Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

13656 komentářů

Trochu off-topic, když jseš z Děčína a děláš v dopravě co ti říká DC Sped?
to smarty: jestli chces tak se muzem domluvit ma ho moje kocka, ale jsem z Decina. Takze je to v haji.
na negativa bude skor vediet povedat nieco HUF, ale odbit sa rozhodne nedaj, mne menili aj remen aj napinaciu kladku a nepomohlo, lenze oni sami nevedia co sa tym je kym som im ja nenaznacil a potom si tam aj tak chceli nechat auto na pozorovanie s cim som nesuhlasil, takze tvrdo do nich
Prejavuje sa porucha vodnej pumpy len zmieňovaným popiskávaním, alebo aj inými prejavmi?

Môže sa to z nenazdajky rozsypať niekde na ceste? Pred časom som bol tiež v servise a odbili ma tým, že je to od remeňa.
kvalita POLA vyrobenych na Slovensku nie je bohvie co, predosly model Pola som mal z Nemecka a bolo to vidiet na detailoch.
Opakuji znovu vyzvu - je tu nekdo z Brna s timto motorem? Rad bych se s tim projel a porovnal s tim co mi provadi muj motor... dik
No jasně, že jsou díly stejné. Jen, pokud je vyrobena vadná série pump a jsou potřeba, tak je hodí do škodovek a ne do VW.
Ta vadná vodní pumpa je "výsadou" 1.2, jen mě překvapilo, že i VW

ono to budu podla mna uplne identicke diely a zrejme sa jedna o vyrobnu vadu, mozno Pola vyrobene mimo BA tym netrpia.

inak som bol prekvapeny, ze nikto s tym zatial do servisu neprisiel, teda raz vraj niekto prisiel vymenili mu remen a povedali nech to sleduje a uz viac neprisiel, ludia zrejme na to kaslu a myslia ze je to len remen a nechaju to tak
Diky za odpoved. Jsem zvedav, jak dopadnu s reklamaci v servisu.
To gufero je tak na jeden den v servisu. Vodní pumpa na hodinu.
Diky za rychlou odpoved. Nemas nahodou predstavu, jak problematicka je to vymena a jak rychle jsou schopni mi to udelat? S tou vodni pumpou jsem si myslel, ze mam konecne problem vyresem. Budu muset holt cekat, az se to poradne ukaze (snad me to nechytne na ceste k mori). Diky
Pokud je to gufero (simmering zní hrozně 😄 ), tak se projevilo dost rychle. Asi špatný kus. Podle popisu to ale bude ono.

Ta vadná vodní pumpa je "výsadou" 1.2, jen mě překvapilo, že i VW. Vodní pumpy u 1.4 16V jsou bezproblémové, tak se moc netěš. Nemusí to být tím. 😲(
Prosim o radu. Mam 9 mesicu Fabii kombi s motorem 1.4 16V a najeto 16000 km. Zacal se mi ale objevovat olej na prechodu mezi motorem a spojkou. Po prohlidce v servisu vyloucili netesnost olejove vany a rekli mi, ze mam to zatim sledovat. Myslim si, ze je asi netesny simmering. Mate nekdo zkusenost s jeho vymenou popr. zda mam na ne tlacit, aby to hned udelali. Pred mesicem jsem navic zacal pozorovat podobne priznaky, jako byly popsany u pola (vodni pumpa-huf), takze se bude jednat asi zase o nejaky problem tykajici se novejsich motoru.
Rádo se stalo.
diky hufe! bol som v servise a budu to menit musia objednat diel.
akykolvek uvedeny v technickom preukaze. ja osobne mam letne 185/60R14 a zimne 165R14 a retaze si treba kupit podla rozmeru pneu, su rozne velkosti retazi.
Kámoš (taky hufnágl) pracující ve škodovce mi říkal, že je mění jako na běžícím pásu (tedy hodně vzhledem k zatím málo prodaným 1.2 HTP).
Turbo 😃))))
huf> dik za tip, pojdem zajtra do servisu, dufam, ze to bude ono
Poradite mi nekdo jaky je optimalni (povoleny) rozmer rafku a pneu na zimu , tak aby sly pouzit s retezy ? Na leto tam mam 195/50/15. Diky .
Vodní pumpa.
mam nasledovny problem s motorom 1.2 6V sice v Pole ale to je za jedno

s problemom som sa stretol pri motore 1.2 6V co mam v pole, z motora pocut pazvuky ako keby piskal ozubeny remen, ale remen to nie je.

zatial v ramci zaruky vymenili

- ozubeny remen

- napinaciu kladku remena

piska to vsak dalej, zatial nevedia v mojom servise co to moze byt. piska to nepravidelne a len pri nizkych otackach cca pod 1.800 ot/min. vsimol som si, ze bezne piskaju aj fabie s tymto motorom, uz ste to niekto riesili? zrejme nejaka vyrobna vada.
Diamant
Mam obutie 195/50 R15 a pri 180-ke podla tachometra idem v skutocnosti 171,6. Takze to este celkom ide. Merane na valcoch. Cez GPS-ku to vychadza tiez priblizne tak. Pre zaujimavost pri 100-vke je to 93,8 a pri 60-ke je to 55,9.
195/50 R15 by mali mat o nieco mensi obvod ako 185/60 R14, tak by mi to nemalo az tak premeriavat... lenze vyriesil by to iba radar alebo GPS;
sakra.. stacilo by GPS a bolo by to presne, len kde to zohnat?
No vidíte. Mně jede při tachometrových 200km/h přesně 195. To vím naprosto přesně ;o) Teda pokud to těm floydům neměří blbě...
Z nedávného testu Fabky v AutoBildu po 100 tis. km: tacho 190, ve skutečnosti 176 km/h!
Adyn
Někde jsem četl, že rychloměr má povolenou odchylku -0 až +10%+4km/h. Takže pokud jedeš opravdu 150, tak ti tacho může ukazovat klidně téměř 170(150 + 15 + 4)! Osobně mám pocit, že zrovna škodovka využívá spíše horní hranice 😒 I ten test s nulováním počítadla vám neukáže opravdovou rychlost ale jen tu co si auto myslí že jede. Před nedávnem jsem si udělal v excelu výpočtovou tabulku na zjišťování rychlosti podle otáček motoru (nepřesnost otáčkoměru bohužel pomíjím). Takových výpočtů je na internetu vcelku mnoho, ale všechny počítají se standardním obvodem kola dle parametru (15" 195/60 apod) což je dosti nepřesné poněvadž je rozdíl v obvodu kola a odvaleném obvodu, který se měří při zátěži a rychlosti cca 60 km. U mě byl ten rozdíl cca 7 cm. Samozřejmě i má tabulka byla nepřesná protože jsem pominul jednak již uvedenou přesnost otáčkoměru a nepodařilo se mi zjistit hodnoty odvaleného obvodu ve vyšších rychlostech, kde se vlivem odstředivých sil obvod zvětšuje. Nicméně podle mé tabulky jsem zjistil, že můj tachometr proměřuje tak cca 2%, což je fajn.
tak mas takovy kraviny delat ve 3 rano na dalnici 😊
Jsem to zkoušel porovnat s palubnim pocitacem a Tachometr ukazoval 180 km/h a pocitac 170 km/h. Jel jsem s 1,4 MPI a nebylo moc prijemny koukat na tachac, nulovat palubni pocitac, zatacet u toho a davat bacha na auta v druhym pruhu 😄
Nic moc to nebude. Jenom decentně. Spíš se dělá na nástupci a na ...
Co o něm víte? Pochlubte se svými kontakty. Jak se změní interier? Změní se i exterier???
WHEEL CLEANER od TURTLE WAX za cca 300 SKK velmi dobre vyledky staci nastriekat nechat 2-3 minuty posobit a zmyt a pustia aj sadze a riadna spina z disku
Nechat "stočit" bubny. Na chvilku (do příští zimy) to pomůže.
co sa s tymi zarezlymi paknami da robit? stava sa to tak posledne 2 mesiace...
Přirezlé pakny k bubnům. Nazatahovat ruční brzdu nebo neparkovat ve vlhkém prostředí. V nejhorším případě (s autem nejde vůbec hnout) sundat zadní kola a "odmlátit palicí".
ja kola vzdy umyjem ako posledne, ked umyvam auto, teda so samponom a ide to bez problemov. Ale mozes skusit nejaky specialny pripravok na disky... na kazdej pumpe toho maju dost..
asi 5 dni som auto nepouzival a mal zatiahnutu rucnu brzdu, dnes rano som chcel ist do roboty, povolim brzdu a auto stale drzi, tak s tym "hupem" a az asi po minute sa to "odtrhlo". Predtym sa to tiez stavalo, akoby to naraz povolilo, ale az take to nebolo nikdy... Kde je problem?
Kontakt [odkaz]

Martin Kamiš

MK-Racing
zdravím ,poradte mi prosim někdo, co si mám koupit na kola, blbě se to čistí, skoro vůbec mi to nejde. dík
ceny su fakt dobre 😊) ma zmysel kupovat dosky OMP na povodne kotuce?
Teflonové hadice? Pokud je tam chceš, kup si je. Moc tomu ale nepomohou.
TomB. Ceny jsou myslím, v pohodě i Huf říkal něco o tom, že kopletní předek ho přišel na sedmičku, ale kontakt můžu dát až v pondělí, jsem na víkendu bez svého notebooku.
imaxim> chlape, odkud máš takový ceny? Ty jsou moc pěkný. Mě stála sada předních desek F. DS 2000 cca 4.500,- Kotouče od Bremba se pohybovaly obdobně, ale ta cena za desky je podezřele nízká. Tom B.
Nekupuj si vůbec Škodovku. Uděláš líp
Zdar, mám nabídku na tu OMP sadu, tlačí mi i teflonové hadice pro lepší přenos tlaku, uvažoval jsi o tom? Pro info nabízené ceny, díky za komentář.

2.999,- TF1/VW207 - teflonové hadice/sada

> 4.890,- TFS/2074 (288/25/34,5) - kotouče přední/pár

> 2.890,- TFS/2075 (232/9/39,5) - kotouče zadní/pár

> 1.890,- OT/7188 - destičky přední/pár

> 890,- OT/7102 - destičky zadní/pár
Jestli máte někdo GPS přijímač, tak si můžete zjišťovat aktuální rychlost velice přesně. Zkoušel jsem to s několika auty a vždy tachometry ukazovaly o něco více. Např. u jedné oktávky místo tachometrových 150 rychlost byla jen 140.
Tak jsem koukal na autonaprani a už je v nabídce

i tento vznětový agregát.Ve verzi kombi přijne inu

na 386900,-Kč.Kdo ví ale jak to jede?
Jestli jste jeste to auto nekoupil : pokud to bude nakonec ta fabia, nekupujte ji radeji v automedii na lesne. Mame od tam felicii a pokud prictu i zkusenosti znamych, bezte jinam. Pokud nakonec koupime fabii combi, i kdyz bydlime na lesne, asi ji koupime radeji jinde. Nechce se mi to ted psat. Pokud byste chtel vedet neco blizsiho o tomto autorizovanem prodejci, dejte vedet.
Stojí MSR + ASR za ty 4000kč? A co ten paket pro spatne cesty za 5300 (nehodlam fabii prodat po 3 letech). A co loketni operka vzadu za 2500 (v 90% tam nikdo sedet nebude, popr. jen na kratkou vzdalenost - jen 2x za rok dlouha a nekolikrat delsi cesty) A co ty vyhrivane trysky ostrikovace za 600kc? Kdybych objednal vsechno (+ 15" lita kola atd.), tak za ty penize koupim uz jine auto (treba almeru).
jaky motor byste doporucili?? chci si koupit ojetou fabii tak kolem 250tis. Kc ... premyslim o 1.4 16V nebo silnejsi TDi (nebo PD.. ??) Nejake rady..?? predem diky!!
Myslite ze uz ma promenlivy servisni interval ?
Jak jsem u nedavno psal o korozi zadnich dveri na Fabii r.v. 2000, tata byl v servisu a cele 5. dvere mu vymenili. Ani se necukali. Prej je s timhle zatim druhej.
to Vlastik😱 Jaký má klima všechny nevýhody?
"levněji", to tě Huf sprdne, já když si řeknu o slevu, kterou prodávající nepokrytě nabízí, tak je ze mě hned nepoctivec a zneužívatel a tak dále 😄
Pravdu díš. Recht máš. Jen klima. Podotýkám, že třešínkou na dortu je automatická regulace.
Ofuky se jenom nasadi, velice jednoduse. Ja to ale nedoporucuju, protoze to temer vubec nepomuze. Jedine reseni je klima i se vsema nevyhodama.
že Škodě jako takové klesaly prodeje,takže se potřebuje zase ukázat.A je to jen dobře pro kupující 😃)
to si myslim taky, mluvil jsem s borcem prodejcem a rika ze si ale nemysli ze by se cena mela menit. uvidime
"Záleží ještě jak dlouho ta cena vydrží" - pravděpodobně do vye😜edování prvních 2000 kusů.
jojo kdybych mohl strelit svou tak bych o to zauvazoval, vazne se mi moc libi ....
Já bych spíš potřeboval, aby s tama pár věcí vyhodili. Třeba ty mrňavé a úzké 16", originál pružiny a tlumiče nebo komické rádio. Na těchto akcích se ale dá dobře dohodnout s dealerem.

RS potřebuje lepší vzhled (je stále moc vysoká) a pořádná kola (třeba OZ Canyon 17" ebo 18"). Jinak je to paráda.
Nebude to škoda. Čipovatelnost TDI PD ASZ (neboli 96kW) je asi nejlepší. Navíc, KN Ti u originálu tolik nepřidá. Ten rozdíl se pozná, až když bude chtít víc papat.

BTW, já být Tebou, tak do ní jdu hned. Já si buď počkám na Ibizu Cupru R, nebo si nechám (a patřičně naladím) tatova Laurina. I přes to jsem na chvíli o RS zauvažoval ;o)
myslim ze tohle chipovat uz bude jenom skoda... ale KN asi jo
Ta Fabka za ty penize je opravdu super. A k tomu cip+filtr atd. To muze bejt neco kolem 170 PS a pres 400Nm kroutak. Asi to bude utikat, jenom ta spotreba pneu.
udajne asi dlouho... pry se elegance modely ani moc neprodavaji kvuli akcnim modelum
Kdo nevěří, ať tam běží... Viz www.skoda-auto.cz v rubrice auto na přání. Všechno tam je. Nebo o dealerů. Ta cena 495 byla avizovaná už při představení v Ženevě, jen se spekulovalo o výbavě. Ale ta klima, barva, radio, xenony... v ceně! Hmm, Hmm. Záleží ještě jak dlouho ta cena vydrží.
To je nejake podezrele, nema tam by 595 tkc ? Neprisel jsem na to, v cem se lisi ve vybave 74kW Elegance a RS. A kdyz 74 kW stoji 521 tKc, ze by 96 kW s 6-kvaltem stala 495 tkc ?
Přesně tak Hufe. Taky jsem se díval. Za 495 tisíc skoro plná výbava včetně klimy, xenonových světel, rádia, metalízy, 16´´ kol, sportovního interiéru ... atd. Ta cena je víc než přijatelná, ve srovnání se 74 kw.
Huf: Ty nevis co... Tak tedy co, Cupra, nebo RS?

A budes zase tunit motor?
Tak jsem se mrkl na Fabii RS. Na www.autonaprani.cz je to pěkně vidět. Asi bych do ní šel.
vinklec: s tym volnobehom je to uplne ok, aj bez upravy boli na volnobehu vibracie, nijak vyznamne sa to nezmeni, so startovanim takisto ziaden problem... ta uprava sa da zvladnut za 1 den, treba sa dohodnut s p.Cepkom.
Je to asi tak jak říkal bludream.Po začátku jsem měl spotřebu asi o půl litru větší.Když to honíš co to snese tak zhruba o litr a půl víc.Já mám dlouhodobej průměr 7.1l, což je srovnatelný jako před úpravou - asi stárnu.
S tou pastou na lcd je to opravdu o moc lepší.Ne že by škrábance zmizely uplně ale i tak je to o 100 procent lepší.
For RV - a jak se Ti projevila spotřeba po úpravě?O kolik vzrostla?
Já u Feldy 1.6 mám volnoběh maličko neklidnější, ale ničemu to nevadí.Problémy se startováním jsem měl naopak před úpravou(známej problém u tohohle motoru).Na úpravu počítej celej den a dobrý je ing.Čepkovi nahlásit číslo ŘJ dopředu.
For bluedream-Jak se Ti projevuje při chodu na volnoběh? Ma to klidný chod? Nemáš problémy se startováním? Jak je ta uprava časově naročná jsem totiž z moravy.
nebude Ti vadit zhorsena aerodynamika?
Zdravim vsechny, prosim o radu. Chci si poridit ofuky prednich oken na Fabii, zajimalo by mne jak se to tam montuje - je potreba slozitejsi montaze nebo je to jednoduche? Zatim jsem videl od Parimoru za 1200,- , daji se nekde sehnat levneji?
ja mam presne tu upravu.. kedze som mal 44kW tak este mam naviac upravene sanie z 50kW... som max. spokojny, rozdiel je vyrazne citit od 3500 otacok, hlucnost sa nezmenila (skor znizila, bola vymenena aj rozvodova retaz), spotreba zavisi od toho ako na to slapes (mne sa nezmenila oproti zime, na zimu mam ale uzsie pneu 185/60, tak to eliminuje rozdiel v zimnej a letnej spotrebe), zivotnost sa nezmeni pokial budes vyuzivat to iste spektrum otacok ako pred upravou (coho sa +/- drzim). investicia 24tCZK do tejto upravy sa mi zda ako velmi dobra. ked mas 50kW tak Ta to bude stat myslim 20tCZK. ty istu upravu ma este JV4 a tiez je spokojny. PR a RV maju upravene felicie a tiez spokojnost
Diamant
Len pre info. Presnost otackomera je podla vyrobcu napriklad pre 3000 otacok v rozmedzi 2970-3120. To je -1% az +20%. Takze presnost "maximalna". Tym padom aj vysledky prepoctu cez obvod kolies a prevodove pomery su s presnostou do 20%. Takze vlastne pri 3000 otackach na otackomeri moze ist auto 110 km/h ale aj 132 km/h.
Diamant
To nulovanie priemernej rychlosti na PP je riesenim. Ukazuje samozrejme presnejsie ako tachometer. Ale porovnanim rychlosti na PP a tachometri iba zistis ich vzajomnu odchylku. Ale nech by si obul na Fabiu komplet kolesa z Octavie (teda celkovo vacsie - jedna Fabia u nas ma take gumy), tak ti to pri tych istych otackach ukaze stale to iste.
Mam dotaz jak se projeví spotřeba benzínu po úpravě hlavy motoru, vačky a řídící jednotky u 1,4MPI? Jedná se o úpravu na 65kW u firmy Motor-excel.Uvažuji u této úpravě, tak bych se o tom rád dozvěděl co nejvíc než si to nechám upravit.Máte s tím někdo nějaké zkušeností??Dík za každou radu!!
To těžko! Sklo není plast a "brýlová" technologie se na čelní sklo asi moc nehodí...
A co skrabance na prednom skle? Tie sa daju nejako rozlestit (su uz tak hlboke, ze niektore je mozne citit aj na dotyk)?
Speciální pastou na škrábance na metalizovaných lacích. Nebo speciální pastou na škrábance na krytech display-ů mobilních telefonů. Obsah tuby je zřejmě v obou případech velmi podobný, rozdíl v ceně však propastný!
Nemáte někdo zkušenosti se škábanci na plexi přístrojů? Dá se to nějak např. rozleštit?Za dobrou radu předem dík
Pokud máte palubní PC, tak si můžete snadno dost přesně otestovat tacho. Jeďte určitou rychlostí a současně vynulujte průměrnou rychlost a to co se vám hned objeví je okamžitá rychlost dle PC, které je přesnější, než tachometr. Druhá možnost je spočítat skutečnou rychlost podle otáčkoměru, převodů a obvodu pneu. U mě to sedlo ve srovnání s PC dost dobře a tacho ukazuje cca o 8% víc při 140 km/h.
Diamant
No kludne mozes obut uplne nove pneu rovnakeho rozmeru ale od ineho vyrobcu a presnost tacho bude odlisna. A to este nehovorim o rozdiele zimne/letne (samozrejme opat v rovnakom rozmere) a aj opotrebenie pneu nieco malo spravi.
pokial ja viem, je to tak, ze ked mas vo vybave classic aj klimu, tak mas aj PP..
dobry den,

mohly by mi nekdo rici, zda ve verzi classic je mozne mit palubni pocitac (multifinkcni ukazatel) ? udajne neni mozne ho dokoupit, ale ze pry je automaticky montovan pokud je ve vybave automaticka klimatizace. nebo to je jen ukazatel teploty ?

dekuji
Diamant> Ako si to myslel, ze zalezi na pneu ?
Diamant
Ja som si to dal premerat lacnejsie. Stalo ma to myslim 500,- Sk a mam za to 10 hodnot. Ale ja som to meral na valcoch. Inak presnost velmi zalezi na pneumatikach. Ja mam standardne 195/50 R15 a pri tacho 180 valce ukazali 171,6. Ale na zimnych to bolo este menej.
Diamant
Vyroba nabehne koncom maja (kvetna).
petr> hele ty vševěde, ty jsi vážně povedenej ...
matuS
STAVROS> vsetko sa da, len treba mat peniaze.
vcera som cital SPEED, je tam manik s imprezou, ma to zmeneny obsah na 2.3 litra, STi hlavu, speci piesty, speci kluky atd atd, dvojstupnovy NOS...auto ma namerany vykon 650kW na kolesach, ma tam specialnu automaticku prevodovku, 1/4 milu to robi za 9.4s, je to najrychlejsia impreza na svete a najrychlejsie AWD v australii 😄 ale nikto ti nepovie kolko minul
Ty tabule jsou (pokud jsou to RAMERy) asi na stejném principu, je to RAMER od RAMETu. Rozptyl 6% při 200 km/h je 12km/h.

Ty tabule je dobrý nápad, dávat je před obce, aby řidiči trochu přibrzdili.
měl jsem možnost v Ostravě na Rudné ve stejném úseku jet ve chvíli kdy se tam měřilo dvěma radary a hodnoty byly o 0.5% rozdílné a tehdy mi to ukázalo o 4km nižší rychlost než tachometr (naštěstí zastavili jiné auto,já jen viděl fotky posléze od známého 😄 ) Celkem mě to taky zarazilo.Chtěl jsem se ho zeptat (říkal,že jako "dopravák" ty tabule neřeší,tudíž nevěděl) jak přesné jsou ty radary na sloupech,několikrát mi připadalo,že na stejném místě se stejnou rychlostí +- malinko byl výsledek o 10km rozdílný?!
Jezdím teď dost často v rámci své práce ať už dle manažerské smlouvy či HPP (dálnice D1 je asi jen jedna) 😃) Když jsem naposled jel Brno (Jak se to od Olomouce rozdvojuje a jede se na Prahu doleva)-Praha (Smíchov),tak to celé trvalo 1h25m a to už bylo dost nahraně a možnostech auta 😒
pokud naměřili 195 km/h, rychlost mohla být 189 až 201 km/h, spíše ta nižší hodnota, ještě jsem neslyšel o moderní VW, která by tachometrově ukazovala méně, než se skutečně posunovala, leč rozdíly jsou znatelné, nejde říci paušálně, že proměřuje o +10%.

Každý panel přístrojů je nastaven jinak, existuje v něm kalibrační konstanta tachometru, v měřeném bloku č. 201, mrkněte tam.
Přesnost měření těchto radarů je při rychlosti nad 100 km/h ± 3%, při menší rychlosti ± 3 km/h. Pokud špičkovat kdo dřív po D1 - rekordy.sergej.cz
Celou ne. Občas se něco vyskytne. Pak dám ale na tempomatu "RES" a jedu dál.

Přesnost Laguny neumím posoudit. Beru tuto naměřenou rychlost lehce s rezervou.
to je celkem dost "malý" rozdíl... a ještě k tomu k dobrému 😄 jen jestli Laguna blbě neměřila 😃) Jedeš celou cestu z Prahy těch 200?Nějak se mi to nikdy nepodařilo,vždycky jsem narazil na nějaký průser po cestě..
Tak jsem si dnes na D1 nechal za 1.000,-Kč přeměřit tacho ;o) Jel jsem ráno (prázdná dálnice) stále tempomatových 200km/h. Pak jsem zahlédl hnědou lagunu, ale už jsem na to sral. Bylo pozdě. Naměřili mi 195km/h...

Proměřování jsem teda čekal větší.
Je to TŘÍVÁLEC 1,4 TDI. Testoval to letos Autohit v Seatu Cordoba. Prý celkem dobrý, až na ty vibrace.
Ještě se neprodává,ale v Paříži již byla představená.Nenašel jsem o ní nic víc,ale byla by to rozymná volba.
to STAVROS: Podívej se prosím na grafy upraveného Mpička - hlavně krouťák, zamysli se a možná pochopíš že nejde o vůbec o vysokootáčkový motor. Hlavně jde o to jestli jsi vůbec chopen se na to objektivně podívat.
Nevíte náhodou jak je žešen štít budíků?Kolik stojí ten čelní plast?
víte někdo o tom, že se to dělá? a proč se to tu neprodává?
Ahoj ladiči.

Přečtěte si v Auto hitu č.9 jaký úžasný motor Vám Škodovka přichystala. Tříválec (asi se zhlídla ve Wartburgu) 1,2 HTP - 40kW, úžasných 106 Nm, to přímo volá po tuningu.Možná byste s toho dostali i 46kW jako měl před 15 lety Favorit.Jinak k dalším skvělým vlastnostem patří vibrace. Nedivím se, že Škodovce klesl prodej v ČR o 10,6 %. Vlastně se divím, že neklesl víc.
No dovol!!! Jaký oblak? ;o)

Pokusím se přijet. Sice mám moc skoly, ale snad jo.
Nazddar Hufe, přijeď příští středu. Jsou tam jízdy od 1830-1900. Chtěl bych tu Tvoji fabku vidět konečně zblízka. vždycky Tě jenom zahlédnu a zmizíš v oblaku dýmu😃)
Okruh není jen o motoru. Já jsem tam dusil (tím nemyslím výfukovými plyny) i poměrně silnější vozy. Upravená 1.4 by se tam zase až tak trápit nemusela.
imaxim: v prahe som autom malo, nie je tam kde parkovat a metrom je to rychlejsie, ale pokial by bola motivacia, prisiel by som 😊) aky motor mas?
to Huf: ale bacha na ty nabrouseny vysokootackovy motor-excelacky 65 kw jedna ctyrky.
ale keby som prisiel s 1.4 fabiou na okruh, bolo by to prinajmensom komicke 😊) ked budem mat hondu S2000, ozvem sa 😊) ide mi o to, ze ponukam realny test upraveneho motoru oproti neupravenemu, povodne vykonnejsiemu, da sa to uplne bezpecne testnut, po svetlach nasleduje dlha dialnicna rovinka, takze je to uplne v pohode..
to: bluedream: A ty se vyskytuješ někdy i v Praze, když jsi to tu tunil? To bych se sešel, kontakt by ti dal dabel, sem ho dávat nebudu.
Chlapi! Neuvažovali jste někdy o těch "jízdách pro veřejnost" na brněnském Masarykově okruhu? Já tam určitě pojedu. Jistě je to lepší, než dělat nějaký streetrace.
dabel: za pokus by to urcite stalo, ale ako vidis, nikomu sa do toho nexce 😊) sameho by ma to zaujimalo, ako by tie zavody dopadli..
blue: preco by to nemalo zmysel? Z toho, co som tuna cital, mam pocit, ze na rozjazde by si mu mal zdrhnut 😉)) ked dole vobec netaha 😉)
dabel: s 1.4 74kw to nema zmysel s mojimi 65kW, ale my dvaja to mozme vyskusat, aspon uvidim o kolko mi to s mazdou natres 😊
bluedream: okej, ja len testim Tvoje sebavedomie 😉) Ak sces skusit, mozes aj so mnou popretekat 😉) Btw. trufol by si si aj na 74kW? Ked vyjde cez sviatky cas, tak Ti brncnem 😉)
dabel: oproti 1.4 16V 55kW si este trufnem, ale viem kde su hranice 😊) cez sviatky tu budes? tak mozme dat jazdu 😊
bluedream: Hehe, nejako Ti narastli ramena 😉) Kedy ma zvezes?
ved ak je tu niekto z BA, kto ma 1.4 16V 55kW, mozme sksusit komu to lepsie pojde, su miesta, kde sa da ist zo svetiel bezpecne vedla seba.. verim tomu, ze vyhram 😊
Jo, o ty emise bych se taky bál. Životnost MPI snad tolik bejt ovlivněná nemusí, není to jak u turba, kde se při chiptuningu zvyšují tlaky, snad nanejvýš se více namáhají ventily.
To Stavros> asi tak, mam proste dojem, ze je to jen zbozne prani. Otazka taky je co to udela s vydrzi toho motoru. Dalsi vec je, co to udela treba s emisema apod.
Nejsem tu od začátku a hodně se mluví o Ing.Čepekovi, mohl by mi někdo napsat, kde bych ho našel, jaká to je firma, kontakt, e-mail a www?

Díky svancaram
ja myslim, ze z 44 kW zvysej vykon na 165 kW. Ten motor na to ma. Je to nabrousena pila. Az sem nekdo hodi graf z brzdy tak tem 65 kW uverim, ale jinak se mi to zda hodne nadneseny. Neco jako kdyz kluci s dvojkovejma golfama vypravej jak tak maj 150 kW.
Řekněme si na rovinu, že u atmosférických motorů je úprava motoru spočívající pouze ve výměněně SW víceméně jen kosmetická záležitost (stejně tak jako sport. filtry a sport výfuky). Rozhodně se od toho nedají čekat zázraky. Tak to je a m.j. to taky na rovinu říkají i v excelu. Když to někdo chce tak to taky udělají, ale pro ně je základ SW+vačka nebo SW+hlava, protože u těhle kombinací už se něco děje. Asi nemá cenu tunit kdejaký motor - třeba z 1.3BMM 40 kW za cenu cca 20 tis. "vykřesat" 57 kW/106Nm. Nebo koupit Okt. 1.4 16V a ladit ji, když si připlatím 20 tis a mám 1.6, která je někde jinde. Ale třeba nechat udělat Feldu 1,6 z 55 na 70 kW za cca 13 tis. to fakt stojí za to ... A proč upravovat Fábku 44 kW na 65? No protože za nějakých 20 tis to za to stojí. Ten motor by mohl mít v sérii klidně 60 kW, ale kdo by pak kupoval 50 kW a hlavně 55 kW(!?), který je o hóóódně dražší. No asi málokdo. Tady nejde o nějaké dělání závoďáka nebo pletení biče z *, ale o vyladění záměrně přiškrceného motoru na výkonovou úroveň jakou si zaslouží a to za cenu, která vychází velmi příznivě. Jinak nepochybuju o tom, že upravené MPi na 65 kW pojede znatelně líp než 55 kW slabší 16V a když by to bylo náhodou nastejno tak jen proto, že Mpi má proti 16V dlouhé převody.
Diamant
Ano, kamos ma Fabiu 2,0 a meral ju ako pred tuningom tak aj po chiptuningu. Pred tuningom mal 95 kW a po tuningu 95,5. Tocivy moment stupol zo 184 na 191 N.m. Krivka tocaku sa mierne zvlnila. Cely problem je v tom, ze spominany narast plne zodpoveda tomu, ze motor nabehol za tu dobu cca 20.000 km.
Doporučuji vyžádat předváděčku a projet si to, předpokládám, že když se ti to na tvém nebude líbit, asi ti to nepředělají do původního stavu.

Firma jako ME musí mít nějakou upravenou Škodovku a nechat tě předem projet, mám recht?
Drahou konfekci s vysokou marží za diskutovatelnou hodnotu poskytnutou spotřebiteli, přeletování toho čipu u profíka pořídíte za 200 Kč, u drahé firmy za max. 1000 Kč. Nákup "čipu" z Německa nestojí tunera zpravidla víc než 3000-6000Kč za kus (pokud je to originál a ne dekodovaná kopie, ta je pro tunera ZADARMO).

Zbytek je hrubý zisk "tunera", to jest např. 15000 Kč čistý zisk (ten za to má držet záruku - nevím ale, jaký tuner ale kdy zaplatitl totální havárii motoru?), má za to poskytovat možnost vrácení při nespokojenosti zákazníka, krýt svůj zisk a další náklady např. s udržováním provozovny, reklama apod.

EPROM jsem neuvažoval, stojí do 200 Kč a většina tunerů (nebo všichni) stejně přepíše původní EEPROM.

Okolo 20000 Kč se dá pořídit ladění na míru, dělám na tom, zatím nemám konkrétní fakta.
"každej kus chová trochu jinak" vidíš, nejen každý kus klapky, i každý kus motoru, de o to jak je zajetý, tuneři ve valné většině mlží či nemluví pravdu v těch svých PR a nemájí zájem aby se v tom někdo vrtal a nebo to srovnával 😄

Tu Feldu 1,3 od jakékoliv firmy, co to tunila, zajímalo by mě jak to pojede proti klasice, moc tomu tak nějak nevěřím, je známo že už sériová má víc než 50kW (stejně jako má 1,6 75 víc než 75 kW a na 2,0 se prý běžně naměří 95 kW, tj. více o 12% oproti údajům výrobce - bez úprav). Hold asi ale nikdo tu není poblíž nebo nemá odvahu 😄
U ME si můžete být jistí, že slibovaný výkon tam je. Pan ing.Čepek je profík a žádná slibotechna. Dělal mi Fáčko před dvěma lety a jede jak pila a splehlivě. Feldě 1,6 stačí při zrychlení a ujede při maxce. Úprava je 63 KW a 120 Nm.
ak sa ti nepaci zvuk, vymenis rozvodovu retaz a zvuk je o5 v poriadku 😊)
Je otazka, jestli tam tech 65kW opravdu je 😄 Ale kazdopadne OK, beru to. Ja jsem holt ten typ, kterej si koupi proste auto a kdyz se rozhodne pro nejaky vykon motoru, tak uz to tak zustane. Kdyz budu chtit vic, koupim si silnejsi. Stejne koukam i na cipovani. Zvlast kdyz vidim cipovany TDI ktery coudej jak stara Avie, ale je mozny, ze to neni cipem. To netusim, kazdopadne v tyhle upravy nemam duveru. Co se tyce obhajoby OHV, oblibene je rikat, ze je motor overeny, pravda dukladne nekolik desitek let 😄 Ne vazne, 44kW jezdi docela pohodove, spis pro klidny ridice, zabira od spodu, ale problem je zvuk motoru po par desitkach tisic km je to rachtadlo.
Ja som z toho zavodak rozhodne nexcel robit, len som xcel aby to aspon ako-tak jazdilo. obcas potrebujes kazdy kW. keby som xcel zavodit, tak by som musel mat M3. ten motor je sice stary, ale odladeny, nenarocny na olej, udrzbu.. ved nedavno tu bola zalezitost okolo zadrhavania tych novych 55kW motorov.. a 65 je vzdy viac ako 55 😊)
No matematika mozna, ale podle me je evidentni, ze tezko muzes srovnavat koncepcne mnohem novejsi motor 55kW se skodovackou OHV a to i po vyladeni na 65kW, ktere je podle me diskutabilni a je otazka jestli ten vykon opravdu mas. I kdyby si mel, tak ja bych radeji volil 55kW nez tu upravu. Kazdopadne chapu, ze si nemel penize, tomu rozumim, ale nechapu proc se pak z neceho co moc nejede (nejede zase tak spatne, rok jsem 44kW jezdil) delat zavodak.
no preco som si kupil 44kW, pretoze som na viac vtedy nemal a xcel som minimalne verziu komfort.. verzia 50kW stala o 20tSKK viac a 55kW stala o 50tSKK viac... takze, ked to po case dovolil rozpocet, upgradol som za 30tSKK na 65kW, takze tato matematika je snad uplne jasna 😊)
Uprimne nechapu proc si nekdo koupi 44kW (nebo 50kW) motor a pak na nem dela nejaky tunning. To ze je to stary OHV pomijim, protste mi prijde na hlavu koupit si hole auto a pak mu nejak zvysovat vykon, kolikrat za cenu, kterou kdybych investoval pri nakupu tak dostanu lepsi motor. Ale to ja jen tak 😄 Ocividne nejsem ten typ co by tohle delal.
Takže doporučujete mi abych si udělal upravu motoru z 50kW => 65kW(vačka,hlava,rídící jednotka) u firmy Motor-excel? Jsou to odborníci?Davají na to nějakou zaruku??
v tejto oblasti sa vyskytuje vela mystifikacii, ak niekto tvrdi ze chipom prida 1.4mpi 10kW, tak je to blbost. niekto si tu tusim daval robit u ME iba chip a bolo mu povedane, ze narast vykonu bude v ramci statistickej chyby, ale zlepsi sa kultura chodu, zmizne "diera pod plynom" a o nieco aj klesne spotreba. to je podla mna seriozny pristup... ked som si tam daval robit auto, tiez som sa dozvedel, ze chip je len doplnok k tym upravam, aby datove mapy sedeli novej vacke...
Asi to bude smula na kus. Nicmene je prece jedno co si mysli lidi co sem kouknou. Hlavne ze to nerezne tobe ne? 😄
Já si taky původně myslel,že auto se odbrzdí,napíchne na diagnostiku a podle toho udělá soft.Jsou jsou i takový kousci,že se projedou v autě a hned měněj mapy podle toho jak to zrovna jede,ale v jinejch podmínkách (třeba v zimě) auto nefunguje.
Jasan, ja to berem, to bolo len konstatovanie, ze po dvoch rokoch, to by bola fakt brut hanba... a kamienkom sa nevyhnes 😉)) kym nerozdrbu predne sklo, tak je ale asi veget 😉)
to info, ze u mna hrdza neni som sem dal, nech ludia ktori si pozru toto forum, nemaju pocit ze fabky hrdzaveju 😊) aj moj (magic black) lak sa celkom drzi, az na bodky od sutrov... ktore som som v sobotu opravoval 😊
bluedream: Tvoja Fabka ma tusim necele dva roky? Tak to by bola fakt hanba, keby Ti zacala hrdzaviet... Kamos (pre Tvoje info: Martin K.) ma jednu z prvych Fabiek, tusim zaciatok '00 a hrdzu tiez nema a ten lak vyzera celkom zachovale.
moja fabia tiez zazije garaz akurat vtedy ked idem nakupit do obchodaku, jazdim aj keby vonku sekery padali a takisto nic, nastastie... podla mna to bola nahodna vada laku, tak ako pisal Huf.
Ja mam Fabiu z marca 2000, nevidela este garaz, jazdim s nou kazdy den do prace, 48tkm a nic podobne som nepostrehol, tiez mam modru farbu.
Jenze to vis ty a ja tedka taky, ale pred 2 roky jsem nevedel. Mne chip uz rok funguje, mam 2 roky po zaruce, takze tohle neresim. Ale kdysi jsem si na zaklade (klamave?) reklamy hovorici o ladeni motoru fakt predstavoval, ze tihle tuneri maj nejakej spesl software, napichnou notebook na auto, pulhodinku se projedou v ruznych podminkach, sesbiraj data, a po prechroustani tim softwarem to nalejou do chipu, kterej pak v aute nechaj. Coz by nemuselo nutne bejt za 100 tisic, ne? Tolik laicka predstava ...
Dobrá,to o tom GX je nepodloženej zdroj budu teda mluvit o tom co jsem zažil.ME netvoří možná sám svůj vlastní soft,ale dokáže nabídnout několik verzí.Vačka se časuje a jsou schopni třeba měnit i různé škrtící klapky,jelikož se každej kus chová trochu jinak.Jestli tuner ladí nebo jenom prodává krabicovej univerzál je snad jasný.Kdo nevytvořil žádnej závodní motor asi nebude ladič.Tu feldu 1.3 myslíš od koho ?
jenze tuning na miru by nestal 20 000,-. Ten by stal asi trosku vic, nemyslis? I me chiptuning laka, ale prece neprijdu o zaruku na vuz. A at mi nikdo nevyklada, ze to servis nepozna.
Jo, mas Petre pravdu v tom, ze PR tuningovovych firem hovori o presnem siti na miru a zatim ve velke vetsine nabizi drahou konfekci.
O které firmě se tu bavíte?
"ak je to kvalitne, je mi to uplne jedno ako sa to ku mne dostane..."

Je to jen můj názor, myslím, že ten kdo nabízí kvalitní produkty nemusí tajit původ a bránit se porovnání s něčím jiným. Neodbíhal bych k nějaké jiné cause, ale názor na toto odvětví jsem si jakýsi udělal z vécero případů.

Ale k věci, když to "tuner" (pře)kupuje, tak co vlastně ladí? Ladění je šití / nastavení na míru a když to kupuje, je to "krabicový produkt" pro univerzální použití a nejde to nijak poladit. Předpokládám, že ty Feldy co tam mění i vačku poladit umí (viděl někdo jak a v čem?), to by jinak byla docela sranda. Přestože je to zásadní informace, odpověď na ni chybí.

www.chiptuning.cz/…e_to_chiptuning.… - z tohoto si také uděláte obrázek, že ta firma software ladí, přitom to není pravda

Od slov k činům, má tu někdo z Královéhr. kraje poladěnou Fel 1.3 od té firmy? Chtěl bych vidět / srovnat ten brutální Mk s jinou Fel. 1.3.
to zavana demagogiou, najprv sa vyjadris vseobecne a ked sa snazime argumentovat zuzis svoje tvrdenia len na nejake konkretne pripady...

za kazdu firmu maju hovorit vysledky a ME tie vysledky ma dost slusne. Ak si si vybral firmu bez toho aby si mal referencie ako u danej firmy dopadne uprava tvojho motoru a teraz places nad rozliatym mliekom je to iba tvoj problem.

takze vkladat negativny podton tej skutocnosti, ze niekto ponuka sw, ktory kupil od niekoho ineho, sa mi zda dost nelogicke, ak je to kvalitne, je mi to uplne jedno ako sa to ku mne dostane...
Kdo dělal či nedělal motory pro Metalex a pro AMG nevím. Že já jsem dělal pro NASA, a co to znamená, že umím postavit raketu? Jsem uvedl, že ME do tohoto typu softwaru nedělá, ne vlastními silami, toť vše a tečka konec. Špatně sis to vyložil.

p.s.: pokud z toho někdo vyvodil, že je to tím pádem špatná firma, jeho problém.

p.s.2: kde jsi vzal že GX prodává čipy MTM? Zkus se zeptat u MTM, koho ti doporučí jako svého dealera v ČR, GX tam napsán nebyl.
Bludream- Mluvíš mně z duše.GX taky prodává čipy MTM atd.Co dělal takovej Mr.Cimbu když ing.Čepek dělal motory pro Metalex a hlavy válců pro AMG ? Petr se tady zase snaží házet špínu na kdekoho.
Ahá! Já věděl, že jsem na něco zapomněl...

Oddálil jsem to na konec roku. Původně jsem chtěl koupit mírně jetého Fiata Coupé 20V turbo, ale nakonec jsem zažil rozumu a od jakékoliv ojetiny upustil. Co chystám, neprozradím.
Ty prodáváš fabku??? Viz www.autotuning.cz -> bazar
budem si musiet zohnat gps, ale zatial budem povazovat tacho 110 za realnych 100 a cez wknd to pojdem stopnut 😊)
Ja osobne verim tuningovym firmam, ktore sa nezaoberaju len ladenim sw, ale stavaju aj zavodne motory a motor-excel je zamerany skor na "hardwarovy" tuning. Vyladit novy sw len pre dany konkretny motor je casovo aj technicky narocne a tak sa mi vobec nezda zvlastne, ak sa to kupuje od firmy, ktora tento proces dobre zvladla.

Ty si tiez nekodujes novy ms office, ked potrebujes posielat svojim klientom ponuky, proste outsourcing je efektivny...
Možná bys mohl uvést, s jakým odborníkem jsi konzultoval kvalitu a chování dynamometrů (zejména toho na Jarově) pro měření jednonápravových vozidel s výkonem nad ca 90 kW? Psát, že je někdo *, to udělá jen větší *. Zavolej do 3 firem co dělají v Pze čipy, která brzda je lepší a pak nám napiš.

Ohledně těch čipů, ptali jsme se tam, co to je a nechtěl to říci, prý to má dohromady s dalšími 3-mi firmami, přeloženo do CZ: kupuje to od ... stejného zdroje jako Cimbu. Já žádný zdroj SW (natož nejlepší) nejsem a nikdy jsem nebyl, věříš každé lži kdo co napíše anebo vědomě generuješ lži?

Je také otázka polemiky, kdo je to tuner, jestli ten, kdo pájí EPROMy nebo ten, kdo opravdu něco ladí... Tohle ale patří do jiné rubriky (CHIPTUNING).
Diamant
Ta rychlost je dost osemetna zalezitost. Napriklad na Bridgestone 195/50 R15 mi namerali pri 100 km/h tacho na valcoch 93,8 a na zimnych Michelin Alpin 195/50 R15 iba 90,6. Tak si vyber. Gumy boli pomerne nove (tak do 15.000 km).
Jo uvidim, tata s tim v nejblizsi dobe vyrazi do servisu, tak se uvidi.
Petre ty si fakt *. To uz je do nebe volajici. Klidne si dal cti Svet Monteru a nebo chod slintat do GX, ale * neser se mezi normalni lidi! Ktere Octavka 1,8T nezajima. Jestli SM a GX jsou reference k presnosti nejake brzdy, tak to asi opravdu nevis ktera bije.

Jenam vsem jasne ze nejlepsi zroj SW pro 1,8T jsi ty, tak nam to furt neopakuj

Myslim ze suplik mas prazdny a graf z brzdy jsi ani nevidel...
Nepleťte si pojmy. To, co je tu popisováno, je vada laku a na takovou je záruka extra. ťeď nevím kolik, ale asi 3-6let.
keby to nebola nahoda a fabie by fakt po 3 rokoch zacali kvitnut, skoncili by v dnesnej konkurencii, to si nemozu dovolit, ja by som to s tou zarukou kazdopadne skusil, ved mam na to pravo..
Je to obycejna zakladni modra. Jsem dost zklamanej, cekal bych lecos, ale tohle zrovna ne.
Ma to vydrzet 10 let a zaruka je na proreziveni, ne na zreziveni, takze na zaruku to podle me neni. Alespon na Felicii toto neuznavaji, dokud ten plech neni durch 😒 V kazdym pripade je to dost zvlastni, osobne jsem si myslel, ze nastupem Fabie tato nerest Felicii a Favoritu zmizi.

Jaka je to barva na ty postizeny Fabce - je to metla?
Tak jakou firmu na měření by jsi si vybral??Ty nedoporučuješ na upravu motoru ME?
tak to je podla mna na zaruku... ved to ma vydrzat 12 rokov...
No na dvou mistech je normalne rezavy bod, takova ta kvetouci rez. Uz to neni modre misto, ale rezave. Dvere nebyly nijak poskozene. Jedno misto je nad oknem, druhe pod nim.
zaujimave... je to iba zmena povrchu laku alebo uz aj jeho farby?
Jo, kat jde ven.
ak by nahodou niekto vedel pri akej tacho rychlosti ma 1.4 mpi s novymi 195/50 realnu rychlost 100, tak by som tie merania cez wknd skusil.. referencnu rovinu asi nenajdem, ale podla mna to ide urobit tak, ze sa urobia 2 merania na tom istom useku v opacnych smeroch a urobi sa z toho priemer.. len potrebujem tu presnu rychlost..
Panove, otec jezdi Fabii z roku 2000 (jedna z prvnich) a ted se mu objevili zarodky koroze (kvetou) na zadnich patych dverich. Stalo se to nekomu? Jsem dost prekvapenej a tohle bych rozhodne necekal.
Nevím jak tyhle slabé vozidla, já mám informaci zprostředkovaně od 3 (a více) stran, že na Jarov neměřit ani zadarmo, a proč? Nechte si prý změřit poprvé, podruhé (to samé) a zaručeně nedostanete stejný výsledek, prý má vyjít druhé měření (na tamní brzdě) vždy! horší, nevím, jak to je možné. Prý Srba brzda je dobrá, zeptejte se na brzdu Jarov u SM, GX nebo kdekoliv jinde, kde trochu více rozumějí tuningu a měření výkonu. Myslete si co chcete. A ME? Na 1.8T má montovat kdesi koupené čipy, nikoliv vlastní tuning. Zas tak dobrý v SW to zdroj asi nebude?

Už má někdo v ruce graf z měření před a po úpravě? Předpokládám, že ano, asi se není čím chlubit. Já jsem ještě takové reálné srovnání neviděl a to mám v šuplíku >60 všemožných grafů z brzd.
Tak chlapy změřte někdo ty parametry po úpravě. 0-100 a pružnost 80-120 (3,4,5 st.). Fakt by mě to moc zajímalo. Když vemu v úvahu výkon, Mk a váhu Fábky tak v ktaťasu by to mohlo dát kilo kolem 12 s možná i míň (beru v úvahu těžší převody). Ing. Čepkovi věřím, protože vím, že si hodnoty necucá z prstu jako mnozí jiní. Mám od něj udělanou Feldu 1,6 na skoro 100 ps. a jsem moc spokojený. Hele když se tam dá laděný svod, tak musí jít kat. ven ? Dík PR
Mam tam fritechy, primo od p. Cepka, brzdi to lepe nez orig, ale dokazu si predstavit jeste lepsi ucinek (buben vzadu tomu asi moc neprida) - a komplet za 7tis se mi instalovat nechce.. Stalo to tusim 1400.
ake tam mas brzdove dosky a kolko ta to stalo?
Grafy z brzdy nemam, ale subjektivne je rozdil poznat vyrazne.. A jestli to ma 68, 69 nebo 70kw je celkem jedno, jizdni schopnosti se tim stejne nezmeni. Btw, p. Cepkovi verim, nemyslim si, ze by jeho tvrzeni byla nepodlozena. Hlucnost se zmenila pouze po uprave svodu, ostatni zmeny byly bez vlivu na hlucnost. Filtr mam pouze vlozku JR.
ak by som menil iba sw v rj, tak by som urcite pozadoval meranie, lenze ja som menil hlavu, vacku, sanie a uprava rj tieto upravy len optimalizovala. Navyse ak tvrdi p. Cepek z motorexcelu, ze to ma 65kW, tak mu s jeho referenciami verim. Sam by som bol vsak rad, keby niekto z touto upravou zasiel na brzdu...
k tomu filtru, mam original, ak by som menil, vymenil by som iba vlozku, otvoreny filter moze motor aj poskodit ak to nie je dobre zladene s privodom studeneho vzduchu.. takze v tomto e😜erimentovat nebudem, mal som par dni otvoreny filter asi pred rokom a pol a takisto hlucnost bola neakceptovatelna a narast vykonu nepoznatelny ani pri maximalke na dialnici...
nemeral som to, hoci to p. Cepek z Motorexcelu ponukal, nemal som tolko casu, kedze som bol v prahe iba 1 den. verim vsak tomu udaju, nie je dovod neverit vychadzajuc zo subjektivnych pocitov. Napriklad JV4 je z prahy, ten by mohol skocit na Jarov to zmerat 😊)
Tipuji, že ne, zatím mi nikdo neukázal seriózní graf z brzdy před a po výměně řídící jednotky (stejný tlak, teplota). Víte o někom takom, kdo skutečně si toto ohlídal?
A nechal jsi si to i změřít před a po úpravě? Taky bych to chtěl nejprve slyšet o kolik je to hlučnější. Jaký máš vzduchový filtr?
dal som si to urobit u Motor-Excelu, vyslo to na 24tCZK, s tym ladenym zvodom asi pockam na buducorocny budget 😊) trochu ma odradza od toho zvodu zvysena hlucnost, rad by som to predtym pocul, ak by to bolo v pohode, pojdem do toho...
a na kolik tě ta uprava celkem přišla a kde jsi si jí nechal udělat? Já na tom mám též 195/50 R15 byly tam hned na novém byl to akční model Style.A laděný svod výfuku si tam nebudeš dávat??
Pořád stejný. www.sweb.cz/hufnagl
Jasne, ale za pokus by to stalo aj s tankovanim. Myslel som skor na to, ci napr. ina vacka nemoze nejako "oblbovat" senzory palubneho pocitaca.
dabel: podla PP, podla tankovania to tiez nie je uplne presne a musel by som tankovat vzdy do plna 😊) ale aj PP ukaze zmenu v spotrebe rovnako ako realny vypocet...
Já sem si toho všiml už u uplně novýho auta a podle mě se s tím nic udělat nedá, ale felicie to nedělala. Mě teď spíš štvou ty zvuky z interieru, který se ozývají při jízdě po kostkách.
bluedream: Lubosu a meras to podla PP alebo realne dotankovanim?
obcas si dam kludnu jazdu a vtedy mam spotrebu nizsiu ako pred upravou a to mam sirsie gumy.. mozno to je aj tym ze teraz jazdim na v-power. spotreby sa fakt neobavaj a ked budes potrebovat aby auto zabralo, tak mas vtedy spotebu na haku 😊

co sa tyka tej zivotnosti motora, motor aj tak vydrzi zo vsetkych casti auta najdlsie a jeho zivotnost je zavisla na style ako s tym motorom jazdis, ak vyuzivas max otacky na kazdom motore sa znizuje zivotnost, na druhej strane ak budes castejsie menit olej (ako odporuca p. Cepek), otacky vyuzivat vtedy ked potrebujes, liat kvalitny benzin, tak zivotnost moze byt vyssia... navyse napr vacka ktoru tam mam je vraj kvalitnejsia ako seriova..
vinklec: mam tiez tu istu upravu (hlava, vacka, rj + sanie z 50kW) a som absolutne spokojny, je to dost citit. dal som tam 195/50 gumy + 7J rafky a tak sa vyrazne zlepsili aj jazdne vlastnosti, je to proste ine auto... teraz xcem upgradnut brzdy, ale na Hufom odpurucany OMP komplet nestaci rozpocet..
ake mas brzdove dosky? nechal si tam zatial orig. kotuce? zvysila sa ucinnost po vymene brzdovych dosiek? tiez xcem upgradnut brzdy...
Spotreba se zvysi, kdyz vyuzivas vykon motoru - coz asi budes.. Pri stejnem stylu se dle meho nazoru nezvysila, spis naopak - ale soudim pouze podle PP, nijak to nemerim.. Filtr mam JRko. A zadne dalsi upravy uz nemam, tedy krom jinych brzdovych desticek.
mám 50kW a jak jsi to poznal na spotřebě?Vím že to záleží na jizdním stylu ale určitě se to nějak musí projevit. Jaký používáš vzduchový filtr? Jaké další upravy máš?
matuS
huf, a kde mas web?
Myslim, ze spokojen budes (zvlaste, jestli mas 44kw), je to znat celkem dost. Do 2.kroku doporucuji jit, pokud ti nebude vadit zvysena hlucnost; sam jsem ale spokojen.. Zivotnost bude urcite zalezet na tvem jizdnim stylu a na tom, jak se o motor budes starat..
Jo jasně taky uvažuji že by to bylo až jako 2.krok.Nejprve bych udělal 1.krok=hlava+vačka+řj. Jak je to ale s životností motoru a jak se to projevuje na spotřebě? A jak jsi byl spokojen po první úpravě?
Merit pred ani po jsem nezkousel, ale zkusit to muzu (samo, ze jen po) - bude to vsak naprosto amatersky se stopkama... (upozornuji predem kvuli pochybovacum 😄 Navic nevim, kde najdu dostatecne dlouhou referencni rovinu...

vinklec> Samozrejme jsem mluvil o kompletni instalaci, resp. 1.krok=hlava+vacka+sani+rj, pak 2.krok=svody. Co by udelaly samy o sobe svody nevim..
Hufe, dík za nabídku,ale do Feldy cpát prachy už nebudu a do Alfy zatím nevím.
Těžko říct. Osobně bych to být Tebou zkusil, pokud pro Tebe není 11tisíc moc. Hlavně bych to asi udělal komplet a ne jen svody.
Při zastavení na křižovatce? A při zastavení u pumpy ne? Nejde to řešit přenastavením otáček volnoběhu? U mého motoru to jde od cca 670 do 850 ot/min. Je to právě z důvodu možnosti odladění vibrací. Ale neumějí to všechny motory.
For HUFNAGL- Co ty na to říkáš myslíš že je to výrazně poznat? Má cenu za to dát 12000,- Nebo by jsi mi to nedoporučil?
Zkoušels to před a po proměřit? 0-100, 0-160, 80-120 (3,4,5)...
Mam ho asi mesic. Vykon: vyrazne to zlepsi kroutak v celem rozsahu otacek, zejmena vsak nizsi a stredni ot, subjektivne je to poznat dost (nijak jsem to vsak nemeril). Komfort: auto je celkove hlucnejsi (trochu plechovejsi zvuk), a zejmena pri vetsi akceleraci se tak v 2,5-3,5tis. projevuje "prskani a syceni" (nekomu to vsak muze pripadat jako sportovne). Cenu nedokazu moc posoudit, bylo mi receno, ze je to vyrobek spickove kvality, renomovani vyrobci maji pry cenu 2x vyssi 😊. Nazor si vsak udelej sam..
Už se tady o tom psalo. Vyplynulo z toho, že to není zase až tak neobvyklé. Holt MPI... Jinak, TDI to fakt nedělá.
Nechceš si přijet pro ten můj? Váli se u kámoše, kde jsme montovali nový. Dám Ti ho za tisíc korun nebo za 2 😄
MatuS: ano. Ale nejen motorkáře, a nejen při podobném manévru. Prostě, jakmile sedneš do auta, a rozjedeš se, tak můžeš do někoho nabourat, a popřípadě jej i zabít. Vést debaty o tom, co kdyby a jak, mi příjde dost na ho...
Neměl jsem ani moc chuť na to odpovídat, píšu to spíš proto, že jsem předevčírem přišel o auto. Jiný řidič celkem suše odbočil z levého pruhu doprava do jakéhosi vjezdu, aniž by se podíval, jestli třeba v pravém pruhu náhodou někdo nejede. Měl jsem tu smůlu, že jsem tam náhodou zrovna jel já, poslal mi to ani ne 10 metrů před nos... Jakpak by asi v podobné situaci dopadl motorkář?
Při zastavení na křižovatce pozoruji přenášení nepravidelných vibrací motoru na volant a sedadlo . Při dotazu v servisu mi bylo sděleno , že to je neduh fabie .Při jízdě s motorem 1.9 TDI jsem tyto vibrace nezaznamenal.Má někdo podobnou zkušenost.
Ale jo,každej má jinej vkus.Já jenom zastávám ten názor,že tuning má bejt účelnej.Takže doplňky jako mračítka atd. nemusím.No ale třeba Remus duplex se mi docela zamlouvá.
Už se mi nepáčí. Mrkni na web. 😄
matuS
troska som sa hrabal v zadu v tejto rubrike a nasiel som tento oddieho prispevok a musim zareagovat: "Každopádně, mnohem radši případně naberu bokem někoho zhruba stejně rychle jedoucího, než abych otočený dozadu vletěl do kufru někomu, kdo se z ničeho nic rozhodne to zadupnout"

ale co ak je ten niekto druhy na motorke? takto ho mozes aj zabit!!!

to je to smutne, vacsina vodicov vobec nerata s tym ze su na ceste aj motorkari (alebo aj cyklisti) 😒 preto musime byt na motorkach 3x ostrazitejsi...

a moj nazor: vsade profesionali radia otacat hlavou... ja, priznam sa, hlavu neotacam. tak ako ostatnym mi to nevyhovuje ist niekolko sekud bez pohladu dopredu. ale zato si viem nastavit zrkadla tak, aby som videl aj vedla auta. najlepsie je to na c5, ona ma aj prave zrkadlo asfericke, takze je vidiet aj to co ide pri prednych dverach.

nechapem ako si vacsina ludi nastavuje stranove zrkadla - tak ze vidia aj zadok auta. naco?! kolegovia co tu jazdia na motorke to iste - nedavno som si nachvilu pozical ich motorku a v zrkadlach si vidim ramena...naco? ved ja viem ze tie ramena tam su, tak ako viem, ze za mnou tie zadne dvere na aute idu...

inac hlavne tu v australii je vidno, ake je to zle, ked naozaj _kazdy_ moze jazdit. dostat vodicak je uplne jednoduche, jazdi tu kazdy * a kazdy starec (aj slepy aj hluchy)

min tyzden sa stala nehoda na prechode, 70 rocny vodic zrazil (a usmrtil) 90rocnu chodkinu!!! takto to vyzera, ked sa stretne 160 rokov na ceste... a najvacsia perla - policia bude skumat, ci je prechod pre chodcov vhodne umiestneny!!! btw ten prechod je umiestneny na asi 400m rovine, cize min 150metrov mas uplny prehlad co sa na prechode deje - idealna poloha. V noci svieti nad prechodom silna zlta lampa (poulicne su biele neony, takze ten rozdiel je absolutne vidiet)... proste sila
matuS
RV> napisal si to pekne - podla tvojho vkusu je to kridlo skarede. to je OK, mozno jemu sa paci 😄

to mas ako s Hufom - jemu sa ten jeho remus duplex paci. podla mna to absolutne kazdi dojem s inak pekne upraveneho auta (este tam kazia dojem aj tie mracitka vpredu, ak tam este su). takze tak. kazdy mame iny vkus.

ja som kridlo toho spominaneho manika ani nevidel, ale aj ked je skarede, myslim ze je lepsie ak ziaden pritlak nevytvara. btw ten hufov remus tiez nepridava na vykone a ma ho tam 😄
třeba K&N 33-2830 😄 v kolika rubrikách jsi se ptal?
Máte prosím někdo zkušenosti s laděným svodem výfuku pro Fabie 1,4MPI který nabízí firma Motor-Excel. Nezdá se Vám ta cena přehnaná?
Mužete mi prosím doporučit jaky nejlepší vzduchový filtr je pro Fabii 1,4MPI 50kW která je přečipovaná? Kde je možné ho sehnat a za jakou cenu? Prosím o přesný typ filtru ne pouze výrobce. A zda je potřeba odborná montáž?
Diamant
Suhlasim, podla mna su originalne doplny celkom vkusne. Ale obvykle na ceste stretavam vystavu toho, co existuje na trhu (najlepsie vsetko na jednom aute) a nie toho, co navzajom ladi.
ja si myslim, ze tuning ma zacinat od motoru, podvozku a kolies, ked opticky tuning, tak doplnky by mali byt len decentne a navzajom dobre zladene, nielen naplacat tam z katalogu co najviac mracitiek, kridel, chromovych kluk dveri a nalepiek na veko nadrze... povedzme u fabie je najlepsie urobeny interier ten, ktory pride uz z fabriky, napr ten z RS sa mi dost paci. Takisto original sportove spoilery su dobre...
Taky se mi nelíbí. Abych se přiznal, tak při prvním pohledu na fotku toho křídla mě napadlo, jestli nejde o humornou fotomontáž ;o)

Celkově si myslím, že většina tunerů nemá vkus.
Vždyť jo,ale pak nechápu proč takový křídlo,který nemá žádnej účel a navíc je ošklivý (dle mýho vkusu).
A ták! To může být zajímavé! Tak to hlavně změř!
Já mám MPI 85 KW, takže vačka z Octavie 2.0, do 1.4 bych nevrazil ani korunu, tohle je sice taky dědeček, ale přeci jenom se s ním díky objemu dá něco dělat.
matuS
RV: Člověk snad nemusí bejt aerodynamik, aby pochopil,že křídlo na tomhle místě je v tzv.úplavu t.j je úplně k ničemu.

pokladal by som to skor za vyhodu.
kazde auto ma vyvazenu aerodynamiku. ak si to rozhodis, napr nejakym naozaj pritlacnym kridlom, moze sa ti stat ze v 140km/h ti to auto jednoducho nezatoci, pretoze zatazeny zadok odlahci predok, auto sa stane brutalne nedotacave....
Čéče.. Ses dal nějak na tuning... 😄

Zajímavé. Jen pokračuj! Ty máš MPI 44 nebo 50kW? Každopádně to pokud možno proměř před a po úpravě, ať máš porovnání. Znáš to. Řeči typu "jede to parádně" jsou sice pěkné, leč objektivně o ničem nevypovídající.

Testni 0-100, 0-160, 60-100 (II, IV a V), 80-120 (na III, IV a V) před a po tuningu a pak poreferuj.

Jen nechápu, ze které oktávky Ti má pasovat ta vačka...
O.K. díky, já je objednám přes ME a potom mi je tam namontuje můj kolega mechanik ze skoda450.cz, proto ty detailní dotazy. Jsem zvědav na tu vačku, tuhle má ME připravenou - zbroušenou z Octavie, samotné je zajímá vliv na výkon u Fabie, takže nabízí, že měření před a potom zaplatí, na mě zůstane cena vačky a montáž. Dále připravují svody, ale by bylo i s novým softwarem. Tvrdí, že moje vačka je tak nevhodně vyrobena, že nejde upravit broušením a nová samozřejmě stojí úplně jiné peníze.
Nevím o tom, že by Eibach dělal jiné, než nižší pružiny. Každopádně ale na předku půjdou potáhnout nahoru na nějaký rozumný kompromis.

Jinak, Eibach na Fabii nabízí jen jedny pružiny. Respektive 2 - benzín a diesel. Snížení -35mm. Stačí tedy, že mu řekneš, že dáš Eibachy.

BTW, já mám taky na zadku nové desky OMP.
Poskakování vypadá tak, že na dobrém asfaltu nemám při rychlém průjezdu problém, prostě kola drží, ale když je hrbolatý či vlnitý povrch odpochoduju s autem nedotáčivě ke straně, takže to vypadá, že tlumiče nestíhaj. Čepek z ME mi doporučoval i výměnu destiček na zadku + samozřejmě komletní předek. Jak vezmu Eibach, jak mám ty pružiny specifikovat? Nebo je mám objednat rovnou u HP, ale já nechci s výškou níž, takže není lepší zůstat na předku s originálama, resp. jsou nějaké Eibach stejně velké a přitom kvalitnější?
HP už jsem dlouho nesledoval, tak jsem jen myslel, že nabízí komplet. V tom případě vem když tak Eibach.

To poskakování ke krajnici specifikuj.

OMP vyšly na necelých 7tisíc komplet předek.
To jsem jaksi to nepochopil s tím komplet HP podvozkem, na webu nabízejí k tlumičům taky jenom zadní pružiny. Výšká se mi kvůli terénu snižovat moc nechce, spíš mě vadí, jak v nerovné zatáčce začnu poskakovat ke krajnici. Ad lak - jám mám to auto rok=jedna zima a ta krupice pod lištami mě děsí, to mi začne téct rez po dveřích? Co tě OMP stály?
Ty tlumiče HP jsou sice nastavitelné, ale ne tak, jak si přestavuješ. V krabici příjdou ve stavu, že jsou asi 1cm nad minimem, což odpovídá standardní výšce na standardních pružinách. Pokud na ně namontuju pružiny nižší o 35mm (Eibach pro kit - doporučená kombinace), snížím auto o cca 35mm s tím, že můžu jít až na -45mm, ale taky na cca 0mm snížení.

Suma sumárum, pokud chceš mít auto nižší a stabilnější, kup komplet HP podvozek, nebo přikup pružiny Eibach, popřípadě HR.

Ad lak> C´est la vie. Auto je spotřebák a na cestách je v zimě a po zimě bordel. Nic s tím neuděláš.

K OPM řeknu tolik. Až je sjedu, koupím je zase. To by mělo pro Tvou volbu stačit. Huf by na auto věc horší než výbornou opakovaně nedal.
Pružiny přijdou nové jenom dozadu, vpředu prý z dúvodu štelovatelnosti lze použít originální. Desky a kotouče jsem ještě neobjednal, neboť na začátku května jedu do Španělska (7tkm), takže ještě dobrousím originály, to platí i pro tlumiče. Tvoji OMP volbu registruji, musím se tam ještě poradit, zatím jsem to odkejvnul jako správný směr. Ale sere mě teď lak, na kapotě a dveřích má od kamínků odrazy (je lak slabý či příliš tvrdý) a dneska jsem se koukal pod spodní lišty u oken a je tam kprupice v laku jak z hloubkové rzi - to jsem zvědav co na to v servise.
HP? dobrá volba. Pružiny necháš origoš?

A jaké jsi objednal kotouče?
Včera odpoledne jsem na D1 směrem na Brno viděl zajímavou kombinaci. Žlutou Ultimu GTR pronásledovalo červené Porsche Turbo (996). Tankovali na Shellu, byli to takoví dva mladí kluci, kteří si ta auta vysloveně užívali...
Tak jsem dnes navštívil Motor Excel a namontoval KN filtr, nechci předbíhat, ale mám pozitivní pocit s ochoty motoru jít rychleji a lehčeji do otáček. Rovnou jsem se domluvil na výměnu ostřejší vačky a objednal jsem si tlumiče HP a tvrzené kotouče a destičky, nějak mi přijde ten podvozek už nedostatečný a originály mají nejlepší za sebou - najeto 55tkm, takže budou změny!
podle me ziznive posunovadlo do 100kmh
Tak očem je těch 47 KW, 12V a 3 válce ?? Jak se s tím dá jezdit ??
Holt to je daň za to, že u nás mají lidi peníze na auta 😄))

Proto si tak užívám v té vaší krásné asfaltové pustině.
Huf - tak to si ***! Clio neprejde ani z Blavy po Brno, rozpadne sa este na tych vasich betonovych "dialniciach". 😃)
Zde pánové trochu inspirace pro tuning, je vkusný je účelný a je navíc i moc pěkný. Tak pro inspiraci zde😒br />
[odkaz]
Nebude tu žádná hádanice. Navíc myslím, že jsem ho oddělal na okruhu, když jsem ho ve všech zatáčkách používal jako silný protitlak proti zahřátým 225/35R17Y ;o)

Teď jezdím Octavií Business TDI 81kW, jako náhradním vozidlem a nijak nestrádám. Auto budu mít až zítra. Chudák luf, kdyby vzal Clio na okruh, tak se mu tam rozpadne a ještě bude zavazet Felíciím 😄))
Tak me teda nejvic dostala ta zelena Octavka kombajn...Ty svetla a zadni sklo, to je dobrej ulet...😃)
No čirý světla jsou věcí vkusu,alespoň jsou snad funkční,ale to křídlo.
Taxem se na to mrknul a některým kouskům se směju ještě teď. 😄)) Jakou ohavnost je někdo schopnej udělat třeba z fábie ... těm blbounkům tjůnerům asi řekli, že čirá světla teďka letí a tak si je na svý kárky dali všichni ... a nejlepší je to na té fabce z Trnavy - na černém autě - větší hnus aby člověk pohledal.
A jéje, tady se to zas bude hádat...
Co je to "kovaná náprava"? Nebudou to kovaná ramena? Asi jo, že jo... No dobrá, a co to jako má společného s čepy? Čepy jsou spotřebák, ty se prostě mění, co je na tom divného? Při Hufově stylu ježdění holt odejdou dřív. Mě taky v Praze dlouho nevydrží...
Jinak to servo nic moc, to bych teda jako body pro škodovku nedával, když lehne po dvou letech... Aspoň že to vymění zadarmo. Ale když to pak někdo koupí jako starší ojetinu, no potěš.
Taka bezchybna a spolahliva Skoda s masivnymi kovanymi napravami a musi ist na vymenu capov? A servo v *? Nedavno si sa tu dusoval, ze TDI ma lepsie servo a ze sa nekazi tak, ako na MPi... Moze ti clovek verit aspon "dobry den"? BTW napis zoznam oprav, ktore si na Fabke urobil, nech vidime, ake je to bezproblemove auto.
Schválně mrkněte do fotogalerie upravenejch vozů z Brna na news.auto.cz. Je tam žlutá Fábie s křídlem na kufru.Člověk snad nemusí bejt aerodynamik, aby pochopil,že křídlo na tomhle místě je v tzv.úplavu t.j je úplně k ničemu.Navíc vetšina prodávanejch křídel má nulovej úhel nastavení a tudíž žádnej přítlak.Nakonec kdyby nějakej přítlak vyvinuly tak by se zjistilo,že by mohlo upadnout..
Tak jsem byl dnes v servisu měnit zplasklé manžety na servu a levý čep řízení (preventivně, když už se bude dělat geometrie a pravý je taky nový). Při demontáži právě těch manžet na mechanika vyprsklo asi 3deci oleje. Servo v háji. Odchyceno v pravý čas.

Kulance - ND zdarma. Celé servo včetně spojovaček bude nové a platím jen práci. Tak se mi to líbí.
Diamant
Samozrejme, ze to bol iba zart. Ale aj mna na zaciatku nachytali 😄
Doufám, že včerejší příspěvek o Fabii Coupe Cabrio byl aprílovým žertem, nějak mi to ke konzervatismu Škody nepasuje.
Hosi, nejhorsi na tom je, ze ta casomira promerovala pokazde jinak, takze zadne srovnani nebylo mozne!. Kdyz te Preludce namerili poprve 15,6, rikal jsem si ok, ale podruhe 13,5, to je *. Pak prijel jakysi Fiat a namerili mu 10.6sec, zatimco ferrari melo 13. A ten * speaker se jeste snazil jednotlive casy srovnavat, proste totalni humus. Omlouvam se za tak kriticky prispevek, ale aby si clovek zaplatil za kazdy start plno penez a pak mu pokazde zmerili neco jineho a byla to uplna fraska, to si to radsi zmerim na stopkach daleko presneji. Vsak tam taky ti kluci od casomiry porad poletovali a nevedeli co s tim.
Jasný, ta časomíra nehorázně proměřovala. Byla tam jen, aby bylo možné porovnat jednotlivé soutěžící. Čas cca 15,5s na 400m zhruba odpovídá sériovému provedení Preludu 2.2VTEC, 13,5s je nesmysl.
Koukal sem na časy na sprintech a to je docela sci-fi. Docela nereálný časy. Kámoš co tam jel s Preludem 2.2VTEC má na 400 metrech čas vždy kolem 15.5 s , tam zajel podle jejich časomíry 13.5s. 😊
Jo, to máš recht. Proto se na okruh doufám zase brzy vypravím a testnu, za kolik to zajedu bez té tlačenice.
Červenou Ultimu řídil 39-ti letý pán, který ještě nikdy neřídil žádné rychlejší auto - prostě si udělal radost a koupil si auto snů, se kterým se teď učí jezdit. Ten Forman byl v 90% zatáček mimo optimální stopu, protože ho předjížděli rychlejší vozy. Na prázdné trati, kdyby nebyl limitován ostatními by byl jistě lepší. Chápeš? Promiň, trochu jsem vrtal, tvoji Fabku (mimochodem na moc pěkných kolech) jsem v Brně viděl, viděl jsem i Tebe jak jezdíš (mimochodem opět dobře (já asi budu nějaký Tvůj fanoušek)), ale svou rýpavou poznámkou jsem chtěl upozornit na fakt, že všechno je relativní - čas na jedno kolo, údaj o zrychlení a zpomalení a vlastně všechno o čem se tady v MC lidé baví...
Kdyby se mi tam pořád nemotalo tolik šetřičů pneu, byl by můj čas taky jinde. Impreza STI měla 2:55, červená Ultima 2:56. Chápeš? V nejbližší možné době tam pojedu znovu a na prázdné trati to jistě bude lepší. 90% zatáček (kde jsem byl jako doma) jsem byl limitován ostatními.
Nazdar Hufe, dnes tam jezdil Forman (12-ti hodinnový závod) a jezdil pravidelně čas 3:00:4... a to se nakláněl jako lodka ve větru...
hmm, slušný, já se jen koukal, některý kousky byly dost dobrý,ale myslel jsem, že jich tam bude víc, myslím fabií. Za kolik ted jezdíš, myslím spotřebu, s chipem a sedmnáctkama? Já mám dlouhodobý pruměr 6.1 a to mám 185/65 R14 a to bez chipu
Já sjel půl pneu dnes na okruhu. Čas 2:56
já se tam jedu jen podívat, chci se podívat, co by se mi líbilo a co ne, za chvíli vyjíždím. Mám 1.9tdi stejnou barvu jako Ty, ale combi, zatím jen 74kw ale to se určitě změní 😄) Jsem rozhodnutý si to chipnout u cimbu, vzhled ještě uvidím, snad se rozhodnu dneska. Ty gumy budou asi 205, ale nevím ještě jaký typ, musí být nějaká rozumná cena, sjedu dvoje za sezonu.
Já jistě ano. Těším se na okruh, jak se budu plantat pod nohy silným vozům 😄))

Ale snad aspoň v zatáčkách nebudu brzdit provoz 😄

16" Spider za 3tisíce /ks s DPH? Pokud se Ti líbí, ber je. Jen, pokud budeš chtít drsný vzhled, tak to bude chtít 20mm podložky. Jinak jsou kola utopená v blatnících a efekt 16" se ztrácí v mlze. Obutí 195/45 nebo 205/45R16 pohoda. Co máš za motor?
ve škodovce jsou ted do konce měsíce za 2928kč a to si myslím je dost dobrá cena, nee? Nikdy jsem velké kola neměl, tak se pořád ptám, at neudělám nějakou blbost 😄 Jedete někdo zítra do Brna? Já asi jo
I mně se víc líbiy ty Spidery..
i me se vic libily ty Spidery nez ty 17ky tedka. Ale si je muj vkus "vicepaprskovej"
to xmysak: ja mam na Mazde 215/45/17 a jsem opravdu spokojeny. Auto drzi jako pribity a vypada na nich super. Komfort je temer stejny jako na 205/55/16.Jeste jsem nezaznamenal. ze by kolo dosstalo na dire nejakou vetsi ranu. A to ze tech der u nas mame dost. Sestnactky nevypadaji na vetsich autech typu Laguna, Passat, Mondeo nic moc. Ty sestnactky budou na Fabku pekny. A ty Spider se mi libej. U Hufa se mi libily vic nez dnesni sedmnactky, ale je to vec nazoru. Zkus se podivat na netu na lita kola Stillauto, maji zvlastni kourovy nadech. Jsou cenove velice prizniva a kvalita je na vynikajici urovni.
Mně nedřou 225/35R17 při plném obsazení. Toto budiž Ti odpovědí. Kola byc ale volil jiné. Za ty prachy koupíš stejně pěkné 7-7,5x16". Ty RS budou dost utopené.
Myslel jsem si to. Dík za to číslo, zítra tam hned zavolám. Chci si tam dát 205/45R16, to by mohlo být akorát.Každý mě od toho odrazuje, že stačí malá díra a guma je fuč, ale když Tobě vydržely sedmnáctky 😄 Akorát vozím v autě dost těžké kartony, co s tím? Nebude to dřít, když to naložím? Prý existujou nějaké pružiny nebo dorazy,které to nepustí dál, než mají...
Ode dneška běží naostro můj web o rekonstrukci Škody 450 (Felicie) na www.skoda450.cz, troufám si tvrdit, že množstvím informací a designem je bezkonkurenční. Ještě zbývá upravit mail, takže s případnými reakcemi vyčkejte pár hodin.
Kola z RS (16") jsou hlavně moc úzké. Mají pouze 6,5". To je dobré tak na 205/45R16 - víc ne. 195/45 je pro takový ráfek ideální.

Já chtěl 17" a široké, aby na nich pneu nevypadala nebubřelá, ale spíš naopak-
www.sweb.cz/hufnagl

Stály necelých 7 tisíc komplet.

Kontakt na distributora pro ČR je tu😒br />

Jan Raichl

Vaclavkova 724

29301 Mlada Boleslav Czech Rep.

Tel.0042032620198

Fax.00420326721502

Tam Ti řeknou, kde jdou koupit ve Tvém okolí.
Máte prosím někdo nějaké zkušenosti s upraveným chipem od firmy CIMBU? Jaký vysledek je po úpravě??
tak ještě jednou, už jsem našel Tvoje stránky. Chci si pořídit kola z Octávky rs, myslím, že jsi je měl taky, aspon jsou na té fotce. Proč jsi je vyměnil? Zdály se Ti malé? 😄
čau, dík, ještě bych se rád zeptal, kolik stály a kde jsi je sehnal? 😄 Co máš za podvozek a kola, nemáš fofo? Nebo ho tady taky někde najdu? 😄))
pristela > malby sprejem na cokoliv delaji sprejeri a jmenuje se to grafitti 😉. Ale Tobe spis jde o airbrush - to jsou malby takovych tech kozatych babes a ruznych jinych potvor na kamiony, choppery, helmy atd. Pokud prozenes kterykoliv inetovy vyhledavac a das mu hledat slovo "airbrush" nebo "+air +brush" tak bys toho mel najit hafo.
Ahojte. Neviete mi poradit pod cim najdem info o malbach sprrejom napr. na kamiony?
hmm no me jde spis o subjektivni pocit 😊
hlava, vacka, sanie, chip, vyfukovy zvod od motoru... seriova 44kW mala aj bez uprav vyssi vykon, tak 47-49kW, takze tych 69kW je realnych... ja mam 65kW bez toho vyfukoveho zvodu..
to jv4: to je opravdu nejak hodne, takovy narust vykonu. Asi to bude ted sportak, ne? Hlavne az se nejde potkame, tak mej se mnou soucit.
To je nějak moc ne? Osmiventil bez turba vytunit o 25 kW?
Huf> MotorExcel. 44kw->69kw, neni to merene, ale myslim, ze to docela odpovida. Celkem cca. 30tis.
Zdar. Už jsem to tu psal, ale asi se Ti nechce hledat... 😄

Taky mám Fabku TDI. Krátkou, čiplou, dobře obutou a na sportovním podvozku. Brzdy vůbec nestíhaly. Po pár e😜erimentech jsem zkusil sportovní OMP (kotouče i desky) a je to fakt paráda. Nedá se to se sérii vůbec srovnat. Taky jsem zkoušel sportovní kotouče HPR od firmy QH a byly to proti OMP dost *. Jen lehce lepší, než origoš. Pokud je OMP 100% (vzhledem k velikosti atd.) a originál 40%, pak HPR je 50%. Snad jsem to napsal srozumitelně.
Kdo Ti dělal tu úpravu motoru? Za kolik a o kolik? Dík.
zdravím, mám dlouhou fabii 1,9tdi a zdá se mi, že by to chtělo nějaké lepší brzdy, máte s tím někdo zkušenosti? Dík
bluedream> treba Mobil1. V ME ho nabizeli tusim á 280/l.
ako objektivne merat 0-100? pomocou gps?
A zkoušels změřit pár parametrů? (0-100...)
Cay je tu nekdo z Brna kdo ma tenhle motor a svezl by mne jenom tak pro porovnani. Zajima me jestli je ten muj motor tak linej jak se mi zda nebo jestli je to normalni 😊)
Slavos, Nikhaj je Kajtov bratranec!
aka znacka toho 5W50? Nikde som to nemohol najst, akurat 10W60...
Ad olej: ted jsem dal na doporuceni ing. Cepka 5W50, menim obycejne driv nez po 15, spis tak 10-12 tis. Auto uz mam po zaruce, takze je asi spis na me, jak se o to staram...

Ted jsem si jeste nechal udelat vyfuk - celkem pekne narostl kroutici moment v nizsich otackach, predtim to tahalo teprve tak od 4tis., ted to jde pekne uz odspodu. Ale narostl take vnitrni hluk, zejmena v 2500-3000 tis. ot.
Taky nemam rad, kdyz se s nekym vezu a on si utira predni zamlzeny okno hadrikem - udelat mi to nekdo v mym aute, tak ho vystrcim za jizdy na mraz 😉 Ja jsem zkousel Clin proti zamlzovani a byl celkem dobrej, akorat v zime se mi delala vevnitr na skle trochu namraza, coz se mi pred aplikaci Clinu nikdy nestalo.
Vidíš,já na ten olej úplně zapomněl.Já dávám syntetiku 5W/40 Penzoil za 210 Kč/litr a měním každejch 10000 km nebo rok a půl.Jinak jestli budeš měnit olej každej rok tak stačí bohatě nějaká polosyntetika.Mně ing.Čepek akorát říkal, že se mám pokud možno vyhnout domácím značkám-mají prej nestabilní aditiva.
Úroveň kouřivosti nemůžu u Tebe posoudit: a) nevím jaká byla před čipem b) viděl jsem Tě jen v městském provozu c) neviděl jsem Tvé auto zesadu při plné zátěži. Fakt ale je, že kouří spousta nových aut už v sérii: Passat, Audi, BMW.
Asi jo. Na čiplého diesela to ale jde, to musíš uznat.

BTW, teď si nechal dělat kámoš čip na TDI 66kW v Octavii kombi a nárůst kouřivosti je markantní.
Dík, jsem rád, že sis mě všimnul. Se svezením nevidím problém. S těma sazema to není nic hrozného, ale když člověk ví na co se má dívat tak si toho všimne.
Někdy mě musíš svézt. Třeba mě Honda nadchne. Fakt jsem na ní zvědavý.
Tos byl Ty? Pěkný Type-R 😄

Fakt? Přeháníš.
Tak jsem dnes jel chvíli za Tebou po Zlíně a můžu říct, že v podstatě při každém jen lehčím přidání plynu Ti z vyfuků vylétne viditelný obláček sazí.
No, o půlnoci asi ne, ale je fakt, že pokud se vyloženě něco nebuduje nebo pokud není nehoda, tak je pohoda.
Když přejíždím o více než o pruh vedle vlevo nebo ob pruh vpravo, do kterých ještě nemám mrtvý úhel, a zrovna si nepamatuju, jak za mnou vypadá provoz (což se děje jen když jsem unavený) tak se neohlížím, jen se opravdu podívám do zrcátka (běžně v provozu je jen "podvědomě" vnímám) - a to už periferně vidím prostor, do kterého jedu a do kterého zrcátko nevidí. Jinak to ohlížení za normálního provozu se myslím moc stíhat nedá - chce to mít pořádně nastavená zrcátka. Osobně moc lidí, kteří by si pořádně nastavovali zrcátka neznám a ti se "ohlížejí" skoro pořád a občas mám s nima docela strach.

BTW: k tomu provozu jinde - řekl bych, že není tolik zahraničních měst (myslím např. EU), kde by se jezdilo hůř než v Praze - jinde je ten provoz tak nějak předvídatelný. A už vůbec se nedá mluvit o tom, že by byl nějaký problém jezdit po mnohaproudých silnicích v emérice - tam je to vysloveně naprostá pohoda, ovšem na druhou stranu taky docela nuda.

huf: ještě mi tak přijde - v Brně jsem byl sice naposled v létě, v pracovní den a když srovnám letní provoz v Praze a v Brně, tak v Brně mi to přišlo asi taková pohoda, jako jezdit Prahou o půlnoci...
Já je teda myju jarem - chce to udělat trochu méně ředěnou směs, aby bylo celé okno "zabublinkované" a pak setřít gumovou stěrkou na okna (čim širší, tím lepší). No a za provozu na okno ničím nešahat, aby se na něm nedělaly šmouhy - to bych vždycky střílel, když mi někdo začne "kreslit" na přední okno, protože něco vysvětluje ;o)
ty mas rovnaku upravu ako ja, aky olej tam davas? ja tam mam zatial castrol powertec 10W/40, ale xcem tam dat castrol TXT 5W/40. Robim dobre? Inak menis olej kazdych 10000km? co potom s intervalom prehliadok po 15000? dik za info
Já mám P7000. Jsou fakt v pohodě. Dost dobré.
Umýváte někdo po zimě motor? Někdo to doporučuje, jiný zase ne. Prý je to riskantní a voda se dostane hlavně všude kde nemá (elektronika, kabelů apod.)

Díky za Vaše zkušenosti.
Klasicka okena, tu pouzivam aj na monitory, uplne vazne. Zatial som nic lepsie nenasiel, ziadny specialny pripravok. Ale ak niekto o niecom vie tak budem rad ked da info.
Umite nekdo poradit, jak a cim co nejlepe vycistit okna zevnitr tak, aby se pokud mozno co nejmin mlzila a byla pruzracna?
Tomu se rika odborne "Pragocentrismus" 😊))

Ma nekdo zkusenosti s pneu Pirelli P5000 nebo P7000 ?
Nechcem tvrdit ze sa treba obzerat a nech sa kazdy obzera, len tvrdim ze to aspon v mojom pripade nie je nebezpecne a mne to viac vyhovuje. Ved nech si jazdi kazdy ako chce ... potom to aj tak vyzera.
Jo, Prazsky provoz to je hold nieco ine ako kde my vsetci jazdime. Sorry, ale ozriet sa neznamena otocit hlavu o 180 stupnov, to ani nedokazem. Prestav si ze ju dokazem otoccit o cca 40 stupnov, plus vytocim moje oko - teda kukadlo a napriklad lavim si vidim cez plece dozadu do mrtveho uhlu zrkadla a pravi zvladam sledovat co sa deje predomnou. Aj to sa da, predstavte si. Kludne sa smejte ze som ako chameleon. Ale ide o prax a sorry, jazdil som aj v Praze, aj Kolin, Franfurt, Amsterdam, Mnichov, Atlanta, Miami, Chicago a mam pocit ze v Praze nie su bezne 7 prudove cesty ani na spojkach ... a ked niekto pred tebou zaflekuje tak je to aj tvoj problem, hold treba predvidat. Keby mal prave on aspon taky prehlad ako ja tak by ti to urcite neurobil.
nahodou to bylo u Virginu a skoro nikdo tam nebyl 😊
Ty praséé!

Chcát na Champs Elisees je svatokrádež! Ty Rollsy, drahé obchody, banky a chcající smarty...

😄)))
no tak hlavne kdyz clovek neboura ne 😄
Jo, přesně, je to o přehledu. A pokud mám přehled, co se děje kolem mě, nepotřebuju se ohlížet, toť zase můj názor.
Každopádně, mnohem radši případně naberu bokem někoho zhruba stejně rychle jedoucího, než abych otočený dozadu vletěl do kufru někomu, kdo se z ničeho nic rozhodne to zadupnout. A že to není nic výjímečného, vidím denně - zrovna včera a zrovna na jižní spojce mi to v připojovacím pruhu někdo takhle zadupnul, protože usoudil, že ten 100 metrů vzdálenej kamion je moc blízko na to, aby mu tam vjel...
Me bylo nejhur kdyz jsem se nemohl vymotat z Montmartru a silene se mi chtelo ... Soustredit se na jizdu a jeste drzet mocak 😊)) nakonec jsem to nevydrzel a pustil to na Champs Elise u stromu 😊)
hmm no ja jezdim docela casto D1 -> jizni spojka az na d5 na Plzen a na spojce pod 100kmh nejdu, pokud ovsem neni Stau 😄 A ohlizim se vetsinou vzdycky.

A o cem to je? O prehledu. Tak jako dobri fotbalisti jsou dobri proto ze maji porad prehled kolem sebe tak i pri rizeni je to tak ze mas prehled, vis jak daleko jsi pred kym, jak to vypada pred nim, kolem tebe atd.. potom neni problem se ohlednout... to je aspon muj nazor...
Ad ohlížení - to jako že otočit hlavu??? Tak to dělám jen na kole. Nedovedu si představit, že bych v autě měl otáčet hlavu dozadu. Možná tak při popojíždění rychlostí 20km/h. Otáčet hlavu např. ve stovce, znamená jet tak 50 metrů poslepu - no, děkuju pěkně, zvlášť v pražském provozu...
Ohlidnout se je potreba v tripruhu, aby se ti nestalo, ze se do stredniho budes prerazovat zleva ty a zprava nekdo jinej. V jistym uhlu auto ob pruh nevidis. Ale na dvojpruhu nemam problem. Auto vidim jeste v zrcatku a uz vedle sebe.
He he, moj tato tiez a tiez ucitel v autoskole cca 15 rokov mi hovoril to iste. Dve zasady: 1. vzdy a vcas dat smerovku a 2. vzdy sa obzriet, aj ked mas zrkadla. A robim to tak. Nie ze by som zrkadla nepouzival, pouzivam aby som mal prehlad o premavke aj vzadu ale pri menini pruhu co uz dolava alebo doprava sa aj obzriem. Vobec mi to nevadi a mam ovela lepsi pocit. Mozno som nikhaj ale nestacia mi zrkadla k pocitu bezpecnej jazdy.
Po paříži jsem jezdil Meganem. To byla *. Nejlepší srandu jsem ale zažil v Římě, když jsem po něm lítal v oktávce 20V turbo s navigátorem domorodcem a natrhával ***ky divokým italům 😄))
me tatik (byvaly ucitel autoskoly 15let) vzdycky ucil ze se MAM ohlidnout, tak to delam, i doprava i doleva.. a vyhovuje mi to...
a ja s nim jezdil i po Parizi a taky pohoda, vubec mi neprijde ze je to nevyhoda, naopak se aspon vic nekam vejdes... 😊
Takovou reakci vypotí jen chudák. Škoda, že se trápíš.
Přestože mám v Octávce velké PZ (od MR02), plus malé širokoúhlé, přesto se občas raději ohlédnu za sebe (reflex), už se to párkrát vyplatilo.
ty brďo to už jsi byl až v praze? ty jseš teda bourák. Ty kdyby si jezdil na kýblu sraček s cedulkou fabia TDI jak budeš pět chválu. Na takovym hnusu se to zrcátko stejně ztratí. Dokážu si představit tu tvojí vytuněnou m r d k u . Polepená falešnejma průduchama, tutově černý folie na oknech, aby nebylo vidět jakej v ů l v tom jede, musiš tomu vyměnit brzdy aby se to dalo zastavit a furt tady bleješ nesmysly jaká je to raketa. I kdyby sis tam nalepil 100 x cedulku 4x4 nebo RS tak to nikdy nebude.
No já s ním jezdil i Po praze a Brně (nejednou) a pohoda.
Diamant: a pak si takováhle skupina lidí stěžuje, že japonci nejezdí ;o)
huf: ono jezdit po Praze a po Zlíně s malým pravým zrcátkem je docela sakra rozdíl... V malým vidíš do pruhu vedle, ale už těžko ob či ob dva pruhy. To už nezachrání ani jeho vypouklost.
Dost obtížné. To neví ani některé časopisy. Oktávku dáva jeden do nižší střední, jiný do střední...

Jedni se evidentně řídí délkou vozu a jiní do ní míchají rozvor.
Kámoš má asi problém s viděním. Já mám to malé taky a nikdy mě nezradilo. Holt není dobré svádět všechno na techniku.

Tím nechci ospravedlňovat tuto šetřivost VW, ale jen říkám, že jde o *. Je dost důležitějších věcí, které tu nikdo nezmínil.
Diamant
Je to sice pravda, ze dost velka skupina ludi nerada motor vytaca. A prave im ten trojvalec moze vyst v ustrety, lebo aj ked je motor vytoceny na 4000 otacok, vodic ma dojem, ze ide len na 3000. Proste to tak nevnima.
Nevíte někdo kde najít kritéria (popis), ktrá rozhodují o zařazení aut do jednotlivých tří😜 nižší střední, vyšší střední apod.

Dík.
to Diamant: S tím stylem jízdy jsem si to taky myslel, ale u motorů se vstřikováním to už není tak výrazné jak u karburátorových. Jen jsem chtěl říct, co ušetříš objemem, to musíš nahnat otáčkama. Proto je mnohem důležitější parametr moment než výkon. Když např vezmeš rozdíl mezi motorem 1.3 50kW a 1.6 55kW, co se dávala do Felicie, tak je sice rozdíl výkonu jen 5kW, ale rozdíl zátahu motoru v 1800-3500ot (nejběžnější otáčky pro jízdu) je rozdíl skoro 25Nm a to je výrazné. Většina řidičů totiž motory nerada vytáčí a jezdí s benzíny na dolní hranici optimálních otáček.
Taky jsem měl tu čest. Na jížní spojce v Praze se v tom dojebaným zrcátku ztratí kamion i s návěsem. Jo hlavně že někdo ušetřil €1.68 za kus.
tiez som si zvykol na to mensie prave zrkadlo, co i ine aj zostavalo 😊
Kamos s Octavkou kvuli nemu dvakrat malem boural pri prerazovani se z leveho do praveho pruhu. Ani nahodou v nem nevidis tolik, co v normalnim. Overil jsem si, ze ma mrtvy uhel, zatimco normalni ne. Je to hnus. Dalsi z rady hnusu, kterymi VW shazuje svoje jinak vcelku dobry auta. Dalsi neverending story byly zamky a zabezpeceni ...
Už se to tady někde kdysi rozebíralo - je to proto, aby pak mohli VW/Škoda nabízet normální pravý zrcátko jako nadstandard. Jinak jsem nějakou dobu jezdil s Octávkou s touhle vymožeností a dost mě to sralo - zejména po Praze.
Diamant
Taketo male spatne zrkadlo sa objavilo uz v roku 1998 na Golfe IV. Dost mi to vadilo ale zvykol som si. A ani na Fabii mi nevadi. Vidim v tom, co treba a asi by mi to velke zrkadlo uz aj vadilo. Ale asi to bude z dovodu uspory kazdej koruny a zaroven zlepsenie aerodynamiky. Vsade trosku.
tak jestli je to kvůli uspoře,tak to by se měli stydět.je sice pravda,že "normalně" si toho člověk moc nevšimne,ale když se na to zaměří tak je to ošklivé.tedy to je můj nazor.

kdo😲prava zamku,sice s centralem za 8000kč +prace.to neni zas tak moc levný.
...videl jsem velmi elegantni reseni teto ohyzdnosti - nahradni prave zrcatko pro Anglii. Pouzito tusim na Passatu.
ojoj: ad ceny Škodovek - známýmu se pokazil na Oktávce zámek centrálu na pravých zadních dveřích a v servisu mu řekli 8.000 Kč jen za materiál + práce. V jiném tu cenu potvrdili. To jde....
Přesně tak, důvodem je prostě a jednoduše úspora.......zdánlivě nepodstatná, jenže ušetříš li dvacku a vyrobíš 3 mil aut......
Tak jsem se dival na ty fotky toho zkurvenyho zamku a mam neco podobnyho... nastesti toho dotycneho nekdo dostatecne brzo vyrusil, takze ulomil jen kousek kovu v zamku a odstranil tu stribrnou krytku... uf
Tak to bylo i u Octavie do MR2001 (nebo jen některých verzí? Ambiente určitě), pravé bylo menší, dílem úsporné důvody...
ale jo to ja vím,dokonce jsem slyšel také nazor,že kdyby bylo na pravé straně zrcatko velké tak by se Fabie převratila 😄 Ale ja spis myslel oficielní důvod,nějaké zdůvodnění proč ma fabia menší pravé zrcatko ,přeci musí byt,i když už ted je jasné ,že bude asi hloupe.
Protoze skodovkari byli a jsou odjakziva socky, tak by si to uz nemohli dovolit.
prosimvas,nevite někdo proč ma Fabia prave zrcatko menší nežli levé?
Diamant
kutil> Maloobjemovy motor je skutocne cestou k uspore. Kazdy motor ma totiz pre dane otacky aj isty minimalny vykon, ktory vie podat. Tento vykon je obvykle stale prilis vysoky. Omnoho vyssi, nez aky treba na udrzanie auta v chode. A cim vyssi vykon auto podava, tym vyssia je spotreba. Samozrejme silne motory maju aj ine pneu, takze ta spotreba este viacej stupne.

To sa velmi mylis, ked si myslis, ze styl jazdy spotrebu neovplyvnuje. By si sa divil, ako velmi. Dokonca este aj 2,8 litrovym motorm s 200 kW, automatikou a 1650 kg sa da zajazdit omnoho priaznivejsia spotreba, nez bezne. Len to uz nie je tak vyrazny rozdiel ako pri malom motore a manualnej prevodovke.

Ludia, uz tu prestante s tymi blaznivymi cenami za alternator. Podla typu, vyrobcu a druhu alternatora sa ceny hybu od 9000 do 14000 Kc s DPH. Ale to je komplet novy alternator. Obvykle sa udrzba obmedzuje na vymenu uhlikov resp. neskor aj lozisk a to nemoze v ziadnom pripade stat 23000. Snad 2300, aj to je uz dost.
nevěříš? Nevěř spíše podvodníkům, mrkni na AUTOKOMPLEX CZ s.r.o. - motory - prodávám načipovanou ř. jednotku. 😄
na feldu-2800kč.ještě k té ceně 25000kč pro fabii.....výrazně vyšší cena alternátoru je dána jeho vysokým 90 amperovým vykonem ,který je nutný kvůli elektrohydraulickému posilovači řizení a elektrickym topným tělesům ve vyměniku topení....tolik jakžtakž presná citace.no -pokud je to tak-co vy na to.dříve či později alternátor asi odejde.....
tiez sa mi to nezda.. na feliciu 6000 a na fabiu 25000...
je to malinko rozhozeny - tahle diskuse nebere entry ... ale kdo chcete tak se v tom vyznate ...
Ceny vybraných náhradních dílů testovaných automobilů (Kč)1) Díl

Škoda Fabia 1.4

Škoda Felicia 1.3

Opel Corsa 1.2

Fiat Punto 1.2

Renault Clio 1.2

čelní sklo

2859

1899

6235

6581

6076

přední blatník

2403

2048

3824

2646

2850

přední světlomet

2293

2052

3197

6794

3264

přední nárazník

3074

3001

8056

5154

5790

zadní nárazník

3074

3001

7374

4942

6379

sdružená zadní svítilna

1661

1529

1799/2051(2)

3090/2995 (2)

1978

brzdové destičky sada

1893

675

1801

1615

1451

alternátor

25 191

2856

15 146

6636

18 008

boční směrové světlo

179

276

164

219

235

levé zpětné zrcátko

1717

1785

2741

2571

3335

hodina práce

značkového servisu

290 až 560

220 až 560

420 až 700

350 až 490

350 až 710

Vysvětlivky: 1) jedná se o ceny originálních dílů v nabídce značkových dealerů, 2) první údaj je pro pětidveřovou a druhý pro třídveřovou karoserii

Pramen: MF DNES

Petr Buček, Jan Čech, Vladimír Petruš a David Šimoník
Stejně se mi to nezdá. Kdes to četl?
jo to je mi jasný,že současná auta mají o hodně dražší nahr.dily,ale přeci jen 23000kč za alternátor? a na "čekskou"Fabii.brrr
Pokud máš obavu z cen dílů a servisu, tak si nech tu Felicii. Každé jiné novější auto bude na díly i na servis dražší, ať už je to Fabie, nebo cokoliv jiného - to je prostě realita. Že by alternátor měl stát 23tis, se mi tedy zrovna moc nezdá, ale ceny na škodovky neznám, takže nemůžu soudit...
zober classic.. 30tisic za ten rozdiel stoji, mas 14" kola, pravdepodobne lepsie brzdy a zvonku aj zvnutra to vyzera ako normalne auto..

este som nesedel vo fabke s tym 1.2HTP, bol by som vazne zvedavy ako to taha.. v porovnani s mojim 1.4MPI 65kW...
zdravim,mám felicii r.v.99 a časem uvažuji o něčem novém -lepším.mimo jiné i o Fabii.proto bych měl jeden dotaz ohledně nahr.dilů.četl jsem na inetu,že alternator na Fabii stojí 23 000kč !!

je to vůbec možné,nebo to napsali špatně?protože pokud je to pravda tak to radši jiné auto.představa ,že mi po zaruce odejde alternator se mi nelíbí.
Ja by som na aute oželel takmer všetko okrem klimatizácie. Viem, že to je zase o niečom inom, ale vzhľadom na to, že tam chceš voziť dieťa a bude jazdiť aj manželka, je to na zamyslenie a zváženie či za určitý obnos nové alebo jazdené aj z tohto hladiska.
no neni sportak jako sportak ze 😄 co si budem nalhavat. Ale auto ktery dokaze jezdit za 5l nafty a pritom litat rychlejc nez 1.8 16V ... proc ne? No ja sedel v HUFove fabce po chipu a KN a fakt peknej zazitek...
taky bych to tak videl, kdo si jednou zvykne na elektriku ve woknech , nechce jinak 😄 No kazdopadne bych misto juniora vzal ten classic.
Hm, nárazníky by mě asi neštvaly (i když Fabie s černejma vypadá strašně), ale to servo tedy určitě. Airbag řidiče je už v základu? Tak to si nedovedu představit, že bych k tomu nevzal airbag spolujezdce - ten je na tom vždycky hůř... Na okýnka už jsem si taky zvykl - když už je maj i 20 let starý krámy, stejně jako centrál. Takže suma sumárum, nejlevnější použitelná Fabie je od 280 tis?
Hm rozdiel 50 tisic pri leasingu na 4 roky (48 splatok) robi pri rovnakej akontacii rozdiel cca. liter v mesacnej splatne. To neni take zle...
Tak jsem získal od prodejce nový ceník a Junior je za 230t, Classic za 260t (nárazníky a zrcátka v barvě, větší kola, posilovač, příprava na rádio, dekl, .......) a Classic plus za 280t (navíc airbag spolujezdce, elektrický ovládání předních oken, .......).

Combi začíná na 304t, ale s motorem 1.2 12v. K tomu už jsem tuplem skeptickej. Bude mít vyšší výkkon a víc se vytočí, ale jestli bude čtyřventil táhnout tak odspodu jako dvouventil 1.2 HTP, to nevím.
Nevim co bych vzal. Kazdopadne ta 1.8 v Puntu nebude spatna, 130 koniku na takovyho trpaslika je slusnej narez. Co se tyce TDI a cipu, ani nevim proc tak moc temhle vecem neverim. A to jak do spolehlivosti, tak do skutecneho vykonu po cipovani. Cena je podobna, i kdyz HGT je levnejsi, pokud budes cipovat, jsem s Fabii RS nekde jinde. Pravda, Punto je 3 dver. Ale jak rikam, nevim co bych vzal. Nicmene jsem si jistej, ze pokud bych volil sportovnejsi auto, urcite by me spotreba nezajimala.
Tak jsem se dival na ten cenik a jestli vybrat mezi Punto 1.8 16V a 96kW TDI Fabia RS, za tu samou (podobnou) cenu tak volba je jasna (RS)

chipnuty 96kW TDI (a mozna i nechipnuty jenom s KNkem) da ten 1.8 na *... jak v pruznosti, tak ve spotrebe, Vmax je papirove +/- stejna...
To Diamant: Mám zkušenost, že spotřeba vždy záleží na stylu jízdy. Maloobjemové motory jsou podfuk, protože udávaná spotřeba je laboratorně naměřená a s reálným životem nemá nic společného. Pokud má auto jezdit v normálním provozu (nebránit pomalou jízdou), tak lze spotřebu vypočítat z hmotnosti vozu, rozměru pneumatik a aerodyn. odporu. Pokud si např. koupíš tu 1.2 a budeš chtít mít nízkou spotřebu, znamená to nejezdit více jak 80km/h, motor nevytáčet nad 3500ot. a minimálně zrychlovat. Takové auto je ale postrachem a brzdou silničního provozu. Pokus s 1.2 budeš jezdit tak, aby jsi nebyl brzdou provozu, vyleze ti spotřeba na úroveň 1.4. Akorát se v 1.4 víc povozíš. Jen tak pro zajímavost. Mám Mondeo benzín 1.8 a spotřebu jsem měl okolo 9litrů. Snažil jsem se jezdit úsporně, pomalu, moc motor nevytáčet, využívat nerovnosti terénu a na výrobcem uváděnou spotřebu 7,8litrů jsem se nedostal. Potom jsem začal motor vytáčet až do 6500ot/min, začal jsem šlapat hodně na plyn, motor jsem tejral co to dalo a najednou motor ožil, auto začalo jezdit mnohem lépe a spotřeba je teď 9,3litrů, ale pči mnohem vyšším rychlostním průměru. Tím chci říct, že ne vždy je spotřeba závislá na stylu jízdy.
Robustnejsi a hlavne tezsi je zcela urcite 😄 Otazka je jestli je vaha vsechno. Jinak narazka na Fabii RS, Punto muzes mit HGT, vypada mnohem sportovneji a aspon v nem neni naftak 😄 Ale to neni o tom co je lepsi, jenom mi to nedalo.
hmm ale myslim ze fabka je trosku vetsi a robustnejsi auto nez Punto. Ale mas recht, vsechno je to predrazeny 😊)))
Nechci se te nejak dotknout, ale co se tyce tve pripominky k Puntu. Pokud tohle udelas u Fabky, vyjde te na stejno 😄
a predstav si ze mi bylo 15 a hodne jsem se anglicky naucil prave z IRC. Ale ty jsi ten nejchytrejsi a sklanim se nad tvou genialitou 😜

Co se tyce juniora, asi bych fakt dal prednost Classicu, kterej preci jen ma 14ky kola, posilovac rizeni, dekly a plato a trosku pojede...

BTW: dival jsem se na ceny treba Punta a to je sileny kdyz si tam clovek da par vecicek navic (klima, trony, abs a radio) je skoro na pul milionu. Za to je treba Fabka RS
To jsi byl asi pěkný chytrák, na Internetu v roce 95 a neuměl anglicky? Ojojoj, no flame.

Fabia Easy> Na Internetu nebyl popis EASY nikdy, nebylo se přece čím chlubit (vyjma cenou). Chtěl jsem ji pořídit, ale nějak jsem to nestihl. Dealeři o tom nic moc také nevěděli a rabat měli mizerný.

Tehdy na to každý nadával, nyní také, a nyní je už jen Fabia Junior za 259900 (bez posilovače, bez lakovaných nárazníků, bez cirkulace vzduchu, radiopřípravy apod...). Za 219000 dobrá koupě, pokud seženete.
Diamant
Obvykle je to tak, že ak má motor vyšší moment, tak má aj ťažšie sprevodovanie a klesá spotreba. Ale voľba sprevodovania je zložitejšia. To tu nebudem rozoberať. Menej valcov je tiež cesta k nižšej spotrebe. Len človek musí pochopiť, že ak chce jazdiť na spotrebu, tak sa to nedá na plný plyn a v blízkosti 6000 otáčok.

U nás sa predvádzačky nepredávajú ktovie ako výhodne. Tých povedzme 20.000 čo mi zľavia si radšej priplatím a mám nové auto. Inak je faktom, že najvýhodnejšie pre kupujúceho je kúpiť auto tak do 3 rokov. Pre predávajúceho je naopak výhodnejšie predávať až neskôr, lebo cena po 3. roku už natoľko neklesá. Ale kto bude predávať napr. ročné auto? Buď je búrané alebo to má iný háčik. Hoci výnimočne to môže byť aj normálny dôvod.

Vedeli ste, že u Fabie a Octavie konečne vypadne z ponuky Zelená Atol? Nahradí ju šedá Graphit. Som zvedavý.
to Diamant: Tos napsal nepřesně, nechybí výkon, chybí moment v nižších otáčkách. Ten motor se musí stále točit. Zvládá i 6500ot.
Kup si Getz nebo Matize. Taky to jezdí a ušetříš. Dokonce to bude živější a spotřeba nižší. Motor 1.2 je dobrý tak do 100km/h a je nutné ho točit (jako všechny nové benzín. motory) a 1.4 je motor, který potáhne i nad 100km/h a v nižších otáčkách. Spotřeba je většinou přímoúměrná hmotnosti vozu a stylu jízdy. Na motoru moc nezáleží. Bude u obou motorů stejná. Mluvil jsem včera s chlapíkem co má 1.2 a říkal, že je to motor živý, ale musíš ho točit až do 6200ot a spotřebu je okolo 8,5litrů. Známá ma Matize, jezdí do 130km/h a spotřebu má 5,5litru. Auto je to prima, akorát potřebuje vylepit nějakou tlumící hmotou kastli. To zas ale není takový problém. Osobně bych koupil Felicii. Je lehčí, má menší spotřebu a levnější díly. Taky zrychlení je lepší. Nejlepší motor je 50kW. Pokud přecházíš ze 120ky, tak ti to bude vyhovovat.
Nedali, ten bonus nedává prodejce, ale automobilka. Prodjece mi slíbil centrál a o dalším bych se s ním dohadoval.

+++++

Někteří mi doporučujete ojetinu. Tak se ptám, jetá fabka (max do 50 t. km) se dá koupit asi za 180 t. a více. Zajímalo by mě, jestli je lepší motor 1.4 MPI nebo 1.2 HTP (než jsem v tom jel, myslel jsem si, že 1.4, teď váhám) a taky od kterého data výroby se hodí Fábii koupit, aby již byly odstraněny dětské nemoci, které se u prvních sérií projevovaly. Díky.
Novacek: a co 30tis. bonus na Classic, to by Ti nedali?
No to je další specialita škodovky. V ceníku je cena za junior 259t., ale dají ti 30t. bonus. To ale v ceníku není a v Brně na Lesné mi o tom řekli, až když jsem se na to zeptal, protože v tisku běžně inzerujou fábii od 229t. Možná to bylo jen nedopatření, ale možná taky kdo neví, odjede aütem za 260t. Ale tomu se mi nechce ani věřit, asi to bylo jen nedorozumění. 219t. to samý auto stálo v nějaký akci, byl o to ohromnej zájem a docela dlouho se na to čekalo, ale to už není. Osobně se obávám, že až si lidi zvyknou na ten nový motor, přestanou dávat zmíněný bonus 30t a to samý auto koupíš za ceníkových 260t.
Má už někdo ve Fabii ten 1,2HTP,12 valve,47kW.Jak

to jede a za kolik(spotřeba)??
Podmienil som bezpecnu kupu ojetiny rocnou zarukou, ktoru davaju niektori predajcovia. Inak ojetiny som kupoval aj na Slovensku, takze trh (pravdepodobne este horsi ako cesky) relativne poznam 😉)
když trh s ježděnými auty v Německu, odkud čerpáš své poznatky a u nás v ČR se asi nedá moc srovnávat. Zde je dobrý každý, kdo je lepší než AAA a to je snad opravdu každý..........................
Co ja viem co mohli ubrat 😉) napriklad zadne brzdy, ved predne to ubrzdia 😉))) No jo, za 220 litrov dostanes asi len fakt malinke auticko, na druhej strane za tie peniaze sa dostavas zase k dileme jazdene-nove 😉)
Další věci odebrané? jaké? nic dalšího už tam není....... Byl to akční model. Tuším, že pouze bílá barva a bez možnosti mim. výbavy. Ale to jen tuším. Každopádně Fabia 1.2HTP byla za 219900 Kč dobrá volba, ale na netu už o tom nic není. Možná u jednotlivých dealerů.................................…
Duch: okej, tak sme sa nakoniec zhodli 😉)) Co to bolo to "easy"? Boli tam aj dalsie veci odobrate, alebo ako?
taky jsem se tam teďka díval a je fakt, že Junior easy za 219900 už tam není. Tak nevím? Junior za 259900 je blbost. To fakt nebrat. Pokud by byl rozdíl 20tis. máš pravdu. To je už opravdu zanedbatelné. 60ti tisícový rozdíl byl o něčem jiném...................................…
mispul: dakujem za info, osobne leasingy nesledujem, kedze som stary "ojetinar" 😉)

Duch: samozrejme, ze rozdiel 50 litrov je pre bezneho cloveka velky, ale prave sa pozeram na skodovacku stranku, kde som nasiel: Junior 1.2 259900 CZK, Classic 1.2 279900CZK. Rozdiel 20 litrov. Myslis, ze tych 20 litrov nestoji za to mnozstvo veci naviac?
Minimální rozdíl? Clasic je za 280tis. Junior Easy za 220 (nebo už 230?). Rozdíl je tedy 60, resp. 50tis. Pro někoho to až ta minimální být nemusí..................................…
dabel: To teto debaty neminim nijak vyrazne zasahovat, jen bych te chtel upozornit, ze leasing existuje uz nejakou dobu i bez navyseni! (Vlastni pripad) tzn., ze cele auto me nakonec bude stat stejne jako za hotovy + cca 1000,- odkupni cena. 😉
Hm, urcite Junior nesplna kompromis, ktory si napisal. Z ponuky Skody (ine znacky nejdeme rozoberat, kedze sme v tomto temate) ho skor moze splnit ta zakladna Fabia Classic 1.2, kedze rozdiel v cene je minimalny. Rozdiel je prave v kriteriu "najmodernejsi", lebo Junior je ocesanou zakladnou vybavou na urovni aut spred takych 20 rokov.
po dlooouhe dobe jsem zasedl jako ridic do feldy bez posilovace a musim se priznat ze teda to je fakt mazec. A to jsem se malem vyboural pri zvyku ze i v male rychlosti staci jen tak jet rukou po volantu kdyz zatacim. Takhle jsem malem naboril obrubnik 😉
dabel - Ne. Ideální je co možná nejkvalitnější a nejmodernější nové auto za co nejnižší cenu. A to Junior na 220tis i za cenu jistých kompromisů splňuje. Pokud by byl za 230tis s posilovačem tak proč ne, ale není...............................
Duch: ospravedlnujem sa za chybne "citovanie", proste som to zle precital 😉)

Z Tvojich nazorov mam pocit, ze idealne auto pre Teba je Skodna 105, tam by si chrochtal blahom: predok uplne lahucky, ked tam neni ani motor, vybava absolutne nulova atd. Ale to by sme sa posunuli o 40 rokov dozadu... Ked das za auto stvrt milosa - co podla mna nie je az tak malo - tak ocakavas, ze niektore veci to proste mat bude a ze Ti to ulahci sofersky zivot. Nevravim o takych hracickach ako ESP, ale aspon ti zakladni pomocnici.
Čím víc čtu Tvé názory, tím nižší mám o Tobě mínění. Škoda, že Tě nemohu vidět naživo 😄))
dabel - necituješ přesně. "posilovač s takto lehkým motorem". Jde i o rozložení hmotnosti na nápravy, ne jen o absolutní hmotnost auta, která je u juniora možní stejná jako u Clia s dieselem, ale na př. nápravě je vše jinak..... Jinak mám skoro dva metry (bez 10ti cm), do 140ti kilo mi tak 60 chybí, ale s točením volantem problém opravdu nemám.................ani při parkování.....................
Duch: "posilovac s takto lehkym autem"... kolko vazi Junik? Myslim, ze viac nez Filcka... Mozno, ze si vazba, 2 metre a 140 kilo svalov a krutis jednym prstom, ale vacsie manevre su pre nas - beznych ludi - dost fyzicky narocne. Posilovac je asi jediny extra doplnok, ktoreho by som sa nechcel uz vzdat 😉) Mal som auto, kde jedina extra vybava bola posilovac a vlastne mi nic ine ani nechybalo 😉)
-bývají......
Mimochodem, s nástupem motoru 1.2 přibívají Juniorové na silnicích jak houby po dešti. Za 220-230tis je to skvělá nabídka...............................
Nováček - Nenech se zlákat zbytečnostmi. Máš pravdu, takto by ses nikdy nezastavil (přidáme toto a tamto a ještě tohle ....) Čím méně výbavy, tím lépe. Posilovač řízení není s takto lehkým motorem nutný...................................…
Novacek: sorry za offtopic s jazdenymi, nejdem Ti jazdene vnucovat a chapem aj pohnutky k tomu kupit nove. To len s Cleanerom vzdy debatime na tuto temu, ked sa niekde stretneme 😉)

Ale k veci: Tiez som uvazoval o novom aute a preto som proces rozhodovania priviedol takmer az ku skusobnej jazde 😉)) Skus si to spocitat, kolko financii mozes asi tak dat do auta. Teda: akontacia 140 litrov + vyska splatky, ktoru mozes mesacne za auto dat x doba leasingu (5 rokov = 60 splatok), predel tu sumu koeficientom navysenia a ziskas priblizne +- sumu, za ktoru mozes auto hladat. Potom sa popozeraj, ake auta v tej cenovej relacii su a skus sa nimi previezt. Prevezenim myslim, aby si skusil si ich zasoferovat (zo sedadla spolujazdca su aj tak vsetky rovnake, ako si aj sam napisal). Zistis, co je to posilovac, co je to pohodlne sedadlo a tak 😉)) Potom sa rozhodni, co Tebe a manzelke (ked jazdi, zober ju so sebou) najlepsie vyhovuje a kup to. Nevravim, ze auto ma byt preplnene elektrickymi hracickami, ale minimalne ten posilovac by tam mal byt. Pri jazdeni po meste neskutocna vec 😉)
No to je právě otázka. Nové auto není jedinej výdaj naší rodiny, takže zvažuji i leasing s akontací cca 140 t. (to znamená v podstatě cena za moji současnou felínu). Jenže nerad se zavazuju k nějakým vyšším měsíčním splátkám, když mám na krku celou rodinu. Tak bych to vzal třeba na 5 let se zůstatkovou hodnotou 20 %. Po pěti letech bych auto prodal a z prodeje pokryl zůstatkovou hodnotu (ačkoli bych ji pochopitelně splatil před prodejem).
Dusik (s makcenom na s): pod pojmom "zanovna ojetina" si predstavujem auto s menej ako 50tkm, pri rocnom aute od dealera moze mat tak 15tkm a je akorat po zabehu a s vychytanymi chybami z vyroby. Ak kupis jazdene auto so zarukou, vsetky veci, ktore si spominal, Ti vymenia bud pred kupou, alebo v ramci zaruky zdarma. Hm?
"můj" Junior žádné problémy nemá. U ojetiny je zpravidla výměna všech spotřebních dílů (pneu, destičky, kotouče, tlumiče, rozv. řemen, olej a časem i spojka atd....) nutná. To si u té zánovní ojetiny s cca 80-100tis km připočtěte. Do nového auta kupujete po tuto dobu prakticky jen benzin a olej....................................…
Novacek: este ma tak napadlo, ides kupovat v hotovosti, alebo chces leasing?
No docela jste mi zamotali hlavu, tak to musím ještě jednou promyslet. Je pravda, že když čtu Diamantem uvedený rozdíl ve výbavě mezi junior a classic, tak je toho fakt dost. Ne že bych se bez toho neobešel, ale posilovač, tónovaný skla, příprava na rádio, větší kola a hlavně lepší brzdy se určitě hodí, nehledě na absenci různých (u jiných aut snad samozřejmých) krytů. Za cenu klasiku bych se ale vážně už mohl poohlédnout u jiných značek, např. Fiesta je moc pěkná, má dobré jízdní vlastnosti a hlavně v základu motor 1.3 tuším 50 kw. Výbavu neznám a cena začíná tuším na 290t. No jenže za o málo víc peněž už mám fabku v combi a ještě trochu navíc už je Almera ......... to bych se nikde nezastavil. Junior se mi líbí jen vzhledem k ceně 230t, která je myslím za nový auto výborná. Za tu cenu koupím leda matiz, agilu 1.0 nebo dacii. Otázka zní, jestli tomu nechybí víc než je zdrávo a jestli to má obstojnej motor. Mimochodem, dříve se zde vedla diskuze ohledně otáček různých aut při určité rychlosti. Nevíte někdo kolik točí 1.2 HTP při 100 km/h, příp. při 130 km/h.
Duch: sakra cece ty mas fakt problemy 😉)) mozeme sa kludne stavit, ze moja ojetina ma menej problemov a bezporuchovejsiu prevadzku ako ten Tvoj Senior 1.0, aj ked vysla o 30 litrov lacnejsie 😉))
S tim lakovanim narazniku. Jestli uvazujes takhle, tak si radsi vem leasing na delsi dobu a kup neco o trochu vys, protoze to co tam nebudes mit z vyroby te vyjde min. o 60% draz jako nahr. dily, doplnky atd...
2Petr> Ty zrovna ses chytrak na Ntou s tou tvou vycukanou oktavkou. Jsi se bodnout a nevysirej...
1. At si kazdej koupi auto jaky chce. Ja vzal radsi jetou predvadecku v plne nalozi za 320, nez brat nove v zakladu.
2. To ze nekdo koupi juniora je jen jeho vec a spousta lidi by za nej byla rada
3. jdi do * 😊

PS: pro tebe chytraka ti povim jak vznikla ta prezdivka smarty - miluju trilogii Back To the Future. Nekdy v 95tym kdy jsem zacinal s IRC a chatama jsem chtel nick - no a libilo se mi Marty , jenze to se mnou nemelo nic spolecnyho. Tak jsem pridal "S" a bylo to. To co znamena Smart jsem se dozvedel pozdeji.
Nedá mi to a musím se podělit o svůj v podstatě asi vyjímečný zážitek (v dobrém slova smyslu) s nejmenovaným autorizovaným servisem Škoda: Už nějakou dobu mě ve fábce něco klepalo. Už jsem to tady spomínal-zdálo se mi že od zadní nápravy. Ve čtvrtek kvečeru má míra trpělivosti přetekla a tak jsem zajel do onoho servisu. Podotýkám že bylo cca 18😁0 a nebyl jsem nijak objednán. Přijímací technik to jel okamžitě se mnou projet a po 1min. sdělil, že to je něco se stabilizátorem přední nápravy. Když jsme dojeli zpátky k servisu, tak okamžitě odvolal mechanika od nějaké oktávy a nařídil mu mou fábku hned zvednout a zjistit rozsah škody aby mě prý mohl říct orientačně cenu a dobu trvání opravy. Po 10min. strávených čtením nějakého bulvárního plátku se mě technik přišel zeptat, jestli mám servisní knížku ssebou. Naštěstí ji vozím pořád. Sdělil mi, že vidí (i v PC) že jsem to auto koupil u nich, jezdím kním pravidelně na garančky a auto nebylo bourané tak mě to opraví okamžitě a materiál hodí na reklamaci. (Fábka stará 2,5 roku!!!!). Takže jsem zaplatil jen za práci 200,-Kč a v půl deváté již byla má Fábka doma v garáži. Ušetřeno cca 2000,- Kč - výměna nějakých vychozených "kostí" u stabilizátoru. A to jsem na tu opravu vůbec nespěchal a nijak na technika netlačil!!! Zní to jak sen, co? Ale i to se stává. A jsem rád, že zrovna mě! 😉
Junior 1.2 HTP je dobrá volba. Rozhodně lepší než korejské, či franfouzské pekáče za vyšší cenu. Čím méně je v autě výbavy, tím je to cenově výhodnější. Technicky je Junior úplně stejný jako jakákoliv jiná Fabia - tedy velmi kvalitní. Nárazníky nepůsobí sice příliš esteticky, ovšem jsou velmi praktické. Jediným důvodem proč Junior "vypadá divně" jsou úzká 13ti palcová kola. Ovšem i tato balonová pneu jsou při jízdě po nekvalitních silnicí, resp. po dlažbě praktická. Případně je lze ponechat pouze pro zimní provoz, kdy jsou úzké pneu velmi vhodné a na léto pořídit standartní rozměr. Pokud zde nějaký majitel ojetiny vykládá o "hrůznem Juniorovi pro blbce" bude to patrně závistí z toho, že i on si za stejné peníze mohl pořídit nové auto, ale udělal chybu a musí nyní řešit "ojetinové problémy"...............................…
Se to tady rozjelo nad Juniorem 😉. Ja bych jen doplnil, ze ti, podle meho, pri nakupu nabizeji pekne malo. Ja jsem loni pri nakupu dostal od prodejce v ramci motivace doplnky za cca 2,5% nakupky - a to byla specialni akce, kdy mi tvrdil, ze uz mi nic vic dat proste nemuze, ze by na tom nic nemel 😄. Rek bych, ze specialne prodejce skodovky, kterych je jak maku by moh dat alespon 5% z katalogovy ceny. Jo a kupoval jsem Elantru, takze bych rek, ze na Getze klidne dostanes radio s CD + neco zdarma.
Díky za odpověď. Závadu odstranili tím, že mi vyměnili těsnění a umělohmotnou zátku u nádrže. Potom to už bylo dobrý a po půl roce se to projevilo znovu a to už bylo po záruce. Pokud natankuju plnou nádrž, tak to uvnitř auta je pěkně cítit a taky samozřejmě je znát spotřeba, která se teď přešplhala přes 8 litrů (po opravě 7 litrů) a to si myslím, že mám poměrně "lehkou" nohu na plynu. Většinou jezdím kolem 110. Já si taky myslím, že jsem neudělal moc dobře, když jsem zvolil tento servis, ale bohužel se již stalo. Nechci vstoupit dvakrát do jedné řeky a tak se pokouším tímto způsobem najít jiný servis. Nemáš nějakou dobrou zkušenost u jiného servisu?
Diamant: aj ojazdene moze byt krasne cistucke a bez hrdze. Asi si pod "ojazdene" predstavis auto s 300000 kilometrami a polorozpadnute, ja som mal na mysli skor 1-3 rocne s par tisic kilometrami. A tesis sa z neho presne tak isto ako z noveho 😉)))
Diamant
Clio by som odporucal iba nepriatelovi. To auto je pre malych ludi. Ci uz v interieri (zaclanalo mi 3. sp. zrkadlo vo vyhlade; v zadu som sa dotykal stropu), tak aj v exterieri. Pre srandu sa postavte zvonka ku Cliu a skuste akoze zasunut kluc do zamku dveri. Musite sa slusne sklonit. A bocne dvere ci holy plech za sklom piatych dveri (pohlad z vnutra auta) nebudia doveru.

Nemyslim si, ze by vybava Junior bola jen pre blbcov. Komu tie veci nechybaju, tak za nich predsa nebude zbytocne platit. A bezpecna a pomerne priestranna karoseria je vyhodou. Aj na 13" disky existuju puklice aLa Classic, len maju o dieru menej. Ale vyzeraju na pohlad rovnako. Na druhej strane ked sa letne 13" gumy zoderu, tak tam mozu prist zimne a na leto kupit 185/60 R14.

Ja by som sa predsa len radsej priklanal ku Classicu. Ten posilnovac je bomba vec, bez ktorj by som uz nevydrzal. A tonovane skla ocenis v lete. Viem o com hovorim. Dost to pomoze. Take voloviny ako kryt v kufri ci na schranke sa daju doplnit aj neskor, ak sa financne pozbieras, ale asi to vyde vyhodnejsie mat to uz od zaciatku. U nas je Junior od Classica lacnejsi o 23.000 a ked spocitam len priplatok za servoriadenie, tonovane skla a pripravu pre autoradio, tak to vyde na tolko isto. A to este neratam tie lakovane narazniky, 14" kolesa, vacsie predne brzdy, pripravu na stresny nosic, kryt batoz.priestoru, uzatvorenu schranku spolujazdca, oblozene oparadla zadnych sedadiel, uzamykatelnu zatku nadrze, zrkadlo v slnecnej clone, predny popolnik, pelovy filter, zakrytovany akumulator, 12V zasuvka v stred.konzole a spolujazdcove dvere bez zamku a kontaktu osvetlenia. Je fakt pravda, ze to potom cloveka mrzi, ze si nepriplatil za to ci ono. Mna napriklad mrzi, ze nemam v zadu laktovu opierku a vyskovo nastavitelne sedadlo spolujazdca. Napriklad na Felicii ma tak mrzela absencia serva a klimy, ze som si kupil nove auto (Fabiu). Neuvazoval si nad niektorym akcnym modelom? Vyhodny je Attractive. Ale pre teba asi dost drahy. Ale je tam v podstate vsetko, co potrebujes a ABS naviac.

K motoru 1,2. Je to podla mna vydareny a usporny motor. V meste akceleruje velmi pekne. Samozrejme vo vyssich rychlostiach (povedzme nad 100 km/h) uz nema vela sily na razantnu akceleraciu, ale to je dane vykonom a plati to rovnako pre vsetky porovnatelne motory. Proste chyba vykon. Ale pre beznu rodinu, ktora sa premiestnuje v medziach predpisov uplne postacujuce auto. A ked ho nalozis, tak to budes musiet trochu viac vytacat. Ale ten motor sa tomu vobec nebrani a vdaka trom valcom mas dojem, ze ma omnoho nizsie otacky.

Ojazdene auto? Ked som kupoval auto, tak som chcel nove a nikto by ma nepresvedcil na jazdene. A aku radost som mal, ked som si auto prevzal. Take krasne cistucke, vonave bez jedinej chybicky ci hrdze. Mnam!
Problém, zda se za auto, kterým jezdím, mám stydět či ne, ten tedy opravdu neřeším. Jezdím totiž v tom, co mi vyhovuje a (naštěstí) jsem se po létech (už nejsem nejmladší) dobral k tomu, že se kupní cenou nemusím příliš zabývat. Kritérium "value for money" přesto sleduji, jsem totiž vzděláním ekonom. Tím spíše ovšem nechápu, že je někdo ochoten si připlatit za druhý airbag a manželku klidně nechá jezdit v autě bez posilovače! Ten posilovač je přece o aktivní bezpečnosti, kterou "využívám" stále, kdykolik s tím autem jedu, kdežto onen druhý airbag možná využiji jednou (lépe ho nemuset nikdy potřebovat). A to ještě vůbec není jisté, zda spíše neuškodí...! Lidé jsou prostě dnes tak zblblí tlakem marketingu, že snad už dokonce uvěřili, že v autě s max. počtem airbagů se jim nemůže nic stát. Pokud tomu také věříte, zkuste to někam cvičně "narvat"! Pak třeba pochopíte, že záleží především na konkétním průběhu konkrétního nehodového děje, než na počtu airbagů, a že by bylo bývalo lepší tam mít ten posilovač, aby se člověk oné překážce stačil "lépe vyhnout"!!!
Este k jazdenemu autu: ak mas znameho mechanika alebo niekoho, kto sa v autach vyzna, myslim, ze ked vezmes jazdene auto so zarukou a este Ti ho obzrie ten mechanik, nemal by si ist do vyssieho rizika ako pri kupe funglovky.
Ad předváděčka, a kdo tě sakra nutí, aby jsi koupil auto s naježděnými kilometry? Pěkně r.v. 2002, co stálo na place (chce to velkého prodejce), které jenom vyluxujou a umejou okna. Ojetina od autorizovaného bazaru, která tam byla servisovaná (s náhledem do záznamů) je naprosto bez problémů, s prakticky stejnou zárukou na skryté věci jeko nové) pouze platíš opotřebené díly - klasika. Koroze je u pozinku mimo, toho bych se nebál. Ale jo, kup si nové, ale proč tak o*** výbavu, když ho určitě po třech letech měnit nebudeš?
To je fakt 😄 Posilovac je prima. Presel jsem z Feldy na Stilo a v prvni chvili jsem si rikal, proc tam ty talosi davaji ten CITY rezim kdyz i na normalni je to moc lehky. Dneska mam zapnuty CITY a prijde mi to tezky 😄
Mal si niekedy auto s posilovacom? Skus si to, za tych par tisic to JEDNOZNACNE stoji... Prechod od auta bez pos. k autu s pos. bol pre mna balzamom 😉)
Hm, mozno sa mylim, pripadne ma opravte vy znalejsi veci.. ale nie je na predvadzacky plna zaruka?

Ad jazdene auto: no na zly kus mozes kapnut aj u noveho, pozri si problemy kutila v teme "Ford Mondeo". Ak ale narazis na dobry kus, tak by Ti mal dat o dost vyssiu uzitnu hodnotu ako Fabia pri rovnakej, mozno dokonca vyssej zivotnosti. Faktom je, ze za tie peniaze by si mohol mat auto strednej triedy s par kilometrami a raz takym miestom ako ma Fabia. NIekde tu som zachytil, ze niektori dealeri v Cechach davaju rocnu zaruku aj na jazdene auta. Skus si to zistit. Je to vsak Tvoje rozhodnutie.
Mezi normální fabkou a Juniorem není v jízdě (se stejným motorem) žádnej rozdíl. A jel jsem den před tím v thalii a cliu a výrazně jiný mi to taky nepřišlo. Fabka asi líp drží stopu (i když renaulty jsou rovněž pro mě úplně v pohodě), ale je zas tvrdší (což mi taky citelně nevadilo). Takže vlastně totéž, jen renaulty měly lepší motor a MNOHEM ostřejší brzdy.
Ad. předváděčka. Bývá samozřejmě za dobrou cenu málo jeté auto, otázka je ale jak jeté. Hlavně prodejci s tím jezdí jak dobytci. Zrovna ten, co mi předváděl tu 1.2 mi říkal (možná si vymýšlel), jak vezl obdobný auto zákazníkovi do ČB a jak s tím jel pořád 140-160. S novým nezajetým autem. Chápete to? No jeho to není. Stejně tak mi vyprávěl známý, jehož kámoš je prodejce u fordu, jak testujou u nich na vesnici auta, který si bere přes noc domů. No pěkně děkuji. To by byla drahá sleva.

...

Ad. ojetina. Ano, uvažuji o meganovi 1.4 16 V r.v. po 1999. Ale bojím se, že kápnu na blbej kus a nedoplatím se. Navíc jsem měl dosud ojetiny a znáte to, člověk jednou chce nový auto, i když to třeba není úplně racionální. Mimo to se nechci dočkat za nějakej čas opět koroze. To si můžu nechat Feldu. Ostatně být felda bezpečnější a bez koroze, tak ji nedám, protože vím co od ní můžu čekat.
Pripadne sprav jedno: chod do autosalonu a prevez sa v Juniore a v normalnej Fabke. Potom skoc do Renaultu, Hyundaia a co ja viem kam este, prevez sa v tych autach a uvidis rozdiel. Ked vlacis aj kocik, stalo by za to mrknut sa po predvadzacke-kombiku (imaxim: dobry napad 😉).
Jo a nezapomeň, že kdyř to auto pojistíš při nákupu a teprve potom dovybavíš (rádio, kola ...) a vykradou tě, nedostaneš ani Kč neboť to není na prodejní faktuře a nepřipojistil jsi to. Ale abych se vrátil k meritu věci, ty máš v peřině 230000 Kč a nekoupíš si ojetinu?
Juniora bych taky zavrh, pokud máš teď peněžní strop dej si vysokou akontaci, aby jsi měl splátky leasingu bez navýšení (min 60😖 a kup si tu Fabii normální, včetně centrálu, airbagu a případně ABS v nějakém balíčku. Nebudeš litovat, naopak až budeš pořád obíhat auto, aby jsi zatlačil čudly tak teprvé poznáš peklo. Vždyť ten penežní rozdíl taky doženeš jenom tím, že si vezmeš předváděčku. Motoru bych se nebál, má ho moje kolegyně a je velmi spokojená - teda mimo dálnice.
Taky myslim, clovek musi stejne pri koupi auta pocitat s nejakou rezervou. Ja di dal u auta za 460 000,- taky rezervu (30t) a zjistil jsem ze mi rezerva pomalu nestaci. Koupil jsem changer (ten jsem jeste dodatecne nacpal do leasingu), pak construct, zimni gumy, koberecky a ja nevim co jeste a prachy fuc 😄
ad hanbenie: ak by junior splnal moje poziadavky, tak co je komu do toho, ake auto tie poziadavky splna...
Hm, okej, 40 litrov. Zrataj, kolko k Juniorovi pridas za nastriekanie lakov (podla mna ale dost zbytocna investicia, hlavne kvoli zlodejom, ako niekto spomenul), ta priprava na radio a tie dalsie veci, ktore chces spravit. Rozdiel potom nebude tak markantny a ziskas plnohodnotne male auto. Myslim, ze za ten priplatok to stoji.
Rozdíl mezi Fabkou Junior Easy a Classic Easy je tuším 40 t.

..

O těch brzdách jsem taky někde něco zachytil, ale už nevím o co šlo.

..

Stříknout bych si nechal nárazníky někde jinde než u prodejce (tak za třetinu ceny - ještě aby netrefil barvu, to bych pak už mohl rovnou polepit nálepkama a propagovat nějakej cirkus). Ale nestříknutý to fakt může být docela dobrý zabezpečení proti zlodějům. To by se mi líbilo.

...

Máš s tím motorem víc zkušeností? Co dálnice? Táhlý kopce ve třech lidech?
este ad hanbenie: musim tentoraz uplne vynimocne suhlasit s Petrom: podla auta sa clovek neposudzuje. Auto je dopravny prostriedok, ktory Ta musi dopravit z miesta A do miesta B. Musi splnat _Tvoje_ poziadavky. Tiez sa spytaj manzelky: urcite okrem posilovaca uvita aj ine "blbosticky". Inak, nema konkurencia standardne 2 airbagy, mozno aj 4???
ten motor, vela od toho necakaj, do mesta ok, ale cestuje sa s tym horsie, predbiehanie, kopce na dialnici, najma ak ides nabaleny na dovolenku..

co sa tyka priplatkovej vybavy, kazda navsteva servisu nieco stoji... neviem, ci sa tie narazniky daju strieknut, lebo ak sa to ma lakovat, musi to mat specialnu upravu a to neviem ci narazniky juniora tu upravu maju... priprava na radio, tiez Ta to vyjde drahsie ked si to nechas robit dodatocne, ja som si nepriplatil napriklad za 4 repraky naviac za 1700 SKK a len praca + kable by bola drahsia ak by som si to tam xcel dat dorobit.. alebo odkladaci priestor pod sedadlom vodica za 800 SKK, ta ista story..
Jsem trošku pozadu s reakcema, musím občas i pracovat a než dopíšu svoji reakci už jsou tam čtyři další (to si nestěžuji, naopak to kvituji s velkým povděkem).

Ano, bude s tím jezdit i žena. Není to žádná amazonka, ale dosud jezdila v mé Š 120 (tam měla fakt problémy, byl to speciální kus), tchánově starém Toledu, později Favorit, Forman, Felicia Combi - teď už zvládne Fabku bez posilovače levou zadní.

Později mě bude absence některé výbavy určitě mrzet (možná i dřív), ale je to samozřejmě o penězích, tak se soustředím opravdu jen na to, co je nezbytný pro mě (2krát airbag, dodatečně rádio případně centrál, nosič na střechu, zámek zpátečky, imobilizér to má, a toť vše).

Taky bych bral Clio, zvlášť při dnešní nabídce 1.5 Dci za 300 t., ale nemám na to.

Mnoho ND na Fabii jsou srovnatelné, ale mnoho je jich pořád levnějších (porovnával jsem to s thalií, kde třeba čelní sklo a přední nárazník (skoro 9t.), jsou bezmála dvojnáseobně drahé. Navíc po uplynutí záruky si s tím poradí každej zručnější mechnik, protože bude mít s Fabkou víc zkušeností než třeba s thalií (možná budou i levnější ND z druhovýroby - v tom se nevyznám).
hm, ad bezpecnost: niekde (autorevue.cz) som cital test Juniora a vysla tam o dost dlhsia brzdna draha ako pri normalnej Fabke. Aky je cenovy rozdiel Junior vs. normalna zakladna Fabka, ktora ma aspon posilovac?
Nechci polemizovat o vhodnosti, ale F1,2 v pohodě "uveze" 3 dospělý lidi (250 kg) a akceleruje bez prob. V tvém případě bych asi zaše za dealerem jednoho a pro kontrolu i druhého salonu a nechal si poradit. V levné F. žádný prob. není a jestli chceš šplíchat blatníky, tak v servisu tě to příjde dost draho, to už si radši kup šplíchnutý auto a když na něj nemáš tak budeš hold mít plastový blatníky, alespoň to nikdo neukradne. Proč by se měl za to člověk stydět jak tu někteří chytráci píší (chytrák = anglicky smarty)?
ak by som si mal ja vybrat na tvojom mieste, zoberiem to najlacnejsie 5D clio.. cena porovnatelna, ale neporovnatelne lepsie ako junior. sam mam fabiu, ale junior, to je fakt des..
A jaká to vlastně byla závada, a po jaké době se opakuje? V HK jsou 4 dealeři Škoda: Autocentrum a Verold na bří Štefanů, APA v Kuklenách a Palace, tak si vyber. K Palace bych také nešel, pokud ti na tom autu záleží...
No a je to tady, o to jde. Nechci vylepit za auto čtvrt mega a někde s ním zaparkovat a slyšet, že jsem *, když jsem si něco tak hroznýho koupil (a já nejsem, věřte mi 😉). V podstatě jedinej viditelněj rozdíl je v těch hnusnejch náraznících, který jsou opravdu ošklivý a není problém je nechat šplíchnout. Pak bude vypadat auto normálně, bude splňovat všechny moje představy, bude relativně levný, jen tak nezrezivý, snad nebude moc žrát, snad mě nenechá jen tak ve štychu, snad mi zachrání ženu a dítě až nedají někomu přednost a snad nás přepraví i s nákladem do Chorvatska (není těch snad nějak moc?). Jde mi hlavně o to, jestli už máte někdo zkušenosti s tím motorem (potřebuji slyšet, že se v tom dá jezdit s rodinou a že nás to při slušný rychlosti doveze i do toho Chorvatska) a že na Juniorovi není nějaká další zrada, která není vidět zvenku (jako třeba že by tam chyběly výztuhy dveří nebo něco takovýho, nebo že by tam nešla přidělat zahrádka - vzhledem k malýmu kufru na ni budu občas odkázán). Ostatně nevíte, jestli je u Fábie nějakej problém z dodatečnou montáží rádia (včatně všech kabelů).
Novacek: skus sa zamysliet este nad tym, co za porovnatelnu cenu/par tisic naviac, ziskas. Diely boli mozno lacnejsie na Feliciu, urcite to ale neplati pre Fabiu, preto tento argument pre Skodovku uz nemoze hrat rolu. Navrhuju Ti tu Clio, Getz, "normalnu" Fabiu, urcite najdes aj viac aut za podobne peniaze. Pozri si napriklad aj zaruku: na Getz mas 3 roky.
dabel> presne tak, usetrit za kazdou cenu neni uplne idealni.
On ten Junior za 219TKč neměl ani posilovač (to se jmenovalo tuším EASY).
Ono jde taky o to, abys pak nelitoval, ze sis nepriplatil a nekoupil lepsi vybavu. Chapu ze kdyz ma clovek strop, nechce vic dat, ale pak to muze mrzet. Jinak zvaz i zahranicni auta, ceny dilu a servis jsou do znacne miry srovnatelne. Levnost skodovky jsou povery.
Ono jde taky o to, abys pak nelizoval, ze sis nepriplatil a nekoupil lepsi vybavu. Chapu ze kdyz ma clovek strop, nechce vic dat, ale pak to muze mrzet. Jinak zvaz i zahranicni auta, ceny dilu a servis jsou do znacne miry srovnatelne. Levnost skodovky jsou povery.
Novacek: pochopil som, ze s autom bude jazdit aj Tvoja zena. Myslis, ze je dobry napad kupit jej auto bez posilovaca?
Když nad tím tak přemýšlím jsou to ve škodovce fakt *. Normánlní automobilka, když nabízí levný auto, tak udělá slevu a případně odejme nějakou výbavu, kterou si můžeš dokoupit, ale už jen tu, kterou fakt chceš. U Juniora ale musíš akceptovat malá kola, nenatřený nárazníky a díru do palubky a nic s tím nenaděláš. Ale na druhou stranu, jestliže nepotřebuji onu všelijakou nadstandardní výbavu tak mi ten Junior poslouží doufám stejně, jako vybavenější Fabky se stejným motorem, který lidi běžně kupují kolem 300 t.
Junior je opravdu desnej, ale slo mi o zo, ze stydet se za auto (mobil) apod. je opravdu silenost. Samozrejme ze si kazdy kupuje auto aby se mu libilo a o to prave jde, jestli se Junior libi Novackovi, tak to je dulezite, neni prece podstatne jestli se libi i nam.
to Novacek: no on ten Junior je opravdu desivej. Clio je opravdu mnohem lepsi a Getz samozrejme take. Ceny nahradnich dilu jsou se skodovkou na stejne urovni a pojisteni nevim, ale povinne ruceni je taky stejne. Havarijni platit nemusis jestli si veris. Tak nechapu co resis. Juniora si koupi jenom *.
je fakt ze zalezi na prioritach... me se musi auto i aspon trochu libit a junior je fakt hnus - nejlepsi je v te jakesi zelene RGB 00FF00 a cerny plastovy narazniky... myslim ze Getz nebo Punto by byli lepsi volba
pět dvěří je nutnost kvůli dítěti. Nevím, zda s tím máš zkušenosti, ale prostrčit dítě předníma dveřma dozadu do sedačky (v roce a půl má cca 12 Kg - nevím přesně)je zejména pro moji něžnou manželku docela problém (má co dělat i se složeným sporťákem do kufru).

Punto, Clio - moc pěkný, hlavně to Clio, ale pojištění a ND (u Clia, Punto neznám) jsou někde jinde.

Mercedes je fajn, ale zatím pomýšlím spíš na toho Juniora.

Když člověk na ty 13-ky kola kouká, tak si říká že jsou fakt divný, ale když jsem je srovnával u prodejce se 14-kama na vedlejší Fabce, tak jsou v podstatě stejně veliký. Nevím, ale já kdybych to nevěděl, tak si o nějakej milimetr menšího kola na ulici nevšimnu.
No me se junior taky nelibi, ale abych se stydel za svy auto, to mi zase prijde extrem. Jestli nekdo nekoho hodnoti podle auta tak je magor.
no co se tyce vzhledu juniora, tak za to bych se fakt stydel... jenom kdyz vidim ty 13ky kola a otevrenej dekl ... uaaa
To Novacek> promin, ja nebudu hodnotit co si koupis, ale auto si snad kupujes na jezdeni a jestli mas pocit, ze se za nej budes stydet (nechapu, auto je pro me, at si kdo chce mysli co chce) tak si radsi kup Mercedes, za ten se stydet nemusis 😄
a 5 dveri je pre teba nevyhnutnost?
No jo, ale Getz stojí s pěti dveřma 250 t. a kola má stejný. Je fakt, že má navíc tónovaný skla, posilovač řízení, elektricky ovládaná přední okna, plato kufru, osvětlení kufru, přípravu na rádio + čtyři repro, výškově stavitelný volant atd. Já chci ale druhej airbag (ten je za obdobnou cenu), rádio a případně centrál, bez dalšího se obejdu. A motor Getze je podle mě horší. Volant u Juniora se mi líbí, je větší z oktávky kvůli absenci posilovače. No váhám. Abych nekoupil auto za čtvrt milionu a nemusel se za něj stydět (už tu někde padlo, že juniora si koupí jen blbec).
alebo clio access za 240.000,- CZK.. mas 1.2 stvorvalec namiesto 3-valca, ma to normalny volant, kolesa aj blatniky, navyse 2 roky zaruka...
Nerad to říkám,ale zkus zauvažovat třeba o Hyundyi Getz nebo Fiatu Punto.U junioru by mě asi nejvíc vadily ty strašný nárazníky a mrňavý kola no a taky hnusnej volant.
Prosím o váš názor, zda se vyplatí koupě uvedeného vozu. Vím, že už se tu níže diskutovalo jak o novém motoru, tak o juniorovi (to však bylo zejména z hlediska motoru 1.0), ale závěr, zda jít do tohoto auta za velice slušnou cenu 230 tisíc, jsem si z toho neučinil. Ke zkušební jízdě s uvedeným motorem jsem přistupoval velmi skepticky, ale byl jsem mile překvapen. Do kopců na Soběšice (kdo zná Brno), to nádherně zrychlovalo a velmi spokojen jsem byl i s jízdními vlastnostmi (dosud jsem s Fabkou nejel). Záběr motoru a zvuk v pohodě, jen se bojím, co to udělá na dálnici při větším naložení (žena, dítě, náklad). Určitě na to budu muset obecně víc šlapat, což se může negativně projevit i na životnosti. Srovnám-li dojmy z jízdy s mojí Felicií Combi 1.3 MPI, tak 1.2 HTP dle mého subjektivního názoru překvapivě (vzhledem k váze auta a papírovému výkonu) nezaostává, a to moje Felicie je s 60 tisíci km v plné formě, kdežto zkoušená Fabka se 140 km nebyla ještě zajetá. Výbava junior není žádná špica, ale jde mi taky o bezpečnost což s ohledem na cresh testy při dokoupení airbagu spolujezdce naprosto splní. Plato do kufru a plastový kryt motoru mi u prodejce slíbili jako bonus, přípravu na rádio pořídím jinde levněji než za jejich 4.500 stejně jako rádio samo. Později můžu v případě potřeby nechat dodělat i centrál a stříknout nárazníky (u jiných aut mi v černé nevadí, ale u Fabky jsou vzhledem k jejich velikosti jak pěst na oko). Taky mám obavu, že cena 230 t. se dlouho neudrží (před nedávnem to bylo dokonce 220 t.). Mám dojem, že škodovka se bojí nedůvěry v nové motory 1.2 a tak chce lepší cenou s nimi lidi seznámit a později ceny opět zvedne. Za uvedenou cenu se ostatně dříve prodával Junior s motorem 1.0, což je fakt rozdíl. Jelikož mi má relativně málo jetá Felicie začíná korodovat (páté dveře), láká mě i celopozink karoserie. Co vy na to? Máte nějaké zkušenosti, či jiný názor než já? Díky za odpovědi.
Chci se zeptat, jestli máte někdo nějaký zkušenosti s autorizovanými servisy Škoda v Hradci Králové. Já jsem se svojí Fabií vybral AUTOPALACE a nevím, nevím jestli jsem zvolil správně. Dal jsem auto do orpavy s tím, že je uvnitř cítit benzín. Oprava byla provedena v ceně 1000,. Kč, z toho 200,-Kč materiál. To všechno beru, je to atorizovaný servis. Teď se mi to ale objevilo znovu a nevím, jestli nemám zvolit jiný servis. Předem díky.
nejak se tady v tyech kategoriich nevyznam, omylem jsem to dal do kategorie Skoda Fabia, i kdyz se jedna o Ford Escort
Pred mesicem jsem havaroval. Poskozeni zhruba toto: predni a zadni naraznik, kapota, dva blatniky, dvere, prah, zadni a mozna i predni poloosa - vse na vymenu krome prahu, ktery se musi zacelit

Policie mi zavolala odtahovou sluzbu a ta mi nabidla servis, kde auto daj pry do poradku tak, ze nikdo nic nepozna. pricemz pouziji nahradni dily ze starsich aut, aby to nebylo tak drahy

souhlasil jsem, zalostny pohled na otluceny auto - hlavne at to hned zacnou opravovat

v servise skodu a celkovy naklady odhadly na 60 000 Kc. Dobre, to je v pohode. Rekli, ze to bude trvat asi mesic. Dobre, souhlasil jsem. Po ctrnacti dnech jsem jim zavolal, jak to pokracuje. Rekli mi, ze jeste ani nezacali, ze na rovnaci stolici nebo jak se to jmenuje, je zatim obsazeno. Za dalsi tyden mi rekli, ze tam maj nejakyho mercedesa, ale ze pristi tyden uza urcite zacnou.

Moje otazka zni - co si myslite o tomhle zpusbou jednani a mate poneti, jestli v praze existuje servis, kde by to slo rychleji a solidneji? Jenze s tim, ze sezenou ty dily z vrakoviste.

Obavam se, ze se mnou vsude budou jednat stejne. Nechci novy drahy dily, tak si musim pockat, nebo nekdo znate lespi servis?

Roman
to aby si zacali strazit svoje kary ti, ktori tam maju priecne ulozeny 1.9 TDI PD 150PS..
to huf: to je dobře.
Koukám, ses moc nepoučil. Já myslel, že tě aspoň trochu trkne, když ty tvoje doplňky při pokusu prodat nikdo neocenil (a hlavně nezaplatil). Takováhle přestavba, to jsem zbytečně vyhozený prachy - abys pak ve finále zjistil, že to stejně není to pravé ořechové, a aby auto ještě víc ztratilo na ceně...
Ale tvoje prachy - tvoje auto - tvůj problém, radit ti nechci. Jestli se do toho fakt pustíš, jsem docela zvědavej na průběh těh úprav, a výsledek...
Nebude.

1. se do passata 1.9 TDI PD 150PS nedává

2. je v něm podélně a to je mi na prd.
Aby to nebylo z auta souseda, co mu nedávno ukradli passata...
180.
Je inzerát. Kdo nabídne solidní kousek, tomu dám vydělat.
150ti koníků se ti zachtělo? Já sem minulej týden vytunil motor už jenom tím, že sem vyměnil papírovej vzducháč za bavlnu. Rozdíl, který u šestiválce nejen slyšíte, ale i cítíte ;o) Opravdu to jede mnohem líp, už se chudák asi dusil.....
to HUF: To jako že ho budeš mít od čorkařů?
A bude to komplet se spojkou a 6kvaltem.
Ten motor není drahý, pokud se sežene z potutelných zdrojů a to mi nevadí. Navíc prodám svůj. Bude mě to stát maximálně 30tisíc.
RV: pri 30tkm mi v servise naliali castrol powertec 10W-40 polosyntetiku, ked budem mat 40tkm (teraz mam 37tkm), dam tam castrol txt 5W-40 plnu syntetiku.. Ty davas aku znacku?
Olej měním každej rok nebo po 10t/km.Dodržuju pokyny ing.Čepka.Říkal sice, že stačí i dobrej minerál,ale dávám plnou syntetiku 5W-40.
to bys mel ale teda implementovat 6ti kvalt 😉
a nebude ta to stat viac, ako keby si kupil nieco nove 180PS?
Tipcars přestal nabírat soukromou inzerci. Navíc jsem si to dočasně rozmyslel a hodlám použít implantát jménem TDI PD 150PS ARL s čipem na 180PS.
RV: to je len ten moj nick trochu zavadzajuci 😄 o light blue som tiez uvazoval, len bola este drahsia ako cierna, tak vyhrala cierna.. inak ako casto tam menis olej? ing. Cepek mi odporucal menit po 10kkm ak s tym jazdis sportovejsie.
Někdo psal, že viděl tu tvoji Fabii v nabídce na TipCarsu - tak jsem tam koukal, a nikde nic... To už jsi jí prodal, nebo to byl kec? A nebo jsem slepej? 😊
T osi piš, že to poznáš, Na 1.2 40kW tuplem.
Ne já mám light blue.Tak jsem myslel..,no nic.
nechce sa mi verit, ze medzi 195/50 R15 a 195/55 R15 je az taky velky rozdiel, myslis, ze by to bolo citelne napriklad aj na max rychlost, alebo na pruznosti, dynamike?
Mít na tak slabém autě 195/55R15, pokud je defaultně na 195/50R15, je podle mně nesmysl. 195/50R15 budou lepší a osobně nechápu logiku VW, že to takto látá.
neviem, ale ak bereme rozmer 195/50 R15 ako DEFAULT tak potom pri rozmere 195/55 R15 bude tachometer ukazovat vzdy o 3.4% viac nez je skutocna rychlost, potom moja skutocna rychlost je este menej nez 140 km/h ;o)

ja si myslim, ze tie gumy taky rozdiel kludne spravia, si zober ze ten rozdiel v odpore pri 195 mm oproti 155 mm a este k tomu x4 kolesa. ktovie ako je vobec vykalibrovany tachometer, ci to mam nastavene na moj rozmer pneu alebo je to nejake standardne alebo ake, su to sice drobne rozdiely ale su.
podla mna s tym moze suvisiet tvoje znizenie Vmax.. 195/55 ma vacsi obvod kolesa ako 195/50 a tak je prenasana na cestu mensia sila.. ja mam v tecnicaku 165/70 R14, 185/60 R14, 195/50 R15..
uff same preklepy, takze este raz tie pneu spravne

155/80 R13

165/70 R14

185/60 R14

195/50 R15

195/55 R15

205/45 R16

na zimu su doporucene 185/55 R15
NIE! je to tak spravne!

to aby ten zaciatok nevyznel tak blbo ked som tam nedal ani vykricnik ani ciarku ;o)
nie je to tak spravne, mam original alu z vyroby a je to taka divocina s tymito rozmermi. vlani davali na polo s tymito diskami co mam ja rozmer 195/50 R15 ale na Ibizu co je de facto to iste ako Fabia, Polo montovali 195/55 R15. tohto roku montuju uz aj na Polo pneu 195/55 R15 tak prislo auto aj mne z fabriky.

v technicaku su vsetky rozmery vypisane aj na viku nadrze, takze na Polo mozem dat toto😒br />
155/80 R13
167/70 R14
185/60 R14
195/50 R15
195/55 R15
205/45 R15
na zimu su doporucene 185/55 R15

takto to je v technicaku je to riadna divocina, podla mna na fabku mozes dat tento rozmer co mam ja tiez, je to vramci tolerancie a ked VW montuje jeden rok 195/50 R15 a druhy rok 195/55 R15 asi je to v poriadku.
xtra: nemal by si tam mat 195/50 R15 namiesto 195/55 R15? u fabie je predpisany rozmer 195/50 R15.
RV: aj ty mas ciernu? 😄
inak co sa tyka rozmeru pneu a vplyvu na vykon, tak na mojom Pole s motorom 1.2 40kW su tie siroke gumy 195/55 R15 asi dost znatelne. Original pneu ktore sa seriovo dodavaju k tomuto motoru su 155/80 R13 a s nimi su kalkulovane aj udaje vyrobcu o spotrebe, max rychlosti a pod. no a udavana maximalka je v tomto pripade 152 km/h. ja na mojich pneu z toho dostanem max. 140 km/h viac len dole kopcom. takze vplyv pneu na vykon je pri slabsich motoroch asi dost citelny. na druhej strane to zas tak presne porovnat nemozem, pretoze na rovnakom pole s pneu 155/80 R13 som nikdy nesiel.
Bluedream:Jo,já od nich mám feldu 1.6.Absolutní spokojenost.Jo a mimochodem,asi máme stejnou barvu...
ked som vosiel do dielne p. Cepka a vidiel som tam tu kopu motorov, co tam mali, tak mi bolo jasne, ze je aj motor mojej fabie v spravnych rukach. Pocet upravenych motorov proste hovori za vsetko.. Ty si si dal robit feldu 1.6-ku? musi ti to potom pekne slapat 😊
Nelituješ že sis vybral tuhle firmu, že ne ?Z venku to vypadá příšerně, ale uvnitř se dějou věci.
Zdar,

mame vo firme 2ja rovnaky problem s original skodovackym radiom. Naladim si na radiu stanicu X (kvoli traffic info) a pustim kazetu. Vypnem motor a ked neskor znovu nastartujem, na radiu bude naladena uplne ina stanica. Je to dost otravne. Nijako to nesuvisi s nastaveniami radia. Predpokladam, ze takyto problem budu mat aj ostatni kolegovia, akurat malokto pocuva kazety. Mate tiez tuto ficuriu ? Nejaky napad co s tym ? Dik.
to Huf: tak to jo, trochu si me uklidnil. I kdyz zrovna jsem si prolistoval novej Auto rating a je tam nové Porsche Cayenne - to SUV. Lehce jsem zaslintal a u MAzdy sezral volant. Jdu setrit.
Abys to pochopil. Ono to pojede o 2% hůř, ale Tobě se s tím pojede o 50% líp. Celkový výsledek je velmi kladný. Pokud navíc nevyužíváš pořád plný výkon, nepoznáš skoro vůbec nic.
to HUF: to jsem zvedavej teda jak to bude chciply. Musim se porozhlidnout po neakym STi-čku. I kdyz tenhle rok zacal v podnikani opravdu na *. Snad to nepozavirame.
Jsi *.
Poznáš to. Ne tak, jako u 74kW Fabky (to je ve standardu strašná dieta), ale jo. Neboj, není to o 25kW. Je to, jako bys jel s klimou.
................DAlší smrdutá dieselová popelnice...............................…
Tak som bol vcera u p. Cepka. Ked som k nemu prisiel do garaze, mal tam rozrobenych asi 15 motorov, hned som vedel ze som na spravnej adrese 😊) Mal som aj ja pocit, ze je to profesional, ktory vie co robi. Okrem upravy (hlava, vacka, sanie, chip) vemenil aj diely, ktore boli opotrebovane, takze vlastne aj generalka motoru. Dojem z jazdy naspat z prahy v porovnani s cestou tam: Motor ma vo vyssich otackach kultivovanejsi zvuk ako doteraz, dynamika sa zlepsila v celom rozsahu otacok, teraz som mohol ist plynule 160 aj do dialnicnych kopcov, doteraz to umieralo na 140. Ked som musel v tom kopci zabrzdit, tak za 4 a krasne tahal, doteraz za 4 v tychto pripadoch nepomahalo... takze za 24tCZK max. spokojnost. mozem odporucit.
to Huf: s tim vykonem snad to nebude tak dramaticky, ne? Koupil jsem ty 215/45/17 a na zimu mam 195/65/15. Snad budou jizdni vlastnosti jen k lepsimu, ne? Takovej rozdil to neni, ne? Co myslis poznam rozdil vykonu az to nazuju/ M6 100 kW/. Dik
Mám za rok a 10 měsíců najeto 86tisíc km. Pohoda.

Pneu? Nevím. Pokud se nehoda nebude odvíjet od použití těchto pneu (což asi ani dost nemůže), tak to nikoho moc nezajímá. Jen, pokud půjdeš do větších kol, tak (pokud ho ještě nemáš), si nech udělat čip. Jinak budeš moc zklamaný, kolik velká a široká kola ubírají na dynamice.
Do Fel. se prodávaly zvlášť, do FA se bude jednat o výměnu panelu přístrjů, ten stojí do Oct. ~8KKč, zjišťuj tímto směrem (v servisu nebo na vrakovišti). Palubkou se vymění IMMO a tedy problém PIN a přizpůsobení. Zaplatíš jiný panel přístr. + práci, stojí to za těch 9000 Kč?
Zdravím všechny, zajímalo by mě, kdo má najeto nejvíc na fábii TDI? Já mám auto 8 měsíců a mám 55.000 km. Zatím vše ok, je v pohodě. Chci si koupit větší kola, ale nevím, co by se stalo, kdybych třeba boural a měl tam sedmnáctky, byl by problém? V TP jsou napsány max 15" dík za radu.
Vážení,

je možno nechat dodatečně doplnit výbavu Fabie Combi Classic (1,4/50kW) o palubní počítač? A co to stojí? Dík za odpověď !
jo aji AC ? Tak treba Ibiza TDI 96kW klimu v tom nejvyssim modelu nema a tim je na 510kkc... Pokud teda bude RS ve stejne vybave jako Elegance ale o 50 tis levnejsi tak kdo by pak kupoval Elegance a jeste s mnohem slabsim motorem a 5ti kvaltem ?
Kde je mimochodem uvedena kompletní základní výbava RS-ka,myslím Fabii?Na škoda-auto je jenom

zprava o uvedení na trh.Mimochodem ta cena je taky

docela střízlivá.
Tak jsem se svou Fabií 2.0 dosáhl další mety, za tu dobu mě jenou vykradli a z poruch mi jenom začalo hučet levé zadní ložisko - výměna v záruce, ta nyní končí, jsem dost spokojený, že jsem těch kilometrů natočil za rok tolik, aspoň se prověřila. K výbavě mi v servisu časem doplnili tempomat a handsfree, jinak jsem doplnil chromové žebrování masky, polepy sloupků a nalakoval kliky, to mi přijde skoro jako resty výrobce. Jinak naprostá spokojenost, teď jsem akorát lehce řešil spotřebu přišla mi, že se zvedá cca 8l, ale zkusil jsem teď jet pár stovek km civilněji - nepřekračovat 120 na běžných silnicích a spadla na 7l, takže na to asi moc šlapu. Trochu lituji při tom průběhu km, že jsem nevzal TDi, ale tehdy byly skvělá nabídka na tohle auto, nemá cenu asi o tom spekulovat.
Myslím, že cena 495 tisíc je nějaká podhodnocená. Když vemu v úvahu že auto bude 130 HP, xenonová světla a klima v základu, tak mi ta cena nějak nesedí.
Diamant
Ja sa na svojej "RSke" vozim uz rok. Tak preco by som sa mal tesit na nejaku novu RSku?
Tak jak se tesite panove na svezeni s Fabii RS? 😉))
Neprekvapils ani o trosku. Cekal jsem presne tohle 😊)) a vcem nemam rad pravopis? No vypada to ze jedinej kdo je nevytizenej jsi na celym MC ty 😊
Pochopitelná reakce, když přijdeš o těch potenciálních pár desítek tisíc 😄

Jendo Kokši (Smarty) vzešlý ze žhavé noci svých rodičů ... za devět měsíců dne 27.4.1980, co jsi vykoukl na svět v Jihlavské porodnici... (citace z tvého webu, pravopis moc nemáš rád), ty programátor (málo vytížený?, sic. To já nevědět. Jinak sranda, no flame 😄
sice tam nemam originalne alu... tie moje imho vyzeraju urcite lepsie 😄 a schvalene su pravdepodobne tiez, preco by aj nemali byt, ked v aplikacnej tabulke je uvedena aj fabia a vsetky rozmery sedia... len tie sroby neviem ake tam dat...
ty ses normalne agent 000 Vladimir Petrovic akka "vosina v *" 😊
jv4: a myslíš, že ten policista rozumí databázím? 😄 Pokud vůbec tuší, o co jde, pak se chtěl jen zbavit nepříjemné práce. Zkusil bych se obrátit na Polici na někoho odbornějšího, nevím, jak by to při jejich ochotě prošlo (a nebo mít známého u Policie), určitě to jde filtrovat dle alespoň 3 znaků (otázka je zda to jde i na tom terminálu co má policejní služebna), znáš-li alespoň korektní pořadí znaků a zn. vozu.
Někdy stačí jen správně formulovat dotaz a netřeba cokoliv (za desítky tisíc😊) dělat.

Jednou jsem chtěl cosi vyhledat v Makru, člověk na infopointu se dohadoval, že to nemůže najít a nenechal si vysvětlit, že zástupný znak "%" to řeší (v SQL db). Když jsem ho přemluvil, aby to zapsal tak jak jsem mu radil, nestačil se divit. Klientské rozhraní většinou nefiltruje zvláštní znaky, které v databázích mají určité spec. významy.

Skript na MVČR ovšem ořezává, co se dá, zástupný znak % nevyjímaje. Z pochopitelných důvodů, je to snadno zneužitelné. Kdo zná SQL, TSQL jazyky apod, ví o čem je řeč.
Vejde tak tak, na * dostane chlazení, u Octavie je olejová vana nad vozovkou asi 12 cm a bere za každý druhý pangejt, v Rusku nemají problém s motory.
"to Petr - to je falešná informace. Motor bude velkým překvapením. Překvapením bude ovšem asi i cena, která bude nad očekávání vysoká....."

tak to přece jen nebyla falešná informace (viz původní zpráva) 😃
Aha sorry, já jsem si nevšim, že dotaz je o šroubech.
Originální ráfky jsou cenově bezkonkurenční, vypadají dobře a jsou schválené - 15" vypadají na Fabii dobře a 195/50 gumy pěkně drží, prostě bych neváhal.
A nezda se vam cena nejaka levna? 495.000 Kc
uz sa uskutocnil test medzi smartyho 1.4 74kW a jv4-ho upravenou 65kw fabiou? kedysi sa tu o tom pisalo, ze ten test bude 😊
buduci tyzden idem nahodit letnaky + alu a este nemam kupene bezp. sroby.. aky typ je pre fabiu najlepsi? mam kupit orig. skodovacke? dik za radu..
Hmm a tady vidis ze to jde 😊

[odkaz]

286PS
saq ked sa vojde do WRC.. je to politicke rozhodnutie.. skoda sa nema prezentovat ako sportova znacka, tak tam hodili "nesportovy" TDI..
Někdo tvrdil, že 1,8T se do fabie nevejde... www.skoda-fabia-club.cz/index.php?id=7
oni vyměnili primáře???
Na tuto otazku odpovi muj manazer Franta Kocourek.
mexi, už Ti bylo aspoň 15? ;o)
Jasne, branim spravedlnost a poradek pred sejdirem, ktery se zde objevoval pod jmenem ATX. To je me zivotni poslani!!! A samozrejme musim jeste lidi branit pred magorama tobe podobnych!!!
mex> Už jsi zjistil, proč existuješ? ;o)
Myslim ze hokuse spis zajima, kdo ho okrade, nez jestli mas zaslapnuty spermie.
to mex> Nejsi náhodou V.Petr, že?

to hokus> Myslím, že si sám uděláš jasno. Stačí se podívat na úroveň tady toho mexe. Je jako zašláplá spermie.
U autokomplexe vazne ne, je to zlodej. Na Hufa nedej je to jenom jeden mistni magor. Vice se doctes na chiptuning.ec.cz
Dík moc, zavolám mu...
Já ho mám z výroby za příplatek spolu se sedáky. Kámoš ho ale teď kupoval od AUTOKOMPLEXe a vyšel ho úplně nový i s airbagem na 8.000Kč.
Škoda...tajně jsem doufal v 1,8T. Potom bych se nerozmýšlel a utíkal bych ji koupit... Hufe, Tebe bych chtěl poprosit o radu. Mám octavii 1,8T, není však RS. Kde jsi přišel k volantu RS a za kolik. Pokud nechceš odpověď psát do fora, pošli mi ji prosím na racer007@centrum.cz .Děkuji
No Hufe, já bych si RS asi představoval spiš jako Tvoji Fábku.Tohle co předvedla Škodovka je polotovar.
Jsem zklamán... Designově je to dost chabé. Motor je fajn a 6kvalt taky, ale jinak... Bál jsem se, že budu mít konkurenci, ale obavy jsou zažehnány. 😄

Dokonce to vypadá, že má stejně malé brzdy, jako já. Sedáky a volant stejné, i když čalounění RS je velmi pěkné. Maska v černé nevynikne, možná ve světlejším...

Celkově oproti Ibize Cupra velmi chudobné...
Ne, je to citát a chtěl jsem navodit atmosféru.
matuS
FM96.8=Petr ?
"Rezonanční plnění je založeno na ladění délek rezonančních trubek tak, aby sáním motoru buzená frekvence kmitů se při rezonanci rovnala vlastní frekvenci vzduchového sloupce v rezonanční trubce. Při rezonanci dostáváme maximální amplitudy tlaku, které využíváme k plnění válce. Rezonanční plnění dává v rezonanční oblasti relativně malé zvýšení plnicího tlaku 15 - 30 kPa a tudíž i výkonu motoru o 10 až 35%." ... Nevíte jestli něco takovýho používá ve svých motorech škodovka, ... případně máte s tím někdo zkušenosti?
zachytil som na lade cez zimu pravy prah a mam ho poskriabany asi takych 20 cm ale len v tej casti kde je lakovany s takym drsnym povrchom. da sa to nejako opravit alebo je to potrebne prelakovat v servise ako kazdy iny plech?
Mne sa stalo nieco podobne vcera tu v BA. Sice ma nenabural ale vyzeralo to takto😒br />
Na jednych semaforoch (pri byvalej Ikei) zastala vedla mna cervena Felicia a zdalo sa mi ze mi vodic ukazuje "fakjua". Nevenoval som tomu pozornost. Kaslat na takych debilov. Potom skocila zelena a vystartovali sme smerom na dvojprudovku ku stanici BA - Nove mesto. Ja som sa pohol normalne ale on ostal stat na zelenej potom sa pohol, rozpumpoval to a predbehol ma z praveho pruhu prezne tak ako keby ma chcel zachytit ale stihol som pribrzdit tak ma minule. Na dalsej krizovatke sa na cervenej otocil do protismeru a viditelne mi ukazal znova "fakjua". Dalej som si to nevsimal ...

Cervena Felicia, SPZ: BA-***FO (cisla som si nevsimol) a v tom 'O' mal ciernou fikskou dokresleny ksichtik.

Co to dnes jazdia za ludia ...
Tak jsem jeste hledal v databazi odcizenych vozidel na mvcr a naslo se tam prave 1 a8 cerna, tpm00-01, coz je vsak natolik okata znacka, ze bychom si ji nejspis vsimli (teda spolujezdkyne) 😒 Tak nevim...
ja by som bral tu 1.4-ku... aj napriek vyssiemu povinnemu ruceniu a pouzitej starsej technologii... objem nahradis len objemom 😊
po servisoch sa podla mna nema zmysel pytat, ak tam nemas svojho cloveka, on ho tam urcite bude mat a asi tusis kam ta posle ak sa budes po tej audine pytat... ak by bol z SK, tak by som ti vedel pomoct ho najst..
podla mna to bol odrb zo strany cajtov.. urcite sa da vyhladavat len podla urcitych znakov.. mozno ma tu ciernu a8 ich kolega alebo kamos.. a na tu statnu zakazku sa hlasim aj ja ak by to fakt nemali 😊)
No jestli maji tak "inteligentni" DB tak jim rad udelam nejakej vyhledavac za par desitek tisic 😄 ve statnim rozpoctu se to uplne ztrati 😊))
Co rikate na tenhle motor do provedeni kombi? Neni lepsi 1,4 50kW kdyby se sehnala. Vezl se nekdo uz s timhkle motorem?
Pokud to byla rana, která na autě zanechala stopy větší, než opraví kit, tak věz, že A8 je z hliníku a jakékoliv karosářské opravy dělá jen pár dílen v ČR. Zjisti si tu nejbližší a zajeď se tam poptat.
S policii jsem to samozrejme resil, rekli sorry, potrebujeme celou spz, jinak s tim nemuzeme nic delat, "nase db umi vyhledavat pouze, zadaji-li se uplne vsechny udaje" 😒( Svedka mam - spolujezdkyni.. Takze pry na pojistovnu a z havarijniho..
podla mna zistit majitela nie je problem... navyse ak to ma aj on burane.. udaje cierna a8 + 3 znaky z spz + burane, stacia. aku mas skodu? kazdu nehodu so skodou prevysujucou nejku sumu by mala vysetrovat policia, tak by to mali zistit, problem bude mozno v tom, ze potrebujes este nejakych svedkov... alebo ak to bola mala skoda, tak mat kamosa u policie, zistit majitela a ked si to auto opravi, vojet mu to klucom... 😊
Stala se mi neprijemna prihoda. Nejaky inteligentni clovek me umyslne naboural (pote co mi nedal prednost, tesne jsem se mu vyhnul, nasledne me pri predjizdeni ze strany z praveho pruhu naboural). Bohuzel jsem si nevsiml spz, a kdyz jsem videl, ze dotycny na nasledujicich semaforech na cervenou ujizdi, jal jsem se ho pronasledovat, abych zjistil alespon tu spz. Bohuzel...

Je nejaka sance, jak se tomu mohu nyni branit? Dotycne auto neni uplne bezny typ (cerne a😄, snad znam 3 pismena z spz..

Diky za rady
a(nonym)> a kdepak si vyčetl, že vepředu musí být zástěrky ??? Pročpak píšeš opět ?zatím jsem žádné davové psychóze nepodlehl. A jestli neumíš vystupovat pod vlastním nickem, tak si u mně žabař. 😜
Diamant
Áno, zadný ostrekovač sa dá špendlíkom nastaviť aby striekal vyššie a dá sa nastaviť aj trochu do strany. Takže ak streknete na sklo, keď sa stierač práve vracia, tak tá voda stečie aspon na gumičku a nie bez úžitku okolo osky dole.

Na Slovensku sú povinné len zadné zásterky. A nepočul som o tom, že by niekde na svete boli povinné aj predné alebo len predné zásterky.

U silnejších verzií (74 alebo 85 kW) je aj lepší prívod k brzdám cez tie bočné mriežky. Inak nové Fabie už majú všetky tú krajšiu mriežku. Prišlo sa na to, že je lacnejšie vyrábať len jeden druh.
Zajímavé. Každopádně jsem spokojený s tím sportovním škodováckým. Myslím totiž, že se jim moc povedl. Ještě jsem s ním nikde neškrtl a vypadá velmi homogenně s vozem.
huf>Dovolím si ťa poopraviť😒br />

Mriežky v nárazníku sú závislé jedine na motorizácii, a nie od výbavy. Je len zhoda okolností, že väčšinou v Elegance sú motory VW, a tým pádom aj iné mriežky.

U motorov 1.0, 1.4MPI, 1.2HTP, 1.9SDI je v prednom nárazníku spomínané "jemné" mriežkovanie, kde po krajoch sú vodorovné čiary a v strede pod TEČ sú čiary pozdĺžne. V prípade, že auto s niektorým z týchto motorom má aj klimazizáciu, v prednom nárazníku sú tie druhé mriežky, ktoré majú tých samotných "čiar" menej, a otvory medzi nimi sú väčšie.

U motorov 1.4 16V, 1.9TDI, 2.0 sú použité mriežky s väčšími otvormi.

Tieto mriežky sa od januára 2003 dodávajú pre všetky motorizácie, staré "husté" mriežky už na novom aute neuvidíme, vypadli aj zo zoznamu ND. Preto má greggie iný nárazník, než mal predtým 😊
TomeB., to není pravda, zástěrky musíš mít jenom ve předu, to jsi opět podlehl davové psychóze😊))
Zadní zástěrky jsou povinné, pokud s nimi bylo auto schváleno. Mám Astru F z 96' a ta je z výroby měla -> technik na STK mě upozornil, že bych si je tam měl doplnit (sundal jsem je, protože jsem jednu loni zlomil o ledovou závěj). Ale třeba Astry F Classic, prodávané v roce 2000 (doprodej) byly schváleny už bez zástěrek a nemusí je mít (a ani od výrobce nemají), i když se jedná o stejný model auta. Tom B.
keby som si mal vybrat, tak si tiez radsej vyberiem tu zastaralu 1.4mpi, co nemusi byt nevyhoda v zmysle nenarocnosti na udrzbu, uz je to proste odladeny motor, navyse da sa za 19.800,- CZK profesionalne upravit na 65kW.. a to je oproti drahsiemu 1.2 47kw uz rozdiel..
Vybral jsem si jednu z posledních 1.4/50 Combi - jako rodinný vůz. Docela mě překvapili, že už je nebudou vyrábět, že je nahradili 1,2. Když jsem se po ní ptal, tak mizeli přímo před očima.
Mělo by to být tak, že Elegance má jiné, než nižší stupně potom taky to jemné ne moc pěkné mřížkování bylo u MPI a u 1,4 16V 55kW a taky u SDI. TDI, 101PS 16V a 2.0 měly vždy tu řídkou pěknou.

Ta lepší mřížka je potřebná u TDI pro vstup vzduchu k mezichladiči. Jinak je to jen okrasa.
Heh, mne sa to nejak zaseklo a kruti sa mi tryska spolu so stieracom, najprv to striekalo za stierac, pootocili mi to a strieka to pred stierac. Dobry zlepsovak ale ako sa to stalo netusim, neviem doporucit. Zrazu to zacalo.
Mně připadá, že TDI a benzíny (nevím jak SDI) mají jiné spodní mřížky nezávisle na roku výroby. Třeba Ti tam dali něco, co měli skladem...
Favorita nechci, ale není nejjednodušší dát ho dealerovi na protiúčet, rád ho odkoupí a ještě ti dá 3% slevu fabii. jakou sis vlastně vybral?
Zdravím všechny příznivce Fabie,

chtěl bych si koupit novou Fabii, ale musím prodat Favorita, neznáte někoho, kdo shání levné a spolehlivé auto?

R.výroby listopad 1991, najeto 90000km, garážované a opečovávané, servisní knížka, koupeno v ČR, nebouraná, spolehlivá, střešní okno, imobilizér, rádio, třetí brzdové světlo. Barva modrošedá. Jsem z Prahy a chtěl bych tak 42000 s možností slevy při rychlém jednání.

Napište mi na e-mail: svancaram@centrum.cz
Funguje to, díky. Můžu vřele doporučit.
Jdu to s tim špendlíkem zkusit.
po opraveni po havarke fabie z mod. roku 2001 som si vsimol ze je tam iny predny naraznik, namiesto jedneho otvoru v dojnej casti a mriezok popri hmlovkach od stredu ma ten novy tri trochu vacsie otvory a po mriezkach sa zem zlahla 😊... zacal som si vsimat fabie okolo a vacsina uz ma tento novy naraznik... bola tam nejaka zmena? 😊
Staci do trysky strcit spendlik a natocit si ji dle libosti. Uz jsem to taky delal.
Hufnagl: Nevim jak je zadni naprava bezudrzbova, ale me (27.000 km) zacina pri prejezdu nerovnosti taky neco bouchat od zadnich kol. 😒 Tkaze me oprava zrejme taky nemine. 😒(((
to by som aj ja rad vedel.. co by im to urobilo, keby tam dali normalny rozprasovac.. mne to dostrekne asi do 85% zaberu stieraca a je to poriadny "vopruz"...
Mám dotaz začátečníka. Zadní ostřikovač je zřejmě moc sklopený a dostříkne sotva do poloviny zadního skla, takže samozřejmě ani nerozprašuje, ale udělá roztékající se louži na jednom místě. Můžu to nějak snadno opravit? Díky.
Povinne su len zadne
mne to vzadu raz za cas tiez "buchne", stava sa to vsak zriedkakedy, podla mna tlmice, neviem.. ale ked pojdem na garancku do eurodanubie.. nech to vymenia, ked je to zadara 😊)
na fabii vpredu neboli zasterky ani ked bola nova.. tak si ich tam mam flaknut ked pojdem na stk? ved pokial na novom aute neboli, nemusia tam byt ani potom, ja to vidim tak...
Ale ved to mi je divne, preto som to dal do uvodzoviek v prvom prispevku. Buchalo mi to vzadu, to je ista vec. A uz to nebucha. Je mi to divne, prave preto ze viem aka jednoducha je zadna naprava. Fakt som asi blbec ale ze by buchot v zadnej casti auta bol sposobeny tyckami na prednej naprave? Co som uz uplne opity?
matuS
dabel auto za chybajuce zasterky je podla mna blbost
ja to chapem, ale kazdy predsa vie, ze zasterky su povinne. a ked idem predlzovat STK, tak si to auto aspon obidem. ked je niekto taky * ze si to neobide a neurobi, tak nech ide dokelu. to som chcel povedat 😊
Jasně. Stačí se v servisu podívat na auto zespodu a vše pochopíš.
tiez sa mi to nezda, doteraz som fakt pocul len o tych vzperach stabilizatorov vpredu...
Na zadní nápravě? Tam nic takového není. Jistě myslíš vzpěry stabiliátoru na přední nápravě. Zadní vlečná je tak primitivní (v dobrém slova smyslu), že se vůbec neudržuje.
Jaj, to oni ked inu domov su nevrli, ja tam chodim v zasade rano ;o)))
mne sa tam zdali tiez uplne do pohody, len ked som si isiel pre auto, servisaci uz odchadzali domov a kazdy z nich v ruke drzal presne ten isty olej, ktory mi tam dufam naliali a tak v kombinacii s tou farbou oleja vo mne vyklicilo podozrenie 😊)
Presne tam som bol. Menili mi zadne. Teda ci ich naozaj vymenili neviem, nekukal som ale uz to nebucha. Ja chodim len tam a zatial som problemy nemal, mozem si len pochvalovat. Mozno som mal u nich stastie, alebo preto ze som to tam kupoval tak ma maju "radi", netusim.

Olej po vymene som neskumal aky je, priznam sa ze som menil naposledy pri 43tkm a teraz mam 47tkm ale to uz nema vyznam ho skumat.
naposledy som bol v euro-danubii v samorine na 30t garancke a ked som si na druhy den skontroloval olej, tak to od cisteho oleja malo dost daleko, ale to by snad neorobili, nevymenit cely olej... ma niekto podobnu skusenost?
slavos> kde ti to takto bezproblemovo vymienaju v ramci zaruky? mne tu netesnost pri termostate nexceli opravit v ramci zaruky a s tymi tyckami sa tiez nejako vyhovarali, ale ukecal som ich..
mne ich menili vpredu na oboch stranach, za to som neplatil, platil som za opravu netesnosti chladiaceho systemu.. treba to vymenit aj v vzadu? mam 35tkm...
jojo ja uz vymenil obe dve (1.4 16V), pritelkyne na 1.4MPI taky na prave strane (30kkm)
mi prave vymenili v servise. Mam 1.4MPI 50kW, marec/2000, 47.000km (hlavne BA) a boli "vybuchane". Kus za 1000Sk, su dve. Udajne je na ne zaruka 50.000km tak som nic neplatil.

Takze pridavam dalsiu zarucnu opravu. Som zvedavy kedy za nieco aj budem platit (okrem oleja, prehliadok), teda nie ze by mi to vadilo ale chladic, tesnenie pod hlavou, servo, predne sklo, teraz tie tycky. Hmmm. Tie prve Fabie boli fakt *. Nekupovat! 😄)))
No, takze ked leasujem auto a mam trvaly pobyt uplne inde ako kde realne byvam (300km) a kde sa pohybujem a nikto (leasingovka/poistovna) nevie moju skutocnu adresu tak by som mohol byt trochu v bezpeci?

Servisu doverujem ale aj ti vedia len ze byvam v BA, nic konkretne.
nasrot: nie, TUV je presne obdoba STK. Tym som si na 100% isty (v Nemecku technicke kontroly vykonavaju 2 organizacie: TUV a DEKRA). V presnom rozpise u kazdeho typu je udane pre dany typ a vek auta pocet percent aut, ktore presli bez zavad, z malymi zavadami (teda TUV znamka este bola udelena) a s vaznymi zavadami (znamka udelena nebola, dotycny musi auto nechat opravit a znova prist). Este sa uvadza percento aut "nebezpecnych pre prevadzku", kde udajne autu okamzite zoberu znacky a majitel ma smolu, moze dat auto rovno zosrotovat 😒

matuS: to bol len priklad, s cim v Nemecku prejdes a u nas Ta na 100% vyrazia. Sam nechapem, ako ten byvaly majitel mohol ist na TK len s polovicou osvetlenej SPZ a nefungujucim BOCNYM blinkrom (t.j. ten na blatniku). V protokole stalo "zavada na blinkroch" a "zavada na osvetleni SPZ". Co to je, som vyzistil az sam skumanim 😉)) a samozrejme vymenil 😉)

ad nasa TK: je to diskutabilne, napr. vyrazit auto za chybajuce zasterky je podla mna blbost (v EU aj tak nie su predpisane 😉)) a aj ked mas totalny vrak, za liter do vrecka mas STKcku aj tak.

ad poistovna: to neviem. Mozno, ze ta lehota bola 3 mesiace, pointa bola hlavne v tom, ze mu auto cmajzli den po jej skonceni.
matuS
dabel: Zo slovenskej viem, ze pokial nepodmaznes technika, moze Ta technik vyrazit za zasterky alebo prave za znacku/bocne blinkre 😞(

preboha to su ale veci, ktore by mali byt automaticky na kazdom aute v poriadku a ked ides na kontrolu a taketo zakladne veci si dopredu sam neskontrolujes, tak s odobratim technicka (aj vodicaka pripadne, ak by sa dalo) na 100% suhlasim.

ja som isiel so 4rocnym axkom na prehliadku a nemal som jediny problem. ani nebolo treba nikoho podplacat. bolo to na vajnorskej na zlatych pieskoch.

a ten tvoj sef bol kde poisteny? lebo ja som bol v kooperative a tam je zmluva na neurcito a doba splatnosti je tam nejako vzdy az do nejakych 6 mesiacov od zacatia noveho roka poistenia. oni ani dopredu neposlali oznamenie o potrebe zaplatit poistku, doslo to dodatocne, uz v novom roku poistenia.
dabel: já bych spíš řek, že TUV je něco jako naše UVMV - tedy zkušebna, která je oprávněna k udělování "povolení k provozu" daných zařízení, v tomto případě automobilů a jejich částí. Přičemž testy na poruchovost (spolehlivost), pokud se dělají tak jak mají, tak se mají dělat tak, že za jakoukoliv závadu na autě dostane daný typ auta nějaké "- body", přičemž je fuk, jestli je závadou prasklá žárovka nebo upadlý motor. U vyhodnocení se vezme počet všech závad a udělá se z nich procentuální podíl na počet "zkoušených" aut. To by měla být také statistika TÜV.
bluedream: neviem, ci som Ti licil historku, ktora potvrdzuje prepojenie poistovna-servis-zlodeji. Stala sa mojmu byvalemu sefovi, inak skvelemu chalanovi. Mal Filcku na leasing. S leasingom mal samoska aj poistku. Poistku uhradzal niekedy v decembri ako platbu k 1.1 internet bankingom, nieco sa tam ***o a prachy sa za par dni "vratili". Potom na to nejako pozabudol. Tym, ze neuhradil, koncila mu poistna zmluva k 28.2. Niekedy v januari daval auto do servisu na garancku, bohuzial dal technikovi do ruky aj klucik od multlocku. Auto mu ukradli presne v noci z 1. na 2. marca. Poistovna odmietla uhradit co i len korunu, leasing musel este pol roka platit. Take veci su na slak trafenie 😞((