Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

808 komentářů

Zadek534-Děkuji za Tvůj názor,nějak se nemohu rozhodnout.Ráno bych odjel z Bolu a na objed jsem na Plítvičkách.Po cestě někde přespím a potom buď Záhřeb nebo Budapešť?No uvidíme.Už sedm let pracuji v zahraničí(Kazachstán) a na dovolené jsem byl jen jednou(Bulharsko-letecky,ale super).Teď si to chci vynahradit a samozřejmě taky rodině!
Plitivce su super.... nie je co dodat to treba vidiet.
Tan: Vím, že ses ptal Ruprechta, ale pokud ti já mohu doporučit, cesta přes vnitrozemí není nic hroznýho, pokud nechytneš nějakou nejstrašnější variantu dopravní zácpy... A výlet na Plitvice - to je fakt něco úchvatnýho co mohu jenom doporučit, byl jsem tam 2x a klidně bych šel znovu, stojí to rozhodně za to, za pizzu bych neměnil. Nejlepší je to brzo po ránu, když tam je málo lidí, proto doporučuju přespat někde poblíž, je tam několik kempů.
Ahoj ruprecht,díky za vyčerpávající informace.Nemohu se rozhodnout Itálie nebo vnitrozemí Chorvatska. Čtrnáct dní sluníčka na Bolu by mělo stačit.

V Itálii by to bylo nějaké město jako Benátky,Udine nebo něco podobného,nevím?A nebo ty Plítvičky?Auto budu mít na naftu.Ruprecht tak řekni pizza nebo příroda?Kam řekneš,tam pojedu.
Tan: tak tohle uz jsem absolvoval, je to pohoda. Vezmes to po pobrezi do Italie a je to pohoda. Doporucuji mimo spicku. Pozor na Italske dalnice, jsou placene, usek od Rijeky na "bibione" cca 8tis lir. Taky bacha na benal, je v Italii dost drahej, takze nasosat ve Slovinsku. V SLO i HR se da dost casto platit rovnou marenama, resp. EUR, ale dost te voberou na kurzu, takze je lepsi vymenit a platit mistni menou. Za zbytek si pak muzes koupit zvejkacky. Jet do Italie osobne doporucuju, pac je to tam ulne jine, piscite plaze, zivo, pizza atd. Zas to more je tam ale proti HR kanal 😒. Jestli jsi vsak nebyl nikdy ani v I ani v HR, tak jednoznacne doporucuji vylet na Plitivce, Lim Fjord, Krka vodopady a souostrovi Koranti. Nejlepe vylet lodi s dostatkem rakije a pecenou rybou. Takze zustava na vyber pizza a rusno versus priroda 😃)
zadek: jo je to tak. Jednou jsem dal vejlet z Puly na Plitvice a tech cca 300km jsem jel pres 7 hodin a pripadlo mi to horsi nez do Prahy 😒 Ta rafinerka je sqela hlavne v noci ... Tunel se jmenuje Ucka a je fakt ze za tech 10 nebo 20 kun to asi stoji. Ta silnice je uplne nova, vede zase vnitrozemim, je to rychlovka. Pobrezi je zase hezci, ale ten provoz.
U tech kopcu presne nevim, pres Benkovac uz jsem urcite jel, je to tam dost na jedno brdo, serpentyny horsi nez v celych Alpach. Specialitka je cesta ze Senje (pobrezi) nahoru na Plitvice.
Zdar všichni,jak jsem psal již dříve jedu do Chorvatska(ostrov Brač)poprvé a tak mě napadlo si zajet na zpáteční cestě do Itálie!Je to hovadina,nebo mám raději zajet někam jinam?Záhřeb,Plítvická jezera,Budapešť atd.?Já pracuji v zahraničí a dovolená je pro mě vzácnost a aspoň bych zajel to nové auto!Dík a všem Vám přeji příjemnou dovolenou.
rbaron: jo 126p, ty pamatuju z Polska jeste z dob komunismu. Polska dalnice, odstavny pruh z pisku, kravy neprivazany u patniku a do toho polaci se 126p, plna neplna, otvreny vyka od motoru aby to neuvarili, jednomu to jede o pet vic nez tomu predjizdenemu a uz jeli ...
Ten záliv a vůbec celý to pobřeží od Rijeky se teď nemusí projíždět - to bylo vždycky hrozný. Teď je postavená nová rychlostní silnice z Rijeky směrem na Pulu a Rovinj a je to paráda!!! Nejdřív se ale jede placeným tunelem, asi za 10 Kun z Rijeky. Dál je to zatím zadáčo, ale vloni už se mi zdálo, že tam chystaj nějaký turnikety na placení!!!
to ruprecht: Znám horší kamikaze. Chorvatský Fiat 126p v serpentýnách po úbočí těch hor předjíždějící. V klidu, s cigárkem za roh skály. Nechápu. Ty hory budeš znát. Jedeš tam pod takovou obrovskou rourou, stoupající z údolí s přehradou. Myslím, že je to někde Obrovac-Benkovac či co 😄 Už jsem tam dlouho nebyl. Jezdili jsme tam ještě s našima asi šest let. Ta cesta od nás z Č.Budějovic až do Rijeky byla už jak cesta do práce 😄 Vždycky jsme jezdili přes noc a když se objížděl záliv v Rijece, vždycky když se vyjíždělo na kopec, tak tam šlehal plamen z rafinerie a osvětloval celou oblohu... už z toho mám jen takový útržky, blábolím 😄
Joo loni jsem v ty Vidni zkysnul pres hodinu. A to jen diky tomu ze jsem z dalnice 20km pred Vidni sjel (ztratil jsem nervy) a jel jsem rovnou za nosem smerem severozapad a bylo mi jedno kudy. Nakonec jsem to trefil pres centrum a slo to. Tata ktery jel o chvili za mnou tam zabredl na tri hodiny 😒
Ted nevim ktery tunel myslis, mezi Salzburkem a Lienzem o zadnym nevim, pak jsou dva ze Salzburgu na Villach (jeden nedavno vyhorel) ty jsou mastny. Tenhle je stejnej mezi Linzem a Grazem na nedostaveny dalnici. Pak je ta odbocka na rychlostku pres Judenburg. Me ten Loiblpass nikdy neprisel tak hroznej, hezky hory, priroda. Mozna je to tim ze jsem nikdy nejel jinudy (pres placeny tunel do Jesenice). Ta trasa pres Viden je fakt dost rychlejsi, zvlaste kdyz valis pres 130. Jen nesmis chytit tu spicku ve Vidni. Horsi je pak relativne draha dalnice ve Slovinsku, pripadala mi drazsi nez cela znamka pro Rakousko. Zase na druhou stranu s tim Slovinci docela pohnuli a staveji co to da. Narozdil od naseho statniho RSD 😒
Faudy: jo mas pravdu, taky se rad kocham. Jen bych nerad dopadl jak Hrusinskej ve Vesnicce 😄 Tuhle trasu jsem uz chtel taky zkusit, jaka je tam silnice? Ty dalnice mne fakt neberou a rizeni mne bavi 😃) Jses taky takovy kamikatze na motorce jak potkavam v tech serpentynach v Rakousku a nebo pohodar na chopperu 😲
Ten tunel mezi Salzburkem a Klagenfurtem je fakt mastnej, taky muzu vrele doporucit ho objet, stoupani a klesani se nebojte, nic to neni, je to zdrzeni max. na 3/4 hodiny, ani ne a stoji za to. Je to fakt parada!!!

Tuhletu trasu jsem jel uz asi 8x, ale posledni dobou jsem si oblibil fakt pres tu Viden, je to mnohem rychlejsi. Nejvetsi vopruz je pak jet pres Slovinsko pres hory kolem ty reky... Je to sice krasny, ale trva to dlouho, navic jsem to videl uz mockrat, mockrat jsem tam za bukem prespal na sikovnejch misteckach kolem silnice...

Doporucuju koupel v tyhle rece na nakym hezkym miste, to taky nema chybu - kdyz clovek vyleze z rozhicovanyho auta.

Pres tu Viden je to ale fakt mnohem rychlejsi a navic mi to pripada po lepsich silnicich i bezpecnejsi!
V nedeli jsem z Chorvatska prijel, dalnici jsem v Rakousku i Chorvatsku videl jen z dalky, pekne jsem se svezl...

Ale na motorce 😲]

Kdyz specham, jedu pres Dvoriste - Enns - Steyr - Admont - Liezen - Hohentauern - Villach - Bovec - N.Gorizia - Istrie. Od cesky hranice do Umagu asi za 12-14 hodin, pekne za svetla, kochacka.
Tunely beru, ale jen ty neplacene. Jsem totiz kolenovrt a nemam rad veprouny 😃) Takze z Linze jedu po dalnici a pred tunelem pod Pyhrnpass uhnu na mestecko Liezen a tunel objedu. Zajizdka cca 10km a -140ATS. Co se tyka obtiznosti te zajizdky je to k smichu (1. trida). Navic tam davame svou tradicni snidani, hezke odpocivadlo (chce to ale mapu). Dal za Liezenem se napojim zpet na dalnici a jedu dokud neuhnu na rychlostni komunikaci (v podstate dalnice) nebo 1.trida a mastim to smerem na Judenburg a dal na Klagenfurt. Na Judenburg jsem to jednou vzal zkratkou po rakouske dvojce (za Liezenem na Trieben), ale nestalo to za to, je to sice kratsi, ale ta stoupani uz jsou hustsi, provoz vetsi, proste nebrat. No a z Klagenfurtu zadna Jesenice (tam je to take placene) ale nahoru na Loiblpass. To uz je hustsi, ale co jsem takhle zkousel v rakousku zdaleka ne nejhorsi. Stoupani je tam tusim kolem 12-14%. Ted tam ale udelali novy koberecek a je to fajn. Hranice se Slovinskem je hned za tunelem (zadara). No a pak uz klasika Ljubljana - Istrie po dalnici ve Slovinsku. Ono to chce poradnou mapu a vedet kde je co placeny, obcas nechapu ze nektery ty tunely vubec prosperujou, specielne ten pod Pyhrnpassem. Cesta do Harrachova je horsi 😄
doporučuji adresu : www.hak.hr/hrv/servisneinformacije/proda… />
snad sem to napsal dobře
to ruprecht: Takže jezdíš tunely nebo to máš rád nad Triebenem - myslím ta 20-stupňová stoupání, kde i slušný auto řadí na jedničku 😄
Dík za informace o lpq.
Ja osobne mam nejradeji cestu Praha-Ceske Budejovice-Linz-Klagenfurt-Ljubljana a hura dolu na Istrii. Nejde ani tak o to ze je to o neco kratsi, ale zase pomalejsi (neni tam furt dalnice), ale o to ze mam rad taky hory. A kdyz prijizdim kdyz se rozedniva do Alp, tak to je parada. Navic ta trasa neni tak moc frekventovana, veprouni prece jen radeji dalnici. Navic jsem si u Vidne uz nekolikrat strasne nabehl co se tyce vikendove nebo ranni spicky. Ale to uz jsem tu nekde psal ... Zrovna tak dobra je lahudka na usek cca 10km dalnice v Chorvatsku, fronta za mytny delsi nez ten usek 😲
No to nasere, s tim bavorem. S tim tandemem jsme na tom skoro stejne, segra ma taky AXko. Takze taky takovy rodinny klan 😄 Ale uz prisel can na vymenu. Chce to nejakou nizsi stredni v dieselu ...
Jojo, je to zlatý - mít diesela!!! Člověk pak nemusí shánět místní plynárny...
Těch čerpaček pár po cestě najdeš. Při cestě jsou ve Varaždinu, chvilku bloudění pak vyžadovalo nalezení čerpačky v Zagrebu, touto dobou bude jistě dostavěná čerpačka v Makarské, dál na jih je to horší, tam bezpečně vím o čerpačce v Dubrovníku - je schována v zálivu v zatáčce při bývalé hlavní cestě na Černou Horu (nesmíš jet přes nový most, pokud je teda už hotový) a pak je schována i v plynárně ve městě Metkovič.
V Chorvatsku je celkem dobrá síť LPG, neboj, že bys čerpačku nepotkal...
Jezdim na lpq.Nevite někdo jak jsou cestou čerpací stanice na lpq?
No jo, Bawor je * a s nim zainvestovanejch asi 180.000,-!!! Byl v plný náloži, na elektronech s dvojitou elektronickou klimatizací....

Tak mám zase toho staršího 524TD, máma má taky jednoho, takže proháníme v rodině 2 ty samý kousky. Akorát já mám manuála a ona automata. Jsou to sice starý herky, ale zase máme celkem špičkový kousky ve srovnání s tím co jezdí po silnicích...

už jsem tam byl celkem asi 12-15x, to už nedopočítám, ale jako nejlepší odzkoušenou cestu na Istrii doporučuju při cestě z Prahy takto😒br />
Praha, Brno, Vídeň (hlavně ne přes Znojmo-to je hnus), Graz, Maribor, Ljubljana, Rijeka, odtamtud tunelem smer Pula. Cesta z Prahy trvá, pokud nechytíš nějakou zácpu nebo extrémní provoz, při pohohodový jízdě tak asi 12 hodin. Je to asi 900km.
Jo je to deset libovolnych dni. S tou cestou je to jednoduchy, uz si ji pamatuju taky, ale kdyby ji to auto znalo samo, nebylo by to spatny ...
Jo, lidi jsou pekny *. Tohohle bavora mel kamos a naprosta spokojenost. Pojisteny jsi to predpokladam asi nemel.
To ses dočetl pěknou kravinu. Platí od kdy si ji necháš označit platností na dobu 10 dní. To znamená, že třeba od úterka + 10 dní...

Jo, letos se můj Bawor na trase Chorvatsko - Praha projede. Rodičovstvo se tam chystá taky a budou si půjčovat moje auto, takže si dá letos auto repeté, to je pohoda, aspoň si bude už pamatovat cestu a nebudu se muset vůbec věnovat řízení.😄
To je fakt, 2x desetidenní. Škoda, že nemají jednodenní... Navíc jak jsem se dočetl, tak ta desetidenní platí od pátku do neděle dalšího týdne.
Oni ty * dobře vědí proč dělaj desetidenní, většinou jezděj všichni na 14 dní, proto to takhle maj... To máš potom výhodnější si koupit 2x tu desetidenní.
Ouplně jsem přehlídnul konec tvýho mailu před pár dny, jo, já mám Bavora 524TD. Je to celkem příjemný auto, spotřeba kolem 8 litrů. Na údržbu je to asi dražší než AXko, ale taky nic moc drastickýho, mám ten starší model E28 co se dělal '83 - '88. Toho novějšího už jsem měl taky, ale byl odcizen...!
Škoda, že nevedou něco mezi 10 denní a 2 měsíční. Chci jet kolem 15.6. na 14 dní. Nemá někdo pak zájem o známku?
No hlavne ze nam odklepli ty osmiletky, fakt jsem uz neveril. Dneska jsem dal inzerat na naseho prcka a hned jsem nadiktoval seznam potencionalnich ojetin kamosovi co vozi, hura 😄
Jo je fakt dobrej, zrejme Chorvati pochopili vyznam Internetu 😄 No s tema apartmanama, nic jineho nam nezbyva, pac nemame takove kempove nadobicko jako jsi popisoval, cetl jsem to (plnej Bavor). Neni to taky spatny, proste o nic se nestaram, nekam vzdycky prijedu, najdu Turisticnoje biro nebo Zimmer Frei a je to doma ...
No myslim ze letos nezdrazovali a loni byla desetidenni za 105 ATS, cili tak 260 Kc - breber si to na EUR. Jo zastrachal jsem ve svych bookmarkach a za 255 Kc maji desetidenni na [odkaz] Odpocivadla neznam, je jich vsude dost.
Tak to jsem rád, že se odkaz ode mě líbil, to se mi podařilo vyštrachat na nějakým chorvatským vyhledávači. Měl jsem z toho objevu tenkrát velikou radost! Myslím, že co se týká apartmánů nebude v Banjole myslím nouze, je jich tam spoustu a spoustu, nikdy jsem se o to ale nezajímal. My jsme zvyklí na náš kempový luxus... někde už jsem to psal, co všechno s sebou vozíme, je to skoro jako v hotelu😃)
Kolik teď stojí dálniční známka na Rakousko? Poraďte nějaká odpočívadla na trase Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac. Je pravda, že Chorvati pokutují přespání na odpočívadlech?
www.adriatica.net
Zadku: ten link je naprosto skvelej. Nasel jsem tam jak Stoju, tak Indii. Je to spravne ze spada pod Medulin? Dik.
Asi jo, diky za link. Hned na to mrknu, asi letos vyhraje Banjole, koukal jsem na to do mapy a vypada to dobre. Nevis v te obci Banjole jak to maji s apartmany, zda se tam da neco sehnat? Mlada neni z kempu zas tak nadsena a o moc draz ty apartmany nez kemp taky nevyjdou. Navic nemame tu spravnou vybavicku jako ty ... me jinak kempy moc libit se 😄
Aha, tak jsou to dva různý kempy - ta Stoja a Stupice. Doporučuju: [odkaz]

Tam najdete skoro všechno a je to moc pěkný...
Jo auto, mam AXko 1.1i, rv91. Jezdi to hezky, moc nezere, ale je to maly. Zatim do toho leju akorat benzin a pravidelne olej. Rozvodak, svicky, filtry, naplne na zacatku beru jako nutne zlo. Jo jeste rucni brzdu jsem utrhl. Kdyz jsem onehda zjistil ze jsem s tim za rok a pul nalital asi 35tis km, tak jsem se rozhodl ze pujdu do neceho vetsiho a bezpecnejsiho (v ramci financi). Kdyz uz vetsiho tak jedine klepace, prece jen jsem ted zvyklej moc nedavat za benzin, AXo je dost dietni. Zrovna ted jsem mluvil s chlapikem co vozi auta, ze ma ZXo 1.9D, za cca 90tis na cislech, rv97, lehce na predek (haupna, chladic, celo, maska), tak ti nevim. Kdyby ty paka v senatu a prezidnet s sebou pohli, mohla by byt nejaka ta osmiletka, jenze to by jsme nesmeli byt v Cechach. Co ty, ze by Bavor 524TD? To byl muj sen, jen se bojim ze bych to neuzivil.
No kemp Stoja: ty stromy sedej, ale slunna mista se tam taky najdou. Je dost velikej (celej ten poloostrov), vstup do more sama skala, ale je tam halda plosinek kde se clovek muze v klidu valet. Je to asi tak 4km z centra Puly, prejede se takovej mostik na polostrov, pred tim mostem tusim kruhac, za mostikem hned zavora. Ceny (tri roky zpet dobry). Myslim ze se jmenoval Stoja, mozna ze to prejmenovali. Zas tak moc ale nezaujal abych se tam vracel, na mne prilis maso.
Musím se doma podívat a zítra to řeknu přesně. Myslím, že to bude v pohodě. Jak jsem psal: úplně nahoře u Itálie je hrůza-děs, Istrie odpovídá zhruba Španělsku a pak s vyjímkou velkých přístavů Rijeka, Split, Šibenik, Zadar a obecně velkých měst je to perfektní.
Doporucuji Zuljanu, byl jsem tam 3x, naposled teda pred 20ti rokama, ale parada, mala vesnicka, krasne cista voda, klid, oblazkova i piscita plaz....
residents-doufám,že ta špína není i na Bolu(ostrov Brač).Nevíš jak to tam vypadá?Dík
Nevim, ty názvy Stoja a Stupice mi nějak splývají... Co máš Ruprechte za auto?
Jestli se nepletu, tak kemping Stoja jsem 2x během těch let co tam jezdil navštívil, ale jen tak na vejlet z Banjole. Je to takovej kemp s hrozně hustejma temnejma stromama, s kamenitou pláží vypadající jak na Sahaře s takovým výčnělkem zapráskaným karavanama??? To byl alespoň můj letmej postřeh z tohodle kempu, nejmenuje se to Stupice?

Banjole je mrňavá vesnička kousek pod Pulou - směr Premantura.
Okolí Splitu - se není čemu divit, doporučuji podívat se na starší číslo časopisu Test (zkusím to doma vyhledat), kde vyšla mapka celého středozemního pobřeží od Španělska až po Albanii. Jsou tam zaznačeny veškeré chemičky, atomovky, rafinérie, přístavy, barevně je vyznačeno znečištění, řasy atd. V Chorvatsku je na tom bídně vrch Istrie k Terstu, katastrofa je Rijeka a pak nic moc každé velké město jižněji, Split jako velký přístav a základna vojenského loďstva nevyjímaje. Stačí jet však 100 km jižněji od Splitu a nemůžeš to absolutně srovnat se špinavou Istrii. Nemyslím tím však letoviska jako Makarska a podobná cestovkami vyhledávaná místa. Každopádně je však Chorvatsko nesrovnatelně čistější než "vyhlášená" francouzská a italská riviéra, kde se střídají stoky s chemičkami a přístavy.
Diky Zadku. No tak tos me potesil, nejradsi bych stavel sam, kdyz vidim ty "profiky" ze stavebnich firem. Strasne by mne to bavilo, treba z porobetonu, takovy Lego pro dospely. Jenze kdo by za mne makal v praci, ze.

No diky za tip, Istrii jsem uz celkem projezdil, pokazdy nekam jinam (Porec, Vrsar, Pula). Okoli Splitu fakt nic moc. Taky bych jel letos i dvakrat, kdyz dovolena a penize daj. Diky za tip, musim kouknout do mapy kde to Bandole je, v Pule jsme byli zatim jen v kempu Stoja, celkem velikej na takovym poloostrove, no nebylo to spatny ale tech lidi ... Jo taky bych jel autem kamkoliv, jenze by to chtelo neco vetsiho a klepace.
Kto uz bol na Korculi? Aky trajekt je dobre pouzit? Caka sa? Da sa trajekt bookovat? Kolko cesta na ostrov asi trva a kade ste sli? A co ste na Korculi videli zaujimave a pekne?
Ano, Banjole je fajn. Zadna masovka jak v Medulinu, klid. Voda je cistejsi a vylet na Kamenjak stoji za to (nejenom jeskyne Kolumbarica). Romantika pur.
Ruprecht: Co se týká stavby tak stavím na klíč a stojí to za velký hnědý... Skluz stavby už větší než půl roku, penále bez šance, kvalitu a všechno abych hlídal a nejlépe nad nima stál jak kontrolor!!!

Na jihu jsem byl u Splitu před 2 lety a moc mě to neuchvátilo. Jezdím už mnoho let na Istrii - úplně dolu pod město Pula, obec Banjole, kemp Indie, tam to máme fakt celkem rádi. Je to sice velkej, ale rozlehlej kemp a vždycky si tam najdem místečko stranou od lidí a máme téměř 100% soukromí. Navíc jsou kousíček od pobřeží 2 ostrovy po kterejch děláme vždycky objevný vejlety.... Dá se jezdit na vejlety do Puly, do Rovinje a jiné. Navíc je to fakt blízko. Když vyrážíme z Prahy v 5 ráno, ve 4 odpoledne už stavíme stan - což považuju za velmi cenný!!! Jinak autem cestuju rád i daleko, byl jsem autem i v Řecku, pak 4x ve Španělsku, Istrie mi nějak přirostla k srdci, když mám náladu, jedu tam 2x v jedný sezóně, což teda letos asi těžko...
Jo a kdyz mluvis o te Istrii, mas tam nejaky dobry tip, aby to nebylo samy Cech a jak na Vaclavaku. Taky me to asi ceka letos tam. V loni jsme jeli na Murter do Tisna a nic moc. Chtelo by to az dolu k Dubrovniku, jenze nejsou chechtaky, cas a ani poradny auto. Vsechno vyzere ten pozemek. Tak to bude "zase" Istrie, ...
Ahoj Zadku, snad si nestavel? Ja bych taky rad sel do neceho podobnyho, uz jsem koupil pozemek, tak bych se rad zeptal jak to slo (material, atd.). Abych vedel co mne ceka 😒
Tak to nezávidím. Uklízet na staveništi není žádný med. Zase na druhou stranu jít do nového nebo rekonstruovaného není špatný. Škoda, že nemůžeš jet dál.
Já si dám letos asi zase repeté Istrie, protože jestli vůbec někam pojedu, tak jenom s bídou na tejden. Zhruba za měsíc budu mít předanej holobyt v baráku s neoplocenou zahradou, všude jen rozrytá hlína.... Ježišmarja, to bude ještě práce a peněz!!!
Nejede někdo z vás v půlce června do Černé Hory? Nechce se někdo přidat? residents@centrum.cz
Já jezdím přez Rakousko, přeci jenom to mám ze západu čech nejblíž. Z Linze se prakticky pořád jede rychle po dálnici, přez Slovinsko je to taky O.K. a těch posledních pár kiláků do Rijeky nestojí za řeč. Pokud můžu, tak se stavím vyspat na Krku (je fajn si z Čech zajistit tak na dvě noci privát a dobře se vyspat na cestu na jih).

Onehdá jsem se vracel přez Istrii, Itálii přez Brenner (se zastávkou v Cortině) směrem na Mnichov - a večer jsem byl doma. A to rozhodně nevstávám v 6h. Ale 320i jelo v Německu parádně...

Letos počítám s tím, že pojedu opět Rakousko, ale ne na Krk, ale vnitrozemím přez Plitvice a pak dolů do Splitu.
co se týká lokality i pro děcka ( písek, borovice, pozvolný vstup a v červnu klid) můžu doporučit Orebič s písčitou plážičkou Trstenica.
Když jsme byli asi před třema letama na jihu Chorvatska, tak jsme to zpátky střihli přes celou Bosnu z jihu na sever, v domění, že si to zkrátíme. Cesta to byla krásná (jelo se údolím Vrbacu a přes Mostar), ale když jsme chtěli do Chorvatska, tak jsme zjistili, že hraniční mosty na severu jsou všechny zbořený, takže jsme jeli podél hranic asi 150 km, než konečně 5. přechod fungoval. Mimochodem - měl jsem nejčerstvější mapu Chorvatska, ale zmínka o tom, že by to bylo neprůjezdný tam samože nebyla.
Maďarská je kratší, ale pomalejší a Rakouská přesně naopak. Raději přes Rakousko.
A máš tam nějakej oblíbenej kempík nebo privat?? Omiš nebo okolí se mi zdá celkem vyhovující, na Istrii už znám každej kámen...
Jestli jezdíš pravidelně,tak poraď.Která cesta je lepší,maďarská nebo rakouská.Dík
Já se poměrně pravidelně vracím do Omiše, což sice není úplně na jihu, ale k Istrii to má dost daleko. Vlejvá se tam do moře čistá řeka, takže pláře jsou tam písčité a hrozně pozvolné. Fakt ideální pro děti. Nějak porost by se tam taky našel. A pro výlety do okolií taky bezva. Kousek do Splitu, Trogiru. Pro silný povahy se dá zase jet k Makarský na Sveti Jure (z nuly na 1700 m n.m.) po dost drsný silničce.
Taky ten pokles výkonu u bavoru asi nebude tak znatelný jako z 75 koníků u sierry v kombíku na cca 50.
Nevím jak Sierra, ale Bavor jede i bez toho turba celkem schopně, ten zátah to ale není...
Taky jsem si to myslel, ale v servisu mi řekli, že prostě diesel bez turba prostě skoro nejede. To turbo totiž pomáhá zvyšovat kompresi i od nejnižších otáček. Když to turbo tam není, tak se to dusí, špatně spaluje a nejde to vůbec vytočit. Turbo totiž funguje pořád,i když v podstatně menších otáčkách.
Poradte prosim dobru lokalitu na juhu chorvatska. Rodina s malym dietatom, teple a ciste more, nie hlucne prostredie, piescite/strkovite plaze, stromy blizko plaze. To vsecko naraz. Vdaka.
To se mi nezdá, tak to mělo jet normálně jako 1,😁, akorát, že se ztrácel tlak z turba...
To, že to bylo hadicí turba jsem zjistil až v servisu doma. Při cestě tam se to neustále zhoršovalo. Nevím, přesně která hadice to byla, ale asi ne ta hlavní (červená), protože oprava stála 600 Kč. Prostě to netlakovalo a jelo to skoro jako na volnoběh. Rozjet se do kopce byl horror. Za mnou kolona a oblaka sazí, které šly i do interiéru. Původně jsem myslel, že odešlo celé turbo, což si mysleli i v servisech, kde jsem se ptal po cestě. Naštěstí to byla jen hadice. Na to však nikdo nepřišel.
To jsou teda radosti na cestách! A co se ti přesně stalo s tím turbem? Neleze mi do hlavy proč to nejelo víc než 1500 ot., která hadice rupla? Se Sierrou to teda muselo bejt hrozný - dojet domů na volnoběh...

Vím, že tyhle Sierry jsou i když jsou vpořádku úplně zdechlý, pokud se zrovna turbo netočí...
to zadek524: Už jsem to kdysi v audítku o sieře popisoval. Přesně tak. Parkování mimo silnici. Chtěl jsem v kopci nad Primostenem konečně vyhovět strýci, který byl šílený fotograf a tak jsem sjel rychleji na krajnici, jenže ta se snižovala 10 cm pod úroveň vozovky a najednou jsem uviděl, spíš ucítil celkem velký šutr. Oblil mě studený pot a jen jsem viděl jak se pod autem rozlívá velká černá kaluž oleje. Naštěstí zrovna z toho místa vyjížděl místní a tak mě hodil dolů do města rovnou k mechanikovi a ten mě odtáhl. Zatmelil to nějakým kovovým tmelem a drželo to ještě měsíc, než to začalo čím dál víc prosakovat a muselo se to vyvařit. Horší bylo, již cestou tam to jelo max. na 1500 otáček, protože praskla hadice od turba. Dokážeš si představit, jaké to bylo se zpátky vyškrábat, když jsem jel zpět (od Splitu nahoru do hor). Rychlost do 20 km, skoro pořád na jedničku a oblaka sazí za mnou.
Rezidents: Dik za tip, velice rad si necham poradit. Jestli letos do Chorvatska pojedu, urcite te budu jeste jednou zadat o radu, abych mel vicero konkretnich typu. Jak se ti prosimtě podařilo prorazit olejovou vanu? Asi při parkování vedle silnice, co? Jak jsi to vyřešil? Lepení, vaření...??? Tomu říkám ošklivý nepříjemnosti na dovolený!!!
Konkretne moje rezervace je na 7 dni. Na osobu a den vcetne pob. tax. je to necelych 9 Eur. Ubytovani je studio v soukrome vilce 10 m od more/plaze. Jaka bude skutecnost, to se uvidi az na miste. Jinak ceny na Adriatica.net jsou od tech mirnych po opravdu vysoke. Zalezi na lokalite a prirozene typu ubytovani.
to zadek524: Tak Primostenem jsi si moc nepomohl. Je to sice jižněji než Istrie a je tam otevřené moře (po celkem dost velké štrece), ale je to tam jak na Václaváku, samý český turista jedoucí přes Vítkovice tours, které tam mají přímo zastoupení a místní nic nenabízí přímo jedině přes ně. Je tam moc lidí, tutiž nic pro mě. A neustále vidět české rodinky, tak to můžu i doma někde na přehradě. Navíc tam není moc místa se zašít, protože tam je skalnaté pobřeží a jediné místo ke koupání je přímo pod hotely. Projížděl jsem tudy a mám na toto místo dost špatné vzpomínky (za Primostenem v kopci jsem prorazil vanu). Pokud mohu doporučit, tak městečka a dědinky pod Makarskou. Osobně jsem byl pár dni v Zaostrogu. Je jich tam víc podobných. Problém je, že je ze silnice ani nevidíš, protože v těch místech je silnice vysoko nad mořem a pod silnicí jsou stromy. Konkrétně do Zaostrogu je sjezd, který je přístupný z protisměru, protože je tam dost šílený úhel a nevytočíš se. Tím pádem to dost lidí mine a dojede až těsně k Dubrovniku. Ceny oproti Makarské jsou téměř poloviční, ubytování taky. Je tam v těch místech dost dlouhá pláž a za městečkem jsou i dva kempy. Byl jsme tam nedlouho po válce v 1996 a tehdy ty kempy - obytňáky byli dost zdemolované. Z Prostějova je to přes Graz, Zabreg 1040 km. Dubrovnik je odtud asi 80 km. Když tak mrkni pro konkrétní trasu na [odkaz] (nemá popsána konkrétní místa na trase, jen čísla silnic a odbočky, ale za to mám mapku s trasou) nebo [odkaz]
Přímo na Pagu jsem nebyl. Jen v Karlobagu, což je napevnine naproti Pagu. Každopádně můžeš očekávat otevřené moře a daleko víc lidí než v Karlobagu.Jaké jsou ceny na adriatica.net? Kolik to stojí letos na den?Nechce se mi to procházet.
Mohl by teda někdo doporučit nějaký konkrétní fajnový místo kdesi na tolik opěvovaným jihu???
Ahoj, je to az neuveritelne, ale teprve v tomhle roce se chystam a to v zari s rodinou na Pag. Byl tam nekdo? Co od toho muzu cekat? Zarezervoval jsem si to pres chorvatskou CK na webu adriatica.net. Ma nekdo s touhle CK zkusenosti? Diky
Sakra, teď koukám, že jsem to nějak nedokončil... Tak v tom Primoštenu mě to teda příliš nenadchlo, asi jsme nebyli v tom pravém kempu. Hledali jsme ale dlouho, ale nikde nic solidního - co by se nám zalíbilo nebylo. Máte někdo nějaký doporučení??? Myslím konkrétně a ne říct, že na tom jihu je to bezvadný, to už jsem slyšel aspoň 100x.
Ja nevim, na tý Istrii jsem si to nějak oblíbil. Byl jsem tam už asi 8x, v létě 2000 jsem byl na jihu - v Primoštenu - tj. mezi Šibenikem a Splitem.
To se ti chce do takové špíny. To už raději o nějakou tu stovku km dál jižněji. Moře nahoře a pod Makarskou se nedá srovnat.
Už aby bylo léto, jestli letos někam pojedu, tak to bude maximálně na tejden - zřejmě na Istrii.
Chystám se na dovolenou do Černé Hory. Má tady někdo zkušenosti s cestou. Jaké jsou tam ceny atd. Je lepší jet přes Rakousko nebo přes Maďarsko.
to: TAN

Super, chtel bych vyslechnout par zkusenosti o cestovani po Rusku - chtel bych si udelat vylet po vlastni ose k Bajkalu, jak se cestuje po hlavnich cestach, jak je to s nocnim prespanim, jaka je kvalita silnic, co milice, kolik zpravidla stoji benzin atd. atd., je toho fakt dost, co bych chtel vedet. Muzes mi odpovedet na mail pahd@email.cz, abysme tu neodbihali o tematu, budu ti moc vdecen!
Trajekty můžeš najít na www.jadrolinija.hr, jinak Ti přeji příjemný pobyt.
Ahoj jewel,ještě jednou dík za rady.Kdyby Tě ještě něco napadlo tak napiš.
Jedna cesta auto a tři lidi cca 35 DM. Nejlevnější nafta asi Slovinsko, ale je lépe se podívat až to bude aktuální na www.iru.org/Services/fuel
Dík za radu,ale ještě by mě zajímalo kolik stojí trajekt(auto a tři osoby)a kde je po cestě nejlevnější nafta.Já pracuji v Kazachstánu,takže kdo potřebuje poradit jak cestovat po Rusku a dál na východ,pište.Do Chorvatska jedu poprvé,tak snad bude všechno O.K.Jedná se o tuto vilku na Bolu.

www.er-corp.com/villanena/
Klasická cesta - Znojmo, Wien, Graz, Šentilj, Maribor, Zagreb, Karlovac, Plitvice, Gračac, Knin, Sinj a buď doprava na Split a trajekt Split - Supetar nebo pokračovat rovně na Cista Provo, Brela, Makarska a trajekt Makarska - Sumartin
Zdar všichni,letos se chystám na dovolenou do Chorvatska(přesněji ostrov Brač,město Bol)samozřejmě autem.Může mě někdo poradit,jak to tam vypadá a jak se dostanu na trajekt atd.Dík
To samý je to po Praze na Jižní spojce. Sváteční jezdci se svejma Škodovkama nebo rozpadajícíma se Žigulama apod.... se připojí připojovákem, ve kterým se nejdřív skoro zastavěj, aby se mohli nerušeně otočit dozadu a podívat jestli něco nejede a pak si to namířej rovnou do prostředního. Já bych takový přizabil! Není to vejmysl, to jsem už mockrát zažil na vlastní oči.
Klidek, ja to taky nechapu. Jezdim hodne casto z Prahy po D1 - a pokazdy jedou skoro vsichni v prostrednim pruhu az k Mirosovicum. Tam se to snizuje na dva a odtud jezdi vsichni v pravem pruhu - najednou to jde. Take je "predjizdim" z prava (v pravem pruhu nic nejezdi) a take na mne koukaji jak ... vzdycky je vytroubim...

Takže to vypada asi takhle - ja jedu 120 v pravym, prede mnou nikdo, mijim vozidlo jedouci v prostrednim asi 90-kou a to je predjizdeno v levem dalsim vozidlem jedouci asi 100-kou - a ted, delam prestupek a nebo ne? Ja preci ve SVEM pruhu nikoho nemam a tedy NEpredjizdim - a ze nekoho "podjizdim"? Co potom ale on dela v prostrednim pruhu, kdyz v pravym nikoho nema a tedy take nepredjizdi???
Co je to za jebnuta moda (hlavne) ceskych vodicov jazdit 110 km/h v strednom pruhu poloprazdnej dialnice (rakusko)? Niekolkych som obehol z lava (3 pruhy tam a 3 spat) ale niekolko pretazenych favoritov/felicii aj s prava, pricom na vycitavy pohlad som reagoval jednoznacnym posunkom...

Spat do autoskoly!

D.
V stredu som sa vratil z Hvaru. Co sa tyka ostrova, tak parada. Koho bavi jazdit po uzkych serpentinach cez plane s figovnikmi, olivovnikmi a bohviecim este, ponad udolia kam by som spadnut nechcel, tak si tam uzije. A nieje to zase taka hroza, aby spolujazdci revali od hrozy, co mi obcas robi stara, ked ma na svojej strane nejaku priepast 😄 Isiel som v noci, cesty pomerne prazdne. V Slovinsku som kludne obetoval dve marky na dialnicu, bez cakania. Beru lubovolnu menu, aj kuny pri navrate. Okolo Zagrebu dva platene useky, spolu asi 55 silingov. Trajekt z Drveniku na Hvar (auto, dve osoby, Sucuraj) cca 80 kun, zo Splitu do Starigradu 200 kun. Benzinka fakt az v Jelse, co je 50 km od Sucuraju. Chorvati ma dvakrat zachranili od pokuty, blikli mi. Policajtov kopa vsade, este aj v malych dedinkach. Isiel som vnutrozemim, fakt je tam podstatne menej aut ako pri pobrezi. Jazdilo sa vcelku slusne, najrychlejsi boli Zagrebcania, raz mi dobre zavaril nejaky debilko s ceskou SPZkou, cerveny Seat Inca s clnom na privese. Ked som ho predbiehal, pridal, aby som sa nemal kam zaradit. V noci, za dazda, oprotiiduci kamion. Ak ho niekto pozna, ze pozdravujem.To iste mi urobil aj nejaky Prazak na svetlomodrej Fabii. Inac sa tie ich cesty fakt dost smykaju, ked je mokro. Za sucha OK. To je asi tak vsetko. Stastnu cestu.
v noci jsem prijel z HVARU, cesta vcelku pohoda, krome Chorvatska jsem nepotkal radar, maji tam pistole takze se antiradar nechyta, na dalnicich nebyli, v Rakousku taky ne znamej to zvladnul za 10HOD a 2x platil.. PS: v mape jsem mel benzinku v Sucuraji, ale zadna tam neni, je az v Jelze, takze pokud mate vyr v nadrzi tak bacha
Este mi neda nespomenut - polisov som videl v celom chorvatsku iba raz a to vtedy, ked som prekrocil rychlost - hned sa z kukurice vynoril chlapik s cervenym svetlom a inkasoval. Takze to, ze ich neni vidiet neznamena, ze tam nie su. BTW prekrocil som na 60km obmedzeni, rychlost 99 + predbiehanie na plnej ciare = 200 kuna (cca 55DEM) 😒
Prave v piatok som sa z Ciernej Hory vratil. Je to sice skoro tak, ako si pisal, ale od raja to ma este daleko. 1, Ceny su mierne vyssie ako u nas, ale bez akychkolvek problemov sa tam da existovat. 2, Ludia nie su az taki mili, vsetci chcu od teba peniaze za vsetko. POZOR, nic tam nedostanes zadarmo, za vsetko si nakoniec vypytaju peniaze. 3, Priroda krasna, len treba prehliadat kopy odpadkov, su to strasni bordelari. 4, Cesty su strasne a ich auta uz mali byt 10 rokov na vrakoviskach. Na automape najdes aj cesty, ktore v skutocnosti nie su asfaltky. Ale dovolenka tam je nadherna, primorske letoviska su krasne, cestovat tam vlastnym autom je zazitok (najma ak ides cez Chorvatsko popri mori) a mozem to iba doporucit.
Použitý stroj: Audi 100 2.0D. Maximální rychlost kolem 110-120km/h, při vyšší rychlosti mi přijde, že se motor trápí v příliš vysokejch točkách. Ona sice jede i 150km/h, ale mám pocit, že by to nemusela dlouho vydržet, cejtil jsem s tím strojem. Spotřeba byla něco lehce přes 6 litrů. Řidič jsem byl pouze já. A poplatky: za průjezd všema dálnicema až na jih Itálie cca 1500,- za auto tam a pak to samý zpátky. Trajek vyšel za auto a 3 lidi asi necelejch 5.000,-
Tak teda pro zájemce přiblížím cestu do Řecka. Nejdřív jsem zajistil jízdenky na trajekt přes Autoturist - když si člověk vybere méně zajímavej termín není to tak drahý. Není to tak úplně podle sezóny, byli jsme uprostřed prázdnin a vybrali jsme si. Prostě některý dny v tednu či v měsíci je to levnější než jindy - maj svoje špičky. Dorazili jsme do Brindisi - do přístavu (z Prahy cca 2000km). Chce to vyrazit radši s větším předstihem pro případ neočekávanýho - trajekt nečeká!!! V přístavu je parádní mumraj, hic, 100% vlhkost, nikde žádnej záchod... My jsme vyrazili opravdu s velikým předstihem, že jsme čekali na odjezd trajektu víc než den, tak jsme se tam kus za městem cachtali v moři, pak přenocovali...

Tak jsme se teda slavnostně nalodili nějak zvečera a ráno před 7 nás trajekt vyplivnul v Řecku, celej den jsme se harcovali přes ty jejich velehory v ukrutným hicu až jsme dorazili do našeho vytouženýho cíle na Peloponés poblíž města Navplion. Přes to Řecko to bylo cca 700-800km po mizernejch silnicích ve velice kopcovitym terénu. Pobyt v Řecku 14 dní byl nádhernej, kemp levnej, člověk si tady může dovolit normálně žít a užívat si - všechno je mnohem levnější než třeba v Chorvatsku. Oblíbeným jídlem jako je u nás třeba párek v rohlíku maj Gyros in pita. V Praze to taky na pár místech prodávaj, ale to není ono, tam je 100x lepší a přijde na cca 30-40Kč. Melouny jsme kupovali minimálně desetikilový, kilo vyšlo tenkrát snad ani ne na 3 kačky. V Řecku je nepřeberný množství míst pro zajímavý výlety, jako dovolenou teda doporučuju. Jo a cesta zpátky. Odpoledne jsme vyrazili z kempu, večer se ubytovali cca 300km od trajektu, dopoledne návštěva klášteru Meteory, odpoledne jsme vyrazili do přístavu, vyřídili jsme si lodní listky (z Prahy předplacený - tam se pokaždý musí skočit do jejich büra). Odjeli za město na pěkný místečko u divoký řeky přenocovat, pak ráno brzo vstát a v 7 už jsme se vezli trajektem. Ten nás vyplivnul asi půl osmý večer a už jsme to hnali domů. Někde na San Marinem mi došly asi ve 4 ráno síly, tak jsem dali pár hodin spánek a zase jsme ji mrskali k domovu, kam jsme dorazili před půlnocí.
Jak že ?? Jak jsi tam jel a kde jsi byl ??? To by mně zajímalo, můžeš něco bližšího ?? Jak dlouho jsi tam jel ?? Čím jsi jel ???
Zdravim

Cez vikend som sa vratil zo Zadaru, od Karlovacu po Gracac mi to trvalo 4-5 hodin (???), preto NEODPORUCAM cestovat na vikend. Inak je cesta v pohode, len po prekroceni Rakusko-Slovinskych hranic je naozaj potrebne HNED odbocit z dialnice, kvoli nekonecnemu cakaniu na zaplatenie 'cestniny' ( ale to su opat iba vikendove skusenosti.)
Zdarec právě jsem se vrátil z chorvatska (Seline, pred Zadarem do prava) a musím říct že cesta v pohodě. Jel jsem přes maďary a poliše jsem neviděl ani jednou. (přísahám) Je fakt že ta jejich silnice je solidní a opravdu svádí k rychlejší jízdě (dá se jet místy bezpečně i 140km/h). V Rédicsu to šlo. Paradoxně jsem nejdíl čekal coby hodoňák na přechodu Hodonín - Holíč (asi 3/4 hodiny). Trasa do Bratislavy po dálnici je skrze nedostatek krátkodobích dálničních známek nemožná. Asi na 7-mé benzince mi domácí slovák řekl toto :" Ti naši chuji to zase nezvládli". Co k tomu dodat, musel sem se smát. Ale jinak v pohodě. V chorvatsku jsem za dálnici platil jednou 15kn a jednou 10kn (údaje pro prvničky 😊). Tam se dá předjet (na dálnici) docela hodně maníků co mají v oblibě tvořit strašně dlouhé kolony 😊

cestám zdar a v ZDRAVÍ DOŠLI
V Řecku jsem byl autem před 3 lety. Jel jsem na jih Itálie, pak trajektem a přes celý Řecko až na Peloponés. S pojížďkama z Prahy tam a zpátky něco lehce přes 6.000km. Moc se mi to líbilo a jen se trochu finančně zahojím, dám si to znova. Ale pozor, cesta je celkem náročná, nedoporučuju pro lidi, kteří nejsou zvyklí na delší trasy. A to myslím nejen pro řidiče, ale ani pro pasažéry to v tom hicu není žádnej med!!! No, už se na to repeté těším, když jsem si tady zavzpomínal. Kdybyste chtěli podrobnosti, mohu se klidně rozepsat.
...skusali ste to niekto ? A ak, tak kade ?
S prenocovanim neni treba si delat hlavu. Vsude mozne jsou cedule "Zimmer frei" nebo "Slobodne sobe" (=volne pokoje). Takova rozumna cena je pry 20DM za osobu na jednu noc. Lze ukecat slusnou slevu, kdyz je pobyt delsi na vice noci. Osobni zkusenosti se spanim v privatu nemam, kemp vychazi trosku levneji (asi 30-50% ceny).

Zvlaste mimo sezonu je pak velmi snadne sehnat nejake volne misto. Na Plitvicich urcite neco najdete... Stastnou cestu a hezke pocasi u more!
Ahojte. Uz sa tu niekto pytal, ci mate skusenosti c Ciernou horou. Bol tam niekto? Ja som len tak zacul, ze je tam fajn, slusne ceny, mili ludia, pekna priroda, skratka raj na zemi 😄 Tak by ma zaujimalo, aka je realita. Majte sa.
Díky za info,1.9. startuju z Prahy se svoji laskou a našim Fordem Sierra přes maďary ke Splitu.Az se vratik kolem 15.9.,dam vědět.Zatim se mějte.Čau
V madarsku maju tusim maximalku 80km/h a kedze mam rakusku nalepku, pojdem cez rakusko - dialnica je dialnica. BTW v madarsku meravaju aj v noci a tie ich rovne cesty zvadzaju na rychlu jazdu.
Dialnica v Slovinsku smerom na Zagreb je strasne kratka a stratis mozno este viac casu cakanim na mytnici ako keby si sa tomu useku vyhol.
Protože jsme měli malinko vítr z rakouských celníků, jel jsem přes Maďarsko 22.6. a tudíž můžu cestu přes Szombathely a dál při rakouských hranicích jen doporučit. Silnice je krásná, úplně rovná a dá se tak přes celé Maďarsko profičet během 3 hodin. Bohužel jsme ten den měli smůlu na hranici Maďarsko-Slovinsko (Redics), kde jsme zatvrdli v noci na neuvěřitelné 3,5 hodiny. Po absolvování tohoto martyria již potom čekala caesta na Zagreb (ten je díky hopršímu značení velmi lehký na zabloudění) a potom na Karlovac a Plitvice, Knin dál k Jadranu. Pokud máte někdo hrůzu z mizerné cesty, pak Vám mohu jen potvrdit, že za celých 1000 km cesty i přes bývalé válečné oblasti okolo Kninu jsem nenašel tak mizernou cestu, jako je mezi Vnorovami a Strážnicí. Která válka byla tady, to nevím....
Řekněte mi prosím někdo kolik stojí průjezd přes Rakousko (Videň) až do Splitu. A jestli by se nevyplatilo jet přes Maďarsko po E65, já to počítal(km) a vyšlo mi to o 50km delší ale nevím jaká je to cesta? Díky, jedu 1.9.
Diky - do kempu spat nepojdem. Na to som prilis fajnovy 😄 (ale nie, ale manzelka kempy zrovna nemusi, radsej hotel**😉 Ale napadla ma este jedna otazka - preco Leonardo radi vyhnut sa dialnici v Slovinsku?
Ahoj.

Dakujem Ti pekne za vycerpavajucu odpoved. Nejak takto som tu cestu aj planoval, Ak ma este nieco napadne ozvem sa.
Přímo v Plitvicích je jeden mega-obrovskej kemp, taky jsem tam nocoval. Berou i platební karty, takže nepotřebuješ hotovost.
Leonardo - dost vycerpavajuca informacia. Idem Do Becici, ale planujem to spravit za dve noci. Prvu noc do Plitvice, druhu potom dalej. Kde sa v Plitvici da prenocovat? Su tam nejake izby na prenajom alebo je tam iba kemp?
Ahoj

Cesta je v tvem pripade jednoducha. Dej se na nejkratsi cestou do Vidne (tam snad nebude zadna komplikace), z Vidne pokracuj na Graz (to je jedna z mala tranzitnich dalnic, kde neni TUNEL a tak krome normalni dalnicni znamky nebudes nic dalsiho platit a hlavne se vyhnes rizikovym usekum. Dalnice je 2-3 prouda, trosku klikata a zvlnena. Je to hezke cestovani, ale misty se musi jet max. 100-120, jinak bys to asi v zatacce nevybral. Pak pokracuj podle smerovek na Maribor (ve Slovinsku se vyhni hned za prechodem dalnici a to tim, ze sjedes vpravo (HNED!) do mesta). Pokracuj smerem na Zagreb a v Chorvatsku naopak dalnici pouzij (plati se 10 a 15 KN nebo 3 a 5 DM). Pokracuj vnitrozemim smerem na Plitvice, kde muzes treba prenocovat. Z Plitvickych jezer je to tak 3 hodiny do Zadaru, tak uvidis, kdy se tam dostanes. (do Plitvic jsme jeli z Brna zhruba 9 hodin - relativne pomalou jizdou ridice zacatecnika...). Pak pokracuj smerem na KNIN a nekde si vyber odbocku na Zadar.

Kdyby te to zajimalo vic podobne, tak napis, co chces vedet, muzu poradit. Treba, jak se dostat levne do kempu nebo jak presne jet v Chorvatsku (musel bych se podivat do mapy - vic toho z hlavy nevim).

Ahoj a cestovani zdar!
No jo, od 1. ráří je mimosezona a je to levnější, taky jsem uvažoval, že pojedu v září, protoře v červnu je zas studený moře. V září je pouze dřív tma, ale to mi vůbec neva. Jen aby se vyvedlo počasí!!!
Já tam jedu 1.září, tak doufám že si tam nebodu připadat jako na Slapech. Pod Splitem je snad hezky?
Jak je vidět podle našich příspěvků v tomto tématu, drtivá většina kempujících Čechů jezdí na dovolenou do Chorvatska z kraje prázdnin. Proto byl letos kemp našlapanej našincema a všude byla slyšet čeština a vloni, když jsem byl na konci prázdnin, neviděl jsem Čecha jediného...
Zdravim Vas.

Viete mi poradit najlepsiu cestu? Pripadne dalsie zaujmave informacie, ktore by sa mi mohli hodit?

dik.
Ještě jeden příspěveček: Všem, kteří se rozhodli jet přes Vídeň radím - Nejezděte přes Znojmo!!! Tam po těch strašlivejch okreskách je to hrůza. Lepší je jet po D1 až do Brna a pak přes Mikulov.
Dříve jsem jezdíl přes Salzburk a tunely jsem objížděl - pohodička, je to objetý hnedle a navíc s pěkným zážitkem. Doporučuju ale investovat do nový mapy, abys sjel včas, nebo prostě dojedeš až na platidla odkud není úniku. Poslední 2 roky to ale beru už přes Vídeň, je to pro mě rychlejší, protože pak jedu po dálnici dál směr Ljubljana, Maribor...
Jo cesta pres Alpy skutecne stoji za to, sam tam jezdim, tunel pod Pyhrn objizdim (pohoda) a pak jezdim po silnici pro motorova vozidla pres Klagenfurt na Lublaň. Cili nevysolim ani kacku a casove to je +/- hodina stejne. Teda pokud dodrzujes rychlost na dalnici 130 😃)
Dík, přesně tohle jsem nechtěl slyšet 😃 Cesta po A9 mi přijde atraktivnější z turistického hlediska (když už se jednou někam vypravím, tak chci něco vidět), ale za ty peníze... Obávám se, že to bude přes Vídeň
Nedostaveny kus je kousek za Linzem (asi onech 30km). Placeny je tunel pod Pyhrnpass (cca 110ATS), dal tunel za odbockou na Klagenfurt (nevimkolik ale asi podobne) a potom tunel kolem Gratzu. Takze zalezi jak moc chces platit a nebo si zaject par kilometru a object ty tunely. Nebo to vzit pres Viden po dalnici a bez starosti. Za lenost a komfort se plati, zvlaste v Rakousku.
Ahojte borci,

poraďte mi kudy se nejlépe dostat na Graz. Do Rakouska to mám kousek do Linze, ale kudy dál? Mám objet Alpy přes Vídeň, nebo je lepší dálnice A9 Wels - Graz? Mám několik let starou mapu a tam je A9 přerušena na cca 40 km přerušena? Nevíte někdo jaký je současný stav? A kolik se aktuálně platí za tunely?

Díky
Tak jsem taky čerstvě navrácenej z Chorvatska - cesta přes Vídeň a naprostá pohodička. Akorát zpáteční cesta byla horší po Slovinsku.
VERSTAPPEN-to jsi mne nepotesil, ja tam chci (musim) jet v patek vecer! Tak to bude teda asi fakt cesta!
Loiblpass je super, tam jezdím nejraději. Teď to tam maji ale nejaky rozestaveny. Za deste je to tam docela sranda, zvlaste kdyz to s predohrabem musite zastavit v kopci.
Úplně přesně je to stránka [odkaz]
Na to jak objet tunely v Rakousku se podívejte na [odkaz] Nejsou tam všechny, ale ty hlavní ano.
Myslím, že je tam kemp s pěknou pláží a i nějaký hotelový komplex. [odkaz]
Dobrej tip jak zadara z Klagenfurtu do Lublaně je jet přes Loiblpass (sjedete na 305 z A2, hned po sjezdu doleva po 92 1 km, pak doprava na 70 (směr centrum), asi 1,5 km a doleva na 91 - Suedring, krásný výhled a přejezd přes Ferlacher See, pak Unterbergen a Unterloibl). Teda pokud nemáte zrovna uhřátou Škodárnu s nefungujícíma brzdama. 😄
Prepacte za dotaz "mimo misu", ale chcel by som sa vas, kedze ste z Ciech opytat ci este funguje moznost rekreacie na tejto priehrade a ci je tam stale pekne. Kedysi ked som bol maly, som tam bol 4 krat, velmi sa mi tam pacilo a rad by som sa tam vratil. Teda ak vas tym neobtazujem.
jo to je jasný, jenže když musím jet v tuto dobu, tak me tam uz nedostanou. Uz jsem si tam nabehl takhle jednou a to i ve vsedni den rano, kdyz jeli Rakusaci makat 😄
jo, to máš pravdu. Já bydlel v kleku, a do Neumu to bylo, co bys kamenem dohodil, obchody zásobené suprově oproti Chorvatským a hlavně ceny zhruba jako u nás. Letos pojedu asi na Pelješac, oproti Podgoře nebo makarské tam bude božský klid a snad čisté pláže a ne takové, že když se potopíš, tak uvidíš rozebranou autobaterii, různé plechy z aut nebo třeba celé zbořené auto 😃))
samozřejmě, že Rakouskem v noci. A v Chorvatsku jedině vnitrozemim, mají tam široké silnice a hlavně je daleko vidět dopředu, celkem málo zatáček, takže to můžeš smažit bez problémů 120, což při jízdě podél pobřeží nejde ani náhodou.
já tam byl autem už třikrát a můžu ti poradit jen to, že NEJEZDI NIKDY V PÁTEK VEČER TAM A V SOBOTU VEČER ZPÁTKY. Jel jsem i jiné dny a to bylo naprosto v pohodě na dálnici v Rakousku (Vídeň - Graz) i na mýtnicích, žádné fronty - jedeš skoro osamocen.
To je dobry, taky jsem se o vikendu vratil z Murteru z Tisna. Jinak pres Salzburk nejezdit, tam je tunel cca 140ATS. Ja jezdim na Linz - Klagenfurt - Ljubljana (je tam v Rakousku sice jeden tunel, ale da se krasne objet pres mestecko Liezen). Zpatky jsem dal na doporuceni a jel jsem po dalnici z Gratzu na Viden a pekne jsem si nasral do bot. Uz NIKDY. Uz 20km pred Vidni to uplne stalo, tak jsem to vzal po jejich trojkach a pres centrum. Viden jsem tak mel odbytou za cca hodinu a pul, kolega po dalnici za tri. Taky bylo uzasny cekat v Mariboru az zaplatim v prepoctu Slovincum na mytnym blbejch 25Kc cca pul hodiny ve srudlu z kteryho se nedalo uhnout. Tuhle skvelou trasu jiz nikdy vice 😒 - snad jen mimo vikendy a v noci. Je fakt ze v HR se vyplati ject vnitrozemim, ale na to se z Ljubljany napojim taky 😄
Martine, je to úplně opačně. Ventily podpálíš jen benzínem o nižším OĆ. V případě 95 a 98 k žádné škodě nedojde. To bys musel do motoru s vysokou kompresí na 98 nalít tak 91 oktanový benzín. U motorů se vstřikováním obvykle bývá i čidlo klepání, takže motor by asi snesl i to za cenu snížení výkonu.
C133: To jsme se museli na Murteru potkat 😄 Zrovna jsme se vratili z Tisna (jeli jsme autem). Napisu par postrehu.
Vyjel jsem 20 km od Rozvadova, kde bydlim, takze jsem, neznaje lepsi cesty, jel po dalnici na Mnichov a Salzburg. Super cesta, casto 3-4 pruhy na dalnici. Nevim, kolik stoji desetidenni dalnicni znamka do Rakous, ja platil na nemeckych hranicich 15 DM 😒 - mela stat neco kolem 70 ATS. Ovsem nejvetsi prekvapeni mne cekalo, kdyz jsme v noci projizdeli Alpami a chteli zaplatit za tunely. A to docela dost - 20 DM a na hranicich se Slovinskem stoji tunel 90 ATS. Navic v noci se smi v Rakousich jezdit po dalnici jen 110 km/h. Takze varuji pred touto cestou - ze Salzburgu na Villach. Z Villachu jsem jel po pobrezi [Rijeka atd.], coz byla nase druha smrt. Kolona aut, jede se max. 50 km/h., casto omezena rychlost.
Ted uz vim, ze jsem mel jet po nasi dalnici na Plzen-Brno a pres Mikulov [ne pres Hate, jak psal C133 - prozil jsem si 30 km objizdku cestou zpet], Viden, Maribor, Zagreb atd. Nejezdit pri pobrezi, ale ze Zagrebu na Karlovac a porad vnitrozemim az dolu. Je to nejrychlejsi. Zaplatite par drobnejch za dalnice [Slovinsko, Chorvatsko], ale vyplati se to.

Jinak je v Chorvatsku velmi draho, Kuna je stale 5 Kc - prilis vysoky kurz k marce - asi pevny, nikoliv trzni. Nafta je v Chorvatsku trochu levnejsi nez ve Slovinsku [26 Kc oproti 27,80 Kc]. Platit za dalnice je v chorvatsku lepsi kunami, protoze v markach zaplatite vice. Naproti tomu Slovinci jsou presni a zaplatite presne v prepoctu tolik, kolik je treba, popr. vam jeste vrati drobne.
Kurz je 5 Kc / 1 kuna. Je tam silene draho. Priklad - koupil jsem si v Sibeniku broskve (12 kun / kilo) a melouna (4 kuny za kilo). Oni to jen utrhnou na zahrade, neplati dane a casto ani za pronajem "stanku". U nas v obchode stoji broskve z Italie 30 Kc a meloun za 14 Kc/kg. O pivu radeji mluvit nebudeme, cesky pivo je nutne tahnout s sebou 😊
Diky, ale nemozem sa nikde dopatrat ku kurzu ich meny. Aky je kurz napriklad voci Euru, USD, DEM alebo CZK?
Tu Basku by som doporucoval tiez, hlavne ked mas male deti. Skuste si najat cln a nechat sa odviezt na odlahlejsie plaze alebo niekam na ostrov, to potom uvidis co je to bozsky klud...
Zrovna minulý týden jsme se vrátili z dovolené z poloostrova Pelješac, a každému můžu doporučit jet pokud možno co nejdál, především pokud si chce alespoň trochu odpočinout od množství rekreantů na plážích nebo od přemíry ruchu velkých měst, jako je Makarská nebo Split. Pokud jde o ceny, není to pro obyčejného turistu zrovna cenový ráj, ale pokud se hlídáte, rodinný rozpočet zatížíte v míře únosné. Jen tak pro ilustraci - chleba 8 Kn (navíc připomíná více veku - zapomeňte na tradiční dovolenkové topinky!), 2l Coca Coly 13 Kn, sáček bonbonů - 8 Kn, kopeček zmrzliny 3 Kn, kafe v restauraci od 6 Kn, laciná pizza 30 Kn, vstupné kamkoliv od 15 Kn. Kdo potřebuje nakupovat a chce přitom i trochu ušetřit, tak ten má jedinečnou příležitost ve městě Neum, které patří Bosně a kde je možné nakupovat za ceny velmi podobné těm našim. Jinak je to ale krásná dovolená, při které přijdete na docela jiné myšlenky. Přeji všem, kteří tam ještě nebyli, příjemný pobyt...
Cafte kolegovia. Vidim, ze vas tento rok bude na cestach v Chorvatsku zase dost a ked sa stane buracka, v pohode si to vykecame v jazyku, ktoremu rozumieme 😉 Ale nie o tom som chcel. Chcel by som ist do Chorvatska na dovolenku, ale niektori znami ma odhovaraju, ze je tam dost draha strava. Ked som tam bol pred 4mi rokmi, bolo to len o kusok drahsie od nasej, takze teraz neviem, ci mam viezt konzervy alebo iba kreditku. Kto ste ta boli tento rok, dajte mi prosim vediet, napriklad porovnanie s Rakuskom. Diky.
S těma puškovejma radarama v Rakousku je to pravda. Loni jsem v sebeobraně málem srazil poldu, kterej na mě mířil. Myslel jsem, že chce fakt střílet. Taky je nutný dát pozor na rychlostní limity. V Rakousku je plno vesnic, kde je maximum 30km/h a měří tam jako zběsilí
Pokud nemáš auto, který je vyrobený na míru pro N 98, ale pro N 95, tak mu devadesátosmičkou můžeš odpálit ventily. Jedině prej tu novou sračičku od Shellu můžeš nalít kamkoliv, ale bez záruky.
Uz to tady nekdo zminoval. Dobra plazicka s piseckem je v kempu u obce Stara Baska na jihu ostrova Krk. Je to spis takovy jednohvezdicak, ale je tam pekne. Navic tam furt trochu fouka vitr, takze se da prezit i to vedro...
Právě jsem se vrátil z dovolené na ostrově Muter.Jede se opravdu velice dobře bez čekání na hranicích /všední den/.Celníci jen mavájí rukou/Rakousko,Slovinsko,Chorvatsk👋,jed… kdo si odemně vzali pas, byli naši/v Hatích/.Všechny konzervy s hovězím jsem měnil za kuřecí, ale zbytečně,kdybych ji měl/šílenou/za autem celou, projel bych taky.Tak jak se jede v cizině dobře/Murter-Hatě/9.45 hod (735 km) u nás je to příšerné!!! Znojmo-Jihlava se nedá jet. Je to jedna velká objížka měsíční krajinou. Ostuda nás Čechů před cizinci, kteří přes nás projíždějí.
Zdravím přátele Jadranu.Poraďte mi,kde je pláž vhodná pro malé děti(~3 roky).Jedu tam poprvé

a pravděpodobně to bude někam na Istrii.Zatím mám vytipovaný Medulin,příp.jeho okolí.Neznáte to tam někdo?
Právě jsem se z Indie vrátil a myslím, že je to velice dobrý kemp. Jsou tam nový sociálky, teplá voda teče neustále. Ostrůvky jsou super.
Rekl bych , ze lepsi web na info ohledne kempu na Istrii je www.istra.com.Zkuste ho.
Díval jsem se na www.camping.hr a vypadá to, že stránky jsou aktualizovány. Ještě minulý týden byly kolonky s cenami u většiny kempů prázdné, teď jsou všechny (nebo většina) doplněny. Neumím pouze rozluštit co znamenají zkratky Mc/N, Cp/N a D/N. Myslím, že se nechám zlákat.
Je to můj oblíbenej kempík, kam se vždycky znovu a rád vracím, i když jsem vyzkoušel už dost jinejch. Sociální zázemí není žádnej překotnej luxus, ale když ho srovnám s ostatníma kempama, tak naprosto standardní. Většina záchodů je tady od turků. Sprchy povětšinou teplý tečou, to akorát v době největších náporů, když se všichni vracej z pláže je studená, která vlastně je taky docela teplá. Největší devizou kempu je jeho rozlehlost a velké množství vzrostlých borovic. Velice se nám tady líběj taky ostrůvky, která jsou vzdáleny cca 7 minut plavby (styl prsa), je tady taky nezvykle velký množství rozličnejch vodních živočichů , takže brejle s sebou. Ve středu večer jsem tam...
Dálniční známku bohužel nemám, teprve se tam chystám. Ale chtěl bych se zeptat na teplou vodu ve sprchách v kempu Indie. Podle některých pramenů je jen studená? Je lepší mít většinu peněz v markách, nebo v chorvatských zvířatech?

Díky.
Sakra ...Karlovac, Plitvice, Gračac, Knin, Sinj, Trilj, Cista Provo, Brela jsem chtěl napsat.
Slovinci mají též pistolky, platit budeš mýtné Šentilj–Maribor (240 stříbrných) a Krapina-Zagreb (10 tchořů),Zagreb-Karlovac (15 tchořů). Jinak se fajn jede vnitrozemím (Karlovac,Plitvice,Gračac,Knin,Sinj,Tril… Provo) a člověk vyjede přímo na Makarské...
V Chorvatsku si dej pozor na "čtverkový" Golfy nebo A6ky Audiny v bílé barvě s takovým monstrem na bočním okýnku - RADAR. Nutno dodat, že Chorvati jsou vesměs dost solidární a blikají. Stejně tak (Gryzgoti) Rakušáci dost blikají, ale na dálnicích mají FUNKČNÍ stacionární radary a tam tě nikdo neupozorní. Policajti používají tzv. pistole - ruční radary, takže si tě sami změří a zároveň skásnou. Pozor v obcích a v omezeních na dálnici. Nevím o žádným placeným tunelu v Rakousku ve směru na Maribor. Dobro došli!!!
Můžete mi někdo stručně podat základní informace, na co si dát pozor, s čím počítat .... Jedu ve 4.lidech poprvé na Makarskou riviéru. Děkuji moc za každou informaci.
Nevrátil jste se náhodou někdo z Chorvatska a nezbyla vám dvouměsíční ještě platná dálniční známka? Jedu totiž příští týden na 12 dní a musím koupit dvouměsíční a ta už je trochu dražší. Proč to nemaj lupmové na 14 dní, ta desetidenní je naprd. Tak se kdyžtak ozvěte a odkoupím ji. Nebo naopak, když ji koupím novou a využiju, bude pak volná a navíc platná minimálně do konce prázdnin. Jsem z Prahy, takže pouze z přiměřenýho okolí... Zadek524@seznam.cz
... chce to hlavne dobrou mapu, kup si atlas Evropy za cca petikilo - opravdu stoji za to. Leckde je znacene i mytne primo na mape ...
Tak to se nekde mozna potkame, jedu ve ctvrtek brzo rano. Mytne v rakousku je 105ATS za dalnicni znamku na 10dni. Jinak jsou v rakousku taky placeny tunely, zalezi kudy jedes, na trase Pha - Wien - Graz po dalnici neni nic. Ceny tunelu jsou kolem 140 ATS za kus, cili celkem dost. V Chrovatsku je to lepsi, na Istrii je jeden tunel Ucka za 20 kun a dalnice v prepoctu za cca desetikoruny ...😄
Jedu v patek k Sibeniku. Nevite nekdo, jake je mytne na dalnicich v Rakousku a Slovinsku? V Rakousku chteji pry 70 silencu na 10 denni dalnicni znamku. V.
Ten větrák poháněnej motorem - viz BMW taky není vždycky výhra. Viskospojka se taky občas podělá a není to zrovna nejlevnější záležitost. Zajímavě to má řešený MB190D - vrtule je poháněná řemenem, ale spínání vrtule řídí čidlo, který když pustí proud, sepne elektromagnet na řemenici vrtule. To čidlo jsem kdysi kupoval nový asi za 1100,- Pak když jsem to testoval v točkách a držel plyn rukou na čerpadle tak na 3500ot/min, vrtule sepla a jsou to takový točky, že jsem se úplně lek a splašeně jsem od motoru odskočil.
Nevite jestli nejak pomuze autu, kdyz do nej naliju NATURAL 98. Nebo nejakej ten benzin o kterym tvrdi, ze vam oneco zvisi vykon a jeste ma spoustu dalsich kladnych veci. Nevadi mu to? Ktera pumpa ma nejkvalitnejsi benzin?
Minuly rok som tam bol aj ja, byvali sme na private na kopci a bolo tam velmi fajn 😄 Tento rok xcem skusit Istriu. Co odporucate?
viz Škoda MB 1000 např. Na tom jsem se učil.
Nejlepčí je větrák, kterej je poháněnej přímo motorem... 😉
Však to jsme taky tenkrát udělali, jinak by to nedojel. Jinak je fakt, že na to čidlo se stejně vykašlal a dodnes jezdí s vypínačem, co jsem mu vyvedl do prázdný pozice na přístrojovku 😃)...
A nebo mít pod kapotou dva pořádné větráky, který dělají co mají a kdy je potřeba, že jo.
a nebo si vyvést paralelně vypínač 😄
To funguje 😄 už i u š120, tam se vařilo furt.
Když se zjistí, že je čidlo nefunkční, je nejjednodušší dráty z čidla spojit natvrdo a vrtule jede furt a je klid.
V neděli vyjíždím provětrat subíka k moři a sebe na jachtu. I Vám budiž dovolená lehkou a příjemnou záležitostí.
U Passata B3 je problém v blbě udělané masce, veškerý vzduch k chladiči jde nárazníkem. No a samozřejmě, že měl čidlo (200,-) nefunkční, a nebyl si to schopnej půl roku předtím koupit.
To je hrůza, co to maj všichni za hajtry, který se pořád hřejou??? To samý ten Peugeot 309 v tom cestopisu, kterej jsi tady naservíroval. Kde je chyba? to jsou buď zarostlý chladiče nebo jim spíš nefunguje spínání vrtule.
V pěti lidech ve trojce jsme jeli jen na Sveti Jure. Druhé auto - starý vyrachtaný Passat B3 1.9 D - by to v žádném případě neutáhlo (furt se hřál, už když jsme jeli ze Senje do Otočacu - průsmyk Vratnik ve Velebitu, tak jsme zastavovali asi 5x).
V pěti lidech v trojce, to teda muselo bejt žůžo! Nám je ve dvou pětka malá, nebo jentaktak.
Jo, předminulý léto s bramborákem. Pět lidí naložených v mojí trojce, cool. Docela jsem ocenil sílu i brzdící schopnost motoru a hlavně velkej rejd. S tím to bylo v pohodě.
Celkem dobrej cestopis, tys tam byl s partou taky?
Cikcak 2 hodiny jedeš jen nahoru po silnici široký tak 3 metry a vyjedeš až na nejvyšší horu Biokova - Sveti Jure (1762 m). Impozantní rozhled na celou Jižní Dalmácii od Splitu až po Pelješac.

[odkaz] [odkaz]
Co to je ta kondiční vyjížďka na Sveti Jure?
Živogošće: no co říct, oblázková pláž jakoby do rohlíku, výhled na Hvar, přístaviště, kostel, můžeš vylézt po té silnici do hor - je tam nahoře taková malá vesnice, půjčovny všeho možnýho, staví tam loď na Brač a Hvar (nemyslím trajekt - ten staví v Drveniku), velkej hotel (Nimfa - určitě každý zná) se vším všudy, na jižní straně potom kemp (Dole). Jo jestli jedeš autem, nezapomeň na kondiční vyjížďku na Sveti Jure (nejlépe vyjet tak dvě hodiny před západem) 😉...
To je fakt, taky rád poznávám nový místa, ale na druhou stranu se zase rád vracím na svoje starý dobrý plácky, který jsou hlavně odzkoušený. To samý jako tady na tý Istrii - máme plácek ve Španělsku, kousek pod Barcelonou, už jsem tam byl v našem oblíbeným kempíku 4x. 3x na stejnym plácku, kterej mi ale v 1999 někdo zabral, tak jsem musel oproti zvyku posunout ležení o pár metrů vedle.
Ne ne, na to jsme moc pohodlny (to vis, zenska potrebuje sprchu a velky zrcadlo😃, byli jsme v tom jedinym hotelu Zora, kterej tam je. Stoji hned u plaze, takze fakt pohoda. A popravde ani nevim, ze tam nejakej kemp byl (1999). Ta moje by tam jela zas, ale ja bych radsi poznal i neco jinyho kvuli porovnani.
Píšeš, že jsi byl v Primoštenu. To jsi byl v tom velkym kempu, název byl myslím Adriatic? Vloni jsem tam byl taky a právě mě to moc nezaujalo, jedině se mi líbilo místečko v kempu, který jsme měli - vzadu u toho širokýho pásu skalisek přímo s tím krásným výhledem na západy slunce a na moře. Tam se to příjemně popíjelo! Po týdnu se nám zkazilo počasí (první týden prázdnin), tak jsem to zabalili a předčasně ukončili dovolenou. Dali jsme si pak za měsíc repeté a jeli na naši oblíbenou a mnohokrát odzkoušenou Istrii.
Psal si, ze jste byli i v Zivogosce. Ja se tam letos chystam objednat, tak bych byl rad, jestli bys nebyl tak hodnej a trochu mi to nepriblizil - jestli to za to stoji, nebo jestli to mam odreknout. Ja byl akorat v Primostenu a mohu doporucit. Jsou tam dve plaze (oblazkova pro deti a skalky). Je tam klidek, je to maly mestecko.
Za 25,- na osobu a den se ubytuješ vždycky...
Ta Adriadatabanka je celkem pěkná, až bude čas, proštudýruju to pořádně. Jinak co jsem koukal na ty ceny apartmánů na tom druhym serveru - ceny silně připomínají drahotu. Nebo naopak, ono to není drahý, prostě jen málo vydělávám... Jako každoročně tedy upřednostním celtu nad hlavou, potomstvo zatím nemám, tak si to můžu dovolit.
... zkuste se podívat na www.adriadatabanka.cz !

kdo chce na Pelješac, tak může zkusit [odkaz] - s touhle cestovkou jsem byl loni na Pelješaci v Boraku a byla maximální pohoda. Klidnější a zastrčenější místo těžko hledat. Na pláži 4 až 6 rodin převážně z česka, do civilizace (Orebič)19 km ....

Jinak z Pelješace do Ostravy přes Maďarsko cca 19 hodin, ale bacha, Maďaři měří a chtějí nehorázné pokuty.
Díky za tip, zítra nebo někdy jindy se na ty stránky podívám. Popravdě jsem nic letos neplánoval, ale tento způsob léta se mi jeví ...
Tak to prubnu. A co ceny? Asi podle polohy dotyčnýho místa, ale byl bych ochotnej dát tak 50-70 DM za noc. Půjde to, nebo mám jet na Lipno...?
je to naprosto v pohodě 😄

K té Istrii, je to blízko! A když si ještě chceš cestou domů zaject do Itálie na pizzu 😄 tak není co řešit. Ale dole je to bezesporu lepší 😄
To je fakt, specielně na jihu stojí v každý obci podél pobřeží několik odchytávačů na turisty a naháněj je do svejch ubytovacích zařízení. Asi jsem na to jihu nepoznal to pravý ořechový, ale ta Istrie se mi líbí nejvíc.
Já nejezdím jinak než naslepo. Je fakt, že když přijede parta 8-mi lidí večer a chce se ubytovat společně, je to problém, ale pokud je to dopoledne, dá se v pohodě, zvlaště na jihu, vždycky něco sehnat. BTW však stači vzít nějakou nouzovku na jednu noc a druhý den se poohlédnout po něčem jiném.
Doporučujete někdo jet do Chorvatska tzv. naslepo?

Myslím sehnat ubytování až na místě. Nejlépe Makarska a níž... Pro sichr stan beru, ale do soukromí bych raději. Jsme 3členná rodinka. Dík
Máš prostě dvě možnosti, buď jet na Istrii a jseš tam hned, nebo přežít ještě půlden na Makarskou. Já to beru na střídačku, i když na Istrii nejezdím (jen na výlety), buďto Krk (Baška je asi nejlepší), Novi Vinodolski, a nebo Makarská (pěkná pláž je prý v Baška Voda, ale nebyl jsem tam, byli jsme častokrát v Zivogosce a v Zaostrogu) a nebo třeba Pelješac (vím, že v Žuljaně je taky krásná pláž). Pod pojmem krásná pláž si představuju mělký písčitý záliv.
Hodně informací o kempech v Chorvatsku je na www.camping.hr, koukal jsem na server asi před 14 dny a jsou tam u některejch kempů i ceníky, fotky a vybavenost... Dneska server nefunguje.

Jinak ten můj kempík, kam se chystám je cenově asi takto: za 2 lidi, auto, stan, el. přípojku - cena za 1 noc za všechno dohromady asi 600 Kč.
Chlapi, já se taky chystám autem do Chorvatska. Jen mě zajímá, Vy, kteří jezdíte na Istrii, co Vás na ní láká? Já osobně bych nevolil jinak než Makarskou riviéru (Brela - Podgora). Byl jsem v Pule a v Rijece. Taky jsem byl v Podgoře a podle mně je to dost rozdíl. Taky je ale pravda, že Istrie je velká a já viděl jen kousek.

Taky jsem uvažoval o Černé hoře, ale nevím. Má s ní někdo zkušenosti?
Už dost dlouho jsem u jadranu nebyl, tak nejsem v obraze. Kolik přibližně stojí kempy? Kdo můžete nějaký, nejlépe na Istrii, doporučit? Díky.
Já se chystám někdy koncem nebo v druhý polovině července jedním napakovaným autem do kempu Indie, vesnička Banjole - kousek pod Pulou uplně na jihu Istrie. Byl jsem tam už 7x a líbí se nám tam. Preferuju to zde a je to fakt co by kamenem dohodil. Už jsem jel autem 4x do Španělska, do Řecka, ale Jugoška je Jugoška!!!

Jedeme sice pouze ve 2 lidech, ale pohodlí je nutné, a proto si s sebou do kempu vezeme kde co - každoročně bereme: autochladničku, mrazák Calex 50L na chlazení nápojů a jiných..., lampičky, přístřešek - klasika OBI, molitany, ventilátor, peřiny atd, atd... pohodlí * zaručeno.
Ta cesta trvá asi 16 hodin, cesta lodí se vyplatí jenom v případě, že na ní nemusíš moc dlouho čekat( jízdní řád www.jadrolinija.tel.hr ).Objížďka autem trvá asi dvě hodiny, loď pluje tak 45 minut + cesta Trpanj-Orebič.
Proč lodí (asi z Ploće, že jo)? Vždyť přes Ston to není tak daleko?
asi 1025 Km. Kousek od Dubrovníku, poloostrov Pelješac. Cesta bude dlouhá, počítám 20 hod., to i čekání na přechodech, přibližně 3-4 hod spánku a cesta lodí. Dvě auta plně naložená i obsazená. Zatím čauvec