).Schvalne jsme vypnuli i vetrak a samozrejme nemel zaplou klimu a bylo to zretelne slyset.Po zvednuti kapoty mi to pripadalo opravdu jako od turba.Co si o tom myslite?
        To Petr Blaha: Zdravim, uz jsem se na ten zvuk turba myslim dotazoval na zacatku diskze k C-MAXU. Mam 2.0 TDCi a ihned po prvnich kilometrech me zarazilo,ze jsem neslysel turbo. Pravda, neslysel jsem ho, ale jen uvnitr auta pri zavrenych okynkach. Jinak slyset je, zacina kolem 1800 az 2000 otacek v zavislosti na seslapnutem akceleratoru. Kdyz se trochu stahne okenko spolujezdce, je to skvele slyset. Trochu me udivuje, ze se turbo rozebehne i pri brzdeni motorem.
        No něco podobného jsem viděl u Fabie RS u které vykuchali katalizátor... Pak to turbo mělo pískavý zvuk jak tomu chyběl ten zadní kus výfuku, ale zase to trošku líp tahlo.
        to lordmystic😁ekuji za nazor, ale nepredpokladam, ze by mel kolega "vykuchanej" katalyzator a honil Picaso stejne jako nekdo Fabii RS(a u te dostavalo turbo na pr..l) 😄 
to OndraD.:To se prave neda srovnavat-2.0TDCI a 1.6TDCI(1.6HDI), kazdy je podle me jinak hlucny atd.Ale dva stejne motory a aby jeden hvizdal a druhy ne to mi pripada divne.
to OndraD.:To se prave neda srovnavat-2.0TDCI a 1.6TDCI(1.6HDI), kazdy je podle me jinak hlucny atd.Ale dva stejne motory a aby jeden hvizdal a druhy ne to mi pripada divne.
        Neni to piskani zpusobeny alternatorem? Myslim treni uhliku o sberaci krouzky. Me se osvedcila obycejna drevena tycka jako naslouchatko a tou si lze kazdy agregat poslechnout (tycku opru o ucho a poslouchany agregat).
        To Petr Blaha: Podle me poznate, zda to je nebo neni turbo podle toho, ze turbo nastupuje pozdeji a ne zcela linearne s otackami. Mozna by to take mohlo byt jinym konstrukcnim resenim odhlucneni a treba i jinymi cestami pro sireni vybraci v karoserii. Kdyz clovek akceleruje opravdu pomalu,tak turbo ani neni slyset, to se ale v normalnim provozu moc nestava 😊.
        Petře,
motory nejsou úplně identické. Jasně, vyrábí se ve Francii ale na žádost značky se upravují. Dost často se potom ladí pro potřeby jednotlivých typů. Dokonce se pro velký úspěch přesouvá výroba z Francie do Anglie (pro skupinu Ford samozřejmě).
Podle mne to bude v zatlumení (Ford má lepší zatlumení). Může být také že Ford používá jiné turbo!!!
Vždy jsem šokován když kolem mne projede O1, jak píská - je to slyšet venku i vevnitř.
U mého Mondea nevíš že tam nějaké turbo je.
Howgh, měj se.
Nová éra přichází!!! Vivat S-Max!!! Vivat, vivat, vivat!!!
motory nejsou úplně identické. Jasně, vyrábí se ve Francii ale na žádost značky se upravují. Dost často se potom ladí pro potřeby jednotlivých typů. Dokonce se pro velký úspěch přesouvá výroba z Francie do Anglie (pro skupinu Ford samozřejmě).
Podle mne to bude v zatlumení (Ford má lepší zatlumení). Může být také že Ford používá jiné turbo!!!
Vždy jsem šokován když kolem mne projede O1, jak píská - je to slyšet venku i vevnitř.
U mého Mondea nevíš že tam nějaké turbo je.
Howgh, měj se.
Nová éra přichází!!! Vivat S-Max!!! Vivat, vivat, vivat!!!
        Petře,
mně bylo jasné okamžitě že Tě to sebere (když se Ti zalíbil C-Max). Pokud se podíváš na prodeje C-Maxu, padají... Toto bude maličko problém pro Forda - S-Max je příliš parádní a C-Max je naproti tomu příliš drahý.
Nu, počkám si, musí se to vidět. Pokud bude mít alespoň částečně použitelnost kombíku, beru ho místo Mondea. Ale to musím mít ještě rok tak je čas to všechno důkladně rozvážit.
Zatím zdar. Už bylo načase aby Ford vytáh nějaké eso proti těm vlkohradskejm a makarónům. (Nové Galaxy bude velký problém pro ostatní velká MPV).
mně bylo jasné okamžitě že Tě to sebere (když se Ti zalíbil C-Max). Pokud se podíváš na prodeje C-Maxu, padají... Toto bude maličko problém pro Forda - S-Max je příliš parádní a C-Max je naproti tomu příliš drahý.
Nu, počkám si, musí se to vidět. Pokud bude mít alespoň částečně použitelnost kombíku, beru ho místo Mondea. Ale to musím mít ještě rok tak je čas to všechno důkladně rozvážit.
Zatím zdar. Už bylo načase aby Ford vytáh nějaké eso proti těm vlkohradskejm a makarónům. (Nové Galaxy bude velký problém pro ostatní velká MPV).
        Tak zítra jedu pro to Mondeo do německa. Dáte mi nějakou poslední radu na co se tam zaměřit u toho modelu 2002? Je něco co na těch autech odcházelo na co bych se měl zaměřit?
        Možná to tu někdo psal, ale pro jistotu, nech si podle VIN ve značkovém servisu vypsat historii auta. Myslím, že autorizovaní partneři mají k takové databázi přístup.
A ber naftu jen u největších pump, kde je velká obrátka. A modli se >😁 .
A ber naftu jen u největších pump, kde je velká obrátka. A modli se >😁 .
        Zkrať interval výměny palivového filtru o 1/3.
To by v našich podmínkách mělo pomoci.
To by v našich podmínkách mělo pomoci.
        Na druhou stránku si říkam jestli je to řešení? Vždyť když se zanese palivový filtr, tak stejně nepropouští nečistoty, jen má horší průtok ne?
        Jedině snad si dej si pozor na MONDEO 2,0 TDCi , r.v. 2002 !! 😃
Ale vážně, ať máš štěstí více než já......
Ale vážně, ať máš štěstí více než já......
        My Lord!!!
Pokud se filtr zanese (a u nás je to rozhodně dřív), prostě filtrační vložka v místě největšího náporu praskne...
Dovedeš si představit co to udělá !!! Čerpadlo konec, vstřiky konec.
Jinak gratulace, mám kombíka a brzdy NEMAJÍ chybu!!! Tak to nech proklepnout, kdovíjaké destičky tam strčili, dej originál!!!
Moc se mi líbilo řešení SsangYongu pro Asii a východní Evropu vč. ČR - používají zdvojenou filtraci. První filtr odlučuje vodu a druhý nečistoty. Takhle si představuji přístup k věci.
Pokud se filtr zanese (a u nás je to rozhodně dřív), prostě filtrační vložka v místě největšího náporu praskne...
Dovedeš si představit co to udělá !!! Čerpadlo konec, vstřiky konec.
Jinak gratulace, mám kombíka a brzdy NEMAJÍ chybu!!! Tak to nech proklepnout, kdovíjaké destičky tam strčili, dej originál!!!
Moc se mi líbilo řešení SsangYongu pro Asii a východní Evropu vč. ČR - používají zdvojenou filtraci. První filtr odlučuje vodu a druhý nečistoty. Takhle si představuji přístup k věci.
        Nástup těch brzd je možná pomalejší, ale když se potlačí, tak to brzdí velmi dobře. Na rozdíl od třeba Octávie, kde je nástup strašně citlivý, úplně bez odporu pedálu, ale jak jdeš dál dolů, tak už se nic tak výrazného neděje a pak už přichází ABS. Vím, že mi to právě u Octávky ťukalo dosta často - třeba při přejetí příčné nerovnosti při brždění, na vodě a pod.. Tady o ABS vůbec nevím , nemyslím zimu a led 😄
To ovládání spojky a řazení a přeřazování chce fakt jistý cvik. ˇTradičně když přeřazuju, tak buď to při puštění spojky trochu přbrzdí než se projeví stalčení plynu, a nebo trochu protočí a cukne dopředu. Je to velmi úzké rozpětí.........
To ovládání spojky a řazení a přeřazování chce fakt jistý cvik. ˇTradičně když přeřazuju, tak buď to při puštění spojky trochu přbrzdí než se projeví stalčení plynu, a nebo trochu protočí a cukne dopředu. Je to velmi úzké rozpětí.........
        Konec spekulací, napíšu své praktické zkušenosti. Auto jsem přivezl minulou středu z německa. Měl jsem štěstí, vybíral jsem ze dvou a jedno bylo opravdu pěkný (se všema papírama v perfektním stavu za slušný peníz).
První zkušenosti... No s čím mohu srovnávat - Peugeot 405, Audi A100 2.5l, Passat 1.9TDI. Ať si říká kdo chce co chce, musím potvrdit, že podvozek je super! Při řízení mám výbornou kontrolu nad podvozkem, zpětná vazba mi velice vyhovuje. Proti Passatu je řízení tužší, ale stále velice pohodlné a díky tomu i přesnš poznám jak se auto chová. Už jsem i dvakrát uvedl v akci i ESP, to auto se fakt na suchu nedá utrhnout - zkoušeno na letišti (zatím originální Ford 16-ky kola). Překvapil mě i solidní komfort na horších silnicích a na těchto rozbitých okreskách i výborné jízdní vlastnosti. Motor 96kW má solidní zátah již pod dvěma tisíci. Bohužel mám pouze 5-kvalt, ovšem na okresky a silnice první třídy kde většinou jezdím mi poslední dva rychlostní stupně v pohodě stačí a nemusím skoro vůbec řadit. Trošku z počátku zápasím s plynulostí při rozjíždění a řazení prvních tří rychlostních stupňů, často se mi ještě stává že se mi při sešlápnutí spojky při řazení roztočí motor - musím plyn pouštět dřív než zmáčknu spojku - u Passatu tento problém ani nebyl u Peugeota 405 jsem musel stále držet auto pod plynem aby to jelo. Holt si zvykám na vyšší výkon. Palubní PC dobré, jen mi chybí krátkodobá paměť a okamžitá spotřeba. Ovládání rádia pod volantem super, jen mi chybí podpora mp3 😞. Řazení přesné, vzhled auta a interiéru pro mě osobně perfektní. Páté dveře u liftbacku co mám super, ohromný kuft s výborným přístupem. Parkovací asistent super, do dnes jsem s ním nejezdil, dnes bych si bez něj auto nekoupil. Velice mě zklamali brzdy. Je to ohraná písnička, říkal jsem si že to není možný aby to auto nebrzdilo, ale třeba na dálnici je to tragédie. To že dupnu ve 120km/h na brzdu (vší silou) a auto si jede vesele dál, tak z toho jsem byl dost rozčarován. Samotné brzdy jsou hodně měkké a vlažné. Budu se muset podívat po nějakém řešení jestli existuje, jiné kotouče a destičky, snad to pomůže.
Celkový dojem je ale perfektní, dlouho jsem se bál abych nekoupil špatně, dnes po necelém týdnu a 1500km po všech silnících všeho druhu musím konstatovat, že to auto v přímém srovnání jednoznačně poráží Passat kterého mají rodiče a se kterým často jezdím také. Nyní už jen uvidíme co vše se na autě začne sypat. Je to hodně odvyslé od kusu auta, stylu jízdy a stavu vozovky a paliva. Jsem moc zvědavej...
První zkušenosti... No s čím mohu srovnávat - Peugeot 405, Audi A100 2.5l, Passat 1.9TDI. Ať si říká kdo chce co chce, musím potvrdit, že podvozek je super! Při řízení mám výbornou kontrolu nad podvozkem, zpětná vazba mi velice vyhovuje. Proti Passatu je řízení tužší, ale stále velice pohodlné a díky tomu i přesnš poznám jak se auto chová. Už jsem i dvakrát uvedl v akci i ESP, to auto se fakt na suchu nedá utrhnout - zkoušeno na letišti (zatím originální Ford 16-ky kola). Překvapil mě i solidní komfort na horších silnicích a na těchto rozbitých okreskách i výborné jízdní vlastnosti. Motor 96kW má solidní zátah již pod dvěma tisíci. Bohužel mám pouze 5-kvalt, ovšem na okresky a silnice první třídy kde většinou jezdím mi poslední dva rychlostní stupně v pohodě stačí a nemusím skoro vůbec řadit. Trošku z počátku zápasím s plynulostí při rozjíždění a řazení prvních tří rychlostních stupňů, často se mi ještě stává že se mi při sešlápnutí spojky při řazení roztočí motor - musím plyn pouštět dřív než zmáčknu spojku - u Passatu tento problém ani nebyl u Peugeota 405 jsem musel stále držet auto pod plynem aby to jelo. Holt si zvykám na vyšší výkon. Palubní PC dobré, jen mi chybí krátkodobá paměť a okamžitá spotřeba. Ovládání rádia pod volantem super, jen mi chybí podpora mp3 😞. Řazení přesné, vzhled auta a interiéru pro mě osobně perfektní. Páté dveře u liftbacku co mám super, ohromný kuft s výborným přístupem. Parkovací asistent super, do dnes jsem s ním nejezdil, dnes bych si bez něj auto nekoupil. Velice mě zklamali brzdy. Je to ohraná písnička, říkal jsem si že to není možný aby to auto nebrzdilo, ale třeba na dálnici je to tragédie. To že dupnu ve 120km/h na brzdu (vší silou) a auto si jede vesele dál, tak z toho jsem byl dost rozčarován. Samotné brzdy jsou hodně měkké a vlažné. Budu se muset podívat po nějakém řešení jestli existuje, jiné kotouče a destičky, snad to pomůže.
Celkový dojem je ale perfektní, dlouho jsem se bál abych nekoupil špatně, dnes po necelém týdnu a 1500km po všech silnících všeho druhu musím konstatovat, že to auto v přímém srovnání jednoznačně poráží Passat kterého mají rodiče a se kterým často jezdím také. Nyní už jen uvidíme co vše se na autě začne sypat. Je to hodně odvyslé od kusu auta, stylu jízdy a stavu vozovky a paliva. Jsem moc zvědavej...
        .... s tema brzdama se mi to nezda, ja mam kombika a kdyz na to dupnu razantneji, tak okamzite stojim na miste...... Radeji si je proklepni!!!!
JInak gratuluji a preji bezproblemovy provoz 😉
JInak gratuluji a preji bezproblemovy provoz 😉
        Možná máš pravdu, brzdy nechám prohlídnout, ale celkově když porovnám brzdy na Mondeu a Passatu, tak není vůbec o čem pochybovat. Možná jsou na Passatu až moc dobré. Na druhou stránku Mondeo je docela těžšký auto a také se brzdí z vyšších rychlostí, ale stejně musím stále počítat s oněco větší brzdnou dráhou. Fakt jsem zažil na spoustě aut lepší a citlivější brzdy.
        Takže dobrá rada zní - měnit raději preventivně palivový filtr dřív než je obvyklé - tím nic nezkazím.
Jinak ohledně těch brzd - bylo mi to divné, ještě jsem hledal na webu, protože se mi občas zdálo, že auto brzdí někdy líp a někdy hůř. Zjistil jsem, že to bude mít asi na svědomí tzv. brzdový asistent nebo jak se to jmenuje, který nevyhodnocuje sílu stisku pedálu, ale rychlost jeho sešlápnutí a podle toho bude brzdit. Na té dálnici jsem jednou lehce dobržďoval kolonu a pak jsem musel rychle dobrzdit úplně když mi tam vjel z vedlejšího pruhu a to byl problém. Ale kdyz rovnou hamstnu na brzdy, tak se mi zdá že to brzdí líp - to by přesně vysvětlovalo ten brzdový asistent. I když taky ve velké rychlosti - měl jsem cca. 140km/h jsem musel zastavit kvůli srnce a to mi přišel nástup brzd docela bídnej a šlo to až moc brzo do abs - a to jsem to sešláp dost rychle. Fakt tam asi budu mít špatný kotouče nebo destičky. Při další výměně si nechám dát nějaký lepší s drážkama nebo tak. Uvidíme.
S tou spojkou jsem rád že nemám ze začátku problém jen já, už jsem si říkal že jsem totalní nešika 😊. Ale musím říct, že při klidné jízde je to v pohodě, to už jsem si zvyknul, trochu horší a méně plynulé je to tehdy, kdy potřebuji z nuly či minimální rychlosti co nejrychlejí akcelerovat a to ty tři rychlosti pod plynem jdou tak nějak neplynule... Ale chce to cvik.
Jinak ohledně těch brzd - bylo mi to divné, ještě jsem hledal na webu, protože se mi občas zdálo, že auto brzdí někdy líp a někdy hůř. Zjistil jsem, že to bude mít asi na svědomí tzv. brzdový asistent nebo jak se to jmenuje, který nevyhodnocuje sílu stisku pedálu, ale rychlost jeho sešlápnutí a podle toho bude brzdit. Na té dálnici jsem jednou lehce dobržďoval kolonu a pak jsem musel rychle dobrzdit úplně když mi tam vjel z vedlejšího pruhu a to byl problém. Ale kdyz rovnou hamstnu na brzdy, tak se mi zdá že to brzdí líp - to by přesně vysvětlovalo ten brzdový asistent. I když taky ve velké rychlosti - měl jsem cca. 140km/h jsem musel zastavit kvůli srnce a to mi přišel nástup brzd docela bídnej a šlo to až moc brzo do abs - a to jsem to sešláp dost rychle. Fakt tam asi budu mít špatný kotouče nebo destičky. Při další výměně si nechám dát nějaký lepší s drážkama nebo tak. Uvidíme.
S tou spojkou jsem rád že nemám ze začátku problém jen já, už jsem si říkal že jsem totalní nešika 😊. Ale musím říct, že při klidné jízde je to v pohodě, to už jsem si zvyknul, trochu horší a méně plynulé je to tehdy, kdy potřebuji z nuly či minimální rychlosti co nejrychlejí akcelerovat a to ty tři rychlosti pod plynem jdou tak nějak neplynule... Ale chce to cvik.
        lordmystic: vítej, ať to dobře a bezpečně jezdí.
My máme za sebou zas jednu dávku do ČR a zpět, tam nalítáno 1500, celkem teda přes 4000 za deset dní. Čidlo teploty po opravě před odjezdem opět v poho, rafička se už dávno zase nehýbe než před zahřátím.
Tankodrom Hranice-Nový Jičín několikrát, otřesné (doslova a často). Kontrola policisty dvakrát, bez následků (jak taky, slušná jízda), v pohodě a s úsměvem.
* s meďourem a pupkem v plandavým obleku na bavlněným triku, ale to už je jiná pohádka. 😊
Aha, a teď ty stěrače: furt mě serou, už tam liju jen vodu s pár kapkama jaru a furt se to rozmazává divně, nechává to stopu, umejt čerstvý kakance to nechce...co tam lijete? Čistím tyto zánovní gumové lišty často, prstíčkem kontroluju, nepomáhá. Podezříval jsem vyhřívání, že špínu připíká dřív, než se stihne umýt, ale teď to nepoužívám a problém trvá.
My máme za sebou zas jednu dávku do ČR a zpět, tam nalítáno 1500, celkem teda přes 4000 za deset dní. Čidlo teploty po opravě před odjezdem opět v poho, rafička se už dávno zase nehýbe než před zahřátím.
Tankodrom Hranice-Nový Jičín několikrát, otřesné (doslova a často). Kontrola policisty dvakrát, bez následků (jak taky, slušná jízda), v pohodě a s úsměvem.
* s meďourem a pupkem v plandavým obleku na bavlněným triku, ale to už je jiná pohádka. 😊
Aha, a teď ty stěrače: furt mě serou, už tam liju jen vodu s pár kapkama jaru a furt se to rozmazává divně, nechává to stopu, umejt čerstvý kakance to nechce...co tam lijete? Čistím tyto zánovní gumové lišty často, prstíčkem kontroluju, nepomáhá. Podezříval jsem vyhřívání, že špínu připíká dřív, než se stihne umýt, ale teď to nepoužívám a problém trvá.
        Mě to stírá parádně, přijde mi že je to možná i trošku sklem... Jinak máte někdo Mondeo 2.0 TDCi 96kW 10/2002 "pouze" s pětikvaltem? Já jo, ale všude vídám že to jsou šestikvalty... ?
        MĚ to taky dost stírá (vypéká), ale moc MNĚ to nestírá podle představ. 😊
Jak by to mohlo být sklem, co myslíš? To máme snad stejné, ne? Já už jsem i koupil nové stěrače (aero či co, Ford od Valeo, origoš za litr pár), a nevidím moc pokrok. Nemůžu si pomoct, nelíbí se mi, že za stěračem je mlha i v těžkém dešti, byť na dobře umytém skle jen chvilku. To je to fakt normální?
A v přerušovaném lehkém dešti pak šmouhy, které už ani zběsilým ostřikováním prostě nedostanu pryč jinak než houbou u pumpy?
Jak by to mohlo být sklem, co myslíš? To máme snad stejné, ne? Já už jsem i koupil nové stěrače (aero či co, Ford od Valeo, origoš za litr pár), a nevidím moc pokrok. Nemůžu si pomoct, nelíbí se mi, že za stěračem je mlha i v těžkém dešti, byť na dobře umytém skle jen chvilku. To je to fakt normální?
A v přerušovaném lehkém dešti pak šmouhy, které už ani zběsilým ostřikováním prostě nedostanu pryč jinak než houbou u pumpy?
        Stírá mi to dobře. Také mám aero, stírá to úplně stejně, jako ty normální. Okno mám s vyhříváním. Nemáš na tom okně třeba konzervační vosk z myčky nebo nějakou takovou srágoru?
Mám pětikvalt, ale v automatu. Těžká pohoda. Podle mne pět rychlostí úplně stačí, šestikvalt je zbytečná móda a automat je nejlepší!!!! Jenže ho teď nedělají, prý neplní Euro 4.
(A na barikády).
Mám pětikvalt, ale v automatu. Těžká pohoda. Podle mne pět rychlostí úplně stačí, šestikvalt je zbytečná móda a automat je nejlepší!!!! Jenže ho teď nedělají, prý neplní Euro 4.
(A na barikády).
        S tou myčkou už mě to taky napadlo, používám ji. Ale štve mě to i na dálnici, když to odrbu takovou tou saponátovou špínou z kýblu u stojanu. Dám tomu ještě šanci pomocí pořádné odmašťovací kůry. Zatím se mi to jeví jako slabý přítlak ramen.
        Jak říkám, mám obyč stěrače a stírá mí to výborně i když je okno špinavé a jen lehce mokré. Vím ale že na starém Peugeotu mi to stíralo taky špatně, jsem byl přesvědčen že to musí být jen oknem. Třeba jsi použil nevědomky někdy nějaký agrasivní čistič - možná špatná myčka, která si moc nerozuměla s okny a díky častějšímu používání ty okna maj pak horší povrch který tohle dělá. Nic jiného mě nenapadá, protože většina z nás mý obyč stěrače a stírá nám to dobře...
        lordmystic: 
tos mě teda moc nepotěšil...ještě jsem to nestih pořádně odmastit, ale stejně se mi nechce věřit, že by myčka byla taková ***. Sice jsem dlouho váhal, jestli do ní jezdit, ale lak byl za dobu stání na prodejně vyškolený a jinou možnost stejně nemám (před barákem nelze, garáž není).
Jezdím pořád do jedné, tak jednou za měsíc, asi dvakrát jsem si dal plný program s leštidlem (to by mohlo být ono). Taky jsem doteď svědomitě kupoval u pumpy kapalinu podle ročního období, narazil jsem pravda i na jednu, kterou jsem musel vystříkat jaksi předčasně (jejím zjevným účelem bylo zatmavit interiér). Uvidíme, díky za reakce.
tos mě teda moc nepotěšil...ještě jsem to nestih pořádně odmastit, ale stejně se mi nechce věřit, že by myčka byla taková ***. Sice jsem dlouho váhal, jestli do ní jezdit, ale lak byl za dobu stání na prodejně vyškolený a jinou možnost stejně nemám (před barákem nelze, garáž není).
Jezdím pořád do jedné, tak jednou za měsíc, asi dvakrát jsem si dal plný program s leštidlem (to by mohlo být ono). Taky jsem doteď svědomitě kupoval u pumpy kapalinu podle ročního období, narazil jsem pravda i na jednu, kterou jsem musel vystříkat jaksi předčasně (jejím zjevným účelem bylo zatmavit interiér). Uvidíme, díky za reakce.
        ahoj zdravim.pojedu si koupit mondeo,vaham mezi tema dvouma dieselovejma motorama,jestli v nich je tak velkej rozdil (85 a 96 kw). rad bych se vas jeste zeptal na zkusenosti s temahle autama.diky
        Tak pánové první problém a věřím že mi poradíte. Jezdím přes týden s mým Mondeem 10/2002, TDCi, 96kW a při testování startů na letišti mi přestalo brát turbo. Prostě motor jde stále stejně, ale zhruba při 2000 otáčkách kdy má motor auto nakopnout se nic nestane, jako kdyby tam turbo nebylo. Je takovej šelestivej zvuk místo turba. Co to typujete za závadu? Si myslím že to je odešlá váha vzduchu... A pokud by to bylo třeba to neslavně známé zadírající se palivové čerpadlo, jak by se motor choval? Může mi někdo pls poradit?
        Tak nevím, ale kdyby bylo turbo mrtvé, tak by to asi sotva jelo. Jseš si jistý, že bys to turbo tak bezpečně poznal při 2000 ot/min ?? A nebliká ti kontrolka žhavení ?? 😄
        Kontrolka žhavení nebliká a do 2000 otáček je motor v normálu. Chvíli před 2000 otáčkami kdy má pořádně zabrat turbo se začne ozývat takové šelestení místo zvuku turba a když motor má mezi 2500-3500 otáčkami s autem pořádně zacloumat, tak se nic neděje a auto sice zrychluje, ale hoooodně moc vlažně. Raději jsem to ani moc nezkoušel, bylo jasný že turbo nezvalo. Skoro takovej syčivej zvuk, si říkám, nemohlo by to někde "utíkat", třeba prasklá či jinak špatná hadice od turba? Chovalo by se to podobně? Jako měnit turbo, to fakt by byla drahá sranda... 😞
        Syčení může sice znamenat prasklou hadici, ale moc bych na to nesázel. Vypadá to jako by to bylo v nouzovém režimu, ale to by právě signalizovala ta kontrolka. Ale pokud já vím, tak turbo zase tak často neodchází...podívej se ještě na hadičku, která je po otevření motoru přibližně mezi stěrači a opírá se u předního skla o ten masivní kryt motoru ( viz téma 2,2 TDci, tam jsou i fotky.)
Bez diagnostiky se ale asi stejně neobejdeš......
Bez diagnostiky se ale asi stejně neobejdeš......
        Čerpadlo to není, vstřiky taky né, smrdí to turbem...
Já měl závadu regulačního ventilu čerpadla, šlo to do náhraďáku, jako když jezdíš atmosférou bez turba ale nesyčelo nic a blikala kontrolka žhavení.
Vypadá to, že jezdíš pouze na atmo a turbo je v čudu. Tyky si myslím, že Tě možná D natáhli... A taky můžeš mít prasklou hadici od turba, tam ztrácíš přetlak...
Není to váha vzduchu, ta u Fordů neodchází. Nepanikař, dneska se dá koupit repas turba za dobré peníze nebo se dá turbo opravit.
Zkus toto: sirc@hale.cz - jestli někdo něco o těchto motorech ví, tak je to tento člověk ze servisu Hale Praha7, oni jsou Ford i Delphi. A komunikují... (zajímá je to, chtěji se stále učit).
Já měl závadu regulačního ventilu čerpadla, šlo to do náhraďáku, jako když jezdíš atmosférou bez turba ale nesyčelo nic a blikala kontrolka žhavení.
Vypadá to, že jezdíš pouze na atmo a turbo je v čudu. Tyky si myslím, že Tě možná D natáhli... A taky můžeš mít prasklou hadici od turba, tam ztrácíš přetlak...
Není to váha vzduchu, ta u Fordů neodchází. Nepanikař, dneska se dá koupit repas turba za dobré peníze nebo se dá turbo opravit.
Zkus toto: sirc@hale.cz - jestli někdo něco o těchto motorech ví, tak je to tento člověk ze servisu Hale Praha7, oni jsou Ford i Delphi. A komunikují... (zajímá je to, chtěji se stále učit).
        lordmystic: a automobilovej pánbůh tě potrestal. My máme mondíky rádi, ty ho rasuješ, to on rád nevidí. Dej si na něj pozor!
        😒ry: 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 
Já ho mám taky moc rád... a to ho mám chvíli...
😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢
Já ho mám taky moc rád... a to ho mám chvíli...
😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢
        Hele, a když to místo zátahu turba jen syčí... zjišťoval jsi, jestli dává turbo tlak, kterej pak může ucházet třeba spadlým kolenem? Sundej koleno mezi intercoolerem a sáním a zkus, jestli to při přidání plynu dejchá...
        Tak mně za jízdy u 2.0 TDCi Ghia 6-2002 upadl výfuk.Naštěstí to bylo při rychlosti cca 50km a stačil jsem zastavit.Na dálnici by to byl asi masakr.Ani mne to nijak nepřekvapilo, prostě navaření zadního hrnce se sodruhům moc nepovedlo.Doporučuji všem kontrolu u modelů tohoto roku.
Ještě jeden poznatek, kromě rezivějícich dveří pod tmelem reziví i plech pod ozdobnými lištami na prazích předních dveří.Asi není jenom agresivní tmel na dveřích, ale i lepidlo,kterými jsou přilepeny tyto Al lišty.
Ještě jeden poznatek, kromě rezivějícich dveří pod tmelem reziví i plech pod ozdobnými lištami na prazích předních dveří.Asi není jenom agresivní tmel na dveřích, ale i lepidlo,kterými jsou přilepeny tyto Al lišty.
        To RAFI007😒br />
To je toho, u mého pežoutu 406 (asi tak v r. 2000) upadl výfuk někdy ve stáří 3 let v Barrandovském kopci. Já blázen jsem se tam vracel a našel jsem ho pěkně placatý od kamiónů. Byl by to v každém případě strašný risk se ho tam snažit sebrat...
To je toho, u mého pežoutu 406 (asi tak v r. 2000) upadl výfuk někdy ve stáří 3 let v Barrandovském kopci. Já blázen jsem se tam vracel a našel jsem ho pěkně placatý od kamiónů. Byl by to v každém případě strašný risk se ho tam snažit sebrat...
        Tak jak jsem dopadl s tím nejedoucím autem bez záběru turba - byla to prasklá hadice od turba, ztrácel se přetlak, proto auto "syčelo" když mělo brát turbo a nejelo. Oddechnul jsem si, hadice stále jen 400Kč, i když proměření tlaků a diagnostika mě stáli skoro dva tisíce 😞. Ale aspoň to mám v cajku.
        My Lord!
Nevím proč jste utrácel za diagnostiku když jsme Vám ji zde na fóru udělali, minimálně se 3 kolegy jsme se shodli na turbu... >😁 >😁 😁
Nevím proč jste utrácel za diagnostiku když jsme Vám ji zde na fóru udělali, minimálně se 3 kolegy jsme se shodli na turbu... >😁 >😁 😁
        zjistil sem že u mondíka s nastartovanym motorem a vyšlaplou spojlou mi nejak cvrdlika v prostoru motoru při sešlápnutí spojkoveho pedalu cvrdlikaní zmizí ve fordu mi řekli že muže jít o setrvačník prosím o radu kdo měl podobny problem aby my poradil kolik ho stala oprava a co je to za zavadu mam tdci 96kw 6 kvalt 2003 kombi děkuji hodní lide :😉
        Zkus se zeptat tady: [odkaz] . Nejdřív si to přečti (pravděpodobně to tam někde už bude) a až po tom se případně zeptej, jinak bude admin nevrlej.
        mitule: když jsem byl ve Ford Hale kvůli podezření na vstřik, tak mi při tom také technit auto projížděl a řekl mi, že mám také načatý dvouhmotový setrvačník. Prý to není akutní závada, projevuje se např. hlavně při tom, když zhasínáš auto a nemáš vymáčklou spojku, tak ti při vypnutí v motoru pořádně zarachotí. Když máš vymačklou spojku, tak ti to nezarachotí. Prej to není akutní, ale nevím až do jaké míry to nebude akutní... Jinak si přesně nemohu vzpomenout co by to stálo, ale myslím že do 6.000Kč.
        jo vo nem vim to je starej nervak na něj se mužu vys--
        dikas za rady ohledne setrvacníku ste moc hodny no necham to zatim bejt a když se to bude zhoršovat tak se do toho pustim snad to nevodejde na tvrdo hned mrknu se po staršim na vrakači novej ve fordu prej koštuje 19 litru to neni malo plus vymena
        tak ted my psali z www. bospor že setrvak mužou sehnat za 12000 litru a pocitam s vymenou se do 15 vejdu tak jak pujde do tuhyho budu muset šahnout do uspor 😞
        Chci se zeptat někoho,na aditivum do nafty,měl jsem vždy jen benzín a teď jsem přešel na nafťák. Mondeo TDCI 2002
www.stanadyne.com, u nás k dostání např. v Autobenexu, na 120 nebo 240 l nafty. Kombinovaný účinek.
        Jen sem se chtěl zeptat, může se odcházející dvouhmotový setrvačník projevovat také tak, že by šlo hůř řadit? Myslím tím třeba že tam jdou hůř řadit rychlosti, více ztuha, občas vypadávají protože není úplně zařazeno, atp... ?
        Příznaky😒br />
Během normální jízdy motor zdechne a začne blikat kontrolka žhavení. Chvíli počkám, nastartuju a jedu dál. Někdy 50m jindy 200km. Co tomu sakra je ? 😞
Během normální jízdy motor zdechne a začne blikat kontrolka žhavení. Chvíli počkám, nastartuju a jedu dál. Někdy 50m jindy 200km. Co tomu sakra je ? 😞
        Já jsem vlastníkem také Mondea, jen rok 2003 a motor 85 kw. Mám jej od srpna 2006. Asi před měsícem jsem jel normálně po městě a stalo se mi to samé. Po chvilce jsem normálně nastartoval a jel dál. Za ty 4 měsíce se mi to stalo jen 1x. Ihned po tom, co se mi to stalo jsem, šel měnit palivový filtr a ptal jsem se ve Fordu co to může být, ale řekli mi samozřejmě, že to musí na diagnostiku. Ta stojí peníze tak čekám co bude dál. Zatím drží. Uvítal bych jakýkoliv postřeh co můžu čekat nebo co tomu může být. Kdybych věděl něco sám tak se ozvu. Dík
        Nechcete se podívat do druhého podobného vlákna? Možná vám to pomůže: [odkaz]
        Sú tu minimálne 3 diskusie venujúce sa prevážne tým vaším nešťastným hrkoťákom. Nebolo by lepšie keby ste to preberali na jednom mieste? Obávam sa že aj tak nič nevyriešite. Tiež mám tento motor ale na rozdiel od ostatných tam kde má byť. V Transite. Ak budem mať podobné problémy tak nabudúce už len hladký diesel alebo inú značku. Ani na fóre o Octavii sa nerieši toľko problémov s turbom. A to nepoznám v mojom okolí TDI Octaviu ktorá by problémy s turbom nemala.
díky za informace