Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

4576 komentářů

Mate nejake skusenosti s tymito

elegantnymi severanmi?
Mám zkušenosti. Už jsem to psal v rubrice, která je přesunuta do archívu a jmenovala se "co takhle SAAB?" (nebo nějak podobně). Mám SAAB 9000 CSE rok výroby 1993. Motor 2.3 Turbo,výkon 200 koní, zrychlení z 0 na 100 za 7,5 s, max. rychlost dle výrobce 235 km/h. Já jsem to zkoušel jenom do 210, víc to v daných podmínkách nešlo.Podle mě je to super bezpečné a pohodlné auto se špičkovou výbavou. Vzhledem k počtu vyráběných kusů nebude nikdy konkurovat BMW a podobným, ale určitě je to vozidlo pro ty, kteří se chtějí odlišit. Myslím, že SAAB od začátku 90. let vyrábí vozidla celkem pohledná, někomu se starší SAABy zdají ošklivé, ale je to věc názoru. Je pravda, že všichni SAABISTÉ jsou tak trochu fanatici pro značku. Pro ty, kteří mají pro SAAB sympatie doporučuji😒br />
[odkaz]

[odkaz]
Súhlasím, mal som možnosť krátko používat 9000 aero a teraz 9-3. Podľa mňa sú to autá, ktoré sa odlišujú od masovej produkcie a za relatívne menej peňazí ako BMW, alebo Mercedes ponúkaju rovnakú ak nie lepšiu kvalitu (napr. tuhosť karosérie, aktívne opierky hlavy ...) ale hlavne ponúkajú osobitosť.
Casom by som si rad zohnal 900 z poslednej serie

alebo 9-3 za nejaky prijatelny peniaz. Nevies po com sa vonku daju slusne 900` zohnat? Ty si kupoval funglovku? 9000 sa mi zda prilis veliky a smedny...

Tiez som pocul ze 900` z prvych serii 93, 94 mali

neuspokojivu kvalitu, hlavne podvozkovych casti.

Milan
Ak chceš dám Ti kontakt na chlapíka, ktorý Ti dovezie veľmi slušného SAAB-a z vonku.
900 si NIKDY nekupujte. To auto ma VELICE

spatne crash-testy. 9-3 na tom bude

mozna trochu lip, 9-5 dokonce nejlip

(po Volvu S80).
Saab
Kde jsi videl ty vysledky crash testu ? Koukni se na [odkaz] . Zde SAAB 900 dopadl stejne jako Audi A4, BMW 3, Mercedes C-classe a mnoho dalsich.
Toje prave ten problem, STEJNE spatne

crash-testy jako 9-3 ma MB C-class, Audi A4 a par

dalsich na pohled bezpecnych vozitek.

Ziskali pouze 2 hvezdicky ze 4, zatimco

Volvo (jako jedine) ziskalo 4. Vsechna ta

auto co jsem vyjmenoval jsou dost nebezpecna

na to, aby se v nich clovek projel. Volvo

naopak doslova zari.

Jinak adresy: [odkaz]

[odkaz]

a zejmena (!)

[odkaz]
Saab
Pokud jsou tak moc nebezpecna, tak co rikas na auta, ktera ziskala 1 nebo 1,5 hvezdicky. A i Volvo neni uplne dokonale, protoze S70 ziskala 3 hvezdicky zatimco SAAB 9-5 ma 4. Uznavam, ze SAAB 900 neni nejbezpecnejsi, ale neni ani nebezpecny jak jsi psal, je to prumer. Ale kdyz vezmu v uvahu stari SAABU 900 a tech ostatnich, kteri jsou mnohem novejsi tak to neni tak spatny vysledek.
Volvo S70 / 850 je DESET roku stara koncepce.

Pokud si prectec cely text testu, ziskalo Volvo

3 hvezdicky, s tim ze temer dosahlo na 4.

Volvo S70 bylo absolutne nejlepsi pri bocnim

narazu. Volvo S80 je pritom zalozene na S40/70

(S40 am 4 hvezdicky) ale daleko zlepsene, takze

jeho bezpecnosti bude tezko neco konkurovat

(vcetne Saabu 9-5, do uznavaji i Saabiste).

Testy Saabu 9-3 jsem zatim nevidel, ale asi

nebudou radikalne odlisne od 900. To auto

proste *je* nebezpecne a je lepsi pri narazu

sedet v Renaultu ci Fordu...
Mimochodem, Saab 9-5 se mi velice libi,

zvlast pristrojova deska. Jizdni vlastnosti

V6 s turbem taky nejsou spatne. Myslim, ze

Saab zde je (mirne) lepsi nez soucasna

verze Volva S/V70, nicmene u Volva se za cenu

Saabu 9-5 Grifin da koupit skvele vybavena

S80 T6 s 272 hp, trakcnim systemem (ktery

Saab nema - pro vyssi rychlosti, Volvo ma

skvele fungujici DSTC), satelitni navigaci,

mnohem vice mista vepredu (pro ridice) i

vzadu, atd., atd. S80 je o kategorii vyse nad

Saabem (ktery je porovnatelny s S70, ale,

jak jiz jsem rikal asi dnes mirne lepsi),

a pritom ma *STEJNOU* cenu. Do roka prijde

Volvo s S60 (nastupce S70) a Saab bude mit

(mozna) potize konkurovat i oproti tomuto

modelu.

To co Volvo ovsem nenabidne je vetsi pocit

"majitele jedinecneho auta", ktery je u

Saabistu vetsi, jezdi jich mene, navzajem se

(asi skoro vsichni) znaji. Ja osobne jsem

ovsem tento pocit nevymenil (zatim?) za

jednoznacne jizdni a prostorove vyhody

Volva (S80 T6!).
Saab
Koukni na [odkaz] . Zde jsou crash testy ojetych aut. Tuto kategorii vyhralo jednoznacne Volvo 700 serie, ale SAAB 900 na tom je v porovnani s Fordem mnohem lip, dokonce lip nez BMW a Mercedes. Jak jsi psal tak S70 Volvo je 10 let stare koncepce, tak to same je i SAAB 900. Souhlasim, ze dnesnim pozadavkum plne nevyhovuje, ale to auto se musi srovnavat s auty te doby, vzdyt i tak je stale bezpecnejsi nez nektere uplne nove auta. Me se zatim taky nepodarilo najit vysledky 9-3, ale trosku se po nich poohlednu. Doufam, ze ty uz budou mnohem lepsi a ze budou odpovidat dnesnim pozadavkum. Ja si myslim, ze SAAB s Volvem jdou bok po boku proti tem uz dost nudnym BMW a Mercedes. Ten kdo se rozhodne pro nekterou z techto znacek udela jen dobre a nikdy toho nebude litovat. Ja osobne jsem taky na vazkach mezi 9-5 a S80, ale spis u mne prevlada pocit vyjimecnosti, takze zatim vede SAAB.
Saab
Co se tyce te palubovky, tka zde si vzali konstrukteri inspiraci z leteckeho prumyslu, protoze SAAB dela i letadla.
Odpověď pro Rnalím-a😒br />
Svoji 9000 CSE jsem jako funglovku nekupoval( nejsem na tom špatně, ale 1 400 000 Kč za nové auto dát nemohu). Mám ji dovezenou ze Švýcarska, pokud by si chtěl, mohu Ti dát kontakt na člověka, který SAABy vozí. Pokud se týká spotřeby, tak ta není tak hrozná na motor 2.3 s turbem. Je pravda, že s tím autem nebudeš jezdit nikdy za 6 litrů/100 km, ale průměrná spotřeba se při rozumné jízdě dá docílit v rozmezí 9 až 10 litrů, při delších trasách v pohodě kolem 7,5 až 8 litrů , podle toho jak se jede.
Ještě jsem si vzpoměl na jedno😒br />
od dubna se má dělat nadupaná verze 9-3 "Vigen" a od podzimu 1999 bude i verze 9-5 v provedení "Aero".
Jendo, D za nazor a za tip. Ale ako to u nas /SK/ teraz vyzera, asi budem este muset rok pockat.

Ale aj tak by ma zaujimalo, co si dal za svoju 9000 /aka bola stara, ked si ju kupil/ a ci nemas paaru, na co by vysla cca 3r. 900´ /povedzme zaklad - 2.0/. Mas ju zo Svajcu?
Pro Rnalima😒br />
Moje 9000 CSE 2.3 Turbo rok výroby 1993, při zakoupení ujeto 140 000 km.Vozidlo je v plné výbavě, tj. dřevěné obložení interiéru, automatická klimatizace, tempomat, kožené čalounění, el. ovládaná přední sedadla, řidičovo s pamětí pro 3 polohy, audiosoustava, samozřejmě ABS a TCS. Auto je ze Švýcarska, servisováno u SAAB importéra Hirsche v St. Galenu. V našem regionu se nachází malý rodinný SAAB servis, který zajišťuje dovoz a kompletní servis (je vybaven vším potřebným od lakovny přes přístroje pro diagnostiku řídící jednotky atd.)Za vozidlo jsem zaplatil 350 000 Kč s tím, že u něj byly vyměněny olejové náplně, byla namontována nová autobaterie, komplexní kontrola podvozku a výměna brzdových destiček. Vozidlo bylo dodáno s veškerou dokumentací, je po jednom majiteli.

Jinak nejlevnější 900 s 2.0 i motorem rok výroby 1995 se nechá sehnat kolem cca 290 000 až 300 000 Kč. Záleží na výbavě. (Ale ta je i v tzv."základním provedení" velice slušná.)Pokud budeš chtít další informace, tak se ozvi, zdravím Tě a přeji aby jsi se co nejdřív vozil v SAABu. Podle sloganu, který používá tato švédská fabrika: "Proč řídit letadlo, když můžeš pilotovat SAAB?"

P.S. pokud jsi se podíval na Internetovou stránku SAAB klubu jistě Ti neunikla informace o srazu v Brně v měsící červnu.Bude to s mezinárodní účastí.
Diky za info.

So SAABom na vecne casy a nikdy inak.
dokoncim: Nie ze by som nemal na com ficat /Almera 3d/ ale volanie rodu je silne, aj ked na Nissany po svojej skusenosti nedam dopustit. No a tie ceny jazdenych Saabov vyzeraju tak prijatelne, ze o rok si asi schrastim 9-5 /Xa-Xa-Xa/ a dracik zostane polovicke /ak bude sekat dobrotu/ 😄

Este raz D
Saab bude mít na Internetu novou stránku😒br />
www.saabcr.cz

Zdravím Rnalima
Pro zajímavost příznivcům značky: Firma Hirsch ve Švýcarsku (St. Galen) je jedním z oficiálních zástupců firmy SAAB a provádí také tuning. Zde jsou některé údaje z jejich katalogu😒br />
SAAB 9000 2.3 Aero: 260 PS při 5 700 ot/min, 390 Nm při 2 000 ot/min.zrychlení 0 - 100: 6,3 s. Max. rychlost 250 km/h. Cena úpravy 1 700 Fr.

SAAB 900 2.0 Turbo: 215 PS při 5 700 ot/min, 310 Nm při 2 000 ot/min.zrychlení 0 - 100: 6,7 s. Max. rychlost 245 km/h. Cena úpravy 1 700 Fr.

Uvedý tuning je prováděn úpravou elektronické řídící jednotky motoru "trionic".
9.5 je nejhesčí auto jaký kdy jezdilo po zemi

viděl jsem představení ve frankfurtu (nejvíc viděly moje mandle - jak sem měl pusu dokořán)

jel jsem s nim i v práci a je eště lepší než vypadá
Chystám se rozšířit vaše řady, pořizuju 8 let starou 9000 - ovku, sice jen 2.0i bez turba, ale má najeto jen 110 000 km, takže myslím že je to dobře zajetý auto 😃)
Jseą si jistej?!? Těch zázraků co měli najeto jen 1x0 000km jsem viděl uľ hodně. Osobně jsem ve ąvýcarsku ani jinde neviděl osmiletý auto, který by mělo míň jak 200 tisíc. Já sem si dovez offroada kterej měl jen 213 - a i to je docela málo. Stočit tachometr trvá ąikovnýmu člověku dvě minuty a nic na tom nepoznáą - viděl jsem to na vlastní oči. Ale na druhou stranu - jestli jezdí, tak můľe mít kolik chce. Viděl jsem zcela funkčního Saaba se 375 tisíci na tachu. Troąku jiná situace je u turba, tam by se mělo turbo po cca 150 aľ 200 tisících nechat zkontrolovat a případně zrepasovat. Jestli to někdo neudělal, tak to turbo můľe bejt taky fuč, a to je pak pěkná pálka.
Saab
Toho SAABa doporučuji, protože pokud má najeto jen něco málo přes 100.000, tak jseš v pohodě, protože tyto motory vydrží minimálně 300.000 km. Doufam, že 18.-20. června přijedeš na sraz SAABů do Brna.
Konečně jsem se dostal k internetu. I když su brňák, tak jsem se na ten okruh nedostal, což mě mrzí. Ale byl tam kámoš ..... Jinak zatím toho Saaba nemám, někde to asi uvízlo 😒(( Asi na celnici, nebo kde. Nevím. Už aby byl tady....... Jinak jeden můj příbuznej má 9000 2.0i a najeto má 460 000 km, a pořád mu to jede.
Saab
Bohužel já jsem se na ten okruh, kvuli dvěma ženským, taky nedostal a to jsem se tak strašně těšil. Zeptej se toho kamaráda jestli tam byl Per Eklund se svou závodní 9-3, protože vidět osobní auto, které má výkon 600k a má zrychlení z 0-100 za 2,5 s !!!!! není běžná záležitost. A to vše při obsahu 2,3 l. S tím čekáním na SAABa bych já asi zešílel. Doufám, že se ho brzy dočkáš a napíšeš o tom.
Chlapci ja ho chcem!
Saab
Já taky, ale jedině v té nádherné modré barvě !!
To je jedno v akej farbe, ale aj tak v mojmo živote hralo rolu akurát VOLVO, SAAB, JAGUAR, AM, BENTLEY, prípadne FORD. Ja viem, že nie som náročný. Bóže.
Saab fakt si myslím, že si budeme rozumieť. Máme dosť podobné názory. Na čom momentálne jazdíš? Známi má SAAB 9000 Aero. To auto je prekrásne. A môj veľmi dobrý kamarát predáva u nás v Blave SAABy vo firme NIS 2000. Priznám sa ti, že ja predávam Volvá.
Saab
Jelikož jsem před dvěma týdny absolvoval, tak zatím žádné auto nemám (možná si koupím nového Viggena příští týden, pokud vyhraju ve sportce těch 60 miliónů 😄 ). V jiné rubrice jsi psal o ojetých autech ze švédska a ty ceny byli velmi příznivé, nevíš za kolik by se tam dala sehnat 9-3 nebo S40 T4 ? Vše max. roku výroby 1993. Díky. Jinak jsem rád, že je tu konečně někdo kdo má stejný vkus na auta jako já.
Saaby se mi nikdy nelíbily a asi ani líbit nebudou, ale v případě viggenu bych byl ochoten udělat vyjímku. Je takový správně dravý, ale ukažte mi nějakou sportovní verzi libovolného modelu, která by nevypadala k světu! vypadá dobře i punto sporting!
Hello Saabe, tie ceny z bazárov viem že sú také z toho dôvodu, že chcem kúpiť S40 T a keď sme boli na exkurzii vo Švédsku tak cena T sa pohybovala okolo 550 000 Sk vo veľmi slušnom stave r.v.98. Ja si myslím, že je to úžasná cena ( spomenul som si, že bolo trošku ťuknuté, asi niekde na parkovisku). Priznám sa, že Saaby 9-3 som nepozeral, ale asi začiatkom roka 2000 pôjdem do Švédska ( na importérsku predvádzačku novej V70. Ak by si mal záujem a do vtedy by si ešte s kúpou vydržal tak sa ti môžem po Saabe poobzerať. Cena T4 bola zhruba o 120-150 000 vyššia, než cena T.
Saab
Pokud by si mi ty informace o 9-3 zjistil, tak bych ti byl velmi vděčný. Rád počkám, protože čím déle budu čekat -> tím víc budu mít peněz -> o to lepší auto si koupím. Uvažuji, že bych si ho koupil buď na jaře nebo v létě příštího roku. Když už budeš v těch bazarech, tak mi zjisti cenu i S40, protože brácha je fanatik do Volva a když jsem mu řekl jaké jsou tam ceny, tak málem zešílel a už se těší až prodá to současné. Pokud bych si toho SAABa jel koupit, tak by jel se mnou a koupil by si Volvo.
že konečne je fakt na internete niekdo s kým sa dá dobre pokecať! Malo by sa dať pokecať aj s Volvistom, ale napriek svojmu menu sa mi zdá, že viac chváli Audi než Volvo (hlavne svoju A😄.
Já přece mám rád Volva, nicméně v luxusní třídě prostě Volvo nic nedělá, takže to nejlepší z nejlepšího prostě není Volvo, ale Audi... Jinak ale bych si zvolil kdykoliv S80 oproti A6, S40 oproti A4. Ještě by to chtělo nějaké malé Volvo, nějaká konkurence pro A3.
Jo, nástupce 480ky. To sice asi podle zarytých volvistů nebylo volvo, ale ten design je úľasnej. Bohuľel víc o něm nevím, ale tady je to asi off-topic.
Saab
Do luxusní třídy patří přece S80. S70 je vyšší střední a S40 střední třída, takže podle tříd je S80 konkurencí A8.
Saabe trošku sa mýliš. 40-stredná trieda, 70-sredná trieda, 80-vyššia stredná trieda.
Podle vnitřního prostoru je S80 rozhodně v luxusní třídě. Nicméně cenově (to je plus), předním náhonem (velké mínus) a vnějšími rozměry ve vyšší střední. Pokud je chápu jako konkurenci MB E-class, BMW 5xx, Saab 9-5, atd. tak je Volvo S80 zcela jinde (je lepší), nicméně na Audi A8, MB S-class prostě nemá, tady Volvo (snad) připravuje něco jako S100 s motorem o výkonu větším než 400hp. Už se na to těším, asi se poté opět vrátím k Volvu!
Saab
Malá oprava, zjisti mi ceny 900 a 9000, protože já si v tu chvíli neuvědomil, že 9-3 se vyrábí od 1998 a na to mít nebudu. Dík.
O.K. Myslím na teba!!
Chlapci Volvo S80 je vyššia stredná trieda!!! Takže je to jednoznačne konkurent BMW 5, MB E, Saab 9-5, Jaguar S-Type. Volvista prečo si myslíš, že predný náhon je nevýhoda? Ja mám radšej predný náhon než zadný. Síce je jasné, že v lete sa správa lepšie zadný náhon, ale v zime sa žiadne ESP nemôže zrovnávať s predným náhonom. Počul som, že MB dodáva ako doplnkovú výbavu 5kg vrecká s pieskom, zjavne práve kvôli tomuto.
Saab
Já jsem vycházel z údajů, které jsou uvedeny na www.autokatalog.cz a teď jsem se kouknul i na stránky prodejce Volva v ČR (www.volvohase.cz) a tam je uvedeno, že S40 - střední třída a S70 - vyšší střední, u S80 není nic, takže to nemůžu posoudit a i na www.whatcar.co.uk je S70 uvedena jako konkurent 9-5, což znamená že je vyšší střední třídě a ne střední.
Šéfe ja viem, že to je maximálne divné, ale pokiaľ sa budeme orientovať podľa merítka periodika auto-motor-und-sport, čo je podľa mojich info. oficiálne európske merítko, tak 40-ka aj 70-ka sú autá strednej triedy. A 80 je auto vyššej strednej triedy. Divné to je práve v tom, že napr. Hyundai Sonata dlhý niečo tesne nad 4700 mm je podľa tohto merítka auto vyššej strednej triedy a S70 dlhá 4722mm je auto strednej triedy.

Keď to porovnáme s 9-5, tak tá je len o trošku dlhšia (4805). Logicky podľa týchto údajov je S70 auto vyššej strednej triedy, ale neviem sa k tomu nejako kvalifikovane vyjadriť. Je jasné, že vo všetkých testoch je S70 zrovnávaná s autami vyššej strednej triedy, neviem prečo potom je to merítko také, aké je?! Jedno je však isté nemôžeme zrovnávať S80 s A8, MB S a podobne. To že z vnútra S80 vyzerá ako A8 (priestorovou ponukov) bol jeden z cieľov švédskych technikov a dizajnérov, veď gen. riaditeľ Volva Tuve Johansson sa na nejakej tlačovke vyjadril (doslova), že pri konštrukcii S80 im išlo aj o to, aby "z vonku vyzerala ako BMW 5 a z vnútra ako BMW 7". Vcelku sa im to podarilo.
Saab
V tom je právě ten problém, protože i odborníci se v tom nevyznají a každý si říká svoje. Tentýž problém má i Škodovka, protože jedni dávají Octavii do střední (Volvo S40 😃 a Felicii do nižší střední a druzí zase Octavii do nižší střední a Felicii do malých automobilů. Mě osobně je jedno do které třídy auto patří, mě se prostě líbí nebo ne a Volva se mi líbí všechny.
Volvo chystá S100, ale mám strach, že to bude len predĺžená verzia S80.
Čau Saabe si tady?
Saab
Ano, že by realtime konverzace 😲.
Máš pravdu, prepáč za to moje časové oneskorenie!! Mňa momntálne trápi jedna vec a síce, ešte som nikdy na vlastné oči nemal možnosť vidieť Saab 9-5 Combi. Avšak z obrázkov som usúdil, že je to najkrajší kombík na svete (alebo jeden z najkrajších). Dúfam, že za chvíľu bude tento problém už len minulosťou. Vieš o tom, že by sa mala začať robiť 9-5ka 4x4? Ževraj už spolupracujú s rakúskym Steyrom. Aj 9-3ka má byť štvorkolka. Ideálne by bolo, keby sa niekedy v budúcnosti spojil Saab s Volvom a vytvorili by tak veľmi silnú konkurenciu pre Nemcov. Čo ty na to?
Saab
To spojení by bylo perfektní. Co se týče kombíku 9-5, tak ten jsem viděl na vlastní oči na autosaloně v Brně, mám i fotky, ale moc nevyšli, hned jak mi kamoš vrátí scaner, tak ti můžu ty fotky poslat. To, že by měl SAAB vyrábět 9-5 4x4 jsem už viděl, mělo by to být na způsob Volvo Cross Country (kombík, zvednutý podvozek, 4x4 náhon). Mám i fotku.
Tie fotky by ma úžasne potešili. Ak budeš chcieť môžeš mich poslať na tichyzavináč.za.sknet.sk

Pôvodne som mal v pláne, že sa aj ja stavím v Brne, ale mi to nevyšlo. Aká je 70 Cabrio?
Saab
Je to výborné auto a na to abych si do něj mohl sednout jsem musel stát ve frontě, byla tam verze bez navigačního systému, ale se systémem Dolby Surroud Prologic (místo displeje centr). Bylo v šampaňské metalíze, měl bych mít i fotky, takže jakmile bude scaner, tak ti je pošlu i s 9-5 kombi a 9-3 cabrio. V 9-3 kabrio jsem taky seděl, měl tu nádhernou modrou metalýzu, kterou má i Viggen a motor byl 2.0 Turbo, prostě paráda. Chtěl jsem si sednout i do S80, ale ta byla totálně v obležení, že nešla téměř vidět a já už byl unavený, tak jsem to vzdal.
Je to super! Si z Brna?
Saab
Ne, ale bydlím cca 54 km od Brna na hranicích se Slovenskem u dálničního přechodu.
Saab
Jaký je cenový rozdíl u S40 mezi 1.8 a 1.8 s přímím vstřikováním ?
Na Slovensku sa stále 1.8 GDI nepredáva. Údajný dôvod je ten, že má neúmerne vysokú cenu. Nemecký cenníksom už dávnejšie nemal k dispozícii, takže ti (nehnevaj sa) neodpoviem!
Saab
To je škoda, k nám se totiž asi taky nedováží, protože v ceníku jsem ji nikde nenašel, ale v propektu mám její technické data a ten prospekt je navíc i česky.
Je to škoda, bolo by to určite zaujímavé. Teraz ma napadlo, že mám nejaké fotky Viggena na HDD, v tvojej oblúbenej modrej! Nechceš?
Saab
To víš že chci, já se totiž chystám na to, že vytvořím nějakou stránku o SAABu, takže se mi určitě hodí. Ale teď zatím čekám až mi přijde Linux, protože už mě Microsoft silně štve, takže přecházím ke konkurenci, takže do září bych to měl mít hotové.
Fíha, to sú novinky! Počítačový maniak?
Saab
Nevíš která firma dodává rádio a repro do Volva, zatím se mi to podařilo zjistit jen u SAABu, tam hi-fi dodává Harmann-kardon.
Samozrejme, že viem Alpine.
Čo na to povieš?
Saab
Jde vidět, že kvalita je na prvním místě. A úpřimě lituji všechny, kteří se po víkendu do tohoto fóra podívají, ti budou nadávat.
Ha, ha, ha. Tak im treba!
Šéfe počúvaj, každú chvílu budem musieť končiť. Kedy si dáme rande znova?
Saab
Možná zítra, ale nevím kdy, protože přijedou známí, kteří byli na dovolené ve Francii, takže uvidím. Jak budu mít čas, tak se připojím a pokud tě tu uvidím, tak hodím nějaký přípěvek na upoutání tvé pozornosti, jinak už musím taky končit. Čau
Pozdrav známych!
Saab
Sakra, nemůžu najít kam ti mám poslat ty fotky, tak mi to prosím tě napiš ještě jednou.
tichyzavináčza.sknet.sk

Zavináč ako znak mi tu nefunguje.
Veľmi rád sa s tebou o tie fotky podelím!
Ja som ze Žiliny, ale neboj sa Slota nieje môj idol!
Ty by si bol generálny divízie Saabu a ja generálny divízie Volvo, súhlasíš proti tomu?
Saab
To beru 😄
Nesmej sa, ja to myslím celkom seriózne.
Saab
Já se nesměju, já mám radost.
Tak fajn, ale nahoď tému!
Niečo ma napadlo (teda na to si nemusíš dávať bacha to sa sem-tam stáva) a síce, že mám univerzálnejšie meno než ty. Si prvý tu v Motor Cafe, ktroý to vie. Znamená to: Volv👋Saab (VOSA).
Saab
Zajímavé, že bych se přejmenoval na SAVO ? Ale raději ne, protože to je čistící prostředek, takže raději zůstanu u Saaba.
Dávam súhlas!
Huu, halooooooooooo, sliší mne nekdo??
Pozri si stránku Kdo je tady? A uvidíš samé VOSA, Saab, VOSA, Saab...
dík za mail. Tá štvorkolka je super. Mimochodom, dostal si mali odomňa?
Saab
Je 22:00 a mail od tebe ještě nedorazil, takže uvidím zítra, ono to po těch ucpaných linkách dlouho trvá. Už mám nascenovaný fotky z autosalonu (konečně mám scaner), takže ti za chvíli pošlu další mail. Ten bude ale mnohem objemnější. Je tam i fotka C70.
Saab
Pokud už jsi viděl ty moje fotky z autosalonu, tak já jsem ten v tom modrým SAABu 9-3 Convertible 😄.
Dík za fotky. Mám nejaké problémy s modemom, takže ti nemohol prísť môj mail. Dnes to samozrejme skúsim znova! čaf.
Saab
OK, jseš on-line ?
Jasné!
Saab
Víkend byl pohodový, známým se ve Francii velmi líbilo. Jinak jsem momentálně nahrával pár stránek o SAABu na server. Pokud budeš mít cas, tak vyzkoušej jak rychle se ti nacítají stránky. Je to na adrese [odkaz] Zatím tam ale témer nic není. A ted jsem si vsimnul, ze mi blbne diakritika, takze musim prejit na IE, takze za chvíli jsem zpatky.
Tá tvoja stránka vyzerá úplne super! Má také niečo už aj VOLVO? Alebo to už ostáva zase len na mne?
Saab
Uz jsem tady.
Saab
Stránek o Volvo jsem viděl víc, ale většinou to byli oficiální stránky prodejců. Ale pokud chceš, tak ti můžu na tom serveru zajistit pro tebe místo a můžeš nějaké stránky vytvořit.
Saab
Čau, nepojedeš v září do Frankfurtu na autosalon ? Bude tam totiž představena sportovní verze 9-5ky SAAB 9-5 Aero. Pár informací jsem o něm zjistil a mám i fotku, pokud ji chceš vidět, tak se koukni na moji stránku do rubriky Novinky. Pokud tam pojedeš, tak nezapomeň vzít foťák.
Tak to vyzerá, že do Frankfurtu pôjdem so svojim otcom. Samozrejme zoberem foťák aj kameru. S tou neoficiálnou stránkou ešte chvíľku počkám. Veľmi sa ti ospravedlňujem, že tak dlho trvá, kým ti dofrčí môj mail. Ani na teba King of The Road som nezabudol!
Zdravím příznivce této skvělé značky, v minulosti jsem psal na téma SAAB nějaké příspěvky a komunikoval jsem s Rnalimem, kterého tímto zdravím.

Jestlipak jste byli na srazu v Brně?

Bylo tam toho spousta k vidění od veteránů až po Viggena.

Nevím kolik přesně bylo účastníků, ale já jsem měl na přihlášce pořadové číslo 547. Nafotil jsem spoustu filmů, pokud bude mít někdo zájem mohu naskenovat a zaslat e- mailem, ale teď budu 14 dní na dovolené.

Zatím se loučím "Trollhatanským" sloganem😒br />
Proč řídit letadlo, když můžeš pilotovat SAAB?
Saab
Další fanda SAABu, tak to už jsem tady čtyři. Jen tak dál. Bohužel mě se na sraz SAABů nepodařilo dostat i když jsem se těšil, ale jakmile budeš mít ty fotky, tak mi je prosím tě pošli na tucekpetr@iol.cz (určitě nebudu jediný 😃. Ale raději si tady neměl psát, že tam byl i Viggen, protože teď se asi zblázním. A pokud měl modrou metalízu, tak to bude asi můj konec. Byl na tom srazu i Per Eklund se svou závodní 9-3 ? Pokud by se ti chtělo, tak mi k těm fotkám napiš i nějakou reportáž, protože já dělám stránky o SAABu (zatím jsou ve vývoji) a mohl bych tam tu tvoji reportáž dát i s fotkama. Je to na adrese [odkaz] Díky a přeji ti šťastnou dovolenou.
Ahoj,

ještě před odjezdem sedám k Internetu abych odpověděl a po návratu kolem 15.7. napíšu další informace.

Viggen byl v modré matalíze, dokonce potom jezdil od 17.00 po okruhu Grand Prix (ostatně jako spousta nás ostatních nadšenců.)Eklunda jsem neviděl, ale byl přítomen Erik Carlsson, se svým soutěžním SAABem 92. (abych se také pochlubil: Mr. Carlsson mi zde věnoval knihu "Mr. SAAB", která vyšla u příležitosti jeho 70. narozenin.) Jinak oficiální dovozce Wallicar poskytl zájemcům o svezení vozidla 9-5 sedan, 9-5 kombi a 9-3 s motorem TDi. S posledně jmenovanovaným jsem se svezl abych mohl porovnávat, ale myslím že správný SAAB by měl mít přeci jenom "benzíňák". Překvapila mě hojná účast Angličanů.

Tunningová firma ze SRN přijela s okruhovou verzí 900 a na okruhu jim to jelo velice slušně.

Jinak ze starých SAABů bylo k vidění téměř vše, včetně Sonetů I, II i III.

Díky za e-mailovou adresu, fotky pošlu.

Takže pro dnešek se loučím pozdravem

"Se SAABem na věčné časy a nikdy jinak."
Saab
Jak já ti závidím, ale příští rok si ten sraz zcela určitě nenechám uniknout. Jinak já mám zase plakát Eklunda s jeho 9-3, který mi vlastnoručně podepsal. Ten TiD SAAB kupuje od Opela, ale souhlasím, že správný SAAB by měl být benziňák a navíc ještě s turbem. Jinak už se těším na fotky.
Trochu vám naruším vaši hegemonii saab-vosa. Taky se hlásím o fotky viggenu, pošli je plís na michal.fokt@post.cz. Dík moc. Voso, zavináč je Pravý ALT+V. Try it.
Samozrejme rád ti pošlem tie foto. @, fakt máš pravdu (ALT+V). Keď som písal zavináč, tak som prepínal na anglickú klávesnicu. Smola je v tom, že mne to tu pri písaní vôbec zavimáč nepripomínalo!
VOSA, som rád že ste oživili môjmu srdcu najbližší chat tiež som sa dobre pobavil na tvojom in real time pokece so Saabom - pôvodne som si chcel dať tento login ja, ale žiaľ, Saab tu bol skôr.

Tiež slintam po každom Saabe, a tiež poškuľujem po nejakej mierne ojetej 9-3 /900/. Niekde v začiatkoch tochto pokecu som sa tiež zaujímal o ich ceny /niekde tam sú/.

Ale veď som chcel napisať úplne niečo iné - napisal si tam svoj zoznam, - podľa toho si úplne moja krvná skupina, len prosím ťa, čo tam robí FORD????????

Vlastne som saťa chcel opýtať len toto.... 😃)))
Ford je môjmu srdcu veľmi blízky z toho dôvodu, že sa mi veľmi páči ich dizajn (Ka, Fiesta, Focus, Puma, Cougar, Rada F, Mustang...). Rovnako mi viac vyhovujú čo sa týka image, než napr. VW a som presvedčený že kvalitatývne sú už na jednej úrovni. Pitom ich cena je primeraná. Rád si vypočujem tvoj názor na túto automobilku! V trojke sa to ťahá lepšie než v dvojke. Takže od teraz už neexistuje Saab/VOSA, ale RnaliM/Saab/VOSA. Ešte raz vytaj.
Akurát som som ti išiel skúsiť znova poslať toho Viggena. Ako si strávil víkend?
Bože, sorry za som som preklep!
Videl si to Aero, úplne super!
Saab
Viggen, Aero, sakra vždyť já už nevím co bych chtěl dříve.
Nesnaž sa byť zábavný!!!!
Zdravíčko vespolek. Už mám toho mazla. Sice ještě potřebuje pár drobných oprav (hlavně na čalounění), ale už to jezdí. Tak do 14 dnů bych měl mít hotový i papíry (zatím je to na převozkách), a pak někam vyrazím ho testnout.....
Pliiis pošlete mi taky ty fotky - bohatec@rts.cz

Jinak kolega co na srazu byl mi povykládal svý dojmy. Byl unešenej ze všeho a nejvíc se mu právě líbil ten Vigen. Asi jsem tam měl taky dojít... 😒((
Saab
Gratuluji a doufám, že s ním budeš velmi spokojen. Až to otestuješ tak se ozvi a poděl se o první zážitky.
Bylo to asi pred rokem co jsem poprve usedl za volant Saabu. Byla to shodou okolnosti prave novinka Saab 9-5 2.3 Turbo a reknu vam ze to bylo neco super. Vedel jsem ze jsou to dobry auta ale to rizeni a hlavne ta palubovka me proste uchvatili. Vim ze oproti vam sem asi sumar, ale od te doby neznam jinou znacku. Proto se chci zeptat, jestli nahodou nevite, kde by se dal sehnat nejakej ojetej Saabek. Kdyz jo tak mne prosim napiste.
Samozrejme že vieme, vo Sverige. Tvoje skúsenosti môžem jednoznačne len potvrdiť. Ak raz niekdo skúsi švédske auto, nedá naň dopustiť. Smola je, že u nás len málo vyvolených malo tú príležitosť a ten ochudobnený zvyšok si myslí, že najlepšie autá na svete robia Nemci. Ale to už dnes nieje celkom pravda. Samozrejme Nemci robia väčšinou veľmi dobré autá, ale Japonci, Švédi, prípadne Angličania robia podľa môjho názoru minimálne rovnako kvalitné a dobré autá.
Ono hodně záleží kolik do toho chceš vrazit. V Brně vím o jedno saabu 9000 2.3i T z roku asi 1991 a chcou za něho myslím 145 000,-

Jinak mám pocit že nejlepší je nechat si nějakého dovézt z venku. Znám jednoho borca z Hrušovan nad Jevišovkou, ten je vozí .....
Vrátil jsem se z dovolené, takže fotky ze srazu příští týden naskenuji jak jsem slíbil.

Jinak další potvrzení kvality SAABa😒br />
Za dovolenou ujeto cca 4000 km na pobřeží Costa Brava a zpět. Že šlapal bezvadně je samozřejmé.

Průměrná spotřeba dle palubního počítače 9,2 l/100 km. (Typ 9000 CSE 2.3 Turbo)Do toho je potřeba započítat, že celou cestu běžela automatická klimatizace, na dálnici v SRN rychlost okolo 180 km/h, ve Francii částečně kolem 140 až 150 km/h a dále asi 50 km na totálně ucpané dálnici s popojížděním rychlostí kolem 20 km/h. A dále jízda po pobřeží ve Francii do St. Tropez, Marseille....

Myslím, že to jsou velice dobré hodnoty.
Saab
Ta spotřeba je vynikající. Zajímavé je, že v každé rubrice jsou lidé, kteří jsou z určitým autem spokojeni, ale i ti co s ním spokojeni nejsou, jenom na SAABa jsem tu žádné negativa neviděl. Což mě velmi těší (musím víc šetřit, aby tu byl další spokojený majitel). Už se těším na ty fotky.
Tak jsem otestoval toho svýho saaba (2.0i), najel jsem asi 350 km s poměrem město : mimo město 40 : 60 a na počítači mám 8,1 l na 100 km. Takže spokojenost.....
To máte fšici dovolenou ??? 😒((
Saab
Bohužel dovolená se letos nekoná 😒

Gratuluji ti ke spotřebě, když to porovnám s Felicií 1.6 (7,9 l - viz. majitelé v rubrice Felicia total 😉, tak je to prostě paráda a velmi mě to těší.

Jak jsi na tom se spolehlivostí ? Už jsi měl problémy ? (doufám, že odpovíš záporně)

Jinak co říkáš na to, že GM chce koupit zbylích 50 procent SAABu a rozšířit modelovou nabídku ?

Dneska jsem viděl reprízu Jízdy a byl tam test náklaďáků. A vyhrála to Scania těsně následovaná Volvem. Jde vidět, že se vyznají nejen v osobních autech, ale ve všem na co šáhnou (vždyť i Grippeny patří mezi letadli ke špičce - mají nejlepší letecké konstruktéry na světě)
Tak to tě nepotěším, mám problémy s nádrží. Měřák ukazuje dobře, ale když mám míň něž půl nádrže tak to začne cukat jakoi by docházel benzín. Vypadá to na uvolněnej nebo ucpanej koš 😒(( Ale snad to nějak spravím....

Jestli zůstane taková kvalita jako u SAABů je teď, tak ať to koupí klidně i trabanti.....
Myslím že není nutný rozšiřovat nabídku o nějakej novej model. 9-5 a 9-3 stačí.... Jedině snad že by u obou typů dělali sedan, 3 a 5 -ti dveřovej hatchback a kombi.....
petous
Chtel bych se zeptat odborniku, co ma Saab 9000 spolecneho s Fiatem Croma ? Slysel jsem ze podvozek.
Tak tos mě dostal, o tom nic nevím. Zkusím se zeptat znalejších....
V 1. polovině 80. let vznikl společný projekt s Italskými firmami FIAT, Lancia a Alfa Romeo a na společné podvozkové platformě vznikl model, ze kterého vyšel SAAB 9000. Ale vzhledem k tomu, že švédi měli vyšší nároky na bezpečnost a kvalitu, šli později zcela svojí cestou. Nicméně na první modely SAABa 9000 pasují některé díly i z FIATA Croma (přední sklo, přední blatníky)
Vazeni,

verim tomu, ze SAAB je super auto. Jak je to ale s nahradnimi dily, servisy apod. Je napriklad vubec nekdo z okoli Olomouce schopen neco dodat a opravit? Prominte ze se ptam, ale napriklad muj dobry tchan ma SUBARU(mimochodem taky dost dobre auticko) ale kdyz vidim ty starosti s nahradima dilama, servisem a ty ceny, tak vzhledem k me penezence musim zustat na svem Fiatovi Tipackovi.

Co vy na to??????
Přesto že jsem fanda do SAABa, nechal jsem si svoji 9000 CSE přivézt také proto, že mám zajištěno perfektní servisní zázemí, protože "SAAB Garage" (firma, která u nás v regionu vozí SAABy) zajišťuje i kompletní servis a mají k dispozici veškeré vybavení, solidní sklad, včetně náhradních dílů a diagnostické přístroje pro kontrolu řídící jednotky......

A hlavně mají letité zkušenosti s těmito vozidly.

Když jsem potřeboval vyměnit siletblok u táhla řazení, přistavil jsem auto a za půl hodiny jsem odjížděl.

Jinak nevím, kde bych ho sháněl.

Jinak pokud se týká ceny dílů, tak ta odpovídá vozidlu této kategorie. Musím zkrátka počítat s tím, že když chci jezdit SAABem, vyjde mě např. jedna pneumatika zhruba na 4 200 Kč (pokud nechci jezdit na českých Bravurách) a ostatní díly jsou pochopitelně dražší než např. na Škodovku.

Ale jak říkám, to si musí každý uvědomit ještě než si takové auto pořídí.

Takže shrnuto a sečteno: SAAB ano, ale pokud možno se servisním zázemím. Jinak si představte, že by se porouchala nějaké maličkost v regulačním obvodu automatické klimatizace. (Stalo se to kamarádovi u 9 let starého auta). Závadu mu ve zmíněném servisu odstranili během 1 hodiny, zaplatil 1 800 Kč a bylo to v pořádku. Ale jinak? Věděl by neznalý mechanik kam šáhnout, co zkontrolovat a vyměnit?
Já jsem na tom podobně jako ty Jendo. SAABA mám dovezenýho přes kamaráda a od něho můžu mít i potřebné díly. Jaký máš obutý gumy ??? Já tam mám Pireli 205 55 15. Ale asi budu muset koupit další, tyhle jsou už docela dost jetý.... nevím jak by to sedělo v zimě. Chtěl bych tam dát nějaký 195 65 15, ale nevím kdo je dělá. Poradíš mě ????
Saab
Ten problém s nádrží není žádný zásadní problém, doufám že to odstraníš bez problému a zárověň, že to bude poslední problém (to přeji všem majitelům SAABů).

Pokud se zajímáš o zimní pneumatiky 195/65 R15, tak se koukni do Automagazínu 12/97. Tam je testovali a vyhráli to Semperit Direction Grip. Kouknu se ti ještě po nějakém novějším testu. Jinak celkem dobře tam dopadli i Dunlopy a GoodYeary.

Pokud by to GM myslel s rozšířením nabídky vážně, tak se možná brzo dočkáme 9-5 4x4 a nové 9-2 (no uvidíme). Pro názornost uvádím pravděpodobné foto😒br />
Nevypadá špatně.
Saab
Seznam pneumatik i s cenami jsou na adresách😒br />

Dunlop: www.dunlop.cz

Michelin: www.semperit.cz (zajímavá adresa pro Michelin)

Matador: www.matador.cz
Pro "bohatce"😒br />
Na léto jednoznačně doporučuji Good Year EAGLE F1. Jsou to špičkové gumy, bezvadně sedí na mokru a mají vynikající jízdní vlastnosti a jsou tiché. (Jsou samozřejmě vhodné jen na léto.)Protože mám 2.3 Turbo, musím kupovat rychlostní kategorii "V". Jedna pneumatika ve zmíněné kategorii o rozměru 205/60 R 15 stojí zhruba 4 300 Kč.

Na zimu jsem měl "Fuldy" a nebyly špatné.
To auto nevypadá špatně, ale kdyby nemělo to zadní okno, tak je to podobný Xsaře....

Jinak díky za typ na pneu....
najdu kamaráda?

ostatní jste asi dost za vodou...ale musim souhlastit s tím, že máš SAABa tak se máš vyšší spotřebu, dražší náhradní díly, vašší pojistné..., ale JEZDÍŠ SAABem a máš také dost velkou pasivní bezpečnost! viz [odkaz]

můj rok vyroby 1983 je úctyhodný, ale kdo jste byl na mezinárodním SAAB srazu v Brně, tak jste mohli vidět nádherné a plně funkční třeba r.v.1950, které mě potom na okruhu v pohodě předjížděli!!!

ale já jsem spokojený se spolehlivostí a to mi pro začátek stačí

servis mám u Suchomela v Ústí nad Orlicí a nemyslím si, že je to amatér (ale jsem Pražák takže to dávám v Praze a někdy to musí odvézt do Ústí. nemjí tady vše potřebné...), proto by mě zajímali podrobnosti k SAAB Garage, kde jsou, kontakt a tak dál...díky

nezná někdo kvalitu a ceny u Walicaru, oficiální to dovozce SAABů do ČR?

doufám. kluci, že tato rubrika neumře
Ahoj!

Pokud jde o kontakt na SAAB Garage😒br />
Severní Čechy, okres Česká Lípa, obec Dolní Světlá. Telefon: 0424/754019.

Stručně řečeno: Maximální spokojenost. Vozí auta ze Švýcarska, zajišťují kompletní servis, mají zkušenosti a opraví úplně všechno. Jejich klientela je dost široká, včetně Východních Čech, Prahy.....S Wallicarem žádné osobní zkušenosti nemám.
Nazdar Jendo, tady Jirka. Dík za podrobnosti, já jsme blb, vždyť jsem je viděl na srazu, dokonce i majitele, měli tam vystaveno několik parádní vozů... A co Suchomel, máš s ním nějaké praktické zkušenosti? Mě to posledně trošku s ním zaskřípalo, ale bylo to určitě způsobeno nervama a shonem před srazem! Měj se jak chceš.
nazdar Jendo, ještě jednou já, připojuji se do řad se žádostí o nějaké naskenované foto, já udělal asi 1 a půl filmu na starém foťáku, ale mylsím si, že se mi taky povedly. poraď mi prosím na jaké rozlišení mám zkusit v práci neskenovat pro výměnu ty svoje...jirik12@seznam.cz. dík
Nazdar Jirko a ostatní SAABisti

Už si začínám připadat jako slibotechna, ale tento týden se definitevně a určitě dostanu k tomu abych fotky ze srazu naskenoval a poslal

Mějte trpělivost, neboť v posledních dnech jsem lítal jak utrženej vagón a nic nestíhal.

Ahoj
Nazdar přátelé, fotky jsem Vám již na e- maily, které jste zde uvedli poslal.

Zabalil jsem je do formátu zip, doufám, že nebudou problémy s rozpakováním.

Těším ase na další příspěvky.
Nevím co ve Světlé ale Suchomel a Kroupa se mi zdají docela OK a když se od roku 91 vyhrabali tam kde dnes jsou, nemohou to dělat špatně. Dva kamoši mají od nich auta a jsou happy. Za pár let starý 9OO coupe tam nechal necelých 400 tis., což já dal před 2 roky za Octavii , najel sem 80000km a byl v servisu nesčetněkrát a máme skoro shodnou spotřebu (4 deci není rozdíl tak děsný, zvlášť u služebního je to jedno). On jen vyměňuje olej a filtry. Co na mě zkoušej v servisu škoda tu nebudu líčit ale porovnání Octavia x lehce jetý Saab dopadá jednoznačně. Navíc Octavia po 200 tis. km bude asi po smrti a Saab po 200 tis.km teprve dobře zajetý. Saab forever.

Kdyby něco, tak za Brnem má Gerža saabvrakoviště,

firma se jmenuje BAAS s.r.o., je to v Blažovicích ve statku eurotel má 733151. Má tam i Soneta. Mimo jiné. Ahoj všem.
zdar austine, se vsim co jsi uvedl naprosto souhalsim, nejlepsi je hlaska ..bude po smrti! s Octavii nemam zkusenosti, ale mas-li sluzebni tak asi vis o cem hovoris...diky za echo, mam to trošku z ruky z matičky mest, ale existuji i sluzebni cesty, ne? uzijte si vikend a Na Zdar!
Nechci ti říci, že se Octavia nedá nebo co, je to dobrý auto, mám stokoňovou 1.6 a udělám i dvoulitry ale Saaby ne. Velmi ochotně zatáčí, při honičkách je to důležitý. Má docela dobrý podvozek, akorát není tak tuhý jak si představuji.

Po dvou letech budou potřetí seřizovat zavírání dveří ap. Je to dobrý auto, ale je to VW lidový vůz za celkem dost peněz. Představte si, že až si půjdu pro novou za rok, tak již dle současných cen za ni dám o 100 víc než za tuto. Stále na

podzim 97 asi 430 tis. mám airbag, abs, eds, el. okna všechny, centrál, slušný radio apod. Za totéž dáme v lednu asi nejméně o 100 víc a to jsme již v cenové hladině Rovera 400 apod. což jsou diametrálně jiná vozidla. Již od malička jsme měli Saaby 96 a 99. Odmalička posuzuji auta z jiného úhku než ti co vyrostli v 105.

Je to dnes v koncepci a v detailech.

Myslím že neřeknu blbost, když budu tvrdit, že

ojetý SAAB mezi 100 -250 tis. km je v té cen. relaci stejně nejlepší koupě. A nejsu saabista.
zase musím souhlasit, je to v porovnani cenu a uzitne hodnoty a ja i kdyz mam prvniho Saaba, tak vypada muj nazor tak, za souhlasim s predchozim jeho majitelem, ktery si koupil 9000, za jak jednou sednu do Saaba, tak v zadnem jinym voze uz jezdit nebudu, ma pravdu!!! a par lidi s kterymi jsem hovoril na srazu a i jinak, tak mi potvrzuji vse co se v tomto tematu diskuzniho fora uvedlo!!! ZDAR Saab!
Jeden můj vzdálenej příbuznej má skoro stejnej názor jak AUSTIN. Měl jako služební auto jednu z prvních Oktávií - 1.8 110 kw (proč ne když je majitel firmy, že ??). Najel na ní za dva roky asi 130 000 km. Jak říká, nebylo to špatný auto, docela pěkně to jelo. Ale tak po 50 000 km se to začalo slušně sr.t. Takže po dvou letech tu oktávku střelil(myslím že docela výhodně). A místo ní si nechal dovezt ze Švajcu SAAB 9000 2.0i ... jenom základní model a bylo to z roku 1990 (hatchback). Najeto to tehdy mělo asi 250 000 km, ale bylo to v perfektním stavu. Dneska má najeto skoro půl milionu km. Největší opravu měl, když do něho práskla zezadu jedna Š120. To musel dokonce vyměnit zadní nárazník !!!! (ta 120 to ale nerozchodila 😒(( ) Jinak mění jen olej, dolívá vodu a benzín. Průměrnou spotřebu má 7.9 l / 100 km (podle palubního počítače). Prostě je spokojenej. Až bude kupovat další auto (zase ojetý), tak chce zase SAAB, ale už 9-5. To ale bude nejdřív za dva roky.
Zdravim Vas vsechny s diagnozou Saab i bez ni. I ja uz mam nekolikateho Saaba (96,99,900,9000) Vim jak jezdi 9-5 i 9-3. Neumim to rozumove zduvodnit, ale do smrti uz mam omezeny vyber aut jen na nekolik typu ktere obsahuji no. 9.

Peclive jsem si procetl vsechny prispevky, ktere tato rubrika obsahuje a jsem spokojen ( i kdyz v zaveru ubylo kritickych pripominek)

Musim se take zminit, ze muj favorit na Saaby u nas je p. Machacek (3x huraa slava mu). Cloveka tak totalne ujeteho do teto znacky, ktery navic nakazil celou svoji rodinu neznam ( a ze Vas znam uz docela dost). Chcete-li stravit nekolik hodin az dnu zastavte se v Svetle na kafe.

Jinak musim rici, ze se Saaby je i dost negativnich zkusenosti, mne muj milacek 99 potrapila tolik, ze jsem ji musel dat na vrakoviste ( ale mela najeto regulernich 700.000 km od 1982, nekecam)

Jednoho meho kamarada spatne zkusenosti donutili Saaba prodat akoupil si Fiata 126P !!! NECHAPU

Mejte se fajn, doufam ze ten muj prispevek tady neni posledni
Je potřeba ale také říci, že ten 1.8 motor co se tam dával do tuším 3/99 stál upřímně řečeno za *. Z pohledu někoho, kdo jel i v něčem jiném něž Octavia (takže se neradit s machanikem od Škody). Ale zase jiný soudek, pro Saabisty nezvyklý - co říkáte na Škoda 4x4? Studoval jsem to a je to opravdu špičkový, nechtěl jsem tomu věřit. Maj to dobře vymyšlený.
Škoda 4x4 není nic špičkovýho. Je v tom Haldex spojka, která, ať se to někomu líbí či ne, prostě nefunguje, a pokud funguje tak se zpožděním a tak, že zcela změní jízdní vlastnosti auta a dostaneš tak smyk ještě spolehlivěji než s FWD nebo RWD. Není nad Quattro (pozor, ne u Audi A3, zde je to opět Haldex). Podobně ***ský /ale ještě horší/ systém jako Haldex používá třeba Honda. Jak s A3 Quattro tak Hondou CR-V jsme jel (dost razantně) a chování v !mezních! situacích je katastrofální. Nejlepší (=a jediný použitelný) čtyřkolky dělá Audi, Subaru a trochu i Volvo.
Díky za odpověď, si mě překvapil. Nikdo zatím neřek, že to je tužkový. Tak si seženu více informací. Pochopil jsem to tak, že Škoda na normální povrchu vypne zadek na rozdíl od jiných.

Jiní umí snížit zadek na dvacet %, ale ne vypnout, resp. ne vypnout za jízdy, resp. ne vypnout automaticky.
Škodovka má za normální situace náhon POUZE na přední nápravu. Tato normální situace je 99.9% toho, co člověk řídí. V případě rychlejšího průjezdu zatáčkou, vletění do kaluže vody, atd. se (s malým) zpožděním připne zadní náprava, pokud se přední "klouže". Toto připnutí, jak jsem PRAKTICKY otestoval, auto zcela rozhodí. V případě Audi Quattro je podíl POŘÁD 50-50, nic se nemusí zapínat, Quattro navíc umí menší přesuny 40-60, 60-40. Pokud to řeknu mírně vulgárně, Quattro předchází "průserům", Haldex se je (neúspěšně) snaží napravovat!!
Pardón, že jsem se vetřel do rubriky, vyhrazené huculám, beranici a saním (proč se vlastně neudávají výkony volv a saabu v psích silách, místo koňských?). V jedné z rubrik jsi dost nehorázně házel špínu na Hondu a tady v tom úspěšně pokračuješ. Tak to se musím já, jakožto Hondofil, důrazně ozvat. Pokud jde o náhon CRV - Real TimeWD, je to systém,pracující na stejném principu jako Haldex, tak proč je ještě horší? Protože není evropský, potažmo německý, konkrétně od VW? Vzhledem k tvému nadšení pro průměrné vozy této značky je to více než pravděpodobné. Japonské = šrot, což? Zvláštní je jedna věc. V testech VW 4 motion i Hondy CRV si žádný z novinářů na podobné pocity nikdo nestěžoval. U VW není divu, to si v evropě nikdo netroufne, ale u hondy, které nedá nikdo, natož němci, nic zadarmo. Naopak, v případě CRV se všichni shodovali v tom, že se v zatáčkách chová na poloviční offroad nadmíru kultivovaně, dobře sedí. Jistě, RT4WD nepředchází mezním situacím, jako Quattro, nebo AWD, a také se nesnaží se tvářit jako offroad. Je to prostě Sport utility vehicle, auto pro volný čas, se kterým se dostaneš skoro všude a nebudeš s ním projíždět zatáčky 160. Češi jsou pravděpodobně sebrankou pitomců, když je takovýto šílený automobil nejprodávanějším ve své kategorii a to takovým rozdílem, že pokrývá téměř 1/4 počtu prodaných vozů a to je v této kategorii velice silná konkurence. navíc se nepodbízí ani cenou, naopak patří k těm dražším. Předjel mě jednou na poměrně řidičsky náročné zatáčkovité silnici za deště, pravda, moc jsem nehnal, ale CRV jelo cca 130 stále, i do zatáček, kde jsem já raději zpomalil na 90-100(jel jsem s jiným pekáčem - accord 94). Tu cestu znám i za sucha a docela jsem mu složil hold - a to mám pro dobré ridiče velmi přísná měřítka. Tak s tvými zkušenostmi, nevím, nevím. Tvoje připomínky se objevily v době, kdy se v Autobildu objevil jeden z jejich geniálně zprasených testů, ve kterém se utkalo právě CRV s golfem volvem, audi a bůhví s čím ještě. Mám pocit, že jsi ten test pouze četl. Nebo jsi příliš zvyklý na Audi A8 quattro, popřípadě Volvo S80AWD. Pak ti CRV musí přijít jako krabice od bot, ale jinak, nevím, nevím. Jen v tom testu vyšel golf opět jako super kára - je to golf, ne? Ale to není všechno. Zmínil jsi se o tom, že jsou hondy zastaralé a nebezpečné. Na to jsi přišel jak a kdy? Tak copak je na legendu zastaralého a nebezpečného? Abych nechodil daleko, přečti si test na auto.cz. Je přirovnáván k MB S class. No jsou asi nějací natvrdlí. Dále: Accord byl v USA vyhodnocen jako nejbezpečnější auto roku 1996. No, američani tomu asi "nefršťouch". CRV, soudě podle crashtestů taky není vrak, navíc má výhodu offroadu ve vyšším posedu. Pokud jde o civic, v tomto případě je možné mít námitku proti pasivní bezpečnosti, je ale třeba mít na vědomí, že je v současnosti nejstarším modelem v nižší střední třídě, s vyjímkou Peugeotu 306, který má facelift každý druhý rok, aby stíhal v konkurenci. Narodil se v roce 1994. Mimochodem součástí faceliftu 1999 bylo zvýšení pasivní bezpečnosti vyztužením předních partií. Nehledě na vysokou míru aktivní bezpečnosti, protože hondy mají nejlepší motory a také víceprvkové přední i zadní nápravy, to jsou věci, které se objevily zatím snad jen u focusu. T5ak cos myslel tím zastaráním a nebezpečností? Když jsou tedy volva a saaby tak dokonalé, stejně tak jako VW a ostatní evropská elita, proč nokdo nemá na to, aby vyráběl auto jako Honda - jediná skutečná konkurence pro Ferrari: N S X? Jo pravda, další zastaralý křáp, vyrábí se již od roku 1994. A Honda S2000? No fuj, do toho bys ani nesedl, viď. Jo a mrkni se na tabulky spolehlivisti. Kde je honda a kde volvo a saab?Tak co jsi myslel tím, cos napsal?
Saab
Výkon v psích silách ? Proč, vždyť Honda taky nejezdí na saké (nebo dokonce rýži). To že byl Accord vyhlášen nejbezpečnějším autem roku nic moc neznamená. Vždyť toto ocenění získali i Renault Mégane, VW Golf a další a jsem si jist, že Volvo nebo Saab jsou mnohem bezpečnější než tyto vozy. Tím, ale nechci říct, že Accord není bezpečné auto. V bezpečnosti má Honda pouze jediný problém a tím je crash-test Civicu a ten bude brzo nahrazen novým modelem, takže řeči o nebezpečných Hondách brzo zkončí, takže měj trpělivost. S pohonem všech kol zkušenosti nemám, takže no comment. Ohledně spolehlivosti je na tom Saab velmi dobře, sice o něco málo hůř než Honda (rozdíl není velký 9,7 ku 13,7). Vždyť je na tom líp než Toyota (16,4). A u Volva to taky není tak špatný. Tady záleží na modelu. Podle němců je dokonce průměrná životnost Volva kolem 17 let (viz. některý příspěvek od VOSA) a tím překonává většinu svých konkurentů.

To Jenda: díky za fotky, hned jak budu mít trochu času, tak je dám na mou stránku.

To draken: zdravím dalšího Saabistu, jinak 9 je pro Saab asi magické číslo. Koukni se na www.whatcar.co.uk na test spolehlivosti automobilů a zjistíš, že se tohoto testu zůčastnilo přesně 999 Saabů 😲
To saab: To jo, ale saké, ani rýže nemají nohy ani nic netahají, tak by se ty údaje , kupř. 2547rýží špatně chápaly. To převod psích sil (nebo sobích) by se dal přepočítat na koně, třeba 9DP (dog power) = 1HP, ne? Bylo by to přinejmenším stylové, stejně jako celý Saab. No nic. K civicu a Hondě vůbec: tvoje vysvětlení se mi celkem zamlouvá, jen bych ho chtěl slyšet od volvisty, pokud nejste Dr.Jekkyl a MR.Hyde. To on prohlásil, cituji "hondy mají dobré motory, ale ssou zastaralé a nebezpečné) - mimochodem, po kolika letech skončila výroba Saabů 900 a 9000 a Volv jakbysmet? Kdybychom byly u té zastaralosti .... Podle crashtestu to s civicem není, pravda, zrovna OK, ale na druhou stranu vyloženě nebezpečný také není. Dostal tuším 2,5 hvězdičky z 5 a podle volvistova příspěvku byly horší almera, accent a ještě pár dalších, což znamená, že je civic cca v polovině crashtestového pole nižší střední třídy , spolu s lanosem (o 4 roky novějším). Lepší byl focus, astra, golf, 306, megane a o chloupek xsara(3 hvězdičky) - všechno nové vozy (kromě 306). Myslíš, že si tedy zaslouží titul "nebezpečné auto"? Všechno je relativní. Ve srovnání s většinou střední třídy jsou i megane a focus velmi nebezpečná auta. Když už jsi se zmínil o novém civicu: Pokud bys věděl něco o jeho existenci, popř. zrození(prodeji), tak se ozvi v Honda Clubu. Dostaneš virtuální pusu, protože na něho všichni čekáme jako na smilování boží. Musí přece někdo ukázat namyšleným germánům, jak se dělají auta, ne? Jo, víš, že se chystá i saab do třídy kompaktů? modelem 9-2, viděl jsem 3Door, vypadá to jako menší 9-3 coupe, díky robustní karoserii dokonce jako viggen. Tak se těš.
Ježíš, pardón, .... byly .... má bý samzřejmě s měkkým "y", že?
Oj, to jsem to vylepšil. No, už jsem při čtvrtku unavený. Já jen , abyste mě nepodezírali, že jsem v první třídě chyběl.
Obrázek o kterém se zmiňuje KOR, jsem viděl také, nicméně jedné se pouze prototyp, fabrika uvažovala o výrobě modelu, který by navazoval na úspěchy Saabu 96 ve střední třídě, nicméně náklady na vývoj a následnou výrobu by vymrštily cenu tohoto vozítka do natolik úchylných sfér, že bylo absolutně nekonkurenceshopné, tak sny o lidovém saabu šly k ledu.

A😜 Saab 4x4, zde je situace podobná, výroba AWD začne nejdříve kolem roku 2002. Zatím jediná čtyřkolka Saab jezdí s Eklundem rallycross, ale to je auto dokonale překopané. Pohon 4x4 je převzat od Subaru, motor 2,3 Turbo je uložen podél !!! a dává výkon 550-600 k má 4-6 rychlostní sekvenční převodovku (dle trati). Doufám, že už konečně letos šampionát vyhraje.
Proč by měly být náklady tak vysoké? Vždyť ve třídě golf se prodává nejvíce aut. Asi jsi se spletl. ve střední třídě je model 9-3, ne? ve třídě golfby se určitě robustní saab neztratil. Vždyť do ní míří už i M-B, BMW už tam je, volvo se asi chystá taky. Neříkej, že by ten vývoj GM nezacvakal u tak slovutné značky.
Oni si zase v Saabu tak moc vyskakovat nemůžou. Nezapomínejte, že GM je spolumajitelem od roku 1990 a teprve vloni to je po 8 letech !!! se dostali do ze ztráty do zisku. A GM jako každý správný američan razí heslo "na co si nevyděláte to nemáte" nebo něco podobnýho. Navíc švédové mají obavy aby se jim podařilo udržet kvalitu a bezpečnost u tak malého vozu. Spíš bych očekával cestu do vyšších sfér Saaba 9-7, konkurenta A8 apod. Ale zase narazí na to samé. Peníze. Oni se nyní hlavně věnují vývoji 9-5 (Aero, Combi, 4x4 atd.) a nástupci 9-3, která by měla přijít kolem roku 2003, tj. po 10ti letech od premiéry Saabu 900 II. generace.

A najednu stranu jsem i rád, že to je zatím tak jak to je, že GM si pěstuje Saaba jako exkluzivní značku. Vždyť oni plánují výrobu do příštích let max. 150 000 ks ročně! To například Ford udělá z Jaguara běžný auto. Příští rok prý plánují výrobu již 200.000 aut (sic!) a chtějí to stále zvedat (to mam přimo od nich)

PS Co teprve asi provede Ford s Volvem se mi ani nechce domyšlet
Saab
To King: o tom novém Civicu nevím téměř nic. Jinak Volvista nejsem, já si za svým loginem pevně stojím a nezměním ho.

Ten kompakt 9-2 je podle mě celkem reálné auto, ale nesrovnával bych ho z Golfem, protože Saab si bude chtít určitě zachovat kvalitu a bezpečnost (jinak by do toho ani nešel), ale určitě by byl dobrým konkurentem Audi A3 (jak cenově, tak i kvalitou a bezpečností). Tady by mohla být jeho budoucnost. Ale i vznik 9-7 by nemusel být špatný.
To je právě to!!! Konkurent A3 by to nepochybně byl, kvalitou a bezpečností by jí určitě předčil, ale ta cena! A3 je snad cenově nejúchylnější ze všech Audin, Kdo to kupuje? A Saab ve své marketingové strategii staví svoje auto mírně nad Audi. Spíš si myslím, že do týhle třídy skočí dříve Volvo nějakou S20 nebo V10. To by bylo auto které by A3 pohřbilo. Ale Saab neee.
To Saab😒br />
Poslal jsem Ti na e-mail další fotky ze srazu
Co říkáte na rovnou palubní desku u všech SAABů? Mě se to teda moc nelíbí, řekl bych, že je to takový ultrakonzervativismus a je to věc názoru, ale podle mě je to za dobou. Jinak co se týče technické úrovně a bezpečnosti, není asi SAABu co vytknout, ale ty ceny jsou opravdu hrozné. Je to tak i s náhradními díly? Co vy na to?
Nechápu jakou rovnou palubní desku, vždyť palubka ve všech saabech oblá ze všech směrů a do všech radiusů, to že není tak strohá jako u německých aut a je určitě přehlednější ji určitě zastaralou nedělá. Ceny u saabu jsou na na té urovni kde se tato značka pohybuje. (Co se týká cen třeba u BMW tam se nikdo nepozastavuje jak nové tak jeté tak i servis) ceny ND jsou na úrovni německých aut VW-Mercedes a existuje plnohodnotný alternativní program kde jsou ceny asi poloviční. Servis je v oficialních servisech 600 kč/h a v neoficialních logicky mnohem nižší. Vzhledem k nízké poruchovosti a vysoké ekonomice provozu ( při výkonu 200 k mám po městě 9 l/100 km a mimo 8,1 l/100 km je saab velmi ekonomicky nedoceněné auto. Spousta lidí u nás má strach z neznámého vozu. Nicméně už i v Německu pochopili, že jejich auta nemusí být ta nejdokonalejší na světě, po uvedení 9-5 na trh v roce 1998 se stala na tamním trhu nejprodávanějším vozem ve své třídě po dobu několika měsíců.
Saab
To Jenda: díky za fotky, přišly v pořádku

To HonzaX: palubní deska je zaoblená (střední panel je pootočen k řidiči) a vychází ze zkušeností z leteckého průmyslu, takže je velmi přehledná a vše najdeš tam, kde to má být. Jinak cena SAABů je dle mého názoru odpovídající. Je na úrovni Audi, BMW, Mercedes a přitom nabízí mnohem víc (větší bezpečnost a individualitu).

To draken: A3 je sice drahé auto, ale podle toho co jsem viděl se prodává celkem dobře, protože bydlím na hranicích s Rakouskem a už jsem potkal 3 různé A3 s rakouskou SPZ a 2 s českou SPZ a to ve městě s 20.000 obyvateli. Takže i 9-2 by mohla být hit i když spíše v zahraničí než u nás.
V novém Automotosportu je dvojstrana věnovaná Eriku Carlssonovi, pů vodně tam měli být prý fotky ze srazu v Brně. Jinak první nebo druhý týden v říjnu bude oficiálně uveden na náš trh 9-5 Aero (snad na starém ruzyňském letišti).
V podvedomí našich ľudí je stále to, že švédske výrobky patria medzi tie najdrahšie. Aj patria. Ale keď si kúpiš niečo s etiketou Made in Sweden, tak je to skutočne Made in Sweden. A nie je to vyrobené na Ukraine, v Polsku, alebo niekde inde v paži. Ja som presvedčený, že vzhľadom na kvalitu, spoľahlivosť, nadčasovosť a individualitu je cena primeraná.
Je opravdu udivující, že tak malý národ dokázal dát světu tolik krásných věcí. Vikingové, Electrolux, ABBA... V podstatě na co kouknu a co slyším je ze Švédska. (I když nevyrábí se nahodou Volvo v Beneluxu?) Můžeme se utěšovat, že kdyby to tu bolševici nezmastili tak by třeba celý svět skloňoval českou Tatru nebo Škodu, Sodomku, ČKD... Ale to je drsná utopie
No jo, zase jeden takový "co kdyby" stejně jako já. Čeští automobiloví /a nejen automobiloví/ výrobci by byli někde úplně jinde kdyby se pár ***ů nedohodlo na tom, že budeme ve sféře vlivu Velikého Bratra. To, co tu komouši dokázali zprasit za 40 let, to se nepovedlo Habsburkům za 300. Právě naopak, v oněch nenáviděných habsburských rukách české země jen vzkvétaly. A co máme teď? Jsme rádi, že si dovezeme 20 let starého golfa, protože na víc nemáme. Na nové auto střední třídy musíme 15 let šetřit. Já jsem tak nasranej..... A teď jsou druhou nejsilnější stranou. Radujme se, veselme se, jsou tu zas! Óóóóó, český národe, jak krátkou máš paměť. Proč sakra ti * neudrželi tu ČSSR ještě deset let. Už jsem mohl být 4 roky někde, kde se dá alespoň trochu žít.
Třeba v rakousku. Hmmm, jak jsi přišel na to, že švédové dali světu všechno krásné? Co je na HRDLOŘEZÍCH
.... Vikingských hrdlořezích tak krásného? S abbou a Roxetty bych souhlasil, ale jinak Volva taky nejsou vrcholem estetiky, pokud tvým oblíbeným architektonickým slohem není kubismus.
Myslel jsem to dost ironicky (ale je fakt, že slovo psané je jiné než mluvené)

Ale je nepopiratelné, že to co je ze Švédska má ve světě ZVUK (skoro jako u když se u nás řekne: MADE IN GERMANY, to pak všichni sedi na zadku s otevřenou pusou) Ale nejenom Švédsko, vlastně celá Skandinavie.
To je fakt, na těch vikinzích taky něco bude. Víš, já nepadám na zadek před visačou MADE IN GERMANY. To spíš padnu na zadek před štítkem CZECH MADE, popřípadě MADE IN THE CZECH REPUBLIC. Občas mě čeští výrobci dokáží příjemně překvapit. Jsem totiž docela patriot a nejvíc ze všeho bych si přál, aby se vrátila bývalá sláva českého průmyslu v takové podobě, v jaké se skvěla po 1. sv. válce. Bohužel, v případě elektroniky a automobilů to zatím ještě není to pravé, i když právě škodovka je to, na co můžeme být hrdí všichni. Problém je v tom, že tyto nesporně již dobré automobily octavia a předpokládám, že i fabia, jezdí nebo budou jezdit v množství takovém, jako všechny ostatní modely světových výrobců dohromady. Já jsem dost individualista, takže to je ten důvod, proč se raději podívám po jiné značce. Být třeba němec, tak si klidně octavii koupím a budu vlastníkem poměrně exotického, výkonného, kvalitního a pohledného vozu. Ale u nás? To je tak asi největší problém českých aut. Okoukanost díky masovosti. .... Ale ke Skandinávii: máš pravdu, když se řekne Saab, Volvo, Nokia, Electrolux a fjordy, tak každý ví, vo co go. Ale na zadek padat nebudu. Volva a Saaby jsou sice dobrá auta, ale technický pokrok zrovna nenesou, na rozdíl od němců a japonců. Pardon, zapomněl jsem na aktivní opěrky hlavy. Myslím, že ani airbag nepřišel ze švédska.
Zo Švédska ako absolútna novinka neprišli len aktívne opierky hláv, či ešte účinnejší systém aktívnych operadiel, ale aj predné airbagy, bočné airbagy a "inteligentné" airbagy. Záclonkové airbagy boli prakticky súbežne v MB, Volve, aj BMW, ale opäť bolo Volvo prvé. Bezpečnostná schránka, ABS, nárazníky schopné pri náraze pohlcovať energiu, bočné výstuhy, schránka medzi prednými sedadlami, ktorá je pri náraze schopná pohlcovať energiu, stierače predných svetiel, hmlové svetlá, dvojité žiarovky v zadných svetlách, vykurované zadné okno, tri ostrekovače na predné sklo, dokanca aj päť šróbov na kolese. Detskú sedačku integrovanú v zadnej lavici, predné opierky, ktoré slúžia ako ochrana pri havárii, spätné zrkadlá odstraňujúce mŕtvy uhol, ale dokonca aj bezpečnostný pás tak, ako ho poznáme dnes je produktom, ktorý vyšiel z vývojového strediska Volva. Málo technických noviniek? Čo tak ešte muliplexový systém, ktorý maximálne eliminuje počet káblov v automobile, radový šesťvalec uložený naprieč, najkratšia prevodovka na svete, zadné opierky sklápejúce sa pri cúvaní, či mobilný telefón integrovaný v palubnej doske, atď, atď...
trochu zapomínáš na SAAB, není vše jen Volvo. Nic jim neupírám, jen trochu zapomínáš na SAAB.
O SAABe neviem toľko koľko o Volve, ale písal som to v množnom čísle, ale napr. tri ostrekovače na sklo mal prvý SAAB!
Saab
Nejen ostřikovače, ale i zrcátka eliminující slepý úhel, boční výztuhy a bezpečnostní pásy jsou od SAABu. To je vše na co si teď vzpomenu. Pokusím se to do konce příštího týdne dostat na mé stránky.
Pokud informační stránka v katalogu kapku nekecá. To, co jsi popisoval, se mi zdá příliš, na jedno volvo, sorry. Hádat se nebudu, protože o tom nic nevím, ale zdá se mi to příliš mnoho novinek. Pokud by to byla pravda, tak by na všechno měli patenty a nedopadli by tak, jak dopadli - pod ford.
Sháním nějakou přírušku, manuál a nebo aspoň popis k SAAB 9000. Jestli něco máte tak mi mailněte ... bohatec@post.cz
Na jaký modelový rok?
SAAB 9000 2.0i 16V, rok výroby 1989 ....
Ve Wallicaru lze objednat novou instrukční knížku na jakýkoliv model zhruba od roku 1980 (tj. 99,90,900,9000,9000CS,9000CD,900 II,9-3,9-5) v jakémkoliv světovém jazyce, od 1995 i v češtině, nicméně cena je kolem 500,- kč
Saab
To jste všichni postiženi pracovním zápalem ? Přece tohle téma nezrušíme.

to King: ti hrdlořezové objevili Ameriku v době kdy většina Evropy jezdily v neckách a taky to byli skvělí konstruktéři, protože v jejich době měli konstrukčně nejlepší válečné lodě. A ti skvělí konstruktéři tam zůstali dodnes viz. Saab a Volvo.
To máte všichni dovolenou ??? 😒((
Skoro som zabudol, že niektorí sa možno budú domnievať, že toto boli len dristy, alebo moje výmysli. Každému, kdo prejaví záujem pošlem zoscannovanú stránku z originálneho katalógu Volvo, kde je na jednej strane tak 25-30 noviniek vyvinutých spoločnosťou Volvo AB! Však Volvo od roku 1960 získalo viac než 65 ocenení, len za bezpečnosť svojich automobilov.
Ja som vravel stále v množnom čísle, takže som nerozdeloval to, čo bolo vyvinuté vo Volve a Saabe, ale dal som to dohromady a vravím tomu: Made in Sweden, vivat Sweden! Ale prevažná väčšina bola vyvinutá vo Volve, o Saabe toho toľko skutočne neviem (v porovnaní s Volvom), napísal som všetko čo ma napadlo! Tiež na budúci týždeň tento zoznam doplním!

To King: chlape, mýliš si dojmy s pojmami!! To čo Volvo vyvinulo, nemá spoločné absolútne nič s tým, že teraz patrí pod Ford! Koľko toho vyvinul Jaguar, či AM a tiež patria pod Ford. Samozrejme, že to čo som vymenoval nebolo predstavené v jednom Volve! Nečakal som, že niekomu budem musieť vysvetlovať aj toto! Ale v pohode, Volvo sa systematicky venuje bezpečnosti od 60tych rokov, kedy dali bezpečnosť na prvé miesto, ako svoju prioritu. Ale už v 50tych rokoch sa bezpečnosti venovali a prividli do sériovej podoby viacero revolučných noviniek, napr. bezp. pási, či bezp. schránku pasažierov. Postupne ako šiel vývoj a doba dopredu, vo Švédsku vyvinuli toľko bezpečnostných systémov, o koľkých sa Japoncom ani nesníva! Neviem či ty máš nejaké skúsenosti s katalógmi Hondy, kde by prekrúcali fakty a niečo si privlastňovali. Ak by to aj spravili, či už vo Volve, Saabe, alebo Honde, svet okolo nich by ich "zožral za živa"! Podľa teba to stojí zato? Veď stačilo, aby niekde v Amerike začalo Volvo rozvešiavať bilboardy s obrázkom MB, na ktorom sa vybúrala Lady Di a napísali slogan: Jazdite Volvom a nemusíte očakávať neočakávané (vo voľnom preklade)! Vo Volve sa určite nasmiali, keď museli všetko strhať a zaplatiť odškodné! Ak máš záujem vedieť koľko noviniek bolo predstavených v novoej S80ke, tak len v skratke: WHIPS, VADIS, MULTIPLEX, ešte zdokonalený, už aj tak bezkonkurenčný sys. SIPS, radový šesťvalec uložený naprieč, najkratšia prevodovka na svete! Okrem toho má S80ka podľa technikov v Auto-motor-sporte jednu z najkratších brzdných drách vo svojej triede, najpriestrannejší interiér vo svojej triede, koeficient aerodynamického odporu cx=0,28, torznú tuhosť na hranici 19 kNm/st. (BMW 5 má 14 kNm/st.), či rekordný priemer otáčania len 10,9 m! Od premiéry na autosalóne v Paríži S80ka získala cenu od inštitútu NRMA ako najlepšie luxusné vozidlo, na ženevskom aut. získali za S80 cenu dizajnérov roka, dokonca aj šéfdizajnér Volva sa stal dizajnérom roka! Ďalej S80ka získala cenu od periodika Inside Automotive Inc. za najkrajší interér a exkluzívne odcenenie získal aj sys. WHIPS.
Saab
Tak tady jsou ty informace o SAABu. Ne všechno se ale přímo týká bezpečnosti😒br />

1962 - bepečnostní pásy

1963 - dva brzdové okruhy

1969 - automatické zap./vyp. světel

1969 - spínací skříňka mezi sedadly

1970 - ostřikovače a stěrače světel

1971 - nárazníky absorbující energii při nárazu (viz. reklama na Felicii)

1971 - elektricky vyhřívaná přední sedadla

1972 - boční výztuhy dveří

1973 - jeden z prvních s 3-cestným katalizátorem

1976 - turbo motory vhodné do běžného provozu

1978 - elektrostatický filtr pohlcující nečistoty

1980 - APC - umožňuje jízdu na benzín s nižším oktanovým číslem bez ztráty výkonu a životnosti motoru

1981 - zrcátka eliminující slepý úhel

1982 - bezazbestové bzdové destičky

1985 - přímé vstřikování

1991 - Saab Trionic - systém, který optimálně řídí provoz motoru, turba a vstřikování

1991 - nízkotlaké turbo

1991 - bezfreonová klimatizace

1993 - bezpečnostní sedačky

1993 - funkce Night Panel

1995 - Ecopower - motory s optimálním výkonem a zároveň jsou velmi šetrné k přírodě

1996 - SAHR - aktivní opěrky hlavy

1997 - elektronické rozdělení brzdného účinku na kola

1997 - ventilovaná sedadla
Saab
Pokud budete mít 18.-19.září čas a nebudete ve Frankfurtu, tak se zastavte v Břeclavi. Bude tam akce Auto Podzim 99, kde si můžete sami vyzkoušet vozy značek Peugeot, Suzuki, Ford, Nissan, Opel, Renault, Škoda, Toyota, Citroen, Mazda, Seat, VW, Audi, KIA a Daewoo. Už se těším až vyzkouším nové Toledo, Scenica, 406 a Primeru (doufám že se hodně zlepšila). Fabia tam bohužel nebude, což je škoda. Nezapomeňte řidičáky 😄
Saab
Zdravstvuj, právě jsem ti poslal e-mail.
Volvo je už viac než 50 rokov absolútnou špičkou vo vývoji a v snahe o vytvorenie čo najbezpečnejšieho auta😒br />
1944-bezpečnostná schránka, vyrobená z vysokopevnostnej ocele

1944-laminátové sklá

1956-"bezpečný" prístrojový panel

1959-trojbodové pásy

1966-deformačné zóny

1966-dvojokruhový brzdný systém

1967-zadné bezp. pásy

1968-opierky hlavy

1969-trojbodový samonavíjací pás

1971-stierače a ostrekovače svetiel

1972-detská sedačka a detské poistky

1973-nárazníky pohlcujúce energiu

1974-dvojité žiarovky v zadných svetlách

1974-bezp. stĺpik riadenia, schopný pohlcovať energiu

1974-tempomat

1974-bočné výstuhy

1979-zrkadlá odstraňujúce mŕtvy uhol

1982-"protiponorová" konštrukcia sedadiel, konštr. zabraňujúca telu podkĺznuť pod pás

1982-klíma

1984-ABS

1986-"protispánková" ochrana

1987-pásy s obmedzovačom napínacieho tlaku

1987-čelné airbagy

1990-integrovaná detská sedačka

1991-SIPS ochrana proti bočnému nárazu

1991-Delta link zavesenie zadných kolies

1991-výškovo nast. pásy

1991-TRACS protiprešmykový systém

1994-SIPS bočné airbagy

1994-ECC

1995-Dead lock

1995-pozičné svetlá

1995-ochrana pred vniknutím batožiny do interiéru

1996-tretie brzdové svetlo z LED diód

1996-RTI navigačný sys.

1996-DSA protišmykový systém

1996-Niveaumat

1997-SLIM motory ideálna kombinácia vysokého výkonu, nízkej sptreby a min. emisií

1998-WHIPS aktívne operadlá

1998-IC záclonkové a "inteligentné" airbagy

1998-RTI s GPS a GSM telefón

1998-STC, DSTC a EBD

1998-VADIS

19XX-predné a zadné hmlovky, vykurované zadné sklo
Do *, prečo tie roky nejdú tak pekne za sebou ako tebe Saabe?
Myslím, že saab to psal ve word, kdežto ty přímo tady. No dobrá, vzdávám se, umlátili jste mne argumenty. Taky nemohu vědět všechno, jen jsem si prostě dovolil zapochybovat, tak se nezlobte. To vosa: opravdu mi nemusíš vysvětlovat, že tyto inovace přišly postupně. Jen mě překvapilo, že i přesto, že se jedná o tak progresivní firmu, skončila pod fordem. Vždyť teoreticky by si žila dost dobře jenom z prodeje licencí patentů a mohla by vyrábět konkurenta RR a Bentley, ne jen MB a BMW s Audi. A nakolik je nová S80 oceňovaná všude možně, ve srovnávacích testech je opět až za němci. Ovšem v testech německých, pochopitelně, takže brát s rezervou. Ale když může občas vyhrávat ve střední třídě i laguna, .... Japonci jsou spíše brusiči stávajících technologií, svědčí o tom jejich nadprůměrná spolehlivost, i když to neplatí tak o Hondě a toyotě, alespoň v současné době. Jako příklad mohu uvést hybridní vozidla Honda Insight a Toyota Prius, variabilní časování a zdvih ventilů VTEC, toyotí VVTi, motor Hondy - LEV (low emision vehicle) ze 70 let, který byl nejekologičtější ve své době (vlastně všechny současné motory toyoty, GM a snad Chrysleru / podívám se / jsou vlastně licenční motory hondy LEV - máte z toho šok? A co současný model Honda S 2000 a její dvoulitr se 177kW? Splňující emisní limity Californian ZLEV a Euro 2000? S dokonale zpracovanými veškerými detaily a technologií? japonci jsou tedy nikdo, ve vývoji aut?
Jsem rád, že se diskuse zase pěkně rozjela. K inovacím na Saabu a Volvu: koukám, že obě firmy se chlubí v podstatě tím samým. Ono asi těch opravdu revolučních novinek bude jen pár. Zamýšlel jsem se nad tím proč Volvo nežije z patentů. Ale ono to asi opravdu nejde (zkuste si zapatentovat tříbodový bezpečnostní pás). A koneckonců nejžhavější novinka v pasívní bezpečnosti, aktivní opěrky hlavy (SAHR - Saab Active Head Res...) jsou o rok později k vidění ve Volvu pod jiným názvem a o další rok dál Opelu jako revoluční novinka (jak psal Svět Motorů)

Proč skončilo Volvo pod Fordem?

Možná proto aby Volvo Truck mělo prachy na Scanii
Aktívne opierky hlavy u Opla len preložili zo Saabu - obidvaja ako GM Co. si delia predsa celý vývoj. A k fúzii Volva s Fordom - je to nezvratný proces - malé aj keď výkonné automobilky sú požierané jedna za druhou, veď v pomere k počtu predávaných áut je vývoj a nakoniec aj výroba stále drahšia a drahšia. Rover, Saab, RR & Bentley /predtým Jaguar, Saab, Maserati, Alfa & Co...../ - holt globalizácia ekonomiky sa roztáča 😉

Kto bude ďalší pán na holenie? Že by BMW? Porsche?
Systém SAHR je len podobný, ale z ďaleka nie rovnaký ako systém WHIPS! SAHR-aktívna opierka hlavy, WHIPS-aktívne operadlo!!! Mimochodom WHIPS je účinnejší. Vďaka tomu, že sa hýbe nielen opierka hlavy, ale celé operadlo paralelne s telami pasažierov (čiže presný opak oproti SAHR), je dopad tela do sedačky veľmi jemný, maximálne sa zníži zaťaženie tela! Prakticky z toho vyplíva, že WHIPS je schopný spoľahlivo ochrániť krčnú chrbticu a miechu.
Podle nákresů které jsem měl možnost vidět se oba systémy moc neliší, který z nich je lepší ukáže asi čas ( a s čím přijde ostatní konkurence). Mimochodem, kde se dají stáhnout nějaké zajímavé obrázky o WHIPS?
Saab
Možná bude něco na www.car.volvo.se

16.září si Ilona Csáková převzala nový SAAB 9-5 SE 2.0 Turbo, takže zase o jednoho majitele SAABu víc. Fotky z předávání jsou na [odkaz] v rubrice Novinky.
Saab
to VOSA: aby ti to šlo tak jako mě, tak musíš za každým řádkem dát kód HTML (br) jenom místo závorek, tam dáš znak větší a menší. Pak ti další text začne psát na nový řádek.

Více informací o těch patentech bohužel tento týden nestihnu, protože jsem to připravoval na mé stránky a dělal jsem to v práci na počítači. A když jsem přišel v pondělí do práce, tak jsem zjistil, že nám nějaký ku..y vykradli prodejnu i s mým počítačem, takže mám data v haj..u. Omlouvám se, že jsem sprostý, ale jsem dost vytočenej.
jak to že se diskuse rozběhne vždycky když jsem pryč a naopak? Kdo zná odpověď?
Saab
Smůla nebo zákon schválnosti 😄
To Saab😒br />
Konečně jsem se dostal k tomu abych si prohlédl Tvoji WWW stránku. Velice pěkné!

Jinak jsem se dozvěděl od p. Macháčka, že během října proběhne představení SAABa 9-5 Aero. Asi někde u Mělníka, každopádně obdržím pozvánku, takže přesný termín i místo dám vědět.

Vikingům zdar!!!
Saab
Jsem rád, že se ti moje stránka líbí. Jinak ten sraz bude asi 20. října, taky dostanu pozvánku, takže se tam asi sejdeme. Doufám, že mi do toho nic nevleze.
Na Zdar SAAB! to je dobra zprava pro me, urcite vas vsechny prosim dejte vedet hned okamzite, abych se take mohl podivat prijet, budou o tom neco vedet ve Walicaru nebo to porada primo mistr Machacek? A co Suchomel?
Sakra, vypadají tak dobře, že bych si nějakého i koupil (9-3), kdybych na to měl. Jaké má 9-3 výkony? Že by konečně konkurence pro Accord Type R?
Konečně můžu přispět troškou do mlýna, akorát doufám že zase na týden nezmizíte.

Představení Aera bude v 20/10/1999 v Praze a připravuje Wallicar, Macháček dodá veterány a Suchomel prodává Nissany.

Jinak 9-3 Aero má parametry: 1,985 dm3, zdvih 90/78 mm, 205 k/5500 ot. toč.mom. 280 Nm/2000 ot, plnicí tlak turba 1,0 bar, komprese 8,8:1, max. rychl. 232 km/h, 0-100km/h: 7,3s, 60-100km/h(IV.): 7,7 s, 80-120km/h(V.): 11,4s, spotřeba : 13,5/6,9/9,4
Hmm, slušné. Acco Type R má 212k (156kW)/7200 točák 215/6700, maximálku 228km/h, zrychlení 7,2. Spotřeba 12,9/7,8/9,6. Poměrně slušné parametry mají oba. A co cena? Hodnoty pružného zrychlení nevím, to bych musel chvíli hledat, jestli se někde píšou.
Ceny Saab 9-3 Aero 2,0 TS coupé: 36.416 DM, Saab 9-3 Aero 2,0 TS sedan: 37 173 DM, Saab 9-3 Aero 2,0TS Cabrio: 45 467 DM. Jsou to ceny přímo z továrny bez cla a DPH. Wallicar prodává za 1 399 000,- Kč resp.1 425 000,- resp. 1 699 000,- Kč
To SAAB😒br />
Podařilo se mi získat fotografie variací na téma SAAB 9000 (karosérie combi, prodloužená limuzína, pohřební vozidlo, závodní pick - up..) a další materiály pro případné zveřejnění na www, zaslal jsem Ti je na e- mail.
Saab
To Jenda:fotky přišli v pořádku, jsou dobrý a využiji je (už vím v čem si nechám odvézt rakev po mé smrti 😄 Díky.

to majorzeman:Já mám informace z autosalonu Wallicar Praha, tak se můžeš informovat přímo tam.
dikes, tlacil jsme tam majla, ale zatim mi neodpovedeli, nevim budu tam muset zavolat a poptat se
Tak to kapánek zuviel - Type R stojí 919 000. OK, nemá v základu ani klimu, ani rádio, ba ani anténu. Ale audiosouprava je záležitost cca 20 000 - a to už je slušná a klima max. 50 000. Tak se dostane celé auto ale stále ještě pod milion. A za 400 000? To budu mít na benzín do konce života. Takže žádný saab - i přesto, že je velice povedený. Navíc má acco sportovní sedačky Recaro, sportovní volant a nepřeplňovaný motor. Jízdní vlastnosti budou asi vyrovnané (myslím, si tedy, že bude mít acco lepší, ale to byste mě zmlátili a navíc jsem se saabem nejel.). Takže dostanu za méně peněz stejně muziky, možná víc, v případě accordu. Nemyslíte? Ale jinak je cena saabů slušná - ve srovnání s BMW M3. Ale to je výkonově někde jinde.
Saab
to King: to jsi asi ještě neviděl fotky Aera. Pokud ne, tak jsou v Magazínu v článku Frankfurt II. Tomu se prostě nedá odolat ať to stojí co to stojí. A pokud se ti zdá výkon malý, tak si kup 9-5 Aero a nech si ho ve Švédsku upravit na 295hp s točákem 420Nm za cenu 3.050,- USD. Přesné informace nalezneš na www.saabtuning.com. Jsou tam podrobně vypsány i hodnoty elasticity motoru.
to saab - o aeru tady celou dobu mluvím. Taky se mi líbí, jen říkám, že mezi ním a type r je 400 000 Kč rozdíl a Typu R se taktéž odolat nedá a pokud bych ty peníze měl, tak bych si koupil Acco a pak bych se u benzinek nahlas chechtal až do důchodu majitelům Saabů 9-3 aero. Jezdil bych totiž stejně dynamicky, ne-li lépe. Ale zadarmo. O kráse modelů Aero se ale diskutovat nedá. Ale nikdo mi tu mého Type R nepochválí, bůůů.
To že je Saab dražší než Honda je podle mě logické. Švédský dělník má určitě vyšší plat než japonský a v počtu vyrobených kusů je to japonců náskok mnohonásobný. Neznám přesná čísla, rád se přiučím, ale odhaduji, že počet vyrobených vozů Honda se určitě blíží 900000 ks, a Saab loni s velkou pompou oslavil asi po 15 letech výrobu vyšší než 100 000 ks (bylo vyrobeno cca 115 000 saabů). To všechno určuje cenu. Jinak nevím jak je na tom Honda s výdrží a s cenami ND. Z vlastní zkušenosti vím, že majitel saaba ho bude prohánět v dobré kondici minimálně 500.000 km (a to už je asi pořádná porce, ne?)
Nevím nevím.
Saab 900 měl skutečně překvapivě špatný crash-test (i v praxi je nic moc), nicméně teoreticky i prakticky Saab 9000, 9-5 a 9-3 jsou na tom dobře. Nejlíp na tom bude ale asi Volvo S80 😄
Saab
Podle crashtestů NCAP získal SAAB 900 v letech 1995-1998 stejné hodnocení. Při nárazu ze předu😒br />

řidič: 4 z 5 hvězdiček

spolujezdec: 4 z 5 hvězdiček

Pro srovnání Volvo 960 získalo v roce 1997 stejné hodnocení a Volvo S90 v roce 1998 taky. Takže SAAB 900 je na tom stejně jako novější a větší Volva, na druhou stranu 240 a 850 mají u řidiče o hvězdičku víc a nejlíp na tom jsou S70 a S80, ty mají 5 z 5 v obou případech. A Accord dopadl taky stejně jako SAAB 900. Více informací je na www.nhtsa.dot.gov.
Accord byl v r. 1996 vyhlášen nejbezpečnějším vozem roku v USA. Docela by mě zajímal crash test toho současného modelu. .... to draken: japonci mají nejvyšší průměrné platy na světě a to až trojnásobek platu v evropě, ale také mají vše 2x dražší. Ale furt jim zbyde do důchodu víc, než ostatním lidem na světě (proč myslíš, že je svět zahlcem japonskými turisty - důchodci?), ale o to nejde. Accord pro evropu s evyrábí už nějakých 6 -7 let v GB - ve Swindonu. Ovšem samozřejmě s podstatně vyšším počtem vyrobených kusů, než saab. Ale to mu jistě na atraktivitě neubere a na technické dokonalosti taky ne. Podobnost koncepce 9-3 i Acco je i v tom, že oba vypadají poměrně sportovně i v klasické verzi, ne jen v Aeru/Type R. Ale asi by se mi nelíbilo dát za stejnou úroveň techniky i dynamiky minimálně o 400 000 víc. Jen kvůli jakémusi severskému image? Stejně tak nepochopím majitele Alf Romeo, kteří stále kupují nepolehlivé vozy, berou je kvůli image. Je to smutné, alfa slibovala vyšší kvalitu s modelem 156, kterému fandím, ale podle výsledků statistik se tak nestalo.
testy jsou jedna věc, ale praxe je věc druhá. Podle výsledků amerických pojištoven nezahynul ve voze Saab 900 MY94-97 v letech 1994-1997 ani jeden jediný člověk následkem nehody. Nicméně i tento test přispěl k tomu, že byl Saab 900 (původně asi spíchnutý dost horkou jehlou) nahrazen Saabem 9-3, který je vybaven 6 airbagy, aktivními opěrkami hlavy, tužší karoserií atd. Koneckonců , že se ne vždy všechno povede ukazuje test Volva S70 a Mercedesu E. A 9-5 je nejlepší v tomto testu. A můj názor je že 9-5 je nejbezpečnější auto na našem trhu i přes příchod 9-5
V dnešní době jsou už mezi autama tak minimální rozdíly, že je už asi jedno v jakém bych jezdil. To jaké si koupím rozhodne samozřejmě peněženka, pořizovací hodnota japonských aut jako Honda Mazda nebo Subaru je nízká a kvalita je nesporná, ale pak jsou tu auta stejně kvalitní ale v něčem přece jen jiná. Podle mě je to jako s hodinkama. Japonci zavalili svět spoustou kvalitních digitálek ukazujících vzdálenost na Měsíc apod. ale nejobyčejnější omegy stojí 100x víc a ukazují jenom sekundy. Nemyslím si tedy že švédské auta jsou lepší nebo horší, jsou prostě jiný 😄 a proto mám už několikátýho Saaba (netvrdím, že moje další auto nebude Honda, ale asi ne 😊)
To, co odlišovalo v minulosti saab od ostatních, byla jeho nepředstavitelná ošklivost, jejíž rysy má dodnes, ovšem již v podstatně pohlednějším vydání. Nevím, jestli to není kachna, ale saab začal s produkcí aut koupí licence nějakého českého modelu, buď škody, nebo Aera. Nevíte o tom něco? Pokud jse o hodinky - o kvalitě digitálek nemluvím, ale hodinky jako seiko nebo citizen nejsou 200x levnější než omegy (tak max 2x) a stejně kvalitní. Ale jde o značku. RR je taky docela zastaralá plechovka a těžko koupíš nějakou dražší. Jde o to, jestli upřednostnit image před penězy.
Kingu, nepleť si prosím saaba a volvo, volvo jsou ty hranaté krabice na 4 kolech, staré saaby od modelu 92 do 96, byly aerodynamické a kulaťoučké. Saab 99 předběhl svou dobu v designu o několik let. Jsou to nedoceněné práce návrháře S. Sasona. Zkus si někde najít jejich obrázky a zhodnoť jejich kvalitu. Saab 900 z konce 70. let je předělaná 99, natáhnutá do předu i dozadu, Saab 9000 je dělaný ve spolupráci s Italy (viz Thema, Croma) a je poplatný 80. letům, konečně nová 900 či 9-3 je zase 90. letům.
Co se týká toho, že Saab začal s československými auty, není to pravda. Švédové měli minimální zkušenosti s výrobou aut, tak od chtěli brát rozumy. Spolupráci přetrhl únor 48, tak si Saab vzal za svůj předobraz německý DKW
Nepletu si je. o "designu" Volva let minulých nelze diskutovat. Ale saab s divným čumákem a ještě divnějším zadkem je prostě ošklivý. Sice kulaťoučký, ale ošklivý (stará octavia byla taky koulaťoučká, ale hezká). A je zajímavý právě svou ošklivostí, kterou se proslavil a všichni si na ni zvykli. A líbí se. I mně - a to si myslím, že byly ošklivé (900/9000). Je to prostě styl a jiná značka na světě nemá tolik let stejnou vizáž kastle. Ani Mercedes, ani BMW. Však na to saab taky málem dojel. Ale ty časy jsou naštěstí pryč.
Saab
Design je věc vkusu, mě se staré SAABy taky líbí a myslím si, že byli hezčí než většina jejich konkurence v té době. Jinak to, že je SAAB dražší cca o 400.000,- je dáno hlavně tím, že SAAB investuje obrovské částky do vývoje v oblasti bezpečnosti (zkus zpočítat počet inovací v bezpečnosti od SAABu a od Hondy 😄. Jiné automobilky se snaží splnit jenom zákonem dané testy, kdežto SAAB si další bezpečnostní testy vymýšlí a to už něco stojí. Při testech rozmlátí víc aut než kterákoliv jiná automobilka. Jako příklad je crashtest. Každá automobilka splní jenom základní a tím je bariérový test, kdežto SAAB jde dál a testuje havárii dvou SAABů proti v sobě, oba jedoucí 60 km/h atd. Těch testů navíc je kolem 13. A když vezmu v úvahu kolik se prodá SAABů a kolik Hond, tak se nakonec dostaneme k částce 400.000 na auto.
Zapomínáš, že Honda zase investuje nepředstavitelné sumy do vývoje nízkoemisních vozidel, ať už elektromobilů, hybridních modelů, nebo eliminaci škodlivin v benzínových motorech (do r. 2005 hodlají snížit emise benzínových motorů o 70(!)%. Investují do vývoje nových motorů (viz 2,0 litr s nepřeplňovanými 177kW, splňující kalifornskou ULEV 2003). K bezpečnosti: testují vzduchové bezpečnostní pásy (air belt), které ti při bouračce neuříznou ruku, Model HR-V má nově řešenou karoserii a to tak, že při střetu dojde k polovičnímu poranění chodce (takže myslí ne na řidiče, který je ve své ocelové kleci v pohodě, ale na zranitelného chodce (fígl je v hladkém, a neostrém tvaru přední masky a kapoty, bez výstupků, o které by se mohl chodec zachytit, nebo uhodit). Jakou částkou bys vyčíslil tyto aktivity?
Nemá smysl diskutovat jestli je lepší Honda nebo Saab, každá fabrika je v něčem super. Honda=F1 😄 Ještě K designu: budu se prát o to že Saaby 92,93 a Saab 96 a Saab 99 navržené Sixtenem Sasonem jsou stylisticky čisté a předběhly svou dobu. Stejně ovšem jsem ochoten kývat na to že 900/9000 jsou ošklivky (ale mám je taky rád). SASON JE JEDEN Z NEJLEPŠÍCH SVĚTOVÝCH NÁVRHÁŘU SOUČASNOSTI A MINULOSTI. A přesvěčte mě o opaku.
Jen jsem chtěl dodat (když už nikdo nic nemá): Saab investuje do nízkoemisních motorů také nemalé částky. Saaby splňují normu Environmental class 1 a jsou hluboko pod jejími limity: CO (g/km):0,479. NOx (g/km): 0,02. Limit je CO 2,11 a NOx 0,25. Proto také jejich motory nesou název Ecopower.
to King..: upřednostnit image??? Prý se teď stojí fronta právě na zlevněné RR - že prý mají akční slevu 3 miliony na kus!! a tak už stojí jenom 5 milionů ... nekup to za ty prachy! podstatný není, kolik to stojí ale kolik se tou koupí ušetří!! 😃
asi opravdu bude 20.10.1999, ale jeste se nevi presne kde, kdo, s kym a jak!
Dle posledních informací od Mr. Macháčka to bude v hotelu Praha 20. 10. Doufejme, že to bude dobré.
Ovšem podle nejposlednějších informací představení Aera bude pouze na pozvánky
To draken: JAkého máš saaba?
Mam 9000 2,0T MY88 a 96 z r.1969, jinak jsem měl i 99 a 900 1. i 2.generace a celkem často jezdím s 9-5 a 9-3, které patří mému zaměstnavateli.
Saab
Dneska mi dorazila vstupenka na slavnostní představení SAABu 9-5 Aero. Bude to 20.10 v hotelu Praha v 19:00. Už se těším.
To Saab: Bude tam k vidění i Viggen 😃
Saab
Takže konečně uvidím i Viggena na vlastní oči 😲

Tak to budu asi v ráji 😄

Jinak jsem si všimnul, že se asi stáváme svědky toho, že nový patent Saabu se možná brzy stane bezpečnostním standardem a tím jsou aktivní hlavové opěrky, protože kromě Vectry se začnou dodávat i do nové Almery. Jen tak dál.
huraaa, taky se mi podarilo ziskat pozvanku do Prahy, takove stesti aby mel muj sef Saaba nemam, ale svezt se obcas s A6 quatro automat neni spatne svezeni, i kdyz zazitky z kratkych testovacich jizd ze Saab srazu ci otevrenych dveri Wallicaru s nejnovejsimi verzemi Saaba jsou uplne jine, zvlaste kdyz ma clovek model 99 r.v. 1983 a je to jeho prvni Saab (i auto) a uplne Saabum propadne, akorat love nejsou....
Těším se na setkání se všemi "pravověrnými" zítra(20. 10.) v hotelu Praha.

A jedna bomba na závěr: Viggena by měl mít zapůjčeného na 1 den pro svoji Garage i Mr. Macháček!!! Přesný termín není zatím znám.
Blahopřeji k takovému zaměstnavateli.
ja z něj takovou radost nemám, každé plus má i svůj minus.
Alespoň máš nějakýho. Já si kupuju saaby sám a řeknu Ti je to těžký.
Já si Saaby taky kupuju sám a že je to těžký to teda můžu jen odkývat.
Nemohu to srovnávat pro naprostou zaujatost, ale je možné srovnávat hondu se saabem? Vždyť jde o naprosto jiná auta. Ahoj.
srovnávat jde cokoliv 😄
Dnes 2,11,99 jsem srovnával na dálnici Praha-Brno. Byla to vcelku slabota, nepotkal jsem nic záživnýho až na 9-5.Ahoj
Praha-Brno: za 70 minut (muj rekord, odjezd v 0.00)Viděl jsem jen 1 Volvo a starýho Jaguara (tak 1970). Jo a v Lánech u Prahy, v auto muzeu mají k vidění Sonetta III
Moc pěkný, ale to bych svýho broučka uhnal. Odhaduju 2,3 T, nebo Aero, nic slabšího by to nezvládlo. Mě tam nejví serou ty nešťastníci s těma brkama z Mladý Boleslavi. Dneska jsem s broučkem opepřil Meďáka kombi Turbodiesel, takovýho toho s těma kulatejma světlama. A navíc to byl Švéd já řval jak šílenej když se snažil, ale neměl mě dráždit. S pozdravem Paul
Byla to 900 2,0T (185k) z 97. Svým staroušem to taky jezdím normálně. (tak hodinu třičtvrtě).
To je hozená rukavice, ale seberu jí až na jaře. Co vlastníš?
Mám 9000 2,0 Turbo 16 MY88 a ty?
Já mám 9000 2,0 T 16 V ročník 87, takže asi stejný. Moc tomu nerozumím, protože brouček si dělá všechno sám a taky si řekne co potřebuje a já mu za to jen dokážu, že je na tý silnici nejlepší(když mě někdo rozdráždí, hlavně závoďáky z Ml.Boleslavi). ahoj
to jo, Saab 9000 je super auto. Kdysi jsem o něm vážně přemýšlel, když jsem sháněl Alfu 164, Saaba 9000 jsem měl na druhém místě. No nakonec jsem sehnal alfu. No přece jenom jsem spokojenější, když mám teď dle "Kinga" tak "zastaralé" auto, nejméně 10let, ale určitě mnohem více pozadu.😲)))
Saab
Mezi nominovanými je i SAAB 9-5 Aero, takže moje volba je jednoznačná.
Je to těžká konkurence, letos si Saab s Volvem prohodili role. Vloni byl 9-3 cabrio a S80, letos C70 cabrio a 9-5. I když S80 se dostala mezi posledních 5, což se asi Saabu nepovede ,škoda. Asi vyhraje Yaris
Saab
To je pravda, konkurence je opravdu velmi těžká, ale popularita Saabu pořád roste. Takže stačí jen doufat, i když TOP5 to letos asi ještě nebude.
Jak Saab 9-5 Aero autem roku? Vždyť je tady Honda S 2000. A nezlobte se na mě, to je nebe a dudy. Co přii a technologii Honda a co Saab? A pokud bych měl být naprosto objektivní a nezatížený svou náklonností k Hondě, tak je tu ale Mercedes CL. To jako pardón, se saabem.

Mimochodem tradiční COTY se dost liší třeba od čtenářské ankety Auto roku 2000, která se objevuje v některých periodikách. V AMS chybí fabia a naopak je tam punto, v COTY je tom unaopak.
to slovo přii mělo znamenat "přináší nového V konstrukci a technologii..."
Nechci působit jako hlupák (koneckonců už jsem o tom jednou psal) ale co je na hondě s2000 tak revolučně úžasnýho? nebo to snad měly být ty dudy? CL je hezký auto ale ostatní taky v ničem nepředčí. Auto roku nepřínáší žádné převratné vozy, jsou to auta z běžné silnice (většinou) A že tam není fabia je logické, jeto přeci soutěž organizovaná SDA tj. Svaz Dovozců a škoda se od nikud nedováží. A muj tip na auto roku je níže. Howgh.
Ty nevíš, co je na S2000 tak revolučního a úžasného? Já ti k tomu řeknu jenom jedno, abych se tu zbytečně nerozváděl. Vlez si do rubriky Představujeme a tam si najdi prezentaci S2000. Veeelmi důkladně si jí přečti a pak se sem vrať a podívej se na první větu, kterou jsi napsal. Přečti si to velmi pozorně.
Saab
To King: Že by Saab nepřinášel nic nového? Uvidíme. Za pár let se tady začneš chlubit, že Honda dodává standardně aktivní opěrky hlavy (Opel a Nissan už je dodávají) a možná si pak uvědomíš, co nového přináší Saab a nejenom opěrky, ale je toho mnohem víc i bezpečností se Honda nemůže Saabu rovnat, ale to už se tady po několikáté opakuji. Já na S2000 nic převratného nevidím (jen to,že je velmi hezká)asi si ten článek budu muset taky přečíst.

Už se těším na zítřek.
fakt si ten 4l8nek poyorn2 p5e4t2te. A cel7 }yabere to ov3em asi tak hodinu, doporu4uji s ho downloadovat. Takhle to vzpad8 s anglickou kl8vesnic9. Cht2l jsem napsat: Fakt si ten článek přečtěte. A celý. zabere to ovšem asi hodinu, doporučuji downloadovat. nejde jen o technologii vozu, ale i výrobní technologii a podobně. A znovu opakuji, že saab uznávám jako etalon bezpečnosti. But - that´s all, folks. Není to sice málo, ale na druhou stranu to nestačí.
Chlapi, že vám nie je hanba! Takto sa hádať fans dvoch chrumkavých značiek... ja sa vám čudujem. Jazdím na Acco 98/2l a túžim po 9-3 coupe 2T /Viggen nemusí byť, nie som náročný/. Podajte si ruky, dajte si pusu a vymeňte vlajočky značiek 😉 A tiež tá debata o COTY - veď ju skoro vždy vyhrajú malé veci a kompakty /154 bola skôr výnimkou/ a nie nadupané špecialitky...
Pardon, 156 a vlastne tá tiež nie, keby sa u meďákov losi nelosili /či sobi nesobili?/
-Já se moc stydím, ale stojím si za tím, že S2000 je po technické a technologické stránce podstatně výš, než saab 9-5, i když porovnání obou vozů je prakticky nemožné.
Kingu: posílám vlaječku s logem saaba. Článek si samozřejmě přečtu a sdělím ti své dojmy. Jak jsem mohl být tak slepý a nevidět co se to líhne na daleké východě!!! Možná proto, že tu mojí starou pixlu nepředjede japonec jak je rok dlouhej :-I
Nevím, jaký smysl mají tvé uštěpačné poznámky na Hondu, mám pocit, že jsi do svých Saabů zahleděný až příliš. To že jediní japonci byli chopni vyrobit automobily, konkurující evropské extratřídě Ferrari, Lamborghini a Porsche - určitě ti něco říkají jména RX7, Supra, NSX, 300ZX, jaksi přehlížíš. A je ti očividně velmi proti srsti ,že je kupříkladu Honda díky technologiím a technice absolutním vítězem veškerých srovnávacích roadster -testů, kdy se na ní nechytají vozy Porsche Boxster, MBW Z3 (a dokonce porazila těsně i BMW M Roadster)a Audi TT. Já ti na tvůj Saab posměšné narážky neházel, chtěl jsem jen, abyste si přečetli článek a pak zdravým rozumem posoudili, zda opravdu Saab 9-5 přináší do automobilového průmysliu více progresivity, než S2000.A pokud jde o tvůj zážitek - viggen je určitě dobrý stroj, žel za nedobré peníze. Po tvých čerstvých zkušenostech s tímto nadupancem vřele doporučuji jízdu s Acco type R. Abys okusil skutečně sportovní pocity za volantem, dané vysokotáčkovým nepřeplňovaným motorem.Abys poznal, jak nádherný pocit je vidět ručku otáčkoměru stoupat k hodnotě 7500ot/min. a jak skvělý pocit je cítit přehození ostré vačky systému VTEC, srovnatelné se zátahem turba, ale s tím rozdílem, že tento efekt dělá turbo někde ve 2000ot., kdežto VTEC v cca v 5500. OK pro tebe je Honda jen nějaký japonec. Možná by ses měl více zajímat o automobilový trh. Pokud srovnáváš vše se Saabem, OK. Pokud já srovnávám vše s Hondou, je to pro ostatní konkurenci daleko těžší soupeř. I přesto jsem k Hondě poměrně kritický. Kupříkladu by nebylo od věci, kdyby posílila právě v Saabově největším triumfu - bezpečnosti.
Ano, nepopírám že jsem do saabu zahleděný. Poznámky na hondu jsem nemyslel nijak zle. Uznávám co ve vývoji vozitel tř. GT a GTS vykonala, jsem nadčený výsledky jejích motorů v F1. Článek o s2000 si samozřejmě přečtu (jak jsem zmiňoval). Co se však týká technologie myslím že na tom není o moc hůř než honda, jen o tom není tolik slyšet. Jestli chceš kritiku na saaba umím taky poskytnout: Jednotlivé modelové řady se vyrábejí příliš dlouho (naposledy 9000: 1986-199😄, nemají 4x4, Viggen není žádný sporťák, je to normální cestovní auto se silným motorem a plastovými spoilery. Jinak ovšem nikdo saabu neodpáře, že to byl první seriový automobil dodávaný s přeplňovaným motorem a co se týká vývoje pasivní bezpečnosti karoserie proti jakémukoliv nárazu, tam dodnes od saaba opisují všichni.
Ja se jdu jen chlubit: Právě jsem se vrátil jízdy s Viggenem. Jsem unešen. Je to fakt síla. Kdo jste měl možnost jet s 9000 Aero, tak připočítejte nižší podvozek, větší brzdy a kola a skvělý zážitek je tu. A možná předjete i nějakou hondu 😄 Moje kritika: TCS není k dispozici, pohon pouze předních kol (je to fakt síla, kola při nešetrné práci se spojkou protočíte i na trojku) , standardní převodovka z 9-3 (chtělo by to kratší rychlosti) Result: *1/2
viggen i aero budou k vidění na autoshow na výstavišti v praze od 21. do 24.října
Vážení, tak jsem si přečetl, jak jste si heeesssky vyměnili názory o technologickém pokroku, bezpečnosti a sportovních úspěších evropských a japonských značek (ale voni Amíci prej taky dělaj ňáký auta nebo co). ........... Nechci moc rejpat, ale rally v roce 1996, 1997, 1998 vyhrála Subaru Impreza ... (podle testu publikovaného asi před 3 měsíci se pod touhle značkou u nás prodává sériově vyráběnej závoďák - pomalu se vším, co k tomu patří), nechci rejpat, jenom týhle značce zase fandím já. Teď má kdekdo předváděcí dny (nebo takhle nějak nazvaný). Zkuste se (nechat) svézt s touhle věcí. Méně odolným povahám doporučuji předtím pozřít něco sedativ nebo dát pod sebe igelit a na nohy větší gumovky... - teda jen pro případ, že by vás s tím svezl někdo, kdo to aspoň trošku umí... Fakt to nemělo bejt rejpavý, ale ten zážitek byl obrovskej!!!
tak to věřím. Bude to asi podobný pocit, jako v lanceru EvoI,II,III,IV,V,VI,VII, test byl myslím v AMS. Ale auta, o kterých se tu bavíme. jsou enově i koncepčně někde jinde. A že Amíci taky dělaj auta? A není to pomluva?

Saabáci, na Autoshow jdu, tak na Viggena i Aero mrknu. Doporučuji vám na druhou stranu zde mnohokrát zmiňovaný Acco TypeR (pokud tam bude) a S2000.
Mám rád Subaru. Je to pro mě nejbližší auto, ještě před Volvem. A vlastně P. Eklund užívá v rallycrossu jejich 4x4. Je to vlastně Saabaru. Kingu! třeba se tam potkáme (na autoshow)!
Super, jdu v sobotu od rána. Kdyžtak mailni na michal.fokt@post.cz.
Saab
SAAB 9-5 AERO je prostě bomba, včera jsem byl na slavnostní premiéře a i kdyby Honda dělala co mohla, tak Saab bude No. 1. Pro tvoji informaci Kingu ti uvedu specialitu modelu AERO. A tím je řídící jednotka. Saab Aero má standardně 230hp a pokud sešlápneš plyn nadoraz, tak řídící jednotka zvedne výkon o dalších 10 hp a 30Nm na dobu do 20 sec. Prostě totéž jako u stíhačky, když zapneš forsáž. Na to Honda zatím nemá ani se svým VTEC. A podvozek je taky špičkovej, ten by mu mohla Honda taky závidět. Jinak jsem si četl ten článek o S2000 a připadá mi to, jako by přeložili prospekty od Hondy. Samá chvála, všechno špičkový ale není to objektivní názor autora, který by S2000 vyzkoušel.

To draken: všimnul jsem si, že Viggen i Aero mají stejný motor, má Viggen i výše zmiňovaný efekt s řídící jednotkou ?

Dodatek pro Kinga: je sice hezký, že Honda jde k 7500 ot/min, ale v praxi při předjíždění je to spíše nevýhoda. Honda je v nízkých otáčkách totiž celkem průměrný auto dokud nezačne působit VTEC (ten působí ve vysokých otáčkách), kdežto TURBO působí už od nízkých otáček a to je důležité pokud chceš předjíždět, protože neztrácíš zbytečně vteřiny podřazováním nebo vytáčením motoru aby vůbec jel. A to přispívá k větší aktivní bezpečnosti (zátah od nízkých otáček).
Saabe, je vidět, že jsi nikdy s Hondou nejel. Neblábolil bys tu takhle. Fágl s řídící jednotkou? Fakt dobrá věc ,ale tvrdit, že je to lepší, než VTEC, no....., ten výkon tam někde musí být, takže dokud nemáš nohu na podlaze, jsi výkonově poddimenzovám, to je skutečně výhoda, přebíjející VTEC na celé čáře, to ti povím. Nebo si to auto bere těch 10k ze vzduchu? (pokud se tedy o Aeru dá říct, že je výkonově poddimenzováno, což není. A pokud bys s ním jel, poznal bys, jak malý rozdíl je 10k (to je 6kW asi, ne?,ty jsi mi ale srandista), zvlášť u auta, které jich má i tak kolem 230. Je to jen taková blbůstka, imidžová záležitost, evokující práve vztah Saabu a letadel, aby mohl Saab říct - hele co jsem vymyslel, heč. Pokud jde o článek o S2000, je celkem pochopitelné, že autor s S2000 nejel. Jak taky? Je to článek v rubrice "představujeme", ne "test". Pokud budeš chtít pár TESTŮ , napiš sem mail, pár ti jich pošlu, abys přestal plácat hovadiny. A až Saab 9-5 vyhraje nějaký srovávací test, dej mi prosím vědět, půjdeme to spolu oslavit. Jak jsi přišel na to, že by mohla Honda saabu závidět podvozek? Bereš VTEC jako nevýhodu? Ha Ha ha. Hochu, VTEC v nízkých otáčkách je pro běžnou , poměrně ekonomickou jízdu, ve vyšších otáčkách pro sportovní. Kdežto turbo je jen pro sportovní a je to poznat na spotřebě. A ty neztrácíš vteřiny přidáváním plynu u svého turba? To by mě zajímalo, jak jezdíš. Na podobné kecy odpovídám všem takto: zajdi si k dealerovi Hondy, objednej si předváděčku (když tak slintáš po nadupaném Aeru, tak nejlépe s Accorem Type R, svez se a pak nám přijď říct, jak jsi ztrácel vteřiny přeřazováním a vytáčením motoru, jak je podvozek mizerný a kam se hrabe zvýšení kompresního poměru a předstihu řídící jednotkou na VTEC, buď tak laskav. Pokud nemáš jiné argumenty, tak buď radši zticha. Mimochodem, to slavné zlepšení přeprogramováním jednotky - to umí kdekdo. Já mám na felicii z 50kW 61, to je 11kW - oproti Saabím 10koním? A to, že se to aktivuje jen při "kickdownu", to je fakt báječný a nedostižný. Představ si, že dokonce už existují i takové divné věci, říká se jim automatické převodovky, nemusíš vůbec mačkat spojku ani na nic šahat a když sešlápneš plyn k podlaze, tak ti to podřadí dolů, dokonce i o dve stupně - to je technika, co? Jdi se vycpat. pokud budeš mít OPRAVDU ARGUMENTY, tak sem s nimi, takhle jsem se po ránu jen dobře pobavil.
Saab
No, vidím že jsem tě pěkně vytočil.

Můj názor je stejný a to že je ta forsáž vynikající věc. To AERO taky není uděláno na max. výkon a proto si v důležitý okamžik může dovolit na krátkou dobu zvýšit výkon a srovnávat to z tuningem pro Felicii se mi zdá zcestné. Vždyť AERO se dá upravit na 295 hp a 420Nm nebo tak nějak a to už je 65 hp navíc. Jinak já tvrdím, že takový systém nemá zatím nikdo. A těch 6 kW navíc je v okamžiku akcelerace velkým přínosem, protože to funguje při každém rychlostním stupni ne jen u maxima. K S2000: Já tady neplácám žádné hovadiny, já jsem jen tvrdil, že to není žádný objektivní test podle kterého se dá potvrdit to co je tam napsané. Popsat auto v superlativech dokáže každý. Mimochodem sám jsi potvrdil, že to není objektivní test. Ale i tak kvalitu S2000 nezatracuji, souhlasím, že je to skvělé auto, ale posuzovat kvalitu podle toho článku nelze. Kde jsi přišel na to, že SAAB 9-5 AERO vyhraje soutěž roku 2000. Já jsem jen tvrdil, že moje volba je jednoznačná a věřím, že i S2000 bude mít víc hlasů než SAAB. Pokud ale vyhraje tak budu jen rád. Dále jsem vůbec netvrdil, že Hondy mají mizerný podvozek, právě naopak, patří k tomu nejlepšímu, ale AERO má taky skvělý podvozek, který by mu Honda mohla závidět (netvrdím že Honda není nekvalitní). Ta předváděčka by byla tedy zbytečná, protože i kdyby byla Honda 100x lepší, pro mne bude SAAB No. 1. Je to záležitost srdce ne rozumu (stejně jako u tebe Honda). Jinak k těm automatům, to je pravda, že automat je lepší, ale jen některý. Ke špičce bych přiřadil automat z Volva, který se svým sportovním režimem patří k tomu nejlepšímu, co můžeš mezi automaty najít. Jinak ani jeden argument jsi mi tady pořádně nevyvrátil, jenom jsi je potvrdil. Omlouvám se, že jsem tě tak vytočil a těším se na tvé další reakce.
To saab: "forsáž" efekt je jen u Aera, Viggen má motor přece jen trochu jiný.

TO KING: Neber od přítele saaba jeho článek jako výtku systému VTEC, kažný z nás asi někdy jel na motorce a ví jak je to příjemný mít 7 či 8 t. otáček. Ale ber "forsáž" jako příspěk k technologickýmu pokroku, který podle tebe u saaba není. Jinak u automatický převodovky v Aero forsáž chybí, takže ftip je opravdu někde jinde ne ž v kickdownu. Jo a ještě jedna věc: Aero není sportovní auto!!! Je to obyčejný cesťák se zvýšeným výkonem a k tomu upravenými náležitostmi. Kdo sportovní auto od Saaba musí si koupit Viggena.
mě se dneska nezbavíte: k těm testům: Saab 9-5 vyhrál srovnávací test s S80 v Auto, Motor und Sport tuším 8/99, vyhrál (vítěz testu) test světlometů tamtéž cca 4 nebo 5/98, Saab 9-3 cabrio byl nejlepší v testu AutoBild (nevímkdy) proti BMW, Mercedes a Chrysler, Saab 9-5 Combi označen za nejlepší kup anglickým WhatCar, víc už mě teď nenapadá
Nic proti Saabu, ale 9-5 nemohl vyhrát oproti S80, snad oproti S70, to je odpovidajici trida. Jinak S80 (T6) vyhrava co muze, a hlavne se prodava 😃
Byl to test Saab 9-5 SE 3,0 V6 (200 k) turbo versus Volvo S80 2,9 (204 k) německý Auto,Motor und Sport 8/99.
V tom případě to musel srovnávat nějakej blb, protože vnitřní prostor S80 je větší, interiér je modernější a z mnohem lepších materiálů (plasty v 9-5 jsou odporné), lepší podvozek u Volva, vysokorychlostní trakční systém (DSTC) neexistující u Saabu, možnost integrace telefonu, navigačního systému, až třeba po DolbyPrologic aparaturu nemá u Saabu (ani jiného auta v této ceně) konkurenci. Saab 9-5 je moc dobré auto, rozhodování mezi 9-5 a S80 není ovšem nikdy pouze podle techniky (zde Volvo JE lepší, a to mnohem), ale podle "srdce". Recenzent asi byl "srdcem" Saabista, já raději to racionálno 😄
Saab
Tvrdit, že auto je lepší je kvůli tomu, že má větší vnitřní prostor ? To snad nemyslíš vážně ? to by potom VW Passat a Mazda 626 museli být o 100% lepší než Audi A4, BMW 3 a Volvo S40 ! S80 z lepších materiálů (možná v S80 jsem neseděl), modernější design (věc vkusu), ale plasty podle mne odporné nejsou. Když už jsme u těch materiálů. Tak bratr je fanda Volva a v několika už jel a po jízdách vždy řekl, že auto z koženými sedadli nechce už ani vidět. Teď když si vyzkoušel 9-5 Aero z koženými sedadli, tak byl nadšen a řekl, že kdyby Volvo mělo tak perfektní kožené sedadla, tak by je chtěl, ale jinak ne. Takže ať žijou lepší materiály ve Volvu ! Trakční systém SAAB má (TCS). Nepracuje jen při rozjezdu, ale i ve vyšších rychlostech při průjezdech zatáčkami apod. Jinak integrace telefonu a instalace navigačního systému jde namontovat i do Škody 120, takže zase žádný velký skok. Nevím jestli aparatura s Dolby Prologic v Saabu je nebo není, protože AERO má i centrální reproduktor, takže Aero možná Prologic má, ale jistý si tím nejsem, pokusím se to zjistit. Jinak, že by to byla výhoda kvůli které bych si kupoval nové auto ? A podle tebe, pokud Saab porazí v testu Volvo, tak ten kdo test prováděl je Saabista ? Koukni se na Car and driver, tam je totiž Saab vždy před Volvem, ať už 9-3 před S40, tak i 9-5 před S70, ale stejně to vždy vyhrálo BMW. Kvalitu podvozku posoudit nemůžu, protože jsem tyto dvě auta nesrovnával a žádný test těchto aut společně jsem ještě nečetl, ale co se týče podvozku Aera, tak ten tu S80 možná kvalitou porazí. Jinak malá reklama na Volvo. V Brně totiž probíhá akce, že ten kdo si koupí Volvo V70 Cross Country (cena necelých 1.700.000,-), tak k němu dostane ZDARMA Mazdu 121 (cca 300.000,-kč). Co říkáte na takovou zajímavou akci ?
To Volvista: předem chci říct, že tvoje zaujetí pro volvo chápu. Ovšem budeš asi překvapen, že materiály plastové v saabu a volvu jsou použity naprosto totožné (v 9-5 jsou ovšem tedy odporné) Co se muziky v autě týká: saab má highendového výrobce zesilovaču a repráků Harmann/Kardon (takže to hraje asi dobře) A já dám hlavně na odborníky z branže, tedy na hudebníky. Měl jsem možnost hovořit s Ilonou Csákovou a Lenkou Filipovou, které znají jak volvo tak saab a hádejte co upřednostnili. Koneckonců Csáková si koupila 9-5 i kvůli té muzice. Ha? Jinak ten test 9-5 vs. S80 vyšel v č. 18/99 a psal ho němec
V testech, které jsem já viděl, S80 vždy proti Saabu zvítězila, často kontumačně (9-5 se nezůčastnil, protože PATŘÍ do jiné kategorie aut, tedy o třídu níž). Jinak ať si člověk rozhodne sám -- projet se s S80 T6 a poté s 9-5 3.0T je jako nebe a dudy (nic opět proti Saabu, je to jedno z 5 nejlepších aut na planetě ). Mimochodem, proč ten šestiválec přeplňují tak pitomě, proč tam nedají dvě turba jako Volvo?? Můj odhad je, že by to podvozek, brzdy, a hlavně TSC neuneslo. Jinak, TSC funguje pouze do 40km/h, ne??
S 80 je nejlepší! Prostě ŠPICA!!!
Na autoshow jsem seděl v S80 - dooost slabý, navíc přečudlíkovaný, takže nepřehledný, nepohodlná sedadla. Co je na tom tak báječného?
To: King. V S80 T6 (272hp) jsem najel 10.000 km. Pak jsem ji prodal a koupil si vyšší třídu, nicméně lepší auto za svoji cenu (2 mil Kč včetně veškerých doplňků) neexistuje. Na svoji cenu je extrémně tiché, rychlé, bezpečné, komfortní a prostorné auto s vynikajícím zpracováním a použitými technologiemi (srovnatelnými pouze s MB S-klasou). Co je na něm dooost slabé (když jsi je tedy VIDĚL, ne JEL V NĚM)??? Jel jsi třeba v jehjo konkurenci, MB E-klasa, BMW 5xx, Lexus GS300, atd.?? Já jo.
jak už jsem psal, pouze jsem v něm seděl na Autoshow a prostě mi nesedlo a to tak, že ani trochu. Asi je tiché , bezpečné, komfortní, ale vynikající zpracování? Prosornost? Nedivím se, že jsi šel o třídu výš. Já mám asi poněkud jiné preference než ty, i když na bezpečnosti se asi shodneme. Auto je podle mne slabé, když má sedačky (sice kožené) tak mizerné, že jsem z nich vypadával i když auto stálo (bál bych se v zatáčce, bál), volant nepadne do ruky. Jak už jsem řekl, interiér je přetlačitkovaný a navíc ergonomicky zoufalý. 2 000 000Kč, říkáš? Mít je tak je ušetřím, bylo by mi jich líto, za TOHLE auto. O exteriéru nemluvě. Soory, volvisto, možná je tenhle pohled daný tím, že auta této kategorie jsou na mne už příliš malá. A kupřílkadu jeho konkurent Honda Legend, který se mi nelíbí taktéž, je na tom kvalitativně lépe, v sedačkách se dá sedět a volant padne do ruky. Ovšem pozez je zase příliš vysoký. Zkus někdy i "japonskej krám".
sorry, chtěl jsem říct, že jsou na mě příliš velká.
Volvista: kůžeš mi říct kam vlastně řadíš (do jaké třídy?) S80 a 9-5. Mám dojem, že vlastně sám nevíš? Jednou je to o voze a podruhý o koze. Jinak dávám za pravdu Kingovi, sedáky v S80 jsou opravdu dost krátký a nedávají dostatečnou oporu. V tý 280 k jsem jel, ale měl jsem dojem, že má tak 200k. Jinak 3,0 V6 v saabu nemá biturbo z toho důvodu, že to není žádný "sporťák", ale normální cestovní auto a koneckonců podle udávaných parametrů musí na rozjezdu ujet kdejákému i silnějšímu autu.
Volvo má dle objektivních testů (ne tedy pouze podle mého názoru) jedny z nejlepších sedadel vůbec (dle LIBOVOLNÉHO amerického testu), člověk v nich má pocit skvělého bočního vedení a neničí si páteř. Třeba S-klasa má HORŠÍ sedadla. Špatná sedadla nemá ani A8 (ve sportovním provedení), BMW, částečně MB. Japonci mě nikdy sedadlama nenadchli. Jinak S80 T6 je těžké zařadit. Podle vnitřního místa a provedení by měla patřit i do třídy luxusních aut, fakt je ovšem ten, že cenově a hlavně dle uvažování potencionálních kupců patří do vyšší střední, tedy konkurence MB E-klasa, BMW 5xx, atd. Podobná potíž s kategorizací je u dost aut, já se držím spíše mírou komfortu, nabízeného prostoru, výkonu motoru, způsobem pohonu, nabízených funkcí při řazení do tříd - zde JE S80 T6 tak na 80% luxusní vůz a konkurent A8, S-klasa, 7xx, Honda Legend, Lexus LX400, atd.
Myslim si, že nemá smysl diskutovat o tom kdo má nebo nemá horší či lepší sedadla, každýmu vyhovuje něco jiného. Udivuje mě však, že volvista považuje za konkurenci S-classe a A8 třeba Legenda nebo S80, které jsou vedeny jako vyšší střední.
Po dlhšom odmlčaní sa aj ja pridám do tejto debaty. Skutočne v AMS bol v č.18/1999 predstavený doppeltest, medzi Saabom 9-5 3.0 V6 a Volvom S80 2.9. Test to bol veľmi zaujímavý a v celkovom hodnotení zvíťazil Saab (595) pred Volvom (584). Čo mňa ale dojalo bolo to, ako som sa k nemu dostal. Na Frankfurtskom aut. sa pred stánok Saabu postavila veľmi simpatická slečna v minisukni, ktorá mala v rukách štós papierov a každému kdo išiel okolo jeden podstrčila. Keď sa to stalo aj mne, okamžite som si všimol, že je to výtisk z AMS, Volvo S80/Saab 9-5. Môj názor je asi taký, že to bol mierne neobjektívny test (bez toho aby som uberal na kvalitách Saabu, sú to vynikajúce autá). Totiž to, rovnako v AMS 24/1998 testovali Volvo S80 2.9. Poviete si, rovnakí testovací jazdci, rovnaký magazín, len iné číslo tak v čom je problém? Asi v nasledovnom, vtedy dostalo Volvo 603 bodov! Trochu veľký rozdiel na to isté auto, nie? O neobjektívnych testoch som sa už viac krát zmieňoval, tak sa k tomu nebudem už vracať. V AMS 26/1998 rovnako napísali, že Alfa je lepšia ako Saab. Dúfam, že uznáte, že to je už trochu silné kafe!! Saab 9-3 SE 533, Alfa 156 542. Keď niekdo povie, že Volvo je na úrovni Saabu, tak to beriem. O tomto som presvedčený aj ja! Myslím si ale, že je ***ina, keď mi niekdo povie, že 9-5 je lepšia ako S80, rovnako ako keď som v jednom čísle Quattroporte čítal test medzi Volvom V70 a Saabom 9-5 Combi. Volvo Saaba v tom teste (alebo ľudia ktorí ho testovali a písali ten článok) zakopalo pod čiernu zem. Okrem toho v Auto Bilde porovnávali Volvo S70 a Saab 9-5. Neurčili víťaza!
To King: Potom, čo som si prečítal tvoje hodnotenie S80ky som mal pocit, ako keby som čítal dristy nejakého 15ročného nadržaného puberťáka, ktorý si po voľných chvíľach akurát drní cicinu a vytláča jebáky! Avšak predpokladám, že ty si toto štádium vývinu už prekonal. Tak potom prečo tie keci? Že kvalitné a priestranné? Ako keby si to auto videl akurát v katalógoch. Kvalitu Volv chvália úplne všade! Vo všetkých magazínoch, časopisoch a bulvárnych plátkoch, ale v prvom rade si kvalitu veľmi pochvalujú všetci majitelia! AMS 23 (S80) 24 (C70) z 25, Auto.cz 9 z 10 bodov, Auto Bild hodnotí kavlitu ako vynikajúcu, rovnako tak Quattroporte, Auto Magazin, Auto Zeitung, What Car?, Automobil, či IAI! Pritom v AMS spochibnili kvalitu napr. CR-V. Čo sa týka priestrannosti, tak to je jednou z hlavných domén novej S80ky, rovnako ako kvalita a bezpečnosť. Má jeden z najväčších rázvorov vo svojej triede a R6 uložený naprieč. Aj vďaka tomu priestrannejšie auto vo vyššej strednej triede neexistuje. A volant padne do ruky výborne, síce v Saabe lepšie. Prístrojová doska je perfektná! Svedčí o tom aj to, že S80 získala cenu od amerického periodika Inside Automotive Internacional za najlepšiu prístrojovú dosku v luxusnej triede a najlepšie rišený interiér. A o perfektnej prehľadnosti svedčí aj to, že S80 je jedno z mála áut (ak nie jediné), ktoré má navigačný sys. priamo v zornom poli vodiča! A čo sa týka sedadiel? Volvo je prvá automobilka na svete, ktorá vyvíjala svoje nielen predné, ale aj zadné sedadlá s týmom profesinálnych lekárov. Zosrojili sedadlá o ktorých nielen Volvo, ale aj švédska komora lekárov hovorí ako o prefektných. Ja meriam skoro 2 metre a vážim skoro 90kg, ale v S80ke sa mi sedí perfektne. Cestoval som v nej vkuse vyše 5 hodín a necítil som ani únavu, ani nič podobné (a to sa mi stalo prvý krát v živote na Volve S70). V iných autách sa už po troch hodinách prehadzujem a všetko ma omína! Čo sa týka testov, tak napr. v AMS dostali predné sedadlá z 20 bodov 19, takže sú hodnotené ako veľmi dobré a zadné 15 z 15!! V Auto.cz, rovnako sedadlá dostali maximálny možný počet bodov!
to draken: keď si mal pocit, že T6ka s 272 PS má tak 200 PS, osobne ťa ľutujem! Budú to asi spomalené reflexi!!! Daj sa vyšetriť! A ešte raz sa vrátim k tomu testu: Saab vs. Volvo. Je to taká čerešňa na šľahačke. Podľa doppeltestu je brzdná dráha S80ky 41 m a podľa testu AMS v čísle 24/1998 je 37,5 m!
To Vosa: Vyšetřit se nedám, ale přesto dík za tvoje příspěvky, jsou objektivní a čtivé. Jak jsem již zmínil mám diagnozu Saab, tak ber moje články s nadhledem (mírným). Ale vážně: moje srovnání bylo v rozmezí několika málo minut: jel jsem nejprve v 9-5 2,3 LPT tj. 170k, pak ve zmíněné S80 a následoval Saab 9000 Aero automat tj. 200k a věř mi nebo ne měl jsem pocit že ty auta mají stejný výkon (tedy S80 a 9000). Tak mě prosím nezatracuj a nebo si vyjmi ze své přezdívky to "SA".
To vosa: to jse mtě nějak rozzuřil. Bouhužel tě musím zklamat. Prostě mi S80 nesedla a to tak, že ani trochu. Myslím ,že na to mám právo a jak už jsem řekl, podobně mi nesedí více vozů této kategorie, protože jsou na mě prostě příliš velké. Pokud jsem se nějak špatně zmínil o kvalitě, velice těžko se pozná z cca 5 minutového pozazu na autosalonu. Ale na zoufalé ergonomii, nikterak osnivém vnitřním prostoru (ale furt lepším, než v BMW5xx), sedačkách a přebytku čudlíků trvám. Byl jsem vážně zvědavý, co je na S80 tak báječného, že ho reklamy vyzdvihují až do nebe, bohužel jsem byl velice zklamán. O odpudivém designu nemluvě.
mf = king ? (nebo jak tomu mam rozumět?)
Zvláštne, však draken. Jeden človek pod dvomi synonymami? Nóó, zaujímavé (myslím ako inšpirácia). Je fakt naštvalo ma, keď ste spomínali aký je S80ka vrak, črep, vred a ja neviem čo sa dalo ešte z vašich príspevkov vydedukovať. Chápem ťa draken, že obhajuješ v prvom rade Saaby, veď ja som taký istý u Volva, ale nikdy som nenapísal, že v Saaboch mi prekážajú opierky hlavy. A to preto, že potom čo som si na to zvykol si to už neuvedomujem. Tak načo to rozpiplávať? Potreboval som na to len trochu viac času a viac skúseností. Skúste to aj vy páni s Volvom! Ja mám veľmi rád Saaby (aj keď číslo jeden je u mňa Volvo), som ochotný uznať, že 9-5 je lepšia ako 70ka, ale ako S80ka nie! Samozrejme mf, či King, či kdo si, proti vkusu žiaden dišputát. Len si dovolím podotknúť, S80ka získala na Ženevskom autosalóne cenu dizajnérov roka, šéfdizajnér Volva sa stal dizajnérom roka a ešte množstvo ďalších cien, ktoré som tu už spomínal (NRMA, IAI, Auto BILD, Auto ZEITUNG, Euro-NCAP, LRQA, atď). Je to jednoznačne vynikajúce auto a v danej triede to patrí k absolútne tomu najlepšiemu, za rozumný pomer medzi cenou a úžitkovou hodnotou. To, že sa ti zdalo, ako keby T6ka mala 200 PS ti neverím, asi si sa vozil na 2.9.
Saab
Že by v S80 bylo málo místa ? To se mi nezdá, vždyť už i v S70 je místa nadbytek (měřím 186cm). Jinak podle testů na WhatCar na tom japonci nejsou moc dobře, protože Toyota Camry, Honda Legend a Mazda Xedos 9 mají špatné hodnocení. Horší než většina jejich konkurence. Nejlíp dopadlo BMW 5, na druhém místě je Saab 9-5 a Jaguar S-type a pak jsou Volvo S70, Audi A6, Lexus GS300, dokonce i Opel Omega a pak teprve následuje japonská konkurence. Jinak japonce raději nezkoušejte, o nic nepřijdete. Jinak když se vrátím k té technické zaostalosti Saabu, tak kdy vznikla Honda ? Protože Saab 99 měl už v roce 1971 motor s elektronickým vstřikováním ! Japonci jsou dobrý v levných věcech a ve střední třídě, ale v high-endu je Evropa poráží, a to ve všem včetně elektroniky.
Mluvíš mi Saabe z duše 😄 Problém Saabu 9-5 u nás je ale jeho (ne)prodejnost, s tak malými prodeji snad musí Wallicar brzy zkrachovat. I když 9-5 je objektivně (mnohem) lepší než S70 (ale taky podstatně horší než podobně drahá S80), asi bych 9-5 nikomu nedoporučil z důvodu malého servisního a prodejního zázemí, jak se na toto díváš? Volva se prodávají několikanásobně lépe. Už u Subaru jsem měl problém ospravedlnit toto auto (jeho koupi) pro ženu, pomohla skvělá reputace Subaru jako spolehlivého auta (jedinej Japonec, kterej za něco stojí), Saab moc reputace ohledně spolehlivosti (historicky!) nemá. Jinak S80 T6 je v ceně 1.7mil naprosto dokonalé auto, technicky srovnatelné jedině s S-klasou, oproti němu bych při koupi uvažoval možná pouze o Jaguaru S-type s V8 motorem (pokud bych kašlal na bezpečnost) nebo MB E55 AMG (které je sice špičkové, ovšem 2x dražší), tedy pro většinu rozumných lidí --> S80 T6 je *jediná* volba. Pokud bych se chtěl za každou cenu odlišit, koupil bych si 9-5, ale *racionálně* by to best-buy nebyl.
Saab
Prodej Saabů roste stejně jako prodej Volva i když Volv se prodá mnohem víc. Pro Saab byl tento rok v prodeji dokonce nejúspěšnější v jeho historii, takže doufám že Wallicar nezkrachuje. S tím servisem a prodejem na tom Volvo není o moc líp a navíc u nás existujou i neautorizovaný servisy Saabů.
Já doufám že Wallicar nezkrachuje. Ale je tu jedna dost podstatná věc: Saab je jedna z posledních automobilek (snad ještě Suzuki apod.) která u nás není zastoupena přímo fabrikou (jako třeba volvo). Takže prodej saabů ve světě opravdu stoupá, ale jen tam kde je fabrika přímo. (Jediná vyjímka je Španělsko). U nás se to se saabem bude plácat ode zdi ke zdi do tý doby než, soukromý majitel Wallicaru do něj nenalije miliony nebo dokud švédům nedojde, že je škoda připravovat se o trh s možným odbytem tak 250 saabů ročně. V prodeji v ČR se má saab od volva opravdu hodně co učit. To: VOSA Já si nemyslím že S80 je střep, jsem přesvědčen o tom že je to jedno z nejlepších aut ,ale nic není dokonalé. A jestli pánové z AutoHase nekecali tak to byla T6 v čem jsem jel.
Iniciály MF používám, když se mi nepovede přihlášení pod Kingem, nebaví mě to donekonečna psát. Nevím, co je na tom tak divného. Honda existuje od roku 1946 a od roku 1948 dělá auta. Je vidět, jaký předhed máte o světovém automobilovém trhu, drazí seveřané. Jsou toho plné noviny už rok. Oproti elektronickému vstřiování saabu je ovšem Honda ořezávátko. Nevýrazná, až nudná historie až do dnešních dní.
Namátkou:1964 - první vstup do F1 (9. místo) .....1965 - první vítězství v F1 .....1972 - první nízkoemisní motor na světě (s ohledem na tehdejší normy) .....1977 Model civic 4 roky po sobě nejúspornějším vozem na US trhu .....1983 civic opět první ve spotřebě. .....1987 Prelude prvním vozem na světě s řiditelnou zadní nápravou. Titul v F1 pro hondu v konstruktérech i jezdcích .....1988 poprvé použitý systém VTEC .....1988 dvojité vítězství v F1 a 11 v řadě za sebou .....1989 dtto, ale 4 vítězství v řadě. .....1990 - boční airbagy v legendu a další dvojvítězství v F1 .....1991 - 60. vítězství v F1 (za 11 let) a první recyklace nárazníků na světě .....1992 opět F1 (nuda, co?) dvojvítězství, 5 jezdecký titul a 4. konstruktérský v řadě .....1993 Honda Dream vítězí v závodě World Solar Challenge 1993 .....1995 jako první splňuje H kalifornskou ULEV emisní normu .....1996 Honda Dream opět první na World Solar Challenge.
Nic zajímavého, jak jsem řekl. O tak významné změně, jako je přechod od karburátoru k EFI, se nikde nemluví. Jestli ona Honda nejezdí furt na karbec, když to jsou takové popelnice. Já se moc a moc stydím, že jsem sem vlezl, mezi takovou elitu, s takovým *. Jo, VOSO, ta slavná S80 může sbírat ocenění kolik unese, nebude se mi proto líbit o nic víc. A nevím, co na ní tak hájíš. (k obhajobě své značky bys měl použít věcné argumenty a ne kecy o tom, jestli mám za sebou pubertu, nebo ne. Pokud chceš svojí S80 s něčím srovnat, posaď se k někomu do Accordu minulé generace. sedadla i ergonomie jsou u obou vozů asi tak stejně ubohé s tím rozdílem, že je volvo větší a modelově o 5 let novější. fakt supr kára, za dva melouny, to ti povím.
Saab
Máš pravdu, žádný výrazný technologický pokrok až na pár vyjímek (nízkoemisní motor, samonatáčecý náprava apod), jinak jsou to jen nudná vítězství v F1 a podle toho se špičková technologie těžko může posuzovat. To bych ti tady potom mohl dlouze vypisovat vítězství Per Eklunda s jeho Saabem. To, že Saab 99 měl EFI už v roce 1971 jsem taky zjistil náhodou, když jsem si pročítal stránku o tomto autě. Vzhledem k tomu co jsi napsal má Saab mnohem více patentů, které jsou dnes samozřejmostí než Honda. Vivat Saabu bez technologického pokroku ! Bohužel vznik Hondy můžu vědět jen stěží, protože jsem se o to nikdy nezajímal a tak je tomu i u ostatních značek a pochybuji, že i ty víš kdy, která značka vznikla.
Volvo existuje od roku 1924 a autá vyrába od roku 1926! Dasvidania priatelia
V sobotu dopoledne na autoshow nebudu, budu v sobotu odpoledne a v neděli. Hledej mě u stánku Saaba.
Ja tam budem tiež a určite budem grcať ked tam uvidím tie vaše saaby.
to draken: zabudol som ti povedať, prečo sa mi nezdá to, že u niekoho budí T6 dojem 200 PS auta. Môj šéf mal BMW 540i, upravenú od Schnitzera s 320 PS a momentálne jazdí na M5ke so 400 PS. Totálny fanda BMW! Potom, čo sa zviezol na T6ke (bol na nej na dovolenke v Alpách) nevedel si ju vynachváliť. Aký má perfektný podvozok, krásny interiér a dizajn, no hlavne špičkový motor a brzdy. Mimochodom na tej 540i mu po 15 000 odišla prevodovka a o pár kilákov na to aj spojka! Čo z toho vyplíva? Vivat Volvo (pre tých trochu ináč orientovaných Saab)!!!
Hele, už mě to přestává bavit, hádat se taky na toto téma. Asi vám dlužím malou omluvu. jak asi bylo patrno z mých příspěvků před vypuknutím verbální války, saab ani volvo mi nejsou VŮBEC NESYMPATICKÉ, mám jen určité výhrady k designu, ale na tom nesejde. Hádka se rozhořela až sporem, jestli je "lepší" S2000, nebo 9-5 Aero. A pak člověk namele i to, co nechce. A S2000 je podle mého buď to nejlepší, co bylo letos vyrobeno, nebo 2. nejlepší, po Mercedesu CL, nebo jak se to nové kupé jmenuje. Rozdíl je v tom, že eSko je dokonalé tím ryzím způsobem, kdežto Mercedes je dobrý díky elektronice, která snad hlídá i to, aby sis v zatáčce nerozhodil ideální stopu, když si upšoukneš. Drakene, bude to asi saab 9-3 cabrio, ne? Mmmm, tak ten se mi nelíbí. Ale kupé bych teda na déšť z garáže nevystrčil. Pokud jde o Hondu a F1. Máš pravdu, úspěchy v F1 jsou minulostí (a doufám, že po vstupu do BARu budou i budoucností), ale díky ní má Honda nejlepší nepřeplňované motory na světě - o tom se snad hádat nebudeme. Prostě zkušenosti z minulosti se zúročují v současnosti.
Jsem rád, že snad nastal už nastal smír mezi "Japonskem a Švédskem". To King: Jsem fanoušek Jordanu a mrzí mě, že Honda dala přednost BARu. Nepřál bych si nic víc než aby McLaren dostal pořádně na zadek i od někoho jiného než od Ferrari. Mrzí mě i to že Saab ukončil své účinkování v motosportu před asi 20 lety, takže se nemůžeme poměřit i v tomto tematu. To: Vosa a Volvista: kde působí Volvo v motosportu? To: Paul9000: byl jsi v Brně na srazu?
Honda nedala BARu přednost, pouze do něho vstoupila razantněji, než do Jordanu (bude se v BARU podílet nejen motory, ale i konstrukčně), Jordanu půjdou motory dál, ale bez technické podpory, o kterou Eddie zjevně neměl zájem. Proč by jinak šla Honda i jinam? Na druhou stranu: kolik týmů jezdilo se Supertecem, že? Tak klidně mohou mít dva týmy motor od jednoho výrobce. To bude pro H jen dobře. Jordan asi nechtěl přijít o samostatnost, protože se mu letos dařilo. bohužel asi nevidí moc do budoucna. Nevím, jak budou bojovat tyto malé týmy bez tovární podpory s Ferrari, Mercedesem, Fordem.
Jestli opravdu Jordan odmítl Hondu kvůli samostatnosti a kvůli letošnímu úspěchu tak ho fakt nechápu. Ale myslím si že za tím jsou spíš velký prachy B.A.T. v BARu.
To normální človíček neví. Ale nebudem odbočovat od tématu. Já si jdu v klídku přečíst testík Viggenu.
Na srazu jsem bohužel nebyl, ale ani tam nebylo moc známých. Měl jsem broučka v servisu. Ale už se těším na příští sraz.Jakou máš barvu?Paul
Mám bílou karoserii s celkem brutálními plasty, přiznávám že z toho nejsem tak moc nadčenej, ale auto šlape jako hodinky tak jsem ho koupil. Mám ale zálusk na 9000 CD.
Já mám zelenošedou metalízu, ale velice těžko se popisuje, záleží na síle a úhlu osvětlení. Odkud jsi?
Jsem z Prahy
TWR Racing robí z S40ky závodný špeciál, na ktorom T.Rydell jazdí okruhové závody a minulý rok bol aj víťaz. Rovnako som aj ja rád že je zmier medzi Japonskom a Švédskom.
Víte že Viggen byl taky připraven ve spolupráci s TWR? PS na www.saab.com jsou pěkný šetřiče s motivem Viggena.
Dívnu tam
Saab
Zaslechnul jsem zprávu, že zaměstnanci Saabu, kteří tam pracují více než 25 let dostanou nového Saaba zdarma !!!!! Nevíte o tom někdo bližší informace ?
To by nebylo špatný, ale asi to bude mít nějaká omezení. Kdyby chtěl každý "25letý" zaměstnanec saaba 9-5 Aero, tak by asi krachli podruhé.
Hmm. Byl jsi někdy ve Skřítkově (Trollhattan)? Je to velice pohodová továrna. Vítají Tě ohromní a usměvaví švédové na vrátnici. Dostaneš snad i průvodce. Vidíš neskutečný klid a pohodu. Skoro se divíš, jak je možný, že se ty auta vůbec dostanou na konec výrobní linky. Ale jo. Zaměstnanci Saabu mají neskutečné výhody a slevy na svoje auta. Parkoviště u továrny je plný saabů, takže kdo má VW nebo Renault tak je dokonalý exot. Je proto docela dost možný, že zaměstnanci Saabu kteří mají odpracováno 25 let pro továrnu, mají Saaba doslova za hubičku.Hmm. Byl jsi někdy ve Skřítkově (Trollhattan)? Je to velice pohodová továrna. Vítají Tě ohromní a usměvaví švédové na vrátnici. Dostaneš snad i průvodce. Vidíš neskutečný klid a pohodu. Skoro se divíš, jak je možný, že se ty auta vůbec dostanou na konec výrobní linky. Ale jo. Zaměstnanci Saabu mají neskutečné výhody a slevy na svoje auta. Parkoviště u továrny je plný saabů, takže kdo má VW nebo Renault tak je dokonalý exot. Je proto docela dost možný, že zaměstnanci Saabu kteří mají odpracováno 25 let pro továrnu, mají Saaba doslova za hubičku. Ale zadarmo určitě ne. PS. Kingu: Saab zatím ještě nikdy nezkrachoval, byl včas zachráněn GM.
Skřítkov? To je krááásný. A tys tam byl, nebo je to z něčeho opsané? je to super.
jak vložit odkaz vím, ale obrázek jo.
Byl jsem ve Skřítkově, ale bylo dost na rychlo a je to už taky docela dlouho, tak pět let. Chtěl jsem se tam taky podívat, když byl v 1997 mezinárodní sraz saabů, ale to už mi nevyšlo. Jinak spíš to znám z vyprávění. Kolegové mají ze Švédska úžasný zážitky a já doufám, že se tam zas podívám.
Saab
Taky bych se tam chtěl jet kouknout.

Tu zprávu jsem slyšel v rádiu (slovenské Funradio), ale neslyšel jsem ji celou (bohužel). Říkali něco o tom, že chtějí aby se Saaby více rozšířily. Víc toho zatím nevím.
Zabudol som napísať, že TWR Racing upravuje a pri vývoji sa podielal aj na vozidlách Volvo C70 a Volvo V70R AWD. To King: Posledný krát si zabrdnem do "Japonska"! Niekto tu v minulosti spomínal, že Švédi majú po dizajnérskej sránke odporné autá a že toto Švédi vôbec nevedia. Ja len pripomeniem, na tokijskom aut. Honda predstavila verziu automobilu 21.st., označenú Fuya-jo. Toto je asi to najodpornejšie auto (je to vôbec auto?)na štyroch kolesách (má to vôbec štyri kolesá?) aké som videl. Ha,ha! (Ber to s rezervou Kingu!)
MUSÍM S TEBOU NAPROSTO SOUHLASIT. Tomu se dá říkat auto právě a jen proto, že to má 4 kola. Jinak je to děs a běs. Ale v Japonsku o to jde. Ukázat konkurenci, co všechno je možné navrhnout a ukázat ostatním: hele co nás napadlo - a teď se ukažte". V tom tedy Honda své konkurenty převálcovala. Ale mě by víc potěšily od ní koncepty ve stylu Mazdy RXevolv, Nissan XVL, nebo subaru fleet-x.
Honda Fuya-jo vypadá jako můj vysavač, ale fakt nejdivnější auto v Tokiu byla Toyota Origin.
Nissan XVL je neskutočne krásny (v jednofarebnom prevedení). Dnes som si pozeral zosrih z testov automobilov na DSF (Pirelli Motormagazin) a bol tam aj test Volvo C70 Cabrio a SAAB 9-3 Conv. Na moje mierne prekvapenie Volvo úplne zakopalo SAABa pod čiernu zem. Neskôr tam bol aj test Volvo V70 a Audi A6 - vyrovnaní konkurenti, Volvo V40 a Audi A4, víťaz Audi. Samozrejme tabuľkovo okrem nosnosti vo všetkom nabilo Volvo, Audi. Teraz niečo zaujímavejšie (pre Vás), porovnávací test BMW M5 verzus SAAB 9-3 Viggen. Vyhlasujem anketu: kto bol vítaz?
Jestli Saab prohrál tak ho "prodám". To by jsme dostali facku.
BMW M5, vždyť má asi o 200 hp víc, pohon na zadní kola apod. Kdo dělal ten test srovnává jablka a hrušky.
4VOSA existuje nějaká jiná než televizní verze testu kabrioletů? Chtěl bych konečně vidět na vlastní oči test ve kterém Volvo porazí Saab 😊
Berte mě s rezervou. Nevím kolik má co koní a jaké točivé momenty. Jsem naprostý laik, ale velice trpím, když mě něco předjede. S pozdravem.

P.S. Dnes jsem jel Brno-Ostrava a zpět a za Suchdolem bylo asi 10 cm sněhu a řeknu Vám žádná *. Po dvou letech zase na sněhu nic, moc. I když brouček držel.
Tak to soráč, dear trolls, ale tohle jaksi porovnávat nejde. BMW M3 má (ač se mi to říká s těžkým srdcem), jen jediného potenciálního konkurenta - a to Audi RS4. A to ještě kdoví jestli, protože A4ka, ať už v jakémkoliv provedení, je přece jen nějaký ten pátek stará a nevím ,jestli sebelepší vyladění podvozku má na novou M3. Co bych ale velice uvítal, je srovnávačka Viggen, Acco Type R, Mondeo ST 200 a Volvo S40 T4. Stejné třídy, podobné výkony. A nezávislý test, tedy ne německý, nejlépe britský, nebo francouzský. To by se vidělo, jestlio japonsko, německo, nebo seveřané.
Kingu, máš pravdu. M3 nebo M5, to už jsou takový "speciály", že to fakt nejde rovnat. (I když...)
Paule i já trpím když mě někdo předjíždí. Ale když má prostě lepší auto tak se nedá nic dělat.
Díky za útěchu, ale už mám připravený Aero. Jen mi chybí pár set tisíc na zakoupení.Ahoj
Do *, sorráč za preklep BMW M3 vs. SAAB 9-3 Viggen! O inej než tv verzii tohoto testu neviem, ale veď vyhralo Volvo a nie SAAB tak na čo ti to je? Zase ja poznám hromadu iných testov, kde SAAB porazil Volvo, takže... Okrem toho páni, celkom objektívne Volvo C70 Cabrio je (je) lepšie auto než SAAB 9-3 Conv., či nie?
Saab
Podle Car and Driver je Saab 9-3 Convertible lepší než Volvo C70 Cabrio (viz. www.caranddriver.com). Je tam přímo srovnávací test kabrioletů. Výsledek byl následující😒br />

1 - BMW 328i

2 - Mercedes CLK 320

3 - Saab 9-3 SE Convertible

4 - Volvo C70 Cabrio

Saab sice nevyhrál, ale byl lepší než Volvo i když já bych pořadí přehodil následovně😒br />

1-Saab, 2-Volvo, 3-Mercedes, 4-BMW.
vypadá to že jsem se níže rozepsal k ohromnému výkonu, ale je to dílo ctrl-c a ctrl-v. Omlouvám se. PS. Nevíte jak by se sem dal vložit obrázek?
Skoro bych se nebál napsat: největší úspěch Saabu ve sportu za posledních dvacet let, ale Per by asi mohl vyhrát i se Škodovkou. 5. září 1999 obhájil své vítězství na Mistrovství evropského rallyecrossu na okruhu v Norském Lyngäs. Získal titul Mistr evropského rallyecrossu. Již na začátku 70. let se Per stal jedním z nejúspěšnějších řidičů automobilky Saab a jeho nejvýznamnější vítězství přišlo hned v roce 1976 ve švédské rallye.

Jeho zasvěcení do soutěžení v automobilech Saab bylo v autě s dvoudobým motorem v roce 1964 a od té doby pak řídil jeden vůz automobilky Saab za druhým celá 70-tá léta. Před vítězstvím v Mistrovství evropského rallyecrossu, se nejvíce vyznamenal jako řidič značky Saab vítězstvím v modelu Saab 96 na švédské rallye v roce 1976.

Per Eklund vítězil také v automobilech jako Porsche, MG, Triumph, Fiat, VW, Nissan, Opel, Volvo, Lancia, Subaru, Audi a Toyota. Před dvěma lety, v roce 1997, se Per vrátil k značce Saab v modelu Saab 900. Minulý rok zakončil druhým místem v sériích Evropského mistrovství v rallyecrossu v modelu Saab 9-3. Technické specifikace automobilu Pera Erclunda – vozu Saab 9-3 Turbo 16 4x4: Motor podélně montovaný, čtyřválcový, 16 ventilů s (dvojitýma vyvažovacíma hřídelema, turbodmychadlo Garrett se 45 mm restriktorem (kvůli dodržení pravidel soutěže) a mezichladičem stlačeného vzduchu. Zdvihový objem: 2.3 l, vrtání/zdvih: 92/77 mm, kompresní poměr: 9.0:1. Originální motor Saab a hlava válců. Motor tuningovaný firmou Trollspeed v Trollhättanu. Výkon: 550-600 k při 6500 ot. Točivý

moment: 800 Nm při 4000 ot. Převodové ústrojí 4x4 s programovatelným aktivním diferenciálem a šestirychlostní převodovkou Prodrive Váha: 1170 kg (předpisy roku 1999). Zrychlení: 0-100 km/h pod 2,5 s Max. rychl: 200-250 km/h. Konečné výsledky v sériích Evropského mistrovství v roce 1999: 1.Per Eklund, Švédsko,Saab 9-3 T 16 ,123 bodů 2.Kenneth Hansen, Švédsko,Citroen Xsara VTS, 117 b, 3.Ludvig Hunsbedt, Norsko Ford Escort T16 103 b
V neděli v "Autosalonu" byl test Viggena (neviděl jsem) a za týden nebo 14 dní by mělo být Aero. PS: má Car a Driver nějakou www?
Saab
Já ten test viděl, byl celkem dobrý, ale starýmu Auto moto revue se nic nevyrovná (bohužel). Test 9-5 Aera bude v neděli v Jízdě. Car and Driver má adresu www.caranddriver.com, případně klikni sem.
Ak sa ja teším na nejaký špeciál, tak je to jednoznačne Jaguar S-Type Supersport! Ale Audi RS4 s quattrom a BMW M3? Neviem (keď si odmyslím to, že neznášam Audi ako značku, imidžovo), bolo by to veľmi ťažké rozhodovanie. A čo vravíte na Audi S6? Mne osobne sa páči pomaly (neviem to celkom isto) ešte viac ako BMW M5. A AMG, prípadne Brabus? Taká S55 AMG, to sedmička spolu s S8 môžu ísť do ...
S6 je podle mého ohavná. Jedinou patrnou změnou jsou neesteticky vytažené blatníky. Fuj. Ajako že bych Audiny mohl.
Nevím co na těch speciálech máte. Stejně jsou to většinou auta ve kterých se normální člověk maximálně sveze jednou dvakrát. Audi S6 je myslím hodně povedené auto, určitě sympatičtější než nafoukaný bavorák. Další co bych moh´ je to kupátko od mercedesu. Ale to prostě není normální produkce jako třeba Aero nebo T6.
Ako tak pozerám Kingu máme hodne, hodne, hodne (hodne) odlišný vkus. S6 je proste ... S6! A čo tak Volvo V70 R AWD VIP od TWR racing? Vraví vám to niečo?
VOSA co to je zač, to volvo, je to samá zkratka, není to třeba..... bagr? 😃) dej sem nějakej link na to ono, ať se podívám.
Ha, ha báger to nie je!! Je to Volvo sedemdesiatkového radu (70), kombi (V) s upraveným podvozkom, motorom, prevodovkou a exkluzívnym design paketom (R), stálym pohonom na obe nápravy (AWD), a toto všetko je špecálne doladené fy. Volvo Individual Pure (VIP) - Čiste individuálne Volvo. Je to totálna bomba a pokiaľ nerátam to, že toto Volvo prišlo o typický "gril", dostalo iné disky kolies, bol na ňom ešte doladený podvozok, výfukové potrubie a výkon motora bol zdvihnutý na niečo cez 300 PS nie je to nič extra.
4VOSA Je to sériovka přímo od Volva nebo nějaký tuning?
Tuning samozrejme
Saab
Dostal se mi do rukou časopis Speed 3/99 a podle jejich údajů už Saab testuje novou 9-2, která by měla přijít na trh buď na podzim 2001 nebo na jaře 2002. Otázkou je jestli to jenom nezkopírovali z Internetu.

To VOSA: pokud máš víc dat ohledně toho Volva, tak ho zkus porovnat z tuningovaným Saabem 9-5 Aero ([odkaz] A myslím si, že je zbytečné se hádat, které auto je nejlepší, protože všichni víme, že je to SAAB 😄
Speed bych vůbec nebral vážně, když jsou schopni napsat, že: Saab 9-3 se výrábí od roku 1993. Pod obrázek devětpětky napsat: Saab 9000 apod. Jinak s tou 9-2 je to asi pravda.
Já už vám to říkal před 1/2 rokem. A neměl jsem to jen ze speedu. Otázka je, jestli to není jen rozšířená kachna. O malém volvu se mluví taky, ale......
SAAB 9-2 je ***ina roka! Ak by ho začali vyrábať, SAAB by ako značka u mňa hodne klesla. Je to preto, lebo som vždy SAAB považoval za niečo exkluzívne, za niečo na čo človek musí dorásť a dozrieť (podobne ako na Volvo, ale toto sa nedá povedať o Audi, či BMW)aby pochopil čo to vlastne SAAB je, proste že SAAB nie je pre žiadnych "teplákových podnikateľov", či hajzlov mafiánov (podobne ako Volvo). Akonáhle by SAAB začal robiť tú otrasnú 9-2, znamenalo by to, že aj on sa chce stať niečim masovým, obyčajným, okukaným (povedané jedným slovom nemeckým). A to by som GM nikdy, nikdy (nikdy) do smrti neodpustil 😒 Ak Volvo bude robiť S20 a V30, tak to berem, musí aj Audi pocítiť že tá ich bučora A3 je dobrá akurát tak na dve veci... Proste Volvo je podstatne menej exkluzívna značka než SAAB (ale aj napriek tomu Volvo milujem a mám ho rád pre iné veci) a tak to má byť. Veď Volvo tento rok vyrobí okolo 700 000 áut a SAAB? 150 - 200 000? To Saab: neprovokuj...
I já jsem to tady už psal... Myslím si , že nejdřív bude nová 9-3, pak 4x4, pak velkej nafťák (totální úlet, ale asi se tomu nevyhneme) a potom něco jako 9-7.
Vážení, práve som bol na oficiálnych stránkach Volvo Car Corporation!!! Na tom by asi nebolo nič extra zaujímavé, keby...keby tam nepredstavovali nové Volvo V70 😄 Bude to bomba. Krásny dizajn, maximálna miera bezpečnosti a nový špičkový motor (pokiaľ nerátame verziu od TWR racing). Model označený síce klasicky T5, ale s 250 PS a priemernou spotrebou len 9,3l na 100km. To je bomba!
je to skutečně zajímavé auto, ale proslýchá se, že ponese označení v60? Z jednoho jedinýho obrázku se dá usoudit podoba se současnou V70 a předek na S40. Bude menší než V70? uvidíme za měsíc. Akorát škoda, že Saab taky nebude dělat malý kombi, asi zůstane u 5 a 3 dvéřové karoserie.
Nová V70 skutečně bude, založená je na S80, se současnou V70 ovšem nemá nic společného (což je trochu škoda, mě se třeba V70R AWD opravdu MOOOC líbí). S60 bude rovněž, obdoba dnešní S70, založená ovšem na mírně zmenšené platformě S80. S80 je uvnitř obrovské auto (srovnatelné s S-klasou), mírné zmenšení mu pouze prospěje pro dost kupců. Později snad příjde i H30, jakési malé Volvo, obdoba Seatu Toledo Cupra.
Jinak v polovině roku 2000 bude představen facelift modelů S/V40, pojmenovány budou S40 a V50. Dále V70 (začátek roku 2000)/(dnešní) S80 a do budoucna možná i V90(XC) a S100 s desetiválcem of Cosworthu a cca 400hp (dohady). Volvo upouští od sedanů a kombíků pod jedním číslem, kombík bude vždy o desítku níž, nicméně založen na stejné platformě jako sedan.
4Volvista: kde se dají najít bližší informace o Volvu H30? A proč to "H"? 4all: já osobně si nemyslím, že případná malá verze Saabu (9-2) by znamenala konec značky. Když se jim podaří dělat bez kompromisů to co dosud, určitě by se jednalo o jedno z nejlepších aut ve své třídě, akorát s totálně úchylnou cenou (jako A3). Proto se asi do výroby hned tak nedostane.
H je hatchback, H30 je tedy cosi ještě menšího než S40/V50, tak za 600.000 Kč, ale super-bezpečné, konkurence pro (třeba) Audi A3. Někde na webu jsem viděl i fotky, až budu mít čas, tak to najdu a dám sem.
Volvo H30, S60, XC, Supersport, ale aj SAAB 9-2 a terénna 9-5. Toto všetko ukrývajú tajné projekty (špionážne foto) na www.automedia-online.com! To, či bude S40/V50 faceliftovaná je zatiaľ otázne, pretože sa už vyvíja aj úplne nové auto strednej triedy, ktoré má nahradiť súčasnú S40/V40. Teda, aspoň podľa mojich info. Aj keď nejaký malý facelift môžme na budúci rok podľa mňa očakávať.
Automedia online jsou žabaři. Ani jedna informace od nich snad není seriózní. Ale pokud jde o Saab 9-1 (nebo 9-2), tak jeho budoucí existence je už potvrzena z oficiálních míst Saabu. Tak se radujte, sábáci.
Ale úplně nejdříve nás překvapí už příští rok velkým dieslovým motorem do 9-5. Má se jednat o V6 v licenci od Isuzu. Jinak já jsem o tom že by se 9-2 spustila v nejbližších 2-3 letech nic neslyšel. Nevím jaké má zdroje King, ale ty moje nic nehlásí (a že jsou hodně blízko)
Saab
to draken: máš nějaké konkrétnější informace k tomu dieselu ?
Nic bližšího jsem se zatím nedozvěděl, jen že jde o V6 s obsahem asi 3,0 (to nevím jistě). A jde o motor který v Evropě ještě nejezdí a jen pro Saaba. PS: Mám dojem že 9-2 která se objevuje na rozličných obrázcích bude asi nová 9-3. PSS: AutoTuning uveřejnil test Viggen a Aero.
Saab
Bude ten diesel s turbem jak je u Saabu zvykem ? A bude to normální diesel nebo common rail ?
Nemám v Saabu špehy, to fakt ne (ty asi jo). Tohle potvrdil tisku někdo ze Saabu, píšou to snad v Auto tipu, nebo kde jsem to viděl. Ale hádat se nebudu. Je mi to docela fuk, věřte mi.
Oficialní novinky o saabu jde najít na www.saab.com nebo www.saabusa.com. Neoficiální novinky neexistujou, takže všechno co píšu jsou moje dohady a zdroje podobné jako tvoje, jenže mám možnost si je alespon trochu ověřit.
Pokud ty o novém Saabu nic nevíš, tak těžko říct, odkud to ti novináři vzali. Nemyslím si ale, že by si někdo dovolil pustit takovou kachnu, kdyby to nebyla pravda. Možná že oficiální novinky nejsou všechny. Třeba mají taky něco pod pokličkou.
Já jsem přesvědčenej že trolíci maji něco nachystáno pod pokličkou. Ovšem otázka je co se z toho dostane ven. Jak jsem už nejednou psal: tipuju že první bude nafťák do 9-5, pak nová 9-3, pak 4x4 a potom teprve buď 9-2 nebo 9-7, ale to už jsme tak v roce 2003
Až na "krabicový" styling s tým v podstate súhlasím. Netreba to brať ale doslova, pretože je to trochu mimo reality, proste utrhnuté od skutočného života a pritiahnuté za vlasy. Vo Švédsku je totižto Volvo ľudové auto skoro tak, ako je VW ľudové auto v Nemecku (jazdí ich tam okolo 1 500 000). A tý čo chcú ukázať, že na to majú si kúpia SAAB (okolo 400 000 ks vo S). Ale vravieť, že Volvo je auto obyčajných ľudí, to je teda magorina!! Na Audi (napr.) jazdia podstatne obyčajnejší ľudia a ľudia s menším zmyslom, pre individualizmus než na Volvo (môj názor). Takže, kde sú tí obyčajný ľudia?
Voso, je trochu rozdíl, říct "auto pro obyčejné lidi" a "saab pro obyčejné lidi". "Auto pro obyčejné lidi" je (alepoň na západě) takový VW, opel, a francouzi. Ale "saab pro obyčejné lidi" je prostě Volvo - "lidovější" alternativa Saabu se vším ,co k tomu patří - individualita, styl, bezpečnost. Z článku to jasně vyplývá a asi nikdo by si to nevyložil, jako že je to lepší trabant. Jinak dík za "utržené od skutečného života, a přitáhnuté za vlasy" - to je totiž můj článek. Opravdu se snažím být přísně objektivní - jak bys tedy ty lépe Volvo charakterizoval. Já mám na každou značku kousek místa, protože by nikdo na auto.cz nečetl nějaké romány. Na to nemá nikdo moc času (až na mě, hahahahaha).
Krucinál!!! Se nehádejte! - Koukněte se tady na Téma týdne - Image značek podle kontinentů - tam je to jasně a stručně o Volvu i Saabu. Podle mě není co dodat!!
Saab
S tím krabicovým designem to trochu přehnali, vždyť právě proto se mi Volva líbili. Ty ostré linie jsou super. Ale Saaba tam vystihli nádherně a přesně 😄
4King: Jestli jsem to dobře pochopil, tak článek o image značek je od tebe? Jestli ano tak smekám nejen klobouk, protože já sám sebe považuji za zahleděnce do čtyř pěti značek a ostatní beru hodně okrajově.
Kingu vedel som, že to je tvoje dielo a keď som si to prvý krát prečítal, chcel som ti hneď poslať mail, že je to proste absolútne špičkový článoka vychváliť ho do neba, pretože sa mi to skutočne veľmi (veľmi) páčilo! Ale potom čo som si to prečítal znova a znova a začal som rozmýšlať, čo si pod tým vlastne myslel a ako to pochopí nejaký človek, ktorému Volvo, či SAAB moc nevraví, tak skutočne mu to príde asi tak, že Volvo je auto obyčajných. Ja by som charakterizoval Volvo ako auto odlišných, tých čo sa snažia odlíšiť a tých vyspelejších. Auto ľudí, ktorí chcú dať najavo svoj odlišný životný štýl. Proste: Andere Autos, fur andere Menschen (Odlišné autá pre odlišných ľudí), či komfort lietadla za cenu auta, alebo bezpečne vybočíte z radu! Toto je stručná charakteristika Volvo. A mimochodom, pred asi dvoma rokmi bol v AMS uverejnený článok, kde bol hodnotený image automobilov, z pohľadu európanov. Prvé bolo Audi, druhé BMW, tretí MB, štvrtý Jaguar, piate Volvo a SAAB bol ďaleko...
Saab
Saab byl daleko, protože ho tolik lidí nezná a dělali to z informací od "obyčejných lidí" a ti kupují Volva 😄
Saabe šťúraj do niekoho iného, láskavo O.K?! SAABy majú jednu veľmi veľkú nevýhodu: riedka servisná sieť. A to neplatí len pre strednú EU, ale aj pre západnú EU! Čo sa týka image, SAAB hodne klesol potom, čo bol inštitútom Euro NCAP zverejnený CRASH-TEST 900ky. A presne v tomto období bola robená aj štatistika o image. Takže, nieže by bolo príčinou len to, že SAAB pozná malý okruh ľudí, ale spôsobil si to aj sám svojou nedôslednosťou. Volvo nielen modelovou ponukou, ale aj prístupom k zákazníkom oslovovalo a oslovuje podstatne širšie spektrum ľudí.

to King: bol by som rád, keby si mi tú štatistiku mohol poslať. Ja ti naoplátku pošlem štatistiku nemeckého ADACu, kde v spoľahlivosti skončilo Volvo spolu s MB na prvom mieste (vrámci európskej produkcie). Veľkú chválu zožala hlavne 850ka, ale aj 400vkový rad skončil veľmi slušne. Jediný kdo z modelovej ponuky Volvo pokrivkával bol rad 700. V životnosti bolo na čele celkom suverénne a jednoznečne Volvo. S priemerným aktívnym vekom 17,5 roka sa naňho nechytal vôbec nikdo. Ja sa už len teším, kedy SAAB v Guinnessovej knihe rekordov vystrieda to obyčajné Volvo a kedy vyrobí bezpečnejšie auto, než je S80ka.
Saab
OK už přestanu 😄

Jinak se musím přidat ke Kingovi, protože jsem taky slyšel že 400 řada je dost poruchová a nepovedená, kazí Volvu dobrý průměr. Na druhou stranu 850 a 960 patří k nejspolehlivějším. Jinak z dnešní produkce slyším dost často negativní zkušenosti s S40. Hlavní výtky se týkají motorů, hodně lidí si stěžuje, že jsou líné a strašně žerou (zkušenosti od majitelů S40). Jeden dokonce říkal, že koupil Volvo kvůli jeho image a teď je zklamán 😒

To King: díky dneska to přišlo a je to super !!!
Saabe, jsem rád, že jsem ti udělal radost. Jinak s tebou souhlasím s těmi motory Volva. Ale už se zase hádáte, co? VOSA- posli mi mailem adresu, ať ti mohu poslat tu fotokopii.
Saab
Ten crashtest jsem taky viděl, ale podle amerických crashtestů zase dopadla 900 velmi dobře (4 hvězdičky z 5).
2 VOSA: prosim prosim, sendni mi tu statistiku ADAC-u (rado@fido.sk). Mimochodom - poslednz TUV Report nahodou nemas? Ten by si mohol prilozit 😄

Ked sme pri statistikach - osobne si myslim, ze clovek, ktory _vie_ citat statistiky, je k realite a realnemu stavu ovela blizsie, ako ktokolvek, kto posudzuje z vlastnej skusenosti. Ze ty mas malo problemov nie je z globalneho hladiska zaujimave - kolko percent produkcie sledujes alebo si schopny vysledovat? Naproti tebe clovek, ktory sa vie orientovat trebars v TUV Reporte, ma podchytenych o niekolko radov viac aut, ako ty (aj keby si bol rovno servisakom nejakej znacky - podotykam jedinej).

Aby sme sa chapali dobre - nic proti osobnym skusenostiam, ale kvalita produkcie je masova zalezitost, skusenosti a vlastny nazor je namieste napriklad pri hodnoteni jazdnych vlastnosti, zaberu, pohdlia atd. Ze toyota, ktora bola v redakcii na teste, bola pocas mesiaca patkrat v servise nie je statisticky zaujimave - proste sme dostali "pondelokovy" kus.2king of the roa😜 ak chces ozaj vediet nieco o hodinkach, moja adresa je rado@novycas.sk.
to draken - díky, to potěší.
to saab/vosa - nešťourejte se furt! Článek psaný před 2 lety = doba výroby Saabu 9000 a 900 a to zase nebyly auta, které by padly do oka široké veřejnosti. Dnes by to dopadlo možná jinak a navíc nebude patrné, jaké spektrum řidičů anketu vyplňovalo.
VOSO, trochu si šťouchnu já - ve Světě motorů - nevím, jestli se k vám vozí - bylo v čísle 48/99 v rubrice bazar hodnoceno volvo 440/460/480. No, nejsem si jist, jestli někdy byla ve SM horší recenze. Jestli chceš, aby se ti udělalo špatně, pošlu ti fotokopii (scannera niet). Sice píší, že nebyla tato řada díky holandské produkci považována za "real volvo", ale je to volvo a nikdo jim to neodpáře. Fakt ostuda.
To saab - dnes, nebo zítra by ti mělo přijít to, co jsem slíbil - tak se těš a omlouvám se za zpoždění.
Ja osobne ale väčšinu štatistýk beriem s rezervou a v prvom rade sa riadim svojimi vlastnými skúsenosťami. Z Volvo sú najmenej servisovanými (poruchovými) modelmi jednoznačne 440/460, 850 a 70! Za nimi sa v tesnom závese drží S80 a na treťom mieste je 40. A holandský závod NedCar je jeden z technicky najvyspelejších závodov na svete!
Vždyť Saab již bezpečnější auto než je S80 vyrábí! Je to 9-5. VOSO jestli podle tvé logiky: špatný test NSCAP=pokles oblíbenosti, Saab propadl, tak Volvo by mělo být na dně v současnosti. Viz S70. A takový Mercedesy by už nekupoval vůbec nikdo (aféra losí test a test E-classe) (Thanx)
Klídek, nechte se sakra. Jak máš podložené to tvrzení 9-5 vs. S80?
S80 je NEJBEZPEČNĚJŠÍ auto na světě podle MNOHA zdrojů, amíci ho označují jako "ultra-safe", 9-5 jako pouze "safe". POdívej se pouze na novinky, které v S80 Volvo zavedlo a o nichž 9-5 nic neví (WHIPS, Window Airbags, DSTC systém, SIPS, atd.). Neříkám, že 9-5 není bezpečné auto, ale Volvo je a vždy bylo v bezpečnosti lepší (viz třeba nepovedený 900, 9-3, atd.).
k tem amikum - ty jejich metody hodnoceni sou ponekud jiny nez v Evrope - spousta evropskejch velice bezpecnejch aut tam ma problemy. Oni totiz snad neprovadi ty presazeny testy, kdy auto narazi jen 40% cumaku, ale napali to cumakem celym - coz je dost nerealny. Potom se nelze divit, ze u spousty evropskejch aut se jim zda, ze sou moc tuhy. (naopak, kdyz se podivame jak dopadaj americky auta v Evrope ......). Takze tim, ze je neco nejbezpecnejsi v Americe bych se moc nechlubil. (tim sem nechtel rict, ze 80 neni bezpecny auto)
Tak S80 je nejbezpečnější auto na světě? Hmmm... Plný patentů? Hmmm... To se mi snad zdá.
Nezdá se ti to, to je prostě fakt. Podívej se na libovolné hodnocení S80 a jediné co ohledně bezpečnosti uslyšíš je SUPER-SAFE VEHICLE. Saab 9-5 je vynikající, nicméně S80 jej prostě předběhla. Saab nemá DSTC systém, nemá window airbags, nemá velké boční airbagy vzadu, nemá aktivní celé sedadlo (ale pouze opěrku hlavy), nemá propracované SIPS, a navíc nenabízí ŽÁDNÝ bezpečnostní systém, který by nemělo i Volvo. Kdesi okrajově: navíc je komplikovanější jej ovládat, protože postrádá (třeba) integrovaný telefon, takže při volbě čísla se mnohem snadněji ocitneš mimo silnici. Nic proti Saabu, ale 9-5 je oproti S80 ZASTARALÁ, sice designově jedinečná, ale prostě už stará!
Například ovládání radia z volantu je u S80 natolik nepohodlné, že ho sami prodejci ani nedoporučují, integrovaný telefon je možná fajn ale nejdřív musí pořadně fungovat, navíc v době kdy existují mobily které vytočí číslo pomocí hlasu dost velká zbytečnost. Celé aktivní sedadlo je možná fajn, ale efekt je stejný jako aktivní opěrky, tady Volvo akorát vylepšilos čím Saab přišel o pár let dříve. Night panel u Saabu je taky bezpečnostní prvek který postrádá nejen Volvo, ale proč mluvit jen o S80 a 9-5, to co má 9-5 má i 9-3, kdežto vymoženosti S80 si majitel S40 asi neužije, že jo.
TO VOSA: Velmi zklamu i já tebe. NHTSA sice udělila S80 pět bodíku, ale 9-5 jaxi tento test ještě nepodstoupila. Myslím ovšem že jak to je ukáže teprve praxe. A v ratingovém hodnocení vychází Saab velmi dobře (i tebou velmi podceňovaná 900). A ovšem... jak jsem zmínil: Výsady všech tebou zmiňovaných zkratek si užije jen majitel S80. A co se týká bezpečnostních systémů v sedadlech, myslím že S80 zůstane se svým systém osamocená, protože jiní výrobci dají přednost stejně účinnému systému SAHR (Saab, Opel, Nissan)
Saab
draken má pravdu, dokud nebudou zveřejněny porovnatelné výsledky je zbytečné se hádat. Jinak ještě k údajné "nebezpečnosti 900". Podle amerických testů dopadla v crashtestu stejně jako Volvo řady 700 a Volvo S90 !!! To by potom i tato Volva museli být pěkně nebezpečné vozy. Dále podle Australských crashtestů ojetých vozů je 900 na pátém místě. Nejlíp dopadlo Volvo řady 700. Hodnocení 900 bylo téměř dvakrát lepší než Mazdy 929 nebo Hondy Accord. Takže Saab 900 není v žádném případě nebezpečné auto jak tady tvrdíte.

Trabante zmizni s tím smradlavým šmejdem !
SAAB 96 se smradlavim 2-taktem = nejlepsi svedske auto!
Už z tvojho mena, trabant, vyplýva, že si riadny exot. Daj si studenú sprchu, vráť sa do múzea a nezabudni za sebou zavrieť rakvu, aby sme tu nedýchali ten tvoj odpad! REST IN PEACE!!!!!!
To draken: veľmi ťa sklamem, ale nemáš (nemáš) pravdu!!! Prečo? Je to veľmi jednoduché. Začnem asi tým, že vďaka dokonalej konštrukcii z vysokopevnostnej ocele a veľmi kvalitným materiálom použitým na deformačné zóny, je torzná tuhosť Volvo S80 skoro 19kNm/st. Pre porovnanie, SAAB 9-5 dosahuje len 14kNm/st. Toto má za následok to, že Volvo je pri rovnakom type havárie schopné podstatne lepšie ochrániť svojich pasažierov a je schopné pri havárii pohltiť podstatne viac energie. Vďaka šupinovitej konštrukcii bezpečnostných stĺpikov a systému 3H, ktoré sú rovnako ako rúrové oceľové výstuhy (dobre počujete rúrové), oceľové platne, doplnené o plastové výstuhy, ktoré sú pri bočnom náraze schopné pohlcovať energiu, schránku medzi prednými sedadlami, ktorá je pri bočnom náraze schopná pohlcovať energiu a bočnými airbagmi súčasťou systému SIPS, vďaka systému WHIPS, ktorý je podstatne účinnejší (účinnejší) ako systém SAHR, inak by určite nezískal exkluzívne odcenenie od kanadského inštitútu PMRF, amerického inštiútu NHTSA a novinárov z AutoBILD Group. WHIPS je o viac ako 50% schopný zredukovať riziko poranenia krčnej chrbtice, miechy a krku. A to, že Volvo S80 je najbezpečnejšie auto na svete potvrdili aj v americkom inštitúte NHTSA (obdoba anglicko-švédskeho EuroNCAP). Volvo S80 dosiahlo plný počet hviezdičiek (5) pri čelnom náraze a náraze zo zadu a ako prvé (prvé) auto na svete získalo aj 5 hviezdičiek pri náraze z boku. A to, že predajcovia nedoporučujú ovl. integrovaného mobilného telefónu z volantu je pre mňa teda veľá novina! A že nefunguje tak ako by mal, to je snáď vtip?! Night panel ja síce pekná vec, ale kde sa chytá na Eye break level, DSTC, RTI, PREMAIR, či VADIS.

To wawrik: iste, len sa musím dopracovať ku scanneru.
2Vosa: mala nejasnost - torzna tuhost kroserie a bezpecnost pri naraze suvisi spolu ozaj iba _velmi_ okrajovo, vyssia tuhost sa prejavi iba pri specifickych druhoch narazu. V ziadnom pripade sa to neda predkladat tak, ze vyssia tuhost=vyssia bezpecnost, to je omyl - radovo vyssi vyznam ma konstrukcia deformacnych zon a ich kotvenie. Ako iste vies, torzna tuhost je odolnost karoserie voci kruteniu okolo pozdlznej osi, a skor sa prejavi v jazdnych vlastnostiach, ako pri crashtestoch.
Ja chápem torznú tuhosť, ako tuhosť karosérie pri ohybe, je jasné, že to má veľký vplyv na jazdné vlastnosti, ale myslím si, že aj na bezpečnosť, keď je to charakteristika tuhosti?
2vosa: este k tej torznej tuhosti - je to sice tuhost karoserie pri ohybe, ale v inom smere, ako predno-zadnom, moment je v rovine priecnej. A ako hovorim - jeho vyznam je radovo mensi, ako vplyv deformacnych zon a inych faktorov. Jeho vyznam stupa pri niektorych typoch bocneho narazu, plus (paradoxne) pri losom _crash_teste. Auto s najvyssou hdnotou torznej tuhosti sa nemusi automaticky stat najbezpecnejsim autom, aj ked to vyzera, ze v tomto pripade to tak bude...

Ty mas nieco spolocne s Volvami? A keby som chcel nejake protekcne jazdy, vedel by si cosi vybavit? Zaujimaju ma hlavne (resp. vyhradne) modely s rozvodom 4x4, plus by som rad videl nejake rezy viskospojkou, nech viem, co je zac. Tie by si mohol zohnat?

2grip: ale ja sa do prekaraciek o "najlepsie" auto nezapajam, ziadam satisfakciu a osobne ospravedlnenie v styroch najvacsich dennikoch 😃

2all: chlapi, ked mate po ruke plny kybel crashtestov z najroznejsich koncin Zeme, ako si vedu Subaru, poviete mi niekto? Zaujima ma hlavne Legacy a Impreza (v porovnani s autami svojej triedy a aj vseobecne). Prosim...
Saab
Legacy je na tom dle amerických crash testů dobře. Má 4/5 při nárazu z předu (model 4-dveřový). Další testy tohoto vozu jsou plánovány na leden 2000. Více informací máš na [odkaz]
BACHA na americky crashtesty.
To wawrik: Sorry najdeš jen tady, ale řádné. Zároveň dík, že neadrelinuješ tenhle pohodový kout.

To Vosa: S tím švýcarskem to je fakt. S tou jízdou nesouhlasím, ale tak už to je, že jde o pocity a emoce každého řidiče. Mě T6 těžce zklamala, ale co už. Osobně jsem fakt nadšený 9-5kou Aero, je to poctivý dravý Saab.
Tak vidíte: nejsem sám koho T6 zklamala (jak jsme tady probírali asi před měsícem) je to těžká kára, než se rozjede, tak je Aero o hodně velký ku s vpředu. Na maximálku je asi lepší (prostě musí být), ale upřimně... jak často využijete maximální rychlost.
Volvo=Scheiße
VOLVO=schwedisches Scheißauto
To trabant: Určitě zbytečně tvrdá slova, ale jinak jsme rádi, že jsi přiložil foto auta tvých snů.

To: VOSA, Draken, Wawrik, Volvista & Co. Dlouho jsem jen četl vaše příspěvky a postřehy, ale dnes už je to na mne moc. Všechno pěkný, jenom mi připadá zcestné stavět vedle sebe výsledky US testů a tabulkové hodnoty výrobce. Navrhuju vyčkat, až 9-5 otestují v US a pak debatu dokončíte. Teď schlaďme hlavu a přiznejme si, že ty maličké (!!!) rozdíly mezi 9-5 a 80 v bezpečnosti jsou podružné v porovnání s tím, jaký deficit mají všichni ostatní na tyhle dva rivaly. Jinak ještě k tel. v autě. Ovládání na volantu je jedinečné řešení (na tom se snad shodnem). A co se týče DSTC - zkuste si ho - je to více změna na papír než v komfortu - za volantem totiž pak už vůbec nemáš přehled, co si ještě můžeš dovolit. A právě interakce řidiče a vozu je bezpečnější než skryté omezení elektroniky o kterém nevíš co udělá příště.
Úplne súhlasím s gripom, schlaďme si hlavy, veď aj tak je S80 the safest 😄 Mimochodom, keď vyvíjali podvozok na S80, tak to bol najdrahší projekt rozbehnutý v tej dobe v celej škandinávii. Ďalšia vec ktorú SAAB nie je , v porovnaní s Volvom, schopný poskytnúť: Rodinný balík, detská sedačka integrovaná v zadnej lavici (svetový unikát), zadné hlavové opierky s bočnými výstuhami. A Volvo S80, okrem SIPS, WHIPS, IC a všetkých ostatných spomínaných systémov má ešte dve veci ktoré určite stoja za zmienku: "inteligentné" airbagy, za týmto záhadným názvom sa skrýva veľmi užitočný systém. V závislosti od rýchlosti a sili nárazu sa nafukujú čelné airbagy. Čim väčšia sila je vyvinutá pri náraze, tým sa airbagy nafúknu väčšou rýchlosťou a väčším množstvom (objemom) plynu. Druhá jedinečná vec, ktorá je tiež súčasťou "inteligentných" airbagov je to, že ak nemáte zapnutý trojbodový bezpečnostný pás a náhodov sa vám podarí vybúrať, tak sa tiež airbag nafukuje podstatne pomalšie, tým zabráni tomu, aby človek preletel cez čelné sklo, alebo si poudieral hlavu o veniec volantu, či bezpečnostný stĺpik. Ale tiež sa nemôže stať, že vďaka energii, ktorú pri havárii vyvinie airbag a protiidúce telo dôjde k veľmi nepríjemným poraneniam, až usmrteniam. Skoro by som bol zabudol na automatickú deaktiváciu spolujazdcovho airbagu, keď vedľa vodiča nikdo nesedí, alebo keď je na sedadle detská sedačka. Skvelá vec! Ešte nakoniec pripomeniem jednu pre mňa nie moc príjemnú vec a to, ako dopadlo Volvo S70 v hodnotení inštitútu Euro NCAP. Pri čelnej zrážke to na Volvo nebol boh vie aký výsledok, ale pri bočnom náraze dosiahol najväčšie možné bodové ohodnotenie! Rovnaké ohodnotenie ako SAAB 9-5. A ako by podľa vás dopadlo v rovnakom teste Volvo S80, kde je ten systém (SIPS) ešte dokonajleší (a dovolím si tvrdiť, že ohodne).
to grip: ja som skúšal nejedno Volvo s DSTC, či už 2.9, alebo T6 a je to bomba!
4VOSA: pozor! saab má integrovanou dětskou sedačku v nabídce již několik let.
Podľa švajčiarskej tlače je na čelných miestach v predajnosti, v segmente luxusných automobilov vo Švajčiarsku SAAB . Švédi to už natreli takým gigantom ako BMW, jediný kdo mu stojí v ceste je MB.
Teda dneska jsem se fakt rozjel. K oznamovaným novinkám: malý Saab určitě nebude, podle GM tuto třídu obstarají jiní (Opel, Isuzu a sand v budoucnu Subaru). Takže trolíci budou pořád jen třešnička na dortu. Dieselový motor do 9-5 by měl být 2,5 V6 made in Isuzu
2draken: Subaru patri do GM? Alebo sa nieco v tomto zmysle chysta? Je uz zname nieco o spolupraci, smer transferu know-how a konstrukcnych skupin, proste cokolvek?
zatím se jen jedná o eventuálním zakoupení XX% akcií, ale nikoliv majority. GM upevňuje pozici v Japonsku - Isuzu, Suzuki, Subaru(?).... Honda???
Prosvištělo to kolem mě, ta zpráva o Subaru a GM, nějaká spolupráce by určitě byla zajímavá (Saab by dostal jeden z nejlepších pohonů 4x4). Jinak dnes jsem si přečetl o GM a Daewoo. Nic bližšího nevím.
To wawrik: GM už koupilo tuším 20% akcií Subaru, to je hotová věc. Teď se dohadují jak to udělají rozdělení v segmentu malých vozů a že v něm bude GM a Subaru spolupracovat. Stejně tak na platformách, které zpočátku očekávám spíše využije GM (to Saabu opravdu svitá naděje, že zase bude mít nejlepší podvozek, tentokrát 4x4). Doufám, že se zase někoh nedotknu 😄 Ale vážně, jedná se už jen o posílení pozic v US a Japonsku.
Saab
To s tím Subaru by bylo super. Možná toho využijí u připravovaného Saabu 9-5 4x4. To by bylo pěkné dělo. Pokud by se k tomu ještě přidala Honda, tak by mohli vzniknout zajímavé motory. Že by pak byl Saab s motorem VTEC Turbo 😄
To by nešlo, letadla na silnici nesmí a takový VTEC 2,0/177kW s turbem - na to by asi homologaci pro silniční provoz nedostali. Mohl by pak ten dvoulitr mít i ke 300kw.
Není letadlo jako Saab. Vždyť Per Eklund všem letos ukázal, co dokáže s 9-3 2,3Turbo 600k, když bude mít šesti stupňovou sekvenční převodovku a pohon Subaru 4x4. První místo v Evropském šampionátu Rallycrosu na chlapa, který má přes 50 let - jsou vidět zkušenosti a auto. Ale o tom už tady myslím byla řeč. Však on už si Per něco se Saaby užil.
prej tu licenci na 4x4 od Subaru Saab koupil už před časem..., aby taky měl nejlepší 4x4. Koneckonců Saab si to zaslouží - patří to k němu jako podstatný prvek aktivní (a třeba i pasívní) bezpečnosti.
Saab
Ten VTEC Turbo by vyjít mohl, vždyť Saab letadla dělá a dokonce jsou jedním z kandidátů na obnovu našich vojenských letadel. Jsou to Grippeny. Doufám že jim to vyjde a náš vzdušný prostor i silnice ovládne Saab 😄
Grippen u naší armády? To by bylo super, ale jsem pesimista. Vždyť Létají jen ve Švédsku a JAR. A tady u nás není žádná lobistická skupina ve prospěch Saabu. To spíš dřív nahradí Saaby vládní mercedesy, volva, bmw či audiny. Jo a taková policejní 9-5 na dálnici...
Dej si pokoj, s policejní 9-5kou. Já byl šťastný jako blecha, když jsem s Acco ujel policejní laguně, na 9-5 bych neměl. Asi jim tenkrát nešel radar ,nebo si chtěli zazávodit, já si všiml kuželu radaru až v době, kdy by mi mohli nafotit album. Pokud budou taková 9-5 aera ve službách policie, tak to abych s ipořídil jako nejslabší auto Integru Type R, nebo Hondu S2000. Jinak nevím.
Saab
to draken: za Grippeny už tady lobovali majitelé Saabu (Waldenbergové, nebo tak nějak, teď si nemůžu přesně vzpomenout) a nabízeli, že pokud vláda koupí Grippeny, tak rozšíří obchod ze Švédskem i na jiné obory. Jo a ještě nabízeli, že by se ty Grippeny dělali u nás v Aeru Vodochody (ale teď si tím nejsem na 100% jistý).

to King: pokud by ta policejní 9-5 měla motor 3.0 V6 s turbem a tuningovaná, tak by jsi měl potíže i s S2000 😄
No, to bych měl, nestraš jo! I když - to budu mít dřív já to S2000, než fíci Aero.
2Saab: Máš pravdu, úplně jsem na to zapoměl. Jsou to Wahlbergové a patří jim polovina Švédska, jejich společnost Investor AB má podíly ve všech významných společnostech (Saab, Volvo Truck, Ericsson, Scania, EDS, Astra Pharm. apod.) 2King: jen aby ses nedivil
Kde zase všichni jste? To si tu zase budu dopisovat sám se sebou? Pojďte do toho! Kdo z koho! Kdo je nejlepší!! Jááá!!!!
Saab
Omlouvám se, ale doma jsem skládal nové PC a v práci jsem dal výpověď 😄

Nevíš jestli u Saabu nepřipravují nějaký to lepší turbo pro 3.0 V6 ? To by mohlo být slušné dělo. Co na to říkají tvoje zdroje ?
MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR
To all: Užíjte si vánoc a fajn Nový rok.

Před koncem roku jsem zachytil jednu důležitou věc. Už je to tady - HONDA a GM jsou ruku v ruce a budou pracovat společně na motorech (!!!) a převodovkách. Obé nabízí Honda jako věno (z MF Dnes 22.12.99)

Mějte se 😃)))))
ŠŤASTNÉ, VESELÉ, ALE HLEVNE BEZPEČNÉ...
dost oneskorene, ale predsa. Na tvoje dve otazky ti zodpovedám veľmi jednoducho. Asi to už tak bude, že s Volvom mám niečo spoločné. To je asi aj z tých mojich príspevkov cítiť. Síce to robím len porpi škole (som predajný asistent), kontakty mám celkom slušné. Pokial nejaká predvádzačka je na salóne, tak nie je žiadny problém, sa na nej povoziť (teda nie len to, že ja budem šoférovať a ty sa budeš na mňa pozerať)! Čo sa týka áut s pohonom AWD, to je už väčší problém. Ja osobne som dodnes skúšal tak akurát XC a S70 T AWD. Môžem ti povedať, že to bol neskutočný zážitok! Momentálne nie je ani na sklade žiadne AWD auto. A akonáhle aj príde, je väčšinou okamžite preč. My ako áčkový dealer sme chodili raz (to bolo to Volvo S70 T AWD) so štvorkolkou na predvádzačku a aj tá bola dokonca už dosť dávno predtým predaná. Čo sa týka vyskoznéj spojky, tak tú ti možno ukážu v Škodovke v Blave. Ani ja (ani predajca, ani môj šéf) sme ešte na vlastné oči nevideli rez originálnou Volvo vyskóznou spojkou. Dúfam, že ju uvidím aspoň na dealerskej predvádzačke novej V70.
ospravedlňujem sa za tú hrubku! Samozrejme, že je viskózna spojka a nie vyskózna spojka.
Bohužel zklamu všechny, kteří se těšili na Saaba s VTECem i tebe, VOSA. Nevěřte všemu, co napíše MF Dnes. Situace kolem Hondy a GM je poněkud jiná. Honda bude koncernu GM dodávat 3,0 litrové V6 (nevím, jestli s VTEC, nebo bez) spolu s převodovkami a na oplátku bude Honda používat naftové motory Isuzu - do té doby, než vyvine vlastní. Toť fše. V každém případě je ale takováto úzká spolupráce podezřelá, ale nějaká fůze zatím na obzoru není. Jenom nechápu jednu věc - co je na motorech Isuzu tak báječného? Jsou to ty samé, co používá OPEL? Jestli jo, tak bůh ochraňuj Hondu. Nejsou ani spolehlivé, ani výkonné.
Ne všechny diesly které Opel používá jsou made in Isuzu. A vůbec to nejsou špatné motory (i když já traktor fakt mít nemusim). A kdo znás měl možnost jet v original ISUZU? Známe to auto?
No, upřímně - ani neznám parametry nafťáků isuzu - Ale podle toho, co pohání Opely - nic moc.
Sábáci - v automobil revue 1/2000 je dvojstránka o designérovi saabů Sixtenu Sasonovi + nějaké črty. Mrkněte na to.
Najlepší a najobjektívnejší motoristický magazín v Česko-slovensku je jednoznačne Automobil revue, najlepšie fotky sú Auto fórume, mna už len sere, že zohnať ich v našich končinách je v celku serózna drina! Najmenej objektívny (a často krát totálne neprofesionálny) je zase podľa môjho názoru Auto Tip. Ja som sa mal možnosť asi pred dvomi rokmi voziť na hrozne starom Isuzu Tropper a nemalo to moc ďaleko od Ara.
AR mi přijde příliš technicky orientovaný, což mi moc nesedí ,ale rozhodně měří všem stejným metrem. A nic si nedělej z toho, že nemůžeš sehnat Auto fórum. To je problém i u nás.
A Auto Tip? Víš, co je zvláštní?: Všichni na něho nadávají, ale taky ho všichni čtou, protože má nejčerstvější novinky. Mě nejvíc vadí ten jeho formát.
2king: ta technicka orientacia je podla mna super a dava im velky naskok oproti inym, najma nemeckym casopisom. Ked potrebujes _seriozne_ infos, napriklad rozmerove nacrtky vonkajsie aj interieru, priebehy momentov aj vykonu, podrobnejsi rozpis konstrukcie pri novych systemoch, kinematicke schemy, rezy... To, ze je AutoTip prvy, ktory ma novinky, je sice fasa, ale za dva tyzdne to mas v kazdom motomagazine. Ale ako veci ozaj funguju ti napise malokto, a ak, tak iba velmi povrchne. Ale jednu vyhradu k Automobil revue by som predsalen mal - nekriticke zboznovanie Skodovky. Nie zeby som im to mal za zle, za prve je to domaca znacka a za druhe ich v prevaznej miere zivi, to len tak na okraj...
A kdo takové info potřebuje? mě už docela nudí počítání vzdálenosti v cm mezi levým uchem spolujezdce a pravým zadním kolem a podobně. I když určité věci se hodí vždy (poměry převodů, křivky)
I pro mě je Aitomobil r. to nejmíń záživný čtení. Dávám přednost AMS. To je serioznost a kvalita.
No, občas za seriózností taky pokuldávají.
Saab
Nejmenoval se náhodou AMS původně Automobil revue ? Jinak AMS je podle mne nejlepší.
Ne, původně to byl Auto magazín
Saab
Omlouvám se, máš pravdu. Já AMS odebírám už od 1996 a pár výtisků Automobil revue mám taky, ale přestal jsem jej kupovat, protože se mi zdál nudný. AMS nemá podle mě konkurenci.
-kupuju jen občas, AMS skoro furt, přemýšlím o předplatném.
Saab
Já mám AMS předplacené cca od října a jsem spokojenej. Nižší cena (i když ta mě moc nezajímá), přijde mi až do domu (když jsem jezdil vlakem bylo lepší ho kupovat ve stánku) a myslím, že dokonce mají občas něco navíc jen pro předplatitele.
Jo. Můžete si otestovat Škodovku 😊) Ale vážně. AMS je nejlepší (asi) co tu vychází, a třeba si jednou otestujeme i Saaba...
Ja tiež kupujem hlavne AMS, ale pokiaľ bol u vás ešte starý Auto magazín, tak pol podľa mňa lepší ešte ako aj dnešné AMS (aspoň ako niektoré čísla určite). Z AMS je hrozne cítiť ten nemecký nádych a tiež nie sú mnoho krát najobjektívnejší! Viď test MB E/BMW 5/Volvo S80/Chrysler 300M/Alfa 166 vs. test Volvo S80/SAAB 9-5! Ja som tiež Automobil revue tiež dlho nemohol ani cítiť, tiež sa mi zdal maximálne nudný, ale to je už za mnou a dnes sa mi číta veľmi dobre (aj keď Auto Tip a AMS sa čítajú tiež super). V Automobil revue sú super testy, viď posledné číslo, kde testujú nového MB E, Jaguar S-Type, atď! Inokedy tam zase testovali Volvo S80 T6/Volvo S80 2.9, Volvo C70, alebo Volvo S70 T AWD a je tam spústa iných super testov, ktoré som ešte nikdy nevidel napr. v AMS, vy áno???? Podľa môjho názoru majú asi najlepšie motoristické časáky taliani! Napr. Quattroporte, Auto Oggi, a mnohé iné. Sú tam veľmi, veľmi objektívny! Ešte jedne vec napr. v Auto forume bývajú také testy o akých sa novinárom v AMS ani nesníva! Napr. AM Vantage 600!!!!
Ty testy S80 vyšly přímo v německém AMS. V českém snad ještě S80 nebyla, nebo jo? Jinak si myslím že mají natestováno na rok dopředu vzhledem k počtu stránek časopisu a novinek na automobilovém trhu.
Proslýchá se, že nafťák v 9-3 "2,2 TiD" bude nahrazen 1,7 o výkonu asi 150 k, a taky že skončí produkce atmosférického benzínového motoru 2,0i (130 k)
Saab
Bude ten diesel zase od Opelu ? Nebo tam dají něco pořádného (nejlíp Common Rail vlastní výroby)? O tom, že zruší ten 2.0 jsem četl už v září s tím, že modelová řada 2000 už tento motor neměla mít a měl být nahrazen novým upraveným 2.0 Turbo, ale zatím jsem žádné zrušení nepostřehnul, asi to bude až v průběhu tohoto roku.
Vlastní diesel to určitě nebude ale commonrail jo. Něco se proslýchá o bmw. Jinak z výroby zatím vyběhl motor 2,0 Turbo (185 k).
only for Saab: PT neviem čo sa stalo, ten môj žebrak mi nechce posielat poštu mimo SR, čím to je? Už som z toho môjho počítača celkom hotový, pošli mi prosím ťa mail a skús mi niečo poradiť, dík! Vo SASCA?! 😄
To nebude počítačem, zkus seřvat webmastera tvého serveru. Jinak mail na tebe by se docela hodil, změnil jsem schránku a od tebe mi nepřicházela adreca, ale jen "ing.Tichy". Plís. A pro tebe i Saaba - moje nová schránka je m.f@centrum.cz - jede ďábelsky rychle.
Čau Kingu, tá moja nefungujúca adresa je tichy@za.sknet.sk a normálna vosa@pobox.sk. Ty mi ale môžeš čokolvek poslať na obidve adresy.
Do *, už aj pobox na mna sere...
Čau Saabe, dostal som tvoj mail, dík, ale mne to nechce nič posielať! Nikam! Ak môžeš napíš mi tvoje t.č. domov, do roboty, na mobil, ako chceš, dík!!!!
for Saab: mi dnes na Slovensku máme štátny sviatok, takže som doma. Ak by si mi mohol zavolať z roboty, tak moje t.č. je (only for personal use VIP): ++ga1w+djg1waw
Dík Kingu, tvoj mail prišiel úplne v pohode, na tichy@za.sknet.sk Horšie je, že ja ti a nikomu inému ešte stále nemôžem nič poslať. FASA
Saab
Zkoušel jsem si vytvořit e-mail na pobox.sk a nějak mi to nešlo, takže jsem to nevyzkoušel. Za chvíli v práci končím, takže budeme brzo online po telefonu, čísla máš.
to Saab: tá online konverzácia bola super!! Chcel som ti povedať toľko vecí, že som ani nestíhal hovoriť, takže normálne taký rýchly niesom! Musíme to zopakovať, nie? Podarilo sa mi zistiť, že na poboxe majú nejakú závadu, údajne by tam mal byť aj vyvesený nejaký oznam?
Saab
to VOSA: servery s Windows NT už jedou, takže můžeme konverzovat. Zlatej dobrej Unix 😒

Podařilo se ti už spojit s SkNetem ?
Saab
Ten e-mail se mi hodí, protože se mi doma totálně zhroutil systém, takže kompletní reinstalace 😄
Och, jak ti závidím-😊)))
Saab
Když někdo zkouší nainstalovat WinLinux 2000, tak prý dostane to nejlepší z obou systémů a jak je vidět je to pravda, protože na Windows je nejlepší jeho nespolehlivost 😄
Saab
Konečně jsem se dostal na media.saab.com a je tam celkem hezky popsán test Saabu 9000. 3 tyto vozy náhodně vybrané z továrny byli testovány následujícím způsobem: všechny převezli do USA na okruh a tam s nimi najeli 100.000 km bez přestávky (samozřejmě kromě střídání řidičů, doplnění paliva apod.), test trval 21 dní a průměrná rychlost nejrychlejšího Saabu bylo kolem 213.229 km/h !!! Tomu říkám pořádná prověrka spolehlivosti.
Jen bych dodal, že se jednalo o okruh v Talladega a o 10 let později proběhl stejný test s vozy Saab 900 II, který ten předešlý ještě překonal.
to Saab: ztaženo ze subaru.cz

1989 - uvedení na trh automobilu Subaru Legacy

- Legacy získává světový rekord - ujetí 100 000 km prům. rychlostí 225,345 km/h

tož tak... (tím proboha nechci říct, žes neměl pravdu a už vůbec ne, že Saab je auto 2. kategorie - úspěšně se tísní na špici několika málo značek, kde Subaru rozhodně nechybí, řekl bych, že statistiky spolehlivosti a testy spokojenosti jsou doménou právě Subaru...)
Saab
to pohoda😒br />

1996 - Saab 900 II., 25.000 mil s průměrnou rychlostí 226.450 km/h

Jinak už se těším až začnou do Saabu dodávat pohon 4x4 od Subaru, to pak bude pěkné dělo.
2saab: a budu?
4x4 od Subaru má rallycrossový speciál P. Eklunda . Zatím jediná čtyřkolka od Saaba
Mi je s mäkkým i v jednotnom čísle (mne), v množnom čísle je to my. Takže sa ospravedlňujem za hrubku, už som taký rozčúlený, že neviem ani písať! My na Slovensku...
Viděli jste poslední Schimanskýho (Místo činu)? Ten jeho poskok, ten Thaner tam proháněl Saaba 9000 Turbo. Byl to prostě kvalitní díl 😃)
Saab
Sakra, já ho neviděl 😒
GM včera oznámil že do konce ledna bude Saab v jeho stoprocetním vlastnictví. Jinak bylo v roce 1999 vyrobeno 127.850 saabů z toho 53.185 9-3, 29.626 9-5, 27.558 9-5 Combi a 17.481 9-3 kabriolet. Hodně štěstí ve Skřítkově! 😄
Saab
Jen doufám, že neudělají ze Saabu obyčejné auto.
Mislim ze budou spolecne jen podlahove plosiny a motory. GM urcite nechce menit image Saaba. Bude to jak s Jaguarem nebo Volvo-Ford atd.
Obyčejné auto asi Saab nikdy nebude, alespoň jsem to tak pochopil z vyjádření vedení GM. Už i proto, že se vyjadřují ve smyslu: Saab nebude vyrábět malá auta apod. Jinak asi k rozhodnutí koupit Saab Automobile AB rozhodly i prodejní výsledky v USA, prý nejlepší od roku 1987, nárůst byl 28,6%. No a zatím Saab vyrobil něco kolem 3,3 milionu aut za 50 let (podle statistiky nejvíc v roce 1986 - 134.112 ks - při premiéře 9000)
Pokusil jsem se vložit tiskovou zprávu GM vydanou 10/1/2000😒br />
Detroit / Stockholm. General Motors Corp (NYSE: GM) announced today that it intends to exercise the option to buy the remaining 50 percent of Saab Automobile AB from Investor AB, the Swedish industrial holding company, with which the GM group has shared ownership for the last decade. The GM group will take full ownership of Saab by the end of January.

"Over our 10 years with Saab we've seen increasing market success and e😜ansion of the Saab brand internationally," said GM President and Chief Operating Officer G. Richard Wagoner, Jr. "We've had a great relationship with Saab and appreciate our association with Investor, our joint-venture partner. During this time, the Saab brand has maintained its unique identity while we’ve been able to capitalize on marketing, purchasing and product-development synergies.

"This logical next step of exercising our option to take full ownership will be to move ahead even faster in developing new innovative Saab products, contributing even more to a globally diverse portfolio of resources, e😜ertise and products"

Saab Automobile AB became a 50-50 joint venture on March 15, 1990, with the GM Group holding half of the shares, and Saab-Scania AB owning the other half. Saab-Scania was acquired in 1991 by Investor AB.

"Saab has a strong product lineup, unique brand equity, and has an important position in our automotive portfolio," said Michael J. Burns, president of GM Europe. "Just as Saab is benefiting from GM's worldwide resources, Saab's particularly focused brand and product approach, and its unique e😜ertise in developing turbo applications, are an important asset to GM on a global basis."

In 1999, Saab produced almost 128,000 cars. Swedish production facilities are located in Trollhättan (Saab's headquarters) for the 9-3 and 9-5 models, Södertälje (engines) and Gothenburg (transmissions). In addition, the 9-3 Convertible is assembled at Valmet Automotive in Uusikaupunki, Finland.

Saab employs almost 10,000 people worldwide.

Saab cars are sold in 50 markets around the world. The major markets for Saab are the US, the UK, Sweden and Germany.
To Draken: diky moc za PF - dost dobry, fakt.
Ahoj, kde zase vsichni jste? Muzete si zalozit novy email aneb: me@mail.saabnet.com na webmail.saabnet.com/email/scripts nebo z www.saabnet.com. Moje adresa je nyni: radim@mail.saabnet.com. Kdyz uz jsem ten saabista, tak at je to stylovy, ne? 😊)
Tak zitra ma premieru nové Volvo V70. Tak tady mám nějaké informace: (třeba si je někdo přečte). Současná V70 se bude vyrábět do května kdy bude ukončena výroba spolu s S70. Nová V70 bude na trh ve Švédsku uvedena na začátku února a to ve verzích 2,4T (200 k) a T5 (250 k) a diesel, levnější 2,4 (170 resp. 140 k) budou mít premiéru v červnu. Plánují ve Volvu prodej 15 500 ks (letos) Ceny ve švéd. korunách: 2,4T=266000,- 2,5D=266000,- T5=299000,- 2,4(140k)=236000,- a 2,4(170k)=246000,-. Jinak jsou první ohlasy velice příznivé... No nechme se překvapit
PS: jak tak koukám na ty auta a ceny - asi není špatný bejt Švéd.....
Zdravím všetkých! Evidentne som prepásol to jubilejné 500 vydanie našich špičkových, aktuálnych, pretechnizovaných a zábavných (hádok) príspevkov. Takže chlapy, kedy ideme piť? Pozýva zakladateľ tejto témy, Saab 😄 Teda všetko najlepšie SAAB? SAAB! nech sa dožijeme daľších 500 a ďaľších 500 ... príspevkov, až predbehneme všetok ten odpad 😒, čo je momentálne v prvej päťke 😄!!! Teraz ale k veci! Časovo to vôbec nestíham, takže nebolo kedy skočiť na net a začať debatu na tému nová V70. Páni, je to delo! Volvo V70 2000 je zbrusu nové auto, ktoré zo "starou" V70kou zdiela minimum spoločných dielov, vrchné koncové svetlá v stĺpikoch. Je to veľmi dôležitý dizajnérsky prvok, ktorý dáva zadnej časti jedinečnú, nezameniteľnú charakteristiku, spojenú s veľkým kusom tradície. Táto tradícia sa začala písať v 92 roku, kedy bolo oficiálne predstavené nové Volvo 850 Estate, jedno z najúspešnejších áut 90tych rokov, neskôr v 94 roku modifikované a nakoniec v 97 roku predstavené ako výrazne inovované kombi V70. Toto Volvo tvorilo a stále tvorí veľmi výrazné auto, ktoré dokázalo pritiahnuť množstvo nových "mladých" zákazníkov a ktoré za pár rokov výroby zísaklo viac ako 70 prestížnych odcenení za dizajn, bezpečnosť, či spoľahlivosť. Dnes nové Volvo V70 má začať byť novým miľníkom v histórii automobilky. Začalo éru "one for one", jednoducho kombi je kombi a sedan je sedan, tak prečo ich spájať ako jeden model? Teda S80 je samostatný model, zatiaľ vlajková loď Volvo, jediná svojho druhu a žiadna upravená varianta vo forme kombi nikdy existovať nebude! Smerom nadol modelová ponuka pokračuje (bude)modelom Volvo V70, ktoré je originálne kombi, jedniné svojho druhu, sedan S60, kombi V50, sedan V40 a ... V70 zdiela s S80 rovnakú podlahovú plošinu, čo tomuto kombi zabezpečuje excelentné jazdné vlastnosti a identický stredový panel, ktorý ho približuje k jeho večiemu a exkluzívnejšiemu bratovi. Ponuku motorov budú zatiaľ tvoriť len samé päť valce. Cez 2.4 10V, 20V, T, TDI až po špičkovú verziu 2.3 T5. Neskôr pribudne aj Rkova verzia, od fy. TWR Racing. Motory 2.4 sú výrazne modifikované pôvodné verzie. Teraz sú tichšie, majú nižšiu spotrebu, väčší výkon, väčší točivý moment. 2.4 T: 147 kW (200 PS) pri 6000 ot./min, 285 Nm od 1800-5000 ot./min. 2.3 T5 je nový motor, ktorý dosahuje výkon až 184 kW (250 PS) pri 5200 ot./min, 330 Nm od 2400-5200 ot./min a pritom priemernú spotrebu len 9,3l/100 km! Po stránke bezpečnosti ide tiež v šľapajách Volvo S80. Dva frontálne, dva bočné, dva zácolnkové airbagy, WHIPS, SIPS, ABS, EBD (štandard)...
Mimochodom rozprával som sa z importérom, ktorý si ju už mal možnosť skúsiť na vlastnej koži a tvrdí, že je to jedno z najlepších kombi na svete a že ho toto auto na prvý pohľad oslovilo podstatne viac ako S80, takže...
Saab
to VOSA: asi tě zklamu, ale já jsem bohužel tohle téma nezaložil i když jsem tady od jeho začátku, ale oslavit to můžeme 😄 Doufám, že na oslavu přijedeš v nové V70 😄 Kdy novou V70 vyzkoušíš osobně ?
Saab
Podle prvního příspěvku toto téma založil RnaliM.
to Saab: To, že si ju nezaložil nevadí, hlavná vec, že tu je! Na jar bude v Belgicu (tam sa vyrábala aj predchádzajúca generácia S70/V70 a vyrába sa tam aj nová V70)importérska predvádzačka, mali by na ňu ísť aj predajcovia, ale ja asi nebudem mať tento rok tú česť! V tom mojom poslednom príspevku (v tom dlhšom) bola hromada gramatických chýb. Chvála Bohu, že som tu jediný Slovák, ale aj tak sa ospravedlňujem! Ponáhľal a tak to moc nemalo ani hlavu ani pätu, ale hlavne som zabudol na jednu veľmi dôležitú vec! Spolu s novou V70 bola predstavená aj verzia Volvo V70 XC Cross Country. Je to opäť terénne kombi, so stálym pohonom oboch náprav, odvodené od verzie V70.
2vosa: a nemohol by si trochu zatlacit a zohnat rez viskospojkou z XC a AWD? Nie zeby na tom nejako zalezalo, ale niekto spominal, ze ju Volvo ma od Subaru, a mne sa mari, ze som ju raz videl v nejakom casopise pri predstavovani AWD a bola to cista viska - co Subaru nie je. Poverit kolegov, nech z prezentacky donesu, co mozu, urcite nieco take na svete je, ked to prebehlo casopismi... Idealna prilezitost, ked niekto pojde do Belgicka.... Prosiiim.

A s tym hanbenim - uz si mal davno zacat, vraj to tu monitoruje Jazykovedny ustav Luda Stura 😄
Volvo nemá viskózu od Subaru, ale spítať sa môžem. Keď to tu monitoruje len Ľudo, tak je to pohoda! Ak by to tu monitoroval náš brat v kristu Janči, už by na mňa dávno poslal tanky...
Ty vole, chlapi, já jsem tu taky. S AWD vám moc nepomůžu, ale hoďte mi sem nějakou www na wwwolvo. A fakt jste neslyšeli o SaabLancia 600?
Saab
O SaabLancia 600 jse jěště neslyšel, ani v historii Saabu o tom není žádná zmínka. Jediná spolupráce s Lancií přinesla Saab 9000. Jinak Volvo najdeš na [odkaz] .
Navigační systém (GSM, GPS, Mobile Data), nový a bezpečnější způsob zachycení dětských sedaček na zadních sedadlech (volvisti tužte se) a nové klíče (vše v jednom) tak jako byly dodávány v premiérovém roce 9-5. Nové barvy: Laser Red, ostrá, sportovní červená, Steel Grey, tmavě stříbrná metalíza, Champagne, světle béžová barva, automatické stěrače. Nový motor 2,3 LPT pro 9-5 o výkonu 185 k. Motory pro 9-3: 2,0i končí, nový diesel 125 k a TCS pro 2,0T a Viggen a nová barva Pine Green (tmavě zelená metalíza). Tak čekám na Vaše reakce, pánové. Ať si tu nepíšu sám se sebou.
Saab
Jsou na webu Saabu už i fotky těch barevných provedení a bližší parametry motorů?

to VOSA: máš už fotky a podrobné informace o V70 ? A co mail, už funguje ?
O obrázcích barev a technických novinek zatím nic nevím, já jsem jen přeložil to co se mi podařilo vyšťárat od zdroje. Ty informace se zatím neobjevily ani na podle mě nejlepším servru pro Saaba www.saabnet.com ale to je americký server.
Saab
Už jste někdo viděl tu novou stříbrnou metalízu 9-5ky, která mění na slunci barvu do zelena ?

Ještě k těm novinkám: od tohoto roku už je k mání zpětné zrcátko se zatemňováním u všech modelů (doteď jen u verze SE a Griffin), taky Saab Parking Assistance je nyní dodávána ke všem modelům, taktéž TCS už je dodáváno ke všem modelům atd.
Zelená metalíza Sun Green nahradila o něco tmavší Green Silver (aneb Military Green). Jedna 9-5 v Sun Green jezdí v Brně.
Hošové kam chodíte nejraději, zajímá mě hlavně Volvo (neoficiální), myslím že saab mám celkem zmáknutý. Doporučuji www.saabnet.com a www.saabs.co.uk a taky seznam stránek na [odkaz]
Saab
A co takhle [odkaz] ? Budu se tam muset zase kouknout co je tam nového.
Na media.saab.com jsou pouze oficiální informace. Stejně jako na www.saab.com, Není něco zajímavějšího?
4Saab díky za tip. Já tu volvo adresu znám, ale to docela nuda, nic podstatnýho se tam nikdo nedoví, grafika je DOBRÁ ale ten OBSAH... Já jsem myslel něco jako je tady to: [odkaz] ale s většími obrázky. Jukni se to.
to draken: máš 100%pravdu! Dúfal som, že niekdo napíše nejakú zaujímavú adresu, ale...
4VOSA: ...a ty o něčem zajímavém taky nevíš? 4all: chlapi, a kde čerpáte ty cenné informace?
Saab
Bohužel na nic jiného si nemůžu vzpomenout 😒

Jinak ten vůz SaabLancia 600 vypadá jako obyčejná Lancia (na typ si nevzpomenu), jenom to Saab je tam navíc. Asi jim na tom autě pomáhali, tak je tam připsali 😄
To tu nikdo neznáte žádnou adresu? Nenechte se omezovat saabem a volvem.
Saab
[odkaz] znáš ?
Doslechl jsem se že se na začátku 80.let prodávalo auto pod označením SaabLancia 600 a dokonce jsem viděl foto zádě tohoto vozidla,(sanad něco jako Lancia Delta) ale byl to jen právě ten nápis s označením a kousek zadního skla. Nevíte o co mohlo jít? Nebo kde by se daly sehna t další informace? Díky
Udělej si sám aneb jak jsem hledal až jsem našel. Takže: koho to zajímá najde na těchto adresách: [odkaz]

[odkaz] [odkaz] Něco je i tady: [odkaz]
Když jsem prostudoval dostupné materiály k víše uvedenému, došel jsem k závěru, že se to vozidlo prodávalo pouze ve Švédsku v prodejní síti Saabu jako náhrada za 96. Ovšem pro špatné prodejní výsledky ne moc dlouho. Jinak jde skutečně o Lancii Delta.
matuS
2VOSA: niesi tu jediny slovak 😉 takze sa kludne hanbi
Ha,Ha (SLOVÁK) 😄, to je bomba...
Cau lidi, cice vam tady vubec nerozumim, nejde mi cestina, ale mam tu zpravu pro VOSA - omlouvam se ti za to, co oskliveho jsem napsal o S80. Byl jsem se s nim klouzat na letisti na snehu a byl jsem mile prekvapen. O exterieru radeji pomlcim, tam se muj nazor nezmenil, ale interier rozhodne nema zoufalou ergonomii, naopak je velice sikovny do ruky (na tom autoshow sjem byl uz unaveny ze vsech tech aut a dobre jsem to nevnimal). Sedacka se da taky dobre nastavit, i sklon sedaku. Vzadu je mista habadej, ideali rodinne vozitko. Na snehu vyborne brzdi i v zatacce, do smyku jde diky sve hmotnosti pozdeji, ale zase se hure kroti, ale ne o tolik, nez mensi auta. Motor je malo hlucny, ale moc netahne (nejaky TDI). Ale co me silene vydesilo a celkovy dojem dost pokazilo, je radici paka. U fabie je razeni tak o 300% presnejsi, brrrr, fuj. A navic se do paky trochu prenasi vibrace od motoru. Tohle nedela nas acco z 94 s 300 000 km ani nahodou. Ale jinak fakt super.
Saab
Opět se vracím ke špatným crashtestům Saabu 900😒br />

Podle amerických studií dopravních nehod se stal Saab 900 v roce 1999 už po čtvrté nejbezpečnějším vozem ve své třídě (1996-1999). V kategorii sportovních aut střední třídy se stal Saab 900 Convertible dokonce jediným ve své třídě, který získal nadprůměrné hodnocení. Toto hodnocení vychází ze skutečných havárií a údaje jsou od pojišťoven, které platili likvidaci škod. Podobnou studii udělala švédská pojišťovna Folksam a Saab 900 a Saab 9000 byli dvěma automobily z 5, kteří získali hodnocení "velmi bezpečný", přitom Saab 900 byl jediným zástupcem své třídy mezi těmito 5 automobily. Celý článek se pokusím přeložit a dát na [odkaz] nejpozději do čtvrtka.
Saab
Tak už jsem tam ten článek dal.

Jak to vypadá s GM ? Už koupili těch 50% akcií ?

to VOSA: Co e-mail ? Už funguje ?
Velka skoda, ze si skusil len naftaka!! Ja tieto auta hrozne nemam rad! Keby si tak skusil 2.9 a T6ku, to je bomba! Ta prevodovka sa trasie na vsetkych naftakoch, na ktorych som sa dodnes viezol, takze ziadna tragedia! Mame 3.0 V6 Omegu a na nej sa na neutrale trasie prevodovka vzdy. Dokonca aj v nizskych otackach. To, ze je ta prevodovka nepresna, sa mi ale vobec nezda?!
Souhlasím s tím že podle nafťáka se určitě nedá S80 posoudit, ale asi ani žádné jiné auto. Tyhle ty motory prostě patří do traktoru a ne do pořádných aut.
s temi vibracemi mozna mate pravdu - dela to 406HDI, ale to je stredni trida ,proboha! A pokud se ti vosa nezda razeni nepresne, radeji mi nerikej, ze jsou na tom volva ostatni jeste hur.
Motor HDI, je jeden s tých najkultivovanejších a najmodernejších naftových motorov na svete. Tu nahrá rolu, či je to stredná trieda, alebo nie! Tu je dôležité to, že tento motor pracuje so systémom vstrekovaním paliva common rail (HDI,CDI). Ja nemám rád naftové motory z globálu. Ale keby som si už mal vybrať, tak by som dal prednosť (asi) systému čerpadl👋dýza(TDI,dTi). Nemá to nič spoločné (skoro nič) s tým, že Volvo kupuje motory s týmto systémom. Volvo má veľmi kvalitné prevodovky, tá v S80, je delikátna ešte aj tým, že je to najkratšia prevodovka na svete (a je presná, ver mi)! Ja mám skúsenosti hlavne s automatom, ale dosť som sa navozil aj na manuále.
Ted jsem ti asi dobre nerozumnel - jak je prevodovka v S80 nejkratsi na svete? Nejkratsi drahy, nebo jak? A pis bez diakritiky, prosim.
Saab
to VOSA: máš už nějaké informace o novém off-roadu Volvo ? Na fotce vypadá jako nová terénní V70, ale CrossCountry to není, na to je moc velký. Má se dělat na podvozku S80 a má být konkurencí pro Mitsubishi Shogun (což mi v tuhle chvíli nic neříká, já znám jen Pajero).

Jinak měl jsem možnost si vyzkoušet Peugeot 406 HDI, ale při jízdě ten motor vydával nepříjemný hučivý zvuk, ne klasický klapot dieselu (ten tam byl taky), ale nějaký divný a dost nepříjemný zvuk. Zkoušel jste už někdo toto HDI ?
Saab
Už vím co mi ten zvuk připomínal. Bylo to stejný jako když jsem jel ve Š 120 vzadu. Tam byl taky takový nepříjemný zvuk od motoru ze kterého mě bolela hlava.
Keď som už taký rozbehnutý, skúšal som Alfu 156 JTD a bol som dosť príjemne prekvapený jazdnými vlastnosťami tohto "športového" auta s nafťákom. A samotný nafťák keď sa zohrial bol veľmi kultivovaný a tichý.
Proč dávat dieslové motory do velkých aut? Věřím, že dneska jsou už moderní a tišší a fakt rychlé (posledně mě prohnal po D1 dieslový bavorák takovým způsobem, že jsem byl zpocený až na zádech). Ale když slyším nafta, vidím traktor, (nebo Uno)
Saab
Diesely jsou většinou používány v zemích s horší životní úrovní jako Itálie 😄

A naopak v zemích s vysokou životní úrovní jako je Švédsko potkáš diesela jen vyjímečně 😄

Jinak už jsem viděl hodně aut se Švédskou MPZ a byli to pěkné vraky (starý Passat apod), ale ani jeden z nich nebyl pravý Švéd, vždy to byl nějaký Rumun, který do Švédska zdrhnul.

to draken: Mezi Unem a traktorem je rozdíl jen ve velikosti a schopnosti zdolávat těžký terén 😄
Mitsubishi Shogun mi teda vôbec nič nevraví... Ale nová V70 XC má pokračovať v tradícii, ktorú odštartovalo "staré" Cross Country. Nové terénne Volvo má byť ale oveľa terénnejšie. Bude sa doň montovať motor 2.4 LPT (200 HP), ktorý sa dáva do verzie AWD. Samozrejme aj XC má stály pohon oboch náprav. Podlahová plošina je odvodená z V70, a V70 má podvozok s S80. Toto Volvo už ale nie je len vyššie, ale aj širšie a dlhšie ako jeho základná verzia. Presné hodnoty teraz z hlavy neviem, ale pri porovnávaní svetelných výšok pôvodného XC a nového XC, tak to vyzerá ako porovnávať cestné auto s čistokrvným off-roadom. Nové Cross Country sa ale nehrá na žiadny tereňák, je to skôr čistokrvné SUV. Dnes sa ale už vyvíja aj ďaľšie terénne Volvo. Kombinácia kombi/SUV/MPV. Vyzerá veľmi zaujímavo a nebude to konkurent V70 XC Cross Country.
No tak jo. Nepovedlo se. Chtěl jsem jen rozproudit debatu. Už dlouho se tu nic nedělo. 4VOSA: V70 je fakt zajímavá, když jsem byl ve fázi rozhodování jestli si mám koupit po Š1000MB Saab 99 nebo kombík Volvo 240 (?). Tak jsem měl jsem vážně těžký dilema. Nakonec vyhrál saab. No a je to už pár let co na něj nedám dopustit. Chci tím říci, že pro mne jsou velké kombíky od Volva opravdu pojem. I když hádej jaké kombi bych si koupil teď. Jo, a koukej sem hodit nějakej dobrej link na volvo (hlavně ne oficiální)
to draken, sú dve možnosti: 1, na čo máš: podľa toho by som hodnotil, že tvoj veľký sen bude niekde medzi Yugom Koral (to nevadí, že to nie je kombi)a Ladou 111, prípadne Tavriou Dana a legendárnym Ižom Orbit 😄 2, na čo nemáš: ako ťa poznám tak to bude jedine SAAB 9-5 Combi

to Saab, ja by som sa nebál toho, že SAAB 9-5 XC (?) bude lepší než Volvo V70 XC, skôr si myslím, že doteraz bolo najlepšie a najkrajšie kombi SAAB 9-5, ale vďaka Volvo V70 je to dnes už len minulosť. Krásna minulosť, ale už dávno odviata vetrom!
Saab
Volvo V70 XC je super auto, ale je škoda, že až bude uveden Saab 9-5 XC (?) tak už nebude nejlepší 😄
Mimochodem AWD Saab se prý bude montovat v Rakousku a to jak 9-3, tak 9-5
to Saab: benzin:nafta - nebude to třeba taky tím, že by Švédům ta nafta v zimě zamrzala? Tipnul bych si, že ve Švédsku mrzne víc než v Itálii nebo Španělsku... A než nalejvat letní a zimní naftu, to už radši benzín... (možná)
Saab
to pohoda: spíš to bude tím, že rozdíl mezi naftou a benzínem je malý a pro Švéda možná úplně zanedbatelný, tak proč se otravovat s dieselem (častěji v servisu, dražší servis, dražší auto) 😄 Vždyť i u nás už je rozdíl mezi naftou a benzínem cca 2 kč a až budeme mít daně jako v EU, tak bude tento rozdíl ještě menší, takže brzo i u nás nebude mít diesel žádnou podstatnou výhodu.

to VOSA: 😄
Saab
to pohoda: možná to bude taky tím, že si Švédové potrpí na kvalitu a hlavně bezpečnost. Nebo snad znáš nějakou švédskou automobilku, která by ve světě nebyla známá tím, že patří k těm nejbezpečnějším ? A elasticita dieselu není taková jako benzínu. Vždyť taky nejslabší motor v "nejmenším" (9-3) Saabu má obsah 2.0 a na to aby se mu vyrovnal elasticitou nějaký diesel, tak by to musel být minimálně 2.5 TD. U 9-5 je dokonce nejslabší 2.0 Turbo a to už by musel být alespoň 4.0 TD 😄 Jenom Volvo dodává do svých aut "slabé" motory jako 1.6 a 1.8 😄
Uvažuje se o tom že auta z Rakouska ponesou jméno Saabeta😄. Ale vážně, proč by se tam nemohly dělat AWD saaby? Kabriolety se taky dělají ve Finsku ve Valmetu společně s Boxsterem a svého času se tam montovaly Lady Samary pro západní trh. A volva se montují v Holandsku a kde kdo tvrdí, že kvalita tím netrpí. Nebo je to jinak? VOSA?
A k té naftě: Jediné dieselové auto, které viděli moji kolegové za polárním kruhem bylo volvo (sic!)
SAAB made in PUCH? To neznie moc lákavo!
Veď oni vyrábajú babety! Bacha, aby aj zo SAABu nespravili babetu. Luxusnú, bezpečnú, kvalitnú, s veľkou mierou individuality, ale stále len babetu!!!
2draken: odkial mas to info o AWD Saabe? A budu tam ozaj montovat medzinapravovy difak od Subaru, ako tu niekto (mozno ty) tvrdil? Alebo nieco vyvijaju spolu so SDP (alebo s kym to maju v Rakusku vyrabat)?
Saab
Já doufám, že pohon 4x4 bude od Subaru. Vždyť Saab i Subaru vlastní GM, takže proč nevyužít špičkové technologie uvnitř koncernu.
4wawrik: Ty informace prosakují přímo od zdroje. Co se týká Saab a Subaru, jediné co jsem psal je to, že Eklund vyhrál ME v rallycrossu na takovém autě. Teď už je jisté, že AWD bude na podobném principu ala Haldex.
Saab
to draken: v tom Rakousku budou vyrábět komplet celý auta nebo jen pohon 4x4 ?
Proslýchá se, že půjde jen o konečnou montáž.
Saab
Tu čtyřkolku vyvinuly rakušáci nebo je to od Saabu ? A kdo ji bude dělat ?
Kdo jí vyvíjí to fakt nevím, ale určitě ne rakušáci. Tam má opravdu jít o jen o konečnou montáž. Rozdělaný auta přijedou vlakem a rakouský dělník ho složí jako Lego. Chtějí to tak prý dělat kvůli EU a euru, aby jim ceny aut nelítali jako na houpačce.
Saab
Vždyť Švédsko je taky v EU, nebo ne ? Spíše to bude k vůli tomu, že jsou ve Švédsku vysoký daně 😒
Saab
Ale doufám, že kvalitu si švédi udrží, protože nemám moc důvěri v rakušáky. Podle statistik spolehlivosti je Chrysler Voyager někde vedle Favorita a Voyager se vyrábí v Rakousku 😲
Saab
oprava: důvěry, ne důvěri
V EU je, ale prý švédská koruna není svázaná tak pevně s eurem, já tomuhle opravdu nerozumím. Ale daně to určitě nebudou. V Rakousku je taky draho.
Kvalitu si určitě ohlídají. Zase nepůjde o až tak velký počet kusů.
Saab
V to doufám, protože Saabu vždy záleželo na kvalitě a bezpečnosti. A nevíš u kterého města to budou vyrábět, protože do Rakouska to mám cca 6km vzdušnou čarou, tak bych se tam mohl případně kouknout 😄
To jsem zatím nevypátral. Nejdřív se mluvilo o Grazu, ale asi to byla jen kachna, ono koneckonců i to Rakousko zatím není potvrzené oficiálně.
Saab
Necháme se překvapit 😄

Jinak s tím novým motorem to vypadá dobře, jen doufám, že už pracujou i na konkrétních motorech pro Saab a že nezůstane jen u studie. To by pak mohl být Saab 9-5 2.3turbo s kombinovanou spotřebou třeba i 6 litrů 😄
Ty motory bych očekával již během tohoto roku. Protože, i když na 16V přeplňované čtyřválce nedám dopustit, a přinesly mnoho vylepšení, jsou již morálně zastaralé. (made in 1984)
Saab
Nevíš kde by se dali na Internetu sehnat vyčerpávající informace o Ottově motoru ?
media.saab.com ,ale určitě tě to nevyčerpá. Já ti můžu poslat to co mám, (jeden náčrtek, ale ten je asi na media taky) napiš mi sem svuj email, ať ho nemusim hledat
Podrobnější informace budou po Ženevě. Asi.
Saab
Ještě že bude Ženeva už tento měsíc, jinak bych to asi nevydržel 😄
Tak to odešlo... Enjoy Saab
Saab
to draken: díky, obrázek přišel OK. Teď už vím odkud máš tak dobré informace 😄 Betty je švédka ?
Saab
Na adrese [odkaz] je i animace Ottova motoru s vykreslením grafu.
Saab
tucekpetr@iol.cz

Díky
2draken&saab: vy tu valate, chlapi, za jeden den vypisat dve stranky... 😃

2draken: odkial to je, "priamo od zdroja"? A tu prevodovku vyvijaju so Steyerom? Mas o tom este nejake info? Pis, rozpravaj, prehanaj...
4wawrik: já o ní opravdu nic víc zatím nevím (o převodovce). Zdroj= částečně oficiální a neoficiální sajty Saabu, částečně přímo informace z továrny. 4Saab: zavolej si 02/71724540 a zeptej se sám.
Ten dialog bol fakt uchvatny! Normalne mi dalo robotu všetko to po vás prečítať!
Saab
Hey VOSA 😄
WOW!!!!!!!!!!!!!! Hey, Saab!
Nie! Vdaka tomu, ze Volvo S80 je momentalne jednine auto na svete s preiecne ulozenym 6-valcom, ma toto ulozenie aj velmi dobre efekty: -kratsia predna cast, vacsie volne deformovatelne zony, skoro idelne rozlozenie vahy, velmi kratka prevodovka. Kratka konstrukciou, teda lepsie povedane najmensia (rozmerovo) na svete. Mimochodom, skoro by som bol zabudol, ved Volvo u S80 vyvijalo vsetky prevodovky (AUT/MAN) s ronomovanou japonskou fy. AISIN AW! Chces povedat, ze japonci nevedia prevodovky robit?
Již je to hotové. Saab je 100% američan co se občanství týká. Uvidíme co to přinese. Zatím to vypadá tak, že se zrychlí interval mezi nástupem nových modelů. 4Saab: Zamailuj si na wallicar@wallicar.cz pro tiskovou zprávu.
Saab
Díky za tip. Už mi tu tiskovou zprávu i poslali. Uvidíme co z toho nakonec bude, zatím to byli samé +.
... aneb jak ho vidím já. Asi šťouchnu do vosího hnízda, ale nic moc. Design je něco mezi starou V70 a S80. Jako kdyby je slepili dohromady. Prostě normální volvo. Určitě bude lacinější než saab a to je dobře.
draken, ja o tebe veľmi dobre viem, že máš zmysel pre humor a veľa krát som sa už na MC vďaka tebe dobre pobavil, ale už to prehánaš! Fakt, začína to byť trápne!
Vzhledem k mé absolutní lenosti cokoliv překládat a pak přepisovat si prosím přečtěte a přeložte sami: Saab has developed an entirely new engine concept - Saab Variable Compression (SVC) - that radically cuts fuel consumption without impairing engine performance. Compared to a conventional engine, the SVC engine puts to use almost one third more of the energy in the fuel.

The SVC concept, which has been developed by Saab's own engine designers, features a unique system for varying the compression ratio, which makes it possible to cut the fuel consumption without impairing engine performance and also to run the engine on fuels of different types and of varying quality.

The SVC concept represents a leap forward in the development of the Otto engine and will provide a new platform for further engine development. The fact that the compression ratio is now a variable parameter opens vast new opportunities for controlling the work of the engine much more accurately and thus improving its efficiency.

The new engine concept will be displayed at the Geneva Motor Show, opening on 29 February, 2000.
Saab
Super, to překoná i přímé vstřikování. Už aby je začali dodávat do nových Saabů 😄
Saabe? Nejsi tu online?
Saab
Jsem 😄
Musím Ti pochválit ty Tvoje www stránky, mám nějaký obrázky zbouraných saabů, poslu je.
Saab
Díky. Na obrázky už se těším 😄
dufam, že som ta neurazil, veď vieš bol to len žart 😄
Čo ty, ako?
Saab
Dobře 😄

Už jsi si koupil tu 9000 Aero 😄
Zatial sa uskromnim na Volvo S80 Executive!
Saab
A nová V70 nestačí ? Už jsi ji zkoušel ?
Zatial som ju videl len na obrazku, ale vcera mali prist importerovi na sklad tri kusy?!
Vies, mozno raz ked na to budem mat si nekupim už auto len pre obycajnych ludi, ale SAABa!
OOOOOOHHHHH, GREAT !!!!!! tady to jede. CAU KLUCIIIIIIII.