Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

9385 komentářů

Zni?eho nic se mi stalo, že p?i p?ímé jízd? (kdy jsou kola rovn?) je st?ední p?í?ka volantu mírn? nak?ivo(šikmo). Pekeln? to roz?iluje. Máte n?jakou radu, nebo je zapot?ebí se obrátit rovnou na servis? Díky.
Do servisu na geometriu.
Poprosil by som o radu, mam octaviu 1.8 20V 92kW, ktorá nechce pri horucom motore nastartovat. Ak je motor studený startuje bez problémov. Je to velmi neprijemne ked napriklad po natankovani nemozem nastartovat a musim pockat asi 10 min kym motor trochu neschladne. V skodovackom servise som bol uz 3x a na nic neprisli.
EGR ventil?
Pokud má najeto více jak 120 tis. km, tak tam jsou nejspíš ješt? p?vodní sví?ky: za?al bych práv? jimi, jelikož podle mých zkušeností škodovácké servisy sice vým?nu sví?ek každých 60 tis. km ú?tují, ale bohužel nekonají...
Mozes napisat blizsie co to je EGR ventil a aka je jeho funkcia?, sviecky skusim vymenit tiez (ak mas typ na neake odskusane napis), inac najazdene mam 110 000 km. Dik za rady
spitfire
To Mitsi: Najezdil jsem prvních cca. 5.000 km, zkontroloval olej a zjistil, že Tvoje katastrofické vize ohledn? spot?eby této tekutiny se nepotvrzují. Oleje je tam dostatek, nep?ipadá mi, že by n?jaký ubyl.

Co se tý?e nafty, na PP je aktuáln? dlouhodobá spot?eba 5,9.
K tem kolum.Mam na leto 17.Doporucit,nebo nedoporucit.Mam 225/45,o vzhledu nebudu psat.Jizdni vlastnosti se zlepsili,alespon pocitove.Nejvetsi rozdil je znat na dalnici a samozdrejme v zatackach.Spotreba mozna malicko vyssi,podle me zanedbatelna,tvrdost (komfort) unosna.Strucne:spodek trpi.Je to dost znat.Sam si servisuju,takze vim,o cem mluvim (silentbloky ramen,stabilizatoru,tlumice,loziska).Kar… se krouti.Slysitelne.Mam uz babicku O1 98´,takze nemohu posoudit s O2,ktera ma nepatrne tuzzi skelet.RS ma mezi zadnima sedackama nevzhledne a neprakticke vzpery.Ale chapu je.Dal bych je znova?Na vytunenou ano (davaj i 18 a myslim i 19).Na klasiku?Asi ne.16 ideal
Loop: O2, ze ma NEPATRNE tuzsi skelet? Nepoustej do eteru bludy... . Tuhost karoserie O2 je na liftback takrka unikatni.
Tak me hned nekamenuj.Tuhost karoserie se u O2 o nekolik procent,ted si nevzpomenu o kolik tuzzi.Pokud touzis po vyctu,neni problem. - v predni partii zvetseni drzaku napravnice,zesileni svaru predniho podelniku,zesileni svaru napravnice.

Zesilenim stredniho sloupku karoserie - novy tvar i material vylisku sloupku,zvysuje odolnost proti bocnimu narazu.

Zesilenim rohu karoserie pridanim vyztuh.

Mozna bylo nespresny oznaceni nepatrne.Pokud jsem se Te tim nejak dotknul Blude,tak se Ti uprimne omlouvam!Tank to ale rozhodne neni i kdyz hodne lidi podle tyhle myslenky jezdi.Dost jsem jich uz na stolici mel,takze nejaky porovnani mam.
Nechci delat nejakou velkou propagandu ani nikoho kamenovat... . Co se tyce procentuelniho navyseni tuhosti karoserie, pak je to mam pocit 40%, ne? Rekl bych, ze jadro tohoto zlepseni neni v pridavani vyztuh, ale spise oproti O1 v pouzivani materialu s daleko vetsi mezi kluzu ( prikladem je onen bocni B sloupek ) a take kvalitou svar - uz i Skodovka vi co je to laser, ikdyz na druhou stranu nektere spoje prave kvuli nakladnosti tohoto svarovani "pouze" lepene epoxidem.
ddddddddddddd ddddddddddddddd
No zrovna vysypaná spojka a turbo podle m? moc nesv?d?í o mínusech PD technologie vst?ikovaní jako takové.

Na to vysypaný turbo by mohlo mít vliv, že uživatel skute?n? bláhov? dodržuje LL interval vým?n oleje. Všichni, co ned?lají marketing, nejspíš potvrdí, že 20.000 km je pro olej rozumnej strop. Zvláš? u naf?áku je to po 30.000 km už spíš bahýnko než olej.
spitfire
No, na celou v?c je možný podívat se ze dvou úhl?. Když to funguje, je to více mén? náhoda, když se cokoli vysere, je to potvrzení konstruk?ních nedostatk?. A nebo to prost? docela v pohod? funguje s výskytem poruch +/- odpovídajícím srovnatelným aut?m?
Vím o "srovnatelných autech", která žádnými takovými neduhy netrpí! Takže asi n?kde bude "systémová chyba"...
spitfire
To Mitsi: Jestli nebude n?jakej neduh spíš ve Tvojí hlav? >😁 .

Když se podíváš na kterýkoli žeb?í?ek spolehlivosti aut, nezdá se mi, že by tam auta, do kterých se montuje TDI, tvo?ily tu nejporuchov?jší ?ást "startovního pole".

Kdybys byl trochu mladší, skoro bych ?ekl, že ti kdysi n?kdo s TDI PD p?ejel kyblí?ek a bábovi?ky a ty se toho nem?žeš n?jak zbavit. Takhle ale nevím... >😁
spitfire
To mitsi: A to tady fakt chceš lidem namluvit, že turbo nebo spojka nem?že odejít jinde, než u TDI ?! :?: :!: A co praskání žárovi?ek, t?ch se to netýká?
M?žeš si být jist, že když si koupíš nap?. n?co od Toyoty s dieselem D4D, nebudeš mít p?inejmenším s motorem nikdy (te? myslím po dobu reálné životnosti "zbytku" vozu) žádný problém. Tím sou?asn? nechci ?íct, že bych si ho koupil t?eba já: jediný diesel, který mi kdy jakž takž vyhovoval, je v sou?asné Hond? Accord).

Pokud by však hlavním kritériem mého rozhodování m?la být práv? bezporuchovost, bezstarostné používání a jistota dojetí vždy a za všech okolností, zrovna tyhle Toyo?ácké motory by byly jednozna?nou ránou jistoty! Naopak u "koncernových" motor? žádnou takovou jistotu nemáš!!!

PS: Zrovna nedávno jsem ?ešil nestartující TDi?ko. Víš v?bec, že to má škrticí klapku? Není mi úpln? jasné, k ?emu, ale se zaseklou to prost? nenato?íš. Údajn? dost b?žná "konstruk?ní" závada...
spitfire
to mitsi: Nemám nic proti toyot? nebo hond?, jistotu ale nemáš nikdy. Na našich silnicí natrefíš ur?it? spíš na nefungující TDI než D4D, ono jich je tak n?jak celkov? trochu víc...

Asi by to cht?lo, aby n?kdo sledoval dlouhodob? vzorek 1.000 srovnatelnech aut od tý který zna?ky a pak to vyhodnotil. Do tý doby jsou to stejn? jenom planý dohady.
modus ponens
to spitfire😒br />
taky test Ti nikto nespravi. A ak, po jeho ukonceni to bude aj tak jedno, pretoze testovane modely budu uz vybehove. Ak vies, co hladas, tak to najdes aj sam. Informacii mas naokolo dost. Testy, statistiky, mozes si prejst servisy a spytat sa samotnych mechanikov na skusenosti, predvadzacie jazdy. Musis len poznat vlastne naroky a kriteria vyberu. Kto chce Octaviu, tak si ju kupi, aj keby mu strkali pod nos matematicky dokaz, ze Honda je lepsia. Vidim okolo seba dost ludi, co takto uvazuju. Nic proti - maju to, co chceli. 😉

Ja som od Skody odisiel. Od Octavie (vtedy este I) ma najviac odradili prave rozhovory s mechanikmi v servise a Superb je malo variabilny.
Pro m? je klí?ovým kritériem to, zda mne auto n?kde na cest? vype?e, ?i je na n?j naopak maximální spolehnutí. S japonskými vozy mám v tomto ohledu jen ty nejlepší zkušenosti: sám jsem nikdy nez?stal viset (na rozdíl nap?. od Mercedesu, Forda, Renaulta atd.) a nikdy nez?stal viset ani nikdo z t?ch, kdož se na mne v p?ípad? technických potíží obracejí. U "kamarád?" s vozy jiné provenience je opak pravdou: to no?ní vstávání, event. snaha jim vyhov?t t?eba zrovna o váno?ních svátcích mi už pomalu za?ínají lézt krkem. T?eba práv? ony koncernové vozy mají neuv??itelný talent se vys... práv? v ten nejnevhodn?jší moment (minulé Vánoce byly pro mne obzvlášt? pou?né)...
spitfire
to Mitsi: No vidíš, já to beru podle stejného klí?e. S minulou oktávkou jsme byl spokojenej, nikdy m? nenechala ve štychu, jezdil jsem s ní denn? do práce i dlouhý štreky na dovolenou a tak, když p?išel ?as, koupil jsem si novou. Zatím poskytuje jen pozitivní zážitky. Nic víc, nic mí?.
Spitfire&Mitsi: Ja mam JP auto, no znami, ktori maju rozne VW sa stale vytahuju, ze ich vozitka su rovnako spolahlive ako moje a ze uz neplati ta "vyssia JP kvalita". Ked som niektorych nahodou zviezol, vystupovali s usmevom, akoby zjedli vesiak, lebo poprvykrat v zivote videli auto ist na 7000 otackach, kym oni podvedome svoje auto setria a nespoznali by obmedzovac, ani keby ho mali pri 4000 (napr. pri 1.6 oktavke..). V tychtom pripadoch nie je nic nezvycajne, ze aj VW koncern vie sluzit spolahlivo, ked majitel koli nocnym moram radsej meni olej 2x castejsie, jazdi v ponozkach, aby nahodou nestlacil priliz plyn, dvere zatvara co najjemnejsie, aby mu nezacal vrzgat interier...
dddddddddddd dddddddddddddddddd
spitfire: jenze bohuzel Tdi a zejmena Pd ma diky setreni vetsi technologicky predpoklady k tomu aby se neco pokazilo...
spitfire
to andree_cz: To je taková prázdná v?ta, šet?í prost? všichni kam až to jde...
Nechci nikomu brát jeho zažité názory, jen p?isp?ji kapkou do diskuse. V sou?asné dob? se hodlám zbavit Oct1 4x4 s 66kW motorem ?iplou na cca 80-85kw. Na tom aut? se po dobu cca 4 let a 160000 km "nevysralo" nic co by nebylo spot?ebním materiálem (váha vzduchu, cyklova? st?ra?e, desky+kotou?e) co jsem si rozbil sám nepo?ítám... V záruce se m?nila olej. vana (rosil se olej), m?nil jsem ty?e ?ízení (jezdím jak dobytek) a klapka od automatické klimy. Dle mého názoru opot?ebení vzniklé denním používáním auta, které v?bec nešet?ím. Moje další auto bude 4x4 combi s PD motorem. To auto se mi opravdu zamlouvá , užitná hodnota obrovská za rozumný peníze a krom? toho není jiná alternativa (kombi 4x4 je podmínkou). Neznám bezproblémové auto pro neustálé používání. I manžel?in YARIS což by m?la být chlouba kvality po 2letech a 10000km vypadá jako by ho montovali Rumuni...St?ra?e jsou z tak tvrdé gumy že nic neset?ou, odpadávají a vrzají plasty (dve?e), T?sn?ní kufru je rozervané od zámku (tam to inžený?i evidentn? nedo?ešily) ZAdní spojler navrhoval uplný "*" jak to m?že n?kdo ud?lat z plechu nechápu... pokud na n?co nacouvá tak je to ihned natrvalo obtisklé (což u auta pro baby je výmysl (cena opravy 5000 a už to má zase..) , ale jinak jezdí bez problém?....
spitfire
Je vid?t, že neumíš rozpoznat kvalitu a žiješ v bludu. Han?t Toyotu a chválit Oktávku, no nevim nevim 😁
novak: Když n?kdo autem nastojí 5tis. km za rok, tak se nem?že divit, že má ztvrdlé st?ra?e, že pomaleji startuje, že má vybitou baterku, že to málo brzdí apod.... Auto musí ro?n? najezdit minimáln? 25tis. km, aby bylo ve slušném stavu.

Jinak co se tý?e spot?ebního zboží - váha vzduchu je sice na ochcávkách spot?ební zboží, ale na normálních autech ?lov?k ani neví, že jí tam má. Obdobn? spojova?ky k ?ízení - i když ?lov?k jezdí jako prase, tak musí prost? vydržet minimáln? po dobu životnosti auta (viz p?edpisy EHK...), protože je to to, co ho drží na silnici. Auto, které má takové závady bych nehodnotil jako spolehlivé ?i bezpe?né (když nezato?íš nebo nep?idáš když pot?ebuješ, tak jseš tuhej...), zvláš?, když se projeví b?hem doby své oficiální životnosti (p?edpisy VW Schade - životnost Oktavie apod. 150tis. km, životnost iFabie 105tis. km...).

No a co se tý?e tvých návrh? ke konstruk?ním vadám Yarise - když holt auto dlouho stojí, tak plasty stárnou a tím pádem nedrží, tvrdnou apod. Pak nevím, co považuješ za zadní spoiler (ten je nad zadním oknem ;o) ), ale pokud je to u Yarisu, tak si rozhodn? zadek neplechový dovolit nemohli, protože má tém?? žádné deforma?ní zóny a ABS plastem, který se na nárazníky používá, moc energie tam, kam chceš nep?eneseš. Jinak jak už tu mnozí psali - francouzský Yaris se od japonského liší i v n?kterých konstruk?ních prvcích. A fabrika taky musí na n??em vyd?lávat - VW na váhách vzduchu, Toyota holt na plecha?in? ;o)
To jsem to dostal...sypu si popel na hlavu. YArisem se musí jezdit jinak se kazí. Octávka jezdit nem?že protože je z motykové oceli. TAk jinak: Tvrdím že YARISEM i Octávkou se jezdí denn? a Bezporuchové auto neexistuje. Blbý co? >😒]
Souhlasím, že bezporuchové auto neexistuje (jsou akorát více a mén? poruchová auta), ale s tvým tvrzením, že Yarisem i Oktávkou se jezdí denn? je to trochu napováženou - Oktávka za 4 roky najezdí 160tis. a Yaris za 2 roky 10tis. km? To je pon?kud zvláštní, pokud opravdu jezdí Yaris denn?... tedy pokud se s ním akorát nevyjede ráno z garáže p?ed barák a ve?er do garáže zajede ;o) Na 13km/den bych koupil manželce kolo a ne auto >😁 A každým autem, ne jen Yarisem, se musí jezdit, jinak zbyte?n? stárne a má pak tendence k v?tší poruchovosti.
nasrot: ty jses naspeedovanej extremista! 😉

P.S: proc by nemohl byt spoiler i pod naraznikem?
Jestliže n?kdo považuje váhu vzduchu, spojova?ky ?ízení atd. za spot?ebák, pak je dost mimo a o skute?né spolehlivosti nemá ani pon?tí!
Ano jsem mimo a považuju investice do spojova?ek po 150000km a váhy vzduchu po 90000km za spot?ebák. Na životnost spojova?ek maji vliv místní cesty (pro? bych jezdil 4x4) a na váze vzduchu se podepsal KN filtr (co si budeme povídat že..). M?jte se... zdraví MIMO?
To novak: "... na váze vzduchu se podepsal KN filtr (co si budeme povídat že..)"

Prosím o bližší vysv?tlení! N?jak mi není jasné, co že m?že KN filtr poškodit na váze vzduchu - tedy za normálních okolností.

PS: KN filtrem jsem úsp?šn? vy?ešil problém sání vodní t?íšt? p?es mokrý filtr p?i ostré jízd? v pr?trži mra?en. Váze vzduchu v mých x-japonských vozech nevadilo nikdy nic, proto se ptám. Zrovna tak jsem nikdy nem?nil spojova?ky ?ízení, a to jsem s jedním z t?ch Japonc? najel 200 tis. km. Pravda, nevím, zda ve "srovnatelných podmínkách" - jezdím pov?tšinou "na doraz", by? ne kolem Mimon?, t?ebaže mám jisté vazby na Mnichovo Hradišt? a Stráž pod Ralskem...
Mitsi: Dost lidí to u KNka p?ežene s naolejováním a váha vzduchu je za chvíli spíš váha oleje...
No a co? Prost?íknu ji ?isti?em na škrticí klapky (v nouzi i ?isti?em na brzdová obložení), nechám odkapat a jede se dál! Jenže práv? v tom je onen rozdíl: tohle když ud?láš s váhou od Bosche, tak se s ní m?žeš rovnou rozlou?it...

PS: M?j dotaz byl pouze narážkou na nekvalitu t?chto "zna?kových Bosch" díl?! Jinak samoz?ejm? vím, o co jde, a všechny p?ítomné ujiš?uji, že "p?eolejování" KN filtru u japonský voz? - na rozdíl od t?ch evropských - nevadí.
dcgsd
Mitsi: sice otazka nebyla pro me ale nepropusti nahodou bavlnene filtry vice necistot pripadne vetsi necistoty nez papirovy filtr? Sveho casu jsem se snazil najit nejaka cisla ale vetsinou jsem skoncil u 99,7% u papirovych filtru a o bavlne nikde nic konkretniho (krom zaslapancu pro ktere je supr a nic vic)
spitfire
No, já bych ?ekl, že když se u auta b?hem 160 tisíc sem tam n?co vym?ní, tak je to normální. Nenormální mi p?ipadá d?lat z toho drama.
Pokud jde o "špin?ní" vnit?ního prostoru / difuzoru váhy, nezaregistroval jsem žádný rozdíl mezi KN, papírem a netkanou textilií ("originál" Japonci totiž v?bec nepoužívají "papíráky"). Ve všech p?ípadech se špiní zhruba stejn?, ale špiní se, tzn. že o?ista nasávaného vzduchu není nikdy úpln? ideální. Ostatn? i to je onen d?vod, pro? ?as od ?asu ?istím i váhu.
našrot: Ty údaje o plánované kilometrické životnosti máš odkud? M?žeš dát odkaz? Nebo aspo?, pro m? zajímavé, údaje pro Peugeot 406, Ford Sierra, VW Golf a Opel Astra a Zafira? 😉
Viados: to jsou interní škodovácké informace, které se m?žou voln? sd?lovat na r?zných p?ednáškách, k diplomkám apod. Jiné bohužel nemám. BTW: kamarádovi v iFabii m?nili komplet motor už po 70tis. km...
No, jo kamaráda. Konkrétní kus je jedna v?c, ale tisíce aut d?laj pr?m?r.

M?j skorop?íbuzný má Felicii s p?vodním motorem 1.3, nato?eno 550.000 km! Pravda, na jezdí na LPG, dlouhý trasy a 1x GO. Jinej ?lov?k, s Opelem Astrou F 1.6i má nato?eno 386 tisíc a motor je v kondici, jen ho trápí, že je už au?o trochu rozvrzaný, kupodivu - na Astru F - není rezavý.

Mám pár známých, co koupili Octávie TDI (66 a 81kW). Pravda, váhy vzduchu zn. Bosch odešly okolo 100 tkm n?kolika z nich, ale jinak se ty auta ani motory nejeví jako u konce životnosti, ani po dvojnásobku km. Tchán má firemní s "proslulým" 1.8 20V (bez turba), jeden z prvních kus?, a první zásadní v?c: je to asi rok a p?l, co po 200 tkm musel vym?nit spojku.

Kolik Fábií z tisíce pot?ebuje po 105 tkm (což je podle tebe projektovaná životnost) novej motor? To by mohli v Boleslavi v?d?t, ne?
Viados: to byl jen takový p?íklad pro zpest?ení ten kamarád?v motor 😄

Obecn? se životnost navrhuje z kombinace ekonomických parametr? (cena za materiál, jak ?asto má zákazník jezdit do servisu, jak ?asto si má koupit nové auto atp.) a statisticky daného využití navrhovaného auta (prost?edí, typ provozu atp.). Z toho t?eba vyjde, že optimální bude životnost tak 150tis. km nebo 5 let. A pokud bude auto využíváno stejn?, jako je v tom statistickém využití, tak tak vydrží. Ovšem pak se p?istoupí k návrhu auta a každé auto má jiné užívací podmínky - malá auta jezdí v?tšinou ve m?st?, luxusní spíš na dlouhé cesty, dodávky malé trat? atp. A podle toho se konstruk?n? jednotlivé díly navrhují na plánovanou životnost 150tis. km. Ale pokud by t?eba n?kdo provozoval luxusní auto v jiných podmínkách, než s jakými po?ítal výrobce, nap?. by jezdil krátké trat? a hlavn? ve m?st? (když už jsem uvedl takový p?íklad výše), tak by mu odešly kola v p?evodovce nebo ložiska nebo synchrony na nižších rychlostních stupních nebo spojka d?ív, než tomu malému, které bylo na takový provoz navrženo. A naopka, pokud n?kdo bude po?ád honit malé auto po dálnici, tak mu odejdou zase ?ásti, které nejsou na ten typ zát?že navrženy. Prost?, životnost je otázkou kompromis? p?edpoklad? výrobce a uživatele.

Jinak co se tý?e t?eba t?ch starých 66kW a 81kW naf?ák? a jejich životnosti, tak u t?ch bych ani ne?ekal, že by m?ly odejít d?ív, protože jsou pom?rn? p?edimenzované - VW d?lá jeden nový motor jednou za 12 let, jinak se jednotlivé motory liší jen drobnými úpravami. A tyhle motory byly v podstat? navrhovány na za?átku hlavního rozmachu diesl? v osobních autech, a tak musely p?ežít velké zm?ny ve výkonech (od SDi?ka s rota?ním ?erpadlem po tém?? 100kW PDé?ko). A liší se pouze v p?íslušenství (?erpadla, hlavy, ventily apod.). Takže ty nejsiln?jší 1,9tky PDé?ka budou mít také podstatn? menší reálnou životnost než 66kW po?átky...

Ješt? vlastn? jedna v?c - taky záleží na tom, co bere ?lov?k jako konec životnosti motoru. Z hlediska konstrukce je to n?jaká významná zm?na v charakteristice (v?tší odpor ložisek; žere to oleje víc, než má; zanesené kanály apod.). Z hlediska uživatele je to v?tšinou dokud se s tím dá normáln? jezdit ;o)
Našrot: Zajímavé, ale n?jak mockrát... Vím, stránka poslední dobou stále ?ast?ji zlobí.

Já bych k onomu posuzování životnosti dodal asi tohle: Je až neuv??itelné, s ?ím vším dokáží lidé jezdit a ješt? s tím být maximáln? spokojeni. Jen v okruhu mých nejbližších p?íbuzných mám dost takových p?íklad?. Nap?. švagr je nadmíru spokojen se svou Škodovkou, která není ani p?íliš stará (cca 5 let), ani p?íliš ojetá (cca 80 tis. km). Z mého pohledu má však jednu drobnou vadu: krom? karoserie na ní už dávno není v po?ádku v?bec nic! Z jeho pohledu je ovšem naprosto OK, jelikož jednoduše "stále jezdí". Proti gustu žádný dišputát, ale práv? tohle mn? prost? nesta?í!
No, taky jsem to cht?l poslat jenom jednou a ne tomu dávat takový d?raz... :😉
spitfire
to TopGun: Ono mít auto, který musíš p?i b?žnym provozu to?it na 7.000 otá?ek, aby se to hnulo z místa, není taky nic moc.
Ono mít auto, který musíš p?i b?žnym provozu to?it na 7.000 otá?ek, aby se to hnulo z místa, není taky nic moc.

7000 otacok je v Autach pre pripad, ze chces mat dvojnasobny vykon oproti napr. oktavke rovnakeho objemu pri rovnakej az mensej priemernej spotrebe.

No aj pri takom zachadzani sa auta dozivaju pol miliona km.

PS.: Moja obhajoba JP aut sa nevztahuje na JP znacky vyrobene mimo Japonska, takze uznavam, ze existuju napr. majitelia Hond, ktori su rozhodnuti v zivote uz nekupit JP auto..
spitfire
Hmm, takže když srovnám tvoje JP vozidlo s oktávkou 1,6, co ses do ní navážel, tak mi vyjde výkon p?es 200 koní z 1.6, spot?eba do 7 litr?, životnost 500 tis. km i když to honíš....a pak ses probudil s rukou v no?níku 😁
Spitfire: nehladaj problemy tam, kde nie su. Porovnaval som to s 55kW oktavkou (nie zeby Honda nevyrabala 1.6 s takmer 200 konmi...). Ale skus tocit hocijaku oktavku bezne po obmedzovac a skus to iste s Hondou. Potom porovnavaj zivotnost.

Lahko sa kritizuje zivotnost Civika v rukach "pretekara" v porovnani s oktavkou v rukach nejakeho sedliaka, alebo mekkej mestskej panicky..
No, ony ty japonský káry skute?n? statisticky spolehliv?jší jsou, ale zase to chce trochu soudnosti, nadpozemský ur?it? nejsou.

Sorry, Mr. Novák, ale st?ra?e se maj m?nit aspo? 1x ro?n?, ?ekl bych, že u japonc? to nebude jiný. A abyste nebyli zklamaný, možná i olej v motoru je ob?as pot?eba m?nit. >😁
Ale ano souhlasím, ale ?ešit to nebudu. Pokud mi v rámci garan?ní prohlídky po roce vym?ní krom? filtr?, oleje i st?ra?e ne?eknu ani popel. Pokud ne .....Sem nasranej (za moju) že jí to špatn? stírá. Ned?lejme z toho v?du, KAŽDÉ auto má svoje mouchy a v p?ípad? YARISE jsem poukázal na minimáln? dva konstruk?ní nedostatky (dráha zámku koliduje s t?sn?ním kufru a "plechový zadní nárazník"). T?sn?ní v kufru vym?ní v rámci záruky a plecha?inu zase zaplatím....
spitfire
to Viados: Myslím, že jsi trefil h?ebí?ek na hlavi?ku....
váha vzduchu, cyklova? st?ra?e, olej. vana, ty?e ?ízení, klapka od automatické klimy - dost vela na to, aby si o aute mohol prehlasit, ze je bezproblemove. A IMHO urcite nie spotrebne veci. Keby sa mne nejake auto takto sralo, tak mi uz nikdy nesmie do domu. A to jazdim v "poruchovych" Renaultoch (momentalne uz v tretom). Je to len o uhle pohladu...
ono to bude asi stylem jízdy, už jsi na n?jakém aut? nato?il tolik km?
Nie, sukromne auta idu prec po cca. 120t. Ale sluzobny Nissan za prvych 220t km potreboval iba olej, benzin, brzdove platnicky a nejake tie gumy.

BTW ako so stylom jazdy suvisi cyklovac alebo klapka klimy?

Ozaj, nebol si to ty, ktory sa tu kedysi po par mesiacoch vlastnenia oktavie stazoval, ze nejako prilis zmekla kasna a este nejake podobne problemy (tusim uvolnene zvary alebo take nieco)? A co zjazdovanie gum? To si bol tiez tusim ty, komu zadne zliezli po 20t km. Preto trosku nechapem, ze si s tym autom spokojny. Ale uznavam, ze proti 4x4combi neexistuje konkurencia okrem Subaru a tam na diesel clovek moze zabudnt.
Yaris 1.0 se už n?kolik let vyrábí ve Francii a je to na n?m dost znát!
spitfire
No, 1.6/55 kw se už n?jakou dobu do Oktávek ned?lá. Jinak ale to byl docela pohodový motor, který není pot?eba nijak vytá?et, protže táhne hezky odspoda a rozsah reáln? využitelných otá?ek je O.K. i bez vytá?ení do stratosféry. Jsou prost? motory, kde dává smysl to?it je až nahoru (nap?. ?ty? a více ventily) a jsou motory, kde to nemá ani moc cenu (dvouventily, diesely). A neznamená to, že je jeden horší a druhej lepší, je to otázka koncepce.
Víte, že stabiliza?ní systém na nových oktávkách funguje (tedy snaží se n?co d?lat) jen do 40km/h? ;o)
spitfire
to našrot: Ty myslíš jako ESP? Jak jsi na to p?išel? Jedna paní povídala?
spitfire: jednoduše jsem si ud?lal na volné ploše test - jedu rovn? cca 70km/h (vše dle tachometru samoz?ejm?), vy?adím, nebrzdím a náhle oto?ím volant o 90° doleva (doprava byla ze? ;o) ). Kontrolka ESP zb?sile bliká, ale nic se ned?je, auto pokra?uje stále tém?? rovn? a rychlost tudíž klesá a po?ád se nic ned?je. Ve chvíli, kdy ru?i?ka tachometru klesla pod 40km/h se ozvalo známé mlácení od brzd a auto se kone?n? prudce sto?ilo. Opakováno pro kontrolu n?kolikrát a p?i r?zných rychlostech (60 a 80). Pak jsem to ješt? zkusil na sn?hu asi 50tkou a to se nestalo nejd?ív op?t nic a když klesla rychlost pod 40, tak jelo auto stejn? po?ád rovn?. No a na tom samém míst? jsem to zkusil s Avensisem, protože jsem cht?l vid?t, jestli se tam opravdu nedá zato?it. Šlo to bez problém? - p?i té ostré zatá?ce jí pomocí VSC vybralo auto v pohod? a rychlost p?i manévru klesla jen o cca 10km/h a zato?il jsem o víc než 25m d?ív než s oktávkou (no, ale je fakt, že velkou zásluhu na tom m?l i neskonale lepší podvozek). A co se tý?e toho sn?hového úseku padesátkou - taky bez jakýchkoliv potíží se dalo zato?it. Jen pro informaci uvádím, že ob? auta m?la pneu o rozm?ru 205/55-16, p?i?emž oktávka m?la výhodu v litých kolech a dle test? ADAC nejlepších pneu Continental TS810 a Avensis nevýhodu v dle test? ADAC jedn?ch z nejhorších pneu Nokian WR - jinak co se tý?e pneu, tak bych ?ekl, že ty Continentaly jsou fakt dobré, dokud nep?ijde sucho nebo sn?hová polob?e?ka, na mokru jsou ?ekl bych naprosto vynikající, až jsem se divil a té oktávce dost na jízdních vlastnostech p?idaly (oproti Michelin PA2...).
spitfire
to našrot: Hmm, to zní zajímav?. Zrovna jsem se s Oktávkou vrátil z Alp, sn?hu a ledu jsem si užil docela dost a zdálo se mi, že to ESP d?lá, co má a kdy má.

Otázka je, jak by dopadl ten Tv?j test, kdyby ho d?lal n?jakej p?íznivec Oktávek. T?eba by u Oktávky zato?il trochu jemn?ji a s tím Avensisem malinko víc škubnul a výsledek mohl být zcela obrácený. Kdo ví...

Btw: Jak jsi p?išel na to, že má Avensis "neskonale lepší podvozek"?
spitfire: no, ono ESP na té Oktávce sice bliká a ?lov?k má p?i b?žné jízd? pocit, že zabírá - taky jsem takový m?l p?edtím na normální silnici, kde jsem jel sice ost?eji, ale tak, abych já i okolí z toho nem?li žádnou újmu ;o) A pak po té zkoušce jsem zjistil, že musím být hodn? vd??ný pneumatikám Continental TS810...

Co se tý?e testu - snažím se to porovnávat co nejvíce objektivn? a kdyby nezato?il ani Avensis, tak bych to sem taky napsal. Ob?ma jsem škubnul stejn?, na stejném míst? za obdobného po?así (stejná teplota a vlhkost a mokrá silnice) a ob?ma jsem volant nato?il o ?tvrtku a mám na to nestranného sv?dka ;o) Jestli chceš, m?žem to n?kdy t?eba porovnat "live". Šlo mi ale hlavn? o to, jestli stabiliza?ní systém u Avensise zabere i v té 70tce nebo taky ne, jako u té Oktávky. Zkus to na n?jaké volné ploše (pokud jsi z Prahy, tak jsem to zkoušel na Strahov?).

A co se tý?e podvozku - to jsem zase zkoušel kdysi na podzim ješt? v porovnání s dalšími 2 auty (Mazda M6, Ford Mondeo) a psal jsem své srovnání do rubriky Avensisu. A tam jsem jaksi zjistil, že v zatá?ce, kterou projede Avensis hladce ve 120ti, Mondeo houpav? ve 120, Mazda 6 bez problém? ve 110, má Oktávka v 90ti dost velké problémy (prost? už jí klouže p?edek). Obecn? - skop?áci nikdy podvozky neum?li, neumí a um?t nebudou a k tomu sp?jí všechna evropská auta, protože evropští šéfové mají rádi hezké obrázky a ne kvalitní výpo?ty ;o)

Jinak osobn? bych rád provedl nestranné porovnání jízdních vlastností všech aut, které dnes jezdí na pneu 205/55-16 ve standardu na stejných pneumatikách, ale bohužel se k tomu žádní noviná?i nemají (argument - kdo zaplatí ty stejné pneumatiky...?).
Howard
to nasrot: Kurnik, asi mam nejakou divnou oktavku, ze mi misto predku sklouzne kdyztak zadek, i kdyz i to vyjimecne - bud jsu prilis mekky nebo to auto jakstaks na silnici drzi. Predek by sklouzl, snad pokud bych pri vyjezdu prilis dupl na plyn, coz by napr. v Avensisu nehrozilo, neb na podobne veci nema sdostatek sily. Na doplneni - jezdim na 17'' (v zime na 16''), na pneu nesetrim a ESP nemam.

Vetu, ze skopcaci nikdy neumeli podvozky bych doplnil - podle tebe skopcaci vlastne ani nevyrabi auta, ze?

Nerikam, ze Avensis je spatne auto, mym pozadavkum ovsem nevyhovuje. A nechapu, proc ho porad vystrkujes o tridu vys nad ostatni?

Jinak mas u me basu sampanskeho, pokud projedes zatacku v Avensisu ve 120, kde ja budu mit problem v 90. Kdykoliv ti jsu k dispozici ;o)
Howar😜 já ho nijak nevyzdvihuju (ale je to jedno z nejmenších zel, které m?že ?lov?k dneska na automobilovém trhu za relativn? rozumné peníze koupit) - jen jsem tu uvedl jednu rejpavou poznámku a že nap?. Avensis se choval jinak. Kdyby tak jela t?eba 407mi?ka tak to napíšu o 407mi?ce (btw: u ní to snad zjistím v nejbližší dob?). A pokud chceš tu zatá?ku, tak nabízím nap?: u P?íbrami - p?esn? okolo sou?adnic [3430400; 5508360]. Ta byla zrovna testovaná. BTW: víš, že se mluví o nové, ne o staré oktávce?
Howard
to nasrot: Hmm, tak to uz jsu uplne vedle - ja mluvil o stare... Ja si myslel (a se mnou myslim i inzenyri ze skodovky ci vw ci audi), ze podvozek u nove oktavky je lepsi nez u stare. Jestli jsi mluvil o nove, znamena to, ze proti stare oktavce si v zatacce netroufas a proti nove ano? Nevim, nerozumim, nemuzu soudit, neb s novou jsem jel jen zkusebni jizdu a to jsem ji spis hladil nez zkousel (holt za deste s "neznamym" autem).

A co se te zatacky v Pribrami tyce - proc ne, i kdyz pokud jsi z Prahy, bylo by jednodussi najit neco tam. Ono zatacka jak zatacka - kazda ma nekde limit. Holt jsi dle meho dost prestrelil (Avensis x "stare" RS, pokud mam byt presny 😉
Howar😜 podvozek na nové je lepší než na staré a je lepší než na p?tkovém Golfu (?iteln?jší, taky díky v?tším p?evis?m). A já o nové mluvil, stejn? jako o novém Avensisu, takže tak. A co se tý?e té zatá?ky u P?íbrami - jelikož tam ?asto jezdím a jsou tam v podstat? všichni deale?i na jednom fleku, tak jsem je zkoušel tam. Navíc v?tšina z nich nechá ?lo?ka jet i dál než jen kolem bloku jako v Praze...
spitfire
to našrot: O.K., m?žem to n?kdy otestovat, Strahov je O.K., akorát zrovna nejsem v Praze. Až sase n?kdy napadne a budu doma, ud?lejme to.

Jinak zrovna jsem jel Avensisem taxíkem a jako n?jakej nadpozemskej zázrak mi to nep?išlo 😄
spitfire: napadat nemusí, lepší a bezpe?n?jší je to na normálním povrchu.. zvláš? v tuto dobu je Strahov ur?it? zase jedno velké kluzišt?, na kterém je jakýkoliv elektronický systém, krom? takového, co vysouvá místo kol brusle úpln? nanic 😄)
spitfire
To našrot: Já jsem myslel, že to má tojota taky >😁

O.K., tak to n?kdy spácháme, až bude výška, tlak, teplota i rosný bod akorát.
Obecn? - skop?áci nikdy podvozky neum?li, neumí a um?t nebudou a k tomu sp?jí všechna evropská auta, protože evropští šéfové mají rádi hezké obrázky a ne kvalitní výpo?ty ;o)

vyjád?ení tohoto typu jsou, obecn? a diplomaticky ?e?eno, ne p?íliš š?astná >😁
RRSS: ano, vyjád?ení toho typu je p?ímo nediplomatické a nevhodné v rubrice skop?áckých aut, nicmén? je to pravda...
Ahoj chlapi, který servis ve Zlín? a okolí doporu?íte na se?ízení geometrie? Díky.
?ao, mate prosím n?kdo zkušenosti s octavkou combi 4x4.Mám možnnost si ji po?idit ale cht?l bych nejprve o tomhle autiku získat co nejvíce informací.Jak je náro?n?jší na údržbu než oby?. combi (mám na mysli tu spojku).Jak se pohybuje spot?eba atd.Je to motor 1,9 TDi 74kW PD r.v.2001.Jste sní spokojeni nebo má n?jaké problémy???

Dík za odpov?di 😄
U 4x4 sem m?ní po 60kkm olej v Haldexu a po 120kkm filtr oleje+olej. Jinak žádný rozdíl. Auto má lepší zadní nápravu (jezdilo se mi lépe než v klasice) ale oproti dvoukolce je leniv?jší (je to poznat). Jinak pohoda, nelituji.
Howard
Nekdo tu psal, ze si koupil novou oktavku v max. vybave a ze by ted uz nektere veci vypustil - myslim, ze jmenoval prave el. ovladani sedacek. Chystem se v lete koupit eleganci v plne palbe a proto by me zajimalo, proc sedaky v elektrice ne plus dalsi "zbytecne" veci.

V soucasnem aute mam skoro vse, co se tehdy dalo (myslim az na ESP, stresni okno, vyhrivane sedaky a senzor steracu) a jsem se vsim spokojeny. Proto bych ted chtel vybavu doplnit na max (i kdyz ESP, navigaci a stresni okno si zase odpustim 😊
spitfire
to howar😜 To jsem psal já. Elektrický sedadla s pam?tí u ?idi?e jsou O.K., když se st?ídáme s manželkou, ?lov?k jenom zmá?kne ?udlík a p?estav?j se sedadla i zrcátka, na druhý stran? mám po?ád takovej n?jakem divnej pocit, jestli to není vlastn? jenom zbyte?ná hra?ka.

Nechci domýšlet, co budu d?lat, až se to posere. Co mi p?íjde jako dobrá v?c je senzor na stíra?e.
Howard
to spitfire: Diky, prave sedaky v elektrice jsou jedna z mala veci, u kterych se nemuzu rozhodnout - v aute jezdim jen a jen ja (snad dvakrat v roce nekdo jiny - pritelkyne ma sve), takze se mi to zda spis jako pritez a dalsi mozna vec k pokazeni. Jinak senzor deste uz mi doporucoval kamos, ze je to super vec (kdyz jsem kupoval sve, ptal jsem se prodejce, jake s tim maji zkusenosti a on, ze zadne, tak jsem se na to vykaslal a do ted me to mrzi).

Jinak doufam, ze jsi s novou oktavkou spokojeny - nebo pozorujes nejake neduhy? Ja uz si udelal zkusebni jizdu (jdu do 2.0 TDI 103 kW - holt velky km prubeh) a bylo to velice fajn svezeni (i kdyz auto neni tak zive jako moje). Ovsem s chipem od Cimbu a 132 kW budu myslim velmi spokojeny. Ted uz jen cekam, kdy prijde novy modelovy rok (udajne nekdy v srpnu 😊

Pro zde ucinkujici zarputile TOYOTAKY: Mrzi me, ze kazim vasi predstavu o oktavkach, ale pri mych 120 tkm jsem zatim menil jen gumy, brzdove desky a olej - zkratka garancky a spotrebak (plus jedno svareni urvane chytky vyfuku a vymena jednotky komfortnich funkci, kdyz se nejaky neznalek udajne chtel do auta dostat pres servisni bod). Jinak se auto ne a ne kazit, at se snazim jak se snazim ;o)
spitfire
to Howar😜 Žádný neduhy nepozoruju, jedin? mi kleklo DO, protože jsem ho m?l v kapse u bundy zrovna když jsem si strašn? nabil hubu na lyžích >😁

Jezdí to parádn?, i když s turbobenzínem je to p?eci jenom v?tší radost. Takový to úžasný zrychlení od 1.800 otá?ek až do omezova?e to p?eci jenom nemá. Na druhý stran? t?eba dálnice na 6 je vyložená radost.

O dost mí? to žere. U turbobenzínu jsem m?l spot?ebu kolem 8,5, tady mi to zatim ukazuje 5,8.

Zrcátko to sklápí.
Howard
to spitfire: No bezva, tos me potesil s tim zrcatkem a s turbobenzinem mame stejny nazor a nejspis i spotrebu ;o)

Mimochodem nevi nekdo, jestli se neda dokoupit na oktavku predni sklo se zabudovanym "dratovym" elektrickym vyhrivanim (jak je u zadniho skla, ovsem "mene viditelneho")? Slysel jsem, ze Ford, Opel a nejspis i par jinych znacek to delaji a v zime je to skvela vec na zamrzle okno.
modus ponens
to Howard😒br />
Moje prve auto bola Felicia. Vymenil som na nej iba alternator a potom uz len bezne veci ako gumene manzety, ziarovku v podsvieteni pristrojovky a pod. Dokonca pri 90tis. km prehliadke nebolo treba menit ani gumy (povodne), ani brzdove oblozenie (mechanik nechcel verit, ze je povodne), ani bateriu. Teraz ma najazdene vyse 140tis. a poruchy nikde (klop-klop-klop). Napriek tomuto si nemyslim, ze Felicie su rovnako spolahlive ako Corolly. 😉 Je to len dosledok prevadzkoveho rezimu, v ktorom bola a je "moja" Felda pouzivana (dlhsie trate s minimalnym poctom studenych startov) + stastie na kus. Kdesi som uz pisal (tusim v rubrike Fabia), ze pri takomto style jazdenia (vela km za relativne kratky cas) je najmensia pravdepodobnost vyskytu poruch.

Nepatrim medzi "zarputilych" priaznivcov nejakej znacky a pri vybere noveho auta som robil dost objektivny prieskum. Zial (pre zarputilych priaznivcov Skody 😉 ), Skoda vypadla uz v prvych kolach a finale bolo cisto japonske.

Ad Avensis: nepovazujem ho za super auto, najlepsie na svete a nedotknutelne. U mna vyhral svojou vyvazenostou a tym, ze sa na nic nehra(l). Ako uz vsak bolo kdesi na tomto fore spomenute, nejako sa to o nom medzicasom rozkriklo a na cestach ich beha coraz viac. A tomu sa zase tak moc netesim. 😢
Howard
to SirAnton: No jo, holt kazdy mame jina kriteria na vyber auta. Mne je napr. uplne jedno, jestli ostatni maji stejne auto jako ja nebo jestli mam auto, ktere nikdo jiny nema (i kdyz tohle jsi prispevkem asi primarne rict nechtel 😊

Japonci sice vyhravaji v Evrope testy spolehlivosti, ovsem to neni vse, co po autu pozaduju (i kdyz to samozrejme potesi 😉 Ja se spolehlivosti skodovky spokojeny jsu (znam dost lidi, kteri jsou taky spokojeni - a taky par s problemy). Co je vsak pro me dulezite, ze mi ji v pripade potreby kdykoliv a skoro kdekoliv spravi, ze se mi o dost vic libi, ze ma motor, jaky napr. u Avensise nenajdes, ze ma liftback krasny kufr, ze je to cesky vyrobek atd. atd. Zkratka tvuj vyber chapu, ale ma volba byla a stale je jasna (a podobne si napr. muj znamy kupuje Renaulty - ono Laguna ma taky neco do sebe, druhy znamy A4ku, do ktere bych ani nahodou nesel, atd.)

Zkratka nevykrikuju, ze skodovka je to nej nej, ovsem mym pozadavkum vysla nejlepe vstric a proto ji mam. Mozna, kdyz s novou oktavkou nebudu az tak spokojeny nebo kdyz konkurence nabidne neco o dost lepsiho za stejnou ci lepsi cenu, zmenim svuj "vkus". Zatim ovsem nemam duvod.
modus ponens
to Howard😒br />
ja nezvyknem chvalit ziadnu znacku, Toyotu nevynimajuc. Kazdy nech sa rozhodne podla svojich kriterii a potom mozme porovnavat. 😉

Tou narastajucou rozsirenostou Avensisov som chcel naznacit, ze asi si ludia coraz viac vedia spocitat, kolko zaplatia a co za to dostanu. V predoslom prispevku som zabudol hned na zaciatku spomenut, ze porovnavat Avensis s Octaviou je ako zrusit v boxe vahove kategorie. 😉 Porovnavat sa da, ale vysledky budu "ustrelene" a nakoniec sa to zvrhne na argument, ze Octavia je lacnejsia, prip. ze je za rovnaku sumu bohatsie vybavitelna. A o tom to cele vobec nie je.

Ja som kedysi uvazoval o RS-ku, ale motor (resp. jeho papierove hodnoty) bol jediny, co ma na nom pozitivne zaujalo. Ale zaujimal by ma Tvoj test s našrotom. Mozno by sa mnohe veci ukazali inak. Ako kdesi pisal dabel, ked s kamosom testoval tachometrovu rychlost svojej Mazdy s Octaviou - Octavia ukazovala pri vyssich rychlostiach o cca 20 km/h viac...
"...Ako kdesi pisal dabel, ked s kamosom testoval tachometrovu rychlost svojej Mazdy s Octaviou - Octavia ukazovala pri vyssich rychlostiach o cca 20 km/h viac..."

- Vezli jsme takhle jednou Oktávku 2.0 na pravidelný servis. První jel služ. ?idi? v Oktávce, já za ním s Carismou. Jelikož on se musel rychle vrátit, jel, co to dalo, resp. co mu hustota provozu dovolovala a bez ohledu na rychl. limity (podotýkám, že to bylo na úseku dlouhém cca 100 km). Když jsme dojeli na místo, tvrdil (a nemám d?vod tomu nev??it), že jel místy až 185 km/h. Já za ním ovšem nikdy nejel více jak 170 km/h a p?esto jsem mu sta?il! A to ten druhý má vždy pozici t?žší, nebo? vždy musí dotahovat ztráty vzniklé nap?. nemožností p?edjet sou?asn? s tím prvním vozidlem.

O ?em to sv?d?í? Tachometr Oktávky d?sn? kecá!

PS: Jen pro po?ádek podotýkám, že ona Carisma (rovn?ž) prom??ovala - v rychlostech okolo 200 km až 14 km/h (m??eno s pomocí GPS), tj. p?i tacho 215 jela jen 201! O kolik tedy musela prom??ovat ona Oktávka...?!
Podle mých zkušeností z více aut je +10% ve vyšších rychlostech zcela b?žných.
matuS
mercedes ukazuje pri gps rychlosti 249km/h na tachomteri 251km/h, a C5 pri 200km/h ma na tachometri 205km/h
modus ponens
to RRSS😒br />
Aby som to upresnil, myslel som to tak, ze Octavia ukazovla o tych 20 km/h viac ako spominana Mazda. 😉
spitfire
No to je jasný. Když Oktávka jela 15 km/h dop?edu, Mazda couvala rychlostí 5 km/h a p?itom se pohybovaly stejn? >😁

?as od ?asu tady n?kdo rozdmýchá tohle téma, za?ne vršit nesmyslný argumenty, až se pak p?íjde na to, že tachometry oktávek (stejn? jako u mnoha jinech zna?ek) ukazujou o asi 8-10 procent víc, než to v reálu jede.
P?ileju oleje do ohn?: Tachometry Oktávek ukazují výrazn? víc, než tachometry ostatních zna?ek, by? se p?evd?podobn? "ješt? vejdou" do normy 10% + 4km/h navrch, tj. nap?. p?i tacho 224 jedou v reálu 200!
Kolík80
Asi neni nic jednodussiho nez projet nekde dolem radaru, ktery zobrazuje rychlost projizdejicich aut(treba v Dejvicich) zjistit si to primo na svym aute. Nekdo tady taky tvrdil, ze PP Octavie ukazuji o 0.5 litru min. nez je skutecnost. Mam vyzkouseno, ze ten muj se vejde do odchylky 0.2l, coz je normalni hodnota i u ostatnich znacek...
spitfire
to Mitsi: Konec konc?, od Tebe se nedalo nic jinýho ?ekat >😁

Ty jsi to m??il? Já jsem pár oktávkama už jezdil, sem tam jsem to m??il na dálnici mezi cedulema km pomocí stopek a nikdy to nebylo ani 10%.

Hodn? jsem taky jezdil s Fordama a ty to maj +/- stejn?, nevidim v tom žádný drama.

Btw dlouho tady nic nepadlo ohledn? všeobecné chybnosti VW gruppe voz?, zejména pak konceptu PD, za?íná už mi to chyb?t. Minulý týden jsem byl v Rakousku. kde t?ch PD?ek jezdí fakt hodn? (Golfy, Passaty, Oktávky, Audiny...) A p?íkopy a krajnice jsou tam plné havarovaných (díky nevhodným jízdím vlastnostem) ?i porouchaných stroj? od koncernu VW zatímco japonské supervozy sviští vesele okolo >😁
Stopky jsou na ho... (p?íliš velká chyba m??ení, resp. nam??íš to, co chceš/pot?ebuješ nam??it)! GPS je mnohem lepší (chyba 0,2😖, ale má to taky jeden "malý" há?ek: musíš um?t udržet ustálenou rychlost alespo? 4 sekundy, což je "technologické" zpožd?ní nutné k dopo?ítání rychlosti p?ístrojem. Ovšem p?i m??ení maximálky auta to nijak nevadí (na lyžích už naopak dost, nebo? 4s je strááášn? dlouhá doba).

Jinak T? mohu ujistit, že Oct.I má chybu tacho opravdu "úžasnou" (ale s GPS jsem to osobn? p?ímo v Oct.I nem??il, vycházím pouze ze srovnání jízdy n?kolika voz? "v kolon?", jejichž ?idi?i se doruzumívají vysíla?kami 433 MHz): jestliže tacho prom??uje všem ostatním +-stejn?, u Oct.I je ta chyba dvojnásobná! U Oct.II opravdu nevím, proto nemohu soudit.

Jinak jsem vloni b?hem sn?žení v úseku cca 30 km na za?átku dálnice A1 (oblast Wiener Waldu) v jednom sobotním ránu napo?ítal hodn? p?es 10 "vysypaných" au?ák? (obvykle zapíchlých v mlází kolem dálnice), z nichž bylo snad 90% BMW a zbytek Mercedes?. Tak nevím...
matuS
lenze to nema nic spolocne s tym ze su to nemecke auta.

vodic auta s klasickym nahonom si jednoducho musi uvedomit ze v kalamitnej situacii MUSI ist pomalsie ako FWD auta, hoci ma najlepsie zimne gumy podporovane el.systemami.

kto si to neuvedomi sa potom na tych ostatnych pozera zo skarpy (prinajlepsom)
spitfire
to Mitsi: navíc to nemá nic spole?nýho s VW, leda že bys fakt byl p?esv?d?enej, že VW m?že za všechno špatný, co se na silnici šustne.
"...navíc to nemá nic spole?nýho s VW, leda že bys fakt byl p?esv?d?enej, že VW m?že za všechno špatný, co se na silnici šustne..."

- Uznávám, trochu jsem odbo?il od tématu. Ale abych se k n?mu vrátil: Víš, jaké je momentáln? nejoblíben?jší provedení koncernového motoru 1,9 TDI PD v Rakousku? P?ece jeho speciální provedení pro Rakousko "nalad?né" na 66 kW (pozor, stále se bavíme o PD!) v úpln? holém Golfu!!!

A o ?em to sv?d?í? Že jsi sice skv?lý pozorovatel, ale o reálných pom?rech na rakouském automobilovém trhu, jejich p?ístupu k aut?m a skute?ném technickém stavu jejich vozového parku máš velmi zkreslenou p?edstavu. N?co snad nazna?ila už moje p?edešlá poznámka o okraji dálnice doslova poseté "vysypanými" BMW...

PS: Nic ve zlém, to není namí?eno proti Tob? osobn?. To je jen vyjád?ení mého názoru po 5 letech tam strávených.
Mitsi, já si myslím, že tyhlety "výkony" nejsou v?c technologická, ale problém výše daní a pojišt?ní v té které zemi. Otázkou je, pro? místo TDI PD, nenabízejí ve stejném výkonu rad?ji klasické TDI s rota?ním ?erpadlem o stejném výkonu - já bych nap?. bral mohem rad?ji ten.
V SRN bych to ješt? p?ed n?kolika lety pochopil: "výkonové nastavení" da?ových hranicí. Ale v Rakousku mi to opravdu jasné není - o daních a výši pojistného totiž rozhoduje mnohem více faktor?. Jestli to není tím, že Rakousko už dávno p?edb?hlo "tradi?ní dieselovské" zem? EU (nap?. Francii) v po?tu nov? registrovaných vozidel s dieselovým motorem... Jinými slovy, auto s v?tším benzínovým motorem (tím mám na mysli od 1,6 výše) je v Rakousku v podstat? neprodejné!

PS: Na rozdíl od Francie je však pr?m?rný ro?ní km prob?h auta v Rakousku mén? jak polovi?ní. Všichni totiž vidí jen výhodn?jší cenu nafty a naf?áky si kupují i pro pouhé popojížd?ní po m?st?!
spitfire
to mitsi: Já znalost rakouských pom?r? ani nep?edstírám. Ob?as tam jedu na dovolenou a TDI?ek od VW jsem tam vid?l hodn?. Nic víc, nic mí?.
spitfire: Abych T? pot?šil - Oktávek, jako máš Ty, tam potkáš jako šafránu!
spitfire
To Mitsi: No to je jasný, rakušák prd ví, co je nejlepší auto >😁
Pr?m?rný Rakušan ví o autech úplný h....! Jediné, co ho zajímá, je, zda to má dieselový motor nebo ne. I proto tam t?ch koncernových voz? jezdí tolik.
modus ponens
ad stopky:

Stopky su naozaj chaby sposob, ako sa presvedcit o presnosti tacha. Jednak presne nevies, kedy ich mas stlacit, dalej nemas istotu o prejdenom useku. Ak chces minimalizovat stratu sposobenu (ne)skorym stlacenim stopiek, musis maximalizovat drahu. Lenze pri dlhej drahe nemozes vsadit na presnost kilometrovnikov (vonkajsi vs. vnutorny pruh pri zakrivenej dialnici a pod.).
spitfire
to mitsi, sir anton: Stopky a dálni?ní km nejsou tak zlý, když jedeš se spolujezdcem a m??íš to n?kolikrát. Když jsem se jednou domluvil s bráchou co má Saaba ješt? z dob p?ed integrací s Opelem a co snad ukazuje docela p?esn?, jeho 110 bylo mejch necelejch 120 (m?l jsem O1), což odpovídalo zhruba tomu, co jsem nam??il podle patník?. Navíc moje techologická výbava u stopek kon?í, co taky m?žete od Octávká?e ?ekat, že jo. >😁

to matus: ony ty maximálky v podání hrdých majitel? nejsou ani tak o chyb? tachometru, je to n?co jako když se potkaj rybá?i, co chytili táááákhle dlouhou rybu.

U Oktávky jsem snad nikdy nezkoušel maxilmálku, u Mondea, pokud si to pamatuji dob?e, byla maximálka 232 a podle tacho zasáhnul omezova? ve 250.
modus ponens
ony ty maximálky v podání hrdých majitel? nejsou ani tak o chyb? tachometru, je to n?co jako když se potkaj rybá?i, co chytili táááákhle dlouhou rybu.

To je jasne, ale zaujimavy fakt je ten, ze medzi tymi rybarmi najdeme akosi vela majtelov Octavii a dost malo majitelov japoncov. O dost viac nez je percentualny pomer na trhu. 😉

A ked pride na (nahodne) porovnanie konkretnych nameranych udajov, zisti sa vselico. Tym vsak nechcem povedat, ze rozdiely v presnosti tacha na Octavke su nejako dramaticke pre premavku ako taku.
"...ony ty maximálky v podání hrdých majitel? nejsou ani tak o chyb? tachometru, je to n?co jako když se potkaj rybá?i, co chytili táááákhle dlouhou rybu..."

- Bohužel to platí i pro majitele japonských voz?: Onehdy mi kolega p?j?il svou Toyotu Carinu II 2.0 na dlouhou cestu, kterou jsem ovšem d?kladn? znal z pravidelných jízd svými vozy Mitsubishi. Jeho tvrzení zn?lo asi takto: jezdím s tím za 8,5 p?i "obvyklých 200" (v?tšina cesty p?es N?mecko); díky ABS to neskute?n? (dob?e) brzdí.

Moje vlastní praktické poznatky: t?ch 200 (podotýkám, že "tacho"...) se mi z toho poda?ilo dostat asi jen 2x p?i sjezdu z opravdu dlouhých táhlých kopc?; nad 170 to bylo spíše "trápení nevi?átek", tak jsem jel pod 170; m?j pr?m?r spot?eby byl p?i tomto tempu 12,5 (samoz?ejm? s n?kolika pokusy nasadit "jeho tempo 200"); m?j test brzd skon?il "obvyklým" zjišt?ním, že po sepnutí ABS to neskute?n? (blb?) brzdí!

Záv?r: On s tím jel jednou 200, takže podle n?j "furt 200"; jinak jel vyložen? "p?i zdi", takže mohl dosáhnout oné spot?eby 8,5; jednou se n??eho lekl, hamtl na brzdy a zjistil, že došlo k aktivaci ABS, ale jelikož se mu to poda?ilo ubrzdit, vyvodil si z toho, že ho zachránilo ABS. Atd. Atd. Prost? b?žná ?idi?ská latina, nic víc...

PS: Hele, SireAntone, jak vkládáš do svých p?ísp?vk? citace? Kdysi mi fungovala na pracovní ploše jakási nabídka pro tuto službu, ale už dávno to tu n?jak nemám.
modus ponens
Chod do "Nastavení" (hore, vedla "Nemáte nové zprávy"). Kdesi dole mas moznosti vzdy povolit znacky, vzdy povolit HTML, vzdy povolit smajliky. Vsetky tri mam nastavene na ano. Neskusal som, ktore z nich obsahuje citace, ale myslim, ze tu kdesi bude problem. Ja to mam od zaciatku takto nastavene a velmi som sa tym zatial nehral...

Este by som dodal, ze mozno sa bude treba odhlasit a prihlasit, aby sa zmeny prejavili...
ad p?esnost tachometru: mám policejn? radarovou zkušenost se starou oktávkou (r. 2000 p?ed faceliftem) 1,9TDi 66kW - na teplické dálnici nam??ili podlí cajti 186km/h, p?i?emž tachometr ukazoval 219 km/h (tedy ru?i?ka t?sn? p?ed 220... A pak kamarád ?íkal, že když dostal faceliftovanou, tak jezdil všude d?ív, a?koliv jezdil po?ád stejn? 200 po dálnici ;o) No a na Prassatu podle GPS p?i 160 tacho ukazovala GPS cca 155 (nevím to p?esn?, vím to jen z vypráv?ní). Pak jsem taky samoz?ejm? již n?kolikrát zkoušel dejvický radar a ten mi u Corolly p?i 80 tacho ukazuje 78 km/h... rychleji to zatím nešlo, stejn? víc jak 99 neukáže 😄) Ale prý je n?kde na Slovensku za Bratislavou podobný radar na dálnici a ten je trojmístný, ovšem kapku z ruky... No, ale slyšel jsem o n?m, že ukazuje snad jen do 210 nebo tak n?jak...
modus ponens
to spitfire😒br />
Když Oktávka jela 15 km/h dop?edu, Mazda couvala rychlostí 5 km/h a p?itom se pohybovaly stejn?

Keby si cital pozornejsie, zaregistroval by si, ze som pisal o vyssich rychlostiach. Alebo mam tomu rozumiet tak, ze pri rychlosti 15 km/h si to uz "hasis"? 😉
Howard
Co me celkem zajima, jestli se na nove oktavce automaticky sklapi prave zrcatko pri couvani jako u superbu nebo nikoliv. Tuto funkci bych velice privital a v servisu jsem si zatim nikdy nevzpomnel se zeptat...
Ono je to vícemén? jedno jak moc to prom??uje: já jsem Otinu rozjel po delším rozjezdu na cca 210 km/h což asi tak n?jak odpovídá reálné maximálce cca 190 km/h.

Výsledek je, že v obci se sta?í vejít do 60 km/h, mimo 100 a na dálnici do cca 150 tacho (u t?ch 150 nevím, jestli m? n?kdy m??ili, to bych lhal) a radary jsou v klídku.

T?ch 60 jezdím i tam, kde vím, že je radar (policie, ne stabilní, ty berou až od 70 - myslím) a nikdy m? nestav?li.

BTW: o to je to v?tší sranda, když je Kryštof a spousta lidí jezdí mých tachometrových 45 >😁

Zkoušel jsem to když jsem jel jednou p?es Louny, tak tam m?li radar, tak jsem tam n?kolikrát jel znova kolem n?j, abych to zm??il 😉 a odpovídá to myslím kolem t?ch +8-10 %, už si to p?esn? nepamatuju.

Dle mého názoru by to mohlo prom??ovat mén?, ale vícemén? je to asi jedno
matuS
jasne ze je to jedno.

problem zacina vtedy ked sa ludia stretnu na diskusii a jeden zacne hovorit ze O1 1.6 mu ide 220, atd atd.
modus ponens
to matuS😒br />
Presne tak. Ved tak nejako sme k tomu aj prisli. Našrot otestoval par aut na jednej zakrute, napisal svoje dojmy/vysledky a bol ohen na streche. 😉
neviem o ?om sa bavíte, lebo ja mám oktavku 1,8T a radar mi vždy ukáže +-1 km/h oproti tachometru a takisto pod?a papierov mam maximalku 219 km/h a tachometer ukazuje 220 km/h, resp. ukazoval, lebo teraz tam mam chip od GX a tachometer ukazuje 235 km/h
Pro?etl jsem si tu p?ízp?vky k tomuto tématu.P?idám trošku do mlýna.Pro mne ta presnost zase není až tak d?ležitá,ale samozd?ejm? jsem se tím taky chvilku zabýval.Myslím,ze ta odchylka není tolik patrná cca do 100km rychlosti.Ale s nar?stající rychlostí se stává ?ím dál v?tší.Myslím,že není nic jednoduššího se prost? domluvit 3-4 kamarádi a vyzkoušet držet v ruzných režimech a t?eba r?zných autech stejnou rychlost.Pro "pana" ?idi?e by to m?la být mali?kost.Na dálnici.Možná by to vypov?d?lo mnohem víc a je to jednoduchá cesta,jak to zjistit.Sám mám "babi?ku" O1 a pokud me zm??ili ?epi?á?i tak byla odchylka max 4km/h.To tedy tuším do 150km rychlosti.P?i v?tší jsem se zatím nenechal chytit.Snad i díky CB.
matuS
ta odchylka podla mojich pozorovani nemusi priamo suvisiet s rychlostou. cital som o tom vo viacerych casopisoch kde merali presnosti tachometrov a moje meranie v mercedese to potvrdilo. pri tach. 67km/h je realnych 63 a pri spominanom maxime je rozdiel len 2km/h
Octavia r,v, 2000 1.9.TDI 81kW

Taky ukazovala po?ád více než skute?n? jela - nap?. p?i deklarovaných 100 jela 92 skute?ných apod. Zjišt?no jak p?i r?zných m??ení obec tak i na VAG com.

Jednoduše jsem sundal kryt budík? a ru?n? posunul p?i vyplém zapalovánía te%d no problém ukazuje p?esn?.
Otázka p?esnosti tachometru je záležitost mnoha faktor?, z nichž k nejd?ležit?jším pat?í jeho konstrukce (d?íve ?ist? mechanická, nyní již p?evážn? elektronická) a "alibismus" výrobce vozu (tachometr nesmí nikdy ukazovat mén?, než je skute?ná rychlost vozu; pom?rn? velká "plusová norma" se n?kterým výrobc?m docela hodí...).
Stejn? je jedno, kolik komu tachometr ukazuje - p?i jízd? se má ?lov?k pln? v?novat ?ízení, tak kdo má tu pozornost odvád?t koukáním na tachometr 😄) BTW: už jste n?kdo tuhle výmluvu na podlé cajty použil?
spitfire
to mitsi: Já bych ?ekl, že moderní auto by mohlo ukazovat docela p?esn? (rychlost, pr?m?rná spot?eba), kdyby do toho nezasahovali borci z marketingového odd?lení, kte?í mají finální slovo, co se vlastn? bude prezentoval uživatel?m výrobku 😞
Moderne auto nemoze ukazovat presne. Dnes uz ma kazde auto v technickom preukaze niekolko alternativnych pneumatik a diskov, takze auta, ktore kupis na 175/70R13 mozes obut napr do 195/50R15 a podobne. Aj oktavky sa obuvaju do 15-17" diskov (alebo aj 18" ?) bez toho, aby sa menila palubovka. Obvod tychto pneumatik sa lisi v percentach a k nim treba pripocitat dalsie percenta koli vyske dezenu pri opotrebuvavani a podobne, takze 5-10% odchylky je celkom pochopitelnych.

Inak uz ma kazde auto digitalne meranie rychlosti kolies, takze rychlost sa da urcit s presnostou na takmer centimetre. Ja si ho tak meriam, no stale si musim nastavit nove konstanty pre vypocet, ked prezujem zo zimnych gum na letne a naopak, hoci maju rovnaky rozmer..
spitfire
to topgun: Nevidim v?bec žádný preoblém v tom, aby to ukazovalo p?esn? s t?ma kolama, se kterýma je to prodaný.
P?esn? tak! Je to jen otázka správného ocejchování.
Ale ved urcite viete, ako sa robi biznis. Napriklad😒br />
Auto sa predava na 15" diskoch, no za priplatok mozes mat 16". Tam bude rozdiel nejkakych par percent v obvode a uz ti tacho ukazuje nespravne. To by sa museli dokalibrovat vsetky auta tesne pred predajom podla pneumatik.

Dalsi prikla😜 Clovek si kupi auto, tacho mu ukazuje presne. Po case zmeni rozmer pneumatik sa rozmer, ktory je pre toto auto tiez povoleny (ma ho v technicaku). Potom sa bude sudit za kazdu pokutu s predajcom, lebo pouziva standardnu vybavu a auto nefunguje tak, ako ma.. Preto si vyrobcovia rezervuju pravo na odchylky (nielen pri pneumatikach a tachometroch).
Super diskuze o ni?em! >😁 Ne, vážn?, každého to p?ece zajímá. Jde o pokuty atd.. V?era jsem p?em??il na D1 služební Fabku stopkama. 3 pokusy. Tacho 140km/h odpovídalo reálným 133km/h. P?íští týden to p?em??ím GPS. Chyba je samoz?ejm? závislá na rychlosti a m??ení v ?asopisech to mnohdy p?kn? ukazují. Relativní chyba (v 😖 má v?tšinou n?jaký pr?b?h. N?kdy s rychlostí roste, jindy klesá, n?kdy má dokonce t?eba n?jaké minimum....

Topgun: Inak uz ma kazde auto digitalne meranie rychlosti kolies...

Netuším, o co by m?lo jít?
RRSS: To digitalne meranie rychlosti znamena, ze do palubovky uz nevedie bowden, ale drotik, po ktorom idu do dachometra digitalne impulzy. Tie impulzy su dost presne na to, aby si s pouzitim presnej casomiery mohol s vysokou presnostou vypocitat rychlost (s odchylkou tisiciny percenta). No kedze nema zmysel presne urcenie rychlosti (napr. koli roznym rozmerom pneu), pouzivaju sa analogove tachometre, ktore maju este aj tu plusovu odchylku.
TopGun: Promi?, ale tohle je úplný nesmysl!

1/ Nejde o žádné "digitální m??ení", ale prostý ?íta? impulz? ze sníma?e v p?evodovce, který se m?že, ale nemusí p?enášet až do "budíku" v digitální/spojité podob?, a to bu? prost?ednictvím ?J, nebo zcela nezávisle mimo ni. Pokud jde signál p?es ?J, nem?lo by být nic snadn?jšího, než zkalibrovat rychlom?r s p?ihlédnutím k rozm?ru použitých pneu.

2/ Z hlediska chyby m??ení je úpln? jedno, zda bude koncovým zobrazovacím prvkem digitální displej ?i analogový p?ístoj, jelikož ta výsledná chyba bude primárn? daná konstrukcí a provedením celého za?ízení, nikoli pouze "koncového budíku". Krom? toho každý digitální tachometr (s displejem) je konstruován tak, že ukazuje "diskrétn?" v p?edem stanovených ?asových intervalech, nikoli p?i každé sebemenší zm?n? rychlosti, nebo? pak by ?idi? nebyl schopen v?bec nic (krom? stovek a desítek km/h) z n?ho ode?íst!

3/ Plusová odchylka je tam proto, že to stanoví p?edpisy EHK OSN, nikoli proto, že by to nešlo "odm??it p?esn?ji".

PS: Celá debata pak byla o tom, že n?kte?í výrobci (Škoda) využívají této velmi m?kké normy (+10% + 4 km/h) v maximální možné mí?e k "vylepšení dojmu" z parametr? svého vozu, zatímco jiným to prost? stavovská ?est nedovolí. A to není o alternativních rozm?rech pneu v techni?áku!
Mitsi: Asi si mal zly den, tak to vysvetlim. Digitalne meranie znamena "meranie diskretne sa meniacej veliciny". Ano, je to iba obycajny citac impulzov, generovanych nejakymi magnetmi otacajucimi sa na nejakej osi. Ale dolezita je presnost toho merania, ktora dokaze merat rychlost otacania sa kolies tisickrat presnejsie, nez sa to zvykne zobrazovat.

Druha strana problemu je, ze aj tak si auto nevie zmerat SKUTOCNU rychlost, pretoze ta je velmi zavisla na pouzitom rozmere pneu a napriklad aj na hlbke dezenu a mozno aj na teplote a nahusteni pneumatik (takze skalibrovat to clovek tak lahko nedokaze). Preto sa vecsinou pouzivaju rucickove tachometre, aby vodic nepovazoval zobrazenu hodnotu za 100% presnu (ako by ho to zvadzalo pri digitalne zobrazujucom tachometri).

To, ze budiky ukazuju o 5-20kmh viac pri maximalke pripisujem skor rezerve vzhladom na spomenute vplyvy, nez na umyselne prilepsovanie dojmu z auta..

Preco asi existuju tie predpisy EHK OSN ? Aby ludia chodili o 10kmh menej, nez je predpisana rychlost ?

Ak sa ti zda, ze skodovky vyuzivaju tu rezervu na maxmimum, moze to byt kludne preto, ze koncern vyraba ten isty tachometer pre 10 roznych druhov aut a kalibrovat ich presnejsie by stalo nejake peniaze navyse..
To TopGun: Mohu T? ujistit, že v p?ípad? "b?žných" za?ízení, o nichž se tu bavíme (tj. elektronický rychlom?r, v Tvé terminologii "digitální", což ostatn? není nic jiného než elektronický otá?kom?r) je správná kalibrace opravdu výhradn? v?cí odpovídajícího nastavení parametr? prost?ednictvím ?J (tedy samoz?ejm? za situace, kdy je ?ídící signál veden p?es ?J, což je dnes nejb?žn?jší ?ešení - už kv?li nap?. tempomatu atd.), nikoli "výroby" onoho za?ízení pro n?kolik typ? vozu.

Krom? toho i v é?e "klasických rychlom?r?" (bowden pohán?ný od kole?ka v p?evodovce) bylo docela b?žné, že s p?ihlédnutím nap?. k použitým rozm?r?m pneu se použilo jiného p?evodového pom?ru pro náhon onoho bowdenu. Sou?asn? bylo možné do ur?ité míry m?nit i kalibraci samotného ukazatele rychlosti, to však byla spíše záležitost pro d?lníky ve výrob? onoho m??áku. I tak se dalo dosáhnou skute?n? (i na dnešní dobu) p?ekvapivé p?esnosti m??ení - tedy pokud výrobce cht?l. A v tom to práv? v?zí!

A pro? takový p?edpis EHK? Protože policie v?tšiny vysp?lých zemí už n?jaký ten pátek (minimáln? od doby rozší?ení laserových radar?) prost? neuznává žádnou "vatu" a pokutu zaplatíš klidn? i za p?ekro?ení povolené rychlosti 50 nap?. o pouhé 2 km/h! Jelikož však málokterý ?idi? je schopen udržet p?esn? 50, "vata" je na stran? rychlom?ru jeho vozu, a m?la by být nejv?tší práv? o oblasti "spodních" limit?, tj. 30, 50 event. 60, 80 event. 90 ?i 100 km/h. Není však žádný d?vod pro to, aby Ti rychlom?r ukazoval 224 km/h když ve skute?nosti jedeš "pouhých 200", což je stále ješt? "v norm?"...
Mitsi: O akej kalibracii hovoris ? Ako sa daju kalibrovat impulzy, ktore prichadzaju napr. kazdych 10ms ? Niekde v prevodovke sa otaca os, na ktorej je magnet (ako na bicykli) a pri kazdej obratke vysle impulz po drote do RJ. Tam sa ten signal upravi na TTL (cize 0-5V) a posiela do tachometra. Teda z principu ten tachometer dostava impulzy, ktorych frekvencia je priamo zavisla na otacani sa kolies. Ked si kolesa vymenim za rozmer, ktory ma napr. o 3% vecsi obvod, zislo by sa, aby RJ tieto impulzy o 3% zrychlila, ale to je nad jej sily. Asi by si nam mal ozrejmit, ake parametre ma RJ na kalibraciu impulzov, ktore prichadzaju do tachometra ?

Ak by aj niekto prisiel s autom, ktoreho RJ sa da nakalibrovat podla obvodu kolesa, vies si predstavit, kolko vodicov by s tym malo problemy a nastavilo by to uplne zle ?
Prost? zm?níš parametry D/A p?evodníku. N?kde se to d?lá pooto?ením trimu, jinde (ve vysp?lejších systémech) softwarov?.

PS: Signál od sníma?e samoz?ejm? z?stává stále stejný, jde jen o jeho "jiné" zpracování.
Tak, a po?et Re: v p?edm?tu dosáhl kritické hodnoty >😁 Jinak k tématu: já si myslím, a je to m?j znalostmi nepodložený názor, že minimáln? u nov?jších voz? bude signál pro výpo?et rychlosti (ty impulzy, nebo data z n?jakého jejich ?íta?e) v ?J zpracován a ?J ví (nebo ?ekn?me p?edpokládá), kolik auto jede. Nebude to prosté "p?eposílání" do tachometru. ?J dnes pot?ebuje rychlost k ?ad? výpo?t? od zamknutí dve?í p?i p?ekro?ení ur?ité rychlosti až po systémy jízdní stability atd...
RRSS: Samoz?ejm?, pravdu díš!
RRSS&Mitsi: RJ dostava impulzy, ktore jej hovoria, akou rychlostou auto ide, no nedokaze tieto impulzy upravit tak, aby tachometer zobrazoval viac, ci menej (cize kalibrovat ho).
TopGun: Impulsy se nekalibrují - kalibruje se jejich p?epo?et na rychlost podle použitých kol a pneu.

obecn?: tak jsem m?l v?era možnost zjistit p?esnost tachometru u toho Avensise a je to horší, než u té mechanické Corolly - p?i 70km/h tacho ukazuje radar p?i jízd? v levém pruhu 64km/h... Na druhou stranu m? to pot?šilo, protože mi asi nep?ijde ?tvrte?ní foto ze strahovského tunelu 😄)

Howar😜 jestli sis nevšiml, tak jsme se se Spitfirem dohodli na praktickém porovnání O2 s Av2 (kdybych napsal A2, tak to vypadá jak Audi.. to jen pro rejpaly, pro? je to delší ;o) ), ale až nebude sníh nebo led na Strahov?.
TopGun: Samoz?ejm?, že se "nekalibrují imlupsy z jejich zdroje", ale "jejich zpracování", a netýká se to pouze rychlom?ru, ale dnes prakticky všeho, co v aut? ?lov?ku n?co ukazuje. Nap?. mn? po p?ehrání SW v ?J (d?lali to celkem 5x, nikoli kv?li nep?esnosti tachometru) pokaždé jinak ukazoval PP, rychlom?r, denní po?íta? km i otá?kom?r! U toho otá?kom?ru mám odchylku dokonce -200 ot./min. v celém rozsahu (oproti údaji firemního testeru), což už mi v?bec není jasné... P?itom prap?vodn? to ukazovalo vícemén? p?esn? - domníval jsem se, že po p?ehrání SW klesl volnob?h, jenže on je stejný, to jen otá?kom?r ukazuje mén?.
Už Ti rozumím, digitálním m??ením rychlosti si myslel, že tam není lanko od p?evodovky k mechanickému tachu, ale sníma? otá?ek...a po?íta?... Pokud to zpracující elektronika dovoluje, šlo by tam programov? chybu kompenzovat, ovšem neslyšel jsem o tom, že by to bylo uživatelsky dostupné.
RRSS: když si nap?. ve škodovce zapojíš VAG na notebook, tak ti ukazuje skute?nou rychlost a rychlost, kterou vidí ?idi? na tachometru.
Co je to VAG? Jak m?že to auto v?d?t, kolik "skute?n?" jede? Spíše je to p?edpokládaná rychlost a k ní ješt? n?co navíc p?ihodí, ne? Ale v každém p?ípad? je asi blíže reálu.
našrot má pravdu, ale jde to u koncernových aut zkouknout i jednodušeji, pokud má auto climatronica. Climatronic dokáže zobrazovat "správný" údaj o rychlosti (samozžejm? v rámci tolerancí, gum atd...), ale do p?ístrojovky je tenhle signál zám?rn? zkreslen a tachometr ukazuje víc. U Passata mi to d?lá p?i 140 na tacho 134 zm??ených. M??ení Vagcomem je pohodln?jší a umí toho mnohem víc, ale ne každej ho má...
K tej presnosti: Megane na tempomat 120 vs. VW Sharan na tempomat 120. Megane je asi o 2-3km/h rychlejsi. Je toto odchylka, koli kotrej by sa opaltilo pisat tolko prispevkov 😉 ?
To luf: Ne, stále ?ešíme odchylku v ?ádu desítek km/h v rychlostech kolem 200 km/h, což už význam snad má - abychom se o tom tady pobavili!

PS: To jen aby n?kte?í majitelé Oct.01 stále netvrdili, že jim jejich nap?. 1,6 jezdí v pohod? hódn? p?es 200. Tedy tvrdit to klidn? mohou, jelikož jim to ukazuje tachometr, skute?nost je však zcela jiná...
100 konova Oktavka 200km/h v pohode? Asi tolko vytiahne po dlhom prehovarani, ale v pohode to iste nie je. Clio s 98 konmi ide v pohode po tachometrovych 195, Megane 115 koni konci pri ~180. Obe auta sice 200 idu, ale v zivote by som netrvdil, ze to je v pohode. Skuste sa previezt v niecom, co ma 3 litre a 200 koni, potom uvidite co to znamena jazdit v pohode 200km/h.

Ale to je asi OT...
matuS
pre kazdeho je slovo pohoda nieco ine.

ja mam 210k auto a 200km/h tam tiez nepovazujem za pohodu (0-200km/h odhadujem na 30sekund). za pohodu povazujem jazdu v 200km/h na motorke, lebo tej to trva necelych 11s z nuly.
Howard
No to se nam ta diskuse zase zvrtla (presnost tacha se tu resila uz x krat). A pro ty, co tvrdi, jak siiiilene promeruji oktavky - kdyz mne namerili zeleni muzici 225, mel jsem na tachu neco mezi 230-40, coz je dle meho v poradku. Moji tacho maximalku radeji ani nepisu ;o)

Spis by me opravdu potesilo realne srovnani s nasrotovym Avensisem. Jeho definice, ze v zatacce, kterou projel Avensis hladce 120 mela oktavka v 90 problemy, vzbuzuje u me vic nez usmev. Pokud bych jeste pribral zkreslujici tacho oktavky (ktera dle vasi "japonske" definice jela v 90 de facto jen 70), divim se, ze tu zatacku ridic oktavky radeji neprocouval 😊

Zkratka a dobre, chces Nasrote svoje vyplody i obhajit v realu nebo radeji zustanes u teorie?
spitfire
to howar😜 No, taky by se ?lov?k mohl podívat na dynamické vlastnosti t?eba 2.0 D4D vs. 2.0 TDI PD, když už jsme u toho pom??ování 😁
Aneb "dlouhým škádlením k po?ádnému orgasmu"!
Howard
2.0 PD budu mit v lete a pak klidne muzem nejake to srovnani udelat ;o)
Howard
Jeste se mi libila (mimo par jinych ostrych frazi) definice SiraAntona

Tou narastajucou rozsirenostou Avensisov som chcel naznacit, ze asi si ludia coraz viac vedia spocitat, kolko zaplatia a co za to dostanu.

To je vazne bezva, protoze pak si ani neumim predstavit, jak skvela oktavka vlastne je (neb vic uz jich na ceskych silnicich snad ani nemuze byt).

Zkratka kazde auto ma sve. Ovsem zda se mi, ze nekterym zdejsim majtelum japoncu prejela v mladi skodovka babovicku a oni ji to maji dodnes za zle. Uvaha neni puvodni, uz to tu jednou nekdo psal, ale citil jsem potrebu (ba primo nutnost) ji zopakovat.
modus ponens
to Howard😒br />
nemal som v umysle pouzivat ostre frazy, takze si si asi nieco nespravne vysvetlil.

Co mi na Octavii vadi(lo) (O2 som netestoval), bola neustala snaha zaradit ju do ST, pricom tam vobec nepatri. Od toho sa (zrejme) odvijala cena, co uz zakaznika, ktory si robi prieskum trhu, asi odradi (moj pripad).

jak skvela oktavka vlastne je (neb vic uz jich na ceskych silnicich snad ani nemuze byt).

Na toto mam svoj nazor. Odhliadnem od dost velkeho poctu firemnych Octavii/Fabii, ktorych vyber pri kupe nema vela spolocneho s pomerom cena:vykon. Velka vacsina majitelov Octavii a Fabii si auto vybera stylom "skodovka je najlacnejsia, tak idem rovno tam a kupim. A kedze je to skodovka, opravia mi ju v kazdej dedine za par supov. No nekup to..." 😉 Parkrat som sa s tym totiz osobne stretol a zasol som nad tym, ako si ludia "vazia" svoje prachy. Takze tolko k poctu Octavii na CZ/SK cestach.

No a k mojmu povodnemu tvrdeniu, ktore Ta tak "posteklilo" 😊: pisal som o "narastajucej rozsirenosti", cize o vzostupnosti krivky, nie o absolutnej hodnote. A pritom Avensis u nas nezlacnel ani po zruseni colnej prirazky, ako napr. ine japonske znacky.

Este by som sa spytal majitelov Octavii. Kolki z vas si trufnu porovnavat Octaviu s Passatom? Nic take som tu totiz nevidel. A pritom Avensis skoncil vo viacerych (aj nemeckych) testoch vzdy pred Passatom, ktory btw. "prehral" aj test s M6.
matuS
To je pekne co si napisal ale nemozes porovnavat konstrucne zastaraly passat (ktory sa uz vlastne ani nevyraba) s novymi autami ako avensis a m6.

uvidime ako obstoja s novym passatom
modus ponens
matuS😒br />
No, M6 sa testovala s Passatom v case, ked sa este vyrabal. Okrem toho, VW o Passate tvrdi, ze je to model v neustalom (konstrukcnom) vyvoji - v ramci faceliftu ako takeho. Ale to je len na okraj. Pointa bola v tom, ze Octaviu tu nikto s Passatom neporovnava(l) a ked este pises, ze Passat je (v porovnani s M6, Avensisom) konstrukcne zastaraly, tak tym skor. 😉

Aj ked to nebolo o Passate, mas pravdu, uvidime, s cim pride novy model.
spitfire
to SirAnton: A pro? by se nedala O2 porovnat s Passatem? Každý z t?ch aut má svoje pro i proti. Když jsem si po?izoval svoji stávající Oktávku, porovnal jsem ji mj. i s Passatem a vyšla mi Oktávka. D?vody? Karosérie liftback, hez?í interiér i exteriár, lepší podvozek, za stejný peníze líp vybavený auto, v?tší kufr, domácí zna?ka, kratší dodací lh?ta. Pro Passat mluvil snad jen v?tší interiér.
matuS
O2 a passat sa neda zrovnavat presne kvoli tomu co som napisal v minulom prispevku. je tam rozdiel asi 7 rokov vo vyvoji.

ono, samozrejme ze ako uzivatel tebe moze byt jedno ci je auto na zaciatku alebo konci vyvoja a proste si vyberas co je na trhu. takze tam sa to da porovnavat. ale myslim ze vseobecna rovina je niekde inde
spitfire
to matus: Nevim, jakou rovinu máš na mysli, já bych to vid?l tak, že srovnávat se má to, co je v danym moment? k dispozici na trhu, ostatní je jenom teoretizování na *.
matuS
vlastne auto som si este nikdy nekupoval, ale predpokladam ze postup je troska iny ako kupa obleku, t.j. urcite by som pozeral aj na to co v najblizsej dobe pride na trh a preco je ten model taky aky je a ci sa neoplati 3 mesiace pockat.
To Tesna: A víš, pro? tomu tak je? Protože ?eši (i Špan?lé atd.) když si p?e?tou, že se tam dá lít i oby?ejný benzín o.?. 95, tak ho tam prost? lít budou, t?ebaže tam v zásad? pat?í výhradn? bezsirnatá 98-i?ka. Ale kdo by za ní platil korunky navíc, že ano...?!

Pokud by totiž výrobce napsal, že se smí jezdit pouze na bezsirnatou 98-i?ku, tak by FSI u nás NIKDO nekoupil!!! Krom? toho se mi dodnes napoda?ilo s ur?itostí zjistit, jak je to vlastn? s obsahem síry u benzín? na ?eském trhu.
A ješt? drobná poznámka: To, že systém p?ímého vst?ikování benzínu v kombinaci se spalováním chudé sm?si v Evrop? kv?li vysoce sirnatým benzín?m nefunguje, zjistili už dávno u Mitsubishi. Asi proto od MMC VW koupil ?adu licencí na p?ímý vst?ik...
Mitsi: jediný benzín, který je bez síry se d?lá z ropy z Jižní Ameriky a ten se k nám, jak je známo, v?bec nedostane do normální distribuce. P?esné obsahy síry cca p?ed 5ti lety v Evrop? jsem kdysi m?l v n?jaké tabulce, ale bohužel už netuším kde 😲(
spitfire
to tesna: to to tady zase n?kdo rozsvítil. Za a) to tady Mitsi popisoval už n?kdy p?ed vánocema, za b) asi v?tšina lidí ten test ?etla d?ív než ty, za c) si nejsem tak jistej, že je to špatn? a za d) to ur?it? není o d?lání blbc? z lidí (ostatn?, kdo byl blbej p?ed uvedením Octavie FSI na trh, z?stane blbej i potom a naopak) jako spíš o rozumném respektování toho, co lidi v ?echách ob?as lejou místo benzínu do aut.

Kdyby n?kdo napsal n?co typu "jel jsem s Oktávií 2.0 FSI a líbil👋nelíbilo se mi to z d?vod? x, y, z...", tak by to patrn? m?lo v?tší hodnotu, než cutandpaste p?ísp?vky.
spitfire
to mutus: Já myslim, že koup? auta a koup? obleku se až tak neliší, oblek zpravidla stojí jenom trochu mí? pen?z. Vyrazím na nákup, kouknu, co by bylo k mání +/- za peníze, který za to chci utratit a když mne n?co osloví, jdu do toho.
matuS
sputfire- tak teraz neviem ci kupujes drahe obleky alebo lacne auta 😊
spitfire
to matus: no dy? píšu, že oblek stojí mí? 😁
Howard
Nechcete se radeji zase bavit o tom, co bych pod danym tematem ocekaval? Kdo chce "onanovat" nad japonci, necht tak klidne cini, ale prosim ve "svem" tematu (ne ze bych neuznaval srovnani ruznych aut, ale "japonsti" prispevatele to uz prehaneji).

A abych hned prispel svoji troskou do mlyna - prave dnes jsem mel druhou omezujici zavadu na aute - odesla mi zase vysokonapetova civka (prvni mi vymenili zdarma v prosinci jako kulanci v mem servisu). A svete div se, i druhou mi vymenili (tentokrat v Brne) taky zadarmo, i kdyz nejdriv se jim nechtelo (auto ma uz tri a pul roku), jenom si okopirovali technicak, by dokazali pravidelne servisovani. Fajn jednani - prave za chvilku jedu znovu do servisu a chci si nechat (zase zadarmo) vymenit i zbyle dve civky (presneji objednat a pak nechat vymenit, skladem nejsou), bych mel uz pokoj - udajne u 1,8 T nebyly tak kvalitni a tak se mi pristup fabriky celkem libi (kdo teda budete mit spatnou civku, neplatte ;o)
Howarde jsi sefik, ale neodrazuj prosim "japonske onanisty" od psani velmi zajimavych prispevku, ktere si po nocich s oblibou ctu 😄
Nechci tady polemizovat, diskuzi na toto téma jsem p?ed ?asem samoz?ejm? zaregistroval. Jen mi p?iznání Š Auto p?ipadlo trošku tristní. Pakliže se ve v?tšin? model? VW používá FSI s homogenní sm?sí p?i stejném výkonu a spot?eb? paliva jako p?i sm?si vrstvené, tak mi nejen uniká smysl písmen FS, ale význam této "progresívní" technologie, když práv? chudá sm?s a snížení spot?eby paliva bývá vydávána za hlavní pozitivum. Kam zmizí úspora paliva p?i použití chudé sm?si, to nechápu ani jako netechnik a laik. Že by soudruzi ze SRN ud?lali n?kde chybu nebo nám jenom normáln? lžou?

Bohužel, zkušenosti s 2.0 FSI nemohu nabídnout, pouze zkušenost kolegy s 1.6 FSI, do které p?esedlal z O1 1.6 74kW. Za tu dobu má s O2 najeto min. 12 tkm. Od za?átku je zklamán dynamikou a tvrdí, že stará, i p?es deficit 15 koní byla živ?jší a na plyn reagovala podstatn? lépe. Navíc nové FSI je podstatn? citliv?jší na styl jízdy a spot?ebu má dlouhodob? nad pr?m?rem O1 (6,6l dle tech. údaj? ani náhodou). Spokojen je s tuhostí karoserie a podvozkem.
P?íklad z praxe u Mitsubishi Carisma 1,8 GDI: s využitím všech výhod p?ímého vst?iku a spalování chudé sm?si pr?m?rná spot?eba n?co mezi mén? než 6 až po tém?? 15 l/100km, p?i?emž i ve m?st? se dalo p?i opatrné jízd? a obsazení pouze ?idi?em dostat pod 7,5! Po "úprav?" (tj. jízda na stoechiometrický pom?r a bez recirkulace výfukových plyn? spot?eba 8 - 11, ve m?st? pak 9,5.

Záv?r: V prvním p?ípad? je obrovský rozdíl pr?m?rné spot?eby ve vztahu ke stylu jízdy, navíc je motor dost tupý a neochotn? reaguje na požadované zm?ny režimu jízdy; ve druhém p?ípad? je rozp?tí mezi min. a max. pr?m?rnou spot?ebou o dost menší a motor reaguje adekvátn?. Jinými slovy: Pokud pojedeš s p?ímým vst?ikem a chudou sm?sí vyložen? "p?i zdi", možná dosáhneš rekordn? nízké spot?eby paliva, pokud s tím pojedeš "normáln?", spot?eba bude "normální", a pokud tomu budeš šlapat na krk, dosáhneš spot?eby o dost vyšší než u "b?žného nep?ímého" MPI se zhruba stejnou dynamikou. Dynamiku i spot?ebu výrazn? vylepšíš, pokud p?i sportovním stylu jízdu zcela zrušíš spalování chudé sm?si (vždy i za všech okolností). Proto mi podle Tvého lí?ení p?ipadá, že Tv?j kolega s 1,6FSI je (kupodivu) ten první p?ípad, tj. že mu to jede na "vrstvenou" (v terminologii VW, jinak prost? "chudou") sm?s.
Nevíte n?kdo, jak opravit díru ve vrchním díle palubní desky? Jedná se o tu šedivou palubku co byla ve výrob? nejd?ív ze všech. Trošku jsem protrhl koženku....

Díkes T.
Ahojky, mam s Oct. TDI66 nalitano necelych 200Kkm a posledni dobou mam pocit, ze ztraci vykon. Resp. nad 160km/h uz temer vubec nezrychluje a staci aby prislo stoupani a rychlost klesne na 130 a vic nic. Ale nechova se tak vzdy, obcas se vykon castecne vrati (traba po ujeti 500km). Jeste jsem si vzpomnel, ze pred cca. 5 kkm se v rychlostech kolem 170-180 (noha na podlaze) periodicky v cca. 2 se***vych razech vykon ztracel a zase "objevil" . Netusite cim to muze byt zpusobeno .Dikes predem. (pro rejpaly jezdim prevazne po nemeckych dalnicich)
jedna z moznosti je vaha mnozstvi nasavaneho vzduchu nebo tak nejak se to jmenuje. Da se to sehnat kolem 3 000,- Zkus zadat dotaz v diskusnim foru na www.autohifi.cz
také to m?že být eletropneumatický ventil spínající klapku v turbu. Cena cca 1000.-
Navstivte forum [odkaz]

a podelte se o sve problemy. 😁
Premyslim o vymene Otiny za naftu, neco z koncernu VW, hlavne kvuli spotrebe, takze by me zajimala realna spotreba motoru jak naftaku (jestli se vyplati), tak benzin, jednotlivych verzi, podle toho kdo co ma.

Prosim o REALNOU (!!!) spotrebu, nikoli co se kdy nahodou povedlo ...

Mam 1.6 74kW, kdyz jsem sam, jede slusne, ale prijde mi, ze moc zere😒br />
mimo mesto lehce pod 8 (7.7 - 😄

mesto ... tezko rict - dle situace, po Praze cca 9-16, mensi mesta lehce pres 10 (10.5)

dalnice: pri dodrzovani rychlosti 9, pri + - 160 tacho cca 10.5

a abych popichnul: Plzen - Most "na spotrebu" za 6.1, ale to se neda >😒]

Prip. muze nekdo doporucit i neco jineho nez z VW - nizka spotreba, spolehlivost, slusna cena a dobra (!) uroven pasivni bezpecnosti?

Jeste jednou pripominam, ze me zajima realna spotreba, predem dik!
Mám 1,9TDI 66Kw 10/04 najeto 20tis km pr?m?rná spot?eba kolem 5,8l a to ji nijak nešt?ím! Pokud jezdím tak do 120km/hod a nikam nesp?chám tak je spot?eba kolem 5l za celou dobu co jí mám jsem nešel s pr?m?rnou spot?ebu za nádrž p?es 6l ani p?i extrémních podmínkách. Co se tý?e spot?eby neznám lepší auto!!
thym: jenže to musíš zmínit taky kde jezdíš - spot?eby se drasticky liší podle zastoupení lokalit... nap?. já s výše zmi?ovanou oktávkou jezdil 1500km po Praze a i když jsem se t?eba snažil, tak jsem jezdil za 7,5 v pr?m?ru. S benzínem 1,6tkou Corollou nebo 1,8 Avensisem jezdím po Praze snažení nesnažení za 8,5. A se stejnými auty nap?. po jižních ?echách kolem 6,5... Naf?ák se vyplatí, pokud najezdíš hodn? kilometr? p?i vyšších stálých zatíženích (dálnice). Jinak n?jakou extrém? velkou výhodu nevidím.
nasrot: jenom 1500Km? to jsi nemohl stacit pochytit jak s tim jezdit... .
andree_cz: 1500km v kuse, p?edtím už jsem s tím jezdil a samoz?ejm? jsem cht?l vyzkoušet, jestli se s tím fakt dá jet za 3,5, co tu kdysi psal n?jaký ?lov?k, že má takový stálý pr?m?r... No, dá se s tím jet za 3,5, ale nenazýval bych to jízda. Podle p?edpis? a v pohodi?ce jsem jezdil dle PP (které ukazovalo relativn? p?esn?) za 4,5 mimo Prahu (zám?rn? nepíšu mimo m?sto, protože Praha je na spot?ebu mi p?ijde taková docela specifická, neporovnatelná s mnoha jinými m?sty). Když jsem se snažil jet na co nejnižší okamžitou spot?ebu v Praze, tak jsem jezdil za 8,5, když jako normáln?, tak za t?ch 7,5 (kamarád, jehož ta oktávka byla s ní jezdil taky za 7,5 a najezdil s ní p?es 80tis. km - momentáln? jezdí s Prassatem 1,9TDi/96kW, za 8,5 pr?m?r, ale hlavn? dlouhé trasy, stejn? jako s tou oktávkou). Jinak nap?. kdybych jezdil takovým stylem, jako píše Mirek, tak bych m?l u t?ch Toyot spot?ebu p?es 10l/100km - takže jezdím tak, že vyto?ím každou rychlost minimáln? k 5tis. otá?ek a pak jen lehce udržuji požadovanou rychlost na takový rychlostní stupe?, aby motor to?il kolem 2tis. otá?ek (což je spln?no pokaždé, krom? 50tky na 5tku ;o) ).
Je to kombinovaná spot?eba tak 70% dálkové cesty a 30% m?sto a popojíždky, ale ani když jsem jezdil jenom po Ostrav? tak jsem se nedostal výš jak 6,2 l
Octavie 1,9 Tdi 81 kW. Mimo m?sto p?i doržování p?edpis? za 3,8 litru na 100. POkud se snažím tak i za 3,6 l na sto. Dálnice (jedu max 130) tak 4,4 l na 100. Dlouhodobý pr?m?r za 60.000 km je 4,4 l na 100. Je samoz?ejmé, že se diesel vyplatí až p?i x tisících km ro?n?, ale také na druhé stran? p?i jeho následném prodeji tolik netratíte.

Mirek
Já se jen divím, že se n?kdo ješt? v?bec pokouší o výrobu zázraku nesoucího hrdé ozna?ení "t?ílitrové auto" (samoz?ejm? z hlediska pr?m?rné spot?eby), když ono vlastn? už dávno jezdí v hojném po?tu všude kolem nás a n?kte?í ho dokonce i vlastní, aniž by to ovšem tušili...

Nebo, že by snad jízliví kamarádi n?komu tajn? p?ilévali do nádrže palivo (vím min. o jednom p?ípadu tohoto druhu vtípku), a mn? bohužel ne...?
spitfire
to Mirek: Neni to n?jak málo? Neprom??uje ti PP?
PP prom??uje vždy! Zejména chipnutým TDI. Moje reálná pr?m?rná spot?eba se pohybuje od 5,5l do 7l. Spo?ítáno namátkov? dle množství tankované nafty. PP jenom p?esn? spo?ítá po?et nep?esn? nadávkovaných vst?ik?....3-4 litry snad jen LUPO tažené šnekem.... 😁
Chip nemám, to, že PP u mého auta prom??uje, to je možné.

Podobnou (i když ne tak extrémn? nízkou spot?ebu mám i u firemní 1,6 benzinu 74 kw, kde bez problém? jezdím mimo m?sto za 6,5 až 7. U p?edchozího auta, tj. Huindaye Sonaty, benzin 2,0 jsem bez problém? jezdil v pr?m?ru do 8 litr? na 100.

Možná mám nectnosti - tj. nevytá?ím motor, co nejrychleji ?adit nahoru, maximáln? brzdím motorem, nevy?azuji rychlosti p?i dojezdech, možná tím, že motor dost podtá?ím, jej i brzo zni?ím. Zatím má p?es 61.000 a jezdí i dost drav?, když chcete. Ale potom to není o spot?eb?, která je i p?eleze v okamžiku protá?ení kol i 30 l na 100.

Mirek
Ješt? k údaji o okamžité spot?eb? na PP: Rozhodn? tomu, co stojí na displeji, moc nev??te! Jedná se totiž o diskrétní hodnotu, vyhozenou v okamžiku "?asového st?ihu". Kdyby to totiž m?lo ukazovat "bez st?ihu", tak vám bude na displeji svítit snad vše, co m?že, jak by nestíhal zobrazovat zm?ny. Krom? toho má v?tšina aut omezeno zobrazení horní hodnoty, nap?. na 30 l/100 km (tuším Škoda), 33 l (ur?it? vím, že Toyota) atd. Kdyby totiž toho nebylo, tak by z?ejm? n?kte?í majitelé aut psychicky zkolabovali: max. údaj mé okamžité spot?eby p?i výjezdu z podzemní garáže se studeným motorem (tj. žádné závod?ní) byl 99,7 l/100 km (displej umí pouze 99,9 - p?es 100 to šlo v reálu ur?it?, ale "st?ihem" jsem se asi nikdy nestrefil do t?ch 99,9)! Asi proto n?které automobilky zcela zám?rn? potla?ují na svých PP údaj o okamžité spot?eb?, což je ale velká škoda...
Tak jsem zase p?išel trochu roz?e?it toto fórum. Nebude to o spot?eb?, ale o skv?lé Škodovácké spolehlivosti 😄

Známý si i p?es má veškerá varování koupil p?ed m?sícem Koktávku Tdi 96kW. Dokonce jsem jej vezl do autosalonu, aby nemusel jet hromadkou. Ve chvíli kdy si auto p?ebíral, tak jsem sedl do auta a jel dom?. M?l se u m? s autem zastavit a p?eházet si do své nové nové Oktávky r?zné v?ci ze své starší Fabie. ?ekaj jsem hodinu, dv? a když nejel, tak jsem volal kde je. Práv? ho odtahovali zp?t do autosalonu. Auto totiž ujelo 5km a chcíplo. Po té již nešlo znovu nastartovat. Po odtažení do servisu technici zjistili že je zablokovaná ?ídící jednotka a že to bude chvíli trvat. Auto bylo nakonec pojízdné až druhý den ráno. Když se ptal jak k tomu došlo, tak mu bylo sd?leno, že se to ob?as u Škododovek stává, ale že nikdo neví pro? a že se to snad již nebude opakovat. Dnes je op?t v servisu s tím samým problémem.

A ješt? jedna perli?ka. Minulý týden jsem prodal manžel?inu FABII 1,4MPI s najetýma 71.500km - pravidelný autorizovaný servis.

Závady: Zna?ný únik oleje (t?sn?ní pod hlavou), spojka na konci života, ?ídící jednotka si s motorem d?lala co cht?la a auto díky tomu skoro nejelo. V neposlední ?ad? jsem jí p?ed ?asem nechal kontrolovat brzdy, pon?vadž se mi zdálo že v?bec nebrzdí. Dle vyjád?ení autorizovaného servisu byly v po?ádku a nebylo co opravovat ?i m?nit. Když se ale na Fabii p?ijel podívat zájemce, tak mu po p?esednutí z Getze do Fabie stupnuly vlasy hr?zou na hlav? a tak rychle jak p?ijel, zase odjel. Nakonec to našt?stí koupil n?jakej zapálenej Škodovká?, co tvrdil, že 5 let stará Škodovka je nové auto 😄 Já bych tuto v?tu obrátil spíš tak, že nová Škodovka se sere jak 5 let staré auto jiné zna?ky 😄

Jen a? ve Škodovce stávkujou co nejdéle, alespo? bude na silnicích o pár srá?? mén? 😄

A? se jde celá slavná Škodovka bodnout. Kdejaký Korejec je dnes spolehliv?jší.
spitfire
Á, zase jeden onanista s avensisem >😁

D?ív jsem si myslel, že Avensis je takový normální, docela solidní auto, dneska vidím, že jeho vlastnictví ur?itým specifickým zp?sobem narušuje psychiku jeho vlastník? (zb?silá reakce na všechno, co, by? jen vzdálen?, souvisí s vozy Škoda). Tak bacha na to. 😜
spitfire: lol
To spitfire: Máš skute?n? vyt?íbený slovník, je mi t? líto >😁 Jestli t? štve že máš jenom Koktávku, tak si kup jiné auto a nemusíš hned hý?it sprostýma nadávkama. To jen ukazuje jak jsi jednoduchý.
spitfire
to Brázdi?: O jakých nadávkách tu mluvíš? Já jsem se jenom korektním výrazem snaži nazna?it, že se tu zase n?kdo (=ty) patrn? z nedostastatku uspokojení ze svého vozu ukájí pliváním na vozy jiné. Nic víc, nic mí?. Jestli ti to p?ipadá vulgární, tak to patrn? bude Tv?j osobní problém a né závada na mém p?ísp?vku.

P.S.: Dneska jsem si na Tebe vzpom?l, když se se mnou n?jaký dynamický mladý muž v Avensisu D4D snažil závodit na dálnici do kopce. Moc se nechytal 😁
To spitfire aneb onanista: Psal si že pro tebe onanista není nadávka, tak jsem to taky zkusil >😁 Víš, ve chvíli kdy ty ses pravd?podobn? potil sportovním zážitkem, tak si ten ?lov?k v Avensisu patrn? užíval klidné rodinné jízdy >😁 Nicmén? už jsem se v r?zných diskusních skupinách s n?kým chytil, ale n?kdo tak jednoduchý se se mnou ješt? nedohadoval >😁 Vždy? ani nevíš jak se pozná Avensis s motorem D-4D 85kW 😁
... jist?, vždy? spitfire možná na rozdíl od brázdi?e ani neví, jak "vyšet?it" olej, aby ho nemusel platit ...
spitfire
to brázdi?: Ono to sice není sprosté slovo, ale má ur?itý význam, který dle mého názoru pln? vystihuje Tvoje projevy tady.

Co se tý?e dynamických vlastností, tak jsem rád, že jsi nám tu otev?el o?i. Každý musí p?eci pochopit, že Škodovka se 103 kW musí jet plný kotel, aby dohonila Avensis s 85 kW jedoucí piánko na p?l plynu už jen prost? proto, že Tojot? se p?eci nic nevyrovná.
To spitfire:

Každý musí p?eci pochopit, že Škodovka se 103 kW musí jet plný kotel, aby dohonila Avensis s 85 kW jedoucí piánko na p?l plynu už jen prost? proto, že Tojot? se p?eci nic nevyrovná.

Hloup? to obracíš. Já jsem jen tvrdil, že né každý koho v kopci p?edjedeš, nemá na to aby ti ukázal záda. N?kdo t?eba vozí rodinu a d?ti. Nad tím si asi nep?emýšlel, co?

Pokud jde o ty stahované Avensisy D-4D, tak jsem o tom dnes hodil ?e? s kámošem od Duby a vysmál se tomu. Nikdy prý nic takového nebylo a to ani v roce 2001, kdy již dávno u Duby pracoval.

Souhlasím s Lufem, že p?esednout z Avensisu do Oktávky je hodn? velký rozdíl, ale ze staršího Avensisu zas tak veliký ne. Starší Avensis byl o dost menší, leh?í a jízdníma vlastnostma na tom byl podobn? jako Oktávka. Jen to svezení na delší cesty, v tom bude asi Oktávka na posledních místech ješt? hodn? dlouho. Obzvlášt? pak na zadních sedadlech. To by jeden rad?ji um?el.
spitfire
to Brázdi?: S tím p?edjetím to bylo trochu jinak. Jel jsem piánko 140 s tempomatem, Avensise jsem pomalu dojel a když jsem byl vedle n?j, borec za?al zrychlovat.

Co se tý?e místa a pohodlí vzadu je na tom sou?asnej Avensis trochu líp, než O II, ale rozdíl není n?jak d?sivý. Jel jsem s tim párkrát taxíkem, nebylo to zlý, ale zase nic, kv?li ?emu by ?lov?k musel v porovnání t?eba s O II slintat.
modus ponens
No, tusim si pojdem do tej O II sadnut. 😉 Ked som vyberal auto, miesto vzadu bol jeden z dolezitych atributov. Uz oproti M6 je Avensis citelne lepsi. Viac miesta bolo snad len v Mondeu a Superbe, pricom Superb tazil z kratsej drahy sedadla vodica (napriek mensiemu vencu volantu oproti Avensisu som mal za volantom menej miesta). Mondeo bola najvacisa mnou testovana "krava", ale nechal som sa od neho odhovorit.
modus ponens
Porovnavat 85 kW diesel a 132kW benzin je blbost a este ked je ten benzin v lahsom aute...
Opravdu moc nerozumim vecnym tematum jako je misto na sezeni vzadu. Jeste jsem nejel v aute u ktereho by mne sezeni vzdadu vyvolavalo nejake abnormalni cestovni problemy a to povazte mam za sebou nekolik cest do zahranici v Octavii 1.generace. Pokud nejedou vice jak 4 cestujici pak nemuze vadit ani nedostatek mista pro kolena. Naopak mam spise problemy s posezem za volantem a u spolujezdce- hlavne u aut od VW v nizsi stredni tride.... . Mam 180cm/70kg
modus ponens
andree_cz: tak to si stastny clovek. 😉 Ja vydrzim tiez vselico, ale poviem Ti, ze ma dost rozculovalo, ked som viezol vzadu dvoch normalne vysokych chalanov (povedzme tych 180cm) a celu cestu som citil, ako sa ten za mnou hmyri a kolenami mi tlaci do sedadla az chrbta. Ako prijemnu masaz by som to bral snad len od peknej holky snaziacej sa mi nieco naznacit. 😉

Moja skusenost s O1. Isli sme 4 z BA do Mnichova. Cesta tak na 5-6 hodin. Sedel som na strane s kamosom, ktory meria okolo 160cm (ja mam nieco pod 2m). Vzadu som sa tlacil (nic moc cesta, nohy mi od zaaretovanej polohy doslova trpli) a vpredu tomu nebolo inak, pretoze kamos nemal vzadu miesto na nohy, ked som si chcel dat sedadlo pohodlnejsie dozadu. Mozno to znie neuveritelne, ale vo Felicii sa ten isty kamos sediaci za mnou tolko netlacil. :?
SirAnton: Jo jo. Tlacit kolenama ridice muze jen ***, ja sedim tak, ze mam kolena mimo operadlo. S tim mistem v octavii a felicii souhlasim, az na to, ze felicie ma vpredu nechutne kratkej sedak. Jeste dodam, ze nejsem schopen jet jako ridic v octavii bez tempomatu po dalnici dele jak hodinu (s nadsazkou).
Ale v?bec nejhorší je ta siln? postavená pozice op?radla zadních seda?ek, která ?lov?ka odsuzuje do polohy skr?ence. Opravdu se v tom cestovat na dlouhé vzdálenosti nedá, a to i když budu vzadu sed?t úpln? sám!

PS: Ve fávu to skute?n? bylo o dost lepší...
spitfire
to Mitsi: Máš pravdu, to byla dosti výrazná slabina O I. U nový je už to úpln? jinak.
Mitsi: O to mi prave jde! Sklon sedak-operadlo vzadu mi diky vzprimene pozici nenavozuje bolesti bederni patere, coz se o mistech vpredu rici neda. Hold kazdemu vyhovuje neco jineho a ja jsem asi v mensine... . Co kazdopadne nesnasim, kdyz nekdo sedi v aute jako v bordelu, zejmena je-li ten nekdo ridic, ale to uz je zde probrana vec.
spitfire
To SirAnton: Nene, to je 2.0 diesel vs. 2.0 diesel.
spitfire z toho si nic ned?lej....chceš slyšet co jedna nejmenovaná japonská firma musela po cca 3/4 roce s naftovými Avensisy ud?lat?.... Vrátit a p?kn? potichu. Byly to jedny s prvních kousk? v Evrop? a naprosto neschopné provozu, díky poddimenzování p?ední nápravy (brzdy - výdrž 10kkm, náprava, ?ízení atd). A te? jezdí v Octávkách....
To novak: A zase další chytrolín. Sám mám jednoho z prvních Avensis? D-4D a to co tvrdíš je kravina. Když už si hodláš vymyslet n?jaký strastiplný p?íb?h, tak si ho nejprve promysli, aby byl v?bec d?v?ryhodný. Takhle zníš jak pohádková babi?ka.
to brázdi?: bohužel je to fakt, pokud chceš úplné podrobnosti mohu ti je popsat, ale domívám se to v tomto foru je to irelevantní. 😁
To novak: Fakt je co? Rád si p?e?tu podrobnosti.
to brazdi?: p?ípad je z roku 2001. Celkem 5ks Avensis naftovýkombík. První byl v servisu odstaven již po 3 m?sících ostatní do 9 m?síc? (brzdy a p?ední náprava). Kupovalo se to ve Vídni vozy se dislokovaly do Brna a 3 ks do Zlína. S auty se v podstat? nedalo jezdit (vždy to do 5 tisících km p?estalo brzdit - zlikvidované kotou?e atd) . Nakonec to ?ešila Víde?. K plné spokojenosti zákazníka....Toyota konec - Škoda nástup. Od tohoto roku i rakouská pobo?ka p?echází z Passatu na Octávii 4x4... >😁 Už se nemíním zabývat v tomto fóru han?ním jiných zna?ek a souhlasím s tím že Avensis už je (ale nebylo) vychytané auto, a je mi úpln? jedno že jsem takový blbec a znovu kupuji Octávku a že se na ni vážn? moc t?ším (kv?ten....)
matuS
na xedose 9 sme mali 3 miestny ukazovatel aktualnej spotreby a rekordy to ukazovali pri podtacani motora, raz tam bolo okolo 160 litrov 😊
Musim souhlasit s Mitsi.Opet!!!Mam O1/81kw pres 200tis km najeto a skutecna spotreba se lisi od te na displeji! Ja osobne mam odchylku do plusu 0,5 az 1 litr. Myslim tim na 100km.Chce to brat fakt strizlive.Co se tyce spolehlivosti a zde proklamovanych korejcu.V zasade se da souhlasit.Staci se podivat pod mikroskopem na kulicku z loziska z evropy a z asie.Docela markantni rozdil.Netreba vice komentare.Kdyz jsem si vybiral octavku,tak jsme pocital,ze je to zkratka koncern.Obcas neco,servisuju si sam,je to muj konicek - pohoda.Je to vec vkusu.Auto ,jako vsechno delaji jenom lidi,takze nic neni dokonaly...
modus ponens
Kedysi som s kolegom chodieval na sluzobky firemnou O1, TDI 66kW. Zistili sme odchylku PP vs. realna spotreba vo vyske 20-30%. Bolo to dost neprijemne zistenie, pretoze sme na to prisli nahodou - podla dojazdu. Ten mal byt este v pohode (kontrolka este nesvietila), no my sme radsej natankovali skor a naliali sme tam o tych 20-30% viac, nez vychadzalo podla dojazdu a priemernej spotreby na PP. Presne cisla si uz nepamatam, ale pocit, ze pri spolahnuti sa na PP sme mohli pokojne ostat niekde visiet, nebol nic moc. :?

Neviem, ci bol rozdiel aj na benzinovych verziach taky velky, ale v tom case mi este ktosi hovoril o podobnej skusenosti s tym, ze na tych TDI-ckach je to bezne.

Odvtedy beriem udaje z PP s rezervou - o to vacsou, cim menej konkretne auto poznam.
Idealni by bylo pujcit si vybrane auto a zajet si s nim nejakou svou znamou trasu. Taky bych si uvedomil, ze kdyz nekdo napise, ze ma spotrebu X, tak ja asi nebudu mit spotrebu X. V CR jsou miliony ridicu, kteri maji ruzne lehkou/tezkou nohu a jezdi po ruznych trasach, maji ruzne predvidaci schopnosti a styl jizdy. V mem prostredi a s moji nohou nemam problem mit s 1.8T celorocni realnou spotrebu 6.0 l, nebydlim v Praze a nejezdim po dalnici. PP mi premeruje o 0.2-0.3 l, ale kdyz beru u OMV, tak mi premeruje i o 0,7l - myslim si, ze jejich stojany premeruji, a proto u OMV nikdy netankuji - overeno 3 x. Pro vzajemne pororvnani spotreb asi fakt nejlepe vypovidaji papirove hodnoty spotreby, doplnene jeste o [odkaz]
Je pravda že každý PP trochu kecá. N?který mén? a n?který více. Nejv?tší problém je ale v tom, že n?kte?í lidé deklarují spot?ebu jako m?j kamarád. Po?ád tvrdil jak jezdí s O1 TDi 81kW za 5 litr?. Pak jsme jeli na pánskou jízdu a jelikož se vždy jelo mým autem, tak jsme to oto?ili a jelo se Oktávkou. Najeli jsme tenkrát cca 1850km (Praha-Zemplínská Šírava a sposta pojížd?k po Slovensku) a již p?i cest? se mi zdálo že docela ?asto tankujeme. No po návratu dom? jsme rozpo?ítali náklady a spot?eba atakovala hranici 9 litr?. Kecal bych kdybych to napsal na desetinu p?esn?, ale mám pocit že to bylo 8,7-8,9 litru/100. V aut? jsme jeli 4 a m?li jsme plný kufr, ale žádná rakev na st?eše. Je jasné že bez nákladu by byla spot?eba nižší, ale né o tolik a navíc se jednalo o dlouhé cesty v?tšinou I. t?ídy, kde by m?lo jet auto o to ekonomi?t?ji.
Nejake PP som uz vyrobil a naprogramoval, takze viem, ze 100% to nikdy ukazovat nemoze. Palubne pocitace meraju dlzku otvorenia vstrekovacich trysiek, no nemozu zmerat presny objem benzinu, ktory sa do valcov dostava. Sice priblizne poznaju tlak benzinu, no ten sa meni s otackami a vstrekovace maju aj tak roznu "priepustnost".

Napr. v servisnom manuale niektorych VW motorov je specifikovane, ze za 30 sekund volnobehu ma 1 tryska vystriekat 145ml +-12ml benzinu. To je skoro +=8%, cize povolena odchylka, ktora sa prejavi aj v PP je 8%. Dalsich zopar percent prida zmena tlaku pri vyssich otackach a niet sa co divit, ked ti PP ukaze 6l, namiesto 5.5, pripadne aj 5.0.

BTW, asi kazde auto ma pri plnej akceleracii na jednotke spotrebu minimalne 50-100l /100km, takze tych 30l, co mavaju PP ako maximum, nestaci ani na dvojku a niekedy ani na trojke.

Pri stlaceni plynu na kratkodobo vstrekne do motora niekolkonasobne vecsia davka benzinu, no to vecsina PP neukaze koli ich pomalemu refreshu a priemerovaniu..

Naopak - pri podtacanom motore spotreba zvykne klesnut hlboko pod papierove hodnoty (napr Civic 1.4 vie ist 70kmh za 4.0l/100km).

Pocas brzdenia motorom sa vstrekovanie zastavi uplne, ale to si uz kazdy vsimol (ja som bol od karburatorov zvyknuty nebrzdit motorom prave koli uspore benzinu 😄 )
Kone?n? validní názor. Díky!

Ješt? by to cht?lo n?jak pou?it chronické "vyhazova?e kvalt?", že u moderního auta tím na spot?eb? nic neušet?í, ba práv? naopak.

PS: Speciáln? tihle ?idi?i mne totiž p?i jízd? po ?eských silnicích nejvíce se... Nikde jinde jsem se s tím totiž nesetkal: prost? když už n?kdo jede pomalu, tak jede pomalu furt, tj. plynule. Ale v ?echách snad platí pravidlo, že sebemenší kope?ek je vhodný k vyhození kvaltu, tudíž o n?jaké plynulé jízd? nem?že být ani ?e?! Údajn? se tento zp?sob jízdy dodnes u?í v n?kterých autoškolách!!!
matuS
Nejake PP som uz vyrobil a naprogramoval, takze viem, ze 100% to nikdy ukazovat nemoze.

ale da sa to vyrobit presnejsie ako to ma skodovka. c5 mi ukazuje rozdiel maximalne 0.1l/100km
prijde mi, ze takhle diskuze je takovy zapeklity kruh :roll:

Brazdic + spitfire : do sebe!
matuS
Kecal bych kdybych to napsal na desetinu p?esn?, ale mám pocit že to bylo 8,7-8,9 litru/100.

bud ten clovek nevie jazdit, alebo s tym nieco ma.

taku spotrebu nespravim na 78kw picasse hdi ani na dialnici a to je picasso vysoke co pri vacsich rychlostiach zvysuje spotrebu
To matuS:

spot?eba atakovala hranici 9 litr?. Kecal bych kdybych to napsal na desetinu p?esn?, ale mám pocit že to bylo 8,7-8,9 litru/100

Musíš p?e?íst ob? tyto v?ty, aby to dalo úlný smysl. Psal jsem že atakovala 9 litr? a to rozmezí zhruba pro up?esn?nní. Je to totiž už asi 3 roky dozadu.

Závada na aut? zcela jist? nebyla, jen jsem koukam zapom?l uvést celkem podstatný fakt, že jsme jezdili celkem svižn?. Dálnice cca 150, silnice 1. t?ídy 110-130. On ale tvrdí, že b?žn? jezdí za 5 litr? a vždy když jsem s ním jel, tak jezdil stejn? svižn?. Nemyslím si že by naložení auta 4 lidmi v?etn? v?cí mohlo zvednout spot?ebu o tém?? 4 litry. Sám jsem v tomto stavu schopen dosáhnout zvýšení spot?eby tak o 1 litr.
Musim ta trosku poopravit, lebo skoda urcite neukazuje aktualnu spotrebu iba do 30l. Na mojej oktavke 1,8T mi pri rozjazde ukazuje aj 80l ale presne ti to nepoviem, lebo ked na jednotke moc pridam, nestiham sledovat display. Neviem co myslis pod pojmom meranie strihom, ale udaj o aktualnej spotrebe napr. na starej oktavke = udaj o priemernej spotrebe za poslednych 30 metrov.
[odkaz]
D-Fens op?t nezklamal! Ja, gut 😁
Na porovnanie spotreby: pri testovacej jazde novej octavie 1,9 tdi 105 koni som isiel cestou z predajne s nohou na podlahe a cestou do predajne klidanko podla predpisov a priemerna spotreba za moju jazdu bola 6,8l. Potom som s vlastnou octaviou 1,8T urobil to iste a spotreba bola 12,9l. Bolo to v sobotu a na ceste nebolo ziadne auto ktore by ma obmedzovalo a autosalon je na kraji mesta. Takze co sa tyka spotreby tdi motory su asi dobre. Dokonca ma prakvapila aj nizka hlucnost, ale vykon 105 koni je na mna dost slaby.
modus ponens
to Svito😒br />
pises o rozdielnych spotrebach na tom istom okruhu, ale nikde nevidim zmienku o case. Benzin (specialne 1.8T) bude zrat pri dravej jazde citelne viac, ale je rozdiel 77 kW a 110kW. Ta jazda na plny plyn musela byt s 1.8T o "niecom inom" ako s TDI 77 kW. Je tak? 😉
modus ponens
Ja sa vam vsetkym cudujem. Preco vam vadi niekto, kto si vie zohnat olej prakticky zadarmo? Pokial sa nejedna o kradez (nikto ju zatial nepreukazal), tak ide len o vyhodu, ktoru vsak nie kazdy ma. Mozno v tomto je cely problem.

Minule som bol v pizzerii a videl som tam pocas mojich navstev nie zriedkavy jav: pride zakaznik, no nesadne si za klasicky stol, ale ide nabok, sadne si k stolu, kde sa bezne neobsluhuje, objedna si pizzu, nezaplati a odide. Evidentne znamy niektoreho z casnikov (mozno majitela, ale takych som videl viacero, tak skor nie). Takze ma obed zadarmo. Lenze niekto ho musi zaplatit, nie? A tu nastava odlisnost nazorov😒br />
- niekto si povie: urcite ho zaplatia ini zakaznici v navysenych cenach

- iny: zakaznici ho zaplatia v tom, ze nedostanu taku gramaz, aku by mali

- dalsi: proste sa to odpise ako "povolena strata"

- naivny si povie: casnik mu to cvakne zo svojho 😉

- ... atd.

Takze, ak take nieco vidite, idete za tym zakaznikom a vysvetlite mu, ze ma platit tak ako ostatni? Povazujete ho automaticky za zlodeja? 😉
spitfire
To SirAnton: Ono to, že ?lov?k p?ímo n?co neukradne, ješt? neznamená, že je jeho chování O.K. Vezmi si jiný p?íkla😜

Pán 1 se vláme do auta a ukradne autorádio. Pán 2 v zastavárn? rádio od n?j koupí a odblokuje ho. Pán 3 ho koupí od toho v zastavárn?. Jak se na to díváš? Pán 3 ur?it? nic neukradl a z pohledu zákona je ?istý, ale tím, že to rádio koupí, zlod?jnu jednozna?n? podporuje.
modus ponens
to spitfire😒br />
Ja som pisal, ze nikto nepreukazal, ze islo o kradez. Ak ide o kradez, suhlasim s Tebou. Ibaze aj v tej zastavarni nie su len kradnute veci. Znamena to, ze Ty si nekupis nic, o com na 100% nevies, ze nebolo kedysi niekomu ukradnute? Patras po tom? To by si ani ojazdene auto nemohol kupovat. Vies, ci tam nie su pouzite nahradne diely z ukradnuteho auta?

Olej sa podla mna da "vysetrit", podobne ako je v tej pizzerii jedna "stratena" pizza za cas nepodstatna. Samozrejme, netvrdim, ze na tom oleji nekratili zakaznikov. Samotne zaokruhlovanie nahor (ako som zazil aj ja) je podla mna odveci, hoci zodpovednost nesie firma, nie zamestnanec. Ale pokial ma firma/servis slabu kontrolu zamestnancov, je pre nich asi lahsie olej odpisat na stratach ako ho vziat zakaznikovi, ktory na to moze prist a jeho pripadne staznosti sa rychlo otocia proti mechanikovi. Tak ako v tej pizzerke, kde sice moze casnik povedat kucharovi, aby daval mensie porcie, ale vedel by zarucit, ze za stolom nesedi kontrolor, ktory to nasledne skontroluje? Ale odpisat pizzu ako stratu (omyl pri zadavani a pod.) je jednak "ciste" a jednak rychle.
spitfire
to SirAnton: No 100% to ?lov?k nikdy neví, když to ale vypadá n?jak podez?ele, nedu do toho. Co se tý?e toho oleje - jasn?, že ten doty?ný mechanik nemusel okrást ani svého zam?stvanavtele, ani svého zákazníka, t?eba v sudu z fabriky prost? chodí víc oleje, než je deklarováno 😁
modus ponens
to spitfire😒br />
Ty si asi ten typ, ktory ked ide autom do mesta, tak ide rovno na platene parkovisko a odstavi auto tam. Ved za co sa plati (normalna cena), je bud ciste, alebo mam aspon pocit, ze som nenapomahal zlocinu, nie? 😉

Ked sme u toho oleja v servise: naozaj si myslis, ze nedochadza k ziadnym stratam? Keby si mal vlastny servis, cakal by si, ze zo 100l suda predas 100l oleja? Ked sa budes snazit, tak mozno nauctujes, ale predat asi nepredas.
spitfire
to SirAnton:

Je po?ád ješt? spousta míst, kde parkuješ gratis úpln? legáln?. Není-li místo, je pravda, že mne najdeš spíš na placenym, než na míst? pro invalidy, p?echodu, chodníku atd.

K tomu oleji: Jedna v?c jsou ztráty vyplývající z povahy ?innosti, druhá v?c jsou "ztráty" vzniklé poskytováním oleje kámoš?m zadarmo.
modus ponens
S tym parkoviskom som to myslel inak, ale nevadi. 😄

Ja som len chcel ukazat, ze mnohe veci vyzeraju pod roznym uhlom pohladu rozne. Svet nie je ciernobiely a ked pominieme extremy, je o len o tom uhle. Ak mi nejaky znamy povie "vymenil som manikovi novu baterku za starsiu, nechces ju za par korun?", tak si ju nevezmem. Budem to povazovat za okradanie takych, ako som ja. Ak ma kamos zavola na pizzu zadara, lebo tam robi, tak tam pojdem a nebudem s tym mat problem. Takisto nebudem vrtat do toho, ako sa to cele preuctuje.

To by som mohol rovno zlozit telefon kamosovi, ktory mi vola z firemneho telefonu, pretoze neviem, ci maju vo firme oficialne povolene sukromne hovory, a teda ci nahodou neokrada firmu. 😉
spitfire
to SirAnton: Souhlas s tím, že sv?t není ?ernobílý, mám ale za to, že by se m?l ?lov?k snažit, aby ta barva byla co nejsv?tlejší.
modus ponens
sv?t není ?ernobílý, mám ale za to, že by se m?l ?lov?k snažit, aby ta barva byla co nejsv?tlejší

Pisal som o tych istych veciach. Jeden ich vidi "tmavosedo", dalsi do svetla, niekto v pohode biele, dalsi uplne cierne. Ide o tu istu vec, len uhol pohladu je iny. Takze ak chces mat farbu co najsvetlejsiu, asi by si mal zmenit SVOJ uhol pohladu, nie? 😉

Ja tvrdim, ze ten, kto ich vidi cierne (napr. si mysli, ze sa jedna o kradez), nech to odovodni/preukaze. Zatial tu nepadol ani jeden rozumny argument, preco je zle kupit usetreny olej, ist zadarmo na obed k znamemu a pod., pokial nie je jasne, akym sposobom k danym vyhodam prichadza. Preto sa cudujem tym, ktorych to trapi, a pritom mozno sami robia to iste - mozno len v inej oblasti zivota. 😉
A to ti mozeme verit? Poznam X firiem a vsetky maju problemy s tym, ze sluzobne auto musi byt minimalne na tej istej urovni ako predchadzajuce, co je pri raste cien a blbych limitoch pre odpisy stale vacsi a vacsi problem. Sa mi nechce verit, ze niekto si necha miesto Avensisa Oktavku a nebude sa burit a nebudu mat odlev zamestnancov. Len aby si to pochopil - rozdiel asi ako keby ti dali Fabiu miesto OktavieII . 😉
luf: ked sa kupovalo 5 aut, asi to bola mala firma a tam je vzdy viac odchylok od normalnej firemnej kultury, takze sa mi to nezda nerealne ten prechod z avensiu do oktavky, proste majitel im povedal, ze bud budu jazdit na octavke alebo mhd 😊

inak firemna fleetova politika je fakt dost dobra tema, napriklad kolko octaviek jazdi v tej hnusnej zakladnej modrej farbe.. auto za 18.000 EUR a vyzera ako keby bolo nastriekane sprejom z drogerie 😄 a staci pridat 250 a uz to vyzera ako auto..
trefils: jejich firemní barva je BÍLÁ 😁
Jen bych ve stru?nosti dodal, že se již pár let lé?ím s páte?í a cesta na Slovensko v Oktávce na zadních sedadlech byla zatím tou nejhorší cestou co jsem kdy zažil a to práv? kv?li p?íliš kolmému posezu a nezachránilo to ani n?kolik p?estávek po cest?.

To spitfire: óóó jak jsi mocný >😁 Každopádn? si ten závod vyhrál. Vít?zné v?nce jsem ti již objednal a p?ijdou ti každým dnem na tvou adresu 😁
Já mám také problémy s páte?í a dokto?i mi práv? doporu?ili jen kolmý posez ... P?edtím jsem v aut? tém?? ležel. Te? jezdím velmi vzp?ímen? a bederní op?rku mám na doraz do p?edu a m?žu zodpov?dn? ?íct že mi to pomohlo. Místo vzadu v Octávce je již 1000x probráno a nemám k n?mu výhrady (je to pro d?ti a tchýni). Dle info na tom bude O2 lépe ale není to parametr, který m? zajímá (spíše kvituji lepší cirkulaci vzduchu - další výdechy klimy vzadu).
spitfire
To Brázdi?: Tu páte? máš asi v * z tý svý tojoty, tak nekydej špínu na Škodovky.
Já hodnotím auto p?edevším podle toho, jak se cítím po absolvování dlouhé trasy: onehdy jsem byl vykázán v Oct01 dozadu, protože ze ?ty?ech chlap? na palub? jsem m?l nejkratší nohy a jako jediný jsem se vešel za ?idi?e. Na tu cestu do Ženevy a zp?t nikdy nezapomenu! A to jsem ji p?vodn? jezdíval i se Š120!!!

Další ze "silných zážitk?": cca polovi?ní vzdálenost (Budapeš?) za volantem Oct01...

PS: Chci v??it, že Oct02 je úpln? jiné auto. Alespo? mi to tak p?ipadalo b?hem n?kolika projížd?k s r?znými variantami Oct02, žádná z nich (t?ch projížd?k) ovšem nep?esáhla n?kolik desítek km. Až budu mít p?íležitost absolvovat delší trasu, ur?it? se pod?lím o své dojmy.
spitfire
to Mitsi: Asi každý reaguje na to které auto jinak. Já jsem byl s O I nejdál až v Norsku a nic špatnýho to se mnou ned?lalo. Jinak s tebou souhlasím, ani já bych nelp?l na aut?, který by mi zp?sobovalo bolesti zad nebo jiné problémy.
spitfire: Aby to nevypadalo, že vždy a za všech okolností úto?ím na milovníky Oktávek - nejhorší zážitek za volantem na dlouhé trase mám z Mercedesu p?edchozí E-?kové ?ady!

PS: Opela Kadetta rad?ji už v?bec nezmi?uji, pon?vadž ho ani p?i nejlepší v?li prost? nemohu považovat za auto...
kaslite uz na tie utoky, kto ma ake auto. skodovka uz fakt nie je lacna znacka, O.II v lepsej vybave uz stoji castokrat viac ako podobne vybavena M6 alebo aj Avensis. Keby bolo jedine dobre auto, tak jazdime vsetci iba na tom jednom aute, lenze kazdy z nas ma svoje priority a tak to ma byt.

takisto ako sa neda vyrobit univerzalna a "cenovo dostupna" sedacka, ktora sa bude hodit vsetkym, ked kazdy z nas inu anatomiu, vzdy je to kompromis a tak si musime vybrat.

inak na O.I mi asi najviac vadila ta zakladna modra farba co som na nej mal 😄 inak som bol spokojny, bol to celkom slusny hltac kilometrov, za rok som na nej najazdil 60.000 km a bol som uplne v pohode. jedinu slabost co som objavil, ze jej nerobilo dobre brzdenie na dialnici, musel som kvoli tomu menit kotuce v 40.000km.
matuS
kazdemu proste vyhovuje nieco ine.

moj ujo tiez skoro lezi ked soferuje, ja mam zasa sedadlo dost kolmo.

v citroene by som si sedadlo posunul aj este troska dalej dozadu, ale potom nedociahnem na volant, e-klassa (alebo aj espero napriklad) ma zasa utopene pedale, takze na volant dociahnem.

inak pre mna boli najlepsie sedacky v akych som jazdil tie v tatre 613, ale po min.tyzdnovej jazde v bmw740 musim uznat ze priplatkove luxusne sedadla tohoto auta su uplne dokonale.
spitfire
to Mitsi: Z ni?eho takovýho t? nepodezírám. E Klasse jsem nikdy ne?ídil, v zadu ale ob?as jezdím (taxi) a tam to nemá chybu.

P?ed ?asem jsme se tady bavili o spot?eb? oleje ve 2.0 TDI. Po cca 10.000 jsem tam nalil p?l litru.
spitfire: Gratuluji k nízké spot?eb? oleje. Asi jsi natrefil na povedený kus.
O jake spotrebe se zde bavime?
To spitfire: S tebou nemá cenu o n??em diskutovat, protože to nemáš v hlav? O.K., ale jen tak pro tv?j klid, Avensis je první auto, se kterým nemám problém ujet vzdálenost p?esahující 1000km bez bolesti zad. Mile m? to v lét? p?ekvapilo. P?ál bych ti n?kdy cestu na delší vzdálenost v tomto aut?, ale s tvým IQ si na takové auto asi nikdy nevyd?láš, tak snad t? v n?m alespo? n?kdy n?kdo proveze.
spitfire
to Brázdi?: D?kuji za projevený zájem o moje IQ, nicmén? nechápu (asi práv? díky jeho nízké úrovni), jak inteligence souvisí se zádama.

Až si n?kdy vyd?lám na Avensise (btw kolik si myslíš, p?i Tvém nebety?ném IQ a p?i tvých užasných znalostech automobilového trhu, že stojí OII 2.0 TDI Elegance s n?jakou tou výbavou navrch?), svezu se v n?m t?eba 2.000 km a v lepším p?ípad? budou moje záda stejn? v naprostý pohod?, jako jsou v Oktávce.

Jinak mi dovol pokus ukon?it tuhle diskusi na *. Já proti Avensisu v?bec nic nemám s výjimkou designu, který mi n?jak nesedí. Jenom po?ád n?jak nechápu, pro?, když už jsi spokojenej se svym autem, musíš kv?li tomu han?t ty ostatní. Prost? pochop, že jsou lidi, který jsou se svejma Oktávkama spokojený a není to kv?li tomu, že jsou to socky s nízkým IQ, ale prost? proto, že jim ty auta sloužej k naprostý spokojenosti. Co ty na to?
Zdravim, mas tiez myslim O2 2.0 TDI Elegance ako my. Ake tam mas disky? Kolko mas zatial km? A aku mas tacho maximalku ak si teda uz skusal? Diky
spitfire
to Tommy_02: Mám najeto cca. 10.000 km, disky tam mám standardní hliníkové 15" a kydž tak pozoruju kvalitu silnic, po kterejch jezdim, jsem rád, že jsem odolal pokušení dát tam 17".

Maximálku jsem zatim nezkoušel, možná n?kdy, až budu v N?mecku a pojedu sám...
Tak jsem panove "nazvejknul" nadrz,odhadem na tech 60l - 63l.Udelal jsem na ni 892 km do zastaveni motoru a zavzdusneni!(Menil jsem stejne filtr)Nejde ted o to kolik mi to sezralo.( dost najeto,siroky gumy 225 a nic jsem ji nedaroval,dalnice nejde pod 150km/h a okolo nejsviznejc jak to jen slo)Prostym vypoctem to vzalo 6,72l na 100km pri predpokladanych 60ti spotrebovanych litrech.Jde o to kolik ukazal pocitac.Ten "vypocital" spotrebu 6,1l.Odchylka je patrna.ZKUSTE TO NEKDY NEKDO TAKHLE PODOBNE.A nemusite jit do extremu az se zastavi auto,staci az se rucicka uz proste nehne ani pri prudsi zatacce.Nepresnost mereni?Je to z praxe.Takovy vysledky me zajimaji.Pro toho,kdo by nahodou psal,ze ma oct. nadrz ofic na 55l,verte,ze se tam da nalit mnohem vic. Dotaz pro Mitsi: Uz nejaky ten rok pouzivam vyrobky ktere jsou na odkazu [odkaz] a musim vyslovit dost pozitivni zkusennosti. Zajima me Tvuj nazor,diky
modus ponens
Cely problem merania presnej spotreby je v tom, ze nepoznas presny objem nadrze. Idealne by bolo vypustit nadrz (prip. ju vycistit - neviem, ci tam moze byt sajrajt) a naliat tam vopred znamy objem benzinu/nafty. Tym myslim obist tankovanie na pumpe, ktore uz bolo tolkokrat spochybnovane. Nakoniec zistis presny objem nadrze, ale v praxi Ti to aj tak moc nepomoze, pretoze na tej pumpe tankovat predsalen budes. 8-s Ale zaujimali by ma takto zistene hodnoty objemu nadrze viacerych aut rovnakeho modelu. Mozno by sa ukazalo, ze nie su rovnake. A mozno aj nie. 😊
To Loop: Žádnou osobní zkušenost s produkty této firmy nemám, ale n?jaké "zázra?né" vodi?ky ?as od ?asu použiji, n?kdy spíše jen na zkoušku a ze zv?davosti, jindy z akutní pot?eby n?co co nejrychleji, nejjednodušeji a nejlacin?ji vy?ešit. Výsledkem jsem ob?as velmi pot?šen, málokdy nadšen, v nejhorším p?ípad? náklady p?ipíšu k "nutným ztrátám" (p?išel jsem v život? o víc...).

Bohužel musím konstatovat, že práv? ty nejlépe fungující produkty (nap?. zn. Cyclo) se na trhu vyskytují obvykle pouze jednorázov? a znovu je pak už prost? nelze sehnat. Zato šmejd? je všude plno a trvale!
spitfire
Po?ítal jsem onehdy spot?ebu za posledních (prvních) 10.000 km, vyšlo mi 6,4. PP ukazuje v pr?m?ru 5,9.
matuS
znama ma golfa tdi a stane sa jej, ze na vyssich prevodovych stupnoch jej auto prestane tahat. ked zastavi, vypne a zapne motor, tak zasa to ide chvilku normalne a potom opat problem.

podla mna typicky problem vahy vzduchu.

v servise jej tvrdia, ze je to turbo a treba ho vymenit! (btw diagnostika im ukazuje 0 chyb)

zrejme ju chcu ojebabrat (btw ten servis je v anglicku), tak jej radim nech zmeni servis a nech im povie aby vymenili tu vahu vzduchu, ale problem je, ze nepoznam ten oficialny anglicky nazov vahy vzduchu, poradte plz.
"Air flow sensor"! (pouze jedna z možných variant...)
matuS
jedna z moznych variant nazvu tej suciastky, alebo problemu auta?
Názvu, pochopiteln?...
matuS
Diky 😊
M?l jsem asi stejný problém s Octávií TDI 66 kw. P?i jízd? najednou auto ztratilo výkon a byla problematická akcelerace. Hned 2. den ráno jsem jel do servisu-auto šlapalo normáln?. Tam mi ?ekli, že pokud by to byla váha vzduchu, d?lá to trvale. Bu? je to turbo,nebo n?jaký ventil(nejsem mechanik,nevím jaký).Vym?nili cca za 1200,- K? ventil s tím, že pokud to nepojede, je to turbem. Od té doby myslím 15000,- km, auto šlape normáln?.
Jaké používáte brzdové kotou?e a desky? Origo Škoda se bu? brzo vyd?ou nebo se zkroutí.
110: co je ale podstatnejsi, ze nebrzdi 😄 V minule octavii meli nasi kotouce a snad i desticky od ate, ale dali je tam tesne pred tim, nez auto prodali, takze jsem se k tomu ani poradne nedostal abych to vyzkosel. Ted jezdim v octavii, ktera ma brdy jeste originalni, ale v blizke dobe me ceka asi vymena. Uz jsem se byl informovat na ceny Bremba a vypada to, ze je zkusim.
VRZÁNÍ...

Názdárek, poslední dobou v aut? sliším takový divny pazvuky, n?co jako kdyby byla nekde moucha a chtela ven... Už jsem dokonce lokalizoval to místo a je to n?kde uprost?ed st?echy. Netuší n?kdo co by to mohlo bejt? Dost m? to roz?iluje, ale dávat to do servisu.....pokud by se tam dostali, tak mozn aže by sundali celý vnit?ní obložení. Už jsem fakt bezradnej . :?
Ctel bych se zeptat, jestli mel nekdo moznost projet se v octavii 1.9 TDI PD 96kW 310 Nm a 1.9 TDI 81kW 235 Nm + chiptuning (tj. 97kW 307 Nm). Rozdil je oproti PD +1 kW a -3 Nm. ale ta chipnuta 81 ma hezci krivku vykonu i kroutaku. Muze mi nekdo rict jak se s nima jezdi a v cem je rozdil? Popripade ktera jede lip....?...dikes 😉
Ceka me nova sluzebni OII TDI 2.0. S naftou jsem jezdil naposled ani nepamatuji, zajimali by mne vasi zkusenosti se zabehem dieselu. U Hondy mi poradily na benzinu, ze bych to zatim nemel tocit nad 7.000, u TDI 2.0 takove cislo asi nebude na budiku.
Hmm. 7.000 ot/min tam teda nebude 😜 . Zajet do 1.500 km do 3/4 vykonu,pak uz naplno. Nejvetsi zmena bude pri razeni,daji se tam nahazet kvalty jeden za druhym,stejne jako rozjet se na trojku a kolem 1800 ot Vas to vystreli jako raketa.

Obcas si nekdo stezuje na duneni kolem 2000 ot.,je to vec vkusu,pokud jste si na benzin zvykl,budete si odvykat tezko. Auto je to ale nadmiru pohyblive,fantasticka saltpaka a drahy razeni - skace to tam samo.Ve meste setsku moc neuzijete,na dalnici Vam ztisi celou jizdu.

Je PODSTATNE tissi,nez jeji predchudci TDI. Kroutici moment je uchvatny.
spitfire
to zoom: Já jsem auto nikdy n?jak speciáln? nezajížd?l, snad jsem si dával trochu pozor, abych tomu nedával moc plnej kotel a zbyte?n? to nep?etá?el. To u O2 ale neni pot?eba, výkonu to má dost, aby to ?lov?k nemusel po?ád nutit do extrému. P?i normální jízd? se dá v pohod? ?adit už n?kde okolo 2.300 otá?ek aniž by ?lov?k stratil schonost svižné akcelerace. P?i p?edjížd?ní asi není nutné n?jak extrémn? pod?azovat, já ale nejsem ten správnej p?ípad, tohle je m?j teprve druhej diesel a ješt? asi nemám všechny dieselový návyky
Nemáte náhodou n?kdo zkušenosti jak je to s nákupem novýho auta v zahrani?í. V Blesku jsem ?etl, že v Polsku stojí 1,4 Clasic po ode?tení DPH a zaplacení DPH u nás (19😖 asi 310 000,-. Nevím kolik je DPH v Polsku. Servis a záruka by asi u nás nem?l být problém. Dík za info
prekladys
sje? si nejd?íve prohlédnout výbavy a pak porovnávej ceny, aby to nebyla octavia junior >😁
Budu kupovat combi 1.8T. Potom, co jsem si tady ve fóru p?e?etl zkušenosti s tímto vozem, nemohu se (pochopiteln?) do?kat. Mnohem více te? koukám na octavie na silnici i parkovištích.

Rozeznání model? je pro mne však problém. Ne všechna auta mají vzadu pod ozna?ením modelu škodovky motor. U 1.9 TDi je to ozna?ené snad vždy, ale co 1.8T?

Díky za reakci na m?j nevšední dotaz >😁
Z fotek na netu jsem zjistil, že má 1.8T vzadu napsáno 20V TURBO. Je to tak?
Jo, je to tak. Jinak je od sebe asi nerozeznas. Poznas snad jen 1.9 TDi 66kW podle toho, ze ma vzadu bubny. To ma mozna i nejslabsi benzin 1.4 55kW, ale tim si ted nejsem uplne jistej. Ja bych mel kazdopadne auto radsi bez stitku, ale kupoval jsem ojety(se stitkem) a sundavat se mi zrovna nechce. Ono kdyz te pak dojede nejakej lojza v potunenym "zihadle", asi nebude stihat jak mu ten kombik plachne pred ocima... 😁
spitfire
Je.
Je možno n?kde sehnat návod k octavii combi v po?íta?ové podob? (doc, pdf, ...).

Budu kupovat starší auto z n?mecka a návod k n?mu v ?J asi nebude.
Najdes to tady😒br />
[odkaz]

Beny
to Beny_: Díky
zdar

nemate nekdo prosim v el. podobe schema tohoto motoru, popr. odkaz nebo aspon oznaceni tohoto motoru?

Googlim, googlim a nic vygooglit nemuzu.

Diky
dílenská p?íru?ka nebo manuál by sta?ila?
no asi spis dilenska prirucka.

Shanim to pro znamyho, ktery ma tenhle motor v Toledu a dela si na tom vsechno sam.

No a ted po nejake oprave mu tam zbyla jeden drat (podle jeho slov), ktery nevi kam strcit. A od te doby mu to spatne drzi otacky na volnobeh a startuje pri urcite teplote.

Diky
naposledy sa mi stalo, ze som rano nastartoval a ako pozeram tak pozeram, otacky behali 1500-2000 raz jedna hodnota, raz druha, potom sa to ustalilo, ale cely cas aj ked bolo auto zohriate, tak neklesli pod tisic a dost nekludne siel motor

robilo to jeden den a potom to prestalo, tak neviem, ale uz mi to raz spravilo niekedy pred dvoma mesiacmi

skrtiaca klapka vycistena asi tak 3000 km dozadu

co to moze byt?

mam octaviu 1,6 55KW r. v. 2000
To Ti jen klapka dává "p?edb?žný sbohem". P?iprav se na její vým?nu!
kolko mi este moze vydrzat?

a kolko stoji, nemas predstavu?

da sa to aj opravit, alebo len vymenit?
Ahoj,prosím o názor na jízdní vlastnosti škody octavie 1.6 MPI 75 kW. D?kuji
spitfire
Jízní vlastnosti jsou O.K., motor uspokojí, ale nenadchne.
to Polda:

uspokoji, ale nenadchne, to je presny 😉

Je to bezproblemovej motor - v podstate krome bezne udrzby potrebuje akorat obcas vycistit klapku, jinak se nema na tom co rozbit. Zhlediska spolehlivosti zadny problem.

Spotreba silne zavisla na stylu jizdy. Da se s tim jezdit kolem 8 pri rozumne dynamice i pres 10, pokud jedes 160 na dalnici.

Pokud najezdis hodne km, tak TDi. Ja jsem s nim najezdil za 2 roky 40tkm, az budu menit karu, tak jdu do dieselu - spotreba.

Kdyz jedes sam, dynamika vcelku slusna, plne nalozenej uz je to horsi, ale da se.
D?kuji za Vaše post?ehy. Po?ád nevím co koupit jestli 1,9 TDI nebo 1.6 MPI 75 kW.Najedu zhruba 15 000 km za rok.U TDI m? odrazuje cena.U benzínového motoru 1,6 mám zase strach že s naloženým autem nepojede.
jestli jezdis prevazne po meste -> MPi ; pokud vyhradne delsi trasy mimo mesto -> TDi ; kazdopadne bych se spise rozhodoval nad konkretnimy auty a jejich stavem a cenou, nez resil motorizaci
Vezmi Tdi. Já mám 81 Kw Tdi, jezdím za 4,5 l na 100, p?i?emž minimum pr?m?rné spot?eby na jednu trasu bylo 3,6 l na sto v normálním provozu, 1/3 dálnice, 2/3 okresky p?i dodržování +-rychlostních limit?. Maximum jsem m?l na stejné trase 5 l na 100, ale jel jsem po?ád 140 (samoz?ejm? jen na volné silnici). Po m?st? mi to bere 4,7 l na 100. Soused má 1,6 MPI a jezdí na okreskách za 6 pokud se hodn? snaží, jinak taky i za 10.

Ro?ní prob?h mám asi 12.000 km.

Samoz?ejm? jsem zaplatil vyšší po?izovací cenu, mám vyšší povinné ru?ení, ale p?i prodeji ur?it? dostanu relativn? víc než soused.

Mirek
:lol: 4,7l/100km po meste? Povidali, ze mu hrali! Zeptal bych se jinak. Kolik tedy najedes na nadrz km po tom meste (berme do pipnuti rezervy)?
Od pípnutí do pípnutí jsem to nikdy (jenom po m?st?) nezkoušel. Ono to totiž nejde (pokud pominu, že si vezmu jen 10 l nafty na prázdnou nádrž a potom budu jezdit a jezdit a ?ekat na pípnutí). Po m?st? po?ád nejezdím, to bych musel vynechávat víkendy a služební cesty. Jinak od pípnutí do pípnutí na plnou nádrž i 1100 km.

Mirek
😲 neuveritelne!!! O tom jsem pouze cetl v reportazich z eco rally! 1100km na 40l...k tomu jsem se ani zdaleka nepriblizil.
To mirek: To já ti v??ím a uvidíš že ujedeš i víc než blbých 1100km. TDi jsou nesmírn? úsporné motory a jezdí skoro na vzduch. Chce to jen na?ídit budík na pozd?jší vstávání a pípnutí p?ijde pozd?ji. Díky tomu najedeš ve snu o mnoho kilometr? víc než minule 😁
Nevite, kde na netu najit charakteristiky prevodovky ( grafy prevod. stupen - otacky - rychlost) na Octavii 1.8T ? Diky
to brázdi?: pokud nev??íš, mn? to nevadí, kon?ím s p?íspíváním do diskuze, to jsi p?ehnal.

to andree:

1)pokud se bavíme o oktávii, tak ta má nádrž na 55 litr?, pokud ji trochu zkoupneš p?i tankování, tak tam dostaneš ješt? víc, i o t?i litry,

2)když ti pípne palivom?r, tak je v nádrži ješt? 8 litr?, tj. 55(5😄 - 8 = 47 (50). 50 litr? d?leno 1100 km je 4,54 litr? na 100 km.

P?ijemný den Mirek
To mirek: >😁 >😁 >😁 😁
Brazdic: Zase se projevujes exote? Klidne se smej, ale na tom, ze oproti tve super extra kultivovane rakete usetrime na phm nic nezmenis!

mirek: Jo, tak to uz sedi (Hold nekdo do nadrze lije opravdu co to da)
Poradí n?kdo (asi škodováckej) servis, kde mi zm??í K?IVKU kW/Nm, plnící tlaky turba a tak? Není t?eba náhodou na ?ty?kolku speciální stolice - na ob? nápravy najednou?!?

(Uvažuju o ?ipu - asi Cimbu - a tak chcu mít m??ení P?ED/PO....) thx
Auto Jarov - mají tam stolici MAHA, možná jako jednu z mála v ?R na 4x4. V?ele doporu?uji, mám mnohonásobnou osobní zkušenost.
To andree_cz: Jo exot, to já jsem >😁 Lepší než být šedá myš v Oktávce 😁
spitfire
to brázdi?: No je fakt, že tak hnusný auto, jako je Avensis Wagon, ?lov?k na silinici nep?ehlídne >😁

Rozhodn? nezapadá do pr?m?ru - je totiž hnusn?jší, než v?tšina aut.
To spitfire: No je pravda že se najde pár lidí, co se jim Avensis nelíbí, ale na druhé stran? je mnoho lidí, co jej obdivují a moc se jim líbí. ?asto m? lidi oslovují na parkovišti a auto si prohlíží uvnit?. T?ch kladných ohlas? je každopádn? víc 😄 Já taky považuju Oktávku za takové ošklivé ká?atko, ale je to umocn?no tím, že je p?íšern? okoukaná.
Nevíte n?kdo náhodou,kde je ?idlo na venkovní teplom?r.p?estal m? PC ukazovat venkovní teplotu,tak bych se cht?l na n?j mrknout.
na kolik to zmereni tak prijde? lisi se to podle motoru atd.....? diky
Cena je (nebo alespo? byla) jednotná: 900,- K? za jedno "upoutání" na stolici a jeden typ m??ení, tj. nap?. kW + Nm. Za m??ení spot?eby, p?esnosti rychlom?ru... se platí zvláš?.
to HASART😒br />
?idlo venkovního teplom?ru najdeš po pravou záslepkou (?erná žebrovaná m?ížka) v p?edník nárazníku, tj. v opa?né záslepce než je hák pro odtažení. Správná záslepka nemá žebrování, je plná a v pravo dole má vy?ízlý ?tvere?ek. Za ním je ?idlo venkovního teplom?ru.

Rudolf
no na autorevue (kam tazatel polozil stejny dotaz😄 odpovedel jeden ctenar, ze Srba servis meri za 1 900+DPH😒 jak stary je udaj 900 Kc z auta Jarov?
To Bigduck: V SRBA SERVISu nemají 4x4 !!!
ja netvrdil, ze ano >😁 mne jde o ten vic nez dvojnasobny rozdil v cene....
Bigduck: To je údaj starý cca 2 roky. 900,- K? bylo v?etn? DPH! Sta?í tam zavolat a zeptat se: m??ení d?lá p. Krejsa (nebo snad Krejza?).

Brázdi? a spitfire: Mn? se Avensis kombi velmi líbí, ale osobn? bych bral spíše Hondu Tourer (vzhled není vše, že...?). Na Octavii 2 mn? velmi vadí, že se až p?íliš podobá Octavii 1, p?estože to je úpln? jiné (mnohem lepší) auto!
To Mitsi: Honda Acord Tourer byla také kandidátem, ale nebyla v tu dobu v dieslu a navíc je to designov? taková rakvi?ka vhodná spíše pro majitele poh?ební služby 😄 Acord HB je m?am.
spitfire
to brázdi?: To, že mám auto, jakých jezdí po našich silnicích mraky, vnímám spíš jako klad. Kdybych náhodou cht?l mít auto, po kterym se lidi otá?ejí, nebyla by to Oktávka ani Avensis ani nic podobmýho.

Co se tý?e vzhledu Avensisu, sedan bych ješt? rozdejchal, ale to kombi mi n?jak nesedí...
To spitfire: M? se zase ze všech 3 variant nejvíc líbí kombi o n?co mén? liftback a nejmén? sedan. No je to názor od názoru. Já už bych jiné auto než MPV a kombi ani necht?l. Rodina vyžaduje prostor.

Nechápu jak se ti m?že líbit jezdit okoukaným autem. Netvrdím že musím mít auto, které se v ?R vidí na silnici jednou do roka, ale Oktávek je fakt trochu moc a místo aby tu novou Oktávku trochu víc odlišily, tak ji jen faceliftovali a to auto bylo okoukané již v okamžiku, kdy vyjeli na silnici první kusy.
spitfire
To Brázdi?: Nevim, jak velkou máš rodinu. My jsme ?ty?i a v moment?, když jsem p?estal vozit ko?árky a postýlky jsem p?estal kombi pot?ebovat (tehdy jsem m?l Mondeo combi). Hatchback s kufrem od n?jakejch 400 litr? vejš považuju za optimální auto. Na co mít zbyt?n? velkou pixlu...
To spitfire: No nevím jak ty, ale já t?eba rád jezdím autem na dovolené a to se pak st?hovák moc hodí. Oktávka má sice dost prostorný kufr, ale zato strádá posádka na zadních sedadlech. To je tob? ale z?ejm? jedno >😁 Nem?žu si pomoct, ale v Oktávce není zadní ?ada sedadel, ale zadní ?ada lavic 😁
spitfire
to Brázdi?: První gnerace Oktávky opravdu moc místa vzadu nemá, to je fakt. Ta nová, co mám a co mi po?ád pomlouváš, je ale i vtomto sm?ru O.K. Jel jsi v tom n?kdy?

Co se tý?e dovolený, normální krámy dá ?lov?k do kufru a takový v?ci jako jsou kola nebo lyže vozím stejn? na st?eše, a? mám kombík, nebo ne. Kombíky jsem m?l už t?i (Escorta, Mondeo a Octávku) a m?žu zodpov?dn? ?íct, že mi fakt hatchback vyhovuje líp.
To spitfire: Vím že je v O2 vzadu již více místa. Zázrak to sice není, ale po?ád je to tvrdá kolmá lavice. O2 jsem ne?ídil, ale lavici jsem si již vyzkoušel. Pokud jde o dopravu v?cí, tak mám box Thule Spirit s objemem 480 litr? i nosi?e kol, ale i tak je n?kdy místo nadoraz. Kombíka bych nem?nil. Další auto bude spíš MPV.
spitfire
to brázdi?: Žádná tvrdá kolmá lavice tam neni, je tam docela pohodlný sezení zcela posta?ující pro dva dosp?lý chlapy. Avensis není vzadu o nic pohodln?jší, možná má malinko víc místa na nohy.

U Tebe ale to hodnocení chápu, sednout si do n??eho tak strašnýho, jako je Oktávka musí být pro Tebe takový stres že i kdyby tam bylo kanape, tak Ti to bude p?ipadat jako nepohodlná pry?na >😁

P?iznám se, že st?hování krám? na dovolenou mn? moc nebere. M?j ideál (zatím buhužel nenapln?ný) je cestování s platební katrou a kartá?kem na zuby. Zatím je to bohužel o rakvi s lyžema na st?eše v zim?, kolech na st?eše v lét? a plnym kufru pokaždý 😞
modus ponens
spitfire😒br />
Avensis není vzadu o nic pohodln?jší, možná má malinko víc místa na nohy.

To je hlboka dezinformacia. O2 je sice vnutri vacsia ako O1, ale asi si nesedel v Avensise. Je to (po Mondeu) asi najpriestrannejsie auto ST. Porovnavane so Superbom: Superb ma na zadnych sedadlach viac miesta IBA na nohy a aj to za cenu skratenia posuvnej drahy prednych sedadiel, kde to nam vyssim trosku chyba. A O2 Superb asi nepredci, alebo sa mylim?
matuS
Kombíka bych nem?nil. Další auto bude spíš MPV.

nic to nepomoze, nabalis este viacej kravin a znova budes mat problem sa zmestit
To matuS: T?m chyt?ejším to asi došlo. Pro tebe tedy ješt? jednou.

Pokud bych vybíral mezi sedanem, liftbackem a kombi, volil bych to kombi. Jinak ale p?íšt? asi zvolím rad?ji ješt? v?tší variantu MPV.

Sta?í 😁
matuS: nic to nepomoze, nabalis este viacej kravin a znova budes mat problem sa zmestit

JJ, funguje to i na horách: ?ím v?tší bágl máš, tím víc zbyte?ností sebou taháš....
vymazáno
spitfire
to pavproch: Velký krámy na st?echu, malý krámy do kufru, žádnej problém.
spitfire
Mn? se líbila už O1, takže to, že se jí O2 podobá beru jako plus. Je mi to daleko sympati?t?jší, než t?eba Avensis, kde ten nový vypadá úpln? jinak, než ten starý (ten starý byl docela hezký).
spitfire
V Avensisu jsem sed?l a sv?j dojem jsem tady napsal. Nic víc, nic mí?. Taky jsem sed?l v Superbu a tam je místa na hohy výrazn? víc, než v Avensisu. Popravd? od doby, co jsem jel ve starym Renaultu 25 jsem v ni?em tak prostornym (mám na mysli osobáky) nesed?l.
mech13
mel bych dotaz ohledne vahy vzduchu(teda myslim).

octava 1.9tdi 110koni - do 2 tisic bere perfektne, ve dvou jeste zabere a od 2500 (2700) to vubec nejede a na 3 tisice se sotva vyskrabe. je to ona vaha vzduchu?

jestli ano tak jak moc se nici motor pri provozu s jeji zavadou (jezdi se hlavne do 1,5 max 2 tisice otacek)
mech13: "do 2 tisic bere perfektne" - Co je to za nesmysl! Vzdyt to auto je prave v tehle otackach naprosto zdechly! To co pises muze byt klidne a rekl bych i spise zapricineno znicenym vyfukem. Dalsi mozna zavada muze byt v oblasti turba, coz bys mohl ale identifikovat poslechove. (vyhoda 1.9tdi mimojine tkvi v tom, ze jsou plne pojizde i s nefunkcnim turbem 😄 Kazdopadne nevim co resis? Dej to do servisu a uvidis.
mech13
tak perfektne kdyz veznu jak jelo pred tim do dvou tisic a ted do dvou tisic je to stejny a kdyz veznu predtin nad 2500 a ted na 2500... v porovnani s tim co se da na ceste vetsinou potkat to staci.

s tim servisem - na koli penez se to vysplha pri tech ruznych variantach?
Kolik penez? Buh vi. Muze to byt treba nejaka prkotina jako treba praskla tlakova hadice od turba(nevim jestli se tomu tak rika), ta se cenove vleze v poho do tisicovky. Pokud se to tyka vyfukoveho systemu, pak klidne pocitej se sumou pres deset tisic (znameho s focusem to prislo takrka na 20tis).

- Jeste me napada... . Nemas to nahodou nejak chipovany? Mas to nove ci z bazaru a kolik mas najeto?
mech13
je to seriovka. jak to vyjelo s fabriky. ma to kolem 100kkm a je to z bazaru. melo to najeto kolem 10-15kkm. asi se papalasovi nelibilo ze to neukazovalo mnozstvi nafty v nadrzi. je to v plne palbe, jediny co to nema jsou kozeny sedacky a automat saltpaka. pred par mesicama to bylo na generalce a menily brzdovy kotouce, el. stahovani oken, tesneni kolem dveri.... do motoru se hrabalo tak pred rokem - spojka
celkem bych se vsadil, ze to bude ciply
mech13
nevim. mozny to je. co sem hledal grafy vykonu(pred/po cipnuti) tak zacinaji od 1500rpm a tam maji stejnou hodnotu se serii a do 2000 je narust taky minimalni. pritom z z 40% se jezdi do 1500rpm a z dalsich 40% do 2000. 15km trasa (hodne kopcu, minimum rovinek) se se da zajet za 3,7l/100km a zpatky lehce nad 4l.
mech13
Jo a hlavni otazka: jak moc vadi motoru provoz za techto podminek?
Jako nevim ceho se tady chces dopatrat? Proste neco na tom aute neni v poradku a asi nikdo ti tady na dalku nedokaze presne rict co s tim je, takze z toho nelze ani posoudit nejaka dalsi nebezpecnost pro ostatni dily. Dej to do servisu oni ti reknou co s tim je a pak teprv muzes zvazovat co dal.
Nekupoval jste n?kdo v poslední dob? starší OC1.8T? Pochlubte se, jak jste ji po?ídili výhodn? - cena, stá?í, výbava, ...

Uvažuji o ní a proto m? to zajímá. Díky.
Kupoval jsem r.v.1998, 173000km, 190000Kc, max. vybava krome kuze. Vyborny stav, jede velmi pekne, bez rzi. Co me ceka- rozvody 14000Kc, zadni tlumice 5000 Kc, zadni kotouce 4000Kc a asi cepy na predni naprave 1500Kc. Motor vynikajici, pokud se k nemu choval puv. majitel dobre, tak vydrzi.
Kupoval jsem p?ed 3 týdny 1,8T 20V Octavia Combi z roku 2002 ,najeto 73000Km v perfektním stavu se všemi doklady (serviska a pod.),auto je v plné výbav? - Elegance (krom? k?že a vyh?ívaných sedadel).Interiér je jako nový,pouze na kapot? je pár ?ukanc? od kamínk? , 1. majitel jezdil sám a málo.Cena byla 350litr?.Zatím jsem maximáln? spokojen a doufám že mi to vydrží. 😄
Já ji mám objednanou u známého, co vozí auta ze SRN. Auta p?ivezená pro jiné, co mi ukazoval, vypadala jako nová a tak jsem zv?dav, co m? p?itáhne.

Máte n?kdo zkušenosti s dovozem - jak výrazn? se liší ceny oproti nákupu v ?R?
Vlastníte n?kdo tento v?z? Zajímalo by m? jak jste s ním spokojeni a jak ste na tom se spot?ebou. Já jsem te?ka jeden takový, mírn? jetý v?z zakoupil a zajímalo by m? na co se mám teda t?šit. Mám za sebou teprve první stovky km po m?st? apod. a zatím jezdím kolem 7 l a na okreskách tomu dávám pohulit.
mal ten motor v Golfe.Ja som mal na tom aute spotrebu okolo tych 8l.Velmi som spotrebu nekontroloval,ale co si pamatam tak na dialnici pri rychlosti170-190km/h som presiel okolo650km za50l.Nediv sa vysokej spotrebe ja mam velmi tazku nohu.Inak maximalna spokojnost.
Zdravím.

Kone?n? jsem si v?era dom? p?ivezl starší OC 1.8T >😁 . Toto fórum jsem si v minulosti prošel n?kolikrát a nemohl jsem se tedy do?kat.

1.8T je opravdu povedený motor - akcelerace úchvatná, spot?eba odpovídá tomu, co se zde píše.
Pot?ebuji poradit.

Koupil jsem si starší OC 1.8T (dovoz SRN), která byla pravideln? servisována (majitel na servise nešet?il). Mám však problém, protože nevím, zda byl vym?n?m rozvodový ?emen (snad se to tak jmenuje).

V servisce je zaškrtávátko jen pro n?které typy motoru (nemám ji te? u sebe a tak nevím p?esn? pro jaké) a tak byla vým?na ud?lána p?i servise po xxx km a nevyzna?ena. Jedná se prý o velmi d?ležitou v?c a proto se ptám.

Nevíte p?i kolika km vým?nu u Škodovky d?lají ???

D?kuji.
nedavno jsem se byl ptat a rekli mi, ze bud 5 let nebo 150 tis. km, cena cca 5500 tis., jedna se ovsem o 1,6, takze ty to muzes mit jine....
martinf: tak nech servis at se kouknou v jake fazi zivotnosti to je - pozna se to jednak pohledove a taky merenim. Jinak zrovna u 1.8 20V neni prasklej rozvodak jeste pricinou totalky motoru. Kamaradovi v atmosfericky 1.8 (ma trochu mensi kompresni pomer) praskl a oprava jej prisla "jen" na 10tis Kc.
Psal jsem i do servisu Škoda a napsali mi, že u 1.8T se m?ní p?i servisce po 180 tis.km. Po 150 tis.km doporu?uje kontrolu, p?ípadn? vým?nu.
Existuje n?jaké schema ?i stru?ný návod, jak rozebrat st?edový panel v OC, kde je radio, klima, ... (který šrouby kde povolit, co dát pry?, ...)

V koupeném starším voze mám HF a pot?ebuji zjistit, co je to za? + sundat držák na telefon (chci ho dát do loketní op?rky).

K tomu se mi p?i snaze nasahat, kde ta krabi?ka HF je, uvolnil n?jaký kablík k antén? rádia a to má te? špatný signál (v rádiu je anténa zastr?ená a tak to bude u HF).

Díky
Sta?í jen ty boky st?edního panelu.
už to mám

koupil jsem si knížku 😉
Mám OC a p?estalo mi jít rádio = má špatný signál. Je antenní kabel p?ímo od radia na st?echu a nebo se n?kde rozd?luje pro radio a handsfree? Pokud ano, kde je to místo?

Co m?že být ješt? p?í?inou nefunk?nosti?
vy?ešeno
HF a antenni kabel je rozdelen hned u radia, pokud mas dualni antenu.
D?vod, pro? to rádio nehrálo byl nakonec jinde, ale p?i hrabání se za st?edovým sloupkem jsem zjistil, že HF a radio má kabely, které jdou každý jiným sm?rem = u rádia se to nerozd?luje.

Je to už jedno. V každém p?ípad? d?kuji za reakci.
Jak resite vrzani pruzin?
no, chce to repro i vzadu a je to OK >😁 ostatne otina vrze komplet: sedacky vpredu vzadu, dvere atd..., ale radio to jisti >😒]
Zdravím,

mám dotaz: Octavia 1.6i 74kW r.v. 97, ob?as jde špatn? za?adit 1-?ka: zvlášt? v zim? jsem musel povolit spojku a zkusit za?adit znovu. Po chvilce jízdy už to šlo v?tšinou dob?e. Te? v lét? už je to vcelku OK.

Olej do p?evodovky jsem doplnil po hranu kontrolního otvoru. P?edpokládám, že se?ízení ?azení mi v tomto p?ípad? asi nepom?že, že? Máte n?kdo s tímto zkušenosti? Jedná se o "lankové ?azení", které bylo kolem roku 99 nahrazeno lepším.

Díky za odpov?di.
Tommy: Tak pokud prevodovka neni zahrata na provozni teplotu, tak se celkem nedivim, ze to blbe radi. U meho TDi je to stejny... . K tomu vrzani... . Zkoumal jsem to a dosel jsem k tomu, ze vrzou stabilizatory, resp. jejich ulozeni- vymena jiz probehla a v aute je zase ticho. Cemu rikas vrzani sedacek? Jestli myslis takovej ten skripavej zvuk ode dveri, tak ten je od zamku dveri. Staci je promazat a mas vymalovano.
S tim razenim mas pravdu, jak se to ohreje, tak to tam jde jak po masle.

Co se tyka vrzani, tak bych fakt rek ze vrze vsechno - nerikam ze to je nejak hrozne, ale vrze 😉

Sedadlo ridice, zadni sedadla, tapicirung ve dverich - kdyz se o to opres, dale dvere, kdyz se projizdi pomalu nejaka nerovnost (napr. skarpa).

Me to nevadi - konecne jsem polozertem psal, ze radio to jisti - navic nejedna se o nic strasneho.

Dvere staci namazat, to je fakt, akorat jsem linej - bohuzel patrim mezi uzivatele co akorat lejou benzin a jezdi >😁 De facto kdyz to shrnu, tak z uzivatelskeho hlediska si nemuzu stezovat, fakt se akorat leje benzin a jezdi. Mimo pravidelny servis (olej, pip. odstraneni prkotin) jsem nikdy nemusel s nejakou zavadou neplanovane do servisu.

Ulozeni stabilizatoru mam taky vymeneni: v zime to delalo docela rany pri prejezdu nerovnosti.

Tom
Pot?ebuji poradit se zapínáním tempomatu. Ob?as se mi stává, že se mi nepoda?í nastavit rychlost, kterou má držet. ?ím to m?že být?
Mrkn?te na www.autobazarstop.cz (Octavia TDi rv 2002)
Zajimalo by me, jestli mate nekdo zkusenosti s OII 1,6 MPI, nebo 1,6 FSI ve spojeni s 6 st. tiptronicem. Neni to moc bezna kombinace, presto se mi zda, ze by k jezdeni prevazne po Praze docela postacovala. Apropo, je narust spotreby oproti manualu skutecne ty 2 litry, jak se vsude udava? Je mozne pri tzv. "lehke noze" tenhle automat dostat se spotrebou dolu? Diky za odpovedi.
Nevím jestli je 1.6 k automatu dobrá kombinace, asi bych to ve svým aut? necht?l, ale p?edevším chci ?íct, že jakýkoli automat ?lov?ka ?asem donutí k defenzivní jízd?, takže spot?eba je nakonec stejná nebo menší.
matuS
myslim ze k takemu autu je 1.6 malo a ten automat to este znasobi. k najslabsiemu dizlu sa automat neda dat?
Zdar všichni😒br />
nevíte jak se maže mechanismus st?ra?? (OI r.v. 97) , když za?íná jít ztuha (pomalu)? Je na to n?jaký fígl, ale nevím jaký.

Díky T.
Tommy: A uz jsi se na to koukal? (Demontoval ten plast pod steracema) Priprav se na to, ze ti mozna brzo praskne ta spojovaci trubka. >😁 ( Motorek je predimenzovanej) Mne se to ***o zrovna pri desti.(Kdy jindy taky clovek pousti sterace 😄 ) Byla lahudka udelat alespon jeden sterac funkcni / 1,5hodiny/
jen rozd?lat, vytlouct h?ídelky, prostružit pouzdra, odleh?it h?ídelky uprost?ed....namazat smontovat. Za rok znovu. Pom?že jen vým?na za nové (už mají jinak ?ešené pouzdra takže nezarezaví...)
Asi každý kdo má TDI si po delší dob? zvykne na výkon a už mu auto nep?ipadá tak dynamické a rychlé a to také ?lov?k musí zohlednit i to že t?eba generace OCTAVIE I. a OCTAVIE II., je také v TDI motorech d?ív se tam dával nejslabší TDi 66kw 210Nm nyní nová generace má nejslabší "jen" 74kw 240Nm Chci se zeptat vybral jsem si SPORTmotor jelikož nabízí nejlevn?jší chipování TDI (je ale kvalitní ta firma? Mám strach u TDI motoru to že mi tam bude n?kdo pájet chip! co když to špatn? spojí ? (chipování staršího TDI bohužel lze jen p?epájením a dáním nového chipu kdežto u nové Octavii II, to lze p?eprogramovat. Mám se bát? a co ?íkáte na toto fimu (zatím sem nenšl špatné preference na www
Co sa tyka vrzgania a pazvukov – jeden tichy ale neunavny (na Octavii r.v. 2001) pochadza z chromovaneho tlacidla rucnej brzdy.

Ma niekto s tym skusenosti a vie mi poradit, ako sa ucinne zbavit toho drncania?

Vdaka.
tino 😒br />
JÓÓÓ, to tedy znám, když to za?alo, málem m? z toho ranila mrtvice, jen když jsi vzpomenu, jak jsme se ženou za jizdy lozili po aut? a hledali zdroj, tak ot?esného a na nervy stále lezoucího zvuku.

Když jsme na to nakonec po dlouhé dob? a hledání (v?etn? zoufalého a extrémního úklidu interiéru :😉 ) p?iliš jsme tomu necht?li v??it.

Asi by pomohlo n?jak tomu zm?nit hmotu (evidetn? to rezonuje na n?jaké vlastní frekvenci shodné s n??ím v aut?), t?eba zevnit?, ale já to nakonec vy?ešil prodejem této O1, a? si to vy?eší další majitel.

Po aut? se jen zaprášilo, takže mu tento sic ozdobný, ale docela ?ábelský detail až tak nevadil...
Prosím Vás, mám následující problém. P?i "letních" teplotách, kdy se nezapíná žhavení tak trvá cca 2-3 vte?iny než naskoší motor. Pokud se ale vypne senzor teploty a simulují se studené starty, motor nabíhá okamžit?. Máte n?kdo podobnou zkušenost ? Startér i palivové ?erpadlo jsou zcela funk?ní (nové a nastavené). D?kuji
Ke? sa mi to stalo prvýkrát, dal som si ich premazat v servise, ale upozornili ma že sa to ?oskoro bude opakova? a mali pravdu po cca 6 mesiacoch sa stiera?om opä? nechcelo hýba? a tak si myslím že najlepšie je kúpi? hne? nový mechanizmus s ktorým bude pokoj aspo? na 3 roky a vyjde to aj lacnejšie.
Ahoj vespolek, známý mi nabízí TDI Oktávku 4x4 s 200 tis km na tachometru. Ježd?ná jedním ?lov?kem, pravidelný servis ve Škoda servisu. Z doslechu jsem slyšel, že TDI motory díky Turbu mají znateln? menší životnost než b?žný benzín - prý okolo 250 tis. Jaké jsou vaše zkušenosti, máte n?kdo najeto p?es 200, jede auto v pohod?, nežere olej, nekou?í, neztrácí výkon? Díky za vaše zkušenosti.
Já jsem se zbavil Oct 4x4 TDI která m?la 180000 Km. Auto bylo v tak dobrém stavu že jsem se ho dával pry? s t?žkým srdcem. .. Pokud je to z dobrého zdroje nem?j obavy.
Zdar všem,

díky za info ke st?ra??m (nebyl jsem te? dlouho na netu). Promaznul jsem je WD-?kem: prost? jsem bez jakékoli demontáže nast?íkal na horní stran? pouzder WD-?ko a nechal jsem to vzlínat a proto?il jsem st?ra?e.

Ud?lal jsem to takhle n?kolikrát a pohoda, šlape to.

Snad to n?jakou chvilku vydrží.

Tom
Bohužel opravdu jen velmi krátkou chvilku...
to Mitsi😒br />
pocitam, ze otinu tak za rok strelim, tak snad to nejak vydrzi, nechce se mi za to zbytecne utracet

BTW: vzal jsem na silnici nejakej klacek a odrbal jsem pravy prah - az na kov, tj. odrbal jsem i takovou tu PVC hmotu. Staci to pretahnout lakovou tuzkou nebo je treba napatlat jeste nejakou vrstvu pres to?
Až do p?íštího roku to ur?it? nevydrží - s tím nepo?ítej!
Nevím, kdo ti ?íkal, že TDi vydrží 250 tis. km-možná tak p?i stylu brzda-plyn za studena... já mám na OI r.v. 99 již 410 tisíc km a motor šlape jako hodinky
410 000 km je hezkých. Jak se chová motor po takové dávce. Co spot?eba paliva, oleje, emise, výkon? ?íkal mi to jeden automechanik, který to vy?etl. Osobní zkušenost s takhle jetými diesly nemá (takhle mi to i p?iznal) Vzhledem k tomu, že se mi auto od známého líbí (má 66 ?ipnutou na asi 85kW), tak jsem se radši cht?l zeptat, než pak t?žce financovat GO turbodieslu. Jaká je cca životnost ostatních ?ástí auta? Kolik cca vydrží p?ední náprava, nebo spojka (vím, že je to specifické, ale každé info dobré)
T?ch 250 tis. km bude nejspíš "projektovaná životnost" (bez GO). To samoz?ejm? neznamená, že nem?že vydržet více, ale i mén?.
410 tisíc km-spot?eba narostla o 1l/100 km, emise atd. jsou o n?co horší, zvýšená kou?ivost. Ten motor je ale kvalita, je precizn? ud?laný. K životnosti: spojka na Feld? mi vydržela 120 tis. km, na O I 245 tis. km, náprava pod t?žkým dieselem (stabilizátory) 190 tis. km, pak 340 tis. km
k tym stieracom, ja som to mazal uz 2 krat, prvy krat len obycajnou vazelinou a tak mi to vydrzalo 4 mesiace, 2. krat uz grafitovou a zatial to drzi nejakych 8 mesiacov, snad to bude drzat co najdlhsie
Ppodle zkusenosti je lepsi nez mazat a kazdy rok rozcilovat ze chodej pomalu tak koupit komplet nove sterace ktere maji uz lepsi pouzdra. :roll:
P?esn? tak! Riziko, že st?ra?e odejdou v moment?, kdy je nejvíc pot?ebuji, je totiž p?íliš veliké. Jednou mne to v praxi postihlo (v cizin?, za pr?trže mra?en, v níž jsem jel už 200 km a dalších 400 km cesty p?ed sebou) a rad?ji nikdy více...
Nový videoweb s testy au?ák? na [odkaz] Dnes Masserati Quatroporte, H2 a Honda Civic osmé generace - testováno první auto dodané do st?ední Evropy! Stream v nejlepší kvalit? na ?eském internetu! Fotky, diskuze.