Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

1264 komentářů

Ahoj všichni,

muze ni nekdo poradit kde sehnat takove ty vypinaci gumy s kovovými háčky na koncich k řetězům? Potom co mi zmizely uz ze dvou sad řetězů, pod sjezdovkou, se mi opravdu nechce kupovat dalsi řetezy. :👋

Diky R.
Ak môžem poradť, tak výborné skúsenosti mám s Dunlop WinterSport M3. 195/65 R15. Objednal som ich cez internet a bola na ne super zlava. Pozri si www.combi.sk. Ale určite nájdeš cez internet aj v Čechách dobré ceny.
Co na to mám dát na zimu? Mám tam Good Year Ultra Grip 6 175/70/14 T/84

A vepředu silně sjeté, zadek ještě jde. Co dát dopředu když zadní nechám tam je tak 4mm.
Zdar pánové, slíbil jsem že Vám poreferuju jak se jezdí s protektory na sněhu. A musím říci, že JSEM NADŠEN!!! Oproti letním Bravurám, na kterých jsem jezdil několik zim a které byly stále více a více sjeté, je to velký rozdíl. Na protektorech prostě nevím co je sněhová kalamita. Vyjedu všude a všechno - množství sněhu nerozhoduje. Auto je Ford Sierra Combi - tedy zadní náhon a pneu jsou protektory Made in Czech rep. a je to kopie Continental WinterContact. A stály 850 Kč za 185/65 R14. Tak ahoj.
Díky za info, i když 2 protichůdné názory mě ještě víc nahlodaly 😊. Bridgestone mě lákají, jenže 3 tisíce za kus je dost peněz - teda ne, že bych je nedal dohromady, ale věci, za které musím utrácet u mne stojí v dlouhé řadě 😊. Rád zae😜erimentuju s těma levnějšíma - jako letní obutí jsem např. koupil Matador Aquilla (195/50 R15), člověk by řekl, že Matador neumí udělat obstojnou pneu, ale já jsem s nima docela spokojen - na vodě super (teď jsou nové, takže uvidíme po pár sjetých mm), na suchu taky dobré (po patřičném zahřátí 😉 ), jen hlučnost je asi trochu vyšší....

Problém je v tom, že já se svým stylem jízdy na pneumatikách ujedu opravdu minimum, takže je mi dost líto obouvat na svýho dědečka (VW Scirocco 1,8 GTX - fakt dědek stará, ale mám ho hrozně rád) drahou gumu, když ji stejně co nevidět oderu....
Jistě. Dokud nezkusíš něco lepšího...
Jezdim na Sava Eskymo S3 uz dve sezony a nemuzu si stezovat - super 😊.
Savy NEÉÉ!!! Slovinci sice mají Alpy, ale vývoj trochu zaostává. Ostatní klidně jo. Možná bych spíš volil ty barumky.

BTW, v tom rozměru má dobrou cenu Bridgestone Blizaak LM-18, což je o poznání lepší pneu než Tebou zmiňované. Jinak viz téma "Pneumatiky".
Ahoj pánové, potřeboval bych malinkou radu-chystám se pomalu přezout na zimní pneu a zvažuju, co koupit. V penězích se zrovna nekoupu, takže podle toho, co jsem zatím zjistil pro mne v rozměru, který potřebuju (185/60 R14) připadají v úvahu 3 značky pneu- Barum Polaris 2, Kleber Krisalp HP a Sava Eskymo S3. Máte nějaké zkušenosti s těmito levnými pneumatikami? Osobně mi připadají nejsympatičtější ty Savy, ale uznávám, že můj dojem je asi značně subjektivní....
Dneska jsem se na to byl ptát, tak prej 195/70/14 je atypickej rozměr a nic takovýho nebude, maj tam 195/65/15 na Oktávky, jeden hotovej protektor za tisícku. Tak nevím...
No tak po zvážení všech pro a proti už je mám na autě. Subjektivní dojmy : Oproti tvrdým Bravurám jsou na některém asfaltu hlučnější, ale třeba na dlažbě jsou hlučný méně. Jak tu někdo uváděl problém vyvážení, tak to je podle množství použitého olova asi problém, ale výsledek je vynikající - oproti sjetým letním (najeto cca 80000 km) nejsou patrné vůbec , ale vůbec žádné vibrace.No a jízdní vlastnosti - nevím jestli je to teplem nebo čím , ale v zatáčkách to vůbec , ale vůbec nedrží - ale celkem jsem s tím počítal. Toho auta se chci co nejdřív zbavit , tak tu jednu zimu snad přežiju. Ještě Vám pak poreferuju, jak se to bude jevit na sněhu -doufám, že se nepodívám do kufru někomu na značkových pneu ...... ale ne - budu jezdit fakt opatrně.....
Ad protektor - RB: klidně ti "napaří" protektory ny tvoje kostry, to je asi jedinej případ, kdy jakž takž víš, co ty gumy zažily předtím, a co je to vůbec za kostry. Ostatní - nejsem zastánce protektorů, na své auto je nedávám - a to mám dost starou popelnici. A mimochodem, protektor je o dost těžší, než nová guma, tzn. i větší spotřebu.
si snad uděláš sám ne. Koupíš si na benzínce vteřinové lepidlo, nůžkama na plech si vystříhneš běhoun z nějaký zimní pneu a ten pak jednoduše přilepší na původní letní pneumatiku a máš to.
De to udělat tak, že přijedu se svejma vomydlenejma letníma gumama a oni mi na ně zimní protektory prostě "napaří"?
no a jak je to s vyvážením ? Mám pocit, že protektor je noční můra vyvažovaček 😊

Ještě nachápu jednu věc s těma kostrama. Pokud se dělá protektor s tím, že z původní gumy je vlastně jen kostra, tak mě logicky musí napadnou, že každá kostra je prostě jiná, pokud udělají protektor, který sice bude vypadat stejně, ale jeden bude mít kostru z Barumky, druhý z Pirellky, třetí z Michelinu a čtvrtej bude GoodYear a dám to pak na auto, tak jak se to bude proboha chovat 😊)
Je podstatný, co máš za auto. Pokud je lehký, malý a nejezdíš jako závodník, tak je to jedno. Já jsem kdysi jeden běhoun protektoru zul. Ale to bylo, když jsem se s dvoutunovým autem točil na parkovišti smykem. A protektory byly na nějakýho tranzita, či co. A nebyly to celoprotektory, dneska se snad dělají jenom ty. Já bych se spíš bál toho, co ty gumy zažily před protektorováním.
Díky za dva protichůdné názory. Jak jsem psal rozhodně bych na protektorech nejezdil rychle. V pneuservisu se dušovali, že to má atest a že pokud nebudu jezdit 200 je to naprosto, ale naprosto bezpečné. Tak nevím co si o tom mám myslet... Ale mezitím jsem zjistil, že jeden kolega z práce je má na feldě (i přes léto ???) - podle vzorku jsou to ty samé. Ovšem on do toho moc nevidí (např. otázka bezpečnosti ho naprosto zaskočila) a tak mi taky neporadil. Ještě se porozhlédnu...
kostey
na protektory bych se Vy...l radši si připlatim, než abych se někde zabil, protože je někdo po...l při výrobě...
Jednoznačně je to lepší, než ojeté zimáky. Teda pokud jezdíš v klidu. Jen dávej bacha na zpracování. Už jsem viděl, jak z funglových protektorů lezou kordy...
Ahoj. Potřebuju nějaký levný řešení na zimu a tak sem myslel že pořídím nějaké jeté gumy. V pneuservisu mi nabídli protektory. Jedná se o rozměr 185/65/R14 a stojí cca 850Kč. Značku si bohužel nepamatuju - tuším něco jako IDC. Bylo to made in Czech Rep. (rychlostní index dokonce T). Nechtěl bych na tom jezdit víc než nějakých 120km/h. Myslíte, že je to dobrá volba a nebo je to nebezpečná blbost? Nic dražšího, ale určitě nechci. dík za odpověď.
Abys poznal, jestli Ti pálí olej, ještě zkus motor pořádně zahřát a potom přijet pod nějakej slušnější kopec a na čtyřku plnej knedlík to rozjet z nízký rychlosti (70 km/h) až kam to půjde, prostě dát mu slušnou zátěž. Na kopci zastav a zkoukni svíčky.

Spíš bys se ale měl zeptat Ondry na www.e30.cz nebo zajet za panem Uhlíkem, na kterýho je tam kontakt, všem jejich E30tky dělá a nedají na něj dopustit. Já mám maličko odlišnou mašinku (635CSi), takže nevím nevím, jestli Ti ty moje rady budou něco platný.
to King: První bych zkusil dotáhnout filtr. Teda jestli je stejnej jako u mě. Prostě volně ložený kanystřík o objemu tak jeden litr v prostoru vlevo před motorem. Mě takhle utíkal olej a už to nedělá.
Mně to neudrží hladinu oleje kolem maxima, rychle mi to spadne o 5 mm a tam to zůstane. Lehce mi to prosakuje pod jedním víkem ventilů ( mám dvě 😊) Ale kudy to tak rychle zmizí, taky nevím.
No tak to až se oteplý, tak zajedu na balet do Budějovic 😊))
Sice to sem nepatří, ale chtěl bych se odborníků na řadové šestiválce zaptat jakou mají zkušenost se spotřebou oleje. I když je můj motor subjektivně naprosto v pohodě a nikde ani nic neteče vezme si tak 0,2 l/1000 km (spíš možná ještě trochu méně). Je to normální? Můj známej servisman, od kterýho jsem to kupoval tvrdí že jo. Ale třeba otcova Sierra dohc, která má subjektivně motor v posledním tažení nepotřebuje mezi výměnama dolévat ani kapku (a to to z ní ještě dost sákne - tudíž spotřeba bude nulová).
asimov: Jéjej, to by nevadilo. Mohli bychom jít zapařit, já už nebyl ani nepamatuju.
Hm, tak to mám z brna daleko, ale ségra dělá v Jihočeským divadle, takže občas se v Budějicích ukážu. Možná bych se přišel i mrknout na žraloka.
asimov: ČB. Mám na mysli Voyagera. Pravda je, že Alfa je hrdelnější, ale ten náznak tam furt je. Nejlíp zní V6ky za vejfukem, ještě lepší když klesaj otáčky a trošku to prská 😄))
Řekni před mým motorem, že zní jako vysavač a vylítne na tebe klika 😊)) Vím přesně jakej zvuk máš na mysli, ale tenhle hukot by ETA z mojí V6ky nejde. Ale už sem slyšel V6ky co tak zní. Odkud jsi?
to asimov: Já zase říkám, že řaďák je ostrej a véčko je jako vysavač. Ještě hezčí zvuk má ale ještě řadový pětiválec a hlavně vidlicový osmiválec. A to jsem tvrdil i v dobách, kdy jsem s véčkem jezdil. Když kolem mě projedou, rozeznám tyhle motory od sebe podle zvuku. Mimochodem, váha Tvýho auta je asi o dost menší, předpokládám.
Tak tak. Ghostbusters wanted. BTW, ten "pošuk" by šel lehce přesmýknout na ještě výstižnější slovo: "pšouk" 😄)))
Individua jako je tento pubertální Kingofkiller jezdící ve 20 let starých smrdutých křápech bez zimních pneumatik a ještě se tím vytahující nezaslouží slitování..............................
Nemají. Jak před týdnem v noci nasněžilo, hned sem vyrazil protáčet kola. Nikam sem nedojel a na tachecu přibylo 50km.
na to, že je leckde dost sněhu, tu chybí vždy vděčné historky o výše zmíněných. Mám pro to jediné vysvětlení. Všichni už maj zimní (teda až na mě, samozřejmě 😄
já ty jeho příspěvky ignoruju ve všech forech ale přece jenom by to chtělo nějaký Krotitele duchů, který by nás zbavili, tohodle pošuka jednou provždy. 😄 Ze všeho nejhorší je začít s ním diskutovat, to okamžitě zaneřádí celý téma svými duševními odpady 😄
No jo, tahoun 😄 Já mám bídných 222Nm. Ale BMW má na můj vkus ty motory moc kultivovaný a tichý. "V" motory jsou takový ubrblaný a když to zašlápneš.......řev. Ale ne ten co vyleze z Felicie s laďáčkem 😄 Opravdovej řev.... sakra po práci se du projet.
Navíc je činnost těchto individuí postavena na opravách bouraných vraků, které se u nás vzhledem k ceně pracovní síly vyplatí. (to cituji přímo jejich náčelníka, mimochodem také pěkný lobista). Lze tedy říci, že většina takto dovezených automobilů jsou slátané vraky. Při prodeji to ovšem většina z nich nepřizná. Je to tedy spolek podvodníků..............................…
310Nm@4000 (260Nm@2000) Já když teď jezdím v podstatě jenom do práce a z práce, držím motor mezi 1500-2000 otáčkama a pěkně to akceleruje, i tak je to svižné. Je to klasický dvouventilový motor typu "kopec nekopec" , který se teď už doslova těší na delší protahovací jízdu 😄))

Teď si auto s tímhle motorem pořizuje i otec (sedma E32), prej na zkoušku na jednu sezónu. Jenže to bych ho nesměl znát, protože jestli to auto bude jezdit, je schopen s tím najet 600 tisíc 😄)) Auto u něj nikdy nestrádá.

Až se tomu divím, do koupě jsem ho nenutil, spíš se mu to za danou cenu snažil rozmluvit. Jenže on se projel a dopadlo to tak, jak to dopadlo 😄))
jakej má ta 3.5 krouťák?
to King: Klasická šestiválcová řadová třiapůlka, výkony 211-218 HP, podle roku výroby. Motor vyráběn 1978-1993, údržba legrace, krouťák výbornej a spotřeba taky.
Tito dovozci jsou opravdu velcí škodiči. Nejen, že dovážejí hromady odpadu, ale navíc přitom najezdí spousty kilometrů ve svých vlastních smrdutých většinou dieslových popelnicích.............................… />
Obstarožní pekáče byť benzinové s dvacetilitrovou spotřebou, kterými se tu některá individua chlubí patří zlikvidovat Tato individua stejně nepatří za volant - možná až vyrostou ze svých pubertálních názorů, budou způsobilí řídit automobil - pak si také mohou pořídit vhodný automobil ......................................
RB: to je ten tvůj kámoš mezi dovozci docela rarita. Většina lidí, co znám, tahaj vlek za nějakým +- 2,5TD - BMW 524 (525)TD, Xantia, Omega atd...
to rbaron - ten třiapůllitr je osmiválec a nebo nějakej starší šestiválec? Tak i tak je dost obdivuhodný. Já se na dvanáct dostanu jen při relativně rozumný jízdě. A to mám malinkatý lehoučký autíčko. Kdybych ho pořádně zatížil přívěsem, tak myslím, že bych v pohodě zdolal i 20tilitrovou hranici 😄
to King: Na tohle je pořád nejlepší benzínová třiapůlka. S károu dělá dálky pod 12 litrů na sto a síla je daleko lepší. Kámoš chvíli jezdil pro auta s terénním Isuzu a pak to vzdal, že jezdit kostitřasem za 14 litrů nafty nebo pohodlně sedmou za dvanáct litrů benzínu, to si rozmyslí.
to rbaron: Fakt? To musí bejt poježdění...
Bugatti na zimních líta přes 1M 😄))
to rbaron - no třeba na tahání přívěsů nebude takovej motor špatnej. No ale diesel je na to asi fakt lepší. On ten benzin taky není zadarmo, že 😄
to Hufnágl - Hmm, zimní gumy na rychlost přes 400km/h, to je dost dobrá vychytávka. Jsem zvědavej jestli se na ně kromě tvý Fabky zmůže třeba i to nový Bugatti. 😄
to našrot: Je to cca 2-6 metráků, podle modelů, které srovnáváme.
rbaron: o kolik je těžší 525 než 325? Co já vím, co v tom měl za motor (kromě toho, že to byl 6ti válec - podle zvuku), jen jsem vás, zarytý bavorákysty, chtěl poškádlit 😄)
to K_O_K: Tak jsem to nemyslel. Eta má prostě výrazně zploštělý průběh točivého momentu už od nejnižších otáček. Nejhorší je na tom ovšem to zklamání, když si člověk myslí, že ho nahoře něco silného čeká a ona řekne dost :👋

to tomcat: Jistě, dokonce ještě E34. Totální ústup od čtyřválcových motorů u pětkové E39 člověk kvituje s povděkem. Myslím, že trojková řada trochu ustoupila od toho, co pro fandy a image značky znamenala E30 a dvojková řada v minimalistickém duchu, co se týče hmotnosti a výbavy, ale v maximalistickém duchu, co se týče jízdních vlastností, by modelové nabídce BMW opravdu prospěla. Něco jako legendární modely xx02, dodneška s nimi nadšenci závodí!
518 existuje?
[odkaz]
Tvoje prirovnanie jazdnych vlastnosti Skody 105 ku kladivu - cool. kdo > teoreticky by mal obvod tych zimny kol byt mensi, tzn. mensia prejdena vzdialenost oproti tachoudaju, ale nemeral som to.
450 😄))
to rbaron - nemám pocit, že by normální 325tka nešla odspodu. Já to sice moc nevyužívám 😄, ale tím že je to šestiválec se s tím dá jet skoro od volnoběhu (od asi 1200 ot/min už to normálně táhne)
to killer Hufnágl - a kolik na nich jezdíš mimo město? 300??? 😄))
to našrot: Prosím, nesrovnávej motokárovou 325 a podstatně těžší, pohodlnější a robustnější 525, na tu je ten motor tak akorát. V každým větším autě jsem všema deseti pro tu jejich třiapůlku. Jezdí se stejnou spotřebou a výkonem i krouťákem je na tom líp. Jinak se dělal model 525e, což je motor, kterej má asi 120 koní a 4000 ot./min. je maximum. Byl to pokus BMW udělat něco jako diesel na benzín s velkým krouťákem odspodu. No, co k tomu dodat. Nevyšlo to, a proto se pustili do dieselů, které jim jdou docela dobře 😄)) Mimochodem napsat o autě bez cedulky, že to byla asi 525, je teda pěkná blbost. Mohla to být nakrásně vylágrovaná 518, se kterou je to auto rádo, že se rozjede. Chjo...
Jistě. Já zase jezdím na zimácích 200km/h a to i po městě. Brzdí totiž úplně skvěle ;o)
o víkendu jsem si na sněhu zajezdil víc než dost. Jel jsem Sierrou combi na letňákách, měl tam cca 250 kg nákladu a vyjel jsem všude všechno, brzdou provozu jsem taky nebyl a i když jsem pak jel zpátky s prázdnou (pravda bylo už skoro všude posoleno) bylo to bez problémů 😄
Nevím co je eta. Mám normální 325ku - 170HP, což mi na asi 1150kg nepřipadá až tak málo. Možná, že tak nějaká 1,6tka jede, ale že by kdejaká? Spotřeba je pravda trošku vyšší, což je dáno rokem výroby, ale nevidím v tom problém 😄
...a zrychlující černá skla... 😄)
...jó, ale měl dva "drsný vejfucky" ;o)
rbaron: no, nevím, tuhle se se mnou dost těžce trápil jakýsi vytúněný frajer v (asi - neměl cedulku) 525tce a prostě nějak do těch 130km/h nestačil...
to K.O.K: Ty máš etu? Jestli ne, tak našrot už zase mele z hladu. Dobře jdoucí 325i dokáže potrápit nejednoho neklidnýho človíčka v novým bouráku...
K_o_K: to ti ta tvoje plečka žere 15 l??? A to s tím jezdíš? Asi jenom po Praze, kde jsou pumpy na každým rohu ne? 😄 Zase takové svezení v tom není - jede to hůř než kdejaká 16stovka... Ale za to za víc a v tom je asi to kouzlo ;o)
dabel: bohužel, na 105tce je skoro fuk, co máš za gumy.. je to holt auto s jízdními vlasnostmi kladiva hozeného násadou napřed.. 😄
KOK: no vies... "nudil"... v beznej premavke sa radsej takto "ponudim" nez rozmyslam, ci v najblizsej zakrute vyskusam tvrdost plechov na inom aute...
to dabel - zase to můžeš brát tak , že zatímco ty ses nudil, tak on se náramně bavil 😄. Mimochodem, půjčil bych místo 105ky 325ku, to nebyl bledej, ale asi by přímo zezelenal 😄
to Mitsi - No právě, že se jezdí pomaleji. Mě to taky teď žere jen něco kolem 11-12ti a ne 15 a to jsem gumy vůbec neměnil 😄. Rozhodující je odpor vzduchu, valivý odpor pneu není až tak významnej.
Mám úplně stejnou zkušenost: na zimácích mi auta berou v průměru o trochu míň, než na letňácích, a to používám na zimu vždy stejný rozměr, jaký mám na léto. V zimě samozřejmě nejezdím až tak rychle, jako v létě, ale myslím, že v průměru to vyjde nastejno - sněhová břečka zase asi vytváří pro gumy o dost větší odpor, než rozpálený asfalt...
K_O_K: no tak to je prave o tom, sam si si odpovedal. Keby si mal zimaky, tak by si proste isiel trosku opatrnejsie, ale prejazdy zakrut a brzdenie by boli vegetne. Takto pises "klouze to fakt pekne" 😉)) To iste sme mali s kamosom. Ja som na zimakoch prisiel uplne vegetnym tempom a ani som si vlastne nevsimol, ze by sa malo smykat, on (na letnakoch, fakt ale je, ze na Skodnej 105) prisiel bledy ako stena, ze dostal v 30-kilometrovej rychlosti v zakrute 2x smyk.
Ty údaje 0,3 - 0,4 litru se mi zdají dost přehnaný. Volbou pneu se dá spotřeba ovlivnit v řádu 0-3%. Ovšem pokud někdo namontuje menší kola, je to jasný. Proměřuje mu tachometr, měřič km a tím pádem i měření spotřeby. Nebo mu to proměřuje v létě, když tam měl ty větší. Záleží co je originál.
K_o_K: hele, tak příště řekni, až zase na sněhu či nasmrklu vyrazíš do pražských ulic a čím - potřeboval bych zadarmo opravit boule od Avie na zadku... ;o)
K_O_K: to teda ani při 20-40 není jedno jaké máš gumy. Někdy se na dobrých zimákách (ale klidně i na špatných) projeď a uvidíš ten rozdíl.

BTW: asi před rokem si dělal bývalý mistr ČR v Rally Dolák takový soukromý test zimních pneu a říkal, že např. rozdíl mezi Good Year UG (myslím 5 nebo 6, to nevim) a Nokiany NRW na Avensisu, brzděném ze 150 km/h: na sněhu je na Nokianech brzdná dráha téměř poloviční...
S tímhle autem na letňákách na sněhu 70km/h a navíc v nepřehledných úsecích? Já jsem killer, ne sebevrah 😄))
Kym k takej kolone nepriletis cca. 70km/h v neprehladnom useku... BTW prave koli takym ako ty sa tie kolony tvoria.
Teoreticky jsem měl být dneska za truhlíka, ale magistrála a hlavní ulice už byly nasolený a tam kde byl ještě sníh, jedete v koloně aut rychlostí 20-40 km/h a to je celkem jedno co má člověk za gumy. Jinak to klouže fakt pěkně, ale dá se to v pohodě zvládnout 😄
Čauky lidi...mám na autě letňáky i teď přes zimu. Jistě namítnete, že je to docela nenormální, ale když peníze na ně nejsou tak prostě nejsou. Říkal jsem si...ono to půjde (letňáky jsou úplně nové šmejdy Kléber 155/70/13) ale s mojim zadohrabem a ještě lehčím zadkem to fakt nejde. Napadlo trochu sněhu a už čumim na drát😄 Jasně že se to dá, ale je to o ......😄 Navíc je to ještě diesel a jeho brzdící schopnosti zejména u studeného motoru jsou tak gigantické že když pustim plyn dělá si zadek doslova co chce😲( Ale snad bude ještě víc sněhu a půjdu zkoušet na letiště...😄
Ono také chce rozlišovat ty "letní". Na drahých letních se opravdu na sněhu jezdit nedá. To mám strach i já "nezodpovědný". Continental Sport Contact je na sněhu naprostá katastrofa. Skončil jsem ihned pod kopcem a i na rovině jsou směrově nestabilní. Jinak v létě super. S MP12 jsem ten samý kopec bez problémů vyjel. Jinak jsou tyhle gumy ve všech ostatních parametrech naprostá *** a dá se taky označit ten co na nich v létě jezdí za toho co ohrožuje okolí.
Ano, co se týče "plavání" zimáků na suchu v zimě tak souhlasim. Halvně při vyšších rychlostech na dalnici. Nevim jak ty koleje ale plavou určitě. Se spotřebou sem taky zaregistroval menší spotřebu ale u mne to není obvodem kola. Zimáky jsou i tišší. Letní Dunlopy SP Sport a zimní Pirelli Snowsporty maj absolutně stejný obvod i šíři. Nemam nic gigantickyho - 205/55 R16.
Přezout na zimní obutí mne vždy rychle donutí situace, kdy se při teplotách kolem +5 st. C a na mokru už vůbec nemohu rychle rozjet od semaforu: Pokud sedím v autě sám, pravé přední kolo se může uhrabat a nic. Samozřejmě namítnete, že to chce citlivě pracovat s pedálem spojky a plynu, ale ono to nějak s příslušně upraveným autem ani moc nejde (spojka zná pouze polohy "zapnuto" a "vypnuto" - prokluz tam není téměř žádný - a plyn "drive by wire" se za situace, kdy to už prohráblo, také nedá zrovna citlivě dávkovat). Na zimních gumách tyto problémy nemám.
To orin: Já to taky můžu potvrdit s tou spotřebou. Na zimních Michelin Alpin 185/65R15 mám s almerou 1.5 cca o 0.3 l/100km nižší spotřebu než na letních Sava Intensa. Navíc mají ty Micheliny ujeto už 45 tis.km a mají vzorek (vpředu i vzadu) pořád hlubší než 6 mm. Výborně sedí a jsou věčný!!!
orin: ten obvod kola se zmenšil, nebo zvětšil?
Ja som prezuval v neskorsej jeseni, ale pocasie bolo velmi nevyrovnane. Od -5 do +10. Takze zaciatok som absolvoval na suchych "teplych" cestach. Pri +10 slniecko asfalt zahreje aj na +15.

Auto po prezuti strasne plavalo. Najmarkantnejsie to bolo na vyjetych kolajach, ked sa guma prisposobovala profilu vozovky ovela viac ako letna. Za par dni si clovek zvykne, ale ten okamzity prechod to je sila. Mal som pocit, ako keby som na zadok dostal defekt. Inak najzarazajucejsia bola - spotreba. Na suchej dialnici lepsia ako na letnych (Continental) Zimne (Michelin Alpin) Pozorujem to uz 3-ti rok zasebou. Je mozne, ze do toho hovori aj iny obvod kolesa (Zmena radovo v cm, v spotrebe tak 0.4 l/100) Zimne su inak nehlucne (ziadne drapaky) maju vsak vyrazne vodiace drazky, co ich predurcuje na priam fantasticke drzanie auta v zakrutach na snehu. Brzdenie na lade uz take hviezdne nie je. To su moje skusenosti a pocity.
Pred rokom som na letnych absolvoval jazdu na suchych cestach pri cca. -10 (zaskocil ma ten mraz, este som nemal prezute). Gumy boli vyslovene tvrde - bolo to citit na komforte ale aj na nedrzani v zakrutach a brzdeni. Na zimnych som nezazil nikdy nic podobne.
Naproti tomu na zimnych v jeseni, asi 3km po prezuti som musel dost ostro brzdit a tiez to moc neslo. Neboli to nove gumy, boli z predchadzajucej sezony. Mozno stvrdla vrchna vrstva gumy a ked sa ojazdila, vsetko bolo OK. Odvtedy som nejaky vyrazny rozdiel oproti letnym na suchu nepocitil. BTW letne boli akoze Eco (znizujuce spotrebu), ale na zimnych som mal spotrebu este nizsiu, kym vyrazne neklesli teploty 😃)
Zimní na suchu mi plavaly akorát předpředloni na konci května ;o) Jelikož prostě holt nebyly letní.
P2M..no tohle si můžu přečíst v každém prospektu v pneuservisu.Mě ale šlo o konkrétní zkušenosti a dojmy z jízdy.😄
Samozdřejmě že zimní gumy drží líp než letní i v zimě na suchu. Jsou z "měkčí" směsi která v nižších teplotách netvrdne jako směs ze které jsou letňáky.
Otočme to...jaký má kdo zkušenosti s jízdou na zimních pneumatikách na suchu?Opravdu se vám zdály tak málo stabilní?Já osobně tenhle pocit teda nemám a to mám ve zvyku jezdit zvláště v zatáčkách poměrně dost ostře.Letní mám Uniroyal Rallye 680 a zimní Nokian Hakkapellita NRW.A musím říct,že i na suchu mám z těch Nokianů lepší pocit..prostě jakoby líp drží(mám na mysli sucho v zimě).
a na rozložení hmotnosti jsem zapoměl - u Sierry Combi je zadek mnohem víc zatíženej. Tak to je vše a už tady nebu otravovat - slibuju 😄
Navíc uznávám, že E30tka by se mi na sněhu krotila asi o dost hůř než Sierra. Je lehčí, má širší gumy, nemá ABS a navíc Sierra má takovej od spodu jdoucí, ale přitom dost línej motor, což je na kluzku taky výhoda.
Tak to vam Prazakom teda zavidim 😉)))) Mate sa squele 😉))
Ne nevyznělo. Máš pravdu, až nasněží budu truhlík 😄 Údajně mělo sněžit dneska, ale je tu úplně jasno. Zlatá Praha, je tu pořád tak krásně nenasněženo 😄)))
K_O_K: prepac, ak to vyznelo ako osobny utok, bolo to myslene vseobecne. Skor som tym myslel, ze ma zaraza lahkovaznost niektorych soferov, ktori podcenuju sracky na ceste a myslia si, ze cely rok zvladnu na letnakoch, pricom je uplne jedno, kam sa na nich vyberu a ci je sucho a +20, namraza a 0, alebo 10cm snehu a -10.
Já si na silničáře nemůžu stěžovat. Zatím vždycky vstali dřív než já 😄
Zimní gumy, opravdu věčné téma! Víš, Hufe, ono je to v Praze trochu jiné, než na Moravě. V Praze 2cm sněhu = kalamita, a při 10cm sněhu se v Praze zastaví veškerý provoz. A ještě otázka, kdo jsou ti "silničáři"? Takoví u nás nejsou... 😊)))
Jo Jo. To už se tu taky probíralo, že nežiju na Aljašce ani na Moravě 😄.
Směs je měkčí a tudíž by snad měla být lepší. Ovšem pneu není jen směs. Drážky, který na sněhu tak pomáhají na asfaltu naopak vadí. Stějně tak i celá konstrukce zimní pneu je měkčí a míň stabilní a proto tak nedrží - prý 😄. Nemám důvod tomu něvěřit.
Víte co? Tady u nás na moravě (i když v nížině - cca 200-250 m.n.m.) můžeš vyjet ráno za sucha do práce a přes den napadne 10cm sněhu. Silničáři nic. Co potom? Ráno byl truhlík na letních v pohodě a provoz určitě neohrožival. Co ale včíl? Čekat na oblevu??? O tom jsou zimní. Nevíte dne ani hodiny, kdy napadnou *** a vy v tom budete muset najednou někam jet nebo od někud přijet.
K_o_ku, pokud te to vazne zajima, neni problem si na Inetu nebo jinde najit pojednani o rozdilnem slozeni smesi pro letni a zimni pneu a nasledne fyzikalni dusledky. To si snad najit dokazes sam. Fyzikalni zakonitosti adheze ruznych materialu jsou pomerne objektivni vec. Sam jsem najezdil behem asi 15 let v zime vic na letnich nez na zimnich gumach a rozdil mezi nima jsem si overil az az. Uplne nejlepsi bude, kdyz si to poradne vyzkousis sam. Za vsech moznych podminek. A uvidis. To je lepsi nez si cist nejaky povidacky ostatnich, ne? 😄
OK. Necháme toho. Jsem prostě potenciálně nebezpečnej truhlík - spokojenej? Ovšem nikdy ne "velmi překvapený a zaskočený" - to nikdy. To bych si vyprošoval 😄
to td - Pokud se to někdy někde prokázalo, sem s tím.
K_O_K: Najpodstatnejsie je, aby boli cesty bezpecne. Vdaka truhlikom, ktori jazdia na letnych a potom su v zime zrazu "velmi prekvapeni a zaskoceni" cesty v zime urcite bezpecnejsie nebudu a je to jedno, ci ide o +2 alebo -5 stupnov.
Až uvidím test kde letní pneu propadne na suchu při -10°C, budu tomu věřit. Ještě jsem ho neviděl. Jinak máte pravdu, že se zimníma nemám žádný zkušenosti. Ale co je objektivnější vlastní subjektivní dojmy (já se nepovažuju za nijak dobrýho řidiče) a nebo test lidí, kerý to měří objetivně a jsou podstantně lepší řidiči než já???
Ale hovínko. Je fakt, že 7st. je moc, ale -20 je tuplem blbost. Pokud je sucho, tak ještě kolem nuly letní pneu drží pěkně. Já bych řekl +2. BTW, na to, že nemáš se zimníma žádné zkušenosti, celkem rozumuješ 😄))
Hochu K_o_ku, je videt, ze nevis o cem mluvis. Kdybys mlcel, budes vypadat duchaplneji. Kolik si najezdil km se zimnima pneu pri teplotach pod nulou na suche silnici? S jakymi pneu a s jakymi auty? S jakymi auty a obutymi letnimi pneu za stejnych podminek (pod nulou, sucho) to porovnavas, ze pises, ze se nic neprokazalo?
Neni sporu o tom že zimní pneu je na sněhu VÝRAZNĚ lepší než letní. Ale zároveň je pravda, že jsou přeceňované. A výsledným efektem pak může být že se dotyčný stejně vybourá - ovšem ve dvojnásobný rychlosti 😄
těch 7°C je spíš takovej marketingovej tah výrobců pneu. Nikdy se to neprokázalo. V reálu to nebude + 7°C ale spíš tak - 20°C, pokud vůbec.
Hergot kdo kde přeceňuje zimní gumy?Měli byste si uvědomit,že za určitých podmínek se na letních gumách vůbec jet nedá.Nedá se auto udržet ve směru,nedá se projet zatáčka ani krokem,protože auto nedrží stopu a nedá se brzdit,protože i při nejlehčím sešlápnutí brzdy se kola zablokují!!!Mám auto s trvalým pohonem 4x4,na sněhu mám naježděno opravdu hooooodně a když na začátku listopadu napadl sníh a já ještě neměl přezuto,tak jsem se pěkně zapotil,abych zvládl projet dvě pravoúhlé zatáčky za sebou. Podotýkám,že ty letní gumy,které jsem měl byly jeté půl sezony,čili vzorek min 8mm a podle testu ADAC patří mezi letními mezi ty nejlepší(známka 1,😄obzvláště za deště.Ovšem na sněhu to neplatí!!!Na sněhu chybělo sebemenší boční vedení.Totéž esíčko na sněhu se zimními pneu zvládám projet bez problémů 60 kilometrovou rychlostí a vesele si můžu troufnout i na víc.Pokud si někdo ten den pamatuje (bylo to hádám ráno v sobotu 9,11,2002 ,ale nejsem si jistej) tak tehdy bylo za Brnem na kostkách co vedou od Popůvek na Velkou cenu na cca 100m minimálně 10 aut sjetejch ze silnice a to podotýkám,že ve směru Z KOPCE!!!Jasně že u takové bouračky se toho většinou moc nestane,často se ani nepomačkaji plechy,ale neni nic debilnějšího,než když ti chudáci museli 1/2 dne čekat až se k nim někdo dostane a vytáhne je.Já se díky 4x4 na silnici sice udržel,ale dost jsem si nadával,že jsem to přezutí odkládal tak dlouho.
Nejsme v rozporu. Já jenom říkám, že starší auta zimáky potřebujou dokonce ještě víc, než ty novější s podvozkem ve 100% stavu. Praxe je bohužel opačná - mám starou plečku, která sotva drží na silnici, tak na zimu použiju letňáky s 1mm vzorku, abych všechny ty její skvělý vlastnosti ještě umocnil... Úžasný.
oktan> Ja si zas myslim, ze medzi letnymi a zimnymi gumami je PODSTATNY rozdiel (z mojej vlastnej skusenosti). Ta hromadka sa stala na lade a oni sli vraj dost rychlo, tam ti nepomoze ani boh (ibaze by si mal klince v pneu 😊
Marcel
Myslím si, že zimné gumy sú všeobecne preceňované, viď nedávnu hromadnú haváriu pri Pate, kde bolo postihnutých 78 vozidiel. Podľa priamych účastníkov tí čo jazdili predpisovo v pravom pruhu boli v pohode. Haváriu spôsobili vodiči predbiehajúci v ľavom prúde. Iste sa tiež spoliehali na zimné gumy. Najdôležitejšie a asi aj najťažšie je, uvedomiť si, že je tu tase zima.
Ani není potřeba břečka či sníh atp. na to, aby byly třeba zimní gumy - zimní gumy jsou to kvůli směsi, která tě udrží na studené silnici, ne kvůli tomu, že mají jiný vzorek... Takže zimní gumy jsou třeba kdykoliv, když teplota silnice klesne pod cca 7°C (to je takový nějaký bod, od kterého většina zimních pneu funguje). Pokud ovšem za zimu nenajezdíš víc než 150 km, tak jsou zimní gumy asi fakt k ničemu (zvlášť když si vybereš takové počasí, kdy jsou lepší spíš ty letní ;o) )...
Vidlákům nepoužívajícím za zhoršených klimatických podmínek náležité vybavení, jehož součástí jsou samozřejmě i zímní pneumatiky, by měl být odebrán nejen technický, ale i řidičský průkaz..................................…
JO JO. Mám pravdu. Letošní zima je obzvláště příznivá 😄 Zatím jsem jel jenom jednou asi 10 km, když mrzlo a pršelo a přiznávám, že jsem jel jak připosranej (po dálnici asi 80) - ani nevím jestli to namrzalo - nezkoušel jsem. A držel jsem si odstup od nadupanejch Octávií jimž zimní gumy dodávaly sebevědomí k jízdě 120-130 (kdyby to to bylo fakt namrzlý a něco se stalo chtěl bych je vidět...) Zatím to vypadá, že zima nám už pomalu končí. Takže když to shrnu, kdybych ty zimáky pořídil, vyšel by mi jeden kilometr "zimní jízdy" asi na 2000 Kč a to se mi zdá skoro moc - to tu chvilku pojedu radši jako připosranej 😄
Asi je to i o tom, co od jízdy jako takové očekáváš. Pokud je Ti vlastní připosrané popojíždění nízkou rychlostí, tak je pochopitelné, že vlastnosti zimních pneu ani moc nevyužiješ. Já třeba si na sněhu dost rád užívám a k tomu prostě zimní s plným vzorkem potřebuju. Předjet na sněhu do kopce je potom hračka, stejně jako se kdykoliv rozjet, projet něco krásně přes ruční, včas zastavit, něčemu se vyhnout. Prostě pohoda. Takoví, jako Ty, sice dost zavazí, ale jak jsem již poznamenal, není problém je v klidu předjet 😄
Za předpokladu, že nikdy na led, sníh, umrzlý sníh, rozbředlý sníh a břečku nevyjedou, tak máš pravdu. Jinak jsou to K_O_K_O_T_I 😄))
Jinak nechápu proč se tu spousta lidí tak rozčiluje, že jsem vyjel kopec 😄)). K dotazům - řidičák mám 4 roky. 3 roky jezdím. Jezdím doposud bez jediné nehody a troufám si říct, že líp než kdejakej strejc co má řidičák třicet let. Že se k tomu pořád vracím 😄 - pod tím kopcem stáli - co jsem si stihl všimnou - většinou strejcové nabitý zkušenostma 😄
Zimní gumy potřebuje ten kdo jezdí po ledu, umrzlém sněhu, sněhu, rozbředlém sněhu, sněhové břečce a pod. Ostatní řidiči je bez ohledu na stáří svého auta nepotřebují 😄
tomcat: Ale no jo, ja jen, ze existuje takovy

nazor, ze stara auta nepotrebuji nove gumy,

ze jim staci neco starsiho a polo sjeteho,

ze nepotrebuji benzin, ze mohou jezdit na redidlo,

atd... Proste je to auto a jeho cena nema vliv

na to, jestli si koupim zimni gumy. Proste potrebuji jezdit bezpecne, tak je musim koupit... No nic.
to BoB_: Se starym autem je to horší, než s novym - většinou nemá úplně 100% podvozek (tlumiče a tak), takže na letňákách je to o hubu ještě o to víc.
IMHO by meli byt zimni v zime povinnou vybavou,

popripade pritezujici okolnosti v pripade nehody.

Serou me setrivi/chudi "letnaci". Kdyz na to nemam,

tak nejezdim...

Muj otec jezdil do ted se 105 (proste mu do ted stacila,

na kazde technicke mu ji obdivovali, ponevadz

ji mel v pucu, i kdyz s ni kazdy den jezdil. Nastesti

ji jiz vyhodil a usoudil, ze uz mu to za to vecne

opravovani nestoji a koupil nove auto).

A kdyz si byl v pneuservise kupovat nove zimni pneu,

tak mu tam rikali "co blaznite, vzdyt ty pneu maji vetsi cenu nez to

auto...". Ale vzdyt to spolu nesouvisi, i stare

auto musi mit poradne pneu. Neplati predse,

ze stare auto muze mit horsi pneu nez nove... Obe

se musi na snehu/ledu chovat "dobre"
GeorgRolf: a pak ještě jsi zapomněl na kopce dolů a s nimi související brzdění - na letních třeba na sněhu nebo zimním nasmrklu to může být někdy dost o hubu.
Kingu, neschne Ti ještě razítko na řidičáku? Hrnou se z Tebe samý kraviny. Asimov i já dobře známe realitu. Vyhovuje nám to - zadohrab, samosvor, ale letní gumy jsou tu vyloženě proti nám. My dva si to alespoň umíme přiznat. Ty tam možná taky někdy dospěješ, už se na to těším, báječný řidiči z pohádky o nasraném autíčku.

Mimochodem, u Š120 docela pomůže přitáhnout ručku - nejjednodušší samosvor. Někdy maličko trpí spojka, ale jde přece jen o ten rozcuk.
Myslím,že by se nemělo zapomínat na to,že zimní pneumatiky neslouží jen k tomu,aby auto "vyjelo kopec",ale jednou z vlastností kterou se vyznačují proti letním je například to,že mají výrazné boční vedení,což mimo jiné znamená,že auto jede tím směrem,kterým otočím volant a ne stále rovně.Hádám,že K_o_K asi neměl nikdy možnost srovnat chování stejného auta na zimních a letních pneumatikách. Mimochodem nechápu argument "nebudu utrácet za zimní gumy",když přece za tu dobu co mám na autě zimáky neojíždím letní a tudíž se o stejnou dobu oddálí nákup letní sady.
to all - Já samozřejmě netvrdím, že zimní pneu nejsou na sněhu výrazně lepší než letní. Jistě jsou. Ale já ten kopec prostě vyjel a ona na zimních ne - nic víc nic míň. Plyne z toho tedy ponaučení, že někteří řidiči(čky 😄 jsou takový nešikové, že jim ani zimáky nepomůžou 😄 A pod tím jiným kopcem ty auta prostě stály - byly to předohraby a pravděpodobně měly taky letňáky ale na rozdíl ode mně nevyjely. Mimochodem, kdybych zastavil, tak bych samozřejmě taky nevyjel - plynulá jízda je základ úspěchu. Nic víc nic míň 😄
to asimov - Co píšu je pravda. Dokázat to samozřejmě nijak nemůžu. Takže ti řeknu jenom jedno: Polib si * 😄
No a jeste k tomu zadnimu nahonu... Kdybyste nahodou

s predohrabem nemohli vyjet a skodovkari (a ostatni

zadohrabove) se vam smali, tak to zkuste vycouvat (to pro ty, co to nevi).
Však o to celou dobu jde. Na letních to prostě nelze, na zimních je to pohoda.
V posledni Sveru motoru (3/2003) je test 6 ruznych snehovych retezu. Od lacinych a 500 Kc (made in China) az po Pewagy a 1900 Kc. Kupodivu ty cinsky dopadly docela dobre. Autori bohuzel nehodnotili zivotnost retezu, pevnost clanku ani antikorozni vlastnosti - tam by mozna ty laciny dopadly hur. Ale treba taky ne. Alespon samotny test prezily rozhodne .

Co je v clanku taky zajimavy, ze nasazeni retezu na jednom kole trvalo redaktorum jen 40 s. Docela dobry. Holt, neni nad trening.
Trošku bych se vám do toho vložil. Hodně času jsem najezdil s offroadama,který maji normálně poháněnou taky jen zadní nápravu a musim říct,že taky nebylo potřeba vždycky v kopci na sněhu řadit 4x4. Čili je fakt,že pokud je auto vyvážený,tak ani se zadním pohonem nemusí mít na sněhu ve stoupání problémy. Ale je taky fakt,že já na něm měl špalkovitý offroad obutí a ne letňáky jako tady Hans Christian K_o_K.
Jezdím jen se zadním náhonem a co to dělá na sněhu v kopci vím docela přesně. S letníma ani ťuk ( pokud ovšem nejde o škodovku 120 nebo auto který má na zadní nápravě tunu a vepředu 1/2 tuny 😄 )
Proč lež? Akorát chudák nikdy nezkusil nic lepšího a myslí si, že to málo je dost.
Nejen, že kecáš nesmysly, ale ještě ke všemu máš o kolečko navíc. Příště až pojedeš zase s letňákama do zasněženýho kopce, kde ostatní se zimním obutím nevyjedou, se snaž rychle probudit ze sna 😊
matuS
2all> ze vas bavi debatovat s tym debilom
to asimov - Lež? Co tím jako myslíš?
Taky mám zadohraba a vyskakovat na letních gumách si pod zasněženým kopcem nemůžu. Rozložení hmotnosti mám 50:50. O tvým tvrzení se dá říct jen jedno: lež.
A jak by to jelo se zimníma gumama...
K_O_K: No jo, sirka -- zadohrab. A jestli jsi mel

jeste nalozenej kufr, tak to jo, to do kopce jde.

Ale stejne... Ale delej si co chces.
budeš se chlubit tak dlouho až nedobrzdíš....
Ale ještě se musím pochlubit - když jsem jezdil s otcovou sirkou tak jsem párkrát po sněhu jezdil. Na letňákách samozřejmě. A proč se chlubím - protože jsem vyjel i kopce, který známá s feldou na zimákách nezdolala a jednou se mi dokonce stalo, že pod kopcem stálo asi pět zoufalců (všechno předohraby - kvalitu pneu jsem neměl čas zjišťovat 😄 a já ten kopec normálně vyjel. Ono to asi není jen v pneu, ale i v autě (alespoň trošku naloženej zadohrab je podle mě lepší) a v řidiči (prostě se musím pochválit 😄))
Jestli to bylo nasolený nevím, protože začalo pršet akorát když jsem vyšel před barák a tak pochybuju, že by to solili dopředu 😄 Ale je fakt, že mi to nikde ani neklouzlo (Hufnágl by řekl - blbec na letňákách jede jak posranej 😄)) Jinak na hory s tímhle autem nejezdím a tak podobné komentáře v mém případě nepřipadají v úvahu 😄))
K_O_K: No ale snad se u vas soli, ne? Tak to je snad jasne,

ze jsi nemel s letnimi problem. U nas (Plzen) je

na chodnicich led, ale na silnici nebyl (v 6😁0) -- proste rozjezden, rozpusten soli.

Takze se moc tema ltnima neuchlacholuj. Pockej az

nekam vyjedes a bude snih/led. To pak budou komentare

"Mareno, podivej se na toho vola, jak se snazi

a vubec mu to nejede... To vis, na letnich se tam

nevyhrabes... Blbec jeden. A kvuli nemu tu musime

vsichni stat... No joooo, von je to blbe prazak..." 😄
kromě toho, že mi namrzala voda na čelním skle a nešlo to stírat, jsem ani na letních gumách neměl problém. Jen jsem se musel smířit s tím, že mě na magistrále předjížděli killerové v Octaviích jedoucí něco přes 120km/h. Já dneska jen něco kolem 80ti km/h. Dneska jsem holt nebyl King. Ale až uschne ... 😄))
Podobný "problém" mě vyděsil, když jsem poprvé vyjel s RAVkou z hlubokého sněhu z lesa, kde jsem si byl zablbnout. Tam to ale ještě kromě toho hluku při vyšších rychlostech trhalo volantem (jako nevyvážená kola). A bylo to tím, že se držel zledovatělý sníh mezi paprsky disků...
hm, uz nam tu dlhsie nemrzne a furt je to rovnake. na zaciatku som mal pocit, ze je to viac pocut pri brzdeni ale uz to tak nepocut. bal som sa, ci ten sneh nemohol nieco ohnut alebo tak.
Ne, ne. Zledovatělý sníh se dostal mezi brzdový kotouč a krycí plech. Při jízdě po městě (pokud mrzne) se to "neodpaří". Chce to projet venku nebo šoupnout do teplé garáže. (Stejný problém jsem řešil v neděli a nemohl jsem na to přijít. Původně jsem si také myslel, že sníh v podbězích už dře o kola, ale žádný tam nebyl...)
Oklep nalepený sneh, asi sa už trie o kolesá. Hlavne je to asi cítiť pri vytočení volantu alebo prepérovaní. Alebo je to niečo iné.
Po parkovani v hlbokom snehu mam pocit, akoby sa od prednych kolies zacal ozivat suchotavy valivy zvuk. neviete v com moze byt problem a ci by som s tym mal utekat do servisu? nemoze to byt od nevyjazdenich zimnych pneumatik? Mam Nissan ALmeru.
To mas tak. Najblizsie k Evo ma Impreza a kazdy, kto jazdil na nej a E4-6 tvrdi, ze E je neporovnatelne agresivnejsi voz a mas co robit, aby vobec islo tam, kde chces. Musit to vediet, inak si nahrany a novinari maju sice reci zavodnickej elity, ale realita byva dost tvrda a vysledok dost pokriveny 😊

Osobne som sa bavil s jednym, co mal Imprezu GT a aj ju mal dost slusne v rukach a ked s E6 nabehol na blato, aby sa pozabaval, 20min mu islo uplne inde, nez chcel...
Jo, to EVO bylo zcela sériové. Ale nevím, proč se nikde moc nechlubí tím, že trvale podávaný výkon 280 HP se při blokaci obtoku turba (elektronikou omezeno na 50 sekund, aby nedošlo k tepelnému přetížení motoru; současně je mezichladič přeplňování vzduch/vzduch zvenku "dochlazován" ostřikem vodou z přídavné nádrže) se krátkodobě zvyšuje o dalších 100 HP, navíc při "mírném" nárůstu Mk. Že by "antireklamní trik"...? PS: Rakouský Denzel svého času půjčoval EVO místním motoristickým novinářům k otestování. Ale od té doby, co mu jedno EVO totálně zrušili a další silně "upravili", už nepůjčuje. Asi proto se také od té doby o EVU také nikde nic nepíše. Prostě "zločin a trest", vždyť to známe!
Co se tyka prujezdnosti, myslim, ze dobry je take Trabant.

Octavia 4x4 nema (at uz s jakymkoliv motorem) nejnizsi spotrebu, ale ve sve tride ma rozhodne lepsi prujezdnost a je stabilnejsi na kluzke vozovce nez srovnatelne vozy. Ma zkusenost je, ze me kamarda ve Fordu Mondeo nemohl ve snehu nasledovat, ac az do posledni chvilky sebejiste tvrdil, ze projede vse -mel zimni pneu a klouzal a klouzal.

i.
to Mitsi - že má EVO až 285 kW (380HP) jsem nevěděl - myslel jsem že má jen lehce přes 200kW a proto jsem zmiňoval ten rozdíl. GT2 má 1440 kg, ale EVO má taky něco kolem 1400 kg, nebo ne? Bylo to vůbec sériový EVO? Nebyla to nějaká upravená verze? - nemyslím Nková - ta je slabší.
to BoB - obávám se , že pokud by k tomu někdy došlo, tak už budu potřebovat automat, změkčené pérování a bryndák pod bradu 😄
Kdyz jsem se snazil, jel jsem za prumer 4.8 L/100, po normalni silnici I. tridy v beznem provozu, celkem kopecky i hodne zatacek. Samozrejme normalne jezdim za cca 9-10L (mesto, kombinovana).
Všimol som si, že pri brzdení v koľajách na ľade mi postupne stvrdne behom pár sekúnd brzdový pedál a nejde stlačiť. Máte podobnú skúsenoť alebo je chybné ABS? Jeden úsek cesty mám cca. 50 m dole úplne miernym kopcom, rýchlosť 20km/hod. a pedál je po 15 m tvdrý. Vtedy sa to snažím stočiť mimo koľají na sneh a tam brzdiť.
To Imaxim: Kde se dá koupit jeté (ale "nezávoděné") nemám nejmenší ponětí. Pokud jde o nové, "příděl" Denzela pro Rakousko byl vloni celkem pouze 5 kusů, z toho minimálně jeden kousek si Denzel ponechal pro vlastní prezentační účely (momentálně - tedy přes zimu - stojí vystaven ve vstupní hale jeho sídla ve Vídni).
to Mitsi: Máš ponětí, kde se dá jeté EVO koupit, v bazarech jsem ho neviděl a koupit něco po N závodnících asi není úplně nejlepší. Asi před měsícem jdem napsal dovozci o informace o koupě nového - bez odpovědi.
To T_o_k: Pokud nevěříš, stačí občas koukat na motoristické pořady na DSF. Jen podotýkám, že ta auta netestovali na okruhu jejich redaktoři, ale okruhoví profíci... "A propos" ona auta: Myšák je dost lehčí a v "overboostu" (max 50 sekund) má 380 HP (trvale 280 HP), takže ten výkonový handicap oproti Porsche GT 2 zase není tak velký. A jak tu ostatně už někdo podotkl, "k čemu je ti výkon, když ho nepřeneseš na vozovku"? Jen pro zajímavost: To EVO ale vzalo víc paliva než GT2!
Jde mi spíš o to, že Mitsák se projeví na závodních pneu. Pokud je měl, nemohl mít přemožitele.
To Huf: No právě na těch 17/225, jen na výšku profilu si nevzpomínám. Ale 35% to nebylo (určitě o dost víc). Zjistím a dodatečně dám vědět. PS: Porsche mělo, nemýlím-li se, ráfky 19 a 20 palců. A rozměry gum? No prostě válce!
K_o_K: A kdy to bude, tusim, ze jsi sve BMW kupoval nedavno?
to BoB - no já jen, že až budu jednou pořizovat (to Porsche myslím) tak abych neudělal chybu 😄))))
K_o_K: K cemu ti je dvounasobny vykon, kdyz ho nepreneses

na silnici? Misak ma 4x4, Porsche ne... I kdyby melo

10x vetsi vykon, ma furt jenom dve kola 😄

Ale ja s tim nejel a ty take ne, tak co tu resime 😄
to Mitsi - stejně se mi to nezdá. Že by zrovna Porsche neumělo jezdit v zatáčkách, resp. přenést výkon na silnici??? Navíc oproti tomu Mitsubischi má výkon skoro dvojnásobnej a ta čtyřkolka ho ještě půlku (ne doslova půlku 😄 ztrácí v tom 4 x 4. Prostě tomu moc nevěřím 😄
No ,počkej.Tak 1.8T se dá jezdit pod 6l?Já mám teď 1.6/101k a ani omylem se pod 6l nedostanu (málo kdy ,asi jen jednou jsem se dostal pod 7l 😲).Ne, na novou Okt.nespěchám, neb mi moje auto slouží dobře a je relativně nové (r.v.2001-koupeno také v r.2001), tak není co řešit. Ale pokud by byla dost dobrá ta nová a byla v prodeji..., no tak bych asi hodně popřemýšlel.Jo, jo, to je hodně daleko, zatím mám co mám a jsem rád.Pavel
Na 1.6i 74kW/84kW se podivej treba:

www.motor-excel.cz/oct_16_84.htm

- dalsi linky by mohly byt na me homepage.

Jestli si myslis, ze za 1/2 roku bude NOVA Octavia, tak na to zapomen, pokud bude v prodeji do konce roku 2004, tak to bude dost brzo, mozna pozdeji.

1.8T 4x4 v zakladnim provedeni nijak extra nejede a je pomalejsi (jine prevody), nemysli, ze s ni vyjedes nekam, kam by nevyjel i obycejny Favorit take. A take jsem s ni zapadnul ve snehu (lopata), je tezsi nez ten Favorit (vyjel jsem s ni sice ve Spindlu k Horalu - dal cesta nevede, a pak tam nahore vidim kdejakeho Favorita a Pickupa bez snehovych retezu 😄

Podle me zkusenosti 4x4 je dobra, kdyz jezdis tydne na hory/do lesa anebo na horach bydlis a do kalamity, jinak to neni k uzitku. Pod 6 litru se s 4x4 turbem zajet skoro neda (bez 4x4 ano).
Nejlepe na sirku Superbu, ze? Nesplnitelne to pozadavky.
No já mám tedy přesně opačný zkušenosti. Stačí když spadne pár vloček, lidi zpanikaří (zbytečně), okamžitě kolony pohybující se rychlostí 0-30km/h, do toho magori predjízdející (tez zbytecne) ne nejnemoznejsich mistech.. Tyto situace paradoxne nastavaji nejvic o vikendu (nedele vecer), v tydnu to neni tak hrozny. Myslim konkretne silnici Brno-Svitavy.
A co? Optimum, ne? Sám jsem žekl, že jsem to se šíří přehnal. Jistě si vzpomínáš ;o)

BTW, na jakých pneu jel ten EVOVII?
Ne, na suchu. To Porsche GT2 sice umí zrychlit z 0-300 km/h a hned zbrzdit na 0 km/h pod jednu minutu ("brzdný výkon"/decelarace hodně přes 1000 koní!!! - testovali příplatkovou verzi s keramickými kotouči a obložením "a la" F1) a na rovinkách bylo podstatně rychlejší než Mitsubishi EVO VII, ale v zatáčkách nemělo sebemenší šanci. A těch zatáček je tam přece jenom víc, což rozhodlo... Pro Hufa: EVO mělo "jenom" 17-i palcové ráfky s gumami 225!
Protektor bych nedal ani na to co mám teď. Nechtěl bych pneu co se mi ve 150ti rozpadnou. Sice dost riskuju, ale co je moc to je moc.
Do školy jsem jel po suchu a teď chumelenice. Stejně ale než pojedu zpátky bude posoleno 😄
to Mitsi - Cože? To to testovali na sněhu? Jinak si to neumím vysvětlit.
Caute, mozna ze mi prave ten led nebo snih prijde nejlepsi, okolni uzivatele silnic a pirati v tu chvili odlehcej nohu na plynu a da se jezdit normalne. Pendluju mezi Pce a Orlickejma horama po silnicich vsech kategorii a muzu rict ze jakmile to napadne tak se jede klidnejc. Kdyz byly ty vanocni kalamity, tak se mi postestilo jet do Prahy a krom jednoho auta v prikope (Nissan Patrol GR v uprave, holt moc machroval). Ale na co si blbe zvykam je krasne upravena silnice bez snehu a ledu a hned u ni pakroviste ktery ja radovy jen mokry, ale pod vodou se skryva led. Pri jednom parkovani jsem takhle prisel o sklo na svetlometu, clovek by si rekl ze pri normalnim parkovani je snad dost nizka rychlost, ale chyba lavky... Takze asi nezbude nic jineho nez predvidat, predvidat a predvidat... Cao
Jo jo, to je skutečně skvělý vůz, ale já se držím (zuby nechty) Oktávky... .Vím, že mne teď mnoho lidu ukamenuje, ale co snad to přežiji.😃P.S.Na nešich cestách se dá jezdit super rychle??? Krom okruhů, ještě prosím kde???, taková silnice v naší rozkopané/popraskané matičce zemi (tedy České Republ.) neexistuje.Pavel
Když chcete jezdit superrychle na českých vozovkách, pořiďte si Mitsubishi EVO VI nebo VII: slušná "světlost", vymakaný pohon 4x4 a co se týče výkonových parametrů, zatím nejrychlejší testovaná "sériovka" na Nurnburgringu - "druhému" vozu v pořadí (Porsche 911 GT2) nadělilo 2 sekundy na kolo!
Máte nědo zkušenost z nějaké oficiální "školy" smyků ???Pavel
Asi ne, on by tam narval nějaký "protektor" a liboval si jak dobře koupil .... 😄)))Pavel
se dělaj tak široký 😃))
to rbaron - když já mám pocit, že jak to má i předohrab, že už to neni to pravý Porsche. Jinak z čistě praktickýho hlediska máš pravdu. S Turbem se asi dá v pohodě jezdit i po horách. Dokonce bych na něj pořídil i zimní gumy 😄))
to King: Já bych asi Porsche Turbo. V devadesáti procentech případů to natře jak supersportům, tak čtyřkolám, navíc je pohodlné na cestování, přičemž stále pekelně rychlé, prostě bezvadný supersport pro denní ježdění, majitelé zde v ČR jsou spokojeni, dokonce někdy i překvapeni dobrým chováním na našich skvělých vozovkách.
tak se k těm vašim snům taky přidám 😄

to hufnágl - podle tvých snů i podle úprav tvý Fabky mám dojem, že musíš jezdit po nějakej super silnicích. Já si jízdu s 911 Gembala po Česku nějak neumím představit. V Praze bych asi nechal motor na prvním kanále 😄. Moje sny jsou mnohem skromější. Z těch nesplnitelných : standartní 911tka (nebo možná nová M6). Z těch možná jednou splnitelných BMW 8mičkové řady (je fakt že se neprodává nijak draho, ale udržet ho v chodu bude možná dražší než ho koupit)
Jo, zapoměl jsem na jseden skvost skvostů Bugati Veyron 16/4 ,ale za cenu 1mega euro,.... no nekup to!😃)Pavel
No "LM" to není... 😁))))) , ale Š.Oktav.kombi 1.6 74kW-101k.Nic moc,vím, ale mne to zatím stačí (pokud to "trochu" upravím, do doby než se nu a koupím nový model), navíc jsem jak jsem to kupoval prostě nebylo, musel jsem mít kombi.

PavelP.S. Mclaren F1 ,to není a ani nejspíš nebude, ale já to přežiji, doufám.😃)
Úplně jsem zapomněl na 3 megaskvosty: Aston Martin Vanquish, Maserati Coupe a Porshe 911 v úpravě Gemballa.
To si piš, že mám sny. Dělím je ale na 2 kategorie. Lehce splnitelné a velmi ztěží splnitelné.

V té první vítězí lehce jetá auta, jako Maserati Quattroporte 3,2 V8 biturbo, Fiat Coupe 2.0 20V turbo, BMW Z3M coupe nebo nový Leon 20VT (180PS) Topsport.

V té druhé je Veyron, již zmíněné LMko, Murcielago...

Vlastně je tu ještě taková meziskupina. To jsou tuningové skvosty typu H50 Hartge (M3 z motorem z M5), Racing Dynamics (M3turbo), Hamman Laguna Seca...)

Ale dost snění. V čem že to jezdíš Ty?
Jelikoš jsem neviděl nový model co má být představen, tak se nechám překvapit. Moje auto je nové (r.v.2001), tak nemusím spěchat a jsem sním vcelku spokojen. Ale jen kombi (jsem ulítlej do kombíků - třeba Audi RS6 ... - no, o tom si nechám jen zdát, ta cena😒(( ), jasně to umne vítězí ty to modely. Ale sedany, či kupéčka se mi také líbí. Ty sny př.Mclaren F1 LM, M-B CLK GTR, Porsche GT1 , F40 a 50, L.Diablo SV V12 6.0 ..., ale copak si ty to auta mohu koupit ??? 😃), ne , nejsem V.Kožený..., ani nekradu, jsem jen snílek s rodinnou tak proto se mi líbí kombi. No, 4x4 je dobrá alternativa, doufám.Ty (Hufe), máš také motoristické sny..., pokud ne, tak není stebou něco v pořádku, teda myslím...😁Pavel
O nové octavii bych uvažoval jedině, pokud ke stávající délce vozu znatelně prodlouží rozvor.
Vadí, ale nechal bych ji snížit.To o Brdech..., jsem myslel tak, že na jejich stránkách není ani zmínka o tom to motoru a ani u jiných úpravců taky nic není.Bohužel, nebo jsem slepej jak patrona... 😃))to Kil.... - ne zničeho tak neusuzuji.Nechtěl jsem se tě dotknout.Rozhodně mne udivuje tento test, který jsi popisoval (stavět letní/zimní proti sobě..., no nic moc).Pavel
to Hufnágl - Já mám 195/55 R15. No dobře. Je možný, že v nižším profilu je to jinak a ty výsledky nejsou úplně přenosný na jiný rozměry. Ale pochybuju, že by to bylo až tak moc jinak, že by zimní byla výrazně lepší. Tím výrazně myslím tak výrazně, že by se mi za ní chtělo utrácet. No uvidíme příší rok - třeba tu napadne půl metru sněhu už v listopadu 😄 a mě nic jinýho nezbyde než zimáky pořídit - tou dobou už bydou tyhle letňáky asi stejně sjetý.
Musím přiznat, že pokud fakt nejezdíš na sněhu, ta zimní zas až tak nepotřebuješ.

Co Ti ale chci objasnit a byl bych rád, kdyby ses nad tím zamyslel, je testovaný rozměr 195/65R15. Není vůbec divné, že tak úzká pneu na poměrně hmotném autě nebrzdí na suchu a mokru optimálně. Vždyť reálná šířka styku běhounu s vozovkou je cca 165-170mm. Dále potom handing zimní balónovité pneu bude vždy horší, než letní, neboť zimák má měkčí bočnici, aby lépe pohlcoval nerovnosti vozovky.

Věř, že kdyby byl v testu rozměr 205/55R16 (adekvátní k 195/65R15), byl by rozdíl minimální. Třeba já mám letní 225/35R17 a zimní 195/50R15. Mužu tedy z klidem prohlásit, že mi to na suchu i mokru brzdí hůř. Jelikož mám ale nejlepší gumy, co byly k sehnání, tak to brzdí fakt pěkně a troufnu si říct, že určitě líp, než Tvé E30.
A Tobě nevadí, že Octavia 4x4 je o 2cm vyšší a tudíž ještě víc kozoidní, než obyč.? BTW, to o Brdech a 1,6i jsem moc nepochopil... 😲(
to 02 - Kdo to řídil nepsali. Pochybuju, že to byl jeden tester. Podle fotek to testovali na dvou BMW Compact - takže min 2 testeři (ale spíš jich bylo tak 10). Nevím z čeho vyvozuješ, že se chci s někým srovnávat. S nikým se nesrovnávám. Nebo snad chceš říct, že když má takovej zkužební jezdec brzdnou dráhu na letních 38,8 a na zimních 50,4, tak že u mě to bude obráceně? to asi ne viď 😄
Chyba 1 až 2 roky... .Pavel
Hmmm, nechal jsem se inspirovat a napsal do "...pod Brdy", co nabízí na Oktávku kombi 1.6 - 74kW/101k . Ale asi nic.😒(((( Tak hold počkám nějaký pátek (1/2 roky 😃)) )a pořídím novou Okt.kombi s min.1.8T 4x4 ... Zatím budu slastně snít..., jak příšerné!😉)))))Pavel
Není to buhvíco, ale dá se s tím pěkně zajezdit.
Člověče, tak jsem se díval; na tvojem webu; co máš za "přemísťovadlo", a musím hluboce smeknout.Radši se, ale neptám co ta celá sranda stojí, svezeníčko bude určitě stát zato...Pavel
to Ki...rs - psali tam, kdo to řídil?, jaké má ten dotyčný tester zkušenosti atd. ???Cheš mi tvrdit, že se po třech letech srovnáváš se zkušebním jezdcem, který určitě na svém voze používá zimní gumy ??!!!To snad ne?!Ono totiš je jezdit na okruhu, a něco úplně jiného v běžném provozu.Tak to jen tak na okraj.Vždy se na takové to testy musí dívat z několika pohledů.Pavel
To si majitel myslel taky, dokonce tam měl falešnou červenou diodu. Holt náhradní díly jsou dražší než celé auto.
to ace2 - Fakt? Tak to ho asi začnu líp zamykat a ho přestanu mýt - aby vypadalo hooodně hnusně. To mě nenapadlo, že tohle auto stojí za tu práci s tím kradením 😄
To bys ses divil. Byla ukradena 325 z 87 s 250 tis na tacháči. A to byla koupena za 45 tis
to BoB - je mi 21. Jezdím tři roky. Tohle auto jsem kupoval někdy únoru 2002. Nejde o to, že nemám na zimáky ani o to, že nemám na dražší auto, který jsem si mimochodem na rozdíl od některejch tady koupil za svý. Prostě mi připadá zbytečný za to utrácet. Když mi tohle auto někdo ukradne, což už samo o sobě je dost nepravděpodobný, nezblázním se. Když ho rozsekám, daruju ho na součástky a koupím jiný za 30000. Ale dát dvacet táců za gumy, který fakt nevyužiju, protože prostě po sněhu nejezdím? -prostě nežiju na Aljašce, v Krkonoších nebo na Moravě, ale v Praze 😄
to kutil - no konečně rozumnej názor. Já na sněhu nejezdím. I když sněží, tak než se ráno probudím, jsou silnice už rozsolený. Když ovšem začne pršet na namrzlou silnici tak to je fakt blbý - to se ale stane tak jednou za pět let 😄
Kingu, jak dlouho mas auto? Jak dlouho jezdis?

Ja jsem jiz nejakou zimu odjezdil, i na letnich

a reknu ti, tve nazory jsou minimalne divne

(nechci te urazit, tak nereknu, ze jsou to nazory

18 leteho pablba, co ma ridicak prvni zimu).

Jestli nemas na zimaky, tak to rekni, ale nekecej tu

blbosti o tom, ze nema cenu kupovat zimni gumy.

BTW by zimni gumy mela byt povina vybava...
Ano souhlasím, zimní gumy na suchu i na mokru skutečně hůře sedí. Jiná situace je ale na ledu a sněhu. Tam jsou parametry zimních pneumatik mnohem lepší. 26.12.02 vwčer v Praze lilo a auta s letňákama končila u obrubníku. Tam bych tě chtěl vidět. Zimní docela fungovali i když ABS šílelo.
AutoTip 23/2002. Testováno na Contidromu u Hannoveru. Rozměr pneu 195/65/ R 15. Pořadí : Bridgestone, Pirelli, Vredestein, Continental, Goodyear, Michelin, Dunlop .............
Jde vidět, že Tvé motání mezi papírovými údaji je zoufalé a že vlastní zkušenosti s problematikou zimních a letních pneu jsou nulové. BTW, já mám ty Bridgestony, ale Conti TS790 jsou stejně lepší.

BTW, tak si aspoň kup ty referenční letní 😄))
Tak to je hodně podezřelej test. Kde ho najdu?
Tak já vám teď vy chytráci něco povím. Mám před sebou test dvanácti zimních pneu. Vyhrála Bridgestone, poslední byla Fulda. Ale to je celkem jedno. Podstatné je, že všecny tyhle zimní supergumy na suchu I NA MOKRU totálně podrtila guma letní. Test probíhal při teplotách do 0°C do -6°C. Pro ilustraci - na suchu: Brzdná dráha - letní 38,8 m zimní do 46 m do 50,4 m. Rychlost na dráze - letní 113 km/h, zimní od 111 km/h do 108,4 km/h . Na mokru - akvaplanink - letní 96,3 km/h, zimní od 97,9 km/h do 88 km/h. ovladatelnost - letní 72,9 km/h, zimní od 71,13 do 68,51 km/h, dráha - čas na kolo - letní 12,66, zimní od 12,95 s do 13,91 s. Takže se mi prosím nesnažte namluvit, že mám utratit dvacet táců za něco co ve většině případů zhoršuje jízdní vlastnosti. Já na rozdíl od vás reklamním blábolům o + 7°C nevěřím a testy to potvrzují.
Ještě poznámka, abys mně nebral za slovo. Nemyslím, že jsou 225/35ZR17 ideální obutí na Fabii. Byl to test - zkouška. Příště zcela jistě obuju 205/40. Tento rozměr mi připadne ideální.
Vím, kam míříš, ale musím tě zklamat. Já extrémy taky nemám rád. Mé kola jsou (už) bez podložek a vlezou se do originálních blatníků (těsně). Navíc, oproti origoš 195/50R15 ET43 na origoš al. discích 6x15" na Fabii mně letní 225/35 na 8x17" ET35 připadnou klidnější jak ve vysokých rychlostech, tak v zatáčkách, kterými se díky nim auto protahuje neuvěřitelně snadno a přirozeně. Vyjeté koleje skoro nepoznám. Je to prostě tak. Mé zkušenosti hovoří jasně. Pokud to s ET a šířkou pneu nepřeženeš, tak to může být o hodně lepší, než na originálech.
Jezdím tama denně, ale fakt mi do došlo až včera. Tam totiž není ani chodník. Ty prašivci snad musí ***t po poli 😄))
Jo, na sněhu(asi 5-10cm ujetého sněhu v Ostravě).Silničáři jsou opět plně připraveni...(ale v létě!!!).Jinak, v zimě musíš jezdit s ROZUMEM !!, když víš, že je poblíž domov důchodců (nechci se jich zastávat, také na ně zuřím), ale jsou staří..., nemocní..., a NEMAJ ODHAD VZDÁLENOSTI !!!!To jen na okraj.Pavel
Jeste jednou (a naposledy - uz mne to nejak prestalo bavit), tentokrat k "polomeru rejdu": Kdyz prodlouzis osu rejdoveho cepu a nechas ji protnout rovinou styku pneumatiky s vozovkou, tak pokud se ten prusecik nachazi "pred pulkou pneu", tedy blize ke stredu vozidla, jedna se o tzv. pozitivni polomer rejdu. Pokud je prusecik vne (dale od stredu vozu) delici roviny pneu, pak se hovori o negativnim polomeru rejdu. S rejdem jako takovym to ma pramalo spolecneho. Spravna volba polomeru rejdu ma totiz zcela zasadni vliv na stabilitu vozidla v primem smeru jizdy, ale i na to, jak se mu chce ci nechce do zatacky. Jestlize napr. u auta s negativnim polomerem rejdu od vyrobce pouziji hodne siroke gumy, dostanu se zakonite do pozitivniho polomeru rejdu, ponevadz musim nutne "s koly ven" (smerem dovnitr mne obvykle omezuji vzpery McPherson) ci skutecnost, ze rafky s dostatecne nizkym ET na ten konkretni vuz proste neexistuji. To ma za nasledek napr. to, ze musim auto v zatacce "drzet vetsi silou" (ted zamerne abstrahuji od nutnosti pouziti vetsi ovladaci sily na volantu vyvolane aplikaci sirsich pneu), v primem smeru pak auto drzi spatne stopu, najeti treba pravym prednim kolem do kaluze zpusobi vyrazne strhnuti volantu vpravo (ve vrstve snehu je to jeste horsi), auto je celkove mnohem citlivejsi na bocni vitr a zejmena na vyjete koleje ve vozovce (efekt "pichnute pneumatiky"). Tolik jen trochu obecne osvety, aby si vsichni milovnici hodne sirokych pneu a zejmena "podlozek" prisli na sve. PS: Principialne nemam nic proti ladeni a uz vubec ne proti sirokym gumam. Vsechno ma ovsem sve meze (nejen legislativni, ale hlavne technicke), zejmena pokud se bavime o autech stavenych puvodne na bezny provoz a ne na zavodeni. Soucasne musim trvat na tom, ze "sirokymi gumami blby podvozek nevylepsis" - ted nehovorim ani o Tobe, ani o Tve Fabce, ale beru to ciste frazeologicky. A prinejmensim usmevne mi prijde, kdyz takovy ladic "maleho prditka" (zase to neni o Tobe, pred vykonovymi parametry Tve Fabky uprimne smekam) pouzije tak sirokych pneu, ze mu jejich valivy odpor sezere vetsinu vykonu motoru! Ostatne moc rychle stejne nemuze jet, protoze by radne "pritvrzeny" podvozek (to zase, aby mu ta kola couhajici ven z podbehu o dobrych 5 cm nedrela o lemy blatniku - viz muj predesly prispevek o "trubkach" misto propracovaneho zaveseni) mohl vyvolat efekt "vyhozeni ze sedla" (cti "ridice ze sedadla"). A ze takovych vidavam v jedne nejmenovane sousedni zemi vic nez dost...
To bylo na sněhu?

BTW, včera jsem taky zažil peklo. Ráno, ještě za šera mi těsně po projetí auta v protisměru na okrsce za městem vyskočila do cesty duchodkyně (zleva) tažená psem, kterého venčila. * stará! Ja jel tak 90-100km/h, plné brzdy (zaplať pánbůh za ABS), úhybný manévr do protisměru, troubení (baba s sebou trhla a přidala), vše vyšlo tak tak. Mám zimáky a tvrdý podvozek - naštěstí. Auto jelo jako po kolejích. Bylo -11, takže letní by asi nefungovaly. Proč musí * důchodci (pak jsem si uvědomil, že je poblíž domov důchodců) tak brzo vstávat? Humus. Hnus. Hned mi prolítlo hlavou, co by se stalo, kdybych ji sejmul (i když jsem se ničeho špatného nedopustil). Brrr....
Jo, ale co uděláš, když ti 10m před auto skočí chodec????Mám teď rosekané rameno (natržené šlachy), a šel jsem z rehabky a to to jsem dnes osobně viděl. 10m před autem vlezla asi 50-ti letá baba a řidič toho auta nemohl nic jiného dělat než skočit do rotisměru (asi skoušel "losí test", mněl ale smůlu), ustřelil mu nejdřív zadek a pak předek...no vzal sebou to ho chudáka v protisměru co to stihl zastavit. To to všechno se událo tak max.40-50Km/h rychlosti. Proč mu asi uletěl ten zadek, neměl zimní gumy...PavelP.S.Jinak jezdím pořád, zima nezima (UG6)... Hold, mne teď vozí žena.
Fujtajbl. To je humus. Pneumatiky jo, ale gumy?!? Bléééé!!! To už je lepší i ta samohana 😄))
S dobrou gumou seš si vždycky jistější, no ne?
To nikdo neví...
Jsem jeden z těch co v zimě vyjedou tak jednou za týden na benzinku ohřát motor a jednou do měsíce na chatu. Tak 200km za měsíc. Jezdím na letních, protože by to byl opravdu luxus na těch pár kiláků, ale i tak radši držím h**u a netvrdím, že zimní gumy sou na nic. Zrovna sem se vrátil z chaty, kde sem musel auto nechat pod kopcem, protože sem po deseti metrech skončil s protáčejícíma se zadníma kolama. Všichni ostatní vesele na zimákách hrnuly nahoru a já sem bezmocně tahal tašky pěšky 😊)) Kdyby to nebylo jen asi 500m, tak by to byl fatální průser. Každá fabka si se mnou na sněhu a ledu teď vytře pozadí ( možná i ta hufova😊 ).
Krátká reakce na dlouhý příspěvek. Nepřesvědčuju každého, jen popisuju, co nejvíc sedí mně a uvádím výhody, stejně jako nevýhody. To zkus pochopit. Navíc, páteř mám v super stavu. Na kancelářšké židli toho moc nenasedím.

Ad rejd> Úplně stejný, jako na originálech 195/50R15. To mi jako měly kola dřít o podběhy? 😄

Ad citlivost na volant> Jistě. to závisí na spoustě věcí (uložení a konstrukce nápravy, převodový poměr...). Já srovnával jednu konstrukci a různé rozměry a typy pneu.

Ad pneu> Takto bych mohl psát a psát a psát. Jen bych podotkl, že na špici (PZERO, BP S-02PP, MPS, DSP9000...) je de fakto jedno, na čem jezdíš. Pneu se liší minimálně. Jezdils někdy na závodních? Proti průměrné závodní pneu je i nejlepší z nejlepších komerčních ani ne na 50% přilnavosti. To zase na úkor komfortu. Taky musíš měnit pneu podle počasí a to jaksi v provozu dost dobře nejde.

Ad problém se spánkem na zadním sedadle> Zde bych problém hledal někde mezi sedákem a volantem. Pokud se oprostíme od přenášení rázů po tvrdé a nízké bočnici (ve které jsou v případě UHP tires/tyres často 2 vrstvy kordů), tak za nic jiného pneu nemůže. Takový šofér má jít točit rumpálem a né řídit auto 😄))
To Huf: K té mojí rádoby demagogii - Já (na rozdíl od Tebe) bych si nikdy netroufl tvrdit, že mám na autě nejlepší gumy. Třebaže mám nejeto k milionu km a něco gum jsem už odjezdil (a na nejrůznějších vozech), snad bych uměl říct, že ta a ta guma byla na tom a tom kontrétním autě dobrá nebo špatná. Ale nejlepší? Mnou zmiňovaný příklad rozdílu 40 km/h v zatáčce (když stále trváš na té konkrétnosti, tak budu konkrétní: 130 km/h na Semperitech Top Speed 2 a 170 km/h na Yokohamách S 707) sice vyzněl ve prospěch těch druhých gum, ale ony Semperity činily auto zcela necitlivým na boční vítr a vyjeté koleje, byly tiché, dalo se na nich jezdit i na kostkách a do prvního sněhu. Zato mi vydržely pouhých 20 tis. km, byť jsem "přehazoval předek a zadek". Yokohamy byly bezkonkureční v zatáčkách, ale auto najednou reagovalo na boční vítr, na koleje ve vozovce, jak se sjížděly, byly stále hlučnější (vzadu), nesnášely se s dlažbou a na sebemenší vrstvičce sněhu byly zcela nepoužitelné. Vydržely 60 tis. km (jen podotýkám, že jsem vždy jezdil tak, abych plně využil potenciálu možností daného vozu). Když se ohlédnu zpět, nevím, které byly pro "běžného uživatele" lepší. A tzv. "značkové" Micheliny? Ne náhodou se občas tytéž Michelinky umísťují v testech buď zcela na čele, nebo naopak zcela na konci tabulky. Záleží na nastavení hodnotících kritérií (aniž bych podezíral testery ze zaujatosti...). Michelinek jsem si osobně užil dosytosti na služebních vozech a sám považuji za poslední dobrý model letních typ MXV2 někdy z r. 1992. Od té doby alespoň ty, co jsem s nimi měl možnost jezdit, měly následující společné znaky: vůbec nedržely stopu v přímém směru jízdy, obzvláště při vysokých rychlostech (navíc činily řízení necitlivým), ale přitom v zatáčkách na suchu to byla bída, mokro průměr, zase ovšem pohodlí a dlouhá výdrž. Gumy jsou prostě vždy o kompromisu a vyváženost vlastností obvykle v testech vítězí nad vynikajícím hodnocením v několika málo kritériích. K Tvým radám - Připadá mi absurdní každého přesvědčovat o tom, že nejlepší na jeho auto budou gumy odpovídající šířky přinejmenším na 18-palcových ráfcích 10-ti palcové šířky, maximálně 35% profilu (to je opět nadsázka, tak se hned nečerti). Většina "spotřebitelů" totiž kupuje gumy rozměru předepsaného výrobcem na původní ráfky či ráfky originálních parametrů (u řady vozů totiž výrobce neumožňuje alternativy, což je ostatně i můj případ) a zajímá je přirozeně především poměr cena/kvalita. A teď poraď Ty mně, co mám říct člověku s Mercedesem o maximálce někde na úrovni 225 km/h (letní gumy ve "V", tj. do 240), jenž chce koupit zimní v "Q" (do 160) s tím, že mu to stačí (poté, co se dozví, že mezi dvěma sousedními rychlostními kategoriemi je cenový rozdíl cca 30% - ten Mercedes byl jen rok starý a dotyčný si ho kupoval jako nový vůz!!!), protože v zimě stejně víc jak 120 nejezdí. Nakonec si koupil "T" (do 190), protože v "Q" se gumy patřičného rozměru na jeho vůz prostě nevyrábějí (naštěstí!). K tvým požadavkům na "přímost" řízení, resp. reakci vozu na pohyby volantem - Měl jsem jedno auto, které reagovalo bleskově na sebemenší pohyb volantem (to by Ti maximálně vyhovovalo). Ale důvodem nebyly gumy, nýbrž konstrukce řízení, resp. celé přední nápravy. Super v rychle projížděných vlásenkách. Ale v přímém směru na dlouhých trasách? Prostě hrůza, to auto vyžadovalo maximální soustředění na řízení, jinak posádka doslova lítala uvnitř vozu ze strany na stranu. Mně jako řidiči to bylo vcelku jedno, ale já jsem s tím autem dělal 2x do měsíce 1200 km tam a druhý den zase zpět (někdy jen s několikahodinovou přestávkou mezi oběma jízdami). Jednou jsem měl příležitost se v řízení střídat a chtěl jsem si vzadu zdřímnout, ale nedalo se: každý pohyb volantem a reakce vozu na něj mnou hodila tak, že se mi vůbec nepodařilo usnout. Proto Hufe: Požadavky na vůz se často diametrálně odlišují, v čase se vyvíjejí (a to se sám nepovažuji za "běžného spotřebitele"), technickým předpisům je třeba učinit zadost (zvláště, když se člověk často pohybuje v zahraničí), a to zcela pomíjím úvahy nad tím, jak se Ti podařilo změnit (pochybuji, že k lepšímu) parametr zvaný "poloměr rejdu" montáží kol, které na svém voze užíváš. A ještě k mému vozu: Za prvé jsi neuhodl, za druhé můj vůz je z r.v. 2000 a třetí jich u nás jezdí méně než 10 kusů, tak bych se nerad dočkal nemilého překvapení... Špatných zkušeností mám dost a dost, aniž bych chtěl někoho předem podezírat z nekalých úmyslů - na tomto fóru nejsi přece jenom Ty, tak se nezlob!
No tak jsem včera taky pozoroval, že při manévrech kolem 160 bylo auto dost neklidný. A pak když jsem se doma podíval na teploměr: -13°C. Je fakt, že jak je víc než deset pod nulou, tak už asi letňáky nejsou to pravý. Ale silnice jsou pořád suchý, tak přece nedám patnáct táců za ráfky a gumy (a to by byly ještě nějaký levný), když je fakt nevyužiju.
Rozumný názor. Tak hlavně dávej bacha! 6ky by byla škoda.
Samosvor je na to, aby se člověk na těch letňácích vůbec pohnul. Je to hnus, právě to řeším. Našemu zimnímu autu Š120 jsem * oddělal při hrátkách na parkovišti o kanál celou zadní nápravu, řadící tyč a rozpojil chlazení, takže teď odpočívá a do práce a zpátky teď proháním šestku od BMW. Lidi mi říkají, že jsem barbar. Není to na těch letňácích nic bezpečného, ale při udržování značné míry pozornosti a jemným zacházením s plynem se to dá odjezdit. Naprosto s Tebou souhlasím, protože tam, kde jsem s blbou Š120 jel 80, teď jedu čtyřicítkou a ještě se klepu, jestli když podřadím na trojku bez meziplynu, mi neulítne zadek neznámo kam. Ten, kdo mele nesmysly o tom, že zimní gumy nejsou třeba, je u mě *. Když je ale teď objednám, dočkám se toho, že až přijdou, užiju si je měsíc a pár dní a budu muset řešit letní obuv. Takže to zřejmě přetrpím, dělám od 6ti do 6ti noční i denní, takže na těch prázdných silnicích to asi dojezdím.
Ale je ;o)

K čemu je samosvor na letních pneu v zimě? Aspoň už trochu chápu pohnutky těch připosraných plížiču sněhem. Oni vlastně neví, že to jde rychleji a bezpečněji. Oni jsou vlastně se svými pneu spokojeni a to, že auto nezrychluje, nebrzdí a občas jede jinam, než chce řidič, berou jako kolorit tohoto ročního období...

BTW, ani s permanentním 4x4 bys na letních na sněhu moc nezaperlil. Natož s RWD...
Jsi demagog. To, co píšeš o jakýchsi tyčích a trubkách je levné. BTW, spoustu z toho, co jmenuješ, měl můj senátor r.v. 91 ;o). Podle mně normální člověk uvede značku a staří vozu. Zkus to taky.
Neviem ako na zbytku uzemia byvalej federacie, ale v Ziline po 20 cm snehu nastal totalny odmak. Vsetko sa roztopilo a vznikla 5 az 10 cm vysoka seda sracka. Pred 4-mi dnami to vsetko zamrzlo. Teplota ani dnes nevystupila nad -8. S letnymi gumami sa neda odist ani z parkoviska ! Skoro som dnes sundal rampu pred firmou, pretoze som nemohol ubrzdit z rychlosti asi 8 km/h. Za rampou je to vracak o 180. Rucna brzda, zadok sa utrhol a poslusne rotuje, predok sa dostava na cisty lad a utrhuje sa aj ten. Koncim na parkovacom mieste kolegu z vedlajsej kancelarie (samo ze prazdnom).

Po vystupeni z auta - skoda reci - ladova show Mrazik je ausus.

Chlapcekovi bez zimnych gum, zato s nickom King-of-Killer - zmen si ho na nieco kratsie, trebars taky * by ti pristal.
Neviem, čo chápeš ako sneh, ale ja som mal na mysli sneh na cestách, t. j. ujazdená vrstva snehu, prípadne aspoň nejaká kaša, nie keď je cesta za pár dní suchá a sneh sa drží len na poliach.

P. S. Jazdím od polovice minulého decembra (2001) a taký sneh ako bol teraz, pred rokom u nás (20 km od BA) nebol.
Minuly rok v BA bol sneh od 6.12 do zaciatku januara, tak akyze novy rekord.
Sorry za dĺžku, nechal som sa uniesť... 😊)))
Tiež som si kedysi myslel, že dobrý vodič to v zime zvládne aj na letných, hoci pomalšie.

Skúsenosť mi ukázala, že som sa mýlil - našťastie sa to zaobyšlo bez ujmy na zdraví či aute.

Pred pár týždňami nám tu (v okolí BA) nasnežilo (pred rokom sneh nebol vôbec, takže nová skúsenosť) a to bola sila. Prehrabovanie, nebrzdenie, nestabilita... Však to určite poznáte.

Za ten týždeň, čo sa sneh držal (nový rekord 😊)) som sa dosť naučil a koncom týždňa som už jazdil podstatne pokojnejšie a istejšie. Keďže u nás v okolí nie je žiadne veľké parkovisko, tak som sa doslova učil jazdiť na cestách; išiel som to však vyskúšať v nedeľu doobeda - iba po meste (cesty prázdne, posolená iba hlavná, ostatné iba odhrnuté či vyjazdené), takže v pohode.

Potom prišlo náhle oteplenie a dnes som sa opäť zobudil do trochu zasnežených ciest. Bolo to desné - cesta do práce mi trvala 4-krát dlhšie a bolo to o nervy.

Zimné gumy som nekupoval z dôvodu podobného, aký uvádza King - jazdím len tu po meste, sneh tu prakticky nie je a tak ďalej. To, čo rozhodlo, bola moje skúsenosť, keď som sa pred troma týždňami vracal domov z práce.

Išiel som pomaly (tak asi 30 - 35 km/h) za jedným autom s malým prívesom s odstupom asi 15 - 20 m. Začalo brzdiť, ja som po pár metroch začal tiež a samozrejme - zablokované kolesá a ten hnusný pocit bezmocnosti, keď vidím, ako sa moje auto so zablokovanými kolesami pomaly približuje k autu predomnou a nič nepomáha. Trvalo to niekoľko nervydrásajúcich metrov a po neúspešnom prerušovanom brzdení ma nakoniec napadlo podradiť a rýchlo pustiť spojku. Akoby šibnutím čarovného prútika sa kolesá odblokovali a ja som zastavil asi 20 - 30 cm od kolegu predomnou.

Uvedomujem si, že v tej rýchlosti by sa iba trošku pokrčili plechy, ale čakať na policajtov v tej zime sa mi teda vôbec nechcelo a pri vidine tých vybavovačiek mi prišlo zle.

Odvtedy som skalopevne presvedčený, že na budúcu zimu kupujem zimné gumy - nič prevratné, stačia mi úplne Savy či Avon-ky. Tento rok mi to bohužiaľ nevyjde, takže túto zimu ešte musím odjazdiť na letných.

Nechcem tým povedať, že zimné gumy kupujem len kvôli tomu snehu - celkovo správanie auta išlo pri teplotách pod nulu "priamo úmerne" dolu. Na zľadovatelej vozovke či len ľadových jazykoch je to odušu. A dostať sa zo zľadovatelého parkoviska na slíkoch je menší zázrak.
to Hufnagl - no ještě, že mě hrabou zadní a mám tam samosvor. Snad to potom neni takovej trapas 😄
Se opravdu divím, že si konstruktéři lámou hlavu nějakými 5-ti prvkovými závěsy, Watt-Russel přímovody, multi-linky, dvojitými lichoběžníky, paralelogramy atd. A vinuté pružiny s progresivní charakteristikou či plynové tlumiče? No to je přece úplná zhýralost! Nejlepší je stejně trubka navařená do karoserie, protože" 1/ zajistí za všech okolností identické postavení kol vůči vozovce; 2/ podvozek je pak "dostatečně snížený" a 3/ má potřebnou "tuhost" (pružení i tlumení přece obstará karoserie..., tedy pokud je dostatečně "tuhá"). Jo a ještě k oné "stavitelnosti" podvozku: tu trubku prostě zavařím do karoserie výš nebo níž, případně dám delší, aby to pěkně "sedělo" na širokém rozchodu. S lemy blatníků si v tomto případě nemusím dělat starosti - když se postavení kol vůči karoserii nemění, tak není co řešit. A teď se konečně dostávám k tomu nejpodstatnějšímu, ke kolům a pneumatikám: Jelikož jsem praktickou zkouškou zjistil, že přímo na ráfcích se jezdit nedá a žádná "foukaná" guma nemá dostatečně pevné boky, nechal jsem si vyrobit slicky na míru z plné pryže. Něco podobného, co používají vysokozdvižné vozíky vpředu pod výložníkem, samozřejmě se silikou. To pak opravdu cítím, že se při otáčení volantem vůbec něco děje a že to reaguje přesně tak, jak při jízdě v běžném provozu potřebuji. Ale teď zas trochu vážně: Hufe, auto není motokára a řada lidí ho používá ke své práci, vozí v něm početnou rodinu, navíc na dlouhých trasách nebo, poněkud vzletněji, auto pro ně představuje každodenní "bytí". Až Ti bude dvakrát tolik, co je Ti teď, a Tvoje páteř Ti bude dnes a denně připomínat (věř mi, není o co stát) "hříchy mládí", pak třeba změníš názor na to, co je to vhodný kompromis mezi jízdními vlastnostmi a pohodlím. "A propos" k mému vozu: Zkus hádat - např. vzadu mám široce rozvidlená ramena (lisovaná tlakem vody) se šikmými osami kývání a pasivním přiřizováním, 24mm tlustý příčný zkrutný stabilizátor, ventilované kotouče, navíc s bubnovými brzdami uprostřed pro ruční brzdu, vpředu kovaná trojúhelníková ramena v pomocném rámu atd. Jen podotýkám, že tohle všechno je série. Neměj obavy, také jednou dojdeš k závěru, že pořádnou konstrukci podvozku žádným "snížením", "přitvrzením", "stavěním" a už vůbec ne použitím co nejširších gum nedoženeš! PS Nic ve zlém, mám pro Tvé názory pochopení, také mi bylo dvacet. Jen těch peněz a možností tehdy nebylo nazbyt, abych mohl své tužby realizovat (na rozdíl od Tebe), tak jsem zůstal více "při zemi", v Tvém pojetí holt "přízemní".
Je krásné při tom vytahování nebo hrabání na místě dotyčnou osobu pozorovat. Onehdy jsem u nás ve městě asi minutu pozoroval týpka, který nemohl vyjet z parkoviště, protože mu hrabalo jedno přední kolo. Rodinka postávala kolem, občas se snažila tlačit, ale nic nepomohlo. Prostě Jedním letním kolem proti závěji nikdy nevyhraje... Pak jsem musel jet... Škoda. Vydržel bych se kochat i 5minut 😄

BTW, jeho výraz v obličeji byl takový urputně ustaraný s příměsí stresu 😄))
No my to řešíme rafinovaně. Na přískoky pro Praze máme Saxo preventivně obuté jen na zimních a kupodivu v pohodě. V Praze byl stejně sníh někdy že prosinec v 74. roce, takže piece of cake. No a v létě tam jsou zimní pořád. Ono než to stihne člověk vyměnit, tak je zase zima. Mám pocit, že se Země točí nějak rychleji....
to king ...: Pokud jezdis jen v Praze a okoli a nemusis jet kazdy den (tj. muzes jezdit podle pocasi), tak se mozna da bez zimaku prezit. Jinak jen cekas na prusvih.

Byli jsme ted jako obvykle mezi svatky v podsumavi a jeden tvuj "pribuznej" tam prvni vecer vypoustel z ust pravdy ve stylu: hlavni je ridic, opatrnej i na letnich gumach v zime v pohode muze jezdit. Asi treti den, kdyz namrzlo, tak skoncil nejprve v prikopu (ostatni ho vytlacili) a pak ani nevyjel k baraku, kde jsme bydleli. Pote uz zadne pravdy o nepotrebe zimnich pneu neprodukoval. Stejne mel stesti.

Okole mne uz par takovejch bylo, co si dalo rict, az pote, co nechtene opustili silnici.
Těší mě, že Tě těší, že ses nemýlil. ;o)

BTW, abych Tě mohl aspoň zčásti pochopit, řekni mi prosím, co že to máš za auto, za kola, za pneu... Ať vím, odkud vítr vane.

Ohledně těch rozměrů a typů pneu totiž vím na 100%, že mám pravdu.
Hufe, těší mne, že jsem se v Tvé reakci nemýlil.
Jen poznámka. Těch 7 (nebo 6st.C) je přehnaná hodnota. Já bych to dal tak na 2. Pokud totiž koncem října obuješ kvůli této teplotě na zimní, tak první sníh v prosinci už skoro nezvládnou... Já měl po 2měsících místo 8mm jen 5. 😲(
Jo jo... Takových, jako Ty, je mi v zimě líto. Stojí pod kopcem a čekají na jaro. V připadě, že si do kopců troufnou (u nás se často na II. a III. třídě nesolí), tak to většinou vysmýknou do škarpy nebo jedou 20km/h tam, kde průměrný zimně obutý vůz jede 50km/h a Huf 70km/h. ;o)

Nejvíc se bavím, když takoví talenti jedou po okrsce s vyjetými jen 3mi kolejemi a při míjení z nich prostě nemůžou vyjet 😄)) V takovém připadě zastavím a čekám, co udělá. Je to solidní zábava, takže vlastně jsem pro, aby * jezdili v zimě na letních. Dokud nikoho nezajedou... Pokud jo, tak nekompromistě utratit.

Je možné, že v Praze je situace klidnější, ale tu na Zlínsku, když nasněží nebo namrholí, tak je o zábavu postaráno.
Jasně. Je možné, že tento nepoměr klame. Na druhé straně, např. převodovka v MPIčkách je, co se přesnosti a hladkosti řazení týče, o poznání horší, než v TDI a 2.0
Killere, co tvrdis, je podruzne .. spis mi rekni, jestli je v CR celorocne teplota vyssi nez 6 nad nulou. Jestli ano, pak se na zimaky vyprdni 😄 Jestli ne .. tak Ty se na ne vyprdnes jak ctu asi i tak. Chudaci ti okolo, grrr.
Podle mě se u nás nevyplatí kupovat zimní gumy. Vždyť silnice jsou pořád nasolený nebo suchý. Já letos na sněhu a ledu ještě nejel. Jezdím v oblastech - Praha, střední a jižní Čechy.
Obutí podvozek, já si myslím že ano, ale ne primárně. Když vezmu Cadillaca, podvozek je cokoliv jen ne sportovní. Pneumatiky s profilem 60 také není zrovna pro sportovní vyžití. A o ABS je ani vidu. Podle mě, je nastavena u Fabie příliš krátka doba mezi zablokováním kola a spuštěním ABS. Kdyby to šlo přes servisní menu prodloužit, tak by se to dalo dobře otestovat. Tuším, že sportovní auta to tak mají udělány.
to HUF: Jestli to neni tim, že fabií s českými motory je tak asi 95%...
Nechci, aby to vypadalo jako vychvalování, ale mám to Xx ověřené ze servisu. Fabie s benzínovými (ještě hůř českými) motory mají o dost větší procento závad, než SDI a TDI.
Ad historka> Cool! Moc pěkné...

Ad citlivost> Je to zvláštní, ale asi je to opravdu tím obutím a podvozkem. Možná se mi to stalo tak 2x za celou dobu a to ještě zpočátku na origoš tl+pr. BTW, podle mně (teď přes vánoce jsem parkrát jel v jiných autech) je měkké nastavení podvozku nebezpečné.
HUFNAGL: Seriová Fabie to dělá, to si piš. A velmi spolehlivě. Člověk se pak podvědomně bojí intenzívně brzdit... To přeháním, ale je to tak. Mám jí v práci. 1.5 stará, combi, 1.4MPI, modrá, pokud to na to má vliv.
To jo, stačí vyškubnout pojistku. V lepším případě vytvořit vypínač. Ovšem ABS je nevypínatelné proto, protože nikdo nemůže vědět co se stane. I když jedete půl dne po suché silnici. Franta s Josefem jedeou Zeterem kopat do hor brambor a na silnici všuda hlína a Venca zrovna za zatáčkou u Škodovky opravuje tu pneumatiku co mu každej říkal ať jí vymění, nebo si rozbije držku. Trojúhelník kdysi ve Škodovce měl, jenže ho tenkrát půjčil Honzovi a ten ho ještě nevrátil...

Proto je pánové ABS nevypínalné. Jinak to časté spouštění ABS. To se nedávno tady řešilo a spíše se jedná o moc citlivě nastavené. Mě to nikdy neudělalo. Auto se chová jako bez ABS, jenom musejí pokviknout kola pak už cvaká. Hodně jsem na to nadával u Fabie, kde je to přehnaně citlivé. Stačí nejlépě příčné nerovnosti.
Jejda! Ono to vypadá, že tu glorifikuju ABS. To nechci. Jen chci říct, že zrovínka na mém autě i na předešlých neblblo (kromě tatovy laguny 😲( ) a naopak pomáhalo, kde mohlo. Syndrom odskočeného kola a tím se nevhodně aktivujícího ABS znám z bývalé oktávky. To fakt nasere. Možná je to tvrdým podvozkem (kolo se asi nenadzvedne víc, než je nutné), ale Fabka to nedělá.
Zkoušel jsem asi před týdnem na sněhu brždění s a bez ABS (na svém voze - přední pneu 7mm, zadní 4-5mm, sníh ujetý, ale nezledovatělý, -2st.C). No rozhodně jsem bez ABS nezastavil dřív. Prostě se mi zdá, že se snažíte něco upravovat na špatném místě. Přelstít něco, co tam není z *. Viz Brouk Pytlík a Ferda Mravenec. ;o)

Navíc, na náledí jsem zjisti zajímavou věc. Při lehkém sešlápnutí brzdy se kola téměř bloknou (rychlost cca 30km/h) a ABS nezasáhne. Stane se tak, až když na brzdu víc přitlačím.

BTW, je velký rozdíl mezi vypinatelným ASR a ABS. V prvním případě se při nechtěné deaktivaci nic zvláštního nestane. V případě, že by ale nedopatřením bylo vyplé ABS a řidič s ním podvědomě počítal, jejda jemináčku, to by to jelo! 😄 Navíc, u ASR je prokazatelné, že při specifických podmínkách je prokluz kol žádoucí. Nevím ale o žádné situaci, kdy by (podotýkám, že v běžném silničním provozu) absence ABS něčemu výrazně pomohla. Jak již v jiné souvislosti podotkl Mitsi, je to havně o pneu. Potom o podvozku (stav) a v neposlední řadě taky o konstalaci hvězd.
to nolk: Vypinac na ABS by mel jit udelat pomerne jednoduse. Bud vyndat pojistku okruhu ABS (brzdy se pak chovaji jako bez ABS) nebo lepe vytahnout z pojistkoveho luzka maly pridavny el. okruh (pomoci dvou nozovych konektoru, ktery tam das misto pojistky ABS), a na ten okruh dat vypinac a pojistku.

Blby je, ze u vetsiny soucasnych aut je s ABS spojeno i rozdelovani brzdne sily (mezi predek a zadek), coz clovek vyradi taky. Chce to asi u konkretniho auta napred poradne vyzkouset v ruznych (a bezpecnych) podminkach. Na to vyzkouseni staci jen ono vyndani pojistky.
Jistě. Špatný řidič by si rozdílu v obutí nevšiml ;o)
to spis bude ridicem 😊
Přál bych Ti někdy vyzkoušet obyčejnou Fabku na sportovním podvozku a 17"kolech. Já teď v zimě trpím a to mám 195/50R15 (pro hodně lidí je to už nízkoprofil) notabene na prý nejlepších pneu.

Nejhorší na vysokoprofilových pneu je ta mizerná odezva na volant. Člověk pomalu neví, kam má zatočený volant 😄))
Takže podle Tebe bude 195/65R15 Premium Contact lepší, než 225/40R18 třeba Semperit nebo Bravuris? Na to, abych s Tebou mohl souhlasit, už jsem toho dost otestoval... ;o)

BTW, pneu opravdu zásadním způsobem ovlivňují jízdní vlastnosti (dobrého) auta.

Před časem se v AutoTIPu či kde objevil krátký článek na téma tuning x bezpečnost. Golf IV tam brzdil na suchu a na mokru se sériovým obutím 195/65R15 a potom s "tuningovým" 225/40R18. Dopadlo to přesně jak jsem čekal. V zatáčkách by to bylo ještě markantnější.
to fija: moje rec. Ja treba rozdil mezi zimnima gumama zrovna moc nepoznam. Stejne jezdim docela obezretne, prece to kvuli tomu abych ukazal jak jsem drsnej neotocim na boudu? Nechapu ty ***y jak to kolem me svihaj jak o zivot stylem bud to vyjde nebo ne.
A ještě k tomu ASR: Tuhle jsem na "paralelní" akceleraci od křižovatky šeredně napráskal jednomu "závodníkovi" s tím nejnadupanějším Mini Cooperem "S". Inu, ten "bezpečný" ASR! Tedy na jeho voze - za normálních okolností bych na něj neměl ani náhodou. Bylo totiž kluzko (ale zase ne tak moc, jen mokrá silnice při teplotě tak + 5 st.) a mně hrabala hodně dlouho ještě i dvojka...
Názorný příklad na téma "gumy a gumy" (byť to není právě o zimních): svého času jsem zkoušel projet jeden poměrně utažený ale táhlý (cca 1 200 metrů) nájezd na dálnici co nejvyšší rychlostí na "jedněch" a zhruba po hodině (hned po přezutí) na "jiných" pneumatikách. Rozdíl byl 40 km/h ve prospěch těch "lepších", a to ještě nebyly zajeté! A o tom prostě je. Nechápu, jak si někdo může koupit třeba na Oktávku super 17 palcové hliníkáče a ty pak obuje do nějakého aušusu, protože mu na lepší gumy už nezbylo. Z vlastní zkušenosti soudím, že gumy zcela zásadním způsobem ovlivňují jízdní vlastnosti vozu a záleží mnohem více na vhodné (tj. přizpůsobené charakteristikám daného vozu) volbě pneumatik, než na jejich šířce a "nízkoprofilovosti". PS: Huf se mnou určitě nebude souhlasit, ale to mne opravdu netíží...
V prvé řadě to chce mít auto v pořádku. Špatné tlumiče jsou spolu s ostrou jízdou solidní pozvánka do krematoria 😄))
sakra sakra, asi bych si mel vyzkouset auto s ASR na snehu, koukam, ze to muze mit jine chovani nez bych ocekaval ... 😄 A ke gumam - jak vas tak sleduju, tak musite jezdit celkem rychle, kdyz kupujete gumy typu UG6 apod. Pac mne na rychlosti kolem stovky staci obycejny matadorky ... 😄 Nebo jsem si vybral spatne a UG6 by mi (krom vyssi ceny) prinesly nejaky zasadni veci, napr. bezpecnou rychlost o 30 nebo 40 km/h vyssi ? Hufe, pouc mne, pls....
Veškerá elektronika co něco omezuje by měla být vypínací pro případ že něco vyhodnotí chybně a nebo že pro danou situaci naprosto nevyhovuje. Nesnáším když se musím s hermanem o něco přetahovat. Elektronika má být pro to aby mi sloužila a ne aby byla proti mě.
naprosto s tebou souhlasím,protiprokluz musí být vypínací! situace když se potřebuji zařadit na hlavní,počkám na mezerku a když chci vypálit tak mi něco ubere plyn místo aby nechalo kola trošku proklouznout je velmi nebezpečná! Já osobně bych přivítal i možnost vypnout ABS. ABS má smysl jen když má kolo stálý kontakt s vozovkou,když ale zabržděné kolo odskakuje, ABS ho při dopadu stále pouští a kolo je tak často nebržděné, a celé se to stále opakuje. Schválně si to vyzkoušejte třeba na mokrých kostkách (kočičí hlavy) a když máte k tomu ještě třeba horší tlumiče,je brzdná dráha s ABS značně delší.
No Fiat Coupe neznam, ale jejich petivalce jsou fakt super. Zatim jsem neslysel ani necetl nic nez chvalu. Pocitam, ze pokud do toho sednes a trochu podrazdis tu smecku demonu, tak uz "nevystoupis" 😉))
To věřím. Já asi u dalšího auta diesely opustím. 330d je moc drahé ;o) Chce to větší odvaz. Něco 2.0turbo a výš. V poslední době mě dost nadchl (za rozumné peňauze) Fiat Coupe 2.0 20V turbo (5ti válec) 162kW, 250km/h, 0-100 za 6,5s - velmi zachovelé kousky ke konci výroby (1998-2000) v D za cca 12-14.000EUR v super stavu. Navíc je to jedinný Fiat, který se nekurví, protože je to zčásti handmade. Nízký a na 18" kolech vypadá k světu. S čipem bude mít 184kW a kilo dá kolem 6s. Jen tak pro zpestření...
Jo, jo. Ten zadni previs je u tehle aut dost vyraznej. U Marey WE vypada opticky vetsi, ale fakticky je na centimetr stejnej - pred casem jsem to meril a bylo to u obou dvou 95 nebo 105 cm (uz si nepamatuju presne hodnotu, ale bylo to stejny). Marea ma o par centaku delsi rozvor, Oktavka zase trochu vetsi rozchod. Takze plus minus autobus.

ABS jsem zkousel na snehu vydatne, zatim no problemo. Motor 2.4JTD je za ty prachy lahudka nejvetsi, zvuk a zatah ... proste milasek 😃)
BTW, Marea Weekend trpí podobným nešvarem, jako oktávka - dlouhým zadním převisem a s tím dost možná spojenými prapodivnými vlastnostmi na sněhu - přetáčivostí při brždění nebo ubrání plynu. Když mi onehdy kámoš ukazoval, co mu to dělá na sněhu při brždění s ABS, tak jsem se nesatčil divit. Zadek při slalomu lítal jako prase. Ten můj prcek s kolama v rozích je úplně jinde.

Tím nechci říct, že je Marea kombík šatná. Jen moc nechápu lidi, kteří si myslí, že s ní můžou být nějak extra rychlí... BTW, 2,4JTD je fajn motor. Spokojenost?
Všeho s mírou. I elektroniky v autě. Já se cítím na sněhu velmi dobře. Vím ale, že si skoro každý myslí, že je dobrý řidič a proto nechávám jakékoliv hodnocení stranou. Jen chci podotknout, že na přilehlém letišti občas pěkně řádím a to hlavně v prašanu, který je zcela jiný, než mokrý sníh. Navíc zde si ASR vypínám.

BTW, utrhnout na sněhu do zatáčky auto ve 40km/h je triviální. Mně to baví víc v tomtéž místě na suchu ve dvojnásobné rychlosti na letních. To jsou panečku jiné grády ;o)

Fakt je, že ze zimy mám respekt. Z léta potom srandu.
to Huf: ASR apod. znam osobne ze sluzebnich aut (i kdyz pochopitelne v omezenem mnozstvi kkm). Taky tyhle "vymozenosti" maj nekteri kamosi, se kteryma jezdim na hory. S Temprou jsem jim na snehu bezpecne odjizdel "do dali" (+20 az +60) a nebyl zatim nikdy (na rozdil od nekterych z nich) tahan z príkopu (klepu na drevo). Zda to pujde tak hezky na snehu i s Mareou combi, to se uvidi. Rozhodne mne to "kvedlani s plynem" na snehu dost bavilo. Taky brzdeni bez ABS bylo na snehu prima zabava (Marea uz ho "bohuzel" ma).

To, zda bych ti (nebo ty me) na snehu stacil ci ne, vi Panbuh. Fakt, ze kdybych nebydlet toho casu v snehove impotentni Praze, ale nekde bliz horam, tak bych si Tempru nechal na nejake amaterske zimni rally. Stejne ji prodam za par babek, tak bych si po male prestavbe alespon uzival.

Tak mne napada, abys to s tou naklonosti k elektronickym nahrazkam ridice neprehnal. Za nejakych desel let bys nam tady taky mohl psat, ze namisto kvedlani plynem, volantem a brzdama venujes "uvolnenou kapacitu" spolujezdkyni popripade autoerotice nebo psani prispevku na motor-cafe 😉))
To chce testovat a testovat. Možná, že znát ASR a EDS jen z diskusních fór a reklam, taky bych jej zavrhoval. Dlouhodobé zkušenosti v těžkém provozu ale v mém případě jasně mluví pro něj. Jistě, že je samosvor (ať už na bázi mechanické, elektromagnetické nebo viskózní) lepší, než digitální náhražka jménem EDS, ale rozhodně je to lepší, než nic.

Pokud Tě ale baví kvedlat plynem a snažit se ASR aspoň ze 1/4 nahradit, prosím. Věř ale, že právě proto bys mi na sněhu nikdy nestačil, protože já kapacitu uvolněnou nestaráním se o trakci zaměřím na stopu a rychlost.

BTW, jedinou nevýhodu VW ASR vidím v pozvolném přidávání plynu po jeho zásahu. Na slizku je to fuk, ale pokud se aktivuje na suchu, tak to nasere.
to Huf et al:

No protiprokluz (nebo radeji jen EDS) bych bral jedine vypinaci - coz na skodovkach pravda je. Kdyby vypinaci nebyl, tak radeji bez, protoze mi neni zrovna blizka situace, kdy ti nekdo nebo spis neco ubira plyn (nebo pridava, MSR). O hodne prijemnejsi je mi korigovat prokluz pohanenych kol na snehu sam plynem. S Temprou bylo jezdeni na snehu "bez elektroniky" super, s Mareou se uvidi. No ale proti gusta zadnej disputat - pokud ti vyhovuje zapnute ASR, tak si to uzivej. Lidi jsou ruzny.

Jasny, ze srovnavat ruzny gumy na ruznejch autech je problematicky, ale zrovna ta situace, kterou popisuju se myslim srovnavat do jisty miry da. Doufal jsem, ze se ozvou lidi, kteri maji s temahle pneu (UG6, Pol.) na snehu vlastni (ne elektronicke 😉)) zkusenosti, abychom se dobrali k mene nejistym zaverum, nez jsou ty dosavadni moje.

Co se tyce UG GW3, tak bych si nebyl tak jisty, ze jsou lepsi nez UG6. GW3 jsou proste gumy pro vetsi a rychlejsi auta. Jejich konstrukce je nasmerovana na vyssi rychlostni tridy. Jak sam jsi tady pred casem poznamenal (pro 1 typ pneu a ruzne rychlostni tridy) vyssi rychlostni trida obvykle znamena nutny ustup z spickovych vlastnosti na snehu k jen dobrym (min lamelovani atd.). Bohuzel UG6 a GW3 se v testech nepotkavaji, takze je to tezky. Ale UG6 se notoricky spolehlive umistuje na stupnich vitezu ve vsech testech, kterych se zucastni.

Jo, diky za ten tip na DOT, mrknu na to, ale pochybuju, ze v tom bude zakopanej pes.
Celkem mě překvapuje, že nemáš na tom JTD protiprokluz. Já si ho v podobných situacích nemůžu vynachválit. Ad absurdum můžeš na náledí do zatáčky přidat plyn na podlahu a jedeš tam, kam chceš. Jinak, srovnávat jedny pneu na Tempře s jinýma na Marei je nesmysl. Jiný rozměr, jiná váha, jiná charakteristika motoru, jiná charakteristika účinosti plynového pedálu... Lucky má pravdu.

BTW, UG6 jsou starší kousky. Proč jsi nevzal UG GW3? Jsou špičkové a rozdíl v ceně je myslím zanedbatelný...

Ještě něco, mrkni na DOT. Je to 3 nebo 4místné číslo, jehož první dvě numera jsou týden a další 1-2 rok výroby. Pokud máš pneu starší 3let, může to být i tím (ale jen ztěží...)
Silou motoru to asi nebude - clovek v teto situaci davkuje vykon opatrne (aby to trochu hrabalo ale hlavne jelo). U obou aut neni na snehu problem protocit kola uplne, coz by ovsem vedlo k zastaveni 😒((
Kolík80
Nemuze tebou posane chovani byt zpusobene daleko silnejsim motorem => dochazi daleko casteji a snadneji k prokluzu??? Popripade nastavenim podvozku a rozdelenim hmotnosti mezi napravami??
Testoval jsem svou "novou" Mareu (kombik, 2.4JTD) na snehu a koho by to zajimalo, tak tady je par postrehu ke gumam: Mam na ni nove Goodyear Ultra Grip 6, kdezto na puvodnim aute (Tempra, sedan, 1.9TD) jsem mel Barum Polaris. Nemuzu porovnat o kolik maji UG6 lepsi zaber a dalsi vlastnosti, ale v jedne veci jsou mozna trochu narocnejsi.

Kdyz jsem to o minulych zimach pri jizde na snehu prehnal s plynem (vetsinou umyslne pro radost), tak Polarisky na Tempre si tu a tam hrably a stacily mirne korekce plynem, aby to clovek udrzel v (ne)rozumnych mezich a maximalne zrychloval. Auto pritom jelo stale rovne.

U Marey a Goodyearek ale predek auta v teze situaci jevi tendenci ujizdet do stran. Takze ke korekcim plynem musi clovek jeste dost pracovat s volantem. Normalne to nevadi, ale pokud by to nastalo pri predjizdeni na nejake horske silnici (v zimne na nich obvykle neni mista nazbyt), tak by to mohlo byt dost napinavy. Holt asi budu muset pri predjizdeni drzet vykon niz.

Nevim, cim to je, mozna vyrazne "sipovitym" dezenem UG6, na kterem muzou vznikat (na nestejnorodem povrchu) vetsi bocni sily. Navic UG6 nemaji zadne podelne drazky, kdezto Polarisky mely 3 velke a 2 male (?).

Jinak se mi to libilo, Marea se v ostatnich situacich chovala prijemne a slo si s ni na snehu uzivat stejne jako s Temprou. Mozna az bude vic nalozena, tak me zadek kombiku obcas prekvapi. Taky ABS na snehu zatim fungovalo prijatelne (Tempra byla bez), uvidime co to bude delat na vic kluzkem povrchu (led).
K tomu tvemu 27... U nas v Plzni bylo rano toho dne docela

namrznuto a ja musel rano do prace. Na silnicich

to bylo relativne OK. Problem byl na parkovisti a pak v arealu

u nas v praci. Tam totiz nikdo jeste nebyl, takze

jsem byl prvni a uzival si ledu na siroke silnici a parkovisti 😄

Docela jsem se pobavil. Auto pomerne sedelo, zatacelo, brzdilo.

Az jsem se divil, kdyz jsem vylezl a vubec nemohl stat -- klouzalo to jak svina 😄 (neni nad zimaky).

No a pak jsem neodolal a zacal krouzit na ledu piruetky 😃

Docela mne mrzi, ze uz ten led neni... Na druhou stranu jsem

pri ceste mestem sral, jestli to do mne nejaky *

nenavali (i pres snahu silnicaru se obcas na vozovce led vyskytl).
Větší část noci na dnešek jsem strávil návratem domů, z očekávané slabé hodinky se se díky ledu staly hodinky čtyři...

Mnohým řidičům - profesionálům jsem já, prostý amatér, jenom tiše záviděl. Kterým? Třeba tomu autobusákovi s Karosou plnou lidí na lince Praha - Písek, co tam, kde si osobáky nelajsly víc, než čtyřicet, svištěl dobrejch 70. Nebo třeba ta obdivuhodná míra ohleduplnosti hraničící až se sebeobětováním některejch kamionistů - když už je v kopci plnej pravej pruh kamionů, co nemůžou vyjet, proč neucpat taky ten levej, že jo...

Pro všechny, který led zaskočil, připomínám, že předohrab z řetězama se na ledu chová docela fajn a dá se s nim bezpečně dojet (pravda, trochu pomaleji) tam, kam je potřeba.
Požírá ho v závislosti na okolnostech. Jsem si jist, že u mého vozu při mém stylu jízdy ho na 99% požírá brždění. Když se ale budeš hrabat neprojetou zasněženou cestou do kopce, tak jistě EDS deskám nepřidá. Je třeba si ale uvědomit, že právě díky EDS tu cestu vyjedeš. Včera večer jsem si na sněhu hrál s Octavíí TDI 66kW bez EDS a bylo to citelně znát.
No všechno hodně požírá destičky EDS ESP pokud jezdíte na sněhu jak prasata není nat to mít pouze ABS 😄 jako já to mi destičky naopak šetří vlastně !!! POZOR ONO TO TAKY UŽÍRÁ DESTIČKY VÍC NEŽ AUTO BEZ ABS NEBO NE ??
jeste bych moh dodat ze EDS taky hodne rychle pozira brzdove desticky
HMMHMMHMM
Nesmysl. Měl jsem EDS na Oktávce. Teď ho mám na Fabii. Je to opravdu fajn věc. Hlavně v kombinaci s ASR, neboť to Tebou zmíněné ujíždění do stran nedovolí. I kdyby tam ale ASR nebylo, tak je pořád lepší korigovat volantem směr, než jen stát na místě s jedním kolem stojícím a druhým hrabajícím. Nejlépe na kraji cesty, kdy je pravé kolo na ledu a levé na asfaltu ;o)
Donedavna jsem zil v presvedceni, ze EDS (elektronicka nahrazka uzaverky diferencialu pohanene napravy fungujici na zaklade pribrzdovani prokluzujiciho kola s pomoci ABS) je za ty prachy prima vec. Ale uz par lidi (Octavie, Fabie) mi rikalo, ze jednak nevyjedou o moc vetsi kopec nez auta bez EDS (obcas i mensi - spec. Octavky) a hlavne auto s EDS se pri pokusu o rozjezd do kopce na hranici adheze dost nestabilni (predek jezdi doprava doleva).

Kdyz se nad tim clovek zamysli, tak je to logicky. Normalni predohrab v teto situaci zacne hrabat jednim kolem, druhe stoji a stabilizuje ho v primem smeru. Auto s EDS hrabe prerusovane obema a tim padem se snazi uhnout ze smeru nejvetsiho stoupani do boku.

Radsi bych ale slysel nazory lidi, kteri EDS (pripadne ASR,TCS,...) na aute (dvoukolce) maji a "par kilometru" na snehu a ledu uz najezdili.
Ne, neničí.Pokud si vzpomínám, tak dle předpisů bys neměl jet rychleji než 50km/h, ta se nic neničí.Aspoň já jsem nic nezaznamenal žeby se něco (pneu) opotřebovaly nějak dramaticky než jinak...Pavel
Hranaty profil je asi lepsi (nez kulaty) kdyz se clovek s retezy dostane ze snehu na led - stalo se ti to nekdy? Nenici ale ostre hrany retezu zimni gumy?
No, hranatý (v průřezu jsou čtverec/obdlník), galvanicky ošetřené, že vypadají jakoby byly chromované, ale to jen tak vypadá... .Myslím, že toje nějaká slitina oceli či co.Mám s Pevagy dobrou skušenost, na minulém autě co jsem mněl (Felicie)a super.Není problém je nahodit na auto během několika okamžiků, ale chce si to skusit na nečisto než se vyrazí do hor...Pavel
to 02: A jak ty tvoje retezy vypadaj? Maji "draty" kulatej nebo hranatej profil?
No, zapoměl jsem... 😃 na kola 15" 195/65 jsem teď kupoval za 1.990,-Kč (na Oktavii)Pavel
Jo, já jsem to to už psal v jiné diskuzi (pneumatiky č.přispěvku je 2887).Jinak Pevag či Weissenfels ...Pavel
Je na case oprasit tohle tema. BTW, jake mate zkusenosti s ruznymi znackami snehovych retezu? Budu ted muset kupovat novy na vetsi kola, tak si rad prectu nejaky zkusenosti. Taky jsem zaslechl, ze v nejaky snad alpsky oblasti musi mit auto retezy s nejakym certifikatem nebo atestem, jinak ho tam nepusti. (ony retezy tam pohotove prodavali)
Moze, dokonca si myslim, ze nei je hanba, ak si niekto prizna, ze lepsi byt nevedel.
Pri tom dnesnim pocasi....je jizda na zimakach a retezech? luxus a pomalu aby clovek prezul na letni, co? 😊
Ja bych napsal spise subjektivni. Copak může jezdec Subaru napsat, že ho porazil mimo jiné i Haldex? -😊
Rambol: Pozri sa do Subaru, tam je podla mna velmi objektivna reportaz z pohladu jazdca na Subu. Naozaj to bolo o jazdcoch a hlavne pneu, ktore na lade sedia najlepsie. Za danych podmienok by Favorit na zavodnych gumach deklasoval vsetko.
S řetězama jsem jel amatérskou rally Silvestrovký rallyesprint ve Vsetíně a jel jsem ji celou na řetězech. Místy jsem jel kolem 130km/h, asi po čtvrté RZ se už trochu povolily tak to trochu klepalo, ale podběhu se vůbec nedotkly. Takže si myslím, že se s nimi dá jet docela solidně. Záleží pak asi na kvalitě řetězů. Ty naše stály cca 1600 Kč vyráběné v ČR.
No taky bych řek, že určitě 90 nejel. Já to myslel tak, že průměr může mít stejný nebo vyšší - tedy že pojede třeba pořád 60, zatímco ostatní někde 90, ale někde jenom 10.
No tak já se trochu divím, protože ty síly na řetězy při rychlostech těsně pod 90 km/h musí být dost veliké. S Tvojí myšlenkou, obout řetězy na všechna čtyři kola Tě předběhnul, protože je opravdu na všech kolech měl, i když na zadních je měl jenom napříč. Ráno se to jelo celé na sněhu, potom to bylo na ledě a ke konci byl na několika místech ve vyjetých kolejích vidět asfalt.
Já se ani nedivím - pokud má dobře utáhnutelné řetězy, které při 40tce nelítají 5 cm nad pneumatikou, tak klidně s řetězy mohl jet. Navíc s nimi mohl dosáhnout lepší či stejné průměrné rychlosti při menší maximální rychlosti - mohl později brzdit, rychleji se rozjíždět, rychleji projíždět zatáčky atp. Ideální by pak bylo mít řetězy na všech čtyřech (bez ohledu na pohon).

P.S. Tedy předpokládám, že se to všechno jede na sněhu 😄)
Lenin: 😄
Vracím se ke starému tématu. V neděli jsem byl teorii, o které tady tlacháme zaměnit za praxi na závodech do vrchu pro amatéry. Bližší najdete na www.autosport.cz v kategorii vrchy pod názvem Car winter cup. Účast asi 90 aut, organizace velmi dobrá včetně zajištění sanitky ( nepotřeboval jsem) a traktorů na vyprošťování ( vyzkoušel jsem, když už jsem si to ve startovném zaplatil). Pro jednoho však byl i traktor málo a tak musel počkat na jeřáb. Praktické poznatky: Jak jsme se tady přeli o tom jaké 4x4 je lepší a co vůbec Haldex, tak se zde nic neprojevilo. Jedno Subaru vepředu, druhé se nedostalo ani do kvalifikace. Předejdu kecům o tom, že se to musí umět, a ten kdo si to o sobě myslí, že by to ostatním nandal, má možnost to ukázat na zbylých čtyřech závodech. Hodně je to o pneumatikách ( jedno Fávo na pneu Nokian bylo rychlejší než druhá čtyřkolka) a nepochybně i o rukách. Paradoxem ovšem zůstává, že druhý v kategorii nad 1400 jel na řetězech !!! Já bych se řetězy ani neodvážil nandat protože maximální rychlost byla v některých místech těsně pod 90 km/h. Špióni na trati však říkali, že zatímco ostatní, včetně čtyřkolek se potáceli v zatáčkách na ledě mezi oběma škarpama, ti co jeli na řetězech jeli zcela čistou stopu. Pro ty co se bojí o svá auta ( já už teď taky) je to rozhodně pěkná podívaná a doporučuju jí.
Jo jsem tlustý, plešatý, spokojený a nosím š***té kovbojské boty.
Jsem tlustý, plešatý a spokojený.
Jo tlustý taky přímo nesnáším. Jak se to potí, smrdí, lapá po dechu... 😒 Blé.

Eskymáka jsem ještě nepotkal...
😄))

Tak tomu se říká ztráta ideálu... Tlustí (vyžraní) amíci jsou mi jestě odpornější než prochcaní eskymáci. Být tlustý, tak si to jdu hodit 😄)))
jsou tlustý a spokojený...
Pak nemají být tlustí, když jedou autem i na záchod ...
Hmm americký způsob života. Všude s autem. I na houby 😄 Proč vylézat s klimatizovaného prostředí...
No jo, to víš vášnivej houbař.
lenin: Však ty seš těma výletama do lesa už známej 😄 Je to marný, když nechápeš, že cihla nepatří na plynovej pedál. Než se sehneš, abys ji odstrčil a nebo než se do ní strefíš nohou, bejvá už většinou pozdě. 😄
No z podobných důvodů jsem loni Caprice tahal z lesa. Prostě se do té doby se poklidně protáčející se kola chytli o nějakej šutr či co na zasněžené polňačce a 2 tuny řeleza udělaly takové to hop áááá žuch.
lenin: Tak to by musel bejt zázrak, aby 2 tuny železa byly rychlejší, nž tvoje noha na pedálu 😃
No pořád s RWDéčkama... 😊
Probém je v tom, že se bojím, že se kolo pod plynem náhodou chytne a já poznám místního traktoristu.
lenin: Tak já to v létě neumím a v zimě mi stačí ten plyn 😄
to prof: Na sněhu je to zdá se mi lepší, pedál plynu je na léto.
O luxusu to není, je to ciste z praktického důvodů. Jinak ručna je použitelnější než nožka
matuS
audino> aj XMko to ma na nohu, a je to super...myslim ze to dava autu dodatocny nadych luxusu 😉
lenin: To jsi chtěl kvůli otáčení šlapat na parking-brake? Copak ty nemáš pedál plynu?
...volič tedy musí být pod volantem jinak to postrádá praktické využití...
To my si pochopitelně nemýslíme... Ono to má totiž spousta aut. Pro nesportovní auta, to má skvelou výhodu spousty a spousty místa...
Nemyslite si, ze parkovacka cez pedal je len zalezitost amikov. Mali (alebo este maju?) ju Mercedesy (konkretne jeden mercedes E, s ktorym som jazdil). Az na to, ze paku na odbrzdovanie nebolo treba hladat niekde hlboko, ale bola na lavom spodnom okraji palubovkou. Bol to vcelku zaujimavy pohlad na tie styri pedale.
A nebo Cadillac počítá s tím, že ti parkovačku vypne ta peroxidka, co se ti válí u nohou.
System GM, znám, já to praktikoval tak, že jsem měj už levou ruku na Brake relase, abych ho stíhal vypnout. Ale ty starý GM, co jsem měl měly Brake relase v palubce. Některý auta - např Lincoln a Mercury to mají ještě tak, že ti parkovačka automaticky vypne, dáš-li volič na D (jako Domů).
Jo to máš vychytaný. Já jí zašlapnu, pak se musím ohnout a dlouze hledat takovou malou páčku 😞( Tohle Cadillac nedomyslel... 😞
No jo zašláp, mám automat a parkovačku pod levou nohou. Šlápnu jenou, brzdí(la), šlápnu podruhé pstí se.
hiih.. zaslapl rucni?? to je dobry.. no, ja jsem otaceni pres rucku hodne hodne trenoval. jo, jde mi to.. 😃 a nejen otaceni.. takova poradna serpentynka 😃 wow!!!!
Hůůů, zarezla mi ruční brzda - nepoužívám ji a teď jsem se pokoušel na silnici přes ní otočit, zašláp jsem ji a nic. Celkem zděšení, úzká, zasněžená cesta, kola už dávno v rejdu.
super.. no a co??
kamos pomahal nekomu zatlacit s autem, mel ho zapadle, a pritom ho kousl do ruky vlcak toho typka, prej se bal o panicka😊
jestli mu praskla pojistka u ABS .... 😊)))
Do Passatov sa moc nevyznam, ale bol to ten sucasny model. Preto ma to tak prekvapilo. BTW pochybujem, ze by bol nejaky Passat bez ABS, alebo je to mozne?
a jaky to byl cca rok Passata ?
Isiel viacej ako 7km/h, ked zacal brzdit.
Výklad ponechme stranou 😄

ABS funguje i dozadu stejně. Cca v 7km/h (jak které, jak kdy...) se vypíná a auto dobržďuje bez něj. Takže třeba smykem.
Predne kolesa sa tocili stale, zadne sa smykali. Ci brzdil ruckou to netusim, ale dost pochybujem v tom fofre 😄 Neskusite si to niekto s ABS, ako to brzdi pri jazde vzad? Mam taky pocit, ze starsie typy ABS mali cidla iba vpredu a zadok bol cez nejky oneskorovaci ventil alebo take nieco. Nepustajte sa do mna za ten vyklad 😄
luf>ABS se pri urcite rychlosti vypina (abys vubec dobrzdil do 0). Jestli jel rychleji a ABS jeste fungovalo, tak mozna zatahl rucku a brzdil vsim co mel.
Ake ABS ma VW Passat? Tak ma napadlo, ze sa vas opytam po hroznom zazitku, ktory som mal predvcerom. Pri garazi mame cisty lad. Z blizkeho parkoviska cuval Passat a vobec ho netrapilo, ze je tam lad a niekto za nim, kludne si to turoval dalej. Az ked som zatrubil, zbadal ma a zacal brzdit a smykat sa smerom ku mne. Nastastie to ubrzdil, ja som v tom fofre uplne zabudol, ze mam zaradit spiatocku a snazit sa ujst mu z dostrelu, ale to je teraz vedlajsie 😄 Ale vsimol som si, ze jeho zadne kolesa boli zablokovane a predne sa tocili dalej. Vacsinou to pri brzdeni vzad byva opacne, ale tento jav pripisujem ABSku. Ma Passat ABS len na prednych kolesach alebo ako to je?
Tak do dnesni zimy jsem si myslel,ze retezy potrebovat nebudu.Stacej zimni pneumatiky,zkusenosti a sikovnost... NESTACI! Kdyz je halt po svetlomety snehu a fuci vitr,ze co odhrabu je tam za 2 minuty a jeste vice... Nemit je tuhle zimu,tak nevim jak bych jezdil domu!Nechapu lidi kteri s tim jezdi po asfalte ci lehce zasnezene ceste,tam jsou retezy docela na prase,to je fakt,ale rozhodne se je vyplati NEPODCENOVAT!Co se tyce vzorku retezu...mam Xka a myslim si ze je jedno co clovek ma....muj subjektivni dojem je ten,ze nejlepsi pro jizdu vpred/vzad hlubokym snehem jsou H.Ale to je muj dojem.Co se tyce kvality...ehmm,kupoval jsem je s tim ze je potrebovat moc nebudu-v nejakym HYPER SUPER.Na retezech je napsan cesky vyrobce,ale dole v rohu: Made in China for... To je na vsech retezech,co me prosly rukou.Pri prvnim pouziti me prasklo jedno spojovaci Ocko.Uz jsem si vyrobil nove,ale jestli budes mit na vyber,vem nejaky drazsi Made in Czech ocelarny.Jo a taky si je vyzkousej nasadit pred faktickym pouzitim...pak na to budes 15 minut cumet v sileny vanici a rikat to neni mozny,vzdyt je to tak primitivni😃 Hodne zdaru.CZus.
Jakou jel v té době zmiňovaný Passat rychlostí? BTW, kolik máš najeto s autem s ABS?
...prý... už mi nějak kecá klávesnice
malá poznámečka: BMW sice prá mají velmi dobře rozložené hmotnosti na nápravách, ale prázdné...
Tak to byly opravdu smejdy. Z Jablonce by mely vydrzet aspon na Dvoriste 😊.
Taky nesnáším ten názor, že BMW jsou na sněhu na***. Je to naopak paráda mít vyvážené auto se zadním pohonem. Já měl Opel Senator 3.0 automat. Obul jsem na zimu jen 185/65R15 a frézoval jsem o 106. Bylo to velmi zábavné a vůbec ne nebezpečné.
Jakýsi zákazník u mne kdysi reklamovall řetězy. Byl z Jablonce nad Nisou, jel do Rakouska a nekvalitni řetězy, které jsem mu prodal se mu rozpadly už v Ceských Budějovicích......
má někdo zkušenost s pneu Debica Frigo Directional ? dík
to lucky: to mas sice pravdu, ze BMW JE !!! moje parketa. jsou nej. (i kdyz si vetsina mysli, ze na zimu jsou na*ovno). subaru nemam, mam Peugeot 405Mi. A subaru mam moznost kdykoli si pujcit. Prece jenom je na 4x4 zimu uplne jina dimenze. Clovek jenom zira, az kam se s tim da dojet a vyjet a jak to v tech nasich horskych serpentynkach drzi na snehu a ledu v zatacce. Proste je to uplne neco jineho. Proto bych chtel 330xd touring, nebo 530xd touring.. a ani to nemusi byt kombi.
Kolík80
Kotiku, ty máš Subaru? Já z MotorCafé myslel, že je nemáš rád... Že jsi přes Bávka. Lukáš
Až zapadnu, tak se samozřejmě přiznám. Můj příspěvek byla pouze reakce na přemrštěné používání řetězů těmi, kteří šetří na zimním obutí, nebo jsou líní přezout. Raději si omlátí lemy blatníků spatně napnutým řetězem 😄
Upřímně napsáno, doslova šílím, když vidím blbce, který má obuty pneumatiky s letním vzorem, na nich řetězy a jede takto vybeven po suchém (mokrém) asfaltu. Bydlím na Vysočině, kde je sněhu opravdu (hlavně letos) hodně, ale řetězy jsem potřeboval naposled asi před deseti roky, a to jsem z auta dělal pluh. A to mám tolika lidmi zavrhovaný pohon zadní nápravy. Pro šťouraly: Nejezdím zase tak málo, abych si dovolil zde "dělat chytrého". Samozřejmě, že bez dobrých zimních pneumatik se také nehnu.
ach ti lidi z mesta, z niziny.. furt by jenom nasazovali retezy.. kdyz je dobrej ridic a dobry pneu, je to v pohode. to vam rikam ja, ridic z Jeseniku-Rejvizu. Ani nevite kolikrat jsem vyjizdel Ramzovou k vleku, petrikov az nahoru a kolikrat jsem zapadl pri parkovani, couvani apod.. vzdycky staci trosku sikovnosti a hlavne se divat! da se vyjet ze vseho. (peugeot 405Mi) A kdyz je nejhur, vmu subaru a dokud neni snih u steracu, jedu.. BTW: dobra historka o tech dvou autech co spadli 20x do prikopy. hihi.. a jeste neco.. retez na jedne strane nema smysl.. (ted nemluvim o brzdeni, to je pitomost) ale o jizde vpred. prece si musite vzpomenout na diferencial a jak funguje!! to kolo bez retezu se bude tocit a tocit, to s retezem.. e-e.. tezko.. 😃))
Zdravim, diskutuje se tu o retezech, takze bych se chtel zeptat na to, jak vybrat spravny typ. Zatim jsem potkal retezy typu H, X a Y a postrehl jsem, ze existuji i ruzne typy napinani - jednoduche, nebo s racnou. Ma nekdo zkusenosti s tim, co je lepsi????
rambo, ladao> to uz je jak logicky kviz - ja mam (mozna lepsi) reseni : obout retezy na jedno auto, sjet dolu, tam je pujcit vyplasenymu skopcakovi (nebo prazakovi), ten vyjede nahoru, preda je tomu druhymu "machrovi" a ten si to sjede. Jednou jsme resili podobny problem - 2 auta (muj Renault 25 a kamosuv Escort), jedny retezy a naprosto nesjizdna cesta z Hornich Misecek do Vitkovic (cca 5 km z dost velkyho kopce - led a na nep 10 cm snehu). Reseni - obul jsem retezy (hamounsky oba) na R25, Escorta jsme privazali na lano pred nas, do Renaultu nas naskakalo 7, v Escortu jen ridic a poustel jsem si ho pred sebou na spagate z kopce, jako kdyz ucis dite lyzovat. Sjeli jsme to uplne v pohode a dodnes nezapomenu na ty vyjeveny ksichty lidi u hotelu Praha, kde jsme se na parkovisti odvazovali a sundavali retezy.
rambo1 to byli nějací poťouchlíci ne ? Měli to řešil jinak-takhle, obul bych do řetězů jedno auto, v pohodě sjel dolů a vrátil se v pohodě nahoru, půjčil ty řetězy tomu druhýmu a ten by v pohodě sjel taky😄))))))
Je to už asi sedm let, ale každou zimu vzpomínám se správcem jedné horské chalupy, jak tam byli dva s rodinami a při odjezdu měli sjet asi 2km zasněženy kopec lesem. Měli jeden pár řetězů, bratrsky se podělili a každý si obul jeden řetěz na pravou přední pneumatiku. Pri kazdem zabržděni se kolo opravdu zabrzdilo, auto se kolem tohoto kola otočilo a obě auta padly do škarpy. Za ty dva kilometry cca 20x. Vždy vyskákaly rodiny, postupně vyndali jedno auto potom druhé, potom nasedli, zabrzdili a celý rituál se opakoval.Dole rozebirali celou situaci a děkovali Bohu, že měli řetězy, protože, když s nima spadli do škarpy jen 20x, nedovedli si představit, jak by to dopadlo bez řetězů. AKorát nechápali proč ostatní, bez řetězů, jezdí bez problémů nahoru i dolu.
Celej fór je v tom, že když je někde zaváto na totál, tak to neznamená, že by se silničáři měli kvůli tomu vyvrátit, když potřebujou udržet sjízdný mnohem důležitější silnice. Je zaváto, tak se tam nedá autem dostat. Hotovo. Pokud tam mermomocí někdo chce jet, musí si vzít ten pásák na sjezdovky a pak to pro něj není žádnej problém. Když slyším o tom, že tam a tam je to odříznutý od světa, tak si vzpomenu na to, že na spousta místech na světě platí, že pokud se nevrátíš od tamtud do konce října, kdy to ještě jde, tak nejbližší další termín bývá uváděn na jaře, což nebývá dřív, než v druhé polovině března 😄. Prostě takhle to chodí a proti přírodě vždycky byl, je a navždycky bude člověk nicotně malinkej a bezbrannej a nepomůže mu ani sněhová fréza a oranžovej mundůr 😄.
to Xyzz: Já se nedivim, já měl naopak radost, že projíží (=protahuje) "tu mou" silničku zrovna, když to potřebuju.
To tomcat:No nediv se.Ridic ty 815 je placenej za to,ze prohrabne usek z bodu A do B.To znamena,ze ho nezajima usek C az D.I kdyby tam bylo 3 metry snehu.Neni to jeho rajon,neni za to zaplacenej.Dobry ne?.😄
to prof: Mluvíš mi z duše, k zimě patří zasnežený silnice. Silničáři se podle mýho docela snažej - když někdo nepočítá s tím, že je v zimě sníh, ať radši neleze na silnice a nesvádí to na silničáře.
Jeden z mejch nejhezčích zážitků z poslední doby byl pohled na starou tatru 815 s hromadou písku na korbě, řetezama na všech zadních a šípovym pluhem vepředu jak projíždí totálně zavátou silničku, po který jsem zrovna potřeboval odjet.
K čemu tam máš tu páku na podlaze? Vystřelovací sedačka?
hm no jo to se mas .... ja doufam ze to tu nebude cist ten jisty prazak a Oktavkou ktereho sem uhnal do bariery....nemel by podcenovat oblasti kde to nezna a honit se s Fordem kterej ma ostravskou znacku😃)) v domneni ze ma lepsi auto a ze ja to tam taky neznam 😃) Ja tam jezdim denne 😃 no chudak nechtel si nechat predjeti tak se hnal za mnou a ve treti zatacce si to namasiroval do bariery...ale nic se nestalo ani autu ani mu, ty bariery ho pohltili jak maslo 😃) Bacha na mistni domorodce panove !! 😃 snih je previt😃)
to karta: Jezdí to dobře, spokojenost. Je fakt, že kdyby měl člověk 4x4, nemusel by se občas sr*t s nazouváním řetězů, při troše cviku to ale není až taková hrůza.
Mám takovej nejasnej pocit, že ten spoiler nebyl myšlenej jako pluh, můj taky utrpěl drobné škody 😄)))
Hihihihihi, sme byli s Formanem v orlickejch, fakt super crossik, tak sme dali retezy, ale levej nam furt padal, tak sme jezdili jen s pravym 😄))))))))
Je to trosku z ruky... Lopatu jsem zatim pouzil pouze na odhazeni snehu z mista na parkovisti (samo, ze placenem) u vleku, abych vubec mohl zaparkovat.
Co to je za hovadinu? Který ztřeštěný kamikadze by chtěl na sněhu jezdit 140?? ... Ale jak jsem koukal včera cestou z Krkonoš, tak si dost lidí i myslelo, že na sněhu se brzdí ještě lépe než na suchu a mnozí se mi třeba lepili tak dva metry za zadek...
ono by mozna bylo lepsi kdyby silnicari vubec nesolili. a kdyz uz to posoli, meli by ty sracky rychle odhrnout ze silnice, nez to vsechno namrzne. Neni nad cestu krasne pokrytou snehem a bezstarostnou jizdu po ni!
Stejně se mi zdá, že s tím zadním pohonem si člověk tak nějak víc užije. Teď když je povrch všech silnic takovej, jakej v zimě má být, musí se člověk pořád držet aby nejel napříč silnicí ty zatáčky úplně všechny. Prostě konečně zimní radovánky. No a když to někam žuchne, tak je tu ta páka na podlaze 😄 Nesnáším, když si v zimě někdo stěžuje na silničáře.
to tomcat: Cau. Jak ti to jezdi? Ja jel vcera ze Spindlerovky, na dobrejch novejch zimakach GY UG3, bez retezu - s protiskluzem v pohode. Akorat jsem natrhnul pri rolbovani drzkaky predniho spojleru. Mistama by to chtelo 4x4, nechapu proc to neni ani v ST220 (bude snad v dubnu na testy).
Lado a drahanska vrchovina staci? nejvyssi bod jeji..... sem zvyklej na snih ale toto uz nikdo ani nepamatuje takovou zimu....ja uz ho odvazim na sanich abych mohl si odhazet cestu z garaze 😒 Jinak jezdeni na snehu mne netrapi na to sem zvyklej rok co rok...at jezdim skudkou nebo fordem...ale letos uz mne nebavi porad hazet ten snih, a letos poprve u nas uzaviraji cesty.
Tož chlapci, když se chcete procvičit v jízdě v pořádných zimních podmínkách, tož si vemte řetězy a lopaty a přijeďte na vysočinu. Tady je kalamitita a tak se zde procvičíte ve všech činnostech řidiče v zimních podnínkách, až vám bude z toho horko. Nashle na jaře. Laďa
No nevim sem z jednoho takoveho mista kde asi pred 20minutami zasatavili komplet

dopravu kvuli nejkaym manikum kteri na letnich gumach zablokovali cestu ze silnicari jiz

zaveje neprobouraji.... No snih je hezkej ale nesmi byt viditelnost 5 m a snehove bariery vysoke jak autobus..... to se uz i tou lopatou haze strasne blbe ..je to vysoko..😒
555 - to mas pravdu.Ked aj vidim odrnac, tak sa iba vezie ktovie kam, s radlicopu zodvihnutou do vysky aby si ju nezaspinil od snehu, a nesype, aby sa mu neodlahcil zadok a vystveral sa aj do kopca. A mam velku radost z kopcov posypu na krizovatkach a z chodnikov cistych ako sklo. V aute sa citim lepsie ako na nohach, predsalen moja stycna plocha so zemou a vysoko polozene taziko zvadzaju k castemu prekoteniu.
tomcat - kiezby bolo viacej prilezitosti si to iba uzivat. Ale ked idem v takom case, tak preto, lebo musim a vtedy sranda prestava.
to luf: Když jsem v autě sám a nejsem zrovna v situaci, kdy se něco pos*re, když nedojedu včas, tak i tu rolbu dělám s požitkem. Když vezu rodinu nebo mám problém s časem, tak už je to slabší.
Napr. tu v hlavnej dedine ma clovek hovadsku radost z cestarov, ktori tuto zimu robia vyslovene napriek vodicom. Ak sa im nahodou podari spustit pluh, zasadne odhtunu len jeden jazdny pruh (vsak sa na 4 prudovke nejako pomestime), posyp pouzivaju len na moste a miestach, kde to v zapati stuhne a namiesto ako-tak prilnaveho snehu vznikne lad. Parkoviska a bocne ulicky su v stave, ze aj moja 4kolka ma problemy. Asi ma definitivne presvedcili o nutnosti porusit predpisy a na dalsiu zimu si zaobstarat Michelin Maxice aj s nastrelenymi ostnami. Cert ber, ze su len do 160kmh...
Ved hej, clovek ma radost, ked sa ide do snehu len tak vyblaznit. Ale ked si nuteny niekam ist a na ceste je 30cm cerstveho snehu a kopce, moc velku radost z toho, ze musis robit rolbu nemas. O to vacsiu radost ale clovek ma, ak niekto tu rolbu uz miesto neho urobil 😄
A este jedna vesela prihoda, co sa stala kamosovi: Boli sa lyzovat mimo chaty a cestou spat bola fujavica a zotmelo sa. Tak si za volant sadol majitel chaty, ze maju ist za jeho svetlami, ze on cestu pozna. Kamos sa viezol v druhom aute a zrazu svetla pred nimi zmizli a vzapati tam vleteli aj oni - do priekopy, kde sa zmestili presne dve auta. Jazda na snehu a lade ma svoje caro 😄
to ace2: Mluvím o silničkách, né o poli 😄)) Jinak já nepotřebuju ke štěstí permanentní smyk, mám rád tu atmosféru, tu pohodu, když je všechno bílý, stromy až do stříbrna a nad tím modrý nebe a sluníčko, za autem oblak zvířenýho sněhu.....
jo to jsi si minulou zimu taky říkal a málem jsem skončil se služební Octavkou v poli 😄 Velice zajímavé. Tak už tohle řádění ve sněhu beru s rezervou...
Konečně jsem si užil zasněžený horský silničky. S řetězama (to když jsem jel první stopu ve 30 cm prašanu a hrál si na rolbu) i bez nich. Jedním slovem paráda. To je pořádná zima! Né jako když ve městě napadne 5 cm sněhu, párkrát chrupne ABS, trochu problikne TCS a člověk si na zimu jenom hraje....
Okresy, které vyhlásily kalmitu se dalo projíždět průměrnou rychlostí nad 60 km/hod, pokud ji nesnižovali řidiči, bezdůvodně používající řetězy. Pravda taky jsem řetězy použil, když jsem použil přívěsný vozík s nákladem 750kg, ale neosvědčily se. Při rchlosti 140 km/h se stejně zpřetrhaly a byl jsem je nucen stejně sundat. Proto je doporučuji nepoužívat!
luf, vsak ja vim, dneska jsem malem byl ve skarpe a to asi pri 40km/h kdy za sily silneho vetru a temer nulove viditelnosti, jsem nevidel ani silnici, zavata snehem, na ni jeste snehove jazyky, fouknul do mne vitr, kdy jsem zrovna najel asi do 30cm snehu, kola se nemela ceho chytit a auto se tocilo ven ze silnice, nastesti se pak chytly a i diky ESP se auto uplne srovnalo, pocit te bezmocnosti byl ale strasny! Jinak ja neriskuju, jezdim pomalu! A toto se stalo hned za Prahou na ceste mezi dvema obrovskyma polema!
..........ani zimáky nepomohli!!!!
mracek - bacha, prave toto je na tych gumach najnebezpecnejsie (a vseobecne na vsetkych novych autach). Ten pocit bezpecia zvadza k riskantnym manevrom, ktore casto nemusia vyjst.
jo, zimni pneu, to je zimni zazrak: 😃)) Taky jsem se klouzal, byla legrace, ale i strach to nikam neposlat, ted ze zimakama si na snehu dovolim temer to co na suchu... 😄
hmmm, to mne mrzi. chapu ze to nastve. 😒 Mne uz ted nastesti delsi dobu snih nevadi. Horsi je to s ledem, ale na snehu se da docela dobre jezdit. Alespon jsem zatim nemel problemy. Jizda v permanentnim smyku mne vlastne i bavi... Nemam ABS, ale to se da nasimulovat nohou a kdyz si clovek zvykne, tak je to v pohode. Horsi je to jen s akceleraci, ale az si konecne nekdy poridim zimni pneu, tak verim, ze se i toto vyresi 😊
Jízda na sněhu a ještě k tomu na kostkách je naprd............😞(( V pindělí jsem zrušil své RS😞
Bývalé BOAS nyní AOS - automobilové orientační soutěže. Viz třeba www. volny. cz/ aosmorava / nebo www. autoklub. cz - Ostatní - Orientační.

Bacha všude do odkazů jsem dal mezery aby to prošlo.

Po zkušenostech zůstávám ale rozpačitý z ABS. Pře řádkou let jsem pracoval dokonce na jeho vývoji, takže znám výpočty a přednosti. Taky vím, že pro 99% řidičů je to super, náklaďáky nebo autobusy bych zakázal bez toho vyrábět. Ale pro takové hezké vyblbnutí mi nějak vadí, když mi ABS sebere auto z ruky. Taky mám takový pocit, že brždění bočním smykem, kdy si každé kolo ryje svoji vlastní stopu, je účinější než brždění ve stopě s ABS, a tak stále váhám zda mám ABS vypnout či nikoli.
rambo: To je opravdu pěkný. Prostě 4 poháněný kola jsou 4 poháněný kola. Mojí nátuře sice líp vyhovuje ta páka, ale pokud jsou účinky takový, jak píšeš, potom proti tomu není co namítat. Na jakých závodech jsi byl? Na lyžích?
Prefe diky, vyjedu sám, tedy alespoň s jedním autem.

Teď jsem byl v sobotu na závodech v okolí Jindřichova Hradce. Na silnicích převážně sníh a led. Byla to moje první zkouška čtyřkolky s Haldexem. To, že to bude dobré jsem doufal, ale že to bude tak vynikající bych nevěřil. Zkoušel jsem se vyšplhat strání plnou sněhu - jelo to. Při otáčení jsem spustil zadek do škarpy a předek zůstal na silnici na ledu. Vyjelo to jak kdyby byl všude okolo beton. A k tomu to perfektně drží stopu. Už začínám věřit slovům kamaráda, že se to zastaví, až když je vrstva sněhu výš než kapota.
prof, to jo, na trakci je to OK! 😄
rambo, mracek: Žádnej strach, páka je na svým místě a kontrolka nesvítí (žádná tu není). I přes to se s tím dají dělat neuvěřitelný věci. Až budete potřebovat někde vytahnout z příkopu, můžete mi brnknout 😃
teda jazykolam 😊
Ne e, česky je to něco na způsob dodatečná nafukovací ochrana, ale je to nepřesně. Nicméně je tam dodatečná a nafukovací. Je to hroznej jakykolam musím si to z toho volantu přečíst a zapsat, neb se to neda zapamatovat 😄
to ace - myslíš SRS ?
svítí jen při nastartování... respektivě je nemám ABS ale Anti-Lock kontrolku... 😊)) kdybyste vedeli jak se rika Airbagu... do ted to nedokazu ani napsat natoz vyslovit... 😞
nerozumim jedné věci - vám někomu svítí na palubce kontrolka ABS při jeho aktivaci nebo jsem to pochopil špatně a svítí vám taky jen při nastartování?
Profe jestli Tě, jako začínajícího amatérského řidiče, ta svítící kontrolka znervozňuje, tak si vyndej žárovku -😊

Já jsem se taky bál prvního auta s ABS s tím, že pak v těch bez ABS nebudu mít ten reflex, ale můžu Tě ujistit, že když se Ti kola zablokujou, tak si rychle vzpomeneš¨, že máš tu brzdu pustit.
Prof, ta paka je sice dobra, ale ma jednu nevyhodu a to tu, ze k brzdeni je Ti uplne na hov..!
ABS vzadu jeste pochopim, ale jen vpredu ne! To ze se ti nezablokujou kola muze platit na suchu nebo mokru, ale uz ne na snehu, kde tomu staci strasne malo!
Říkejte si co chcete. Celý ABS je sice fajn, ale má jednu nevýhodu. Zbytečně znervozňuje takový ty amatérštější řidiče, když jim ta kontrolka začně svítit, protože si myslej, že jim to přestalo brzdit. Navíc pokud si někdo na ABS zvykne, tak je potom v autě bez něj v háji. Osobně místo ABS preferuju takovou železnou páku na podlaze, která má na sobě napsaný: 2H - 4H - N - 4L. Jedině tohle řešení vám umožní na zimní problémy zapomenout. Navíc má zase preventivní účinky: Nutí řidiče jet jen tak rychle a opatrně, aby nemusel spoléhat na nějaký nespolehlivý elektronický hovadiny.
he,he,he!
he,he,he,he,hi,hi,hi,ho,ho,ho,hu,hu,hu,h…
DP> Napiš ještě něco, he he ;o)))
Huf> Koukám, tebe si tuhle čerti zapomněli odnést! Že ty ses před nimi schoval do skříně, he he ;o)))
To ACE2: Příště to klidně napiš;o)

BTW Dneska ráno jsem ABS vůbec nepociťoval a to jsem jel celkem rychle, ono je asi lepší než brzdit do zatáčky jenom vyšlápnout spojku, alespoň dneska se mi to osvědčilo.

Ráno jsem viděl maníka, s E-280 4-matic, a jel skoro krokem. Docela jsem se divil, s takovým fárem, ale pravda, nikdy nemá cenu zbytečně riskovat!!!
DP> Ale koho pak nám to sem čerti nesou? Co storno? Nějaký kamarád? ;o))))
Jo to je taky pravda. Jsem to chtěl napsat, ale vzhledem k tomu ze jsem si myslel ze bych byl smeten 😄 tak jsem to radsi nepsal. No jo no, bud predni, nebo zadni a nebo obe najednou.
Mracek: Třeba některý US auta v některých výbavách(například Dodge Durango) nabízejí ABS jenom na zadní nápravě (Durango tam má myslím bubny).
Prof jenom zapoměl dodat, že všeho moc škodí... 😊
mracek: No, vono je docela dobrý, když ti někam zadek cestuje, mít možnost ještě rejdovat předníma kolama a navíc ještě zpomalovat 😄
No on by se zadek do smyku nehodil, neb se zadní kola nezablokujou. Já si to musím přečíst. Píše se tam něco o zpoždovacím ventilu nebo cože. Takže si dokážu představit, že zadní kola brzdí na hranici zablokování, ale nezablokují se neb to nebude mít takovou sílu. A při prudkém brždění jde hlavně o přední kola. To chce fakt nějaké to povídání. Zkusím ho sehnat...
To by mne zajimalo, k cemu by autu bylo ABS jen na predni naprave, kdyz by zadek chodil do smyku... 😃)
Představte si, že před dvěma lety jsem si koupil řetězy i na Subaru. Ale ne do kopce, nýbrž na jízdu dolu. Jo taky bych dříve nevěřil. Bylo to tak pro veverky. Když jel člověk nahoru, tak koukal do nebe a mohl třeba pohodlně kloktat bez zaklánění hlavy. Zato dolu to jelo bez řetězů jako sáně.
teda bubny, že. Jsem nějakej upracovanej 😒 chjoch
no jo na poradnej burnout musi byt kotouce 😄 Tímto zdravíme Aleše a jeho Iroc 😊

[odkaz]
Souhlasím, že buben je hnus, ale jak chceš přes kotouče gumovat - to je o lamely v automatu.
ace2> "Bylo mi říkáno" ... jak krásné.
No, u soudobých vozů je zcela jistě ABS na všech kolech. Navíc nezávislé (dřív bylo 3kanálové). Lze vysledovat, že tak před cca 7ti lety muselo mít auto s ABS kotouče na všech kolech. Dnes už hlavně u menších a slabších vozů ABS je i přes absenci kotoučů. Nejhorší je ale stejně ten vzhled. Buben je hnus.
No mě bylo zase říkáno, že je u některých je jen nějaký zpoždovací ventil na zadek a předek ma normálně ABS. Takže bych neházel všechny do jednoho pytle.
Nee, snimac je zvenku na plechovym stitu ktery nese prasatko. Zuby jsou na limci bubnu. Tak to mel muj R25.
To by mohol byt XR3 z obdobia, ako bola moja XR2i (1991). Predok - kotuce - snimanie bolo klinovymi remenmi na poloosiach, zadok bubny a nic, ziadne vedenie, proste to tak vyzeralo, ako keby tam nic nebolo.
Kdysi dávna jsem viděl nějakýho Escorta, o kterém majitel tvrdil, že má ABS jen na předku. Každopádně dík za odpověď.
tomcat> Jo jo. Něco na tom bude... Ale i když jsem byl v Jesenících a jel po takové neupravené a zafoukané hřebenovce, tak jsem to (tak tak) zvládl. Fakt ale je, že v té chvíli bych je fakt chtěl mít v kufru 😄
SKV> Zvláštní otázka. Jistě, že má. Čidlo bude nejspíš vevnitř. To ale nevím, neb jsem ještě buben s ABS nerozdělával.
Zajímalo by mne, jestli auto, které má ABS, ho má i na zadních kolech (pakliže jsou brzděna bubnovými brzdami).
to Huf: Řetězy maj dvě základní funkce:
1. Když je poctivě vozíš v kufru celou zimu, máš 99% šanci, že je nebudeš potřebovat.
2. Jsou situace, kdy jseš bez nich v pr*eli, ale pokud jenom objíždíš s děvenkama kavárny ve ZL a okolí, tak je fakt asi nepotřebuješ o😊)))))
a> 1. Máš 185/60 a né 185/65R14

2. Jen 2 zimní dávají sociální případy, blbci a antitalenti. Lhostejno, na kterou nápravu - je to *.

Pokud hýříš a chceš špičku, ber Conti TS780, pokud šetříš, Polarisy Ti bohatě postačí.

Řetězy někdy určitě smysl pro někoho mají, ale třeba já jsem je ještě nikdy nepotřeboval...
To by asi mělo být pravidlem že! Nezkoušejte to obráceně!
Co dát na zimu na Fabii teď tam mám letní na plecháčích rozměr 185/65R 14.

Mají smyl řetězy? Není něco lepšího? Neznám řetězy s ktrými by se déle dalo jet alespň 120Km/h.
Tak to jo...😄
Ale to já dávám. Jinak bych tu už dávno nebyl. Po zkušenosti s Meganem jsem ubral na intenzitě zkoušek ;o)
Dej bacha, aby jsi to s tim vyzkumem neprehnal...
Hufe, nemam jeste nic, zatim jezdim na tech letnich lyzich 😄, ale budu kupovat ty Firestony.
mráček> A ty máš zimního obuto co?
mráček> Ne odvážný, ale sebevražedný. Co bych ale neobětoval pro vědu a výzkum... ;o)

BTW, pravdu mám, blikalo to, jako blázen a otáčky spadly o poznání níž.

Ad zimní. Ano Conti. Uvažoval jsem o Semperitu SportGrip, ale na TS790 nic nemá a já se mám rád. Navíc kupuju jen 2. Zadky mají 7mm a nechce se mi to přehazovat, abych neobdržel přetáčivou bestii. 4mm je na zimák dost ubohé.
Ty zimni budes kupovat znova ty Conti?
Hufe, jeste jsem to nezkousel, protoze tu neni vubec snih... 😃) K tomu ASR uvidime, mozna mas pravdu, mozna ne, treba u Mazdy, ktera ma TCS(coz je obdoba ASR) je udavana ucinnost do 40km/h. Treba je ASR vyspelejsi a jestli Ti to blikalo, tak budes mit asi recht! Jinak jsi docela dost odvaznej jezdit takovou rychlosti za takovych podminek... 😃)
našrot> Máš sice pravdu, ale uniká mi pointa...
2 Huf> jen drobná poznámka: třecí koeficient a koeficient adheze jsou u pneumatik jsou nejlepší asi takhle: nejmenší koef. tření (dnes kolem 0,015) a co největší součinitel adheze - neznamená totiž, že např. na hrubším asfaltu ti kola budou držet lépe, než na hladkém...
mráček> Jo, ve 120 a s klidem. To víš, mrznoucí déšť koeficientu tření mezi pneu a vozovkou nepřidá ;o), ale stalo se mi to i na ujetém sněhu v kopci taky při v>100km/h. To víš, přední TS790 už mají jen 4,5mm. Po víkendu dávám nové.

BTW, a co Tvé ASR? Vzdá to ve 40km/h nebo je rozumné a pomáhá i dál? Jsem si jistý, že sis to spletl s EDS. To má omezenou působnost. ASR ne.
Řetězy nejsou pevnou součástí pneumatiky, jak si jistě mnozí všimli 😄) Tudíž na ně působící odstředivá síla může řetězy nejprve oddálit od pneumatiky - ne každý má takovou sílu a ne každý je tak šikovný, aby řetězy dokonale předepjal tak, aby se při rychlosti větší než 35 km/h nepohybovaly otáčkami jinými, než se pohybují kola. A když ta síla dosáhne takové velikosti, že už to řetězy nevydrží, tak rupnou. Ale podstatně dříve odejde pneumatika popřípadě podběhy a nebo se řetězy jen zujou. Těch 90 nebo 120 km/h neznamená, že se s nimi dá tolik jet.
Luf> asi si blby, ako si pisal 😄, lebo odpovedas "A" na otazky ktorymi sa zjavne bavi😄)). S retazami nema vyznam ist rychlejsie ako 40 km/h. Potom to je uz o hubu a tiez su extremne namahane pri kazdej zmene smeru.
Hufe, nechapu, to Ti prokluzovaly kola i pri 120? Jinbak jsem si vcera vyzkousel alespon chvilku jizdu na snehu a docela super, dal jsem plnej na snehu a auto jelo v pohode, sice zrychlovalo pomalu, ASR blikalo jako blazen, ale jelo, to bylo hlavni. A ze to klouzalo... 😃)
hm ..nedavaj se retezy tehdy kdyz je tezce sjizdna silnice? (ujezdena vrstva snehu min Xcm? tak nejak to kdysi bylo (tusim) ve vyhlasce a men to tak ucili v autoskole.. pry jinak nici gumy?? Unas je to na retazy kazdy rok ale staci ujet 5km a tam uz je silnice chemicky osetrena a sundavat je pak ? radeji mam dobre zimni gumy a vim kde co mne ceka jezdim tady uz par let😄 Ale chtel sem se zeptat na vase nazory Ohledne kamionu a retezu..

U nas (pokud to nekdo znate Prostejov smer Boskovice silnice c150 ex 17) je cedule Snehove retezy.. zadny kamion je tam nedava a kdyz trosku prisnezi skoro kazdy kamion to tam zablokuje... nemely by se nejak pokutovat? napr 1000KC za to ze nema odpovidajici gumy popr. retezy a 2000 za to ze jej pak nekdo vytahne az nahoru? onostat tam hodinu a cekat az se to zprujezdni kvuli nejakemu kamionu neni nic prijemne.. a jak sem rekl cedule upozornujici na stav vozovky tam je!!
Asi som blby, ale nechapem preco by mal niekto jazdit s retazami 90km/h, pripadne 120??? Ked su take zle cesty, ze treba retaze, urcite na nich nejazdim 90 ani keby som mal v gumach 100ky klince.
to a: Ve vyšších rychlostech se trhají až řetězy modernější konstrukce. Ty starší držely bez ohledu na rychlost vozu a při vyšších rychlostech způsobovaly nadměrné vibrace. Ty dnešní, tzv. inteligentní, řetězy samy poznají, v jaké rychlosti se mají uvolnit a přestat zatěžovat vůz nadměrnými vibracemi. Taky si všimni, že se dělají řetězy v rychlostních kategoriích A (trhaní se v 90) a B (trhají se ve 120.
>xtra: vono to mas jedno, i tady je dost * co nesvitej. Kdyz sviti slunicko, tak bych to snad pochopil, ale voni nesvitej obcas ani v mlze.
při cestě po sněhu ho dávám držet manželce a řídím jenom plynem a brzdou. Proč se nedělá jako doplněk nějaký zimní držák volantu?
proč se od 120 km /h a více trhají, dělá se něco do 240km/h? Nebo je třeba jezdit jen bez nich?
To 555: ta kniha se jmenuje "Jak jezdit rychle a bezpecne" je to format sesitku, uznavam, ze pro nektere to je prkotina to co se tam pise, ale neco tam je dost dobry. Vydavatelem je GRADA.. cena je lidova 😃 na obalu je auto, zajimavej styl nakresu...Ze stejny edice jsou pak i jine knihy podobneho razu...Jak jezdit v zime...Kupijeme nove auto atd...
nie na slovensku to este nepochopili, naco je dobre svietit aspon v zimnom obdobi, i ked ja som za to aby sa svietili stale tak ako v severskych krajinach. auta su aj v lete lepsie viditelne a nesplyvaju v dialke, ale hned ich je mozne identifikovat.
mráček> Normálně.
Hufe, jeste jedna vec, zajimalo by mne, jak zasahlo ASR?... 😄
Hufe, zkusim to zjistit...
V Brne trolejbusy pri kazdym rozjezdu ze zastavky vesele hrabou a sleduju, ze ty ridice to dokonce bavi.

S tim zakonem na zimni pneu bych to tak jasne nevidel. Napriklad u nas nemam strach vyjet nejakej kopec na univerzalech a kdyz zastavim, tak se taky rozjedu. Ale do hor je to jasny. Otazka je, jak urcit, kde sou hory a kde ne.

Na Slovensku neni povinny pres zimu svitit?
A když je kalamita, tak nepojízdné kamiony zablokují i dálnici hned za Prahou a je po srandě! Člověk aby pak jezdil domů na saních taženejch koňma!
Donovaly su problem. Kamionisti na to xxx a ked sa spriecia, cestari maju povinnost ich vytahovat, pretoze im zakon prikazuje zabezpecit premavku. Kamionista dostae max. 500,-Sk pokutu a fici dalej. Navrhuju, aby im stat povolil vymahat sumy do vysky nakladov, vraj je to 5-10000,-Sk. To by si uz 20tony lepsie rozmysleli, ci to skusia na slikoch!

Inak som za zakon, ktory by od novembra do marca prikazoval jazdit 24hod so svetlami a zimnymi gumami s dezenom min. 4mm.
2/ je zarážející, že v zimě vždycky napadne sníh. Ty silničáře chápu.

3/ Povinný zimní gumy - PLNĚ SOUHLASÍM. Moje auto v pohodě jede, ale jak v kopci zastavím, už se nerozjedu. Vždycky šílím, kdž jedu na sněhu do kopce a nějake * se přede mnoh zahrabe, protože pak jsem já ten * co se taky zahrabe. Jinak mám zimní General Graber a jsou naprosto vyhovující.
1/ nejde o dopravní lobby, ale o cenu. Doprava ČD vychází podstatně hůř, než kamion, který se dá o 5 - 10 t přeložit. Řešení vidím jediné - váhy na dálnicích. Možná by to bylo i levnější, než je neustále opravovat.
Pamatam si, ze asi minulu alebo predminulu zimu, ked sneh opat prekvapil nasich cestarov a priesmyk na Donovaloch bol zablokovany kamionmi, ktorych vodici to nezvladli (resp. uplne to dojebali), videl som v spravach v televizii zaber na jednoho takeho hnupa, ako sa vynikajuco bavil na tom, aku skvelu zacpu sa mu podarilo sposobit. Parchanti!!!!!!!!

A hlavne nech im uz za to konecne nasolia pekne vysoke pokuty.
V létě by bohatě stačilo, kdyby lidi nesjížděli pneumatiky až na doraz. V zimě v některých oblastech by jim zase stačily i celoroční s dobrou směsí a vzorkem. Ikdyž mám fungl nový zimní continentály, na opravdovém sněhu jsem s nima letos ještě nebyl, ani břečku jsem zatím nezažil... (a jsem rád že ne;o)))
Mig> Jo, bylo by to krásné, mít zimáky povinné. A minimální vzorek bych dal na 4mm. Kdo poznal sjetou zimní na sněhu a břečce, tak ví. To by byly volné cesty...
Dřív jsem jezdil se zimníma protektorama jen na přední nápravě, jízdní vlastnosti byly naprd, ale alespoň jsem vždy zabrzdil a nikdy neblokoval v kopcu. Teď jsem mému milému Cliu 😄 pořídil všechny čtyři zimni. Je to neuvěřitelné jak se dá v pohodě s dobrým obytím jezdit na zasnežených silnicích. Byl bych pro, aby zimní obutí bylo povinné. Tiráci jsou případ sám pro sebe... Nejenom, že devastují silnice, ale v zimně blokují v kopcích (několikrát jsem kvůli těm hovadům přijel pozdě do práce), v létě se na silnici většinou nevlezou a omezují protijedoucí řidiče. Líbilo se mi to ve Švýcarsku, tam prostě 40ti tuny po silnici nejezdí a pěkně je lifrují na vlak. Jenže u nás je zřejmě mocná dopravní lobby 😒(.
No to asi ano. Nicmene praxe je takova ze jezdi na zavodnich slickach a v lepsim pripade na zimnich protektorech... No co, dyt veze jenom lidi 😊
Tak z toho isteho strachu som ja dnes radsej nechal auto v garazi a iba z trolejbusu sledoval, ako sa niekotri magori trapia s rozbehom do kopca. BTW aj harmonikove trolejbusy a autobusy by mali mat IMHO zimne gumy povinne.
Tak dnes zalahol na Bratislavu sneh. Namiesto niekdajsich 15-20 som isiel do roboty 45 minut. Osobne sa priklanam k tomu, aby boli v zime povinne zimne pneumatiky. Kvoli zopar debilkom nemienim mat strach, ze mi napalia do auta. Tiez bol v stupani jeden kamion, co sa nevedel pohnut. Nechapem ako kamiony nemusia mat zimne pneu (aspon co som si vsimol vacsina nema).
Kedysi som cital, ze vestky el. zazraky v MB ML, ktore zarucuju pohodovu priechodnost v terene, najma tu pri klesani, funguju len kym sa brzdy nezahreju na 700C, potom sa to deaktivuje. Zda sa mi to lepsie, nez tvrdo stanovit hranicu rychlosti, nad ktoru sa voz uz stava projektilom.
Já bych se přikláněl k verzi, že nad 40km/h nebude funkční EDS. Dává to smysl. Nepodepisuju se pod to, ale mělo by to tak být. Když totiž bude třeba v 80km/h EDS přibržďovat po několik sekund jedno kolo, tak dá kotouči takový záhul, že po pár zásazích se může tento pokroutit, zesklovatět a tudíž je k nepotřebě.
Pavel_KR5> Helemese. Je tu rozumný člověk 😄 Ano, tak jsem to myslel.
MatuS> Opět máš naprostou pravdu...
mráček> Udělám výjimku na jeden příspěvek a nebudu Tě ignorovat.

ASR funguje permanentně. Já ho testl včera, když pršelo a bylo -3st. Vlastně jen kvůli Tobě ;o) .Jel jsem 120km/h a ASR do toho zasáhl celkem efektně.

BTW, zkus se zamyslet nad jeho funkcí a pochopíš, že jej rychlost 40km/h nemusí až tak zajímat. A ještě něco. Najdi, kde to VW uvádí, jinak mlč.

Tímto debaty s Tebou končím. Nechci otravovat ostatní 😲(
Original mam predpisane na pneu 165/70R13 tlak P:1.9 Z:1.8. Pouzivam 195/50R15 a hustim P:2.1-3 Z:2.0-2 podla toho ci idem nalozeny, alebo ci idem trochu zaspasovat so zakrutami. Nepiste prosim, ze auto pri spravnem pomere nafukania P/Z pneu zneutralnie z pretacavosti. Zamyslite sa rozumom 😄. Nedotacavost znamena neochotu zatocit prednymi kolesami pri prehnani rychlosti do zakruty. Pokial ich nafukam menej/viac tak mozem tuto hranicu posunut vyssie/nizsie. Ale auto nebude neutralne. Takisto ak tomu prisposobim zadne pneu, tak moze sa akurat stat, ze stratia grip skor/neskor ako predne a co sa moze stat je to, ze sa stane auto pretacave alebo sa bude smykat. Ale nestane sa neutralne! Ked sa smykaju 4 kolesa, nepovazujem za neutralitu. Predne pneu sa preto hustia viac, lebo je vpredu motor=vacsia hmotnost. Pri nalozeni sa hustia zadne bud rovnako alebo na niektorych autach viac. S nedotacavostou to priamy suvis nema, ale nepriamo ju ovplyvnuje. Z nedotacaveho auta nafukanim pretacave neurobim, iba ak na ukor extremneho opotrebenia pneu.
to Huf et al: Jo, jo, ta uprava chovani vozu v zatackach (pretacivost, nedotacivost) prostrednictvim zmeny tlaku v P/Z pneu urcite do jisty miry funguje. Pro ty, co z Tveho prispevku pochopili jen castecne: Jde o to, ze kazda pneu pri jizde v zatacce vykazuje "smerova odchylku odvalovani" (ten termin zni spravne mozna trochu jinak). Tahle odchylak je zpusobena flexibilitou pneumatiky a lze ji zmensovat pouzitim sirsich pneu, pneu s mensi relativni vyskou, vice nuhustenych pneu atd. Plati to i naopak. Takze pokud ma clovek nedotacivy auto, tam ho muze trochu "zneutralnit" tim, ze bude zadni pneu hustit na nizsi tlak nez predni (viz Hufnagl). Jinak tohle je vyuzitelny spis mimo zimni podminky - hlavne na suche silnici.

V zime na snehu a ledu neni "smerova odchylka odvalovani" ani zdaleka tak dulezita a v ovladani vozidla dominuje frikcni kruznice (nebo spis elipsa?) - tusim, ze se ji rika Kammova (?) a schopnost pneu nedostavat bocni smyk. Opet to jde trochu ovlivnit hustenim P/Z kol (ale v zime to uz neni tak jednoznacne jako v lete, ktery hustit min a ktery vic), pripadne pouzitim ruzne sjetych pneu vpradu a vzadu. Nedotacive auto se ponekud zneutralni pouzitim pneu s hlubsim dezenem vepredu a vice sjetych pneu vzadu (to ostatne vetsina ridicu "predohrabu" dela, ovsem z jineho duvodu). S temi ojetejsimi zimnima gumama vzadu se to ale nesmi prehnat, jinak cloveka muze pri brzdeni predjet zadek auta (obvykly zazitek tech, kteri vzadu nechaji letni a dopredu daji zimni gumy).
Hufe, nemam k Tobe co dodat a vetsina asi taky ne! 😄
Hufe, tak to vis asi vic nez VW, ktery uvadi, ze ASR funguje do cca 40km/h!😄
matuS
huf> US auta nechme stranou. Nic proti nim nemám, ale nahánět bezpečnost vahou...

ale ved toto robi aj skodovka, na fabii.

btw: I think...
mráček> Vždyť je jasné, jak to myslel. Horší na tom je, že jsi se asi nepoznal ;o)
mráček> Zase nepíš, co si myslíš, když nevíš ;o) ASR funguje s přehledem i ve 120 ;o)

BTW, ATX to nijak zvlášť neovlivnil. Napsal bych to stejně. Už mě to nebavilo. Ale myslím, že ho chápu. Spíš bys měl přemýšlet, proč i tak jsem napsal co jsem napsal.
wolfi> To není blbej dotaz. Je to má chyba, protože se mi to už i v tak dost rozlezlém příspěvku nechtělo rozvádět. Správným huštěním P a Z rozuměj tlak vzduchu (popř. té podivné směsi "Pneus secur") v předních a zadních kolech vypozorovaný a odskoušený pro nelepší využití jízdních vlastností na daném voze. Často je v rozporu s údaji výrobce, ale to zase souvisí s nestandartními rozměry pneu nezřídka mnou používanými.

Příklad. Mé letní obutí Dunlop SP Sport 9000 215/40R16 na Fabii TDI. Předek 2,6Atm, Zadek 2,2Atm.

Prostě s tím e😜erimentuješ, až máš z auta nejlepší pocit. Někdy (zvláště v zadu) méně může znamenat více. Pozn.: Bravury, abys foukal na 3,5Atm a pořád působí dojmem, že jim chybí bočnice... ;o)
Pavel_KR5- Kdyz vypnes ASR, EDS zustava porad aktivni! To ze nefunguje EDS od urcite rychlosti to nevim, ale spis nefunguje ASR a to myslim od nejakych 40km/h, alespon to udava(udaval) VW! Jinak mas pravdu, ze nefuguje EDS, kdyz jsou prehrate brzdy, ale to se nestava tak casto... 😄
Hufe, to byl zase inteligentni prispevek, zda se, ze si ATXe nepochopil!
ad 778. 😃)))

Jo anonymita je sviňa. Tady to ještě jde, ale jsou auditoria, kde to zavání kriminálem, ale stejně s tím NIKDO NIC neudělá.

PeeKaa
to HUF : Mám blbej dotaz, můžeš mi prosím tě objasnit správně nahuštěná pneu P a Z. ? Dík
Pavel_KR5> Jo, ten zadní převis jde poznat. Oproti Fabii určitě. Když budeš na sněhu utahovat zatáčku a ubereš plyn, tak ve Fabii to poznáš lehkym pohybem zádi, zatímco u Octavie (ještě hůř kombi) už * hodně uhýbá a říká si o korekci volantem. Totéž platí i pro suchou vozovku a originální touring pneu 195/65R15. Oktávce hodně pomůže širší a lepší obutí. To pak ani na mokru není záď moc poznat.

Teď budu možná trochu nevhodně srovnávat, ale když se svou upravenou Fabií na letních pneu udělám myšku (drsnou, na hranici zdravého rozumu), tak se zachová neutrálně a záď to ustojí (předpoklad je správné huštění P a Z ). Pokud jsem to udělal se svou bývalou Octavií 20Vt, tehdy ještě na 205/60R15, tak to sice ustála taky, ale ne v takové rychlosti a navíc po úhybu vlevo a korekci vpravo (nejhorší moment manévru) šla záď lehce bokem. Vůbec, celý manévr byl takový nepříjemný, zatímco ve Fabii ho mám tendenci dělat pro zábavu stále.
Jeste k tem Octavkam. Ja v Octavkach jezdil bohuzel jen v lete (a zajimaly mne spis TDI motory nez co jinyho), takze moc nevim, jak se tohole auto chova na snehu. Neni trochu problem s velkym zadnim previsem - tj. kdyz to chytne pretacivost, da se to srovnat?

Jinak EDS je mi sympaticky primo nechutne (i kdyz jsem nekde cetl, ze nefunguje nad urcitou rychlost - tusim 60 km/h a taky nefunguje pri zvysene teplote brzd - chtelo by to asi co nejvetsi brzdy). Rozhodne bych EDS bral radsi nez ASR (TCS apod.), protoze tyhle systemy uz "sahaji" na plyn a tim ma clovek na snehu po casti radosti. Skoda ze mimo VW Group se EDS nedela. Myslim, ze to velice povedena levna nahrazka uzaverky diferencialu (navic s lepsi riditelnosti).
ATX> Asi máš pravdu. Vážně, vím, co myslíš a chápu to, cos napsal, dost dobře. Jsem blbec, když si myslím, že má cenu se hádat se s nějakou internetovou postavičkou v naivním očekávání, že na druhé straně sedí někdo normální. Sám víš, že nejsem ani arogantní ani snob. To, co ze mně tady občas leze je jen reakce na imbecilitu části zdejšího auditoria. BTW, možná, že o co jsem byl arogantnější, o to míň mě cokoliv z toho štvalo. Žádné údery pravou rukou do čehokoliv nehrozily. Jak by mohly.

O.K. Od teď na to seru.
Co to bolo za knihu? V grade raz vysla jedna, kupil som ju a bolo to skor pre zaciatocnikov. Sideways a powerslide boli opisane na 4 stranach formatu ccz. A5. U nas mala byt vydana v reedici knizka jedneho cz. pretekara z obdobia 1970-80. Jednotlive casti boli publikovane aj v casaku AutoSport od Petty racing pod nazvom Horuci volant. Bohuzial nenaslo sa dost penazi a padlo to. Takze nieco takehoto zhanam.
Hufe, Hufe, tak na to nereaguj a máš pokoj! Sám si vždy naběhneš, chytneš se, zabředneš a motáš se v tom dokola, jako přeskakující deska. Co tě trápí, jestli si ten či onen myslí, že to či ono funguje tak či onak? Co z toho máš? Kdyby nebylo tvého EGA, ušetřil by jsi sám sobě čas a jistě několik myší a několik klávesnicí, tak málo odolných nárazu pravou rukou... Prd víš, kdo sedí za tím či oním PC, pod tím či oním loginem, jestli si z tebe dělá jenom srandu v unuděném pracovním dni bez přítomnosti šéfa, vyplnivši čas řadového zaměstnance, nebo si jen léčí komplex závisti a nerovnosti třídní společnosti nad rozmazleným, zhýčkaným spratkem HUFem z "milionářské" rodiny, který likviduje "super" auta malé užitné hodnoty, spotřební materiál a hlavně nejlepší drahocené pneumatiky snobským způsobem, s poznámkou "stály(o) za *", jak na běžícím pásu a ještě si dovoluje rozumovat, a nedejbože poučovat mnohem rozumnější, vzdělanější, inteligentnější a skromnější uživatele MC, kteří si na svoje leasingové skvosty vysoké užitné hodnoty, koupené na základě vlastní inteligence, bohaté zkušenosti a za neviditelného přispění sekundárního působení přesně cílené, psychologem vypracované reklamní kampaně musejí pracně mnoho let vydělávat v potu tváře, a velice zvažovat a analyzovat nákup drahocenných pneumatik střední třídy, o velice složitých hi-tech systémech. Že se nestydíš, spratku jeden! Nemáš na to právo! Cožpak ti neříkají něco slova jako respekt a skromnost?! P.S. Zamysli se nad tím a možná se ti rozsvítí...
Pavel-KR5> Sorry za přehufovanost. Už se přiblížila doba, kdy na hňupy přestanu reagovat a řeknu jim jen, že mají pravdu. V tomto směru má na mě MC velmi blahý vzdělávací až výchovný vliv.

EDS je paráda (i když nepracuje tak často, jak si myslí a tím pádem i píše mráček). Jen mě překvapuje, že Octavie TDI 66kW ho v základu nemá (alespoň dřiv neměla). Tam to asi na sněhu a slizku pochybi...
DP> Ad 765. Ano, máš pravdu.
kamarad si koupil knizku jak jezdit rychle a bezpecne, chvilku na to ve Feline v 50 nevydejchal zatacku kde bylo namrzlo 😊
Jo, no to bych chtěl vidět tu srnu, jak se tam v klídku pase u puštěný myčky... stejně, kde v lese vemeš přívod vody, zásuvku a odtok? Možná to bude tím, že v Německu jsou už "zainvestovaný" i lesy. Kdyby došlo k nejhoršímu, můžou se Němci "poschovávat" v lesích se vším komfortem ;o)))
Jo sluzebni Octavka je v zakladu. Ve vybave !? je airbag a 4 kola. Jednou sem sní skočil do pole, holt zatacka byla ostrejsi nez jsem si myslel a tojsem jel cca 15km/hod (slovy patnáct). Holt nekdo umi ...

To je pravda, tahle myčka se dá uspěšně používat i v lese. Nebo alespon to tak bylo v reklame a reklama nesmi byt klamava, takze je to pravda pravdouci 😜)
A hlavni pouziti ma v lese... 😃)
to Diesel Power: Víš prd. My máme AEG a ta je bezkonkurenčně nejlepší 😄))).
V zakladni vybave asi tezko...
to ace2: Sluzebni Octavka by nemusela byt na zimni hratky vubec spatny auto 😃

Kdyz ma clovek dobry zimni gumy, tak i predohrab muze poskytnout spoustu radosti na zasnezene silnici. U Octavek je to o to lepsi, ze ve vetsine pripadu maji EDS.
Já nevím, my máme doma Bosch SilentComfort a proto si myslím, že je nejlepší ;o)))
A proč je myška AEG lepší než konkurence ? 😲]

No tak to ti docela zavidím, to ja si nevyzkouším. Neb se služební Feldou v lepší případě Octavkou si moc nepohraju 😒 A se svým autem to nemíním zkoušet 😞
Uznávám, čidla, rozměry různejch částí těla, myčky AEG, kvality snoubenek, všechno jsou to fajn témata. Ale stejně se těšim, až se dostanu na hory, napadne tam hodně sněhu a já to trochu protáhnu po silničkách. Nemám sice 4x4, ale STčko se zimníma gumama se na sněhu chová vyloženě fajn...
To HUF: Ve tvém případě na velikosti určitě nezáleží, i kdyby jsi ho měl přes 30cm, nebylo by ti to k ničemu ;o)))
No tak to budeš mít v pohodě bez stresu.
Na hory pojedeme začátkem února. Asi ale zvolíme autobus, a to hned z několika důvodů: 1. Jedeme do ozdravovny, kde je sice bazén, výřivka a pod, ale nedá se tam zajet autem 2. Nechci mít auto někde pod Špindlem a trnout hrůzou, jestli i po zaplacení krvavých peněz za parkování ho tam ještě najdu 3. Nehodlám se prodírat kolonama lidí, kteří nejen, že nemají ani řetězy, ale v lepších případech mají jen dvě zimní gumy. Nemám sice autobusáky rád, ale jiná možnost prostě není.
Jo ? Až tak ? 😊)))))) No co se týče jízdy po horách a na snehu. Tak jsem nikdy velky problem nemel. Sice FWD ale tezky motor zarucoval docela dobrou trakci i na ne prilis dobrych pneu. Tam kde jini stali v kopci tak jsme bez problemu vyjizdel. Nicméně rady kupte si tezky motor potom vyjedete temer vsechno neni zrovna nad zlato 😄. Ted si znamej koupil Subaru Forestera dal si tam GoodYear Eagle Ultra Grip (nebo tak nejak se jmenujou) a rikal ze si na horach hral misty na rolbu. Jinak o no se neni moc o cem bavit. Kdyz do hor tak s 4x4 kdyz to turistickych center tak zimni pneu a retezy pro jistotu v kufru.
Tak jsem po vikendu nakouknul do tohoto tematu, abych se dozvedel, jak se tem stasnejsim, co se dostali na hory, jezdilo na snehu a tak; a ono je tady totalne "zahufovano" 😒((

Panove (a damy ?), prosim Vas, zanechte nekonecnych zabomysich sporu s Hufem (pozadal bych o totes i Hufa, ale u neho je to asi marny) a piste o radostach a strastech zimniho jezdeni. Dekuji z celeho (po snehu touziciho) srdce. Pavel.

P.S. Pokud se pamatuji dobre, tak loni v zime to tady bylo jednu chvili snad jeste horsi. To nam nejmenovany prispevatel (ahoj Hufe) pro zmenu vysvetloval vyhody mycek nadobi AEG.
To nebude nutné. Na velikosti přece nezáleží ;o)

Alespoň se to říka...
to 555: Klídek. To lepší teprve příjde. Za chvíli začnou přeměřovat svoje tělesný parametry 😄))))
Opravte ma prosim, ak sa mylim. Je toto Jízda na egu, alebo Jizda na sněhu a ledu?
To bych nedělal 😄 Soukromí nade vše !
DP> Tak se pochlub... ;o)
Huf: Nejsem ;o))) BTW nechci se chlubit, ale moje snoubenka je modelka, která zdobí většinu módních časopisů ;o)))
No jo, ale jak jde přesvědčit hlupáka? Kladivem?
Huf>Huf, to jsi se popsal? Asi jo! Ja pravdu priznat dokazu, pokud mne nekdo presvedci, coz se v tem pripade doposud nestalo!
No kdyz to tu ctu, tak mi spis prijde, ze si tu srandu z Tebe delaji ostatni a nektere tve prispevky viz" software, ktery ridi ASR je u TDI lepsi" beru spis jako recesi... 😃)
Huf> Už vím, koho mi připomínáš. Brouka pytlíka. Vědomosti žádné a řečí spousta.

A na návěr myšlenka dne (otec Fura): Urážka nebo pomluva od hlupáka je vlastně lichotka (neber to osobně). ;o)

Když si dám dohromady Tvé vykonstruované a ničím nepodložené bludy s tím, že mám "směšné argumenty a myšlenky" a že "vím *", tak mě to svým způsobem lichotí. Vnímám to jako selhání Tvé argumentace. Občas potkám týpky, jako jsi Ty, u nás v hospě. Jak jim dojdou argumenty nebo jakmile zjistí, že jsou out, začnou plivat síru a urážet do blbcu, hlupáků, směšných lidí atd... Až bych řekl, že to občas pro pobavení vyhledávám ;o)
mráček> BTW, jak se připojuješ, když nám sem o víkendu píšeš? Dial-up?
mráček> Nechme na ostatních, čí příspěvky označí za směšné. Já si z Tebe možná občas udělám srandu, ale to dělám vždy, když natrefím na nějakého "chytráka", kdo neví a rozumuje (viz Tvé optické čidlo ABS). ;o)
Hufe, spis jsem pobaven smesnyma argumentama a myslenka, ktere prispivas, ale to je jedno... 😃)
DP> Toš jsi ženatý ili niet? Jakobys byl a litoval... ;o) Přiznej se!
Huf: He he he ;o))) Já a ženit se? Nikdy (... *, jenom proč jsem ji tehdy žádal o ruku, asi jsem musel být opilý, nebo... ;o)))
Jo, a zkus mráčku rozlišovat smích způsobený pobavením se vtipnou věcí či myšlenkou od smíchu hysterického. Možná, že nahrazovat insuficienci rozumných argumentů tím Tvým "😃)))))))" není úplně to nejefektivnější řešení a spíš Tě to usvědčuje, že nejsi úplně O.K. A až budeš chtít v návalu zlosti něco rozbít, zajdi si radši na squash. Ta nebohá věc v Tvém dosahu totiž za Tvé názory a z toho plynoucí prekérní situace dozajista nemůže.
mráček> Tak nevím, jestli chci říct "to bych nerad" nebo spíš "no konečně" ;o)
Hufe... ty mne smichy snad zabijes... 😃)
mráček> No jo. V tom je Tvůj problém. Nevíš nic a pořád jen rozumuješ. Až budeš mít v hlavě místo doměnek i data, napiš a uvidíme, na čem se shodneme.

Jak se s Tebou mám bavit o takových věcech, když Ti chybí zkušenosti a jediné, čím operuješ jsou Tvé duševní výplody.

BTW, já, když něco nevím, tak se k tomu přiznám. Proč musíš hrát pořád to divadlo? Tady nejsi u šéfa v práci ;o)
...snih... 😄
Hufe, tak nevim kdy to vyzkousim, protoze shih je v nedohlednu...
mráček> Nedoporučuju. Rencky mají podvozek neježkuvzdorný. Lépe jízda na koni... ale to by spíš mohla zapátrat v paměti Tvá ženuška ;o), kdy se naposledy projela ;o)
DP> Ty už jsi asi dlouho ženatý, že? ;o)

Odpovím tedy jinak. Jak která, jak kdy, jak kde... Jinak, mé názvy penisu ber s humorem.

O tom, jaký jsem milenec se nebudu dále zmiňovat. Samochvála totiž smrdí ;o)
Huf: Ty asi nejsi zrovna nejlepší milenec, viď, když máš mezi nohama buchar?!? Já mám za to, že ženy mají raději něhu a pochopení, než jenom prosté přiráženi ;o)))
OK, zacnu klickovat mezi jezkama a pak to popisu...
Tak si to uzij, hlavne pozor na jezka, ja uz taky budu muset bezet. Jen jeste jednou... ASR se bez EDS nedodava, protoze by tim ASR pozbyvalo na ucinnosti.. Cau mracek
Ach jo... Zase pár přiblblých narážek... A to už jsem chtěl jít... Tvůj common sense je zdá se vážně churav. Přestaň jezdit jako cipísek a párkrát to otestuj. You will see...

Farewell.
hufe vidis, nejak mi to ujelo, to je asi tim, ze smichy mi to uz nemysli... 😄 Ale dalsi slysim uz je dobre, takze chyba neni inside!
Tak, a jdu pařit. Dívky volají ( i na pevnou, mrchy) a kamarádi čekají.

S přáním příjemně prožitého pátečního večera se loučí

Hufnágl
Hufe, ono by to bylo zajimavy, kdyby se udelal vystup na pc, kam by ti chodily data a pak by se videlo, jinak co jsem psal ja je logicke, pokud funguji fyzikalni zakony(coz pro Fabii TDI asi ne)... 😄
mráček> Začínáš se přehřívat. Slyšet je s Y ;o)

Není EDS jako EDS. Je to u rencka vůbec EDS? EDS je zkratka WV aut.

Já taky nepopírám, že občas zafunguje ASR a EDS v tandemu, ale většinou ne.

A od teďka se nehádám, od teďka se vsázím! ;o)
The end and no more(I hope)... 😄
mráček> To je fuk, jak bylo to 1% myšleno. Já píšu o svých zkušenostech s průhraby a diferenciálem. To je nezvratné a kdo to zná, tak mi to potvrdí.
Hufe, ikdyz pridas na ledu, tak se jedno kolo vzdy roztoci vice! Jinak EDS ja nikdy neslisim... Alespon jsem ho neslysel, jen se mi to projevuje cukanim treba pri zatocenych kolech!
Už žádné argumenty do nekonečna. Přečti si po sobě a po mně, co kdo o čidle psal a tím to vadne. All is said and done. I thing it doesn´t make any sense to talk about that anymore. The end. Tádidádidá...
Hufe, to s tim 1% bylo mysleno zase jinak...
Ale jo. Ve fyzice na strojárně jsme ve čtvrťáku cosi takového měli. V současné době, vhledem k ekonomickému zaměření mého studia, o optice nic nového a převratného nevím.
Mráček> A já zase, jako již tolikrát, přikvačím z fakty. Hurá!

Měl jsem, jak jistě víš, Coupé IDE bez uzávěrky i protiprokluzu. Jak má pověst naznačuje, pneu jsem nešetřil a jak na letních, tak i na zimních jsem ikskrát (Xx) udělal burnout. Na 90% čárovaly obě kola stejně. Navíc, u Fabie (a u VWgroup EDS obecně), je činnost EDS doprovázena charakteristickým zvukem. Tento zvuk mi Fabka ve valné většině případů i při aktivovaném a zuřivě blikající kontrolce ASR nevydá!!! Vlastně to udělá jen při rozjezdu na obsychající vozovce, kdy je jedno kolo na suchu a druhé na sajrajtu.
Hufe, bral jsi nekdy optiku? Asi ne...
A zase blbost, to se muzem hadat do nekonecna! Nekdy prijet, ukazes mi poradne alespon tvoji Fabii, ja ti ji pochvalim, dame rec a alespon se uvidi, ze myslime oba totez jen se skutecne chytame tech blbosti, na kterych cela ta vec nestoji!
Zase bych mohl argumentovat tim, ze obe kola vyvinula jiz takovou silu, ze prekonaly veskery odpor a proto prokluzujou obe. Jinak ti teda dam za pravdu, ze by ASR mohlo snizit MK bez toho aby pracovalo¨bez EDS, ale pravdepodobnost tohoto vyskytu je mnesi nez 1%!
ad ABS> A já psal o ozubeném prstenci, u něhož je v těsné blízkosti indukční čidlo. Taky jsem psal o charakteristikách atd... BTW, ten ozubenec asi viděl každý. O to víc mě udivuje, žes vůbec mohl do éteru vypustit myšlenku, že toto "kolečko" je snímáno opticky. Připomínáš mi ženskou.
Ale Hufe, mozna myslime totez, je se oba chytame takovych pitomosti!
Mlask mlask... (to jako jídlo, né mrdačka)

Hm.. Já už fakt nevím, jestli to má smysl. Umrzlo to na mrtvém bodě. Zkoušíš mě nebo je to s Tebou opravdu tak strašné? Já nevěřím tomu, že si za těmito argumenty stojíš.

Vem si auto bez ABS, ASR, EDS, ATD. a zkus na suchu nebo kdekoliv zagumovat. Někdy se Ti chytí obě kola, někdy jedno víc a druhé míň. Evidentně Ti chybí zkušenosti ;o)

Do hospy bych s Tebou vlastně radši nešel. Nerad se zbytečně rozčiluju nad banalitama. Asi bych Tě poslal do * a odešel (což ostatně hloubá v mé mysli i v internetové mutaci). ;o)
Ne, popisoval jsem ozubeny kolo, ktere ma cidlo, ktere zkouma pocet zoubku... 😄 (hezka veta)
Nech si chutnat a posli jednu... 😃)
mráčku, neštvi už mě> Jenže to čidlo je kus kabelu a cívka, tak cos jako popisoval? Barvu a délku? to nechám na Tvé ženě ;o)

Mám na stole palačinky, tak na 10minut bye.

Uf...
Jo, hospa by to vysvetlila, to mas recht!
A jeste k tomu na predni naprave?
NE hufe, jen se tak chovas... 😄 Povez mi, kdy jdou obe kola stejne? Ty mas 100% uzaverku diferencialu?
Ta hospa by bodla. Už mě unavuje psát jasné věci a bát se, s čím na mě zase impertinentním vyrukuješ. Na jasné věci se někdy těžko hledá argument... Kolikrát to člověk ani nepotřebuje ;o)
Hufe, jasne, bavili jsme se o cidle! To cidlo bylo popsano spravne, jen misto optiky je tam ta civka! Tot vse!
mráčku už mě neser!!! ;o)> ASR je omezení MK a pokud zabírají obě přední kola stejně, je EDS k nepotřebě a tudíž se jen omezí výkon. Mluvím s blbem?
Pardon, u dobre vody... 😃)
mráček> Tak proč píšeš takovým způsobem?

BTW, jaká funkce? Fce ABS je notoricky známá a řeč byla o čidle? O jeho typu a způsobu fungování. Kde jsem se jako utl?

U piva? Ses zbláznil, ne?
Hufe, popis, jak muze fungovat ASR bez EDS? Tim ze se vubec na lede nerozjedes, nebo ze zapadnes jednim kolem a skoncis presne tak? 😃)
ace2> Že to není myšleno vážně? Jak ve způsobu. Najdi to. Já jsem psal od začátku do konce totéž.
Hufe, jak jsem psal, jsem uplne klidny a navic se tvymi vyroky dobre bavim... 😃)
mráček> Když píšeš a jsi neklidný, tak se to bohužel odrazí na kvalitě Tvých příspěvků.

Jestli jsem to pochopil, tak ASR dle Tebe funguje jen s EDS. Není tomu tak.

Ad řechtačka. No comment. Snad Ti to dojde později. (humor)

A ještě k tomu *, možná Ti hodně pomůže přečíst si mé příspěvky (reakce na Tvé výplody) a své přispěvky ohledně čidel ABS. Snadno poznáš, kdo věděl * ;o) Fakt nepochopím, jak můžeš tak levně argumentovat (viz. věděl jsi úplný ho...), když jsi nevěděl nic. Jo, a nemysli si, že jsem uražen. To nehrozí... od Tebe... ;o)
Pravda civku jsme nazvali optikou, nicmene funkce je popsana dobre. Ty jsi rekl spravne jen ze je tam civka, ale ve zpusobu jsi byl out
Jinak Hufe, radeji toho nechame, pri ustnim rozhovoru nekde u piva, by jsme se shodli, takhle je to tezsi a mozna i zbytecny!
Huf: 696 - Jízda na sněhu a ledu ...

Mracek: S tim squashem to mas v klubu Renault Scenic
Komiku, vlastne hufe, ja se fakt bavim...😄 Jinak ja narozdil od tebe jsem to popsal temer presne, jediny rozdil byl ten, ze se misto optiky, pouziva civka(coz jsi napsal zase ty)... 😃) Ale funkce byla napsana dobre
ace2> 680 - offtopic - zrovna mě to napadlo, vyplynulo to z konverzace s kámošem, že to tu nikdo nezná.

5300 - Nebudu se s Tebou hádat jako s Mráčkem. Až budeš mít argumenty (fakta), tak napiš.
mráček> Já jsem věděl, že jsou tam indukční čidla a né optická. Ty ne. Pokud je to ekvivalent za *, pak máš pravdu. Fakt by mě zajímalo, jestli jsi tak zvláštně mimo mísu i v živé konverzaci nebo jen v MC ;o)
Jinak Hufe, chyb uz bylo...😄 Ale chyby dela kazdy, je to jen clovek...😃)
ace2-co ten blaznivy tennis, co se hraje v ty mistnosti? 😃)
Uz vidim, to bude dalsi tema na cely pristi tyden... 😃) alespon se je tu cim bavit... 😃)
Hufe dik za osvetu, vedel jsi uplny ho...😄 Ale to je jedno! Jinak jsem prekvapenej, ze Fabie pouziva rechtacku a ASR bez EDS... 😃) Alespon to budu moc vypravet dal... 😃)
680 - Jízda na sněhu a ledu ...

5300 - Škoda Fabia

Vzhledem k tomu, že pracuju, tak nemám čas na delší vyhledávání, ale jestli chceš až napíšet zase nějakou perlu tak ti dám vědět a můžeme to rozebrat...
ace2> Napiš mi prosím pár čísel mých příspěvků, na které se nedá normálně reagovat. Třeba najdeme chybu.
No tak to jsem opravdu rad že ho mas od kamarada ze skoly. Nicméně nevím co s tím serialem mam spolecnýho.

Co se tyce mojich prispevků, tak ti nech bejt. Pokud vim, tak az na par vyjimek aby rec nestala, publikuji rady, nazory, zkusenosti. Pravda pokud je to komentar za tebou, tak se ridim jinym pravidlem. Protoze na tve prispevky se vesmes neda normalne reagovat. Viz ted neco o tom nejakym serialu. chjo 😞
ace2> Víš, jak se tak dívám, Ty nemáš ani tak moc přínosných příspěvků k tématu, jako spíš pošklebků, rýpanců a komentářů. Co mi tedy vyčítáš? Že jsem uvedl mystifikujícího a posmívajícího se mráčka (viz jeho 😄)))))) ) na pravou míru? Že se v pleuších díky znalostem z první ruky vyjádřím k tomu, co jiní neví?

O.K. Občas to přepísknu, ale NIKDY nezačínám. Proč taky. Nemám důvod.
ace2> Tu futuramu mám od kámoše ze školy. To je ale rozmazlenost, co?
ace2> Nikdy jsem nic nezačal. Vždy se naskytne někdo, kdo to vyprovokuje a já se už pak jen bavím. Nic víc, nic míň. Třeba mráčkovi se vymstilo, že si vymýšlel. Wolff je *. S lufem se popíchnu, ale je pohoda. Kdo ještě na mě plivě?

A opakuji to po milionté. Fabia není nic extra. Je to prdítko do města, ale nejede nejhůř. Nemůžu za to, že většina lidí tu nemá nic lepšího. To, že ji v něčem vyzdvihnu, neznamená, že ji tím pasuju na nejvyšší post.
US auta nechme stranou. Nic proti nim nemám, ale nahánět bezpečnost vahou a výkon objemem není žádné umění.
To s tím serialem je mirne Off-Topic a netuším co jsi tím chtěl říci. Že si mám od Floridy89 nechat na kazete poslat par dilu serialu a dle toho zhodnotit profil tve osobnosti ? Sorry, ale občas máš chvilky kdy se vyjadřuješ jako rozmazlenej fracek.
Víš Hufe, problém je v tom, že o na mou inteligenci naražíš jen Ty, ale na tvou osobu je tu naražka každý den a to nekolikrát, tak se nediv, že si z tebe pár lidí děla legraci. Už pro to tvojí arogantnost vůci jiným majitelům aut. A to v různých auditoriích. Snad jen v US cars jsem tě nevidel. Tam bys asi kvality Fabie nevysvetlil. No nic, takze nez zacnes zase pochybovat o něčí inteligenci tak si zkus vzpomenou na sebe, pomůže ti to při psani dalsich prispevku.
ace2> Je to nový kreslený seriál od Matta Groeninga (The Simpsons). Super humor. 5x lepší, než Simpsnovi. U nás ještě neběží, Mám ho s USA, ale už běží v rakousku a německu. Až uvidíš, pochopíš. To je alespoň zábava. Ne jako rýpat a dělat tím ze sebe ....
ace2> Víš, to že jen tak rýpeš je sice pěkná zábava, ale přemýšlel jsi někdy o tom, co se může člověku čtoucímu Tvůj příspěvek (rýpanec) o Tobě honit hlavou? Minimálně to, že nejsi moc chytrý.

Neber to osobně, je to jen akademická debata.
Ani ne, ale Ty mi to určitě vysvetlíš
ace2> A Ty myslíš, že já se nebavím?

BTW, říká Ti něco "Futurama"?
DP> Sorry za mystifikaci. V takovém případě kladélko nevlastním. Holt, přírodopis jsem měl naposledy v 8.třídě na ZŠ. Tak tedy díky za osvětu ;o) Myslel jsem buchar.
Ale to ja tak rypam, protože tvé reakce mi zaruci dostatek zabavy na dalsi hodinu. Neber to osobne.
ace2> Já Ti fakt nevím, kde se to v Tobě bere. Proč by mi jako měla tuhnout nafta?

BTW, náladu mám dobrou. Jen nesnáším, když se hádám s někým, kdo ví * a přitom by se do krve hádal, že má pravdu. Ubohé.

Ad kladélko. Změním tedy jeho název třeba na ... obušek ;o)
Teda, je radost sledovat, jak dlouho vam vydrzi jedno tema a co padne silnych slov 😊)

Tak at je v tom jeste vetsi bordel .... to cidlo nemeri ani tak uroven napeti, jako spise jeho prubeh na snimaci civce. Na osciloskopu by se vam objevilo neco jako pila ci obdelnik. To je skutecna informace o otackach. Nejjednodusi je popadnout nejaka skripta z Mereni a regulace z CVUT ci nejake stredni skoly. 😄 Plamenym valkam o cidla a kladelka zdar !!!!
😄
HUF: Jenom pro rozšíření tvých vědomostí, v přirodě mají kladélko samice - kaldou s ním vajíčka, takže pokud ho máš, nejsi samec, nýbrž samice!!! He he he ;o))))
Kurnik, samozrejme ztuhla. Ale nic si z toho nedelej. Kdyz tam nalijes normalni palivo, tj benzin tak ti to zase pojede ... 😄
Ty jsi dneska nejakej rozdraždenej. Ti stuhla nafta nebo co 😄
ace2> Ale co je názor oproti vědomosti? * v trávě.
sedl, ne sedla. Jsem muž. Mám přece kladélko... hm... musím se podívat... JO, je tam!
mráček> To je přece jedno. Tá cívka musí být přece z principu dvojtá. Jedna část je napájecí (vnitřní kruh) a ta druhá indukuje (vnejší kruh). Jak říkám, já to viděl a to je proti Tvým představám silný argument, ne?

BTW, jak jsem k tomu ráno sedla rozespalý, tak se mi to moc nezdálo ;o) Teď už to vidím jasně. Přijímač, vysílač, nevhodnost pro průmyslové prostředí... Však to jsou mé argumenty! Hm... Ale co. Však byla ještě noc 😄
No jo tak je to vyřešeno. Aspon je vidět, že i jiní lidé zde mohou mít jiné názory než majitele TDIček 😄
rambo1-to neni hadka, jenom tak diskutujem... 😄 Jinak ten magnet bude fakt asi spolehlivejsi, ale optika by dokazala prakticky to samy, jen by tam misto civky bylo opticky cidlo(bud jem vysilac a na druhy strane prijimac, nebo oboji in one), zaroven by ale zuby mohly byt uzsi a byt vice, cim by se zvysila ucinnost ABS! 😃)