475 komentářů
0
Za kolik se dá sehnat nejlevnější synťák? Může se na synťák jezdit o trochu déle než na minerální olej?
0
Asi nejlevnější syntetika je od Parama,Trysk Racing-230,-Kč.Záleží ale do,jakého auta a potažmo motoru ho chceš dát a jak s tím motorem budeš jezdit.Pokud je motor v dobrém stavu a nemá moc najeto tak je možno-pokud má najeto tř.přes sto tis.tak by bylo lepší motor napřed pročistit polosyntetikou a potom dát syntetiku).Obecně vzato pokud motor neustále jede ve studeném režimu (start-krátká jízda)nebo ho honíš v otáčkách tak ti syntetika zabrání zvýšenému opotřebení motoru,ale prodlužovat výměnný interval se obecně nedoporučuje,pokud to výrobce auta výslovně neuvede. Pro mfilipa -nejlacinější minerál pro Formana a Bravu s hydroštelema stojí 62,-Kš-Paramo Trysk super.Jinak Ceressoft-kelímek 500 gr.kolem 20,-Kč a Lukana kolem 35,-Kč za litr.
Nedejte se zlákat řečmi díleru aut,že ich olej který oni dodávají je nej a pokud tam dáte iný tak motor to prý pozná a múže se zadřít.Chtel sem dat do vozu plnou syntetiku od slovnaftu a mechanik,že to se zadře.Tak mi to vymněnili jinde a motor kupodivu jel jak hodinky a fokonce mněl aj spotřebu udávanou výrobcem.Samozřejmně,že se jednalo o plnou syntetiku
V servisu Skoda si taky rvali vlasy, kdyz jsem jim rekl, ze misto jimi doporucovaneho mineralniho Castrolu za 160 Kc/l jsem tam dal slovensky Madit za 250 Kc/ 4 litry. Do Bravy jej dam asi taky, protoze mi z minule vymeny zbyl.
Ne všechno co je ČESKÉ je špatné.Napřed se musí porovnat viskosní klasifikace olejů a potom se rozhodnout.Samozřejmě ,že každý servis má uzavřenou smlouvu s jinými výrobci a dodavateli olejů doporučených výrobcem auta.A zisk s dražšího oleje je vyšší.Takže se může stát ,že cena Castrolu je skoro 3x vyšší než u českého oleje stejných kvalit.Pokud mohu doporučit požadujte v servisu české oleje schválené a doporučené výrobcem konkretního auta.Například-české syntetiky jsou schválené i pro taková auta joko Porsche apod.
Porovnávat je třeba nejen viskozitní klasifikaci (SAE...) ale hlavně výkonnostní (API S../C..)!Na obalu jsou i firemní specifikace např.VW 501.00,MB atd.
To s tou Lukanou jsem uz taky nekde cetl ... Mas pocit, ze slovensky mineral Madit ( tusim S 2000 )je spatny ? Kvuli cene ? Tu cenu neber vazne, koupil jsem jej pri nejake slevove akci v Makru. Normalne stoji kolem 390 Kc/4 litry.
Smozřejmě ,že je Madit dobrý(taky je schválen pro Porsche,BMW apod.) -je ještě lepší než tř,ten Tryk Racing.Ale to je taky dané viskosním rozpětím oleje.Ten Madit má tuším 0-40W a Trysk 5-40W.Oba jsou syntetické ale ten Madit je práve proto dražší než Trysk nebo Mogul.Nevím co je to za mánie pořád dávat do motoru syntetiku ,když někdo jezdí s lehkou nohou ,nemá časté studené starty jako tř mfilip.Je to asi reklamní horečka prodejců olejů."Dopřejte svému milčkovi to nejlepší"Ale to nejlepší nemusí bý laciné.A zpočítejte si kolik si za rozdíl koupíte benzínu,protože v servisu vám ho vymění stějně po
ujetí km. předepsaných pro auto.
ujetí km. předepsaných pro auto.
Více informací o olejích najdete na adresách : www.koramo.cz /www.paramo.cz / www.slovnaft.sk / www.kmoch.cz-tam je i ceník.
Olej co sem dal do toho motoru byl Madit Mystral určen pro velmi zatežované vysoce přeplnované motory.Auto s ním jede jako hodinky.Je určen jen pro diesely.Mohu vŕele doporučit
Oleje Madit používám už 3 roky. Nejdřív jsem používal Madit turbo plus v Žigulovi. Jel jak drak, ale za 14 dní byl olej fuč. Teď mám Sierru 1,8TD a mám tam taky Mystral - zatím jen týden, ale šlape líp jak s Valvolinem. Jinak kámoš používá oleje Madit v Renaultech už od roku 1990 a nemůže si to vynachválit - jak kvalitou, tak cenou.
Používám tuhletu syntetiku - běžná cena kolem 460Kč a motory si nestěžujou. Nejsem ale šílenec, co do toho cpe takový prachy, mám ho po 100Kč/litr v originál balení. Když není, leju tam M7A😱 - rozlejvanej ze sudu do flašek od Dobrý vody za 50,- a žádný auto zatím nic nenamítalo, na chodu motoru jsem taky nic nepoznal. Zatím žádnej motor se mi nezadřel a doufám, že to ani nemá žádnej v plánu.
Super cena, docela usetris. Ja muzu za 100 koupit akorat nejaky mineral, ale kdyby mi nekdo tak nabidnul syntetiku za 100 ...
To máš dobrou cenu já jsem přešel z VAT SynGold 5W40 (dle prodejce Elit rozlévaný Valvoline, který se prodává pod značkou výrobce obalů) na Esso 5W40, který prodává Škoda jako orig. náplň. Akorát ho neberu za jejich zlodějskou cenu přes 300 Kč ale za velkoobchodní cenu 180. Pokud se týče té ceny za minerální obstarožní Castrol GTX3 v servisech, tak ta cena je dost nechutná.
jiri1 davas velmi vysokou vyskozitu 50w je uz zavodni olej pro normalni provoz to muze snizit vykon motoru ....F1 jedou plnou synt.15w 50w normalni provoz staci 5w40w 0w40w
Nevím jak F1, ale okruhový auta nepoužívají oleje, kde by druhá cifra byla pod 60. Na první cifře nezáleží, protože nejezdí se studeným motorem. S tím, že 15W40 (při opravdu tuhé zimě 10W40) bohatě stačí 99% aut souhlasím.
Vpadnem vam tu do debaty.Aky je nazor na nove Castroly,long protection napr. TXT magnatec 5-30.Ta 30ka mi nereze,ved ten olej musim uvariť, ked mam tazsiu nohu a spolahnem sa na 30000km vymenný interval,tak po cca troch výmennach je motor zrelý na GO.Dokonca, ze je to iba jedinný olej doporucovany schvaleny vyrobcom do turb(TDI,T) a la VW.To fakt maju vylepené v značkovom servise VW.Nepoviem ked už, tak ako to má vyriesené sedmicka BMW.Ano dlhý interval,ale nie pravidlom,kvalitu oleja priebezne meria špeciálny senzor v olejovej vani.A može sa stať, že namiesto 30tis km,hlási uz pri 12tis výmennu oleja,podľa "nohy".Čize ak 30000 km interval,tak podľa spôsobu jazdy,nie!!.A podobne superolej Castrol SLX,ta nula je dobra v zimnom období,ale ta 30-tka, to je pre paničky.Inak jazdim Valvoline synpower 5-50 a nadmieru som spokojný.A cena 245 sk/l.Chlapci,ale velkoobchod(ale aj tak do 300Sk/l).Neviem vy čo tu plačete pre ceny,preco si nechytite mechanikov v znač. servisoch.Ja som mal Castrol 10-60 RS-ko za 200Sk/l,nehladiac na etickú stránku veci.
to je právě ten rozdíl mezi etickou a estetickou stránkou věci; k té estetice: taky by mi nevadilo, kdyby ten olej byl třeba v piksle od rajčat, kdyby byl perfektní; no a k té etice... to je asi věc každého a pak taky těch, co jsou za to placený z rozpočtu min.vnitra, a pak možná i těch, kterejm to není jedno nikoli proto, že by záviděli, ale proto, že jim třeba taky vadí, když někdo jezdí veř.dopravou načerno, odlehčí tel. automatu atd....
andy220: Andy, ten senzor nemá jen sedmička, ale všechny novější (rozuměj 10 staré) BMW..., je to na principu viskozimetru, který se kalibruje, když se resetuje oil-service interval...
Zajimave je, ze napr. original olej pro Hondu Integra (toci max. 9000ot/min) je 10W30, rozhodne ne 10w50. Cim ridsi olej, tim mensi pasivni odpory a zaroven i mensi ohrivani oleje ve vyssich otackach. 10w50 musi zakonite klast pomerne velky odpor, pomalu proudit a odvadet teplo, takze jeji vetsi maz. schopnost pri vysoke teplote prevazi zapor vyssich ztrat. Znate nekdo znacku Redline ? Da se u nas nekde sehnat ?
Vies to druhe číslo viskozitneho rozsahu udáva,do akých vysokých teplôt si olej nemení svoje vlastnosti.Čiže tá 60tka znesie vyššie zaťaženie,ako 30tka.Takže 60tka je "výkonejšia",ako 30tka.A to čo plácaš o pomalom odvádzaní tepla,prúdení a odporoch,rednutí,nehnevaj sa to je blbosť.Preštuduj si odbornú literatúru.A olej 5-50 je určite lepší,ako 0-30.Ten má diskutabilnú výhodu v zime.Ale rozdiel v minimalnych teplotach je ti k ničomu,pokiaľ nejazdíš na Sibíri.Neviem presne,mám tabuľku.0 tuhne pri -40C
a 5 možno -30.Apropo závodné oleje majú viskozitu 60 a viac,čo pri bežnej premávke samozrejme nevyužiješ.V každom prípade si jazdi na svoju 30tku.Ja mám na šestnásťventile(180PS) 180 tis km,kompresie a tlak oleja mám vynikajúci a jazdím na takýchto olejoch.A nazáver.Zhodli sme sa s jedným zbehlým,že tieto long-oleje sú pre ľudí s kľudným štýlom jazdy,aby sa nemuseli nabehať toľko do servisov.
a 5 možno -30.Apropo závodné oleje majú viskozitu 60 a viac,čo pri bežnej premávke samozrejme nevyužiješ.V každom prípade si jazdi na svoju 30tku.Ja mám na šestnásťventile(180PS) 180 tis km,kompresie a tlak oleja mám vynikajúci a jazdím na takýchto olejoch.A nazáver.Zhodli sme sa s jedným zbehlým,že tieto long-oleje sú pre ľudí s kľudným štýlom jazdy,aby sa nemuseli nabehať toľko do servisov.
Jak velky je prumerny interval na vymenu oleje, ktery doporucuji vyrobci ? Myslite, ze spotreba oleje 1l/15000km je ok nebo s tim mal neco delat ?
Dik.
Dik.
- interval výměny různě - dneska přibližně od 10 do 20t km, běžně kolem 15t km - je to velmi různé podle konkrétního motoru
- spotřeba 1l/5000 km - dá se říci totéž, ale u dnešních aut z doby kolem roku výroby asi tak 1994-7 by to ještě mělo být povětšinou vyhovující , ale i tak je to různé podle konkr. motoru a jeho stavu, tj. kolik má už najeto (si myslím; já se do toho zatím vejdu a podle všeho je to zatím OK)
- spotřeba 1l/5000 km - dá se říci totéž, ale u dnešních aut z doby kolem roku výroby asi tak 1994-7 by to ještě mělo být povětšinou vyhovující , ale i tak je to různé podle konkr. motoru a jeho stavu, tj. kolik má už najeto (si myslím; já se do toho zatím vejdu a podle všeho je to zatím OK)
Myslim, ze interval vymeny oleje je pro kazdy typ motoru jiny. Treba Felicie 1,9 D ma 7500 km, ostatni koncernove diesely 15 000, Punto II 1,9 D 10 000 km. Pokud si nejsi jisty, zeptej se u vyrobce. V posledni dobe je trend u novych aut vymena oleje po 30 000 km pri pouziti plne syntetiky. Co vim tak treba, kdyz se v roce 95 zacaly prodavat Bravy, byla vymena oleje po 15 000 km a v roce 98 ji zvedli na 20 000 km. Byl jsem prekvapen kdyz v knizce od Hertzolda bylo pro muj motor 1.8 napsano, ze spotreba oleje do 0,8 l / 1000 km je v poradku.
Na mém BMW mám spotřebu 0,5l / 1000 km a do teď jsem si myslel, že je to moc. Tekl mi trošku olej pod víkem ventilů, ale to je teď v pořádku. Ještě musím vyměnit těsnění dříků ventilů, protože se mi zdá, že to trochu kouří. Není ta knížka s názvem "jak na to"? V té jsem se dočetl, že u mého auta je spotřeba 1,5l /1000 maximum. V originále (v manuálu) je sice jen 0,8 /1000, tak pak tomu věřte. Když bych měl 1,5l tak bych snad ani olej měnit nemusel.
Jo je to ta knizka, schvalne jsem uvadel, ze to neni od Fiatu.
A co máš Kupco za BMW? Já mám starou 524TD a na 10.000km nedolejvám vůbec nic a to mi olej trochu teče na několika místech a motor už taky není nic moc, taky už má dost za sebou. Samozřejmě, že před výměnou je tam úbytek, ale ne takovej, abych musel dolejvat. Taky si myslím, že to nežere olej, protože motor taky zbytečně nevytáčím - hodně málokdy to točím přes 3000ot/min, není to vůbec potřeba a při rychlosti 150km/hod to má otáčky lehce pod 3000.
Mám 320i E30 (87). Musím ale udělat co jsem popsal a ještě navíc rozvoďák. Nějak se mi do toho nechce. Asi budu línej. Ale příští týden musím.
Já jsem před měsícem vyměnil Castrol GTX3 za ESSO. Co vy na to? Mé auto je Škoda Felicia 1,3MPI
50 KW a má najeto 90000 km. Zatím jsem s ním spokojený. Slyšel jsem, že má prý vysokou čistící schopnost a viděl jsem to na jiných autech. Cena je dobrá.
50 KW a má najeto 90000 km. Zatím jsem s ním spokojený. Slyšel jsem, že má prý vysokou čistící schopnost a viděl jsem to na jiných autech. Cena je dobrá.
Castrol GTX-3 je předražený, obycejný minerální olej. Daleko lepší je např. tuzemský polosyntetický Mogul 10W-40, který je někde za stejné peníze a někde i levnější než Castrol GTX-3. Já osobně používám u své Felicie 1,3 MPi Mogul Forte Racing 5W-40 bratru za 960,- Kč (Benzina) a jsem spokojen.
Jsem vcera videl Madit Super 2000 za 129,- Kc/litr, tak jsem neodolal. Valvoline bude priste, ted je treba vyjezdit nepouzity olej z minule vymeny. Jinak nejsi z Ostravska, mel bych pro tebe nepouzity, original zabaleny 1 l Forte Racing za 200 Kc, taky z minule vymeny ?
Mam pred vymenou oleje a muj motor si zada 4,3 l. Z minule vymeny mi zbylo 1,125 l Madit Super 2000 ( polosyntetika M7AD Plus ). Takze porebuji dokoupit jen 3 l vyse uvedeneho oleje, ktery stoji 149,- Kc/ l. Jenze za 150,- Kc/l uz mam polosyntetiku od Valvoline ( Dura Lube ) nebi od Fina. Ale toho bych musel koupit 5 l, ale pristi vymenu bych uz koupil jen 4 l. Navic prodavac rikal, ze kdysi tento Madit bral, ale ze lidi to nechteli, protoze s tim nemeli dobre zkusenosti. Vsechny oleje jsou 10W-40. Jak byste se rozhodli vy ? Ja myslim, ze Valvoline je Valvoline.
ono kromě názvu oleje by na té pixle mělo být ještě spousta dalších písmenek, které určují kromě viskozitní třídy ještě spoustu dalších věcí - nevíte někdo o nějakém webu, kde by bylo srozumitelně (takže nejradši česky) popsáno, co které písměnko znamená?? - no a pak by se dalo soudit i na kvalitu obsahu té pixly - měly by být objektivně porovnatelné všechny potřebné charakteristiky, a když tam některý z těch písmenek nebudou, je to taky charakteristika
Nevím, jak je na tom Valvoline, ale mému motoru moc chutná (obrazně - ne že by ho žral 😉))...) Valvoline 5W-50.
Ja mam Felinu 1.3MPi a hned pri prvnim servisu jsem tam zacal lit Chevron 10W-40 a nemam zatim problemy. Dokonce pry i vyhovuje vetsim standardum nez treba Castrol, ktery napr. u dvojtaku zanasi docela slusne vyfuk ! ( vlastni zkusenost )
BTW: take jsem jednou zkusil syntetiku 5W-50 a zdal se mi hlucnejsi !? Co vy na to, je to subjektivni dojem nebo fakt ?
BTW: take jsem jednou zkusil syntetiku 5W-50 a zdal se mi hlucnejsi !? Co vy na to, je to subjektivni dojem nebo fakt ?
Idem prave na vymenu oleja do Octavky (2.0) a mam na vyber - dat tam bud Aral alebo Castrol (oba plne synteticke). Myslite, ze je rozdiel, ktory tam dam, alebo je to jedno ? Doteraz som mal Aral.
Diky za odpoved.
Diky za odpoved.
Mam Castrol GTX3 protec a silne uvazujem, ze ho za nieco vymenim. Ako sa sprava ARAL?
Jen chci říct, že jsem ten castrol měl v 1.6 Kadettu 18 000 km (nedopatřením) a bylo vše v pohodě. Při výměně vypadal líp než mogul z tátovy Škodovky po 10 000km.
Ahoj 8888. Vykasli se na ARAL a Castrol. Jsou to pekny sracky. Bratranec dela v Koline v Mogulu. Kup si jeho vyrobky. Pouzivaji aditiva od Shellu. Podle nej jsou nejlepsi. Ja mam osobne synteticky MOGUL RACING PRO cca 1300 Kc/4 litry. Motor si prede, je min hlucny a projevilo se to i na spotrebe benzinu - 0.5 l. na 100 km.
Mno jo, ale mel ten olej stejnou specifikaci ? Je mozne, ze ve Skode byl mineralni a v Kadetu zase polosyntetiku. Jinak jsem kdysi mel Mogul Forte Racing ( plna syntetika ) a po 20 000 km mi nepripadal spatny. Cert vi co je nejlepsi. Jaky byste mi doporucili prevodovy olej ? Potrebuji SAE 75 W specifikace API GL-4. Zatim jsem narazil jen na Gyrol 80 W od Parama. Ma nekdo proti nemu neco ?
slusne je probrana problematika motorovych oleju
na [odkaz]
Krome toho,ze jsou tam vysvetleny posledni normy(vcetne VW,MB,ML),daji se nektere oleje(ESSO) koupit na Inetu,za ne zrovna nezajimavou cenu.
Interaktivnim vypoctem si muzete pohrat,jakou cenu zaplatite za ruzne typy oleju pri stejnem probehu(nebo vyssim - to si zadate sami).
A libi se mi jejich motto😒br />
"Co nakonec rozhoduje při výběru prvonáplně u motorů osobních vozů - značka oleje, nebo cena, za kterou je výrobce oleje výrobci vozu olej ochoten dodat ?
Nelamte si s tím hlavu."
na [odkaz]
Krome toho,ze jsou tam vysvetleny posledni normy(vcetne VW,MB,ML),daji se nektere oleje(ESSO) koupit na Inetu,za ne zrovna nezajimavou cenu.
Interaktivnim vypoctem si muzete pohrat,jakou cenu zaplatite za ruzne typy oleju pri stejnem probehu(nebo vyssim - to si zadate sami).
A libi se mi jejich motto😒br />
"Co nakonec rozhoduje při výběru prvonáplně u motorů osobních vozů - značka oleje, nebo cena, za kterou je výrobce oleje výrobci vozu olej ochoten dodat ?
Nelamte si s tím hlavu."
Asi už se to tu někde probíralo, ale přece jen se znovu zeptám. Myslíte, že je dobrej nápad přejít z minerálu na polosyntetiku u auta, který má najeto 150000 km (konkrétně Sierra 2.0 DOHC). Nenadělá to víc škody než užitku? - Syntetiku bych se neodvážil, ale polosysyntetiku nevim nevim.
Maxipse, ja jsem taky presel z mineralniho na polosyntetiku po 100 000 km, ale vubec jsem nepremyslel, ze by to melo vadit. Vyvedte mne z omylu. Mam Felicii Diesel a minim ted menit oleje po 10000 km oproti puvodnim 7500 km.
prodloužit interval výměny výlučně podle údajů na olejové piksle se mi zdá dost odvážné. Vycházím z toho, že výrobce doporučil kombinaci motor+olej, když vyměníš jen olej.....(??), interval se dá určitě o něco prodloužit, ale spíš tak o +- polovinu rozdílu v intervalech výměny psané na těch olejových pikslách ((je to pouze moje laická úvaha, bez jakéhokoliv technického zdůvodnění))
V životě jsem neviděl pikslu od oleje, na které by byl výměnný interval. Jakékoliv prodlužování výměnné lhůty oproti předpisu výrobce je pouze na vlastní nebezpečí majitele.
V BMW 524TD s motorem po smrti, nicméně stále v chodu používám olej Mobil Delvac - syntetika. Mám ho od mechanika z Mercedesu za rozumnej peníz a v dodávkách a náklaďákách maj na něj výměnnou lhůtu 60.000km.
Tak jsem se včera bavil s jedním týpkem, kterej má celkem dost zkušeností s Bavorákama a má známý i v autorizovanejch servisech a dozvěděl jsem se od něj, že do těhlech staroušků by se plná syntetika vůbec neměla lejt, maximálně prej polosyntetika. Motory jsou prej vyvinutý v době, kdy o syntetickém oleji nebylo ještě ani vidu ani slechu a vůbec nejsou na to konstruovány... Prej kvůli tomu "udělal" turbo. Já to leju do svýho vychlastánka se 700.000km na krku už 100.000km a zatím žádnej problém... Tak já tedy nevím, dělám motoru to nejlepší nebo ne? Motor stejně už je těsně před smrtí, asi přejdu na M7A😱 ze sudů po 50Kč/l, ušetřím a motor konečně dostane po čem touží.
Dostal jsem od tchana 2 litry SHELL helix ULTRA 5W-30[40?] a tak jsem sel dokoupit dalsi 4 litry do me Astry G 1.7 DTi. V servisu mi nastesti vlastni olej akceptovali [prvnich 15000 km]. Problem je, ze mi tam nalili 1 cm pres rysku max. [standardne 5.5l]. Mam se tim zabyvat a olej nechat odpustit nebo se na to mam vy? Dik za nazor...
Centimetr přes rysku by neměl způsobit žádný problémy. Jsou to v servisu ale šikulové!
Mě se stalo to samé, olej po výměně v servisu necelý centimetr přes rysku, jezdil jsem s tím dál, po pár měsících odešlo těsnění pod hlavou válců, gufero u vačky a motor celkově netěsnil. Má už sice něco odslouženo, ale já bych raději odpustil trochu oleje, dřív než se vytvoří v olejové vaně usazeniny, pak asi odčerpání oleje není moc dobré. Taky katalyzátoru přebytek oleje - jeho spalování - nesvědčí.
Máte někdo zkušenosti s olejem FUCHS TITAN SUPERSYN 0w-40?CHci to lít do OCTAVIÍ 1.6 74KW a 1,9 TDI.Prodávají 20l plastové kanystry a 1litr stojí asi 215Kč(plná syntetika)
jaku mají API ?
V UK je mimoriadne popularna firma Silkolene /Prodrive pouziva ich olej do WRC/. V snahe dopatrat sa k dovozcovi som sa dostal po vyrobcu a bol to Fuchs.
nevite jaky je rozdil v olejich Mogul Forte GX-FE (starsi typ, cerny obal) a Mogul Forte GX-FE Pro (novsi typ, modry obal)ten prvni stoji 750Kc a ten druhy 470Kc oba jsou polosyntetyka 10W-40.Nedava mi logiku za ten starsi typ je drazsi nez ten novy.
Musí být určitě jiný API ten novej asi bude SJ/CF
Oleje se nedělí jen podle viskozity,ale i podle množství síry a různech příměsí ty se dělí do tříd
API (american petroleum i__??) tabulky najdeš určitě někde na netu.Pokud mají oleje horší třídy tak se víc usazují,kalí,atd.do š120 to je jedno.Je to kvůli novým motorům a prodloužení výměny oleje.třída SJ/CF patří k nejlepším, levný oleje jsou SH/CF a nižší písmena v abecede než _J/_F.Pokud někdo nemá na oleji API tak ho maž jen na kola a šicí stroje.
Oleje se nedělí jen podle viskozity,ale i podle množství síry a různech příměsí ty se dělí do tříd
API (american petroleum i__??) tabulky najdeš určitě někde na netu.Pokud mají oleje horší třídy tak se víc usazují,kalí,atd.do š120 to je jedno.Je to kvůli novým motorům a prodloužení výměny oleje.třída SJ/CF patří k nejlepším, levný oleje jsou SH/CF a nižší písmena v abecede než _J/_F.Pokud někdo nemá na oleji API tak ho maž jen na kola a šicí stroje.
Když jsem si dovezl auťák ze zahraničí, tak jako jednu z prvních "operací" jsem měnil olej v motoru (nebyla servisní knížka a olej už nezářil čistotou). Protože se mi nepodařilo zjistit, co v motoru bylo, trochu jsem se ptal u prodejců olejů na jejich doporučení. Podle rčení "Každá liška si chválí svůj ocas" jsem také pochodil (nebo spíš nepochodil). Rozhodnout jsem se musel nakonec stejně sám a zvolil jsem zavedenou značku. V manuálu jsem měl výrobcem požadovanou výkonostní třídu, na viskozitu oleje nebyl požadavek tak striktní. Nebyl problém si vybrat.
PS: Kdyby jste slyšeli, jak si prodejci svoje zboží vzájemně haní, tak by jste žasli. Příběhy o zadřených či vylágrovaných motorech jejich zná-ých či kamarádů na ten či onen olej se jenom hrnou. A pak si, člověče, vyber! Rob.
PS: Kdyby jste slyšeli, jak si prodejci svoje zboží vzájemně haní, tak by jste žasli. Příběhy o zadřených či vylágrovaných motorech jejich zná-ých či kamarádů na ten či onen olej se jenom hrnou. A pak si, člověče, vyber! Rob.
Zkus Sunoco oleje jsou levný (tzn. nemají bilboard u každé zatáčky) a kvalitní ,dělají i syntetiku v nejvyší třídě.
to alfa 33: O Sunoco jsem vážně uvažoval (vím že jsou ceny příznivé), ale nakonec zvítězila jiná firma. Co se týká výkonostní třídy, tak výš asi jít nemohu - SJ (mám benzín). Zatím - musím zaklepat - O.K.
Já jsme dal při výměně 105 000km Druhý nejlepší olej od CASTROLU Název je CASTROL GTX Magnetec 10w-40 je druhý nejlepší po RS. Je to syntetika s magnetickými vlastnostmi. Stál 1200 kč /4 litrové balení po slevě v OBI. Hlavně si hlídejte datum výroby které by nemělo překročit maximálně 1 ROK !!!! JElikož i když výrobce udává 5 let oleji to nesvědčí a je to vidět na cenách třeba olej 2 roky v prodejně jsem viděl o 200 kč levnější než v té samé stejný ale jen půl roku starý
Castro GTX Magnetec je schválen pro Porsche a Rover ... Má SJ a A1 což je to nejlepší nic lepšího není a je doporučen i pro přeplňované motory. Jsem sním spokojen a viskozita 10w bohatě stačí i v zimě Lidi hlavně se vyhněte těm přehnaným 0w-40 ten olej má pak horší vlastnosti při vysokých teplotách než když je menší rozdíl jako 10w-40
to OCTAVIA: V příspěvku "Názor" jsem psal o vzájemném pomlouvání kvalit olejů ze strany prodejců. Budeš se možná divit (nebo možná ne), ale i Tebou blahořečený olej byl jedním z prodejců těžce pomluven. Pokud si vzpomínám, tak mluvil něco o zadřeném VW. Upozorňuji, že o kvalitě u firmy Castrol nepochybuji, tudíž zadřený motor u VW beru s rezervou - jednalo nejspíš o taktickou snahu mě přimět koupit olej prodávaný dotyčným prodejcem.
což nechápete, že všechny oleje jsou principielně stejný (ve svých výkonnostních třídách a viskozitách), a že nejlepší co pro svoje auto můžete udělat je, včas ho vyměňovat a taky, hlavně u dieselů, používat výplachovej olej? A třeba i 2x?
Já osobně, než abych měl kupovat něco 0W Magna Super Hyper Maxi Turbo Neturbo, taxi radši koupím výkonnou polosyntetiku 10W a vyměním ji o pět tisíc km dřív. Celkový efekt bude větší a přijde mě to levněji.
Já osobně, než abych měl kupovat něco 0W Magna Super Hyper Maxi Turbo Neturbo, taxi radši koupím výkonnou polosyntetiku 10W a vyměním ji o pět tisíc km dřív. Celkový efekt bude větší a přijde mě to levněji.
Souhlasím s tebou - radši levnější olej a častější výměna. Když budeš měnit cca po 7500km, připadá mi ale vyplachování zcela bezpředmětný.
nejznamejsich firem jsou na tom prakticky stejne.VW uz montuje motory s probehem 30.000 km u benzinu a 50.000 km u dieslu.Nemyslim si,ze by si to troufl,pokud by nemel za sebou festovne testy.Motory maji ale cidla(vodivost,vyska hladiny.Chybi uz jen rosny bod a sila vetru 😄 ).
Ale vazne,do novych aut nesetrit,u tech co uz vyjizdeji rekordy staci hlidat,aby tam olej byl.
Kdyz to musime hlidat pres penezenku,je to tezky,ve Statech je porad olej bratru za 1.50 $ za litr(coz je mnohdy min,nez galon benzinu).
Ale vazne,do novych aut nesetrit,u tech co uz vyjizdeji rekordy staci hlidat,aby tam olej byl.
Kdyz to musime hlidat pres penezenku,je to tezky,ve Statech je porad olej bratru za 1.50 $ za litr(coz je mnohdy min,nez galon benzinu).
Já už léta jezdím Motorex,což je mazivo ze Švýcar. dováží ho k nám jedna firma z Plzně. dělaj fakt kvalitu o které se u nás neví. Logo se objevuje na MS motorek. jejich nejobyčejnější olej Universal je o třídu výše než Castrol GTX2 a přitom za polovic. dělaj i 0W-40W, převodové oleje a tlumičové oleje různých viskozit (dobrý kdo ladí pérování na motorkách
Osobne Vam takovy kauf preju,ale jejich spickove oleje(fullsynthetic 5W/50) stoji 47,55 $/galon.Ze by je do Cech dodavali levneji?
Firma s rocnim ziskem 83 mil.CHF je mozna pro nas moc,ale tam patri mezi ty male.
Castrol GTX2 neni a nikdy nebyl(takovi pametnici tady nejsou,v 50.letech opravdu existoval jen chvili).Porad dobre prodejny je GTX3 a to hlavne kvuli USA,kteri jej vyzaduji.Dnes se vyrabi momentalne spickovy GTX7,ale klidne se s tou cenou 50 $ za galon do nej vejdete.
Levnejsi oleje ma pochopitelne kazda firma.
Firma s rocnim ziskem 83 mil.CHF je mozna pro nas moc,ale tam patri mezi ty male.
Castrol GTX2 neni a nikdy nebyl(takovi pametnici tady nejsou,v 50.letech opravdu existoval jen chvili).Porad dobre prodejny je GTX3 a to hlavne kvuli USA,kteri jej vyzaduji.Dnes se vyrabi momentalne spickovy GTX7,ale klidne se s tou cenou 50 $ za galon do nej vejdete.
Levnejsi oleje ma pochopitelne kazda firma.
API SJ/SH/CF/EC , vizkozita 05W/40 je normál.Co je na něm tak super, kromě GTX (což zní pěkně)znám 3 docela obyč olej do každýho pekáče.
Mno,viskozita je dulezita,ale tu musi splnovat kazdy olej te same tridy.Proc je tedy vybran automobilkama nejen olej stejne klasifikace,ale taky urcite znacky(tzv.doporuceni) zalezi pak vice na obchodni strategii te ktere firmy,nez na kvalite oleje.
Vzhledem k tomu,ze mam motorovou zaruku na 3 roky u noveho bavora,budu znacku oleje proste dodrzovat za tech par kacek navic.
Jinak jen souhlasim,ze srovnanim viskozity je to zcela fuk,jaky olej tam je.
Vzhledem k tomu,ze mam motorovou zaruku na 3 roky u noveho bavora,budu znacku oleje proste dodrzovat za tech par kacek navic.
Jinak jen souhlasim,ze srovnanim viskozity je to zcela fuk,jaky olej tam je.
Ty a které automobilky mají svoje normy, které se řídí jinými parametry než jsou vizkozitní a výkonnostní třídy SAE/API... (VW 5**,MB 22*,BMW...) a rozhodně tyto normy plní také oleje od různých výrobců.
Ahoj !!!
Znáte někdo nějakou kvalitní přísadu do oleje, která ucpe místa kde olej uniká ? Dík.
Znáte někdo nějakou kvalitní přísadu do oleje, která ucpe místa kde olej uniká ? Dík.
Máte nějaký zkušenosti s olejem REPSOL? (syntetika).
Mám ho dát do Feldy 1,3?
Mám ho dát do Feldy 1,3?
Hakene, ty stará vojno. Ty máš Filcku. No nekecej ty vlniči. To se ti ten tvůj novej Passat 1.8 T novej model vysypal nebo co?
Mohli byste tu nekdo pro neznaleho v tomto oboru shrnout rozdily (vyhody x nevyhody) syntetickych a mineralnich oleju?
Syntetický olej je řidší než minerál a proto rychleji promaže motor než minerál.
Saab: To je trochu (hodně) zjednodušeno. Viados: Obecně lze říct, že polo či plně syntetické oleje jsou teplotně stabilnější, tzn. že při vysokých teplotách tolik neoxidují a zachovávají si mazací schopnosti. To je také jeden z důvodů, proč je (většinou) možno prodloužit interval výměny. Co se týká viskozity, tak rozsah bývá vyšší, než u minerálních olejů, takže jsou při normální teplotě opravdu tekutější (jak psal Saab) a motor se po nastartování dříve promaže. PS: Moje informace si raději ověř - nejsem odborník přes petrolejářské výrobky.
a synteticke ucinne zabranuju usazovaniu karbonu v spal. priestore.
K Repsol, tuto znacku poznam len z motoriek, tam investuju tazke prachy na vyskum mazania vysokootackovych motorov, co asi nie je uplne motor z Feldy 😊. Ale keby si mal motorovu pilu, nevahaj 😊))
K Repsol, tuto znacku poznam len z motoriek, tam investuju tazke prachy na vyskum mazania vysokootackovych motorov, co asi nie je uplne motor z Feldy 😊. Ale keby si mal motorovu pilu, nevahaj 😊))
to Rob2: já vím, že to bylo velmi zjednodušeno. Vzhledem k tomu, že v tomto oboru mám malé vědomosti, tak jsem se snažil toto téma rozhýbat a dozvědět se o tom víc a to se mi podařilo 😄
Ale pozor, syntetika a plná syntetika je poněkud méně odolná proti znehodnocování úsadami, které se tvoří při krátkých jízdách, kdy se motor důkladně neohřeje. Je to trochu paradox, protože při tomto režimu je motor díky jejich vlastnostem sice lépe a hlavně rychleji mazán, nicméně olej je také rychleji znehodnocován a proto není radno, když celý rok jezdíte ráno 5 km do práce tam a večer zpět, zapůjčit vůz svému potomkovi, aby mi ho před výměnou oleje ohřál. Pokud potomek ohřeje vůz podle své představy o ohřátí a bude udržovat ručičku otáčkoměru výhradně jednu, nebo dvě čárky od červeného pole otáčkoměru (jak bývá jeho častým zvykem), moc tomu motoru nepomůže, jelikož právě v této oblasti již může hrozit nebezpečí způsobené již výše uvedenou "únavou" oleje, který se hodláte právě z tohoto důvodu vyměnit. Mnoho olejů, vyznačujících se dlouhými výměnnými lhůtami je proto na minerální bázi (kamionová doprava). Výzkum jde však dopředu a již to také polmalu přestává platit. Často se lze setkat s názorem, že když mám výměnnou lhůtu 10 tis na minerál, tak tam polosyntetiku můžu nechat 15 tis. a plnou syntetiku ještě dýl, což je holej nesmysl. Tím nechci říct, že se motor při přejetí výměny o 10 tis zadře (i když na to má plnej nárok a klidně může), nicméně moc mu taková "péče" nesvědčí.
Zaujimave, na Impreze odporucaju specifikaciu mun. 5w40, prve koli koncepcii motora, 0 je prilis riedka a druhe cislo koli turbu a teplotnej odolnosti. Kamiony jazdia na nizsich otackach, no tiez su turba a mineralny olej nedokaze vydrzat take masivne zahriatie. Takze byd to maju vuriesene chladicom, ako hrom, alebo potom neviem. No aby som sa vratil spat, interval je min. raz za 1/2 roka, alebo 12500km. Takze na tych usadeninach nieco bude...
to 555: Teď jsem zbytek toho oleje nalil do sekačky a zatím se nezadřela😄 Vypadá totiž jak vyjetej olej, nebo jako olej, kde je rozmíchanej grafit. Neměl jsem nikdy odvahu to do auta nalejt. Jinak já jsem slyšel vždycky o maximalním intervalu 12 měsíců, ale to se může lišit podle výrobce. Je fakt, že moderní motory jsou na druh oleje mnohem háklivější. Už i blbej naftovej Passat s hydraulickým vymezováním vůle ventilů vyžaduje minimálnš polosyntetickej olej, jinak ta bestie nechce jet. Rob2: To jsem byl na takovým školení od firmy MASTRA (dnes již Valvolube), která dělá oleje Valvoline. Tam o tom byla řeč. Mně se to líbilo, protože to má logiku a skutečně mazadla do tahačů začala být obohacovaná syntetickými složkami až nakonec (čímž si vysvětluju, že ty přísady, který mely to stárnutí oleje oddálit, se teprve zkoušely a vyvíjely)zadek524: Víš asi dobře, jak se to takovýmu potomkovi vysvětluje. Jeho zajímaj tak akorát parametry subwoferu a kapacita měniče CD. Kdy mu řekneš, že by ten motor mohl taky někdy poslouchat, tak ti odpoví, že si do teď myslel, že rádio je v autě právě proto, aby motor nebylo slyšet😄 Naštěstí to není případ mýho potomka, ale znám takový. Moje kára pojede i na olej z friťáku. Chevrolet Caprice, 5l=180 PS, podle toho kompresní poměr je asi tak 6:1 😃
Zkus svému potomkovi domluvit. Když mu celou problematiku dobře vysvětlíš, snad podlehne a nebude usilovat o likvidaci motoru. Určitě jsi to tu už psal, ale co máš Profesore za posunovadlo?
prof: kde jsi to vyčetl? To se ptám vážně, bez jakéhokoliv podtextu. Rád bych si rozšířil svoje vědomosti /nebo nevědomí? 😄/
Ma niekto prakticke skusenosti s tymto olejom ? Cena je cca 290 Sk/l. Spotreba paliva by sa mala znizit v hraniciach 4,2 - 10% (podla druhu jazdy), splna normy ACEA A1/B1-98, A3/B3, API SJ/CF.
konkrétní zkušenost nemám, pouze k parametrům: olej je řidší = slibovaná úspora paliva (asi), výkonnostní parametry SJ/CF dnes naprosto standartní. Sám bych ho nepoužil, ale na to ses neptal 😄
Este ho nemam, len o nom uvazujem a preto sa pytam. Ide o Renault Thalia 1,4 16V. Preco by si ho nepouzil ? Je to celorocny olej. 5W30 je pre teploty do 30 st C, 5W40 do 35 st C. Aky moze mat rozdiel 5 st C vplyv ?
V nasem Nissanu Maxima je Castrol SLX Formula 0W30.Dost drahej,ve znackovym servisu stoji asi 600Kc litr!.
Xyzz: Pokud byste měli takovej přebytek prachů, že byste je vyhazovali za takový nesmysly, jako je 0W30 1l za 600, potom ti dodám vhodnej, kvalitní a pro motor příznivější olej cca za 1/3 ceny, dvě kila mi posílej na účet a dvě kila si nech. Není ta Maxima po Eskymákách? 😄
No, ale pozor ja ve své Maximce měl také 0W30 od Aralu.Sice nevím proč, ale v příčurce ho doporučují.Vzhledem k ceně jsem zvolil Esso Ultron 5W40, tak doufám, že jsem neudělal chybu.Co vy na to?Jde to nebo to mám vylejt abych něco nepoto. Jedná se o 3.0 6V24v.Sice se říká, že kdo má takové auto, má i na provoz, ale sakra koníček je koníček a milionář zrovna nejsem abych dal za olej 600/l.
Ňuňas: Jestli si vzpomenu, tak se Ti u nás u Nissanu optám. Sám si ale myslím, že 0W30 je strašná řidina, a s 5W40 jsi chybu neudělal. Proč je 0W30 doporučeno je mi záhadou - není to vztaženo pro provoz v určitém kraji (Sibiř, Aljaška apod.) 😄 PS: Jedná se o doporučení, nebo předpis výrobce? Kdysi jsem psal, že v manuálu k mému Ford Sierra byl olej pouze doporučen, dogma bylo u motoru Cosworth, a to plná syntetika 5W50.
0W30 je celoroční lehkoběžný olej, který určitě ale není určení na honění auta po dálnici v 30-ti stupňovém vedru. V horkém létě je řídký i 5W40, spíše bych doporučil 5W50 nebo známý 10W60...
Ja jsem to auto koupil z Jeseníků, tak možná proto tam někdo měl ten 0W30.Ale zase na našich horách snad nejsou tak kruté podmínky.Jak jsem zjistil bylo to servisované u zástupce Nissanů někde tam, tak si zase říkám že k tomu měli nějaký důvod dát tam 0W30.Jen doufám, že mě ta změna na 5W40 nějak neublíží.Budu s ním jezdit v Praze a nejvíce po dálnici.Vzhledem k financím, už tam ten olej musím nechat.
Ňuňas: Ten důvod byl rozdíl 300,-Kč v ceně na jednom litru, kterej je přeci potřeba na neinformovanejch lidech vydělat. Osobně si myslím to samý, co Cokes, navíc by mě stačil i 10W40 po dvou stovkách za litr. Pokud by měla Maxima nad takovýmhle olejem ohrnovat nos, tak potom je to sráč nejtěžšího kalibru. Ale neboj, ona nebude.
Chtěl bych se zeptat na cennové rozpětí plně syntetických olejů. Nedávno jsem si koupil Ford Escort RS 2000 (2,0i turbo).Nezadržitelně se blíží limit výměny oleje (po 10 000km).Co vím,tak u Charouze do toho pumpovali nějaký plně syntetický od ÖMV - chtěl bych se zeptat i na jiné značky.
Mám olej MADIT MISTRAL, ktorý je určený pre nákladnu dopravu a do naftových motorov. Môžem ten olej naliať aj do benzínoveho motora??? Aký je rozdiel medzi olejom do benzínoveho a do naftového motora???? Vďaka.
Ňuňas: Tak jsem se Ti ptal na ten olej. Bylo mi řečeno, že do Nissanu Maxima lze normálně 5W40 použít. Takže klídek. PS: Omlouvám se, že to tak dlouho trvalo.
Rob2😁íky za radu.Tím pádem to vypadá, že se chtěli v opravně asi namastit a pro mé autíko zbytečně v našich podmínkách.No jo no, když je někdo ve vatě, tak jim asi podepíše jakoukoliv fakturu na jakýkoliv olej.Sakra chtěl bych být také ředitel jako ten předchozí majitel a ne čičmunda co to koupil jen díky svému koníčku.Každopádně ať vám maže...
K pouzitym olejum. Plati, ze do starsich motoru lze pouzit pouze mineralni oleje, max. polosynteticke oleje (tedy treba 10W/40). Pokud do stareho motoru pouzijete spickovy synteticky olej, tak:
a) ten rozpusti vsechny usazeniny a karbon a olej se brzy znehodnosti, proto i pri prechodu s mineralu na polosyntetiku je potreba prvni vymenu udelat cca po 8000 km.
b) Motor zacne kourit, jako kdyby jel na special-mix 😄 - tj. synteticky olej se dostane i tam, kam nepatri....
A naopak... do novych modernich motoru zase nelze pouzivat mineralni oleje, ale asi jen synteticke kvalitni lehkobezne oleje (5W/50, 5W/40). Ty mineralni jsou velmi tuhe a muze dojit i k zadreni motoru.
Ja mam Felicii Diesel, pouzivam Sunoco 10W/40 (polosyntetika), menim po 10000 km a jsem spokojen. Vse testovano, vysledky testu oleje mohu uverejnit.
a) ten rozpusti vsechny usazeniny a karbon a olej se brzy znehodnosti, proto i pri prechodu s mineralu na polosyntetiku je potreba prvni vymenu udelat cca po 8000 km.
b) Motor zacne kourit, jako kdyby jel na special-mix 😄 - tj. synteticky olej se dostane i tam, kam nepatri....
A naopak... do novych modernich motoru zase nelze pouzivat mineralni oleje, ale asi jen synteticke kvalitni lehkobezne oleje (5W/50, 5W/40). Ty mineralni jsou velmi tuhe a muze dojit i k zadreni motoru.
Ja mam Felicii Diesel, pouzivam Sunoco 10W/40 (polosyntetika), menim po 10000 km a jsem spokojen. Vse testovano, vysledky testu oleje mohu uverejnit.
Ja se teda zeptam. Kdyz dnes deklaruje nejaky vyrobce oleje ( castrol txt 5W-30 ) vymenu do po 30 tkm a mam auto, kde je vymena oleje doporucovana po 20 tkm .... je tech doporucovanych 20 tkm platnych vuci olejum te doby ( 95-96 ), nebo se da rict, ze do toho motoru, kdyz dam takovou syntetiku, muzu ji menit az po 30 tkm ? Vlastne se chci ptat, jestli ten interval za lezi jen na oleji, nebo i na konstrukci motoru, apod. Jak byste se pripadne rozhodli, kdybyste se meli rozhodnout mezi 1 vymenou po 30 tkm drazsiho oleje, nebo vymenou po 20 tkm levnejsiho oleje stejneho druhu a specifikace ? Mne se zda, ze by ta castejsi vymena mela byt lepsi.
MFILIP: Taky jsem podobny problem resil a nechal jsem si udelat rozbor oleje. Resil jsem, co udela prechod z mineralu na polosyntetiku a jestli se da vymena oleje prodlouzit na 10 tis. km [VW 1.9D]. Vysledky mne velmi prekvapily (kladne). O nich treba az priste.
Nejsem odbornik na oleje, ale domnivam se, ze kvalita onoho lehkobezneho oleje (5W-30) skutecne umoznuje prodlouzit vymenu na 30 000 km (nebo min. 1x rocne, pokud se najede mene). Je to uz ale takova ridka polivcicka, ze to urcite nebude delat motoru prilis dobre pri vedrech a zavodni jizde ci pomale jizde ve meste, kdy se teplota oleje pohybuje treba az ke 130 st.C. Teda, pokud neni motor na tento olej stavenej a to se zase dozvis v servisu Fiat. Tam bych se na to optal.
Jinak samozrejme plati, ze castejsi vymena je pro motor nejlepsi.
Jeste jednu poznamku - pri prechodu z mineralu na polosyntetiku nebo plnou syntetiku je nutne prvni vymenu oleje uskutecnit drive, kvuli vetsimu uvolnovani karbonovych castic. Takze kdyz se vse spocte - cena oleje, prvni vymena syntetiky po 15000 km a to, ze treba za rok stejne neujedes 30 000 km.... mozna ze to ani nevyjde tak vyhodne?? Za kolik kupujes tu syntetiku? Kolik litru oleje si zada Brava? Alespon 5? ...
Nejsem odbornik na oleje, ale domnivam se, ze kvalita onoho lehkobezneho oleje (5W-30) skutecne umoznuje prodlouzit vymenu na 30 000 km (nebo min. 1x rocne, pokud se najede mene). Je to uz ale takova ridka polivcicka, ze to urcite nebude delat motoru prilis dobre pri vedrech a zavodni jizde ci pomale jizde ve meste, kdy se teplota oleje pohybuje treba az ke 130 st.C. Teda, pokud neni motor na tento olej stavenej a to se zase dozvis v servisu Fiat. Tam bych se na to optal.
Jinak samozrejme plati, ze castejsi vymena je pro motor nejlepsi.
Jeste jednu poznamku - pri prechodu z mineralu na polosyntetiku nebo plnou syntetiku je nutne prvni vymenu oleje uskutecnit drive, kvuli vetsimu uvolnovani karbonovych castic. Takze kdyz se vse spocte - cena oleje, prvni vymena syntetiky po 15000 km a to, ze treba za rok stejne neujedes 30 000 km.... mozna ze to ani nevyjde tak vyhodne?? Za kolik kupujes tu syntetiku? Kolik litru oleje si zada Brava? Alespon 5? ...
jako ja jsem na 99% presvedceny, ze koupimi polosyntetiku, kterou jsem uz dal do auta loni. Bohuzel ted jsem nasel ve starych papirech faktury na olej Castrol TXT, takze se do auta pravdepodobne do 113 tkm vzdy lila syntetika. Autem rocne najedu do 20tkm, takze pro tento zpusob jezdeni bude asi mnohem lepsi kratsi intreval. Loni jsem koupil polosyntetiku 10W-40 Madit, letos budu brat asi Valvoline DuraBlend 10W-40. Brava 1.8 ma napln 4,3 l, ale kupuju 4 l, protoze kdyz tam 4 l dam, jsem asi 2mm pod ryskou, zatimco s 4,3 litry jsem 2 mm nad. V tech olejich ma malokdo jasno a ani mne nenapadlo ptat se ve Fiatu, protoze vim, ze mi ktomu nejsou schopni moc rict. Jsou to lide, stejne jako v prodejnach, kteri ti nereknou krom "tenhle je asi nejlepsi, tenhle lidi nejvice berou" nic rict. diky
Mfilip: Jak krasne se to posloucha - loni jsem dal olej tenhle a letos dam asi tenhle. To "my" co menime olej 3x rocne (po 10 000 km) nemuzeme pouzivat slova loni, letos, ale spise jen minule. 😊))) = mam zavist....
Hufe, tu syntetiku lejes do Fabie TDi? Po kolika km menis? Mam pocit, ze polosyntetika by ti vysla vyhodneji? Ale o to jiste nejde. Ja radeji sazim na kompromis (polosyntetika), no, ono to u stareho typu motoru ani jinak nejde 😊
Hufe, tu syntetiku lejes do Fabie TDi? Po kolika km menis? Mam pocit, ze polosyntetika by ti vysla vyhodneji? Ale o to jiste nejde. Ja radeji sazim na kompromis (polosyntetika), no, ono to u stareho typu motoru ani jinak nejde 😊
No neviem ci vyhodnejsie, ked zapocitas vymenu pokazeneho turba.... Koli tomu napr. na leto pouzivam Castrol RS10w60 a na zimu som dal Magnatech 5w40, ale nejako sa mi to nepacilo. Rozmyslam, ci tento raz nepojdem na vyrobcom doporuceny Shell 5w40.
vlami> Pro čiplé TDI je olej celkem důležitý faktor. Měním po 15.000 jako obvykle.
No, já teda do Golfa VR6 používám 5W-40 Liqui Moly 1l/360Kč a ikdyby tam psali, že je to na 100tisíc, tak budu měnit po svejch 12-15tisících. Hlavně proto, že mám nečistý svědomí, že ten motor nešetřím. Bohužel patřím taky k těm co říkají "minule" nikoliv loni (o: a tak jsem už minule, předminule i předpřed minule dával právě tenhle olej a za chvíli se na to chystám znovu (o: a to všecko letos...brrr
Při poslední výměně oleje mi dali do P106 1.1 r.v.1994 Repsol Multi G D 15W/40. Předtím jsem tam měl 10W/40. Co mi může to udělat s motorem . Za 3,2 l + filtr jsem platil asi 800 Kč. Poraďte, díky.
S motorem ti to neudela nic jen ti daly oneco horsi olej a to mineralni puvodne jsi tam mel s nejvetsipravdepodobnosti polosintetiku,v praksi to znamena ze puvodne jsi mohl startovat pri -25C a ted -20C , unas takova teplota je ale vyjmecne.Navic s 10W byla vzime nizsi spotreba benzinu a motor se rychleji promazal.
Dostal som ponuku na ich Titan 5w/50 a vaham, ci ho dat do Imprezy na zimu. Pozeral som si parametrre a su velmi podobne Silkolene, ci je ich divizia a leje ich do motorov aj Prodrive. Na jednej strane si myslym, ze tak vykonny olej nemoze byt zly, ale radsej "pouziji napovedu publka" 😊?
Mám teď ve Fabii 55kW/16V nejlevnější noname olej a s ním najeto takových 8 tisíc km. Jenže doma mám v kanystru Castrol TXT Softec 5W-40, což je zřejmě olej nepoměrně vyšší kvality (nebo se mýlím)? Co byste radili? Dojet na stávající olej až do další garanční prohlídky, nebo ještě teď před zimou do auta nalít lepší Castrol?
Môj názor je, že určite do päťtisíc km by sa mal olej vymeniť. To bol nejaký zábeh a potom by tam mal už ísť olej pre aký sa každý majiteľ rozhodne a ktorý chce používať. Súhlasím s názorom, že nadovšetko je dôležité dodržiavať termíny výmeny oleja.
Špatně jsem to napsal. Už mám po první garančce, na tachometru mám 20 000 km. Jenže jsem tam nechal dát obyčejný olej, ani nevím, jaké má označení. Najel jsem na něm nějakých osm tisíc, do další garančky mi zbývá ještě dalších sedm a přemýšlím, jestli to s ním dojet, nebo jestli tam mám dát ještě před zimou ten lepší Castrol.
mam noveho TDi, nabehnanych za 3 mesiace 7.000 km, takze prva servisna bude az niekedy za 3-4 mesiace pri 15.000 km. meni sa pred zimou v aute olej alebo olej nie je citlivy na rocne obdobie?
zaleží jakej tam je. Nicméně pokud tam je tec od výrobce, tak to je 100% pohodě a tímto problémem bych nezatěžoval. Jenom dodržoval normální pravidlo, nezatšžoval motor vysokýma otáčkama když bude studený. Po nastartování v zime bych nechal auto tak na minutu na volnobech at olej zacne cirkulovat a dobre mazat. Prostě klasika. Olej bych vymenil jen kdybys chtel nejak na hoooodně sever (Rusko, Finsko, Island) což asi chtít nebudeš, takže relax 😊
Počkej, nechávat auto běžet po nastartování na volnoběh se vždy uvádí jako největší chyba.
A proc se nema nechat auto zahrat? To nejak nechapu, co je to za chybu.V zime prece nepojedu po minute se zamrzlyma voknama.To si radsi ty 3-4 minuty pockam a on se mi zatim ohreje pekne motor.Nevim,co bych mu moh udelat.Teda krome zvyseny spotreby,samo.
okej tak sa tym olejom nemusim fak zaoberat, pretoze tam mam original od VW, takze to snad nieco vydrzi.
inak s tym, ze motor sa nema nechat bezat na volnobeh ked nastartujes zastudena sa pise aj v mojej knizke k autu, nepise sa, ale preco je tomu tak ;-(. teoreticky aj na TDi by som sa mal pohynat okamzite bez cakania, ja to tak aj robim, maximalne si pockam 30-45 sekund a idem prec.
ale aj mna by zaujimalo preco by sa nemalo cakat, moze to niekto vysveltit?
jedine co som si vsimol, sused ma daciu a ten samozrejme startuje s nohou na plyne 😉 a ten necaka ani sekundu 😉 hned ako mu to naskoci tak pali prec plny knedlik ;o))) as aby mu to nezdochlo
inak s tym, ze motor sa nema nechat bezat na volnobeh ked nastartujes zastudena sa pise aj v mojej knizke k autu, nepise sa, ale preco je tomu tak ;-(. teoreticky aj na TDi by som sa mal pohynat okamzite bez cakania, ja to tak aj robim, maximalne si pockam 30-45 sekund a idem prec.
ale aj mna by zaujimalo preco by sa nemalo cakat, moze to niekto vysveltit?
jedine co som si vsimol, sused ma daciu a ten samozrejme startuje s nohou na plyne 😉 a ten necaka ani sekundu 😉 hned ako mu to naskoci tak pali prec plny knedlik ;o))) as aby mu to nezdochlo
Já nevím ale z logiky věci.
1. kdyz je motor studenej, tak je olej zatuhlej a když hnedle vyrazím tak at mi nikdo netvrdí, že bude dobře mazat
2. Olej je kapalina a jako taková se podřizuje gravitaci, a tedy stejká směrem dolů 😊))))))) tudíž některé ze součastí, které se vzajemně třou nemusí být ideálně mazány hned po startu, a hnát motor hnedle do otáček... 😞(( No nevím.
1. kdyz je motor studenej, tak je olej zatuhlej a když hnedle vyrazím tak at mi nikdo netvrdí, že bude dobře mazat
2. Olej je kapalina a jako taková se podřizuje gravitaci, a tedy stejká směrem dolů 😊))))))) tudíž některé ze součastí, které se vzajemně třou nemusí být ideálně mazány hned po startu, a hnát motor hnedle do otáček... 😞(( No nevím.
zisiel by sa tu nejaky fundovany nazor na to ci nechavat diesela zohriat po studenom starte a pohnut sa az po 2-3 minutach alebo necakat a hned sa pohnut tak ako pise navod na obsluhu aj v mojom aute 😉
taky AOTUKOMPLEXCZ by to mohol vediet 😉
taky AOTUKOMPLEXCZ by to mohol vediet 😉
To, ze je dobre zatazit studeny motor mi asi nikto nevysvetli 😊, ale v sirsej suvislosti by dementi zo zapadu mohli zohriat motor na prevadzkovu teplotu a potom vyrazit naplno, co by si odnasala prevodovka a zvysok hnacieho ustr., ktore ostalo studene.
Chlapi před zimou to měnit nemusíte,jezděte podle intervalů výměn,do -10 nemute extra zahřívat, max 1-2 minuty což si stihnete oškrabat tak led a sníh z auta.Do prvních 5 km nehonit motor přes 3000 - 3500 ot.Ti co mají garáž to tohle neznají.
Po nastartování je samozřejmě lepší nechat motor běžet. Berme pro jednoduchost v potaz jen moderní motory, které po nastartování nevyžadují žádné další úkony a již se chovají "kulturně", tedy tak, že běží v mírně zvýšených otáčkách, které po chvíli klesají. Jak zde někdo uvedl, je ideální natočit, nastavit ofuk na okno, topení naplno, vyhřívání zadního (popř, předního) okna zapnout a obejít auto. Doporučuju za tmy rozsvítit obrysovky, alespoň si zkontrolujete, jestli vůbec svítíte vším, čím máte. Led jde lépe dolů, nemáte problémy se zamlženými okny a neusedáte také do úplné lednice. To, že v manuálu je uvedeno, že vozidlo nemá být zahříváno na volnoběh, si vysvětluju tím, že je zde brán v potaz již nový postoj k ochraně životního prostředí a prostředí ve kterém žijeme. Opravdu není v 5 ráno vhodné na sídlišti mezi paneláky nechat klapat studený diesel a ukončit tak příjemný spánek možná i stovce svých spoluobčanů. Samozřejmě je pro vůz lepší, pro ostatní nezůčastněné však nikoliv. Chod studeného motoru je též zdrojem výfukových zplodin, které se z mnoha důvodů zpočátku taktéž přílišnou "čistotou" nemohou pyšnit. Pokud je vůz ohříván pomalou jízdou a tedy všechny pohyblivé části najednou, potom snaha o šetrný přístup k motoru vyjde naprázdno. Vše se sice prohřívá rovnoměrně, ovšem za cenu zvýšeného namáhámí ztuhlého motoru, kterému by pět minut chodu před tím udělalo obrovsky dobře. Zastánci okamžité jízdy argumentují s tím, že je nutno zahřát i pneumatiky, převodová ústrojí, tlumiče pérování a pod. Ano, mají pravdu, nicméně vše lze stejným rozvážným postupem provádět stejně, ovšem již s motorem, ohřátým na pracovní teplotu, kterému taková péče velmi znatelně prospívá. O převody nemusíte mít žádnou obavu, ty jsou počítány na mnohem náročnější zátěž, než jakou takovou zhřívací jízdou prodělají. Tlumičům pérování opravdu taková důkladná terénní vložka těsně po rozjezdu opravdu na životnosti nepřidá. O tom, že by se měly zahřívat brzdy, nebo spojka, jsem v životě nic neslyšel, naopak je možno sledovat trvalou snahu o to, aby se tyto zoučásti zahřívaly co nejméně a chladily co nejvíce. Servořízení také neprospěje, když ho hned po startu vezmete z prava do leva na dorazy, ale ono se samo ozve mírným zamručením pojistného ventilu nebo kvikvutím při prokluzu klínového řemene a zřetelně tak dá najevo, že se mu takové zacházení nelíbí. Pokud se týká výměny oleje jen proto, že se blíží zima, platí všeobecně pravidlo, že je lepší ten již mírně opotřebený olej přes zimu "dojezdit" a vyměnit ho před sezonou, kde je předpoklad, že bude motor více výkonově zatěžován (jízda na dovolenou s plně naloženým vozem, většinou do krajin s teplejším klimatem, popř. ještě do hor) a proto bude vhodné dbát na kvalitu olejové náplně.
Xtra: Jaky olej tam mas? Kdyz mas nove auto, jiste tam mas vicerozsahovy mineral. Myslim, ze na zimu neni v dnesni moderni dobe treba olej menit. A pokud bys mel polosyntetiku nebo syntetiku, tak uz vubec ne. Ostatne, to ti reknou v tvem servisu, kam chodis na garancky.
Auta koncernu VW(hmm,az na Skodu)prechazeji na 30.000 km u benzinu a 50.000 km u dieselu.
Zatim jediny olej,ktery ma tuto specifikaci(503.00+506.00) je CASTROL 0W-30 LIGHTPRESS.Probihaji jednani s vyrobky Shellu a Mobil 1.
Aby takto motor fungoval,musi byt cele auto vybaveno cidly( hladina oleje,tloustka brzdovych desticek,u dieselu inteligentni spinani cerpadla chladici kapaliny - je tam jeste treti okruh).
Dnes nekoupite auto,ktere je od vyrobce naplneno mineralnim olejem,vzdy je tam polosyntetika.Pro nova auta je to dano podminkami zaruky(napr.Japonci),u starsich aut s vyssim probehem se uz na vyber oleje nemusi tolik hledet.
Jinak obecne oblibeny omyl s "ridkym" olejem vyssich jakostnich trid.
SLX CASTROL 0W-30(podobny,jaky se lije ted do novych Passatu apod) jezdil pri testech celkem 300.000 km u benzinove verze motoru i vznetove.
Nasledovalo rozebrani a mereni opotrebovani motoru.Vysledek byl natolik uspokojujici,ze se spustila vyroba aut s vysokym km probehem(nebo 3 roky).
Pokud mate pristup na web ADAC,je to tam mozno nastudovat podrobne.
Zatim jediny olej,ktery ma tuto specifikaci(503.00+506.00) je CASTROL 0W-30 LIGHTPRESS.Probihaji jednani s vyrobky Shellu a Mobil 1.
Aby takto motor fungoval,musi byt cele auto vybaveno cidly( hladina oleje,tloustka brzdovych desticek,u dieselu inteligentni spinani cerpadla chladici kapaliny - je tam jeste treti okruh).
Dnes nekoupite auto,ktere je od vyrobce naplneno mineralnim olejem,vzdy je tam polosyntetika.Pro nova auta je to dano podminkami zaruky(napr.Japonci),u starsich aut s vyssim probehem se uz na vyber oleje nemusi tolik hledet.
Jinak obecne oblibeny omyl s "ridkym" olejem vyssich jakostnich trid.
SLX CASTROL 0W-30(podobny,jaky se lije ted do novych Passatu apod) jezdil pri testech celkem 300.000 km u benzinove verze motoru i vznetove.
Nasledovalo rozebrani a mereni opotrebovani motoru.Vysledek byl natolik uspokojujici,ze se spustila vyroba aut s vysokym km probehem(nebo 3 roky).
Pokud mate pristup na web ADAC,je to tam mozno nastudovat podrobne.
Pro to, aby jste nenechávali v zimě běžet studený motor na volnoběh, ale aby jste co nejdříve vyjeli je jednoduchý důvo😜Studený blok motoru a všechny jeho součásti nemají takový tvar, jako při provozní teplotě. I těch pár mikrometrů, kterými se liší tvar promrzlé součástky od normální je u motoru znát a motor se jednoznačně při studeném běhu ničí. Běh motoru naprázdno ho za pět minut sice prohřeje, ale na stejnou teplotu se motor zahřeje po minutě klidné jízdy. Ušetříte si tím 80% poškození při každém ranním prohřívání motoru. Jednoznačně ovšem platí, že se studený motor nesmí honit do otáček.Shrnuto a podtrženo, je to čistě o zkrácení doby běhu studeného motoru, protože za studena se motor mnohonásobně víc opotřebovává. Jak prosté.
PS pro rejpaly: Samozřejmě, že nevyjedete 2 vteřiny po nastartování, ale necháte motor naplnit olejem, takže po 10 - 15 vteřinách se dá jet.
Ono tady o ohřívání můžeme diskutovat nekonečně dlouho. Jinej postup je při odjezdu za +5 st. a jinej při - 20. Při extremně nízkejch teplotách se totiž některý auta dost neradi hýbou, takže pokud tomu pořádně nenaložíš, tak se nehneš z místa nepohneš. Pokud tomu musíš naložit, moc tomu zase neprospěješ, pokud tě rovnou neopustí ozubení rozvodovýho řemene. Je to jen otázkou citu pro ten kus železa. Optimální je instalace elektrickýho ohřevu s časovačem a dosah k zásuvce 220 V. To je podle mého názoru nejekologičtější a pro motor nejšetrnější.
Jasně. Extrémní auta chcou extrémní zacházení, ale myslel jsem, že se vzájemně chápeme a bavíme se o zimním startování normálního auta tak v těch -10 stupních.
Zásuvka je super, ale na parkovišti nerostou a v garáži to snad ani nemá smysl. I když v samostatné - nevytápěné - asi ano.
Zásuvka je super, ale na parkovišti nerostou a v garáži to snad ani nemá smysl. I když v samostatné - nevytápěné - asi ano.
d.aemon: Já nemluvím o extrémních autech, takovejch lenivejch aut v - 10 st. by se našlo, myslím, dost. trona: Já tvrdím, že nic, můj názor je asi stejnej s tvým, že je to nejšetrnější způsob uvedení motoru z klidu do chodu. Dělám to úplně stejně a můžu si to dovolit, jelikož nebydlím na panelákovým sídlišti.
Mam pocit, ze D.aemon to dobre zduvodnil. Mam 1,9D a tankuju bio. V mrazech je prvnich par sekund nastartovaneho studeneho motoru skutecne hlucny narez. Ale v kazdem pripade je nutne ihned vyjet, aby motor se co nejdrive prohral. Turovat neni treba, diesel se rozjede na volnobeh. Ihned vyjet doporucuji i v "navodu", s tim, ze pry studeny motor se opotrebovava 8x rychleji, nez motor zahraty na provozni teplotu.
nechci vam moc kecat do odborne diskuse. Presto mi dovolte maly prispevek, vyjadrujici ME OSOBNI zkusenosti a take uvahy.
1. studeny motor neni zaolejovan. Potud se vsichni shodneme.
2. je potreba motor zaolejovat co nejdriv (ventily, pisty, valce ....) - proto nekteri pouzivaji "lehkobezne oleje" - zjednodusene receno, s co nejnizsim cislem pred "W" v oznaceni mot. oleje dle myslim SAE (nebo API ?, Ty se myslim oznacuji pismenama, ne ?) normy. Tudiz, 15W je horsi nez 0W.... proto pouzivam plnou syntetiku. Uvadi se, ze NA VOLNOBEH se zaolejuje motor s plnou syntetikou za cca 10s, s mineralnim olejem treba az za minutu.
3. je potreba si uvedomit, ze CIM NIZSI OTACKY MOTORU, TIM NIZSI TLAK OLEJE v motoru. A nemyslete si, ze kdyz vam nesviti kontrolka mazani, tak ze je tam tlak dostatecny. Napr. se nedoporucuje u nekterych aut jizda z kopce na volnobeh, ale pouze se zarazenou rychlosti, prave z duvodu spravneho mazani motoru pri jizde. Opacny extrem - honit auto pri studenem motoru - taky skodi. Vysledkem je (a nejsou to uplni blbecci a neni to proto, ze by to byli ekologove, kdo to doporucuji), ze se ma se studenym autem co nejdriv vyjet. Zhruba tak za dobu zakladniho zaolejovani motoru. Do zahrati motoru (ne jen chladici kapaliny, to je treba podotknout! Kdo ma teplomer i oleje, da mi zapravdu ....) se ma jet klidne, auto nepodtacet ani nepretacet. Soucasne se zahrivanim motoru se zahriva take zbytek auta - prevodovka, poloosy, brzdy .... a s ohledem na ZIVOTNOST celeho kompletu je to nejlepsi.
ale nikomu z vas to nenutim, klidne cekejte na volnobeh pokazde aspon 10 minut, az se vam ohreje voda ....
1. studeny motor neni zaolejovan. Potud se vsichni shodneme.
2. je potreba motor zaolejovat co nejdriv (ventily, pisty, valce ....) - proto nekteri pouzivaji "lehkobezne oleje" - zjednodusene receno, s co nejnizsim cislem pred "W" v oznaceni mot. oleje dle myslim SAE (nebo API ?, Ty se myslim oznacuji pismenama, ne ?) normy. Tudiz, 15W je horsi nez 0W.... proto pouzivam plnou syntetiku. Uvadi se, ze NA VOLNOBEH se zaolejuje motor s plnou syntetikou za cca 10s, s mineralnim olejem treba az za minutu.
3. je potreba si uvedomit, ze CIM NIZSI OTACKY MOTORU, TIM NIZSI TLAK OLEJE v motoru. A nemyslete si, ze kdyz vam nesviti kontrolka mazani, tak ze je tam tlak dostatecny. Napr. se nedoporucuje u nekterych aut jizda z kopce na volnobeh, ale pouze se zarazenou rychlosti, prave z duvodu spravneho mazani motoru pri jizde. Opacny extrem - honit auto pri studenem motoru - taky skodi. Vysledkem je (a nejsou to uplni blbecci a neni to proto, ze by to byli ekologove, kdo to doporucuji), ze se ma se studenym autem co nejdriv vyjet. Zhruba tak za dobu zakladniho zaolejovani motoru. Do zahrati motoru (ne jen chladici kapaliny, to je treba podotknout! Kdo ma teplomer i oleje, da mi zapravdu ....) se ma jet klidne, auto nepodtacet ani nepretacet. Soucasne se zahrivanim motoru se zahriva take zbytek auta - prevodovka, poloosy, brzdy .... a s ohledem na ZIVOTNOST celeho kompletu je to nejlepsi.
ale nikomu z vas to nenutim, klidne cekejte na volnobeh pokazde aspon 10 minut, az se vam ohreje voda ....
fija, vlami: Díky za potvrzení mých informací. Myslím, že je to nejlogičtější. Studený motor se opotřebovává mnohonásobně rychleji, takže zahřát ho po zaolejování za minimální dobu na provozní teplotu klidnou jízdou je nejlepší.
No, fija, je to takový poněkud rozpačitý, to tvý vysvětlení. Já bych patrně funkci počítače vysvětloval podobně. Jenom bych nerad, aby se tvýma radama někteří neřídili až příliš důsledně, jelikož by tím dosáhli možná pravýho opaku, nežli je šetrný zacházení s motorem, což např. d.aemon potvrdil ve svým příspěvku č. 158 konstatováním, že tedy asi bude nejlepší zahřát motor na provozní teplotu za minimální dobu. Moc bych se taky nepouštěl do debat o tlaku oleje při studeným motoru, tam máš opravdu mezery a ber to jako přátelskou radu, abys někde nebyl za Neználka. To říkám při plným vědomí si toho, že mám velký mezery ve všech možnejch oblastech, vědomostí, motorismus nevyjímaje, a jelikož jsem si toho vědom, tak se raději do debat o věcech, které spíš jen tuším, nežli opravdu znám, nepouštím. Ono nám to moc nejde do sebe. Nechcem, aby ten motor běžel dlouho studenej a naopak mu zase nechcem dát plnou zátěž, jelikož to mu taky zrovna asi nebude svědčit (a že se nejrychleji zahřeje právě při tý plný zátěži, na to vemte jed). Takže která volba bude asi lepší? No jasně, že něco mezi tím a to je postup, kterej tady s tronou nabízíme. Nikoho nechci nutit, aby nechal auto na volnoběh klapat 10 minut, ani půl hodiny mu však neuškodí ani v nejmenším. Je totiž nutno si uvědomit, že rychlejší zahřívání nese s sebou ruku v ruce i tedy větší namáhání, jenž opravdu při studeném motoru je to poslední, co je žádoucí. Nakonec vidíme, že to vyjde na stejno. Buďto motor poběží déle se zanedbatelnou zátěží, nebo kratší čas se zátěží zvýšenou. Dovolím si tvrdit, že v prvním případě bude jeho opotřebení nižší, než v případě druhém, a to možná i výrazně, zvláště v případech nekvalitního, nebo oleje s nevhodnou viskozitou, kde hrozí, že si motor někde, nedej bože, "lízne" na sucho. Takové opotřebení nedocílíte chodem na prázdno ani za deset let. Pro netechniky bude asi nejsnazší přirovnat zahřátí motoru takovému rozcvičení sportovce před tréningovou dávkou nebo zápasem. Stejně jako u motoru zde platí, že opatrnosti nikdy není dost a nikdo neví, kde komu nebo čemu zase v něčem pořádně chroupne nebo křupne 😄. Takovej přeskočenej rozvodovej řemen u dieselu se dá přirovnat k menisku v koleně či k utržený achilovce 😒. Takový líznutí na sucho je zas typická artróza v pokročilým stádiu a prasklej pístní kroužek zas těžce skřípnutej nerv mezi zádovýma obratlema.
Ale porad mi nikdo nerek,co se stane autu,kdyz nastartuju a necham ho chvili bezet na prazdno,aby se zahralo.At mi nikdo nerika,ze je to min setrny pristup k motoru,nez kdyz mu dam 3-4 minutky klidek a pak teprve v klidu vyrazim.Jakej je asi rozdil v rozjezdu auta s motorem zahratym 20 vterin a 4 minuty?
trona: Myslím, že jsi dostal odpověď už před tvým dotazem. Nechápu, co chceš ještě vědět...
prof: Myslím, že není tak jednoznačný, jesli je lepší pomalý ohřívání na volnoběh s tím, že se motor opotřebovává delší dobu, nebo rychlejší ohřívání mírnou jízdou, kdy se motor opotřebovává kratší dobu, ale při vyšších otáčkách. Tohle je otázka pro fundované techniky, kteří mají asi prsty v příručkách, které radí vyjet se studeným motorem dřív a neohřívat ho na volnoběh.Jinými slovy pokud použiju tvoje přirovnání k rozcvičení sportovce, tak mi prohřívání na volnoběh připadá, jako rozcvičování se klidnou chůzí asi tak, jako když bloumáš na procházce městem, prohřívání klidnou jízdou jako mírné proběhnutí a protažení a prohřívání divokou jízdou jako sprintování a skákání se ztuhlejma svalama. Nemůžu si pomoct, ale pořád mi nahráváš v tom, že je nejlepší prohřát motor mírnou jízdou. Achilovku si utrhneš, nebo nerv skřípneš jen, když budeš se ztuhlejma svalama a tělem běhat jak maniak namísto klidného prohřátí.
d.aemon: Naprosto přesně by nám to mohli říci jedině zkušený motoráři, který se zabývají prováděním GO motorů. Tyhle lidi denně rozebírají motory a zjišťují stupeň jejich opotřebení. Dokážou tak s naprostou jistotou určit způsob, jakým se s konkrétním agregátem zacházelo. Svý by nám mohl říci i BORIGINAL.
To prof:Jo profe,stejne s tebou souhlasim.Me nikdo nepresvedci,ze je lepsi vyrazit s karou,ktera ma vsechno stuhly.Tim zahrivanim pred jizdou sleduju i to,ze se mi alespon malo zahrejou ostatni soucasti,jako je napr.prevodovka,remeny atd.Nerikam ale,ze se prevodovka a olej v ni ohreje na naprosto idealni provozni teplotu.Jen si myslim,ze motor pri tomto pro me setrnem zpusobu zahrivani vyzaruje dost tepla na to,aby se ohralo alespon minimalne vse,co je v jeho okoli.At si nekdo nemysli,ze piskajici remen u altiku je zpusobenej jenom tim,ze neni napnutej.Kdyz je ta guma ztvrdla jak kamen,nema proste potrebnou prilnavost.Ale kdo si mysli,ze je lepsi po 30 vterinach vyrazit,at si to klidne dela.Mozna je to chudak,kterymu je lito toho litru az dvou paliva na sto km vic.Protoze ta spotreba vyssi bude 100%.Trona
Mě sice u auto nikdy žádný řemen nepískal, ale někdo mi říkal že je docel dobré používat normální toaletní mýdlo a potřít tím řemen. Máte s tím někdo zkušenosti ?
Pomaha to na chvilu (cca. 2000km), ale este ucinnejsie je ten remen vymenit a nasponovat ho presne tak, ako ma byt. Potom piskanie prestane navzdy.
to ace2: Remeň namazaný mydlom Ti vydrží tak 2-3 dni, potom píska znovu. Môžeš ho znovu namazať a tak to opakovať až kým si nekúpiš nový remeň. To je moja skúsenosť s remeňom na alternátor (Escort D).
BTW ked je spojka v zabere, zahrieva sa na volnobeh aj olej v prevodovke, nie? Aspon mam ten pocit z mojho stareho R21, ktory pri -25 okamzite zdochol, pokial som pustil spojku po nastartovani. Najprv som musel asi minutu podrzat spojku, aby motor mal dost sily roztocit aj kusok prevodovky.
trona: Nejsou tady "chudáci" co šetří litr paliva, ale motoristi, co se snaží přijít na to, co je pro jejich auto nejšetrnější. Tak si hlídej pusu. Stejně jsme se v diskuzi rozešli s plichtou, protože všichni máme svoje argumenty, a nejsme automechanici, tak si to po ránu dělej jak chceš, my si to zase budeme dělat po svým. Třeba se někdy sejdeme a třeba jeden z nás bude mít zhuntovanej motor kvůli tomu, jak každý ráno v zimě zahřívá. A jestli to budu já, nebo ty, to ponech času.
To d.aemon: Neber si to osobne,nechtel sem se nikoho dotknout.Ale me to tak pripada.Pro nekoho je litr az dva na sto km vic docela dost.Takze Sorry,nebylo to tak mysleny.Asi si to ale stejne budu delat po svym.Mej se.Trona
Tak se nehádejte. Já osobně si myslím, že kdyby d.aemon usoudil, že ta chvilka volnoběhu motoru prospěje, tak to bude dělat s tím, že má zájem se svým, autem šetrně zacházet bez ohledu, na nějakejch pár deci na 100 km. Požádal jsem BORIGINALA, aby sem zavítal a řekl nám svůj názor. Koneckonců s ním zítra budu mluvit, takže pokud se sem nedostane dřív, tak ho o to požádám a tento problém s ním proberu osobně. Samozřejmě že se olej v převodovce začne mixovat a prohřívat otáčením předlohové hřídele. Ono na spojku se při startu nešlape jen kvůli tomu, jestli jste tam náhodou nezapoměli kvalt. Takovej start v pořádným mrazu s nesešlápnutou spojkou dá starteru i baterce pořádnej pohlavek.
Děkuji za pozvání do diskuze. Probral jsem problém s prof a ostatními profíky motoráři na našem setkání a abych pravdu řekl, tak naše společná diskuze v podstatě proběhla ve stejném duchu v jakém se děje i diskuze zde. Někteří jsou zastánci okamžitého vyjetí, jiní zase spíše jsou pro čekání.
Záleží na okolní teplotě a typu oleje. Mám zato, že okamžité osolení motoru s minerálním olejem při nízké teplotě v podstatě způsobí to, že dojde k "trhání" olejového filmu ve všech kluzných ložiscích.Měli bychom si uvědomit, že největší opotřebení vzniká právě v takových případech. Samozřejmě plně syntetický olej film drží lépe .Myslím si a jsem o tom přesvědčen, že pár minut po nastartování využijeme spíše pro pohodlné usazení a pár nezbytných operací, které obvykle před jízdou provádíme. Pak v klidu vyjedeme s lehkou nohou.
Záleží na okolní teplotě a typu oleje. Mám zato, že okamžité osolení motoru s minerálním olejem při nízké teplotě v podstatě způsobí to, že dojde k "trhání" olejového filmu ve všech kluzných ložiscích.Měli bychom si uvědomit, že největší opotřebení vzniká právě v takových případech. Samozřejmě plně syntetický olej film drží lépe .Myslím si a jsem o tom přesvědčen, že pár minut po nastartování využijeme spíše pro pohodlné usazení a pár nezbytných operací, které obvykle před jízdou provádíme. Pak v klidu vyjedeme s lehkou nohou.
Myslím si, že motory aj celé autá sú konštruované tak, že pri bežnom zaobchádzaní by im nemalo nijako ublížiť zahrievanie na voľnobeh, či okamžitá opatrná jazda. Ja naštartujem, vystúpim, poutieram si zrkadlá, bočné sklá, prípadne reflektory a spätné svetlá, potom vyjdem, pozatváram brány a pomaly si to bafkám. Nemyslím si, že huntujem auto. Extrémy sú škodlivé, keď to niekto naštartuje hodinu pred jazdou alebo sa na jedničke pohýňa štartérom a ženie to na max. kvíliacimi gumami. Ak je kvalitný olej, nemalo by autu normálne zaobchádzanie vadiť. Čo to máte za autá?
Diky ti.Konecne rozumna rec.Takze nejlepsi je proste kompromis.Nastartovat,chvili ohrat,utrit okna atd. a pak v klidu vyrazit.Ale v klidu.Jinak mam H Accorda.Trona
Pravda bude asi fakt někde mezi. Když mám led na sklech, taky trošku prohřeju motor a pustím foukání, jinak se ho nezbavím. Ale pořád se přitom nemůžu zbavit pocitu, že se to na ten volnoběh trošku víc ničí. Neříkám moc a netroufám si tvrdit, jakej je rozdíl po X letech mezi autem, co se prohřívá na volnoběh a autem, co se prohřívá až jízdou.
Já se vozím v BMW 325 TD Automatu.
Já se vozím v BMW 325 TD Automatu.
Tak to mas taky rad automaty?Ja si ho nemuzu vynachvalit.Predtim sem mel vzdycky manual a rikal sem si,jak muze s automatem nekdo jezdit.Ale fakt je to s nim pohodlnejsi,hlavne kdyz clovek jede daleko.Tempomat a uz to frci.Peknej vikend.Trona
d.aemon: Tak právě u tohoto dieselu bych ten volnoběh maximálně doporučil. Ty bavorácký hlavy, s těma se musí opravdu jak v bavlnce, doslova něžně, polehoučku a s citem.
prof: u BMW byly problémové hlavy i u benz. dvoulitrů. Osobně motor ohřívám velmi opatrně (ostatně musím, neb bydlím v údolí, a jízda do kopce se studeným motorem je brutalita), přesto mi u BMW řekla hlava DOST! při jízdě po dálnici. Možná proto, že jsem měl trochu (trochu víc) přiloženo pod kotlem. Pokud bych bydlel u Kolína, tak bych po nastartování asi opatrně vyjel, jinak jsem ale zastáncem trochu ohřát motor před jízdou. Mám na mysli pár minut, podle situace.
Zahrivat v zimne by se mnelo tak, ze po nastartovani motoru pockat par vterin nez se motor promaze (zalezi na teplote okoli a na kvalite oleje ,zhruba 10W-40 pri -25C 30s )a cim nejrychleji vyjet srozumem,motor drzet ve vyzsich otackach a na nizsim prevodovem stupni nez pri teplem motoru, a proc,proto ze u studeneho motoru je bohata smes, a ta redidi olej na stenach valcu, proto se musi motor zahrat cim nejrychleji pokud neni jeste olej zreden benzinem, a proc vyzsi otacky, proto ze je pri vyzsich otackach snizena bohatost smesi pri studenem motoru oproti volnobehu.Ono neni problem jako taky ze je motor studeny, ten se opotrebovava prave nejvice pri startovani motoru at v zime nebo vlete(nemaze se vubec).Nej horsi je zahrivat na volnobeh !!!, palivova smes je tak bohata ze se srazi a velmi redi olej(cim nizsi teplota tak dele) na stenach valcu az se pistni krouzky pak drou o valec(klesa viskozita oleje na valcich).Benzin casem s oleje vyprcha. Zajimave je i to ze olej treba 15W-40 lepe chrani motor za studena(ma vyzsi vyskozitu a tim lepe odaluje dily od sebe) nez treba 10W-40, ale ma tu nevyhodu ze brzdi pohyby prave pres svoji velkou viskozitu,a tim i zveda spotrebu.
Pir: Ano. Ale zkus taky svuj prispevek upravit na naftove motory. 😄 Ja to vidim tak, ze 5-10 sekund pockam, az se synteticky motorovy olej dostane i na vahadla a pak vyjedu volnobeznymi otackami (coz mi na volnobeh jede i na dvojku-trojku) a pomalu pridavam, az po cca minute citim jiz z topeni teplejsi vzduch, tak uz zatezuji motor kolem 2000-2200 otacek. Na tom se neda nic zkazit. Rozhodne co nejdrive je nutno ten motor a prevodovku prohrat, to u vznetoveho motoru plati dvojnasob.
Pir: Dovolím si oponovat. Tvůj příspěvek byl vztažen na benzinové motory. Zkus držet ve vyšších otáčkách mrazem ztuhlý motor LIAZu (naftový motor obecně). Líbit se mu to rozhodně nebude. Smývání olejového filmu bohatou směsí je záležitost benzinového motoru. Navíc tlak oleje při volnoběhu není u studeného oleje tak nízký, jako u oleje zahřátého na 100 a víc stupňů. Pokud máš na palubní desce "budík", tak se o tom lehce přesvědčíš. Předpokladem je ovšem dobré čerpadlo. A další nikoliv nepodstatnou věcí je pružnost a pevnost materiálu, která je za mrazu výrazně nižší. Aby nevznikl mylný dojem, že nestartuji a půl hodiny čekám. Nikoliv. Ale pár minut motoru dopřeji. Mám Sierru DOHC, a ta je na hlavu choulostivá. Ale jak se říká: Sto lidí, sto názorů...
prof: Také jsem článek o vhodnosti po nastartování ihned vyjet kdysi kdesi četl. A důvod takového jednání byl skutečně přístup k prostředí, kde žijeme. Těžko si dnes může nějaká firma dovolit napsat, že na prostředí kašle, a že její motory jsou choulostivé. To by asi dlouho nevyráběla.
to prof> toz ja jenom prodavam, jak jsem nakoupil. Nejsem strojar, ale presto jsem presvedcen, ze na volnobeh je tlak oleje (mas-li v aute zubove olejove cerpadlo) tak nejak nizsi. A predpokladam (selsky rozum - common sense 😃)), ze je celkem fuk, bude-li to pri nizsi nebo vyssi teplote motoru. Ta bude ovlivnovat (myslim) toliko absolutni hodnotu tlaku, ale ne samotnou logickou slutecnost vyssih👋nizsiho tlaku.
Mal som Uno 1.3 Diesiel. V prirucke bolo pisane, ze ak je teplota pod bodom mrazu, je dobre nechat motor aspon minutu zohriat pred jazdenim. Pri urcitej teplote(uz si nepamatam presne-asi pri -20) to mali byt uz 3 minuty. Teraz mam Corollu a tam je v prirucke pisane ze sa nema cakat ale hned ist. Obidve prirucky su oroginal od vyrobcu dodane s autom, takze ked si to zhrniem, tak nie na kazdy motor plati rovnaky meter.
Mig: Vyborne, konecne neco konkretniho. V mrazech - taky svyho diesela nechavam minutu zahrat, ono to zelezo je poradne hlucne (zvlast s bionaftou) a ja nemam to srdce hned ho hnat do otacek.
fija: Však já ti nemám nic za zlý 😄 Pir: No tak jak popisuješ to omývání, tak to zas nebude tak drastický. Možná sis to spletl se sprchováním 😄 Je pravda, že směs pro chod motoru za studena musí být podstatně bohatší, ale válec není žádná vana, ve který šplouchá benzín jak voda,😄 navíc jsme uvažovali již modernější techniku, než je mechanický sytič. Jak již jsem tady zmínil, nedej bože, jestli si tady někdo vezme k srdci tu informaci o vhodnosti vyšších otáček při zahřívání studeného motoru. Chtěl bych pak upozornit na to, že ne každýmu zážehovýmu motoru se nic nestane, když to už zuby na rozvodovým řemenu přestane bavit ! Rob 2: Přesně tak to na mě z toho článku taky zapůsobilo. Když to řeknu jednoduše a trochu nekultivovaně, tak to bylo ve smyslu: Na houby jsou nám motory, se kterými se šetrně zachází, když není co dejchat ! Musíme si přiznat, že v tom něco je, na druhou stranu je třeba si položit otázku, zda by se opravdu životní prostředí nějak viditelně zlepšilo, kdyby všichni po startu začali okamžitě vyrážet ? Já rozpačitě krčím rameny ...
Co mi k nemu muzete rict? Poznate, je-li to mineral, polosynt. nebo syntetika? K cemu se pouziva?
Podle mne je to plna syntetika Castrol RS.Dobrej hlavne na hodne tepelne zatezovany motory.Ale nejsem profik.
Neexistuje mineral s takym rozsahom 😄 RS bol navrhnuty pre motorsport, ma neuveritelnu schopnost odolat extremne vysokym teplotam a otackam. V podobe, ako si ho napisal s nim Castrol uz konci, nahradzuje ho novy 0w-40, vyvinuty s Toyotou a pre starsie typy vozov bude vyrabany pod inym nazvom v specif. 10w60.
Ještě se s dovolením vrátím k tomuto příspěvku. Náhrada za Castrol RS už je asi necelý rok na světě. Nese označení Castrol TWS Motorsport a má rovněž specofikaci 10W-60. Měl by to snad být ještě o chloupek lepší olej, než jeho předchůdce.
Zpatky k olejum. Asi se to tady uz psalo, ale sdelte, ktery olej pouzivate a za kolik ho kupujete? Ja pouzivam Sunoko 10W-40 a 5 litru mi prijde na 570-630 Kc. Jsem s nim nadmiru spokojen, s timto olejem (polosyntetika) menim az po 10 tis. km (mam 1,9D) a jeste mam rezervy - tzn., podle rozboru oleje bych to mohl natahnout na 13-15 tis.km.
toz ja si tam nechavam lit nejakou sracku Castrol TXT Softec+ 5W-40 za sestre 1600Kc/4l (* v servisu to maji predrazeny o cca 40%!) a rozbory si delat nenechavam 😃) Menim to co 15tkm dle servisni knizky a zatim si nemuzu nijak stezovat. Asi nedelam nejlip, ale snad taky ne nejhur 😉))))
Mogul Optimal 10W-40 (polosynt) 4 litry cca 380,-, kupuju u www.kmoch.cz, měnim dle nálady a bez rozboru
ODDIE, diky za info. WWW.kmoch.cz je skutecne spickovej obchod. Zkusim ten Mogul. Filtry tam ma taky levneji.
Dřív jsem si do svého TDI-čka a Laguny dTi nechával dávat olej v servisu, jaký tam zrovna měli (obvykle to byl CASTROL nebo Elf), teď si ale rád vozím vlastní: Shell HELIX Diesel Ultra (syntetika 5W40). Vozím ho z Francie, v káždém supermarketu značky Carefour ho mají v přepočtu kolem 1150Kč za pět (5!) litrů. Zdá se mi, že auta jedou mnohem tišeji a plynuleji.
Jo a filtry mám rád značky Purflux.
Jo a filtry mám rád značky Purflux.
Chcem aspon trochu zvysit vykon motoru na Focuse - aky olej tam mam dat ??? poradte prosim
Myslis,lepsi olej pro zvyseny vykon? Ne snad lepsim olejem vyssi vykon? Focusy snad uz pouzivaji plnou syntetiku standartne,tam uz moc prostoru pro ruzne volby nezbyva,tak jen 0/40,nebo 10/60,to bude vsechno podle mne.Kolik koniku chces navic,jaky budes delat upravy?
Vzhľadom na blížiacu sa lyžiarsku sezónu by som rád načal ešte raz túto tému. Už tu bolo napísané ako to robíme na rovine, niekto to tu má z domu rovno do kopca a mňa by zaujímala situácia keď človek sadne do studeného auta a musí ísť kilometre so studeným motorom dole z kopca. Niekto možno takto býva a rieši to denne. Ako by ste to auto zahrievali vy?
A co se ti na jizde dolu nelibi? Autu skodi
zatezovani, kdyz je motor studeny, chod bez oleje,
nebo toceni do otacek, kdyz je olej studeny
a trha se. Co budes mit za problem kdyz pojedes
dolu? Zatezovat motor nebudes, tocit ho nemusis...
Pouze ho na tu pul az minutku nastartuj a jed.
Ty co vyjizdeji do kopce to maj horsi -- maj
ho vytacet? Spatne... Maj ho podtacet? Zase spatne.
Radeji pockat (nebo najit nejaky kompromis).
zatezovani, kdyz je motor studeny, chod bez oleje,
nebo toceni do otacek, kdyz je olej studeny
a trha se. Co budes mit za problem kdyz pojedes
dolu? Zatezovat motor nebudes, tocit ho nemusis...
Pouze ho na tu pul az minutku nastartuj a jed.
Ty co vyjizdeji do kopce to maj horsi -- maj
ho vytacet? Spatne... Maj ho podtacet? Zase spatne.
Radeji pockat (nebo najit nejaky kompromis).
Asi by bylo lepší jet na neutrál, než brzdit motorem. Točit motor jízdou z kopce bez kapky paliva (teda úplně studenej) by asi nebylo zrovna nejšetrnější. Ovšem musíš obětovat destičky a kotouče 😄
Tak já bych dělal přesnej opačně, co říká Roman. Řekl bych, že bydlet na kopci je pro auto to nejšetrnější. Ono autu neuškodí tak moc, když motor běží "studený", ale je nebezpečný, když ho studený hned zatížíš.
Ako dobre, ze byvam tak, ako byvam - v zime stoji auto vonku na mraze -30 pri potoku, pri odchode to mam asi 1 km do kopca, z toho asi 400m poriadne prudkeho a potom 8km dolu kopcom. A teraz budte mudri 😃)
luf: Mám to podobné, akorát vzdálenosti jiné, napřed 200m do prudkého kopce a potom 1,5 km z kopečka. Moje taktika s dieselem je: Dvakrát nažhavit, nastartovat, počkat, než se otáčky ustálí u volnoběhu (max. 15 sekund) a potom vyjedu. Dokud se motor nedostane alespoň na 70 stupňu, točím max. do dvou tisíc otáček, potom max. do třech tisíc. Až když už je teplota normální (90 stupňů) déle jak pět minut, jedu přes tři tisíce. Dělám to tak každý den, v létě i v zimě. Zastávám názor, že dieselový motor s elektronicky řízeným vstřikováním je lépe zahřát v nižších otáčkach. Tím, že více sešlapáváte plyn na vyšší stupeň, elektronika vstřikuje více nafty, ale přitom ztuhlý motor nezatěžujete vysokými otáčkami a nenamáháte studené části.
luf: Nechci se nijak hádat ani někomu nutit, aby ohříval motor, jako já, nebo jak je to nejlepší, ale napíšu sem pro lufa svůj názor, jak bych to dělal, kdybych bydlel tam, kde on. Po natočení bych vyčkal obvyklých pár minut a pak bych vyrazil na jedničku, na kterou bych bezpodmínečně vyjížděl ten opravdu prudkej kopec, o kterým se zmiňuje. Otáčky by měly být po celou tu dobu rozumné, zpočátku opravdu jen mírně zvýšené. Jakmile začne jít z výdechů vlažný vzduch na okna, dá se dát dvojka. Na tom 1 km dlouhém kopci to už bude na pracovní teplotě. Ještě k těm otáčkám. Ideální by pro režim zahřívání byl jakýsi doraz pedálu plynu, který by během rozjezdu nedovolil řidičovi šlapat víc, než na 1/5 dráhy plynového pedálu. Po ujetí pár desítek metrů by to povolilo už 1/4 té dráhy, kde by to mohlo vydržet i do 50 - 60 st. chladicí kapaliny. S dalším prohřátím by ten doraz pomalu dovoloval stále větší možnost přidání, až by zalezl úplně celej do podlahy. Z toho je vidět, na jaký kvalty by se mělo zpočátku jet, jelikož moc aut, který vám po natočení jedou na něco jinýho, než na jedničku, se sešlápnutým pedálem plynu do 1/5 jeho dráhy, asi moc nebude (znám i takový, kterým by se na tu 1/5 plynu nepodařilo ani udržet motor v chodu). I kdyby vám tu dvojku hned z kraje braly, tak při menším kopečku by tam bylo nutno tu jedničku stejně vracet, jelikož ten doraz by vás dál s plynem prostě nepustil. O tom to celý je. Studenej motor na 1/5 plynu na prázdno sice dokáže vyletět do nevhodně vysokejch otáček hned, ale na pravidle, že studenej motor se tůrováním do otáček na prázdno nezahřívá, se snad shodnem všichni. Na závěr jen abysme měli představu o tom, co je opravdu šetrné. U letadla se před startem, kdy je motor nucen pracovat na téměř, nebo skutečně maximální výkon s plynovou přípustí otevřenou opravdu na doraz, vyčkává zásadně tak dlouho, dokud teplota oleje nedosáhně 50 st. C a to i při použití plný syntetiky! (Komu z nás se cestou do práce na tuto teplotu olej vůbec ohřeje?) V návodu k použtí pro Rotax 912 UL, který se svým charakterem velmi podobá motoru automobilu, se doslova píše: Startování potoru: sytič vytažen, plynová páka (pro nás pedál plynu) v poloze volnoběhu, Zahřívání: Nechat 2 min běžet na 2000 ot., potom zahřívat při 2500 ot dokud teplota oleje nedosáhne 50 st C. Je třeba si uvědomit, že v 2500 je motor jen mírně zatěžován odporem vrtule, což by odpovídalo té naší jízdě po rovině na jedničku. Možná by se někomu mohly tyto otáčky pro zahřívání zdát poměrně vysoké, avšak tento motor je svým uspořádáním boxer OHV, kde nehrozí žádná destrukce ozubeného řemene a jeho volnoběžné otáčky jsou cca 1400 ot/min. Tedy platí zde podobně, jako je vhodné u automobilu, točit po startu max o 1000 otáček víc, než je běžná hodnota otáček volnoběhu. Při max. startovním výkonu pak motor točí 5800, tedy obvyklou hodnotu, jakou známe z většiny OA.
Malá poznámka pro zastánce ohřívání motoru jízdou: Je sice pravda, že se motor dříve ohřeje, také ovšem vykoná více pracovních cyklů (pokud nejedeme na volnoběh), než při ohřívání na místě. Při jízdě z kopce ihned po nastartování bych asi jel bez zařazené rychlosti. Jinak bych asi motor moc neohřál, protože by ve válcích nic nehořelo (nucený volnoběh). V teplo by se měnilo jenom tření v motoru. Pokud se mýlím, tak mě někdo opravte.
Rob2: Ano, pro "benziny" to asi plati, ale ne pro diesely. Ja to delam v podstate stejne jako DieselPower. A kdyz jedu ze studenym hned z kopce, samozrejme ze jedu na kvalt a pribrzduji. Diesel ma volnobeh 1000 otacek nez se trochu ohreje a nafta mu do valce "tece" stale i na volnobeh na rozdil od benzinoveho vstriku.
to Vlami> pri vsi ucte neni pravda,ze nafta tece do motoru i pri jizde s kopce a noze na brzde.Nafta je opravdu na nule a motor dela cisty pracovni cyklus jen se vzduchem.
Proto taky mimo jine je na spojce temer vsech diesel vozu(s elektronikou) spinac,ktery pri vypnuti spojky okamzite zarazuje normalni volnobeh.Jinak by se diesel na kluzkem povrchu velmi rychle dostal do smyku (nektere vozy to maji i jako ASR,nedovoli prudke sepnuti spojky a skubnuti na diferu).Ten spinac je,uprimne receno,i na brzde,prave z opacneho duvodu.Taky se da diky tomu jen tezko jezdit VW nebo Skodovkama s levou nohou na brzde a pod plynem. 😄.(S Bavorem a Citroenem to jde).
Vetsinou se lze o tomto presvedcit i palubnim pocitacem(okamzita spotreba).V opacnem pripade by to hlasilo nesmysly,pokud sviti pri sjezdu 0,00 l.
Proto taky mimo jine je na spojce temer vsech diesel vozu(s elektronikou) spinac,ktery pri vypnuti spojky okamzite zarazuje normalni volnobeh.Jinak by se diesel na kluzkem povrchu velmi rychle dostal do smyku (nektere vozy to maji i jako ASR,nedovoli prudke sepnuti spojky a skubnuti na diferu).Ten spinac je,uprimne receno,i na brzde,prave z opacneho duvodu.Taky se da diky tomu jen tezko jezdit VW nebo Skodovkama s levou nohou na brzde a pod plynem. 😄.(S Bavorem a Citroenem to jde).
Vetsinou se lze o tomto presvedcit i palubnim pocitacem(okamzita spotreba).V opacnem pripade by to hlasilo nesmysly,pokud sviti pri sjezdu 0,00 l.
No hlavne ze se shodnem -- pri jizde z kopce se
pri zarazene rychlosti motor ohriva trenim a
stlacovanim vzduchu. Ovsem muze se stat, ze
bude mit vysoke otacky (aby nekdo usetril na
brzdovych destickach, vrazi tam 2) -- spatne.
Nebo lze jet dolu bez rychlosti, ale to se zase opotrebovavaji brzdy a prevodovka bude dele studena.
Takze je to jedno...
Ted mne napadlo, ze vzhledem k tomu, ze ZAHRIVAME motor, tak mozna bude i snih, tak je lepsi radeji jet s tou rychlosti 😄
Nejlepsi je ho zahrat tak, aby motor tocil
maximalne tech 2000-2500 (u nafty mene) a hlavne
aby se pri tom nenamahal -- do prudkeho kopce
(to radeji pockejte v klidu na tech cca 60
stupnu a az pak vyrazte). Urcite ale pred tim pockejte tak tu pul minutku na "alesponnejake" promazani...
Uz toho nechame, jo?
pri zarazene rychlosti motor ohriva trenim a
stlacovanim vzduchu. Ovsem muze se stat, ze
bude mit vysoke otacky (aby nekdo usetril na
brzdovych destickach, vrazi tam 2) -- spatne.
Nebo lze jet dolu bez rychlosti, ale to se zase opotrebovavaji brzdy a prevodovka bude dele studena.
Takze je to jedno...
Ted mne napadlo, ze vzhledem k tomu, ze ZAHRIVAME motor, tak mozna bude i snih, tak je lepsi radeji jet s tou rychlosti 😄
Nejlepsi je ho zahrat tak, aby motor tocil
maximalne tech 2000-2500 (u nafty mene) a hlavne
aby se pri tom nenamahal -- do prudkeho kopce
(to radeji pockejte v klidu na tech cca 60
stupnu a az pak vyrazte). Urcite ale pred tim pockejte tak tu pul minutku na "alesponnejake" promazani...
Uz toho nechame, jo?
bob_: to jsou taková věčná témata: vyjet hned po nastartování x počkat, z kopce vyřazovat x nevyřazovat, je lepší škodovka x jiné auto..., prostě vždycky se najde dost zuřivých obhájců jedné či druhé strany a tak to bude vždycky. Jinak by to byla nuda...
HonzaP (213): Diky za upresneni. Priznam se, ze tohle jsem nevedel. I proto, ze nemam naftovy motor s elektronickym vstrikovanim (Felda 1,9D).
PS: Ma tady nekdo elektronicky vstrikovani a palubni pocitac? Pri brzdeni motorem by mela byt spotreba 0 litru, podobne jako u zazehovych MPI?
PS: Ma tady nekdo elektronicky vstrikovani a palubni pocitac? Pri brzdeni motorem by mela byt spotreba 0 litru, podobne jako u zazehovych MPI?
Rob2> tak trochu se mýlíš. Při nuceném volnoběhu (brzdění motorem) se na teplo mění především energie spotřebovaná na stlačení vzduchu ve válcích. Takže i nuceným volnoběhem se motor zahřívá, i když samozřejmě podstatně míň než při normálním běhu.
Inteligetně a přitom jednoduše to má udělaný BMW, tak jsou na otáčkoměru diody kam se smí motor vytáčet a podle toho jak zhasínají tak se ví kam se může točit. Vůle plynu je zajímavá věc, ale z bezpečnostního hlediska asi ne moc dobré. Ty diody jsou primitivně jednoduché a maximálně učelné. Nevím jestli to je spojeno s omezovačem otáček, nebo jestli to je čistě informativní záležitost.
ace: No to se ví, že ten doraz není zrovna to pravé, jelikož člověk musí někde z tý křižovatky odpálit, teplota, neteplota. Ideální to je, ale jen vůči zacházení s motorem, což je zase něco jinýho, než ježdění s autem v běžným provozu.
Hezky napsany. Otazkou zustava, jestli ta prehnana laska k motoru nebude mit za nasledek to, ze do prace driv dojdu pesky.
Rekl bych, ze nejdulezitejsi je prvnich par sekund po startu, nez olej chyti tlak a dostane se vsude, kde by mel byt. Mam hydrostely, takze vim, ze doba natlakovani trva tak 3 sekundy u polosyntetiky.
Ale nejvetsi problem je neco jineho. Lidi setri na olejich / aby to nahodou nebylo moc drahy / a lijou tam doslova sracky. Pak nepomuze nic. Pri -10°C mineralni olej s horsi specifikaci prakticky 10-15 sekund vubec nic nedela a motor jede na sucho. Mely by se zakazat prodavat oleje od Mogulu, Slovnaftu, takovy ty sracky 20W30 apod.
Rekl bych, ze nejdulezitejsi je prvnich par sekund po startu, nez olej chyti tlak a dostane se vsude, kde by mel byt. Mam hydrostely, takze vim, ze doba natlakovani trva tak 3 sekundy u polosyntetiky.
Ale nejvetsi problem je neco jineho. Lidi setri na olejich / aby to nahodou nebylo moc drahy / a lijou tam doslova sracky. Pak nepomuze nic. Pri -10°C mineralni olej s horsi specifikaci prakticky 10-15 sekund vubec nic nedela a motor jede na sucho. Mely by se zakazat prodavat oleje od Mogulu, Slovnaftu, takovy ty sracky 20W30 apod.
draznik: co to meleš? Zakázat oleje 20W30??? A co bys asi tak nalil do staršího motoru, kterej to má předepsaný? Full synt 5W40, protože je to "lepší"?
Oddie: a co to meleš ty. Přece nezáleží až tak na viskozitě jako na API. Dnes se už dělají i pro starší auta kvalitnější oleje.
Kvalitnější přeci neznamená zakázat 20W30, to se na mě nezlob, to je hovadina. A co bys dával třeba do Š120? Full synt? A proč? Protože je to "kvalitnější"??? Pro tyhle a podobný motory přeci bohatě stačí minerál od Mogulu. BTW co leješ do Sierry?
Jo, a ještě poznámka: Na viskozitě docela záleží, a pokud nebydlíš zrovna v horách, kde jsou mrazy, stačí rozsah 15W40. A to API? Já mám u dieselu předepsáno CD, to splňuje i ten minerál od Mogulu víc než s přehledem.
Oddie já neříkal, že musíš lít do Š120 plnou syntetiku, ale dělají se i pro starší motory lepší oleje jak nějaké M6AD, Super mogul atd. Myslím, že takový Trysk by byl lepší. Do sirky jsem většinou lil jen plnou syntetiku 5W40 v ceně do 230. Za víc jsem jí nikdy nekupoval, spíš míň... Až mi dojdou zásoby, tak přejdu na levnější 10W40 a častější výměny. Přeci už motor má skoro 200 tkm.
Trysk nebo Mogul, je fuk, to je podle mě nastejno, je to jen značka. Já do 1,😁 od Peugeotu leju Mogul Diesel (minerál 15W40) nebo Mogul Optimal (polosynt. 10W40 API SH/CG-4), podle nálady a podle toho, co mi doma zrovna zbyde. Dřív tam byl nějakej Shell a Castrol GTX3, což je mimochodem stejně jen minerál 15W40, akorát předraženej. Ten motor má odhadem tak 300tis, z toho min 50tis na ty Moguly - bez jakýchkoliv problémů. Plnou syntetiku bych do toho nenalil, ostatně i v "chytré" knize "Jak na to..." je o tom poznámka, že do těhle starších 1,8/1,9D patří hustší oleje...
Kde by se daly v Praze (a okoli) nebo v Pard. kraji sehnat oleje 5W-40 a 10W-40 v kategorii CF nebo CG (pro osobni TD) za rozumnou cenu pri odberu 2 baleni po 5 litrech?
Viados: Myslíš tím do 3 tis Kč/1balení? 😃
No, za 25 litrovy baleni by to slo. No, myslel jsem spis do 150 Kc/lt u 10W a do 220 Kc/lt u 5W. Nebo podobne nizko ...
to Viados: Mě mistři do 635CSi plnou syntetiku nedoporučili, tak jsem tam nalil polosynt Mobil1 10W40 za 120,- Kč litr. Je to sudovka od kámoše.
Hmm, kamos. 😄 Ja jsem ted nasel Delphi 10W-40 za 506 Kc za 5 litru vcetne DPH. Je to na www.zraly.cz
Myslíte, že je možné bez obáv prejsť u Mondea 1,8 TD 150 tkm z minerálu 15W/40 na polosyntetiku 10W/40 alebo plnú syntetiku 5W/40. Mám na mysli, či nedôjde k uvoľneniu usadenín a potom bude žrať olej ako divý až to skončí v lepšom prípade prekrúžkovaním v horšom generálkou? Má s tým niekto skúsenosti?
Mě, když jsem byl koupit nový olej do BMW v dýzlu 240t km, říkal v servisu, že by polosyntetiku nedával, protože prý uvolňuje karbon. Doporučil zůstat na minerálu. Tak jsem zůstal. 😃
Polosyntetiku klidně, plnou syntetiku nedoporučuju. Toť můj názor.
Hned tam nervat plnou syntetiku, ale nejdřív 2x polosyntetiku a vyměnit ji podstatně dřív a pak klidně plnou syntetiku. Doporučuji ještě před vždy před vypuštěním tam dát nějaký čistič motoru, např. Bishop.
Tak, a já nedoporučuju žádný čističe motoru ani jiný "zázračný" přípravky, leda tak při výměně výplachový olej. A plnou syntetiku bych do tohodle motoru necpal. A teď si vyber, co člověk, to názor...
pred cca. 50000 tis. kilometry jsem presel z mineralu na polosyntetiku. Motor mel v te dobe dle tachometru 155000, ale odhad je 250000. Dnes je tomu dva dny, kdy odesel do vecnych lovist diky pridrene klice. A to mel vzdy dostatek oleje.
Po vymene za polosyntetiku zacal postupne ztracet olej, funet z pod vicka a postupem doby i neidentifikovatelne klepat.
Patrne se nakonec nekde pricpal kanalek na mazani a postupne se to vydrelo.
Uz mam pripraveny dalsi motor, ale uz tam byl mineral, takze tam pujde zas.
A motor je Honda Civic CRX 1.5i 12V (EW3)
Po vymene za polosyntetiku zacal postupne ztracet olej, funet z pod vicka a postupem doby i neidentifikovatelne klepat.
Patrne se nakonec nekde pricpal kanalek na mazani a postupne se to vydrelo.
Uz mam pripraveny dalsi motor, ale uz tam byl mineral, takze tam pujde zas.
A motor je Honda Civic CRX 1.5i 12V (EW3)
Vyměnil sem na suchým motoru minerál za polosyntetiku a už to neudělám. Po pár stovkách kilometrů se to spustilo na hydraulickým napínáku rozv. řemene a hned nato na čidle tlaku oleje. Motor celej od oleje a úbytek ohromnej.
Ydev, Asimov: Ve vasich prispevcich chybi ta nejzavaznejsi informace. Po kolika kilometrech od vymeny se zacaly objevovat problemy?
Ted jsem si precetl vice prispevku dozadu. Oddie, ty jsi muj clovek! Nemam co psat 😊
ještě Vlami (246): dík za pochvalu 😊))
Ten olej mám černy taky brzo po výměně. Myslím, že u dieslů je to běžná věc. Spíš bych nechal udělat rozbor co je v tom za bordel.
residents: ale jo, černá vždycky poměrně brzo, ale tentokrát mi to přišlo až moc. Na rozbor se můžu..., to mě vyjde levnějc ten proplach a novej olej, ne? Nebo co stojí ten rozbor, a kdo jej dělá, v Praze a okolí?
Oddie: To je myslim v pohode, ta cerna barva oleje, to jeste nemusi o nicem spatnem svedcit. V tvem pripade prilis cerna barva oleje je zpusobena prave tim zvysenym karbonem [asi]. Pokud jsi to uz takhle udelal, tak na tvem miste bych pokracoval v polosyntetice M-Optimal, protoze si motor krasne proplachnul polosyntetikou 😄
Mnozstvi karbonu je jen jedno z meznich hledisek vymeny oleje, druhym znakem je mnozstvi oterovych castic a tretim mnozstvi aktivnich aditiv. Ty posledne 2 jmenovane znaky jsi jiste mel v poradku. Ja na tvem miste bych tam znova nalil ten cerny Mogul Optimal a pokud se ti to opravdu hodne nelibilo, tak bych ho po 1000 km vymenil za novy Mogul Optimal. Ale ver, ze jsem pri prechodu na polosyntetiku najel na 1. vymene 7000 km a bylo to dle rozboru akorat [mezni bylo mnozstvi karbonu], takze mas velkou rezervu, zadny strach.
Mnozstvi karbonu je jen jedno z meznich hledisek vymeny oleje, druhym znakem je mnozstvi oterovych castic a tretim mnozstvi aktivnich aditiv. Ty posledne 2 jmenovane znaky jsi jiste mel v poradku. Ja na tvem miste bych tam znova nalil ten cerny Mogul Optimal a pokud se ti to opravdu hodne nelibilo, tak bych ho po 1000 km vymenil za novy Mogul Optimal. Ale ver, ze jsem pri prechodu na polosyntetiku najel na 1. vymene 7000 km a bylo to dle rozboru akorat [mezni bylo mnozstvi karbonu], takze mas velkou rezervu, zadny strach.
To Oddie: v Praze nevím, ale mě ten rozbor dělá tchýně v laboratoři. Na webu jsem viděl na nějakou pražskou laboratoř stránku. Kolikrát je to dost zajímavý. Teď mi po necelých 9 tisících na 5W40 Esso (orig. Škoda) řekla, že je dost zaneřáděný, alkalická rezerva nulová a má větší stopy otěru, takže přecházím na 10w40 a častější výměny. Jindy byl stejný výsledek po 11 tkm. Jaký používáš ten proplachovací olej a kolik to příjde?
Residents: já ten proplachovák nepoužívám, zatím to nikdy nebylo potřeba. Ale pokud ho použiju, má ho třeba www.kmoch.cz, tuším cca 40,-/litr. Jinak, včera jsem koukal na měrku, no je to sice černý, ale zas taková extra hrůza to není, tak to tam nějakou chvíli nechám. Příště tam stejně asi půjde ten minerál, polosyntetika už mi došla.
To jsou celkem pekne informace.Vlastnim provozni vysledky jednotlivych beznych i drahych oleju,provozovanych na sirokem spektru automobilu.
Analyza vzorku oleje nejcasteji zahrnuje stanoveni kinematicke viskozity při 40°C, cisla kyselosti, obsahu vody, celkovych necistot na membranovem filtru nebo kodu cistoty (ISO 4406,CSN 65 6206). Casto je tento zakladni rozbor doplnen stanovenim obsahu prisad pomoci infra spektrometrie nebo stanovenim nektereho z aditivnich prvku pomoci atomove absorpcni spektrometrie (AAS), emisni spektrometrie s indukci vazanou plazmou (ICP) nebo rentgenove fluorescencni spektrometrie (XRF). Pomocí IC porovnanim s novym olejem se take stanovuji produkty oxidacniho a tepelneho namahani oleje. Opotrebeni prvku hydraulicke soustavy se sleduje pomoci stanoveni obsahu oterovych kovu v oleji. Nejcasteji zelezo, med a hlinik, a to pomoci AAS nebo ICP. Dulezite je rovnez stanoveni obsahu Silicia(kremiku)-pro posouzeni filtrace vzduchu do motoru.
Pokud by Vas to zajimalo,muzu to bud tady nebo na Webu vystavit,opravdu je poznat olej klasifikace VW 50600 s 50.000 km probehem na TDI motoru,od beznych mineralnich oleju tridy 15W-40.
Rychla diagnostika tribotechnikou Vas nebude stat vice nez 50 Kc,komplexni chemicka analyza je festovna vec,ale pro pro vyzkum 😉.
Analyza vzorku oleje nejcasteji zahrnuje stanoveni kinematicke viskozity při 40°C, cisla kyselosti, obsahu vody, celkovych necistot na membranovem filtru nebo kodu cistoty (ISO 4406,CSN 65 6206). Casto je tento zakladni rozbor doplnen stanovenim obsahu prisad pomoci infra spektrometrie nebo stanovenim nektereho z aditivnich prvku pomoci atomove absorpcni spektrometrie (AAS), emisni spektrometrie s indukci vazanou plazmou (ICP) nebo rentgenove fluorescencni spektrometrie (XRF). Pomocí IC porovnanim s novym olejem se take stanovuji produkty oxidacniho a tepelneho namahani oleje. Opotrebeni prvku hydraulicke soustavy se sleduje pomoci stanoveni obsahu oterovych kovu v oleji. Nejcasteji zelezo, med a hlinik, a to pomoci AAS nebo ICP. Dulezite je rovnez stanoveni obsahu Silicia(kremiku)-pro posouzeni filtrace vzduchu do motoru.
Pokud by Vas to zajimalo,muzu to bud tady nebo na Webu vystavit,opravdu je poznat olej klasifikace VW 50600 s 50.000 km probehem na TDI motoru,od beznych mineralnich oleju tridy 15W-40.
Rychla diagnostika tribotechnikou Vas nebude stat vice nez 50 Kc,komplexni chemicka analyza je festovna vec,ale pro pro vyzkum 😉.
Jasně, že by mě to zajímalo. Může(š?)te to dát někam na web? Pokud ten rychlý rozbor dělá někdo v Praze za 50,-, klidně to za to ze zvědavosti dám, dokonce z víc aut.
Taky prosím zveřejnit!
HonzaP: Tak snad konečně seriozní výsledky.... Je únavné poslouchat jednotlivé prodejce různých olejů, jak na sebe vzájemně plivou.
Vlami: pokud dobře vidím, Asimov psal po pár stovkách... Já mám teď taky problémek, po výměně oleje. U 1,9D čerstvý dovoz z Německa, najeto celkem důvěryhodných 180tis, původní olej kdovíco, téměř tutově minerál. Při výměně jsem tam lupnul polosynte Mogul Optimal, co mi doma zrovna ležel. Jenže, netěsnil mi dobře výpušťák na vaně, a asi po 100km jsem to musel vypustit a přetěsnit. No, a ten olej po 100km vypadal skoro jak ten předchozí, je černej jak bota... Tak nevím, asi to vyleju, dám do toho výplachový olej, a pak do toho přijde minerál Mogul Diesel, ta polosynte už mi stejně došla.
to Vlami: no temer od prvni vymeny se zacalo zvysovat foukani kolem vicka na krytu ventilu. Tak do pul roku to zaclo jeste poklepavat a tect na nekolika mistech. A hlavne, v zaveru jsem prisel o motor, nebot se neco urvalo na klice a z motoru jdou pri zvysovani a snizovani otacek rany, jak tam neco klepe. Doufam, ze se mi dnes z Prahy povede dojet 80km na chalupu, kde uz na mne ceka druhy motor.
A navic, vetsina automechaniku mi potvrdila, ze do stareho vybehaneho motoru tj. 150000 a vice, nelit nic jineho, nez tam puvodne bylo. Zvlaste u polo a plne synt. hrozi vymyti karbonu a zvetseni vuli.
A navic, vetsina automechaniku mi potvrdila, ze do stareho vybehaneho motoru tj. 150000 a vice, nelit nic jineho, nez tam puvodne bylo. Zvlaste u polo a plne synt. hrozi vymyti karbonu a zvetseni vuli.
Ydev: Lekas mne, ale asi to tak bude. U starych lidi a motoru se nemaji menit zvyklosti. 😄 Tohle ale nebylo u vznetoveho motoru, ze? Ja mel najeto 100 000 km u 1.9D, kdyz jsem prechazel na polosyntetiku. Je pravda, ze se mi motor taky zacal rosit u hlavy a na tech spuntech, co drzej horni poklop. Nechal jsem to dotahnout v servisu a je to OK. Tvuj pripad je ale dost alarmujici, opravdu ale myslis, ze za vse mohl ten olej?
Samozrejme nejenom olej, ale i cetnost vymeny. Kdyz mi auto po koupi udelal mechanik, napsal mi vymenu oleje podle novych aut, takze po 30000 nebo tak nejak, jak si matne pamatuji. Jenze uz zapomel, ze prave ty rozpustene sracky se smisi s olejem a vytvori se postupne bezva brusna hmota. Takze jsem udelal chybu, ze jsem ho hned po 2000 nevylil a nedal novy. Navic moje auto ma psano vymenu po 5000-10000. Ono je to vysokoot. benzin, u ktereho je max. vykonu posazeno do 6500 a nedela mu problem to tocit.
Dalsi rana do vazu byla i pozdejsi vymena oleje, kdy jsem tomu pomohl vyplachovakem a v tu dobu se zaclo ozyvat tukani z motoru.
Nakonec ten motor mel odhadem 300000, mozna i vice, takze se to dalo cekat 😞
Ale ted s dalsim motorem to udelam nasledovne - mineral, vymena kazdych 10000, kdyz to budu casto tocit, tak drive, radeji co 5000. Zadne zazracne pripravky do oleje ci benzinu. A samozrejme slusne zachazeni se studenym motorem a musim dat doporadku chladici soustavu, ktera posledni dobou mela tendenci se prehrivat - nevarila, ale hrala se k horni hranici.
Dalsi rana do vazu byla i pozdejsi vymena oleje, kdy jsem tomu pomohl vyplachovakem a v tu dobu se zaclo ozyvat tukani z motoru.
Nakonec ten motor mel odhadem 300000, mozna i vice, takze se to dalo cekat 😞
Ale ted s dalsim motorem to udelam nasledovne - mineral, vymena kazdych 10000, kdyz to budu casto tocit, tak drive, radeji co 5000. Zadne zazracne pripravky do oleje ci benzinu. A samozrejme slusne zachazeni se studenym motorem a musim dat doporadku chladici soustavu, ktera posledni dobou mela tendenci se prehrivat - nevarila, ale hrala se k horni hranici.
Ydev: Aha, tak to mas asi Hondu CRX, no s tolika najetyma km... se moc nedivim. No mas pravdu, tyhle vysokootackovy pily chteji menit olej casteji...
to vlami: Hlavně Honda ani do nových motorů nedoporučuje plnou syntetiku a do starších motorů všech bez výjimky minerál. Já jsem do svýho postaršího šestkovýho bavoráka nalil taky polosyntetiku Mobil1 10W40 a jsem opravdu zvědav, co to udělá. Jinak s výpušťákem je to zajímavý. Když jsem měnil olej a dal jsem ho zpátky, měděný kroužek si asi dobře nesednul a teklo to. Víte, co stačilo? Šestkrát ho jemně povolit a zase utáhnout, žádná velká síla, jenom to šestkrát udělat a už ani nekápl 😄
rbaron: Copak nevíš, že měděné podložky se nemají znovu používat. Jak to jednou slisuješ, tak už to prd těsní.
Ahojky motoristi.
Jaký hodně dobrý olej byste doporučili do benzín VW 1.8T 132kW a za kolik a kde se dá takový sehnat?
Existuje vůbec nějaký olej s následujícími vlastnostmi?
API SJ
ACEA A3
SAE 10W-60 (nebo jen 10W-50)
a současně VW 503.00
SAE 10W-50 to chce, protože se olej dostane běžně na 120 stup.C.
VW 503.00 = prodloužená výměna (30000km).
Jaký hodně dobrý olej byste doporučili do benzín VW 1.8T 132kW a za kolik a kde se dá takový sehnat?
Existuje vůbec nějaký olej s následujícími vlastnostmi?
API SJ
ACEA A3
SAE 10W-60 (nebo jen 10W-50)
a současně VW 503.00
SAE 10W-50 to chce, protože se olej dostane běžně na 120 stup.C.
VW 503.00 = prodloužená výměna (30000km).
Prebiehala tu diskusia ohladom prejdenia z mineralu na syntetiku, tak sa vas chcem opytat ci je nastava problem pri opacnom. Teda zo syntetiky na mineral ???
Nějak mi uchází smysl přechodu z plné syntetiky na minerál???
tak třeba finanční úspora...
Tak to už bych viděl spíš už ze syntetiky na polosyntetiku. Když už máš nějakou hercu co budeš používat jenom jako spotřebák a nezáleží ti na tom jak dlouho bude jezdit. Protože jezdit na minerál když tam má být syntetika..... mi přijde jako ehm netradiční řešení...
Moje řeč, minimálně polosyntetiku. Před týdnem jsem četl ve Světě motorů test Fiatu Tipo a tam bylo přímo psáno, že pokud se jezdí na minerál, tak klesá podstatným způsobem životnost motoru oproti polosyntetice. Ač si to také myslím, tak to bylo poprvé, co jsem to i někde četl.
V tom případě by mě zajímalo kolik je v té polosyntetice poměr synt/minerál. Nikde to žádnej výrobce neuvádí. A kupovat něco v čem je možná 99% minerálu je blbost.
Jezis, ja pisem ako magor. Sorry..
Prý je Formula RS od Kastrolu už zastaralý a už se moc nepoužívá, je to pravda? Jak dlouho má olej živostnost? Koukal jsem v krámě a asi rok staré balení, RS 10W-60, za nějakých 1500 Kč nez DPH.
10W60 dělá tuším i Valvoline a za míň.
Tak třeba KASTROL nema ani český web par**nt, kde by měl popsaný svý produkty! Valvoline má cz-web, Shell také, ale oba bez cen! Shell ma (podle českých webů) nejvyšší SAE 40 a Valvoline 50 (5W-50), takže kdeže je 10W-60? Valvo? 😄 A SAE nad 30 zase nikdy nesplňuje normu VW 503.0x a SAE 0W-30 je málo! Nějaké řešení? 😄
To a: právě mi přišla od Valvolube odpověď:
Vážený pane,
děkujeme Vám za dotaz. Značka Valvoline má motorový olej na syntetické bázi s názvem Racing 10W60 API😡J, který splňuje normy Ford M2C-153E, GM 6094-M. Dále má nový produkt plně syntetický motorový olej Synpower 0W30 XL, který splňuje normy VW 503.00/506.00, tento olej splňuje požadavky na oleje s prodlouženou výměnou lhůtou nad 30 000 km. Pavel Filla Valvolube s.r.o p.filla@volny.cz
Vážený pane,
děkujeme Vám za dotaz. Značka Valvoline má motorový olej na syntetické bázi s názvem Racing 10W60 API😡J, který splňuje normy Ford M2C-153E, GM 6094-M. Dále má nový produkt plně syntetický motorový olej Synpower 0W30 XL, který splňuje normy VW 503.00/506.00, tento olej splňuje požadavky na oleje s prodlouženou výměnou lhůtou nad 30 000 km. Pavel Filla Valvolube s.r.o p.filla@volny.cz
Když to tak pročítám, tak se zde vůbec nepíše o výkonnostní třídě oleje, což je velmi(!) důležitý faktor. 0becně budou polo, či plně syntetické oleje asi kvalitní. Ale zavrhovat minerální oleje? Vždyť dnes jsou běžné "minerály" s API SJ. Vyšší nemají ani plně syntetické oleje. Syntetické jsou samozřejmě teplotně stabilnější, ale viskozita není vše. PS: Nepropaguji minerální olej - je to jenom příspěvek do diskuze.
Mám na Vás dotaz týkající se spotřeby oleje u nového auta během zajíždění - konkrétně mám nový Opel Agila 1.0 12V, a udávají tam strašně vysokou spotřebu oleje, prý zvlášť během zajíždění.
Olej tam prý je Castrol SLX 0W30, váhám, jestli koupit nějaký na dolívání.
Chci se zeptat, zda by vůbec měl ubývat nějaký olej, příp. kolik a zda je to normální. Do Suzuki Swift se prý nemusí dolívat ani kapka mezi dvěmi garančkami, což se mi zdá logičtější, než aby se muselo něco dolívat. Dík za odpověď Radek
Olej tam prý je Castrol SLX 0W30, váhám, jestli koupit nějaký na dolívání.
Chci se zeptat, zda by vůbec měl ubývat nějaký olej, příp. kolik a zda je to normální. Do Suzuki Swift se prý nemusí dolívat ani kapka mezi dvěmi garančkami, což se mi zdá logičtější, než aby se muselo něco dolívat. Dík za odpověď Radek
Některé motory ve vozech Škoda mohou spotřebovat až 1L oleje na 1000 km, v praxi ale asi toto nehrozí. Ta informace pochází od Škoda Auto a.s. Bude to jen formulka kvůli zamezení důvodu reklamace vozidla kvůli spotřebě oleje.
Z principu funkce motoru musí nějaký olej mizet, pokud do vany neteče odněkud něco jiného. Nad píst se vždy nějaká, byť nepatrná, trocha dostane, a ta se při hoření paliva spálí. Jinak by se zjevně nemazaly vrchní kroužky. U nového motoru je těch netěsností mezi válcem a pístem víc, proto vyšší spotřeba. Pokud nedolíváš za výměnu víc než litr, tak se tím moc netrap. PS: Ono také záleží na tom, jaké jízdy podnikáš, zda jezdíš hodně se studeným motorem, po městě, ....
...to je dost hustý doporučovat 0W30 na zajíždění a obzvlášť na zajíždění v létě. Jestlipak to nebude kulišárna servisu Opel. Ti jsou občas schopni, ostatně jako většina servisů, tvrdit zákazníkům neuvěřitelné skazky. To se pak nedívím, že to auto papá při záběhu jak bubrlíček. 😄
Každopádně Opel měl vždycky motory s větší spotřebou oleje (nevím čím to je, možná použitými výrobními tolerancemi). Každopádně když použijete 5W40 na záběh (obzvlášť když je to v létě), nemělo by to uškodit. Jaký je názor ostatních?
Každopádně Opel měl vždycky motory s větší spotřebou oleje (nevím čím to je, možná použitými výrobními tolerancemi). Každopádně když použijete 5W40 na záběh (obzvlášť když je to v létě), nemělo by to uškodit. Jaký je názor ostatních?
caues Cokes 😄
jo to je v poho, tu 0W30 bych taky na leto nevolil, ale dneska neni problem 0W40 coz resi letni provoz a za studena je to jasnacka. mimochodem me by doliti 1L mezi vymenou oleje trochu vadilo, ale to je holt evropa 😉
jo to je v poho, tu 0W30 bych taky na leto nevolil, ale dneska neni problem 0W40 coz resi letni provoz a za studena je to jasnacka. mimochodem me by doliti 1L mezi vymenou oleje trochu vadilo, ale to je holt evropa 😉
A jaký konkrétně 0W-40 olej doporučujete a kolik stojí?
Ona Fabia 1.0 taky měla furt vysokou spotřebu oleje - a taky odborníci tvrdili, že je to normální. A pak se muselo měnit těsnění pod hlavou- najeto bylo asi 12000 km.
mam v me mazde 0W40 Castrol Formula RS, ok vim ze je to to nejdrazsi co jde koupit, ale spotreba po 15000 - ted napisu nula a vim, ze tak to neni, ale proste neznatelna.
ten se uz mysim nevyrabi, jde koupit cv marketech za asi 1500 bez DPH/ 4L, to zas neni tolik ne? Proc se nevyrabi co?
tohle je novy RSko, stare melo bud 5W50 nebo 10W60 to je na jooo teplotu, tohle nove je 0W40 zatim jsem nevidel nic s podobnou SAE specifikaci.
Cu, RS oleje nejsou standartne dodavane do servisu, protoze jsou urcene pro RETAIL trh. OW40 je asi C00L volba teda pokud nepotrebujete WIF (promenne prodlouzene intervaly 30resp. 50tis.km u diesela).
kAMOS MI POSLAL SDELENI CASTROLU A RS 0W40 stoji v retezci MAKRO: balení 4 lt 1499,-- Kc/kanystr a
balení 1 litrt 389,-- Kc ceny bez DPH. Schvalne se zeptejte v servisu, za kolik vam ten RS 0W-40 autaku nalejou a a napiste a zjistite, kolik na tom maji marzi, co ja vim od kolegu tak Makro ma marzi na lowkost DVD filmech 20%. Kolik ma na oleji to nevim jak zjistit.
balení 1 litrt 389,-- Kc ceny bez DPH. Schvalne se zeptejte v servisu, za kolik vam ten RS 0W-40 autaku nalejou a a napiste a zjistite, kolik na tom maji marzi, co ja vim od kolegu tak Makro ma marzi na lowkost DVD filmech 20%. Kolik ma na oleji to nevim jak zjistit.
Teď jsem se vrátil z dovolené, trasa Praha-Ostrava a výlety, najeto 1600km, oleje mně ubylo o dvě čárky z pěti, mezi maximem a minimem má být 1 litr, takže se snad dá usoudit, že mi ubylo 0.4 litru, není to důvod reklamace? Mně se to zdá hrozně moc, v manuálu k autu píšou o spotřebě oleje 0.075l/100km=0.75l/1000km, nemá tam být spíš 0.075l/1000km, není to překlep? V servisu Autovars mně tvrdili, že to je normální, že podle nich je "normální" spotřeba oleje 0.6l/1000km, mně to připadá naprosto brutální, pokud bych měl dolívat tolik oleje, to bych dal za olej víc než za benzín (za rok najeto 30tkm=18 litrů oleje??), i Oltcit mně bral míň, zajímalo by mně, co dělají emise, když to žere tolik oleje. Nemá někdo zkušenost se spotřebou oleje u motoru 1.0 12V, jaká je po prvních 1000, 5000, 10000km, atd..? Klesne nějak k nule, nebo tam budu muset lít olej pořád jako blbec? Pokud to tak je, tak pak jsou možná o dost lepší japonský motory, tam, prý olej neubývá vůbec.
Nebo Opel uvádí nějaká hausnumera o spotřebě oleje, která nesouvisí s realitou, aby se chránil pro případ zadření motoru a nutil lidi kontrolovat olej?
Zdravím Radek
Nebo Opel uvádí nějaká hausnumera o spotřebě oleje, která nesouvisí s realitou, aby se chránil pro případ zadření motoru a nutil lidi kontrolovat olej?
Zdravím Radek
pokial je to nove auto, tak by som pockal este tak do 5 az 7 tisic km, ci sa to nezlepsi, pokial nie, tak by som to v kazdom pripade reklamoval. Podla mna olej musi vydrzat od vymeny k vymene, cize tych 15 tis. alebo koloko je servisny interval. Ja mam olej v aute uz 18 tis km. a nepozorovat ziaden ubytok(servisny interval 30 tis...)
Isli sme na dovolenku do Francuzska a po prichode..cca 1250km zacala poblikovat kontrolka oleja..za cestu to zozralo viac ako pol litra oleja. Tak som mrkol do navodu a tam sa pisalo, ze v meste je spotreba oleja skoro nulova preto, pretoze sa do oleja dostava benzin a ine necistoty z valcov. Potom pri dlhej jazde na dialnici sa tieto primesy vplyvom tepla vyparia a zda sa, ze motor zozral neprimerane vela oleja. doliali sme tam novy olej a po prichode spat bola hladina rovnaka, bez toho, ze by auto zozralo vobec nejaky olej /teda minimum/.
Este mam jednu otazku. Mam Corollu 140tis km, vzdy tam isiel miner.olej GTX3/Madit Turbo Plus. Mozem tam dat polosyntetiku Castrol 10W-40, alebo je lepsie nechat to uz na mineralnom? Mohlo by to ublizit motoru?-odstranenie usadenin,upchatie kanalikov atd?
Este mam jednu otazku. Mam Corollu 140tis km, vzdy tam isiel miner.olej GTX3/Madit Turbo Plus. Mozem tam dat polosyntetiku Castrol 10W-40, alebo je lepsie nechat to uz na mineralnom? Mohlo by to ublizit motoru?-odstranenie usadenin,upchatie kanalikov atd?
Když do teďka jezdil na GTX3, není důvod tam dávat něco jiného. Kdyby byly jó mrazy, lepší by bylo samozřejmě 10W40, ale při současných teplotách? Ad usazeniny, to by spíš bylo na vizuální kontrolu nějakého mechanika (sundat víko, sundat vanu) a pokud chceš dlouhodobě přejít na polosyntetiku, ze začátku to nejmíň dvě výměny namíchat půl na půl, dolívat jen polosyntetiku a zkrátit o něco interval výměn.
Nevím, jak je ta Corolla stará, ale asi to žádný hitech nebude, tak bych klidně zůstal u té GTX3, či podobného oleje.
Imaginární situace: teplo 30 st. C, Francie, dálnice, rychlost 150, naložené auto, nonstop jízda několik hodin - to si motor něco prostě vzít musí, půl litru na 1250 km je OK.
Nevím, jak je ta Corolla stará, ale asi to žádný hitech nebude, tak bych klidně zůstal u té GTX3, či podobného oleje.
Imaginární situace: teplo 30 st. C, Francie, dálnice, rychlost 150, naložené auto, nonstop jízda několik hodin - to si motor něco prostě vzít musí, půl litru na 1250 km je OK.
Mig>Ono je take mozny ze pri delisi ceste se benzin vyparil s oleje, proto takovy ubytek a po doliti uz ho neubylo.
Tak se to tu hemží odborníky, co mi doporučíte do Octavky 1.8 20V Turbo za olej, teď pojedu do servisu k výměně a chci tam 1/ VALVOLINE SynPower SAE 0W-40 nebo 2/CASTROL FORMULA RS 0W-40 API SL/CF nebo jiný, třeba 10W-60 (na zimu je to OK na krátké tratě)?
To je fuk, obojí je stejný, mrkni na výkonové specifikace, zbytek bych neřešil. Vzhledem k tomu, že to je turbobenzín bych tam ale lil něco, co má druhé číslo nejmíň 50.
Cokes napsal na můj p.298: "To je fuk, obojí je stejný, mrkni na výkonové specifikace, zbytek bych neřešil. Vzhledem k tomu, že to je turbobenzín bych tam ale lil něco, co má druhé číslo nejmíň 50."
Ale není to až tak pravda, ten Valvoline 10W-60 jsem nemohl použít, protože je to polosyntetika. Navíc od výrobce (Škoda Auto) je předepsán 5W-40, a 5W-50 neznám, pokud existuje
Nakonec jsem koupil 0W-40 Castrol Full Synthetic, bude zima, bude mráz 😄
Co si myslíte, co by udělal ten polosyntetický olej v 1.8T? Předpokládám že nic moc, ale přece jen jako první olej (do nového mot. bych to tam nelil).
Ale není to až tak pravda, ten Valvoline 10W-60 jsem nemohl použít, protože je to polosyntetika. Navíc od výrobce (Škoda Auto) je předepsán 5W-40, a 5W-50 neznám, pokud existuje
Nakonec jsem koupil 0W-40 Castrol Full Synthetic, bude zima, bude mráz 😄
Co si myslíte, co by udělal ten polosyntetický olej v 1.8T? Předpokládám že nic moc, ale přece jen jako první olej (do nového mot. bych to tam nelil).
Ten Valvoline by neudělal vůbec nic. Dnes už se dělají i polosyntetiky a minerální oleje stejných vizkozit a specifikací jak plnosyntetiky. Důležitá je specifikace.
Ani mineral by se neusazoval a co zivotnost? Ze Skody MB napsali, ze urcite NE, neprijdu o zaruku (musi to menit servis).
Predesilam, ze nejsem chemik, rozbor jsem nedelal jako nekteri zde, jsem rad za kazdy nazor. Diky.
Predesilam, ze nejsem chemik, rozbor jsem nedelal jako nekteri zde, jsem rad za kazdy nazor. Diky.
[odkaz] - API standardy - pěkně zpracováno a od zdroje, a SAE normy? Na www.sae.org/…ts/productDetail PROD_TYP=STD&PROD_CD=J1423_199705 to lze pouze zakoupit, ale nenašel jsem tam (aktuální resp. oficiální) tabulku, poradí někdo?
Teď jsem se díval na stránky SAE a oni ti * fakt chtěji za to prachy. Konkrétně za normy pro dieslové motory chtějí 59 USD a pro členy 47.20 USD.
Také jsi myslel, že v doméně ORG jsou nekomerční subjekty?
10W-60 mot. olej má být plně syntetický? Mam tu Valvoline RACING 10W-60 API SJ a je tam napsáno, že je polosyntetický (anglicky pak Blend = směs), je to OK?
Kdežto na www.castrol.de/…a_aut👋a_motoren… je Castrol FORMULA RS RACING
SAE 10W-60 jako VOLL-SYNTHETISCHE (voll=plně).
10W-60 mot. olej má být plně syntetický? Mam tu Valvoline RACING 10W-60 API SJ a je tam napsáno, že je polosyntetický (anglicky pak Blend = směs), je to OK?
Kdežto na www.castrol.de/…a_aut👋a_motoren… je Castrol FORMULA RS RACING
SAE 10W-60 jako VOLL-SYNTHETISCHE (voll=plně).
Myslím, že hlavní je ta specifikace SJ. Že je Castrol plná syntetika jsem nevěděl. Většinou vícerozsahové oleje 10W60 bývají polosyntetiky.
Ano, to mi potvrdil i servisní technik, že 10W60 je obvykle blended. Proto mě tehdy velmi překvapilo, že Castrol inzeruje FULL syntetic, je tu chemik, je to možné?
Fakt Petre... resis obcas problemy, ktere jsou o nicem.
Na jednom oleji je napsano Full Synth, na jinem Blended...
Ty v tom spatrujes nejaky problem? No tak je jeden
olej polosyntetika a druhy plna!
Co od nas chce?
Rict, ze Castrol keca, na web a na krabice pise lez?
A neni nahodou jednou velkou lzi cely tento svet?
Neni to jen neco ala Matrix? A nebo nejaky sen?
Zitra se probudis, bude ti zase 5 a vsechno, co
se ti zdalo, bude pryc... Neboj... A uz prosimte nehul!
Na jednom oleji je napsano Full Synth, na jinem Blended...
Ty v tom spatrujes nejaky problem? No tak je jeden
olej polosyntetika a druhy plna!
Co od nas chce?
Rict, ze Castrol keca, na web a na krabice pise lez?
A neni nahodou jednou velkou lzi cely tento svet?
Neni to jen neco ala Matrix? A nebo nejaky sen?
Zitra se probudis, bude ti zase 5 a vsechno, co
se ti zdalo, bude pryc... Neboj... A uz prosimte nehul!
Pokud se jeden výrobek shodných parametrů -10W60 odlišuje v tom hlavním, ve složení, tak to spatřuji zajímavým, ale tys to ani krapet neobjasnil, protže tomu asi nerozumíš? Asi by mě to mělo být jedno, viď? Nechat se masýrovat reklamou, bez znalosti problému, stejně prodává obal a ne výrobek, jedna ovečka, druhá, ....
Stale nechapu, o co ti jde. Mam v 10W60 dva oleje, jeden
je synt, druhy polo. Predpokladam, ze 10W60
jsem si vybral podle toho, jak jezdim (normalni zima,
docela hodne teplotne zatizeny motor/olej).
Pak se tedy jeste podivam na specifikaci podle API (Sx/Cy), jestli je to
vhodne pro muj motor ([odkaz]
Tohle ovlivnuje to, zda co tam vyrobce dal za prisady.
No a ze je jedno synt a druhy ne? To znamena
pouze to, ze jeden vyrobce dosahl parametru podle API/SAE
pomocí synt a prisad, druhý pomocí polosynt a jinych prisad. Jaky z nich pouzit?
Jestlize maji oba dva opravdu stejne API, tak
pak zvazit to, zda to, co nam prinese syntetika
(ze je ridsi) je pro nas lepsi. Nekdy je potreba
mit hustsi olej (polo), napriklad pro hydrostely.
Dale je nutno uvazit predchozi pouzity olej, ale jiste vis.
IMHO ma syntetika lepsi parametry, ale i polo se da dobre
udelat dodanim dalsich sracek. Jestli ale maji dva vysledne oleje stejne API a SAE,
pak mezi nimi nesmi byt rozdil. Samozrejme jeden
muze byt lepsi nad ramec API/SAE, ale to muze byt
jak polosynt, tak i full (ale to by ho predsi vyrobce presunul do vyssi tridy 😃
Nerikam ti, aby ses nechal masirovat reklamou, ale co resis?
Mam motor a dva oleje. Znam pozadavky motoru (vetsinou API a SAE a jsou dany) a
vyberu si dva oleje. Jeden je polo, druhy full. Jestlize maji opravdu stejne API a SAE, tak nemam jine objektivni parametry,
jak rozhodnout, ktery olej je lepsi. Pak se rozhodnu podle ceny, pripadne podle toho, ze budu verit, ze full synt asi bude (ale nutne nemusi) mit o malo lepsi parametry (byla-li by o hodne lepsi, byla by ve vyssi tride).
Take zvazim, co tam bylo pred tim a kolik ma motor najeto. U stareho motoru bych dal asi hustsi olej (to byva vetsinou polo), aby v pripade zvetseni vuli tolik oleje nezral.
je synt, druhy polo. Predpokladam, ze 10W60
jsem si vybral podle toho, jak jezdim (normalni zima,
docela hodne teplotne zatizeny motor/olej).
Pak se tedy jeste podivam na specifikaci podle API (Sx/Cy), jestli je to
vhodne pro muj motor ([odkaz]
Tohle ovlivnuje to, zda co tam vyrobce dal za prisady.
No a ze je jedno synt a druhy ne? To znamena
pouze to, ze jeden vyrobce dosahl parametru podle API/SAE
pomocí synt a prisad, druhý pomocí polosynt a jinych prisad. Jaky z nich pouzit?
Jestlize maji oba dva opravdu stejne API, tak
pak zvazit to, zda to, co nam prinese syntetika
(ze je ridsi) je pro nas lepsi. Nekdy je potreba
mit hustsi olej (polo), napriklad pro hydrostely.
Dale je nutno uvazit predchozi pouzity olej, ale jiste vis.
IMHO ma syntetika lepsi parametry, ale i polo se da dobre
udelat dodanim dalsich sracek. Jestli ale maji dva vysledne oleje stejne API a SAE,
pak mezi nimi nesmi byt rozdil. Samozrejme jeden
muze byt lepsi nad ramec API/SAE, ale to muze byt
jak polosynt, tak i full (ale to by ho predsi vyrobce presunul do vyssi tridy 😃
Nerikam ti, aby ses nechal masirovat reklamou, ale co resis?
Mam motor a dva oleje. Znam pozadavky motoru (vetsinou API a SAE a jsou dany) a
vyberu si dva oleje. Jeden je polo, druhy full. Jestlize maji opravdu stejne API a SAE, tak nemam jine objektivni parametry,
jak rozhodnout, ktery olej je lepsi. Pak se rozhodnu podle ceny, pripadne podle toho, ze budu verit, ze full synt asi bude (ale nutne nemusi) mit o malo lepsi parametry (byla-li by o hodne lepsi, byla by ve vyssi tride).
Take zvazim, co tam bylo pred tim a kolik ma motor najeto. U stareho motoru bych dal asi hustsi olej (to byva vetsinou polo), aby v pripade zvetseni vuli tolik oleje nezral.
Co tam bylo predtim = prvonapln a davaji tam 0W/30, vic asi nejde zjistit, najeto tam je asi tak 9000 km. Ceny jsem psal nize= Castrol je o chup drazsi. Normy SAE/API jsou trochu volne a nebyl jsem si jist, zda je opravdu mozno dat mineral, kdyz motor ma asi predepsano synth. Ale jsi mi to vysvetlil. Jsem to zkusil kdekoliv se zeptat, tak se maximalne podivali do mazaciho planu, ale aby neco inteligentniho rekli, to ne. Jeste jsem vahal, zda to vymenit nyni na zimu (a z 0W tam dat 10W), preci jen to jezdi na kratsi trate, co myslite, pze mi byl doporucovan za 12000, tak ted mam obavu, zda nebude v zime prilis husto a nemazavo 😄 (tyhle motory maji ohrivac/chladic oleje - jeho efektivitu budu moci posoudit, az se dostanu na cidlo teploty oleje pres OBD).
A jak jezdim, normalne rekl bych, jestli to nekdy seslapnu na podlahu, tak jen pri predjeti, no vsichni jancili, ze se tam --nema-- davat 0W/30 a tak jsem si koupil 10W/60. No myslim, ze priste tam klidne 0W30 a na kratke trate, zadny 100% vykon po dobu 20 minut, klidne dat mohu. A, je to jen auto, jedno z mnoha a ja se vlastne pletu do byznysu servisakum, jsem to ale ... To se mi prece nemuze vyplatit 😄
No hele... 0W30 je do mrazu a na mensi tepelne namahani (ne na dlouhe streky po dalnici), 10W60 drive
"tuhne", takze se za mrazu trha a nemaze, ale vydrzi vetsi teploty.
Tak si vyber... Ja mam auto v garazi, takze startovat pri -25 casto nehrozi,
takze kupuji 10W a protoze sice nejezdim na dlouhe trasy
pod vykonem, ale presto chci mit rezervu pred prepalenim oleje,
tak kupuju 10W40. To v pohode zvladne polosyntetika,
takze kupuji ji. Pak obcas kouknu i na API znacku (Sx/Cx)...
Syntetika se da udelat ridsi, takze povetsinou jsou 5W a 0W full synth.
Maji pak ale problemy s teplotni odolnosti (0W30), nebo jsou
pak hoodne drahe (xW50, xW60).
Jo a jeste nezapomen na to, ze bys nemel menit
full za polo ci dokonce mineral -- kvuli usazeninam
z mineralnich oleju. Nevim, cos tam mel (asi full synth), takze v ni radeji pokracuj, v pripade
prechodu na polo zkrat prvni interval.
"tuhne", takze se za mrazu trha a nemaze, ale vydrzi vetsi teploty.
Tak si vyber... Ja mam auto v garazi, takze startovat pri -25 casto nehrozi,
takze kupuji 10W a protoze sice nejezdim na dlouhe trasy
pod vykonem, ale presto chci mit rezervu pred prepalenim oleje,
tak kupuju 10W40. To v pohode zvladne polosyntetika,
takze kupuji ji. Pak obcas kouknu i na API znacku (Sx/Cx)...
Syntetika se da udelat ridsi, takze povetsinou jsou 5W a 0W full synth.
Maji pak ale problemy s teplotni odolnosti (0W30), nebo jsou
pak hoodne drahe (xW50, xW60).
Jo a jeste nezapomen na to, ze bys nemel menit
full za polo ci dokonce mineral -- kvuli usazeninam
z mineralnich oleju. Nevim, cos tam mel (asi full synth), takze v ni radeji pokracuj, v pripade
prechodu na polo zkrat prvni interval.
-25°C snad tuto zimu nebude. Mam info, ze OMW ma olej 0W-40 se specifikaci VW 503.0x, je to mozne?
Ooops. Nechcete nekdo fungl novy Valvoline zavodni olej 10W60 5 litru za 1000 Kc, doprava v ramci CR zdarma?
Ooops. Nechcete nekdo fungl novy Valvoline zavodni olej 10W60 5 litru za 1000 Kc, doprava v ramci CR zdarma?
-25 st nebude? Aby ses nedivil... Mam na okne
teplomer s pameti pro min a max a minulou zimu jsem mel
asi minimalni teplotu 24,7 stupne... A to prosim
ve 4. patre a ve meste (Plzen). Jaka byla teplota
ten pul metr nad zemi? No urcite jeste o nejaky ten
stupen nizsi... Jaky tam das olej, je tvoje vec 😄
Jestli ho za zimu "vyjedes" (do intervalu) a auto
startujes rano a mas ho venku, asi bych se za 5W
nestydel 😄
K tomu OMW -- VW nemam, je mi to jedno a ani jejich normy
mne nezajimaji (nevim, co je konkretne obsahem VW 503.0x).
teplomer s pameti pro min a max a minulou zimu jsem mel
asi minimalni teplotu 24,7 stupne... A to prosim
ve 4. patre a ve meste (Plzen). Jaka byla teplota
ten pul metr nad zemi? No urcite jeste o nejaky ten
stupen nizsi... Jaky tam das olej, je tvoje vec 😄
Jestli ho za zimu "vyjedes" (do intervalu) a auto
startujes rano a mas ho venku, asi bych se za 5W
nestydel 😄
K tomu OMW -- VW nemam, je mi to jedno a ani jejich normy
mne nezajimaji (nevim, co je konkretne obsahem VW 503.0x).
VW 503.01 by mel byt ten nejlepsi olej (schvaleny pro Audi TT 1.8 snad až do 162kW) a současně pro LongLife (max.30000km), jenze takovy jsem nasel zatim jen SAE 0W30 a ten OMW pry ma do 40.
To je zajimave, a kolik na tom teplomeru je maximum? Letos padaly rekordy.
To je zajimave, a kolik na tom teplomeru je maximum? Letos padaly rekordy.
Maximum nevim 😄 Zkusim se podivat... Aaaa nepodivam. Nedavno jsem to totiz
pred zimou vymazal... Ale pamatuji si, ze nejmensi teplota doma byla 9 stupnu (asi jsme byly pryc 😃, jinak jiz nic.
pred zimou vymazal... Ale pamatuji si, ze nejmensi teplota doma byla 9 stupnu (asi jsme byly pryc 😃, jinak jiz nic.
Timto dementuji, ze jsem zena ("byly jsme pryc").
Ve skutecnosti jsme "byli pryc"... Ach jo...
Ve skutecnosti jsme "byli pryc"... Ach jo...
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz] manuály pro cca 800 typů aut
Dnes již neplatí, že označení 10W-X rovná se automaticky polosyntetický, a 5W-X syntetický olej. Díky hydrokrakovaným základovým minerálním olejům lze těchto viskozitních tříd dosáhnout i s použitím pouze minerálních olejů.Požadujete-li tedy polosyntetický, či syntetický olej, žádejte od dodavatele potvrzení, že je syntetická složka v oleji obsažena.Označení lehkoběžný olej se používá pro třídy SAE 10W,5W,0W-X a opět nic nevypovídá o obsahu syntetické složky.
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz] manuály pro cca 800 typů aut
Dnes již neplatí, že označení 10W-X rovná se automaticky polosyntetický, a 5W-X syntetický olej. Díky hydrokrakovaným základovým minerálním olejům lze těchto viskozitních tříd dosáhnout i s použitím pouze minerálních olejů.Požadujete-li tedy polosyntetický, či syntetický olej, žádejte od dodavatele potvrzení, že je syntetická složka v oleji obsažena.Označení lehkoběžný olej se používá pro třídy SAE 10W,5W,0W-X a opět nic nevypovídá o obsahu syntetické složky.
Mám měsíc Opel Agila 1.0 12V, najeto 2.500 km, ubylo mi už 0.4 litru oleje, tak uvažuji o tom koupit olej na dolití plus olej na výměnu pro garančku. Chci se zeptat zdejších odborníků na olej, co je tam nejlepší dát, jestli má smysl kupovat drahé oleje typu Castrol SLX 0W30 za 500Kč/litr, které prý ušetří nějaký benzín (ušetří ho opravdu, kolik?), nebo stačí nějaký běžný olej 10W30 za 200Kč/litr? Najeto budu mít odhaduju na garančku kolem 10000km, ptám se s ohledem na omezení dalšího úbytku oleje. Díky Radek
0W30 tam asi nema moc vyznam davat. Ked chces usetrit palivo a zatazenie motora za studena, staci ti 5W a potom daj Castrol Magnatec 5W40, ktory sa chvali prave setrenim paliva 2-5%. Osobne by som volil olej s viskozitou pri vyssich teplotach 40, ako 30. Teda, pokial ten motor budes niekedy dost namahat, co asi pri tak malom objeme asi bude casto jazda vo vysokych otackach.
mam v motoru (tipo 16v) polosyntetiku. mozu to dolivat syntetikou (oboje texaco. vim, ale bylo to levnejsi a uz to nechci michat s jinym)? zere to hodne olej a predpokladam, ze syntetiky to bude zrat jeste vic, ale bylo mi receno, ze tento motor se casto zadira.
Vcera mi pri vymene nalial mechanik vela oleja..asi o cca 0.5litra viac. Moze sa nieco stat? Katalyzator nemam, resp. nefunkcny jednocestny, takze tohto sa nebojim. Hrozi nieco ine? Jeden chalan hovoril, ze to ma vplyv na tlak oleja, ze by mohlo prasknut tesnenie pod hlavou valcov. Diky za rady.
Je fakt ze vic oleje muze nekdy nadelat vic skody nez uzitku. Pri vetsim nez doporucene mnozstvi stoupaji tlaky v motoru a tim tedy vetsi namahani. Asi jako kdyz se prezeres 😄 Oni tam ty rysky nejsou pro okrasu, ale chce to merit na rovine ... On totiz prumerne blbej nebo linej automechanik si max. precte kolik se tam oleje leje, ale ze tam zbylo neco toho stareho mu vubec nedojde.
to ruprecht: A právě proto si dělám výměny oleje sám. U zahřátýho motoru nejdřív zvednu autu levý přední roh na hever, podsunu nádrž a rozšroubuju výpušťák vpravo vzadu na motoru. Když to teče ven, povolím ještě filtr a nechám ho taky vykapat a vyndám. Za pět hodin k tomu přijdu, dám novej filtr, zavřu to a seshora doleju olej na rysku. Nechám motor tři minuty běžet, potom chcípnu a za dalších pár hodinek doleju na rysky. Potom to jedu pořádně protáhnout. Udělám si takovou oddechovku a radost na sobotní odpoledne 😄
Jojo taky to tak delam, kdyz je kdy a kde ... jinak zbyva servis, ale to jsem pak radsi u toho.
Caute. Takze som asi po najazdeni 60km odsal 3 deci preliateho oleja z motora. Co ma prekvapilo bola jeho farba. Je mozne, aby sa po dni vozenia olej zaspinil tak, ze nebol priehladny, ale tmavy? Alebo je to tym, ze som zmenil z mineralu na polosyntetiku a rozpustili sa usadeniny?Pred vymenou som daval do oleja STP pripravok na odkalenie. Videl niekto uz takto stary olej? Je to normalne??
Niky ten olej nevypustis cely, tudiz se po kratsi jizde zase zaspini. No ale nemel by byt zas jak ten puvodni. S tim polosyntetickym nevim. Na to bych se taky rad zeptal jak to je, ktery olej se muze po kterem?
Tak nevím, ptal jsem se tuhle na parkovišti jen tak mimochodem, když mi pan inženýt Naď (Autokomplex CZ s.r.o. - chiptuning.cz) montoval čip a on tvrdil (tehdy jsem mu ještě věřil), že nemusím mít obavy, nějaký centimetr přes rysku je úplně v pohodě. Já jsem původně měl strach, aby nedošlo k zatopení kliky a pak by tam byl zbytečný mech. odpor o rozstřikování oleje, ale prý že nikoliv, že se nemám bát a upouštět je zbytečné. Tak kdo tedy má pravdu? Já do motoru nevidím. Jo a ten čip? Raději se neptejte, pokud nechcete poznat nouzový režim řídící jednotky.
Mam Castrol SLX a uplna spokojenost 😉
Chci se zeptat na ten Castrol SLX, je to opravdu takovy zazrak, jak pisou v reklame,opravdu to o neco snizi spotrebu, o kolik? Pri pristi vymene oleje o nem uvazuju a nevim,jestli ma smysl vrazet do oleje tolik penez. Diky za odpoved Radek
Popravde je to dobry olej ale osobne si myslim ze je fakt predrazeny a stejnou sluzbu ti udela kazdy kvalitni olej v plne syntetice treba od Shellu nebo Mobil 1 nebo Valvoline. Spotrebu u sveho sportaku nesleduji tak nevim jestli je nizsi 😄
MACu,teda nevim,jestli zrovna ten Mobil ve spickovy verzi je lacinejsi,nez tenhle Castrol,ale jinak s tebou naprosto souhlasim. Znackovy vyrobce a odpovidajici specifikace staci,potom si uz vybiram jen podle ceny a i tady jsou slusny rozdily.
Vím, že to sem nepatří, ale poraďte mi, kde najdu nějaké poučení, ev. tabulku, graf použitelnosti pro převodové oleje. Potřebuji GL4, ale chci vědět i něco o 80W/90 apod. Díky.
Ta 80/90 by mela splnovat GL4,nektery 80 dokonce splnujou i GL 5,jinak tu vetsinou splnuje plna syntetika. 80 a 90 se lisi teplotou pouzitelnosti,80/90 pokrejva obe viskozity,syntetak bejva pokud vim oznacenej 70/90 a pokud nejni predepsanej od vyrobce auta,tak bych jeho nalejvani do na nej nekonstruovanejch typu prevodovek pokladal za hazeni perel svinim. Drahy a mozna vic skody,nez uzitku. Koukni na www.renovak.cz,u Repsolu tam neco k olejum obecne je. Jinak k prevodovym toho nikde moc neni,na rozdil od motorovejch. No asi tim,ze dneska uz je vetsinou vsude trvala napln. Mozna,ze mam doma jeste neco psanyho,ale musel bych mrknout. Co potrebujes konkretne.
Futura: konkrétně, konkrétně... to kdybych věděl. 😃 Ale né. Chci vyměnit olej v převodovce, ta, ač manuál má předepsanej ATF do automatu (zajímavé, že tento olej mají předepsanej jenom některé typy stejného modelu). Teď tam mám asi PP80, nebo 90ku. Dověděl jsem se, že pokud to na tento olej řadilo, netřeba dávat ATF, ale zůstat u standardu, lépe však již zmiňovaný 80W90 apod. Mně by jen zajímal nějaký přehled teplotní použitelnosti těchto tříd, jako je u motorových na www.maziva.cz.
Teda co to mas za exota. Olej do automatu je takova ta ridka cervena sragora,tu mam do serva. Nejak mi nejde do hlavy moznost volby mezi 80 a timhle,takova kombinace by me snad nenapadla ani v divokym snu. I kdyz jsou prevodovky,do kterych se dava motorovej,takze ono jde asi skoro vsechno. Jeden z ty 80 nebo 90 je hustsi,spis na leto,druhej ridsi,ale ted zaboha nevim presne kterej,nechci te mast.Ale jestli mas predepsanej ten automatovej olej,asi bych ho tam dal,uz jen pro sichr. Litr 80/90 mas u pumpy tak kolem 80,- Kc,to jsou skoro vsechny tyhle specifikace,litr automatu bude asi o dost drazsi,ale ta napln tam nemuze bejt snad vic jak 3l. Na tomhle bych asi nesetril.Pokud jsem se dozvedel,tak ty prevodaky nemaji tolik teplotnich rozsahu,kdyz radis slusne,dokud je to studeny,klidne nase zimni podminky zvladne i to hustsi provedeni.Ja tam ted dal 80/90,i kdyz mam predepsanou 80 GL4.Kouknu jeste doma do chytrejch knizek,ale k prevodovejm je toho fakt malo.
Jo převodové oleje, to je věda. Místo předepsané viskozity 75W-90 v kvalitativní třídě GL4 (obvykle minerál) jsem tam nalil 80W-90 (ten předepsaný řidší jsem nesehnal) a snažil jsem se to dohnat vyšší kvalitou (polosyntetika GL-5). Ale ouha! Začalo to blbě řadit a celá anabáze skončila výměnou za pěkně drahý 75W-90 v GL-5. Stejně to už ovšem nikdy neřadilo tak, jako na původní náplň z výroby. Takže hoši, pozor na e😜erimenty. PS: Jestliže do motoru lze nalít téměř cokoli, do převodovky bych si to po vlastních zkušenostech hodně rozmyslel. Než tam dát něco, co tam nepatří, to tam reději nechám navždy to, co tam už je (hovořím o mechanice, nikoli o automatu)...
Ahoj. Viete niekto o vyrobcovi ktory vyraba tieto oleje? Eventuelne nejake skusenosti, ceny alebo linky. Myslim tym olej, ktorym sa motor medzi 2 vymenami preplachne a odstrani usadzene sadze. Diky moc.
Existuje proplachovací olej. Má jej v nabídce např. www.kmoch.cz. Ale do dnešních aut už dávno není potřeba jej používat, leda bys měl nějakého veterána. Jo, a myslím, že v motoru se saze neusazují... Když už, tak karbon - ale ten, když už se usadí a připeče, stejně proplachovák neodstraní, ten vypláchne jen to, co je tam volně.
Diky za odpoved. Takisto som uz nieco medzitym objavil. Napr. Valvoline vyraba "Flush Oil".
Je to zhruba 350ml a na slovensku sa to predava za cca 120,-Sk.
Je to zhruba 350ml a na slovensku sa to predava za cca 120,-Sk.
No fuj, to je nějaké drahé. Na servisu jsme to měli v 10-ti litrovém kanystru, za cca 40,-/litr. Ale jak říkám, dnes už je to spíš jen do veteránů...
No napriklad v motoroch mazda su tzv. hydraulicke vymedzovace ventilov, ktore su velmi citlive na kvalitu a cistotu oleja. V tychto mototroch sa pouzivanim nespravneho oleja moze narusit ich funkcia (nedostatocny priechod a tym padom tlak oleja vo vymedzovacoch). Na odstranenie problemu v tychto pripadoch vo valnej vacsine staci pred vymenou oleja najprv motor preplachnut a az potom tam naliat kvalitnu plnu syntetiku.
Oddie: to jsi myslel 40 Kč/l za ten Valvoline oil flush nebo jak se to správně píše nebo za obyčejný proplachovací olej.
Ne, nějaký obyčejný proplachovák, ani nevím, co to bylo zač. Ono už je to taky nějaký pátek, a navíc se to už tehdy skoro nepoužívalo, akorát pár lidí, co měli veterány - Felicia, Š1000 apod.
Proplachový olej samozřejmě stále existuje, ale rozhodně bych ho dnes nepoužil (je to stejně ve většině případů zbytečné) a už vůbec ne do auta s "hydroštely" a navíc v kombinaci s následnou náplní kvalitní syntetikou. To bych ji tam vůbec nemusel lít, když už bych ji měl předem tímto způsobem znehodnotit! A s těmi "jakoby proplachy" (přísady do oleje) před jeho výměnou bych rovněž e😜erimentoval jen velmi opatrně: sice dobře a rychle rozpouštějí smolovité usazeniny a částečně i karbon, ale podmínkou úspěchu je, že olejový filtr zůstává ještě koncem intervalu pro výměnu oleje stále funkční (to nelze nikdy s určitostí říci). Pokud ano, rozpuštěné usazeniny zřejmě zachytí. Pokud ale už "jede v obtokovém režimu", pak olej většinu rozpuštěných usazenin (někdy i velmi tvrdých) roznese do všech mazaných míst a důsledky si domyslete sami...
to mitsi: samozrejme po vyplachu, naliati syntetiky a vymene filtra by sa ta cela zmes vratane filtra po nejakych 500km znova vymenila. Je to v oficialnom buletine vydanom firmou mazda ako riesit klepanie vymedzovacov sposobenych znecistenym olejom/motorom. Ja neviem ako u nas, ale v usa je engine flush este aj v dnesnej dobe bezna zalezitost.
Až bude v Evropě stát litr syntetiky tolik, co v USA (a to se nikdy nestane), tak tu náplň po použití proplachu klidně po 500 km vyměním! Ale při "evropských cenách" kvalitních olejů to asi těžko někdo udělá...
Levnější v USA oleje jsou, ale jsou stejně kvalitní. Co jsem četl, tak oleje dovezené z USA nedosahují zdaleka takových parametrů v životnosti jak oleje dělané v Evropě. Mimo jiné proto, že v USA jsou zvyklí měnit max. po 5000 km.
Nevíte jestli se dělá i někde v zámoří. Minulý týden mi ho nabízel opravář za 600 4L origoš pixli a zdálo se mi to podezřele levné.
Pozna niekto tento olej (aky je)? Vdaka za info.
Co jsem četl o Fuchs, tak je to solidní firma, i když více je zajetá v olejích pro užitková vozidla.
Mám dotaz. Nemáte někdo zkušenosti s olejem Mobil1 5w 50??? Mam Hondu Civic 1.5.Coupe a nevim jestli to tam muzu nalejt.Ma to najeto 130 000km a byl tam do 120 000 litej Shell Helix Ultra 5w 40 a ted jednou jsem tam nalil Shell Helix Plus 10w 40. Tak muzete nekdo poradit jestli tam ten Mobil mohu nalit??? Dik Moc
Konkretni zkusenost s timhle olejem bohuzel nemam,ale obecne je zarazovan do uzke skupiny spickovych oleju.Tomu odpovida i jeho cena. Ja bych ho tam urcite nalil. Ale vhodnost pouziti konkretne do Hondy bys mohl najit na www.h-fans.cz
Jo, zkušenosti mám, a to jen ty nejlepší. Používal jsem ho dlouhodobě, když jsem se pohyboval v jihozápadní Evropě a často jezdil přes Alpy. Podle odborných testů se jedná snad o vůbec nejlepší olej na trhu, obzvláště v dané viskozitní třídě. Ale ta cena...! Tedy pokud ho člověk zrovna nekupuje ve Francii, kde ve srovnání s českou cenou vyjde na polovic. Jen mi připadá, jestli to v případě právě Hondy Cicic 1.5 jezdící v Čechách není škoda. Tato Honda se totiž vyráběla v USA o motor byl přizpůsoben tamním olejům, což v praxi znamená, že stráví prakticky jakékoli mazadlo, ale je třeba ho častěji měnit. Proto spíše než použít co nejlepší olej doporučuji něco více "obyč", ale měnit max. po 10 tis. km. Kromě toho jezdit v Čechách (vzhledem ke klimatickým poměrům) na viskozitu 5W-50 považuji za zhýralost.
Děkuji moc za rady.O tu cenu mi ani moc nejde... A olej menim pravidelne max. po 10tis. Pocitam ze i tenhle budu menit po 10tis.. A s autem jezdim casto na hory a v lete zase k mori a nechce se mi tam davat neco na zimu a pak v lete zase menit na neco letniho. Takze kdyz pomineme cenu tak by to tedy nemel byt problem?? Ani v tom pripade ze ten posledni olej co tam byl pred timhle nebyla plna syntetika ale byla to polo syntetika?? Nekde jsem slysel ze jak jednou naleji do auta polo syntetiku tak uz je pak problem tam nalit nazpatek neco lepsiho, ale nejak se mi tohle nezda a tak se radsi ptam. Tak jinak moc diky za rady.
Jestli ti nejde o cenu,tak asi tezko sezenes neco lepsiho.Jinak s tim stridanim oleju to plati hlavne pri prechodu z mineralu na lepsi,pokud tam byla pomalu po celou dobu syntetika a jen na jednu vymenu polo,tak neni co resit. Je to otazka rozpousteni kalu a usazenin po mineralnich olejich syntetikou a tim padem moznym ucpanim mazacich kanalku,u letitejsich motoru i zvysenim netesnosti ve spojich.Ale taky plne souhlasim s nazorem,ze nektere motory byly staveny na pouziti oleju urcite klasifikace a pouzitim klasifikace posledniho typu veci zase tolik neprospeju, neco ve smyslu hazeni perel s... Z ktereho roku je ten motor?
Je to 97, a doporucuje pro nej honda nejakz API SJ, coz tenhle olej ma a mel ho i Shell H. Ultra i ten Shell H. Plus co jsem tam nalil ted naposledy. A ten co tam byl litej po celou dobu byla plna syntetika 5W 40, dale to melo API SJ, a ACEA A3, B3,B4.Tak mohu s tim neco udelat nebo ne?? Nebo chces jeste nejake parametry toho oleje co jsem tam lil?? Mohu se podivat na kanistr od nej jeste ho nekde mam. Nebo myslis ze to je v poho??
Jo,97 uz jsou motory staveny na pouziti tech nejmodernejsich typu oleju,jejichz je tenhle Mobil zarnym prikladem,do 97 davat nizsi klasifikaci,nez SJ bych neriskoval,zvlast do tocivy Hondy.Ta viskozni trida Mobilu ti pokreje i teplotni extremy v zime,v lete,podle meho nazoru je to maximum,co muzes pro to auto udelat a melo by se ti za to nalezite odvdecit.
mam na vas jeste jeden dotaz mate nekdo zkusenosti s olejem shell helix ultra plna syntetika 5w 40 pry jediny doporuceny olej pro Ferrari.... ma oznaceni API SL coz jsem jeste nikdy u jineho oleje nevidel.... Nevite jak na tom je a jestli za neco stoji????
Jediny doporuceny pro Ferrari? A proc ne treba 10W60? 5W40 je celkem bezny olej lity i do Skodovek, i kdyz do 1,5 asi zbytecny. Rozdily mezi SJ a SL viz
[odkaz]
[odkaz]
Prečítal som si CELÚ túto diskusiu (a že mi to dalo dosť zabrať, najmä časovo) a napriek tomu som nenašiel jednoznačnú odpoveď na problém, ktorý riešim.
Mám Felíciu 1.3 MPI, r. v. 2000, dva a pol roka "v prevádzke". Mojim problémom sú studené štarty a krátke vzdialenosti - denne jazdím len okolo 3 km ráno do práce a poobede naspät rovnako, prípadne niekedy trochu viac, tak do 5 km. Štandartne mi bol vymieňaný olej dvakrát - minerálny CASTROL s viskozitou 10W-40 (mimochodom stojí 1300 SK!).
Takže uvažujem o niečom lepšom; háčik je v tom, že neviem, čo tam mám dať za olej. Najlepšia by bola zrejme nižšia viskozita, aby sa motor lepšie a rýchlejšie premazal, keď je studený; z toho vyplýva teda nejaká polosyntetika či syntetika. Plne syntetický olej s viskozitou 5W-40 je vraj však príliš riedky na tieto motory a mohli by vzniknúť problémy.
Takže jediný záver, ku ktorému som dospel je ten, že viskozitu nechám pre istotu rovnakú (10W-40) - však u nás v zime viac ako -15 prakticky nebýva. Neviem sa však rozhodnúť ďalej. Vrstva minerálneho oleja sa za studena že vraj trhá, pri pol👋plnej syntetike by to malo byť podstatne lepšie.
Bude mi stačiť polosyntetika? Alebo motor zvládne prechod na plnú syntetiku?
Pre upresnenie dodávam, že mám najazdených menej ako 17 tis. km, ročne najazdím tak do 7500 km, a teda nie je (VRAJ - podľa názoru niektorých tu aj servisu) potrebný postupný prechod, t. z. skrátené termíny výmeny oleja.
Môžete mi prosím vás poradiť, ako sa mám rozhodnúť?
Mám Felíciu 1.3 MPI, r. v. 2000, dva a pol roka "v prevádzke". Mojim problémom sú studené štarty a krátke vzdialenosti - denne jazdím len okolo 3 km ráno do práce a poobede naspät rovnako, prípadne niekedy trochu viac, tak do 5 km. Štandartne mi bol vymieňaný olej dvakrát - minerálny CASTROL s viskozitou 10W-40 (mimochodom stojí 1300 SK!).
Takže uvažujem o niečom lepšom; háčik je v tom, že neviem, čo tam mám dať za olej. Najlepšia by bola zrejme nižšia viskozita, aby sa motor lepšie a rýchlejšie premazal, keď je studený; z toho vyplýva teda nejaká polosyntetika či syntetika. Plne syntetický olej s viskozitou 5W-40 je vraj však príliš riedky na tieto motory a mohli by vzniknúť problémy.
Takže jediný záver, ku ktorému som dospel je ten, že viskozitu nechám pre istotu rovnakú (10W-40) - však u nás v zime viac ako -15 prakticky nebýva. Neviem sa však rozhodnúť ďalej. Vrstva minerálneho oleja sa za studena že vraj trhá, pri pol👋plnej syntetike by to malo byť podstatne lepšie.
Bude mi stačiť polosyntetika? Alebo motor zvládne prechod na plnú syntetiku?
Pre upresnenie dodávam, že mám najazdených menej ako 17 tis. km, ročne najazdím tak do 7500 km, a teda nie je (VRAJ - podľa názoru niektorých tu aj servisu) potrebný postupný prechod, t. z. skrátené termíny výmeny oleja.
Môžete mi prosím vás poradiť, ako sa mám rozhodnúť?
Ahoj Peter, v mojom starsom Oplovi som pouzival polosynteticky Madit Super 2000, myslim, ze bol tiez 10W-40. Cenovo dobry (tusim cca. 125Sk/l, ale to bolo pred 3 rokmi) a studene starty a jazdy v pohode.
Do Felicie bych nedal syntetiku ani náhodou, není důvod. Jinak, minerál 4 litry za 1300SK??? No fuj... Já používám (do starších aut) polosyntetiku Mogul Optimal 10W-40 za cca 90,-Kč/litr - za cca podobnou cenu bude i ten Madit, tyhle oleje vůbec nejsou špatné a do těhle aut jsou víc než dostačující.
Hej, tá cena je desná.
Všimol som si ju, keď som podrobnejšie prechádzal faktúru. V predchádzajúcej faktúre je tiež tá istá cena.
Čo považuješ za "staršie autá"? Dnes je to už strašne relatívny pojem...
Všimol som si ju, keď som podrobnejšie prechádzal faktúru. V predchádzajúcej faktúre je tiež tá istá cena.
Čo považuješ za "staršie autá"? Dnes je to už strašne relatívny pojem...
Různě, asi tak od 8 let dál. Nicméně, Felicie byla pořád skoro stejná, až na pár detailů... Co má vůbec v předpisu od výrobce, za olej?
-Peter-> Urcite si tam nedaval mineral > pokial viem, tak Castrol robi mineral iba GTX3 a ten je 15W-40. Ja som na jesen po 130tis km pouzivania GTX3 presiel na Madit Super 2000 - polosyntetika 10W-40 a je to v pohode. Po dlhych diskusiach som dospel k zaveru, ze GTX3 a ine moderne min. oleje uz nerobia take usadeniny a tak po preplachnuti motora pripravkom STP pred vymenou som dal polosyntetiku. Madit splna vsetky normy ako ine drahe oleje, je lepsi ako GTX3 a za nizsiu cenu - chod do neho. CAf.
No vidíš to, já jsem nic neproplachoval, a dal jsem jej tam rovnou... Jen jsem poprvé vyměnil olej o dost dřív, přeci jen to bylo u dieselu, který měl určitě přes 200tis km.
oddie: kamos prave kupuje (zajtra pre nu ideme) jazdenu Mazdu 626 2.0i 16V, rocnik 88 s 200tkm. Doteraz tam liali nejaky mineralny Shell 5W-30 (tusim). Co myslis, ze bude najlepsie: prechod na tu polosyntetiku, na plnu, alebo tam nechat ten mineral (ale cenovo bude asi dost vysoko). Ako je to inak s mineralmi, moze sa pri vymene zmenit znacka (na Madit, predsa len cenovo neporovnatelne). Ak sa prejde na polos., po kolko km je dobre urobit ten skrateny cyklus? 2000? Dik 😉))
5W-30 asi nebude minerál, minerály bývají až tak od 15W, příp. 10W. Aspoň já jsem takový minerál ještě neviděl. Nevím, co má ta Mazda v předpisu od výrobce, na to bych se koukl především, a až potom rozhodoval, co tam dám. Japonce vůbec neznám, sorry... Na značce oleje příliš nezáleží (pokud to není úplný noname), důležitá je ta specifikace. Zkrácený cyklus - já jsem měnil asi po 4-5tis, teď nevím, ono vzhledem k tomu, že mě kompletní výměna olej + filtr + těsnění výpušťáku stála necelých 500,-Kč (polosynte!), to ani moc neřeším...
Hm je mozne, ze 10W, to sa dozviem zajtra. Ide skor o to, neliat tam dalej ten drahy Shell, ale prejst na Madit, ktory je kvalitativne plne postacujuci a ovela lacnejsi.
Minerál to je určite, na faktúre je napísané Minerálny olej.
Tiež sa mi to nezdalo pri tej cene, ale hádam vedia, čo píšu.
Práve som sa bol pozrieť vonku (fuj, tam je ale kosa!) na motor auta - na tú nálepku, čo tam vždy dajú; tam je uvedený názov oleja Castrol GTX Powertec 10W-40.
Ja som tiež tento olej na nete nenašiel, asi som zle hľadal, alebo ...?
Tiež sa mi to nezdalo pri tej cene, ale hádam vedia, čo píšu.
Práve som sa bol pozrieť vonku (fuj, tam je ale kosa!) na motor auta - na tú nálepku, čo tam vždy dajú; tam je uvedený názov oleja Castrol GTX Powertec 10W-40.
Ja som tiež tento olej na nete nenašiel, asi som zle hľadal, alebo ...?
Pozri sa na túto stránku😒br />
[odkaz]
Podľa nej sa jedná o polosyntetický olej, ale pritom všade na faktúrach a blokoch zo servisu je uvádzané minerálny olej. Takže si môžem vybrať...
To mi pripomína, keď som sa informoval v jednotlivých servisoch, či môžem použiť do motora Felície syntetický olej s viskozitou 5W-XX. Z dvoch mi prišla odpoveď, že áno, samozrejme, plus cenová ponuka; z ďalších dvoch odpoveď, že nie, jedná sa o riedky olej, ktorý by mohol spôsobiť problémy.
Tak som sa rozhodol, že napíšem priamo na Škoda auto, a. s. Odtiaľ mi prišla odpoveď, že tento olej sa nedoporučeje, lebo je príliš riedky a mohol by spôsobiť problémy - "viď Návod na obsluhu str. XX". Tak som si pozrel opäť Návod na obsluhu a tam sa píše😒br />
Možnosť použiť viacrozsahové oleje špecifikácie VW 501 00, 502 00 a špecifikácie ACEA A2 alebo A3.
Na druhej strane v tabuľke sú v súvislosti s tým uvádzané oleje s viskozitou: 5W-30/40/50, 10W-50/60, 15W-40/50, 20W-40/50.
A teraz si vyber správnu odpoveď!
Dobrý zmätok, čo?
Preto sa pýtam na pokiaľ možno osobné skúsenosti, lebo takto fakt neviem...
[odkaz]
Podľa nej sa jedná o polosyntetický olej, ale pritom všade na faktúrach a blokoch zo servisu je uvádzané minerálny olej. Takže si môžem vybrať...
To mi pripomína, keď som sa informoval v jednotlivých servisoch, či môžem použiť do motora Felície syntetický olej s viskozitou 5W-XX. Z dvoch mi prišla odpoveď, že áno, samozrejme, plus cenová ponuka; z ďalších dvoch odpoveď, že nie, jedná sa o riedky olej, ktorý by mohol spôsobiť problémy.
Tak som sa rozhodol, že napíšem priamo na Škoda auto, a. s. Odtiaľ mi prišla odpoveď, že tento olej sa nedoporučeje, lebo je príliš riedky a mohol by spôsobiť problémy - "viď Návod na obsluhu str. XX". Tak som si pozrel opäť Návod na obsluhu a tam sa píše😒br />
Možnosť použiť viacrozsahové oleje špecifikácie VW 501 00, 502 00 a špecifikácie ACEA A2 alebo A3.
Na druhej strane v tabuľke sú v súvislosti s tým uvádzané oleje s viskozitou: 5W-30/40/50, 10W-50/60, 15W-40/50, 20W-40/50.
A teraz si vyber správnu odpoveď!
Dobrý zmätok, čo?
Preto sa pýtam na pokiaľ možno osobné skúsenosti, lebo takto fakt neviem...
A do tretice: 😊))
Na stránke www.castrol.cz je tento olej (Castrol Magnatec 10W-40) uvedený medzi syntetickými.
To sú v tom servise úplní magori alebo čo?!
Pre istotu pôjdem pred výmenou oleja na rozbor a ak ide naozaj o daný olej, teda polosyntetický, tak to bude príjemný omyl. Ak to však v servise doplietli a do motora dali iný olej (nejaký minerálny), ako je uvedené na faktúrach a na motore, tak to len tak nenechám.
Takže uvidím
Díky za pomoc
Na stránke www.castrol.cz je tento olej (Castrol Magnatec 10W-40) uvedený medzi syntetickými.
To sú v tom servise úplní magori alebo čo?!
Pre istotu pôjdem pred výmenou oleja na rozbor a ak ide naozaj o daný olej, teda polosyntetický, tak to bude príjemný omyl. Ak to však v servise doplietli a do motora dali iný olej (nejaký minerálny), ako je uvedené na faktúrach a na motore, tak to len tak nenechám.
Takže uvidím
Díky za pomoc
Pisal si, ze v aute mas Powertec a na Castrol je Magnatec. Mozno ide o 2 rozne motory. Kazdopadne si nemyslim, ze by servis napisal "mineral" a dal Ti tam plnu syntetiku. Naopak spravit - to by sa uz nasim servisom podobalo viacej 😉)
Aha, dobrý postreh.
Nejako sa mi to muselo spliesť. Takže skúsim pohľadať info o tom Powertec-u.
P. S. Powertec, Magnatec... Neznie to skoro rovnako ? 😊))
Nejako sa mi to muselo spliesť. Takže skúsim pohľadať info o tom Powertec-u.
P. S. Powertec, Magnatec... Neznie to skoro rovnako ? 😊))
Znie, *tec jak *tec 😉) obe znie vznesene 😉)) prejdi na ten Madit, tam su aj nazvy prehladnejsie 😉))) Prima, Super, Super2000, Zero 😉))
Takže, je o ňom písané podstatne menej ako o Magnatec-u, ale predsa som niečo našiel.
Na www.castrol.cz je aj tento olej (Castrol Powertec 10W-40) medzi syntetickými, čomu by tá cena naozaj nasvedčovala.
Taktiež na jednej nemeckej stránke je označený ako "HC-Synthese", pričom to prve "H" by mohlo znamenať Half (pol, polovica), ale taktiež to môže znamenať ho*no, takže... 😊)
Proste rozboru oleja sa asi nevyhnem; v tom Castrole v tom maju pekny border. Na oficiálnej stránke som našiel iba skutočne veľmi stručné informácie o ich novom Magnatec-u, ale nič o ostatných olejoch.
Asi som len nesprávne hľadal, ale tá ich stránka (www.castrol.com) je urobená strašne nepriehľadne.
Ale poučenie som si už vzal - CASTROL UŽ NIE!
Už sama cena je podľa mňa nadsadená, teraz ešte ten chaos a zmätok v tom, či to je minerálny alebo syntetický olej...
Poraďte nejakú inú alternatívu - ale v prvom rade mi ide o kvalitu, až potom peniaze. Ale kompromisu sa asi nevyhnem...
Na www.castrol.cz je aj tento olej (Castrol Powertec 10W-40) medzi syntetickými, čomu by tá cena naozaj nasvedčovala.
Taktiež na jednej nemeckej stránke je označený ako "HC-Synthese", pričom to prve "H" by mohlo znamenať Half (pol, polovica), ale taktiež to môže znamenať ho*no, takže... 😊)
Proste rozboru oleja sa asi nevyhnem; v tom Castrole v tom maju pekny border. Na oficiálnej stránke som našiel iba skutočne veľmi stručné informácie o ich novom Magnatec-u, ale nič o ostatných olejoch.
Asi som len nesprávne hľadal, ale tá ich stránka (www.castrol.com) je urobená strašne nepriehľadne.
Ale poučenie som si už vzal - CASTROL UŽ NIE!
Už sama cena je podľa mňa nadsadená, teraz ešte ten chaos a zmätok v tom, či to je minerálny alebo syntetický olej...
Poraďte nejakú inú alternatívu - ale v prvom rade mi ide o kvalitu, až potom peniaze. Ale kompromisu sa asi nevyhnem...
No dvaja uplne nezavisle sme Ti odporucili ten polosynteticky Madit Super 2000. Madity maju fakt vsetky certifikaty (aj VW a dokonca niektore aj Porsche). Super2000 je polosyntetika, ak chces plnu syntetiku, tak vyborny je Prima 5W-40 (ten som pouzival a aj pouzivat budem, ked mi skonci zaruka na auto).
No, na stranke [odkaz] sa o ňom píšu pekné veci.
Dokonca je vraj schválený (Super 2000) pre použitie v automobiloch Škoda, narozdiel od Prima (5W-40 už bude na môj motor asi fakt riedky).
Ale stále neviem. Nie, že by som nedal na slovenské výrobky, ale ...
Dúfam, že to nie je ako s Matadorkami - sú síce dobré, ale na konkurenciu sa moc nechytajú...
Díky za poradenie
Dokonca je vraj schválený (Super 2000) pre použitie v automobiloch Škoda, narozdiel od Prima (5W-40 už bude na môj motor asi fakt riedky).
Ale stále neviem. Nie, že by som nedal na slovenské výrobky, ale ...
Dúfam, že to nie je ako s Matadorkami - sú síce dobré, ale na konkurenciu sa moc nechytajú...
Díky za poradenie
No mozem Ti napisat, do coho som aky daval ja😒br />
Talbot 1510, '80, 175-195tkm: nejaky lacny mineralny Madit
Opel Ascona 2.0i, '88, 170-190tkm: Super 2000
Mazda 626 2.0i, '91, 55-90tkm: Madit Prima
Nissan Primera 1.6, '93, 80-120tkm: Madit Prima
Okrem toho bol Prima este v tatkovych autach: Fiat Croma '93, Mazda 626 2.0i '94 a dokonca aj Cadillac Seville 4.0V8 '85 😉)
So ziadnym z nich som nemal pri pouzivani problemy ani vo velkych zimach, v podstate pouzivane cely rok a v pohode. Ja som s Maditom spokojny. Prima by isiel aj do mojej aktualnej Mazdy 626 2.0i '98, ale este je v zaruke a tak mi tam servisaci leju nejaky iny.
Talbot 1510, '80, 175-195tkm: nejaky lacny mineralny Madit
Opel Ascona 2.0i, '88, 170-190tkm: Super 2000
Mazda 626 2.0i, '91, 55-90tkm: Madit Prima
Nissan Primera 1.6, '93, 80-120tkm: Madit Prima
Okrem toho bol Prima este v tatkovych autach: Fiat Croma '93, Mazda 626 2.0i '94 a dokonca aj Cadillac Seville 4.0V8 '85 😉)
So ziadnym z nich som nemal pri pouzivani problemy ani vo velkych zimach, v podstate pouzivane cely rok a v pohode. Ja som s Maditom spokojny. Prima by isiel aj do mojej aktualnej Mazdy 626 2.0i '98, ale este je v zaruke a tak mi tam servisaci leju nejaky iny.
-peter-> nechapem ta. Chces lacnejsiu rovnakokvalitnu alternativu ale nechces Madit. Pytam sa preco? Castrol ma omnoho lepsi marketing, ale splnaju ROVNAKE specifikacie, takze VELKY rozdiel v kvalite nebude. Osobne si myslim, ze je to rovnako dobry olej ako Castrol, Mobil a ine. Takisto Matadory...videl som zopar testov a porazil v jednom aj Micheliny...ide o konkretnu radu vzdy...znacka nezarucuje nemennu kvalitu!
Ja som nepovedal, že nechcem Madit.
Jednoducho keď mám porovnať nejaký slovenský a zahraničný produkt, tak mi podvedomie vždy povie: "Ber zahraničný, je určite lepší ako ten slovenský!" 😊)).
Ja viem, že je to blbosť, ale prvá reakcia je u mňa obyčajne taká.
Určite bude dobrý, keď ho schválili pre VW, Škodu a iné.
A osobná skúsenosť DABELa hovorí tiež pre Madit.
Takže skúsim ten Madit, keď už nič viac, určite majú urobený lepšie prehľad produktov a ich popis oproti napr. Castrolu, čo už tiež o niečom vypovedá.
K tým Matadorkám - dnes sú už na tom lepšie, to uznám, ale nie tak dávno to bolo inak.
Díky ešte raz za poradenie
Jednoducho keď mám porovnať nejaký slovenský a zahraničný produkt, tak mi podvedomie vždy povie: "Ber zahraničný, je určite lepší ako ten slovenský!" 😊)).
Ja viem, že je to blbosť, ale prvá reakcia je u mňa obyčajne taká.
Určite bude dobrý, keď ho schválili pre VW, Škodu a iné.
A osobná skúsenosť DABELa hovorí tiež pre Madit.
Takže skúsim ten Madit, keď už nič viac, určite majú urobený lepšie prehľad produktov a ich popis oproti napr. Castrolu, čo už tiež o niečom vypovedá.
K tým Matadorkám - dnes sú už na tom lepšie, to uznám, ale nie tak dávno to bolo inak.
Díky ešte raz za poradenie
Neni za co 😉) Mna osobne teraz dost sere, ze mi tam leju nejaky drahy 5W-30 olej, ktory ma vyjde 4l za cca. 2000Skk, ked mi doma lezi este asi 20l Primy kupenej pod rukou za 500Skk/4l 😞(((
-peter-: Jestli se ti nechce do domaciho produktu,
tak vyzkousej mogul (www.koramo.cz) 😄... A hel, dokonce maji i Mogul
Felicia. No ale pro tebe by byl spis MOGUL FORTE GX-FE za nejakych 190 Kc/l
tak vyzkousej mogul (www.koramo.cz) 😄... A hel, dokonce maji i Mogul
Felicia. No ale pro tebe by byl spis MOGUL FORTE GX-FE za nejakych 190 Kc/l
A ten Forte GF-FE ma stejne jako Madit Prima
API SH a VW 500.00/505.00. Ta Prima je full synth,
ten Forte GX-FE (pozor, je i levny GX) je polo.
Prima je 5W40. Viskozitu maji stejnou (Prima ma 13-15, Forte ma 14,5),
bod tuhnuti ma samozrejme prima nizsi (-40 C oproti 34 u Forte -- vzdyt je to 5W40 oproti 10W40).
Bod vzplanuti ma Prima niz (190 oproti 210), a
odparnost ma vetsi... Takze jsou +- stejne... Ted ta cena
API SH a VW 500.00/505.00. Ta Prima je full synth,
ten Forte GX-FE (pozor, je i levny GX) je polo.
Prima je 5W40. Viskozitu maji stejnou (Prima ma 13-15, Forte ma 14,5),
bod tuhnuti ma samozrejme prima nizsi (-40 C oproti 34 u Forte -- vzdyt je to 5W40 oproti 10W40).
Bod vzplanuti ma Prima niz (190 oproti 210), a
odparnost ma vetsi... Takze jsou +- stejne... Ted ta cena
Bob_: No Mogul ci Madit, kvalitativne to bude predpokladam to iste (tak, ako si napisal). Pre Madit na Slovensku hovori, ze ho maju vsade, od (skoro) kazdej pumpy az po TESCO, takze ked treba, tak je vzdy "nablizku" 😉))
Len tak na okraj, kedysi som lieval do Favoritu Madit Prima a úplne v pohode. Tiež som sa niekde dostal k tomu, že olejové čerpadlo by nemuselo ten riedky olej vždy dotlačiť tam kam treba, ale fungovalo to.
Mohl by někdo napsat, jak je to s mísením olejů? Nemám na mysli úplné zvrhlosti, jako např. mísit syntetiku s minerálem, ale lze třeba minerál 15W50 doplnit minerálem 15W40 ? Nebo alespoň nouzově?
miseni oleju: Zatim mi vsichni (servisy, literatura)
tvrdili, ze lze misit sousedni oleje stejneho slozeni
(mineral s mineralem, synt se synt). Mezi sebou ne.
Sousednim olejem se rozumi olej s jednim cislem
vedle "W" o jeden supen odlisnym. (takze v pripade
mineralu lze 10W40 a 15W40).
Ono... Urcite se ti ten olej nezdrcne (ze by to nejak
chemicky reagovalo). Maximalne se ti ty dva oleje
nespoji, ale to neni problem. Ale urcite bych
nemichal rozdilne slozeni (mineral a synt).
tvrdili, ze lze misit sousedni oleje stejneho slozeni
(mineral s mineralem, synt se synt). Mezi sebou ne.
Sousednim olejem se rozumi olej s jednim cislem
vedle "W" o jeden supen odlisnym. (takze v pripade
mineralu lze 10W40 a 15W40).
Ono... Urcite se ti ten olej nezdrcne (ze by to nejak
chemicky reagovalo). Maximalne se ti ty dva oleje
nespoji, ale to neni problem. Ale urcite bych
nemichal rozdilne slozeni (mineral a synt).
Ja som si to tiež myslel (a ešte si to aj myslím), ale potom nerozumiem tomu, čo sa píše na stránke o olej Madit vo faq-u.
[odkaz]
Podľa toho sú oleje navzájom miešateľné, ale zrejme to myslia nejako inak...
[odkaz]
Podľa toho sú oleje navzájom miešateľné, ale zrejme to myslia nejako inak...
Pre upresnenie: je to 4. bod.
No asi takhle. Co mi rika rozum je to,
ze syntetika rozpusti usazeniny. A lit syntetiku
do mineralu bych proto nedelal, aby se neco najednou neuvolnilo.
Samozrejme zalezi na mnozstvi. Jak jsem rikal,
urcite ti mezi sebou ty oleje chemicky nezreaguji, aby se ti tam vytvorilo
nejake abrazivo ci cucky. Ale muze ti to neco
rozpustit. Na druhou stranu, nejsou to zadne platy
bordelu, tak strasne to zase neni. Ale tvrdit,
ze se to muze vzdy michat... Asi bych tam v nejhorsim pripade
jine slozeni nalil, ale nemichal bych to jak polivku.
Jednou jsem byl nucen pouzit mineral do polosyntetiky, asi pul litru do 4 litru,
oboji bylo 10W40 a nic se nestalo (k tomu neni duvod).
Olej je i nadale "normalni". Proste v nouzi ano, bezna praxe ne. Ale nouzove
doliti neni duvod k urychlene vymene.
ze syntetika rozpusti usazeniny. A lit syntetiku
do mineralu bych proto nedelal, aby se neco najednou neuvolnilo.
Samozrejme zalezi na mnozstvi. Jak jsem rikal,
urcite ti mezi sebou ty oleje chemicky nezreaguji, aby se ti tam vytvorilo
nejake abrazivo ci cucky. Ale muze ti to neco
rozpustit. Na druhou stranu, nejsou to zadne platy
bordelu, tak strasne to zase neni. Ale tvrdit,
ze se to muze vzdy michat... Asi bych tam v nejhorsim pripade
jine slozeni nalil, ale nemichal bych to jak polivku.
Jednou jsem byl nucen pouzit mineral do polosyntetiky, asi pul litru do 4 litru,
oboji bylo 10W40 a nic se nestalo (k tomu neni duvod).
Olej je i nadale "normalni". Proste v nouzi ano, bezna praxe ne. Ale nouzove
doliti neni duvod k urychlene vymene.
Presne. Ja by som to tiež neurobil, pokiaľ by nešlo o "prípad núdze". Pri bežnej výmene oleja určite nie.
A ak si dobre spomínam, tak v manuáli ku autu bolo tiež upozornenie, že oleje sa medzi sebou nemajú miešať, takže si opäť môžeme vybrať...
A ak si dobre spomínam, tak v manuáli ku autu bolo tiež upozornenie, že oleje sa medzi sebou nemajú miešať, takže si opäť môžeme vybrať...
Aký poznáte najkvalitnejší minerál? Kúpil som TD kde bol používaný minerál (už cca. 150 tkm). Keďže nechcem polosyntetiku tak aspoň nejaký kvalitný minerál. Ale bežne sú len 15W-40. Minerál 10W-40 som našiel len ARAL, ostané 10W-40 a nižšie sú už len so syntetikou. Máte nejaký typ?
když posíláte URL (tj. WWW adresu), tak prosím odentrujte před URL i za URL a z URL odmazejte [odkaz] to tam není potřeba, pak se většina URL vejde a projde! Pokoud ani potom ne, udělejte v polovině URL mezeru
to Petr: A všechno to vůbec není nutné. Kdyby panovala obecná zásada stisknout u složitějšího příspěvku "Odpovědět", uvidíte ho v původním znění, dokonce se všemi HTML tagy a obrázky, taková dřina to přece jen není.
Oživím to tu.
Vysvětlete mi prosím vztah mezi olejem (polosyntetika, syntetika) a hydraulickými zdvihátky.Přečetl jsem to celý a ejhle: jedni , že plná, protože.... a druzí, že musí být polo, protože...! Tak se prosím někdo fundovaně rozepište.Předpokládám samozřejmě olej stejné API specifikace SJ a lišící se pouze 10W resp. 5W specifikaci SAE. Konkrétně:Zetec escort 1,6 16V,66kW,98rv.
Vysvětlete mi prosím vztah mezi olejem (polosyntetika, syntetika) a hydraulickými zdvihátky.Přečetl jsem to celý a ejhle: jedni , že plná, protože.... a druzí, že musí být polo, protože...! Tak se prosím někdo fundovaně rozepište.Předpokládám samozřejmě olej stejné API specifikace SJ a lišící se pouze 10W resp. 5W specifikaci SAE. Konkrétně:Zetec escort 1,6 16V,66kW,98rv.
Na hydroštely patří olej min. klasifikace SG (a vyšší, tj. v abecedě nižší: SH, SJ atd.) podle API a je vcelku jedno, jaký je základ oleje - zda minerál, polosysnt. nebo plná synt. V každém případě bych tam dával to, co tam bylo předtím, tj. nelil bych např. syntetiku do motoru, který jezdil na minerál. Pokud jde o viskozitu, dal bych si pozor na příliš řídké oleje (0W-30, 5W-30), a to zvláště u starších (konstrukčně i z hlediska kilometrového proběhu) motorů: tyto oleje jsou děsně předražené a starším hydroštelům rozhodně neprospějí.
mel bych 2 dotazy , mam skodu felicii 1.3i r.v.1995 najeto 70000 km, pouzivany mineralni olej ,doporucena vymena 15000 km nebo 1 rok. Rocne ujedu cca 6000 km.Mam menit lepsi olej -napr.polosyntetiku 10W-40 co 2 roky (15000km), nebo radsi levnejsi mineralni 15W-40 co 1 rok (6000 km).Prevodovy olej - staci 75W(3litry x 70 Kc) nebo je lepsi priplatit a koupit full syntetiku (3x250 Kc)75W-90
Dik
Dik
Syntetikou výměnu neprodloužíš a navíc, jak si můžeš přečíst níž: "lij co tam patří."
Motor Felicie je zkonstruován na olej 15W-40, takže když použiješ olej s nižší viskozitou, 10W-40 a nižší, motor bude mít vyšší spotřebu oleje a taky bude hůře těsnit. Olej totiž i těsní a tolerance pohyblivých částí motorů je dotěsněna právě olejem. Naopak, pokud je auto konstruováno na syntetický olej a už je "v létech", le lepší použít olej s vyšší viskozitou. Dnešní oleje jsou tak kvalitní, že jejich kvalita mnohonásobně převyšuje požadavky motoru. (Bavíme se o vozech pro obyčejné smrtelníky, ne o tuningovaných vozech s pásmem otáček kolem 8.000 ot/min)
Pokud jde o převodovku, tam můžeš nalít i syntetiku, ta se mění asi po 120- 200.000 km (většinou už se nemění vůbec, takže budeš mít pokoj). ringo
Motor Felicie je zkonstruován na olej 15W-40, takže když použiješ olej s nižší viskozitou, 10W-40 a nižší, motor bude mít vyšší spotřebu oleje a taky bude hůře těsnit. Olej totiž i těsní a tolerance pohyblivých částí motorů je dotěsněna právě olejem. Naopak, pokud je auto konstruováno na syntetický olej a už je "v létech", le lepší použít olej s vyšší viskozitou. Dnešní oleje jsou tak kvalitní, že jejich kvalita mnohonásobně převyšuje požadavky motoru. (Bavíme se o vozech pro obyčejné smrtelníky, ne o tuningovaných vozech s pásmem otáček kolem 8.000 ot/min)
Pokud jde o převodovku, tam můžeš nalít i syntetiku, ta se mění asi po 120- 200.000 km (většinou už se nemění vůbec, takže budeš mít pokoj). ringo
Tak ona je to celá alchymie, které navíc nikdo řádně nerozumí. Co odborník, to názor. Všichni se shodnou jen na tom, že se tam má lít, co doporučuje výrobce.
U forda je to ale zrovna 5W-30... Ale na otázku :"Proč..." nikdo nedá fundovanou odpověď a motoráři s olejářema nejsou k mání.
A ty hydroštely....no to je teprve pokoukáníčko na názory...
No já problém snad vyřešil, tak tu končím...
U forda je to ale zrovna 5W-30... Ale na otázku :"Proč..." nikdo nedá fundovanou odpověď a motoráři s olejářema nejsou k mání.
A ty hydroštely....no to je teprve pokoukáníčko na názory...
No já problém snad vyřešil, tak tu končím...
To hihi: Schvalne, proc vsechny servisy doporucuji co nejlepsi oleje, napr. onen 5W-30? Proste proto, ze jsou nejdrazsi a maji na nich nejvetsi marzi. To ovsem vubec neznamena, ze by byly nejlepsi prave pro onen dany motor!
No tak jeste zpatky: Ona jen cena to nebude... Ten fordackej olej je kolem 230,-/l. Bezna syntetika je drazsi. Takze by logicky doporucovali treba i do starsich (5 let) aut syntetiku.Ejhle u nas tu maj Texaco 4W-40 rozlejvanej ze sudu za 200Kc/l. Tomu neodolam.
oprava 5W-40 samozrejme
A není ten Texaco, Sunoco dělaný dle amerických norem, tudíž na zcela jiné podmínky a výměnné lhůty než mají evropská auta. Už se to tady diskutovalo. Co jsem četl, tak ameriky mají měkčí normy a olej víc jak 5000 km (což je tam běžná lhůta výměny) nevydrží.
wolff
Americký oleje, jako Pennzoil, Sunoco a Texaco, jsou dělaný v Evropě, tudíž dle Evropsých norem. Potažmo v Americe se taky prodává Shell a Mobil....a nejsou evropský...Tralllá ať žije globalizace...
wolff
P.S. 0W-30 a 5W-30 jsou v Americe pouze pro zimní provoz, v létě bys ten motor zadřel...
Dnešní oleje mají vesměs výkonnostní katerogii SJ/CF. Narazil jsem v Olomouci na dobrý obchod, kde mají rozlevané oleje Texaco aj. za velmi dobré ceny. Např. Minerál 15W40 za 59 a polosyntetiku 10W40 za 89 litr. Chci dát otcovi starou škůdku 100 do pucu a vyměnit olej atd. Váhám, jestli by tam svými rozpustnými schopnostmi neudělal ten minerál nějakou paseku. Předtím to jezdilo na nějaký mogul super atd. Nějaký čas jsem mu tam lil M7ADSIV Trysk super turbo a nic se nestalo.
Kde ten obchudek je? A kolik tam stojí Texaco 5W-40? Tady maji polo za 135,- a plnou za 200,- a i to jsou dobre ceny...
Ten obchůdek je v Olomouci, Erbenova ulice. Je to tam nově, takže ještě nemají číslo v seznamu. Dnes tam jedu, tak se optám a zítra napíši ten kontakt.
To Hihi: Tak jsem včera byl v tom C.A.O.F. tel: 585758619, 608831581. Ten stáčený oleje není Texaco, ale Power oil (poweroil.cz) v Německu balený Total. Mimo stáčenou polosyntetiku mají 5l 5W40 za 1060,- a 0W40 za 1150. Pak ještě Global oil (balené Texaco) 5l 5W40 za 1000,- a 10W40 za 620,-.
Prosím vás, takovej olej Fuchs Titan GT 1, SAE 0W-20 (ACEA A1-98, B1-9😄, to je na závodění v mrazech? Vždyť ten se musí v létě na dálnici vypařit, ne? A máte někdo zkušenost s Fuchs Titan CFE MC (at uz 5W-40 nebo 10W-40) s obsahem MoS2 (molybdendisulfid)? A za kolik se tenhle spek prodava, na strankach www.fuchs-oil.cz totiz nemaj ceny ...
Vyser sa na FUCHS (sorry za vyraz)! Som *, ze to dolievam kazdych 2000 km. Nikdy predtym som nemusel.
Mam 5W-40 pre PD. Vychadza mi cca o 2 - 3l vacsia spotreba oproti MOBIL 1 alebo SHELL HELIX (vsetko plna syntetika). Cely FUCHS stoji za FUCkS.
Mam 5W-40 pre PD. Vychadza mi cca o 2 - 3l vacsia spotreba oproti MOBIL 1 alebo SHELL HELIX (vsetko plna syntetika). Cely FUCHS stoji za FUCkS.
wolff
Ceny prakticky stejný jako v Macru...
BMW316i koupeno v bazaru najeto 160 000 slušný stav.Po koupi jsem navštívil
brněnský Renocar pro výměnu oleje v motoru. V motoru byl minerál 15W40 MOBIL.
Olej byl vyměněn za polosyntetiku 10W40 MOBIL. Po dotazu zda je to v pořádku
jsem dostal odpověď, "že je to olej,který tam patří", bez ohledu na to co v
něm bylo.Vůz vyroben 7/93 předepsaný olej 15W40.Dnes 7.6.03 řeším opravu rozvodů
kompletně vydřená vačka,vahadla a poškozená hydrostavítka.Můžu to řešit
reklamací? Pozor na RENOCAR.
brněnský Renocar pro výměnu oleje v motoru. V motoru byl minerál 15W40 MOBIL.
Olej byl vyměněn za polosyntetiku 10W40 MOBIL. Po dotazu zda je to v pořádku
jsem dostal odpověď, "že je to olej,který tam patří", bez ohledu na to co v
něm bylo.Vůz vyroben 7/93 předepsaný olej 15W40.Dnes 7.6.03 řeším opravu rozvodů
kompletně vydřená vačka,vahadla a poškozená hydrostavítka.Můžu to řešit
reklamací? Pozor na RENOCAR.
Bohužel, žádná reklamace se nekoná! Nedávno jsem byl na pravidelném servisu se služebním vozem ve značkovém servisu. Nalili mi tam 0W-30 (oproti dříve používanému 10W-40) a po ujetí cca 1500 km mi odešel minimálně jeden hydroštel. Ve snaze věc reklamovat mi bylo řečeno, že tam nalili to, co do daného vozu patří, "samozřejmě" bez ohledu na stáří a opotřebovanost daného konkrétního vozu. Čeká mne oprava za 30 tis. Kč (u nich...).
Mitsi: Po tom všem, co sis vytrpěl, bych jim tam mrsknul auto, ať ho prodaj jako ojetinu, zasalutoval a odešel k jiné značce. Ať za to může ten servis nebo to auto, je na čase udělat změnu.
To rbaron: V daném případě šlo "naštěstí jen o služební auto". Že se jedná opět o Mitsubishi, to je pouze shoda náhod. "Zdědil" jsem ho po předchůdci a nové si stejně nemohu vybrat podle svého gusta. Alespoň se mi v tom starém dobře sedí (to myslím vážně, bez ironie), což je pro mne vzhledem k času, který za volantem trávím, dost podstatný faktor.
Na ten polosyntetický 10W40 jsem najel 8000km.
Doporučju pročíst www.skoda.panda.cz část oleje. Kdoví, co ta polosyntetika rozpustila... Což ale asi není problém servisu.
Ahoj všech, mám dotaz, jaký je vhodný olej do vozu Fiat Ulysse s motorem 2.0i benzín osmiventil bez turba z roku 96' ? Poaďte dík
Ahoj,
nevíte někdo o nějakém obchodu na WEBu kde by se dal objednat na dobírku slušný olej za rozumnou cenu?
Díky.
nevíte někdo o nějakém obchodu na WEBu kde by se dal objednat na dobírku slušný olej za rozumnou cenu?
Díky.
za slušný ceny dostaneš kvalitní oleje Castrol ve firmě Simix (www.simix.cz) myslím, že si přímo z USA dováží olej. Nevím zda mají nějaké low-endy, ale špičkové oleje mají za srandovní ceny v porovnáním s oficiální distribucí.
Pokud někdo dováží přímo z USA motorové oleje a prodává je v Evropě evropským zákazníkům, pak by je měl také upozornit na skutečnost, že v USA je běžný interval výměny 3 - 5 tis. mil. Ty oleje jsou totiž tzv. "jinak formované". Tím nechci říct, že jsou horší než evropské, jen prostě "nejsou stavěné" na dlouhé servisní intervaly.
Pánovédíky, zkusím Kmocha - jsou tam určitě lepší ceny než u pumpy Shell a to mi stačí.Karel
Díval jsem se na ceny u www.kmoch.cz a myslím, že jsou dost dobré. Mě konkrétně zajímá olej Shell Ultra 0W40 - na benzínce shell stojí tuším něco kolem 650,- litr, kmoch jej má za nějakých 450,- což je docela solidní cena. Já sice tento olej beru z velkoskladu a ještě s nějakou slevou se dostávám na cenu 365,- kč za litr, takže marže kterou kmoch má je hodně rozumná a proto bych řekl že má velmi dobré ceny.
Prosim o nazor na plne synteticke oleje zn. Mogul, Paramo a Madit. Vsichni tito vyrobci nabizeji 0W40 nebo 5W40, v tabulkach maji podobne viskozity i body tuhnuti. Da rici, ze jsou tyto oleje stejne kvalitni jako zahranicni? Kdysi jsem slysel, ze Paramo je opravdu spickovy. Mam novy auto, tak premyslim, co do nej budu lit. Diky za nazory.
rands: Ano, jsou zcela srovnatelné kvality. 0W40 je zvrhlost a vyhazování peněz z okna. ve zdejších klimatických podmínkách s velkou rezervou stačí viskozita 10W40, popř. jako zbytečný luxus 5W40.
"Jezdim na Castrol" je asi stejne tak velka pitomina, jako "mate pneumatiky nebo Michelin?". Nerikam, ze Castrol ma spatne oleje, ale to musite jit minimalne "do tridy Formula RS", jinak jsou to vyhozene penize.
Mogul Forte GX-FE, polosyntetika, 10W40, vcera jsem ho nalil a budu videt 😉. Puvodne jsem chtel Forte GX, ale v mem oblibenem supermarketu ho nemeli 😁. Predtim tam (udajne) byl Castrol TXT Softec.
V nasej rodine sme dlho pouzivali a pouzivame Madit Prima, plna syntetika 5W-40, na roznych autach a v roznych rezimoch jazdenia (tatko len po meste, ja pre zmenu sama dialnica). Vsetko vpoho 😉)
jojo, Madit jsem taky zvazoval - TurboPlus nebo lepe Super2000. Jenze nebyl k mani 😒. Mogul maji u kazde pumpy a v kazdem hypermarche 😉.
Co jsem pročetl diskuze na pandě, tak tuzemské oleje nic moc, protože jsou vyráběny z ruské sirnaté ropy. Srovnatelná specifikace na tom nic nemění. Už vidím ty reakce...
To residents: Většina olejů zn. Castrol se dnes rafinuje na Ukrajině. Z čeho asi? O co je pak český či slovenský olej horší? Zvláště když třeba aditiva tam Čech či Slovák zřejmě nezapomene nalít v menším procentu případů, než třeba Ukrajinec... A tohle tu přece řešíme, ne? Tak proč platit víc za totéž. Jinak bych oleje vyloženě a jen podle značek (aniž bych řešil konkrétní typ a druh) uspořádal asi takhle: Mobil, Shell, Aral, OMV atd. PS: Všimněte si absence Castrolu v první trojce.
Proto používám Mobil1 10W40 polosyntetiku, sudovka litr á 120,- Kč. Asi ho budu dávat každej půlrok, to co z toho motoru vyteče po roce už bych olejem nenazýval. Takže po zimě dostane auto znovu olejík 😄
Mobil1 10W-40 za 120/litr je hodně solidní cena. Já mám ještě malou zásobu Mogulu Optimal 10W-40 á 90/litr, to už je houby rozdíl... Olej mi nikdy rok nevydrží, na to jezdím až dost, takže měním 2x až 3x ročně - ono, při těhle cenách oleje, a náplni 4-5 litrů ani není problém měnit i dřív...
oddie: No my s tatkom sme na tom Madit Prima hlavne preto, lebo tatko niekde splasil asi 40l v 4-litrovych baleniach po 500SKK/balenie (necelych 100CZK/l) 😉 No nezober to, plnu syntetiku 😉)) Ked mi skonci zaruka na Mazdu, asi skonci aj v nej 😉)
dabel: To je hezký, že jste to tak dobře sehnali, ale zajímalo by mě, jestli ještě za tři roky strávené v sudu, bude mít ten olej vlastnosti jako nový 😄
rbaron: No kedze ja menim olej asi 4x rocne po 4 litre, tak som z tych zasob poriadne "ucucol". A samozrejme to nie je v sudoch, ale v normalnych baleniach 😉
Mitsi: tím jsi jen potvrdil, co jsem o Castrolu slyšel už dřív, že je to spíš reklamou zprofanovaná firma. Za komančů to byla jediná cizí značka co tady byla a lidi jí ze setrvačnosti pořád hodně kupují. O OMV jsem zase slyšel, že jejich kvalita je dost ovlivněna tím, že oleje ve velkém také recyklují. V tom výčtu mi chybí třeba Elf/Fina. Co BP, Texaco, Valvoline?
To residents: Pravda, na Valvoline jsem zapoměl. Možná bych ho dal dokonce na třetí místo - ty oleje od Aralu jsou sice dobré, ale hodně drahé. Já osobně oleje zn. Valvoline kupuji, hlavně převodové.
Pred 11 rokmi som si kúpil Favorita, vystriedal som v ňom viacero olejov. Na začiatku Castrol GTX3, po jazde naplno začala blikať kontrola mazania. Potom som v ňom mal Shell Helix, aj Madit 2000 a najviac som subjektívne spokojný s olejmi Mobil (používal som polosyntet. 10W40, vyrábaný väčšinou vo Francúzsku). Švagor dával do svojho auta slovnafťácke oleje. Ak dáš dole veko olejového plniaceho otvoru, uvidíš veľký rozdiel. Jeho zaprasené žltohnedými usadeninami, môj čistý kov. Ak máte svoje auto radi, radi ho vytáčate, odporúčam syntetický Mobil.
Priatel: Měli jste si se švagrem to auto na týden vyměnt a bylo by to naopak 😊
Nezdá sa mi, žeby si to myslel pre mňa ako kompliment ... 😄. A ešte niečo som zistil. Po zmene oleja z minerálneho na polosyntetický, hluk motora trochu stúpol, ale hneď som cítil, že motor beží ľahšie, je mu kladený menší odpor. 😄
Prosím někoho znalého, aby mi upřesnil, jakou že normu (specifikaci dle VW) musí splňovat motorový olej pro VW diesely "Pumpe-Duse" (PD), navíc s proměnlivým intervalem výměny. Něco se mi honí hlavou (VW 500.03?), ale jistý si tím nejsem. Díky!