Nepotřebuje někdo na Favorita levý přední blatník? Úplně nový, originál díl ©koda, jeątě zabalený v originál krabici. Cena: 500,- Kč. Původní cena 953,- Kč.
Ahoj všichni!
Máš pravdu, speciální rubrika pro F tu chyběla.
Já jsem s ním zatím celkem spokojen, každý auto má své.Na podzim jedu na STK, tak to budu muset trochu doladit.Zatím se mejte a piste.
Zdar!
Máš pravdu, speciální rubrika pro F tu chyběla.
Já jsem s ním zatím celkem spokojen, každý auto má své.Na podzim jedu na STK, tak to budu muset trochu doladit.Zatím se mejte a piste.
Zdar!
Obcas, kdyz jedu se svym favoritem rycholosti vetsi nez 100 tak mi zacne klepat volant. Pokud jedu pod plynem tak jen nepatrne nebo spis vubec ne, ale pokud jedu na volnobeh nebo brzdim motorem tak jsou vibrace volantu asi 1 cm.
Co to muze zpusobovat? Naprava je snad v poradku - pred 14 dny jsem byl na STK a nebyl tam zadny problem. Muzou to zpusobovat brzdy, spatne vyvazene pneumatiky, poskozena geometrie nebo co? Diky za help.
Co to muze zpusobovat? Naprava je snad v poradku - pred 14 dny jsem byl na STK a nebyl tam zadny problem. Muzou to zpusobovat brzdy, spatne vyvazene pneumatiky, poskozena geometrie nebo co? Diky za help.
Mám asi 3/4 roka Favorit 136 (10ročný)a pri manévrovaní v malých rýchlostiach a väčąích výchylkách to straąne vŕzga, občas dokonca buchne.
Vrzgot ide aj od stĺpika riadenia ale najmä z priestoru náprav. Riadenie pritom nemá vôle,
pri menąích výchylkách ide µahko.
Mám eąte ďaląí problém - prevodovka hučí aj v zábere aj pri neutráli,zvuk sa mení s otáčkami.
Navyąe pri brzdení motorom pri cca 60 km/h na ątvorke a 40-50 na trojke sa ozve dunivý hukot,
ktorého výąka s klesajúcou rýchlos»ou klesá a
rýchlo zanikne.
Vopred ďakujem za radu.
Vrzgot ide aj od stĺpika riadenia ale najmä z priestoru náprav. Riadenie pritom nemá vôle,
pri menąích výchylkách ide µahko.
Mám eąte ďaląí problém - prevodovka hučí aj v zábere aj pri neutráli,zvuk sa mení s otáčkami.
Navyąe pri brzdení motorom pri cca 60 km/h na ątvorke a 40-50 na trojke sa ozve dunivý hukot,
ktorého výąka s klesajúcou rýchlos»ou klesá a
rýchlo zanikne.
Vopred ďakujem za radu.
Vrzání přední nápravy je častý problém F.Mohou to způsobovat jednat tlumiče, ale také manžety kulových čepů či zrovna kulové čepy.Na to je potřeba se podívat.Hodně zdaru.
S tou převodovkou to není žádná sranda, první si zkontroluj nebo nech zkontrolovat, jestli tam máš dost oleje. Tohle dělají převodovky při dlouhodobějším provozu s malou zásobou oleje nebo bez oleje.
To som spravil ako prvé. Neviem či dobre, ale vybral som náhon rýchlomeru a hladina bola na úrovni zahrdlenia. Myslím, že ho tam je dosť.
Uvažoval som o prípravku na bázi mäkkých kovov,
už neviem nazov, ale je to jeden z tých čo sa lejú do oleja a vyplňujú ryhy v kove. Má s tým niekto
skúsenosti?
Uvažoval som o prípravku na bázi mäkkých kovov,
už neviem nazov, ale je to jeden z tých čo sa lejú do oleja a vyplňujú ryhy v kove. Má s tým niekto
skúsenosti?
Zdravim,
nevite nekdo jak tomuhle samohybu za rozumny peniz odhlucnit motor?
Predem diky za info
nevite nekdo jak tomuhle samohybu za rozumny peniz odhlucnit motor?
Predem diky za info
Lidi, to je ale pekna rubrika, vsechno tu vrze boucha a huci, to se mi libi. Ja mam taky jeden prima namet, nemate nekdo rozumnou fintu na ventil od topeni? Kompletne vymenim tesneni, nikde nic vybehanyho, a stejne to za pul roku zase tece jak pominuty.
* 😉
* 😉
Trasenie volantom: Mal som ten isty problem. Nechaj si najprv vyvazit kolesa a ked ani to nepomoze, tak este skus vzajomne zamenit. Pripadne sa pozri, ci mas na dlhsej casti klboveho hriadela prednej napravy dynamicky tlmic.
Vrzganie prednej napravy: Ked sa ozyva pri otacani volantom a pri perovani, tak su to gulove capy riadenia. Ak su manzetky cele, pomoze injektaz oleja injekcnou striekackou s ihlou. Ak su manzetky poskodene - len vymenit.
Ventil kurenia: Nepoznam ziadny recept. Ja som gumicky menil kazdy rok. Bola to neprijemna praca, lebo je to dost nepristupne. Zlata dobra Felicia - ventil zmizol a problem tiez.
Odhlucnenie: Kupil som celu sadu na kapotu. Nic moc. Tak som si zohnal taky isty material, ale na metre. Narezal som si presne kusy a oblozil celu stenu motor-interier a teleso kurenia. Rozdiel bol badatelny.
Vrzganie prednej napravy: Ked sa ozyva pri otacani volantom a pri perovani, tak su to gulove capy riadenia. Ak su manzetky cele, pomoze injektaz oleja injekcnou striekackou s ihlou. Ak su manzetky poskodene - len vymenit.
Ventil kurenia: Nepoznam ziadny recept. Ja som gumicky menil kazdy rok. Bola to neprijemna praca, lebo je to dost nepristupne. Zlata dobra Felicia - ventil zmizol a problem tiez.
Odhlucnenie: Kupil som celu sadu na kapotu. Nic moc. Tak som si zohnal taky isty material, ale na metre. Narezal som si presne kusy a oblozil celu stenu motor-interier a teleso kurenia. Rozdiel bol badatelny.
nemate niekto obrazok studie Favoritu co navrhol Bertone, a aj palubnu dosku.
Jezdim Favoritem asi pet let, a celkem v pohode. Vsak vsichni vime, jake je to auto, a co se da od nej ocekavat. Posledni dobou (uz to budou mozna dva roky) mne rozciluje jedna vec, a to je neprijemne zapisknuti, kdyz se slapne na brzdu. Napred jsem myslel, ze je to brzda, ale spise to souvisi se zhoupnutim predni napravy. Ono muze auto i uplne stat, a tim jak se slapne na pedal, tak se mirne pohne a slabe pisknuti se ozve taky. V servisu mudrovali, promazali kde co, a piska to porad. Na ulici jsem si vsimnul, ze piska tak kazdy druhy Favorit. Nevite nekdo presne, co vlastne piskne a jak to odstanit, co promazat ?
Dik Pavel
Dik Pavel
Dnes som to skusil na Felde a piskne tam v zadnych bubnoch pri uvolneni brzdy noznej aj rucnej. Takze asi nieco v mechanizme vracania celusti ?
Jo Fioro, mas pravdu. Pres vikend jsem na to nahodou prisel, kdyz mi syn na parkovisti zacal pomalu odbrzdovat rucni brzdu. Presne jak popisujes, je to nekde v zadnim bubnu. Prilezitostne se na to podivam a pripadne podam cerstve informace.
Take jsem si u sveho Favorita vsiml vrzani pri vytoceni kol
ale na uvadene kulove cepy se mi to nezda. Nevite nekdo
co by to mohlo byt? Mam jeste jeden dotaz nezkousel
jste nekdo predelat 40 kW motor na 50kw pripadne
co vsechno je potreba menit Diky Cau
ale na uvadene kulove cepy se mi to nezda. Nevite nekdo
co by to mohlo byt? Mam jeste jeden dotaz nezkousel
jste nekdo predelat 40 kW motor na 50kw pripadne
co vsechno je potreba menit Diky Cau
Zniceho nic mi prestal ukazovat pocitac kilometru. Je treba tachometr vymontovat z pristr. desky a odvezt do PAL Kbely. Vadny kus vam vymneni za "novy" s 6ti mesicni zarukou a doplatite necelych 400,-.
Mne sa to stalo taktiez. Tachometer mi najprv piskal a potom prestal behat. Tak som ho dal do ineho Favoritu a tam behal. Ale u mna nie. A naopak jeho tachac u neho nebehal, ale zato u mna ano. Tak sme si ich vymenili a bolo. Ale horsi problem bol otackomer. Asi zmrzol. Ked bolo v aute chladno, tak nefungoval. Az ked sa teplota v budikoch zdvihla, zrazu podskocil a uz bol OK. V lete bol OK stale. Asi sa mrazom tak skratilo vinutie cievky rucicky, ze sa pretrhlo. Stalo sa to niekomu?
V lednu 1999 jsem si poridil facko 93 a otackomer si ze mne delal vylozene dobry den. Po nastartovaní bezel normalne, po ctyrech km "spadl" a ukazoval polovicku otacek. Po urcite dobe si zase vspomnel a vratil se na spravnou polohu. Tato naladovost mu vydrzela az do druhe poloviny cervna, kdy jsem jel na Slovensko a od te doby zatim slape. Uvidime co udela zima. V nejhorsom skusim na vrakaci sehnat jiny.
Tachometr mne taky pekne pozlobil, ale moji vinou. Vynuloval jsem denni tachometr za jizdy a us nepocital, nevedel jsem ze se to nesmi. Ted uz je v poradku.
Tachometr mne taky pekne pozlobil, ale moji vinou. Vynuloval jsem denni tachometr za jizdy a us nepocital, nevedel jsem ze se to nesmi. Ted uz je v poradku.
Pokud byl velkej mraz (pod -20) tak mi tachometr ve Facku ukazoval vyssi rychlost - pri padesatce tak 120, pri devadesatce stal na dorazu na 180 km/h. Trvalo to tak 10 minut, nez se neco zahralo (nikdy jsem neprisel na to, co to dela) a pak se srovnal.
Nevlatni nekdo nepotrebny navod na obsluhu
skoda Favorit 136 r.1994. Shanim
mailto: jiri.barak@pvt.cz
skoda Favorit 136 r.1994. Shanim
mailto: jiri.barak@pvt.cz
Zajimalo by me, jestli s tim este ten Fab jede slusne. Jde mi o jezdeni ve meste, dal o porizovaci hodnotu. Da se to pouzit i s ladenzm vyfukem? Byl bych rad za zkusenosti z praxe. Strikackova Felda Pick-up jede kolem 130-140 celkem nalozena.Dik za info.Byl bych rad za srovnani se Skodou 130 s LPG,Diky
Jezdim s touto upravou necely rok. Je o trochu linejsi (plyn), ale prvni mesic jsem necitil zadny rozdil, as kdyz jsem si na ten plyn zvykl a po 1/2 staleho jezdeni na plyn jsem jel na benzin. To uz jsem pri predjizdeni rozdil citil. Na LPG jsem z toho vytahl 150 km/h. Jezdim do 1,- Kc za 1km, ale za urcitou dan - horsi starty (pod 0 na benzin), polovicni zivotnost svicek (prodavaji se specialne na LPG, ktere by mnely vydrzet dvojnasobek, ale cena je skoro trojnasobna). Jednou za cas cca 2 mesice mi to nekde na krizovatce chcipne, je to naladove. Pokud chces trhat asfalt (otazka je jestli to fackem jde) a najezdis 200 km za mesic, zustan u benzinu. Pokud se spokojis s klidnou, sviznou jizdou (u tohoto vozu idealni i na benzin), najezdis min. 5000 km za rok nevahej. Cim delsi trasy tim vyhodnejsi. Pri trase Usti nad Labem - Cesky Krumlov a zpet jsem mnel spotrebu LPG 8,3 l/100km a to jsem cestou tam spechal a slapal na krk vozu i tem predemnou. Jsem zamestnan v Praze a dojizdim 50 km denne (25 tam, 25 zpet), takze skoro polovinu pro***m po Praze, ale ani v zime a v nejvetsich zacpach jsem se nedostal nad 10 l/100km.
Jezdim s touto upravou necely rok. Je o trochu linejsi (plyn), ale prvni mesic jsem necitil zadny rozdil, as kdyz jsem si na ten plyn zvykl a po 1/2 roce staleho jezdeni na plyn jsem jel na benzin. To uz jsem pri predjizdeni rozdil citil. Na LPG jsem z toho vytahl 150 km/h. Jezdim do 1,- Kc za 1km, ale za urcitou dan - horsi starty (pod 0 na benzin), polovicni zivotnost svicek (prodavaji se specialne na LPG, ktere by mnely vydrzet dvojnasobek, ale cena je skoro trojnasobna). Jednou za cas cca 2 mesice mi to nekde na krizovatce chcipne, je to naladove. Pokud chces trhat asfalt (otazka je jestli to fackem jde) a najezdis 200 km za mesic, zustan u benzinu. Pokud se spokojis s klidnou, sviznou jizdou (u tohoto vozu idealni i na benzin), najezdis min. 5000 km za rok nevahej. Cim delsi trasy tim vyhodnejsi. Pri trase Usti nad Labem - Cesky Krumlov a zpet jsem mnel spotrebu LPG 8,3 l/100km a to jsem cestou tam spechal a slapal na krk vozu i tem predemnou. Jsem zamestnan v Praze a dojizdim 50 km denne (25 tam, 25 zpet), takze skoro polovinu pro***m po Praze, ale ani v zime a v nejvetsich zacpach jsem se nedostal nad 10 l/100km.
Casto u cteni inzeratu (hledam Favorita/Formana) nazarim na termin "...TP SRN procleno, na přestavbu...". Co si pod tim muzu predstavit? Pujde to u nas prihlasit apod.?
Dajako nám to tu zamrzlo. Aj keď ja Favorita už nemám (postúpil som vyššie - Felicia), tak sa rá d podelím o svoje skúsenosti. V podstate to bolo veľmi dobré auto a malo aj jednu veľkú výhodu: mohol som sa plne realizovať a vylepšovať kadečo.
Ná cenu nechat vystříkat dutiny a podvozek?
Pokud ano, jaký přípravek je nejlepší. Jde o
Favorita výroba 11.94 typ GLXi. V návodu na
ůdržbu píší, že nástřik z výroby je na celou
dobu životnosti auta. Co si o tom myslíte.
Díky.
Pokud ano, jaký přípravek je nejlepší. Jde o
Favorita výroba 11.94 typ GLXi. V návodu na
ůdržbu píší, že nástřik z výroby je na celou
dobu životnosti auta. Co si o tom myslíte.
Díky.
Kdyz si to vystrikas necim jednoduchym, treba rezistinem ve spreji, nic tim nezkazis.
Presne tak. Resistinem popr. dinitrolem se nikdy nic nezkazi. Podvozek potom vezmi plastizolem nebo tlumexem.
Ono to je sice teoreticky na celou zivotnost auta (=10 let), ale to by s s tim nesmelo jezdit. Nekam zatece, neco se odre, odleti kaminek, ...
Ta obnovovaci lhuta by se mela pohybovat tak 1 za dva roky.
Ono to je sice teoreticky na celou zivotnost auta (=10 let), ale to by s s tim nesmelo jezdit. Nekam zatece, neco se odre, odleti kaminek, ...
Ta obnovovaci lhuta by se mela pohybovat tak 1 za dva roky.
Po delší jízdě ( cesta do Chorvatska) jsem zjistil , že mi ukazuje tachometr v porovnání s dalšími auty cca. o 10% menší počet ujetých kilometrů . Je to klasická chyba u favoritů , nebo ho mám (ten tachometr) vadný já.???????.
Nevim jak u Favorita, ale u Š105-120 byly tři různé kombinace převodových koleček pro náhon tachometru. Je to závislé na druhu stálého převodu a rozměru pneumatik. Nemáš tam náhodou 185/80 či ještě míň namísto 185? To už těch deset procent udělá.
To je pravda. Skontroluj si rozmer pneumatík. Originál sú 165/70 R 13. Pokiaľ máš napr. 165 R 13, tak máš väčší obvod kolesa a tým menej otáčiek kolesa na 1 km a tachometer vykáže menej.
Taky se "podivej", jestli ti to dela trvale nebo to zacalo delat az poslednich par (set) kolimetru.
Jestli to zacalo delat az v posledni dobe, tak pravdepodobne bude prokluzovat nejake ulozeni v tacho, coz je vcelku bezna zavada pri poctu km>cca 100000. V tom pripade taky za chvili prestane pocitat km uplne.
Jestli to zacalo delat az v posledni dobe, tak pravdepodobne bude prokluzovat nejake ulozeni v tacho, coz je vcelku bezna zavada pri poctu km>cca 100000. V tom pripade taky za chvili prestane pocitat km uplne.
Právě jsme otevřeli zbrusu nový server. Škoda TechWeb. Najdete zde spousty zajímavých informací o Škodovkách, hlavně o modelech 105-Favorit, ale časem doufejme i o jiných. Oblasti zaměření jsou tuning, opravy, úpravy a prostě vše, co by se Vám mohlo hodit.
Přijďte nás navštívit, a pokud shledáte, že byste rádi také pravidelně či nepravidelně přispívali, jste vítáni!
[odkaz]
Přijďte nás navštívit, a pokud shledáte, že byste rádi také pravidelně či nepravidelně přispívali, jste vítáni!
[odkaz]
Nevite nekdo, jak je to s provozem hlav 136 na bezolovnaty benzin. Od urcite doby totiz motory 136 mohou pouzivat bezolovanty benzin. Ale ty puvodni patrne nemohly. Informace, ktere se ke me dostavaji jsou protichudne. Napr. ze SKODOVKY (fabriky) mi nejprve sdelili, ze hlavy 135 a 136 se lisi velikosti kompresniho prostoru, a ze sedla jsou u obou ze spekanych kovu. Potom co jsem jim napsal, ze mam jine informace o motorech vyrabenych pro typ 742,743 mi pro zmenu napsali, ze to tak neni, a ze 136 musi pouzivat olovanty benzin. Jeste k "rozdilne" velikosti tech kompresnich prostoru: v katalogu na favorita jsem
zjistil, ze na 135 i 136 je stejna hlava a to hlava, ktera byla na typech 742,743 pouzita pro modely 135. Pokud vim, 135 ma vybrane pisty, ale o rozdilne velikosti komp. prostoru v hlave jsem nic neslysel. Na zaver o co mi vlastne jde? Mam S136
1/89 s prestavbou LPG, ale najeto cca 30 000km temer vyhradne na LPG (od predchoziho majitele), coz v pripade nutnosti pouzivani olovnateho benzinu, zavani problemem. Takze vyhledove bude potreba nova hlava, nevim ma-li za soucasneho stavu vyznam nechat prelisovat jina sedla (pokud to vubec jde), a bude nutno tam dat takovou hlavu - jakou tedy ?,aby kompresni prostor zustal shodny, ne vetsi protoze dalsi pokles vykonu bych asi neprezil. Da se nejak zjistit, v jakem stavu je stavjici hlava? Pokud o teto problematice nekdo neco vite, prosim odpovezte. Diky!
zjistil, ze na 135 i 136 je stejna hlava a to hlava, ktera byla na typech 742,743 pouzita pro modely 135. Pokud vim, 135 ma vybrane pisty, ale o rozdilne velikosti komp. prostoru v hlave jsem nic neslysel. Na zaver o co mi vlastne jde? Mam S136
1/89 s prestavbou LPG, ale najeto cca 30 000km temer vyhradne na LPG (od predchoziho majitele), coz v pripade nutnosti pouzivani olovnateho benzinu, zavani problemem. Takze vyhledove bude potreba nova hlava, nevim ma-li za soucasneho stavu vyznam nechat prelisovat jina sedla (pokud to vubec jde), a bude nutno tam dat takovou hlavu - jakou tedy ?,aby kompresni prostor zustal shodny, ne vetsi protoze dalsi pokles vykonu bych asi neprezil. Da se nejak zjistit, v jakem stavu je stavjici hlava? Pokud o teto problematice nekdo neco vite, prosim odpovezte. Diky!
Rozdíl mezi hlavou na olovnatý a bezolovnatý benzín je v sedlech ventilů. Rozdíl poznáš podle nálitku, který je v pravo od svíčky 4 válce. Když je vtom nálitku zavrtanej důlek je to hlava pro olovo. No a když je čistej tak pro natural.
Jinak 135-136 žádnej rozdíl.
Literatura: J. Andrt,T. Malina Údržba a opravy automobilů ŠKODA Favorit, Forman, Pick up.
Jinak 135-136 žádnej rozdíl.
Literatura: J. Andrt,T. Malina Údržba a opravy automobilů ŠKODA Favorit, Forman, Pick up.
Jedina rubrika kde jsou se svym autem vsichni spokojeni nehadaji se jak ve Felicia total ...
a nemaji se svymi vozy zadne problemy. At zije
Favorit a dlouho nam vydrzi.
a nemaji se svymi vozy zadne problemy. At zije
Favorit a dlouho nam vydrzi.
Mam sice favorita, ale se spokojenosti nesouhlesim. Ne ze bych nebyl rad ze mam aspon jeho, ale uz se klepu az bude na neco lepsiho. S tou bezporuchovosti to neni taky tak horke, ale diky tomu ze muj servisak ac 70km vzdaleny, dela za rozumne ceny, takze mne nejake to cvakani a chrasteni neznepokojuje. Dalsi argument pro facko byl ten, ze LPG je do nej (karburator) levnej (porizeni). Proste pro obycejneho cechacka, ktery potrebuje levne jezdit do zamestnani a jinam je to za jeho cenu rozumne reseni. At se na nem po.... cokoli, neni problem se nechat odtahnout do nejblizsiho mesta, a dily v servisu mit urcite budou, nebo je hrave sezenou a za rozumnou cenu. Nesmi clovek narazit na znackovy servis Skoda, kde prace stoji skoro vic nez dil. A o tom to je.
Favorita som mal a bol som s ním celkom spokojný. Je pravda, že sa o neho musel človek viacej starať ako trebárs o Felíciu ale pre mňa to nebol problém. Mne naopak začína čoraz viacej vadiť, že do nového auta si človek už ani nepichne. Všetko musí už len servis. Brrrr! Zlatý Favorit.
Asi půl roku jezdim s Favoritem a nemůžu si stěžovat. Máme upravenej ročník 1988, původní výkon 50 kw poté katalizátor--43kw nzní tuning přes 50kw. Spotřeba se drží na 6 litrech na 100km, ale musí se čekat než se motor zahřeje na provozní teplotu, jinak z jízdy moc nemáte. Mě se snim podařilo jet za 16 litrů na 100km, plně naložené, plný přívěs a 140-150Km/h na dálnici. Fakt si myslim, že je to super auto.
Mám problém.Tlakují se mi hadice od chladícího okruhu.Těsnění pod hlavou jsem měnil asi pětkrát,koupil jsem zgenerálkovanou hlavu,vyměnil jsem víčko od nádržky,nový termostat, a nic.Už přemýšlím o jiném motoru.Prosím,poradte co by to mohlo být,a jestli nevíte o nějakém solidním motoru,F 135.Díky.
Popiš blíže co to dělá. Tlakující se hadice je
normální, při rozpínání chl. kapaliny přetlak v systému vzniká. Měl jsem 120 s vadnou hlavou a hadice byly v pořádku. Akorát to nechladilo.
Spíše bych se zaměřil na průchodnost potrubí nebo chladiče.
Motor 135 nabízel někdo v aukci na BAZAR.CZ- auto asi za 8000 Kč.
normální, při rozpínání chl. kapaliny přetlak v systému vzniká. Měl jsem 120 s vadnou hlavou a hadice byly v pořádku. Akorát to nechladilo.
Spíše bych se zaměřil na průchodnost potrubí nebo chladiče.
Motor 135 nabízel někdo v aukci na BAZAR.CZ- auto asi za 8000 Kč.
To vůbec není normální!!!
Když mi praskaj hadice jako nic,když rupne i ta nejsilnější dole pod vodním čerpadlem tak není něco v pořádku.Vyměnil jsem chladič za nový,vyměnil jsem víčko od nádržky,i termostat.NIC!!!Pořád mám hadici od nádržky během pár kilometrů tvrdou jako kámen.
Dík jestli budeš něco vědět.
Když mi praskaj hadice jako nic,když rupne i ta nejsilnější dole pod vodním čerpadlem tak není něco v pořádku.Vyměnil jsem chladič za nový,vyměnil jsem víčko od nádržky,i termostat.NIC!!!Pořád mám hadici od nádržky během pár kilometrů tvrdou jako kámen.
Dík jestli budeš něco vědět.
Jak to chladí? Neubývá kapaliny? Cos už všechno zkoušel vyměnit? Co dělá ventil u topení z toho by musela téct kapalina proudem. Jsou všechny hadice stejně natlakované? Na něco společně přijdem.
Vymenil jsem tesneni pod hlavou asi 4-5krat,ani uz nevim,puvodni hlavu jsem nechal srovnat na freze,pak jsem ji vymenil za jinou.O trubkach ktery praskly nemluvim,protoze to je nasledny efekt.Kapalina mi trochu ztraci ale to muze byt tim jak je to natlakovany,tak mi nekde hadice propousti.
Dik Radek
Dik Radek
Když jsi měnil těsnění, přeměřili jste přesah vložek válců nad blok? Kdysi jsem měl 120 s podobnou závadou - odcházelo mi těsnění. Nakonec se to vyřešilo podložením moc utopených vložek a byl klid, snad je to i tvůj případ. Projevovalo se to taky až při zahřátém motoru, jak to podfouklo byl jsem hned bez výkonu a uvařený. Ber to jako tip, třeba přijde někdo s něčím lepším.
Mam takovej problemek. Ted v zime mi teplomer stale ukazuje strasne studenej motor. I pri hodinovy jizde se rucicka sotva doplazi do dolni casti prostredniho pole teplomeru. Coz se mi nezda moc normalni. Nevite vo co go?
Pokud máš v pořádku čidlo teploty i ukazatel na palubce, tak máš asi špatný termostat. Ten se ti teď otevře dřív, než při těch 88 stupních a motor máš podchlazený. Teď zrovna měl stejný problém kámoš. O tom, že to je termostatem se snadno přesvědčíš tak, že dáš starý a nový do hrnce s vodou a uvedeš vodu do varu. Pokud se ti starý termostat otevře dřív, je to jasné.
Je to mozny. Kolik ten termostat stoji? Jde vymena zvladnout i bez nejakeho mimoradneho vybaveni? Predpokladam ze jo!
Termostat stal sveho casu 150,-, ale doby se trochu zmenily, takze dneska nevim.
Vymenu zvladne i cvicena opice, chce to desitku klic a 15 minut casu.
Vymenu zvladne i cvicena opice, chce to desitku klic a 15 minut casu.
Dneska stoji u nas v Kosiciach 120Sk.Viem lebo som teraz menil.
Na Fav mi sále mizla voda. Ale to bolo hlavne pri nešťastnom ventile kúrenia (zlatá Felicia) a pri spojoch spodného kovového kolena pod motorom. Teraz mám Feliciu a je to OK. Len niekedy, keď sa auto mojim pričinením zohreje viac ako má mi uniká chladiaca kvapalina popri zátke vyrovnávacej nádržky. BTW: aj mne sa teraz v zime zdržiava ručička teplomeru okolo 80°C. Budem sa na to musieť mrknúť. Myslím, že na skúšku netreba termostat vyberať. Ak auto bude stáť so zohriatym motorom, chladič by mal byť studený.
Ako sa dá zameniť palubovka s prístrojovým panelom vo Favorite za palubovku z felicie. Videl som takú úpravu na jednom favorite.
Já to taky viděl, ale jak to udělali, to fakt nevím.
Nemal by to byť až taký problém. Základ je totiž zhodný s Favoritom. Teda tá časť, ktorá ostáva neodnímateľná (na boku má malé mriežky na obukovanie bočných skiel a pokračuje až dole) je až na drobné zmeny úplne totožná - len v sivom. Nemal by byť problém na to doslova položiť prístrojovku z Felície. Otázka je, ako to bude pri dverách? Asi tam bude dosť veľká škára, lebo u Felice je na dverách v mieste prístrojovky taký výstupok.
Pravdu má diamant, palubka z felicie úplně přesně pasuje na spodní díl z favorita, tedy spodní díly jsou téměř stejné. Problém je jen se zapojením přístrojovky.
Poslednich 14 dni mi zacala docela hlasite rezonovat radici paka pri jizde na 2 nebo 4 rychlostni stupen a to hlavne pri plnem plynu. Na lehkou nohu je vse v poradku. Nejsem technik a jeste jsem se neodhodlal se do prevodovky podivat, muze to byt zpusobeno unikem prevodoveho oleje?
Podobný problém jsem řešil asi před 14 dny - drnčení řadičky na čtyřku od 3000 ot/min. Nakonec jsem vyměnil plastová futra na spojovacím čepu pod řadicí pákou, namísto čepu jsem dal šroub s hladkým tělem a na zajištění jsem použil dvě kontramatky. Pokud najdeš ideální utažení (tj. aby řazení šlo lehce a páka neměla vůli na drnčení), myslím, že máš po problému. Hodně štěstí, snad Ti to pomůže.
Potreboval by som pomoct s nasledovnym problemom😒br />
Kupil som si cyklovac na Favorita 136L r.v. 89. Montaz je primitivna, spociva len v zasunuti do prislusnej zasuvky v poistkovom paneli.
Napriek tomu to nefunguje. T.j. po prepnuti packy do spodnej polohy sa stierace vobec nerozbehnu. Vsetko ostatne funguje normalne. Skusal som este 2 dalsie cyklovace a nefungovalo to ani s nimi. Nepredpokladam, ze by boli vsetky 3 vadne. Okrem toho po zasunuti cyklovaca pozorujem spravny efekt a to, ze ked je cyklovac zasunuty, stierace po vypnuti z normalneho behu vratia do sakladnej polohy, ked cyklovac vyberiem, stierace nevracaju. Vsetko sa zda byt OK az na to, ze po prepnuti packy do polohy cyklovaca stierace vobec nereaguju. Skusal som aj vymenit packu za novu - ziadny efekt. Neviem si s tym rady, zrejme bude chyba niekde v elektrike vozidla. Vedeli by ste mi niekto v tomto poradit? Nie je tam nejaka finta?
Kupil som si cyklovac na Favorita 136L r.v. 89. Montaz je primitivna, spociva len v zasunuti do prislusnej zasuvky v poistkovom paneli.
Napriek tomu to nefunguje. T.j. po prepnuti packy do spodnej polohy sa stierace vobec nerozbehnu. Vsetko ostatne funguje normalne. Skusal som este 2 dalsie cyklovace a nefungovalo to ani s nimi. Nepredpokladam, ze by boli vsetky 3 vadne. Okrem toho po zasunuti cyklovaca pozorujem spravny efekt a to, ze ked je cyklovac zasunuty, stierace po vypnuti z normalneho behu vratia do sakladnej polohy, ked cyklovac vyberiem, stierace nevracaju. Vsetko sa zda byt OK az na to, ze po prepnuti packy do polohy cyklovaca stierace vobec nereaguju. Skusal som aj vymenit packu za novu - ziadny efekt. Neviem si s tym rady, zrejme bude chyba niekde v elektrike vozidla. Vedeli by ste mi niekto v tomto poradit? Nie je tam nejaka finta?
V mojom Favorite to fungovalo normálne. Bol to model '92 a použil som cyklovač, ktorý fungoval aj vo Felicii. Cyklovač by však mal fungovať tak, že páčka sa dá na chvíľu do prvej polohy a po rozbehnutí stieračov sa páčka vypne. Ak je okno zasnežené, páčka sa zapne do prvej polohy a stierače už stierajú v zvolenom cykle. Pri zmene cyklu treba postup opakovať (t.j. páčku vypnúť a pri zasnežení okna zapnúť a nechať zapnutú).
Bratranec chce kupovat Formana, tak mě požádal, abych se tady zeptal na co si dát pozor při nákupu. A od jakého ročníku měl Favorit/Forman vstřikování? Díky.
Favority mali vstrekovanie od modelu '93. Dá sa to ľahko poznať aj zvon, podľa dier v diskoch. Modely '93 a '94 majú také elipsičky a mesiačiky (staršie modely mali diery obdĺžnikové-Fav a štvorcové-Form). Okrem toho je na disku aj iná rozteč skrutiek (na model 93-94 je možné osadiť disky z Felicie). Pozor treba dať na rozdiel (aj keď nepatrný) farby či lesku laku. Svedčí to o nehode a karoséria už nemusí byť úplne rovná. Zodratie pedálov tiež veľa napovie o najazdených km. U modelov 91-92 treba dať pozor na nesprávne zaskakujúci pastorok štartéra (občasné "kvílenie" pri štarte). Modely 88-91 mali ešte keramické valčekové poistky a mnoho nedokonalostí (neodporúčam). Karoséria môže byť na obvyklých miestach (rohy dverí, rohy kapoty, ...) mierne hrdzavá ale nič viac! Taktiež rozdielne hrdzavá jedna strana či blatník svedčí o možnej nehode.
Toto je cyklovac, ktory ma kolecko - nastavovanie tempa. Nieje to pamatovy cyklovac. Aj v navode pisu, ze by sa mal aktivovat prepnutim packy do spodnej polohy.
Strasne ma stve na mojom Favorite, ze kufor mozem otvarat len klucom. Zakazdym, ked idem do kufra musim zhasnut motor a potom zase startovat ...
Nevie niekto poradit, ako urobit otvaranie kufra zvnutra auta na packu ?
Nevie niekto poradit, ako urobit otvaranie kufra zvnutra auta na packu ?
Jednoduse ... v kazdym autorizovanym servise Skodovek nebo prodejne nahr. dilu na Skodovky prodavaj takovou sadu, ta stoji cca. 750Kc a pokud mas sikovny ruce, tak to mas udelany za odpoledne ...
Páčku som dorábal aj ja. Fakt to nebolo zložité. Pokiaľ ale máš centrál, odporúčam radšej doplniť piate servo. Nedávno som robil na Felicii a je to omnoho lepšie neš páčka (ktorá mi je teraz nanič).
Prepáčte! Samo, že Favo má cyklovač smerom dolu. Ja som už celkom sfeliciovaný. Inak taký cyklovač som nestretol. Ja som si myslel, že ide o klasický pamäťový. Ten bol skvelý.
Prepáčte! Samo, že Favo má cyklovač smerom dolu. Ja som už celkom sfeliciovaný. Inak taký cyklovač som nestretol. Ja som si myslel, že ide o klasický pamäťový. Ten bol skvelý.
Řešením je vozit dva klíče >😁
PODLA MNA JE FAVORIT NAJVACSIA SRACKA CO MOHLI VTEDAJSI SUDRUHOVIA VYMYSLIET. NESEDI NA CESTE, JE VELMI PORUCHOVI, HRDZAVIE A JEDNYM SLOVOM JE TO SROT. TO JE MOJ NAZOR NA AKOZE AUTO SKODA FAVORIT.
tak nevim, zda je to jen spatna nalada, ale Favorit zase az tam spatny nebyl, vzhledem k dobe, moznostem a trhu jaky byl. V nabidce byly vetsi hruzy...treba Olcit
Náhodou na svou dobu dobrý auto, nelze to samo srovnávat s dnešními auty. Kupoval jsem ho (F 136L, 46Kw) v r.1989 za 86400Kč, měl jsem štěstí, že většina dílů byla dovoz. Jen pro zajímavost japonská hlava, německý písty a kroužky, originál Pierburg karburátor. Naprosto bezproblémové auto. Za 16 let 2 poruchy, který mě nechaly stát - cívka a prasklý kloub. Jinak běžná údržba. Později s našimi díly to už bylo horší. Vloni jsem ho prodal za 45000 Kč, s minimální korozí. Měl upravený motor na 62kW(firma Motorexcel - doporučuji) - žádnej pochybnej chip tuning, ale poctivé úpravy hlavy, vačky, karburátoru, HP podvozek a kola 195/45 R15 (dobrá motokára), rozpěra. Centrální zamykání, pager. Ujel jsem s ním v pohodě Feldě 1,6 😄. Jelo to na doraz tachometru, čili více než 180km/h tachometrových (počítám cca 170 km/h opravdových).
Ešte môj postreh. Ako je známe, používam aj Golf IV v plnej výbave a 110 koníkmi papajúcimi naftu pod kapotou. Je tam aj dažďový senzor. Lenže tie stierače aj napriek istej možnosti nastavenia cyklu, keď netreba stierajú, keď treba nestierajú. Ak na chvíľu prestane pršať a stierače zastanú, už sa nerozbehnú a treba ich zapnúť znova. Preto považujem klasický pamäťový cyklovač za omnoho hodnotnejší a použitelnejší vynález.
Chci se vas zeptat chtel bych si do Formana dat elektricky stahovany okna - nevite nekdo kde levne sehnat nakou universalni sadu?
Jakejkoliv distributor Jablotronu by mel mit jejich univerzalni stahovani, koukni na www.jablotron.cz (vyrobce), [odkaz] (clanek o el.stahovani).
Niekdo mi hovoril, ze u prvych favoritov sice je patica na zasunutie cyklovaca, ale ze "vo vnutri" chyba nejaky kabel, a ze preto ten cyklovac nemusi fungovat. Nevies nahodou, o co by mohlo ist?
Vcem muze byt pricina, kdyz na 136L, 1989, 100 000 km najeto, pri plnem plynu od 3000 otacek auto cuka. Subjektivni dojem je jako kdybych proslapl plynovy pedal. Otackomer se pritom nehne a je citit, ze sila z motoru prevadena na kola ma vypadek. Muze to byt v karburatoru?
To muze byt vsechno mozne, pocinaje svickama a konce podpalenyma sacima ventilama.
Zkus zkontrolovat svicky, kabely, vubec serizeni, vypucuj karburator apod. a kdyz to bude delat porad, tak zmer komprese. Kdyz se podpali saci ventil a fouka to do sani, tak to skube pri urcitych rezimech docela dost.
Zkus zkontrolovat svicky, kabely, vubec serizeni, vypucuj karburator apod. a kdyz to bude delat porad, tak zmer komprese. Kdyz se podpali saci ventil a fouka to do sani, tak to skube pri urcitych rezimech docela dost.
Diky moc za radu, opravdu me to povzbudilo, svicky jsou tam relativne nove a kabely se mi jevi taky ok, takze nezbyde, nezli to sverit odbornikum. Ten podpaleny saci ventil by asi nebyla zadna sranda .... alespon me jako absolutnimu neodbornikovi to zni strasne ... To cukani se projevuje zatim sporadicky, co je asi horsi tak jen pri zahratem motoru. Tak jeste jednou dik za radu!
Nefungovanie pocítadla kilometrov je pomerne castý problém už od Š105-120. Spôsobujú ho ozubené kolieska v tachometri, ktoré sú z plastu, alebo kombinované plast/mosadz. Obycajne sa uvolní spoj kolieska s hriadelou, takže koliesko najskôr prešmykuje a nakoniec sa úplne zastaví. Tachometer nie je treba nikde posielat, lebo tento problém sa dá opravit velmi lahko. Kolieska sa bežne predávajú (stoja asi 20,-Sk). Demontáž prístrojovky je pomerne jednoduchá a vybratie tachometra je otázkou odskrutkovania niekolkých skrutiek. Pri kúpe koliesok je treba dat pozor, lebo len u Favorita existujú asi 3 rôzne typy podla roku výroby.
Nefunkcnost cyklovaca môže byt spôsobené ešte iným problémom. Doska s plošným spojom, v ktorej sú poistky a relátka, je dost zle robená (velmi mierne povedané). Niekedy Škoda používala zlý materiál, takže niektoré kontakty postupne odchádzali a bolo ich treba bud prespájkovat, alebo vymenit celú dosku s pl. spojom.
Nefunkcnost cyklovaca môže byt spôsobené ešte iným problémom. Doska s plošným spojom, v ktorej sú poistky a relátka, je dost zle robená (velmi mierne povedané). Niekedy Škoda používala zlý materiál, takže niektoré kontakty postupne odchádzali a bolo ich treba bud prespájkovat, alebo vymenit celú dosku s pl. spojom.
Mam taký menší problem. Pri jazde (Forman model 93)počujem v tachometri dost silne pukanie, cim vzššia rýchlosť, tým sa frekvencia zvyšuje .Zároven ručička rýchlomeeru dosť kmitá hlavne pri nižších rýchlostiach, pri vyšších rýchlostiach menej. Poradte ako to odstraniť, čo je príčina?
Muzete mi nekdo poradit cim prilepit na sklo kontakt vyhrivani a propojit prerusene "carky" vyhrivani zadniho skla na Favoritu aby to dale fungovalo. Diky
Kdysi se zpravování vyhřívání prodávala malá lahvička s názvem tuším Tekuté stříbro (nevim přesně) a bylo u toho napsáno že je to na opravu vyhřívání. Zkus se zeptat v mototechně. A na cenu 800-1500 za zadní sklo i s dveřma klidně zapomeň. Použité sklo s vyhříváním na 120 přijde na 1000,-. A použitá haubna na Favorita na 1500,- (Pražské ceny).
Zadni sklo s vyhrivanim pouzite na 120 stoji 300kc, napr u Schrotmena(praha) predni haubnu na Favorita pouzitou jsem tam videl za 1kkc. Jinak vyhrivani zadniho okna - tj. poskozene linky nelze trvale opravit jinak nez vymenou.
Nema nekdo typ na levny a rychly (ne znackovy) servis ci opravnu, kde delaji skodovky? (136L)
(vymena tlumicu, oprava radici paky a par drobnosti)
(vymena tlumicu, oprava radici paky a par drobnosti)
Na jaký benzin může jezdit Favorit 136 bez katalyzátoru?
Díky.
Díky.
Hezka otazka... Jestli mas na mysli Technicky, tak bohuzel.
Jinak skoro cokoliv, co ma alespon 95 oktanu, olovo i bezolovo. Taky treba na smes specialu a toluenu, ale to by bylo na slozitejsi rozbor situace.
Jinak skoro cokoliv, co ma alespon 95 oktanu, olovo i bezolovo. Taky treba na smes specialu a toluenu, ale to by bylo na slozitejsi rozbor situace.
Z vlastní zkušenosti vím, že Škodovka dělala motory na vývoz bez katalyzátoru . U těchto motorů jsou ventily nastaveny k použití paliva , jak Natural 95, tak i super 96.
Takto jezdím již několik let a bez problémů.
Tyto motory jsou označeny ve znaku na přední straně pod kapotou barvou zelenou .. Bílé označení tomuto nevyhovuje.. toto pouze pro typ 136. Odkaz na odborníka, který toto zveřejnil v ZN novinách před dněma lety. Po odzkoušení toto funguje. ( vlastní zkušenost )
Takto jezdím již několik let a bez problémů.
Tyto motory jsou označeny ve znaku na přední straně pod kapotou barvou zelenou .. Bílé označení tomuto nevyhovuje.. toto pouze pro typ 136. Odkaz na odborníka, který toto zveřejnil v ZN novinách před dněma lety. Po odzkoušení toto funguje. ( vlastní zkušenost )
Pro Favorit 136 bez katalyzátoru je předepsán benzín s oktanovým číslem alespoň 95 a to jak olovnatý tak i bezolovnatý. Je pravdou, že jsou dva druhy hlav. První montovaná 88-89 se sedly s dovozu (vývrt v nálitku na hlavě) a druhá se sedly tuzemské výroby montovaná 89-a dále (bez vývrtu). V obou případech lze používat benzín jak je výše uvedeno. Osobně ale doporučuji super 96. O něco lépe to jede, přičemž samozřejmě nejde o nějaký rapidní nárůst výkonu, ale spíš o to, že to poznáš v kopcích nebo když jsi víc naložený - není třeba tolik šlapat na plyn. Vzhledem k tomu, že výsledná spotřeba je při použití 96 nižší než u 95 tak to nakonec v přepočtu na peníze vyjde buď nastejno nebo ještě lépe pro super 96. Záleží samozřejmě také na tom jaký je cenový rozdíl mezi oběma druhy benzínů - u nás je to 20 hal.
Mam starou 136ku a ted jezdim na super ale hrozim se toho az ho prestanou delat.Ne ze by tam natural nesel ale muj motor trosku protestuje(nekdy to cuka-hlavne po studenym startu).Na druhou stranu je fakt ze ma natoceno 245.000km.Nevite nekdo jestli ty prisady do benzinu co se budou prodavat budou jenom nahrazovat olovo nebo budou fungovat i jinak pozitivne.Fakt nevim na co pak budu jezdit jestli se mi este zvedne spotreba(uz ted je to skoro 9 litru)😞
Nevím co más za r.v. a jaký más vztah k autům.
Katalyzátor zrejmě nemás? Já mám r.v.1989 , najeto 175000 km - na Special. Zdá se mi, že to vůbec nejede hůř oproti Superu 96. Super 98 je fakt super. Navíc Special je v průměru o 2Kč levnější (za litr) - a při dnešní ceně benzinu?
Co myslíš?
Katalyzátor zrejmě nemás? Já mám r.v.1989 , najeto 175000 km - na Special. Zdá se mi, že to vůbec nejede hůř oproti Superu 96. Super 98 je fakt super. Navíc Special je v průměru o 2Kč levnější (za litr) - a při dnešní ceně benzinu?
Co myslíš?
Pokud mas r.v.89 a jezdis na Special, doufam, ze je to 135. Pokud je to 136 a mas to serizene (predstih) aby to neklepalo, tak to asi moc nejede....
2Luhy: Mam taky 89´a 136ku takze se tam musi pouzivat nejmin 95oktanu. Bohuzel ja sem rozdil mezi 95 a 96 pocitil. Hur to tahne kdyz sem vic nalozenej. Proste to chce aspon Super96. Vez sem kamose a ten se divil jak mi to s tim skoro ctvrtmilionem najetejch km este svisti, na felicie uz my facko nema ale naky litrovy punto nebo corsu este zpraska 😊
Říkáš to dobře, nějáký litrový Punto se na naší 136 ani neuprdne. Máš pravdu, že to jede na vyšší oktanový číslo líp. Výkon hraje velkou roli. Zajisté požaduješ od svého miláčka sportovní charakter - to jsme dva. Jakmile jede jen jeden člověk, tak to lítá. Zkoušel jsem i natural 95, na který to nejede špatně, je v průměru o 40 halířů na litr dražší. Co jsem se ptal automechaniků ze servisů ŠKODA, tak říkali, že můžeme klidně píďo na natural jezdit. Jinak mezi náma, když tam dáš do tý 136 super98 plus (nebo nějáké takové označení to má - stojí jistě přes 30 Kč/l), tak z toho vymáčkneš podle tacháče až 170 km/h. Já jsem to moc nezkoušel, protože to prej nedělá moc dobře motoru co se životnosti týče (vytahovat z toho takový rychlosti). Ale už se mi několikrát stalo, že jsem jel s Feldou 150 a najednou mě předjelo Fáčko. A to ne nějak pomalu, přímo mě předlítlo.
To Luhy😡 tim benzinem je to nesmysl.Vyssi oktanove cislo zajisti o neco lepsi spalovani,ale nijak neovlivni vykon a kroutak motoru.Jinak s tovarnim fackem 136 Ti to 170Km/h. nikdy nemuze jet.Mozna z prudkeho kopce s vetrem do zad,ale spis ne.
Spousta favoritu prosla tuningem motoru,ktery vyrazne zvysuje vykon a toc.moment.Neni divu,kdyz to dnes stoji do 10 tis.Kc.Taky jsem se divil kdyz me se Scorpiem ve 190 predjizdel stary favorit.Holt tuning je dobra vec,ale konkretne u Facka to chce upravit i podvozek,jinak jsou rychlosti nad 150km/h smrtelne nebezpecne.
Spousta favoritu prosla tuningem motoru,ktery vyrazne zvysuje vykon a toc.moment.Neni divu,kdyz to dnes stoji do 10 tis.Kc.Taky jsem se divil kdyz me se Scorpiem ve 190 predjizdel stary favorit.Holt tuning je dobra vec,ale konkretne u Facka to chce upravit i podvozek,jinak jsou rychlosti nad 150km/h smrtelne nebezpecne.
Viš Kamile, nesmysl - je to možný, ale je to asi takhle. 170 na tachometru neznamená, že to 170 jede ve skutečnosti. jak známo tachometr zajisté o něco přeměřuje. Na druhý straně máš pravdu, že když s Fávoslavem jedeš přes 150, tak se to docela dost klepe. Oproti takové Felicii se to nedá vůbec srovnat (táké ji vlastním).
OCTAVIE mi tvrdí, že LADA 2105 1300ccm má lepší akceleraci než ŠKODA Favorit 136 LS.
Co si myslíte vy?
Co si myslíte vy?
Ak niekto dával palubovku z felicie do favorita ozvite sa so svojimi skúsenosťami. Mal by som na Vás pár otázok ohladne elektriky.
No, ja presne netusim co s tim ten clovek delal, ale kdz to bylo hotovy, tak rikal, ze to bylo prevodovkou - u otcoveho to bylo to same. Jinak to muze mit taky jine priciny (podle moudreknihy)😒br />
nečistoty - vyčistit karburator
netěsná osička škrtící klapky - vyměnit karburátor 😄
špatné osazení karburátoru - kontrola osazení podle osazovacích tabulek
neseřízené otáčka běhu naprázdno - seřídít
znečistena emulsni trubice behu naprazdno - vycistit, vymenit
neserizeny nastrik akceleracni pumpicky - zkontrolovat a seridit
nefunguje obohacovac castecneho zatizeni - zkontrolovat nebo vymenit
netesnici priruba karburatoru - zkontrolovat nebo vymenit
neserizena skrtici klapka 2. stupne - seridit
neptejte se me jak neco seridit - musel bych to moc dlouho hledat a navic nejsem mechanik
nečistoty - vyčistit karburator
netěsná osička škrtící klapky - vyměnit karburátor 😄
špatné osazení karburátoru - kontrola osazení podle osazovacích tabulek
neseřízené otáčka běhu naprázdno - seřídít
znečistena emulsni trubice behu naprazdno - vycistit, vymenit
neserizeny nastrik akceleracni pumpicky - zkontrolovat a seridit
nefunguje obohacovac castecneho zatizeni - zkontrolovat nebo vymenit
netesnici priruba karburatoru - zkontrolovat nebo vymenit
neserizena skrtici klapka 2. stupne - seridit
neptejte se me jak neco seridit - musel bych to moc dlouho hledat a navic nejsem mechanik
A jeste jedna vecicka. Pokud dobrzduju v hodne malejch rychlostech nebo se naopak rozjizdim tak se mi nekdy ozyva takovy divny brinknuti z mist pravyho podbehu(Jako kdyby tuknul sroubovakem do plechu).Nevite nekdo co to je? Mne se to nepodarilo zjistit.Dik
Me to delalo neco podobnyho, a bylo to prednima dverma. Proste ty dvere nebyly tak dobre nasponovany a pri rozjezdu a pri brzdeni to vzdycky trochu tuklo . Nejdriv jsem si dokonce myslel , ze to jde od kola.
Případ, který popisuješ se mi také stával u mého Favorita a vzhledem k tomu, kolik má ten tvůj najeto se domnívám, že to bude skutečně to stejné. Dost dlouho jsem pátral co by to mohlo být a pak jsem na to konečně přišel. Nejhorší na tom je že se to stává pouze občas a tak se to špatně hledá. Na autě máš jistě již starší kotouče, které jsou z vnější obvodové části povrchově zkorodované. A to je právě ono. Jak se brzdí dochází k tomu, že šupinky koroze odlétávají od kotoučů. Když auto jede rychle tak proděním hned odlétnou a není nic slyšet. Zato při malých rychlostech (asi rychlejší chůze) dojde někdy k tomu, že se odlomí větší šupinka, která se dostane mezi kotouč a plechový kryt náboje a zde s vzpříčí. Samozřejmě se hned rozpadne ale právě to vzpříčení způsobí ten podivný zvuk (brnknutí do plechu), který je slyšet z předního podběhu.Přišel jsem na to tak, že jsem měl jednou kvůli něčemu sundané př. kolo a všiml jsem si , že kotouč je po vnější obvodové části dost povrchově zkorodovaný. Tak jsem ty kousky lehce oškrábal šroubovákem a kartáčem a jak jsem točil s nábojem tak jsem uslyšel ten zvuk, po jehož původu jsem dosud marně pátral. Odstranění je jak jsem výše uvedl, ale nevydrží to moc dlouho. Nejlepší by bylo koupit nové kotouče.
Chipmen zde psal o vrakovišti Schrotman, u kterého uváděl docela slušné ceny. Napiš adresu toho vrakoviště. Event. na 😜etr@email.cz
Chcel by som sa zbaviť toho nešťastného ventilu kurenia vo favotite (aj po výmene gumičky stále tečie). Nemá niekto skusenosti ci sa da vymeniť celé teleso kurenia z felicie do favorita. Pokiaľ viem vo felicii uz ventil nie je a teda ani problémy s netesnosťou.
Co se tyce ventilu, vyresil jsem to najednou a natrvalo tak, ze jsem si z plechu 1,5 mm vyrizl takovy ctverec s vnitrni ctvercovou dirou a 4 dirkami v rozich a zohybal jsem ho tak, aby tlacil na kryt ventilu presne v polovine vzdalenosti mezi srouby. Tim se narovnalo ohnuti toho krytu a guma zacala tesnit. Jednoduche. Co jsem ale nezvladl, byly ty hovadske kontakty na zadnim viku. Trpi tim spousta favoritu - za jizdy jim blikaji svetla a nebo vubec nesviti. Favorita uz nemam (mam novou Astru), ale vzpominam na nej v dobrem - nenechal nas nikdy na silnici.
Minulý pátek jsem byl na servisni prohlidce s Favoritem a po prohlidce mi mechanik rekl, ze mam v oleji vodu (na kdytu otvoru pro nalevani oleje se vytvorila bila srazenina) a ze duvod je praske tesneni pod hlavou, kdyz jsem se ho zeptal kolik by stala ooprava rekl mii ze 1500 (tesneni 120 + prace), coz je docela dost, tak jsem se stavil u par kluku co jdou automechnici a ty mi rekli abych spis hledal jinou pricinu, protoze jinak z toho budou jenom problemy (prebrusovani atd..). No a ted k veci: prolez jsem skoro vsechno a kromne nalezu ty bily srazeniny i v jinejch trubickach jsem nic nenasel, kde mam jeste hledat?
Jo taky jsem na sel malou prasklinu---dirku v krytu na vzduchovy filtr, bouze za filtrem u jednoho ze sroubu, co stim, staci to nojek prelepit, zatmelit (podle kamose) nebo to jinak izolovat, co byste delali?
Dalsi vec je ze bych si chtel nemontovat otackomer, ale nevim jak, mam 136L, a misto otackomeru jsou tam hodiny. Jak na to? Kam pripojit cidlo?
Jo nemate nekdo na prodej original otackomer (funkci bez zavady) pro Favorit 136L (1988-89 nevim presne kdy byl vyroben)? (PS: Co nejlevnejc)
Jo jeste jeden dotaz, utahne mi alternator 80W zarovky misto 55W v potkavackach?
Jo taky jsem na sel malou prasklinu---dirku v krytu na vzduchovy filtr, bouze za filtrem u jednoho ze sroubu, co stim, staci to nojek prelepit, zatmelit (podle kamose) nebo to jinak izolovat, co byste delali?
Dalsi vec je ze bych si chtel nemontovat otackomer, ale nevim jak, mam 136L, a misto otackomeru jsou tam hodiny. Jak na to? Kam pripojit cidlo?
Jo nemate nekdo na prodej original otackomer (funkci bez zavady) pro Favorit 136L (1988-89 nevim presne kdy byl vyroben)? (PS: Co nejlevnejc)
Jo jeste jeden dotaz, utahne mi alternator 80W zarovky misto 55W v potkavackach?
Emulze, která se vytvoří na víčku pro dolévání oleje svědčí o poškozeném těsnění pod hlavou, ale nemusí to být vždy. V zimmním období uvnitř motoru kondenzuje voda (i v oleji), která pak vytvoří emulzi na víčku. Z tohoto důvodu není možné v současné době udělat jednoznačnou diagnózu. Další podstatná zjištění jsou následující? 1. Zda ti ubývá chl. kapalina či ne? 2. Zda máš chl. kapalinu čistou nebo znečištěnou (jakoby zkorodovanou)? 3. Jaký druh chl. kapaliny používáš? Ad 1): Pokud kapalina ubývá a nejsou nikde jinde jiné úniky je to na 90% těsnění pod hlavou. Ad 2): Máš-li znečištěnou chl. kap. a i po vypláchnutí a výměně se rychle znečistí je to s největší pravděpodobností těsnění pod hlavou. Ad 3): Používáš-li Fridex tak se ani nedivým, že ti odešlo těsnění - to je na favoritácký motor pěkný svinstvo.
Otáčkoměr : Výměna otáčkoměru za hodiny není žádný problém. (Jestli si dobře pamatuji) Po rozebrání přístrojovky oba přístroje zaměníš. Otáčkoměr se připojuje jedním vodičem ke kostře a druhým vodičem k cívce, odkud snímá impulsy. Pokud chceš mít výsledek dokonalý tak je třeba vyměnit krycí sklo přístrojové desky za provedení pro otáčkoměr (nemá v sobě otvor pro nutný k ovládání hodin), jinak stačí otvor přelepit, aby se ti dovnitř neprášilo.
Otáčkoměr : Výměna otáčkoměru za hodiny není žádný problém. (Jestli si dobře pamatuji) Po rozebrání přístrojovky oba přístroje zaměníš. Otáčkoměr se připojuje jedním vodičem ke kostře a druhým vodičem k cívce, odkud snímá impulsy. Pokud chceš mít výsledek dokonalý tak je třeba vyměnit krycí sklo přístrojové desky za provedení pro otáčkoměr (nemá v sobě otvor pro nutný k ovládání hodin), jinak stačí otvor přelepit, aby se ti dovnitř neprášilo.
Piste prosim co nejrychleji na ogre@iol.cz a ogre@volny.cz (radsi na oba, kdyby bylo neco s netem) Diky
Mirek Gottfried
Stefanikova 1054
53002 Pardubice
Mirek Gottfried
Stefanikova 1054
53002 Pardubice
Potrebuju trochu poradit - kolik tak prumerne vydrzi motor ve Favoritu (r.v.92)?
Dá se nějak opravit regulátor sklonu světlometů?
NA STK mi řekli, že má malý chod. Nový prý stojí
tak 1000 kč bez práce a to se mi nechce investovat, stejně tuto volovinu nepoužívám.
FA je rv.94.
Dík.
NA STK mi řekli, že má malý chod. Nový prý stojí
tak 1000 kč bez práce a to se mi nechce investovat, stejně tuto volovinu nepoužívám.
FA je rv.94.
Dík.
Nevim o tem ze by sel opravit. Pokud nejste bezohledny, tak si ho vymente a pouzivejte dle navodu, abyste neoslnoval nas ostatni.
Dekuju za vsechny.
VD
Dekuju za vsechny.
VD
Nemáš zač děkovat, stejně to nikdo nepoužívá.
Víc než já, který jezdí v autě sám tě oslní
spousta řidičů se špatně seřízenými světlomety
nebo otočenými H4 o 180 stupňů.A takový malý poznatek - čím dražší auto (starší a dotáhnuté za pár šupů ) tím horší seřízené světlomety.Takže teď rozumné řešení mého problému - dá se to spravit?
Víc než já, který jezdí v autě sám tě oslní
spousta řidičů se špatně seřízenými světlomety
nebo otočenými H4 o 180 stupňů.A takový malý poznatek - čím dražší auto (starší a dotáhnuté za pár šupů ) tím horší seřízené světlomety.Takže teď rozumné řešení mého problému - dá se to spravit?
Zařízení pro sklon světlometů odejde většinou proto, že popraskají plastové nátrubky mezi prvky z tmavé um. hmoty a průhlednými trubičkami. ty prasklinky jsou jenom malinké, ale kapalina jimi čístečně vyprchá a uvnitř se vytvoří vzduchové bubliny. Účinnost systému je pak, v závislosti na úniku, snížena. Opravit to pokud je mi známo nejde. Díl se prodává pouze jako komplet za cca 800-1000 Kč. Výměna není problém (nejnáročnější je demontovat přístrojovku). Pokud do toho nechceš moc investovat, tak se asi vydej na nějaké vrakoviště. Při výběru si ale dobře prohlédni nátrubky a to zda v trubičkách nejsou vzduchové bubliny. Jinak bys peníze vyhodil zbytečně.
Emulze pod vickem se mi udela jakmile s tim jedu, staci 2 denne, olej jsem meni nekdy v prosinci a najel na nej asi 1500-2000 km, chladici kapalina vypada jako zkorodovana, mirne narezla, ve skodovackym servisu pri mereni to technikovi ucpalo merak, po doliti se to trosku rozredilo, jo jinak ta emulze je i v nekterejch hadickach smerem od vicka k filtru, momentalne nevim co delat. Plan: 1.vymenit chladici kapalinu
2. vytistit vechny hadicky
dalsi moznost je vymenit chlad. kapalinu a olej v motoru a cekat, jenze kdyz to znovu udela emulzi pak to znamena dalsi 200 kc do oleje 100 za filtr + vymena tesneni........to se mi zda docela financne nevyhodne
nevim co dal?
2. vytistit vechny hadicky
dalsi moznost je vymenit chlad. kapalinu a olej v motoru a cekat, jenze kdyz to znovu udela emulzi pak to znamena dalsi 200 kc do oleje 100 za filtr + vymena tesneni........to se mi zda docela financne nevyhodne
nevim co dal?
Pokud se tvori emulze na vicku, tak se skutecne s nejvetsi pravdepodobnosti dostava chlad. kapalina do motoru, a to bud pres tesnenei pod hlavou nebo pres vlozku valce. Kazdopadne doporucuji zbytecne nevyhazovat penize za opravy pokud vse funguje. Problemy nastanou az😒br />
-auto spatne startuje (hlavne v zime)
-voda vyvre za jizdy
Pak doporucuju opravu. Sejmout hlavu, zkontrolovat presah vlozek valcu a vymenit tesneni.
VD
-auto spatne startuje (hlavne v zime)
-voda vyvre za jizdy
Pak doporucuju opravu. Sejmout hlavu, zkontrolovat presah vlozek valcu a vymenit tesneni.
VD
Samozřejmě nejde tímto způsobem udělat jasnou diagnózu. Podle toho jak si udal další doplňující informace, lze usuzovat na to, že těsnění je skutečně načaté. Ještě jsi ale neuvedl jakou chl. kapalinu tam máš. U těsnění je ten problém, že nikdo přesně neví jak dlouho to ještě vydrží. Můžeš na tom ujet ještě x tisíc a OK, nebo taky 100 m a KO. Horší je, že např. Fridex je vůči hliníku na hlavě válců velice agresivní, takže se může stát, že když tu hlavu jednou někdo sundá tak už bude natolik vyžraná, že nepůjde ani srovnat. A to už je v trochu jiných cenových relacích a to i v případě když použiješ použité díly. Pokud to chceš mít z krku a nechce se ti vrážet zbytečně peníze do auta tak bych to udělal tak, že před výměnou oleje bych nechal sundat hlavu a vyměnit všechno najednou - těsnění (příp. srovnat hlavu), chl. kapalinu, olej. Současně by bylo namístě vypláchnout motor od usazenin a příp. dle potřeby vyměnit zanesené hadice. Ještě jedna rada na závěr - dej si udělat k někomu komu věříš, protože na hlavě u favorita se dá dost zmrvit.
Nevíte nekdo jak opravit cyklovac steraců u 136 r.v.1989? Funguje si jen kdy chce. Souvisí to s tím, že stěrače jsou zaplý, když je vypnu, tak se přesně v tu chvíli zastaví(abych, je vrátil do vodorovné polohy , musím je vypnout, když se v ní zrovna nacházejí). Když cyklovač funguje tak to nedělají a vše fachá tak jak má. Muze to souviset s pojistkama?
V motorku stěračů je dráha která zajistí dojezd stěračů po vypnutí páčky na volantu. Asi ji máš zamaštěnou od vazelíny kterou tam dali při výrobě.
Vedou tam vodiče, nedá se nic pokazit.
Stačí to rozdělat a vyčistit.
Vedou tam vodiče, nedá se nic pokazit.
Stačí to rozdělat a vyčistit.
Stává se mi to stejné (asi 3x do roka). Mám cyklovač s pamětí a někdy se mi stane, že přestane fungovat a současně mi přestane fungovat automatické zastavení stěračů ve spodní poloze. Jak to odstraňuji ? Šáhnu na pojistokovou skříň a lehce dotlačím krabičku cyklovače do kontaktů - to je vše. Pak už zase všechno funguje. Podle mě je problém v pojistovém a reléovém panelu resp. se špatnými kontakty v některém plošném spoji.
Prosim o radu, mam problem s PZ brzdou ma snizenou ucinnost.
Oblozeni je v poradku (3-4 mm najeto asi 4000 km), odvzdusnene,
prasatko chodi, samostav taky. Uz nevim cim by to mohlo byt
napada me jeste redukcni ventil pro zadni brzdy ale nemam s
tim zkusenost diky za rady
Oblozeni je v poradku (3-4 mm najeto asi 4000 km), odvzdusnene,
prasatko chodi, samostav taky. Uz nevim cim by to mohlo byt
napada me jeste redukcni ventil pro zadni brzdy ale nemam s
tim zkusenost diky za rady
Pouzivam Fridex, ale ten tam je asi 2 a vice roku, to nevim, ja to auto vazal od táty a v tý dobe kdy jsem ho prebiral jsem o tom moc nevedel a ridila jenom mama, ted kdyz v tom jezdim sam a vetsina z kamosu ma tohle vzdelani do toho taky zacianm pronikat.
Jo dneska jsem koukal pod vicko a po 10 dnech, jel jsem v tom 3 krat, je pod vickem takovej pekne bilej film, emilze tak 0.5 mm vysoka, moc to nechpu, auto chyta perfektne, chladici kapalina neubyva, a atu jede a necha se tocit, ma perfekt akceleraci a na 3 stupen jede bez problemu 110 km/h a neřve. Ta emulze mi fakt dela starosti. Jo jak se vubez zbrusuje ta hlava, jak poznam ze se ma zbrousit, jo kdyz ji sundam tak pak musim vsechno znovu nastavit?(vule ventilu, predstih atd?). Jo co je nejlepsi na proplachnuti motoru (kdyz jsem se na to ptal v Paramu Pardubice, tak mi rekli ze to neni treba, protoze kdyz se puzivaj kvalitni oleje (ARAL) tak se to nedoporucuje proplachovat. My jsem v tom vzdycky meli ARAL. Nevim jak na to? Jo kde je kolem Pardubic servis kterymu se da verit, a kde to moc nestoji (potreboval bych tam vymenit apon to tesneni pod hlavou) do toho se s kamosema trochu bojim, i kdyz oni rikaj no problem, ale strach je strach. Jo ve Skodovackym servisu si rekli za vymenu 1500 Kc (120 tesneni a 1300 za praci a to je dost). Diky za odpoved
Jo dneska jsem koukal pod vicko a po 10 dnech, jel jsem v tom 3 krat, je pod vickem takovej pekne bilej film, emilze tak 0.5 mm vysoka, moc to nechpu, auto chyta perfektne, chladici kapalina neubyva, a atu jede a necha se tocit, ma perfekt akceleraci a na 3 stupen jede bez problemu 110 km/h a neřve. Ta emulze mi fakt dela starosti. Jo jak se vubez zbrusuje ta hlava, jak poznam ze se ma zbrousit, jo kdyz ji sundam tak pak musim vsechno znovu nastavit?(vule ventilu, predstih atd?). Jo co je nejlepsi na proplachnuti motoru (kdyz jsem se na to ptal v Paramu Pardubice, tak mi rekli ze to neni treba, protoze kdyz se puzivaj kvalitni oleje (ARAL) tak se to nedoporucuje proplachovat. My jsem v tom vzdycky meli ARAL. Nevim jak na to? Jo kde je kolem Pardubic servis kterymu se da verit, a kde to moc nestoji (potreboval bych tam vymenit apon to tesneni pod hlavou) do toho se s kamosema trochu bojim, i kdyz oni rikaj no problem, ale strach je strach. Jo ve Skodovackym servisu si rekli za vymenu 1500 Kc (120 tesneni a 1300 za praci a to je dost). Diky za odpoved
Tak to mam pratele za sebou. Tesneni pod hlavou bylo totalne prozrane. Auto jsem koupil pred 2 lety. Bylo 8 let stare a porad tam byl puvodni fridex - Stabil ktery zere hlinik. Hned po koupi jsem tam dal ten novejsi fidex co je na hlinikove motory a motor jsem dukladne vyplachl (chlazeni). Presto se na podzim na vicku zacal delat bily film. Vedel jsem co asi hrozi, ale cekal jsem. Asi pred mesicem jsem zacal pozorovat rano spatne starty (resp. start byl ok ale pak motor bezel na tri valce - ale ne dlouho asi minutu). (Jezdim kazdy den.) Posledni tyden ty tri valce trvaly dele a tak jsem tusil ze uz se cekat neda. Domluvil jsem si opravu u znameho (asi 100 km od Brna, kde nyni ziju). Bohuzel vcera se situace rapidne zhorsila, voda poprve mirne vrela, ale jen chvili. No a pak to melo rychly spad. Dnes jsem jiz do prace temer nedojel. Motor jel celou dobu na tri valce a z vyfuku se valil kour - voda se ve vetsi mire dostavala do valce a ten ji vytlacoval do vyfuku, kde se vyparovala. Domluvil jsem si tedy opravu tu v Brne. V 9.00 jsem auto predal a v 16:00 bylo hotovo - ale musel jsem prosit ze jedu na velikonoce k rodicum. Cena 2300 - 1000 prace + nove svicky, olej, chladici kapalina, tesneni, atd. Tak ted se zase vse zda byt ok. Mel jsem obavu, aby nebyly "utopene vlozky", to by bylo horsi. Co se tyka vyberu opravny doporucuju nejakeho soukromnika, ktery se specializuje na motory, tedy generalky, ti umi motor rozhodit rychle a hlavne to delaji kazdy den. Pokud je pouze povlak na vicku a zadne dalsi priznaky, tak bych nedelal nic muze jit jen o vysrazenou vodu - zvlast v zime. Motor - olej take neni nutno nejak proplachovat. Staci pouzivat dobry olej. Znacka nerika jestli je olej dobry, dulezite jsou parametry! Ja pouzival Mogul Forte GX, je to mineral ale neni drahy a pro tak nedokonaly motor jako je Skoda -staci. Navic je tento olej prvni plneni Skody a.s.
Cau
Cau
A jeste k tvym otazkam😒br />
Pokud sundas hlavu tak samo ze musis vse nastavit (hlavne vule, ale lepsi je vse) ale vzhledem k tvym otazkam tos asi nikdy nedelal a proto ti nedoporucuju to zkouset - stejne asi nemas potrebne zarizeni (i kdyz to neni slozite). Existuje nekolik knih, kde to je vice ci mene popsane, tak pokud si nenechavy tak je aspon v knihkupectvi prolistuj.
Hlava se zbrusuje pokud neni rovna. To se pozna az ji sundas. Pokud problem nemas tak to nedelej. Muze byt bud deformovana, nebo vyzrana. Existuji firmy, ktere hlavy opravuji - ne jen deformace ale i sedla. Na tyto firmy zase maji kontakt dobri opravari motoru.
Uzazeniny od oleje ti taky nedoporucuju odstranovat pokud nemas motor rozdelany. Prodava se spousta pripravku ktere je rozpusti a tim uvolni do obehu. Ve filtru neco zustane, ale proc to delat? Uzazeniny (karbony) jsou na mistech kde nicemu nevadi. Jedna se spis o obchod.
Pokud sundas hlavu tak samo ze musis vse nastavit (hlavne vule, ale lepsi je vse) ale vzhledem k tvym otazkam tos asi nikdy nedelal a proto ti nedoporucuju to zkouset - stejne asi nemas potrebne zarizeni (i kdyz to neni slozite). Existuje nekolik knih, kde to je vice ci mene popsane, tak pokud si nenechavy tak je aspon v knihkupectvi prolistuj.
Hlava se zbrusuje pokud neni rovna. To se pozna az ji sundas. Pokud problem nemas tak to nedelej. Muze byt bud deformovana, nebo vyzrana. Existuji firmy, ktere hlavy opravuji - ne jen deformace ale i sedla. Na tyto firmy zase maji kontakt dobri opravari motoru.
Uzazeniny od oleje ti taky nedoporucuju odstranovat pokud nemas motor rozdelany. Prodava se spousta pripravku ktere je rozpusti a tim uvolni do obehu. Ve filtru neco zustane, ale proc to delat? Uzazeniny (karbony) jsou na mistech kde nicemu nevadi. Jedna se spis o obchod.
Tak to je zásadní informace - FRIDEX to je svinstvo ! Jinak vcelku plně se ztotožňuji s tím co uvedl VlastikD, protože mě se v.r. 95 stalo to stejné. Koupil jsem tehdy Fa. 89 cca 60 tis. km. Auto jezdilo dobře a o tom co znamená emulze na víčku jsem tehdy ještě nevěděl. Měl jsem jenom problém s čistotou chl. kap. Přesto, že jsem Fridex, který tam byl, ihned vyměnil za BP (po propláchnutí motoru), tak se hned zase zkalil. A jednoho krásného dne jsem si takhle jel, při rozjezdu na křižovatce auto divně škublo a bylo to hotový. Byl jsem rád, že jsem se odbelhal 50 m na parkoviště. Jediný štěstí jsem měl, že se mi to stalo nedaleko od domova. Tehdy mě to stálo asi 1500 Kč včetně orovnání hlavy, náplní a materiálu. Když jsem si odpočítal materiál vyšlo mi za práci asi 900 Kč a myslím si, že to nebylo moc, protože práce je na tom skutečně dost. Pak jsem na tom najel 50 tis. km a dobrý. Co se tehdy stalo s těsněním ? To bylo úplně v p... . Fridex po šesti letech stačil úplně prožrat nejen hlavu, ale i kovové kroužky vlisované do těsnění u dvou válců (proto také byla ta kap. tak špinavá) a v den D došlo k tomu, že se to profouklo do válců. To co píšeš mi nepřijde nějak moc drahý a být tebou tak bych asi na nic nečekal. Je lepší si to nechat opravit v klidu, než když tě to pak někde nechá ve štychu zrovna když se ti to nehodí. A ještě jedno upřesnění nakonec - nemyslel jsem propláchnout mazací systém (tam se vlhkost časem vypálí) ale myslel jsem chladící systém.
Tak jsem dneska vymenil vodu v chladici, vypustil jsem ji, vypadala jako silne zrezlá, kdyz jsem zkousel jestli je mazlava tak byla. Jo po doliti a zahrati na provozni teplotu na miste na volnobeh (teplota kdy se zapne vetrak u chladice) se vetrak nezapnul, teplota vyskocila do cerveneho pole a z nadrzky na chladici kapalinu vyvrela voda, sla z ni para (z pod vicka). jelikoz uz byl vecer, tak jsem to nechal bejt a cekam na zejtrek rano. Postupoval jsem podle navodu v knize Jak na to? od Andrew Hamlina. Momentalne nevim kde jsem udelal chybu. Jo nenamrelil jsem kolik vody jsem vypustily, ale po rysku max stacilo dolejt asi 4 a ctvrt litru vody, podle navodu se ma dolejvat asi 6 litru. Jo taky nevim co je s vetrakem, kabely jsem prohmatly a byly v poradku. Vsechny hadice jsem promackal krome ty spodni vedle motoru, na tu jsem zapomel. Dneska mam takovek pocit ze to tesneni pod hlavou a pod vanou necham vymenit v servisu, trochu se bojim. Nevite nahodou o nejakym servisu v Pardubicich a kolem Pardubic, kde by mi vymenili tesneni a kapaliny za nejakou slusnou cenu (olej prevodovy i motorovy, destlovanou vodu,tesneni mam). Za kolik Kc by to mohlo bejt?
Říkate, že Fridex je svinstvo, co tedy tam nalejváte místo něho, slyšel jsem, že Fridex-Eco je lepší.
vytahl jsem cudlik na zamykani dveri zevnitr.
Lze zandat zpatky nebo musim provest slozitejsi operaci ???
Lze zandat zpatky nebo musim provest slozitejsi operaci ???
myslis ten umelohmotnej hribecek? ten se tam sroubuje. Jestli mas na mysli tahlo v operatku anruku, tak v '90 favoritu se to da nasadit zpatky, ale musis z toho nejdriv vytahnout to lanko.
Nazdarek,
chtel bych si dat do sveho Facka sedacku z Feldy, nemate s tim nekdo prakticke zkusenosti. Taky by me zajimalo, kolik stoji nova sedacka do Feldy.
Diky za info
chtel bych si dat do sveho Facka sedacku z Feldy, nemate s tim nekdo prakticke zkusenosti. Taky by me zajimalo, kolik stoji nova sedacka do Feldy.
Diky za info
Jeste neco,Favorita jsem pred lety jezdil a byl jsem celkem spokojen.Dnes uz bych do neho asi nesedl.Mel jsem moznost videt par totalek s timto vozem a stacilo mi.Je to vylozene nebezpecne auto.
Zadne vyztuhy,tenke dvere...atd.Docela bych chtel videt jeho crash testy.
Zadne vyztuhy,tenke dvere...atd.Docela bych chtel videt jeho crash testy.
Při řazení se mi stává, že rychlostní stupně jdou zasunovat ztěžka a i když řadím pomalu a s citem občas se ozve škrtnutí ozubených kol o sebe (malé). Ohnutá řadicí vidlička ?!? Jak dlouho se s tím dá ještě jezdit ? Alespoň 150 km ? Tento problém mě potkal včera večer, do té doby to bylo bez problémů. Díky za rady.
Favorit ma velmi nepresne razeni.Plyne to z nekvalitniho dilenskeho zpracovani a technicke nedoresenosti.Hodne se to zlepsilo od r.1994
Kdysi jsem mival stejny problem,vetsinou stacilo vratit rad.paku na neutral a znovu poradne vyslapnout spojku,pak uz to slo bez problemu.
Takze hlavne tam ty rychlosti nervi silou,nebo to odrovnas.
Tohle bylo u Facka to nejmensi, v porovnani s tim co te jeste ceka,je mi te docela lito.
Kdysi jsem mival stejny problem,vetsinou stacilo vratit rad.paku na neutral a znovu poradne vyslapnout spojku,pak uz to slo bez problemu.
Takze hlavne tam ty rychlosti nervi silou,nebo to odrovnas.
Tohle bylo u Facka to nejmensi, v porovnani s tim co te jeste ceka,je mi te docela lito.
Co má dílenské zpracování společného s řazením? Koukám, že Ty svoje bludy pouštíš všude kam se vrtneš. Když už, tak modernizace Favoritu proběhla již v roce 93! Hlavně, že jsi "poradil".
Ak sa ti nepaci presnost radenia vo Fabaku skus si obstaroznejsiu 120ku a potom budes hovorit inac. Apropo foter ma Fabaka 92ku a v nom to ide ako po masle. Moznoze by nezaskodilo nastavit kulisu /konzolu / radenia. Zaradit jednotku uvolnit trochu tym v tej jednotke pocukat dotiahnut a skusit ostatne rychlosti. Pri neuspechu skusat znova. Tento postup som odskusal na mojej 105ke a fungovalo ale do Fabakov macher niesom takze brat s rezervou.
Presne tak.Facko s tou presnosti neni az zas tak hrozny.Moje prevodovka ma na triku 250tkm a radi to jak po masle(akorat nekdy zaskripe paka)-teda krome zpatecky-tam pak opravdu pomuze vyradit neutral a znovu zmacknout spojku.Dokonce musim rict ze dyz sem sednul do vectry kde jde razeni hrozne lehce a paka ma kratsi chod a mensi rozestupy mezi rychlostma, tak se mi ze zacatku podarilo jednou misto trojky hodit petku....ale obavam se ze to nebude autem 😊
to Jarous:Modernizace Favoritu probihala po celou dobu jejich vyroby,nejen v roce 1993/nove calouneni a prisrojovka/.V roce 1994 vsak doslo k vyraznejsimu posunu v kvalite,zacal se pouzivat 50Kw motor,podvozek prodelal vyrazne zmeny a i zpracovani se kapanek zlepsilo.Jezdil jsem sveho casu s 93 i 94 a reknu Ti byl to postatny rozdil.
Nechapu proc me napadas,ja taky tvoje misty chaoticke prispevky neoznacuji jako bludy.Nevim v cem jezdis,ale srovnej si to v hlave a bud vice kreativni.
Kamil
Nechapu proc me napadas,ja taky tvoje misty chaoticke prispevky neoznacuji jako bludy.Nevim v cem jezdis,ale srovnej si to v hlave a bud vice kreativni.
Kamil
Samozřejmě že Favorit procházel průběžnou modernizací po celou dobu výroby(to snad každý auto), ale zásadní modernizace(facelift) proběhla v roce 93(nevím přesně, který měsíc) - vyztužení karoserie, jiná přístrojová deska, výplně dveří, výrazně lepší zpracování. To co jsi psal, že dostal Favorit v roce 94 měl už v roce 93, ale to je jedno. Na to, že se v jiných rubrikách prezentuješ jako motoristický novinář měl bys tohle vědět.
Ne Jarousi,neni to tak jak pises.Favorit a Forman se od ledna 1993 vyrabel s novym provedenim palubni desky a designove lepsim calounenim dveri.
Stale vsak byl zachovan karburatorovy motor a podvozkove partie byly shodne se starsimi modely.
Od roku 1994 byl podstatnym zpusobem upraven podvozek/tentyz pouzivany pozdeji pro Feldy 1995-96/ a zacal se pouzivat motor 1,3 s jednobodovym vstrikem 50 KW,taktez pouzivany pozdeji u Felicii do konce roku 1996.Od roku 1997 se u Feldy pouziva motor 1,3 MPI,ktery je tam dodnes.
Taktez s vyztuhami nemas pravdu,prvni vyztuhy se zacaly montovat az do Felicii od roku 1995.
Jezdil jsem oba typy Favoritu/1993 i 1994/cca 60 000 Km,jezdil jsem Feldu 1,3 MPI i 1,6 cca 90 000 Km, jezdil jsem Ford Escort,Scorpio cca 150 000 Km.Nyni jezdim Octavii 1,9 TDI 81 KW a uz nic jineho nechci.
Nevim v cem jezdis,ale pokud je to Favorit,tak te docela lituji...
Stale vsak byl zachovan karburatorovy motor a podvozkove partie byly shodne se starsimi modely.
Od roku 1994 byl podstatnym zpusobem upraven podvozek/tentyz pouzivany pozdeji pro Feldy 1995-96/ a zacal se pouzivat motor 1,3 s jednobodovym vstrikem 50 KW,taktez pouzivany pozdeji u Felicii do konce roku 1996.Od roku 1997 se u Feldy pouziva motor 1,3 MPI,ktery je tam dodnes.
Taktez s vyztuhami nemas pravdu,prvni vyztuhy se zacaly montovat az do Felicii od roku 1995.
Jezdil jsem oba typy Favoritu/1993 i 1994/cca 60 000 Km,jezdil jsem Feldu 1,3 MPI i 1,6 cca 90 000 Km, jezdil jsem Ford Escort,Scorpio cca 150 000 Km.Nyni jezdim Octavii 1,9 TDI 81 KW a uz nic jineho nechci.
Nevim v cem jezdis,ale pokud je to Favorit,tak te docela lituji...
Až budeš u nějakého dealera Škody, zeptej se ho na toho Favorita, budeš překvapený co se dozvíš, popřípadě si nalistuj nějaký motoristický časopis z té doby. Ve favoritu nejezdím, vlastním AR 156 2,5V6 24V, ale to není důležité. Musíš tedy litovat spoustu lidí, protože Favorit stále patří mezi velmi rozšířené vozy.
Pokud vim, tak podvozek (zadni naprava, brzdy..) se u Favorita zmenil uz od ledna 1993. Stejne tak interier, palubka. Vyztuhy byly montovany taky od ledna 1993. Ackoliv mam Formana, necitim se oproti ostatnim "motoristum" jako ubozak. Auto mam, protoze ho potrebuju k praci a ne na paradu. A zrovna Oktavka je takovy velice prakticky a prostorny vuz, ze ano... 😊))
BTW: mozna si vzpomenete na reklamni kampan skodovky prave koncem roku 1992: 542 zlepseni(nebojanevimkolikpresne) u noveho modelu 1993.
BTW: mozna si vzpomenete na reklamni kampan skodovky prave koncem roku 1992: 542 zlepseni(nebojanevimkolikpresne) u noveho modelu 1993.
Možná jsi jel ve Favoritu 93, ale byl to ještě starý model. Ve firmě jsme totiž měli kvanta Favotitů 93 i 94 a rozdíl nebyl žádný.
Nevite prosim, kdo dela tonovani autoskel a kolik by tak staly vsechny skla na Formana ?? Nasel jsem jednu firmu na morave, ale to je moc daleko. Jak je to s homologaci ? Slysel jsem, ze tonovani je povolene... diky. Folie nechci.
Presnost si lahko overite na dialnici. Kilometrovniky su umiestnene presne. Staci rovnomerna rychlost 1 km, /pre lepsiu presnost aj dva/ hodinky a jednoduche vypocty zo zakladnej skoly. Kto neprepadol z matematiky, ten to zvladne.
Mám Formana rok v.93, karburátor, 50 kW, asi 4 mesiace. Odsledoval som viackrát spotrebu(plná nádrž, odjazdene cca 200 km, znovu plná nádrž, prevažne krátke jazdy do 10 km každý den, rovinatý terén, sem tam kopec) a zistil som priemernú spotrebu okolo 10l/100 km.
Myslim si ze by mala byť nižšia. Prosím poraďte , v čom môže byť najpravdepodobnejšia príčina vysokej spotreby, prípadne privítam i vase skusenosti zo spotrebou .
Myslim si ze by mala byť nižšia. Prosím poraďte , v čom môže byť najpravdepodobnejšia príčina vysokej spotreby, prípadne privítam i vase skusenosti zo spotrebou .
Ja mam Formana 92, karb. 43 kW a spotrebu merim dotankovanim nadrze aspon po 500 km, tj. cca 1000Kc (ted uz vic 😞( V kombinovanem provozu (mesto, okoli, dalkove trasy) jedu za 7.2l, ale nemam tedy porad plyn na podlaze... kdyz ridi moje draha polovicka tak jezdi i za 6.8l. P.S. zrovna premyslim, jak udelat palubni pocitac s merenim spotreby pro karburatorovy motor, aby to merilo okamzitou a prumernou spotrebu.
Ako by sa dal namontovat palubny pocitac z felicie do favorita rocnik 92-93 s karburatorom. Zapaja sa to na riadiacu jednotku, alebo sa to da nejako vyriesit aj bez nej?
Nejde, protoze neni jak zjistit okamzitou rychlost. U Favoritu je prevod bowdenem u filcek je prenos pry elektronicky. Ptal jsem se v 11 servisech a vsude mi rekli to same - zkouseli jsme to, ale nejde. Teda pokud se bavime o palubnim pocitaci z felicie
To je omyl. Zjisteni okamzite rychlosti je to nejmensi... problem je zjisteni spotreby benzinu. U vstrikovani je znamy objem benzinu na jeden vstrik a podle frekvence impulsu se da spocitat mnozstvi paliva. U karburatoroveho motoru to lze zjistit jen prutokomerem, ale pro tak nizke prutoky benzinu jsou bezne merice nevhodne. Vlastni palubni pocitac je bezproblemovy... na toto tema vyslo v AR v minulosti nekolik konstrukci, ale nestaly za moc. Pro majitele strikacek bude mozna zajimava adresa [odkaz] kde pripravuji palubni pocitac pro Favority i.
Mozna jsi mne nepochopil, to co jsem psal se tykalo pouze namontovani konkretniho palubniho pocitace z felicie ( vyrabi se extra pro felicii) do Favorita. Musel by se najit prevodnik mezi bowdenem a pocitacem, protoze ten konkretni pocitac ma vstup pro elektronicke snimani otacek prevodovky a ne mechanicke.
No vlastnim Feliciu '95 BMM 40Kw s palubnym pocitacom a nahon tachometra je bowdenom. Tak isto palubny pocitac je pripojeny na tento bowden. Stav paliva je pripojeny na palubnu dosku a tepelne cidlo je pod naraznikom na soferovej strane a dokonca v tej knizke pisu ze je tam aj prietokomer na palivo. Ale kde, to sa mi nepodarilo objavit. Ale v knizke je napisane, ze na tom prietokomery musi byt uvedeny typ motora a ze pre 40kw a 50kw motory su rozdielne.
Tak sa pytam este raz, pretože na tú moju výzvu sa v tejto diskusii nejako zabudlo. Cim moze byt spôsobená vysoka spotreba - cca 10l/100 km u formana roč.93, prípadne napíšte svoje skusenosti zo spotrebou.
Musis napsat kde s tim jezdis. jestli jenom po meste tak bych se zas tolik nedivil.Ja jezdim s Fackem 136 z r.89 taky pres 9 litru. A pri dnesni cene benzinu 😞((
Jazdím prevažne krátke trasy 5 - 10 km, 2- 4 krát denne, rovinatý terén, medzimesto, štarty vždy zo studeným motorom.Po 200 km takto najazdených je spotreba v lete 10l.
No a je to jasne. Ved ten motor sa nestihne ani zohriat a uz ho vypinas. Pri studenom motore je spotreba o 2 az 3 litriky vyssia. Hlavne ak pouzivas sitic. Na palubnom pocitaci vo Felde mi to pri 90km/h pri studenom motore pise 6,7 litra a ked sa to zohreje tak okolo 4,6. este ma napadla jedna vec, ak mas ten automaticky sitic, co tam byval namontovany a ludia si ho prerabali na manualny, tak moze byt chyba v nom. On by sa totizto mal pri zohriati motora vypnut.
Pokud se týká spotřeby tak já si na Favorita nemůžu stěžovat. Mám Fav. 136L r.v. 89 karburátor bez kat. najeto přes 110 tis. a dlohodobou spotřebu mám od 5,8 - 7,0 l/100 km podle stylu jízdy. V zimně se nekdy dostanu na 7,3 l. (80% mimo město 20% město). Nejvíc jsem na jednu nádrž ujel přes 700 km a ještě nesvítilo hladový oko. Na druhou stranu je pravda, že zvláště u karburátorové verze jsou hodně znát na spotřebě četné studené starty.
Rekl bych, ze Ti asi tecou hadicky. Je to dost casta zavada, pokud majitel kasle na udrzbu. Par mych znamych melo take vysokou spotrebu a kdyz si dali nove hadicky a zkontrolovali vsechny spoje (a ze jich tam je...), tak sla spotreba na prumer 7 a fous ve meste a neco +- 5,5 mimo mesto.
Ten počítač tam skutočne nedáte. Nemáte ako snímať množstvo vstreknutého paliva. Ale to s tým bowdenom je blbosť. Aj Felicia má bowden (nemala by predsa mechanické počítadlo kilometrov). Pri montáži počítača sa na spodnú stranu tachometra namontuje bezdotykový snímač otáčiek. Felicia má na tachometri na vrchnej strane rýchlosť 110 km/h a Favorit 90 km/h. Takže neviem, či sú tachometre zamenteľné, alebo má Felicia iný prevod už v prevodovke. Ale aj tak by sa dal spraviť prevodník pre Favorit. Hoci vypočítať rýchlosť nie je problém. Najväčší problém je sledovať ten prietok. Dlho som uvažoval.
V hrubých črtách by to mohla byť nejaká pomerne úzka a vysoká valcová nádobka (aby ju neovplyvňoval sklon vozidla) so známym objemom. V nádržke by bol plaváčik, ktorý by bezdotykovo snímal hladinu (najlepšie opticky). Plaváčik by určoval maximálnu a minumálnu hranicu. Nádržka by sa naplnila po maximálnu hranicu. Plaváčik by ju zaregistroval a zastavil by prívod benzínu povedzme elektromagnetickým ventilom. Benzín sa bude z nádržky spotrebúvavať až kým nedosiahne spodnú hranicu. Vtedy sa ventil otvorí a nádržka sa zase napustí po maximum. Predpokladom je elektrické podávacie čerpadlo pri nádrži, ktoré by sa taktiež vypínalo. Najlepšie ponorné z Felicie. Samotné zisťovanie prietoku by bolo buď z počtu cyklov (objem paliva pri jednom naplnení nádržky vypočítame alebo ešte lepšie zmeriame), alebo ešte lepšie z doby, po ktorú bolo elektrické podávacie čerpadlo v prevádzke. Jeho prietok tiež možno zmerať (povedzme za 1 minútu) a prepočítať na sekundy. Je už len na vás, akú veľkú nádržku zvolíte - tak často bude údaj o "okamžitej" spotrebe obnovovaný.
V hrubých črtách by to mohla byť nejaká pomerne úzka a vysoká valcová nádobka (aby ju neovplyvňoval sklon vozidla) so známym objemom. V nádržke by bol plaváčik, ktorý by bezdotykovo snímal hladinu (najlepšie opticky). Plaváčik by určoval maximálnu a minumálnu hranicu. Nádržka by sa naplnila po maximálnu hranicu. Plaváčik by ju zaregistroval a zastavil by prívod benzínu povedzme elektromagnetickým ventilom. Benzín sa bude z nádržky spotrebúvavať až kým nedosiahne spodnú hranicu. Vtedy sa ventil otvorí a nádržka sa zase napustí po maximum. Predpokladom je elektrické podávacie čerpadlo pri nádrži, ktoré by sa taktiež vypínalo. Najlepšie ponorné z Felicie. Samotné zisťovanie prietoku by bolo buď z počtu cyklov (objem paliva pri jednom naplnení nádržky vypočítame alebo ešte lepšie zmeriame), alebo ešte lepšie z doby, po ktorú bolo elektrické podávacie čerpadlo v prevádzke. Jeho prietok tiež možno zmerať (povedzme za 1 minútu) a prepočítať na sekundy. Je už len na vás, akú veľkú nádržku zvolíte - tak často bude údaj o "okamžitej" spotrebe obnovovaný.
Zistil som ze mi otáčkomer ukazuje nižšie otáčky ako v skutočnosti sú. Tak napr. na 4. rýchl. stupni mi pri 80 km/h ukazuje otáčkomer 2000-2200 ot/min. Podla jednej literatury by to malo byt 3000 ot. Zdá sa mi , že s klesajúcou vonkajšou teplotou sa to zlepšuje napr. pri vonk. teplote okolo 0°C bol rozdiel len 500 ot. Jedná sa o Forman rok.v. 93. Poradte v com môže byť príčina.
Mal som model '92 a osadil som do neho novú palubovku z modelu '94. Za normálnych okolností ukazuje veľmi presne. Ale mne asi príliš zmrzol a cievka vychyľujúca ručičku sa prílišným skrátením pretrhla. Bohužiaľ som ani po rozobratí nezistil kde. Takže pomohla jedine výmena otáčkomeru. Ale chyba sa prejavovala iba v zime a to tak, že až do zohriatia sa otáčky nezobrazovali. Po prekročení teploty vo vnútri palubovky nad určitú hodnotu sa otáčkomer spamätal a zrazu ukazoval ako mal.
Omlouvam se za sve pravdepodobne plky o palubnim pocitaci na formana. Jedno je spolecne - asi nejde namontovat. To co jsem tu psal,ze neni jak zjistit okamzitou rychlost, to mi rekli v servise, jak jsem koupil , tak jsem prodal. U Favoritu se vstrikovanim by ale potom nemela byt problemem zjisteni objemu paliva, protoze se stejne potory davaly do prvnich felicii. Problemem asi bude, ze cidlo otacek rychlomeru nepujde na palubku od Favoritu nainstalovat. Palubni pocitac na Favority urcite pujde namontovat, ale musite mit motor se vstrikovanim a palubovku z felicie. Znam 2 maniky, kteri si nechali namontovat do svych Favoritu palubovku z felicie a dali za to 20000 Kc
kto mi vie pomoct ako rozobrat tyc od paky na prehadzovanie rychlosti ... hlavne cast pri prevodovke ... vcera som sa s tym kaslal 4 hodiny a nic ! Alebo nejaky nakres ... Dik
1979@mailbox.sk
1979@mailbox.sk
Chtel bych uskutecnit jednu prestavbu, jedna se o skodu pickup, jde o to vymontovan skodovacky motor, a na korbu pickupu namontovat motor 3.5 V6 Tatra. Musi se kompletne predelat zadek, protoze se musej rozsirit napravy, nejlepsi by bylo to asi odriznout a namontovat navej zdek s vestavenym motorem. Proc pisu? Potreboval bych se deozvedet kde by tuhle prestavbu zvladli (byli ochotni udelat). Piste prosim na ogre@volny.cz
Nedelam si blazny, tenhle projekt bych chtel uskutecnit bez ohledu (nebo s mirnym ohledem) na penize. Hlaven aby to jezdilo.
Estli se nemilim tak tatrovacky motor 3.5L je V8 a nie V6, ci nie?
Me by taky zajimalo, ze ktere Tatry ten motor pochazi.
Standardne mela T603 2.5 V8, T613 3.5 V8, T700 bud 3.5 V8 nebo 4.2 V8. Ruzne tuningy se potom v objemu lisily, ale osmivalce to byly porad. Jediny sestivalec byl special pro autokros, ale ten mel jen 3000 ccm.
Standardne mela T603 2.5 V8, T613 3.5 V8, T700 bud 3.5 V8 nebo 4.2 V8. Ruzne tuningy se potom v objemu lisily, ale osmivalce to byly porad. Jediny sestivalec byl special pro autokros, ale ten mel jen 3000 ccm.
Je to V6 3500, vcera jsem se bavil s policajtama a tim i rekli ze udelat si muzu vse ale na silnici s tim nesmim... stejne tuhle prekopavku udelam, teda podle ceny.
Mozna ze by bylo lepsi udelat tuning na tom skodovackym motoru, dase z toho dostat priblizne 92kW a s lepsi smesi to bude delo, policajti potom nemuzou sebrat papiry.
Mozna ze by bylo lepsi udelat tuning na tom skodovackym motoru, dase z toho dostat priblizne 92kW a s lepsi smesi to bude delo, policajti potom nemuzou sebrat papiry.
Jaké máte zkušenosti s provozem na techničák u Favoritů.Začínám o tom vážně přemýšlet,protože najezdím moc km a tak by se mi to asi vyplatilo.
Tak to lituju motor v tom tvym Favoritu 😃
Proč?Je mi jasné,že ho časem oddělám,ale když vydrží déle než 10000km tak jsem v plusu,protože motor do Favorita není problém sehnat.
Ale tez se smir s tim, ze ti to nebude tak jezdit - dost zasadni rozdil v oktanovych cislech, kdyz uz, tak si myslim, ze by do toho nebyli spatny nejaky aditiva, ale pak asi nema moc vyznam ta cena.
Do toho technicaku zkus pridat trochu toluenu, to je docela dobre palivo s pekne vysokym OC (tedy, pokud mas nejaky levny zdroj, protoze kupovat ho v drogerii by dost prodrazilo provoz)
Toluen?Proč zrovna ten.A když, v jakém poměru?
Protoze Toluen ma slusne OC. Tyhle veci kolem paliv se daji najit skoro v kazde knize o motorech.
Pomery tezko odhadnout, protoze byt se zkousky na toto tema obcas delaji, tak se z pochopitelnych duvodu nepublikuji.
Matne si vzpominam (ale jiste to nevim), ze za hlubokeho socialismu se pridanim myslim 5% delal ze specialu super.
Pomery tezko odhadnout, protoze byt se zkousky na toto tema obcas delaji, tak se z pochopitelnych duvodu nepublikuji.
Matne si vzpominam (ale jiste to nevim), ze za hlubokeho socialismu se pridanim myslim 5% delal ze specialu super.
Ten motor sjem si spletl, bude to neco 3.5 litru typ econom. Jinak na silnici to stejne nebude smet, jakmile s tim vyjedu a chytel me cajti tak mi seberou na miste ridicak (je to jeden z 12 radku pravidel odebireni ridicaku, jinak je tam taky prekroceni rychlosti o 30 km/h, jizda bez technicaku, sj inymi SPZtkami atd.)
Mám problem z otačkomerom (favo r.v.93).Ukazuje o cca 500 - 1000 ot menej. V čom môže byť chyba, poraďte. Nevie niekto pozháňať schému elektrického zapojenia tohto otáčkomera alebo aspon kontakt na výrobcu. (najlepšie e-mail).
Takovym nekjakym zpusobem se projevovaly odchazejici spinace zapalovani (ta krabicka na podbehu), ktery vynechaval nejake impulsy. V kazdem pripade bych ale zkontroloval konektorove spoje v pristrojovce, zda je spravne ukostrena apod. V tom pripade by ale mely ukazovat lehce sejdrem i teplomer a benzinomer.
Chystam se oplacat trochu prahy a dvere gumoasfaltem nebo necim podobnym - zacina to chytat rez. Privitam jakekoliv relevantni rady. Diky
Doporucuji Konkor 500, ale nevim jestli je i na "venkovni" pouziti. Mam s nim nastrikany spodek, podbehy, cast prahu a je super. Gumoasfalt ztvrdne, pak se odloupne a jsi zase na plechu. Konkor 500 je furt elasticky a mekky. Borec, co mi auto strikal rikal, ze to vydrzi takovych 5-6 let. Zima nezima. Byl mi sympaticky tim, ze ze svych zkusenosti vi, ze Felicie rezavi stejne jako Favority.
Ja som nechal striekať celé auto. Spodok mi spravili tiež s niečím ako gumoasfalt. Ale stačila jedna cesta, ktorú posypali kameňmi okolo 1 cm a bolo po ochrane. Nakoľko som sa ponáhľal (predné zásterky som pritom mal), dopadlo to veľmi zle. Auto začalo neskôr korodovať aj na iných klasických miestach (dutiny boli správne ošetrené). Tak som to presne kvoli tomu predal. Teraz mám Feliciu Combi model 98 a zatiaľ našťastie nič nekoroduje. Som spokojný. Mám v podstate nové auto a mám pokoj.
Ja jsem prave taky slysel vsechno spatne o gumoasfaltu. Jinak predni zasterky udelaji na kazdem aute spoustu prace. Bohuzel na Bravu stoji 1 par prednich zasterek 1075 Kc. Musel jsem si pomoct sam a trochu improvizovat.
Neviem sice co za gumoasfalt daval moj otec na moju 105ku ale je tam uz dobrych 10 rokov a furt nani naznak po hrdzi. Tak neviem co s tym robite. Tu farbu (gumoasfalt)zistim a dam vediet. Jednu pixlu mam este furt v pivnici, minule som s nou natieral podlahu a je to O.K.
Tak som sa pozrel na tu pixlu. Je to KONKOR.
prave mi vyhnil prah a budu tam davat novej, tak bych ho chtel rovnou natrit tim KONKORem. chtel jsem se zeptat - gumoasfalt muzu po par tydnech natrit normalni barvou (lakem auta), jak je to s tim KONKORem, kdyz netvrdne? nebude to vypadat hnusne?
Prosim napiste mi pri kolika tisicich km vam odesla spojka. Mam F135Lx r.v. 1993 a najeto 97000Km a jeste nebyla menena. U me predchozi S105 odesla jiz po 60000Km, protoze chci podnikou velkou cestu do Francie mam strach ze mi tam muze spojka odejit, ale menit ji preventivne nechci kdyz zatim slape OK.
Dekuji
borisp@volny.cz
Dekuji
borisp@volny.cz
Nekde jsem se docetl, ze se Facko odhlucnit pomoci polyuretanove peny. Nemate s tim nekdo zkusenosti - kam to striknout, na co si dat bacha ... ?
Ta pena se podle mne da pouzit pouze do uzavrenych prostor ( prahy ). Kladnym efektem si ale nejsem jist.
Tak jsem se tady kdysi prezentoval, ze mi muj 136L z roku 89, najeto 100 000 slusne cuka, a nema vubec zadnou silu. Zacalo to v zime a stupnovalo se to velmi pozvolna, nejsem prilis technicky typ a do servisu chci jit az na podzim pred STK. Vetsinou jezdim sam s nezatizenym autem, takze to celkem slo az do minuleho tydne, kdy jsem zjistil, ze neuvezu 4 lidi a dva kufry. Takze pricinou byl rozdelovac, kterej byl tak straslive zanesenej uhlikovym prachem, ze nemohl vubec fungovat. Takze stacilo ho ocistit, promazat a kontakty vzit jemnym smirkovym papirem a auto jezdi jako nikdy, alespon mi to tedy tak prijde. Motor se krasne vytaci a tahne, taky se velmi podstatne zlepsil jeho zvuk. Na spotrebu to nemelo vliv. Mam pocit, ze ten rozdelovac nebyl za dobu existence meho auta snad ani jednou promazan a vycisten. Takze to tady uvadim pro inspiraci, pokud by mel nekdo stejny problem a zaroven jako ukazku, jaky jsem prase...
Zdravím všechny. Mám problém u Formana r.v. 1993, najeto 144000, kdy se mi pravidelně stává, že na 3 a 4 převodový stupeň většinou do kopce zhruba při 3000 - 3700 otáčkách začne vydávat řadící páka pazvuky. Když jí podržím tak se klepe. Na jiný stupeň je vše OK a do otáček jde motor dobře. Nemáte s tímto nějaké zkušenosti? Díky. msa@centrum.cz
Kamarat si pred nedavnom kupil Formana 135LS. A ma podozrenie, ze mu stale bezi sytic. Lenze nikde nemozeme najst ako je to vlastne urobene a ziadnu literaturu nemame. Preto prosim o radu, ako je vyrieseny sytic, alebo ako sa da vyblokovat. Vdaka....
Sytic je v tom automatickej, nevim presne, jak rizenej, knihu o tom tady nemam. Ale da predelat na rucni, nekde jsem to ted cet. Jestli porad bezi by mel poznat podle spotreby a taky otacek motoru.
... a zapomel jsem, ze se nastavi vzdycky pri slapnuti na plyn a po pusteni je ve stejny poloze do dalsiho slapnuti.
Favorit v podstate veci nema sytic, ale priveru. Ta je ovladana termostatem, podtlakovou komorou a take proudem vzduchu, ktery jde difuzorem.
Takhle na dalku je to dost slozite vysvetlovat, ale da se rucne "vypnout", chce to jen trochu cviku. Provadi se to "zlomenym" prstem zleva karburatoru u komory termostatu privery (pri pohledu zpredu na motor).
Pro studium doporucuju budto dilenskou prirucku nebo knihu Muller/Muller - Automobilove karburatory, tam je to popsane asi nejlip.
Takhle na dalku je to dost slozite vysvetlovat, ale da se rucne "vypnout", chce to jen trochu cviku. Provadi se to "zlomenym" prstem zleva karburatoru u komory termostatu privery (pri pohledu zpredu na motor).
Pro studium doporucuju budto dilenskou prirucku nebo knihu Muller/Muller - Automobilove karburatory, tam je to popsane asi nejlip.
Neviete niekto, ci pasuje vypln dverí z felicie na favorita, potom ci je rovnaka pristrojovka s palubovkou z felicie do roku 98 a od roku 98 (sivocierna). Jedna sa mi o elektr. zapojenie a ci ich mozem zamenit.
Vdaka
Vdaka
Nevim jestli to tam stoprocentne pasuje ale videl jsem facko, ktere melo interier komplet z feldy.
No nevim jake zkusenosti mate z konkorem, ale ja jsem natrel podvozek Formana Tlume😜lastem a dutiny jsem vystrikaval tim samym, akorat naredenym a zatim to vypada dobre a kdyz na to sahnu tak to porad lepi. Mam to prez rok.
Jeste dodatek, jestli nekomu zhnijou prahy na aute, tak to vetsinou zhnije zevnitr. Je proto dobre osetrovat hlavne vnitrky dutin prahu. Jinak pokud jde o vnejsi casti prahu, pokud je chcete chranit, tak neco presne pro tento ucel ma v nabidce tusim Soudal. Na netu snad maji stranku.
Take se chystam provest neco s korozi. Zatim jsem chtel v nekolika specializ. prodejnach s barvami zjistit, cim by se to mohlo provest. Rikali, ze Konkor 500 a Rezistin jsou mene ucinne, nez strikaci tmely a vosky cizich firem ( Body, Vurth,...). Nevim, jestli to neni jen otazka ceny, co je pro prodejce vyhodnejsi prodavat. Mate nekdo zkusenost i s temito prostredky?
Ahoj všici, včera se mi stala zvláštní věc: Můj drahý mistr automechanik, u něhož jsem nechal své prdítko za účelem omlazení, mi půjčil po dobu opravy jednoho ze tří Favoritů ze své minipůjčovny. V pohodě jsem ho odemknul, no a když nešel klíček zasunout do zapalování, zjistili jsme, že patří k jinému Favoritovi. Ale ty dveře šly otevřít naprosto bez problému... Stalo se vám někdy něco takového?
Stalo se mi naprosto totez.Nekdy v roce 1993 jsem si koupil noveho fomrmana a asi o mesic pozdeji me soused z vedlejsiho vchodu nasledoval.Vybral si tenkrat stejnou barvu a jednou jsem v pohode odemcel omylem toho jeho.Klicky vsak taktez nepasovaly do zapalovani.Radeji jsem mu to rekl ,abych predesel neprijemnostem.Vim,ze jsme meli tenkrat na toto tema dlouhou debatu.Potom jsem tam dal spoustu doplnku,tak uz jsem si vzdy to svoje poznal.Jo v te dobe holt Skodovka jeste zdaleka nebyla tam kde je dnes.
pouzivam vyrobky znacky Teroson. Vyber je vic nez slusnej, ceny relativne vysoky, ale spokojenej jsem maximalne. Na e😜onovany plochy (kde hrozi otlucen kamenim) strikam Pingo Steinschlag... no funfuje to znamenite, katalog terosonu najdes na www.riha-tesneni.cz
Chlap, ktery se zivi strikanim spodku a dutin 15 let, za celou dobu je nejvic spokojeny s Konkorem 500, vydrzi pry podle jeho zkusenosti 6-7 let ( pozna to podle toho, kdyz takove auto po 6-7 letech prijede na prestrik ), kdyz to strikal necim zahranicnim, auta jezdila na prestrik po 2-3 letech. Nerikal mi ale, cim zahranicnim to strika. Na Brave mam konkor 500, je to sice celopozink, ale jistota je kulomet ...
Nevie niekto pozháňať schému tyristorového zapaľovania (elektronického spínača ) pre Favorita. Ten môj asi vynecháva nejaké impulzy (zlý údaj otáčkomera) a nový je velmi drahý. Chcel by som si ho vyrobiť sám.
Nevite kde se da NEJLEVNEJC nechat vymenit klice abych nemel od nadrze stejnej jako od auto ? Prej je to nebezpecny.
Nevim, kup si novy uzaver nadrze. Spis nez o uzaveru nadrze jsem slysel o zamku v patych dverich, ktery pry zlodeji vyhlidnuteho auta ulomi, vezmou si jej a podle nej si udelaji klice, kterymi otevrou cele auto. Takze pozor, kdyz zjistite, ze vam chybi zamek v patych dverich, vetsinou vam to auto pak v nejblizsi dobe mohou ukrast.
Pokud vím tak s krytem nádrže byly problémy u počátečních ročníků. Od 1/93 (možná i dříve) bylo u víčka nádrže vynecháno jedno stavítko, takže klíč do dveří už podle víčka nádrže nešel vyrobit. Další problém je u aut s zámkem pátých dveří zabudovaným v otočné páčce (myslím od podzima 90 dále), kdy tento zámek lze lehce vythrhnout a podle něho vyrobit klíč k dalším zámkům. Nejjednodušší je asi kritický zámek vyměnit za jiný (buď koupit nebo s někým vyměnit). Jinak, protože výše uvedené je mezi lidmi známo a tak si již zámky dost vyměnili postupují zloději běžně tak, že vytrhnou zámek ve dveřích u řidiče nebo spolujezdce, rozříznou ho a podle něj jsou schopni během chvíle vyrobit klíč, se který pak pasuje do spínací skříňky a bez problémů (pokud auto již není zabezpečeno jinak) odjedou. Proti tomu je asi nejlepším avšak dražším řešením mít rozdílný klíč od spínací. Tak to mám já u svého Fa. Ne ale proto, že bych byl takový nadšenec, ale proto že ho v roce 93 minulému majiteli ukradli a jenom proto že tam měl málo benzínu, tak nedojeli moc daleko. Po té co mu bylo auto vráceno musel vyměnit spínací skříňku.
Tak mne napdalo, ze by sis svuj uzaver a zamek 5 dveri mohl vymenit s podobnym zajmcem, vyslo by te to zadarmo. Chtelo by to jen nechat pridelat klic za 35 Kc a setkat se se zajemcem, aniz by vedel jake mas auto.
Chcel by som natrieť spodok Formana (r.v.93) rezistinom (čiernym).Poradili mi to v predajni pretože už tu spomínaný Konkor sa vraj už k nám nedováža. Nemáte niekto s týmto prípravkom skusenosti. Nepoškodí pôvodny ochranný náter ktorý tam je od výroby?
Nevite co je treba vymenit, kdyz mi pri razeni 5 stupne jde radici paka moc vpravo? Je to cele takove volnejsi. Diky
Shanim veskere informace k systemu Ekotronik pouzitem ve Favoritu s motorem 135E ? Zkusenosti.? Diky.
Jeden známý to měl (r.v. léto 92) a tehdy ho to stálo proti běžného fav. s normálním karburátorem dost peněz. Za ty peníze to prý nestálo. Je to dokonce horší než 135B - 40 kW/94Nm. 135E má 40kW/90Nm a např. oproti normálnímu karburátoru to má jen samé nevýhody (menší výkon a pružnost a vyšší spotřeba). Také na servis je to horší, protože těchhle provedení v republice zas tak moc nejezdí. 135E se vyráběly hlavně na e😜ort na západ, protože tam se tehdy karburátory (ani s katem.) prostě vyvážet nedaly a tak to bylo, alespoň jak mi to připadá, takové nozové řešení. Pokud uvažuješ o koupi 135E tak spíš nedoporučuji.
Ja uz ho mam koupeneho asi 3 roky. Jenom jsem chtel vedet nejake dalsi informace. Pokud se jedna o spotrebu, papirove se shoduje s BMM 1.3. Jinak spotrebu mam cca kolem 6.5l. (Kratke trasy do 8km svizna jizda). Zatim jsem spokojeny. Akorat jsem chtel zjistit nejake ostatni zkusenosti z praxe. Popr. servisni manual. Kazdopadne diky.
Cau lidi, nevite kolik stoji predni tlumic na vyfuku? (nemam katalizator) diky za cenu.
Cau lidi, nevite kolik stoji predni tlumic na vyfuku? (nemam katalyzator) diky za cenu.
Zdravím všetkých. Rád by som vedel, či aj vy máte vo favoritoch problémy s výfukovými plynmi v kabíne. Menil som už aj tlmiče výfuku, ale efekt žiadny.
muze to byt tesneni mezi litinovym vyfukovym potrubim a prvnim dilem vyfuku...
Nevite nekdo o slusnem servisu na stareho Favorita 89-90. Koupil jsem ho nedavno a potrebuju ho "prejit" , jestli je vse Ok, pripadne opravit zasadni veci ( brzdy, alternator, vyfuk apod.)
Diky
Diky
Nazdarek ludia ak viete poradte...Chcem do Facka 09/92 ...namontovat palubovku z Feldy...problemom je zapojenie elektriky..spinace a budiky v pristrojovke... Mate niekdo s tym skusenosti?
poradteeeeeee.... luky02@yahoo.com
poradteeeeeee.... luky02@yahoo.com
Pred časom som kúpil ojazdený Forman r.v.93. Na poč. km mal údaj 89 tis. km. Kedže som zistil ako ľahko sa dá odpijiť náhon tachometra pochybujem či ma naozaj iba toľko km najazdených. K tomu ma vedie i údaj v servisnej knižke, kde prvý majiteľ (podnikateľ-auto na lizing)najazdil za prveho pol roka 30.000 km a ďalej už na servisné prehliadky nechodil. Rezerva pneu je z roku 94.Teraz sú na ňom pneu z roku 97. Poradte mi podľa čoho sa dá približne zistiť, koľko km má auto najazdené. Koľko km asi vydržali prvé pneumatiky (MP😄
Najnovsie som zistil, že mi žerie olej(Castrol GTX3 Protec). Asi 1l/1500 km. Svedčí to o vybehanom motore alebo je to normálne. Aké mate skúsenosti so spotrebou oleja ?
Mam Formana 92 r.v po koupi vymena oleje za full syntetiku Trysk Racing, ted olej Trysk Speed polosyntetika. Spotreba oleje minimalni. Po dobu vymeny (15000 km)doliti cca 2dcl oleje.
1L/1500km je strasne moc. Bud je nekde praskly stiraci krouzek (prohledni svicky), nebo ma ten motor najeto tak okolo 250 000 km nebo vic (vlastni zkusenost).
U těhle motorů uvádí výrobce max. spotřebu oleje 0,3 l na 1000 km. Já osobně u 136 po 110 tis. olej nemusím nijak dolévat. T.j. mezi pravidelnými výměnami po 10 tis. Obecně řečeno pokud vím tak tyhle motory, na rozdíl od motorů 100-120, olej nežerou. Pokud jde o pneu MP8 tak myslím, že jde o OR34. Ty mám na autě od 50 tis. T.j. přes 60 tis. km a ještě něco na nich bez problémů najedu. Jak to vypadá tak to tvoje auto má minimálně "trochu" přetočený tachometr a asi taky něco pamatuje. Čau!
Je možné pretočiť tachometer smerom naspäť, t.j. odratávať km ? Nedávno som menil rozvodovú reťaz, tesnenie pod hlavou tiež, bolo torchu rozožraté od pôvodnej náplne Fridexu - strácala sa kvapalina a tlakoval sa systém.Preto časom odišlo i vodné čerpadlo. Koľko Vám asi vydržalo púvodné tesnenie a rozvodová reťaz? Stále sa snažím zistiť skutočne najazdené km.
mam favorita na LPG a na 22 000 km mi sezral asi trictvrte litru oleje (daval jsem novy), kamos ma facko s 210 000 km a rika ze doliva pres litr na 5000 km. A to ma dvakrat brousenou hlavu, pac to ponekud uvaril...
kamos ma totalne vyjebanej rozdelovac - Favo r.'89. Nemate nekdo nejakej volnej ? Novej stoji 2000 a to je trochu moc ... na vrakaci ho mivaj za 500 ale ten tam zrovna zadnej nemaj ... pokud byste ho nekdo kolem toho petikila prodavali, tak se mu prosim ozvete ... DIKY! (0603/781681)
Zdravim. Nevi nekdo kolik chladici kapaliny vejde do Favorita ? Chci si po ceste z prace koupit destilku a Fridex a knizku mam doma 😞. Diky.
Napsal jsi "koupit destilku a Fridex a knizku mam doma ". Ja jsem z toho dal do kupy: "koupit destilku, Fridex a knizku mam doma". Sorry
V posleednom čase pozorujem zvýšenú hlučnosť v kabíne v mojom Formane r.v.93 naj 93 000 km(?).Ako by sa vybrácie prenášali do nosných častí karosérie, pritom mi nedávno vymenili silentbloky v uchytení motora ku karosérii. Čo to môže byť, poradťe.
Je to rozpera predných tlmičov a montuje sa pri motor na vrch tlmičov. Znižuje to vibrácie vo vyšších otáčkach.
Nevie niekto poradiť, či sa dá do Favorita namontovať kompletné kúrenie z Felície. Stále mi tečie ventil kúrenia i po niekoľkých výmenách gumového tesnenia. Už ma to nebaví stále opravovať.Vo felíciách ventil už nie je a je s tým pokoj.
Vyser se na topeni z felicie. Taky mi na Formanu po 4 letech zacal ventil tect, koupil jsem za 150 Kc novy, protoze tesneni neslo koupit zvlast, a zacalo to tect taky, i kdyz jsem vse dukladne vymenil. Pak jsem koupil vodeodolny silikonovy tmel za 60 Kc, nanesl vrstvu na stycne plochy a od te doby uz 2 roky je naprosty klid.
Nazdar chytry hlavy - mam pro vas problemek na rozlusteni - urcite na to prijdete. Kamos ma favo'89 LPG. Jezdilo to dobre az v posledni dobe se to proste cuka, pokud se z toho potrebuje dostat vykon. Vymenil uz rozdelovac, palec, viko rozdelovace, kabely, svicky. Nechal seridit predstih, plyn (lpg). Musi to bejt proste necim okolo zapalovani, ale fakt uz netusime cim. I krabicku elektr. ovladani zap. uz sme vymenili. Jednou sem mu pucil prave moje viko rozd. i s kabelama a najednou mu to litalo jak drak, jenze ted sem mu to pucil znova a nepomohlo to. Uz nas fakt nic nenapada - mozna jeste takovy detaily jako snimaci civka v rozdelovaci (vede stinene do el. zapal.) ... fakt uz nevime ... nenapada nekoho z vas neco? DIKY!
A dela to i na benzin ?
U benzinu bych zkusil opravdu zkontrolovat civecku v rozdelovaci. U plynu bych jeste zkontroloval filtr LPG.
U benzinu bych zkusil opravdu zkontrolovat civecku v rozdelovaci. U plynu bych jeste zkontroloval filtr LPG.
a civku jste menili??
civku sme menili, dela to i na benzin a kolem plynu je uz taky meneny vsechno - membrany, serizeny, vzduchovej filtr .. atd ..
Mel jsem tentyz problem u Fa /1989,kabely jsem take menil(byly to uhlikove)a delalo to dal,tak jsem je nechal promerit a jeden z nich byl vadny.Vymenil jsem je za kabely s kovovym vodicem,i kdyz ty nebyly pro r.v.1989 doporucovane, a problem zmizel.Ty nove kabely mely take lepe utesnenou koncovku na svicce,coz je dulezite u vyskonapetoveho zapalovani k zemezeni preskoku.
Me taky zacalo cukat, nejdriv jen na plyn, pak uz i na benzin. Zkousel taky presne to, co popisujes a nic nepomohlo. Nakonec to bylo spatnou hadickou privodu benzinu, kudy si to prisavalo vzduch. Jakou mas spotrebu na LPG? Ja mam Fav. 136 z roku 1990, najeto 78000 km, LPG BRC a spotreba se mi pohybuje uz od jara kolem 8 litru a dojizdim s tim vicemene jen do prace (denne 40 km) - z 1/3 po meste. Loni to zralo ale 9 litru, tak jsem tam dal plynove svicky Brisk, bavlneny vzduchovy filtr a leju tam plnou syntetiku (v Makru maji 5 litrovy kanystr Texaco Havoline 5W-40 plne synt. za necelych 1000,- Kc). Pak to zacalo lip jezdit a mene zrat. Mate nekdo jeste zkusenost s tou hlucnou prevodovkou? Kdyz jsou teploty kolem nuly a mensi, tak nez se to trochu zahreje, tak z prevodovky je slyset jakoby chrceni loziska. Pomohlo by na to naliti do prevodovky nejakeho toho pripravku s teflonem?
K te prevodovce:teflon jsem tam daval,presto mel favorit takove to typicke pohvizdavani a na volnobeh ta prevodovka obcas trochu chrastila, jinak ale o.k..Mnohem dulezitejsi je podle me viskozni klasifikace pouziteho prevodovehooleje.Tzn. vyrobce doporucuje 75W,75W LF-t.j.celozivotnostni napln,cizi oleje jsou vicerozsahove-napr.75W-90(to je napr.synteticky prevodovy olej od Aralu).Mne ta prevodovka drive take v zime vice hucela a myslim , ze to bylo tim,ze jsem tam dal neco jako PP80 nebo 90,ted uz nevim -mimochodem na doporuceni v odborne prodejne,ale pak mi poradil jeden dobry mechanik,ze tak se do i vylagrovat petka,ktera je nejak nachylna na spatne mazani(hlavne v zime),a tak jsem presel na ridky 75W LF.
Pro vsechny priznivce facek spustena stranka Favorit Forever na adrese go.t👋facko Zatim je tam toho velice malo, ale hodlam rapidne doplnovat informace, obrazky i clanky. Pochopitelne musi byt zajem. Napiste co si o tom myslite.
Dik
Dik
Z druhé ruky jsem vloni koupil F r.v. 1993. Vše řádně udržováno, bez koroze, najeto 45 litrů. Vše fungovalo bez závad, pouze po nějaké době jsem promazal panty dveří, protože mimo dveří řidiče tyto nebyly téměř používány a byly vcelku zarezlé, vrzaly. Od této doby jsem na nerovné vozovce zjišťoval různé praskání, jakoby zvláštní pnutí karoserie. Po dlouhém sledování, radění se a zkoumáních jsem zjistil, že zvuky vydávají právě ty namazané panty, u nichž čepy díky olejem odstraněné korozi zmenšily svůj průměr a vzniklá vůle se postarala o popisované pazvuky. Po výměně čepů dveřních pantů je závada odstraněna.
Zdravím všechny Fáčkaře a mám jeden dotaz.Nechá se zaměnit přístrojovka z poslední verze fáčka ne verzi 92,bez úprav?Případně s jakými úpravami? U staré přístrojovky mi přestal chodit tachák a rád bych to celé vyměnil za hezčí.Dík za odpověď!
bond@iol.cz
bond@iol.cz
mezi favority jde měnit přístrojovka absolutně bez problémů, můžeš tam dát dokonce bez úprav i z Felicie, ale tam je problém s přístroji - mají kulaté konektory, udajně se prodava redukce, ale kdyztak se da vyrobit.
Kde se daji sehnat a za kolik nejaky levny zimni gumy na Favorita?
Môj Forman r.v.93 má už toho dosť za sebou . Uvažujem o nejakom prípravku do oleja na zlepšenie chodu motora a prevodovky (je dosť hlučná). Nemá niekto skúsenosti z nejakým vhodným aditívom napr. Metabond resp.Metanova, Xeramic a pod? Poraďte.
Mam Fáčko r. 92 (89000).Převodovka mi vydávala hrozné zvuky,zvlášť zastudena. 2.rychl.stupeń dělal problémy atd. Nalil jsem tam něco na bázi kov. částic (už si nevzpomenu).Mám najeto od té doby 10 000 Km a tyto příznaky zmizely.Rychlosti tam jdou jak za mlada, ale zvětšila se hlučnost převodovky. Uvnitř to trochu připomíná autobus (takové hučení závislé na otáčkách kol).Tak to zvaž co je lepší. BOND - bond@iol.cz
Nevite nekdo, jaky prinos ma vylesteni saciho potrubi u Favorita?. Spotreba?
Stal som sa novym majitelom Formana a ked je vlhko blbnu (raz svietia a raz nie) mi kontrolky svetiel a tempo cyklovaca. Je to bezna vec alebo mam s tym daco robit.
chci si dat do mtoru 136 ostrou vacku, krome jineho, a zajima me jakou. chlapek kterej je ma mi rikal, ze do fava se dava necasteji 280ka. ja se v tom moc nevyznam, ale na techvebu pisou ze vacka 280/280 neni moc dobra...... muzete mi nekdo poradit ? (jeste rikal ze jsou meky ty tahnou od 2000 a tvrdy ty tak od 3500)
diky Karbi
diky Karbi
ja bych tam dal vačku z Feldy (do r.v.9😄 pro 50kW označená žlutě - je to 254/254 a koupíš jí v mototechně, jinak si můžeš nechat vačku přebrousit (v brně asi za 800,- až do 280/280) dost lidi ale tvrdi, ze se ti to nevyplati prebrusovat, jelikoz pak má o dost menší životnost, můžeš koupit také dělanou 260/260 nebo 280/280 a ty jsou za 2300,-kus. ostřejší vačky jsou o dost dražší. od 270/270 musíš měnit i ventilovou vůli na větší - tím pádem i snížená životnost a vyšší hlučnost. jako příjemný tuning se obecně u škodovek bere 260/260, ale někdo se mnou nemusí souhlasit 😄
Tuningem motorů se dost kvalitně zabývají na www.skoda.panda.cz. Zatím jsem na nic podrobnějąího nawebu nenarazil.
Ma daky vyznam davat rozperu (neviem ci sa to tak presne vola ale je to taka tyc, co sa dava napriec do motora) do favoritov
Tak mi konečně a totálně umřely kroužky.Najednou klesl výkon a z pod výčka na olej šly výfukové plyny tak, až my ta zátka vylétla.Auto po 2. majiteli (pražákovi) vykazovalo větší spotřebu oleje, ale najel jsem ještě asi 9000 Km po koupi.Tak to už konečně dám do kupy s celou generálkou motoru.Mějte se a hodně šťastných kilometrů s našema Fáčkama! Bond 007
Nove odkazy na strance. Jenom obrazku je malo. Pokud byste se chteli pochlubit svymi milacky, napiste mi odkazy, rad je umistim...
Mam FAVORITA se vstrikovanim 40KW, da se zvysit vykon pouze preprogramovanim ridici jednotky bez zasahu do motoru a jake jsou vysledky? Poradi mi negdo.
Mam favorita '90 a posledni dobou se mi pr extremnim otoceni volantu a nasledne jáizde dopredu ozyva chrceni a skrundani od leveho predniho kola. Nevite co to je a jak to opravit? Pry to staci namazat, ale nevim nevim... Videl bych to na vymenu poloosy?
Je nekdo schopen mi poskytnout obsah pameti do ridici jednotky pro zvyseni vykonu na favorita 40Kw popsane na adrese: [odkaz] muj email: rbo@post.cz
Vie niekto, kde sa daju zohnat ovalne spetne zrkadla namiesto hranatych. Je treba robit nejaku upravu? Pasuju tam zrkadla z felicie alebo z nejakeho ineho auta? Vdaka.
bez problémů dáš na Fávo zrcátka z prvních felícií, novější už mají jinak díry a muselo by se vrtat do kastle... stejná zrcátka se dávala na e😜ort na Fáv👋Forman ke konci výroby.
Aj ja som pocul o zrkadlach z felicie ale tiez som pocul ze az tak nesedia pretoze je iny uhol okna pri favorite a iny u felicie. Nevies o tom nic ? Dufam ze to patri pre tie novsie alebo je to vymysel?
videl jsem to na Favu a jediny, co bylo, ze to ma zaobleny ten roh vpredu dole oproti Favu, ale pokud se to udela dobre, tak to neni nic osklivyho, nic tam nekouka a vubec to vypada dobre, jak rikam dávalo se to na E😜ort...
zaobleny roh maji zrcatka z feldy,ale lepsi je nekde sehnat original kulate zrcatka na Favo...pasuji na 100% sam je mam - [odkaz]
To by bolo super mat original ovalne zrkadla na Favorita. Len mi porad kde ich zohnat. Dostat ich niekde v zahranici na vrakacoch alebo u vas v Cechach? U nas na Slovensku som take este nevidel.
Vdaka
Vdaka
Ja jsem je vymenil s jednim manikem co je mel na r.v.92 dovezenem z rakouska. Vim, ze se davaly uz ve fabrice na posledni 94, dva znami je maji, v modre metalize,LX,40kW. A nekolikrat jsem tyhle zrcatka videl v prodejnach autodilu,cena stejna jako za hranate, a je na nich napsano made in Germany.. ale je skoro nemozne na ne natrefit...
lisi sa dako motor 40 KW BMM z r. 1993 a 1994? Lebo v jednej tuningovej firme bola rozdiela cena upravy pri tom istom motore ale roznom roku vyroby?
Poridil jsem si Favorita se vstrikovanim a chtel bych vedet jestli muzu pouzit Motorovy Olej Mogul Forte GX-FE , nema totiz na krabici napsano ze se da pouzit pro katalizatory (na nizsich tridach ale ano) tak nevim ? poradte.
Mám problém. Na Formane pri postupnom púštaní spojkového pedálu pri rozbiehaní na jednotke , (výraznejšie je to pri cúvaní) sa celé auto akoby chvelo od vybrácií motora a drnčí asi všetko čo môže. Je to spojkou alebo niečim iným?
Prohlednete gumove silentbloky, na kterych visi cela hnaci soustava v karoserii. Mne to take zlobilo porad vic a vic. Kdyz jsem auto rusil (bylo rezave), tak jsem zjistil, ze se ta guma uz skoro vsechna vydrolila.
Mam Takovy dotaz co se tyce kourivosti z vyfuku v zimnim obdobi jestli je to normalni,u nekterych aut neni videt zadny dym a u jinych zase ano (myslim tim u zahrateho motoru). Muze mit vliv nato katalizator.
Tak už mám za sebou GO motoru!Je to úplně jiné auto (svižnější,vytáčivější) a to to zatím nepřetáčím nad 3000 ot. Táhne to i na 5. stupeň.Když jsem viděl rozebraný motor,tak Vám mohu řící,že motor na 90 - 100 000 Km je totálně kaput.Vložky ještě ujdou, ale pístní kroužky totálně sjeté a s ostrou vymlácenou hranou, písty mají příliš velkou vůli.Klika, ta je jak nejetá. Těsnění pod hlavou totálně prožrané, jak se také dalo čekat. Tak kdo máte najeto okolo 100 000 Km, tak si nechte udělat aspoň kroužky, určitě se to vyplatí!
Ahoj! U Favoritů od r. v. 93 si dejte pozor při instalaci otáčkoměru místo hodin v přístrojové desce. Je totiľ rozdíl mezi otáčkoměrem ve voze vybaveném vstřikováním a karburátorovým motorem, který se jeątě vyráběl v průběhu roku 93. Oba otáčkoměry od sebe rozeznáte tak, ľe v pravém spodním rohu na vnějąí stravě je pro otáčkoměr k motoru se vstřikováním vyznačeno červenou barvou písmeno M,u karburátorové verze tam není vyznačeno nic. Z toho také usuzuji, ľe při výměně starąí("hnědé") přístrojové desky za "černou" lze
pouľít jen takovou s otáčkoměrem pro karburátorový motor. To ale nemám vyzkouąené.
Jisté vąak je, ľe mezi oběma otáčkoměry je rozdíl, který mi potvrdili i v servise.
pouľít jen takovou s otáčkoměrem pro karburátorový motor. To ale nemám vyzkouąené.
Jisté vąak je, ľe mezi oběma otáčkoměry je rozdíl, který mi potvrdili i v servise.
Favo uz je hrube za svym zenitem.Pomalu se zacina stavat nevyhovujicim.Doporucuji prodat a vymenit za neco novejsiho.Dal uz jen budete strkat penize do oprav.
Pokud chcete oddálit nebo se vyhnout brzké GO motoru, tak kolem 80000-90000 km vyměňte rozvody, které už jsou při těchto kilometrech dost hlučné a opotřebované. Nestačí vyměnit pouze rozvodový řetěz, ale i rozvodová kola. Domnívám se, že důležité je také včas měnit olej
( jednou za rok nebo co 10000 km a to i u Favoritů od 1.1. 93, kde výrobce předepisuje výměnu až po 15000 km ). A samozřejmě nepoužívat Fridex, který rozežírá těsnění pod hlavou. Mám Favorita r.v.93, najeto 101000 a kromě výměny těsnění pod hlavou při 90000 km zatím OK.
( jednou za rok nebo co 10000 km a to i u Favoritů od 1.1. 93, kde výrobce předepisuje výměnu až po 15000 km ). A samozřejmě nepoužívat Fridex, který rozežírá těsnění pod hlavou. Mám Favorita r.v.93, najeto 101000 a kromě výměny těsnění pod hlavou při 90000 km zatím OK.
Vsichni nedoporucujete pouzivat Fridex ale abyjste napsali co pouzivat za chladici kapalinu , tak to nenapisete.
(Vzdyt i fridex je vruznych verzi a ne jenom jeden typ.)
(Vzdyt i fridex je vruznych verzi a ne jenom jeden typ.)
Já používám Fridex,každý rok je všechno v pořádku a to už mám najeto 90000km. Nepoužívám žádný ekologický,ale ten běžný.
Máte pravdu, že Fridexů je více druhů a asi nejméně vhodný je fakt Stabil, který je určen pro starší motory a stavební stroje. Pro celohliníkové motory jsou pak myslím Fridex Super a D Extra (ten pro motory s prodlouženou životností), ale raději se zeptejte. Jsou pak i kapaliny Valvoline, kde říkají, že už jí nemusíte ředit destilovanou vodou, ale jen stačí vodou z vodovodu. No, ale podle mne sicher je sicher.
Strasne mi zacal "spievat" klinovy remen na Fa'92. Dal som ho dole, kontroloval som loziska alternatora a vodnej pumpy. Tie su v poriadku. Skusal som menit napnutie remena, ale nepomaha. V servise mi ho otocili a premastili, ale po case sa to opakuje. Je to Barum s vnutornym "ozubenim". Poradte, ake remene pouzivate ? Najhorsie je, ze to nehluci, nesumi stale. Len ked sa poriadne zohreje motor. Vdaka za kazde info.
Pred časom som si odhlučnil protihlukovou izolaciou od firmy Mikra môjho Formana. Paráda. Teraz som však zistil že mi zateká do motorového priestoru a celá izolácia je namoknutá. Tak som to musel všetko vyhodiť čo ma štve že znova počujem ten "šijací stroj". Poradte co sa s tým dá robiť. Pomôže dať tesnenie okolo celého žliabku alebo niečo iné? Môže zatekať okolo predného skla do tohto priestoru alebo čím to je?
Ja ji tam mam taky a pred namontovanim me to taky napadlo, ze by to mohlo nabirat vlhkost. Okraje, ze kterych je videt skelna vata jsem zatmelil silikonovym tmelem. Zatim jsem si niceho nevsim. Prozatim to vypada 1 rok OK.
No a jeste jsem taky uvazoval, ze dam tesneni kolem celeho zlabku. Urcite tam zateka pres ten predek. Nevim proc je to tesneni tak kratke.
Můžete mi prosím poradit jaké použít svíčky na Favorit 136 LS rok výroby 90. Nemohu stále najít ty "pravé". Motor má najeto 116 000 km.
Současné mrazy - 5 stupňů mne donutily nasedat do mého auta neustále pátými dveřmi. Pokud vás přitom někdo sleduje, tak vás to přestane bavit. Zrovna před chvíií jsem dodělal centrál na straně řidiče. Tato úprava trvala asi 5 hodin při venkovní teplotě -6 stuňů. Jestli se chceš o tom pobavit, piš na romi@cmail.cz. Je třeba se vyvarovat určitých chyb.
Ukradli Vám autorádio ? Nehodláte nadále sponzorovat naše snědé spoluobčany? Tyto otázky jsem vyřešil takto: postavil jsem si zesilovač podle AR 3/99 s IO TDA7384A. Jako zdroj signálu používám wolkmena. Hifisté namítnou nic moc ,ale pro nenáročného posluchače stačí. Parametry zesilovače 4*25 W,velikost 10*10*3 cm. Tato velikost se dá dobře zabudovat do palubovky a viditelný je jen drát a konektor. Přístroj se dá postavit i na unidesce. Cena zesilovače 400 kč.
Iba chceli. Možno aj celé auto, neviem. Ale teraz mi budú striekať celé pravé dvere a ja som rozhodol, že si tam zámok už nedám a diera bude zalakovaná. Inak ja uvažujem o pridaní deštrukčného člena do rádia, aby z neho nemali dlhoprstí radosť.
Ja som do Favorita dával Alycol Super "Al" ale vhodná bude určite aj originálna Škodovácka G11. Teraz mám už Feliciu a tam dávam bez váhania originál G12.
Mate nekdo tuning ridici jednotky 0 261 200 734 a jste z ostravska ozvete se na: rbo@post.cz ,domluvime se .
Chtrel bych se zeptat, jake zkusenosti mate s temi pripravky, co pry zvysuji zivotnost motoru a jaky byste mi doporucili. Mam F 135i (1994) najeto 90000km. Diky Robert.
Zdravím všechny.
Pořídil jsem si Favorita r.v. 92. Při rychlosti 80 - 100 Km/h je slyšet (řekl bych, že od pravé přední strany) hvízdání jako meluzína. Kamarád má na svém Favoritu úplně to samé. Nevíte někdo, co tento zvuk způsobuje a jestli je způsoben prouděním vzduchu nebo je mechanického původu? Případně jak ho odstranit.
Díky
Pořídil jsem si Favorita r.v. 92. Při rychlosti 80 - 100 Km/h je slyšet (řekl bych, že od pravé přední strany) hvízdání jako meluzína. Kamarád má na svém Favoritu úplně to samé. Nevíte někdo, co tento zvuk způsobuje a jestli je způsoben prouděním vzduchu nebo je mechanického původu? Případně jak ho odstranit.
Díky
tatík má to samé, ale je to Forman r.v.96 ComfortLine a hvizdá to u dveří u řidiče přesně v místě, jako kdyby nebylo dovřené okénko - těsnění,sklo i guma jsou vpořádku - už nevím, kam bych se mrknul. Tam to ale hvizda kdykoli nad 100km/h 😒((
nejsou ty dvere povolene trochu v pantech ? Tim jsou niz a nemusi to dolehat na gumu. Nebo zkusit posunout hrazdicku zamku na karoserii tak, aby dvere vice dolehaly na tesneni.
Podobnej problém jsme měli na firemním Formanu r.v.92.Nepravidelně,většinou při rychlejší jízdě, to někde vpředu pískalo.V "servisu" vyměnili spodní čepy a stejně to dělalo dál.Náhodou jsme na to přišli - po delší jízdě po dálnici (bez brždění) bylo teplé pravé přední kolo.Ta mrcha mírně přibržďovala! Při výměně destiček byly ty z pravého víc ojeté.Po opravě pravé brzdy to definitivně přestalo.
Mam takýto problém . Na mojom Formane r.v.93, naj. podla tachometra 97000 km(ktovie, kde je pravda-kúpil som ho pred polrokom) mám podľa mňa vysokú spotrebu oleja - asi 1l na 3000 km. Dal som si premerať kompresné tlaky, boli v rozsahu 11,2-12,2.Podľa mechanika je to vraj celkom dobré. Tak teda neviem prečo sa ten olej stráca, čím to môže byť?
Nazdar lidi, nemeli jste nekdo nasledovnej problem?? Jedu si se svym Fackem (1992,karbec) a najednou jakoby na chvili zhasnul motor (trhlo autem, vynechalo)ale pak slo dal a asi po kilometru motor zhasnul a neslo nastartovat. Po pul hodine motor naskocil ale sel tak 32 sekund a opet zhasnul. pak po hodine nakopnul jako by nic a po po kilometru se to vsechno zopakovalo...kdyz sem s epokouse nakopnout pri roztahovani auta tak po pusteni spojky s autem jenom cukalo.. a nic ... vite nekdo co to muze byt? porucha palivoveho cerpadla nebo rozdelovace???? nebo je svinstvo v benzinu??
zkusil bych nejdriv civku, nebo ucpane sitko v karburatoru - u natrubku na palivo - aspon myslim, ze to tam LEKR ma taky, SEDR i EDSR to tak meli.
JO PARADA, BYL SEM S TIM V SERVISU...KRCILI RAMENY.. PREKLEPLITO CELY A PAK NAHODNE SE DOTKLY TAKOVY PLECHOVY KRABICE CO JE OD IMMOBILIZERU A VYPNUL MOTOR... A KDYZ SE PAK DAL DOTYKALY KRABICE TAK TAM STUKALO NEJAKY RELATKO...
PARADA... TED SEM ZASE OBJEDNANEJ DO FIRMY CO DELA S IMOBILIZERMA... TAM SE TAKY DIVILI.. NO ZITRA UVIDIM...
PARADA... TED SEM ZASE OBJEDNANEJ DO FIRMY CO DELA S IMOBILIZERMA... TAM SE TAKY DIVILI.. NO ZITRA UVIDIM...
Na mojom Form.r.v.93 mám nasledovný problém. Startujem po uplnom zošľapnutí pedálu plynu a z miernym plynom. Po naštartovaní motor ide len na cca 300-400 ot/min( podľa otáčkomera)a zakrátko motor zkape.Po znovunaštartovaní a niekoľkých metroch jazdy otáčky vyskočia na cca 2000 (na voľnobehu) a takto sa držia asi 5 km jazdy. Nejde to zraziť ani krátkym zošľapnutím pedálu, čo ešte donedávna šlo. Ide to až po tých cca 5 km kedy je teplota motora asi 70 st. Čo sa s tým mohlo stať prípadne kde hľadať chybu. Neviem či to dať do servisu , či si tam s tým ešte vie niekto poradiť.
Mám pocit, že tuhle závadu zapříčiňuje oběhaná rohatka z umělé hmoty, jejíž pomocí se při pomalém stisku plynového pedálu nastavuje činnost sytiče. Po dalším stisku je zachycen méně opetřebovaný zub rohatky a uvolní sytič jen při skutečně razantním přidání plynu nebo je rohatka vypnuta až bimetalem při dostatečném ohřevu motoru. Nevím, jestli se dá pořídit samostatně a nebo je nutné vyměnit celou sytičovou část. Nejvíc takto zlobily vozy dodatečně vybavované tzv. ručním sytičem, který je enormně opotřebovával.
Jednému známemu to zhasínanie robilo tiež. Bol na služobke, tak sa stavil v servise. Nevedeli si rady, tak prmostili nejakú vyrovnávaciu nádržku pri karburátore (taká zvislá biela). Domov ako tak došiel, ale stále to robilo. Tak som mu vymenil palivový filter a bola pohoda. Dokonca sa to stalo aj fotrovi na Felicii. Jemu sa ale upchala prívodná hadička ešte pred filtrom. A ten filter je hrozne zašitý - pri zadnej náprave a je prístupný iba spod auta. A neverili by ste, koľko bordelu je v nádrži.
V čom to môže byť, že mi nefungule sitič. Po naštartovaní motor ide len na cca 300-500 ot. a zakratko skape - do cca 30s.Nepomáha ani viacnásobné zošľapnutie pedála pred štartovaním.
Inač mám pocit že táto rubrika pomaly skončí. To mi na môj problém ohľadne strácania sa oleja -1l na cca 3000 km nevie už nik poradiť? alebo mám tú najhoršiu káru a nikto iný takýto problém nemal?
Inač mám pocit že táto rubrika pomaly skončí. To mi na môj problém ohľadne strácania sa oleja -1l na cca 3000 km nevie už nik poradiť? alebo mám tú najhoršiu káru a nikto iný takýto problém nemal?
Ahoj, nevite nehodou nekdo kde bych mohl sehnati zadni lampy s bilymi blibnkry? A pribliznou cenu.
Diky
Diky
priblizne se mi zda za 595,- / kus
No ja bych chte jako dalsi sehnat tu dvoubarevnou krytku s pod znacku aby vhorni casti bylo vsechno bily a dole vsechno cerveny. Takze zadny zatmavovani:😞
Jinak diky
Jinak diky
jo, tak tu jsem nesehnal za cele 4 roky, ani nahodou ..... Videl jsem akorat celocervenou za 2 100,-. Nakonec mi ta klasicka cerna prestala vadit.
Ja mam na SilverLinovi kourove (bile) blikry a zpatecky a ten reflex. panel pod SPZ se mi sehnat asi pred rokem podarilo - original od Helly za 1250,- tusim... vypada to slusne... jinak bych tam radsi nechal ten puvodni cerny nez davat celocerveny... www.vici.wz.cz/favo.html
Mam spotrebu asi 1 litr na 1000 km ale ne cez motor ale spatnym tesnenim na vane. Jinak mam najete cez 200 000 km a motor jde jak hodinky. Od 40 000 jezdim jen na LPG. Karoserie je davno prehnita, ale motor je OK. Este na nasklamal.
Kdyz uz se tak probira olej, mam pred sebou vymenu a nevim, co tam mam dat za znacku (auto mam nove z bazaru). Mam 135 Lxi 50kW z 1994, najeto 90000km. II. Jak poznam, ze je potreba vymenit rozvody?
Diky moc za radu.
Diky moc za radu.
Ja pouzivam polosynteticky nevim presne, ale je tam napisane Madit 2000. Pouzivam ho cez 150 000 km a na motore okrem tesnenia pod hlavou pred dvomi rokmi /skapal termostat/ ide v pohode. Staci po 10 - 15000 km skontrolovat vole ventilov, aby to nejazdilo ako traktor. Ze sa mam postarat o olej ma upozorni kontrolka mazania. Pri zatacani do lava, ked je v motore malo oleja, tak sa rozvieti. Este urobim 500 km a dolejem dalsi. Netreba ten motor rozmazlovat. Mam cez 200 000 km ale jede v pohode.
Od koľkých km si začal používať polosyntetický olej?. Ak som cca 150000km používal čisto minerál nespôsobí prechod na polosyntetiku nejaké problémy. Od autorizovaného predajcu som dostal odporučanie nemeniť doteraz používaný olej.Mimochodom nemáš zmerané kompresné tlaky, chcel by som vedieť koľko asi sú pri takomto počte najazdených km.
ja jsem platil 800 aj s paraci...ale delal to kamarad-auto bych nikdy do servisu nedal. A s tim ze je treba menit rozvody preventivne nesouhlasim.. tez retez nema co udelat ani okud je volny...myslim ze rozvody by mely v pohode (krome zvuku) vydrzet 150tkm i vic aniz by se motoru neco stalo... i kdyz asi nepujde presne seridit predstih. U aut ktere maji rozvodovy remen je to neco jineho... ten je treba napnout a vymenit vcas...
Niektori mechanici /vraj odbornici/ tvrdie jedno ini zase opak, ze prechod na iny olej z mineralneho je riziko. Vraj sa rozpustaju usadeniny. Je to pravda. Nie vsak take, co by ublizili motoru, ak si tam nahodou nedaval prisady na zvysenie kompresie. Tie upchavaju kanaliky a robia tie usadeniny. Ja som to urobil a vycistil - demontoval olejovu vanu. Tolko humusu som nevidel, ked si predstavim, ze to musi cerpadlo tlacit cez filter a motor. Po vymene oleja sa ciastocne vycisti a hlavne sa nerobia usadeniny v kanalikoch a olej pouzivanim stmavne, ale nescernie. Vravi sa, ze to nema vyznam menit po dlhsej dobe /vela kilometrov/, ale rozdiel je poznat. Spolahlivo staci "nas" Madit SUPER 2000. Proti zahranicnym je rozdiel iba v cene. NIKDY never predavacom v obchodoch, predavaju a maju vacsie zisky /provizie/ z drahsieho tovaru.
Koupim pouze chip-tuning do ridici jednotky na Favorit 40Kw.
Nikdo mi nenabidne ?
zkus www.chiptuning.cz jinak fakt nevim, ale kdyz uz bych investoval do 40kW Fava, tak bych tam prihodil i vacku a hlavu... napr. 75HP v uprave sprint by nemusel byt takovej rozdil v cene.
Dival jsem se na jejich stranky a buhuzel pro 40Kw strikacky nic nedelaji.
Cau lidi, mam na facku nalitano uz skoro 120 tisic a pri pomalem prujezdu a plnem vytoceni kol do strany mi v tom neco divne preskakuje. Podle vyrobce se ma pri 100tis kilometrech menit komplet predni ulozeni kol (cepy a spol) Nevite na kolik to prijde v servisu a na kolik jenom dily? dikec
Asi mas vydrenej kloub pod gumenyma prachovkama. To jde vymenit za pul hodiny na zvedaku.
Podivam se na to, ale co s tou doporucovanou vymenou? Kolik to muze stat? BTW, jak mam nalejt olej do prevodovky, kdyz se sotva dostanu k matici od vstupu rukou? neni nekde nahore nejaky vicko? vsimnul jsem si nejakych spuntiku, ale to je podle meho oddelena komora od ostatnich kol...)
😃) Olej do prevodovky se leje otvorem po vysroubovani mechanismu pro prevod otacek bowdenem do tachometru v palubovce. Mnozstvi oleje je oznaceno taky na tom mechanismu. Pozor mechanismus je zajisten obdelnikovou podlozkou zajistenou sroubkem. Sroubek povol a pouze ciste teoreticky by mel jit mechanismus vytahnout. Na 99% bude mechanismus zkorodovany a vtom pripade musis podlozkou hybat doleva doprava, ne nahoru a dolu ( pakou nebo sroubovakem ). Az jej rozhybes, melo by to jit volne vytahnout, ten mechanismus je pouze volne vsazeny a zajisten tou podlozkou v drazce mechanismu. Zkuseny mechanik mi to na Formanu udelal za 1 hod. Celou dobu si pekne ulevoval. Mechanik mi to udelal pote, co jsem si doma samozrejme vylil olej z prevodovky a pak jsem zjistil, ze ten olej nemam kudy nalit 😃). Vedel jsem, ze se lije otvorem po mechanismu, ale nevedel jsem, ze je volne vsazeny a snazil jsem se jej vysroubovat.
Již delší dobu řeším tento problém na mém karburátorové Fávu.Po zahřátí motoru jízdou cca 10 Km mi začnou značně kolísat volnoběžné otáčky tak, až to po chvíli chcípne. Po opětovném nastarování to již běží normálně a už to nic neudělá.Auto bylo několikrát v servisu a na nic se nepřišlo.Doprava benzínu, úprava směsi, svíčky, předstih, zapalování a nikde žádný problém.Nesetkal jste se s tím někdo? Díky za každé info, už jsem úplně bezradný.
bond@iol.cz
bond@iol.cz
mohl bys, prosim, detailneji popsat "kolisani otacek" (plynule klesani az k nule, kolisani mezi urcitymi hladinami); netvrdim, ze poradim, ale taky se mi toto stalo a odeznelo, aniz bych vedel co a proc
Trošku to připomíná vynechávající svíčku,ale tím to 100% není!Je to takové houpání mezi 800 - 400 otáček a potom už jen hrozící svítící kontrolky nabíjení a mazání!Je to hrozný pocit, když vyřadím před křižovatkou a konec.Hrát si s plynem a ještě brzdit je docela sranda!!!
Dik
Bond
Dik
Bond
Něco podobného mně dělala moje Š125 LPG. Začalo to chcípat na volnoběh, tak jsem zajel do servisu nechat to seřídit. Vydrželo to ani ne měsíc. A zase. A mělo to dost ízko volnoběh. Taky to chcípalo, když jsem pomalu sešlapával plyn. Když jsem ho sešlápnul rychle, tak to bylo O.K.
A důvod? Chyběl mi v rozdělovači uhlík 😄 Takže když ho tam v servisu dali, museli to celý seřídit znovu. Pak už to bylo vpořádku.
A důvod? Chyběl mi v rozdělovači uhlík 😄 Takže když ho tam v servisu dali, museli to celý seřídit znovu. Pak už to bylo vpořádku.
Prosim vas, kde sa na Faftaku nastavuje volnobeh a kde pomer zmesi. Viem ze zo zadnej strany karburatora su dva sroby, ktore asi budu pravdepodobne na to, ale neviem ktory je na co a nechcem to moc rozhasit. V servise mi jeden chlap povedal, ze na favoritovom karburatore sa neda nic nastavovat, ale to sa mi moc nezda.
asi tě zklamu, ale Favoritackej LEKR umi dobre seridit jen malokdo. a to se tyka i autorizovanych servisu. moje rada, kterou bych se sice neridil, ale nic jineho ti nemuzu poradit, je: kup si SEDR ze 742.13 a hotovo - to mas sestelovany behem hodiny i co se dorazu skrticich klapek tyce a vcetne zahrati motoru a pivka mezi tim...
Kopil sem ted na vrakaci dozadu kridlo na meho favorita ale je to to sroubovaci. Nechce se mi vrtat diry do karoserie a ctel bych ho tam radsi prilepit. Neporadil by mi nekdo v tomhle smeru????
Diky
Diky
ja bych lepidlu v tomto pripade neveril. Muze treba spatne snase teploty -20°C, i kdzy treba lepidla od Wurthu jsou pro tutuo teplotu. Nicmene kridlo budes nekdz as tezko odmontovavat a proto bych volil sroubove spojeni. Vyvrtane diry dobre namazat treba silikonovou vazelinou a nemusis se bat rzi.
Všechny křídla, spoilery, atd. se lepí lepidlem a ničem jiným. Je to v podstatě stejné lepidlo, jako se pozužívá na lepení skel. Výrobce Würth, Sika.... To lepidlo je na veškerý rozsah teplot a drží tak, že po odtržení jde pryč i lak. Šroubového spoje se používá pouze k zajištění montážní polohy. P.S. Nic většího bych nemontoval na šrouby, zatížení na šroubek je velké a
hloubka závitu malá (plech.
hloubka závitu malá (plech.
hm. Na brave mam 100% kridlo namontovane srouby, na Formanu jsem od zacatku mel zadni spojler, ale kdybys mne zabil, nevzpomenu si jestli bylo lepene, i kdyz jsem 5. Dvere mel pres tapecirung snad 100 x. Bracha si kridlo dokupoval a mam tam srouby. Vypada to, ze velkoseriove se to asi lepi, podomacku ( Brava ? ) spise sroubuje.
ja mam na facku kridlo na patych dverich z fabriky a je sroubovane..😲((( a pate dvere kvuli tomu pekne rezavi..o😞((
S kridlem jsem na tom uplne stejne. Mam SportLine s křídlem přišroubovanym a pěkně to rezne. Jo a na seznamu jsem našel firmu, která se zabývá laděnim motorů škodovek. I karbiče. Karburátor kolem 10 tis. (vačky, hřídel, ventily) a výkon,toč moment a tak fakt super výsledky. Mrkněte se,nebo to zkusim najít a napíšu.
Zdar lidi, najde se tu nějakej profík, kterej mi řekne, jesli jako průměrně zručný ( možná malinko nadprůměrně) člověk si zvládnu sám vyměnit tlumiče. Už mi autiko docela bledě sedí. Mam Fávo SportLine 135 LS. NEbo-li, chtěl bych vědět, zda-li na to potřebuju něco specialního kromě svých rukou a nových tlumičů. Pak,jestli jsou tlumiče na favo ve předu i vzadu stejný a tak. Co koho napadne. Každá rada dobrá. DÍKAS MOC!
Zvládneš to. Jen budeš potřebovat stahovák na pružiny.
No jo zvladnu to. Tak to zní velice optimisticky. Kde takovej stahovaá seženu, kolik za něj. A jsou všechny 4 tlumiče stejný? Zatim jsem je nezkoumal. Jo a je něco, na co si mam dát pozor. Auta mam rád, tak mi přijde zbytečný házet prachy do servisu, když se podle mě jedná jen o výměnu, kterou bych se ještě mohl něco naučit. Dík
Tlmiče v predu a vzadu nie sú rovnaké. Čo sa týka zadných tlmičov, môžeš to urobiť úplne sám. Ja som sa do toho pustil po 3 mesiacoch vlastnenia Formana. Jednoducho odskrutkuješ hornú skrutku (prístupná z batož. priestoru) a dolnú skrutku a jednoducho celý tlmimič vytiahneš aj s pružinou. Do predných tlmičov som sa radšej nepúšťal práve kôli potrebe stlačiť pružinu. A doporučujem vymeniť i ložiská na predných tlmičoch a na predných i zadných horné misky pružiny ktoré sú často dosť zhrdzavené.
OK.To už tak jednoduše nezní,takže když mi někdo napíše podrobný popis,jak na to? Mam auto postavit na koliky,nebo jak? Zkusti mi to někdo popsat podrobnějš. a ještě,jakej je teda rozdíl, mezi předníma a zadníma. Ať vim,na co si dát pozor při koupi.
jaké tlumiče tam chceš dát. Měl jsem favorita a hned po koupi jsem tam dal monroe sensatrac(se starýma se nedalo jezdit, 120tkm) a byly perfektní. Pokud si to chceš měnit sám tak si sežen stahováky tak jak už tu bylo řečeno (radši i na zadní tlumiče), nové misky taky, přece do toho za čas nepolezeš znovu.Jinak zadní jdou v pohodě ale u předních si sežen šrouby s matkou co drží tlumič dole na náboji(nutno vytlouct kladivem, pořádnou ránu, bude zarezlý), já to rozdělal a ten den nesložil skrz šrouby. A ložisko na horním zavěšení tlumiče bych taky vyměnil. jinak zas zítra MM
Ještě nevim. Znamej mi nabizel nějaké nové sportovní asi Monroe. Nemá te někdo nějaké a třeba kratší pružiny. Jo a auto mam teda dát na špalky? Nebo může stát na zemi? Přibližte mi někdo postup. Jo a ty matky a šrouby,jak řikáš přestříknu nějakým konzervačním sprejem tak tejden dopředu, sežere to rez a pudou líp ven. Co Vy na to?
Na kolik te to celkem vyslo? Mam 136L z 89, najeto taky 120 000 km a posledni dobou mam pocit ze to jede jako zebrinak. Na lepsi auto nebude drive nez za rok, tak nevim, jestli se to vyplati? Taky nevim jestli jit do vsech ctyrech nebo vymenit pouze predni, co byste doporucovali?
Měl jsem je za 4300,-Kč od známého co má prodejnu za nákup. Sachs má tlumiče asi za 800-1000,-Kč a Monroe obyčejné kolem 1000,-, ale srovnání po mě nechtějte sensa trac od monroe co jsem jezdil byly bezva jinak nevím favoše už nemám tak se nestarám. Jo a pokud vyměnit tak asi všechny a auto na špalky. Já jsem měnil přední a pak zadní ať jsou aspoň dvě kola na zemi pokud nemáš zvedák na celé auto. Sprej stojí nejmíň stovku pokud ho už nemáš doma,chce to ránu já je vyrazil i bez spreje ale kámoš to hodně používá.
pokud chcete poradne tlumice tak zkuste [odkaz] a urcite si vyberete... ja mam sadu Special i s perama a jsem max. spokojeny.. i kyz by to mohlo byt jeste tvrdsi.asi si casem koupim ty treningace co HO taky nabizi.
Predné a zadné tlmiče sa líšia samozrejme tlmiacim účinkom, veľkosťou klobúka pre pružinu a myslím, že aj dĺžkou no a samozrejme aj ukotvením. Zadné som si menil tiež, ale predné som iba vybral (samo aj so spružinou) a to bolo všetko. Tlmiče som predal bratancovi. On si s pružinou poradil tak, že ju pri zaťaženom stave zdrôtoval a vymenil talmič. Ale zdá sa mi to riskantné. Predsa len by to chelo sťahovák. Videl som na neho reklamu niekde v časopisoch. Ale daj to do servisu. Veď to zase nemôže stáť majetok. Ako tu už bolo povedané je dobré vymeniť aj horné lôžko tlmičov a v mojom prípade som musel meniť aj polyuretánové dorazy (také biele na tyčke tlmiča).
A k pukaniu. Ak je to skôr búchanie a prichádza spod nôh, tak treba vymeniť zadné lôžko trouholníkovej vzpery McPherson. Lôžko býva aj zdrojom všakovakých zvukov a škrípania (spolu s guľovými čapmi riadenia). Na Felicii je to lôžo o 200% lepšie vymyslené, lebo má kovové púzdro.
A k pukaniu. Ak je to skôr búchanie a prichádza spod nôh, tak treba vymeniť zadné lôžko trouholníkovej vzpery McPherson. Lôžko býva aj zdrojom všakovakých zvukov a škrípania (spolu s guľovými čapmi riadenia). Na Felicii je to lôžo o 200% lepšie vymyslené, lebo má kovové púzdro.
Tak Vám všem mockrát dík. Co se týká výměny a peněz, nehci si je měnit jen kvůli tomu, že ušetřim, i když i to je jeden z důvodů. Ale hlavn, auta mam rád a vždycky jsem si chtěl na autě něco dělat sám. No a tlumiče mi příjdou takový z toho všeho asi nejlehčí,ne? Zkusil jsem se mrknout na tu www.hpsporting.cz, nevypadá to blbě, ale co výdž. Co se týká pukání tak nevim, zatim se mi to nestalo. A Co se týka tý škodovky
co má najeto 120000 nevim, jestli má cenu ty tlumiče měnit, ale možná jo. Důležitý sou a rok je dost dlouhá doba. Záleží na tom kde jezdíš a kolik ujedeš,ale rozbít si hubu kvůli 4000 asi nestojí. Ale taky uvažuju, jestli měnit nebo ne. Do léta chci koupit MX-6, tak uvidim.
co má najeto 120000 nevim, jestli má cenu ty tlumiče měnit, ale možná jo. Důležitý sou a rok je dost dlouhá doba. Záleží na tom kde jezdíš a kolik ujedeš,ale rozbít si hubu kvůli 4000 asi nestojí. Ale taky uvažuju, jestli měnit nebo ne. Do léta chci koupit MX-6, tak uvidim.
V poslednej dobe počujem na pravej strane Formana také čosi ako občasné pukanie alebo klopanie pri prejazde nerovností. Nestretol sa stým niekto, čo to môže byť.
Kolik máš najeto. Kdy jsi naposled měnil tlumiče vepředu?
Tlmiče mám nové, všetky štyri, tým to asi nebude. Aj ja mám pocit akoby to šlo od dverí.
Pukanie. Presne "pukanie" mi delaly ridicovy dvere pri nerovnostech. Jednomu to delalo i na Toledu a taky to bylo ono. Stacilo zmenit polohu hrazdicky na kastli, do ktere zapada zamek. Zkus popojizdet na jednicku pomalu po nejakych nerovnostech, kdy se auto naklani ze strany na stranu. Mne se to pukani ozyvalo i pri takove jizde. Celou dobu jsem si myslel, ze to dela tlumic anebo, ze v blatniku visi kulicka na provazku a kazdou chvili bouchne do blatniku. Ze srandy to zkus.
Můžeš prosím upřesnit co je LEKR.. SEDR... atd.Problém karburátor. Nejde volnoběh.Dík
LEKR - karburator na 781 - Favorit, Forman - ma automaticky sytic a je vyhrejvany chladici kapalinou.
EDSR - meli ho prvni S110, jinak se davali na 742 cca do modeloveho r.83- S105S-120LS - poznas ho podle toho, ze z nej jde elektromagneticky ventil volnobehu kolmo na delsi stranu karburatoru, nebo to je napsano na viku karburatoru - ale to lze zamenit.
SEDR od modeloveho roku na vsech motorech 742 to ma elektromagneticky ventil pod uhlem ne 90st. jako EDSR, ale cca 60stupnu smerem k zadnimu celu auta.
EDSR - meli ho prvni S110, jinak se davali na 742 cca do modeloveho r.83- S105S-120LS - poznas ho podle toho, ze z nej jde elektromagneticky ventil volnobehu kolmo na delsi stranu karburatoru, nebo to je napsano na viku karburatoru - ale to lze zamenit.
SEDR od modeloveho roku na vsech motorech 742 to ma elektromagneticky ventil pod uhlem ne 90st. jako EDSR, ale cca 60stupnu smerem k zadnimu celu auta.
LEKR - karburator na 781 - Favorit, Forman - ma automaticky sytic a je vyhrejvany chladici kapalinou.
Chtel bych pouzit svicky Brisk Premium LGS do Fa 40Kw nevite nekdo jestli se daji pouzit a jakej typ.
Jaky prevodovy olej pouzivate.Ja jsem pouzil Mogul 75w ale mam nejak obavy o zivotnost prevodovky,i kdyz se doporucuje.
Na Facku '92 mi taha riadenie do lava. Na co sa mam zamerat ? Kolesa som dal vyvazit, robi to stale. Mam dat premerat geometriu prednej napravy ? Na zimnych gumach (nove pneu+nove disky) mi to nerobi. Iba na letnych. Su to este tie povodne Matadory. Aaaach, poradte pleas!
Nalezl jsem stranku fyrmy [odkaz] a tam uvedeji ze auto po ciptuningu bez dalsich uprav ma vykon 49Kw a krotici momet 108Nm ,nejak se mi to nezda, zeby by byli lepsi nes Cimbu ?
Nasel jsem co setyce stavby ekonomeru na strance 😒odkaz] ,je tam i soft.
Umel by to nekdo preprogramovat na Fa.
Umel by to nekdo preprogramovat na Fa.
No neviem, pokial je mi zname tak posledne Facka pouzivali vstrekovanie "Bosch Monomotronic" a autor pise ze vstrekovanie musi byt "L-jetronic" takze to asi nepojde. Riesenie by bolo podla mna zakupit palubny pocitac do Felicie BMM (nie MPI !!!) a ten implementovat do Facka. To by podla mna slo pretoze prve Felicie (tusim do roku 1996) mali ten isty motormanagement ako posledne Facka.
Autor nepise ze to musi byt "L-jetronic" jen pise ze nesmi byt pouzit navic jiny sitic nebo jiny obohacovac smesi coz BMM nema takze se da pouzit jen se jedna o upraveni softu pro BMM jinak HW zustava.
Vynatok z textu: "Pro úspěšnou funkci je nutné aby auto používalo vstřikovací systém L-jetronic bez "sytičového" vstřikovacího ventilu v všechny aby všechny ventily byly zapojeny paralelně..."
Bratránek má F136L (r. 90) - karburátor. Naneštěstí se mu pokazil v Německu, kde pracuje.
Závadu popisuje takhle: "Se studeným motorem jede asi tak 15 km, pak, jak se zahreje, zacne motor
cukat, jako by tam neslo palivo. Az potom zacne cukat víc a víc a potom úplne zdechne.
No, zkouseli jsme vycistit sítko, vyzkouset hadicku sání a více nás nenapadlo. Tezko ríct, sám nevím, jak vázné to muze být. Obávám se nejhorsího. Zbývá jeste dodat, ze pred 14 dny byl favorit na serízení motoru, dostal nové svícky, nové káblíky od rozdelovace. A 700 km ujel bez nejmensích potízí."
Odbornící poraďte! Díky.
Závadu popisuje takhle: "Se studeným motorem jede asi tak 15 km, pak, jak se zahreje, zacne motor
cukat, jako by tam neslo palivo. Az potom zacne cukat víc a víc a potom úplne zdechne.
No, zkouseli jsme vycistit sítko, vyzkouset hadicku sání a více nás nenapadlo. Tezko ríct, sám nevím, jak vázné to muze být. Obávám se nejhorsího. Zbývá jeste dodat, ze pred 14 dny byl favorit na serízení motoru, dostal nové svícky, nové káblíky od rozdelovace. A 700 km ujel bez nejmensích potízí."
Odbornící poraďte! Díky.
Mám poměrně dost rzi pod gumou kolem zadního skla (hlavně uvnitř vozu). Neporadili byste mi, co s tím? Mám strach, že když nechám vyndat sklo, tak utrhnou i to, co zatím drží.
Tak ty obavy mas naprosto opravneny 😞,presne tohle jsem mel na Formanu a jediny spravny reseni je vymena zadnich dveri - cena novych okolo 5000,- 😞.Dole na te hrane pod oknem jsou odtokove dirky,ktere se zvetsuji a rez postupuje a postupuje...
Nevíte někdo, jak zapojit přístrojovku z Felicie do Favorita '92 ?
Díky
Díky
Ja nasel tuning z 40 nebo 50 na 62 kw za 7500 Kc, docela by me zajimalo jak to pka jede. Facko je super__________________do chvil nez zacen reznout, me prorezl kousek podlahy u ridice, presne pod dverma vedle prahu a takyvy vyztuze pod sedackou, asi 1.5 * 6 cm, ted schnim zavareni, docela dobry, doufam ze az to zvednu tohop tam nebude vic. Dotaz: Ctel bych vymenit palubku za tu novejsi cernou, postup jasej, ale na kolim muze takova palubka prijit (bazar) + vyplne dveri (jenom predek)????
nevi nekdo nahodou jaka teplota odpovida cervenemu prouzku ? mne se teplota vysplha do prostred drahy(o trosicku vys) a ventilator se nerostoci.clovek nevi jaka ta teplota tamje na tom teplomeru .
tak to je hodne, me to delalo taky, tak sem zkontroloval vrtuli - tocila se a koukam na cidlo a jeden drat uhnil 😄) tak sem ho tam dal a O.K. ventilator spousti cca 2-3mm pred cervenym polem
Tak 3mm uz je pozde, to se umne uz vpolovine zacina kapalina rostahovat a zacina vytekat.
Tak jsem zjistil ze mam vadny termospinac. Nechce se mi ale vypoustet kapalina tak budu dela elektronicke spinani ze stavebnice na strankach [odkaz] jen mi nepiste ze to se nada pouzit tu teplotu si upravim na vyzsi rozsach,to rele ale bude treba na vyzsi prout tech 3A je malo, moc dloho by nevydrzelo motor bere 5.5A ,neco podobneho maji rele na vyzsi proud v GM .
videl jsem na silnici Favorita s predni maskou na chladici s nove Felicije,nevite jak je totam uchycene? vypadalo to velice zajimave.
kamos to ma na Rapidovi a vypada to hnusne.... kara je koupena v Havirove. Myslim ze nejvic aut s naroubovanou maskou z nove feldy jezdi kolem Ostravy...
Me by spis zajimalo kde a za kolik se da na facko poridit sportovni maska.nevite nekdo diky. Videl jsem ji nekolikrat a prijde mi daleko lepsi nez ta z felicie!!! Diky
co si myslite o tom tuningu na 62 kW?????
ogre:sice nevim kdo to nabizi, ale pokud je to uprava typu hlava, vacka a u strikacky ridici jednotka tak je 62kW realnych...
Jeto normalni kdyz motor se vstrikovanim pri nezatizenem motoru pri vyzsich otackach zhruba nad 1500ot pocukava, spis jako by trhne a jde slyset jemne takove bafnuti (nevim ale ci to je s vufuku nebo se sani),svicky jsou nove.Pri jizde ale nic takoveho nepozoruji.
doma mam jednu hlavu Na fava nebo felicii uplne novou a zajimalo by me jestli je a jak poznam ze to je ta 50kW? Ma tam zlutou zancku skoda. A jeden velkej nalitek u posledniho pistu. este to vypada ze to ma vetsi kanaly. nenuzu porovnat rikal to kamarad od oka 😃. Vy te nekdo jak se to paznava? dik Karbi
Mám problém s příliš nízkou teplotou motoru.
Jel jsem asi 100 Km a ručička teploměru šla maximálně na čtvrtinu dráhy ( do bílého pole se vůbec nedostane ).
Vyměnil jsem termostat, ale je to stejné.
Kde ještě může být problém?
P.S. Termostat se vkládá kloboučkem k vyrovnávací nadržce ?
Jel jsem asi 100 Km a ručička teploměru šla maximálně na čtvrtinu dráhy ( do bílého pole se vůbec nedostane ).
Vyměnil jsem termostat, ale je to stejné.
Kde ještě může být problém?
P.S. Termostat se vkládá kloboučkem k vyrovnávací nadržce ?
spis vymen teplomer nebo se ti zasekava rucicka v budicich ... ja bych to videl, ze teplotu mas dobrou .. no muzes zkusit dat pred chladic papir a uvidis, jestli to zustane stejny, tak je jasny, ze ti to blbe ukazuje 😄 Kazdej teplomer u Favorita ukazuje jinak - ja mam treba standardni teplotu pred cervenym polem - proste ty rucicky sou vyjebany 😊.
Zdravim, mam nasledujici problem. Nechal jsem udelat GO motoru - vybrus, novy pisty, opravena klika, opravena a snizena hlava. Motor je 135 karburátor prestavenej na plyn. Po oprave mi to nejede a zjistil jsem ze mam ruzne komprese ve valcich. Dalsi priznak je, ze pri spravne serizenych ventilech mi rachtaj na benzin az do 2500 otacek. Na plyn nejsou slyset. Mam takove podezreni na hlavu, ale nevim to jiste. Da se nejak zjistit, ze netesnost zpusobuje hlava, nebo valce? Nebo cim jinym by to mohlo byt? Lze pouzit hlavu z 50kW Felicie a jak se od sebe lisi? Jak ji poznam? Predem dekuji msa@centrum.cz
Nazdarek, tak jsem nasel na facku slusny diry vzady na konci prahu u podbehu, mely by tam dvat plastovy kryty, cim mam vystrikat prahy az to zavarim aby to nerezlo a nehnilo??
Nemate nekdo skusenosti s predelanim seriovyho vyfuku vafa na sportovni s lepsim zvukem a jde to vubec?
Zacla se mi projevovat po zahrati motoru a delsi jizde vrzani rizeni a navic pri toceni tam a spet klepe rizeni ale nemuzu prijit odkud ,vule v cepach nelze citit jedine naco pam podezreni je lozisko v ridici tyci no ale to zas neni tak namahane aby odeslo tak nevim. Tlumice jsem menil, loziska jsou vporadku.
Taky mi to obcas vrze (cca od 80tis km), ale jenom obcas - neobjevil jsme v tom zadnou zakonitost
Tak sem to docasne vyresil a to ze jsem striknul strikackou (jehlou) pod gumu WD40 do kulovych cepu, dokonce jde lepe rizeni.., no ale to klepani ?
A kdyz tocis volantem tak ti to vtom trosku krupe? Zkus tocit volantem a divat se na kloub u pedalu, co to tam dela. Mi to tam dost chodilo, tak sem musel dotahnout vymezovaci sroub na prevodce.
Tak mě tohle dělalo moje Fabo také a pořešil jsem to namazáním třecích ploch v horních úchytech tlumičů jenž se točí i s kolem.Prostě otevři kapotu,foukni tam něco mastnýho a vzlínavýho a mělo by to přestat.Kdyby ne, tak povolit a namazat.Nebo se na to ... a udělat to s výměnou tlumičů.To bouchání řízení jsem bohužel musel vyřešit novým hřebenem, protože byl vymlácenej v uchytu tý delší tyče.Může to být ale i jenom čepem, kuláčkem nebo silentblokem ramena.Nejlepší je když pod to vlezeš a někdo ti bude cukat volantem a uvidíš.Mnoho zdaru........
Vcera jsem poprve serizoval ventily a zjistil jsem zajimavou vec ze pri serizeni ventilu kdy je pist nahore (e😜anze) a seridim vufukovy a saci na 0.2 0.25 tak po dalsim pootoceni, tak ze zmerim vuli tesne po zavreni ventilu je vule vetsi zhruba o 0.05 od puvodniho nastaveni.Ale nastavovat vuli o tech 0.05 mene se mi da nebezpecne nejspis by se ventily mohly propalit , hlavne vzimne gdy se vule zmensuje na studenem motoru.
Nastavovat ventily je dobra vec, aby to neklepalo jak traktor. Ja to natavujem na 0.15 a 0.20 a jede jak hodinky. mam uz cez 220 tisic a bez chyby. Jedine co skapalo, bol termostat a uvaril som motor, nez som si vsimol teplotu. Po vymene tesnenia pod hlavou /na ulici pred garazou/ pred dvomi rokmi, ide motor od vtedy jak novy. Nizke nastavenie ma vplyv na startovanie v zime, ked ti neotvori ventil a nedostane palivo. V nasich podmienkach /kde su tie zimy pod -20 ?/ staci menej a motor ide ticho. Skor motoru vadi casovanie, vymlateny rozdelovac a nefunkcny podtlakovy regulator. To narobi vacsiu "paseku" nez mensia vola ventilov.
Chcel by som si namontovať plastové lemy blatníkov a plastové kryty podbehov. Neviem či to má i nejaký praktický význam a či naopak pod týmito plastami nehrdzavie plech viac ako na nezakrytom povrchu, kedže sa tam asi dlhšie udrží vlhkosť a soľ (v zime). Napíšte Vaše skúsenosti.
Myslim, ze nemusis mit z toho strach. Mel jsem platove lemy a prahy na Formanu 3 roky, a kdyz se kvuli havarky menily, nebyl tam sebemensi naznak koroze. Plastove lemy prilep silikonovym lepidlem, ktere drzi a zaroven lze kdykoliv z karoserie odstranit. Pozor, doporucuju prahy a mista pod lemy blatniku natrit konkorem 500, nebo elaskonem a podobne !!!!!
Nazdárek lidi, nevíte o někom, kdo by levně prodával tlumiče na Fávo. I nějaká firma.
Prostě zkuste mi někoho doporučit.
Asi je pošetilý, myslet si, že někoho seženu, ale
za pokus nic nedam. Dík
PS. Bavili jste se tady nedávno podivném pukání v autě při přejiždění nerovností, přečet jsem , hrazdičky ve dveřích nastavila už je to OK. Dík
Prostě zkuste mi někoho doporučit.
Asi je pošetilý, myslet si, že někoho seženu, ale
za pokus nic nedam. Dík
PS. Bavili jste se tady nedávno podivném pukání v autě při přejiždění nerovností, přečet jsem , hrazdičky ve dveřích nastavila už je to OK. Dík
Jaka hrazdicka ve dverich ? Mne taky neco puka ze strany ridice jde to jako by ze spoda az zboku neda se to presne urcit puvodne jsem si myslel ze mi neco triska v kase na dverich.
Hrazdicka je protikus zamku dveri. Je upevnena tusim 2 srouby s krizovou hlavou na stredovem sloupku karoserie. Nejlepsi je projet se s pouze zaklapnutymi dvermi a zjistit, jestli pukani prestalo, pokud to bude pukat i pri otevrenych, nebo nedoklapnutych dverich, problem bude bohuzel jinde.
Hrazdička: to je přesně ono.
Mně pomohlo, posunout ji jakoby dál od karoserie,
neboli blíž k zámku dveři, prostě víc ven z auta. Už to neklape. Logicky jsem si to odůvodnil tim, že jak se dveře neustále zabouchávaj, tak se prostě po těch pár letech posunula dovniř. No, už to neklape. Byl to takovej podivnej zvuk, jako by se něco trhalo na karoserii.
Mně pomohlo, posunout ji jakoby dál od karoserie,
neboli blíž k zámku dveři, prostě víc ven z auta. Už to neklape. Logicky jsem si to odůvodnil tim, že jak se dveře neustále zabouchávaj, tak se prostě po těch pár letech posunula dovniř. No, už to neklape. Byl to takovej podivnej zvuk, jako by se něco trhalo na karoserii.
Nechcete tuhle rubriku prejmenovat? Naprikla😜 FAVORIT - uplne vsechno co Vam z nej odpada...😃) Je fakt, ze ty prvni facka sou kozy na kolech...pardon...😉
Tak to zase prrr. Mam facko z 90.roku a je v daleko lepsim stavu nez nejaky mladsi!!! Jezdi super a za tech 6 let co ho mame v rodine se akorat jednou menilo tesneni pod hlavo jinak lita porad dobre neni to o typu vozu ale o lidech co v nich jezdi!!!!!
ALE,,, Ja vubec nic nemam proti starejm fackum.
Co se tyka jizdnich vlastnosti, to jest samozrejmne vec kazdeho z nsa, jak mu to slape, ale co se tyka vzhledu, myslim tim tovarniho, myslim, ze starsi modely facek jsou na tom o poznani hur. Zkus se nekdy podivat na SportLina,nebo X-Lina, ci Green Lina ci tak neco. Rozdil tam je a to zasadni, co se tyka exterieru i interieru.
Co se tyka jizdnich vlastnosti, to jest samozrejmne vec kazdeho z nsa, jak mu to slape, ale co se tyka vzhledu, myslim tim tovarniho, myslim, ze starsi modely facek jsou na tom o poznani hur. Zkus se nekdy podivat na SportLina,nebo X-Lina, ci Green Lina ci tak neco. Rozdil tam je a to zasadni, co se tyka exterieru i interieru.
Jiste vybava neodpovida mym idealnim predstavam.Musi se nechat ten skok po 92., ale stejne je to skok o proti 120 ve vsem to je dan vyvoje. Jiste ze ty prvni facka dost hnijou ale zase je to vec individualniho pristupu. Ja bych to svoje nemenil.Ale hezci vnitrek by se hodil😄
Taky Facko nedam. mam ho rad. Ale, proste, zacinam mit touhy po necem jinym. Felinu i fabii bych preskocil, ty auta se mi nelibej. Asi brzo pudu do Rska. Moc mnam.
Jeste k tomu rypani. Ja nechcei porad vytahovat, ze moje auto je SportLine, je to uplne jedno a krom jineho interieru a exterieru je stejny,jako jiny fava. Ale proste, nemuzu si pomoct, kdyz se postavim vedle svyho a klasickyho fava z 89, je to ZNATELNEJ rozdil. I kdyz, furt je to favo.
Hezky muze bejt i z 89, kdyz si s nim nekdo da praci a o tom to je. Je to individualni. A pak, i favo mze jezdit slusne, dostat z nej po lehcim tunningu 56 Kw a 110 Nm neni zadnej problem. Pak je to i docela zivy. Kdyz se da rozpera mezi tlumice a trochu se to snizi, nemusi to bejt spatny svezeni...
Jeste k tomu rypani. Ja nechcei porad vytahovat, ze moje auto je SportLine, je to uplne jedno a krom jineho interieru a exterieru je stejny,jako jiny fava. Ale proste, nemuzu si pomoct, kdyz se postavim vedle svyho a klasickyho fava z 89, je to ZNATELNEJ rozdil. I kdyz, furt je to favo.
Hezky muze bejt i z 89, kdyz si s nim nekdo da praci a o tom to je. Je to individualni. A pak, i favo mze jezdit slusne, dostat z nej po lehcim tunningu 56 Kw a 110 Nm neni zadnej problem. Pak je to i docela zivy. Kdyz se da rozpera mezi tlumice a trochu se to snizi, nemusi to bejt spatny svezeni...
Jedno z cuvacich svetiel mi zacalo svietit tak na 20% (druhe svieti dobre). Ked zaradim spiatocku, zacala na pristrojovke svietit kontrolka vyhrievania zadneho okna. Nemate s tym skusenosti ? Este nez sa zacnem hrabat v scheme, chcel som si dat poradit. Vdaka za info.
Už asi ěsíc mně nefunguje vyhřívání zadního skla. Relé je v pořádku, "cvaká" takže proud tam jde. Nemáte někdo nějakou radu? Dík
Už asi měsíc mně nefunguje vyhřívání zadního skla. Relé je v pořádku, "cvaká" takže proud tam jde. Nemáte někdo nějakou radu? Dík
Zkus kontakty u zadniho skla ty jsou medene a casto jsou odizolovane medenkou. Trochu je opiluj a melo by to byt OK
Máš do zadních dveří vedenu kabeláž přímo, nebo přes kontakty (dvě čtveřice kontaktů - sepnou se jak zavřeš 5. dveře)? Tyto kontakty jsou často zdrojem problémů, neboť proud pro vyhřívání (cca 8A) je na ně příliš moc.
Mám ty kontakty,
jenže on nejde proud ani do těch kontaktů. Už jsem se v trochu vrtal, ale je to na zastřelení.
jenže on nejde proud ani do těch kontaktů. Už jsem se v trochu vrtal, ale je to na zastřelení.
Pokud nejde proud do kontaktů a relé (na desce pod palubní přihrádkou) je vpořádku a cvaká, potom zkus vymontovat celou tuhle reléovou desku (je to jen tišťák, pár šroubků a konektorů) a pořádně proletuj kontakty patice toho relé (raději všech) a konektorů. Často jsou spoje patic vyklepané a nejde to vždy bezpečně rozeznat. Chce to silnější pájku (150W), hodně kalafuny a pořádně prohřát - cín se musí rozlít a spolehlivě spojit s paticí. Třeba to bude ono.
Caute mam favorit so vstrekovanim a chcem si tam hodit otackomer. Da sa zlym zapojenim daco pokazit alebo prinajhorsom odide iba ten otackomer.
Ma pripravu na mlhovky Favorit 136L r.v1990???
Mě by taky moc zajímalo jestli tady někdo ví od montáži mlhovek. Já se domnívám (možná špatně), že stačí jen zasunout relé, spínač a mlhovky do konektrů a je to.
uz si nevzpominam, kterym smerem jsem ji posouval. Nicmene bylo to asi tou hrazdickou ?
Bohužel na favoritech, který jsi uvedl není žádná příprava na mlhovky. Je nutné to komplet natahat a připojit dle schématu v příručce k tomuto vozu podle provedení LS. Já jsem to kdysi taky chtěl zkusit, ale nakonec jsem to dal radši autoelektrikářům. Potřebuješ k tomu vypínač předních mlhovek, relé, světlomety, zapojení kontrolky na přístrojovém štítu a kablík (nevím jaké barvy) a osadit ho koncovkami.
Ahojky, nedávno jsme se tu bavili o "pukání", které způsobuje špatně nastavená hrazdička. Nějak se mi to nedaří nastavit, puká to sice míň, ale pořád to není ono. Poraďte, jak nastavit. Víc dál od dveří, nebo blíž, radši nahoru či dolu. Poraďte. Dík
Chystam sa kupit si noveho favorita a mam zalusk na verziu s 50 KW. Doteraz som jazdil iba so 40 KW. Bude v tom daky viditelny rozdiel
Jo rozdil bude znatelny. 40kW je rada ze jede, s 50kou se da slusne predjizdet i na petku. 40kW je nejvetsi smejd jaky kdy ve Skodovce vymysleli. 50kW motor (se vstrikovanim Bosch MonoMotronic) poznas tak ze u cisla motoru na bloku je vyrazeno 136B. 40kW je 135B.
A ten 50 KW motor je ten isty ako sa potom montoval do Felicii? Nie je daky kazivejsi v dosledku vyssieho vykonu?
Ma nekdo skusenosti s strikanim dutin se spreji,jake jsou dobre.Co znam tak jedine KIM-TEK,jsou i jine?
prosim poradte, znalci favoritov, kamarat si chce kupit favorita, poradte ako ho mierne motoricky alebo aerodynamicky vytunnit , vdaka
S aerodynamikou toho moc neurobis. Motoricky sa aj da, ale je otazne kolko do toho chce vrazit penazi.
no zacal bych podvozkem, asi neco od HP Sporting, bud cely kit SPECIAL (pera+tlumice) a nebo jen tlumice+ser. pera. ([odkaz] potom nejake kola, nejlepe bud 14" s pneu 175/60R15 a nebo pak patnactky se 195/50 nebo lepe 195/45. Co se tzce motoru tak urcite nejakou upravu ve stylu hlava+sani+vacka (pokud to bude strikacka tak samo i ridici jednotka udelana k te uprave) zkus treba [odkaz] 😄))
Co se týká motoru, mrkni se na [odkaz] Přijde mi to zajímavé, chystam se tam taky.
Sprasmotor je na ! Zkuste radeji www.motor-excel.cz nebo www.cmt.wz.cz
No jasně MOTOR EXCEL!!! Mohu doporučit. To je totiž firma, kde na to jdou hlavou a necucaj si parametry z malíčku. Poradí Ti co má cenu a co ne. Když Ti řeknou, že po úpravě tam bude xx k tak si můžeš být jist, že to tam pod kapotou budeš mít (samozřejmě +/- tolerance). Navíc mají grafy z brzdy a takový graf ti řekne o dost víc než absolutní hodnoty. Hlavní a zásadní je otázka kolik do to chceš dát. Kdysi jsem tam chtěl dát Favorita (na 80kW/120Nm), ale měl už dost najeto tak jsem se na to .... Teď mám Feldu 1.6 (cca 70kW/148Nm a spokojenost.
Jak jistě někteří poznali tak jsem se překlepl. Ten Favorit (136 karb) měl mít 80 koní a ne kW. Přesněji - 59kW/5600 ot. a 120Nm/3600 ot.
No jo, jenže tady už na netu nemaj fávo prosvícený, tudíž vůbec nevim kolik to stojí, co udělaj a hlavně, jakej je výsledek????
Jo to máš pravdu Fávo tam není. Tak uchop telefon a zavolej na jedno z tel. čísel. Základní info (co a za kolik) Ti řeknou i po telefonu. Nejlepší je ale domluvit se s ing. Čepkem a hodit s ním řeč osobně. Navíc budeš moc zkouknout grafy. Ono ja také důležité jaké to tvoje Fávo je (karbec, bosch, 135 nebo 136 atp.) protože pak se ty parametry liší a taky kolik má najeto. Jinak v MET dělaj všechno na co si vzpomeneš (motory, převodovky, výfuky, podvozky atd.). V takovéhle kvalitě (a zkušenostmi) za tyhle peníze budeš těžko někoho jiného hledat. Nejdůležitější je kolik do toho chceš vrazit, ale to si musíš rozmyslet ty. Přeji Ti dobrý výběr!
OK.Zkusim to.
Mam SportLine 135Ls (karbic), najeto 83. Na favo to jezdi dabelsky. S kamosem jsme merili zrychleni 0-100 ve dvou je to 13,5 s a 160 No problem. Je super zajety. Myslim, ze tech 80 Kw by byl narez (na favo) R
Mam SportLine 135Ls (karbic), najeto 83. Na favo to jezdi dabelsky. S kamosem jsme merili zrychleni 0-100 ve dvou je to 13,5 s a 160 No problem. Je super zajety. Myslim, ze tech 80 Kw by byl narez (na favo) R
Zkoušel jsem motor excell, řekli mi za standard úpravu na 63 Kw 16 tisíc. No a mrk jsme na tu druhou adresu co jsi inzeroval a tam chtěj za to samý 7800. Tak Ti nevim, co je lepší.....
Máš s nima nějakou zkušenost??
Máš s nima nějakou zkušenost??
to morfikus: Jak jsem pochytil tak ten tvůj Favorit je karburátor 135. Pokud si dobře pamatuji tak u tohodle motoru byly parametry zhruba 78 k/5600 ot. a 118 Nm/3600 ot.(r.1995) V roce 1995 úprava tohodle motoru(vačka+hlava+uprava karbecu a rozdělovače) stála u MET cca 10 tis. Kolik stojí teď nevím. Nabídka za necelých 8.000 je dost levná. Je to vcelku dost práce. Ke komu to dáš, to se musíš rozhodnout sám. Hlavně se velkým obloukem vyhni různým sprasmotorům a ladičům z parkáče.
Může mi někdo poradit? Nevracejí se mi stěrače do klidové polohy. Cyklovačem to není ani kontakty motoru to není. Údajně je vadné doběhové vinutí motoru?
S podobným problémem jsem se také před časem setkal. Dělal to cyklovač s pamětí resp. jeho uložení v pojistkové skříni. Stačilo s ním trochu zahýbat, dotlačit do svorkovnice a vše bylo zase OK.
U motorku stěračů je pod krytem /tam jak vstupují
dráty/ vodivá dráha se zběrači která umožní vrácení stěračů do základní polohy. Proto stačí na spuštění a vrácení jen krátký impulz z cyklovače. Pokud se stěrače nevracejí je určitě zamaštěná,. Stejný problém jsem měl u 120cky.
Stačí pročistit.
dráty/ vodivá dráha se zběrači která umožní vrácení stěračů do základní polohy. Proto stačí na spuštění a vrácení jen krátký impulz z cyklovače. Pokud se stěrače nevracejí je určitě zamaštěná,. Stejný problém jsem měl u 120cky.
Stačí pročistit.
Mam F135LS z r.90 (karbec). Posledni dobou se mi zacala stavat takova divna vec. Kdyz mam zahratej motor (na normalni provozni tepl.) a jedu do vetsiho kopecka na trojku s otackama mirne prez 2000, auto zacne cukat, jako kdyz mu dochazi benzin. Kdyz podradim a vic to rozjedu, tak to zase prestane. Zajimave je, ze na rovince (z kopecka) mi to nedela. Nikdy predtim mi to nedelalo. Nemate prosim nekdo nejakej napad, cim to muze byt? Diky.
pouze napad; otci to robilo s novym fackom tak isto, reklamoval, vymena trysky to spravila (1990)
neviem, ci to mohlo byt skutocnym zdrojom problemov
neviem, ci to mohlo byt skutocnym zdrojom problemov
uplne to samy na stejnem aute jsem take zazil, pricinou byl rozdelovac, ktery byl tak znecisteny ze nefungoval spravne. Stacilo ho vycistit a promazat ale asi za 5 mesicu po tom odesel uplne.
Můžou být i vadné svíčky! Soudím podle toho, že to dělá pouze do kopce. Svíčky mohou být starší a při velkém tlaku a zatížení může některá vynechávat a nebo hodí slabou jiskru, která směs dostatečně nezapálí. Také to může být, to byl případ mého známého vadný palec v rozdělovači (propálený). Pozor na první pohled vypadal, že je v pořádku, ale měl spálený ten malý odpor co je vidět zespodu.
Nevíte nekdo o nekom, kdo dela repasy poloos za rozumnej peniz na Favo. Zatim jsem firmu co dela Peugeoty (asi 1500 za poloosu ) pavelu@atlas.cz
Neviete co to moze byt ked idem asi 90 km/h a viac a ked prudsie zabrzdim tak mi myka volantom. Su to krive kotuce alebo nieco ine?
Su to kotuce. Ak niesu moc chytene, tak ich nechaj prebrusit inak vymenit. Pritom vymen aj platnicky.
Cau
Nemusej to bejt jen kotouce. Muze to bejt cokoliv na napravě. nejcasteji prave ty kotouce. Ja to mel jednou na S120 byli to uplne vymlaceny vule ve vsem co na ty naprave je, dokonce tam chybelo i nejake to pryzove tesneni. odeslo mi kvuli tomu i rizeni. Nejjednodusi je udelat GO napravy. Jo a kotouce si kup novy nejsou tak drahy.
Nemusej to bejt jen kotouce. Muze to bejt cokoliv na napravě. nejcasteji prave ty kotouce. Ja to mel jednou na S120 byli to uplne vymlaceny vule ve vsem co na ty naprave je, dokonce tam chybelo i nejake to pryzove tesneni. odeslo mi kvuli tomu i rizeni. Nejjednodusi je udelat GO napravy. Jo a kotouce si kup novy nejsou tak drahy.
co mame nase favaly, je celkem dost.
Proto nevahejte a piste, jak zlepsit
interier, odhlucnit motor, specialni upravy....