to by bylo na delsi debatu,svicky denso iridium jsou uz i s oznacenim racing, sport. filtr muzes vymenit za original, nebo si koupit cely kit s kuzelem, navic ta druha varianta je i vice slyset, kdyz se dobre nainstaluje, tak to opravdu neco prida, s vyfukem se da delat vice veci, idealni je maximalne pruchozi, bez zbytecnych zahybu s naprosto pruchodnym koncovym tlumicem, ono je to potom ale hodne hlucne, da se to vsak urcitou upravou eliminovat, tady uz muzes opravdu na aute nahnat i 10% na vykonu, ale je to spise mene, pokud mas auto jen na blbnuti a ne do prace, muzes vymenit pruziny, nebo nainsalovat cely stelovaci kit, kde si nastavis pozadovanou vysku a tak bychom mohli pokracovat
Otázka zněla, jestli se to vůbec vyplatí.
Odpověď zní: ne.
Něco jiného je akustický a vizuální efekt takového vozu. Jestli hledáš jen vyšší výkon a jistější jízdní vlastnosti, je vždy ekonomičtější (hodnoť nárůst 1kW/Kč či 1km/h/Kč) pořídit si prostě výkonější verzi daného vozu, pokud existuje - já vím Š100 se už nevyrábí 😉 .
Ledaže bys s autem chtěl na rally nebo okruhy...
Odpověď zní: ne.
Něco jiného je akustický a vizuální efekt takového vozu. Jestli hledáš jen vyšší výkon a jistější jízdní vlastnosti, je vždy ekonomičtější (hodnoť nárůst 1kW/Kč či 1km/h/Kč) pořídit si prostě výkonější verzi daného vozu, pokud existuje - já vím Š100 se už nevyrábí 😉 .
Ledaže bys s autem chtěl na rally nebo okruhy...
pokud je nekdo tuningovy nadsenec, tak i kdyz ma silnejsi auto, tak se nespokoji s tim, co ma pod kapotou a mimo ni, snazi se proste odlisit, a i kdyz dela mensi upravy, tak prijdou na radu aspon kola, a vyfuk, potom je to uz opravdu jen otazka penez
no jasně, někdo pěstuje rybičky, jiný sbírá známky.
chtěl jsem jen odpovědět na dotaz, když ostatní začali vypočítávat, co všechno se dá tunit 😉
chtěl jsem jen odpovědět na dotaz, když ostatní začali vypočítávat, co všechno se dá tunit 😉
Ještě k tomu výfuku - DZAMBO píše: "...s vyfukem se da delat vice veci, idealni je maximalne pruchozi, bez zbytecnych zahybu s naprosto pruchodnym koncovym tlumicem, ono je to potom ale hodne hlucne, da se to vsak urcitou upravou eliminovat, tady uz muzes opravdu na aute nahnat i 10% na vykonu, ale je to spise mene...",
ovšem já s ním v tomto ohledu zásadně nesouhlasím. Prosté "nasazení volně průchozí roury s co největším vnitřním průřezem a nejmenším odporem proudění" totiž motoru na výkonu obvykle nepřidá, spíše naopak - ubere. On ten motor totiž určitý "protitlak" ve výfukovém traktu pro svou co nejefektivnější práci potřebuje!!! Kdybyste někdo někdy ladili motor na brzdě, pak byste třeba byli velmi překvapeni, že vhodně voleným výfukem se dá dost vylepšit a naopak "prázdnou rourou", event. "žádným výfukem" dost zkazit. Samozřejmě že jde v zásadě vždy o nahrazení obvyklého sériovéh👋"absobčního" výfukového systému "rezonančním", ovšem právě ten rezonanční je obtížné "naladit" ve vztahu k danému motoru (bez brzdy opravdu nevím, jak...) a výsledkem rozhodně nemusí být "řvoucí výfuk".
To jen pro upřesnění pro ty, kdož ještě nevyrostli z představy, že auto se "řvoucím výfukem" musí být nutně nadupané...
ovšem já s ním v tomto ohledu zásadně nesouhlasím. Prosté "nasazení volně průchozí roury s co největším vnitřním průřezem a nejmenším odporem proudění" totiž motoru na výkonu obvykle nepřidá, spíše naopak - ubere. On ten motor totiž určitý "protitlak" ve výfukovém traktu pro svou co nejefektivnější práci potřebuje!!! Kdybyste někdo někdy ladili motor na brzdě, pak byste třeba byli velmi překvapeni, že vhodně voleným výfukem se dá dost vylepšit a naopak "prázdnou rourou", event. "žádným výfukem" dost zkazit. Samozřejmě že jde v zásadě vždy o nahrazení obvyklého sériovéh👋"absobčního" výfukového systému "rezonančním", ovšem právě ten rezonanční je obtížné "naladit" ve vztahu k danému motoru (bez brzdy opravdu nevím, jak...) a výsledkem rozhodně nemusí být "řvoucí výfuk".
To jen pro upřesnění pro ty, kdož ještě nevyrostli z představy, že auto se "řvoucím výfukem" musí být nutně nadupané...
presne tak. co najvacsiu a najrovnejsiu ruru potrebuje preplnovany motor, ale atmosfericky potrebuje protitlaky aby vznikali razy ktore pomahaju dokladnejsie plnit valce, najme v nizsich otackach ked vzduch v sacom trakte ide nizkou rychlostou. Preto napr. motorky vyuzivaju privery - v nizkych otackach robia odpor a vo vysokych ked ich uz nieje treba sa otvoria a nechaju vyf.plynom volny priebeh. mozno sa variabilneho vyf. potrubia v autach niekedy dockame.
Podobne je to aj so sanim. jeden by povedal ze ked to vsetko odmontuje a bude jazdit bez filtra tak to pojde lepsie, ale premenliva dlzka sania sa prave stara o to, aby v nizkych otackach vznikali turbulencie ktore napomahaju k lepsiemu premiesavaniu zmesi s benzinom.
cisto teoreticky mozes otvorenim sanim a vyfukom u atmosferaku dostat par percent vykonu, ale iba vo vysokych otackach, kym v nizkych stratis niekolkonasobne viac. Krivka vykonu sa stane velmi strmou...
Podobne je to aj so sanim. jeden by povedal ze ked to vsetko odmontuje a bude jazdit bez filtra tak to pojde lepsie, ale premenliva dlzka sania sa prave stara o to, aby v nizkych otackach vznikali turbulencie ktore napomahaju k lepsiemu premiesavaniu zmesi s benzinom.
cisto teoreticky mozes otvorenim sanim a vyfukom u atmosferaku dostat par percent vykonu, ale iba vo vysokych otackach, kym v nizkych stratis niekolkonasobne viac. Krivka vykonu sa stane velmi strmou...
Tohle mi nějak mozek nebere. Čtyřtaktní motor má odělené sání od výfuku, jak tedy může výfuk ovlivňovat sání?
jak uz jsem rikal , to je opravdu na dlouhou debatu, muzu souhlasit i nesouhlasit,pro me je naprosto pruchozi vyfuk ten nejlepsi, kdyz se dodrzi urcite zasady,silnejsi motory s turbem to je uplne bez debat, prumer trubek 2,5 -3 palce je idealni az do nejakych 500 koni, u mensich motoru, jako je treba Honda, muze byt taky naprosto pruchozi, trubky vsak musi byt 2- maximalne 2,25 palcu silne, potom neni problem, vetsi prumer uz vede k tomu, ze spaliny ztraci smer proudeni, pokud bychom to merili na brzde, jeste bychom v miste katu mohli hodit rezonator, ktery by pridal trochu back pressure, ale i ten dost casto neni treba, obcas se bavim s lidma , kteri si delaji vyfuky a testuji to na brzde a opravdu mi potvrdili, ze i na mensi obsahy , pokud se nevezmou silnejsi trubky, protoze vetsina lidi si mysli, cim vetsi prumer tim lepsi, ze opravdu muze byt max. pruchodny vyfuk, a s tim silnejsim projevem se to da taky vyresit, existuji tzv. glass packy, ktere se daji pouzit i jako samotne koncove tlumice nebo i jako rezonator, je to asi 40-65 cm dlouha roura, naprosto pruchozi, uvnitr perforovana, neboli dirovana s tlumici a tepelnou vlozkou, usmerni vyreni vzduchu a hlavne snizuje hladinu hluku, ma dokonce podle delky vliv na somotny zvuk koncoveho tlumice, muze se hodit misto katu nebo stredoveho tlumice, treba auta ktere jezdi v USA sprinty , jsou od zacatku do konce jen trubka a na konci pruchozi tlumic, maximalne maji misto katu nejaky kat flow
Tak to jsi na velkém omylu. Na soutěžních turbomotorech nejsou jen otevřený roury. Naopak. Pokud se třeba podíváš na výfuk áčkovýho auta tak zjistíš, že se od turba do cca 1/4 zmenšuje průměr a poté se průmer opět zvětšuje. Když tenhle fór nahradíš rovnou trubkou, při nástutpu začne to turbo pulzovat. Je to pravděpodobně způsobený tím, že WasteGate potřebuje alespoň minimální protitlak, jinak otevírá okamžitě a plnicí tlak tak není plynulý. U nás je ještě proti světovým zvyklostem vynucován katalyzátor a minimálně 1 tlumič. Ten mívá zpravidla konstrukci trychtýřků.
A co dělá výfuk bych dokumentoval na Lancii Deltě Nova HF 186 koní CEE (190 k podle Něm. normy DIN). Nárůst maxima výkonu po výměně výfuku komplet od katu dozadu = +13 koní (nejvíce citelný v pásmu 3-5000/min), po náhradě katu dokonce +18 koní. Při náhradě původních kolektorů hlava>turbo + dalších 16 koní. Pouze výfuk!!!
Doporučení výrobci pro výkonové ladění výfuku: OMP, SuperSprint, Imasaf, (Gutman?), hlavně se vyhnout Remusu a Sebringu!!!
U kónických sacích filtrů je nutno důkladně odizolovat filtr teplotně od mot. prostoru, jinak bude nabírat horký (=řídký) vzduch a výkon leze naopak dolů. Použít lze např. Sparco, K&N, OMP. Je třeba si ale uvědomit, že takto nahnaný výkon je malilinko za cenu životnosti motoru (dostává se do spal. prostoru více nečistot). Jízdu bez fitru doporučuju jedině motorvrahům.
Nejvíc auto samozřejmě zrychlí brzdy. Pravda, nejsou vidět 😄 Dopor. komplet kity OMP (nejlevnější a super výsledky). Použít se dá i např. kombinace kotoučů Sparco nebo Brembo s deskami Ferodo DS2500. Ale má to nižší teplotní rozsah za více peněz.
Pokud se mění jen pružiny za nižší (např. Eibach Pro Kit nebo G&M, apod.) je potřeba počítat s tím, že pracovní dráha tlumičů se změní a může se stát, že pérování sice bude pseudosportovně tvrdé, ale kola budou mít snahu odskakovat (což je ten nejhorší výsledek). Proto je lepší použít kompletní kit tlumič+pružina (někdy i dvojpružina) např. od KW, nebo kombinaci výrobci vzájemně doporučenou (např. tlumiče Koni + pružiny Eibach) .
A co dělá výfuk bych dokumentoval na Lancii Deltě Nova HF 186 koní CEE (190 k podle Něm. normy DIN). Nárůst maxima výkonu po výměně výfuku komplet od katu dozadu = +13 koní (nejvíce citelný v pásmu 3-5000/min), po náhradě katu dokonce +18 koní. Při náhradě původních kolektorů hlava>turbo + dalších 16 koní. Pouze výfuk!!!
Doporučení výrobci pro výkonové ladění výfuku: OMP, SuperSprint, Imasaf, (Gutman?), hlavně se vyhnout Remusu a Sebringu!!!
U kónických sacích filtrů je nutno důkladně odizolovat filtr teplotně od mot. prostoru, jinak bude nabírat horký (=řídký) vzduch a výkon leze naopak dolů. Použít lze např. Sparco, K&N, OMP. Je třeba si ale uvědomit, že takto nahnaný výkon je malilinko za cenu životnosti motoru (dostává se do spal. prostoru více nečistot). Jízdu bez fitru doporučuju jedině motorvrahům.
Nejvíc auto samozřejmě zrychlí brzdy. Pravda, nejsou vidět 😄 Dopor. komplet kity OMP (nejlevnější a super výsledky). Použít se dá i např. kombinace kotoučů Sparco nebo Brembo s deskami Ferodo DS2500. Ale má to nižší teplotní rozsah za více peněz.
Pokud se mění jen pružiny za nižší (např. Eibach Pro Kit nebo G&M, apod.) je potřeba počítat s tím, že pracovní dráha tlumičů se změní a může se stát, že pérování sice bude pseudosportovně tvrdé, ale kola budou mít snahu odskakovat (což je ten nejhorší výsledek). Proto je lepší použít kompletní kit tlumič+pružina (někdy i dvojpružina) např. od KW, nebo kombinaci výrobci vzájemně doporučenou (např. tlumiče Koni + pružiny Eibach) .
jinak mas pravdu Mitsi, nejlepsi je vse zkouset na brzde, zavodni technici taky zkousi ruzne varianty usporadani ruznych casti a bez brzdy se neobejdou, je to nutnost
TO MAGIC😒br />
na omylu opravdu nejsem, napisu ti kousek odstavce od cloveka, se kterym obcas neco konzultuji a ma hodne zkusenosti z praxe😒br />
Pokud to auto nemusi projit testy emisi, nejlepsi sestava je proste jen svody-->potrubi-->straight-through tlumic. Pokud ten vyfuk nezni v teto sestave dobre, pridani toho resonatoru ten zvuk ztisi a soucasne potlaci i ty vysoke frekvence (ale samozrejme nedela vubec nic pro performanci).
Pokud nekdo tvrdi, ze to auto bez katalitickeho konvertoru anebo s straight-through tlumicem ztrati kroutici moment v nizkych otackach, tak si zvolil nepotrebne velky prumer toho potrubi. Pro N/A motory az do 1.6L je 2" potrubi vice nez dost a pro N/A motory mezi 2.0L a 2.5L pak 2.5" - a samozrekme, tak prime, jak je to jen mozne.
Pokud to auto musi projit testy emisi jednou rocne, tak test-pipe namisto toho konvertoru (a namontovani konvertoru jen pro ten emission test) je ten nejlepsi zpusob. To, co je pak za tim konvertorem anebo test-pipe je pak vice mene jen otazka hladiny a tonu zvuku, ale to backpressure by nemelo byt ustanoveno restriktivnim tlumicem, ale PRUMEREM POTRUBI. Ten tlumic by mel byt vzdycky straight-through, nepredstavovat zadnou restrikci a slouzit jen ke kontrole hladiny a tonu zvuku, stejne tak, jako ten resonator. ----------------------------------------… />
Samozrejme nikdo netvrdi, ze to tak musi byt na vsech autech, protoze potom az na brzde se hleda optimalni reseni, je hodne druhu ruznych rezonatoru se supinami, nebo kat flow - treba Moroso, ktere maji ve vnitr neco jako spiralu, ktera usmernuje vzduch atd. Spise je u nas hodne spatne reklamy firem, ktere tvrdi jako, ze soucasne studie dokazy ze ......atd. Jinak jestli jsi slysel Wrc-cka se nekdy ritit se z kopce i kilometr daleko od tebe, tak ten vyfuk strili jak to jen jde a je absolutne nerizeny a strasne hlasity, proc asi. Pro me stale teda plati jako pro amatera nejlevnejsi reseni, vsechno zpruchodnit, pokratit, co nejvice bez zahybu, nakonec dat naprosto pruchodny tlumic, postavit se na brzdu a porovnat hodnoty pred a po, pokud to bude spatne, tak misto katu hodit lidove receno nejakou vyrivku, ale vetsinou nebude treba, problem je spise s tim zvukem, protoze hladina je uz opravdu vysoka, jak uz jsem psal pruchozim glass packem se to da upravit
na omylu opravdu nejsem, napisu ti kousek odstavce od cloveka, se kterym obcas neco konzultuji a ma hodne zkusenosti z praxe😒br />
Pokud to auto nemusi projit testy emisi, nejlepsi sestava je proste jen svody-->potrubi-->straight-through tlumic. Pokud ten vyfuk nezni v teto sestave dobre, pridani toho resonatoru ten zvuk ztisi a soucasne potlaci i ty vysoke frekvence (ale samozrejme nedela vubec nic pro performanci).
Pokud nekdo tvrdi, ze to auto bez katalitickeho konvertoru anebo s straight-through tlumicem ztrati kroutici moment v nizkych otackach, tak si zvolil nepotrebne velky prumer toho potrubi. Pro N/A motory az do 1.6L je 2" potrubi vice nez dost a pro N/A motory mezi 2.0L a 2.5L pak 2.5" - a samozrekme, tak prime, jak je to jen mozne.
Pokud to auto musi projit testy emisi jednou rocne, tak test-pipe namisto toho konvertoru (a namontovani konvertoru jen pro ten emission test) je ten nejlepsi zpusob. To, co je pak za tim konvertorem anebo test-pipe je pak vice mene jen otazka hladiny a tonu zvuku, ale to backpressure by nemelo byt ustanoveno restriktivnim tlumicem, ale PRUMEREM POTRUBI. Ten tlumic by mel byt vzdycky straight-through, nepredstavovat zadnou restrikci a slouzit jen ke kontrole hladiny a tonu zvuku, stejne tak, jako ten resonator. ----------------------------------------… />
Samozrejme nikdo netvrdi, ze to tak musi byt na vsech autech, protoze potom az na brzde se hleda optimalni reseni, je hodne druhu ruznych rezonatoru se supinami, nebo kat flow - treba Moroso, ktere maji ve vnitr neco jako spiralu, ktera usmernuje vzduch atd. Spise je u nas hodne spatne reklamy firem, ktere tvrdi jako, ze soucasne studie dokazy ze ......atd. Jinak jestli jsi slysel Wrc-cka se nekdy ritit se z kopce i kilometr daleko od tebe, tak ten vyfuk strili jak to jen jde a je absolutne nerizeny a strasne hlasity, proc asi. Pro me stale teda plati jako pro amatera nejlevnejsi reseni, vsechno zpruchodnit, pokratit, co nejvice bez zahybu, nakonec dat naprosto pruchodny tlumic, postavit se na brzdu a porovnat hodnoty pred a po, pokud to bude spatne, tak misto katu hodit lidove receno nejakou vyrivku, ale vetsinou nebude treba, problem je spise s tim zvukem, protoze hladina je uz opravdu vysoka, jak uz jsem psal pruchozim glass packem se to da upravit
Můj názor je, že záleží na motoru. Nízkootáčkový motor potřebuje výfuk s jinými parametry, nežli motor který se musí točit.
Třeba takový starší dvoulitr, který se točí do 4tis, bude mít jiný tlak do potrubí než dvoulitr který točí 6tis.
A u těch WRCček? Není náhodou výfuk upraven právě pro vyšší otáčky? Nikdy jsem s ním nejel, ale věřím že do 3tis je ten motor mrtvola.
Třeba takový starší dvoulitr, který se točí do 4tis, bude mít jiný tlak do potrubí než dvoulitr který točí 6tis.
A u těch WRCček? Není náhodou výfuk upraven právě pro vyšší otáčky? Nikdy jsem s ním nejel, ale věřím že do 3tis je ten motor mrtvola.
samozrejme nizkootackovy motor, neboli slabsi verze v danem obsahu se podle me ani nevyplati upravovat, to uz je finance lepsi tam hodit jiny motor, nebo vymenit auto, kamarad si daval zrovna na STI komplet ladeny vyfuk se svody od Supersprintu, jak mi rekl tu cenu, tak jsem sel do kolen, ted chce po me jeste intercooler a to bude taky pekna palka
Ale já jsem psal něco jinýho: Výfukový potrubí se od turba do cca 1/4 zmenšuje v průměru, potom se naopak zase rozšiřuje. Mívaly to tak všechny soutěžáky sk. A8 do nějakýho roku 2000 (vč. WRC). Potom už mě k tomu nepustili... 8-s Tlumič a kat jsou vyžadovaný jen v MMČR, ve světě se nepoužívají, jen se v tom zúženém místě někdy používala trubka s podélným vlněním; proč, to netuším. Střílení je dáno systémem ALS 1. generace zvaného "bang-bang", kdy ŘJ při deceleraci "nakrmí" motor množstvím benzinu, který se ve válcích nemá čas spálit a k jeho e😜anzi dochází v komoře turbíny (čímž ji roztáčí). ALS 2. generace už je výrazně složitější a pracuje trochu jinak.
Ty svody od Supersprintu jsou sice za cca čtyřicet hadrů, ale jsou z leštěnýho nerezu. Dají se schrastit v Itálii i za polovic, ale budou jen ocelový. Intercooler se na sériových STi dává dopředu dolů (u WRC je to opačně: dole vpředu vodní chladič, intercooler je nad ním. Ale u série to nejde, má otočený sání a vadí tam altík) a tím se dost prodlužuje turbolag. Na druhou stranu Impreza a AR 75 mají intercooler nad motorem, čímž ho ten motor krásně zahřívá; zatímco u AR to řešili nasáváním vpředu a výdechem v kapotě, Impreza - bohužel - nasává vzduch kapotou a výdech jde pod auto. Ten velkej přední intercooler se dá sehnat v Německu kolem 10.000 Kč bez DPH a bez vodního ostřiku, ale musí se změnit př. nárazník.
Ty svody od Supersprintu jsou sice za cca čtyřicet hadrů, ale jsou z leštěnýho nerezu. Dají se schrastit v Itálii i za polovic, ale budou jen ocelový. Intercooler se na sériových STi dává dopředu dolů (u WRC je to opačně: dole vpředu vodní chladič, intercooler je nad ním. Ale u série to nejde, má otočený sání a vadí tam altík) a tím se dost prodlužuje turbolag. Na druhou stranu Impreza a AR 75 mají intercooler nad motorem, čímž ho ten motor krásně zahřívá; zatímco u AR to řešili nasáváním vpředu a výdechem v kapotě, Impreza - bohužel - nasává vzduch kapotou a výdech jde pod auto. Ten velkej přední intercooler se dá sehnat v Německu kolem 10.000 Kč bez DPH a bez vodního ostřiku, ale musí se změnit př. nárazník.
TO MAGIC: zajimave informace, clovek se dozvi porad neco noveho, a to je dobre, od toho je toto forum
velice zajimave informace. mohu se tedy zeptat, snad mi nekdo odpovi. mam skodu favorit. karburator, bez katru, nejsilnejsi 50 kW verze(1.3 samozrejme😊. kdyz dam svody, trubky, rezonator (oboji 45 mm) zase trubky 😄 a vzadu primej tlumic, tak efekt bude jaky? predem diky
myslíš, že kdybych měl quattroporte, že se budu ptát, jak na fáčku co nej trubky odmotoru >😁 prokouk si mě no 😞
Rád by som odpovedal na úplne prvý dotaz
Zajímalo by mě, jaké máte kdo zkušenosti s těma tuningovejma udělátkama, co se teď tak prodávaj. Hlavně by mě zajímal přínos do jízdních vlastností třeba "sportovního" vzduchovýho filtru, "sportovních" svíček, "sportovního" tlumiče vejfuku, podložek pod kola, rozpěrný tyče a podobnejch většinou "sportovních" vylepšení.
ja mám motor 1,8T s čipom GX, po vložení filtra green som zvýšenie maximálneho výkonu nezaregistroval čo je možno spôsobené už aj tak dosť veľkým výkonom, ale čo bolo citeľné je to že čas, ktorý bol potrebný na dosiahnutie maximálneho plniaceho tlaku turba sa skrátil o cca 1/3. Ako jeho nevýhodu pokladám za potrebné spomenúť potrebu čistiť ho cca každé 3 týždne, inam sa výrazne znižuje jeho priepustnosť. Sviečky tam teraz mám Brisk LGS premium a ich účinok bol citeľný okamžite najmä ale v otáčkach nad 3000, kde aj podľa brzdy dochádza k zvýšeniu výkonu o cca 7 koní a 15 Nm, ich životnosť však čoskoro končí (je však iba 30.000 km) , takže ich vymením za denzo iridium a uvidím. Najväčší zmysel však podľa mala výmena čipu.
Zajímalo by mě, jaké máte kdo zkušenosti s těma tuningovejma udělátkama, co se teď tak prodávaj. Hlavně by mě zajímal přínos do jízdních vlastností třeba "sportovního" vzduchovýho filtru, "sportovních" svíček, "sportovního" tlumiče vejfuku, podložek pod kola, rozpěrný tyče a podobnejch většinou "sportovních" vylepšení.
ja mám motor 1,8T s čipom GX, po vložení filtra green som zvýšenie maximálneho výkonu nezaregistroval čo je možno spôsobené už aj tak dosť veľkým výkonom, ale čo bolo citeľné je to že čas, ktorý bol potrebný na dosiahnutie maximálneho plniaceho tlaku turba sa skrátil o cca 1/3. Ako jeho nevýhodu pokladám za potrebné spomenúť potrebu čistiť ho cca každé 3 týždne, inam sa výrazne znižuje jeho priepustnosť. Sviečky tam teraz mám Brisk LGS premium a ich účinok bol citeľný okamžite najmä ale v otáčkach nad 3000, kde aj podľa brzdy dochádza k zvýšeniu výkonu o cca 7 koní a 15 Nm, ich životnosť však čoskoro končí (je však iba 30.000 km) , takže ich vymením za denzo iridium a uvidím. Najväčší zmysel však podľa mala výmena čipu.
S tym spinenim je to asi podla prasnosti ciest. Mam green filter ale po 3 az 7 tyzdnoch je skoro uplne black, ale nehovorim ze mi to vadi, aspon viem ze nielen ze prepusta viac vzduchu, ale aj lepsie filtruje ako original. Na obale mal v slovenskom jazyku napisane "cistit kazdych 10.000 km" a v jazyku vyrobcu mal tusim kazdych 5.000 km alebo aj castejsie - podla potreby, takze to je cca 2-3 mesiace, kedze kazdy vyrobca si svoj vyrobok chvali az prilis, 5.000 km vyrobcu zodpoveda 3-6 mojim tyzdnom.
Pokud jsi na motoru VW 1.8 T po úpravě ECU nezaznamenal žádné zvýšení výkonu či momentu, tak to jdi reklamovat, případně to nejdříve otestuj na brzdě. Ubezpečuju tě, že rozhodně nijak brutálním zátahem ten motor netrpí, spíš je slabej jako čaj, takže úprava ECU by se projevit musela alspoň zlepšením průběhu momentu ve středním pásmu. Mám auto s poněkud podařenějším (i když těžším) motorem a věř mi, že modifikace ECU je setsakramensky znát. Osobně bych od GX nekoupil ani kolečko na vození hnoje, zkusil bych raději nějakou serióznější firmu. Je ale také možné, že je ten motor nebo turbo v háji (protože z 10 měřených jsem na 7 zaznamenal nějaký problém, např. u TT chybělo téměř 50 koní, atd). Překontroluj si nejprve všechny hadice, zda to někde nefučí, dále turbo, zda není mastné, vypálené nebo z něho nejde kouř, příp. šedý dým z výfuku při prudkém přidání plynu, zkus za provozu vyndat měrku oleje, zda tam nejde tlak nebo dokonce dým, atd.
Jinak bavlněné vložky filtrů sání Sparco se perou v oleji po cca 1-2 letech provozu a zpravidla na nich nebývá nijak extra znatelná vrstva nečistot. Z toho bych soudil na nějaké špatné nasávání již znečištěného vzduchu (opět, nespaluje se někde olej?).
Co se týká kitů přímého sání (kuželů), tak jsem už jednou upozorňoval na nutnost dobrého teplotního odstínění od motoru a hlavně od vysokých teplot stoupajících z turba. Pokud ten filtr nasává horký vzduch (který turbo ještě dál ohřeje), je ten vzduch řídký a tudíž obsahuje málo molekul kyslíku nezbytného k hoření. Takže často paradoxně dochází ke snížení výkonu a zhoršení průběhu momentu po montáži.
Jinak bavlněné vložky filtrů sání Sparco se perou v oleji po cca 1-2 letech provozu a zpravidla na nich nebývá nijak extra znatelná vrstva nečistot. Z toho bych soudil na nějaké špatné nasávání již znečištěného vzduchu (opět, nespaluje se někde olej?).
Co se týká kitů přímého sání (kuželů), tak jsem už jednou upozorňoval na nutnost dobrého teplotního odstínění od motoru a hlavně od vysokých teplot stoupajících z turba. Pokud ten filtr nasává horký vzduch (který turbo ještě dál ohřeje), je ten vzduch řídký a tudíž obsahuje málo molekul kyslíku nezbytného k hoření. Takže často paradoxně dochází ke snížení výkonu a zhoršení průběhu momentu po montáži.
K/N filtr do boxu jsem čistil poprvé po téměř 50 tis. km a tuto lhůtu prozatím nemám důvod zkracovat.
Dakujem za rady, mozno sa mi raz zidu, problem s vykonom som mal ale po vymene odfukovacieho ventilu na turbe (kupil som si od ceskej firmy bidrin) je to uz OK. Ale ja som pisal ze zvysenie vykonu som nepocitil po vymene filtra a naopak o cipe od GX som napisal ze mal najvacsi zmysel. Pre GX robi cipy Cimbu autosport, tak neviem ci su aj tak podla teba zle alebo dobre. Podla mna bol ten rozdiel pri testovacej jazde obrovsky. A ako dokaz je zvysena maximalna rychlost z povodnej (aj papierovej) cca 220 km/h na terajsiu 235 km/h. A co sa tyka lenivosti motorov 1,8T mozno sa ti zdaju oproti 1,9 tdi lenive ale 1,8T ma koli dostatku tociveho momentu uz od nizkych otacok prevodovku, ktora je naladena na nizku spotrebu a teda nemozes porovnavat 5. prevodovy stupen na 1,9 tdi a 5. na 1,8T, lebo tam kde je na 1,9 zaradena petka je na 1,8T iba trojka (podla testu nezavisleho casopisu a aj podla mna je na octavii 1,8T jednotka do cca 63 km/h, dvojka do cca 125 km/h, trojka do cca 180 km/h, atd.)
Inacej ten filter mam v povodnom kryte, nie je to kuzel ale iba sportova vlozka, co sa mi zdalo lepsie ako za mnohonasobne viac penazi spekulovat ako do neho dostat studeny vzduch.
Inacej ten filter mam v povodnom kryte, nie je to kuzel ale iba sportova vlozka, co sa mi zdalo lepsie ako za mnohonasobne viac penazi spekulovat ako do neho dostat studeny vzduch.
jen sem chtěl podoknout...jak jsem se asi pred dvěma týdny ptal, zda-li je na fávo (50 kW, karb., bez katru) dobré dávat 45mm trubky, rezonátor, sportovní tlumič na přímo...tak vám řeknu, je to fakt nářez! >😁 táhne už v nižších otáčkách 😄 a ten zvučík...hoši, hoši 😉
ok, aj ja by som chcel mat take subaru impreza wrc sti, alebo EVO fck, ale stoja trosku viac ako octavia 1,8T a ja v tom aute vozim hlavne rodinu a uz teraz je problem ked dam trosku viac nohu na plyn a ostatnym tlaci zaludky na operadlo.
Jelikož neoplývám penězi, tak sem si pořídil koncák ze zdejšího autoshopu za 1700 peněz. Byl jsem ale velice mile překvapen kvalitou zpracovaní. Chrom přežil celou zimu a nikde ani náznak reznutí. Akorát je trochu špinavej 😄 Zbytek tlumiče je precizně natřen, takže nevidím jediný důvod proč by tento tlumič nemoh vydržet aspoň 3 roky. Jinak je to kulatý DTM. Rezonátor (45 mm) je klasika z tuning-centra, akorát za menší peníz než nabízejí tam...ale pšt 😉 Nechal sem si vyříznout ten tlumič hned za svody a místo něj navařit rezonátor, takže je vlastně celej výfuk na přímo. Celý je to zastříkaný zinkovým sprejem, aby to nerezlo, ale hlavně chlapi, hlavně aby to nekorodovalo! >😁 Zvuk krásnej, v kabině to trochu hučí...ale dá se to. Žádnej vesnickej tuning...jako třeba navrtat to hned u motoru...hodně mi to připomíná nějakou namáklou silniční motorku. Nějaké dotazy? :😉
Koukal jsem na internet na úžasný ceny těhle pomůcek a proto by mně zajímalo, jestli se vůbec něco z toho vyplatí?
Ono abys poznal rozdíl ve výkonu, musel bys vyměnit těch věcí víc.
U pružin a tlumičů záleží na tom, k čemu to auto používáš. Pokud jako obyč pro normální jezdění tak to moc nedoporučuju. To auto je potom jako kostitřas. Přítel sestry měl jiný tlumiče a snížené tužší pera na feldě. To auto sedělo v zatáčkách jako přibytý ale jinak ta jízda byla hrozná. Poznáš každý kamínek a nedej bože vjet někam na dlažbu. Třeba v Praze na Letný....