Nemám pocit, že by jakákoli součástka mého auta ještě dala k čemukoli použít 😄. Jsou všechny tak akorát dojeté 😄 Možná bych ji mohl prodat nějakému chovateli jako luxusní králíkárnu s centrálním zamykáním 😄.
Takze mas Sirku? Tak si vem to mondeo, neco ze sirky pouzijes, priipadne to priklepnes a pujde to pouzit 😄
Přesně - taky mám teď pocit, že všechny ostatní Sierry mají lepší podvozek než ta moje. 😄 A že mám nejhorší auto ze všech 😄 A to jsem ji kdysi vybíral z asi 5ti "stejných" a vybral jsem zrovna tu nejhorší 😄
Hele a ktere auto nema problemy? Garantuji ti, ze to, co si koupis je mit bude, a to, co sis nekoupil, tak by je "urcite" nemelo 😄
Problemy maji i nova auta... Proc by je nemelo mit stare? To je bude mit tuplem.
Jestli se ptas na nejake typicke chyby, tak to
ma urcite kazdy model. Zjisti si, kdy se jednotlive modely lamaly
a nekupuj nic s r.v. blizko toho data. Nejlepe tak 2 roky po nastupu
noveho modelu. Myslim, ze kazdy clovek tady bude mit
jiny zebricek a jiny nazor dany jeho zkusenostmy...
Problemy maji i nova auta... Proc by je nemelo mit stare? To je bude mit tuplem.
Jestli se ptas na nejake typicke chyby, tak to
ma urcite kazdy model. Zjisti si, kdy se jednotlive modely lamaly
a nekupuj nic s r.v. blizko toho data. Nejlepe tak 2 roky po nastupu
noveho modelu. Myslim, ze kazdy clovek tady bude mit
jiny zebricek a jiny nazor dany jeho zkusenostmy...
přiznám se, že já jsem vybral opačnej přístup - nejdříve vybrat značku, která nabízí nejlepší poměr cena/kvalita, všechny ostatní značky označit za předražený šunt 😄)) a teprve v rámci této jedné značky vybírat to správné auto - málo jeté se serviskou a prvním majitelem atd.
Na me poradi se neptej 😄 Prvni by byla nejaka
Alfa Sportwagon (156, ale ta by asi za tu cenu nebyla 😃, pak ta 406... Jinak jsem ti ho jiz
psal. Ale kdyz bych si mel skutecne vybrat,
sel bych po vsech znackach ale hlavne po jejich
skutecnem technickem stavu. Znacka by hrala
podruznou roli -- prvni je stav, kolik to ma najeto,
jaky je tam motor, vybava, znacka, barva
Alfa Sportwagon (156, ale ta by asi za tu cenu nebyla 😃, pak ta 406... Jinak jsem ti ho jiz
psal. Ale kdyz bych si mel skutecne vybrat,
sel bych po vsech znackach ale hlavne po jejich
skutecnem technickem stavu. Znacka by hrala
podruznou roli -- prvni je stav, kolik to ma najeto,
jaky je tam motor, vybava, znacka, barva
Mým favoritem bylo Mondeo 2.0 Combi. Největší výhodu vidím v už zmiňované ceně - za takových 270000 Kč se dá koupit 3 roky staré s 60-80tis km. Jenže když teď čtu o problémech které mají Mondea už jako skoro nová (ty starší generace) tak nevím .
S tim Volvem jsem si delal srandu 😄 Take bych do nej nesel.
A s vectrou... Najdes hodne spokojenych lidi, ale i problemu. Motory nestoji za moc. Ja bych si ji nekoupil.
Ale rikam ti, ze vybrat stare auto je loterie -- mnohem vetsi, nez se rozhodovat pro nejakou znacku v pripade koupe noveho auta.
Melo by te spise zajimat jaky ma mit motor (benzin/nafta, objem -- podle toho, kam a jak casto s nim budes jezdit),
jaka je historie toho konkretniho kusu (jakym stylem se s nim jezdilo, jak bylo servisovano) a jeho
soucasny technicky stav. Evropska auta posledniho desetileti (?) jsou IMHO
dost na stejne urovni.
A s vectrou... Najdes hodne spokojenych lidi, ale i problemu. Motory nestoji za moc. Ja bych si ji nekoupil.
Ale rikam ti, ze vybrat stare auto je loterie -- mnohem vetsi, nez se rozhodovat pro nejakou znacku v pripade koupe noveho auta.
Melo by te spise zajimat jaky ma mit motor (benzin/nafta, objem -- podle toho, kam a jak casto s nim budes jezdit),
jaka je historie toho konkretniho kusu (jakym stylem se s nim jezdilo, jak bylo servisovano) a jeho
soucasny technicky stav. Evropska auta posledniho desetileti (?) jsou IMHO
dost na stejne urovni.
No nechtel jsem ti navrhovat 10 dalsich aut, kdyz jsi
si sam udelal okruh. Tak jsem ti rekl svuj tip na 1. misto.
Xantii bych nechtel kvuli tomu perovani -- kdyz to
funguje, je to O.K. ale ty by sis koupil asi 4-6 let starou... Vim, ze XM bylo prvni a je to jiz davno, ale stale toto stigma u me Citroen ma...
Laguna... Ja ti nevim... Na ni nemam nazor, k te ti nic nereknu.
si sam udelal okruh. Tak jsem ti rekl svuj tip na 1. misto.
Xantii bych nechtel kvuli tomu perovani -- kdyz to
funguje, je to O.K. ale ty by sis koupil asi 4-6 let starou... Vim, ze XM bylo prvni a je to jiz davno, ale stale toto stigma u me Citroen ma...
Laguna... Ja ti nevim... Na ni nemam nazor, k te ti nic nereknu.
a zapoměli jsme na Vectru - platí pro ni to co pro Omegu? (Vectra se prodává o chlup dráž než Mondeo - je pro to důvod?)
Díky za názor. Jenom - proč z francouzských aut právě Peugeot? Co Xantia (ta je sice asi menší, ale je hodně levná. Co to hydropneu?) nebo Laguna?
Dobre, jestli chces me duvody, tak tady je mas:
Omega: Motory nic moc, mozna tak 3.0. Koroduje a to me vadi (a jeje, to to schytam :-\), kvalita nic moc, sice velka a pohodlna.
Passat: rozsirene auto, ale prave proto trosku drahe (a cena neprilis odpovida vybave a celkovemu stavu, ale to je problem vsech Deutsche wagens -- lide si je, nevim proc, vice ceni 😃. Mozna u te horni hranice bude O.K.
Mondeo: Ford. Sice nic moc, ale jdou dolu hodne s cenou, takze za tech 300 kKc bude pomerne dobre. Jen spravne vybrat motor.
406: Benzinu bych se u ni nebal i ta 1.8 jede dobre (zalezi na tom, kam to chces -- na dalnici neni nic moc...). Perovani se neboj, je sice mekci, ale breaky maji zadek tvrdsi.
Hele, u techto 5 let starych aut je to stejne hlavne
o tvych osobnivh pocitech -- jak se ti v nem sedi, jak se ti
libi design, kam to auto chces. Vsechny automobilky se hodne zlepsily (i ten Opel 😃 a
jedna se povetsinou o nove modely s novymi problemy, jsou "urcite lepsi nez ta nase puvodni auta". Ja bych to seradil
asi takhle: 1. 406, 2. Mondeo, 3. Passat (kvuli cene), 4. Omega (motory, plechy, kvalita).
Omega: Motory nic moc, mozna tak 3.0. Koroduje a to me vadi (a jeje, to to schytam :-\), kvalita nic moc, sice velka a pohodlna.
Passat: rozsirene auto, ale prave proto trosku drahe (a cena neprilis odpovida vybave a celkovemu stavu, ale to je problem vsech Deutsche wagens -- lide si je, nevim proc, vice ceni 😃. Mozna u te horni hranice bude O.K.
Mondeo: Ford. Sice nic moc, ale jdou dolu hodne s cenou, takze za tech 300 kKc bude pomerne dobre. Jen spravne vybrat motor.
406: Benzinu bych se u ni nebal i ta 1.8 jede dobre (zalezi na tom, kam to chces -- na dalnici neni nic moc...). Perovani se neboj, je sice mekci, ale breaky maji zadek tvrdsi.
Hele, u techto 5 let starych aut je to stejne hlavne
o tvych osobnivh pocitech -- jak se ti v nem sedi, jak se ti
libi design, kam to auto chces. Vsechny automobilky se hodne zlepsily (i ten Opel 😃 a
jedna se povetsinou o nove modely s novymi problemy, jsou "urcite lepsi nez ta nase puvodni auta". Ja bych to seradil
asi takhle: 1. 406, 2. Mondeo, 3. Passat (kvuli cene), 4. Omega (motory, plechy, kvalita).
406 combi asi taky nebude špatný auto. Ale mě se Peugeoty nelíbí, trochu se obávám kombinace měkkého pérování s dlouhým zadním převisem (nedostanou z toho vzadu sedící mořskou nemoc?) a vůbec se nevyznám v jejich motorech. Celkově mám prostě pocit, že to auto by mi nesedělo (z čistě subjektivních iracionálních důvodů 😄.
Omega combi, 4 roky stará, naj. do 100tis km a za 250tis??? Tak to se mi nezdá. Leda že by byla poslepovaná po řádné bouračce. Anebo notně olítaná, a po stočení tacho...
Z tvého výběru bych asi volil Mondeo. Ale jinak bych spíš bral P406, jak navrhoval BoB_.
Z tvého výběru bych asi volil Mondeo. Ale jinak bych spíš bral P406, jak navrhoval BoB_.
Jenže Passat je z těchto alternativ nejdražší a tudíž i za 300tis. (a to už je fakt max. hranice) asi dost jetej. Navíc benzíny VW asi za moc nestojí. Na opačném konci stojí Mondeo, které je nejlevnější a tudíž by bylo za dané peníze nejnovější, ale jak tak čtu příspěvky o ojetých Mondeech, tak se mi zdá že má skoro ty samé vlastnosti jako Sierra (mám pocit, že Fordy jsou oprti WV ošizenější a tolik nevydrží - viz podvozek). Tak jsem myslel, jestli by alternativou nemohl být Opel. Nebo je Opel ještě horší než Ford. (nová Omega stála přes milion, po zhruba čtyřech letech se prodávají za 250-300ti s méně než 100tis km. Znamená to , že je to výhodná koupě a nebo, že to auto nestojí za nic a ani pod cenou se ho nelze zbavit???)
Kdyz bych si mel z tochto vozidel vybrat, tak asi toho
Passata, mozna i Mondeo. Duvody ti rikat nebudu,
protoze by se tu zase strhla flame-war.
Jinak bych si osobne koupil bud Mazdu 626, nebo
radeji P406 break (tu 406 proto, ze se mi moc libi a neni to vyslovene problematicke auto).
Jinak si vybirej auto take podle toho, jaky na nej mas v okoli servis.
Pozeptej se znamych, popripade v pribuznych tematech na zkusenosti se znackovymi, popripade neznackovymi servisy na
tu kterou znacku auta, at nemusis jezdit (nechavat se odtahovat 😄 prez pul republiky.
Stejne ti nase rady na jednotlive znacky/modely
budou veskrze naprd, protoze zrovna jako na potvoru muzes narazit na
supr auto u zavrhovane znacky (Omega :-\), nebo
na "nestastne" nepovedene auto, jehoz se zoufaly majitel
pro neustale zavady radeji zbavil, prestoze se jedna o jinak
dobrou znacku... Zalezi na konkretnim kuse a jeho
historii...
Passata, mozna i Mondeo. Duvody ti rikat nebudu,
protoze by se tu zase strhla flame-war.
Jinak bych si osobne koupil bud Mazdu 626, nebo
radeji P406 break (tu 406 proto, ze se mi moc libi a neni to vyslovene problematicke auto).
Jinak si vybirej auto take podle toho, jaky na nej mas v okoli servis.
Pozeptej se znamych, popripade v pribuznych tematech na zkusenosti se znackovymi, popripade neznackovymi servisy na
tu kterou znacku auta, at nemusis jezdit (nechavat se odtahovat 😄 prez pul republiky.
Stejne ti nase rady na jednotlive znacky/modely
budou veskrze naprd, protoze zrovna jako na potvoru muzes narazit na
supr auto u zavrhovane znacky (Omega :-\), nebo
na "nestastne" nepovedene auto, jehoz se zoufaly majitel
pro neustale zavady radeji zbavil, prestoze se jedna o jinak
dobrou znacku... Zalezi na konkretnim kuse a jeho
historii...
jakou ojetinu ve verzi combi a se zážehovým (to není podmínkou) motorem kolem dvou litrů a cenou mezi 200 - 300tis byste mi doporučili? - váhám mezi Mondeem, Passatem (tam by to asi musel být diesel, které jinak moc nemiluji), Vectrou a Omegou (u té taky nevím jaký motor, líbí se mi na ní zadní náhon ale nelíbí se mi,že je těžká a asi dost žravá). Další v řadě jsou velkoprostorové Galaxi nebo Sharah. Tak nevím. Nechtěl bych auto japonské, korejské nebo italské. Nevím jestli francouzské. Všem díky za rady.
Tak mi dej na nejakej inzerat odkaz. Popravde. Jeste sem tady nevidel inzerat na to, ze by nekdo prodaval Sonatu...A to ctu vsechnz mistni casaky s prodejem ojetych aut...Je jich ale 5....Tak bud si to cucas z prstu a nebo je mozne ze v nejakem chudsim state to je mozny...
Wolff> Staci se podivat do inzeratu - neni problem
najit Sonatu s najetejma 200000 milema. Cetl jsem
na forech i zkusenosti majitelu a jsou docela
pozitivni. Asi to chce holt vyzkouset na vlastni kuzi. Urcite je fakt, ze se Hyundai za poslednich deset let vyrazne zlepsil.
najit Sonatu s najetejma 200000 milema. Cetl jsem
na forech i zkusenosti majitelu a jsou docela
pozitivni. Asi to chce holt vyzkouset na vlastni kuzi. Urcite je fakt, ze se Hyundai za poslednich deset let vyrazne zlepsil.
KON, to máš sice pravdu s těma 100 000 mílema, ale to spíš Hyundai počítá s tím, že to každej do té doby rozstřelí...HYundai nemá šanci tady ty kilometry najet...Tady fakt ne. Možná v Evropě....
No urcite par let stara trilitrova Sonata s automatem neni uplne spatnej kup, kdyz za podobnou cenu se prodava stejne stara Felicie (jak je to vubec mozny??). Spolehlivost novejsich modelu by mela byt docela dobra, kdyz na ne davaji 3roky/100tisic
km zaruku (a treba v USA 10let/100tisic mil na motor a prevodovku).
km zaruku (a treba v USA 10let/100tisic mil na motor a prevodovku).
tomcat.Věřím, že by se dala sehnat i mnohem levněji...160...Ale fakt je ten, že životnost Hyundaje je oprvdu max a to ho musíš šetřit 8 let. Právě v tomhle věku kamoš koupil Sonatu. vypadala nádherně, plnej knedlík, jak se říká. Ale za rok a půl ji vzali už jen na šrotišti....Všechno odešlo. Nápravy, brzdy, převodovka, spojka...No a motoru už taky moc nechybělo...
Čistě teoreticky: Čtyři roku starej Hyundai Sonata s V6, klimou, koupenej jako novej v Česku by se dal určitě koupit pod 180 tisíc. Je to dobrej kup, nebo blbost?
626: No to je fakt zábavný....ale takovejch troubů je tady víc, i když je to možná jeden nebo dva kteří škodí pod různými nicky. Mám pro ně speciální označení: Prudílek škodič😃
To MAXIMA: Nema vyznam reagovat na vylevy magora nickem Cleaner. Kdyz jsem se dival do ruznych rubrik, ten clovek jeste nenapsal rozumny prispevek, jen nekam vleze a napise do eteru, ze jsme vsichni vlastne blbci. Schvalne si dej vyhledat prispevky od Cleanera 😒(
Vašoun: Super, hned další příspěvek, kterej napíšu, bude taky o autech, ale ty ufouni mi furt straší v hlavě.....😃)
Maxima já nejsem upjatý, jen jsem si chtěl přečíst i něco o autech kolem 240 tis. Vypadalo to tu dlouho, že se ani k tomu už nevrátíte.No a vidíš, hned jak jsem napsal můj možná upjatý příspěvek, tak se tu začalo psát trochu i o autech.
Bob: Fiata bych nebral, civic je podle mýho názoru dobrá volba a za 240 musí bejt jako novej. Přeju šťastnou ruku....
Hele Vašoune, nejsi nějakej upjatej? Jestli tě můžu o něco poprosit, tak třeba sleduj tuhle diskusi dál, ale promluv až se přestaneš brát tak vážně😃) Možná jsem hňup, ale ta teorie o ufounech mi přijde docela zábavná a ať mi jí někdo zkusí vyvrátit😃))). Život je především zábava Vašoune, tak nebuď kyselej a zkus se někdy usmát.
BoB: A Renaultiky neberes? Budu prodavat Megane 1,6 RT rv 96, dovezeny z Nemecka se serv. knihou. Jezdil jsem s nim u nas 2 roky a dalsi prirustek v rodine me nuti do koupe jeste vetsiho Renaulta 😄
A aby te to vasoune moc nesralo, tak si take kupuji
neco do 240000 a volil jsem mezi bravou a civicem...
Dneska/zitra se jedu na jednoho civica do Phy podivat...
Chtel jsem benzin, polorodinne auto (dva lide + male dite (deti)), sedana (4/5 dv),
r. v. tak nekde 96-98, co nejmene najetych km...
Planem bylo budto si auto nechat dovezt, nebo
ho koupit od autorizovaneho dealera. Ted ten Civic
je od dealera Hondy, tak uvidim...
neco do 240000 a volil jsem mezi bravou a civicem...
Dneska/zitra se jedu na jednoho civica do Phy podivat...
Chtel jsem benzin, polorodinne auto (dva lide + male dite (deti)), sedana (4/5 dv),
r. v. tak nekde 96-98, co nejmene najetych km...
Planem bylo budto si auto nechat dovezt, nebo
ho koupit od autorizovaneho dealera. Ted ten Civic
je od dealera Hondy, tak uvidim...
vasoune, nemas nejake osobni problemy? Ty jsi pan
vesmiru? Proste se tu keca trochu OT... No a?
Nekde je napsano "nesmi se kecat OT, jinak vas velky/maly vasoun zakousne/zalehne/sezere/uskrti..."
vesmiru? Proste se tu keca trochu OT... No a?
Nekde je napsano "nesmi se kecat OT, jinak vas velky/maly vasoun zakousne/zalehne/sezere/uskrti..."
No delší dobu sleduju Vaše uhozené a ujeté kecy o pi....nách(ufoni a další různé kraviny o pokusech-to: MAXIMA: no nezlob se na mě, ale tohle může vymyslet jen hňup). Pokud se chcete bavit o tomto, založte si novou skupinu "PI...INY" a nezamořujte tuhletu diskuzy hňupinama. Tady pište konečně o jetých autech, které se podle Vašeho mínění a zkušeností doporučili koupit.No a výběr jaké auto už nechte na tom kdo si ho bude chtít koupit.TAK SE UŽ KONEČNĚ ZAČNĚTE BAVIT O ROZUMNÝCH VĚCECH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TADY JE TÉMA KTERÉ AUTO DO 240 TISÍC.
to panasync: Ale prosímtě, jde tu jen o to, do jaké míry tu všichni sami sebe otravujeme. Někdo víc, někdo míň. Ty ani já nejsme svatý, tak nech těchhle debat o ho.nu na vidličce :👋
Ok - to bylo tak nějak - přesný.
kdybych navodil modelovou situaci, kdy redbaronu "někdo" každy den přileje do kafe pár "zrnek" rtuti a tak ho pomalu a jistě otrávi, asi by všichni křičeli: "zločin", "vražda", "bestialní čin"....
Když to samé bude denně dělat za pomocí přístroje zvaného bakeliťák, je to zcela legální...
Že by se všechni měli chovat "normálně"? - to by byla na světě docela nuda, jenom by neměli mít právo beztrestně trávit souseda jakýmkoliv způsobem.
kdybych navodil modelovou situaci, kdy redbaronu "někdo" každy den přileje do kafe pár "zrnek" rtuti a tak ho pomalu a jistě otrávi, asi by všichni křičeli: "zločin", "vražda", "bestialní čin"....
Když to samé bude denně dělat za pomocí přístroje zvaného bakeliťák, je to zcela legální...
Že by se všechni měli chovat "normálně"? - to by byla na světě docela nuda, jenom by neměli mít právo beztrestně trávit souseda jakýmkoliv způsobem.
Ty jo, tady se to vážně dostalo daleko od aut. Nedá mi to ale, abych taky nepřispěl svým globálním světonázorem: jsme (lidi) nějakej omyl kterýho se dopustili ufouni když na Zemi dělali svoje e😜erimenty s klonováním zvířat, protože neexistuje jinej stejně zkurvenej druh jako jsme my, co si říkáme civilizovaná společnost. Když ufouni poznali svůj omyl, rychle zmizeli v časoprostoru a ponechali Zemi svému vlastnímu osudu. Lidstvo stejně dlouho nepřežije😃))))) A protože se s tím nedá nic dělat, je mnohem lepší se radovat z věcí, který máme rádi (třeba z aut nebo z čehokoliv jinýho). To máme ale dneska krásně že jo? Jel jsem po ránu na motorce z Kamýku do Prahy po těch nejmenších silničkách a bylo to nááááádherný😃))))))
to t😜 Nechápej mě špatně. To byl částečně i povzdech nad tím, jak jsme se navzájem jako společnost vývojem svázali, ne nastínění té jediné správné cesty. Když si člověk tohle všechno trochu víc srovná v makovici, leze mu z toho hlava kolem a je mu z toho smutno. Doleva je špatně, doprava je blbě a střed je hroznej. Člověk když začne filosofovat, tak se nakonec dobere k takovým banalitám, že slunce je jádro atomu a planety jeho elektrony a že jsme zase součástí něčeho dalšího, většího, co o nás nemá ani ponětí. Asi jako my o 631868468461684. atomu v prstu pravé ruky 😄))) Ale to jsou fakt kraviny, který jsme někde vymysleli nad dobrou sklenkou hluboko v noci. Od tématu jsme opravdu daleko.
rbarone, uprimne receno nazor ze musime delat co je "normalni" (viz. tvuj popis) je ujetej obdobne jako vyhroceny extrem prispevku panasynca. Kazdy ma pravo svobodne volby a je jen na nem, co zvoli. Jadro prispevku panasynca - bereme-li ho jako "pozor, priroda neni na jedno pouziti, bacha at si tu vetev nepodrizneme driv nez si myslime" rozhodne k zamysleni nuti. Forma a vyhnani extremu v prispevku je vec jina. Rezignovat, nebo se ohanet tim, druzi to delaji, ja budu taky neni podle me moudra cesta. Na to by se ale spise sluselo zalozit jinou sekci. Dostali jsme se daleko od auta do 240 000, coz? 😃
No už pláču. Bio bude po tom zdražení stát u Ona 18,30. To vážně nepřežiju, zvlášť se spotřebou 5 litrů... A když natankuju po zdražení v Praze, tak budu jezdit za 1,10 Kč/km, tak to mě opravdu zruinuje. Už běžím rychle tohle auto zlikvidovat a kupuju jinou starou šunku s "normálním" motorem - a nefunkčním katem, jak to má většina krámů s víc než 100tis km.
Zaplat panbuh za ty dary !! Konecne si vy smradosi budete kupovat auta za kterymi se da jezdit bez ujmy na zdravi !-)) Jeste budete plakat krev ze jste si nekoupili normalni motory namisto tech vasich chrochtavych smradlavych skunku !
Jezdil jsem ze smradochem, mel jsem smradocha (sluzebniho novyho Tdi) , a presne jak jsem rekl , smrdel jako krava , tehdy jenom tem za mnou ! Ted uz ho nemam , konecne nikomu nesmrdim a tak je to spravne , tak to ma byt !! Az nekdy vy TCHORI smrduty pojedete v noci , za vami auto , tak to trochu nakrmte a koukejte se do zpetneho zrcatka smerem ke svetlum za vami jedouciho auta !! Konecne se podivate pravde do oci , ano ty oblaky sazi a smradu jsou opravdu z VAS !!! Tak uz se prestante konecne chvastat vy skunkove smrduty a priznejte si ze vase "super" motory stoji za * , jsou * predrazeny a otravuji zivot ostatnim ! Jo a co se tyka ceny nafty a benzinu , tak ac se to nezda , i benzin i nafta se vyrabi krakovanim (v modernich rafineriich) a cena LPG je tak nizka jenom proto ze na neho neni uvalana tak vysoka spotrebni dan . Ale vezte , ze toho se take jednou dozijeme , nic netrva vecne !!!
to a: Tvoje otázka byla nemístná. Reakce na příspěvek spíše měla znít, jestli jel ZA nějakým TDI, ne s ním. Já za nima jezdím a smrděj i měsíc starý, ale to už se tu probíralo tisíckrát a necháme toho.
Vsechny zasrany hnusny petrolejky smrdi jako svine !! Je uplne jedno jaky ma motor , novy ,stary , Tdi nebo hdi ,cipnuty nebo ne , je to proste hnuj !! Jak tomu slapnes na plyn huli to a smrdi !! AT ZIJOU BENZINY !!! Vedi to vsichni , jenom majitele techto smradochu si to nechteji priznat ! ZDAR SMRADOSI !!
to panasync: Jsi boží hovádko, nevidíš si ani na špičku nosu, napsat takovouhle pitomost. Ona se ta příroda stejně jednou pořádně oklepe, zatřepe s náma a bude po nás. To ale teď řešit nebudeme. Žijeme ve společnosti, která takzvaně "ovládla" (či zablešila) celou zem a nikdo z nás už to nikdy nevrátí. Musíme prostě dělat to, co je "normální", najít si práci, jezdit autem, *** a vydělávat a pomalu chcípnout u televize. Nebo můžeš bejt houmlesák nebo nějakej *** ekolog jak stehno, kterej na demonstraci přijede v zahuleným wargtburgu, hulí jak továrna a radostně volá mobilním telefonem 😄 Na stromy se nevrátíme, tak nech těchhle provokací.
Kdo si má koupit nové auto? Na auto, za které někdo dá tři milióny a které "neškodí tolik", jenom na to vydělání tří miliónů se spotřebuje tolik přírodních zdrojů, kolik deset trabantů nesežere za deset let. Nemůžeme si tu cucat žádné hodnoty z prstu, prostě všichni dnes a denně žijeme z přírodních zdrojů. Tak si to přeber, ty moralisto.
Kdo si má koupit nové auto? Na auto, za které někdo dá tři milióny a které "neškodí tolik", jenom na to vydělání tří miliónů se spotřebuje tolik přírodních zdrojů, kolik deset trabantů nesežere za deset let. Nemůžeme si tu cucat žádné hodnoty z prstu, prostě všichni dnes a denně žijeme z přírodních zdrojů. Tak si to přeber, ty moralisto.
Mel jsem 3 passaty (1.9td r.v.92, 2.0 16V 92 a 1.8 89), vsechno kombi v letech 97-02, ted mam mondeo. VW jsou u nas dost predrazeny, a ze by vynikaly kvalitou, to jsem si nejak nevsiml, Fordy rozhodne nejsou horsi (ono nemec jako nemec). Kdyz zavzpominam na sve problemy, tak do vsech tri zatekalo (2x okolo sibru, 1x nevim kudy), vsechny tri zraly olej jak nezavreny (zadny udajne nemel pres 200000km 😃 a vsechny tri solidne kvetly. Podvozek nebyl spatny (pokud byl v poradku), mista za prednimi sedadly nadbytek, slusne velky kufr. Mondeo je moralne o 4 roky mladsi auto a je to na nem videt. Podvozek rozhodne lepsi, benzinove motory kvalitnejsi - zetec byl ve sve dobe moderni motor, VW pouzival dost ruznorodou smesku motoru, ktere vetsinou nebyly moderni ani v dobe sveho vzniku. Kufr jeste vetsi nez passat. Za ty penize muzes mit od prvniho majitele (ktery se o to auto obvykle jeste stara) 4-5 let stare v CR koupene mondeo se servisni knizkou v maximalni vybave (vyhrivani predniho skla nema chybu). V benzinu bych volil bud 1.8 na normalni jezdeni, nebo sestivalec 2.5 (ale ma pojistku pres 2.5 l 😒).
O podvozku Modea každý píše jen v superlativech. Soused ho má, sice se při 100 tis začnou * takové ***cinky, jako je centrál, čudlík na ventilátor, terý ted funguje jen na nejvyšším stupni a takovéhle blbosti. Jinak motor, převodovka a podvozek drží pořád to se s tím autem jezdím denně a často po Praze. Jenom při 100 tis. začal rosit olej na blok motoru. Takové blbosti, nic zásadního. No to je jedno. Chtěl jsem řici, že podvozek Mondea se vážně povedl a toho důvodu bych to mělo být to nejmenší o co bych se bál. Passat, je tvrdší.
Mondeo tak starý nebude, ale Passat asi jo. A tak mi jse spíš o to jstli spíš staršího, ale původně snad kvalitnějšího passata nebo novější a ne tak kvalitní Mondeo. Navíc Passaty jsou u nás nějak moc oblíbený a zdaj se mi předražený. Plus passatu vidím v lepším podvozku, výhodu Mondea zase v lepším prostoru a benz. motorech...........
Passat nebo Mondeo combi do 240tis. Hm, to bude min. 6 let starý, možná i víc, ne? Tak to bych se asi podíval nejdřív po okolí po nějakém menším rozumném servisu, který se ti pak o to bude starat, a podle toho teprve vybral tu značku. Jinak z těhle dvou by se mi víc líbilo Mondeo.
Ahoj - uvažuju právě o takovém autě. A to buď o Passatu nebo Mondeu. Chci kombíka a preferuji benzin. Který z těchto dvou byste mi doporučili? Díky všem za názor.
Kdyz se to tady zvrhlo do ekologie, tak mala teoreticka uvaha. Benzin sam o sobe je produkt pomerne sloziteho zpracovani ropy (krakovani), a jeho vyroba je technologicky i energeticky mnohem narocnejsi, nez vyroba nafty - takze pri vyrobe tohoto mozna o trosku ekologictejsiho paliva musime nejdriv dat prirode poradne na frak 😒. Taky se ho ze stejneho objemu ropy vyrobi mene. Navic z nafty dokazeme uvolnit vice energie nez ze stejneho mnozstvi benzinu - proto maji naftaky mensi spotrbu, nez srovnatelne benzinaky. Jestli nafta nebo benzin smrdi nebo voni lidskemu nosu zalezi predevsim na tom konkretni nosu - ja bych treba toluen necichal a vidite, jini se za tim muzou umlatit 😄. Hadky jestli benzin nebo nafta jsou mlacenim prazdne slamy, navic se zrejme jeste bohuzel nekteri dozijeme toho, ze ani do 635CSi uz ten benzin nebude k sehnani 😒, ony totiz svetove zasoby ropy opravdu nejsou nevycerpatelne a uz ted je jeji tezba vsechno, jenom ne ekologicka. Smrad z nejakeho motoru je dan predevsim jeho mizernym technickym stavem, palivo dela jenom barvu koure 😄. Takze pouzivat ekologii jako argument proti nafte mi pripada celkem zabavne. Navic pokud vsichni ostatni budou jezdit auty, tak ja taky pesky chodit nebudu 😒.
Ekonomika provozu auta s naftovym motorem neni jenom o vyssi porizovaci cene, ale taky o vyssi prodejni cene, o neco nizsich nakladech na palivo (uz se to dost vyrovnava), vetsim dojezdu na jednu nadrz (me nebavi porad jezdit k benzince - to taky neco stoji), vyrazne vetsim krouticim momentu a taky treba vyssi zivotnosti motoru diky jeho robustnejsi stavbe. Na druhou stranu je potreba pouzivat kvalitni olej, vstrikovaci cerpadlo neni nejlevnejsi (a nevydrzi vecne😒), auto je tezsi nez srovnatelny benzin (vic trpi podvozek), zimni nafta, zhaveni, castejsi servis (i kdyz nove VW 😃 taky zdaleka ne kazdy naftak se podari. Podle me benzin:nafta = 1:1. Mel jsem od obojiho, ted mam benzin, ale nejlevnejsi palivo je stejne LPG (pritom je vyrobne jeste mnohem drazsi, nez benzin 😒)
Ekonomika provozu auta s naftovym motorem neni jenom o vyssi porizovaci cene, ale taky o vyssi prodejni cene, o neco nizsich nakladech na palivo (uz se to dost vyrovnava), vetsim dojezdu na jednu nadrz (me nebavi porad jezdit k benzince - to taky neco stoji), vyrazne vetsim krouticim momentu a taky treba vyssi zivotnosti motoru diky jeho robustnejsi stavbe. Na druhou stranu je potreba pouzivat kvalitni olej, vstrikovaci cerpadlo neni nejlevnejsi (a nevydrzi vecne😒), auto je tezsi nez srovnatelny benzin (vic trpi podvozek), zimni nafta, zhaveni, castejsi servis (i kdyz nove VW 😃 taky zdaleka ne kazdy naftak se podari. Podle me benzin:nafta = 1:1. Mel jsem od obojiho, ted mam benzin, ale nejlevnejsi palivo je stejne LPG (pritom je vyrobne jeste mnohem drazsi, nez benzin 😒)
panasync: seš docela řízek, že si pouštíš takhle hubu na špacír. Nazval jsi tady 80 procent národa zkurvenejma sráčema. Myslím, že to není ten nejšťastnější krok. Přiškrtit kyslík se totiž dá i jinak, než že někomu budeš přivazovat držku k výfuku. Pokud budeš tímhle tónem pokračovat i veřejně, třeba v takový rozšoupnutý hospodě, tak se budeš mít tu čest s těma způsobama brzy seznámit. Pán Bůh tě při tom provázej, synu 😄 to all * ***: Bože můj, kde se zas takovej magor vyloup? 😃)
To panasync: Ty seš ale chytrák...😞( Co ty? Kupuješ si nápoje jen ve skle,odmítáš v sámošce igelotový pytlíky a používáš jen papírový,aby jsi plastem nezamořoval přírodu? Jezdíš elektromobilem nebo seš trošku bezohlednej a jezdíš Toyotou Prius?? Čím vůbec jezdíš,že můžeš rozdávat takový rozumy?
TO NENI ZADNA OMLUVA - co to tu placas? vsechny ty stary sracky, co tu kurvej vzduch a prirodu patrej sesrotovat, ale rozhodne uz davno ne na silnici. At je to Tatrovka nebo bakelitak nebo cokoliv jineho. Az tady jednoho krasnyho dne vsichni pochcipate, tak vam mozna na par minut nebo sekund dojde co je dulezitejsi - doufam, ze az tu nebudete, ze se priroda dokaze zase vzpamatovat. Muj nazor na toto je, ze vlastnit outo (libovolne velikosti) by meli mit pravo pouze lidi, kteri maji prostredky zakoupit moderni drazsí auta, která skodi jen minimalne.
Lidi, kteri z jakychkoliv duvodu penize nemají, at chodej pesky. Nemuze byt preci omluvou - protoze mam jen 5 tisic a chci taky jezdit, tak si v bazaru koupim bakelitak, naleju do toho technicak a hura jedu. Takove jednani je totalne sobecke totalnich omezencu, kterym je uplne u***e co zpusobuji. ....privazal bych jim drzku k vejfuku a pokracopval par km v jizde.....
sracum zkurvenym. Je zajimave jak se v potravinach a kde vcem prisne hlidaj normy a jejich prekroceni je malem pokus o obecne ohrozeni a na silnici nas rada * muze zcela legalne trávit dál.
Tady neni zadnej kolektivizmus a socialni spravedlnost mozny protoze je zde rozhodne urcity zebricek hodnot a zivotni prostredi je zcela jiste na miste prvnim. Par km svezena zadnice nebo fura kameni neni dulezita, je to jen sobeckost a vlastni totalni naivita lidi.....
Lidi, kteri z jakychkoliv duvodu penize nemají, at chodej pesky. Nemuze byt preci omluvou - protoze mam jen 5 tisic a chci taky jezdit, tak si v bazaru koupim bakelitak, naleju do toho technicak a hura jedu. Takove jednani je totalne sobecke totalnich omezencu, kterym je uplne u***e co zpusobuji. ....privazal bych jim drzku k vejfuku a pokracopval par km v jizde.....
sracum zkurvenym. Je zajimave jak se v potravinach a kde vcem prisne hlidaj normy a jejich prekroceni je malem pokus o obecne ohrozeni a na silnici nas rada * muze zcela legalne trávit dál.
Tady neni zadnej kolektivizmus a socialni spravedlnost mozny protoze je zde rozhodne urcity zebricek hodnot a zivotni prostredi je zcela jiste na miste prvnim. Par km svezena zadnice nebo fura kameni neni dulezita, je to jen sobeckost a vlastni totalni naivita lidi.....
Tvoje preference chápu a rozumím Ti, v podstatě jsem taky takový (možná byl), než jsem začal používat diesela, konkrétně Felicii, která má motor VW.
Taky pro mně prostě Avie a hlavně do kopce naložený Tatry smrděj, hned zavírám okýnka a větrání. Co jsem ale původně v mém minulém příspěvku naznačoval je to, pokud se bavíš o smradu - výfuku, dej benzínu stejné podmínky: Tj. stejný objem motoru, stejnou hmotnost auta, stejné zatížení auta a cca stejné stáří a opotřebovanost motoru. Prostě nemůžeš srovnávat 2-litrového benzíňáka s katalyzátorem a lambda sondou s Tatrovkou, která má obsah 12 litrů a táhne za sebou 15 tun kamení do kopce, kde ten motor prostě není ani tak vymakaný jako osobák. Prostě vem takovou Tatru a vedle ní deset škodovel 100 nalož je stejně a za škodovkama se udusíš.
Nehledě však na to, že za mým autem žádnej smrad z diesela neucítíš, motor ve felicii je vybaven pochopitelně již katalyzátorem a EGR ventilem, což je obdoba lambda sondy - ten vrací zpět výfukové plyny do sání za stanovených podmínek = dle otáček motoru a nadmořské výšky. A navíc ještě jezdím na bionaftu a to zakouří pouze při startování na nepříliš teplý motor. Sám jsem byl překvapen, když jsem si ji pořídil.
Všeobecně mají diesely dokonalejší spalování s menšími exhalacemi nebezpečných plynů, jen kouřivost je větší - Peugot dává do výfukjového potrubí prachové filtry.
A že kouří i nové Passaty ? Jo. I Oktávky. Ty přečipované, co mají červené "íčko", nebo i "déčko" v případě Passatů. U Oktávek 81 kW a u Passatů 96kW. To je dáno přetížením motoru - bohatý vstřik a ignorace EGR. Tím se zvýší výkon a víc to čoudí.
Taky pro mně prostě Avie a hlavně do kopce naložený Tatry smrděj, hned zavírám okýnka a větrání. Co jsem ale původně v mém minulém příspěvku naznačoval je to, pokud se bavíš o smradu - výfuku, dej benzínu stejné podmínky: Tj. stejný objem motoru, stejnou hmotnost auta, stejné zatížení auta a cca stejné stáří a opotřebovanost motoru. Prostě nemůžeš srovnávat 2-litrového benzíňáka s katalyzátorem a lambda sondou s Tatrovkou, která má obsah 12 litrů a táhne za sebou 15 tun kamení do kopce, kde ten motor prostě není ani tak vymakaný jako osobák. Prostě vem takovou Tatru a vedle ní deset škodovel 100 nalož je stejně a za škodovkama se udusíš.
Nehledě však na to, že za mým autem žádnej smrad z diesela neucítíš, motor ve felicii je vybaven pochopitelně již katalyzátorem a EGR ventilem, což je obdoba lambda sondy - ten vrací zpět výfukové plyny do sání za stanovených podmínek = dle otáček motoru a nadmořské výšky. A navíc ještě jezdím na bionaftu a to zakouří pouze při startování na nepříliš teplý motor. Sám jsem byl překvapen, když jsem si ji pořídil.
Všeobecně mají diesely dokonalejší spalování s menšími exhalacemi nebezpečných plynů, jen kouřivost je větší - Peugot dává do výfukjového potrubí prachové filtry.
A že kouří i nové Passaty ? Jo. I Oktávky. Ty přečipované, co mají červené "íčko", nebo i "déčko" v případě Passatů. U Oktávek 81 kW a u Passatů 96kW. To je dáno přetížením motoru - bohatý vstřik a ignorace EGR. Tím se zvýší výkon a víc to čoudí.
to bohdan1: Já tolik nenajezdím, mám vícero aut k používání a 30tkm je taktak hranice, kdy se dýzl začne trochu vyplácet. Jeho nevýhody bych ale nezkousl ani při 100tkm ročně, musíš si uvědomit, že je to taky otázka vkusu a preferencí, nejen účtů od pumpy.
To potom nechapu,jak pocitas,kdyz Te benzinak vychazi lip jak diesel,nemluve o bionafte,kterou pouzivam.Vy vsichni zastanci benzinu
budete neustale tvrdit,ze benzin vyjde levneji,ale to jsou jen velmi nesmyslne nazory a pokud najezdite vice,jak 30 000 km za rok,tak o to je potom uplne bez diskuse.
budete neustale tvrdit,ze benzin vyjde levneji,ale to jsou jen velmi nesmyslne nazory a pokud najezdite vice,jak 30 000 km za rok,tak o to je potom uplne bez diskuse.
Když se šplhalo do extrémního kopce za Malešickou spalovnou v Praze 😄 blažený to úsměv se mi při to vyobrazil na xichtu.
rb: zase se od těch dieselů tolik nedistancuj a raději se s nějakým pořádným svez. Potom možná svůj názor trochu poopravíš. Po projížďce Hummerem to ale nebude. Nevím, kde ace na to zatlačení do sedaček přišel 😄
JO to potvrzuji s Hummerem jsem jel tak 6.5 V8 v TD je vážně moc zajímavé. Při plném plynu se ozve zvuk jak turbíny z Boeingu pak dojde k zatlačení do sedadel a Hummer letí 😄 A to doslova, BTW kdo z vás letěl v Hummeru ? Pro ty kteří nevědí jak se to dělá tak je to relativně jednoduchý. Stačí 1ks Hummera H1 a 1ks prudkého kopce. Pod kopcem plyn na podlahu a nepustit ho 😄 Tedy já jsem s tím osobně nelítal. Bylo to demostrativně ukázáno majitelem Hummer centra mému známému. Dostal to jako odměnu, za to že jim půjčil jeden off-road veterán od Toyoty. Já jsem jezdil jen do kopce a z kopce po straně a tak různě, ani jsem neskákal ani jsem se netopil 😒 škoda snad někdy jindy.
to MONASTUS: Co sem pleteš trabanty, jezdící na ředidlo, co se v něm vyplachoval štětec s přísadou vypálenýho oleje z friťáku? Já prostě tvrdím, že auto, které spaluje naftu, mi prostě smrdí sírou a hnusem. A je jedno, jestli je to měsíc starý tédéý nebo desetiletej transit. Mám rád kultivovanost a výkon, to máš pravdu. Zrovna teď vlastním BMW 635CSi, který má od obojího trochu, ale příště to bude aspoň V8. Proto ke mně nikdy nesmí nic, co nemá aspoň šest válců a nebo žere naftu 😄 Možná na Hummera bych se nechal přemluvit 😄
Bob:Vědecký podklady o emisích a jejich vlivu na životní prostředí nemám, jenom vím, že když stojím v zácpě za nějakým dieselem (třeba za tím nejnovějším Passatem), musím přepnout klimu na vnitřní okruh, aby mi to vevnitř nesmrdělo. Což za benzíňákem nedělám, pokud to není Š105/120, trabant apod. Nemůžu za to, že nemám rád diesely 😃), pár aut už jsem měl a ropáci mi prostě nesedí. Ale stejně se mi vždycky nějakej vloudí do garáže pod ochranou rukou manželky - chápete to? Ženská a vyžaduje diesel.😃) Jo a moje auta na olej nejezdí.
MAXIMA: Uz je to tady zase: neco "smrdi" vice
nez neco jineho. Prosimte, uvedom si😒br />
a/ neco "smrdi" tobe, neco jineho druhemu
b/ "smrad" neni jedovaty -- dokazes porovnat splodiny z hlediska vlivu na ŽP?
c/ "smrdela" nafta/benzin, nebo se spaloval olej (blba udrzba motoru)?
To, ze se nekdo nestara o auto a to mu pak spaluje
olej (prectete si "humorny" prispevek o P405 TD v "Dieselové motory - tipy a triky" 😃
je tragedie, ale to same muze delat jak benzin, tak i nafta.
Kupodivu se zde nikdo nevyjadril ke mnou dodanemu
nastinu rozboru slozeni spalin benzinu a nafty.
Asi tomu houby rozumime a placame tu prazdou slamu bez vedeckych podkladu, co?
nez neco jineho. Prosimte, uvedom si😒br />
a/ neco "smrdi" tobe, neco jineho druhemu
b/ "smrad" neni jedovaty -- dokazes porovnat splodiny z hlediska vlivu na ŽP?
c/ "smrdela" nafta/benzin, nebo se spaloval olej (blba udrzba motoru)?
To, ze se nekdo nestara o auto a to mu pak spaluje
olej (prectete si "humorny" prispevek o P405 TD v "Dieselové motory - tipy a triky" 😃
je tragedie, ale to same muze delat jak benzin, tak i nafta.
Kupodivu se zde nikdo nevyjadril ke mnou dodanemu
nastinu rozboru slozeni spalin benzinu a nafty.
Asi tomu houby rozumime a placame tu prazdou slamu bez vedeckych podkladu, co?
Monastus: ještě k tomu srovnání, Golf 1.6TD 89 rozhodně smrdí rozhodně víc než Scorpio 2.4 90 😊). (oběma jsem jezdil a obě považuju za mizerný)
Nejvíc mi na naftě tankování. Stačí jedna kapička a smrdí ti ruce celej den, o vnitřku auta ani nemluvim. Avie a Trabanty nechte na pokoji, stejně brzo vymřou, bavíme se o autech ne?
MONASTUS: Nerozčiluj se, vždyť nikdo z nás netuší, na co vlastně ty Trábky, Warťase a Avie vlastně jezdí. Jestli si myslíš, že na obyčejnej benzín a naftu, tak se, myslím, pěkně pleteš 😃).
RBaron: Jsi na tom dost špatně, jestliže zaměňuješ plyn za kapalinu ty kultivovanej s výkonem (😄. Ale pokud chceš porovnávat to, co chceš, vem stejnoobjemový a cca stejně starý dieselový a benzinový motor a pak porovnávej smrad. Ještě těm motorům dopřej stejnou zátěž. Budeš nemile překvapen. Je ale fakt, že Avie je na stejný úrovni jako Trabant nebo Wartburg. Trabant taky jezdí na naftu, viď ? Protože kdyby jezdil na benzin, tak voní. A vem takovejch 10 trabantů a budeš cca na objemu Avie (Avie je strašnej šmejd, taky je nesnáším) a pak to spusť, co bude kouřit a smrdět víc (😄
Rbaron: Tak jsem projel jednu nádrž V-Poweru racing. No, připouštím nějakej nárůst výkonu, ale ne zrovna znatelnej, ale znát opravdu je nižší spotřeba. Normálně mám na compu průměr 11-11.5l, podle toho jak moc jezdím v Praze a venku, a na tuhle nádrž mi to ukázalo 10.4l. Taky se mi zdá, že volnoběh je ještě sametovější než byl, ale nevím jestli si to jen nenamlouvám. Ty na to jezdíš pořád?
Prof: Přesně tak 😄 Nicméně aspoň to vypadá na pohled neroznatelně. Nicméně je to zajímavé, neb sedan má normální dřevo (ne dýha) a Seville má dřevo také. Proč je v coupe imitace.... to vážně netuším. Pravdou, jen že je to praktičtější. Má to stále lesk. Kdežto pravé dřevo třeba v tom SeVille 1988 je už "opotřebované"
Prof: já ho taky zbožňoval... Koupil jsem ho v euforii, jak jinak než shnilý. Místo podlahy koberec, atd. No, řezaly se skoro půlky podlahy od prahů, podběhy... ale kupodivu to mělo zdravý lemy a nebylo to nikdy bouraný. Lak se dělal taky - samo že červenej. A pak ještě překroužkování motoru (jen 1,1, ale stačil), no vyhrál jsem si s tím skoro půl roku.X1/9 už jsem měl málem taky. Trefil jsi to přesně - kdybych se nudil... Jenže já se nenudím, auto potřebuju jen jako dělníka, a peněz není nazbyt - taky bych rád jednou bydlel o něco líp než teď a hlavně ve svém... Ale třeba se jednou budu nudit 😄
oddie: F128SC - Tohle auto jsem zbožňoval. Předevčírem jsem ho zas po dlouhý době viděl. Jak jinak, než červený. Jsou prostě typy, který člověka ve svý době oslovily a zůstanou mu navždy v paměti. Kdybych se nudil a neměl co na práci, hned bych po nějakým skočil, stejně tak po F. Capri, X1/9 atd. 😄
Je to tak, americani pouzivaji jinou metodiku mereni oktanoveho cisla. Standardni US benziny
jsou obvykle 85 az 91 oktanu, coz kvalitativne odpovida zhruba oktanovemu cislu 90 az 96 v Evrope.
jsou obvykle 85 az 91 oktanu, coz kvalitativne odpovida zhruba oktanovemu cislu 90 az 96 v Evrope.
RB: No já vím, který myslíš. Položil jsem odpověd otázkou. Co si myslíš, že bude v Cadillacu za použitý material 😊))
No u nas se pouziva vyzkumna metoda (VM) a pak jsou ty oktanovy cisla 91, 95 a 98. Amici tusim pouzivaji jinou metodu (motorovou?). Zalezi na tom, pri jakych otackach se meri "klepani". Ale to sem stejne nepatri...
to faudy: Oktan je oktan. Jako takový je jednotka výbušnosti podle iso. Chápu, že nelze poměřovat inche a cm, ale oktan je oktan. Američané mají větší obsah síry v palivu, ale to už je jiná otázka. Problémy s tím měly např. první čtyřlitrové osmiválce od BMW v roce 1993.
Ony ty americky oktanovy cisla jsou trochu jiny nez ty nase... Taky je v tom palivu metylalkohol. Nase 95ka by mela +- odpovidat jejich 91ce, ne?
RBaron: no jo, tak já jsem holt ujetej na jiný věci, a to auto je pro mě jen a prostě spotřební věc, která odvádí práci, za minimum nákladů. Žádnej citovej vztah, leštění a kdovíco. Tůdle, prostě jen dělník, nic víc...Ale abych nevypadal jako úplnej ignorant, taky jsem měl jednoho miláčka. Dával jsem jej dohromady půl roku a nechal na něm ruce (a dost peněz...) Byl to Fiat 128 Sport Coupé - nic pro tebe 😊)))
to oddie: To nic nemění na tom, že bych ho nechtěl ani zadarmo 😄 Jsem totiž ujetej na VELKÝ SILNÝ KLASICKÝ DVOUDVÍŘKA 😄 Takže kdyby se mě někdo ptal, jestli tam řadím Opel Astra Coupé, tak mu plivnu do xichtu 😄))))
to ace2: Nízká pod 10, vysoká nad 10. Ale v žádné příručce to tak není. Je to jenom moje měřítko podle toho, co o jednotlivých motorech vím. Amíci tam lejou svinstvo 87-oktan a taky jezdí 😄
RBaron: o součtu pořizovacích nákladů, nákladů na údržbu a nákladů na dané najeté kilometry? Tak to myslím, že se svým dieselem celkem bezkonkurenčně vedu...
Rbaron. No komprese má 9.0:1 nicméně nápis pod ukazatelem paliva je zcela jasný 😊
[odkaz]
Takže bych tam nikdy nic jiného než 95 nenalil. Brr, vážně že ne.
Mimochodem co je vysoká a co je nizká komprese ? Jen nějaká hranice ? Předpokládám, že 9.0:1 je asi docela málo.
[odkaz]
Takže bych tam nikdy nic jiného než 95 nenalil. Brr, vážně že ne.
Mimochodem co je vysoká a co je nizká komprese ? Jen nějaká hranice ? Předpokládám, že 9.0:1 je asi docela málo.
to MONASTUS: Nikdo nemluvil o drahotě provozu, to je ta nudle, na který se majitelé dýzlů táhnou. Mluvilo se o součtu pořizovacích nákladů, nákladů na údržbu a nákladů na dané najeté kilometry.
to MONASTUS: Jen si dál čuchej Avie a nech si na kultivovanost a výkon zajít chuť, nám to nevadí 😄
Co-že ? Benzin voní a nafta smrdí ? Zajímavej vkus. A že naftová auta mají stejně drahý provoz jako benzinová ? Hmmm.
to ace2: Caddy je dělanej na 93-oktanovej US standard a zkousne i 89-tku díky nízkokompresnímu motoru. U mýho motoru s kompresí 10,5 je to sakra znát. Fakt NEKECÁM! Akorát jsem včera utrhnul svody a zní to jak sestřelenej Messerschmidt 😄 Ve středu se na to hupsne.
Hele nechci vám do toho kecat. Taky leju V-power do svého auta. Respektivě tam nedávám nic jiného. Ale dávám ho tam z toho důvodu abych preventivně udržoval palivovou soustavu čistou. No a sám Shell to prezentuje taky tak, že by měl čistit a zvyšení výkonu by se mělo projevit jen u aut se zaneseným bordelem v palivovém systému. Možná tak V-Power Racing 99+ by měl zvýšet výkon, jenže tam jsou zase potřeba jiné svíčky, jinak spíš výkon klesne...
to maxima: Nebuď, je to znát na mý starý pelešině, tak si myslím, že s Maximou to hejbne o poznání víc 😄
to maxima: Fakt je to znát. Auto si musí maličko zvyknout a tak po osmdesáti kilometrech jednotka přenastaví předstihy podle kvality novýho paliva a potom je to teprve znát. Je dobrý ten běžnej benzín předtím vyjet až do hladovýho voka. Každopádně mi auto driftuje i tam, kde předtím na dvojku pod plným plynem jenom zadek přisednul k zemi. Když si člověk chce trochu zablbnout, je to fajn věc. Ovšem cena 32,90 není to, za co bych chtěl pořád jezdit. Pravda je taky, že u Shellu mají i normální palivo lepší. Zkus to a uvidíš, že najednou na shelláckou obyčejnou N95ku najezdíš i o padesát km víc. Prostě si dávaj záležet na kvalitě 😄
To Rbaron: Benzín voní, nafta smrdí (nechutně dlouho)😄 hele fakt je ten V-Power znát? Stojí za vyzkoušení? Kdysi jsem zkoušel e😜erimentovat s benzínem u motorky, a zodpovědně můžu prohlásit, že jela furt stejně na Special91 i na N98. V-Power tenkrát ještě nebyl.
Stříbrná je praktická ale je jí už nějak moc. Teď mám černý auto, což je po naleštění ta největší paráda, ale projedu jednu louži a je to v pr... Jo a když stojí půl dne na slunci tak musim pustit klimu a nasednout až tak za 5 min. Takže fakt nevim jakou barvu koupim příště...asi takovou která zrovna bude, u ojetýho auta rozhodují jiný věci než barva.
Stříbrná je praktická ale je jí už nějak moc. Teď mám černý auto, což je po naleštění ta největší paráda, ale projedu jednu louži a je to v pr... Jo a když stojí půl dne na slunci tak musim pustit klimu a nasednout až tak za 5 min. Takže fakt nevim jakou barvu koupim příště...asi takovou která zrovna bude, u ojetýho auta rozhodují jiný věci než barva.
No taky se nesmí zapomenout, že není stříbrná jako stříbrná. Například stříbrná u Peugeota 206 je mnohem světlejší než u 607 kde je tmavá až šedá. Není na tom vidět prach a škrábance. Jenže kdybych si kupoval já nové auto, tak černá, nebo nějaká hodně tmavá. Třeba hodně tmavá modrá metla. Nicméně jsou auta, kde se některá barva vůbec nehodí. Například si nedovedu představit že by muj Caddy měl jinou než bílou barvu. Kolega má téměř to samé auto, ale v modré metle a to auto už tak nevynikne. Nebo červená u Jaguara, to je taky nesmysl. (k vidění v Praze v Průhonicích) Nebo si mi moc nepáči černá barva u Škodovek, kupodivu u všech. Na druhou stranu černá u Mercedesa, Jaguara (XJ serie), BMW nebo u 607 popřípadě černé Eldorado je můj sen. Takže je stříbrná a stříbrná. Pravdou ovšem je to že je univerzální na téměř každé auto, praktická na vnější přírodní vlivy. Jenom je tedy dost blbě na silnici vidět. Doporučuji, všem kdo má stříbrnou metlu aby svítil pořád.
to Peka - pro někoho může být stříbrná metalka klidně odporná, každej jsme jinej, ale proč by měla být záporná to dost nechápu??? Je to barva velice praktická, takže záporů u ni právě mnoho nenajdeš. Např. Dobře odráží a v létě se pak ta plechovka nerozpaluje jako ty černý "pohřebáky". V tom je ten kontrast, černá je velice elegantní, ale velice nepraktická. Každý sebemenší škrábnutí je velmi vidět, u stříbrné metalky se toho dost "ztratí".
Mitsi: mas pravdu, preto som spomenul aj ADAC statistiku, ktora tiez rata "zasahy na ceste". Ale faktom je, ze v tej TK-statistike je vidiet, ako je ktore nachylne napr. na napravy, na koroziu etc. Ad Focus: no comment, uvidime, kam sa prepadne, ked bude kustik starsi, asi na uroven Escorta 😉)) Ad farby: black rules 😉)))
to maxima: Zatímco já rád smrdím V-Power Racingem. Hernajz, je to fakt znát 😄 a dokonce i obyčejnej N95 tam mají lepčí, člověk na nádrž ujede i o 50 km víc!
Taky mám na autě stříbrnou, myslím, že v roce 1981 to musela být bomba. Ale nejradši bych na něm viděl tmavomodrou metlu, ta mu sluší.
Taky mám na autě stříbrnou, myslím, že v roce 1981 to musela být bomba. Ale nejradši bych na něm viděl tmavomodrou metlu, ta mu sluší.
Jeste pred 1,5-2 lety stribrna nefrcela. Ja jsem si koupil auto se stribnou metalizou prave proto, ze ji moc lidi nemelo. Frcely spise tmave metalizy - tmavocervena, tmavomodra a tmavozelena. Kdy zacalo to silenstvi po stribrne?
No já bych do stříbrný asi taky nešel, je to nudná barva. Nicméně nutno říci, že je praktická (není vidět špínaú a hodí se téměř na každé auto. Osobně mám nejradši černou, nebo jiné hodně tmavé barvy. Jenom tak vynikne chrom a to co chtěl designer říci. Stříbrná to zlikviduje.
Ať si klidně kolem Focusu dělají humbuk, alespoň si jej "každý" koupí (hlavně ve stříbrné metalíze) a my ostatní si klidně dál budeme jezdit v těch svejch spolehlivejch plechovkách. Jen tak mimo; může mi někdo vysvětlit proč skoro všichni chtějí a nakonec i mají stříbrnou metalízu? Pro mě je tato barva spíše záporná možná že i odporná.
Ad dabel (č. 30): statistiky spolehlivosti opírající se o výsledky TK jsou temer k ničemu a mají jen minimální vypovídací schopnost o tom, zda "si mohu být jist, že dojedu, či nikoli". Pro mne vždy byly vodítkem spíše přehledy výjezdů švýcarského TCS k poruchám konkrétních značek a typů vozů, k nimž došlo tzv. "na silnici", včetně kategorizace typů závad, resp. porouchaných částí těchto vozidel. Opravdu mne totiž příliš netrápí, že mi při TK zjistí, že mám OK zplodiny či souměrnost účinku ruční brzdy. Na druhé straně mě můžer nasr.., když nedojedu pro poruchu palivového čerpadla - s porouchaným palivovým čerpadlem se přece na TK obvykle nejezdí!!! Tedy pokud se tam nenecháte odtáhnout... A to pak ten obrázek vypadá úplně jinak, než ten humbuk, který jsem zaznamenal v našich médiích např. v souvislosti s nedávným "vítězstvím" Fordu Focus v "tak zvané statistice spolehlivosti"!
bohdan1: No do kalkulacky musis zaratat to, ze ojazdeny diesel v rovnakom stave ako ojazdeny benzin je o dost drahsi. Ja najazdim za rok cca. 60tkm. Kupujem len jazdene auta (za nove nie som ochotny dat tolko penazi). A stale mi to vychadza na benzinaka...
rbaron: No ale urcite nemoze byt nahoda, ze na prvych miestach su sami Japonci (Toyota, Nissan, Mazda, Mitsu) a az za nimi konkurencia... Golfa tiez nekupia manazerovi (aspon v Nemecku nie) a je v statistikach dost hlboko...
Právě že když si vezmeš tu kalkulačku, tak zjistíš, že je to více méně jedno. Navíc dobrej diesel (novej i rozumě starej) je nesmyslně drahej a se starym dieselm se jezdit nedá, pokud ovšem nechceš aby ti popraskala sklovina na zubech😄. Jediná výhoda je, že ojetýho ropáka prodáš zaručeně snadněji než benzín, protože čím dál tím víc lidí chce po každym tankování smrdět naftou.
to bohdan1: Jen si zatápěj kladenskou kostkou, vždyť Ti to nikdo nebere. Já jsem kalkulačku měl v ruce, pak jsem ji zahodil, protože jsem zjistil, že ten požitek, kterej teď mám ze svýho auta, by mi zaručil leda tak hypermoderní turbodýzl s patnácti ventily na válec, šesti řídícími jednotkami a osmi turbodmychadly s variabilními ošimrátky lopatiček, bla bla bla... od Mercedesu tak za 3 míče. Teď mám auťák, jakej jsem si představoval, za sto tisíc a za tu cenu benzínu na dvacet objetí zeměkoule.
Kdo tvrdi,ze ojetina benzin ,je levnejsi,nez ojetina diesel,tak toho fakt nechapu.Staci si vzit do ruky kalkulacku a je to bez diskuse a navic u starsich aut se rozdily mezi benzinem a naftou na cene auta neprojevuji tak razantne,jako u noveho auta a to jeste nemluvim o bionafte,na kterou bez jedineho problemu jezdim ja a moji znami uz sedm let
to dabel, panasync: Samozřejmě, že se najdou výjimky, ale myslím si, že se dá v pohodě určit, jaká bude 80% zákaznická skupina toho kterého typu. Určitě nekoupí Starleta firma svému manažerovi, co nalítá ročně 100 tkm. Asi tak jsem to myslel.
Zdravim vas pani, k vasej diskusii o tabulkach: Nemci uverejnuju dokopy 3 poradia: TÜV, DEKRA a ADAC. TÜV a DEKRA su obdoby STK: do compu ukladaju vsetky info o kazdom aute v Nemecku, ktore prejde STK. Kazde auto po prejdeni (btw. ich STK je o dost miernejsia nez nasa, moj Nissanik presiel dokonca iba s polovicnym osvetlenim zadnej znacky a jeden bocny blinker nefunguje) dostane predikat "Ohne Mängel", "Geringe Mängel" (tj preslo STK, zistili sa nejake problemiky, ale v principe OK, na 2 roky ma pokoj; toto dostal aj moj Nissan) a "Mängelhaft", v takom pripade je vozidlu odobrana znacka a do urciteho casu sa musi dostavit znovu opravene a prejst zase skuskou. Este je tam "Verkehrsunsicher", take auta maju take zavady, pre ktore musia byt stiahnute z obehu (ci to spravia hned, alebo ze ci ich mozu opravit, to neviem). Rebricek, ktory uverejnuju, je prave zoradenie podla percenta aut daneho veku, ktore skoncili ako "Mängelhaft". V D musia auta prvykrat ist na STK ako 3-rocne, potom kazde 2 roky, preto mate spominane kategorie 5- a 7 rocne. Nakolko sa tym statistikam da verit, necham na posudenie kazdemu. Kazdopadne si myslim, ze urcite Toyotu Starlet nemaju len dedkovia s 8tkm rocne a najdu sa aj Volva V70 s 5tkm 😉)) Zaujimava je ale aj statistika ADAC (nemecky automotoklub a "zlti anjeli"), ti si eviduju kazdy zasah u pokazeneho vozidla a tiez vydavaju statistiky, tam to rataju na "pocet poruch na 1000 prihlasenych aut daneho typu", preto napr. reklama na Nissan Almera bola "statisticky vypocitane ma Almera poruchu kazdych 113 rokov" 😉))) Inak ak by potreboval niekto info o konkretnom aute, tak mi mozete pripadne napisat aj na mail, poslem, ako dopadlo v tychto rebrickoch 😉) stary_dabel@yahoo.com
To určitě ne... v lečems máš pravdu, ale v tom základním se pleteš.
- nejprve k těm tobulkám - příliš tomu nerozumím jak to funguje, ale myslím, že se tyto stat. dělají z většího počtu vzorku takže se tam ty rozdíly dost zprůměrujou... ale to fakt nemůžu tvrdit, protože to nevím. Co vím ale určitě, že jsem měl 6 let staré Tipo a víc než na silnici bylo po servisech a nakonec jsem to vzdal - to auto bylo samá závada a než jsem stihnul jednu odstranit vznikla další a někdy odstraněním jedné vznikla jiná. Bylo by to na román. před tím jsem měl podstatně staršího Peugeota o kterého jsem se vůbec nestaral a jenom jezdil - byl skoro bezproblémovej. Takže asi jenom řidičem nebo majitelem to nebude. Na každým autě se dá najet spousta Km - jenže do jednoho musíš nastrkat spoustu peněz a do jiného minimálně.
- nejprve k těm tobulkám - příliš tomu nerozumím jak to funguje, ale myslím, že se tyto stat. dělají z většího počtu vzorku takže se tam ty rozdíly dost zprůměrujou... ale to fakt nemůžu tvrdit, protože to nevím. Co vím ale určitě, že jsem měl 6 let staré Tipo a víc než na silnici bylo po servisech a nakonec jsem to vzdal - to auto bylo samá závada a než jsem stihnul jednu odstranit vznikla další a někdy odstraněním jedné vznikla jiná. Bylo by to na román. před tím jsem měl podstatně staršího Peugeota o kterého jsem se vůbec nestaral a jenom jezdil - byl skoro bezproblémovej. Takže asi jenom řidičem nebo majitelem to nebude. Na každým autě se dá najet spousta Km - jenže do jednoho musíš nastrkat spoustu peněz a do jiného minimálně.
to panasync: Vyprdni se na tabulky. Vedle sebe se tam kolikrát staví dědkovu Toyotu Starlet, která ročně najede 8tkm na chalupu a zpátky a třeba Volvo V70, které ročně najede taky 100tkm. K tomu takzvaný "hlas lidu" od agentury JD Power, vše je naruby a je v tom totální mišmaš.
Já osobně si myslím, že až na některá auta, kterým praskají hlavy (525tds,Voy 2.5TD,Alfa 2.5TD) apod. , se až na výjimky při dobré péči dá najet s každým autem libovolný počet km.
Bohužel, ta péče zaostává a leckdo si neuvědomuje, že když dává autu kouř, je taky třeba se o něj postarat. Když slezeš z koně, hřebelcuj místo vlastního pohodlí, protože jinak se kůň odnaučí dobře Ti sloužit 😄
Já osobně si myslím, že až na některá auta, kterým praskají hlavy (525tds,Voy 2.5TD,Alfa 2.5TD) apod. , se až na výjimky při dobré péči dá najet s každým autem libovolný počet km.
Bohužel, ta péče zaostává a leckdo si neuvědomuje, že když dává autu kouř, je taky třeba se o něj postarat. Když slezeš z koně, hřebelcuj místo vlastního pohodlí, protože jinak se kůň odnaučí dobře Ti sloužit 😄
V tomto případě bych s tím souhlasil, každý může hledat kvalitu v něčem jiném, pak by to mohla být věc názoru. Aby se tak nestalo byly zavedeny určité standardy, ale já měl na mysli docela něco jiného - poruchovost, nebo spíš bezporuchovost během provozu. Například každoročně němci (nevím už jak se to přesně jmenuje, u nás to přetiskuje světmotorů) vydávají žebříček poruchovosti aut 5 a 7 let provozu. Takže když to řeknu v tomto obraze, myslel jsem tuto kvalitu. Některé auto po pěti letech provozu (nebo po určitých ujetých km)nemá vážnější problémy, zatímco u jiného se v tom samém bodě začíná rozesírat kde co. To je kvalita totálního součtu - to není pouze o dílenským zpracováním, ale také o vlastní promyšleností konstrukce o použitých materiálech a tisíc dalších důvodech. Někdo to má prostě promakaný tradičně, jiný to zase dohání reklamou.... provoz pak rozsoudí, kdo má kvalitu.
to panasync: Ono taky záleží na tom, čemu říkáš kvalita. Němci třeba říkají kvalita svému na milimetry slícovanému interiéru a plechům. Američani jsou zvyklí říkat kvalita autu, které najede 600 000 km s tím, že se jednou ročně promázne a vymění olej. Pak se udělá hlava a jezdí se dál. Plechy vlajou, dveře při zavření vydávají plechovou ránu, něco se klepe tuhle, něco tam, ale to jsou detaily, jinak je to opravdovej držák. Bohužel mluvím o jejich autech z let 50./60./70. , dneska už akorát nestíhají dohánět zbytek světa s jeho "děsně potřebnými" třiceti řídícími jednotkami, stopadesáti servomotory a pěti ventily na válec. Automobilkám se podařilo přesvědčit celý svět o tom, že to potřebuje. Kdyby tomu tak nebylo, daly by se i dneska vyrábět pořádný auta za 200 tisíc místo míče a půl.
S tvojím názorem se nedá "možná" souhlasit, ale docela určitě se s ním nedá souhlasit. Pleteš totiž v jedné naprosto zásadní věci. "Kvalita není věc názoru" a nikdy být nemůže. Kvalita je prostě daná. Někdo ji má jiný zase ne. A není to pouze kvalita rozdílností výrobce, ale dokonce i modelových verzí jednoho výrobce. Příkla😜 Fiat - Zatímco Uno bylo v celku spolehlivé auto, Tipo bylo v kvalitě naprostý propadák. Obecně však právě francouzi nemají příliš spolehlivá auta. Stačí se podívat do statistik hodnocení aut po 5 letech. Mám však i osobní zkušenost s Citroenem a Peugeotem - dost to rezne a mívá to závady nad kterejma ve značkových servisek kroutěj bezradně hlavou.
Zdravím všechny
Jsem na tom stejně, chci koupit auto do cca 240tisíc, najezdím ročně kolem 60 000Km, hodně po Praze a po dálnicích po republice a občas ven, chci auto který jede a má optimální spotřebu, je hodně prostorné a pohodlné.
Všichni tady opěvujete Japonce, já jim neupírám jejich kvality, kolega teď koupil Toyotu Carinu 2l a kromě opravy ABS je to auto naprosto v pohodě i když má přez 150 najeto, já jsem ale spíše přičichnul k Frantíkům, doteďka jezdím v R19 a jsem s farncouzema nad míru spokojenej, hlavně když jsem celej den v autě, tak mě nebolí záda, v porovnání třeba s oktávkou (služební 19TDi) - je to moc pěkný auto, ale když v tom sedím tak po 300Km jsem totálně dřevěnej.
Před tím jsem měl Fiata Punto, Favorita, Hondu civika 3dv a ta 19 je z těch aut fakt nejlepší je to cupe 3dv.
Moje volba tedy bude jednoznačná - za 240 000,. to vidím na R Lagunu I v kombi motor 2l benzín, nebo úspornější 1,8l, jednou jsem si počítal kolik že bych při svém ježdění ušetřil s nafťákem a počty jsou to naprosto jednoduché, pokud bych koupil třeba zrovna Lagunu v naftě 2,2Tdi tak její pořizovací cena je o 100 000.- větší a aby se mi vrátila investice tak bych musel bez havárky a pez poruch jezdit 4-6let než se mi srovnají investice a tak po tom 6 roku to začne šetřit, sami ale uznáte že ojeté auto po 6 letech - to už je možná lepší se ho zbavit, obzvlášť jestli člověk najede mraky Km.
Moje volba je tedy jasná Renault Laguna I 1,8 ne 2L benzín combi ročník 97 nebo 98, měl jsem možnost se projet a francouzská kvalita mě přesvědčila.
Možná se mnou nebudete souhlasit, ale je to věc názoru a zkušeností.
V každém případě přeju všem kteří uvažují o koupi - dobrou volbu a spoustu Km bez problémů.
Kopi
Jsem na tom stejně, chci koupit auto do cca 240tisíc, najezdím ročně kolem 60 000Km, hodně po Praze a po dálnicích po republice a občas ven, chci auto který jede a má optimální spotřebu, je hodně prostorné a pohodlné.
Všichni tady opěvujete Japonce, já jim neupírám jejich kvality, kolega teď koupil Toyotu Carinu 2l a kromě opravy ABS je to auto naprosto v pohodě i když má přez 150 najeto, já jsem ale spíše přičichnul k Frantíkům, doteďka jezdím v R19 a jsem s farncouzema nad míru spokojenej, hlavně když jsem celej den v autě, tak mě nebolí záda, v porovnání třeba s oktávkou (služební 19TDi) - je to moc pěkný auto, ale když v tom sedím tak po 300Km jsem totálně dřevěnej.
Před tím jsem měl Fiata Punto, Favorita, Hondu civika 3dv a ta 19 je z těch aut fakt nejlepší je to cupe 3dv.
Moje volba tedy bude jednoznačná - za 240 000,. to vidím na R Lagunu I v kombi motor 2l benzín, nebo úspornější 1,8l, jednou jsem si počítal kolik že bych při svém ježdění ušetřil s nafťákem a počty jsou to naprosto jednoduché, pokud bych koupil třeba zrovna Lagunu v naftě 2,2Tdi tak její pořizovací cena je o 100 000.- větší a aby se mi vrátila investice tak bych musel bez havárky a pez poruch jezdit 4-6let než se mi srovnají investice a tak po tom 6 roku to začne šetřit, sami ale uznáte že ojeté auto po 6 letech - to už je možná lepší se ho zbavit, obzvlášť jestli člověk najede mraky Km.
Moje volba je tedy jasná Renault Laguna I 1,8 ne 2L benzín combi ročník 97 nebo 98, měl jsem možnost se projet a francouzská kvalita mě přesvědčila.
Možná se mnou nebudete souhlasit, ale je to věc názoru a zkušeností.
V každém případě přeju všem kteří uvažují o koupi - dobrou volbu a spoustu Km bez problémů.
Kopi
podívej se na tuto [odkaz]
stránku. Velice doporučuji věnovat tomu nějaký čas. Jsou zde asi téměř všechny značky a modely aut, které u nás lze běžně spatřit. Je zde ke každému auto v úvodu popis formou recenze a potom jeho přednosti, nedostatky a nejčastější závady. Zde získáš v celku dobrou představu o autech a výrobci... co se kdy nepovedlo co povedlo, které auto (model) je problémové a jaké závady po ujetí určitých km. se na kterém autě nejčastěji objevují.
stránku. Velice doporučuji věnovat tomu nějaký čas. Jsou zde asi téměř všechny značky a modely aut, které u nás lze běžně spatřit. Je zde ke každému auto v úvodu popis formou recenze a potom jeho přednosti, nedostatky a nejčastější závady. Zde získáš v celku dobrou představu o autech a výrobci... co se kdy nepovedlo co povedlo, které auto (model) je problémové a jaké závady po ujetí určitých km. se na kterém autě nejčastěji objevují.
S těma nahradníma dílama je to fakt. Blbost je obcházet značkové prodejny. 70% ceny zmizí jinde než u výrobce. Tak například brzdové destičky na Toyotu (ale i na jiná auta) stojí kolem 2T. Přitom přímo ve Ferodu (mají tam podnikovou prodejnu) je seženete za 700 korun. Stejné je to s filtrama a podobně.
Na japoncích se mě také líbí, že u "toho" uvažují. Například, malej šťouch a je po skle u světlometu. Zatímco u japonce vyměníte pouze odnímatelné sklo za nějakých 800korun, u většiny evropských aut si pěkně koupíte celý světlomet což bývá záležitost od 5 do 10 tisíc (nevím jak je to s cenou u Škodovky).
Našly by se i jiné příklady. Třeba Mitshubishy má totožné tlumiče a čepy s Oplem, ložiska s Peugeotem a podobně. Budete-li ovšem měnit silendblok motoru, musíte tvrdě zaplatit za kus blbej gumy - otázka je, budete-li někdy takovouto součástku potřebovat měnit. Skutečnost tedy je, že ne každý náhradní díl má cenu, za kterou jej kupujete. Dnes už není monopol - takže odhodit lenost a hledat - dostanete se pak kolikrát až na třetinu ceny. Mám známého, který si na Peugeota koupil brzdové destičky v rakousku a jásal, že ušetřil. Když jsem pak otočil krabičku - tak tam stálo "Ferodo".....
Na japoncích se mě také líbí, že u "toho" uvažují. Například, malej šťouch a je po skle u světlometu. Zatímco u japonce vyměníte pouze odnímatelné sklo za nějakých 800korun, u většiny evropských aut si pěkně koupíte celý světlomet což bývá záležitost od 5 do 10 tisíc (nevím jak je to s cenou u Škodovky).
Našly by se i jiné příklady. Třeba Mitshubishy má totožné tlumiče a čepy s Oplem, ložiska s Peugeotem a podobně. Budete-li ovšem měnit silendblok motoru, musíte tvrdě zaplatit za kus blbej gumy - otázka je, budete-li někdy takovouto součástku potřebovat měnit. Skutečnost tedy je, že ne každý náhradní díl má cenu, za kterou jej kupujete. Dnes už není monopol - takže odhodit lenost a hledat - dostanete se pak kolikrát až na třetinu ceny. Mám známého, který si na Peugeota koupil brzdové destičky v rakousku a jásal, že ušetřil. Když jsem pak otočil krabičku - tak tam stálo "Ferodo".....
Např. klika motoru 1.9 D, SDI, TDI vydrží 1.000.000 (podle VW). U 1.9D se mění olej po 7500 km, ne? SDI čko není náhodou úspornější, než základní 1.9 D? Levné díly? Servo na posilovač stálo 15000 Kč (jen proto že je to VW).
No japonci mají dobré motory o tom není pochyb. Já třeba potřebuju spíš kombi a musím se přiznat, že kombi od toyoty není vzhledově zrovna nic moc.Co si myslíte o opel vectra combi s 1,6 16V. Myslíte si, že to utáhne?Hodila by se i octavia, ale můj názor je,že jsou jeté octavky hodně předražené aspoň o 60 tis. Kč.
Japponců je v autobazarech málo, protože jich je málo - myslím v Evropě, oproti evropským značkám, nicméně motory mají skutečně dobré, to mohu potvrdit, konkrétně u Hondy, to je pravda. A němce ? To je takový trend, prostě si spousta lidí myslí, že jsou to strašně dobrý a kvalitní auta, stejně tak jako si lidé myslí, že bionafta rozežírá a ničí motory. Já mám konkrétně Felicii s atmosférickým motorem 1.9D VW a divil bych se, kdyby někdo jezdil levněji než já, jak na spotřebu paliva, ale i údržbu. Palivem se zatěžuje moje "věčně prázdná" peněženka 60ti až 70ti korunami na 100 km (podle toho, jak tomu šlapu na krk) a ostatní pravidelná údržba tj. povinného ručení, dálniční známka, výměna olejů (motorový, převodový), výměna filtrů (olejový, palivový, vzduchový zatěžují mojí peněženku 25ti - 30ti korunami na 100 km (toto číslo je náklad za roční provoz, kdy ujedu cca 35 tis.km). Suma sumárum celkový náklad je ještě pod 1 korunu na jeden kilometr = co já musím zaplatit ! Nepočítám do toho ale náklad za ojeté pneumatiky, výměnu tlumičů a jiné opravy a údržby, mezi mimiž je délka větší než jeden rok, jako kupříkladu amortizaci. Mám najeto 132 tis km a tento diesel vydrzí 500 - 700 tis. km, podle toho, jak se k tomu uživatel chová. A co se týče náhradních dílů an Felicii, tak jsou levné, nebudete-li si je tedy kupovat v tzv. značkovém servizu, což já pokládám za zbytečné . Tato "levnost provozu" je však vykoupena výbavou prakticky žádnou a pohodlí taky stojí za ... Ale je to asi to nejlevnější - co do provozu se týče. To samé se dá tvrdit i o ostatních dieselech. Měl bych však výhrady proti Fordům a Fiatům, tam nemám dobré zprávy, ale nemohu soudit, neb jsem s nima nejezdil. No a benzín ? I ta nejspolehlivější a nejúspornější honda má jen v benzínu náklad přes 150 kč na 100 km.
I toyota Corola je též dobrá volba na výdrž a hodně nalítaných Km. Nenech se zmást fámama, že jsou na to dražší součástky (jednak jsou některé dokonce levnější, ale hlavně budeš je potřebovat třikrát méně často. Potvrzuji to s tím Dieselem od Fordu - také mám nedobrou zkušenost. S dieselama jsem jezdil 6 let, už bych to nechtěl. To je lépe koupit menší úsporné auto benzínové.
Také jsem si bláhově myslel, že ušetřím.
Poohlédni se po autech - značce - které nejsou plný bazary. Tak třeba právě takovou Corolu v bazaru jen tak nezahlédneš - proč, je naprosto jasný (kdo ji má, tak si ji nechá). Naopak francouzkejma, korejskejma a italskejma se to v bazarech jenom hemží... není těžké uhádnout proč.
Také jsem si bláhově myslel, že ušetřím.
Poohlédni se po autech - značce - které nejsou plný bazary. Tak třeba právě takovou Corolu v bazaru jen tak nezahlédneš - proč, je naprosto jasný (kdo ji má, tak si ji nechá). Naopak francouzkejma, korejskejma a italskejma se to v bazarech jenom hemží... není těžké uhádnout proč.
Jestli chces aby ti casem Audi zmizel, tak prosim. Ja to asi vubec nechapu, jak "vsichni" chteji nemecky auta. To je asi tady v Cechach holt nemoc.
kolik to je - spoustu kilometrů měsíčně....?
Mám onu níže zmiňovanou HONDU a spotřeba kolem 5,5 litru. Na delší trase (chorvatsko) 5,18l/100km, a to sem jel přes maďary po okrskách, po dálnici v chorvatsku cca 160-170 km/h a zbytek po okrskách. Autíčko dost živé a přitom moc nežere..... S těma najetýma 120.000km to není taky strašné....jestli je Honda v něčem nepřekonatelná, tak to bude v motorech 😊))
Mám onu níže zmiňovanou HONDU a spotřeba kolem 5,5 litru. Na delší trase (chorvatsko) 5,18l/100km, a to sem jel přes maďary po okrskách, po dálnici v chorvatsku cca 160-170 km/h a zbytek po okrskách. Autíčko dost živé a přitom moc nežere..... S těma najetýma 120.000km to není taky strašné....jestli je Honda v něčem nepřekonatelná, tak to bude v motorech 😊))
Zdar borci ,vsichni mi radite,at koupim japonce,ale ja jezdim spoustu kilometru mesicne a potrebuji diesel,ja vim,ze japonci dlouho vydrzi ,ale jezdim nekolik let na bionaftu a musim rict,ze bez problemu,tak to zkuste jeste jednou,co takhle Audi avant 1.9 tdi?
jezděte japoncema dal........ja do toho nevlezu,motory to ma jak domaci spotrebic a kasli jak z alobalu fuj
Abych to shrnul: prostě pořiď Japonce, budeš spokojenej. Těch kilometrů se neboj, tří-čtyřletý auto se 120tkm je furt v pohodě. A co se týká menších motorů (tj do 2litrů) považuju ty od Hondy za nejlepší.
A co takto Mazda (626), Toyota (Carina) alebo Nissan (Primera)? Spolahlivostou na najlepsich miestach, dynamicke a usporne motory. Ja mam teraz Primeru 1.6 90k a jazdi mi do 6.5 litra. Mam na nej za 3 mesiace 15000km (cize dokopy ma auto 95000) a nebol jediny problem...
Jo honda je dobrá, ale bohužel, když se podíváš třeba na cars2000, tak každá honda má kolem 120 tis. km najetého a to je hodně. A pokud má maximálně 90tis. km tak nemá klimu a nebo je starší ročník výroby.A kombi nemají nic moc. A opel nabízí lepší výbavu a aspoň co mám já astra 1,6 16V tak má i slušnou spotřebu, není to sice jako honda, ta má ješte lepší, ale výbava je jasně lepší u opelu.
Zkus se svézt Hondou Accord (třeba i combi). Za tyhle prachy bude super a budeš překvapenej oproti Opelu.
Mám stejný problém jako ty. Sháním auto kolem těch 250 tis. A řeším jestli diesel nebo benzin. Zatím mám astru 1,6 16V. Ze začátku jsem byl nakloněný k dieselu, ale poslední dobou začínám zase uvažovat o koupi benzinu 1,6 16V, ale ne od Fordu, protože hrozne zere benzin. Ja uvazuji o koupi nove astra combi nebo vectra combi 1,6 16V.Skoda ze octavky jsou tak drahe.
Jinak jestli vyloženě trváš na dieselu, vyhni se Fordu Scorpio 2.5TD 95 a vejš. Nenech se zlákat dobrou cenou, je to hrozná sr.... Prasklá hlava je na dením pořádku, když ho chvíli držíš 170 na dálnici, uvaří se. Byl jsem rád, že jsem ho po půl roce prodal. Manželka měla Passata 1.9 Tdi 66kW, to nebylo úplně nejhorší. Sice jsme to taky občas spravovali, ale docela to šlo, teda až na ten příšernej interiér a la VW.
Kup si benzín, budeš mít míň problémů. Nový diesely jsou nesmyslně drahý a ty starý jsou zase značně traktoroidní. Ušetříš za auto (nebo si koupíš lepší/novější), a úspornost dieselu stejně nevyužiješ, jestli nejezdíš 50tkm ročně. To že u pumpy platíš málo ještě neznamená, že jezdíš celkově levně.
Hlavne se, co se tyce dieselu, na mile daleko vyhni Fordu (1.8TD) a taky Opelu (2.0DTI) - to mluvim z vlastni zkusenosti. A ted k tomu, co si muzes precist v jinych forech tady a jinde na webu: spolehlivy motory v rozumny cenovy relaci jsou stary atmosferaky (napr. 200D) od Mercedesu, Peugeotacky 1.9D (montuje se myslim porad, uz leta) nebo 2.3D (byva i ve Fordech) a taky VW 1.9 SDI nebo TDI 66kW ...
No to je rada těžká - každý tíhne k jiné značce.
Hlavně probuh nekupuj Italský.
Dobrý diesly má Peugeot, ale zase ne moc velkou spolehlivost toho ostatního a rychle reznou.
Špičkový disely velice spolehlivé s bezkonkurenčně dlouhou životností jsou od Mitshubishi, ale je to zase dražší.
Auta se nekupujou jako rohlíky, cenu bych nedával na začátek. Udělej to vylučovací metodou.
zvaž pro a proti, stanov si co je důležité a co méně. Za nejdůležitější bych však dal spolehlivost, cenu až potom - i drahý auto může být šit.
Hlavně probuh nekupuj Italský.
Dobrý diesly má Peugeot, ale zase ne moc velkou spolehlivost toho ostatního a rychle reznou.
Špičkový disely velice spolehlivé s bezkonkurenčně dlouhou životností jsou od Mitshubishi, ale je to zase dražší.
Auta se nekupujou jako rohlíky, cenu bych nedával na začátek. Udělej to vylučovací metodou.
zvaž pro a proti, stanov si co je důležité a co méně. Za nejdůležitější bych však dal spolehlivost, cenu až potom - i drahý auto může být šit.
Ten P 406 nemusí být taky špatná volba,ale je to francouz, a ja jim moc nevěřím.
Do Laguny bych se nehnal. Kamarád má už druhou, a pořád se nemůže trefit do nějaké méně problémové.
Volvo, Saab a podobní exoti jsou spíše kultovní auta. Každopádně velmi originální.
A Ford Mondeo? S tím zkušenost nemám. Ale proti sieře na tom bude asi o dost líp. Mimochodem, víte jistě, že některé díly pasujou na oba modely?