Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

25 komentářů

zdravim všechny, jaký je rozdíl mezi zkratkami FSI, MPI, HTP, i-VTEC,????

vim že FSI je přímý vstřik do válců, a že při brzdění motorem nespotřebovává palivo. ale co ty ostatní? je to přímy vstřik? a bere si motor nejake palivo pri brzdění motorem :?: :?: :?:
Dong1
FSi - je opravdu primy vstrik do valce (po vzoru dieselu)

MPi - je vicebodove vstrikovani do sani (vetsina dnesnich aut - kazdy valec ma svuj vstrik zvlast), take nespotrebovava palivo pri brzdeni motorem (jako vsecna auta s el. vstrikovanim)

HTP - Je zkratka Skoda Auto "High Torgue Power" a znamena vysoký kroutící moment, motor ma bezne vicebodove vstrikovani (v tomto pripade 3 bodove 😄 )

i-VTEC - si nejsem jist, ale myslim ze znamena promenlive casovani ventilu
DoubleSix
Fuel Stratified Injection (vrstvené vstřikování paliva)
Zkratky jsou už jasné....Pokud vím tak při brždění motorem se nespotřebovává palivo, protože je roztáčen setrvačností, třeba když přepneš palubní počítač na okamžitou spotřebu a brzdíš motorem tak ti zrovna ukazuje 0.0, ale jestli to tak není, tak mě prosím opravte, taky bych rád věděl jak je to doopravdy. 😉
[odkaz]

Jako by bylo tezek prolistovat wikipedii 😉
Sranki
Tentokrát máš Speedy pravdu.

Len pre upresnenie. Palivo sa začne vstrekovať keď otáčky motoro klesnú niekde do oblasti pod 1500 min. (záleží od auta, neberte to ako presnú hodnotu) aby motor nechcípol. :idea:
díky, takze pokud to není karburátor, tak pri brzdeni motorem je spotreba 0,0 chapu to dobre??? >😁 >😁 😁
Dong1
JJ chapes to dobre...
Tentokrát má pravdu i Sranki, moderní motory jsou vybaveny systémem, který začne dodávat palivo, aby ti nechcípl motor a nebo jsou vybaveny systémem který spolupracuje se spojkou. To s tím karburátorem...myslím že to je na stejném principu jako u vstřikování, ne? Tam taky záleží na poloze škrtící klapky, jako u vstřikování....ale opět, pokut se pletu, napište jak to je doopravdy.

P.S. Jakou má reálnou spotřebu to FSI?? S novou oktávkou jsem jel jen s TDI.... 😉
pokud vím tak v nových autech s řídící jednotkou (už tak 10-15 let) platí, že při zařazeném rychl. stupni a jízdě bez plynu (např. při jízdě z kopce) mají nulovou spotřebu. Pozor ale na otáčky, při velmi nízkých otáčkach to neplatí, zkuste si na jedničku pustit plyn a auto pojede pomalu i bez plynu. Všiml jsem si, že je tu někdo s 2.0 FSI, prosím o zkušenosti z reálného provozu a nějaké to srovnání. :?:
speedy psal ve stejnou dobu tak se omlouvám za duplicitu.....
S duplicitou si nelam hlavu, máš pravdu s tím rozjezdem, ale povedlo se mi to jenom s benzínem a na dvojku. Někdo mi říkal že to prý ale je kvůli určitému převodu. nejsem technik takže tomuto jsem moc neporozuměl. Spíš si myslím že to je kvůli tomu systému. Ale na jedničku chcípne. Taky prosím o zkušenosti s O II s 2.0 FSI. 😄
tak mě to při tomto pokusu nikdy nechcíplo, ale pravda je, že dieselu jsem nikdy nešéfoval.

(VW 1.6 55kW, 1.8T)
všiml sem si že nekolik z vás tu chce znat zkusenosti s 2.0 FSI:

Asi vás zajímá spotřeba: ve městě je bohužel trochu vyšší, pruměrně 7.2, a nesmí se to moc vytáčet. Az se vymotáte z města da se zajet za 5,5-6,3l. Motor udržovat v nižších otáčkach, ale není potřeba podtáčet.

to je asi jediné minus tohoto motoru.

Jízdni vlastnosti jsou samozřejmě perfektní. 110Kw dělá svoje >😁 . motor má slušnou pružnost, začíná pořádně táhnout asi od 1600-1800. Zrychlení samozřejmě perfektní, ale 110Kw potřebuje ''štávu'', takze při serpentýnách radsi neprepinat palubni pocitac na okamzitou spotrebu >😁 >😁

co se týče porovnání, bohužel mužu porovnat pouze s 1,9 TDI 77kw. neříkám že je to špatný motor, spotřeba je například výborná, ale FSI je podle mně hravější, a pokud potřebuje s TDI víc zrychlit, musíte mu dost ''šlápnout na krk''. Taky mi na TDI vadil vyšší hluk asi od 3500 ot. FSi je podle mně o dost tišší!

Jinak , při popojíždění na jedničku dávat bacha, ta vam nesjede noha na plynu 😊

lol, uz nevim co bych napsal, pokud mate dalsi otazky, jen pište 😊
DoubleSix
Také jsem s 2.0 FSI jezdil. Moje postřehy jsou následující😒br />
1. Spotřeba

S lehkou nohou na plynu a plně naloženým autem (při dodržování rychlostních limitů) jsem se vešel do 7 litrů na 100km. Pokud jsem jel sám, tak i 6,5 litru. Ve městě to už bylo horší. Se studeným motorem ukazoval palubní počítač kolem 13 litrů (realita byla ale asi kolem 10).

2. Výkon

150 koníků je 150 koníků, k tomu šestistupňová převodovka, super. Auto je opravdu svižné a motor se začíná sbírat již od 2500 otáček. Zrychlení je oproti TDI lepší. Dvojku si můžete dovolit odřadit až při téměř 100 kilometrové rychlosti (to nepotřebuje další komentář).

3. Motor

Oproti TDI podstatně tižší, ale při vytáčení propouští do kabiny lehce sportovní zvuk a motor je i trochu více slyšet (ale vůbec neruší, naopak).

4.Celkový dojem

Nejlepší volba do OII (samozřejmě až po 2.0 TFSi a nyní 1.8 TFSi - jestli se tam dostane)
já to zkoušel na Fabii 1.4 Mpi a na Lanosu 1.6 16V ale na dvojku, to bylo v pohodě, pomalu to pak jelo....a na jaký rychlostní stupeň si to zkoušel ty? Jinak v dieselu mi to nešlo.

P.S. Jak se ti jezdí s tou tvou 4x4, v turbu jsem jich totiž moc neviděl...a co jízda? 4x4 Oktávku jsem ještě neřídil, bohužel 😞
tak ja som to skusal na jednotku s octaviou 1,9tdi/66kw a nechciplo to...a to nemam extremne citlivu nohu...a fabiou 1,2 htp to tiez islo....podla mna to ide s kazdym autom len treba ist velmi citlivo na spojku
Myslím že to stačí. Ta spotřeba mi přijde u dvoulitru výborná!! Já řídil jen 1.9 TDI 77kW a ten mi přišel poměrně slabý. Jinak jízda je super. S tou hlučností máš pravdu.

Etě bych měl otázku ke spolehlivosti. Nevím kolik máš najeto, ale jestli dost na to abys mohl ně co o ní říct, tak napiš. Zatím díky.
SPEEDYRAM: Jo, ten 1,9 TDI 77 Kw je dost slabý, myslim ze sem to tam taky napsal 😉

jinak mam najeto zatím jenom 10 000km, a spolehlivost zatím výborná, pokud nepočítám jednu závadu, ale to byla bohužel chyba už z výroby... konkrétně palivový ventil, nejprve neudržel volnobežné otačky, a pak šel uplně do *... auto mělo tehdy najeto teprve 50km když to začalo 😊

Ta spotřeba je samozřejmě výborná, bohužel mnozí lidé ji považují za vysokou, a neberou v potaz ze je to 110 kw, s výbornýma jízdníma vlastnostma.

Ale ty spotřeby co sem uvedl platí samozřejmě pro jízdu ''s lehkou nohou'', ale zase žádné sraní 😄 nesmí to prostě být styl ''BRZDA-PLYN''
dnes jsem měl opět možnost ocenit haldex. v tomto počasí žádný problém. musíte zastavit v kopci na uježděném sněhu? potřebujete se vyhnout a zajedete do závěje? nechce se vám před garáží odhrabovat? chcete si užít na prázdném parkovišti? stačí si uvědomit jak pracuje haldex a podřídit tomu styl jízdy, zvážit zda není lepší vypnout ESP a pod, a nemáte starosti naopak - užíváte si. ano, trvalý pohon je lepší, ale vše má své výhody i nevýhody. 1.8T je vyjímečně kultivovaný (více než fsi) pružný a výkonný. pokud by byla možnost koupit O2 s 1.8TFSI 4X4 Combi určitě bych se nerozmýšlel, zatím je však v nabídce pouze 2.0FSI ke kterému mám nedůvěru. zvažuji tak novou hondu cr-v, ale to je na jiné téma...
ty si zkoušel odřadit při 100km/h?

Já jako vím , ze to vytáhne na 2ku 100km/h, ale odřadit pri te rychlosti sem radsi nezkousel, to musi brzdit drsně co??? myslím ze pro spojku by byla lepsi 3ka.
DoubleSix
Filda : ty to slovo neznáš. Odřadit ve slengu znamená přeřadit na vyšší rychlost.

Sorry, příště se pokusím lokálním hantýrkám vyhnout.
DoubleSix: neomlouvej se, aspon sem se přiučil 😄 😊
Můžu potvrdit, že spotřeba při normální jízdě kolem 7 litrů (většinou 4 lidi,najeto necelé 3000km) a dynamika dobrá. Zatím sem nepřelez 4000ot/min ale ono to nebylo ani potřeba když při 4000 je k dispozici 80kW. A po překročení 4tis je to prej úplně jiný kafe(časem vyzkoušim). Sem rád že sem ji vzal přestože mě jeden prodejce přesvědčoval, že 1.6/75kW stačí a je to skvělý prověřený motor. Dost sem se divil že mě do ní tak tlačil. Ale po projíždce v obou sem měl jasno. Asi jedinou chybičkou je, že to dvoulitr a ne 1,8- bylo by levnější povinný, ale při předjíždění v kopci jí to člověk odpustí. Sem s ní moc spokojenej.

Nezkoušeli ste někdo maximálku? Má sice psáno 213, ale Jetta 2.0/103 TDI má max. psanou 208 a prej jede 240 (tachometrově)
DoubleSix
Peterer : maximálku jsem zkoušel v Německu (auto ale bylo ještě syrový, pouhých 1000km najeto). Co je fakt, že jakmile přelezeš rychlost 180km/h, tak se dynamika vytrácí a nárůst rychlosti o dalších 10km/h trvá stále déle a déle.

Maximální rychlost jsem dosáhl na zařazený pátý převodový stupeň a bylo to tachometrových 210. Víc se mu jaksi moc nechtělo (možná chyběla i ta správně dlouhá rovinka). Možná teď, po zajetí, by to už bylo lepší.

Jední si ale buď jistý, OII není stavěná na takhle vysoké rychlosti (krátký rozvor, vysoko umístěné těžiště).