Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

301 komentářů

Kazdy z ridicu se jiz zrejme dostal k bouracce at jiz byl ucatnikem nebo ji pouze videl. Jake mate zkusenosti s pomoci lidi a fungovani policie a zachranky?

Ja jsem boural nekolika roky. Jeste mi ani nezaschl inkoust na ridicaku, napadal prvni snih a bylo to jasny. Nastesti to bylo na polni ceste do hromady dreva.

Cetl jsem zajimavy clanek, ze prvni 3 roky jsou u noveho ridice nejkritictejsi. Asi na tom neco bude.

Mejte se hezky a piste at se nam to trochu rozmnozi.............😃))))
Mel jsem 3 bouracky. 2 nezavinene - 50 tKc a 10 tKc a 1 zavinenou, nedavno na lede do zk....neho sloupku .... Zatimco jsem pri prvni bouracce byl hodne prijemne prekvapen postupem, praci, profesionalitou policajtu, druhy pripad byl presny opak. Zastavil jsem v levem jizdnim pruhu za autem, ktere stalo pri odboceni vlevo a davalo prednost protijedoucim vozidlum. V pravem jizdnim pruhu neustale jela souvisla kolona aut, takze jsem nemohl objet zprava. Kdyz jsem stal asi 5 sec, z praveho jizdniho vyjel Favorit, ktery chtel v levem objet predjizdeny kamion a na posledni chvili si vsiml, ze tam stojim ja a tezce prudce zabrzdil a zustal stat par centimetru za mnou. Vse jsem videl ve zpetnem zrcatku a sotva jsem si oddychl, ze auto zastavilo, videl jsem jak to same udelala rozjeta S120L, akorat ze nebrzdila vubec a narazila do auta za mnou, to do me a ja do auta, ktere stalo prede mnou a melo kouli. Aspon zachranila ostrikovace svetlometu 😃). Policajti prijeli za 45 minut, honem, honem. A misto toho, aby urcili vinika na miste, vsechny si nas predvolali na DI k posuzeni. Tzn. ze si clovek musel vzit na vyrizovani dovolenou, aby zajel 35 km na DI v Ostrave, kde se to stalo, 1 hod cekat na vyslechnuti ostatnich, atd... Stat se to v Praze, tak nevim, nevim, jak bych tam jel a vysolil za benzin 2000 Kc. I kdyz jsem byl jasne nevinen a rozpor byl mezi urcenim vinika ( ridic s120L tvrdil, ze mu tam Favorit vjel a znicehonic prudce zabrzdil ), neslo urceni vinika sdelit telefonicky, nebo jinak, aniz bych musel nekam jezdit a vysledek se dozvedet ustne na miste.
Jediná vážná nehoda (NEZAVINĚNÁ), kterou jsem měl se mi stala koncem května 2000 za krásného počasí(25 ve stínu). Sejmul mě *, co usnul za volantem. Asi 15m předemnou v protisměru náhle strhl řízení přímo na mně. Rána, jak z děla, šel jsem do hluboké příkopy, pak asi 2x na střechu na které jsem zůstal. Chlapi z nedaléké stavby Carrefouru mi hned přiběhli na pomoc, otočili mně zpět na kola a já vylezl nezraněn. Jeden mi podal můj mobil, který ležel někde u auta, ať zavolám policii. Ta přijela asi za 20minut (celkem pomalu). Policisté byli naprosto korektní a slušní, hned podle stop na cestě poznali viníka. Starali se o mně jak o vlastního. Musel jsem na rentgen s hrudníkem, protože jsem byl akorát otlačený od pásů a ještě jsem měl mrňavý škrábanec na levé noze. Náraz totiž šel spíš na světlo a do mých dveří. Tak umřela má zlatá Oktávečka 20V turbo v tuningu MS design. Já za prachy od Allianz (viníkovo povinné ručení) koupil Megoška. (pro změnu, na oktávky nedám dopustit).
Mohl bys trebs do "Pojistovny - jake mate zkusenosti " jak probihalo jednani z pojistovnou. Tzn. mel jsi auto za 650 000 Kc, nejakou dobu stare, kolik dala pojistovna, atd.
Asi pred 6 lety. Mel jsem starou škůdku. Tatík ji koupil, ale byl to omyl. Do měsíce šla pryč. Den před prodejem jsem si to takhle valil po městě. Předemnou borec na kole (starej pán a opravdu se ***l), naproti jel traktor. Tak jsem přibrzdil a krokem jel za tim kolařem. Traktor přejel a ja ce rozjel. Když sem tam dával trojku (rychlost cca 40km/h) tak ... Přede mnou borec v Peugeotu 205 skočil na brzdy. Z ničeho nic. A začal odbočovat do zákazu vězdu. Jenže mu tam nešla rychlost. Tak tam vesele stál a já zas prošlápnul brzdy. Jo a samozřejmě nadával znamení o změně směru jízdy. Poldové tam byli hned. Všechno mi to přišili ajá vyvalit 1000,- a šel domu. On měl kouli takže měl jen lehce promáčknutý kufr. A ta škudka byla samozřejmě rezavá takže z ní nezbylo skoro nic.
Jedu po hlavní. Naproti jelo auto. Z prava byla vedlejší se stopkou. Odtamtud vyjel borac s feldou aniž by zastavil a chtěl do protisměru. Tam sejmul toho borce. Oba se roztočili a já se měl mezi ně vejít. samozřejmě že ani omylem. A tak jsme tam stáli tři. Ten borec s feldou ujel. Ale chyty ho *. A mimichodem byl pěkně nalitej. tak zdarte.
Tak jak to tady ctu clovek musi mit na silnici vazne stesti aby se mu nic nestalo.Take se bojim nejvice toho, ze jednoho krasneho dne to do me nekdo nacudi.

Snazim se jezdit tak, ze myslim i za druhe ale to stejne zrejme nestaci. Kdyz treba ctu v novinach, ze jel nejakey ozraly nemec 200 po dalnici v protismeru....

Z toho jde mraz po zadech.

Muj bratr se taky radne poucil kdyz hodil Skodovku na strechu. Od te doby mel jen jednu nehodu (zenska do nej nalitla zezadu -jeji chyba) a ted bych rekl, ze je to jeden z nej ridicu. Myslim, ze takovy maly testik by si meli prozit vsichni zacinajici ridici. Ale aby to bylo bez trvalych fyzickych nasledku.
Denne jezdím asi 10 rokov (najazdené cca 300tkm), mal som dve búračky ako vodič a jednu ako spolujazdec.

1.- 30.12.1995 - išiel som za hmly a tmy cez Babu (slováci asi poznajú - taký malý horský prechod). Cestu som mohol ísť aj so zavretými očami. A to bol asi ten problém. Bol som unavený a keď mi zrazu z bočnej vošlo nejaké auto, tak som akurát skočil na brzdy ... Favorit brzdil trochu doľava a oproti išla Š120. Tak sme do seba "capli". Š120 - totálka, Favorit cca 75tis Sk, nikomu sa nič nestalo - nebol to zas taký veľký náraz. Vina zostala na mne, lebo ten čo vošiel predomňa pokračoval ďalej. Policajt bol charakter, uveril mi, ale nakoniec sme to nechali tak, nikomu sa nič nestalo, auto som mal poistené, chalani z protismeru za to nemohli ... Ešte ma aj domov odviezol.

2.- presne o 30 dní po tej prvej búračke, cca 1 km od toho miesta - keďže som mal auto v servise, viezol ma kolega na AUDI 100. Oproti išiel nejaký chlapík z Brna, V zákrute bol čistý ľad, tak sme len stačili povedať "čo to ten .. robí" - dostal hodiny a bokom do nás narazil. V aute sme boli 4. Ja som jediný vyšiel bez zranenia - akurát som kolenami rozbil "kastlík" a hlavou odtrhol spätné zrkadlo - zopár modrín a nejaké sklo v hlave. Kolega (šofér) 3 mesiace maródoval a podľa doktorky sa druhýkrát narodil, ostatní 2 - nejaké menšie zlomeniny. Neboli sme pripútaní. Audina do šrotu, ten oproti mal Passata - ten tiež do šrotu, chlapík mal odtrhnutú ľadvinu, dolámané rebrá a pod. Mal ale šťastie, že išiel sám a narazil do nás pravou stranou - našu ŠPZ som našiel na jeho rýchlostnej páke - zo sedadla spolujazdca nezostalo nič ... Inak kým som čakal na policajtov tak sa tan vybúrali ešte ďalšie autá - len cestári stále nešli ...

3.- cca pred rokom som v Bratislave vychádzal z bočnej cesty na hlavnú - štvorprúdovú. Aby som videl, tak som trochu vystrčil predok. Chlapík v Avii si to kalil po hlavnej a asi si ma neskoro všimol - skočil na brzdy, aj sa vyhol do druhého pruhu, ale "štrajchol" ma zadným nárazníkom. Moja Felicia - cca 150tis.Sk škoda, on si vyrovnal zadné svetlo a išiel ďalej ... Policajti to samozrejme dali za vinu mne - nemal som tam vytŕčať ....

Zhrnutie - náhoda je blbec a stať sa to môže vždy a všade, treba rozmýšľať aj za druhých a niekedy mať dobrého "anjela strážcu" ....
S tím andělem strážným je to svatá pravda. Před týdnem jsem koupil auto a hned druhý den málem bylo po něm. Nějaký borec ve shnilé Š120 mi nedal přednost a já měl plné ruce práce se mu vyhnout do protisměru. Ještě že proti nic nejelo, jinak bychom v tom bili tři. Naštěstí žádný kontakt nebyl. Ale podařilo se mi už jiné auto zrušit úplně. To jsem měl 14 dní první auto a při dešti jsem uklouzl v zatáčce. Mě ani spolujezdci se nic nestalo a auto totálka-šlo přes střechu ze silnice do pole. Od té doby jsem na silnici předvídavější a už si nemyslím jako když jsem měl ještě mokrý řidičák, že se mi nic stát nemůže.
Tak co rikate na kalamitu v Praze? Vcera jsem jel z Dejvic na CM asi hodinu. Vsichni jeli asi 30 ale stejne na kazdy druhy krizovatce bouracka. Prazaci zkratka neumi jezdit. Jakmile zacne padat dest nebo snih tak je konec.
Přesně. Všichni jedou jako s hnojem a stejně se nabouraj.
matuS
no zbohom, podla toho co tu pisete som zatial rad, ze zijem
Dal jsem ranu pred rokem.

Jel jsem z jihu do Prahy a na Cesky sibiri zaclo snezit. Po silnici se klouzalo velky mnozstvi *, co nepotrebujou zimni gumy, PROTOZE JEZDI MALO.Jedu do kopce a najednou se pres horizont proti me prehoup autak a primo na me.Zacal jsem brzdit, von jel jak sanky dal, kdyz to do me napalil, ja uz skoro stal. Pecka jak bejk,klasicka cenichovka, airbagy sly ven, vsude spousta oranzovyho dymu. Vylez jsem ven, ani skrabnuti, jen me brnela noha jak me koply pedaly. A ted si poslechnete, kdo se do me trefil: hovado v shnilym Kadetu, na uplne ojetejch letnich gumach a jelikoz nebyl prikurtovanej, tak si udelal bouli na skle(zevnitr)!!! Zavolal jsem policajty a odtahovku, poldove tam byly za chvili, nez to sepsali, auto bylo na odtahovce a frcelo do servisu. Prosil jsem ty policajty,jestli by nemohli toho blba na miste zastrelit, aby jiz vice neskodil v silnicnim provozu. Prej nemohli. Skoda.Zboril mi 2 mesice starou Vectru, skoda za 1/2 melounu. Vod ty doby rad sedim v bezpecnym aute.
To byl jakak.
omyl. ja jeste jezdim 😉
po vymene celniho skla ? 😃)
joooo lidi bavi me to tu, zvlaste , kdyz do mne porad tak rypete 😉

mimochodem mfilipe mel jsi pravdu, celni sklo asi vymenim, protoze jak jsem menil stiraci listy, tak mi sterac bouchl do okna a udelalo celkem velkou prasklinu. ne ze by to bylo zpusobeno mou negramotnosti, ale foukal silny vitr 😉
Jakaku, dáváš nám k tomu dost příležitostí. Vždyť si se sám přiznal ke stavu svého auta.
Gumy jsem na autě vyměnil, co mám ještě špatnýho? Odborníci 😉
jo, uklouzlo mi to a bochlo mi to do skla. To, ze mi to sfouknul vitr jsem psal ze srandy. Moudri pochopi 😉 Jste spokojeni?
pockej, pockej, ty si odtahl ramenka steracu od skla, menil listy a pak fouknul vitr, ty uzka ramenka zvrtnul a prastil jimi do skla a udelala se v nem prasklinka ? Nezlob se, ale 😃)))))). Teda stane, se uklouzne to a bouchne do skla, ale aby ta ramenka v zafixovane poloze sdolal vitr, to ne.
promin, ja jsem zapomnel, ty jezdis tak rychle a urcite mas takove ty aerodynamicke krytky na steracich, aby ti to ve vysokych rychlostech tlacilo sterace na celni skloo .... pak ta krytka funguje jak plachta, a kdyz foukne vitr ...
mfilip> S Tvou analízou sfoukávání prázdných ramének souhlasím. Je to tak.
Hahah, vy jste mi ale šášulové. Jste správní lidi se smyslem pro humor!!!!
Hufnágle, analÝza se píše s tvrdým Y. Nerad bych si o tobě myslel, že něco lížeš.
jé, to mi uteklo
jakaku, ty mozna nebydes spatny synek .... vzdycky ocenim, kdyz nekdo, aniz by ho k tomu anonymita nutila, prizna chybku, fakt si toho cenim. Treba jako ja: sdolal = zdolal. Jinak poslouchej, jestli mas pojisteni o Kooperativy a mas bonusy, u Autoskla je 10% sleva na nakup a 10% na montaz autoskel .... Jinak: kdybys nebyl u Kooperativy, zkus se nejdriv u Autoskla ( pobocky v cele CR ) poptat, jestli bude stacit bonus bez clenske karty a je ti ten bonus poslu postou. Sice mne to bude stat 30 Kc bez postovneho, ale ze jsi to ty ..... Napis odkud si a zjistim adresu nejblizsiho Autoskla
Diky clovece za bezesporu neodmitnutelnou nabidku. Jelikoz mi ale jde o bezpecnost vas vsech na silnicich, dal jsem auto do dalsi opravy, tentokrat asi za 30000. Budu proste muset jeste chvilku jezdit s pavucinou na skle 😉
Vidis , a jeste k tomu jsem si Te spletl s Hufnaglem. 😉
to byla smula, videl jsem to taky.
Jak bylo dnes v zprávách TV Nova, když jede mizerně osvětlený traktor a někdo druhý rychleji než kam vidí a pak to nejhůř odnese třetí, který má smůlu v tom, že ho usmrtí a auto mu zdemoluje utržená nápravy s koly od vlečňáku!
- Já si vzpmínám, jak mi před lety těsně před autem proletěl jenom hydraulický hever v zatáčce z protijedoucí vojenské Tatry.
Ja to nevidel a dost nechapu co se presne stalo. Muzete objasnit?
jelo modre polo a vlitlo do zatacky, do ktere nevidelo a narazilo zezadu do traktoru s privesem

. Narazem se utrhla zadni naprava privesu, vyletela do protismeru a narazila do protijedouciho auta, kde zabila ridice.
U nás v Prostějově se stala nehoda, kterou zapříčinil kůň, lépeřečeno 15 letá holka, která jej vypustila na silnici z polní cesty. Silnice vede z kopce do levotočivé zatáčky - jezdí se tam tak 60 km/h a v té zatáčce to každý začíná rozjíždět. A ta polňačka se napojuje zprava těsně za tou zatáčkou...

Kůň mrtev, řidič težce zraněn.

Já tam projížděl chvilku po té nehodě. Zrovna nakládali to auto. Aby na nikoho nepadla vina, tak majitel koně řekl, že si ho ta nezletilá vzala bez dovolení...
to by prece nemelo vadit, majitel je jasny a ten by mel byt zodpovedny a zajistit kone proti podobnym pripadum.
Nejvice me vytaci, kdyz nekdo vypravuje jak jel nekam nalitej vzal sice par popelnic ale jinak je to v pohode a ze takhle jezdi kazdy vikend ....To mi pekne hejbe zluci. Potom takovy magor nekoho zabije. Vetsinou je to jen jednou. U nas znam minimalne 5 lidi, kteri tohle provozuji.
Obcí vede široká a přehledná komunikace. Je tam povolená rychlost 70 km/h. Po ní jede Tatra a táhne cisternu. Z pravé strany vyjíždí z vedlejší tahač s návěsem. Ten z tý Tatry ho viděl minimálně na 400 metrů. Zpomalil takovým způsobem, že se mu to celý rozhoupalo a začal lítat ze strany na stranu. Ve chvíli, kdy je tahač, který vyjížděl z vedlejší, již ve svém pruhu a nijak průjezd Tatry neblokuje, Tatra se na něj jednoduše během poslední pravotočivé zatáčky, kterou se snaží srovnat to do přímého směru, převrátí a orve ho, jak samici. Po dvaceti metrech drhnutí o silnici se tak, jak je, zastavuje.Kdo měl vinu? Ten, co nedal přednost tý Tatře, nebo ten v tý Tatře, jelikož nestačil včas zastavit na vzdálenost, na kterou měl rozhled? Kdyby ta Tatra nezačala brzdit, asi by mu to narvala do druhý poloviny návěsu, takže zpomalit musela.
povolena rychlost je MAX. A tat Tatra zjevne neprizpusobila svou rychlost. Jina vec je, ze tahac zjevne ohrozil jineho ucastnika, tj. nedal prednost, ale myslim, ze by to u soudu vyhral.
Já jsem to sem napsal kvůli tomu, že jsem hovořil s vyšetřovatelem, abych se dozvěděl, kdo z nich měl vinu kvůli náhradě škod, který způsobili. Vyšetřovatel mi řekl, že za to ten v tý Tatře v žádným případě nemůže, že mu naměřili 50 km/h a že ten s tím tahačem měl myslet na to, že když bude muset Tatra brzdit, tak že se mu to může rozhoupat. Byl jsem z toho docela šokovanej, protože pokud mi skočí chodec do vozovky, já to strhnu do protisměru a tam rozmydlím ještě 3 další auta, tak za to budu moc vždycky já, i kdybych se na hlavu stavěl. Podle tohoto vyšetřovatele za to bude moci ten chodec.
2prof: preco by si mal mat vinu ty, prepanakrala? Predpokladam, ze ten chodec ti nevlezie do cesty na prechode... Podla mna je ten verdikt OK.
Před 2 roky mi jsem měl takovouhle bouračku. Z ČSAD Mnichovo Hradiště (zprava) vyjela Š120(tankoval tam benzín) a nedala mi přednost. Já jel asi tak 90 a nestačil jsem to ubrzdit, narazil jsem ji do levého zadního blatníku a zadního čela. Vina byla samozřejmě na škodovkáři. Když jsem říkal policajtovi, že jsem ho nemohl předjet(objet zleva)protože v protisměru jelo auto, tak mi odpověděl, že bych do protisměru neměl zajíždět ani kdyby tam bylo volno. Zkrátka jezdí se vpravo.Naopak kdybych se snažil vyhnout a narazil v protisměru, tak já bych byl jediný viník.
na Tvem pripadu jde jasne videt, jaci jsou skoro vsichni skodovkari hovada. Mam s nimi taky spoustu nemilych zkusenosti.
to wawrik: Sorry, já měl na mysli třeba jízdu podél nástupního ostrůvku. To je podobný, jako když se blížím ke křižovatce, sice po hlavní, ale pokud je tam podezřelej ruch, nikdy si s tou jistotou na hlavní nejsem zrovna dvakrát jistej právě z toho důvodu, že omezit mě z vedlejší může a já na to musím být připravenej.
Tak co rikate panove na kalamitu. To se zase ukazalo plno blbu s letnakam v unoru, ze?
loni jsme jeli s manželkou domů z práce a proti nám si to valil úplně vygumovanej lampasák v totálně zamrzlý 120-ce. Silnici hledal bočním oknem a asi deset metrů před náma ztratil orientaci a navalil to do nás. Klasická čenichovka a rána jako z děla. Jeli jsme v P205 a zachránily nás jen pásy (motor pod nohama). Ještě nás odtlačil na kraj 6m srázu s řádnými smrky. Manželka to odnesla se dvěma zlomenýma obratly. Guma měla v autě ženu a děcko všichni polámaní až běda.Děcko hasiči 1/2 hodiny vyndavali zpod přední sedačky, kam ho náraz narval. Dnes když vydím ráno magora na světlech a sleduje silnici průzorem pod stěračema, tak bych vystouplil a na místě ho zastřelil. Jinak od té doby bych do malého auta bez airbagu nevlez
- ta na tramvajové zastávce. Byla smutnou zajímavostí minulého týdne. Příčinou byl hlavně alkohol, pak řízení nazvládne ani 29-ti letý technik ( tedy žádný sklerotik, ani technický antitalent) a ještě údajně se Subaru (jsou považována za auta s výbornými jízdními vlastnostmi).
Asi chtěl ušetřit za taxík?
Stalo se to tuším v Opavě.

Představte si trabant plně naložený neplatiči (= cigány) 😉 Samozřejmě si představovali, že jedou nejmíň v BMW. Proto se také nájezdová rychlost do pravotočivé devadesátistupňové zatáčky blížila vzletové rychlosti vozidla. A samozřejmě sotva "jukli" za roh ocitli se v protisměru. Proti nim jel forman ve zdravotnické úpravě pro převoz pacientů. Chytli se trochu bokem a na formanovi praskla pneumatika. Trabant se od jeho boku nekontrolovatelně odrazil a zastavil se až o lampu veřejného osvětlení. Při nárazu mu vyletěly světlomety a smutně zůstaly viset na káblíkách, jako v kresleném filmu. A na to se ještě vysypalo sklo z lampy a spadlo na střechu trabantu.

Hned se seběhli lidi. Za chvilku přijela sanitka a hasiči. Cigánům obvázali rozbité hlavy a jinak byli O.K. Problém byl s tím formanem. Zrovna převážel pacienta (při nehodě nezraněn) a po tom nárazu se zablokovaly 5. dvěře, takže ho nemohli vyndat a přeložit do druhé sanitky. Hasiči hned vytáhli hydraulické kleště a že nač dlouhé řeči, že jednoduše ustřihnou střechu 😄 Ale saniťáci byli ochotni bránit své vozidlo vlastními těly. No, nakonec pacienta vytáhli předkem a show byla u konce. Toť vše ...
vubec jsem slysel obecne, ze hasici radi srihaji auta. Jednou jsem slysel, ze odstrihli zadni dvere, a pritom sly dvere na druhe strane otevrit ....
Co si o tom myslíte?
1.-Já si myslím, že je vůbec nemravné, aby ministři používali modré majáčky. (snad ještě kdyby ho řidič vezl s infarktem do nemocnice), rozhodně ne na schůzi, kde vůbec nevadí, že přijede pozdě. Mohl by si klidně přivstat jako každý jiný občan.
2.- Řekl bych, že nehodu způsobil řidič kamionu, když uhnul do jiného pruhu. Asi nereagoval správně. Měl spíš přibrzdit. Lépe nedělat nic a nechat se od ministerkého Audi alespoň škrábnout. Když na ministerském autě není ani škrábnutí, nemusí řidič ani ministr o ničem vědět.
3.-Audina (nevím jaký má motor), bude mít akcelaraci určitě dost pod 10 s z 0-100km/h. A tak když vystartuje i z pruhu pro odbočení - musí vedle kamionu manévr zvládnout úplně pohodlně.
Fencl je obyčejnej sráč a měl by si uvědomit, že schůze, auta, Audiny i majáčky jsou mimo jiný i za prachy lidí, který dostal do maléru. Jestliže žvaní o tom, že o ničem neví, stejně jako jeho šofér, tak bych věděl o zaručeným způsobu, jak mu osvěžit paměť. Omlouvám se za trochu hrubší projev, ale tehle * mě leze krkem od tý doby, co vytuneloval jakýsi drůbežárny a patom ztratil paměť. Do * s ním a se všema, který se mu jen nepatrně podobaj. Šoféra kamionu bych lynčoval za to, že pohnul volantem a malinko neprubnul pevnost germánskýho výrobku.
jo. Jet asi 100 km/h a udelat uhybny manevr a niceho si vzadu nevsimnout je dobra frajerina. Mam pocit, ze to stejne zase vse vyzni do ztracena a zapomene se. Bude se blikat majacky, jezdit 100 km/h po meste vesele dal.
Neboj mfilipe, už mu to píšu. Je třeba reagovat na všechno, co tihle paraziti provedou a okamžitě je žádat o podání demise a okamžitý odchod ze scény.([odkaz] a taky pochopitelně [odkaz]
kdybych to psani nepovazoval za zbytecne, taky bych mu napsal. U nas je krapet otocena politicka kultura, u nas se o tom muze jen zdat, ze by jako v Portugalsku odstoupil ministr kvuli zriceni mostu, nebo v Belgii za kvuli afery se stihackami, nebo jak v Belgii odstoupil min. vnitra a min, spravedlnosti, kdyz na 3 hod.uprchl Detroeux. U nas se muze Fencl ritit 100 po meste, Klaus v zivote neslysel o Singhovi, Zeman neustale pomlouva a omuvy mu musi narizovat soud ....
Varující byla víkendová havárie mladíků inspirovaných zřejmě "Ralye Šumava", kteří se přecenili a skončili v nějakém potoce 2 mrtví hned a zbylí 2 později. Přitom Peugeot 306, nebude auto se zvlášť špatnými jízdními vlastnostmi. Pozitivní je, že při svém způsobu jízdy nezabili ještě někoho jiného, kdo by se jim náhodou připletl do cesty.
Příliš vlastně nezatížili ani zdravotnictví a policii, která případ odloží. A vůbec už ne soudy a věznice, placené též z našich daní. Všichni hazardéři, ale ze silnic tak "hladce" nezmizí.
Tak jsem se naboural. Priznavam se predem, ze nehodu jsem zavinil ja. Chtel bych vam zde jenom vse popsat, jak se udalo a zeptat se vas, jak mam postupovat dal. Chtel jsem vyjet z vedlejsi silnice na hlavni (smerem doleva), zastavil jsem na stopce a rozhlizel jsem se. Hlavni silnice mela zvlast odbocovaci pruh a pruh pro primy smer. Na hlavni silnici v odbocovacim pruhu doprava (tzn. po me leve strane) stala nakladni tatra; chtela jet na vedlejsi silnici, jenze nemohla, protoze je uzka a uz jsem tam stal ja. Tak na me zablikala, jakoze me pousti. Podival jsem se nalevo, napravo , nic jsem nevidel, bylo to dobry, ale jak jsem tak vjizdel do krizovatky, vsiml jsem si, ze v pruhu pro primou jizdu jede autobus, ktery jsem predtim nemohl videt, protoze mi tam zavazela ta tatra. Tak jsem na to dupnul a tukl me jenom levy zadni blatnik, leve zadni kolo a zadni naraznik, u autobusu je jen trochu odreny levy predni naraznik. Policajti mi na miste nedali pokutu, pry si mne predvolaji na okresni urad. Jak mam postupovat? Z paragrafu jsem vycetl, ze ridicak mi muzou sebrat, jen pokud zavinim dopravni nehodu, kterou jsem povinnen nahlasit, tzn. pokud je celkova skoda na obou vozidlech mensi nez 20000, nedoslo k zadnemu zraneni ci umrti a nedoslo k poskozeni majetku nejakeho dalsiho ucastnika (3. osoby). To vsechno splnuji, proto bych se vas chtel zeptat jak dal ; je to moje prvni bouracka a celkem me to mrzi (sere).
tim "nic jsem nevidel" jsem myslel ze nic nejelo
1. jsi vinik, nedal jsi prednost a vjel do krizovatky, aniz bys mel rozhled. 2. ridicak ti neseberou. 3 pokutu ti muzou udelit tusim, ze pouze na miste, ale to ti rekne beranek 4. oprava te bude stat dalsi prachy, sotva potom co si do auta investoval pres 30 tKc 5. smula, stane se, jsou i horsi veci, mohlo to dopadnout i mnohem hur - autobus se zlekne, vjede do protismeru, kde se stretne s protijedouci tatrou a bylo by 10 mrtvych. 6. priste si musis dat vetsi pozor, treba ze stopky odcouvat tak, aby si videl i za tatru. 7. je to jen nazor a preju hodne stesti.
Jo. To, že tam ta Tatra stála Tě vůbec neomlouvá. Pokud nemáš náležitý rozhled, tak tam přece nemůžeš vjet a Tatra přece rozhled zakrývá celkem dost 😄

I kdyby ten autobus (v jiné situaci) předjížděl a byl tudíž v protisměru a Ty se tam s ním po výjezdu střetl, tak je to taky Tvoje vina.

Ale jinak je to supr, že Ti nic není ani nikomu jinému. Poučení pro příště tu jakési je a myslím, že o papíry taky nepříjdeš.
Ono to bylo tezky. 1. Tatrista chtel jet zrovna na tu silnici , kde jsem stal ja, ale nevesel by se tam (uzka cesta). 2. Blikal na me, myslel jsem, ze mne pousti, ja to taky tak delavam.
vidis to a moje pani ucitelka vzdycky rikala na to, kdyz jsem se vymlouval na druhe, ze kdyz mi nekdo rekne at skocim do vody, jestli skocim. A ja vzdycky rikal ne, a ona povida tak vidis. Mel jsi smulu, ted uz budes vedet.
Taky muzu necim prispet (bohuzel). V obci mne zenska s Corsou neda prednost. Jel jsem po hlavni a ona mi tam vjela zleva z vedlejsi, ktera se napojuje pod pomerne malym uhlem. Cele to je v mirne zatacce. Ona tam navic predtim parkovala na te krizovatce, videl jsem jak s autem popojizdi, kdyz uz jsem byl hodne blizko, zacala se rozjizdet, zpomalil jsem a zatroubil na ni, nenapadlo ji nic lepsiho nez mi tam najet a zustat stat uprostred, zastavit neslo, objet taky ne, v te chvili jsem mohl jet tak 40, ale naraz sel primo na nosnik, kde je cidlo airbagu, takze vystrelil muj i spolujezdcuv, kde jela manzelka, vzadu jsme jeste vezli rocniho syna, byl v sedacce a nastesti se mu nic nestalo, manzelce taky ne, ale mne airbag malem utrhnul malicek (otevrena zlomenina, nervy,...).

Bohuzel se takhle clovek dostane hned do problemu, protoze na aute je skoda za 130 000 (Corsa ma jen praskly zadni naraznik), pojistovna se zdraha penize vyplatit, protoze policajti daji vec soudu a statni zastupce bude zalovat tu zenskou pro ublizeni na zdravi a buhvijak jak dlouho se to potahne... Ruka v sadre, shaneni nahradniho auta, tahanice s pojistovnou a navic ta zenska ma tu drzost tvrdit, ze za nehodu muzu ja, protoze jsem podle ni jel rychle. Co k tomu dodat? Snad poprat vsem, aby se s podobnymi individui pokud mozno nepotkavali a snazili se maximalne predvidat chovani ostatnich ridicu, byt je to jednani nekdy tezko predvidatelne, pak jen poprat hodne stesti a pevne nervy. Tomas
drzim palce.
Hlavně se uzdravit. Mě tam vjel taky z vedlejší před rokem, nejdřív tvrdil, že mě neviděl, pak, že jsem jel moc rychle (nechápu, jak viděl, že jsem jel rychle, když mě neviděl). Navíc jsem mu na škodovce promáčknul oboje dveře a práh a on odjel. Když jsem ho po 200 m zastavil tvrdil, že nic neslyšel. No a policajti nic nezkoumali, prostě nedal přednost (a navíc ujel).
Kolík80
Bohuzel se mi stala jedna podobna bouracka asi pred dvema lety. Zenska s Favoritem stala na vjezdu k pumpe a pred ni stalo jeste jedno auto. Ja jsem se blizil k pumpe a koukal, jestli nezacne couvat. Tudiz jsem zpomalil na cca 20km/h. Kdyz jsem byl u ni a videl ze necouva, tak jsme si ji prestal vsimat, ale v momente kdy jsem kolem ni projizdel udelala neco s cim jsem nepocital. Bez blinkru vyrazila dopredu. Ozvala se rana a vysledek byl nepotesujici, bouchly dvere a zatni blatnik na me felicii skoda cca 20 tis. kc. Na jejim favoritu neznatelne odreny roh predniho narazniku. Nelenil jsem a zavolal policii. Prijely mistni policiste, kteri zdelili te pani ze je to jeji vina a jestli to uzna, tak to sepiseme a pujdeme domu. Naces ona to nechtela uznat a me zacala obvinovat ze jsem jel prilis rychle. Tak jsme museli pockat na nehodovku. Ti prijeli a rekli ji ze je to jeji vyna. V tu chvily pani, ale zcela obratila zacala se omlouvat a vysvetlovat jim jak hrozne ji to mrzi a ze je ji lito ze je otravujeme a ze museli prijet a "ze jim to panbuh vrati na detech" atd. me z toho bylo na bliti, ale jsme slusne vychovany, tak jsem mlcel. Dostala od nich pouze 500 kc pokuty (a to nemela slozenku o zaplaceni povinneho ruceni). Absolutne me dorazilo kdyz jsem vyslechl jeji rozhovor s nejakym muzem ze ktereho vyplynulo ze se sice podivala do zrcatka, ale pri rozjezdu ji to chciplo. Tak nastartovala znovu a rozjela se, ale uz se zapomela podivat do toho zrcatka a ze me vudec nevidela. Preji Vam, aby jste potkavaly na silnicich co nejmene takovych "ridicu" a hodne kilometru bez nehod.
Jestli ta ženská vyrazila dopředu, nemuselo se nic stát, pokud se cesta nezůžovala. Při příjezdu k pumpě se většinou naopak rozšiřuje. Nebo spíš vybočila doleva? Nebyl by pomohl větší boční odstup?
Vzpomínám, že se v autoškole říkávalo pozor na děti, dobytek a ženskou za volantem - nikdy nevíte co udělají!
Kolík80
To se stalo na vesnický pumpě, kde se vedle sebe vejdou pouze dvě auta.

Samozřejmě že odbočila do leva, aby to auto objela.

Kdybych věděl co v tom sedí za řidičku, tak bych si raději natankoval jindy 😄.
Clovece, jestli to nebyla ta stejna ..... co tam najela mne 😄
Po delsi dobe jsem se setkal s opravdovym tupounem. Mel jsem cerstve nastrikanou masinu ZXR 750 a tak jsem se jel projet. Byla zima tak jsem se stavil jeste doma, ze se vice ustrojim. Mezitim (asi 1 minuta) tam prijel manik, ktery si nezabrzdil auto, to se rozjelo a sejmulo me zaparkovanou masinu, ktera je ted nepojizdna..😒(

Je to bohuzel muj znamy. Pres tyden se mu stala podobna nehoda, kdyz mu stejnym zpusobem auto nabouralo plot. Ted jsem mel venku zaparkovane 2 mesice stare auto on prijel a zase se mu to auto rozjelo a malem mi naboril i auto. Jeste ze jsem si toho vsiml a to auto chytil.Co byste takovymu manikovi rekli? Jak nekdo stale muze zapominat zabrzdit auto? Co kdyby tam stal treba kocarek s malym miminem? Ja takovyhle lidi proste nechapu a doufam, ze na silnici se chovaji lepe....
Nechapem ze si niekto necha neutral ked odchadza z auta.. ja mam vzdy 1 alebo R a ked neni mraz tak aj rucnu brzdu..

Ja by som snim asi prerazil dvere 😄
mas dobre zname. Takovi lide nemeni sve zvyky.
Tak nic moc teda.To je tak akorat:"zmackat a zadodit..."-jinak dobrej znamy.😃)Pavel
Taky při parkování nechávám 1 nebo R. Že se ruční brzda v zimě nezatahuje jsem kdysi zjistil na vlastní kůži 😄.

Spíš mě by zajímalo, jestli převodovce nějak neškodí, když je vozidlo zabržděno "kvaltem". Hlavně na prudším svahu.
Jo, bouračky, to je hned. Já mněl štěstí, naštěstí.

V Plzni před Carrefourem je jedna velika křižovatka, taková ta klasická, křížová a přehledná. Tam je téměř nemožné, aby někdo někoho přehlédl, protože to tam je jak na dlani, no prostě paráda. A ejhle ! Změnila se tam přednost v jízdě. (Postupem času se od plzeňských kamarádů dozvídám, že nejsem "sám", co si tam takhle málem pěkně rozbil hubu.) V neděli večer, takhle kolem osmé jsem jel po té bývalé hlavní silnici od výpadovky na dálnici Plzeň-Rozvadov a nevšímaje si zcela zřetelné a né jedné cedule POZOR, ZMĚNA PŘEDNOSTI V JÍZDĚ ! si to prostě jedu k oné křižovatce, kam "současně" přijížděly další dvě auta z "bývalé" vedlejší silnice, obě dvě v protisměru - proti sobě. Nicméně jsem vyřadil a dal nohu na brzdu, jel jsem asi 40 km/h, a v duchu si pomyslel: "Proč nebrzdí, vždyť jsem na hlavní ... ??? Oba dva řidiči pochopili, že nehodlám zastavit, tak teda zabrzdili a "dali mi přednost", já zpětně zařadil a do křižovatky vjel. No to byl hukot ... (😄) Oba dva začali troubit a já jsem si uvědomil, že asi něco není v pořádku. Byl jsem fakt na vedlejší. Tak jsem alespoň zablikal blinkrama, že se omlouvám a jelo se dál. Nicméně, kdyby oba dva do křižovatky vjeli, tak auto bez problémů zastavím, ale přesto jsem udělal chybu - nedal jsem přednost.

Když jedu po hlavní, také se radši ohlížím na ty co jsou na vedlejších silnicích, není nic jednoduššího, než se přehlídnout, zapomenout.
[odkaz]

doporucuju vsem
Jo tak proto tam nemeli toho vipera tak dlouho...😃)
Tak to je v celku slusny...😊
Taková škoda,to by jeden zaplakal.No a mají vymalováno... Pavel
Nenarazily jste pri brouzdani inetem na stranku, kde by byly videa nejakych bouracek? Treba i zavody.

Radek
1. - tam, kde jsou omezení rychlosti - tím se sníží propustnost, např. teď mezi Táborem a Benešovem, kde vyfrézovaný schod donutí řidiče téměř zastavit. - Kdyby byl přechod plynulejší - rychlost by byla vyšší, plynulejší a zácpy by se netvořily.
2. - kruhové křižovatkové objezdy, příkladem je zase Tábor, ale i jinde přibývají jako... Zejména když je malý a jen s jedním jízdním pruhem.
3. - zvláštní kapitolou jsou opravy na dálnicích.
Jo lidi neni to nic prijemnyho prjit o svyhe plechovyho milacka.

Kdyz jsem si koupil relativne prvni poradny auto v 1996 ( bylo mi 1😄 tak jsem se z nej radoval 2 mesice. Byla to cervena Fiesta 1.1 CLX, to abych se nazabil, no a jednomu matejovy s Liazem se to podarilo. Bylo to rychly, vyjizdim z vedlejsi na hlavni, nikde nic jenom v protismeru Liza, tak si to v pohode rozjizdim, mam tam tak 15 km/h a v tom vidim toho vola v Lize jak je pulkou na moji strane, tak jsem stocil kola ke kraji a rana jako z dela, covani pri jednicke pres odbocku do skarpy a pekne ve skarpe udelat svicku na *. Fiesta na srot, total, a na Lize jenom pomackanej naraznik a nejakej plech. Ten ridic videl ze jsem zelenac tak na mne vystartoval, a rekl mi co jsem to delal ve svym pruhu kdyz od objizdel vozidlo zaparkovne v jeho pruhu, ale to auto bylo podle policejniho hlaseni od odbocky vzdaleno 0,8 km. No pojistovna zaplatila vrak, ja jsem mel 4 tydny limec na krku a ten vul s tou Liazkou dostal 500 pokutu za neprizpusobeni rycholosti stavu a povaze vozovky a ja za nepozornost pri rizeni mot. vozidla.

Dodneska kdyz vyjizdim na hlavni tak musi bejt cista jinak tam cumak svyho Saabika nestrcim ani omylem.
Divím se že někdo pořád zaměstnává řidiče náklaďáků, kteří snad vůbec nepoužívají mozek. Třeba takového co u Brna dokáže při výjezdu z dálnice převrátit cisternu s asfaltem - i ten největší blb přece musí vědět co dokáže tekutý náklad. Kdybych jel s takovým autem a nákladem v hodnotě několika milionů, pojedu raději "jako s hnojem" ale na jistotu, na nějaké minutě přece nezáleží.
- Další zas minulý týden rozsypal na Moravě železné traverzy - což odnesl nevinný životem a další poničenými auty.
Řidičů je přece tolik, že si zaměstnavatel může vybírat!
Mám taky smutný zkušenosti s vylízanejma pakama, který seděj za volantama tahačů návěsů a velkejch souprav. Fakt, jinak ty špatně cvičený opice nejde pojmenovat. Mám mezi nima taky dobrý kámoše, který tvrděj to samý, co já a uvažujou o tom, že s tím praštěj, protože bude li i nadále takových demntů přibývat, tak potom na silnici není radno strkat frňák.
Ve čtvrtek odpoledne jsem mezi Příbramí a Pískem jel za nadměrným nákladem hned 2 náklaďáků s jakýmisi mostními traverzami - ty měly na koncích vtipně umístěné blikající oranžové majáčky (dřív bývaly jen červené praporky či trenýrky, ale do kopce a zatáček se plazili, s kopce zas chtěli trhat rychlostní rekordy. Před nimi "superpako" v bílé pražské Felicii s oranžovým majáčkem - vůbec ho nenapadlo, že by mohl čas od času kolonu odstavit a nechat ostatní předjet!
Tak se taky podělím o zážitek. Jedu v Brně po dvouproudovce, v levým pruhu, asi tak šedesátkou (maximální povolená je tam 70). V pravým pruhu zastavuje autobus, za ním dojíždí chlapík se starým Golfem. Začínám zpomalovat, říkám si, ten maník tam vjede. Ale ne, on brzdí a za autobusem zastavuje. Tak na to šlápnu, abych byl pryč než se ten bus zase rozjede (on pak odbočuje doleva)a co se nestane? Když dojedu na pár metrů k tomu Golfu, chlapík, kterej do tý doby stál tam hodí blinkr a najede mi tam. Já byl na těch 60 - 70, on se rozjížděl ze stoje, vlítl jsem na brzdu, strhl volant a prásk! Vzal jsem ho zezadu. Já měl nárazník na kusy, levý světlo a blinkr v pr...., pomačkanou kapotu a blatník. Ten chuj měl vzadu pár škrábanců. Policajtům pak tvrdil, že mě viděl, ale myslel si, že to stihne, že jsem jel moc rychle a vrazil jsem do něho až tak za 5-10 vteřin po tom, co mi vjel do pruhu. Samozřejmě kecal, já měl naštěstí svědka a policajti od začátku věřili spíš mně. Chovali se vcelku solidně, přijeli do půl hodiny a všechno jsme vyřešili na místě. Opravu mi na štěstí pojišťovna toho maníka (byl to 18-tiletej kluk) zatáhla, takže pohoda. Ale zažil jsem si už i situaci, kdy mě naboural policajtův kámoš, a to vám nikomu nepřeju. Pak jste bez šancí.
Jenom drobnou poznámku k těm řidičům kamiónů. Některý z nich jsou profíci, se kterejma je radost jezdit po našich cestách. Když viděj rozsvícený světla v zrcátkách, tak uhnou. Ale jsou některý vysloveně *, který jedou po čáře a neuhnou( Aviatici a spol.) Viz dobrej příklad na silnici mezi dálnicema z Prahy na Litoměřice. Jedeme cca 110 km/ hod v koloně s Toyotou Land Cruiserem a vlekem. Před náma maník s Lízou a cisternou polepenou nálepkama typu: nebezpečný náklad, lebka se skříženýmy pařáty - s kyselinou. Na špinavým vleku mu svítí jenom jedna brzdovka. Že začal prudce brzdit jsme poznali až podle kvílení pneumatik a kouře z nich. Strhnul to do protisměru a já jenom sledoval jak se návěs sune napříč vozovkou bokem cisterny na auto před ním. Ten borec v autě vepředu měl zřejmě * sevřenou strachy tak, že mohl štípat osmičku drát. My to dobrzdili jen tak tak. Ale za náma DAF s návěsem, kterej to ubrzdil tak, že stál skoro vedle nás. Pokud by ten kluk (cca 25 let) co jel v Dafu čuměl po krajině stejně jako ten vůl v Liazu (kterýmu bylo dobře 45) tak se s Land Cruisem koupeme v kyselině a šéfovi vysvětlujeme, že jsme měli holt smůlu. Land Cruiser šel do pole, aby se mohli kamiony vrátit zpět do pruhu a dalo se projet. Tyhle šlakový situace miluju.
Když si uvědomíte, jaký paka rozhodujou na silnici o Vašich životech, tak to je těžká deprese. S "profesionálem", kterej se uhne, jen co zahlídne v zrcátku světla, jsem se teda ještě nesetkal. Naopak jsem se setkal s takovým, kterej se spíš ještě víc nas... do prostřed silnice, i když ty světla modře blikaly, k nim ještě kvílela siréna a to auto, co to všechno vezlo, bylo bílý a mělo na sobě velký červený kříže.
To je fakt. Tuhle jsem tavil vysoce výkonného kombíka a v klídku si předjíždím. Proti mě nějaký vymaštěný pako s Avií, a já jenom sleduju, jak ten * schválně najíždí na čáru, aby mě snad nahnal strach nebo co. Tak jsem to chvíli podržel proti němu a pak myškou uhnul. No tohle nepochopím a nejsem ochotnej pochopit, co může mít z toho, že mi usiluje o zdraví, ne-li život. Asi ho štvalo, že mi to jede. A co s tim? Vykostit ho?
mafi: V takovým případě vždycky uvažuju o tom, jak by potom naše spravedlivý soudy posoudily, kdybys jednoduše vyndal bouchačku a začal po něm šít. Byla by to přece naprosto přiměřená obrana legálně drženou zbraní. Vždycky lituju, že u nás nelze legálně držet pořádnej funkční kanón 😄 Taky uvažuju o tom, co se takový Áviistický gumě může honit hlavou. Podotýkám, že jsem se s tou Ávií taky něco najezdil, ale že by mně něco nutilo vyvádět takovýhle kousky, to si teda nevzpomínám.
Dle platnejch českejch zákonů by po tobě musel střílet, aby sis moh taky vystřelit. Holt blbost máme hlavně v Parlamentu.
Docela drsna nehoda, co se dnes stala, pritom ten Chevrolet Corvette nevypada zas tak znicene! Vysledek? dva mrtvy, docela des! foto= [odkaz]
Ale jo, je pekne znicena...
no je to šílený. Těch lidí mi je líto. Myslím, že v tom *** by jim pásy bohužel nepomohly. Sloupky tam jsou aby zřejmě držely jen okno. Do takovýhleho plasťáku dávaj 5,7 V8!!!??? Jak jsem šťastnej, že mám Saaba. Sice starou potvoru, ale furt lepší než tahle U.S. plastová hračka. Tohle auto nechci ani zadarmo. Chudáci lidi v tom.
mafi: Milej mafi, sedni do svýho Saabu, nepřipoutej se a rozhul to do svodidel, jako ty dva kousci v Corvettě. Řekl bych, že nejen že nepozná už vůbec nikdo, o jaký auto se jednalo, ale to, co z tebe zbyde, budou sbírat vysavačem. Doufám, že nevěříš tomu, že tvý soupky něco odobnýho přežijou, a to jich tam máš víc, než Corvetta. Jsem pro zveřejňování obrázků takovýchto případů, nemůžu však souhlasit s imbecilníma komentářema, jakým jej opatřil pan Rous.
Nechci rejpat, ale viděl jsem hodně havarií ve vysokých rychlostech a nejenom saabů. Jenomže v tomhle autě opravdu přestal fungovat prostor nutnej k přežití. Pokud se podíváš na A čkový sloupky, tak je jasně vidět, že jsou úplně připláclý ke karosérii. Tohle prostě nejde. Když kabrioleta saab pošlu několikrát přes střechu, tak sloupky co držel čelní okno, sloužej jako ochrannej rám a prostor pro cestující se nezmenší. To co ukázala Corvette je jako když spadne domeček z karet.
Ještě jeden rejpanec. V neděli jsem se díval na TV a na nějakej americkej seriál ohledně bouraček v autech atd. Byl tam i záběr z německý dálnice kdy kabriolet Mercedes zhruba ve 180 km/h dostal na vodě smyk a šel od svodidel do svodidel. Nakonec vlít do příkopu, kde udělal několik kotrmelců. Jenže borec z toho vylez a poněkud zmateně se koukal na svoje zničený auto. Ikdyby v tý Corvettě měli pásy , tak prostor na přežití tam prostě nebyl a to nejde okecat - to je jasně vidět!
US auta na bezpecnost moc nejsou!
Souhlasím s mafim a mrackem. Americké auta jsou pozadu. Dobré je, že většina z nich má tak špatný podvozek, že ani rychle nejezdí. Bohužel Corvette má asi podvozek lepší a tak to dopadlo.

BTW, profe, SAAB je světová špička v bezpečnosti, takže třeba taková 9-5ka by mohla válet sudy a pak by se daly otevřít dveře. Kdyby ne, tak bys vylezl oknem zatímco z Corvetty už by nějak neměl kdo vylézat...
Mimochodem, kde jsou ty fotky? Ta adresa se nějak nezobrazila.
To Hufnágl: [odkaz] a potom najedeš na černou kroniku, nebo to tam ještě je jako aktualita
mracek: Nevíš, o čem mluvíš, ale přesvěďčovat tě nebudu.mafi: Musíš si někdy Corvette prohlídnout. Uvědom si, že když v ní sedíš, tak ti kouká akorát hlava, menší lidi mají problém koukat přes dveře do stran a musejí natahovat krk aby viděli (podobně, jako ve vaně). Jediný, co je dobře vidět je to, že se šofér snažil svojí tělesnou schránkou otevřít dveře - od toho jsou tak vyboulený do boku a volant je deformovanej od toho, jak se mezi něj a ty dveře ten nepřipoutanej nešťastník napasoval. Tohle přežít fakt nešlo. Dále je patrný, že auťák to napral LP rohem pod, zdůrazňuju, pod svodidlo. Při výšce Corvetty se tomu není co divit a dokazuje to zvrchu ostrouhaná kapota. Sloupky jsou sice ohnutý, ale nejsou připlácnutý na kastli. Podívej se někdy na takovouhle Corvettu z boku. (např. www.USMOTORS.CZ, z nabídky zvol vyhledat, zadej corvette, z výsledků klikni na "U.S. MOTORS - Chevrolet Corvette", objeví se ti model C5, sjeď až úplně dolů a v "dále čti" zvol "Chevrolet Corvette '84-'96". Hned druhej obrázek odshora, máš šikmo skloněnej malej obrázek červený Corvetty) Dobře se na něj podívej a uvědom si, kde ty sloupky jsou, když autu nic není. Jsou skloněný tak, že dosahují až do zadní poloviny šířky dveří. Na tom vraku jsou níž o max.10 cm, o čemž opravdu nelze hovořit, jako o připlácnutých sloupkách na kastli a o tom, že prostor pro šoféra přestal existovat. Hůř teda dopadl pravej sloupek, kterej je vyvrácenej nejen dozadu, ale i do vnitřku. Mimochodem ty kotrmelce Mercedesu jsem viděl taky a nevím, proč je sem taháš, když se jedná o úplně jinej charakter havárie. Tahle Corvetta totiž patrně vůbec nedělala kotrmelce. Pokud bys chtěl tomuhle případu podobný zátěži vystavit Saaba, musel bys to naprat z boku pod návěs tahače. Nevim, nevim, co by na to A sloupky řekly.Hufnágl: Uvědom si proč je Saab tak bezpečnej. Kdyby byl totiž tuhej, jako ostatní evropský káry, tak by se nesměl v Americe prodávat, jelikož by nesplnil jejich požadavky na bezpečnost. Bezpečnost osádky kutálející se Corvetty a Saabu nejde srovnávat, pokud by ten Saab nebyl cabrio. Výsledky by byly možná docela zajímavý, pokud si uvědomíš, že Corvette je vlastně jen dural a laminát a nejtěžší je na ní ten motor. Jinak se tady dohadujem o ničem, jelikož jsme to auto ve skutečnosti nikdo neviděli, takže tady jen teoretizujem bez nějakejch reálnejch podkladů. Mýlit se může kdokoliv z nás. Za sebe můžu říct, že bych o to auto, i přes to, jak vypadá, měl zájem.
Chlape, ak tvrdis, ze americke auta su bezpecnejsie ako auta zvysku sveta, tak si mierne out. Corveta je zapalkova skatulka s vykonnym motorom => rakva na kolesach. Ak islo auto pod zdodidla, ako pises, kde su tie zvodidla? Zvodidlo islo klasicky k zemi a teda pod auto. Pozri si fotky este raz. Dalej si vsimni, ze volant sa posunul s celou palubkou tak, ze medzi nim a sedadlom zostalo asi 30cm priestoru. Nesposobilo to zrejme telo sofera, ale celkove "skratenie" auta. Ale nebudem sa tu hadat, to je iba moj nahlad na tuto buracku. Je mi len luto toho spolujazdca, mozno v tom bol nevinne a niekto sa mu snazil dokazat, co to auto dokaze.
"Jediný, co je dobře vidět je to, že se šofér snažil svojí tělesnou schránkou otevřít dveře - od toho jsou tak vyboulený do boku a volant je deformovanej od toho, jak se mezi něj a ty dveře ten nepřipoutanej nešťastník napasoval." - pro Boha živýho!! Můžeš mi vysvětlit, jak někdo při nárazu ve stopadesáti dokáže svojí silou promáčknout dveře, že chce vystoupit? sám si protiřečíš a v další větě si sám odpovídáš, že ty dveře se vyboulily jeho tělem. Ale, že by někdo dokázal tělem ohnout sloupek řízení tak to jsem taky ještě neviděl. "Pokud bys chtěl tomuhle případu podobný zátěži vystavit Saaba, musel bys to naprat z boku pod návěs tahače. Nevim, nevim, co by na to A sloupky řekly." - To by neprošlo žádný auto na světě. (kromě Renaultu Laguna, protože má 5 hvězdiček a je nejbezpečnější na světě - blbá iroie - pardon) Kdybych to takhle napral do svodidel se saabem a měl pásy, tak moje naděje bude hodně vysoká, nežli v bageliťáku a bez pasů, který vzhledem k tomu bakeliťáku se stejně míjej účinkem.

"Kdyby byl totiž tuhej, jako ostatní evropský káry, tak by se nesměl v Americe prodávat, jelikož by nesplnil jejich požadavky na bezpečnost. Bezpečnost osádky kutálející se Corvetty a Saabu nejde srovnávat, pokud by ten Saab nebyl cabrio. " Teda co tímhle chtěl básník říci!!??? "Výsledky by byly možná docela zajímavý, pokud si uvědomíš, že Corvette je vlastně jen dural a laminát a nejtěžší je na ní ten motor." - teda s tímhle si mě vysloveně potěšil. V USA a Canadě se prodává polovina produkce Saabu. Abych ti osvětlil lehce konstrukci saabu. Ten je stavěnej z kvalitních materiálů, aby v případě nehody co nejvíc pohltily energii nárazu. Takže auťák se deformuje jako vzteklej, ale zásadní je, aby zůstala klec s posádkou v co nejpůvodnějším tvaru. (což teda corvette nazůstala i kdyby chtěla). Mluvíš o tuhé karoserii kterou mají evropské vozy. Saab je tužší nežli MB, Audi, BMW ale cílem (aspoň u saabu) není aby auto zůstalo kompletní, ale aby z toho člověk vylezl minimálně zraněn. Tvrdý a pevný auta možná vydržej, ale energii nárazu absorbuje tvoje těla a nastává akce trhací kalendář. Utržená slezina, srdce, ledviny atd.

Takže resumé: saab je tužší než většina aut, ale má hodně deformačních zón.

"Jinak se tady dohadujem o ničem, jelikož jsme to auto ve skutečnosti nikdo neviděli, takže tady jen teoretizujem bez nějakejch reálnejch podkladů. Mýlit se může kdokoliv z nás. Za sebe můžu říct, že bych o to auto, i přes to, jak vypadá, měl zájem." - s tím souhlasím. hádáme se jako báby na trhu o ničem. Ale stejně bych do toho nevlez ani za zlatý prase.
Já jsem si myslel, že vás trošku vytočím. Ncméně jsem si párkrát s lecčíms prubnul docela slušnou ránu a to je lepší zkušenost, než nějakej pětihvězdičkovej výsledek crashtestu. Je fakt, že Saaba jsem ještě zrušit nezkusil a ani nezkusím, jelikož ho nebudu nikdy mít. Tak pěknou 96ku s motorem Ford V4 už bych asi nikde nesehnal. Možná se v nějakým nechám svézt, abych zkusil pochopit vaše nadšení pro tuhle značku. Nejvíc je mi na ní sympatickej ten její leteckej původ. Corvette samozřejmě nepovažuju za nejbezpečnější auto na světě, nicméně vám mohu sdělit, že vydrží dost hrozný věci, o čemž svědčí ty fotografie.luf: Fotky jsou sice mizerný, ale to auto by nikdy nemohlo na obrázku "Vrak sportovního kabrioletu" vypadat takhle, kdyby bylo na šoférově straně jak říkáš, "celkově zkrátěné". O tom svědčí i spodní boční výztuha dveří, která je těsně pod úrovní bočních lišt, která není nijak viditelně deformovaná. Ten vrch levejch dveří má na svědomí opravdu šofér. Levýmu předku téměř nic není a z toho usuzuju, že šel pod a ne do svodidel. Víc se z těch fotek nedá poznat.
To Prof: i ty šibale, ty potvoro provokatérská, ty kujóne, sranda musi byt *
No, já bych to s tou bezpečností americkejch aut neviděl tak černě. Je fakt, že A slouoky na tý Corvettě nevypadaj nejlíp, ale když člověk neví přesně, co se tam vlastně dělo, tak těžko může řikat, jestli je to rozbitý hodně, nebo málo. Když si člověk dá práci a zjistí, kolik maj v Americe mrtvejch na počet ujetých km (míl), tak zjistí, že toho o bezpečnosti na silnicích vědí asi dost...
1)V americe se jezdi pomaleji nez u nas!

2) Americky auta jsou jinak staveny,ten Chevrolet Corvette nevypada zas tak znicene, jen zkratka nektery dily nevydrzely=> tz auta jsou mozna pevny, ale nemaji deformacni zony jako auta evropsky!

3)Evropsky crash testy jsou narocnejsi nez US!

4)K cemu je ti pevny auto, kdyz cely naraz pohltis ty? Proto je lepsi, kdyz se cele auto zdeformuje a zusetane jen bezpecnostni kabina jako u vetsiny evropskych aut!
mafi: To víš, že musí! 😄mracek: Neviděl jsem ani jedno evropský auto, který by mělo tak velký deformační zóny, jako mají americký pekáče. Bude opravdu dobrý, když si nějakej důkladně prohlídneš. Pokud sis všiml všech evropských plechovek, co jdou do Ameriky, mají všechny speciální nárazníky, mnohem masívnější, větší a, mimochodem, taky mnohem účinnější, než jejich evropský atrapy. Dnes již Evropa mnohé pochopila. Ta zhulená Corvetta je ale ročník cca 90, proto mluvme o vozech tohoto ročníku a ne o posledních novinkách, v nichž je již konečně použito téměř vše, co amíci vymysleli a už dávno na svých vozech vyzkoušeli. Doufám, že ti je jasný, že např. ty nárazníky tam nechtějí kvůli tomu, aby pekáč zůstal celej, ale aby dokázal pohltit ono zpomalení při nárazu ještě plynuleji a nedošlo tak k překročení kritických hodnot zpomalení. Dodnes se směju na různých autosalonech, čemu se v Evropě říká boční výztuha dveří. Nicméně můj Oldsmobil měl tyto, v porovnání se současnými spíše traverzy, již v roce 1978, kdy byl vyroben. Amíci jsou trochu "divný", ale neberme jim jejich zásluhy a zkušenosti ve vývoji bezpečných aut, který většina ostatních, Mercedes i Saab nevyjímaje, jen se zpožděním napodobuje.
prof> S těmi vynalézavými amerikány bych přibrzdil. Většina bezpečnostních prvků v autě je z evropy (3bodové pasy-volvo, airbag-mercedes, ABS-mercedes.....)
To prof: brzdi draku! boční výztuhy Saab 99 r.v.1969. Nerad bych tě brzdil v rozletu tvých interpelací, ale ty obrovský nárazníky Saab dělá od roku 1971. A to právě z důvodu menších kolizí ve městě, který tvořily většinu pojistných plnění. Dle amerických zákonů (samozřejmě na základě lobbování pojišťoven) musí nárazníky absorbovat náraz 5mph čili 8km/h. Proto ty americké verze MB a BMW s nechutnými radlicemi. Saab to má jako standard. Zkus se někdy podívat na motorový prostor např. Saabu 9-5 (uvidíš nechutné traverzy, výztuhy atd) a poklepej si na plechy karoserie - plechy a ne plechové folie.

Čekám na další interpelaci. Zatím ahoj
Klidně do mně perte, mě to nevadí. Před tím si ale zkuste s těma superbezpečnejma evropskejma autama jen tak cvičně klepnout. Stačí z lehka. Nemusíte ani 8, stačí 5ti kilometrovou rychlostí. Pozor na ztrátu iluzí!mafi: Já ti ty výztuhy v roce 69 neberu, otázkou je, jestli je měl někdo možnost zkusit, co vydrží. Já dávám raději přednost velký hmotě kolem sebe a že se mi to vyplácí, si můžeš bejt jistej. Dohadovat se o tom, který auta byly bezpečnější v roce 1969, je podle mně zvrhlost a dost velká teorie. Nehodlám totiž vycházet z výčtu předností vyčtených z dobovýho prospektu, ale z reality, která nezřídka poukáže na přílišnou horlivost a fantazii jeho autora. Ale abych ti trochu ulevil, tak klidně přiznám, že mě docela zklamaly výsledky crashtestu Voyagera, kterej se jeví, jako dost nebezpečný auto. Jízda něm mi opravdu nic neříká. A do toho motorovýho prostoru u Saabu se fakt podívám. Jak jsem říkal, nechám se v něm i svézt.Hufnágl: Mercedes a první airbag a ABS? Kam na to chodíš? Jistej si sice nejsem, ale neřekl bych, že by u Mercedesu přišli s něčím první😄.
prof> U Mercedesu mimo jiné přišli první s automobilem jako takovým 😄
Nevim jak ABS, ale airbag vymyslel Mercedes a zacal ho pouzivat jiz nekdy v 80 letech!
to prof, nevim jestli se o americkych autech da hovorit a def. zonach, nebo spis jen o tycich oceli? Kazdopadne evropskych testem prosel zatim jen Chrysler Voyager(co je mi znamo) a jeho vysledek nic moc, spis nic nez moc! Kdyz uz jsi mluvil, tak vse zacalo u Chevrolet Corvette a to je sportovni auto. US sportovni auta sice vypadaji pekne, ale jejich bezpecnost je pramala, je to spis takova raketa na kolech s temer zadnou bezpecnosti! Totez plati i o Viperu! Jinak jsou pekny!
pallas
prof, neviem ci si dobre pozeral tie fotky, ale ta Corvetta sa k tomu druhemu narazu (do tych sprehybanych zvododiel) pravdepodobne dosuchala po streche. Prvy naraz bol na lavy predny roh, mierne zospodu, dost excentricky, zrejme este o dobry kus pred tym, nez auto nakoniec zastavilo. Z toho excentra = deformacia spodnej casti LP rohu , prehnutie sasi podlahou k zemi (mierne prehnuty prah pod soferovymi dverami + prehnutie hornej hrany dveri = vybulenie vodicovych dveri). Corvetta zrejme nemala airbagy, alebo v dovezenom aute airbagy neboli funkcne (nevieme v akom stave prislo do CR), v opacnom pripade by minimalne vodicov airbag bol vonku. Po prvotnom naraze bol LP roh auta vyhodeny do vysky, auto spravilo obrat o 90 stupnov, najprv na bok, a potom sa smykalo po ceste po pravej hornej hrane karoserie

(sfrezovana zadna kapota na PZ rohu, prave bocne zrjadlo, roztrhane opierky hlavy - vodicova menej). K tym zvodidlam sa to auto dosmykalo prevratene hore kolesami, stopy vidno na asfalte

na fotke "detail dveri" (toto miesto je ine, nez miesto, kde su na ceste brzdne stopy). Cumak isiel na horny okraj zvodidiel, spolujazdcova strana bola pritom blizsie k ceste - pravy stlpik je uplne ohnuty, lavy stlpik menej, a nie v pozdlznej osi auta, ale sikmo dovnutra -

predna kapota je odrata o HORNU hranu zvodidiel. Vrak zastavil az prednymi stlpikmi o druhe zvodidla (t.j. zvodidla pre protismer) - vsimni si kde je vodic ( v texte pisu ze vodic zostal zaklineny pod zvodidlami - pritom je na pravej strane, t.j. auto bolo hore kolesami, a vypadol pretoze stlpik na jeho strane nesiel az do auta. Po zastaveni vraku vybrali spolujazdca - ten je vylozeny vlastne az v protismere - zostal zaklineny v sedacke, a vyberali ho presne pod auto. Na fotkach je auto odfotene az po prevrateni na kolesa, zrejme dost dlho po havarke - vid kuzele na ceste. Na fotke "Misto nehody" vidis hasicske Terrano, ktore Corvettu na lane odtiahlo zo zvodidel naspt do cesty - je preto tak tesne za vrakom. Skus zobrat do ruky anglicak, a urob si taku malu rekonstrukciu -

uvidis ze je to jedine mozne vysvetlenie deformacii auta. Keby bol do tych zvodidiel kde je auto odfotene smeroval ten PRIMARNY NARAZ, auto by bolo s najvacsou pravdepodobnostou odrazene naspat na cestu - sirka cesty nie je taka, aby auto mohlo ist do zvodidiel v tak kolmom uhle. Nerobim si narok na neomylnost, ale ak vidis na fotkach nieco co odporuje tomuto poisu, rad s tebou podiskutujem (si zrejme profik v opravach, ako som sa docital inde).
pallas
sorry za preklepy, to okienko na pisanie je malicke. Takze prvotny naraz pod LP roh ZOSPODU, obrat o 90 stupnov v pozdlznej osi auta, zrjadlo = zrkadlo, pois = popis, naspt = nas5, a hasici maju Patrol a nie Terrano, uups.
pallas
prof, co uz sem nechodis?
Pallas: Sorry, občas vypadnu, jelikož taky musím někdy pracovat a nezbývá mi tolik času. Tvoje verze je dost dobře možná, je vidět, že jsi to studoval velmi podrobně. (Mohl bys dělat u nehodovky a hned by jim šla práce rychleji od ruky.) V každým případě jsem tady tak oponoval proto, že zrovna z týhle nehody není dost dobře možné prohlásit, že Corvette je nebezpečná rakev a s ní všechny americký káry. Corvette se totiž stává velmi nebezpečnou věcí v okamžiku, kdy ji dostanou do ruky nebezpeční lidé. A to platí pro jakýkoliv pekáč, ať už dopadne jak chce v crash- testech nebo ve více či méně objektivním hodnocení kterýkoliv instituce.
prof, s tim s tebou souhlasim!
pallas
prof,ja som sa tym dokonca kedysi zivil ... posudky a tak.
pallas: To se hned pozná.mracek😁ík, jsem rád, že jme se nakonec shodli alespoň v něčem😄
pallas
prof, ale prave pre to, ze to je taka smutna praca, som to nechal tak... naco si kazit zivot pohladom na take skarede veci, vypocitavat kam kto z posadky doletel (resp. ktora jeho cast tam a ktora inam...) Brrr, som rad ze uz to nerobim. Inac aj vsetky fotky som vyhadzal z domu aj z pocitaca, ver mi ze to neboli veru pekne zabery 😒
pallas: proto se hluboce klaním před všema hasičema, který odserou úplně všechno, od utopenců až po zuhelnatělý kostry.
pallas> Skoda, ze si tie fotky vyhadzal. Mal by som pre ne dobre umiestnenie - tie najhroznejsie, najstrasnejsie by sa mali dat zvacsit a povylepovat na billboardy pri cestach, aby ti bajecni muzi na rychlych strojoch videli, ako dopadnu skor ci neskor. Oprav ma, ked sa mylim, ale niekde som cital, ze drvivu vacsinu nehod sposobi vodic tym, ze podceni svoje schopnosti alebo auto. Sam mam strach z toho, ze ma raz sunda takyto inteligent v osuntelom Zigulaku alebo v horsom pripade v Mkovom Mercedese a odnesiem si to ja a cela moja rodinka 😞(
pallas
to igi.h: ak si pamatas, kedysi bol v Bratislave pred Tescom tyzden vystaveny vrak Alfy Romeo, ktora to v necelych 200 km/h naprala do stlpa na Prazskej (myslim ze 4 mrtvi). Hmm dufam ze aspon par ludom to trochu priblizilo, co dokaze sila takeho narazu. Ja som zase videl peugeot 309 GT, v ktorom na Mlynskej doline asi 18 rocny chalan viezol svojich rovesnikov. Po naraze do stlpa v rychlosti cez 180 km/h bol motor s prevodovkou asi 50 m dalej na parkovisku, a zvlastne, ze z 5-tich ludi vnutri jedneho este odvazali do nemocnice - ale ci to prezil, to uz neviem. Ti ostatni to mali za sebou hned.
matuS
pallas> ta alfa to zapikovala pod nakladne auto, ktore vychadzalo na prazsku z bocnej ulice, popri tom sa este osuchol s inym autom v protismere.
ten na mlynoch - to slo o uplne novucky renault megane, pamatam si ten pripad.
pallas
matus s tou alfou to je mozne, podrobnosti si nepamatam, videl som len ten vrak. A s tym meganom - mozno sa to iste prihodilo meganu, ale Peugeota 309 GT som mal donedavna aj na fotkach. Stalo sa to myslim v roku 1994, priamo pod televiziou, druhy stlp od zastavky MHD. Doleteli tri sanitky, z toho dve odchadzali prazdne, a cakalo sa na tmavomodre (Pieta) 😒
Zacatkem tohoto tydne jsem videl v Tv nehoda, ktera se stala tak, ze ridicka Felici najela na pneu a sla pres strechu. Spolujezdkyne pri teto nehode zemrela(ikdyz karoserie vydrzela strecha se neprohnula a zustala cela pevna)(pravdepodobne nebyla pripoutana!) Co si myslite o ridicich TIR, ktery nechaji lezet prasklou gumu na silnici? Podle mne by se ho meli pokusit najit a obvinit ho s ublizeni nazdravy s nasledkem smrti! Obcas jsou tyhle "blbci fakt nazabiti". Existuje ale i spousta dobrych ridicu kamionu a jednou jsem byl svedkem na dalnici, kdy kamionu bouchlo kolo, tak prvni co udelal, tak okamzite zastavil na strane a utikal to kolo odstranit z cesty! Je skoda, ze se tak nechovaji vsichni a neuvedomuji si to velike nebezpeci!
pallas
Zrovna dnes som isiel z Bratislavy smerom na Nitru, a na dialnici isla avia a za nou kamion so znackou VT (vranov nad toplou?). Pred Trnavou je mierny kopec, skor take prevysenie, a v stupani avia zrejme spomalila. Co myslite ze spravil kamionista? Blikol smerovkou a preradil sa dolava, samozrejme... verim tomu ze sa ani nepozrel, ci moze. Ze chlapik v golfe, ktory dovtedy isiel minimalne o 60 km/h rychlejsie (v lavom prude) musel brzdit aj ocami, to ho vobec netrapilo. Kamionista vystupal cely kopec rychlostou snad 81 km/h, povedla dymiacej avie (ta isla asi 79 km/h) a pred aviu sa zaradil vlastne az na vrchole kopca.... no proste inteligent ... Este som si zapamatal reklamne heslo na zadnom cele kamionu: "Nase kamiony predbehnut mozete, ale nasu kvalitu nie." - ved som to mal pred ocami cely ten kopec. Tak ak si to cita niekto od nich z firmy: prosim, preskolte trochu vasich vodicov, nech vam nerobia na cestach ostudu.
Jo, takhle jezdi casto i u nas, na to je potreba davat velkej pozor!
mracek: Za tu uklizenou gumu bych mu byl vděčnej a ještě vděčnější za to, že ji tam nenechal a do nebe by si zasloužil, kdyby ji nenechal na prvním odstavným parkovišti a dovezl by si ji pěkně tam, kam patří, tedy k ekologicky nezávadný likvidaci. (Nebubnuju na bubínky a Greenpace nemám nic společnýho😃)
Saab
Včera večer (cca 21😁0) na D2ce z Brna směr Bratislava jsme jednu takovou pneu potkali, naštěstí jsme se jí vyhnuli. Ležela přesně uprostřed jízdních pruhů, takže se jí dalo vyhnout (pokud jste ji včas viděli). Když jsme v Břeclavi sjeli, tak tam zrovna policajti měřili rychlost, tak jsme jim to hned nahlásili a oni to hned hlásili na dispečink. Potkat toho blba co ji tam nechal, tak bych ho asi nakopal do ...
pallas
hmm, neviem ako by som dopadol, keby som taku gumu z nakladaku leziacu uprostred dialnice prehliadol pri jazde na motorke. brrr, to je predstava 😒
To Pallas: co by ses teda myslel o mě, když mi je 23 a nemám BMW 5, ale Saaba turbo s výkonem 175 PS? Naštěstí nejsem ten typ blbečka, kterej musí každýmu dokazovat že i starý auto jede 200. Ale občas se vyskytne machírek, kterej si o to koleduje, tak mu vysvětlím, zač je toho saab. Jinak si "vážím" blbečků, co maj nejlépe tuningové auto a snaží se dokázat a ukázat ostatním jak jim to jede. To bych je střelil do holeně. A k těm pneumatikám. Jednou jsem jel ráno ještě za tmy a uviděl jsem ji na poslední chvíli, protože v protisměru jelo auto, tak jsem jel jen na potkávačky. V první chvíli jsem se strašně lekl, protože ta guma vypadala jako lidský tělo, ale když jsem u ní byl na kousek tak jsem rozpoznal dezén. Klepal jsem se ještě hodinu potom. Naštěstí jsem jel v těžkým saabu, tak to se mnou ani moc nehodilo, ale leknutí to bylo dobrý.
pallas
mafi, Saab s prednym nahonom (?) nastastie nie je take zaludne auto, ako trebars BMW 540i. Som rad, ze uz v 23 rokoch si vsimas, ze tie "vytunene" desatrocne vykonne auta su povacsinou vraky ktore ledva drzia pokope, a za volantom chlapci s mliekom na brade. Co si myslim o tebe? Davaj pozor, aby nejaky z mojich byvalych kolegov nemusel o tebe pisat elaborat, merat brzdne drahy atd. Nemam nic proti akymkolvek autam na ceste, ak za ich volantom sedi vodic, ktory dokaze jazdit bezpecne.
Guma na ceste je brutalita. Ale zazil som este vacsiu brutalitu. Bola tma a prsalo a ja som prave obiehal kamion, ked som na ceste uvidel nieco ruzove a dost velke. Prva reakcia bola sa tomu vyhnut, lenze tam bol kamion, brzdit sa moc prudko nedalo, nastastie kamionista sa mi mierne uhol a vyhli sme sa tomu obaja. Na ceste lezalo mrtve asi 150kg prasa! Prva reakcia vsak bola, ze je to clovek (najma koli farbe). Este 30km po tom som mal srdce v krku a blato v gatiach.
Raz som bol svedkom toho, ako chlapikovi pred nami zo S120 odletela rezerva a my sme ju nabrali, nastatie sme vtedy isli v Liazke plnej tehal. Tiez by som rad vedel, kto vymyslel taky blby uchyt rezervy na niektorych autach.
To Pallas: můj saab je z roku 1984 (jenom tak pro info). Párkrát jsem už jel jak psal Luf se srdcem v krku a blátem v gatích. Třeba když strašně spěcháš a pokud to nestihneš, tak bude průser jako vrata a na přechodu stará babka, kterou vidíš na poslední chvíli a brzdíš čím vším to jen de. A ona ani neuskočí nebo nezačně přecházet rychleji. Jde furt stejně rychle. To jsou potom infarktový situace. Poučení - když jsem ve stresu a spěchám, tak jedu pomalu a ať mi všichni políběj. Rychle jedu jenom když jsem v pohodě a mám chuť. Nebo co takhle situace, kdy je tma, prší a předjíždí tě rychlejší auto a v protisměru jede auto. No tak mu uhnu ke straně, protože nejsem vylízaný pako, který líže čáru. Jenomže se najednou u krajnice vynoří několik chodců co jde vedle sebe částečně v jízdním pruhu a podotýkám, že je tma a prší, jedeš 80 a vidíš je na poslední chvíli. A teď co? Do příkopu naskákaj jak rusáci do tanku a tvoje trenky získávají v tuto chvíli hnědý proužek.
Hufe, ty si mal nejaku podobnu buracku s Meganom, neviem teda v akej rychlosti, ale tiez si isiel od zvodidiel k zvodidlam. Ako to vidis ty? Si z nas asi najskusensji 😄 Chcel by si pri tej buracke radsej sediet v Corvete?
Americky auta jsou sice velky kravy, plny zeleza a tak podobne, ale ze by byly cislo 1 v bezpecnosti, to zdaleka ne. Ale priznavam, ze uz dneska je to lepsi nez to byvalo! Ale jejich sportovni auta na bezpecnost staveny nejsou!
Pánové, nechci Vám brát iluze o Saabu, ale viděli jste jeho postavení v crash testech ? Proti Corvette určitě lepší, ale dvě hvězdičky z pěti a navíc riziko smrtelného zranění ( to bylo jen asi u 5 aut z 50, většinou u monster typu Seicento ). Zkusím tu tabulku najít.
Jak tak koukam, tak US auta musi byt tezky, jinak dostanu cerny puntik za hmotnost😄
To Theo: abys tomu porozuměl saab nedělá auta, aby prošly crash testem, ale aby byly bezpečný za všech okolností. Crash test je místo kde saab začíná s tvorbou bezpečnosti. To Prof: koukni na [odkaz] kde v lubrice Novinky jsou i nabourané saaby. Podotýkám, že i modely vyráběné od roku 1978, aby sis trošku rozšířil obzory. (i ty Theo) Tabulku nehledej, protože vím, že se jedná o 900 II. generace, kdy se na kvalitě a bezpečnosti podepsalo blbý GM se svým Opelem.
Saab
to prof: jak řekl mafi, není důležité projít crashtestem, ale přežít při skutečné nehodě. K tomu SAABu 900, který má špatné výsledky crashtestů. Tak tento SAAB vyhlásili američani jako nejbezpečnější ve své třídě a to vycházeli z výzkumu skutečných nehod ! Toto ocenění získal v roce 1996, 1997 ,1998 a 1999, tedy kraloval ve své třídě celé 4 roky (více na [odkaz] ). Podobný výzkum proběhl i ve Švédsku kde byl SAAB 900 mezi pěti nejbezpečnějšími auty (je to na té samé stránce jako ty americké výsledky). Jinak když jsem se koukal na americké crashtesty SAABu 900, tak taky v celkovém hodnocení nedopadli dobře, ale když se koukneš na bližší výslekdy, tak zjistíš, že riziko zranění bylo minimální, jen riziko zranění pravé nohy bylo "přijatelné", ale celkově dopadnul špatně, protože byla narušena jeho karoserie (nevyhovující) a to ti může být jedno, hlavní je přeci přežít ([odkaz] ). Jinak ještě doporučím shlédnout nehodu SAABu na [odkaz]

A jen tak mimochodem, které americké auto má aktivní opěrky hlavy ? SAAB je má od roku 1996 (první na světě) a už je má i Nissan, Opel a další nebo třeba blbost jako zpětné zrcátko s eliminací slepého úhlu (SAAB od roku 1981, v roce 1982 už jako standardní výbava).
saab 9-5 byl zhruba asi před rokem vyhlášen Euro NCAP - em jako nejbezpečnější vyrobená limuzína na světě. A oba saaby 9-5 a 9-3 se zařadily do Zlaté skupiny, což jsou vozy, které jsou o více jak 50% bezpečnější, nž je průměr ostatních značek. tečka. očekávám další hlášky!
Nehadejte se o tech airbagach😒br />
[odkaz]

To je snad presvedciva informace. Skutecne si nepamatuji na zadnou bezpecnostni technologickou soucast auta, kterou by vymysleli Americane a ktera by se masove rozsirila do seriove vyroby. Snad jedine system nocniho videni "nigh vision" tusim od Chevroletu, ktery predpokladam bude v budoucnu take soucasti vsech bezpecnejsich aut.
Přesně před dvaceti lety představila automobilka Mercedes-Benz airbagy v sériovém voze. Idea vytvoření airbagu, tedy zádržného systému nafukovaného plynem, se ale v hlavách konstruktérů zrodila už v roce 1950. Až o šestnáct let později se Mercedes skutečně pustil do jeho vývoje. Po dalších patnácti letech a investicích ve výši půl miliardy korun je začala automobilka uvádět do prodeje. První vůz Mercedes S-Klasse vybavený příplatkovými airbagy tak zazářil na ženevském autosalónu v roce 1981. Japonsko zpočátku zakázalo import takto vybavených vozů, protože je označovalo za e😜losivní.
Jedna věc je, jak co dopadne v crashtestech a druhá věc je, v čem se denně motáte na ulici. Docela dost nezanedbatelnou věcí je taky pořizovací cena takový bezpečný schránky na kolech. Jelikož nedisponuju s melounkama, ba ani s jejich půlkama, budu se muset i nadále spoléhat na dostatečný množství obyčejnýho železa, který už nejednou čestně obstálo ve střetech s velmi důmyslnejma deformačníma zónama mladších, dokonalejších a bezpečnějších samohybů. Věřte, nebo ne, vyřešila to vždycky jenom leštěnka na chrom. Mracek: Jasně, že jsou to tyče oceli! Má to bejt snad plech z konzervy?mafi: tadyhle si zase rozšiř obzor ty: [odkaz] Jinak moc hezký stránky. Je vidět, že to bereš dost vážně. Jenom v tý rubrice testy bych si dovolil některý prameny považovat za poněkud odborně rozpačitý. Je ale fakt, že mají sloužit především pro laickou veřejnost, aby mohla porovnávat. Hufnágl: a tady se mrkni zase ty, kdyby chtěl náhodou zase Mercedes přijít s něčím jako první: [odkaz] :radex: Opravdu věrohodný a přesvědčivý zdroj informací😄. Nezbývá, než si prohlédnout jeho profil😒odkaz]
Ja jsem nerekl, ze nejsou pevny(vyjma sportovnich aut), ale tohle zelezo nepohlti naraz! To ma spis za ukor ho zastavit a tak se veskera energie prenese na posadku! Jinak stranky pekny a obcas se clovek i pobavi! Napr. Lexus(neni US car, ale je pro US trh delany), ktery prisel do Evropy a chtel uspet, musel hodne vylepsit jizdni vlastnosti(coz je asi nejvetsi slabina US cars)a taky hodne zlepsit brzdy!
Nikde se nepise, ze by Cadillac prisel s necim uplne novym, spis je to ve smyslu ze to zavedl jako prvni US automobilka! Predchudce ABS se pouzival i u jinych automobilek! Jinak beru, ze Cadillac je super auticko, ktere ma spostu vymozenosti!
mracek> Totální neznalost dějin! Že se nestydíš. Airbag přece vynalezl Jára Cimrman! 😄)
to Hufnágl>ale asi v dobe, kdy prednasel v Mercedesu...😄
To Pallas: obdivuju tvůj nervový systém. Snesu cokoliv, ale tohle je fakt jedna z prací kterou bych nechtěl dělat. Skládám ti poklonu. V úterý jsem byl v Německu a sledoval jsem tam dění na dálnicích. Všichni jedou naprosto v pohodě. Sice to švihaj o 106, ale borec předjede a hned se zařadí do pruhu i mezi kamióny. Kromě jednoho blba, kterej s pickupem Mazda nebo co to bylo jak to bylo prožraný rzí. Jede s vlekem jako * 130 a neustále v prostředním pruhu. Samozřejmě s českou SPZ. Já jedu v pohodě s 9-5 Aero 110 - 120 ale von z kopce jede jako střelenej, ikdyž ví, že ho v kopci stejně předjedu.Co si o nás potom pomyslej?
mafi: No přece že jsme ***i. Oni si to o nás nepomyslej, ale už si to o nás myslej.(A my jim to jen dnes a denně potvrzujeme nejen chováním na silnici)
pallas
mafi, praveze ani ja na to nemam nervy, mozno aj preto obcas podrazdene reagujem na mladych (18-25)prispievatelov do auto.cz, ktori maju vo vrecku vodicak s este nezaschnutym atramentom. Vydrankaju od rodicov peniaze na auto, a po par najazdenych kilometroch sa im zda, ze by to este chcelo chiptuning, siroke kolesa, vyfuk atd, a potom sa pri pive chvalia kamaratom, ze aki su zavodnici. Smola je v tom, ze ked potom idu previezt kamaratov, aby im ukazali co maju za stroj, dost casto to odnasaju aj nevinni ludia, trebars v protismere. Keby si niekto dal tu namahu a spocital napriklad pripady v CR a SR, ktore sa tykaju konkretne BMW 5-kovej rady (8-12 rokov starej)... moj odhad je ze cca 80% obeti v nich bolo vo veku do 25 rokov. Ono je to dost rozdiel, rodicovska Felicia s 50 k a prednym nahonom, a potom presadnut do bavoraka ktory ma 190-250 koni a zadny nahon, a siroke gumy z vrakoviska (t.j. takmer bez dezenu, hlavne ze boli lacne a dobre to vyzera). Staci jedna kolaj kde sa drzi 1 cm vrstva vody, a ide to do hodin.
pallas
sorry, opravim sa ... ide to do hodin, ak ma prave vtedy na tachometri 200 km/h a za volantom sedi opisany "polovodic".
Jo a zakázal bych cyklistům jízdu po silnicích 1. třídy. Protože občas máš chuť je sestřelit, nebo zastavit a pár mu vrazit.
Saab
Tak to ti doporučuji přijet ve všední den mezi 14:00 - 14😁0 do Břeclavi. V tu chvíli se to tady promění na malou Šanghaj 😄 Zcela normální je tady, že přijedeš na křižovatku kde je červená a dáš blinkr doprava a čekáš na zelenou, jakmile blikne zelená a začneš odbočovat, tak tě zprava mine cyklista a ještě ti klidně i nadá, že ho nevidíš = běžný všední den v Břeclavi 😄

Sestřenka z Prahy má v tu dobu strach tudy jezdit, já měl zase strach když mě vezla přes Prahu (pražská rally) 😄
No mě stačí každý pondělní ráno v Nymburce - už ho přezdívám Saigon, protože co tam ti e😜erti vyváděj se musí vidět. Polovina z nich je ještě pod parou, další vypadaj jako když na tom stroji seděj poprvé v životě a jenom se klepeš, kdy ti to položí pod auto a ty je povozíš na haubně.
Tam taky nechapu, proc je nevyzenou z toho mostu na tu lavku pro pesi. Jedna baba na kole, za ni kamion a jedes pres most ctvrt hodiny...😡
2Harous: cesta autam nepatri, to je oblubeny omyl vodicov aut. Ja mam na bicykli presne tie iste prava (aj povinnosti, samozrejme), ako ked idem autom. Pokial sa nezmesti bicykel aj s autom do jedneho pruhu, tak sa auto bude za bicyklom vliect. Ziadne vytlacanie mimo cesty ani nic podobne, ten cyklista ma rovnake pravo zdrzovat svojou rychlostou premavku, ako trebars traktor alebo kombajn. Ale to uz si malokto dovoli jazdit voci nemu agresivne.
matuS
aj mne sa to uz stalo. siel som z limbachu,za svatym jurom. to je 4 prudova cesta, siel som 70, som bol unaveny, tempomat zapnuty (chyba!) a len zbadal na ceste tmavy tien, tak som si myslel, ze to je sacok, ale bola to guma....tak som cez to presiel stredom, a sundalo to tie umelohmotne kryty na spodku motora...
2wawrik - nemusis se rozcilovat. 😄 nevim jestli to v Nymburku znas, ale ten most je STRASNE uzkej a Nymburk je jeste raj cyklistu. A ona takova babka kdyz se mota metr sem metr tam, tak to takova legrace neni... A ta lavka je o par metru vedle a je pro pesi.
2Harous: ja sa nerozculujem, len ma vcera skoro skopol z cesty jeden ***, ktory sa na tom uzasne zabaval, a tak na tuto temu reagujem trochu precitlivelo 😃

Pointa je v tom, ze - aspon podla slovenskeho cestneho zakona - cyklista nema na chodniku co robit (ale cesticka sa v tych paragrafoch najde, vsakano). A potom si ma clovek s bicyklom vybrat, ked ho vyhadzuju z cesty aj z chodnika... Tazke rozhodovanie...
matuS
wawrik, ja som sa dopravakov pytal, ci je zakazane ist s bikom po chodniku, a povedali mi

ze to zakazane nieje, ale NEMALO BY SA TO 😊
wawrik: mám kámošku, které v noci vjel na okrsce pod kola ožralej (naměřeno 2,3promile) a neosvětlenej ciklista. (jela 70km/h !!!!! - potvreno od policajtů) Snažila se mu do poslední chvíle vyhnout, ale ten ožungr chytil pochopa a spadl jí přímo pod kola v lévé!!!!! části vozovky (jak se ho snažila předjet). Na místě mrtvej. Poldi se snažili být ze vším co nejdřív hotový (když vyděli, že to řídila vyklepaná ženská) a hodili jí na krk, že nepřizpůsobila jízdu, nedodržela vzdálenost blá, blá, blá. Ještě, že jí napadlo si vzít dobrýho advokáta. Ale stejně jí čeká soud. Tímhle ti chci jenom ukázat, že při střetu ciklista - auto neberou poldi stejnej metr jako při střetu auto - auto. A proto jsou řidiči v nevýhodě a proto nás tak sere, když vidíme neukázněný cyklisty, který na nějaký pravidla silničního provozu serou jak na placatý šutr!
2mispul: ja to berem, aj ked - podla mojich skusenosti - policajti riesia pripady tak, aby mali co najmenej roboty, to ale k tvojej znamej asi nesedi... Debilov najdes rovnako medzi vodicmi, cyklistami aj upratovackami. Len treba mat na pamati, ze ked si vodic riesi svoje problemy s cyklistom, je pravdepodobnost tazkeho zranenia cyklistu ovela vacsia, ako ked sa odbavuje auto s autom. V podvedomi vodica je pri rieseni situacii s cyklistami vzdy take svetielko, ktore hovori "ja som silnejsi, nech si dava pozor ten druhy". Nic moc. Na cestu maju pravo vsetci, vodici, cyklisti, aj houmlesaci, co tlacia vozik s haraburdami, len sa tam treba pomestit.
wawrik: To co říkáš o tom zranění je naprostá pravda. Protože ve 100% případů srážky kolo-auto má větší následky cyklista, tak se na to (možná mimoděk) i poldové dívají. "Cyklista je víc zraněnej? Může za to řidič". Funguje celkem selská logika na kterou bohužel dosahuje i dopravní policie. 😒
wawrik: a co se týče nároku na cestu pro všechny. Zajímavý, že tě to nenapadá ve spojitosti s dálnicí, nebo ze silnicí pro motorová vozidla. Tam se to bere, jaksi, jako samozřejmost, že tam cyklisti nemaj co dělat. A já bych tuto laťku posunul ještě i na silnice 1. třídy. Toť můj názor. Můžete o něm polemizovat, můžete s ním dokonce i nesouhlasit ale to je tak všechn, co se proti němu dá udělat! 😄
2mispul: preco, preboha? Na dialnicu a cesty pre motorove vozidla maju (aj) cykisti zakazany vstup zo zakona, a je pre to * vela dovodov - vysoka rychlost aut (aerodynamicky poryv vetra dokaze zamavat aj s autom, nieto s 80-kilovym cyklistom), velky rozdiel rychlosti medzi autom a cyklistom, pre cyklistu nebezpecne napajanie sa subeznymi pruhmi atd. Ale preco by nemohli jazdit po cestach prvej triedy? Maju chodit po uzkych okreskach, kde je pre nich radovo vyssie nebezpecenstvo, ze ich niekto vytlaci? Maju chodit x km navyse len preto, aby pani autickari nahodou nemuseli kukat okolo seba? A co s cestami 1. tiedy, ku ktorym neexistuju paralely nizsich tried? Atd...
wawrik: Já myslím, že cyklistovy je skoro jedno, jestli do něho řidič vlítne 90kou, nebo stotřicítkou. Myslím, že už jde jen o kosmetický detail, jak ten cyklista bude po smrti vypadat. A to je jediný rozdíl mezi dálnicí a silnicí 1. třídy. On i ten provoz vztažený na jeden silniční pruh bude v plno případech srovnatelný. Ale na okrskách, které jsou sice užší, ale auto tam projede sporadicky, je přece jenom větší šance, že ten cyklista do svého cíle dojede (i když mnohdy oklikou). A ještě poslední věc: nevím, proč jsi nucen jezdit po silnicích 1. třídy na kole, ale většina aktivních cyklistů co znám (já se mezi ně nepočítám, i když na kole jezdit taky umím 😄 )jezdí na kole jednak pro zábavu (proto by jim meší zajížďka po okrsce měla přijít spíše vhod) a jednak proto, aby udělali něco pro svoje tělo a to na silnici 1. třídy pár metrů od kouřících výfuků těžko dokážou.
2mispul: cudny nazor, ale OK, pokial nikoho nezabijes 😃 Ja jazdim bajkom po cestach 1. triedy za prve do roboty, za druhe do mesta, za tretie do hor, atd. Radsej, nech to tu vyzera ako v Sanghaji, ako by kazdy z tych cyklistov ist autom. To by sme sa nikto nikam nedostali.
wawrik: Dík za slušný pokec. Dneska končím. Čau. 😄
Nejnebezpečnější cyklisti (zpravidla cyklistky) jsou tzv. naskakovači. Takový naskakovač zastaví na červenou na semaforu tak, že si stoupne vedle svého kola a snaží se zabrat co nejvíce místa v jízdním pruhu.

Po té, co naskočí zelená, dá levou nohu na levý pedál a pravou se mohutně odrazí. Jako na koloběžce. A teď přijde nejobtížnější prvek - propasovat pravou nohu před sedadlem (nesmí tam být "štangla"). Při tomto úkonu nemá čas sledovat kam jede, takže zpravidla jede šikmo vlevo.

Když tam tu nohu dostane, tak než nahmatá pedál, tak jeho okamžitá rychlost klesla na v = 0 km/h. Aby nespadnul, začne zběsile kroutit říditky na všechny strany. Pak mohutně zabere (vždyť tam má nejtežší převod, co existuje!), ještě dvakrát zavangluje a rychlostí 5 km/h uhání dál 😄

Teprve teď jej můžete bezpečně předjet 😄
matuS
wawrik, ty nevazis 80kg 😊)
2matus: ale ja som myslel bezneho cyklistu (podla vzoru "bezny praci prostriedok" 😃

K tomu zakonu - paragraf ti teraz z hlavy nepoviem, ale je to napisane jasne: cyklisti musia jazdit po ceste pre cyklistov, kde ta nie je, musi pouzit cestu. Jazdit ma pri pravom okraji vozovky, pokial tym neohrozi (a tusim aj neobmedzi) chodcov, moze jazdit po krajnici. Volne parafrazovane. Ta skulinka, ktora mi umoznuje jazdit po chodniku, je velmi pochybna, pisal som ju do Fida, teraz sa mi nechce romyslat 😄 Proti co len trochu intelektualne vybavenemu policajtovi s nou neuspejem.
to wawrik, dobry popis, to znam...😄
wawrik: Musím podpořit mispula, protože na silnici 1. třídy cyklisti opravdu nepatří a kteří se tam pohybují jsou sebevrazi. Abych ti to napsal upřímně, tak jsou to vylízaný paka a můžou se jít rovnou bratříčkovat se šoférama náklaďáků, se kterýma mají zhruba stejný IQ. Jezdi si na tom kole po silnici první třídy klidně dál, ale uvědom si, že si koleduješ o malér a přivádíš do velmi nebezpečnejch situací nejen sebe, ale i ostatní. Všimni si, jak všichni nesmírně trpí tím, že se po silnici motaj Ávie a starý Škůdky tak malou rychlostí. Potom se tam objevíš ještě ty na svým kole a začneš vykládat, že na tu silnici máš stejný práva. Ano, máš pravdu, ale pokud by naši zákonodárci měli všech pět pohromadě, už dávno by zákaz pohybu cyklistů po silnicích 1. třídy prosadili. Jezdím taky na kole, ale než bych vystrčil nos na "státovku", najedu radši desítku km navíc, v klidu, pohodě a na čerstvým vzduchu.
2prof: to asi vela na tom bicykli nejazdis, ked si ochotny ist 10 km navyse... To sa da raz, dvakrat, v dobrom pocasi. Ja nevidim najmensi problem ani so skodovkarmi, resp. Aviami, pokial jazdia ohladuplne. O tom to cele je, pokial pomali vodici idu pri pravej strane cesty a otvoria vyhlad vodicom rychlejsim, nie je s nimi ziadny problem. A na tu cestu MAM a BUDEM MAT vzdy rovnake pravo. Koho este si na ceste nezelas? A ako si prisiel na to, ze privadzam do velm nebezpecnych situacii nielen aseba, ale aj ostatnych? Kde si ma videl jazdit?
to prof: Pokud cyklisti podle zákona po silnici I. třídy jezdit směj, tak je pořeba, aby se ostatní podle toho chovali, ať se jim to líbí, nebo ne. Je pak otázka, jestli jsou cyklisti sebevrazi, nebo řidiči vrazi. Já sám jezdím na kole dost, velkejm silnicím se vyhejbám jak čert kříži a to ze dvou důvodů. Jednak to není žádná radost a jednak pud sebezáchovy nedovolí. Všem těm, kteří si myslí, že tam cyklisti nemaj co dělat, přeju, aby někdy potkali OT-64, jehož řidič si myslí, že všechno pod 20 tun nemá na silnici co dělat....
matuS
problem nieje v cyklistoch, alebo vodicoch. problem je v tom, ze ludia su arogantni sebecki a netolerantni *.
tomcat, wawrik: Já vám opravdu to právo na silnici nechci brát, ale jak tomcat sám napsal, jeho pud sebezáchovy ho vede k jednání, jenž by mělo být zákonem ustanoveno. Na tu silnici 1. tř. mají právo nejen cyklisti jako ty, wawrik, který se, dejme tomu, chová tak, jak má, nicméně na ní mají právo i ostatní cyklisti, kteří nemají ani páru o tom, že existují nějaká pravidla silničního provozu, která je nutno přísně a důsledně dodržovat. Přeji vám, jako řidičům auta, aby před vámi jednou na takový silnici odbočil cyklista doleva a to tak, že kromě toho úkonu odbočení už neudělá vůbec nic. Nepodívá se za sebe, nedá znamení o změně směru, nenajede si ke středu atd. Pokud ho nesejmete, budete se klepat jak ratlíci a budete si říkat: "***, mohl jsem kvůli němu mít pěknej malér!" Pokud ho sejmete, budete mít pěknej malér, jelikož jste nepřizpůsobili svoje chování situaci v silničním provozu a nebyli jste schopni zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou jste měli rozhled. Navíc jste nepředvídali. Je to něco podobnýho, jako byste spolu s F1 pustili na okruh ještě amatéry bez licence v Trabantech. Jen si vezměte ten paradox: Šoféři i někteří autoškoláci se bouří kvůli příliš přísnejm zkušebním testům z vyhlášky, ministerstvo dopravy však tvrdí, že jsou v pořádku. Ok, jsou tedy v pořádku, ale na * budou každýmy perfektní znalosti předpisů a chování na silnici, když se podle nich budou moci po silnicích 1. třídy motat i lidi na kolech, kterým jsou nějaký předpisy úplně fuk, jelikož je ke svý představě o jízdě na kole nepotřebujou. Pročpak si myslíte, že na dálnici nesmí vozidla s konstrukční rychlostí nižší, než 50 km/h, a to jsou řízena řidiči, kteří o pravidlech dobře vědí a chování podle nich ovládají? Chcete místo zákazu, o kterým se tady dohadujem, snad raději zavést řidičáky pro cyklisty? Doufám, že nemáte takovej názor, že pokud cyklistu zabijete, protože vám tam náhle vjel, je to jeho chyba a může si za to sám? Kolik jste jich schopní takhle sejmout za rok? Budete stejně chápaví, až Vám zatelefonujou, že se někdo z vaší rodiny už nikdy domů nevrátí, jelikož při cestě z práce autem do něj narazilo jiý auto, který se vyhýbalo cyklistovi? Ne, neberte to tak, koho si na silnici přeju a koho ne, berte to tak, že ten, kdo se na kole motá po silnici 1. třídy, byť právem, je potencionálně ohrožen, stejně jako ostatní řidiči v autech.
2prof: som rad, ze si svoje myslienky dokazal sformulovat bez invektiv... K veci: rovnakych hlupakov, akych najdes medzi cyklistami, ti za hodinu najdem na jedinej krizovatke medzi vodicmi. Burani, co jazdia na cervenu, ked uz zo dve sekundy svieti a chodci sa mu ledva stihnu vyhnut, burani, co blikaju doprava a odbocuju dolava alebo naopak, dalsi burani, co NASCHVAL idu 5 cm od cyklistu a potom sa na tom zabavaju (osobna skusenost) atd, to su asi ti ludia s vodicakom, ktori podla tvojich slov poznaju dopravne predpisy. Nehnevaj sa na mna, ale toto ozaj nie su argumenty, rubes vedla. Cele je to o ludoch, a nie o tom, ci maju vodicak alebo nie. Najprv treba vykorenit zazity nazor, ze cesta je pre auta, potom sa tam vsetci - vcetne vodicov - budu citi istejsie. Tona plechu okolo teba ti nedava pravo diktovat, ako sa maju na ceste spravat ostatni ucastnici (myslene symbolicky). Cesty prvej triedy su frekventovane, beriem, su precpane autami, beriem, ale su dostatocne siroke na to, aby sme sa tam pomestili vsetci.
wawrik: Není to o tom, kdo má řidičák a kdo ne do chvíle, než se na silnici válí mrtvola. Případy chování řidičů, který popisuješ jsou všeobecně známým jevem a důvodem k zamyšlení, co vede lidi k takovýmu jednání. Lidi jsou všichni stejný a je jedno, jestli jedou na kole, nebo v autě. Jejich morálka je úplně stejná a má svý příčiny a to někde úplně jinde, než na silnici. Dokud ty příčiny nezmizí, není vhodný nechávat chování lidí na silnici jen na jejich vlastním úsudku. Ať si myslíš, co chceš, skopčácký předpisy jsou jedny z nejvyspělejších. Myslíš si, že cyklistům i chodcům zakázali silnice 1. třídy jen tak pro nic za nic?
Zdar chlapi. Diskuze se opravdu vášnivě rozvíjí. Zrovna včera dávali na mé oblíbené stanici NÓVA příspěvěk, že nějakej borec přejel ožralýho cyklistu, co ležel na zemi. To mi prozraďtě co potom dělat. Ten kdo to řídil zřejmě půjde před soud, protože nepřizpůsobil rychlost jízdy a podobný *. Přitom je to logicky to samý, jako bych šel na dálnici po dělící čáře mezi dvěma souběžnejma pruhama. A taky by obvinili řidiče, že jel rychle? Co asi mohl vidět ze starý škodovky ve tmě v členitým terénu? A k cyklistům: Pokud tak toužej po silnicích l. třídy tak bych vám nařídil nosit fluoreskující žlutou bundu. Svítit nebo blikat vzádu červeně, vepředu svítit velkým bílým světlem a odrazky na šlapkách a v kolech. Na tohle naši vymaštění masňácký * v parlamentu nemyslej. Strašně miluju, když předjíždím kamión, jsem vedle něj a najednou proti l metr od krajnice jede na kole strejc z hospody. Samozřejmě potmě, asi aby ho stará nezmerčila. Kdokoliv jede po silnici, tak by měl MISLET A JEŠTĚ JEDNOU MISLET (to měkký se mi tam líbí. tečka)
2Mafi: ale podla vasho zakona o prevadzke na pozemnych komunikaciach MUSI cyklista aj cez den v zime svietit, MUSI mat odrazky na pedaloch atd 😃. Pointa je v tom, ze to za dna neuvidis, v nemeckom Biku to asi pred dvoma rokmi merali. Neuvidis ani cervene diody, ani ziarovky, ani predne halogenky. K tomu zrazenemu cyklistovi sa vyjadrovat nebudem, je to mimo temy (nota bene, asi to nebolo na ceste prvej triedy, vsak nie?). Snad len tolko, ze pokial lezi na zemi, tak uz je celkom jedno, ci je pri nom bicykel alebo kalkulacka, je to prekazka na ceste a tu by snad mal vodic vidiet. Pokial padol rovno pod kolesa, neviem si predstavit, za co by tu vinu vodicovi prisili.
wawrik: Za co? No přeci za to, za co ji dostala mispulova kámoška, copak jsi to nečetl?! Taky je v tom nevinně, ale je šofér, kterej holt musí v určitejch situacích vykazovat nadpřirozený schopnosti a telepatický předtuchy. Tady nejde o to, vykázat zákonem ze silnic 1. třídy vás, slušný cyklisty, ale především ty neslušný, který dokážou zavinit i smrt několika nevinných lidí a vyjdou z toho čistý, jak lilie. Viděl jsem taky jeden extrém, na kterej do smrti nezapomenu. Rodinku na dovolené. 1. jela maminka, 2. jelo šestiletý dítě a tenhle konvoj uzavíral tatínek, kterej za sebou na vozejčku táhl na speciální kárce nemluvně, který ani nemělo potuchy, co se s ním děje. Nejhorší, že to vše bylo možno potkat na mezinárodní silnici E442 z Hradce Králové do Ostravy a Brna, v úseku Litomyšl - Svitavy, který byl pro svoji nebezpečnost zvolen za vzor dokonce do učebnice autoškoly pro značku, vyznačující objížďku uzavřené komunikace - v tomto úseku se tak děje výhradně z důvodu nadměrného výskytu dopravních nehod a kdo tam tudy pravidelně jezdí, zcela určitě se s touto značkou setkal a potvrdí mi, o jak nebezpečný úsek a intenzitu provozu se zde jedná. Možná bys mohl namítnout, že tito cyklisté přece měli na tuto silnici taky právo. Nejhorší je to, že já bych ti musel odpovědět, že máš pravdu. Domnívám se však, že mi moje čistý svědomí a pocit zodpovědnosti umožňuje zcela dobrovolně nevyužívat a zříci se svých možností, zakotvených v zákonech, kteřé nám naši "naši vymaštění masňácký * v parlamentu" schvalují. Děkuji, ale jako cyklista opravdu o možnost účasti v silničním provozu na silnici 1. třídy nestojím, i kdybych měl na sobě sebereflexnější žlutý hadry a v pravé poledne bych svítil, jak vánoční stromek.
2prof: uz zabiehame do konkretnosti. Ja by som teraz na teba mohol vytiahnut aspon zo tri priklady toho, ze ked cyklista nepojde po ceste prvej triedy, tak sa do ceila jednoducho nedostane, pretoze neexistuje ziadna asfaltova paralela, resp. obchadzaka, pokial nechces ist lesnymi cestami. Na severe Slovenska take cesty najdes v kazdom udoli, co je kolme na Vah. Jedna z nich je napriklad hlavny tah na Polsko.Co sa tyka tej mispulovej kamosky, ani ja ani ty nevieme nic o podrobnostiach, ale pokial mi cyklista padne rovno pod auto, z toho ma vytiahne kazdy student prava. Nota bene ked je ozraty ako cincila.
pallas
Ja sa prave nudim v skole, tak ma napadlo, ze vam popisem jeden cyklisticky raj. Kazdemu, kto by si chcel zvysit adrenalin pri riadeni auta, doporucujem prejazd obcou Belusa pri Puchove (nazyvana aj Beverly, resp. Belgicko - cestou z Bratislavy na Zilinu prva obec po skonceni dialnice - odbocit smerom na Puchov a Zlin), v pracovnych dnoch okolo 22.00-23.00. Predpokladam, ze vtedy zacina nocna smena a konci poobedna, v nejakom blizkom zavode (mozno Matador Puchov?). Na cestu sa vyroja cyklisti, z ktorych snad 99% dodrziava zrejme nejake nepisane pravidlo amaterskeho cyklistickeho zvazu v Belusi, a to:

A, na bicyklel zasadne nepatri ziadne svetlo, odrazka ani nic podobne. Kradnu sa, a za socializmu ich nebolo dostat. Preco menit zauzivane vyhovorky.

B: K jazde do prace na bicykli sa obliect do co najtmavsich veci, idealna je cierna

C: V pripade ze prsi, do jednej ruky roztvoreny dazdnik - najlepsie cierny, alebo aspon tmavy, a aspon takej velkosti, aby s cyklistom poriadne zamavalo, ked ho obieha auto, resp. aby ho napor vzduchu pri prejazde kamionu zhodil z bicykla

😱 najlepsie miesto, kde si s kolegom prerozpravat zazitky uplynuleho dna, je pocas jazdy na bicykli.

E: na cestu sa zmestia aj styria cyklisti vedla seba, auta nech pockaju.

Z pohladu vodica auta to vyzera asi tak, ze pri prejazde dedinou, kde je cesta velmi uzka, bez chodnikov po stranach (z jednej strany potok, z druhej strany ploty, resp. priekopa), sa pred nim ako duchovia vynaraju na poslednu chvilu tmave siluety, pricom sa neda s urcitostou povedat, ako rychlo a ktorym smerom na bicykli idu (podla rozpravania miestnych, nie je zriedkave, ze sa zrazia protiiduci neosvetleni cyklisti navzajom). Popri ceste si obcas vsimnete smutocny veniec (na pamiatku byvaleho cyklistu), ale ostatni si z toho nic nerobia (to by ma fakt zaujimalo, kolkych tam auta zostrelili z bicykla, trebars len za poslednych 5 rokov - asi vyuzijem novy informacny zakon a spytam sa miestnych policajtov).
Moja taktika a strategia jazdy v tychto miestach je:

A: prva, setrnejsia metoda: prejazd celou obcou so zapnutymi dialkovymi svetlami a hmlovkami sucasne, idealna linia je presne po stredovej ciare (tuto metodu s oblubou vyuzivaju kamionisti, neverili by ste kolko pridavnych reflektorov je na niektorych kamionoch namontovanych - ked idem v protismere a takyto vyjde spoza zatacky, dalsiu hodinu mam v zornom poli zlte skvrny. Mat na ociach samostmavujuce Heliovary, urcite by praskli z toho svetelneho soku). Metoda ma vsak nevyhodu: cyklisti s radostou vitaju, ze im konecne niekto posvietil na cestu, a ze sa prave dozvedeli, na ktorom mieste dediny su, a teda kolko to este maju do roboty ci domov

B: jazda krokom, resp. rychlostou cyklistov. Cyklistami mimoriadne vitana, najradsej by boli, keby auto iduce za nimi im svietilo pocas celej cesty - asi preto nepolavuju z vzorneho trojstupu, ved ked by vodicovi umoznili predbehnut ich, kto by im potom svietil. Koho by kopla pedagogicka muza, a myslel by si ze tych dotycnych nejako prevychova, doporucujem variantu C😊

C: jazda krokom, na nizke otacky motora, resp. dojazd na volnobeh, zo svetiel zapnute iba parkovacky (aby ma nenabralo nejake auto zozadu). Po identifikacii cyklistickeho prizraku pred sebou:

- presunut sa do stredu cesty

- opatrne sa priblizit tesne za cyklistu (ak ich ide viac vedla seba, nepocuju nic, pretoze si navzajom prave rozpravaju, na ktorom mieste kto z cestnych clenov ich "klubu" zahynul pod kolesami nejakeho "cestneho pirata"

- zvysit otacky motora na volnobeh az na hranicu cerveneho pola otackomera. Rev motora podfarbit opretim sa o klakson (chcel by som taky, ako maju kamionisti alebo vodici bratislavskych autobusov MHD - asi z lokomotivy?)

- zapnut vsetky dostupne svetelne zdroje (vitane su xenony a rozlicne hmlovky)

Pre tych, ktorym by nestacil pohlad na skupinu tmavych siluet, spurtujucich na bicykloch do miestneho potoka alebo do priekopy, doporucujem kvoli zlepseniu akustickej stranky zazitku nechat si pootvorene okno a vypocut si ukazky z miestneho narecia (zial, spravidla zuzene na jedno slovne spojenie).

A aby mi niekto nevynadal, ze co stvaram: prechadzam tadial mozno raz za mesiac, spravidla metodou A, pripadne B. Metodu C som zazil len ako spolujazdec, asi trikrat - s vodicmi z miestneho regionu, ja som si zatial netrufol. BTW, ti cyklisti zrejme tiez oblubuju adrenalin, pretoze ziadne zlepsenie situacie (t.j. osvetlenie bicyklov, vyraznejsie oblecenie, jazda po okraji cesty) som za posledne roky nespozoroval.
pallas> Perfektná prípadová štúdia.

Vážně, tak dobře jsem se už dlouho nenasmál. Asi se tam zajedu podívat. Před tím ale namontuju ten řehták ze šaliny 😄)))))))))))))))))))
OK, wawrik. Já ti nebudu radit, Jenom ti řeknu, co jsem udělal já. Jezdím na horáku a mám s sebou vždycky velmi podrobnou turistickou mapu, podle který se dají skoro sbírat houby. Byl jsem až překvapenej, jak snadno a pohodlně, navíc v absolutní pohodě, se lze dostat do některých míst bez toho, abych se dotkl kolem asfaltu. Navíc jsem netušil, kolik cest, a stezek vhodných pro jízdu na kole vůbec existuje. Vřele doporučuju všem. Jo, a zvonek, a blatníky taky nemám.
Pravdu diž PROFE, souhlasím s tebou, já jsem taky cyklista a taky motorista a ze zkušenosti vím, že kolo na silnici 1. třídy by fakt nemělo být, také si radši vybírám menší méně frekventované sinice - mám silniční kolo, takže se asfaltu potřebuji dotýkat ...
2prof: pozri, ja s tebou v principe suhlasim co sa tyka identifikacie problemu, ale nesuhlasim s jeho riesenim. Pokial je usek nehodovy alebo pre cyklistov nebezpecny, da sa riesit znackou zakazu vjazdu cyklistom. To je lokalne riesenie. Ale ty chces postihovat globalne vsetkych, to si mozes dovolit v state, ktory ma na to podmienky alebo ma vybudovanu infrastrukturu, nie u nas (Sk, asi aj CZ). Situacia: si cyklista s beznym bicyklom, chces sa dostat z Kolarovic (dedina nedaleko Ziliny) do Makova, pretoze dajmetomu na autobus by si minul vela penazi - takych pripadov mas v tomto regione dost, v Kolaroviciach mam chatu. Co urobis, ked ti niekto zakaze ist po ceste prvej triedy? Ta cesta je siroko daleko jedina, cez kopce sa nedostanes (to mam aj ja co robit, aby som presiel cez les, nieto bezny "praci" cyklista 😃. Musel by si sa vratit do Bytce a ist vychodnejsie cez Velke Rovne, to je cesta 2,5-krat dlhsia, ako priamo do Makova. Toto proste tym ludom urobit nemozes, to nie je riesenie. Jedinym vysledkom bude, ze tam na nejakom velmi podarenom mieste budu stat policajti a kasirovat, preto kazdy - uvidiac policajtov - zosadne z bicykla a bude pred nimi tlacit. To mi ako bezpecnejsie velmi nepripada. Znovu opakujem, zabiehame do podrobnosti a problem je globalny.
wawrik: Tohle chápu a je jasný, že ideální to nikdy nebude. Když tam jiná cesta není, nedá se nic dělat. Je potom opravdu na každým, aby zvážil riziko svýho počínání, když se tam vydá. Situace, který máš na mysli bych však neřešil značkama zákaz vjezdu cyklistů, ale např. úpravama vozovky, kde by šly nalajnovat široký krajnice a vyhradit je cyklistům, na jejichž výskyt by navíc upozorňovaly značky. Někde tyto krajnice dokonce jsou, pouze cyklisti, většinou vlastnící řidičský průkaz, bedlivě dbají na dodržování vyhlášky a někde i přes metr širokou krajnici ignorují, jako by chtěli demonstrovat to právo na svoji existenci, o kterém jsme se tady přeli. Jak vidíš, snažil bych se dělat všechno proto, abych neomezoval množství cest, kam cyklisti můžou (zvláště tam, kde jiný cesty neexistujou), a řešil bych situaci i na úkor řidičů aut. To však zásadně odmítám tam, kde existují varianty volby náhradních tras pro cyklisty, byť delších. Řešení vidím v budování cyklostezek, jejichž povrch by byl vyráběn z odpadu, hlavně z roztavených plastových lahví (tzv. PET lahve), kterých je všude přebytek a neví se co s nimi. Již jsem to jednou psal, že problém ani nevdím v tom, kdo by to zaplatil, jako v tom, že vlastníci pozemků by rázem přestali mít jasno, kolik za ten 1,5 metrů široký pruh mají chtít. Jsem si jistej, že by si řekli tolik, že by vedle nákladů na výkup pozemků dělaly náklady na vybudování takových stezek pouhý promile celkových investic. Kdo by ty stezky dělal, bych věděl. Nevím jak na Slovensku, ale u nás jsou věznice přeplněný.
sorry, necet jsem vsecky prispevky a nevim, jestli se nebudu opakovat. Povazuju se za prumerneho cyklistu, rocne najezdim zhruba 4- 5 tkm, podle pocasi, letos v kvetnu cca 1600 km. Mam silnicni kolo, horaky nemam rad. Rad jezdim delsi trasy kolem 200 km, muj rekord je 305 km za den, letos jsem jel 270 km z Pardubic do Karvine. Neda se to najezdit na silnicich II. tridy, nebo nekde po horach. Da se to najezdit pouze na kvalitnich silnicich, kde nemusite davat az tak velky pozor, jestli nahodou pred vama neni 20 cm hluboka dira. Tak bestialni cesty jake jsou letos po zime jsem jeste nezazil, bud pojedete na takovych silnicich stredem vozovky, anebo pojedete krokem pres vymoly, kterym se neda vyhnout. Vim, ze na silnicih I tridy je to k smrti trosku bliz, a teoreticky je to vzdy jen o vzajemnem ohledu ridicu a cyklistu a problem je ze ukazneny cyklista je hazen do stejneho pytle jako neukazneny. Kdyz mne opravdu mezi Zamberkem a Vamberkem v zatackach a kopcich 2 x donutily kamiony valici hlava nehlava jet po travnate krajnici, hodne jsem uvazoval o nespravedlnosti. Platime stejne dane, ne ? Dostal jsem strach, jde o zivot, o preziti. Ale proc se vubec musi cyklista na silnici I tridy bat ? V Nemecku se mi stalo, ze pri jizde do kopce v levotocive zatacce, jsem uslysel za sebou kratke pisknuti brzd, otocil jsem se nic jsem nevidel, a najednou po 2 sec mne 3 metrovym uschlym smrkovym lesem predjelo auto ...... Stary Golf vjel do neprehledne zatacky rychle, a kdyz nas 2 cyklisty, jedouci za SEBOU, videl, radsi to strihnul rovne a asi nam zachranil zivot. Kdyz vylezl z auta, mel jsem strach, ze nas rozkope, ale strasne se omlouval, ze nas vydesil a neustale se ptal, jestli se nam nic nestalo. Asi bych v Cechah to stesti nemel. Jestli si musim zachranit zivot, nesmim na silnicich I. tridy jezdit a to se mi nelibi. Jen nedokazu ted rozlisit, jestli je na ostatnich cestach krom hor bezpecneji, kdyz z mych zkusenosti vim, ze se citim jeste hur na uzke okrsce, kdyz kolem me obcas projede 100 km/h nejaky *. Jsme cyklisti a patrime na stezky. Neznam dobrou stezku, mozna nejlepsi je z Pardubic na Sezemice, ale zbytek stezek co znam z Pardubice je katastrofa. Nechapu proc cyklista, ktery jede 30 km/h je v Pardubiccih vsude vykazan na chodnik z chodci, kde muze jet pouze 10-15, protoze musi davat pozor na bruslare, rukama mavajici chodce a neustale davat pozor kolem sebe, protoze stezka krizuje vsechny vedlejsi cesty.... Proc mne nejvice bavi prave cyklistika ?
2mfilip: moja rec. Myslim si, ze treba prisrihnut kridelka skor nam - vodicom, ako nam - cyklistom 😃 Kazdy den sa stretavam s tym, ze cyklistu vodici vobec neberu do uvahy, naprikla chlapik vychadza z vedlajsej na hlavnu, po ktorej idem na bajku, POZERA SA NA MNA a napriek tomu vyjde. Vsak ja zastavim, ked si nechcem nabit hubu, vsak? Toto je najbeznejsi pripad, podobnych je spusta. V prvom rade treba vodicov donutit brat do uvahy vsetkych okolo seba, nielen tych, co maju od tony vyssie. Ale ako - to neviem. Napriklad (v meste) pri prechadzani z pruhu do pruhu MOZEM vodica iduceho za mnou obmedzit, ale nie ohrozit. Na aute v pohode, do pruhu sa dostanem, obcas niekto zatrubi, ale tym to hasne. Na bajku nie, ked zacnem menit smer (pre rypalov - samozrejme ukazem, kamidem), trtko, co je za mnou 50 metrov, dupne na plyn, aby som mu tam nevliezol, vytrubuje a vytlaca ma. Vsak ja vleziem naspat do povodneho pruhu, ked si nechcem nabit hubu, vsak? Pritom nemusi ani brzdit, staci uvolnit plyn, pripadne ho pustit, thats all. Proste ked je niekto radovo mensi, ako auto, nema nijaku sancu vyutit si take spravanie od vodicov, ake mu zo zakona prislusi. Ono to uz uzko suvisi s kulturou naroda, a to sme na tom obaja celkom zle, specialne my.
wawrik> Mňa ako šoféra na aute tiež neuveriteľne vytočí, keď idem cez nejakú dedinu, naproti si to valí stará Liazka a z vedľajšej cesty vybočí do môjho smeru jazdy stará babka s malým deckom na bicykli, alebo dedek s károu. Brzdíš silou vôle a modlíš sa za to, aby prestali platiť fyzikálne zákony... Obídeš ju/jeho, a v spätnom zrkadle vidíš ako ti máva na pozdrav päsťou...
wawrik: Tak jsem zase po nějaké době tady 😉. Ale k věci: Nevím proč opomíjíš ten případ z NOVY, kdy si ožralej cyklista ustlal na silnici. Ono to totiž s cyklistama obecně souvisí. Vyděl jsi někdy policajta nachat cyklistu dýchnout? Já jsem o tom ani neslyšel! A každý řidič to občas podstoupit musí. Takže když rovnoprávnost pro cyklisty, tak důsledně! A nezájem, že máš v sobě jenom jedno pivo, protože jsi zrovna jel kolem pěkné předzahrátky a je takový vedro ...... - povolená hranice je 0 promile, tečka! Nemáš libovolné (povinné) vybavení kola? Flastr! Se mnou se taky policajt nebude vybavovat, že zrovna nemám trojůhelník, protože vím, že se mi teď nic nepokazí. Zničehonic (bez předchozího ukázání) změníš směr jízdy? Flastr! Omezuješ řidiče auta jedoucí za tebou. Když dojíždíš na přejezd (svítí červená), tak celou frontu aut předjíždíš z prava. Flastr! Okamžitě! Ono, kdyby měla být ta rovnoprávnost cyklistů, tak by to možná někteří nakonec finančně nerozdejchali. Ale to je bohužel utopie - oni polišmeni se zaměřujou na auta, to je pro ně výhodnější (a hlavně zažitější!), než se otravovat s nějakým cyklistou, který v daleko víc případech nemá ani peníze na pokutu, případně na nějaký ten úplateček.
2mispul: OK. To, ze cyklistom nedavaju fukat, je iba nevyuzivanie prislusnych zakonov, ta moznost tu je a nie je chyba cyklistov, ze ju policajti nevyuziju. Mimochodom, ja ako vodic som za 12 rokov fukal iba po burackach, ani raz pri akcii. Inak sa zda, ze mi prisudzujes nieco, o com sa ani nebavim - ja s tebou uplne suhlasim, ze ozraty, resp. pripity cyklista na cestu nepatri rovnako, ako ozraty vodic. Ja nepijem vobec, takze tato otazka straca na relevantnosti. Takisto suhlasim s tym, aby sa od cyklistov vyzadovalo dodrziavanie cestneho zakona, specialne v pripadoch, ktore popisujes. Pointa je ale v tom (teraz pisem o cyklistoch mojho kalibru, cize takych, ktori si uvedomuju riziko na ceste, nie dedinskych presuvacov), ze v sucasnej situacii si musim svoje prava doslova vydupavat a zakon v nepodstatnych pripadoch porusovat v zaujme toho, aby som dosiel zivy. Ale to uz je o niecom inom, to sa deje predovsetkym v mestach a debata bola povodne o cestach prvej triedy.
nemusis mit povinne vybavene kolo ..... pokud jsi organizovanym cyklistou, nemusis mit za nesnizene viditelnosti kolo vybavene odrazkam, svetlem, blatniky,atd...
wawrik: Asi máš svým způsobem pravdu, ale takovým jako jsi ty to kazí ti "rádoby" cyklisti, kterých je bohužel x-krát víc a kteří na nějaké předpisy kašlou. A dokud vás, slušných, bude jako kapka v moři, tak potom ten úhel pohledu řidičů na cyklisty bude stále stejný - negativní. BTW: někteří řidiči jsou opravdu bezcharakterní a netolerantní hyeny a to jak vůči cyklistům tak i vůči ostatním řidičům. S těma je těžké pořízení.
2mispul+igi.h: to je presne ta kultura naroda - najprv ja az potom vsetci ostatni. Preto sa napriklad mne jazdi ovela lepsie v zapchce vo Viedni, ako s troma autami v Bratislave... Nie ze by aj vonku neboli magori, ale percentualne zastupenie je radovo nizsie ako u nas. My nie sme zvyknuti brat ohlad na ostatnych, a to sa tyka akejkolvek situacie - ci uz ako vodici, cyklisti, predavaci alebo partajnici.
mfilip, wawrik: Všichni víme o co jde. Záleží to jen na lidech a jejich schopnosti ustoupit. Rád bych však viděl chápavý cyklisty. beru, máte dle zákona můj názor je, že blbýho ) na silnici 1. tř. nárok. Ale stejně to nemá logiku. Vezměte si obyčejnou kontrolu bezpečáka na pracovišti. Když si uvědomíte, že na jedné straně se prosazuje mnohdy až přehnaná obava státu o zdraví občana (např. tím, že musíte mít ochrannou přilbu na hlavě i skoro na *, lešení musí mít destitisíce certifikátů a jakmile je lávka vyšší než 0,5 m, musí mít zábradlí a takových případů je neuvěřitelný množství), tak nedokážu pochopit, že někdo může povolit takový hazard se životy cyklistů, když je pustí na "jedničku". Já vím, že je to o lidech, ale myslíte si, že na tý stavbě chce někdo sebe nebo někoho jinýho úmyslně zmrzačit? Těžko, a i přes to se dělá všechno pro to, aby nemohl. Proč se nedělá všechno pro to, aby se nemohl zmrzačit cyklista, kterýmu to hrozí na silnici daleko víc, než tomu dělňasovi na stavbě? Když tedy starost, tak o všechny stejnou měrou! : mfilip: Tvoje výkony jsou úctyhodný, ale jak jsi zjistil, tak ti asi nezbyde nic jinýho, než přesedlat na horáka, protože silnice 1. třídy se již blíží svým charakterem prostředí, do něhož je horák zkonstruován 😄. Pokud ti ale tohle kolo nesedí, budeš muset svýho silničáka naložit do auta, vlítnout do Mostu, nebo do Brna a tam jezdit do nekonečna po okruhu, dokud nebudeš s údajem na tvým kompjůtru spokojenej. Nikde jinde totiž slušnej povrch nenajdeš. Nezkoušej to však v době, když tam závoděj tahače😄 Tu stezku do Bohdanče a na Sezemice vám upřímně závidím.
2prof: ako obycajne (v priebehu debaty 😃, mas pravdu s podstatou problemu, ale nemas s jeho riesenim. Statu je v principe houby do toho, ci mam pasy alebo prilbu atd, je to zvazujuce a zavadza to k tomu, ze stat aj s jeho predpismi vsetko vyriesi za nas. Chybna cesta. Ze je mozne spoluzitie cyklistov s autami dokazuju nielen staty typu Cina, Vietnam a jemu podobne, pri ktorych nam cuka kutikmi ust, ale aj staty s vyspelou motorizaciu - Dansko, Holandsko, Svedsko atd. Moje skusenosti su tie, ze tam proste NIE JE problem zmestit sa na cestu, akokolvek uzku, bezpecne prejst z pruhu do pruhu, nemusis pri kazdej krizovatke testovat brzdy, lebo ti tam jednoducho nikto nevlezie, kazdy ta ako cyklistu respektuje. V oblastiach so zvysenou frekvenciu bajkerov v Rakusku a Taliansku je to to iste.

My ako narod sme jednoducho este nedospeli. Sme mali a malymi aj ostaneme, pretoze vsetky problemy, ktore sa tykaju mna, resp. mojej komunity, chcem riesit na ukor inej skupiny/komunity. To je politika typu "nech slabsi ustupi". Obrazne povedane, v tomto duchu by ti stat zachvilu zakazal jazdit po dialniciach, pretoze tam dochadza k tazkym nehodam medzi kamionistami a osobnymi autami, s tazkymi nasledkami prave pre osobne auta. Tak tam jednoducho nepojdu, napriek tomu, ze tie dialnice boli primarne vystavane (aj) pre ne. Ale to by sa ti asi nepacilo, vsak nie? Tot moj nazor.
ono se to casem snad zlepsi, jako s chodci,mam na zapad od republiky najeto par tisic km v Alpach, a tam se cyklista citi mnohem bezpecneji Jenze az se to zlepsi u nas, tak vy maminko, vy uz tady nebudete. Nejaky hmatatelny napad na okamzite zlepseni, krom rozsirovani silnic a namalovanych extral lajn, neexistuje.
matuS
v nemecku mas vsade plnu * cyklistickych chodnikov. ked to tak bude u nas (u vas) tak potom mozu zakazat pristup na cesty 1.triedy
mafi: naprosto s tebou souhlasím.

A ještě k tomu, co se dá potkat na silnici: na dálnici Vyškov - Olomouc jsem se služebním favoritem předjížděl v pravotočivé zatáčce tiráka (cca 140-150 km/h). Ve chvíli, kdy jsem míjel čáru jsem nevěřil vlastním očím. Tak o cca 2m jsem míjel pohozenou podlážku. V té zatáčce totiž samozřejmě nebylo přes ten kamion vidět, co se nachází v rychlém pruhu. Takže naprostá náhoda, že to tady ještě můžu napsat. Kdybych dostal do ruky toho řidiče náklaďáku, kterýmu bezpochyby ta podlážka vypadla z káry, tak mu urvu hlavu a hodím mu ju do ksichtu! Ksindl jeden.
Ked pisete o tom, co ktoremu nakladaku vypadlo, jednej znamej sa z nakladaku pred nou zosypali na kapotu tehly. A ten somar si to ani nevsimol a fuajzdil prec (alebo si to vsimol a radsej zdrhal). Zle zabezpeceny naklad by mal byt tiez predsa pokutovatelny, alebo nie je? Keby si nasi policajti radsej vsimali taketo veci, a nie kto kte prekrocil o 0.5 km/h.
pallas
wawrik, urcite mas pekne drahy bicykel, nejaky MTB za cenu jazdeneho auta, nie? usudzujem podla toho tvojho zanietenia pre cyklistiku. A teraz ruku na srdce, a priznaj farbu: mas na bicykli blatniky, fungujuce biele svetlo vpredu, cervenu odrazku a cervene svetlo vzadu? Alebo chodis tak ako vacsina MTB. t.j. bez svetiel, do kopca postojacky v pedaloch s kyvanim bicykla do stran (ako kedysi Novosadove spurty)?? Ale pravdu!! 😃
2Pallas: OK, chces pravdu. V lete nemam nic z toho, co pises, pretoze to pri dennom svetle VOBEC nepomoze. Napriek tomu, ze to zakon prikazuje, vozit vypnute svetla a odrazky, ktore nkto nevidi, je nanic a bezpecnosti to nepomoze ani za mak. Ale v zime, resp. jesen+jar, mam vsetko a svietim v podstate aj cez den, ked zajde slnko, ale len preto, aby nikto nemal pripomienky a vodici na mna nevytrubovali (vzdy sa hrozne zlaknem 😃, k mojej viditelnsti to neprispeje. Len podotykam, ze blatniky na Slovensku nie su sucastou povinnej vybavy cyklistu.

Do kopca jazdim samozrejme v sedle, pretoze v stoji sa clovek viac narobi. Nie som vol, aby som vletel do cesty nejakemu trtkovi, co obieha cyklistov v 10-centimetrovej vzdialenosti, navyse sa v stoji bajk tazsie ovlada - lahsie ta vykolaji nejaky suter alebo kanal a podobne.

Uz vidim Profa, ako sa do mna s radostou obuje 😃
Pallas, este si zabudol na zvoncek, nedielnu to sucast cyklistovej vybavy. To by som potom mohol na tie auta aj nahnevano cinkat 😄
V sobotu koupim novy auto (Opel Astra Caravan 2.0 DTI) a ve ctvrtek jedu jen k nemocnici pro pritelkyni a chci zajet na parkoviste. Je to takovy dlouhy parkoviste, nudle, soubezne se silnici, oddelene od ni chodnikem s lavickami (z meho pohledu je po leve strane) a ma tri vyjezdy. Ja chci vjet tim prostrednim. Jeste kdyz jsem na silnici, vidim modrou feldu, jak jede parkovistem smerem proti me, od toho prostredniho vjezdu, kterym chci vjet, k tomu, co uz je v tu chvili za mnou. Zahybam ze silnice doleva do toho vyjezdu, zprava nic, a kdyz zatacim doprava do ulicky mezi auty, napere mi to ta felda do leveho blatniku. Mohl couvat tak 20-30, byla to docela supa. Videl jsem ji asi 0,5 sekundy predtim, nez to do me naprala. Prej couval jen podle zrcatka, vubec se nedival okynkem, jestli nekdo nevjizdi do "krizovatky" zprava, takze me vubec nevidel a neslap na brzdu.

Bylo tam dost blbe videt, vsude byly nastaveny auta. Nejspis hned pote, co jsem ho prve zahlid, tam hodil zpatecku a dupnul na to. Naraz sel hlavne do levyho predniho kola, ktery bylo vytoceny pri tom zataceni. Auto melo najeto presne 888 km... Plechy pomackany, blinkr nasrot, ale jsem hlavne zvedav, co najdou na poloose a na rizeni. Jet se s tim do servisu dalo, nehazelo to, ale volant byl pri jizde rovne otoceny tak o 30 stupnu (coz predtim pochopitelne nebyl).
Nerad přerušuji vaši vášnivou debatu na téma cyklisti, ale včera jsem se bavil se známými, který viděli na vlastní oči onu zrušenou Corvettu. Údajně Corvetta z neznámejch důvodů narazila do svodidel, který totálně zválcovala. Potom se zapíchla do druhejch svodidel a udělala dva či tři kotrmelce a zkončila na kolech. A známí potvrdili moje domnění, že sloupky se připlácly skoro ke kastli a že tam nebyl žádnej prostor na přežití. Volant byl skoro pod sedačkou. Oba byli nepřipoutaní. Spolujezdec vypadl hned a řidič asi po druhém kotrmelci. Dodneška údajně nikdo neví proč se to stalo. Jinak mám slíbené další fotky, až budou tak vám je pošlu na Emilový adresy.
Vettu jsem viděl loni v Německu na dražbě pojišťovny a brali to Poláci. 2 roky stará s pevnou střechou, najeto cca 12.000 km a dávali za to 5.500 DM, takže si dovedet představit, jak asi vypadala. Údajně se mu ve 140kmh roztrhla přední guma a auto se na dálnici roztočilo a skončilo v lese. Z toho, co jsem viděl, bych použil tak kličku ze dveří, pilot z toho zřejmě odjížděl v zinkovém kabátě.
mafi: Pokud bys sehnal i kontakt na majitele, měl bych eminentní zájem i o to, co z toho zbylo.wawrik: Nedělám si iluze , že stát za nás něco vyřeší. To je opravdu to poslední, v co bych doufal. Nicméně jsem dnes schválně sledoval soužití cyklistů a řidičů na silnici 1. tř. Nevím, jak to dělají v cizině, ale Scanie s vlekem, plně naložená a jedoucí cca 80 km/h skutečně nemá šanci těsně za zatáčkou, kam není zrovna moc dobře vidět zpomalit na cca 10 km/h a nechat od kolisty minimálně 2 m bočního odstupu při jeho opatrným míjení. A že by v zahraničí nějakej šofér kamionu zpomaloval do každý otáčky, do který nevidí, jsem si opravdu nevšiml.
tak mi to do meho krasneho gsicka napral * v oktavce. nedal mi prednost na stopce. celni naraz, cely predek mam v $%^$#. Krome toho mam natazenou krcni pater a moje holka nohu v sadre. Jak to mam s pojistovakem ukecat na totalku? Kamos mi rikal at si na ty stare papiry co od auta mam necham dovezt z nemecka jine. Ma s tim nekdo nejake zkusenosti?
matuS
ked si na totalku, tak ti poistovna zoberie vsetky doklady...
musis podplatit obhliadaca, alebo mat dostatocnu skodu, inak to nejde 😊
opravdu mi seberou papiry? kamos mi rikal ze ne. jak bych pak treba odhlasil auto na DI?
tema papirama samozrejme rozumim TP . Ne ridicak 😊
matuS
ak mas totalku, tak sa poistovna stava majitelom auta, t.j. ona ma papiere a ona sa stara o odhlasenie a podobne. ty odovzdas maly+velky TP, kluce, servisnu knizku... ale mozes spravit aj to, ze poistovna ti necha vrak, a vyplati ti nizsiu sumu a ty mozes vrak predat ako chces
diky. slo mi jen o to, ze na tom aute maji nejvetsi hodnotu papiry a nerad bych o ne prisel. byl to kadett gsi 2.0 r.v.88, ale uz jsem do nej narval za vylepseni a opravy cca 100000 (vcetne tuningoveho narazniku, ktery je ted zcela zniceny). nevim, kolik by mi pojistovna zaplatila za totalku nebo za opravu predku. kazdopadne bych byl spokojeny dejme tomu s 25000 a papiry nechat. za ty penize bych si nechal dovezt z nemecka jine auto a bylo by to snad ok. ale spravovat auto bourane na predek se mi opravdu nechce 😞. Mozna bych se chtel jeste zeptat, jestli by mi pojistovna nedala penize na "opravu" prestoze bych to auto neopravoval - pouzil bych je na dovoz stejneho auta z ciziny.
jaryn> Pojišťovna určí obecnou cenu vozidla a od té odečte (v případě totálky) použitelné zbytky + spoluúčast (v případě viny či spoluviny). Když se bude auto opravovat, tak taky určí obecnou cenu a opravuje se. Pokud se však při rozebrání po zjištění dalších závad oprava prodraží nad obecnou cenu, jsi v *, protože to nad limit budeš platit z vlastní kapsy 😲(

Před nedávnem jsem takové martýrium absolvoval, tak vím. Rok před tím taky a běhá to pořád stejně.

Obecná cena se porovná s cenou opravy => totálka an👋ne, ale pokud už jde oprava tak nad 80% obecné ceny vozu, tak jen blbý pojišťovák nařídí opravu. Vždycky totiž stojí víc než se počítá (pokud se auto nelátá buhví z čeho).
Záleží na pojišťovně ( a na likvidátorovi ), ale třeba u Kooperativy někde v naší krásné zemi jsou schopní udělat bouračku rozpočtem - seženeš si známého mechanika kterej ti napíše doklady o opravě a ...... zbytek si domysli. Mám pocit, že některé rady tady už hraničí s trestním zákoníkem. TAkže to, co jsem teď napsal vlastně ani není pravda a nikdy jsme se neviděli. ( chichichi )
jo likvidoval to clovek od kooperativy. ted mam jeste mesic na rozmyslenou. v podstate mam tri moznosti: daji mi 25000, nebo mi daji max 40000 na opravy nebo 45000 za cely auto (vrak) i s papirama. tak co doporucujes? ja myslim ze jim dam cely vrak priplatim si 20000 a koupim krasne cerne gsicko 2.0 16v. pry kooperativa vyplaci skody do dvou mesicu od prohlidky auta, aspon mi to tvrdil ten pojistovak, co si o tom myslite. Je to pravda? Chci si totiz od kamose pujcit nejake penize na nove auto s tim ze mu to za 2 mesice, az mi prijdou penize vratim a nerad bych pred nim vypadal jak blbec, kdyby to pojistovna do te doby nazaplatila.
Ak sa ocitnem na ceste, jedno ci v aute alebo na bajku, mal by som predovsetkym mysliet, predvidat a byt ohladuplny.
Ak cyklista ide pred frekventovanou krizovatkou v tretine cesty a svieti zelena, ktoru by som rad stihol (urcite nebudem sam), tak toho cyklistu a jeho spravanie nechapem. Ale rovnako nechapem zensku v 120-ne, ktora na niekoho caka pri vjazde na vedlajsiu a tym ju v mojom smere blokuje, pritom 10 m dalej je prazdne parkovisko.

Zakonom asi tento stav nezmenime, zmenit treba nase egocentricke myslenie. Vsimli ste si napriklad, ze ak ste v Rakusku, tak jazdite ohladuplnejsie, prisposobujete sa ich stylu a naopak ak je v Bratislave Rakusak trochu dlhsie, jazdi rovnako ako vsetci ostatni? Co keby sme zacali od seba?
Vzpomněl jsem si, že v Německu pokutujou i nadávání a ukazování různých symbolů na ostatní spoluúčastníky silničního provozu. Mě se jednou stalo v Praze, že do mě z vedlejší ulice málem vjel jeden pepa. Začal houkat blikat řvát a gestikulovat, protože si myslel, že je na hlavní - nebyl. Tak jsem mu ukázal ptáčka a jel jsem dál. Ke vší smůle jsem musel zastavit na červenou. Ve zpětným zrcátku vidím jak vystupuje. No a pak stojíme u aut řveme na sebe. Jeho šíleně vytočil vztyčenej prostředník, mě že mi málem nabořil služební auto. Byli v autě tři a málem jsem ještě dostal pořádně na držku, ikdyž jsem byl v právu. Co s tím? Když vás někdo málem svojí blbostí naboří a pak vám chce ještě rozbít hubu? Elektrickej paralyzér? Bouchačku?
maki: Nechat stát auta a zkusit zavolat policajty ať si stěžuje. Uvidíš jak se se zvukem přijíždějící "fňukny" zklidní. 😄
pardon, mafi. 😉
To Mispul: říkej mi jak chceš. (hlavně ne jako mi říkaj doma) Pokud si vzpomínám, tak poliši stáli asi 50 metrů za náma a propásli jsme zelenou a je to nějak netankovalo. I kdyby mě tam skopali, tak mě ještě zbuzerujou, že blokuju provoz.
Saab
to mafi: na takový blbce doporučuji navštívit kurz bojových umění
Ahoj Mafi, tak po přečtení Tvého přízpěvku bych taky rád něco napsal. Vím že policajti na všechno serou ale i takový * jaký jsi potkal. Na ně opravdu snad patří jen bouchačka, stačí když jí budeš mít za opaskem a nikdo si nic nedovolí, já sice takovéto "manýry" nedělám a ani pistoli nemám abych jí vozil v autě. Ale stačí mít plynovku, tu nikdo od normální pistole nepozná. Riziko je že když jí na něj vytáhneš, tak jestli on na Tebe nevytáhne pravou ?!?! Ale risk je zisk a nejsme v Americe kde má bouchačku kde kdo. .-) Nebo zkus sehnat modrý majáček a při takovýchto "příležitostech" ho hodit na střechu a on si každý rozmyslí jestli se půjde hádat. Ondra
jakaku proc furt bouras ? Hlavne, ze se mlade nic nestalo ..... Poradit neumim, snad jen moje zkusenost, ze kdyz mi narvali Formana, pojistovna mi zaplatila i plastove lemy blatniku a plastove prahy... Kdybys mel ucty od tech novych dilu, co si do toho v posledni dobe vrazil, nsad by to mohlo zvednout cenu totalky. Apropo jak dopadla octavka po narazu do boku ?
To bych taky rad vedel, proc. Ver mi ale, ze to nebyla moje vina. Ta oktavka ma cely pravy bok v haji vcetne zadni napravy, pry to bude asi taky totalka. Po tom nasem stretu sla oktavka do hodin a jeste tukla dalsi zaparkovane auto. Nastesti se nikomu nic nestalo. Dnes byl u mne likvidator a rekl mi, ze to auto ma podle tabulek hodnotu 45000, takze dohledavam doklady od predniho narazniku, od blatniku, komplet noveho vyfuku... Rikal ze mi daji 45000 a odvezou si auto i s papirama (kooperativa). No a ja si prisetrim dalsich 20000 a koupim si jiny GSicko, tentokrat mam zalusk na 3dverovy s 16v motorem. Zrovna na tomto serveru v autoinzerci kdosi prodava GSi 16V za 79000 asi bych do toho sel. Fotky z bouracky budou, dam je pak na svuj server.
Zdravim bouračku jsem delší dobu neměl, ale mám čersrvý zážitek z dálnice z Prahy na Plzeň. Už nevím na jakém to bylo kilometru jsem jel v rychlém pruhu a náhle nevím proč jsem musel zabrzdit asi na 40-50 přede mnou to skoro stálo a zezadu se ke mně přiřítila ženská v A6 2,8l a začala zuřivě blikat. Chtěl jsem odbočit, ale znovu se to rozpohybovalo a vedle mne byla dodávka a přede mnou auta tak jsem zrychloval a když jsem mohl odbočil do pomalého pruhu, ženská samozřejmě zabrala moje místo, ale stejně jela vedle mne protože před ní byly auta a opravdu živě gestikulovala. Řikám si no jo kráva. Když byla přede mnou ,ve svém pruhu stále, místo aby dál zrychlovala jela asi jako já. Vzpomněl jsem si, že jsem někde čet, že nějaký člověk se potom před člověka co ho takhle "štve" zařadí a dupne na brzdu. A co se nestane ženská se přede mne zařadí a zabrzdí naštěstí jsem to vlastně čekal a ubrzdil udělala to asi třikrát a odjela. Jedu teda dál a koho nevidím v pomalém pruhu jede A6 jedu po svém a předjíždím jí a v tom mi tam vlítne, zahnu do pomalého a přidám a ona zase pře de mne, zahnu znova do rychlého a dostanu se stěží, protože mne tlačí na svodidla, na její úroveň, ale přece jen se svojí Feldou 1,3 nemám šanci a tak brzdím a řadím se do pomalého pruhu a ona zas přede mne a brzdí. Už jsem to nevydržel zapnul varovné blinkry a vjel do odstavného pruhu a zastavil. Ženská samozřejmě odjela, asi po 2 minutách jsem se rozjel a s pocitem, že jí vidím na každém rohu jsem dojel do Plzně. Stalo se 27.6.2001 cca 19:15 už nikdy (nebo v silném voze)
To, že se tak někdo chová úmyslně, je dost otřesné. Zajímalo by mne jaký psychopat (tedy psychopatka za volantem seděla)Bohužel si nelze všechny tyto řidiče zapamatovat tak, abychom se jim zdálky mohli vyhýbat. Co je platné, že policie udělá hromadnou akci nebo se postaví a měří, když na silnici nejsou . A pokud vidím řidiče, který na 500 metrech v zákazu předjíždění přes plnou čáru 3x (slovy třikrát) ohrozí protijedoucí řidíče (a to ohrožení nemyslím jenom tak jak o něm hovoří litera zákona), tak takovým bych sbíral řidičáky na místě.

PS: vždy se snažím rychlejším uhnout a pustit je. Proto chci poděkovat řidiči s pražskou SPZ v Jeepu, který když jsem předjížděl na benešovské (všichni kdo tam jezdí vědí jak je široká a jak tam při vzájemné ohleduplnosti lze předjíždět) a on to spatřil úmyslně vyjel až na střed vozovky a do poslední chvíle (tak jako to vidíme v akčních filmech)čekal co to se mnou udělá. Ještě jednou díky za neskonalý adrenalinový zážitek. Na co skákat na laně, raftovat a podobně, vždyť stačí jezdit po obyčejné silnici!!!!
Tak to bych tu zenskou klidne trochu tuknul, byla by to sice asi spoluvina, ale alespon byj ji to mohl vysvetlit z oci do oci a ona by mnela skoudu urcite vetsi...😄 PS:Neberte vsechno vazne, ale tyhle lidi mne s....! Kdyz chce nekdo jet, tak at jede, ale nedela takove blbost! Clovek obcas fakt pospicha, to znamena, ze kdyz pospicham, tak sice zablikam, ale pak uz nedelam takove blbosti(primo debility!)! Totez se mi stalo taky jednou, ale naopak! Pospichal jsem a predemnou jel nejaky deda ve Felicii, bliknul jsem na nej a nic(upozornuju, ze prednim nic nejelo a vedle predjizdel auto, ktere jelo asi o 1km/h vic nez on!), tak jsem zablikal podruhe, a v tom mi doslo, ze to bude deda asi z bohnic, tak jsem mel radeji nohu take na brzde, v tom to on zadupl! Jeste ze jsou nastesti v okoli Prahy vetsinou 3 pruhy a ten pravy byva skoro vzdy volny, protoze se v CR jak je to mozny jede v levem pruhu! V klidu jsem prejel do praveho a jel jsem dal, ten deda pak zase pridel a snazil se svoji o km vetsi rychlosti predjet to auto, ktere jelo vedle!
To byla asi nějaká zaprděná feministka. Je to až k neuvěření ... A že se nebála, že to do tý její A6 zezadu naboříš? Držení auta by mělo být posuzováno jako držení zbraně. Na řidičák by se vážně měly dělat psychotesty. Když se to srovná počet mrtvých a zraněných ze silnic a od střelných zbraní, dopadá to pro auta (a pro nás) velice špatně ...
Saab
Na takhle zakomplexovaný a vylízaný lidi platí pouze jedna věc, Hummer s pořádným ochraným rámem
To Poriz: Kdybych byl mstivá sviňa, tak jí budu sledovat (trochu nadsázka ve Felicii 1,3) a pak jí to vysvětlím, nebo aspoň vypustím pneumatiky až to někde zaparkuje. Ovšem na druhou stranu věřím an boží mlýny, který melou pomalu, ale zatraceně spravedlivě. Takže se dá očekávat, že se jí někdo pomstí za tebe ještě brutálnějším způsobem. Jeden můj bývalý kolega, když ještě jezdil na západ pro auta s bandou kluků, tak tokovýhle problémy řešily poněkud tvrději. Když to byl totální *, tak ho klidně vytlačili do příkopu, nebo ho zablokovali, vzali klíčky od zapalování a ty zahodili do pole. Výhodou bylo, že to byli většinou pořízkové nad sto kilo a nebáli se, že dostanou přes hubu.
Nejde tu A6-2,8 nějak blíž specifikovat? Barvu, začátek SPZ, nebo celou, ať si na ni můžeme dát pozor.
Zdarec,

tak mam novy zazitek z dalnice na Podebrady. Vsichni co tam jezdi, vi v jakem je katastrofalnim stavu, ted v lete jeste sama uzavirka. Letim na sve Kawa 750 ZXR s ostatnimi auty v rychlem pruhu ( asi 160 - 180) a vidim uzavirku a svedeni do jednoho pruhu. V klidu zpomaluji na 130 kdyz v tom asi 20 cm vedle me prolitava stara Omega plne nalozena lidima a baglama s nemezkou SPZ asi v 200 na zakazu predjizdeni. Malem se posiram...Zarazuji se za ostatni auta ktera jiz jedou 80 v jednom pruhu a v tom z druhe strany nemecka Vectra (taktez plne nalozena lidima a baglama) asi ve 160 (na sedesatce) v odstavnem pruhu honi toho prvniho magora. Nezblaznili se ty lidi????
Sakra člověče ten svět je malej.Tak mám pocit, že tyhle ***i mě málem také sestřelili na konci dálnice při odbočování.Jenže má se cenu s nima honit, abych jim rozbil hubu.Né, že by to s mou 3.0 nešlo, ale ještě bych se mohl rozsekat sám když ten blbec zamyškuje.No, zajímalo by mě, jestli u nich jezděj taky tak.Já osobně si koupil silný auto pro pohodlnou normální jízdu kopec nekopec.Fakt nepotřebuju jet 200 a nic nevnímat, kor na dovolený jako oni.
Řeknu vám jedno ze života. Naboural do mne kamion. Můj známej, kámoš, mechanik, super machr na plechařinu mi Hondu spravoval, sice pěkně dlouho, ale HLAVNĚ, že všecko vyřídí s pojišťovnou. Opravu mi slíbil za 15000, přičemž jsem dodal za 15000 koupenej kus Hondy. Když Hondu dodělal, pojištovna ještě nebyla stále dořešená, brečel, že chce prachy a tak jsem vysolil 13000 s tím, že zbylé dva mu doplatím až zaplatí pojištovna. V tu chvíli měl čtvrtku auta za 15 plus 13 zálohu.. tedy mejch 28litru. Hádejte jak to udělal na pojistovne chlapec. Mluvme konkrétně - IPB. Vyplnil mým jménem (aniž bych mu dával jakoukoliv plnou moc, či své doklady) všecky formuláře, všecko za mne podepsal a jediné, což jsem zjistil až po té co jsem přitlačil na jednoho úředníka v IPB PLzen, co vyplnil drobátko jinak bylo číslo konta. Ha, dal tam svoje, takže prachy o kterejch furt tvrdil, že ještě nejsou už měl dávno na kontě a už jsem je z něj nikdy nedostal. Ptáte se kolik? 57tisíc. Slušný ne? Plus těch 13litru od mne 75 jen to fikne a to mi pěkně zkurvili lak. A co na to na IPB? Sám ředitel PLzeňské pobočky, kterej najednou jevil značný zájem a furt mi telefonoval, mi sdělil, že žádné doklady k vyplnění formůlářů nepotřebují a že ten pán musel mít velký techničák. Ano to měl, ale pouze kopii. Zřejmě stačí mít kopii TP, docela jsem se zasmál. Právník mi vysvětlil, že jsem udělal chybu, že jsem kámošovi nedal všecko podepisovat.... a že by to k soudu neriskoval.. a tak jsem neriskoval (o: Ale co Hondu už mám stejně znova rozstřelenou, tentokrát od "šikovnýho" sokolováka, kterej mi nedal prednost primo v zatacce pred dopravkou (o: Ted se chystam zabit ve VR6 (o😒br /> Sorry za překlepy a hlavne nikomu neverte a vsecko si nechte podepsat. Nebo radsi nebourejte. Mejte se fajn...
No jo, dobry mechanik je k nezaplateniu 😄
Pro pobavení si přečtěte tento článek " [odkaz]" ať vdidíte, že naše bouračky v porovnání s těmi za velkou louží jsou malicherné a nudné. 😲))))))
Posuďte to: Dálnice z Brna na Vyškov. Někde byla bouračka, tak se vytvořily kolony v obou pruzích. Před exitem u Rohlenky se většina lidí začala cpát do odstavného pruhu, přičemž samotný odbočovací pruh (exit) byl ještě daleko. Já setrval v pravém jízdním pruhu, ačkoliv jsem chtěl taky na ten exit.

Když se pak přiblížil skutečný odbočovací pruh, tak jsem začal blikat doprava, jakože na něj najíždím. Jenže zezadu stále přijížděla auta tím odstavným pruhem, který fyzicky navazoval na ten odbočovací, ale podle dopravního značení byl oddělěn.

Já se tam chtěl legitimně "nasomrovat", ale nikdo mě nechtěl pustit, přestože mně už pomalu brnkali o zrcátko. Kdo by byl vinen, kdybych zkrátka zablikal a vjel tam a někdo to do mě narval?

Já se tam samozřejmě bez rozmyslu nenarval a počkal jsem, až tam bude mezera, ale oni tam přece neměli co dělat, ne?
No, tak to je zajímavé.Podle mě záleží, jestli bys tam vletěl hned na začátku odbočovacího pruhu, tzn. na přechodu odstavného v odbočovací nebo o kus dál.Když na začátku, tak tam ty auta nemaj co jezdit, takže bys to určitě uhrál a navíc by tě nabral zezadu nebo lehce z boku, takže nedodržení vzdálenosti.Horší by asi bylo kdyby to bylo už v průběhu odbočovacího pruhu, což by se mohl vymluvit, že si mu tam vletěl záměrně na poslední chvíly,když on už odbočoval.Ale asi záleží na cajtovi a drzosti toho hada co tě nabral.Nevím, třeba je to jinak...co na to ostatní?
No toto! Proč to proboha ostatní dělali? Byla tam nějaká překážka?

Jinak, težko to prokázat. Když jdedš
Kuš! Když jedeš 120-140, tak se těžko prokazuje, kde přesně jsi v době bouračky byl. Udělal jsi dobře, že jsi počkal. Moudřejší ustoupí. Občas by ta Brokovnice ale bodla... 😄
Já nejel 120 - vždyť jsem psal, že se tvořily kolony. Takže spíš tak 20 km/h. Ale ti co pelášili tím odstavným pruhem jeli tak 40-50 km/h.
byl jsem chvíli mimo. Byl to černý kombík a SPZ začínala AKX-..Víc si nepamatuju.
Jeden můj známý, dobrý člověk, dobrák od kosti, jak se říká, jel se svojí sestrou (červená Škoda 120), zetěm a malym děckem kamsi na Žatec po státovce. V jedný nejmenovaný obci v mírné zatáčce jim prý do protisměru z nepochopitelných důvodů vjel Nisan Primera. Řidič - ten můj známý - na místě mrtev. Bylo mu 31 let. Jeho sestra, byli pouze dva sourozenci, na místě také mrtva. Její manžel - mého známého zeť zemřel prý při převozu do nemocnice. Dítě je do teď v Motole na JIPce, letělo helikoptérou.

Řidič Nisanu měl jen lehká zranění, nechtěl ani ošetřit. Rozbor krve u nikoho neprokázal alkohol

Celkem tři mrtví, o dítěti zatím nic nevím.

)😲(
)😲(
)😲(
)😲(

Má na to někdo nějaký názor ?

monastus
TO JE HNUS!

A nezaspal? V tom mám totíž praxi (teda jako oběť...). Zničeho nic se Ti protijedoucí vůz objeví před kapotou, pak se ozve tupá rána a o sekundu později už se dereš bočním okýnkem ven z vozu ležícího na střeše v příkopě (totální demolice, ale já to přežil s lehce odřeným kolenem).

Ale jinak ten chlap s Primerou bude mít do smrti o čem přemýšlet... Až vyleze z vězení...
To nevím, jestli zaspal a jestli ten v tom Nisanu, nebo ten můj známej.
Ale jak Tě Hufnágle poslouchám, ty jsi měl asi docela štěstí. Jedno je pravda: řidič Nisanu bude mít o čem přemýšlet - vzal malým dvoum dětem rodiče - to jedno je ještě na JIPce - to druhé s nima nejelo, a zároveň jediné dvě děti - sourozence starým rodičům.

Ale když to vezmu z druhé stránky, tak je to hne😜 stačí se ohlídnout, stačí, aby mi něco spadlo z palubovky na zem a já se pro to ohnul a při tom lehce trhnoul s volantem a průser je tady. )😲(
monastus> Tak takové chyby snad neděláme, ne? BTW, Zásadně v autě nic volně loženého nevozím.

Jo a štěstí jsem mněl. Byl jsem přivázaný (jako vždy) a Octávka to ustála výborně. Jet nějakým fáčkem nedej bože tou 120kou, tak už žádný Hufnágl není... Ten viník měl Daewoo Lanos.
Fakt smutny! Staci chvilka nepozornosti a nestesti je tady! Chudak deti, na druhou stranu je chudak i ten ridic, uvidi to asi dokonce zivota! Resenim jsou snad jen bezpecna auta, ale kdyz na ne neni, tak je to tezky! Nikdy bych nechtel, aby se mi neco podobnyho stalo, je to hruza!
to Huf- takove chyby nedelame? Kazdy muze udelat chybu a ta muze byt osudna! Kdyz si boural s Meganem, predstav si, ze by v protismeru jelo auto, nebo by ve stejne chvili projizdel cyklista a ty jsi ho vzal? To by potom byla taky tvoje vina a cyklista by to asi tezko prezil!
Mracek> Kdyby tam cokoliv bylo, tak bych nedělal takové drsné manévry. Šlo vidět až na konec rovinky (pokud by to svítilo) = 1,5km a pokud bych to musel vidět světlama, tak na 300m.
KaZaN po svejch pěti těžkejch bouračkách říká:"Tohle je moc smutný téma" a jde se slzama na krajíčku někam stranou. B::😲(
Hufe, to je sice zajimavy, ale kdyby tam nekdo byl, jak vis, ze by ti jezek s autem nic neudelal? To samy se ti mohlo stat a nemusel by jsi delat ani velky manevry!
mracek> Bych se na * vysral. Udělal bych z něho lívanec. Stejně to bylo jen tak z *. Ten manévr nebyl nutný. To nasere...
Nejhorsi je,ze to odserou nevinny lidi,hezky si jedou a najednou z protismeru bum celni naraz,konec....Ted o vikendu byla taky takova bouracka,Ford(nevim jakej,asi Escort) se celne srazil s Fabii...v tom Fordu zarvali 4 mladi kluci,ve Fabii jeli manzele a dve deti...ti to prezili s nejakym zranenim....asi je zachranili
Vzdyt to pisu, reseni je bezpecnejsi auto, ale ne kazdej na nej ma!!! A ze to vetsinou odnesou nevini, to je pravda, protoze ty vetsinou jezdi ve starych autech, ktera jsou pomala! Vinici maji vetsinou silna a bezpecna auta!
jenže to by tady jezdili jenom saaby a volva a hlavně renault laguna II. Na tohle téma byl zajímavej článek ve Speedu, kde bylo zhruba napsáno, že některé vozy jsou nebezpečné a proč je nikdo nezakáže. Lidi nemaj peníze a ty který je maj, tak prostě o tom nepřemejšlej, že by se zrovna jim něco stalo. Slova typu "já jezdím pomalu a ohleduplně a tak se mi nic nestane" jsou skvělý, jenomže po silnici nejezdí sám a stačí jedna podrážděná tatrovka a je to. Ta nehoda jak je tady popsána včetně újmy na životech blízkých přátel je hodně smutná, ale co s tím? Zlomek vteřiny a je to. Viděl jsem několikrát nehodu, kde někdo zemřel a na rozdíl od jiných lidí jsem se odnaučil koukat jak jsou ty auta rozbitý. Jednou v Kutný Hoře vožralej řidič Una upravil zastávku autobusu. Zrovna tam čekal mladej kluk na autobus. Domů už nikdy nedojel. Skončil mezi Unem a zdí.
to mafi: vyjadril jsi to naprosto presne.

to all: kazda nehoda je smutna, rozhodne nejsem zadny cynik nebo sadista, ale podivejme se na to treba takhle: proc jel znamy ve 120? Kdyby mel bezpecny moderni vuz, rozhodne by vyvazl lepe. Takze je to i trochu jeho vina. Podivejte se na to jeste z jineho pohledu: Pojedete ve svem bezpecnem voze, udelate chybu - stat se muze kazdemu - a sejmete nejakou rezavou stodvacu plnou lidi a zabijete je. Za to jste potom soudem potrestani (spravedlive)-ale - kdyby to nebyla stodvaca ale neco normalniho, vas trest by byl mnohem nizsi! - jelikoz by to dotycni prezili. Takze pokud nekdo vyjede se stodvacou nebo podobnym srotem, tak si o maler koleduje. Nekamenujte mne prosim - tot jen muj nazor. PS: ja mam velmi bezpecny vuz preisklasse tridy - mam se totiz jeste rad 😄
Když to tady tak čtu, tak se jenom modlím, aby se mně ani nikomu z mého okolí takovéhle věci pokud možno nestaly. I když jede člověk superopatrně - a to občas rozhodně nejede - stačí chvilička nepozornosti, blbá situace na silnici, chyba někoho druhýho a je to...

To lexx: určitě je pravda, že bezpečnost některých aut není nejvyšší. Nadávat na ně nepomůže. Je spíš potřeba jezdit podle toho, co reálně na silnicích existuje (stará auta, chodci, cyklisti, blbý značení...), než podle toho, jak by to mělo být. Navíc - kdyby se zavedlo, že maj všichni povinně třeba Volva, jak by k tomu přišli chodci, cyklisti a tak....
Říkal jsem mnohým lidem, co se stalo (Š 120 versus Nisan Patrol) a slyšel jsem tohle: "Jo to znám:". "Jeden můj známej šel pro cosi do kufru od auta (auto bylo na krajnici - město) a nějaký blbec úplně vožralej, 18 let, řidičák chvíli, to prostě do něj ze zadu napálil" A pak mi ten člověk řekl: "Nikdy nevíš, kdy je to naposled !" Je to pravda, a taky hnusný.
Tak jsem se včera dozvěděl, že ani to dítě, co bylo hospitalizováno v Motole, nepřežilo ...

Lexx: Máš pravdu, měl 120, měl smůlu. Ale né každý si může pořídit lepší auto = bezpečný auto ...

Jednou si stejně koupím tank a nebudou mi vadit ani plně naložený tatrovky .. (😄)

Lexxi, máš sice bezpečný auto - vydrží však čelní náraz s nějakým náklaďákem ??? To budeš asi ve stejný situaci jako ta 120-cítka s tím Nisanem. Jak řekl Tomcat ... Je třeba jezdit tak co na silnici reálně existuje.

Takovej cyklista taky nemůže jezdit s airbagama. Je fakt, že pokud nejede, tak si koleduje vo průser ...

Já mám jenom hloupou Felicii - bez ABS, bez airbagů - a musím se přiznat, že mám občas strach. Třeba dneska jsem jel po silnici II. třídy a proti mě doslova letěla Liazka, která na vleku měla takovou tu obrovskou kovovou krabici (na výšku to má cca 4m a je to větší než ten LIAZ), co se do ní dává všelijakej volně loženej bordel. Měl to asi prázdný, protože jel jako čert a v zatáčce se pěkně nakláněl. Tak mi problesklo hlavou, co kdyby mu to sjelo, co bych asi dělal: Asi nic. Vpravo byly stromy, vlevo ten Liaz, uhnout by nebylo kam, katapult v autě ještě nemám, tak asi fakt nic.

Jak říká klasik: "Nikdy nevíš, kdy je to naposled"
V předchozím příspěvku píšeš o naložený Tatrovce a bezpečí... Není to tak, vem si zpravodajství a představ si rozsekaný kamiony na dálnicích, taky končívaj často špatně. Je ale fakt, že proti babetistovi jsou relativně vpohodě.
Po shlédnutí dnešní episody seriálu Policie v akci

na Primě mi nedá nepřispět troškou do mlýna.

Byla tam ukázka,nevím o který USA stát se jednalo,kde byl 18 mladík pronásledovaný policii

v snad kradeném autě.Nutno zdůraznit,že dle komentáře to byl jeho sedmý přestupek tohoto typu.

Při honičce se vyboural,těžce zranil jednu a zabil druhou spolujezdkyni.Dle komentáře ho soudce,aby tento kousek nemohl zopakovat,poslal do

vězení na 60 let!!! pro veřejné ohrožení a vraždu.

Vzápětí mně napadlo jak by to dopadlo asi unás.Pokud by měl dobrého právníka,tak by zřejmě

i vzhledem k svému věku dostal podmínku,no a pokud by i dostal 2-3 roky,tak bych nevylučoval

ani milost našeho dobráckého prezidenta,jak už se několikrát stalo.C'est la vie !
Při páteční cestě na letiště do Prahy se přede mnou plazila nějaká Octávie, stříbrná, pražská, hezká...ale na zadku zela "etiketa" pokud jsem se nepřehlídnul 1.6 pokud sem se přehlídnul tak 1.8. Každopádně mu to NEJELO, ale on si asi myslel, že jo. Skoro půl cesty jsem v pohodě visel za ním a s kroucením hlavy čekal, kdy dojde k nehodě. Zásadně předjížděl "proti" autu co se blížilo, žádný odhad vzdálenosti a rychlosti, jeho "mr*ka" líná jak veš, žádný zrychlení. Nepočítal jsem to přesně, ale minimálně 10aut co jelo proti němu při předjíždění muselo takřka zastavit, včetně dvou kamionu (jeden to chudák musel vzít přes hnusnou krajnici) a jednoho autobusu (to zrovna při předjíždění cisterny Benzina). Dále jsme zaznamenal tři předjíždění do horizontu s plnou čárou. Několik přes dvě plný (opět proti přijíždějícímu autu s řidičem s hrůzou v tváři. Tak takovýhodle blba bych odlehčil o řidičák tak na pět let aby měl o čem přemejšlet.
Podotýkám, že jsem se za ním v absolutním klidu a bezpečí držel cca 70km a nevěřil svejm očím, narozdíl o něj jsem předjížděl jen tam, kde to bylo bezpečný a nikoho jsem nemusel omezovat natož ohrožovat. Uznávám, že s VR6kou je předjíždění trochu o něčem jiným, ale proto mi taky nevadí živit tenhle šestiválec, protože vím, že když na něj šlápnu, tak to auto opravdu něco udělá, ať už při předjíždění či v krizové situaci. Silné a bezpečné auto tedy hlavně pro svůj klid a ne, jak se mnozí domnívají, k tomu abych nebezpečnou jízdou riskoval životy.
Dneska to tisknu do Liberce. Pohoda, klídek tempomat nastavenej na 130. A hle najednou žlutá Fóbie a tatík s rodinkou v levým pruhu líže svodidla. Na blikání nereagoval - asi považuje zpětná zrcátka za přežitý luxus. Jediný způsob jak jej předjet bylo podjetí. Tak ho podjedu, jsem vedle něj a kouknu do kabiny. Tatík i s maminou zarytej strnulej pohled dopředu - absolutní nezájem o cokoliv na silnici za nimi. Jedu dál a za Fóbií Pažout a mohutné blykání (možná vzteky i blinkání) dálkovejma. Bál se podjet, tak jsem zpátky najel do levého pruhu a přibrzdil. Když viděl, že stojím na brzdě, tak uhnul doprava a já s ním, takže Pažout konečně předjel. A jakmile předjel Fóbie ihned doleva na dělící svodidla. Úplně mi potom běhal mráz po zádech, když si představím, že místo mě tam mohl jet nějakej pilot 200 km/h a sestřelit ho. Co s takovejhlema řidičeme. Zastavit jednu mu plácnout, aby se probudil a zahodit klíčky od zapalování do pole, aby měl při hledání o čem přemejšlet.
Onen seriál v pátek večer na Primě sleduju taky a občas mám chuť nějakýmu pepovi lehce ťuknout ze strany do zadního bláťáku a otočit ho. Tam se s tím policajti nijak ne..rou. Bezdůvodně ujedeš a máš to za dva vostrý. Jako ten co zpanikařil kvůli štěněti plnýho piva na korbě. Na jižní spojce byl cca v 9.00 napasavanej nějakem Caddy nebo Chevrolet pod asi Tatrou - škoda. Amerika na ND.
to Monastus: Jak jsi psal: "Jednou si stejně koupím tank a nebudou mi vadit ani plně naložený tatrovky ... "

Já potkal na dálnici obrněný transportér. Ještě že jel v protisměru, takže jsem ho nemusel předjíždět (nebo on mě 😉. Odhadem jel tak 80 km/h, jestli je to možný. Byl to takový ten dvounápravový.
nechci mít blbý poznámky, ale podobnej případ se stal v USA, kde nějakej borec vyjel s tankem na dálnici do běžnýho provozu. honička trvalo snad půl dne a nakonec borec skončil s kulkou v hlavě. Ale taková čumáková scania s radlicí, to nezní špatně ne?
Když to není identifikace konkrétního auta - je to něco jako pohádka.
Přístě opíšu SPZ, nemějte strach, že to budu psát sem mne v tu chvíli nenapadlo.
Jen doufám, že se tu jednoho dne nebude psát o mně, ale řekl bych, že ne.
BTW: Včera jsme zastavil ve Varech, abych nechal přejít maminku s kočárkem (mimo přechod pro chodce, ovšem široko daleko sem žádnej ani neviděl, ale ikdyby, kočárek je posvátná věc, co se vozovky týče), když mamča dostala odvahu a před utichnuvším motorem VR6ky hupsla do vozovky a jala se s kočárkem přecházet, z nedaleké křižovatky za mnou jsem v zrcátku viděl vyřítivší se Opel Kadett. Říkám si "brzdi blbče nebo mi zaplatíš novej zadek, což by se celkem hodilo", to jsem ještě netušil, že mne ten degeš vezme zprava a málem tu mamču srazí. ***! Přístě se asi postavím napříč )o: ikdyž Golf napříč není o moc delší.
Mějte se
to kazan: Podobný věci, jako tobě s tim kadetem se mi stávaj vždycky, když jedu pomalu, v pohodě, ohleduplně a tak. Prostě - jedu tak, jak by se asi mělo, pak přijede nějakej * a je po pohodě. Buď skoro přejede někoho, koho pouštim, nebo mě začne předjíždět na nějakym nemožnym místě a skoro všechy sundá do pangejtu atd. Když jedu svižně (no, mírně řečeno), tak jemom občas chce někdo závodit, když ho předjíždim. Naštěstí ale nejvíc závoděj jen 1.6 GTI a ti jsou pro smích. Ti, co na to opravdu maj, ti při předjíždění nepřidaj...
Zdravim! Cital som prispevky, ohladne toho, aky * jazdia po cestach. Mozem prispiet tiez jednym cerstvym zazitkom. Isiel som po Bratislave-pohoda, kopec aut. Zrazu islo cierne A3,cierne skla,disky,pneu ako balony😄. Ten * sa snad 15x na jednom kilometri preradil, samozrejme bez smerovky.Ked ma obehol a odbocoval, tak som sa nanho dovolil pozriet co za * tam sedi. Sedel tam fakt *. Vsimol si to a vyradil sa z pruhu a dal sa za mnou po na opacny smer iducej ceste. Po chvili ma dobehol a kedze tam je 3prudovka, zacal ma vytlacat, ale kedze nie som slabej povahy, tak som mu tiez na nejaky ten centimeter od karoserie pohrozil. Nemal to nijako nadupane (asi 1.6),lebo pohodovo som podradil a isiel. Zasa ma dobehol a repete😄. Na semafory som schvalne pridal, aby sa nepichol predo mna a nezablokoval ma. Kedze to bol obcan prepokladam albanskej narodnosti, tak som na jeho gesta v tretom prude nereagoval a iba ho poslal do***e. Nastastie isiel. Po dalsich 2km sa ma zasa snazil na dvojprudovke stredom medzi autami obehnut vychytralec na HRVcke. Potom som ho pustil cez krajnicu, lebo som myslel ze ho porazi (isiel som 80,kde bola 60 podotykam).Ked som sa nanho trochu povesil ,tak v prvej zakrute som musel flekovat, pretoze by som donho napalil, ako sa tam pri*** rychlo ist. Tolko jeden dlhy pribeh poskytujuci pohlad na debilitu spoluobcanov 😄))
Zdravím všechny. Hodně se tu (nejenom v této rubrice, ale v celém MC) diskutuje o tom, co je nejhorší. Jednou to jsou škodovkáři, podruhé lidi, co maj mělnické číslo, potřetí ti, co jedou pomalu, počtvrté ti, co jedou rychle atd. Podle mě je ale nejhorší, když někdo někomu dělá neschvály. Jedeš moc pomalu? Nalepím se ti na zadek 3 cm nebo ještě líp - podjedu tě a před čumákem ti to zahamtnu. Zapoměl jsi ztlumit dálkovky? Pustím ti je taky, ať to máš (nemám na mysli zdvořilý připomenutí, ale puštění natvrdo). Chceš mě předjet? Přidám, abys to nestih - zejména jede-li proti kamion. Zblbnul jsi to a zapoměl jsi, kde je hlavní - rozbiju ti hubu a rozkopu auto. Celkově se mi nelíbíš - vytlačím tě ze silnice. Všem těmhle oplácečům přeju jedinou věc - až jednou udělají chybu, až třeba budou mít nějakej důvod, proč jet pomalu, nebo rychle, ať narazí na někoho, kdo je podobnýho ražení. Pak jim to, snad, dojde.
NEDOJDE !!!
Na debilov mam liek, ktory ich na 150% urcite naserie > ich uplna ignoracia. Robit sa ze sa nic nedeje a nevsimat si ich. su z toho hotovi (mam odskusane).
to co popisuje tomcat to je fakt na bliti - ceska specialita. hodne lidi se chova jako hovada a auto maji casto jako lek na svoje frustrace. najel jsem toho celkem dost na zapad od nas a nemuzu uvest jediny pripad ze by mi nekdo delal umyslne problemy. tady se asi lidi nenavidi navzajem - treba pri tom umyslnem zrychlovani jde i o zivot.
klasická scéna: jel jsem po D1, dojel jsem starší A100 v levym pruhu - jela asi tak 130. Vpravo byly pořád nějaký auta, co jely pomalejc, než ta audina. Je fakt, že při troše snahy mohl ten člověk uhnout a nechat mně předjet, ty druhý nejeli o tolik pomalejc. No nic, čekal jsem v klidu, až se uhne. Pak se to stalo. Přijel * s fungl novou octávií TDI. Nejdřív se mi nalepil na zadek a začal blikat. Pak začal předjíždět zprava. Nakonec to vzal těsně před tu audinu a zabrzdil. Audista to ubrzdil, já taky, protože se to dalo čekat.
Tak mám poslední zprávy: Zamřelo i to dítě v Motole, tedy výsledek střetu Nisanu Patrol a Š 120 - tři mrtví. Řidič Nisanu měl jen škrábance.

Ale to hlavní na závěr: Řidič Nisanu tvrdí, že ta škodovka na silnici kličkovala a on jak se jí snažil vyhnout tak do ní narazil. Brzdné dráhy na silnici prý hovoří o něčem jiném, ale prý je to ještě v šetření ... ?? Zvláštní.
V neděli jsem koupil Patrola, jak vidět, je to asi celkem bezpečný... Co se děje na našich silnicích je fakt síla, nejvíc mě štve ta strašlivá agresivita některých řidičů!!!
Este by som chcel napisat par slov na temu zlocin a trest. Chybu moze urobit kazdy, aj Schumi ju obcas urobi 😄

Niekto zrazi opiteho chodca v meste (nebol na prechode), ale isiel 80 namiesto 60, tak ho caka sud a mozno vazenie. Myslim, ze je to vacsia tragedia pre vodica a jeho rodinu, ten clovek ak sa dostane do vazenia, tak tym padom jeho zivot je v troskach, manzelka ho moze opustit, poriadnu pracu uz nezozenie... Aky to ma potom zmysel? Ved vacsina ludi, ktori ublizili na zdravi s nasledkom smrti na to nikdy nezabudnu a stane sa to traumou na cely zivot aj bez vazenia.

Ak by sme boli viac ohladuplny k tym ktori chcu ist pomalsie, rychlesie alebo zabludili, zle odbocili... asi by sa nam vsetkym jazdilo lepsie, chyba nam tu proste viac pohody. Kolko casu usetri dochodca krivajuci cez krizovatku na cervenu mysliac si to, ze to stihne a auta aj ked maju zelenu tak im nebude vadit ze zastavia? Proste blbcov je v CZ aj SK dost a asi jediny recept na nich je drzat sa od nich co najdalej.
Jak poznam, kdo ma ze zavinene smrti trauma a kdo ne?

Ale je pravda, ze malo kdo z nas jezdi v pohode....vetsinou jsme rychli, nervozni a vysledek je 10 usetrenych minut a mnoho nasr... lidi.
Tak si to šinu, s předsevzetím, že dnes pojedu úsporněji (o:, v klidu do práce, na dlouhé rovince, máznu asi v kilu škoďárnu co se plazila cca 80 a nijak se víc neženu dál, prostě sem jí předjel pro případ, že by se chtěla ještě více "zastavit" nebo abych někde dál nemusel předjíždět aut víc najednou. Plazila se dál za mnou, přijedeme do obce, přede mnou kolona, tak jsem v mírným (z)kopečku vyřadil a dojížděl pomalu tu kolonu. Na plný čáře, na nepřehledným místě, za zatáčkou a cca 50 metrů před další, se ten pošuk se škoďárnou vyřítil vedle mne a za řevu motoru mi to natřel - předjel mne a natlačil se přede mne. Opět jsem kroutil hlavou a dumal, jestli jsem se už fakt probudil nebo co. Jasně, že jsem ho po asi kilometru znovu musel předjet, protože nebyl s to v předjíždění pokračovat a kolona byla úděsná. Ale nasmál jsem se u toho až dost. Zkazil mi předsevzetí o úsporné cestě do práce.. )o: tak snad cestou zpět (o:
To je typicky pro velky nadrzence v malejch skodovkach ... 😄 Me predjelo dokonce MBcko. Na R4 pred Prahou je prechod, kde je 50ka (mj. pekna kravina na Rku udelat urovnovy prechod). Tak jsem zpomalil a asi 70-80kou se kolem me prehnala Skoda 100, kterou jsem vzal kousek pred tim.
Ja som sa veselo zabaval,ked (nechcem sa nikoho z vas dotknut) mladi prazaci po ceste z Tatier, ked som ich normalne mimo dediny obehol zo par krat, tak ma obiehali aj cez plnu cez dedinu a este sa vyskrnali a dokonca ukazovali to neslusne gesto (a to bolo dievca!😄. Boli nalozeny, Felda,sice vyzerala nova, ale moc im neslapala a mimo dedin v zakrutach stracali a stracali...co potom dohanali a dohanali. Raz sa dokonca do kopca podujali cez plnu ciaru na subeznu jazdu(nejak im to uz asi viac nechcelo dat),ale kamion v protismere ich presvedcil,ze bezpecnejsie to bude asi za mnou😄. Nakoniec boli taki nabudeni,ze namiesto na dialnicu odbocili za mnou do dediny, kam som isiel pozriet stryka.Potom uz som sa smial ja a ked som odbocoval, som im len zakyval, naco asi pochopili co robili a tiez s usmevom odkyvali. Bolo to fakt vesele sprijemnenie cesty😃)
Právě před půl hodinou jsem jel zpět do Liberce a v poklidu (cca 110 km/h) se svým nevýkonným vozem (175 PS) a zhruba 200 metrů přede mnou vyjel od benzínky přede mě pepa s tahačem. Rozhodně mě musel vidět, protože v saabině furt svítím a ihned doprostřed jízdního pruhu. To nemůže uhnout? Když vidím, že se na mě nekdo lepí, třeba i se Škoda Slov 120 De Luxe, tak mu uhnu a případně ukážu blinkrem doprava, ať jede. Když jedeme v koloně a předjíždíme pomalu jedoucí auto přes horizont, tak jedu přes horizont v levým pruhu a s blinkrem blikajícím doleva naznačuju, že tam nic nejede. Ale tohle fakt nechápu - proč tam vjede a neuhne, ikdyž mě vidí?
hank: ten transporter byl pravdepodobne "brt". Moc o nem nevim, jezdily v protitankove brigade v Jincich u Pribrami. Pry ma 2 benzinove turbomotory, a jede i dost pres 130 km/h.
to Mfilip: 130? A safra! To jsem rád, že jsem ho nemusel předjíždět. nebo spíš on mě, protože já mám cestovní rychlost na dálnici 120 km/h. A má ten transportér vůbec zpětná zrcátka? Ale nač se při předjíždění dívat do zrcátek, když máte transportér, že? 😉
to vis, ze to ma zpetna zrcatka 😃). Chtel jsem v Jincich zkusit se s brtem projet, ale neslo to. Dotahal jsem to jen na UAZ -> S120L -> VAZ 2107. Osobne jsem videl jedouci DANU ( houfnice na podvozku 8 kol. T815, vazi podle mne cca 35 tun ) jak to zkopce rozvalila na 115 km/h.
Jestli je to dvouosý a na benzín tak je to možná "Maďar" - průzkumácké OT velikosti tak asi dnešního MPV, nahoře s kulometem. Jmenuje se to myslím BRD xx a jezdí to tak 80. Párkrát jsem měl tu čest s tím jet na vojně. Taky se tomu říkalo "sporťák" - vešli se tam dva lidi v pohodě, tři byli našlapaný a oficiálně to bylo pro čtyři. Jo, těch 80 to umělo i v terénu.
Tak jsem se jel včera jen tak projet se svým milačkem, aby dlouho nestál a málem mě to bylo osudné.Na dvouproudové silnici si to v pravém pruhu valí dva kamióni(Volvo) a mezi nima Avie.V levém pruhu jede přede mnou chlápek s Fordem Sierra a já tak nějak kousek za ním a chystáme se tuto kolonku dopravců předjet.Když ten chlápek s Fordem byl na urovni předních kol toho Volva, tak mu to tam ten Avista sprostě vohnul před něj asi tak 40-tkou.Já jel tak 75 a on 80(byla tam 70).Ten chlap ve Fordu měl neuvěřitelnej postřeh,lehce ťuknul masku o tažné zařízení tý Avie(opravdu jen jak od dveří na parkovišti,což si oddech) a já to ustál se staženou pr....Řeknu vám nemít Nissana a jet v bývalém žigulu 21011 bez posilovače, tak tomu Fordu rozšrotuju zadek.Nejvíc mě štve, že ten Avista ani nepřibrzdil a my tam zůstali oba nevěřícně a spocený oba chvilku koukat.Značku bohužel nemám, neboť jsem fakt neměl čas se podívat a ani nás nějak nenapadlo ho dohnat a zabít.Ale zajímalo by mě kdybych ho nabral, jestli bych za to mohl já a platil mu zadek nebo kdo?S toho vyplývá, že raději budu zase dále pokračovat v leštění v garáži,tam může spadnout jen meteor a to je malá šance.Avistum zdar.
Ha, to jsi mi připomněl, doufám, že sem to tu už někdy dávno nepsal, jak jsem jel z Brna do Prahy, neřídil jsem já, ale kolega, nějakýho Renaulta, snad Lagunu, už moc nevím. Nejel teda 80, ale spíš 140, kára to byla celkem nová. Situace podobná, mastíme to v levým pruhu a v pravým kamion, kterej odhaduju tak na 60km/h a za ním nalepená Avie a za ní kousek další kamion.Ve chvíli kdy jsme míjeli kamion za Avií, tak mrsk Avie dolevýho bez blinkru. Nebejt Petr co řídil takovej rychlík a ABS a dobrý brzdy, tak jsme vyřízený, chudák jeho žena, toho času těhotná, co seděla jako spolujezdec, měla z toho dost šok. Srá* s Avií si snad ani ničeho nevšiml a v klidu si to funěl dál............ ale co, tohle se přece děje každej den, holt některý lidi sou magoři.
avistov a ostatnych magorov kt. povazuju blinkre a spatne zrkadla za prezitok tytmto tiez pozdravujem...
Ještě dodám, že jsem měl také možnost prohánět sice Liazku a né nějak aktivně, ale nějakých pár stovek kilometrů jsem najel.No a když jsem seděl tak nahoře a všechno bylo kolem dole a těm Avistům jsem koukal na střechu, mě sice uklidňovalo a právě proto jsem měl pocit, že musím koukat všude kolem a být ohleduplný k těm drobečkům.Jestli oni už nejsou ty řidiči z povolání nějak vydeptaní nebo co a myslej si že jsou king of road(ne všichni samozřejmě).Uff, tak jsem si trochu postěžoval, omlouvám se.
Ja som pred mesiacom stretol magora na (asi prazdnej Avii),ktory sa rozhodol ze spravi rekord Tatry-Zilina(asi). Chytili sme 2 dhe kamiony, predo mnou este 1 auto,v kt. sa bal predbiehat.Ten magor na Avii predbiehal v dedine, dostal sa len pred toho predomnou, potom cez plnu v zakrute(ani na silnom aute by som sa neodvazil) to zacal obiehat.Oproti auto mu muselo uhnut az do travy pomaly, vystraseni boli poriadne. Najkrajsie na tom je,ze ak ide jeden takyto ***,tak strhne za sebou lavinu dalsich chujov,co ho napodobnuju.Vsetkych som ich v pohode neskor na volnych usekoch poobiehal,ale mal som 100 chuti toho na tej avii vybrzdit (ale mam svoje auto rad,tak som to neskusal).
No to teda byl magor, ale kdybys ho "vybrzdil", byl bys hlavním magorem ty. *, který před někým bezdůvodně (bez dopravních důvodů) dupnou na brzdu - jen proto, že se jim nelíbilo, jak ten před nima jel (ať už jel jakkoliv) - bych nadosmrti sebral řidičák. To je největší sviňárna, protože je to čistá schválnost. Navíc, odskáčou to často ti, co jedou za tím, kdo je "vybržďenej". Jak vůbec může někoho taková kravina jako "vybrždění" napadnout ??? To prostě nachápu. Na řidičák by se měly dělat psychotesty jako na držení zbraně!!!
to Viados: 100% souhlas. Blbost prostě občas udělá každej, zatímco naschvál udělá jenom * bez mozku.