Auto.cz

Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
neregistrovaný "Country"
5. 8. 2004 13:01
Němci, Japonci nebo francouzi ?
Zajímavý článek: Motoristé na britských ostrovech považují německé automobily značek Audi, BMW a Volkswagen za nejméně spolehlivé.

Londýn, 5.srpna (hal-iHNed,ČTK) - Podle tvrzení britských motoristů je u těchto značek nejvíce pravděpodobné, že budou mít poruchu nebo selžou. Naopak nejspolehlivější jsou japonská a jihokorejská auta, vyplývá ze studie uskutečněné britskou Asociací spotřebitelů. O vozech Škoda se anketa nezmiňuje.

"Německá auta byla vždy drahá, ale náš výzkum odhalil znepokojující pokles spolehlivosti, která je činí zřetelně předražená," prohlásil vydavatel časopisu Asociace spotřebitelů Which? Malcom Coles. "Audi, BMW a VW jsou volbou těch kupujících, kteří mají zájem o značkové vozy, ale majitelé japonských vozů pravděpodobně stráví mnohem méně času na krajnicích vozovek nebo nebudou muset čelit vysokým účtům za garáže," uvedl.

Nejméně spolehlivým autem se již druhým rokem za sebou stal sportovní model Audi TT, který stojí až 32.000 liber (asi 1,54 milionu korun). Z celkového počtu 43 dotazovaných majitelů jich 21 procent uvedlo, že mělo za posledních 12 měsíců poruchu. Druhou příčku obsadil Mercedes E-Class, kde mělo problém 16 procent z 44 dotazovaných.

Nejvyšší příčku mezi nejspolehlivějšími vozy obsadily Hyundai Getz, jehož cena činí 7000 liber (336.050 korun), modely ZT a ZT- T domácí automobilky MG Rover, Mazda 323, Toyota Corolla a Corolla Verso. Hned za nimi s 99procentní spolehlivostí se drží Honda Civic, CR-V a Jazz, Mazda 6, Peugeot 406 a 406 Coupe.

K automobilkám, které se ještě loni držely v průměru, letos se však propadly mezi nejhorší, patří Audi, BMW, Chrysler, Daewoo a Saab. Mezi nejméně spolehlivými modely se letos udržely Citroën, Fiat, Land Rover, Peugeot, Vauxhall a VW. Naopak nejlepší pozice obsadily Honda, Hyundai, Lexus, Mazda, Toyota a Suzuki.

Asociace získala informace o 34.277 vozidlech čtenářů časopisu Which? ve stáří maximálně osm let. Počet u majitelů jednotlivých modelů se výrazně lišil. Nejméně bylo vlastníků Hyundai Getz, a to pouze 30. Naopak nejvíce, až 495, bylo majitelů vozu Ford Focus, napsala agentura AP.
neregistrovaný "Nobody1"
3. 8. 2004 15:01
Re: to IT
:-) s tim stestim kalkulovat nemuzes, to nikdo neovlivni. De facto maji vsichni stejnou sanci, ze budou mit stesti nebo smulu. Myslim jsi, ze tech lidi, co jim vydlazdi cestu rodice, v nasem kapitalizmu tolik neni a je to v 99% pripadu jejich minus, protoze jak pises "přitom sami nic nejsou, nic nedokážou a nic neumí". Podnikatelske prostredi, ktere u nas panuje, je mnohem kapitalistictejsi, nez prostredi ve vetsine zapadnich zemi...

Jsi inzenyr ekonomie, mas malo penez? Muzes jit treba do USA, 12 hodin denne uklizet po baracich zachody a vydelas si. Jsi strojni inzenyr z Ukrajiny a za par dolaru tydne zivoris? Muzes jet do CR kopat kanaly a vydelas si...

Kazdy ma takovy zivot jaky si udela:-)
neregistrovaný "magic1"
3. 8. 2004 14:35
Re: to IT
Jenomže z tý skupiny část bude mít štěstí a chytne se dobře, Část ale ne (podívej se na Štěpána Šafránka!), ztratí spoustu času zbytečným přesvědčováním někoho o něčem a potom půjde dál. A uteče spousta času, než dorazí na stejně dobré místo, jako ti první. Někteří tam nedorazí vůbec a budou navěky dělat obvoďáka v Bezdíkově. A přitom kliniky (hlavně v Prtaze) jsou plný diletantů! Někdo prostě zůstane Donem Quiojotem nadosmrti a přitom to může být vynikající doktor! Další skupina zůstane v bezdíkově úmyslně - mají tu přátele, lásku, byt, atd. A přesto nebudou moc spokojení, když budou brát hodinovou mzdu srovnatelnou s popelářem. A budou jezdit ve vraku a budou bydlet hůř než jejich - sice méně zdatní lékařsky, leč lépe placení - kolegové na klinikách. Nechci se zastávat línejch lemplů, jsem totiž taky pravičák, ale jsem evidentně podstatně starší, takže to nevidím tak černobíle. A to jsem - řekl bych - spíš z těch, kteří docela snadno zdolávají cíle....Původně tu šlo ale o rozmazlený lemply, kterým rodiče všechno dají a zařídí, kteří se ošklíbají nad někým, kdo má míň peněz a jezdí ve starým polorozpadlým autě. přitom sami nic nejsoum, nic nedokážou a nic neumí. CHUDOBA CTI NETRATÍ! Často právě naopak. Spousta z těch chudších volila raději nižší měsíční příjem třeba před profesní prostitucí. Tak já nazývám třeba degradaci řemesla. Vystudoval jsem auťáky, mám je rád, rád se v nich vrtám a přesto se tím neživím. A víš proč? Protože dělat tohle řemeslo poctivě se moc nevyplácí; mnohem víc vydělá gauner, kterej doveze dva vraky z německýho vrakáče a z nich spatlá jeden křáp - na pohled ucházející "auťák" - kterej se zákazníkovi za tejden rozpadne. Tak na to já nemám žaludek. Ani za ty prachy ne. A taky mám vlastně možnost volby....
neregistrovaný "Nobody1"
3. 8. 2004 14:12
Re: to IT
No myslim, ze se prave snazime porovnavat porovnatelne, i kdyz treba zjednodusene. Fajn, vem si skupinu doktoru, ktera dodela skolu. Muzeme si rict, ze jsou na tom priblizne stejne, maji diplom a byli hodnoceni podle toho kolik a jak se naucili. Oddelis tech par lidi, kteri maji vlivne rodice a zajisti jim mista a mas obrovskou skupinu lidi, kteri maji stejne sance a stejnou pravdepodobnost toho, ze budou mit stesti nebo smulu na to, jak se jejich zivot bude ubirat. Takze to, kam se budou ubirat, JE jen na nich a ovlivni si to jen sami. Nevim, jaky vliv na ne muze mit rodina, socialni postaveni etc. (pro nektere to muze byt motivace pro nektere opak, ale v konecnem dusledku je to u tohoto vzorku, podle mne, zanedbatelne). Zalezi na tom, jak jsou ochotni za praci cestovat, na tom, jakou maji motivaci neco dokazat, na tom jaky maji talent a cit(zanedbatelny pocet z celkoveho vyberu). Zustane ti ze hlavnim motorem jejich dalsiho vyvoje jsou oni sami, to jak sleduji trendy, dale se uci atd atd. Pokud maji pocit nedocenenosti, muzou jit do zahranici, myslim, ze zrovna doktori jsou celkem na zapade v kurzu. To ze nekdo neumi jazyk je z velke miry jeho vina (jen par lidi jsou naproste kopyta na jazyky).

Tvuj postoj/nazor naprosto chapu a souhlasim s nim, ale pouze z sirsiho pohledu. Ja se snazim porovnavat porovnatelne, teda lidi se stejnym stupnem vzdelani a se srovnatelnymi moznostmi. Opravdu si obecne myslim, ze lide mohou svuj zivot ovlivnit podstatnou merou sami. Za komancu to neslo:-)

Asi jsem pravicak:-)
neregistrovaný "luf"
3. 8. 2004 14:01
to magic
Bez vyhrad suhlasim s tymto: "I tvé názory jsou nějak utvářeny a v jiné společnosti by se asi výrazně lišily. Není na světě věc, které by ses dobral bez přispění někoho jiného. A v té míře přispění zase hraje roli štěstí, náhoda, vůle a postoje jiného subjektu, atd." Ked ma niekto doma iba nareky, ako sa im zle dari a cely den vidi fotrovcov sediet pri telke, tak bud a) bude ako oni alebo za b) ho to nastve a nechce byt ako oni. Poznam mnoho pripadov a aj b. IMHO najviac zalezi na tvojej voli nieco urobit, bez vole ti ani ostatne nepomoze a vsetko to pojde mimo teba. A na to som chcel poukazat - treba chciet nieco dokazat a nieco pre to aj urobit. Bohuzial sa najdu priklady, ked to ani pri najlepsej voli neslo. Uznavam - zivot je pes!

BTW mas pocit, ze nejaky student vo volnom case bude studovat nieco nad ramec svojich povinnosti? Nebud naivka, pojde sa flakat s kamosmi!
neregistrovaný "magic1"
3. 8. 2004 13:50
Re: to IT
Tak samozřejmě máš taky svoji pravdu. Speciálně u nás je spousta lidí, kteří si dávno spočítali, že souhr všech podpor jim hodí měsíční mzdu, tak co by se namáhali? Moje máma onehdá spočítala, že chodí do práce pro pětikilo a moje žena by jako svobodná matka na soc. dávkách měla skoro o 700,-/měs víc, než má teď plat. V Německu je to jestě horší - východní Němci mají dneska jako podporu v nezaměstnanosti větší peníz, než se jim kdy za NDR vůbec zdálo za 8 hodin denodenní práce. Proto nechtěj makat, protože jim to, co mají, bohatě stačí. Ale to je věc a/ osobního přístupu a za b/ sociální politiky země. S tím b/ nic neuděláš a to a/ je dáno zase hlavně osobními postoji a potažmo i výchovou. Ale student má studovat a to co nejlépe a nejzodpovědněji. Upřímně - budu 1000x radši, když si budoucí doktor místo vykládání vagónů seštuduje nějakou stať o streptokocích. Bude pro všechny lepší, když ze školy polezou výborní doktoři, než finančne samostatní jedinci. Ale tady šlo původně o něco úplně jinýho. Nikdy není tvoje postavení či to, co jsi dokázal, výlučně tvojí zásluhou. NIKDY, na tom trvám! Je to věc rodinného zázemí, partnerských vztahů, sociální a intelektuální situace tvé rodiny a tvých přátel, atd. I tvé názory jsou nějak utvářeny a v jiné společnosti by se asi výrazně lišily. Není na světě věc, které by ses dobral bez přispění někoho jiného. A v té míře přispění zase hraje roli štěstí, náhoda, vůle a postoje jiného subjektu, atd. Nechci ti brát tvé pravičácké přesvědčení, je v podstatě správné a motivuje tě správným směrem, ale neodsuzuj ty, kteří z nějakých přícin nemohou. Odsuzuj jen ty, kteří prokazatelně nechtějí!
neregistrovaný "luf"
3. 8. 2004 13:22
to IT
BTW mas pocit, ze doktorov platia? IMHO su to almuzny, ktore dostavaju. Na to aku velku zodpovednost maju a kolko toho musia vediet, to je maximalne nedocenena praca. >:-[]
neregistrovaný "luf"
3. 8. 2004 13:20
to IT
Studoval informatiku. Ale neda sa povedat, ze by to bola skola, kde sa clovek flaka a ma pohodu. Z 1300 co zacalo nas skoncilo 200, ostatni to nezvladli ;-) Aj student mediciny moze robit po veceroch casnika, zase tak vela sa tam ucit netreba (vystudoval ju bracho, tak viem o com hovorim), pripadne po vikendoch chodit upratovat, vykladat kamiony a podobne... Alebo ist cez prazdniny makat do USA a zarobit. V SR mozes dostat od statu studnetsku pozicku, ktora pokryje naklady na skolu (dnes to uz asi take jednoduche nebude - skripta stoja kopu penazi, intraky podrazily, za skoly sa bude platit). Pripadne ist studovat do zahranicia, paradoxne to vyjde casto lacnejsie ako zostat doma, ked tam clovek dostane stipendium. Moznosti je vela, len sa treba snazit. Tiez nemam rad ludi, ktori len nariekaju a nic nerobia. Ale socialny stat ako je CR ich k tomu priam nabada, naco by niekto makal cely den niekde na slnku a v teple, ked moze lezat doma a od statu dostane skoro tolko isto. Pripadne urobi zopar dalsich deti aby bolo penazi viacej. A tie deti sa nebudu ucit a dopadnu ako ich rodicia a lavina sa pomaly zacina nabalovat :(
neregistrovaný "dabel"
3. 8. 2004 10:40
Re: Hodnota cloveka
MatuS ad Protege: Mas to trosku vymenene. Ford Laser je kopia Mazdy 323/Protege (politika koncernu Ford v Australii, napr. taky Ford Telstar rokov 80-tych bola Mazda 626 s pozmenenou maskou). Europska verzia mohla byt povazovana za "nudnu", ale americka verzia Protege uz stoji za to, aha ju:

[odkaz]
neregistrovaný "IT"
3. 8. 2004 08:21
Bez nadpisu
To "luf" : No, je to možné. Otázka je, čím si přivydělává a co studoval za VŠ(kočka může udělat měsíčně pár roznožek a má meďoura, když to přeženu). Ale je VŠ a VŠ. Ten kdo studuje něco kolem informatiky nebo jazyky, tak tam v pohodě. Ten kdo studuje např.medicínu, tak je rád, že stíhá školu.Navíc,nemá na trhu práce CO a KOMU nabídnout, protože NIC neumí, seč toho sestudoval tisíce a tisíce stran a je třeba už v 5.ročníku.To je realita. Tam Tě začnou platit až po 1 atestaci, tj. nejdříve 3 roky po VŠ a pak, pokud Ti to dovolí kraj+zdravotní poj., můžeš začít podnikat. Žena privátně léčí , teď měla dovolenou a ani omylem tam v ordinaci nemohl sedět nějaký student medicínya přivydělat si,dokonce ani doktror z nemocnice tam nemoh. Už by totiž byla trestně stíhána. Já to uvádím jen proto, abychom byli realisté a netvrdili, že každý kdo studuje VŠ si může vydělat na fáro, resp.že kdo si na něj při studiu nevydělá, je neschopný flákač. Svět není jen ANO-NE, seč je do těchto škatulek vtěstnáván.Ale fandím každému, kdo se o něco snaží. Já i žena "své jisté" nemáme ani omylem, makáme celý rok a ti co nechtějí dělat nám hodně vadí(navíc je z daní platíme). A závidí nám nová auta(po 3-4 letech).Závěr:pravdu máme Ty i já.
neregistrovaný "luf"
2. 8. 2004 20:07
Bez nadpisu
Viados - mam kamarata, rozviedli sa mu rodicia a mama mu po skonceni strednej povedala, ze ona peniaze na jeho studium nema. Chlapec vystudoval za vlastne, uz v druhom rocniku mal prve vlastne auto a dnes je za vodou a financuje studia svojho brata. Tiez si mohol povedat - nemame na to, tak idem robit do fabriky. Ale on vedel co chce dosiahnut a nasiel si cestu. O tom je: Kazdy je svojho stastia strojcom.
neregistrovaný "IT"
2. 8. 2004 17:25
Bez nadpisu
No právě, dobrého zmetka umí udělat určitě každá automobilka. Je to prostě sériovka a spotřební zboží. Akorát že u nás (myslím nové auto), je trochu nedostupnější než v nekomunistické EU (ta před 1.5.04) nebo v USA. Proto mnozí z nás chtějí (já ne), aby auto bylo dokonalé (za ty prachy). Nebude! Nikdy! Tečka.
neregistrovaný "magic1"
2. 8. 2004 17:02
Re: Hodnota cloveka
A to zase prrrr....třeba Fiat umí - když se daří - udělat náááááádhernýho a dokonalýho zmetka! Je to sice jeden z několika desítek tisíc, ale ten pak stojí za to! Na přání můžu vyprávět..... :-! Ale to ostatní taky; ta A6 - to byl taky kousek!
neregistrovaný "IT"
2. 8. 2004 14:16
Re: Hodnota cloveka
To"magic" :Nezbývá než souhlasit. Vyložené zmetky dnes nedělá nikdo, tzv."pověst" znčky je často virtuální realita. A s tím zacházením + údržba to bude důležitější než nějaké "image" a statistiky poruch. Je otázka, jak tyto statistiky zohledňují neúdržbu auta, hrubé zacházení atd.
neregistrovaný "magic1"
2. 8. 2004 12:49
Re: Hodnota cloveka
Ono i u té obchodní schůzky je kravina hodnotit člověka podle auta. Nemyslím si, že platí: "řekni mi v čem jezdíš a já ti povím, jaký jsi". U aut platí víc než v čemkoliv jiném, že kupujeme podle dostupných informací. A prptpže jsme obchodně satelit Německa, nemůžeme se divit, že i trh s automobily je u nás podobný německému. Jen tak jedna story pro zasmání: Když jsem se živil prodejem Alfic a Lancií, používal jsem jen jeden zásadní argument: tady jsou klíčky a zkuste si to řídít sám....ale jednou to taky nevyšlo. Známej přitáhl svýho známýho, že ten chtěl Passata, ale když slyšel o ceně předváděcí Kappy, že si ji teda vyzkouší. Vyzkoušel, jízdní vlastnosti a prostor ho vzaly a celkem rychle ji i koupil. Jednalo se o předváděcí auto s cca 13.000 km. Na auto byla samozřejmě záruka (tehdy půl roku na všechno, ostatní do vypršení dle data). Tento člověk přijel po cca 10.000 km s tím, že vzadu je něco divnýho. Na první pohled to vypadalo na vysypaný pravý zadní ložisko, ale po podrobnější prohlídce to spíš ukazovalo na nějakou větší závadu v zavěšení. Auto jelo tedy v rámci záruky do I, odkud se po 3 týdnech vrátilo s komplet vyměněným pravým zadním závěsem a stabilákem. V I došli k závěru, že auto muselo dostat axiálně pořádnou bombu na pravý zadní kolo (o čemž svědčily i otisky na kole) a došlo k ohnutí ramen, poškození těhlice, atd. V rámci záruky nebyla účtována práce, takže to vše stálo cca 28.000 Kč za matroš. Ale chlap, když měl zaplatit, začal nadávat na "cikánský křápy", a že nic nezaplatí a bude se soudit. Dopadlo to nakonec tak, že Kappu od něho koupil ten člověk, co ho přivedl, a ten zaplatil i tu opravu. Potkal jsem ho po cca 4 letech a ptal se na tohoto jeho známýho spolupracovníka. A on mi s úsměvem vyprávěl, jak je dotyčný spokojen s Passatem; vyměnili mu už na něm skoro všechno (turbo, třikrát spojku, celý topení, atd...), v servisu byl pečenej vařenej, ale byl s Passatem tak spokojenej, že si koupil dalšího a na tom už mu taky odešel zámek jedněch dveří a ještě něco. No a na dotaz, co Kappa, jsem se dozvěděl, že asi před dvěma rokama u ní upadl drátek repráku ve dveřích, po opravě v no-name dílně začaly rachtat celý dveře, potom u nich začal vynechávat centrál a tak ji asi před rokem prodal a koupil Mareu SW a je taky naprosto spokojenej. Co z toho plyne? Že objektivní počet poruch a závad není někdy vúbec důležitý; chlápek chtěl Passata a byl s ním spokojenej, i když se mu na tom všechno sralo. A naprosto spolehlivý auto, který sám zvládnul zničit, zavrhnul jen proto, že si měl zaplatit část nákladů na opravu vlastnoručně napáchaných škod. Tak to já prostě nechápu.
neregistrovaný "Mitsi"
1. 8. 2004 23:40
Re: Hodnota cloveka
Já jsem ale neměl na mysli jen "příjezd na obchodní schůzku". Už proto, že se sám ve sféře obchodu nepohybuji a žádné zakázky nesháním. Já jsem to myslel v širokém slova smyslu, např při tankování u pumpy...
neregistrovaný "Rabukate1"
31. 7. 2004 18:49
Klikni, lepsi jsem nesehnal...
Mazda Protege

[odkaz]
neregistrovaný "Rabukate1"
31. 7. 2004 18:38
Re: Hodnota cloveka
Tak to ti GRATULUJU, fakt nadherne auto!
31. 7. 2004 18:37
Re: Hodnota cloveka
Videl som US veziu, sice iba na obrazku, ale designovo nic moc. Az od M6 sa Mazda spamatala a robi pekne auta.

Inak zaujaty voci Mazde nie som, mam objednanu M6 :)
neregistrovaný "Rabukate1"
31. 7. 2004 17:57
Re: Hodnota cloveka
Lubos> videl jsi nekdy M323 USA???? Mazda Protege? Bezne se me ptali a co je to za znacku, nikdo nepoznal ze je to mazda....
31. 7. 2004 17:15
Re: Hodnota cloveka
posledny model 323 (pred 3jkou) - kopia fordu laser, je naozaj auto dizajnovo, povedzme vsedne :)

ale modely predtym, najme model 323F s bezramovymi oknami a aj model 323F pred nim (s vyklapacimi svetlami) - to neboli vsedne auta! Boli to krasne a sportove auta...podobne ako xedos6 a 9
31. 7. 2004 12:30
Re: Hodnota cloveka
... ale sotva se objevila mazda, tak si ji kazdy v te zaplave koncernovych sracek vsiml...

to si robis srandu, nie?

mazda 323 je designovo jedno z najvsednejsich a najnudnesich aut. Mazda 3, 6, RX-8 je o niecom inom.
neregistrovaný "Rabukate1"
31. 7. 2004 10:55
Re: Bez nadpisu
Jo to je presne vono...

A WO WO WO TOM TO JE!!!!
neregistrovaný "shi"
31. 7. 2004 10:32
Bez nadpisu
Je to fakt šílené.

(A) Přijedeš v příliš drahém autě a nedostaneš zakázku, protože ti budou závidět.

(B) Přijedeš v příliš levném autě a nedostaneš zakázku, nebo spíš ty ji nepřijmeš, protože ti odmítnou zaplatit víc než 100 kč/hod. Nejlepší je přijet v něčem nezařaditelném ...

Tímhle vynikají nejen Češi, ale i Němci.

Úžasná je historka, jak Němci dlouhodobě odmítali vnímat českého podnikatele coby obchodního partnera. Poté co přijel autem, které bylo 2x tak drahé, než bylo nejdražší auto těch Němců, tak najednou šlo všechno jako po másle ...
neregistrovaný "Rabukate1"
31. 7. 2004 09:27
Re: Hodnota cloveka
Ano, je to tak! Bohuzel i baby se lepe chytaji na ferrari nez na oltcita. A ja kdyz jsem sve soucasne zene predstavoval vuz, tak jsem ji rekl ze bude prekvapena, ze je to cerveny sportak, tak hadala ze ferrari a von to byl muj prvni vuz oltcit...

Nastesti to pochopila jako srandu a vzala si me. Ale k veci. Reprezentace vozidlem je jednim ze zakladnich prvku, podle ktere soudime sve obchodni partnery. Moc nejsem nadseny, kdyz sef nejake spolecnosti dojede fabii nebo oktavkou, byt jsou nove. Vice me vsak nadchne, kdyz prijede 15 let starym vylestenym Skorpiem (asi ne moc dobry priklad), v perfektnim stavu, protoze pak chapu ze ma vztah k vecem a zaroven k penezum.

Ale kazdy soudime jinak. Ja mam dva vozy, USA verzi mazda 323, 1988 a Rover 220, 1998. Kdyz jsem kamkoliv dojel koktavkou, tak to nikdo nepokladal za nic zvlastniho, ale sotva se objevila mazda, tak si ji kazdy v te zaplave koncernovych sracek vsiml...

A jsem velmi rad, ze je tolik vyrobcu automobilu a neni to jak s vyrobcema OS, kdy jeden ma naprostou vetsinu a ostatni jsou radi ze je aspon zajem...
neregistrovaný "Pavouk1"
30. 7. 2004 19:10
Re: Re:
luf: a pročpak se potom ten passat tak dobře prodává (o současné generaci by se už ale asi mělo napsat prodával)?

preco sa tak dobre predava windows?

Kolik je výrobců operačních systému a kolik je výrobců aut. Myslím, že srovnáváš nesrovnatelné.
neregistrovaný "Mitsi"
30. 7. 2004 17:45
Re: Bez nadpisu
Tedy zpátky k autům: Hodnota člověka (v širokém slova smyslu) nespočívá v tom, jakým autem jezdí, resp. jaké auto vlastní. Ovšem v ČR to zřejmě neplatí! Je až s podivem, jak rozdílný je přístup okolí k mé osobě, když vylezu v obleku z auta za milion (pokud možno německého, byť sám jezdím převážně japonským), nebo když vylezu v běžném oblečení z francouzské šunky, kterou jsem dostal zadarmo (a vlastníma rukama zvelebil), poněvadž mé příbuzné bylo líto zaplatit za její sešrotování. Docela mne baví dávat při následné příležitosti najevo těm, kteří mne ohodnotili jen podle auta a oblečení, jak moc pohrdám jejich způsobem myšlení a přístupem k ostatním lidem. Je až s podivem, jak málo "normálních lidí" jezdí v Passatech a Audinách. Je až s podivem, jak moc jsou někteří lidé ochotni vrazit do auta určitého standingu jen proto, aby se tzv. neshodili (přitom doma bydlí pomalu v díře a jejich děti chodí jak šupáci...).

Inu, něco smrdutého v té české kotlině...!!!!
neregistrovaný "Nobody1"
30. 7. 2004 16:14
Bez nadpisu
Jo, mas pravdu, asi jsem to az moc zobecnil (slo mi o "normalni, nezatizene lidi"), jde o to, ze vsichni maji pravo volby, co se svym zivotem udelaji, ale spousta lidi si to ani neuvedomi(nebo nechce uvedomit). Mozna bych s tebou v drobnostech nesouhlasil, ale to neni podstatne. Proste nemam rad lidi, kteri si neustale stezuji a nadavaji, ale pro to, aby neco ve svem zivote zmenili, nic neudelaji. Znam spoustu lidi, treba ze zakladni skoly, kteri nemeli zajem se cokoli ucit nebo se snazit, spokojili se s ucnakem a pokazde, co je potkam, si stezuji, jak spatne na tom jsou. Neni to nici jina vina nez jejich. Nechapu postoj Oddiho, ktery nemuze unest tech "par" lidi, kterym vydlazdili cestu rodice. Tohle bylo je a bude vzdy a je naprosto zbytecne se k tomu takhle stavet. At vyberes jakykoli reprezentativni vzorek, vzdy najdes lidi s nadprumernymi prijmy a lidi, kteri nic nedelaji a jen si stezuji, ze za svou "praci" maji malo penez. V urcitem smyslu se mi to jevi jako jedna z vlastnosti cechu...

Ke kopacum, mrknete treba na USA, tam "zadny american" nebude kopat kanaly nebo strihat travniky, proste tu praci delat nebudou. Z toho duvodu tam jsou jini, prevazne Mexicani, Kubanci atd. Stejne je to i u nas, malo ktery cech by takovou praci delal, mame na to prece ukrajince, cigany. Radeji budeme sedet u piva, brat socialku a nadavat, ze mame malo penez...

Pojdme se bavit o autech, prosiiiiim
neregistrovaný "dabel"
30. 7. 2004 16:08
Bez nadpisu
magic: fakt krasne napisane!
neregistrovaný "RedBaron1"
30. 7. 2004 15:28
Bez nadpisu
magic: Tohle byl jeden z nejlepších příspěvků, kterej jsem kdy četl. Na závěr mi chybělo jen forrestovské:

"Máma mi říkala, že život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co si vytáhneš."
neregistrovaný "magic1"
30. 7. 2004 13:54
Re: Re:
Vidím, že jsem se tu mnoha lidí dotknul tím, že jsem se k nim začal chovat stejně jako se chovají oni. Pouze jsem ale zastával opačný názor. Čímž se zároveň Pavoukovi omlouvám za šíření bludů. Opravdu se zde našel člověk, jehož známý (asi opravdu existující) má německé auto, který vydrželo víc než 500.000 km. Sorry. Opravdu se nakonec našel....

Prošlo mi rukama za život hodně aut. Asi jako málokomu. Většinou - pravda - Italských. Dvě z nich (I) mě někde nechaly (12 let stará Thema Turbo s 260.000 km (příčina - relé Bosch) a Fiat 125 Special z r. 68 z úplně stejné příčiny). Od německýho auta jsem šel pěšky celkem 5x, od Japonce 1x. "Odchod" motoru jsem zažil u itala 1x, u japonce 1x, u němce 7x. Odchod převodovky jsem zažil jen u němce. Nejhorší poměr nákladů na provoz versus pořizovací hodnozu jsem zažil u němce, nejnižší u itala. Nejmenší počet závad mi vychází u itala. Tak proto jsem zaujatej. Koho to uráží, sorry.
neregistrovaný "dabel"
30. 7. 2004 13:48
Bez nadpisu
oddie: ;))) Jak som Ti pisal v mejle, kasli na to. Sme proste tie slabo motivovane socky ;))
neregistrovaný "oddie"
30. 7. 2004 13:39
Re: Re:
No jo, pan "už na to nebudu reagovat". No jo pravda, já ubožák, jsem jen vtělená závist, každému závidím i noc mezi očima a nikdy to nikam nedotáhnu, ach jo. Hele, když je ti mě tak líto, tak ti dám číslo účtu, a mohl bys mě poslat aspoň nějakou almužnu... když už to teda nikdy nikam nedotáhnu, tak aspoň nějakou radost ze života abych měl :/
neregistrovaný "Nobody1"
30. 7. 2004 13:29
Re: Re:
Mimo realitu jsi ty, sorry. Ja delal VS jako denni studium a zaroven u toho pracoval. Kdo prozil neco podobneho mi rozumi. Nikdo mi nic nedaval, zadne kapesne, na VSECHNO jsem si vydelaval sam. Staci jen chtit a mit motivaci o nicem jinem to neni. Kecy o tom, ze nekdo nema na studium na VS neberu a nikdo mi to nevymluvi. Mluvi z tebe zavist ze nekdo se ma/mel lip nez ty a ze rodice sypou detickam hory doly, je mi te lito, s takovym postojem to opravdu daleko nedotahnes... Sorry za off topic, uz na to nebudu reagovat
30. 7. 2004 12:36
Re: Re:
moj nazor je ze ked je niekto neschopny tak si vzdy na nieco najde vyhovorku - napr uplatky a prijimacky.

za seba mozem povedat, ze som sa hlasil na skolu kde bolo na prijimackach 1300 ludi, brali 350

prijali ma, bez akejkolvek protekcie.

mozeme polemizovat, ze napr poslednych 20 prijatych uchadzacov boli cez uplatky, ale ked sa tam chce niekto dostat, mal byt medzi prvou 50tkou a dostal by sa.

ja poznam daleko viacej ludi, ktori sa svojou pracou vypracovali z nuly ako tych ktorych rodicia dokopali k nejakej "funkcii".
neregistrovaný "RedBaron1"
30. 7. 2004 12:30
Re: Re:
magic: Odstěhuj se do Vomáčkova nad Špagetkou někde v Itálii a už nech toho svatého boje. Vím, že se někdy dějou nespravedlnosti, ale bohužel taky vím, že je veliký rozdíl mezi tím, jak "úsporně" je stavěný italský auto a jak německej minimálnětunuapůlvážící hunt, o kterým bych se teda narozdíl od jiných nikdy nevyjadřoval jako o sportovním autě.

Vím, že když jsme z rodiny pouštěli starýho hranatýho Passata 1.8 karbec, měl nalítáno 460 tkm, žral v průměru necelých 8 litrů na sto, nikdy nás nikde nenechal a prokazatelně dalších 200 tisíc km sloužil jiným majitelům. To, co přišlo po něm, se nedalo nazvat jako auto, jelo hůř, žralo víc, zatáčelo hůř, při nehodě katastrofa a po pár kilácích v něm bolely záda.

Vím, že mýho mechanika sestřelila ženská s Favoritem, jinak by s tou sedmou, co měla najeto 710 tis. km a většinu svý kilometráže tahala za sebou komplet kára+další auto vážící další dvě tuny a víc. Jo, vyměnil za těch 450 tisíc, co s ní nalítal sám, tři automaty, to je prostě daň za luxus tahat takhle těžkou káru s automatem i přesto, že to v manuálu doslovně zakazujou.

I s Fiatem a Favoritem se dá nalítat spousta stovek tisíc km, je ale třeba za tu dobu vyměnit v podstatě 4x celý auto v jednotlivejch dílech, že...

A prodat staršího Fiata je tak těžký asi proto, že už deset let vyrábí naprosto bezvadná auta a napravili si pověst na jedničku s hvězdičkou :D
30. 7. 2004 12:30
Re: Re:
a co tak studovat dialkovo?

na slovensku sa dialkove studium plati (od 7 do 15tisic za SEMESTER) pokial viem tak u vas nic take nieje, a napriek tomu u nas sa dialkovo stale a vo velkom studuje.

v tomto pripade v peniazoch nevidim problem.
neregistrovaný "oddie"
30. 7. 2004 12:29
Re: Re:
Magic: já ti klidně německý auto, co má najeto 800tis km bez výměny motoru ukážu. Není sice moje, ale majitel jej určitě rád předvede. Neva, že je to ten medvědí 300D? To je taky přeci německé auto...

Jinak jsem už viděl nějaký taxi křáp, Vento 1,9D, ten měl něco přes 600tis km, taky německé auto. Do jednoho pytle bych to neházel.

Jinak, mám děsnou srandu z tvé svaté války proti Boschi. Protože, z mých pár zkušeností se staršími benzínovými pažouty (obecně hodně poruchovými) je v nich zrovna jako na potviru poruchovější elektronika Marelli, než Bosch. Asi bych to taky neházel do jednoho pytle.

Ad "rovnaké šance" - tak to jsou kecy a pohádky, kterým věří jen snílci. Jistě, sám s oblibou říkám, že každý svého štěstí strůjcem, to je svatá pravda. Ale pokud někdo začíná z nuly, či s handicapem (nemyslím zdravotním, ale např. jen nutností vydělat si na studium, abych do té školy vůbec mohl chodit a nechcípl hlady - vlastní zkušenost), tak musí být minimálně o dvě třídy lepší než mazánek, kterému papínek vydláždí cestičku, aby měl alespoň nějakou šanci.

Já si ani v nejmenším nestěžuju, já jsem se zařídil podle svých představ a životních priorit. Nicméně, pokud se mám rozhlédnout kolem sebe, kolikpak je takových, co se vypracovali vlastní pílí a schopnostmi? Pár. Opravdu jich pár znám, zaslouží si to a mají můj obdiv. Ovšem kolik je rozmazlených spratků, kterým zazobaní papínci titul často zaplatili, a pak synáčkům namazali cestičku do vlivných funkcí, správních rad atd, nebo jim aspoň nechali ve firmě zřídit uměle přeplacené místečko, aby synáček nestrádal a měl pocit důležitosti? O řád víc! Znám jich víc než dost - vy ne? No, a ti ostatní prostě musí brát podle toho, na co dosáhnou. Prostě a jednoduše nemůžou mít všichni VŠ (už jenom přijímačky na leckteré školy jsou kombinací loterie a úplatkářského svinstva), nemůžou všichni dělat ředitele, ale někdo musí být těmi podřízenými. Ten, kdo na tohle mele fráze o rovnosti šancí a blebtá cosi o ekonomické literatuře je těžce mimo realitu.
neregistrovaný "Viados"
30. 7. 2004 12:18
Re: Re:
Když už jste takhle off-topic, tak si uvědomte, že i v našem úžasném a údajně sociálním státě jsou rodiny - a není jich málo - kde děti nemohou jít na VŠ protože rodiče na to prostě nemají.

Stipendia? Tak možná v USA, česká stipedia jsou tak na zmrzlinu. A půjčky na studium? To mají jen v "pravičáckých" a nesociálních zemích jako Austrálie a Kanada. Takže stejné šance pro všechny? Jo, pro všechny ze střední třídy a vejš.

Když jste ale dole, narodil jste se v tomhle bolš-soc-dem landu v chudé rodině, nahoru se nedostanete. Tady není Amerika, tady šanci prakticky nemáte.

BTW, já jsem na tom teď už finančně vcelku dobře, ale pohyboval jsem se dost dlouho na hranici, abych o tom něco věděl.
neregistrovaný "magic1"
30. 7. 2004 12:00
Re: Re:
K žárovkám snad už naposledy: byl to příklad - koukám, že hoooodně blbej - ale je to prostě tak. Výrobce vyžaduje 10W a ta nepraská, pokud dáš 5W tak prdne. Že se 5W víc hřeje je FYZIKÁLNÍ FAKT a možná(?) proto praskaj. Kdo nevěří, mile rád mu půjčím auto, ať si to vyzkouší....Šlo tu jen o to, že pokud se dělá to, co je uvedeno v návodu k obsluze, není problém. Ten vzniká až v okamžiku, kdy se snaží být uživatel chytřejší než výrobce.

Pavouk by nám rád předvedl Německé auto, které má najeto přes 500.000 km bez výměny agregátu, ale bohužel to nemůže udělat, protože takové nemá a pravděpodobně ani nezná nikoho, kdo by takový měl. Tak nevím, kdo tu šíří bludy a kdo neumí číst? Já bych ti taky ukázal rád Lancera Evo VIII, bohužel, taky jej nemám....

oddie: asi jsem se špatně vyjádřil - překroužkování nebo zavaření hlavy už považuju za podstatný zásah do agregátu a tudíž to nepočítám. Ale věřím tomu, že klasický starý komůrkový diesely (a pětiválce MB zvlášť, to ví snad každej šofér) vydržely hodně - vždyť měly stejnou konstrukci jako v dodávkách, kde milion km nebyl žádný problém. V současné době (cca 10 let zpátky) jich ale moc v osobních autech už nenajdeme. Co se týká Fiatu, ano, Uno se rozpadlo už kolem 150.000 a to tak, že komplet. Ale pokud se podíváš níž, nikdy jsem netvrdil opak a šlo o doporučené a nedoporučené auťáky. A Uno - jak si můžeš přečíst - uvádím mezi nedoporučenými. A já tu právě zbrojím proti tomu, že co bylo v roce 87 je sice nezpochybnitelný fakt, ale dneska je to trochu jinak. Škodovka přece už taky nevyrábí Favorita z rezatýho slovenskýho plechu....Motory TwinSpark 8v naprosto v pohodě vydrží 350.000 km bez jediného zásahu (většinou dřív začne týct servo a odejde alternátor Bosch; pokud je náhodou osazen alternátor Magneti-Marelli, většinou těch 350.000 vydrží taky, ale bejvá už dost slabej), motory V6 to samý, motory 1.6, 1.8, 2.0 který má třeba Marea nebo Bravo/Brava to samý, atd. 1.4, která to nevydržela už se nedělá. S naftou nejsem tolik kámoš jako ty, to je fakt, a tudíž tam jsou mý zkušenosti malý. Ale všechny JTD jsou naprosto v pohodě a zatím z toho, co vím, vydržej dýl než třeba TDI od VW. A starší Pažoutovský ropáci byli taky - pokud vím - hodně solidní a taky většinou přežily auto (třeba na 605 si pamatuju hodně závad, ale žádnou motorickou).

Já tu sakra netvrdím, že nejlepší auta na světě dělá Fiat, mně jenom neskutečně sere, že bludy o jejich příšerný nespolehlivosti (to samý i u Peugeotů a Citroenů) o nich šířej lidi na základě toho, že známej měl známýho a jeho bratranec z druhýho kolena měl Fiata nebo Citroena a furt ho spravoval. Ale že to bylo právě čtyřikrát totálně zbořený Uno nebo XM z roku 88, který dostal na vrakovišti za 200 DM, to už jaksi podobní "odborníci" neříkají. A označovat Němce za "precizní" a "pečlivý" mi vaří krev v žilách; já tam dělal a nadosmrti si budu pamatovat - cituji: "nich so pfleglich, aber cak, cak und fertig..."

m_filip: nedávno byla v AutoPointu na prodej tuším nějaká Mazda nebo Ford, který měl po dvou letech nalítáno skoro 260.000 km. Tudíž 500.000 by tento majitel zvládnul za cca 4 roky...tak nový auto nemám!
neregistrovaný "Nobody1"
30. 7. 2004 11:56
Bez nadpisu
MatuS, souhlasim s tebou, kazdy ma stejnou snaci tzn. kazdy je strujce sveho stesti. Kdyz se nekdo neuci a kasle na to, tak holt mu zustane jen ta lopata nebo koste. Mne nikdy nikdo nic nedal a ani nekoupil, na vsechno jsem si vydelal/pujcil sam a muj nadprumerny prijem ohodnocuje moji praci. Oddie, zkus si precist nejakou ekonomickou literaturu, mozna ti to pomuze...
30. 7. 2004 11:50
Re: Re:
kazdy mame rovnake sance (vyjma ludi ktori sa narodili s nejakym defektom)

ked niekomu vyhovuje lopata, to je OK, ja nepodcenujem ziadnu pracu.

ale nesmie fnukat, ze zaraba podpriemer.
neregistrovaný "oddie"
30. 7. 2004 11:41
Re: Re:
Jo, tak tohle je přesně argument rozmazlenejch smradů. Ono je docela vhodné si uvědomit, že někdo být ta lopata prostě musí, a že na to, abych já mohl zarábat nad průměr, prostě musí existovat aspoň 3 lopaty zarábající pod průměr. Což s dovolením vůbec není důvod se kvůli tomu nad ně povyšovat, ale naopak je docela vhodné být jim za to určitým způsobem vděčen. Jenže tohle dokáže pochopit opravdu málokdo, a rozmazlený smrad asi vůbec žádný. V tomto ohledu jsem si neuvěřitelně vážil někdejšího šéfa, coby dosti bohatého majitele solidní firmičky, který byl s dělníky prakticky v neustálém kontaktu a jednal s nimi prakticky jako s členy rodiny - vědom si toho, že oni a jejich práce jsou zrdojem toho jeho bohatství. Místo toho, aby jim chodil vykládat, jací jsou *, že si nezaloží vlastní firmu a nevydělávají víc...
30. 7. 2004 11:36
Re: Re:
To matuS: Vis matuSi, ona ta hranice, kdyse do toho stavu clovek muze dostat je velice tenka. I kdyz se to mozna nezda... A s pribivajicim vekem je tezsi a tezsi se z toho dostat ven... Takze ja bych byl s odsuzovanim techto lidi velice opatrny. Tim spis jestli nestojis na vlastnich nohou...
30. 7. 2004 11:23
Re: Re:
ked niekto zaraba ako priemer je to jeho chyba.
neregistrovaný "oddie"
30. 7. 2004 10:41
Bez nadpisu
No, to zas je diskuze, že by se člověk *** smíchy!

MatuS: proč někdo jezdí v tak starém vraku? Inu třeba proto, že není rozmazlený smrad, co dostal nové auto od papínka k -náctinám. Ono, pokud má někdo byť jen průměrný plat (a statistika je sviňa, takže ten má necelá třetina lidí v republice, ostatní maj míň), a musí k tomu platit nějaké to bydlení, co mu papínek taky nenadělil, a nedejbože živit rodinu, tak mu pochopitelně nezbyde ani na pos... Fabii senior - pokud nechce žrát trávu.

Magic: tos těma žárovkama snad nemůžeš myslet vážně? Přiznej se, tys na tu fyziku nechodil, nebo jsi při ní spal???

A ještě jednou Magic: chápu tvůj svatý boj za slávu italských vozů, které skoro všichni pomlouvají,. nicméně by to docela chtělo při tom zůstat nohama na zemi, a používat rozum. Těch projektovaných 350tis km životnosti je totální blábol! Ostatně není to tak dlouho, co si Fiat uřízl těžkou ostudu, s tím článkem o motoru 1,3JTD, kde uváděli projektovanou životnost 250tis km. To je projektovaná výdrž skutečně obrovská - jenže soudruzi z Fiatu zjevně nepočítali s tím, že prakticky nikdo neví a nezná, co to ta "projektovaná životnost" vlastně znamená, a kolik to vlastně je. Ona totiž, vážení, ona "projektovaná životnost" bývá okolo 100-150tis km, a s vlastní výdrží toho kterého vozu nemá moc co společného - to už je jakýsi bonus navíc, či rezerva pro sichr.

Zrovna Fiat ale vždy byl celkem mistrem na to, aby se skutečná životnost blížila té projektované - tedy aby se to auto s blížícím se stavem 200tis km pokud možno vyhodilo a uživatel koupil nové. Fiaty jsem se chvilku kdysi zabýval, než jsem začal dělat Peugeoty, jen tak mimochodem, pro rejpaly... Zvlášť legendární fiatí 1,3D v Unu, ten byl trefený téměř přesně :-) Ale ani ostatní auta na tom nebyly o moc lépe - motory se musely minimálně překroužkovat, ND hlavně podvozkových částí sice levné, ale aby si člověk udělal zásobu...

No, a co se týče výdrže samotných agregátů: nejtrvanlivější agregát, co znám, je Mercedes 300D - běžné nájezdy hodně přes milión km, bez byť jen překroužkování. Pak BMW - 2,4TD, 2,5TD - Zadek524 s tím 542TD takal vlek s auty, auto mělo najeto 700tis km - např... Pak Peugeoty - agregáty 1,9D mají běžně přes 500tis km. Starý 1,9D od VW totéž... Pokud jde o praskání hlav, tak na to je náchylný KAŽDÝ starý diesel, a TD zvlášť, a hlavně ty řadové pěti a šestiválce - zvlášť ten 2,4TD od BMW se dal velmi snadno zabít - to je sice fakt, ale s životností jako takovou to moc společného nemá, když člověk dává bach a nedává tomu kouř zastudena. Co se týče benzínů, prim má opět Mercedes - s těmi bagy 5,0 a 5,8 (pokud tedy nepočítám ameriky.

Brázdič: podlepené přední blatníky má dneska prakticky každé auto, kupodivu i 20let staré křápy. Nezaspal jsi poněkud dobu? A nebo spíš nevíš, o čem je řeč? Ten blatník, pokud se mění, se prostě rozstříhá, a napasuje se tam jiný - BEZ SVAŘOVÁNÍ. Autogen se používá jen při rovnání a dohánění hran a mezer - pokud někdo koupí blatník z druhovýoby či vrakáče - to ale se svařováním opravdu nemá co společného.
30. 7. 2004 09:19
Re: Projektovaná životnost
tymto sa ospravdlnujem vsetkym turkom :)
neregistrovaný "Mitsi"
30. 7. 2004 09:01
Re: Projektovaná životnost
Passaty dělají hlavně Kurdové, a to nejsou Turci!

Jinak nevím, co kdo máte proti znaku Renaulta. Mně je docela sympatický a hlavně si pod ním člověk umí něco konkrétního představit....
30. 7. 2004 08:49
Re: Projektovaná životnost
passaty robia tiez turci. a aj arabi.
neregistrovaný "Jirka111"
29. 7. 2004 21:48
Projektovaná životnost
Kluci,Renaulta nebrat..vzdyt to delaji Turci..a jeste ten znak,jak je psano v prispevku nize..
29. 7. 2004 21:21
Re: Re:
luf: a pročpak se potom ten passat tak dobře prodává (o současné generaci by se už ale asi mělo napsat prodával)?

preco sa tak dobre predava windows?
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 18:57
Re: Re:
luf: a pročpak se potom ten passat tak dobře prodává (o současné generaci by se už ale asi mělo napsat prodával)?

Ostatně renault má už ve znaku za co stojí. >:D
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 18:55
Re: Re:
mfilip: můžou tu plácat hovadiny ostatní, tak proč bych nemohl taky?!
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 18:54
Re: To Pavouk
matuS: ty jsi ho viděl, že taky plácáš blbosti o vracích?
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 18:53
Re: Re:
Mitsi: než se teda začneš míchat, zkus si přečíst starší příspěvky.
neregistrovaný "brazdic11"
29. 7. 2004 18:01
Projektovaná životnost
Nedavno jsem četl článek od Fiatu, kde uváděli že nový 1,3JTD nebo jak to nazývají, je projektován s mimořádně vysokou životností a to 250tis.km :-) To je ale výdrž :-)
neregistrovaný "luf"
29. 7. 2004 17:48
Bez nadpisu
350.000 km bez výměny agregátů či jejich částí je projektovaná minimální životnost všech aut made by Fiat.

Tak to mate celkom dobre, Renault ma projektovanu zivotnost iba 300t. Takze mozem jazdit 6 rokov a potom je to auto uz aj tak moralne zastarale. VW moze mat projektovanu zivotnost kludne 0km, pretoze vacsina ich aut je moralne zastarala uz davno pred samotnym vyrobenim (Passat...) >:-[]
neregistrovaný "Mitsi"
29. 7. 2004 17:28
Re: Re:
Aniž bych se chtěl míchat do diskuse o wattáži žárovek, zajímalo by mne, zda pavouk někdy alespoň řídil nějaký vůz italské výroby (že by nějaký sám vlastnil, to snad ani nepředpokládám...).
29. 7. 2004 17:05
Re: To Pavouk
Velice rád bych ti takové auto ukázal, ale momentálně mám jenom takové, které má najeto 300tkm. Samozřejmě v něm jsou původní agregáty.

preco jazdis v takych vrakoch?
neregistrovaný "mfilip"
29. 7. 2004 16:38
Re: Fiat a sevis
pavouk: fakt vtipne.
neregistrovaný "mfilip"
29. 7. 2004 16:38
Bez nadpisu
brazdic: neni to pravda. Pravda je, ze blatnik u Bravy je pevne spojen s karoserii, ale specialni lepicim tmelem. Takze se autogen nepouziva. Rozhodne ne ve smyslu, ze by blatnik byl privaren ke karoserii a bylo by jej nutno rozrezat. Maximalne se autogen pouzije na nahrati tmelu.
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 16:08
Re: Fiat a sevis
Musí to být napevno jinak by se jim to rozpadlo už před prodejem. >:D
neregistrovaný "Pavouk1"
29. 7. 2004 16:06
Re: Re:
Já jsem schopen vidět rozdíl, ale ty asi nějak nechápeš.

Jestli se tam dá 5W nebo 10W tak je to jedno a rozdíl je v tom, že to svítí a hřeje víc nebo míň, ale NIJAK výkon nemůže souviset s životností. Klidně si tam dej třeba 1W a pak tvrď, že ti vydržela 100let, protože má jenom ten 1W..

Opět ti musím zopakovat, nauč se číst. A psát asi taky - nějak ses nevyjádřil k tomu, že jsi o těch žárovkách napsal blud, potom za to napadl mě a ještě to okomentoval, že je to hovadina. No v důsledku jsi něco napsal a potom jsi otočil o 180.

Znovu k těm kilemetrům (opět musím napsat NAUČ SE ČÍST). Takže ti to tu ješte jednou zopakuji: "Velice rád bych ti takové auto ukázal, ale momentálně mám jenom takové, které má najeto 300tkm. Samozřejmě v něm jsou původní agregáty." Z toho logicky vyplývá, že kdybych momentálně měl auto, které těch 500tkm má najeto, tak bych ti ho milerád předvel, ale teď ho fakt nemám. A takovou hovadinu co jsi napsal, že:"350.000 km bez výměny agregátů či jejich částí je projektovaná minimální životnost všech aut made by Fiat pro normálního člověka" jsi asi nemohl myslet vážně.

Už se s tebou dál nemíním ztrácet čas, bludy budeš psát stejně dál, tak si je klidně piš. Určitě najdeš někoho, kdo to bude žrát.
neregistrovaný "STAVROS11"
29. 7. 2004 12:52
Re: Re:
magic: tak diky moc, spadl mi kamen ze srdce. Jinak ja jsem si chtel udelat radost se Subaru Impreza WRX kombi Spec-B Edition 265 HP, asi to tedy jeste promyslim.
neregistrovaný "brazdic11"
29. 7. 2004 12:26
Fiat a sevis
Ještě bych dodal, že né vždy jde jen o cenu dílů. Třeab Fiat Brava má přední blatníky napevno spojené s karoserií a tudíž se přivýměně musí použít autogen. Myslím že výměna takového blatníku přijde určitě dráž než u běžných aut, kde je blatník šroubovaný. Holt levná konstrukce :-)
neregistrovaný "magic1"
29. 7. 2004 11:08
Re: Re:
Stavros: ten reliability index není dělen podle modelů, ale jenom podle typů. Já osobně jsem nezaznamenal taky žádný problémy třeba na Legacy Outback, ale během týdenního ježdění by bylo zlý, kdyby se něco podělalo. Ta nepříznivá statistická čísla se týkají zejména přeplňovaných motorů a je to taky určitým způsobem přirozená daň za progresívní konstrukční přístup v oblasti trakce. Myslím si, že největší "zásluhu" na těchto statistikách mají modely Impreza GT a WRX, které jsou předmětem kontinuálního vývoje. Když vezmeš Imprezu GT z roku 1995 a z roku 2000, tak zjistíš, že kde byly v 95 desítky šroub, tam jsou o pět let později dvanáctky nebo dokonce čtrnáctky, že skříňˇpřeovodovky je 2x tak silná, ložiska větší, brzdové třmeny místo plovoucích jednopístků pevné čtyřpístky, atd....navíc si myslím, že značný podíl na té poruchovosti mají diletanti, kteří se různýma prasáckýma "úpravama" snaží z toho auta dostat víc koní nebo tomu dávají za studena kouř, co to snese.

to ccc: pakny už sice neznám, ale stávaly kolem dvou stovek (a teď už ani nevím, jestli jedna nebo pár?), když se ještě používaly (už přes deset let mi prochází rukama jen kotouče), gumy stabiláku stojí osmdesát korun jedna a oscilačka stojí 112 korun vč. spoj, mat. Celkem tedy mat. na auto velikosti Marey cca max. 800,- Kč. Ceny servisů za práci neznám (pohybuje se kolem 350 Kč/hod), protože si servisuju všechno sám, nebo - pokud na něco nestačím - využívám kamarády.

To pavouk: o bludech nevím. Když napíšu 500.000 km nemyslím tím 300.000 km. 350.000 km bez výměny agregátů či jejich částí je projektovaná minimální životnost všech aut made by Fiat pro normálního člověka - to není nic mimořádnýho. Když napíšu žárovka 10 W nemyslím tím 5 W. Nemůžu za to, že ty ten rozdíl nejsi schopen vidět.
neregistrovaný "ccc"
28. 7. 2004 20:07
Re: To Zachs:
Tak to s tebou musím souhlasit.Dneska jsem měl carinu v servisu a opravdu jsem byl s cenou spokojen.Pakny,gumy stabilizátoru a 2 tyčky s kuláčema na konci vše na zadní nápravě včetně práce 2500czk.

J.
neregistrovaný "Brázdič1"
28. 7. 2004 18:44
Re: To Zachs:
Óóó pardon, pročítal jsem víc příspěvků a pak jsem teprve odpovídal. Zůstalo mi v hlavě 100x až 1000x místo 100-1000%. I tak ale pochybuji že koupíš na Fiata náhradní díly výrazně levněji. Ani bych se nedivil, kdyby tomu bylo naopak. Sám jsem byly kdysi zasypáván předsudky, jak mají Japonci drahé díly a když jsem pak nakonec Japonce zkusil, tak jsem byl velmi mile překvapen. Nejen že se nic nesralo, ale i běžná údržba stála míň než jsem byl zvyklý ze svých předchozích aut.
neregistrovaný "Pavouk1"
28. 7. 2004 16:25
Re: To Pavouk
Tak to toho teda znáš dost málo, ale hlavně že už tady (a asi i jinde) šíříš bludy.

Velice rád bych ti takové auto ukázal, ale momentálně mám jenom takové, které má najeto 300tkm. Samozřejmě v něm jsou původní agregáty.
neregistrovaný "Pavouk1"
28. 7. 2004 16:21
Re: Re:
Ano tohle jsem napsal už já:

"K žárovkám, asi tomu moc nerozumíš, když napíšeš takovou hovadinu "protože taloši používají 10W a u nás jsou v obchodní síti stejně vypadající, ale pouze 5W - které používají Němci - a tím pádem ta 5W žárovka praská". Takže když si doma dáš místo 60W žárovky do lustru 40W, tak bude praskat, protože tam má být 60W"

a je v tom použita citace toho co jsi napsal ty (tady ji máš ještě vytaženou):

"protože taloši používají 10W a u nás jsou v obchodní síti stejně vypadající, ale pouze 5W - které používají Němci - a tím pádem ta 5W žárovka praská" (takže tohle jsi napsal jako první ty!)
neregistrovaný "STAVROS11"
28. 7. 2004 15:49
Re: Re:
to magic: dik ze si to tak rozvinul, ale jde mi o to, ze s tim Subaru jsem opravdu spokojen a zatim jsem u nej nespozoroval byt sebemensi mouchu. U vsech ostatnich aut co jsem kupoval nova vzdy nejaky problem byl. U Subaru zatim ne a na SUV ma opravdu obdivuhodne jizdni vlastnosti jak na silnici tak v terenu.
neregistrovaný "magic1"
28. 7. 2004 14:38
Re: Re:
K testům na brzdě: naprostá většina manuálů (z nichž na některých jsem se osobně podílel) je napsáno něco úplně jiného. Je tam doporučení, aby majitel nedržel trvale motor v jednom režimu a už vůbec ne v režimu plného zatížení. Naopak - pro dobré zajetí je lepší neustále měnit režim jízdy a využívat celý použitelný rozsah otáček. Naprostá většina výrobců automobilů uvádí, že žádný další speciální režim netřeba, neboť většina třecích součástí již je vyrobena s povrchem z materiálů, které nevyžadují dlouhodobé zajíždění jako kdysi DoDo. Testují se zpravidla nové automobily, aby byl právě vyloučen faktor obsluhy. Některé dlouhodobé testy se dělají s opakovaným měřením výkonů i spotřeby, kde je potom znát právě to zajetí motoru. Tyto testy jsou ale procentuálně méně časté. Většinové testy se dělají u všech vozů stejným způsobem. Nejsou přesně definovány laboratorní podmínky a i způsob měření není zcela objektivní (měření výkonu na kolech minus ztrátový výkon = výkon motoru). Takže nelze tvrdit, že naměřím-li míto 150 k pouze 148, je to špatný motor, ale jsem zcela v rámci tolerance měření. Ale na 180 koních ztratit 35 není odchylka měření a na 400 ztratit přes 80 už vůbec ne!!! A nesouvisí to ani se zajetím motoru (zase odchylka DO 5 koní na cca 150). Zavláštní je, že všechny italské, francouzké a japonské vozy nikdy neměly problém?! Pokud je chyba ve mně - proč mi neustále vykazují odchylky pouze Německé benzinové motory (naftové jsou o.k. - dokonce třeba na Octavii 4x4 1.9 TDI, která měla mít 90 koní bylo naměřeno snad přes 115!) A proč se to samý dočtu v Automobilismu a AutoCaru? Proč BMW M5 má dělat stovku za 5s, mně vyjde 6,2 a Automobilismo vydá článek, kde naměří 6,3? přitom třeba 530 d zvládne tu akceleraci vždycky alespoň o 0,5 s líp, než výrobce uvádí a je od stejné firmy (jen vyrobeno v A). Proč se tyto zdroje s mou zkušeností tak vzácně shodují? A PROČ SE O TOM NESMĚLO ANI U M5 ANI U TT PSÁT? Přitom, když ručička palivoměru u AR 156 V6 v každé zatáčce ukazovala směr natočení kol místo zbytku paliva, byl o tom celý odstavec? A tak bych mohl pokračovat. Až budete někdy zase vyznávat nějakou značku, mrkněte takhle alespoň jedním očkem, zda zdroj onoho nadšení, z něhož čerpáte, třeba nežije právě z její inzerce....

Pro Brázdiče: já právě ty ceny ND na Fiaty znám a rpzdíl řemenu na 156 vers. Mazda 6 je 400%, blatník 180%, brzd. destičky 230%...a zahrnu-li "lepší zboží": Lancera Evo IV proti Deltě Integrale: bráno od oka - intercooler 1000%, přední kapota 570%, blatník 320%...

Pro peťase nebo jak si teď říka: takže toto jsi nepsal ty: K žárovkám, asi tomu moc nerozumíš, když napíšeš takovou hovadinu "protože taloši používají 10W a u nás jsou v obchodní síti stejně vypadající, ale pouze 5W - které používají Němci - a tím pádem ta 5W žárovka praská". Takže když si doma dáš místo 60W žárovky do lustru 40W, tak bude praskat, protože tam má být 60W

Ja jsem se ve fyzice učil, že drát má tím větší odpor, čím je jeho průez menší. Menší průřez se víc zahřívá a tak vlákno prdne. Asi jsem chodil do jiný školy, ale prostě je to tak. Je to možná příčina "praskání" žárovek v koncových svítilnách na AR 155. Dáš 5W - praskne, dáš co tam patří - nepraskne. Konec. Jestliže dávám někam něco, co tam nepatřím jsem magor a nemůžu si potom stěžovat na špatný auto.

K tomu dotazu na Subaru: viz. www.reliabiltyindex.com
neregistrovaný "Zachs"
28. 7. 2004 12:46
Re: To Magic:
To Brázdič: Ale on psal o 100 - 1000% - to neni to samý jako 100 až 1000 krát !! spíš jednou tolik až 10x tolik... Pochybuju, že se na japonce daj sehnat destičky za 200,-
neregistrovaný "marlin"
28. 7. 2004 00:04
Bez nadpisu
KE spolehlivosti Francouzskych aut, mame doma Lagunu, 106-ku a 206-ku(tu jen mesic) LAgunma stoji posledni tri mesice skoro porad v servise, sere se motor, 106-ku mame dva roky, ya tu dobu se ji nic nebylo, ale ted (najeto 100tkm) se vyzkratovaly kabely, odesel vejfuk, musel se menit klinak a sem zvedav co se na tom najde, ja bych rekl, ze o tech Francouzu te je kus od kusu, co se povede a co ne, stejne jako u ostatnich, muzete mit dobrou ruku pri koupi, nebo spatnou.

Soused dela do AR a nemuze si je vynachvalit, a nezdalo se mi, ze by s nima mel nejaky problemy (jo, odesel mu u 164 snimac otacek, v Italii, a ironii osudu byl jedinej nahradni dil az v cechach.

Podle me to je tak, ze nekdo ma rad vdolky a nekdo holky, mekdo preferuje francouze a italy, nekdo zas nemce a japonce,

ja teda radsi davam prednost francouzum, protoze VW group je predrazenej, Japonsky design se mi neliby a Italsky auta nemaji u nas na okrese zastoupeni..... me je relativne jedno cim jezdim, ale stejne nejlepsi je Pežot ;-)
neregistrovaný "Brázdič1"
27. 7. 2004 22:35
To Magic:
To Magic:

Kde jsi vzal takovou kravinu, že jsou na Japonský auta o 100-1000% dražší náhradní díly než na Italy? Příště se zamysli, než napíšeš takovou volovinu. Přiznám se že neznám ceny dílů na fiata a ani nepotřebuji, jelikož si ho zřejmě nikdy nepořídím, ale podle tebe teda Fiat prodává brzdové destičky od 2-20Kč :-) Chodil jsi alespoň na základku :-) Také není Japonec jako Japonec a některé Japonské značky např Mitsubishi jsou dražší, ale zdaleka ne tak jak to uvádíš. Pokud jde o Toyotu Carinu, co jsem měl, tak přední světlo 3.300,-Kč bez DPH, přední blatník 1.300,- bez DPH a dál si již nepamatuji, ale vše byly originál díly. Japonci mají navíc jednu velkou přednost a to takovou, že na ně těch dílů moc nepotřebuješ, pokud ti teda do auta nedrcne např. řidička něžného pohlaví.
neregistrovaný "Brázdič1"
27. 7. 2004 22:18
Re: To Pavouk
To Pavouk:

To máš pravdu, já jedno Německé auto, co má najeto víc než 500tis.km znám. Je to Golf II a je na něm už vyměnené snad všechno a něco i vícekrát :-) Ale věřím že jsou i takové, co je majitel hodně šetřil a je na nich vyměněna teprve polovina dílů :-)
neregistrovaný "NeviM"
27. 7. 2004 19:32
Re: Len perlicka k spolahlivosti japoncov a topankam
topanky:) presne tak, taky jsem si ted jeste vzpomnel, jak jsem si jednou v nemecku koupil uplne neznackovy kecky za 10 marek a vydrzely mi dyl nez adidasky koupeny v cesku za dva a pul klacku - a to nekac, jste ted je pouzivam na chalupe jako pracovni a to uz je asi 6 let co em je kupoval
neregistrovaný "luf"
27. 7. 2004 19:25
Len perlicka k spolahlivosti japoncov a topankam
V rodine mame Yarisa, medzi vymenami oleja zozral komplet vsetok olej (koho by napadlo kontrolovat stav oleja na modernom aute so 100t km?), momentalne ma najazdene 140t a zozerie 1l na 1000km. Podla Toyoty to auto ma uz davno po svojej zivotnosti. Proti tomu Renault Clio, s najazdenymi 106t km olej nezral a jazdil bez problemov kym ho neukradli. Moze niekto pausalne povedat: japonci=bezproblemovost.

Ad topanky - kupoval som si v SR tenisky, vzdy kazdu jar nove a nepripadalo mi na tom nic divne. Az raz som si kupil v Rakusku a tie tenisky maju 3 roky a su stale v pohode. Tyka sa to znacky Reebook, vsetky mali visacku Made In China. Ako je ale mozne, ze tie z rakuska boli vyrazne kvalitnejsie? Kupil som si tam aj dalsie a opat taka ista skusenost, kupil som aj manzelke, brachovi atd.

Dovolim si tvrdit, ze to, co sa da kupit u nas, je casto odpad, ktory koli nizkej kvalite nikto na zapade nekupi. A je jedno, ci ten odpad vyrobili v Taliansku, v Cine alebo v Spanielsku.
neregistrovaný "NeviM"
27. 7. 2004 18:59
Bez nadpisu
magic: "Jinak bych tě rád upozornil, že třeba Audi TT, které jsem testoval na brzdě na Jarově mělo najeto 530 km a chybělo mu 35 koní, BMW M5 testované tamtéž mělo mít podle výrobce o 82 koní více a zrychlit na 100 mělo o 1,3 s dříve...A6 se zadřelo turbo při nalítaných cca 1.700 km, atd..."

Tak to si snad z nas delas * ne? Prosimte jeste jednou se podivej kolik mely ty testovany auta najetejch kilaku a oprav to, nebo si budu myslet ze ses totalni magor... Jako ze se auto musi nedriv trochu zajet nez na nem neco muze skouset a uzivat se to nplno si nikdy neslysel??? Staci se podivat do manualu u toho auta a tam to mas presne napsany, kolik s tim musis najet nez to muzes pouzivat naplno... Kdyz je to takhle novy tak to samozrejme zdaleka nemuze dosahovat takovejch vykonu jaky se udavaj, protoze vsechny mechanicky casti co maj spolu nejakej kontakt a nejak se hejbou tak se musej trochu oslapat, aby to do sebe poradne zapadlo, odstranil se prebytecny material a aby si to pekne sedlo, ale to jse asi uplne mimo tebe.. V tech manualech vetsinou pisou ze nekolik tisic kilaku (ja bych motor teda nepovazoval za zajete pred 20 000 kilakama) s tim musis najet setrne, to znamena ze to nesmis vytacet (v tech manualech se pise vetsinou neco kolem poloviny maximalnich otacek, co jsem j videl), a vetsinou i rychlost se dost omezuje... Takze jestli si zadrel turbo pri 1700 km tak to je jenom tvoje a tvoje blbost, to auto za to nemuze, ani ten kdo ho vyrobil, a docela ho lituju ze se ti to dostalo do pracek.. takze mi prosimte napis jestli je to napsany dobre nebo ne... a Jestli takhle zachazis se vsema autama, taxe vubec nedim ze se ti tak sere na co sahnes... Ani bych se nedivyl kdybys byl takovej ten typp co sedne do studenyho auta, nastartuje a behem nekolika vterin uz toci jednicku do 7 tisic a tak podobne...

jinak s tim

"spolehlivosti Golfu, téměř vždy má na mysli auto s kličkama na oknech, bez centrálu, na ocelových kolech s motorem 1.6 podprůměrného výkonu. Celá konstrukce vozu přímo dýchá heslem: co tam nedáme, to se neposere."

s tebou plne souhlasim, ale rozhodne neni pravda ze by nemci neumeli udelat spolehlivy auto...

To mitsi: "Problém Česka je pouze v tom, že u nás opravdu uvidíte pouze italské šmejdy. "

tohle je naprosta pravda ael, netyka se to jeno mbot, ale uplne vseho... Proste asi vsechno co se dovazi do ceska je ta nejhorsi kvalita... To si muzete overit klidne sami... Zjedte si do nemecka a tam si nakupte nejaky veci co se prodavaj i u nas a pak porovnavejte. Napriklad zkuste ochutnat kafe Jacobs Krönung kopeny v cesku a koupeny v nemecku... zvenku vypada uplne stejne, ale ta kvalita je uplne o necem jinym.. Svejm starejm kupte treba Ariel (ten prasek na prani) v cesku a v nemecku a at je porovnaj-taky uplne o necem jinym, to samy s autama, model auta se stejnou urovni vybavy se do ceska vetsinou taky dodava dost oskubanej a takle je to prakticky s jakymholiv zbozim, treba fotr tedka vezl kamionem ze spanelska papriku (jako to koreni) a tam mu schvalne daly dva pytliky ty papriky co vozej jinam se slovy ze je to uplne neco jinyho nez veze, ze k nam vozej jenom sacky, proste nas cechy vsechny vyspelejsi narody asi povazujou za nenarocny spotrebitele tak k nam vozej jen to nejhorsi...
neregistrovaný "Pavouk1"
27. 7. 2004 18:59
Ještě jednou magic
Pokud jsi teda opravdu zkoušel uvedené auta na brzdě a divíš se že mají menší výkon než udávaný, mohl by sis někde nejdřív přečíst, že motor se musí nejdřív zajet, abu dosáhl optimálních parametrů.

Že jsi ty neviděl německé auto, které má najeto přes 500tkm a je vše původní, ještě neznamená že nejsou - jsou a je jich hodně. A až otevřeš oči uvidíš i jiné auta než ty "geniální" italy a francouze, které můžou být, a mnohdy i jsou, kvalitnější než to co jsi do teď znal.
neregistrovaný "Pavouk1"
27. 7. 2004 18:45
Bez nadpisu
Peťas = Pavouk (sedím u jiného kompu a ten si mě asi pamatuje pod starým nickem, na který jsem zapoměl a když se to fórum tenkrát měnilo, tak jsem se zaregistroval zvonu :*) )
neregistrovaný "Pavouk1"
27. 7. 2004 18:42
Re: Japonský recept:
Magic: o těch žárovkách jsem to nepsal já, taky se nauč číst. (tak se teď dívám, že tu blbost jsi napsal ty sám :!: , takže nad svou mentální úrovní by jsi měl popřemýšlet ty sám. Nejdřív něco napíšeš, já na to reaguji a v dalším příspěvku uvedeš že jsem to napsal já a ještě to napdáš. JSI VŮBEC NORMÁLNÍ :?: )

Já jsem na to reagoval, že jestli použiju 5W, nebo 10W, tak to je v principu jedno.
neregistrovaný "Pavouk1"
27. 7. 2004 18:39
Re: Haha
Brázdič: asi se budeš muset naučit číst, protože jsem tu o kvalitách nic nezmiňoval. Jediné co jsem napsal bylo, že s neměckými auty jsem já problémy neměl.

Takže do větru tu plácáš ty!!
neregistrovaný "shi"
27. 7. 2004 16:06
Re: Japonský recept:
Jo to je přesně ono. Sami japonci připouští, že nikdy nic originálního nevymysleli, že vždy jen převzali nápad a zoptimalizovali ho jak to jen šlo.

Mimochodem z Japonska jsem si před pěti lety přivezl zvýrazňovač a on stále ještě funguje jako nový. Používám ho jen občas, stejně jako české. Českých jsem za tu dobu už několik vyhodil.

Jak to ti zatracení japonci jenom dělají ? ;-)

V Japonsku má ČR (Czechoslowakia) překvapivě dobrou reputaci v oblasti strojírenství. Když jsem zjišťoval jak je to možné, tak jsem se dopátral k českým zbrojovkám v době před druhou světovou válkou. Dělali jsme špičkové zbraně a na jejich výrobu bylo potřeba špičkové strojírenství. A Japonci si to pamatují dodnes. Bohužel, kde ty časy jsou ...
neregistrovaný "shi"
27. 7. 2004 16:01
To: Magic
No mi teda fakt, že 5W žárovka vydrží výrazně méně, než 10W žárovka, logický nepřipadá. S elektrikou to rozhodně společného nic moc nemá.

Asi jsem taky analfabet :-) Ale věřím, že jsi s takovou zkušenost udělal a že to nějaké logické vysvětlení má.

Uznávám, že moje názory ohledně italských aut můžou být ujeté. Já se totiž v autech moc nevyznám a ani o to moc nestojím. Mým snem je do auta nastoupit, přemístit se z místa A do místa B a zase vystoupit. ;-)

Vzhledem k tomu že nové auto zkouším jednou za pár let a tomu, že nemám na to, abych zkoušel každý rok novou značku, tak vycházím z obecných zkušeností o technické kultuře jednotlivých národů a z informací od ostatních uživatelů.

Je mi vcelku jedno jaké jsou historie jednotlivých značek a kdo od koho opisuje, pro mě je podstatný výsledek. K automobilovému průmyslu v ČR jsem přičuchl jen trochu. A musím říct, že to, co jsem tam občas viděl mě zrovna nepotěšilo. Myslel jsem si, že v ČR jsme na vyšší úrovni :'-(

Možná je to tím, že vím jak by to teoreticky mělo vypadat, a v Japonsku jsem to viděl fungovat v praxi.
neregistrovaný "Mitsi"
27. 7. 2004 15:30
Re: Japonský recept:
"Obšlehni to, co se jinde osvědčilo, a dotáhni to kvalitativně (použitým materiálem, technologicky a z hlediska zpracování) do dokonalosti." A takhle jim (Japoncům) to funguje už pár desítek let...

Co na tom, že některé prvky pocházejí třeba od českých konstruktérů někdy z 30. let minulého století! Naopak, jako Čechovi je mi sympatické, že "se to takhle alespoň dochovalo", aniž by to náš ekonomicky silnější západní soused stačil svým vlivem na náš automobilový průmysl úspěšně pohřbít!!!
neregistrovaný "STAVROS11"
27. 7. 2004 15:15
Re: Můj názor
Magicu co mas porad s tim Subaru? Ja jsem vymenil Mazdu 6 za Subaru Forester a zatim musim zaklepat, ze asi opravnene. Na co se mam pripravit? Bylo mi neco zatajeno? Dik
neregistrovaný "magic1"
27. 7. 2004 14:13
Re: Můj názor
shi: mícháš toho moc dohromady. O botách nevím nic, ale něco málo vím o autech. A na rovinu říkám, že Evropa se nemůže v nákladech rovnat Japonsku, protože v Evropě je předražená a přitom velmi neschopná pracovní síla. Horší poměr už mají jen USA. Naopak Japonci jsou velmi flexibilní, svědomití, ukáznění a pečliví. A hlavně jsou podstatně lacinější, než Evropané, kteří jsou naopak nesvědomití, leví jako šavle, na všechno mají tisíc keců a místo práce žvaní na odborových schůzích. Bohužel. A slogan "Ital v létě nepracuje a v zimě tančí" velmi dobře vyjadřuje mentalitu románských národů (nejen Italů). Největší průsery (o které se opírá většina dogmat) vznikly v Itálii v době "násilné civilizace" Italského jihu v šedesátých až osmdesátých letech. Sice tato epocha navěky nechala zmizet některé firmy ze světa, nebo je výrazně změnila (i Lancia, Alfa Romeo na tom zkrachovaly). Ukázalo se, že na kvalitu lidských rukou se v této oblasti nedá spoléhat. Ale všechno špatné je k něčemu dobré - a tak vyrostla firma Comau - komplex patřící Fiatu a zabývající se automatizací strojírenské výroby. Už v roce 1985 dokázali téměř zcela automaticky montovat motory FIRE, přičemž lidem byly svěřeny pouze 3 operace. Kdybys dneska viděl, jak se vyrábí Fiaty, měl bys pocit, že sleduješ sci-fi. Ani řídít vozejky s materiálem těm lidem nedovolí (jezdí automaticky na základě počítačem řízeného technologického harmonogramu). Ale ta doba je pryč (už víc jak 10 let), tak nevím, proč ta dogmata v čecháčcích tolik přetrvávají. VždyťˇŠkodovka v tý době taky vyráběla příšery zvaný DoDo (dodělej doma), který navíc měly i konstrukční úrpoveň šedesátých let (v roce 87)....a přesto češi dneska kupují Škodovky o 107 a nemají takovýhle blbý kecy...u Němců to chápu, proč romány nesnáší - je to hostoricky daná rivalita, svým způsobem nezbytná pro vývoj Evropy. A zlob se na mě jak chceš, ale naprostá většina automobilových skvostů pochází od románských výrobců nebo z Anglie. Ne z Německa. Japonci dlouho hráli jen druhý housle ve vývoji a u těch lepších věcí se stejně jedná o vývoj převzatý vč. know-how, nebo Evropský. A pokud se podívám třeba pod kapotu Lanceru Evo VII se sundanejma krytama hlavy, budu se s tebou do krve hádat, že je to motor Lancia 831E5.000. A oprávněně, protože Japonci se nikdy netajili tím, jak Italy vykrádaj. A dobře dělaj! Když totiž k tý Talošský selský inteligenci přidáš Japonskou preciznost, musí z toho zákonitě vzniknout skvost. Třeba ten Lancer Evo.

Jinak k tomu vláknu - uváděný dvojnásobek byl pouze dokumentační, protože se jednalo o zcela evidentně negramotného člověka...je zkrátka nejen logický, ale i vyzkoušený, že osadíš-li třeba AR 155 5W žárovkou v koncových svítilnách, vydrží tam tak týden. 10W dalších 10 let. Problém je v tom, že vzhledově se nijak neliší.
neregistrovaný "shi"
27. 7. 2004 10:26
10 W vs. 5W
Osadím-li namísto 10W žárovku 5W, tak to určitě míň hřeje, velmi pravděpodobně míň svítí a to je vše.

Ovšem co se týče spolehlivosti, tak by to mělo být velmi podobné. Rozdílná možná bude mechanická odolnost vůči vibracím, ale to asi nebude výkonem, ale spíš konstrukcí žárovky a použitými materiály.

Problém by naopak mohl nastat pokud namísto 5W žárovky použiji 10W žárovku. Dvojnásobný výkon může způsobit přehřátí prostoru reflektoru, přehřátí žárovky a tepelné poškození úchytu reflektoru.

Co se týče dvakrát slabšího vlákna v žárovce o polovičním výkonu, tak je to špatně (teda pokud 2x slabší chápu jako o polovičním průměru). Elektrický odpor nezáleží na průměru, ale na průřezu!

Poloviční průřez má kružnice, jejíž poloměr je podělen odmocninou ze dvou.
neregistrovaný "Mitsi"
27. 7. 2004 10:16
Re: Můj názor
To shi: "Bohužel, dnešní svět není o kvalitě výrobku, ale o kvalitě marketingu ..."

- Naprostý souhlas!
neregistrovaný "shi"
27. 7. 2004 10:03
Re: Můj názor
Máš pravdu, za většinou problémů je optimalizace na cenu, která obvykle končí použitím levnějších materiálů. Bohužel často nezvládnuté umění je dokázat se při snižování ceny včas zastavit. Použití levnějšího materiálu by měl schválit někdo, kdo chápe jak daný díl v provozu namáhán.

Vzhledem k japonskému způsobu řízení čehokoliv je všechno optimalizováno tak, že se to vymyká mému evropskému rozumu. Ale výsledky stojí za to. Ve slušné japonské výrobě znají v každé fázi výroby cenu dílu (surovina+práce+režie) a takto mají zmapovanou celou výrobu. Pokud se optimalizují náklady na výrobu, tak je s čím pracovat. Bohužel mnoho nejaponských výrob zná pouze cenu vstupní suroviny, cenu za kolik prodává hotový díl a optimalizovat se tak dá jen vstupní surovina. A podle toho to dopadá.

Bohužel mám pocit, že italové se svou optimalizací mnohdy snaží dohnat čínskou cenu a výsledkem je, že se blíží čínské kvalitě.

Ano, přiznávám se, Čína je druhou a poslední zemí jejichž výrobky mě pravidelně dokáží nepříjemně překvapit. Ovšem čínské výrobky, narozdíl od italských obvykle vynikají výrazně nižší cenou, která mě varuje, že se nejspíš šetřilo jak se dalo.

Z pohledu zákazníka nejsem překvapen, když má něco podprůměrnou cenu a podprůměrnou kvalitu. Jsem ovšem nespokojen, pokud má něco průměrnou cenu a velmi podprůměrnou kvalitu.

Bohužel, dnešní svět není o kvalitě výrobku, ale o kvalitě marketingu ...
neregistrovaný "shi"
27. 7. 2004 09:44
Re: Haha
Mitsi, ano máš pravdu, k nám se mnohdy dováží podřadné zboží a prodává se za plnou cenu. Kdyby to byly nějaké lakýrky na taneční parket, tak bych je asi neroztrhl a chápal bych, že jejich životnost je omezená. Bohužel ta parodie na boty byla imitací zimních bot v ceně cca 1800 kč. Za tu cenu už se dají koupit slušné neznačkové boty.

Kvalitou to bylo asi jako kdybych si šel vyzkoušet VW Polo a při zkušební jízdě by mu v první zatáčce upadlo kolo. Řešením podle mě není jít si místo Pola koupit Mercedes, ale jít si místo Pola koupit Yarise.

Italové umí udělat krásné boty, to vím. Bohužel nevím proč bych měl platit dvakrát až třikrát tolik za hezké a funkční italské boty, když můžu zaplatit rozumnou cenu za hezké a funkční neitalské boty.

Mimochodem, mou snahou tehdy nebylo koupit co nejlevnější zimní boty, ale koupit zimní boty, jejichž tvar by respektoval anatomii lidské nohy a jejichž cena by nepřekročila cca 3000 Kč.

Nakonec jsem si koupil slovinské Planiky, které poctivě slouží už šestým rokem a které si nemohu vynachválit.

Nehážu všechny italské výrobky do jednoho pytle, ale když vidím nápis Made in Italy tak jsem už mimořádně obezřetný a s nákupem váhám. Z italských výrobků, coby čestnou výjimku, používám již několikátý Bullock (zámek na pedály v autě) a jsem s ním spokojený.
neregistrovaný "magic1"
27. 7. 2004 09:33
Re: Můj názor
to peťas: nedivím se, že nejsi spokojen s italskými výrobky, když místo žárovek 10W v pohodě napereš do světla 5W a ještě se divíš, že to 2x slabší vlákno (= s dvojnásobným odporem) odejde. Sám jsi tím předvedl, že lidé, kteří šíří pověry o nespolehlivosti Fiatů jsou diletanti bez základního vzdělání (to o tom vláknu se "přednáší" na základní škole v 7. ročníku - obor Fyzika). Fiat vyrábí auta pro gramotné lidi, kteří si dokáží přečíst alespoň návod k obsluze a za tvoji mentální úroveň nemohou být odpovědni. Samozřejmě nezpochybňuji fakt, že nejlépe jsou na tom se spolehlivostí auta Japonská, zejména pak Mazda, Toyota a v určitých výrobcích i Mitsubishi. Subaru je sice pravý opak, ale je to holt daň za zcela jedinečnou konstrukci, protože všechno má na tomto světě nějakou cenu. Jinak bych tě rád upozornil, že třeba Audi TT, které jsem testoval na brzdě na Jarově mělo najeto 530 km a chybělo mu 35 koní, BMW M5 testované tamtéž mělo mít podle výrobce o 82 koní více a zrychlit na 100 mělo o 1,3 s dříve...A6 se zadřelo turbo při nalítaných cca 1.700 km, atd...naopak románská auta vždy překypovala přebytkem výkonu oproti udávaným hodnotám (taky proto, že udávají výkony podle ECE, kdežto němci podle DIN; na vysvětlení - 186 koní podle ECE je 190 podle DIN). Zapomněl jsem tě obeznámit s tím, že jsem měl svého času testování aut v popisu práce a tak spoustu vozů velmi dobře znám. Neznám ale německý auto, který by vydrželo s původníma agregátama přes 500.000 km, to teda fakt ne. Nejvíc v životě jsem viděl bez podstanějšího zásahu do agregátů (alternátor a kompresor klimačky) nalítat 605.000 km. U Itala, pochopitelně...

Shi - máš pravdu v tom, ž kvalita románských výrobků je velmi kolísavá. Pokud si znovu přečteš, co jsem napsal, tak kromě nějakých doporučených modelů tam jsou i ty nedoporučené. A to právě proto, že to tak prostě je. Nesouhlasím ale s tebou v otázce toho zpracování a vazbě na konstrukci. Chyby u románů jsou jen výjimečně v oblasti konstrukční, zato při TPV a hlavně montáži jsou schopní někdy neuvěřitelných věcí. Ono se jim otiž často stává, že jim to auto vyjde strašně drahý a potom se snaží dodatečně ušetřit...Samozřejmě nikomu nechci cpát něco, co se mu nelíbí. Ale původně tu šlo o konstrukční úroveň a spolehlivost. A tam mám pocit, že v tom jsou nejhorší Němci. On totiž často problém ve srovnávání aut je v jejich nesrovnatelnosti. Pokud někdo hovoří o spolehlivosti Golfu, téměř vždy má na mysli auto s kličkama na oknech, bez centrálu, na ocelových kolech s motorem 1.6 podprůměrného výkonu. Celá konstrukce vozu přímo dýchá heslem: co tam nedáme, to se neposere. Hovoří-li někdo o italském nebo francouzkém voze, hovoří o autě s propracovanou kinematikou, automaticky řízenou klimatizací, vším ovládáním prostř. elektriky, check-controlem, nadprůměrně výkonným motorem a to za cenu velmi podobnou. Celým autem prostupuje potřeba výrobce přiblížit se v daném cenovém segmentu maximálním možnostem výroby. Bohužel, někdy za cenu občasných poruch věcí, které bychom v onom Golfu hledali marně...Jediní, kdo umí udělat auto nabitý elektrikou, nadupaný nejmodernější technikou a v perfektní spolehlivosti za relativně příznivou cenu jsou Japonci. Ale - opět to není zadarmo - náhradní díly jsou o 100-1000 % dražší než třeba u toho Fiata (auta s nejnižší cenou ND) a doba jejich dodání je několikanásobně delší (U Fiata max. 14 dní, u VW jsem zažil i 5 měsíců, u Mazdy i rok). Neexistují na ně ve většině případů žádné alternativní díly, omezené jsou i možnosti smysluplných úprav, atd. Opět je to něco za něco. Každý si musí vybrat sám. Ale měl by mít možnost vybírat na základě faktů a ne nesmyslných dogmat!
neregistrovaný "Mitsi"
27. 7. 2004 09:18
Re: Haha
Ještě k těm italským botám: Když zajdete do opravdu dobrého (drahého) obchodu v Rakousku, Švýcarsku, SRN, Francii, GB či USA, tak třeba osobně zjistíte, že ty nejdražší a ne neoprávněně (mám tím na mysli to, že cena opravdu odráží kvalitu), pak zjistíte, že jsou vesměs "made in Italy". Problém Česka je pouze v tom, že u nás opravdu uvidíte pouze italské šmejdy. Takže bych prosil o trochu soudné rozvahy, než začnete něco šmahem odsuzovat podle principu "házím všechno do jednoho pytle".

PS: Také "a priori" neodsuzuji zn. Mercedes jen proto, že její "Áčko" je nepochybný zmetek, že ani nejdražší modely z "dvorní" ladičské stáje AMG nemají odvrtávané kotouče zvlášť pro levou a pravou stranu a že mne opakovaně nechala ve štychu, navíc v zahraničí.
neregistrovaný "Brázdič1"
26. 7. 2004 23:35
Haha
To je fakt, nad kvalitou spetřební elektroniky jsem se zapoměl zamyslet. Skoro vše co jsem měl Italské, mi už většinou odešlo a když něco kupuji, tak si dávavám pozor aby to nezavánělo Itálií ani z názvu. Naposledy jsem před půl rokem vyhazoval boiler, který po 3 letech začal téct. Kouknul na něj instalatér a řekl mi, že to vydržel ještě dlouho. Jen si tak pronesl "laciný italský bojlery" a usmál se. Fakt je že předchozí biler tady byl víc než 20 let a fachčil jako hodiny, jen už byl pro naší rodinu malý. Skoro bych řekl že Italský auta jsou to jediné, kde ještě trochu věřím na kvalitu, ale tak horké to s ní taky asi nebude.

Jak tady Peťas plácal do větru o kvalitních Německých vozech, tak by mě zajímalo, co mu třeba říká taková váha vzduchu u VW TDi ? Klasicky odchází po 60-80tis. km. Proč s tím už dávno VW něco neudělal, když je to stará a známá věc. Kamrád má na Oktávce 81kW nalítáno 320tis. km a už by si ty váhy mohl předplatit :-)) Už jich za tu dobu měnil celkem 5. Shrnul bych to slovy "průměrná kvalita zpracování nezachrání mizerný vývoj" :-)
neregistrovaný "Peťas1"
26. 7. 2004 22:32
Re: Můj názor
Magic: pak si asi neumíš vybrat auto. >:D Dodnes jsem, až na jednu vyjímku, měl jen německé auta a vždy naprosto bez problému. A že kolikrát měly nalítáno přes 500tkm.

Japonské, francouzké a italské auta se mi nelíbí ani zevnitř ani z venku, takže bych si je nikdy nekoupil (což neznamená, že jsem s nima nejezdil). Navíc ve většině francouzů se nedá jet nikam dál, protože mají tak nepohodlně měkké sedáky, že s toho bolí záda už po pár kilometrech. Kvalita zpracování je u všech (u japonců to už tolik neplatí) dost mizerná.

K tomu turbu, samo od sebe se dost těžko zadře. Těméř vždy za to může majitel, protože nedodržel určitá pravidla, které turbo vyžaduje.

K žárovkám, asi tomu moc nerozumíš, když napíšeš takovou hovadinu "protože taloši používají 10W a u nás jsou v obchodní síti stejně vypadající, ale pouze 5W - které používají Němci - a tím pádem ta 5W žárovka praská". Takže když si doma dáš místo 60W žárovky do lustru 40W, tak bude praskat, protože tam má být 60W :?: :!: 8-s

Každý ať si jezdí čím chce, protže se každému líbí něco jiného. Ale hlavně ať nerošiřuje blbiny, což tady většina z vás dělá.
neregistrovaný "shi"
26. 7. 2004 19:41
To: NeviM
Netvrdím, že Frantíci nebo Italové neumí vyrobit dobré auto. Já jen tvrdím, že spolehlivost výrobku začíná ve fázi vývoje. Je-li stabilní výroba, tak je stabilní i kvalita. Pokud se při vývoji myslí nejen na výkona a vzhled, ale i na spolehlivost, tak se to někde musí projevit. na druhou stranu s mizerným vývojem stabilní výroba nic nezachrání a podobně špičkový vývoj s mizernou výrobou je taky průšvih.

Jsem tak trochu rasista, protože si myslím, že každej národ je jinej. Odhlednu li od aut a zevšeobecním to, tak

Věřím, že Japonci, Francouzi i Italové jsou schopní navrhnout dobré auto.

Nevím nakolik která automobilka při návrhu zohledňuje spolehlivost.

Ale moje zkušenost s Japonskými, Fancouzskými a Ialskými výrobky je taková, že:

Průměrná kvalita japonského výrobku je vysoká a kvalita kolísá velmi málo.

Problém Francouzů a Italů je, že kvalita (konstrukce i výroby) kolísá mnohem víc, než u japonců.

Moje zkušenost s japonskými výrobky je velmi dobrá - jsou použité kvalitní materiály a výrobky fungují tak, jak od nich očekávám.

Já osobně mám smůlu speciálně na italské výrobky, tak například:

Italské čerpadlo po rozebrání vypadalo, že ho bastlil nějaký student. (Rozebíral jsem ho, protože se pokazilo).

Italské boty jsem roztrhl ještě v prodejně při pokusu utáhnout tkaničky.

Italská sekačka na trávu se podělala hned jak jí skončila záruka.

Sekačka Husquasrna se podělala velmi podobně a po rozebrání z ní na mě vypadl italský motor. (To jsem řval jak tur, protože Husquasrnu za nekřesťanskoucenu jsem si vybral právě proto abych se vyhnul italským šmejdům).

Italský olej do dvoutaktního motoru kouří a smrdí mnohem více než jiný olej se stejným doporučeným ředěním.

Atd ....

Co se týče trčících šroubů - chtěl jsem tím jenom naznačit to, že slušný řemeslník dbá nejen na to, aby dílo bylo funkční a hezké tam, kde je normálně vidět, ale i slušně udělané v místech, kam se člověk normálně nedívá. Osobně tomu říkám "inženýrská kultura". Schválně si zkuste porovnat stejný výrobek navržený průměrným zelenáčem a průměrným starým praktikem. Oba budou nejspíš funkční, ale ten od starého praktika bude jevit jistou eleganci ...

Mimochodem ještě před cca 10 lety se dal nekvalitní motherboard do počítače poznat i podle stupně (ne)zvládnutí osazovací technologie. Součástky nakřivo, mizerná estetická kvalita pájeného spoje, atd. To je přesně to o čem mluvím - technologie zvládnutá od A do Z. Platí to pro všechno včetně aut.

Co se týče zakrytování podvozku - O.K., chápu, že auto nebude zespodu vypadat jako letadlo, ale dle mého laického názoru by měl i spodek být udělaný tak, aby tam nebyly zbytečné překážky bránící plynulému proudění vzduchu. Pochybuji o tom, že by turbulentní proudění pod autem zvyšovalo přítlak k silnici ...
neregistrovaný "Zachs"
26. 7. 2004 14:07
Re: Můj názor
Mooooc hezky napsáno !! Nedá se než souhlasit! IT auta platí daň za výkonově skoro nepřekonatelný motory tím, že se člověk k těm motorům holt musí slušně chovat a nehrabat hned po otočení klíčku jen proto že přece sedim v Alfě Romeo a to je přece sporťák kterej vydrží všechno!!! >:-[]
neregistrovaný "magic1"
26. 7. 2004 13:47
Re: Můj názor
Problém čechů je v tom, že mýty jsou pro ně důležitější než skutečnost. Testy TUV sa ADAC si strčte za klobouk, když prasklou žárovku v brzdovým světle hodnotí jako závažnou závadu a vylágrovanej motor jako drobnost. Takový nesmysly jako že Subaru nebo Porsche je nějak echt spolehlivý může napsat jen zoufalá oběť reklamy! Já jsem asi dost divnej, ale mně prostě víc vadí prasklá hlava (112.000 Kč u MB) než ta žárovka (65,- Kč/2 ks). Ale to je asi tím, že sem divnej. Jak tu někdo psal, s tím přesně souhlasím. Mně taky za těch cca 12 let italský auto nikdy nikde nenechalo, nestalo se, abych nedojel tam, kam mám. Uváděl jsem, kterým modelům se vyhnout, protože se zkrátka buď nepovedly (Uno, Regata, Croma...), nebo jejich čeští majitelé s nimi zachází tak, že se na nich u nás (a v Německu, pochopitelně) vyskytují závady, které v I, CH, BE, F, SP a jiných vyspělejších zemích nevyskytují (třeba když u nás každá druhá 156 TS 16v klepe na klice). Naopak KAŽDÝ Německý auto mně někdy někde nechalo (BMW se usmažilo ve vlastní šťávě, u MB prdla hlava, na Audi A8 se zadřelo turbo, atd.). Ale to je asi tím, že sem divnej a ty auťáky to asi cejtěj. Tak holt občas vyměním žárovku (protože taloši používají 10W a u nás jsou v obchodní síti stejně vypadající, ale pouze 5W - které používají Němci - a tím pádem ta 5W žárovka praská; dáš tam co tam patří a je po problému) a tlemím se reklamožroutům, kterým ty jejich echt spolehlivý nacistický pekáče pak spravuju....jen houšť, teď potřebuju novej počítač....
neregistrovaný "centsm"
26. 7. 2004 07:24
Re: Můj názor
Brázdič: viděl jsem asi před 5-6 lety demontovaný motor 1,9 diesel z Punta. Měl najeto 60000 km a byl poprvé od koupě v servisu. První výměna oleje! Olej to nebyl, byl to černý med. Motor byl "volný" a věřím, že ještě mnoho najezdil.
neregistrovaný "Brázdič1"
25. 7. 2004 21:32
Můj názor
To co tady psal Magic mi přijde docela pravdivé, alespoň na to pohlížím téměř stejně. Trochu bych možná nesuhlasil s údajnou výdrží motorů u fiatu co tu psal NeviM. Sice jsem sám nikdy žádného neměl, ale měl ho můj známý, který si koupil starou Regatu v dieslu s údajně najetýma 250tis. km a po pár letch mě prosil, zda by si u ní nemohl u mě v garáži vyměnit olej. Na auto totálně kašlal a tak to od koupě šel udělat poprvé. Po povolení výpustě nic neteklo a tak odšrouboval olejovou vanu a tam byl naprostý rozsol. I tak auto najezdilo bez motorických problémů pod jeho rukama min dalších 100tis.km než ho prodal a koupil si Corolu. Spíš měl problémy s jinými věcmi a hlavně s korozí. Já osobně poslední dobou preferuji Toyotu a začínám věřit i v kvality Mazdy, Fiata bych si ale nikdy nekoupil. Vše mi přijde tak nějak zfušované a nelíbí se mi italský design (zejména přístrojovek). Fiat má dle mého názoru snad jedinou devizu a to je celkem vydařený motor 1.3 JTd.
neregistrovaný "centsm"
25. 7. 2004 19:41
Re: Re:
Peťas, krakatit: to, co napsal magic mohu ve většině případů potvrdit. A co nemohu odsouhlasit, tak s tím jsem nejezdil.

Měl jsem 5 let Audi A6 s 2,8 a přibližně 2x do roka mě nechala na holičkách, zpravidla v cizině a tak, že se sní ani nedalo dojet! Např. klimu jsem měl pokaženou 3x, z toho 2x v zimě - a to pak netopí! Jel jsem hodinu do servisu v -10°C.

Fiata Mareu jsem měl déle a nepamatuji se, že bych někdy nedojel nebo musel narychlo do servisu. A to jsem Fiata nechtěl - chtěla jej manželka.
neregistrovaný "Peťas1"
25. 7. 2004 18:31
Bez nadpisu
Takové blbosti:

1) Audi nespolehlivé

2) BMW drahé náhradní díly a servis

3) VW drahé a nespolehlivé

......

Jel (teda ne jenom jel, ale používal) někdy někdo z vás, co tu píšete ty hovadiny, některé z těch aut co kritizujete?!
25. 7. 2004 13:12
Re: Re:
to je pekny placani... audi ze neni spolehliva??? Subaru??? je videt ze kazdej si pise co chce a pravda je nekde uplne jinde...
neregistrovaný "NeviM"
23. 7. 2004 20:32
Re: Re:
to magic: no nevim, zda se mi ze italove se vzdycky z malyho objemu snazili dostat velkej vykon a vubec nekoukali na zivotnost takze u tech motoru aby si delal pomalu kazdej padesat tisic generalku protoze to fouka jak lokomotiva, pistni krouzky jakoby tam vubec nebyly..., diesly chrochtaj jak traktor..., aspon mam takove skusenosti, vzdy kdyz sem treba v bazaru prohlizel nejakeho itala s vic jak 100 000 nalitanejma kilakama(vetsinou allfu), treba ted uz jsou na tom lip...

... jinak t tim nedoporucenim renaulta moc nesouhlasim, i kdyz neco na tom asi bude, jak uz sem rikal, mam dost zaujatej pohled takze to asi nemuzu objektivne posoudit...

... jo a porsche jako jedno z nejnespolehlivejsich? to se mi nejak nezda, vzdyt ve statistikach TÜV je vzdy mezi prvnima, jinak s tim jeepem souhlasim, jeste hur bych rekl ze je na tom chrysler, hlavne voyager
neregistrovaný "magic1"
23. 7. 2004 11:17
Re: Re:
Nevim, proč by Talošský motory neměly nic vydržet? Leda tak časký gaunery, který v -15°C sednou do studenýho auta a vytočej ho okamžitě na 7.000/min....ale to není chyba auta! Citroena XM bych sice nedoporučil ani nepříteli, ale jeho cena je taky hodně vzdálená zadaným mantinelům....Kolem 200.000 Kč bych viděl klidně AR 156 JTD (zato nebrat benzin TS 16v), Mareu JTD, Kappu JTD, Focuse TDCi, Mondeo TDCi, Pažouty HDI, Citroen to samý. Naopak - vyhnout se Focusu, Escortu a Mondeu TD (brát pouze TDCi), Fiatům do JTD (tzn. TD a TDS, hlavně AR 2.5 TD) a vůbec komůrkovým ropákům. Trochu rozpačitost je nad VW, přijde mi, že to je moc málo muziky za moc peněz, ale třeba Octavia je opravdu super spolehlivá (i když Pasquil), Seaty jsou příšerný a VW drahý a poruchový. Audi je jednak poruchová značka a ještě má hrozně drahý ND. Drahý ND má i Volvo a Saab, navíc u Saabu je taky ta spolehlivost slabá. Renaultům bych se raději vyhnul.

U benzinu bych nedoporučoval AR 156 s motorem TS 16v, zato V6 je perfetta, Audi raději žádnou, BMW má neadekvátně drahý ND a servis, Ford je poslední dobou v poho (Mondeo od II. generace jde, Focus výbornej, poslední Fiesta taky), Fiat Marea výborná, Hyundai - záleží na kusu (je to ode zdi ke zdi, převažuje kladné hodnocení), Lancia Kappa II ve všech verzích dobrá, MB bych nebral kvůli cenám ND a servisu, Renault nespolehlivý, poddimenzovaný, odbitý, VW benzin vůbec neumí, Subaru velmi nespolehlivé, zato vždy s funkčním a dobrým systémem 4x4.

Jinak za nejspolehlivější značky v Anglii platí Mazda a Toyota, dále Ford, Honda a Lexus. Za nejnespolehlivější naopak Jeep, Porsche, Subaru a Jaguar.
neregistrovaný "NeviM"
23. 7. 2004 03:30
Bez nadpisu
koukam ze nektery z vas maj dost zajimavy zpusob mysleni, jako treba zavrhnout automobilku pro to ze jsem videl u jednoho exemplare jednoho z mnoha modelu one automobilky zespodu srouby ktery ani nevim na co jsou ale zdaj se mi dlouhy, tak to je fakt ftipny:)) jinak co se tyce francouzu obzvlaste renaultu, taxi myslim ze se spolehlivosti na tom nejsou zas tak spatne, mluvim hlavne o renaultech (pac v nich jezdim), napriklad co se tyce motoru renaultu taxi dovolim odvazne tvrdit ze jsou na tom stejne nebo mozna jeste lip nez mercedesove...horsi je to s prevodovkama...nebo aspon bylo v casech minulych.. u citroenu se samozrejme sere hydraulika a pezot nevim, ale toho bych si asi nekoupil pac z 206 trcej srouby:)

2 imhotep: na tvem miste bych uvazoval asi takhle: nemcky auta sou predrazeny,takze nepohodlny, absolutne bez vybavy a hodne se kradou, takze bych si ho nekoupil, italove maj sice nadupany motory ale nic nevydrzej takze bych si ho taky nekoupil, svedsky volva a saaby sou sice spolehlivy ale dost drahy a nelibej se mi takze bych si ho taky nekoupil, japonci sou sice spolehlivy, ale vetsinou se mi nelibej (viz toyota carina, avensis, ale ty si ho klidne kup:) takze ja bych sel do nakyho francouze... a protoze mam rad velky auta tak mam na vyber mezi XMkem citroenem, jenze ten se mi neliby a sere se u nej hydraulika, 605 pezotem (607 do 200 asi nesezenes:) ale ta se mi neliby vevnitr (a ja jezdim v aute hlavne vevnitr, taze interier je pro me dulezitejsi nez exterier, i kdyz ten taky nesmy bejt uplne hnusnej) a navic se mi zda moralne zastarala, takze nam tu zbejva jenom safrane:) a do toho bych sel hned (ale do verze biturbo, ne do dieslu-to ovsem tobe nedoporucuju), pac je pohodlnej az az spolehlivej celkem taky prostornej jak svina a navic pomerne za hubicku a navic tyhle velky auta se dneska prakticky nekradou pac nejsou moc zadany (o nemcich to nepla), ale muj pohled na vec je dost zaujatej, pac jednim safranem jezdim, takze rozhodnuti je jen a jen na tobe :)))

PS: jinak myslim ze kupovani auta je loterie tak jako tak at se jedna o jakoukoli znacku a model tak mas exemplare ktery se serou od ty doby co se vyrobily a mas exemplare ktery vydrzej leta aniz bys na ne musel sahnout, dneska se holt dava prednost kvantite a co nejvetsim ziskum z prodeje, takze asi jedina moznost jaxe snizit riziko necekanejch opravav a vydaju je koupit naky auto ktery dobre znam uz delsi dobu a vim jaky ma mouchy a co se s nim kdy delo a jak se s nim zachazelo treba od znamyho, takze mnoho stesti:)

PS2: taky se mi libej ty rady jakoze nejlepsi je koupit skodovku, pac na cizi auta jsou drahy nahradni dily (tresnickou na dortu byva ze se spatne shanej:)), takhle vetsinou radej ty co v zivote nesedeli v nicem jinym nez ve skodovce a vubec nemaj paru o cem mluvej a navic nekupuju auto podle toho jak jsou drahy nahradni dily ale podle vlastnosti auta, protoze ho nekupuju abych na nej kupoval nahradni dily ale abych v nem jezdil ze? nehlede na to ze cena nahradnich dilu u novejch skodovek je prakticky stejna jako u cizich znacek, vzdyt je to vlaste nemecky auto ze jo... a navic se nejvic kradou....
neregistrovaný "marlin"
22. 7. 2004 20:32
Re: Francouz a spolehlivost
pekne receno.....

a prisel sem na to, ze Frantici maji horsi autoelektriku nez italove, zvhledem jak sem dneska spravoal auto kvuli sekylmu imbimibilizeru, opres drat, baterku a pojistku......
neregistrovaný "magic1"
22. 7. 2004 16:32
Re: Francouz a spolehlivost
To shi: Tak teda nevím, ale možná jsi se díval zespoda na auto z jinýho světa, než já. To, že Francouzký auto nebylo zespoda zakrytovaný má dvě příčiny: ta první je, že pokud neuděláš v haubně díru (což moc aut nemá a ty díry, které přidělávají "tuneři" bývají zpravidla opačně - tedy proti směru jízdy), vzniká ti za jízdy horký vzduch, který musí pryč. Bohužel, většinou jde pod auto, ale pokud káru zespoda zakrytuješ, vzniknou v motorovým prostoru turbulence jako kráva, motor se blbě chladí a nasává horkej vzduch (kterej je řídkej a má málo molekul kyslíku, takže to blbě jede a hodně žere....). Druhá příčina je ta, že ve Francii, Itálii a Švýcarsku nesolej takovým svinstvem jako my a ostatní rozvojový země (Německo, Rakousko, Holandsko, Slovensko, atd) a tudíž nemusí nic zakrytovávat, protože i silnice dokonce zvládnou udělat na první pokus a bez toho, aby se jim neustále pronášely a vymílaly (krom jiného od té soli) a tak jim to nevadí. Takže chyba nebude ani tak ve Frantících a Špageťácích, jako v nás, že...

Dále uvádíš chaos u dealera - tuším - Renaulta: Renault je jedna z mála automobilek, která má servisní databáze šitý na počítače Apple Macintosh (jako ve Francii snad všichni). Ty jsou ale pro čecháčky poněkud problematický: a/ podezřele fungujou a tudíž berou práci příživníkům s označením IT specialist, a b/ jsou přeci jen o něco dražší, než domanica-dělanica osazená černými Windows. A proto jim nechodí v servisu na WinXP originální databáze. A proto se pořád diví. Jinak totiž zadáš číslo kastle a databáze ihned vyplyvne číslo dílu, cenu (v několika trzích a měnách), zaměnitelnost, options a použití (kde ještě se díl vyskytuje). Takže opět - chyba není ve Frantících, ale v čecháčcích....

Navrch huj a zespoda chuj čiší zase na mě z každýho německýho křápu - o nějakou kinematicky propracovanou konstrukci zavadíš jedině u Porsche. Octavia je takovej pasvil, že kdybys něco takovýho nakreslil na střední strojárně, tak tě okamžitě vyhoděj. Na rozdíl od toho německýho auta - na Francouzkým autě vidim nějakou nápravu (ne ohnutou tyč a na ní hřebíkama přitlučený kola) a to dokonce občas i nápravu funkční. A spotřeba u HDi? Já osobně jsem s Peugeotem 406 HDi jezdil za pět litrů způsobem slušně řečeno razantním.

Nechci se moc zastávat Frantíků (nakonec "díky" mému testu na tu 406 HDi stáhl Peugeot z AutoTIPu reklamu v hodnotě 350.000 Kč), ale většina věcí, které jsi zde psal, je prostě blábol....sorry. Já mám totiž tu zkušenost, že v Česku je jakási zásada, že lidi, který se živěj autama, se neustále něčemu divěj. Kecama jsou všichni největší borci a u Abartha dávali školu jak udělat auto, ale když maj něco udělat, tak se strašně divěj. A pak přijedeš do Itálie a kdejakej nýmand ti sešteluje Alfici s dvouma dvojitýma Weberama podle ucha ve stodole tak, že žádnej čech nebo jakejkoliv jinej germán to nezmákne ani s rotametrem nebo dvaceti kompjůtrama v noblesním značkovým servisu. Možná jim u tebe chybí nějaká elegance, ale zato jim nechybí talent, jako čechům a všem dalším germánským kmenům...
neregistrovaný "Viados"
13. 7. 2004 11:32
Oktávka
Mitsi, už dlouho jsem na MotorCafé nečetl nic lepšího, než tvůj bonmot. ;o))) Ukládám si ho do sbírky. Fakt dobrý.
12. 7. 2004 08:34
Re: Oktávka
No mozna ze kdyby jsi se trochu poptal, tak by jsi zjistil,ze 5l dlouhodoby PRUMER je hodne dobry a treba HDicka si o tyhle spotrebe muzou nechat zdat. Co se tyce benzinu, tak je pravda, ze jsem s benzinovou octavii dokazal jet taky za 5 a kousek, ale byl to neskutecnej opruz, pri normalnim jezdeni brala tak 7,5l.
neregistrovaný "NeviM"
10. 7. 2004 20:53
Re: Oktávka
jo jestli si chces kupovat nekolikrat do roka novou oktavku tak do ni klidne jdi, oni se totiz vubec nekradou (pro ty s delsim vedenim-tohle byla ironie:) ... jinak s tou spotrebou to bylo fakt vtipny, kolem peti litru dneska zerou skoro i benzinaky tyhle tridy v nafte to fakt neni nic mimoradnyho, uz i starodavnej renault devitka diesel z nakyho 85 roku mi zrala asi 4,5 litru pri jakymkoliv stylu jizdy...
7. 7. 2004 11:44
Re: Francouz a spolehlivost
...že přístup francouzů ke konstrukci aut je lehce nesystematický

tak pod toto sa podpisujem. su to proste chaotaci :)
neregistrovaný "shi"
7. 7. 2004 11:36
Oktávka
Asi bych ve tvém případě taky šel do Oktávky, je spolehlivější než VW.

Koupil bych ji od škodováckého prodejce, pokud bych znal solidního.

K nákupu bych si přizval nějakého šikovného automechanika, dal bych mu pár tisíc Kč aby se na auto podíval ještě před koupí, jestli nebylo nabořený, že stli se něco nechystá rozsypat a tak.
7. 7. 2004 10:54
Re: auto2
Hmm, tak tohle rozhodovani ti nezavidim. Sam jsem tohle absolvoval pred cca rokem. Ja si nakonec vybral Passata varianta TDI B4, ale nevim jestli bych do nej sel znovu... Myslim, ze by vyhovoval vsem tvym pozadavkum az na tu spolehlivost... Sice me to auto nikdy nikde nenechalo, ale v servisu jsem byl castym navstevnikem a vsechny opravy se pohybovali v radech tisicu. Nejvic problemu bylo s podvozkem, nejmin s motorem, ale nekupuj TD (55KW). Ten dokonce chytal i v minus 20 a to i v dobe kdy mi nefungovalo zhavici relatko. S francouzema je to uplne to same v blede modrym, ja bych ti asi doporucil Octavii. Pokud nebudes zavodit, tak budes jezdit pod 5 litru nafty o tom si ostatni znacky muzou nechat jenom zdat. Jedina jeji nevyhoda je misto na zadnich sedackach. Kupoval bych jedine auto po prvnim majiteli se servisni knizkou, sice to neni samospasitelny, ale mas vetsi sanci, ze to nebude nejakej pekac a po poslednich problemech pri prodeji auta, bych ti doporucil, koupit auto prodane v Ceske republice. Ja v tom sice z hlediska provozu nevidim zadnou vyhodu, ale pokud se posleze rozhodnes auto prodat, tak vsude v bazarech nad privezenymi auty ohrnuji nos a to takovym zpusobem, ze me to uplne znechutilo...:o/
neregistrovaný "imhotep"
7. 7. 2004 09:35
auto2
no měl jsem na mysli ojetinu (ročnik asi 95-98, tak nějak do 200 000Kč). ale chci diesel, jezdím 150Km deně (2x75) a i o jeden litr vic mě dělá za rok asi 10 000Kč a to nemluvim o ceně nafty jen ten rozdíl je asi 1000-2000Kč.

Nescháním závodák ale pohodlný auto na ježdění dlouhých tras, a hlavně scháním spolehlivost v autech se moc nevyznám a tak chci mit i minimální udržbu.
neregistrovaný "Mitsi"
5. 7. 2004 10:45
Re: Francouz a spolehlivost
Pokud u japonskeho auta nevis, proc je neco udelano tak, jak je to udelano, jde o nedostatecnou uroven tveho vedeni. Pokud u francouzskeho auta nevis..., jde o improvizaci, kterou si vyzadala vznikla situace (napr. nektery technolgicky celek neni momentalne k mani), bohuzel vsak o improvizaci ve vetsine pripadu nepovedenou. Pokud u nemeckeho auta nevis..., pak jde o usporne opatreni, ktere ovsem muze byt prezentovano jako posledni vykrik techniky. Atd. atd.
neregistrovaný "shi"
4. 7. 2004 17:03
Francouz a spolehlivost
Netrvdím, že každé francouzské auto je nespolehlivé. Jen tvrdím, že přístup francouzů ke konstrukci aut je lehce nesystematický a z mého hlediska podprůměrný.

Vezmu to jednotlivě po značkách - co o nich vím od svých známých. Tedy žádné historky typu jedna paní povídala.

Renalut - neustále inovuje i během života jednoho modelu. Výsledkem je, že obvykle dokud v servise nevidí na vlastní oči vadný díl, nejsou schopní objednat díl nový - neví kterou z mnoha variací mají objednat. A občas, když díl objednají, tak nepasuje. Pokud by inovace vedly ke zlepšení, bylo by to ještě snesitelné, ale styl jejich inovací napovídá, že za každou realizovanou inovaci někdo vyfásne odměnu, bez ohledu na to jestli je ona inovace přínosem, nebo ne.

Citroen - servisák, se kterým se znám, si chtěl koupit Xaru Picasso, neb se mu hrozně líbila. Ale pak se mu jedna mírně nabouraná dostala do rukou, coby zakázka na opravu. A po té co si v rámci opravy Xaru důkladně prohlédl, tak prohlásil něco ve smyslu, že takhle chaticky konstruované auto už dlouho neviděl. Pokud jsem jej správně pochopil, tak uspořádání motoru v některých ohledech postrádá normální inženýrské cítění. To zrovna o kvalitně provedeném návrhu, který je podle mě základem spolehlivosti, nesvědčí.

V Berlingu mě pro změnu uchvátily odkládací poličky, které jsou tak málo tuhé, že se za jízdy třepou a měl bych strach tam odložit něco těžšího.

Peugeot - o tom toho vím trelativně nejméně. Ale vloni na Autotecu jsem viděl zespodu Peugeot 206 a když jsem viděl jak z podvozku směrem k silnici trčí zbytečné dlouhé šrouby (byly delší asi o 5 cm, než bylo nutné), tak jsem usoudil, že se budu vyhýbat i Peugeotu. Možná že je to nesmysl, ale připadalo mi, že si ty šrouby přímo říkají o to, aby někde o něco zachytly. Taky bych čekal, že to auto bude zespodu trošku víc zakrytované. Viděl jsem ze spodu i pár japonců a to byl jinej pohled ...

Abych francouzům nekřivdil, tak musím pochválit jak pohodlná ta auta mají. Sedí a veze se v nich fakt nadprůměrně pohodlně. A mnohé náhradní díly na francouze stojí míň než na škodovku.

Zatím se mi osvědčuje pravidlo, že dílo špičkových inženýrů je nejen dobré konstrukčně, ale že je na něm vidět i jistá inženýrská elegance. Některé francouzské výrobky a velké množství italských výrobků oplývají elegancí estetickou, ale když člověk nahlédne výrobku pod poličku, tak se zděsí - zvenčí huj vespod fuj.

Ne že bych byl nějaký fanatický zastánce japonských výrobců, ti zase občas mají pro mě nepochopitelnou asijskou logiku ovládání některých prvků, ale co se týče spolehlivosti, tak mám pocit, že narozdíl od francouzů používají FMEA a podobné techniky k tomu, aby předešli výskytu poruch. A kdo se vezl novým Avensisem asi potvrdí, že pohodlné auto taky umí vyrobit. Cena náhradních dílů je u japonců (vyráběných v evropě) srovnatelná s jinými značkami.
neregistrovaný "Vena1"
4. 7. 2004 12:03
Bez nadpisu
k sobě nejde francouz a spolehlivost :mrgreen: to sou dvě neslučitelné věci >:D
neregistrovaný "marlin"
4. 7. 2004 11:41
Re: Za kolik ?
Francouz a spolehliva elektrika k sobe de.....
neregistrovaný "shi"
3. 7. 2004 17:19
Za kolik ?
Pokud nenapíšeš, jestli chceš nové, nebo ojetinu a kolik do toho hodláš vrazit, tak se ti asi poradit ani nedá :-)

Když chceš spolehlivost, zkus Lexus (ale ten se v dieselu asi nedělá), Toyotu, BMW nebo Mercedes :-)

Francouz a spolehlivá elektrika, to asi ani nejde k sobě :-)
neregistrovaný "imhotep"
26. 6. 2004 11:46
auto
Chtel bych si koupit auto, ale váham od jakeho výrobce. :roll:

Mam představu takovou mel by to být vetší sedan nebo combi (asi ve velikosti peugeot 406) turbo diesel, HDI atd. velký duraz kladu na elektriku, buť ať ji je tam málo a nebo s co nejmenší poruchovostí.