Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

17 komentářů

Prosím o názor, chci si koupit Lybru r.2000-2002 combi, nafta nebo benzín.Díky
Ja by som bral to JTD, mala spotreba a tie motory su fakt spolahlive.

Mam ten motor v mojej AR 156 1.9 85 kW a menim len olej a spotreba je super Nitra - Maribor 5,1 L/100 km

Ja osobne by som bral ten 2,4 JTD ma naaaadherny zvuk, super taha a spotrebu ma tiez OK
Lancia Lybra je moc dobré a pěkné auto, měl jsem Lancie tři a to Prismu1,9 D, 1,9TD a Dedru 1,.9 TD. Náhradních dílů nebo servisu se netřeba bát, vše je stejné nebo podobné s Fiatem, a vše co není stejné ti dovozci do 3 dnů snadno dovezou. Fiatské disely jsou fakt výtěčné po Lanciích jsem měl Bravu 1,9 TD a nyní mám Stilo 1,9 JTD, všechny vždy fungovaly bezchybně, s nízkou spotřebou a nadprůměrným výkonem. Pouze jednou se mi u první Prismy stalo že jsem v zimě nenastartoval, ale bylo to krátce po revoluci a natankoval jsem nějaký topný olej za cenu nafty a v -3 stupních vše zamrzlo. To ale nebylo vinou auta. Tehdy ještě nebyly ohřívané filtry. Dedru jsem prodával když měla najeto 250 000 km a byla bezvadná, turbo ani vstřiky neměněny, tlumiče pérování, podvozek vše orig. Tak pohodlné a luxusní auto jsem od té doby neměl, škoda že se to sem ofic. nevozí, ihned bych do ní šel. Ojeté auto ale již nechci.
Na tuto temu tu uz bola rec. Skus pohladat starsie temy.
az tri kliknutia 8-s

[odkaz]
...no nevím, já bych největší plus u Lybry spíš uvedl, že s Prismou a podobnými průsery nemá vůbec nic společného, krom znaku. Prisma byla těžkej průser snad po všech stránkách (byť měla vynikající podvozek), ale Dedra už byla dobrá hlavně ve II. generaci 94> (i když podvozkově na Prismu neměla). Motoricky se sice TD a TDS motory Fiatu nemohly ani omylem měřit s německými TDI se sdruženými vstřikovači,. přesto byly celkem spolehlivé (na svoji dobu). Výhodou Lybry proti 156 je vyšší spolehlivost (v německu považována za jedno z nejspolehlivějších aut na trhu), benzinové verze 1.6 a 1.8 jsou velmi spolehlivé, motory robustní (u 1.8 max, sem tam zazlobí variátor), byť na dnešní dobu přeci jen rochu žíznivější. 2.0 20v a JTD občas potrápí elektronika Bosch, ale překvapivě méně než u AR, BMW nebo MB. U JTD 2.4 občas u prvních sérií zlobilo VTG (natáčení lopatek turba), ale pozdější verze tím už netrpí. Lybra je proti AR 156 prostornější, má robustnější podvozek, kdy u motorizace 2.4 JTD netrpí tolik přední náprava jako u AR (což je dáno i větší pohltivostí měkčího odpružení), neslepnou ji světla (Hella) a má podstatně lepší ventilaci. Přitom má Lybra vynikající podvozek - ač měkký, perfektně vede kola a v horských úsecích je až s podivem, jak dobře zatáčí. Je slušně vybavená, interiér je kvalitní a pohodlný. I přes neatraktivní design považuji za povedenější auto než například AR 156.

Poslední generace Lancií jsou obecně velice spolehlivá a dílensky velmi dobře udělaná auta, ale vážné problémy se dají očekávat se servisem, byť ceny a dodávky náhradních dílů jsou příznivé. Navíc jakýkoliv papír od zastoupení Fiatu je problém a další problémy lze čekat v případě likvidací pojistných událostí.
To: Magic

V době kdy byla Prisma a Dedra Němci o sdružených vstřikovačích PD ještě nic neveděli, vše bylo řešeno s předkomůrkou a první motor seriového provedení do osobních vozidel představil Fiat pro typ Croma 2,5 TD a 2,0 TD. Je pravda že v té době byly Fiatské motory dost hlučné ale zase dost rychlé. Jinak Prisma v té době vůbec nebyl průser, bylo to vysoce luxusní na svou dobu nezvykle vybavené a rychlé auto, Delta s baťohem. Všichni používali stejné rotační čerpadlo Bosch. Jenom na okraj, u ostatního souhlas. Benzíny neznám, s benzínovým pohonem jsem skončil u BMW 316 a již dále nechci ani vidět.
S PD přišli v roce 1988 u Audi. To byla Prisma ještě ve výrobě a Dedra přišla až v říjnu 1989 a přesto v porovnání s Audi se zastaralým motorem TD. Ale ty motory špatný nebyly, jen nemohly Audinám konkurovat.

Prisma byla opravdu nepodařené auto. Nikoli konstrukčně, protože nabízela při malých vnějších rozměrech dost místa, byla celkem pohodlná, variabilní a měla naprosto vynikající podvozek.

jenže byla vyrobená z nekvalitního ruského plechu, na němž se už po 5-6 letech vyskytovaly velké problémy s korozí, byla náročná na uložení náprav, trpěla soustavnými a vleklými poruchami elektriky, které často vedly k jejímu kompletnímu vyhoření (dráty byly tenké a hodně se zahřívaly), bylo naprosto normální, že člověk stáhnul okénko a už jej nezavřel, nefunkční centrál nebo osvětlení byly na denním pořádku i u relativně nových aut.

U těch TDček sice odcházely čerpadla, praskaly hlavy, limitní byla životnost turbodmychdla a projevovaly se další typické problémy naftových motorů té doby - Fiat patřil k tomu lepšímu, co bylo k mání a velká část výrobců na tom byla podstatně hůř. Například Alfy 2.5 TD s VM Motori, BMW 524 TDS a další.

Dedra už byla zcela jiná kategorie, byť první generaci dokázala elektrika taky dost potrápit a u benzinových motorů 2.0 8v se vyskytovalo dost problémů, nešťastná byla tato verze s digitální přístrojovkou. Druhá generace byla už ale naprosto vychytaná, spolehlivá, výborná.

Lybra je podle mého názoru jedním z nejpovedejších současných aut své třídy, i když nepatří k nejkrásnějším. Opět bych hlavně chválil podvozek, komfort a výbavu, ale i celkové zpracování, materiály i spolehlivost.
tedy tady s terbou musim naperosto nesouhlasit.... ja libru kombi povazuju za krasny auto... 😄 ten zbytek nevim... ale tesi me ze je spohliva,... a ze jsou i ostatni nove lancie,,, protoze to rozsiruje vyber moznosti...

ale slysel jsem od svou ruznych majitelu, ze na lancie je ukrutne drahej servis u nas... vymena spojky 16.000.. mozna se mylim kdyz mi to prijde vic nez je bezne... ale prijde mi to hodne... a vedlo me to ke strachu... ze lancie je proste draha... navic se u nas oficialne neprodava...

kde se magicu srvisuje tvoje alfka...? A kdybych mel AR nebo lancii... (praha...) bylo by mozny se doml aby mi ji tam taky opecovavali...?
drahym jsem myslel vysoke ceny za bezny servis... Spojka, brzdy, tlumice, zaveseni, rozvody ..

sice pokud to udelam, budu mit samozrejme klid na delsi dobu, ale jsou to penize (sice do kazdy ojetiny..vyjimky snad mozna v pohadkach a vyjimecni klikari...) kteri budu muset dat, pokud to ma jet rovne a chovat se to podle ocekavani... a ma li to stat vyrazne vic nez jinde... vyvstava otazka zda neuvazovat o necem jiem, mladsiho data a podobne...

ovsem je pravda ze jsem slysel konkretne jen o te spojce a zbytek jsem si "domyslel"

vubec nechci mluvit o vecich jako stavitelny Boge a derovany kotouce...tyhle veci zase za svoji cenu davaji "jistou" pridanou hodnotu ...
taky je fakt ze Lancia ma byt italsky BMW... snad se to nikoho nedotkne ... 😄 jenze jedna z vyhod italsky techniky je ze nabizi to co bavorsti nebo svabsti za mene penez .. jinak a treba i lepe...
no tak to jsem si tu nebetycne zaplacal .... ale samotnyho me to zajima.... berte tedy me pripominky spise jako otazky... nez jako rypani
To: Magic - Skutečně s PD přišel WV v roce 98. Audi v roce 89 představila představila klasické TDI t.j. rotační čerpadlo a pevné turbo, vstřikované přímo. Motory byly montovány do Audi 100 a byly nebývale hlučné a závadové. Výrazně lepší pak byl Fiat u modelu Croma 2,0 a 2,5 TDI. A buď ujištěn, že Dedra diselové Audi 1.9 ujela kdykoliv jsem si vzpoměl.
magicu,jsi si jisty ze to co melo Audi uz v roce 88 byl system PD? ja mel za to,ze to byl klasicky primy vstrik rotacnim axialnim cerpadlem (Bosch EDC) a cerpadlo tryska je zalezitost zhruba z roku 97

...jinak aby to nebylo uplne OT - s chvalou lybry byl souhlasil (i kdyz jsem si nedavno zvolil alfu) byt starsi,byla to spis lancia 😄
Ital: věřím ti, že Dedra Audi 100 ujela, už jen výkonová hmotnost tomu napoví, ale to nemění nic na faktu, že u Audi měli tenkrát nejpokrokovější motor své doby, nepočítám-li Cromu. Na označení "přímý vstřik" u nafťáků jsem alergický, protože "nepřímý" vstřik neznám - ten používaly/používají benzinové motory. Raději bych se držel ozn. komůrkové a bezkomůrkové diesely.

JB: spojková sada Valeo stojí komplet kolem 7.000 kč s DPH pro konečného zákazníka. vepředu je jen jedno příčné rameno jako bylo u Kappy, kované a stojí kolem 3500 Kč/ks, kuláky jsou po pětikilu, celá rozvodová sada vč. napínáku od SKF stojí kolem 5500 Kč, žhavicí svíčka taky kolem pětikila, tlakovej snímač sání vychází kolem 2.000 kč, snímač průtoku kolem 2500 Kč, vodní pumpa 1500, tlumiče na to vychází od 2 do 5500 Kč, žádný elektronický Boge tam nejsou. Jsou na to děsně drahý origoš světla Hella, ale Carello dělá náhradu za skousnutelných 5.000 kč/ks, a nevyrábí se na to prakticky žádná plechařina coby náhrada, takže v případě rány je nutno kupovat originál díly.

Nepřijde mi to jako drahý, samozřejmě výměna spojky na 2.4 JTD je pěknej vopruz, takže záleží na tom, co si kdo řekne za práci. Pokud jsi z Prahy, někoho bych ti doporučit i mohl.
magic: ... budu to drzet v patrnosti s touprahou... ted v praze bydlim a nezda se ze bych nekam brzy mizel... diky...
U Dojáčka v P.10 mají vyvěšený v přijímací hale část ceníku prací a za výměnu spojky na Maree 2,4 chtějí cca 7,5 t. Kč asi jen za práci. Na kolik to skutečně vyjde nevím, ještě jsem neměl žádné auto tak dlouho abych musel měnit spojku.

To. Magic - běžně se v literatuře užívá v popisech u diselů výraz nepřímý vstřik ve vztahu ke komůrkovým motorům, přímý vstřik jako zjednodušený výraz pro přímý vstřik do spalovacího prostoru. Mě se toto zjednodušení docela líbí protže vcelku vystihuje systém a proto je používám. Vzhledem k tomu že zážehové jednotky mě nijak příliš nezajímají tak to podvědomě beru jako jasnou věc i když odborně technicky je to trochu jinak.