Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

144 komentářů

který do 3 let shnijou nebo ložiska zadřou eště dřív, a taky s poruchama elektroniky a mrtvolným smradem. A kšeftmani se napakujou.
To je jeste nejmensi nasledek toho nestesti
a téměř všechny utopený auta budou k sehnání v AAA Auto Praha 😊
Lidé nebyli informování stát a vláda naprosto selhala! Kdo ponese zodpovědnost!

Pokud by bylo vše řízeno mohly být škody nesrovnatelně menší!

Přehrady byly vypoušteny záměrně naráz a současně s největšími průtoky! Vltavská kaskáda fungovala naprosto opačně než měla! Byla použita jako podpora povodní!

Lidé kteří už jednou vytopeni byli a postavili či opravili si dům na tom samém místě by něměly dostat nic!

Dovolenou si vláda vzala při povodních a ještě navíc v rozporu se ZP. Dovolenou mohou dostat, respektive vznikne nárok, přeci až po 60 dnech v právi
A Ty by jsi se mel naucit psat bez hrubek!
to a: Blbečku, při těch srážkách, co tady spadly, nevydrží JAKÁKOLI přehrada chytat dýl než hodinu a půl. Stačí? _RB_ z ČB
To a: Hlásáš kraviny. Funkce přehrad, jako ochrana před povodní, je sekundární. Prvotní je výroba elektrické energie a protože je srpen v dlouhodobém průměru nejteplejší a srážkově podprůměrný měsíc, byly nádrže přehrad zaplněny tak, aby mohly i při malých přítocích upouštět vodu přes turbíny a vyrábět elektřinu, kterou si i ty jistě rád přisvítíš. Byl jsem na dovolené na Orlíku poslední týden v červenci a za tu dobu byla hladina odhadem tři metry pod průměrem. V době, kdy se vyvrbil problém začly přehrady řízeně upouštět, aby byly schopné zadržet maximum vody, ale to není jako vypustit necky, to chvíli trvá a vlivem souběhu okolností bylo časem množství vody nad jakékoliv regulační možnosti kaskády. Proč byl podle tebe pod vodou i Písek a Sušice, či jiné oblasti? Znáš nějakou přehradu na Otavě? Nebo si myslíš, že se najde takovej magor, kterej schválně utopí vesnice, města a v neposlední řadě i Prahu s jejími bezpochyby historicky cennými památkami? A kdyby nebyli lidi včas ne informováni, ale evakuováni, bylo by to mnohem horší. A názor, že když si postavím dům na místě, kde byla v roce 1890 povodeň, nedostanu nic, je stupidní. Ach jo.
Tak tak, kdo nezažil tak nepochopí.Já jsem z Ostravy a něco podobného jsem zažil v r.97.A moc prima jsem se teda necítil.Jinak jsem něco málo pokusil zjistit o kaskádě.Takže:...Kaskáda byla postavena1. jako požadavek na stoupající odběr el.energie2.ochrana proti povodním NEBYLA při projektování prvotním a hlavním důvodem a do dnešních dnů,také není!Jinak pro "a"😜okud by ta to díla nebyla tam kde jsou, tak škody by byly mnohonásobně vyšší (a teď nejsou malé).Pokud se mýlím, tak mne opravte.Pavel
Jo, a myslím si, že informovanost byla daleko daleko lepší než tehdy.Pokud to je jen trochu možné porovnat.Ale teď,to jiš nelze, to co se stalo je mnohonásobně horší a důsledky budou pro celou republiku.Nikoliv jen pro zasažený region.Pavel
a placa blbosti, toho si nevsimejte!

O Vltavske kaskade byla zminka v tv a protipovodnova ochrana byla az na 4 miste. Stavela se proto, aby se zajistala splavnost teto reky!
Na splavnost jsem zapomněl.Maš pravdu.
"A" ma v necem preci jen pravdu. Nevim jak kde jinde, ale u nas v Beroune rano 13.8. vypli proud, takze jsme byli odriznuti od informaci a do rana dalsiho dne se v nasi ctvrti, ktera byla nejvic postizena, neukazalo jedine vozidlo s tlampacem, aby nas informovali o stavu povodi, o moznem prubehu a casovem planu zaplavove vlny, .. proste nic, ticho. Kdyby clovek nevolal znamemu, ktery sledoval televizi a ktery mel diky svemu pribuznemu prime informace z vedeni povodi Berounky, tak bychom se vubec nedozvedeli o tom, ze Hracholusky bojovaly s kritickym problemem, kdy byly klady zpricene ve vratech stavidla a vazne se zvazoval odstrel tech zeleznych vrat, ktere nesly zavrit. Ze by pak prisla vlna, ktera by celou situaci navysila jeste o dalsich 5 metru uz nad stavajici povodnovy stav .. tu hruzu si tezko kdo umi domyslet. Drtiva vetsina z nas tam zila v "blazene" nevedomosti. Nastesti se jim to podarilo uvolnit a zvladli to, ten pocit ulevy po mnoha hodinach se nedal popsat, kdyz uz v tu chvili mate dva metry barak pod vodou a cekate, jestli o nej prijdete nebo ne s takovou 5m vlnou. No nic, trochu jsem si postezoval, ale uz je mi lip 😊

A nejsmutnejsi zazitek z povodne? .. Pohled na Berounku, kde v prostredku plavalo cosi jako mala "bouda", co melo strisku .. a z pod strisky se objevila bila chundelata hlava psa, ktery ve svem "psim pribytku" byl nejakym hovadem uvazany a nemohl se zachranit a jen se rozhlizel ven 😞((
pallas
Ako vyzera teraz situacia v Prahe? Konkretne ma zaujima situacia okolo stanice metra Krizikova. Je tam este voda na uliciach?
Neni. 😊
...ale zavřeno je pořád. Metro nebude jezdit pořádně tak 2roky, přečemž celá doprava v centru je na metru postavená, takže bude docela nepříjemný dopravní kolaps... Narozdíl od "a" si myslím, že letos byly záchranné a podobné akce zatím nejlíp zorganizované, ve srovnání s minulými roky. Pokud si dobře vzpomínám, tak v TV říkali, že spadlo na povodí Vltavy 10x víc srážek, než je objem Orlické přehrady, takže nevím, jak by tu vodu mohly zadržet, zvlášť, když vltavská kaskáda byla projektována za a) kvůli energetice, b) kvůli rekreaci a teprve c) kvůli záplavám, takže ačkoli se záplavy předpokládaly a přehrady byly už v předstihu upoštěny, nemohli je upustit pod minimální hladinu, která je potřeba pro výrobu el. energie.
Nasrot: Ja se ale domnivam, ze prehrady mohli vypustit uplne. Ale CEZ se proste nechtel vody zbavit, aniz by z ni nemel elektrinu. A tak tim ohrozil lidi a zcela zdecimoval jejich majetek a majetek firem - spousta z nich krachne (mohu i jmenovat). A take ohrozil zivotni prostredi. A omezil miliony lidi, alespon co se dopravy tyka. A omezil i stat a jeho bezpecnost a prestiz, protoze se nadzvukova letadla ted jiste nenakoupi (to jedine mne ale tesi). A vsade se bude setrit. Bude nas to stat "vsechny" mnoho penez. Jen kvuli tomu, ze CEZ neodpustil prehrady do sucha a zacal je vypoustet uz tehdy, kdyz beztak byla koryta rek plna vody a zacaly zaplavy.
Myslim, ze kdyby rozsah zaplav a ekologickych skod nekdo tusil, ze by jiste prehrady byly vypusteny a skody by nemusely byt takove velke. Mely by padat hlavy....
To je kravina, Vlami.
1. Přehrada nejde vypustit jako vana. Pokud by někdo vypustil naráz všechny přehrady v tom čase, v jakém se to dalo předvídat, udělal by záplavu úplně stejnou, ne-li větší.
2.Od tebe bych tedy nečekal stupidní argumenty hodné hospodských povalečů, kteří maj sotva základku, zato všichni minimálně ambice na ředitele zeměkoule.
Vlami: souhlasím s oddiem - je to fakt kravina. Kdyby měli ty přehrady vypustit úplně, tak by to ale taky trvalo třeba 4měsíce a 4měsíce dopředu nemůžeš předpokládat, že budou takový děsivý záplavy, to tak maximálně měsíc a taky upouštět začali. Navíc i kdyby se jim to podařilo "všechno" vypustit, tak by to za těch pár dní stejně několikrát znovu napršelo - viz ta zpráva nějakého toho hydrologa, který řekl, že spadlo srážek tolik, jako je vody v 10 Orlících...
Souhlas s našrotem. Vypustit přehrady uprostřed turistické sezóny by byla sebevražda, navíc jak jsem řekl, sebevětší přehrada tyhle srážky ustojí asi tak hoďku a půl. Po bitvě je každej "a" generál, ale myslím, že nikdo, ani Honza Zákopčaník 😄 nemohl vědět, že sem v noci z neděle na pondělí přilítne tisíciletá voda. U nás v Budějcích to nakonec dopadlo snad ze všeho nejlíp proti novýmu Litoměřickýmu jezeru apod 😲(
Kdo, Rbaron, Nasrot, Oddie: Nekdo z vas ma spatny informace, kapacita nadrzi je mnohem vetsi, nez uvadis. Snad vyjdou na povrch fakta, snad je nekdo neututla.... Uz ted je jasne, ze POVODI Vltavy nedavalo ani spravne informace, ac je meli (podobne jako Spolana). Kdyby skutecne regulovali tok a odpousteni prehrad, tak nebude zaplavova vlna od Stechovic do Drazdan. Jasne, ze Ceskobudejovicko se nedalo zachranit, ale situaci znali temer tyden predem, nez voda dosla do Prahy. V teto fazi je to uz jen KDYBY, ale ja rikam, ze to reseni mel nekdo rozhodnout, a ten nekdo chybel nebo chybil. Ja tady v praci taky musim dopredu hodne rozhodovat, a za pripadna nespravna rozhodnuti mam odpovednost a nesu pripadne nasledky - ale to je ma prace. O TO MI JDE, pokud se prokaze, ze postup Povodi Vltavy byl neprofesionalni, mel by to onen kolektiv lidi, kteri jednali neprofesionalne, pocitit... Ja se ale bojim, ze se zase vse ututla, vsichni se vymluvi na tzv. vicejak100letou povoden a nebude se dit nic, a zase rozhodovat o pristich zivotech a majetku budou rozhodovat lidi, kteri tomu nerozumi dostatecne. Mne je to jedno, ja bydlim v okrese, ktery nebyl (a nebyva) vubec poskozen, ale je mi lito lidi a jejich prace, co bydli u velkych rek....
vlami-cetl jsem rozhovor s nejakym odbornikem na prehrady, ktery rekl, ze je presvedcen, ze se na Prahu hnala vice nez tisicileta voda a za Praha muze byt prehradam vdecna za to, ze voda v Praze prekrocila jen o nekolik desitek let vodu staletou! Prehrady zadrzely stromy, bahno a dalsi veci, ktere by v Praze strhly veskere mosty, ucpaly koryto a Vltava by potom udelala koryto nove. Zakonocil ten rozhovor dost dobre:" Lide vidi jen to, co voda zpusobila, ale uz nevidi to, co mohla zpusobit nebyt prehrad".
Mracek: OK, to si uvedomuji. Ja nerikam, ze prehrady jsou k nicemu. Jen se obavam, ze zvitezil postup CEZ (prilis neodpoustet, prisli bychom o energii), nad vsim ostatnim - nad zivoty lidi a zvirat, nad majetkem lidi, obci a statu atd.... A to by se melo prosetrit. Pokud by tomu tak bylo, pak by nejbohatsi spolecnost v CR mela hodne hradit... Bojim se, ze jedine co udelaji - opravi si sve rozvodny, elektrarnu Melnik a kvuli povodnim zvednout cenu elektriny... 😒 A vlada to jeste schvali... stalo se to jiz nekolikrat...
vlami-je pravda, ze jestli se mohlo udelat neco vic a nekdo tomu primo branil(viz obec Metly), tak by ta urcita osoba ci spolecnost mela byt potrestana a to nejlepe fin. postihem v takove vysi, ktera by vystihovala utrpeni postizenych!
Mracek: Diky za podporu, myslim si totez.
Pozor, co se týká přehrad, je Týdnu super článek. Energie není to jediný hlavní hledisko pro udržování plnejch (to je debilita sama o sobě) nádrží. Velice důležitý je i "rekreační hledisko" prej má plno lidí na nádržích lodičky, plavci koupací místečka, rybáři taky atd. Prej by se jim nelíbilo po odpuštění prodírání k vodě smrdutými plochami bahna. Tak teď je smrdutý bahno na třetině republiky. Tohle a Metly mě nutí k úvaze: nestálo by za to postavit velkorybáře mimo zákon? Přeháním, ale dost mě to nakrklo.
Vlami: Máš pravdu. Kapacita je větší. Včera v podvečer byl na Blaníku rozhovor s ředitelem Povodí Vltavy. Jenom Orlík prý má kapacitu přes miliardu kubíků. Vcelku to tam časově rozebíral. Myslím ty dvě povodňové vlny. Něco mi sedělo a u něčeho jsem měl pocit, že se snaží kličkovat. Ale znáš to, v globálu se celou dobu plácal přes ramena a dokonce použil termín "hrdinská práce" kolektivu povodí. Je asi fakt, že se sešlo několik faktorů dohromady, přičemž každý sám o sobě by byl zvládnutelný. Zajímavým bodem je fakt, že každá přehrada má asi dva pány - Povodí a ČEZ. To by znamenalo, že pokud jeden chce upouštět z preventivních důvodů, druhý nechce aby měl dost vody pro turbíny. Něco jako ten rybník v Metlách. Přece ho nevypustím, když v něm mám kapry na Vánoce, že jo.
Kdo: Ano, prave tohle jsem mel na mysli. Vim, ze trva, nez se miliarda m3 vody z Orlika odpusti, ale kdyz bylo treba (jinak by zacly pretekat), tak najednou to slo a tehdy zacly od Stechovic zaplavy. ALE KDYBY SE O TO ALESPON POKUSILY DRIVE... nemuselo to dojit tak daleko.

Je mi jasne, ze se zacnou vsichni placat po zadech, to uz znam. To je totiz jedina jejich obrana pred lidmi. Budou se vzajemne placat po zadech CEZ, Povodi Vltavy, Magistrat Prahy, pak i Spolana (to snad uz ne!) a vlastne se vsichni shodnou, ze to byla souhra mnoha nahod a ze tomu neslo celit lepe. A at jsou lidi jeste radi.... Ale pravda bude uplne jinde a par lidi v tomhle state to bude vedet, ale budou muset mlcet. Nemam zadne iluze. Kdyz nekdo neco posere, neni nadto, aby se pochvalil, oni to lidi vydrzej... a on zustane "u vesla" dal... Vzdyt se vlastne zase tak moc nestalo, ze?

Uz jenom tech zvirat v ZOO je mi lito, jen kdyby den predem rekli, jak velka voda bude, bylo vse OK.... (zemrelo 10 velkych savcu a asi 80 vzacnych ptaku). Jsem z toho smutnej a desne nasranej na nektere lidi/spolecnosti, ktere za to musi byt odpovedni! Tak se mi nedivte.
Ještě k tomu ČEZu a vypouštění přehra😜 mám pocit, že na energii z přehrad jsou asi mnohé okolní obce závislé a nevím, jak by kdo vysvětloval, že museli na x týdnů někomu vypnout proud, protože by "nějací hnusní pražáci, kteří jsou velké většině 'vidláků' ukradení" byly týden pod vodou...
Nasrot: 😊) Vis, jakou merou se podili vodni elektrarny na celkove vyrobe energie? Kdepak, hlavni jsou tepelne a atomove elektrarny, vodni jsou pouze jako doplnkove a obvykle se zapinaji pouze ve spickach (zejmena ty mensi), protoze jako jedine se daji operativne vypinat a zapinat. Navic nemaji takovy vyko, jako tepelne... A za treti, my v republice mame prebytek energie. Zvlast, kdyz v zaplavach vypnou pulku Prahy a v zaplavove oblasti prestanou fungovat fabriky...

Sith: Tady je videt, ze casopis TYDEN uz provokuje verejne mineni. Neverim, ze by se vodohospodari prilis ohlizeli na rekreanty na prehradach. Proste byli neschopni ty nadrze upustit.... a neverili, ze prijde takova voda, i kdyz o tom meli informace.
stih, vlami: dle vodohospodářů je vltavská kaskáda navržena dle následujících požadavků:

a) výroba elektřiny

b) rekreace (tedy koupání, lodění, rybaření...)

c) záplavy

A podle těchto hledisek (tak jak jdou za sebou) se musí řídit i regulace hladiny...
Vlami: kapacita všech nádrží na kaskádě je asi 0,6 miliardy kubíků, což je asi pětina toho, co Čechama proteklo. Vždyť jenom v Praze přeci teklo přes 5000 kubíků za vteřinu a navíc i z Berounky a Sázavy, které nejsou regulovány. A jak jsem řekl níže, přehrady nejsou necky, to by trvalo.
Situace v Praze je katastrofální Jižní spojka magistrála Barandovský most - všechno stojí - a nejmíň půlka aut má vidlácký značky - co sem sakra jezdíte smradit. Smraďte si doma.
Cleaner: Hele Čističi, já jsem taky z Prahy a mám vidláckou značku (ale teď nejezdím). Jak poznáš, že ten kdo má jinou než pražskou značku je "vidlák"? Pravda je, že by řidiči měli zvážit svoji účast v dopravě v Praze.
Pražák by si nikdy nekoupil vidlácký auto s vidláckou značkou.
Cleaner: Proč myslíš? A co je vidlácký auto? 😃
Vidlácký auto pochází z vidlákova, je vyšoupaný od vidláka co ho trápil na vidláckejch polních silnicích.
Cleaner: aha
...a taky by to chtělo, aby zakázali vjezd kamiónům do Prahy (pokud evidentně nezásobují nějaký pražský podnik), protože ty jsou taky nemalé brzdy...
Cleaner: A situaci na ulicích a SPZky jsi pozoroval z chodníku, prostředku MHD, nebo z vlastního auta?
Ani jedno - mám auto služební a prostě MUSÍM jezdit. Opravdu MUSÍM.
to celaner: Pokude nejsi hasič, policajt, záchranka, zásobování, auto, odklizející bordel po záplavách, řidič MHD nebo něco podobnýho, tak s tim jdi do *! MUSÍŠ akorát umřít.
A to si jako myslíš, že se kvůli záplavám zastaví svět. Už takle z toho máme obrovský ztráty. My si prostě nemůžeme dovolit zavřít firmu na 14 dní a čumět na vodu v televizi......
Tak jinak: Něco rozvážíš, nebo si jenom vozíš *?
Jo vozím si * - je to fakt odvaz - už se těším na cestu domu.
to Cleaner: Vyrajtovaný, vodrbaný a dojetý pražský šunky jsou ty nejlevnější auta v celým státě. Ne nadarmo si opravdu chytří Pražáci jezdí kupovat auta právě do vidlákovů...
Kolík80
to Cleaner: Teda chlape ty jses fakt *!! A s takovyma nazorama jdo do pr....!!! Jsem vidlak ze Stechovic a do Prahy musim jezdit autem, protoze na rozdil od tebe se tam hromadnou dopravou proste nedostanu. A kdyz jses tak chytrej, tak muzes jit delat moji praci(delam SW konzultanta a ted se snazim zachranit data firmam kterym se utopili servery) a ja rad zustanu doma ve vidlakove...

to all: Sorry za ty vyrazy, ja je taky nemam rad, ale Cleaner me fakt nastval.

PS: Predpokladam, ze sluzebni auto pouzivas taky na cesty home - office. Nech auto v praci a jezdi do ni sockou, verim tomu, ze ti zamestnavatel nadavat nebude. A ty odlehcis doprave v Praze...
Koukám, že Praha už je na tom asi fakt špatně, když sem jezdí pomáhat i takový individua jako seš ty. To sakra nemáte dost servrů v těch vašich štěchovicích - že by ses v nich mohl ňoumat doma. A vůbec proč dělá vidlák takovou práci? To je už je fakt proti přírodě.
Kolík80
Jak jsem psal... Umis to ty??? Nebo jenom placas?? Cim se zivis, ze mas tak velikou hubu a musis jezdit autem?? Mimochodem kdyz jsi tak velikej prazak, tak by jsi mel vedet za neni problem dostat se z Hostivare na Vaclavak za min nez 30 minut!!! Musis ovsem vedet kudy jet ty prazaku...
Není tu nějaký opravdový pražák, abych mohl konečně pohovořit s normálním člověkem? Všichni ti vidláci tady jsou nějak moc zakomlexovaní a pořád si musí něco dokazovat. Třeba dojet z Hostivaře na Václavák za 30 minut. To já neznám, mám času dost.
Kolík80
Ty si, ale protirecis... Tak si nestezuj na ucpany silnice!!

BTW: Mas pravdu malem me cekala i obnova dat na serverech ve Stechovicich, kolegove ted davaji dohromady utopenou knihovnu!!
Já si nestěžuju na ucpaný ulice, ale na to že sem jezdí vidláci smradit. A to je rozdíl. Až si my pražáci ucpeme naše pražský ulice našima pražskejma autama tak nebudu vůbec protestovat.
Kolík80
Dobra, tak pristi leto az budou horka, tak se zajdi vykoupat do Vltavy v Praze, aby si nam vidlakum nesmadil v nasich vesnicich cestou k vode a neparkoval na nasich polich az se u ni budes valet!!
Asi vám taky vstoupím do debaty😒br />

a) Lucky: kdybys byl HW konzultant, tak problém s utopenými servery vyřešíš po telefonu a nemusíš do Prahy jezdit... 😄

b) Cleaner: mě osobně štvou v Praze hlavně hovada zahraniční (převážně skopčáci, kteří jsou pro svou neskonalou lenost schopní s autobusem zajet třeba i doprostřed Staroměstského náměstí a nevadí jim to...), pak víkendoví řidiči bez ohledu na původ, kteří dokážou i v neděli ráno udělat na magistrále zácpu na 2km dlouhou, pak "vytúnění" brňáci, kteří si snad jezdí do Prahy léčit nějaké komplexy (v Brně jsem byl cca před 3týdny a žádná taková hovada jsem tam nepotkal), a závěrem ti mimopražští, co sem jezdí pracovat a parkují v centru a kvůli kterým byli zavedené modré zóny, aby tam neparkovali (dle nějaké té vyhlášky tam můžou parkovat pouze občané v dotyčném místě bydlící či ti, co tam VLASTNÍ firmu, ne ti, co tam jen pracují - pro ty existují tzv. záchytná parkoviště na okrajích Prahy, která věčně zejí prázdnotou...). A ještě jsem zapomněl na ty, co mají takové divné zvyky z laskavosti, v Praze neočekávaným způsobem, pouštět někoho jedoucího z vedlejší na rychle jedoucí hlavní. A ještě ti, co jezdí na červenou (ty bych střílel) a ti, co nevědí, jak mají velké auto a brzdí ostatní v zúženém pruhu.
Závěrem bych ale taky vzkázal, ať do Prahy v tuto dobu nejezdí nikdo, kdo neví kudy kam a nebo při tom musí koukat na cedule, které přečte nejdál z 20ti metrů...

c) vytahovací hádanka: jak se v totální zácpě dostat ze Spořilova na Příkopy za 12 minut?
Cleaner: Vím, že tohle je o záplavách, ale nedá mi to, abych ti nepřipoměl svou otázku, když jsem z Prahy a mám jinou SPZku a nevidím důvod si ji měnit a rozhodnu se, že ve svém autě budu smrdět ve svém městě (teď ne, nejsem cvok, kterej MUSÍ do práce autem, aby pak celou dobu seděl na internetu), jak poznáš, že nejsem "vidlák" abys neprotestoval.

Lucky: To je nápad s těma serverama 😃)- tak je ve firmách vyrvi ze zdí a můžeš je mít doma 😃)))

Našrot: jako smysl přehrad bych dal jako bod B) splavnost řek - je blbý, když se za lodí práší
Ajvn: mimochodem, nehlásili všude možně, že si lidi mají pro jistotu pořídit rádio na baterky...
pallas
... co by sa dialo u nas, keby teraz nevydrzali dunajske hradze a Dunaj by sa vylial do Bratislavy. U nas je mesiac pred volbami...
Dovolte mi, aby som všetkým, koho to postihlo, vyjadril svoju účasť. Síce trochu neskoro, ale mal som tiež starosti s Dunajom, hoci iba v pivnici a az take veľké škody mi to nenarobilo.
to Oktan: Myslím, že většina těch postižených má teď omezený čas a přístup k této diskuzi a proto Ti jejich jménem děkuji a zároveň vám všem u vás, přejeme i my (snad mohu mluvit jménem všech) hodně fyzických a hlavně psychických sil, vyrovnat se s nastálou situací. Držme si vzájemně palce.
Obec Metly som videl v spravach. Vyzeralo to tam hrozne, ale nezachytil som, co sa tam udialo s tym rybnikom. Moze sem niekto hodit info ? Dik.
Metly - typicky priklad, jak zajem jednoho cloveka nebo skupinky lidi ovlivni osudy cele vesnice. Zde je to ocividne. Vec je v tom, ze zajem o kapry (majetek) prevysil zajem o lidi a jejich majetek. Rybari totiz obcanum vesnice nedovolili protrhnout hraz, aby voda odtekla do bezpecneho koryta, protoze by prisli o sve kapry. Zanedlouho se hraz rybnika protrhl sam nad vesnici a smetlo to vetsinu domku.
Podobnost vidim i u vltavske kaskady, a proto ty me rozhorcene drivejsi prispevky na ucet CEZu a Povodi Vltavy.
to Orin: Ve zkratce, je to vesnička, položená pod urovní hladiny přilehlého rybníka. Když začalo přitékat už opravdu moc vody, chtěli ho začít upouštět, ale majitel to nedovolil z níže uvedeného důvodu a následně ten nápor nevydržela hráz a došlo k jednorázovému a fatálnímu vypuštění, prostředkem vsi se vším, co tam stálo. Majitel je již údajně za hranicemi státu.

to All: V dnešní Mladé frontě je článek o hrázných a jsou tam i parametry přehrad
Daleko vetsi dezinformace je v dnesnim deniku METRO. Reditel Povodi Vltavy [Hudler] prohlasil, ze: "Kdyby vsechny prehrady a zasobni prostory v povodi Vltavy byly zcela prazdne, byly by schopny pojmout zhruba jednu miliardu m3 vody. Na uzemi zapadnich a jiznich Cech vsak spadlo ve velmi kratkem case kolem 3 mld. m3 vody." Konec citace. Ve zbytku clanku se vodohospodari samozrejme placaji po ramenech, jak jsou dobri!

Jak lzive!!!
a) Povodi Vltavy ma spadovou oblast jiznich Cech a jen slabe zapadnich Cech, protoze ty bere z vetsi casti Berounka, a ta se vleva do Vltavy az pod Prahou, takze zadna prehrada Vltavske kaskady ji nezastavi. Takze proc argumentuje 3. mld m3 vody, proc neargumentuje faktem, kolik vody spadlo pouze v Jiznich Cechach?
b) Kdyz nepocitam LIPNO, tak neverim, ze "kdyby vsechny prehrady a zasobni prostory v povodi Vltavy byly zcela prazdne" maji kapacitu pouze 1 mlrd. m3 vody - jde preci o Vrane, Slapy, Kamyk a Orlik! To je vody mnohem vice!
Zacinaji si s nami hrat, a jeste dostanou vyznamenani....
Co porad vsichni maj s tema prazdnejma prehradama? to jako že by třeba 50 let byla přehrada prázdná - co kdyby? A nebo že by je začali odpouštět treba tri dny predem, zpusobili by treba 20ti letou vodu a ono by pak treba vubec neprselo. Myslete trochu. Obzvláště Vlami - tváří se tu, že je chytrej jak prezident zeměkoule a přitom je to normální omezenej vidlák co je akorát pořád s něčim nespokojenej. Hlavně radit když je po všem - na to sou hospodský vidláci machři.
proc se musi permanentne cas od casu v MC objevit nejaky blb ?
Inu blb je blb a neví, že je blb. naopak ze všech nejvíc křičí: "Hele blb"
18.8. POVODEŇ: Názor geologa - Metro ? nevěřím!

Vladislav Kulič

Ještě v úterý jsem všem tvrdil, že v centru Prahy není proti vodě bezpečnějšího místa než tunely metra?

Studoval jsem geologii se zaměřením na zakládání staveb a hydrogeologii začátkem 80. let, výstavba metra byla tou dobou hitem oboru. Pokud si dobře vzpomínám, projektanti a stavitelé nám s náznakem tajemnosti vysvětlovali, že vedle dopravní má metro i další funkci: velkokapacitní kryt pro případ války. Z tohoto důvodu je metro chráněno proti zaplavení nejen při běžné povodni, ale i pro případ destrukce vltavské kaskády, kdy by se Prahou přehnala vlna vysoká 13 ? 17 metrů. Najednou jsou tunely v centru zaplavené a já slyším zástupce Dopravního podniku, že metro bylo postavené na stoletou vodu a voda přišla stotřicetiletá? Blábol! V páteční MFD je (B/7) je moc pěkná fotka z Kampy, kam dosáhla hladina při povodních 1784, 1845 a letos. Sice jsme vyhráli, ale nikoliv o 3 nebo 5 metrů ? o nějakých chabých 25 centimetrů. Dnes ráno jsem zaslechl ředitele DP, jak s vážnou tváří tvrdí, že se na dvou místech provalil tunel a že oprava bude stát dvě miliardy. Provalil tunel? Kvůli povodni? To jako že se zhroutil ten železobetonový tubus a tudy tam hrkla voda a zaplavila těch 11 nebo kolik stanic? Nevěřím! Celá stavba metra je extrémně předimenzovaná, co se bezpečnosti týče. Nebudu zabíhat do technických detailů, ale celé týmy geotechniků, statiků, projektantů s metrem spojily svůj profesní život. Neumím si představit, že pouhé zvýšení hladiny o pár metrů, navíc statisticky dosti pravděpodobné (viz pěkný článek na L. Metelky na NP 17. 8.) by mohlo přivodit tak fatální kolaps tohoto úžasného díla. A navíc: co kdyby tam opravdu byli lidi? A nedejbože? co kdyby metro skutečně sloužilo jako kryt?!? Pokud se ukáže, že se opravdu ?provalil tunel?, bude to v odborných kruzích fenomenální blamáž a mě už v pražském metru nikdo neuvidí.
Ale osobně nevěřím, že metro selhalo po konstrukční stránce. Daleko spíš si umím představit, jak někde na velínu sedí pražský Homer Simpson a brumlá si:

?Zavřít šoupata? Který čudlík to asi bude? Enyky, benyky?.?

Za dvě miliardy.

RNDr. Vladislav Kulič

Autorizovaný inženýr pro geotechniku, č. autorizace 04000003
Cital som to na pes.eunet.cz, dnes tam je druhy diel, doporucujem precitat. Podla zaberov z TV sa da usudzovat, ze direktor metra nepozna vlastny podnik a nerozozna protiatomove tlakove dvere od tehlovej priecky.
Hm .. Cleaner je typický pražský buran - vidlák, což jest nejvyšší stupeň buranství. Ty smrdíš jen v Praze, viď ? Na to, co TY si MYSLÍŠ, že MUSÍŠ kaká Baryk.
Tvé argumenty jsou naprosto totožné jako kteréhokoliv vesnického burana - vidláka, který tvrdí, co tady ten pražák smrdí, ať jde smrdět do Prahy.
Stejná míra hlouposti a nevzdělanosti s tím rozdílem, že jeden má pocit velikášství. (😄 Povedlo se Ti mne rozesmát milý Cleanre, dobrý kousek, bravo ! (;o)
MONASTUS: Možná je to věcí názoru, ale já si myslím, že k smíchu by to možná bylo, kdyby to bylo míněno "žertem", takhle je to k nasrání a je smutné, že jeden takovejhle exemplář pražáka nasere rychleji víc lidí, než sto slušnejch pražáků přesvědčí jednoho vidláka, že jsou slušní.
[odkaz]
Kolík80
Sorry za ty hrubky, ten me tak rozpalil, ze jsem to po sobe ani nekontroloval...
Kolík80
Koukam, ze jsem pro tebe opravdu povl a ze mi tudiz ani nehodlas odpovidat na moje otazky, takze ja tuhle debatu koncim.
Ty jedna prazska NULO, budes mit za chvili moznost se vyblbnout, jen sleduj nazvy temat v MC... Tam budes kralem...
Když holt někomu dojdou argumenty začne být zaufalý..........
To Vlami: Já,osobně Ti děkuji za osvětlení/poskytnutí info o metru.Sice jsem něco tušil, ale jistojistě jsem nevěděl nic.Jinak,kašli na podobné "individua - Cleaner", nestojí za to.Totiš nezáleží odkud jsi, ale jaký jsi.A pokud mi někdo takový(Cleaner) řekne, že jsem vi..., tak se jen pousměji.S pozdravem Pavel
02: Prrr... neber ty informace o metru za nijak stoprocentni. Je to pouze jeden nazor nepotvrzeny fakty (ty zatim nema asi nikdo). S nim muzeme souhlasit a muzeme i mit vyhrady. Cas ukaze, jaka bude pravda. Ja jen doufam, ze problem zaplaveni metra budou posuzovat skutecni a nezavisli odbornici a ze tu "pravdu" zverejni. Toho se totiz bojim nejvice, ze nam podstatne veci zamlci, aby nekteri soudruzi zustali na svych mistech. A nejde jen o problem metra, totez mne zajima u Spolany apod...
Jo, jasně, ale nedá mi to si trochu postěžovat(vylít/vyjádřit se )ne, nejsem geolog ani stavební technik, ale jak si říkal tak s tebou musím souhlasit v tom, že metro bylo také stavěno jako CO kryt.Museli tedy s takovým náporem toho t👋či jiného typu počítat.Tak spíše to bude ,jako mnohokrát lidský faktor.Navíc,já jsem z Ostravy, vím že si o nás mnozí myslí že jsme "lopaty" co neumí se ani podepsat...,no ale takoví jsou všude.A zažil jsem povodně v 97.Mohu říci, aspoň co vím, že informace měli a moc toho neudělali.(Musel jsem trochu přehodnotit,ale né moc,svůj pohled na věc).V těch to katastrofálních záplavách byli aspoň nějaké informace.Tehdy, ale nebyli vůbec žádné.Prostě se voda přivalila a finito.Já ,jsem uvízl týden ve Vsetíně,bez možnosti se dostat domů.Auto bylo ještě 2 měsíce na chalupě,neb se tam urval svach a vzal sebou jedinou příjezdovou komunokaci.Ale jak jsem již dříve řekl,a zatím si stojím,moc toho nešlo dělat.A to co šlo bylo uděláno aspoň z mojeho pohledu tak napůl( s přivřenými všemi očima.Já jich mám 4.😃) ).Mohli se poučit z minula a připravit se.Jde to,exzistují určité tabulky, podle kterých se dá aspoň přibližně zpočítat jak se voda, která naprší v určité výši( vydedukovat co se asi bude dít),no a co teď leze na povrch tak toho moc neudělali...,jo jo, lidi jsou nepoučitelní a rychle zapomínají.Já nikoho nesoudím a ani soudit nechci.To si musí každý sám se svým svědomím vyřídit.Teda doufám.Pavel
pallas
ako vyzera doprava v Prahe, ked je teraz metro z velkej castii nefunkcne? Kde je situacia najhorsia, teda kde sa najviac caka v kolonach?
všude...
Kolony jsou zejmena na magistrale, kde je vyhrazen 1 pruh pro BUSy a pak se u hl. nadrazi krizi s jednim pruhem pro ostatni vozy a dopravu ridi policie, coz znamena, ze auta jezdi krokem.
Jinak bude asi narvano vsude, ale magistralu a most Josefa Hlavky bych skutecne vynechal. Jen vcera jsem jel pozde vecer (!) z Plzne [pozn. pro Cleanera: jsem vidlak s prazskou SPZ 😄 ] a uz pred Berounem se kolona aut tahla az k prazskemu okruhu... to je sila.
Co říkáte na chování našich snědých spoluobčanů?

Sám jsem lecos slyšel, ale vystupování ústeckých cikánů (výraz Róm většina světových jazyků nezná - nebo v jiném významu) včera na TV ve zprávách mě dostalo. Oni si asi myslí, že humanitární pomoc je povinná a to na úrovmi hotelu. Před pár lety mě zaujal výrok jednoho kriminalisty: "Dřív jsme neměli tolik problémů s cikánama, co teď s Rómama". A když na to někdo upozorní, tak je z fleku rasista. Myslím, že tady opravdu rasismus je - ale naruby.
Jo,jo, chudak ten clovek z vlady, co o romech rekl, ze jsou jak sarancata, uz ho chteji obvinit...
A co byste dělali vy? Vsadím se, že nejméně polovina z vás by ráda použila Cyklon B.
Cleaner: Proč myslíš?
Protože je to tu samej nácek, co chudákům vystresovaným Rómům nedopřeje ani kuřecí bagetu, multivitaminový nápoj a ubytování na úrovni. Zdá se, že byste je nejraději nahnali do koncetráků, cpali suchým chlebem, napájeli vodou a uvažovali o konečném řešení.
To cleaner:A jaky reseni navrhujes?Az zacnou cikani chodit do skoly,pracovat,nebudou krast atd. zadnej rasismus nebude existovat.
Cleaner: tak buď si děláš srandu a nebos neviděl ty zprávy či nečetl článek např. v MS... Příkla😜 přes 700 cikánů je ubytovaných na kolejích v Ústí n. L. a ani jeden z nich není zaměstnaný a drtivá většina např. nechce ani pomáhat při odklízení škod.. Navíc jim všem před evakuací bylo řečeno, že si mají vzít peníze a jídlo a opět naprostá většina tak neučinila...
Cleaner: Máš pravdu. Ti cikáni byli tak vystresovaní, že ani nevěděli, že bydlí úplně jinde a jen vlivem stresu se i s příbuznejma nacpali do evakuačních středisek. A proč by zrovna oni měli mít stejnou stravu jako gádžové. Ti ať klidně přespávají v tělocvičnách a na chodbách škol a cpou se sucharama a "obyčejnou" Dobrou vodou, ale pro ně vysokoškolská kolej není dost dobrá a multivitamín jim po právu patří. Víš co budou potřebovat energie, až se vrhnou na úklid svých předtím tak pečlivě udržovaných klícek. Zřejmě to berou tak, že když platí do jednoho daně (a to oni jó), tak jim přísluší něco navíc. V těchto situacích se opravdu pozná nátura etnika. Proč to nevzít a nezneužít toho, když je to zadarmo.
Cleaner: A jako uz tradicne, Cleaner opet stoji na druhem polu, nez je obvykly nazor nemlcici vetsiny v tomto foru 😊))
Cleanere, uz jsi se byl podivat v Usti? Budou treba dalsi dobrovolnici, aby uklidili po cikanech ty koleje, aby se tam mohli studenti vubec nastehovat... 😞
Souhlasím, jenže vzniklo to jen tou změnou tří písmen ve větě "SSSR náš vzor" za "USA náš vzor" - tam taky funguje rasismus naruby s černochama...
to nasrot:Ty toho nejak moc vis, clovece...Snad nechces srovnavat spinavy Rusy kteri zili v zemljankach, nemeli co do huby, jenom kradli, chlastali a chteli aby je ostatni socialisticky zeme podporovali s USA, nejvyspelejsi zemi sveta, ktere nebyt tak Vam v Cesku dodnes vladne Jakes a Stepan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
matuS
florida98> dovol aby som sa zasmial. ale nejak ti ta amerika rastie cez hlavu. asi ta zasiahol ekonomicky upadok, nie?
Nebyt USA, tak nam dnes vladne Rakousko-Uhersky cisar Franc-Josef III. nebo Nemecky cisar Vilem IV.!
Viados: trošku bych si být tebou zopakoval historii... taky ti asi ti hákoši lezou na mozek...
To opacko z historie by sis mel dat ty. Ludendorffova ofenziva na zapadni fronte v roce 1918 a tzv. 2. bitva na Marne ti zjevne nic nerikaji. A podpora vzniku Ceskoslovenska ze strany presidenta Wilsona asi take ne ... Pokud to nevis, tak Nemcum se vysazenim agenta Lenina v roce 1917 do Ruska podarilo eliminovat protivnika na vychode a na jaro 1918 presunuli spoustu (pres zimu odpocinutych) divizi na zapad. Predchozi valkou zlomene Francouzske a Britske jednotky se nebyly schopne teto nove sile ubranit. Do hry vsak zasahly cerstve jednotky USA (statisice vojaku!) vylodene v zaveru roku 1917. Z historie 20. stoleti ty me radeji nekousej!
Florida89: žiješ tu snad? Nežiješ a z fotek z intenetu nic nepoznáš. Hlavně nevím, jaký je rozdíl mezi rusy a amíky: amíci akorát kradou o to víc, o co míň chlastaj a jejich majetnické nároky (ačkoli jde o nejrozvojovější zemi světa, kde ještě nepřišli na to, že když postaví barák z papíru, tak asi při vichřici uletí...) jsou taky stejné. Mají ovšem něco navíc: nekonečné sebevědomí, které jim dovoluje tvrdit, že mají i největší trpaslíky na světě ovšem jim také zakazuje prohlašovat jedinou pravdu, že jsou nejblbější národ na světě, nyní v čele s kapitálním ***m, jehož projev a názory si nezadají s mnoha dřívějšími diktátory.

Mimochodem, nebýt USA, tak nám nikdo nevybombardoval po válce Škodovku, tak nám nikdo po 89 nepřikazoval, co máme dělat, tak by tu nevysílala příšerná Svobodná Evropa, která akorát pomlouvá český národ, nebýt USA, tak není na spadnutí (jako již poněkolikáté) světový jaderný konflikt, nebýt USA, tak nejsou země, kde by HDP dosahovalo jen několik málo dolarů ročně a tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

A ještě malá drobnost, která se moc nahlas neříká - USA je nejzadluženější zemí světa...
to nasrot:K tomu neni co dodat, s clovekem kterej ma nazory na USA jako Ty se neni o cem bavit.A uz se nedivim ze Cesko je na tom tak jak je......😒((
Vis Florido, problem je v tom, ze u nas jsou lidi

trosku moc haklivi na to, kdyz jim nekdo rika,

ze ta a ta zeme je "skvela". Kdysi nam to rikali

o SSSR (pamatuji si na ty hodiny rustiny ve skole,

kdy jsem si, podle soudruzcina vypraveni, myslel,

ze SSSR je ta nejkrasnejsi a nejdokonalejsi zeme

na svete. Houby. A ted ty tu rikas neco podobneho --

mozna to tak presne jako ta soudruzka nemyslis,

ale byt zaslepen a rikat, ze nic z toho, co tvrdi

nasrot, neni pravda, mi ji pripomina (ted netvrdim, ze jsi

zaslepeny komunista, ale jsi zaslepeny... nevim co).

Uznavam, ze vidis USA z jedne strany -- jako obcan USA, prislusnik

stredniho stavu. My (ja) je vidim jako stat, ktery se hodne sere do ostatnich a rad jim rika (diktuje?) co maji delat. Na druhou stranu jsem natolik objektivni, abych pochopil, ze nektere kroky jsou...

mozna nutne, ale jejich forma je... podivna. Vem si trebas soucasny planovany utok na Irak. Bez mandatu OSN (jak bylo puvodne planovano) se chteli vrhnout na nejaky stat.

Uznavam, Irak je, mirne receno, vojensky problematicka zeme... Ale takhle? To je vyhlaseni valky. A utok na Jugoslavii take byl... podivne vyhlasen a politicky zastiten.

Nechci tvrdit, ze jsou to *, to ne, ale se

SSSR jsou srovnatelni s tim, ze nam je nekdo (zrovna ted ty)

stavi jako "vzor" a pri tom se tvari, ze jsou bez chyby.

Nasim vzorem byt nemohou. Proc? Protoze maji mnohem vetsi politicky a ekonomicky potencial diky poctu obyvatel nez mi (CR).

Mozna mohou byt "vzorem" EU, ale ta je stavena (primarne) na jinych zakladech a za jinym ucelem, nez bylo kdysi spojeno X statu do Unie.

A kdyz napadas nasrota... Chces tvrdit, ze problemy s rasizmem jsou

u nas horsi nez v USA? Chces tvrdit, ze tu mame vetsi zlocinnost (alespon tu na ulici)? Chces tvrdit, ze my jsme vetsi znecistovatele ovzdusi nez oni? A chces tvrdit, ze my stavime nase ekonomicke zajmy

nad zajmy ekologie tak, jako to ucinil G.B. jr. (parafrazuji "sereme vam na Kjotsky protokol, ponevadz by to ekonomicky omezovalo nas prumysl"?).

USA je zeme (unie statu) jako kazda jina -- s hafo problemy. Jeji vysadni postaveni je dano pouze tim, ze se do vseho sere, ponevadz je hodne velka... To ji prinasi hodne vyhod, ktere my mit nebudeme, ale hodne problemu, ktere (snad) mit take nebudeme.
to BoB_:Je to Tvur nazor a ja Ti ho brat nebudu, to bych byl jako Rusove...😄
to Florida89: Možná sism nevšiml, že toto fórum (ač v Motor cafe) je o záplavách. Jinak s názory na naše US soudruhy do písmene souhlasím. Vím, že si musíš myslet, že je to báječná země, ale trochu soudnosti by neuškodilo. A ty exempláře US odborníků, co znám, mě opravdu nemůže přesvědčit o nadměrné inteligenci. Ano, jsou to odborníci, ale jenom na tu jednu konkrétní věc. Víš co bylo tady nad jejich možnosti pochopit? Že obyčejnej dělník umí číst ve výkresu. Že umí navrhnout lepší řešení, než bylo třeba v postupu od inženýra (ať už praxe, nebo obyčejný selský rozum - pozor, nepodceňovat). Prostě u vás ho naučí drbat se pravou rukou za levým uchem, on nepřemýšlí, jak to vylepšit a za chvíli je odborník na drbání a hurá do světa, předávat svoje know how těm příšerně zaostalejm rozvojovejm zemím v Evropě. Jednou jsem četl knížku, kde mě zaujala věta, co řekl jeden český pilot jeho nafoukanýmu US kolegovi: "V době, kdy jste u vás lovili bizony, my jsme měli už třista let univerzitu." Ale to jsem myslel, že je problém rodilých amíků, protože při úrovnď jejich školství, jich polovina netuší, kde je Evropa, natož ČR. Ty jako migrant bys mohl mít větší rozhled, ale asi je to nakažlivé. Jinak... Jestli je tu někdo k politování, tak jseš to ty.
to kdo:Ja jsem sem do tohoto "fora" nikdy nic nepsal, az do te doby nez jsem si precetl prispevek # 83 od nasrot, ve kterem NAPADL USA, tak nez neco VYPLODIS , tak si PORADNE precti predesly prispevky...
to Florida89: Právě, že jsem si je přečetl. "Napadl USA" - bravo - to je oblíbený výraz. Ale to není z tvé hlavy, co? Jen ho všude okolo sebe slyšíš. Nikoho nenapadl, jen napsal pravdu o tom, jak je každej z těch neskutečně tupých, ale neskutečně arogantních a nadutých amíků vysranej, ačkoliv není nejmenší důvod. Jestli jsou takový jako TY všichni, tak se nedivím, že vás nikde nemaj rádi. Dej pozor, aby ses nepodělal z toho, že někdo nemá rád strýčka Sama. Já sám nevidím důvod drhnout * o zem, jen uslyším o USA.
Florida89: ježišimarjá, panenko skákavá, nebudu teď za to, že jsem NAPADL USA další nejvyhledávanější terorista? Prosím váas, nemáte někdo pod barákem protiatomový kryt, že bych si ho pronajal? Já bych vážně nerad, aby kvůli mému napadnutí USA Bush bez souhlasu kongresu a OSN srovnal celou Evropu se zemí(ta Česká republika je tak malá, že než by se těma GPS řízenýma raketama trefil...)! A nebo bych se měl jít radši prásknout na CNN či NBC? Nebo do Southparku...?
to našrot: neboj, my tě nedáme a když bude nejhůř, tak Tě schováme. Třeba do metra, to je přeci taky protiatomový kryt a tam si pro Tebe stopro nikdo netroufne 😃))
to Florida89: Myslím, že tohle téma mě natolik zajímá, že musím taky přispět. Z Ameriky se mi líbí jejich starý koráby od 80. let zpět, potom jejich nádherná příroda, San Francisco a taky asi lepší životní úroveň než tady.

Co se mi nelíbí, je jejich všudypřítomná nadutost a přímo propagandistická důslednost v jejím vtloukání už dětem od útlého věku. Je asi těžké si myslet něco jiného, když Vám odmalička tlučou něco podobného do hlavy. Jenže někdy je to až směšné. Naposled jste byli v hokeji lepší, všechna čest. Jenže když jsme to byli před nedávnem my, zdemolovali Američané veškeré vybavení svých šaten a ubytoven. Nu, co, oni na to mají, ne?

Když vidím současného mladého Bushe s duševně chromým výrazem ve tváři a snahou smést každého, kdo vysloví nesouhlas s USA ze zemského povrchu, tak se mi chce zvracet. Zvracet z toho, že tenhle člověk drží palec na tlačítku "ZNIČIT PLANETU". Stejně jako se mi chtělo zvracet z toho, že to byl před pár letý ožralý ruský prezident Jelcin. Nevím proč se to stalo tradicí, ale každý americký prezident musí mít "svou vlastní válku", nejlépe na druhém konci planety. Nepoučitelně a znovu, vrať se Vietname, ty černá skvrno minulosti, za kterou bychom se měli stydět. Jako vždy se tato válka mine cílem a to hlavní ponechá. Stejně tak bájný Osama Bin Laden se teď kdesi v pohodě chechtá a kouří hašiš. Kdyby veškeré aktivity teroristických organizací nebyly výhodně finančně propojené na vysoká místa v USA, už dávno by se tomu dalo zabránit, protože ze satelitu si přečtou i Vaši SMSku.

Na všech ekologických konferencích s důstojně zvednutým nosem dávají jasně najevo, jak myslí jen na sebe a na zbytek světa serou. Paradoxně se tak nejvyspělejší stát současnosti stává pro svět spíše opuchlým a svědícím puchýřem...
To máš asi tak. Když žiješ a ještě nějakou dobu hodláš žít v zemi. která neni až tak bohatá a úspěšná, jako některé jiné země, máš ve vztahu k těmto zemim tak dvě základní možnosti😒br /> 1. Začneš na ně plivat, popřípadě na ně svedeš nezdary vlastní země či rovnou celého lidstva.
2. Snažíš se to trochu omrknout tak, abys zjistil, co dělaj líp, že jim to tak funguje.
Z níže uvedených příspěvků vidíš, že těch, co volí možnost 1. je docela dost.
Ale tomcate, me je po USA prdlajs, ja jsem spokojenej.

Mam hodnou zenu, deti zatim ne, ale snad budou

(a doufam, ze zadnej amik v tom mit prsty nebude 😉),

mam dobrou praci, penez dost nad prumer...

Co mi je po nich? Jen mne nastve, kdyz nekdo

prohlasi "kdo nejde s nami, je proti nam",

neboli "my vime jak to je a jak to spravne udelat,

a vsici nas budete poslouchat, nebo jste teroristi.".

Pripominas mi tak trosku Slavikovou z "Nejslabsi, mate bubaka..."

Ta se vzdy, kdyz je prilezitost snazi utocit recmi typu

"a, pani vyhazuji damy, panska jizda, ze? A nevyhazujete

svoji souperku proto, ze je to zena?" atd.

Ja na amiky nic nesvadim. Jen je mi proti srsti

jejich chovani, smysleni. Ale snazim se ho pochopit, tolerovat.

Coz ale schazi jim...
to BoB_: Pani Slavikovou neznam, jeji porad nesleduji, takze nevim, co na to rict. Jinak o amicich at si klidne kazdej mysli, co chce, jenom bych byl opatrnej na pausalni odsuzovani - jsou-li nekde takove vysledky (demokracie, ekonomika, technologie...) jako tam, tak to asi za prd stat nemuze. Cely svet na ne nadava a pak, kdyz nekde nekomu tece do bot, hned pribehnou, aby to amici resili. Normalni udel bohatejch a uspesnejch.
Jo, treba jako Bosna. Neni to tam ted asi vubec idealni, ale dokud nezasahly USA (a vysledkem byl Dayton), strilely se denne desitky lidi. Evropa jen kecala, kecala, vymyslela 187. mirovy plan Vance a Owena a zavadela si sve Maastrichtske smlouvy ... nebo "hlidala" "mirove zony", napr. Holandani Srebrenici ...
Viados: ok, I. a II. světová mi nikdy moc nevoněly 😄 Jediné důležité, co o USA a těchto válkách vím je, že nechali nejdřív všechny pěkně koupat a pak ze své neohrožené klidné země přitáhli jako vítězové a s nejmenšími ztrátami "všechno hladce vyřídili"... A k té Bosně: mám kamaráda ze Sarajeva, který říkal, že utekli akorát včas, protože jejich známé, kteří se museli ještě den zdržet na hranicích amíci postříleli... to prý proto, aby se ten konflikt nešířil mimo hranice... A hlavně tam v podstatě nic nevyřešili, podobně jako v Kosovu - akorát získali další odbytiště pro svůj u nich neprodejný odpad. A nevyřešili to proto, protože je před řešením nějakých konfliktů nezajímá ani mentalita ani historie národů, na které útočí, protože nepředpokládají, že by měl např. někdo výrazně delší historii než oni (mimochodem, mám doma nějaký dějepisný atlas, vydaný američany - drtivá většina nejen evropských zemí v něm začíná existovat poměrně pozdě - České země např. až po Bílé hoře.. - akorát američani tam mají svoje "už" od prvního Kolumbova klopýtnutí na "jejich" hroudě).
to našrot: No, jestli si myslíš, že to měli např. ve 2. světové válce Američani tak říkajíc "za lacino", tak máš ty měřítka dost posunutý. Určitě jich padly statisíce (můj dohad, přesný čísla nemám). Je ale pravda, že měli relativně menší ztráty, než třeba Rusáci proto, že dělali všechno možný i nemožný pro minimalizaci ztrát a vlastní vojáky nepovažovali za "kanonenfutr".
Rusky ztraty nemohou byt meritkem ... Na vychodni fronte padlo asi 20 milionu ruskych vojaku a 1.7 milionu nemeckych. Ano, amici se o svy lidi umeli postarat lip uz tehdy. Zvlastni, ze jim nasrot vycita, ze Evropu nechali v I. a II. svetovy koupat a cekali dlouho, ackoliv to byly obe evropsky valky, amici je nezpusobili, a ted jim vycita zase naopak to, ze se do vseho michaj.

Mne pritom taky sere posledni vyvoj okolo Iraku: nelibi se mi, ze by se preventivne zase melo bombardovat. Irak rozhodne nema tanky na US hranicich a nenapadl je jako treba Japonci v roce 1941. Pripada mi jako by americky zbrojovky zase potrebovaly nejaky vstupy z praktickejch testu. Pokud Irak nic nepodnikne, neni spravny ho jen tak napadnout. Nevim, kde berou pravo vybirat si koho preventivne napadnou - co kdyby treba to nebo tohle. Za pouziti stejne logiky bychom mohli treba cikany hned po narozeni davat do vezeni, vzdyt stejne maji hodne velkou sanci, ze tam skonci. Amici by lepe udelali, kdyby dali Saddamovi nasledujici ferovou nabidku: slibit mu a vsem Iracanum, ze POKUD Irak skutecne napadne jakykoliv stat zbrani hromadneho niceni, tak POTOM ho za odmenu srovnaji se zemi a neprezije to jediny Iracan.
Na druhou stranu Amikum fandim v oblasti ABM. Kazdy stat by mel mit pravo vyvijet jakekoliv skutecne obranne zbrane, coz ABM bezesporu je, a smlouva USA-SSSR z roku 1971, ktera branila vyvoji protiraketovych systemu byla fakt vadna ... Nakonec uspesny system ABM omezi snad americkou paranoiu a USA nebudou mit porad nutkani bobardovat toho ci onoho, jenz si mozna vyrobil nebo vyrobi jednu ci dve rakety.
Viados: ještě k té I. a II. - spíš mi jde o to, že zasáhli většinou ve chvílích, kdy už to bylo v podstatě zbytečné (pěknou ukázkou je třeba Nagasaki a Hirošima... mám pocit, že v té době už byla podepsaná nebo alespoň dohodnutá kapitulace Japonska a že Ike měl podobné tendence jako dneska Bush - vidět jak funguje nová zbraň).

Pokud se přenesu do "jejich" dnešních konfliktů, tak jejich největší hovadinou je, že všude posílají letadla - tedy takové národy, které pomalu ani nevědí, co to letadlo je, je neberou jako opravdové soupeře (tudíž se jich nebojí)protože se s nimi nebili muž proti muži, což je pro ně jasné a vědí, s kým mají "tu čest".
Nejlepsi je byt nasranej na nekoho kvuli necemu, o cem nic nevis. To je typicky ceska hospodska politika. Jeste den predtim nez padla atomovka na Hirosimu, Japonsky stab vubec neuvazoval o kapitulaci a am. general McArthur pripravoval svoji gigantickou zivotni vylodovaci operaci - vylodeni v Japonsku. Vezmeme-li v uvahu, ze domy v japonskym mestech byly z velke vetsiny drevene, zachranily atomovky jiste minimalne 20x vic zivotu Japoncu, nez si jich vzaly. Vylodeni totiz vzdy predchazi dukladna "priprava". A dle tabulek historiku konvencni bombardovani Tokia, Drazdan nebo Hamburgu stalo vice zivotu nez Hirosima a Nagasaki (skutecne az 4. a 5. misto). Vim, ze je to totalne offtopic, ale stvou me lidi, kteri ucenym zpusobem vykladaji uplne nesmysly a na nich zakladaji sve rozhodne postoje.
Viados: jak jsem koupil, tak prodávám - to jsem viděl a slyšel v nějakém dokumentu o konci 2. světové asi před rokem... Přičemž tam taky říkali ot tom, co píšeš, že sice obětí ihned po výbuchu a v nejbližší době poté nebylo tolik ve srovnání s jinými, ovšem v důsledku ozáření jich nakonec bylo víc (počítali do toho i třeba "špatně" narozené děti apod.).
..ještě: nevyčítám, že nechali Evropu ve válkách dlouho a pak tedy milostivě pomohli, ale to, že když se jim prostě nechtělo, tak se neměli do těch válek míchat vůbec a ne jen na konec slíznout smetanu.
hele..Florida89... ty uz propagujes hamburgry i v MotorCafé? 😄)) dej si pod ne dneska voranzovej dresing.
to alig:K tomu neni uz vubec co napsat, je me Te akorat lito....
CEZ me sere, ale: Orlik ma cca 0,8 mld, Slapy a Lipno cca 0,2 mld kubiku. Ostatni jsou kapacitne nepodstatne. Zapominate na prvni vlnu povodni, ktera prisla 4 dny pred tou druhou a kaskadu spoelhlive zaplnila. Regulovane upustit rychle miliardy kubiku z prehrad NEJDE. Ty vypuste na turbiny (vypuste spodem) maji omezenou kapacitu. Za povodni pri maximalnim prutoku 3000 kubiku teklo prehradama 90% vody horem! Nesaha-li voda pres prepady, nelze ani nahodou takovou intenzitou vodu vypoustet!!! Proc taky, kdyz by to spolehlive pod prehradou udelalo treba 20letou vodu, takovy regulovany upousteni nikdo neplanoval.

Metro je jina vec. To teda Mr.Houfek a Igorko Nemcu naprosto dukladne a ukazkove ***i. Do posledni chvile nechali metro jezdit, i kdyz uz bylo z Budejic a Pisku jasne, co se vali. Posledni lidi vystupovali pod zemi z vagonu, kdyz uz na Florenci tekla do metra proudem voda!!!

To all: NIKDO z kancelarskejch krys (ja jsem taky kancelarskej) po Praze jezdit autem NEMUSI. A kdyz uz jede, tak at nadava vyhradne sobe.
Nám to neříkej, že nemusíme jezdit, řekni to Cleanerovi, ten MUSÍ, aby byl rychleji u PC amohl vymejšlet "názory".
Z Brandýsa staré boleslavi na letiště?

Přes Kralupy?
to a: Přes Kralupy to jde, most i průjezd městem je otevřenej
Jak se tak divam, diskuze se nam tady pekne rozjela, sice ne na tema "Zaplavy 2002", ale porad lepsi nez aby tady bylo "mrtvo".Jinak jak rikam, stejne tak jako na auta i na politiku muze mit kazdy svuj nazor, vlastne MUSI mit, to je jeden ze zakladu demokracie.....😄
to Florida: Někdy je strašně těžký pochopit, že když má ten druhej na něco jinej názor, tak že to neznamená, že je to *, ale znamená to jenom a pouze to, že má prostě na věc jinej názor.
...ted jde o to aby tech s tim "spravnym" nazorem byla vetsina...😄
...a prave proto ze jsme se z historie poucili, ted uz NECEKAME, nenechame NIC nahode a ZASAHNEME vzdycky pred tim nez vubec problem vznikne a tim se nam zatim PORAD dari udrzet MIR ve svete...!!!
Docela sranda, jak se tema zvrtlo ze zaplav 😊
Pani historici a politologovia, nechcete si radsej zalozit privatne forum ?

Ad zaplavy: Prazaci, ako to vidite so spojazdnenim metra aj v poslednych zaplavenych staniciach. Vcera som v spravach videl este komplet zaplavene vagony, ale zevraj to mali vcera uz uplne odcerpat.

Pokial je ale prevaleny tubus pod Vltavou, nebude to az take neproblematicke
Do Vánoc to nebude... nebo možná bude, ale do těch příštích 😞(
2 orin-odcerpany to jeste neni a asi jen tak nebude, protoze nikdo vlastne ani nevi, jake prostory se v metru skryvaji!
NĚKDO to učitě ví.
Cleaner-tim bych si nebyl tak jisty!
že by to bylo tak tajemný?
Cleaner-Kdyz uz i lide z metra, kteri se tam pohybuji kolik let priznaji, ze ani nevedi co vse se v metru skryva, protoze cast patri armade, cast vnitru atd, tak je to celkem na povazenou. Dokonce nekdo uz i prohlasil, ze v Praze je jeste jedno metro v metru!
Hmm - a do druhý je dokonce větší než to první..........
to a ne do - sakra
V Praze neni zadne metro v metru nebo tajne metro nebo jak to chcete nazyvat. Proste nic dalsiho, kde by jezdily jakekoliv elektricke vozy. Maximalne jsou tam zachody, prazdne saly a sklady. To jen v Moskve jsou udajne 2 "tajne" linky uzkorozchodneho jednokolejneho "metra" spojujici ruzne soudruzske organy moci. V Praze nic takoveho neni. Jina vec je, ze velke mnozstvi krytu, nektere jsou starsi nez metro, bylo s metrem v podzemi propojeno chodbami. Nejvice prokopana je asi Letna - kryt vlady, chodby pod Stalinem, podzemi Ministerstva vnitra, podzemi Technickeho muzea, Letensky tunel + prislusne kryty - muj tata byl na na letne na CO cviceni a rikal, ze je ten kopec jako emental. Tam to ale zase asi nebylo tak zaplavene ...

Jinak podle poslednich zprav uz vykoukly na svet zaplavene soupravy na Florenci B a i v ostatnich stanicich klesla voda pod hranu nastupiste. Voda zustava uz jen v tunelech, hlavne pod Vltavou ... Pravdepodobne se, nastesti, zadny pruval dna Vltavy nekonal.
Viados-to nebylo mysleno, ze tam jezdi jeste jedno metro, ale ze jsou tam objekty, ktere pojmou minimalne stejne vody jako cele zaplavene metro! Kdyz zachranari spocitali kolik vycerpali vody, tak by metro muselo byt uz davno suche, zatim co voda v metru temer neubyvala! Jinak se vi, ze pod Vltavou vede jeste uzka jednokolejka, ktera je spojena s vladnim krytem! Dale se vi (i-dnes), ze v podzemi jsou nekolikapodlazni kryty, nemocnice a navic i zasobarny pitne vody! Vic se toho asi uz clovek nedozvi, protoze vse je tajne a nikdo se k tomu nechce vyjadrit!
Tiez potom pozabijali robotnikov, aby to neprezradili ? Analogia s egyptskymi pyramidami 😄

S tymi krytmi a chodbami je to samozrejme pravda. Ale potom si kladiem otazku naco vlastne boli, ked su totalne nefunkcne. Vies si predstavit statisice prazanov, ze sa v CO kryte topia ako krysy ?
Souhlasím - to jsou fakt bláboly. Připadáte mi jak banda politiků, co umí jen blafat o druhý světový (po 60ti letech???) a reálný skutek utek.
Nevíte někdo, kdy otevřou další mosty v Praze? Zatím to na mě dělá dojem, že by se tam normálně dalo jezdit, jsou tam ale zátarasy a ti "rovní z rovnějších" si tam vesele jezděj. Totéž v pruzích pro autobusy - Audina s majáčkem nevypadá jako autobus, ani jako sanitka. Takže to těm grázlum, co to tady říděj vyhovuje - vzali povodně jako příležitost ukázat, kdo je tady pánem. To je asi tak, kdyby v NY po událostech před rokem zavřeli půl města pro auta a směl by tam jenom ten, kdo by měl známýho na radnici nebo dal 500 USD v obálce . To by s nima Giuliani pěkně vyběhnul. Ale tady na magoši...
Mosty v Praze otevřou, až bude jezdit metro. Je to kvůli dopravě, ne kvůli těm mostům. Jo, taky se často divím, co všechno jezdí v pruzích pro autobusy, nebo přes uzavřené mosty. Inu, Balkán...
To oddie: Jo kvůli dopravě určitě, ale z jakýho pohledu? Kvůli dopravě papalášů? Nebo aby ta doprava v Praze stála za ještě vetší *, než by nezbytně stát musela? Ono člověk, kterej celej den pracuje na svym pracovišti se nějak tou sockou do práce a zpátky dostane, ale spousta lidí v rámci svý práce potřebuje bejt mobilní. Spousta firem příjde o spoustu peněz, ale hlavně, že se rovnejm z rovnějších po zavřenejch mostech a ve vyhrazenejch pruzích jezdí dobře. A ti chudáci, co musej makat, aby svejma daněma tyhle parazity živili se tlačej v narvaný socce nebo stojej v dlouhejch kolonách, místo, aby dělali něco pořádnýho.