Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

19 komentářů

mám autoradio Kenwood, sice starší ,ale to není podstatné, má výkon 4x 40W kolika watové repro můžu k němu připojit ? :roll: 50w ? 150w ? i více? :roll:
luckyluck001
Zdravím. Já mám Sony 4x45W a mám vzadu 2x120W a vpředu 2x80W repro a už když dám hlasitost na cca. 1/3 tak je to síla a při 1/2 už ty bedny dostávaj docela zabrat (hlavně přední). Každopádně pří 4x40W můžeš 40W repráky přebudit (odprásknout) a tím zlikvidovat, viděl bych to na něco kolem 100W.
Saab
Při výběru repro je nutné sledovat několik parametrů a to při jakém odporu je daný výkon a jak je daný výkon měřený. Takže koukni při jakém odporu je udávaný výkon Kenwoodu a pak si hlídej i "typ výkonu", protože např. repro o výkonu 50W můžou běžet na plný výkon bez problému a repro s udávaným výkonem 150W můžou při poloviční hlasitosti shořet. Jinak repro volit při stejných datech na úrovni + 10-20% výkonu autorádia, tedy v tvém případě 50W.
Jednou už se prostě musím ozvat. 40W z autorádia samozřejmě nikdy nikdo nedostane. Pokud bych vzal teoreticky výstupní napětí z koncového zesilovače 12 tak dostanu na 4ohmové zátěži výkon 36W. To je ovšem teorie prakticky to bývá kolem 20W sinusově.

Malý autoreproduktor o prům 10cm, zkrátka 20W příkon nikdy ustát nemůže. A to na něm může být napsáno třeba 300W
ještě jeden poznatek. Pokud to rádio má 4x40W chtěl bych vidět, jak uchladíte 160W na malinkatým kousku hliníku(něco ala chladič) a ještě navíc v prostoru pro rádio, kde není cirkulace vzduchu. Čili v malém prostoru ohromné topení. Ta ohromná teplota by žádné mechanice asi dlouho neprospěla.
luckyluck001
to irij: přesně tohle znám a nejen z mého auta - radio mi přestane číst CD cca. po 4 hodinách hraní v kuse, prostě se to ohřeje jako prase, teplo sálá až dopředu. To mám sice jen obyčejnýho Sonyho, ale stává se to i u aparatury cca. za 80tis s MP3 Panasonicem...
tak tohle se mi jeste nestalo, ze bych uvaril radio, a je jedno jak dlouho jedu
Já nevrdím, že to rádio přestane hrát. Jen tvrdím, že mu to z dlouhodobého hlediska nedělá moc dobře.

Skus si někdy sáhnou na zesilovač (externí) 4x50W jak se dokáže roztopit. A to už je nějaká plocha a materiál. V aurorádiu je možná tak 4x12cm kousek hliníku. To zkrátka nemůže stačit.
Je to celkem jednoduché, jako vždycky. Jde o marketingové kecy a pak je z toho člověk jelen. U rádia udávaný výkon 4x50W je většinou nějakou pochybnou pulzní metodou změřený spičkový výkon (spíš odezva). Navíc málokdy se dozvíš, za jakých podmínek. Reálný trvalý výkon běžného rádia nejde přes zhruba 15W na kanál sinusově :-! Větší výkon pak poskytnou externí zesilovače+příslušná elektrifikace. Závěr: většina běžně dostupných reproduktorů by se provozem za autorádiem odpálit neměla. Navíc každý normální výrobce (alespoň doufám), pokud nazve svůj reproduktor "do auta", tak minimálně alespoň trochu počítá s takovýmto příkonem a taky se specifickou zátěží v autě - vlhkost, teploty... Ale pozor, aby to nevyznělo, jako že tam můžeš dát cokoli! Naopak. Dobrý repráky v autě a hlavně dobře nainstalovaný, udělají více práce směrem k dobrému zvuku než velmi drahé rádio.
luckyluck001
na Sony 4x50W 😄 byste doporucovali jaky 3-pasmovy repro dozadu ovalny, ne kulaty cca. do 1300 jeden a dopředu kulaty asi stacej 2-pasmovy cca. do 1200 a jaky kabilky k tomu (prumer, prurez). Staci kdyz mi date jen par tipu, nemusi to byt primo konkretni repra a kabliky, nebo aspon odkaz, kde by se to dalo hezky precist. Dik...
Mám doma hi-fi věž s výstupním výkonem "pouhých" 2x35W sinus do 4 Ohmů. Zesík se dá používat jako topidlo, o jeho hmotnosti ani nemluvím. K tomu třípásmové nepříliš velké (asi 30 litrů) reprobedny. Na plno jsem to NIKDY neměl puštěné, jelikož již při poloviční úrovni hlasitosti (zdvojený potenciometr Alps s motorovým pohonem, tj. žádná "elektronická regulace") padají obrazy ze stěn...!!! Proto si o deklarovaném výkonu 4x50W u autorádia standardní DIN velikosti myslím své.
dcgsd
No jeste je dobre se koukat na dalsi dulezity parametr a to je citlivost reproduktoru. Zjednodusene toto cislo zohlednuje to jak moc bude reproduktor hrat hlasite pri urcitem vykonu. Pri velke citlivosti pak pro stejnou "hlasitost" muze stacit klidne zlomek vykonu potrebneho pro reproduktory od tinktongu. Pokud tedy tak hodnotit vse, ne jenom vykon autoradia. Samozrejme ze dnes je i na malem prostoru mozne postavit zesilovac 2x45W sin. napajeny z 12V ale pri kvalitnich reproduktorech staci 2x5W. Treba vetsina mensich televizi ma zes 10W a "naplno" ji asi nikdo z vas neposloucha. Kdo chce muze porovnat parametry napriklad tady [odkaz] . citlivost kolem 90dB u nizkofrekvencnich reproduktoru je vcelku dobra.
to pkod

můžeš mi tedy vysvětlit, jak chceš dostat 45Wsin z 12V?

To je už z fyzikálních zákonů nesmysl!

Možná si to pleteš s externími zesilovači, tam je napěťový měnič. Pak je 45W sranda
dcgsd
nepletu, je vice cest jak si IC pomahaji a napeti si dela primo koncak z tech 12V. A aby to neprotopil tak pokud neni pozadovany maximalni vykon prepina na mensi vykon. Prikladem budiz treba TDA1562Q.
Tak nevim nevim, jestli by tahle metoda byla právě v autorádiu to pravý ořechový.

Čili když to osolím, tak k příkonu zesilvače musím ještě přičíst příkon měniče. To teda moc výhra není.

On ten měnič musí být dost tvrdý, aby utáhnul zesilovač. I kdyby byla účinnost 90% tak produkované teplo pokud přičtu ještě zesik bude v tom rádiu šílený.

Tohleje cesta k externím zesilovačům, kde je to víceméně jedno. V autorádiu je to cesta do pekel.

Ty děláš někde v servise, nebo taky jenom vyštudovanej elektrotechnik?
dcgsd
irij: vyvoj elektorniky; ucinost menice je temer sto procent protoze je to nabojova pumpa a zesik me diky tomu prepinani napajeni taky nadstandartni ucinnost. V nejakem PDF to urcite bude i konkretne.
děkuji za radu..
tak jsem to vyřešil jednoduše,,, koupil od rákosníků rakouské 150W repro, přesně mi zapadly kam potřebuji , a na mou potřebu poslechu rádia úplně vystačí , cena ? 700,- za všechy 4 co jsem potřeboval...

někdy jen jednoduchá rada stačí, než se zaobírat chlazením, výkonem ve špičce atd.. buď to hraje nebo ne.. , jestli to je značkove či né, je věc druhořadá, alespoň pro mě
PetrS12
Dobrý den, velká nabídka je třeba i tady: https😐/www.2din.cz/autoradia/ ale s 2din zatím nemám zkušenost a nevím, jestli je to nejlepší volba, ale v poměru kvalita/cena mi to připadá v pohodě.