Neházejte ridice limuzin do jednoho pytle... Casto jezdim s S500 nebo radsi 560SEL, ktera docela dobre jede, ale jsem krotkej jak beranek...😁
Rada ze života - když už vás někdo zastaví a jde k vám, tak se😒br />
a) odpoutejte bezpečnostním pásem
b) zamkněte
c) srolujte okénkou pouze do poloviny tak aby příchozímu aspoň trochu zavazelo a aby vám nemohl jednoduše zasáhnout.
Bod a) je velmi důležitý, neboť jsem zjistil, že bránit se, když jste napůl svázaní bezpečnostním pásem je skoro nemožné a než se v panice stihnete odepnout, tak máte cizí ruku ve svém obličeji.
P.S: Dovolil jsem si zatroubit na člověka, co svým autem blokoval výjezd z jednosměrky a vykecával se se svým kolemjdoucím známým ...
a) odpoutejte bezpečnostním pásem
b) zamkněte
c) srolujte okénkou pouze do poloviny tak aby příchozímu aspoň trochu zavazelo a aby vám nemohl jednoduše zasáhnout.
Bod a) je velmi důležitý, neboť jsem zjistil, že bránit se, když jste napůl svázaní bezpečnostním pásem je skoro nemožné a než se v panice stihnete odepnout, tak máte cizí ruku ve svém obličeji.
P.S: Dovolil jsem si zatroubit na člověka, co svým autem blokoval výjezd z jednosměrky a vykecával se se svým kolemjdoucím známým ...
No osobne by som chcel vidiet, ako niekomu odrazis zrkadlo ocelovou tyckou pri 100 km/h niekde na ceste, ked ide vedla teba a vyhraza sa ti devinou.... 😊)
Tiez by som rad videl, ako Mitsi zoberie rozrusovacku a pocka si niekde na mamrda s devinou a zacne mu rozpolovat auto 😊)
Jedine co sa ako tak da spravit je odpisat si SPZku a v momente zavolat policajtov, ze po ceste XY jazdi blazon s SPZkou takou a takou a ohrozuje svoje okolie zbranou. Dokonca potom vraj policajti aj zasiahli a toho cloveka nahanali, ale kedze mal v tom pripade o ktorom som pisal nejake silne auto, tak im vraj usiel, co sa dalo cakat, kedze mu staci par minut nadskok a uz neni sanca ho chytit....
Ale osobne by som sa nechcel dostat do podobnej situacie.
No a este jeden dobry "vtip".. Tato diskusia je o obcasnom "protahnuti" auta. Ja osobne som plne za. Ked jazdim sam (bez pasazierov v aute), tak v podstate stale idem tak, ze autu davam zabrat. Myslim, ze mu to svedci. Najradsej mam okresky, kde to poznam... ALE: tiez sa stalo, ze niekto si takto povedal, ze sa pojde povozit, trosku prevetrat auto a uzit si to. Po ceste stretol ciernu MB S500 a "mal tu drzost" ju predbehnut, kedze sa loudala 90kou. Majitel S500 bol dalsi * s vyholenou hlavoyu a 5 kilovou retazou na krku a to ze ho predbehol niekto s VW Golfom sa mu moc nepacilo, tak ho zacal nahanat. To by bolo este vcelku v pohode, ponahanat sa s niekym, sa tiez obcas da, ak clovek vie ako na to, kde si to dovolit, kolko si dovolit a pod... Lenze tento 150kg blbec v MB sa dostal na uroven golfu, zacal ho vytlacat z cesty a pritom zase raz vytiahol 9inu a naznacoval tomu chalanovi, ze je po nom....
Po takomto zazitku by ma asi na chvilu prestalo bavit predbiehanie, hlavne velkych limuzin... Vlastne ked teraz niekoho takeho predbieham, tak si na tuto story vzdy spomeniem a instinktivne pridam este viac, nech som cim skor prec 😊
Tiez by som rad videl, ako Mitsi zoberie rozrusovacku a pocka si niekde na mamrda s devinou a zacne mu rozpolovat auto 😊)
Jedine co sa ako tak da spravit je odpisat si SPZku a v momente zavolat policajtov, ze po ceste XY jazdi blazon s SPZkou takou a takou a ohrozuje svoje okolie zbranou. Dokonca potom vraj policajti aj zasiahli a toho cloveka nahanali, ale kedze mal v tom pripade o ktorom som pisal nejake silne auto, tak im vraj usiel, co sa dalo cakat, kedze mu staci par minut nadskok a uz neni sanca ho chytit....
Ale osobne by som sa nechcel dostat do podobnej situacie.
No a este jeden dobry "vtip".. Tato diskusia je o obcasnom "protahnuti" auta. Ja osobne som plne za. Ked jazdim sam (bez pasazierov v aute), tak v podstate stale idem tak, ze autu davam zabrat. Myslim, ze mu to svedci. Najradsej mam okresky, kde to poznam... ALE: tiez sa stalo, ze niekto si takto povedal, ze sa pojde povozit, trosku prevetrat auto a uzit si to. Po ceste stretol ciernu MB S500 a "mal tu drzost" ju predbehnut, kedze sa loudala 90kou. Majitel S500 bol dalsi * s vyholenou hlavoyu a 5 kilovou retazou na krku a to ze ho predbehol niekto s VW Golfom sa mu moc nepacilo, tak ho zacal nahanat. To by bolo este vcelku v pohode, ponahanat sa s niekym, sa tiez obcas da, ak clovek vie ako na to, kde si to dovolit, kolko si dovolit a pod... Lenze tento 150kg blbec v MB sa dostal na uroven golfu, zacal ho vytlacat z cesty a pritom zase raz vytiahol 9inu a naznacoval tomu chalanovi, ze je po nom....
Po takomto zazitku by ma asi na chvilu prestalo bavit predbiehanie, hlavne velkych limuzin... Vlastne ked teraz niekoho takeho predbieham, tak si na tuto story vzdy spomeniem a instinktivne pridam este viac, nech som cim skor prec 😊
Od istého času nosím v aute ocelovu tič. dlhšiu ako hocijaky nôž. Proti pištoli to nie je bohví čo ale aspoň niečo. Ono ked niekomu odraziš spetne zrkadlo tak skrotne. Pokiaľ nema 200 kg svalovej hmoty.
Ešte že som si spomenul, musim si tičku preložiť do noveho auta.
V pripade použitia tiče treba tvrdiť policii, že ju mam v aute kôli povolovaniu skrutiek na kolesach a naposledy som ju čírou nahodou nehodil do kufra. 😄
Takuto radu som raz dostal od policajta.
Ešte že som si spomenul, musim si tičku preložiť do noveho auta.
V pripade použitia tiče treba tvrdiť policii, že ju mam v aute kôli povolovaniu skrutiek na kolesach a naposledy som ju čírou nahodou nehodil do kufra. 😄
Takuto radu som raz dostal od policajta.
Recept ? No jedině anonymně nabonzovat policii, že jsem na parkovišti zahlédl jak v daném vozidle manipulují nějací lidé se zbraněmi a s nějakými malými balíčky.
Zásahová jednotka si s takovýma už umí poradit 😁
Jediný problém, je ža takoví mamrdi jsou občas od tajných a zvláštních služeb a a tam už žádná legální ani pololegální pomoc není.
Zásahová jednotka si s takovýma už umí poradit 😁
Jediný problém, je ža takoví mamrdi jsou občas od tajných a zvláštních služeb a a tam už žádná legální ani pololegální pomoc není.
no u nas na slovensku sa uz stalo par krat aj take nieco, ze takyto mamrd po tom, ako niekto vyuzil tu spominane recepty prisiel na jeho uroven a cez okno sa mu vyhrazal 9inou....dokonca sa stalo aj to, ze chlapika normalne zablokoval, zastavil, vytiahol z auta a zmlatil...
proste na svete chodia vselijake polointeligentne indivdua...
mate niekto recept aj na toto????
proste na svete chodia vselijake polointeligentne indivdua...
mate niekto recept aj na toto????
Recept je zdvojnásobit odstup od vozidla před tebou, abys v případě jeho brždění dal prostor i mamrdovi za sebou. Mamrda toto navíc spolehlivě vytočí.
P.S. Nedoporučuji praktikovat řídíš-li minivůz a mamrd má off-roud
P.S. Nedoporučuji praktikovat řídíš-li minivůz a mamrd má off-roud
"Mamrd" jo - to je dokonalý název těchdlenctěch primitivních individuí. Ten geniální název si musím zapamatovat ! A až mě zase někdy takovej mamrd dojede, a to na se be nenechá jistě dlouho čekat, nalepí se mi na * a vztekle zabliká dálkovejma, tak mu s chutí razsvítím zadní mlhovky (u mýho auta svítí obě, pravá i levá, takže vypydají jako brzdový světla) a pak mu zvolním na povolených 130 km/h a zvolna dokončím proces předjetí.
Má někdo na mamrdy lepší recept ? Uvítal bych jej....
Předem díky.
Wimpi.
Má někdo na mamrdy lepší recept ? Uvítal bych jej....
Předem díky.
Wimpi.
Presne, situace, ze predjizdim 8 kamionu za sebou, valim si to 160 a nakej mamrd se pririti, nalepi se metr za me a vyblikava vztekle... tohle na me ma naprosto opacnej ucinek a jeste jsem se nacapal nejednou >😁 , ze i ubiram, aby hovado dostalo co proto...😊
Jezdím po dálnici jen občas, ale nezdá se mi, že by bylo moc šoférů, kteří by naschvál zpomalovali provoz v levém pruhu. Pokud vidím, že ten
"pomalejší" má vpravo řadu kamiónů, nikdy mě nenapadne se na něho zezadu nějak tlačit nebo blikat atd. Vždy se většinou zařadí až má vpravo dost volna na to, aby se nemusel mačkat mezi kamióny...Naprosto stejně se chovám, pokud mám za sebou nějakého "rychlíka" zase já....
"pomalejší" má vpravo řadu kamiónů, nikdy mě nenapadne se na něho zezadu nějak tlačit nebo blikat atd. Vždy se většinou zařadí až má vpravo dost volna na to, aby se nemusel mačkat mezi kamióny...Naprosto stejně se chovám, pokud mám za sebou nějakého "rychlíka" zase já....
to ajvin: pekny prispevok, keby boli vsetci ako ty neni na ceste problem. ja som z tych rychlejsich😄 a vzdy ocenim a zablikam takym ako ty. Ak sa najde niekto rychlejsi (co malokedy :😉 rovnako sa vzdy snazim cinit to iste, teda nie len ho neohrozit ale ani ho neobmedzit teda ani len ho nenutim spomalovat a vcas sa mu uhybam. Vacsina to tiez oceni a blikne. malo by to fungovat tak, ze ak nam rychlejsim aspon obcas niekto uvolnuje cestu ako ajvin budeme to skor tiez robit ked sa najde rychlejsi. To ze to tak nefunguje je len dokazom ze sme stale neni vsetcia dost kulturni a tolerantni. Rozhodne je vsak nebezpecnejsie hovado s ML-kom ci Golfom ktory bude zasadne jazdit v lavom pruhu ci ide 200 alebo 60km/h a nielen blikat na vsetkych dialkacmi ale aj ohrozovat predbiehanim okamzite zprava bez blinkrov, tlacenim sa na ostatnych ci dokonca vytlacanim z cesty ako dochodca ci weekendovy vodic ktory bud nevie co cini alebo je proste * na cely svet a just bude jazdit ako on uzna za vhodne (90km/h na dialnici v lavom pruhu, 50kou vlavo v meste, atp)
Ani tak nejde o muzskou jesitnost... ja taky uhejbam, nedela mi to problem, poustim chodce atd.... Kdezto moje draha polovicka je u nas spise agresivnejsi zla ridicika...!!!😊 Takze kdepak muzska jesitnost..😁
Konecne zase nejaka mistnost, kde se lidi mezi sebou rafou podobne, jako ve stare dobre "jak naprdnout kolemjedouci ridice" 😄 Zase se tu objevuje to typicke zevseobecnovani a nalepkovani. Nekdo, uz nevim nick, tu spravne napsal a vystihl, o cem by melo byt jezdeni nas vsech mezi sebou navzajem. O ohleduplnosti a predvidatelnosti naseho chovani. Tecka. Za tuhle definici se muze uspesne a po pravu "schovat" jak strelec, co rad jezdi 160, ten, co rad na dalnici pünktlich 130, tak i ten, co jezdi byt s osobakem tak ve smecce nakladaku "potupnych" 90. Ani jednu z tehle skupin neni duvod nenavidet a bat se ji, pokud se dokaze ten dotycny podle te definice chovat. A ikdyz ten strelec jezdi v porovnani s tim ecodriverem dvakrat tak rychleji, nemusi si navzajem zaclanet, staci jen pouzivat jak tu nekdo opet spravne podotkl mozek a zrcatka.
Ja byvam spis tou "prekazkou" v provozu rychlych se svym pohodovym stylem, a presto nevnimam, a troufnu si to obhajit, ze by se mnou ti rychli meli problem. Nemaji. Proc? Protoze nejsem jen zahledeny do sve jizdy, cumenim dopredu par metru pred svuj cumak, kde pro me muj svet ridice jako pro mnohe kolem nas konci. Mam prehled o deni pred sebou tak daleko, kam dohlednu, stejne tak i za sebou. Registruju rychlosti ostatnich kolem sebe, predikuju jejich chovani a cas, kdy ke mne nebo ja k nim dorazim, na tom zaklade pak staci treba 20vterin dopredu zvysit rychlost o smesnych 1-2km/h, ale diky tomu toho zadniho nedonutim brzdit, protoze mu to o chlup nevyjde za nekoho jeste rychlejsiho nez je on sam, protoze ho v tu chvili bude mit na boku a me pred predni traverzou. Kdyz mu muzu uhnout vic doprava, aby o to snaz predjel bez nutnosti myskovat, rad to udelam a mohl bych takhle pokracovat hodiny, jak staci malo a tem za sebou nebo i tem pred sebou dokazete vytvorit takove prostredi, ktere se nazyva plynule. Jen se to chce venovat provozu, mit prehled o maximu mozneho, resp. nutneho 😄 Tak proste! A pokud ma podobny prehled i ten rychly, jde to jako po masle.
Temer kazdy den sjizdim nad Radotinem z konce Novoreporyjske do Radotina, v miste, kde za privadecem na Barrandov uz neni rychlostni silnice. Jen dva pruhy, silnice siroka na ctyri. Sedmdesatka, kratce na to padesatka. Mne vyhovuje tu sedmdesatku dodrzet a dal decelerovat. Ale taky mam vzdy oci automaticky na zpetnem zrcatku, protoze tam drtiva vetsina stale jede jeste svych 80, 90, 100 ... a pokud takoveho uvidim, nenadavam, ze ja jedu spravne a on nepredpisove, nelecim si muzskou jesitnost a zcela jasnym gestem se mu uklidim za lajnu, pokud neco jede proti a ze tam jede casto 😊, aby on nemusel brzdit, kdyz to sam nezamyslel a mohl si jet svym tempem kolem me. Mne to nic neudela, jemu to nic neudela, oba jsme spokojeni, on mi zablika, podekuje, ja z toho mam fajn pocit. Proc je pro radu ridicu problem se navzajem snest, respektovat se a najit v sobe tolik pokory a ohledu si vzajemne vyjit vztric? JEN CHTIT! A ac to muze vypadat, ze to rikam "nam pomalejsim" 😊, nikoliv to same plati i na ty rychlejsi.
Pro me je sezeni za volantem relaxace a muze byt i pro ostatni ... jen nesmi zapomenout, ze relaxace jeste neznamena, ze se pri ni nemusi premyslet.
Ja byvam spis tou "prekazkou" v provozu rychlych se svym pohodovym stylem, a presto nevnimam, a troufnu si to obhajit, ze by se mnou ti rychli meli problem. Nemaji. Proc? Protoze nejsem jen zahledeny do sve jizdy, cumenim dopredu par metru pred svuj cumak, kde pro me muj svet ridice jako pro mnohe kolem nas konci. Mam prehled o deni pred sebou tak daleko, kam dohlednu, stejne tak i za sebou. Registruju rychlosti ostatnich kolem sebe, predikuju jejich chovani a cas, kdy ke mne nebo ja k nim dorazim, na tom zaklade pak staci treba 20vterin dopredu zvysit rychlost o smesnych 1-2km/h, ale diky tomu toho zadniho nedonutim brzdit, protoze mu to o chlup nevyjde za nekoho jeste rychlejsiho nez je on sam, protoze ho v tu chvili bude mit na boku a me pred predni traverzou. Kdyz mu muzu uhnout vic doprava, aby o to snaz predjel bez nutnosti myskovat, rad to udelam a mohl bych takhle pokracovat hodiny, jak staci malo a tem za sebou nebo i tem pred sebou dokazete vytvorit takove prostredi, ktere se nazyva plynule. Jen se to chce venovat provozu, mit prehled o maximu mozneho, resp. nutneho 😄 Tak proste! A pokud ma podobny prehled i ten rychly, jde to jako po masle.
Temer kazdy den sjizdim nad Radotinem z konce Novoreporyjske do Radotina, v miste, kde za privadecem na Barrandov uz neni rychlostni silnice. Jen dva pruhy, silnice siroka na ctyri. Sedmdesatka, kratce na to padesatka. Mne vyhovuje tu sedmdesatku dodrzet a dal decelerovat. Ale taky mam vzdy oci automaticky na zpetnem zrcatku, protoze tam drtiva vetsina stale jede jeste svych 80, 90, 100 ... a pokud takoveho uvidim, nenadavam, ze ja jedu spravne a on nepredpisove, nelecim si muzskou jesitnost a zcela jasnym gestem se mu uklidim za lajnu, pokud neco jede proti a ze tam jede casto 😊, aby on nemusel brzdit, kdyz to sam nezamyslel a mohl si jet svym tempem kolem me. Mne to nic neudela, jemu to nic neudela, oba jsme spokojeni, on mi zablika, podekuje, ja z toho mam fajn pocit. Proc je pro radu ridicu problem se navzajem snest, respektovat se a najit v sobe tolik pokory a ohledu si vzajemne vyjit vztric? JEN CHTIT! A ac to muze vypadat, ze to rikam "nam pomalejsim" 😊, nikoliv to same plati i na ty rychlejsi.
Pro me je sezeni za volantem relaxace a muze byt i pro ostatni ... jen nesmi zapomenout, ze relaxace jeste neznamena, ze se pri ni nemusi premyslet.
Padesátku ve vsích ctím zrovna tak, nicméně nehamstám na brzdu u cedule, většinou dojíždím z cestovní rychlosti a brzdím pětkou, pak čtyřkou a zas tak neřeším, jestli to bude 30m před cedulí nebo za cedulí. Ono vidět malýho kluka jak letí jako hadrovej panák, to je něco, o čem by se mi zdálo do smrti. Kolikrát když vidím vrávorající dítě na malém bicyklíčku, radši jedu krokem a objíždím ho jako auto. Na širokém průtahu průmyslovou zónou bez lidské nohy mě bohužel nachytají ve městě i devadesátkou. Já na ty předpisy fakt nejsem, odmítám ze sebe udělat robota bez mozku.
zadek524: Já bych to ani neměl říkat, ale předchozí auta byly každý za kilo a ve svý současný nouzový dojetý mrše jsem najel jako s oběma předtím dohromady a za celou dobu jsem vyměnil jednou destičky, jednou přední tlumiče a čtyřikrát olej s filtrem. Je to moje zatím nejspolehlivější auto, pěknej paradox. Fakt jsem to od "praskohlavu" za osmadvacet tisíc nečekal, vůbec se to nesere a jen to lítá. Na tom osmiválu se sedmnáctkama 235/40 mi to s odstupem připadá, že byl na výměnu každej druhej tejden nějakej čep, ložisko nebo něco jinýho.
Co se týče toho "protahování" auta, já protahuju auto pořád. Držím heslo, že zahřátej motor má mít otáčky od dvou tisíc až pod omezovač a žádný moje auto se tomu nikdy neprotivilo. Vždycky jsem rád, když můžu přidat a táhne to místo aby se to klepalo jak zmrzlej pes. Když jsem jel se známým 600 km trasu, vyčetl mi, že prý auto zbytečně točím, že mi musí žrát a opotřebovávám motor. Když jsme dojeli a počítali spotřebu způsobem plná-plná a já měl o litr nižší než on svým šetřivým stylem, málem ho omývali a dodneška mě považuje za čaroděje >😁
zadek524: Já bych to ani neměl říkat, ale předchozí auta byly každý za kilo a ve svý současný nouzový dojetý mrše jsem najel jako s oběma předtím dohromady a za celou dobu jsem vyměnil jednou destičky, jednou přední tlumiče a čtyřikrát olej s filtrem. Je to moje zatím nejspolehlivější auto, pěknej paradox. Fakt jsem to od "praskohlavu" za osmadvacet tisíc nečekal, vůbec se to nesere a jen to lítá. Na tom osmiválu se sedmnáctkama 235/40 mi to s odstupem připadá, že byl na výměnu každej druhej tejden nějakej čep, ložisko nebo něco jinýho.
Co se týče toho "protahování" auta, já protahuju auto pořád. Držím heslo, že zahřátej motor má mít otáčky od dvou tisíc až pod omezovač a žádný moje auto se tomu nikdy neprotivilo. Vždycky jsem rád, když můžu přidat a táhne to místo aby se to klepalo jak zmrzlej pes. Když jsem jel se známým 600 km trasu, vyčetl mi, že prý auto zbytečně točím, že mi musí žrát a opotřebovávám motor. Když jsme dojeli a počítali spotřebu způsobem plná-plná a já měl o litr nižší než on svým šetřivým stylem, málem ho omývali a dodneška mě považuje za čaroděje >😁
No jo, Zadek, známej to pirát silnic ve velkém silném drahém voze 😉
S těmi tachometry to je docela sranda, kecaj evidentně u dost aut. Fascinuje mě hlavně Strahovský tunel, kde jezdím s ručičkou na 80 nebo těsně pod (mám změřeno, že auto v tu chvíli jede 75 - prostě ukazuje o 5 víc). Ovšem dost lidí, co tam jede, to zadupne na cca 55-60 (protože je tam přeci radár, né), a nenávistně koukaj, když je někdo předjíždí - asi maj v tu chvíli fakt na tacho 70. Jinak perlička - jedna ojetina, co jsem kdysi koupil, ukazovala na stovce skoro o 20 víc, to byla teprv sranda (tutově o ní předchozí majitel básnil, jak jede jak pila a skoro nežere >😁 )
S těmi tachometry to je docela sranda, kecaj evidentně u dost aut. Fascinuje mě hlavně Strahovský tunel, kde jezdím s ručičkou na 80 nebo těsně pod (mám změřeno, že auto v tu chvíli jede 75 - prostě ukazuje o 5 víc). Ovšem dost lidí, co tam jede, to zadupne na cca 55-60 (protože je tam přeci radár, né), a nenávistně koukaj, když je někdo předjíždí - asi maj v tu chvíli fakt na tacho 70. Jinak perlička - jedna ojetina, co jsem kdysi koupil, ukazovala na stovce skoro o 20 víc, to byla teprv sranda (tutově o ní předchozí majitel básnil, jak jede jak pila a skoro nežere >😁 )
Jo, stejnotempari to je dalsi kategorie velice specificka...!😁
Je fakt, ze obce a dodrzovani rychlosti s prekrocenim o 10 ctim...
Je fakt, ze obce a dodrzovani rychlosti s prekrocenim o 10 ctim...
To Mitsi: Jo, stejnotempaři, to je přesnej název. Onehdy jsem jel za jedním favoritem, co si to svištěl svejch 75. Nešlo předjíždět, tak jsem jel za ním až do vesnice, kde mi ujel. Neubral ani trochu, vůbec mu nedošlo, proč všichni proti blikaj a co že tam na návsi pod lípou dělá to policajtský auto a za vesnicí se asi horzně divil, proč že stavěj zrovna jeho, když ho skoro pořád všichni předjížděj, zatímco on jede bezpečnou rychlostí >😁
Zkuste zkontrolovat vaše tacho. Stádo vlevo peláší většinou do akceptovatelných 140 km/h. Úchylek směrem výš bývá poskrovnu, zato častěji a podle utočí světly zezadu. Když je necháte žít, tak zbaběle prchají v dál. Prostě se bojí toho skutečného silničního života.
Nejsem zadnej ctnostník, proto se dobrovolne priznavam... Bud je dobry jet s kamionama v davu, uplne v klidu. Jenze to je pro me nebezpecny, protoze se vubec nevenuju rizeni, koukam kde co lita, skoro spim...😁
Nebo vlevo jet ve stadu tech rychlejsich a drzet tempo.
Jizda rychlosti 120 + - je zcela vycerpavajici, o nervy a nebezpečná.
Nebo vlevo jet ve stadu tech rychlejsich a drzet tempo.
Jizda rychlosti 120 + - je zcela vycerpavajici, o nervy a nebezpečná.
To zadek 524. Oceňuji, že jste si vyzkoušel jízdu podle předpisů. Konečně vidíte, že to je jiný adrenalin, než se trapně slabošsky předvádět stopadesátkou.
A jak to teda je s tim protazenim aut? Poradne tomu dat sodovku na plnej plyn treba 100km a vic ...???😊😊😊
Jinak osobni zkusenost z dnesniho rana: Nejak jsem mel naladu jet po dalnici rozvazne, jel jsem asi 110-120 a musim rict, ze to fakt nelze, pripadal jsem si jak blbec, uplne nebezpecny to je. Furt se na me nekdo tlacil, porad musi clovek hlidat zrcatka, brzdit..... Idealni je frcet aspon tech 150 a vic hezky vlevo, pokud nikdo nezaclani...😁
Jinak osobni zkusenost z dnesniho rana: Nejak jsem mel naladu jet po dalnici rozvazne, jel jsem asi 110-120 a musim rict, ze to fakt nelze, pripadal jsem si jak blbec, uplne nebezpecny to je. Furt se na me nekdo tlacil, porad musi clovek hlidat zrcatka, brzdit..... Idealni je frcet aspon tech 150 a vic hezky vlevo, pokud nikdo nezaclani...😁
Nechápu lidí, kteří jinym kecají do stylu jízdy a je mi jedno jestli oni jezdí ve Porsche nebo škodovce 105! Lidí nesoudím podle auta ale spíše soudím podle názorů!Pochopte že řidiči jezdicí dlouhé trasy nebo mají ročně najeto více než 40 tisíc km budou mít nesrovnatelně větší zkušeností než ti co si jednou za rok zajedou do lídl na nákup ! 180 km/h na dálnici je stejně nebezpečné jako 50 km/h v obci!Vše je na řidiči jestli umí situaci dobře odhadnout či nikoli. A už na to kašlete pište k temátu!!
Když nechám svoje auto stát týden v klidu a potom ho nastartuji tak
bez problému naskočí a je v klidu a to i v zimě. Ale když ho nechám zahřát se 5-7minut tak najednou se motor hrozně zklidní (ztiší se) potom ještě pomalejší jízda abych zahřál motor na provozní teplotu. Pak už pořadný výhánění pavouku neboli jezdím na maximální výkon - no myslím že a mám pocit že ho to prospívá. (doporučuji ho po kruté jízdě nechat trochu zchladnou volnoběhem.)
mám vůz s motorem 1,8T 132kw.
Ale mě by zajimálo jaké máte zkušeností s Longlive olejem které mají vydržet 50.000 km jestli je to stejně dobré jako ty co se musí měnit po 15000. je mi jasné že tím kratší interval tím je to lepši ale mě by zajimalo jestli je to rozdíl hodně znát hlavně na životností motoru?...
Když nechám svoje auto stát týden v klidu a potom ho nastartuji tak
bez problému naskočí a je v klidu a to i v zimě. Ale když ho nechám zahřát se 5-7minut tak najednou se motor hrozně zklidní (ztiší se) potom ještě pomalejší jízda abych zahřál motor na provozní teplotu. Pak už pořadný výhánění pavouku neboli jezdím na maximální výkon - no myslím že a mám pocit že ho to prospívá. (doporučuji ho po kruté jízdě nechat trochu zchladnou volnoběhem.)
mám vůz s motorem 1,8T 132kw.
Ale mě by zajimálo jaké máte zkušeností s Longlive olejem které mají vydržet 50.000 km jestli je to stejně dobré jako ty co se musí měnit po 15000. je mi jasné že tím kratší interval tím je to lepši ale mě by zajimalo jestli je to rozdíl hodně znát hlavně na životností motoru?...
martas: A zase překrucování!!! Kdo tu řeší případy vozů jedoucích po D1 110-120? A o jakém špatném výhledu v levém pruhu je řeč, když třeba právě na D1 je vidět na kilometry daleko?
Řeč šla o těch, co jedou tvrdošíjně v prostředním pruhu 100 a neuhnou a neuhnou, byť je pravý pruh zcela volný. Řeč šla o těch, co dokáží jet po D1 třeba 70, a to nikoli proti kopci! A jestliže už náhodou někdo skutečně má "dobrý technický důvod" (vzhledem ke stavu svého vozu) pro to, aby nemohl za normálního počasí jet rychleji než těch 70, pak prostě nemá na dálnici co dělat!
A řeč může jít třeba i o těch, co mi to na silnici I. třídy č. 38 mezi Čáslaví a Kolínem vpálí z vedlejší těsně před čumák, byť za mnou je zcela volno, neakcelerují, byť jim musí být jasné, že za situace, kdy nevidím dopředu, abych mohl předjet, mne nutí důkladně prověřit brzdy a zejména pneu, jelikož to tento víkend místy opravdu hodně klouže, aby pak po pár km v Kolíně, kde kupodivu téměř všichni jeli předpisových 50, předjeli celou kolonu rychlostí cca 90. A řeč může třeba o takovém řidiči, jenž po tzv. kolínské (mezi Kolínem a Prahou), kde se díky šířce vozovky v pohodě vejdou vedle sebe 3, místy i 4 vozy) jede "svých 50", ale levými koly téměř za dělicí čarou a navíc tak, že neuhýbá protijedoucím předjíždějícím vozidlům, třebaže na této silnici je to už dobrých 20 let zvykem!
O jakou ohleduplnost se martasovi a jemu podobným vlastně jedná? O ohleduplnost většiny, tedy těch, kdož považují za nanejvýš přirozené využívat rychlostních limitů, vůči pár ***ům, kteří jezdí způsobem, který jsem jen na několika málo příkladech shora naznačil?
Ona totiž nezabíjí rychlost, ale lidská blbost, nešikovnost, neschopnost a egoismus!
Řeč šla o těch, co jedou tvrdošíjně v prostředním pruhu 100 a neuhnou a neuhnou, byť je pravý pruh zcela volný. Řeč šla o těch, co dokáží jet po D1 třeba 70, a to nikoli proti kopci! A jestliže už náhodou někdo skutečně má "dobrý technický důvod" (vzhledem ke stavu svého vozu) pro to, aby nemohl za normálního počasí jet rychleji než těch 70, pak prostě nemá na dálnici co dělat!
A řeč může jít třeba i o těch, co mi to na silnici I. třídy č. 38 mezi Čáslaví a Kolínem vpálí z vedlejší těsně před čumák, byť za mnou je zcela volno, neakcelerují, byť jim musí být jasné, že za situace, kdy nevidím dopředu, abych mohl předjet, mne nutí důkladně prověřit brzdy a zejména pneu, jelikož to tento víkend místy opravdu hodně klouže, aby pak po pár km v Kolíně, kde kupodivu téměř všichni jeli předpisových 50, předjeli celou kolonu rychlostí cca 90. A řeč může třeba o takovém řidiči, jenž po tzv. kolínské (mezi Kolínem a Prahou), kde se díky šířce vozovky v pohodě vejdou vedle sebe 3, místy i 4 vozy) jede "svých 50", ale levými koly téměř za dělicí čarou a navíc tak, že neuhýbá protijedoucím předjíždějícím vozidlům, třebaže na této silnici je to už dobrých 20 let zvykem!
O jakou ohleduplnost se martasovi a jemu podobným vlastně jedná? O ohleduplnost většiny, tedy těch, kdož považují za nanejvýš přirozené využívat rychlostních limitů, vůči pár ***ům, kteří jezdí způsobem, který jsem jen na několika málo příkladech shora naznačil?
Ona totiž nezabíjí rychlost, ale lidská blbost, nešikovnost, neschopnost a egoismus!
Na našich dálnicích chybí ten třetí pruh pro ty "stošedesátníky" a spol. (občas se k nim taky zařadím), ale tvrdit, že vyšší rychlost je bezpečnější je volovina. Pokud jsou pruhy dva a v jednom jedou vozidla 80 a ve druhém místo 130, 160 a víc, musí nutně vznikat rizikové situace...
Řada levých oblouků na dálnici je kvůli vzrostlé vegetaci v dělícím pásu nepřehledná a je tam vidět doslova na pár metrů dopředu - při rychlosti 160 a víc se můžu akorát modlit aby tam vpředu nic nebylo, protože bych v té rychlosti neudělal vůbec nic... 😢
PS. Pro názornost bezpečnosti provozu doporučuji zkusit dálnice třeba
v Anglii - našinec si připadá jako v říši divů, protože 98% účastníků
jede podle předpisů (pruhů je místy i 6 v jednom směru) a bilance
nehod tomu odpovídá. 😉
Řada levých oblouků na dálnici je kvůli vzrostlé vegetaci v dělícím pásu nepřehledná a je tam vidět doslova na pár metrů dopředu - při rychlosti 160 a víc se můžu akorát modlit aby tam vpředu nic nebylo, protože bych v té rychlosti neudělal vůbec nic... 😢
PS. Pro názornost bezpečnosti provozu doporučuji zkusit dálnice třeba
v Anglii - našinec si připadá jako v říši divů, protože 98% účastníků
jede podle předpisů (pruhů je místy i 6 v jednom směru) a bilance
nehod tomu odpovídá. 😉
CHvíli to tu pozoruju a vůbec netuším co tu ohledně dálníce řešíte. Proč pánové RedBaron, Mitsi aspol. kritizují někoho kdo po stařičké d-1 jedou 110-120 ,asi proto mají své důvody nemyslíte? co já vím spotřeba,tech. stav staršího vozu apod.ale hlavně na to mají právo - rychlost na našich dálnicích je max.130, takže není co řešit. Naproti tomu taky nechápu ostatní, kteří láteří nad někým kdo za počasí tomu odpovídajímu si to hasí trochu rychlejc- samo s bezpečným odstupem apod. Tím chci naznačit ,že mi tu trochu chybí obyčejná lidská ohleduplnost k těm co zrovna nejedou mým nejlepším tempem. Já třeba jedu pokaždé jinak, někdy spěchám a jedu i 150, a někdy např. s manželkou -NESNÁŠÍ RYCHL.JÍZDU, tak v poklidu 120, to je můj názor. 😉
matuS: Jo, to jsou přesně ti, které já nazývám "stejnotempaři". Cokoli nad 80 je pro ně už příliš vysoká, tj. nebezpečná rychlost, a to oni přece nebudou riskovat - vždyť to v obci na limitu 50 v pohodě doženou a ještě ušetří na palivu...
najviac ma seru vodici, ktorych za dedinou predbehnem a v nasledujucej dedine sa mi lepia na naraznik, lebo ist pomaly po dedine im pride zbytocne...
Hendrych: Mluvíme oba o tom samém? O dvou nebo třípruhové, velmi široké silnici z obou stran uzavřené pevnými mantinely a systémem, kdy rychlý i pomalý účastník provozu mají svůj pruh, o silnici, kde nejezdí žádné auto v protisměru, nikdo tu nestojí, nejsou tu chodci ani traktor a poloměry zatáček jsou nahony vzdálené těm běžným a mnohem větší? Můžeš mi říci, o jaké kolizi mluvíš? Kam nevidím, tam se neřítím, udržuju s rezervou adekvátní vzdálenost a samozřejmě se přizpůsobuju povrchu, po kterém jedu a dalším okolnostem. Jestli má rupnout levá guma vedle mě jedoucímu kamionu, budu za tu stošedesátku blahořečit a dívat se na tu scénku ve zpětném zrcátku.
Kdybych jezdil na dálnici podle zvyklostí zde se projevujících kazatelů a moralistů a adekvátní styl bych měl zachovávat i jinde, tak bych v městském provozu nepřekročil 15 km/h a na okresce mezi vesnicemi čtyřicítku. Přál bych si, aby takových řidičů jako je Mitsi byla většina, jezdilo by se rychle a bezpečně. Bohužel, realita je jiná. A pak sem ještě přijdou ti limonádoví joeové, co s nimi přijde zákon, přestože sami kážou kolaloku, ale usrkují kořalky. Zřejmě na tom bude něco tabu, neboť ani jedné odpovědi na otázku, jestli oni sami strikntně dodržují předpisy, jsme se nedočkali. :roll:
Kdybych jezdil na dálnici podle zvyklostí zde se projevujících kazatelů a moralistů a adekvátní styl bych měl zachovávat i jinde, tak bych v městském provozu nepřekročil 15 km/h a na okresce mezi vesnicemi čtyřicítku. Přál bych si, aby takových řidičů jako je Mitsi byla většina, jezdilo by se rychle a bezpečně. Bohužel, realita je jiná. A pak sem ještě přijdou ti limonádoví joeové, co s nimi přijde zákon, přestože sami kážou kolaloku, ale usrkují kořalky. Zřejmě na tom bude něco tabu, neboť ani jedné odpovědi na otázku, jestli oni sami strikntně dodržují předpisy, jsme se nedočkali. :roll:
Hendrych: Asi právě proto jsem za cca 30 let vlastní řidičské praxe najezdil přes 1 mil. km, přičemž nezanedbatelnou část z nich rychlostmi o dost vyššími než 160, a to bez nehody (parkovací škody do toho nepočítám)!
Běžte se, vy všichni moralisti, bodnout a raději se rozhlédněte, co se děje kolem: kdo všechno a jak řídí (resp. neřídí) a hlavně jak se kdo tomu řízení věnuje. Pomalu totiž ještě neznamená bezpečně, a už vůbec ne za situace, kdy někdo chrápe za volantem, kochá se krajinou, telefonuje, sbírá popadané nákupní tašky, hádá se se spolujezdcem, sekýruje děti atd. atd.
Proto je mi mnohem příjemnější někdo, kdo mne ohulí dvoustovkou, než někdo, z jehož chování za volantem (samozřejmě ve zcela neadekvátně nízké rychlosti) absolutně nedokážu odhadnout, co udělá v příštím okamžiku, neboť to především on sám ještě vůbec neví...
Běžte se, vy všichni moralisti, bodnout a raději se rozhlédněte, co se děje kolem: kdo všechno a jak řídí (resp. neřídí) a hlavně jak se kdo tomu řízení věnuje. Pomalu totiž ještě neznamená bezpečně, a už vůbec ne za situace, kdy někdo chrápe za volantem, kochá se krajinou, telefonuje, sbírá popadané nákupní tašky, hádá se se spolujezdcem, sekýruje děti atd. atd.
Proto je mi mnohem příjemnější někdo, kdo mne ohulí dvoustovkou, než někdo, z jehož chování za volantem (samozřejmě ve zcela neadekvátně nízké rychlosti) absolutně nedokážu odhadnout, co udělá v příštím okamžiku, neboť to především on sám ještě vůbec neví...
Myslet si, že rychlost 160 je na dálnici bezpečnější než 100 odpovídá pouze tomu, že ten dotyčný myslitel má zkušeností opravdu málo...
Připlést se do sebemenší kolize ve 160 a ve 100 může být setsakramentský rozdíl...
Nějaká vědecká studie prokázala, že člověk je schopen ADEKVÁTNĚ reagovat pouze do rychlosti, jakou SÁM dokáže vyvinout ... 😢
Připlést se do sebemenší kolize ve 160 a ve 100 může být setsakramentský rozdíl...
Nějaká vědecká studie prokázala, že člověk je schopen ADEKVÁTNĚ reagovat pouze do rychlosti, jakou SÁM dokáže vyvinout ... 😢
Ne, nemluvím o nákladních autech. O osobních - čistě osobních. Prostě mám pocit, že jich svými 120km/h předjíždím podezřele mnoho, a ve většině takové, co by těch 120 mohly jet přinejmenším stejně pohodlně jako já, ne-li pohodlněji. A mluvím o jízdě po rovině, kde tuto rychlost vyvine i litrové Uno - ne o anomáliích typu Favorit jedoucí do kopce 90, který mě v následujícím sjezdu z kopce vítězoslavně předjíždí 160 a má co dělat, aby se do těch 2 pruhů vůbec vešel... to mmch. taky děsně miluju, když někdo zkouší, na kolik se mu ten střep na pokraji Sběrných surovin, na slickách a s tlumiči staršími než pan majitel z kopce vlastně rozkutálí (aby se pak honosil někde na fóru, jak jede Praha-Brno většinu cesty 180 >😁 ).
Co se okresek týče, tak tam mám pocit, že se někdy jezdí rychleji než po dálnici (a přesto, že jsou tam čáry jen na dva pruhy tak taky čtyřpruhově - ale jako většinou pomalejší sám rychlejším uhýbám, když je prostor).
Co se okresek týče, tak tam mám pocit, že se někdy jezdí rychleji než po dálnici (a přesto, že jsou tam čáry jen na dva pruhy tak taky čtyřpruhově - ale jako většinou pomalejší sám rychlejším uhýbám, když je prostor).
oddie: To mluvíš o nákladních autech? Já mám spíš občas pocit, že překážím i na normální okresce spoustě lidí když jedu těch 100-110.
Je tu ještě jedna věc, která mi speciálně na českých dálnicích vadí úplně maximálně: Každé - byť opodstatněné - rychlostní omezení je dobré k předjetí!
A tak když jedu předpisově a konečně se mi podaří někoho, kdo se neustále potácí (všimněte si, že zvláště "plazivci" tzv. "neudrží lajnu") v levém pruhu svých 100, předjet, tak mne v úseku s omezením předjede zase on (a velmi často je to ona) a já jsem tam, kde jsem byl předtím, tedy v prd..., jelikož ho (ji) mám opět před sebou! Někdy už mi to leze tak na nervy, že raději zastavím u benzinky na kafe.
Pro pořádek podotýkám, že tento typ "stejnotempařů" mne v úsecích s rychl. omezením předjíždí i za situace, kdy já sám opravdu spěchám a na volných úsecích jedu "nadoraz"...
A tak když jedu předpisově a konečně se mi podaří někoho, kdo se neustále potácí (všimněte si, že zvláště "plazivci" tzv. "neudrží lajnu") v levém pruhu svých 100, předjet, tak mne v úseku s omezením předjede zase on (a velmi často je to ona) a já jsem tam, kde jsem byl předtím, tedy v prd..., jelikož ho (ji) mám opět před sebou! Někdy už mi to leze tak na nervy, že raději zastavím u benzinky na kafe.
Pro pořádek podotýkám, že tento typ "stejnotempařů" mne v úsecích s rychl. omezením předjíždí i za situace, kdy já sám opravdu spěchám a na volných úsecích jedu "nadoraz"...
sice jsem tuhle diskusi nečetl,jen pár příspěvků,přesto musím reagovat,mám totiž známého s Octávkou 1.9 TDI,který jako správný vlastník palubního počítače,tento pořád sleduje a aby nepřekočil svou běžnou spotřebu na dálnici zásadně nejezdí víc než 100 a ještě se tím chlubí jak jezdí úsporně :roll: ,takové řidiče úpřímně nesnáším.
RB: hele, po kterejch dálnicích jezdíš? Já totiž mám pocit, že víc než polovina jede výrazně pomaleji 130, a ne že 80% jede víc. Při svých 120 předjíždím o hodně víc aut, než je mi milé, a nejde o kamiony. A mám z toho občas dost pupínky, když s tím atmosférákem s minimální rezervou předjíždím 3x silnější něco, co řídí někdo nevyzpytatelnej a já nevím, jestli mu nerupne v kouli a schválně nezačne přidávat. Kdysi to bejvaly dvoulitrový sierry apod., co se za levno koupí a pak se s tím jezdí pomalu, aby to náhodou nežralo o deci víc, ale dneska jsou to i relativně nový auta. Když někdo přede mnou jede 110, nemám problém načas ubrat na jeho rychlost, ale octávky jedoucí 80-90 jsou fakt nebezpečné 😒 Jak už jsem napsal, nevadí mi, když mě někdo předjíždí o hodně rychleji, aspoň je brzy fuč a v zrcátku si ho vždycky všimnu, vaděj mi nevyzpytatelný zmatkáři...
Jo, a jen tak mimochodem, málokdy na mě nějaký rychlík zabliká, jestli párkrát za rok tak moc. Proto moc nechápu časté příspěvky ukřivděně stěžujících si, že jim někdo dojel za zadek, blikal na ně a ještě je pak podjel - pokud se ke mě sype někdo tak rychle, že by mě stihl podjet, tak se v naprostém klidu stihnu zařadit až za něj a nemusím mu vjíždět před nos.
Jo, a jen tak mimochodem, málokdy na mě nějaký rychlík zabliká, jestli párkrát za rok tak moc. Proto moc nechápu časté příspěvky ukřivděně stěžujících si, že jim někdo dojel za zadek, blikal na ně a ještě je pak podjel - pokud se ke mě sype někdo tak rychle, že by mě stihl podjet, tak se v naprostém klidu stihnu zařadit až za něj a nemusím mu vjíždět před nos.
Kdo je větší gauner, to bych rád slyšel od tebe, mezku. Podle mě jsou to ti, co zdržují, neboť když to shrnu, tak cca. 80% lidí jede 130 a víc. Ti, co to zdržují, do toho jaksi nepasují, hladí kočku proti srsti, strkají koule do svěráku a způsobují ty krizovky. O tom, že v mlze, náledí nebo nepřehledných podmínkách přizpůsobím svou jízdu, se nijak rozepisovat nebudu, pokládám to za probrané a samozřejmé. Stejně tak fyzikální zákony ctím a podle nich jezdím především, ne podle tisíckrát papouškovaných předpisů. Pořád si ale stojím za tím, že v běžných podmínkách je 160 km/h na dobré dálnici méně nebezpečných než zívačka pod 100, z toho jaksi ustoupit nemohu, protože to bych popřel všechno, co jsem se za deset let ježdění naučil.
Je tady několik neporozumění...
Jednak jsem psal /a nikdo nereagoval/ že to nedodržování platí nejen pro dálnice, ale i pro normální silnice a města.
Druhak - nejedná se jen o jízdu za dne v krádném letním suchém počasí. Viz situace třeba dnes na D1 a nejen tam. A hlavní příčina? V drtivé většině bude NEPŘIMĚŘENÁ RYCHLOST.
RedBaron: Rozdíl mezi mnou, jedoucím 130 km/h a někým, kdo jede 80 km/h je 50. Mezi tebou a tím "osmdesátníkem" je 100. Co dodat? Á propos: vysmívati se fyzikálním zákonům se nevyplácí...
A jinak, co si pamatuji z dob, kdy jsem dělal autoškolu, tak v zýkoně je stanovena "maximální dovolená rychlost", kdežto minimální stanovená není. Takže těch 80 km/h se jezdit může. Je tam je zmínka o zbytečně pomalé jízdě. Tak mi řekněte, kdo je tedy ten větší "gauner".
Jednak jsem psal /a nikdo nereagoval/ že to nedodržování platí nejen pro dálnice, ale i pro normální silnice a města.
Druhak - nejedná se jen o jízdu za dne v krádném letním suchém počasí. Viz situace třeba dnes na D1 a nejen tam. A hlavní příčina? V drtivé většině bude NEPŘIMĚŘENÁ RYCHLOST.
RedBaron: Rozdíl mezi mnou, jedoucím 130 km/h a někým, kdo jede 80 km/h je 50. Mezi tebou a tím "osmdesátníkem" je 100. Co dodat? Á propos: vysmívati se fyzikálním zákonům se nevyplácí...
A jinak, co si pamatuji z dob, kdy jsem dělal autoškolu, tak v zýkoně je stanovena "maximální dovolená rychlost", kdežto minimální stanovená není. Takže těch 80 km/h se jezdit může. Je tam je zmínka o zbytečně pomalé jízdě. Tak mi řekněte, kdo je tedy ten větší "gauner".
Na rozdíl od oddie(ho) sice mám momentálně co dělat (i teď totiž sedím v práci...), ale nedá mi to, abych se nepřidal, a to obzvláště po jeho příspěvku: Nedokázal bych to totiž vystihnout lépe!
V zásadě totiž jezdím dvěma styly:
- "na doraz", kdy vlivem okolností "mimo mou kontrolu" musejí jít přinejmenším dálniční rychlostní limity stranou, a
- "pohodově", kdy jsou "okolnosti pod mou kontrolou" a případná pokuta mne straší mnohem víc, než to, že nestihnu něco, na čem existenčně závisím já (bohužel) a (to zejména) i někteří jiní.
V poslední době si pak vlivem změny náplně a charakteru mé práce "mohu dovolit" jezdit mnohem více tím druhým stylem, tj. předpisově.
A co jsem zjistil? Např.😒br />
- Že permanentní jízda v levém pruhu rychlostí vysoko nad limitem je mnohem pohodovější, a tedy i bezpečnější, než jízda předpisových 130 v pravém pruhu, kdy jsem nucen neustále brzdit za osobáky (a nejsou to jen Š105, to zdůrazňuji!), které jedou o dost méně, než náklaďáky, jejichž řidiči jsou pak nuceni tyhle "plazivce" předjíždět (navíc hlavně v kopcích).
- Že neznám "legální recept" na to, jak donutit "plazivce" jedoucí vytrvale max. stovkou v prostředním pruhu na úsecích dálnic se třemi pruhy v jednom směru, když jsou míjeni zleva "rychlíky" držícími "svých xyz", které já nehodlám omezovat, ale přitom bych rád pokračoval svými 130, když už je ta dálnice skoro prázdná...
- Že bych si nikdy netroufl byť jen pomyslet na to, že si někdo dokáže zastavit v připojovacím pruhu (!!!) dálnice na vyčůrání (!), a přitom v poslední době jsem takových viděl několik.
- Atd. atd.
Prostě se spíše divím, že těch nehod není ještě více a rozhodně si nemyslím, že jejich hlavní příčinou je překračování rychlostních limitů na dálnici.
V zásadě totiž jezdím dvěma styly:
- "na doraz", kdy vlivem okolností "mimo mou kontrolu" musejí jít přinejmenším dálniční rychlostní limity stranou, a
- "pohodově", kdy jsou "okolnosti pod mou kontrolou" a případná pokuta mne straší mnohem víc, než to, že nestihnu něco, na čem existenčně závisím já (bohužel) a (to zejména) i někteří jiní.
V poslední době si pak vlivem změny náplně a charakteru mé práce "mohu dovolit" jezdit mnohem více tím druhým stylem, tj. předpisově.
A co jsem zjistil? Např.😒br />
- Že permanentní jízda v levém pruhu rychlostí vysoko nad limitem je mnohem pohodovější, a tedy i bezpečnější, než jízda předpisových 130 v pravém pruhu, kdy jsem nucen neustále brzdit za osobáky (a nejsou to jen Š105, to zdůrazňuji!), které jedou o dost méně, než náklaďáky, jejichž řidiči jsou pak nuceni tyhle "plazivce" předjíždět (navíc hlavně v kopcích).
- Že neznám "legální recept" na to, jak donutit "plazivce" jedoucí vytrvale max. stovkou v prostředním pruhu na úsecích dálnic se třemi pruhy v jednom směru, když jsou míjeni zleva "rychlíky" držícími "svých xyz", které já nehodlám omezovat, ale přitom bych rád pokračoval svými 130, když už je ta dálnice skoro prázdná...
- Že bych si nikdy netroufl byť jen pomyslet na to, že si někdo dokáže zastavit v připojovacím pruhu (!!!) dálnice na vyčůrání (!), a přitom v poslední době jsem takových viděl několik.
- Atd. atd.
Prostě se spíše divím, že těch nehod není ještě více a rozhodně si nemyslím, že jejich hlavní příčinou je překračování rychlostních limitů na dálnici.
Poněvadž je vyhláška psána pro řidiče. Tedy předpokládá jistou minimální míru kombinace pudu sebezáchovy a empatie. Pro pár deficitních jedinců, nemá smysl zatěžovat vyhlášku informací o existencí igelitových pytlů.
Úchvatná debata :roll: No nemám právě co dělat, tak taky něco přidám... Po dálnicích se posunuju povětšinou samohyby vybavenými atmosférickými diesely, tudíž většinou nedosahuju ani těch povolených 130. Odtahovka jede rozumně cca 90-100, dodávka a kombík se jezdí cca 110-120 (maximálka je asi 150, takže nepatrná rezerva na předjíždění tu je, ale opravdu nepatrná). S touto rychlostí nemám na dálnicích žádný zásadní problém, dá se jet tak nějak plynule aniž by člověk někoho brzdil či někomu vjížděl před nos - stačí k tomu používat dvě věci: zrcátka a mozek. A taky se uklízet doprava, když je tam místo... Pokud bych ale měl říct, co mě na té dálnici se.e víc, tak to nejsou ani omylem ti, kdo jedou 150 nebo víc, ti jsou hned pryč (a stejně jich zas tolik není, navzdory diskuzím). Se.ou mě ti, co jedou nevyzpytatelně a nečuměj do zrcátek - a nejvíc ti, kdo jedou bezdůvodně pomalu. Že předjíždím postarší dvoulitry jedoucí přesně 100 jsem si tak nějak zvykl, to je ještě jakž takž v pohodě, ale najde se dost blbů, co s běžnými osobáky jedou i těsně pod 80, a vytvářejí tak dost krizovek, protože tak nutí k předjíždění náklaďáky. Takže sám za sebe mám vždy asi toto přání - ať mě na dálnici raději předjede 100 střelců jedoucích 150+, než abych musel mezi kamiony předjíždět jednoho nevyzpytatelného *** jedoucího 80 a nepoužívajícího zrcátka. Asi tak...
Samostudium jsem si dal a jak jsem správně pochopil, většina varovných ustanovení se týká těch individuí, která na dálnici jezdí pomalu, ne rychle. Čím to? 😁
Opravdu udivujete mladíku. Namísto samostudia pro doplnění základního vzdělání o rychlostech na dálnici, napřed otravujete okolí nejapnými otázkami dne, aby jste ve finále předvedl etudu na téma ,, Jak důchodci ztrpčují život nepochopenému mladému muži ". Jen doufám, že tak politováníhodná kombinace slabosti ducha a svalnatosti úst, se ve Vaší generaci nevyskytuje plošně. 😁
Já snad mám jirkovo vidění. Na tomto fóru jsem od roku 2000 a rád. To, že sem přišla skupinka mladých důchodců hlídajících si na dálnici ručičku na skálopevné osmdesátce a ráda by strhla nejapným způsobem naši zrychlující se dopravu zase někam do roku 1948, v žádném případě neznamená, že bych se zříkal plodných diskusí s tou normální většinou návštěvníků MotorCafé. Takže jestli nebaví nebo nechápou, tak pa agitovat zase jinam, ju? 😄
to je dobrý, ale už to stačí. K tomu aby jeden pochopil, že výkon Vašeho nervového centra představuje především prodloužená mícha, není nezbytně nutné exhibovat stále stejně jenom zde. Věřím, že Vaše duševní pochody rozveselí přítomné i na jiném diskuzním fóru. 😁
Vždyť matuS to přiznává. Já se zase musím děsně soustředit na pevné udržování rychlosti 280 km/h stůj co stůj, voda nebo sucho, město nebo dálnice, to je jedno. A nejvíc se věnuji bourání do nebohých rodin ve Škodách 105, na nic jiného pak už prakticky nemám čas >😁
...pak si třeba dokážete přiznat, že jste v testu nerozeznal informaci od bilboardu. Zatím to je, co příspěvek, to perla. 😜
malokedy to pocas jazdy stiham, kedze musim telefonovat a dodrzovat pitny rezim...
ale tebe to nevychadza ani ked sedis za pocitacom, kedze klavesove skratky neovladas a bez chyby prepisovat nedokazes 😉
ale tebe to nevychadza ani ked sedis za pocitacom, kedze klavesove skratky neovladas a bez chyby prepisovat nedokazes 😉
První potrefená husa. Já Vás neposílal na stránku ale na vyhledavač. Jinak Vám gratuluji, protože jste v testu inteligence potvrdil svoji pozici.
S takovou duševní výbavou opravdu chcete rozlišovat informační šum ve 180 km/h ?
S takovou duševní výbavou opravdu chcete rozlišovat informační šum ve 180 km/h ?
Pokud to není pod Vaší hranicí inteligence, tak si na seznamu.cz ťukněte ve vyhledávačí na internetu ,, dalnice pravidla". Objeví se Vám www.dalnice.com/pravidla.htm. A bude Vám jasněji. S přátelským pozdravem ,, Na každou svini se najde řezník".
mezek: To bude asi tím, že tobě při těch 180 funguje ta anatomie jinak, protože jestli umíš snížit rychlost ve městě z 50 na nulu čtyřikrát rychleji než ze 180 na 130, pak tě bezmezně obdivuju >😁
Otázka dne: Kteří "narušitelé" provozu jsou podle tebe ti hodní? Ti, kteří jedou po dálnici 80 nebo ti, kteří jedou 180?
matuS: Promiň, ta jedna věta mi tam do toho kontextu legrace připadala dost divná, jinak jsem to vcelku pochopil 😉
Otázka dne: Kteří "narušitelé" provozu jsou podle tebe ti hodní? Ti, kteří jedou po dálnici 80 nebo ti, kteří jedou 180?
matuS: Promiň, ta jedna věta mi tam do toho kontextu legrace připadala dost divná, jinak jsem to vcelku pochopil 😉
Kinetická energie stoupá se čtvercem rychlosti... Takže rozdíl mezi jízdou 50 km/h po městě vedle zaparkovaných aut a jízdou o 50 k/h větší, než jedou okolní auta je tedy "čtyřnásobný". V uvozovkách. Když jedu po městě, počítám s tím, že mi tam někdo vběhne, na křižovatce dávám bacha na trouby, co si pletou zelenou s červenou a pod. Ale mám na to relativně víc času řešit to. Při 180 už psychologie, anatomie a fyzika fungují naprosto jinak.
Už jednou jsem psal, že nejrychlejší a nejbezpečnější je plynulý provoz - to je když jedou všichni stejně. Je jedno jestli 50 nebo 200. Proto se zavedly rychlostní limity a pravidla provozu vůbec. Jenže co to je platné, když jedni je dodržují a druzí ignorují?! Nejsem zastáncem "pomalé" jízdy. V ěmecku by mne po dálnici nenapadlo jet pod 160 km/h. Buď bych musel hnát svoje auto nadoraz nebo opustit dálnici.
A vše výše napsané platí pro jízdu mimo město i po městě.
Už jednou jsem psal, že nejrychlejší a nejbezpečnější je plynulý provoz - to je když jedou všichni stejně. Je jedno jestli 50 nebo 200. Proto se zavedly rychlostní limity a pravidla provozu vůbec. Jenže co to je platné, když jedni je dodržují a druzí ignorují?! Nejsem zastáncem "pomalé" jízdy. V ěmecku by mne po dálnici nenapadlo jet pod 160 km/h. Buď bych musel hnát svoje auto nadoraz nebo opustit dálnici.
A vše výše napsané platí pro jízdu mimo město i po městě.
redbaron, som si myslel ze aspon ty pochopis, ze som to cele napisal z recesie, ale nevadi, uz to asi skusat nebudem 😊
To máte jedno. Mám fůru známých, kteří jezdí opravdu rychle a nikdy jsem se s nimi v autě nebál. Jednomu z nich se už třikrát během tohoto roku do plechů jeho auta "doloudal předpisovým tempem" nějaký nepozorný dědek usínající za volantem, je z toho už na prášky.
taky moc nechapu proc nekoho sjizdite za to ze jede pres 150, to objasnuje maximalne vasi neuvedomnelost o pricinach dopravnich nehod...ikdyz se jich velka cast stane kvuli vysoke rychlosti tak ne na dalnici, na dalnici se to stane maximalne z nepozornosti protoze, alespon na tech ceskych, je videt pekny kus dopredu, takze podle me se 90% nehod na dalnici stane nepozornosti a nesoustredenosti a tech zbylych 10% tim ze si nekteri deb.... nechaji na aute letni gumy i na zimu 😁
RedBaron: Mas me sympatie! Jenom se ti divim, ze ti vubec stoji za to bojovat proti vetrnym mlynum?
Doporučuji přejmenovat toto téma na "Kazatelna".
mezek: Já si opravdu připadám, že žijeme každý v jiném světě, ale mezi tvými 130 a "šílencovými" 180 je rozdíl 50 km/h, tj. rozdíl, ve kterém v městském provozu běžně míjíš stojící auta v mnohem větší četnosti a řádově složitějších situacích, musíš hlídat chodce a další auta kolem sebe. Můžeš mi tedy už konečně vysvětlit, co je tak děsně nebezpečnýho na dálničním cestovním tempu ve chvíli, kdy všechno jezdí v našem směru a máme 2-3 pruhy s jasným odlišením pomalejších účastníků do jiného pruhu?
wartburg: Ty chudobná rodino se 105, proboha co je to zase za Paroubkovské populistické formulace? Tobě vážně ubližují řidiči, kteří jedou rychleji než ty nebo jenom trpí tvé ego?
matuS: Prosímtě, kde jsi přišel na onu chytrou věc, že "tito soferi si myslia ze su nieco naj a furt idu v lavom pruhu". To dokázal z mého lehce vyššího cestovního tempa udělat tak rychlou a dokonalou psychologickou analýzu? Gratuluji.
mezek: Já si opravdu připadám, že žijeme každý v jiném světě, ale mezi tvými 130 a "šílencovými" 180 je rozdíl 50 km/h, tj. rozdíl, ve kterém v městském provozu běžně míjíš stojící auta v mnohem větší četnosti a řádově složitějších situacích, musíš hlídat chodce a další auta kolem sebe. Můžeš mi tedy už konečně vysvětlit, co je tak děsně nebezpečnýho na dálničním cestovním tempu ve chvíli, kdy všechno jezdí v našem směru a máme 2-3 pruhy s jasným odlišením pomalejších účastníků do jiného pruhu?
wartburg: Ty chudobná rodino se 105, proboha co je to zase za Paroubkovské populistické formulace? Tobě vážně ubližují řidiči, kteří jedou rychleji než ty nebo jenom trpí tvé ego?
matuS: Prosímtě, kde jsi přišel na onu chytrou věc, že "tito soferi si myslia ze su nieco naj a furt idu v lavom pruhu". To dokázal z mého lehce vyššího cestovního tempa udělat tak rychlou a dokonalou psychologickou analýzu? Gratuluji.
mna tiez taki ako red baron seru, pretoze potom ich predbieham rozdielom vyse 100km/h a to fakt nieje pre mna bezpecne. navyse tito soferi si myslia ze su nieco naj a furt idu v lavom pruhu.
ti co idu 80 mi nevadia, lebo tych ani nevidim. kamiony predbieham vacsinou zprava.
ti co idu 80 mi nevadia, lebo tych ani nevidim. kamiony predbieham vacsinou zprava.
Zboznujem takych ako RedBaron :😉 , mam ich az neskutocne rad, hlavne ked musim ist ku takym na zachranke! Ale oni sa medzi sebou na nasich cestach dost rychlo prerieduju, takze nechajte ich nech kecaju kym este im sviecka nezhasla, len dufam tak ako mnohi slusni soferi v tejto diskusii, ze si to namieria pod kamion a nie do chudobnejsej rodiny na starej 105, ktori za ich imbecilitu nemozu! Kludne jazdite dalej! >😒]
Jízda po dálnici je "bezpečná" i při 200 km/h, ale musejí tou rychlostí jet všichni. A v tom je právě ten problém - na našich dálnicích se jezdí od 100 do 200... A tady je lidský faktor v *, protože mozek bohužel nestíhá vyhodnocovat rychle a několik JEN zrakových vjemů. A je těžké zkloubit svých dejme tomu 130, při kterých předjíždím kamion jedoucí 80 a zezadu se * blázen 180.
A jízda po zapadlé silničce, kde to perfektně znám, kde jedou dvě auta za den a kde nepřehledná místa "vypustím" mi přijde bezpečnější, než kličkovaná aut velice rozdílných rychlosí, byť jedoucích jen v jednom směru. Ano, moralisté budou hned kázat, že i ten můj přístup je špatný, ale ruku na srdce - kdo dokáže jezdit jen tak???
A jízda po zapadlé silničce, kde to perfektně znám, kde jedou dvě auta za den a kde nepřehledná místa "vypustím" mi přijde bezpečnější, než kličkovaná aut velice rozdílných rychlosí, byť jedoucích jen v jednom směru. Ano, moralisté budou hned kázat, že i ten můj přístup je špatný, ale ruku na srdce - kdo dokáže jezdit jen tak???
Nestalo se nic, pouze jsem musel kazatelům opět vysvětlit, že vyšší cestovní tempo na dálnici neznamená nutně desítky pozabíjených lidí a stěrače zbrocené krví. Jenže si vážně nevzpomínám, kdy naposled jsem po dálnici jel pomaleji než 150 a tohle číslo vám zatemnilo mozek. Mám pocit, že je to pokaždé stejná písnička.
A hle co se nestalo : Z nedávného dálničního stíhače (nechci použít slovo piráta) RedBarona, který snad nikdy po této komunikaci nejel pod 150 km/hod (v pátek odpoledne, mlze, dešti, na sněhu se to naštěstí nekonalo, noboť p. RedBaron zajisté vyjíždí se svým vozíkem pouze za ideálních podmínek, kdy takto může řádit, tj. v sobotu 11.00 až 14.00, teplo, slunečno, bezvětří) se najednou stal dokonalý gentleman silnic !!!
Jaká to kouzelná proměna. 😜
Věřte , nevěřte, dokonce i babičky na přechodech pouští (!) To už je opravdu co říct ! Úplný vrchol řidičské ohleduplnosti...
Jménem všech důchodců Ti milý RedBarone za to mnohokráte děkuji. Akorát mám malou prosbu, jestli bys někdy, až budeš mít lepší náladu, a nepojedeš tak divoce pustil i některého z nás, dědečků ?
Děkuji moc.
Jménem spokojených babiček, ale prozatím méně spokojených dědečků - Wimpi.
Jaká to kouzelná proměna. 😜
Věřte , nevěřte, dokonce i babičky na přechodech pouští (!) To už je opravdu co říct ! Úplný vrchol řidičské ohleduplnosti...
Jménem všech důchodců Ti milý RedBarone za to mnohokráte děkuji. Akorát mám malou prosbu, jestli bys někdy, až budeš mít lepší náladu, a nepojedeš tak divoce pustil i některého z nás, dědečků ?
Děkuji moc.
Jménem spokojených babiček, ale prozatím méně spokojených dědečků - Wimpi.
Wimpi: Netrpím žádným pocitem řidičské nadřazenosti, pouze si beru v úvahu holá fakta vycházející ze selského rozumu o tom, kde můžu a kde nemůžu jet rychle. A to je setsakramentský rozdíl, milý kazateli. A vida, ono to v praxi naprosto nenásilně funguje a nějak si nemohu vzpomenout, že bych v poslední době někoho ohrozil, naopak, pouštím babičky na přechodech, vytvářím mezery, pouštím lidi z vedlejších a narozdíl od 80% národa nevjíždím do křižovatek když nemám kam pokračovat.
Ale teď už mluvíme o TOBĚ, znovu nám odpověz na důležitou otázku, a to jestli jsi někdy překročil rychlost, byť o kilometr v hodině? Jestli ano, tak co tady s tímto militantním přístupem ještě děláš? Jaktože ses dobrovolně nepodvolil zákonu, neudal se a už nesedíš v base za obecné ohrožení, nerespektování předpisů a pohrdání zákonem?
Kazatelů a upalovačů čarodějnic už jsem na internetu potkal mnoho, jsou to duševní impotenti bez představivosti, ze kterých si nic nedělám, protože oni sami většinou kamen hodit nemohou ale přesto házejí. Tak už se na mě nezlob, ty fízlovský kujóne sbírající papíry >😁
Ale teď už mluvíme o TOBĚ, znovu nám odpověz na důležitou otázku, a to jestli jsi někdy překročil rychlost, byť o kilometr v hodině? Jestli ano, tak co tady s tímto militantním přístupem ještě děláš? Jaktože ses dobrovolně nepodvolil zákonu, neudal se a už nesedíš v base za obecné ohrožení, nerespektování předpisů a pohrdání zákonem?
Kazatelů a upalovačů čarodějnic už jsem na internetu potkal mnoho, jsou to duševní impotenti bez představivosti, ze kterých si nic nedělám, protože oni sami většinou kamen hodit nemohou ale přesto házejí. Tak už se na mě nezlob, ty fízlovský kujóne sbírající papíry >😁
Milý RedBarone, jsem rád, že sis uvědomil, jakou vychloubačskou hovadinu jsi napsal o několik příspěvků níže a na níž jsem já musel reagovat. To, co píšeš zde, těsně pod tímto mým příspěvkem je již mnohem slabší káva...
Ale přesto bych Ti do budoucna poradil, abys pokud možno ještě více ubral ze svého pocitu řidičské nadřazenosti nad ostatními blbci, které jsi -bohužel- nucen zpoza svého volantu kol sebe pozorovat. Určitě se Ti to vyplatí.
Děkuji Ti.
Wimpi.
Ale přesto bych Ti do budoucna poradil, abys pokud možno ještě více ubral ze svého pocitu řidičské nadřazenosti nad ostatními blbci, které jsi -bohužel- nucen zpoza svého volantu kol sebe pozorovat. Určitě se Ti to vyplatí.
Děkuji Ti.
Wimpi.
mezek: Už jsme o tom jednou diskutovali, že na to, abych krotil svoje hormony na přeplněný silnici nebo v mlze, mám rozumu dost. Ale na poloprázdné večerní dálnici, kdy je rozdílová rychlost od všeho, co jezdí kolem mě max. 60 km/h a většinou mnohem méně, mi tu prostě nekaž nic o bezpečnosti jízdy. Jestliže si jezdíš "zazávodit" na okresku, kde ti narozdíl od dálnice může cokoli vyskočit, vyjet nebo potkat za rohem, pak už vůbec ne, jen mlč a šoupej nohama. Je mi fakt jedno, co toleruješ a jestli mezi tím, co běžně děláš a tím, za co byste mi tady uřízli hlavu, je 10 km/h, pak takový věci radši vůbec neříkej ať nejsi za vola 😊
Taky hodne zalezi, se kterym autem zrovna jedu... Ale pokud se svym, tak v prumeru 150-180 - nejcasteji takova nejaka stredni cesta..😊
to mezek: ja osobne na dialnici zacinam pod 160km/h bud byt nervozny alebo naopak podriemkavat 😁. Je to vec stylu jazdy. Horsi su podla mna ti co jazdia tvrdosijne v lavom pruhu 120km/h a ked na nich niekto po chvily trpezliveho cakania blikne dialkovymi ci lavou smerovkou, tak si povedia ze oni idu predpisovo a preto si mozu jazdit v pruhu akom chcu a just tam zostanu. Predbiehanie pravym pruhom alebo odstavnym pruhom povazujem za nebezpecne, preto sa mu vyhybam a cakam kym sa podobnym uraci. Ale su chrunovia co to s tym lavopruzenim fakt prehanaju a robia naschval ze idu subezne s inym autom v lavom pruhu aj cele km. Nebudem sa samozrejme rozculovat na dedula v 105-ke ktory si predbehne kamion svojou 100km/h, pokial sa nezabudne vratit spat do prava je to OK. Taktiez je to o dodrziavani bezpecnej vzdialenosti. Ked ides 120km/h a lepis sa na niekoho pred tebou je to urcte horsie ako ked ides 200km/h vo vzdialenosti 50m... Cize pausalne zacat hodnotit na adresu zadek 524 a inych ich rychlost jazdenia je podla mna blbost.
Mezek: to mas blby, ze mas takovyhle traumata... >😁
Protoze takovych a hlavne o hodne horsich nez jsem ja... je hodne moc...
Protoze takovych a hlavne o hodne horsich nez jsem ja... je hodne moc...
RedBaron: Dělej čest svému nicku a nepiš hovadiny. Kde jsem psal co o bonzování?! Nelíbí se mi, když někdo jezdí "nepředpisově" za dne, v hustém provozu /a ještě má blbý názory/. Že se někdo na opuštěné okresce /kde jede auto jednou za den/ občas vyblbne nebo si "zazávodí" v noci. Taky to dělám. Toleruju limit +10, ale jezdit 150-180 a víc je ohrožování druhých.
Wimpi, ty a mezek běžte diskutovat o nějakém bonzování a podobných věcech na nějaký příhodný server ministerstva vnitra. V případě, že překročíte rychlost někde o 5 km/h, můžete rovnou spáchat rituální sebevraždu a bude od vás pokoj >😁
Red Barone, za to, cos tady níže napsal, bych já, kdybych měl takovou kompetenci, okamžitě sebral papíry, s tím, že bys už na ně nikdy v životě neměl nárok !
Wimpi.
Wimpi.
zadek: Toho nedbej, zase mezkovy teoretický debaty o předpisové jízdě. Myslím, že to cítíme úplně stejně. Na dálnici snad nikdy nejezdím pod 150 km/h a je to to poslední místo, kde se ta nehoda stane, riziko je o hodně menší než kdekoli jinde, kde proti tobě jezdí auta v protisměru, nedají ti přednost z vedlejší nebo se budou otáčet s traktorem.
Mezek: Co jako zakon? Jako ze to je pres povolenou rychlost?? 😄 Se projdi tady forem, koukni se na zavodniky, kterejm pripadaj vsechny naftovy BMW atd.... jako pomaly auta... ze 528 je pro dedecky, ze to chce 535.... Jak asi takovy jezdej...??😁😁
Blesk: Mam Mercedes 124/300D Turbo v kombiku v automatu.
Pro neznale je to radovy sestivalcovej trilitr. Spotreba je naprosto adekvatni, pri tehle jizde zerou uplne stejne i mnohem novejsi auta. Je to tempo nekde kolem 150-180 neustale...
Pro neznale je to radovy sestivalcovej trilitr. Spotreba je naprosto adekvatni, pri tehle jizde zerou uplne stejne i mnohem novejsi auta. Je to tempo nekde kolem 150-180 neustale...
to zadek524: co to mas preboha za diesla s 11l spotrebou? Protahnuti auta samozrejme vyzenie nejake sadze z toho tvojho "u***neho" diesla😄 hladke spalovacie priestory znamenaju lahsi odvod spalin... Cize protahnute auto moze byt zivsie (resp davat aj vacsi vykon)
Tak to je zajimavy, ja mam teda auto staryho naftaka, bez zadnejch ridicich jednotek... A kdyz se auto poradne prozene par set km v tempu, auto je takovy hezky protazeny a ma tendenci bejt divoch...!!!😁
A cim je tohhle zpusobene??😊
Pro zajimavost, u me je auto nejzivejsi, kdyz ho pujcim manzelce na sluzebku, kdyz jede Praha - Brno, nebo Ostravu a tyhle delsi trasy, jezdi totiz jako blazen, dava tomu hezky za usi..😊 Normalne mam spotrebu do deseti v Praze a ***cky kolem, ona se nikdy nevejde do 11 litru..😊
A cim je tohhle zpusobene??😊
Pro zajimavost, u me je auto nejzivejsi, kdyz ho pujcim manzelce na sluzebku, kdyz jede Praha - Brno, nebo Ostravu a tyhle delsi trasy, jezdi totiz jako blazen, dava tomu hezky za usi..😊 Normalne mam spotrebu do deseti v Praze a ***cky kolem, ona se nikdy nevejde do 11 litru..😊
ja tak jazdim tiez stale, ked pozicam auto manzelke potom sa mi vzdy zda nejake chciple. palubny pocitac to tiez zaregistruje tak o 2litre nizsou priemernou spotrebou. Ja mam tak 9,5 zena tak 7,5l/100km priemerku v meste. mam O II 1,6 MPI
Já takhle jezdím pořád a naprosto všechno v pohodě, teda taky proto že Fiesta 1.1 ani jinak jezdit nemůže... 😁
no a preto je v navode na pouzivanie napisane : Vymenu baterie nechajte na odborny servis. samozrejme znackovy 😄
petrumr
Asi jo,ale fiat má v originálním dílenským nářadí na tu devítku.(tipo)Já to,ale protahuji každý den,ve městě řadím jen IaII-dovolených 85Km ani nejedu. :😉
prteumr: Adaptivní ŘJ měla už Felicie MPI... Dnes ji má snad 99% aut. Minulý týden jsem tohle vysvětloval s technikem od Toyoty mému otci. Ten jezdil jen na minimální spotřebu a potom se divil, že má "línou" Yarisku...
petrumr
Myslím že japonci mají všichni ty učenlivý,u němců je to zase u automatu-má to i škoda.U auta-nevím určité typy- když se rozpojuje baterie se má do zapalovače vsunout přípravek s devítivoltovou baterii.Někde sem slyšel,že nově se dělá aku-jak v počítači v klimě nebo navigaci a tá dá zálohu i řj na uchování dat pro palubní počítač.
Ad "učenlivé/adaptivní" ŘJ motoru: první se objevily už koncem 80. let, a to na BMW 850i a na snad všech modelech Mitsubishi. U Mitsubishi (myslím, že kdomě GDI, kde jsou "vytíženy" podstatně složitějšími operacemi) jsou ŘJ "zdvojené", kdy jedna polovina jede na fabrické datové mapy/datová pole a druhá "se učí", přičemž za normálních okolností má přednost ta "učená" část ŘJ. Jedná se vlastně o "chiptuning v běžném provozu", samozřejmě v rámci extrémů daných nějakým základním nastavením.
Pozor! K vypadnutí datových map/polí v "učené" části ŘJ postačuje byť i jen mžikové odpojení zdroje/akumulátoru - ještě jsem se nesetkal se zálohovanou ŘJ.
Pozor! K vypadnutí datových map/polí v "učené" části ŘJ postačuje byť i jen mžikové odpojení zdroje/akumulátoru - ještě jsem se nesetkal se zálohovanou ŘJ.
Naprostej souhlas 😄 jen škoda že nemám v octavii teploměr oleje 😢 , tak se projíždím 10 minut sem a tam a pak du na to dokud nevyženu pavouky z vejfuku 😜
Môj názor je, že žiadnemu autu ktoré je zohriate na prevádzkovú teplotu prebehnutie na plný plyn neuškodí.
To stými RJ je pre mňa novynka. Určite si to vyskušam. Pôvodne som si myslel, že RJ pracuje len v reálnom čase a neukladá žiadne data.
To stými RJ je pre mňa novynka. Určite si to vyskušam. Pôvodne som si myslel, že RJ pracuje len v reálnom čase a neukladá žiadne data.
na mojom aute som v poslednej dobe asi 3x odpojil baterku a ziadne zmeny v jazde som nezbadal. a to mam este aj adaptivny software na automate
třeba už Felda tuhle vlastnost má... po pár desítkách ostrých km je to nebe a dudy, znatelné je to u služebního auta, kterým se hodně jezdí (spíš popojíždí) po městě. Odpojením baterie se ŘJ dostane do továrního nastavení.
Občasným protažením se nic nezkazí, vyhnat z motoru pavouky je potřeba
😁
Občasným protažením se nic nezkazí, vyhnat z motoru pavouky je potřeba
😁
Uceni RJ je pravda jen castecne. Je pravdou ze dnes jiz vetsina aut ma RJ s tzv. adaptivnim SW. Znamena to, ze RJ ma od vyroby preddefinovane mapy predstihu, delky otevreni vstriku atd. pro ruzne hodnoty cidel. Asi nejdulezitejsi velicinou pro korekci map je lambda a cidlo klepani. Adaptace je tedy spise na technicky stav motoru, pouzivaneho paliva ci olej. Akteualni styl jizdy se moc neprojevi. Je ale jiste, ze pokud se po resetu RJ smazou naucene mapy (pouzivaji se preddefinovane) je vhodne RJ informace ze vsech jizdnich rezimu opet dodat. v extremech a neustalenych stavech (pri plnem plynu ci volnobehu cidla moc nefunguji)se zadne udaje vetsinou neukladaji - jede se z map vyrobce. Rezim jizdy vsak sleduji nektere RJ prevodovek a podvozku ktere mohou parametry tomuto prizpusobovat.
ano da sa "rozbehat" aj auto po dochodcovi, ktory na nom za 10 rokov najazdil 100000km ale ostrejsim jazdenim bude mat asi skratenu zivotnost nevydrzi 400tis km ale povedzme len 200tis. co vsak vacsine ludi aj tak staci. Ak mate nejake udaje (materialy od vyrobcov ci doveryhodne z web-u o "uceni" sa riadiacej jednotky pre jednotlive typy aut (mna zaujima hlavne Nissan Almera N15 a Octavia II-ktore mam) sem s nimy
Pokud vím, tak ne všechny automobilky takový ŘJ do aut dávaj. Některý ano, některý ne. Pokud jo, chce to bacha mj. při výměně baterky (nenechat ŘJ dlouho bez šťávy).
zadek524: Ano, ŘJ si pamatuje režim motoru a jestli je delší dobu ustálený /ať jízda na spotřebu nebo sportovní jízda/, tak se na ten režim "nastaví". Bere ho jako základní nastavení. Takže motor, co je delší dobu používán "opatrně" má horší akceleraci a neochotu k vyššímu výkonu a po dlouhodobějšímu využívání na maximum má velkou spotřebu a je živější. Stačí potom zase chvíli /...set km./ držet obrácený režim a ŘJ se zase "přestaví".
Ja si myslim, ze pokud auto clovek prohani ohraty, pri pravidelnych vymenach oleje... Tak kdyz se poradne prozene par set kilaku hezky na plnej ceres, tak mu to naopak spise prospiva, nez ublizi..
Ridici jednotka si uklada udaje??? To je teda podle me peknej nesmysl... ridici jednotka ma fungovat porad stejne a nema si co ukladat, na to ani snad neni uzpusobena, aby si neco ukladala...
Nevim, si myslim...😊
Ridici jednotka si uklada udaje??? To je teda podle me peknej nesmysl... ridici jednotka ma fungovat porad stejne a nema si co ukladat, na to ani snad neni uzpusobena, aby si neco ukladala...
Nevim, si myslim...😊
Nevím,jestli je to dobré nebo ne,jak píše blesk999,ale jedno vím jistě.Už jsem z německa pár aut přivezl a byli mezi nimi i auta po starých pánech ve velmi pěkném stavu(občas se zadaří >😁 ),ale byli právě zajetý "pomalu".Líný motor se mi ale zatím vždy podařilo "rozjezdit" a anito netrvá tak dlouho.Pokud má motor dobrý olej,tak mu vůbec nevadí,když mu bude člověk občas nakládat.
Při používání kvalitního benzínu a oleje to vůbec nevadí a hlavně se to doporučuje kvůli řídící jednotce. Ta po delším ustáleném režimu ukládá hodnoty do paměti a "přestaví" se na daný režim. Tím snižuje výkon, který může chybět při nouzové situaci /předjíždění/. Takže nejezdit jen na jeden režim - buď klidná jízda na malou spotřebu nebo obráceně "sportovní" jízda /potom je ŘJ nastavena na vysoký výkon a hodně stoupá spotřeba/ - ale režimy střídat.
Za benzín bych doporučoval Shell V-Power. Sice je dražší, ale motor má malinko větší "tah", rychleji jde do otáček, má menší spotřebu a aditiva "čistí" motor od karbonu.
Za benzín bych doporučoval Shell V-Power. Sice je dražší, ale motor má malinko větší "tah", rychleji jde do otáček, má menší spotřebu a aditiva "čistí" motor od karbonu.
asi to neni dobre robit autu ktore nikdy "pretahovane" nebolo. Je totiz zabehnute na mensie vole, resp. nebyvaju niektore motorove skupiny zahrievane na vyssie teploty, pri ktorych vplyvom tepelnej roztaznosti dojde k ich vzajomnemu zabruseniu na vacsiu volu za teplot nizssich (cim potom auto ide lahsie do otacok lebo trenie v motore je mensie.) Pri jazde na kratke vzdialenosti (studeny motor) dochadza k nedokonalemu spalovaniu a vznikajuce zbytky spalovania zostavaju vo forme karbonu na stenach spal. priestoru-co ma isty vplyv na dalsii cyklus (drsne steny-neoptimalne premiesavanie zmesy) dalsie su tym zanesene aj sviecky cim sa zhorsuje ich zapalovacia schopnost (je to ako so zaoxidovanymi kontaktmi). Cize "vypalovat karbon" ano ale na aute na ktorom sa to robi od nova. Ak sa to robi autu ktore bolo zabiehane a aj jazdene v nizssich otackach je pravdepodobne ze sa sice "vypali karbon" co mu nieco malo na zivosti pomoze ale zaroven sa uz sadnute (na povrchu spevnene) trecie plochy opat zbrusia, pravdepodobne to vsak skrati zivotnost motora, v horsom nieco prdne (piestny kruzok...). Nepati to teda v 100% pripadoch rovnako. dalsia pravda je ta ze ked pozicam moje auto manzelke, sice palubny pocitac hlasi tak o 1,5l nizssiu priem spotrebu. Auto je vsak naozaj v nizssich otackach lenivsie. Ako to je s ucenim sa riadiacej jednotky, ako to funguje a ktore auta to maju? neni to aj tym?(Mam Octaviu II 1,6MPI)
ono to mozno autu aj pomoze, ak sa pri tej ostrej jazde spali vsetok karbon, ktory sa tam pocas jazd v meste vytvori.
Ale jo,občas jo.Hlavně když mám půjčeného passata VR6 od kámoše >😁 >😁 >😁 .Ale "pašík" je zvyklej,protože kámoš ho "cepuje" furt.
Omlouvám se za nepříliš skvělý nadpis,ale zajímalo by mě,zda autu vadí,že třeba jednou za měsíc ho prudčeji "protáhnu"-rychlé řazení,točení do maxima a tak.Děláte toto také?Samozřejmě toto někdy dělám,když je motor a převodovka perfektně zahřátá a na úsecích,kde nikoho zbytečně neohrožuji :-! .Auto je Vectra 1,8 16V,1997
Od vtedy co ma na dialnici vytlacal v 180ke dalsi Golf (cierny, znizeny, na 17" diskoch s foliami, dvojitym tucnym vyfukom a hlavne tymi najtmavsimi foliami aj na prednych bocnych sklach) Golft specialne ale aj ine auta s typickym image neznasam a hlavne sa mam pred nimi na pozore. Predbieham ich az po chvily pozorovania (skusobne skusam trochu sa na neho priblizovat ci nezacne zrychlovat, umyselne pribrzdovat ci inak sa typicky spravať) ake je vlavom pruhu na dialnici a idem za nim uz dlhsie proste len cakam az raz uhne alebo spomalym, rozhodne na nich neblikam dialkovymi, instinktivne zaistim zavrem vsetky dvere. ked zacnem predbiehat robim to maximalne rychlo. Obcas sa s takeho vykluje zavodnik, ale jeden nikdy nevie. Jeden taky ma vystrasil na ciernom Cliu poriadne znizenom, s foliami, hrubym vyfukom a poriadnymi elektronmi... bolo to v noci bol som sam cesta uplne prazdna (Dialnica z Prahy do BA) isele som celu cestu 180-200km/h :😉 . On siel asi 120km/h po co som ho predbehol zacal vyrazne zrychlovat, ked sa dostal na moju uroven ostal ist vedla mna (ja som vtedy uz spomalil cca na 140km/h a stale som spomaloval, on so mnou) ked som vsak cely znerovozneny spomalil az na cca 100km/h zrychlil a zmizol. Za par desiatok km ked som ja uz zas isiel rychlejsie a na vsetko zabudol zrazu sa objavil za mnou 😲 Skoro som zaradil spiatocku 😲 , zas sa dostal vedla mna, vtedy som si vsimol ze otvara prave predne okienko a usmieva sa na mna sympaticky asi 30rocny stuply typek ktory dviha plecia a caka ze zareagujem na jeho vyzvu a pojdem si to s nim rozdat, odlahlo mi ze nastastie len v rychlosti. Pokrutil som hlavou, on odfrcal a aj ked som opat zrychlil uz som ho nestretol.