Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

1677 komentářů

Nový videoweb s testy auťáků na [odkaz] Dnes Masserati Quatroporte, H2 a Honda Civic osmé generace - testováno první auto dodané do střední Evropy! Stream v nejlepší kvalitě na českém internetu! Fotky, diskuze.
Mame Ladu 1200 kombi na plyn, a nemuzem si ji vynachvalit...Jezdi na 40 l plynu tak tech 450Km...Nevyhody plynu jsou tyto 1)Umisteni palivove nadrze 2)Tlakova bomba v automobilu

a vyhody jsou v pořizovací ceně. Dnes se u nas pohybuje cena již kolem 15Kč... Vyhody nafty jsou jasne, 1)nizka spotreba a 2)auto bez nadrze pod tlakem...Nevyhoda je pořizovaci cena, jak jsem dneska koukal, pohybuje se okolo 30.90 Kč... To je hodne... a ta druhá nevyhoda ktera se zde jeste neukazala je ta,že řočně zaplatíte majland na povinným ručení. O benzinu nemluvně -->žrouty (krom novych motoru FSI a 1.8T)... Takže závěr je takový, kdo má na nějaký to lepší autíčko, tak jednoznačná volba je naftak, (je-li pod objem motoru 1.9tim lepe...ale neni tomu tak vzdy... treba 1,6 HDI solidni moturek, nezle se srovnavat s Oplem 1.7 CDTI... , držáky jsou 1.9TDI!!)a kdo radeji ušetří, tak je jasna volba LPG nejlepe objem motoru pod 1,3 l, ---> levnz poježděníčko

mejte se
mrkněte na [odkaz] jsou tam auta za super ceny
nevíte někdo kolik stojí LPG v jižních čechách díky J.
diky za stranku. V Cesku sa daju legalne prestavat skoro vsetky auta. Chcel som to preto lebo v SK su mozne len skody , lady, seat ibiza 1,4, daewa a fiat stilo ale ne kombi len 5D. Ak sa mylim budem rad lebo chcem z feldy na nieco vacsie ale ne skodu octavia, najradsej nejaky maly van .
Ahoj,

zajímalo by mě pro Seat Toledo r.v. 1997, 1,6 74kW jaký typ systému LPG pro tento vůz? Osobně jsem se poohlížel po sekvenčním typu s možností použití i do případného dalšího budoucího vozu. Jakého výrobce? Je rozdíl meyzi systémem BRC a třeba Landi či Lovtec co se týče spolehlivosti a spotřeby?

Toledo má pouze úzkou rezervu, lze i tady uvažovat o montáži toroidní nádrže?

Díky za info na kohic@seznam.cz případně doporučení montážní dílny v Praze.

Honza
nevíte někdo kolik stojí LPG v jižních čechách díky J.
Informace o tom, který auta jsou schválený na LPG bez nutnosti dalšího schvalovíní jsou na každejch slušnejch webovejch stranách "montážníků". U cizích aut se jedná nikoliv o hromadnou přestavbu ale tzv. sériovou, což je sice formální rozdíl, ale ve finále to pro nás zákazníky vyjde nastejno, tedy bezproblémové přihlášení bez dalších nákladů.

Já osobně jsem pár nových informací získal z webu a z jednání s firmou GERA z Hradce Králové. Bossem na montáže je tam nějakej pan Řádek, kterej je nejspíš v tomdle oboru docela óbr machr.
to: honza.hasic

Ahoj, nemám Rencka ale mondeo o podobném obsahu 1784ccm tj. 1.8 16V (85kW - 115HP). Mám to na LPG již 2roky a jsem maximálně spokojen. V 80% jezdím po dálnici okolo 140km/hod a spotřeba osciluje okolo 9-9,5l/100km, takže jsem spokojen. V práci jezdím služebně oktávkou 1.9TDI, též dost často po dálnici a spotřeba je v 140 cca 6,2/ 100km

LPG 9,5*13,5=128,25kč

N 6,22*9,8=184,76kč 😉

Resumé: není co řešit, plně Ti to doporučuji
V minulosti jsem měl Š 105 na LPG a to byl mazec, jezdila přes 140, motor točil "donekonečna" a lidi co jsem svezl nevěřili že to není stotřicítka. Prostě sen. Při delší cestě s rodinou a báglem na střeše jsem jezil za 7,5 až 7,8 plynu. V zimě ve městě na krátký trasy s nohou na podlaze (až téměř na silnici) do 9 l. Bohužel kozoze nedovolila delší život bez rizika broušení zadnice po vozovce.

Pak favorit 135 L - po seřízení zapalování , výměně kabelů za HighVolt-y a namontování svíček NGK to auto jelo na trojku 130 a ani 160 na 5 po dálnici nebylo nedosažitelných spotřeba však od 8,5 do 11,5 plynu. I tak to šlo.

Za celkem 8 let a cca 100 000 km na LPG jsem dosud zažil jen netěsnost plnícího hrdla po ťukanci - stačilo dotáhnout klíčem, dále pak nefunkční elmg. ventil na benzínu - 340 kč.

Chce to ale vždy kloudný kabely a svíčky (já pouze a jedině NGK)

Nyní mám R19 po první majitelce z D v moc hezkým stavu a benzín mě ani trochu neba. Je to 1721 - 54 kW. Kdo máte zkušenosti s přestavbou a provozem tohoto auta na LPG napište mi nebo přispějte do diskuse díky moc ! honza.hasic@seznam.cz
aby si mal nizku spotrebu netreba jazdit ako slimak pomaly ale hlavne predvidavo rozbieham sa prudsie rychlo a preradujem na 2000-2100 ot/min , a kde je to mozne vyradujem rychlost a idem na dojazd. Po zdrazeni plynu na Slovensku na 21,20/Slovnaft BA/ mi klesla spotreba 90% mesto pri obsadeni 2-3 osoby cca 250kg na 6,8 l/100km. F 1,3MPI BRC auto v perfektnom stave. Chce to len lahku nohu...

Este jedna otazka kde je mozne na nete zohnat hromadne schvalene auta na prestavbu na LPG CZ aj SK
U policie vozy na LPG nejsou protože každý servisní úkon navíc musí někdo udělat. Zde se o auta nikdo nestará (ve smyslu pravidelné preventivní údržby) a až dojedou tak se po vva 5-7 letech vyřazují. Auta se jen udržují tak aby jela pokud možno dopředu a aby fungovala vysílačka. Přál bych vám vidět felicii po 5-6 letech provozu u Policie ČR. V takových autech by sebelepší systém LPG byl skutečnou hrozbou.
Ja mam na Felicii 1.3 spotrebu dlouhodobe 9 l plynu. Babil jsem se s nekolika lidma + se dvema mechanikama, vsichni rikali, ze mensi spotreba neni moc realna. Tak nevim, jak nekdo muze jezdit za 7 l, to jako jezdi v noci po prazdny okresce 70-80km/h ??
peeticek
Hi,

chcem sa spýtať, prečo nie je používaný pohon LPG napr. v POLICII - ved najazdia desiatky tisíc km ročne, úspora by bola značná a ešte by sa trochu pomohlo príprode..

Alebo sanitky - do * s rachtákmi/nafta/, prdnuť benzín a LPG - bude to tichšie, výkonnejšie, čistejšie a rovnako výkonné..

Čo myslíte?

Bye

PeeT
LPG jednoznacne ANO koor v dnesní době

s pozdravem Arrow Arrow mrkněte na WWW.AUTOBAZARSTOP.CZ

Jdi do * s tou reklamou. Kdyby to aspon byly poradne stranky. Ale stranky, kde celej horni ramec nezobrazuje obrazky a kde polovina odkazu ukazuje na cizi stranky, ktere se vsak nacitaji do vnitrniho ramce techto stranek svedci o neserioznosti teto firmy.
nebojte, kdyby zvedli SD na LPG a lidi začali jezdit místo LPG třeba na naftu tak se tady udusíme.
ano je to schválený
Chtěl bych zeptat, jestli někdo neví, zda-li je Peugeot 406 schválen pro hromadnou přestavbu na LPG? Díky
LPG jednoznacne ANO koor v dnesní době

s pozdravem :arrow: :arrow: mrkněte na WWW.AUTOBAZARSTOP.CZ
Čo sa týka cien palív, ako takých, mám pocit, že je snaha vyrovnať cenu paliva na 1 km prejdeného autom. Mám na mysli benzín a naftu. Keď sa to vyrovná tak sa pustia aj do plynu. Dovtedy sa bude dať jazdiť na plyn jazdiť lacnejšie. So zvýšeným opotrebovaním motora to nie také zlé, chce to len kvalitný olej (pozrieť sa po mot. olejoch pre plyn.mot.). Treba si však uvedomiť, že sa výkon motora trošku zníži. Skúšali ste niekto autá na CNG? To je tiež alternatýva. Možno že aj lepšia ako LPG. Poznám z osobnej skúsenosti.
V prvé řadě se informujte, na kolik by Vás přišla samotná přestavba. Aby to nebyla suma, za kterou byste měl nové auto! Těch 20÷30 kilo platí pro česká auta, pro ameriku to asi určitě bude více. Aby se Vám to vyplatilo.
Kam až myslíte můžou zajít ceny PHM? To jako bude benzín za 40,-???

Nebo za 200,- litr? Kdo potom bude jezdit?
3L auto Ti nikdy nebude jezdit za 10lt LPG, počítej tak 1,2násobek spotřeby na benzín.Já sám mám 2,0 na LPG a spotřeba od 8,5až po 14 lt LPG.Osobně bych se toho nebál a dal bych tam přímej vstřik LPG.Ovšem necím ceny montáží na slovensku a hlavně jak to je s tipovkama u Vás na Lexuse.J
setrit na spotrebe u auta za 2 miliony , no neviem ci je to logicke
peeticek
Ahoj,

možno sa spýtam dosť bláznivú vec...

Ale čo si myslíte o tom, keby sa do Rx400h namontovalo LPG?

Ja viem, že je to hybridné auto a je prešpikované elektronikou, ale je tam V6 3,3l a to je klasika benzín, tak prečo nemôže spalovať LPG?

Keby sa to dalo, tak by to auto jazdilo, dajme tomu za 10l plynu, čo je cca 1,9Sk/km -- a to odpovedá cca 5l benzínu/100km..čo je na 2t SUV s 270k celkom slušné...😁

čo myslíte?

Dík za názory

ByE

PeeT
peeticek
/// Jen jsem slyšel že v zimě (topná sezona) to vystoupá někam k 16 kč/ltr a v létě už pět let je za 12,50 /ltr tak poraďte......///

Tá cena nie je vyššia z dôvodu topnej sezóny ale preto, že v zime sa do LPG dáva vyšší podiel butanu? sa mi zdá, pretože by to v pomere aký sa používa v lete išlo veeelmi zle..
Já mám třetí auto na LPG a nemohu si to vynachvválit.J.
Mam naftaky dva, dva benzinaky a jednoho benzina plus plyna. Ktery auto nejvic nesnasim a nemam ho rad???

To na plyn. Pak benzinaci a naftaci jsou moji milackove... 😊
Asi těžko, myslím, že se nemusí nádrž vyměnit ale je potřeba udělat tlakovou zkoušku. To ale může být dražší než nová nádrž 😄
Jezdím na naftu a preferuji 3 věci: 1-nevybouchnu&neshořím 2-mám velmi dlouhý dojezd 3-obří krouťák je parádní věc.

Jsem jinak z oboru a jsem dokonce dodavatelem dílů systémů LPG - nebudu Tě od toho odrazovat (vydělávám na tom), ale osobně je mi milejší nafta.

V diskuzi měl někdo pravdu: jednou se nějaký úředník špatně vyspí a narazí na LPG stejné daně jako na benzin a naftu. Zdravím.
Dobrý den,

možná zde budu vypadat jako pitomec, ne všechny příspěvky jsem četl, ale může mi někdo říct, jak to tedy s tím LPG vůbec je ? Ceny benzínu a nafty neustále rostou, prognóza na léto 2006 hovoří o 35 až 40 Kč za litr a já přemýšlím o koupi vozu na LPG. Když se zeptám na toto téma přátel kolem sebe, tak jedna polovina je zásadně proti z důvodu bezpečnosti, a prý spalování LPG ničí ventily motoru, který následně dříve odchází 😢 . Druhá skupina přátel, respektive někteří z nich, LPG již léta jezdí, třebas i 5 a více let a jsou maximálně spokojeni, žádné závažnější závady (vyjma povinné každoroční prohlídky systému LPG) :-! . Nejvíce mě štve,a to říkám naprosto otevřeně, že mají sice o cca 10% vyšší spotřebu paliva, totiž LPG, ale stále jezdí za nějakých cca 12 Kč na litr :-! . Existuje nějaká skutečně objektivní studie na téma LPG, bezpečnost, údajné ničení ventilů motoru apod.? Budu velmi vděčný za jakékoliv informace a zkušenosti v této věci a děkuji 😉
Na posledních emisích mě upozornili že mi propadne datum na plynové nádrži. Prý se smí podle stanov EU používat jen 10 let. Nemáte někdo zkušenost jak to obejít?
tych 6,6l je vcelku moznych pokial jazdi hlavne medzimesto. ja mam feldu 1,3mpi s BRC a tiez nie je problem dosiahnut mimo mesto spotrebu okolo 6l plynu. spotreba v meste pri obsadeni troma ludmi sa pohybuje okolo 7,4-7,8l. moj rekord mimo mesto+mesto je 6,85l. 😜
Já jsem měl teď spotřebu s dvoulitrm pouhých 8,5 lt.Byla dobrá kvalita plynu a jel jsem po prázdnejch ,rovnejch silnicích.J.
Kurnik, spotreba na felde s LPG 6,6 litrov? A to ju vtedy tlacis dole kopcom? Ja mam rekord 7,8l/100 km - na dialnici 100 - 110. Lovato - ale ide to "tak isto" ako na benzin. Ale tiez sa pripajam k nazoru, do dalsieho auta by som si to uz asi nedal.Howk
Určitě bych do toho šel ale nekoukal bych na cenu ale na pověst
Na ty km to tam dej.J
Právě ta návratnost: najezdím ročně asi 25 tis. km, takže to je myslím celkem dost. Známý, co si plyn nemůže vynachválit jezdí jako servisní technik u Opelu najezdí ročně 60 tisíc (hlavně do Německa) služebně a už u nich dělá od revoluce. Teď má Vectru B (2001) 2.5 125 kW na plyn a je moc spokojený-spolehlivé a za rok to jde do šrotu-km-a dají mu céčkovou. Už říkal, jak si vyjedná taky montáž plynu. Asi to zkusím >😒]
80% lidi doporucuje, 10% nevi, zbytek je proti - ale nikdy to nemeli...

Ja to mel uz davno, uz pred deseti lety ve Skode 120, ted to mam 2,5 roku v Medvedovi, relativne to funguje dobre a spolehlive, ale nejsem spokojen. Ja jsem teda v ktere kolonce???😄

Zabejvam se obchodem kolem aut, jsem v kontaktu s mnoha majitelema aut a mechanikama, zabejvam se nahradnima dilama a auta, co se kolem me tocej maji s LPG zhruba ze 2/3 celkem vazny problemy, tak vazny, ze nasrany lidi to vytrhali a jezdej radsi na benzin!!! Ale je i dost vcelku spokojenejch lidi...
No myslím,že téměř po celý evropě je LPG na polovině cen benzínu.Hlavně taky spočítej návratnost.J.
Tak systém nevím, ale můžu zjistit, no prostě sekvenční.

Jinak dělám ve službách a dost přicházím do kontaktu s lidmi-tak se s nimi o tom bavím (LPG) a na 80% doporučují tak 10%neví a zbytek zásadně proti-většinou plyn nikdy neměli a znají to z doslechu. Na tu firmu mám dobrý reference od spousty lidí a dělají ty montáže od roku 96.

Jinak:

volal jsem ke svému prodejci Škodovek, bavil se se servisním technikem a ten mi řekl, že s motorem 1.6 problém není, ten prý nastává až u toho novýho vstřikování FSI-tam plyn nejde nebo co...

pak jsem zajel na nejbližší pumpu LPG (2 km) a bavil se s chlapem-řekl mně, že benzín při dovozu do republiky nezatížen spotřební daní a marží benzínek stojí 5,80 Kč/l ! a plyn že stojí to samý! takže až nějakej blbeček ve vládě bude mít málo a zvednou daň na plyn je to v háji
LPG - never more!!! 😊
neváhej a jdi do toho.Jaký výrobce to bude?????Nejprv bych se ale trochu poptal u někoho kdo si nechal dělat přestavbu daný firmě.

J
Kvůli rostoucím cenám benzínu jsem se rozhodl k montáži LPG do Octavie rok 01 1.6 74kW. Samozejmě sekvenční vstřikování LPG. Jsem z Brna a proto jsem volal do dvou brněnských firem-v jedné mi to nabídli za 34 tisíc a v druhé za 22! Úplně totožné systémy, s klapkou v plastovém sání a s toroidní nádrží. No a mám dva dotazy:

1)nesleduji cenu plynu během roku, mám ale pocit že cena LPG závisí na ceně ropy a tak si říkám, že to namontuji do auta a pak to bude stejně drahý jak benál ne :x ? Jen jsem slyšel že v zimě (topná sezona) to vystoupá někam k 16 kč/ltr a v létě už pět let je za 12,50 /ltr tak poraďte

2)chci to objednat zítra-týden čekají na tu klapku do sání a montáž zabere jeden den no a za 14 dní chci jet do Chorvatska. Podstoupili byste to? Nikdy jsem plyn neměl tak nevím. Nezůstanu někde viset (jistě člověk nikdy neví)?

Děkuji za reakce
koukal jsem na nemilé překvapení,ceny LPG jdou opět nahoru.
V tom Mercedesu to mam 2,5 roku, auto uz na to najelo asi 80 tisic, ono to tak nejak funguje, zavazny problemy s tim ani nejsou, kdyz to tak srovnam se spoustou jinejch lidi... Je to asi tim, ze zapalovani mam vychytany a staram se to dukladne a nesetrim na tom..

Stejne bych to uz do dalsiho auta ani nahodou nechtel!!!!!!!!
Já na to jezdím asi 8 let a problemy jen minimální.Na Felině jsem měl BRC.

Je dobrej ale zbytečně drahej.Jezdilo to i 170 a spotřeba od 6,6-10lt/100km.Jedna z důležitejch věcí je schopná montážní dílna.

J.
Na LPG jsem jezdil dva roky Offroadový závody moje zkušenosti jsou vynikájící ale😒br />
1. LPG nikdy nebude super, když motor bude jezdit na dva typy paliva

2. LPG je extrémně náchylné na zapalování - funkce a nastavení

3. LPG ne u každé čerpací stanice mají kvalitní LPG

4. LPG nikdy nebude 100% fungovat při dodržení montážních předpisů

5. LPG potřebuje pravidelnou údržbu jinak dělá kraviny

6. LPG je duchařina, ale když se to povode je k nezaplacení

Ahoj F.
Mám Škodu Felicii 1,3/50kw r.v. 1999 a rád bych do ní nainstaloval lpg. Jaký systém doporučujete a o kolik se sníží výkon motoru???
Neváhej a jdi do toho.J
Má někdo zkušenosti s LPG ve Wrangleru? Mám Wrangler 2,5i rok výroby 1998 a uvažuji o přestavbě na LPG.
Já to mám ve 2,0i a jede to super.
kdysi jsem to mel ve Skode 120, vselijak jsem to nekolikrat predelaval... Ve finale mi to fungovalo uplne super, jelo to jak dabel na pomery skody 120 a zralo neco kolem deseti litru, mozna trochu vic.

Ted to mam v petilitrovym Mercedesu a jede to s tim pekne na***...
Není nic jednoduššího než LPG ve 120.Musíš to mít poze dobře seřízený a pak jezdíš levně.Já jsem měl sice 130 a ta jezdila za 6,5 lt.J.
Nic proti LPG ale už bych si ho do auta nedal ve 120L to docela blblo, teď mam 1,2HTP a o moc dráž nejezdim.
Do plynu vubec nevidím, tak se předem omlouvám za přiblblý dotaz. Do budoucna plánuju, že si auto taky předělám na plyn, ale mám problém, že nevím, jakou firmu zvolit. Poraďte, jaká je nejlepší, kterou naopak nebrat! A na kolik jednotlivé typy tak asi vyjdou - Mondeo 1.8 16v r.1998!
Mám Astra 1.6 16V r.v.98 s BRC. Mám totožnou zkušenost. 2x mi to blaflo do sání a pak to vystřelilo svíčku z hlavy. Chyba se stala u autorizovaného servisu OPEL ADOP Ostrava, když mi při prohlídce ve 120.000 km zřejmě technik svíčku přetáh přes závit. Po demontáži jsem zjistil, že zapálená směs opalovala i horní kontakt svíčky (!) a zřejmě poškodila i vysokonapěťový modul zapalování (to jsem se dozvěděl až nakonec).

Začni svíčkami. Jestli tam máš klasicky kabely, tak pokračuj tím. Jestli půjdeš na examiner, tak ti pravděpodobně řeknou, že chyba je v řízení z lambdy. Nechal jsem ji vyměnit - žádná změna. Atd. atd, bylo by to asi na román. U mě to skončilo až po výměně toho modulu.
může se to stát když odejdou svíčky nebo kabely. Nebo taky když umeješ motor, nateče ti někam voda (na benzín to nepostřehneš) a lehce to probíjí pak to může střelit. Já třeba motor zásadně nemeju.
S.O.B
Cinkni si nějakýmu vedoucímu technikovi na STK co dělá dovozy, ty to většinou maji zmáknutý. ( v Pelhřimově p. Vondráček)
prave sed1m v TR a cena lpg je tu as1 22 cz no hruza
Mám Opel Astra 1.4 16V (66kW) rv 1997 s instalovaným LGP firmy BRC >😁 Dobrý ne? :-! Akorát mám takový problém: Po padesáti tisících najetejch km došlo k výbuchu směsi do výfuku i do sání (e😜lodoval mi air box 😒 Stalo se to taky někomu jinýmu? Čím to sakra může bejt? :shock: Spousta chytrej lidí co znám má taky každej svojí chytrou teorii, některý i dvě ale v podstatě jenom neví čím to je...... Díky za každej rozumnej nápad :roll:
Absolutně netuším, to auto mám asi dva měsíce. Ale už jsem problém vyřešil - plyn jde ven, protože měním motor a nechci ho zavraždit ...
JAk to tam máš dlouho?????
Sorry jestli se tu na to už někdo ptal, ale máte někdo zkušenosti s legalizací nezapsanýho plynu? Mám v Taunusu '74 (motor Sierra) plyn od BRC, bez zápisu v TP - dá se to napravit nějak levněji než kompletně novým plynem?
Auto je roku výroby 1998, koupil jsem ho s 94 tis. km v roce 2002 na podzim. Hned jsem nechal ve Strakonicích instalovat plyn. První systém nefungoval úplně korektně, v záruce mi jej vyměnili (asi po 4 měsících). Teď to šlape perfektně, ujel jsem s tím víc než 100 tis. km při spotřebě plynu cca 10 l / 100 km.

Mám tam italský IGSystem + toroid. Na výkonu to je trochu poznat hlavně v nižších otáčkách, pak už ne. Kdo to neví, nepozná, jestli jedu na plyn nebo na benzín.

Jsem s tím velice spokojen, doporučuji i ostatním.
Tak jsi si to m?l necat ud?lat n?kde kde to umí.Dneska byl za mnou BMV 535 a taky na LPG:
V bavoráku to n?jak nefungovalo..takže LPG už nee.. :roll:
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
asi 130000 nás je , na ty 3% to je z celkovýho počtu všech vozidel.

V Praze plyn 12,60. Kolik jinde? slyšel jsem už i 11,90
petrumr
Koukal.jsem ve VČ,že jsou někde i ceny 13,90 ,že se nestyděj
Je něco nového s LPG?????Nějak nám to tu vázne.
A o jaký vozítko se jedná???
ok, dik

prave zjistuju, jestli to tam bylo uz od zacatku, nebo az dodatecne...

samozrejme, ze bude zalezet na skutecnem stavu, ne na stavu pocitadla...

tohle ma deklarovano cca 130k km, coz mi nepripada zas tak poddimenzovane, ale nespoleham jen na to...
co jsem slyšel.pokud má zařízení evropskou homologaci není problém.
Albatros: Zajimavej dotaz. Jen bych byl pri nakupu auta s LPG obezretnejsi, kdo si tam da plyn, zrejme proto, aby se mu to vyplatilo, tudiz asi dost najezdi, tak aby ta tvoje petiletka nebyla az prilis olitana herka...!
Mate zkusenosti s dovozem auta s LPG z ciziny?

Ja bych chtel dovezt cca 5 let stare auto z Nemecka

- jsou nejake potencialni problemy pri prihlasovani, pripadne na co si dat pozor pri vyberu takoveho auta (co zkontrolovat, co nebrat, atd...)

Je pri dovozu nejaky rozdil od "ne-LPG" auta?

dik vsem za konstruktivni rady a zkusenosti
Jeden známej to má .Má tam přímej vstřik,toroid.Je spokojenej,jezdí okolo 11 lt na 100km
Pánové potřebuju poradit.

Mám ideu, koupit galaxy 2,0 benzín rok cca 98 a dát do toho LPG

co mi můžete poradit? předem děkuji
Slysel jsem, ze pri provozu na plyn jsou ve spalovacim prostoru vyssi teploty, ventily se zahrivaji vice a trpi tesnici gumicky na ventilech - teplotou rychleji tvrdnou. Je na tom neco pravdy?

Nejak se nam nase auti rozpapalo olejicku, chystam se na vymenu tech gumicek, mam pocit, ze jsme aktualne nekde zhruba na 2 litrech oleje na 1000km.
tzv.benzostart, u nových systémů již legislativní nutnost.
mne vstrekovanie prepina na plyn automaticky pri prekroceni 2000otaciek a je to zvukovo signalizované. cez vikend som bol na východe a spotreba pri rychlej jazde mimo mesto plus popojizdeni v meste vyslo na 7,1l/100km. 😁
Myslel jsem spotřebu, jinak potřebu zaznamenávám taky celkem spolehlivě... 😁
Potřebu poznám snadno, jezdi se výhradně na plyn, tak se to spocita od tankovani k tankovani - u stejny pumpy.
petrumr
Dneska jsem tankoval za krásných 12,40 není co dodat.
ja mam Feldu MPI rok 97 system BRC v meste robim spotrebu v lete do 7,9l mimo mesta 6-7l na 100km. Tankujem plyn Autoplyn plus od Slovnaftu za 18,40Sk a neni citit ziadny rozdiel vo vykone. Auto mam v perfektnom stave 107000km 😊
spitfire
Když se do kopce nepřidá, takto těžko udrží stálou rychlost.
Dálniční jízda tempem kolem 90km/hod, s nohou zafixovanou na plynu, bez pridavani do kopce..... to musi bejt teda krasnej pozitek z jizdy!!! 😄

Nizka spotreba, aneb denni utrpeni.
Jezdí se s ní 30 km po dálnici stálou rychlostí 90-100 km/h,noha rovnoměrně na plynu-nepřidává se do kopců.Takže asi vím,co říkám 😄

(Na rychlou jízdu máme ještě druhý kus plechu na čtyřech kolech-s tím jezdíme jen na dlouhé tratě-F,CH,SVK,atd. :-! )
Taky se mi zdá,už mi to říkalo i několik dalších lidí 😊
Souhlas, pokud jezdíš v plynu okolo 9,5l tak v benzinu to nebude míň jak 8-8,5l.Kdo tvrdí u Feldy že jezdí pod 7-7,5l tak akorát kecá, v bežném provozu a pokud s kopce nevypínám motor tak není šance....
Krásná spotrebicka - tech 9,5 LPG, my jsme na prumernejch 17-18 litrech! >😁

Jenze, to ze to zere 6,5 benzinu se mi teda tak uplne nezda, to mozna na nakou dalkovou jizdu, ale prumerna v zime pri beznych popojizdeckach by byla taky tak k tem deviti.
Za tepla se Ti to trochu zlepší.Já jsem měl dosti podobnou spotřebu.J.
Máme Škodu Felicia 1,3 MPI,perfektní stav,najeto 60000km,na LPG.Nějak to hodně žere.Na benzin to žere cca 6.5 l a na plyn 9,5.Není tam něco v nepořádku?Pumpaři LPG tvrdí,že ne :roll:
Se musim pochlubit, ta mrtva strikacka, po trech tydnech dokonce obzivla i na benzin, asi tim, ze byla zalita benzinem a odlepilo se to!😊

Vymenene svicky, kabely vycisteny a oskrabany vicko rozdelovace a palec a jede jak zamlada. Strilelo to jak jsem zjistil z duvodu, ze jedna svicka byla uplne sklepnuta a nemohla jiskrit, asi pri montazi se mi to prihodilo, nebo uz takovou jsem ji vyndal z krabicky? U toho osmivalce clovek * pozna, ze jeden valec hapruje!!! >😁

Pro zajimavost, protoze se mi nelibilo uz to vicko rozdelovace, je hodne opaleny a dokonce trochu kruply, obednal jsem novy + palec a je to od Bosche za castky 3500 a 800 bez dane! Coz boli.
Smudla: Nic jsem nevylepsoval, od ty doby auto najelo uz docela dost a ani si neubziklo, to jsou veci mezi nebem a zemi... Vymenil jsem strikacku, ale bohuzel jsem sehnal mrtvolu, na benzin to nejede, byla moc dlouho na suchu a asi membrany KO...
Několikrát jsem to psal,vezmi gumovou palici a pobouchej nádrž.U BRC se to někdy stává.Já jsem tu palici vozil stále s sebou.J
čaute všichni, potřeboval bych poradit s nádrží od BRC. Přestal mi ukazovat ukazatel stavu plynu v nádrži a ani nefunguje klapka na přeplnění nádrže. Nevíte někdo co s tím?
Včera jsem natankova u čs v Odřepsych nedaleko Poděbrad.Cena přijatelná ale ta kvalita .Auto mi nejde za plynem, v nízkých netahne,prostě jsem hotovej.Varuji tímto na tuto čs Pepito!!!!!!!

J,
plynové dostavníky střílejí do sání většinou když sou rozštelovaný nebo kolísá kvalita jiskry, na 90% kabely ke svíčkám v háji.
Tak si náš plynovej dostavník střelil trochu do sání, asi víc, než se to sem tam stane a totálně to usmtilo celou stříkačku...

Nemám rád LPG... 😊
Dnes jsem byl v HK a ceny šly opět příjemě dolů J.
Myslím,že je to lepší než benzinovej.Po republice jich jezdí docela dost.
Ahoj Vsem. Potreboval bych radu jestli je dobre si koupit Jeep Cheroke kterej je na LPG? Kde bych o nem nasel nejaky informace?

Predem diky moc za rady.

Orfeus
Svitavy 13,60
Hranice 14,50 az 14,70,ale v belotine je i 14,00,Prerov JET ma za 13.60
tak to je porad pekny maras
nejlevneji jsem videl na Jet v privoze za 14.70, jinak karvina 14.90 ( vlk ), Orlova 14.50 (detmarovice )
nevite, jaka je ted cena v Ostrave
Dneska jsem byl mile překvapen v Brně ceny pod 13kč tak to je super.J
Prodám svého mazlíka😒br />
Ford Mondeo 2.5 V6 24v kombi Ghia

r.v. 1996 ( 1.generace )

barva modrá metalíza

4x letní + 4x zimní obutí

výbava: standartně Ghia klima, plná elektrizace, ABS+ASR, servo, dálkový centrál, vyhřívané přední okno, šíbr, zrcadla fólie,orig.RMG Philips.....

oficiální LPG, výrobce BRC - nádrž na 60l

provedené opravy😒br />
nové přední + zadní desky , přední kotouče a lanovody ruční brzdy

nové napínaky řetězu, spojková lamela + přítlačák + ložisko

drážkový řemen + napínák

6x svíčky + všechny kabely ke svíčkám

nové náplně vč. klima média

nová baterka

Auto má najeto 190.000km poctivých ale poznat to není

Motor má najeto 60.000km ( výměna před vánoci ) - moje životní družka najela na náledí na pankejt tak, že prorazila vanu a kousla to Confused

Současný motor je r.v. 1997.

Na auto je záruka dle občanského zákoníku 1/2 roku.

Cenová vize cca 120.000,- ale jsme lidi taxe dohodnu s každým

Důvod prodeje😜řesedám do ST

tel. 607190781 Twisted Evil
V okrese UO jsem dnes viděl i cenu 14,00 někde ale i 14,80
V Hradci Králové LPG od 13,99až po 14,80
ostrava N95,nafta 22.90, LPG 14.70
Dneska jsem viděl i u další,sice o pouhou 0,50 ale alespoň trochu J.
Včera jsem viděl u sousední č.s.zlevnění LPG spadli o 0,70 na litr.

Že by se ledy hnuly?????Co na to ostatní ???
Radsi nikam nelezu, nebo nebudu stihat uz vubec, ja jsem zase uklizenej na: www.mercedes-classic.cz
kdyby se vam to tu zdalo mrtve, tak na autorevue.cz to celkem zije.
Chci jen pozdravit staré přátele z diskuzí, na který jsem zde zcela náhodně narazil. Potěšilo mě, že tu stále jste. Já jsem se z časových důvodů uklidil na USMOTORS, diskuzi pro fanatiky. Zatím Čau, ať se vám v tomhle roce daří!
Plyn se vyplati jenom pro velky jedliky. Pro maly auticka to nema smysl bych rekl.
jo, pro ty kteri maji prestavbu uz zaplacenou drivejsim provozem je to i ted pohoda, i kdyz ne jako drive. Ale pro lidi jako ja, kteri jeste v srpnu pri cenach 12 Kc:25 Kc/litr byli na 90% rozhodnuti, ze pujdou do prestavby za 45 tKc a provedli to .... Ja jsem nakonec vymeknul a ted mi pripada, ze jsem udelal velice rozumnou vec.
To jsem taky koukal,ale v našich končinách je LPG stále 14,5-15,4 a BA za 23,6.Tak že nic zajmavýho.Při těchto cenách je úspora asi 60 hal na km a to je s ohledem na cenu přestavby a s trochou BA co potřebuji na startování nic zajmavýho.J
klesla i nafta
Koukal jsem na Pandoře,že někde ceny LPG klesají.Že by se to opět vyplatilo?????
Presne tak, plyn jsme byli zvykli, ze beval za polovinu ceny benzinu, dneska stoji 2/3 ceny benzínu, mozna i malinkato vic. Provoz na plyn ztraci opravdu efekt. A ze mame doma auto, ktery jezdi v prumeru za 18 litru plynu me privadi do rozmrzelosti... 😒 K tomu i nejakej benzin se vycamra, je to fakt drahej spas, navic kdyz se s autem jezdi pomerne hodne.
Jo ale docela mi vadí rozdíl mezi cenou LPG a BA.Myslím si osobně,že by měli jít s cenou alespoň o kačku dolů.VždyŤ se to za chvíli nevyplatí jezdit na LPG.
Ze jo? Proc to davat za 14, kdyz * kupujou i za 15,90....! >😁

Jsem z Prahy zvyklej na nejvyssi ceny, tak mi za 14 pripada cena uplne luxusni!
Včera jsem se vrátil z VČ,ceny od 14,00 až po 15,90.Myslím,že by se prodejci měli zamyslet.J.
jedu příští týden do Jižních Čech,jaké jsou tam ceny LPG????Popřípadě kde tankovat.Jedu do Vimperku . Díky J.
Jo jo, někdy po vánocích... nebo příští rok 😄 Jinak, už nemám TD, přišel zájemce, že ten motor chce, tak zas po roce kroutím línou atmosféru...
Oddie: Turbinovy trikilo - vyborny auto, jeste jeden posledni neduh, ale jsem uplne maximalne spokojenej! Se domluvime...
Zadek: copak ti udělalo? Před rokem nebo kdy jsem to u tebe byl, jaks to měl začerstva, jsi říkal, že je to lepší než ten nafťák. To tě to nějak rychle orzelo... Jinak co to tříkilo v turbíně? To jsem vlastně ještě neviděl, se někdy zas musim stavit, až bude čas.
LPG je humus, nejradsi bych to auto co mam na plyn prodal, manzelka ho ale usilovne brani... Levnej provoz to moc nema, navic je to starost navic!
Nedávno jsem se dozvěděl,že distributoři značně zlevnily.A prodejci nereagují a navyšují si ziky.Jsem zvědav jestli při padajících cenách benzínu se zmenší počet lidí jezdících na LPG?Já to osobně docela zvažuji.
smudla: To je stejné jako proč si někdo vůbec kupuje 730d, ale já myslím, že i pro majitele JGC je příjemné za 5 let provozu uspořit půlmilión 😁
vidiš a v tom není právě logika, považuju za samozřejmě že když máš na koupi takového auta máš i na výdaje týkající se spotřeby.U fáčka šetřím málo peněz ale s ohledem na vstupy je i 10.000 dost, poměrně k tomu je to ten samý případ i u nějakého V8, jenom se ti mění numera.mluvíme oba o stejné věci.Z mého pohledu je stejné když se nějaký nedělní jezdec v kloébouku raduje jak muz jeho škůdka v LPG šetří nebo když se nějaký vybíječ plácá po rameni kterak jeho RAM spoří, thats it man >😁
Dneska jsem tankoval v Brně Flagu za 14,10 to je paráda oproti cenám ve VĆ.
A kam bys dal u Jeepu nádrž? To mě připadá jako zajímavější dilema, při tý spotřebě by to měl bejt slušnej válec, abys neměl dojezd 100 km.
smudla: Zařízení máš takhle při současných cenách v obou případech přece zaplacené za první rok a můžeš za tím udělat čáru. To, jak diametrálně potom ale šetříš třeba u V8, které místo 20 litrů benzínu žere 25 litrů LPG a jak zanedbatelně u fáčka, které místo 7 litrů benzínu žere 10 litrů LPG, to jsou přece dva úplně jiné světy. To fáčko musí fakt lítat, aby to převýšilo všechny nevýhody, ale u V8 je to skoro jasný. Já s 540iA jezdím spíš víc město (i můj průměr 13.7 l / 100 km tomu odpovídá) a nájezd tak 15.000 km ročně, takže o LPG neuvažuju. Ale jezdit víc dálek a vědět, že nebudu pořád jen startovat na benzín, tak do něj určitě jdu. U Jeepu V8 s motorem 4.7 , 5.2 nebo 5.9 , kde spotřeba je spíše dvojnásobek té mojí, bych to odvezl na montáž už zítra i kdybych ho používal jen o víkendech 😄
přemýšlení není asi ani tvoje silná stránka-nemluvím o balíku peněz, IMHO je stejné když na Jeepu ušetřím např. 40.000 a na astře 10.000, s odvoláním na jiné cenové hladiny jsou samozřejmě částky jiné, zůstává princip, jinak řečeno poměr poměr návratovosti investic.Ze života:měl jsem Mondeo V6 a kupoval jsem do něj sekvenci za 40kolíků, s ohledem na to co to žere běžně v benzínu ( ale objemem peněz ne litrů !!! ) se mi to vrátilo podobně rychle jako když tchán měl LPG ve fáčku kterým denně jezdil do práce.Opakuju-nemluvím o částkách ale o poměrných hodnotách vztaženo ke konkrétnímu autu!!! a jako proměnná do téhle rovnice je právě těch 30tkm!!!!!!!

Jinak řečeno, nový diesel je dejme tomu o 20% dražší než srovnatelný benzíňák, jedno jestli Hyundai Getz za 250.000/280.000 nebo Jaguar Stype za 1.200.000/1.500.000.Při stejných kilometrech je návratovost podobná principielně, jiná výší sumy.Asi jsem * jestli to jinak.....anebo letadlo. >😁
Zavolej přímo do Lovtecu.J.
poradí mi někdo, zda se dá vyřešit problem s počítačem u octavie 1,6)55Kw). Mám systém Lovtec a každy start je na benzín, ale po více startech načte počítač údaje z plynu a motor je pak při provozu na benzín nestabilní a občas to chcípne nebo otáčky lítají nahoru a dolů. Zatím jsem zjistil, že se to dá vyresetovat odpojením baterie. Pokud někdo znáte nějakou jinou fintu, ozvěte se! 😢
U NÁS JSOU CENY OD 14,50-15,40CZK
smudla: Přemejšlíš vůbec než něco napíšeš a nebo než "jedeš dál" ..?? V případě Jeepu 5.9 V8, který jde se spotřebou pod 18 jenom při ustálené rychlosti a ve vzácných případech, je to i s 2x dražším zařízením při těch kilometrech, cos napsal, doma za první rok, ale to, co potom za dva roky ušetříš, třeba Astra v šestnáctce za 5 let ani nesežere. A nikdo si asi nemontuje LPG do auta, který bude za rok prodávat. Další hovadinu vyplodil, když jsi napsal, že auto na LPG se spotřebou 7 litrů jsi neviděl a zároveň říkáš, že rozdíl proti benzínu je v případě správného seřízení neznatelný, pak tu pouštíš dvě protichůdné informace, protože je spousta benzínů, které jezdí i za 5 l / 100 km.
na Ostravsku je LPG stal na stejne vysi - nejlevneji porad JET v Privoze za 14.70 - benizn na te same cerpacce zlevnil z 26.10 na 25.30
Pujdou dolu v Jicine nebo obecne? Bylo by na case zlevnit, zivit to plynem pri spotrebe 18 litru mi nepripada v nasem pripade prilis ekonomicke, k tomu se i dost benzinu na startovani do toho naleje...
Slyšel jsem,že ceny LPG půjdou dolů.Jsem zvědav na tu rychlost.
čudlík žužlík redbaron se projevil: a nezapoměl jsi tak trochu, že je poněkud rozdíl v ceně za zařízení když si to montuješ do Feldy anebo třeba do Astro Blazeru?Asi ne, nevadí, hlavně když je člověk v opozici s fundovaným názorem... :roll:

Taky bych rád viděl auto na plyn se spotřebou 7l , ale to jen tak na okraj ... >😁

poměr spotřeba LPG vs. spotřeba benzinu / cena zařízení = ušetřený objem peněz = cca min. 20.000km , samozřejmě + - autobus.

V potaz neberu to že jsi to auto koupil za xxx peněz a platíš povinné ručení za xxx peněz.

A jedem dál, důležité je vždycky a za každých okolností je mít vlastní názor, i když to je kravina.
smudla: Říkat od kolika km se vyplatí takhle obecně je docela blbost. Je rozdíl, jestli je to na šestnáctku se spotřebou 7 litrů nebo na americký van se spotřebou 27 litrů.
U nás ve Vč to taky roste.Místy 15 až 15,5.Už aby bylo tepleji.
Tak Jicin prej uz taky pres 15 Korun, to jsem si skodolibe oddychnul... 😁
vyplatí jen když jezdíš ročně 20 000km a víc, jinak ne. Každoročně musíš na atest s LPG zařízením,ne na STK.U plynového auta jsou tuším o 100Kč dražší emise.Každopádně dfo auta se stříkačkou doporučuju jen a pouze sekvenci,klasický způsob je vhodný opravdu jen do karburátorových motorů.Jediné omezení o autech s LPG o kterém vím, že nesmí do podzemních garáží a podobných zařízení.Jezdil jsem LPG několik let ( Sierra 2.0, Sierra 2.0 DOHC EFI, MOndeo 2,5V6, Scorpio 2.9EFI a můžu říct že pokud je systém správně namontovaný a seřízený, rozdíl proti v benzínu je neznatelný ( samozřejmě že finanční ano ! )
Ten Jicin - to sou nadherny ceny!!!
dneska sem tankoval v Jičíně za 10,80 benzina naproti 11,00. Pokud máte velkou nádrž vyplatí se tam zajet i z větší dálky. Snad jim ty ceny vydržej.

Jinak všude jinde už jsme přes 14 kč.
Dnes jsem tankoval za 14,10 je to únosný.
Je to pravda bojuje tam benzina s jetem naproti. Akorát u Jetu je trochu fronta.
nebo natahnem dlouhou hadici.😄
Stehujem se do Jicina... 😁
našel jesm 2 km od baráku za 14,10 tak to docela jde.
dneska Aral Vsetín LPG😒br />
15,90/dm3

>😒] :arrow: 😢
To jako myslíš vážně s tím jičínem?????
18.11.2004

LPG Jičín

Benzina: 11,60

JET: 11,20

:shock: >😁
18.11.2004

LPG Jičín

Benzina: 11,60

JET: 11,20

:shock:
Zatim vim kde tankovat za 13,9 ale uvidim kam to pujde???
Predvcirem tankovala manzelka LPG na Cernaku Pha 9 za 15,90Kč/lit. To uz je teda docela sila!!!
proboha ropa padá dolů a LPG zase stoupá ,co se to děje??
Oddie: Nekeceeej, ze by nakonec neco?? S tebou je * * posledni dobou, napis maila, nebo fotky jestli mas nejaky...?
Zadek: no jasně! Jinak když už OT, tak mám novinku - od příštího roku taky nebudu pražskej - ale opačným směrem než ty...
Oddie: Vole... >😁 Budu kazdymu vysvetlovat, kde je nejaka ***ni vesnicka, ze ktery je do Prahy pet minut....!😃
zadek: jo? Ona se hranice Prahy posunula? >😁 😉
Smudla: To ja jsem nastesti z Prahy, sem si udela cestu nebo se s nekym sveze bez velkych problemu skoro kazdej...
2 zadek 524-souhlas.

Jinak na Scorpio mám složenou zálohu, v sobotu si pro to přijede ferda odněkud z Pardubic. Tohle je nevýhoda Moravy, do Zlína se nikomu nechce jet z Prahy ... 😞
Smudla: Ja to ale nemyslel spatne jako na znacku. Myslel jsem to prave naopak, chtel jsem rici, ze bych si myslel, ze vydrzej ty motory mnohem vic. Takze on neodesel celej motor, jen tam probehla nejaka prihoda na tom jednom valci.

Jinak osobne si myslim, ze dvoulitrovy benziny jsou pro pohon Omegy i Scorpia celkem velice dobre dostacujici. Ty auta zas tak hrozne tezky nejsou a motory jsou silny.
nemate nekdo zkusenosti s novym sekvencnim vstrikovani od f. Tartarini, zajimalo by me jak jste s nim spokojeni atd. 😄
Přátelé nemáte někdo dokumentaci v výrobě redukcí potřebných k tankování v Holandsku a Belgii????? Docela rád bych si je vyrobil a měl v autě děkuji J.
Dneska jsem jel z HK směrwem na Ostravu a nevěřil jsem co měli za ceny viděl jsem i 15,40.Dále jsem zjistil.že ceny benzínu někde šly pomalu dolu tak co ti prodavači LPG blázněj.
zadku ty aby sis neklofnul 😉

nemělo to tlak na 2. válci, podle humusu ve vaně bych to viděl na olej bez výměn,Nicméně teď jede jak pila.K životnosti - na DOHC se při běžné údržbě dá najet 450-500tkm-vyzkozšeno.
Tak jsem to změřil vyšlo mi 10,5 a to si myslím jde.
Asi je dvoulitr na Scorpio málo. Steně jako třeba na Omegu.
dcgsd
no rozhodne 2.0i DOHC od forda bych se zastal. Vydrsi opravdu hodne.
Nic proti Fordu, ale nic moc teda ten motor co se zivotnosti tyka nepredvedl... Kdyz ve 190tkm potreboval generalku spodku...

Jinak rekl bych, ze cena docela dost slusna, za pekny auto!
Prodám Scorpio 2.0 DOHC s ofic.LPG, rv1993, výbava Ghia Executive-interiér v kůži, elektrické sedačky, všechny okna a zrcátka v el.,střešní okno, vyhřívané přední okno, ABS, servo, stěrače na předních světlech, 5dv.,vínová metalíza.

Výměněno:GO spodku motoru ( klika+šálky, nové písty a kroužky, výbrus + rozvody+udělaná hlava ( sedla ventilů, gufera na ventilech, hydroštely ),spojková lamela+přítlačný kotouč+spojkové ložisko, svíčky, náplně, přední ramena, přední desky+kotouče.

Auto má najeto 190.000km, po opravách cca 5.000km.Dovoz z Rakouska na české papíry, původní TP doložím.

LPG je po revizi, vše zdokladuju.

Koroze:2 malé bubliny na LZ lemu, jinak nic.Lak je původní, sem tam malý škrábanec.

Cena-45.000,- ale chce to vidět je to auto bez dalších investic.

Tel. 607 190 781.
Tak mám auto přestavěný na LPG .Jsem zvědav s jakou spotřebou budu jezdit. :?: :?:
26.října 2004 Cena LPG v Kladně u OMV 14,50 Kč
hm, v Havirove taky dnes 15.30
ja jsem dneska viděl dokonce 15,40 a to je docela drzost!!!
jen, ze porad zdrazuje, ted je na cca 14.10
nejsou nějaké novinky s LPG????
To Pigal: našel jsem čerpadlo, není v nádrži, ale v motorovém prostoru, asi jsem to špadně popsal s tou krabičkou, ono to je trochu větší a to čerpadlo asi bude tam.
Oprava: tah Ještě asi spím
To je pravda, akdyž už jdu do hloubky, tak jsem se dostal dokonce na nějakou belgickou stránku, ale o mnoho více tam nebylo, nezbývá než doufat, že se to nepose.e.Ale viděl jsem tam grafickou křivku průběhu výkonu, je opravdu reálné aby byla větší než benzín, nebo je to jen marketingový tach jak nalákat zákazníky?
To cerpadlo bude asi membranovy takze tichy. Osobne bych ale predpokladal spis zubovy aby bylo presny. Na tom webu vialle toho moc nemaj taky sem na to koukal.
OK, díky, mrknu na to, dneska jsem se nacpal do kufru a poslouchal u nádrže na plyn a vážně tam něco vrčí....., ale že by tam byl nějaký motorek? To čerpadlo co jsi psal asi nebude jako čerpadlo na benzín, no nabíhá mi stránka z vialle, tak jdu studovat, doufám že na něco příjdu.
Priznam se ze sem o tom jen slysel, zadny podrobnosti o tom nevim. Ma to par aut co se sem vozi z holandska. Fakt nevim jak bych ti poradil.

V Cechach to nikdo nedela protoze ty systemy z holandska sou hrozne drahy. Zkus se podivat na www.vialle.nl
Takze abych se vrátil k počátku a začal si dělat poznámky, ten plyn teda nemá z italalama nic společného? Pokud to pomůže můžu ty yákladní komponenty nafotit a poslat ti to treba emailem, pokud z toho neco poznáš.
To je pravda bezne je do 100 kW, ale vubec neni problem 140 kW (plus 100 kc) nebo Super Maior kolem 200 kW (asi plus 500 kc). U takovyho vykonu musis mit uz od nadrze tazenou silnejsi trubku jinak nenakrmis akceleraci, ta slaba na to nestaci. Ma to diru. Parkovani ti zavidim 😊.
V pohode, obavam se ze je to tak jak pises. Moc toho o tom nevim, ale uz to nekde zlobilo a nevedeli si s tim rady. Vymena nadrze asi nepripada v uvahu. Ale zkus se tam radsi podivat jak to tam vypada ja osobne sem tohle vstrikovani jeste nevidel. S tim tlakem to je tak, ze prave v tom reduktoru se tlak meni asi na 0,1 MPa a tady to pousti tehle presnej tlak rovnou z nadrze a asi tim setrej nejaky komponenty nebo co. No holandani, porad naky speciality.
To Pigal: promiň, že se v tom pořád šťourám, ale od toho je asi diskuze, nechápu čerpadlo v nádrži, copak tam ten plyn není pod tlakem? To je potom asi nerozebíratelné a neopravitelné kdyby se něco stalo, a vlastně kdybych chtěl vyměnit nádrž za toroidní, nebo nějakou jinou, tak asi taky v tomhle případě neuspěju, nemáš náhodou nějaké materialy k tomu?
S těma výkonama směšovačů - reduktorů to zas taková sranda nejni, protože mám auto 185kW a je to opravdu problém nakrmit. Směšovače běžně k dostání maj kolem 120kW. Auto máme na levný ježdění a proto jsme se uspokojili, že to jede těch 200 a to se dá vydržet. Když se přepne na benzín, stává se z auta nezkrotnej dravec...😃)

Jinak musím se pochlubit, já mám diesela a tohodle silnýho benzína má manželka, já s tím vůbec nejezdím a včera jsem to směl přeparkovat.......heč!!!😃 Uplně jsem čuměl co je to za sílu, když se člověk chce rozjet.... Porad by to hrabalo.
Spravne to velky kulaty je reduktor = redukuje tlak plynu, ale casto se tomu rika i smesovac.

Ale uz asi tusim co tam mas je to takova holandska specialita, ty mas totiz v nadrzi na LPG cerpadlo na plyn, uz sem o tom slysel, je to vstrikovanej plyn. Maj to auta co se sem vozi z holandska. Preji ti at se ti stim nic nestane protoze zadny dily tady na to nesezenes.
Já se v tom zase tak moc nevyznám, směšovač je takové velké kulaté a jde do toho voda a plyn, vlastně místo kde by se měl změnit tlak? Já tam nic takového nemám, malinká krabička, jako od zápalek a z toho vedou 3 hadičky- nádrž, vstřiky a ???(nevím jak to nazvat-přepad?),tak se vlastně snažím zjistit jak to funguje.
To urcite ne, do nejakych cca 180 kW to neni zadny problem. A jaky smesovace se montuji jinde?

Svetovy trh ovlada BRC stejne jako tady a maji reduktory do 200 kW jinak je mozne dat 2ks jako v autobusu.
Není to spíš tak, že většina tady montovaných směšovačů není schopna ve vyšších otáčkách dodat dostatek plynu?
S tim LPG se musis trochu naucit jezdit. LPG ma oktan. cislo kolem 102 a jiny prubeh toc. momentu.

Ma vyssi kroutak v mensich otackach a naopak mensi vykon ve vetsich na rozdil od benzinu. Takovy maly sen vyrobcu benzinovych motoru. Proste LPG se daleko lip smicha se vzduchem nez benzin (plyn s plynem). Mam vyzkouseno, ze pokud jezdim tak kolem 1,5 - 2,5t ot. tak auto vic zere. Je lepsi to nechat trochu vytocit. Automatu se neni proc bat, neni v tom zadny problem, akorat pozor na serizeni volnobehu.
Oddie: Není divoká, je krotká jak beránek... občas...😃)
Zadek: no, když máš takovou divokou manželku, tak se nediv 😉)
Automatu a plynu se nebojte, Medvěda mam taky v automatu a jezdi furt pryc, akorat ma manželka nějakou těžkou nožku na plynu a jezdí teď asi za 18 litru...
Teď jsem tomu nerozumněl zase já, podle člověka od kterého jsem to koupil a i podle papírů to opravdu vypadá jako riginál italské, ale je to každopádně dovoz z Holandska a i systém plnění je prý Holandský, nemám v tom zkušenost, tak se rád nechám poučit.

Jinak máš pravdu je to 2,0 a navíc 5vál, takže ta spotřeba asi bude jen tou nohou na plynu, ještě že tam je!!!
Aha, ono je to vialle, ja myslel ze to je z Italie z fabriky. Musel byses napojit kabelem pres PC a trochu to poladit, ale v cechach se to neprodava a radsi to nedelej (Musel by byt original interface a soft). Kappa je minimalne 2,0 lt a aspon 1,7 t tak ta spotreba je OK.

Zkus to tolik nehonit 😊
Je to dobře LPI - LIQUID PROPANE INJECTION, uz jsem to zkoušel hledat i jinde než na LPG.cz, ale k tomu systému nikde nejde nic najít, už jsem jí koupil, je to super kára, spotřeba cca 13,5 ale nějak se mi to zdá dost.
Chtěl bych koupit auto s plynem ale je to automat. Jaky jsou vase nazory a zkusnosti? Odpovedi mi kdyztak piste sem. Dikes

[odkaz]
Koukni se na WWW.LPG.CZ
Ten nazev je nejakej divnej. Nema tam byt ELPI? Nebo neco jinyho?
Zdravíčko vespolek, můžete mi k tomu někdo něco říct, jedná se udajně o originální montáž do Lancie Kappy, mám možnost takové autíčko koupit. Auto je dovoz z holandska.

Díky
Když má někdo auto rozesrany a jezdi na LPG, bude ho mit rozesrany i pri provozu na benzin...
Tak jsem si myslel že Fáva na LPG jezděj dobře, ale včera jsem se zase přesvědčil o tom, že to není úplně pravda. Jel jsem po Štůrově ulici za Fávem a na každém semaforu se rozjížděl se strašným škubáním a střílel z vejfuku takovám způsobem, že jsem raději držel veliký odstup. Mimochodem, kdybych si chtěl pustit plyn, udělám to jinak. Je mi líto lidí, co mají starší auto, které nemá možnost přepnutí ventilace na vnitřní oběh a musí jet za takovýmto blbem. To je o zdraví.
to je toho, se kolikrat stanou horsi veci i pri provozu na benzin, nez ze ti to 3x chcipne...!!! V tomhle pripade to ma uplne zlaty!
Jednou jsem se zminoval o kolegovi, ktery hodne chvali LPG ve felde od HL Propan z Ostravy. Uz nechvali, malem nedojel do prace, 3x chciplo. 2 mesice po revizi. Pricinu nevi, vytahal kontakty, ktere mohl, prostrikal Kontoxem a zatim pry klid.
Dík, Zadek, až se rozhoupu, tak to zkusím. Asi to přes zimu nebudu trápit, na to mám AWD.
Prof: To je krásný autíčko! A jak že? Když někdo slyší co je v tom za motor, tak ho to odradí? Já myslel, že spíš naopak. Auto s tímhle motorem mě naopak velice láká... Chce to ale čas, mám jen samý placení a placení a placení (barák).

Kontakt na plynaře je: p. Rešutík 608 727 524. Když se odkážeš, že jsi od toho člověka se starým bílým petilitrovým Mercedesem z Prahy, věřím, že si vzpomene od koho je reference...😃
Zadek: Já jen, že nemůžu prodat jedno svý auto. Když si někdo přečte 6,8 V10, tak je z toho na mrtvici. Přemýšlím, že bych to teda dal do plynu, ale nechci nic ofic, a taky žádný vstřikování plynu. Místa na pořádný bandasky je tam habaděj. [odkaz]brno_02/source/dcp_2132.htm
ace: Tak moc nebádejte a ať si toho Cadyho nechá na benzín přejít a případně seřídit (možná, že stačí vyměnit pár svíček, kabelů, palivovej a vzduchovej filtr). Jseš dobrej filozof, ale takhle se taky přijde na spousty novejch věcí😄
Napsal jsem to blbe psal jsem ze nam to zere benzinu min... myslel jsem vic...

To Prof: LPG mi montoval p. Rešutík v Brně. Platil jsem mu 13 tis. Všechno je nové kromě nádrže, dal mi tam toroidní - použitou, ale jako novou a mix jsem si dodal sám. Řekněte a dodám kontakt.
Měl bych pro vás něco k tématu. Kolega má Cadillac Eldorado 1979 osazený motorem 5.7 V8 tedy tzv. small-block. Nechal si tam dát plyn a zkušenosti jsou velmi pozitivní, auto jede na plyn lépe než na benzín, motor jde vyrovnaně a zvyšila se kultivovanost a tah hlavně v nízkých a středních otáčkách. Po poměrně dlouhém bádání se došlo k tomu, že díky tomu, že plyn je plyn se dostane do všech válců snadněji než rozprášený benzín pomocí dvou bodové stříkačky (jedna stříkačka pro každé rameno Véčkového motoru), takže tady je příklad toho jak může být plyn i efektivnější než benzín. Jinak auto je ve výstavní kondici a není to vrak. fotky zde.

[odkaz]
Jestli jsi víkendový jezdec, tak ti to možná veme 10 litrů benzínu na půl roku, ale já jezdím hodně a často jen krátké trasy. Několik nádrží benzínu za rok nebyl problém. Zejména když LPG sabotovalo a musel jsem přepínat na benzín. Stačí ti to ???
Měl jsem tam nejdříve Tartarini a asi po půl roce věčných problémů to předělali na BRC. Na to to nějaký čas šlapalo, ale pak už ani tak. Už mi zase nabízeli další systém, jenže ten bych už musel platit 😄 A pak že má LPG nižší náklady.
to mfilip: Poud jsi z Ostravska a jezdíš občas do Olomouce,tak se zastav v Toveři(směr OL-OP)u p.Podivínského který dělá LPG už dost dlouho a dej sním na téma přestavba řeč.Já jsem k němu začal jezdit na doporučení a jsem plně spokojen.

a😜Brázdič(prudič)- my co nemáme prachy na cestování do Skandinávie jsme nuceni jezdit na LPG,a v mém případě k plné spokojenosti.
zadek: Kdo ti montoval plyn?
Tak tak, souhlasím s Rikkim, akorat nam to sezere benzinu trochu vic, protoze je motor trochu vetsi... V lete startujeme normalne na plyn a jen kdyz je kolem nuly a min pouzivame benzostart, jinak jenom LPG. Nektery ovladaci tlacitka to neumoznujou, my mame tri polohy: LPG, benzostart a benzin. A toho benzinu nam to zere min hlavne proto, ze na zavodeni manzelka prepina na benzin a taky obcas se stane, ze LPG dojde, tak nez dojede k nejblizsi pumpe...
Brázdiči, vidím, že jsi z LPG na přášky. Nedělá se ti mezi lopatkama vyrážka? Podívej se! To by bylo dost nebezpečný!!! 😃) Spotřeba benzínu pro rozjezdy je v létě cca 10 litrů za půl roku a v zimě 15l. Nádrž má asi 45 litrů. Náklady na pravidelný servis jsou u LPG nižší, než u ropáka. Do Skandinávie autem jet nehodlám a tam, kam jezdím (Chorvatsko, Itálie, Slovensko), nemám nejmeší problém natankovat. Jinak díky za tip, jak se pozná špatný servis už z venku. A mimochodem, vysvětli mi, proč např v Holandsku a v Itálii je asi 1/3 bezíňáků předělaná na LPG a proč to automobilky plánují dělat už z výroby a to i CNG, který je na montáž a provoz náročnější.
Jaky jsi mel na Carine system a od jake firmy ? Jak k plynu zase az tak silne sympatie nemam, ale nektere automobilky uz delaji montaz LPG do novych aut. Myslim, ze to dela Fiat, Hyundai a kdysi jsem zahledl zpravu snad o BMW, ale tam nevim, jestli neslo o CNG.
Chtěl bych vidět *, co si nechá předělat Audi TT na LPG 😄. Když mi montovali LPG tak se taky chlubily kolik aut už přestavěli a já tomu věřil, poněvadž jsem jezdil každý den kolem a vždycky tam měli spoustu aut. Až když jsem tam previdelně jezdil na různé opravy a seřízení, tak jsem zjistil, že většina těch aut jsou chronické reklamace. Navíc se mi líbí, jak tady každý kalkuluje, kolik mu to žere LPG, ale ono to za studena baští ještě benzín a tak není problém k tomu všemu vyjet měsíčně nádrž benzínu. To už tady ale nikdo jaksi neuvádí.
Posilal jsem ruzne dotazy do ruznych firem, ktere se prestavbou zabyvaji, nejlepe to vypadalo s nejakyma prazakama, kteri doporucovali jedine sekvencni vstrikovani ( zadny zpetny zasleh ) od AG za bratru 45 tkC, zadne problemy, predelali pry stovky Audi TT, Octavek a Passatu. Digitalnimu vstrikovani za 35 tKc se vysmali, zejmena ostravske firme HL Propan, ktera pry neumi LPG ani do kraburatoru. Jakmile jsem rekl, ze jsem z Ostravska diskuse skoncila. No nic, definitivne jsem LPG nezahodil, ale faktem je, ze 45 tKc + 1000 Kc rocne za revize, svicky + mozne problemy, se mi pri 20 tkm rocne horko tazko vrati za 5 let a to uz si asi budu vozit * zase v jinem aute. Diky za konkretni prispevek, ale ty asi mas 1.8 20V 92 kW ne ? Turbo nemas ?
Co si na nich ale vezmeš s 2 letou zárukou, když ti kvůli tomu rozvrtají celé auto. Tak jsem jel na výměnu membrán, poněvadž to chcípalo. Zaplatil jsem membrány a auto chcípalo stále stejně. Více už to tady opakovat nebudu. Je to sázka do loterie, ale vidím v tom větší riziko než užitek. Ze 2 zkušeností s LPG mám 2 špatné. To považuji za dostačující. Ŕaději teď jezdím na naftu. Jezdí to stejně draho, ale daleko lépe. Navíc koupín naftu všude, ale např. ve Švédsku, Norsku mi byla plynová nádrž zcela na***, poněvadž tam LPG neexistuje. Byla to tudíž jen taková dobrá plechová vycpávka v kufru 😄
mfilip: To jsi to rychle vzdal! 😄 Já mám s LPG Ochcávku 1.8 20V, ujeto za 3 roky 100.000 km. Jediný problém byl se zášlehem do sání, oprava za 4.000,-. Jinak se na tom "autě" ***o kde co, ale motor a LPG jsou držák. Príští týden mě čeká první výměna membrán (taky to nejede studený). Prohlídky cca po 15.000 km s výměnou svíček a seřízením na diagnostice za bratru 1.100,-. Plyn kupuju pod 10,-, spotřeba kolem 11/100km (asi o 1,5 až 2 víc, než benál). Auto nepotřebuju na stěhování, tzn. nádrž mi nevadí. Motor tahá bez zaváhání, plně naložený auto jelo 180km/h a chtělo i víc (strach mi nedovolil 😃, např. z Kalábrie do Prahy (opět plně naložený) průměr 118km/h, dálnice přes Alpy výhradně v levém pruhu (pouštěl jsem jen nějaký Ferrari a Porsche 😃. Věřím, že někdo může mít pech na lempla, který mu montáž zmrví, ale když kupuješ auto s výhledem na přestavbu a vybereš servis dle referencí, stane se jen velmi výjimečně. Navíc dneska už je záruka 2 roky, kdy jim to celý můžeš hodit na hlavu. A největší radost mi vždycky dělá, když ten zkurvenej stát každý rok drbe z benál pořád větší daně. To se mi to pak usíná! 😃)
735i E32, rok 91, nemuzu si stezovat na nic, krom toho ze od cca 5200otacek to netahne ale kdyz chci jet takhle tak stejne radsi na benzin a sport rezim prevodovky a jediny negativum je asi ze tesneni pod hlavou je na cca 50.000km, proste ho to zere.
Když jsem u toho turba, tak na [odkaz] v diskuzi o LPG se ozval jeden týpek co má asi nejrychlejšího plyňáka u nás - Subaru WRC a je dost spokojený. Takže proč by to nemělo fungovat proti tomu v takovém prdítku 1,8T. Jen to najít servis, kde to umí, ale ne metodou pokus-omyl.
Jo jo, musim zopakovat, ze pro nas je to LPG jedinou alternativou pro vozidlo, ktery zere pres 15 benzinu nebo kolem 17 LPG na 100km a pritom najizdi cca 40.000km rocne... Mame v tom toroidni nadrz v rezerve.
Uvazoval bych jedine o toroidu. Zadna valcova nadrz. Jsem celkem z vasich nazoru rozpacity, doposud jsem setkal u kamosu jen s pozitivem - Felicia 1.3 50 kW MPI, chvali to do nebes. Mohli by to LPG podrazit, abych o tom prestal uvazovat. Stejne toho asi necham. Pri mem rocnim prubehu 20 tkm se mi pri prumeru 7 l/100 tech 35 tKc vrazenych do vestavby zacne vracet daleko po 4 letech. Pocitam s cenou LPG na 50% ceny N95, uroceni 35 tKc kazdy rok minimalne 5%, naklady na revize + STK apod jsem odhadl na + 1000 Kc rocne oproti N95. Takze pase. Benzin je benzin. Jo a diky za nazory, i kdyz zadne z nich nejsou osobni ( 1.8T + LPG )
Přesně tak, nejlepší je karbec. Takže vřele doporučuju LPG do starejch Škodovek, do Favoritů, do Š1203, pak do Žigulů a do Tatry 613. No a ještě snad do Feldy co nemaj MPi. No a samozřejmě do cizích aut obdobnejch parametrů.

Kurnik, proč zrovna se mi líběj auta, který tomuto výčtu nevyhovují...???😃)
zadek524: To jim tady můžeš říkat horem a dolem, ale oni si to stejně namontují. Byl jsem taky tak blbej, ale narozdíl od nich jsem znal jen 2 lidi (1 s Feldou a 1 s Favoritem) a ti si to chválili. Ten s tím Favoritem si to chválil oprávněně, poněvadž mu to dodnes jezdí na LPG, ale ten co si chválil tu Feldu, tak ji asi po čtvrt roce prodal, poněvadž zjistil že LPG stojí za *. Jojo, stříkačky a LPG, to nejde dohromady.
Rbaron: Tak že mu gratuluju...😄

Jinak od včerejšího rána znám dalšího člověka, kterej je z LPG nešťastnej, má to namontovaný asi týden (Mercedes 560SEC), včera mu to párkrát střelilo do sání a totálně zdemolovalo stříkačku...
Mám tu maníka s Audi 200 2.3 R5 20V Turbo a jezdí na plyn jakoby se nechumelilo...
To Mfilip: Samozrejme je to jen a jen tvoje vec, ale jestli si to koupis a das do plynu, budes nejspis hodne zklamanej a nasranej...

Abych prispel se svou troskou do mlyna, ten Mercedes co mam na plyn je taky choulostiva zalezitost a hodne lidi me od toho odrazovalo. Chtel jsem si to ale zkusit a jsem rad, ze jsem to zkusil. Sice benzin je benzin, ale problemy s tim nemam a je to fakt jedina moznost jak provozovat to moje vozidlo. Na benzin se to uzivit neda a v nafte jsou tyhle auta vsechno zbastleniny, nebo totalne ojety, navic za sileny penize. A v zaveru zerou pak 12 litru ropy a s LPG je to mnohem zajimavejsi...
To ace2: Plně souhlasím. Když jsem kdysi nechával montovat plyn, tak mi řekli že mi to daj do jakéhokoliv autabez turba. Nakonec to kravilo i motoru bez turba a bůh ví co by to dělalo s turbínou.
jo já bych turbo nebral pro záměr si tam dál plyn. Kup si 2.0 MPI nebo 1.8 20v když tam chceš mermomocí plyn..
To mfilip: Tak si to nech předělat na LPG, ale pak nebreč. I já jsem jednou tuhle pitomost udělal. Navíc Oktávka má díky pátým dveřím velice dobrý zavazadlový prostor, který tou nádrží pěkně rozbiješ. Už ninkdy nenaložíš velké věci, které si dříve po sklopení sedaček nacpal do auta jako prd. LPG je NA***.
Proc si nekdo kupuje diesla a pak do nej leje bionaftu, nebo hleda dvorek s o 2 Kc levnejsi naftou ? Ja nechci koupit novou 1.8T drazsi o nekolik des.tisic Kc, ale ojetinu, ktera stoji radove stejne, jako atmosfeticka 2.0. Na LPG nevidim nic spatneho, myslim si, ze treba system sekvencniho vstrikovani od AG, nemusi byt spatny, a pro mne je rozdil jezdit za 7 l plynu nebo za 7l benzinu.
Budeš smrdět jako plynovej sporák a stejně ti to skoro nepojede, pokud ti to teda vůbec někdy pojede. Kup si TDi a nebo se na to vyser a buď rád že máš to co máš.
Question: Proč si někdo kupuje řekněme nejsportovnější motorizaci, jestli se ovšem 150 koním dá říkat sportovní, a pak do toho chce narvat plyn aby ušetřil ? To sis měl koupit TDi a pak nás ohromovat dosaženou spotřebou, a nebo jezdit s 1.8T co to dá a pak náš ohromovat kolik Fabií si v kopci podělal... ale koupit si 1.8T a pak spekulovat o tom, jak ušetřit... Ke všemu Turbo je poháněno výfuk.plynema čistě teoreticky bych řekl, že spálené LPG bude lehčí, než spálený benzín a tedy by to mohlo vyvinout menší plnící tlak turba a tím menší výkon. Nicméně jen má teorie.
Sice nemám zkušenosti s Oktávkou, ale zato s LPG... A ta turbína tam bude dělat asi pěknou neplechu navíc...
hm, ale osobni zkusenost, tak jak se ptal residents v prispevku nemas .... Mne ta 1.8 T strasne laka, kdyz uz chcu jit do jineho auta na delsi dobu tak zvazuji i do budoucna levnejsi provoz - LPG.
To Brázdič: Myslím, žes udělal chybu, že ses nechal vycukat a prodal toho Mercuryho tak levně. Když se našel cvok co dal za to 39, pokud to auto nebyla totální prašivka, určitě by se to prodalo za podobnou cenu i dál... A ne za polovinu...
1,8T je přeci jenom sportovnější motor a to turbo je další složitostí navíc. Každá složitost jenom zvyšuje větší riziko problémů... Prostě bych si na montáž plynu radši vybral jinou strojovnu...
To bych do plynu nedával...... Proc ?
Zkusím vstoupit: mám LPG ve Fordu Sierra 2.0i DOHC combi. LPG jsem předělal ze Sierry karb.verze,ketrou jsem koupil za 10000,-Kč,demontoval LPG,prodal bez TP za 4000,-.Do DOHC (stříkačka) jsem dokoupil zášlehovou klapku+MIX,který je vložen mezi vstřik potrubí a hadici sání(bez řezání)+ toroidní nádrž = 5000,- takže dohromady 11000,-.Montážní práce jsem si udělal sám,takže to vypadá jak z fabriky.Kontrolu montáže a seřízení jsem udělal u známého který dělá LPG. Spotřeba (kombinovaná) se pohybuje od 8,5 do 9,5 l/100,takže pro mne LPG = úspora.
To zadek524: Nemysli si že jsem o té variantě neuvažoval, ale měl jsem rozvrtané sání, rozřezaný koberec v kufru, kvůli nadrži, díru na hadici u vzduchového filtru a navíc ta přestavba byla legálně v TP. Volil jsem raději okamžitý prodej.
Já bych viděl u novějších aut problém hlavně ve vybavení servisů diagnostikou. Pokud to dělá nějaký trouba, co montoval jen žigulíky a starší škodovky, tak se není čemu divit, že není schopný dát to do nové stříkačky. Podobnou zkušenost má i můj švagr s Daewoo Nubira. Když to kupoval jako nové, tak jsem mu radil, ať se na to vysere a připlatí si 50 litrů za Oktávku tdi, ale shlídl se v levném leasingu. Po skončení leasingu tam dal plyn. V té době už dělali i typovky Daewoo přímo z fabriky. Najel na to cca 50 tis., ale auto se začalo po 120 tkm totálně *. Potkané ventily, pak prasklé těsnění pod hlavou, odešlo zapalování atd. V servisu mu řekli, že plyn se na tom dost podespal. Já bych dodal, že i bez toho plynu by to moc km nevydrželo.
Tak to jsi teda Brázdo měl to LPG z auta vyndat a bylo by to OK, nebo nechat vyndat. Ještě bys na tom nějakou kačku utrhnul, protože bys zařízení prodal zvlášť. Jenže vono to vlastně bylo zapsané v papírech... mě napadlo až teď.

Nechci LPG vychvalovat do nebes, taky mě to sere, ale je to jediná alternativa pro normálního člověka, jak provozovat pětilitrovýho medvěda...
To oddie: To plně souhlasím. Když jsem dal inzerát na auto a neuváděl jsem tam že je v něm LPG, tak se mi ozvala spousta zájemců, ale všichni vycouvali, když jsem jim řekl, že je to !!!LEGÁLNĚ!!! přestavěno na LPG. Když jsem pak dal rovnou inzerát že prodám auto na LPG, tak se mi ozval jen jeden člověk. Z toho důvodu jsem prodal auto pod cenu, poněvadž i tento člověk váhal a po týdnu jsem mu tedy volal že mu slevím. Být to jen na benzín, tak bylo auto ihned pryč.
No jo, stane se... Jinak, nedávno chtěl někdo z okolí prodávat auto s LPG, a hrozně se divil, že jej nemůže prodat dráž, než auta bez toho. Prostě, všichni zájemci ocenili a pochválili, že to v tom autě je, a jak je to úsporné - ale nebyli za to ochotni dát ani kačku... Takže auto s LPG se asi docela dobře kupuje, ale hůř prodává. Teda pokud se to nedělá tak jako jeden známý - co si to LPG prostě vyndá, a přehodí do nové popelnice - a myslím si ani neláme hlavu s legalizací.
Jinak, jak říkám, přímo osobní zkušenost s LPG nemám, než jsem to stačil do auta dát, přesedlal jsem na diesely, které mám doteď. Na LPG mi vadí především to, že to žere kufr (u kombíka věc dost podstatná, u Zadkova medvěda zanedbatelná), a že to v tom autě vždycky cítím (byť třeba nepatrně, ale vadí mi to). A pak taky časté tankování - nějak jsem si už z dieselu zvykl na min. 1200km na jednu nádrž...
To oddie: Tahle konference je pro to, aby se zde lidé podělili o své názory a můj nároz na LPG je jednoznačný. Je to sázka do loterie. Jinak jsem na žádném autě nikdy neprodělal jako na těchto 2 na LPG. Dokonce jsem auto prodal o 2 roky později o 50tis. víc, než za kolik jsem ho v ČR koupil.
Hm, ty jsi fakt šikula, na to jak dobře koupit a pak ještě lépe prodat 😊)) Koupit za 39tis třílitr, co jede max. 120km/h, a po měsíci jej nadto prodat se ztrátou 20tis (plus pár zbytečných oprav k tomu, nemám pravdu?), to není jen tak, na to musí být člověk talent. To se pak nedivím, že ten plyn tak haníš, když tě někdo natáh jak gumovej špagát... Nicméně, jsou holt i tací, co jsou s LPG spokojeni, a nedají na něj dopustit, jak v téhle rubrice vidíš.
Opoměl jsem tu věc, že ještě nekteří z vás mají auta s karburátorem. Tam LPG funguje pokud vím docela spolehlivě, ale já jsem měl auto s karbecem naposledy v roce 1991. Měl jsem v plyn ještě FORD SCORPIO MERCURY 3,0 a na plyn jezdil taky příšerně, ale to bylo auto které jsem koupil za 39.000,- a tak mě tak nemrzelo že jsem ho obratem po měsíci prodal za 19.000,- abych se ho zbavil. Byla to fakt raketa 120km /hod maximálka a žralo to 18 plynu 😄
Ono je asi holt potřeba vědět, do čeho to namontovat, a do čeho ne... Sám jsem auto s LPG neměl, kdysi jsem to chtěl dávat do žigula, ale dřív jsem jej stihl prodat. Nicméně, nikdo z okolí neměl problémy s LPG do karburátorových modelů, nebo jednodušších starších vstřikování. Takže do těchto aut bych si dal LPG zcela a naprosto bez obav...
Jojo, uspora fakt znacna, kdyz pocitam 17litru LPG pri cene v prumeru asi 11 Korun = 1,7Kč/km a na benal je to 15x25 = 3,75Kč/km. Investice do montáže se mi zaplatila po ujetí 6.500km. Vzhledem k tomu, ze uz jsme najeli na plyn přes 25.000km, tak mi to ušetřilo už přes 30.000 Kaček... I kdyby se něco stalo a motor z důvodu plynofikace kleknul a musel bych ho měnit, přesto se mi to již po těchto kilometrech vyplatilo.
Prosim ťa, nešír tú takúto demagógiu, vidno že z LPG nemáš žiadne skúsenosti. Ja na mojom Formane jazdím už štvrtý rok na LPG a nemal som doposiaľ žiadne problémy a najazdil som na tom 48 tis. km. Nikdy som s tým nebol v servise akurát na ročné prehliadky čo stojí asi 300 Sk. Až teraz pôjdem meniť membrány lebo po 50 tis. km sa to odporúča a auto začalo pri prudkom zošľapnutí pedálu trochu šklbať. Spotreba na LPG je 9,3l, na benzín 7,8 l. Tak si spočítaj tie úspory za 4 roky. Montáž LPG ma stála cca 20.000 Sk.
Spousta lidí si nechá namontovat LPG a pak aby si dokázali jak udělali dobrou investici, tak si namlouvají jak na tom šetří, ale zapomínají počítat spoustu nákladů kolem, které potom díky LPG následují. Ve zdravotnictví se tomu říká PLACEBO EFEKT. Dají ti tabletu s vitamínem a tebe to vyléčí, protože si myslíš že sis vzal lék na danou chorobu.
To BoB_: Možná jsem čípek, ale nejsem tak blbej, abych nezkusil jet jinam. Problém byl v tom, že jinde jsem za to vždycky zaplatil a odjel jsem se stejnými problémy s jakými jsem tam přijel. Takové věci jako výměna membrány, čistění nějakého plynového filtru a pod. jsem zaplatil několikrát a výsledek žádný. Tenhle problém mě tak zasáhl, že jsem kontaktoval člověka, který mi kdysi LPG doporučil a zjistil jsem že už taky dávno jezdí s naftou, protože ho ty problémy nebavily.
Jak to tak čtu, jsem opravdu moooc rád, že mi to ještě funguje a nesere se to. Na plynu máme najeto asi 25 tisic a uspora je znacna. Benzinu to zere 15, plynu 17, tak se lehce spočítá, za jak dlouho se mi pořizovací náklady na neofigo přestavbu za 13.000Kč zaplatily...
Brázdič: Sorry, ale ty jsi asi docela čípek.

Proč nadáváš na LPG, když ti to zmrvil servis?

A zkoušel jsi jet někam jinam? Platí, že když jsem

někde nespokojen, tak jedu jinam, ať mi to nezávisle posoudí

a řeknou mi, zda je to normální, nebo ne.
Měl jsem rok starou Toyotu Carinu E 1,6i 16V. Rozhodl jsem se pro přestavbu na LPG, protože hodně jezdím. LPG mi montovali na Radlické v AUTO GAS COUBAL. Po namontování LPG auto chcípalo při vyřazení plynu a ve všech zatáčkách. Tak jsem jel zpátky, oni to seřirovali a pak to mělo děsnou díru v plynu, skoro to nejelo, hrozně to čudilo a žralo to cca 14 litrů. Tvrdili mi že je šptná lamda sonda a tak ji vyměnili, což mě stálo další 3000 tisíce, ale nic se tím nezměnilo. Tak jsem tam jezdil na seřízení znovu a znovu a teprve při asi 30té návštěvě se začlo auto chovat trochu kultivovaně, ale spokojený jsem stejně nebyl. Kdyby to šlo tak bych jim to nejraději hodil na hlavu, ale už jsem měl rozvrtanou půlku auta a tak jsem se s tím smířil. Auto mi na LPG jezdilo trvale za 12litrů a na benzín jezdilo 7-9 litrů, ale vzhledem k tomu že jezdím většinou město, tak to bývalo spíš kolem těch 9 litrů. Rozdíl činil tedy 3 litry. Zhruba po roce mi najednou auto odmítalo jet na LPG. Jel jsem znovu na seřízení a řekli že se z neznámých důvodů vymazala paměť LPG počítače a tak to zase znovu a znovu seřizovali, až to zas nějak jezdilo. Tentokrát to ale jezdilo ještě hůř než dříve, ale žralo to pořád stejně. Po 4 letech jezdění na LPG začalo auto opět zobit. Problém byl v tom, že dokud nebyl motor ohřátá na běžnou teplotu, tak auto nedrželo na LPG otáčky. Jelikož to bylo v zimním období, tak jsem musel ujet třeba 7-10km na benzín a pak se teprve přepnout zpět. To mě už docela deptalo, ale respektoval jsem to. Následovalo ale to, že mi odešla Lamda sonda a tak jsem jel ke kamarádovi do Toyoty, ten ji myměnil a řekl, že mám na LPG nesmírně vysoké emise a že to byl důvod proč odešla. Navíc dodal, že pokud to tak půjde dál, tak mi odejde i katalyzátor a tak jsem trval na odstranění závady na LPG zařízení. Majitel firmy AUTO GAS COUBAL to seřizoval každý den a stejně bez výsledku. Nakonec mi oznámil, že mi asi do auta měli namontovat zcela jiný systém a že by to obnášelo znovu investici cca 30 tisíc Kč. Došlo to tak daleko, že mi došla trpělivost a auto jsem prodal se ztrátou cca 30tis. Kč, jen proto, že v něm byl plyn a nebyl funkční. Když tedy spočítám, že jsem ježděním na LPG ušetřil cca 40.000,- Kč z toho jsem 2x kupoval novou Lamda sondu za 2x 3000Kč a 30.000Kč jsem prodělal při prodeji vozu, tak jsem už tak v mínusu a to nepočítám kolikrát jsem odvážel auto na seřízení a kolik času jsem s tím strávil. LPG byla jedna z mých životních chyb a už nikdy víc nechci o LPG ani slyšet. Musel jsem kvůli tomu prodat auto, se kterým kromě LPG nikdy nebyla ani nejmenší závada, vyjma odešlé zadní žárovky. Nedát tam to blbé LPG, tak s ním jezdím ještě alespoň 2 roky.
Napis neco vic - jake to bylo auto, jake LPG, kde ti ho montovali a jake byly problemy - urcite to zajima nejen me.
Varuju všechny co si chtělí dát LPG !!! Budete věčně v servisu (jen kvůli LPG) a nakonec auto prodáte se ztrátou, které převýší to co jste na provozu vydělali. Jezdil jsem na LPG 3,5 roku, najel jsem 90tis. km a ve výsledku jsem na tom prodělal a to nepočítám, kolikrát jsem musel jet s LPG na seřízení.
To bych do plynu nedával...
Je tady někdo kdo jí má v plynu?
Tak ještě kabely od svíček, víčko rozdělovače, zapalování... Možná je taky problém jenom v seřízení LPG...?
Poslednou dobou sa mi stáva na mojom Fave, že pri rozbehu (akcelerácii) na 2 al. 3 rýchlosti auto občas šklbe (ako keď dochádza plyn), pri ubratí plynu to prestane. A tiež je cítiť plyn pri voľnobehu (križovatka a pod) Potrebujem poradiť čo môže byť príčina. Sviečky i vzduchový filter som vymenil bez účinku.
Mel jsem Skodu120 i Favorit a zkousel jsem ty specialni Brisk i Bosh a Bosh je trochu lepsi. Kdyz mi prdlo tesneni pod hlavou tak nez jsem to zjistil tak jsem zkousel svicky a Bosh jel lepe.
Jo mně Lovtec taky začal takhle blbnout asi po roce a půl provozu.Jsou to pomalu tvrdnoucí membrány,v zimě to zlobí víc ale jak se to ohřeje je to O.K. Spraví to jen výměna membrán-cena prej 1-1,5 tKč.Trochu pomůže víc zašroubovat cívku plynovýho sytiče ale musí tam zůstat vůle.
A další problém je tu.Před tejdnem slyším známej kovovej zvuk,zřejmě zpětné šlehnutí...jenže tentokrát to brouček asi nepobral, nechce jezdit na benzín.Škube to,při přidání plynu se to dusí.Na plyn jede vcelku slušně. Jo, a nechce potvora startovat. Co s tím?
Měl jsev BRC ve VAZ 2104/kombík/,svíčky dával PAL,co byly předepsaný,měnil je po 20 000km,olej po 15000,motor jsem seřizoval po 10000.V létě,v zimě startoval bez potíží jen na plyn,jediné,co jsem pravidelně dělal bylo to,že jednou za měsíc jsem pár kilometrů jezdil na benzín a nechal ho v karbecu i přes noc,aby nezpuchřely membrány.
Posledni dobou mi nereaguje plynove syceni (pri startovani). Proste stisknu tlacitko sytice ale nesyti a nesyci to. Resim to tak, ze tuknu zvenci do toho "tlacitka" na reduktoru, cimz se pohnou membrany a pak uz sytic funguje.

Tak nevim - je vadne (slaby) elektromagneticke ovladani sytice, nebo jsou uz ztuhle membrany a vyzadujou vetsi silu ovladani?

El. vedeni k ventilu je v poradku.

Mam Lovtec, 20 mesicu, 40 tkm.

Pavel
Nazdar plynaři.

Rád bych znal vaše zkušenosti se svíčkama.Každej radí něco jinýho, ale praxe je praxe...

Díky
Mam S105 (ted tyden motor 110) a na sytic ani nestartuju (jak na LPG tak na benzin). Jediny problem se syticem mam pri provozu na benzin, kdyz vytahnu sytic na benzin, tak mi zacne chcipat. Na plyn jede v poho i se syticem. Jinak mam BRC a extra sytic na plyn tam take neni, takze nemas jediny system bez "plynoveho sytice".
Je to pravda, take se mi stalo neco takoveho, ale "jen" o 7 litru vice.
To je pravda, ze jezdily na klasicky PB, ale ty maji jinak koncipovane motory. PB v bombach je mnohem "spinavejsi" a vice zaneradi motor (hlavne u osobniho auta).
Mam S105 a malokdy byl problem se studenym startem do -8°C, je ale pravda, ze je lepsi casteji menit svicky.Pri problemech se studenym startem je dobre startovat na benzin. To mimochodem doporucuji i vyrobci a servisy LPG, nebot i cisteny LPG obsahuje celkem dost necistot. Ty zanaseji saci potrubi a obcas se muze stat, ze se zadre klapka 2. stupne karburatoru. Provozem na benzin se alespon trosku procisti.
Mám zkušenosti akorát s BP a Flagou. Jednoznačně vede BPéčko, mám s nim nižší spotřebu a tak nějak si motůrek lépe přede.
Jaký plyn?

..... a tak se ptám, jaké máte zkušenosti s jednotlivými dodavateli plynu? Od koho nebrat a naopak kterou čerpačku doporučit?
Nemáte někdo schémátko na výrobu emulátoru signálu lambda sondy? dík AIKI
obnovovaci
abys pri kazdym zpetnym zaslehu nemusel lovit prasklou trubku a co pul rok kupovat novou bednu na vzduchovej filtr..
keyser_Soze: Hele a k čemu že vlastně ta vyfikundace dobrá jest? Jinak poslední nádrž jel tata za 12,5 litru na sto, měst👋venek tak půl na půl. Žere to trochu víc než Voyager (10,6), ale nutno přiznat, že to taky o dost líp jede a sedí v zatáčkách 😄)) Jinak, do LPG ho asi nepřemluvím :👋
cili zadny loveni naky trubky odnekud 😄 pohoda....vzhledem k tomu ze to je na sirku zhruba uprostred motoru a temer u skla tak se tam blbe saha pac to je daleko 😄 zlata guma 😊
Keyser: Ani nemusíš, princip je jasnej. Líbí se mi takový důvtipný věci.
no tak nak, proste mezi mafem a el skrtici klapkou je takova priruba, asi 2cm dlouha, rozmeru normalniho vedeni a ma vyfrezovany ve....

vis co seru na to, ja to vyfotim a dam nekam fotku, nez to popisovat 😊
Keyser: To je skvělej vynález. Myslíš jako duše od mopeda natažená na kovovou trubku, jo?
a zavres krabici od vzduchovyho filtru 😊)

Ja to mam udelany tak ze misto kusu hadice je kovova trubka z velkejma vyfrezovanejma dirama, a pres ni pretazena gumova hadice. na jedny strane pridelana. ta hadice se svlikne, takze staci jen "stahnout predkozku zpet" 😊))
Keyser: Však víš, že stačí nezapáskovávat hadici. Nasadíš a jede se dál.
Plyn je bezproblemovej ale musi ho udelat nekdo kdo tomu a baworum fakt rozumi, jinak budes mit domrd co maj kluci co mi pisou na stranky, muzu ti dat kontakt co ho delal do myho auta. Jediny co tam je ze si to nekdy zpetne blafne ale to nejde jinak vyresit...

Co se tyce studenyho a teplyho startovani, oboje se startuje naprosto stejne, zadnej plyn. proste jen tocit klickem

Z toho co pises je symtom uplne jasnej, palivova pumpa netesni a neudrzi tlak v trubkach, takze asi takhlenc, dostanes se pres kufr k pumpe a hadicim (zlatej bawor, u skopka musela jit nadrz ven), uriznes kus hadice a das tam ventil co koupis v BMW za asi 60korun. To je vse. Cislo dilu z hlavy neznam, ale nekde na roadfly ho najdes i s navodem nebo ti to najdu ja 😊
To nám se spotřeba toho pětikila ustálila cca na 17 litrech LPG a k tomu nějakej ten benzín na startování. Ono se to nezdá, ale na ty starty a prvních půl kiláku to spápne benzínu docela dost. Vidím to zhruba tak na pětikilo měsíčně za benzín při denním provozu. S tou spotřebou oleje jsem to asi přehnal, protože jsem netušil kolik s tím autem mladá najela. Měnil jsem olej ve 210tkm, pak to dolejvání oleje - cca 2,5 litru, myslel jsem ale, že s tím najela tak tři tisíce. Včera jsem si vzal auto do parády a spadla mi čelist, když jsem viděl, že je na počitadle už 217tkm, vůbec tomu nenechá vydechnout...😄. Takže to spápne tak maximálně půl litru. Tímto se omlouvám, že jsem kecal a desinformoval.
zadek: Měl pardubický číslo, ale odkud byl, to nevím.
Tak ať si táta přelouská manuál jak startovat teplej motor 😉
to Keyser_Soze: Ten plyn by spíš zajímal mě než otce, asi to nakonec dělat nebude. Teď ale s věčně studeným autem dělá pojížďky po městě za 14.6 litru. Dálku ještě nejel.
to Keyser_Soze: M70 má ale ještě další čtyři místa, kudy to tam může cedit 😄 Fakt je ten plyn bezproblémovej? Ten kickdown už se spravil, táta se s tím moc nesral, přijel tady k BMW a nechal si udělat kompletní inspection II, takže výměna úplně všeho, co maže, všeho, co to filtruje, svíčky, uchycení výfuku a ještě pár drobností. Auto jede a táhne, poslední problém je, že se točí dost dlouho startér, než to nakopne motor. Ráno při -13 studený v garáži to chytne po vteřině. Ale potom přes den, kdy je to ohřátější, to točí těch 3-5 vteřin než to chytne.
ja sem ze sedackama v bmw spokojenej, teda az na to ze nemam kuzi a pameti 😄 jo a jezdi mi to za 13-15l plynu, bez zadnejch projevu co resi zadek.

spotrebu oleje co tu resite to je normalni u tak velkyho motoru, M70 od BMW si ten litr taky vezme.
Rbaron: Nee, místem na zadních sedadlech se už dávno nezabejvám. Jasně, stárnu, to nevokecám to my všichni. Je ale pravda, že naposledy, co jsem se sedačkama zabejval bylo, když jsem si koupil svoje prvni BMW, od tý doby nemám do toho už nějak další chuti...😄
to zadek524: Taky bych v tom jezdil 😄)) Jinak i výrobce toho auta mluví o 1.5 litru na tisíc kilometrů jako o normálu, prostě se jistí 😄 Jakej je důvod tý poslední věty? Stárneš nebo ses taky začal přehnaně zabývat místem na zadních sedadlech? 😄))
prof: koukam ze se vyznas. to serizeni takhle jak popisujes jsem uz slysel hned jak mi to namontovali. vcera jsem to trcho vykoumal aby to jaks taks jelo a aby to nebylo nejak hlucny, protze pri nekterym nastaveni mi to pri dojizdeni na volnobeh nejak dunelo.. ted to nedela, bezi to kultivovane, celkem to i startuje (napr dnes v -9°C to startovalo lip nez vcera v -4°C pred prenastavenim). ten predstih mi serizovali asi pred mesicem a dali ho nejak jinak nez na benzinek. jen doufam ze tim sopravnym smerem, ale snad jo..
Taková spotřeba oleje již odpovídá dvoutaktnímu motoru. 1l/1000 km = dvoutakt se spotřebou cca 5 litrů PHM (1:50)
Odkud byl ten člověk s tou libovou 126 SDL? Nebyl v tom náhodou motor 24V?
Nojo, pěkná věc. Skoro si říkám, že škoda, že mě to už pustilo 😃 Tuhle jsem viděl libovou 126ku 300SDL a byl jsem z ní celej nervozní. Něco mluvil o 170 tis Kč.
Prof: Já z tý spotřeby oleje nijak nervozní nejsem, litr oleje na tisíc u takhle velkýho motoru se mi taky zdá snesitelnej. Jde mi ale o to, že ta plná syntetika možná do tohodle motoru není ani vhodná...? Finančně mi to je jedno jestli tam dám plnou nebo polo, je to pro mě nastejno.

Jinak moje čína je 500SEL r.'89. Jestli máš chuť, koukni na pár fotek: [odkaz] (je to ta bílá - Dan). Fotky sice nejsou nic moc, ale aspoň něco. Jinak s Bavorama jsem definitivně skončil, už jedině MB.
zadek: Tak tomu neříkej spotřeba. To je zcela běžnej úbytek s rezervou do normy. Nijak tě nepřesvědčuju, ale pokud ti ten olej odnikud neteče, smahni tam při příští výměně Bishop`s a máš po spotřebě. To antidetonační čidlo vlastně nahradilo klasickou mechanickou a odstředivou regulaci předstihu v rozdělovačích a hlídá předstih, aby se nikdy nedostal do oblasti klepání, detonačního spalování (desetinásobný opotřebení motoru) všem dobře známýho tzv. "klepání ventilů" u Škodovek. Je občas velmi těžký přesvědčit i docela zkušený odborníky, že to žádný ventily nejsu 😄. Jak starej je ten číňan?
Prof: Tak to teda netušim, jaký to má nebo nemá čidlo...? Jedinej poznatek z tohodle pětilitram mám je, že motor pěkně baští olejíček - mám pocit, že něco přes litr na tisíc. Asi už mu nebudu dopřávat plnou syntetiku, ale budu mu dodávat polosyntetiku, možná to bude provozně lepší.
zadek: Jo, a výměnu reduktoru bych zatím nechal bejt.
zadek: Má to antidetonační čidlo? Jde o to, jestli si to umí samo přidat předstih, když to přejde na plyn. Potom by mohla jít nejen dolů spotřeba, ale i ta dynamika by se trochu zlepšila. Já s tím zkušenosti nemám, ale slyšel jsem o tom, že některý koumáci pomocí přepínání druhu paliva ovládají i přepínání režimu předstihu, kterej je nutno na plyn zvětšit, neboť plyn se chová jako palivo s vyšším oktanovým číslem. To bych viděl jako variantu v tvým případě.
ano, to je obvyklý jev provozu na LPG. Je třeba si vybrat mezi snížením výkonu nebo zvýšením spotřeby. Výsledkem je zpravidla něco mezi tím... Zachování obou parametrů, což někteří úpravci avizují, není možné. Stačí si uvědomit, že zatímco litr benzínu váží cca 750 g, tak litr LPG cca 500g. Pro zachování spotřeby při daném výkonu v l/100 km, by muselo dojít k výraznému snížení spotřeby v g/kWh (o cca 33😖. To by bylo možné, pokud by byl propanbutan výrazně lepším palivem než benzin, nebo pokud by motor na LPG dosahoval výrazně vyšší účinnosti. Ani jedno není pravda, proto je výkon na LPG nižší, resp. spotřeba vyšší...................................
Prof: Abych řekl pravdu, s LPG nejsem spokojenej uplně na 100%, úbytek výkonu je dost silně znát. Když se budu držet hodně při zemi tak je tam pokles výkonu minimálně 30% a možná i víc. Je to ale asi slabým reduktorem, kterej není schopnej dodat víc. Problém je nejcitelnější ve vysokejch otáčkách na trojku, otáčky nedostanu přes 4000 a tím pádem pak zlobí řazení automatu.... To mě štve nejvíc!!! Jakou máš zkušenost s reduktorama pro auto s cca 180kW? Já tam mám nějakej reduktor cca 140kW, možná ani to ne, mechanik to prines, ze je to prej silný dost a jeste do toho dal nějaký jiný péro, to dost pomohlo, ale pořád to není to pravý ořechový. Zase jsem celkem spokojen se spotřebou, výkon radši oželím, než abych šel přes 20 litrů. Zazávodit si mohu na benzín...
SC: Ten na tý hadici se nejlíp seřizuje na různejch istrumentech, který maj plyňácký ladiči k dispozici. Sám to uděláš nejlíp tak, že si vybereš úsek, kterej budeš jezdit tam a zpátky, kde bydeš mít nějakej úsek, ve kterým budeš moct sledovat, jak ti táhne trojka zhruba na 3a půl až 4 tisíce ot. Budeš ten šroub tak dlouho utahovat, až ti auto při přidání plynu na tu trojku ve zmíněných otáčkách namísto zvýšení tahu začne ubírat, jako bys ten pedál ubral. Jakmile tohle udělá, tak ho vrátíš na tu pozici před tím, kdy to ještě nedělalo a máš to seřízený. Dál na tomhle šroubu není co seřizovat. Pokud to stále nechodí tak, jak by mělo, lze doladit ještě tak maximálně volnoběh nebo pak celej výparník repasovat a vyčistit.
no ten na ty hadici - mam ho povolen jen 2,5 otacky, kdyz je to min tak to uz vubec nejede, jen to hrka.. a ten na regulatoru mam nastaven tak aby to melo nejvyssi otacky. jak otocim kamkoli tak se snizuji. ale nevim jestli je to takhle spravne..
Zadek: Ahoj, zadku. Děkuji za informaci. Opět se potvrdilo, že v Čechách si vždy najdeme cestu, jak to dělat složitější, když všichni ostatní na méně komplikovanější řešení již přišli 😄.
Scorp:Kterej šroub myslíš? Ten na tý hadici, co jde do sání?
no jo no.. me zajima jak to mam dostat do starych koleji, protoze vim ze se tak jezdit da. jezdil jsem trictvrte roku do 10l a ted mam jezdit za 15?? ani nahodou. s tim se nehodlam smirit.
na LPG? To je doti podivné, když obvyklá spotřeba této karburátorové 1.8 je kolem 10 litrů benzinu. Znám člověka který měl kdysi Ford Sierra s tímto motorem a nebyl to žádný závodník - a 10l.....................................…
no jo, ale ja do toho serizeni ventilu a prestelovani motoru jezdil dalku za 7,5 a mesto max 10l.
spotřeba 12-15l je u tohoto motoru na LPG odpovídající - odpovídá 10l benzinu. Marketinkovým blábolům o tom, že spotřeba na LPG zůstane stejná (nebo se zvýší o 5% nesmíš věřit)..................................…
ahoj, poterbuju radu. bude tu nekdo ochotny mi napsat co si mysli o serizeni meho systemu? mam forda 1.8 karb + lovatec. clovek ktery mi montoval plyn mi rikal ze otoceni velkeho sroubu o dve otacky by melo stacit - mam 2,5 a ten sroub na regulatoru by mel byt nastaven tak aby se pri jeho otoceni na obe strany snizily otacky. tak to mam na staveny, ale spotreba je hrozna. motor bezi dobre - klidne, potichu, celkem to i jede, ale ta spotreba je hrozna - 12-15l. co s tim? prosim poradte mi nekdo jak to mam seridit (vzduch filtr, kabely a svicky jsou nove, ventily serizeny, system je rok stary, najeto asi 20tkm).
Jinak ahoj Profe, zdravím tě!
Přesně tak, Favorit má kohout na průtok vody do radiátoru topení. Stejně jako třeba Š120. Je to připojený od páčky v interiéru ocelovou strunou v bowdenu.
zadek: Čau, zvyš můj potenconál vědomostí o automobilu Š Favorit - Forman. On má kohout na topení, kterým omezuješ průtok podle toho, jak moc chceš topit?
Tak to jsi měl opravdu klasickej problém - jen a pouze to těsnění pod hlavou bylo špatný. Na Favoritech taky občas odcházej hlavy z důvodu používání nevhodné chladící směsi, která vyžírá kanálky. Ohledně toho byla ale aféra na začátku devadesátejch let...

Směšovač normálně zas zapoj do vodního okruhu a věřím, že to bude OK.
Je to Forman, r.v.93, naj. cca 125 tis. km.
Pokud se Ti zavzdušňoval chladicí systém před výměnou těsnění, veř že to způsobovalo právě to vadné těsnění. Dokud je v těsnění dirka malá,

foukají plyny do vody, nebo teče voda do oleje.

Když se díra do vody zvětší, motor se přestane chladit. Pro to bych se nebál vodu pustit zase přes zplynovač. Mimochodem coto je za auto?
V servise mi vymenili tesnenie pod hlavou a tvrdia, že dôvod poškodenia tesnenia je ten, že mám upchatý splyňovač a teda že termostat nebol obmývaný vodou - prehrial sa motor a poškodilo sa tesnenie. Lenže háčik je v tom že sa mi zavzdušňoval systém už dávno predtým než mi začal blbnúť splyňovač a prehrievať sa motor. Takže mi odstavili splyňovač, nech si to dám opraviť. Lenže ja som tie rúrky splyňovača prefúkol a nič tam nebolo upchaté.Takže zrada bude asi niekde inde. Rozmýšľam napojiť vodu do splyňovača až z výstupu vody zo sacieho potrubia pred vstup do kúrenia a nie ako je to teraz - z výstupu termostatu. Ak by sa niečo upchalo tak bude voda cirkulovať cestou termostat-sacie potrubie-karburátor-vodná pumpa.

Neviete niekto poradiť či to bude takto dobre fungovať.
To by musel být hodně dlouhý pořad, aby se do něj všechny ty nevýhody vešly........................
Dned na Radiozurnalu v Motozurnalu (od 13:00 h.) maji mluvit o (ne)vyhodach LPG a bionafty. To jsem zvedav, na co ti soudruzi prijdou 😊
Čau plyňáci, nemáte také dojem, že strašně záleží

na tlaku vlhkosti vzduchu? Mám na plyn Škodovku

125 a Mazdu 626 1,9l a u obou aut je to znát na výkonu. Po dešti to jede líp. Co Vy na to?
A jestli to predtim topilo, tak se ti mozna ucpal zplynovac.... Zkus na nej nasadit pumpicku a profouknout vodou... Doporucuju gumove rukavice, pokud jsi pouzil nejaky sajrajt proti zamrzani vody
JOZO: mas zamrzlej zplynovac.... tot vse.

uvar si konvici horke vody a pomalu ho tou vodou ohrivej. Predpokladam, ze se ti to stalo cca po 10km jizde, zejo? 😊) A nebo to zavez do teple garaze a nech to rozmrznout 😄 Bude to vpohode
Začalo mi blbnúť Favo. Na križovatke mi to zdochlo pri jazde na LPG. Pred tým mi to prestalo kúriť a teplota vybehla do červeného poľa. Zistil som, že do splyňovača je vstupná hadica chl. vody horúca, ale zo splyňovača bola úplne studená. Čo to môže byť, poradte prosím.
Kamasko> Ahoj, bohuzel jsem neporozumel tvoji hlasce v predchozim prispevku, muj slovnik takove vyrazy bohuzel nezna... No co by bylo s motorem? Takovej Favorit jetej na plyn by mel byt naopak v lepsim stavu nez motor jetej na benzin, protoze z LPG se do motoru nesplachuje tolik sajrajtu jako pri provozu na benzin. Ventilum LPG u Favorita vyhovuje, protoze uz ma tento motor tvrzeny sedla ventilu a je uzpusoben na provoz na Natural (bez olova), takze suche LPG mu nevadi....
zadek 524 > nemirtem tato sranda... joovan?
Při rozebírání motorů jetejch dlouhodobě na LPG doporučuju velikou obezřetnost, dost často se totiž stává, že když sundáš olejovou vanu, tak na tebe vyskočí čert, kterej je tam schovanej...!!!😃)
Mali ste prosim Vas, niekto pred sebou rozobraty motor z Favorita, ci Felicie ktory ma na plyne nabehanych

aspon 100 tKm?? By ma zaujimalo ci tam je nejaky

rozdiel oproti benzinovemu. A aky.
Viděl jsem jednoho Favorita dročku co má nalítáno 645 tis.km.Má ho od novýho včetně serv. knížky(ikdyž přidáno pár listů), tak to sedí.
Po delší odmlce zase tady... Jo, uznávám, ta nádrž je fakt malá. Chtěl jsem nádrž do rezervy, proto je to takovej mrnous. Tak to tedko testujeme a docela jsem spokojenej se spotrebou, postupne klesla na 18, pak 17 a vcera pri poklidnejsi delsi jizde dokonce na 15 litrů. Spotreba je sice slusna, ale nejsem vubec spokojenej s vykonem, to vubec nejede a neco se s tim bude muset udelat. S tou nadrzi zatim pockam, vymenit ji mohu kdykoliv. Vetsinou auto jezdi jenom po Praze a okoli, kde je pumpa LPG skoro na kazdym kroku. Tyhle auta maj s nadrzema vubec problem, i kdyz si ji posadim do kufru, vetsi nez sedesatka mi bude delat problem a nedostal bych se pod dekl pro rezervu...
taky mne to zarazilo, ja mam v triapullitru 60ku nadrz a uvazuju o zmene na osmdesatku,na benzin jsem zvyklej ze s tim autem je dojezd nejakejch 700-800 km na nadrz a u toho plynu malokdy pres 400
Tu vzhledem k motoru malou nadrz sis nechal namontovat schvalne, nebo te to predtim nenapadlo? Ja mam nadrz cca na 400 km (v mensim aute) a i tak si obcas rikam, ze ten dojezd je docela nevyhoda, napriklad v noci na delsich trasach abych uz v pulce nadrze zacal koukat, kde uvidim otevrenou lpg pumpu....
V posledni dobe se mi casteji stava, ze pumpari maji tendenci plnit nadrz tzv. nadoraz, je to jen moje zkusenost? Nevim, jestli to ma spatny vliv na lpg ventil, ale kazdopadne se mi nelibi zvuky, ktere takove plneni provazeji. Jak rict pumparum pri prijezdu, ze sice chci plnou nadrz, ale ne nadoraz?

A jeste dotaz: kdyz jsem parkrat tankoval v Nemecku, stalo se mi, ze mi do 50 l nadrze (normalne plnene cca na 42 l) natankovali az kolem 49, kdyz jsem cekal, az to automatika zastavi. Je to tam normalni, nebo jen u nekterych pump?
V tomhle pripade dam jen jednu radu - vstrikovani plynu. Ovsem porizovaci naklady budou trochu vyssi, tak od 35000,- vyse.

Holt zde plati vice nez jinde - za malo penez malo muziky.
ahoj.Mam Fiat Ritmo 1,5 benzin,tiez na plyn.mam sice vyssiu spotrebu,teraz asi 11litrov,ale mam aj statocne tazku nohu!toci v pohode 5 500 otacok,je to sportovec,na trojke ide 130,a mam dojem ze na plyne ide lepsie ako na benzin!hlavne za studena.niektori sa cuduja ako je to mozne ze to auto este ide.olej mu davam pravidelne,ale nic viac.neviem kolko este vydrzi.caf
Tchán má služebního Favorita (no LPG) a má na něm najeto asi 450.000km. Před nedávnem má ale na autě dělaný rozvody, už to hrozně chrčelo...

Taky mu po těch kilometrech asi před měsíce poprvé klekla spojka, tak má novou. Auto je denně v provozu. Je fakt, že auto hodně málokdy poznalo vyšší otáčky než cca 3000 a to jenom zřídka. Jedině já jsem auto párkrát trochu protáhnul a dal mu trochu za uši, ale je to tak zlenivělý, že jsem z toho nevyždímal víc než 130km/h a to bylo myslím ještě trochu z kopce...😃

Motor ale drží a vypadá to, že ještě dalších půl milionu vydrží. Olej nežere a je fakt, že motor je tak zvyklej na nízký otáčky, že mi připadá, že tahá z nizoučkejch otáček líp než diesely.
Mam Favorita z r.90 a najazdene 265 tisic km. Benzin uz nepozna /trubky a hadice uhnili/. Startuje aj pri -12st C lepsie, ako benzinak. Pri nizsich teplotach tiez, ale musim poliat splynovac trochou teplej vody, alebo zohriat rukami /staci t👋. Zatial ma vykon lepsi, ako felicie s 40kW motorom. Olej mu dam, az svieti kontrolka v zatacke. Ziadne rozmaznavanie ... Vie niekto, kolko vydrzi skodovacky motor do totalneho znicenia bez generalky? Spotreba mi zatial vychadza na 90 hal od km. Budem s nim jazdit do uplneho znicenia.
NENENE
Ahoj, tak jsem si po dlouhejch letech ježdění jenom na ropu pořídil zase auto na plyn. Dříve už jsem najedzil asi před osmi lety cca 70.000km na plyn se Š120, do který jsem si to montoval sám. Naftu jsem nezavrhnul, nad ní není, ale pořídil jsem si auto pro radost Mercedes 500SEL s mechanickým vstřikováním KE Jetronic, obsah 5.000ccm, výkon 250 koní. Na benzín se s tím jezdit nedalo, to by člověka sežralo, tak jsem si nechal udělat přestavbu na plyn. Celá sranda mě stála 14.000Kč a to včetně toroidní nádrže do rezervy, který je dražší. S plynem jsem celkem spokojen až na tyto problémy: Mám tam pouze 50l nádrž do které se vejde 42 litrů. Mám tam to LPG nově, tak zatím nemohu moc učeně vyprávět, ale první spotřeba na dálnici Brno - Praha při cestovní rychlosti kolem 140km/h je dvacet litrů, takže pořád jezdit k pumpě... Taky pokles výkonu proti benzínu je celkem citelnej, na plyn to jede jenom něco málo přes 200, to se ale dá vydržet...😃 Akcelerace ale není žádnej zázrak, problém je asi v tom, že na ten objem prostě jeden směšovač nestačí, už jsem to diskutoval a jestli budu chtít pořádnej výkon, budu muset mít dva, tak já nevím... Na ten výkon se prej žádnej tak silnej běžně nedodává.
Míval jsem ventil,ale zjistilo se,že nezavírá,když vypnu zapalování.Tak jsem si to ještě v záruce nechal vyměnit za jiný.Po prvním napuštění se zjistilo,že nový ventil nezavírá při napouštění.Tak jsem si ho poět nechal vyměnit.tentokrát při napuštění u firmy vzorně zavřel,ale při napouštění na jiné čerpačce to při překročení hnanice cukne,ale ply n do toho leze dál,sice strašně pomalu,ale leze.Nevíte,co s tím,když si to dám vyměnit znova,znova mi tam dají ventil ze stejné série...
Myslím, že zde mohou být poctěni mojí návštěvou............
Vám už sem ten otravnej prudič Cleaner taky leze? To vám nezávidím...
Neodpustím si ještě jednu poznámku - nikdy nepochopím uvažování lidí, kteří dají půl milionu za auto a pak šetří na PHM 1 Kč/km...................
Koukám, že už se nachytalo hodně lidí - na LPG ovšem.............
Ahoj, máte někdo zkušenosti s předělávkou Formana či favorita s řízeným karburátorem Ekotronik??, jestli jo, tak tu něco napište. Dík
Tak mám opět předělaný soft + mi mamontovali třetí !!! lamda sondu speciálně na plyn,teď už to nechcípá a jezdí to jak čert, až se mi zdá že je to přečipovaný. Pro změnu mi svítí kontrolka elektroniky motoru ,asi to nějak souvisí s lamda sondami na počítači u známého to vyhodilo chybu- příliš bohatá směs, ale nevím zda benzín nebo plyn ,zda vubec plyn je taky ve směsí !?
Sportmotor, teď sídlí na Bělohorské, Praha 6
podobný problém jsem měl s felicií.Stačilo aby nápor vzduchu nešel rovnou k filtru.Stašilo dát kolínko před sání a bylo po problému!!!!
Zvolil jsem firmu v Příbrami J.Bařtipán je docela v pohodě, bohužel soft je zatím prý pouze na 74 KW.Jo přesně tak to mám, jenže je opravdu rozdíl jedna a dvě L.sondy,plynový počítač spolupracuje s původník ale ty dvě lamda sondy pracují každá zvlášť tak posílají každá rozdílné ůdaje do počítačů a ty se stím asi neumí pořádně poprat. Auto jezdí dobře( když jezdí )akorát mi to chcípá při vyřazení rychlosti , ručička otáčkoměru sjede až na nulu a pak buď to zdechne nabo ručička opět vyletí až nad 2000 ot. a pak již klesne na 800 - 900 a drží.Měření množství plynu v nádrži mám vyvedeno na palubku pomocí 4 barevných světýlek, ale je to dost orientační.

K tomu chcípání při neutrálu dochází pouze když jedu, když to protůruju na místě tak to nedělá.
To se divím.U Coubala mi řekli že soft mají.Je prý jedno kolik lambd auto má, protože

původní počítač je ve funkci dál.Plynový se dá mezi plynový vstřiky a původní počítač.

Ještě je tam jednotka co emuluje zpětně do benz.poč. signály aby si myslel že jede na

benzín.Takže dokonce funguje i měření spotřeby (samozřejmě s nějakou chybou).
jakou firmu jsi zvolil?
Zdraví všechny !!

Nechal jsem si namontovat do Octávky 1.6 2002

LPG přímé vstřikování plynu IGS Landi Renzo ,má prosím někdo namontováno něco podobného,jak se vám stím jezdí?Mě zatím nic moc není totiž software pro tyto motory ( mám už dvě lamda sondy)
Jozo,já se ti divím...! Cleaner je proslulej tím,že bloudí po rubrikách a píše nesmysly a čeká,kdo se nachytá.
"Motor Felicie se sto tisíci na plyn běží jak když se sypou brambory" - myslím si že i motor jazdený na benzín vo Felícii má zvuk "jak když se sypou brambory". Prečo to dávaš za vinu LPG? Toto počujem prvykrát.
Ahoj !

Nevute nekdo o firme v Praze, kde by se za hotovy penize dala koupit redukce na BRC pro BELGII ? Diky, specha ! Vladimir
až na to že pěkně smrdí, je to OK palivo, ale ještě jsem neviděl auto, kterému by plyn prospěl, pokud jde o životnost. Motor Felicie se sto tisíci na plyn běží jak když se sypou brambory. O výkonu nemluvě. Podle mě se po započtení všech negativních aspektů plyn prostě vůbec nevyplatí.
Zdravim plynare, panove otazka, co plyn a boxerovy motor ? Da se narvat plyn treba do alfy romeo s boxer motorem ?
Nechal jsem si před prázdninami vyměnit u Fel 1,3 mono s Lovatem řídicí jednotku u Sportmotoru a byl jsem příjemně překvapen podstatným nárůstem krouticího momentu zvláště v oblasti 1500-2000 ot. Příliš jsem si od toho nesliboval, ale za 3,5 tisíce se to rozhodně vyplatí a lituju, že jsem to neudělal dříve. Zatím na tom mám naježděno asi 7 tis. km. Pokud se jezdí venku mimo dálnici, tak spotřeba je 7 - 7,5 l/100km.
Ve Š120 L jsem na LPG najezdil 90 000 km a problémů s plynem jsem si užil až až. Příčiny: 1/ a nejčastěji nekvalitní plyn. 2/ někde je něco ucpáno - nejčastěji filtr (v plynovém ventilu) kovovými pilinami z tlakové bomby, zpuchřelé membrány, špatně nastavená bohatost směsi.
U Favorita 135 na LPG mám spotřebu kolem 12 litrů i po seřízení a motor se dost hřeje. Nevíte jak bych si ho mohl seřídit sám, příp. co by se s tím dalo dělat ?
Asi po 4000 km mi začal motor vynechávať a po zošľapnutí plynu i strieľať a bolo cítiť plyn. Po výmene sviečok ide zatiaľ dobre avšak jedna sviečka šla vyšraubovať len s kľúčom (ostatné po uvoľnení kľúčom som vyšrauboval rukou)a bola čierna po celom závite i na iskrišti a smrdela za spáleninou (ako keď horí pertinax).Na ostatných bol biely povrch. Čo to môže signalizovať alebo čo je príčina.
Podle mych zkusenosti jsou nejlepsi svicky pro Favorita s LPG - BOSCH-ky.

Dulezite je mit auto v dobrem stavu. Co muze mit postupny vliv je spatne tesneni pod hlavou. To hnije pomalu ale jiste. Pokud ho nemate meneno a mate najeto pres 50.000 tak na to pomalu zacnete myslet.

Nejvetsi vliv ma kvalita LPG. Ja mel vyzkouseno ze po natankovani u ruznych pump musim zmenit i volnobeh. Nakonec jsem usoudil ze nejlepe se chova LPG od Prvni Brdske.

Zdar
Jo a jeste ke spotrebe. Na benzin jsem mel 7,5-8,5. Na LPG 8,5-10. To myslim ze je OK.
to je pravda.
Podle me tvoje problemy nejsou plynem ale asi bude nejakej kix na zapalovani(rozdelovač,kabely...) koukni na [odkaz]
Má někdo namontovaný plyn do Fiatu Ulysse 2.0i .

Na kolik to přijde?
Kvalita plynu je stále horší a horší. Kvalitní plyn by totiž nemohly prodávat za tak nízký ceny. Přimíchávaj do toho různý odpadní ***, ze kterých se nemusí platit daně. Daňový úniky jsou obrovský - je to v podstatě kauza LTO v trochu menším měřítku.
All: nezda se vam vsem, ze auta s LPG maji za poslednich par let tendenci svou spotrebu znacne zvysovat nehlede na stavajici technicky stav vozidla a umirneny zpusob jezdeni....?
Mam s LPG na facku nalitano 68.000 - kazde cukani mi zmizelo po vymene svicek a serizeni, ale nutno podotknout, ze se mi nejlip osvedcily klasicke benzinove. Superdokonale stribrne svicky specialne na LPG odchazely pravidelne po 10.000km, ale ty klasicke na benzin vydrzely i 20.000. Se spotrebou to bylo asi tak ze v '98/99 jsem jezdil po Praze malo pres 8 litru, po dalnici do 120km/h jsem se dostal pod 7l/100km coz pri cene 8,50.- kč/l to bylo vic nez dokonale. Po kazde zime se mi spotreba zvysila o cca 0,5l/100km a neklesla, takze ted jsem na 9,5-11/100 a niz se to uz asi nehne.
Ja mam taky najeto na LPG kolem 40000km.Porad to bylo v pohode a jezdilo super,ale tad se to zhorsilo behem dvou tydnu dost razantne.Po te vymene plyn. filtru a serizeni je to lepsi,ale vcera jsem chtel zase neco predjet a pak jsem se musel vratit do pruhu,protoze to nechtelo na seslapnuti dost rychle reagovat - zatra.
Ja mam Brisky DR14TC v motoru S136, zatim ok po 7000km. Necuka, volnobeh stabilni, jezdi celkem slusne, spotreba cca 8-9l/100 km. Pri jizde po dalnici (stale 4000-5000 ot./min.) spotreba neprekroci 10l/100km. Najeto asi 40000km bez nejake zvlastni udrzby a nastavovani.
Je to fakt. Jezdil jsem s Favoritem 135/Lovato poslední karburátor r.v.93 na LPG asi dva roky a za 10 l. průměrně to nebyl problém. Obvykle mimo město 9-9,5 ve městě 10-10,5. Ale v zimě po městě 10km trasy klidně i k 12 l!!! Ani jsem na to moc nešlapal, ale styl jízdy to stejně moc neovlivnil. Zřejmě záleží na kusu nebo karburátor vs. vstřikování. Ale i tak se to vyplatilo.

Ad. škubání, zpožděná reakce na plyn apod.: Užil jsem si od všeho kousek a to jsem jezdil na pravidelné prohlídky po 10 000km, vždy seřízení, výměna svíček a filtru a stejně jsem se těch příznaků úplně nezbavil. Je to kompromis nastavení předstihu a bohatosti směsi.
Tak uz mam taky problem,jako nekteri zde.Mam Escorta na LPG.Na benzin jezdi dobre,ale na LPG to zacalo cukat.Vymenil jsem vzduch. filtr - lepsi,ale jeste trochu cuka.Vymenil jsem svicky (Motorcraft orig) - zadna zmena.Zajel jsem do servisu - vymena plyn. filtru a serizeni - zdalo se,ze uz je to v pohode,ale kdyz jsem dneska jezdil,tak to nechtelo tahnout.Musel jsem vzdycky vyslapnout spojku a sundat nohu z plynu a zase zacit pridavat a pak az to zacne tahnout.Muze nekdo poradit?Diky
Tak to snad ne.Já mám spotřebu tak 8,5 litru a Favorita moc nešetřím.Dálnice 120-130km/h.
Jaky mate kdo zkusenosti se spotrebou favorita na LPG. Slysel jsem, ze si klidne vezme i pri dobrym serizeni pres 10l. Neni to blbost?
Kdo má LPG ve Favoritu,jaké tam dáváte svíčky?Mě odcházejí po 4000km.Motor nejde do otáček,nedrží volnoběh,škube to.Byly to sice obyčejné Brisk Super 17,ale i tak je to nějak málo.Koupil jsem Silver 15,a hned po namontování to skoro vůbec nechce jet.Jaké máte zkušenosti vy?Poradte.
nevite jak je na tom Opel Astra se schvalovanim LPG?

diky
udržovací
Dík za reakci. Já tam mám LOVATO. Na benzín to jezilo a jezdí naprosto v pořádku. Svíčky mám taky Brisk, ale ne ty co jsi říkal. Asi se teda po nich poohlénu. Vzduchovej filtr jsem měnil okamžitě po montáži, ale nějakej zvláštní rozdíl jsem nezaznamenal. Pro jistotu jsem byl ještě i na PAL testu Dneska jsem ráno jsem s tím zase jel a bylo to celkem v pohodě, ale včera odpoledne co cukalo jako blázen. Je to zvláštní.
Já mám také favorita 136 + LPG BRC. Mě to vynechávalo, když byl v motor v tahu nebo když jsem přidal hodně plyn (na benzín to ze začátku nedělalo a pak trochu taky). Zkoušel jsem měnit kabely, svíčky, cívku, palec, víčko rozdělovače a nic nepomohlo - nakonec to bylo tím, že to přisávalo vzduch naprasklou benzínovou hadičkou před karburátorem. Doporučuji ti použít svíčky Brisk DR15YS (se stříbrnou elektrodou), které jsou určeny hlavně pro LPG (jezdí i na benzin). Sice stojí kolem 80,- Kč/kus, ale vydrží provoz na LPG 2x více, než obyčejné (výrobce doporučuje výměnu po 20 000 km, já je měnil až po 30 000 km). A také sání vzduchu/filtr, nemáš to tam někde přicpané?
Hellou,

mám nově předělanýho favorita 136 na LPG. Zpočátku auto hodně cukalo, po úpravě předstihu na 7 stupňu se situace zlepšila, ale auto cuká dál. Nejmarkantnější je to na 2 nebo 3ku, kdy se plyn hodně přišlápne a pod pedálem je na 1 s díra. Na volnoběh je to to samé. Při prudším přidání motor zabrblá a požadované otáčky přijdou až po chvíli. Podtlaková regulace je v pořádku... Nevíte čím by to mohlo být. Je to normální?

Dále se chci zeptat jaké máte zkušenosti s využíváním ručního sytiče lpg.

Dík Klement
Jo,tak kámo ta redukce co ty myslíš je ten klasickej starej typ!!Ten stojí tři kila!Ted je

novej má v sobě prej zpětnej ventil a je kůli teplotě při plnění z titanu(nová norma EU 2002).Takže ho nikde volně válet nenechaj a ani ti

ho nepučej aby si ho nešvihnul.Takže to bud

kup u tý ABY,nebo seš v *!!!
tam tu redukci budou mit urcite na pumpe taky... A nebo si ji kup na pumpe tady a prijde te fakt na ty tri stovky - dyk je to jenom kovovej nalitek
Já redukci používám u nás v Čechách pořád. Mám

totiž holandský způsob plnění nádrže. Ne italský, který mají naše čerpačky. Ale tady jsou redukce u každé pumpy. O Chorvatsku nic nevím a benzín jsem zavrhl jako nevhodné palivo, atak nevím jak tam dostanu plyn do nádrže.
mimochodem, par strasaku co tu vykladalo, ze ve Francii nenatankuju bez redukce, ze do Chorvatska nutne potrebuju redukci, ze v Chorvatsku nikde nenatankuju a tak.
Lidi, neblaznete, ta redukce a) stoji par korun a ne 3000 (obycejne kovove sroubeni) b) na rozdil od ceska v chorvatsku mivaji u pump redukci na zapujceni pookud je potreba c) pouzivas snad redukci tady v cechach? Maji totiz stejnou hubici jako benzinky u nas.
V Chorvatsku nenatankuješ bez specialni redukce,která se tady nedá sehnat.Byl jsem tam

před týdnem a oproti lonsku všechny pumpy předělali prej kuli bezpečnosti na novej standard EU.Kamoš řikal že se prej dá sehnat u ABA,ale

stojí prej něco kolem 3000,-Kč takže soda.Radši

tam jed na benal a je to OK!!!!!
Nevíte někdo, prosím, jaké používají v Chorvatsku

plnění LPG? Mám na autě holandský systém a nevím,

zda bez vlastní redukce natankuji. Nemáte někdo

zkušenosti ?
Bohužel musim říct,že Aro jsem teď v sobotu střelil a zůstalo mi jen Subaru ovšem bez LPG.

Co se týče spotřeby,tak to se u terénního auta počítá poměrně obtížně,protože když vyjedeš do terénu a škrabeš se do svahu na redukovanou jedničku,tak okamžitá spotřeba může vylézt třeba i na 150l na 100 km což ti ten průměr dost rozhodí.Stejně tak když vyjedeš na dálnici a jedeš trvale maximálkou,tak se díky krabicovité aerodynamice a zpřevodování do krátka dostaneš při 130km/h na spotřebu 17l na 100 km.Čili určení spotřeby tak,aby se dala porovnat třeba se Škodovkou nebo Ladou neni zrovna snadné. Vcelku se dá říct,že když jsem jezdil hlavně po městě a po okreskách držela se spotřeba někde mezi 11 - 13 l na 100km,přičemž se nijak neprojevilo,jestli jsem jezdil víc po městě nebo venku. Výrobce v techničáku udává spotřebu 12,5 l na 100km,ale v benzínu se dá s lehkou nohou udělat třeba i 9. Zdálo se mi,že v plynu je skoro jedno,jestli na to šlapu,nebo ne a pořád se drželo těch 11-13.(s vyjímkou jízd v terénu a po dálnici jak jsem psal)
Prvni Facka i do 89 mela stejne hlavy jak pro verzi 135, tak i pro 136 a to tu samou jako mely S135 z rad 742 ci 743 - tj. pro bezolovo....
Pro upresneni - vsechny S135 a i nektere S136 (z rad 742,743) mely hlavy se sedly pro bezolovo....
Tak ja to vidim trochu jinak. Na LPG ma auto obecne o neco malo (cca 5-10 %?) nizsi vykon, ale zase tissi a subjektivne hladsi chod. Naopak to podle mne muze byt pouze tehdy, kdyz je motor serizen spise na LPG, nez na benzin. Hlavne predstih (ted nevim, jestli ma byt na LPG mensi nebo vetsi), mozna i svicky.

A co se tyce zivotnosti hlav, zalezi na tom, jestli maji tvrzena sedla ventilu (nevim, jakym materialem). Vsechny Lady je maji, Skodovky 1xx je nemaji, nejsem si jist, jestli je mely ty uplne prvni Favority (cca do polovina 1989). Nejsou-li sedla tvrzena, potrebuji mazani olovem v palivu a pri provozu bez olova velmi rychle odchazeji (tech 20000 km u Skodovky uvedenych v prispevku o neco niz jsem uz parkrat slysel). Takze se doporucuje obcas jezdit i na benzin. Kazdopadne Lady s tim zadny problem nemaji.

Za kolik a v jakem provozu priblizne jezdis s Tvym Arem?
K tomuto příspěvku mám dotaz na vás všechny: Já mám pocit že moje ARO 10,4 4x4 s motorem 1397 ccm z Dacie jezdí na LPG mnohem líp než na benzín,přičemž oboje nechávám seřizovat. Známí s Ladou na LPG taky tvrdí,že na LPG jezdí líp než na benzín. Jediní kdo si na horší výkon s LPG stěžuje bývají majitelé Škodovek (105-120 i Favoritů). Jaké jsou vaše zkušenosti s výkonem LPG v různých typech auta ve srovnání s benzínem?

Jinak mám pocit,že olovo v benzínu potřebujou jen auta s litinovou hlavou.Auta s hlavou z hliníku s tím problémy nemaji.(takže zase hlavně Škodovky)
U škodovky stojí hlava pár kaček, tak je to celkem fuk. A u žigulíku je to v klidu, ten vydrží víc. Jinak ale, 20tis se mi zdá teda hodně málo, to ta škůdka musela bejt celkově na pokraji smrti....
Vzhledem k tomu,že se často setkáš s tim,že se na to auto ani nepodívaji a prostě ti jen daji štempl,dá se to považovat za vyhazování peněz oknem. Mám pocit,že pokud by prováděli revizi předepsanym způsobem,tak by např. museli zkoušet odolnost nádrže proti přetlaku atd..to ti za 100,- nikdo neudělá. A platit za omazání asi dvou trubek mýdlovou vodou se mi zdá nepatřičné. Jednak si to můžu udělat sám a druhak to potvrzení nikde nikdo nevyžaduje (s vyjímkou STK). Pokud znáš místo,kde je ta revize opravdu revize a ne jen tahání peněz z kapes,tak to asi nějaký smysl má.
- můj známej si nechal dát Lpg do 105ky Škodovky a po 20ti tisících km byla hlava motoru navyhození (motor na olovnatý bezin totiž Lpg nepřežije). On ale říká, že se mu to stejně vyplatilo. Podle mě to ale za takový problémy nestojí.
Ja na revizi chodim pravidelne kazdych 10tis km, nekdy i trochu driv. Platim neco kolem 100Kč?(v Praze).To snad neni takove vydani,ne?!A znam spoustu lidi co na ne pravidelne chodi.Myslim si ze setris na spatnem miste!
viete mi poradit /uvedomujuc ze toto je cesky server a ze ho citaju aj slovaci/ kde si dat prerobit auto /lada 2106/ na plyn? mate skusenosti, vraj dost zalezi kto to robi
Ne speciální olej to být nemusí,jezdí to na cokoliv.Ten co jsem používal já byl Mogul GAS 15W40,určený pro LPG motory (prý je mastnější či co) a litr vyjde na 99,-Kč,což mi nepřijde výrazně dražší než běžný 15W40.Takže proč ho tam nedat...Ale žádný zvláštní olej to pochopitelně nevyžaduje. Co se týče té "revize", tak to mi u nás v Brně chlapík vždycky před STK dá razítko za cca 150,-Kč a okoukne spoje s plynoměrem. Jinak je u nás pro auto s LPG dražší měření emisí i STK,takže co se týká administrativy,papírování a razítkování vyjde auto s LPG asi o 400,-Kč za dva roky dráž než auto bez LPG. Vzhledem k tomu,že v Brně je k mání LPG už za 9,50,- tak se to dost vyplatí.
Naprosto souhlasim s Pajou. Na LPG jezdim uz sesty rok a vzdy jsem pouzival zcela normalni Mogul Super. Ten menim po jednom roce a to je tak akorat i kilometrove. Do LPG jsem zatim investoval pouze 200 Kc, kdyz mi menili tesnici krouzek pod sroubkem volnobehu. Mohu potvrdit i to, ze lada si vylozene libuje na dlouhych cestach. Pri normalnim provozu mi jezdi za 9 - 10 l / 100 km. Ale kdyz jezdim kazdorocne do Italie, cesta cca 2500 km, mam spotrebu pod 8 litru (vse v LPG). Spotreba klesa, ackoliv pouzivam prevazne dalnice, kde se drzim maximalnich limitu (130km/h), v Nemecku casto i podlahovych 150 km/h. Prijemny paradox. Jedine co vam zavidim, jsou ceny, za jake mate petirychlostni prevodovky. V moji lade 2103 byla samozrejme taky jen ctyrrychlostni a koupe petirychlostni funglovky me vysla na poctivych 22 000 Kc, plus nejake stovky za nove ulozeni. Pred ctyrmi roky jsem ji nemohl nikde sehnat a oficialni importer ji nabizel za 26 000 Kc a jeste ji nemel na sklade. Kdo ale ceka, ze na petce nejak zvlast usetri, moc se plete. Spotreba klesla o nejake dve deci, coz v praxi nic neznamena. Klesl ale hluk ve vyssich rychlostech a kopce se daji sjizdet na zarazenou rychlost, aniz by nejak vyrazne brzdil motor. Takze toho zase tak moc nelituju. 😄)
Urcite se najdou lidi, kteri budou doporucovat nejaky specialni olej, ale podle mne zalezi na tom, kolik stoji a jestli se to do starsiho motoru vyplati. Ja jsem daval do me byvale 1200 obycejny M6AD, akorat na zimu byl asi dost husty. A svicky menim zhruba podle doporuceni jejich vyrobce (takze Brisky L15YCR cca po 30000). Kdyz jsem ty stare po vymene zkousel na testeru, tak davaly stejne jiskry jako nove. Jinak dalsi naklady pri provozu na LPG muzou byt pravidelne revize po 10000 km, ale neznam nikoho, kdo by na ne pravidelne jezdil; potom taky obcas vymena membran - ale jezdil jsem na ne 75000 a zadny problem, pak jsem auto prodal. Drobny hacek muze byt ten, ze prestavbou na LPG se zvysi pohotovostni hmotnost auta a tak se muze stat, ze bude uz urcene jen pro 4 osoby (u 2101 1200 to tak bylo, u 2106 1600 ted ne - ma vyssi uzit. hmotnost). Takze se na to pozeptej a pripadne se zkus nejak domluvit.

Prevodovku mam v aute 4kvalt, ale behem 14 dnu budu davat 5kvalt, koupil jsem ho vyhodne i se skoro novym motorem 1500 za 5000 Kc. Jak rikas prevodovka za 6000 (predpokladam SK) je asi rozumna cena, jestli je uplne nova, tak je to skvela cena.
takze ked mam lpg, musim tam davat specialny lpg olej?
Nemám sice Ladu,ale vlastním Rumunské Aro na plyn (což je prašť jaku uhoď) a musim říct,že za 5 let provozu to kromě tankování LPG nic moc nechtělo.Auto si drží spotřebu 11,5 na benzín 12,5 na plyn a jediný do čeho strkám prachy je,že kupuju spešl LPG olej a svíčky měnim po cca 4-5tis km.
Mam v autě automatický benzostart. V posledním týdnu mi auto naskočí na benzín a když přeskočí na LPG, tak chcípne. Potom už nejde natočit. Přepnu ručně na benzín a točím a točím a ... asi 10 - 15 s. než mi naskočí. Rozjedu se, přepnu na LPG a je všechno vpořádku. Další starty přes den opět OK. Jen ten první start ráno. Čím to může být? Řídící jednotka LPG? Nečistoty? Zanesený filtr LPG?

Poraďte prosím
O predaji plynu v Chorvátsku sú informácie na stránke chorvátskeho autoklubu [odkaz]

Kolega minulý rok tankoval pri Šibeniku na pumpe INA. Predpokladám, že tie čo sú v tom zozname aj reálne existujú.
A aku tam mas prevodovku. 4-kvalt alebo 5-kvalt? Ja by som si chcel zohnat 5-kvalt. Minule som videl inzerat kde ju ponukali za 6000,- novu, povodnu, rusku.Myslis ze zoradenim znizis tych 13.5. Ale aj tak je to fajn ked si to clovek prepocita na korunky/kilometer. Zaujimali by ma veci okolo LPG - este som s nim nemal ziadnu skusenost. Veci okolo toho. Vraj sa casto zanasaju trysky... jednoducho naklady okrem tankovania plynu.
Nevite nekdo v praze nebo blizkem okoli o dilne kde se FAKT VYZNAJ ?

mam auto s plynem od predchoziho majitele a mam pocit ze by to na ten plyn mohlo jet podstatne lip, taky to semtam pri prerazeni na vyssi stupen ve velkejch otackach provede zpetnej zasleh.

Proste by mne jen zajimal kontakt na naky lidi co by to zkoukli a rekli jestli se da neco vylepsit nebo ne
Uz jsem se tu na to asi pred rokem ptal, ale zkusim to jeste jednou.😒br />
Nestalo se Vam nekdy, ze auto melo na jednu nadrz vyjimecne nizkou spotrebu a jinak v 99 % pripadu v podstate stale stejnou? Me uz se to stalo 2x. Naposledy loni v zari, jeli jsme plne nalozenym autem (Lada 1600 s LPG Lovtec) - 3 lidi + zavazadla + asi 300 kg vozik, natankovali plyn rano v Chomutove a dal jeli do Nemecka po dalnicich smer Hannover. Casto jsem musel vyjizdet kopce na 3, nekdy na 2, da se rict, ze jsme celou cestu jeli aspon na 75% vykonu. Vysledna spotreba LPG byla 8,8 l/100 km!! (nikdy predtim ani potom jsem se nedostal pod 9 l, prestoze jsem jezdil jen sam a take delsi cesty, bezna spotreba byvala tak 11,5)

Neco podobneho se mi stalo rok predtim s Ladou 1200 (LPG Lovato), kdy jsme na trase z Prahy do N. Jicina (ne po dalnicich) plne nalozeni (4 lidi, zavazadla) meli spotrebu 8,5 l. (jinak bezna spotreba kolem 10,5 l)

Mate nekdo podobnou zkusenost? Nebo napad, cim by to mohlo byt? (resp. jak toho trvale docilit? 😄 )
Ja mam Ladu 1600 a plyn v ni. Co te konkretne zajima? Predtim jsem mel mel Ladu 1200 s plynem, ta jezdila takrka stabilne za 10,5 l/100, moje soucasna 1600 jezdi ted za vic, konkretne kolem 13,5 l, ale doufam, ze to je jenom serizenim, pristi vikend se na to chystam kouknout. Jinak je plyn v Lade samozrejme idealni a mnohokrat overena vec.
Predpokladam, ze tuto temu ste rozoberali uz mnohokrat, ale pravdu povediac, nechce sa mi hrabat v tejto rubrike od jej vzniku. Mam takuto otazku: Ake mate skusenosti s LPG v Ladach, konkretne v Lade 1600. Dakujem
Jo a je to karburátor Jikov
Jo,benzín to nevidělo docela dlouho.Proč taky?Protože moje lenost je nesmírná a nechce se mi s tím blůhví jak vysírat,plováková komora je ten bílý kalíšek vedle karburátoru nebo je to až vevnitř(předpokládám).

Díky za radu.
asoik: Visí ti sytič nebo jehla v plovákový komoře, jelikož tam už máš pavouky a myši. To nevidělo před tím benzín už asi hodně dlouho, ne?
Kdyz se podivate do historie mych prispevku, tak jsem cca pred rokem psal, kde se necha ve Slovinsku natankovat - bylo to mezi koncem dalnice a chorvatskou hranici, ta pumpa byla na konci dlouheho povlovneho sjezdu na leve strane naproti nejake restauracia hotelu...

Podivejte se co jsem kde psal - btw, u Rijeky je taky nejaka, ale ac jsem ji tam hledal nekolikrat, nikdy jsem ji nenasel a pokazde jsem dojel k Rijecke rafinerii, kde me poslali do 😄
Jiste je,ze to v zime fungovalo.Nevi nekdo,co s tim karburatorem muze byt,abych se s tim menusel buhvi jak vysirat?
Mam stejný problém.Zkus www.mlocek.hyperlink.cz ale moc tě nepotěším,podle toho co tam píšou tak čs lpq se musí opravdu hledat.Jedu taky ke Splitu,ale až v zaří.Jestli jedeš dřív tak dej pak vědět.Možná budem mít štěstí a někdo nám pomůže.
Ahoj, v létě razíme do Chorvatska ke Trogiru u Splitu, a tak sháním info, kde seženu plyn, když přejedu Slovinsko. Tam skoro vůbec není. Můžete hodit tipy. Dík
Tak ja bych to jen tak od boku tipnul na to, ze mas spatne serizeny karbec. Jakmile prepnes na benzin a naplni se ti komora, zacne se motor "ulejvat" (presneji receno "prelivat" benzinem). Do motoru jde smes, ve ktere je moc benzinu a tak to nejede.

Serid karburator.
Na plyn mi to jede vyborne,ale o vikendu jsem prisel na problem s jizdou na benzin.

Kdyz z plynu prepnu na benzin,motor chvili nebezi,to je OK(mam Favorita karburator).Pak motor chytne,kdyz se benzin napumpuje do karburatoru,chvili bezi,ale pak prestane tahnout,vubec nic.To se zmeni,kdyz spinac prepnu opet do mezipolohy,motor chytne a bezi tak dlouho,dokavad je v karburatoru benzin,jak to zname z normalniho prepinani,pak prestane tahnout a musim zase prepnout na benzin a tenhle cyklus se nekonecne opakuje,jel jsem takhle pulku cesty K.Vary-Plzen.

KDyz jsem na to cumel,logicky se mi zda,ze chyba nebude u prepinaciho ventilu LPG,ale v karburatoru.Je to tak a pokud ano,kde presne?
Slusnej adresar pump najdes na adrese " mlocek.hyperlink.cz"
Cau lidi, muzete mi nekdo prozradit, kde natankovat v Madarsku a Slovinsku cestou do Chorvatska LPG?
To ze maji vydrzet min OK, ale svicky co maji mit 30k km na LPG by snad mohli cca tolik vydrzet..... Btw, neobjasnuje to, proc jsou "zarezle"
Svíčky při pohonu LPG vydrží cca 1/3 běžné životnosti...a ty Silver cosi od Brisku nejsou o moc lepší...mě nejvíc vydržely svíčky typu Bosch,ale sada 4ks vyšla cca na 350,-
Mam golfa 1.6 karb. BRC, a kdyz chci nastartovat zahraty motor na plyn tak to nejde, a kdyz nastartuju na benzin a zkousim to prepnout na plyn za jizdy tak se mi to treba vubec nepodari nebo az naponekolikate. studeny motor staruje na plyn bez problemu. nevite nekdo cim to muze byt.
..zdravim panove,chtel bych vas timto pozadat o radu,zda nekdo nemate zkusenosti s Jeep Grand Cherokee 4.0-2000 na LPG? Co muzu ocekavat? Klady,zapory..atd...diky...
P.S. Nepouzivam benzin - za posledni rok jsem neprojel ani litr...
Mam favorita s LPG a svicky, ktere jsme tam daval pred 12.000 km (nejake silver cosi a dvoubodove) maji podle vsech by meli vydrzet cca 30.000.- Automechanik co mi to menil se me ptal, proc nemenim svicky alespon jednou za deset let, protoze to co vyndal je desne zarezle a uplne vypalene. (Svicky jsem menil je osobne a ty predchozi byly v podobnem stavu po dvou letech ale cca 30k)... Nevite, cim to muze byt zpusobeno?
Ahojte plynaci!

Mam najazdene asi 230 tisic km na Favorite a stale to ide. Na benzin uz nie, lebo pred tromi mesiacmi mi vysiel plyn a musel som naliat benzin. Zacalo to trhat /spina v benzine, voda a pod/ a "slehlo" mi to do sania. Zacal mi horiet filter a cely plastovy kryt na karburatore. Zhorelo vsetko okolo a v karburatore. Mal som v aute flasu mineralky a tak som to zadusil. Chytilo to za jazdy na dialnici. Po oslobodeni karburatora od roztopeneho plastu /hlavne klapek/ napustil som plyn a jede to dalej. Startujem na plyn aj pri -16*C. Stale v pohode. Raz som vymenil membrany po 150 tis. km. Jazdi to denne uz 8 rokov.

Nedajte si sahat na plyn roznym umelcom v servisoch, lebo su tam fuseri, vsetko pokazia. Spotrebu mam 8.5litra v meste a 7litrov mimo mesto. Za 11.50 na liter to vychadza celkom slusne. Mam dotaz: prejdem cez STK a emisnu, ked uz nemam benzin? /karburator a plasty okolo zhoreli/. Dakujem za odpovede.
Prosím poraďte kde čerpat LPG v Německu.Zajímají mě dálnice,města ale především cesta Munchen-Garmisch-Partenkirchen.Dočetl jsem se, že na jihu

je možnost čerpat LPG.
Zdar, LPG-isti, mám tu dva benzínové el.mag. ventily BRC, fungl nové, nepoužité, zabalené, koupené omylem navíc. Nechcete je někdo? Stály asi 600,-/ks, tak za nějakou rozumnou cenu...
mail: atcc@seznam.cz, jsem z Prahy
Kámoš měl něco podobného ihned po namontování LPG Lovtec do stejného vozidla. Mu se to samočinně přeplo na LPG až se motor zcela zahřál. Pak zjistili, že měl vadné nějaké čidlo. Teď si ale nemohu vzpomenout jaké 😄 Čidlo teploty? Nebo lambda sondu? Fakt nevím...

Ale po výměně už neměl žádný problém.
Čau plyňáci, mám svoji zkušenost, že Felda 1.3 MPi systém Tantarini, na plyn najeto přes 100.000 km, sem tam nějakej problém, posledních 40-50.000 km okamžitě po nastartování přepnu na plyn (trvale totiž startuji na benzín) a jelo to bez problémů, i když bylo v zimě třeba -15°C. Teď po seřízení (nové membrány,lambda sonda,filtr s ventilem,svíčky Bosch před 4000 km) je okolo 5°C, a po přepnutí na plyn prostě nejede !!! Musím ujet pár kilometrů na benzím, ohřát trochu motor, a pak už je to na plyn OK. V jedné dílně, kde dělají už dlouho do plynu, mi řekli, že je to normální. Pokud se prý motor neohřeje asi na 40 °C, tak je normální, že se mu na plyn nechce. Sorry, že jsem se tak rozepsal, ale jaké máte zkušenosti a problémy Vy. Tak zatím
Jo ta cena je i s přihlášením.Felcka má typovku.Vstřiky odešly krátce před skončením záruky takže výměna byla grátis.Ale jak to bude dál je ve hvězdách. Víc by ti asi řekli v AGC,počítám,že podobnejch případů měli víc.
Těch 39tKč je i s legalizací ? ale na tu filcku už to možná bylo s typovou přestavbou, a za jak dlouho mu odešly ty stríkačky ? opravili mu to v záruce, nebo kolik to stálo ? Nemáš náhodou mail na toho kámoše ?

Díky.
Můj kámoš má ve Felicii Combi 1.6 vstřikování od BRC (AGC Jinín).Výkon i spotřeba je stejná jako na benzín.Kdyby se nekouk na kontrolku,nepozná na co zrovna jede.Ale je prej v tom zádrhel,už se musely vstřiky vyměnit,protože vlivem našeho kvalitniho plynu odcházej,to se prej v Itálii nestává.Přestavba stála cca 39kKč.
Zdravím, nemá někdo z vás zkušenosti s vstřikováním plynu ? Konkrétně mi jde hlavně o informace o spotřebě plynu versus obyčejný směšovač plynu. Hodlám přestavět Primeru 2.0 GT (150 koní, 4 válce, 16 ventil, jednobodové vsřikování) Kámoš má stejnou primeru přestavěnou jen se směšovačem, myslím Lovato (43 tisíc i s legalizací) a má spotřebu stabilně 13 l plynu při jakékoliv jízdě, na benzín se spotřeba pohybuje od 7-11 litrů v závislosti na stylu jízdy, ta firma, co mu to montovala tvrdila, že vstřikování není nutné, že to se montuje jenom kvůli některým druhům motorů a v podstatě proto, že nejde udělat normální zástavbu bezpečně (mimochodem brněnská AGW).

U motoru klesl samozřejmě výkon, ale s tím se počítalo, ale nepočítalo se se spotřebou 13l, mělo by vstřikování lepší vlastnosti ?

pak ještě sháním info o tom výzkumáku, tomu kámošovi ta firma tam jela a vzala si za to 11 tisíc korun + cestu, prej když si tam pojede sám, tak neručí, že to projde, že za to neodpovídají, dle některých kusých informací to snad na tom výzkumáku stojí kolem 6500-8500 kč a dle dalších kusých informací výsledek toho výzkumáku záleží v podstatě jen na kvalitě katalyzátoru. Co je na tom pravdy ? Co vlastně měří v tom výzkumáku ? Emisní normy na plyn ? i na benzín ?

Chtěl bych jet do toho výzkumáku sám, ale nevím, jestli to auto neprojde přes ten výzkumák jenom po známosti té firmy. Říkám si, že pokud to bude stát třeba 7 tisíc, tak za ten zbytek do 11 tis, co si vezme firma bych pořídil nový katalyzátor, případně doplatím.

Pokud někdo bude mít nějaké informace, budu neskonale vděčen, třeba i o jiném dvoulitru a vstřikování plynu.

Případně delší diskuze na janza@post.cz

Omlouvám se za dlouhý příspěvek.
Našel jsem zajímavý článek na www.pbklub.cz, kde se píše o plynu, že se dodává dost často nekvalitní, a prodává se za ceny pod 10 kč za litr. Jelikož mám drobný problémy s autem, že to při rozjezdu z neutrálních otáček nechce jet, tak na tom asi něco může být. Tankuju převážně v Náchodě teď za 10.60 kč/l.
Zdar lidi, mam brc electronic, prepinac Elegant by BRC a emulator Eco Gas Junior. k tomu krokovej motorek taky by BRC. co nemam jsou kabely. schema zapojeni prepinace Elegant jsem sehnal snad je spravny na www.gpl.cz ale chybi mi schema zapojeni emulatoru. jen vim ze ma ze zadu eurokoncovku 2*4 pod sebou a predpokladam ze ctyry kabely vedou k krokovymu motorku rizeni smesi - asi. no a nevim k cemu je zbytek. nemate nekdo stejnou jednotku? svihalo se to do filcek. bo v druhym autem mam misto krekovyho m. jen blitzku s dvouma dratama a emulator ma jen ctyry vyvody. dik moc za pomoc.
Všichni na tebe s.... Měl jsem svého času taky dotaz a dopadl jsem stejně. Nemám zrovna fábii

takže ti neporadím, ale mrkni na [odkaz] čau D.
Na zplyňovači by si měl mít šroub s obvodovým drážkováním,tím se nastavuje bohatost směsi na volnoběh.
Byl jsem na emisich a tam mi tak rozjebali volnobeh tak, ze mi to se studenym motorem na krizovatkach chcipa. Kde nastavit volnobeh na benzinu je mi jasny, ale dokazete mi nekdo poradit, kde ho nastavim u plynu?

Diky za kazdou radu
Mate nekdo zkusenosti s montazi LPG do Fabie 1.4 44kW. Spotreab, vykon, zpetny sleh do sani ............

Diky
Diky Pajo za ochotu, zkusim.
Díky Damile za názor. Teď jsem měl hodně jízd krátkých a po městě. Za týden 500 km a komb. spotřeba benzinu ca 7,7. Ceny benzinu sice pujdou nahoru, ale investice by se mě vracela dost dlouho. Asi víc jak rok. No uvidím, zase mě to docela dost lidí rozmlouvá. Do karburatorovýho Fava to je za babku, ale ta stříkačka to už něco stojí. Navíc si Fanouše nechám tak max. ještě 3 roky a pak půjde do světa. Pod 9 l plynu bych asi jezdil těžko. No ještě uvidím, ale benzín zatím vítězí. Čau
Já s ním jezdil na benzín jen měsíc se spotřebou 7,8 l,. Zdálo se mi to moc tak jsem hned nechal namontovat plyn. Bohužel se spotřebou na plyn jsem byl zklamán.A časem když cena plynu šla až na 17Kč a cena benzínu klesla na 24.10Kč tak se to moc nevyplácelo.Dnes je cena plynu jinde, ale přesto bych do 40kw plyn asi nedával. Jo, a měl jsem sundaný kat a místo něj vloženou trubku. jelo to lépe a spotřeba okolo 10l(už jsem zkoušel co se dalo, abych dostal spotřebu níž).
Zdravim, nevite nekdo kolik stoji LPG do oktavky 1.8i ? DIky
Diky za info. Premejslim o tý nadrzi misto rezervy. Ale mam 135 40kW, takze to taky nebude optimalni. Je fakt, ze 11 l uz neni tak bomba spotreba. Jezdim dost dlouhy a na benzin me to vychazi tak 6,5-7 / 100. To uz by byl minimalni rozdil a asi by se me to uz nevyplatilo. No je fakt, ze benzin zas v lete bude stat min. 25 Kc. Ted je v pohode do Kc 23. Jeste to musim zvazit, ale do konce brezna to musim rozhodnout.
Rekl bych, ze je to podobny problem, jako jsem mel ja. Pomohla rada na zdejsim foru.

Jedna se o to, ze mnozstvi LPG, ktere jde do valcu je regulovano podtlakem v sani (vyssi podtlak -> vice LPG). Mel jsem usti trubky sani k filtru otocene do smeru jizdy. Takze kdyz jsem z kopce vyradil, snizily se otacky, do motoru se vzduch sam tlacil -> snizilo se mnozstvi dodavaneho LPG a zhaslo to. Tak jsem proste otocil sani vzduchu tak, aby to bralo z boku, ne po smeru jizdy. Funguje to, zkus to taky.

(i kdyz to zhasinani motoru z kopce ma taky svuj puvab, kdyz jsem nekoho vezl, prohlasoval jsem, ze ten Eco system, ktery vyvinula Toyota pro nektere typy Yarisu se standardne montoval do Ziguliku uz od sedmdesatych let 😃
to letec: já měl favorita stříkačku na LPG LOVATO s nádrží 45l. Dalo se do ní natlačit i 39l(podle pumpy). Počet míst zůstal stejný tj. 5, ale při přestavbě s větší nádrži zapíšou 4 místa. V montážní dílně by to měli vědět a dnes je možnost namontovat nádrž i místo rezervy. Jinak s provozem spokojenost. Jen spotřeba mohla být menší. 9,5-11 litrů LPG je celkem dost. Podle mě to bylo dáno 40kw motorem. Pokud máš 50kw tak bude spotřeba určitě menší. Je to dáno i kompresním poměrem, na plyn je lepší vyšší a 40 měla pokud si dobře pamatuju 8,8 a 50kw by měla mít 9,5. Ze svíček se mi nejlépe osvědčily Boschky a výměna po 15000km zároveň s olejem. Měl jsem tam i Championky, ale na ty motor při volném chodu nešel klidně a i v zátahu se zdály horší.

D
Uz jsem se tady jednou ptal, ale nikdo nic neporadil. Ted se snad nekdo najde. Mam od firmy nainstalovane BRC uz rok, a mam s tim neustaly boj. Chcipe to. Raeguje to na okolni teplotu, takze kolem nuly to chcipne, kdyz se motor zacina zlehka ohrivat, a drzi to az je to skoro na prac.teplote. Nicmene zase pri dlesich cestach i -setkilometrovych to pri vyrazeni rychlosti chcipne taky, a pritom vse musi davno byt rozpalene. Motor je jednobod.strikacka. Nevite nekdo neco? vyladit to na smesovaci nepomohlo. Zmeni se pocasi a chcipe to zas, jen trba driv nebo pozdeji. Dik
Já měl Š125 s LPG Landi-Hartog a byla dle TP stále 5 místná. Záleží na hmotnosti montovaného LPG systému. Já tam měl jen 50litrovou nádrž (šlo naplnit max. 38 l), takže možná proto to zůstalo 5místné.
Já mám Lovtec (ale auto s karburátorem),a jsem s tím spokojenej.Ale počítej,že budeš mít v TP jen 4 sedadla!

A k tý spotřební dani,jeden nikdy neví co ty pitomce napadne. Ale v celý Evropě stojí plyn cca polovic ceny benzínu,tak když se tou EU furt oháněj tak snad....
Mám Favorita se vstřikováním. Jsem hodně rozhodnutej pro přestavbu na LPG. Ročně teď zhruba 25000 km. Mám už i maníka, kerej dělá zástavby Tartarini a Lovtec. Mám dva dotazy.

1.Za současnýho stavu je výhodnost celkem jasná, ale co jste kdo zaslechli o přípradných čachrech se spotřební daní a tím pádem sblížení cen LPG a benzínu ? To je ještě jedinej důvod proč váhám.

2. Jaký máte zkušenosti s Tartarini, případně Lovtecem, je to v pohodě?

Děkuju Vám za rady a přeju hodně šťastných kilometrů.
U nových je to normální zvukový projev omezovacího ventilu. Hodně štěstí při reklamaci 😃)
Vim o co jde, dela mi to ale asi jen na dvou pumpach. Rekl bych ze to je vetsim tlakem pumpy, v kombivaci s nastavenim plovaku nebo napousteciho ventilu. Zatim jsem to neresil. Rekl bych ze to dela pomerne casto, zeptej se pumparu. Dej vedet jak ti dopadne ta reklamace.
Kurna, na kolik prijde vymena membran, sitek a podobne (tykajici se pouze LPG, vzduchovy filtr amm novy)? Udelaji mi to na pockani? Mam tam nalitano hodne pres 60k a nemenil jsem vubec nic...
Prosím o informaci, kde na trase Svitavy-Hradec Králové-Liberec vzít LPG za slušnou cenu a přitom nenatankovat nějaký svinstvo. Jedu zítra a posledně jsem měl nějaké problémy. Díky za radu.
BoB: Tlustší ale znamená taky větší, takže odpověď by měla být stejně správná. Svý manželky je třeba se zásadně na nic neptat 😊
Tedy ja nevim, ale zeptat se me stare, jestli

ma byt vetsi predstih na LPG nebo na benzin,

tak asi nebude vedet 😉 (nebijte mne)

BTW nektere zeny rikaly, ze neni nutny vetsi (=? delsi), ale

tlustssi 😄 Takze nejlepsi je delsi (vetsi) a tlusty.

Jak ale udelat tlustssi predstih...
paja: Vždycky větší ! Je to jednoduchý si to pamatovat a když to zapomeneš, tak první holka, který se zeptáš, jestli větší, nebo menší, ti to řekne správně 😄
Na plyn je lepsi mit vetsi predstih? Jini doporucuji mensi - lepe se smesuje se vzduchem a rychleji prohori. Tak nevim... ?
Stříkačky přepínají okamžitě protože nemají plovákovou komoru což je něco jako jako malý zásobník paliva .U stříkaček se nezastvuje přívod paliva elektrovetilem ale zastvuje se vstřik paliva na sání.
Skus se podivat na předstih (na plyn je lepší větší 8-14) a taky vyměn vzduchový filtr.Pokud je na reduktoru najeto výc jak 50 000 km nech si vyměnit i membrány.
Zdravim mam 323F najel jsem naLPG už přes 70000 km

na plyn s reduktorem a funguje bez problémů.
podle toho kolik do toho chceš vrazit,vstřik je rozhodně lepší ale taky dražší,já teď budu montovat do 2,0 směšovač
Nemáte někdo zkušenosti s LPG v Mazdě?Uažuji o přestavbě.Vstřikování nebo směšovač?Mám Mazdu 323 1500cm.dík
Ahoj, hoďte sem pár informací o možnostech tankování LPG ve Švýcarsku, v létě tam asi pojedu, tak mě zajímají ceny, množství čerpaček, atd. Dík
Mám Omegu a přepínám bez potíží (vyjetí karburátoru) sem i tam.

Jen to drobet cukne , zřejmě monent než se místo benzínu protlačí plyn a naopak.

Je to BRC a při benzostartu se to přepíná samo při dosažení zhruba 2000 otáček.
Není to problém pumpy,poněvadž s vyjímkou asi dvou pump je to obecný jev.A to těch pump střídám požehnaně.

Nesedim pri tankovani v aute,nybrz stojim vedle privodu.Ozyva se to z auta,nemozno urcit presne odkud.
Myslim, ze to neni problem nadrze, ale spis te pumpy - odkud se to ozyva? Sedis pri tankovani v aute?
V pripade zajmu odpovidejte POUZE NA EMAIL,nikoliv sem.

aspik@sh.cvut.cz
Jsem schopen přivézt z Holandska použité nádrže na LPG,a to včetně jedné místo rezervy.

V ceně tak 1300-2300 za jednu,podle velikosti a stavu,za tu anuloidní 3500,je funglnová.Ve většině z nich je zbytek plynu,co tam zůstal předchozímu majiteli po bouračce.

Taky bych byl schopen sehnat reduktory,ale ceny nejsem schopen zatím sdělit.

V případě zájmu se obracejte na adresu aspik@sh.cvut.cz Spěchá,ale nabídka trvá do konce února.

Poznámka:Jedná se o zařízení,která nejsou v ČR většinou homologovaná.Nicméně je Holansko samozřejmě kulturní zemí,takže se nedají předpokládat jiné než administrativní potíže.
Mám na svém favoritu pár měsíců staré LPG,ta nádrž místo rezervy,BRC.Při tankování u většiny stanic,ale ne u všech)se když se nádrž zcela zaplní,ozývá strašné vrčení,velmi hlasité.Je jasná,že to půjdu reklamovat,ale nevíte alespoň,o co jde?
Jsou pro vozy vybavené vstřikováním také typické prodlevy a způsob přepínání mezi benzínem a plynem,způsobené objemem nádržky karburátoru,nebo jsou tyto systémy schopné přepínat okamžitě?
Tak to mám zrovna čerstvou zkušenost, Felicie 1.3 MPi na plyn Tantarini, po delší době mi mrkli na filtr, který je před reduktorem - totálně zasraný, vysypal z toho hromádku prachu a bordelu. Vyměnil to i s ventilem a stálo mne to 500 Kč za materiál. Uvidím, zda to bude mít vliv na spotřebu. Do teď jsem jezdil za 9-10 l plynu. Čau
neni
V karburatorovem facku mam tri roky nainstalovane Lovato a od lonske zimy se mi zvysila prumerna spotreba z 8L po meste na skoro 10,5. Nemenil jsem na tom nic vyjma serizeni smesi v servisu - pry by se meli nechat vymenit nejake filtry nebo sitka.... Kde to xakru je? Kolik to stoji?
1. dela to nejaky autorizovany servis

2. zustanou mi zachovany zaruky u noveho vozu

3. Jestli to povoli leasingovka

4. Kolik to stoji

5. Kde bude nadrz..
Hele to Volvo je v automatu? Sháním auto pro ženu, v daný chvíli na ameriku nemám a možná bych ho vzal, kdybys ho pouštěl.
Z Brna
a nechces taky rict na ktery dalnici ? do prahy vede dalnic asi osm.
Zkousel jsem hodne cerpacek a dospel jsem k nazoru ze je nejlepsi Prvni Brdska. Bohuzel nema stojany mimo Prahu. Pokud jedu po dalnici tak mam dobrou zkusenost i s Benzinou na asi 50km ve smeru na Prahu.
jo tak nak, dvoulitrovej karburator, volvo 360, jinak pri malym seslapnutym plynu auto "poskubava" na volnobeh ale je klidnejsi, pod plynem taky. Muze to bejt problem serizeni nebo to mam hledat jinde ???
Preji hezky den vespolek,chci se na vas obratit s dotazem:mate nekdo zkusenosti s americkymi vozy,ktere jsou pohaneny na LPG?Konkretne se jedna o Jeep Grand Cherokee 4.0 Rad bych znal vas nazor,diky...
Ono to Volvo bude mít asi karburátor o obsahu malýho kanistru...😊),co je to za typ?Řada 2xx?
jo bylo to presne tak, diky, jen proste to ze na zbytek benzinu projedu celou pobrezni sem proste necekal 😊
Tak ten červený spínač je na plynový sytič,když startuješ na plyn studený,tak ho chvíli podrž,je slyšet tichý syčení.Druhý je třípolohový přepínač.Jedna poloha pro jízdu na plyn-zelená dioda,druhá krajní poloha pro jízdu na benzín-žlutá dioda.A teď as i jadro tvého problému😜rostřední poloho toho přepínače je neutralní,jsou uzavřeny přívody obou paliv,jak plynu tak benzínu a slouží pro vyjetí benzínu z komory karburátoru při přepínání z benzinu na plyn.Benzín s plynem totiž vytvoří bohatou směs, která to auto úplně přesití a chcípne.Chce to vyjet ten benzín na neutrální polohu,auto začne pak škubat a přestává jet a v tom okamžiku přepnout na plyn.Na obsah karburátoru se dá ujet i pár km.Opačně z plynu na benzín se to dá přepnout hned,plynu se do té směsi dostne míň a vyjede se rychleji,jen to trošku škubne.

Doufám,že jsem zavzpomínal dobře,na plyn už nejezdím,Lovato jsem měl ve Formanu a že ti to pomůže...😉
aha, ted si na lpg.cernosice.cz ctu navod k nakymu lovatu a ono to neni tak blbuvzdorny a pri prepinani se docitam ze chvili musim pockat v poloze 0 a tak, mno stejne si rad poslechnu eventuelne vase triky a nazory
Vcera jsem si poridil Volvo stoleta nehorazna pasta, ale s LPG, potrebuju to jen jako nouzovku takze za ty prachy to ucel splnuje 😊. Je tam LPG Lovato, v papirech, i mam nakej papir se stemplama kdy predchozi majitel chodil na naky revize nebo co. Nicmene problem mam ten ze jsem vecer zkousel jestli ta kraksna nastartuje i na benzin, tak jsem prepnul na tom panelu benzin a v pohode, jenze vod ty doby nemam sebemensi sanci to auto rozpohybovat na plyn. Je tam panel s napisem lovato, na nem jeden tripolohovej prepinac s moznostma I - sviti zelena dioda LPG (do ty doby nez jsem se v tom zacal vrtat tak to bylo pouze v tyhle poloze a auto startovalo na prvni skrtnuti) Poloha O - nesviti nic , Poloha II sviti zluta dioda na benzin (tam to mam ted) . Mezi tema diodama je jeste nejaka co sem svitit nevidel ale je oznacena R. Napravo od cely tyhle srandy je cervenej spinac, smysl mi je neznamy.

auto se chova tak ze kdyz je uplne vyply a snazim se ho nastartovat na plyn tak naskoci hbite ale okamzite chcipne. Kdyz to na plyn prepnu zajizdy tak to postupne chcipne. Plynu mam plnou bombu a z mista kam jezdi dost lidi pro plyn, a jsou tam zavedeni takze to asi zadnej srac nebude.

Takze otazka dne je 😄 jak sakra tu vec uvedu do pohybu.

Diky
Zajimavy postreh. Ja tedy musim rici, ze podobne zkusenosti rozhodne nemam a pokud platim jinou cenu nez je ta na stojanu, je to mene, jelikoz jejich pumpari zaorkouhluji vzdy dolu. Tankoval jsem uz na ruznych mistech, dalnice, hlavni silnice, vetsi i mensi mesta, pobrezni magistraly i uplne vesnice, kam obcas nechtene zabloudim. 😄 Pravda je, ze nejezdim jizneji nez je Florencie, mozna je to na jihu jine.
I to je mozne, ale neni znat zadne vyraznejsi zvyseni vykonu motoru, ktere by zmeneny pomer PB urcite vyvolal. Proste to tak je a ja si na to rozhodne nestezuji. 😄)
Plyn maj dobrej,ale jednou jsem tankoval a obsluha šla do toho kamrliku a tam přepočítával výslednou cenu,která byla vyšší než ukazoval ten stojan ,tak dá se jim věřit?!?!?!?!?!

proč to nedaj opravit a prodávaj za každou cenu!!!

od té doby tam netankuji!!!!!!
A nemůžou mít Italové propan a butan v trochu jinym poměru...?
Plyn od firmy Walke tankuju u pumpy u H.Králové tam kousek od kruháče u ČKD. Mají tam furt akci 10.30 Kč za litr. Nemám s ním sebemenší problémy. Felicie 1.3 MPi se systémem Tantarini.
Ja vim jak je dojezd plynu jemnej, taky mi to takhle zlobilo jen dvakrat za tu dobu, co na plyn jezdim. A take proto si myslim, ze to bylo spatnym plynem. Jinak jsem spatny plyn nezazil. Aby se mi treba zastavil motor a dal to na LPG nejelo, dokud se to cele nevycistilo, nebo aby mel motor s LPG stale problemy, ktere by vyresili az v servisu kompletnim preserizenim, to ja proste neznam. Nastesti. Ja do toho jen tankuju plyn, jednou za rok 20 litru benzinu a jezdim. Tankuji tam, kde mi plyn dojde a pokud je na vyber, kupuji ten levnejsi plyn. Uz se mi stalo, ze mi po jednom natankovani cvakali ventily, coz by mohlo odpovidat mene kvalitnimu plynu, ale auto normalne jelo a po novem natankovani to prestalo. Jen jedinou vec jsem vypozoroval. V Italii na jednu nadrz ujedu asi o 20 km vic, nez u nas. Ze by italske pumpy nacpali do nadrze o litr a kousek vice nez nase? Nebo lepsi povrch dalnic a silnic? Mensi hustota vzuchu, mensi treni? 😄) Nevim, mozna jen nahoda. Tak tohle jsou moje zkusenosti s plynem.
Baraka> No nevymack jsem se presne. PLyn je zkapalneny az do reduktoru a a pri dekompresi ma minus nevikolik, takze je ztrata tepla v reduktoru velika.

Jak pises o nekvalitnim plynu, pripada mi to podobne, ztracelo uplne tah, na podrazeni za tri reagoval motor jeste vetsim odporem k praci. Nadrz plna. Kdyz nadrz dochazi, neni ten dojezd tak trhavej, je vicemene neznej ne? Nevim jestli se takovym trhanim projevujespatny plyn /apropo, definujte projev spatneho plynu/
Někdo tady rozebíral starování LPG/benz/AUTO. Moje postřehy (jen auta se vstřikováním)😒br />

Mám feldu s jednobodovým vstřikováním a BRC. Přepínač má polohy benz/AUTO/LPG. Na LPG mně to nechtělo startovat, pokud nebyl motor horký. Možná za to mohly svíčky, teď mám nové, ale nezkoušel jsem to. V manuálu k LPG jsem se dočetl, že volba AUTO je standardní (doporučená), zatímco volba LPG je spíš pro testovací účely.

Ještě abych to upřesnil. U mého BRC funguje volba AUTO tak, jak tady někdo psal. Tj. start na benzin a po překročení určitých otáček (2500) a jejich následnému poklesu dojde k přepnutí na LPG. Pak už to jede až do vypnutí motoru na LPG.

Kámoš má feldu MPi s LPG Lovtec a jemu to v poloze AUTO startuje na benzin a na LPG se to samočině přepne až po dosažení určité teploty motoru.
Jaké máte zkušenosti s plynem od firmy WD Walke?Kde v Praze tankovat kvalitní plyn.Z vlastní zkušenosti můžu doporučit nebrat na Strakonický kousek za Agipem s McDonaldem.
Nevim o co mohlo jit, ale urcite Ti plyn nezamrzl. Pokud je motor (tim i chladici kapalina) zahraty, neni sance, aby plyn v reduktoru ohrivanem vodou na cca 80°C zamrzl. To se muze stat jen u studeneho motoru, kde neni k dispozici tepla voda, ktera by reduktor ohrala. Divne je, ze motor nebezel ani na benzin. Mozna zapalovani a pokud mas RJ, mohla byt pricina i tam. Nekvalitni plyn se mi dvakrat projevil tak, ze auto ztracelo tah a zase ho nabiralo. Pri jizde do kopce to byl zazitek a prevodovka si uzila, ale v obou pripadech se to stalo az pri temer prazdne plynove nadrzi (ze by nizsi tlak?). Natankovani noveho a zrejme kvalitniho plynu potize okamzite odstranilo.
V sobotu jsem jel do Chomutova. Tam jsem jel na plyn tankovany v Praze. Na ceste zpet jsem nabral par km za Chom. , plyn od fy.WD Walke za 10.60. No a pred Prahou zaclo auto skubat a prestavalo jet, u Ruzyne dojelo. No tak jsem par minut dumal, nic nevydumal. Na benzin nejelo vubec. Pak jsem znovu nahodil na plyn a uz to jelo v pohode. Nikdy za cely rok jsem to nezazil. Bylo lehce pod nulou. Myslim, ze plyn mrznul? Dejte vedit svuj nazor... dik
to GAR: odkud jsi nastudoval zmin.fakta o redeni mot. oleje plynem? Nevim, kdo muze mit pravdu, stejne jako Bacara jsem cet o tom, jak je lpg setrne k oleji.... uved pokud mozno zdroj. Jinak jsem v lete vymeni polosynt za polosysnt a zacly ihned trable s olejem tekoucim pod hlavou. Asi tesneni, budu jej pravdepodobne menit. Zazil jste neokdo neco podobneho? Najel jsem na lpg cca 15tis/rok. Auto r.v.91, system BRC. dikes
Mam opet jen vyctene informace z knizek a webu, ale cetl jsem neco o tom, ze prave plyn je k olejum setrnejsi nez klasicka paliva, coz umoznuje prodlouzene intervaly vymen. Opet se to tyka tech, kteri za rok ujedou vetsi pocet kilometru, nez jaky je limit oleje udavany vyrobcem vozu. Cetl jsem neco o 25% kilometru navic. Je to pry dano tim, ze LPG olej nerozpousti a take ho nesmyva ze sten valcu, coz zlepsuje mazani a tedy snizuje opotrebeni. Pro me osobne je to vsechno k nicemu, jelikoz olej menim jednou rocne a v te dobe jeste nema ani tech 15000, ktere vyrobce povoluje pro provoz na benzin. Pokud jde o predstih, tady jsem se pridrzel zasady pouziti benzinu s co nejblizsim oktanovym cislem. Navic za rok spotrebuji asi tak 20 litru benzinu, takze priroda netrpi a uralsky motor tu chvilku taky protestovat nebude. 😄)
Ahoj,

sbiras docela dost zkusenosti na vlastnim aute, ale bacha na par veci 😜rovozem na LPG se "rad" redi olej (je to i kvuli nizsi viskozite LPG a jeho nizsimu vyparnemu teplu-lepe pronika mezi krouzky pod pist), if vymenil´s mineral za syntetiku-vrazda pro motor: loziska motoru jsou kluzna a spravne klouzou jen po vrstve oleje (ta ziska svou unosnost dynamickym tlakem a rostouci dynamickou viskozitou). Pokud das ridsi olej, muze se dal zredit jeste provozem na LPG,...

S tim predstihem je to OK pri provozu na LPG-ma vyssi antidetonacni schopnost (lehky uhlovodiky jsou mene reaktivni). Nehrozi tedy ani vyssi NOx a detonacni spalovani, ale u benzinu ten predstih vrat pekne zpet (jednak pro prirodu a jednak pro namáhání všech casti klik. mech.

S pozdravem Gar
V te knizce psali, ze kazde auto s RJ pro benzin, dostava pri montazi LPG specialni RJ pro plyn. Je to i logicke, protoze benzinova RJ je propojena s nebzinovou vstrikovaci jednotkou, ktera pri LPG provozu nefunguje. Co by tedy ridilo zapalovani a vubec beh motoru, pri provozu na LPG? Nejaka nova krabicka tam bude urcite, ackoliv nemusi byt tak chytra jako ta benzinova. 😄) Dokonce i moje lada ma pro LPG takovou jako RJ, ktera se stara o to, aby pri zhasnuti motoru byla uzavrena nadrz a v motoru nebyl zadny plyn, ktery by v pripade havarie mohl e😜lodovat. Mozna dela jeste neco jineho, ale to mi uz v LPG servisu zatajili. 😄)
No s tou RJ je to mozne, ale nepravdepodobne. Je tam prepinac benz/aut👋plyn, pricemz kdy dam automat, jeho funkce spociva v prepnuti na LPG jakmile motor prekroci jiste otacky /cca 2500/. Takze tam asi ni neni /rj/. Vadi mi to, protoze jezdim jako vecina hl. po meste, a do cile se neohreje jak ma /zima, ale i chl.podzim/. Dik
ROBERTO: Mam holandana (Landi-Hartog), ale na karburatoru. Zadna ridici jednotka, vse ovlada pouze hlava ridice. 😄) Ja nejezdim kazdy den, takze v soucasnem pocasi, kdy je rano nekdy +2, jindy 0 a jiny den zase treba -4, take nechavam radeji prepnuto na benzin. Jak jsem psal, je to kvuli tomu pripadu teplot -5 a niz. Ale staci aby voda mela takovou teplotu, ktera uz nedovoli reduktoru zamrznout (po cca 1km normalni jizdy) a muzu s klidnym srdcem prepnout na plyn. V nedeli jsem startoval na plyn, bylo -1 a motor chytil uplne normalne, jako chyta v lete. Nez jsem vyjel na hlavni silnici (asi 100 m), uz se drzel i na normalnich otackach volnobehu. Na krizovatce musim davat prednost, takze je mozne si ten volnobeh overit.

U strikacek by ale nemelo byt mozne, volit si palivo na studenem motoru. Cetl jsem neco o tom, ze takove zarizeni ma svou ridici jednotku, ktera hlida mimo jine teplotu chladici kapaliny a pokud ta nema urcite stupne, nedovoli prepnout na plyn. Ve skutecnosti to tedy je tak, ze ac je prepnuto na plyn, start a prvni metry se jedou na benzin a po dosazeni te spraven teploty vody, RJ sama prepne na plyn. Nevim jak je to ve skutecnosti, tohle jsem cetl v jedne knizce o LPG. Mozna ze budes mit problemy prave s tou plynovou RJ. Kazdopadne bych to dal zkontrolovat do servisu, pokud Ti to tedy vadi. 😄)
To baraka> Co mas prosim te za system /brc ci jiny/? Ja mam Brc na 1bodovym vstriku, a je to teda husty /od novoty, r. mont. 2000/. Ted je 0 st C, start radeji na benzen, pak kdyz po 500m prepnu, drzi otacky. Po lehounkem zahrati uz nedrzi a pokud vyradim kvalt, chcipne. Az je motor skoro na optimal teplote, drzi otacky, je to OK. Kdyz byl podzim, tak to zas chcipplo treba i po 200km, kdy uz davno je vse v pracovnich teplotach. Divna vec, Poradi nekdo s podobnym zazitkem?DIk
Aha, tak by ta vymena svicek mela mit teoreticky vliv na spotrebu. No, jeste porozmyslim a mozna to i zkusim. Jinak problemy s vykonem za deste nemam, predstih si mohu menit jednoduse oktanovym korektorem i sam, ale mam stejnou zkusenost s tim startovanim. Taky mi studeny motor pravidelne chyta na druhe startovani. Ale vzdy spolehlive na druhe. Na benzin klidne i v zime na prvni, ale plyn vzdy na druhe. Jen v mrazech -5°C a niz to startuju na benzin, protoze plyn okamzite zamrza v reduktoru. Prepinam to po cca 1 kilometru. Pokud ale motor bezel v poslednich 12 hodinach, chyta i na plyn spolehlive na prvni tuknuti. Asi je tam nekde casovka. 😄)
to BARAKA> Nejdriv jsem tam dal ty stribrne svicky - klesla spotreba a trosku se zvysil vykon. Asi po 5 000 km jsem tam dal vzduch. filtr JAMEX (cca 1100,- Kc)z 3vrstvého polyuretanu (molitanu). Spotreba zustala skoro stejna, jen to o trochu lepe jelo. Pri kontrole filtru jsem asi po 3 mesicich zjistil, ze se na nem odlepilo shora tesneni, tak jsem ho uspesne reklamoval a misto nej vzal s doplatkem ten bavlneny a zase to o trosku lepe jelo. Drive se mi zdalo, ze za deste je auto lenive (a nebylo to jen vetsim valivym odporem pneumatik na mokre silnici) a nekdy se pri rozjezdu na krizovatce pri rychlem seslapnuti plynu jakoby motor zahltil. Toto oboji po vymene za bavlneny filtr se vyrazne vylepsilo.

A zkusenost z poslednich 4 tydnu: Nechal jsem si predstih zvetsit na 10 stupnu a jede to znatelne lepe, spotreba vypada, ze zustala stejna. Motor ve Favoritu 136 (46 kW) ma vetsi kompresni pomer, protoze je staveny na benzin s okt. cislem 96, takze si myslim, ze mu zvetseni predstihu neublizi. LPG ma pry okt. cislo kolem 100, a proto se nekde doporucuje nastavit vetsi predstih.

Jinak za kazdeho pocasi startuji spolehlive na plyn (chyta to na 2. za velkych mrazu max. na 3. nastartovani, v lete i na prvni).

Jo a taky jezdim na plne synteticky olej (5W-40) a menim ho po 15 000 km. Shanim ho zatim levne (pod 200,- Kč za litr) a dal jsem ho tam proto, ze jezdim spis na kratsi jizdy a myslim, ze motor je za studena mene namahany a snad se i rychleji zahreje. Predtim tam byval obycejny mineralni olej, ze ktereho jsem rovnou presel na ten plne synteticky.
Jaka vzdalenost by mela byt pro filcky 1,3MPI Nemam tabulky. DIky
To HANK: Ne, neptal, ale diky za info. 😄)
to Baraka: To se asi neptáš mě, že jo? Já zatím žádný nárůst výkonu nepozoroval. Uvidíme jaká bude spotřeba. I když i takhle to nepůjde srovnat, protože sotva jsem ty svíčky vyměnil tak začal padat sníh = musím jezdit pomaleji.

Jinak to šlape O.K. Jak někdo psal, že na pandora.cz byla diskuse o tom ,jak na feldě zrovna tyhle svíčky zlobí, tak jsem si to přečetl. Ti lidé ale nechali vzdálenost elektrod nastavenou z výroby, tj. 0,55 mm, zatímco výrobce svíček udává pro tyto svíčky a pro feldu 1.3 mono vzdálenost 0,7 mm! Já to nastavil na 0,7 a šlape to bez problémů.
Diky za nazor. Jen by me jeste zajimalo, jestli jsi svicky a filtr menil najednou, nebo nejdrive jedno a pak druhe. Pokud by to bylo najednou, klonil bych se k nazoru, ze zvyseni vykonu a nizsi spotrebu ma na svedomi spise ten filtr nez svicky.

Jinak je u me jedno jestli jsou svicky na 10 000 Km, nebo 20 000 km. Za rok najedu tak akorat tech 10 000, takze pred zimou tam jdou vzdy nove. 😄)
Ještě k těm svíčkám Brisk. Z výroby měly vzdálenost elektrod 0,55 mm, ale v tabulce na www.brisk.cz uvádí pro felicii 1.3 BMM 0,7 mm. Udělal jsem dobře, když jsem tu vzdálenost elektrod upravil na 0,7 mm???
Tak jsem si do feldy (1.3 BMM) dal taky Brisk DR15YS, tj. se stříbrnou elektrodou. Jedna mě přišla na 60 Kč. Zatím nějaký nárust výkonu nepozoruji. Vzdálenost elektrod jsem nastavil na 0,7 mm. Jsem zvědav, jestli to nějak ovlivní spotřebu. Předtím jsem měl svíčky Champion RC9YC, tj. "obyčejné" s výdrží 30 tis. km. Ty Brisky mají vydržet 20 tis. Kč.

Taky by mě zajímalo, jestli platí pro LPG stejná poučka o povlaku na svíčkách jako pro benzin (tj. cihlový povlak = OK, bílý = chudá směs, černá = bohatá směs). Já měl ty Championky spíš lehce do běla.
Mám Favorita 136 (karburátor, r. v. 1990) s LPG BRC a po výměně obyčejných svíček za BRISK DR-15YS (se stříbrnou elektrodou, 75,- Kč za kus) se zlepšil výkon a klesla spotřeba. Můj známý, který má stejného Favorita, tvrdí totéž. Normální svíčky se u LPG mají měnit po 10 000 km a tyto až po 20 000 km. Já jsem je po těch 20 000 km chtěl vyměnit, ale vypadaly tak pěkně, že jsem jen nepatrně u některých upravil elektrodovou vzdálenost a nechal je tam dál - auto jede pořád stejně dobře, ve 30 000 km je ale už určitě vyměním. Dle mého názoru se tedy určitě tyto svíčky vyplatí. Ale pozor - třeba ve Feliciích, které nemají karburátor, ale vstřikování, si tyto svíčky nechválí (viz. diskuse o LPG na www.pandora.cz). Mě se na Favorita kromě svíček osvědčila i výměna vzduchového filtru za bavlněný (zn. JR), který klade sání vzduchu menší odpor. Stojí však 1590,- Kč, ale zase je "věčný" - nemusí se vyhodit (jako papírový), ale stačí ho vyčistit. V mém případě tedy výměna svíček za stříbrné a vzd. filtru za bavlněný přinesla (kromě znatelného zvětšení výkonu) pokles spotřeby z 9-9,5 l/100 km na 7,5-8 l v létě a 8-8,5 l v zimě. S autem jezdím většinou ve 2-3 osobách na kratší trasy (většinou 20 km - do práce) včetně města a někdy i s károu.
Tak tohle by me taky zajimalo. V servisu, kde mi to zarizeni montovali mi rekli, ze se o svicky nemam vubec starat a jezdit jako doposud. Ptal jsem se na ty s vice elektrodami, ale od tech me zrazovali, ze se jim to pry neosvedcilo. Kamarad si je porisil do auta bez LPG a rikal, ze zadnou zmenu proti klasickym nepozoroval. Snad jen trosku klidnejsi volnobeh studeneho motoru. Ale vykon nahoru nesel a spotreba zustala stejna. Ty Silvery by pry mely mit delsi zivotnost, ale nemam nikoho, kdo by to potvrdil a hlavne kdo by mi rekl o kolik se ta zivotnost zvedne. Ony jsou totiz taky o dost drazsi, tak aby se to vubec vyplatilo. 😄)
Mají pro provoz na LPG smysl svíčky se stříbrnou elektrodou nebo ne?
Mám LPG od firmy BRC ve feldě a palivoměr na přístrojovce se přepíná benzín/LPG - podle na co mám přepnuto.Kvůli tomu mám pod nádrží takovou černou plastovou krabičku cca velikosti krabičky od cigaret a vedou k ní dráty.Mimochodem mi jdou z nádrže po vypnutí motoru tyké divné zvuky.Nemůže to být tím že se po zhasnutí motoru sníží tlak v sání paliva?
Oni jsou ty kočky každá jiná. I když jsou to dvě stejný nádrže, stejnej obsah, tak jedna je nespokojená a škrábe a druhá ne. Někdy se to i samo změní a je to naopak, nebo škrábou obě, nebo jsou obě zticha. Jsou to prostě nevyzpytatelný bestie. O elektronický kočce jsem slyšel. Známej jí měl a když přepnul na plyn, tak mu ukazovala drápem na palubce ta z plynový nádrže a když jel na benzín, tak mu tam ukazovala ta, co bydlí v benzínový nádrži. Bylo zajímavý, že mají obě strašně podobnej drápek. 😄 Jo, a ty v tý benzínový nádrži jsou asi všeobecně spokojenější, protože škrábou jen vyjímečně 😄
Hmm., tak moje kocka jednodrapkovka uz je asi nejaka polochcipla, drapkem jeste ukazuje, ale uz nejak neskrabe, nebo jsem hluchej 😄. Skoda, ze ta kocka nema, alespon u meho systemu, z vyroby taky nejaky elektronicky drapek, abych mohl pozorovat to, jak se ji dari na pristrojovce.
Je tam pořád tlak. A kočičí škrábajiící plovák taky.
Kocku uz jsem parkrat v aute mel, ale v LPG nadrzi? Ten plovak me nenapadl, ale ze by delal takovej randal. Tak me ted napadlo, kdyz je v nadrzi treba jen 5l plynu, tak tam je LPG jako treba voda anebo diky tlaku vyplnuje stale cely obsah nadrze?
Phoenix: Je tam kočka ! 😄 Jmenuje se plovák, ale je taková divná. Namísto drápků má jenom jeden, takovej červenej, černej nebo oranžovej a s ním ukazuje pořád jen buď na zelený, nebo na červený políčko takovýho malýho budíčku. Chudák tím asi chce naznačit, buď že má hlad, nebo že se jí v tý nádrži blbě dejchá, popřípadě že už je toho plynu přežraná 😃)))
A koukal jsi se, jestli tam ta kocka opravdu neni ?? 😃) Poslechnu si, co to dela me.
Vim, ze v nadrzi je kapalny plyn, ale nejvice je to slyset, kdyz je nadrz skoro prazdna a po zastaveni a uklidneni auta (pres hluk motoru to neni slyset). Ten zvuk neni jako prelejvani, ale spis jako kdyby kocka skrabala zevnitr. Takovy zvlastni, ze?
Mozna budu za hlupaka, ale... Neni v nadrzi ten

jako tekutina (je zkapalneny)? Rekl bych ze jo.

A jestli ne, tak alespon mate o cem povidat 😄

BTW z UBL si nic nedelejte, to on obcas takhle

zmeni rubriku a ted si vybral vas 😄 To za chvili

prejde...
Tak jsem si nedavno vsimnul pri sklopenych zadnich sedackach ze kdyz zastavim tak z nadrze LPG se chvili ozyva takove splouchani, skroukani a pod. Nezalezi pri tom na obsahu plynu v nadrzi. Tak se Vas ptam, jestli jste se stim nekdy setkali. Dale bych se chtel zeptat kdy a jak se meni nebo cisti filtracni sitko LPG. Mam BRC. Diky za nazory.
ty jsi ale kus nevzdělanýho vola
Jen tak mimochodem, víte, že v Praze jezdí na plyn i sanitka? Mercedes kombik. Jo a plynovou nádrž má přímo pod lehátkem pro pacienta - nemyslim, že by si tohle někdo dovolil schválit, kdyby nebyla ta nádrž fakt bezpečná...
UBL prudi stejnym zpusobem i v jinych diskuzich.
Uplnemu BLbovi nema cenu nic vysvetlovat, tak ho ignorujte.
Není UBL utajený LadaH, který tady v podobném duchu psal dřív? Jeho názory, ale hlavně způsob vyjadřování a uvažování by tomu napovídaly.
UBL je osel. Na plyn jezdi 90% taxikaru a autoskol a ti zdaleka nemaji jen Skodovky. Tentokrat ses netrefil, zkus neco jineho. Taky je spousta neskodovek a modernich aut ktere maji LPG jen nemaji vzadu tu naleplu, takze osel jako UBL to nepozna, pozname to jen my po cuchu...

Vic nas ohrozuji ty prasata co nejezdi podle predpisu a zpusobuji nehody (rychlost, predjizdeni, alkohol, semafory). Podivej se chytrahu do policejnch statistik nez zas neco vypustis z te tve inteligentni hlavicky...
UBL: Ty seš ale .ůl! 😃) Tenhle UBL bude asi kousek! 😉
Blbci s bombou za * !!!!!!! Ohrožují všechny kolem nás !!! Sociálně slabé vrstvy, škodovkáři (většinou). Jezdit na plyn 😄 To může jenom .ůl.
Ještě že v motoru pálim hexadekany.
Tak pánové, přeplněná nádrž se neroztrhne, protože zkušební tlak je několikrát větší než skutečný, a koncentrace potřebná k výbuchu -po zapálení! a to opravdu 100%ně ne od horkých věcí- je pod 10%, tudíž to nemůže blafnout v okamžiku roztržení, a když už to bouchne, tak je to 50x silnější, než průmyslová trhavina. Jestli ta dáma měla 50-ti litrovou nádrž, tak to je 25kg.(1250kg trhaviny). To bys-ace2- ten vrak hledal marně....
Furt mi neni jasny, jak by mohla LPG nadrz bouchnout, kdyz je v ni pouze LPG bez, nebo se zcela zanedbatelnymi stopami, kysliku.
Hmm to je v podstate to co jsem psal a vymyslel ciste hypoteticky (akorat jsem myslel ze plyn ventil vypustil diky pretlaku a ten vybuchl v motorovem prostoru - kde je jiskreni napr v alternatoru - ale moc sem neveril ze by se povedla zrovna ta potrebna koncentrace...).

Mel jsem za to ze mluvite o nehode S120 ktera vybouchla kratce po cerpani nekde ve meste na krizovatce - bylo to v TV ale je to uz delsi dobu...
Vážení, myslím si, že tady píšete o něčem dost důležitém, ale nemáte dost podkladů. Takže se pokusím taky něco dodat. Jestli je skutečně řeč o té škodovce, která shořela na D1, tak je to trochu jinak (viděl jsem i závěry vyšetřování). Je mi samozřejmě nesmírně líto těch dětí, ale největší podíl na té tragédii měla ta pitomá ženská (ace2 promine). Problém byl skutečně v naprosto katastrofickém stavu LPG zařízení. Prasklá přívodní trubka a zřejmě rozbitá odvětrávací skříňka (pravděpodobně to způsobili v "normálním" servisu, kde byl vůz na opravě čehosi). Takže při tankování nebyl problém v přeplnění, ale v tom, že kapal plyn do poškozeného odvětrání a následně do těch filců za sedadlama. Ono totiž i kdyby nádrž naplnili na 100%, nemůže za jízdy dojít k nějakému katastrofickému navýšení tlaku (ten plech vydrží až 150 atmosfér). Navíc pojišťovací ventil by pustil při 25 atmosférách a odvětrávací skříňka by to odvedla ven. No a protože LPG nemůže chytnout od horkých věcí (jak zcela nesmyslně tvrdí ace2), musel nastat výbuch oné směsi LPG a vzduchu přímým ohněm (a pak už to samozřejmě docela hezky hořelo, když byly sedačky nacucaný). Takže já bych obvinil tu krávu (ace2 opět promine), která si v autě, ve kterém veze děti a ve kterém je neskutečný smrad plynu, škrtne sirkou, aby si zapálila cigaretu.
kruci houby kecal. Zkusim zjistit, jestli ten vrak jeste nekde je.
takže teda ace2 kecal?
Ta nádrž je tam nejbezpečnější komponenta celý systému LPG,tlaková nádoba je zkoušena na tak velké tlaky a zatížení(hodnoty teď z hlavy nevím,ale bezpečnost je tuším min.10).Viděl jsem Favorita,nabořil to do něj zezadu náklaďák,tu nádrž měl namáčklou až na přední sedadla a nebouchla.Je-li jakým koliv způsobem dosažen v nádrži vyšší tlak plynu,ventil ho začne sám plynule upouštět,což benzínová nádrž neumí.😊Kdyby ta nádrž bouchla,tak se nemůže,myslím, dát identifikovat tip auta,součástky z něj by létaly asi hodně daleko...
Nám známého, kterému shořelo při dopravní nehodě jeho auto na plyn. Uvnitř byl takovej žár, že mu to roztavilo i součástky na jízdní kolo z nějaký duralový slitiny a nádrž na plyn v žádném případě i přez ten žár který tam byl nebouchla. Podle mě ta nádrž sama od sebe bouchnout nemůže. Jedině snad v tom případě, že ji někdo k tomu mechanicky, nebo nějak jinak dopomůže.
No to je jen o tom v jakem stavu to zarizeni je. Videl jsem ne jednu skodovku ktera za jizdy zacala horet protoze vypadla ci zkorodovala privodni hadicka od benzinu.

Pokud mas poruchu na cemkoli u plynu tak to vetsinou jen nejede. Je ale nutne aby montaz byla dle homologace. Je pravda ze i nektere mozntazni firmy nektere detaily dost flakaji. Ovsem pokud je vse ok tak v horicim aute plynova nadrz nevybouchne - byly na to provadeny i testy. Taky by se v zadnem pripade nemel dostat plyn do vozu. U benzinove nadrze to vse bouchne a nemas sanci.

K te nehode - myslim si ze nadrz nevybouchla - neroztrhla se. Kdyby se tak stalo tak z toho auta nezustalo nic. Mohlo se stat ze obsluha precerpala nadrz (coz se dela casto) a po ujeti nekolika metru zafungoval multiventil ktery pretlak regulerne vyfoukl. Taky je nutne aby se obskuha nespolehala na multiventil a vzdy to vypla protoze i kdyz multiventil vypne tak stale do nadrze neco jde - zalezi to i na tlaku pumpy. Asi nebyly spravne utesneny ty odvodni trubky a proto se plyn nahromadil uvnitr... Jinak vim ze bezne se dela ze se tankuje na plno a nadrz to vydrzi i v 30 stupnovem horku a ventil nic neupusti. Je to dost dimenzovano. Videl jsem felicie ktera shorela na dalnici behem nekolika vterin po narazu do znacky. Dovolim si rict ze kdyby tam nebyl benzin tak to auto horet nezacne (tim nerikam ze by se te posadce nic nestalo).

Plyn je horlavy jen v presne koncentraci coz je velmi tezko ve volnem prostoru docili. Kdyz mi vypoustel mechanik plyn z nadrze aby upravil plovak tak otevrel zadni dvere (S120), povolil ventil a stoupl si 5 metru od auta se zapalenou cigaretou...
Jinak pokud jde o LPG je jeho hlavní "výhodou" daňový únik jako kdysi u LTO. Neplatí se z něj totiž ani ta VELMI malá spotřební daň, která by se platit měla.
No já teda nevim - nějak si to neumím představit. Mezi nádrží a motorem je přece plech, zatímco mezi nádrží a prostorem pro cestující jsou jen nedbale uchycená sedadla. Navíc výbuch 10 kg bomby na vaření zbourá barák. Neumím si představit co výbuch 30kg nádrže udělá s autem resp. lidmi uvnitř. Jestli teda ta holčička opravdu přežila výbuch nádrže od níž seděla asi tak 20 cm daleko měla neskutečné štěstí...
Ne nádrž e😜lodovala. Naštěstí výbuch směřoval přes místo největší teploty, tedy směr motor. Do kabiny, šla už menší detonace, ale diky pokroucení karoserie kdy se zasekli zadni dveře jen tak tak vytahli jedno dítě, ale druhé bylo zapříčeno pod zadní sedačkou a to až nestihli vytahnout buhužel ven. 3 roční holčička si poležela asi 2 měsíce na oddělení popálenin druhé bylo 5 let 😒 Takže asi uznáte že klidně budu jezdit za 40 kč za litr benzínu, než si dát plyn do auta. Tohle by se z benzínem nikdy nestalo.
Fakt bouchla nádrž? To by musela být strašná rána. To by snad ani nemohl nikdo v tom autě přežít. Já teda nevim, ty máš určitě daleko víc informací, ale podle mě se tehdy všude říkalo, že nádrž zůstala neporušená....(nebo to byl jen lobing LPGistů?)
Dle vyšetřování e😜lodovala následkem tlaku. Ale netuším jestli se tím tlakem něco uvolnilo a plyn zacal unikat a potom se zažehl, nebo jestli se roztrhla rovnou nadrž. (konečný efekt však stejný, nádrž jako taková e😜lodovala) Nicméně problém byl v tom, že nadrž byla naplněna na doraz (fyzický) a díky uložení za motorem (Š 120) a vysoké letní teplotě se objem plynu začal zvětšovat až na kritickou hodnotu.
a co teda vlastně bouchlo? Z tvého popisu se zdálo že snad nádrž, ale to se mi nějak nezdá...
Jo v TV to bylo. Ale nakonce se zjitilo, ze byl problem ve ventilu, ktery hlida maximalni plnění nádrže.

Tak s těma garažeme jsem to nevěděl, ani jsem netušil že je těžší než vzduch.
to ace2: zas to nedramatizuj, plyn neni nitroglycerin, aby se rozpadal samovolne, stejne jako benzin se potrebuje nejprve ve vhodnem pomeru promichat se vzduchem (resp. kyslikem) az potom muze nastat vybuch (proste jako ve valci). Pravda je, toho promichani lze dosahnout snadneji. A propos garaze - do garazi muzes, vyjma garazi podzemnich - proc? Protoze LPG je tezsi nez vzduch. A vsechny, byt sebemensi, uniky by se hromadily casem v dolnich patrech odkud bys je nedostal...
to ace2 - to mluvíš o té tragedii, co se o ní všude psalo (a bylo to myslím i v TV) ? Pokud vím nádrž tehdy nevybuchla, ale došlo k výbuchu plynu nahromaděného v autě...
No abych to upřesnil. Nemám plyn rád, protože mé tětě vybuchl plyn v autě. Jedno díte zabito druhé doživotní následky. Plyn byl odborně namontovan a před časem prošel revizí, takže sorry, ale nikdy !. Nehledě na to že benzín opravdu nebouchá, v pravem smyslu slova. Když nastane naraz a protrhne se nadrž tak začně hořet a teprve e😜loduje, nicméne menší energii. Plyn pokud se rozthne i zabezpečená nádrž, tak velice snadno e😜oloduje od horkých součástek automobilu, nebo už při prvotním nárazu. Výbuch je okamžitý a během zlomku sekundy shoří celý obsah nádrže, což vyvolá exlozi v pravém slova smyslu. Neheldě na možnost selhání pojistného ventilu, který nedovolí natankovat plnou nádrž. Poukud je nefukční a natankuje se plná nádrž (právě asi tak ta nádrž bouchla) tak díky teplu okolní teploty, nebo motoru začne zvětšovat svůj objem až do kritické hranice.... Plyn je asi tak bezpečný, že vás s ním pustí do garaží že ?
Videl jsem horet jen benzinova auta, plynove jsou bezpecnejsi. To co jste mozna slyseli obcas ve zpravach bylo vzdy domaci - nehomologovana vyroba. Spousta lidi stale jezdi napr na vymenne propanbutanove lahve ktere se kupuji do domacnosti. Tam samozdrejme neni zadny multiventil, atd, atd...

Plyn je v otevrenem prostoru bezpecnejsi (problem muze byt jen v spatne vetranych garazich.
Plyn je velmi citlivy na hustotu smesi a tlak vzduchu v sacim potrubi. Kdyz jedes rychle tak to prave zvysuje tlak cimz se smes ochudi.

Resi se to tak ze se do saciho potrubi montuji ruzne prekazky-filtry ktere toto eliminuji. Doporucuji se obratit na firmu co to montovala popripade na konkurenci, urcite by o tom meli vedet.
No jo jenže. Nech vybouchnout benzinovou nádrž a plynouvou. Která e😜loze bude silnější ?
Ace2: Teda nechci šťourat, ale když doma zapálím plyn na plynovém sporáku, tak nebouchne, ale hoří. A kdyby někdo hypoteticky hodil zapálenou sirku do benzinové nádrže, tak by asi taky nezůstalo jen u hoření 😄

Takže s tvou větou: ".. benzin hoří a plyn bouchá," bych úplně nesouhlasil.

Já bych řekl, že "žerty" nejsou ani s benzinem ani s plynem. 😄
Můžete mi někdo prosím poradit?Mám Feldu 1,3 MPI 50 kW a LPG od firmy BRC a potřeboval bych zvednout volnoběžné otáčky (když přepnu na benzín,tak jsou v pohodě).Taky se mi stává,že když jedu po dálnici nebo rychleji (nad 90km/h),tak mi to po vyhození rychlost chcípne.Je to zhruba 5 000 km co jsem byl na revizi, kde mi také účtovali vyčištění filtru.Chvíli to bylo dobrý.Předem dík.
Já bych do plynu nešel z několika důvodů, ale to je ted jedno.

Americká auto jsou přímo ideální na přestavbu na plyn. Dokonce i celej uřad amerického prezidenta prý jezdí s auty na plyn. IMHO si myslím, že plyn motoru neškodí. Spíš asi naopak. Neusazuje se žádný karbon a katalyzator se asi taky nudí. Pro dobrej pocit to občas propláchneš benzínem a máš pokoj. Jenom jak pořád říkám, benzín hoří plyn bouchá...
Díky, prostudoval jsem, ale je to dosti povšechné, zajímá mne, zda máte někdo zkušenosti s provozem velkoobsahového motoru.
ted jsem u nich natnkoval v OV a 11,50 😞(
Jedná se o LP AUTOGAS, to mi uniklo.
V Brně na Kulkově ulici na Staré osadě u kasáren - LPG 10,50 Kč, drží se to už od léta. Je to plyn od BP, velice kvalitní.
Mrkni na tuhle adresu [odkaz]
Jsem stále na vážkách, prosím o vaše názory - nakolik škodí plyn motoru? Uvažuji o zakoupení druhé ameriky, chtěl bych karbec a asi s plynem - včera jsem ujel 295 mil a vzalo to benzinu za 1600, což je pohoda, ale už jezdím hodně, takže by se mi to asi vyplatilo.Nehodlám ale po levně ujetých 100000km měnit motor, nebo jeho podstatné části.
Cena TankONO Plzen Kosutka 10,40Kč
a kvalita ?
Cena plynu u Mosnova, kousek od Ostravy 10'70 KC.
to ladaH - co až se jednoho dne začne jezdit na vodík? To se asi strachy po..... 😄
VlastikuD ty jsi ale rozumbrada?Zato ty jsi opravdu chytry hoch.Zamindrakovany

opravdu nejsem, a * je podle vas kazdy co s Vami "CHYTRYMI"Nesouhlasi-CO!

Pises ze budeme blbecky ignorovat,mne nezbyva nez souhlasit a proto se s Vami

chytrymi nebudu bavit.Sami poznate az si utrete * o mracna, jen skoda ze nevozite

Vase loginy nastrikany na tech Vasich plynofikatorech,kdyby jsem Vas videl nekde

na silnici horet rad bych si opekl burtika.Plyn patri do kamen a ne na silnici!Proc Vas

teda nepusti do podzemni garaze kdyz je to tak supeer bezpecne ,co?Jo a jeste bych

dal do zakona ze se nemusi davat prvni pomoc pri nehode plyno-auta protoze je

ohrozeno zdravi vsech v okoli 1km .Vybuchu zdar!!Rad se o Vas chytrych doctu v

tisku!Ahoj kamaradi LPG!!!!!!!
Je nam vsen jasne ze ladaH je zamindrakovany *, ktereho sere ze je nekdo chytrejsi nez on. Nejvic ho nesereme kdyz na ty jeho blaboly nebudeme reagovat. Blbecky ignorujme.
To ladaH: Ty si dovoluješ nazývat se slušným člověkem?? A to co tady píšeš je jako co ty šmejdíku?
Nejmenuješ se náhodou místo PECA třeba *!!!!CHa
Při čtení příspěvků od LadaH mám stále větší dojem, že nejen o motorismu, ale i o slušném chování ví LedaH.
Komu nadáváš ty prase!To že máš 50let starou mrdku

tě neřadí mezi lidi.Slušný lidi tady diskutujou a

nenadávaj.Mimochodem nejsi cikorka,tyhle káry s korunkou na palubce bejvaj jejich záležitost.Jo a ten provázek by ti pasoval tak na krk!!!Udus se!
koukam,že máš omezený znalosti,tak raději na * seď ty
rad bych lehce poucil clovicka laduH, ktery nema ani potuchy jak takova lpg nadrz vypada. Je to valcova tlustostena nadrz nebo toroid s dvojtym oplastovanim z pevne oceli, stavena na tlaky mnohonasobne prevysujici tlak zkapalneneho plynu. Je umistena uvnitr vozu, takze i pri velke nehode zustane vicemene na miste. Pro nadrz plnou bajecne horlaveho benzinu neni jedine plus. Je to tenkostena mnohohranna nadoba, pri nehode lehce odtrhnutelna, prip. natrhnutelna. Takze jediny, kdo sedi na bombe, jsou zadni cestujici, pokud naberes plnou. I pres tyto fakta je pocet nehod s ucasti ohne mizive promile. Takze zbyva pripomenout ekologicke aspekty, jimiz jsou> podruzny produkt pri vyr.benzinu, o desitky procent nizzsi emise
je reakci na LaduH...