Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

1183 komentářů

Zdravicko. Jsou mezi Vami nejaci priznivci dosud nejhezciho seriove vyrabeneho ceskeho auta - Skody 110R? Mate nejake obrazky vysperkovanych Erek? Jake jste na nem provedli upravy? Jak se vam s nim jezdilo ( Mel jsem Erko, mam 50 kW Favorita a s laskou na nej vzpominam. Klidne bych to vymenil zpatky! ) Zazili jste v nem neco zajimaveho? A vubec, jake jsou Vase nazory na tuto, podle mne u nas dosud neprekonanou, legendu?
Pár pěknejch je na adrese . Je fakt, že je to poslední pěkná škodovka. Zatim zdar.
Velkej soráč, nějak mi to vypadlo. Takže ta adresa je: [odkaz]
Jo kámo, tak já jsem taky ERKO měl. Souhlasím s tím, že je to nejhezčí škodovka, samozřejmě až po ERESU, který je naprosto fantastický, at´ už 130, 180 nebo 200. Chtěl jsem si ho pěkně upravit, ale nějak chyběly prachy. Když jsem ho měl měsíc, tak na silnici byla menší díra schovaná pod louží, do který jsem samo vjel a co se nestalo, vyrval jsem rameno zadní nápravy. To bylo v červenci. No a vopravil jsem to až v prosinci. Taky jsem nechal dělat podlahu, ale ten chcipák to vodfušoval, takže na jaře to bylo zase v pryč. No nic, v pohodě. Jinak to vypadalo tak, že jsem měsíc jezdil a 2 měsíce spravoval. To by taky ještě bylo v pohodě. Ale za 2 roky, co jsem to koupil, tak mi začaly vodpadávat blatníky, prahy atd. Do toho se ještě vysypaly zadní brzdy, upadlo mi přední kolo, takže jsem se rozhodl, že pujde z baráku. A šlo. Rozebral jsem ho do šroubku, skelet šel do šrotu a zbytek rozprodávám po částech. Takže kdybyste cokoliv na ERKO potřebovali (mám i pár fungl novejch věcí), tak mi to tu napište, pak se zkontaktujem.
Cau, ty ses mozna clovek, kterej by me mohl pomoct. Uz nejakou dobu shanim neuspesne nektere veci, tak ti je zkusim vyjmenovat, pokud bys takove nejake mel, muzem se domluvit.

Takze pokud si mel original eRkovej motor bral bych ho celej. Dale: Karburator!!, olejovy chladic, jestli mas nejaky plechy a vic me zatim nenapada, kdyz tak napis co vsechno mas a uvidime. Nabidku napis sem na forum, nebo me to posli do: johny.wild@post.cz. Diky.
Š 110R je na Škodovku super auto.-Rolf-
R-ko je klasickou ukázkou toho, že když se chce, tak to jde. Pamatujete Š 200 RS? To bylo dělo.
Par firem v cechach vyrabeji repliky SuperSevenu. Nechapu, proc vyrabi anglicka auta (i kdyz jsou super) a nevyrabeji repliku Erka. To by slo mozna na odbyt jeste lepe. A pokud by melo dost silnej motor pri solidni cene, urcite by o nej byl zajem i za hranicema.
eRko za milion - to by Ti nikdo nedal. Maximalne prestavba a za to Ti dejme tomu 300 000,- taky nikdo neda. Probud se!!!
Dle mne by se maloseriova vyroba repliky S110R vyplatila. Predstavoval bych si to asi takhle: podvozek z Felicie ( mozna i z nove ), motor nejaky VW, ... Myslim, ze i za cenu kolem 500000 by se to dobre prodavalo a to nejen u nas. Neslo by o nejaky masovy vuz, ale o sportovni, proto vyska ceny neni velmi rozhodujici.
Igi😒br />
Kamo, snivas celu pekne.Tu u nas na dalekom vychode Slovenska /rozumej Kosice/ sme s kamom uvazovali /podotykam uvazovali/ nad moznostou malovyroby Rapidov ale jak sme prisli k pocitaniu nakladov a zisku .....

Inac ludeee.My vam tu srasne zavidime.Mate sa tam na zapade strasne dobre ked tak vo velkom prestavujete.Ja som na ocovej 105ke nalepil na stredovu konzolu imitaciu dreva a vyslo ma to na 150 Sk.A to je len fliacik.

Co sa tyka Eriek.Tuna behaju povecsinou len vraky co sa v bazaroch predavaju po 5000 Sk.
V budoucnu bych si chtel 110R koupit a lehce prestavet. Nevite nekdo co vsechno mi povolej? Mam na mysli predni napravu s sirsim rozchodem a hrebenovym rizenim, posilovace brzd, ctyrpistkove predni brzdy, uhlovou zadni napravu s rozchodem o 20 mm vetsim, motor 136, petistupen. Tyto vsechny upravy jsou mozne bez vetsi prestavby (je potreba akorat vysunout baterku vys, aby nebranila ramenum zadni napravy a mala uprava karoserie vpredu kvuli posilovaci). Kde by se tyto informace dali sehnat?
Ahoj, mam taktez 110R a i nejenom muj nazor je takovej, ze je to nejhezci opravdova skodovka. Prestavbu nam na podvozku jen minimalni a to snizeny podvozek, sirsi gumy a i presto malo musim rict, ze jizdni vlastnosti se zmenili k lepsimu snad o 200%. Alespon kdyz to porovnam s kamaradem ktery ma eRko original. S prestavbou predni napravy na sirsi z hrebenovym rizenim si myslim ze problemy nejsou takrka zadny, a se zadni napravou taktez. Pak je teda jeste otazka, jestli se vejdou kola do blatniku. Se schvalenim by nemeli byt potize, protoze jeden znamej to mam takhle prestaveny a o nejakejch problemech se nezminoval. Ma taky spickove udelanej motor (max.180 km/h), ale i pres ten upravenej podvozek pokud z toho tech 170-180 vytahne, tak uz je to tezko ovladatelny. Me se ta ovladatelnost zhorsovala tak kolem 130, ale ted mam nove udelanou predni napravu a stabilita se podstatne zlepsila, takze to auto se ani pri 140 na hrbolech moc nerozhodi. Ale ridit to v takovehle rychlosti do zatacek kde je silnice ke vsemu zvlnena, to je spis pro sebevrahy. Ja bych ted spis uvazoval o zvyseni vykonu motoru, ale ne z duvodu max. rychlosti, ale z duvodu akcelerace. Asi tak deset koniku navic (tech 70 by mozna taky stacilo) a byl bych dokonale spokojenej.
Nechtel by ses trosku vic pochlubit s tim, jak jsi ty upravy provadel? Chtel bych udelat neco podobneho, ale vymyslet vsechno od zacatku se mi nechce a ani na to asi nemam dostatecne znalosti. Nemas nejakou dokumentaci? Nebo podle ceho jsi to delal - podle sebe nebo ti s tim nekdo pomohl? A vubec, nejsou nekde na Netu alespon nejake zakladni informace o tom jak a cim "snadno a rychle" vylepsit Erko?Petr_Ka
Zalezi na STK mohou te vyhodit za jinak natrenej sroubek nebo muze projit vsechno. Urcite BY NEMELI povolit zadni uhlovou napravu (zasah do konstrukce) petikvalt pokud mas kratkej tak nikdo nepozna, dlouhej z S125/130 by mohl projit. Ty siroky napravy jsou taky diskutabilni - mely by bejt napsany v technicaku. Prakticky pokud nechces obejit predpisy nemuzes udelat nic. Od zari dokonce nemuzes mit zadny Al kola (skoncila homologace) o nadhernejch paprskovejch elektronech ani nemluvim tem skoncila uz pred mnoha lety. Muzes jen doufat, ze to casem dojde do stavu jako v SRN, kde kdyz STK uzna vuz provozuschopny tak jej muzes upravovat jakkoliv. Ne ze bych byl pesimista, ale tohoto okamziku uz se nedoziju a pokud ano, uz asi nebudu mit chut cokoliv upravovat...
mam sam erko udelany pred dvema rokama. Ted jsem ho nechal prestavet na emkovej rozchod a je to bez problemu. Do technicaku to v klidu zapisou za 10Kc. Nebejt toho ze to v RST Melnik zfusovali jak se dalo bylo by uz i snizeny. No nic. Pokud nekdo chcete sportovni pera a tlumice dejte vedet.
Ahoj, docela by me zajimalo, na kolik te prisla ta prestavba a jak mas ted resenou zadni napravu(jen delsi poloosy, nebo i vlecny ramena)? Pruziny jsem si zkracoval sam, spis bych tedy premyslel o tech tlumicich. Jakou maj vyhodu a co stojej ?
No vyjde to tak na 4000-8000 Kc, zalezi kde a jak to udelaj. Jinak napravy ti sezenu predek tak za 2500 a na zadek ti staci jenom polosy (1000Kc). Zadek je resenej jako normalni kyvna naprava ze skody 120M. Predek je nutno pouzit se snekovym rizenim, hreben jde sice taky namontovat, ale budes muset rezat do skeletu. Taky de udelat predek prestavbou napravy (delsi ramena, delsi ridici tyc atd). Do blatniku se vejdes bez problemu vzadu, vpredu je to slabsi, ale resej to gumy s nizsim profilem (165/70R13, 175/70R13, 185/60R13).

Pokud chces vedet vic tak majlni: travex@usa.net
auto s nima drzi podstatne lepe na silnici. Doporucuju je vymenit i s pruzinama (musi to bejt sladeny). Co se tyka ceny tak pruzinu pocitej tak 500 za kus, sada tlumicu (vsechny 4) Koni zhruba 4500. Jinak lze s vyhodou pouzit upravene tlumice ATESO za 800 kus. Jinak plati emajl uvedenej v predchozi odpovedi.
Clovece mam dojem, ze na Diskusnim foru jsi 2x.

Je tu jeden Petr_Ka, ktery stavi auta na potkani(Rubrika " Jaxi postavit vlastni vuz"- uvadis ze do roka vyjedes v necem podobnem jako je Smart) a druhy Petr_Ka chce prekopat eRko , ale bohuzel na to nema vzdelani. Zrejme chces z eRka postavit Porsche 911, pokud mozno snadno a rychle.

asi tak za 300 eKorun. Mam dojem, ze auta jsou tvuj konicek, ktery konci prectenim chytreho casopisu a zkouknutim obrazku na webu.8()

Rado
Ne, nedoslo k rozdvojeni me osobnosti. Jsem to porad ja. Protoze jsme v kategorii o Erkach, tak zacnu timhle. Bylo to moje prvni auto. Bohuzel, nebylo v nejlepsim stavu a po roce jsem se ho radsi zbavil. Ale stejne si myslim, ze to bylo a je nejlepsi ceske povalecne auto a rad bych se k nemu jednou vratil. Nepsal jsem, ze nemam dostatecne vzdelani, ale znalosti a zkusenosti s upravami aut. Tak se chci poucit - to clovek z knizek tezko vycte. Rozhodne nechci z erka udelat porsche, jen ho trosku upravit (zatim jeste ho ani nemam - momentalne splacim Favorita). Mimochodem, kdyz je rec o tom predelavani aut na Porsche - nedavno jsem se koukal na polskou televizi, a tam byl manik, kterej neco podobneho udelal - karoserie ze Syreny (legendarni stare polske auto), motor a asi i podvozek porsche - rychlost pry pres 300 a spotreba az 50 litru. Podle me to vypadalo hrozne. Neco podobnyho ja fakt udelat nechci.

K te me snaze postavit vlastni vuz - stale to myslim vazne a zatim jsem to jeste nevzdal. Momentalne stavim "desetinku" pro zakladni overeni jizdnich vlastnosti a konstrukce karoserie. Petr_Ka
Cau. Jestli si chtel vedet me upravy auta, to ti napsat mohu, ale to co s tim delal kamarad, to ti nepovim, jelikoz sem u toho nebyl. Tak prvni moje uprava byla takova, ze jsem vyhodil pruziny z predku a trochu jsem je snizil. Snizit se daj bud tak ze je seriznes, nebo(to mam ja) dva, tri zavity se ohrejou a zbouchnou k sobe. A nebo muzes zkusit sehnat uz nejake kratsi, je to jen na tobe. Pak je dobry, kdyz se uz dela u napravy, udelat jeji GO, hlavne stabilizator a cepy. Pak kdyz se to sesadilo, tak jsem dal na predek R13 165/70. Jeste k te vysce, kdyz se podivam od kola na ten gumovej doraz, tak je asi 3 cm od napravy. Perovani pak teda neni moc pohodlny, ale diky tomu ze to je dole a ma to sirsi gumy to sedi dobre. U zadni napravy jsem pera snizil minimalne, jen abych se zbavil vzhledu nenalozene tatrovky a dal jsem gumy R13 175/70. To jsou veskery moje podvozkovy upravy. Na sirsi rozchod se ve vzdalene budoucnosti teprve chystam a tak s tim osobni zkusenosti jeste nemam.
diky za informace. Caupetr_ka
Pravě jsem ho začal zkoušet. Je to asi bezva (dvě jízdy a už nemám benzín), ale mám pro Vás jednu důležitou informaci.

Při nastavování základního předstihu, je doba zážehu až při zhasnutí kontrolky. Já ho vždy nastavoval připojením svíčky. Poprvé jsem to dělal podle žárovky a ono nic. Asi po jedné hodině jsem se naštval a zkusil to podle zap. svíčky. Já jsem tam nastavil zástih asi 20 stupňů.

Až dostanu ty schémata emailem. (nemám scaner) tak je dám na Web. Pokud tedy je někdo máte, pošlete je na Jivo

Díky Jivo
Ja se chtel taky pustit do tranzistoroveho zapalovani pro rodicovskou 105ku. Nevim, jaky typ zapalovani mas ty, ale ja jsem vyhrabal z nejakeho stareho kutilskeho casopisu tranzistorove zapalovani vyuzivajici tzv. dvojitou jiskru. Je celkem jednoduche a dost vychvalene - u 120 se pry zvysi vykon o 10k, snizi se spotreba o 10%, snizi se splodiny, prodlouzi se zivotnost svicek a civky. Toto zapalovani se nastavi pred namontovanim do vozu za pomoci osciloskopu a po namontovani do vozu se jiz jen doladi podle pravidelnosti chodu na max. otackach.
Kdes to prosimte vyhrabal? Dej alespon nazev a cislo casopisu. Pokud bys mohl nascanovat, ci alespon ofotit ten planek, dej prosim vedet na Tvoves@seznam.cz .Uz dlouho neco podobneho schanim, ale kdo to ma, ten na odpoved moc nepospicha. Urcite se ozvi. Diky.
Mam zapalování z UR. Je to pouze na principu, že kladívko v rozdělovači dá impulz tranzistorové jednotce. Je to vlastně navíc, ale kladívkem jde malý proud, tím se tedy méně (vůbec) neopaluje, a tranzistor ná lepší křivku sepnutí. Tím je tedy na cívce větší napětí se stmějším impulzem a na svíčce je prý místo 15 000V až 30 000V. Pro zajímavost napětí do cívky je sníženo asi na 7V.

Informace najdeš i v jiných tématech.

Čau Jivo
Problem je momentalne v tom, ze nejak nemuzu ten casopis najit. Kdyz ho najdu, naskenuji to a dam to sem. Myslim, ze ten casopis se jmenoval Udelej si sam, nebo tak nejak.
V knize od R.M.Cedrycha "Aby jezdili i v roce

2 000" je o tranzistorovém (či elektronickém) zapalování zmínka. Je tam snad i objednací číslo a adresa firmy, která to prodává.
Nevim jak na motory ERek, ale na motory s105, 120 se da bez problemu namontovat cela sada bezkontaktniho elektronickeho zapalovani z favorita samozrejmne karburatoroveho (rozdelovac, elektronika, civka), na vrakaci to stoji tak kolem 1kkc. Je nutne menit celou sadu, neni potom uz potreba predradny odpor, v zime to startuje mnohem lepe (uz od 5V to dava plnou jiskru) a bezkontaktni rozdelovac se tolik neopotrebovava atd atd...
Nevim co mate s tranz. zapalovanim, mne to jede skvele i bez nej (chce to jen dobrej karburator a rozdelovac)
Zdravicko Chipmene, mohl by ses trosku rozepsat, co vsechno se musi dat z Fava, aby to byla kompletni sada a jelo to? Ma s tim nekdo zkusenosti? Urcite jsou jednotlive dily zamenne?
potrebujes: civku, rozdelovac, jednotku zapalovani. Civka je tak za 300, rozdelovac 1700, jednotka zapalovani 800 (nove ceny). Ja sam jsem pouzil novy rozdelovac a civku BOSCH, svicky Champion. Pokud mas v poradku motor (tesnost, rozvody) tak to nema chybu. Pouzivam samozrejme normalni zapalovani (osazeni ze 130RS)
Super, diky, ale nemohl bys mi prosimte sdelit, jak vypada jednotka zapalovani, a kde bych ji mel hledat? Jak vypada civka a rozdelovac vim. Diky
Jednotka zapalovani vypada podobne jako usmernovac alternatoru, je to plechova krabicka o rozmerech cca 5*10*3cm u spodniho okraje ma vyvody na ctyri fastony. Pridelava se na dva srouby z boku krabicky. Je nutne bud na ni udelat drzak, nebo ji nekam vhodne umistit vedle civky.
Diky, ale v nedaleke minulosti mne moje skodovenka naprosto nasr..., tak jsem ji prodal. Ted chodim pesky. Diky.
Pro upresneni posilam i obrazek (pokud se to povede) krabicky elektronickeho zapalovani.
Lidicky potreboval bych vackovy hridel na S110LS/R a take by se hodily vahadla ventilu s predlitym pismenem C. Pokud by nekdo i vedel, jestli jde namontovat hlava valcu ze S110R na S105 prevrtanou na S120 [Hlava S105 na S100 namontovat jde]. Tak bych Vam byl velmi vdecny. Diky.
V Seznamu jsem nasel adresu klubu majitelu a priznivcu Erek [odkaz]
V Ostrave existuje specializovany Tuning team pre 110-ny. Bohuzial, meno som zabudol, ale videl som dve Dela na jesen na Spisskom hrade - jedna zlta a jedna cervena - SEN !!! Bola to firma z Ostravy a v nzve mala .....-Tuning. Dufam, ze aspon trochu vam to pomoze Skoda-Freeks
Schanim uz dlouhou dobu vackovy hridel na S110LS/R, jakoz i vahadla ventilu s predlitym pismenem C. Netusite, kde by se to dalo sehnat???
NAVRHUJU UDELAT TAKOVEJ MALEJ R-SRAZ. Prece jenom je lepsi skouknout ruzny veci a rovnou je prodebatovat. Mate-li k tomu co rict piste.
Kdy bude nejaky sraz? Celkem rad bych se nan mrknul. Diky.
Srazn se kona od 18 do 20 cervna v Melnice v prostoru kempu za zimnim stadionem......
Diky, uz tam letim - teda - zachvili tam letim.
Tak to se tam sejdeme, ja tam jedu v sobotu rano, budu tam tak do 18 hod a pak se znovu objevim v nedeli
Cau Travex, doufam ze se tam potkame. Me by si mel poznat snadno, eRko v bile barve, misty rez, pravej blatnik uz z dalky divnej - proste kapota pred renovaci, jelikoz bych to do srazu zrenovovat nestihl 😒((. Sotva stihnu poradne zajet ten motor... Mas ty nejaky poznavaci znameni abych se tam nemusel hrnou ke kazdymu cervenymu eRku (kterych tam bude asi 80😖?
Cau historici, rad bych se do Melnika jel podivat, ale sobotu mam zabranou. Je tam qideni neco fpatek nebo nedeli?????????Nebo hlavni program je jen

sobota?
sipkove cervena, ctyroka maska + chromove mlhovky, plastove narazniky, cerna zaluzie nad zadnim oknem, silny "rachot" motoru, poznavaci znacka AHU...... Sam jsem obryleny dle Lennona
je tu nejak mrtvo....
Mrknete sa na [odkaz]
doufam, ze vetsina z Vas uz lesti svoje plechove oblibence a vubec se pilne pripravuje na sraz v Melnice.
...stacilo malo a nikam bych nejel..... Blba zatacka, trocha sterku, dira v silnici, vetsi rychlost = auto v poli pekne na boku 😒(.

Pekne jsem si to hvizdal do zatacek a pak pri jedne honicce s Rapidem prisla takovahle zatacka a uz to jelo! Zadek ujel po sterku, dira v silnici(nebo spis takovej hup) me vyhodil pravou stranu do vzduchu a abych to nenapalil do protismeru mezi stromy, tak jsem radsi dal plnej pravej, brzdu - tu jsem pak povolil, dosedla prava strana a uz jsem lezel na pravym boku v poli... Nastesti byla meka hlina a auto se pekne oprelo o kola, takze kromne jedne lupavky za zadnim blatniku a trochu pomordovanym narazniku se nic nestalo. Za pomoci maniku co me zastavily a napadu jednoho dedy, jsem s tim vyjel na pole a nejblizsi vyjezdovkou se dostal na silnici, srovnal naraznik, zapojil blinkr, vyklepnul blatnik, zkontroloval napravy a mohl jsem jet domu. Uz tedy opatrneji 😄. Jeste ze to vezu na novou kastly a novej lak hned po srazu. Kdyby to bylo ted po GO kastle tak nevim.... Kazdopadne z toho mam zase ponauceni, ze do nezname zatacky radsi maximalne opatrne, i kdyz vypada sinice velice dobre! Tak na srazu CAU !!
tomu co jsi popsal rikam KLIKA. Uz se tesim az se sejdeme na srazu....ja odjizdim v 7😁0 ze Zizkova, takze tak po osme budu na miste.......R-zdar
Ahoj všichni !!! Musím říct že jsem na takovém srazu byl poprvé a mám z toho docela zážitek !!!

Nevíte někdo o nějaké RS130 na prodej..... 😄
Cau, co vim tak s temahle klenotama se bezne neobchoduje. Udajne tyhle auta vlastni uzky okruh

nadsencu, kteri je neprodavaji. A kdyz to chtej

prodat, tak to prodavaj akorat mezi sebou. Anebo

to poslou za kopecky. U tohohle auta 200 litru neni zadna cena. A kolik jich tam bylo? Videl

jsem tam 0-1 kusu (fsobotufpoledne)- myslím origianalu - ne prestaveb. Nebo je tady snad nekdo, kdo ji ma?
Cau, tak jsem ze srazu dojel uspesne domu a jeste ted vstrebavam zazitky. Sice nam nejak nevyslo to setkani, tak snad jindy.... s tim dobijenim jedu jeste dnes do servisu, protoze to neni porad nejak ono(hlavne ze to tech 400km vydrzelo!).....

Auta na srazu super, ale co me trochu vadilo, ze vetsina z nich tam mela nacpanej Favoritackej motor. Ja jsem radsi kdyz tam je motor upravovanej, ale original. Nejvetsi zazitek mam teda asi z toho originalniho 130RS, protoze neco takovyho jsem videl poprve(hlavne ten motor) a je to fakt bomba. Pocasi se taky povedlo, takze to nemelo chybu. Co fotky, budou tady vystaveny ?
Která 130RS byla ta originál ??? Nějak sem se v tom neorientoval, no víte nováček........

Obrázky budou až budu mít trošku času. Zatím tady vložím jeden na zkoušku !!! Omluvte mě jestli to nevyjde 😄
Original nebyla ani jedna. Ta hneda mela ram a spoustu veci jako RS, ale nebyla komplet, pochvalu zaslouzi ta bila, ktera mela alespon komplet RS motor a do uplne dokonalosti ji chybely jenom detaily......😃
taky bych si nechal jedno líbit ..........
to už je lepší ? vidíte něco ?
Sraz byl super, bylo tam leccos k videni, fotky zatim tridim mam jich cca 1000 a hned jak to pujde tak je dam na web.
To si snad delas srandu davat tam link na svuj A: drive ? ne ?
Co tím přímo myslíš ?
To byla jenom zkouška, já je jinak budu dávat asi večer na web ......
Vrahu disketovejch mechanik!!!.....😃)
Konečně se mi to podařilo hodit na Web !!!

[odkaz]
nerad ti kazim radost ale nejak to nefunguje
Ale funguje, jedina skoda, ze bylo pod mrakem. I kdyz nektere stroje vypadaly, jako by je majitel sundal od labuti z kolotoce 😄 Tim jsem se nechtel dotknout majitele felicie uvedene v 1. serii snimku.
web funguje, devill zrejmne mel na mysli pouze link, ktery jaksi nechodi.
Jinak kdo ma zajem tak jine fotky ze srazu jsou na Odkaz na Škoda techweb, zatim jen 100 ale do konce tydne dalsi pribudou.
uz se na tom pracuje 😄............
Už je to hotovo, konečně jsem si zajistil svoje místo na Webu !!! Připomínky na stránku z Mělníka pište zde, ostatní omluvte, je to ve výstavbě !!!

DÍKY ....😄
jó a tady je ta adresa

zde
...byl fakticky super....pocasi dobry, hodne aut. K videni byla spousta zajimavych napadu, ale taky az preplacana auta (hlavne spoilery...). Je to celkem skoda, ale nic proti vkusu majitelů.
...podarilo se mi napasovat vrtuli z Octavie 1.8T do eRka. Dokumentaci a postup predam Chipmenovi az bude hotova. Konecne se to uchladi s chladicem vzadu a el. vetrakem.......
hele eRkari je tu nejak mrtvo...
Tak ted po vikendu davam eRko asi na 1 mesic pryc.....😒(( Dostane novy a sirsi plechy i s novym kabatem. Jen doufam ze konecnej vysledek bude stat za to cekani....a hlavne za ty penize!! Ale chlapi poradte, CO MAM TEN MESIC DELAT ?????

Ja nemam den abych nenajezdil alespon 5 km - a to je minimum. Spis denne najezdim takovejch 10km a pokud je vikend ci mam jen dobrou naladu(a penize) tak neni problem denne udelat 50-200km. Co ted mam delat ?? Na kole me to nebavi jezdit(nerve to), motorku jsem prodal (abych mel na auto), s AUDI ted jezdi hodne tata - nechcete me nekdo pujcit na ten mesic svoje??? 😃

Kazdopadne se uz tesim, az to uvidim hotovy. Pak uz jen sirsi napravy, nejakej novej predni plast (a nerikej ze je na nic - TraveXy 😃 atd.

Takze pokud se najde nekdo kdo me zcela zdarma a jeste s plnou nadrzi bude ochotnej pujcit svoje auto, nevahejte a napiste to sem. At mam z ceho vybirat. 😃)

Jo a k tomu odvzdusneni tlakomeru - ja si myslim ze trocha vzduchu tam neni tak skodliva jako treba v brzdovym systemu, ale jestli si to neodvzdusnoval vubec, tak by to chtelo udelat a ja bych to delal asi takovymhle systemem: povolil bych tu hadici u budiku a naslap motor. Az by z te hadice zacal prosakovat kolem zavitu olej tak bych ji dotahl a melo by to byt O.K.. Pokud by nebylo, tak je v haji budik a ja mam mozna doma jeste jeden, takze bych ho mohl asi i prodat. Tak hodne zdaru a napis jak to dopadlo.
zdravim vsechny erkare, konecne jsem sehnal nakej normalni pokec vo normalnich vecech - 110R

mam problem: delame erko s naporovym chlazenim a sou s tim problemy: kdyz jedu pohodovku tak se uchladi, kdyz ji slapu kolem 6000/min (uprava motoru) tak vyleze na 110stupnu a uz nesleze, uz sem zkousel vymenit chladic, zapnout vrtuli nastalo, dat vetsi hadice, vyndat termostat a furt nic, tak nevim, jinak zdravim fsechny normalni a preju hodne stastnejch kilometru
mam podobnej problem, akorat s chladicem vzadu. Po posledni uprave by to uz melo byt ok. Co mas vpredu za chladic? A jakou mas vodni pumpu??? Musis tam dat pumpu ze 120 - dava vetsi tlak, takze je schopny protlacit hadice az dopredu.....trochu to popis, jsem ted po svych problemech s chlazenim celkem v obraze......
Prijed se pochlubit, az to budes mit hotovy, co plastu tyce, tak predni spoiler - lizatko - schvaluju, takze nemusis mit ze mne strach....😃) Svoje auto¨ti nepujcim, sam jsem bez nej uplne nemoznej. Jo chlapi - sehnal jsem libovej zdroj pneumatik nova guma 185/60R13 vychazi tak kolem 850 Kc.......neni co dodavat.

At Vam to vsem hezky vrci.......
Dotaz ted jsem dal do auta chladic a tlakomer z erka, ale ten tlakomer nejak prilis nemeri, musi se to nejak odvzdusnovat nebo tak neco ?
odvzdusnovat tlakomer oleje? Nevim, jestli je to nutny, ja ho jednou menil, a rozpojil jsem hadici k nemu primo na budiku, pockal jsem az zacne vytekat olej a pak jsem to zase sesrouboval......zkus to uvidis. Budiku samotnymu vetsinou nic nebejva......
Tak jsem vcera kdyz jsem jel domu jen tak nahodou zabrousil na prejimani aut na Bohemku a co tem nevidim venku stalo RS 130,vcelku vypadala slusne a pak tam jeste byla LR 130, jestli sezenu fotak tak se pokusim udelat par fotek, jinak doufam ze dnes a zitra pojedou, byla by to podivana...
jo, to skoukni, ja jsem nafotil dve 110R na Rallye Sumava. Nutno uznat, ze podivana na ne byla lepsi nez na vetsinu ostrejch aut.....Chtel jsem na Bohemku jet taky, ale nestiham ted vubec nic.....stastny lov.
jo pumpa je 120, hadice maj asi 40mm vnitrni prumer, sou vedeny tunelem ale nikde nejsou zmackly ani prohnuty, nekdo me poradil , jestli nemam bordel primo v motoru, jestli to neni ucpany, takze ja valim dom se na to mrknout a v 18,15 v sosnovy na bohemce cau
jo a chladic je taky 120
potom nechapu, ja mel podobny problemy se starym eRkem (uz ho nemam) - tam byl motor zarosttlej vodnim kamenem.....vycistil jsem to a bylo to v pohode....co termostat?
mam takisto problem s chladenim motora s chladicom vzadu... som tam dal stvorlistovu vrtulu s forda, motor 4000 otacok... a mohol som ist max.80 so zapnutym kurenim, co v lete nie je ziadna sranda... vrtula bola asi 4-5 cm od chladica, vzduch nemal kade unikat... teraz jazdim normalne s remenom, uz mam kupenu 8listovu velku vrtulu, chystam sa to prehodit... pokial mate nejake skusenosti, budem vdacny za akukolvek radu... inak vcera som si v coreli vyrobil biele podklady budikov, ziarovky na cerveno - vyzera to dost kuul...
chystam o tom kratke povidani, jeste porad jezdim se ctyrlistou vrtuli z favorita...neni to ono....uz mam ale pripravenou novou nerezovou saharu s vetrakem s Octavie 1,8/TDI....uvidime...az to bude v aute dam vedet jak to dopadlo...
To Leky: naznac jakym zpusobem si udelal ty bile podklady budiku a jak to dopadlo...
som robil v corelDRAW, da sa to spravit v hocijakom vektorovom programe... mam fotku palubky, podla toho som zobral uhly a rozmery pravitkom... vytlacene laserovou tlaciarnou na priesvitnej folii... zatial to nemam nahodene v aute, skusal som to na starom tachometri, treba srobovakom odtlacit obrubu ( opatrne, ked sa to zdeformuje nevyzera to dobre ) a vybrat sklicko, rucicku streknut na cerveno... idealne by bolo zohnat cistu bielu samolepku, ked je to na folii treba povodny cifernik streknut na bielo... teraz idem na tyzden prec, takze sa k tomu nedostanem, ked to budem mat hotove odfotim a zavesim na web... ked chces mozem ti poslat spakovany CDR subor, je tam tacho a otackomer, rozmery pre erku no da sa to v pohode upravit pre rapid...
Idealni na udelani novych popisku pro budiky je pouzit samolepici folii, jaka se pouziva na svetelne reklamy. Jednak mate na vyber dost solidni vyber barev, zarucenou trvanlivost a stalobarevnost minimalne 3 - 7 let podle druhu folie a pokud ty folie nalepite ne na plech ale na plexi, tak je muzete velmi efektne zezadu podsvitit. Zkuste se zeptat v nejake reklamni firme. Ale radeji pokud tam mate nekoho znameho - ona je to dost casove narocna prace {titerne a pracne} - aby vam to udelal "nacerno", jinak vas to muze vyjit klidne na nekolik set...
jo fakt to byl *** motor, proto netekla voda do trubek, uz mi to chladi a uz litam...

co rikate na trinera v sosnovy?

ja ho videl i na nekterych sobotnich erzetach a bylo to neskutecny
co to je 1,8 TDI?
1,8 by mohl byt obsah a TDI treba turbodiesel ale spis mel asi na mysli 1.9 TDI (1.8 se delaji benzinaky), ale to je vcelku jedno.
sorry, tenhle vetrak chlazeni najdes v octavii 1,6/100 kW, 1,9 TDI/66 i 81 kW, 1,8 a 1,8Turbo, mel jsem na mysli 1,8 - TDI. omlouvam se za nepresnost.......zejtra uz to bude asi namontovany naostro. uz jsem to zkousel, ale vypadalo to nevabne, takze jeste upravim formu a bude to OK....(PS, potrebujes taky kos vetraku - trojnozku - a original saharu, staci i mirne poskozenou. pokud mas zajem, muzu ti napsat cisla dilu)
jo a jeste, nemyslim si ze ta bila skoda 130rs na melnice si zaslouzi pochvalu, protoze nemela naporovej chladic ani predni kapotu s vydechama (mluvime-li o te same (MBD 71 19), na zadni kapote mela napis škoda 130rs)
mam moznost lacno kupit sportovy filter kingdragon - hrib. ma s tym niekto skusenosti ? ako ze ci to zdvihne vykon, ci treba potom nastavovat karburator a ci sa to vobec oplati davat? dik...
Pri pouziti zavodniho vzduchoveho filtru se zvysi vykon, ale snizi zivotnost motoru (mozna jen malo), jako u vseho. Zvyseni vykonu je na principu snizeni odporu sani ==> do motoru se dostavaji vetsi zrnka prachu. Vyplati se to, pokud hodlas dat takove penize do nepatrneho zvyseni vykonu, i kdyz lepsiho zvuku, pokud mas lestene sani atp. a chces to dotahnout do konce. Bez jinych uprav by to melo smysl jen pro ten trosicku zlepseny zvuk.
dik... ono je to 110R motor po generalke, novy karburator zo 130, lestene sanie to ma, praveze nechcem menit vacku ( najma kvoli spotrebe, uz teraz si ten motor 9 v meste vypyta, u nas je liter za 28 Sk 😒((( ... za iny vyfuk by mi v momente brali technicak ( uz teraz ked policajti vidia to auto hladaju, za co by sa dalo... ) a tak filter sa mi vidi ako najjednoduchsi sposob zvysenia vykonu... aj ked zazraky necakam... uvidim, buduci tyzden si berem dovolenku, budem sa prplat s autom, ked nieco zistim dam vedet...
Z plastovejch desek se casto delaji reklamni tabule, sipky a pod. Zkus u nejaky firmy vyzebrat zbytky, nebo ti urcite reknou kde desky kupuji.
To to tady vsechno vymrelo, snad nechcete nechat tak krasnou rubriku padnout ?
A co tady mam psat, kdyz uz jsem bez eRka 3 tydny, to uz me nebavi ani mluvit, natoz psat a pomalu uz prestavam i jist. Ted me to dokonce vlezlo tak na mozek, ze jsem se potreboval nekam nutne dostat a tak jsem sednul po 6!! letech na vypujcene kolo a jel jsem. Melo to byt asi 20 kilometru, pri teplote 40°C na slunci. Jo a to kolo byl asi 40kg tezkej horak s plastema minimalne tak 175/80 R20 a OFF-ROAD vzorkem. Kdybych jen tusil jaky to bude hrozny, tak bych na to nesedl ani kdyby me za to platili. Muselo se slapat i z kopecka, jinak to stalo a o jizde do kopce (coz bylo asi tak 60% te cesty), ani nemluvim. No ale uspesne jsem to prezil a dneska si jedu vybrat k lakyrnikovy tu spravnou barvu na svyho drakouse. Pak to pujde na prestavbu na sirsi rozchod a pak uz konecne ke me! Takze jeste takovejch 14 dni bez auta. 😒( No snad uz to ted nejak preklepu, ale ten abstak je hrozna vec....
...sa mi podarilo zavesit na web fotky mojho dela, pokial mate zaujem, tu je adresa www.4spirit.sk/…skoda/index.html
Tvoje auto vypada celkem cool, nechtel by ses trochu rozepsat o upravach na svem aute ?
zatial je tam upravovany len podvozok, su tam napravy z emkovej skodovky, hrebenove riadenie. Predne pruziny su odrezane, aby to nesekalo som tam nastrkal kusy gumy ( dostat to kupit na original na ladu ). Na motor sa chystam, aj ked asi do toho nema velku cenu vrazat, ked dosluzi tak tam asi dam motor z favorita, aj ked neviem este jak sa na to budu pozerat policajti... takisto v plane je petstupnova prevodovka, len keby bolo penazi a casu...
Jen neco mi na tom vadi co ta spz ? Ta nevypada jako slovenska ???
Celkem dost dobry. Je videt, ze sis s tim pohral, napr. ty plechove disky kol vypadaj takhle natrene dost dobre, vubec to nerusi. Jenom jeden malilinkaty detajlek-cerne netreny zadni sloupek bych asi dole trochu zaoblil, nez ze bych vedl primou linku od vetracky k Z oknu, ale to je vec ciste nazoru. Jak tvrdim, dost dobry.
Ta slovenska SPZ nemuze uz byt slovenstejsi, nejdi si neco jineho.
no da sa za mensi obnos (5.000) vybavit znacka z platnych cisel - chcel som NR-110RS, pripadne za 10 litrov uplne vlastna, ale mat tie prachy asi ich vrazim do auta... inak 852 je najslovenskejsia znacka - znakova sada latin 2...
Ja nevim proc ale me to pripadalo spis jak nemecka, zrejmne jsem trochu zaspal vyvoj.
niekto mudry u nas vymyslel ze cele slovensko nutne potrebuje nove znacky... doteraz stala vymena 700 Sk, teraz nejakych 2.000, pokial to niekto nestihne do konca roka ( mam ten dojem ), musi auto znova prihlasovat... proste stat zaraba jak moze, aj ked najhorsie je vystat rad na DI 😞((
Hura!!!!! Uz jsem myslel, ze jsou blbci jenom u nas, ale jak je videt, dovedou to vsechno pokur... i u Vas.
Vypada perfektne, docela sis maknul. Akorat mam pocit, ze kdyz tam neco trosku nalozis, musi ti kola skrtat o blatniky. (treba v zatackach - alespon). Ne, ze bych ti to hanil, spis se jenom ptam...
dik, pravdupovediac nemakal som na tom sam, znamy je blazon do eriek, vecsinu veci na tom robil on, aby som travil pol roka pod autom, na to neni casu... zobral som to od neho streknute, potom som sa vyhraval s interierom a teraz v tom travim skoro kazdy vikend a hram sa s prkotinami... sucha to len obcas pri pomalej rychlosti, pri vyjazde na obrubnik alebo tak... predna naprava ma minimalny zdvih, nalozeny kufor ani nepoznat... akurat to obcas schytaju tie hmlovky pod naraznikom... btw. uz som vyskusal tri elektromotory s vrtulami na chladenie a nestiha to bez kurenia ani jedna... zaraza ma ze v mnelniku som videl vecsinu eriek takto upravovanych... to fakt jazdia vsetci aj v lete so zapnutym kurenim alebo to nejde iba mne???
To sa raz tu u nas stalo...Prisiel sem jeden cech a hromzil nadaval ze meni termostaty jak saleny kalapy a furt mu to vrie.Tak mu jeden strico z valala odporucil skusit urobit nieco s tesnenim pod hlavou valcov a ono to fungovalo.Tak skus tiez.
Pravda pravdouci. Ja mel ten samej problem u S120. Taky jsem si rikal, ze to po tech upravach motoru asi neuchladi, ale pak jsem vymenil tesneni pod hlavou a bylo to. Ono to totiz bylo zvlastni. Kdyz jsem jel, tak to bylo v pohode, ale pak jsem ubral, otacky klesly a v tu ranu se to uvarilo. Od ty doby je to pohoda
ja celkem uspesne pouzivam vetrak ze Skody Octavia 1.8 Turbo (rovny lopatky, vetsi motorek). funguje to celkem bez problemu, ale chce to medenej chladic, jinou saharu (nerez) a trochu vylepsit kapsu na blatniku. CHladi to celkem dobre i s orig. kapsou, ale je problem pri vyssich rychlostech......
Mam S120, ale chcem si kupit S 100-110- ono to bude resp. uz je veteran. Neviete mi niekto poradit da sa nejako namontovat posilovac brzd bez nejakeho vaznejsieho zasahu do skeletu?
Temer neda, musiz rezat v kufru, jedina moznost je zkusit tam nacpat posilovac z T603, ten ma ten buben, kvulikteremu by se musilo rezat otoceny oproti S120 o 90 stupnu. S100/110R rezly jeste vic, nez S105/120 uzky typ a to je co rict.
Ale da! A zadne velke upravy nejsou treba. Kolega to mel v S110LS, ale tusim, ze to bylo z dabelskeho stroje Moskvitsch. Dnes jedu kolem, pribrzdim, optam se, dam vedet.
Tak je to tak, posilovac to byl z moskvice, fungovalo to bez problemu.
zalezi co je u tebe zasah do skeletu vozidla, my sme sali do erka posilovac ze s120 se vsema potrebnejma upravama a jede to ok, podely jsou taky ze 120
Zo zasahov nebude nic, na rok mastim na vojnu. 120 nechavam hrdzaviet pri bloku, 100 som chvalabohu nestihol kupit.
chvalim.....

z ceho mas ten cervenej interier?
dik... interier je nastriekany tou istou farbou jak karoseria, tiez stredny panel, ten je poohybany z plechu... a cervene koberce... interier odvtedy doznal dalsich zmien, dufam ze ked sa mi to podari nafotit, uz to dam na normalnu stranku... plus niekolko fotiek z melnika... az bude cas
To erko vypada dost vymazleny.Ja mel S110 se 120LS motorem, naporovej chladic, Recara, loukote na podlozkach atd. Jenze sem na to nemel prostor a ted mi to hnije u kamose pred barakem. Kdyby nekdo chtel naky atyp. dily,kapotu, zadni celo s 2107 lampama atd.at mi da kontakt. Nejak se domluvime
Nevite nekdo nahodou kde a za kolik sehnat laminatove RS blatniky? Potrebuju vsechny ctyri + zadni kapotu.
myslim ze ve stary boleslavi je borec co to vyrabi,komplet sada prijde na 14000,- po vikendu ti muzu napsat presnou adresu
jasne, diky sem s tou adresou.....
to ryby: porad cekam na tu adresu co jsi slibil,

to ostatni: STALE SHANIM RS BLATNIKY ZA ROZUMNOU CENU nevite nekdo kde k nim prijit?
...a vzbudte se, jinak to tu umre!
...z nicoho nic zhasla na krizovatke a nesla natocit... po odstaveni, zisteni ze na viecku oleja je tolko emulzie, ze ju stiahlo do karburatora, sa mi po pol hodine podarilo spojazdnit ju a dopravit do bezpecia... teraz neviem co, po tom ako tyzden stala natocila na treti pokus, zacala kadit hustu hmlu z vyfuku a chcat z neho vodu... po chvili to preslo a zda sa v poriadku... aj ked odvahu na to aby som na nej niekam isiel nemam... zaraza ma ze v oleji voda neni... tak teraz neviem ci je to hlava, tesnenie alebo co a nemam cas na to aby som sa v nej vrtal... smutno mi je bez nej, najma ked hladim z elektricky jak sa ostatni vozia autom...
Nemáte někdo ve svých zásobách excentrickou vložku přední nápravy včetně šroubu? Pokud by vám překážela, rád koupím. fl@email.cz
Právě jsme otevřeli zbrusu nový server. Škoda TechWeb. Najdete zde spousty zajímavých informací o Škodovkách, hlavně o modelech 105-Favorit, ale časem doufejme i o jiných. Oblasti zaměření jsou tuning, opravy, úpravy a prostě vše, co by se Vám mohlo hodit.

Přijďte nás navštívit, a pokud shledáte, že byste rádi také pravidelně či nepravidelně přispívali, jste vítáni!

[odkaz]
Lidicky, kamaradi, nutne potrebuju karoserii na ERKU. - Velmi SPECHA. Dik
Nemate ho nekdo? Myslim novy resp. nepouzity za rozumnou cenu (nejlepe za odvoz 😃.

Dik
muzu ti nabidnout jenom pouzity mosazny chladic s ocelovymi lamelami....je dost nevabneho vzhledu, ale tesni a je funkcni......odvez si ho a je tvuj. o novym bych vedel taky - medenej - ale vychazi asi na 3500 Kc
Lepsi nevabneho vzhledu funkcni, nez velice pekny, ktery zere litr na cestu 10km tam a zpatky. 😃)

Novy (plechac) mi utekl za 200,- 😒(( Jestli mas ten svuj v Praze, tak mi prosim Te mailni spojeni na sebe a nejak se domluvime (automobil@post.cz).

Diky
V praze ho nema, ale posilam ti maila s kontaktem, domluvime se......PS: moh bych mit ten chledic v praze uz pondeli rano.....
Zatim diky - ozvu se. Dokud nemrzne, tak na nejakem tom litru nesejde a alespon se mi doma nehromadi lahve od limonad... 😃)
jojo taky reseni, kdyby neco dej vedet, mam ho ve stodole ulozenej jako zalozni....clovek nikdy nevi.....
to TRAVEXR: moc se omlouvam, ale byl jsem na delsi dobu odpojen od internetu, takze: Miroslav Koša, Zahradnická 116, Brandýs nad Labem, 25001, Tel.: 0202/803918, chtel bych vedet vic o tvych planech, pokud chces, tak me kontaktuj na deshi@scova.vabo.cz
diky za kontakt, maila jsem ti poslal
Nevim odkud tady kdo je, ale navrhuju takovej mensi sraz v Praze. MOhlo by to byt napriklad zacatkem prosince, presne datum a misto si domluvime, mate-li zajem se sejit
No já bych rozhodne zajem mel.
No, já už jsem se hundrta zbavil navždy, takže ne-e. Ale při úklidu jsem jsem našel uloženku - zadní brzdy. Talíř, prase, pakny s obložením, pružiny. Nové nepoužité, bratru za 500,- Kč. V případě zájmu - "sgt.bestias@post.cz"
sem s nima, napis mi na travex@mujmail.cz , dohodnem se.......
sraz bude posledni listopadovou sobotu tj 27.11.99, zatim se ozval akorat Chipmen, takze cekam na ostatni, protoze na to abych se mohl sejit jenom s Chipmenem nemusim shanet nejaky vhodny misto (napr. areal restaurace V Zatisi za Krcskou nemocnici v Praze)
Zhánam cokolvek na alebo o Š 130 RS verzie rally. Pre toho, kto zhanal blatníky a kapotu na rs mozem dat kontakt na slovensku firmu, ich cena je cca 8.000 Sk. Robia aj pred. a zadny naraznik podla vlastneho designu. Velmi pekne. Ja ale zhanam vsetko co najpovodnejsie. Surne napr. predny spoiler, ram, novu prednu kapotu atd.. Dufam, ze je este niekto tak chory z tohoto auta ako ja. Pripadne moj e-mail je : stevo.hec@ondrejka.sk
Sorry za moj trojnásobný príspevok. Som začiatočník.

Co je "erkari" ? Nikto nema zaujem o temu S 130 RS ? Dufam, že nebudem konferovať sam so sebou. Aspoň mi niekto prezradte nieco o Mělníckem sraze, kedy byva a pod..
Melnicky sraz byva tak kolem 20. cervna (nejblizsi cely vikend) vzdy v kempu za zimnim stadionem. Je to tam vzdycky dost super - porad to je nejvetsi sraz jakej muzes navstivit. Doufam z e se tam nekdy sejdeme... jinak o eRSku si klidne pokecam.... mimochodem poslal jsem ti maila....
Chci se Vas jako odborniku na eRka zeptat jaky mate zkusenosti s tesnenim oken. Brachovi hrozne tece do eRka pres zadni okno a do dveri pres stahovacky. Tesneni do zadniho okna se sehnat neda a do dveri teprve ne. Ve dverich jsou jen takovy plastovy listy, ktery se za ty roky samozrejme pokroutily a navic skrabou okna. Ani nevim, jestli jsou to originaly. Nemate nekdo podobny problem, lepe receno zkusenost s jeho napravou? Diky!
tesneni do dveri (mezi dvere a skelet) se da koupit za zhruba 35 kc za metr.... nova tesneni ke stahovackam (spodni tesneni) se da sehnat take v metrazi, ale ne original a je potreba ho trosku upravit. Pokud mu do auta tece tak to je tesnenim celych dveri. Jinak predni a zadni sklo se da bez problemu pretesnit - poradej ti v Autosklo servisu, akorat se uz neda koupit tesneni s hlinikovou listou..... hodne zdaru
To Travex: Díky za odpověď, ale první co jsme zkusili byl dotaz v autosklo-servisu. Těsnění do př. a zad. okna se nedá sehnat a tak nám s tím nemají co udělat. ¨Tak jsem si trochu pohrál se silikonem. Těsnění mezi dveře a karoserii (pirelky) máme už samozřejmě nový. O prodeji těsnění pro stahovačky na metry slyším prvně. Díky za typ, kouknu se po tom. Je tam (u těch stahovaček) to plastový "těsnění" originál?
jediny plastovy original tesneni u stahovacky je spodni vnitrni tesneni na spodni hrane skla (nad tapecirunkem), jinak tesneni v maji v Autoskle Trojicka - POZOR NENI TO ORIGINAL... ale je to snad na favorita nebo rapida, zkracovali ho - kamos tam byl presklivat auto asi pred mesicem, ja pred tremi lety....
Je tu nejak mrtvo, ale to neznamena ze se nic nedeje... 27. listokrachu 1999 dopoledne je sraz eRkaru a jinych silenych skodovkaru v Praze diky Vasi celkem nulove odezve by me ani neprekvapilo, kdyby nikdo z Vas nedorazil.. Jestli chcete vedet v kolik a kde tak dejte vedet..,...
Nejak vam to tady umira. Jak dopadl sraz ? Doufam, ze ste se na to nevyflakli.

Mam dotaz. Jak vam jde lehce plynovy lanko na eRku? Plynovy pedal jde hrozne ztuha, pritom vsechny klouby toho pakoveho mechanismu jsou namazany, lanko je novy a nezlomeny a cep pedalu jsem vyndal, vycistil a namazal. Vim, ze existuje nahrada sileneho pakoveho mechanismu ovladani karburatoru, ale existuje nejaka jina moznost? Diky umisteni chladice to nejde vyresit jako u novejsich 120-itek. Diky!
na mym aute je vedeni plynu original, tj vcetne pakoveho mechanismu u karburatoru. Jde naprosto lehce bez jakehokoliv drhnuti, nedre ti nahodou struna nekde o stenu tunelu?
Nova struna? A nedals (nemas) tam nahodou i bowden ze 120ky? Ten je delsi a je potreba ho zkratit. A lepsi nez struna (jestli tam mas strunu) je normalni ocelovy lanko (pokud by to drhlo i po zkraceni). Teda jestli je to tim. 😄
Shanim schopnyho a levnyho klempire, ktery by dokazal rozsirit lemy blatniku vc. laku. Nevite o nekom takovem?
Ještě před měsícem jsem měl taky erko,ale když jednu hodinu jízdy předcházelo asi tři hodiny oprav rozhodl jsem se že z něho 130RS asi nikdy neudělám a erko pujde z domu.Koupil jsem si Rapida 136 za 25000 a mám na pár roků klid,je totiž v docela dobrým stavu (narozdíl od erka má prahy, podběhy ,5SPEED ,motor skoro z fava a nažere víc oleje jak benzínu)Nechápu vás proč se snažíte nacpat do erka věci z rapida jenom kvůli tomu že erko je hezčí,je to Škoda peněz stejně jednou všechny zhnijou.
nevim jak ty, ale jestli jsi investoval do vraku tak te chapu... ja mam na aute dva roky starej skelet a rozhodne nehnije. Veci z rapida do nej necpu, to spis RS veci.....celkove to ma nalitano asi 45000 Jinak mas pravdu ze do sezranyho auta nema cenu cpat penize, chce to auto nesezrany, ktery se pri trose pece jen tak nerozpadne. Ja zase nechapu jak muze nekdo zatracovat eRko jen proto, ze je starsi a nikdo se o nej nestaral, takze skoncilo spatne. Nebyla by skoda, kdyby tyhle auta zmizely ze silnic a jediny by bylo ve skodovackym muzeu? Auta jsou od toho aby jezdily....
Teraz si urazil vsetkych poctivich amater-profesionalnych automechanikov.U nas v Kosiciach jazdia dve Felicie a dve Octavie (isteze stare) no na vrakac sa nechystaju ani omylom skor ako fungel nove hlinikove fara zo zapadu.
Davam do kupy predchudce Skody 110R -Skoda1000MBX- a je to jenom o tom, ze tyhle auta, ze silnic, ale i z CR uplne zmizely. Rapid je zatim auto akorat na jezdeni.
Hele, ty strupe, asi si neuvedomujes, ze jednou v zemi shnijes i ty. Asi holt nemas tolik odvahy ani umu aby ses o stary auto aspon trosku staral jinak bys nezatracoval vsechny, kteri se starsim autum venuji. Osobne si myslim ,ze ten kdo se aspon trochu venuje autum oceni eRko v super stavu vice nez super Rapida, kteryho potkas na na kazdym kroku.
Jedinej kdo to nepochopil je rapidak...... nedoslo mu, ze my se o tyhle auta starat chceme, ze nam proste nestacej nejaky popelnice na jezdeni... jestli on sam nebyl schopnej to svoje eRko zachranit tak to delal proste spatne...... holt: ZA MALO PENEZ MALO MUZIKY

PS: Abych nezapomel chce to taky trochu nadseni a zrucnosti
Nerikám,že by Erka mely zmizet ze silnic.Urcite je to nejpeknejsí Skodovka za posledních 100 let (spolu se starou Felicí),ale tím svojím jsem byl dost zklamaný,já totiž potrebuji auto hlavne na kazdodenní jezdneni to,aby pekne vypadalo je "až" na druhem miste...Mimochodem me zbyla predni naprava s hrebenovým rízením na stodvacítku emko, je kompletní,ale rozebraná.Jestli máte zájem je ve Zlíne tak za 800Kc.Nechte mi tu vzkaz ja se ozvu (bojim se anonymních telefonátu)
kazdemu co jeho jest, ja osobne svym eRkem jezdim denne do prace - nemam ho jen na paradu, ale chci aby auto kterym jezdim taky k necemu vypadalo. Tyhle auta jspou urceny k jezdeni a ne ke stani nekde v muzeu i kdyz je samozrejme o neco drazsi udrzet je v bezvadnym stavu....Koupit rozumny auto jako zaklad pro dalsi snazeni je v dnesni dobe velky problem - nejenom ho sehnat, ale taky zaplatit, Podobnou zkusennost jako ty udelalo asi vic lidi, Moje prvni eRko taky nemelo podlahu a prahy - pustil jsem se do opravy ale diky vojne jsem to jiz nedodelal a z ekon. duvodu jsem ho musel prodat....Jak jsi napsal - jsou to nejkrasnejsi skodovky a ja bych byl rad kdyby jezdily (byt obcasne) i za tricet a vice let
...ja som kupil skodulku v aprili, a okrem dvoch tyzdnov ked stala s prasknutou hlavou a nemal som na nu cas, jazdi jak besna, chodim na nej denne do roboty, za vikend nalietam obcas 300 - 400 km... od aprila najazdneych 10.000 km...
To ti kamo hrozne zavidim.Ja som zdedil svoju Barborku 105S po fotrovi v marci /nemam paru jak sa to povie cesky ale je to ten treti od silvestra/ a vseho vsudy najazdil som asi okolo 1000km.Proste prazdne studentske vrecka.
Tak to jsem asi opravdu koupil špatně (bylo to moje první auto)a na první pohled ta rez nebyla v bazaru vidět (prahy ten * co to měl předemnou vystříkal montážní pěnou a natřel černou barvou).
tak to je hnus, ja jsem v pripade toho prvniho tu rez videl, ale..... to druhy, kterym ted jezdim jsem nechaval dostavet po manikovi co to nezvladl a vyslo vcelku draz nez tvuj rapid......ale novej skelet je novej skelet... jinak se muzes podivat na techweb do galerie... je tam par fotek myho eRka
To tvoje eRko vypada docela v pohode.Libi se mi ten "spojler" na zadnim okne.To je original na eRko nebo upravene z neceho jineho?
ty zaluzie nad zadnim oknem jsou delany na miru z laminovanyho polystyrenu na drevenym kopyte. Hodne zdaru pri laminovani.... Jinak se da sehnat podobnej, mozna lepsi, za asi 2kKc. Videl jsem je v Melnice, ale byly uchyceny jenom na 4 bodech a nesly az pod tesneni. Ten muj je az pod tesnenim a opira se celou plochou o sklo coz je lepsi. Jenom ho budu muset prelakovat. Jinak si muzes neco podobnyho vyrobit sam, je to docela jednoduchy, ted delam na kapsach misto mrizek chlazeni na zadnich blatnikach.
to rapidak - Jak vypada Rapid 136 za 25000 ? Shanel jsem to same, ale vyslo me to podstane draz. Pravda chtel jsem, aby to bylo ve vybornem stavu, umysl byl to dale udrzovat, nikoliv to odjezdit az na srotak. Jo, nejdriv mi to chteli ukrast, ale neprekonali zabezpeceni, tak to asi po

1km tlaceni z kopce zabalili. Nedavno jsem s tim bohuzel projel skarpou, cimz jsem to odepsal. Ted premyslim co stim dal. Asi to rozeberu na ND a koupim jinyho Rapida. Proto me zajima, jak vypada takovy Rapid 136 za 25kKc. Erkarum a Rapidakum zdar!
Uznavam ze 25kKc za Rapida 136 neni moc.Ja jsem proste tak dlouho vybiral az sem vybral.Je to rok vyroby 1988 najeto asi 150000,bez koroze,hneda nic moc barva,a ma lehce nabourany predni blatnik. Koupil jsem ho od jedne zenske ktere v servisu rekli ze za opravu toho blatniku da 8kKc.Tak ho radsi prodala (ja si ho vymenim doma a celkem me to bude stat max 1500Kc).STK ma jenom do ledna,ale mela by byt v pohode.
Nejak se nam to tu zacalo v poslednich dnech "hejbat" a to je dobre, tak nepolevujte v pokecu a doufam, ze dalsi sraz nekdy na jare bude mit uz vetsi ucast.
nedavno som bol nuteny vymenit predne pruziny... jak som tu ukazoval skodulku naposledy sa niekto pytal ci to nedre o blatniky... nedrelo, akurat som pri pokuse o zaparkovanie pri obrubniku odtrhol hmlovky aj s kusom spojleru... zaujimave je ze to teraz ovela lepsie sedi na ceste... btw. neviete v com je problem ked mi na volnobehu zhasina motor, akonahle pustim plyn, udrzi sa chvilu normalne a potom zacne velmi pozvolna klesat... a robi to len niekedy...
jaky pruziny jsi pouzil? S tim volnobehem ti moc neporadim, mne to dela neco podobnyho pri teplote motoru tak kolem 60 stupnu... pak uz ne. Zkus se podivat na serizeni karburatoru....
dal som tam obycajne pruziny z uzovky, neviem ci je nejaky rozdiel medzi nimi a emkovymi, ale nie je to tak hrozne jak off-road emkova skodovka...

povodne plnili viacmenej dekorativnu funkciu, kedze boli odpilene a cele pruzenie zabezpecovali gumene dorazy, ktore pri kazdom hrbolceku odstrelili cely predok do vysky... teraz je to redost jazdit...
tak to jsme na tom stejne, akorat ze mne se nevejdou kola do lemu......mam emkovy napravy, vpredu mi chybi asi dva az tri mm, a uz to neni kam vytahnout... no nic
ja tam mam tiez napravy z emka a kolesa sa tam mestia bez problemov... vzadu je to sice velmi natesno, retaze by som tam urcite nenavliekol ale nedre to vobec... zalezi od rozmeru plasta...
RE😱 to poznam, ked som bol na civilke, umrela mi jedna 120 na nedostatok penazi... jak tu volakdo podotkol, za malo penazi malo muziky...
ja mam problem jenom vpredu, kde se mi kolo obcas opre o zadni cast lemu blatniku. Jezdim na 185/70R13
Zkus tam dat 185/60 R13. Na ty jezdim ja (vpredu i vzadu) a je to bez problemu, nic nikde nedre. Ted na zimu jsem dal teda podstatne uzsi a vyssi(165/80 R13)abych furt nekde nevisel podlahou na snehu. Ale pristi rok se asi na 185 vykaslu a dam tam 175/60(65) protoze zacinam premyslet nad tim ze ty 185 jsou uz na to moc a akorat to zvysuje spotrebu. Co myslite ??
ja jezdim 185/70R13 a premyslim na leto o 185/60R13. Kdyz tym byly 165/80R13 tak to drelo taky, je to o vysce ne o sirce, ale to je fuk. Jinak po prezuti na 185ky jsem nezagestrival zvyseno spotreby, posledni namerena mimo Prahu je 6,3/100, takze celkem pohoda. Normalne jezdim tak kolem tech 5,9-6,5 pri klidnejsi jizde. Kdyz to trochu rozjdeu a slapu mu na krk system "plyn je spinac" tak to polkne klidne i 12 litru......
Ako zastupca noveho Skoda Fun Club KE som bol "povereny"zistit aky by bol zaujem o zraz Skodovakov v okoli Kosic.Takze lidi piste...
Z Prahy je topro mne daleko, ale jestli to bude z pulky velky jako Melnickej sraz tak bych klidne prijel...... proc ne?
to by som dorazil aj ja 😄 ...prave som nasiel doma zopar fotiek z melnika, ak sa mi podari, buduci tyzden ich zavesim...
Bol by som strasne rad keby to bolo aspon polovica z Mnelnika ale priznam sa nemam ani paru kolko je tu v blyzkom okoli takych fanatikov ako sme my v klube.No podla toho co poslednu dobu vidam na cestach ich asi malo nebude.No a ked sme pri tom velmi by nam pomohli nejake rady ohladom toho ako sa taky zraz organizuje a ako sa to da v takom velkom rozsahu medializovat.Vase rady mozte pisat i na moj mejl:igi.pavol@post.sk

Vopred vsetkym spravnym Skodovakom dakujem.
Mno pokud bude skutecne slusna zakladna a organizatori tak by se to slusne dalo medializovat treba na techwebu.
Zatial je to iba v stadiu uvah,ked sa to podari tak snad najskor koncom leta.Mam sa vazne obavy o ucast pretoze je tu sice hromada fanusikov(mislim tu na motorcafe)no ale kolky by sa nasli taky co by ich cesta cez celu byvalu federaciu nezrujnovala?No a co sa tyka Slovakov tych tu ake asi ani na techweb vela nezabludi.Ale ak ta smiem poprosit skus na techwebe urobit taky maly prieskum.To vies velmi radi by sme sa stretli z dalsimi fanatikmi ale za studentske vreckove je to do Mnelnika(ale trebars i do Bratislavy)troch moc drahy benzin.
s tim co lidi to zajima ale potom nikdo neprijede mas pravdu, s tim se musi pocitat, zvlast pokud to bude tak daleko, tak to bych si to zrejmne z financnich duvodu promyslel i ja. Jinak na techweb mesicne zabloudi tak 500-800 (prosinec 650)Slovenskych kolegu skodovkaru, takze celkem malo. Co se tyka pruzkumu tak ten bohuzel zaridit nemuzu, protoze mam plno prace uz vubec s tim udrzet server v behu.
S tym poctom Slovakov na TechWebe si ma milo prekvapil.Som rad ze nas je tolko.A co sa tyka toho prieskumu stacil by jeden riadok s odkazom na moj mail(igi.pavol@post.sk).
Staci ti pronajmout kemp, potom vyberes dojezdny za registraci pro lidi s autama no a od navstevniku muzes vybrat vstupny. V Melnice stalo dojezdny 200 Kc, coz je za cely auto i s lidma, lae zda se mi to trochu dost. Taky musis vymyslet nejakej aspon trochu program, treba soutez o nekrasnejsi auto, nejlip zrestaurovany.........atd. Vetsinou se to resi formou anketnich listku atdatdatd...... Melnicka spanila jizda po okoli mesta taky neni spatna.... Zalezi jen na poradateli co vsechno vymysli. Aut sice jezdi hodne, sam znam asi dvacet lidi s eRkama z Prahy, ale v Melnice jsem byl z tehle dvaceti jedinej.....
Skoda Rapid je to nejhorsi auto v kterem jsem mel moznost se svezt.Kdyz jsem byl maly a jel jsem s dedeckem na rebrinaku tazenem parem valachu,mel jsem pocit,ze to dobre jede.Stejny pocit jsem mel i o par let pozdeji, po svezeni v Rapidu.

Pokud to auto srovnam treba s Audi A6/dnes bezny standard/mam pocit,ze jsem jel na kole v tricetistupnovem mraze,bez kabatu a bos.

Po jizde v rapidu jsem se musel odebrat na onu mistnost a cely obsah meho zaludku skoncil v nivec..

Tak hanebne dilenske zpracovani si mohli opravdu dovolit jen ve Skode.Akcelerace mi pripominala sveho ovcackeho psa Tomika na sklonku jeho zivota,kdyz ve ctrnacti letech se po artrotickem zachvatu rozbehl za haravou fenou a ranila ho mrtvice.

Nejhorsi sok vsak byly brzdy.V sedesati kilometrech v hodine jsem musel otevrit dvere a spolu se spolujezdcem jsme dobrzdovali patami svych tenisek NIKE ve snaze splaseny vuz zastavit.

Az nekdy na ulici potkate zaparkovany S Rapid,vezte ze vidite monstrum,ktere pripravilo dva vysokoskolaky temer o posledni zbytky jiz tak chatrneho zdravi/o rozumu nemluve/ a s chuti ho nakopnete...
Tohle tema se tyka SKody 110R nikoliv Rapida. Ja sam povazuji Rapida za nepovedene auto (Rapidari prominou). Ale abys srovnaval Rapida s A6kou to snad nemyslis vazne. Jinak i v tomto tematu se schazeji urcite typy lidi, ale o tom jsem psal jiz drive a take minuly tyden v tematu o Skode 100 (hundrtka)...Nechapu jen, ze se neustale opakujes v nejruznejsich rubrikach. Jinak Rapid brzdi vic nez solidne a jezdit s autem, ktery neni technicky v poradku je samozrejme sebevrazda, ale to neplati jen o Rapidech, ale o vsech autech obecne. To co popisujes, je ciste technicky problem jednoho kusu a nejde ho generalizovat. Jestli ti my, SKodovkari - skudrari - eRkari a buhvikdojeste, na silnici vadime, vadime tak je to asi tvuj problem. Mne zas vadej jiny auta, ale bohuzel to neni temy vozy, ale jejich majiteli ci ridici. Nebudu je jmenovat, od toho jsou jiny temata. PS: Bohuzel se radim k lidem, kterym ani v dnesni dobe nepripada Audi jako standard, a tak jezdim Skodovkou, s pranim a snahou, aby tak jako ted jezdila i za dvacet a vice let. Veteranum Skoda zdar.
Samy plky FREDE1, vis o autech neco vic nez, ze maj zpravidla ctyri kola, volant a sem tam i ABS ? Jakou vysokou skolu jsi asi studoval, patrne VSE nebo neco takovyho, tam produkujou velke procento lidi s (ne)myslemin jako ty, ze? V Rapidu jsem dost neprijemne boural a musim rici, ze obstal na jednicku. Mimochodem, kdyz je A6 standard, proc jeste jezdis v tom tvem Fordim shituuuuu co ma pul melounu. Jinak myslim, ze svoje (uchylne) nazory jsi jiz dostatecne vyjadril a nema smysl v tom pokracovat. Jestli ti vadej Skodovky na silnicich,

postav si vlastni, udelej si takovou rezervaci pro sebe a tobe podobne, je mi z tebe na nic, fuj !.

Erkarum se omlouvam za zneuziti rubriky.
Nazdar erkaři, abych změnil směr diskuse, která se zde v poslední době rozpoutala, chtěl bych znát váš názor na následující věc : Asi cca před 3 roky jsem od kluka který potřeboval prachy zachránil erko co se týká plechařiny a laku ve 100% stavu, motoricky a ostatní části trochu horší (pokud mi někdo poradí kam umístit foto, můžete to posoudit). Auto používám jenom jako srdcovou záležitost pro svezení, protože ale vím, že spousta úprav (motor, pneu, náporový chladič, rozchod kol, ..atd.) by tento zážitek patřině povýšila stojím před otázkou jestli úpravy provést ( otázkou je co na to POLICIE ) nebo erko nechat v továrním provedení sice vzhledově 100%, ale technicky nic moc. Co vy na to ?
Co se uprav tyce zalezi jen na tobe, jestli budes kanibalem (upravis si auto dle svych predstav) nebo ho zachovas v "historickem" stavu. Naporovy chladic a vymena naprav za eMkovy ti projde bez problemu, jiny kola musis dat uz zapsat. Pokud tam nechas puvodni motor tak si s nim muzes delat co chces. JInak se da pouzit i motor z Favorita (mnohem lip se upravuje), to uz ale potrebujes krom hreb. rizeni i brzdy z Rapida (ctyrpisty vpredu, vzadu prasatka 22 mm a nejlepe i posilovac), kazdopadne je dobry se nejdriv domluvit na DI jestli ti tohle dovolej, tzn mit povoleni k prestavbe. atd atd Upraveny auto ma sice svoji cenu, ale u dokonale zrestaurovanyho originalu bude cena casem vyssi, ale jak jsem jiz napsal - je to jenom na tobe.......PS: ja sel tou prvni cestou a fotky muzes videt na Techwebu.
TR díky za názor, asi se ze mě stane kanibal, protože někde jsem četl, že při hodnocení veteránů tuším Š-felicie rozhodla o vítězství velikost šroubu, kterým se upevňuje dynamo. Na to jednak nemám nervy a tak původní moje auto zase není. Šel bych cestou úprav, nejprve se tě chci zeptat na otázku nutnosti změny blatníků při změně rozchodu z 1280/1250 na 1390/1350. Pneu bych chtěl zachovat 165/14. Přední asi nebudou problém, ale u tvého auta jsem si všiml, že zadní máš jinak tvarované. Přečetl jsem si na to dost názorů, ale nic jednoznačného. Mimochodem tvoje auto je celkem dobře sladěné, podobně bych chtěl postupovat i já, zaměřit se spíše na technickou stránku věci než na různé designérské paskvily, které jsem zatím měl možnost spatřit.
mas celkem dobry postreh, zadni blatniky mam roztazene pomoci lemu z prednich... budes mit mozna problem vpredu, mne se to tam nejak neveslo, ani ne tak na sirku, ale na prumer kola. Jinak na mem predchozim eRku (nedodelal jsem ho a prodal kvuli vojne) jsem mel vzadu eMkovy poloosy a kola 185/60R14 na puvodnich plechacich. Veslo se to sice jen taktak, bylo to milimetry, ale veslo se to. S eMkovou napravou vpredu budes muset mozna pouzit mensi pneu s mensim profilovym cislem. U mne to vychazi na 165/70R13 nebo 185/60R13. Ted tam mam 185/70R13 a neni to uplne ono - je tam nejakej ten milimetr navic. Jinak te vitam mezi kanibaly
TR díky za potvrzení, že budu mít problém vpředu i vzadu, to jsem chtěl slyšet, zkusím se s tím nějak poprat. Dál mě upoutalo osazení brzd. Mám takový dojem, že tvoje doporučení osazení vpředu kotouče z rapida a na zadek prasátka prům. 22 mmm s posilovačem není také to pravé ořechové. Přemístím chladič dopředu, oproti rapidu se změní i setrvačné hmoty na vozidle. Nevím jak jsou odzkoušené použité prvky brzdné soustavy, ale osobně bych šel radši cestou která byla používaná cca před 20 ti lety u Š 120 rallye a to vahadlem, které přenášelo brzdnou sílu na 2 brzdové válce, které obsluhovaly brzdné třmeny přední a zadní nápravy bez použití posilovače. Síla na pedál se zmenšila 2x a pokud si s tím člověk pohraje, tak to jde seřídit tak, že lepší systém je už jen ABS za nesrovnatelně větší cenu. Brzdný účinek jde tímto způsobem optimalitovat na přední a zadní nápravu dle příslušného zatížení nápravy a povrchu (šotolina, asfalt). TR pokud mi můžeš pomoci, potřeboval bych sehnat blatníky a přední čelo, které bych si mohl dále nechat upravit pro svoje potřeby. Ještě mi prosím sděl názor na implantaci vlečné nápravy do Š 110 R. Díky.
Vahadlo neni spatna vec, ja osobne o nem premyslim taky v kombinaci s brzdama z rapida. Je to jenom cesta jak elegantne obejit posilovac (navic bez posilovace jsou brzdy citelnejsi). Brzdy z rapida maji jediny rozdil, ctyrpistkovy trmen vpredu (lip to brzdi) - napasujes ho na drzak bez problemu, je uplne stejnej - vzadu jsou prasatka zvenku rozmerove stejny, vevnitr maji vetsi prumer prac. pistu (kvuli jine predni brzde). Musi se to vymenit oboje. K tem blatnikum, zalezi jaky pouzijes gumy, s nizkoprofilovejma nebudes mit zadnej problem. Jak jsem psal minule dozadu se veslo mezi orig. blatniky 185/60R14 naprosto bez potizi (bylo to na tesno, ale vyslo to - retezy uz bys asi nenasadil). Predni blatniky i s celem se daj sehnat obcas v mototechne nebo v prodejne Felicia klubu v Praze (adresu najdes na inetu pomoci Seznamu). Ja osobne bych rad pouzil RS-blatniky z laminatu, daji se sehnat na SLovensku za 8000 Sk a v u nas tak kolem 12-16000 Kc za sadu (2😜redni blatnik + 2x zadni blatnik + zadni kapota a predni spoiler). Ma to hacek v tom, ze to nesmi byt na aute (potrebujes vyjimku od DI) doufam ze ji sezenu a na konci unora zacnu stavet. Jinak budu upravovat normalni plechovy blatniky.
V otázce ovládání brzd máme zřejmě stejné myšlenky, měl jsem kdysi tovární výrobní výkresy konstrukce vahadla pro vozy škoda, zkusím se po tom poohlédnout, jenom mám ale obavy, že to vzalo spolu s dalšími materiály a vyrobenými přípravky za své. Kdo mohl tušit, že se k tomu po 20 letech vrátím. Není ale problém to zkreslit, horší asi bude v dnešní době najít někoho, kdo to dokáže vyrobit. O blatníkách stále přemýšlým, ale na laminát bych asi nešel - nevím. Co se týká té vlečené zadní nápravy, jestli jsem tě dobře pochopil, jsou problémy s asymetrií pružných lůžek ramen zadní nápravy, to by šlo ale snad řešit záměnou jenom jich, rameno by mohlo zůstat. Pak by nebyly problémy ani se šikmou vzpěrou, musela by se akorát vyhodit baterie a zesílit uložení držáku příčky převodovky v karoserii. Šlo mi spíše ale o to, jestli má cenu se s tím celým pachtit, jestli výsledek bude za to stát. Vím, že se jeden čas používaly pro toto provedení klouby snad z bývalé NDR nebo co, a tyto tam vydržely tak půl roku, dalším problémem budou asi tlumiče, které by musely mít zabudované dorazy ohledně max. zdvihu polonápravy atd.

Přeji všem vše nejlepší v roce 2000 .
vykresy na vahadlo mam pro 130LRko, je tam jenom jina konzola pedalu, takze to neni problem upravit . Cloveka co by to dokazal vyrobit znam. Problem u tech ramen (asymetrie luzka na rameni) je v tom, ze neni jednoduchy to luzko vykousat ven. Ale melo by to podle mych informaci jit otocit cely. S tou prickou pod prevodovkou mas samozrejme pravdu. Jinak nevim, jestli to stoji za to. Ja dospel k nazoru ze ne. Jedinou vyhodou je presnejsi vedeni zadniho kola, nepropada se do negativu pri propruzeni a da se nastavit odkon kola narozdil od kyvky.......
U 130LR bylo vahadlo počítaný na 2x brzdové válce prům. 16mm a na všech kolech byly čtyřpístové KB s prům. 34mm, vzadu brzdily jenom 2, zbývající byly ovládány ruční brzdou. Nevím co to provede, když tam dáš jinou kombinaci a na zadek čelisti. Asymetrii vahadla bych odhadoval tak max. okolo 10 mm, když nebudeš mít stejné síly na brzdy, budeš to muset dohánět na vahadle a podle mě víc jak 10mm už může způsobovat problémy. Ještě se vrátím k té vlečené nápravě. U kyvné nápravy dochází v závislosti na poloze hnacího kloubu k nestejnoměrné rychlosti otáčení kola. Tento jev konstrukce se stejnoběžnými klouby u vlečené nápravy odstraní a když k tomu přidám možnost seřízení geometrie, tak těch výhod je celkem dost. Podle mě se výrazně zlepší chování vozu a o to jde.
Sice nemam Erko ale muzu uplatnit par zkusenosti v teto diskuzi, predevsim ty klouby u vlecene napravy skutecne odchazi (me odesly uz dva) zvlasty ty s jehlickovym vypozdrenim, ty s plastovym vydrzi daleko vic. Jinak auto bude skutecne lepe sedet, ale nevim zda to za tu prestavbu bude stat. Jinak co se tyce tech brzd, tak ja mam vzadu kotouce a ctyrpistove trmeny a mam to cele napasovane na original predni pumpu s posilovacem a slape to.
nechtel jsem tvrdit, ze vlecena naprava je k nicemu, ale jeji "zadlabani" do eRka se mi jevi jako prilis narocne v pomeru ke zlepsenim, ktere prinese. Jinak jsem jiz nasel vykresy na vahadlo do 130RS - dva vace o17mmm.... vpredu dvoupisty, vzadu bubny 19 mm. To vahadlo za tu praci podle meho stoji......
TR zajímalo by mě, jaké je u 130 RS základní nastavení vahadla, tzn. v jakém poměru jsou délky ramena k jednotlivým brzdným válcům. U 130 LR je větší síla na zadek, jsou tam ale jak jsem již psal vzhledem k předku poloviční síly. CHI jestli můžeš popiš mi jak máš zapojené zadní brzdy. Radši bych měl na zadku kotouče, ale systém ze 130 RS se mi jeví zatím jako nejideálnější. Jisté je ovšem, že vše musí být sladěno v určitém poměru pokud možno již odzkoušeném. U brzd bych nechtěl improvizovat. Jinak u toho zadku půjdu na vlečenou nápravu. Jestliže pro nastavení odklonu kola potřebuji na zadek negativ od -1° do -1°30´, tak u kyvné polonápravy tohle nejsem schopen zajistit. Ta mi jde vlivem propružení od + do - hodnot bez možnosti ovlivnění geometrií. Pokud jsem měl klasickou škodovku, tak jsem přestavoval odklon kola předku na hodnotu -15´až -30´. Sice se sjížděly trochu pneu, ale chování auta se výrazně zlepšilo. Bohužel jsem neměl nikdy auto s vlečenou zadní nápravou, ale počítám, že vlivem rozložení hmot na voze bude možnost nastavení odklonu kola znamenat ještě lepší zlepšení než na předku. Kdyžtak napište jaké nastavení používáte vy.
Pro tvoji informaci i u vlecene napravy se meni v prubehu properovani odklon kola, sice ne o tolik jako u normalni napravy, ale i tak je to dobre viditelne pouhym okem, odhad je tak 2-3st mezi stredni a plnou polohou properovani.
Moje otázka ohledně zapojení zadních čtyřpístových KB patřila chipmenovi, jinak co se týká vlečený nápravy, řekl bych chipmene, že nemáš až tak úplně pravdu. Při propružení šikmá osa kývání způsobuje jednak - změnu odklonu kola, jednak + změnu sbíhavosti nápravy (předchůdce dnešních samořiditelných náprav). Vlivem toho, že osa kývání je šikmá na delším rameni, dochází k velmi malým změnám, tyto můžeš potlačit ještě použitím tvrdších pružin. Mimochodem věděl by někdo doporučené hodnoty (tzn. P,Tau, počty závitů) pro tvrdší pružiny na předek a zadek? Přesné hodnoty změny geometrie ti teď neřeknu, ale celá tato situace se dá nasimulovat v 3D AUTOCADU. Tvoje okem viditelné změny bych spíše připsal špatnému seřízení geometrie ( znal jsem borce, kteří toto dělali na zvedáku, aby se nemuseli ohýbat ). Jinak souhlasím s TR, že montáž vlečky do 110R nebude jednoduchá záležitost, pokud bych auto používal pro normální potřebu, tak bych se na to taky vykašlal. Snažím se vás jenom přesvědčit, že tyto auta měly vynikající jízdní vlastnosti hlavně kvůli podvozku. Apropo, ještě by mě zajímalo jakým způsobem se nastavuje geometrie u vlečky. Deville díky za zprávu.
Takze to vahadlo ma stredovou koulo umistenou asymetricka (10 mm).

Pruziny na predek:

7,25 zavitu z toho 5,25 cinnych, vinuta vpravo - rozvinuta delka 2100 mm o 11,5 mm, T = 522,7 Nmm-1, P = 2915 N (+-170 N), T2 = 811,6 Nmm-1, P2 = 4526 N.

Pruziny na zadek

doporucene pruziny z typu Skoda743 cislo dilu 114-350300
jo a zapomel jsem na delky😒br />
L0 = 260 +- 5 (volna delka)

L = 195 mm (pro hodnoty P, T)

L2 = 159 mm (pro hodnoty P2, T2)

Lx = 106,3 mm (pri max stlaceni)
TR díky za informace, je vidět, že máš přehled ( u T jsi se přepsal v hodnotách Nmm-2 = tečné napětí materiálu pružiny ). Nevíš ještě jaké barevné označení mají tyto pružiny? U zadních pružin bych ještě potřeboval jestli náhodou neznáš míru kterou označuješ Lx ( max. stlačení pružiny ), tato hodnota určuje nastavení dorazů nápravy. Čekám jestli se někdo ozve ohledně nastavení geometrie vlečené nápravy, jediná možnost kde je možné geometrii ovlivnit jsou úchyty šikmých ramen na příčce převodovky, ale ať na to koukám jak chci, tak z toho nejsem moudrý. Mám takový dojem, že v tomto sériovém provedení to snad ani nejde? Cipmene, čekám, že se ozveš s osazením těch kotoučů na zadek.
Hombre mam pro tebe mozna zajimavy material, dej mi adresu (email) at ti ho mohu poslat.
Chipmen - mel bych tez zajem - mail je pvt.mar@pvtnet.cz Tech 150kobyl a 180km mi taky vrta hlavou.
Bohuzel jedna se o neoficialni materialy pouze k ty zadni naprave, takze je prozatim dostane pouze hombre, jednam s vlastnikem prav o publikaci.
ja mam u ty hodnoty Lx opravdu max.stlaceni prruziny.... o naprave tam neni ani slovo. Tyhle pruziny nijak barevne znaceny nejsou..... aspon jsem to v tech papirech nenasel. Ty na zadek s timhle cislem dilu bys mel sehnat jako tol B oznacene bilou barvou.... jsou na horni hranici tolerance...
ulet....sorry za predchozi prispevek - trochu jsem zapomel cist.....

Lx k zadnim pruzinam nemam, ale jsou dve tol. tridy. Znacena byla jen v toleranci B - a to bilou barvou. Ty B jsou ty pravy - jsou tvrdsi....

Jinak nevim o tom ze by ty predni byly nejak barevne znaceny.
podivam se ti do vykresu, jak je udelane vahadlo. Zatim mam normalni tandemovy brzdovy valec a zapojeni brzd je naprosto standartni. s tim odklonem na predku mas pravdu.... Ja do vlecky nepujdu, mam pocit, ze to ze jsem to preboural na eMko je az dost velky omezeni v puvodnosti. Rad bych prece jenom zachoval alespon zakladni rysy konstrukce.
nevim presne jak je to s vlecenou napravou. Kyvna se da namontovat bez problemu, akorat musis "otocit" ramena (tj prohodit levy za pravy - kvuli asymetrickemu "domecku" silentbloku ramene) Pokud takhle muzes otocit ramena i na vlecce tak to tam bez problemu dostanes. Osazeni hrncu tlumicu a pruzin na aute je stejny jako na rapidu, akorat ty domecky na konci prahu pro uchyceni ramene jsou bliz sobe kvuli njinak otocenejm ramenum. Jinak RSko melo vlecenou napravu s velkymi hnacimi klouby, ktera byla o neco sirsi nez naprava na rapidu a mela kotoucovy brzdy. Ty mela ostatne i LRka akorat to byla naprava trochu jiny konstrukce (vychazela prave z Rapida)
...zalozil jsem specielne pro tebe nove tema, kde si to muzeme vyrikat. Tohle tema nema a nemelo slouzit k podobnym diskusim - tady se maji schazet fandove Skodovek. Tahze rac se presunout do tematu "SKodovky - nesnasim je" ja si te tam najdu....a muzeme v tehle *** pokracovat az do zblbnuti.....
Prosim vas, nevite nekdo jak se meni zarovky v prednich hlavnich svetlometech? Jedna mi odesla a ja se na ni nemohu zaboha dostat. dik.
vysroubujes sroubek, ktery drzi chromovou obroucku... obroucku sundas a pod ni dole najdes takovej soupaci udelator zajistenej sroubkem, ktery se da po jeho mirnem povoleni posunout vlevo(cely to vypada jako trochu zahnutej kus "merkura" se tremi sroubky). Ten posunes a svetlo vyklopis horni stranu dopredu...... pak vymenis zarovku a obdobne to slozis zpatky.... Hodne zdaru.
Hele lidi chtel jsem delat RSku ale nemam na to absolutne cas takze me zbyla spousta dilu novejch, nebo ve velice slusnym stavu. V podstate je to kompletni uplne rozebrany auto s novym motorem a velice solidni skelet + uplne fsechn do interieru RECARA a spoustu spoustu veci co skoro nejdou sehnat takze jestli neco budete chtit tak mi poslete mailika. hervert@humi.cz
mam zaujem, stevo.hec@ondrejka.sk
TO Leky: pokud jeste ctes tohle auditorium, zjistil jsem ze fotky tve nadherne skodovky uz zmizely z puvodnich stranek, coz myslim ze je skoda, rad bych je dostal do fotogalerie na svem webu, ozvi se.
dik... ten server kde to bolo umiestnene sa stahoval a este nemam nove pristupove hesla... ono ja sa uz strasne dlho chystam ze urobim stranku ale nejako na to nezostava casu... mam nejake fotky z melnika, tie som tam tiez chcel zavesit... az ich chces na techweb, daj mi vedet: leky@mail.pvt.sk , ja sa asi k tomu tak lahko nedostanem... ( melnik nemam este ani naskenovany )
Chtěl bych rozpoutat diskuzi o výkonech (reálných) upravených aut. To co v poslední době čtu ( 150 k, rychlost přes 180 km/h ) o upravených škodovkách ať amatéry nebo profíky ve mě vzbuzuje značnou ( a oprávněnou?) nedůvěru. Napište své poznatky.
tuhle diskusi klidne rozpoutej. Co se vykonu tyce tak 150PS je trochu tak trochu mezni hranice. Jinak s takovym motorem uz se po normalni silnici jezdit neda. Volnobeh je nekde kolem 3000 ot, a pouzitelny otacky tak 4500 - 9000 ot. Zivotnost 00nic. K tem 180 km/h - tem bych i veril - neni problem pohybovat se takhle rychle ve Skodovce (trochu vice uprav nez jen motor). Jinak je o tom spousta cteni.
Myslel jsem tím takové úpravy motoru použitelné v normálním silničním provoze a ty, které významně neovliňují životnost motoru. Takže spíš by mě zajímalo, s čím kdo jezdíte a jak se to osvědčuje v praxi.
ja osobne mam celkem puvodni motor 1100 ccm, ostrejsi vacka, vylestena hlava, ventily, T-pisty, a lestene ojnice.... zadny snizovani hlavy apod...

Je to shopny tocit min o tisic vic nez normalne, coz taky delam. Prevodovka je ctarkvaltni ze 120M.

Uz jsem s tim najezdil tak kolem 30 000 km a nezda se ze by mely byt nejake problemy. Neni to sice zadnej trhac asfaltu, ale jezdi celkem slusne a nadmiru spolehlive.
tato tema ma velmi zaujala, ale rad by som konecne pochopil co je to ostra vacka, lestena ojnica chapem, lestena hlava uz ne. Dopredu dik. Tiez by ma zaujimalo ci mas nejake vedomosti alebo inf. o moznosti montaze RS zadnej napravy /ramena, poloosy.../za klasicku. Moja "RS" ju ma sice dost siroku /zadnu napravu/, snad tie najsirsie mozne kolesa, ale neni to povodne a keby som na to nedal 205/13 kolesa, tak to vyzera asi dost divne.
Ostra vacka, je vacka s "ostrejsi" charakteristikou otevreni ventilu.... napr 240,250,265, 280, 290, 300, 320 stupnu.....cim je cislo vyssi, tim je vacka ostrejsi... za ostrou bych povazoval v pripade skodovky min 265ku....

Lestena hlava se vyrobi tak, ze vylestis kanaly a spalovaci prostory. Musis take slicovat saci a vyfukove potrubi s hlavou. Doporucuji tez vylestit saci potrubi....

Jinak o montazi RS napravy ti toho moc nereknu, jenom tolik ze to byla naprava vlecena a pomerne znacne se lisila od napravy v Rapidu.....
krcek@mbox.vol.cz
Omlouvam se ale mam posledni dobou problemy s emailem takze jestli jste mi nekdo psal kvuli tem dilum na RS tak prosim znovu a nebo radeji tel : 0603¨269770. diky

jo a kdyz sleduju tu diskuzi o motoru tak mam jeden v garazi je to 136 favorit a predelanej tak aby sel do starejch skodovek a ma vsechny ty upravy co si o nich povidate 😄 a jeste nejaky dalsi 😄 takze jestli mate zajem.... me uz je k nicemu a kdyz sel do upravy tak mel najeto 18 000 coz je akorat zajeto

hervert@humi.cz
prosim o radu... neviete co to znamena ked pri jazde mi svieti kontrolka dobijania? nie uplne, cez den to ani neni videt, pri volnobehu zhasne uplne a intenzita zavisi od otacok a zapnutych spotrebicoch... staci vymenit regulator alebo nestiha alternator? diiik...
Cau, tohle me eRo delalo taky. Vzdy kdyz jsem zapnul hodne spotrebicu (dalk.svetla, 2x topeni, sterace, radio) tak se me zacala rozsvecet v zavislosti na otackach motoru kontrolka dobijeni. Pri volnobehu nic a po pridani to v noci zarilo jak blazen. Po vymene regulatoru a generalce alternatoru (kde byly nacnuty diody) se neco malo zlepsilo, ale jeste to neco chtelo. Tak pak jsem prosel veskery ukostreni (mezi motorem a karoserii), kontakty (u regulatoru, na baterce,..), tam jsem nejake mouchy taky nasel a pak jsem jeste dal poradny lano od alternatoru k baterce (B+). Pak to teprv prestalo, ale kdyz ted pustim uplne vsechno tak to dela porad a to je podle me tim, ze nestiha alternator (55A).

Praci zdar. JOHNY
dik... mam co robit cely vikend 😊
je to naprosto normalni jev, diky konstrukci relatka. Zarovkou v kontrolce prochazi proud i kdyz nepatrny. Ten se pri zvyseni otacek alternatoru (zvyseni dobijeciho proudu) zvysuje, az lehce rozezhne zarovku. Pokud mate prasklou zarovku v kontrolce tak vam to nedobiji..... Takze to NENI PROBLEM. PS: s 55A alternatorem to je o neco zretelnejsi jev nez se standartni 35A.

At Vam to i nadale dobiji tak dobre jako ted .....
No, ja tam relatko nemam. Ja tam mam polovodicovy regulator, ktery je pro 55A alternator nutnosti a me ta kontrolka nikdy neprosvitala, az pak kdyz jsem pridal 2 motor topeni. Jo a kamaradovy to taky jednu dobu prosvitalo a tak dlouho na to kaslal az rano auto nenatocil, protoze se mu baterka vybila pres prorazeny diody. To jen tak na povzbuzeni 😄. Cau
ja tam mam taky 55A alternator s regulatorem (vnejsim - je to starsi provedeni alternatoru bez vestaveneho regulatoru). Zarovka mi taktez prosvita, lec dobiji to naprosto normalne - alespon dle mereni. POdle myho je nejlepsi to zmerit, nez se o tom jenom dohadovat..... tot vse.
neverim tomu, ze erkari vymreli. Viete niekto poradit literaturu /nazov a autora/ ohladne uprav motorov, hlavne skodovacke OHV ?
jeste mrtvej nejsem, ale nechci tady jen tak generovat nejakou samoaktivitu.....

s tou literaturou ti moc nepomuzu, neco vydal Skoda autoklub v MB, neco z toho mam, ale je toho celkem malo. Jinak nevim o tom, ze by nekde neco vyslo.
nevadi, aj tak dik za aktivitu. Ale urcite mi budes vediet poradit cim a ako sa dolestuju sacie potrubia, kanaly a pod. samozrejme v amaterskych podmienkach. Este by som rad vedel, kde sa da zohnat ostrejsi vacka, silnejsie pruziny ... /na klasicke OHV/

Dik, zdravim Ta
nejdriv to shaneni: vacku a pruziny bud pres inzeraty (nabidka je celkem slusna, ale nemas jistotu). Jinak vacka je stejna jako pro favorita nebo felicii 1,3 takze u nejruznejsich tunningovejch firem bez problemu. Napriklad firma HP motor v Lomnici nad Popelkou je schopna je sehnat. Neni to sice firma tunningova, ale specializuje se na GO a upravy motoru Skoda.

CO se tyka lesteni, tak to si celkem uzijes - je to celkem slusna zabava k televizi na vecer - ja jsem to lestil brusnou pastou. Zacal jsem hrubsi a nakonec jsem to dolestil jemnou. Jsou normalne ke koupeni. To se tyka lesteni kanalu. Ventily se daji rozlestit po upnuti do vrtacky (nesmis skrabnout vodici tycku, ani sbrousit dosedaci plochu). Ja je nechal prelestit u znamyho na soustruhu. Pro upravu spalovaciho prostoru je dobry mit saablonu. PS: az mi bude fachat scanner, tak ti muzu poslat nejaky materialy, ktery mam, napis mi na travex@mujmail.cz jestli mas zajem, popripade ti je muzu poslat normalni postou v papirovy podobe.....
Pátráním na půdách minulosti jsem nalezl knihu Cedrych-Štilec: ŠKODA 1000 MB až 110 R KUPÉ, kde na str. 281 až 304 jsou popisovány sportovní úpravy automobilů Škoda pro tehdy platné kategorie (1973), dále pak texty AMK ŠKODA z r.1987 návrhy na úpravy podvozku a motoru Š 130 L/A, 120 LS/A. Jsem ochoten to dát do placu, problém bude jenom s transformací textu a výkresů (časová náročnost). Pokud by byl zájem (a nebyly porušena nějaká autorská práva?), mohlo by se to uveřejnit na TechWebu.
Tri kniznice AMK z roku 87 o sportovnich upravach tj. motor, podvozek, vyfuk uz existuji v elektronicke podobe ve formatu pdf, jednam s AMK o moznosti jejich publikace, zatim je nemohu verejne pustit.
Dik za typ. Pokusim sa to zohnat v knižnici. S tym techwebom je to dobry napad, treba v nom pokracovat. Co sa tyka autorskych prav,tak u nas /SR/ je mozne rozsirovat dielo po tzv. prvom predaji aj bez suhlasu autora. Nezanika vsak jeho mozny narok na odmenu ...
Chtěl bych nejdříve pozdravit všechny erkaře. Jsem v Motorcafé poprvé a jsem mile překvapen. Chtěl bych touto cestou vznést dotaz k lidem více znalých problematiky, než jsem já. Co jsou ostrý vačky je jasná věc, ale zajímal by mě jejich vliv na výkon a životnost motoru ( na té asi motoru nepřidají, že? ). Taky něco ohledně jejich montáže by mi bodlo - stačí vyměnit starou vačku za ostrou nebo se musí dělat ještě další a úpravy. Jak se projeví na výkonu třeba 280 vačka, nebo 300,320. Dál bych se chtěl zeptat, jestli někdo neznáte někoho, kdo vyrábí či prodá laminátové díly na 130RS a za kolik. Dík.

Novota
zmenou vacky lze zmenit celkovou vykonovou charakteristiku motoru. Jak presne by bylo moc dlouhy povidani. Jenom bych se zastavil u ty vacky 320 - pokud je pouzita zrovna tahle tak volnobezne otacky jsou asi 2500, pouzitelny rozsah otacek pro jizdu tak od 3500 az tak k 7000, spotreba cini tak 25 litru na sto. Jinak vacku opravdu staci vymenit, musis potom uz jen seridit motor, dobre je take serizeni karburatoru.
Laminatove blatniky - jak krasny zajem, sam se snazim ziskat na DI vyjimku. Mam asi tri nebo ctyri kontakty na vyrobce - napis mi mail na travex@mujmail.cz a poslu ti je (jinak to vypada zevyjimka mozna bude, pokud to tak bude, tak ti je muzu objednat spolu s tema pro mne)
Nevím proč tady Travexr tak radí, když tomu vůbec nerozumí!!!!!!!!! Jeho rady ohledně úprav motorů jsou k smíchu, ale jen do té doby, než to někdo zkusí. Takže za prvé: koupit vačku někde na burze je odvaha, protože taková vačka bude pěkný šrot! Sportov. vaček bylo u nás vyrobeno spousta, ale vývoj jde dál, a dobrých je jen pár. Když někdo montuje sport. vačku - ať už 280 či 320 - je třeba podle ní upravit i kanálky, kompresní poměr, pružiny, rozdělovač a karbec, jinak zisk kroutícího momentu není odpovídající.
Omlouvám se za kouskování mého příspěvku, ale kousá se mi počítač...

Dále: pouhé vyleštění kanálků nepřinese pravé ovoce, je třeba navíc, opět podle vačky, změnit tvar a rozměry kanálků a také slícovat je s potrubím. Je prostě třeba upravit motor jako celek a ne jen některou část a pak si myslet, že budu mít dělo.
Aby to nevypadalo, že jen tak plácám rozumy od počítače jako Travexr, mám se stavbou sportovních i závodních motorů dost zkušeností, které využívám v mé vlastní tuningové firmě. Pokud má někdo více otázek, napište mi na: d9chovan@ite.fme.vutbr.cz nebo se ptejte tady. Navíc doufám, že od příštího týdne budu mít na škoda tech webu na toto téma obsáhlý článek, aby už nedocházelo k takové dezinformaci, které tady nebo na škoda tech webu šíří Travexr a Chipmen. Čau.
Je mi lito jestli si myslite ze se snazim nekde sirit nejake dezinformace, nebo iluzorni predstavy, ale s tuningem i kdyz v mensim meritku mam take jiz svoje zkusenosti, myslim si ze jsem nikde a nikdy na webu nevykladal nijake pitomosti a tim spise na svem webu (techwebu), jinak na Vas clanek se jiz tesim, hned jak prijde tak ho zverejnim aby si i ostatni mohli pocist.
Omlouvám se, pokud mé příspěvky vyvolaly dojem, že chci někoho hanit. Nicméně mi Chipmene řekni, proč jsi mi neodpověděl na moji reakci na Tech webu v článku o snižování hlavy, protože ten článek je jedno velké kopyto. Tvrzení, že větší kompresní poměr se dělá pro to, aby se spálilo více směsi svědší o neznalosti problémů funkce spalovacího motoru. Stejně tak Travexr, který radí, že stačí namontovat vačku 320 stupňů a seřídit!! Zkusil jsi si to!! Myslím že by ses divil.
Odpovedet na reakci na techwebu jsem nemohl, nebot jsem o ni nevedel, me se nikde neukazuje ze mi prisel nejaky komentar k memu clanku a neni v mych silach byt jen jednou tydne projizdet vsechny clanky a koukat jestli mi nekde neco neprislo, v tomhle pripade je lepsi posilat reakci prima na mail adresu autora aby se s pripadnymi nepresnostmi mohlo neco udelat. Jinak dnes jsem reakci na toto napsal na techwebu u toho clanku.
Dále co se týče mého příspěvku na Techwebu, neslibuji příští týden všechno, ale něco pošlu v úterý.

To MONTI - myslím že tě přesvědčím, jak se věci mají. Tech web je velice dobrý, ale každý kdo tam přispívá, by měl psát jen o tom čemu rozumí. Když tam ale někdo napíše blud a pak to všichni, kteří si to přečetli považují za fakt, tak je těžké je potom přesvědčit o něčem jiném - viz MONTI
Pravda je, že záměnu vačkového hřídele je nutno provést spolu s ventilovými pružinami včetně misek pružin. Druhá pravda je, že věci sehnané na burzách jsou většinou šrot. CMT zajímalo by mě ve stručnosti, jaké úpravy jsi schopen doporučit a udělat na motoru Š 110R pro zvýšení objemu motoru, středního efektivního tlaku a otáček. P.S. Diskuse zde by měla sloužit k rozšíření obzorů nás všech a ne se jakoukoliv formou vzájemně urážet.
Ešte že sú na svete majstri sveta ala "cmt". Moj skromny nazor je, že ani chipmen ani travexr neplacaju nesmysli. (Mozno tym len rozsirim rady diletantov ???) Sam som ocenil ich zopar rád na tejto stranke ako aj na techwebu, ktore navstevujem uz dosť dlho a urcite nielen ja. Taktiež som velmi zvedavy na pripravovany članok cmt a dufam ze bude podrobeny tvorivej a odbornej kritike . Hlavy hore !
nechci si tady ani nahodou hrat na nejakyho profika, prezentuju tu jen svuj nazor - od toho je diskuse. Jinak vacku vymenit muzes i bez uprav na hlave.....samozrejme ze je lepsi upravit celej motor, ale dotaz byl na vacku..... Navic jakakoliv vetsi informace formou "poucovani" presahuje svym rozmerem zdejsi moznosti - prece jen je tu diskusni forum - od toho je techweb....takze si o tech upravach muzeme klidne podebatit a na clanek se tesim .......
Ahoj, jsem tu nový,pročetl jsem všechny příspěvky, je to super že se rozjela celkem solidní diskuze. Chci se zeptat akorát na to kde se podle vás teda dá ty dva brzdové válce sehnat, podle plánů úprav je výrobce v Anglii, keterá

firma teda u nás válce prodává, nebo jakými jinými u nás dostupnými válci se dají nahradit?
slysel jsem o spojkovych valcich (bez zaruky) jinak se daji sehnat valce take od API, mam nekde objednaci cislo - dam ho do placu az ho najdu - dovozce nebo prodejce neznam....
Částečná odpověď ohledně úpravy eRka. Vyleštění kanálků, slícování potrubí s hlavou, zvýšení kompresního poměru - zvýšení středního efektivního tlaku. Dále použití upravené vačky, což má vliv na posunutí výkonu do vyšších otáček. Vačka se volí podle požadavků zákazníka, čím větší úhel otevření, tím vyšší otáčky, tím vyšší zatížení, menší životnost atd. S tím pak souvisí úprava pružin, rozdělovače a karburátoru. Pro zvýšení objemu pak je možné použití kliky a sady pístů ze Š120 obsah 1172 ccm. Dražší je pak převrtání na objem 1289 ccm - klika ze Š120, sada pístů, válců a píst. kroužků ze Š130 nebo FAV/FEL., ojnice FAV/FEL, větší ventily. Pak lze ještě zvýšit na objem 1342 ccm - klika Š120, válce a ojnice FAV/FEL, písty, píst. kroužky speciální, větší ventily. Dále je možno zvýšit objem na 1462ccm, ale jde už o velké zatížení klikového mechanismu. Na tento objem je lépe upravit motor ze Š130 - klika tolik netrpí. pokud máš otázky tak se ptej, ale budu tu až v úterý.
Když už jste u těch vaček, nevíte nekdo jak upravit karbec něco mám z fabrickejch plánů, ale nevíte ještě o něčem????????
Ohledně úprav karburátorů mohu poradit jenom úpravy, které se prováděly okolo r.1970, mladší nevím. Pro karburátor, který má difuzér prům.24 mm seřízení: tryska hlavní 125, vzdušník hlavní 190, tryska obohacovače 57. Karburátory 32 BS difuzér prům.27 mm seřízení: 140, 200, 42. Dále se používaly karburátory 32 SOPc ze staré Felicie, ze Š MBG (dvoukarburátorová verze), nebo karburátory Weber 28/36 DCD nebo 40 DCOE 2, ale to už je dneska asi pasé. Spíše by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s použitím novějších systémů vstřikování paliva na těchto původních motorech. Přivítal bych, kdyby se v budoucnosti na TECHWEBU objevil článek s touto tematikou, myslím, že by to bylo k prospěchu nás všech.
dík za info,ikdyž mi šlo spíš o dvoják jako má R-ko nebo 120-136. PS WEBRY mám ale jenom jedny a motorů mám o něco víc ale i tak dík.
CMT ještě by mě zajímalo, zda jsi schopen provést odvrtání setrvačníku, úpravy spojky a převodovky pro zvýšení životnosti. Dále co by jsi doporučil jako řešení vstřikování paliva ( zajímá mě možnost použití novějších systémů ).
Pánové CMT a CHIPMENE, máte ode mě na TECHWEBU k výše uvedené problematice článek.
Ahoj, mám motor v autě které jsem koupil na podzim. Je v něm syntetický olej (podle prodejce) a má už ale najeto asi 10.000Km nebo tak. Je nejvyšší čas vyměnit olej, který již však nechci tak drahý, uvažuji dle příspěvku na tech-webu ai o Mogul Super Stabil - minerál. Co vy na to? Nechci tam nalívat nějaký olej úplný * a né drahou syntetiku.
Co se týče úprav odvrtání setrvačníku a jiných úprav, to není problém včetně vyvážení všech rotujících částí. Nechápu jenom, jaký to podle tebe má vliv na životnost, více popiš, co máš na mysli. Co se týče tvého příspěvku na Techwebu, máš tam mou odpověď. Se vstřikovacími systémy na starších typech motorů nemám zkušenosti, protože se ještě nenašel nikdo, kdo by to zaplatil. Jinak nejvýkonnější je samozřejmě systém vstřikování paliva typu KIT CAR. Tedy osm vstřik. trysek, pro každý válec jedna klapka, vlastně elektronická obdoba dvojitých Webrů.
můžeš podrobněji popsat jak vyvažuješ rotační hmoty??? a něco o rozdělovačích????
Co se týče vyvažování klik. mech., tak to se provádí ve speciální vyvažovačce, já to tedy nedělám, pouze nechávám dělat u odborníků. Co se týče úprav odstředivé regulace rozdělovače, mění se její průběh. To se provádí laděním na spec. zařízení, mění se váha závaží a tvrdost pružinek. Opět nelze říci nějakou hodnotu, pro každý motor jsou jiné optimální hodnoty.
Cau CMT, docela dobre se to cte a zni to profesionalne a me by zajimalo jak to vypada potom se zivotnosti toho motoru. Ja sam chystam nejakou mensi upravu motoru, ale sam si na ni netroufam a take nechci aby ten motor za 50 000km odesel. Ja bych si predstavoval nanejvys zvetsit objem (120 klika), vylestit a slicovat potrubi z hlavou, doladit karbec a rozdelovac, mozna odlehcit setrvak. To by snad zivotnost motoru nemelo nijak moc zkratit. A jak by takovato uprava vysla cenove u Vas?
Uprava Š120 na 50kW stojí 7800,- vcetne montáže a DPH. V ceně je úprava hlavy-kanálků, slícování s potrubím, úprava vačky - tu lze použít různého časování od 265 do 275 stupňů, úprava rozdělovače a karburátoru. Zivotnost se sníží asi o 10-20%, ale 100000 km vydrží v pohodě. Vím že se ti možná cena bude zdát velká, ale levněji to opravdu nejde, je to dost pracné. Úpravu je pak možné odbrzdit na vozidlové brzdě, cena je od 600,- Kč. Pokud máš 110kový motor, tak to bude dražší, připočti náklady na kliku, sadu pístů, válců a píst. kroužků a více práce. Nejlépe by bylo koupit motor ze Š120 nebo ještě lépe ze Š130. Cena úpravy stotřicítky je stejná, ale dosažitelný výkon samozřejmě vyšší. Pokud chceš udělat ze Š110 stotřicítku, tak to blíže specifikuj. Jinak tel. na mne je 0604/893 058.
Ahoj, skoda ze neodpovidate na muj prispevek ohledne toho oleje, je to pro mne celkem dulezite, protoze je nejvyssi cas olej vymenit. Takze jestli tedy nekdo ma zkusenosti s prechodem oleje syntetika -> mineral (asi Super Mogul), tak prosimvas se ozvete. Dik Fojt
Zalezi kolik mas najeto od generalky, pokud je to rekneme tak do 5000km tak prechod je v pohode, pokud je to vice tak by se take nemeli objevit vazne problemy, ty se objevuji pri prechodu naopak tj. na lepsi olej.
pokud bys mel pochybnosti se zamenou oleje, tak ten motor nejdriv vyplachni vyplachovacim olejem - nalejes do nej vyplachovak nechas chvili vrcet a zase ho vylejes....
Proboha!!!! jenom nikdo nepoužívejte při výměně oleje vyplachovací olej. Ten se používal před 20-ti roky, ale dnes ne!!!. Proplachovací olej dnes již není potřeba, používal se v dobách oleje typu A. Při použití vyplachovacího oleje totiž zůstanou jeho zbytky v motoru, čímž si dotyčný zhorší kvalitu nové náplně, a výsledek je pak pro motor mnohem horší. Pokud někdo přechází ze syntetického oleje na minerál, nic se neděje. Pokud někdo přechází z minerálního oleje na syntetický, je už třeba si dát pozor. Nejlépe je použít nejprve polosyntetický a až při další výměně použít plně syntetický olej. A ještě jedno jsem chtěl říct. Co se týče olejů, chce většinou každý ušetřit. Uvědomte si ale, že polosyntetický olej naší české výroby, např. Paramo či Mogul, je mnohem lepší než jakýkoliv minerální olej Castrol, Total atd. A přitom stojí stejně. Pokud tedy někdo chce ve škodovce používat lepší a přitom levný olej, doporučuji olej České výroby - nějakou syntetiku či polosyntetiku. Ostatně co se týče olejů, dívejte se vždy na normy které splňuje. Budete se divit, kolik našich olejů je za nižší cenu srovnatelných ze zahraničními.
to s nasim aolejema sedi, davam ti za pravdu. K tomu vyplachovacimu oleji, samozrejme ze ho nejake mnozstvi zustane v motoru takze se smicha s novou naplni, ale kdyz mas motor starsi a slusne zanesenej je to celkem dobra vec. Jinak do motoru v dobrem stavu bych ho nenalil.

to CMT - co by staly dlouhy svody k RS vyfuku, popripade vcetne vyfuku?
Co sa tyka prechodov z jedneho oleja na druhy toho vela neviem, ale jeden znamy si zohnal flasticku Metabondu a odkedy to nalial do motora (105S)a prevodovky tak sa mu to kotula aj po rovinke tak ze mu zavidi aj jeho foter s novou Feldou a co sa tyka zhustnutia oleja pri vacsich mrazoch tiez sa to vyrazne zlepsilo, a vobec mu to nepresiaka o nic viac ako predtym.Ma to vsak par hacikov:0,25l flasticka stoji 900Sk ale to ju najprv musis zohnat.
Ahoj, jakou tedy nejlevnejsi upravu doporucujes na eRko, pokud do toho chci co nejmene vrazit ale at to ma tedy nejaky zivjejsi chod.

Dik Fojt
je tady vubec nějakej škodovkař od Prahy nebo okolí???? zatim mám pocit, že všichni nadšenci jsou z druhýho konce světa. Já jsem ze Starý Boleslavi tak že bydlim skoro za komínem.
Nekteri z nas jsou urcite z prahy, treba ja nebo Travex.
Jasně, akorát nemám 110R ale Rapida.
ze by dalsi, dost aktivni skodovkar, ktery se chce obcas taky sejit??? no proc ne "fernet" neni vsechno. Akorat mne zarazilo, ze na posledni vyzvu k srazu mi nikdo neodpovedel a prijel jenom Chipmen (s nim se muzu sejit i bez srazu). Kazdoppadne to zkusime podruhe, treba se vase ucast zlepsi. Konkretni termin napisu pristi tyden a nebojte budete mit dost casu. mate vubec zajem se sejit osobne?
já už taky R-ko nemám, ted mi před barákem stojí 136 a 1100MB, ale k erku se taky vrátim jenom čekám až bude nějaký se zdravim skeletem nechci ho totiž zase rok vyvařovat, mám nějaky věci na RS-ko tak ho chci postavit, když bude sraz tak jednu z těch mejch berušek přivezu ukázat
Proc se nesejit? Ale urci si to spravne misto. Ja jsem treba z Vysokeho Myta a pokud bude sraz v Praze, tak je to docela dalka, zvlaste pokud by to dopadlo tak, ze by jsme tam byli 3. Mozna by to chtelo sehnat lidi a zjistit odkud jsou, odhadnou nejakej pribliznej stred a tam najit nejake vhodne misto. Pak by se myslim tech lidi sjelo vic nez 2. A nebo pokud by 20 lidi reklo ze do ty Prahy jedou, no tak jedu taky. Peknej vikend.
to Johny - dobrej napad

to VSICHNI - odkud kdo jste, budeme urcovat "rozumnej stred" pro sraz. Chapu ze do Prahy to muze mit leckdo daleko. Takze kdo ma zajem se sejit: dejte vedet odkud jste at se mame taky kde sejit. Pokud bude ohlas a zajem dostatecny tak se taky sejdeme. Sraz se tremi ucastniky nema vyznam. A pokud se to vydari muzeme z toho udelat pravidelnou zalezitost. Myslim ze dva srazy rocne jsou docela malo (myslim tim Melnik a Jizni Cechy).
Fajn ak sa chcete stretnut ja som z Kosic.Tak a teraz vymislaj rozumny stred!

Ale teraz vazne.Ak je tu zopar slovenskych fanusikov prahnucich po stretnuti nech aj oni napisu.Mozno nieco podobne vyparatime paralelne niekde na Slovensku.Inac s velkym zrazom v lete na Slovensku to vyzera stale realnejsie.Pravdepodobne by sa to mohlo uskutocnit pri vodnej nadrzi Domasa alebo Ruzin ale zatial je to este stale otvorene.Blizsie info budem priebezne uvadzat na www.geocities.com/…kodaclub.Slovaci nedajme sa zahanbit.
tak se mi to libi, akorat s tim stredem mas pravdu. Praha a Kosice jsou dost od sebe. Jestli se Vam podari vymyslet termin, kterej nebude kolidovat s zadnou podobnou akci v cechach tak velmi rad prijedu (informace o srazu na slovensku neni pro mne nova a predbezne pocitam ze se tam ukazu - akorat bych mel zajem o zarizeni ubytovani predem.....pocitam ze to bude v kempu, ale to se domluvime tak tyden dva predem).
S ubytovanim na Domasi by nemal byt ziaden problem.Po minule roky tam bolo tak malo turistov ze uz majitelia ani nevyberali vstupne do kempov (rozumej kempy Nova Kelca,Eva...;pre tych ktory to tam poznaju).Ale na Novej Kelci je aj jeden hotelik.Nic moc ale postacujuce.
tak to je naprosta bomba, mozna jsem se nechal trochu i nspirovat Melnikem, kde v sobotu dopoledne uz neslo sehnat misto ani na stan. Uz se tesim.
No to aby sme z Kosic vypadli par dni dopredu ak sa vyberieme(Kosicky fan club skodovakov) na Melnicky zraz.Akoze sa tam i chystame.
staci vyrazit v patek rano a vecer jste tam......ty vase rakety tam budou nadosup.....uz se na Vas tesim
máte někdo nějakou stopu na 130RS v dobrém stavu.

Napište😄
v melniku som bol minuly rok este bez skodulky, tento rok sa tam urcite ukazem aj s nou... som si vcera nahodil pirely do prednych dveri z fiata tipo... su o dost hrubsie ako povodne a tym padom je ovela jednoduchsie dopasovat stahovacky (ja som mal z bocnych okien dojem, ze su z ineho auta)...
to jsi mel spatny pocit, mne nesedej taky, chci to vymenit uz se tesim az mi nepotece v mycce do auta a nebudu mit v aute pruvan i pri zavrenych oknech.
ja som povodne pirely odrezal a hrube som dal len tam kde su skla, ono si to potom pekne sadne na sklo... je to dost velky rozdiel, prestalo to hucat pri vyssich rychlostiach...
...od 200 km/h vyssie 😃)
ja uvazuju o dvou ruznych profilech..... u mne je spis problem ze se ty tesneni tvarove prizpusobily dle skla a to trvale, takze to netesni jak by melo. Nejvic mne na tom vadi, ze mi do auta tece v mycce (neni to moc, ale deci to da.....)
..zajiste jste jiz take zaregistrovali termin srazu v Melnice, ale neda mi to a pro poradek jej uvadim, takze😒br />
Celostatni sraz Skodovek
se pripravuje na 23 - 25.6.2000
v autokempu Melnik - ostatne jako vzdy
děkuji, ja se ten termín dozvim vždy až po srazu
Omlouvám se za pozdní odpověď. Pokud chceš vrazit do auta co nejméně při velkém nárůstu výkonu, tak bych ti doporučil úpravu hlavy válců, vačky, rozdělovače a karburátoru.

Cena této úpravy je 7.800,- Kč, doba trvání 3-4-dny. Více info na: d9chovan@ite.fme.vutbr.cz
Dotaz😒br />

Je to v pořádku, když na motoru 130 na volnoběh problikává nebo se dokonce rozsvítí kontrolka tlaku oleje? Hranice je těsně nad 800 otáček; přitom oleje je v motoru dost a je úplně nový (motor těsně po GO).
kam jste vsichni zmizeli?.....
Sli jsme na novinky.cz, aby jsme precetli Tvuj prispevek 😄
aha, a uz jste to docetli? Jste tam uz nejak dlouho.
Cau lidi, tak jsem nejakou dobu uvazoval jak na aute(110R) jeste neco motoricky vylepsit a hlavne aby to moc nestalo, az jednou jsem potkal kamarada a pri vasnive debate o tom jak to slape jsme se dostaly ke karburatoru. Samozrejme padla i rec na Webery pouzite ve S130 RS a ja tak rikam: "Mit v eRku Webera, to by bylo neco!!" A kamarad povida:" Covece, jednoho Webera mam na chalupe ve stodole..." Tak ho po nejake dobe dovezl a ja koukam ze je to dvoustupnovy Weber(neco jako 34DMS -1.3Renault) bez podtlakoveho otvirani 2. stupne. Priruba vypadala stejna, jen ovladani plynu a sytice bylo uplne jine. Take mel 3cm silnou chlazenou podlozku. Na prirubu sednul uplne super, jen to chtelo delsi stefty, no a plyn se syticem jsme pak celkem lehce (asi po 18 hodinach badani a zkoumani) vyresily. A vysledek? Auto startuje studene o hodne lepe, jede bez sytice na 40° uplne super, drzi volnobeh bez problemu studeny i teply, teply startuje lepe, v nizkych a strednich otackach to tahne o hodne (subjektivne 40😖lepe. Merit to budu az na letnich gumach. A spotreba? Pri sportovni jizde a rychlosti 120-145 to zere asi (zatim moc nemereno) o 0.5-0.8 litru vice (tj.asi 8,5l/100). Pri normalni jizde a rychlosti 80-110 to zere asi uplne stejne. Presnejsi vysledky budu mit asi tak za tyden. Jo a jde mnohem lehceji ovladani plynu. Takze spokojenost nejvyssi. Jen me to nejak uz neprenasi spojka a docela silne prokluzuje (hlavne pri rozjezdu). Preji pekny vikend.
kdybi jsi študoval teorii tak víš, že tento karburátor se používal po přetrikování na závody

bzl homologován pro 110 R a LS /A2
Nejakou teorii jsem studoval, takze vim jak se skodovky upravovaly a i to ze se nejaky karburator Weber pro sportovni upravy pouzival. Ale jelikoz jsem tu knizku mel v rukach pred 2 roky a mel jsem ji asi tyden, tak bohuzel jsem si nezapamatoval presne cislo karburatoru. No a kdyz se kamarad zminil ze nejaky Weber ma, tak se ve me rozsvitila jiskricka nadeje, ze by to mohl byt kdyz ne presne ten o kterem jsem cetl, tak alespon nejaky podobny. Jestli je to presne on to do dneska nevim, ale kazdopadne jsem z vysledkem spokojen. Jo a je dobre si obcas misto studovani techniky precist alespon zakladni pravidla gramatiky 😄. Mejte se. JOHNY_R
nazdar johny, jsem rad ze ti spravne vrci...... a dlouho jsme se nevideli.
Jo vrci dobre, jen me jeste neotvira na plno druhej stupen, jelikoz ma skodovackej plynovej pedal malej chod. Ted o vikendu bych to mel (snad) doladit. Taky konecne mam opiskovane disky (anglicky plechace) a ted je vezu na nastrikani. Uz by mohlo byt leto. Jizda na tech zimnich traktorech neni spatna, ale ty letni gumy - to se neda srovnat. Mejte se.
Kontrolni otazka: za kolik se ted da priblizne sehnat Erko v dobrem stavu (nemam bohuzel cas se v nem porad hrabat - jen se mi to auto proste libi - koneckoncu proto jsem tady kdysi zalozil tohle tema 😉, pokud mozno s trosku vykonnejsim motorem a petikvaltem? Ale nemusi to byt zrovna zadny kit s kotoucovkama vpredu, posilovacem, laminatovou karoserii a tak za sto tacu... To vite, konci mi leasing na auto a premejslim co budu delat s prachama, kdyz uz je nebudu cpat skofinu 😄
slusnej kus s minimalnima upravama od 15 kKc (to chce trochu stesti) jinak tak 25 kKc a vyse. Kolem 35 kKc (pokud te nechtej natahnout) by melo ve velmi solidnim stavu. Jinak to chce vzdycky videt atd atd... Zrovna minulej tejden jsem videl celkem krasny eRko za 41 kKc. (bez jakykoliv koroze, super lak, motor favorit, petikvalt, posilovac...)
potrebuju najit schpnou lakovnu za rozumny penize pro nalakovani meho zihadla, prestavuji karoserii na eRSo (blatniky, kapoty naporak..... a protoze mi na dolakovani zbyva jenom strecha, dvere a zadni celo tak to chci vylakovat cely.... nemate nekdo kontakt na solidni lakovnu?
nechcete mi namluvit, ze se Vam po zime ty Vase kary rozpadly.... kde jste vsichni?
Za bukem. Nekteri v buku, ci na buku, zvlaste pokud je v zatacce.
clovece, za tim bukem jsi ale dobre zasitej skoro te neni videt.... uz se tesim na tu slovac, na ty blatniky se ti zeptam, mozna budu mit seboukameru, tak ti to i muzu natocit
Mam 110R po kompletni rekonstrukci, novej cervenej lak a elektrony. Mam dva problemy. Prvni ze se mi nejak moc hreje motor, pritom je taky po kompletni generalce, a dale nemuzu sehnat nejake solidni zadni kridlo, to stare se nejak polamalo!. Poradi nekdo?
s tim prehrejvanim ti toho moc neporadim, byt resim podobne problemy. Jakej mas chladic? Mas v aute olejovej chladic? co mas presne za motor? to jsou veci, ktery by bylo dobry vedet.
Co se tyka spoleru, tak neco se da sehnak u KOSY v Brandyse ([odkaz] jinak ja ted nakupuji u firmy Pascalplast na Slovensku. Vyrabej spoustu docela zajimavejch spoileru apod za jeste zajimavejsi ceny. Muzem o tom kdyztak pokecat obsirneji - napis na travex@mujmail.cz.
Cau, potrbuju poradit, chci tedko az zacne bejt trochu teplo se pustit do prestavby eRka. Napravy z eMka, hreben posilovac, petikvalt, zkratka do toho prehazet celou stopetadvacu... Zadni agregat bych asi menil komplet celej (motor + prevodovka + poloosy) Mate s tim nekdo zkusenosti co me asi tak ceka za neprijemny prekvapeni? Tunel na petikvalt budu muset varit? Dika za kazdej tip. Honza
Pro pětikvalt budeš muset bourat tunel a pro hřeben udělat tyč volantu v kombinaci 110R - 120 M. Jinak pohoda.
Jeste mi vysvetli co to znamena bourat... myslis uriznout konec a prodlouzit? nebo do nej staci jenom prastit?

A k tomu rizeni nemoh bys to upresnit? Ja myslel ze to prehodim komplet.

Honza
tunel budes muset na konci rozsirit, protoze petikvalt je delsi a nevejde se tam. Takze konec tunelu "vybouras" (vystrihas a vyrezes) a svaris tam novej konec tunelu, akorat ze sirsi. Stejne tak se musi posunout pricka uvnitr tunelu smerem dopredu. K tomu rizeni: budes muset vytvorit otvor v karoserii kterym prochazi ridici tyc do vozu. Ridici tyc pouzijes ze 120 (dvakrat lomenou). Protoze je ale tahle tyc kratka, budes ji muset vhodnym zpusobem prodlouzit. Nejlepe kombinaci stare a nove ridici tyce.....reseni je vsak nekolik.
No takze se hrouti moje mylna predstava, ze to sfouknu za vikend 😃 Takze se pustim zatim do ty predni napravy. Kdybych mel problemy, ozvu se. Dik Honza
Tak panove pertestrojka se blizi konci, tunel je pekne rozsirenej a o vikendu uz bych rad osadil moturek. Diky za rady, hlavne Ladovi. I kdyz tim moje dotazy nekoncej 😄. Dzon.
Popíšu ti svou zkušenost.Vyřezal jsem konec tunelu úhlovou bruskou-potřebnou délku,ale nad podlahou-těsně nad lemem(kakže zůstala zachována kvůli tuhosti)zadní dvojité čelo jsem nařízl v rozích a probouchal dovnitř tunelu.Chybějící část jsem vytvořil z plechu a nanýtoval protahovacíma nýtama. Řízení-použil jsem původní hřídel volantu 120,k ní jsem si udělal držáky ze železa U a L do původního uchycení v kastli.Kloubový hřídel(z hřebenového říz.) jsem zkrátil asi o 7 cm.(rozřízl na soustruhu v prostřed-vložil středící kolík a zavařil),ještě pak dodělat držáčky páček blinkrů a světel.Ještě udělal nový deklík kolem kloubového hřídele a celkem hotovo.Pár dní poctivé práce a máš to taky hotový. Jo a ještě musíš samozřejmě zkrátit táhlo řazení. Kdybys chtěl vědět víc-email ladislav.ondrasek@zdarns.cz
Kdysi muj bratr mel Skodu 110R. Kdyz ji kupoval, dostal k ni B-ckovy karburator se sanim. Nechtel by jste ho nekdo, uz mi dost dlouho lezi doma. Je to pekny zvire. 😃
napis mi na travex@mujmail.cz rad bych se dozvedel vic a taky bych si rad pokecal o cene...... zajem by byl....
nejak to tu umira
Caute vsichni,

prave jsem dodelal moje eR, no predtim to vy padalo celkem hrozne, a tak zkusim udelat i foto jak to vypada ted a dat to na web, pokud teda nekdo bude mit zajem.
jasne sem s tim, ja dam vsanc fotky az to cely predelam taky. Sice uz to bylo udelany komplet jako eRko, ale zdalo se mi trochu malo RS
Dlouho jsem tu nebyl, ale zatim diky za radu!
on tu dlouho nebyl snad nikdo, nemas za co....
Poraďte jak zkrátit pružiny náprav Škodovek řady 100-130 o 2-3 cm.Nebo kde sehnat kratší a tvrdší.Dík.
navod jak na to najdes na techwebu (skoda.panda.cz). Jinak ja povazuju za nejlepsi metodu originalni sportovni tlumice. Napriklad od fy KONI je lez koupit vcetne pruzin v ruznych delkach a tvrdosti... Daji se sehnat v KATON Motorsport - SKODA Cernicky
máš adresu na ten KATON Motorsport??
Díky za rady.Na techwebu to zkusím.Ale prosím kontakt na Katon Motorsport.Dík
Najdi si ve zlatejch strankach prodejce Skodovky v Praze Vysocanech Skoda - Černický (nebo tak nejak)
Tak jak jsi pokrocil s tim karburatorem?
zatim vubec... resp uz o nem mam nejaky informace druhu jak ho sestelovat a kde je na nem co.... poslal mi to jeden borec z anglie... ja jeste totiz nemam hotovy auto (porad na nem radej klempiri) snad to bude nejak hotovy behem pristiho tydne... pak jeste na dva tydny do lakovny pak nastrojit a pak si mozna najdu chvilku na ten karbec.... Jinak zkousel jsem ho na nahradnim motoru a zda se ze funguje.....
se dá jednoduše zvýšit u tohoto auta výkon ? Jestli to nejde, tak jsem se neptal.
Zalezi co mas za motor. Do takej 105ky sa daju nacpat vlozky /po zasustruzeni /, piesty, hlava zo 120 prip. 120LS. Zo 120ky sa da vymenou hlavy valcov urobit LSka, zo 130ky sa da "jednoduchou" upravou urobit 1500ka trocha zlozitejsou / a drahsov /1600ka atd. atd....
Chci se zeptat kdyz se vymeni hlava 120 za 120 LS bez vymeny pistu tak se zvedne komprese? Nebo cim jinym se zvedne vykon? A je hlava 120 LS stejna jako 110 LS (vim, ze maj stejny vrtani) Dik Dzon.
ty hlavy jsou skoro stejny... zamena mezi 110LS a 120LS zadnou zmenu neprinese....
Hlava 110 LS a 120 LS je téměř stejná a dá se zaměnit. 120 LS má větší ventily a kanály, ale když jí použiješ na motor se zdvihem 68mm (110 LS) tak bude mít nižší kompresi, mám to doma někde spočítaný možná to najdu. Jinak hlavu na motor 110 LS(R) poznáš podle znaku škoda, je natřen bíle.
Ještě když jsem četl ten tvůj dotaz tak mě napadlo nechceš doufám dávat LS-ovou hlavu na L-kovej motor???? Pak by ti komprese dost klesla a naopak už to vůbec nezkoušej, s největší pravděpodobností se ti to potká.
Hlavne jsem to chtel vedet kvuli inzeratu, abych ji strelil. Je predelana ze 120 na 110LS a zaroven tim i po zabrouseni ventilu a sedel. Ja vlastne ani nevim jestli muze takhle mit puvodni eRkovou kompresi 9,5 (na motoru 110LS) ?
to záleží na tom co s ní kdo dělal pokud je snížená tak ano a možná i vyšší. Ale záleží i na tom jestli a jak jsou upraveny spalovací prostory
zalezi na tom kolik do toho chces dat, kazdopadne to chce motor v dobrym stavu - zacal bych tim ze ho poradne seridis chce to: rozdelovac bez vuli, rozvod bez vuli, dobre serizenej karburator (ten muzes i upravit napr. pretryskovanim).... pokud ti ano tohle nestaci pak to nezbyva nez ladit a ladit.....
Cau lidi, ani jsem se nenadal a uz jsem bez technicaku. Zastavili me v Kostelci nad Orlici dva panove v bilich cepickach a uz to jelo - "Co to tam mate za volant?, Co to mate za disky? A co ty gumy? Ty jsou schvalene?? Ha, praskle celni sklo!!! (Zrovna jsem si jel pro novy, jenze stejne tohle bylo lehce naprasknute u spolujezdce v hornim rohu - mimo zorny uhel), 3 brzdove, lehce zacerneny blikny, .... Ma obrana sice byla silna a argumenty padne, ale nakonec me ho stejne sebrali. Diky bohu alespon bez pokuty. Tak jsem je pozval do Melnika, ze si tam vyberou technicaku ze nebudou vedet co s nima - na to se tak divne zatvarili a ja jsem to radsi orostoval a zmizel jsem za rvouciho motoru v mracnu prachu. Za 14 dni jdu o nej bojovat . Ale at nepocitaj s tim ze budu na tom aute neco menit zpet - krom predniho skla. Policii ZDAR. Johny_R
At zije policie, narazil jsi na typ snehulaku, ktery doufam ze nepotkam...... at ti ho vratej mrchy....
To Te nestaveli za rychlost? V Kostelci nO je ta silnice siroka jako prase a svadi to jet rychlejc.
Za rychlost dikybohu ne a to ze dvou duvodu. Tady v okoli od patku stoji hromada policajtu, takze jsem byl opatrnejsi i kdyz jsem si rikal ze si za patek uz vybrali dost a v sobotu daj pokoj - nedaly a jeste vcera jich bylo jak much. A za druhe - pres Kostelec n.O. jezdim sice jen obcas, ale skoro porad tam vidim stat u vyjezdu cerveneho favorita z radarem, tudiz v Kostelci jezdim radsi porad podle predpisu. Jinak ta silnice je peknej humus - siroka, v okoli celkem nic, tak proc nejet 80km/h? Hlavne doufam ze to dobre dopadne a ze budu usetrenej i te chvilkove prestavby na "normalni" auto. Zatim ted jezdim na ten kus papiru co me napsali a jsem zvedavej jestli me ho seberou kdyby me ted zase zastavili? Zkouset to radsi ale nebudu. Jo nevite nekdo o novych gumach kolem zadniho a predniho skla? Ted tam mam ze 120, jenze je mensi, na slunci se jeste vic stahne, nevypada to uplne nejlepe a ani to nejlepe netesni.
Fanda značky, prosím, volejte na mobil 0604 / 13 26 63 mezi 8,oo - 22,oo hodin. Děkuji .
V utery jsem prodal svoji Mrtvolu 1000MBX....
Za kolik a v jakym byla stavu? Dal sis inzerat? Kolik se Ti ozvalo lidi?

Proc MBG? To si muzes vyladit normalni tisicovku a mas to.
Za 30000 Jinak: skoda1000mbx@post.cz
Mam dalsi dotaz. Jakej doporucujete predstih na motor 120L s eRkovou vackou a vahadlama, eMkovym rozdelovacem, odtrhem 0,4 ? Ventily mi ani necvaknou at tam davam co tam davam. Zatim to auto nemuzu projet po rychlejch silnicich, protoze je temer holy.

Dzon
A jeste jeden: kolik je pro ten samej motor optimalni snizeni hlavy? Idealne bych chtel dosahnout komprese 9,5 (z puvodnich 8,5) coz odpovida 1,5 mm. Jinde mi doporucovali max 0,7-0,8. Taky je motor po GO, takze uz muze bejt hlava o trochu snizena rovnanim (to ale nevim jiste)
o kolik snížit hlavu?? to je těžký záleží na tom co od toho auta chceš. kolik je ideální komprese ti skoro každej řekne něco jinýho a taky záleží na konkrétnim motoru. Já mám na všech motorech kompresi mezi 11:1 až 12,5:1 to je tak na hraně co vydrží těsnění. Jinak těch 1,5 mm klidně uber neni se proč bát.
No me slo o to, ze 120L ma jiny tvar spalovaciho prostoru, tak jestli to muze bejt treba vic nachylny k opotrebeni, samozapalum, nebo treba jeste necemu o cem nemam zdani 😃 pri stejny kompresi jako u LSka. Ale kazdopadne dik.
Nemate nahodou nekdo ero na nahradni dily? kamos svoje zboril tak, ze bude lepsi vymenit celou kastli, kterou tim padem shani.

Dzon
cely auto nemam, ale muzu mu nabidnout vsechny blantiky a zadni kapotu + predni spoiler a dalsi drobnosti, jako napriklad predni trojdilny plast naraznik, zadni plastovy dvoudilny naraznik....
blatniky predni ma novy - akorat je tam chtel davat nez to zboril 😄 a zadni jsou OK. Kastli uz mozna mame. Dik.

Dzon
Nevite nekdo, kde se daji sehnat nove tesnici profily predniho, zadniho skla a dveri? Nebo da se to necim nahradit?

Dzon
do dveri se prodava tesneni na metry (tzv pirelli-guma)... na predni a zadni okno jsem je shanel asi pred mesicem, da se obcas sehnat pres inzeraty, jinak ti moc neporadim.... jinak v Autoskle mi tesneni predniho nahradili za nejaky jiny ..... zkus se zeptat
Dalsi problem co mam se tyka tachometru. Dal jsem 5-tikvalt 4,22 (misto 4 kvaltu 4,44) a kola 165R13. Tachometr mi na 5.stupeň (prevod 0,83) ukazuje 80km/h pri 3000 otackach, ale podle vypoctu bych mel jet 96 a i subjektivne se mi zda ze jedu daleko rychleji. Driv tachometr lital a vubec neukazoval dobre, ale rikal jsem si, ze se to spravi s vymenou prevodovky. Ted nelita, ale ukazuje o 20% min. Nevite cim by to mohlo bejt? Dzon.
Ak sa nemylim tak je to tym ze prevod nahonu tachometru tam mas este z prevodovky s pomerom 4.44 a to potom menej ukazovat moze. Ale urcite to neviem.
Ahoj,

taky jsem nedavno shanel tesnici gumy predniho a zadniho skla. Sehnal jsem je nahodou, mam kontakt na cloveka. Takze pokud mas zajem tak napis: fojt@email.cz
Chlapi,takovej menší nápad.Kdo pojedete na sraz zkuste si dát za okno ceduličku se svým loginem (ladao.travexr,Johny_R,s110R,apod.)jak to dělají náklaďáci,abychom se mohli seznámit i osobně a dát řeč nejen o autech ,ale i Motorcafé.Dík a Čau
do melnika jedu, ale ne s autem... prijedou bud s Chipmenem nebo nebo sam nejakym priblizovadlem. Bohuzel se mi nepodari dokoncit prestavbu na eRSo do patku.... potrebuju jeste tak dva az tri tydny do finale....je mi lito, ze auto nebude, ale uz se tesim az se sejdeme....nashle v Melniku
No spatnej napad to nejni. Jen to mam trochu komplikovany z cestou. V patek vecer jedu od nas do Noveho Boru a brzy rano v sobotu jedu z Noveho Boru do Melnika. Do arealu zajizdet nebudu, budu zaparkovenej nekde na te odstavne plose pred tim arealem. Za okno si cedulku dam a jeste k tomu muzu hodit cislo na mobil, aby jsme se tam nejak sehnali dohromady. Auto jiste poznate - bude cele bile s SPZtkou UOH-.... Bilych eRek moc nejni, takze ho neprehlednete a za nejblizsim oknem smerem k silnici bude ta cedule. Jsem docela zvedavej jestli se potkame. Takze vam preju vsem stastnou a bez problemovou cestu (minule me v patek navecir odeslo dobijeni...) a tesim se navidenou.
Ja budu mit venku zelenyho Fiata Cinquecento s s SPZkou PMN... cislo dam za okno taky je to dobrej napad....at se muzeme svolat. Jinak uz se tesim na setkani s dalsimi "ER - magory" (to vymyslela moje zena....). Zatim se mejte a at zije sraz.
Tak jsem vcera uspesne udelal 2 veci. 1) vyrobil jsem si dle meho nazoru graficky zdarilou cedulku za okno na sraz. 2) Konecne jsem vydobil svuj ztraceny technicak. Kontrolujici technik se sice divne tvaril na me stale zacernene blikny, krasne zimni gumy a nijak zvlast ho nepovzbudilo ani to, ze jsem vymenil celni sklo za fungl nove. Nakonec jsme debatu ukoncili s tim, ze si tam stejne zase dam ty nizkoprofilace a samy dalsi krasny veci, takze jsem dostal technicak na nejakou chvili a uz se tesi na moji dalsi navstevu.
Tak ja tam nakonec nejedu.. Nemam cas..
uz mam ceduli taky hotovou, akorat graficky moc zdarila asi neni - ale ucel splni
Tak som sa na ten zraz tesil a nakoniec nepojdem. No co uz. Chudobny studak setri cely rok a potom tie prachy musi vrazit do semestralky a na Melnik nezvysi. Svinstvo ze. Tak si na mna aspon spomente pri dobrom ceskom pivecku. Ja budem popijat u nas v Kosiciach Saris a snivat o buducorocnom zraze.
Nazdarek vsichni, jsme tady novej a kdyz si tak procitam Vase prispevky zacinam mit pocit ze jsem asi o dost mene zkusenej. Ale snad to nebude vadit. hlavne mam na Vas spoustu otazek protoze mam dost problemu s tim mim Erkem.Ale o tom az jindy.

Jinak do Melnika asi pojedu a souhasim stema cedulema za okno. Ja osobne tam budu mit teda KADEL Jsem z Prahy. zatim cus Kadel
Chlapi, poradíte mi někdo, kde sehnat podložky pod kola s roztečí 4x130? Rozhodně ale nechci nejaký železný šmejdy, ktery budou těžký jako kráva. Jde mi o nejakej lehkej material. Teď jsem v Mělníku na jednom eresu viděl dokonce nějakej nekovovej material. Dubový dřevo? Dřevo to nebylo. Docela vychytávka.

Tak co vy na to?
Myslim ze bych pro Tebe mel nejakej inzerat kde to nabizi. Neni to sice nejlevnejsi ale jde to. Ja mam teskou litinu na predku za 600 stovek. Nechal jsem si ji udelat a neni to tak hrozny. zatim mi to srouby nepresttrihlo 😄 Na zadku mam M napravu. Tak tady mas ten inzerat

Škoda 110-130 Rapid - hliníkové podložky pod kola k rozšíření nápravy, rozteč 130mm, sada 2cm, cena 1.200,-, sada 1,1cm, cena 800,-, Praha. Volejte, prosím, na Tel. 0606/81 54 36

Podložky na Š 100-130 rozteč 100mm, i jednotlivě. Prosím volat po 19.hod. Tel. 0427/34 30 57
Chlapi nevite nahodou kdyz mam na aute rampu s 6x 55 W jak to mam dobijet. Mam baterku s favorita a potreboval bych nejak poradit, jakej si tam dat alternator,nebo remenici,poripade regulator, tak aby mi to ty svetla dobylo. Ja kdyz jedu a svitim tak mam za chvili baterku uplne v prd. A potom uz nenastaruju. Porad vydim u ostatnich ze maji svetla jako prase. Muzete mi s tim nekdo poradit.
Zkus alternátor pro Š130 nebo 105/120GL (55 ampérový). Já mám v Rapidovi 2x100 + 2x55W, padesátku baterku a jde to, dobíjí. (nedá se ovšem čekat, že to bude dobíjet na volnoběh nebo při popojíždění v koloně, ale tam se zase doufám nesvítí takovou rampou 😃) Regulátor se při změně baterie v rozumných mezích (50 Ah místo 40 nebo 37) měnit nemusí, v tom erku to asi bude chtít vyměnit s alternátorem i tu regulaci.
Mam tam ted dany alternator ze 130 a je to stejny Skoro aaz horsi. nevis jakej ma vykon ten ze 130. A poku mi teda doporucujes vymenu regulatoru, tak jakej tam mam dat......
Postupem casu se delali seriove tri alternatory, 37, 42 a 55A, ktere se ruzne montovali do ruznych vozidel, to znamena ze na vymenu je nejlepsi ta 55 doporucuju ve verzi pro prvni favority, ty meli uz integrovane rizeni napeti primo v alternatoru, pokud nestaci 55 je mozne po upravach pouzit altik z felicie (70/90A) nebo avie (90A).
Chipmen , takze kdyz tam dam altik z favorita, melo by to bejt v klidu jo? Regulator je primo v nem a ulozeni je stejny jako u S 110R. Takze tam pujde dat v klidu. Taky jsem slysel ze se daji zvisit otacky alternatoru jinou remenici,m a pak to take vice dobyji. Je to pravda? Zrejme ted mam bud regulator nebo ty diody v alt. v haji.

kazdopadne dik
Kamos mel alternator z Favorita ve 120 k plne spokojenosti, jestli je stejne uchyceni i v Erku nevim, ale asi jo. Jinak pokud se tam da mensi remenice tak to nedobiji vic, ale pri nizsich otackach, zase na druhou stranu je problem pokud rad a casto vytacis motor, alternator ma max povolene 10.000 otacek a normalni prevod vzhledem k motoru je 1:1,6 pokud ho jeste zvetsis tak by mohl byt uz nekde u 5500 pretocenej. Jinak normalni alternator zacina dobijet od 1200 otacek, zhruba 75% proudu dava od 2500 otacek a pri asi 4500-5000 otackach dava plny proud (otacky motoru, jinak pri vetsich otackach uz jde zase proud trochu dolu). Takze na volnobeh v podstate nedobiji zadny alternator, to se resilo az u favorita (ted nevim jestli staryho nebo novyho typu) kdy se prave kvuli tomu zmensovala remenice aby to dobijelo i pri nizsich otackach motoru, ale zaroven s tim se zacali pouzivat alternatory s max otackama 12.000.
Ten altík z Fava tam jde,jen si musíš udělat delší šroub M 10 na držák a vymezovací trubky k tomuto šroubu,abys ho ustavil do polohy kde má být( řemenice -řemen)
Já to tak mám originál (Rapid 130). Jednou mi ten regulátor odešel a pak stačilo svítit a už se baterie nedobíjela (bez světel to ještě nabilo). Dal bych nový regulátor, myslím, že je stejný i do 120, ve slušném obchodě by měli vědět, který patří k 55A alternátoru. Pozor na těch 55A, to je maximum snad při 9000 otáčkách alternátoru. Nestačí sečíst proudy všech spotřebičů a myslet si, že když je to třeba 50A, že se bude za normální jízdy ještě i nabíjet.
A taky může být odešlá některá dioda v alternátoru (je jich tam tuším šest).
A jeste jeden problem mam. Zustava mi vyset leva predni brzda. tak jseem usoudil ze to bude valeckem. Ten jsem celej vymenil a ted chodi bajecne. Jenze po zabrzdeni a opetnem povoleni pedalu,leva predni brzda je stejne porad zabrzdena. Tak jsem vymenil dva roky stari hlavni brzd, valec za jety ale pry dobry a vysledek se porad nezmenil . Automechanik mi tek ze mam koupit celej HBV novej. To se mi moc nechce protoze si myslim ze to Tim valce,neni. Jo a jinak kdyz je ta brzda zablokovna tak kdyz povolim odvzdusnovci sroub tak se mi valecky ve trmenu vrati do spravny polohy a brzdaje odbrzdena. Nevite nahodou cim by to jeste mohlo bejt....Moc by mi to bodlo. Kvuli to mu jsem nejel na sraz...
Tak se vám ženem podle předpisů(abychom nikoho neprovokovali) ze srazu.Za kutnou Horou jsme zůstali jen dva z pěti.Před Čáslaví mi kolega s kanárem trochu odejel a mezi nás se dostala nějaká 120.U nějakýho přejezdu stáli hluchavky.Kanár projel(toho si nevšimli).Ale jak viděli přijíždět něco divného ,tak vyběhla celkem pohledná příslušnice a HALT !Klasicky -pane řidiči předložte .....,pak s kolegou koukají po autě a "Vystupte si"-pane řidič, jaké mají být na vašem autě pneumatiky ??(to ,že mi zadní dělené Metalexy lezly 5 cm. z blatníků jim asi nevadilo ??)Já na to nnno víte- Já takhle normálně nejezdím--Ona !! já se vás ptám ,jaké pneumatiky máte mít--Já nnno 165/80-13,ale zrovna jedu ze srazu a jinak na nich normálně nejezdím.Mírný úsměv na tváři obou polišů a Já sahám do auta pro diplom ze srazu.Ta příjemná příslušnice na to kouká ze slovy to jsem zvědavá co to máte,pak na to vy jste byl "jen druhý"(nevím jak to myslela ??).S kolegou to omrkli a povídají blahosklonně ."TAK JEĎTE".Já na to- děkuji moc a mírně jsem se uklonil-a oni "JEĎTE" tentokrát trochu přísně a já tedy v pozoru "Děkuji " a rychle sedám do auta a mizím.No není to tak zlé s těmi našemi policisty.
Mel by sis ho natrvalo prilozit k technicaku 😄

Dzon
Nazdar Džone.Dělej taky,ať máš diplom a pak mi povíš jestli ti pomohl(samozřejmě přiloženej k OTP),já jedu za měsíc na STK,takže mi bude k h....a budu tam muset dát vše podle velkého TP.Čau
Dík za ty kontakty, taky jsem je v annonci četl. Ja ale asi potrebuju vic než dva centimetry. Potřebuju je na zadní nápravu. Víte někdo další něco dalšího kolem podložek a hlavně toho, kde se daj slušný a hlavně lehký sehnat?
Zkus kontaktovat p.Vladimíra Šimurdu -Hradec Králové tel.049/32485 ,prodával na srazu, dole u bílé dodávky i šrouby.Ten ti je vyrobí i se šrouby.A ty hnědé podložky -to byl pertinax.
Šrouby od p. Šimurdy jsou sice pěkný, relativně levný a rychle dodaný (dobírka), ale v servisu mne lehce vyděsili tím, že se do těch šroubů dá udělat (na rozdíl od původních) zásek obyčejným pilníkem. Tak nevím, jak je to s pevností. Vzhledem k tomu, že jsem potřeboval nahradit jeden na jednom kole, nepovažuju to za tak riskantní, ale všechny...? Jak to vypadá, když se za jízdy utrhne zadní kolo u škodovky ze šroubů, mám vyzkoušený.
A do podložek bych teda nešel, ještě ke všemu z pertinaxu. To už bych je mohl rovnou nasekat z papíru. Nemluvě už o tom, že podložením kol se zvýší namáhání poloos a ramen a změní geometrie nápravy.
Na srazu už prodával Šimurda nové šrouby-válcovaný závit a kalené.Měly by být lepší.Podložky v zadu zase tolik paseky nenadělají.V předu je to horší-jsou dost namáhaná ložiska a geometrie řízení je úplně někde jinde.
nevim nevim, ale srouby se daj sehnat i jinde nez u Simrdy.... Ja je mel z Katon Motorsportu (byly to stejny stefty jako na Ackovyho escorta. Ty uz vydrzely dost, ale stejne jsem dal dlouhy srouby i s napravama nakonec pryc. Dnes uz o nich nechci ani slyset (taky vim co to je uthnout kolo).
Vážení, pokud se někdo potřebujete zbavit nějaký technický literatury, tak to půjčte "mařenovi". Je to zaručený, že už to neuvidíte.

P.S. Máro tímto jsem se s tím co jsem ti minulý rok půjčil definitivně rozloučil.SBOHEM.
Hanba takemu skodovakovi.
je tu nekdo komu se podarilo zlegalizovat kola 185/60R13 na discich 5,5J13 ET -24 (plechace prelisy)?????
Cau, ja je mam na svem aute a tak ti muzu rict par postrehu. Policajti to vetsinou tolerujou, az na vyjimky. Proto (a jeste neco navic) jsem ted byl mesic bez technicaku. Zkusel jsem je tedy zlegalizovat a to neuspesne. Skodovka se proti tomu ohranila, mam to mozna jeste nekde v mailu. Jo nasel jsem to, tak cti : "K Vaší žádosti Vám sdělujeme, že na vozidlo Škoda 110 R jsou povoleny pouze rozměru pneu 155 R 14 na ráfcích o rozměrech 4 1/2 x 14 nebo 165 R 13 na ráfcích 4 1/2 x 13 nebo 5 x 13. Nesouhlasíme s použitím jiných rozměrů pneu a disků. Klč

Tak to vidis. Na DI jsem se ptal na jinou cestu a tam me odvetili, ze kdybych to mel schvaleny ze statni zkusebny a mel na to prislusne potrvzeni, tak by me je asi do technicaku take schvalily. Do te zkusebny jsem uz nevolal, co by to asi stalo a tak, ale dovedu si to zive predstavit. Jinak auto s timto obutim o dost lepe sedi a je o poznani sviznejsi. Klesla max. rychlost, mozna stoupla o neco malo spotreba (za cestu do Melnika jsem najel 600km s rychlosti porad kolem 100km/h, plnym autem a prum. spotreba byla 7 litru) a je potreba hlidat vzorek, protoze jak je to sjety a vjedes s tim na hlubokou vodu, ma to tendenci jet po vode - smyk. A na snehu, ci namraze je to vubec ztraceny. Preji hodne uspechu a dej kdyztak vedet. Johny_R
vyhody a nevyhody jsou jasny, slo m/i ciste o legalizaci. Jinak jezdim na kolech 185/70R13 v zime i v lete. Rad bych se zbavil kompletnich kol 185/70R13 MICHELIN MS100 (zimni se smerovym vzorkem) i s diskama.......zatim je pouzivam jako prepravni, ale na zimu uz budu chtit uzsi, mam ted lehci auto a nebylo by to nejlepsi. Jinak uz mam radobyeReSo doma, chybej mi uz jen narazniky, kola a nejaky drobnosti..... vypada to celkem dooost dobre.
Cau, ty vyhody a nevyhody jsem psal jen pro upresneni a kdyby to treba nekoho zajimalo. Na tom snehu je to s letnima 185/60 naprosta katastrofa. Auto plave i na rovince, do kopce je to vicemene bez sance a na hlubsim snehu nema ani cenu zkouset jezdit. Nejlepsi je dat 165/80, pokud se nevejdou tak alespon 165/70(samozrejme zimni vzorek). A vubec nejlip dopadli v nasich testech originalni 155/80 R14. S tema jsme vyjeli uplne vsude. Peknej vikend a hodne uspechu pri dostavbe eReSa. Jsem docela na nej zvedavej.
to je jasny, ja jezdim v zime zimni a v lete letni.... nejsem sebevrah, jinak zimaky 185/70R13 nebyly od veci, na neujezdenym snehu uz sice nic moc, ale celouzimu jsem s nima odjezdil naprosto v pohode
neprebejva nekomu z Vas plechovej zadni naraznik?
Ahoj,

sem tady nove ataky mam Erko. Mozna bych nakej blatnik mel, ale musim se jeste kouknot. DAW
naraznik bych rad, blatniku mam dost, ty mi nejak prebejvaj
Omlouvam se, blbe sem si to precet. Narazniku mam jenom jednu pulku a to predniho. To Ti asi moc nepomuze. DAW
travexre -to modré na techWebu je tvoje ? Ty ho prodáváš ?
ne to moje je cerveny, ale vypada dost podovne jako to modry.... neprodavam, ale treba me presvedcis svoji nabidkou... nabidni
Moje je taky červený a taky neprodávám.Stálo mě to dost peněz a času.Mrkni na techWeb -foto z Mělníka-sekce Spanilá jízda a vyhlašování výsledků foto 197,200,203 a další najdeš v sekci Felicie Erka Rapidy.
to tvoje nevypa nijak zle... 😃), ja to jeste nedodelal, dru na tom jako kun, ale casu se mi nejak nedostava.... to moje je k videni v sekci fotogalerie - erka (to se zaluzii na zadnim okne).. jenomze ted uz je to prekopany na ereso... takze téo vypada uplne jinak. Drahy to bylo taky mocne, ale za rozumnej peniz bych to klidne prodal (problem bude asi v tom ze to vo ja povazuju za rpzumnej peniz mi nikdo nezaplati 😃
Tak jsem se včera dočetl v tisku, že dopravní komise Evropské unie připravuje předpis ,kde by bylo mimo jiné ,že auta starší než 25 let nesmí od roku 2007 na silnice EU.A v té době tam již patrně budeme.Co budeme dělat s našimi miláčky ?? Jezdit akorát na srazy se speciální značkou rychlostí 50 km.??? Co o tom víte ?
zni to hezky, ale polozme si otazku co bude za 7 let...ne ze bych se chtel svyho auta zbavit, ale sehnat ND bude stale slozitejsi a navic uz dnes je mi lito jezdit udelanym erkem do prace. Takze alespon ja to vidim tak, ze si koupim nejaky jiny auto na normalni jezdeni a erko budu jenom udrzovat a jezdit s nim pro radost. Veteranska znacka sice znamena dalsi jista omezeni - nesmi se s ni jezdit kdykoliv a kamkoliv - ale v zasade je to asi jedno. Navic ocekavam, vzhledem ke stavu a slozeni vozoveho parku v CR, odklad radove tak tri az pet let navrch a tim by se problem odsunul tak na cca 2010... a co bude za deset let???? Nebude Vam nahodou lito jezdit se svym vipiplanym vozem po meste nebo v zime kazdy den???
No já to vidím trochu jinak.Mě z původního auta zůstala původní akorát kastle od předního po zadní okno.Ostatní je všechno NOVÉ.Akorát pětikvalt je po GO.Počítal jsem se životností tak min.15-20 let při tom počtu km,které s ním ujedu.Ale nepočítal jsem s tím ,že budu muset jezdi i jiným autem.A taky kde na něj vzít love.Ale možná máš pravdu,že se to u nás o nějaký ten týden trochu posune a nebo budou nějaké vyjímky.Necháme se překvapit a zatím si ještě užívat.
ja mam na aute 95% dilu 0-2 roky starych, vsechno. Kompletni renovace pred dvema roky, loni nejaka mechanika nova, letos prestavba na RS.... To auto ma zivotnost taky slusnou, ale je otazka jestli takovy auto "kurvit" poskakovanim po Praze....Jinak tyhle EU problemy nas palit nemusej, napriklad Italove maj snad jeste ted vyjimku na olovnatej benzin - a to uz by ho prodavat nemeli. Ja uz jsem na bleifrei + benadit presel preventivne, seuper prestava bejt k dostani a se spotrebou jakou muj mazlik predvadi jsem u pumpy casty host (5,6 - 16 l/100km podle vahy nohy)
V poslednim cisle casopisu tuning jsem videl nadherne upravene cervene r-ko.Na celnim skle melo reklamu lamino.cz.Vlastni toho krasavce snad nekdo z Vas?
ne nevlastni, ale videl jsem ho v Melnice na srazu.... to moje vypada trochu jinak, prece jenom 130RS je RS a nic ho nenahradi.... ale muzes si udelat predstavu o stavu aut nekterych prispevatelu v teto rubrice. Jeste porad si myslis, ze takovy auto nepatri na silnici???
To ERKO patří mímu kámošovi Davidovi. Má to 105 motor a frčí na 5 pří 5000ot./min 180Km/hod. jen ty plasty stáli. říkal mi ža by se za to dala koupit 2-3 roky stará felina.
Cau lidi, tak jsem se konecne dokopal k tomu, abych na eRko namontoval 4 pistkove brzdy. Mam krasny zgeneralkovany trmeny, nove 130 kotouce, drzaky na dalsi 2 hadice, 4 vyvodovou kostu a dneska tahame nove trubicky. Muze me nekdo rict co me potka za problemy? Kotouce na napravu snad sednou a trmeny taky?? Nebo maj jine drzaky?? Piste, piste. Diky. Czus.
melo by to sedet, akorat si dej dozadu prasatka prumer pistu 22mm (std je myslim 19mm... jinak ti bude brzdit vic vzadu (hlavne vzadu)... no a pak uvidis, jeste bych mel strach, aby na to nebyl malej hlavni brzdovej valec (pokud mas origo erkovej bez posilovace) no uvidis sam. Zatim bych tam prsknul brzdice a dozadu ty prasatka (nutnost) a pak uvidis. Nech si radsi rezervy na trubickach, kdyby jsi musel menit hl. valec.
Diky za radu. Brzdovej valec mam original (19mm), bez posilovace, tak uvidim co to s tim udela. Ty zadni prasatka dam teda 22mm. Stejne ty co tam mam ted, budou potrebovat za chvilku generalku. No snad se to za dnesek sfoukne, tak pak budu informovat jak to jede, nebo spis brzdi. Trubicky si tahame z klubka jak dlouhy chceme, tak rezervy nejsou problem.

mfilip: taky nejsem mechanik, jen me to bavi se v tom stourat. Clovek samozrejme sem tam neco znici, nez se to nauci, ale skodovka je konstrukcne jednoducha a dily jsou k sehnani, takze na spoustu veci si troufnu. Sice ne na vsechno, to znam jiny silence, kteri jsou schopny doma s tim autem provadet neskutecny veci, ale do takovy urovne se uz nehrnu. S poruchovosti to neni tak spatny. Vetsi zavadu jsem mel jen jednu a to rozsypany lozisko v prevodovce. Ale dojel jsem. Jinak drobny zavady jako zarovka, ci spatna fajfka na svicce me potka tak jednou za 7000 km. Jinak je vse v pohode (tuk, tuk, tuk) a to ze mam furt zdvizenou kapotu neznamena poruchu, ale dalsi moje badani a vylepsovani. 😃 Czus.
jsem zvedavej jak ti to bude na ty hl 19ce brzdit, fdej rozhodne vedet. Ja uz mam hotovy narazniky (zkracovat stary plechovy narazniky pilou na zelezo je docela fuj prace - na obou jsem drel celej den)... ted uz jenom natahnu topenarskou med dopredu k chladici, pripojim a zasponkuju hadice, napustim antifreezem a muzu jezdit. Jo jeste by to chtelo zkomletovat interier..... nemas nahodou tapecirunky do dveri? potrebuju oba neposkozeny, neprovrtany, bez der na repraky nebo tak nejak. Rad bych se zbavil tapecirunku s kapsama z audiny - nejak se mi to nelibi - origo je origo.

PS Taky nejsem mechanik, oznacil bych se titulem "eR-magor"
No jak do me furt rejpes s tim 19 valcem, tak ti tu radost neudelam a davam automaticky 22. Ted jsem tak nad tim dedukoval a ta 19 by to opravdu nemusela utahnout. Ted me jeste nekdo reknete ze to bude potrebovat posilovac, jinak to bude brzdit jako kdybych mel vsude mechanicky bubny a ja si pujdu hodit...

Tak konecne se tva kara chyli k finalni podobe. Ja chladic do predu zatim cpat nechci, to tam spis chci namontovat 5kvalt. Tapecirunk nemam, sam se ho mel tak zdevastovanej, ze jsem si nechal udelat u jednoho calounika novej. Uplne obycejnej, bez prosivani, ale ucel to plni. Origos se take snazim sehnat, ale zatim bezuspesne. Jednou jsem mel docela peknej, jen ho nicili dost sileny diry po reprakach...
pockej s tou 22kou, k ty budes posilovac potrebovat, nejdriv bych zkusil tu 19ku...nevim jak to bude brzdit, jenom mam strach aby nebyl prilis velky krok na pedalu (maly objem valce)... tu 22ku bez posilovace neuslapes. Zkusil jsem ji dat do hundrtky s normalnima brzdama a bylo potreba vyvinou "kravskou silu" abys aspon trochu brzdil.... takze nejdriv prubni 19ku, treba to zachodi. Nechtel jsem rejpat nebo ti ji rozmlouvat, spis jsem projevoval zajem o informaci jestli to chodi nebo ne.... sam jsem se do toho na svym aute jeste nepustil a rad bych vedel co me ceka (i kdyz mam komplet novy brzdy -original a jsem velmi spokojen) takze spis uvazuju o vahadle..... prijde mi lepsi nez vsechny posilovace - aspon co jsem zkusil u kamose ve 120ce.

ty tapecirunky se shanej dost blbe - naposledy jsem je videl na Melniku - jenom kozenka bez sololitu za 2500 kus... zlej sen.

chladic dopredu dat nezbytne musim, jednak jsou diry v RS blatnicich strasne malinky a navic uz predtim jsem mel velky problemy muj motor uchladit pri venkovni teplote kolem 28 stupnu a vice..... v lete to byl dooost vopruz. takze hura na nej

taky by jsme se mohni nekdy sejit - az to teda dodelam - takze nekdy mozna v zari nebo tak nejak
Ja vas stejne obdivuju. Na takovehle opravy jsem se na Erku nikdy nezmoh. Nejde o to, ze by mne to nebavilo, ale o to, ze proste jsem neznal nikoho, kdo by mi v tom poradil. Nejsem vyuceny automechanik, takze jsem opravoval jen veci, na ktere jsem mel, elektriku, mechanicke zavady, topeni,... z brzd tak maximalne odvzdusneni. Kvuli neustalym problemum jsem od Erka utekl. Proste jsem na to nemel nervy. Mozna kdyby to me Erka melo lepsi minulost, nechal bych si ho dyl. Drzim palce.
Moje Erko pres snahu nechtelo na teply motor startovat, pres leto jsem jezdil max. 70 km/h protoze se to abnormalne zahrivalo. CHladic byl po cele plose rovnomerne teply, olejovy chladic taky, nevedel jsem si rady. Nejvetsi srandu jsem zazil, kdyz se mi o plechovy kryt spodku motoru rozervala hadice privodu oleje k olejovemu chladici a olej zacal chcat az hruza. Nez jsem sehnal hadici, musel jsem to zaslepit sroubem. GO prevodovky jsem nechal delat, nepocitam takove malickosti jako, kdyz mi pri vjezdu do male diry tlumic vyrazil takovou tu plechovou sponku ze sroubu. Prodal jsem jej na podzim 95, kdyz uz uvedene problemy nesly poznat. Vim, nebylo to hezke, podobne se zachoval puvodni majitel.
Tos mel tedy smulu. Me ty teply starty take jednou blbly, ale zavada byla trivialni - jednou spatnej plovak a jednou spatnej karbec(to bylo dany tim mym e😜erimentovanim). Ted tam mam WEBER a je naprostej klid. Chyta to bez plynu a to jak teple, tak studene. S tim prehrivanim to ted take jde, minulej rok to bylo horsi. Tenhle rok jsem procistil motor a chladic a je to v pohode. Nalozeny auto skoro na maximum, 40° ve stinu a pri pohodovy ceste(90-105) se to drzelo kolem 90°. Samozrejme pokud prisel vetsi kopec tak se to zahralo az k tem 105°, ale zase se to ochladilo, aniz bych musel poustet topeni. Jo a chce to mit taky origos medenej chladic. Czus.
Jak chcete dat chladic do predu ? Upravite predni masku ? Kydy potahnete trubky ? Vlastne hadice ? Jestli spodkem, nenarusi to pohled z dalky ? Mozna bude stacit jezdit se zapnutym topenim. U Erka jsem si udelal upravu, ze jsem ze stredoveho kanalu vyndal krytku na stelovani rucni brzdy a misto toho jsem dal nadbytecnou krytku ofuku bocnich skel. Muzu objektivne tvrdit, ze se zahrati kabiny hodne zlepsilo a zrychlilo.
samozrejme musi se predelat predni celo, dale predni kapota, do kufru se usadi chladic, za nim se vyrobi chladicova stena. Trubky nebo hadice, to mas jedno - nekdo jenom hadice, ja chci tahnout medeny trubky, dotahnes skrz stenu z kufru do kabiny, dale po prave strane tunelu do prostoru pod zadnimi sedadly a odtut je mozno nekolik tras az k motoru. Bud spodem kolem prevodovky (vetsinou vlevo, ale je mozne i vpravo) nebo vrchem skrz stenu prirucniho zavazadelniku a chladicovou stenu (pokud nemas tuhle stenu uplne vybouranou).... proste co kus to original, kazdej to resi po svem. Vzhled to nijak nenarusuje a kupodivu to i funguje. K tomu topeni - neuchladil bych to ani kdybych mel dve.....
Cekam, kdy mne ladao nebo RSD pochvali. Kdyz ten RSD nema ani cas komunikovat, furt jen same tuningove samolepky .....
Cau, tak uz brzdim na 4 pistkach. Nechal jsem originalni 19mm hlavni valec, a dozadu jsem dal ty 22mm. Kotouce sedly bez problemu, trmeny taky, jen se musel dat jejich originalni drzak. Drzak na 2 pistkove brzdy je mensi. No a jake to je v praxy? Pedal ma mozna nepatrne vetsi chod a brzdy maji pomalejsi nastup. Sila k ovladani se me zda stejna, jako u 2 pistku. Po vetsim zmacknuti pedalu to zacina pomerne hodne brzdit a po jeste vetsim zmacknuti dochazi k zablokovani zadnich kol, pricemz se blokuji zcela soumerne. Pokud se na to heftne s razanci, tak blokuji i predni, ale az za zadnima. V predu jsou nove kotouce a starsi desticky, takze predpokladam, ze si to poseda a bude se to chovat trochu jinak nez ted. Z vysledkem jsem spokojen, protoze zvlaste ve vetsich rychlostech jsem mel s predchozima brzdama problemy(oni teda byly v dost zoufalem stavu) a mam lepsi pocit i z toho, ze kdyz vysadi jeden okruh, ubrzdim to s tim druhym. Snad. 😄 Czus a Skode ZDAR
Prej je to nejlepsi kombinace 19 hlavni valec a 22 prasatka vzadu (z doslechu). K tomu kdyz jsou ctyrpisty - tak mi taky pripada ze musi bejt dlouhej chod pedalu. Dzon
Takhle to mam udelany - 19 hlavni 22 vzadu. Nejakej dlouhej chod to nema, nebo me to alespon neprijde. Jeste me napadlo jestli tam nema byt jinej typ 19mm valce. Delalo se jich vic, ne? Ja mam original z eRka a pak mam dojem ze byly jeste dva typy. Vcem se lisily to nevim, asi konstrukce, ale je mozne ze i v rozdeleni pomeru tlaku. Czus.
Nazdárek po dovolené.K těm brzdám.Š 130 včetně Rapidů měly do roku 1987 hlavní válec s posilovačem 19 mm,bez ventilu zbytkového tlaku a zadní válečky 22 mm.Od roku 1987 zadní válečky 19 mm.!! Já mám na svém Éru brzdy s posilovačem ze 130cítky+zadní válečky 19 mm. a chová se to dobře.Zablokovat jsem to zatím nezkoušel.Je mi líto nových gum.
to ladao: Nevíš proč došlo k té změně z 22mm k těm 19mm?
to 😜hoenix-k té záměně došlo protože, byl přebržděný zadek a docházelo k tomu co popsal níže Johny_R.V kritických bržděních na mokru a sněhu zadek brzdil rychleji(více) než předek.
Hmmm. Tak jak koukam pokud se nechci zabit, nebo pomackat plechy, tak abych tam nacpal zase zpatky ty 19mm valecky. Nad tou zimou jsem taky dedukoval jak se to bude chovat, ale zrejme to radsi prakticky zkouset nebudu. Zas na druhou stranu jsem si rikal ze by me to mohlo na pomoc k pretacivosti vozu. Tak dlouho jsem se v tom rejpal az jsem docilil docela dlouhe neutralnosti v chovani, ale pokud se prekroci hranice, kterou vcas oznamujou pneumatiky, tak je to dost silne nedotacivy. A pokud bych vice pribrzdoval zadek, tak by se to mohlo dorovnat, ne?? No ale je to takova teoreticka uvaha, od te doby co jsem s tim pred nejakym rokem skoncil ve skarpe a nastesti se nic nestalo, tak se spis snazim do takovychle situaci nedostat... Kazdopadne az ted budu mit trochu casu tak tam zkusim dat puvodni 19mm. Jinak ted jsem mel krasnou zavadu - jel jsem do Pardubic na plochou drahu, tam dojedu v pohode, ale po zavode nastoupim do auta, natocim ho (bez sytice -50°) a po pridani plynu koukam co to dela - skace jak koza a srovnalo se to az po pridani sytice. Dojedu ke krizovatce a nejednou bum - 0 ot./min. Tak to natocim, dam sytic, az se rozjedu zase ho stahnu a zase bum - 0 otacek. Tak jsem zastavil, koukam opticky zadna zavada, tak sem si rekl ze s tim dojedu domu. Dojel jsem, jen jsem musel furt davat sytic a sem tam si ti strelilo - chuda smes, tudiz nekde neco ucpaneho. Ze by se neco ucpalo z benzinu, tomu jsem neveril, protoze tam mam 3 filtry. Tak jsem to doma rozdelal, coz byla krasna prace, protoze WEBER ma takovy samy krasny mechanismy, kazdopadne koukam na vzdusnik 2 stupne - sedi na nem takova mensi kupicka blata(ci co to bylo)! Pak jsem pod nim nasel jeste nejakej sajrajt,no a po 2 hodinach to bylo zase OK. Ale kudy se to tam dostalo?? Trochu me podsava karburator na prirube kolem vzduch. fitru, ale ze by to nasalo takovejhle divnej sajrajt?? Spis me napadlo ze se utrhlo kus olejove umulze, ktera se tam za cas vysrazi s odsavani z motoru. Takze ted delam na tom, ze to svedu do nejake nadoby a na sani ty privody uzavru a budu doufat ze se to jiz nekdy nestane. Czus.
mam podobny problemy s vodou v benzinu. Filtr ji nechyti a moc rado to ucpava trysky 1 stupne takovym hnusnym zleleno hnedym hlenem... vypada to jako by se mi nejaky prase vysmrkalo do karburatoru. Reseni je jedine - zacit jezdit na natural (super uz se stejne prodavat nebude)... problem je v tom ze na pumpe prodaj superu tak malo, ze stoji pomerne dlouho v nadrzi a dostava se do nej voda (vlhkost ze vzduchu).
tak tady ctu ty tvoje postrehy s brzdama, nemel jsem tuseni, ze se prestaly montovat 22mm valecky do 130tek. Zkouselm jsem u kamose minuly tyden vahadlo (muzes si nastavit brzd. pomer predek zadek) a nema to chybu. Na suchy silnici je dobry to soupnout trochu na predek na uklozany zase na zadek.... (krasne se s tim jezdi "dverma napred")... byly tam jenom dvoupisty vpredu + dva hlavni valce 17 mm a brzdilo to jako das.... Ja jsem pro zmenu prubnul desticky s mekci smesi, sice mi vydrzej zalostne malo, ale zase to brzdi.... Kazdopadne zdar ALCHYMII
[odkaz]
nedavno jsem z tebe pacil nejake informace po telefonu (ohleden kol apod)....auto je super, ale neni ti ho tak trochu lito???? Mam podobny dilema - trpelive dodelavam svoji eRSu a nejak me to prestava bavit, nejdriv byl cil ji postavit a ted zacinam uvazovat, ze bych ji dokonce prodal.....
To eRko je skutecne ukrutne dobre. Potrebujes nejake civilnejsi auto???
mam takovy dotaz, k prednimu chladici by jste tahali hadice nebo trubky? a jake? uz mam pripraveny prurazy v karosewrii jenom resim vyse uvedene dilema poradtte....
No to záleží, na tom kudy máš vedené ty díry, k čemu to Ereso budeš používat a jaké tam budeš mít sedačky(abys to měl kudy táhnout).Pokud máš tak kvalitní hadici která ti udrží teplotu a př. tlak,tak bude jednodušší táhnout hadice vnitřkem.Jinak vetšina kluků co vím používá trubky ze 120cítky pod podlahou,alespoň ty zadní.Ty pasují po malé úpravě(zkrácení a mírné přihnutí).Předek jak kdo.Někdo to dodělá hadicemi, někdo trubkami upravenými ze 120 pospojné hadicemi,někdo posvařovanými trubkami z kousků těch 120cítkových.Přes trubky se potom udělá kryt(lyžina).Taky jsem slyšel o případu ,že měl kluk tažené hadice prahama.Poku by jsi použil systém bez přetlakového víčka ,dají se použít horkovodní hadice co se dají koupit v domácí potřebách,ty průhledné proplétané(ale pozor,je jich hodně druhů).Nevím ale jak by udržely přetlak,to záleží na tom jaké víčko použiješ(s jakým přetlakem).A táhnout trubky vnitřkem,to musí být pěkná makačka je tam naohýbat.Nevím co bych ti dnes doporučil za materiál.Ale v době kdy jsme to my první předělávali a nedaly se sehnat vždycky trubky ze 120cítky,tak se používaly trubky na instlace el.rozvodů-ale bezešvé,aby se daly ohýbat.Taky je potřeba počítat s nějakým vypouštecím místem,pro případ opravy systému(např termostat apod.)
diky za reakcu ale jsem stale tam kde jsem byl.... probpletane hadice (na zahradu) nelze pouzit, trubky ze 120ky taky ne...tazeny to bude vnitrkem po prave strane tunelu. Zatim to vypada na "topenarskou" med nebo hadice, ale jaky hadice nemama tuseni... mate jeste nekdo nejakej napad? Mate to nekdo na svym aute udelany?
Já to mám,jak jsem popsal.Trubky pod podlahou ze 120+lyžina.Vnitřkem jsem to nemohl táhnout kvůli sedačkám.Dal jsem včera řeč s tím klukem co to má tažený prahama-hadicema.Použil hadice na vzduch k nějakým vzduchovým bagrům na šachtě.Má to stejný vnitřní průměr,3x pletení,odolné proti olejům.Otázkou je jak se to zachová po nějaké době s horkým Fridexem.On to má asi dva roky a zatím dobrý.Zkus to třeba u firmy co staví metro(Metrostav ?).A ty trubky-zkus ty elektrikářské nebo nerez z mlékáren.Na srazu v Mělníku jsem to viděl u jednoho Eresa co s ním jezdili soutěže historiků(ty nerez).
S timhle ti asi moc neporadim, ale co se tyce tech hadic, tak mam dojem ze se prodavaji hadice primo pro vedeni horke a natlakovane vody do automobilu. Alespon ja jsem neco takoveho pred casem ve Skodovce kupoval a tahal jsem s tim nove rozvody po aute. Vypada to neco jako benzinova hadice - 2 vrsvy gumy, mezitim opleteni, je to celkem dost silny a je na tom napsany anglicky "hot water" nebo tak nejak. Czus.
a kdes to sehnal Johny? v moji mototechne nic podobnyho nenmaj.... (trubky jsem vzdal, nejsem schopnej sehnat ohybacku a bez ni to nejde dost dobre presne ohybat takze jdu cestou hadic, az to dodelam tak to nafotim a neco o tom napisu. DIky za info vsem.
Kupoval jsem to u nas (Vys.Myto) ve skodovce a jsou to asi 4 mesice. Muzu se ti podivat jestli to jeste maji, ale myslim si ze takovyhle zbozi by melo byt snad vsude. I kdyz... kolikrat neco shanim a nekde tvrdej ze se to uz 10 let nedela a nejde to sehnat, no a jedu jinam a tam to neni problem... Dam ti vedet.
diky, dneskajsem koukal na neco podobnyho u firmy HANSA-FLEX (delaj hadice pro hydraulicky systemy). Hadice na vodu maji, ale za cenu 175,- +DPH za metr. Neni to sice malo, ale zase jsou zajimave udelany. Maji jenom jedinej problem se ktrerym se zatim potyka vetsina hadic - v ohybu s malym polomerem se hadice zaskrti a stava se nepruchozi. Takze mi asi nezbyde nez pouzit topenarskou med - a ohybacku holt nekde budu muset sehnat, co se da delat....
Kdyz jste u tech chladicu - videl jsem v Melniku na tisicovce chladic vepredu, ale zvenku, pred celem zapustenej do narazniku. Je to docela zajimavy reseni, ale projde to STK ?

Dzon
STK to projde (chladic vpredu), narozdil od jinych uprav.
Mohl by mi prosím někdo poradit jak a co mám předělat, abych narval na svého miláčka jeden stěrač???
a proc chces jenom jeden sterac? je to frajerina, ale zmensi se ti radikalne plocha okna, ktera je pod steracem, u spolujezdce to nevadi, ale u ridice ve vysi oci je to na povazenou... kazdopadne odstranis levy cep sterace (pred ridicem) vcetne spojovaciho tahla, pravy cep zustane zachovan. Spojovaci tyc (mezi cepem a motorkem) je potreba lehce zkratit (dle moznosti) tak, aby se zvetsil kyv sterace a pak uz jen nasadis to spravny ramenko se steraci listou a nas to hotovy.......hodne uspechu
po dlouhych peripetiich jsem konecne ziskal kloudnou odpoved ze Skoda-Auto. Jedna se nutnost s ohledem na chystanou povinnost pouzivat zadrzne systemy pro deti. Cela sada je dostupna na sklade ve Skoda auto pod objednacim cislem 190-797-228 v mnozstvi 70 kusu. Doporucuji kontaktovat nejblizsiho obchodnika pro objednani. Pro informaci uvedu jeste cenu, ktera cini 1495 Kc za sadu.
Mozna se Vas to netyka, ale mozna se tahle informace bude nekomu hodit.
Auto, ktere nema vzadu pasy, nemusi mit vzadu autosedacku pro deti. Tudiz je zbytecne ji tam davat.
podle toho co vim ja nema auto bez pasu v zadu zadnou vyjimku, neni to sice uplne jiste, ale na druhou stranu mi prijde jako hazard vozit dite bez sedacky.
Vyjimka na to neni. Ale povinnost prepravovat dite v sedacce plati pouze pro auta s pasy. Hazard to samozrejme je, to je ale uz samotna jizda autem.
MOzna prave proto do toho jdu, jinak vyjimka je sice vyjimka, ale uz vidim tu buzeraci ze strany policajtu. Kolikrat mi staci jenom problemy typu "jak to ze nemate v kufru vyrazeny cislo karoserie?".... pritom kazdej kdo ma eRko vi, ze vpredu je jen stitek a cislo je vysekany vzadu na chladicovy stene - vyjimka je zapsana ve velkym technicaku, ale jsou chvile kdy to cajtum proste nevysvetlis. Po trech podobnejch pripadech jsem se naucil u sebe vozit fotokopii technicaku aby si to mohl priblblej policajt precist.......... i takovy bejvaj - aspon u nas v Praze. A pointa? Pasy dozadu a detskou sedacku pro bezpeci meho ditete a radost prislusniku PCR..... to prvni je samozrejme dulezitejsi.
Policajti to podle me budou znat, protoze hodne aut pasy v zadu nema. Ja nemam pasy ani vepredu a taky ssebou vozim okopirovanou, pro zmenu, vyhlasku. 😄 Sedacka je v kazdem pripade dobra, hlavne kvuli tomu, ze dite je pevne prychyceno k pevnym castem automobilu, neposkakuje po aute, netaha ridice za vlasy, ap. I kdyz soucasny stav, kdy se dite povazovalo za zavazadlo, mi vyhovoval vic (dozadu se v pohode vleze pet svistu a vic, coz je nekdy k nezaplaceni 😄.
zavazadlo - to zni dobre, ale potrebu vozit pet svistu mit asi nebudu....S tou okopcenou vyhlaskou bych se asi moc nevytah, protoze na mym aute najdes veci, ktery ji odporujou.... Pouziti nehomologovanych dilu, jine vnejsi rozmery atd atd.... jenom by me zajimalo proc u vytuneny skodovky to policajtum vadi, kdyz o pul metru roztazenyho kadetta nechaj napokoji. Ze by neznalost?
Treba je to tim, ze vedi, jak ma vypadat normalni eRko. 😄 Mozna tim, ze zatimco shnila zapadni ojetina se povazuje za super auto se skvelou upravou, tak pekna Skodovka za *.

Lidi jsou proste hovada, co vubec, ale vubec, nerozumi autum. Treba zrovna dneska prohlasil muj kolega: No to to uz je skoro veteran. (O Tatre 57B - r.v. 1946).
to vis proste neumej docenit pokrocilou konstrukci, aspon co se upravy tyce.... 😁
Zatim se porad jeste bere, ze skodovka je * at uz vypada jakkoli, ja to vidim tak, ze kazda shnila popelnice je * a rozhoduje jeji stav.... ale to uz bvylo napsano v diskusi s Kamilem* a jemu podobnymi.... Jsem zevdav jake zmeny prinese zmena nasich zakonu v ramci prispusobeni EU, pokud by bylo schvalovani technicke zpusobilosti reseno stejne jako v Nemecku, byl by to narez.
Predem se chci omluvit travexovi, ze mu skacu do reci a do tematu. Trevextre odpust!!! Chlapi, najde se mezi váma nekdo, jehož milácek není až tak v porádku ( tim myslim vase erka ) a mel by zajem o dost slusnou plecharinu? Prodám LP+PP+LZ+PZ blatník a zadni kapotu. Je to v perfektnim stavu a bez koroze. Jinak bych mel jeste neco pro vylepseni vasich zihadel a to ctyri lite kola - APOLLO - 5J/13 s velmi slusnymi bezdusovkami Goodyear 175/70/13. Kola jsou taky v super stavu. Jestli o neco z toho mate zajem, napiste mi na: novota@email.cz a domluvime se.
pokud mate zajem o plecharinu (blatniky, z.kapota, a nejaky drobnosti) tak se na mne klidne obratte.

Bud tady nebo travex@mujmail.cz

omlouvat se za skakani do "reci" mi tady prijde nemistne.....motorcafe funguje trochu jinak nez uzavrena debata par jedincu.
Co se deje??? Ty nebudes dokoncovat prestavbu??? Nebo naopak mas hotovo a toto jsou zbyle dily???
hadas spravne jsou to zbyle dily, uz mam skoro prestaveno. A nikdo je nechce, aspon zatim, pritom jsou v dobrym stavu a cena je miziva.....

Jinak mozna casem prodam i to prave dokoncovany pseudoereso, prece jenom pro rodinu s detma to moc neni, ale treba se mi ji podari udrzet (i kdyby mela stat na spalkach ve stodole pristich pet let)....aspon doufam.

a co jinak lidi jak vam vrcer eRka? Nestalo by za to se nekde sejit? Cekam na vase navrhy a odpovedi.
Ja jsem se pokousel pred casem renovovat 1000MBX, ale po financnim vycerpani jsem to v dubnu prodal. A ted kdyz jsem mel pripravene penize na kuchyn, jsem se neudrzel a koupil pred 14 dny Skodu 1000MBX v A1 stavu po renovaci. MBX to je takova baba od eRka. Paklize by nevadil rozdil ve stari klidne bych se zucastnil nejakeho setkani. Rado
to RADO: proc by vadil MBXo je dooost slusna kara, sice mam nejradeji eRka a eRSa, ale v pripade nouze snesu i rapida, vzdyt je porad auto na jedno brdo, akorat pouze tisicovky a stovky + odbozeniny byly hezci nez stodvacy a spol.... a co ma motor vpredu a je to vyrobeny po roce 88 uz neni skodovka. Odkud jsi?
To ticho po pesine ve zdejsim foru!!! Ochorel jsem a na NET jsem se nedostal. Jsem z okoli Pardubic. Bohuzel quli pocasi to na sraz asi nevypada-prece jenom mam to na nedeli a na leto 😄 Mrtvolu jsem prodal za 30-motor z novych dilu, vyvarena kastle, nove chromy. Carokrasna (MBX Vol.II) stala mnohem vic, ale na ni nebylo nic vyvarovane-pouze novy lak. T603 se mi moc libi-V8 s proudnicovou kastlí nema chybu. Driv by se mi nevesla do garaze, ale ted kdyz jsem vyklidil stodulu, 603 by tam vlezla. Ale zase nejsou penize. Na kolik te prisla, v jakem stavu???
A neni nahodou cerveny? 😄 Asi pred dvema lety se mi zdala byt pomerne funglovka s novym lakem draha za 50 000,- Jenze to mi jich par uteklo o par mesicu nebo i tydnu, kdy se jich majitele zbavili za par tisic nebo je sesrotovali.

Tatru jsem koupil za 20. Plus oprava za cca 10 (spojka, prevodovka, zadni naprava). Chtelo by to jeste par veci dodelat (rizeni, brzdy, nektere chromy - chybi nebo prohnile, lak, misty vyvarit, interier, vymenit nektere neoriginal veci, atd.), ale nemam garaz, takze by to ted stejne nemelo cenu. Kupoval jsem ji s tim, ze to je jedna z poslednich sanci si zajezdit s 603kou, jako normalnim autem.
Mas recht, cervený je. Ale letos na nem byla dokoncena renovace, tak to asi neni to same. Vis jeste o nejakych MBX???. Ja podle strizliveho odhadu asi o 15ti kusech- v ruznych stadiich renovace ci rozkladu.
Kolik Te stalo to MBXo, resp. za kolik jsi prodal to rozdelane? Jeden cas jsem ho dost shanel, ale nakonec jsem koupil T603. MBX se dost spatne shani a prijde mi dost predrazene, kdyz uz je (a bude hur).
Akurat vcera som videl v Avize inzerat na predaj MBXa ale cena bola dohodou tak neviem, no podla mojho skromneho odhadu pod 50000Sk nepojde.
Snažím se rozjet jednoduché WWW stránky zaměřené na eRka. Pokud máte zájem mrkněte se na www.volny.cz/s110r Jakoukoliv spolupráci uvítám. V rubrice "Různé" najdete i "R-chat" kde se dá diskutovat jako tady.

Džon
to uz vsichni spite?
No my ne.Pracujeme na na nových www.stránkách pouze pro Š 110 R.A ty spíš nebo už máš to svý eReSo hotový.Jestli jo ,tak se pochlub.
zatim jsem to jeste nedotahl do konce, ted resim jiny veci, ktery jsou bohuzel dulezitejsi nez moje eReso, i kdyz je mi to lito - je to tak. Jak mam potomkovi vysvetlit, ze bydli na stavenisti a ze namy ani kocarek protoze tatinek stavel ereso? to prece nejde.... 😃))).
Jinak si myslim, ze eReSo je docela SLUSNEJ kocar 😃) co muze chtit mrne vic ?

Dzon
to sedi, kocar to je, ale zatim se spokoji s normalnim kocarkem, aspon do doby nez ereso konecne dostavim (uz aby to bylo).
No pockej... az to dostavis, mrne ti v tom bude balit holky 😃)
je na miste otazka jestli mu(ji) ho pujcim, mam dojem ze nejdriv by se mohl(a) naucit chodit a pak az ridit.....i kdyz clovek nikdy nevi, dneska je ta mladez nejaka rychlejsi - takze by to mohlo byt naopak......😃)). Taky je otazka jestli nejaka takovahle kara bude jeste novy generaci neco rikat.....
Myslim ze tyhle kary maj nevyhodu v tom, ze je mlady lidi neznaj... ja dokud jsem si ero neporidil, pomalu jsem ani nevedel, ze existuje... proste na silnici takovydle "pekne udelany" auto neuvidis... a kdyz nahodou prefrci kolem tak si reknou... "ze by novej model 911ky ?" Takze krasny auto to bude vzdycky ale kolik lidi o nem bude vedet ? Dzon
na tom neco bude, ja jich potkavam celkem dost (110R), ale ve slusnym stavu je jich cim dal tim mene, a eRSo vidis tak akorat na srazu. Jsem zvedavej na reakci lidi, az uvidej eRSo denne jezdit po Praze a okoli. Ja jsem erko znal, jsem precejen o trochu starsi, ale i nekterejm dneska dvacetiletejm to neco rekne, jenze uz to neni zadna strelnice a tak to berou spis jako levny auto nez neco jinyho. No treba se to zmeni, treba ne, kazdopadne doufam, ze tyhle auta "nevachcipaj" a bude je mozno obdivovat i jinde nez v muzeu....
Ale to je presne to co mam na mysli... Normalni eRka jezdej. Ale je to takovy divny... kolecka smesne zapadly, cumak nahoru... takze si toho clovek nijak moc nevsimne. Udelany eRko nebo eReSo uz je UPLNE o necem jinym... a to na silnicich proste nevidet. V Melniku jsem si rikal, kde asi vsechny ty skvosty celej rok jsou ?
to je prece jasny ----- v garazi!!!!
Pritom auta jsou od toho aby se s nima jezdilo, chapu majitele, ze nchce utrpet nejake sramy ve meste, nema rad kdyz se auto brodi v nasolenych ***..... ALe pak je to ne fanousek, ale sberatel a mel by si otevrit muzeum. Ja bych rad dokazal, ze se daj tyhle stroje pouzivat denne, byt se zvysenymi naroky na udrzbu, ale rekneme si uprimne, mne stoji celorocni udrzba asi tolik jako jedna mensi oprava na zapadni popelnici (novou i starsi). Takze JEZDIT a JEZDIT.....aspon v lete
Jo, Ladu jsem konecne ukecal aby nam s tema strankama taky pomohl, a uz to nese ovoce 😃

Dzon
Travexi... doufam ze svoji prestavbu nafotis a zdokumentujes... a vystavis u nas na webu... O prestavbe na 130 RS tam totiz zatim nic neni...
nafotit uz pujde jenom vysledek - uz je to v laku a chybi jenom trubky k chladici a kola....😒(( takze maximalne pujde porovnat stav predtim a potom....
No co mám s tebou dělat.. 😄 Každopádně bude určitě spoustu lidí zajímat (mě teda jo) jak jsi to dělal, na co to vyjde taková přestavba, jaký byly problémy, co máš originál RS, co ne.. atd. No a když nebudou fotky, tak aspoň ty počáteční a konečné. Hlavní je stejně to JAK jsi to dělal. Dáš něco dohromady ?
no problem dam, proc ne? stejne to prubezne dokumentuju....(textem) ne pomoci fotek, ono je ale spousta veci pochopitelna z celkoveho reseni....
Parada, uz se na to tresu 😄 Dzon
no nevim jestli mas na co 😃)), zas tak divoce slozity to neni, ale urcite se to nekde objevi....dam ti vcas vedet. Jo jeste jednavec, na myslim, ze tvejch strankach je drobny problemek, horni frame (je v nem menu) je v netscapu az nepouzitelne malej, je videt jenom horni polovina pismen, jink celkem dobry....
No ja to na Netscape netestoval. Nejsem zadnej profik pres HTML, to co tam je, je vrchol myho umeni 😃 No zkusim s tim neco udelat, ale nevim nevim. Dzon
jde o to, že u horizontálního framu ti netchcíp zmenšuje horní frame o několik px (o 2-8 obvykle pokaždé jinak)- takže se s tim prostě musí počítat. je zajímavé, že u vertikálního se toto neděje.
To: travexr, nazdar. Pocuj, zda sa mi, ze na mna vobec nemyslis a takisto je moj nazor ten, ze prvy krat si mi nic neposlal, lebo ak by to aj niekde zamrzlo, tak by sa ti to snad uz vratilo. Nepocul som o tebe uz dobre dlho. Bud prosim tak laskavy a okrem prestavby na eRSo mi napis, ci mi este nieco posles, alebo si sa uz na to definitivne vyprdol. Ahoj.
sorry trochu jsem pozapomel, postu uz mam zpatky takze jeste jednou, dam ti vedet kdy....
Ahoj, pisem ti sem, lebo @mail mi nejak nefici,

takze mi prosim napis na adresu MICHAL_JUHASCIN@YAHOO.COM ako dalej, ok? Caf.

Dalej by ma zaujimalo (aby som nebol off-topic), aky vykon ma motor S110R. Je vacsi ako u 120-ciny? Ma snad ostrejsiu vacku?
eRko ma vacku tusim 246°, skoda 105-130 ma myslim 238, nebo tak nejak. tedy eRko ostrejsi vacku mirne ma... asi o tech 8°. Vykonnejsi take o neco je, pokud se pocita ciste jenom motor bez prislusenstvi. Dzon
Neviete nahodou niekto ci sa da Weber namontovat len na osemkanalovu hlavu alebo ho nacpem i do 105ky?
nacpes... proc by ne?
Ako by to potom vyzeralo so spotrebou a s jazdnymi vlastnostami.
to zalezi na tom jakej to bude karburator, pokud to bude Wber "stojatej malej" (oznaceni neznam) tak ho nacpes na normalni potrubi, pokud lezatej 40 nebo 45 DCOE tak si jeste vyrobis potrubi. Pojede to lip a zrat to bude podle toho jak to pojede: cim lepe tim vice. U toho stojatyho to neni nijak drasticky - nemusis rozdil ve spotrebe ani zaznamenat, ale zalezi to na "natryskovani". U tech lezatejch je to uz o neco silnejsi kava a neni problem se sptrebou na nadupanym motoru 1300 dostat pres 25litru na sto.... chce to pokus
To Travexr:Nevedel by si mi zistit presne typove oznacenie toho stojateho Webera a kde sa to da zohnat.Minule som nasiel jednu Webku o Weberoch a bol tam aj original cab odporucany presne pre Skoda Estelle ale zabudol som ju a teraz ju neviem za boha najst.
presny oznaceni ti nereknu, protoze jsem jich sice par videl, ale nikdy jsem to do auta nedaval. Jediny ktery znam jsou lezaty karburatory (Weber, SUC, DelRoto). Stojatyho Webera Yelow-devil v Rapidu - jeho stranky najdes na seznamu tak se zkus zeptat jeho nebo JohnyhoR ten ho jezdi v eRku taky.
kdyz uz jste u tech Weberu - mam doma Weber 36 DCNVH 5(přeražená na 7)/101 1A, je to z Talbota 1,3 je to dvojitej jednostupnovej s klapkou sytiče - chtěl bych ho dat do stotřicítky, ale nikde nemůžu najít, jak ho seštelovat, jak klapky ap. můžete poradit?
Zdar.

Tak co, uz jsi konecne projel ten karbec na R-ko co jsem ti prodal? (doufam, ze vis o jaky karbec jde 😃
jeste ne, ale jel v jinym aute - no je na nem jeste hodne prace (vycistit, novy tesneni, trysky atd) proste potrebuje prenastavit a to neco stoji, takze je zatim v komore a ceka az bude v prasatku dost dukatu..... ale neni spatnej
Chtel bych se zeptat,jestli jde zamenit palubovka ze 110 L,za 110R,bez nejakejch problemu.
nereknu ti presne ale v zasade ano, mozna budes muset upravit uchyty palubni desky na skeletu, ale nemel by to byt velky zasah. Vsechno ostatni sedi az na tlakomer oleje pro kterej nebudes mit natazenou hadici a pripojku na motoru, ale to je detail. Krom toho misto nej muzes dat jinej budik. A jeste budes muset predelat konektory zta palubni deskou ze dvou sdruzenych na jednotlive a "rozhazet je spravne po budicich".
lidicky, neprebývají vám někomu v garáži (i jinde 😄 vahadla ventilů na S110R/LS? zaboha je nemůžu sehnat.dik

tvoves@seznam.cz
co nabídneš?,jsou jetý,fedas@quick.cz
Srdečně zdravím všechy piloty tohoto veterána.

Neznáte někdo náhodou kolem Prahy firmu, která by mi za laciný peníz lehce snížila hlavu motoru a vyměnila ventilová sedla za tvrdá (na palivo bez olova, NATURAL)? Moje šelma jezdí (téměř) na tři válce kvůli podpálenýmu ventilu a když už to mám jednou rvát ven, rád bych dále jezdil na něco, co nebudu u pumpy muset ampulema aditiv ředit.

Předem díky a veselé vánoce
znam firmu, ktera dela sedla ventilu za 900,- obvykla cena je 2500,- snizit hlavu dokaze skoro kazdy a cena asi 300,- se mi ani nezda moc.
Netopýre, mailni mi prosimtě adresu té firmy na session_cz@hotmail.com. Díky
Preji Vam i Vasim plechovym milackum vse nejlepsi do noveho roku a mnoho stastne ujetych kilometru...
Taky se připojuji k přání všeho nejlepšího a ať nám naši miláčci dlouho vydrží ve 100% stavu.
Vse nejlepsi do Noveho roku a dopurucuji precist si [odkaz] kde se dozvite mnoho uzitecnych informaci a mozna to pozmeni i Vas nazor na tato ,,auta,,.
...porad stejny nic novyho - proste Novy rok, novy den, novy tyden, nove stoleti, nove tisicileti a stary Kamil*........ ozvi se az prijdes s necim novym.
Milý Kamile* jsi pořád stejný, ne jedno, ale pětihvězdičkový Vůl.A ten odkaz si strč za klobouk, protože od člověka, který ani neví jak má uložený motor Porsche 911, ty jeho slavné ódy na Škodovky sedí.A tedy všechno nejlepší v novém roce atd.atd.atd. pro všechny majitele Škodovek - no i tedy pro Kamila * PS pro kamila*-hoď sem maila a já ti pošlu obrázek pořádnýho auta Laďa.
Ten prispevek nemel za cil Vas rozcilit.Jen jsem byl rad, ze muj nazor sdili pomerne znacna cast lidi a ja se s tim webem castecne ztotoznuji.Moje nazory, ze by jste meli s temi nebezpecnymi strepy jezdit na uzavrenych okruzich a neohrozovat jimi ostatni se tim potrvrdily.
2kamil*😒br /> ja nechci byt vulgarni a rikat si ,ze jsi blbej (omlouvat te tim) nepotrebuju. Ja jsem svym prispevkem chtel rici asi toto: Proste mas svuj nazor a my mame svuj. Jenom nechapu proc nam svuj nazor neustale cpes. Ja ti taky necpu svuj, protoze s tebou se da vest pouze tvuj monolog. Chapu tvoji radost, ze nejsi sam kdo si podobne veci mysli. Ja taky nejsem sam a netlacim to do tebe. Proste si to nech pro sebe, nebo pockej do doby nez trochu dospejes a budes taky schopny poslouchat druhou stranu - pak muzeme spolu klidne diskutovat - jinak to bude zase jenom provokace. Az se tedy spravis napis mi na travex@mujmail.cz pokecame......

2erkari😒br /> Nenechte se uz dal nejakym Kamilem* tocit, protoze je jako kafemlejnek kterej mele porad dokola a nemusite ho omlouvat - on snad neni blbej, jenom neumi diskutovat - je to proste "monologista" s velmi omezenym rozhledem a rozhodne mu chybi nadhled. To je cele.
To Travexr:Nemam pocit, ze se potrebuji jakkoli napravovat.S tim nadhledem a rozhledem je to spis opacne.Pokud by jsi ty sam mel tyto dve vlastnosti dostatecne rozvinute, urcite bys pak nejezdil a uz vubec se nezastaval totalne koncepcne zastaraleho a velmi,velmi nebezpecneho auta.Uvedom si, ze provozovanim takovych vozu riskujes zivot nejen svuj, ale i lidi, ktere vozis, pripadne, kteri te na svych cestach potkaji jak plaves osmdesatkou po dalnici.Ponevadz nemas zadne padne argumenty, kterymi by jsi mi tento nejen muj nazor vyvratil, je jiste jednodusi nazvat moje myslenky monologem.Kamil*
o tom to prave, rozhodne nemam pocit ze nekde plavu 80kou, uz si konecne uvedom, ze nemam zadnou popelnici, ale celkem naslapnuty auto - rozhodne jede lip nez felicie a podobny moderni sracky. Ono totiz neni umeni jezdit nekde 200, ale jezdit bezpecne, coz a to mi promin rozhodne neni jezdit nepredpisove. Ja uznavam predpisy a jezdim tak, abych se pohyboval plynule, nikoho nebrzdil a zbytecne neriskoval pokutu. Myslim ze rozhoduje dojet do cile o 5 minut pozdeji zivej, nez drive mrtvej a o tom to je. Jinak bych rekl ze auto neni nebezpecny samo od sebe. Na vine je bud spatny technicky stav (ale to se neda rict jenom o skodovkach) a nebo ridic - znas to jaky pan takovy pes(vuz). Takze bych rozhodne na tvym miste nezobecnoval. Priste napis ne stare skodovky, ale vsechny stara auta ve spatnem technickem stavu a bude to naprosto spravne, pak s tebou budu souhlasit.
Nemyslim, ze ma smysl v teto diskuzi nadale pokracovat. Vezmeme existenci lidi s utkvelymi predstavami, ze skodovky (stare) jsou nejhorsi na svete, jako fakt. Navic myslim, ze zde jde hlavne o snahu provokovat a vsichni na to tady skacete...
Ten mail je fred1@post.cz
říkej si je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, je blbej, von to tak nemyslel. At žije Skoda na Unicosu
Fakt vam vsetkym tie vase krasne auta zavidim. V mojom detstve mal jeden nas sused eRku v oranzovej farbe a vsetci mu ju potajomky zavideli a ospravedlnovali si to tym, ze v tom aute rodinu aj tak vozit nemoze a je to neprakticke. Tak vsetci ostatni mali Ziguli, Moskvic alebo Skodu100. Od tej doby sa mi to auto paci, ako maly som sa otca casto pytal, preco aj my nemame take auto 😄 Teraz nedavno kupil bratranec Skodu Rapid a mne sa vybavila krasna eRka a znovu sa mi vratila tuzba po tomto aute. Strasne rad by som si ho kupil, dal do poriadku a vytahoval ho na pekne slnecne vikendy, zajazdit si a uzit si radost z jazdy. Ale nemam cas travit dlhe hodiny v garazi pri aute. Po precitani tejto rubriky sa moj sen zmenil na 130RS. Videl som tu nadhernu modru na predaj a normalne som po nej zacal tuzit. Je vobec mozne na takto prerobenom aute jazdit?
Vsetkym vam fandim a drzim palce. A z kamil*a si nerobte nic. Fakt nie je umenie jazdit 200 po dialnici, uzka serpentinova cesta lesom, to je to prave zvezenie. A v aute typu 110R to musi byt fantasticky zazitok.

kamil*: viem o jednej Radide, ktora by ti natrhla * na dialnici aj v technickych usekoch. Dost silne mi pripominas OCTAVIEho
samozrejme Rapide
..... a vytahoval ho na pekne slnecne vikendy, zajazdit si a uzit si radost z jazdy. Tak presne po tomhle pocitu jsem take touzil... a poridil tohle: [odkaz] Mam to jen na "nedeli" a v lete. 130RS jsem chtel rovnez, ale je to tak nedostupna kara, ze jsem to vzdal.
neznam nic hezciho nez krasny pocit z jizdy za idealniho pocasi po idealni silnici.....

pro lufa - na slovensku jsou dily na eRSO dostupnejsi nez u nas - mam na mysli laminaty, ktery u Vas stojej polovinu ceny v cechach. Sam je mam ze slovace a jsem vrcholne spokojenej a o dostupnosti bych si mozna dovolil polemizovat - zas tak drahej spas to neni i kdyz pecka to prece jenom je. Kdyz uz delas renovaci tak je v celku jedno, jestli to rovnou prekopes na RSo - rozdil max 10-15% ceny, kdyz na to pujdes rozumne.... ale to jen tak na okraj
2rado: Krasavica. Fakt nadherne auto, pri citani rubriky som rozmyslal, co je to ta 1000MBX, ale vobec som netusil, ze existuje dvojverova skodovka. Paci sa mi, ale to je uz uplne veteran, a teda potrebuje vela starostlivosti. A na to nemam cas.
2traverx: Fianncie nie su ani tak problem, ale nemam cas s tym autom sa hrat a prerabat ho. Asi by som kupil rovno po renovacii, prerabku na 130RS, 5 kvalt, vlecna zadna naprava a trosku vykonnejsi motor. Ale pochybujem, ze by mi to manzelka schvalila. A garaz mame tiez len jednu, takze by asi nestravila, keby nase nove auto stalo vonku a eRka v garazi 😄
A este vyjadrim moj sukronky nazor - najkrajsie a najlepsie skody su 1000 az 100. Predtym neboli moc pekne (podla mojho vkusu) a 120 uz nebola moc dobra. Kedysi som 100vku mal, ale nemala garaz, ja som nemal peniaze, zobrali mi na nu papiere a tak zhnila - skoda jej 😒
To Ladao😁ekuji za tvuj mail.Musim konstatovat, ze to tve auto je skutecne designove velmi povedene.Z textu mailu jsem poznal, ze jsi opravdovy motoristicky fanda a muzu Ti rict,ze jsme dva.Ovsem nechapu proc sve usili a sikovnost venujes zrovna tomuto typu auta.Pokud by Ti jako etalon k tuningtovym upravam poslouzil, treba Golf 2 vysledek by byl jiste mnohem lepsi.Chapu treba , ze se Ti libi design erka, ale problem je v tom ze odhadem 70 % vsech uprav,ktere jsou z obrazku patrny museli byt realizovany jen, aby se to auto pouze vyrovnalo, co se tyce vlastnosti tomu golfu 2 v zakladu.Uvazuj o tom.Kamil*
Dík za uznání. Asi jsem něco do toho mailu nenapsal a sice tohle. Mít tohle auto- Š 110 R Coupé -je srdeční záležitost. Jednak mě vždycky přitahovaly Coupé. A semhle jaksi Golf žádné generace nepatří. Druhak- tohle auto už mám 21 let a tato přestavba je třetí a konečná. Třeťak- nikdy jsem při úpravách, které jsem dělal pro potěšení svého Já, neuvažoval o tom, abych se někomu vyrovnal, natožtak Golfu, který se svým pohonem předku nemá nikdy šanci. A ve svém věku, když už mi táhne na padesátku už nemíním a vlastně ani jsem nikdy nemínil měnit typ auta. No a za další si myslím, že jsme se s Travexrem dobře shodli na tom ,že něbezpečná jsou jakákoliv stará-ale nedržovaná auta.ladao
to ladao - souhlas - je to srdecni zalezitost, ja po eRku touzil uz od chvile co mi ho rodice koupili na dalovy ovladani bowdenem pod stromecek pred spoustou let. Je to muj klukovskej sen, kterej si plnim a mam z toho hroznou radost. Jen tak mimochodem krom erka mam vzdy po ruce jeste druhy auto a zatim me zadny jiny nechytlo tak jako prave eRko. PS: posledni opravdova skodovka se prestala vyrabet v roce 1981... od ty doby nic moc... uz to neni ono. Sice priznam, ze jsou auta. ktery by me asi chtly (alespon se mi libej) ale stojej prilis mnoho a dat za auto nekolik milionu se mi zda prehnane....a proc si kupovat za spoustu penez nejaky "konfekcni auto", co se mi nelibi?
Vase dve posledni reakce naprosto chapu a plne je respektuji.Uznavam, ze tuning erka je pro Vas ,,srdecni zalezitost,,.vzhledem k Vasem veku jde o jistou nostalgii,vzpominky na mladi apod. se kterym je ono erko jiste spjato.

O mnoho mene se mi vsak libi Vase zastavani a obhajoba starych skodovek co do jizdnich vlastnosti,spolehlivosti,vykonu a neustale srovnavani s o mnoho kvalitnejsimi vozy nynejsi produkce, mnohdy i presvedcovani, ze jsou na tom lepe.O tom pojdme diskutovat v klidu a bez vzajemneho osocovani.Kamil*
Koukam ze se i zde rozmaha debata o tom jestli ma vubec skodovka pravo jezdit dneska po silnici. Nechci k tomu nic rikat, protoze nazor mame kazdy svuj, jenom chci rict ze eRko neni jenom nostalgie "drive narozenych". Me je 24, eRko mam 2 roky a nedokazu si predstavit, ze bych se ho vzal. Jenom pro predstavu memu eRku je 26, takze jsem u jeho zrodu urcite nestal a nez jsem si ho poridil, stezi jsem tusil, ze neco takoveho vubec existuje. Pro me je to nadhernej financne celkem dostupnej konicek, pozitek z udelane prace a nakonec samozrejme z jizdy. Dzon.
A jeste jedna vec - nelze samozrejme srovnavat stare skodovky s dnesnimi "akcnimi modely" Myslim ale, ze zalezi spis na jednotlivych kusech. Stejne tak jako jezdi po Cechach tisice prohnilych skodovek, jezdi po Cechach tisice prohnilych Opelu, VW, Audi, Fordu, Mazd, a ja nevim ceho jeste dalsiho. Dzon.
S tebou je to těžký kamile* diskutovat.Ty jseš prostě zarytej odpůrce všech starších Škodovek a sám vlastníš pouze novější typ této značky. Navíc jsi vlastník auta, které bych si já nikdy nekoupil( myslím tím TDI 66 kW)nechal jsi si ho upravit na větší výkon protože se ti to motoricky nezdálo a nám vyčítáš, že si upravujeme a vylepšujeme svá auta. V čem je prosímtě ta tvoje Octavie lepší? Pro mě jelepší to moje eRko, protože pro dva stačí ažaž. Jízdní vlastnosti, které jsem ti popsal jsou lepší než u tvého auta, tak kde je problém ?? Máš navíc airbagy + ABS ? Kolikrát za život použiješ ty pytle ? A ABS nic moc pro člověka , který jezdí sportovní jízdou. Mnoho vyznavačů rychlých aut ho vypíná( v případě že to není možné z výroby, tak si ho nechá dodělat-to vypínání ), protože na suchu je ABS naprd. A ještě si uvědom že eRko je vlastně už taky VETERÁN.A povětšinou co kus to originál. Jen málo je jich opravdu v původním stavu. Proč se takhle nepustíš třeba do majitelů původních Felicií, taky si myslíš, že jejich auta jsou staré, rezavé-jízdy neschopné střepy, které napatří na silnici ? No a jinak v diskusi s Tebou končím, protože mne nebaví dokola ti opakovat své argumenty, na které ty neslyšíš. Laďa
Nemuzete se hadat v jedne rubrice ? Kdo to ma furt sledovat ? BTW s110R: z prohnilych aut si vynechal Fiat .... zamerne ? davam cerveny puntik, zapomnel jsi ? .... davam velke cerne prase ....
tahle debata je o nicem.... Kamile nezavid a jezdi si dal svoji tuctovou prevtipovanou oktavkou a ja si budu jezdit svym strojem.
Vcera vecer na Prime bol Upir z Feratu. Krasa nad vsetky krasy ked boli zabery zo starej rally, slintal som. Ja chcem RSku, buuuuuuu
to sedi... naprosto te chapu. Videl jsem nedavno zabery z rally nekdy z roku 1978 natoceny na cernobilou osmicku beze zvuku..... to byla lahuuuuudka. No ono i dnes kdyz RS vidis alespon v uloze predjezdce na normalni soutezi tak slintas (alespon ja urcite).......uz se tesim az ho dodelam... RSrrrr rrr rrrr
To Ladao:Aby bylo jasno, moje Octavka mela uz v zakladu 81 Kw,nikoli 66.Nezlob se, ale v prispevku 555 jsi se totalne shodil/jak jsem Ti ostatne predpovidal/.Pokud opravdu svoje nazory a argumenty v tomto prispevku myslis vazne, pak nema cenu s Tebou diskutovat, protoze proti me nestoji odpovidajici partner, ale hlupak, ktery si nevidi na spicku nosu.S omezenymi lidmi jednam casto, ale vetsinou jim jen rozdeluji ukoly.Kamil*
To Mfilip😜res vsechny vyhrady ktere k Fiatum mam.Oproti autum, kterym je urcena tato rubrika jsou to spickove vozy se spickovymi vlastnostmi.A to i ve srovnani stejnych rocniku.
jasne kamile* hlavne ze ty jsi partner do diskuse 😃) Mam pocit ze ti nejak ta tvoje turbopetrolejka zvedla sebevedomi. Stejne si dal myslim svoje a je mi uprimne jedno kolik komu dava jeho motor v kilowatech.... Pokud ti dava oktavka pocit vyjimecnosti tak prosim, pro mne je to naprosto prumerna kara. Jenom by mne zajimalo cim jsi jezdil predtim.
Přátelé, zavazí mi doma dvě zpětné zrcátka - kapky, jsou sice neúplné,chybí plastový díl-podložka na blatník, ale pokud by někomu z vás udělaly radost za poštovné jsou vaše.

mail - rade62@atlas.cz
Nazdar DŽONE.Dej si na mfilipa pozor a nerýpej do fiaťáků.Nebo dostaneš červený puntík a černé prase. On měl sice taky kdysi eRko, ale dnes má Fiata Brava. A dost se ho dotýkají narážky na Fiaty.Ale musí si uvědomit, že jeho Brava má najeto více než mnohé eRko a tak by podle mínění mnohých a jim podobných mohla být takyjenomojetýstřep jako ty naše auta. Nazdar mfilipe, moc do nás taky nerýpej- tyjedentakovej, my vám taky už nelezem do klubu, tedy kromě kamila*.Dejme si v novém mileniu chvíli oddechu a pak se uvidí, co z toho vyleze. Čau všichni příznivci jakýchkoliv aut.
se hned nepotento. Klidně lez do clubu, kam chceš, proč hned "další rýpal" ? Ani slůvkem jsem si nerýpnul do té, či oné strany, jen si tak čtu. Náhodou to byla praktická poznámka. Náhodou se mne tvůj příspěvek dotkl. BTW ten můj "takyjenomojetýstřep" půjde v únoru na operaci, líznul jsem na ledu sloupek. Ach jo. Tak a teď řekni, že jsi to tak nemyslel a že ti je teď upřímně líto, protože jsi to tak nemyslel.
kamile* jen mi mazes med kolem huby. Ale jo. Jinak myslim, ze nejvetsi ztratu na ostani vyrobce ziskala Skoda az v 80. letech, ale asi to nebude az tak vina automobilky jako politiky. Do konce 70. let byla v dane kategorii os. aut Skoda jakztakz konkurenceschopna. Nejlepsi byla asi 60. leta, Octavia Super, Felicia, 1000 MB. Ale nechci tu vypadat jako znalec Skody, je to jen muj skromny dojem.
tvuj "vylet" do historie sedi. Felicie byla jiz sice koncepcne trochu zastarala, ale byla to opravdu bomba. S nastupem koncepce vse vzadu tj s modelem 1000MB se podarilo vyprodukovat pomerne prevratne vozidlo s velmi zajimavym motorem - tedy alespon v pomeru hmotnosti motoru k jeho vykonu. Stejne tak byl tenhle motor zajimavej nizkym poctem soucastek. Tedy ve sve dobe. Sice prezil ve Fabii i Octavii az dodneska ale prilis moderni uz moc neni, to ovsem neznamena, ze je spatnej. S nastupem 100/110 to uz byl "jenom facelift" tisícovky a 120ka se moc nepovedla... Erko povazuju za jednu z designove nejzdarilejsich skodovek spolu s felicii (starou). Pro srovnani nabirim napriklad Renault (myslim)8 s motorem vzadu.
mfilipe myslím si, že sis trochu rýpnul do Džona (s110r).Dále -už jednou jsem ti napsal, že cicí něštěstí mne netěší a již jednou nebo dvakrát jsem ti radil ohledně tvého auta. A navíc jsi naskočil do prostřed diskuse s příspěvkem, který tam tak nějak nepasoval. Tak v čem je pořád problém.Pořád mi to nemůžeš zapomenout.Travexr pokud vím ,tak taky má,nebo měl Punto a nejsme spolu ve válce pro jednu větu. I pro ostatní. Podstata naší diskuse je , že kamil* neustále tvrdí , že všechny škodovky 1000-130 bez rozdílu věku a technického stavu jsou prostě nebezpečná auta. Já a někteří ostatní tvrdíme , že nebezpečné je každé starší a ojeté auto( proto jsem tam nahodil to tvé jako příklad,jen počtem km.-vím, že se o něj velmi dobře stáráš-kéž by to tak bylo i u ostatních) které není udržované. Je snad bezpečnější např. 20 let staré Audi o které se jeho majitel nestará(technické prohlídky absolvuje podivným způsobem tř,přes známé)s rozhrkaným podvozkem a brzdami, které brzdí na každém kole jinak jenom protože jeho výkon a max. rychlost( v době výroby ?) je o polovinu větší než u "škudky" ??? Nebo je nebezpečnější třeba dobře udržované eRko, ve 100% stavu podvozku ??? Osobně si myslím že to eRko určitě nebude nebezpečné samo o sobě.Když se trefím do např. tvého auta, tak mu moc neuškodím a škody budou větší asi na mé straně vzhledem k slabším deformačním zónám mého eRka. Čili mi tady ještě schází faktor řidiče a jeho uvědomění si s čím jede. Potom může být pro mě nebezpečná -bezpečnější Octavie kamila*, pokud bude jezdit agresivně a předpokládám, že to asi tak je.A to je myslím podstata věci, kterou nám kamil* a podobní chtějí vnutit. Abychom nejezdili se škudkama po silnicích a dálnicích, kde oni bezohledně lítají a ukazují nám ,kdo že je na silnici pánem. Každá starší škudka je pro ně nebezpečná jenom prostě tím, že když ji smete a zabije neviného řidiče, tak se ho nikdo nebude ptát , proč si vybral k odstřelu zrovna takovéto auto, které nemá takové bezpečnostní prvky jako jeho auto a půjde za to sedět. Chtěl bych je vidět, co by dělali, kdyby na dálnici v rychlosti 200 km. sestřelili z cesty tř. takový klenot jako Porsche 356 jedoucí rychlostí kolem 100 km. s otevřenou střechou a potom vykládali policajtům a u soudu, že to auto nemá na cestě co pohledávat, jenom protože je 40 let staré a tudíž je nebezpečné. Fuj to jsem se rozepsal, ale dejte si tu práci přečíst to pozorně a pochopit v čem spočívá podle mého názoru hra kamila* a podobných.Laďa
1. prispevky ctu ve vsech klubech, kde se co sustne, takze vim o cem ta ci ona diskuse je. BTW trideni podle casu posledniho prispevku jsem spravcum auto.cz navrhnul ja, prave proto aby se dalo lepe sledovat, co je kde noveho. 2. prave proto jsem si vsimnul, ze velice podobnou diskusi vedete i v jine rubrice S120 .... a proto jsem chtel jen "s nadsazkou", drobet, kapecku poznamenat toto zjisteni vzkazem "Nemuzete se hadat v jedne rubrice ? Kdo to ma furt sledovat ". Asi jsem tam mel dat 😃). V prispevku jsem s podobnou nadsazkou chtel poznamenat k s110R, ze ve vyctu korodujicich aut, chybi Fiat. Nebylo to zapojeni do vasi diskuse, jen poznamka pod carou. Nic vic, nic min. Nic z toho, jak to chapes. Zadne rypnuti do s110R. Zadne naskoceni do diskuse. Vim, ze kdyz muzes, poradis, stejne tak se snazim predavat sve zkusenosti zejmena z FOrmana a Bravy dal, a dekuji ti. Proto ze sveho pohledu nechapu tvoje reakce. Napr. "Tak v čem je pořád problém.Pořád mi to nemůžeš zapomenout.". Myslis, ze ti nemuzu zapomenout "italske srace" ? Bez obav, ja vim, ze by ses proti "ceskym sracum" rozhodne ohradil. Nemam proti tobe vubec nic, vlastne vubec nic proti nikomu. O.K. ?
Jasně O.K. V novém Miléniu jenom klídek a pohodu. V tom dalším uvidíme(teda jestli se toho dožijem).
Jasne...AGRESIVNI,BEZOHLEDNY,PAN SILNIC,VRAH NEVINNYCH RIDICU...tak presne takovy nejsem.To jsou Tve argumenty Ladao, kdyz uz jsi v uzkych???To te tedy lituji.Uznej proste, ze stare skodovky rady 1000-130 patri na uzavrene okruhy,srazy ci ke slechteni do rukou motoristickym fandum/za ktereho te povazuji/ a bude pokoj.A neber si prosim Mfilipa jako rukojmiho v teto rubrice, jen kdyz potrebujes jeho podporu.Tvuj problem je, ze obhajujes neobhajitelne,nedostatek protiargumentu proste nahrazujes lacinymi frazemi, pevne doufam, ze jsi si toho vedom.Kamil*
V zadnem pripade mi moje ,,Turbopetrolejka,, nezvedla sebevedomi.Octavku stejne jako Ty povazuji za naprosto prumerny kriznik nasich silnic.Za nadprumerne vozy povazuji nova BMW,MB a Audi A6-A8 na ktere si zatim nevydelam.Za totalni * povazuji auta zn. Fiat a vsechna italska auta obecne, krome Alfy 147-166, kde jejich nedostatky vyvazuji jejich klady.Auta,ktere na silnici nepatri jsem tady snad stokrat vyjmenoval,jedno takove vlastnis i ty.
Soudě podle obsahu a času napsání tvých posledních dvou příspěvků jsi byl pěkně ožralý když jsi je psal. Další variantou je že jsi fakt blbý, ale tomu se mi nechce věřit.

RADE
To Rade62.Ne nebyl jsem ozraly a za temi nazory si pevne stojim.Mnohdy pracuji dlouho do noci na pocitaci a obcas se odskocim odreagovat se, sem na motorkafe.Pokud pijes uz od rana,chapu, ze jsi pozde vecer uz totalne ozraly/zrejme i proto jezdis,v cem jezdis/.To jsou, ale tvoje zvyky,takze me do toho netahej.kamil*
Panove tahle debata nikam nevede, chovate se jako maly deti.

Dzon
Nejdříve -toto je moje poslední reakce na hlouposti, které tady plodíš. Dále se nemíním tak ubohými argumenty zatěžovat. Máš pravdu milý hochu, jako projektant si nemůžu dovolit lepší vůz. Bohužel ale nemám ERKO, strašně bych ho chtěl, ale nemohl bych mu dát to, co potřebuje a předělat ho nejlépe na 130-ku. Pro tvůj klid, momentálně mám FAVORITA, protože funglovku ASTRU mi nějaký blbeček s unavenýma očima od hledění do monitoru díky nedání přednosti zrušil. Přišel jsem na to, že na ježdění do firmy - asi 3 km nepotřebuju vyhodit statisíce, levný vúz mě tam doveze taky, na dovolenou po evropě si vždycky něco pujčím a do ameriky se stejně nedá autem jet.Peníze můžu investovat jinde. Být tebou, snažil bych se pochopit, že nezáleží na tom, jakým autem kdo jede, ale jaký je člověk. Příklad- při předjíždění náklaďáku smetl jeden pán ing. v AUDI protijedoucí 120 ku, v audi se jen pokřápali, řidič stodvacky je mrtvý. V tomto případě bych řekl že nebezpečný vůz měl ten ing., kdyby jel taky ve stodvacce, věděl by, že to nestihne a nepředjížděl by. Bohužel, dnes až na výjimky kdo má silné auto, myslí si, že sežral všechnu moudrost a je nejlepší řidič vesmíru. Platy jsou takové jaké jsou, hlavně v akademii a školství a tak ještě mnoho vzdělaných lidí bude jezdit ve starších vozech a muset poslouchat připomínky duševně nedostatečných takyřidičů na své vozy.

A pokud jde o to, co tady ukazuješ, až vyjedeš příklad - do Anglie, skus zajít třeba do některého golfového klubu a začít tam vykřikovat, že golf je nanic, lepší je fotbal, to že je hra správných lidí atd., uvidíš jejich reakci. Buď tě vyhodí, nebo tě budou ignorovat. Tato rubrika je vlastně taky takový klub, a i když nejsem členem, nemám ERKO, dovolil bych si tě nadále ignorovat.

rade
To Rade:Jsem rad, ze uznavas fakt, ze Ti auta o kterych je tady rec, precejen na delsi cesty a dovolene nestaci a nevyhovuji.Pokud to tech sest/tri tam a tri zpatky/ kilometru se zatatymi zuby vydrzis,abys usetril je to tva vec.Rozhodne timto zpusobem usetris.Jen se snaz se svym totalne technicky zastaralym vozem jezdit, tak abys neprekazel ostatnim a svou pomalou jizdou je neomezoval a neohrozoval.

Ten majitel Audi neodhadl zrejme moznosti sveho vozu a dobu predjeti a za to si jiste zaslouzi trest.Nicmene pokud by se nesrazil se 120/ktera patri na smetiste dejin,ci na uzavrene okruhy,v zadnem pripade NE do dnesniho provozu/, ale s jinym bezpecnejsim autem,mohl by mozna ten druhy ridic dneska zit.Je to relativni,sam prece taky nevis,kdy narazis na podobneho cloveka, pokud pojedes v bezpecnem aute a buh bude stat na tve strane tak to prezijes,ne tak ve skodach rady 100-130.kamil*
porad jses vedle. Chtel jsem se jenom dopatrat priciny tve skoda-nenavisti. Ted jsi k ni pridal jeste fiat-nazor a je to hotovy. Proste se tady zacinaj koncentrovat dohady ze vsech moznejch rubrik. Zacina to byt vazne o nicem.
Skoda 110R na silnici patri a patrit bude a preji vsem fanouskum at je mozne ji na silnici potkavat jeste mnoho let.
Jak jsi daleko s tím chlazením. Dělal jsi to z těch měděných trubek ? Ohýbal jsi je nebo jsi použil kolena a letoval ? Na kolik přišel materiál ? Budu dávat asi větší chladič a přední část budu možná muset udělat znovu.Tak přemýšlím o té mědi taky. Ale co s tou mědí udělá po čase Fridex, nebo něco podobného ? Dík
jeste jsem s tim neudelal nic, zatim cinim testy snasenlivosti medi a chladici kapaliny (Castrol Antifreeze). Po sesti tydnech nalozeni kusu trubky v kapaline naredene na -40 s obcasnym prevarenim to vypada dobre. Rozhodl jsem se pouzit medenou trubku urcenou k instalaci rozvodu ustredniho topeni. Je to tzv mekka trubka, ktera se prodava smotana po 25 metrech. Ohybat jde bez problemu, akorat ostre ohyby je potreba realizovat kolenem. Jinak v aute uz mam pripraveny otvory pro vedeni trubek takze uz to staci jenom natahat.
Díky a další dotaz, měl jsi na mysli tu topenářskou měděnou trubku obalenou bílým nebo jinobarevným-zároveň izolačním obalem, co se dá ohýbat i rukama ? Pokud ano, musím tedy sehnat od nějaké topenářské firmy dva zbytky cca 1,5m dlouhé, nebudu přeci kvůli tomu kupovat celou roli.
tu co mam ja tak ta neni obalena nicim, pokud nepocitam igelit ve kterem je zabalena cela role 😃) ale asi myslime oba totez jenom v ruznem provedeni. Prodava se normalne v hobbyshopech a instalaterkych prodejnach. Na cely auto potrebuju asi 10 metru. Jestli neco zbyde rad ti poskytnu kus. Zatim stejne jako ty hledam moznost koupit jenom potrebny kus - budu vedet tak za dva tydny....
A kudy ty trubky mate natazeny... jde mi o to kudy to je nejlepsi a nejjednodussi natahnout - zlatej stred.

A jeste jedna vec - da se tu nekde nejak stahnot cela konverzace, nebo nektere prispevky, abych si to nemusel procitat ON-LINE ?

Dzon
ja jsem zvolil cetu trochu komplikovanejsi. CHladic za prednim celem, potom hlinikova chladicova stena odtud vedou trubky do kabiny po podlaze k tunelu dale po jeho prave strane do prostoru pod zadni sedackou - pak pres tunel a dale zpod leve zadni sedacky pod auto kolem kastliku baterie k chladici... alespon tak na to jdu ja. Da se to taky natahnou stejne jako u 120ky s pouzitim mirne upravenych trubek tahnout pod autem, ale to se mi nezdalo jako nejlepsi reseni (je to pracnejsi a navic jsou trubky pod autem az prilis zranitelne mechanicky nebo soli).... jinak zpusob natazeni si zvol sam. Pristy tyden budu mit nejaky fotky, takze ti muzu poslat fotky s otvory na trubky (jestli vyjdou fotim na papir)...

jak stahnout celou diskusi ti nepovim, ale zkus TELEPORT. Je to celkem chytrej program, kterym se da udalat "browsable copy" jakychkoliv stranek.
Já jsem viděl jiné-sice asi půl coulové obalené 2-3 mm silným plastovým potahem, které se dají ohnout i do kruhu kolem ruky bez použití ohýbačky, akorát nevím jestli to dělají ve vetších průměrech-musím tam zajít na radu.Dík
to nezni spatne, tu co znam ja ohnes taky, ale nijak do ostra max polomer tak 15 cm vic ani skrt ale jde to v ruce.....posli vzorek
K měděným trubkám - Ferona má v nabídce trubky SUPERSAN - což jsou topenářské bez izolace, FRIGOTEC - chlaďařské, jsou o něco dražší, EUROSAN - s plastovou izolací kolem - velmi drahé, MEDGAS - pro medicínu - speciálně čištěné. EUROSAN, FRIGOTEC a MEDGAS se prodávají v provedeních tvrdých a měkkých. Tvrdé jsou v 5 m kusech a nedají se ohýbat, nebo jen obtížně, pro spojení a ohyby je třeba použít tvarovek. Měkké se prodává ve stočených svazcích po 50 a 25 m.Tyto se dají velice snadno tvarovat a je možno z nich vytvarovat vedení doopravdy všude. Rozměry těchto trubek jsou od 6 mm vnější po 108 mm vnější.( pro informaci jak je řada, jen vnější rozměry od 22 mm - 28, 35, 42, 54, 64, 76.1, 88.9, 108.) Potrubí je tedy možno z těchto trubek udělat. Pokud jde o dodavatele, kromě již zmíněné Ferony s tímto artiklem obchoduje a je asi největším dovozcem firma K.T.O Internacional ( nejsou to Kamarádi Táborových Ohňů, neplést si to) Třebechovice pod Orebem. Jejich adresa je WWW.KTO.CZ

Tam snad najdete více. rade
diky zy vycerpavajici informace, ale stale je zde maly problem, a to je baleni. Ja sice nasel jeste jine prodejce nize zmineneho materialu, ale nikdo neni ochoten prodan neco jineho nez cele baleni a to nejmensi cini 25 metru. nechcete nekdo taky trubky, ze bychom do toho sli napul? Pocitam ze cca 10 metru na auto staci dejte vedet na travex@mujmail.cz
Travexi, ty jsi z Prahy, skus EKOTEZ, ti prodávají pro chlaďaře, jejich adresa je WWW.EKOTEZ.CZ, měli by ti prodat i menší množství než celé balení. Ale problém bude s většími průměry než 22, ty budou asi jen na objednávku. Další možností by bylo Pragopolair - WWW.PRAGOPOLAIR.CZ,nebo SCHIESSL WEB.TELECOM.CZ/SCHIESSL. Toto jsou všechno prodejní organizace které jsou prodejci pro chladící techniku a v sortimentu by trubky měli mít. Je jim jedno komu je prodají. Když nebudou mít aspoň poradí. Pokud ne, najdem někoho jiného. rade
Rado - dikec zitra to obvolam, nebo obmejluju - to si pres noc rozmyslim..... hele uz mam schematicky nacmarany kudy trubky a mam uz fotky (bohuzel se povedla jenom fotka z kufru, kde je videt ustaveni chladice a otvor pro protazeni trubek do kabiny)
VW brouk-stejné kocepce, vyráběn daleko déle než Š 1000-130. Z jiného soudku -protipól oblíbený Renault 2 CV-kachnička(motor v předu a pohon předních kol).
To bude citrouš
Sorry. Citroen 2 CV.I mistr tesař se utne. Dále nabízím Fiat 850
jestli chcete kdokoliv pokracovat tak na travex@mujmail.cz budu se tesit.
Zdar, co je? To se tu o vikendech nikdy nic nedeje? To cely vikend lezite pod tema pekacema a spravujete, abyste pak mohli cely tyden jezdit? Nebo ...? Lexx
Lexx: cely tyzden sa tu nic nedeje, lebo sa caka co tiezinteligenti ako ty a kamil vyplodia.....mimochodom - ake mas vlastne auto ty?
eRkaři, marně sháním stírací lišty do dveří /sametky/. Koupím !!!!!!!!!!!! Jinak nemužu jezdit, když prší a ani do Mělnika nemůžu.
Nevite nekdo jaky je rozmer klinoveho remenu na zimni (vetsi) remenici na chladici?
Poradím ti jiné sametky.Kup si je z Favorita, odstřihni část vnitřního plastu a nalep je jako komplet na dveře( bez použití originál hliníkových lišt).Jediná nevýhoda je , že je budeš muset udělat ze dvou kusů a spojit-nejlépe u sloupku. Pokud stavíš originál veterána tak ti asi nepomohu.
Ladao: Nevíš jestli by šly použít třeba z Garde??? Potřebuju tam hliník. lišty a aby to bylo v kuse. Mam to na MBX
Rado, s tím Rapidem ti nepomůžu. To nevím, ale nepředpokládám, že by to šlo. Myslím si osobně, že sloupek okna je jinde než u eRka i u MBX. Chce to na to hodit oko a proměřit.
Panove normalne me vyhodily z technicke ze jsem mel na eRku elektrony...prej tam musi byt plechace 14tky..jak je to v technicaku!Tak by me zajimalo jak to delaji o¨statni???😞
14" tam bejtnemusej muzes mit i 13" plechace, ale musis si je nechat zapsat do TP. Jediny schvaleny elektron je "otvirak" n ten je mozne pouzit je na Skoda 105-130 a Rapid/Garde. Vsechny ostatni lity kola nejsou homologovany a tak mas smulu. Zvlast alergicky jsou nekdy na tzv "kopretiny" - ty byly dokonce pouze pro soutezni pouziti a predepsana zivotnost je dva roky (horcikovy disk). Takze na STK byli naprosto v pravu, kdyz te vyhodili. Na silnici ti policajti muzou sebrat OTP, ale zalezi na ciste na nich takze to chce nenarazit na *. Tohle se tyka i nekterych dalsich uprav.
Prosímtě jak vypadají ty elektrony "kopretiny"? Nejsou to takové ty s osmi paprsky, které z vnější strany vypadají, jako by měly zhruba elipsový průřez (ale nemají, zezadu jsou duté)?

I ten elektron by odpovídal, koroduje to jinak než hliník a je to evidentně o dost tvrdší (ale nechce se mi zase věřit, že by to byl čistý hořčík). Ze tří STK jim to jednou nevadilo, jednou měli malé řeči a jednou velké, ale pustili (první dva případy Roudnice - letiště, třetí někde v Praze)
rekl bych ze mas na mysli stejny kola. Pro jistotu oznaceni kola AT1308 pro 13" provedeni. Lze je obcas videt i v provedeni 14" jako AT1410 ale je to spise vyjimka (jen na okraj existuje clovek co je umi vyrobit nove - 14" - cena pak cini kolem 3500/kus). Kazdopadne chapu, ze s tim jsou na STK problemy, netusite jak se tvarej na siroky blatniky z RSky....... kola jsou proti tomu slabej odvar - muzete je snadno nahradit plechovymi....
Aha. No na těchhle jsem už žádné označení nenašel, kromě RTG v trojúhelníčku. Při jedné STK technik vytáhl nějaké měřidlo a strašil, že ty disky nejsou 5Jx13, ale 5,5 a že to tedy ne. Nakonec to ale nechal být. Ale ty dva roky životnosti mně docela děsí, já už na nich jezdím sedm let a kdoví, jak byly staré předtím, auto jsem s nimi už koupil. Nemluvě už o problémech se sháněním a kvalitou delších šroubů. Poslední, co mne zrazuje od výměny je fakt, že na plecháče se zase nedají dát gumy 185/70 a zrovna se mi nechce kupovat taky všechny gumy včetně rezervy. A s plecháčema z VW brouka (rozteč 130, 5Jx13") by mne u STK vyhodili nabeton a pochybuju, že by se daly sehnat levněji než originál škodovácké elektrony.
Btw kdyby ty elektrony někdo za mírnou cenu chtěl, tak se jich budu letos zbavovat (5ks disky 5Jx13", 4 gumy 185/70 (Barum Brillant OR57) a jedna 165/70 OR37 - rezerva. Z těch gum 185/70 jsou dvě skoro nové, dvě méně nové. Plus šrouby, tedy aspoň ty, které se podaří bez poškození vymontovat.
čemu říkáš mírná cena? řekl bych, že se domluvíme, prosím napiš mi na tvoves@seznam.cz

jinak jména kol můžete vidět na [odkaz]