Zaujalo mně, jak se tady rozproudila živá diskuse i k jiným tématům, ale ještě bych se chtěl vrátit k původímu dotazu: otestoval někdo z Vás aditiva do benzínu (Wynns, STP, Valvoline,...) a pomohlo či uškodilo to něčemu? Dělají taky něco, co se dává do oleje těsně před jeho výměnou, pustí se motor na 5 minut a pak se vymění olej, má to vyčistit ty nejhorší usazeniny, že se nezasere ten nový olej, testoval tohle někdo? Díky Radek
Jinak co se týká V-Power...párkrát jsem vzal plnou nádrž tohoto zázraku a výsledek byl..subjektivní dojem klidnějšího běhu (motor boxer Subaru 1,8 MPI s třícestným katalyzátorem),ovšem při druhé nádrži jsem zaznamenal neochotnou reakci při sešlápnutí plynu. Vysvětluju si to tak,že asi V-Power tak důkladně pročistil usazeniny v palivovém systému,že se všechny nanesly do palivového filtru a komplikovaly tak akceleraci. Tak jsem vyměnil filtr,co paliva pro jednou přidal přísadu STP na pročištění vstřikovačů a problém zmizel. Osobně si myslím,že se V-Power ani V-Power Racing 99+ vzhledem k ceně nijak výrazně nevyplatí. Plná nádrž (60l) toho zázraku vyjde o 150 - 400 kč dráž (podle toho zda V-Power,nebo 99+) a když se rozhodnu dát motoru "něco lepšího" můžu vzít plnou standartního Naturalu 95 a doplnit jí aditivem,které vyjde na 100-120Kč,čímž udělám stejnou službu za méně nebo srovnatelně peněz a zároveň se můžu rozhodnout v jakém směru motoru "přilepším" (zda zvýším oktanové číslo,nebo budu čistit palivovou soustavu atd.).
Radek: Otestoval, ale tak jednoznačná odpověď na tvojí otázku není možná. Všichni výrobci olejů donedávna tvrdili, že žádný aditiva nejsou nutný, jelikož jejich oleje je již obsahují a to sice v optimálním poměru. Měli a dosud i mají pravdu. Proč myslíš, že najednou Valvoline začal vyrábět i aditiva a přísady? Wynns má dvě řady přípravků, modrou - hobby a bílou - profi. To proto, že jenom zkušený opravdový odborník pozná, kdy a po kterém přípravku je vhodné šáhnout. Většina z nich má především preventivní charakter a obchodní efekt pro výrobce. Existují samozřejmě výrobci speciálních přísad, ovšem je třeba nejdřív vědět, co má být cílem jejich aplikace. Zmiňuješ se o přípravcích, které se aplikují těsně před výměnou oleje. Rád je používám a kromě čisticího přípravku Bishop`s, který není na 5 minut, ale na 20 - 40 km běžného ržimu jízdy, čímž se od ostatních podstatně liší, mám rád odstraňovač usazenin od firmy Golden Eagle. Jeho výhodu je zase to, že je ho téměř litr a olej před vypuštěním docela znatelně zředí, čímž samotný proces vypouštění oleje příznivě ovlivní.
No, neviem, ja som to minule prerataval a na V-Power 95 prejdem na 42/l nadrz o cca. 90km viac. Co znamena cca. pri 6 litroch * 30 za normalny benzin = 180,-Sk. A natankovanie plnej nadrze V-Powerom ma stoji viac iba o 63,-Sk pretoze je o 1,5,-Sk drahsi ako normalny benzin. Takze v konecnom vysledku este aj setrim + zbieram za kazdy liter dva smart body... 😄 a mozno cisti aj motor (ako vsade tvrdia).
Daniel😱 Naprosto s tebou (+/-) souhlasím. Navíc bych doplnil výhody o klidnější běh motoru. Beru výhradně V-power (95) a jednou jsem byl nucen na cestě (dálnici) brát jinde - OMV. Rozdíl hluku při dalším pokračování cesty po dálnici byl znatelnej!!
Jéžiš marjá, mispul, a dalo se to vůbec vydržet, ten kravál? 😃)
prof: 😄)) Já na ten V-P95 jezdím taky a věřte nebo ne, toho třiapůllitra jsem při výletech po okreskách s mou drahou polovičkou (tzn. klidná jízda, při 95 km/h varovné pištění 😄)) ) přemluvil ke spotřebě cca. 8,6 litrů na sto! Já vlastně jinde než u Shellky benzín neberu. A když už jsem to párkrát udělal, někdy se nedělo nic a někdy jsem musel trochu víc šlapat na plyn, aby se to pohnulo.
Mohli byste k uváděným zkušenostem udávat i druh motoru? Nižší spotřeba s VP-99? Je to nějak průkazné?
Doporučuji natankovat V-Power Racing 99+ (má 100 a více) u Shellu na 10 km D1 a zkusit jezdit kopce za Naháčem nahoru na pětku rychlostí 140 km/h. Zvládnou to i motory 1.4 a 1.6 u kterých se pro 140 musela normálně dát čtyřka. Motory 1.6 a 1.8 ještě znatelně akcelerují. Zkuste to vy všichni, kteří nevěříte.
a) mé auto postrádá 5. rychlostní stupeň
b) pochybuju že bych s tím co mám poznal kvalitu benzínu...
No, na "aditiva" a "lepší benzíny" sice nevěřím, ale zkoušet tankovat plnou nádrž 99 V-power non plus ultra special racing teda radši nebudu - tomu mému dieselu by se to asi zrovna moc nelíbilo...
BTW, vysokooktanové benzíny pomáhají (za předpokladu vhodného motoru) ve vyšším spektru otáček. V nižším mohou klidně nepatrně ubrat právě kvůli tomu, co tu popisoval Petrsk.