Tak mě napadá, Passat má "full time" 4 x 4 ? nemá náhodou Haldex spojku jako Oktávka ?
pokud má Haldex, tak ještě stojí za povšimnutí Subaru Legacy, to je určitě "full time". A velké je dost. Má ho kámoš (197 cm) se dvěma syny přes 2 metry.
pokud má Haldex, tak ještě stojí za povšimnutí Subaru Legacy, to je určitě "full time". A velké je dost. Má ho kámoš (197 cm) se dvěma syny přes 2 metry.
Mrkni se do rubriky "Míra pohodlí ......" a zkus přeměřit svoje Subaru, docela by mě zajímalo srovnání. Díky
yyyy> co chces pocut o c5? chod na citroen a tam prispevky 672,716. S autom niesu ziadne problemy (tusim 12.000km), s alfou sa to neda porovnat
Wawrik-43 (a PeKa 41)..... Opakuji, že bohužel nemám absolutně žádnou zkušenost se čtyřkolkou. Myslím však, že se mýlíš, dáváš-li přední a zadní náhon (při přejíždění z koleje do koleje) do jednoho pytle se zadním. To, že před tím spomalíš, svědčí o tom, že jsi opatrný. To je dobře. Podstatné - podle mne - však je, že s přednokolkou musíš koleje překonávat pod plynem. Pokud to děláš na dálnici, tak si myslím, že na rychlosti (téměř) nezáleží. Teda do té doby, než dostaneš "sněhoplaning" nebo "břečkoplaning". Ale čím máš lepší (hrubší) gumy a víc hrabeš, tím lépe!!!! Aspoň já tomu věřím a "zatím mně to vychází. Se zadním náhonem zřejmě Tvůj postup je jediný možný???????
PS: ne, opravdu nejsem placený agent firmy Mazda 😄
Je pravda, že na suchém asfaltu moc velký rozdíl v jízdě oproti zbytku nepoznáš. Taky to brzdí stejně jako většina aut s ABS. A můj dlouhodobý průměr spotřeby je 10l/100 km, což není málo. Na druhé straně se vůbec neomezuji (naopak plně využívám toho co auto dovolí a ostatním dělá problémy). A řekl bych, že město je v ujetých km zastoupeno cca 50%. Ještě jeden reálný příklad ohledně spotřeby: do Chorvatska mám spotřebu 8.8l/100 km (5 lidí, plný kufr jídla na 3 neděle,box na střeše a dodržování předpisů).
Pokud zrovna nejde o suchou silnici, tak čím je na ní větší binec (voda, bláto, sníh), tak tím větší je vidět rozdíl. Prostě tam, kde si ostatní klepou na čelo, jak hrozně že to riskuješ, tak tam máš ještě rezervu. Tato zkušenost je dost těžko přenosná. Markantní je to např. na zasněžené dálnici, kde všichni jedou v pravém pruhu a levý je volný a zasněžený. A člověk v tom levém jede podstatně rychleji než ti v pravém pruhu a míň (skoro vůbec) to s ním hází. Ale záleží co od auta chceš. Pokud jej máš "jen" na nákupy jednou za týden, tak si kup nějaký ten předohrab. Pokud jezdíš hodně a rád, máš nějakou tu korunu a chceš mít vždy trochu větší bezpečnostní rezervu, pak uvažuj o Subaru.
Přečti si např. názor Pavla Vítka na Outbacka na "[odkaz]", nebo něco o technice 4x4 made in Subaru na "[odkaz]".
Ještě dvě drobnosti. Prakticky vůbec se Subaru nekradou. A brzdové destičky jsem měnil po 75 tis. km.
Pokud máš ještě nějaké dotázky, rád řeknu. Budu-li vědět.
I kdyz zase na druhou stranu, pokud by clovek chtel jit do nejake novinky, tak by se oplatilo alespon 1/2 roku pockat, aby mezi tim vychytali detske nemoci u novych aut.
"yyyy Jo, jo samá pravda. Ale nkdy je to tžké to slovně vysvtlit. To chce si jeden podzim a zimu pojezdit a je jasno."
Když v zimě sněží, tak se jezdím před odchodem do práce projet. Jen tak pro relax. A obvykle na najetých 80 až 100 km tahám z příkopu tak 1 až 2 auta. To jen tak mimo. Je to taková moje úchylka. Každý, kdo je v tom počasí na silnici tak už to chce mít za sebou a já si naopak přeji aby to trvalo co nejdéle. Předchozí věta by mohla být další z definic odlišností S od druhých.
Auta triedy Passat, Laguna, Mondeo a podobne maju tak dobre podvozky, ze ten, kto sa dostava na hranicu ich moznosti je blazon. Jazda na hranici moznosti nie je normalna. Nikdy si nemozes byt 100% isty, ze na vyjazde zo zakruty bude taky isty povrch ako na vjazde a pod. Nepopiram vyhody 4x4, ale realne ich vyuzit moze WRC alebo auto do terenu, bezny vodic to asi nevyuzije.
A zatáčky a specielně na horách to je úplně jiná třída. A na horách jsem dost často. Občas se mi snaží ukázat záda nějaký ten off-road. Zatím zbytečně. O zbytku nemá cenu vůbec hovořit.
Vsetky tieto veci sa samozrejme daju zvladnut aj bez 4×4, ale so stvorkolkou to proste ide tak mimochodom, clovek si to nemusi vsimat. To iste plati, ked clovek prepali zatacku, dokonca aj na suchu - ked to urobim s prednokolkou, reflex je pustit/ubrat plyn (inak cestujem smykom von}, okamzite sa zmeni na prudko nedotacavu, s Impezou len zatocim volantom bez pustenia plynu a zatocim. Ta rezerva v bocnej sile je prave v tychto situaciach viditelna. Je jasne, ze zrovna tu pomaha ESP, ale naco do toho tahat elektroniku, ked je este v silach auta taketo situacie riesit?
A este mam jednu prakticku situaciu, ktora dokazuje, ze 4×4 nie je len o snehu. Vyjazd z bocnej na hlavnu, pricom clovek stoji do kopca. Ked je hlavna frekventovana, treba ozaj "vyrazit", aby sa clovek stihol zaradit. S prednokolkami clovek casto hrabe aj v lete na suchu, nieto za dazda alebo v zime. Typickym prikladom je krizovatka vo Svatom Juri, tam je hlavna stvorprudovka, zla viditelnost (navyse zaclanaju podchody), a hlavne - auta tam malokedy chodia pod 80 kmh. Tam to treba odpichnut, ci sa to cloveku paci alebo nie, a piskajuce gumy tam clovek pocuje neustale. Buracky takisto.
2) pohon 4 x 4 ?? Opravdu nevím, k čemu je u auta typu Passat v praxi dobrý. Pokud jezdím po asfaltu, tak je zbytečný - vyšší jízdní odpory a tím samozřejmě i spotřeba. A pokud potřebuju jet do terénu, tak si koupím pořádný 4 x 4, který projede všude. Ovšem - nikdy jsem s 4 x 4 nejel, takže je to z mé strany pouze teorie - můžeme diskutovat.
Add. 4x4 je sice pravdou, ze na normalni asfaltu to asi nema smysl, a ze je spotreba vetsi, ale pri desti, snehu, a jinych nestandartnich podminkach je urcite lepsi mit pohanena vsechna kola, nez jen jednu napravu. Tez jsem u Mazdy nenasel ESP, pokdu ovsem TCS neni necim podobnym. U me je bezpecnost na prvnim miste. Sice Laguna dostala 5 hvezdicek, ale bohuzel nema ten 4x4 pohon. Ja do zadneho velikeho terenu jezdit nepotrebuji, abych se poohlizel po plnokrevnem terenim aute.
Naprostou souhlasim, ze pokud clovek jezdi jako prase, tak mu to muze naopak ublizit, nebot na to muze spolehat a jet jeste hure a jeste vice se priblizit na hranici fyzikalnich zakonu. Ja jsem spise klidny ridic, ale vzhledem k tomu, ze hodne jezdim a to nejen za slunicka a ve dne, opravdu mi zalezi na zivote, tak se snazim co nejvice dostupne techniky v aute mit, ktera by mi mohla zachranit "kejhak". I kdyz jak jsem zminil ja i ty, tak nelze na to spolehat. Obcas ani ta technika nema sanci situaci zachranit.