Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

3 komentáře

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, zda může nekvalitní benzín nějak poškodit motor Auta. Nedávno jsem do svého nového auta natankoval benzín, který byl o dost levnější než u konkurence a po několika dnech jsem se dozvěděl, že si řada lidí na benzín z této čerpací stanice stěžuje a sám jsem začal pociťovat, že auto při jízdě do kopce je takové "línější", nevím jak jinak to popsat. Chci se tedy zeptat, zda jednorázové použití nekvalitního benzínu může poškodit motor nebo zda po vyježdění špatného benzínu a natankování nového k žádnému poškození dojít nemůže. Děkuji za názory.
Dušan10
Všetky renomované firmy majú systém čerpačiek cez nájomné zmluvy. To znamená, že prevádzkovateľ pumpy ju má od firmy v nájme. Aby si ju mohol prenajať, musí zložiť zálohu. Tá slúži na vykrytie prípadných vzniknutýcch škôd - či už prenajímateľovi, alebo tretej strane - t.j. i zákazníkom.

Ak vinou prevádzkovateľa vznikne škoda motoristovi tak prenajímateľ to prešetruje, lebo je to v jeho záujme vyriešiť to. Je v spore de facto spojencom zákazníka, lebo on prípadné dokázané škody neplatí - platí to prevádzkovateľ a keby nechcel, firma ho vykopne z nájmu a zo zálohy si stiahne vzniknuté škody pre zákazníka. Samozrejme toto všetko sa dá iba keď je hodnoverný doklad - t.j. pokladničný blok. Preto je ho nutné uschovať minimálne do ďaľšieho tankovania.

Pri neznačkovej pumpe je to spor zákazník - majiteľ a tam je cesta len cez dohodu, alebo súd.

Najčastejšou príčinou nekvality benzínu býva zlé skladovanie - napr. zlé odkalenie. Rozprávky o "zle merajúcich" prietokomeroch sú síce bežné, ale nepoznám prípad, že by reklamácie boli oprávnené. Zväčša sa jedná o nevedomosť vodičov, že v nádrži
majú e😜anzný priestor, ktorý zväčšuje objem nádrže a pri "dôkladnom" nantakovaní. Potom im z toho "vychádza", že natankovali menej ako im ukazuje, lebo "veď nádrž má menší objem".

Pri tom "riešení" čo s benzínom by som nič neriskoval. Ak je podozrenie, tak nádrž radšej nechať vyčerpať a dotankovať plnú nádrž kvalitného benzínu. Ale to ak je tam napr. "len" voda. Ak je tam nejaký "*" - radšej by som nechal auto odviezol (resp. skôr odtiahol) do servisu a nech vyčistia polivový systém. Náklady je možné si nechať preplatiť u vinníka.

Nie som odborník na poškodenie motora, ale skôr ide o dlhodobý proces a pri "bežnom" menej kvalitnom benzíne si to človek veľmi nevšimne, že natankoval niečo zlé. Skôr mu to povedia pri oprave motora, kedy je už neskoro a dokazovanie je prakticky nemožné.

Preto ja tankujem len na značkových pumpách a neriskujem. Sedem ročná záruka na motor by mi v tomto prípade bola nanič.

Majiteľa Škody 120 to však trápiť nemusí : ).
Pěkně napsaný příspěvěk!