magic: "Brzdění levačkou "zavedl" Ingvar Carlsson u Saabů proto,"
Fakt si myslite, ze svedsky ministersky predseda jazdil rally?
Pre ostatnych brzdenie lavackou zaviedol Erik Carlsson.
[odkaz]
Fakt si myslite, ze svedsky ministersky predseda jazdil rally?
Pre ostatnych brzdenie lavackou zaviedol Erik Carlsson.
[odkaz]
brzdit levačkou je u 90 % dnešních aut k ničemu, protože na základě údaje o sešlápnutí brzdy drtivá většina ŘJ stejně omezí dodávku paliva. I kdyby to tak nebylo, nemá to valný význam u běžného auta. Brzdění levačkou "zavedl" Ingvar Carlsson u Saabů proto, že "ťuknutím" do brzdy a zároveň prudkým pohybem volantu auto "rozhodil" a dávkováním plynu poté eliminoval vychýlení zádě a tím i směr jízdy. Poté se začal tento způsob používat na autech s velkými turbodmychadly, aby turbo "neumřelo" během brzdění. Dnes se např. v Rally i v okruzích používá takřka výhradně brzdění levou nohou, protože zcela odpadá spojkový pedál. Auta se rozjíždí na "pokyn" startovacího tlačítka a do prvního ubrání plynu jsou řízena výhradně elektronikou. Potom se řadí pouze pohybem páky, joysticku nebo páček pod volantem či obručemi na volantu, takže i v tomto případě je spojka automatická a řidič může mít pravou nohu na plynu a levou na brzdě, čím odpadá přešlapávání. Turbodmychadla dnešních aut ale mají malý moment etrvačnosti a "neumírají" tak rychle jako velká turba z poloviny 80. let.
Brzdění levačkou má jakýsi smysl u čistokrevných sporťáků jako Lancer Evo, Impreza STi, atd. U Fiesty je to k ničemu a navíc by si člověk musel haksny dolámat, aby tou levačkou vůbec brzdový pedál mohl ovládat.
Brzdění levačkou má jakýsi smysl u čistokrevných sporťáků jako Lancer Evo, Impreza STi, atd. U Fiesty je to k ničemu a navíc by si člověk musel haksny dolámat, aby tou levačkou vůbec brzdový pedál mohl ovládat.
Všechno hezký, ale - brždění levou nohou se vyplatí u auta se silným motorem a alespoň s částečnou možností uzávěrky dif. Jinak motor nedokáže "přetočit" brzdy /brzdnou sílu/. Důvod, proč se používá brždění v zatáčce je možnost řízení vozu smykem. Což lze u slabší motorizace provést také rychlým a prudším zabržděním v okamžiku nájezdu do zatáčky, vlastně stejný způsob jako s ručkou, akorát má člověk obě ruce na volantu /platí samozřejmě u předokolek/. Další věcí je, že dnešní posilovače jsou natolik účinné a člověk natolik zvyklý na pravou nohu, že nedokáže citlivě ovládat brzdu levou nohou. A to nemluvím o tom, že velká část vozů nemá pedály ve správných pozicích vůči sobě.
Shrnuto - na suchém asfaltu a s běžným autem je brždění levou nohou "blbostí", na mokru a kluzku existují i jiné způsoby jízdy - v rychlých zatáčkách ovládání pomocí plynu, v pomalých ručka.
Shrnuto - na suchém asfaltu a s běžným autem je brždění levou nohou "blbostí", na mokru a kluzku existují i jiné způsoby jízdy - v rychlých zatáčkách ovládání pomocí plynu, v pomalých ručka.
Viděl jsem nějaký britský dokument, kde jeden známý automobilový závodník (teda údajně, já se v tomhle neorientuju) ukazoval techniku brždění pravou nohou. Ovšem samozřejmě ne jak brzdíme my všichni, ale brždění pravou nohou bez sundání nohy z plynu 😉
Prostě oba pedály zároveň.
Prostě oba pedály zároveň.
Cau, osobne jsem obcas jezdival a jezdim stylem ze levou nohou brzdim, osobne se mi to osvedcilo v pomalejsich zatackackach. Motor ti zustane v otackach a pri pusteni brzdy je akcelerace mnohem rychlejsi. Ovsem prusvih je kdyz potrebujes pribrzdit hodne nebo zastavit coz bez spojky neudelas, a nez prehodis nohy tak to je peknych par metru nez to stihnes... Ale jinak super zazitek.
A u mašin kde se dají rozhodit brzdová pedály je to normálka.
Ale to jsem trochu utekl od definice "sportovní jízda".
i když??? 😜