Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

26 komentářů

Ahojte, rad by som poprosil tych co maju skusenosti s automatmi v nizsieuvedenych autach o ich nazor na auto. Chcem do konca roka kupit nove auto, zo zdravotnych dovodov potrebujem automat.

Kandidati: Astra 1,6 easytronic / Focus 1,6 DOHC 4-st. automat / Corolla 1,6 4-st automat / Corolla 1,4D MMT. Vsetko kombiky. Vyuzitie auta: kazdodenne jazdenie do prace + rodinne vylety, cca 25-30 tis. km/rok.

Uprednostnujem rozum pred emociami, dolezite su: prevadzkove naklady, spolahlivost, bezpecnost, nadobudacia cena...

Rad by som sa dozvedel vase postrehy k prevodovkam (Opel a dieselCorolla maju 5-st.robotizovane prevodovky, benzin Corola a FF klasicky automat. Nemaju roboty trosku problemy s jazdou v kolonach??

Radia "normalne" alebo su splasene?? Nie su 4 stupne pri klasickych automatoch malo na dialnici?? (pri 150 km/h) Aku mate realnu spotrebu??

Objednavam si skusobne jazdy, ale je to slabe, neviem ci vobec take auta v SR su :x . Za to bude muset dealer dost zlavit >😁 Opel dava zdravotne postihnutym 13% na Astru dolu, ostatni nic moc.

Dakujem za info 😉
Opel Astra, Easytronic: jel jsem s první generací Easytronicu - pocitově to vypadá, že to je děsně líné, v reálu to řadí rychleji než 95% českých řidičů.

Opel Astra, HDM (klasický automat): netuším co je ten automat zač, je-li to evropská konstrukce, nešel bych do toho - pro tyto motory se podle mého názoru v Evropě automat prostě neumí.

Ford Focus s HDM: podle dostupných informací automat od Aisin, dceřinné firmy Toyoty. Předchůdce té převodovky jsem měl ve Fiatu Brava 1.6l benzín, 100 koní a naprostá spokojenost (jen je nutné včas si nechat pořádně vyměnit nápln, což bylo pod 1500 Kč s DPH i prací - já měnil po 80 000 km). Dlouhodobá spotřeba kolem 8,2 l/100 km.

Ford Focus, robotická převodovka: nevím, nejel jsem. Ford s tím přišel trochu později než Opel, lze tedy předpokládat, že by mohla být vychytanější než ta první verze od Opelu - viz výše, byl na běžnou jízdu dost použitelná a Opel myslím na tom také neustále pracuje.

Toyota - Corolla obecně je auto, kterému již představili nástupce. Navíc, když jsem se koukal na technické parametry, celková hmotnost Corolly byla stejná bez ohledu na karoserii - tedy, kombík měl znatelně nižší povolené zatížení než hatchback. Dál jsem to nesledoval, protože tehdy s MMT v Corolle začínali a nechtěl jsem čekat 3 měsíce, až to auto přivezou.

S Corollou jsem s MMT či automatem nejel, ale pochybuji, že by ta MMT byla udělaná hůř než v Aygu (a tam na mě působila lépe než první "generace" Easytronicu u Opelu). Automat nevím, ale očekával bych "rodinné" řešení, tedy od dceřinky Aisin.

Můj názor - až na automat Opelu (kde neznám původ převodovky) lze v klidu jezdit se vším, co jsi napsal. Dvojspojková "robotika" DSG od VW rozhodně patří k tomu lepšímu, co se dá koupit, jiná věc je, jestli ti vyhovují auta od VW jinak.

V každém případě se ve všech autech svez. Počítej s tím, že každý systém (byt vypadají na pohled dost stejně) se chová jinak a potřebuje trochu jiný způsob zacházení s plynem. Každý má své výhody a nevýhody, do ČR bych (vzhledem k obecně malé zkušenosti místních servisů s automaty a obecnému šlendriánství) spíš bral robotickou převodovku (de facto standardní mechanická převodovka s automaticky ovládanou spojkou a servy přehazovanými rychlostmi), máš-li kvalitního člověka, co se ohlídá při výměně náplně v automatice, není problém.
Cau Astros.

Dovolim si korunovat sa tu za odbornika na automaty. Jazdil som so vsetkymi typmi automatov a celkom sa do nich z pohladu pouzivatela vyznam. Mam pre teba zlu spravu - vsetky menovane su na h...o >😁

Easytronic je OTRASNY, jazdil som presne s tym motorom v Astre GTC a v zivote by som si to nekupil. Neuveritelne leniva kombinacia, to auto takmer nezrychluje (hlavne z 80tky vyssie - predbiehanie nemozne). 4stupnove automaty su davno za zenitom, pouzivaju ich uz len korejci, francuzi a par japoncov - vo vysokych rychlostiach hlucne, vyrazne vyssia spotreba, slaba variabilita pri podradovani a predbiehani.

Robotizovane prevodovky sa dost roznia - zavisi od konkretnej prevodovky, mozes natrafit na otrasnu ktora trha autom v nizkych rychlostiach (kolonach) az po takmer plynulu. Vseobecnym problemom robotov je pomala reakcia - trva strasne dlho, kym preradi a podradi, inak dokazu motor celkom pekne vytocit. Radi to uplne ako manual, akurat bez spojky. Blbe je, ze aj ked si radis sam, stale su tam tie opozdene reakcie.

Skusobne jazdy - to je tazke, tych aut je malo.

Ak mozem odporucat, najlepsie volby su CVT prevodovky, modernejsie automaty (minimalne 6 stupnov), pripadne dvojspojkove speciality typu DSG. Ak mam porovnat 4-st. automat a robot, robot je asi lepsi, lebo ma mensiu spotrebu, viac stupnov pri podradovani, je tichsi, vacsinou lacnejsi a menej nachylny na poruchy. 4-st. automat je hlucnejsi, ma vyssiu spotrebu, vacsinou vsak rychlejsie reaguje (nemusi ale vzdy) a je trochu pohodlnejsi. Focus je dobry s 1,6 diesel s CVT prevodovkou, do Astry su tiez lepsie klasicke automaty do 1,9 diesel.
Odborníku na automaty😒br />
4-st automaty nejsou rozhodně dávno za zenitem, jen k nim musí být odpovídající motor, ne lenivej ropák nebo chcíplá 1,6 s točivým momentem jak zahradní traktor....

A dohánět to 7 stupnovým automatem...Tseeee

CVT není klasikej autamat, CVT je variátor, tj vlastně bezestupnové že 😄 Měl to už DAF před 50 lety a má to každej přiblblej skůtr z číny za 25 táců 😄)

Taková V6 3,5 a 4.st autoamt jede velmi slušně, i 2,5V6 s takovejma 160 HP zrychluje vcelku solidně - na križovatce díky automatu ujedeš 70% manuálistů.......

Spotřeba po dálnici 8,5-9 litrů (kombinovaná cca 11-12) u V6 a vozu vážícího 1,5 tuny (pohotovostní hmotnost, reálná tak 1,7-1,8 mi přijde vcelku slušná.....
rad by som si vybral Astru 1,9 Dt s 6-st automatom alebo FF1,6 diesel s CVT ale to je o cca 100 000 Sk drahsie. Okrem toho najazdim len 25 max 30t km/rok, ak este zohladnim poistky tak sa dostavam do cisel, ktore zacinaju byt nad moj limit. (aj preto som vyradil koncern VW, lebo DSG maju len k dieslom, a ceny su...no podla mna .. nie zrovna Best Value)

Jazdil som s easytronicom v sucasnej (vlastne minulej) corse s motorom 1,0 a nemal som z toho az tak zly dojem.

Je v AstreH iny(generačne) easytronic ako v tej corse?? Viem ze ma naviac sportswitch. Ako to radi v posuvani sa v kolonach?? Co v 90 stupon. zatackach??

Prevodovka bude asi determinantom, ale ako vnimate (osobne skusenosti) Astru/Corolu/FF odhliadnuc od prevodovky??? Co motory?? jazdne vlastnosti, spoľahlivosť?

ĎAKUJEM
..ale predsa... ak sa zadari a uplatim aj drahsie, co a preco by ste si vybrali vy??Astra 1,9DT 6-st aut alebo FF 1,6 CVT ?? pripadne OCT2 1,9DSG???

Dik
Opel taky používá AISIN (převodovky AF17 i AF20).
V tom případě má astros! snadnou volbu - ty HDM převodovky jsou ve všech jím zmiňovaných autech ze stejné fabriky, která je umí dělat a může se rozhodovat podle jiných parametrů auta než podle převodovky.

Easytronic - jezdil jsem s ním krátce, při uvedení easytronicu na český trh, a v Corse. Mám v Idee Dualogic, princip je s Easytronicem shodný, jestli to jsou (vzhledem k dřívější spolupráci GM a Fiatu) stejné převodovky, nevím. V každém případě, takovou pohodu, jako v koloně nabízí klasický HDM automat, robotické převodovky nenabídnou (DSG jako dvouspojková konstrukce se možná chová jinak a "blíž HDM", ale nemyslím si to - měnič to nenahradí).

Motory - z uvedeného se mě osobně líbí motory od Toyoty, Ford a Opel myslím dnes také žádný šunt pod kapotu nedávají (ale na to se zeptej "Oplistů" a "Fordistů").

Jinak u každého auta můžeš narazit na blbě udělaný kus, důležité je, jak se k tomu postaví prodejce/dovozce - příklady dávat nebudu, stačí projít zdejší fórum...
to Astros: ak sa zadari, ber Focus s CVT prevodvkou, ta je urcite od Aisin a ak s nou chces radit, ponukne ti 7 stupnov - super pri predbiehani

to Barrichello: 4-stupnove automaty som myslel v europskych a japonskych autach (o akych on rozmysla). Z jeho pohladu, ak ma zaujem o stvorvalcovy motor z europy alebo japonska, tam ta 4-stupnova automatika nema zmysel, lebo tam nepasuje. nemozes porovnavat americke auta, tie nemusis tolko vytacat, maju slusny zatah odspodu a preto tam tie 4 stupne bohate stacia. ale nie na nejaku toyotacku 1,6tku...

O CVT ma poucovat nemusis, sam s nou jazdim uz dlho, ale naco to tu technicky rozoberat, Astros chce pomoct z pohladu uzivatelskych skusenosti, o co mi aj islo...
Dřív nic jiného než 4 st. automaty s HDM nebylo. CVT či DSQ sou výkřiky poslední doby, když teda nepočítáme ten DAF a ty skůtry 😄

A taky to jezdilo. Ovšem je nutný si uvědomit, že s maloobjemovými motory to není žádná stíhačka, že to zrychlení a tzv. živost tam prostě není a být nemůže.

Ale třeba zmiňovaná Brava 1,6 s automatem Aisin jezdila slušně, osboní zkušenost. Do města bohatě stačilo.
Vitkor - opravte ma niekto ak sa mylim, ale som takmer na 100 percent presvedceny, ze Fiatacky dualogic je klasicky automat, ktory ma 5 stupnov, kym Oplacky easytronic je robotizovana prevodovka, ktora ma 6 stupnov a funguje na uplne inom principe (nechcel som napisat ze som si isty, lebo Barrichello by ma sfukol >😁 )
Oplacky easytronic je manualna prevodovka a automatizovanym radenim, ma 5 stupnov.

Dualogic nepoznam
Astros - mas pravdu, easytronic ma 5 stupnov a je to robot (a je otrasna >😁 )

Fiatacky dualogic ma 5 stupnov, ale je to klasicky automat
Dualogic je robotika jak vyšitá, žádnej automat. Mám to dva roky doma, v návodu je popsána chybová hláška "Clutch overheated", takže než se se mnou vsadíš o lahev Glenmorangie, zeptej se strejdy Googla, co ti řekne.

Lancia to samé jako Fiat (a zde s jistotou tvrdím, že do puntíku) prodává jak D.F.N, Dolce Far Niente.
Viktor: prave uvazujem nad novym Grande Puntom s 1,3 MTJ 90k s dualogicom a ak je pravda co hovoris, tak su takmer vsetci bratislavski predajcovia fiatu neznali vlastneho produktu a mna si tym asi prave odradil od kupy toho Punta. myslis vazne ze je to robot? vies mi popisat ako sa to chova - nejak podrobnejsie? budem ti fakt vdacny 😊
Je to smutné, uznávám, ale je to tak - Dualogic je robotika. Jinak si nepomůžeš - prodejci jsou stejní u všech "spotřebních" značek a o jakékoliv "neběžnosti" v podstatě nic neví. Fakt je ten, že Fiat ČR/SR pozici prodejcům fakt neusnadňuje (byť na webu o tom informace je - [odkaz] Že tě odrazuji od Punta, to mě mrzí - ano, člověk si musí informace shánět sám, ale jak naznačuji, u jiných značek je to obdobné.

Jak se Dualogic chová - jako robotika 😄. Manželka jezdí na standardní "komfortní" režim, já si dávám "Economy" s tím, že v kopcích přehazuju na manuál. V 95% procentech to řadí tak, jak od toho čekám, vyložené blbosti to nedělá. Řadí to rychleji než já, na HDM automat to pochopitelně nemá.

Být tebou, zajedu si do Vídně na zkušební jízdu, nejlépe s Ideou. Tu sem díky přestali vozit, tak to nebude tak nápadné, Dualogic tam je daleko populárnější a spíš bude na prodejně než v "ex-federaci".
s tými predajcami to je pravda, málo je tých, ktorí naozaj poznajú čo predávajú. Kým som prišiel k zúženému výberu astra/ff/corolla tak som si tiež užil. V Citroene ma dokonca presviedčali, že C3 1,4 senso nemôže stat rovnako ako 1,6 sensodrive. Az pohlad do cennika ho zahanbil, doporucit, pre ktoru motorizaciu sa rozhodnut sice vedel ale bez argumentov. "Je lepis" je dost malo. Kedze som videl, ako"vyhoveli" zakaznikovi po mne, uz som tam radsej ani nesiel.

To mmarecekk: v com je prosim easytronic otrasny?? Priznam sa ze prave astra ma laka asi najviac, FF je na 2. mieste. Ale nerad by som si buchal hlavu o sternu. >😒] :x Corsa 1,0 easytr bola celkom v poho, jazdil som s nou ale asi iba 20 min a do ziadneho extremu som sa s nou nedostal. Vedla v dome si nedavno kupili astru 5D 1,6 easytr, myslim ze ich poznam, tak asi pojdem s prosikom a flaskou dobreho vinka o zvezenie a o skusenosti. Maju ju ale zatial iba tyzden, takze chvilu pockam.

Nad GP som uvazoval tiez, ale v tej cene mam astru 1,4 easytronic, co mi pripada ako lepsia kupa. GP ale nie je len o rozume, je to jednoznacne jajkrajsi zastupca triedy!! Ta prevodovka je 100% robot, nie HDM.

S 5st HDM som sa nestretol, vsade je (po nizsiu strednu) len 4st. Az astra 1,9DT, FF 1,6diesel a koncern VW maju 6 stupnov, prip CVT al DSG. (co neznamena ze ich niekto nema, len ze som ich este nevidel, no a predajcovia vam toho zial vela nepovedia. ..a ak povedia, tak zvicajne kazdy nieco ine :shock: >😁 :?: )
resil ze zdravotnich duvodu stejny problem,nakonec se do uzsiho vyberu dostali focus a O II,jelikoz sem nechtel jezdit za 8-10l benzinu tak to byla 1,6 a 1,9 a nakonec vyhrala Octavka s DSG, mel sem z automatu trochu strach ale po pul roce lituju jenom toho ze sem si ho nekoupil driv
lainen: DSG je o niecom uplne inom ako 4-stupnovy automat alebo robot, fakt sa to tazko porovnava.

astros: podla mna su otrasne vsetky roboty, jazdil som uz s viacerymi, najlepsi dojem na mna zatial urobil I-shift v novom Civicu, aj tak sa ale nemoze rovnat s mojou CVT prevodovkou alebo s klasickym automatom (minimalne 5 stupnovym, najlepsie 6). Ten motor podla mna nema zaber, to som skusal 1,6 16V, takze ak chces 1,4 a easytronic, tak to nerozbehnes - to auto je dost tazke a bude podla mna strasne lenive. takze radsej si kupim za rovnake peniaze to GP s 1,3 dieselom, budem jazdit za 5,5 litra v meste a budem mat zive auto, ktoreho vnutorny priestor je uplne porovnatelny s Astrou (okrem kufru samozrejme). jazdil som s tym 1,3 MTJ s manualom a bolo to zivsie ako som cakal, kym naopak jazdil som s Astrou 1,6 16V s easytronicom a bola ovela-ovela lenivejsia ako to Punto. Takze ak nechces kufor, je podla mna to Punto lepsia volba (len sa kvoli Viktorovi bojim toho dualogicu) >😁

Vitkor: dik, pomohol si mi. s akym motorom to mas skombinovane? aka je "prodleva" pri podradovani - kickdown?
Automat dá v plynulosti řazení robotice na * vždy a za každých okolností, to je prostě fyzika. U klasického automatu motor neustále přenáší sílu na kola (i během řazení). Na druhou stranu u robotiky odpadají vyšší ztráty soustavy HDM + automat.

Po "mechanické trase" je robotika prachsprostý manuál - tedy motor > suchá spojka > klasická mechanická převodovka (že je na tom namontováno něco málo serv a počítač, který s tím hýbe, je podružné). Celá soustava se z pohledu motoru chová stejně jako manuál (a jízdní výkony jsou proto u manuálu i robotiky v podstatě stejné). Takže ta 1.4 s robotikou bude úplně stejně líná jako 1.4 s manuálem.

Turbodiesel je pocitově živější než atmosférický diesel - křivky výkonu a momentu prostě hovoří jasně, způsob ovládání mechanické převodovky (ruční x serva) s tím nic nenadělají. U benzínu dost záleží na tom, kolik toho má ten motor najeto, jestli ta Astra byla nová, tak bych se nedivil, kdyby ŘJ měla pro čerstvý motor jiný program než dejme tomu pro nájezd 50 000 km.

Dualogicu se neboj. Problém je v tom, že ty serva neřadí v ten moment, kdybys řadil ty. A u robotiky (kromě DSG, když řadí připravený stupeň) se musí odpojit motor od převodovky - stejně jako u manuálu. A zatím jsem nepotkal robotiku (včetně prvního Easytronicu v Opelu), které by to trvalo déle, než 95% řidičů. Jestli to řadí vyloženě jindy, než očekáváš, máš tam ruční volbu rychlostí (U Idey v Economy to používám v kopcích). Jde o zvyk - robotika má prostě moment přeřazení "čitelnější".

Mám Dualogic s 1.4 16v benzín (95 k, Fiat Idea), kickdown je trochu pomalejší než u automatu (opět připomínám, automat přenáší výkon i když řadí, robotika nikoliv), rozhodně to zvládne rychleji, než člověk, který nejezdí rallye. Neměřil jsem to.
dik, to ze je easytronic vlastne klasicky manual som vedel, mam len trochu obavy ako to radi v kolonach, pripadne pri odbocovani.... kedze to ma tendenciu radit vyssiu rychlost predpokladam ze sa to bude spravat trochu "splaseno". A mozno staci len si zvyknut, pripadne navolit sportovy rezim a vsetko bude ok. To ale ukaze az skusobna jazda, o ktoru sa teraz snazim.

Uvazujem ale o 1,6 kombi (1,4 sa s easytronicom montuje len do hatchbacku) Ta 1,4 bola len na zrovnanie cien s tym GP.... a co je uz uplny extrem, tak Fabia 1,4 55kw 4st. automat stoji cca 500 000, a to sa uz urcite oplati priplatit 50 litrov a mam auto z uplne inej triedy, kvality a vybavy.

Stale vsak neviem ci neist radsej do toho FF 1,6 4-st automat....
kedze to ma tendenciu radit vyssiu rychlost predpokladam ze sa to bude spravat trochu "splaseno". A mozno staci len si zvyknut, pripadne navolit sportovy rezim a vsetko bude ok. To ale ukaze az skusobna jazda, o ktoru sa teraz snazim.

"Splašené řazení" nehrozí v kolonách, tam je robotika klidná a drží si zvolenou rychlost. Spíš může být problematické řazení při výjezdech z křižovatek, v zatáčkách, atd. Jak píšeš, lze to změnit jiným vybraným režimem řazení nebo manuální volbou.

Fabii 1.4 Combi s automatem bych sem vůbec netahal - ten motor s automatem a poměrně těžkým autem je docela tragédie.
astros: ak si susedia kupili astru s easytronicom, urcite si to vyskusaj - automat podla mna treba vzdy vyskusat, lebo kazdy sa chova fakt uplne inak :?
astros: ja osobne by som bral radsej focus, mal som z neho lepsi dojem ako z astry. ta 4-stupnova prevodovka bude pohodlnejsia, pocitaj ale s vyssou spotrebou. easytronic neradi zle, celkom plynule, skor mi vadilo to ze radi extremne pomaly, ale v kolonach by mohol byt OK z toho co som s nim jazdil. ale astra ako auto ma nepresvedcila...

ak sa bojis len toho co si pisal a nicoho ineho, tak tu astru ber. ale aj ta 1,6 je leniva s tou prevodovkou, ale co uz...
RRAAFF1
Jinak Astru 1,6 easytronic má jeden uživatel(Superbobo75) tady, tak se ho můžeš kdyžtak zeptat.

[odkaz]
dik, soper, je tam toho dost :roll: