Zadek524: do Itálie jezdím do kempu často. I v největší sezoně (přelom 07/0😄 je možné najít místo, ale chce to nervy. Téměř vždy jsem byl spokojen. Ale v létě bývají u moře v Itálii silné bouře. Viděl jsem polámané stromy, rozbitá auta i zraněné lidi ve stanech. Nechci strašit, může se však stát. Pokud neodjíždí zrovna autobus s českými turisty, tak se tam ani ze společných mrazáků (ve všech kempech standartně) nic neztartí. Na severu Itálie kolem Benátek je už však nyní tak špinavá voda, že tam každým rokem je čím dál víc zavřených kempů. Jinak Italové jsou kempový národ. Doporučuji střed a jich Itálie. Ovšem na jih je téměř tak daleko, jako do Španělska, pak je samozřejmě lepší ono Španělsko a do hotelu. Vyjde to levněji.
Díky za vaše příspěvky k té Itálii. Naplnili a předčili jste moje nejčernější obavy. No lepší to vědět teď než na vlastní kůži...!😄
Dám to manželce přečíst a snad ji ještě přesvědčím pro to Chorvatsko. Chceme tu Italii totiž jako druhou dovolenou, na hlavní chceme bud Tunis nebo Turecko letecky.
Jinak byli jsme několikrát v kempu ve Španělsku na Costa Dorada nebo jak se to píše a spokojenost!
Jižní Italie mě láká velice, ale chcem to jen na skok na ten týden, což se až dolu nevyplatí. Na tom Jihu v Kalabrii je to teda pekny???
Jestli nebude Chorvat, to radši snad pojedem po krásách českých...
Dám to manželce přečíst a snad ji ještě přesvědčím pro to Chorvatsko. Chceme tu Italii totiž jako druhou dovolenou, na hlavní chceme bud Tunis nebo Turecko letecky.
Jinak byli jsme několikrát v kempu ve Španělsku na Costa Dorada nebo jak se to píše a spokojenost!
Jižní Italie mě láká velice, ale chcem to jen na skok na ten týden, což se až dolu nevyplatí. Na tom Jihu v Kalabrii je to teda pekny???
Jestli nebude Chorvat, to radši snad pojedem po krásách českých...
Tak nevím pánové .... zadal jsem to do Routu 66 a vyšlo mi tohle: Z Z Brna přes Bratislavu, Csornu, Szombathely, Lendavu, Zagreb, Karlovac, Plitvice a Makarskou do Stonu (na Pelješaci) vychází 977 km / 12:20 hodin, zatímco z Brna přes Sarajevo do Stonu buď 1026 km / 12😁0 nejrychlejší (přes Budapešť) anebo 996 km / 14😁0 nejkratší.
Z Brna do Stonu to vychází 994 km .Já jedu opět tudy.Jelikož mi odpadají zdlouhavé jízdy v koloně a ceny v BiH jsou na jiné úrovni.Do Sarajeva vůbec nemusíš jezdit.Loni jsem byl taky na Peliešaci a příroda byla super ale služby nic moc tak letos pojedu asi jinam.Nebo do BG. J.
ccc> Hele, já se nehádám, ani ti to nerozmlouvám. Spíš tak trochu přesvědčuji sám sebe, jestli to přes Bosnu nezkusit taky, jedu letos na Korčulu - takže buď přes Pelješac (a tedy Ston), anebo trajektem ze Splitu. Pokud by to přes Bosnu bylo výrazně blíž, tak bych to asi zkusil. Ale zatím mi to připadá spíš komplikace - dva hraniční přechody navíc, a Bosna - to je asi pořád "divoký východ", nebo už ne ?. Klasickou trasu přes Maďarsko a Plitvice jsem jel 2 x, a nikdy jsem žádný výrazný problém neměl (zato moje známá jela přes Vídeň v koloně 4 hodiny 😢 ). A nic moc služby na Pelješaci ? Jediné co potřebuju je střecha nad hlavou, 2 x za týden koupit chleba a ovoce, a hlavně čím míň lidí, tím líp. Takže z tohoto hlediska byl Pelješac super. Korčula je ještě o kousek dál v moři, takže doufám, že to bude ještě větší pohoda. 😁
prave som pozeral, tak jazdou cez BiH usetrim na trase BA-Omis 30km, asi tade nepojdem. Radsej to vezmem po starom. HU-SLO-HR. Ce rakusko nechodim. Je to dalej 60km a to na case nic neziskam. Cez HU sa v noci da ist priemer 80km/h bez problemov . Takze pohoda a este usetrim za benzin, AUT znamku. Cez vieden som siel raz a tez som mal smolu a zdrazal som sa tam 30 min v kolone.
Miro: V tom Maďarsku pozor na rychlost, kámošovi naměřili o půlnoci na výjezdu z nějaké vesnice 65 km/h, odstavili ho mimo cestu a chtěli po něm pokutu v přepočtu asi 15000 CZK a měl ji platit až druhý den ráno na poště. Nakonec to ukecal na 100 DM do kapsy a mohl odjet. Takže s průměrem 80 bych nepočítal. Ale i tak je cesta přes Maďarsko větší pohoda než přes Vídeň.
15000,- KC ????? to sa mi zda vela, tolko ani rakusak nepyta. Ale hadat sa nebudem. Je jasne, ze chcely do vacku. Ja dedinky robim 60 az 65 a snazim sa pozerat ako ostriez, zapnute dialkove a hladam policajtov. Zatial som mal teda stastie a mimo jazdim od 100-130(slo by aj viac, ale to uz by bol adrenalin a ked veziem troch ludi... ) dla cesty a moznosti. Nie vsade sa to da. Ale tusim spomalim, kedze ..... . Hodne ma vytaca ich 80. Maju tam pekne ciste rovinky a tam sa da slusne ist. Celkom fajn cesta.
Já již jinudy nepojedu.Jestli jedeš na Korčulu volil bych cestu přez BiH a z Orebiče trajektem ten je krátkej.Pokud hledáš klid a hezkou přírodu tak doporučuji.Cesta přez BiH je super,ceny to samá lon naturál 98 asi 21,5czk a td.Silnice jsou na dobrý úrovni kvalitou asi jako u nás jedničky. Pouze na člověka působí to rozstřílený okolí a pod.Ten kdo má silnější žaludek to přejede.Hranice na víc nic neznamenaj pokud nejedeš v neděli nebo pátek .V tuto dobu jezdí hodně bosanců za prací.To se mi podařilo chytnout poze jednou a jsem vyléčenej.Tak rozhodnutí je poze na Tobě.J.
ccc> Kdybych jel znovu na Pelješac, tak bych to asi zkusil, docela mě to láká. Ale na Korčulu mi připadá jednodušší využít trajekt Split - Vela luka, je to sice dražší, ale zase trochu exotika. Kdypak se našinci poštěstí plout 3 a půl hodiny po moři. 😉 A do Splitu asi vyzkouším novou dálnici. Ještě si propočítám všechny varianty, ať vím, o kolik dražší to po dálnici a trajektem bude. I když - člověk počítá jak na cestě ušetřit, a pak stejně prachy utratí jinak.
Další možností dostat se na Korčulu je trajekt z přístavu, z kterého jezdí kyvadlový trajekt na Hvar, na jméno si nevzpomenu (Drvenik?), ale je to kousek od Makarské.
Jezdí 1-3x denně (podle "stupně" sezony) do města Korčuly, takže pokud míříte na východní část ostrova Korčuly, je to lepší, než se kodrcat 40km z Vela Luky nebo přes Pejlešac. Trajekt provozuje jiná firma než Jadrolinia, takže se o něm moc nedozvíte - naopak to má výhodu, že jezdí poloprázdný. Cesta trvá asi 2,5h, cenově je to jen o něco dražší než ty 2 přískoky přes Pelješac a výrazně levnější než varianta ze Splitu, z kterého ty trajekty jezdí narvané a podle naprosto nesmyslného jízd.řádu.
Jezdí 1-3x denně (podle "stupně" sezony) do města Korčuly, takže pokud míříte na východní část ostrova Korčuly, je to lepší, než se kodrcat 40km z Vela Luky nebo přes Pejlešac. Trajekt provozuje jiná firma než Jadrolinia, takže se o něm moc nedozvíte - naopak to má výhodu, že jezdí poloprázdný. Cesta trvá asi 2,5h, cenově je to jen o něco dražší než ty 2 přískoky přes Pelješac a výrazně levnější než varianta ze Splitu, z kterého ty trajekty jezdí narvané a podle naprosto nesmyslného jízd.řádu.
MHPlus> Tak jsem to počítal pro auto a 4 osoby a vychází to: 1) Orebič-Korčula asi 400,- a jezdí každou hodinu. Drvenik-Korčula asi 1100,- a jede 3 x denně, Split - Vela Luka asi 2000,- a jede 2 x denně. Ten rozdíl v ceně není zase až tak dramatický, zvlášť když dražší trajekt znamená méně výdajů za benzín (při variantě přes Orebič cca -500,- ) a úsporu času. Ze Splitu přes Pelješac a Korčulu do Vela Luky (270km) to tipuju tak na 5 hodin plus trajekt, trajektem Split - Vela Luka to trvá 3,5 hodiny. hodí se to hlavně při zpáteční cestě - v 7:00 trajektem z Vela Luky, v 10😁0 ve Splitu a večer doma.
Jen k těm trajektům. Loni jsem byl v Jelse na Hvaru. Cesta tam do Drveniku, čekání na trajekt asi 30 minut jízda asi 20 minut a pak asi 50 km přes celý ostrov po docela dobrodružné silnici. Takže nazpět jsme se rozhodli pro trajekt do Splitu který odjížděl kousek od Jelsy. Chtěli jsme jet kolem jedné a dát ještě odpoledne zastávku ve Splitu. Maník který prodával lístky mě radil že pokud chci mít jistotu že se na trajekt dostanu musím tam být minimálně dvě hodiny před odjezdem. Byl jsem tam asi o 1,5 dodiny dřív, řada přede mnou, řada za mnou. Když měl trajekt odjíždět tak ještě ani nebyl v přístavu. Když konečně připlul nastalo nekonečné vyloďování a potom nekonečné naloďování. Plavba za přicházejícího somraku byla ovšem romantická a do Splitu jsme připlouvali za tmy. Naštěstí jsme byli docela na kraji takže vyloďovíní asi 20 minut a hurá domů. Takže, kdybych to byl býval věděl tak bych to vzal zase přes Drvenik.
Ze Splitu jsem jel na Korčulu před 2 lety - trajekty sice jely 2, ale asi hodinu po sobě po obědě... Když jsem přijel do přístavu asi 1,5h před odjezdem, udělalo se mi špatně při představě, že budeme muset improvizovat přes Pelješac, protože tam už byla obrovská fronta, nás zařadili do "nepostupové" zóny - "když se tam naskládají, tak vás vezmeme". Naštěstí jsme byli asi 3.auto od konce, takže ve Vela Luce to bylo v pohodě a do Lumbardy na druhé straně ostrova jsme dorazili ještě před soumrakem.
Zpátky jsme jeli do Drveniku v naprosté pohodě, trajekt prakticky prázdný, cesta asi 2,5h (průplavem mezi Pelješacem a Korčulou a pak okolo Hvaru).
Když to vezmu kolem a kolem, tak je pro cestu na východní stranu Korčuly výhodnější Drvenik, na západní stranu je to diskutabilní (Split - Drvenik je asi 90km, Korčula - Vela Luka dalších 40-50 vs. rozdíl cca.1000Kč za trajekt), každopádně pro ocit romantiky byla lepší a zajímavější cesta do Drveniku - na volné moři (ze Splitu) je to větší nuda, navíc jsme celou cestu stáli, protože si nebylo kam sednout.....
Zpátky jsme jeli do Drveniku v naprosté pohodě, trajekt prakticky prázdný, cesta asi 2,5h (průplavem mezi Pelješacem a Korčulou a pak okolo Hvaru).
Když to vezmu kolem a kolem, tak je pro cestu na východní stranu Korčuly výhodnější Drvenik, na západní stranu je to diskutabilní (Split - Drvenik je asi 90km, Korčula - Vela Luka dalších 40-50 vs. rozdíl cca.1000Kč za trajekt), každopádně pro ocit romantiky byla lepší a zajímavější cesta do Drveniku - na volné moři (ze Splitu) je to větší nuda, navíc jsme celou cestu stáli, protože si nebylo kam sednout.....
Už jste někdo jeli po té nové dálnici mezi záhřebem a Zadarem? Teď se chystám k Zadaru a váhám zda jet po staré (přes Plitvice) nebo to risknout po nové dálnici i s rizikem, že ty objízdné trasy okolo tunelu Mala Kapela a dál dolu se budou složitěji objíždět. Neotevřený úsek je asi 60 km, s objíždkami to může být tak 80 km, to by se možná dalo zvládnout. Nebo to vidím špatně? Jedu už teď v pátek, prý od 10.7 by to mohlo být po neúspěšné kolaudaci otevřený..... Co radíte?
Ahoj kdy presne odjizdis, a pres co z CR? ze bych nejel sam 😃, je to moje samostatna prvni cesta Snad to zvladnu. Jinak řeším to same. Na chovastko.cz doporucuji pres Plitvičky a pak se na dalnici napojit.
kade budete vediet za 2-3 tyzdne, ked tu niekto povie, ako to tam frci naozaj. Ja tiez zvazujem Makarsku alebo Krk, takze sa tesim na odhalenie tajomstva. Zlepsilo ci nezlepsilo ? Naposledy som zo Splitu cestoval 12h!!!! Myslel som ze ma j.... !!! Neznasam za I. 100m a stat. zase za I. 100m a zase stat. No hruza. Toto sa mi stalo us 3-krat
Zase si říkám, že přes Plitvice pojedou všichni a v noci (nebo nad ránem) by to po těch objíždkách nemuselo být tak strašný. Ale je pravda že je to pátek. To jedou všichni k moři. uvidím co se dozvíme ještě do pátku. Kdybyste někdo měli nějaké nové informace tak za ně budu vděčný. Ještě zkušenost (a možná doporučení pro ostatní) Pokud jsem jel minule k Zadaru po starý cestě, tak nejhorší byl až ten úsek dole tak někde od Udbiny po Obrobac. A tenhle úsek se už dá teď objet po nové dálnici bez probémů. V Korenici (nebo v Udbine) to ohnout doprava a k dálnici. Ono od té doby co je dálnice (obchvat) kolem Karlovacu tak člověk nemusí trávit spoustu času ani v Karlovaci (to bývalo taky někdy šílený).
Tak včera jsem se vrátil z Chorvatska. Stejně jako loni jsem jel přes Slovensko, Maďarsko, Bosnu a bylo to stejně jako loni v pohodě... Kromě dálniční nálepky na Slovensko žádné další poplatky. V Bosně jsem nabral plnou nádrž, cena benzínu lepší než u nás, což se v porovnání z chorvatskem určitě vyplatí!!! Z Brely k nám na hraniční přechod Bumbálka za cca 14 hodin (bylo to v neděli, vcelku minimální provoz) Tak příště zase tak nějak...
Bratislava – přechod Rajka, nenajet na dálnici směrem Budapešť aby se nemuselo platit, ale jet podél ní přes Rajka do Mosonmagyarovár tam odbočit na Csorna a držet se směr Szombathely. Cca 30 Km před Szombathely odbočit na Sárvár a jet se směr Sumeg k Balatonu. Potom přes Keszthely, Marcali, Nagyatád, na hraniční přechod Barcs. Dále pak Virovitica, Daruvar, Lipik, hraniční přechod Bosanska Gradiska. Dále směr Banja Luka, Jajce, Bugojno, odbočit směrem na Livno. Před Livnem začíná už být značený směr Makarská a není třeba jet až do Livna ale odbočí se do leva a kolem jezera Buško k přechodu Aržano do Chorvatska. A pak už směr Cista Provo a už vás cesta dovede na pobřeží Jadranu.
Přes Maďarsko to bylo cca 320 Km
Přes Chorvatsko cca 120 Km
Přes Bosnu cca cca 260 Km
A do Makarské pak ještě cca 60 Km
Co se Bosny týče tak cena benzínu byla od 1.42 KM do 1,55 KM. Kolem Banja Luky byla cena 1.45.Na začátku dálnice do Banja Luky byl za 1.42KM ale po levé straně tak že se k té pumpě asi nedá odbočit já tam bral až při cestě zpět. 1 MK je zhruba 0,5 Euro. Poprvé jsem platil za 39 litrů 30 Euro, při cestě zpět 27,5 za 20 Euro. V praxi to chodí asi tak že cenu v KM vydělí dvěma a když tak to pak zaokrouhlí takže euro sem euro tam ale i tak je ta cena super oproti Chorvatsku . . .
V Chorvatsku byl Benzín za 7.10 Kuna. Kurz v Makarské byl okolo 7.3 za Euro. Za 1000 českých bylo 218 kun . . .
Přes Maďarsko to bylo cca 320 Km
Přes Chorvatsko cca 120 Km
Přes Bosnu cca cca 260 Km
A do Makarské pak ještě cca 60 Km
Co se Bosny týče tak cena benzínu byla od 1.42 KM do 1,55 KM. Kolem Banja Luky byla cena 1.45.Na začátku dálnice do Banja Luky byl za 1.42KM ale po levé straně tak že se k té pumpě asi nedá odbočit já tam bral až při cestě zpět. 1 MK je zhruba 0,5 Euro. Poprvé jsem platil za 39 litrů 30 Euro, při cestě zpět 27,5 za 20 Euro. V praxi to chodí asi tak že cenu v KM vydělí dvěma a když tak to pak zaokrouhlí takže euro sem euro tam ale i tak je ta cena super oproti Chorvatsku . . .
V Chorvatsku byl Benzín za 7.10 Kuna. Kurz v Makarské byl okolo 7.3 za Euro. Za 1000 českých bylo 218 kun . . .
tak ma napadlo, netreba do BiH nahodou VIZA ???? Niekto vravel ze ano. Lebo ak ano, nema vyznam sa tade trepat
Pro cesty do Bosny a Hercegoviny je od 15.5.2004 do 30.9.2004 dočasně zrušena vízová povinnost pro občany ČR. Dočasné zrušení vízové povinnosti platí pro všechny cesty bez ohledu na účel a délku pobytu. V případě pobytu za účelem výdělečné činnosti je třeba požádat na policii o povolení k pobytu a o pracovní povolení. Po 30.9.2004 vízová povinnost opět pokračuje. V Bosně a Hercegovině je uznávána zelená karta pro motorová vozidla, vydaná v ČR. Je třeba se přesvědčit, zda příslušný kód země (BIH) je na kartě vytištěn.
viz. [odkaz]
viz. [odkaz]
hmmmm fajn, len ja mam v pase SR 😄
Dočasný zrušení vízový povinnosti se vztahuje i na všechny nový členy EU,nejen na CZ.
Mě spíš zajímá jak to je s přejezdem kousku BiH u Neumu třeba při cestě do Dubrovniku po 30.9. Bude třeba vízum nebo tady mají nějakou vyjímku?
Mě spíš zajímá jak to je s přejezdem kousku BiH u Neumu třeba při cestě do Dubrovniku po 30.9. Bude třeba vízum nebo tady mají nějakou vyjímku?
necestuje niekto zo 4 na 5.8 ?
tak ake su skusenosti po otvoreni trasy Zagreb-Split ?Ako je to s hustotou premavky na dialnici a cez Plitvicky ?
Ahoj panove, jsem tady pred nakym mesicem truchlil, ze pro nas Chorvatsko nebude, ze tam manzelka nechce a vypada to velice nadejne. Stihli jsme teda mezitim dovolenou v Recku letecky, ale tak za tri tydny si chceme doprat jeste jednu mensi dovolenou. Italie je humus, tak to jsme jiz uplne zavrhli a tak jsem teda dal doma na vyber jestli chce chodit v pantoflich nebo v pohorkach a zvitezily pantofle. To znamena jedeme Chorvatsko, jinak by to asi bylo nekam do Tater nebo do Beskyd.
Jeste ted otazka kam? Rad bych neco noveho, nejlepe nekde v okoli Sibeniku, moc niz uz se mi nechce na tech par dni harcovat. Kemp Solaris zname, Adriatic taky - to sou takovy velky a vyhlaseny v tomhle miste. Muzete neco doporucit dobreho? Hlave aby byla pekna plat - ne beton! Muze byt i peknej privat, vono to vyjde cenove prakticky nastejno....
Diky za kazdy dobry tip!
Jeste ted otazka kam? Rad bych neco noveho, nejlepe nekde v okoli Sibeniku, moc niz uz se mi nechce na tech par dni harcovat. Kemp Solaris zname, Adriatic taky - to sou takovy velky a vyhlaseny v tomhle miste. Muzete neco doporucit dobreho? Hlave aby byla pekna plat - ne beton! Muze byt i peknej privat, vono to vyjde cenove prakticky nastejno....
Diky za kazdy dobry tip!
Pro ty co chtějí cestovat po nové dálnici Záhřeb - Split je v časopise Svět Motorů rozsáhlý článek o cestě po této dálnici. Je to č.29 které vyšlo 12.7.04
zdravím vás všechny!
Právě jsem nastoupil do pracovního procesu po dovolené v Chorv. 😒 cestou jsem jel (i) po nové dálnici Záhřeb - split. cestou tam byla ještě zavřená, jel jsem tedy klasicky přes plitvice, pak uhnout u Udbiny a po nové dálnici k Zadaru. Cesta dobrá ale pomalá. Předjíždět sice občas šlo ale co si člověk pomůže když předjede jedno auto a před sebou má pořád plno 8-s . takže cel cesta byla asi o 1hodku a něco delší než zpět po dálnici (myslím jen úsek záhřeb - zadar). Největší zácpa byla ve směru k moři u toho nového tunelu Sveti Rok. Jezdí se v jednom pruhu, takže každý karambol se projeví PEKELNOU frontou. My stáli jen asi 20 minut, ale zato na místě :x , pak se to najednou z ničehonic rozjelo a projeli jsme to bez problému. Asi větrali tunel nebo co. To bylo v sobotu dopoledne. Jinak cesta tam OK, fronty se tvořili jen u mýtnic a na hranicích na klasických místech, hlavně hranice Spielfeld/šentilj, macejl. Kilometricky to vyšlo zhruba stejně, možná je dálnice o 20-30 km delší, ale přesně jsem to nepočítal. Druhou cestu jsem si užil už po CELÉ otevřené dálnici (mimo tunelu Malá Kapela). Cesta naprosto bez problému, ale u tunelu Sveti Rok byla příšerná fronta směrem k moři. několik kilometrů. V tunelu byli vidět poliši a hasiči, možná nějaký Ťukanec, v době mého půjezdu ale tunel jel oběmi směri. Dálnice OK, jen bylo hlášený, že je nehoda u Vukovi Gorice, tak jsem to sjel přes Duga Resa a Karlovec. Největší problém nastal asi těsně u Záhřebu, kde končí placená dálnice (Lučko). Tam byl velký frmol, hlásili několika kilometrové fronty u mýtnice, v době mého příjezdu fronta byla ale popojíždělo to a bylo to asi 20 minut.
celkové hodnocení: dálnice je dobrá, rychlejší než přes Plitvice, ale lidi se asi rozdělí na dva tábory. Jedni pojedou dálnicí trošku rychleji (co najedou na dálnici to téměř ztratí ve frontách a ještě si to zaplatí) a odlehčí to dopravu přes Plitvice, které se možná budou lépe projíždět. A ti co budou chtít vidět Plitvice pojedou asi taky po "starý". Cestu dolů po té dálnici lze ale rozhodně doporučit mimo hlavní náporové dny a noci. (ale v té době se dají projet i ty Plitvice, tak nevím. Já příště pojedu ale asi opět po dálnici. Tak hezké léto. 😄
Právě jsem nastoupil do pracovního procesu po dovolené v Chorv. 😒 cestou jsem jel (i) po nové dálnici Záhřeb - split. cestou tam byla ještě zavřená, jel jsem tedy klasicky přes plitvice, pak uhnout u Udbiny a po nové dálnici k Zadaru. Cesta dobrá ale pomalá. Předjíždět sice občas šlo ale co si člověk pomůže když předjede jedno auto a před sebou má pořád plno 8-s . takže cel cesta byla asi o 1hodku a něco delší než zpět po dálnici (myslím jen úsek záhřeb - zadar). Největší zácpa byla ve směru k moři u toho nového tunelu Sveti Rok. Jezdí se v jednom pruhu, takže každý karambol se projeví PEKELNOU frontou. My stáli jen asi 20 minut, ale zato na místě :x , pak se to najednou z ničehonic rozjelo a projeli jsme to bez problému. Asi větrali tunel nebo co. To bylo v sobotu dopoledne. Jinak cesta tam OK, fronty se tvořili jen u mýtnic a na hranicích na klasických místech, hlavně hranice Spielfeld/šentilj, macejl. Kilometricky to vyšlo zhruba stejně, možná je dálnice o 20-30 km delší, ale přesně jsem to nepočítal. Druhou cestu jsem si užil už po CELÉ otevřené dálnici (mimo tunelu Malá Kapela). Cesta naprosto bez problému, ale u tunelu Sveti Rok byla příšerná fronta směrem k moři. několik kilometrů. V tunelu byli vidět poliši a hasiči, možná nějaký Ťukanec, v době mého půjezdu ale tunel jel oběmi směri. Dálnice OK, jen bylo hlášený, že je nehoda u Vukovi Gorice, tak jsem to sjel přes Duga Resa a Karlovec. Největší problém nastal asi těsně u Záhřebu, kde končí placená dálnice (Lučko). Tam byl velký frmol, hlásili několika kilometrové fronty u mýtnice, v době mého příjezdu fronta byla ale popojíždělo to a bylo to asi 20 minut.
celkové hodnocení: dálnice je dobrá, rychlejší než přes Plitvice, ale lidi se asi rozdělí na dva tábory. Jedni pojedou dálnicí trošku rychleji (co najedou na dálnici to téměř ztratí ve frontách a ještě si to zaplatí) a odlehčí to dopravu přes Plitvice, které se možná budou lépe projíždět. A ti co budou chtít vidět Plitvice pojedou asi taky po "starý". Cestu dolů po té dálnici lze ale rozhodně doporučit mimo hlavní náporové dny a noci. (ale v té době se dají projet i ty Plitvice, tak nevím. Já příště pojedu ale asi opět po dálnici. Tak hezké léto. 😄
da sa na pumpach platit kreditkami a povazujete to za bezpecne?
Platit kreditkami se dá, dokonce se loni tvrdilo, že je to díky přepočtu koruny přes trochu jiný kurz než ten za kolik ti v bance /směnárně/ prodají kuny lepší a trošku levnější. Loni jsem platil ve Slovinsku, tam prý je levněji, já to tehdy moc nepoznal. Letos počkám co mi přijde z banky. Platit se tedy dá. Co se týká bezpečnosti nevím, nejsem e😜ert, ale řekl bych že je to stejně bezpečné jako platit kartou u nás nebo i kdekoliv jinde. Ceny benzínu (eurosuper 95 , t.j náš natural 95) se pohybovali kolem 7,11 až 7,25(hlavně na dálnicích). Mimo hlavní tahy spíš 7,11 až 7,18KN/litr.
Tak pohodlné to samozřejmě je. Nemusí se hledat drobásky po kapsách, žádná výměna peněz, jen se karta projede štěrbinkou a podepíše účet.
Dnes ráno jsem se vrátil z Chorvatska. Byl jsem na Braču, super dovolená, žádní lidi, ale musíte vědet kde. Dálnice je už konečně asi 2-3 dny otevřená celá. Samozřejmě jsou tam ty dva úseky, kde je přerušená, ale není to moc dlouhé cca 30 km. Vyjel jsem ze Splitu a za 4 hodiny a něco jsem byl v Zagrebu. Dálnice byla prázdná, neboť byla noc pondělí/úterý. Jel jsem na tempomat 150. Dálnice je perfektní, ale připravte si na celý průjezd cca 150 Kn. Pokud pojedete ve dne budete asi čekat u toho dlouhého (7km) tunelu, neboť mají otevřen jen jeden tubus. Samozřejmě platí zásada, že přijíždět do Chorvatska v pátek v noci je "vražda", nejhorší je to při průjezdu Slovinskem, dále nejezděte domů v sobotu odpoledne. Ale to asi všichni víte.
Ta fronta u tunelu Sveti Rok byla při cestě "nahoru"? ze Splitu do Záhřebu? Tam já jsem třeba frontu nechytl. Zato jsme čekali docela dlouho na fleku pár kilometrů od hranice HR-SLO (macejl). A k těm příjezdům a odjezdům. Poprvé letos jsem měl dojem že je to jiný než jindy. Dříve jsem jezdil z Prahy v pátek odpoledne (v cca 16hodin) a chytal jsem fronty na našich hranicích, ve Vídni, další hranice atd. Letos byl zdlouhavý ale jinak plynulý průjezd ceslé trasy včetně Plitvic. Až na dříve popsané stání u tunelu SV.Rok. A to jsem letos jel z Prahy později, až kolem 20hodiny, kdy jsem se myslel že jezdí nejvíce aut. Při návratu jsem naopak vždy zůstával i v sobotu na místě a odrážel tak až kolem 18 hodiny. Dříve žádné fronty, všichni jezdili už v sobotu ráno, ale letos se mi cesta domů zdála nějaká přecpanější. A uvolnilo se to až v Rakousku. Jestli to střídání termínů u Němců a Rakušanů, které spůsobilo kolapsy na cestách k moři tenhle víkend? (prý, psaly noviny, já jen zaznamenal zvýšený pohyb k moři v noci na neděli, kdy už by většina lidí měla být tam. Tak nevím, časy se mění. Co názory ostatních?
já sice jezdím na Natural, ten stál asi 7,10-7,20 Kn, nafta tak 6,90 Kn. Záleží jak kde, ale kolem toho 1 eura se to pohybuje
Já to měl tak: měl jsem jet s rodinkou do vily, ale stále jsme se nerozhodli kam pojedeme. Nakonec jsme sehnali super vilu (cena vily cca 1 200 000 euro), kde bylo ubytování dle našich představ. Jenže byla celá obsazená. Zcela náhodou ovšem někdo vypadl a my jsme využili "okna" a jeli místo nich. Jenže nástup byl v sobotu. Já jsem vyjel v pátek večer 16.7 z Brna a do Grazu to bylo OK. Jenže hned u hranic se Slovinskem byla šílená fronta. My jsme odbočili na starou cestu a předjeli tuto frontu přes starý původní přechod. Dost jsme tím vydělali. Jenže po napojení na známou trasu, jsme se dostali opět do kolony, která byla dlouhá přes celé Slovinsko. Slovinsko jsme jeli snad 3-4 hodiny. Pak se to mírně zlepšilo, hlavně na dálnici. Jenže v té době nebyla dálnice celá otevřená a tak jsme jeli přes Plitvice. Štrachali jsme se tam 70, což jsem těžce nesl. Pak jsem se dal na Otočac a po dlouhé chvíli se napojil na nový úsek dálnice. Tam jsem jel rychle, ale před tím dlouhým tunelem zase fronta. Popojížděli jsme asi 1,5 hodiny, projeli tunelem a zase se to urychlilo. Pak zase sjezd z dálnice, pak nájezd, no prostě nic moc. Dojeli jsme do Splitu a mysleli si, že už máme vyhráno. Jenže trajekt jel další hodinu a pak ještě 45 minut jízdy po ostrově Brač. Hodiny se zdály nekonečně dlouhé a kilometry neubývaly, přitom auto mám nové, pohodlné, klima pěkně fungovala. Pak jsme dojeli do cíle po 17 hodinách. Zpáky to bylo zcela jiné. Ve Splitu jsem se napojil na dálnici a krásně jsem dorazil domů. Nikde jsem nečekal, ani u toho tunelu. Příště pojedu zase po dálnici.
Takže vlastně stejně jako já. Jen jsem nestál v tom Slovinsku a ne tak dlouho u tunelu. Asi ten předchozí víkend nebyl takový velký provoz. (příště už vím kdy mám jet a kdy ne.) Ale ještě jedna otázka. Říkáš starý přechod do Slovinska. To je ten co je teď značený jako pro náklaďáky? (mluvíme o Spielfeldu doufám). Nebo si to pletu a je to až na hranicích do Chorvatska v Macelju? Apropo otázka pro zkušené . Jak to vypadá na ostatních přechodech, hlavně AUS-SLO a SLO - CHORV. Mám na mysli třeba přechody poblíž Spielfeldu a Macelju. Třeba ten Rogatec, Lupinjak nebo Cvetlin (vše u Macelju SLO-CHOR.) Jde mi o to, jestli jsou otevřený nonstop pro osobáky a jestli není někdy rozumnější jet přes ně než čekat v těch kolonách na oněch vyhlášených místech. To samé u Spielfeldu. Není také tam něco, kudy lidi nejezdí a nemusí se tam tak dlouho čekat. Když jsem letos čekal už půl hodiny bez pohnutí v Duirmanci asi 10km od hranic chorvatska do slovinska, tak jsem měl sto chutí to otočit a jet jinudy. Kousek by měl být ten přechod Lupinjak nebo Rogatec. Jenže než jsem se odhodlal k zavolání na informace Hrvatského autoklubu (hlavně ta moje prskala že ten telefonát bude stát majlant), tak se ta fronta rozjela. Nevíte to někdo? Třeba pro příští rok.....
No člověče bylo to tak. Jedu po dálnici a najednou ta fronta. Střihnul jsem to po odstavným pruhu a dostal se dopředu. Pak byl výjezd z dálnice a před ním dvě cedule "clo". Jedna ukazovala na dálnici, druhá na ten exit. Zařadil jsem se do fronty a sledoval, kolik lidí pojede tou odbočkou. Bylo jich docela dost, tak 20. Tak jsem sjel do města a vydal se po čuchu na přechod. V dáli už byl vidět jasně svítící dálniční přechod, ale já jsem se blížil k malému přechodíčku, přede mnou bylo tak 15 aut a šlo to vcelku rychle. Ovšem nemůžu potvrdit, zda šlo o přechod pro náklaďáky. Nějaký tam byly, ale ne v té frontičce přede mnou. Bylo to v Spielfeldu.
S tím Spiefeldem jsi mě nahlodal. Já jsem tam teď jel po letech (neb jsem měl doma mimina a tím i chaos). Jestli to sakra nebylo v Maceju. Ony ty přechody jsou od sebe dost daleko, že? Možná na rakouské stramě to jde dobře, ale potíž je se Slovincama. Oni to zdržují. Ale platí to, co jsem psal, ta odbočka tam je.
Beru zpět. To, co jsem psal, bylo na tuti na hranici Rakousk👋Slovinsko. Takže Spielfield. Když Macej je Chorvatský, tak to tam nemohlo být. Určitě to bylo Rakousk👋Slovinsko. Píšu jak ***. Připomíná mi to historku o tom, jak volá babička z venkova svému synovi, že za ním přijela do města na návštěvu. On se jí ptá, kde je a ona mu to popisuje stylem - jsou tady velké domy, jezdí tady tramvaj a spousta lidí. Pak se v tom vyznej...
Nafta stála minulý týden v HR 6Kn (5.99 u INA a 6,01 u OMV), ve Slovinsku 180TOL.
Zdravím,
se vším souhlasím jen mám dotaz. Odkud jsi? Protože nám to trvalo se zastávkama přímo z Orebiće na Pelješaci téměř 23h :shock: . Z Orebiće jsme vyráželi v pondělí, zhruba v 10:15, a do Brna jsme dojeli v úterý kolem 9h ráno. Ale ovšem jsme měli pár zastávek, ty nejdelší -
Mostar - asi tak 1h a 1/2,
slovensko-maďarské hranice - asi hodinová domluva trasy se známíma >😒] (chtěli jet co nejmíň po maděrsku a zajet do Rakouska směr Vídeň, ale nakonec jeli téměř jak jsme chtěli),
kraj Balatonu - jsme lehce v hluboké noci bloudili (počítal bych asi tak něco kolem hoďky)
jinak jsme dělali běžné zastávky, provoz téměř "žádný", Bosna nás velmi mile překvapila (hezký kraj, dobré ceny, milí lidi, kteří na vás i blikají když vás čeká kontrola rychlosti - těch jsme úspěšně projeli víc jak deset), jen na hranicích s Chorvatskem byla fronta kamiónů, které se docela dobrodružným způsobem musely objíždět v protisměru (zvláště 3 auta za sebou), a dále na silnici směr přechod Barc jsme potkali asi 5 aut za celou cestu. V Maďersku byli nepříjemné noční průjezdy lesními úseky, kterých je požehnaně (na krajnici na nás koukal jelen, přeběhla liška, ježků a menších živočichů nepočítatelně) a provoz žádný; nad ránem byli nepříjemní cyklisté, kterých je v Maďarsku, taky požehnaně. Jinak pohoda rovina dá se jet i docela rychle, ale víc jak 80-90 jsme v noci kvůli zvěři v Maďarsku nejeli a nad ránem víc jak 110km/h jsme si netroufli (minuli jsme dvě hlídky policie) a Slovensko taky pohoda, ale jeli jsme po starý až k Benzině do Břeclavi.
se vším souhlasím jen mám dotaz. Odkud jsi? Protože nám to trvalo se zastávkama přímo z Orebiće na Pelješaci téměř 23h :shock: . Z Orebiće jsme vyráželi v pondělí, zhruba v 10:15, a do Brna jsme dojeli v úterý kolem 9h ráno. Ale ovšem jsme měli pár zastávek, ty nejdelší -
Mostar - asi tak 1h a 1/2,
slovensko-maďarské hranice - asi hodinová domluva trasy se známíma >😒] (chtěli jet co nejmíň po maděrsku a zajet do Rakouska směr Vídeň, ale nakonec jeli téměř jak jsme chtěli),
kraj Balatonu - jsme lehce v hluboké noci bloudili (počítal bych asi tak něco kolem hoďky)
jinak jsme dělali běžné zastávky, provoz téměř "žádný", Bosna nás velmi mile překvapila (hezký kraj, dobré ceny, milí lidi, kteří na vás i blikají když vás čeká kontrola rychlosti - těch jsme úspěšně projeli víc jak deset), jen na hranicích s Chorvatskem byla fronta kamiónů, které se docela dobrodružným způsobem musely objíždět v protisměru (zvláště 3 auta za sebou), a dále na silnici směr přechod Barc jsme potkali asi 5 aut za celou cestu. V Maďersku byli nepříjemné noční průjezdy lesními úseky, kterých je požehnaně (na krajnici na nás koukal jelen, přeběhla liška, ježků a menších živočichů nepočítatelně) a provoz žádný; nad ránem byli nepříjemní cyklisté, kterých je v Maďarsku, taky požehnaně. Jinak pohoda rovina dá se jet i docela rychle, ale víc jak 80-90 jsme v noci kvůli zvěři v Maďarsku nejeli a nad ránem víc jak 110km/h jsme si netroufli (minuli jsme dvě hlídky policie) a Slovensko taky pohoda, ale jeli jsme po starý až k Benzině do Břeclavi.
Nevím, já jezdím přes Vídeň a z Liberce to do Šibeniku dělám za 12h klidné jízdy.
Souhlasim, kamos taky jezdi pres Rakousko a minule vezl sefa v Medvedu a udelal to z Hodonina k mori za 8.5h.... Jo zapomel jsem ze do chorvatska na dovolenou jsem nikdy nejel, jenom sluzebne...Takze zadne vyhlidkove zastavky...
Včera jsem se vrátil z HR a jel jsem jako tradičně přez BiH a bez problémů.Cena benzinu je od 23 po 25 czk a to podle toho kde se koupí.Ceny u benzinek jsou poměrně různé. Oproti rakousku a dálnici přez Hr jsem ušetřil 800 czk na poplatkách(jedna trasa)a na ceně benzinu jsem ušpároval celkem asi 800 czk.Sice jsem jel asi o 2 hod déle než trad.cestou ale za usp. peníze jsem si užil na místě.J.
Viděli jste nový sazebník pokut, který od 20.8. platí v Chorvatsku?
[odkaz]
Další pokus místní vlády naplnit státní pokladnu a ještě více se spravit na turistech...
[odkaz]
Další pokus místní vlády naplnit státní pokladnu a ještě více se spravit na turistech...
info
To je divné, v zimě do Chorvatska nikdo nejezdí >😁
A co takhle téma "Autem do Norska", to by se mi teď docela hodilo.
A co takhle téma "Autem do Norska", to by se mi teď docela hodilo.
A proč ne teď do HR? V Dubrovníku mám dost známých, je tam tepleji, spousta dobrého pití a Vánoce jsem tam ještě netrávil.Není to zase až tak hloupé téma....
A proč ne?Spousta lidí tráví Vánoce v zahraničí, tak proč ne v HR a u bezva lidí?Kdybych teď jel, tak ne skrz Vánoce ,ale skrz ty lidičky v Dubrovníku.
A co si nechat poslat auto vlakem? Jezdi tam specialní autovlak,se kterym se člvoěk sveze třeba i na lůžku až do Splitu....bez front a kolon 😄
Koukal,jezdím s nima od počátku-již dvě sezony...nejlevnější to není,ale holt za pohodlí se platí... 😄
připadá mi to jako pěknej provar . . . :roll:
ked ste nahodili temu cien, tak aj to ubytko coskoro bude stat ako v rakusku a viac. Pokial nejdem na blind, ani sa tam neoplati chodit, kedze som tam uz x-krat bol. Cez cestovky a ine podobne to zacinaju byt ceny okolo 20,-/osoba bez stravy na sukromy a nie vzdy je to ubytko aspon na slusnej urovni. To uvazujem uz o inej lokalite. Minuly rok som stazka zohnal ubytko pre dvoch za 36,-. Je fakt ze na Bol-e ale .... .
Nevíte kolik stojí poplatky dálnice Zagreb-Split?? díkyJ.
Mám dotaz - uvažujeme s kámošema o cestě do Chorvatska a vypadáto, že budeme mít k dispozici jenom mojí herku (Ford Taunus '74, motor 2.0 Sierra) která má ilegální lpg. Jak velkej to může bejt průser?
Mě se do toho taky nechce a ten plyn není hlavní důvod ... Oni pokud po tom plynu vyloženě nepůjdou, najdou kulový (nádrž místo rezervy a pod kapotu se snad většinou nedívaj ...).
To bob ash: Plyn je hodně specificky cítit, ale kdybys přepnul před příjezdem na hranici na benzín, tak si plynu pravděpodobně nevšimnou. Stejně tak by to chtělo učinit kdyby tě někde zastavovali poldové. Já měl ale hlavně na mysli to, že bych si s takovým starým veteránem na tak dlouhou cestu netroufal. Navíc máš v Taunusu asi automat a Fordí automaty jsou jedny z nejhorších. Kdyby se ti cestou vysypal, tak tam to auto můžeš nechat a jet domu vlakem. Promiň, každý nemá na nové auto, to se dá pochopit, ale ve tvém případě bych asi raději volil autobus, nebo sehnal někoho jiného, kdo by jel s lepším vozem. Bylo by nemilé, kdyby se dovolená proměnila v nepříjemné komplikace. Jinak Chorvatsko vřele doporučuji. Byl jsem tam loni a letos tam jedu znova. Kam se hrabou nějaké dovolené v Tunisu, Egyptě a pod. Chorvatsko je překrásné, člověk tam nedostane *** a nemusí čelit přiblblým Arabákům, kteří otravují na každém rohu. Navíc je tam i docela levno.
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
petrumr
Mám zkušenost s objednáním přes NET, fungovalo to dobře, jen je trochu problém s převodem zálohy,kterou asi chtějí všude. Loni jsem jí posílal bankovním převodem ( 150 Euro). Po cestě banky schrábly skoro 1000,- Kč.O to jsem musel na místě zaplatit více. Letos jsem posílal přes poštu-složenkou, poplatek do 200,-Kč, proběhlo bez problémů, potvrdili příjem celého obnosu. 😁
petrumr
Poznámka netýkající se aut. V zahraničí platím zásadně kartou. Je to levnější a snad kromě toalety to jde všude, včetně poplatků za dálnice. Např. z dálnice ve Francii mi přijdou na účet jen 2 platby, protože z úseku od Německa po Španělsko tyto úseky vlastní jen 2 společnosti. Banka nevybírá poplatky, jen VISA si něco málo účtuje a banka to bere kurzem devizy. Tyto poplatky činí vždy méně, než je rozdíl mezi kurzem devizy a valuty při nákupu v naší bance. V zahraničí se nestává, že by kafe v bistru nešlo zaplatit kartou (tedy ve vyspělé společnosti). Nevím, jak to funguje v Turecku, v Chorvatsku jsem byl předloni a šlo to tak v 70% případů.
Dálniční poplatky jsem počítal asi takto😒br />
rakousko 240CZK
slovinsko 30CZK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Krapina-Zagreb 10HRK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Zagreb-Bosiljevo 63,4km 25HRK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Bosiljevo-Bisko 323,3km 130HRK 2x
celkem chorvatsko 680 CZK
celkem tedy za obě cesty cca 1660CZK
V chorvatsku jsem počítal že zprovozní celou dálnici do Splitu a poplatek bude 0.4HRK/km
rakousko 240CZK
slovinsko 30CZK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Krapina-Zagreb 10HRK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Zagreb-Bosiljevo 63,4km 25HRK 2x
dálniční poplatek Chorvatsko (HRK) Bosiljevo-Bisko 323,3km 130HRK 2x
celkem chorvatsko 680 CZK
celkem tedy za obě cesty cca 1660CZK
V chorvatsku jsem počítal že zprovozní celou dálnici do Splitu a poplatek bude 0.4HRK/km
petrumr
Pokud jedeš od někud z Čech, tak to přes maďary asi rozumnější nebude. Z Moravy ale není co řešit. Zatím jsem to jel vždycky v pátek tak, že jsem kolem 12hod přejížděl hranice na slovensko a kolem 21-22 jsem byl u Plitvic (po dálnicích nejezdím, nebaví mě to), tam přespím a druhý den valím dál na jíh k Makarské. Cesty v tu dobu vždycky normálně průjezdné, bez kolon - prostě plynulá jízda.
Zpátky vyrážím v sobotu kolem 17hod a jezdím to non-stop (pár přestávek na večeři a kafe tam je 😉 ) a doma bývám kolem 7 ráno.
Zpátky vyrážím v sobotu kolem 17hod a jezdím to non-stop (pár přestávek na večeři a kafe tam je 😉 ) a doma bývám kolem 7 ráno.
Nejraději jezdím na Vídeň Gratz Maribor Záhřeb Split letos snad bude hotová celá dálnice Záhřeb - Split. Je to rychlejší než vnitrozemím Chorvatska a asi o 1300 Kč(obě cesty) dražší za poplatky, jina jezdím na noc a nová dálnice je skoro prázdná. Trochu problémů je na jejím konci u Splitu, než se člověk trefí na Jaderskou magistrálu a dojede do Makaské, ale dá se to zvládnout. Jezdím toi asi 13,5 hod s malejma přestávkama, pokud se dlouho nečučí na hranicích. Celkem to je z Prahy asi 1100 km, vnitrozemím přez Knin asi 1050 km. Dá se to ujet v tahu i když je to docela náročný.
Zdravim vsetkych motoristov, ktori cestuju (cestovali) do CHorvatska.
Mozete mi niekto poradit, ako sa najlepsie dostanem (viem ze trajektom) na ostrov Brac? Zistil som, ze trajekt chodi zo Splitu aj z Makarskej, avsak radsej ako bludit Splitom a hladat pristav by som uprednostnil trajekt z Makarskej.
Viete mi poradit, ako v Makarskej najdem pristav a ako casto trajekt chodi? Treba ratat s radmi na trajekt, pripadne kolko stoji preprava jedneho osobneho auta? Zrejme sa plati aj za cestujucich - plati sa aj za male deti (3 a 5 r.)? A da sa platit aj v EUR alebo treba mat so sebou Kuny?
Pripadne poradite mi stranku, kde sa tieto informacie dozviem?
Dakujem za akukolvek radu.
Grandson
Mozete mi niekto poradit, ako sa najlepsie dostanem (viem ze trajektom) na ostrov Brac? Zistil som, ze trajekt chodi zo Splitu aj z Makarskej, avsak radsej ako bludit Splitom a hladat pristav by som uprednostnil trajekt z Makarskej.
Viete mi poradit, ako v Makarskej najdem pristav a ako casto trajekt chodi? Treba ratat s radmi na trajekt, pripadne kolko stoji preprava jedneho osobneho auta? Zrejme sa plati aj za cestujucich - plati sa aj za male deti (3 a 5 r.)? A da sa platit aj v EUR alebo treba mat so sebou Kuny?
Pripadne poradite mi stranku, kde sa tieto informacie dozviem?
Dakujem za akukolvek radu.
Grandson
To grandson: [odkaz]
Nevite nekdo, jestli potrebuji nejaky uredni dokument, pokud jedu pujcenym autem? Diky.undefined
Nevite nekdo, jestli potrebuji nejaky uredni dokument, pokud jedu pujcenym autem? Diky.undefined
Vloni jsem byl na Brači. Jeď normálně do Splitu, je to rychlejší než po magistrále do Makar. Najedeš na městský okruh směr magistrála na jih, potom uvidíš značku Luka Trajektnaja nebo tak něco, stáhne tě to mírně doprava jedeš furt víceméně rovně až přijedeš k přístavu, není kde zabloudit. Odjezd je většinou až vzadu pro menší trajekty tak to projedeš až skoro nakonec, jinak všude stojí studenti brigádníci ty tě nasměrujou. Zaparkuješ v označeném stání, dojdeš pro lístky, platit můžeš "čímkoliv" my si vždy nějaký Kuny vezem pro strýka příhodu. Stálo mě to 2dosp+1Kind cca na naše 500,- za 45 min plavby. Na netu hledej Jadrolinija - jsou tam řády i ceny.
Dobro došli 😉
Dobro došli 😉
Pokud jedes vypujcenym autem do zahranici, mel by ses prokazovat zplnomocnenim od majitele k pouzivani jeho vozidla. Nevim, jak je to u firemnich vozidel😄
Preju pekny den 😁
Preju pekny den 😁
petrumr
Zdar,
za cca mesic vyrazime smer Isrie. Muze mi nekdo poradit, kudy je nejlepsi cesta a kde jsou v Rakousku placene tunely? Jake jsou jejich ceny? Mel jsem pocit, ze www.map24.de ty ceny pred rokem byly, ale ted jsem asi slepy..
Dik
za cca mesic vyrazime smer Isrie. Muze mi nekdo poradit, kudy je nejlepsi cesta a kde jsou v Rakousku placene tunely? Jake jsou jejich ceny? Mel jsem pocit, ze www.map24.de ty ceny pred rokem byly, ale ted jsem asi slepy..
Dik
Zdravím všechny, můžete mi poradit, jak vysoké jsou dálniční poplatky od Varaždinu až po Split, hlavně úsek od Karlovacu směrem na jih a čeho se vyvarovat, kde jsou ještě objížďky a o kolik asi "cca" zkrátím časově cestu.Loni jsem jel přes "Plitvice" , kde jsem chytil asi hodinovou kolonu. Letos zvažuji dálnici až do Splitu.Kdo máte zkušenost, poraďte.
:?:
:?:
😜 Tak to jo.Taď se tomu směji.Chápej, že jsem tam jel poprvé a jak člověk stojí v koloně a neví co se děje tak mu moc do smíchu není, ještě k tomu s malými vrabčáky na zadním sedadle, však to znáte.Ale stejně jsem se nedozvěděl cenu.Akorát vím, že tunel "Malá Kapela" je od včerejška sprovozněn.Takže znovu, nevíte někdo , jaké jsou dál. poplatky od Karlovacu směrem dolů na Split ?
To Kamil Jahoda😒br />
Zde jsou aktuální poplatky😒br />
Krapina-Záhřeb 10 kun
Záhřeb-Karlovac 16 kun
Karlovac-Bosiljevo 13 kun
Bosiljevo-Zadar 59 kun
Zadar-Pirovac (Šibenik) 21 kun
Vrpolje-Dugopolje 17 kun
Jedna chorvatská kuna má hodnotu přibližně čtyř korun.
Rakousko: nutná dálniční známka a reflexní vesta !!!
Zde jsou aktuální poplatky😒br />
Krapina-Záhřeb 10 kun
Záhřeb-Karlovac 16 kun
Karlovac-Bosiljevo 13 kun
Bosiljevo-Zadar 59 kun
Zadar-Pirovac (Šibenik) 21 kun
Vrpolje-Dugopolje 17 kun
Jedna chorvatská kuna má hodnotu přibližně čtyř korun.
Rakousko: nutná dálniční známka a reflexní vesta !!!
Včera jsem se vracel z Rabu, poplatek od vjezdu Žuta Lokva až do Záhřebu dělá 53 kun,dobrá cesta v týdnu žádný provoz. Ze Záhřebu do Krapiny to dělá 11 kun.Za celý úsek ze Záhřebu do Splitu to je asi 157 kun. Teď v sobotu tam byl provoz dost velký,co ukazovaly v chorv.televizi 16 km kolony před vjezdem do tunelu M.Kapela.Takže lepší jet uprostřed týdne opravdu žádný čekačky.
Souhlasím. Jel jsem do Chorvatska a zpět ve špičce-sobota.Cesta zpět utrpení. Nebyla ještě dálnice.Naposled jsem jel v pátek ráno-pohodička. Letos jedu v pátek ráno a zpět v úterý(ne za 4 dny) 😉 .Očekávám příjemný provoz
Jedna info. k ceste do HR.Svara jel dnes v jednu v noci z Mostu a ve ctyri odpoledne byl v Brele(36km pod Splitem).Psal sms, ze cesta byla o.k. zadne zacpy atd.Ale verim tomu, ze kdyby jel v patek vecer nebo sobotu rano, tak by to bylo o dost horsi.Jinak vsem preji "Dobro dosli na Jadran" 😊
Nema nekdo zajem si odkoupit za 300kila rakouskou dalnicni znamku po me dovolene. Znamka bude oznacena od 16/7 , t.j. platnost do 16/9 a k dispozici bude 28.7.2005 v Praze nebo na dobirku. Cena nove je 673Kc.
Pokud nekdo ma zajem hodte SMS na 602873954.
Pokud nekdo ma zajem hodte SMS na 602873954.
Tak jsem se dneska vrátil s Chorvatska a jsem chytřejší.Takže z Čákovce do Záhřebu 29 kun a ze Záhřebu po Split 157 kun.Tam jsem jel 28.6 v úterý.Cesta byla bez problému, v noci jsem měl pocit, že jsem na dálnici úplně sám.Zpět jsem se vracel v pátek.Cesta super.Na celnici nám kontrolovali akorát pasy.Co se týče dálnic, máme se od nich co učit.Solidní ubytování se dá sehnat přímo u moře od 35 Eur nahoru za 3-lůžkáč.Ne přímo v "Makarské", od tama jsme utekli!Hledali jsme klidnější místo dál od magistrály a našli jsme jej 3 km před "Makarskou"v "Bratuši".Mohu doporučit "Promanja"Pěknější pláž, víc zábavy pro děti.Je to hned vedle.Přeji všem příjemnou a hlavně klidnou dovolenou.
Zdravim. Nevite nekdo na kolik (dalnicni poplatky) vyjde cesta do Dubrovniku? A jaka cesta je nejlepsi.Mam v umyslu cestu Viden-Graz-Maribor-Zagreb a dal poradte.Diky!
I když vymetám Chorvastko pravidelně a moc se mi tam líbí, tak jsem objevil v Blesku tento článek. Máte někdo podobnou zkušenost, nebo je to jen vymyšlená senzace Blesku. Je to napsáno celkem věrohodně a jestli je to pravda, tak je to pěkná sviňárna.
Autem do Chorvatska: Už nikdy!
Jet do Chorvatska autem? Už nikdy! To by ze svých zkušeností mohli říci Češi, kteří byli poblíž Makarské na dovolené.
Spojuje je jedno: Měli drobnou nehodu, potkali se u přestupkového soudu a zaplatili velké pokuty. Svorně říkají: "Chorvatům nejde o nic jiného než oškubat turisty."
Marie Růžičková (24) byla kousek od Makarské na dovolené s přítelem. Autem se lehce při couvání "opřeli" o vůz Chorvata. Škoda žádná, jen černá šmouha. "Chtěl evidentně peníze, i když se to dalo omýt hadrem. Nebyla tam žádná promáčklina," říká Růžičková.
Přijeli policisté a Češi navrhovali škodu řešit přes pojišťovnu. To ale "domorodec" odmítl a turisté tak museli strávit čtyři hodiny na policejní stanici! A výsledek? Pokuta 1200 kun, přibližně 5000 korun. To ale Růžičková zaplatit odmítla, a případ skončil u přestupkového soudu, který byl už za dva dny!
Konečné resumé? "Museli jsme zaplatit 2200 korun jako pokutu za nabourané auto, 650 korun soudní výlohy, dalších 650 korun za tlumočnici a 450 korun jako svědečné svědkovi, kterého si ten Chorvat přivedl," čertí se Růžičková.
Součet za šmouhu na blatníku? Zkažená dovolená, dva dny po soudech a o 3950 korun lehčí peněženka! A za nic!
Navíc se u soudu v Makarské potkali s dalšími Čechy, kteří měli podobný problém. "Autobus nám utrhl přední nápravu. Nakonec jsme radši uznali svoji chybu, zaplatili 4500 korun a odjeli," odevzdaně říká Jana Jašková.
František Červinka se pouze dotkl blatníkem protijedoucího auta. Druhý den byl soud, musel zaplatit přes 2000 korun. "V Chorvatsku nás už nikdo neuvidí! Bylo to sprosté vydírání. Nic jsme neprovedli, jen jsme pro domorodce byli snadná kořist. Nikdo nemá nervy na to, aby se na dovolené odvolával po různých soudech," dodává Růžičková.
Tyto případy nejsou žádnou výjimkou. Do Chorvatska má jen letos jet zhruba 800 tisíc Čechů. "Český občan, který byl v zahraničí vystaven diskriminujícímu jednání ze strany úřadů, může vyhledat pomoc u českého velvyslanectví," radí mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.
Autem do Chorvatska: Už nikdy!
Jet do Chorvatska autem? Už nikdy! To by ze svých zkušeností mohli říci Češi, kteří byli poblíž Makarské na dovolené.
Spojuje je jedno: Měli drobnou nehodu, potkali se u přestupkového soudu a zaplatili velké pokuty. Svorně říkají: "Chorvatům nejde o nic jiného než oškubat turisty."
Marie Růžičková (24) byla kousek od Makarské na dovolené s přítelem. Autem se lehce při couvání "opřeli" o vůz Chorvata. Škoda žádná, jen černá šmouha. "Chtěl evidentně peníze, i když se to dalo omýt hadrem. Nebyla tam žádná promáčklina," říká Růžičková.
Přijeli policisté a Češi navrhovali škodu řešit přes pojišťovnu. To ale "domorodec" odmítl a turisté tak museli strávit čtyři hodiny na policejní stanici! A výsledek? Pokuta 1200 kun, přibližně 5000 korun. To ale Růžičková zaplatit odmítla, a případ skončil u přestupkového soudu, který byl už za dva dny!
Konečné resumé? "Museli jsme zaplatit 2200 korun jako pokutu za nabourané auto, 650 korun soudní výlohy, dalších 650 korun za tlumočnici a 450 korun jako svědečné svědkovi, kterého si ten Chorvat přivedl," čertí se Růžičková.
Součet za šmouhu na blatníku? Zkažená dovolená, dva dny po soudech a o 3950 korun lehčí peněženka! A za nic!
Navíc se u soudu v Makarské potkali s dalšími Čechy, kteří měli podobný problém. "Autobus nám utrhl přední nápravu. Nakonec jsme radši uznali svoji chybu, zaplatili 4500 korun a odjeli," odevzdaně říká Jana Jašková.
František Červinka se pouze dotkl blatníkem protijedoucího auta. Druhý den byl soud, musel zaplatit přes 2000 korun. "V Chorvatsku nás už nikdo neuvidí! Bylo to sprosté vydírání. Nic jsme neprovedli, jen jsme pro domorodce byli snadná kořist. Nikdo nemá nervy na to, aby se na dovolené odvolával po různých soudech," dodává Růžičková.
Tyto případy nejsou žádnou výjimkou. Do Chorvatska má jen letos jet zhruba 800 tisíc Čechů. "Český občan, který byl v zahraničí vystaven diskriminujícímu jednání ze strany úřadů, může vyhledat pomoc u českého velvyslanectví," radí mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.
No co asi, když je to v Blesku :roll: Že to vůbec čteš... Super perla je "Autobus nám utrhl přední nápravu...", a že pak odjeli - takovému debilnímu ultrablábolu jsem se už ani nesmál 😒 vskutku bych chtěl vidět, jak autobus někomu utrhne NÁPRAVU - a dotyčný navíc poté ještě odjede.
zdravim,
nemyslim si, ze jet autem do chorvatska je neco spatneho, naopak.
Byl jsem tam uz asi 7x a podobne prihody moc dobre znam a i presto letos jedu opet.
jedna za vse.
Cesky autobus plny lidi pripravenych na cestu domu.
Ridic nezvladl rozjezd do opravdu prudkeho kopce, motor busu zhasl
a nez zastavil urazil asi 1,5 metru nazpet.
Nestastnou nahodou za busem zrovna projizdel nejaky mistni manik
v totalne schnilem malem paegotu neidentifikovatelneho tipu.
Zadnim rohom do neho drcli.
Z onoho maleho, cerveneho cehosi se vypotacel chlapik a zacel se ohanet
policii a soudem.
Po pul hodine prijel jeho nejaky dobry kamarad a zacal vyjednavat.
Zaplatit 1000 euro se opravdu ridicum nechtelo a doslo na policii.
Ta dorazila cca po 2 hodinach od "nehody".
Vysvetlil, ze by bylo opravdu lepsi kdyby se dohodli bez soudu,
ktery by byl za dva az ctyri dny.
Po dalsim handrkovani mistni policista aznamil, ze se otaci a mezi tim se ma vse vyresit.
Ridic busu zaplatil 1100 euro.
Mistni OPILEC si zane asi poridil nove auto.
Myslim si ze pokud jde o takhle male nedopatreni tak Chorvatska mistni policie je jen pro zhorseni situace.
Je potreba jezdit tak, aby se ji clovek vyhnul a to co nejvecim obloukem.
Preji prijemnou cestu a krasnou dovolenou. Uprimne.
nemyslim si, ze jet autem do chorvatska je neco spatneho, naopak.
Byl jsem tam uz asi 7x a podobne prihody moc dobre znam a i presto letos jedu opet.
jedna za vse.
Cesky autobus plny lidi pripravenych na cestu domu.
Ridic nezvladl rozjezd do opravdu prudkeho kopce, motor busu zhasl
a nez zastavil urazil asi 1,5 metru nazpet.
Nestastnou nahodou za busem zrovna projizdel nejaky mistni manik
v totalne schnilem malem paegotu neidentifikovatelneho tipu.
Zadnim rohom do neho drcli.
Z onoho maleho, cerveneho cehosi se vypotacel chlapik a zacel se ohanet
policii a soudem.
Po pul hodine prijel jeho nejaky dobry kamarad a zacal vyjednavat.
Zaplatit 1000 euro se opravdu ridicum nechtelo a doslo na policii.
Ta dorazila cca po 2 hodinach od "nehody".
Vysvetlil, ze by bylo opravdu lepsi kdyby se dohodli bez soudu,
ktery by byl za dva az ctyri dny.
Po dalsim handrkovani mistni policista aznamil, ze se otaci a mezi tim se ma vse vyresit.
Ridic busu zaplatil 1100 euro.
Mistni OPILEC si zane asi poridil nove auto.
Myslim si ze pokud jde o takhle male nedopatreni tak Chorvatska mistni policie je jen pro zhorseni situace.
Je potreba jezdit tak, aby se ji clovek vyhnul a to co nejvecim obloukem.
Preji prijemnou cestu a krasnou dovolenou. Uprimne.
No, nehodu jsem tam naštěstí neměl, ale nějaké ty příhody by se našly. Vše je v podstatě ze stejného soudku: Chorvati mohou vše, cizinci absolutně nic! Zřejmě to ale naštěstí platí jen na silnicích, jelikož v "nemotoristických" vztazích jsem se s takovou agresivitou Chorvatů vůči cizincům nesetkal.
PS: Když si uvědomím, že většina z nich umí bezpochyby přinejmenším dobře střílet (já také) a navíc asi stále ještě má z čeho (na rozdíl ode mne), docela mě jímá hrůza...
PS: Když si uvědomím, že většina z nich umí bezpochyby přinejmenším dobře střílet (já také) a navíc asi stále ještě má z čeho (na rozdíl ode mne), docela mě jímá hrůza...
Byl jsem svědkem podobné příhody v Chorvatsku. Můj kamarád, který jel v předu usnul za volantem a vzbudilo jej až moje houkání. Vytlačil chorvata mimo silnici - naštěstí na jakousi odstavnou plochu - a urazil mu zrcátko. Byli jsme z toho šokováni, protože onen chorvat křičel jak pavián a vyhrožoval kde čím. Ale potom jsme vzali fotoaparát udělali několik fotek a zvláštní pozornost jsme věnovali místu, kde se mohl protojedoucí řidič vyhnout. Nakonec to skončilo dohodou, ale i tak se nám cena za zrcátko zdála alespoň čtyřnásobná.
Naproti tomu v Itálii mi při vjezdu do kempu bouchla pneu a já jsem z úleku udělal kličku. Protijedoucí taloš se taky polekal a s novučkou, naleštěnou Alfou vletěl do nějakého roští. Dostal klackem přes sloupek a zrcátko. Ital ztropil nesmírný povyk a tančil kolem auta nějaký indiánský tanec. Docela jsem se toho bál. Po několika minutách jsem přeci jenom sebral všechnu odvahu a šel za ním. Odbyl mě mávnutím ruky, ať se mu do toho nepletu. Dal jsem mu tedy alespoň vizitku, kterou jako zbytečnost přijal.
Moje zkušenost: V každé zemi policie navýší škodu o pokutu (v některé zemi dokonce o výlohy) a soud o svoje výlohy. V méně kulturních zemích bývá levnější se jim proto vyhnout a napsat podrobný zápis o nehodě, nechat jej druhé straně podepsat a vyrovnat se. Tyto výdaje jsou rizikem cestování.
Naproti tomu v Itálii mi při vjezdu do kempu bouchla pneu a já jsem z úleku udělal kličku. Protijedoucí taloš se taky polekal a s novučkou, naleštěnou Alfou vletěl do nějakého roští. Dostal klackem přes sloupek a zrcátko. Ital ztropil nesmírný povyk a tančil kolem auta nějaký indiánský tanec. Docela jsem se toho bál. Po několika minutách jsem přeci jenom sebral všechnu odvahu a šel za ním. Odbyl mě mávnutím ruky, ať se mu do toho nepletu. Dal jsem mu tedy alespoň vizitku, kterou jako zbytečnost přijal.
Moje zkušenost: V každé zemi policie navýší škodu o pokutu (v některé zemi dokonce o výlohy) a soud o svoje výlohy. V méně kulturních zemích bývá levnější se jim proto vyhnout a napsat podrobný zápis o nehodě, nechat jej druhé straně podepsat a vyrovnat se. Tyto výdaje jsou rizikem cestování.
tak v chorvatsku som mal tiez jednu perlicku. Boli sme dve auta a v Selcoch sme sa mali napojit na hlavnu magistralu. Bol obed. Prvy bol chorvat a ten na zaradenie potreboval asi 1km, nie a nie odbocit. Tak kamarat ho zobral zprava. Cesta mala 3 jazdne pruhy v smere z prava a za odbocovacim ruhom bola zebra. Tak kamarat najskor vyuzil volno z lava a zaradil sa na zebru. Lenze chorvat prava spanikaril, pribrzdil, dalsi za nim nedaval pozor, tomu co brzdil sa vyhol a napalil do kamosa. Nastasie nas to stalo len cakanie do 18h( uz neviem preco) a potom caplatenie pokuty cca 5t Skk. Neviem kolko presne. Nebolo ani co vyhadat. Podla vyhlasky neviem ci kamos urobil chybu, ale bezne sa tak jazdi, ked je usto, najskor polk krizovatky a potom zvysok. V tom case z hlavnej z praveho smeru nik neodbocoval v lavo, takze on nikoho neobmedzil a neohrozil.
Mam dotaz ohledne prevozu nafty pres vsechny hranice az do Chorvatska - jestli jsou nejaky omezeni nebo si muzu na vozejku vzit cisternu? >😁 Dikes.
Vzdyt ten cenovej rozdil neni dneska uz tak velkej, aby se vyplatilo tahat nejaky velky kanystry, ne?
Cenovy rozdil na cerpacich stanicich jiste tak dramaticky neni, ale existuji i jine zdroje a o nich je myslim v tomto pripade rec. Pred nasim vstupem do EU se do A mohlo dovezt v kanystru 10 l, jak je to ted, nevim. Do HR se muze dovezt 20 l. Znamy si sebou vozi 20 l jiz nekolik let a vzhledem k tomu, ze na celnici vetsinou jen mavaji, max. prohlidnou pasy, tak nemel nikdy zadny problem. Naopak si libuje, jak ho cesta vyjde vzdy lacino 😉 .
V Chorvatsku me uz neuvidej, a to jsem o drive fakt miloval, byl jsem tam autem snad desetkrat. Chorvati jsou odporny svine, financne nenazrany, sluzby stojej za *, do toho kolony vsude, navic poslednich pet dovolenejch stalo pocasi v obdobi prazdnin naprosto za *!!!
Zanedlouho tam jedu... 😊
Oddie: Nezavidim... 😊
to Oddie: mel bych volny listky na trajekt na Korsiku, tudiz by te to vyslo levneji nez Chorvatsko. Odjezd je 26.8. z Livorna a prijezd je 9.9. do Genovy. Stalo to 125 EUR a nechal bych za to co das / treba piv👋, kolega nemuze bohuzel jet.
Zadku, co ti ty chorvati udelali? Me se zda ze je to tam kazdej rok mirne lepsi. Sluzby furt stejny, ceny stejny, ale kuna klesa. Dalnice mimo sobotu ok, atd.
Kde vůbec kupujuete ty jejich veverky nebo co o je - u nás ve směnárně/bance, nebo až tam? Mám si vyměnit tady rovnout na ty jejich,. nebo vzít na cestu euro? Jak s dálnicí ve Slovinsku (Maribor - Lublaň), na to musí být taky nějaká jejich měna nebo stačí pár drobných eur? Kartou neplatím, a o každou kačku mi nejde, takže horší kurs na tu dálnici klidně zkousnu...
Oddie: tak to bych ti mohl prilepsit na cestu aspon na dalnice... Zbylo mi tady z lonska nejakej par kun, potrebuju se toho zbavit, ted koukam...Mam 120 Kuna. Kolik to je na nase v nejakym solidnim kurzu, at je kupec spokojen???
Ruprecht: Chorvati mi udelali: Jezdil jsem vzdy do kempu, ktery jsou fakt nehorazne drahy a sluzby vcetne socialek (v ruznejch kempech), fakt nic moc. Pak mi udelali to, ze je v Chorvatsku za nekolik poslednich let co jsem tam o prazdninach byl, vzdycky spatny pocasi, s bidou na koupani, nebo jeste horsi, pak mi udelali, ze plaze stojej za *, pak mi udelali, ze je to tam samej Cech, coz je mi neprijemny a vadi mi to. Dalsi co mi udelali je, ze jsem pokazdy hodiny a hodiny a hodiny a hodiny zaseklej v kolonach pri ceste...😊 Pak mi udelali, ze za kazdym kerem je schovanej policajt s raderem uprostred poli a ceka na sebemensi prekroceni rychlosti.
No, casem bych si vzpomnel na dalsi minusy... 😊
Ruprecht: Chorvati mi udelali: Jezdil jsem vzdy do kempu, ktery jsou fakt nehorazne drahy a sluzby vcetne socialek (v ruznejch kempech), fakt nic moc. Pak mi udelali to, ze je v Chorvatsku za nekolik poslednich let co jsem tam o prazdninach byl, vzdycky spatny pocasi, s bidou na koupani, nebo jeste horsi, pak mi udelali, ze plaze stojej za *, pak mi udelali, ze je to tam samej Cech, coz je mi neprijemny a vadi mi to. Dalsi co mi udelali je, ze jsem pokazdy hodiny a hodiny a hodiny a hodiny zaseklej v kolonach pri ceste...😊 Pak mi udelali, ze za kazdym kerem je schovanej policajt s raderem uprostred poli a ceka na sebemensi prekroceni rychlosti.
No, casem bych si vzpomnel na dalsi minusy... 😊
Zadek: Letos jsem byl v Chorvatsku prvně, takže jsem nezatížen minulostí. Zkusím reagovat svými zkušenostmi. Kemp, kde jsme jednu noc přespali, byl sice poněkud dražší, ale vcelku na úrovni. Počasí: 41°C ve stínu, moře 29°C. To mi přijde docela teplo. Pláže: Soukromá pláž u apartmánu za * stát nemůže. Češi: Minimálně to místo, kde jsme byly mi (ostrov, o něco dražší než pevnina), bylo čechůprosté, těch pár, co jich tam bylo, byly kvůli vyšší ceně relativně kultivovaní. Kolony: S tím nic nenaděláme, mohli by ale zvážit známky místo mýtného. Policajti: Po cestě jsme jich potkali několik, kromě jednoho označeného policejního auta nebyli žádní schovaní, ale hezky vidět, navíc žádná neoznačená civilní auta. Navíc protijedoucí řidiči blikají. Pokud jedeš předpisově, není žádný problém. Takže Chorvatama to asi nebude 😄
Poslední dvě dovolené v Chorvatsku bez problémů. Policistů jen mnimum a pokud jezdíš přiměřeně, no problem.
Chce to jet aspoň ke Splitu nebo ještě víc na jih.
Pláže v Chorvatsku nejsou a nikdy nebudou jemný písek, podíl kamenitých pláží je veliký.
byli jsme ubytovaní v soukromí a vždycky nám to tam našli známí, kteří tam (nebo vedle) byli o pár týdnů dřív, takže jsem věděl do čeho a za kolik jedu.
A navíc nejezdím v pátek večer nebo v sobotu ráno, abych nejel v těch děsivých kolonách. 😉
Závěr: nemám výhrady
Chce to jet aspoň ke Splitu nebo ještě víc na jih.
Pláže v Chorvatsku nejsou a nikdy nebudou jemný písek, podíl kamenitých pláží je veliký.
byli jsme ubytovaní v soukromí a vždycky nám to tam našli známí, kteří tam (nebo vedle) byli o pár týdnů dřív, takže jsem věděl do čeho a za kolik jedu.
A navíc nejezdím v pátek večer nebo v sobotu ráno, abych nejel v těch děsivých kolonách. 😉
Závěr: nemám výhrady
Osobne jsem byl v Chorvatsku autem asi 10x, policajti me nikdy nechytli, ale hodne znamejch ano, davam si tam hodne pozor. Nejhorsi je, ze oni maj vesnice hrozne roztahany, clovek jede nekolik kilometru loukama a krovinama a ona je to porad vesnice a presne na takovym miste cihaj.
Je fakt, ze jsem byl nejdal ve Splitu, spise vejs. Zkazili se, zhnusilo se mi to, bohuzel, mrzi me to samotnyho.
Ja mam oblazkovy plaze rad, ale jsou hrozne malicky, lidi moc, neni casto kam si lehnout ani, nebo hop nekam na skalu...
Asi to chce na jih vic!!!!!!!!!!?
Pocasi zavidim, my meli vetsinou maximalne 30, vecer jsme se nekecam ohrivali asi 3 roky po sobe u elektrickyho grilu 😊
Je fakt, ze jsem byl nejdal ve Splitu, spise vejs. Zkazili se, zhnusilo se mi to, bohuzel, mrzi me to samotnyho.
Ja mam oblazkovy plaze rad, ale jsou hrozne malicky, lidi moc, neni casto kam si lehnout ani, nebo hop nekam na skalu...
Asi to chce na jih vic!!!!!!!!!!?
Pocasi zavidim, my meli vetsinou maximalne 30, vecer jsme se nekecam ohrivali asi 3 roky po sobe u elektrickyho grilu 😊
Před 2 dny jsem z Chorvatska přijel. Tak jsem jel v pátek ráno-cesta OK, přespal v kempu u moře a ráno se přeplavil na ostrov-lidí minimum,Češi téměř žádní- spíše Italové.Počasí letos moc nevyšlo, ale za to Chorvati nemůžou. Cesta zpět v pondělí- také bez potíží. Policajty jsem viděl jen ojediněle,stavět jsem je neviděl nikde. Jen ve Slovinsku dostal nějaký Čech pokutu-nevím za co.Byl jsem tam v posledních letech opakovaně,můžu porovnávat.
Moře a přírodu nemá cenu popisovat,cesta po dálnici super- nezažil jsem ale sobotní špičky.Kemp byl docela drahý-u moře a sociálky nic moc.Loni jsem spal na Plitvicích a byl OK a levnější.S policajtama naštěstí zkušenosti nemám.Jen křápové zase podražili-zejména jídlo. Ve stejné hospodě, kam jsme zašli i loni měli jídelníček z loňska. Staré ceny vygumovali, napsali tužkou nové. Staré byly pochopitelně vidět. Navýšení 10-20%.Jen pivo stálo stejně.Kritizoval to ni náš domácí. Letos jsme se tedy na hospy vyprdli a kupovali rybičky a ostatní mořské produkty na trhu.cenový rozdíl dost výrazný a ještě si může člověk nechat ryby očistit(možná, že ne všude). Měli jsem možnost grilu u domácího, ale na na oleji nebyly špatné.V tomto směru tedy nakonec spokojenost také.Jsou tam věci, které mi také trochu vadí, ale jinak asi pojedu zas.
Moře a přírodu nemá cenu popisovat,cesta po dálnici super- nezažil jsem ale sobotní špičky.Kemp byl docela drahý-u moře a sociálky nic moc.Loni jsem spal na Plitvicích a byl OK a levnější.S policajtama naštěstí zkušenosti nemám.Jen křápové zase podražili-zejména jídlo. Ve stejné hospodě, kam jsme zašli i loni měli jídelníček z loňska. Staré ceny vygumovali, napsali tužkou nové. Staré byly pochopitelně vidět. Navýšení 10-20%.Jen pivo stálo stejně.Kritizoval to ni náš domácí. Letos jsme se tedy na hospy vyprdli a kupovali rybičky a ostatní mořské produkty na trhu.cenový rozdíl dost výrazný a ještě si může člověk nechat ryby očistit(možná, že ne všude). Měli jsem možnost grilu u domácího, ale na na oleji nebyly špatné.V tomto směru tedy nakonec spokojenost také.Jsou tam věci, které mi také trochu vadí, ale jinak asi pojedu zas.
to vir535: tak, jak si to popsal me opet utvrdilo v tom, ze Chorvatsko je pro me zapomenuty. Proste tam uz nepachnu. Jenom me zajima, kdyz ti vadi vysoke ceny, proc nejedes pristi rok nekam jinam? Napis schvalne ceny kempu a jidla v hospodach.
s pocasim je to o stasti. Tento rok som nebol, ale z cca 10 dovoleniek v chorvatsku som mal len jednu hrsi a to v tom zmysle, ze zo 7 dni prsalo dva a to nie v kuse. Aj to bolo teplo. Vzdy som ale bol v termine od polovice 6 az do konca 8 mesiaca.
Kemp u Zadaru- byl docela drahý vyšel pro 2 osoby a stan cca na 630,-Kč za noc.Byly i jiné kempy podstatně levnější méně než polovina, ale hlava na hlavě.
Byl jsem na ostrově, tam je vše o něco dražší než na pevnině. Kalamáry kilo 220-240 kun, ryba-1 třídy 300 kun za kilo, pivo 15 kun.
Zpočátku jsem byl také rozhodnut, že pojedu někam jinak- Francie(kde sice také není levno, ale trochu jiná úroveň), Řecko..Pak jsem kupovali na trhu- kalamáry kilo 50-60 kun, ryba 1.třídy 60 kun, sardinky 15 kun-na grilu mohu jen doporučit.Názor se trochu změnil. Tam, kde jsem byl(již po druhé) je klídek,málo lidí, příroda OK, s domácími-ona švýcarka, on chorvat,mluví německy, anglicky, italsky(nepočítám chorvatštinu) se již trochu známe.S vědomím, že tam nemusím krmit nenasytné restauratéry a od domácího máme slíbeno rybolov na jeho vcelku slušné lodi asi pojedeme zas. Možná ještě letos v září-ještě méně lidí,nižší ceny.
Byl jsem na ostrově, tam je vše o něco dražší než na pevnině. Kalamáry kilo 220-240 kun, ryba-1 třídy 300 kun za kilo, pivo 15 kun.
Zpočátku jsem byl také rozhodnut, že pojedu někam jinak- Francie(kde sice také není levno, ale trochu jiná úroveň), Řecko..Pak jsem kupovali na trhu- kalamáry kilo 50-60 kun, ryba 1.třídy 60 kun, sardinky 15 kun-na grilu mohu jen doporučit.Názor se trochu změnil. Tam, kde jsem byl(již po druhé) je klídek,málo lidí, příroda OK, s domácími-ona švýcarka, on chorvat,mluví německy, anglicky, italsky(nepočítám chorvatštinu) se již trochu známe.S vědomím, že tam nemusím krmit nenasytné restauratéry a od domácího máme slíbeno rybolov na jeho vcelku slušné lodi asi pojedeme zas. Možná ještě letos v září-ještě méně lidí,nižší ceny.
Včera jsem se vrátil z Chorvatska a tak se taky podělím😒br />
odjezd v pátek ráno, silnice byly velmi prázdné, všechno v pohodě, v Karlovacu jsem vypadl na starou. Po cestě žádná nehoda, dvě policejní hlídky. Vše bez problémů, výjezd kousek od Brely na Makarské, byl jsem v Baško Polje. Kemp, ve kterém bydleli vojáci UNPROFOR (v blízkém hotelu) celkem velký, sociálky podprůměrné (mám co srovnat-6x v kempu v HR), pláž dobrá. Autem jsem si projezdil široké okolí, stačí vyjet trochu pod Biokovo, ceny o dost nižší. Na pláži Tuborg 0,5l 10 kun, kupoval jsem hlavně ovoce, bylo čerstvé a za dobrou cenu. Absolvoval jsem výlet na Biokovo-sv. Jure (1762m) autem, měl jsem strach o auto, že je poškrabu-nový Passat, nevydělával jsem na to týden... cesta úzká a obousměrná, příště skútrem nebo pěšky. Zpátky stejná cesta: Baška Voda-Zagreb 400 km, Zagreb-Krapina 70 km, Krapina-Graz 120 km, Graz-Brno 320 km. Bez problémů.
odjezd v pátek ráno, silnice byly velmi prázdné, všechno v pohodě, v Karlovacu jsem vypadl na starou. Po cestě žádná nehoda, dvě policejní hlídky. Vše bez problémů, výjezd kousek od Brely na Makarské, byl jsem v Baško Polje. Kemp, ve kterém bydleli vojáci UNPROFOR (v blízkém hotelu) celkem velký, sociálky podprůměrné (mám co srovnat-6x v kempu v HR), pláž dobrá. Autem jsem si projezdil široké okolí, stačí vyjet trochu pod Biokovo, ceny o dost nižší. Na pláži Tuborg 0,5l 10 kun, kupoval jsem hlavně ovoce, bylo čerstvé a za dobrou cenu. Absolvoval jsem výlet na Biokovo-sv. Jure (1762m) autem, měl jsem strach o auto, že je poškrabu-nový Passat, nevydělával jsem na to týden... cesta úzká a obousměrná, příště skútrem nebo pěšky. Zpátky stejná cesta: Baška Voda-Zagreb 400 km, Zagreb-Krapina 70 km, Krapina-Graz 120 km, Graz-Brno 320 km. Bez problémů.
Ještě dodám: po cestě tam nocleh za Karlovacem-Slunj za 3 lidi 30euro, 30 km odtud na Plitvicích chtěli eur 60...
Vir535: 300 kun za kilo ryby.........to musela byt snad latimerie podivna !!!!!! pri tech cenach co pises neni rozdil mezi tim jet do Recka Francie, Spanelska nebo do Chorvatska. I cenu na tom trhu josu docela palka. Zil jsem asi v naivite, ze Chorvatsko je levne, ale koukam ,ze ve srovnani s tim co jsi napsal je i Skandinavie levna dovolena (ceny kempu s vybornou soiclakou a zazemim jsou cca 300 - 600 Kc na noc)
Camill: Kolik byla cena ubytovani v tom kempu s podprumernou socialkou?
Jinak docela dobrej web s cenama ubytovani v kempech je tady😒br />
[odkaz]
Jinak docela dobrej web s cenama ubytovani v kempech je tady😒br />
[odkaz]
S tou skandinávií souhlasím - v roce 2004 jsme projeli Norsko a Švédsko a letos 15 dní na Brači - cena ubytování je v civilizované skandinávii cca o 20-30% nižší a to na mnohem lepší úrovni, cena v restauracích je ve skandinávii stále vyšší ale neaž o tolik. V Chorvatsku jsme byli na večeři v celkem slušné restauraci a za 2 ryby (celkem asi 750g), džbánek domácího bílého vína a 2 minerálky jsem platil 400kun. V Bergenu jsem dal za 2 steaky lososa s bramborem + nealko pití 320NK - nutno však dodat, že v tom chorvatsku ta restaurace byla o třídu výš. Každopádně pro příště jedu zase do Norska, kde mě nečekají žádná vedra, ale božský klid, fantastická příroda, nikdo se mě nebude snažit okrást za kemp s perfektní sociálkou (3😉 budu platit 100-120NK a nikdo se mne nebude ptát kolik nás je....zkrátka pro toho kdo nepotřebuje koupání v moři je skandinávie lepší volbou dovolené
len trosku daleko, aj ked z CR je napr Brac uz na 1000km hranici.
No, ja uz to neresim, dva dny pred planovanou dovolenou oblitnem cestovky a budo bude nakej zajezd, kterej nas zaujme a bude za nakou rozumovku cenu, nebo si udelame hezkej okruh autem po Cechach, hezky po penzionkach... To je moc pekna dovolena - jak jsem si vyzkousel letos v cervnu na takovym malym vejlete, kdy jsme zabrousili az do Liptovskyho Mikulase... 😊
cena za kemp byla 650,- na noc pro tři lidi pokd jsi dojel jen s autem a stanem, 1050,- s přirážkou cestovky/ noc
Po skandinávii cestuji zásadně individuálně - nikdy jsem nenašel obsazený kemp, nikdy jsem neplatil za 3 osoby a 2 stany - vždy za jeden stan a auto - nikdo se mně na nic víc neptal, nikdo nic nekontroloval - jo ve Švédsku tam jsem nemohl mimo vymezené území postavit stan ani o centimetr a každou chvíli to tam oblézala uniformovaná ochranka a vše kontrolovala, ale Norsko - tam je opravdová volnost, myslím že lidi jsou tam až přespříliš důvěřivý, ale nikdy se mi nestalo že by se nám tam něco ztratilo a to jsme náš MB kolikrát zapoměli zamknout a měli plně naloženo. Jediné na co je třeba si dávat opravdu pozor je parkování v Oslu. Tam jsem přetáh parkovačku o hodinu a stálo nás to v přepočtu 2000. Nikdo s náma nediskutoval ani jsem na toho policajta nic nezkoušel jako tady. Ale zase jsem omylem přejel placení mýta v Oslu a nic se nestalo. Každopádně pokud vezmu pro a proti tak vede Norsko před Chorvatskem o moooooooooc.
norsko, dobrý tip na dovolenou. my jsme kroužili kvůli psům už od převratu po privátech po alpách, od roku 2001 jsme na jednom místě, protože je to tam zcela bez turistů, koupání v křištálové vodě nebo tůry po značených stezkách na dvoutisícovky, kdy potkáváš jen místní důchodce a ovce (dovezené ze slovenska) nahoře se pak můžeš koulovat jen v šortkách, protože tam při cca 25°C leží sníh...
prima je, když tě místní po roce poznají podle psa a pozdraví. bohužel už to není takový skanzen jako před 10-15 lety, kdy se na každé louce ale i v lese povalovaly krávy (však taky to mléko chutnalo!!!) dneska je většina luk prázdná, pastušky opuštěné, trávu sečou za dotace a mléko je chuťově sterilní téměř jako to naše.
jinak chorvatsko je ta nejkrásnější dovolenková země, rozhodně tam zase všichni jeďte, a nejlépe na celé dva měsíce (no, na pořád ne, někdo musí taky platit daně 😉 )
P.S. dá se v norsku koupat ve volné přírodě? - myslím tim teplotu vody (cca 20-24°C) že bych to jako prubnul, až půjde kokřík do věčných lovišť...
prima je, když tě místní po roce poznají podle psa a pozdraví. bohužel už to není takový skanzen jako před 10-15 lety, kdy se na každé louce ale i v lese povalovaly krávy (však taky to mléko chutnalo!!!) dneska je většina luk prázdná, pastušky opuštěné, trávu sečou za dotace a mléko je chuťově sterilní téměř jako to naše.
jinak chorvatsko je ta nejkrásnější dovolenková země, rozhodně tam zase všichni jeďte, a nejlépe na celé dva měsíce (no, na pořád ne, někdo musí taky platit daně 😉 )
P.S. dá se v norsku koupat ve volné přírodě? - myslím tim teplotu vody (cca 20-24°C) že bych to jako prubnul, až půjde kokřík do věčných lovišť...
Koupali jsme se v cca 1100 m.m. v ledovcovém jezeře - teplota vzduchu v cca 19hodin 24, slunečno, teplota vody 11 - už bych to asi neudělal, kousek nad námi byl sníh (ve stínu), voda absolutně čistá - budu na to vzpomínat navždy, ale nevím jestli ještě budu takový otužilec. Každopádně v BO je velký akvapark, který když zkousneš tuším 300NK za vstup tak je tam docela dost atrakcí, čistá voda, perfektní trávník. Jinak koupání je fakt jen pro otužilce.
škoda, to zůstanu u těch alp, v roce 2003 jsem se koupal v 26°C (na mě už to bylo moc) ale 11°neteče ani z kohoutku, brr... 😉
po celodenní tůře je totiž liduprázdné jezírko s výhledem na horské štíty něco jiného než vykachličkovaná koupelna
po celodenní tůře je totiž liduprázdné jezírko s výhledem na horské štíty něco jiného než vykachličkovaná koupelna
Mno, já se vrátil předevčerem opět z HR, teď se mi tam už nebude nějaký ten rok chtít. Jezdím samozřejmě za mořem a ne za něčím jiným. Pominu, že jsem odjížděl v sobotu na noc a chytil jsem v ne ráno 3 zácpy v HR ( s čímž jsem nějak počítal ), včetně dvou na nové dálnici Karlovac - Split. Samozřejmě M.Kapela a Sv. rok. Chápu, že jsou zadlužený a proto je potřeba vybírat na mýtném i za průjezd 10ti km dálnice, ale neprůjezdné oba tubusy v tunelech v sezóně je docela handicap. a chtít za to 156 HRK. Zpět jsem to již neriskoval a jel jsem přes Plitvice, zvlástě, když byla kolem Makarské a Splitu ve čtvrtek zácpa a to samé na dálnici, čili se nejedná jen o víkend.
Jsem spíše euroskeptik, ale můj názor je, že od Rijeky dolů, nemá Chorvatsko v EU co pohledávat a to neřeším slabé nebo žádné hygienické zařízení opruzování místních výrostků, kteří pokřikují na cizince a zásadně chodí v řadě uprostřed silnice a všichni se musí uhýbat, protože jsou oni doma. To nemluvě o tom, že jakákoliv žena či dívka by neměla chodit nikde sama. Jsou v tomto směru docela vlezlí a neodbytní ( po odmítnutí uražení a vulgární ). Jejich nesolidnost a ješitnost je známa - pokud ovšem zrovna nejste jejich gosti. Shlížejí se v Italech, ale mají se od nich ještě hodně co učit, např. slušnému chování. V BiH to samé. ( pohyboval jsem se kolem Mostaru - tam ovšem nejsou tak tak nafoukaní. Jinak ceny tradičně super a moře taky. Viděl jsem toho docela dost a o to mi jde, ovšem příště chci vidět něco jiného - proti gustu žádný dišputát.
Jsem spíše euroskeptik, ale můj názor je, že od Rijeky dolů, nemá Chorvatsko v EU co pohledávat a to neřeším slabé nebo žádné hygienické zařízení opruzování místních výrostků, kteří pokřikují na cizince a zásadně chodí v řadě uprostřed silnice a všichni se musí uhýbat, protože jsou oni doma. To nemluvě o tom, že jakákoliv žena či dívka by neměla chodit nikde sama. Jsou v tomto směru docela vlezlí a neodbytní ( po odmítnutí uražení a vulgární ). Jejich nesolidnost a ješitnost je známa - pokud ovšem zrovna nejste jejich gosti. Shlížejí se v Italech, ale mají se od nich ještě hodně co učit, např. slušnému chování. V BiH to samé. ( pohyboval jsem se kolem Mostaru - tam ovšem nejsou tak tak nafoukaní. Jinak ceny tradičně super a moře taky. Viděl jsem toho docela dost a o to mi jde, ovšem příště chci vidět něco jiného - proti gustu žádný dišputát.
Kdyz pominu silu zvyku a tendence Cechu "chaluparit", to jest jezdit porad na jedno a to samy misto a nic moc nemenit, zkuste mi vecne rict proc do Chorvatska jet?
Podle cen jake jsou tu uvadeny a nebo co clovek slysi a cte jinde tam vubec neni levno, kvalita sluzeb pochybna, chovani domorodcu a policie plne v duchu zaostaleho Balkanu. Prestoze tam maji tak specificke jevy jako je "bura", tak i na velke plazi nenajdete vystrahu ci plavcika.
Za stejnou cenu muzete jet vice mene kamkoli v zapadni Evrope vcetne Stredozemi a ne se nechat obirat za spatne sluzby a vudirat mistnima policajtama
Podle cen jake jsou tu uvadeny a nebo co clovek slysi a cte jinde tam vubec neni levno, kvalita sluzeb pochybna, chovani domorodcu a policie plne v duchu zaostaleho Balkanu. Prestoze tam maji tak specificke jevy jako je "bura", tak i na velke plazi nenajdete vystrahu ci plavcika.
Za stejnou cenu muzete jet vice mene kamkoli v zapadni Evrope vcetne Stredozemi a ne se nechat obirat za spatne sluzby a vudirat mistnima policajtama
pojedu znovu do Chorvatska, protože kromě jakžtakž čistých pláží mi nemá co nabídnout. Byl jsem tam letos poprvé a i když jsem nebyl nijak zklamán, tak pokud mám srovnávat jiné dovolené v Řecku, Skandinávii atd. tak mě Chorvatsko nijak neoslovilo - zkrátka je to průměr a služby nejsou na žádné extra úrovni odpovídající ceně.
Do Chorvatska jezdi tolik lidi, protoze😒br />
1) znalost cizich jazyku je mezi ceskou populaci katastrofalni
2) je to autem k teplemu mori nejblize
Zkuste ale nekdy obetovat par sestaku navic a jedte na Kretu. Nebudete litovat.
Jinak z Chorvatska je zdaleka nejlepsi ostrov Mljet. Jsou tam pisecne plaze a kouzelne jezero se slanou teplou vodou uprostred ostrova.
1) znalost cizich jazyku je mezi ceskou populaci katastrofalni
2) je to autem k teplemu mori nejblize
Zkuste ale nekdy obetovat par sestaku navic a jedte na Kretu. Nebudete litovat.
Jinak z Chorvatska je zdaleka nejlepsi ostrov Mljet. Jsou tam pisecne plaze a kouzelne jezero se slanou teplou vodou uprostred ostrova.
Jojo, komu se libi Chorvatsko, bude jeste vice nadsenej z Recka. kdyz jedem ve 2 lidech, se vsema poplatkama zajezd na hlavu bohate do 15 tisic. Hezky letecky, pohodicka, v Recku si na celej pobyt pucujeme vzdycky motorku, abychom byli mobilni a uzivame si to. Je to nejlepsi zpusob dovolene pro me, jaky si dovedu predstavit.
Nejsem zadnej bohac, ale v Recku v klidu chodim na obed i na veceri do restauracky, coz bych si v Chorvasku dovolit nemohl... 😄 😁
Nejsem zadnej bohac, ale v Recku v klidu chodim na obed i na veceri do restauracky, coz bych si v Chorvasku dovolit nemohl... 😄 😁
To zadek524: Asi jezdím do jiného Chorvatska a jiného Řecka než ty. V Řecku jsem byl naposledy v červenci 2003 na Rhodosu a v Chorvatsku jsem byl o měsíc později. Řecko nás vyšlo ve 2 lidech na cca 36 tis. (zájezd+polopenze) + cca 5tis. půjčení motorky + 20tis. kapesné. To je celkem 61tis.Kč a nijak nás to nenadchlo. Na jídlo jsme také moc nechodily, poněvadž nebylo nejlevnější. Naopak Chorvatsko nás vyšlo komplet ve 2 stejných lidech na 15tis. (doprava+ubytování+strava v restauracích+kapesné a dárky pro rodinu). Bydleli jsme v krásném apartmánu s balkónem 15 od moře a byly jsme nadšeni. Nechci dělat reklamu, ale jel bych do Chorvastka i kdyby bylo držší než Řecko a to zdaleka není. Jinak v Chorvatsku bylo levnější i to půjčení motorky, ale zjistil jsem že v těch vedrech je přecejen pohodlnější auto s klimatizací, což by v Řecku přišlo ještě krapet dráž. A v neposlední řadě mě deptá čekání na letišti na odlet, který je obvykle o několik hodin zpožděn a výsledkem je pak skoro stejně dlouhé cestování. Na letišti má být člověk 2 hodiny před odletem + průměrné zpoždění Travel servisu (se kterým létá skoro každá cestovka) je dle mé zkušenosti 2,5 hodiny + let 3 hodiny + transfer z letiště k hotelu 1hod. Do Chorvatska na Makarskou to trvá v současné době ve všední dny 12hodin a člověk si může klidně udělat pauzu a nemusí furt někde přestupovat a čučet. Navíc je v aute o poznání více místa. Vidím tady jediné mínus a to je vyšší pravděpodobnost dopravní nehody než u letadla a to je tak asi všechno.
Brázdič: No, ja Chorvatsko měl hodně rád, byl jsem tam mnoho a mnohokrát a prostě mě totálně nastvalo. Kdezto v Recku jsem byl uplne nadsenej. (Thassos, Rhodos a pred par lety autem na Peloponesu).
No jo, když mate v Recku kapesny 20 tisic, neni divu, ze se dovolena prodrazi... >😁
Proto rikam stale: Nikomu nic nedoporucuju, nikomu nic nenutim, at si kazdej dela co chce...!😁😁😁
Mozna az naberu zase dech, s radosti vyrazim zase pristi nebo prespristi rok do Chorvatska..? Ja ho mel hodne rad drivave...
No jo, když mate v Recku kapesny 20 tisic, neni divu, ze se dovolena prodrazi... >😁
Proto rikam stale: Nikomu nic nedoporucuju, nikomu nic nenutim, at si kazdej dela co chce...!😁😁😁
Mozna az naberu zase dech, s radosti vyrazim zase pristi nebo prespristi rok do Chorvatska..? Ja ho mel hodne rad drivave...
To zadek524: Není to o tom kolik peněz si beru s sebou. V Řecku jsem byl tak zaskočen, že musela přijít na řadu kreditka. Naopak z Chorvatska vždy přivezem fůru peněz zpátky.
Co tě konkrétně zklamalo na Chorvatsku a v jaké lokalitě?
Letos tam jedeme prvně s mým 20 měsíčním špuntem a moc se na to těším. Hlavně je pohoda že můžeme být na krásné čisté pláži 15m od našeho balkónu a když bude něco potřeba, udělám pár kroků, vyjdu jedny schody a vezmu si pro mrňouse co bude potřeba. To jsem ještě na jiné dovolené než v HR nezažil, protože to je většinou samý hotel a k moři je to kus cesty. Jen ta doba než člověk prokličkuje tím hotelem.
Co tě konkrétně zklamalo na Chorvatsku a v jaké lokalitě?
Letos tam jedeme prvně s mým 20 měsíčním špuntem a moc se na to těším. Hlavně je pohoda že můžeme být na krásné čisté pláži 15m od našeho balkónu a když bude něco potřeba, udělám pár kroků, vyjdu jedny schody a vezmu si pro mrňouse co bude potřeba. To jsem ještě na jiné dovolené než v HR nezažil, protože to je většinou samý hotel a k moři je to kus cesty. Jen ta doba než člověk prokličkuje tím hotelem.
Brazdic: Vzdycky jsem byl v kempech, nasraly me kempy, bordel v nich, socialky, nekolik restauraci me nastvalo, ceny vseho me nastvaly, pocasi me nastvalo, kaminky mi nevadej, ale tak nejak maly plaze vsude, neni kudy ani vlezt poradne do vody, bordel vsude na plazi, i nekolikrat voda spinava, cesta tam i zpatky ultrabrutal silena (kolony)...
Jo, jezdil jsem na Istrii kousek od Puly, pak 2xPrimošten a Solaris kemp u Šibeniku.
Ja sice nadavam, ale zacina me to do mileho Chorvatska zase pomalu tahnout... >😁 Ja tam byl mockrat a mel jsem ho rad... Mozna, ze ma na me velkej vliv manzelka, ktera nenavidi kaminky a ze mi to castecne znechutila i ona 😄
Jestli tam pojedu, uz hlavne ne do kempu, ale do privatu nebo hotelu, ale zasadne na konkretni doporuceni. Tak mozna pristi rok, nebo az budeme mit casem mrnouse, protoze s tim bych letadlem nemusel....
Jo, jezdil jsem na Istrii kousek od Puly, pak 2xPrimošten a Solaris kemp u Šibeniku.
Ja sice nadavam, ale zacina me to do mileho Chorvatska zase pomalu tahnout... >😁 Ja tam byl mockrat a mel jsem ho rad... Mozna, ze ma na me velkej vliv manzelka, ktera nenavidi kaminky a ze mi to castecne znechutila i ona 😄
Jestli tam pojedu, uz hlavne ne do kempu, ale do privatu nebo hotelu, ale zasadne na konkretni doporuceni. Tak mozna pristi rok, nebo az budeme mit casem mrnouse, protoze s tim bych letadlem nemusel....
to zadek 524:Tak to jsi nebyl v Chorvatsku!Chorvati sami rikaji, ze to prave Chorvatsko zacina pod Splitem!Je sice fakt, ze v sezone je tam dost narvano, ale stoji to za to, kdyz se muzes divat, jak z vody stoupaji hory do vysky cca.1800m.Je to nadherna scenerie a kdo chce treba pisecne plaze, tak at voli Omis(cca.20km pod Splitem).Ja jsem byl loni s rodinou a nasimi prateli od 3.9-17.9. v Brele-Podrace a nic hezciho jsem zatim nevidel(krome Sardinie, ta je taky pekna, ale hodne draha).V teto dobe byly plaze poloprazdne, pocasi vyborne a cesta tam i zpet byla uplne v klidu.Proto to mohu vrele doporucit.
to brazdic:Kam jezdis v HR ty?Koukam, ze bychom si notovali >😁 .Jak jsem cetl jinde, tak si byl taky v Norsku(stejne jako ja) a taky se ti tam moc libilo >😁 (stejne jako me).Sakra jel bych hned......
to brazdic:Kam jezdis v HR ty?Koukam, ze bychom si notovali >😁 .Jak jsem cetl jinde, tak si byl taky v Norsku(stejne jako ja) a taky se ti tam moc libilo >😁 (stejne jako me).Sakra jel bych hned......
To petr Blaha: Ukradl jsi mi slova že Chorvatsko začíná od Splitu, ale zcela nejlepší Chorvatsko je přímo na Makarské riviéře. Já zatím považuji za nejhezčí místo v HR město Tučepi (cca 3km pod městem Makarska).
Ještě mě láká zkusit nějaké ostrovy, ale Tučepi se mi tak líbí, že se mi do toho ani nechce. Bojím se že by to tam nemuselo být tak fantastické. Mám vyzkoušený akorát Hvar a poloostrov Pelješac.
Ještě mě láká zkusit nějaké ostrovy, ale Tučepi se mi tak líbí, že se mi do toho ani nechce. Bojím se že by to tam nemuselo být tak fantastické. Mám vyzkoušený akorát Hvar a poloostrov Pelješac.
To zadek524: Tak to vysvětluje proč si byl nasraný. Před časem jsem taky chtěl zkusit Istrii a byl jsem zděšen, tak jsem zkusil na doporučení Primošten a taky hrůza, pak následoval Zadar atd. na jih. Je vidět, že do těchto lokalit jezdí pouze lidé co jsou v HR buď prvně, nebo nikdy nezkusili Makarskou riviéru. Dole pod Makarskou to už také není ono, ale rozhodně lepší než od Makarské nahoru. A v neposlední řadě je nesmysl jet tam pod stan, když je to téměř za stejnou cenu jako apartmán se vším komfortem.
Tak se mi teda vlila zase nadeje do žil!!! 😊
Brazdic: co sa tyka ostrovu som bol len na Braci - Boli a velmi pekna plaz. Ostrov ako taky som moc nepochodil. Cez sezonu je tam ale asi 0 20-30% drahsie ako na makarske( jedlo, ubytovanie)
to vsem:Kluci, jestli chcete zkusit ostrov, tak spicka je Korcula.Byl jsem v obci Prizba na jiznim pobrezi a byla to parada.Panenske plaze, vyhled na sire more a dost levno.Upozornji, ze to bylo male letovisko, zadnej hucak!Kdo chce vetsi srumec vecer, tak musi blize k hlavnimu mestu ostrova ke Korcule.Trajekt jel ze Splitu cca. 3 hodiny do Vela-Luky a pak uz to byl kousek.
Petr Bl: letos urcite ne, ale ukaz se tady pristi rok v odbobi pred dovolenejma, pak se te budu vyptavat... 😊
O.K.-pristi rok pokecame >😁 .Ja letos nebyl nikde(mame tyden stare miminko, tak to neslo), ale pristi rok bych zkusil to Tucepi jak psal Brazdic.Uz aby to bylo, ale kdyz si vzpomenu na tu zimu co nas jeste ceka 😒 ......
to brazdic:Rad bych se zeptal, jestli jezdis do HR na blint nebo si to zamlouvas v zime pres net.Pokud ano, tak je to cenove vyhodnejsi?Diky
Zadku: jasne to te chapu, taky by mne to nasralo. Fakt zkus v Chorvatsku neco jinyho nez kempy. Sam s nima nemam moc dobre zkusenosti, mas pravdu sluzby na *, ceny drahy, hlava na hlave a samej cech. Od jisty doby co mne stejnym zpusobem nasrala cestovka jezdim do Chorvastka vzdy a zasadne na blint. Maximalne rezervacka po Inetu. Jedine do soukromi do apartmanu, kde je cena srovnatelna s kempem, sluzby uplne jine. Do restaurace se pak vyplati hledat, jak cenu tak kvalitu podle letoviska kazde jinak. Idealni je zajit tam kam chodi mistni 😄 neni problem sehnat dobre jidlo za 40-60kn + napoje. Obecne levna je pizza a ta je vsude stejna, sam ji moc nemusim. Mam radsi svinsky kotlet 😄 nebo rybicku. Poldove jsou existence sama pro sebe, zalezi na koho narazis. Mnohokrat jsem jel pres limity, potkal jsem policajtu spousty, ale zatim jsem mel stesti a nikdy mne nestavili, jednou, to jsem je malem prejel, bohuzel nemeli radar, tak jsem to ukecal. Dalnice je draha a ve spicce spis za trest (to co zaplatis a usetris prostojis na mitnici a u tunelu), mimo spicku super. Proste HR mam rad a letos pojedu asi podruhe, pristi tyden, i malym 😄
to brazdic😜lnej souhlas s tebou!Pokud clovek jede v rozumny termin, tak je cesta po dalnici pohoda.Ja osobne Chorvatsko miluji, "pani domaci" jsou vzdy prijemni,more je spickove kvality a s policii jsem nemel zatim zadnej problem.U vetsich letovisek maji uz taky pekne velke markety(Kaufland v Zadaru a u Makarske) a co vic potrebuji, nez si nekde solidne nakoupit, mit pekny apartman s vyhledem na more a popripadne slusnou restauraci.To vse si myslim, ze Chorvatsko splnuje.Pokud nekdo hleda poradnej hucak a radeni ve vodnich parcich tak to musi samozrejme do Italie nebo Spanelska.Letos jsem v HR nebyl a o to vic se tesim na pristi rok!
to zadek: To jako do Řecka autem? A kudy, přes Bulhary? Já by raděj teď jel autem do Španělska, to Portugalsko je už trochu z ruky, i když jsem minulej týden viděl v Dubrovniku Portugalce na motorkách. >😁 To Řecko snad raděj letadlem, přes Albánii, nebo Makedonii se mi moc nechce, i když jsem slyšel, že Makedonie je velmi krásná země.
Fru: Asi pred sedmi lety jsem byl v Recku autem trajektem pres Italii. Nezapomenutelna dovolena... Cesta teda docela dlouha, ale v ty dobe mi o to slo predevsim, dovolenou jsem byl ochoten stravit klidne jenom v aute, navic celej den trajekt, zpatky celou noc, nebo vlastne obracene... Fakt nezapomenutelny, krasny. Dneska bych jel zase znovu tak. Ono se to ale znacne prodrazi: Pohonne hmoty, dalnicni poplatky, trajekt neni levna sranda... letadlo je proti tomu levna zalezitost vylozene... 😄
Navic taky docela stress, aby trajekt neujel, clovek tam musi bejt na cas, jinak odpluje a prachy propadnou, asi?
Navic taky docela stress, aby trajekt neujel, clovek tam musi bejt na cas, jinak odpluje a prachy propadnou, asi?
Tak to čučím, ten trajekt mě jaksi nenapadl,ale asi šlo o hodnotný zážitek. :shock: 😄
Trajekt uplne z jihu Italie do Iqumenitsy do Recka byl pro auto a 4 lidi mam pocit neco kolem sedmi tisic (zpatecni), ale to uz se mi vybavuje vylozene mlhava informace jenom... Ale to je jenom vstupenka na palubu, zadny kajuty, nic, takze karimatku a spacak s sebou a svorne se stovkama dalsich lidi se tabori v noci kdekoliv na palube.
Tehda se mi to hrozne libilo, dneska uz jsem na tohle mozna moc pohodlnej a tehdejsi moje mila - dneska manzelka uz by se vubec pro tohle asi nenechala premluvit!!! 😊
Tehda se mi to hrozne libilo, dneska uz jsem na tohle mozna moc pohodlnej a tehdejsi moje mila - dneska manzelka uz by se vubec pro tohle asi nenechala premluvit!!! 😊
Zadek: prave ze s mrnousem je nejlepsi cestovat letadlem. 20 hodin s pasazerem, co z toho bude 12 hodin rvat jak tur a nudit se....zlaty letadlo (rikamz vlastni zkusenosti)
[odkaz]
Just go to this URL, go to "Sedmodnevna prognoza" at the upper right part of the page, pick "Hrvatska" and then pick the city at the bottom of the page and popup window with 7 days weather forecast will show up.
Sorry that I write in English, I do speak, read and understand Czech, but I write it rather badly.
Bye from Croatia, Ivan.
Just go to this URL, go to "Sedmodnevna prognoza" at the upper right part of the page, pick "Hrvatska" and then pick the city at the bottom of the page and popup window with 7 days weather forecast will show up.
Sorry that I write in English, I do speak, read and understand Czech, but I write it rather badly.
Bye from Croatia, Ivan.
Taky sem zatim nevidel hezci mista nez makarskou rivieru a ja tam mam nejoblibenejsi primo Makarskou 😉 Tady nekdo rikal zase Tucepi,urcite sou taky krasny,ale mam strach ze oproti makarde budou takovy "nudny"
Zdravim vsechny odborniky na Chorvatsko.
S kamosema se chystame na prelomu brezna a dubna nekam do okoli Trogiru na takovy mensi 10-denni soustredeni na kola. Nevite nekdo jaky je tam v tudle dobu pocasi? A jakou mi poradite trasu? Nikdy sem tam nebyl, jel bych (z Plzne) asi pres Ž. Rudu, Passau, Graz, Maribor, Zagreb a pak nevim jestli z Karlovace po dalnici nebo vnitrozemim??? Dalnicni poplatky se mi moc platit nechce, ale zas pojedem v noci tak nevim co je lepsi???
Jeste by me zajimalo objizdeni tunelu v A, Pyhrnpass mi je jasnej to sem si nasel v mape, ale ten druhej tunel asi moc objet nejde ne??? A nevite jak vysoko se objizdi ten Pyhrpass? Aby tam este koncem brezna (30.) nebyl snih...
A jak myslite ze se nam tam bude jezdit? Sme silnicari, nemaj tam moc rozbity silnice? A co Chorvati jako ridici??
Diky za kazdej postreh a hodne v klidu najetejch km!
Cau P.
S kamosema se chystame na prelomu brezna a dubna nekam do okoli Trogiru na takovy mensi 10-denni soustredeni na kola. Nevite nekdo jaky je tam v tudle dobu pocasi? A jakou mi poradite trasu? Nikdy sem tam nebyl, jel bych (z Plzne) asi pres Ž. Rudu, Passau, Graz, Maribor, Zagreb a pak nevim jestli z Karlovace po dalnici nebo vnitrozemim??? Dalnicni poplatky se mi moc platit nechce, ale zas pojedem v noci tak nevim co je lepsi???
Jeste by me zajimalo objizdeni tunelu v A, Pyhrnpass mi je jasnej to sem si nasel v mape, ale ten druhej tunel asi moc objet nejde ne??? A nevite jak vysoko se objizdi ten Pyhrpass? Aby tam este koncem brezna (30.) nebyl snih...
A jak myslite ze se nam tam bude jezdit? Sme silnicari, nemaj tam moc rozbity silnice? A co Chorvati jako ridici??
Diky za kazdej postreh a hodne v klidu najetejch km!
Cau P.
No, z Plzně nevím, to bych musel hodně poštrachat v mapě, ale z Prahy už bych jel po D1 a přes Vídeň, na Graz. Ta pyhrnská dálnice je dost otřesná, objíždění trvá dlouho, a pokud jedeš tunely tak poplatek loni 12E - což je tak akorát spotřeba na o cca 100km delší cestě přes Vídeň, ale po lepší silnici. Tu pyhrnskou jsem jel loni spíš ze zvědavosti, a přišla mi o dost horší... z Plzně to možná bude jinak, ale moc tomu nevěřím. Každopádně přes Vídeň je třeba jet v noci 😊
Co se týče chorvatské dálnice, ani bych neuvažoval o nějakých okreskách, a jel rovnou po ní - byť je drahá, tak ten rozdíl v cestování je obrovskej a za tu cenu stojí.
Co se týče chorvatské dálnice, ani bych neuvažoval o nějakých okreskách, a jel rovnou po ní - byť je drahá, tak ten rozdíl v cestování je obrovskej a za tu cenu stojí.
Pokud nechces po dalnici, tam musis v Karlovaci sjet na starou silnici pres Plitvice a v Gracaci odbocit doleva na Knin. V Kninu na kruhaku se das doprava na Drnis a Sibenik, projedes Drnisem (stale po hlavni) a na jeho konci byvala smerovka "Trogir". Po nekolika kilomtrech plnych zatacek (silnice je dost uzka) uhnes na krizovatce (pred prejezdem) doleva a pak uz pojedes rovnou na Trogir. Dej si bacha na posledni usek, je to klesani k mori plne zatacek.
Diky vsem za odpovedi, na to forum kouknu.
Este posledni otazka, jak si myslite ze se nam tam v tudle predsezoni dobu bude jezdit? (na kole), provoz by tam nemusel bejt zadnej ne?
Dik P.
Este posledni otazka, jak si myslite ze se nam tam v tudle predsezoni dobu bude jezdit? (na kole), provoz by tam nemusel bejt zadnej ne?
Dik P.
PetrC: Pokud mohu mluvit sam za sebe, tak ja / do Chorvatska jezdim nekolikrat za rok, v sezone i mim👋 jakozto Prazak uprednostnuju jizdu pres Viden, zejmena mimo sezonu, ale i Budejovice-> Pyhrnpass se da. Pokud pojedes pres ten Pyhrnpass, tak rozhodne doporucuju zaplatit tech cca 12E za celou dalnici i s tunelama. Co se Chorvatska tyce, tak jezdim vzdy pres Plitvicky /kilometrove je to blize a pres noc se tam da jet velmi rychle/ za kteryma najedu na dalnici a po te jedu az do... /Jiznejsi vnitrozemske okresky jsou tam dost rozbite /ne vsechny/ a znaceni stoji take za prd. Jadranska magistrala od Zadaru na jih je zase sama vesnice, takze si vyber./ Jinak Chorvatsti ridici jsou imho zlo- agresivni a arogantni.
Prave ze z Plzne pojedu asi rovnou dolu do Dojclandu a pak na to Passau. Nic jinyho nez Pyhrnska dlanice mi asi nezbyde...
V Chorvatsku myslis tedy radsi po dalnici jo? Este mam skoro dva mesice na rozhodovani, tak uvidim jestli mi este nekdo neco poradi...
Kam by sme se meli podivat v okruhu 100 km od Trogiru? Kdyz uz tam budem jezdit tak at aspon taky neco vidime...
Kazdopadne dik za odpoved!
Cau P.
V Chorvatsku myslis tedy radsi po dalnici jo? Este mam skoro dva mesice na rozhodovani, tak uvidim jestli mi este nekdo neco poradi...
Kam by sme se meli podivat v okruhu 100 km od Trogiru? Kdyz uz tam budem jezdit tak at aspon taky neco vidime...
Kazdopadne dik za odpoved!
Cau P.
pokud máte někdo problém dojet do HR,nebo cokoliv jiného co vás ohledně cesty do HR napadne,zkuste 😒br />
[odkaz]
v sekci doprava jsou všechny záležitosti popsány snad stokrát 😊
[odkaz]
v sekci doprava jsou všechny záležitosti popsány snad stokrát 😊
Podle informací z chorvatského tisku je termín otevření nových úseků dálnice stanoven na 30.6.2004. Vzhledem k tomu, že se výstavba poněkud zpozdila, budou některé úseky v severní (tzv. lické) části otevřeny pouze v polovičním profilu, to znamená, že provoz bude sveden do jednoho směru dálnice. Jedná se o (úseky v celkové délce max. 10 km (viadukt Jezerane a Mokro Polje, případně i tunel Plasina, most přes řeku Gacku - Ličko Lešće).
Není ještě uzavřena otázka výše dálničního poplatku. Vláda Chorvatské republiky bude jednat o zvýšení poplatku za použití dálnice z dosavadních 0,33 kun za jeden kilometr dálnice na 0,40 kun, jak navrhuje společnost Chorvatské dálnice (Hrvatske autoceste). Při celkové délce dálnice 340 km by dálniční poplatek ze Záhřebu do Split činil 136 kun, ze Záhřebu do Pirovce pak 104 kun.
30.6.2004 budou otevřeny tyto nové úseky😒br />
a) v severní, tj. lické části dálnice😒br />
Mala Kapela-jih - Brinje - Žuta Lokva - Perušić - Gospić - Gornja Ploča (102 km).
Vlastní tunel Mala Kapela, dlouhý 5780 m, bude dokončen až v r. 2005. Staveniště tunelu Mala Kapela se bude objíždět po regionální silnici. Objížďka bude dlouhá 11 km.
b) v jižní, tj. jadranské části dálnice😒br />
Zadar II - Benkovac - Pirovac (37 km).
Vrpolje - Dugopolje (u Splitu) (45 km).
V této jižní části dálnice bude chybět pouze úsek Pirovac - Skradin - Šibenik - Vrpolje (celkem 33,5 km), kde se buduje mj. i mohutný most přes řeku Krku u Skradinu. Má být otevřen v příštím roce.