Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

198 komentářů

Zdravim priznivce tohoto motoru. Mate nekdo zkusenosti s chovanim motoru 2.0 TDCi po nastartovani? Stalo se mi, ze po nastartovani se motor chova jako by sel na min valcu (divny zvuk) a plynovy pedal nereaguje. Po chvili bud sam zhasne nebo po pridani plynu se zadusi. I po dalsim nastartovani se chova stejne. Kdyz se necha bezet delsi dobu (cca 3-4 min) tak pak najednou zacne reagovat a je v pohode. Naftu beru na Benzine. Nedela to pri kazdem nastartovani, ale objevuje se to. Vite nekdo cim by to mohlo byt? Rok vyroby 02/2006. Najeto 23 000.

Cast diskuze probiha ve foru Ford Focus II, ale pripada mi rozumnejsi zalozit tuto skupinu nebot 2.0 TDCi maji i Mondea.

Dosavadni poznatky jsou😒br />
A) EGR ventil - i po vymene se problem opakoval

B) kontrola vstriku pri studenem motoru na volnobehu - zatim bez poznamek

Kazda rada dobra.

Diky
mates2
to jsem zvědavej kdo nám poradí. jo jenom dodam , že když byl EGR prohlášen za původce poruchy a zaslepen tak startování nezlobilo. po montáži nového dílu se opět porucha objevila. bohužel nevyskytuje se pravidelně
paveldoc1
Chci jen upozornit, že motor 2,0 TDCI ve Focusu je z PSA, zatímco stejně označený motor v Mondeu je z produkce Fordu, jedná se o 2 různé motory. Zkusil jsi "odvodnit" nádobu s palivovým filtrem? Vypouštěcí šroub je dobře přístupný u dna této nádoby, má umělohmotnou hlavičku a povolí se rukou. Po povolení začne vytékat nejprve voda s naftou, pak čistá nafta.
mates2
nechal jsem si na svoje náklady mimo interval vyměnit naftovej filtr abych vyloučil možnou příčinu. jinak ty trable už jsem popsal na dieselpower foru a ty rady co tam přišli...............................

no nic , ale ve fordu maj smůlu, protože já mam přes zimu takovýho času, který jim rád věnuju. jinak si odskočte do toho fora co jsem výše uvedl je tam popsaná debata s techniky od jednoho prodejce forda a fakt se tam nekecel a psal čistou pravdu
zhrado
podla mna je to vstrekovac, mam s tym skusenosti neake a zly vstrekovac sa sprava presne takto. bud nenastartuje alebo nastartuje po dlhej dobe ale na 3 valce pri studenom motore, ked sa zohreje je to vacssinou ok.. S tym ventil EGR nic nema....mas to v zaruke tak sup do servisu, musia s tym mat skusenosti je to asi jedina vada aj s cerpadlami v nadrzi a netesnymi regulatormi vysokeho tlaku paliva u HDI a TDCI co je v podst. ten isty motor s inym softom... Cez diagnostiku v meranych parametroch vidno ktory vstrekovac ako davkuje a ked jeden z valcov dava velke davky tak je zlyyyyyy lebo prepusta vela do odpadu a tym padom nenatlakuje dostatocne rampu a pc. motora neotvory vstreky alebo otvori ale ten dotycny zly vstrekovac prepusta vela do prepadu a nevstrekne a ide to na 3 valce.. Inac pekne Vianoce Ti prajem..
Diky za radu. Je mozne poznat na diagnostice i zpetne, ze se neco nespravneho delo? Nebo to chce vylozene vystihnout okamzik, kdy to zlobi? Predpokladam, ze kdyz motor nastartuje v poradku tak asi nema cenu jezdit do servisu, protoze by nic spatneho nenamerili. To je zatim asi muj problem..objevuje se to nepravidelne, coz je nejhorsi - neni na auto spolehnuti. Taky preji hezke svatky.
zhrado
no ak sa to stalo niekedy, tak je vysoka pravdepodobnost, ze to na diagnostike zistia lebo riadiacia jednotka to zaznamena..bude to ako "F" nahodila porucha a tam napise pri akych podmienkach sa to udialo. alebo "P" trvala porucha..
Tailor
Muj puvodni EGR (rok vyroby auta leden 2005) byl dle informaci, ktere jsem nasel na nejakych strankach v Anglii chybne konstrukce a mohlo dojit k k uzavreni vyfuku, coz zpusobi zastaveni motoru. Software, kterym chteli problem vyresit pry mel zabranit uzavreni vyfuku alespon pokyny z ridici jednotky. To nekomu pomohlo (zrejme tomu, kdo pravidelne jezdi dlouhe vzdalenosti). Muj novy EGR by mel byt pry novejsi konstrukce, ktera by nemela za zadneho rezimu motoru povolit uzavreni prutoku vyfukovych plynu.

Byt dnes uz asi tri mesice nemam problemy, ktere popisujete, je mozne ze se po ujeti dalsich kilometru budou opakovat. Bude-li tomu tak, pak po uplynuti ctyrlete prodlouzene garance auto prodam. Jinak musim konstatovat, ze by Ford mel pridat na vzdelanosti lidi, co delaji servis a ne preferovat pouze prodej.
Ahojte,

mates2 - mohl bys mi,prosim Te, tady poslat link na diskuzi na dieselpower forum, na kterem jsi popisoval tyto problemy? (Hledal jsem to, ale marne - nepouzivam dieselpower forum 😒 )

jinak zatim tedy mozne priciny

- vstriky pri studenem motoru (spatna funkce by snad mela byt videt na diagnostice i zpetne)

- EGR - po vymene matesovi2 se problem opakoval 😢

- software

- voda v nafte

Z meho auta mam pocit, ze se mi to objevuje kdyz je zima (pod nulou). Zitra zase jedu tak uvidim.

Diky vsem za rady

PS: Plne souhlasim, ze by mel Ford investovat do znalosti lidi a ne jen do prodeje. Mam takovy pocit, ze servis Fordu neni 100%.
mates2
[odkaz]

tady máš ten link. jinak jsem ujel 600km se zhruba deseti dvanácti starty , některý byly zkušební a zatim neni problem. pouze jednou když jsem to udělal třikrát po sobě tak ten druhej start byl jako by na dva , ale v mžiku to skočilo na všechny. to bylo zatim na posledy od tý doby jezdim. a protože jsem nikam nespěchal /cesta ke tchyni/ a šudlal jsem to do max 110km/h tak jsem jezdil za nějakejch 5,5l/100km. tak zatim chla***u a díky za rady
mates2😒br />
... vyhnul bych se Fordům a zajel bych do nějakého autorizovaného dieselservisu SIEMENS ...

Ano, máš v tom vstřikování Siemens a filtrační systém Delphi.

je třeba udělat -

1/ diagnostiku ŘJ (nejlépe systémem DIAMAND Delphi, diagnsotický systém Siemens není zatím na trhu k dispozici)

takto je třeba vyloučit další elementy jako je EGR, turbo a závada ŘJ, potom se může jít na vstřikovací systém

2/ diagnostiku vysokotlakého čerpadla s vyloučením funkce ventilů PCV a VCV

3/ diagnostiku vstřikovačů na motoru (přepady paliva)

4/ diagnostiku vstřikovačů mimo motor (kvalita vstřikování, otevírací tlaky)

Toto všechno mohou udělat dieselservisy SIEMENS a NEMOHOU udělat servisy Ford.

Je ale jedna výjimka, a to je Ford servis Hale Praha 7, který si zřídil také dieselservis s autorizací Bosch, Delphi, Denso i Siemens. Tento servis Ti potom samozřejmě na díly může poskytnout záruku Ford nebo Siemens (spíše Ford).

Tam se můžeš obrátit, toť má rada. Zdravím.
mates2
díky za radu, ale vzhledem k tomu jak se prezentovali technici u dealera od , kterého mam auto, by si to měli jaksi vyžrat do dna. houpat mě můžou , ale některé jejich hlášky byly ve stylu * mě na hlavu. a co je moc to je příliš. tak uvidim , zejtra k nim zajdu a oznámim , že se porucha objevila po jejich opravě a schválně co bude. i když to tušim , ale třeba budu překvapenej
Ahoj Matesi, moc drzim place. Ja mam zitra nejake pojizdky tak uvidim jak dopadnu. Pokud Te muzu vyuzit - zkus jim rict, at to hodi na diagnostiku - jak pise "zhrado" tak by tam ta chyba mela mozna byt. Jestli vis datum, kdy se ti to objevilo zkus jim rict at to projedou hlavne v tom obdobi . Jakmile se to opet objevi u me tak hned jedu taky do Fordu.

Petr T - to je asi spravny postup - ale - auto je porad v zaruce tak chci a budu tlacit Ford at to odstrani (nechapu jakto, ze nemaji diagnostiku na neco co prodavaji a davaji na to zaruku - jak pak muzou kvalifikovane opravit zavady? :shock: ) Chci at to odstrani ze zaruky = zadna platba. Druhy problem je, ze jsem z Moravy a navsteva Fordu Hale v Praze 7 by pro mne znamenalo jet 300 km 😢 Zatim budu tlacit tady odkud jsem to auto bral a uvidim. Pokud uz budu natolik zoufaly a nasr... tak zkusim kontaktovat Ford Hale Pha 7.

Diky a Matesi drzim pesti at to zitra klapne. Klidne rekni, ze mam stejny problem, ktery taky resim a resit budu u Fordu.
mates2
hele já jim to jenom řeknu, ale oni to stejně nebudou diagnostikovat , protože maj plno. a hlavně už mě jednou řekli , že když to není mrtvý tak to počítač neukáže. no zajdu tam , ale máme v praze -6 a to se mě moc nechce. no až se oteplí tak vyrazim.

Re Petr T. pro mě jsou holešovice v klidu , ale jak jsem psal a jak píše kolega focus: když prodali tak ať se staraj.
Focus😒br />
Výhoda Hale je, že je to i autorizovaný Ford servis.

Na Moravě vím o 2 dobrých sieselservisech, Auto ZM v Brně a Karel Sobek ve Frýdku-Místku.

Jen pro případ nejvyšší nouze...

Zdravím.
mates2
nešel jsem tam. jel jsem něco po praze a bez problémů. třeba už to dá pokoj
Odešly už mi vstřiky, jak víte, dvakrát, takže taky už vím, že to pokoj nedá, vadné vstřikovače mají při studeném startu pomalejší odezvu............diagnostika ve FORDU to opravdu většinou neumí, mají jen hlášku že je něco špatně ale nemohou postupně testovat např každý vstřik. Jezdit dál není moc rozumné, protože pokud by mohlo dojít k propálení pístu díly odkapávající naftě z vadného vstřiku. Co se týče garance, pokud budou vadné více než dva vstřiky, tak Ti to Ford nebude chtít uznat a budou to svádět na závadnou naftu.......................

23 000 Km je ale hodně málo 😒
mates2
na to aby ti to propálilo píst ti ty vstřiky musej chcát a mělo by to bejt vidět i z výfuku. si myslim. já se spíš přiklánim k tomu jak psal jirkaf, protože mám auto z první poloviny toku 2005.
EGR by měl být taky vidět z výfuku. Já bych to neprodlužoval.........
DIM😒br />
prosím nemíchej 2,0TDCi 100kW (Focus, C-Max, motor PSA/Ford DW10) dohromady s motorem 2,0TDCi 96kW) Mondeo, motor Ford Puma).

To bys míchal jabka s hruškama - jiné motory, jiné problémy (akorát by z toho měli všichni zamotanou hlavu)

Ty máš v 96KW/115kW vstřikování Delphi a oni v 100kW vstřikování Siemens. Akorát filtrace je v obém od Delphi.

Zduř.
Tak to se omlouvám, jak vidím 2,0 TDCi tak mám před očima blikající kontrolku žhavení 😄 Focus nebo Mondeo 😄
Zdravim vsechny. Vcera vecer jsem zkusebne zkusil nastartovat pri -2°C a na poprvy ok. Dneska rano jsem pojizdel po meste - rano bylo -4°C a ok taky. Tak nevim, nicmene jeste dneska pojedu vecer a zitra docela hodne tak uvidim.

DIM - se vstrikama je to teda mazec. Abych se priznal, moc tomu nerozumim, ale asi jak rika mates tak predpokladam, ze pokud nekde vali nafta tak by to melo byt nejak poznat i jinak - tmavy dym z vyfuku, spotreba - ale nevim 8-s EGR - jak myslis z vyfuku?

Kazdopadne, pokud se to objevi hned jedu do Fordu a tlacim na pilu.

Nekde jsem cetl, ze Ford musi posilat vadny vstriky primo zpet k vyrobci...mozna proto se jim moc nechce do vymen, protoze co pak, kdyz vstrik je dobry...
Posledni novinka je,ze dneska vecer se to zase projevilo. Hned po startu jsem slysel, ze je problem (zvuk jako na 3 valce, otacky skakaly mezi 900-1000). Pridal jsem plyn a zadna reakce. Nechal jsem motor bezet a asi po minute ho zkusil znova a vse uz reagovalo jak ma. Takze soudim, ze jakmile se trosku zahreje tak je v pohode. Nicmene to monitoruju (posledni chyba byla minuly tyden) a jakmile to bude casteji ihned jedu do Fordu at to spravi.Takze tak pri veceru...

Matesi, ty jsi ok?

Jirkof - ty taky? Delalo ti to same jako nam? Jak casto pred vymenou EGRka?

Mejte se.
mates2
zatim v pohodě. dneska budou takový pojížďky po praze , zejtra jedu na chalupu na šumavu. mě je akorát divný , že jsem jim to poslal jako mrtvolu na odtahovce a ukázalo jim ten ventil jako vadnej a přesto to po výměně jednou zablblo. tak je možný , že si s tim taky neví rady. no nic zatim to jede, ale takovej ten klid a jistota je tak nějak pryč.

možná se dostanu časem i do těch holešovic jak tu radí Petr, kterej jak se zdá ví o čem píše. jo kde jsou ty časy kdy jsem se vrtal ve vozech š105, š1203, lada a jedinej naftovej mercedes měl pár trubek a spravovat nepotřeboval, neboť to najíždělo přes půl milionu bez problémů.
No, mě to dělalo přesně totéž.tedy i přesto, že mám Mondeo. po nastartování rozpačité pokuckávání, jako na tři válce, na přidání plynu to nereagovalo nebo to vyskočilo až po pořádném sešlápnutí.
mates2
jenomže nám to sešlápnout nejde vůbec. a zaplať bůh zatim funguju v pohodě
Tailor
Focus: Pred vymenou EGR se motor choval casto presne dle tveho popisu. Nez se uplne zahral, modlil jsem se abych nemusel zastavit pred krizovatkou, protoze tam casto chcipnul pri volnobehu a uz se dal jen tezko nastartovat znova. (teda nedopadl jsem tehdy nikdy jako mates2, aby mne museli odtahnout, ale jednou jsem to startoval znova snad 10 minut).

Doporucuji necekat na dalsi problemy a zajit do servisu na vymenu. Ja zatim jezdim bez problemu, ale po startovani se mi ulevi asi jako driv, kdyz jeste byly poradne zimy a ja startoval svoji Skodu 120 za teploty nizsi nez 20 stupnu pod nulou.

Jinak preji vsem pevne zdravi a hodne stesti v novem roce.
mates2
já to nechal odtáhnout po pátym pokusu nastartovat a modlil jsem se aby to vydrželo mrtvý a našli to. mrtvý to zůstalo a našli tenhle EGR.

jedu na chalupu na šumavu tak se tu mějte , hodně zdravíčka do novýho roku a taky hodně kilometrů bez poruch.

po novym roce dam vědět jak to funguje >😁
Ahojte vsichni.

Ok - jakmile budu mit cas zajedu do Fordu a budu chtit zkontrolovat a vymenit EGR ventil. Presne jak pises - taky se modlim, aby to nechciplo na krizovatce nebo na prejezdu. Zatim mi to pri volnobehu nechcipa. Zlobi to jen pri startu a to zatim pri kazdodennim jezdeni asi jednou do tydne. Ani teplota na to nema moc vliv - ikdyz bylo vcera -4- -5°C tak to chytlo v pohode na poprve. Nevim co tomu chybi...

Jinak jsem vcera jel asi 150 km po okreskach a prumerna spotreba na zimnich gumach byla 5.6 l. Jezdim normalne - obec 50-60, mimo jak se da - 80-110. Takze pokud by nekde chcala nafta (jak zminovano nize v jednom komentari) tak predpokladam, ze by spotreba musela byt vyssi.

Jirkof - kde ti ten ventil menili? Ja mam takovy dojem, ze u nas ve Fordu zatim nemaji moc zkusenosti s 2.0 TDCi a tak bych jim poradil at se poradi se zkusenejsimi Fordy.

Kdyz uz jsme tady my - 2.0 TDCickari. Za kolik tak jezdite? Ja ted (na zimnich gumach) pouze mesto okolo 8,0-8.5 l, kombinace (cca 12 km - prevazne vesnice) - okolo 7,5l, delsi trate - viz vyse (asi 50% vesnice, 50% mimo) - okolo 5,6 l.

Diky a v novem roce hodne zdaru a jiz zadne potize!
mates2
focus - spotřebu mam zhruba stejnou. nemam palubní počítač jde pouze o moje měření tak nějak tankováním do plna. akorát při 130 se mě zdá že to tam nějak teče. co se týká startování tak nevim co si o tom mam myslet a zřejmně bude pokračovat jednání se servisem. stalo se to asi dvakrát nebo třikrát, ale pro zmněnu to dělá, že to nechytí vůbc na ten první start a na druhej by to vyskočilo kapotou ven. mě to spíš přijde jak spadlá nafta jenomže u toho počítače , kterej hejbe tim autem čert ví. dneska zase pojedu tak uvidim. ale vcelku oproti předtim je to daleko lepší po tý opravě.

bohužel musim uznat že moje bejvalka primera96 -motor 2.0TD zakoupená v pochybném bazaru v holešovicích s rádo by 155tis kilometry s , kterou jsem najel za tři roky dalších 80tis byla zatím spolehlivějším autem. už i tchán do mě reje že sem neměl měnit .

třeba se to v dobré obrátí , uvidíme 😉
Ahoj v novem roce,

jak tak vidim, zadny dobry zpravy hned zkraje noveho roku. Ja zatim v pohode, ale pokazde, kdyz to tady napisu tak se to objevi...takze cekam dneska jak pojedu z prace...

Hele, pokud to fakt zlobi, zkus ty holesovice (Halle). Dokonce jsem vcera v TV videl jejich reklamu a pripada mi, ze tam by na to mohli prijit. Maji vsechny mozny diagnostiky na vstrikovani. Navic je to Ford takze by mela byt zaruka a pripadna vymena v pohode.

Jinak ja mel pred tim deset let Feldu 1.6 a vubec zadny problem, muj znamy mel primeru 2.0 diesel a taky vubec nic...muj focus nebyl zrovna levnej (dal jsem za nej o dost vic nez jsem chtel) a zatim me spise znepokojuje nez abych mel z nej dobrej pocit...uvidim dal... 😞
mates2
dneska pojížďky , šest startů v pohodě. nedělá to co to dělalo tudíž, že to běží na 400otáček a dva hrnce. člověk musí bejt optimista. jinak jako spokojenej sem , ale vada na kráse je, to je taky pravda. řekl bych to tak že moje důvěra ve vozidlo opět stoupá 😄
Tailor
Focus: Vymena EGR byla provedena v servisu u prodejce meho auta😒br />
auto MOTOL BENI,

a. s. Plzeňská 130/221,

150 00 Praha 5

Pokud bych se ja nekdy rozhodl resit problemy v jinem servisu, pak

bych volil mezi malym servisem snaziveho prodejce😒br />
Pavel MAIER AUTODÍLNA

Podbělohorská 190

150 00 Praha 5

nebo bych dal na radu Petra T a volil bych😒br />
AUTOCENTRUM HALE, s. r. o.

Dělnická 15

170 00 Praha 7

Ja jezdim zatim v pohode a po dlouhe dobe, kdy jsem nejel bud jenom po

meste nebo po dalnici rychlosti pres 160 km/hod, ale jezdil po normalni silnici tak kolem 100km/hod, po dalnici tak kolem 140km/hod a hlavne na delsi vzdalenosti mel jsem spotrebu 5,6 litru na 100 km.
posledni 2 nadrze zjistuju nejak vyssi spotrebu na nadrz sem normalne delal 940+km a ted tak s bidou 770.... Jezdim stale stejne, to sem menil pal. filtr, olej a hnaci remen a kladky. sem si rikal, ze to bude lepsi a ono naopak.

ma nekdo poneti, cim to muze byt?
mates2
člověče nevim proč ti to tak žere , ale zkus se zeptat v sekci mondeo tady jsi u focusu 😉 je tam o dost více příspěvků my tady řešíme egr ventil. a vzduchový filtr jsi měnil? jinak nevim máš vše po výměně a jestli ti to třeba nezačalo čudit nebo tak něco ............
jo aha, to 2,0 tdci me zmatlo, tak sorac 😁
mates2
nic se neděje akorát , že naše 2.0tdci je PSA a ty máš ford
Ted
jestli to nebude tim, ze je zima 😉
fakt ee, to mam podchyceny, navic letos se o zime neda mluvit.....
Jirkof,

diky za info. Problem je v tom, ze jsem z Moravy a do Prahy to mam pres 300 km 😒 Ale pokud se to zhorsi a tady u nas se s tim nepoperou nakonec to dopadne tak, ze se nas... a zajedu k Halle. Navic jsem 6 let v Praze pobyval a tak bych aspon navstivil stary znamy... 😄

Btw - ja kupoval focuse 8 mesicu staryho a prvni prodejce je taky Auto Beni

Drzim vsem pesti at to slape jak ma.
mates2
kupoval jsem rok starou předváděčku z D. takže to vapadá , že je jedno odkud ale spíš to bude slabší ročník. u včerejšího časopisu svět motorů jsem vyprsknul , když tu samou poruchu měli na testovanym seatu >😁 >😁 >😁 ještě jsem ten článek nedočetl , ale to magický EGR nešlo přehlídnout.
jo jo, nemyslim si,ze puvod ma na to vliv. Bude to nejaka serie.

Jak tu zavadu vyresili? Vymenou EGRka?
mates2
jo řešili to výměnou jak jinak. ted nejezdim flákam se doma pojedu až v pátek pojíždky po praze a v sobotu ke tchyni 😒 a to překousnu jenom proto abych měl nějaký ty starty a ujistil se že je vše v pořádku. 😉
Mates --- neni jak Tobe....valet se doma...to ja se potim v praci :-!

Hodne zdaru pri ceste, na kterou se tak tesis >😁

ja uz tyden v pohode, ale jak uz jsem psal...jakmile to sem napisu tak se to stane...takze cekam na to co bude kdyz pojedu dneska z prace :?
mates2
joo to víš řidič tvrdej chleba má , a protože stavební firmy odpočívaj a stroje se opravujou tak nemám co vozit a mam veget , kterej mě po 14dnech začne lézt na mozek a to počasí tomu ještě přidá
No jo, matesi, to si zase uzijes v lete jakmile zacne stavebni sezona.

Jinak vcera zase nic, ale dneska kdyz jsem jel do prace tak start v pohode, ale zdalo se mi to nejake line...najednou asi po 5 km prestalo tahnout na 4ku (okolo 70 km/h)...uz se mi to stalo jednou a tak vim, ze musim podradit. Podradil jsem a za par sekund se motor zbrchal.Pak uz v pohode. Kdyz to udelalo pri jizde naposledy tak jsem pak nenastartoval v pohode...takze cekam dneska jak pofrcim z prace...dam vedet.

Cetl jsem Svet Motoru a EGR zavada se jim projevila svicenim kontrolky...to bohuzel u nas neni..kdyby jo tak jsem do sekundy v servise a vyzaduju vymenu.

Stastnou cestu za tchyni ! 😉
Sděl jaké to Tvé nemocné auto má vstřikovací soustavu. Pokud je to Lucas, tak to radši rychle prodej, neboť je to zdrojem tvých potíží a z důvodů konstrukce nemá smysl opravovat, neboť se závady budou opakovat dále. Konstrukci tohoto tešchnického zázraku zde nebudu popisovat neboť by to zabralo mnoho místa, ale Ford některých serií tato čerpadla používal protože dávala vysoký tlak, ale jenom pokud jsou bezvadaná a pokud je bezvadné palivo. Pokud mohu jako letitý uživatel mnoha naftových vozidel doporučit, zkotroluj celé palivové vedení včetně palivového filtru a zpětného vedení zda nemůže docházet k přisávání vzduchu, nebo zda není v palivu voda. Ta pak neprojde vstřikovacím ventilem, navíc vydírá čerpadlo. Dle popisu Tvých potíží může být na vině i řídící počítač / málo pravděpodobné ale může / kde bude nějaký špatný el. kontakt nebo studený spoj. Rozhodně se ale nejedná o závadu EGR, zde jsou průměry kanálů a trubek přepouštějících výfukové plyny spočítány na možnou závadu a nemohou propustit více jak 30% spalin zpět do válce, což je normální stav. Osobně se domnívám že na vině bude palivový systém. Zkus do nafty přidat některé z aditiv pro zvýšení Cetanového čísla. To má schopnost i částečně čistit palivovou soustavu a mohlo by to ukázat jak dále. Jinak Tě lituji ale neuváženou koupí sis to způsobil trochu sám. Příště vybírej auto u jiné značky, Ford disely moc neumí. Držím palce.

Ital

---------------------------

Fiat Stilo1,9JTD, Fiat Brava 75 TD, Lancia Dedra 1,9TD, Lancia Prisma 1,9.Td, Lancia Prisma 1,9D BMV 316 atd.
mates2
chytrej ital co a že se tu bavíme o motoru produkce PSA ti nějak uniklo
vstřikování Siemens a filtrační systém Delphi

FF II 2.0 TDCI - r.v. 02/2006. Zaruka do 09/2006

Jsme tady 3 s timto problemem - dvěma kolegum byl na tuto zavadu vymenen EGR ventil.
Vstřikování Simens by mělo být bezproblémové, nejsou zde známy závady, i když stát se může cokoliv. To že někomu servis vyměnil EGR ještě neznamená že to bylo správně / bohužel/ snažím se poradit. Chtělo by to vstřikování na stolici a řádně změřit, případně bude nutná demontáž a řádná prohlídka. Velmi dobrý je Disel servis má více poboček tak si vyber.
mates2
jo to už je kvalitnější příspěvek. mě to osobně zůstalo mrtvý a jako závada byl určen egr ventil. to co to dělalo už to nedělá pouze to někdy místo napoprvé chytne až na druhý zastartování. kolega focus zase chytne ale blbě
2.0 TDCI Při volnoběhu se ozývá nějáký dunivý zvuk, jako resonance nějakého plastu. Při lehkém přidání plynu(cca 1000 otáček) pazvuk zmizí. Nic není uvolněné, jinak motor O.K. Nějáká rada by byla? Díky
2.0 TDCI Při volnoběhu se ozývá nějáký dunivý zvuk, jako resonance nějakého plastu. Při lehkém přidání plynu(cca 1000 otáček) pazvuk zmizí. Nic není uvolněné, jinak motor O.K. Nějáká rada by byla? Díky
Ahoj, mel jsem myslim podobny problem. Pri volnobehu to jakoby z pod motoru hucelo, po pridani bylo vse O.K. U me to byl uvolneny tepelny stit katalyzatoru. Je to hned vpredu u motoru.
O štítu katalyzátoru slyším poprvé. Většinou to dělají napínací kladky klínového řemenu, výměna pomůže na pár týdnů...... někdo tady ale někdy někde psal, že snad je nějaká novější technická varianta ?!
Ahoj, ruku do ohne za to take nedam, rikal mi to technik ze servisu, ze byl uvolneny tepelny stit katalyzatoru, ktery chrani karoserii nad nim. Je fakt, ze od te doby je to v poradku. Jeste jsem zapomnel dodat, mam 2.0 TDCi ve FoFo ne v Mondeu.
Tak to nevim, me to nedela. Ale mozna nekdo bude vedet. Jak stare mas auto a kolik ma najeto? My tady hlavne resime problemy pri a po startu - nereagovani plynoveho pedalu, zaduseni motoru. Ty takovy problem nemas?

Mates,Petr T - o vikednu jsem nejezdil. Zitra vyrazim do prace tak uvidim. Matesi jaka byla cesta?

At se dari v novem tydnu
mates2
nazdar focus

cesta včetně startů by se zdála bejt v pohodě akorát že jak to tři dny stálo tak to chvíli točilo a chytlo až na druhej start. potom bez problémů.

to co to dělalo už neznám. jediný co mě zaráží a děje se to při startu je to že se mně zapíná klimatizace. což nechápu, protože mám manual. no nic ještě je asi jednou navštívim. jinak spotřeba 6/100 tak bych řekl vše v pohodě. dneska se jdu školit na řidiče tak ho vytáhnu a zejtra se pojedu juknout do ústavu teda do zaměstnání tak dam zase vědět.
Co se týče zadušení motoru při přidání plynu-nevím, ale kamarád u Mondea měl podobný problém a v servisu mu přehráli software a je klid. Pokud se závada objeví znovu budou hledat dál. Každopádně motor se choval divně a teď je klid. ZATÍM
Zdravim majitele 2.0 TDCi motoru. Obracim se na vas s dotazem, zda se nekdo nehodou nesetkal s timto problemem: jednou z 20-25 vypnuti motoru dojde k jakoby rychlemu, "tvrdemu" zastaveni motoru. Motor i auto se pri tom oklepe a zvukove se to jevi jako zarachoceni nebo je to docela podebne uduseni motoru pri spatne pustene spojce. Nemate nekdo podobnou zkusenost. Diky za informaci.
No, popravdě jsem přemýšlel také nad kladkami - možná i rozvodového řetězu. Ale i ten KAT může být varianta. Zkusím na to mrknout. Holt pokud to bude u rozvodů, tak servis.....to bude zase baťoh! Slyšel jsem i variantu, že prý servo je společně na hřídeli s vodní pumpou(u Mondea), jestli ty zvuky nemůžou vycházet od tamtud. Každá rada dobrá. Díky
mates2
tam někde pořád je. kdyby to nemělo takový elektroniky tak bych to typoval spíš že to nedrží tlak nafty. jezdim jako v pohodě , ale ten stav není 100% a to mě u rok nebo už teda dva starýho auta docela vadí. tak jim to svěřim ještě jednou a pak příjdou na řadu specialisti , které doporučoval Petr T.
mates2
už si začínám připadat jako magot a to sto procentní.

ráno natočim jedu deset km za prahu , chcípnu jsem půl hodiny pryč , sedn, natočim, chytne na dva chcípne, startuju znova to samý , potřetí chytne jako by nic a jedu domu. odnesu věci co jsem vezl skočim do auta natočim dojedu do servisu , vytáhnu technika a nějakýho mechanika nebo co to bylo. a ......................................
a nic deset startů bez problémů. to chytání na jako by dva hrnce prej dělá setrvák a krátká doba startování. mám držet klíček v poloze start dokud se motor naplno nerozběhne, startér se nepoškodí, neboť se odpojí což je logický.

na dotaz že to nechtělo po třech dnech stání chytit /až druhý pokus na drc/ a tudíž asi padá nafta mě odvětili : pane vždyť je to diesel to je normální že to chvíli točí a pak to teprve chytne

EGR po výměně, software přehráno při tý opravě.

zřejmně jsem tedy blázen :shock: :shock: :shock:
Mates2 - jo jo, taky si pripadam uz jako magor. Ted delsi dobu startuju v pohode - je pravda, ze ted cekam nez se rozsviti kontrolka oleje - cervena olejnicka na otackomeru - pripada mi, ze se rozsvecuje jako posledni ze vsech...ale vubec nevim jestli to ma nejaky vliv nebo ne...ale pro zmenu zase kdyz jedu na studeny motor a pridam - pri vyjezdu na hlavni cestu - asi po 3 km - tak najednou jakoby motor na chvili prestal reagovat na plyn - proste ze zabrzdi a nezrychluje. Bud se za chvili chyti sam a jede jako pila nebo musim podradit a chyti se taky. Dneska mi zase zacal delat, ze kdyz jsem jel ostreji - ale nejak extra ho nevytacel - spis vyuzival zrychleni turba - tak pri pohodovejsi jizde v obci - na 3jku neco pod sedesat - otacky tesne pod 2tis tak zacal cukat. Zatim sam o sobe nechcipam, ale stve me to cim dal vic. Zvlast kdyz se mu obcas nechce zrychlit ... coz se pri predjizdeni docela hodi. Mates - jak ti reaguje zrychleni motoru na pridani plynu? Me se zda, ze mi turbo reaguje tak asi z 2 sec zpozdenim nez vystreli.
mates2
hele já bych dvě vteřiny neřešil i když nevim, ale každý turbo má prodlevu . jo když se vrátím k tomu EGRu tak z nich dneska vypadlo , že to byla podceněná součástka, proto zřejmně ty podobně ujetý kilometry.

jinak mě ještě nabídli , že tam auto můžu nechat a oni ho budou cvičně startovat, jenomže to je mě * platný když u toho nebudu. tak nevim zejtra jsem chtěl jet městskou jestli ho mam trápit co to bude dělat. no uvidim. ta pani co s ní bydlim chce nějakej nákup tak se uvidí čim pojedu.
... to bude ... dvouhmotový setrvačník ...

Jinak se to bude chovat když chcípeš se sešlápnutou a jinak s vyšlápnutou. Vyzkoušej si to.
Mates - no to je fakt supr nabidka...to mi taky nabidli...nechal jsem tam auto den...projeli ho, startovali., nic jim to pry nedelalo a akorat ze me udelali blbce ve smyslu, ze kdyz jsem mel pred tim benzin tak, ze ted neumim jezdit dieselem...behem jednoho dne najeli asi 30 km a spotreba byla 10 l. Takze si spis myslim, ze si to auto mechanici pekne uzili ... navic potrebuju auto denne takze na nejake pokusy nemam cas.

Petr - co tim myslis - tim setrvacnikem? To vis...jsem laik...diky za vysvetleni

Fakt by me uz konecne zajimalo co tomu motoru je... :?
Kvůli vysokému krouťáku se používají dvouhmotové setrvačníky. Pokud nejsou dobře zfázovány, začne to motorem cukat, zvlášť při startu a stopu.

Nechci si představit, co by se mohlo stát.

U mého Mondea to měnili v záruce asi v 30 tisících.
mates2
ahoj petře

jo ty starty mmě říkali , že jako ten setrvák tohle to dělá. takže tím pádem bych měl mít motor v pořádku. já to zapoměl napsat.

tak uvidim, akorát známej co se celej život hrabe v autech na mě bude koukat jak na blázna až mu to povim >😁

ještě bych se petře zeptal jestli je možný aby to třeba v určitejch otáčkách lehce zavibrovalo s motorem ale pouze při jedný zařazený rychlosti
Mates2😒br />
No jistě je to možné. To bys koukal co dělá moje Mondeo (ale není to setrvačníkem) >😁

Prej si mám pustit rádio, řekli mi u Fordů v servisu. >😁

A protože mám rád muziku, tak to není velký problém. >😁

Já nevibruju vůbec navolnoběh, jakmile zařadím tak si zavibruju při 1250 a 1450 ot., když je spuštěná klimatizace, tak se to posouvá. >😁

Ale já mám motor Ford PUMA 96kW a Focusy dvoulitry jsou PSA/FORD DW10B 100kW, takže tam si nejsem jistý v kramflecích. Ale vibrace určitě rozhozený dvouhmoťák může způsobit.
mates2
no tak jsem to myslel. když se prostě při tom startu zablbne a tak pak je teda možný že to zavibruje.

budu to sledovat. dělalo to na 4ku při 1900ot, když to chytne normálně tak to běží v pohodě jako dneska.

díky :?
No tak já si tedy skromně dovolím úvahu, že za normální jízdy by se dvouhmoťák na žádných vibracích podílet neměl. Jakési vynechávání a cukání motoru 2,0 TDCi jsem si ale užil a nikdo s tím nic nenadělal. Souvuiselo to ale často s teplotou motoru. Podle mě software je příliš ostře citlivý, připadalo mi, že když se motor pomalu zahříval a byl na nějaké hraně naprogramované teploty, kdy se asi mění vstřikovací mapy, tak se tam chvíli šmodrchal a byl schopen se přepínat do stavu v uvozovkách studen👋 teplo a tím auto i při stejně stlačeném pedálu začne koktat. Teď 2,2 už to nedělá, ale poměrně zantelná změna v chování auta s postupný ohříváním je pořád patrná. Když vyjedu ráno a jedu ustálenou rychlostí tak přesně poznám, kdy se poprvé zvedne ručička ´teploměru z nuly, pak na tu první čárku zase a na tu provozní čárku zase............
Mates - tobe ten dvouhmotak nejak upravovali nebo dokonce menili?

Petr - je mozne, aby ten dvouhmotak zpusoboval i spatny starty - neragovani pedalu a chod jakoby na 2-3 valce? To jak to resili vymenou EGR?

Jinak to cukani motoru - dela mi to jen na 3jku a okolo 1900-2000 otackach coz je presne neco nad 50 km/h...a to me s... asi nejvic...zkusim sledovat jaky ma na to vliv teplota.

Co by mohlo zpusobovat to nahle zabrzdeni tahu motoru? EGR, vstrikovac, nebo i ten dvouhmotak? Zade se mi, ze to dela jen u studeneho motoru.

Jinak Ford fakt umi poradit ... pust si radio, neumis jezdit dieslem, apod... :roll: >😒]
S tím rádiem to asi je univezální rada všech servisů. Hlavně ta nevychovanost těch volnoběhů je u FORDU TDCi je asi příslovečná. Znovu se ptám . někdo mluvil o tom, že jsou snad nějaké novější nerachotící typy těch napínacích kladek ....?
mates2
focus

mě to řekli , že je možný aby způsbil to chytnutí jako by na dva válce a v tu chvíli je tam zřejmně chyba a chcípne to . ten EGR měnili až když to zůstalo úplně mrtvý. jinak si už začínám myslet , že auto je úplně v pořádku no a já jdu stejně koncem ledna na to eeg a psychotesty tak se ukáže >😁 >😁
Mates - no to me teda pos... Ja uz jsem z toho fakt magor...takze EGR to byt nemusi a muze to delat i ten dvouhmotak...vyznej se v tom. Co ti s nim delali?

Asi taky pujdu brzy na psychtesty ... :?
mates2
ten egr jsem měl v čudu. jinýho nedělali nic , neboť auto se dle servisu chová tak ja má

focus

od pátku nemám jedinej problém , zřejmně mu stačilo ukázat servis z parkoviště a startuje úplně bez problémů. jak psal Petr o tom rozdílu při vyšlápnutý spojce tak nevim jestli to na to nemá taky vliv, ale fakt je , že sem to tak začal chcípat aby se to zastavilo s nejmenším odporem a od tý doby nic.
Vím,ža se ptám asi na blbém místě,ale jaké má podsvícení palubky Mondeo 2002+ ?? díííík 😊
impaler
žluté - aspoň doufám, že se po roce a půl nepletu...😊 červené rozhodně není, zelené taky ne...

EDIT: Jsem vůl, večer jsem sedl do auta a někdo mi to asi předělal...na zeleno. 😊

Prostě spíš zelená než žlutá. Ale nic křiklavého, takový ten neutrál.
Mates - ja taky zatim v pohode - tukam na drevo. Taky chcipam pri vymacknute spojce...uvidim az se ochladi...jinak jsem s autem spokojeny...ze by se pomalu vracela ztracena duvera? 😄
Cau mates...vse ok? Ja zatim jo...dneska nasnezilo a tak jsem konecne poprve ocenil vyhrivane celni sklo >😁
mates2
čus focus

já nevm tejden bez problémů a víkend je jak zakletej. přijedu ke tchyni a zase se to párkrát protočí a chytme až na druhej start. dneska taky jel jsem v těch sračkách po praze na eeg abych nemusel s hlavou napatlanou gelem cestovat městskou a zase to dvakrát pozlobilo. dělá to jako že to má snahu chytit na dva a hned to chípne. vypnu klíček , zapnu , zhasnou kontrolky a drc a jedu. nechápu, ale v únoru jim to tam dam na pokusy, když se nabízej. hlavně musí bejt zima abych nemusel do práce. nebo dam stralise do iveca a focuse do forda a mam klid >😁 jinak až na tuto drobnost to jezdí jak má.
zdarec mates - fakt to vypada, ze ty vikendy jsou zaklety...mne se minuly tyden stalo, ze jedu, brzdim pred prechodem, chci zrychlit na dvojku a plyn nereaguje - motor nezrychluje - spis jakoby se dusil. Za cca 5 sekud jsem uz trhal asfalt. Auto se rozjelo jako pila - vystrelilo a pak uz v pohode. Nevim jestli jsem chytnul zrovna okamzik, kdy se menily nejake krivky vstriku nebo neco - teplota tak na ctvrtku. Stalo se mi to dva dny po sobe...pak uz nic. Takze od startu se to posunulo sem...jezdim kazdy den a tak uvidim dal.
mates2
jo to bych zapomněl. nejčastěji sem si všiml to dělá při krátkých pojíždkách kdy motor neni úplně zahřátej. no uvidim mam pocit že s tim stejně nic neudělam a zkusim potom ty holešovice jak psal petr. jdu chrnět ráno jedu do práce, zůstaly nám nějaký stroje na stavbách tak to máme přivézt. ovšem jestli tu prahu neuklidí tak nevyjedu, kdyby dělali kotrmelce. ta souprava stála pět mega a nerad bych to splácel >😁
cus mates - dneska ubehlo presne 4 tydny od posledniho neuplneho startu a auto se opet pripomnelo. Bylo -4°C a predtim jsem ujel asi 18 km, motor zahraty neco pod pulku, chcipl jsem pres spojku. Po hodine a pul nastartuju ... motor bezel podle zvuku a otacek dobre, ale opet kdyz jsem pridal tak se mu nechtelo, ale nechcipnul...jak bezely sekundy tak se na pridani plynu postupne dostaval na 1500 otacek, ale rozjet to neslo...Za cca 1-2 minuty volnobehu a obacsneho zkouseni se chytnul a ja v pohode odjel...po ceste uz zadny problem nebyl....tak nevim...je fakt, ze jeste asi nebyl uplne vychladnuty, protze jsem za chvili mel rucicku teploty odrazenou ode dna...ze by jsem trefil nejakou kritickou teplotu? :roll: nevim...sleduju to a uvidim zda na neco prijdu...ted parkuju v garazi...jen do poloviny pristiho tydne...pak uvidim jak se bude projevovat az prituhne vic...pres den stoji 8 hodin pred rachotou na mrazu okolo -1 - -2 a je v pohode. Jinak musim rict, ze me mile prekvapuje co se tyka hlucnosti pri studenem chodu v mrazu - je fakt docela tichy na to, ze je to diesel. Jel jsem Octavkou II 1.9 TDi a pripadal mi ten motor o dost hlucnejsi...typicky traktorovy zvuk. Doufam, ze jsi soupravu prevezl v pohode a nejsi tim padem o nejake to mega chudci >😁
mates2
s podvalníkem jsem nevyjel na to neni počasí a vedoucí dostal rozum potom co jsem mu řekl, že když ho vyhrabe z obalovny na hlavní silnici tak pak pojedu >😁 ´

no a octavka II je holt čerpadlo - tryska a tak ten motor je poněkud hlučnější nicméně mam pocit že asi nemívá problémy jako my >😒]

to samý je když v práci porovnam kolegy actrose , kterej je PD a stralis co mam já je CR a je to taky znát na hlučnosti. ale zase jemu chytne na drc a mě to kolikrát točí že už se pak ani tomu focusu nedivim 😁
mates2
focus

něco se začíná asi dít . a mě se začínaj napínat nervy. včera ráno to točilo jak když to nemá naftu. na třetí pokus to chytlo

dneska opět to samý, přitom pokaždý odpoledne to chytne na drc. jsem z toho normálně jelen. holka má v únoru prázdniny a po nich jim to tam dám a budu tam každý ráno chodit startovat aby to viděli sami
mates - dik za zpravu. Ja zase bojoval minuly tyden ... teplota klesla pod nulu. Dvakrat po sobe - ctvrtek, patek mi to chytlo na drc a nechciplo, ale otacky moc nesly nahoru...tak do 1500. Jakmile jsem se chtel rozjet tak motor nemel silu a tah a otacky okamzite klesaly dolu. Asi po minute, kdyz jsem stridave nechal volnobeh a stridave tocil neco okolo 1200-1500 bylo vse ok a ja mohl vyjet...tento tyden zatim nic (je tepleji) ....sleduju to a uvidim co dal...melo by trosku primrznout at vidim co se deje. Pokud to bude zlobit pravidelne tak to taky vezu do fordu a budu tam rano chodit startovat dokud jim to neukazu co to dela.

Drzim ti pesti a hodne zdaru !

Dej pak vedet.

Jinak nemuzu na auto rict kriveho slova...
Tailor
to Focus: Minuly tyden jsem auto trochu projel. Byli jsme lyzovat ve Svycarsku. Ujel jsem asi 2200 km se spotrebou neco pres 7 litru nafty (box na strese). Moje zkusenosti😒br />
1. Zvuk motoru je zavisly na kvalite nafty. U nas (Shell Power Diesel) a v Nemecku krasna ticha jizda. Ve Svycarsku (jedno tankovani) vyraznejsi traktorovy projev.

2. Startovani po tydnu stani venku pri teplote -6 stupnu probehlo sice na poprve, ale po otoceni klicku jsem pockal asi pul minuty, aby se dostal tlak nafty v zasobniku na spravnou hodnotu (doporuceni prodejce). Pak asi dalsi pul minuty se motoru vubec nechtelo do otacek, proto jsem ho nechal bezet na volnobeh a trosku se mu snazil zvysovat otacky tak do 2000. Po techto akcich jsem uz opatrne odjel, dalsi cesta probihala bez problemu.
mates2
jirko díky za příspěvek. já to koupil jako rok starou předváděčku a povídání mám akorát k rádiu. jinak vše bádám sám a nebo zde. já půl minuty nečekám a asi je to třeba špatně. jak zhasnou kontrolky tak startuju
Jirko - jaky mas mesic a rok vyroby? Ja mam 02/2006.

1) jakou naftu beres tady? Ja beru na Benzine. Mates, kde ty?

Jakmile auto rozjedu tak si na chod motoru nemuzu stezovat...nezda se mi hlucny (predtim jsem mel benzin tak nemuzu srovnavat s ostatnima diesel motorama, ale cekal jsem vetsi hruzu), tah ma dobry, spotrebu sice trosku vyssi nez je uvedeno v papirech - ted mam prumer 7.2 l/km (15 km jedna cesta do prace + pojizdeni po meste)

2) cekani po otoceni klicku - 😲 ... ale je fakt, ze jsem taky zacal chvili cekat nez uplne nastartuju a zatim motor uz nechcipne po startu...ja cekam nez mi nabehne rucicka paliva , pak startuju. Fakt ti to poradil prodejce? Pul minuty je docela hodne...co na to rika baterka? Je to normalni jev dieselu? jak jsem psal vyse-mel jsem predtim benzin tak nevim 8-s Az bude mrznout a starty blbnout tak zkusim dyl vydrzet nez nastartuju.

Jinak jsem tayk samouk ... pokus omyl....
mates2
focus nemůžu tu člověče psát kde tankuju :-! , ale když na to vrčí jeden common rail tak by měl i druhej ne 😉 no jinak tady beru u neznačkový a u agipu , někdy benzina. spotřebu měřim odhadem co natankuju odpovídá + - co to má psáno. prostě v kombinaci tak za 6/100někdy i trochu míň podle nálady a provozu
Tailor
to Focus: rok vyroby ke 01/2005, bylo vyrabeno na objednavku. Koupe 03/2005. To cekani je nutne podle dokumentace, az skonci zhaveni (zmizi takova zluta spirala na displeji).Kdyz je teplo, cekam taky trochu dele. Mozna 5-10 vterin. Ted kdyz je zima tak dele, mozna 10 - 20 vterin. Nikdy jsem to nemeril, ale ono i cekani 10 vterin je neskutecne dlouhe.
jojo...kdyz jsem auto koupil (presel z benzinu) tak jsem startoval ihned po zhasnuti kontrolky zhaveni...a zhasina fakt rychle (u studeneho motoru bych odhadnul tak 3 s, u zahrateho zhasne skoro okamzite). Ted cekam dyl (o par sekund - nez naskoci rucicka nafty nebo ve stejnem okamziku se mi zapne radio - Sony)...souhlasim,ze cekani 10 s je dlouhe, ale pokud je to efektivni co se da delat...spis mam obavy jak se to libi baterce. Diky za tip.
Ja zhaveni ani nezaregistruji, otocim do polohy 2 a jen to problikne. Jiz 2 roky startuji na poprve a ne dele nez pul vteriny. Opravdu si nevymyslim.
Ondra😱 jaky mas mesic a rok vyroby? Muvis taky o Ford Focus 2.0 TDCi? Dneska rano jsem to pozoroval a je fakt, ze zhaveni zhasina rychle.
Dong1
Me trvalo asi 3 dny, nez sem tu kontrolku vubec nasel >😁

...jeji sviceni trva ted lehce nad nulou sotva pul vteriny, musel sem pockat az bude pod, abych ji vubes stihl spozorovat...
mates2
focus

mám novej objev. byl jsem na chalupě , přijel známej tak jsem mu chtěl ukázat ten svazek drátů v místě kde dříve měli auta motor. a co nevidim v tý průsvitný naftový hadičce. BUBLINY. asi dvě nebo tři . tím se zřejmně vysvětluje můj subjektivní pocit o padání nafty.

a další věc. jak před tím autem řeknu servis tak dá na tejden pokoj 😁
Máš jiný motor, ale přece jen....u motoru Puma (Mondeo 2.0 TDCi) je vzduch v naftě důvodem horšího mazání vstřikovacího čerpadla a trysek se známými konci. Přičinou přisávání vzduchu jsou fordí rychlospojky palivového vedení, pěkné, ale nespolehlivé. Mění se někdy za klasické páskové.

To není z mé hlavy, ale vyčtené z časopisu AutoDiesel a zní to logicky.
Focus😒br />
na zhasnutí kontrolky žhavení nečekej. Žhavení u systémů common rail za běžných okolností vůbec start nepodporuje, komprese a kvalitní rozprášní paliva je dostatečné ke startu za prakticky jakýchkoli podmínek. Žhaviče jsou tam kvůli emisím (a vůbec nepřestávají fungovat se zhasnutím kontrolky, nýbrž dále žhavi po dobu až 7 minut tak, aby se maximálně oteplil motorový prostor a dosáhly se lepší emise...)
ted mam zase chvili klid. >😁 Je fakt, ze zhaveni zhasina velmi rychle - jen problikne - odhadem do sekundy zhasne.
Ahojte.

Ja by som sa chcel len opytat, aky je rozdiel medzi motormi 2.0 TD, TDDi, a TDCi. Ktory je lepsi s nizsiou spotrebou a hlavne spolahlivejsi.

Dik.
Dong1
Napriklad tady😒br />
[odkaz]
Dong😒br />
Dik. to je presne to, co som hladal.

Ale neda sa tu vyhladavat, tak sa musim pytat. 😉
Snad ti to příště pomůže, hledat se tu dá. Odkaz je vlevo pod Diskusní fórum: [odkaz]
Dong1
Jenyk, me to vyhledavani nejak nefachcilo...po zadani hledaneho textu a odkliknuti vyhledat mi akorat stranka zbelala a konec 😒
Tailor
Petr T: Normalne kdyz startuji auto venku, sednu si za volant, zastrcim klicky do zapalovani, zapnu si pas, pockam az se rozbehne klimatizace a pak startuji. Temer vzdy to dopadne dobre na porve (letos nebala zadna velka zima). Chtel jsem si to vyzkouset rychleji a hned po aktivaci ridici jednotky a ESP jsem startoval. Motor se rozbehl na strasne male otacky a nedal se pridat plyn. Nechtel jsem ho trapit, tak jsem vypnul zapalovani a nastartoval normalne. Mozna, ze je nekde chyba, ale ja jsem se s tim naucil zit. Prece jen se pro mne stava auto stale vice jen dopravni prostredek, od ktereho chci, aby mne dopravilo rychle, pohodlne a bezpecne se vsemi mymi zavazadly.
Jirko - presne muj pripad...
mates2
zejtra ho půjdu po čtyřech dnech nadráždit tak jsem zvědavej jestli to přisává a spadla nafta nebo to čapne.

a k tomu žhavení by to mělo bejt tak že by to mělo chytat bez žhavení to jenom a pouze zkrz emise. aspoň při těch teplotách co jsou ted.

kde ty loňský sněhy jsou...........
Cau Mates - jak to jezdi?

Po delsi dobe bez problemu u me dneska nic moc - rano pri startu to nechtelo do otacek (po udrzovani motoru v otackach - okolo 1500-2000 se motor po asi minute zbrchal) a pak mi to jeste chciplo na krizovatce...pred tim jsem jel asi 5 km za traktorem asi 30tkou na 3jku....muze to byt tim? :?
mates2
čus focus

tak hele samozřejmně, 4 dny to stálo a chvíli jsem točil , chytlo to v podstatě jakoby na podruhý. holka měla od 12.2 prázdniny a tak jsme vyrazili na šumavu na chalupu. vzhledem k počasí jsme museli ns lyže jezdit na zadov , protože jinde to nešlo. a tak se dostanu k tomu hlavnímu.

neuvěřitelné se stalo skutkem. ano - celý týden bez problémů. při každodenním ježdění nebyl pokles nafty takový aby byl druhý den problém. zatím jsem v servisu nebyl, protože jsem se už jednou od tam pracujícího člověka dozvěděl , že pokles je normální. tak se budu muset na to nějak připravit. nevim jestli budou ochotný přetěsnovat palivovou soustavu, případně hledat příčínu přisávání vzduchu když to auto jezdí.
mates2
FOCUS jsi živej ???????????????
nazdar mates 😉

jsem jsem...nejak se mi toho nahromadilo v praci a tak me posledni dny vypadaly stejne - prace, prace, prace 😢

jinak auto se ted trochu uklidnilo, myslim, ze behem poslednich dvou tydnu startuje dobre, jen se mi jednou stalo, ze jsem mel 5tku, asi 80-90 km/h a chtel jsem predjizdet...slapnu na plyn a nic...nechtelo se rozjet, asi po 3-5 sekundach najednou vystrelilo....nebylo to moc prijemne, kdyz vyjedes do protismeru a nic...od te doby uz pak zase v pohode....takze zatim jezdim a v srpnu me ceka garancka, takze pokud to nervove vydrzim tak pockam do srpna...s netesnosti soustavy jsi me moc nepotesil.

Jinak si auta a pozitku z jizdy uzivam....zejmena mimo obec pri 6tce...jizdni vlastnosti a pohodli je na jednicku...zatacky, ktere jsem driv jezdil okolo 80-90 v pohode projedu na 6tku 120tkou a ESP ani neblikne...ale to vis i ty 😉
mates2
no tak se hlavně v tý práci neztrhni. u mně je to jak sem psal pořád stejný. až se mně bude chtít tak pojedu do servisu jestli se budou chtít podívat kde to přisává nebo netěsní jak by mělo. ted se rozhoduju jestli nekoupit elektrony. no kdyby náhodou firma dala 13. plat tak bych asi neváhal jinak nevim nějak mně ta koupě auta vysála 😁
Tailor
Mates2: Zdravim po dovolene. Auto bylo naprosto v pohode. Ujel jsem asi 1400 km s boxem na strese, spotreba tam podle palubniho pocitace 7 a nazpatek 6.4 l/100km. Autu se evidentene libi jizda na delsi vzdalenosti. Toho si ale do leta moc neuzije, protoze mne ceka prace a zase jenom prace.

Ja bych osobne do tech hlinikovych kol neinvestoval. Myslim, ze z hlediska funkcnosti to neprinasi zadne vyhody a navic pokud si clovek koupi pouze 4 kola, tak se mu muze stat, ze po trech letech uz nedostane stejne, kdyby ho potreboval. Prodejci totiz garantuji prodej stejneho disku pouze po dobu 3 let.
mates2
zdravim jirkof

to je velice pěkná spotřeba jak si psal. já palubní comp nemám ale jeli jsme minulej čtvrtek s kolegou na klínovec a něco málo po praze asi tak 1/4km z celkem asi 420km a vycházelo mě to tak nějak na 5.6l . ale bez boxu

no a ty elektrony uvidim no . já vim že to je spíš na okrasu, ale třeba se něco naskytne. no už moc dlouho otálet nemůžu nebo na těch zimákách pojedu i do chorvatska. >😁 >😁 😁
mates2
sem to nevydržel a zakoupil aluminiový kola za 2500kč/ks enzo O 😁
matesi, vidim, ze delas ze sveho auta krasavce :-!

vypada to, ze jaro uz prislo a muj motor se ted uklidnil. Startuje i jede bez problemu... :-!

Jinak me ted vychazi prumerna spotreba cca 6.5 l (2 x 15 km denne - pul na pul obec a mimo obec kde se snazim radit sestku - 110 km/h a sem tam pojizdky po meste - tady leze spotreba nahoru) PP ukazuje asi o 0.5 vice. Stale jeste jezdim na zimnich, ale za chvili uz prezuju. Mimochodem jake mas letni gumy? Ja mam Pirelli P7.
cetl jsem kdysi, ze nekdo mel tady problemy se startovanim. Jak to dopadlo? Kdy byla chyba? Mne to asi 1 na 10 startu nenaskoci. A zacina mne to cim dal vic sr..t

Diky za radu
mates2
mam egr ventil po výměně , ale sto procentní to neni. objevil jsem ještě vzduchový bubliny v naftový hadičce tak si myslím, že tam bude taky zakopanej pes. pročti si to tu a uvidíš

focus

letní mam goodyear typ nevim a zimní sem měl bf goodrich a ty gudýrky jsou docela hlučný oproti zimákům. jinak spotřebu mam tak nějak stejnou. šestku strkam na rovině v 90-100
mates2
focus tak jsem si k tomu kleknul a jsou to

goodyear eagle nct 5
Nazdar mates...

jak se vede?

Me zas vcera zazlobil start - 3x po sobe to hned po nastartovani chciplo a pak jel motor zase jako na min valcu...po cca 5 min naskocil a vse ok. Dneska nejmensi problem.

Pred cca 3 dny zas pri jizde najednou zacukal...podradil jsem a byl za chvili ok...

Pojedu menit gumy do Fordu tak ji to zase reknu at na to mrknou...ale nevim jak pochodim, kdyz to dela jen obcas.
mates2
čus focus

dík za optání jde to. auto dobrý akorát mě vytáčí že se zase občas objevilo to první protočení naprázdno a napodruhý to drcne a jde. nevim jestli to na to má vliv, ale mam pocit , že to dělá když je lehce nad nulou. když mrzlo nebo bylo třeba od +5 a víc tak nic. jenom v tomhle prašivim počasí. čekam až bude dýl teplo jestli to dá pokoj. když se nic nezvrtne tak jim to pak řeknu až pojedu na prohlídku. jinak to běhá v pohodě a při jízdě necuká jenom lehce zavibruje v 1900ot/min na čtyřku zejména když se v týhle oblasti otáček ploužim delší dobu. když podřadim tak je to v pohodě. ono toho krouťáku je tam asi fakt dost >😁

jinak je radost s tim jezdit
Tak jsem si říkal, že s tím startováním počkám (stejě jako Mates), až teplota stoupne nad nulu. Jenomže dneska (13C) a auto tradičně nenaskočilo. Měl jsem dnes čas, tak jsem auto nechal v servise. Přeprogramovali jednotku. * platné. Samozřejmě, že hned první startování (co jsem přijel domů) - nenaskočilo. Kdybych měl jistotu, že napodruhé to naskoči, tak se tím ani nezabývám. Jenomže asi před týdnem, když jsem měl sakra málo času auto nenaskočilo ani na popáté. Naštěstí, když jsem už sháněl nahradní odvoz, motor naskočil.

Vidím, že všechny Focusy 2.0TDCi mají úplně stejné problémy. Můj FoFo také na 4. při 1900otáčkach lehce (zdůrazňuji lehce) vibruje.

Ale jízda s ním všechno vynahradí.
Trosku prihodim poznatok o vstrekoch 2,0 TDCI a o kupovani ojazdeneho Mondea😒br />
Znamy kupil v bazari Mondeo 2,0TDCI 2004 kombi. Auto ako nove , vzorne udrziavane, nabehane okolo 70000, dovoz z Talianska. Pri jazde si vsimol trhanie okolo 1750 ot/min. Zobral ho aj s tym, ze pocital s investiciou do novych vstrekov. V servise sa mu na to pozreli, vraj tam uz vstreky nove boli, len neboli "nakalibrovane", co aj spravili za par sto korun, a teraz beha s autom, ktore ide na 100%.

😁
impaler
MitoX: teď je ještě otázka, jestli stejně vzorně před výměnou vyčistili celý palivový systém, jinak se zadřou zas. Viz diskuse o Mondeu 2,2. Tady se btw řeší Focus II, a to je jiný motor, i když se píše stejně.
Robbert
Zkus si projít toto😒a href="//forum.fordclubs.org/index.php" title="//forum.fordclubs.org/index.php" rel="nofollow" target="_blank">forum.fordclubs.org/index.php
bobby😒br />
zkus kontaktovat spol. Hale (Praha 7), jsou zatím jediným autorizovaným servisem spol. Siemens v ČR. Ti by se Ti mohli vyptat v Německu, zda tam o této závadě něco nevědí.

Myslím si že na 99% budou o této závadě něco vědět a problém Ti pomohou vyřešit.

Zdravím.
g_m
Zdravím všechny,

pánové, měl bych dotaz😒br />
Má moje Mondeo 2.0 TDCI 96 kW, koupeno jako nové 8/2006, filtr pevných částic, či nikoliv?

Někde jsem četl, že to byl volitelný (připlatitelný) prvek výbavy pro ČR kvůli normě EURO IV, která prý platí od února 2006, někde zase říkají, že např. v Německu byl sériově již dříve a u nás pak od 02/2006 sériově.

Já osobně jsem po něm nijak netoužil a ani jsem za něj nepřiplácel, nevím ale, jestli tam už z fabriky je sériově, když moje auto bylo vyrobeno někdy asi jaro - léto 2006. A pokud ho v autě mám, je bezúdržbový?

Poradí někdo?

Předem díky moc!
Toman😒br />
Pozor tady se nepíše o 2,0TDCi Mondeo ale o 2,0TDCi Focus, C-Max 100 kW. Ale snad mám pro Tebe odpověď.

Co já vím, tak v ČR byl filtr vždy volitelný, tzn. pokud si jej chtěl, musel jsi si připlatit. S Euro 4 to nemá nic co do činění, obě možnosti plní Euro 4.

V Německu jsou ale dnes auta bez filtru prakticky neprodejná, proto jsou tam v podstatě součástí standardní výbavy, za kterou si ale zákazník je schopen připlatit.

Specialistou na takové dotazy je pan Vaculík z Autodieselu: vaculik@automotospecial.cz

Ten to ví na 100%.

Filtr je v podstatě bezúdržbový. Na Euro 4 není potřeba, Euro 4 bylo dosaženo zvýšením maximálního tlaku paliva používaného pro vstřikování, úpravou vstřikovacích trysek a úpravou režimu turba.

Zdravím.
bludger
Určitě nemáš filtr pevných částic. MOndeo TDCi 96 kW pro ČR filtr nemělo až do nástupu nového modelu 2007
mates2
už jsem to jsem několikrát psal zde se neřeší mondea , ale focus tak si prosim vás choďte kam máte
g_m
Omluva všem,

nevšiml jsem si, že tento thread je o Focusech a Maxících a ne k Mondeu...

Petr T.: Díky za radu, to jsem chtěl slyšet (vidět). 😄

Mějte se!
Zdravím všechny. Mám takový dotaz. Odešlo mi v lednu palivové čerpadlo na Mondeu TDCI 2.0 09/2003. Bylo kompletně zadřené. Po výměně všech vstřiků (repasy) a čerpadla, taktéž repas mi stoupla spotřeba paliva. Dříve jsem jezdil do 6,5l/km nyní 7,1 a více. Podle toho kolik fičím. Včera jsem jel ostrava- Brno tam a zpět za 7.3 😄 Jel jsem tak do 150km/hod max. nevíte někdo proč? V servisu Malý a Velký ostrava mi technik řekl, že je to dobrá spotřeba 😒 Mně se to nezdá. Dále při zhruba 1.800 až 2.000 ot/m mi motor vydává jiný, takový chraplavý zvuk. Po 2.100 ot. to zmizí. Ve fordu opět řekli, že je vše v pořádku.Že to testovali na počítači a žádné problémy se nenašly. Trochu mně to straší, protože oprava mně stála 65.000. Jestli má někdo tušení čím by to mohlo být dejte vědět. Díky Vilda
pardon, teď jsem zjistil, že jsem v jiné diskuzi 😒 😢 omlouvám se. 😲 čumím na nadpis 2.0 TDCI a měl jsem za to že jsem správně. 😄
No, především mám pocit, že ten počítač je značně nepřesný a na to, co tam píšou, bych moc nespoléhal. Obecně mám ale pocit, že pokud mi začaly zlobit vstřiky, tak byla zobrazovaná spotřeba po opravě vyšší taky , než před tím, když to cukalo a tak. ......
mates2
no vida už to zase funguje

to focus : startuju a jezdím bez problémů. pro změnu v práci zlobí stralis, ale to je jiná kapitola.
to mates2: ja taky startuju v pohode. vypada to, ze jakmile se oteplilo tak je vse ok. Od ty doby co je teplo tak zadny problem, ale stejne tam pojedu v srpnu na garancku a reknu jim at zkontroluji ridici jednotku jestli tam nejsou nejake hlasky a nahraji novy software. Jen se mi stava, ze na 3,4 stupen okolo 1950 otacek pri plynule jizde - jen udrzovani rychlosti - motor mirne zacuka. Taky to pozorujes? Jinak dneska jsem mel auto v servisu - najednou jsem si vsiml, ze neco kape z motoru - tak 2-3 kapky za noc...prijedu tam a odpoved byla - pane, to je klimatizace - zkondenzovana voda - rikam jim - jo to muze byt, ale podivejte se na to. Zvedli to a rikaji - to je problem - neni to klima - nakonec nasli, ze to unika u jednoho vstrikovace. Objednali tesneni a dneska mi to zadarmo ze zaruky vymenili. Na ridici jednotku a cukani nemeli cas a tak pry se na to mrknou pri garance . pokud to teda neni kriticke...takze cekam..zitra vyjedu a uvidim jetli to zacukani nahodou nezmizelo tim novym tesnenim. Ty jsi ok pri otackach okolo 1950 ? Jinak ted me cekaji docela dlouhe pojizdky tak uvidim.
mates2
Focus1 :
psal jsem to ve starý diskusi že v těhle obrátkách motor zavibruje. neřekl bych , že je to cukání spíš vibrace a myslim že to dělá nástup krouťáku. dělá to jenom na čtyřku. když dam tři a normálně zrychlim tak je to v pohodě.mco se týká startů po oteplení mám stejně jako ty klid. i to už jsem popisoval a jsem zvědav jestli se na podzim ochladí, jak to bude pokračovat.

a ty mondea si hoši zkuste řešit jinde 😄
Nazdar Mates,mel jsem nejak moc prace a tak jsem z fora na chvili vypadnul. Jak se vede? Vse ok? Me ceka garancka po roce (budu mit asi 30t km) v srpnu. Uz jsi byl na ty svy? Tesne pod 2000 otackama to cuka...zda se mi, ale ze jakmile se motor poradne prohreje (cca 30-40 minut jizdy)tak se to lepsi. No uvidim co na to reknou na garancce. Mej se a stastnou cestu do Chorvatska.
mates2
čus focus
na prohlídku po dvaceti tis. jedu v pátek. to cukání maj asi všichni neřešim to. a nebo to přestalo , člověče ted nevim. je možný , že jsem si zvyknul a přestal to registrovat. chorvatsko mam posunutý , protože sestřenice resp. její manžel se kochal a maj na focusuI novej předek a tim pádem jaksi nejedou. no tak jsme se rozhodli s maminou pro charitu a berem segry děti a jedem třetí tejden v srpnu. bude to plný skopčáků už se nemůžu dočkat. jinak to startování asi tejden blblo jak byly ty vedra. ráno v pohodě a odpoledne na podruhý. ted už zase 14 dní v pohodě. no zase to budu mít po servisu a filtry nový tak snad bude klid. stejně se radši podívám po splitu kde tam maj forda a odtahovku >😁 >😁
Nazdar Mates,ja jsem se starty ted v pohode, ale to cukani me docela rozciluje.Preju hodne stesti na garancce. Dej pak vedet. Pristi tyden budu od 4.7. do 15.7 pryc.Tak zatim hezke prazdniny.
mates2
ahoj focus
prohlídka po 40tis. : olej EFL909-1ks, olej formule E 4.30l, čistič brzd, vzduchový, pachový filtr, mazivo, sheron do ostřikovače 2l,těsnění výpust.šroubu oleje, naftový filtr.
tak co je to EFL netušim, v ostřikovačích mě chybělo max 0,5l , ale pro 50kč neumřu a naftový filtr si nechávám měnit každejch dvacet tisíc, protože tomu prostě nevěřim i když na stralisu ho mění po 50tis. km
zaplatil jsem 5 483kč
jinak ještě prováděli kontrolu seřízení motoru+dobíjení, seřízení světel a zkušební jízdu . tam mě nejvíc pobavilo , že jsem jí platil taky částkou 123,76kč
i to patří do tý částky výše uvedený. tak nevim no, ale tak za pět stovek by tam asi některý položky bejt nemusely
jo a brzdový desky maj ještě asi tak 60% do sjetí říkali. asi je vidět, že moc nebrzdim, což mě říkaj i když jedu s nákladákem na prohlídku
jestli jste byl někdo jinej na stejný prohlídce s FOCUSem tak sem když tak písněte cenu a tak podobně
Nazdar mates, diky za detailni info. Gratulace, ze vse probehlo tak hladce a nevyskytly se nejake velke opravy. Jak dlouho jsi to tam nechal? Zvladli to za jeden den? Ja jedu v srpnu a budu pocitat s podobnou castkou. Taky budu chtit vymenit palivovy filtr. Nejvice se tesim na jejich "zkusebni" jizdu - reknu jim at se zameri na otacky pod 2000. Pri vice zahratem motoru se to uklidnuje. Jinak vse ok...jedu na dovcu a tak cus za 16 dni.
Co ostatni Focusaci? Jak jste na tom vy pri garanckach?
mates2
říkali , že to bude trvat celej den ,ale měli to tak za půl dne. užij si dovolenou a ve zdraví se vratte
mates2
to je teda vylepšený. dva řádky mě skočili do jednoho 😢
mates2
žádný příspěvky, žádný poruchy, koukám, že všichni jezdíme >😁
nazdar Mates. Starty jsou upne v pohode...sebemensi problem...uz se "tesim" na zimu 😄 Jinak se mi fakt zda, ze auto tesne pod 2 tis otacek zacuka...tak nevim. Co myslim tim zavibrovanim? Citis nejake zmeny v plynulosti jizdy? Jinak vse ok a uzivam si super jizd. Zatah motoru je famozni. Vratil jsem se z Jeseniku a spotreba pri 150km/h (na tachometru) na dalnici byla 6 l/100 km >😁 Motor na 6tku tocil 2500 otacek..takze jeste slusna rezerva.
mates2
jo tak to je dobrý , že je všechno v pohodě. omlouvam se neměl jsme čas dřív odepsat nějak nás honěj. vozili jsme stroje do bohumína na tu D47 a něco tady okolo prahy a domu jsem chodil jenom spinkat. no já zatim v pohodě tak doufám , že to vydrží i na dovolenou do chorvatska. za dva tisice km mě čeká prohlídka po 20000. jsem zvědavej kolik budu platit. tak ať to lítá. jo a tat spotřeba je + - stejná. nemam palubní měřák , ale odpovídá to tomu co píšeš
bludger
Zdravím všechny, mám Mondeo kombi 2.0 TDCi 96kW, 12/2006, najeto 11000km. Od najetí asi 7000km se při sešlápnutí spojky znatelně zvýrazní traktorový zvuk motoru. To nastává vždy při sešlápnutí spojky, tj. i při řazení při běžné jízdě a při jakýhkoliv otáčkách. Co s tím? V servisu s tím nechtějí mít nic společného, prý to je normální........ 8-s
superkutil
To martindvrk: Mám 2.2TDCI a dělá mi to také. Když motor běží na volnoběh a sešlápnu spojku, tak je to v pohodě. Pokud ale přidám trochu plyn (1200ot.) a sešlápnu spojku, tak to začne klapat. Myslím, že je to normální, je to dané konstrukcí.
Nevím sice, jestli je to úplně normální, ale občasné různé zvuky to auto opravdu vydává, taky záleží na venkovní teplotě atd.....
Mam 2.2TDCI a dela mi to take, v jakychkoli rezimech pri seslapnuti spojky. V servisu jsem dopadl podobne, po projeti s technikem me bylo receno, ze nektere kusy to delaji vice a nektere mene. Ze do spojky urcite kvuli tomu sahat nebudou - vypadalo to, ze se toho bojej? Kolega ma stejne auto vyrobene soucasne s mym a nedela mu to. Dela mu take minsi kovovy hluk pri rychlem prerazeni z 3ky na 4ku.
oleowr1
Dělá to volné vypínací ložisko spojky, kdysi jsem to na Sieře neřešil, ložisko vydrželo cca.120.000km
mates2
tak jsem čekal novej příspěvek k focusu a zase si někdo poletl adresu 😉
mates2
jsem si tak nějak všiml , že od tý prohlídky už to neblbne vůbec.
zatim 😉
Ahojte, chcem sa len opytat, ci sa oplati ist do 2.2 TDCi alebo 2.0.
Chcem si kupit ojazdene Mondeo, tak r.v. 2002+, ktoru verziu by ste odporucili? Ssamozrejme nepytam sa na vybavu, ale na motor. Samozrejme diesel.

Dik.
mates2
nejlepší by bylo najít si vlákno kde je mondeo a zeptat se tam, - tady je FOCUS
aha, a podla coho mam vediet ze je to tu Focus? Trosku blby topic.
Ale aj tak dik, uz som sa opytal aj tam. 😄
Ahojte.
Je velky rozdiel medzi TDCi a TDDi? V com je lepsi TDCi?
A niesu s nim vacsie problemy, kedze tam ma to priame vstrekovanie a mensie trisky, ci ako to je? :😉
mates2
tdci je common rail, kdežto tddi je klasickej nafták s turbem. aspoň si to myslim :-!
No to mi je asi jasne, ale ktory je lepsi?
Alebo v com je zlepsenie toho TDCi oproti TTDi a ktory sa viac kazi. 😊
superkutil
To Posco: Už jsi se ptal na Mondeu. TDDI je klasický TD s tím, že je v čerpadle trocha elektroniky. TDCI je common-rail, to znamená, že vstřikovače mají el.mag. ventily. Takže víc se podělává TDCI (více citlivé na naftu, více složité a tím i poruchové) ale modernější, tišší a s menší spotřebou. TDDI je klasický diesel nenáročný na údržbu a naftu, ale s vyšší spotřebou a hlučnější.

Takže pokud nechceš nespat, že ti něco odejde a nevadí ti větší spotřeba a hluk, tak vezmi TDDI (bude i cenově zajímavější) jinak si vezmi TDCI (bude tišší, s menší spotřebou a bude se lépe prodávat).
Ahoj Mates, tak jsem po delsi dobe zpet. Nic novyho se nedeje. V srpnu se chystam na garancku tak uvidim jak dopadnu. Necham si taky vymenit palivovy filtr. Auto pocukava jen nez se zahreje pak uz jede dobre. Tah ma skvely a spotreba je taky dobra takze si uzivam leta s focusem. Jak se vede u vas?
mates2
no tak sem rád , že ses ve zdtaví vrátil. člověče psal jsem to vejš, od tý prohlídky jsem neměl ani jeden špatnej start. takže taky jezdim bez problémů. od 5 do 6 litrů a nejezdim víc jak 140. v tom provozu to nejde a hlevně bych nerad něco vyvedl před dovolenou
jo nevim jestli to mam pod jmenem, ale když tak icq :261127436
byl jsem v servisu na garancce - pri tom jsem jim rekl, ze mi cuka motor a hlavne se z niceho nic zacne dusit, kouri, kolisaji otacky a nereaguje. Zavada se projevila i mechanikovi pri zkusebni jizde. Pricina - spatny EGR ventil...uz je objednany :-!
EGR je vymeneny, byl jsem se projet - cca 25 km a auto jede plynule >😁 Vypada to, ze problem byl vyresen :yes:
mates2
no tak koukam , že se ten EGR moc nepovedl 😄 no hlavně že ti to lítá. docela by mě zajímalo u kolika aut už ho měnili
Chtěl jsem se zeptat zda se po výměně ERG u tebe nějakým způsobem změnila spotřeba paliva???
mates2
ne změnu nepozoruju žádnou . jezdil jsem tejden se zaslepenym egrem a řekl bych že to bylo stejný. palubní počítač nemam jezdim po čechách tak mezi 5-6 litry. co mě šokovalo byla spotřeba cestou do chorvatska a zpět kdy jsem to nahrubo spočítal okolo 5 - 5.2l a to jsem jel kde to šlo 130 a v chorvatsku se přiznam i 160 když jsem v zrcátku nikoho neviděl
mates2
to jsem zvědavej jak nám to bude frčet na tu řepku. nemáte s tim někdo zkušenosti. sice tam toho bude málo, ale..........
jinak by mě vy chytrolíni zajímalo jak mají ostatní přijít na to ,že tohle je o focusu,asi by to chtělo upřesnit v nadpisu,blbínci
takže pokud je tato diskuse nazvaná 2,0 TDCI, tak z toho asi každý pozná, že je to o Focusu 😃).
mates2
nedělal jsem nadpis , ale stačí si přečíst dva tři příspěvky a dá se to poznat .
Ahoj, pánové nevíte náhodou kde se u C maxe 2,0 TDCI nachází případvné topení? Nebo spíš kudy je k němu přístup. Výfuk topení je vyveden za spodní krycí dekl motoru, ale výfukové potrubí vede vzhůru někam za motor. Tak jen zda náhodou někdo z vás neví kudy k němu. Mám vadnou řídící jednotku topení a nyní mám novou a bylo mi řečeno, že je to jednoduchá výměna ze spodní části motoru, ale to je asi blud 😄. Díky za každou radu či postřeh.
mates2
a je to opět zde , špatné starty, běh motoru do 500ot asi mě trefí šlak
mates2
tak opět servis, odmítalo to naskočit. kupodivu odpověď na moje problémy nezněla , že špatně startuju, ale přijeďte . tak jsem to tam včera nechal na pozorování a naštěstí jim to ráno taky nechtělo chytit. což je dobrý pro potvrzení mých slov a poznatků ohledně závady, ale bohužel pro servis je to poněkud tvrdší oříšek, protože příčina není známá a ještě se přiznali, že někam zkrz něco volali. no tak uvidim v pondělí. doufám , že na to přijdou a že to řeknou co tomu ve skutečnosti bylo. zajímavý je , že příznaky byly stejný jako před poruchou egr ventilu, nicméně po jeho opravě auto jezdilo 28tis. km bez problémů, do prvního dne kdy klesla teplota k nule resp. pod 5 stupňů a vyšlo to skoro na rok a den od uvedené výměny egr.
co mě mimo jiné zaráží, že v hadičce vedoucí od filtru do motoru jsou mimo naftu i vzduchový bubliny
mates2
takže v sevisu provedli kalibraci software nebo čeho a po čtyřdennim pozorování auto vrátili jako opravený. ty čtyři dny bylo hezky. pátej den ráno +5 , mírně prší a opět ne a ne chytit.
jinými slovy jsem vypozoroval že pokud mrzne auto chytá bez problémů, pakliže se oteplí na 5-6 stupňů odmítá naskočit. nebo přijedu motor ohřátej na provoz. teplotu chcípnu to a za pět minut když to chci natočit tak to chytne na 500ot a po chvíli chcípne.
z minulýho tejdne mám další novej egr , protože se jim zdálo že popis poruchy je stejnej jako loni.
ano mohl bych skusit i jiný servis, ale jednou je to autorizovaný servis, který mě mimo jiný v prosinci při prvním projevu obvinil z toho , že špatně startuju a to je jako příčina celý poruchy, a tak se ted tak trochu bavim jejich bezradností nicméně je to na můj účet tak trochu.
fakt je ten , že mě začíná docházet trpělivost , protože za chvíli nastanou dny kdy budu muset auto používat denně a s obavou sledovat teploměr jestli je pět nad nulou a zrovna neprší.
Moik
Je to z jinýho soudku, ale připoměl mi to Tvůj popis závady😒br /> Měl jsem Focus 1,8TDDi a zkoušel jsem ho předělat na olej přestavbovou sadou. Ale jak jsem prodloužil hadice na naftu - myslím, že hlavně od filtru k čerpadlu, přes výměník, dělalo mi to přesně to, co popisuješ. Ráno to chytlo parádně, čím větší zima, tím líp. Jak to bylo teplý, nesměl jsem to chcípnout, jinak se to nenatočilo. Nepřišel jsem na to, co to mu bylo, nasadil jsem origo hadičku a jelo to... něco napovídalo na "padání" nafty... Zkus přemýšlet i o tomhle...
mates2
jenže tady je na vstupu do filtru i výstupu průhledná hadička kde je nafta vidět. takže si myslim, že naftu to má , podle mě je problém v teplotě, kterou odněkud získává motor pto svůj start. v době čidel a senorů toho múže bejt daleko víc. může to dělat zovna tak čidlo na snímání otáček rozvod. kol jestli ho to má to já nevim, ale kolega to měl na vitu a když měl motor víc jak šedesát stupňů tak neodjel. musel ho necha vychladnout pak udělal cvrnk a jel.
to nejsou auta to jsou pí.oviny. zlatá primera co jsem měl předtim o tý jsem tři roky nevěděl, mimo provozních věcí.
jinak díky za nápad , ale jak jsem psal. vůči servisu jsem byl v pozici vola , kterej neumí startovat i když svůj postoj změnili. tak teď ať se ukážou
mates2
no tak to vypadá, že se našla chytrá hlava a zjistila , že elektricky se klapka v sání hlásí jako funkční nicméně mechanicky tomu tak není. bylo rozhýbáno a zatim to startuje, resp. dnešních pět startů bez chyby. tak snad to vydrží .
údajně odskočila při startu když měl motor otřesy jak s nim kvedlal startér. někdy odskočila dříve někdy později. tak se snad u Valoušků dopátrali pravdy a já budu mít konečně klid. ted mam měsíc jezdit pak daj když tak novou
mates2
klapka je po výměně, auto jezdí jako drak tak už snad bude klid. pozejtří ho pořádně prověříme cestou na dovolenou, tak snad nezklame a doveze nás i domu 😉
hroch 1958
Mám zkušební vůz kombík 10/2002 5-ti kvalt přímo od Forda z Kolína n.R., najeto nyní 110 tis. km, 4 roky stál někde ve fabrice, serviska originál. Po přečipování je z auta dělo, naprosto nesrovnatelné s passatem 2,0 nebo lagunou. Průměrná potřeba od 5,6 do 6,2 podle stylu jízdy, po dálnici při 170 stojí na 6,5. Původně žralo o půllitr víc. I ve městě se dá jezdit s klimou za 6,0 a to se rozhodně neflákám. Ujel sem s ním asi 19 tis. km (50% město) a zatím bez jediného problému, žere standartní naftu, jen ji sám aditivuju. Dám vědět jestli tento stav bude i dále.
Je to již moje 4. mondeo za sebou, všechno ojetiny starší 7 let, dohromady na všech ujeto za 10let cca 700 tis. km bez jediného nedojetí do cíle, a to i v terénech vhodných tak pro koňský potah (třeba přejezd průsmyku Mali Alan v Chorvatsku od pobřeží s plně naloženým kombíkem). Mondíkům dík 😄 Luboš
superkutil
hroch 1958: Člověče Luboši, kde jezdíš a kolik, že máš tak nízkou spotřebu? Většinou je spotřeba 2.0TDCI kolem 6,8 litru. A ve 170km/h spotřeba 6,5 litru, to je taky nějaký zázrak. >😁
hroch 1958
jezdím denně trasu útěchov-modřice v 6😁0 tam a ve 3 zpátky. A zbytek služebky směr praha nebo různě. Dneska sem jel 2x trasu útěchov - hevlín a zpátky, rychl. průměr 86 km/h, spotřeba mezi 6,1 a 6,2 podle PP, ukazuje max. o 0,2 víc. Ten kousek z brna za pohořelice a to samý zpátky sem jel schváleně kolem 180, a v průměru mi naskočilo o 0,3 víc. Jenže pak po té hezké okresce sice svižně jeté to zase slezlo na konečných 6,1. Tak nevím..asi štěstí na dobrý auto. Předtím sem měl dvoulitr zetec benzín, tam sem byl rád za spotřebu kolem 8-8,5. A když na trase brno-břeclav s prázdným autem se ukrotím na 130-140, zíral sem docela pitomě na 5,6 l/100 km za obě cesty 😄 Tankoval sem u futura (tesco) zcela bez obav..pumpu naváží klacska a ten míchačky či jiný šmejdy opravdu nevozí..něco o tom vím 😄 >😁
superkutil
hroch 1958: Tak mi to nedalo a zkusil jsem jet trochu s předvídáním a lehkou nohou Kralupy - Praha - Kralupy s tím, že na dálnici jsem jel 110km/h na tempomat. A nestačil jsem koukat, podle PP průměrná spotřeba 4,8 litru. Takže to asi opravdu jde, ale je to fakt nuda. Na takovou jízdu by mi stačil nějaký malý prcek se slabým motorem. Šokovalo mě, kolik aut mě předjelo a to jsem mimo dálnici jel všude maximální dovolenou rychlostí.

Takže už věřím, jde to. 😉
hroch 1958
vidíš že nekecám...ale 110 na dálnici jet neumím 😄 😄 A nechat se předjíždět olezlým favecem..to fakt ne >😁 . Tempomat nepoužívám protože při mých obvyklých 130-140 musím hlídat odstup od auta přede mnou, aby byl tak akorát. A když jedu svých 160-170, tak na trase Praha-Brno mě předjede max. 5 aut /obvykle nějaký Q7 nebo eskový osmičky bavoři/. Najdu si káru co jede stejně jako já, hodíme tandem a je to pak cool... On mi čistí předek, já mu hlídám jeho zadek. A kupodivu tenhle styl znamená minimum brzdění a spotřebu těch 6,5
superkutil
Již jsem najel 300km v okolí Prahy a jsem stále na pěkných 5,1litru. Člověk se musí hodně hlídat, ale jde to. Otáčky ale nepřekročí 2000ot. A to je většinou plazení v zácpách nebo jízda po dálnici 110-120km/h. Ale těch lidí co porušují předpisy a jezdí rychle je fakt šíleně moc. A naopak na dálnici jede hodně lidí pod 130km/h. Není problém vidět dodávky jezdit po Praze 100km/h na padesátce. A na dálnici je jen pár šílenců jedoucích rychle, ostatní vetšinou jedou v pohodě kolem 130km/h. Nevím jak na D1 ale na 😱 je největší problém s předjíždějícími se kamióny, kdy jeden jede 90km/h a druhý 91km/h a totálně zablokují provoz a vytvoří zácpu. V té se pak chytrolíni snaží jet stále vlevo, jiní je předjíždějí vpravo. Jsme fakt divný národ. V létě jsem byl ve Skandinávii a tak jsou řidiči mnohem ukázněnější. Ta jízda na dálnici v levém pruhu je fakt velký problém, za to, za předjíždění přes plnou čáru a za nedání přednosti bych bral papíry.
hroch 1958
D1 je kapitola sama pro sebe. Pokud nechci mít utržený střeva, musím jet levým pruhem. A tam se 130 jet furt nedá...ve 160 i jo 😄 . A jízda v tandemu s někým rozumným je asi jediný východisko...Btw..tuhle štreku jedu cca 80x ročně a začíná mně unavovat, opravdu..Aještě nebezpečnější jsou kamiony, co nerespektují plnou čáru ve stoupacím pruhu a klíďo ti přejedou do prostředního pruhu v úctyhodných 60 km/h. Co to udělá s provozem kolem si asi domyslíš. Můžu potvrdit, že za jednu cestu Praha-Brno nebo zpět je těchto * alespoň 10, taky 20. Jenže poldové--nevidí nic, a to ani když jedou přímo kolem.
ahoj rad bych se vas na neco zeptal. uvazuju na jare o koupi nejakyho peknyho kombiku a kdyz jsem pritelkyni ukazal mezi cim se rozhoduju tak jednoznacne ukazala na mondeo ( rok 2002 , 2.0TDCi 96kW ), ale kamos co kseftuje s dilama me od zoho zrazuje, ze pry jsou tyhle motory docela poruchovy. rad bych slysel nejakej nazor od cloveka co s nim jezdi. jak to vypada s motorem a tak nejak obecne ( vim, ze jde hodne o to v jakym stavu to koupim, ale aspon obecny info ). diiiiky moc za info
ahoj rad bych se vas na neco zeptal. uvazuju na jare o koupi nejakyho peknyho kombiku a kdyz jsem pritelkyni ukazal mezi cim se rozhoduju tak jednoznacne ukazala na mondeo ( rok 2002 , 2.0TDCi 96kW ), ale kamos co kseftuje s dilama me od zoho zrazuje, ze pry jsou tyhle motory docela poruchovy. rad bych slysel nejakej nazor od cloveka co s nim jezdi. jak to vypada s motorem a tak nejak obecne ( vim, ze jde hodne o to v jakym stavu to koupim, ale aspon obecny info ).diiiiky moc za info
berustina
Ahoj,

evidentně ti zatím nikdo neodpověděl, tak bych rád poskytnul pár postřehů s podobným modelem. Ford Mondeo Combi (r.v. 2004, 2.0TDCi 96kW) s tímto vozidlem jsem téměř v každodenním kontaktu. V tuto chvíli má najeto cca 130k kilometrů. Vyměněn dvou(j)hmotnostní setrvační, spojková lamela, palivové čerpadlo, a vstřiky. Asi jsem tě moc nepotěšil. Možná se jedná jen o ojedinělý kus, těžko říct. Každopádně přeji šťastnou ruku.
diky moc, o vstrikach jsem slisel od toho kamarada, pak rikal jeste neco o hlave motoru. uvidime jak to dopadne 😄

kazdopadne diky moc
WinDiesel
Základ motoru je nesmrtelný a o závadách hlavy jsem nikdy neslyšel. Nicméně při velmi špatném zacházení s vozidlem se dá zničit cokoli... :no:
WinDiesel
Přítelkyně má můj palec nahoru ! Něco o mém Mondeu 2,0 TDCi rv 2003: mám najeto 220000 km, prvomajitel, zakoupeno v ČR jako nové. V garanci měněn EGR a dvouhmoťák - na radu servisu. Po garanci jsem měnil senzor klikové hřídele. A mám stopu koroze v levých předních dveřích. Jede jako hodinky, ale chce dodržovat výměnné lhůty, spíše je zkracovat (olej, filtry). Častější výměna oleje hodně pomáhá turbu, častější výměny filtrů, hlavně nafty, pomáhají vstřikování. A na mém autě je to vidět - výměnné intervaly držím mezi 15-18000 km.
jsem rad za nejakou pozitivni informaci. diky moc. to, ze je to prevazne o chovani vim moc dobre ( rodice jezdi ve volvech XC90 a S60 a tata si je opecovava lip jak svoje deti 😄 a je to na nich videt, absolutne bez chybicky ). kazdopadne diky moc jsem pro nej vicemene rozhodnuty, jen jsem potreboval trochu infa z okoli 😄
panther
Potřebuji doplnit do nádržky kapalinu -je tam "MIN" a mám doma zbytek Castrol TQ DEXRON III. Co mám v Mondeu nevím a jsem rozhodnut to touto kapalinou doplnit. Myslíte že to bude OK ? dík
panther
Tak dík