Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

28 komentářů

Potreboval bych trochu poradit s predelanim elektriky u skrtici klapky na motoru Mitsubishi Lancer rv 89 1.5i Koupil jsem si totiz druhy motor se stejnym rokem vyroby, ale je na nem jinak zapojene vse kolem skrtici klapky a navic ma jednodratovou lambdu a ja mam dvou drat, jaky je v tom rozdil?? Jo jinak je to 4-bod vstrikovani. Dostal jsem k motoru i RJ. jeste mi prodavajici tvrdil ze to ma 67kW, cos se mi nezda. Byl by nekdo ochoten mi trosku pomoct co a jak??
Tenhle motor 1.5 MPI s 12V z r.v. 1991 měl 66 kW/6000 a 128 Nm/3000. Kromě toho měl plně elektronický volnoběh, tzn. že škrticí klapka byla "doovládaná" servomotorem (např. si to umělo samo přidat při rozjíždění, když na to řidič poněkud pozapoměl). Jenže existovala i starší varianta téhož, s nižším výkonem, bez elektronického volnoběhu atd. atd. Já měl tu novější variantu a jak si pamatuju všechny ty bazmeky kolem škrticí klapky, tak mi připadá, že tohle prostě nikdo bez kompletního elektrického schématu ani s k motoru příslušnou ŘJ prostě nedokáže rozchodit!!! Podle mne to nevyřeší ani výměna podstatné části elektroinstalace, jalikož u novějšího provedení bylo poměrně dost elementů (čidel, snímačů pohybu - včetně snímače úhlové rychlosti otáčení volantu! atd.) navíc. Proto rovnou říkám - vyhodil jsi zbytečně peníze.
Tak to je potesujici zprava. A kdyz vezmu skrtici klapku z toho stareho, tak by se to vyresilo. RJ z toho noveho asi pouzit nemuzu ze? Ja proste potrebuju dat doprovopzu ten motor co jsem koupil.

Jo a jeste oba dva motory maji 8ventilu.
Ano, jedině tak! Prostě použít "novou mechaniku" a ponechat "staré periferie". Nevylučuji, že budeš muset vyměnit celé sací berany, ale na motor (hlavu motoru) už by pasovat měly, zvláště pokud mají oba motory ještě 8V.

PS: Samozřejmě, že 8V motor neměl oněch 66kW!
Tak jsem rad ze muzu pouzit ten motr.

Dnes jsem sundal u toho neveho motoru dekl od hlavy abych se ujistil ze je to 8 ventil. A trochu me prekvapilo ze je vsechno dost od karbonu a hodne citit po benzinu. Je to normalni??
Ke smradu po benzínu se nevyjádřím - prostě nevím.

Silná zakarbonovanost "vršku" může svědčit o několika věcech:

- ten motor už má opravdu hodně za sebou (prostě je vyběhaný/zralý na GO);

- nikdo dlouho neměnil olej, resp. používal opravdu ten nejlacinější minerál, který se dá pořídit;

- motor byl používán za krajně nepříznivých podmínek - krátké pojížďky po městě apod.

PS: Když už to máš sundané, seřiď ventily. Doporučuji více "na těsno", než předepisuje výrobce - sám jsem jezdil na sací 0,05mm/výfukové 0,10-0,15mm v létě, sací 0,10mm/výfukové 0,15-0,20mm v zimě, seřizováno při 20 st. C! Kromě toho využij rozborky k opravdu důkladnému vyčištění škrticí klapky z obou stran i vnitřního prostoru difuzoru. Pozor ale na mechanické poškození ploch!
Ma treba smysl odstranovat ten karbon? Majitel mi rikal ze jezdil na mineral a menil ho az po 25000km, tak to by mohl byt ten duvod. Stane se neco kdyz zacnu lit do tohoto motoru polosintetiku? Jinak na poradne vycisteni motoru se urcite chystam. A i serizeni ventilu, diky za hodnoty! A celkove za pomoc!
Abys mohl motor řádně vyčistit, musel byt ho kompletně rozebrat. Je to šílená práce, proto vůbec nedoporučuji se do toho pouštět.

Výměna po 25 tis. km u Mitsubishi při použití minerálu je naprosté zvěrstvo! Žádný "lepší" olej tam už nikdy nebudeš moci použít.
Tak ze musim lit jen mineral? A co by se satalo kdyz tam dam polosintetiku? Mineral tak dobre nemaze 😒
"Mineral tak dobre nemaze"

- Tak tohle za prvé patří do kategorie všeobecně vžitých omylů a za druhé (i kdyby to byla pravda, jako že není) po tom, jak se o ten motor staral původní majitel, je to už stejně úplně jedno... Jen si dej bacha, abys tam nenalil nějaký příliš kvalitní minerál (podle specifikace SAE např. SL), poněvadž pak by bylo "detergenční nebezpečí" prakticky stejné, jako kdybys použil syntetiku!
A jaky mineral by jsi mi navrhl? zatim jsem nasel vhodny Castrol za nejakych 80kc/l.
Ke značce Castrol mám velmi vyhraněný (negativní) vztah. I když: Pokud si koupíš tzv. plnou syntetiku od Castrolu za cenu do 500 Kč/litr, máš alespoň jistotu, že jsi koupil přinejmenším dobrý minerál... Nad 500 Kč/litr to už ale bude slušný olej, byť stále ještě silně předražený...

PS: Nejsem "značkař", ale některé značky mne vyloženě se...! Abych byl konkrétní: Bosch, Castrol, Michelin, Opel, Sony... Ber to ale jako můj čistě osobní názor, který se opírá výhradně o vlastní praktické zkušenosti.
Mitsi: Jsou výjimky. Dva roky jsem teď fotil s digitálem SONY DSC-F717 a když jsem teď tápal po přístroji, který by jej mohl po dvou letech se ctí a určitým pokrokem nahradit, tak nakonec asi skončím u digitální zrcadlovky o mnohem vyšší hodnotě (EOS 20D). Tak vynikající objektiv, skvělé obrázky a vynikající ovládání za dnešní cenu okolo 17 tisíc už ale těžko něco bude mít. Navíc k tomu připočítávám absolutní spolehlivost, jedno jestli je -30 nebo +40 a nafotilo to 30.000 snímků a nikdy si to nepovzdechlo.
matuS
potvrdzujem slova Redbarona.

chapem ze ked Mitsi kupil autoradio sony za 5tisic tak to bol sunt, ale z toho sa neda urobit zaver na celu znacku.
to je těžký.

malá firma nemá prostředky na to, aby vyvinula dokonalou věc, al e nemůže si dovolit vydat shii, bo by jí to porazilo.

Velká firma má prostředky na to, udělat dokonalo věc, ale nepříliš povedený kus jí nepovalí.

Tak a teď babo raď.

Jediná volba je, že každý vydal něco dobrého a něco nepovedeného.

záleží na výběru
To matuS: To se mne ale opravdu dotklo! Já jsem totiž "hifista"! V elektronických zařízeních se hrabu podobně jako autech a od 70. let (kdy ještě většina výrobků zn. Sony dotažených k nám buď individuálně nebo koupených v Tuzexu byla "made in Japan") jsem od Sony prakticky neviděl nic (snad s výjimkou videokamer), co by nenabízela konkurence, a to vždy za lepší cenu!

PS: Za konkurenci zn. Sony samozřejmě nepovažuji např. televizory zn. Loeve či komponenty domácího ozvučení od Maranze, autorádia Nakamichi, walkmany iRiver atd. A úplně nejvíc mne baví rádoby "značkaři", kteří mají doma vše od Sony, aniž by o "skutečných značkách" v jednotlivých skupinách výrobků vůbec kdy slyšeli!!!
matuS
ak sa ta to fakt tak dotklo tak prepac 😊
To MITSI😒br />
Zrovna toho kompresního poměru bych se bál ze všeho nejméně. To si dokáže ŘJ doregulovat. Vždyť přece, pokud se změní venkovní teplota, jsou v motoru jiné tlaky, nebo když je motor "vylítaný" a ztratí kompresi, to bych musel na přehrání ŘJ?

jinak předstih si doregulovává pokud vím detonačním čidlem
irij: Sice máš pravdu, ale pouze pro případ zvyšování kompresního poměru (tam to do značné míry řeší čidlo klepání). Pokud má ovšem motor např. už z výroby (třeba pro nízkooktanové benzíny v USA) výrazně nižší stupeň komprese (teď nehovořím o běžném opotřebení), už jsi obvykle "mimo rozsah" a ŘJ musí mít jinou základní "datovou mapu", což je samozřejmě řešitelné přehráním SW.
Ještě dodatek: RedBaronovi jeho dobrou zkušenost neberu a s irijem v zásadě souhlasím.
PS: Nejsem "značkař", ale některé značky mne vyloženě se...!

Zase jedna prima hláška od Mitsiho >😁 Já jsem dříve trochu fušoval do hifi a teď zas trošku do IT a můj postoj k značkám je jednoduchý: značka je logo, marketing, pocit, image atd... Nic víc nečekej 8-s Ještě existuje pár exkluzívních (ale taky patřičně drahých) značek, které alespoň něco uživateli zaručí. Ovšem pro můj výběr běžného spotřebitele, který kupuje zboží spíše levnější, mají značky opravdu jen pocitový význam.
No koukam tema se nam nejak odvratilo.

To mitsi😒br />
Jeste bych mel dotaz ohledne RJ. Ta co jsem dostal k tomu motoru se musi pouzit jen u nej? Nebo se muze pouzit i u druhych motoru kde se treba lisi tim ze je lambda dvojdrat....
GooGoo: K určitému motoru (vztaženo ke konkrétnímu vozu pro ten který trh a z té a té výrobní série) patří ta a ta ŘJ. Vzájemná kombinace může být natolik nekompatibilní, že ten motor ani nenastartuješ. Ale jde především právě o spolupráci ŘJ s různými elektronickými periferiemi (tj. vč. lambdy) a prvky výbavy (zj. klimatizace), nikoli o vztah k mechanickým částem motoru. I když i tady mohou nastat problémy, např. v podobě jiného kompresního poměru a tím i nároků na řízení předstihu zážehu apod.
Vlastním Lancera kombi r.v. 1997 s motorem 16 16V s ABS a nyní mám možnost koupit levně staršího Lancera kombi 1,6 bouraného z roku 1993 . Kolik se toho dá použít ze staršího motoru na nový? Díky za odpovědi.
Nejspíše to bude motor 4G92 a rozdíl bude v detailech. To je však jen můj soukromý názor >😁
Hlavně se podívej, zda to nemá "otočené" hnací ústrojí, tj. zda je motor před spolujezdcem a převodovka před řidičem. Pokud to sedí, tak by neměl být problém přehodit mechaniku. Nechal bych ovšem původní vše, co souvisí s řídící elektronikou, tedy pokud to má stejná čidla. V opačném případě by totiž bylo potřeba vyměnit i čidla a ŘJ, možná včetně elektroinstalace, což je největší pakárna!
Ano motory jsou 4G92, ten novější má 2 lambda sondy,ale u toho staršího nevím, pak by se asi musela měnit i elektronika ŘJ
Pokud bys chtěl zachovat 2 lambdy, pak musíš vyměnit nejen ŘJ, ale i elektroinstalaci, což je naprostá šílenost! A když už jsme u označení motorů, nějak mi nejde do hlavy, že 4G64 měl dvoulitr 8V Galant generace 1988-92 (motor ještě před řidičem), Space Wagon 2,0 16V SOHC z r.v. 1995 (motor před spolujezdcem), ale i 2,4 GDI (přímý vstřik paliva), 16V, DOHC, a přitom to jsou dost odlišné motory. Takže podle označení typové řady motorů od MMC neposuzoval vzájemnou zaměnitelnost, resp. "zastavitelnost" do vozu.