Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

73 komentářů

Potřebuju poradit při výběru ojeteho auta.Rozhoduju se mezi Octavii a Passatem. Jsem schopny vložit do toho max 230tis ale spíše bych to viděl tak 200tis kolem roku 2000. Chci prostorné auto se slušnými jízdními vlastnostmi prostorem hlavně kufr a verzi 4x4 a motor TDi raději silnější verzi a se slušnou spotřebou. Nemůžu se stále rozhodnout Passat špatně řešena přední náprava je ji třeba měnit co 60 tis ale počitam že bych ji měnil tak max 1krát a to by mě vyšlo na nějakých 12tis co jsem si zjištoval.Octavie nemá moc místa na nohy a Passat je taky pohodlnější. Jsou motory stejné u těchto aut?Myslím že jeden ma motor napříč a druhý má motor podelně. V passatu se mi zdá že s toho motoru je trochu vetší hluk. Maji stejnou spotřebu Octavie a Passat?Kolik se asi pohybuje spotřeba u těchto vozidel v klasické verzi a verzi 4x4?Na co si dát pozor při výběru?Koho mi doporučujete jaký bazar nebo kde je velký výběr? Jaké rizika jsou u těchto aut?

Díky za pomoc
Já mám Octávku Combi 1,8T 4x4 na LPG z roku 2003. Spotřeba plynu je teď v zimě 11 litrů a benzínu 10 litrů. Cena byla v listopadu 2006 310tis, takže asi mimo tvoje požadavky. Já bydlím na vesnici na samotě u lesa, kde je špatně udržovaná cesta. Teď, když napadl sníh, tak si to užívám, vyjede to všechno. Předokolky se ke mě dostávají jen těžko. Pokud můžu poradit, tak doporučuji aby to auto mělo ESP - ASR je málo. Zkoušel jsem na zledovatělém parkovišti dostat auto do smyku, když jsem ESP vypnul, tak se to auto těžce přetáčelo (díky tomu, že se připojili i zadní kola), když jsem ESP nechal zapnutý, tak klidně na plný plyn se to do smyku nedostalo (jelo to jako po kolejích). ASR je dobrý pro plynulý rozjezd do prudkého zledovatělého kopce. Když to vypnu, tak se točí všechny kola (EBD funguje bez závad), ale auto se nerozjede. Jsou to super hračky. Nejvíce mě baví to, že do zatáčky na sněhu můžeš jet klidně pod plynem a vono to neuhne (ale pozor, když to vypneš, tak si rozbiješ držku).
Nekupuj ani Skodu a ani VW. Koncernove auta za velke peniaze. Zbytocne drahe a ani s kvalitou to nie je tak ako predtym. Myslim hlavne VW. Navyse sa kradnu , pretoze su to skladacky.Seat, VW, Skoda, Audi,

skoro vsetko rovnake. Tie auta vidis vsade su vsedne, take sterilne nemecke. Nekupuj to preto ze je to VW- je to prezitok.Mas velky vyber velmi kvalitnych aut od inych znaciek. Ja som riesil presne tento isty problem a kupil som si Alfu Romeo 159 1.9 JTDm 150k High.V takej vybave a za taku cenu nemas ani octaviu. Maju tzv Business paket. Naviac 3 roky servisu zdarma. Auto slape ako hodinky, jazdne vlastnosti, motor , design sa nedaju porovnat s VW koncernom. Co sa tyka kvality, vyborna, Uz to nie je ta AR 156.Aspon Vyskusaj.
myslim ze spousta lidi se AR bojia to PRAVEM, protoze drive ty auta az tak slavne nebyly a chvilku potrva, nez bude nekdo spojovat alfu s kvalitou. nerikam, ze jsou nemecke auta ultrakvalitni, ale aspon maji tu povest, ktera alfe chybi... no a taky me napada, z ceho si ma vlastne tazatel vyborat kdyz ne z koncernu? kolik automobilek nabizi nizsi stredni a stredni tridu s pohonem 4x4??? 😄
pokial chces silnejsiu verziu TDi tak octavka pada...4x4 sa robila iba so slabsim dieslom (66kW neskor tusim 74 kW)...ja mam skusenosti iba s octaviou TDi 66kW ale dvojkolka...priemerna spotreba sa pohybuje okolo 6 litrov (moc setrena nieje a tachometer zacina ukazovat 300 000)
Vzhledem k tomu jak si Oktávky i Passaty drží cenu, si buď budeš muset za TDI a ještě k tomu 4x4 připlatit a nebo se poohlédnout po nějakém starším ročníku. Pokud se nepletu tak Octavia 4x4 combi se začala vyrábět v r. 2000 a to s motory 1.9 TDI 66KW (poměrně slabý, jezdil sem s ním v obyč. liftbacku, natož v těžší 4x4) a s benzíny 2.0 a 1.8 turbo, který je asi nejlepší volbou. Potom přišel 1.9 TDI PD s 74kW a 6ti st. převodovkou. Když ho pak necháš načipovat tak to už solidně pojede.

Já jsem s Oktávkou max. spokojený. Reálná spotřeba při svižné jízdě je kolem 5.5 l. Ale dá se jezdit i pod 5. Při hodně razantní se pohybuje 6.5 - 7.5 l /100 km. Co se týče závad tak po 180 000 km jsou to tyto: zatuhlý mechanismus stěračů, vadný spínač blinkrů a nedávno jsem nechal vyměnit uložení stabilizátoru přední nápravy. Jinak nic. Hodně důležitý je pravidelný servis.

Passata měl donedávna soused, občas jsem s ním jel. Jízda je v něm lepší než v oktávce a taky komfortnější. Ovšem servis a díly, hlavně podvozkové, jsou dražší a zavazadlový prostor nemá proti oktávce šanci, ale to je pochopitelné. Jinak s ním byl spokojený a prodal ho vlastně jen proto, že kvůli práci potřeboval čtyřkolku. Měl motor 1.9 TDI 96kW a spotřebou se pohyboval kolem 6 - 6.5 litrů s velmi svižným stylem jízdy. Passat v této verzi měl oproti oktávce 81kW výhodu 6st. převodovky.

Za 200 000 bych si asi pořídil tu samou verzi co mám teď. TDI 81kW 2000 a nejoto bude mít asi kolem 150 000km. Zkus prohledat Autoscout a Tipcars, ať můžeš porovnat ceny. Jo a pozor na superlevné kusy!! 😉
je to tak nejak jak pise speedy. z tvych pozadavku je zrejme ze se celkove s autem nechystas najet vic jak 100tkm. podle meho nazoru se nafta nevyplati. nejsem znalec skodovek, ale jestli se delala 1,8T ve 4x4 sel bych rozhodne do ni radeji nez do tdi. spotreba az tak diametralne rozlisna nebude a v dnesni dobe kdy je cena benzinu dokonce o nejakej ten halir nizsi nez u nafty bych to vubec neresil. to co usetris na spotrebe das do oprav ktery jsou u ropaku vyssi.
1,8T 4x4 sa naozaj robila...a k motoru 1,9 TDi 66kw nemyslim ze by to bol nejaky strasny lenoch, da sa s nim jazdit celkom slusne (a to nieje iba moj nazor ale aj nazor cloveka ktory inak vyuzival A6 2,5 TDi a daval jej riadne zabrat) samozrejme nikdy z tohto auta nebude cestna stihacka...
No pořád jsem nepochopil tu analogii Octavia = Pasák, kterou žije většina čechů... Octavia je postavena na Golfu, na Pasáku (tedy spise na Audi A4 z roku 1994) je postaveny UZASNY superb, ktery Skoda prodava doted a tvari se, jake to nevyrobila skvele auto (je to pasák s jiným předkem a zadkem)... no a ted konec mych vylevu a trocha neceho, co by se mohlo tykat tehle problematiky... S A4, Octavkou i Pasatem jsem jezdil - s Octavkou mene, protoze ta moje nebyla, ale ma ji kamos a tak to muzu tocela dobre porovnat... Pasat je stredni trida! A od toho se odviji zbytek veci - ma vic prostoru, je to luxusnejsi vuz, je narocnejsi na udrzbu, ma lepsi jizdni vlastnisti, jeho predni naprava, ktera vychazi z napravy v A4, je docela dobra (kdyz ji audi predstavilo, byla to tehdy takova mala revoluce - bohuzel vsak nikdo nepocital s tim, ze mame cesty trosku rozbitejsi nez v nemecku), ale musime pocitat s jiji udrzbou - 60.000 je blbost - ja ji u me A4 menil az při 185 tisicich,ale to uz byla opravdu docela v haji... ale taky je nutno podotknout, ze jsem jezdil na sedmnactkach kolech, ktere asi te naprave na zivotnosti mnoho nepridaly. A na pasákovi je najeto 140 tisic a taky se zatim nic nemenilo, ale je to asi tim, ze je to rok 2002 a ma uz predni ramena vyrabena trochu jinak, nez predchudci... a ted trochu k octavce - je to NIZSI stredni trida, anabaze na golf s poradnou *, aby se to cechum libilo a auto radili nejlepe do VYSSI stredni tridy. Ale ted uz dost pomluv, za to, jaky mam vztah ke znacce skoda nemuze bohuzel automobilka, ale nasi obcane... Octavka je velmi prijemne auto, i po letech pohledne, dily na ni budou opravdu levnejsi nez na pasika, protoze je to vuz, ktery zapada do jineho segmentu. verze 4x4 je skvela. S obema motory (1,8T a 66kw naftou jsem jezdil). Nevim, do čeho bych šel. s naftou se da jezdit pod 6,5 ikdyz se na to trocha slape - a na tech 66kw to auto docela jede, na normalni provoz staci... ve srovnani s novejsimi motory je tato jenotka trochu vice nekultivovana, je to takovy ten surovy diesel, i 81kw uz je na tom o dost lepe. spis bych se rozhodoval podle toho, co kdo potrebuje. ted mam pasika nacipovaneho na 120kw a je to trochu o necem jinem, nez ta 66kw, ale pri beznem cestovani je ten rozdil skoro nevyuzitelny.. po dalnici se s tou 66kw da jet krasne pohodlne 160km/h (maximalka skoro 190), za coz vas dneska uz skoro zavrou a na okrskach sem si oblibil spis cinnosti jako napr. "objizdeni der" nez nejake trhani rychlostnich rekordu... 1,8T je skvely motor,ale dal bych pozor na to, kolik ma vuz skutecne najeto. Taky se musi pocitat s vyssi spotrebou, vyhodou je ale zase nizsi ruceni... nevim do ceho bych sel, jsem zvykly na naftu, ale kdybych byl zvykly na benzin, tak bych sel asi do toho 1,8 T... Pasici i octavky jsou bohuzel strasne predrazene a vetsinou maji i poradne stocene kilometry, takze je nekdy docela obtizne vybrat slusne auto ikdyz je zakladna tak velika.
pokud by auto melo byt na jezdeni po okrskach, jezdeni kratkych vzdalenosti, hledelo by se na to, kolik se usetri pri udrzbe... tak rozhodne octavka... 😄
nebola nahodou octavia 1 postavena na platforme audi a4?a az dvojka je na platforme golfu V...aspon ja som si to vzdy myslel...
nene... je postavena na golf 4... ma shodny podvozek jako A3, toledo, golf 4...
Motory jsou možná podobné, ale kdo si zkusil jízdu s Pašíkem 96kW nechce jinak. Jinak Octavie 81kW dobrý svezení, nakonec pro ježdění do 15tisíc za rok bohatě vystačí i 66kW, ale při takto malém průběhu ročních kilometrů bych volil benzin a to 1,8T Octavie.

Jinak spotřeba Octavie a Passatu je jako provnávat hrušky s jabkama - jsou si podobné ale. . .

Jinak na čtyřkolky všeobecně je dobrý počítat zhruba +2litry spotřebovaného paliva.

Pozor bych doporučoval dát si na všechno, z toho důvodu si troufám doporučit zase z vlastní zkušenosti vůz jen se servisní knížkou.
"kdo si zkusil jízdu s Pašíkem 96kW nechce jinak" - ftip roku. Děsný motor. Kopanec a pak nic (pardon, zapomněl jsem, rachot vždy a všude). Šel velmi rychle z domu. OI 66kW i 81 kW mi přišly svým charakterem o dost přijatelnější.
s tim passatem bych souhlasil.tazatel ale asi nechce nic jineho ne VW group,takze komu neni radno..

vzhledem k vasim pozadavkum na prostor nechapu proc uvazujete o octavii (upozornuju ze jsem ji vlastnil).zvazte zda opravdu potrebujete naftu a ctyrkolku (i kdyz u haldexu se o tom da polemizovat) a hlavne,zda opravdu musite mi jedno z techto dvou aut.. je mnoho lepsich aut za mensi penize!
škoda že nám tazatel neupřesnil nač potřebuje to 4x4. Jestli je z hor nebo jezdí v lehkém terénu nebo si jen usmyslel že je to zázrak a musí to mít...

A taky kolik najede ročně, protože pokud 10-15 tis tak nafta je nesmysl...

A pokud odebereme naftu a 4x4 tak je za 200 tis. nesmysl kupovat vůz z roku 2000 s min. výbavou, když můžu mít o rok dva mladší s daleko lepší no....

Ale Passat a O1, to je hit, to musí mít každý, takže co se divím že..... 😁

K Superbu - no jo, to je vůbec skvělý autí, jen co je pravda, hlavně ta skvělá 2,8 V6 s tiptronicem, to je věc....A ty skvělý ceny v bazarech hm.

je to jen o 100 litrů dražší než konkurence s lepším motorem a chyběj tomu 2 airbagy😁 Prostě je to značka no 😁
no kdyz chce nekdo pasika, at si koupi pasika, kdyz chce nekdo octavku tak at si koupi octavku... je to jen jeho volba... ja jen nesnasim nazory typu "ty woe to nový tédéíčko je woe nářez, lítá to jako raketa a spotřeba pod 5 litrů" a nebo "no ta nová fábie to je asi tak nejlepší co může dneska normální člověk koupit, dávaj dvouletou záruku a ten nový motor má o 4kx víc nez ten predchozí" 8-s kvuli temhle nazorum spousta lidi nenavidi skodu, ikdyz za to skoda preci nemuze - vzdyt je to jen nemecka znacka vyrabejici auta v polsku, na ukrajine, v indii a v cine, ktera vyuziva nasi levnou pracovni silu a blbost nasich obcanu, kteri si neuvedomi, ze za svoje penize dostanou prekopany folksfagn, na kterem si cely koncern nahrabe daleko vic nez kdyby prodal auto vyrobene v nemecku... to ze je skoda levnejsi o par desitek tisic v porovnani s nemcem je sice hezke, ale nezapominejme na 3x lacinejsi pracovni silu, na celkove nizsi naklady na vsechno (propagace, naklady na spravni rezie apod. apod. apod apod), na naklady na dopravu atd.... cechacek si mysli jak neni ta nase uzasna statni znacka dobromyslna a pritom nas akorat kvuli nasi blbosti vysava cely koncern :-! ale jo, budme vlastenci >😁
zmulin
K původní otázce:Jestli už vybíráš z těchhle dvou,tak si kup radši Pašíka.Ještě bych si rozmyslel jestli je vůbec potřeba 4x4 a jestli nebude výhodnější taky v benzínu.Záleží kolik najedeš.
Passat je o třídu výše než Oktávka a taky ve VŠECH parametrech lepší. NESROVNATELNÉ!!!!!!! Bohužel tomu odpovídají i ceny všeho. Pokud na to máš, kup si Passata.
Alois má na auto max.230000kc a chce 4x4.To znamená, že Passata po faceliftu a velkém zlepšení bude těžko shánět.To znamená, že to bude ten první kulatý passat.V tom případě bych jasně volil Octavii, neboť má lepší kufr

Hlavně přístupností je totiž liftback, kdežto passat sedan navíc je Octavia bezpečnější za ty peníze mladší a zachovalejší a o levnějším servise a náhradních dílech ani nemluvě.Výhoda passatu je pouze v místě na zadních sedadlech.Takže jasná volba je OCTAVIA.
Já mám octavii, vcelku jsem spokojen, ale největší problém kvůli kterému jí chci prodat je místo na zadních sedadlech. Když jsem jí kupoval myslel jsem si, sedím ve předu v zadu sedí jen děti a ty se tam vejdou, ale jak jsou v sedačkách tak mají natažené nohy a kopou do opěradel a to i když do dětské autosedačky lezou. V současné době až octávii prodám, tak další auto už nebude z koncernu VW, protože jsou předražené a jiné koupím o 2 roky mladší a z mnohem lepší výbavou.
No vidím že názory jsou různé a octavka převláda.4x4chci s důvodu že bydlim na vesnici a když tady nasněži tka to stoji za to tady auta jezdi jedině za traktorem nebo co maji 4x4 proto tato volba. Kombi s důvodu prostoru potřebuji pro náklady velký prostor ikdyž si myslím že do octávky by se to vlezlo. Nafta je spíše rozhodnutí protože zatím pořád jezdím s autama co jsou na naftu a taky občas se nabídne možnost levnější nafta a pořád diesly maji ikdyž o něco málo menší spotřebu než benzín ale asi na málé množství kilometrů se to tak nepozná. Passat mě přesvědčil hlavně pohodlím, velikostí proto jaksi pořád u mě tak trošku převládá pašík.

Cenu dílů výrazně moc neřeším protože na passata mám ceny dílů téměř jak na oktávku.

Takže pořád nevím do čeho jít. Jsem schopen teda jezdit s verzi 4x4 pod 6,5litru s oběma vozidly při běžné kombinované jízdě aniž bych nějak tlačil na plyn?

Dočetl jsem se i hodně názorů at nekupuju s VW group auto co teda vidíte jako nahražku za tyto auta?
mám zkušenosti s passatem sice jen 2kolka. Měl jsem ho asi 8 měsíců. bylo to 1,9 TDI 74KW. Co se týče toho motoru tak na muj vkus je to slabé. přišel dlouhý kopec a s plně naloženým autem přišel pokles výkonu. Ale zase na druhou stranu žádný problém na dlouhé cesty. Když jsem na to šlapal, tak se spotřeba vyšplhala na 8 litrů. Což si myslím je slušné na to že člověk jede opravdu rychle. Co se týče pohodlí tak sem byl spokojen. Dostakek místa i pro vetší postavu a opět na delší cesty žádný problém. S tímhle motorem je to dost o spotřebe, takže pokud nechceš moc tankovat tak je to super. Ale štvalo mě to, že ve vyšších rychlostech byl hluk přenášen do kabiny celkem vysoký. Dále pak v autě pořád něco skřípalo, vibrovalo, to bylo o nervy. Ale to muže být kus od kusu. Já bych passata spíše doporučil. Jestli sem to dobře pochopil tak ti jde o tu užitkovost, než o parádu 😄 Takže si myslím že tohle je celkem slušná volba. snad ti to trochu pomůže..
Hoj,ano myslím že passat,by byl nejlepší...,taky to ?íkám,ale co já jako ?idi?,který ješt? nevyd?lává >😁 ,se musí spokojit stím co koupejí rodi?e a když já jako (si myslím)znalec ?eknu o Passatu nebo o Octávce,tak to prej ne..!Tak že jestli neexistuje také jiná auta(menší),nevadil by mi i t?eba Seat Leon/Toledo 1,9TD/81kw...!Koukal jsem se na internetu na n?jaké bazary,ale tak nic moc m? moc nezaujalo..!
Hele TOMASONE, jestli tvoji rodi?e mají "jen" 200 litr?, tak zapome? na slušnou Octávku a už v?bec na Passata, o ?ty?kolce si nech zdát. Pokud p?ece do toho p?jdeš, tak to budou ty starší modely (p?ed faceliftem) a budou mít bu? nahrkanejch minimáln? podstivejh 200 tis a víc, nebo to bude mít sto?ený km. Být tebou, tak koupím p?knou Fabii (nebo n?co podobnýho - na to ti rodi?e ur?it? kývnou) a až budeš vyd?lávat love, tak si kup po?ádný auto.
To já ?íkám taky,aby do toho vrazili více než cht?j,že p?kné(ojeté)auto za tohle nekoup?j..!,ale tak co se dá d?lat,musím si po?kat až budu vyd?lávat a fabii nebo Toyotu to fakt ne,to radsi budu jezdit v tom co máme te?,ale stejnak dík za radu..!musím se hold ješt? po ne?em kouknout...!
Tommy100
Ta octavia je podle mne vážně rozumnější volba než passat. :?
Passata neznám, několikrát jsem s tím jel (v létě) a nebyl 4MOTION, takže nevím. V každém případě je tam víc místa a hlavně v zadu, Octávka to je problém. Já jsem Passata nevolil právě kvůli drahým náhradním dílům a té hliníkové přední nápravě, což není tvůj problém. Jinak s tím místem v kufru to u Octávek čtyřkolek (nevím jak Passat) není nijak slavný. To auto má totiž kvůli té zadní nápravě o 100 litrů měnší kufr.
Ahoj,

nejdřív něco o zkušenosti jak s Oktavkou tak s Passatem. S oktavkou I 1.9 Tdi 81kw jsem najel 280t km koupena nova r.v. 12/97, nic závažného jsem ne opravoval, jen běžná údržba, s O I 4x4 Tdi 66kW jsem najel cca 85t km také nova, v roce 04 jsem koupil Passata Tdi 96kW, měl najeto 90t km (dovoz D), přidán chip (115 kW), má celkem najeto 260t km, žádny problém. Obrovsky rozdíl je v systému 4x4, Passat má Quattro z Audi, Oktávka má Haldex a to je dle mích zkušenosti nic moc, na pomalu jízdu na sněhu a do kopce OK, ale na poctivý 4x4 to nemá. O místě v autu a pohodli v jízdě nemá cenu ani psát, Passat jednoznačně vítězí. Oba auta byly Combi. Cena náhradních dílu podobna. Jedině Ty můžu doporučit koupit to auto v D, které vlastnila firma (mají peníze na údržbu a neřeše kolik stoji servis), vždy jsou k tomu servisní knížky a faktury za všechny opravy. Taková auta jsou o nějaký Euro dražší ale máš větší jistotu že je auto v pořádku. Můj názor – jednoznačně Passat.

Přejí Ty nějaký povedeny kus….
Passat nemá HALDEX?
Passat B 5/6 neměl haldex (měl motor podél, stejné jako Audi a také stejní pohon Quattro, jinak by to nebral), až poslední generace Passat má haldex (znovu motor napříč)
OK souhlas
TO nosal a ivan

CHyba lávky - Passat B5/6 nem?l TorSen automaticky.

Sice se ?íká, že práv? kv?lu motoru podéln? uloženému ano,ale není to pravda.

TorSen m?l ur?it? 2,8V6 a 2,5TDI 4motion, naopak mám dojem, že naftový 1,9 má Haldex.

Tedy zcela ur?it? 1,9 PD 96kW, by? s ozna?ením 4Motion má oby?ejný Haldex I,rozdíl oproti Octavce je ve výkonu. Osobn? jsem s takovým najel 4Otis km, a je to Haldex jako vyšitej......
Ahoj všichni

Potřebuju poradit,existuje tady v ČR nějaké auto do 200000Kč,z výbavou?!(VW,Škoda,Seat)A kde popřípadě by se tohle auto našlo..!(sem z Táborska)Dík za odpověď..
->TOMASON: kazde auto je s vybavou...kazde s trosku inou >😁 ...skus trosku hladat na internete napr. tipcars.cz tam najdes urcite par aut...
Tommy100
Jo,dva roky stará fábia 1.4 by myslím nebyla špatná,ne?? 😊
Passat je Prassat 😉 😉 😉
Dobrá odpov?? - to se ti povedlo! A máš v?bec toho Passata?. A co ty nato? "Octavka je Octavka". Já ji mám.
nemám mám Renaulta Mégáne............ 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉
Tommy100
Fabia je Fabia 😁
Seš mafián >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
To pohoda?😒br />
v VW group se používá systém HALDEX pro motory zabudovány nap?í?, a qatrro pro motory zabudované podéln?. Prav? kv?li tom Passat B5/6 má torsen (všechny motory podél) a Audi A3 mé haldex jelikož má motor zabudován nap?í? (stejn? jako Golf IV a Oktavie I, stejní podvozek). Passat B5/6 je mix mezí Audi A4 a A6 (technika z A4 a podvozek roztáhly mezí A4 a A6)
no ivane110 nebudu se s tebou hádat, ale to že Passat B5 4 motion ve verzi

s 1.9TDI a MT má Haldex je fakt. Od roku 2001 VW ozna?uje jako 4motion cokoliv, i když dnes už je to jedno, protože Haldexem zprznili i motor 3,2 V6.

Taky jsem si to s tím motorem nap?í? myslel,ba co více byl jsem o tom skálopevn? p?esv?d?en, ale u VW ?ekli NE. >😁
taky bych zvazil moznost koupit jinou nez koncernovou znacku. koncern jak vsichni vime (i kdyz si to lide s koncernem jezdici nepripoustej a budou me za to hned nadavat) je vzhledem k tomu co nabizi extreme predrazenej.
vyborny prispevok, uplne suhlasim, alebo si zober 5dverovu corolu, poslednu generaciu, zvol dobru farbu, najlepsie cervenu a mas krasne a technologicky spickove auto
no posledni generaci asi opravdu za 200.000 nesezene... a zvlast ne ve verzi 4x4... chtelo by si to obcas i precist prizpevky a nebo alespon dotaz tazatele a ne hned cpat toyotu vsude kde uvidim slovo koncern...
Zdravim

No po?ád ?tu ty p?ísp?vky ale ješt? sem se nedo?et t?eba n?jakou nabídku auta jakože když n?kolik lidi kritizuje VW tak teda jake auto by mohlo postacovat mým pot?ebám v kombi s celkem velkým kufrem, 4x4, do t?ch 230tis, spot?ebov? do t?ch 7litr? a objem mot. do 2,0

Jinak co jsem se tak díval tak t?eba p?ední brzd. kotou?e vyjdou levn?ji než na OCtavii.Jinak ty ceny nejsou až tak moc rozdilne.Ješt pro m? taky duležita v?c aby to nebylo to auto n?jaka tenka plechovka mám se rád a tak chci jezdit v aspo? trochu bezpe?ném aut? nebo myslíte že passat neni moc bezpe?ný že má tenké plechy?

Díky za p?ísp?vky

Alois 😄
To máš těžký, vono těch aut moc není. Resp. by bylo, jenže bud musíš zvednout cenu, nebo ubrat z té spotřeby příp. i nafty...

Protože ojeté SUV a ofroady by se daly....Jnže bud nejsou za ty money, nebo to jsou benzíny a ty jezděj za 2x tolik >😁 Ale to se dá řešit LPG
kdyz uz tak moc trvas na tom dle me v nasich klimatickych podminkach (pokud nebydlis nekde na sjezdovce) pohonu 4x4 tak si kup subaru. o tom ze jak pohonem 4x4 tak i ostatnimi vlastnostmi je to s koncernem nesrovnatelne auto psat asi nebudem ze.
myslim ze navrhovat mu suv je holy nesmysl... octavka nebo passat s 4x4 staci uplne na vsechno a to auto se zastavi az kdyz si sedne na snehu na bricho.. takze jestli se s tim nebude jezdit ve 20cm snehu, tak je to naprosto ok. subaru je nekde uplne jinde - jak cena nahr. dilu, tak servisu a hlavne ve spotrebe... ono je sice pekne mit z casopisu nactene nejake info o tom, jak je subaru uzasne, jak ma nejlepsi 4x4 na svete, ale pak tu 4x4 zivit je neco uz trosku jineho... pod 10 litru by se asi nedostal. S passatem 120kw s 4x4 jezdim dlouhodobe za 7 litru a to se s tim zrovna moc nes.... a nikdy nebyl problem nekam vyjet a nebo s tim, ze by ta 4x4 byla nejaka nevyzpytatelna... jsou to naproste hlouposti - dobre, kdyz si pujdu hrat s autem na okruh, tak me neprekvapi, ze me nekde ve 150km/h v zatacce predjede subaru, ale pochybuju, ze tato jeho deviza je to hlavni, cim by se mel ridit clovek, ktery to auto potrebuje pro rodinu a kdyz mu obcas na prijezdovou cestu k baraku napadne snih, tak aby nemel problem se tam vydrapat...
tazatel se k temto nazorum jeste nejak nevyjadril, ale jak jiz bylo receno v Čr je automat v 99% pripadu zbytecnosti. pokud na tom nekdo trva tak budiz. co se koncernovych vozidel tyce (passatu a octavie obzvlaste) je to takova ceska modla ktera nabizi ve srovnani s konkurenci (netvrdim ze jako obycejne auto je spatne) mene muziky za vice penez. cemuz ja osobne nerozumim. proc si 50 a i vice % cechu kupuje auto za urcite penize kdyz za priznivejsi cenu muze mit auto v te same kvalite. o zajmu zlodeju o koncernove vozy ani nemluve.
kdyz nekdo zkusi 4x4, tak uz nechce nikdy jinak (mam na mysli auto na normalni jezdeni v pripade, ze mam doma jedno auto a ne 3). bohuzel jsem si nevsiml, ze by nekdo krome koncernu vyrabel auto nizsi stredni a stredni tridy s moznosti volby pohonu 4x4... a to hlavne v letech 2001-2002, do kterych spada tenhle prizpevek. at premyslim jak premyslim, bohuzel jsem na zadne auto s 4x4 a spotebou do 6,5 litru nenasel.
v te spotrebe mas pravdu. jenze provozni naklady netvori jen spotreba. kdyz koupis napriklad imprezu 2,0 tak budes s prehledem jezdit do 10l a to co usetris na nafte ( i kdyz jak vsichni vime dnes uz je nafta drazsi o par haleru nez benzin) tak propalis v servisu za udrzbu.

popride je v nabidce celkem dost subaru s LPG.

mimochodem jak se pozna pri bezne jizde s haldexem ze je to 4x4?

jak pises kdo vyzkousel nechce jinak?
4x4 jsem mel u 4 aut tak snad vim o cem mluvim. na bezne cestovani je uplne jedno, co ma auto za system...
tak vidim ze nekdo tady ma zkušenosti a souhlasim s nobodym.Tím díky i za potvrzeni toho co jsem už slyšel a myslím že to je pravda když někdo zkusi 4x4 už nechce jine.No právě ten příjezd ke mně domu je dobry pro traktory a auta s pohonem 4x4.Jasne ze tady jezdi i auta obyčejne ale vidim často jak se morduji a jak ještě jezdi s těma autama baby tak to vypada uplně šileně tím nechci nic narážet proti babam protože myslím si že moje a i některé jiné jezdí celkem slušně a taky i je schopna závodit s některýma řidičama.Zato moje mama ta jezdi jak by byla na baterky no děs a tak mam se rad a i okoli tak chci 4x4 více to drží na cestě a nechci někoho sestřelit ikdyž se to múže stat tak či tak ale myslím že je to menší pravděpodobnost.

Takže jasně chci auto 4x4 kvůli cestám jake tady máme v zimě ikdyž letošní zima je nic moc takže bych to moc nevyužil ale i tak doufám že budu plně spokojeny.Další věc když bych potřeboval nějaký starší díl třeba tak na passata seženu rychleji než na nějake subaru a i nové díly jsou dostupnější a levnější
😁
alois - komu není rady tomu není pomoci

René se ti snažil popsat, že palivo není jedinou složkou provozních nákladů auta. Tak zkus ještě jednou popřemýšlet.

Víš, výhodou Subaru je, že má trochu jinak definovaný spotřební materiál. Věci jako váha vzduchu, silentbloky př.nápravy, palivové čerpadlo apod. v něm jsou až na světlé vyjímky na věky. Jen blbá váha vzduchu stojí na VW cca 10tis. Spotřebou je na tom Subaru stejně jako každé jiné auto této váhové kategorie s pohonem 4x4. Porovnej 2.0 Legacy a 2.0 Octavii a zjistíš, že Subo má lepší motor a nižší spotřebu. S 2.0 Legacy nebo Imprezou neni problém mít dlouhodobý průměr do 9l. Když na to šlápneš, tak samozřejmě zaplatíš e😜resní příplatek, ale kecy o průměru 10, 11,12 litrů jsou jen kecy.

Nevím, kde jsi přišel na to, že ND na Subaru jsou dražší než na VW nebo Škodu.

Story o Passatu se 120kW a spotřebě při dynamickém užívání 7l/100km se opravdu z vesela usmívám. Jezdím s Pásovcem 2.0TDI 4x4, když ho šetřím, pod 7 se dostanu, normálně 8,5, plnej kotel 11-12.
jo za 7 litru... a s grand cherokee 2,7 nafta jezdim za 9 a to je v automatu...
:lol: >😁 >😁
Chtěl bych se hlavně vyjádřit k tomu, co jsi psal o těch dílech apod. Subaru je opravdu dobrá značka kterou uznávám, ale přece jen zkus srovnat ceny dílů na koncern VW se Subaru, nemluvě o tom že na VW není problém sehnat plno dílů z druhovýroby. A taky když se ti něco podělá na VW tak ti to opraví po celé Evropě na každém rohu, nečekáš na díly atd. U Subaru bude problém s tím, že se těžko hledá autorizovaný servis, který ty potřebné díly má a v normálním servisu ti řeknou že si budeš muset počkat až ten díl seženou...

Jo a k těm váhám vzduchu: Mám Oktávku TDI, váhu vzduchu jsem ještě neměnil, ale v servise jsem se na tuto problematiku informoval a řekli mi že kdysi to opravdu vyšlo pěkně draho, ale teď funguje program repasovaných dílů, takže váha vzduchu tě vyjde nějak přes tisícovku, už si to nepamatuji přesně. Silentbloky jsem ještě neměnil (naj. 180 000) a to jezdím po pěkných dírách (chata v lese, záliby...) a často jezdím s úplně vytíženým autem a v servise i na STK vše OK.

K těm nápravám u Passatů může říct to, že soused měl Passata a najel s ním hrubo přes 200 000 a nikdy je neměnil. Kámoška co má A4 (první generaci, přes 150 000) je taky nikdy neměnila. Asi to hodně záleží na stylu jízdy nebo štěstí, ale když už je to třeba vyměnit tak není zrovna nejchytřejší zajet k "měničům dílů" do servisu VW ale do normálního. Četl jsem o tom na netu, od majitele A4, kde si s tím pohrají a vymění jen to požkozené. A pak tě to vyjde jen na 10 000. 😉
2 speedyram

OK uznávám, že servisní síť Subaru je v Evropě nesrovnatelně řidčí než VW/Skoda a dodací lhůty se mohou protáhnout.

Já měl 2 Octavie TDI minulé generace, a váha vzduchu bez problému (obě jsem najel do 100000km), ale silentbloky př.nápravy vrzaly po 30 a měnily se po 50 tis. Je to stokorunová položka, spíš to otravuje jak nejdříve skřípe a pak duní v př. nápravě. Neříkám,že VW/Skoda jsou vyloženě špatná auta, ale těch pravidelně se seroucích věcí je více.

P.S. Taky jsem měl jednu hodně starou Oct.I 1,6 a té se po 150kkm rozpadla rozvodovka (oprava 60tis).....
to Pohodář: tato diskuse je jako 80% vsech diskusi na tomto foru s tematem pomoc pri vyberu auta. prijde tazatel kterej uz je z 99% rozhodnut a jen potrebuje podporit ve svem rozhodnuti, takze vetsinou kdyz doporucis neco jineho tak je to spatne.

k pohonu 4x4. pokud ho tak nutne potrebujes zvolis subaru. pokud si chces zvysit svoje ego napisem na kufru 4x4, tak si kup koncern >😁
kdyz nekdo zkusi 4x4, tak uz nechce nikdy jinak (mam na mysli auto na normalni jezdeni v pripade, ze mam doma jedno auto a ne 3)

Pokud nemas trvale 4x4 tak to pri normalni jizde nepoznas. tudiz mi prijde ze si se bud spatne vyjadril nebo nevis o cem mluvis.
hmm ja uz bohuzel nepatrim mezi ty, kteri potrebuji v zatacce ve 150 na okrsce predjizdet kolony nakladaku a nebo se honit s tunerama nekde mezi vesnicema... spis me jde o to, ze kdyz napadne snih, tak se nemusim trepat o to, kde se zase nerozjedu, kde neprojedu a kde nevyjedu... a na tyhle cinnosti je snad uplne jedno, jaky system 4x4 v aute je... samozrejme kdyz jedu do lesa 15 let starym pajerem, tak si zapnu redukci a drtim pred sebou 40cm vrstvu snehu. na tohle by me asi zadne subaru moc dobr nebylo... kazde 4x4 je vhodne na neco jineho... ja 4x4 nepotrebuju na to, abych si na okrskach dokazoval jaky jsem king, ale na to, abych se dostal tam, kde se dostane v zime tak akorat traktor a nebo na to, abych mel ten system v osobaku pripraveny na to, ze me nekde podrzi a nekde k kopci me trosku pomuze s vyjetim...
a tazatel se neptal na subaru a nebo na to, jakou 4x4 so ma poridit, ale na to, jeslti si koupit passata a nebo octavii - proto jeho otazku nepokladam za neco, cim by si o sam jen sobe samemu dokazoval to, ze si dobre vybral...
to mas pravdu, ale muj dotaz na tazatele znel zda-li opravdu potrebuje 4x4 a jestli ano proc nekoupit opravdove 4x4? ja mu to nerozmlouvam jen se o tom snazim diskutovat. diskuse je o tom ze kazdy ma prostor na vyjadreni sveho nazoru. ja zde pouze prezentuji svuj nazor. to jeste ovsem neznamena ze ho nekomu vnucuji.
ono kdyz se to veme uplne do detailu, tak mi prijde ze tazatel v tom moc jasno nema kdyz se rozhoduje mezi dvouma rozdilnyma autama.
Ted
sir nobody: nechapu v cem je lepsi pajero nez subaru??
No to je bez debat přece passat 😄
Absolutně souhlasím se sir.nobody. 4x4 mám na to, abych dojel domů přes ty naše polní cesty (bydlím u lesa), silný auto nemám na to abych jezdil 220 po dálnici (moje cestovní rychlost je 120km/h) ale na to, abych mohl na okresce předjet kamion a nemusel se strachovet jestli to vyjde nebo ne. Je pravda, že když na sněhu v rychlosti 40 km/h říznu 180°zatáčku, tak to sedí jak přikovaný, ale to už si to člověk jen 4x4 vychutnává, protože s předokolkou to udělat nemůžete - samozřejmě ještě k tomu potřebujete ESP, jinak vaše cesta směřuje do příkopy. Jinak když jsou suchý cesty, tak je pro normálního člověka, ktarý se plánuje vrátit domů v celku úplně jedno jestli to má 4x4 nebo ne.
Ano chtěl bych potvrdit opět že chci nebo spíše potřebuji auto s 4x4 mam pro to několik důvodů.Jeden s hlavních je abych v zimě se dostal k baráku aniž bych musel někde čekat třeba celou noc než mě traktor dotahne domu přes ty naše sněhové cesty nebo silničaři propluži cestu.Když třeba o 7km níž ve městě není sníh u nás už je nebo ještě je snih a tak nebudu auto nechavat někde tam na parkovišti a pujdu domu pěšo.

Jednak taky rad jezdim bezpečně nebo smnažím se jezdit bezpečně a zvlášt v te zimě kdy je třeba věnovat te jizdě max. pozornost tak s takovým autem co má stále aktivní 4x4 je tato jízda zas o něco málo bezpěčnější si myslím ikdyž sem ještě v zimě se 4x4 nejel akorat co jsem slyšel nebo viděl porovnani chovani aut na zasněženém povrchu.

To subaru chci vysvětlit tak nemám o takové vozidlo moc zájem a to hlavně s důvodu dostupnosti dílů sám vím že na takové auta je s těma dílama trošku problém tyto díly se neprodávají tak často tudíž nejsou většinou blízko na skladech a tak bvá čekací lhůta třeba týden a taky cena těch dílů není nízka a starší díly je ještě větší problem sehnat ale jinak kdybych si kupoval nove auto a v okruhu 50km byl by prodejce Subaru moc bych se nerozmýšlel a koupil bych si toto auto protože známý ho má a zatím si ho chválí a věřím že toto auto bude dobré stejně jako v dnešní době spousta jiných aut.
Tak přestaň řešit detajly a kup 1. Když se ti to nebude líbyt, tak to prodáš a koupíš 2hé. Stejně píšeš, že to dlouho mít nebudeš
No dlouhou dobu myslim tak 3-4roky bych chtěl mit auto co ted koupim a pak se uvidi dal.Jak tady byl pořád v příspěvcích návrh o subaru tak jsem se trochu na to dival a fakt je problem sehnat dily cenově slušne a dostupnost u některych dílů trochu problém.Ale pravda je že to pěkné auto taky je.

Jinak zatím všem děkuji za příspěvky