11 komentářů
A co říkáte na novýho Uaza??? Viděl jsem ho v nějakým starým Offroadu. Nevypadal vůbec špatně? Jinak pravda 469 jsem jel na vojně a to libová kára - jednoduchá jak má správný auto bejt .
Nějakou dobu jsem měl jako služební ARO 243, skříňová nástavba s krátkým rozvorem, 4*4, redukce. Trochu mi tam chyběla uzávěrka na zadek, ale v terénu se jezdilo dobře. Horší věc je poruchovost. V průměru to chodilo každý týden do dílny, problémy s dobíjením, přístrojovkou, chladicím okruhem. Na kardanu se vysypaly jehličky z ložiska, atd., prostě rumunská kvalita zpracování materiálu. Kdo zná např. Oltcit nebo ROMAN-DIESEL, ví o co jde.
Já měl asi 7 let to menší ARO 10 s vyměnitelnou střechou "kdyby měl někdo z Áristů zájem o sadu k sezónní přestavbě ARa 10 na kabrio,tak stále to vše mám na zahradě..( je to čelní sklo s rámem kabiny řidiče,klec co drží plachtu a plachta,konverze zabere asi 2 hodiny a dá se to namontovat na každou "desítku" co má dvojdílné zadní dveře)". To auto bylo super i příšerné zároveň. Sice asi třetinu času pravidelně trávilo v servisu,zčásti i mou vinou,ale když jelo,nemělo to chybu,zvlášť v té kabrio úpravě. Na silnici daleko rychlejší a stabilnější než klasická Škoda 120 a v terénu poměrně překvapivá průchodnost a snadná ovladatelnost. Zvláště při vyjíždění svahů,tam zpravidlo trhlo většinu podobných vozidel,hlavně Nivu a ARO 240. Horší to bylo v hlubokém bahně,kde se přední náprava ráda chytla. Moc fajn byly taky brody..75 cm bez mrknutí oka a kýchnutí motoru. Nicméně nutno říct,že mám pocit,že ho Rumuni vyrobili už rezavé😃
Ale když už jsme u těch vojenských offroadů, plánuju příští rok: Praga V3S...Mongolsko.