Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

13656 komentářů

Chtěl bych se zeptat na zkušenost se zpětnými zrcátky v delší praxi? Podle všech možnejch testů aut koncernu VW je pravý menší zrcátko zmiňovaný jako jeden z problémů. Opravdu je to tak nemožný, jak se píše ?
Zrcátko je menší, ale nabízí dost výhledu pro přehled na silnici po pravé straně. Nestalo se mi ještě, abych něco přehlédl.
Me to zracatko pekne s..e. Mam moznost porovnat s oktavkou - ta co jeste mela puvodni prave velke zracatko, a je to rozdil. Napr. pri parkovani k pravemu chodniku musim stelovat zracatko, abych videl dolu ke kraji.
mam s tim zkusenost na Octavce 26000 km. Zadny problem.
Jak se Vám teď líbí chybějící zástěrky. K těm zrcátkům. Dříve nebývaly žádné a taky žádný problém.

Co děláte s kolizí pravé nohy a pákou posuvu sedadla. Asi to budu muset ohnout nebo nějak zkrátit.

Jo a jak se Vás drží sedadlo v zatáčkách ještě, že to auto není moc široký. 😄 To bylo spíš pro zasmání, tak špatný to není, ale mohlo to být lepší.
To je dobrej nápad na každém šroťáku jich je habakuk, to se bude tunit, Na hlavě budou nejspíš stejné příruby. Chce to jen se odhodlat a dát to tam, nezkoušel jste to již někdo? Teda nevím co tomu bude říkat počítač a zapalování až mu bude chybět pár údajů. Předělávat to ještě na rozdělovač to by byla síla. Už vydím jak by to klepalo, teď to jde na druhou stranu hezky od spodu bez klepání.
Jako jeden z dalšich som si kúpil FABKU a mam na nej najeto 1500 km. U predajcu kde som si to kúpil mi odporučali aby som po 1500 km prišiel vymeniť olej a filter, že pry su tam kovové stružliny v tom oleji v zábehu a že to sa musi vymeniť. Po debatach s kolegami sa mi to zda trochu nanajvyš divne. V servisnej knižke je predpisana prva serv. prehliadka po 15000 alebo po roku a nie po 1500. Može mi niekto poradiť čo to ma znamenať. Ďakujem...
Nic podobného jsem zatím nikde neslyšel, spíš mám pocit, že jde o soukromou iniciativu tvého prodejce, směřující k vylepšení jeho finanční bilance na úkor tvé kapsy. Podle mého názoru: pokud by se při záběhu uvolňovaly železné pilny, zachytí je olejový filtr a ty těžší jdou ke dnu. Tam je (alespoň dříve tomu tak bylo) zachytával magnet na výpustném šroubu oleje. Samotnému mi připadá interval 1.výměny taky dlouhý, naopak 1 500 km je velmi málo. Ale jak řekla jeptiška: "Jistota je jistota a natáhla přes svíčku primeros".
Taky bych si myslel, že si ze mě dělá prodejce srandu. Podle toho co tady někdo psal už začátkem roku a ty to vlastně potvrzuješ, že je to v servisní knížce, se s MPI u Fabie nechodí na úvodní prohlídku po 1500km. To skončilo u Felicií MPI, ale ani v tomto případě nebyla předepsaná výměna oleje a filtru nebo něčeho jiného. Byla to spíš taková kontrola "sichr je sichr".
som presvedceny, ze Ta predajca odrbava. Ake struzliny by tam mali byt ? to Lu:: Nebol ten magnet skor v prevodovke, tam by uz aj mohlo par struzlin vzniknut, ale predsa teraz sa v prevodovke olej nemeni vobec. Ja som bol s Fabiou az na serv. prehliadke po 15.000 km, tak mi kazal predajca.

Ak by Ti chcel menit olej uz po 1.500, tak iba preto ze chce zarobit na oleji (taky Castrol TXT 400 Sk/l)
Potreboval by som poradit. Idem kupit Fabiu s motorom 1,4 l / 50 kW. Rozmyslam ze by som tam dal letne kolesa 195/50 R15 ale neviem ci ma zmysel davat k tomuto motoru kolesa takehoto rozmeru. Skuste mi niekto napisat ake nevyhody to prinasa. Napada ma vyssia spotreba a slabsie zrychlenie. Ale na druhej strane si myslim ze to je nepostrehnutelny rozdiel oproti originalnym kolesam ktore su 185/60 R14. Co vy na to ???
Potreboval by som poradit. Idem kupit Fabiu s motorom 1,4 l / 50 kW. Rozmyslam ze by som tam dal letne kolesa 195/50 R15 ale neviem ci ma zmysel davat k tomuto motoru kolesa takehoto rozmeru. Skuste niekto napisat ake nevyhody to prinasa. Napada ma vyssia spotreba a slabsie zrychlenie. Ale na druhej strane si myslim ze to je nepostrehnutelny rozdiel oproti originalnym kolesam ktore su 185/60 R14. Co vy na to ???
Diamant
Tá šírka 185 je z momentálnej ponuky asi najvhodnejšia pre Fabiu. Ale keby sa dalo, tak ja by som volil najskôr 175.
V poslednim AutoMobil Revue jsem se docetl (na posledni strance), ze Fabia obstala na 4 hvezdicky v testu organizace Euro NCAP.
Diamant
Čo je tu tak ticho? Veď bola predstavená Fabia Combi. Čo na to hovoríte?
No právě proto, všichni koukáme! 😄
... nebo se na ni všichni odjeli kouknout do Paríže 😄.
Diamant
No to skôr. Ale zdá sa mi, že na www.skoda-auto.cz nefunguje všetko tak, ako má. Napríklad farby a niektoré obrázky určite nie.
Diamant
A na čo toľko pozeráte? Ja som na stránke Škodovky (cz) našiel pár obrázkov a to je všetko. Je niekde ešte niečo iné?
Někde je něco jiného, ale na jakémsi partner webu Škody, kam se údajně dá dostat přes jakési heslo. Anonymně tam zatím nic nebylo. Píše se o tom ve vedlejším tématu "Fabia Combi".
Mame vo firme novu Fabiu Comfort 1.4 MPI 50 KW.

Pri volnobeznych otackach sa niekedy objavuje dost silne trasenie celym autom. Citit to dost aj v sedackach. V servise nam povedali, ze to je u Fabii dost bezne a nevedia s tym nic spravit.

Mate niekto podobne skusenosti ?
To si ma moc nepotesil. Idem totiz buduci tyzden kupit presne taku istu Fabiu. Ale mozem ti povedat ze tento problem ma velmi vela ludi. Keby si zalistoval o par stran dalej, tak s tych prispevkov mozes napisat knihu o traseni Fabie.

No ale zase na druhej strane je zaujimave ze niektory tento problem nemaju. Co uz... Je to auto ktore ma este velmi daleko od dokonalosti.

Ja som len dufal ze ten problem je uz odstraneny a tyka sa len tych prvych niekolko tisic kusov.

Ale ked hovoris ze mate novu a robi to, tak to som teda sklamany. Este som zvedavy aj na ten nestastny elekronicky plyn co tu bol nedavno dost pretriasany.

Nuz teda uvidime..... ako vravel ten slepy.
Právě jsem dostal dosti opožděné vyjádření od výrobce o zpoždění el.plynu😒br />
"U predchozich modelu byla skrtici klapka ovladana mechanicky tahlem.

U soucasne vyrabeneho vozu Fabia vychazi signalizace nikoliv ze skrtici

klapky, ale jiz primo z plynoveho pedalu elektrickym propojenim skrtici

klapky a ridici jednotky motoru. Informace o uhlu seslapnuti plynoveho

pedalu je predana ridici jednotce a ta vyhodnocuje rezim jizdy. Zpozdeni

plynu oproti mechanickemu je zpusobeno vyhodnocenim udaju v ridici jednotce

a kontrolou postupne akcelerace pri dodrzeni emisnich predpisu."

Jak jsem dostal, tak předávám, ale stále mi z toho není jasné, jestli u současných modelů bude plyn zpožděný, nebo ne. U mé SDI zpožděný není a ani se netřepe (v žádných otáčkách).
Takže, jsem nechal auto v servisu asi na týden. Odvolávám se na můj příspěvek ohledně škubání motoru mezi 2-3 tis. otáček. Problém je vyřešen a není znát, že je používán elektronický plyn. Takže, komu se nelíbí chod motoru při oněch zmiňovaných otáčkách, doporučuji předat vůz servisu ať Vám to dají dopořádku. Jako náhradní vůz jsem dostal SEAT IBIZA (1999-facelift) a můžu říct, že jsem z těchto vozů pěkně zklamaný. Jenom když srovnám s Fábií: Takže u Ibizi: interiér - nelíbilo se mi zpracování nebo spojení jednotlivých dílů: při jízdě vycházeli z palubní desky vrzající zvuky. Řazení: S přesnostní zařazení jednotlivých stupňů je to bída - hlavně když řadíte ze 4 na 3 nevíte jestli řadíte na 1 stupeň. Řadící páka při přejezdu přes hrbol nebo při záběru začala skákat. Jízdní vlastnosti: nedokázal jsem to co s Fábií, Ibiza šla při nižších rychlostech do smyku. Palubní deska: auto jsem měl na 5 dní a líbila se mi víc než u Fábie, Fabie má palubní desku strohou. Ibiza měla najeto 9200 km a nešlo: palubní osvětlení, otevřít kufr (rozbitý zámek), při popojíždění zácpou se začal vařit motor, hlučná spojka. Jinak mě překvapila svižnost motoru 1.0 MPI.
Nedelej si z takoveho pujcovaciho auta zavery na spojku, razeni. Kazdy s tim jezdi, co to da a je mu sumafuk, jestli auto trpi, nebo ne, protoze jej stejne za par dni vrati. To je vzdy problem sluzebnich aut.
Tak co vy na to. Podle mě nic moc. Podle toho jak je Fabie těžká sem čekal, že mezi ní a ostatníma malýma autama bude větší rozdíl. A on ji porazí mnohem menší a lehčí (i když vyšší) Yaris = pěkná ostuda.
A kde je pro srovnání ten crash test Yarise ? Nějak ho nemůžu na tomhle webu najít.
Je to na [odkaz] a v menu Results / Latest Results.
Jo, už jsem tam mezitím byl. Ještě začátkem tejdne byl web ve skoro výstavbě, takže sebou hodili. Obě auta (a i ostatní) maj' 4 hvězdy, takže si to bude nutný pročíst v čem jsou horší/lepší. Myslel jsem, že Yaris má *.
Hvězdiček maj sice stejně, ale Yaris má o 3 body víc (29 z 34). Jinak Yaris je daleko nejlepší v bočnim nárazu - je přece jenom vyšší.
Kdo chce, abych mu poslal Fotky mojí TUNING Fabie, tak ať mě pošle svoji e-mailovou adresu na TUNINGMAN@seznam.cz
Stále se ještě objevují příspěvky k vibracím a zpoždění plynu u Fabie 1,4/50 kW. Chci se proto s vámi podělit o své poslední poznatky. V pátek minulého týdne jsem do autorizovaného servisu Škoda svěřil svoji Feldu k seřízení a zajištění STK. Protože se to za 1 den nestihlo, půjčili mi z přátelství na víkend předváděcí fabii 50 kw, najeto 8 600 km. A tak jsem jezdil a srovnával. Technik mi předtím řekl, že je již přeprogramovaná řídící jednotka s ohledem na snížení spotřeby a odsranění zpoždění plynu. Mým favoritem byla 1,4/16V/55kW a tak jsem trochu s despektem zkoumal toto provedení. Musím říci, že jsem celý víkend bohatě jezdil, abych nalomil zejména svoji ženu. Takže závěr: žádné vibrace, ani na šaltpáce, zpoždění plynu jsem nepozoroval, akcelerace zhruba na úrovni feldy 50 kW, perfektní odhlučnění a jízdní vlastnosti, rychlejší a snazší změna rejdu, podstatně účinnější brzdy a mohl bych dále pokračovat. Nalomil jsem nejen svou ženu, ale i sebe.... Při vrácení jsem debatoval na téma spotřeba, vibrace a zpoždění s technikem a ten mi řekl, že je běžně v rámci garance odstraňují úpravami dle modelu s kterým jsem jel. Cesta zpět s feldou již byla o něčem jiném.
Zajímal by mne název a sídlo tohoto servisu.Dík.
V crash testu byl u Fabie nedostatek, ze figurina 1 leteho ditete byla vymrstena ze sedacky ( nebo sedacka se pres Isofix vymrstila ). Teletext CT 630
kompletni crash-test Fabie i se slovnim popisem najdes primo na www.auto.cz v rubrice Crash testy
V poradku, sedacka byla spatna.
Nevíte někdo, kde koupím levně ktyty světel na Fabii? Dík. Od věci by nebyl ani koberec nebo něco do kufru.
No, podla mojich skusenosti vsetko maju v Skoda autosalonoch.

A lacno? Tazko povedat, co je lacno, ale napr. original skodovacke gumeme koberce stoja 600 Sk. A do kufra tiez maju taku gumenu blbost zo zvysenymi okrajmi (dost dobra vec).

Prave dnes som objednaval Fabiu Classic 44kw zelena petrol + central + tonovane skla + priprava na radio + radio MS202 + bocne listy + alarm Meta + Construct + koberce (aj do kufra). To vsetko za 336.000 Sk. Tot moj darcek rodicom na vianoce 😊)
Chtela bych byt tvou mladsi sestrickou, ktere je prave 18 let a udelala jsem ridicak.
Pokud je něco homologované a má homologační značku tak je to schváleno pro použití na daný typ auta a i soudy si můžou -víš co.Zkus tř.www.geocities.com/skodatuning/
Pokud ma jakykoliv vyrobek nekterou z nasledujicich znacek: ATEST 8 SD ( cesky atest ), e 1 (homologace EU ), E4 ( homologace Evropske hospodarske komise ), KBA ( celoevropsky uznana nemecka homologace ) je schvalen k provozu na uzemi CR. Obavam se, ze nic z toho nemaji prekryty svitilen ani mracitka, kvuli snizeni ucinnosti svetel. Zkusim se dnes podivat do nejakeho shopu. Nehadam se. Jinak jsem tam sice na www byl, ale nevycetl jsem tam nic o atestaci.
Na trhu se objevují tyto doplňky se schválením TUV ale je na nich, že je to schválení pro EU a nejsou určeny pro provoz na pozem. komunikacích v ČR. Nebo že se jedná o hobby program.

Svítivost tyto díly ve většině případů neovlivňují vůbec a nebo mimnimálně (s výjimkou dvojitých kulatých světel a podobných téměř celozákrytů vyráběných doma na koleně).

Světlomety přesahují svítivostí mnohonásobně požadavky norem a podstatně více omezuje jejich svítivost jakékoliv znečištění, které je v činné ploše. Většina těchto doplňků nezasahuje do činné plochy a když tak minimálně. Třeba mračáky maximálně tak snižují oslňování malého a velkého vozu jedoucího po obloze.😄

Doplňky prodávané v ČR by měly mít vždy označení ATEST - 8 SD a ostatní schválení se dají použít jen jako podklady pro tuto homologaci. Dle platných zákonů by tyto díly tedy neměly na vozidlech co dělat, z praktického hlediska neomezují svítivost. Zodpovědnost je tedy na každém majiteli vozidla, který svůj vůz tímto doplňkem opatří. Na technické zřejmě vůz neprojde ale ne kvůli svítivosti, ale protože doplněk není schválen. Nevím proč žádná firma tento doplněk dosud neschválila.
K těm krytům. Když jsem projížděl přes Boleslav tak jsem viděl jet k fabrice černou Fabii s krytama na předních světlech. Vypadalo to jako kdyby tam měla tři hranatý světla. Docela to bylo super a pěkně to vypadalo takže asi žádné samo domo. Možná, že to připravuje fabrika na nějaký sport protože to auto vypadalo i nízký a na elektronech. Takže nakonec to možná půjde ze série a schválení nebude potřeba.
Mám tak hnusný auto a potřebuju to zakrytovat nejlépe celé😄
Nebud naivni, vse potrebuje schvaleni k provozu, fabrika si taky nemuze dat na auto, co se ji zlibi. I pitome zasterky musi mit Atest 8SD. V zivote jsem nevidel na krytce atest 8SD a v zivote jej asi neuvidim. Proste kdyz se srazeny chode bude vymlouvat, ze te nevidel ( vim, ze to je blbost ), soud mu da za pravdu a vinu na nehode budes mit ty.
petous
Nedavno jsem na dalnici videl super fabii, byla tak cca o 5cm nizsi nez ostatni fabky, ktere ji predjizdely. Tak jsem ji taky dojel, abych si ten tuning trochu obhledl. A ejhle, celej ten tuning spocival v peti chlapech na palube, ale fakt ji to sluselo.
To byli chlapi originál od Škodovky nebo měli na zádech 8-SD. 😃)

Jinak proč by se nemohly být převleky na světla se schválením. Tomu něco brání? Většinou vidím doplňky se schválením tak proč ne toto?
To bolo dobre, s tym tuningom 😃 Znizenie podvozka o 5 cm nasadnutim 5 chlapov 😃
Primo v autosalonech to asi mit nebudou, protoze to neni schvalene prp provoz. Spis v nejakych univerzalnich motoshopech. Jinak jsem o krytkach psal do "Cykliste vs. ridici "
Rad bych nechal udelat %subj.% a proto me zajima cokoli na toto tema. Firmy, ceny, narust vykonu, narust toc. momentu/ot., zkusenosti, atd...

Diky.
Třeba cimbu.cz .
Ahojte,

tak by ma zaujimalo s bliziacou zimou, co obut na moju novu 😃 fabiu. Kedze je to prva zimna sezona, tak neviem. Vie mi niekto poradit.

Jedna pneu by mala byt tak do 2500 SK. Ponukaju mi Barum or60. Viete nieco o nich, alebo mate nejake referencie ?

Diky
No, dnes od obeda sa vozim na vianocnom darceku svojich rodicov a tu su moje prve postrehy.

1.) 44kw nie je nic moc (ale pre rodicov dochodcov to staci)

2.) Spiatocka sa sprava trocha divne - su problemy s jej zaradovanim. Niekto mi vravel, ze za to moze nejaky plech ktory robi vodiace drahy pre rychlosti a ten je krivy (pocujem to prvy raz, ale nech.) Ze by sa to casom zabehalo?

3.) Radio MS202 ma prekvapivo dobry prijem aj zvuk

4.) Gumy obute su Matador Stella 165/70, mate niekto ine od vyroby? Mam taky pocit, ze vsetky Skodovky dodavane na Slovensko maju montovane Matadory. Otazka je, ci je to dobre, alebo zle.

5.) Co obut na zimu? Aky rozmer - 165 alebo nieco sirsie? Poradte, zimne gumy som este nekupoval.

Celkovy vysledok: Prijemne prekvapenie. Skusal som vselico a zo stvorlistka Fabia/Cli👋Punto 2/206 som vybral naozaj dobre.

A'

P.S.

Ako zo zabehavanim? Vytacat (neposkodi sa nieco?) / nevytacat (nebude to potom lenive?)
K tem gumam, nic proti vam Slovakum, ale Matadory ktery jsem mel jako prvni na Felicii (tusim MP11) staly fakt za h...o. Nevím, co davaj na Fabii, ale ja jsem hodne spokojenej s Continentalama. Zimni gumy kazdopadne porid, ja mam obycejny Savy a je to fakt maximalni rozdil, na snehu tak polovicni brzdna draha. Vybiral bych asi podle financi, kazdopadne i ty nejobycejnejsi zimni gumy jsou daleko lepsi nez jezdit v zime na letnich. Co se tyce sirky, je nesmysl davat zimni gumy sirsi, naopak se casto davaj uzsi. Zimni gumy nejsou moc delany na zavodeni a tudiz jsou lepsi uzsi, protoze na snehu a vode je vyssi plosne zatizeni. Zajizdeni - netocit jako blazen, ani prilis nesetrit. Hlavne motor nedrit na nizkych otackach.
Diamant
K tým gumám. Vrele odporúčam na zimu použiť skôr užší rozmer. V tvojom prípade zachovať ten pôvodný z letných. Stačí sa pozrieť, na akých gumách jazdia jazdci rally na snehu. A mám to aj overené z vlastnej praxe. A k tým zrkadlám. Už dva roky jazdím na Golfe IV a mám presne tie isté poznatky. Pri zajde to menšie zrkadlo nevadí, ale zvon je to predsa len akési čudné. A ešte k zábehu. Všetky pohiblivé diely (motor, prevodovka, spojka, brzdy, gumy, ložiská ...) sa musia zabehnúť. Najdôležitejší je zábeh pre motor (piesty). Ide o to, že diely, ktoré sa vzájomne o seba trú nie sú dokonale hladké. Vzájomne sa vyhladia práve počas zábehu. Na druhej strane je známe, že pri vysokom výkone (ten je pri vysokých otáčkach) je motor omnoho viacej namáhaný (mechanicky aj tepelne, mechanicky aj pri veľmi nízkych otáčkach) a tak dochádza k zväčšenému treniu. No a iste dobre vieš, že do nateriálu (napr. plexisklo) s drsným povrchom sa urobí rýha oveľa ľahšie, než do materiálu s perfektne hladkým povrchom. Takže počas zábehu je vhodné auto nevytáčať, zbytočne nezaťažovať a dávať pozor na studené štarty. Po zábehu sa už s autom môže jazdiť normálne. Taktiež by som chcel napísať svoj názor na tzv. lenivé auto. Je jasné, že motor sa časom opotreováva. A je tiež známe, že motor dosiahne svoj plný výkon nie po skončení zábehu, ale až po niekoľkých tisíckach kilometrov (7-12, podľa tolerancií použitých dielov). Takže po skončení zábehu sú hodnoty trenia stále vyššie. Ak sa s autom aj v zábehu jazdí vo vysokých otáčkach, motor je živší (skôr sa zväčšia vôle), ale na druhej strane aj skôr skončí. Je tu síce aj teória o dynamickom vyvážení motora, ku ktorej však toho veľa neviem povedať. Snáď by som povedal, je je dobré motor občas prevetrať, aby sa odvšadial (napr. výfuk) odstránili usadeniny.
Už viackrát sa mi stalo, že ako tak idem po ulici, blskne mi oko, aha ťuknutá Fabia. Pozriem a to iba pod určitým uhlom sa tak čudne láme svetlo medzi prednou hranou blatníka a výlisom okolo výrezu blatníka. Tá ostrá hrana vrchom blatníka je ozaj výmysel, najmenej vedeckého pracovníka. Ináč by to bolo možno auto k svetu.
Neřekl bych, že Matadory dávají jenom na Slovensko. Já je mám na Felicii taky a nic proti nim nemuzu rict, snad proto, ze jsem je mel i na predchozim aute (Uno) a byly v pohodě. Samozřejmě asi kdo jezdí jako "soutěžáci" by se s nimi nespokojil, ale * to není.

Zimní gumy jsou určitě dobrý (i když je nemám), ale s těma univerzálníma, co se auta prodávaj, se dá taky jezdit celoročně (samozřejmě, kdo je třeba z hor nebo tam často jezdí, tak by je měl mít). Ale pokud je někdo prase (nemyslím nikoho konrétního), ani zimní gumy mu nepomůžou.
To Herm: Nevím, jaké Matadory máš Ty, ale můžu místopřísežně prohlásit, že MP11 je neuvěřitelný *. Najel jsem na nich skoro 60 tisíc, takže vím, o čem mluvím. Jinak zimní gumy doporučuju, taky jsem tomu něvěřil, než jsem je koupil. Je to až neuvěřitelný rozdíl a to porovnávám slušné letní (Continental) s nic moc zimníma (Sava). Kdo to zkusil, potvrdí.
Ještě k zajíždění. Řekl bych, že se nic nezkazí, když se člověk drží pokynů od výrobce (určitě je u auta "uživatelská příručka", kde je k tomu jistě pár vět).
Na otazku či vytáčet motor v záběhu či ne,musis s citem ale zese ne moc setrit,je sice pravda že motor vytáčený v záběhu vydrží méně km ale ne zese tak markantně-ten motor vydrží tak jako tak 250tisíc km a to už to auto stejně mít nebudeš-tak mu dávej pořádně zabrat ať ví kde bydlí!!! 😄
Jo a vůbec jaký pak zajíždění např. u značky Honda neexistuje nejaké zajíždění-nakládat vod začátku až do konce,až na to že tyhle motory přežijou karoserii.
Vdaka vsetkym za rady!

Zatial som najazdil 280km, otacky sa snazim drzat medzi 2000-3000.

Ale je to parada...

Zimne gumy dam 165/70, ale myslim, ze este je skoro. Uvidim ake bude dalej pocasie, ale tak mesiac este auto zostane na letnych.

Rodicom sa auto lubi tiez, akurat si nevedia zvyknut na spiatocku a Construct. Po prvom sadnuti za volant otec povedal "Ved to je ako Golf". No, nie je to celkom Golf ale je mu velmi velmi blizke (seternica z prveho kolena?).

Ozaj, oneskorenie plynu: Zatial som ziadne nezbadal.

Co tankujete? Teraz tam je Shell Nat95, ma vyznam tam dat Nat98/VPower/OMV 3+? Knizka pise "benzin s vyssim oktanovym cislom nebude mat ziaden vplyv na zlepsenie jazdnych vlastnosti ani na znizenie spotreby"...

Vdaka, A'
Ja som kupil minuly tyzden Fabiu Comfort 1,4l/50kW a tiez mam za sebou prvych 300 km. Do tohoto auta som presiel z Felicie a mozem povedat ze sa to neda porovnavat. Jazdne vlastnosti a komfort su super. Vibracie na volnobeh tam sice su ale zatial mi to nejako neprekaza lebo su zanedbatelne slabucke. Omeskanie reakcie motora na plynovy pedal je tiez zanedbatelne. Co sa tyka zabehu motora, tak v navode na obsluhu pisu ze prvych 1500km by nemali byt prilis nizke otacky ani ziadna divocina a toho sa drzim. Orig. pneu. k tejto vybave su Continental ContiEcoContact EP v rozmere 185/60 R14. Zimne gumy som si kupil toho isteho rozmeru, zn. Nokian HKPL. NRW. Este k zaradovaniu spiatocky mozem povedat ze mam tiez trosku problem a niekedy aj s jednickou. Verim ze to tiez nejako sadne a uz bude dobre. Celkova znamka pre spokojnost: "2"
Tak co to ma za motor - 44kW, nebo 50kW ?
Admin ma Classic 1.4 44kw

ABS ma Comfort 1.4 50kw
Zabudol som😒br />
Jedinou nevyhodou maleho praveho zrkadla je to, ze pri pohlade na auto spredu auto vyzera nesymetricky. Pri soferovani to vobec nevadi (aspon mne teda).

Ako zacat novy riadok - dat "" alebo " n" ?

A'
Diamant
.. znamená, že benzín je odolnejší proti samovznieteniu. Motory s vysokým výkonom sú viac tepelne namáhané (prípadne motory s vysokým kompresným pomerom) a preto potrebujú benzín s vyšším oktánovým číslom. Bežne však nič nezískate, ak natankujete namiesto predpísaného BA 95 až BA 98. Opačne (miesto 95 dáte 91) vám môže klesnúť výkon a môžu klepať ventily.
Na tej Fabii (Classic 44kw) su Matadory MP15 Stella 165/70 R14. Na [odkaz] je o nich dost informacii, aj foto dezenu.

Inak Fabia sa mi lubi coraz viac a viac 😊)

Zajtra rano este nahodim predne lapace, ale najprv musim niekde zohnat ich sofistikovany srobovak tvaru *. Obycajnym srobovakom sa mi nepodarilo uvolnit srobiky...

A'
Fabie byla zvolena autem roku 2001 v Dánsku!
Vážení přátelé, uživatelé Fábií, jaký motor je podle vás ideální zvolit do Fabie, když by se používala jako druhé auto v rodině zejména pro manželku??? A kdy samozřejmě i cena hraje svoji ne nepodstatnou roli?? Jaký je váš názor na jednotlivé motory?? Je vůbec nějaký podstatný rozdíl mezi 44kW, 50kW a 55kW a 74kW myslím z provozního hlediska ve vztahu k pořizovací ceně??? Za příspěvky vám všem děkuji.
Doporučuji počkat. Objevují se zprávy, že se ve Škodě připravuje ještě jedna varianta motoru snulovými emisemi určená specielně pro ženy v domácnosti tzv. 0,0 MPI a to auto bude mít nejen nulové emise ale i nulovou spotřebu. 😄

Jinak osobně pro manželku do města a jako druhé auto v rodině doporučuji SDI. Zvláště pokud nebude určeno pro delší cesty. Stačit budou i obě výkonově slabší varianty a zbytek bych utratil spíše za výbavu ABS, airbag, klima...
Pokud s ni chces najezdit vice jak 120 000 Km, tak se ti vyplati diesel
Žádnou. Už jsem to tady psal proč. 44kW a 50kW jsou zastaralý šunky a ty lepší od VW už stojej tolik, že si za to můžeš koupit kterékoliv auto ve stejné třídě od renomovanějších výrobců než je Škoda. Navíc druhý auto nebo pro ženskou? Myslel jsem, že si libujou v takovejch jako Ka, Yaris, ...
Kterou zvolit je velice ošidná otázka. Záleží, kolik peněz můžeš obětovat, jaká je tvá manželka řidička atd. Osobně bych, když bych na to měl, koupil manželce Fabii 1,4 55kW s automatickou převodovkou, to mají holky rády.
Panove, chci si koupit Fabii (SDI Comfort) a zajimalo by me, jak prodejci dodrzuji Skodovkou "doporucene ceny". Platili jste pri koupi Fabie vic ? O kolik ? Ja jsem se setkal v autosalonech s cenami +2.000 az +10.000. Mate nejake doporuceni, jak snizit tuto cenu ? Predem dekuji !
To zvýšení ceny může bejt tím, že do toho auta něco prodejce sám přidal. Třeba Construct mě napadá nebo něco, co nepřijde přímo z výroby. Potom vím tak si možná ještě pořád účtujou jakési dopravné + k tomu pojistné od výrobce k prodejci a to jak jsem už asi před 3 léty vyrozumněl závisí na vzdálenosti prodejce od MB (čili třeba v Brně by mělo bejt auto dražší 😃. Ovšem už tehdy říkali, že se to Škodovka bude snažit odbourat. Ovšem někdy na začátku roku se myslím tady v téhle věci diskutovalo, takže tenhle poplatek ještě možná funguje. Jinak jsem vždycky viděl za stejnou konfiguraci, stejná cena.
Kupoval jsm SDI Comfort v červenci a připlatil jsem navíc 1.900,- za dopravu 700,- za přihlášení na DI. Zbytek byl přesně podle ceníku výrobce. A jelikož jsem platil v hotovosti (ne leasing), zkoušel jsem na prodejci uplatnit slevu. Ten mi řekl, že nemohou prodávat pod doporučenou cenou výrobce, ale nakonec jsem z nich vyrazil Construct (cca 8.500,-) zadarmo - nefiguroval vůbec v dokladech, auto odpovídalo ceníku a já jsem byl spokojen.
To mne teda vzdy pekne sere. Nevim ale jaka je praxe u ostatnich automobilu, ale predpokladam, ze to je jen u Skody. Myslim si, ze kdyz uz da clovek duveru znacce a koupi si u ni auto za 300 009, tak je nemoralni, aby si clovek zaplatil jeho dovoz z fabriky .... Inspektorat je taky samozrejmost, dokonce i v bazarech u aut za par tisic.
To víš, jsou to obchodníci, ne charita. Smlouvat se ale musí, známej kupoval Feldu a nabízeli mu v ceně hliníkáče a ještě něco (nevím co to bylo snad taky Construkt). Asi na tom mají furt slušný vývar. Klidně bych se na obchodníky vy..... a do tý Boleslavy bych zajel.
To ruprecht: když, tak do Boleslavi. A co bys tu dělal? Fabrika Ti auto neprodá, od toho jsou dealeři. Vůbec není pravda, že by se tu škodovky sháněly líp, já mám auto koupené v Praze.
A nedá se koupit v tom tzv. Zákaznickém centru ? Měl jsem zato, že je to tak trochu obdoba dealera. Ale taky bych se asi do MB nehnal jenom proto abych usetril třeba ten "manipulační" poplatek. I když mám pocit, že to byla taková tradice, jezdit do MB pro 100vky, 105ky atd..
Ano, v Zákaznickém centru se prodávají auta, ale nevidím v tom žádnou výhodu. Spíš bych navštívil nějakého menšího dealera a zkusil ho pumpnout o něco navíc. To se Ti v ZC rozhodně nepodaří.
Sorry za tu Boleslav. Jinak nemyslel jsem to tak, že by se tam auta sháněla líp. Jen bych se bez dealerů a jiných příživníků obešel a koupil bych si auto přímo od výrobce, bez provize pro obchodníka, na kterého zvysoka .... Fabrika by dostala své. Třeba na I-netu. Proč bych měl platit dealerovi jeho autosalon? Jen jsem si posteskl, že to nejde.
To s tim Constructem a pod. navic nezni vubec spatne. Ta doprava navic mi taky pripada sprosta - jeste, ze to nedelaji u japonskych aut 😃. Mimochodem, nemate tuseni jakou marzi vlastne maji prodejci skodovek ? 10% ?

To LU: a jak jsi spokojeny s SDI, treba v porovnani s 44/50kW ? Diky.
Cau, ja jsem z Prahy a auto jsem kupoval v Boleslavi u dealera. Vy razil jsem z nich radio SONY s CD a nejakou vybavu (myslim gum. koberce) v cene. Celkem sleva kolem 9 tis. Navic plna zaruka na 2 roky (jen pri servisu u nich). Dopravne zadne...
To vencax: že by Jelínek? A co ten servis, jezdíš tam? Spokojenost?
Podla mojich informacii sa marze naozaj pohybuju od 20% do 30% z vyslednej ceny auta.

Ceny importera su naozaj len doporucene. Vacsina dealerov sa ich ale snazi dodrziavat. Stretol som sa ale uz aj s prirazkou 10% (!!!) na novom aute.

Ja ked som kupoval auto (Classic 44kw), tak som z nich "vymlatil" radio, bocne listy, koberce a povinnu vybavu zadarmo. Ale je to individualne u kazdeho dealera - niekto ti neda nic, ale vacsina ti da nieco v hodnote 2%-3% z ceny auta v podobe radia, constructu atd.

Neviem ako u vas v Cechach, ale tu na zapade Slovenska v okruhu 50km najdes aj 7-8 Skoda dealerov, oplati sa ich obehnut. Podla doporucenia importera by si vsak auto mal kupovat u najblizsieho dealera v ramci okresu 😄 V Bratislave u -censored- sa mi stalo, ze mi nechceli predat auto, lebo nie som z Bratislavy...

A'

P.S.

Pred zimou odporucam namontovat predne lapace, je to fakt dobra vec...
Diamant
Žeby predajca nechcel predať? To je poriadna blbosť. Veď aj jednotlivý predavači majú z každého predaného auta profit.
To Diamant: souhlas, to by teda byli echt *.
Uplne vazne mi ho nechceli ani predat, ani dat ziadne materialy !!!

Ozaj, a ako je to so skusobnymi jazdami? Niekde sa treba objednat dopredu aj tyzden, niekde ta v aute len odvezu a nenechaju soferovat...

A'
To davidz: Jelinek ne, je to CarTec MB. Je to uz treti auto od nich (po FE a OCT), servis byval dobry, posledni dobou jak kdy.. Treba dneska - prohlidka OCT po 60k km stala 14tis. Kc. Chtel jsem nechat vymenit zarovicku(diodu?) ve 3. brzd. svetle, na uctu byly zarovek tri kusy, a na dalnici koukam a ona jedna nejen ze nesviti, ale pridaly se dalsi dve. A pak duveruj servisu, jestli takhle treba delaj brzdy...
To Pedroo: K SDI mám jedinou výhradu - vyšší hlučnost. To platí i k TDI. Netuším, proč je hlučnější, než u octavií. Jinak jsem nadmíru spokojen - výkon je větší, než jsem očekával (zejména zátah kolem 2500-3000ot.) a spotřeba výborná (s bionaftou kolem 1Kč/km, při více jak polovině provozu po městě). Se 44, nebo 50kW motory jsem zatím neměl možnost porovnat.
Myslim, ze se marze prodejcu u aut budou pohybovat kolem obvyklych 20-30 %. Tzn. u Felice predpokladam kolem 40-60 000 Kc. Marze u nekterych ND maji znacne vysoke. Hydraulicke serizeni k serizeni sklonu svetel od stejneho vyrobce stoji v Mototechne 795 Kc, ale pri vymene v servisu si nauctovali kolem 1300 Kc !!! za tento dil.
Ta cena za to serizovatko nic moc. To ja jsem tedka shanel nejake srouby na toho myho broucka a ten chlapek mi rikal, ze u nich nakupuji servisy a kupuji tam napriklad pevnostni srouby za 25 Kc a prodavaji je jako originalni nahradni dily za 600 Kc!!! (Byla to Honda a bylo to v Plzni).
petous
Marze 20-30% je blbost. Odhaduji tak max. 10%. Zadnej jinej prodejce si neuctuje neco jako dopravni taxu, je to Skoda-patent.
Marža dealera je 12%, plus zvýhodnenia závislé na investíciách do dealerstva, prípadne prémie za počet predaných vozidiel. V tom prípade marža vystúpa max. na cca 15% (neviem, či dopravu auta k dealerovi platí Škoda Slovensko, alebo sám dealer). Dealer, ktorý nemá kompletné vybavenie (napr. lakovňu), má naopak maržu úmerne zníženú, až k 8%. Nepríjemné pre dealera je to, že konsignačné auto dostáva na showroom zároveň s faktúrou (s predĺženou splatnosťou, myslím na 60 dní?), a ak nestihne auto predať a vyplatiť v lehote, za každý deň omeškania platí penalizáciu. Preto sa netreba čudovať, že dealeri neobjednávajú nejako zvláštne vybavené autá, ale iba tie, u ktorých je najväčší predpoklad že sa ich v tej lehote 60 dní zbavia. Výnimkou je, ak je niekedy nejakého modelu nedostatok, potom sa objednávajú za normálnych okolností nepredajné autá, ako svojho času Felicie bez elektriky, ale zato s klímou a na elektrónoch. Poznámka: nie som dealer Škody, ak sa medzitým niečo na podmienkach zmenilo, verím že ma nejaký aktuálny dealer opraví (síce to vlastne nesmie, je viazaný mlčanlivosťou podľa Ročnej dohody). 😃
Dnes pri upratovani auta som ho isiel povysavat a pod prednym pravym sedadlom som nasiel cca 3 cm dlhu plastovu trubku s drazkami z vnutornej strany a cca 1 cm velky srob s velkom hlavickou na srobovak tvaru *. Pozeral som, pozeral, ale nenasiel som miesto, odkial to mohlo vypadnut. Vylucujem moznost, ze by sa to dostalo do auta zvonka...
Nejaky napad?

A'
To nebude problem, to tam asi nechali jeste z

vyroby. Mozna ?!
Vem si zrcatko a podivej se pod druhe sedadlo, jestli tam neuvidis podobnou vec. Muze to byt od nejakeho mechanismu nebo vyhrivani sedadel. K necemu to musi byt, na pracoviste by se v automobilce nemela dostat cizi vec.
[odkaz]
Nevim, tezko uverit 10%, kdyz 20% maji i benzinky.
Prosim Vas, ludia ktori mate skusenosti s montovanim reprakov do Fabie, poradte mi ake tam mam dat. Tie "supy" co tam su samozrejme vyhodim. Zaujima ma ci sa daju dat do prednych dveri rep. s priemerom 17cm a ci dozadu kde su pripravene otvory mozu byt 13cm. Najradsej by som dopredu napchal dvojpasmove komponentove tak ze dole bude len basak a hore ako je spetne zrkadlo vysky. Mam vybrate PIONEER TS-H 1702 ale neviem ci sa tam daju dat. Co vy na to? Tieto iste ze vraj pasuju do oktavie.
Někde jsem četl ,že volskwagen využívá škodovku jako zkušebního králíka.Nechají uvést boleslav na trh nový typ,pak čekají na reakce lidí.Viz Octavia s malým místem na zadních sedadlech.Za určitou dobu uvedl na trh volskawgen Boru,samozřejmě s vyřeseným problémem s malým místem na zadních sedadlech.Nevím jestli je na tom nějaká pravda,ale jestli ano tak to jsou pěkný ......
a cos čekal? Za komoušů se Škoda nemohla bez Ivanů ani uprdnout, dneska nemůže stejně. Prostě Němci nebudou dělat horší auta než Škoda.
A na to jsi prisel primo hlavou? Fabia je nejlepsi auto ve tride, octavia je taky lepsi nez golf a bora, takze to jaksi nemas pravdu😒
ale no tak, mluvis jak reklamni slogan.
Až mi hrábne, tak půjdu a vyměním Fabii za golfa, nebo kteroukoliv Škodu za VW. 😊)
Diamant
Ak by te mali záujem, existuje na serveri Pandora.cz aj e-mailová diskusia o Fabii. Stačí poslať zájsť na stránku www.pandora.cz a využiť kolónky na prihlásenie. Do okienka s názvom konferencie stačí napísať fabia a príspevky sa potom odosielajú na fabia@pandora.cz. Zdá sa mi to pohodlnejšie, než si túto stránku stále načítavať.
No nazdar hodiny, Cartec. Tam jsem měl auto dvakrát a už nikdy více. Poprvé mi měnili přední sklo, načež jsem až po nějaké době zjistil, že u toho natrhli gumu, která jde okolo střechy až dozadu. Ta sranda mě poté stála asi dva tisíce. Potom mi opravili nabouranou kapotu tak skvěle, že seděla spodkem na masce, takže barva šla dolů na celé hraně. Jak říkám, Cartec už nikdy.
Nevite někdo prosim Vas, jaka je dodaci lhuta, kdyz si objednám Fabii na miru v autosalonu? Jestli se jedna o tydny, o mesice nebo jak to vlastne ted funguje? Diky za odpoved
Neviem ako v cechach ale ja som si v Bratislave u dealera objednal Fabiu Comfort 1,4/50kW a jedina vec naviac k normalnej vybave bolo ABS. Cakal som presne 9 tyzdnov.
Dodací lhůta v Brně v červenci byla 6 týdnů (vč. SDI, TDI) a auto mi nakonec přišlo ještě o pár dní dříve. Neslyšel jsem, že by se to mezitím změnilo.
Je to už pěkná řádka měsíců co je v prodeji Fabie a je na tom JAK JSEM TO ČEKAL DESIGN MODERNÍ A MOTORY NA * !!!! JEŠTĚ SE MI NESTALO ABY SI MĚ NĚKDO S FABIÍ POKUSIL PŘEDJET. JEDNAK TYTO MOTORY S OBSAHY 1.4 VŮBEC NEHROZÍ A TDI 74KW JE ZASE DIESL KTERÝ OVŠEM TRPÍ MALÝM TOČÁKEM TAKŽE MAX NA DÁLNICI TAKÉ NEHROZÍ SE PŘIBLÍŽIT ¨. Je to sranda si kupovat Fabii s motorem co má obsah pouhých 1.4 TO VÁS NEŠTVE ???? COPAK JSTE VŠICHNI TAKOVÝ HLEMÍŽDI ???????? TO NIKDO ZVÁS NETRÁPÍ ŽE TAM NENÍ PŘÁDNÝ 1.6 2,0 ČI TDI 81 NEBO 85KW ,??????????? O)))
Nejsi stary Octavie, ale presto😒br />
az se jednou svezes ve Fabii TDI-PD, nabudes pocitu, ze se ti motor snazi predni napravu vytrhnout ze zbytkou auta 😃) A dynamika TDI-PD je srovnatelna (ne li lepsi) s Octavii TDi/81kW. Takze motor dost "na***" ze ?
jo a k tomu nedostatku tociveho momentu - 240Nm je ti malo ? Tak si bud jist, ze v 1.6/55kW Octavii je tocak okolo 140 Nm max., a rozhodne ne pri 1900 otackach...
74 KW TO JE SMĚŠNÉ U OBSAHU 1,4 ÚÚÚÚ A TDI ZASE ZTRÁCÍ TOČÁK O 1.4 44KW A DALŠÍCH RADĚJI NEMLUVÍM A VYDÍTE ANI 1.0 TAM RADĚJI NEDALI!!!
Ty mi nevěříš že jsem stary Octavie ???
ne. Mam pro to dostatek dukazu. Leda by starymu Octavianovi dali novy zpusob mysleni a drobet rozumu.
Tak si přečti příspěvek v Octavie jizdní
Co se na mě tak změnilo že mi nevěříš To že nepíši moc chyb v pravopise to je cvik !!!
kdyz to rozeberu z psychologickeho hlediska, jde o projev jine individuality. Lze sice napodobovat, ale nejde to delat dokonale. A pravopis se nelze naucit behem 2 mesicu. Zvlast kdyz predtim dele nez rok pise pravy Octavian jako to prase; jemu se nikdy nepodarilo napsat rozumne a spravne byt jediny prispevek. No ale to je jen jedna indicie.
No fotky bude důkaz a hlavně překriji je číslo a spz města zlína ti bude k dispozici Jako důkaz
A to hlavní je že budu jediný na Motor cafe u koho budete mít jistotu že si nehraje na majitele či řidiče !!
No nekteri tu jistotu uz davno maji. To jest ze si na majitele hrajes.
DO toho stareho Octavie mi v tech prispevcich trosku chybi, ale jestli to nejaka kopie, ktera se jej snazi napodobit, je dobra. Ja bych to nedokazal.
Vždyť je s ním docela sranda. Teda pokud bych ho nepotkal na silnici.
Diamant
Octavie, skutočne nevieš čo ten TDI so 74 kW s Fabiou robí. Ako to tu niekto napísal, keď to prišlapneš, tak máš dojem, že ti odíde predok aj s kapotou. A tento pocit sa nestráca ani keď ideš 130 a poriadne to osolíš. BTW v nejakom časopise tomuto motoru namerali na valcovej skúšobne až neuveriteľných 88 kW. A ešte otázočka: Octavie, ty mi chceš povedať, že motor s točivým momentom 240 Nm (čo je o 5 Nm viac, ako má 1,9/81) "JE ZASE DIESL KTERÝ OVŠEM TRPÍ MALÝM TOČÁKEM". To ti teda poriadny vôl. Inak ani ja neverím, že si ten starý OCTAVIE, ktorý mal iný prejav a logoval sa veľkými tlačenými písmenami (a to vždy). A inak prvý rozhodne nie si, lebo ja mám fotky svojej Felicie na nete už vyše dva roky. Takže smola. (Kto by mal záujem, nech sa ozve a ja mu dám adresu.)
Jak jsem jiz uvedl v rubrice "Octavie jizdni dojmy …" s temer kazdym vozem, který jsem mel moznost otestovat jsem absolvoval 1.500m dlouhou testovaci trat. Nekdy v cervenci t.r. jsem mel moznost vyzkouset na této trati i vuz Skoda Fabia 1.4 16V. Takze pripojuji zjistene hodnoty. Uvadim cilovou rychlost (cas):1.4 16V (74) - 147 (46,1s). Odchylky tachometru nejsou postizeny. Pokud zjistene hodnoty porovnate s vysledky Octavii mozna budete stejne jako ja prekvapeni jak dopadla Fabie 1.4 16V (74) ve srovnani s motory 1.6 a 1.9TDI (66) Octavie. V nejblizsi dobe bych rad otestoval i 1.9 TDI (74kW) se zazitky se rad podelim.
co te prekvapilo a jak ?

Ja to nechapu - mozna jsem blbej ?

Fabia ma lepsi vysledek nez TDI/66 - je lehci, ma vyssi vykon. To je snad dobre, nebo ne ?
Škodovce se podařilo zřejmě vyvinout světový super-motor, když výkonem předčí i Toyotu Corollu, která při stejném obsahu 1,4 16V a avantgardním proměnném časování ventilů má výkon pouhých 71kW. Je-li to pravda, čím toho dosáhli?
"Byt prekvapen" je reakci na "neocekavat". Ano, neocekaval jsem, ze Fabie 1.4 16V (74kW) o temer 6s predci Octavii 1.6 MPI (74 kW) a o vice nez 5s Octavii 1.9 TDI (66 kW). Cekal jsem mensi rozdil.
jo tak - ale rozdil je taky v hmotnosti. Octavia 1.6/74kW ma o 130 kg vic nez Fabia 1.4/74kW, a TDI/66kW ma dokonce o 200 kg vic nez Fabia. O protoze Fabia ma male presahy karoserie, tak bych cekal, ze v te zatacce v kopci umozni prujezd vyssi rychlosti. Tim se ten rozdil zvetsi. U TDI-PD/74kW bych cekal, ze max. bude kolem 150-155km/h a doba kolem 42-43s.
Test s Fabia 1.9 TDI (74kW) urcite uskutecnim. Doufam, ze pocasi a me casove moznosti tak dovoli jeste v letosnim roce. Mimochodem, ta cilova rychlost je dle tachometru, takze zde nejsou postizeny jeho pripadne odchylky. Proto je daleko dulezitejsi cas nez cilova rychlost. Ta je jen pro dokresleni. Napr. pri testu s Ford Escort 1.8 16V (85kW) byla cilova rychlost 174 km/h (dle tacho) a cas 38,6s. Nakonec bylo zjisteno, ze odchylka tachometru byla temer 10%.
To přeci není problém to je výkon který se při mírném ladění dal tahat z OHV základu. Kvůli takovému výkonu není třeba dělat 4 ventil. Víte že jezdí 100k 1,4 Octavie? Je to levné sportovní povození snad jen trochu žere když se honí.
S jednotkou od Cimbu prý Felda 1,4 MPI 50kW jezdí 200 km/h a má parádní záběr. Máte někdo konkrétní zkušenosti co potom dělá spotřeba. O kolik je lepší zrychlení. Není potom lepší než u 74kW 1,4.
Zajimalo by me, zda uz ma nekdo zkusenosti s Fabii se slabsim 16V motorem. Spotreba a jizdni vlastnosti,... .
zdá se, že superpodvozek u polokombi Fabie přestal být superpodvozkem... A zřejmě si je toho výrobce vědom, a proto udělal jenom polokombi a ne skutečné kombi (aspoň podle dnešní MFDnes), prostě superpodvozek nějak bledne; zajímavé budou zkušenosti těch, co si to koupí a budou moci srovnávat (pokud možno nezaujatě - to píšu proto, že každá liška chválí svůj...)
asi si budu muset precist dnesni MFDnes - co tam zase odbornici pisou ?
"odbornici" z MFDnes pouze pisou o subjektivnich pocitech nekolika testujicich, kteri maji ruzne najeto na ruznych autech. Jezdec rallye, technicky komisar pri rallye, ridic kamionu, majitel designerske firmy, sportovni novinar, zkusebni techni automobilu. Docela siroke portfolio lidi - "odborniku".
Je sice velmi pravdivé rčení o lišce a chvále ocasu...avšak Fabia 5D (kombi jsem zatím neměl čest ozkoušet) má absolutně skvělé jízdní vlastnosti ve své třídě, a co jsem mohl porovnávat, tak i nižší střední třída by mohla občas závidět. To není jen můj subjektivní pocit, ale i pocit motoristických odborníků z celé evropy. Konstrukčně to rozhodně ale superpodvozek není, a podíváme li se třeba na dnes již obstarožní CIVIC z roku např. 1989, tak zjistíme, že tam vzádu mají toho japonci jaksi více. To ale nemění skutečnost, že na podvozku Fabie, a budoucího Pola a Ibizy nebyla odvedena spousta práce ať již v konstrukci, tak i v testech a doladění podvozku. Samozřejmě, že Fabia nemá tak skvělý podvozek jako AR156, nebo BMW 323Ci, ale najděte mi konkurenta, který by se Fabii ve své dané třídě zatím přiblížil. Je vcelku jasné, že příjdou jiné podvozkové skupin renomovaných výrobců, které za pár let a možná i měsíců Fabii předčí, tak jako našla své přemožitele i dlouho "neporazitelná" Vectra B, ale to je všechno přirozený vývoj. Řekl bych nazávěr, že sláva superpodvozku (i když tímto označením trošku přispěvovatel bagatelizuje tento vůz ) nebledne, ale vypálila do asfaltu svoji výraznou stopu, po které se dobudoucna budou ubírat i ostatní.
Fabie Combi se podle testů chová nedotáčivě. Povedlo se už odstranit opakovanou chybu elektronických plynů? Dá se konečně brzdit levou nohou? Nedotáčivý vůz by to měl umožňovat. Nebo je to další mínus. Co prodlevy plynu a pravé zrcátko? Jak je tomu u jednotlivých verzí?
Musim nacit (doufam ze uz naposled) problem s prodlevou plynu. Ma nekdo konkretni zkusenost ze servisem, kde by mu to v ramci zaruky odstranili ? A jak, vymenou vstrikovaci jednotky ?Zitra se chystam do servisu a zkusim to vyreklamovat. Budu informovat...
Prodlevu plynu servisy běžně opravují buď výměnou jednotky nebo přeprogramováním. Opravu vyřazování funkce plynového pedálu při současném brzdění jsem zatím nezaznamenal.
Taky tu prodlevu prý řeší úprava řídící jednotky od Cimbu a auto pak jde krásně za plynem a jezdí prý až 200 km/h. Z praxe to ale neznám. Jestli jde s upravenou jednotkou brzdit taky nevím. máte někdo zkušenosti. Zima je za dveřmi.
Diamant
Neverím, že by sa to zmenilo. Už viac ako 2,5 roka máme Golfa IV a ten rovnako pri brzdení automaticky odopína plyn. Takže je to zámer a pokiaľ ho nezmenili doteraz ...
Taky si říkám, že je to asi záměr. Jaký má ale důvod? Žádný motor není tak silný, aby se nedal přebrzdit. Snad při nějakém panickém brzdění kdy se šlápne na dva pedály by to mohlo pomoci, to ale taky nemá moc smysl protože po brždění může následovat potřeba akcelerace. Proč se potom ten motor tak dlouho vzpamatovává? Celkově to vydím jako mínus.
Prodlevu plynu odstraňují po opravě tachometrová akcelerace z 0-100 km/h 15,36 s u 1,4 MPI 50 kW.

Brzdit pod plynem se nedá ani po opravě.
zdravim, mam problem na fabii 1.4 50kW (najazdene mam 17800 km) s vibraciami vo volante ked idem rychlostou okolo 100 - 120 km/h. Pred dvoma tyzdnami som menil letne gumy za zimne. Odvtedy som najazdil kolo 1000 km (vacsina po dialnici). Nevie niekto co by mohlo tie vibracia sposobovat?
a boli tie kolesa vyvazene? Lebo uz som to raz zazil, a bolo to strasne - ist na nevyvazenych gumach
Ukazuje to presne na nevyvazene gumy. Jednou jsem musel reklamovat vyvazeni 3 x, nez mi to konecne dobre vyvazili.
moze spravit nevyvazena guma skody napr. na geometrii riadenia alebo na zavesoch kolesa, prip. inde? - lebo este s tym budem musiet prejst asi 600 km kym sa budem moct dostat do pneuservisu ...
ja som s tym siel Kosice bratislava - co je cca 450 km so seatom toledo a nebolo potom nic vidiet. Ale po vyvazeni to bolo uplne ine auto. Tam netriaslo len volant, ale vzadu cestujucim pomaly vypadavali zuby. A este je problem elektronov, ze musia byt po najazdenych malo tisic km (napr. 2000) znovu vyvazene. Aspon tak povedali v pneuservise.
minimalne som zaplatit pneuservisu za vyvazenie - takze snad boli (videl som na nich olovka a ja ako ich vyvazovali) - v kazdom pripade to dam v najblizsom case prekontrolovat.
Uvažuji o jevu jež jste popisovali(odstavení plynu při brzdění) a napadl mne jeden význam -co tak vozy s namontovaným TEMPOMATEM -zde je potřeba aby se při brzdění automaticky odstavil plyn.
Ten tempomat, to by svědčilo jen o tom, že to nemají dodělaný. Takhle by to mělo fungovat jen v případě zapnutého tempomatu. Při vypnutém ne a u auta které ho nemá už vůbec ne.

Na druhou stranu je to už třetí nebo čtvrtý typ vozu a x tá varianta motoru u které se tato závada projevuje.

A přitom je to srovnatelně nebezpečné jako losí test. Je to nenormální reakce vozu na jedno ze správných řešení kritické situace. Je jen otázka času než se toho náhodně v nějaké okurkové sezoně chytnou novináři jako u losího testu, tam šlo totiž taky o nic.
akorat si myslim, ze by skoda nereagovala stejne jako Mercedes na sve "A", nebo Audi TT.
Vazeny. Som rad, ze existuje motorcafe. Tesi ma aj to, ze niekto zalozil temu FABIA. Ale ocakaval som viacej praktickych informacii o Fabke.

(( Ze je prave zrkadlo mensie ako lave ? Jednoducho JE MENSIE. Tak ako na oktavke, na audine a inych.Ak niekomu nevyhovuje, nech si kupi ZETOR. Hlavne je,ze splna svoj ucel, alebo nie? Motor 1.4/50 je slaby ? Pre Sumiho urcite, ale nie pre bezneho motoristu (pre ktoreho je mimochodom tento motor urceny). Motor v Yarise je urcite lepsi, ale ked chcem mat auto tak si nekupim len ten motor ale aj to okolo neho, t.j. podvozok, karoseria,..... A tu sa mi prave Fabia pozdava viacej ako Yaris, ale kedze je to naozaj len vec nazoru, tak sa predsa nebudem s nikym o tom hadat.))

Po precitani asi 1000 prispevkov mam ale z tejto temy dojem, akoby som hladal v lese hriby - sem tam nic a kde tu ho... (cest vynimkam )

Tolko moja kulturna vlozka.

...takze pisme radsej viacej k veci a to je k Fabii (nie yaris,punto,octavia,...) a k praktickym skusenostiam napr. aj so servisom.

Ja, kedze ju este nemam, mozem len tak vseobecne a sice farba karoserie. Myslim, ze strieborna je prakticka. Nie je na nej tak vidno prach ako napr. na zelenej. A mozno este v pripade hrdzavenia karoserie (skareda predstava)by som si to skor vsimol ako na tej zelenej. Co vy na to?

Zatial tolko.
Farba:

Strieborna nie je zla - je dost nenarocna na obsluhu a nevidiet na nej az tak velmi spinu. Nevyhoda - dost tazk👋zle sa opravuju drobne kazy od kamienkov.

Tmave farby su podla mna krajsie - taka zelena metaliza alebo modra hlbinna metaliza je naozaj pekna. Z nemetalizovanych sa mi najviac paci zelena petrol (tu mam ja 😊). Cervenu by som si na auto nedal, mozno tak pre zenu. Dobra je aj zlta, bielu by som nechcel za nic na svete.

Takze tolko moj prispevok k farbam. A teraz ina otazka😒br />

Da se nejakym sposobom urobit 50kw zo 44kw-ky? Su to rovnake motory, mozno by stacilo prehodit elektroniku. Vie niekto nieco blizsie? Ako je to v Cechach s 55kw 16V? Tu som sa pytal na viacerych miestach, a vsade tvrdili, ze taku este nepredali a o dost dlhsie by sa na nu cakalo (10-15 tyzdnov ???)...
stribrna metla jo fajn. Ja mel auta cervene, bile, a ted mam Zelenou Petrol. Vsechny barvy se mi libily, Zelenou Petrol jsem si vybral proto, ze se mi zdala nejelegantnejsi z bezpriplatkovych barev. Ale priste si ji uz asi nekoupim - je moc tmava, je na ni silene videt spina, a hlavne, nemam klimu, a v lete je tmave auto moc "vyhrate". Priste asi pujdu do te stribrne (nebo jine svetle) metalizy; anebo si koupim auto s klimou (elegance) 😃)
Nevím zda to bylo zde, ale před nedávnem proběhla krátká diskuze na téma - "Koupě nového vozu" - aneb co lze získat od prodejce zadarmo. Chystám nákup nové škodovky a zajímalo by mne, jakých výhod může "mazaný" kupující dosáhnout. T.j. např. v mém případě při platbě v hotovosti za Octávii? (cca. 440 tis) (Dodatečnou výbavu za řekněme 15 tis. Kč - je to reálné??? Ď za názory a praktické zkušenosti.
no zrovna u Skodovky se mi podarilo z prodejce vyrazit jen nezapocitani dovozneho (2000 Kc), a slevu na praci pri montazi Constructu a tazneho zarizeni. Ale bral jsem to na leasing.
... reálné to je!
Jestli to bereš na leasing nebo za hotovku je prodejci úplně jedno, ten svoje prachy dostane stejně hned. Každopádně zrovna prodejců škodovek jsou mraky, zkusil bych to klidně obvolat a zeptat se, co sleví/dají zadara. Sleva je naprosto běžný obchodní nástroj a oni mají kam slevit.
Když jsme u těch slev, u Mazdy mi taky slevili ještě 15 tisíc. Přitom to byla speciální akce s výbavou za 50 tisíc zdarma a prodejců Mazdy v republice není až tak moc. V tomto případě je to něco přes dvě procenta a šlo to celkem bez problémů.
Myslím si, že doplňky v této hodnotě Ti asi dají, ale ne všude. Mám zkušenost takovou, že velký prodejce, který prodává hodně aut, nemá moc zájem Tě rozmazlovat doplňky zdarma. Musíš najít nějakou menší zastrčenou prodejnu Škoda, která je ráda za každý prodaný vůz a tam při troše štěstí dostaneš i za víc. Opravdu nemá cenu chodit k velkým prodejcům, tam když nekoupíš Ty tak koupí jinej. Ale malí prodejci si hýčkají každého zákazníka ( a na servis pak můžeš chodit kam chceš ). Pokud bys chtěl nějaké typy na "dobré prodejce Škoda" tak se ozvi.
Ahoj, musim se s Vami podelit o radost - konecne mam odstraneny problem s opozdenym plynem !!! Byl jsem v servisu a musel jsem si vytrpet slova: To vite, pane, to si lidi budou muset zvyknout na ta moderni auta s el. plynem. To neni tak jednoduche, ... atd. Byl jsem neustupny a auto jsem tam nechal. Kdyz jsem odjizdel druhy den ze servisu, hned na prvni krizovatce zafungovalo ASR, coz bylo dobre znameni. A je to tak, plyn uz nema tak zasadni zpozdeni. Zda se mi take, ze to tahne lepe od spodu. Dival jsem se do motoru, a asi vymenili vstrikovaci jednotku. Ted je tam italské MM(zdravim Wolffa 😃) ), predtim tam byl BOSCH (ale nejsem si jisty). Co tam kdo mate za vstrikovani ? Pripominam, ze mam 1.4/74kw. Takze, pokud Vas take trapi zpozdeni plynu, nevahejte reklamovat.
Je to s podivem že kolem banální sériové závady dělali takové obstrukce. Ona to asi není závada ale úmysně špatné nastavení, které má eliminovat jiné možná větší neduhy. Buď jim potom nevychází exhalace, spotřeby nebo odchází uložení motoru, převodovka, spojka, klouby ... nevím co by to mohlo být? Jinak nevidím jediný důvod proč pustili tolik chybných vozů do provozu.
No prece: Skoda.
... protože je to Škoda.
Po mojich urgencích v servisu(psal jsem zde někdy dříve o tomto problému)mi byla vyměněna jednotka Bosch za MM a nic moc se nezměnilo.Taky jsem jim to tam nechal, ať se starají ale nakonec jsem změknul.Myslel jsem, že to jednotka vyřeší a pocitově se mi to zdálo lepší.S odstupem doby tvrdím, že je to stejné.Píšeš, že ti vyměnili jednotku,ale nevíš, jestli ještě něco?Byl bych rád za informace.Žena s tím jezdí hodně po městě a zima se blíží-nerad bych řešil "čenichovku".Dík.
Ja presne nevim, co tam menili, byl tam zmatek a predaval mi to jiny technik, nez prebiral a rikal, ze nevi co vymenili. Ale rikali, ze je to vyresene. Jedine, ceho jsem si vsimnul hned, byla jednotka vstrikovani, ale podrobnejc jsem to nezkouml. Myslim si, ze zlepseni neni jen pocitove, ale i objektivne. Urcite uz mi nedela problemy rozjet se do kopce bez rucni brzdy, je lepsi zatah od spoda a neni tam dira pod plynem.

I kdyz je tam stale znatelna malinka prodleva, neni to tak kriticke a nevnimam to rusive.
Koupil jsem si Fabii 1,4 MPI Comfort a mám stejný problém, jako spousta dopisovatelů do Vašeho MotorCafé. Při volnoběhu dochází k vibracím v celém voze. Zajímalo by mne jaké máte zkušenosti s prosazením odstraňování této závady u servisů. Podařilo se některému ze servisů tuto poruchu odstranit?
Ja mam 1.4 Classic, najazdene rovnych 3000 km a zatial som ziadne vibracie na volnobehu nespozoroval...

Inak predosle dva prispevky od ruprechta a mfilipa mali neuveritelnu informacnu hodnotu 😊
nektera slova maji nekdy obrovskou vypovidajici schopnost.
O seznam "dobrých prodejců škody" mám zájem eminentní. Nabízím emailovou adresu (pokud je nutné být diskrétní...) a předem děkuji. prazak@email.cz
Upřesni mi prosím Tě ještě region odkud jsi. Nemám zase podchycenu celou republiku.))
pallas
To ze beries auto na leasing nie je pre predajcu nevyhoda ... ak ho beries cez inu lizingovku nez cez skodovacku, tak predajca zarobi dvakrat, raz na marzi a druhykrat na provizii z lizingovky.
Psal jsem příspěvek č. 1991. Nedostal jsem žádnou odpověď, proto bych chtěl čtenáře tohoto příspěvku požádat, kteří měli podobný problém a podařilo se ho servisu odstranit, aby mi odepsali na e-mailovou adresu viprhy@razdva.cz. Děkuji.
Jižní Morava, ale klidně si dojedu dále.
Kdyby Ti nevadili jižní Čechy tak se ozvi. Myslím, že to za tu delší cestu stojí.
MFDnes pise o letaku, ktery posila Skoda auto vsem prodejcum, ve kterem ji radi jak odpovidat a bagatelizovat zavady vznikle pri testu Fabie na 40 000 km.
Tomu se říká marketing, příteli. Já tomu říkám lumpárna, ale funguje to na všech frontách. Lidi jsou tak snadno ovladatelné stádo, až to člověka děsí.
no jo -toho prodejce bych zrusil. Tohle se nedela, domaci tajemstvi vykecavat. Jinak - takhle by se zachoval kazdy, nejen Skodovka. Aspon v pripade, ze by chteli dale prodavat...
mam celkem cerstvou Fabii SDI, zatim moc spokojeny, ale jedine (a velke) zklamani je hlucnost motoru v kabine. Fakt nic moc. Nemate nekdo tuseni jak to trochu odhlucnit ? Dela uz to nejaka firma ??

k dalsim vecem, co se tady diskutuji😒br />
- sleva pri nakupu noveho auta se da urcite vyrazit. Prodejci maji marzi 7-10 %, podle stupne vybavy auta plus neco malo navic za peknou prodejnu.

- pri brzdeni motorem a zaroven zmacknuti brzdy se u me urcite brzdeni motorem neodpojuje

-prodleva plynu tam nejaka je, ale nemam tuseni jestli je to zpusobene vic tim dieslovym motorem nebo elektronikou
To odhlučnění zkus www.mikra.cz. Mají samolepicí odhlučňovací desky i v metráži a udělají na každý vůz, alespoň to inzerují. To odpojení plynu je v okamžiku když akceleruješ a zároveň zabrzdíš ne když se brzdí motorem a přibrzdí. Zdar.
Je ten leták někde zveřejněný?
zkus www.idnes.cz. V novinach je fotokopie hlavicky, a v clanku jsou komentare k jednotlivym bodum z letaku. Za nektera tvrzeni ( napr. ze zavady byly zpusobeny extremnim provozem ) se uz Skoda Auto usty tiskoveho mluvciho MFDnes uz omluvila. Na fotokopii lze precist par vet, napr. "Zvlaste neni mozne sdelovat zakaznikum konkretni cisla cetnosti zavad". Nelibi se mi to, misto toho aby automobilka rekla, ze se zavady skutecne staly a ze se postara aby se uz neopakovaly, snazi se zjistene problemy zlehcit, zbagatelizovat. Myslim, ze tady psal nedavno nejaky clovek z prodejny skodovek, mohl by ten letak nejakym zpusobem anonymne zverejnit ?
3 ze 4 dlouhodobe testovanych Octavii a Fabii mely stejnou zavadu. Rozvitila se kontrolka airbagu. Vinen je vadny vratny krouzek , jehoz zasluhou je airbag nefunkcni. Smutne je, ze tento problem se objevuje u skodovek uz 4. rok a dodnes s tim automobilka neudelala nic, automobilka pouze zavadu pripousti, s tim,ze pripravuje nove reseni krouzku. Nezda se vam, ze se vam uz vice jak 3 roky smeje do obliceje ?
Doporucuji se kouknout na vcerejsi chat s JUDr. Kopeckým ze skodovky ([odkaz] auto.cz/chat/answer.asp?…… Místama se mi zdálo, že si dělá z lidí srandu. Ale i přesto se dá z jeho odpovědí něco odtušit.
ZNhavlík 09:54:06 / 13:22:00

Otázka: Nešlo by sjednat schůzku vedení ŠKODA se zástupci MF DNES ? Neúměrně a myslím si,že i neoprávněně nám kritizují naše výrobky- nyní FABIA COMBI. Bohužel pro nás to má dost velikou negativní odezvu u zákazníku, protože je to velmi čtený deník ...!

Odpověď: Komunikace je vždy nutná a pozitivní věc. Nicméně nevím, zda toto není součást jejího image.

Otázka: Bude Fabia sedan levnější než Fabia combi?

Odpověď: Obecně si myslím, že naše ceny jsou příliš nízké. Teoreticky by levnější mohl být. Nicméně zelený je strom života.

Otázka: Dobrý den pane doktore, jsem škodovák a již delší dobu si s kolegy všímáme skutečnosti, že jakmile se v tisku objeví nějaká negativní připomínka na naše výrobky, mezi lidmi, kteří se s vozy ve firmě setkají, se o těchto `neduhách` již s předstihem ví a čeká se na to, jestli je právě zákazník či novináři objeví. Nestálo by za to provádět jakýsi interní průzkum a ten srovnávat s názory profesionálních `estétů`, viz. např. již zmiňované dlouhé madlo na posun sedaček nebo pravé zrcátko.

Odpověď: Pane kolego, nápad je to bezva a proto doporčuji využívat možností Z.E.B.R.A.
Ten "zelený stroom života" mě taky sebral.
K placi je zejmena posledni otazka. O neduhach se vi a ceka se az je objevi novinari a zakaznici.
NO, novinari z Mlade fronty uz si mezi mnohymi udelali zle jmeno. Zda se mi, ze jsou tam vsichni nejak moc nafoukani... Jen si to vemte: Server Autokatalog.cz byl driv jeden z nejnavstevovanejsich. Co ho prebrala MF, tak rapidne klesla navstevnost i uroven...(chdil jsem tam driv skoro denne a ted jsem musel presedlat na www.autosalon.cz). Nemeli by MF zahrnout na cernou listimu Boje proti monopolu?!
Nechápu, proč ten člověk vlastně diskutoval. Dal tím jenom najevo, že jim jde dobře obchod a že si je moc jistý postavením škodovky. Podle prodejů u nás asi právem.

A právě proto se mně líbí různé testy jako ten v MF kolem Fabie. Podle mně podobné testy jsou stejně důležité jako NCAP, řebříček TUV atp.
Beru i Jižní Čechy.
Zkus firmu Auto Ševčík ve Vodňanech, je tam velice rozumný vedoucí, myslím že se jmenuje Marek a dej vědět jak jste se domluvili. Tel. 0342/382333. A nebo zkus firmu AUTO Trend v Moravských Budějovicích, pan Nečas tel. 0617/420252.
Ahoj vsetci,

po 3500 km sa zrazu objavili dva problemy:

1.) V pravych prednych dverach nieco hrkoce, dokonca aj na rovnej ceste bez hrbolov 😞(

2.) Uz dvakrat za posledny tyzden sa mi stalo, ze pri volnobehu padnu otacky a zacne skapinat motor, zacalo sa triast cele auto, potom otacky vyleteli na 2000, znova padli dole, potom zasa na 2000 atd. Plynovy pedal bol v klude. Zaujimave, ze to nerobi ked je zaradena rychlost. Riesenie: Treba vypnut motor a znova nastartovat 😞((

Takze sa prvyraz chystam navstivit znackovy servis z dovodu reklamacie...

Admin
Tak tohle s tema otackama slysim skoro pokazde kdyz se nekde pise nebo mluvi o Fabii (teda vesmes s motorama 44 a 50kW). To je docela desivy a celkem me to odrazuje od zamyslene koupe.
Najde sa niekto kto je s tymto motorom spokojny ?
Ahoj,

ja uz najel 15000km a 50 kW motor je zatim dobry.

Motor 1,0 l se vyrabet nebude, bude to 1,2 l (3 valec).
vypada to na tichou domacnost mezi MFdnes a Skoda Auto. Otazka: Proc ma Fabia kombi horsi jizdni vlastnosti nez kratka verze ? Uvazujete o upravach ? Odpove😜 Fabia kombi ma stejne dobre jizdni vlastnosti jako kratka verze. Otazka: objevi se v nabidce motoru pro fabii verze 1.0. Proslycha se, ze s ni mate konstrukcni problemy ... Odpove😜 S timto motorem nemame zadny problem, o jeho uvedeni na trh rozhoduje pouze zajem zakazniku. Mate pocit, ze by u nas nebyl zajem o Fabii 1.0 40 kW ?
Motor 1,0 l se vyrabet nebude. Prej je na auto moc slabej.

P.S. Vim do z duvernyho zdroje.
Mne se taky zda slaby podle rovnice 1100 kg na 40 kW. Proc je to vsak prezentovano jako nezajem zakazniku ? 44 kW na Octavii se taky zdalo slabych, ale zakaznici jej kupuji
to by jí musela Škoda umět vyrobit, a nebo tak aby jezdila.
Rád bych vás požádal o sdělení zkušeností s tímto motorem, případně nějaké srovnání pro představu.

Předem díky.
Kde bereš informace. Podobná proroctví zaznívala už před rokem, takže jen střílíš od boku s využitím šumů okolo nás? ...
Mam pocit, ze ten clovek co s nim byl chat na skoda.cz, tam neco takoveho malilinko naznacil, ze snad bude motor do 1,3. To by mohl byt asi on ?
Konkretne (odpověď Dra Kopeckého ze Škody)😒br />
Škodovák 14:51:00 / 15:01:01

Dobrý den pane doktore, uvedení vozu Fabia Combi na náš trh bolestivě zasáhlo konkurenci. Chtěl bych se Vás zeptat, zda ve Fabii Combi bude nabízen motor 1,4 MPI 44 kW a zda se do budoucna počítá s objemovou třídou do 1350 ccm. Děkuji.

Nemyslím si, že motor 1,4 44 kW by měl být v naší nabídce Fabia Combi. Motor do 1350ccm bude vyráběn ve firmě ŠKODA.
Motor 1.2 l bude. Je to ctyrvalec se ctyrmi ventily na valec (16V). Bude ve dvou verzich.

41 kW a 48 kW. Je ceskej, takze cena nebude spatna. Mimochodem prej to ve Fabii jezdi docela slusne, duraz je kladenej hlavne na kroutici moment(vlastnosti podobny jako soucasna 1.4, pri lepsi spotrebe). Do Fabie by mel jit za rok.
nezdá se ti na 1.2 4válec 16ti ventil 41 (4😄 kW nějak málo??
pokud bude mit spotrebu 6 litru, tak to bohate staci 😃)
fiat jej dela s 60 kW se spotrebou 9.4/5.4/6.7
Nevim jak to bude s jinymi variantami 1,2l (4 valce a 16V), ale ten trivalec jsem si prohledl. Kdy dokonci vyvoj a kdy provedou zastavbu do Fabie, to presne nevim (pokud vubec). Po pravde receno, me to uz zase tak moc nezajima. Jaky mam zdroj … to neprozradim!
už aby tady ty motory byly a čím jich bude víc variant tím líp. Jestli to bude 4ventil tak jedině dobře, alespoň nahradí ten vrak z 60tých let.
Musím se trochu zastat české 1,4. Trochu nechápu proč by měla být označována za vrak. Že má rozvod OHV, komu to vadí? Rozhodně to není žádný dravec, ale spíš pohodový motor se slušnou účinnosti. Nechci tvrdit, že je nejlepší, ale rozhodně není vrak.

Mimochodem od toho nového motoru si neslibujte žádné zázraky. Fabia bude i sním pořád stejně těžké auto a tudíž i náročnější na spotřebu. A co se týče kultivovanosti chodu motoru tak 3vál. bude hodně za 4vál.
Dobře, trochu s tím vrakem přeháním, škoda z toho motoru vyždímala nemožné, jenže je jí to prd platné. Již jsem několikrát psal, že rozvod OHV má víc nevýhod než výhod, takže nechápu proč jej dále vyrábějí. O trojím uložení kliky radši nemluvě. Rozhodně to není žádný dravec, jak to? Benzínu se nažere až dost (alespoň oproti konkurenci), někomu však víc než litr spotřeby navíc je fuk). Dobře, nebudu už tvrdit, že je to vrak, ale že je to nejhorší motor koncernu a možná i v Evropské produkci. Co se týče tříválcových motorů, tak někteří výrobci tříválec udělat umějí a současný škodovácký motor i se 4mi válci je proti tomu co se kultivovanosti chodu traktor. Uvidíme jak na tom bude ten nový,... Co třeba Corsa 1.0i12v, nebo Swift 1.0,... Stačí si je poslechnout😊))
Dobře, trochu s tím vrakem přeháním, škoda z toho motoru vyždímala nemožné, jenže je jí to prd platné. Již jsem několikrát psal, že rozvod OHV má víc nevýhod než výhod, takže nechápu proč jej dále vyrábějí. O trojím uložení kliky radši nemluvě. Rozhodně to není žádný dravec, jak to? Benzínu se nažere až dost (alespoň oproti konkurenci), někomu však víc než litr spotřeby navíc je fuk). Dobře, nebudu už tvrdit, že je to vrak, ale že je to nejhorší motor koncernu a možná i v Evropské produkci. Co se týče tříválcových motorů, tak někteří výrobci tříválec udělat umějí a současný škodovácký motor i se 4mi válci je proti tomu co se kultivovanosti chodu týče traktor. Uvidíme jak na tom bude ten nový,... Co třeba Corsa 1.0i12v, nebo Swift 1.0,... Stačí si je poslechnout😊))
Skoda 1.4 44 kW je rozhodne srovnatelny se starsi 8 ventilovou radou motoru VW 1.4 a 1.6 .

I kultivovanosti chodu i dobrym tahem odspodu

i vykony a spotrebou. Na beznou jizdu je ve Fabii

prijemnejsi nez 1.4 74 kW. Jezdil jsem s obojim.

Myslim ze po ciptuningu se vyrovna 1.4 16V 55kW, ktera je pouze ve verzi Comfort a o 25 000,- drazsi. Je treba kalkulovat a srovnavat.
Já zrovna přemýšlím o chiptuningu 1,4/44Kw u firmy Cimbu. Zájímalo by mě právě jistli je to po vyladění takový rozdíl
Mel jsem Cimbu cip na Felde 1.6 a znat to rozhodne

bylo. Konkretni prakticke zkusenosti s cipem

1.4 44kW u Fabie bych zde tez uvital.
A ma ta firma Cimbu nekde nejakou webovou adresu nebo tak neco ? A jak je to se zarukou u Skody - prijdu o ni ?
sorry uz jsem je nasel www.cimbu.cz
S osmiventilovými motory 1.4 a 1.6 koncernu z dřívějška je to odpovídající srovnání, až na to že byly OHC a 5x uložené (což je dost podstatný rozdíl). Jinými slovy jsi tedy potvrdil, že Škoda je tedy se svým motorem tak 15 let pozadu. Co se týče spotřeby, jestli by žrala míň Fabie 1.4 MPi nebo Polo (chceš-li o třídu výš Golf) s motorem 1.4 nevím, ale vsadil bych spíš na toho Golfa. Nikdo ale asi takový test neudělá a asi by neměl ani smysl. Každopádně pokrok u Škody co se týče motorů = 0. 20ti ventil 1.8 se opravdu moc nevyvedl, to máš pravdu, proto se ho taky VW hned začal "zbavovat" v Oktávce (myslím že první osazované motory v Octavii byly zrovna tyto). Že s ním pak lámala rekordy co se týče spotřeby ví už každý.
OHV je rozhodně starší systém než OHC, o tom není sporu. Co se týče spotřeby paliva, tak to není problém motoru, ale hmotnosti auta a stylu jízdy. V časopise Auto moto a sport testovali Fabii 1,4 (50kW) a Punto 1,2. Punto mělo jen o něco menší spotřebu (tuším o 0,5l), a přitom je o 200 kg lehčí. Já s Fabií najel 15000 km při průměrné spotřebě 6,0 l/100km a to je podle mě vyhovující. Netroufnu si tvrdit, který motor je nejhorší, ale vím, že 20 ventilová 1,8 se koncernu rozhodně moc nepovedla.
testovali 1.2 44 kW nebo 1.2 59 kW ? Podle jineho testu melo Punto 1.2 8V 44 kW spotrebu behem testu ( mesto, dalnice, mimo, test zrychleni, brzdne drahy, atd ) prepoctenou na 100 km 5.6 l. Fabie 1.4 50 kW mela spotrebu 6.5.
Dobrý den, má prosím Vás někdo zkušenosti s přeprogramováním řídící jednotky u Fabia 1,4/44kw?Konkrétně u firmy Cimbu.Jízní vlastnosti,spotřeba atd.Díky.
Když už tak 1,9 TDI74kw.menší chip tuning a je to bomba rychlý autíčko.
Ja o voze ty o koze. Ja netvrdim ze Skoda ma a

vyviji moderni motory, ale ze v te cenove relaci,

co je nabizi jsou srovnatelne s konkurenci.

1.4 8V OHC od VW se take stale jeste prodavaji.

Pokud chces neco noveho, nabizi se 16V motory

od VW, ale take za prislusne ceny.

Taky bych rad 1.6 16V nejlepe aspon 90kW se spotrebou 6 litru a cenou do 300 000,-.

Ale to je bohuzel jen zbozne prani. Az se o necem

takovem dozvis, dej vedet. To si necham libit.
jasně, že ten motor je srovnatelný, ale jen co se té ceny týče. Nemyslím, že by byl stejně kvalitní jako starý 8v VW. Jestli si to někdo očipuje, ždíme z toho nějakejch 55kW a myslí, že ušetřil, to už je jiná věc. Proto kdybych měl na nové auto, tak bych asi nešel do Škody. Prostě kokurence nabízí moderní technologii jako základ. Třeba Opel, ten už dvouventilové motory prostě nenabízí ani v základu, natož OHV. Ale kdo chce kam, nechme ho tam.
1.4 Skoda je dokonce lepe vyvazeny. tissi a ma

kultivivanejsi chod nez 1.4 8V VW, ale jinak

no comment. Ale jinak no comment. Jak si rekl,

kazdeho vec.
tišší a vyváženější určitě, uvidíme časem jak bude tichý a vyvážený po 200 tis km, jak to bylo u starejch VW. Se spotřebou si ale svou tichost může strčit někam ... No každý podle svého...
Kolik si toho najezdi s Fabii 1.4 44kW, ze soudis

spotrebu ? Ja zatim cca 2000 km. A na to ze je ten

motor sotva zajety tak po meste!!! 7l/100km s vylozene lehkou nohou a 9l/100km sviznou jizdou mi prijde velice slusny vysledek. A to vsechno jiz

temer v zimnich podminkach. Dalek jsem jel zatim malo ale vzdy do 6l/100km. Tak nevim o cem mluvis. Pokud vim tak v testech zaostava za

konkurenci zhruba o 0.5l v prumeru. To neni mnoho

vzhledem k tomu ze jde o auta o 100 a vice kg lehci.

Jen ta vydrz bude asi o neco horsi,to je mozne.

Navic 200 000 km vetsina lidi najede tak za

10 let, a to uz bude to auto zrale na vymenu.

Timto uz debatu koncim a davam prostor dalsim

prispevatelum.
Škoda Fabia 1.4Mpi/44 (kombinovaná spotřeba 6.9l/100km), např. Fiat Punto 1.2/44 (5.7l/100km), atd .... (P206, Corsa, ....) Toliko údaje výrobce, čili o víc jak litr horší (žádných 0,5). Jestli ti připadá spotřeba 7-9l/100km v pohodě, tvoje mínus, spočti si kolik projezdíš navíc za 100tis km. Sám jsem s Fabií nenajel nic (spoléhám na údaj výrobce, který se podle toho co píšeš moc nemýlí), zato s její o něco méně rozežranou předchůdkyní Felicií až dost. Také jsem najel ale dost i s jinými auty i vyšší třídy a větších objemů a žrala míň nebo max. stejně. Nemá to cenu asi fakt dál rozpitvávat, prostě někomu to auto vyhovuje, někomu ne.
Přesné informace o spotřebě během 15000 testu AMaS. První hodnota je Š Fabia 1,4 50 kW a ta druhá je F Punto 1,2 44 kW.

Min 5,60/5,43; max 10,48/10,04; průměr 7,05/6,57.
Jak to myslis s tim plytvanim ? "Samozřejmě je můžeš používat i v nižších, ale pak plýtváš penězi"
Pokud nechceš využít možnosti 4 ventilové techniky, tak je to škoda peněz za složitější techniku.
Já znám osobně jednoho, co má na Felicii 1.3 najeto těsně přes 200 tisíc km (konkrétně 209 tis.) bez problémů s motorem. Jsem to já.
Jsem moc rád, že se i někdo jiný zastane Fabie ohledně spotřeby. Připadne mi, že ruprecht neví o čem píše. Neustále zdůrazňuje jak velkou má Škodovácký motor spotřebu, jako by snad motory od VW jezdili ve Fabii za míň. Já osobně jsem ještě nemluvil s majitelem 74 kW Fabie, který by měl menší spotřebu. Co se týče životnosti Š. motorů, tak znám osobně dva lidi co mají na Formanech najeto těsně pod 200000 km bez nejmenších problémů s motorem. Pokud se dá na základě spotřeby oleje posoudit stav motoru (a to se dá), tak je naprosto perfektní (během 10000 km nedolijí ani kapku). Pokud si ruprechte myslíš, že Š. motor není moderní tak se strašně pleteš. Já mám možnost si ho detailně prostudovat a je tam dost vychytávek. Jen pro zajímavost tak ten motor je elektronicky omezen z 58 kW na 50 kW. Každý si musí uvědomit co od auta očekává. Š. motor je dobrý v nízkých otáčkách a pak je úplně jedno jestli máš OHV nebo OHC (uznávám, že OHV je zastaralé). Co se týče motorů se 4 ventily na válec, tak ty pracují ve vyšších otáčkách (vrchol Mk) a pak spotřeba roste. Samozřejmě je můžeš používat i v nižších, ale pak plýtváš penězi. Kdo chce kam, nechme ho tam. 😉)) (cimrmane nechceš se zapojit do konference na www.pandora.cz)
Diamant
Aj ja sa môžem pripojiť do zbierky Škodováckych motorov cez 200.000 km. Môj známy má autoškou. A tam natočili na dvoch (alebo troch) Favoritoch niečo okolo 220.000 km do GO. A uznajte, že motory z Fabie už o dosť vyzreli oproti Favoritom.
Tak ja tiez prispejem. Mi mame Formana a ten ma nieco cez 270 000 km bez GO a zatial chodi bez problemov.
Jezis maria ja ale pisem... samozrejme ze MY.
Co se tyce spotreby, tak to jiz vazne nema cenu komentovat. Proste ostatni vyrobci si parametry motoru vymejslej a Skoda dela jeden z nejuspornejsich motoru. Muj nazor je ten, ze Skoda furt vylepsuje (aspon to) zastaraly motor (zatim se jit to docela dari), ktery nema v dnesnim konkurencim prostredi budoucnost, namisto aby vyvinula novy moderni motor (budiz ji pran). Dale si myslim, ze kdyby sedeli dva stejni ridici ve Fabii 1.4MPI50 a 1.4 16v a jezdili stejne rychle a dynamicky, vyhrala by ve spotrebe 1.4 16v. Nevim jestli nekdy nekdo takovy test nekdo udela nebo již udelal? Co se tyce zivotnosti skoda motoru, tak samozrejem zalezi na zachazeni. Znam take lidi, kteri maji Favo nebo Feldu jako nove, ale taky lidi kterym se na motoru furt neco sype (elktronika, spojka,... cili ne primo motor, sorry, ten dnes jiz vydrzi). Co nechapu vubec, tak to proc je lektronicky omezen z 58kW na 50kW. Kvůli zivotnosti? 16ventilu taky nemusim a je logicke ze ridic, ktery nechce tocit auto ve 4.5tis si moc neuzije. Neznamena to ze ale nebude jezdit usporneji.
Co se týče spotřeby paliva udané výrobcem, tak postup, jakým se dojde k příslušné hodnotě, je popsán v normě (výrobci si určitě nevymýšlí). Za daleko objektivnější ovšem považuji údaje z dlouhodobých testů motoristických časopisů (pokud je ten časopis objektivní 😉. Na tomto místě je nutné rozlišit spotřebu auta a spotřebu (účinnost) motoru. Spotřeba auta je jasná věc. Takovéto srovnání vychází pro Fábii poněkud nelichotivě, to ale nikdo nepopírá. Tři základní věci ovlivňují spotřebu auta: 1) účinnost motoru; 2) valiví odpor; 3) hmotnost auta. ad3) Hmotnost mluví jasně v neprospěch Fabie (ohledně spotřeby). Tuhost karoserie naopak získala, něco za něco. V tomto případě nelituji benzínu navíc. ad2) Valiví odpor je převážně věcí pneumatik a každý centimetr šířky hraje svou roli. ad1) S ohledem na bod 2 a hlavně bod 3 budu tvrdit, že účinnost „zastaralého“ 😉) Škodováckého motoru je srovnatelná s konkurencí (naložte do Punta 4 pytle cementu a uvidíte tu spotřebu).; Omezení výkonu motoru na 50 kW je problém koncernové strategie a ne životnosti.
k ad 3) je treba dodat, ze kazda automobilka pouziva ke zvyseni bezpecnosti ruzne metody. Ze je treba Fabie o 4 pytle cementu ( spise ale nehaseneho vapna 1 pytel á 48 kg ) neznamena to, ze by bylo o tolik bezpecnejsi nez Punto, viz testy NCAP.
Osobně jsem najel na Formanu za tři roky 375 000 km (kdykoliv to lze ověřit u prodejce Škoda firmy ADIV v Opavě, kde mi vždy moje Škodovky servisovali).Mimo předepsané servisní úkony, samozřejmě včetně výměny rozvodů, s motorem absolutně žádný problém,a nikdy jsem nedoléval olej mezi servisnímu intervaly.Jmenovaná firma ho bez problémů i s tímto enormně vysokým km průběhem, vzala za velmi slušnou cenu jako protiúčet na Feldu combi 1,9 D. Je pravda,že naprostá většina byla najeta na dlouhých tratím, ale už vzhledem k tomu, že jsem musel denně najet hodně km, tak jsem jezdil opravdu rychle. Můj názor je ten, že péče o auto se má nechat vždy autorizovanému servisu,nešetřit na kvalitě oleje a dodržovat striktně servisní intervaly a předepsanou údržu.Ve finále na tom člověk jedině ušetří.
Jezdil jsem za 20 let s ruznymi Skodovkami, mel jsem stejsna 1202, starou Oktavku, 100, 120 sluzebni, Favorita, vse s motorem tohoto typu, ktereho si velmi vazim pro jednoduchost a propracovanost. Zajimalo by mne jednak, jak je mozne za 3 roky najet tolik km, a jednak, a to hlavne, jak casto se v ceskych podminkach meni rozvody, tj. kola s retezem, a pri jakem mot. oleji. Driv se po 100 km (do 120) po 100 tis. generalkoval motor, a na Feliciich to u nas v Moskve delame tak po 60 - 80 tis. km., zacina chrastit a hur to jede.

Veseleho Silvestra a hodne zdravi vsem! Mirek
Nak jsem to psal moc honem, omlouvam se. Tech 60 - 80 tis. km je prumerna kilometraz pro vymenu rozvodoveho retezu s koly, pricemz prevazne pro mestky provoz (vetsina Felicii je tady karburatorovych, motor 781.135, 43 kW). Motory chodi uz pres 200 tis. a porad jednou.

Jeste dotaz: a s tesnenim pod hlavou jsi nemel nikdy problemy, nemenil jsi jej?

Dneska jsem se svezl s Fabii 50 kW, skvele, spousta mista, i vzadu, perfetni posaz!!!

Mirek
Mirek z Ruska: rozvody se prej mají měnit po 60 tisících, já jsem na nich najel 196 tisíc. Nikdo mi to totiž neřekl, ačkoliv mám všechny prohlídky dle servisní knížky. Nic se nestalo, sice to chrastilo, ale to tenhle motor dělá více méně pořád. Jinak o těsnění pod hlavou nevím, je stále původní. Motor BMM 50kW, rok 1996.
Jezdil jsem v letech 85 - 89 se sluzebni 120 L, celkem na motoru asi 120 tis., coz bylo pomerne dobry. Chrastit to slysitelne zacalo tak v 50 tisicich. Mechanik, ktery delal 40 let jenom Skodovky, mi rekl: podivej se, ono to chrasti, ale bude to chrastit jeste 20, potom 30, potom jeste 50 tisic, a pojede to furt stejne.

U nas ale dneska na Feliciich vsude tvrdej, ze jakmile to chrasti (50 - 80 tis.), tak to opravdu hur jede, CO je vysoky, volnobeh plave, protoze se meni casovani, atd. Nevim, mne to tenkrat na 120 vubec neprislo, nepoznal jsem nic.

Veseleho Silvestra a hodne zdravicka! Mirek
Motor 1.4/50kW je skutecne schvalne omezen na 50 kW. Po rozhovoru s clovekem ze Skodovky proto, aby nekonkuroval nemeckymu 1.4/55kW. Tohle je byznis 😒 .
No ono to jiz zminene snizeni vykonu bylo jiz u felicie,kdy motor 1,3 mpi(felicia)mel na zkouseci brzde celých 100 koní!!!!!! ale byl by silnejší než německý 1,6 takže němci řeli ne.......
Koukam na nejake prispevky na webu skoda-auto a tu dotaz na zmeny Fabie pro pristi rok (barvy, cena, ...). Odpove😜 Uvažované změny barev: končí lagunová modrá (v březnu) a zelená Petrol (v dubnu).

Nové barvy budou Šedá Stone metalíza (od května) a Zelená Atol (od června).

K cenám:dojde ke změně cen u dieslových motorizací a u 1.4/55 kW. Nové ceníky budou v průběhu měsíce ledna k dispozici u obchodníků, během 14-ti dnů by se měly objevit i na internetu. Ze by sleva ? [pozn. Herm]

Střešní nosič😜ro krátkou fabii se nepočítá s podélným střešním nosičem.V nabídce příslušenství jsou pouze příčníky.
Bohuzel se jedna o zdrazeni. Nic jineho jsem ani

necekal. Uz jsou ty nove ceny na Skoda webu.

Myslim ze tam i neco pridali. Co jsem si vsiml turbodieselu dali standardne ABS a zadni kotoucove brzdy, dale jsem to nezkoumal.
Aha, já jsem ani na tom webu nejak ty zmeny nezaznamenal. Nevim totiz presne ty puvodni ceny. Ta 1,4/55 stoji ted 349900 a predtim to bylo tak o 10tis. min ? Zajimavy je, ze to je asi jenom pro kratky Fabie. U COMBI ty ceny asi "upravili" hned na zacatku. Samozřejmě ve slevu jsem doufal spiš jenom v koutku duše.
KDE jste prisli na to ze zrusi modrou lagunovou??? to snad neee

chci si ji objednat do FABIE 1,4 16v 55KW automat...
Zdravim,

ja som zasa pocul, ze sa chystaju rusit modru hlbinnu metalizu... Fakt je ten, ze na Slovensku sa momentalne nenachadza ziadna Fabia s farbou D7D7. A ja som ju tak velmi chcel...

Zajtra idem pozriet zelenu natur metalizu, ta je druha v mojom rebricku farieb.

T.M.
V příspěvku 2072 to je napsaný. Na webu skoda-auto je jakási "návštěvní kniha", kde jsou různé kategorie a lidi tam píšou dotazy, problémy apod. Občas je dobré si to přečíst. Ten příspěvek 2072 je kompletně okopírovanej a byla to odpověď na dotaz jestli se chystaj nějaký změny pro Fabie pro 2001. Takže ta slečna/paní tam odpověděla (barvy, ceny dieselů, ...). Ty diesely skutečně šly nahoru, takže nekecaj. U tý modrý lagunovky píšou konec od března, tak to bys ještě mohl stihnout.
Ahoj vsetci,

chystam sa kupit Fabiu Comfort 50kw.

Neviem ale, ze ktore radio do nej dat. Ake su rozdiely medzi MS202/402/502. Na webe som dokopy nic moc nenasiel, Skoda katalogy tiez neobsahuju bohvie co... Vie niekto viac?

T.M.

P.S. Vsetko dobre v novom roku, hlavne 1000000000 km bez nehody 😊
MS202 má pouze 2 vystupy (jen pro přední repro), pokud si necháš namontovat i zadní repro, musíš mít MS204. MS205 má navíc CD changer (tuším na 6CD).
Diamant
Chcel by som hodiť do pléna, že som našiel pár konkurentov pre Fabiu 1,4 74 kW/6000 126 N.m/4400 s max. rýchl. 185, 0-100 11,5s, spotrebou 9,5/5,6/7,0, dĺžkou 3,96 m a hmotnosťou 1145 kg.

Prvým je Rover 214 Si s motorom 1,4, výkonom 76 kW/6000 a toč. momentom 127 N.m/3000, 185 km/h, 0-100 10,7s, 9,9/5,4/7,1, 3,97 m, 1085 kg - žeby aj Rover robil také "zlé" autá ako Škoda?

Ďalším konkurentom je Opel Corsa C 1,4 66 kW/6000, 125 N.m/4000, 180 km/h, 0-100 11,5s, 9,8/5,7/7,2, 3,81 m, 1075 kg - ešte menší a má vňčšiu spotrebu.

Napokon Opel Astra 1,6, 74 kW/6000, 150 N.m/3600, 188 km/h, 0-100 11,5s, 10,0/5,9/7,4, 4,11 m, 1181 kg

A teraz spusťte. Myslím si, že Fabia rozhodne nemá ani príliš vysokú spotrebu a ani s tou váhou to nie je až také strašné. Iste, že sa nájdu ľahšie aj ťažšie značky, ale mnoho z nich má porovnateľné parametre. Alebo si myslíte, že Rover, či Opel vyrába nepodarky?
Zdravim,

nemyslim si, ze Fabia je najlepsie auto na svete.

Ale chystam sa ju kupit, este tento mesiac...

Ad Rover: Vobec si nemyslim (a nie som sam), ze Rover je az tak dobre auto. Rovery maju neuveritelne vysoku poruchovost, skus sa popytat medzi Roverakmi. Jediny Rover, co stoji za hriech je 75-ka. Ostatne su stare modely povodne od Hondy, vratane spominanej 214-ky. Dakujem, neprosim.

Ad Opel: Dovolim si tvrdit, ze Opel _vyraba_ nepodarky. Napr nove Astry: Viem o jednej, kombik 1.6 74kw, najazdenych cca 15000km. Uz dvakrat bola menena vstrekovacia jednotka. Dalsi pripad, velka firma, maju same Astry 1.6 74 kombiky (24 kusov), vsetky 2 roky stare, najazdenych do 80000-100000km. Vsetky z nich boli v servise so zlomenou tycou riadenia. Dalsi pripad, znamy v Cechach ma vo firme 2 Astry 1.6 74kw 5 dverove. Jedna z nich zhorela v Taliansku na dialnici, v druhej odisiel motor, ked mala najazdenych 74.000 km. Oprava stala 130.000 Kc... Velmi dobry kamarat kupil nedavno Vectru 2.5 V6. Auto za vyse miliona a ked si ho niesol nove domov, tak na dialnici pred Trnavou sa mu zlomil klukovy hriadel (z Bratislavy do Trnavy je to asi 50km)... Neviem cim to je, ale vsetkych Oplakov (cca 20-25), co poznam maju s autom stale a stale nejake problemy a drviva vacsina z nich by si uz Opel viac nekupila.

Dufam, ze ma teraz vsetci ukamenujete a bude zo mna "persona non grata"...

A Diamant, zabudol si na jednu podstatnu vec: cenu. Vela ludi totiz hladi v prvom rade na cenu a podla toho si vybera. Rover pod 500.000 korun nekupis, Astra tusim nie je pod 450.000, a nova Corsa okolo 400.000?

Doteraz som mal stale skodovky, zacinal som so 120-kou, potom Favorit a teraz bude Fabia. Nelutujem...

Uff, nejak som sa rozpisal. Uz sa tesim na Vase reakcie.

Bye,

T.M.

P.S.

Chystam sa urobit nejaku web stranku o Fabii. Chcel by som vas vsetkych teda poprosit, ktory s nou mate nejake problemy, ci by ste ich neposlali mailom na adresu fabia.admin@wanadoo.sk. Urcite sa nieco zle najde aj na Fabiu. Nebolo by zle urobit si prehlad o jej chybickach ci chybach.
Diamant
Vďaka za reakciu. Ja som mal Favorita (skutočne priemerné vozidlo) a Feliciu '98 mám teraz. Je konštrukčne stará a dosť hlučná, ale má ABS a airbag, el. okná či centrál, tak ju mám celkom rád. Odvezie veľa a ani veľa nepýta. Na tú Fabiu sa chystám, ale zase nie až tak skoro ako ty. Ale aby si ostatní nemysleli, že som v ničom inom nejazdil, tak musím podotknúť, že rád skúšam všeličo, aby som mohol byť pri svojich tvrdeniach čo najobjektívnejší. Netvrdím však, že sa mi to darí na 100%.
Souhlasím s tebou, Opel je hrozně nekvalitní auto, měl jsem úplně novou Astru a nebyl jsem vůbec spokojen. Bohužel Fabie se mi nelíbí a koupi jsem si rozmyslel. Než s ní Škoda vylezla těšil jsem se a byl rozhodnut, že další auto bude zase Škoda - měl jsem všechny typy co v Mladé Boleslavi udělali, teď uvažuji spíš o Accentu nebo něčem od Renaultu či Peugeotu. Ale to sem asi nepatří.
Co sa tyka tych 24 kusov astier hovoris o compaqu? Uz si videl ako na tom jazdia? Hovori sa, ze najlepsie terenne auto je firemne. Vstrekovacie jednotky, je to pravda, najma niektore serie 1.4 16V mali problemy s tymito jednotkami. Bezna je bezplatna vymena. S tymi vadami zhorela, preco zhorela? A ten motor co sa stalo? Dalsia tragicka vec u Opelu je servis, kam chodia ti ludia? Ja som vyskysal tych par servisov v SR a okrem jedneho ma vsade chceli vyslovene _oje.at_. No Astru by som moc s Fabiou neporovnaval, ked uz pominieme razvor tak ten podvozok je nebe a dudy. A zase never vsetkym spotrebam co su v papieroch, z 1.6 astrou sa da v meste jazdit za 7 - 7.5, na druhu stranu nie je problem z 1.4 astry urobit v meste 9.5 😄 Jasne je, ze vacsina ludi si kupi Fabiu pre dobry pomer cena/vykon alebo zvacsa preto, ze sa daju za dobru cenu predat ako ojazdene, svoje robi aj to, ze niekto si mysli, ze je to "nase" auto. Proti skodovke mam jednu zakladnu vyhradu, tristna kvalita interierov a to, ze je dotlacena do pozicie "outsidera" v koncerne VW (ale to je uz mimo nas 😊. Pevne verim, ze v najblizsich rokoch sa cena skodoviek vyrovna z ostatnymi znackami. Potom bude situacia ina a aj kriteria kupujucich sa budu menit a nebude "prva" cena. A nakoniec k Vectre, nie je problem zdrapit to auto a odviezt ho k dealerovi, ktory mu ho predal a tam sa nalezite spytat co s tym mieni robit, ja osobne by som bol velmi nespokojny. A ako je tu uz zvykom uistim obecenstvo, ze nie som zatazeny proti skodovke. 😊))
jenom k te ceně a kritériím - už se stalo ...
2skd😜 ktory servus je ten dobry? Mne doje*ali korzu v MaH hore na Poliankach, odvtedy som nenarazil na ziadny, v ktorom by sa aspon trochu od MaH lisil...
Skoda 😊, ze prave za najlepsi povazujem ten na Poliankach. Inak co ti na tej Corse pokazili? Mne ked sa nieco nepaci, tak zdrapim technika a hybaj mu to ukazat. Naucil som sa nezobrat len tak kluciky od auta a odist. To iste je AWT (bmw) aj mercedes na poliankach. V MaH som nemal este ani jeden problem. No o porsche by som mohol rozpravat skazky. Mal som A6 2.5TDI, prisiel som na garancku vymenil filtre a tie bezne blbosti, mechanik sa postavil pred auto a nevedel najst filterbudku - vzduchovu. Tak som si auto zobral a isiel som do rakuska a uz nikdy som nebol s Audi na slovensku v servise (vdakabohu 😊.
Da sa niekde pozhanat opierka pravej ruky do Fabie podobna, ako je v octavii ?
Diamant
Rád by som poprosil majiteľov Fabií, či by neboli ochotný zmerať spotrebu pri ustálenej rýchlosti a potom mi ju zaslať. Spotreby budem pridávať na moju stránku [odkaz] , kde je aj postup, akým je najlepšie spomínanú spotrebu merať.

Diamant.
Trosku dnes v MFDnes asi ustrelili, ze se Fabii prodalo loni 2800 a Combi 2100 ....
Fabii jsem koupil před 7 týdny.Najeto 3500km a průměrná spotřeba podle palubního počítače zatím 6,1l/100km.Jednou když jsem si dal záležet tak jsem dosáhl asi na 40km trase průměr 4,6 l/100km.Jinak zatím vše bez problémů.44kw není nic moc ale na normální ježdění spíše člověk vzužívá dobrej toč.moment. Jinak jsem se výběrem auta zabýval delší dobu a i tento diskusní server trochu přispěl při rozhodování.

Zdravím všechny příznivce(i odpůrce) Fabie!
Na Fabii mám najazdených 11 000 km priemerná

spotreba je 6,00 l na 100 km.
Pristi tyden ve stredu v MFDnes bude clanek k otazce "Zbavily se Fabie behem prvniho roku detskych bolesti" ?
Fabia Classic, 1.4 50 kW. Priemerna spotreba za minuly rok 6.5 litra na 16 000 km.

Ale odkedy som dal zimne gumy, dialnica 160 - 180 podla tachaca (nekamenujte ma, ono to skutocne tolko ukazuje), a chodim a tym do prace, tak mam spotrebu 8 litrov. Dufam, ze v lete sa to zmensi ...
Na voze mám asi 6000 km při průměrné spotřebě 5,8l. Myslím že je to docela slušné!
Zdravim vsetkych,

tak, uz ju mam. Dnes som som si ju doviezol domov. Je to Comfort 1.4 44kw s farbou 3Y3Y zelena natur metaliza. Musim povedat, ze najprv som chcel modru hlbinnu nechcel, ale tato farba je nadherna. Radio 402 je tiez super. Trochu mi vsak vadi biele spatne zrkadlo vo vnutri - nejak mi nesedi k tej tmavej farbe. Zatial tolko, idem jazdit 😊

T.M.
Blahopřeji k novému vozu.Určitě teď zažíváš velice radostné chvíle.Je to super pocit ale za chvíli přejde a tak si ho vychutnej.

Jinak pro mfilipa - hodně jsem při výběru váhal mezi Fabii a Bravou.Bravu uz jsem skoro kupoval (penize uz jsem mel dokonce i v prodejně).Velice se mi fiat líbí a hodně jsem četl spousty testů a zkušeností.Nakonec rozhodl názor jednoho známého,který sám vlastní Bravu 1,6 a měl s ní několik problémů.Jinak je to velmi pěkné, prostorné i úsporné auto. ČAUTE
Ahoj,

vdaka za blahozelanie. Dufam, ze pojde ako hodinky. Dnes nechybalo vela k jej koncu - na dialnici Nitra-Trnava sa prehanal opity kamionista a nechcel sa nechat predbehnut. Tak som radsej odbocil z dialnice. On sa nakoniec vybural, bolo to aj v spravach 😞

Ale nie o tom som chcel. Mam zasebou prvych 230 km, tu su doterajsie moje dojmy😒br />

~ Manual pise, ze po zapnuti zapalovania sa na palubnom pocitaci zobrazi posledna nastavena volba - mne sa stale zobrazi teplomer. Ze by preto, ze je vonku okolo 0*C a upozornuje na namrazu?

~ Sem tam zavrzga palubovka - staci nejaky dlhsi usek "sama-jama"

~ Pri rychlejsom pustani spojkoveho pedala pri zaradovani rychlosti pocut taky divny "cvak". Zabehaval som rodicovsky Classic 44kw, a tam to nerobilo.

Vo vseobecnosti som ale nadmieru spokojny. Predpokladam vsak, ze auto je este tak povediac surove a ze tieto problemy same vymiznu pocas zabehu... Dufam...

T.M.
matuS
tomu vodicovi kamionu potom v nemocnici namerali 2.9 promile. dobry *!
chcem sa opytat, pisete tu spotreby fabii - len pozorujete pocitac, alebo aj skutocne meriate? zatial sa mi zda, ze len cez pocitac, rad by som aj skutocne vypocty...
Diamant
No ja som spotrebu svojej Felicie najprv prepočítal a porovnával s počítačom. Ale teraz, keď už viem, že ukazuje dobre, tak už nepočítam.
Při zapnutí zapalování a je-li venkovní teplota nižší jako +4 st.C se pal. počítač přepne na zobrazení teploty. Stejně tak pokud venkovní teplota za jízdy klesne z hodnoty nad +4 st.C na hodnotu pod +4 st.C, opět se sám přepne na zobr. teploty a objeví se symbol námrazy - sněhová vločka. Pokud je teplota trvale pod +4 st.C, počítač se sám nepřepíná.
tyka se PP Fabie a Octavie od MR2001, u Octavie MR2000 symbol snehove vlocky a automaticke prepinani neni. Tam skutecne plati, ze se zobrazi to, co bylo zobrazeno pri vypnuti zapalovani.
Taky slysim na Bravu 1.6 nekdy negativni veci. Jde zejmena az o 9 l/ spotrebu. V kontrastu k tomu jsou Bravy 1.2, 1.8 a diesly na ty motory jsem neslysel nejmensi fn. Ono to nemusi byt az tak prukazne, ale v servise kam jezdim, jsem na dilne jeste nikdy nevidel Bravu a Punto, krom garanci.
Včera jsem přezouval Fabii.Koupil jsem na ni "klebry" 185 x 60 x 14.Chci se zeptat jestli máte někdo nějaké zkušenosti s těmito pneu.Za jednu jsem dal 2090Kč.
Nevite, prosim, nekdo, jak se chovaji auta s temito motory, a sice konkretne😒br />
1,9 SDI (naftak): jak jede a jakou ma v praxi spotrebu.

1,4 44 a 50 kW (ceske motory): je tam docela rozdil v cene, cetl jsme v Automobilu Revue o 44 kW, rozdil ve vykonovych parametrech byl minimalni, nicmene jak je to v zivote? 44 kW ma v provozu postacujici zrychleni, nebo je to spis pro duchodce?

Diky za vyjadreni! Mirek
a jeste dotaz: na strankach Skody jsem videl v ceniku Fabii s nemeckym motorem 1,4 55 kW (sestnactiventil) s mechanickou prevodovkou, predtim se psalo, ze bude jen s automatem, nevite nekdo, jak je to v nabidkach prodejncu.

Diky! Mirek
Zdravim,

ano, motor 1.4 55kw je k dispozicii aj bez automatickej prevodovky. Na Slovensku cena 409900, s automatom za 469900. A ze vraj sa dlho caka na auto s tymto motorom 😞

T.M.
Az teraz som si vsimol druhu cast otazky😒br />

Rodicia maju Classic 44kw, kamarat ma Classic 50kw. Pristavili sme obe auta, a hor sa na skusobnu trasu Bratislava-Senec. Cestou tam po starej ceste I triedy, naspat po dialnici. Potom sme si auta vymenili a este raz to iste kolecko.

Vysledok: Rozdiel medzi 44 a 50kw je pre bezneho sofera "nepretekara" tak zanedbatelny, ze niet o com uvazovat. Ja som tiez najprv uvazoval o 50-ke, ale nakoniec som zvolil 44-ku. Ak by som vsak bol sofer "pretekar", vybral by som nieco lepsie 74 kw alebo 85 kw. Nevravim, ze stale jazdim podla predpisov, ale aj z 44-kou sa da zajazdit sportovo. Samozrejme, nedaju sa cakat zazraky, ale to je hadam kazdemu jasne. Nech si kazdy vravi, co chce. Mne osobne tych 44 kw staci.

Najlepsie je ist rovno k dealerovi a vyskusat si obe auta...

T.M.

P.S.

Ze vraj uz existuju supravy na zvysenie vykonu z 44 na 50 kw 😊
dakujem Ti pekne za vycerpavajucu informaciu. Mimochodom tuto cestu na Senec si velmi dobre pamatam, lebo som vojancil v 1984-5 v Bratislave-Vajnoroch a tam sme chodili s BVPecakmi na cestne cvicenia.

Fabia sa mi paci stale viac, hoci zpociatku som bol k nej velmi chladny, pokial som v nej neposedel (najma vzadu) a nezviezol sa za volantom.

(Prepac mi prosim nedokonalu slovencinu, ale patnact rokov som uz takmer nehovoril, predsa sa o nu velmi zaujimam, tym viacej, ze zijem uz dlho v Rusku. Svojho casu som precestoval cele Slovensko. Nikdy som nebol komunistom, ani nikto z rodicov aj prarodicov, ale prave rozdelenie statu ma, popravde povedane, nevelmi potesilo).

Este raz Ti blahozelam k novej Fabii a prajem vela bezporuchovych kilometrov! Hadam je to spravna investicia.

Mirek
Ja mam 1,4/50kW a najazdenych 4800km. Dlhodoba priemerna spotreba je 7,2l. Je to sice trosku viac ako tu niektori pisete ale 97% s nou beham po Blave.
Asi delam neco blbe, opravte mne, prosim.

Vychazi mi, ze musim najet s Fabii 1,9 SDI (nejlevnejsi naftak) ve srovnani s 1,4 50 kW az 95 tisic, abych vratil rozdil v cene, to je nejak moc.

Pocital jsem: Fab. Comf. 1,4 50 kW: 314 900 Kc, Fab. Comf. 1,9SDI 47 kW: 379 900 Kc, tj. rozdil 65 000 Kc.

Spotreba: benzin 8 l., naftak 6 l. 2 x 28 Kc = 56 Kc, plus rozdil 2 Kc (cena litru benzin - nafta) na 6 litrech = 12 Kc, celkem tedy na 100 km rozdil 56 + 12 = 68 Kc.

65 000 Kc : 68 Kc = 955,99 (stovek km], tj. x 100 km = 95 599 km. ??????????????????????????????? Na to bych potreboval tri roky.

Prosim pokritizovat, tohle asi neni mozne.

Diky, Mirek
No jeste musis zapocitat vyssi povinné ruceni, za dobu nez se ti to vrati, vyssi naklady na olej apod.
SDI jezdí na bionaftu (má to i v technickém průkaze). Nyní cca 20Kč/litr - potom se návratnost trochu zlepší. Pokud se podíváš na ceny paliv v ČR v létě (benzin 30Kč, bio 20Kč), byla návratnost ještě lepší. Při současných cenách bude patrně výhodnější benzin.
to Lu: moje rec. Octavia TDI oproti 1.6/74kW uz se mi po 33tkm investice vratila 😃)) Pri prubehu 30tkm za rok je to jasny, zvlast pokud jezdim na bio (nekdy) 😃)
Pocital jsi dobre, ale jsou jeste horsi cisla. Dnes na OMW je cena N95 24.30 a tafna stoji 25.20 => 100 km ( 8 l N95 ) 194.40 - 100 km ( 6l tafna ) 151,2 = 43,20 Kc na 100 km pro naftu. Rozdil 65 000 Kc se smaze po 150 462 km ! K tomu treba pripocitat vyssi povinne ruceni, drazsi motorovy olej, ....
matuS - nejak jsem te mel v pameti jako odpurce Fiatu, ale spise mas jen spatne zkusenosti z Alfou. Jen se zeptam, kdyby si mel pujcene jine nez italske auto, treba Octavii, jezdil by si s ni stejnym zpusobem, jako tech 400 km ? Ja mam pocit, ze hodne lidi, co seda za volant italskeho auta, tak to proste musi "rvat". Brava je dobre auto, ale hodne lidi se neda presvedcit, protoze je italske.
v podstate to znamena jedno: klesne zajem o diesly a stoupne zajem o benzin => SKoda nebude slevnovat diesly, ale zvedne cenu benzinovych model o nekolik desitek tisic.
mfilipe, asi mas, bohuzel, pravdu 😒(( uz neplati, ze skodovka konkuruje predevsim cenou 😒(( Ale na druhou stranu, aspon se proda i par jinych aut 😃)
Pri malych autach to uz niekedy ani neplati - pri spotrebe 6l benzin vs. 5l nafty, vyssom ruceni, cenou vyssou o cca 80tis atd. to vychadza tak, ze diesel sa nevrati v dobe zivotnosti auta, navratnost niekedy vyjde az po 200tis km. A este neratate s havarijnym poistenim, na diesel byva vacsinou vacsie - rata sa percentom z ceny, niekedy sa meni percento podla kubatury. Takze tu vznikaju dalsie naklady na diesel.
U vacsich aut je to ine, ked spotreba je 9l benzinu vs. 6l nafty a rozdiel ceny nie je az taky markantny. Kazdy si musi zvazit sam. BTW: Na slovensku neni Bio 😒
fija: to bohuzel tam je doufam ve vztahu ke zdrazovani Skody a ne kvuli tomu, ze "bohuzel" se mnou i souhlasis 😃). Furt mi ale vrta hlavou, proc pumpari vydrzeli tak dlouho s nizsi cenou nafty a ted najednou po tolika desetiletich, pri stoupajicim odberu nafty, v podstate promitaji vyssi porizovaci naklady vuci benzinu do cen. Obavam se, ze pokud vycerpaji nyni tenhle potencial, v budoucnu pouziji neco celoplosneho, co postihne vsechny. BTW se ukazalo jak kratkozrake jsou vsechny odhady zajemce o nove auto. Za pul roku muze byt zas N95 treba o 10 Kc drazsi, kdo vi. Zatim jsem spokojen se soucasnou situaci, a kdy vse zustalo pri tomto, budeme vsichni spokojeni.
to mfilip: bohuzel plati pro cenovou politiku Skodovky 😃) Uznavam jeji kvality, ale je mi lito ztratit tu cenovou vyhodu, kdyz uz je to vpodstate domaci fabriku ... a ceny si neurcuji jen pumpari, ale predevsim rafinerky. A co je vede ke zdrazovani (nebo ted spis k nezlevnovani) opravdu nevim ...
matuS
mfilip> ked otcovi narazili 166tka, tak dostal bravu 1.6, tu 100konovu, nenajazdili

sme na nej vela, 300-400km, z toho bolo 100km po okreskach, kde sa islo cca 120km/h,

zvysok v meste, v bratislave, a ver tomu, ze ani ja (lebo aj ja som s tym jazdil )

a ani otec sme to auto vobec nesetrili, ja som siel casto jednotka-dvojka az po cervene.

takze sme tomu dost vytinali, viem, ze som skusal ist po meste tak, aby som bol stale v

idealnych otackach, takze som siel celu cestu domov len po 3.rychl. stupen. no co som chcel

povedat bolo, ze my sme to auto dostali s plnou nadrzou a mali sme ju tak aj vratit, no a

otec preratal spotrebu a vyslo to pod 8l. a inac to auto slo skvele, velmi dobre tahalo,

ten motor je presne na neho sity, brzdilo to velmi dobre, aj sedelo, aj mne hned sadlo

do ruky, vsetko prijemne, rozhlad velmi dobry az na to ze dozadu klasika v tychto autach

moc nevidis. len co mi strasne vadilo bolo to * radio, ktore tam davaju, to je hroza,

des a hroza.

mirek>dobre si ratal, aj na slovenske to vychadza tak, benzin stoji nejako 31.5 a nafta

30.5, takze pri spotrebach co si napisal je to rozdiel 69Sk/100km, cize 100.000km

aby sa ceny vyrovnali. na naftaky treba vela jazdit, aby sa to vratilo.
wolff
Jo, jenže ať počítáte jak počítáte s návratností, tak stejně u nafty (TDI zvlášť) máte traktora.
wolffie, podle ceho soudis ? Podle zvuku nebo pneumatik, designu nebo ceho vlastne ? Jak se pozna traktor ?
wolff
Ty jsi hluchý? NO řekl bych, že hlavně podle zvuku. V hladině venkovního hluku se naf s ben nedá srovnat a ve vnitřní se teď naf hodně zlepšila ale jen díky zvýšené hmotnosti....
hluchy nejsem, vetsinou sedim za volantem a nemam problem. Problem mas asi ty kdyz stojis na chodniku a uprimne, je to tvuj problem a tak ho prosim neglobalizuj......
wolff
No na chodníku mě to nevadí, to mi problém nedělá, ale soused má TDI Golfa a ještě aby ty smůly nebylo málo tak s ním dost často vyjíždí brzo ráno a to je pak vcelku na nasrání.

Jinak ty taky patříš mezi zarytý VW FANS, kteří nesnesou jiný než svůj názor? Blahopřeji
no wolffie, s tebou uz jsem se dobre rok nehadal, ze ? Odkud jsi zase vylez' ? 😃)) Nejsem zaryty VW fan. Jen otazka (kdyz mas tak lehke spani, mas deti ? To ses vyspal ??? Nebo sis daval na noc do usi ucpavky ?) - proc mas postel u okna k sousedovu dvorku ? Neslo by to zajistit jinak, kdyz uz ti to tak strasne vadi ? Ale klidne at ti to vadi, to mne nesere. Sere mne, ze svy vlastni dojmy vydavas za objektivni fakta a "jediny spravny a mozny nazor" - dost komunisticke, ne ?
jasne , ze ceny urcuji predevsim rafinerie, o tom neni sporu. Jasna je jedna vec, nafta je vyrobne drazsi a ted jde o to, jestli ji diky mozna i nekolika nasobne vyssimu odberu cenove zvyhodnovali pumpari nebo rafinerie
nez automobilovy benzin, jestli jsem dobre rozumnel. Vzdycky jsem cetl, ze je tomu prave naopak, vzhledem k vyssi vyteznosti tezsich frakci z jednotkoveho mnozstvi suroviny. Muzes to trosku bliz rozvest?

Diky! Mirek
zatim jsem nasel jen toto😒odkaz]
Příznivci i odpůrci Fábií,

jaký je váš názor a porovnání Fabie s TDI 74kW a s benzínem 74kW?? Jaké jsou jízdní vlastnosti a pocity?? Slyšel jsem, že TDI je dost hlučné i vevnitř, ale že jede super. Benzín je levnější, ale jízda údajně přesto, že to je benzíńák, nic moc.Měl někdo z vás možnost to porovnat?? Podle technických údajů jsou tyhle dvě verze srovnatelné, ale názory uživatelů jsou dost odlišné.
Diamant
Hlučné sú oba. Ale každý svojim spôsobom. Ale vážne. Pravdou je, že 74 kW TDI vo Fabii je predsa len o čosi hlučnejšie, ako moje 81 kW TDI v Golfe. Ale zato subjektívne som mal lepší pocit za toho TDI vo Fabii a zdalo sa mi kus živšie a také ostrejšie. Proste lepšie zvezenie. Ale benzínové motory sú o dosť tichšie. Presadol som z Golfu do 50 kW Fabie a poviem vám, to bolo ticho. 74 kW sa musí viacej vytáčať a nie je to celkom ono. 55 kW som neskúšal, ale zrejme je to najlepšia voľba. Súdim tak aj podľa kriviek výkonu a sprevodovania. A aj spotreba je OK.
[odkaz] r=praha&c=A001219_081520_praha_ton
Kedy je v Mladej Boleslavi celozavodna dovolenka ? Zaujima ma totiz, kedy sa objavi novy modelovy rocnik v predaji (odstranenie niektorych "detskych" chorob Fabie).
Řekl bych, že to bývalo tak v době letních prázdnin.
Jo ale co se týče novýho modelovýho ročníku, Tak 2002 by měl bejt snad už někdy v květnu (doufám, že nekecám, ale takhle to píšou v návštěvní knize na skoda-auto).
Zdravim. Nejsem sice majitelem Fabie, ale kolega (nema pristup na net) ma nasledujici problem.

Asi po pul roce provozu mu zacala ubyvat chladici kapalina.V servisu zkontrolovali nejdrive tesnost. Vse v poradku. Ubytek pokracoval dale, takze vymenili vsechny hadice, e😜anzku. Nic to nevyresilo. Takze nasledovala vymena tesneni pod hlavou. Ovsem kapalina ubyva dal. Uz nas nenapada, kudy by mohlo k unikum dochazet. A navic jsem se dozvedel o dalsim podobnem pripadu od dalsiho majitele Fabie. Ze by vadna serie? Obe Fabie jsou stejne stare (brezen-duben 2000).
Napadá mě akorát jestli není chladicí okruh náhodou napojenej na ostřikovače 😄. Ale vážně, docela mě děsí, že v servisu na to nejsou schopni přijít. Ono teda u Felicií znám taky několik případů, kdy chladička ubývala, v jednom případě dokonce cákala až na haubnu, ale vždyky to byla nějaká netěsnost hadice apod. Nebo bych se na to zeptal v návštěvní knize na skoda-auto. I když ho tam s největší pravoděpodobností odkázaj na autorizovanej servis, třeba mu odpoví "separátní poštou" jak se tam občas objeví.
Diamant
U Felicie je to banálna závada. Netesnosť viečka vyrovnávacej nádržky. Ale u Fabie je to celé prevzaté od VW, takže by tam snäď už mali byť vychytné všetky "muchy".
Já mám taky dubnovou Fabii, ale zatím jsem dolil tak 0,3 l (to považuji za normální). Kolik kapaliny se ztrácí v té Fabii? Ještě by mohla byt prohnutá hlava válců, nebo by mohlo téct topné těleso. U Favoritů tekl ventil u topení, test těsnosti nic neukázal a kapalina vesele kapala (tím chci říct, že najít malou netěsnost, je někdy dost problém). Já osobně bych to typoval na topné těleso. To je schované a v servisu raději prozkoumají nejdřív všechno ostatní, než by rozebraly „polovinu“ auta.
Ja jsem mel 4 roku Feldu 1,6 a poprve jsem doleval, jestli se nepletu az za dva roky. Tak nevim jestli ubytek 0,3l za 3/4 roku se zda normalni.
Vzdyt prece Piech slibil, ze bude k dispozici v roce 2000 auto se spotrebou pod 3 litry - PHM. O tom, ze to pak bude jezdit na chladici kapalinu, nerikal nic. Ze by z vody vodik ve spolupraci s Oplem ?
Diamant
Ja som po roku do Felicie dolieval (po výmene tesniaceho krúžku) zhruba 4 deci. A to sa mi zdá rozumné a normálne.
POZOR, dnes mi prislo z vedeni nasi firmy upozorneni, ze z 15ti loni nakoupenych Fabii ma tyto problemy s ubytkem kapaliny 10. Vsechny maji najeto cca 20000 km a vsem museli v servisu v ramci zaruky menit tesneni apod. Vubec bych nevahal a jel. Jsou to Fabie s 50kW motorem. Ja mam 44KW a nemam problemy zadne. Od ceho je zaruka na vuz, nebadejte nad tim a jedte do spolehliveho servusu Skoda.

Ahoj
Vypada, ze 20 tkm je pro nektere Fabie kritickych. Myslim, ze to skoda bude nejak bagatelizovat a bude zase posilat prodejcum navody, jak odpovidat na otazky potencialnich zakazniku, podobne, jako v pripade testu v MFDnes.
Mam najazdenych presne 20.753km s Fabiou 1,4/50kW Comfort. Pri cca 17.500km mi menili chladic, prasknuty v dolnom rohu na strane vodica. A prave teraz som dosiel zo servisu lebo mi chyba chladiaca kvapalina - dovo😜 tesnenie pod hlavou!

Takze asi na tom nieco bude, tych 20.000km je kritickych pre tuto zalezitost. Fabiu som kupil minuly rok zaciatkom aprila. Mam stastie, este to urobia v zaruke. Ale mohol by sa k tomu vyjadrit vyrobca, patrilo by sa. Nemam info ze by sa vyjadril.

Inak som spokojny.
Čau.Tak podle MF je v mnoha parametrech lepší krátká verze než delší.Například v zatáčce je delší verze nedotáčivá.Zase delší verze nabízí více prostoru.Hold člověk si nad to musí sednout a pořádně to prostudovat.Jedno je jisté ,automobilka se pomalu vrácí ke své stracené kvalitě.
Zdravim,

je mozne, ze kratka je lepsia nez dlhsia, ako to tvrdi MF. Jazdim na kratkej, skusil som aj dlhu a je to normalny bezny rozdiel ako u inych kratkych/dlhych verzii. Mam to odskusane na Octavii, Vectre, Favorite/Formane. Aj ked sa to neda zaskatulkovat...

Navrhujem ti vyskusat si to na vlastnej kozi, aj ked mozno bude problem s predajcom, ktory ti asi nedovoli odskusat auta na hranici ich moznosti 😊

T.M.
Zdravim,

tak, prvych 900 km mam uspesne za sebou. Moje postrehy😒br />

1.) Na male prave zrkadlo sa da zvyknut, ale akonahle sa bude dat dostat velke, dam si ho vymenit.

2.) Spociatku vrzgala palubovka - uz si 'sadla' a uz nevrzga.

3.) Prestalo svietit svetlo v kufri - zly kontakt, uz znova svieti.

4.) Neslo vypnut vyhrievanie skla - vypinac nebol vychodeny a pri vypnuti nechcel vyskocit. Tak som ho musel nozikom opatrne vytiahnut a asi 50x som ho stlacil + znova vytiahol... Uz je zabehany, uz funguje 😊

5.) Dlhodoba spotreba zatial 5.8, mix 1/3 mesto + 2/3 mimo mesta. Na to, ze este nie je zabehane, je to dobre (si myslim)...

Zatial tolko, som spokojny, dufam, ze sa nic zleho nestane.

T.M.
Diamant
A čo presne máš?
Myslim, ze velke prave zpetne zrcatko nesezenes.
Teď asi ještě ne, ale mám pocit, že jsem slyšel, že od nějakého data mají být zrcátka stejná na obou stranách. Pak by asi neměl být problém si ho nechat předělat, i když jako reklamaci to asi nevezmou 😄.
Zdravim,

mam Comfort 44kw.
Vcera som stihol pokrkvat tu ciernu listu pod prednym naraznikom.

Dnes sa mi ju podarilo zohnat v nemenovanom servise v BA. Ked som im vravel, ze ci by ju nevedeli hned aj namontovat, tak prijimaci technik vravel, ze to nebude na pockanie - ze mam doniest auto rano na 7.00 a vecer o 17.00 bude hotove!!! Takto to funguje v autorizovanom Skoda servise, ktory minuly rok skoncil v Top 3 najlepsich Skoda servisov 😞(( Podakoval som, zaplatil 267 Sk a vecer ju namontujem sam (dva sroby zasrobovat este viem).

T.M.
TMK: to je jasný, ten servis má určitě ISO certifikát, takže musí dodržovat předepsané postupy. To nejni žádnej holubník, na všechno musí bejt správný lejstro. Takže nejde o ty dva šrouby, ale o deset papírů-
Nazdar lidi, mám trochu problém s chlazením. E😜anzní nádoba mi začala nad hladinou černat. Je to taková mazlavá a lepkavá hmota. Jako olej to moc nevypadá. Nenarazili jste už na něco takového? Mám Fabii 1,4 50 kW. Díky za tipy. Dan
Mam Fabii 1.4/44kw Comfort.Jelikož mám autorádio Blaupunkt, nechal jsem si udělat pouze přípravu.Prodejce mě upozornil, že pokud budu dávat jiný typ než Grundig, musím dokoupit anténní předzesilovač. Zajel jsem si tedy tu součást koupit. Obsluha mě ale začala dosti nepříjemným způsobem upozorňovat na negativní vliv montáže autorádia. Konkrétně se jednalo o spálení palubovky, poškození řídící jednotky a hlavně o zničení posilovače řízení. Nejsem profielektrikář a tak by mě zajímalo, zda je to pravda.
Diamant
Trochu sa do toho vyznám a musím povedať, že keby si na kladný pól pripojil veľmi vysoké napätie (niekoľko kV), tak poistka by sa nestihla prepáliť a za nejakých nepredstaviteľných podmienok by mohlo dôjsť k zničeniu nejakej súčasti elektrovýzbroje. Ale teraz k veci. Čo ich to má zaujímať, keď aj tak automaticky strácaš záruku na elektrovýzbroj. Mne sa to stalo už prvý deň (strata záruky). Ale ja som vedome rozobral celú prístrojovku a kadečo iné. A aj na riad. jednotke som už čosi meral. A stále fungujú. Tak o čo ide?
Asi potřebovali kšeft.Radio jsem zapojil bez problémů i se zesilovačem a hraje perfektně.

A nehoří...😄
Škoda + dealer Škoda = past na prachy 😊))
Mam radio panasonic aky tam ma dat predzosilovac a ako ho mam zapojit ????

Diki
Diamant
Predzosilňovač sa má dábať hneď za anténu, aby kryl aj straty na vedení. Zapája sa podľa popisu a potrebuje len pripojiť +12V. Zem je spojená cez kostru. Inak ja vo Felicii už predzosilňovač mám a k anténe vedie taký koaxiál, ktorý má ako keby na sebe nalepený napájací vodič. Ale to už je z fabriky.
Zdravím všechny. Mám Fabii Clasic. Chci se zeptat, jestli se dá někde dokoupit palubní počítač. U dealera mi řekli, že se zatím nic nevyrábí a počítač z felície se nedá použít - nefunguje. Díky Karel
Mam Fabiu 1,4/44kW od 8/2000. Najazdeno 5500 km, zatiaľ poklopať ešte nič som neobjavil.

Chcem kúpiť nosič na batožinu a HLAVNE V LETE NA BICYKLE. Som zo Slovenska. Poradte čo a aky by som ho mal kúpiť. Počul som o nejakej sume 4800 Sk. Poradte, neda sa zohnať niečo lacnejšie.
a jejej, cernani chladici kapaliny, co bude dal ?
Vazeni kolegovia,

doplatil som na zachvat skrblivosti a kupil som si neznackovy nosic namiesto

znackoveho. Rozdiel v cene bol 50% a tak som sa dal zlomit. Ale ked som ho

dnes naozaj namontoval a dotiahol tak som zistil ze je vyrobeny krajne

slendriansky. 3 kryty mali podobny rozmer, 4 nie. Aby mi to paslo tak som

musel z tych 3 upilovat taky plastovy jazyk ktory sa zasuva do medzery v

streche. Vyrobeny je z makkych plechov, kluciky sa mi zohli. Fuj. Pri jazde nad 60 km/h to huci jak fras. Pomohlo ked som tam dal lyze.

Tie nosice robi nejaka slovenska firma Diheng. Nekupujte to. Kupte si radsej

originalny nosic Skoda od Thule. Sice za to date 4000 Sk ale usetrite si nervy.

Ak by bol ale predsa zaujem o fungl novy Diheng dam za dumpingovu cenu ha ha ha.

Palo
Diamant
Domontovať ho bude dosť ťažké. Ten z Felicie rozhodne použiť nepôjde a ten originálny? Bude to vyžadovať výmenu minimálne celej dosky prístrojov, páčky so spínačom pre počítač a určite budú chýbať aj vodiče. Ja som sa o to už pokúšal v Golfe IV. A nedá sa. Jedine si to urobiť sám a bude to stáť kopu peňazí. Inak sa tešte, že máte Škodu. Tam dostanete PP všade okrem základnej výbavy. Ale napr. do takého Passatu za 1 milión vám ho nedajú. Jedine priplatiť. (teda možno teraz už áno, neviem, ale pred takým rokom to tak bolo)
wolff
Že to nehodíte rovnou ze skály, se Vám divím. Tolik peněz a člověk se s tím musí otravovat. To už není jako Favorit za 90 000 Kč...
Jak je to s rádiem, co dává Škoda do Fabií ? Je tam napevno spřažený s tím středovým panelem (to nevypadá) nebo je v nějakým vyšupovacím truhlíku (a tedy je zcizitelný, i když asi pro jiný auto s nepoužitelným formátem)?
Zdravim,

je to samostatny modul dost atypickych rozmerov. A ked vyberies to prave kolecko, tak podla mna inteligentny zlodej ti to radio necha na pokoji. Na co by mu bolo - bez kodoveho kolecka, nestandardne rozmery? Zaujimalo by ma aj, ako by ho vyberal. Ja som skoumal koumal a nic som nevykoumal. Asi by som vyrval celu stredovu konzolu (motorovou pilou)...
Niekto tu pisal, ze si sam montoval radio, mohol by k tomu napisat aj zopar postrehov

T.M.
Diamant
Inteligentny zlodej? 😄 Ten už nebude kradnúť z Fabie autorádio. Ten pôjden rovno na BMW alebo MB a určite dobre ovláda prácu s počítačom. Inak v niektorej konfere sa dosť dávno písalo, že komusi zlodej vykuchal aj panel Climatroniku z Octavie. A teraz buďte múdri. Inak, rád by som videl tvár zlodeja, ktorý príde s nástrojom na vytrhávanie zámkov k mojej Felicii a uvidí rovné dvere bez zámku 😄 (ten mám zdemolovaný doma na stole. Ale už aspoň presne viem, ako to tam vnútri v zámku funguje.
"Skoda Fabie byla oznacena britskym casopisem "What?" jako nejbezpecnejsi auto ve sve tride. Teprve za ni skoncily Toyota Yaris a VW Lupo. Je treba poznamenat, ze se souteze zucastnily i takove automobilky jako Mercedes a Volvo."
myslim, ze je to dobra prezentace a mit Fabii, byl bych patricne hrdej 😃))))
Z mé zkušenosti : Radio MS 202 (tedy Grundig - teď už to vím, protože jde do opravy - mechanika na kazety). Zloděj nám : vyrval zámek, lehce orval dveře a kliku a ukradl ... rezervu. Samozřejmě jsem se s touhle škodou vešel do své spoluúčasti. Fakt bych takovýho #@$%^?@* zabil.
Diamant
No mne po...... pravé predné dvere a zámok. Neukradli nič, nakoľko sa im do auta ani tak nepodarilo dostať. Bohužiaľ škoda bola vyššia o 200,- Sk než spoluúčasť, tak som nešiel ani do poisťovne. Tiež by som ho zabil. Najlepšie je, že manželka oboch zlodejov identifikovala. Ale zdrhli do bytu a neurobili im nič ani policajti. Jednoducho neotvorili. No a týždeň na to (včera) ma nabúrala jedna krava. TEŠÍM SA.
Diamant
Takže aj na Fabii sa trhajú zámky? Kdesi som videl úpravu pre staršie Octavie. Do boku dverí sa navŕta diera a zaistí sa to tam nejakým šróbom. Novšie autá to už vraj majú. Fabie nie?
Mladá fronta DNES Nejbezpečnější je Škoda Fabia, tvrdí Britové 02.02.2001

Ekonomika a finance - Autor: (ČTK) - Strana: 15

Nejbezpečnější je Škoda Fabia, tvrdí Britové

L o n d ý n - Kdysi byly pro Brity zastaralé a technicky nedokonalé škodovky terčem vtipů. Nyní je stále více obdivují. Potvrdily to i výsledky testů ve známém časopise Which? Škoda Fabia z nich vyšla jako nejbezpečnější automobil své třídy. V třídě vozů nazývané " " zůstaly za fabií Toyota Yaris, která obsadila druhé místo, a její koncernový druh Volkswagen Lupo, jenž skončil třetí. Soutěže se přitom účastnily i značky, jako jsou Mercedes nebo Volvo, které mají velice dobrý zvuk, pokud jde o bezpečnost jejich automobilů. V průzkumu časopisu Which? si Škoda Fabia vedla velmi dobře v 50 oblastech, ve kterých se testovala především bezpečnost při nárazu.
ja jen proc, se mi snazi clanek vsugerovat, ze Fabie je bezpecnejsi nez Volvo a Mercedes. Takto ten clanek totiz presne pusobi, protoze kdyz jsem je ted precetl lidem, ptali se, co je na tom divneho, ze tam nevidi nic nenormalniho. Kdyz jsem jim zduraznil nekolikrat "ve sve tride", uz to pochopili.
jojo, ale to ty furt MfDNES obhajujes 😃) a dneska se divis 😉)) to je normalni, musis cist i mezi radky a chapat, co mel novinar na mysli 😃) Jsou to lidi jaky ty nebo ja a radi delaji vedome manipulace 😃))
ono to spise je tak, ze MFDnes píše jak ČTK manipuluje, uz dokonce CRO 1 celoplosna stanice tu manipulaci odvisilala a dneska se ji asi dozvime z CT, Novy nebo Primy😃). No napsal jsem jim tam, a poslali nasledujici:

Vážený pane,

díky za Vaši reakci a pozorné čtení. Máte pravdu, text je skutečně ve druhé polovině poněkud matoucí. Převzali jsme ho sice z agentury ČTK, ale sami jsme ho měli upravit.

Děkuji ještě jednou a jsem s pozdravem

Petr Šimůnek

vedoucí ekonomického zpravodajství MF DNES
Diamant
Na konfere "Fabia Combi" sa nič nedeje. Tak sa obraciam sem. Nebol by niekto taký láskavý a neposlal mi test Fabie Combi 2,0 z Hospodárskych Novín (CZ) tuším z 25.1.2001? diamant@ke.telecom.sk
Opravuje někdo elektronické plyny u Škodů tak, aby se dalo normálně brzdit levou nohou?
Zdravim,

chci se zeptat na predni repro ve Fabii (co jsou zac? vykon, rozmery ..) a jaky nevetsi prumer repra jde dat do zadniho plata.

Zvazuji koupi 1.4 16V 55kW, jake jsou subjektivni dojmy vlastniku. Kde se o tomto motoru neco dozvim.

Maji jiz nove kusy opravenou ridici jednotku (nerad bych absolvoval reklamace el. plynu, treseni pri nizkych ot. apod.)

Dik
K tomu motoru se tu ještě nikdo nepřiznal, že by ho měl a ty problémy s řídící jednotkou se převážně týkaly asi těch MPI motorů. Tenhle je německej a je to ten samej co je v Golfu. Když se začaly prodávat Fabie na konci 99, četl jsem někde jaký objemy prodejů předpokládaj u týhle motorový verze a byly to nějaký jednotky procent, asi do 10. Čili tyhle 1,4/55 16V asi opravdu moc lidi nekupujou, protože se jim nechce investovat o asi 30tis. korun kvůli 5kW. I když motor je to asi modernější než MPI/OHV. Co se týče repráků, asi bude nejlepší se zeptat někde u prodejce i když to je taky různá banda, kažtdej je schopnej říct něco jinýho. Onehdy jsem se ptal na ty rádia co všechno uměj (jestli RDS apod) a ukázalo se, že na to maj prospektík, ale dát mi ho nechtěli, jenom mi ofotili část. Takze možná, že maj i něco na repráky. Rádia bych řek, že jsou Grungigy, takže možná i repráky budou odtud.
Neviem, ci to tu uz niekto zhanal, nestihol som prejst vsetky prispevky. Zhanam nejaku knihu, obdobnu knihe o OCTAVIi od GRADy, ktora by popisovala jednotlive casti Fabie, ako co rozobrat a samozrejme aj nejake postupy pri jednoduchych opravach. Fabiu som si kupil v septembri 2000 a mam na nej najazdenych cca 3000km. Vase spotreby sa mi zdaju prilis nizke, ale to bude asi koli tomu, ze jazdim povacsine v Bratislave (moja spotreba je 8 - 8,8l, to sa mi zda dost).

Moja Fabia ma jednu chybu, volant nie je dobre vycentrovany (uz odnova), co mi pri jazde dost vadi. V servise mi povedali, ze za to nerucia, a ked chcem, tak mi to za cca 800Sk opravia - asi mali na mysi aj geometriu). Ale inak sa da povedat, ze som s tymto autom spokojny.

Dufam, ze sa mi niekto ozve na ten tech.manual.

Pedro
Diamant
Takú knihu o Fabii som ešte nevidel. Možno čakajú ešte na sedan, aby tam bolo všetko. Ale keď bude, tak si ju hneď kúpim. A ešte spotreba. Ja síce Fabiu ešte nemám, ale moja Felicia Combi 1,3/50 má s pohot. hmot. cca 1000 kg priemernú spotrebu pri 100% podiele mesta medzi 9,6-10 l/100km. A to prejdem denne asi 20 km a pripadá to na 3-4 studené štarty. Spotreba je za 6 pracovných dní. V meraní však nemôžem pokračovať. Jedna krava mi dnes zrušila celý zadok. Asi sa jej kombík zdal pridlhý 😄
Mužete mi poradit?Mám Felicii 1.6 a chystám se ke koupi Fabie.Jediným problémem zůstává volba motoru.Samozřejmě nejdražší bude asi nejlepší,že?Ale měl by vzniknout solidní poměr výkon/cena.Měla by být ve výbavě Comfort a to v 1.4 8v bud 44kW nebo 50kW.

Pokud jsem pozorně četl MF Dnes,naměřili udajně v UVMV,že 44kW verze je prý pružnější a méně žíznivá.Jaká je pravda a jaké jsou jizdní dojmy?Smířil jsem se každopadně s výkonovým handycapem Fabie v obou provedeních oproti Falicie 1.6,takže prosím nevnucujte mi silnější 16V verze(peněženka to stějně řeší😊.Chtěl bych se soustředit jen na jízdní dojmy (technické udaje znám).Prosím o případnou odpověď.Případně bych ještě připouštěl volbu slabšího 16-ti ventilu s 55kW,jaké máte jízdní dojmy z Fabie 1,4 16V 55kW?Zatím diky a mějte se!
Byl jsem na tom nedavo stejne. Zrusil jsem Feldu

1.6 a kupoval Fabii. Penez tez nebylo nazbyt.

Nakonec mam 1.4 44 kW Comfort. Jezdil jsem s motory 44,50,74 kW. Mezi 44 a 50 maly rozdil

az ve vyssich otackach. Dobre pri predjizdeni,

ale za 15 000 Kc to nestoji. Po skonceni zaruky

dam cip a budu na tom lip. 1.4 74kW se jevi v nizkych otackach linejsi, nad 4000 vsak toci perfektne, kratsi prevody-vetsi hluk. 55 kw bohuzel neznam,nemohu posopudit. Ale po zdrazeni

pred mesicem se to urcite nevyplati. 350 000,-

uz je opravdu dost. Ohledne toho cipu sedoporucuju

podivat na www.cimbu.cz, mel jsem u nich tunning

na Feldu a byl opravdu znatelny. Na Fabii dost podrazili, ale vzhledem ke konkurenci, ktera se uz objevila, urcite brzy zlevni.

Jinak doporucuju doplatit ke comfortu dalkove ovladani centralu primo z fabriky (dodatecne nelze). Dostanes sklopny klicek s ovladanim v jednom. Odpada tzamek dveri spolujezdce.

A jeste jednu drobnost. Vyhrivani ostrikovacu predniho skla za cca 600 Kc. Ja ho nekoupil a

v zime dost casto sakruju.
... jen ne 1.4 MPi, budeš hodně zklamanej po 1.6 z Feldy a ta spotřeba 😞(( (i když 1.6 nebyla taky z nejskromějších).
Jen bych chtel dodat ze po Felde 1.6 bude zklamanej z kazdy Fabie 1.4 . At uz to je MPI nebo 16V,byt i 74kW. Myslim tim ted pouze motorickou stranku. Jinak zklamanej urcite nebude.
jo jo, myslel jsem jen ten motor...
Kdybych musel, volil bych 1.4 16V 55kW, pac na to nemam, tak si muzu akorat ..., kdybych mel, sel bych ke konkurenci, protoze za tyhle prachy uz mi Skoda muze ...
Diky za info.Jestli muzu poradit levnejsi tunning vasi Fabie,tak krome www.cimbu.cz,kde chteji za upravu 12000,tak na [odkaz] (bez www,jinak to nejde)kde upravou ridici jednotky ziskavaji z 50kW na 56kW za 5000kč.
Hm... Půlroku jsem vybíral jakou že si koupím fábii (favority byly motory 1,4 55 kW a SDi) abych si nakonec koupil Octávii SDi v akci vyměň starou za novou ... a jsem rád že jsem tak učinil.

Mám sice zatím jen 700km takže na hodnocení je čas, ale dojmy jsou výborné. Prodejce vyšel vstříc takže jsem platil de-facto o 10tis. více než za Fábii Sdi a to je potom rozhodování lehké. Fábie je prostě z dieslovými motory drahá. Mám zkušenosti s Octávkou 1,6 55kW a z tohoto srovnání vychází moje stávající 1,9 Sdi výborně. Skutečně doporučuji alespoň k úvaze.
Já osobně gratuluji k volbě. Muzes prubezne poinformovat o jizdnich dojmech a zejmena o spotrebe? V čem je SDi lepsi nez 1.6 55kW?
To Plancius - zajimaly by mne jizdni vlastnosti, zvlaste pak akcelerace Octavie SDI, zkus to porovnat s tou 1,6. Manzelka ji ma dostat jako sluzebni, (uzsi vyber mezi Meganem, Fabii a Octavii)tak bych chtel vedet vic.
No jo, ale zapomněl jsi dodat, jakouže to výbavu ta oktávka má, asi nic moc...

Jinak Oktávka se dá samozřejmě lehce sehnat v některých verzích levnější než menší, ale modernější Fabie...
Malem bych zapomel na to hlvni. O 100 kg tezsi

Fabie s 1.4 44kW se po meste(pri zatizeni 1-2 osoby) jevi dostatecne pruzna, charakterem motoru Felde 1.6 dost podobna. Plnem zatizeni vozu snasi

podstatne hure ! Na dalkovych trasach zejmena

v kopcovitem terenu je to horsi. Motor slabsi,

auto tezsi, prevody 3,4 a 5 stupne delsi.

S Feldou 1.6 se dalo jezdit furt na 5-ku.

Tady radis 4-ku v kazdem prudsim kopci.

Stale s nostalgii vzpominam na Feldu.

Musim ale take rici, ze je Fabka podstatne tissi,

lip sedi, lepe se ovlada, no jinak proste dost

dobra. Jen kdyby tam davali alespon tu 1.6-ku.

V tomto ohledu povazuji postoj Skoda auto za zcestny a moc me to stve. V dnesni dobe rychlych

aut je pri nedostatecne rezwerve vykonu tezke az

nebezpecne predjizdet. Ve Felde jsem nedostatek

vykonu nepocitoval , ve Fabii ted ano. Tot vse.
Ahoj, navštěvoval jsem motorcafe pravidelně delší dobu jako "vášnivý" čtenář (teď se na net bohužel už moc často nedostanu). Se zájmem jsem četl příspěvky o fabii, ale i o jiných (punto, 206 atp.). Chtěl bych se na oplátku podělit o zkušenosti s Fabií, kterou jsem si koupil těsně před Vánoci. Zatím jsem najel cca 2500 km. Mám 44kW Clasika.

Auto jsem vybíral poměrně dlouhou dobu, seděl snad téměř ve všem co do skupinky aut mezi 250-300 tis. kč patří, dělal si různá kritéria, propočty. Musím říci, že podstatným kritériem byl poměr cena/užitná hodnota s tím, že auto budu mít tak 5 let, tak aby celkové náklady (provozní + ztráta hodnoty) byly minimalizovány. Najedu tak 20 tis. ročně.

Přemýšlel jsem i nad 1.9 SDIč-kem, ale při najetí cca 100 tis. km, se rozdíl ceny nevrátí. V době před vánoci byla akce novou za starou - výhoda 15 tisíc kč jen na české MPI. Tak rozdíl v ceně 90 tis. kč byl značný + dražší hav. pojistka, zákonné poj. + vázané peníze v autě + zřejmě častější servis (7500km???, ale nejsem si tím u SDI úplně jistý, můžete mě opravit). Při dnešním minimálním rozdílu ceny benzínu a nafty je asi skutečně ekonomičtější benzín. Každý tohle ale musí zvážit sám, protože se u každého budou kritéria lišit…

Já vím, nafta má své kouzlo, dobrý zátah odspodu, jiný styl jízdy…. Předtím jsem měl nafťáka 1.7 D Tipo, tak jsem váhal, líbilo se mi, že jsem nemusel tak často k pumpě (prům. spotřeba byla tak 5.5 litru), a že když jsem se chtěl svést trochu rychleji, tak spotřeba stoupla jen o trochu. Všem odpůrcům fiatů musím říci, že jsem byl s Tipem docela spokojen. Přes značné stáří (r.v. 198😄, počet majitelů a úctihodný krajíc najetých km (skutečnost znalo asi jen to auto) mě nikde nikdy nenechalo (měl jsem ho asi 3.5 roku). Mělo samozřejmě své mouchy, přední náprava, zimní starty (tlaky), únik oleje atd. - však si již své odsloužilo. Nechtělo se mi čekat, že se někde něco rozbije a já dám za opravu XX tisíc (a hodnota auta se tím stejně nezvýší) a že ve velkém mrazu někdy někam nedojedu protože nenastartuji. Navíc při dnešní úrovni silničního provozu je důležitá i otázka bezpečnosti automobilu, což zejména u Tipa nebylo na dobré úrovni (rozhovor s několika automechaniky).

V posledním kole výběru jsem se rozhodoval mezi novým puntem a fabii. Nakonec to vyhrála fabie, protože mi (zdůrazňuji podle mých kriterií!!) nabízela víc. Fabia má v základu navíc posilovač říz., 14" kola, lakované nárazníky, otáčkoměr, ukazatel teploty chlad. kapaliny aj. a byla i lepší cena, zvlášť když porovnám 5 dvéřové provedení. Punto mělo zas naopak určitě lepší motor, nižší spotřebu, ale zas po 5 letech bude mít určitě menší prodejní hodnotu a byla by i o něco dražší havarijní pojistka (ale to vyrovná menší obsah motoru).

Tak teď k mým zkušenostem s věcmi, o kterých se tady dříve psalo. Spotřeba je asi tak 7 - 7.2 litru, tak 2/5 město, 3/5 mimo, v zimě, na zimních pneu (SAVA 185/60, chtěl jsem to na zimákách, na jaře koupím nové letní taky v tomto rozměru), záběh motoru, myslím, že to vcelku jde. Uvidím až bude teplo a budu tam mít letní pneu, ale to zas budu asi jezdit o něco rychleji. Jsem pak taky zvědavý na rozdíl ve spotřebě mezi klidnou a rychlou jízdou.

Dostatečný/nedostatečný výkon motoru: Hodně záleží na co jste zvyklí z předchozího auta, já jsem šel z "horšího do lepšího", oproti mému starému Tipu je to o dost živější. Když to naopak porovnáte s moderní 1.6 kou, tak to je úplně někde jinde. Každý si musí zvážit svoje pro a proti. Jak tady dříve někdo psal o moderním autu s 1.6 16V tak 90kW s cenou pod 300 tisíc…..bohužel takové není. Jóó líbil by se mi moc 1.9 TDI 74kw PD, do tohohle autíčka je to fakt bomba, podle mě lepší jak 2.0. Vynikající pružnost a zrychlení, ale cenově je to trochu mimo třídu…. Myslím si, že pro běžného českého motoristu je 1.4 44kw dostačující motor. Já navíc jezdím převážně sám, tak není zbytečná zátěž navíc. Je sice slyšet "škodovácký" zvuk (OHV a 3x ulož. klika), ale jinak je motor dobře odhlučněn (mnohem lépe jak třeba ve felicii). Vyhovuje mi točák v nízkých otáčkách, asi zvyk z dieselu.

Jízdní vlastnosti: Zatím musím říci supr, v zatáčkách to hezky sedí. Jsem zvědavý na letních gumách. Oproti tipu mnohem lepší brzdy (alespoň dle mých subjektivních pocitů, zatím jsem "krizovou" situaci ještě neměl).

Zpoždění plynu (elektronický plyn): Pokud mohu posoudit, tak to není téměř znát, nechá se na to bez problému zvyknout. Projeví se to někdy zacukáním, pokud dáte nohu z plynu a hned zase přidáte. Já jsem z dieselu zvyklý na "postupné" přidávání plynu, tak mi to fakt vůbec nepřijde, měl jsem z toho větší strach.

1.4 44kW versus 1.4 50kW : měl jsem možnost při předváděčce jet krátkou 1.4 44kw a dlouhou 1.4 50kw a přišlo mi, že v tom není rozdíl, ba naopak, že je 44kw živější, tak nevím??? Já vybral tu 44kw, možná ji za rok nechám očipovat, uvidím…. 50kW má mít podle údajů "delší" převodovku, 44kW má při 110km/h 3000 otáček, přijde mi to tak akorát, kolik má 50kW (ve skutečnosti), ví to někdo?

Klepání auta na volnoběh: Je to trochu znát, ale opravdu jenom trochu (alespoň zatím). Řekl bych, že u předváděcího auta se to projevovalo víc.

Dobrá je i vnitřní cirkulace vzduchu a pohodlné sedačky.

Abych jen nechválil: Není tam osvětlení zavazadlového prostoru!! To je až od komfortu, ale to jsem věděl než jsem koupil.

Při přejezdu nerovností se začíná ozývat vibrování něčeho někde vlevo od řidiče, roh palubovky a předních dveří, tak uvidím jak se to bude vyvíjet dál.

Jinak jsem zatím s autem spokojen, samozřejmě vše ukáže čas….

Co mohu doporučit při výběru auta😒br />
1. Navštívit výstavy aut, kde jsou auta vedle sebe a můžete sedět chvilku v jednom a hned v dalším a objektivně porovnávat, když je člověk ještě "plný dojmů". Navíc na jednom místě si "nasbíráte" hodně prospektů, ceníků a můžete i pohovořit s prodejci. Ale na netu je dnes již téměř vše taky.

2. Poté, co "zůžíte" výběr, tak od každé značky si obtelefonovat (obejít) i více prodejců a porovnat co každý z nich nabízí za výhody, tím se taky nechá dost ušetřit (ono se říká, líná huba holé neštěstí..). Já navíc získal construct zdarma.

3. V autosalonu jednat vždy pokud možno s jedním prodejcem, protože se s ním na něčem domluvíte, podruhé tam není a jiný tvrdí, že to tak není, že "ten doplněk jako dárek zdarma" určitě nedávají.

4. Pokud budete brát auto, které již mají na skladě, tak dávejte pozor….. Já když jel zkušební jízdu, tak nešel tachometr a na počítadle bylo cca 13 km, že by u nového auta porucha……???? Možný důvod si každý asi domyslí sám…..

Berte tento příspěvek, tak, že jsem se chtěl po pravdě podělit o své zkušenosti, s mým autíčkem, žádné vnucování názorů někomu, vychvalování či hanění něčeho. Všem přeji hodně km bez nehod.
Plně souhlasím. Řešil jsem podobné dilema nákupu, pro svou drahou polovičku. Zvítězila 1,4/44 Classic (nákup 9/00) s nějakými doplňky. Mé jízdní dojmy : (pozn. já mám 1.4/50 z 4/00, 21.000km) v porovnání s mým autem nepociťuji téměř žádný rozdíl. Sem tam nějaké přeřazení (podřazení) navíc. Jinak stejné. Jen brzdy a řízení se mi zdají podstatně lepší. Zimní spotřeba je kolem 7,5l. Podle kombinace měst👋mimo (podotýkám, že řidičské zkušenosti mé drahé polovičky jsou 5.500 km - papíry od 9/00). Já se svou 1.4/50 jezdím tak 6,2l. (měst👋mimo -50/50). Ted v zime taky kolem 7,5l. Zpět k Tvému příspěvku : Zarazilo mě, že nemáš osvětlení zavazadlového prostoru. My jsme auto koupili o nějaký měsíc dřív a osvětlení v fufru je. (Dle slov prodejce, to už byl model 2001). Ještě se vrátím ke spotřebě : Máte někdo zkušenosti s výkyvy ve spotřebě ? Jezdím pořád stejně, nějaké zkušenosti taky mám (přes 300t), ale v prosinci jsem se nedostal pod 8,5l a to jsem ten měsíc jezdil spíš dálku než město (20/80 - mest👋mimo) a podotýkám že v 11/00 mi v servisu přeprogramovali elektroniku (rozsvěcela se mi kontrolka EPC bez jakékoliv příčiny) a spotřeba byla normální v 11/00 a je i teď (01-02/01). Diky za případné zkušenosti.
Co byste si vybrali novou fabii 1,4 55kw v automatu nebo trochu ojetou ale dva roky starou astru 1,8 automat??? PREDEM DEKUJI ZA VASE NAZORY!!
Diamant
Ja by som volil tú Fabiu. Je to predsa len novšie auto (aj konštrukčne aj vekom). Všetci dobre vieme, že Fabia má aj skvelé jazdné vlastnosti a ja osobne považujem motor 1,4/55 za najlepšiu, aj keď predsa len drahšiu voľbu.
Tak za týden budu přebírat Fabii 55kW/16V, tak se s Váma podělím o dojmy. Vybírám po dlouhých trápeních a dilematech jaký motor atd. Takže proč zrovna tenhle stroj? Rozhodlo několik argumentů: přečet jsem snad všechno, co bylo na Inetu o fabiích, takže zkušenosti druhých, ale především to byla zkušební jízda s verzí 44kW a 55kW hned po sobě. Ta první se mi líbila, jela super, ale trochu mi vadil chod motoru za volnoběhu a taky pozdní reakce na ubrání plynu. Jinak vše O.K. V tu chvíli jsem byl přesvědčen, že mi tenhle motor bohatě stačí (jinak jako služebáka jsem měl Oktávku TDi, takže jsem byl dost rozmlsanej). Pak ale nástup do 55kW a hned po 100 metrech jsem pocítil, že je to jako nebe a dudy. Motor krásně zabručel a výtky na předchozí motor taky nikde. Ten výkon je FAKT ZNÁT!!! Je to mnohem živější a ten zvuk se mi taky líbí. Tak jsem naklusal k prodejci a využil toho, že na ofocený techničák kteréhokoliv auta dostal slevu 15 tis. a díky tomu, že bylo v Boleslavi auto, který zhruba odpovídalo mým požadavkům na výbavu (Comfort, stříbrná met., dálkový centrál) a bylo vyrobeno v 47. týdnu loňského roku, tedy ještě před zdražením, tak sleva dalších 10 tis. vůči dnešní ceně. Za auto s touhle výbavou tedy 335,9 tis. Podotýkám, že to vše jen díky loňskýmu roku výroby, jinak MPička 44kW z loňska už nejsou, pětapadesátek je v MB poměrně dost, padesátek myslim taky, ty nikdo nechce, protože slabší 44ky jsou lepší a přitom levnější. Tak až vyrazim na cesty, budu k dispozici, pokud bude někdo prahnout po informacích o tomhle motoru. Jinak uvažoval jsem i o 74kW, ale to už je moc drahý (nesrovnatelně užitné hodnotě, kterou přidává k 55ce) a převodovka je na můj vkus dost krátce zpřevodovaná.
dobře jsi udělal ...
Tak presne taky takovy pocity mam z tech 44 a 50kW motorů. Zdá se, že "by mohl stačit" a "těch 140 po dálnici Vám to taky pojede" (pozn. prodejce), ale po svezeni s tím 55kW/16V by spíše "stačil" ten.
Začal bych směrem k Fidakovi (ostřeji)

Nepovažuji se za diletanta a auta jsou jedním z mých koníčků. Tvé vyjádření ovšem bohužel naznačuje, že vycházíš nanejvýš z firemních proklamací (=keců) výrobce a distributorů jiných odborných papírovin. Oktávka má samozřejmě v základu lepší výbavu než Fábie (dělená zadní sedadla, výškově nastav. sedadlo řidiče, osvětlení kufru a pod.)Po faceliftu či již dávno před ním přibrala detaily typu el. plynu bez jakékoliv reklamy, páč je to u této třídy automobilů samozřejmost. Navíc mám absolvováno s oběma vozy dost km a Fábie je sice výborný vůz, ale pořád je to v určitém smyslu jen nákupní taška - t.j. vůz nižší třídy. Pokud mám volit mezi oběma vozy při podobné ceně...

Moji výbavu hodnotit nemusiš, neboť jsem ji neuvedl a vychází z mých potřeb a samozřejmě obsahuje m.j. airbag spolujezdce, centrál a pod.

Překvapila mě možnost instalace mechanického střešního okna z Felicie v ceně cca. 5 tis. Kč, což je oproti standardní nabídce el. okna za 19 800,- Kč překvapivě dobrá zpráva.

To Kasik and Jarry😒br />
No,asi bude lepší zatím pouze sdělit své dojmy a s hodnocením ještě počkat. (dnes natankuju druhou nádrž...)

Překvapilo mě chování vozu v rychlostech od 100 km/h výše. (tj. nad 2500 ot/min při zařazené pětce)Vzhledem k tomu, že při zrychlení se neprojevuje jako rozený dravec (k sedadlu sice přitlačí ale chybí trochu více ostrosti t.j. zátah se příliš nezvyšuje s rostoucími otáčkami), počínaje stovkou ovšem přichází nadočekávání velké zrychlení, které mi připadá větší (minimálně plně srovnatelné) s 1,6 55 kW.Prostě na dálnici se chová báječně. Chystám se porovnat oba vozy bezprostředně mezi sebou, ale zatím k tomu nedošlo. To klasické zrychlení z 0 na 100 není (dle neúprosných stopek)samozřejmě tak rychlé jako u 1,6 55 kW. (vychází to i z max. otáček motoru a převodů) Papírově je rozdíl skoro 5 sekund, ovšem v praxi to působí jinak. Včera jsem několikrát přesedal z Felicie 50kW do mé Octávky a globálně to asi byla remíza. (co se týče pocitů v různých režimech obou motorů)Remíza ovšem jen proto, že Felicie to byla schopna kontrovat zátahem mezi 4000 - 5000 ot./min., což jsou pro mne nepřijatelné hodnoty během 98% jízdy.

Sdi-čko zatím skoro netočím přes 3000 ot./min. a otáčky nad tuto hodnotu ani nemohou být jeho doménou, takže toto zjištění vyplývá z klasických odlišností zážehových a vznětových motorů. Na čtyřku a pětku byla Octávka lepší.

Auto má zatím perfektní, lehké a přesné řazení (lepší než u 1,6 55kW)bez jakýchkoliv rázů. I při své hmotnosti se rozjíždív pohodě bez plynu, což u 1,6 55kW ... Hlučnost je velmi nízká - 1,6 55kW je na tom samozřejmě o trošičku lépe. Jediný otazník zůstává u spotřeby. Sice se pomalu snižuje, ale stejně mě zhruba 7l/100km v prvních dvoustech km nového motoru trochu překvapilo. Po osmistech km se dostává výrazně pod 6 litrů a čekám kde se to ustálí.

Zatím čau.
az se s tim "naucis jezdit", dostanes se pod 4l, nebo max. 4,5l ....
Aby nedošlo k omylu - porovnával jsem ve svém prvním příspěvku Fábii SDi Classic s Octávií Classic. Nechápu tedy co tam pleteš demagogický argument, že se dá nějaká Octávie koupit levněji než jiná verze Fábie. Srovnávám nejlevnější verze obou typů a do této chvíle nechápu proč Škoda proklamuje Fábii SDi jako dieselový hit, když za 40 tis. více je k mání Octávie v lepší výbavě a o ní se od počátku výroby skoro mlčí... Pokud se vezme v potaz akce - Vyměň starou za novou (která se dieselových Fábií netýkala)cenový rozdíl se zmenší na 20 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že mi navíc nabídli za Š-120L (1979) překvapivě zajímavou cenu ( a do tří dnů ji za tuto cenu skutečně prodali)tak se rozdíl smrskl na 4 tis. Zmíněná výbava navíc by u Fábie stála více než oněch 4 tis. Kč. A dodávat, že mi prodejce namontoval zadarmo Construct a dodal povinou výbavu se mi už ani nechce.
to jsi mel stesti na prodejce, ale asi tobylo placeno hotove, ne na leasing, ze ?
Prave ze na leasing a to jsem si jeste dost vymyslel... No, zas mi tam nedal construct a pov. vybavu zdarma (jako nekomu), to jsem musel zacvakat, ale i tak...
Rad bych vyuzil Tvych zkusenosti s koupi noveho vozu a zeptal se Te, do jakeho vozu jsi dostal sadu povinne vybavy a konstrukt zdarma ????. Mas nejaky dobry typ na prodejce v Praze ? Diky.
Spatne jsi me pochopil, priteli. A kdybys hned uved vic informaci, nestane se to. Presto: cca o 40 ti. vic jdou prece vsechny oktavky oproti podobne motorizovanym a vybavenym fabiim. Kdyz ti tech 40 hadru neni lito, proc ne, ja mam oktavky rad, ale uz jsou dost okoukany. Jinak akce vymen starou za novou plati na vsechny motory!!! (ja jsem si takhle porizoval nemecky 55kW16V) - felicie -10tis., fabie -15tis. a octavie -20tis. jedno jake. A lonsky rok vyroby pred zdrazenim to vyjde jeste lip, takze...
Diamant
Ale to je predsa jedno, či to kupujete na lízing, alebo za hotové. Predajca svoje peniaze dostane tak či tak. A vaše splátky už putujú do lízingovej spoločnosti.
Předmětný prodejce mi tvrdil, že se akce stará/nová - Fábií s dieslovými motory netýká...

Ale to je jedno já chtěl octávku. Mimochodem jsem byl při prvním tankování nafty docela překvapen, protože po doplnění do plna kalkulačka ukázala 5,06 l/100km a to je lepší než jsem čekal.
spotreba pujde jeste stlacit, zalezi na jizdnim stylu 😃)
asi pujde, ale na TDI to asi nebude stacit.
no to zalezi na tom, kdo s tim jak jezdi 😉)) treba Kamil* se tezko dostava pod 6,5l 😃))
Kdyz se to necha doma v garazi, tak i pod 1 litr 😃
Občas se tady objeví názor, koupím ten a ten motor a nechám přečipovat. Nesleduji rubriku úplně pravidelně, tak mi to možná uniklo, ale předělává někdo ŘJ u 1.4 55kW nebo u 1.4 74kW?? Jaké jsou s tím zkušenosti?? Díky za odpověď.
Nevie mi niekto povedat akym algoritmom by som si z VIN cisla (cisla karoserie) vypocital mesiac a rok vyroby mojho auta?
Trochu není patrno na koho je dotaz vznášen, ale asi to budu já. Kupoval jsem Octávii Sdi Classic. Mimo slev vyplývajících z akce stará/nová jsem dostal construkt a povinnou výbavu. Slovo dostal není na místě, neboť sleva vyplynula z osobního jednání s vedoucím prodejny. (kterého vůbec neznám) Jednání bylo seriózní, ale trochu mi dalo zabrat,(cca. 15 min.) protože jsem se musel překousat přes postupné nabídky prodejce (10% sleva na jakýkoliv dodatečně montovaný doplněk v servisu, poté nabídl 30% atd.)Já argumentoval zejména tím, že mám zkušenosti s nákupy nových služebních aut, při kterých se "nám" podobných bonusů od prodejce dostávalo. Bylo cítit (sám to tvrdil), že má manévrovací prostor trochu zůžen, neboť šlo o akci stará/nová a při těchto prodejích měli zisk asi mírně nižší. Nic z toho co dali navíc se neobjevilo na faktuře, ale např. záruční list k zabezpečení construkt mám. Auto jsem koupil ve Znojmě (placeno hotově v dosti frekventované prodejně) takže ohledně Prahy nemohu sloužit. Při nákupech je asi dobré být tvrdší a chtít za své peníze to nejlepší. Předmětného jednání se účastnila i má manželka, která rozhodně nemá ráda když je něco "na hraně". Po jeho ukončení byla příjemně překvapena jak to šlo v pohodě a bez emocí. Oni prostě ten manévrovací prostor mají a i po slevě zůstane spokojenost z dobře uzavřeného obchodu na obou stranách.
Mas pravdu, ze maji rezervy. Anichz bych cetl Tvuj clanek, domluvil jsem koupi noveho vozu, ktery je vyroben tento tyden - se slevou. Jedna se o Fabii COMFORT kde neni zapocitana v cene metaliza + sada povinne vybavy + koberecky + 2000 Kc dolu ( celkem cca 4% ). Myslim, ze to ujde, protoze nejsem zadny ARAB. Jeste jsem to nekoupil, ale zkusim asi jeste slevu na praci - CO TY NA TO ? Dik za typ.
Tak první dojmy z Fabie 55kW/16V: Na cestě z Č. Budějovic do Ústí n. L. a zpět (cca 520 km) dosažena pr. spotřeba 5,8 l/100 km, moc jsem to nedráždil, ještě je v záběhu, ale na dálnici jsem zkusil 170km/h a šla by ještě mnohem víc. Ve vyšších otáčkách je jako doma...
s MPI by jsi se takhle nepoměl ..😄
Ta spotřeba vypadá velice optimisticky! Ale :
1.- ono i to čerpání po hrdlo může mít velkou diferenci a chybu.
2.- další rozdíl může být i v počítadle km (já mám třeba zrovna při trase UL-Carefour - ČB-Včelná, přes Tábor, prům.okruhem kolem Prahy jen 250 km, resp pár set metrů pod).
3.- Lépe než chvilková max. rychlost by byla zajímavější trvalá rychlost, či udržované rozmezí otáček.
4.- Nejobjektivnější bude průměrná spotřeba z několika tisíc ujetých km.
Pr. spotřeba je podle palub. počítače.

Je to cca 20 km za Ústí (Tisá) taky přes Tábor, proto se lišíme. Jinak těch 5,8 jsem dosáhl při cestě tam (jízda na hranici rychl. limitů, pohodička). Zpátky jsme to dost hnali (byly volný a suchý silnice), to bylo 6,2 l/100km a náklad vzadu (oboje obsazení 2 osoby), ale rychlostní limity téměř pořád překračovány. Jinak ten palubák je docela silný regulační prvek, nutí to jezdit úsporně, pustit nohu z plynu tam kde je to zbytečný (přitom to jede stejně) atd., doporučuju... Tu maximálku zatím moc nedráždím, snad později (k té trvalé...)
Zdravim,

na [odkaz] su nove fotky sedanu. Odporucam pozriet...

Ked si blizsie pozriete fotografie sedanu, tak zbadate dve novinky, ktore sa tykaju aj beznej Fabie aj kombika😒br />

- novy tmavy interier pre Elegance (konecne !)

- prave spatne zrkadlo takej istej velkosti, ako lave (konecne !!!)

Uvedene zmeny budu mat vsetky Fabie MR2002. Pocul som nieco aj o automatickej klime, uvidime...

T.M.
tak to je pokrok ! Prave zrcatko uz je u Fabie stejne velke jako leve !!! 😃)
m.j. si myslim, ze neni treba psat vsude stejne prispevky, protoze kazdy fanda toho, ci oneho auta urcite prochazi vsechny rubriky sve automobilky.
to je obet na oltar hodnoty Cx 😃) Bude o setinku vyssi 😃) A maximalka kombiku TDI je tak o 2km vic nez u sedanu TDI a o 5 vic nez u kratke verze 😃))
Tmavy interier v Elegance nie je novinka. Da sa objednavat od oktobra 2000. Je aj v mojej Combi TDI, ktoru som si prave vcera prevzal.
Hodlám tuningovat fabii 1.9.Sdi, především motorově. Rád si popovídám na toto téma, hlavně se zaměřením na nabídku, kde a za kolik se dá udělat, čeho se vyvarovat a na co brát ohled a zřetel.... Předem díky za všechny, kladné i záporné názory....
ja bych se chtel zeptat, a nic mi do toho neni, proc ses rozhodl dat o 80 000 Kc vice za diesel. Mas naftu zadara ?
Jsem odkojen naftovými motory, mám rád jejich vrnění...... a ta nafta se taky dá sehnat, při spotřebě kolem 5 se to možná (?) i vrátí.... to ale není ten hlavní důvod...
Tak jo mne se jen zdalo, ze pri soucasne cene nafty a benzinu je tech 80 tKc smazatelnych az po 185 000 km, bez zapocteni pov. ruceni, hav. pojistky, servisu, atd ... myslel, jsem ze se takovy clovek nenajde, pokud zrovna neparkuje se sluzebnim dieslem u baraku a nechodi cucat naftu.
Uvazuji o koupi Fabie a nevim jaky motor zvolit.Nachazim se momentalne za velkou louzi a tak jedinym zdrojem informaci je pro me internet.Do uzsiho vyberu jsem zaradil jen 44KW nebo drazsi 55KW verzi.Pokud mate zkusenosti z obema vozy,tak mi prosim pomozte vyresit dilema.Dik
Presedlal nekdo z Vas(pravdepodobne Vetsina) z 50Kw Felicie na 44Kw Fabii?Zajimalo by me,co si ve srovnani s felicii myslite o Fabii ciste z motoroveho hlediska.
Diamant
Viem porovnať len s Fabiou 50 kW. Keď som s ňou jazdil, tak som mal dojem, že je lenivšia. Ale dávam to za vinu tichšiemu zvukovému prejavu motora a menším vibráciám. Môžem to potvrdiť tým, že som raz cestoval svojou 50 kW Feliciou Combi a dostal som sa za krátku Fabiu MPI (vtedy boli ešte jen 50 kW - tak je to jasné). Musím povedať, že tie dve autá (každý 2 ľudia na palube) majú na chlp rovnakú dynamiku. Predbiehal som vždy za ním a držal som sa ho ako kliešť. Keď sme sa dostali na diaľmicu, tak sa ma chcel zbaviť, no ičli sme doslova na kilometer rovnako (podľa tacho 170). Takže predpokladám, že ak by to bola verzia 44 kW, tak by Felicia mala trocha navrch. Hlavne pri max. rýchlosti. Tam sa tie kilowaty musia prejaviť!
Můžu srovnávat se služební Felicií 50kw s mojí Fábií 44kw. Felicie je určitě o trochu živější, velice ráda se vytáčí. Ale není to zas tak špatné. Nejpříjemnější je jízda v rozmezí otáček 1800 - 2500ot. To se s Feldou zas tak dobře nedá. Se spotřebou je to taky stejný. Já jezdím kratší cesty - asi 20km za 6,5l Uvidíme, až bude mít Fabie najeto tak 20000km.
podle mereni USMD je Fabie 44 kW ve vsech merenych vlastnostech lepsi, ve 0-100 km/h, 0-400 m, zrychleni IV i V stupen, dokonce i v brzdne draze.
oproti 50 kW ve Fabii, abychom si rozumeli.
Diamant
Ja ale píšem: nie diaľmicu ale diaľnicu a nie ičli ale išli.
Dik DIAMANTe za Tvuj pohled,co jsem precet,z toho vyplyva,ze mezi verzi 50Kw a 44Kw je ve vykonu minimalni rozdil.Pohodli z jizdy je podle krivek tociveho momentu skoro stejne ,asi to dela stejna kubatura.
Vážení piloti, ma tu někdo Fabii TDI 74KW nebo 2.0i? Uvažuju (možná) o něčem takovém malém a svižném.
pro prsatou blondynku nebo misto Coupe ?
1.9TDI ve vedlejsi rubrice ( tusim Combi ) ma igicom.
Když jsem si na zrcátko na předním skle přidělal své oblíbené panoramatické zrcátko, zjistil jsem, že mi malé pravé venkovní ani tak nevadí. Se středním panoramatickým zrcátkem totiž vidím, co se děje za pravým zadním oknem 😃 Doporučuju.
Pohravam si s myslenkou na koupi Fabie a chtel bych se zeptat nekoho zkusenejsiho,jestli se da prodejce "ukecat" na nejakou volitelnou vybavu zdarma(myslim tim zamek zpatecky,autoradio...).Pokud s tim mate nekdo zkusenost,napiste.Predem dik
Par radku tady o tom bylo jiz napsano, ale jestli chces informaci, ktera je 10 dni stara, tak tady je. Jeste, nez jsem koupil FABII, tak jsem obrazil cca 7 prodejcu vozu Skoda. Ve smes jsou nakloneni neco slevit, aby udelali kseft, i kdyz zprvu to tak nevypadalo. Abych to tady zbytezce nerozepisoval, uvedu dva, kde Ti neco pridaji zdarma. 1- PORSCHE AUTO Praha - zdarma sada povinne vybavy, autoradio nebo metalizu a(mozna i koberecky)

2- AMOND Kladno - Zdarma zamykani zpatecky "konstrukt"

Rozhodne se zeptej a uvidis sam.

P.S> Jen u KLOKOCKY (Praha) nic nedostanes. To jsou hrozny drzgresle a asi maji hodne kseftu, protoze nechteji o necem, jako je sleva, nebo neco zadarmo ani slyset.
Ja uz jsem si s tou myslenkou dohral a objednal si kombika v Liberci u Kuceru. Dostal jsem od nich construct, ctyry zasterky na kola, gumovy koberce a jeste cerne polepy sloupku, ktere u kombika stoji pres 2000,- Nevim kolik to da vsechno dohromady, s ohledem na to, ze tam nikoho neznam je to od nich docela zajimave. Z okoli Jablonce a Liberce jsem byl u nich co do pristupu nejspokojenejsi. Auto jeste sice nemam, tak uvidime, jak to vsechno dopadne. Az bude, tak se kdyztak ozvu.
Nemate nekdo skusenost,jestli(popripadne kde) to funguje v ostravskem kraji?
Nemáte náhodou někdo zkušenost s tuningovou společností TOMMÜ? Mají zajímavou úpravu 1.4 MPI.
Tak nam sdel o firme TOMMU neco vic.

Diky
44/50 kW, objemový zdvich zvýší na 1.6 s výkonem okolo 100 koní.Cena by měla být do 30.000 Kč.

Ptám se jestli nemá někdo reference (ať už s touto firmou) na přestavby motorů z MB. Životnost, emise atd.

Asi do toho půjdu.
Kdo se chysta koupit Fabii, at to udela jeste tenhle tyden.
A proč koupit Fabii tento týden?
No, předpokládám, že se bude zdražovat, ne? Alesi má vždycky dobrý informace, tak proč by tentokrát mlžil...
To jsem pochopil, že kvůli zdražování. Ale jen na základě jedný věty spěchat s nákupem auta se mi nezdá (Alesiho neznám). Když teď napíšu - Nekupujte nic, cena půjde dolů, tak tomu taky budete věřit?

Bude se týkat zvýšení ceny všech výbav, motorů i provedení Combi? Jaký je zdroj informace? Bude se zdražovat o 1, 2 nebo 10%?
Prave jedu od prodejce a plosne se zdrazuji

Fabie a Octavie o 2.3 procenta.

Vubec jim to nerekli s predstihem.

Oznamili jim to vcera odpoledne s okamzitou platnosti.

Slusni prodejci to co maji na krame budou prodavat

za stare ceny.
Muzu potvrdit, mam uz objednane auto a tak jsem se informoval, jestli se me to tyka taky nebo ne. Vztahuje se to jen na nove zakazniky a je to fakt narust o 2,3%.
To je hodne nemile,za dva mesice jsem si ji chtel koupit...Hold budu muset sahnout hloubeji do kapsy,nebo se poohlednout jinde...Treba takovy ojety civic(199😄 by nebyl taky z zahozeni
Diamant
Chlapi, ja tomu verím. Ale aj tak počkám na nový MR. Túto informáciu som dostal 1.3. od jedného radšej nemenovaného ale za to skutočne veľmi dobre informovaného (!) a aj ochotného predajcu (pokecal som si s ním vyše hodiny). On tvrdil zdraženie o 2%. Tak to vyzerá, že mal pravdu. Aj do diskusie som to písal, tak sa ešte pozriem dozadu. Akurát, že on hovoril ešte o jednom takom zdražení o pár mesiacov neskôr. Tak sa začínam báť, že mal pravdu. Tvrdil, že to vymysleli vo VW. Lebo tam ktosi spočítal, že Škodovky sa budú predávať aj tak.

Diamant.
Diamant
Už som ten príspevok našiel. Je v konferencii "Fabia Combi". Je to príspevok z 5.3. pod číslom 138. Tak vidíte, že neklamem.
No, ono se ale asi nebude týkat modelů, který jsou v MB na skladě už vyrobený, ne? Já takhle koupil 55kW ze 47. týdne loňskýho roku (před zdražením) ještě letos v únoru za starou cenu...

A na skladu toho asi bude požehnaně.
Jinak přátelé, mám najeto cca 850 km (55kW) a pr. spotřeba 6,5l díky městskému provozu, jinak by byla nižší. Např. teď jsme na celk. vzdálenosti cca 130 km (Č. Budějovice - Vimperk a zpět) dosáhli ve dvou prům. 5,1l, což je hodnota turbodieselu, a to na běžných silnicích většinou cca při devadesátce. Ale přiznám, že řídila přítelkyně, jinak já nemám to srdce, abych to pokaždý trochu víc nevytočil. Ale věřím, že po zajetí to půjde ještě níž. A autíčko úplně stačí, odstěhoval jsem s tím i postel (což v sedanu nehrozí).

Mimochodem neznáte někdo parametry, podle kterých se vozy zařazují do jednotlivých kategorií (zvlášť by mě zajímala hranice mezi minivozy a nižší stř. třídou), zdá se mi totiž, že Fabia je všude porovnávána s vozy menšími, ještě jsem nikde v žádným srovnání neviděl nic většího, ale samý malý *. Kde je třeba Focus nebo Golf, který se moc neliší?
no turbodiesel nemas 😃) jeste ti chybi 2 litry dolu 😃) A mluvim o tezsi Octavii TDI 😃))
No to snad ne. Že bys jako na tý trase udělal průměr 3,1l, jo? ;-/
3.0 😃)) ale neni vsem dnum koec, pod 3 to pujde 😃) Jakou jsi mel prumernou rychlost pri te spotrebe ? Ja 69km/h 😃))
ale trasa je to jina, ovsem prumer je dosazen na ceste tem i zpet, takze se to srovnava, delka trasy 157km ....
No to gratuluju, to už je skoro perpetuum mobile, ne? Jinak pr. rychlost už fakt nevim... No, fakt dobrý...
jinak te muzu ujistit, ze Fabia neni porovnavana s malym *. Fabia je velka ve vnitrnim prostoru, ale mala v kufru. Punto, Corsa maji zase vetsi kufr, ale mensi vnitrni prostor.
Fabia je porovnavana tam, kde patri.
tridy se rozdeluji podle rozvoru. Proto je Fabie ve tride s Polem, Felicii, Puntem.... Golf patri do NS tridy stejne jako Octavie,Focus, Megane, Brava, Astra, P306. Je zajimave, ze jsem napr. Saxo videl zarazene jednou ve tride minivozy spolu s matizem, Twingem a jindy ve tride mala auta s felicii...
nevíš přesný hodnoty těch mezí který rozvor až kam je co a tak? Někde to musí být... Jinak Fabie se mi fakt zdá větší (a nejen zdá - viz rozměry) než ty malý *. Neví někdo dýlku a rozvor Focusu?
Fidak, ty mas tiez maly * 😄. Vnutorne rozmery su oproti Cliu - teraz sa drz - +3cm na dlzku, +2cm na vysku a +9cm na sirku na zadnych sedadlach v prospech Fabie. Celkom dost, ked ma rovnaky kufor a pritom je o 27cm dlhsia, perfektne vyuzity priestor, vsak 😄 Neprecenuj to auto, skus si konkurenciu s otvorenymi ocami a bez predsudkov a budes prekvapeny (napriklad ten Focus).
jo a rozvory: Fabie 2462, 206ka 2445, Corsa 2491, Punto 2460. Nejak mi pörad neni jasny, ktery auto je tady *. Pokud se nebudeme bavit o centimetrech, ktere v pohode smaze konstrukce, tak jsou vsechna ve STEJNE KATEGORII. Akorat skoda z toho auta dela neco vic.
popichnem ruprechta - * je Yaris 😃))))))
Tos mi asi nerozumel, mam prece Fabku, tak co bych ji hanil. Cti bedlive!
Ja viem, ze mas Fabiu, hanil som ju ja 😄. Ale teraz vazne, Fabia je dobre auto a dost dlho som sa rozhodoval medzi nou a Cliom. Zvitazilo Clio. A este oprava - Clio je kratsie od Fabie o 19cm, nie o 27. Sorry. BTW rozvor Clia je 2472mm, takze akurat do triedy 😄
To Fidak: delka: 4152mm 3D/5D, 4363mm 4D, 4438mm Kombi, rozvor: 2615mm.
presne mezni rozmery kategorii, neznam. Mam udaje k Fiatu: Punto rozvor 2460, delka 3D 3800,5D 3835, Brava rozvor
No, ono je to subjektivní vnímání asi taky tím, že snad jediná škodovka v téhle kategorii se dělá kompletně odveřovaná, takže ten zbytek vypadá fakt jako nedodělaný zbytky. A proto to srovnání s golfem, kterej taky dělá 3D varianty, a hned to auto vypadá o kategorii menší. A pak je třeba brát v úvahu i šířku, která je u Fabie dost slušná.
rozmery Fabie jsou 3960x1646x1451, 260l zavazadla, čili taky takovej malej * 😄 otázka je jen který rozměr preferuješ (šířku, nebo délku, ...)
V čem jezdí ruprecht?
ruprecht je Yarisista 😃)
To je smutné. Fabia je tak 28x lepší.
Je smutne, ze si to myslis. V com je teda konkretne lepsia, okrem "nemeckej" kvality a ceny?
lufe, jakto, ze te jeste nikdo nevyhodil z rubriky 😃) !!!. BTW S tim zdrazenim mne prekvapili, protoze nevim, kde Skode narostly naklady tak aby meli duvod. Plyn se sice zvednul, ale v cervenci by se mel vratit zpatky, elektrina u velkodoberatelu nezdrahnula, atd. Uvidime, co udelaji dalsi automobilky. Asijske zrejme nic, protoze by se jim melo snizit clo, nebo uz snizilo a tim padem toto zdrazeni kompenzovalo pripadne zdrazeni u zakazniku. Pisou vsak, ze se zdrazeni netyka Felicii.
Smůla, Yarisista nejsem takže pícháte vedle. Momentálně jezdím s malým * AXkem, páč mám jiný výdaje (jako koupě bytu apod., což v Praze vyjde docela draho). Netvrdím že je to nějakej luxus, ale jedno je jistý, za Favorita z tý doby bych neměnil. Holt mi fotřík lepší nezatáhne ...😃)
Tak nevim, asi to teda bude tou šířkou, prostě mi Punto, Clio nebo Fiesta připadaj jako malý děti Fabie...
Ono to muze byt treba podobnosti s Octavii. Nicmeme kdyz vidim vedle sebe ty tve "male *" tak nemuzu rict, ze by z nich Fabie nejak vycnivala do jakehokoiv rozmeru a i papirove se rozmery lisi o par mm,cm. Kdyz jsem videl P206 WRC s masivnimi narazniky, mel jsem pocit, ze je to obrovske auto.
jo a ruprecht neni yarista ....... nebo je ?
čeče, šířkou to nebude, ono je to Punto širší ...
Diamant
Neviem, čo je na tom pravdy, ale ja zase viem, že tie hranice nie sú zase také striktné. Ale obyčajne ide o celkovú dĺžku základného modelu (u Fabie hatchback). Kompakty sú do 4m, nižšia stredná do 4,5, stredná do 5m. Lenže je tam rozhodujúci aj výber motorov, usporiadanie pohonu a iná výbava. Tak napríklad Octavia nemôže patriť do strednej triedy, aj keď ľahko presahuje hranicu 4,5m. Ja by som napríklad Fabiu zaradil skôr do tej nižšej strednej. Ale fabrika je radšej, keď sa Fabia porovnáva so slabšími konkurentmi a v tej vyššej kategórii by to bolo horšie. Navyše som niekde čítal, že pri návrhu Fabie bolo podmienkou nepresiahnuť 4m, lebo nechceli mať "dvoch zástupcov v jednej triede". Keby to niekto veľmi chcel, tak sa to ešte môže dať nájsť v niektorom minuloročnom čísle časopisu MOT.

A k tým rozvorom. Práve v tohtoročnom čísle č.2 alebo 3 (?) AMaŠ je popísaná nová Corsa (C) a je tam kritizovaný vnútorný priestor vzadu aj napriek pomerne veľkému rozvoru. Takže rozvor nie je všetko. Inak kolegyňa má nové Clio. Tak som ju hneď "ozbíjal" a poviem vám, že je tam skutočne málo miesta. Meriam síce len 183 cm, ale hlavu som mal tesne pod stropom, nech som šteloval, ako sa dalo. Spätné zrkadlo mi zacláňalo vo výhľade viac, než v akomkoľvek inom aute. Celkovo som sa cítil stiesnene. Skutočne by som si Clio nekúpil. To ešte aj Micra je na tom lepšie. Ale vo Fabii je to o inom. Tam sa pekne zmestím a mám pri tom aj dobrý pocit.

A k zdraženiu viem toľko, že v polke roka má prísť ešte jedno, zhruba takéto isté zdraženie. Či to bude s novým MR, alebo neskôr, to neviem. Odôvodnenie som už písal tiež. Nejaká "múdra hlava" vo VW spočítala, že Škodovky sa budú predávať aj tak (myslím celosvetovo).
pallas
diamant ak tomu dobre rozumiem tak by si dal do jednej triedy fabiu s Oktavkou. hmmm to sa mi nezda... takisto ako sa mi nezda ked vidim niekde Oktavku s Passatom v jednej triede.
pallas
a este som zabudol, pol👋fabia/ibiza nemaju co hladat medzi golf/focus/astra/megane.
Tak jsem se včera dozvěděl od jednoho prodejce Škoda, že poslední zvýšení cen nových vozů Fabia a Octavia nebylo ani zdaleka poslední. K dalšímu zvýšení by mělo dojít NEJPOZDĚJI s novým modelovým rokem. O kolik nevím. Má někdo z Vás podobné informace? Dá se odhadnout případné zvýšení ceny (v 😖? Nebo alespoň, ví někdo kdy přijde do prodeje nový modelový rok?
No vždyť říkám, že je to šířkou - 206WRC má blatníky jak hovado a jde do šířky, tak se zdá větší.
Nedavno jsem koupil Fabii a rad bych se zeptal na zkusenosti s motorem 44 KW. Mam najeto 900 km a zda se mi, ze se rapidne stisil chod motoru , ale co nevim, jestli se zlepsi jeho zrychleni, protoze pri predjizdeni motor vadne jiz po 4200 ot/min. A pokud se to nezlepsi, tak jak to udelat, aby makal i ve vyssich otackach (za rozumnou cenu )... Predem dik za typ.
Mam ji tez. S tim predjizdenim je to horsi.

To se uz moc nezlepsi. Musime si to jedine

nechat "precipovat". Mel jsem predtim Feldu 1.6

a ted se citim pri predjizdeni nekdy dost bezmocne

Holt tezky auto a slabej motor. A s tema 1.4 16V

jsem jel tez a lepsi je to jen o malo.

Ja jsem od zacatku rikal, ze pro Fabii je 1.6

idealni objem. Jenze v Boleslavi jim fakt nejde

o zakaznika, ale jen o co nejvetsi zisk.

To poznavame i ted. Prvni zdrazeni este ani oficialne neoznamili a uz chystaji brzy dalsi.

Holt lepsi uz to nebude. A ostatni automobilky

myslim budou Skodovku brzy nasledovat.
At si to zdrazujou, kdyz chtej. Netvrdim, ze je to spatne auto, ale taky se mi nelibi ta jejich politika s uskrcenyma motorama do zbytecne tezky skodovky. To bylo poprve a asi naposledy, co jsem si koupil "cesky" auto. TO CIMRMAN :Kolik Ti to basti ? Me okolo 7,1 l/100 km.
Po meste s citlivou nohou pokud ujedu aspon 5 km a staci se to zahrat tak za 8 l.

Dalky po silnicich 1. a 2. tridy pri rychlostech okolo 100 km/h 5,5 az 6 l. V kopcovitych oblastech

s vetsi zatezi (3 lidi + plny kufr) i 6,5 l.

Dalnice jsem jeste nejel, mam najeto 2500 km.

Zena s tim jezdi rano 2 km po meste do prace a odpoledne zpet. To se ani motor poradne neohreje. Tak pri tomhle cyklu to ted pres zimu bralo i 10.

Jak vidno pri te vyssi hmotnosti auta je to i dost citlivy na styl jizdy.

Jinak jestli stravis vyssi cenu chipu (12 000,-)

tak doporucuju Cimbu (www.cimbu.cz).Meni pri tom

i saci potrubi. Podle toho co pisou to vypada

velice slusne. Tady Cimbu (i jime, Sportmotor atp.) kdekdo hani, ale ja mel od nich ocipovanou Feldu 1.6 a bylo to dost znat.
Vidim, ze co do spotreby jsme na tom stejne... To ocipovani se provadi az po zaruce, nebo i pri ni ? A co ty ? jdes do toho, nebo budes jezdit i nadale jako doposud. Abych pravdu rekl, asi s tim neco udelam, protoze bych rad zkratil drahu na predjeti na minimum a abych nemusel tak casto radit v kopci, coz nyni musim. Pokud je pravda, co tam na sajtu pisou, tak by to melo o dost lip slapat. Necekam zazraky, ale myslim, ze to ve fabrice schvalne uskrtili....skety. Zatimco jine automobilky se snazi jit vykonove nahoru a se spotrebou dolu, jakoby prave ve skodovce sedel nekdo, kdo souhlasi se vsim, co si Ti sasci ve VW vymisli. Jinak dik za typ.
Od přečipování 1.4 44kW nečekej zázraky. A vůbec, zeptej se AUTOKOMPLEXE, čili Michala v rubrice AUTOKOMPLEX - motory (je to až dole). Motory bez turba čip nevytrhne...
Ja do toho po zaruce pujdu, do te doby se motor

akorat tak zajede. Jak pise Hufnagl- zazrak necekam, ale znat to urcite bude. Jinak upravy

typu vymena vacky, uprava hlavy atp. zvysi spotrebu v beznem provozu a vetsinou posunou

maximum toc. momentu do vyssich otacek.

To by pak chtelo i zkratit prevody , coz zase

zbytecne dela jizdu hlucnejsi.

Naopak Fabia je tezka a pro prijemnou plynulou

jizdu potrebuje tah jiz v nizkych otackach, coz mimochodem ma uz ted (vzhledem k objemu 1.4 l).

Lehky cip + vymena sani si myslim je to prave,

pokud nechces zrovna zavodit. Dole se toc moment

lehce zvysi, spotreba lehce klesne a nahore to

pujde o dost lepe do otacek (samozrejme za cenu spotreby, jenze to pouzijes jen obcas, kdyz je treba). Proste pro bezne lidi to prave.

Jen ta cena je vyssi, ale vzhledem k rozdilu

mezi 1.4 44kW a 50kW (temer zadny - jine saci a vacka + nastaveni ridici jednotky) 15 000,- Kc

to neni zas tak moc. Urcite to bude lepsi nez

original 1.4 50kW.
Pokud budeš čipovat, tak nezapomeň na sportovní vzduchový filtr. Je to otázka cca 1500Kč a rozhodně jde poznat a pere se - nemusí se tak často měnit.
To Cimrman: Souhlasim s Tebou, nebot mam podobny pohled na vec. Tak hold jeste pockam, az padne zaruka a taky to prubnu. Treba se do te doby vytasi z necim jinym 😉. Mej se.
nesouhlasim s Vámi, protože chip + sportovní filtr výkonu moc nepřidá - nebude to, až zas tak poznat. Možná pokles spotřeby o 0,5 l, ale závisí to na stylu jízdy. V úterý jedu k úpravci sportovních motorů, u 44 kW půjde o zvýšení až na 100 koní. Napíši více. Cena okolo 30.000 Kč.
No, mluvil jsem s jednim upravcem a pry by prilis

"ostry" tunning tohoto motoru nedoporucoval.

Aby to vydrzely loziska, ojnice, klika a pisty.

Myslim ze nebudou moc predimenzovane.

Mam kanmarada co jezdil se sluzebni Feldou 1.3

(temer stejny motor). Rad motor dost toci a nekdy

kdyz chvata jezdi co to da. Tak cca po 100 tisicich kilometrech tem motor chrastil a tloukl

jak trakturek a musel na GO. Myslim ze Skoda motory nejsou drzaky typu VW a nesnesou ostrejsi

tunning motoru. Pokud ho nechces generalkovat

kazdych 50 000 km.
Ty ložiska ten tunning nevydržej, zvláště když tam oproti normálnímu motoru dvě chyběj.
takže ano, jdu do toho. Úprava hlavy válců, písty, sací potrubí, vačkový hřídel a optimalizace řídící jednotky. Objem 1.5 l, výkon 100 koní. Měří na brzdě, výstupem jsou data výkon, kroutící moment, spotřeba benzinu. Cena cca 33.000 Kč. K životnosti: jejich upravené motory mají k dnešku najezděno okolo 160.000 km bez problému. Co týče ložisek je to otázka dodržování výměny oleje a jeho kvalita.

Jestli má někdo zkušenosti opačné sem s nimi okamžitě. Je tu někdo, kdo si nechal dělat podobnou úpravu na MB motorech? Napište a podělte se o informace.

Sami jezdí ve Feliciích s původním mot. 1.6 55 kW, dnes po tuningu výkon 120 koní, na rovince 190 km/h. Jejich tuningovaný motor testoval nejmenovaný časopis a výsledek 9,3 s 0-100 km/h.

Viděl jsem výstup z výsledku brzdy na Favorita, který byl upraven na 1450 a pokud si vzpominam, tak vykon pri (opravdo orientacne, kopii nemam) 5500 ot./min byl výkon 101 koní a kroutak 138 Nm pri 3500 ot./min.

A ještě: po úpravě dojde k snížení spotřeby paliva: př.: 1.6 120 koní: při dodržování předpisů 5,5 l/100 km.
Sorry za ten objem v litrech: 1.5 cm3
Teda, jsem normálně hotovej. Zapomeňte na ty jednotky, celou noc jsem nespal.
Zkuste mrknout k Motor excelu. Vačka + hlava - 65kW/5400 a 127/2900. To už by mohlo docela jet. Hodil jsem křivku společně s 50, 55 a 74 do tabulky a to byste čubrněli - i 1.4 16V (74kW) je úplně v P.....
Zdravím příznivce Fabií.Toto auto mám asi 3 měsíce, najeto 8000km a mám jeden problém.Při přejezdu nerovností se odněkud ozývá klepání.Zdá se , že to jde zepředu z levé strany ale nedá se to úplně identifikovat.Zkošeli jsme stojícím vozem všemožně třást ale nic se neozvalo.Auto už kvůli tomu bylo v servise.Měli ho zvedlé 5 hodin ale na nic nemohli přijít.Zkoušeli se projíždět,klepání bylo zřetelně slyšet ale nemohli to najít.Samozřejmě se omluvili a chtěli mě objednat na další kontrolu,že prej snad začnou rozebírat celé auto.Já už jsem také vyčerpal veškeré nápady kde to klepání hledat.

Tímto se chci zeptat všech majitelů Fabií jestli takovýto problém někdo nezažil. Díky.
No nic, za mrazu mi to při přejezdu vrže napravo na přední nápravě. V servisu nic nenašli, promazali (nevim přesně kde) a stejně při přejezdu větších nerovností to vrzalo dále. Teď když je teplo nebo spíše nad 5 st.C. nic nevrže.

Nevěš hlavu a pusť si víc nahlas rádio, jinak po servisech strávíš život.
Zdravim,

takze vrzganie vpredu auta? Odporucam namazat vazelinou silentbloky prednej napravy, da sa to spravit nad jamou alebo na zdvihaku v servise. Je to tak robota na 15 minut, cez vikend som to robil na firemnej oktavke, tam to pomohlo.

T.M.
Nevim jestli to muze byt stejny problem, ale ja mel neco podobneho. Hned jak jsem to koupil a vyrazil na cestu, tak asi po 50 km mi zacalo na leve strane u napravy neco rachtat, byl to takovej kovovej zvuk, docela jsem se lek. Tak jsem se vratil do prodejny a tam se s tim svezli, zvedli to a dotahli nejakej sroub u kola a rekli mi, ze byl nejakej uvolnenej stabilizator. Sorry za ten zpusob popisu, ale v oblasti aut jsem laik. Dotahli to a od te domy (11 000km) vse OK. Ale ted mi zase trochu vrze palubka. Uz jsem to mel v servisu, utahli ji (asi) protoze to prestalo, ale uz se to zase vraci.
Zdravim,

mne tiez vrzgala palubovka hned od vyroby, po mesiaci prestalo bavit to pocuvat, tak som sa na to pozrel.

Popis problemu😒br />

Zdrojom vrzgania palubovky je vlozeny stit s budikmi. Je prichyteny dvoma srobmi na spodnej strane a vrzga plexisklo hned pod oblukom nad budikmi. Odskusas to tak, ze bud prstami poklepes po plexiskle, alebo jemne prstom zatlacis okraje a mal by si pocut to vrzganie.

Navod na odstranenie😒br />

Nastav si volant do najspodnejsej polohy, aby sa ti lepsie pracovalo. Medzi vlozenymi budikmi a stlpikom riadenia je taka sirsia tmavoseda lista. Nie je prisrobovana, treba ju chytit oboma rukami a potiahnut k sebe - ak potiahnes dost silno, zostane ti v ruke. Pod listou su dva sroby s tymi divnymi hlavami tvaru *. Opatrne ich treba vysrobovat (pozor, aby ti nespadli do palubovky, dost blbo sa potom hladaju). Po vysrobovani srobov stit s budikmi postupne tahaj smerom k sebe a vyklop ho. Na jeho obluku na hornej strane su tusim tri alebo styri take vystupky v tvare obdlznika - to tieto su zdrojom vrzgania. Na tieto obdlzniky nalep zopar vrstiev izolacnej pasky, alebo este lepsie obojstrannu lepiacu pasku. Odporucam pouzit ciernu pasku, alebo ju fixkou natriet na cierno, aby to tam neposobilo vizualne rusivo. Potom treba uz len vlozit naspat budiky, prisrobovat sroby (pozor aby znova nezapadli do palubovky), nasadit listu a uzivat si nevrzgajucu palubovku 😊))

Uvedeny postup mne pomohol, dufam, ze pomoze aj tebe. Vela stastia pri servisnom zasahu.

T.M.

P.S.

Ak ti nahodou zapadnu sroby do palubovky, nic nie je stratene. Srobovakom daj prec kryt na poistky, pod nim je jeden srob, ktorym je prichyteny plastovy kryt spodnej casti palubovky na soferovej strane. Ten srob treba vysrobovat, takisto aj ten, ktory je na pravej strane krytu zospodu. Potom sa dostanes k zapadnutemu srobu 😊S krytom potom manipulovat opatrne, je v nom namontovany ovladac svetiel, ktory sa v pripade nudze da odpojit a potom znova zapojit.
Diamant
No s tým vŕzganím plexi krytu prístrojov som mal problém aj ja. To je asi vlastnosť toho materiálu. Lenže to bolo na Favorite. Ale postup opravy bol zhruba rovnaký (až na maličkosti). Aj tie silentbloky mi vŕzgali na Favorite a teraz aj na Felicii. Ale len pri prejazde tzv. retardérov na vozovke. Inak nie. Kde ste to mazali?
wolff
To je prča!!!!!!!!!!
Vážení kolegové,dávno tomu, co v MotorCafé někdo nabízel nějaký prográmek na porovnání aut.Myslím že šlo o Toyotu.Potřebuji koupit něco menšího, jako druhé auto pro manželku.Zkušenosti s Fábií 1,4/74kW mám asi dost veliké-používám ji ve firmě.Mám ji od února 2000 a najeto 34tis.Nevím, jestli koupit slabší Fábii,Toyotu Yarise nebo novou Corsu.Hlavně něco s posilovačem a tak okolo 300tis.Nebo prosím o doporučení stránek, které neporovnávají jen velikost a výkon,ale i zkušenosti např. se servisem.Dík Aleš
Jsem dostzvědavej jak Fabie s tímto motorem bude jezdit (ze zákulisí jsem slyšel, že to je hrůza). Na tento motor je těžká. Zrychlení tipuju jako Škoda 120. Pro svoji bezpečnost bych si toto auto nekoupil. Mluvím sze zkušeností, protože jsem 2 roky měl uto s motorem 1.1, ale to auto vážilo 850 Kg. Byla to Fiesta a jezdila pěkně, ale jen pokud jsem jel sám. některé předjíždění bylo o život. Vždyť se s tím nebude moc dát ani předjíždět !!!
Muzete mi nekdo rict, treba ALESI, co bude mit fabie v tom novem modelovem roce? Resp. jakych dozna zmen a cen? Jestli si ji mam kopit ted, nebo cekat.
no zkusenosti s tuningem MB mam uzivatelske, sel bych do toho asi znovu. Jinak jinak upravcum vyrid, ze jsou pekne sracky,ze tu v MC zname jednoho co umi s neupravenou ( krome krytek na klikach ) Octavii 1.6 55 kW 75 PS, taky jezdit skoro po rovince 190 km/h i vic. BTW mimo misu, doufam, ze kdyz nekdo zas bude kritizovat udajne pazvuky v italskych autech, muzu jej odkazat na tuto rubriku ?
zdravim, mfilip.

som spokojnym majitelom Fabia 16V 74kw. To vrzganie plexi pred budikmi sa obcas objavi aj u mna, mozem pridat este jemne klepanie pravdepodobne z vyduchov ventilacie na krajoch palubovky. to vsetko vsak len teraz v zime, kym sa vyhreje auto. ALE. vcera som sa viezol v predchadzajucom modelovom rade Fiat Punto. sedel som vzadu za vodicom. pri C stlpiku je tam take male okienko. z tych priestorov sa neozyvalo vrzgane, to bol plastovy RACHOT. je fakt, ze uvidim, co mi Fabia bude vyvadzat casom, ale ak sa to zacne co len vzdialene podobat vcerajsiemu koncertu...

Dlhsie ta pozorujem na MC. obdivujem ta, tak hajit talianske farby, nuz, zavana to sice trochu fanatizmom, ale nevadi. v rodine mame tiez dost staru skusenost s fiatmi, urcite nie pozitivnu. a teraz prichadza druhe ALE. v MOT-e som si precital spravu, ktoru vydala nejaka britska poistovacia spolocnost, ktora vraj "poistuje zaruky na automobily" (?). je to vlastne rebricek automobiliek s indexom poruchovosti v zaruke. 100 = priemer. Nemam to prave u seba, ale na druhom mieste sa umiestnil FIAT. padol som na zadok, predbehol VW, Toyota, myslim, ze aj Honda...takze s tou kvalitou u FIATu to asi nebude az take horuce, ako sa zvykne hovorit. predbehnem tvoju otazku - skoda v rebricku nebola, bolo tam len 10 alebo 12 znaciek

kludne mozes pouzit odkaz na tento prispevok 8-)
No, kdybys mne v MC pozoroval dlouze, vedel bys, ze jsem tady jako prvni daval link na zpravu o teto spolecnosti, ktera se mimochodem jmenuje MWD. Pokud ti pripadam, ze uz muj obdiv zavani fanatizmem, vcelku z toho radost nemam, ale jiste sis vsimnul, ze reaguju vzdy, kdyz nekdo ( zejmena Skodovkari - nebrat osobne ) vezme do pusy italske auto, zacne jej kritizovat a pritom si nezametou pred vlastnim prahem ( vady Skody ). S takovymi lidmi se rad na MC pobavim, mam pro ne dostatek oponentury, coz bohuzel nejde rici o nich. Posledni dobou si vsimam takoveho nejakeho bezduvodneho elitarstvi, jako, ja mam Skodu a kdo ma vic. No nic, znam taky spokojene, normalni uzivatele novych Skodovek a preji jim to. Kdyz mi zase zvedne mandle konstatovani, ze cely narod ceka na Fabii Sedan, ozvu se. Snad si pochopil, co jsem chtel rict a co mi vadi. I kdyz mi do toho nic neni, ale MC mi to umoznuje. Zdravim.
Přátelé, nevíte jaký všechny druhy pneu se dávaj na Febie a vaše názory na ně?
wolff
Jo a první byla Mazda... pak Fiat, pak dlouho nic pak VW, uprostřed průměr Opel...ten mě překvapil....
wolff
No ony ty pazvuky u ty Fabky nejsou tak zlý, to žigec je 100 x horší, jenže když ti chudáci jsou ze všech stran masírování jak kvalitní vůz to je jak kvalitní VW plasty tam jsou použity. No a ono to vrže přesto, míň než favál, ale přesto a to stojí 3 x víc!!!!
Zajímalo by mě jakou máte spotřebu benzinu, jízda pouze městem. Dnes mi to ukazovalo 8.5 l/100 km. Jak jste na tom? (A to jsem měl hodně lehkou nohu)
To zalezi. Jak kdy, ale tvoje spotreba je v norme. Ja mam kombinovanou cca 6,3 litru /100 KM. Mam najeto teprve 1660 km. Ve meste myslim ze to bere cca 7,5 - 8,9 litru na 100 - podle stylu jizdy a podle dopravni situace ( zacpy , kolony atp. )Spis by me zajimalo, kde je v Praze a okoli kvalitni servis za rozumnou cenu a jaky olej do 44 kW dat. Dik za info.
No ja mam 1.4 44kW od lonskeho srpna, najeto nejakych 9000 a kombinovana spotreba je nejakych 6.9l. Z tech 9000 km je tak 7000 po meste a zere mi to tak 7,5-8l. Mimo Prahu pri ustalene jizde mam klidne i 5.5 litru spotrebu.
Jestli si pujdete koupit Fabii dnes, tak vas nebude stat to co v cenniku (comfort 308tis) ale dostane se vam ceny noveho modeloveho roku, tedy zade vyssi (asi 312tis). To je docela fraska. Nastesti se da s prodavacem domluvit na nejakych darcich (defend, radio, dovozne zdarma, nebo jine). Byl jsem na radu nejakeho zdejsiho prispevku v Porsche Praha. Po telefonu jsem mluvil s usluznym prodavacem, ktery mi nabidl k fabii defendlock a autoradio podle vyberu. To bylo cool, v sobotu jsem se tam vybral. Ovsem narazil jsem tam akorat na vedouciho prodeje, ktery prave ze stolu uklizel 2 panaky 😄. Rikam mu: "oslavujete"... ? Nic. Tak jsem teda hned sel na zavodni predvadeci jizdu. Byl hrozne neprijemnej, v podstate mi koupi auta vymlouval, byl nasranej, ze je tam v sobotu a na sobe mel akorat nejaky sportovni hadry. Kdyz jsem mu rikal co chci za vybavu, tak akorat porad rikal, ze to neni nutny a tak... Pak mne jeste cekala ta vyssi cena, nez po tom zvyseni pred 2ma tydny... Ja si kupuju auto za vic nec ctvrt milionu a takto si to teda vychutnavat nechci 😄 heh. Sel jsem jinam, tam mi na computru nasli v skladu to co chci a za cenu starou.
To tomaschk :mel jsi proste v Porsche Praha kliku. Ja jsem to koupil, a byli jako jedni z mala celkem v pohode. Je pravda, ze jsem oslovil obchodnika a byl jsem v kontaktu pouze s nim. Abych rekl pravdu, nenarazil jsem na takoveho komika, ktery by mi auto rozmlouval. Kazdopadne pripoustim i to, protoze o W/E tam jsou vicemene jenposkoci. Co ale vrele nedoporucuji je servis !!!! Nejen ze jsou drazi a za hodinu si uctuji cca 650 Kc, ale jeste Vam vuz poskodi na karoserii. Dusuji se, ze vsechno opravi na vlastni naklady, nicmene tohle by se stavat nemelo ! To auto bylo stare 4 dny, kdyz k tomu doslo. Tak hodne stesti a stastnejsi ruku pri vyberu servisu.

Mimochodem - mam 2 otazky. Za prve : Rika nekomu neco jako chrastici prevodovka na volnobeh ( u noveho auta)?? Za druhe:Jaky je rozdil mezi sacim potrubim 44 a 50 KW ?? Jetam i jina klapka, nebo jsou vetsi i diry do hlavy motoru ??
Zaujimaju ma prakticke skusenosti

s chiptuningom firiem Cimbu,Sportmotor,

pripadne dalsich.
ja nevim, mne by jako prvni a jediny napadnul chiptuning od autokomplexe. Neplacena inzerce.
Nové Punto (Odpovědět)

Myslím ,že by bylo velmi hezke kdyby se nasi škodovkari(vše je míněno bez úšklebků)dozvěděli co se jak prodává v Německu😒br />
Nové Punto se totiž stalo neprodávanějším dováženým automobilem do německa za rok 2000.

Velmi zajímavé že?. U nás je to ovšem přesně naopak , a to je ještě zajímavější.Vždyť my jsme takoví následovníci němců(alespoň co se automobilového vkusu týče).
Nazdar hosi, mam drobny problem, fotrik ma Fabku 44kw, najazdenych cez 14500 km, pomaly by mal ist na prehliadku. Problem je vsak ten, ze na tu prehliadku nechce ist, ze on im tam kopec penazi davat nebude, a ze olej si vie vymenit aj sam 😞(((( Neviete niekto, co sa okrem oleja este robi na prvej prehliadke po 15000 km a cim by som ho presvedcil, aby s tym radsej isiel do servisu?
Jo, a zabudol som, kolko vlastne stoji ta prva prehliadka?
U nas asi 3500,- Kc vcetne oleje.

Jinak zakladni ukony pri prohlidkach po roce, dvou atd. jsou uvedeny v servisni knizce.

Olej kazdy rok nebo 15 000,-km, brzdovka tusim

po 2 nebo 3 letech, paliv. filtr tusim taky

po 3 letech, atd ...

Jednou za cas je dobre si zajet udelat diagnostiku (cca 1x za rok), ale to ti udela

slusny servis i zdarma.

Vyhazovat pri rocni prohlidce 3500,- a pri dvou ci trilete jeste vic je fakt zbytecne.

Prumerne sikovny clovek to v pohode zvladne sam.

Ale prijdes o dozivotni zaruku mobility, kterou

ale vyuzije tak 10 % lidi.
Malem bych zapomel. Absolvoval jsem tuto prvni

rocni prohlidku s Feldou 1.6 v domeni ze je zdarma. Olej jsem si jiz predtim vymenil sam.

Mel jsem najeto asi 10 000 km.

Auto cca 30 minutc okukovali (napr stav baterie

hustomerem - po roce ??, stav brzdovky, hladinu

oleje, diagnostiku, rukama brali za kola jestli

neni vule na cepech -po roce ??, no zkratka same

veci zbytecne, nebo to, co si udelas hrave sam.

Vyplaznul jsem 700,- Kc. Ohradil jsem se, ze hodina prace u nich stoji 300 Kc, a stravili na tom sotva pul. Bylo mi sdeleno, ze to je pevna standardni cena za rocni prohlidku.

Dobry, co ?

Od te doby jsem tam nejel a auto si v pohode udrzoval po 3 roky sam.

Pripominam, ze na Fabku to bude jeste o dost drazsi.
Neni problem si delat tyto veci sam. Problem muze nastat v budoucnu, pokud budete chtit auto prodat. Auto s nevyplnenou nebo neuplnou servisni knizkou jakoby nemelo servis. Zkuste se na to divat jako potencialni zajemci o ojety vuz.
No a právě ta diagnostika je tou nejpodstatnější akcí na celé prohlídce a pak potvrzení v servisní knížce. Je fakt, že většina z nás se o auto víceméně stará, ale jsou i tací, kteří jen jezdí. A když to už "není ono", zajedou k firmě, co jim upraví stav tachometru a šup s tím do bazaru. Souhlaím s mfilipem, že stav v bazaru se nejlépe zjistí podle servisní knížky. Takže rozhodněte podle svého.
Ja teda osobně bych se na veškerý "udělám si sám" vykašlal. V servisní knížce jsou popsaný všechny činnosti, který se dělají při jednotlivých kontrolách po x km. Nedovedu si představit, že bych část dělal sám a část přenechal servisu. Oni pak stejně naběhnou s papírem, kde si odškrtávají jednotlivý úkony a podle mě by měli udělat všechno co maj předepsaný bez ohledu na to, jestli to člověk chce nebo ne. Myslím, že pokud si člověk koupí už tak drahý auto, že ho nějaká ta prohlídka jednou nebo dvakrát ročně už nezabije. V posledním Auto Moto a Sport je výsledek dlouhodobějšího testu Fabie 1,4/50 a tam dokonce uváděj i nějaký ceny jednotlivejch prohlídek. Ovšem nevím nakolik se jim dá věřit, protože stejný auto před nedávnem měli v testu s Puntem a tam uváděli ceny prohlídek trochu jiný.
Presne to mu vravim aj ja, nech sa na to vykasle, aj tak doma na tom dokopy nic neurobi. Ale hadajte sa s cerstvym dochodcom 😞( Ma kopec casu, a chce setrit kazdu korunu. Ja som mu vravel, ze mal si kupit radsej stareho Wartburga a nie novu Fabiu, ale on chcel na stare kolena nove auto. Najlepsie asi bude, ked mu tu prehliadku zaplatim ja a bude mat po probleme. Lenze potom budem ja ten blby, ktoreho servis obral o peniaze. Ach jo, to su problemy...
Hmm. Tohle dilema jsem taky řešil. Přednedávnem jsem koupil feldu combi r.96 s 84 tis. km na kontě. Taky jsem řešil jestli nechat dál provádět servisní prohlídky. Tak jsem to jednou zkusil.

Na žádné závady nepřišli, kromě té o které jsem jim řekl - řízení táhlo doprava. Tak jen za demontáž jednoho kola si vzali 60 Kč! Za to mám v pneuservisu kolo vývaženo i s materiálem!

Olej mně tam dali nějaký "Super Ulra Light Turbo", který je určitě vhodný i pro vozy F1 😉, leč za nekřesťanský peníz... Místo toho aby tam dali Mogul Felicia za 370 Kč/4 l.

A převodový olej taky nevyměnili. Asi proto, že v servisní knížce není o jeho výměně ani zmínka 😄

To že se mi občas při rozjezdu zasekává tachometr, že při jízdě do levotočivé zatáčky se ozývají divné zvuky, to ani nezjistili. Aspoň mně to nemohli naúčtovat.

Takže teď se na servisní knížku vykašlu.
joe😜 no nemelo to vyznit tak, ze podle servisni knizky v bazaru se nejlip pozna auto, to vubec ne. Servisni knizka se da lehce zfalsovat, ale ja na to nemam nervy. Pro mne jako kupce ojetiny je servisni knizka dulezita hlavne proto, ze zjistim, co tam bylo davano, kdy a hlavne, ze si tyto udaje muzu overit podle razitka servisu. Ja se taky "poctive" staram o servisni knizku, ale s drobnym rozdilem. Olej si vozim svuj, prevodovy taky, nechci nejaky Castrol za 399/litr, staci mi Valvoline za 160,-. Pak platim jen za praci 320 Kc za hodinu a to snesu. Razitko o pravidelne udrzbe tam je a je klid. Jak bych to rekl jinak. V servisini knizce Bravy je par mist pro razitka: prohlidka karoserie, vymena motoroveho oleje, prevodoveho, brzdove kapaliny, rozvodoveho remene. Zadne razitko pro "servisni prohlidku" po 20 tkm, kde by kontrolovali treba jestli mi sviti zadni svetlo.
Diamant
Úplne súhlasím. Aj ja si donesiem do servisu olej sám (neznášam ten predražený minerálny Castrol GTX3). Predtým si však doplním kvapaliny, skontrolujem obloženie a teraz ma čaká výmena výfuku. Takže oni defakto vymenia olej a zistia, že všetko ostatné (okrem riad. jednotky a ventilov, ktoré by mali nastaviť) je v poriadku a naúčtujú mi tak nevyhnutné minimum. A samozrejme dostanem pečiatku do servisnej knižky.
Nosit si do servisu svůj mot. olej je dobrý nápad. Aspoň víte co tam ti hajzlíci daj. Ovšem, je otázka jestli si ten Váš nenechaj a nenalijou tam něco jiného. Ale, asi to tak už neni, protože jsou certifikováni - ISO, takže o své autíčko nemusíte bát ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Souhlasím s vlastními oleji, na tom se dá jistě ušetřit. Pochybuji, že servis by tam dával vlastní, protože obvykle odebírají od firem s nejvyšší marží a ta je odvozena od ceny oleje. Takže obvykle nabízejí Castrol, Mobil, Shell a jiné "zaručeně nejlepší" firmy.
Když jsme u těch olejů, v reklamních letáčcích se Škodovka zmiňovala o prodloužených servisních intervalech. Vlastním Octavii SDi a dozvěděl jsem se že u těchto motorů má být prodloužen interval až na 50 000 Km !!!!!!. Z tohoto důvodu je také auto vybaveno kontrolou stavu brzdového obložení, a je indikováno zvláštní kontrolkou na pal. desce. Máte někdo nějaké konkrétnější informace?
Po 15.000 km som bol v servise. Komplet ma to stalo 1800,- Sk, aj s olejom (Castrol myslim ze SuperTec). Podla mna to neni take zle.
Ten interval 50000km pro vymenu oleje plati ale pouze pro olej,ktery tam naleji oni - je to plna syntetika, nestaci pro nej ani klasicke oznaceni(15W-40 ...0W-60),podle API oznaceni nevim.Litr tohoto oleje stoji pres 1000Kc 😊)A tech 50000km je pri nejlepsich podminkach provozu,jinak pocitac upravuje interval podle provoznich podminek.
Tak to se snad ani nevyplatí.
Už vím jak je to s tím prodlouženým servisním intervalem. Dostal jsem zajímavou odpoved od vyrobce ::

SKODA : k Vasemu dotazu sdelujeme, ze tzv. prodlouzeny interval neni koncernem VW pro cesky trh povolen(nejen pro nase vozy, ale i vyrobky celeho koncernu) z duvodu ne zcela kvalitniho paliva na ceskem trhu.

TAK TED UZ VIM CO DO TOHO AUTA TANKUJI.
S tim palivem maji asi pravdu, ale nemyslim si,

ze za to muzou nase rafinerky. Ty jsou srovnatelne

se zahranicnimi, ale muzou za to nasi lide, co se

podili na distribuci z rafinerky az ke spotrebiteli. To vite, ridic cisterny, majitel

benziny a i ti pumpari si musi prividelat k tem

mizernejm platum. Kazdej to trochu priredi a ve

vysledku jsou z toho sracky na ktere jezdime.

Minule leto jsem jel na dovolenou autem a ziral

jsem jak me auto jede pri tankovani v Rakousku,

Italii ale treba i Chorvatsku !!!

Jo, holt tu mame peknej bordel v tom nasem state.
ale *. Tohle neni pravda, nybrz bohapusta vymluva. Skutacnost je takova, ze ty oleje jsou, auto je na to pripravene, palivo kvalitu oleje neovlivni (protoze se beztak i dovazi z Rakouska i Nemecka, neni vsechno palivo od nas nebo Slovaku ...) ale neni ochota firmy. Servisy by mely min zakazek ... je to lobby.
Skor suhlasim s nazorom fiju ako s odpovedou Skody. Palivo sa vozi cez hranice bezne. A casto su nase normy prisnejsie ako zapadne, podla mna je to iba vyhovorka. Alebo to suvisi s tym, ze v nemecku sa na aute najazdi priemerne 50tis rocne ale u nas podstatne menej. Preto by bol olej v aute pridlho, vlastnosti oleja sa stracaju aj vekom.
Že je naše palivo horší, než západní? Kecy! Já jsem na rakouský, německý, italský a francouzský natural 95 najel minimálně 10.000km a je to úplně stejné. Možná ke konci dlouhé cesty bylo auto živější, ale to není palivem, ale dobrým provozem. To udělá i u nás. Je fakt, že tankuju pouse na Aralu, nebo na Shellu (V-power). Byl bych asi pěkný blb brát u tamoilů, benzin, slovnaftů a spol. To ale není palivem, ale zařízením.

BTW, jestli při smíchání benzínu a vody vzniká ***, tak to chci vidět. S naftou je to špatné, to ví každý, ale benzín? Zase kecy. Cisterna to přečerpá do nádrže a tam je odvodňovací a odkalovací zař.

A vůbec, na cisternách jsou plomby.

Viděl někdo z Vás takovéh diverzního řidiče na vlastní oči? Zase kecy...
Diamant
Ja som tiež pátral po predĺženom servisnom intervale u benzínovej Octavie. V prospektoch je uvedených viac noriem a u niektorých je uvedený iba bežný interval. Tak som napísal mail. Odpovedali mi, že na Slovensku sa zatiaľ používa staršia norma a klasický interval. Myslím si však, že to nie je kvalitou benzínu. Jednoducho tam ešte nedávajú EOBD a druhý katalyzátor, lebo by to dvihlo cenu a zatiaľ to zákon v SR (aj ČR) nevyžaduje.

A ešte k tým dopravcom benzínu. Nejaká firma Klatschka dopravuje benzín na banzinky (Shell, OMV, ...). Boli takí "šikovný", že z cisterny natankovali do podzemnej nádrže s benzínom naftu. Bol z toho pekný cirkus.
Diamante, Octavia SDI ma prave jen jeden EU predpis, a plati pro nej prave tan prodl. servisni interval. Nevim, zda tam jsou 2 katy (spis bych rekl, ze jen jeden), ale EU3 to plni. Ovsem v CR a SR (a asi nikde z byvale "vychodni" Evropy) neni ten prodl. servisni interval pouzivan a v ceskem navodu k obsluze a servisni knize jsou predepsany intervaly 15tkm ...
No nevím, nevím, ale já mám pocit, že na německou naftu motor jede lépe než na českou a to tankuji jenom u ARALu, OMW a Shellu.
ATX> S naftou zkušenosti nemám.
Stejně je to šílená hodnota, těch 50tkm. Chtěl bych vidět ten olej, jak vypadá. Vím, že je to až 50tkm a v praxi dle provozních údajů to může být méně, ale stejně. Mně osobně připadá i 15tkm docela dost a můžu říct, že od 12tkm do 15tkm je cít, že olej na tom už není nejlépe a co potom ten rozdíl po výměně.
Ono taky záleží na tom, jaký olej tam naleješ. Oni třeba existujou oleje, které se mění po 100t Km. Taky záleží jak jezdíš, jak daleko jezdíš. Znám chlapa, který asi min.20 let starou Škoda 1000MB, ve které nikdy neměnil olej. Jenom dolévá a to auto pořád jezdí a ještě ani nemělo GO. Dnešní motory jsou na takové úrovni, že výměna oleje po 15t Km je jen z preventivních důvodů.
Ono taky hodně záleží na filtraci oleje, což je u osobních aut taková slabina. Náklaďáky mají 2 obrovské olejové filtry a ještě odstředivou filtraci oleje a celkem běžné oleje mají váměnnou lhůtu podstatně delší než osobáky.
Videl jsem firemni film CASTROLu pri testech na 100.000 km,objednany VW.Jezdily vsechny verze motoru i karoserii,denne 1000 km.Bezne doplnovani paliva servisni intervaly,same pecete,nic se nemenilo - par drobnych odrenin laku,prezouvani pneumatik,4x nove brzdove desticky.(tlumice).

Prvni cast testu byla zabeh(auta fungl nova),zbytek bezny provoz,zimni cesty v alpach.Dojezdilo se na jare.

Svou polivcicku si ohraly pneu koncerny,a rada dalsich.

Slo ale o hlavni - po testu rozebrat motor a zjistit stupen opotrebeni,funkce cidel a vystrah.

Jak jinak,30.000 km probeh u benzinu a 50.000 km probeh u dieslu dostaly pozehnani.Merilo se snad vsechno,co jde merit(vcetne emisi).

V neuvolnene casti filmu(pro distribuci prodejcum) nebylo napr.,ze byly problemy s brzdami u Audi-fabrika ihned resila a dalsi kuriozitky. Zajimave je,ze A2,ktera uz pristup k motoru stejne pro laika nema,byla bezproblemova.
Nevite někdo, zda lze domontovat palubní počitač do základní verze Fabie
Ani PP takisto ani ABS sa neda domontovat dodatocne 😞(
Nová Fabia, 50 kW, nebo ojetá Octavia ´98 TDi, cca 150 000 km, obojí v ceně kolem 300 000 Kč.
No tak Octavia po 150.000 km Ta bude stat dost penazi, odhliadnuc od rozdielu v poistke. Priestor vpredu to iste, vzadu myslim Fabia vacsia. Octavia omnoho vacsi kufor. Ja by som vobec nerozmyslal a kupil nove auto, nie ojete za cenu noveho.
Díky za první příspěvěk.

Rozšiřuji na Fabia/Octavia/Almera ´99, 64kW, 50 000 km.

Díky za názory.
Nechcem nikoho nahovarat, ale ja by som urcite zobral radsej nove auto... V nakupe ojazdenych aut treba byt opatrny, a radsej sa riadit trochu paranoickym heslom 'never nikomu'. S novym autom tiez mozes mat problemy, ale stale ho mozes ist obuchat predajcovi o hlavu, kdezto zo starym mozes akurat tak na lamparen. Ak sa mylim, tak ma opravte, ja som zatial kupoval len nove auta.
Ta Almera musi mit jeste min. 1rok zaruku a jakou koupis Fabii za 260tis???
Otazka v jakem stavu je ta Octavka. Ale takovy smejd jako Fabia 50kW za 300 000.. to je spousta vyhozenych penez...
Nové auto je nové auto.

Já bych bral fábii.
Mimochodem, přátelé, kam jste dali tu obrovskou origoš lékarničku? Já jí měl nějaký čas v tom výřezu na levý straně kufru, ale pořád v zatáčkách padala, tak jsem musel vyměnit ten sucháč za delší (ten původní byl krátkej) a připevnit jí tam naplocho tím páskem...
wolff
Ten firemní film by mě vcelku zajímal. Nebylo by od věci ho "ukořistit". Teda v té necenzurované podobě....
Má tu někdo zkušenosti s montáží HF do fabie se sériovou přípravou na telefon a radiem MS402? Říká vám něco kabeláž VDA? Má tento systém fabie? Obvolal jsem nekolik servisů a byl jsem zaskočen neznalostí. Díky za každou radu či zkušenost.
Mel jsem na sve Fabii objednanou z vyroby pripravu na telefon. Odvezl jsem ji potom na montaz HF, ale pak mi volal ten technik, ze "nemuze najit kabel k antene, ale od anteny vede". Toz volal jsem do servisu Skodovky, rikali, ze je u konektoru na radio, v montazi HF mi rikal, ze to tam neni, a tak se to opakovalo jeste asi trikrat. Nakonec mi tam dal HF bez pripojeni na antenu, odvezl jsem to do Skoda servisu, tam to meli 2(!!) dni, a nakonec mi rekli, ze tam z vyroby zapomeli dat posledni mezikus 30cm od nejake svorkovnice za palubkou k radiu, ale pry se musela rozebrat cela palubka. Tak takova je moje zkusenost s pripravo na HF u fabie.
Jaký k tomu máš telefon a případně - jestli víš - jaké je označení hands-free? Dostal jsem totiž informaci, že příprava na hands-free není kompatibilní s mnoha mobily - že jde dokonce jen o typ pro mobily Bosch. Nebyly s tím při montáži nějaké větší problémy (když zapomeneme na ten chybějící mezikus)?
vzhledem k tomu, ze pry v Nemecku od 1. dubna je zakaz pouzivani i HF, tak se tyto investice, mohou zdat byt ponekud zbytecne. Vypada to, ze to za cas bude platit i u nas.
To je určitě nějaký aprílový žertík a holý nesmysl a a hraničí to s omezováním osobní svobody. V tom případě by se nesmělo taktéž v autě hovořit, kouřit, poslouchat rádio a nemravně myslet na kolemjdoucí vnady...
Ja jsem taky neslysel, ze by se v Nemecku nesmelo tel. za jizdy s HF, to je blbost, nedavno to bylo ve zpravach a rikal jen to, ze v Nemecku se zvednou pokuty za to, ze nemas HF a telefonujes!
v tom pripade ( jestli je to blbost ) se omlouvam za sireni poplasne zpravy.
Už jsem zjistil jak je to s přípravou pro telefon u fabie (v ceníku tuším 1500Kč): Skládá se z kombinované antény rádi👋GSM, koaxiálního kabelu vyústěného ve středovém panelu za rádiem a tzv. kabelového svazku vyústěného tamtéž. Kabelový svazek obsahuje následující kontakty😒br />
1. +12V trvale (poj.30)

2. +napájení osvetlení pal. desky (regulovatelné)

3. kostru (ta je však v provozu pouze při určité poloze klíčku zapalování).

Instalaci jsem si udělal sám, neboť v servise po mě chtěli 2000Kč a nevěděli o tom nic - prý to musí vyzkoušet a navíc mi to nechtěli připojit na repro autorádia (original Škoda MS402). Protikus konektoru kabelového svazku jsem nesehnal a konektor od antény neodpovídal konektoru HF sady (těžká original Siemens *35)- oboje jsem musel překonektorovat. HF navíc potřebuje +12V z poj.15 - napojil jsem z ISO konektoru od radia, stejně jako trvalou zem. Výstup pro repro HF a MUTE jsem napojil na PHONE IN a MUTE v ISO konektorech autorádia. No a závěr? Funguje to skvěle. Radio se automaticky zapíná při příchozím hovoru, pokud bylo před hovorem zapnuté, přepne se na telefon (v obou případech svítí na display PHONE). Regulace hlasitosti se nastavuje pro telefon a radio zvlášť (je nezávislá). Echo žádné, srozumitelnost výborná.

To jsem se rozkecal, ale možná to někomu pomůže a ušetří nějaký prachy.
díky,Lu,za příspěvek,který mě zaujal z toho prostého důvodu,že si chci zabudovat do Fabie autoradio,silně se v konektorech lišící od přípravy,kterou mám z výroby(Fabie Classic).Poprosil bych tě ,je-li to možné,o podrobnější popis š***k konektorů ,příp.barevného značení jednotl. vodičů,protože těch je tam na můj vkus nějak moc.

Nebo sděl zdroj,kde se dá toto zjistit.Servisy jsou "silně ochotné".Patrně to bude zajímat i ostatní.Díky.
Pokud si chceš sám připojit autorádio, nejdříve si přečti [odkaz] - je tam dole popis zvláštností zapojení a některých pinů a pokud to nebude stačit, mám schema zapojeni ISO konektorů přímo od Grundigu (odpovídá rádiu MS*02 a tedy kabeláži Fabie), pokud sem dáš e-mail, pošlu Ti to.
Hm... Kupoval jsem Octávii Sdi a chtěl jsem prodl. servisní intervaly. Skončil jsem (při telefonování) až v Mladé Boleslavi a tam byl klasický zmatek. Divili se, že je to v marketingových tiskopisech uváděno. V zásadě sdělili, že by to šlo. Oficiálně mi ovšem řekli, že nemají dostatek požadovaných olejů... Prodejce mi naopak nabízel prodl. servisní interval k Octávii Tdi za příplatek cca. 3000,- Kč. Prostě jsme nenáročný trh, který spokojeně kupuje a kupuje a výrobce nikam netlačí...
to Plancius : Souhlasím. Mám ale jeden dotaz. Mám také Octavii SDi (2001) a při vypínání motoru se celé auto zatřepe. U TDi mi to nedělá. Je to normální?
U dieslu je takova klapka, ktera pri vypnuti motoru uzavira privod vzduchu, aby sebou neskubl. Mozna je to ten problem.
Hmm .. že by s tím SDi byl opravdu nějaký problém? Asi se pojedu podívat do servisu, kde mi řeknou kouzelnou universální větu TO JE U TOHOTO MOTORU NORMÁLNÍ.
Zajímalo by mě, jak dopadneš. Ja mám Fabii SDI a škube mi to taky.
to Lu: Jasně, ale obávám se že to asi opravdu bude normální. Všeobecně se mi zdá že to TDi má o hodně klidnější chod než SDi. Nevím jak je to u Fabie ale také by se mohlo něco udělat s tou hlučností. Hlavně v zimě se mi zdál ten motor hlučný až moc. Je to možná tím že jsem až doposud měl jen benzínové auta (Fel.1,3MPI 50kW).
Byl bych vam velmi vdecen, kdyby se mi podarilo ziskat vice informaci o pripravovanem motoru 1.2 pro fabii. Zejmena jestli bude vychazet ze stareho MPI nebo zda to bude konecne motor nove koncepce. Dik
Dle neoverenych informaci to je trivalec OHC, tedy uplne jiny motor, nez je 1.4 MPI. Vykon ma byt 42kW a pry se to s nim rozjede i z mirneho kopce! Spis by me zajimalo, jestli se planuje nejaka 1.6 nebo poradny dvoulitr...
Uz jsem to tady sice psal, ale spatne se hledaji starsi clanky takze:

1.2 Motor je novej CESKEJ motor s rozvodem OHC ve dvou provedenich.

1.2 41 kW -dva ventily na valec

1.2 47 kW -ctyri ventily na valec

(berte to s rezervou, neni to 100% potvrzeny).

Bude se dodavat do Fabie a jinych aut v koncernu VW. Par lidi uz melo moznost si ho ve Fabii vyzkouset a jizdni vlastnosti jsou velice blizke s 1.4 50kW- duraz je kladenej na prubeh tociveho momentu. Samozrejme nizsi bude spotreba.

Dodavat by se mel od novyho rocniku(rijen 2001 ?).
Proc se proboha do Fabie nemontujou silnejsi motory?.Ty 1.2 maji jenom 41 resp.47Kw?.Vzdyt to auto vazi pres tunu,asi jako 323.Minimum povazuju 1.4.55Kw,citelne mi chybi v nabidce1.6.No a ten1.0?.To je hazard s lidskyma zivotama,z 0-100 za 19 s.
Jaké máte zkušenosti s maximálkou (po rovince) s Fabií 44kw ? (2 osoby, jinak prázdná). A jak vám startuje 1.4/50 ? Většinou mám pocit, že se to auto rozsype (v servisu samozřejmě řekli, že startuje normálně). Jinak ani mě se nevyhnul problém s úbytkem chladicí kapaliny po 20000km.
Mam 1.4/44kW a moje skusenosti po 1600 km su taketo: maximalka po rovinke 170 podla tachometra, kombinovana spotreba 6,9 (vacsinou mesto). A vase skusenosti?