Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

43 komentářů

Dostal sa mi do ruk mail, ktory hovory co by malo byt v aute. Tak ho sem davam, aby sme zbytocne neprispievali do policajnej pokladnicky. Zmazal som podpis pana ktory to pisal a dufam, ze sa za to nebude hnevat.

Od 1. novembra 2006 je v platnosti zákon 578/2006 Zb ktorý okrem iných technických podmienok stanovuje aj povinnú výbavu motorových vozidiel. Zároveň sa tým odstránil nedostatok pre políciu a môžu na cestách kontrolovať už všetko.

ČO SA BUDE KONTROLOVAŤ

Pri cestnej kontrole auta sa pozornosť zameria na😒br />
- brzdový systém a komponenty

- výfukový systém

- dymivosť naftových motorov

- STK

- plynné emisie (benzínové motory, LPG, CNG)

- mechanizmus riadenia

- svetlomety a svetelnú signalizáciu

- kolesá

- pneumatiky

- pruženie

- podvozok

- POVINNÁ VÝBAVA OSOBNÉHO AUTA*

1. náhradné elektrické poistky, ak sa v elektrickej inštalácii používajú, a to po jednej z každého používaného druhu

2. náhradné vláknové žiarovky s výnimkou svetelných zdrojov s plynovou výbojkou, ak sa používajú v svetlometoch alebo svietidlách vozidla, a to po jednej žiarovke z každého druhu, používaného na vonkajšie osvetlenie vozidla a náradie, potrebné na ich výmenu s výnimkou zvláštneho výstražného svetla

3. príručný zdvihák s nosnosťou, rovnajúcou sa aspoň zaťaženiu najviac zaťaženej nápravy alebo zdvíhanej časti vozidla**

4. kľúč na matice alebo skrutky kolies**

5. náhradné koleso s ráfikom a pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru**

6. bezpečnostný odev (vesta, overal, bunda, pláštenka)

7. ťažná tyč alebo lano schváleného typu, určené na vlečenie vozidiel

8. homologovaný prenosný výstražný trojuholník

9. lekárnička***

–––––––––––––––––––––––––––––––

* podľa návrhu vyhlášky 578/2006 Zb. platnosť od 1.novembra 2006

** nevzťahuje sa na autá, ktoré majú všetky kolesá vybavené pneumatikami s technológiou, umožňujúcou jazdu aj po defekte (napr. Run-flat), a vozidlá, vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky

*** podľa smernice ministerstva zdravotníctva

KEDY PRÍDETE O AUTO?

Ak pri cestnej kontrole polícia zistí, že nemáte platnú kontrolu v stanici STK alebo EK, tak môže odobrať na mieste tabuľky s EČV.

Potom sa Vám môže stať, že toto bude nahlásené na Obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a ten Vám môže nariadiť termín na absolvovanie kontroly v STK alebo EK a navyše Vám môže nariadiť kontrolu originality ktorá Vás môže vyjsť poriadne draho.

Ak Obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie nariadi absolvovanie EK alebo STK v určitom termíne a prevádzkovateľ vozidla nepredloží protokoly o tom, že auto prešlo cez STK alebo EK s výsledkom spôsobilé, úrad rozhodne o jeho trvalom vyradení z premávky. Rozhodnutie zašle Dopravnému inšpektorátu, ktorý auto vyradí aj z evidencie motorových vozidiel.

PROBLÉM PRE TUNEROV

Na cestách sa podľa vyhlášky nebude môcť používať auto, "na ktorom boli vykonané neoprávnené zásahy do systému, komponentu alebo samostatnej technickej jednotky, alebo ktoré je dodatočne vybavené neschváleným systémom, komponentom alebo samostatnou technickou jednotkou". V preklade to znamená, že auto po tuningových úpravách súčasťami, neschválenými u nás alebo v inej krajine Európskej únie, nemôže jazdiť v premávke alebo môže dovtedy, kým mu na to nepríde cestná kontrola.

ČO MUSÍ BYŤ V AUTOLEKÁRNIČKE

a) gázu hydrofilnú skladanú sterilnú 7,5 × 7,5 cm á 5 ks – 2 ks,

b) dezinfekčný roztok s rozprašovačom ( 40 – 50 ml ) v originálnom balení – 1 ks,

c) resuscitačné rúško s ventilom – 1 ks,

d) izotermickú polyesterovú fóliu 220 cm × 140 cm alebo 200 cm × 150 cm – 1 ks,

e) trojrohú šatku – 2 ks,

f) rukavice gumové jednorazové – 1 pár,

g) PVC rúško 20 cm × 20 cm, hrúbka min. 0,12 mm – 1 ks,

h) náplasť hladkú min. 1,25 cm × 2 m – 1 ks,

i) obväz hotový sterilný č. 4 – 3 ks,

j) obväz hydrofilný sterilný 10 cm × 5 m – 1 ks,

k) obväz hydrofilný sterilný 6 cm × 5 m – 2 ks,

l) ovínadlo pružné elastické min. 6 cm × 5 m – 1 ks,

m) náplasť s vankúšikom 8 cm × 4 cm – 10 ks,

n) nožnice nehrdzavejúce – 1 ks,

o) zatváracie špendlíky – 4 ks; odporúčané.

Doporučujeme Vám aby ste si skontrolovali vybavenie vašich motorových vozidiel a doplnili chýbajúce vybavenie.

Predídete tak nepríjemnostiam pri pracovneých cestách a vyvarujete sa zbytočnému plateniu pokút.
Mám dotaz, který s tím částečně souvisí - mám auto zaregistrované v jiné zemi - musím splňovat slovenské požadavky na vozidlo, když tam jedu třeba na dovolenou? Moje auto třeba nemá náhradní kolo... Ve výbavě dodávané výrobcem prostě není. Díky za odpovědi.
Lano v povinnej vybave? Dufam, ze po mne nebudu chciet, aby som si auto vlastnorucne odtiahol, lebo ked sa zavolam odtahovku, tak ta uz lano ma.

A k tym ziarovkam, pri hmlovkach mam v servisnej knizne napisane, ze to vobec nemam skusat a navstivit servis.
Pokial viem, tak kazde auto ktore sa nachadza na uzemi statu musi splnat jeho zakony. Ale mas tam predsa sprej na opravu defektov a to staci. Tusim sa tu aj spomina.
Já si tím nejsem úplně jistý, protože když jedu přes několik států, tak bych se z toho zbláznil - českou lékarničku, v rakousku reflexní vesty, na slovensko řetězy (jsou u vás povinné nebo nakonec ne?) atd. atd. Každý stát má určitě nějakou další věc, kterou bych v autě měl mít. To opravdu musím splnit předpisy všech zemí, když chci přejet Evropu?
Já si myslím, že pokud moje vozidlo registrované v určitém státu, dejme tomu v ČR, splňuje podmínky pro provoz v domovském státě, kde je registrované, může jezdit po silnicích jiného státu (tuším že nejen v rámci EU, ale i v rámci dalších nečlenských států), i když ten jiný stát má třeba předpisy trochu jiné. Je to snad dle nějaké Vídeňské úmluvy (docela letité). Ale úplně jistý si nejsem. Něco jiného než technická způsobilost jsou samozřejmě pravidla silničního provozu, ty se musí dodržovat taková, jaká platí ve státě, kde jedu.
Máš pravdu jen částečně: Vídeňská úmluva je pravidlech provozu, zatímco Ženevská s dlouhatananáským názvem (tuším) z r. 1959 v novele z roku 1995 se týká právě této věci. A s EU to nijak nesouvisí - v obou případech jde o úmluvy EHK OSN!

Zpět k otázce: Vozidlo musí splňovat technické podmínky země registrace. A to, že např. Rakušané požadují min. hloubku vzorku zimích gum 4,0 mm (přičemž 1,6 mm u letních jim nevadí) je pouze projevem jejich nevraživosti vůči sousedům, nikoli jednáním po právu!!!
ad Mitsi: Jinak řečeno jsem zaměnil Vídeň za Ženevu, jinak to sedí (?)
Ano!
all😒br />
ahojte chcem sa opytat kupil som auto ktore malo uz aj zimne gumy. v pneumatikach su aj hroty zn. NOKIAN HAKAPELIITTA. Mozem mat s policiou problemy?
Určitě! U nás se nesmějí používat už nějakých 20 let.
a nevies nahodou aka je pokuta? a myslis ze na to policajt pride ze ich mam. V podstate ich v podbehoch auta nieje velmi vidiet ale su dost hlucne.
Nenech se vysmát! To by Tě musel kontrolovat pouze při parkování nebo být úplně hluchý, event. padlý na hlavu...
v kazdom pripade si ich na aute necham a necham to uz len na nahodu ci na to pridu alebo nie...
Pak bys měl také vědět, že se s tím nesmí jezdit rychleji, než 80 km/h!!!
1zdavu
Ak cestujes cez/do statu ktory ma vo vyhlaske ze mas v urcitom obdobi povinne v kufry nosit retaze, tak ich tam mat musis. Napr. Madari ta mozu z hranic pri namatkovej kontrole ak ich nemas kludne otocit.

Je to podobne ako s dodrziavanim povolenych rychlosti, denneho svietenia, a inych dopravnych predpisov. Aj ked si registrovany ako vodic v CR/SR, pri prejazde cudzim statom musis dodrziavat ich zakony.

Je to mozno sialene, ale je to tak. Prave preto sa EU snazi standartizovat povinnosti.

Napriklad u nas detska sedacka povinna nie je, ale v Madarsku a u Vas na dialniciach ano. Pochybujem ze by mi presiel argument ze na prejazd cez dany stat napr. do Chorvatska si ju kupovat nebudem. 😉
Dětská sedačka ale není "homologovaná součást vozu"!
1zdavu
To Mitsi😒br />
To nie su ani retaze, ani reflexna vesta ani zimne pneumatiky atd. 😉
To máš sice pravdu, nicméně😒br />
- řetězy ti Maďaři vůbec neměli právo požadovat (něco málo o tom vím, jelikož se to vloni řešilo...), ale v některých zemích (např. ve Francii a Švýcarsku Ti mohou/jsou oprávněni zabránit v další jízdě do horského střediska bez nich);

- reflexní vestu musíš v Rakousku ukázat a použít pouze v případě, že řídíš SLUŽEBNÍ VŮZ;

- zimní pneumatiky po Tobě (alespoň pokud je mi známo) nikde nepožadují;

- ale tu dětskou sedačku bohužel asi nikde neuhádáš, byť je to stejný případ.
matuS
zimní pneumatiky po Tobě (alespoň pokud je mi známo) nikde nepožadují

ked su snehove "vanice" tak ta na letnych do rakuska nemusia ani vpustit a do alp ta nepustia vobec, pokial nemas retaze.
matuS: V Rakousku jsem prožil přes 5 let a tohle je prostě pouhá fáma. Ovšem nevylučuji, že i v Rakousku platí, co jsem už nepsal níže, totiž cit.) "ale v některých zemích (např. ve Francii a Švýcarsku Ti mohou/jsou oprávněni zabránit v další jízdě do horského střediska bez nich)", třebaže speciálně v Rakousku jsem se s tím za 5 let v praxi nesetkal - a to jsem na hory jezdil pravidelně.
MatuS: V Rakousku si tak maximálně vyskakují na cizince z "východu". Za otřesných sněhových podmínek uprostřed zimy jsem v půli cesty mezi Salzburkem a Vídní na dálniční benzince viděl rakouskou Audi A6 obutou do ContiSportContactů - letnější guma snad ani neexistuje. Majitel tohoto auta ve svém obutí očividně problém neviděl.
matuS
OK, tak ak ma bude niekto snazit *, tak sa nedam! 😊

Inak, ja tych trotlov tak nemam rad.
Za dobu svého pobytu v oné zemi jsem vypozoroval, že jsou speciálně vysazení na Němce a Čechy: vůči těm prvním trpí pocitem méněcennosti, které si pak léči na těch druhých! Např. s Maďary, Slovinci či Italy nemají nějaké zásadnější "psychické" problémy. Slováci jsou někde uprostřed škály... >😁
to mitsi: 80km/h ???? to je blbost preco?
To abys někoho nezabil, až ty hřeby začnou lítat z běhounu odstředivou silou!

PS: Stačí přece alespoň trochu používat mozek - doufám, že takovýho vola na silnici nikdy osobně nepotkám...
1zdavu
To Mitsi😒br />
No s tymi zimnymi pneu sa uz mylis. Minimalne pokial ide o vozidla nad 3.5t prechadzajuce rakuskom. A to kopec prepravcov tvrdi ze zimne pneu na nakladne vozidla neexistuju, pripadne pri teplejsom ocasi a jazde po dialnici je ich zivotnost minimalne. Takze mi z toho vychadza, ze Vasa D1 asi zazije cez zimu mensi kolaps. 😢

Vi😜 [odkaz]

Mas nejaky argument? Bez ironie, seriozne.
Velmi jednoduchý argument: Co platí víc, národní zákon nebo mezinárodní smlouva? Odpověď si dosaď sám!
to mitsi: no vidis ale cloveka na to nikto neupozornil a dokonca ani na oficialnej stranke nokian som sa o tom nedocital. je mi to divne preco by mali odlietavat......

dnes som isiel 160km/h a v pohode >😒]
A proč by Tě na to měl upozorňovat zrovna Nokian? Možnost použití pneu s hřeby se řídí výhradně pravidly země registrace vozu: např. v Rakousku je jejich používání povoleno pouze v období xy do wz, a to výhradně s podmínkou nepřekročení 80 km/h, přičemž vozidlo MUSÍ být označeno nálepkou, z níž jasně vyplývá, že používá hřeby a nesmí jet rychleji, než těch 80 km/h.

Tedy ještě jednou: Jet na hřebech na veřejné komunikaci 160 km/h zcela nepochybně naplňuje skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení! Ale některým, jak vidno, je to úplně putna!!!
Gianmarco1: Ked si pablb, tak to prosim ta aspon nedavaj najavo tak otvorene. Ono, raz natrafis na este vacsieho ako si ty a uvidis, ake to je ...

Dik...
Ještě dodatek k těm hřebům: Z hlediska jízdních vlastností se jedná vůbec o to nejhorší, na co lze auto postavit (také jeden z důvodů k jejich zákazu ve většině zemí, tím posledním důvodem je ničení obrusné vrstvy vozovek). Hřeby se totiž hodí POUZE na zledovatělé silnice, případně na tvrdě ujetou vrstvu zmrzlého sněhu. Tam kralují, všude jinde jsou mínusové!
Jak mohu mít dva příspěvky za sebou pod naprosto stejným číslem - 4620 (viz níže)?
A teď dokonce tři - 4621! Nebo už snad přímo 4 - 4622?
protoze to cislo oznacuje celkovy pocet prispevku od daneho tlachala do diskuze, tudiz se nejedna o cislo prispevku
Aha, toho jsem si dosud nevšimnul... 😜
Mitsi: nejsem si jisty ze je to tak primocare. Treba cele Svedsko jezdi v zime na hrebech, ale pokud s nima budes chtit jet do Nemecka, mas smulu. Ackoli jsou homologovane pro provoz ve Skandinavii, do nemecka te s nima proste nepusti.

Jinak s tvym hodnoceni jejich jizdnich vlastnosti plne souhlasim. Krome ledu nemaji jedinou vyhodu a jeste k tomu jsou velmi hlucne.
Ona je prostě v těch předpisech či spíše jejich výkladu úplná džungle. Asi podle hesla, že "výklad právní normy je mnohem důležitější, než právní norma sama"!
Tak dneska policajti perovali manzelku za to, ze na X-Traile ma modre parkovacky. Neviem, ci ju povazovali za tunerku, faktom ale je, ze X-Trail vo vybave Elegance ma modre sklicko, za ktorym je ziarovka. Vyhrozovali jej odobratim SPZ a technicaku, nastastie ale potom kyvli rukou a nechali to tak. Skusim vymenit ziarovky za biele, snad to pomoze natolko, ze uz bude mat klud :roll:
Ale u toho X-Trailu je to takhle přece standardně!
Mitsi: nojo, prave som si pozeral vsetky X-Traily a zistil som, ze to ma naozaj kazdy... Proste nasi policajti tu novu vyhlasku asi fakt "zeru"...
pocuvaj ma ty * debilny, zapojis sa do debaty o ktorej nepovies ani * a hned tu zacnes urazat ludi. pablbom mozes nazvat vies koho...
Skoro cele Svedsko jezdi pres zimu na penu se hrebama a zadne rychlostni omezeni na ne neni, takze to zase nebude tak zhave

opotrebeni vozovek take neni nijak moc zminovano a to hlavne proto, ze povrch vetsiny cest je tu asfalto-zulovy a snese sakra vice nez bezny asfalt. nejvetsi minus z pohledu verejnosti jsou asi zvsene emise poletaveho prachu opotrebenim.