Protože v nejbližší době obdržím brýle za volant; v noci za deště už to přece jenom není ono;chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s brýlemi za volantem. Jaké zvolit - skleněné, plastové ? nebo kontaktní čočky ? Musí být v autě náhradní brýle,čočky? Dioptrické sluneční brýle - máte, znáte, používáte? Díky za všechny názory.
Zkus čočky, pokud je sneseš a budeš se v nich cítit OK, jsou lepší než brýle. Ale je to celkem drahá sranda.Pokud zvolíš brýle, určitě si na ně nech dát antireflexní vrstvu. Jinak skleněné nebo plastové, to je otázka opět především ceny. Plastové jsou lehčí a dražší. Pokud zvolíš plastové, tak určitě oboustranně tvrzené.Dioptrické sluneční - já mám samozabarvovací, zvykl jsem si na ně, ale v autě (přes sklo) se zabarví trochu míň než venku. Jinak na některé typy brýlí jde chytit klipsem další obruba se slunečními skly, ale dost často je to opičárna. Nicméně jedny pěkné už jsem viděl, prodávaly se jako normální brýle plus obruba stejného tvaru na sluneční skla, chytalo se to na magnet, tak se kdyžtak zkus zeptat v optice.
Jak pise Oddie, poridil jsem si presne takove, na kterych jsou na obrube dva magnetky, k tomu si koupis tmavy "vrsek" a kdyz mas pocit, ze to moc sviti, tak to pricvaknes a je to.Nicmene nedoporucuji v takovych brylich delat nejake narocne sportovni vykony(hlavne na kole), magnetky nejsou tak silny a ten tmavy vrsek muze spadnout.Antireflexivni vrstva je urcite dobra, ale nemuzu to srovnat, protoze mam bryle jenom s antireflexivni vrstvou.Airbag se mi jeste nikdy nevystrelil, takze take nevim, jake to je, ale predpokladam, ze se s tim pocitalo.
Tak ja jsem pred lety ve Statech bouchnuti airbagu zazil.
Kupodivu jen u spolujezdce(airbag je podle US normy o dost vetsi,nez ty nase).
Byla to neskutecna pecka,uzavrene auto,vytazena vsechna skla.Vsichni vzadu byli potluceni o sedacky,me nastesti udrzel pas(hlavickou jsem si ale tuknul do oblouku volantu).
Holka vedle mne drzela na kline rozevreny autoatlas(takovy ty mekky desky) - krve jako z vola.
Chirurgie,siti - holka ma dodneska jizvy.
My jsme neslyseli od ty pecky jeste 3 dny 😄.
Zaplatpanbuh se nic velkeho nestalo,prvni auto zaslapla nezkusena ridicka(taky Ceska),chtela na automatu vypnout spojku,jak byla doma zvykla pri brzdeni.Oprela se samozrejme do ty siroky brzdovy slapoty obema nohama.Druhej bouchl nejakej amik,pak my a do nas uz jen lehce dalsi american.
Policie byla perfektni - "kdo ridil prvni a posledni auto,jede s nama sepsat protokol,zbytek do nemocnice nebo pokracovat".A zaridili ty rozvozy naprosto suverenne sami.
"Dekujte Bohu,ze jste se poranili jen Vy",byla uprimna rada policisty.Rad verim,se skodou na amikove zdravi by to tak lehce neproslo.
Takze mam od te doby jisty respekt pred tim podivnym zarizenim,ktere jednomu bouchne,druhemu vedle ne.
Joo,a neverili byste,jak zkratkovite clovek jedna,kdyz zjisti,ze dostat se da ven pouze okny,ta jsou na elektriku,ktera se automaticky vypla.
Toz at to nepotrebujete poznat.
Kupodivu jen u spolujezdce(airbag je podle US normy o dost vetsi,nez ty nase).
Byla to neskutecna pecka,uzavrene auto,vytazena vsechna skla.Vsichni vzadu byli potluceni o sedacky,me nastesti udrzel pas(hlavickou jsem si ale tuknul do oblouku volantu).
Holka vedle mne drzela na kline rozevreny autoatlas(takovy ty mekky desky) - krve jako z vola.
Chirurgie,siti - holka ma dodneska jizvy.
My jsme neslyseli od ty pecky jeste 3 dny 😄.
Zaplatpanbuh se nic velkeho nestalo,prvni auto zaslapla nezkusena ridicka(taky Ceska),chtela na automatu vypnout spojku,jak byla doma zvykla pri brzdeni.Oprela se samozrejme do ty siroky brzdovy slapoty obema nohama.Druhej bouchl nejakej amik,pak my a do nas uz jen lehce dalsi american.
Policie byla perfektni - "kdo ridil prvni a posledni auto,jede s nama sepsat protokol,zbytek do nemocnice nebo pokracovat".A zaridili ty rozvozy naprosto suverenne sami.
"Dekujte Bohu,ze jste se poranili jen Vy",byla uprimna rada policisty.Rad verim,se skodou na amikove zdravi by to tak lehce neproslo.
Takze mam od te doby jisty respekt pred tim podivnym zarizenim,ktere jednomu bouchne,druhemu vedle ne.
Joo,a neverili byste,jak zkratkovite clovek jedna,kdyz zjisti,ze dostat se da ven pouze okny,ta jsou na elektriku,ktera se automaticky vypla.
Toz at to nepotrebujete poznat.
ja nosim tiez okuliare, ale iba doma. vonku nosim kontaktne sosovky. su o dost lepsie, pretoze mas uplne normalne periferne videnie, ked mas okuliare, tak si znacne obmedzeny.
ceny? vobec niesu hrozne. nosim jedny z najlepsich, softlens 66, co znamena ze maju 66% obsah vody. menia sa po mesiaci, 3 mesacne balenie stoji 1200sk (1000kc) + cistiaca voda na 3 mesiace cca 500sk (400kc), cize za 1400kc / 3 mesiace vidis daleko lepsie, mas lepsi pocit, v pohode sportujes, pri sexe vsetko krasne vidis atd...
dalsia vec - ja sosovky nosim, kym mam pocit pohodlia. mne su pohodlne cca 2 mesiace, cize nenosim jeden par mesiac, ale 2. uz sa mi stalo, ze napr som chodil vela po krcmach, a cigaretovy dym im dost vadi (vecer vyberiete sosovku a citite ako smrdi cigaretami) takze vydrzali nejakych 5-6tyzdnov, ale vymenis a je to pohoda. takze pre mna je to este lacnejsie, ale neviem ako dlho je to pohodlne pre inych.
dalsia vyhoda v tom ze su mesacne je, ze ked sa nahodou roztrhne, alebo strati, kaslat na nu, mas dalsie. ked kupis rocne, alebo polrocne, uz ta strata cloveka viacej serie.
okuliare - neviem kolko mas rokov, ale ak mas nad 21 rokov, zrak by sa ti zhorsovat razantne nemal, takze odporucam investovat. co najtensie a co najlahsie skla, ved nekupujes okuliare na jeden rok. ja som si kupil nejaky neznackovy ram (nieje titanovy, tak bohaty niesom 😄 ) +skla tvrdene, asi su umele, neviem, je tam anti reflexna vrstva, mam dost vysoke dioptrie, takze ten tvrdiaci index tam bol dost vysoky - jedno sklo asi 1500sk. ak len teraz zacinas s okuliarmi, nejake 1-2 dioptrie, tak to bude urcite lacnejsie. podla mna ta vyjdu okuliare tak max 5000kc, a mas zaruku, ze su kvalitne a vydrzia ti.
ja mam jedny take starsie okuliare, a je to fest poznat s oproti tymto novym.
takze zainvestuj, su to predsa oci, a mame len jedny.
ceny? vobec niesu hrozne. nosim jedny z najlepsich, softlens 66, co znamena ze maju 66% obsah vody. menia sa po mesiaci, 3 mesacne balenie stoji 1200sk (1000kc) + cistiaca voda na 3 mesiace cca 500sk (400kc), cize za 1400kc / 3 mesiace vidis daleko lepsie, mas lepsi pocit, v pohode sportujes, pri sexe vsetko krasne vidis atd...
dalsia vec - ja sosovky nosim, kym mam pocit pohodlia. mne su pohodlne cca 2 mesiace, cize nenosim jeden par mesiac, ale 2. uz sa mi stalo, ze napr som chodil vela po krcmach, a cigaretovy dym im dost vadi (vecer vyberiete sosovku a citite ako smrdi cigaretami) takze vydrzali nejakych 5-6tyzdnov, ale vymenis a je to pohoda. takze pre mna je to este lacnejsie, ale neviem ako dlho je to pohodlne pre inych.
dalsia vyhoda v tom ze su mesacne je, ze ked sa nahodou roztrhne, alebo strati, kaslat na nu, mas dalsie. ked kupis rocne, alebo polrocne, uz ta strata cloveka viacej serie.
okuliare - neviem kolko mas rokov, ale ak mas nad 21 rokov, zrak by sa ti zhorsovat razantne nemal, takze odporucam investovat. co najtensie a co najlahsie skla, ved nekupujes okuliare na jeden rok. ja som si kupil nejaky neznackovy ram (nieje titanovy, tak bohaty niesom 😄 ) +skla tvrdene, asi su umele, neviem, je tam anti reflexna vrstva, mam dost vysoke dioptrie, takze ten tvrdiaci index tam bol dost vysoky - jedno sklo asi 1500sk. ak len teraz zacinas s okuliarmi, nejake 1-2 dioptrie, tak to bude urcite lacnejsie. podla mna ta vyjdu okuliare tak max 5000kc, a mas zaruku, ze su kvalitne a vydrzia ti.
ja mam jedny take starsie okuliare, a je to fest poznat s oproti tymto novym.
takze zainvestuj, su to predsa oci, a mame len jedny.
Co říkáte na oranžové brýle? Někdo tvrdí, že je v nich obraz mnohem ostřejší a jasnější, já to ještě nikdy nezkoušel. Máte někdo zkušenosti s tímhle?
Matne vzpominam na prednasky z pocitacove
grafiky, kde se u kazde vlnove delky "neco"
tvrdilo... Tusim ze u zlute (+- okolo, tedy i
oranzova) to bylo to, ze opticky priblizuje
a zplostuje obraz -- takze se hure odhaduje
vzdalenost (bylo to nejak kvuli tomu, ze tato cast svetla je hodne pritomna). Tedy hure... Kdyz budes mit stale
zlute bryle, tak si na to zvyknes a odhad
vzdalenosti si tomu uzpusobis.
Alespon doufam...
grafiky, kde se u kazde vlnove delky "neco"
tvrdilo... Tusim ze u zlute (+- okolo, tedy i
oranzova) to bylo to, ze opticky priblizuje
a zplostuje obraz -- takze se hure odhaduje
vzdalenost (bylo to nejak kvuli tomu, ze tato cast svetla je hodne pritomna). Tedy hure... Kdyz budes mit stale
zlute bryle, tak si na to zvyknes a odhad
vzdalenosti si tomu uzpusobis.
Alespon doufam...
ano, cez zlte je lepsie vidno, ale nikdy som s tym nesoferoval, a nemal ich dlhsie na ociach ako minutu, takze neviem ako sa to sprava dlhodobo. viem ze to nosia cyklisti do lesa, lebo je tam troska sero a teda vidia lepsie.
Oranzova farba je farba, na ktoru je ludske oko najcitlivejsie. Kedze oranzove bryle potlacia ostatne farby, zada sa obraz ostrejsi a clovek je schopny rozlisit ovela viacej detailov. Ale pozor na UV ziarenie, lebo zrenica je pod oranzovymi viac otvorena ako bez bryli, takze dostava aj vacsie mnozstvo ziarenia. Naopak na modru je oko najmenej citlive, takze s modrymi brylami nesoferujte 😄 BTW toto vsetko je teoria z televiznej techniky, ktoru som skusil aplikovat na vas problem. Prakticke skusenosti nemam, okuliare zatial nepotrebujem.
Polarizacne okuliare od Polaroidu su na soferovanie fakt vyborne. Sudim tak podla mojich slnecnych okuliarov, ktore su vynikajuce pri soferovani.
Polarizacne okuliare od Polaroidu su na soferovanie fakt vyborne. Sudim tak podla mojich slnecnych okuliarov, ktore su vynikajuce pri soferovani.
luf, ale ked su s UV filtrom, tak je to pohoda. kazda zrenica sa pod akymikolvek tmavymi sklami roztiahne. ale ja som si kupil slnecne okuliare za 200sk, dal ich zmerat v optike a 100% filter tam je. v optike mi este povedali, ze dneska uz skoro vsetky okuliare, aj tieto lacne cinske, mavaju uv filter
Dovolím si i já přispět a to ani ne tak radou, jako svými zkušennostmi.
Vím, že každý si většinou na něco zvykne a pak velice nerad tento zvyk opouští, ať se to týká tvaru obrouček, velikosti, volby skla nebo plast a pod.
Já jsem začal s normálními běžnými skly. Když jsem vyzkoušel co znamená antireflexní vrstva, bez ní už jsem další brýle nepořizoval, ať byly jakékoliv. Jde o to, že se vám v brýlích skoro nic neodráží z boku (ze zadu) na vnitřku skel. Nutno ale počítat s tím, že brýle s antireflexní vrstvou se většinou rychleji a snáze zamatlají a musí se tedy častěji čistit - opět doporučuji dle vlastní zkušennosti malou utěrku z mikrovlákna (cena asi 90 Kč). Pak jsem pořídil samozabarvovací dle US patentu, jsou známy jako "Brauny". Jsou to vylehčená skla nikoliv plast velice příjemně zabervené. Samozabarvení je pomalejší než u našich skel, takže, když jedete na slunci a máte brýle ztmavlé a vjedete do tunelu, tak je to pěkně na draka, ale to je tak u všech. Byl jsem s nimi spokojený, ale rozbil jsem je.
Letos začala fy Polaroid dělat své patentované polarizační brýle i dioptrické (dělají se samosebou v licenci u nás). Myslím, že kdo jednou vyzkouší tyhle, jiné už do auta nevezme. Je to plast, speciálně tvrzený proti poškrábání, antireflexní vrstva, polarizační vrstva. Lze si vybrat ze dvou odstínů - jsou totiž trvale lehce zabarvené jako proti sluníčku - do hněda a do černa. Jezdím s nimi i v noci!! a to raději než se skly bezbarvými. Je zbytečné efekt polarizačních skel popisovat, je třeba to vyzkoušet. Cena je skoro 2.000,- za sklo, ale věřte, že se to bohatě vyplatí. K tomu ještě pár drobných rad. Pozor na špatně fungující padělky. Originál polaroidy mají modré visačky! Nelitujte dát peníze na jedny skutečně kvalitní (myslím provedením) obroučky, t.j. cena asi tak 3.000,- Na doma si vcelku noste co libo, ale je blbý, když vám v autě třeba vypadne z obrouček sklo, vyšroubuje se šroubek a pod. Pokud můžete a máte na to, když se jezdí častěji, je velice dobré, nechávat jedny brýle na jízdu, trvale v autě v pouzdru na dosah ruky. Pak se vám nestane, že si je třeba zapomenete doma a jste při jízdě celí nesví.
No a to je v kostce asi vše. Pokud to bylo pro někoho jen mlácení prázdné slámy, tak sorry. Zdravím všechny.
P.S. Jestliže vám airbag pomůže zachránit život, je vám úplně jedno jestli si spálíte tvář od cigarety nebo si vrazíte prst do nosu.
Vím, že každý si většinou na něco zvykne a pak velice nerad tento zvyk opouští, ať se to týká tvaru obrouček, velikosti, volby skla nebo plast a pod.
Já jsem začal s normálními běžnými skly. Když jsem vyzkoušel co znamená antireflexní vrstva, bez ní už jsem další brýle nepořizoval, ať byly jakékoliv. Jde o to, že se vám v brýlích skoro nic neodráží z boku (ze zadu) na vnitřku skel. Nutno ale počítat s tím, že brýle s antireflexní vrstvou se většinou rychleji a snáze zamatlají a musí se tedy častěji čistit - opět doporučuji dle vlastní zkušennosti malou utěrku z mikrovlákna (cena asi 90 Kč). Pak jsem pořídil samozabarvovací dle US patentu, jsou známy jako "Brauny". Jsou to vylehčená skla nikoliv plast velice příjemně zabervené. Samozabarvení je pomalejší než u našich skel, takže, když jedete na slunci a máte brýle ztmavlé a vjedete do tunelu, tak je to pěkně na draka, ale to je tak u všech. Byl jsem s nimi spokojený, ale rozbil jsem je.
Letos začala fy Polaroid dělat své patentované polarizační brýle i dioptrické (dělají se samosebou v licenci u nás). Myslím, že kdo jednou vyzkouší tyhle, jiné už do auta nevezme. Je to plast, speciálně tvrzený proti poškrábání, antireflexní vrstva, polarizační vrstva. Lze si vybrat ze dvou odstínů - jsou totiž trvale lehce zabarvené jako proti sluníčku - do hněda a do černa. Jezdím s nimi i v noci!! a to raději než se skly bezbarvými. Je zbytečné efekt polarizačních skel popisovat, je třeba to vyzkoušet. Cena je skoro 2.000,- za sklo, ale věřte, že se to bohatě vyplatí. K tomu ještě pár drobných rad. Pozor na špatně fungující padělky. Originál polaroidy mají modré visačky! Nelitujte dát peníze na jedny skutečně kvalitní (myslím provedením) obroučky, t.j. cena asi tak 3.000,- Na doma si vcelku noste co libo, ale je blbý, když vám v autě třeba vypadne z obrouček sklo, vyšroubuje se šroubek a pod. Pokud můžete a máte na to, když se jezdí častěji, je velice dobré, nechávat jedny brýle na jízdu, trvale v autě v pouzdru na dosah ruky. Pak se vám nestane, že si je třeba zapomenete doma a jste při jízdě celí nesví.
No a to je v kostce asi vše. Pokud to bylo pro někoho jen mlácení prázdné slámy, tak sorry. Zdravím všechny.
P.S. Jestliže vám airbag pomůže zachránit život, je vám úplně jedno jestli si spálíte tvář od cigarety nebo si vrazíte prst do nosu.
Ad. brýle a airbag
No problem - zažil jsem to a ani se nehnuly 😄
Ad. cigareta a airbag
Nev9m - jsem nekuřák, ale řekl bych, že se nic nestane, vzhledem k rychlosti s jakou airbag vystřelí a splaskne..
Ad barevný brejle...
Mám ty polaroidy - samostmívací a antireflexní a jsou dobrý... akorát ta cena 😒
Jinak na lyže si beru oranžový (vyrýsovávaj muldy 😄, ale do auta? no nevím - asi jde o zvyk...
Možná jsem jen konzerva 😄
PeeKaa
No problem - zažil jsem to a ani se nehnuly 😄
Ad. cigareta a airbag
Nev9m - jsem nekuřák, ale řekl bych, že se nic nestane, vzhledem k rychlosti s jakou airbag vystřelí a splaskne..
Ad barevný brejle...
Mám ty polaroidy - samostmívací a antireflexní a jsou dobrý... akorát ta cena 😒
Jinak na lyže si beru oranžový (vyrýsovávaj muldy 😄, ale do auta? no nevím - asi jde o zvyk...
Možná jsem jen konzerva 😄
PeeKaa
Jo já byl taky s brýlema (slunečníma) v airbagu a nic - jen mne trochu bolel nos asi jako když mně do těch brýlí někdo ťukne. Jinak já u svýho auta airbag odpojil.
Až tak ? Taky jsem to už od několika lidí slyšel že si Airbag odpojej a vyndaj žarovku v přístrojovce aby nesvítila, ale já bych do toho asi nešel. Nemám předsudky a airbag me nazrani pokud budu pripasanej, coz jsem porad. Asi věc náhledu na věc...
No on má airbag omezenou životnost a tak se po 10 letech bojim komplikací
Hmm, Ford dává 15 let. Takže 25 musí vydržet.
No a v neposlední řadě, jak už jsem Ti sděloval, učívám často přední nárazník k roztlačování aut, přesunu nepojízdných vraků, vymezení teritoria na parkovištích atd.
jo tak to jo. Ono to cidlo horizontalniho zrychleni byva obcas precitliveli 😄 Jednou mi nekdo vypravel ze jen spadlo po cumaku do skarpy a mel ho venku 😄 (LeBaron Convertible) Tak volant zalepil a ani to neni poznat. To tedy mluvim u US produkci. Nedavno jsem videl Omegu, nedobrzdila a skoncila v necim kufru. Predek znicej, ale airbag byl OK. Tezko rict. Jsem se dival na schema a jsou tam tusim dve cidla. Jedno pravdepodobne narazove a druhe je cidlo zrychleni pri narazu. Nebo ze bych se pletl ? ze by tam bylo jen jedno... Hmm. No to je jedno.
ace, podla mna su tam 2 cidla, presne tak ako pises, narazove a spomalovacie.
Ono, otazka jestli tam vubec ma narazove co delat. Ono by stacilo jen to spomalovaci cidlo. Čitě teoreticky čím větší náraz tím větší spomalení. Chtělo by někoho kdo opravdu rozumí mechanice a elektronice čelního airbagu
Brýlí jsem měl již vícero, ale pouze jedny jediné byly super po stránce zkreslení obrazu. Možná jsem přecitlivělý, ale pokud brýle zkreslí viděné, odkládám je. Nemám potom jakousi jistotu. Ty super jsem bohužel rozbil 😒 PS: Jedná se o brýle nedioptrické, s dioptrickými (zatím) nemám zkušenost.
Pri dlhych jazdach a zapnutom kureni (klime, vetrani) sa mi vysusuju oci, casto zmurkam a spojivky palia. Preto aj ked vidim dobre, pouzivam okuliare, cez leto slnecne v zime bezfarebne. Kupil som si aj zlte okuliare, ze to vyskusam. Nie je to ono. Slnko strasne oslepuje, zrenicka je roztiahnuta. Da sa to nosit len ked je zamracene a postrada to pre mna na univerzalnosti.
nasrot> 😊) ale to snad zasa nie. myslim, ze vtedy sa ti moze nieco stat, napr sa neodporuca fajcit pri riadeni, lebo potom sa ti ciga oprie o tvar a popali ta. co ja viem, tak mas mat ruky v polohe 13:50 (za desat dve) a ked sa nevenujes riadeniu (vyberas susne 😄 )mas zastavit